برنامه عمرانی سوم/سالهای ۱۳۴۳ تا ۱۳۴۵
برنامه عمرانی سوم سالهای ۱۳۴۱ تا مهر ماه ۱۳۴۳ | درگاه محمدرضا شاه پهلوی | برنامه عمرانی چهارم |
درگاه انقلاب شاه و مردم |
اجرای برنامه عمرانی سوم - از مهر ماه ۱۳۴۳
۱ مهر ماه ۱۳۴۳ آیین روز دهقان در ساعت چهار و نیم پس از نیمروز در پیشگاه شاهنشاه در انستیتوی نوین بررسی آفات و بیماریهای گیاهی در اوین برگزار شد، هنگام برگزاری این آیین انستیتو بررسی آفات و بیماریهای گیاهی به دست شاهنشاه گشوده شد.[۱] با ورود شاهنشاه باشندگان با ابراز شادمانی خود سالن را به لرزه درآورده بودند. دختر خردسالی دسته گل زیبایی پیشکش شاهنشاه کرد، سپس شاهنشاه از برابر رده ۲۰۰ تن از نمایندگان کشاورزان که با پوشاک محلی خود گردآمده بودند و کف میزدند و غریو جاوید شاه آنان به آسمان بود و از برابر سناتورها و نمایندگان مجلس شورا و سفیرهای کشورهای خارجی گذشتند. در آغاز این آیین تیمسار سپهبد ریاحی وزیر کشاورزی و سپس سالور معاون وزارت کشاورزی و سرپرست اصلاحات ارضی و مدیر عامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران گزارشهایی را به آگاهی همایونی رسانیدند. آنگاه آیین شکرگزاری از سوی دهقانانی که در این آیین بودند انجام یافت. سپس شاهنشاه سخنان خود را آغاز کردند که کشاورزان نیز باید از بیمه و بازنشستگی برخوردار شوند و چنین فرمودند:[۲]
- امروز دیگر امتیاز طبقاتی در این مملکت وجود ندارد تمام آثار آن محو شده است. از لحاظ قانون همه مساوی هستند، از لحاظ حیثیت و شرافت ذاتی همه مساوی هستند. اصول اجتماعی ما در این مملکت طوری است که مثلا صنایع نفت ایران ملی است، راه و راه آهن ایران ملی است، تلگراف و تلفن ملی است....به طور کلی هر چیزی که جنبه کارتل دارد ملی است یا دولت وسیله خود کنترل آن را در دست دارد...بار دیگر این روز با سعادت را به ملت ایران و به خصوص به تمام کشاورزان از صمیم قلب تبریک میگویم و در عین حال از زحمات کارکنان وزارت کشاورزی و تمام افرادی که در این راه زحمت کشیدهاند قدردانی میکنم.
۲ مهر ماه ۱۳۴۳ روز پنجشنبه ۲ مهر ماه شاهنشاه و شهبانو برای جشن آغاز سال تحصیلی وارد دانشگاه تهران شدند. امسال این جشن همزمان با سی امین سالگرد بنیادگذاری دانشگاه به دست اعلیحضرت رضا شاه بزرگ بود.[۳] شاهنشاه نخست کلنگ ساختمان مرکز دانشجویان را در پهنه دانشگاه، شمال دبیرخانه بر زمین زدند و به همراه شهبانو ساعت ۴ و ۴۵ دقیقه با ردای استادی به تالار فردوسی دانشکده ادبیات گام نهادند. دسته موزیک گارد شاهنشاهی، احترام نظامی را انجام داد و سرود ملی ایران نواخته شد. در این روز در آیین باشکوهی جشن آغاز سال تحصیلی در پیشگاه اعلیحضرتین برگزار شد. شاهنشاه و شهبانو یک ساعت با استادان و دانشجویان گفتگو کردند و سپس اپرای "گشودن بابل" را که از سوی دانشجویان اجرا میشد را تماشا کردند.
۲ مهر ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه و شهبانو در آیین آغاز ساختمان پارک جلالیه شرکت فرمودند و شاهنشاه پروانه آغاز کار ساختمان پارک جلالیه را دادند. زمینهای جلالیه ۴۲۲ هزار مربع میباشد که ۳۰۰ هزار متر مربع آن پارک همگانی خواهد شد که ۱۰۷ هزار متر مربع آن سبز و گلکاری شده و خیابانبندی شده میباشد. نزدیک به ۱۵ هزار متر مربع از این زمینها به ساختن آپارتمانهای زیبا در چند اشکوبه ویژه خواهد شد. بدین سان در کنار این پارک نمادی از معماری نوین ملی ایران ساخته خواهد شد. دکتر نهاوندی وزیر آبادانی و مسکن به آگاهی اعلیحضرتین رسانید که همزمان با پارک جلالیه، ده پارک دیگر ۱- پارک بی سیم پهلوی در جاده قدیم شمیران ۲- پارک ولیعهد ۳- باغ کودک ۴- پارک باغ فردوس ۵- پارک کافه شهرداری (چهارراه پهلوی- تاتر شهر) ۶- دو پارک در نازی آباد ۷- پارک ساعی (آماده بهرهبرداری) ۸ - پارک شاهنشاهی ساخته خواهند شد که بیشتر این پارکها در سال ۱۳۴۴ آماده خواهند شد. وزیر آبادانی و مسکن درخواست کرد که پارک بزرگی که امروز بنیادگذارده میشود به نام شهبانوی ایران پارک فرح نامیده شود. آنگاه اعلیحضرتین از ماکتها و نقشههای آغازین پارک فرح و پارک بی سیم پهلوی بازدید فرمودند و دستور آغاز کار را دادند.
۵ مهر ماه ۱۳۴۳ کنگره پزشکی رامسر در پیشگاه علیاحضرت شهبانو و با سخنان شهبانو گشایش یافت. در آیین گشایش سیزدهمین کنگره پزشکی ایران که بیماریهای قلب و عروق را بررسی میکند، رییس دانشگاه تهران دکتر جهانشاه صالح گزارشی به آگاهی شهبانو و باشندگان رسانید.
۵ مهر ماه ۱۳۴۳ سازمان برنامه به آگاهی رسانید که از آغاز برنامه عمرانی سوم تاکنون بیش از ۷٬۸۶۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال از بودجه آبادانی برنامه پنج ساله سوم برای اجرای پروژهها و برنامههای مخابرات و ارتباطها به وزارت خانهها و سازمانهای دولتی داده شده است.
۵ مهر ماه ۱۳۴۳ گفتگوهای ایران و کنسرسیوم در تهران برای سه روز آغاز شد. در پی گفتگوها و تصمیمهایی که در کنفرانس سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک در ژنو انجام گرفت، نمایندگان کمپانیهای نفتی هموند کنسرسیوم وارد تهران شدند و ساعت ۹ و سی دقیقه با امیر عباس هویدا وزیر دارایی دیدار و گفتگو کردند.
۵ مهر ماه ۱۳۴۳ سفارت شاهنشاهی ایران در آیینی در الجزیره پایتخت الجزایر گشایش یافت. وزارت اقتصاد به آگاهی رسانید که دو کارخانه قند که از بلژیک خریداری شده است یکی در دو کیلومتری یاسوج در دشت "تاج امیرکشی" استان فارس و دیگر در عبدالهی ۹ کیلومتری مرزآباد مرکز فرمانداری ممسنی فارس برنشانده خواهندشد.
۶ مهر ماه ۱۳۴۳ حسنعلی منصور گفت قانون تشکیل سپاه ترویج و آبادانی از سوی دولت به مجلس شورای ملی داده خواهد شد. قانون بنیادگذاری مدرسه عالی دختران در امرداد ماه ۱۳۴۳ تصویب شد و از مهر ماه آگهی پذیرش دانشجوی مدرسه عالی دختران در روزنامهها به چاپ رسید.
۷ مهر ماه ۱۳۴۳ جشن دانشآموختگان چهل و پنجمین دوره افسران وظیفه و دوره چهارم سپاه دانش در پیشگاه شاهنشاه در سلطنت آباد برگزار شد. در این روز ۳۴۵۰ تن از سپاهیان دوره چهارم سرفراز هستند که به روستاهای ایران فرستاده خواهند شد. اکنون ۵۶۶ تن از سپاهیان دوره دوم و ۳۴۹۳ تن از سپاهیان دوره سوم در ۴۰۵۸ روستای کشور خدمت میکنند. در پایان مهر ماه ۱۳۴۳ بیش از ۷۵۰۸ سپاهی در ۷۵۰۸ دهکده آماده خدمت به کشاورزان آزاد شده ایران خواهند بود. شاهنشاه گواهینامههای افسران لیسانسیه وظیفه، جایزه رتبههای یکم دوره قضایی و لیسانسیه وظیفه و سردوشی و درجه نمایندگان سپاه دانش و جایزههای رتبه یکم سپاه دانش را دادند.
قرارداد خرید ۱۴۰ هزار تن گندم از امریکا در تهران دستینه شد. نخست وزیر به آگاهی رساند که با خرید گندم از خارج، گندم در کشور انبار میشود و بهای نان در سراسر کشور پابرجا خواهد ماند.
۸ مهر ماه ۱۳۴۳ ساعت ۸ بامداد آیین رژه ۳۴۵۰ تن دانشآموختگان پایان چهارمین دوره آموزشی سپاهیان دانش از برابر کاخ مرمر در پیشگاه شاهنشاه انجام یافت.
۱۰ مهر ماه ۱۳۴۳ کاروان ورزشی ایران برای هنبازی در هجدهمین دوره مسابقههای المپیک ۱۹۶۴ رهسپار توکیو شد. برای نخستین بار زنان ورزشکار ایران نیز به المپیک رفتند.
۱۱ مهر ماه ۱۳۴۳ جشن دانشآموختگان دانشکدههای افسری، خلبانی و شهربانی و آیین دادن سردوشی به دانشجویان سال نخست دانشکده افسری در پیشگاه شاهنشاه برگزار شد. در آیین باشکوهی ۵۳۲ دانشجو درجه ستوان دومی سرفراز شدند و به ۲۶۷ دانشجوی سال نخست دانشکده افسری سردوشی داده شد و همگی سوگند وفاداری به شاه و میهن یادکردند.
۱۱ مهر ماه ۱۳۴۳ بیش از ۲۵۰۰۰ متر مربع از زمینهای راه آهن جنوب که به ۹۲۰ تکه بخش شده بود به کارکنان راه آهن جنوب کشور داده شد.
۱۴ مهر ماه ۱۳۴۳ در پیشگاه شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو دوازدهمین دوره مجلس سنا در آیینی ویژه با سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر گشایش یافت.[۴]
۱۵ مهر ماه ۱۳۴۳ ساعت ۱۷ شاهنشاه و شهبانو به باغ پیشاهنگی همان باغ منظریه وارد شدند. دسته موزیک آیین احترام نظامی را انجام داد و آنگاه هیات مدیره سازمان و انجمن طرفداران پیشاهنگی به پیشگاه اعلیحضرتین شناسانده شدند. اعلیحضرتین از نمونه کارهای آموزشی سپاهیان دانش پیشاهنگ بازدید کردند و به جایگاه ویژه استادیوم ورزشی رفتند. پس از خوانده شدن سرود سپاه دانش، تیمسار سرلشکر دولو رییس هیات مدیره سازمان ملی پیشاهنگی گزارش یک ساله سازمان و سپاهیان دانش را به آگاهی اعلیحضرتین رسانید. آنگاه شاهنشاه به نمایندگان رسدها دستمال گردن پیشاهنگی را دادند. در پایان پرچم اردوی پیشاهنگی چهارمین دوره سپاهیان دانش با خواندن سرود سپاه دانش فرود آورده شد و آیین نیایش برگزار شد.
۱۸ مهر ماه ۱۳۴۳ استانداران و فرمانداران کل کشور در کاخ سعدآباد به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. شاهنشاه در سخنانی به باشندگان فرمودند:[۵]
- سهل انگاری و عدم دلسوزی در تمام کارها امروز به کلی مطرود است و دیگر مامورین دولت نمیتوانند زندگی مردم را نادیده انگارند. ما مجبوریم روی منافع عالی مملکتی شدت عمل به خرج دهیم. یکی از عوامل مهم پیشرفت کار امانت و صدافت است. بدین جهت مبارزه با فساد از طرف دولت به شدت ادامه خواهد یافت و کسانی که از راه درستی منحرف شدهاند تعقیب خواهند شد.
۱۹ مهر ماه ۱۳۴۳ وزارت اقتصاد به آگاهی رسانید که در شش ماهه نخست سال ۱۳۴۳ صادرات ایران به ژاپن چهار میلیون دلار و صادرات ژاپن به ایران ۱۶ میلیون دلار بوده است.
۲۱ مهر ماه ۱۳۴۳ قانون اجازه استفاده مستشاران نظامی امریکا در ایران از مصونیتها و معافیتهای قرارداد وین به تصویب مجلس شورای ملی رسید.
۲۲ مهر ماه ۱۳۴۳ بیست و هفتمین زادروز علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در استادیوم فرح پهلوی برگزار شد. علیاحضرت در این سالها نشان دادند که شهبانویی نیکوکار و آشنا به دردهای جامعه میباشند بدین روی در بسیاری از نیکوکاریها پیشگام شدهاند. شهبانو بخش بزرگی از وقت خویش را در نوازش و ستردن اشک کودکان یتیم و تهیدستان و فراهم ساختن وسیله درمان بیماران و خدمات اجتماعی ویژه ساختهاند. دستهای مهربان و مادرانه علیاحضرت همواره بر سر فرزندان ایران باد.
۲۳ مهر ماه ۱۳۴۳ به آگاهی رسانده شد که دولت شاهنشاهی ایران و دولت مکزیک موافقت کردند که میان دو کشور پیوندهای سیاسی برقرار شود.
۲۳ مهر ماه ۱۳۴۳ وزیر کشاورزی ایران قراردادی با نمایندگان سازمان جهانی خواربار و کشاورزی در رم دستینه کرد که بر پایه آن ۱٬۸۰۰٬۰۰۰ دلار برای برنامههای زه کشی و جاده سازی استان خوزستان به دولت ایران شد.
۲۴ مهر ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه رهسپار شیراز شدند و از سوی بزرگان و مردم شیراز به ویژه بانوان مورد پیشباز باشکوه و پر از هیجان و شادمانی قرارگرفتند. در این روز شاهنشاه به دانشگاه شیراز رفتند و از دانشکده پزشکی دانشگاه پهلوی و بیمارستان سعدی وابسته به دانشگاه بازدید فرمودند و چگونگی کار دانشگاه و دانشجویان پرسشهایی فرمودند. دانشجویان با ابراز شادمانی و شور بی همانندی از شاهنشاه پیشباز کردند و طاهره میثاقی دانشجوی چهارم دانشکده پزشکی به شاهنشاه خوشآمد گفت.
۲۵ مهر ماه ۱۳۴۳ فرمان شاهنشاه درباره برقراری بنیاد فرهنگ ایران توشیح شد.
۲۵ مهر ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه در آیین روز نیروی هوایی شاهنشاهی که در پیرامون پل فسا برگزار شد، به تماشای نمایش تیم آکروجت تاج طلایی با هواپیماهای جت "اف - ۸۶ " و دیگر عملیات نیروی شاهنشاهی ایران نشستند.
در این سفر شاهنشاه با بریدن نوار سه رنگ نمایشگاه سرافرازکننده صنایع ایران را گشودند و از غرفههای نمایشگاه بازدید فرمودند. شاهنشاه در برابر غرفههای پلاسکو، آلومینیوم و یخچال جنرال استیل ایستادند و پرسشهای فرمودند. از نوآوریهای جالب صاحبان صنایع به راه انداختن کارناوال شادی بود که از برابر غرفه کفش ملی ایران به راه افتاد.
قرارداد ساختن یک مرکز سازنده برق به نیروی ۲۵٬۰۰۰ کیلووات میان سازمان برق تهران و یک کمپانی امریکایی دستینه شد.
۲۷ مهر ماه ۱۳۴۳ برای برگزار شدن سیزدهمین مجمع عمومی یونسکو [۶] در پاریس، اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در پیامی که به ۱۱۵ پادشاهان و رییسهای جمهور و دیگر سران کشورهای جهان دادند، خواستار بسیج جهانی همه منبعهای ملی و بین المللی برای مبارزه با بیسوادی و رهایی بیش از یک میلیارد تن بی سواد شدند و پیشنهاد فرمودند که بخشی از بودجه نظامی کشورها به جای هر پیکار دیگر در راه پیکار با بیسوادی به کار افتد. [۷]
شاهنشاه در پیام دیگری که به مدیرکل یونسکو رُنه ماهو [۸] درباره پیکار با بیسوادی نوشتند، یادآور شدند:[۹]
- خوشوقتم که کشور من با اقدام به اجرای طرح ابتکاری "سپاه دانش" موفقیتهای جالبی در زمینه مبارزه با بیسوادی در کلیه دهات و شهرستانها به دست آورده است. البته خود شما اطلاعات لازم را در این باره از طرف مقامات مسئول فرهنگی ایران دریافت داشته و با کار این سازمان آشنایی دارید. تصور میکنم اصول این آزمایش ما بتواند در صورت تطبیق با شرایط و مقتضیات خاص در هر کشور در بسیاری از ممالک دیگر نیز در امر مبارزه با بیسوادی مورد استفاده قرار گیرد. به هر حال برای همکاری بیشتری با سازمان یونسکو در این مورد، و اصولاً به منظور امکان تبادل نظر کامل و وسیعی میان کلیه مسئولین امور آموزشی کشورها بر اساس آخرین مطالعات و نظریات یونسکو در امر تعمیم آموزش، به مقامات مسئول فرهنگی دولت خود دستور دادهام که آمادگی ایران را برای دعوت از وزرای فرهنگ همه کشورها و مقامات صلاحیت دار یونسکو و سازمان ملل متحد به منظور تشکیل یک کنگره جهانی مبارزه با بیسوادی در تهران اعلام دارند.
۲۸ مهر ماه ۱۳۴۳ در روز گشایش سیزدهمین مجمع عمومی یونسکو در پاریس پیام شاهنشاه به مجمع عمومی خوانده شد:[۱۰]
- من صمیمانه آرزومندم که در سراسر جهان قسمتی از بودجههای نظامی به جای هر پیکار دیگری در راه این پیکار معنوی بکار افتد، و همکاری صمیمانه همه دُوَل و ملل توأم با راهنماییها و مساعی خستگی ناپذیر یونسکو راه را برای پیروزی بشریت مترقی در بزرگترین و مقدسترین پیکار تاریخ انسانی هموار سازد.
۳۰ مهر ماه ۱۳۴۳ یک ناو گردآوری مین که از سوی دولت امریکا به نیروی دریایی شاهنشاهی ایران پیشکش شده بود در آیین باشکوهی با بودن مهندس ریاضی رییس مجلس شورای ملی ایران در شهر سیاتل نامگذاری شد.
در روز ۱ آبان ماه ۱۳۴۳ امیرعباس هویدا وزیر دارایی ایران و رییس هیات نمایندگی کشور شاهنشاهی ایران در کنفرانس یونسکو پیشنهاد شاهنشاه ایران را درباره برگزاری یک کنگره بین المللی از وزیران فرهنگ کشورهای عضو سازمان یونسکو برای مبارزه با بیسوادی را در میان گذاشت. هویدا دانشمند پرآوازه شوروی پروفسور "سیساکیان" ریاست کنفرانس را ارج نهاد و در پایان گفت برای برگزاری کنفرانس پیکار با بیسوادی دولت ایران آماده است تا هزینه برگزاری آن را به پیشنهاد شاهنشاه ایران بپردازد تا فشار مالی به یونسکو وارد نیاید. این کنفرانس برای شهریور ماه ۱۳۴۴ در تهران برنامهریزی شد.
۲ آبان ماه ۱۳۴۳ جشن نوزدهمین سال بنیادگذاری سازمان ملل متحد در دانشگاه تهران برگزار شد. شاهنشاه در پیامی که برای نوزدهمین سال بنیادگذاری سازمان ملل متحد فرستادند فرمودند:[۱۱]
- بدیهی است ما در عین آنکه مسئولیت ملی خویش را از لحاظ تأمین منافع مشروع و حقه خود کاملاً در نظر داریم همواره متکی به اصول و هدفهای منشور ملل متحد بوده و پشتیبان کامل این سازمان جهانی هستیم که ایران از بدو تأسیس از نخستین اعضای آن بوده است.
پارک کودک از سوی نخست وزیر حسنعلی منصور گشایش یافت. تهران و دیگر شهرهای ایران برای زادروز اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و خواهر توامانشان والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی آماده میشود، شهر تهران غرق در نور است و تاق نصرتهای زیبای بی شماری برپا شده است، همه مغازهها و اتوبوسها با پرچم سه رنگ شیر و خورشید ایران آذین بسته شدهاند و زیبایی و شکوه جشن را بیشتر کردهاند.
۳ آبان ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه ساختمان ناحیه یک شرکت واحد اتوبوسرانی را گشودند. شاهنشاه به میان انبوه کارگران و خانواده آنان، بیش از ۳۰۰۰ تن رفتند با هر گامی که بر میداشتند غریو شادی زن و مرد بیشتر میشد آنگاه شاهنشاه از چگونگی زندگی آنان پرسشهایی فرمودند. شاهنشاه در آیین فرمودند تا سال دیگر از کارگران شرکت واحد کسی بی خانه نباید بماند. کارهایی که در خانه سازی تاکنون انجام شده است، در نارمک ۲۶۱ دستگاه خانه ساخته شده که در گام نخست به کارگران پربچه داده شد. بزودی ساختمان خانههای نارمک به پایان میرسد و به دیگر کارگران شرکت واحد داده خواهد شد. افزون بر این در بخش جنوبی تهران خانه سازی گستردهای برای کارگران انجام میشود و کارگران دیگر نگرانی خانه نخواهند داشت.
۴ آبان ماه ۱۳۴۳ آیین سلام رسمی زادروز شاهنشاه در کاخ گلستان انجام یافت. شاهنشاه در این آیین فرمودند:[۱۲]
- با از بین بردن جهل و بیسوادی از یک طرف، و از طرف دیگر با ایجاد و توسعه بیمههای اجتماعی و بیمههای ملی و سازمانهای تعاونی، زندگی همه افراد و طبقات این مملکت بهبود بیشتری پیدا خواهد کرد و آتیه افراد بهتر تأمین خواهد شد.
سیل تلگرامهای تهنیت از سوی سران و رییس کشورهای گیتی به پیشگاه شاهنشاه روانه شد. جشنهای زادروز آریامهر شاهنشاه ایران در تهران و دیگر شهرهای ایران برگزار شد. در این روز ورزشکاران از برابر فرتور شاهنشاه در میدان بهارستان رژه رفتند.[۱۳] در پیشگاه شاهنشاه و شهبانو به همراه ولیعهد ایران و والاحضرت فرحناز پهلوی جشن باشکوه چهارم آبان در امجدیه برگزار شد. شاهنشاه از رژه باشگاههای ورزشی سان دیدند و کارهای نمایشی آنان را تماشا کردند. <>
</> ۵ آبان ماه ۱۳۴۳ والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی قریه "نوهوم" یکی از روستاهای زلزلهزده قزوین را که از سوی سازمان کاوه در ایران و با همکاری مردم از نوساخته شد را گشودند.
۶ آبان ماه ۱۳۴۳ قرارداد فراهم ساختن و پخش نفت و بنزین هواپیما در فرودگاههای کابل و قندهار برای سه سال میان نمایندگان دولت شاهنشاهی ایران و دولت افغانستان دستینه شد.
۷ آبان ماه ۱۳۴۳ قرارداد فروش گاز با کنسرسیوم نفت دستینه شد. ۸ آبان ماه نمایندگان کشورهای ایران، عراق، لیبی، کویت، قطر و عربستان سعودی کشورهای هموند اوپک گفتگوهای خود را پیرامون افزایش حق امتیاز نفت با نمایندگان کشورهای نفتی در ژنو آغاز کردند.
۹ آبان ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه بخش پژوهش و آموزش مرکز بهداشتی فیروزگر را گشودند. علیاحضرت شهبانو برای روز کودک در پیامی فرمودند: ایجاد محیط مناسب برای پرورش صحیح جسمی و روحی کودک و تعلیم و تربیت علمی او وظیفه خانوادهها و موسسات فرهنگی و تربیتی است که با اتخاذ تدابیر لازم و تهیه وسایل ضروری چنین محیطی را بوجود آوردند و بهترین کوشش خود را در راه تامین خوشبختی کودک مبذول دارند.
در این روز در پیشگاه علیاحضرت شهبانو و ولیعهد ایران از ساعت ۳ پس از نیمروز در میدان امجدیه جشن زادروز والاحضرت رضا پهلوی برگزار شد. در این جشن برنامههای گوناگونی از سوی نوآموزان دبستانها، دانش آموزان دبیرستانهای دخترانه، جمعیت شیر و خورشید سرخ و دانشجویان دانشکده افسری انجام یافت. این جشن با برنامه آتشبازی پایان یافت.
با ورود نخستین هواپیمای شوروی به تهران، سرویس هوایی تهران - مسکو گشایش یافت. تیمسار سرلشکر خادمی مدیر عامل شرکت هواپیمایی ملی ایران به معاون هواپیمایی شوروی پس از ورود به تهران خوش آمد گفت.
۱۱ آبان ماه ۱۳۴۳ پیشنهاد شاهنشاه ایران درباره مبارزه جهانی با بیسوادی و برپایی یک کنگره بین المللی از وزیران فرهنگ کشورهای جهان به فرم یک قطعنامه از سوی کمیسیون برنامه هیات اجرایی یونسکو تصویب شد. مدیرکل یونسکو رنه ماهو در نامهای که پیوست این قطعنامه کرد از فراخوان رادمندانه شاهنشاه ایران سپاسگزاری نمود و به آگاهی رساند که وی آنچه را که در توان دارد در اجرای پیشنهاد شاهنشاه ایران به کار خواهد بست. نماینده مراکش درخواست کرد برای بزرگداشت کنگره جهانی مبارزه بابیسوادی که به ابتکار شاهنشاه ایران برگزار خواهد شد، نوشتار این قطعنامه برای دبیرکل سازمان ملل متحد فرستاده شود تا آن را در دستور گفتگوهای مجمع عمومی سازمان ملل متحد قراردهد. نمایندگان ۵۲ کشور هموند در این نشست سخنرانیهای باهیجانی کردند و ابتکار شاهنشاه را ستودند و درخواست شد که این روز تصویب را "روز ترقی" بنامند. شورای اجرایی یونسکو دربرگیرنده ۱۵ کشور است که این بار کشور شاهنشاهی ایران به هموندی شورای اجرایی برگزیده شد.
۱۲ آبان ماه ۱۳۴۳ اعلیحضرت همایون شاهنشاه کارخانه زامیاد، دارنده امتیاز مونتاژ تراکتورهای بی- ام- ولوو ساخت سوئد یکی از بزرگترین کارخانجات سازنده ماشینهای کشاورزی و تراکتور در اروپا را در ایران گشودند. بازده کارخانه در سال نخست بیش از ۶۰۰ تراکتور میباشد. از سال دوم بازده کارخانه به بیش ۲۰۰۰ تراکتور در سال خواهد رسید.
۱۲ آبان ماه ۱۳۴۳ به فرمان شاهنشاه کمیتهای به نام "کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی" در وزارت دربار شاهنشاهی برپا شد. این کمیته به ریاست عالیه شاهنشاه میباشد و نایب رییس آن والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی میباشد. هموندان کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی حسنعلی منصور نخست وزیر، عباس آرام وزیر امور خارجه، دکتر جهانشاهی وزیر فرهنگ، علی اصغر حکمت رییس کمیسیون ملی یونسکو میباشند. دبیرکلی این کمیته با دکتر شجاعالدین شفا میباشد و دبیرخانه در وزارت دربار شاهنشاهی خواهد بود. یک یک پادشاهان، پرزیدنتها و دیگر سران کشورها که نامه فراخوان شاهنشاه برای مبارزه بین المللی با بیسوادی را دریافت کرده بود، به شاهنشاه در پاسخ نامههایی پر از مهر پذیرفتن پیشنهاد شاهنشاه را به آگاهی رساندند و آن را ستودند.
در پیشگاه شاهنشاه و شهبانو اپرای "ارفه و اوریدیس" در کاخ فرهنگ و هنر برگزار شد. اعلیحضرتین پس از پایان اپرا هنرمندان را پذیرفتند و مورد مهربانی قراردادند.
۱۴ آبان ماه ۱۳۴۳ قانون اجازه تحصیل دویست میلیون دلار اعتبار جهت تقویت نیروی دفاعی کشور از مجلس شورای ملی گذشت.
به آگاهی رسانده شد که برای اجرای اصل سوم منشور انقلاب شاه و مردم فروش سهام کارخانجات دولتی به عنوان پشتوانه اصلاحات ارضی سهام ۴۴ کارخانه دولتی به مردم از سوی بانک اعتبارات کشاورزی فروخته خواهد شد.
۱۵ آبان ماه ۱۳۴۳ حسنعلی منصور در سفر به استان فارس، چندین مدرسه و شرکت تعاونی و درمانگاه و راه شیراز - بوشهر را گشود. راه ۶۲ کیلومتری یاسوج - اردکان که ۴۰ کیلومتر آن به پایان رسیده است بزودی آماده بهرهبرداری میشود. منصور در یاسوج نخستین کلنگ ساختمان ۵۰ خانه سازمانی را بر زمین زد. روز پسین نخست وزیر رهسپار مسجد سلیمان و از آنجا راهی اهواز شد. منصور کمیته حزب ایران نوین را در اهواز گشود.
۱۶ آبان ماه ۱۳۴۳ گزینش هیاتهای مدیره اتحادیههای صنفی تهران آغاز شد و هموندان صنف پخش کنندگان یخ آرای خود را به صندوقها ریختند. انتخابات اصناف تا دو ماه در جای شورای عالی اصناف به درازا خواهد کشید و پس از گزینش هیاتهای مدیره همه صنفها رییس شورای عالی اصناف برگزیده خواهد شد.
۱۷ آبان ماه ۱۳۴۳ قانون بودجه سال ۱۳۴۱ کل کشور از مجلس شورای ملی گذشت. برای یکجایی کنشهای سندیکاهای کارگری و گفتمان و اندیشهها خانه کارگران در چهارراه امیراکرم جای پیشین اداره مطالعات بیمههای اجتماعی بنیادگذارده شد. بیش از ده یکان سندیکایی دفتر کار خود را به خانه کارگران جا به جا کردند. در سالن بزرگ خانه کارگران هر شب یکی از سندیکاها نشست هفتگی دارد و یک روز از هفته شورای دبیران سندیکاها برگزار میشود. از سوی وزارت کار و امور اجتماعی برای پیشرفت امور سندیکاها یاریهای به خانه کارگران داده شده است.
۱۹ آبان ماه ۱۳۴۳ علیاحضرت شهبانو از کارگاهها و بخشهای گوناگون دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران دیدن فرمودند و نخستین کلنگ ساختمان بنای نوین دانشکده هنرهای زیبا را که به ساختمان کنونی افزوده خواهد شد را بر زمین زدند.
۲۰ آبان ماه ۱۳۴۳ به فرمان شاهنشاه مرکز عالی مطالعات درباره زبان و فرهنگ و تمدن ایران بنیادگذاری میشود. ریاست عالیه این مرکز را شاهنشاه پذیرفتند. این مرکز از سوی دانشگاه تهران و با همکاری سایر مرکزهای علمی و فرهنگی و هنری کشور و با هنبازی همه دانشمندان ارزنده کشور پایه گذاری میشود. این مرکز هسته مرکزی کارها و بررسیهای بین المللی ایران شناسی خواهدبود. دکتر شجاع الدین شفا رایزن فرهنگی دربار شاهنشاهی به آگاهی رساند. وی در گفتگویی با خبرنگاران افزود که تاکنون بیش از ۲۰۰ مرکز مطالعات خاورشناسی به فرم آکادمیها و انستیتوهای جدا یا انستیتوهای دانشگاهی و انجمنهای شرق شناسی و همانند آن در سراسر جهان کار میکنند و پژوهشها و بررسیها درباره فرهنگ و تمدن از رشتههای اساسی کار همه آنها است. از این مرکزها ۲۴ مرکز ویژه پژوهشهای ایرانشناسی هستند. افزون بر این در ۲۵۰ دانشگاه جهان زبان پارسی درس داده میشود.
۲۰ آبان ماه ۱۳۴۳ در آیین پرشکوهی که در پیشگاه شاهنشاه و شهبانو در ساختمان نوین دانشکده پزشکی دانشگاه ملی در اوین برگزار شد، شاهنشاه از لوحه بنیاد دانشگاه ملی ایران با بریدن نوار سه رنگ پردهبرداری فرمودند. آنگاه اعلیحضرتین همراه باشندگان از لابراتوار دانشکده پزشکی دیدن کردند و از دانشجویان درباره چگونگی آموزش و رفاه آن پرسشهایی نمودند. سپس شاهنشاه پروانه ساختمان تالار تشریح و دانشکده معماری را دادند. در پایان اعلیحضرتین دفتر یادبود دانشگاه ملی را دستینه کردند و در میان شادمانی و هیجان دانشجویان از دانشگاه بیرون آمدند. دانشجویان دانشگاه ملی خودروی شاهنشاه و شهبانو را گلباران کردند.
۲۰ آبان ماه ۱۳۴۳ آیین جشن هجدهمین سالروز بنیاد دانشگاه تبریز با بودن تیمسار صفاری استاندار آذربایجان شرقی، رییسهای سازمانهای دولتی، استادان دانشگاه و شماری از بزرگان برجسته استان آذربایجان و دانشجویان برگزار شد. در این جشن هموندان هیات مرزی ترکیه که پس از دستینه شدن موافقتنامه جدید مرزی ایران و ترکیه وارد تبریز شده بودند شرکت داشتند.
۲۰ آبان ماه ۱۳۴۳ با یاری شهردار تهران نمایشگاه کتابهای سال ۱۳۴۲ از سوی انجمن کتاب در پارک شهر گشوده شد. شماری از سناتورها و نمایندگان مجلس و استادان دانشگاه در این آیین بودند. هیات داوری ۱۰ کتاب را در بخشهای کتابهای قدیمی پارسی، برگردانها، ادبیات معاصر و کتابهای به چاپ رسیده برگزیدند.
۲۱ آبان ماه ۱۳۴۳ هیات مدیران سازمان برنامه پروژههای مدرن سازی و بهبود درمانگاههای پلی کلینیک دانشکده پزشکی دانشگاه مشهد را با بودجهی ۸٬۰۴۹٬۰۰۰ ریال تصویب کرد. قرارداد خرید ۶۰٬۰۰۰ تن گندم از شوروی در برابر فروش برنج ایران به آن کشور در کاخ وزارت دارایی در تهران دستینه شد.
۲۲ آبان ماه ۱۳۴۳ پنجاهمین خانه انصاف در نجف آباد اسپهان در آیین باشکوهی گشایش یافت. وزیر دادگستری دکتر باقر عاملی هنگام گشایش پنجاهمین خانه انصاف گفت: در سال آینده هزار خانه انصاف تشکیل میشود. خانه انصاف یکی از ابتکارهای شاهنشاه است که به ما پروانه داده است که بتوانیم دستگاه دادگستری خودمان را به تمام کشور گسترش دهیم. پس از این آیین، وزیر دادگستری و همراهان رهسپار ۸ کیلومتری اسپهان شدند و رییس اداره آبادانی و مسکن اسپهان ساختمان راه اسپهان - برخوار را آغاز کزد و سپس گزارش داد در درازای برنامه عمرانی سوم بیش از ۴۵۰ کیلومتر راه فرعی در اسپهان ساخته میشود.
سازمان برنامه به آگاهی رسانید که از آغاز اجرای برنامه عمرانی سوم تا پایان شهریور ماه ۱۳۴۳ بیش از ۲٬۳۱۶٬۹۳۰٬۰۰۰ ریال برای پیشرفت و پیشبرد امور بهداشتی و درمانی کشور پرداخت شده است.
۲۳ آبان ماه ۱۳۴۳ در پیشگاه شاهنشاه و شهبانو در آیینی آموزشگاه نابینایان رضا پهلوی گشوده شد. شاهنشاه و شهبانو ساعت و ۴ و پانزده دقیقه پس از نیمروز وارد آموزشگاه نابینایان در کوی کن شدند و کودک نابینایی دسته گل زیبایی پیشکش شهبانو کرد. شاهنشاه و شهبانو در میان شادمانی و هیجان نابینایان از بخشهای گوناگون و کلاسهای آموزشگاه دیدن فرمودند. این آموزشگاه با بیش از ۶ میلیون ریال کمکهای بی دریغ شهبانو بنیاد شده است.
۲۳ آبان ماه ۱۳۴۳ سازمان برنامه برای بازسازی و نوسازی سد بمپور در ایرانشهر در استان سیستان و بلوچستان بودجهای برابر با ۱۳٬۹۹۱٬۰۰۰ ریال ویژه ساخت.
۲۵ آبان ماه ۱۳۴۳ بزرگترین کنفرانس بین المللی توسعه پتروشیمی با بودن ۳۰۰ تن از کارشناسان و نمایندگان ۳۲ کشور جهان با پیام شاهنشاه در هتل هیلتون تهران گشایش یافت. در این پیام شاهنشاه فرمودند:[۱۴]
- تشکیل اولین جلسه کنفرانس پتروشیمی در ایران میبایستی یک امر طبیعی به نظر رسد، چه کشور من نه تنها در زمره قدیمی ترین ممالک تولید کننده نفت در دنیای جدید بشمار میرود، بلکه پیشینه آن در استفاده از نفت برای منظورهای مختلف به اندازه تمدنش باستانی است. بسیاری از کشورهای در حال توسعه هر چند برای پیشرفت این صنعت منابع سرشاری در اختیار دارند، ولی عملاً جز سهم ناچیزی در رشد صنایع پتروشیمی تاکنون ایفا ننمودهاند. بدون تردید کندی پیشرفت صنایع پتروشیمی در این کشورها تابع یک سلسله عوامل اساسی منجمله کمبود سرمایه، عدم اطلاعات کافی در رشتههای فنی، و محدودیت بازارهای فروش بوده است.
حسنعلی منصور در سخنان خود در این کنفرانس به آگاهی رسانید که در کشور ما تحت توجهات عالیه و رهبری خردمندانه اعلیحضرت همایون شاهنشاهی برنامه توسعه پتروشیمی در درجه اول اهمیت قرارگرفته...برای متمرکز نمودن کلیه مساعی و فعالیتها در زمنیه توسعه این صنعت شرکت ملی نفت ایران در شرف تاسیس شرکت ملی صنایع پتروشیمی میباشد.[۱۵]
۲۵ آبان ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه در اتحادیه اصناف تهران از نخستین شرکت تعاونی توزیع صنفی که به پیروی از آرمان شاهنشاه برای بهبود چگونگی رساندن کالاهای نیازین مردم به بهای مناسب برپا شده بود، دیدن فرمودند. موکب شاهنشاهانه از کاخ شاهنشاهی به سوی اتحادیه کامیونداران به راه افتاد. در سرتا سر این راه دراز هر یک از صنفها با فرآوردهها و کالاهای شهر خود زیباترین تاق نصرتها را با قالی، گُل، مینیاتور و برگ خرما برپا داشته بودند. در سر تا سر راه مردم و پیشهوران موکب شاهنشاه را گلباران کردند و با غریو "جاوید شاه" شور و شادمانی خود را نشان دادند. این آیین در ساعت ۳ پس از نیمروز در جای اتحادیه کامیونداران برگزار شد، شاهنشاه در سخنانی به اصناف فرمودند:[۱۶]
- علل عقب ماندگی ما علاوه بر آن تصادف نامطلوب چند چیز دیگر نیز بود که میبایستی با قاطعیت تمام به آنها مواجه شویم و آنها را چاره کنیم: اولی سیستم فئودالیته و قرون وسطایی ارباب و رعیتی بود. دوم موضوع بلای خانمانسوز بیسوادی. سوم نشناختن شرافت ذاتی و واقعی زحمتکشان یعنی کارگران ایران، و موضوعات دیگری که هر کدام چون بنای پوسیدهای سد راه پیشرفت شده بود، ...ما برای نوسازی جامعه ایرانی خودمان را به تقلید از مرامهایی که در دنیای امروز در بعضی نقاط جهان مرسوم شده است پایبند نکردهایم. در جهان امروز مرامهای مختلفی است مانند کاپیتالیسم، لیبرالیسم، سوسیالیسم، کمونیسم. ما خودمان را محدود و محبوس در محدوده هیچیک از این مرامها نساختهایم... ما در چند سال دیگر به خواست خداوند دو هزار و پانصدمین سال شاهنشاهی کورش بزرگ را جشن خواهیم گرفت. منظور من آن است که دو هزار و پانصد سال شاهنشاهی ایران دوام کرده تا به من رسیده است. از این رو است که دلبستگی به رژیم شاهنشاهی جزء منش و خوی مردم گردیده و البته تا هنگامی که خداوند بخواهد این رژیم کهنسال در این مملکت ادامه خواهد یافت.
۲۵ آبان ماه ۱۳۴۳ قرارداد خرید ۲۵٬۰۰۰ تن ذرت از امریکا میان وزیر دارایی ایران و "جولیوس هولمز" سفیر امریکا در کاخ وزارت دارایی دستینه شد.
۲۶ آبان ماه ۱۳۴۳ ساعت ۳ پس از نیمروز اعلیحضرت "بودوئن " پادشاه بلژیک و علیاحضرت ملکه "فابیولا" وارد تهران شدند و از سوی شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو مورد پیشباز رسمی در فرودگاه مهرآباد قرارگرفتند. در میهمانی شامی که در از سوی شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو در کاخ شاهنشاهی ایران برگزار شد شاهنشاه سخنان خردمندانهای ایراد کردند. ۲۹ آبان ماه شاهنشاه و شهبانو به همراه پادشاه و ملکه بلژیک برای سه روز رهسپار اسپهان و شیراز شدند. ۳۰ آبان ماه اعلیحضرتین و میهمانان گرامی ایران به شیراز رفتند و از تخت جمشید دیدن کردند و هم چنین به دیدن عشایر فارس رفتند و ساعتی چند را با آنان سپری کردند، پوشاک زنان ایلهای جنوب مورد ستایش پادشاه و ملکه بلژیک قرارگرفت . ۲ آذر ماه پادشاه و ملکه بلژیک از کوی کن و کارخانه پارچه بافی "جهان چیت" دیدن کردند و سپس به موزه ایران باستان رفتند. در این روز از جواهرات سلطنتی در بانک ملی ایران نیز بازدید فرمودند. روز پسین اعلیحضرت بودوئن و ملکه فابیولا از تهران به سوی بلژیک پرواز کردند.[۱۷]
۲۹ آبان ماه ۱۳۴۳ در پیشگاه شاهنشاه و شهبانو بیمارستان ۵۰۰ تختخوابی بیمههای اجتماعی اسپهان گشوده شد. شاهنشاه با بریدن نوار سه رنگ این بیمارستان مدرن را گشودند. این بیمارستان در ۶ اشکوب و افزون بر زیبایی بسیار استوار ساخته شده است. مانند دیگر پروژههای عمرانی، مهندسین ایرانی پیمانکاران بیمارستان بودند. پهنه این بیمارستان ۳۷٬۰۰۰ متر مربع است و بسیار مدرن با تهویه و شوفاژ ساخته شده است.
۳۰ آبان ماه ۱۳۴۳ مجمع عمومی یونسکو پیشنهاد اعلیحضرت شاهنشاه ایران را درباره پیکار بینالمللی با بیسوادی و برگزاری کنفرانس بین المللی وزیران فرهنگ کشورهای جهان را در تهران تصویب کرد. روز پسین ۱ آذر ماه ۱۳۴۳ این قطعنامه یونسکو در تهران به چاپ رسید.
۱ آذر ماه ۱۳۴۳ سیزدهمین مجمع عمومی اتحادیه بینالمللی زنان حقوقدان در دهلی نو گشایش یافت. شاهنشاه در پیامی که برای برگزاری این گردهمآیی فرستادند فرمودند:[۱۸]
- ادب و فلسفه و حکمت ایران طی قرون متمادی پیوسته مبشر و مبلغ اصول تفاهم بشری و دوری از هرگونه تبعیض در میان افراد بشر بوده است. منشور ملل متحد و اعلامیه جهانی حقوق بشر از بدو اعلام آن مورد تأیید کامل ملت و دولت ایران قرار گرفت و در رفراندوم ملی ۲۶ ژانویه ۱۹۶۲ اصل تساوی حقوق زن و مرد در ایران با اکثریت قاطع و تقریباً باتفاق آراء مردم ایران تصویب شد. اکنون بانوان ایرانی در تمام دستگاههای دولتی و ملی با حقوق و شرایطی کاملاً مساوی با مردان مشغول کارند، و ما با خوشوقتی تمام شاهد آن هستیم که ایشان در تمام شئون شایستگی و استعداد خویش را به خوبی ابراز میدارند.
۱ آذر ماه ۱۳۴۳ سازمان برنامه ۲۹٬۵۴۵٬۰۰۰ ریال بودجه نیازین برای اجرای پروژه لولهکشی و فراهم ساختن آب آشامیدنی مردم همایونشهر را تصویب کرد. برای به انجام رساندن پروژههای پیوند شهرها و روستاها با گسترش راههای کشور در نیمه نخست سال ۱۳۴۳ از بودجه عمرانی کشور ۳٬۶۸۸٬۹۵۵٬۰۰۰ ریال از سوی سازمان برنامه پرداخت شد. افزون بر این سازمان برنامه به آگاهی رساند که تا پایان شهریور ماه ۱۳۴۳ رویهم رفته ۱۱٬۵۴۹٬۱۰۲٬۰۰۰ ریال برای پیشرفت ارتباط و مخابرات کشور پرداخت شده است. هم چنین ۱۰۱٬۳۸۷٬۰۰۰ ریال بودجه ساختمان "سد زرینه رود" از سوی سازمان برنامه تصویب شد.
۱ آذر ماه ۱۳۴۳ بیمارستان نوبنیاد "کامکار" در آیینی در شهر قم گشایش یافت. این بیمارستان در زمینی به پهنه ۷۰۰۰ متر مریع ساخته شده است.
۱ آذر ماه ۱۳۴۳ مجلس شورای ملی واگذاری قریه علی آباد ورامین برای دامداری ارتش به وزارت جنگ و هم چنین واگذاری دو دستگاه شیرین کردن آب از سوی اداره کل گمرگ به شهرداری بوشهر را تصویب کرد.
۳ آذر ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه در پیامی به ملت ایران در برگزاری کنگره جهانی مبارزه با بیسوادی فرمودند:[۱۹]
- برای اینکه قدم اساسی در راه این کوشش جهانی برداشته شده باشد، ما از وزیران فرهنگ تمام کشورها برای تشکیل کنگرهای در تهران که بزرگترین کنگره نوع خود در تاریخ جهان خواهد بود دعوت کردیم. پاسخ مثبتی که رؤسای کشورهای جهان بدین پیام دادند، و نیز پاسخ مثبتی که از طرف سازمان تربیتی و علمی و فرهنگی ملل متحد بدین دعوت داده شد، نشان داد که این اقدام بشردوستانه ما مورد تأیید و موافقت همه مردم نیک اندیش جهان است.
۴ آذر ماه ۱۳۴۳ سازمان برنامه به آگاهی رساند که پنج قرارداد برای بنای ساختمانهای عمومی، اسفالت، لولهکشی شهرهای دورود؛ گرگان؛ میرجاوه؛ سرکان و همدان میان نمایندگان سازمان برنامه و شهرداریهای وابسته دستینه شد.
۵ آذر ماه ۱۳۴۳ قانون واگذاری ۶۰٬۰۰۰ متر مربع از زمینهای اوین به دانشگاه ملی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.
۸ آذر ماه ۱۳۴۳ مجلس شورای دریافت ۷۳٬۰۰۰٬۰۰۰ مارک از دولت آلمان غربی و قانون تامین اعتبارات عمرانی و عمومی را تصویب کرد. در این روز بانک اعتبارات کشاورزی خمین گشوده شد. به هر یک از کشاورزان تا ۵۰۰۰۰ ریال وام داده میشود.
۸ آذر ماه ۱۳۴۳ نمایندگان کشورهایی که در کنفرانس توسعه منابع پتروشیمی شرکت کرده بودند در کاخ مرمر به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. در این باریابی شاهنشاه با یادآوری نقش کنفرانسهای بینالمللی فرمودند:[۲۰]
- قبلاً هم کنفرانس اکافه در تهران و به دنبال آن کنفرانس توسعه و تجارت در ژنو تشکیل گردیده بود و نقش اساسی این کنفرانسها آن است که با تبادل نظر راه حلهایی پیدا کنند که ممالک در حال توسعه با استفاده از منابع طبیعی و ذخایر نفت و گاز خود در خوشبختی مردم جهان سهیم گردند.
۱۰ آذر ماه ۱۳۴۳ در پیشگاه شاهنشاه نخستین نشست کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی در کاخ مرمر برگزار شد. شاهنشاه که خود ریاست عالیه کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی میباشند با اشاره به ارزشمندی والای مبارزه با بیسوادی در ایران و بایستگی کوشش روزافزون و همه سویه در این باره سخنان رسایی ایراد فرمودند.
۱۰ آذر ماه ۱۳۴۳ سازمان عمران بین المللی امریکا ۱٬۵۰۰٬۰۰۰ دلار وام به سازمان برنامه ایران داد. بر پایه این قرارداد که میان مهندس اصفیا رییس سازمان برنامه و تیمسار سرلشکر خادمی مدیر عامل شرکت هواپیمایی ایران به نمایندگی دولت شاهنشاهی ایران و شرکت ملی هواپیمایی ملی ایران و آقای "مایکل اولر" نایب رییس هیات عمران بین المللی امریکا در ایران دستینه شد، سازمان برنامه این وام را برای آموزش کادر فنی و بهبود امور اداری به شرکت هواپیمایی ملی ایران میدهد. بهره این وام ۳٫۵٪ در سال و درازای بازپرداخت آن ۲۰ سال میباشد.
۱۱ آذر ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه در باریابی هیات دولت درباره منشور انقلاب شاه و مردم سخنرانی رسایی فرمودند:[۲۱]
۱۲ آذر ماه ۱۳۴۳ با پیام شاهنشاه هفته پیشاهنگی در سراسر کشور آغاز شد و پیشاهنگان اونیفورم پیشاهنگی را بر تن کردند. برنامههای ویژهای از سوی سازمان ملی پیشاهنگی و پیشاهنگان در این یک هفته اجرا میشود. شاهنشاه در پیام آغاز هفته کردار نیک پیشاهنگی به ملت ایران فرمودند:[۲۲]
- برای من جای خوشوقتی است که پس از ارسال پیام دوستانه به سران کلیه کشورهای جهان و مؤسسه فرهنگی یونسکو برای مبارزه دسته جمعی علیه جهل و بیسوادی، اینک توجه شما را به سوی قدم دیگری که برای تکمیل این مبارزه در سراسر جهان بایستی برداشته شود جلب نمایم. ملت ما که قرنها کانون فرهنگ و تمدن بوده است، شایسته آن بود که بار دیگر و در عصری که کوشش بشر صرف تسخیر فضا میشود از پیشاهنگان این مبارزه شود و گام مؤثری برای هم آهنگ کردن علم و فرهنگ بر دارد. بدون شک این جهاد مقدس به ثمر میرسد و نسل بشر زندگی را با راحتی بیشتری ادامه خواهد داد.
۱۲ آذر ماه ۱۳۴۳ وزارت بهداری به آگاهی رساند که نخستین دوره سپاه بهداشت به زودی خدمت خود را در روستاهای کشور آغاز خواهند کرد. از هم اکنون ابزار نیازین نخستین دوره سپاه بهداشت آماده است و برای آنان ۱۱۲ دستگاه یخچال نفتی خریداری شده است تا در یکانهای گوناگون سپاه از آن بهرهبرداری کنند.
۱۴ آذر ماه ۱۳۴۳ ساعت ۱۱ و پانزده دقیقه بامداد رییس و نمایندگان مجلس شورای ملی در کاخ مرمر به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. شاهنشاه در این باریابی با اشاره به منشور انقلاب شاه و مردم که به تصویب ملت ایران رسید و کارهایی که تا این زمان انجام یافته است و برنامههای آینده کشور و مروری بر رخدادهای چند سال گذشته سخنرانی رسایی ایراد کردند.[۲۳]
۱۵ آذر ماه ۱۳۴۳ بامداد حسنعلی منصور نخست وزیر به همراه وزیران نوین کابینه در کاخ مرمر به پیشگاه شاهنشاه باریافت و آنان را به شاهنشاه شناساند. هم چنین در نشست مجلس شورای ملی، حسنعلی منصور نخستوزیر کابینه خود با وزیران نوین و وزارتخانههای نوین را به مجلس شناساند. وزارت فرهنگ به دو وزارتخانه فرهنگ و هنر و وزارت آموزش و پرورش دگرگون شد،[۲۴] و وزیران این دو وزارتخانه و وزیر راه و دو وزیر مشاور به کابینه راه یافتند.[۲۵]
۱۸ آذر ماه ۱۳۴۳ روزنامه "زوددویچه سایتونگ" چاپ آلمان غربی مصاحبه با شاهنشاه ایران را چاپ کرد. شاهنشاه در این مصاحبه فرمودند: ما بازار داخلی بزرگی در ایران به وجود میآوریم تا ملتهایی که ما درپی دوستی با آنها هستیم اگر نسبت به ما غفلت وزرند در واقع به خودشان آسیب رساندهاند.
۱۹ آذر ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه به مناسبت شانزدهمین سالروز صدور اعلامیه جهانی حقوق بشر در پیامی پشتیبانی کامل ایران را از درونمایه اعلام داشتند و یادآور شدند که ما آرزو میکنیم این حقوق جایگزین تبعیضات و بیدادگریها و محرومیتها در خانواده بزرگ بشری شود.[۲۶]
۲۰ آذر ماه ۱۳۴۳ در پیشگاه علیاحضرت شهبانو ریاست عالیه پیشاهنگی دختران جشن باشکوهی در تالار فرهنگ برای آغاز دوازدهمین سال نوین پیشاهنگی و پایان هفته کار نیک برگزار شد. در هفته کار نیک پیشاهنگی، پیشاهنگان سراسر کشور برای انجام کارهای نیک و کارهایی که به سود همگان باشد بسیج شدند.
۲۱ آذر ماه ۱۳۴۳ در پیشگاه شاهنشاه و شهبانو آیین باشکوه روز نجات آذربایجان برگزار شد. ساعت ۲ پس از نیمروز شاهنشاه از یکانهای ارتش، ژاندارمری و شهربانی کل کشور در میدان شمال مهرآباد سان دیدند . سپس شاهنشاه به جایگاه ویژه رفتند، در این هنگام پرچم سلطنتی در سوی راست جایگاه به اهتزاز درآمد و رژه یکانها از برابر جایگاه آغاز شد. برای هیات دولت، نمایندگان دو مجلس، نمایندگان سیاسی در دربار شاهنشاهی، استادان دانشگاه، ژنرالهای ارتش، بزرگان لشکر و کشوری و دیگر طبقههای مردم چادر بزرگی برپا شده بود. یکانهایی که از برابر شاهنشاه رژه رفتند بدین قرارند: یکانها ینمونه پادگان سلطنت آباد و عباس آباد، دانشکده افسری، دانشگاه پلیس، تفنگداران دریایی پادگان دوشان تپه، پادگان قلعه مرغی، یکانهای محمول نیروی هوایی شاهنشاهی، نیروهای ویژه دستههای پرچم، یکانهای مرکز آموزش تهران، تیپ گارد شاهنشاهی، تیپ ۲ پیاده نادری، تیپ ۲ نادری، توپخانه لشکری و گردان یک مخابرات و قرارگاه لشکر، یکانهای پشتیبانی لشکر یک گارد، یکانهای اداره حمل و نقل، یکانهای مرکز زرهی و سوار، گردان یک تانک لشرک یک گارد، یکانهای پادگان جمشیدیه، گردان مهندسی و یکانهای ژاندارمری کل کشور.
در دو روز ۲۰ و ۲۱ آذر ماه برای روز فرخنده نجات آذربایجان از سوی طبقههای گوناگون مردم نیز آیین و جشنهای باشکوهی برپاشد. در حزب ایران نوین و باشگاههای ورزشی و کوچه و بازار مردم روز ۲۱ آذر را با دل و جان جشن گرفتند.
۲۳ آذر ماه ۱۳۴۳ علیاحضرت شهبانو نمایشگاهی از کارهای مینیاتور هنرمندان کشور را در تالار فرهنگ گشودند.
۲۴ آذر ماه ۱۳۴۳ حزب ایران نوین دومین سال بنیاد حزب را جشن گرفت و نخست وزیر در گردهمآیی بزرگی از سران و بزرگان کشور و هموندان حزب ایران نوین گفت که ایجاد واحدهای نوین کشاورزی بیشتر از درآمد نفت برای امور عمرانی و تنظیم یک قانون عادلانه مالیات بردرآمد و رفرم اداری جزو برنامههای دولت حزب ایران نوین است.
۲۵ آذر ماه ۱۳۴۳ علیاحضرت در پیامی برای روز مادر فرمودند: تحولی که به رهبری شاهنشاه در کشور ما روی داد و آزادی و تساوی حقوقی که نصیب زنان ایران شد، به ما امکان میدهد که وظیفه خطیری را که در برابر تاریخ و نسل آینده به عهده داریم بهتر ایفا کنیم.
جشن باشکوه روز مادر در پیشگاه عیاحضرت شهبانو در زایشگاه فرح برگزار شد. ساعت ۱۱ بامداد شهبانو به پهنه زایشگاه فرح که از سوی بنگاه حمایت مادران و نوزادان اداره میشود گام نهادند. از کاخ شاهنشاهی تا زایشگاه با گل آراسته شده بود و هزاران تن از زنان و مردان در خیابانهای جنوبی تهران به پیشباز شهبانو آمده بودند. تیمسار سپهبد یزدان پناه رییس هیات مدیره بنگاه حمایت مادران و نوزادان در گزارش ۲۵ سال بنگاه گفت: اکنون ۲۴ سال تمام از تاریخ تاسیس بنگاه حمایت مادران و نوزادان میگذرد و ۵ سال است که این روز یعنی ۲۵ آذر ماه که سالروز تاسیس این بنیاد است بر حسب استدعای هیات مدیره بنگاه و اجازه اعلیحضرت همایون شاهنشاه به نام "روز مادر" نامگذاری گردیده و برای تجلیل از مقام روحانی و ستایش و بزرگداشت او مراسمی در تهران و شهرستانها برگزار میگردد.
۲۵ آذر ماه ۱۳۴۳ مجلس سنا استخدام ده کارشناس خارجی برای پروژههای گوناگون کشاورزی و دامپروری را پذیرفت. اساسنامه شرکتهای سهامی برق منطقهای تهران، اسپهان، پارس، کرمان، خراسان، مازندران، گیلان، آذربایجان، کرمانشاه، همدان و کردستان از مجلس شورای ملی گذشت.
۲۹ آذر ماه ۱۳۴۳ مرکز درمانی، کارخانه برق سوسنگرد و راه سوسنگرد - هویزه گشایش یافت.
۱ دی ماه ۱۳۴۳ فرمان شاهنشاه دایر بر تشکیل کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی به ریاست عالیه شاهنشاه برای همگانی کردن آموزش و از میان بردن بیسوادی در ایران صادر شد.
۱ دی ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه از نخستین گروه سپاه بهداشت در پادگان سلطنت آباد سان دیدند و این گروه پایان دوره آموزشی خود را در پیشگاه شاهنشاه جشن گرفتند.
برای گسترش و استوار ساختن پیوندهای میان دو کشور ایران و فنلاند، نمایندگیهای سیاسی دو کشور به سفارت بالابرده شد.
گفتگوهای سه کشور ایران، پاکستان و ترکیه بر پایه پیمان همکاری منطقهای برای عمران برای آغاز کشتیرانی مشترک در استانبول به پایان رسید.
۲ دی ماه ۱۳۴۳ هفته نیکوکاری روزنامه اطلاعات به سود بیمارستان کودکان با ورود علیاحضرت به تالار فرهنگ آغاز شد. برای اجرای گام دوم اصلاحات ارضی بیش از ۲۰۰۰ سپاهی دانش با وزارت کشاورزی همکاری میکنند.
قرارداد خرید کارخانه برق شهر تبریز میان وزارت آب و برق و سازمان "تکنوپروم اکسپورت" شوروی در تهران دستینه شد.
۲ دی ماه ۱۳۴۳ مجلس شورای ملی برقراری دورههای آموزشی افسران روان سنج و کارشناس روشهای آزمایشی را پذیرفت.
سازمان برنامه برای اجرای برنامههای آبادانی شهری در استانهای فارس، کرمان، گیلان، تهران، لرستان و فرمانداری کل بنادر و جزایر دریای عمان ۲۷ قرارداد عمرانی با شهرداریهای این استانها دستینه کرد. بودجه ویژه شده برای این قراردادها بیش از ۲۶۲٬۲۰۰٬۰۰۰ ریال میباشد.
۴ دی ماه ۱۳۴۳ در سال ۱۳۴۳ کشورهای هموند اوپک ۴۰٪ نفت خام جهان را فراهم ساختهاند و در میان این کشورها، ایران با افزایش ۱۲٬۶٪ تولید خود در سنجش با سال گذشته، جایگاه نخست را به دست آورد.
۵ دی ماه ۱۳۴۳ به فرمان شاهنشاه برای بهبود و گسترش زبان پارسی و نگاهبانی میراث فرهنگ ایران بنیاد فرهنگ ایران سرافراز به ریاست عالیه علیاحضرت شهبانو شد.
۶ دی ماه ۱۳۴۳ با پیام شاهنشاه آیین ۱۱۰۰ سال زادروز محمد زکریای رازی پزشک و فیلسوف نامی ایران و پیداکننده الکل در تالار ابن سینای دانشگاه تهران گشایش یافت. شاهنشاه در پیامی به باشندگان در جشن فرمودند: [۲۷]
- از برگزاری جشن یادبود یکهزاروصدمین سال تولد محمد زکریای رازی پزشک و فیلسوف نامی ایران کمال خوشوقتی را داریم. این تجلیل نه فقط یک امر ملی بلکه یک یادبود جهانی است، زیرا این قبیل مردان بزرگ که سازندگان واقعی تمدن و فرهنگ بشرند بیش از آنکه به یک کشور متعلق باشند به همه عالم بشریت تعلق دارند. کشور ما که خدمت به فرهنگ بشریت همواره جزیی از ماهیت تاریخ و تمدن آن بوده، در طول قرون تعداد بیشماری از این خدمتگزاران عالی قدر را به عالم بشریت ارمغان داده است. با این وصف میتوان با اطمینان گفت که در این جمع نیز کمتر کسی را به اهمیت و علو قدر و مقام محمد زکریای رازی میتوان یافت.
۶ دی ماه ۱۳۴۳ برای یکجا ساختن همه کارهایی که برای بنیاد و گسترش صنایع پتروشیمی از سوی یکانهای وابسته به وزارتخانهها و سازمانهای گوناگون دولتی انجام مییافت، "شرکت ملی صنایع پتروشیمی" بنیاد نهاده شد.[۲۸]
۹ دی ماه ۱۳۴۳ سازمان برنامه پروژه ساختن دیوار ساحلی بندر عباس را به هزینه ۲۸٬۸۴۰٬۰۰۰ ریال تصویب کرد.
۱۰ دی ماه ۱۳۴۳ وزیر آبادانی و مسکن راه حاجی آباد - قزوین را گشود.
۱۲ دی ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه و شهبانو از برنامه ارکستر هنرمندان ارمنستان که به فراخوان انجمن فیلارمونیک تهران به ایران آمده بودند در ورزشگاه محمدرضا شاه پهلوی دیدن کردند.
۱۳ دی ماه ۱۳۴۳ در پیشگاه شاهنشاه نشست "شورای اقتصاد" برگزار شد. شاهنشاه در این نشست فرمودند: "...به منظور توسعه صنایع ترتیبی داده شود تا کارگران ایرانی را برای تعلیم و کار به خارج اعزام دارند...."
۱۳ دی ماه ۱۳۴۳ در ورزشگاه محمدرضا شاه پهلوی و در پیشگاه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی بیش از ۴۰۰۰ تن از بانوان تهران گردآمدند و آمادگی خود را برای هنبازی در مبارزه ملی با بیسوادی اعلام داشتند و از والاحضرت خواستند که درخواست آنان را به درگاه همایونی برسانند.
باشگاه ورزشی دانشگاه نظامی در آیینی در خیابان عباس آباد تهران گشایش یافت.
۱۴ دی ماه ۱۳۴۳ قانون اجازه تاسیس موسسه خواربار و تغذیه ایران از تصویب مجلس سنا نیز گذشت. ۲۲ دی ماه فرمان تاسیس موسسه خواربار و تغذیه از سوی شاهنشاه توشیح شد.
۱۵ دی ماه ۱۳۴۳ مدیر کل یونسکو در تلگرامی به دولت شاهنشاهی ایران برپایی کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی به ریاست عالیه شاهنشاه ایران را تهنیت گفت و ابراز امیدواری کرد که برپایی چنین کمیته برجستهای در پیشرفت کار کنگره جهانی تهران که سال آینده در تهران برگزار خواهد شد بسیار کارساز میباشد.
۱۶ دی ماه ۱۳۴۳ علیاحضرت شهبانو در پیامی که برای روز تاریخی ۱۷ دی فرستادند فرمودند: شک نیست که زنان ایران روز به روز وظایف انسانی و ملی و اخلاقی خود را در قبال تعهداتی که بر عهده دارند بیشتر و بهتر انجام خواهند داد.
هفت تن نمایندگان زنان کارگر تهران برای سپاسگزاری از مهربانیها و دهشهای علیاحضرت شهبانو به پیشگاه علیاحضرت باریافتند و سبدگل زیبایی را پیشکش کردند.
علیاحضرت شهبانو به همراه والاحضرت شاهدخت فرحناز پهلوی، سالن ژیمناستیک بانوان را که "فرحناز" نامگذاری شده است در ورزشگاه امجدیه گشودند.
۱۶ دی ماه ۱۳۴۳ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست شورای عالی جمعیتهای زنان ایران در پیامی به بانوان ایران به آگاهی رساندند که شاهنشاه شرکت داوطلبانه بانوان کشور در جهاد ملی با بیسوادی را پذیرفتند.
در پی تصمیم دولت درباره استخدام لیسانسیههای کشور به عنوان بخشدار، به آگاهی رسانده شد که تاکنون ۱۶۰ بخشدار لیسانسیه آغاز به کار کردهاند و بر پایه برنامه وزارت کشور ۱۴۰ بخشدار لیسانسیه دیگر نیز به کار گرفته خواهند شد.
هیاتی از بلندپایگان کنسرسیوم نفت برای گفتگو درباره قرارداد متمم نفت و بهره مالکانه و حکمیت وارد تهران شدند و گفتگوهای خود را با وزیر دارایی آغاز کردند.
۱۷ دی ماه ۱۳۴۳ در سالروز کشف حجاب زنان ایران و ارج نهادن از بنیادگزار این روز تاریخی آیین باشکوهی در آرامگاه اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ در ری انجام یافت و آرامگاه رضا شاه پهلوی گلباران شد.
۱۸ دی ماه ۱۳۴۳ اعلیحضرت "اولاف پنجم" پادشاه نروژ برای یک دیدار هفت روزه وارد تهران شد و از سوی شاهنشاه ایران در فرودگاه مهرآباد پیشباز رسمی شد. روز پسین پادشاه نروژ از ورزشهای باستانی ایران در باشگاه جعفری، کارگاههای هنرهای زیبای کشور و موزه جواهرات سلطنتی دیدن کرد و نمایشگاه آثار صنعتی نروژ را در فروشگاه فردوسی گشودند. ۱۹ دی ماه از سوی شاهنشاه میهمانی شام باشکوهی به سرافرازی ورود پادشاه نروژ در کاخ گلستان برپا شد و شاهنشاه بیانایی به اعلیحضرت اولاف ایراد فرمودند.[۲۹] 20 دی ماه پادشاه نروز برای بازدید از برجای ماندنی تاریخی اسپهان رهسپار این شهر شدند. ۲۲ دی ماه پادشاه نروژ از اسپهان راهی دزفول شدند و پس از بازدید از پایگاه وحدتی دزفول و سد محمدرضا شاه پهلوی به تهران بازگشتند. ۲۳ دی ماه اعلیحضرت اولاف پنجم از تهران رهسپار جزیره خارک شد و پس از بازدید از تاسیسات نفتی این جزیره راهی آبادان شدند و از پالایشگاه آبادان بازدید کردند. پادشاه نروژ از آبادان به سوی تایلند پروازکردند.
۲۰ دی ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه در نشست شورای اقتصاد به نخستوزیر فرمودند:"فورا با شرکت ملی نفت ایران ترتیبی بدهید که یا بهای نفت و بنزین کاهش یابد و یا نفت به بهای سابق و بنزین به قیمت کمتری در اختیار مردم قرارگیرد."
۲۱ دی ماه ۱۳۴۳ هیات وزیر بنا به پیشنهاد شرکت ملی نفت ایران با کاهش بهای نفت و بنزین موافقت کرد. بهرهبرداری از خط لوله نفت تهران - رشت آغاز شد.
۲۲ دی ماه ۱۳۴۳ قانون تشکیل سپاه ترویج و آبادانی از مجلس شورای ملی گذشت. فرمان اجرای این قانون در ۲۸ دی ماه ۱۳۴۳ به توشیح شاهنشاه رسید و بدین سان نخستین دوره سپاه ترویج و آبادانی با نیروهای علمی جوان کشور چون مهندسان رشته کشاورزی، ساختمانی، راه سازی، برق و مکانیک و دیگر دانشآموختگان کشور برپا شد.
۲۳ دی ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه اساسنامه « بنیاد ملکه پهلوی » را توشیح فرمودند.
۲۵ دی ماه ۱۳۴۳ یک هیات دربرگیرنده سه تَن از کشور اندونزی وارد تهران شد تا از ایران برای شرکت در کنفرانس اسلامی آسیایی و افریقایی "باندونگ" دعوت نماید.
۲۶ دی ماه ۱۳۴۳ دو قرارداد نوین نفت میان شرکت ملی نفت ایران و دو شرکت هلندی و امریکایی بر پایه ۷۵ - ۲۵ به سود ایران دستینه شد.
۲۶ دی ماه ۱۳۴۳ در نشست هیات اجرایی سازمان جهانی بهداشت در ژنو، جمشید آموزگار وزیر بهداری ایران به عنوان رییس کمیته بودجه این سازمان برگزیده شد.
۲۷ دی ماه ۱۳۴۳ ساعت ۷ شامگاه ۲۷ دی ماه سالن سلف سرویس دانشجویان دانشگاه پهلوی با بودن اسداله علم رییس دانشگاه پهلوی، تیمسار سپهبد ماژین فرمانده واحدهای جنوب، سرتیپ شاه خلیلی سرپرست شهربانیهای فارس، مهندس سمیعی معاون دانشگاه و امیر متقی رییس اداره کل دبیرخانه دانشگاه، رییسهای دانشکدهها، استادان دانشکاه، رییس ادارههای پزشکان بیمارستان نمازی و بیمارستان سعدی و بزرگان شهر، مدیران روزنامههای شیراز و خبرنگاران پایتخت با بانوانشان گشایش یافت. علم رییس دانشگاه شام خود را با سینی گرفته و با دانشجویان بر سر میز شام نشست. شام لذیذ نان و کباب و ماست و پرتقال و نارنگی و بامیه بود. دانشجویان برای خوردن ناهار و شام دانشگاه ژتونهای ۲۰ ریالی میخرند، این نخستین سلف سرویس در ایران است که با مبلمان بسیار شیک و بهداشتی ساخته شده است. در سالهای پنجاه بهای ناهار و شام ارزانتر شد و با ۱۲ ریال دانشجویان میتوانستند خوراک گرم درجه یک ، نوشابه و دسر را بخرند. هیهات!!
۲۸ دی ماه ۱۳۴۳ قانون انحلال ضرابخانه شاهنشاهی و واگذاری وظایف آن به بانک مرکزی ایران از سوی شاهنشاه توشیح شد. بر پایه پروژه نوین وزارت آموزش و پرورش برای مبارزه با بیسوادی ۶۰٬۰۰۰ دانش آموز سالهای پنجم و ششم دبیرستانها با سایر آموزگاران کشور در کلاسهای مبارزه با بیسوادی درس خواهند داد.
۲۹ دی ماه ۱۳۴۳ هیات مدیره صندوق ویژه سازمان ملل متحد دو پروژه عمرانی ایران ۱- بهبود چگونگی تولید گندم و ۲- گسترش صنایع چرم سازی و پوست را تصویب کرد. کمک پرداختی این صندوق برای این دو پروژه ۱٬۵۷۳٬۳۰۰ دلار میباشد.
۳۰ دی ماه ۱۳۴۳ قانون اجازه مبادله قرارداد الحاقی به قرارداد فروش نفت و گاز مصوب هفتم آبان ماه ۱۳۳۳ از مجلس سنا گذشت.
ترور حسنعلی منصور نخستوزیر به دست تروریستهای اسلامی گروه موتلفه اسلامی
۱ بهمن ماه ۱۳۴۳ در بامداد ۱ بهمن ماه ۱۳۴۳ به حسنعلی منصور نخستوزیر ایران جلوی در بزرگ مجلس شورای ملی بهارستان دو گلوله شلیک شد. نخستین گلوله به گلوی نخستوزیر خورد و وی بیدرنگ به زمین افتاد، گلوله دوم به شکم و مثانه منصور شلیک شد. گلوله نخست از سوی محمد بخارایی و گلوله دوم از سوی آخوند سیدعلی اندرزگو هر دو از انیرانیان موتلفه اسلامی شلیک شد. حسنعلی منصور نخست وزیر ۴۱ ساله ایران پس از ۱۳۲ ساعت تلاش و مبارزه دشوار با مرگ، شب هنگام ۶ بهمن ماه به ساعت ۲۲ و ۵۵ دقیقه در بیمارستان پارس درگذشت. نخست وزیری که برنامه دولتش اجرای منشور انقلاب ششم بهمن بود، در دومین سالگرد انقلاب شاه و مردم در راه فراهم ساختن رفاه وعدالت مردم ایران جان باخت. کشتن منصور میبایستی که هشداری به دولت و شاهنشاه ایران باشد. خطر حکومت شاهنشاهی کهن ایران تنها از چپ و حزب توده نبود بلکه از سوی واپسگرایان اسلامی در کشور اهورایی ایران نیز بود. پس از کشتن حسنعلی منصور نخست وزیر شایسته ایران، دو گروه چپ و اسلامیون به یکدیگر نزدیک تر شدند و توطئههای خود را علیه ملت و کشور ایران زیر چتر کنفدراسیون دانشجویان ایرانی در خارج از کشور و در داخل کشور سازمان دادند.[۳۰]
۶ بهمن ماه ۱۳۴۳ در دومین سالروز انقلاب شاه و مردم اعلیحضرت همایون شاهنشاه به ملت ایران پیامی فرستادند که از رادیو ایران پخش شد. شاهنشاه در این پیام به ملت ایران از تاریخ معاصر ایران، ترور منصور، جنگ جهانی دوم و اشغال ایران، سوءقصد به جان شاهنشاه، خیانتهای بی شمار محمد مصدق و ۲۸ امرداد روزی که ملت ایران کشور را از چنگال کمونیست شدن به دست مصدق و همدستانش نجات دادند، قرارداد نفت با کنسرسیوم و انقلاب ششم بهمن و دستآوردهای آن گفتند. این پیام مروری بر تاریخ معاصر ایران از زبان محمدرضا شاه پهلوی آریامهر است تا ملت ایران بدانند که چه بر آنها گذشته است.[۳۱]
۷ بهمن ماه ۱۳۴۳ امیرعباس هویدا به فرمان شاهنشاه به نخست وزیری برگزیده شد. امیرعباس هویدا کابینه خود را که به جز دو تن همان کابینه شادروان حسنعلی منصور بودند به پیشگاه شاهنشاه شناساند.
۸ بهمن ماه ۱۳۴۳ در آیین باشکوهی پیکر حسنعلی منصور نخست وزیر ۴۱ ساله ایران از مسجد سپهسالار تشییع شد. از ساعت ۸ بامداد نمایندگان هیات دولت و نمایندگان مجلس سنا و شورای ملی، ارتش، وزارتخانهها، پیشهوران، نمایندگان دینهای کشور، سازمانهای دولتی و ملی، فرهنگیان، ورزشکاران، کارگران، اصناف، حزبها، کمیتههای حزب ایران نوین در استانها و دانش آموزان و دانشجویان با تاج گلهای بزرگ وارد شدند. ساعت ۱۲ و ۲۰ دقیقه پیکر نخست وزیر ایران در پهنه آرامگاه رضا شاه بزرگ در شهر ری به خاک سپرده شد. ۵۷ تاج گل بر روی آرامگاه منصور نهاده شد. روانش همواره شاد باد!
سران کشورها در تلگرامهایی اندوه خود را از درگذشت شادروان حسنعلی منصور نخست وزیر را به شاهنشاه و دولت و ملت ایران ابراز کردند و به ایرانیان دلداری دادند.
کویت تایمز نوشتاری با فرنام "ششم بهمن روز انقلاب شاه و مردم" به چاپ رساند که:روز ششم بهمن همه پرسی آزاد شاهنشاه در سراسر کشور انجام گرفت و هوده آن در یک روز شمرده شد که آن ۵ میلیون رای مثبت به اصلاحات ارضی ایران بود. این پیروزی بی چون و چرا در همه پرسی، رژیم ارباب رعیتی را از بین برد.
۹ بهمن ماه ۱۳۴۳ علیاحضرت شهبانو برای روز بین المللی جذام[۳۲] در پیامی فرمودند:
- اعلیحضرت همایون شاهنشاه که همیشه توجه خاص به امور خیریه دارند، سی هزار هکتار از اراضی املاک اختصاصی خود را برای ساختمان دهکده جذامیان به جمعیت مرحمت فرمودهاند که با کمکهایی که تاکنون از طرف شما هموطنان به جمعیت شده و میشود و با مساعدت دولت و سایر جمعیتهای خیریه مشابه در آتیه نزدیک ساختمان آن شروع و تکمیل خواهد شد.
۱۱ بهمن ماه ۱۳۴۳ دولت امیرعباس هویدا نخست وزیر از مجلس شورای ملی رای اعتماد گرفت. ۱۲ بهمن ماه نیز مجلس سنا به دولت هویدا رای اعتماد داد.[۳۳]
۱۲ بهمن ماه ۱۳۴۳ فرمان شاهنشاه برای کاهش هزینه زندگی و مبارزه با گرانی مصنوعی کالاها برای فراهم ساختن رفاه مردم و افزایش توان خرید آنان داده شد:[۳۴]
- جناب آقای امیرعباس هویدا نخست وزیر
- از آنجا که تامین رفاه عامه مردم و افزایش قدرت خرید آنان همیشه مورد نظر خاص ما بوده است اکنون که این دولت آغاز به کار میکند مقتضی است به منظور تقلیل هزینه زندگی و خنثی کردنافزایش بی دلیل و مصنوعی قیمتها مطالعات جامعی به عمل آورده و در اسرع وقت گزارش لازم را به اطلاع ما برسانید.
- در این زمینه باید توجه خاص به اقلامی از هزینه زندگی معطوف گردد که در زمره نیازمندیهای اولیه عموم مردم به ویژه طبقات زحمتکش و فعال به شمار میرود.
- تاریخ دوازدهم بهمن ماه یک هزار و سیصد و چهل و سه شمسی ۱۳۴۳
- محمد رضا پهلوی
- جناب آقای امیرعباس هویدا نخست وزیر
۱۲ بهمن ماه ۱۳۴۳ از سوی مجلس سنا و مجلس شورای ملی، فرستادن ۸ دانشجو به هزینه دولت برای یادگیری حسابداری خبره به انگستان پذیرفته شد.
۱۲ بهمن ماه ۱۳۴۳ در مهرآباد نخستین گردان هواپیماهای شکاری تاکتیکی تندتر از سدا (مافوق صوت) "اف ۵" در آیینی وارد خدمت نیروی هوایی شاهنشاهی گردید. این هواپیماها ساخت شرکت "نورت روپ" امریکا است.
۱۳ بهمن ماه ۱۳۴۳ در پیشگاه اعلیحضرت همایون شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو سینه رامای "آتلانتیک" در خیابان پهلوی در آیین پرشکوهی با بودن سران و بزرگان کشوری و لشکری و هنرمندان ایرانی گشایش یافت. سینما آتلانتیک در روز ۲۸ امرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی از سوی همدستان خمینی همراه با ۲۷ سینمای دیگر به آتش کشیده شد که به آتش زدن سینما رکس آبادان انجامید.
۱۴ بهمن ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه در آیین سلام فطر شاهنشاه فرمودند:[۳۵] شرط پیشرفت واقعی کشور این است که هر کسی کاری را که به عهده دارد به منتهای درجه جدی تلقی کند و آن را از اول تا آخر با دقت و وظیفهشناسی به انجام برساند. ۱۶ بهمن ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه به مناسبت نامگذاری و واسپاری سه رزمناو شاهنشاهی بایندر، نقدی و قشم در خلیج فارس پیامی به افسران، درجهداران و ناویان نیروی دریایی شاهنشاهی فرستادند:[۳۶]
- در این هنگام که به مناسبت برگزاری مراسم تحویل ناوهای شاهنشاهی بایندر و نقدی و قشم در آن پایگاه گرد هم آمدهاید، لازم می دانیم از دلاوری و جانبازی و فداکاری دریابان شهید غلامعلی بایندر اولین فرمانده نیروی دریایی شاهنشاهی ایران و ناخدا دوم شهید نصرالله نقدی رئیس ستاد نیروی دریایی وقت در وقایع شهریور ۱۳۲۰ قدردانی نماییم. بدین مناسبت دستور دادیم به عنوان بزرگداشت خدمات ارزنده آن افسران ناوها را به نام آنان نامگذاری کنند. باشد که پیوسته نام آن افسران دلیر در تاریخ نیروی دریایی ایران جاودان بماند و بازماندگان آن شهدا در جامعه ایرانی سربلند و سرافراز باشند.
پس از خوانده شدن پیام شاهنشاه در این آیین باشکوه که در پایگاه دریایی خرمشهر برگزار شد دو ناو مدرن و مجهز به سلاحهای ضد زیردریایی، ضدهوایی و زمین به زمین و یک ناو نیروبر که از دولت امریکا خریداری شده بود از سوی سفیرکبیر امریکا در ایران به فرمانده نیروی دریایی شاهنشاهی واگذار شد. این سه ناو به یادبود شهیدان شهریور ماه ۱۳۲۰ در یورش ارتش شوروی و انگلستان به ایران به نامهای بایندر، نقدی و ناو نیروبر به نام قشم نامگذاری شد.
۱۷ بهمن ماه ۱۳۴۳ انتخابات خانه انصاف قمصر کاشان انجام شد.
۱۹ بهمن ماه ۱۳۴۳ بانک اعتبارات کشاورزی در سال ۱۳۴۳ بر بودجه خود برای کارهای کشاورزی ۲۰٪ در برابر بودجه سال ۱۳۴۲ افزود. هم چنین سازمان برنامه برای آسان ساختن اجرای برنامه اصلاحات ارضی و فراهم ساختن نیازهای کشاورزان ۱٬۰۰۶٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال به بودجه کشاورزی افزود. این افزایش از راه یاری به بانک کشاورزی و دادن وام به سازمان تعاون روستایی انجام گرفت.
۱۹ بهمن ماه ۱۳۴۳ نخستین کلنگ ساختمان خانههای سازمانی در بندرعباس در آیینی از سوی تیمسار دریابان عظیما استاندار و نماینده دولت در بنادر و جزایر جنوب هب نام نامی شاهنشاه به زمین زده شد.
۱۹ بهمن ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه برای یک سفر غیر رسمی رهسپار پاکستان شدند.[۳۷] شاهنشاه از شهرهای پیشاور، مانگالا و لاهور و سدهای بزرگ پاکستان در این شهرها بازدید فرمودند. ۲۲ بهمن ماه شاهنشاه از کراچی به تهران بازگشتند.
۲۰ بهمن ماه ۱۳۴۳ قانون اصلاح قانون کار مصوب ۱۶ دی ماه و همچنین قانون استخدام سه کارشناس آلمانی برای کارخانههای نساجی شاهی و بهشهر از مجلس شورای ملی گذشت.
۲۱ بهمن ماه ۱۳۴۳ حضرت اورهوکاف ککونن پرزیدنت فنلاند[۳۸] و بانو در راه سفر خود به هندوستان وارد تهران شدند. در فرودگاه مهرآباد نخست وزیر، رییس تشریفات شاهنشاهی، و شماری از بزرگان سیاسی کشور به پیشباز پرزیدنت فنلاند و بانو و همراهان ایشان وزیر امور خارجه، مدیرکل سیاسی و رییس ستاد ارتش فنلاند آمدند. شامگاه از سوی شاهنشاه و شهبانو میهمانی شام به سرفرازی ورود پرزیدنت فنلاند و بانو برگزار شد. روز پسین ۲۲ بهمن ماه پرزیدنت ککونن و بانو و همراهان از تهران به هندوستان پرواز کردند.
۲۴ بهمن ماه با پیام شاهنشاه کنفرانس اتاقهای بازرگانی کشور در خرمشهر گشایش یافت. شاهنشاه در این پیام فرمودند:[۳۹]
- ثبات اقتصادی و اجتماعی بی نظیری که در جامعه ما بوجود آمده است و همچنین سیاست اقتصادی ما که بر اساس تشویق و توسعه فعالیتهای خصوصی پایه گذاری شده است، زمینه بسیار مساعدی را برای تحقق آرمانهای ملی و اجتماعی ما فراهم میسازد. در این باره دولت به سهم خود وظایفی دارد که از طریق برنامههای عمرانی و همچنین بهبود دستگاه اداری به انجام میرساند. هدف برنامههای عمرانی ما این است که زیربنای لازم را برای توسعه اقتصادی کشور فراهم سازد و با تعمیم فرهنگ و بهداشت و توسعه ارتباطات راه برای فعالیتهای مولد اقتصادی فراهم نماید.
کنفرانس بزرگ اتاقهای بازرگانی کشور در خرمشهر در روز ۲۶ بهمن ماه با نوشتن قطعنامهای نقش اتاقهای بازرگانی در اقتصاد کشور را روشن ساخت.
۲۴ بهمن ماه ۱۳۴۳ قرارداد ساختمان پالایشگاه نفت تهران میان شرکت ملی نفت ایران و دو گروه از کمپانیهای آلمانی و امریکایی با هزینه ۷۵٬۰۰۰٬۰۰۰ دلار و به درازای ۳۰ ماه دستیه شد.
۲۵ بهمن ماه ۱۳۴۳ موافقتنامه همکاری اقتصادی دو کشور ایران و لهستان در تهران دستینه شد.
۲۷ بهمن ماه ۱۳۴۳ علیاحضرت شهبانو در پیامی به مناسبت آغاز هفته پندار نیک پیشاهنگی فرمودند: شعائر مذهبی و سنن پسندیده ملی همه ما را ملزم میسازد که قلبهای خود را به کانون مهر و عطوفت تبدیل کنیم و افکار خود را در جهت خیر و صلاح همنوعان هدایت نماییم.
۲۷ بهمن ماه ۱۳۴۳ گفتگوهای دولت شاهنشاهی ایران و کشور عراق پیرامون از میان برداشتن ناسازگاریها و جستجوی راهی برای ناهماهنگیها از سوی سفیران دو کشور در بغداد آغاز شد.
۲۹ بهمن ماه ۱۳۴۳ سازمان برنامه گزارش دادکه از آغاز اجرای برنامه سوم عمرانی تا پایان آذر ماه ۱۳۴۳ بیش از ۱۲٬۷۴۵٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال برای اجرای پروژهها و برنامههای ارتباطات و مخابرات کشور پرداخت شده است.
۳۰ بهمن ماه ۱۳۴۳ سازمان بیمههای اجتماعی به آگاهی رساند که در سال ۱۳۴۳ شمار بیمه شدگان بخشهای خصوصی و دولتی ۳۲۹٬۰۰۰ تن میباشد.
۱ اسفند ماه ۱۳۴۳ نخستین کلنگ ساختمان اداره اطلاعات زاهدان از سوی مهندس ریاضی رییس مجلس شورای ملی به زمین زده شد.
۳ اسفند ماه ۱۳۴۳ در سالگرد کودتای سوم اسفند آیین باشکوهی در پهنه نیروی دریایی شاهنشاهی ایران برگزار شد. فراخوان این آیین از سوی تیمسار دریابان هوشنگ افخمی فرمانده نیروی دریایی جنوب و ناوگان خلیج پارس و دریای عمان داده شد. تاجهای گل بر پیکره رضا شاه بزرگ نهاده شد.
۳ اسفند ماه ۱۳۴۳ دکتر زاهدی رییس کل بانک اعتبارات کشاورزی و عمران روستایی در نشستی با نمایندگان مجلس شورای ملی و روزنامه نگاران درباره برنامههای گذشته و آینده بانک سخنان رسایی ایراد کرد. بانک اعتبارات کشاورزی و عمران روستایی در درازای ۲۹ سال به ۴۳۸٬۴۵۴ تن بیش از ۹٬۳۴۱٬۰۰۰۰۰۰ ریال وام داده است.
۴ اسفند ماه ۱۳۴۳ هیات بنیادگذار حزب ایران نوین عطاالله خسروانی وزیر کار و امور اجتماعی و قائم مقام دبیرکل حزب ایران نوین را به دبیرکلی حزب برگزید. در این نشست نخست وزیر امیرعباس هویدا به کارهای حسنعلی منصور ارج نهاد و در پایان گفت: شاید خیلیها امیدوار بودند با از دست رفتن منصور این حزب هم از هم بپاشد ولی ایکاش آنها اینجا بودند تا قیافههای مصمم فرد فرد ما را برای ادامه راهی که منصور در پیش گرفته بود ببینند، ما به ملت ایران قول دادهایم که تا سر حد امکان برای پیشرفت مملکت کار کنیم و نخواهیم گذاشت در این مملکت افرادی بگویند: آنها دور هم جمع شدند ولی به نتیجه نرسیدند. مادر چهارده ماه گذشته با شادی گرد هم جمع شدیم و تا کنون موفقیتهای بزرگی به دست آوردهایم و امروز هم که با دلی پر از غم در اینجا هستیم مطمئن هستیم که به نتیجه نهایی خود در راه خدمت به شاه و ملت خواهیم رسید.
۶ اسفند ماه ۱۳۴۳ قانون اجازه تحصیل اعتبار برای تامین قسمتی از هزینههای عمرانی کشور ۱۳۴۳ به تصویب مجلس شورای ملی رسید.
۸ اسفند ماه ۱۳۴۳ آزادی زنان ایران و برابری حقوق بانوان ایرانی با مردان را شاهنشاه در روز ۸ اسفند ماه ۱۳۴۱ در کنفرانس اقتصادی به آگاهی ملت ایران رساندند. روز آزادی زنان با شکوه هر چه تمامتر والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در مصاحبه با رسانهها پیرامون روز هشتم اسفند و کنفرانس مقام زن وابسته به سازمان ملل متحد فرمودند: تشکیل کنفرانس مقام زن در ایران یک موفقیت بزرگ است. والاحضرت اشرف فرمودند بی سوادی در ایران با یک برنامه هشت ساله ریشه کن خواهد شد.
۹ اسفند ماه ۱۳۴۳ وزیر کشاورزی سندهای مالکیت کشاورزان خراسان را در شهر مشهد به آنان داد. گام دوم قانون اصلاحات ارضی در قریه "قره قصاب" از بخشهای "نَقَده" به اجرا درآمد
۱۰ اسفند ماه سفر دو هفتهای شاهنشاه به اتریش پایان یافت و شاهنشاه برای یک سفر غیررسمی وارد لندن شدند و از سوی نماینده علیاحضرت ملکه انگلستان و دیگر سران این کشور پیشباز شدند.
۱۰ اسفند ماه ۱۳۴۳ هجدهمین نشست کنفرانس جایگاه زن با شرکت نمایندگان زنان بیست کشور جهان با پیام علیاحضرت شهبانو در هتل هیلتون گشایش یافت. علیاحضرت در این پیام فرمودند: اینک در سراسر جهان، ما شاهد ظهور نشانهای تحولاتی هستیم که سیمای زن را هماهنگ با مقتضیات دنیای کنونی تعییر داده و خواهران ما را از بند موهوماتی که طی قرون متمادی آنان را اسیر خود ساخته بود رها کرده است.
کنفرانس بین المللی مقام زن وابسته به سازمان ملل متحد روز ۲۸ اسفند ماه به پایان رسید.
۱۰ اسفند ماه علیاحضرت شهبانو از تهران رهسپار لندن شدند تا در آنجا به شاهنشاه که از اتریش به لندن پرواز نمودهاند بپیوندند.[۴۰]
۱۱ اسفند ماه ۱۳۴۳ کانال نهرآذر در ۴۲ کیلومتری زابل که چندین هزار متر مربع زمین را آبیاری میکند از سوی مهندس فکری استاندار سیستان و بلوچستان و فرماندار زاهدان گشایش یافت و گامی دیگر به سوی آبادانی سیستان و بلوچستان برداشته شد. نهرآذر از سد "کهک" سرچشمه گرفته و ۲۴۰۰۰ هکتار از زمینهای بخشن "میانکنگی" را سیراب میکرد، از شنهای روان پر شده بود و کشاورزان را با کم آبی روبرو ساخته بود. با ساختن کانال نوین نهرآذر هزاران مترمربع زمین آبیاری خواهد شد. بررسی ساختن این کانال از سوی مهندسین مشاور سازمان برنامه انجام گردید.
۱۱ اسفند ماه ۱۳۴۳ هلیکوپترهای نوین "اچ - اچ - ۴۳ - اف" (کامان) ساخت امریکا در آیینی در مهرآباد به نیروی هوایی شاهنشاهی واسپرده شد. با افزوده شدن ناوهای "بایندر" و "نقدی" به ناوگان نیروی دریایی شاهنشاهی ایران و خریداری دو فروند مین جمعکن دیگر از امریکا، نیروی دریایی شاهنشاهی دارای بزرگترین و نیرومندترین ناو گروه مینروب در خاورمیانه شد. ناوهای مین جمعکن به یادبود دو تن از افسرانی که در اشغال ایران به وسیله ارتش بریتانیا و شوروی در شهریور ماه ۱۳۲۰ جان باختند به نام "هریسچی" و "ریاضی" نامیده شد.
۱۱ اسفند ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه و شهبانو در میهمانی ناهار علیاحضرت ملکه انگلستان که به سرافرازی اعلیحضرتین در کاخ باکینگهام برپا شد شرکت فرمودند. در این میهمانی هارولد ویلسون نخست وزیر، مایکل استوارت وزیر امورخارجه، لرد کرومر رییس بانک انگستان و بسیاری از سران و بزرگان آن کشور نیز بودند. پس از میهمانی از سوی ایرانیانی که در لندن زندگی میکنند میهمانی باشکوهی به سرفرازی ورود شاهنشاه برگزار شد. شامگاه شاهنشاه در یک گفتگوی تلویزیونی در لندن درباره رویدادهای جهان و ایران فرمودند:
- قدرت من قدرتی است که قانون اساسی کشور به من داده است و اگر من از این قدرت و اختیارات قانونی کاملا استفاده میکنم برای این است که نظم و ترتیبی بوجود آورم که به اداره صحیح و منظم کشور کمک کند. من نمیخواهم رخدادهایی که در گذشته در کشور روی داده است بار دیگر تکرار شود....بمباران یمن با بمبهای ناپالم از سوی جمال عبدالناصر تنها برای خود او کشورش ناراحتی میسازد ناصر دست به تحریک میزند و برای واژگون کردن رژیمهای دیگر تلاش میکند.
۱۶ اسفند ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه در مصاحبه با نماینده ویژه روزنامه ساندی اکسپرس لندن فرمودند:[۴۱]
- من تشنه قدرت نیستم که تنها به خاطر آن زندگی کنم. من روزی شانزده ساعت کار میکنم و هدفم اندوختن ثروت نیست، زیرا لااقل نود درصد از ثروت خود را تا کنون برای اصلاحات مملکتی واگذار کردهام. علت پیشرفتهای اخیر ما نیز این است که من تنها به شخص خودم فکر نمیکنم. هر گاه شما به این مرحله از تفکر برسید و تنها منافع و مصالح کشورتان ار در نظر بگیرید و به منافع شخص خودتان فکر نکنید، آنوقت است که پیروز میشوید.
۱۸ اسفند ماه شاهنشاه در میهمانی ناهار انجمن رسانههای خارجی که در هتل "دورچستر" لندن برگزار شد به پرسشهای روزنامه نگاران پاسخ گفتند و آرمانهای انقلاب شاه و مردم را روشن ساختند.[۴۲]
۱۹ اسفند ماه ۱۳۴۳ ایرانیان و دانشجویان ایرانی که در لندن زندگی میکردند در سفارت کبرای شاهنشاهی ایران به پیشگاه شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو باریافتند. در این باریابی شور و هیجانی بی همانندی به اعلیحضرتین ابراز شد. هنگامی که اعلیضرتین به تالار گردهمآیی دانشجویان و هم میهنان گام نهادند، ابراز احساسات چنان به اوج خود رسید که به سختی شاهنشاه و شهبانو خود را به جایگاه ویژه رساندند. شاهنشاه در این دیدار با دانشجویان و مردم ایران سخنانی ایراد کردند.[۴۳]
۱۳ اسفند ماه ۱۳۴۳ آیین سوگواری و چهلم حسنعلی منصور بر مزار نخست وزیر پیشین در شهر ری برگزار شد.
۱۵ اسفند ماه ۱۳۴۳ کنفرانس مالیاتی پیمان سنتو با نمایندگان کشورهای ایران، پاکستان، ترکیه، انگلستان و امریکا در کاخ وزارت دارایی گشایش یافت.
۱۵ اسفند ماه ۱۳۴۳ پیشنهاد بیمه کشاورزان و خانواده آنها در گام پایانی در مجلس شورای ملی بررسی شد. این بیمهها برای بهبود زندگی کشاورزان در سراسر کشور و فراهم ساختن آینده آنان در برگیرنده بیمه کشاورزان بیمار و بیمه بازنشستگی دوران پیری و از کارافتادگی کشاورزان در سراسر کشور پیشنهاد شده است. بنیاد سازمان بیمه کشاورزان و بازنشستگی نیز در دست اجراست.
۱۵ اسفند ماه ۱۳۴۳ امیرعباس هویدا نخست وزیر برای روز جشن درختکاری یک درخت همیشه بهار با نام "برگ بو" را در پارک شاهنشاهی در زمین نشاندند. همه ساله در جشن درختکاری شاهنشاه نخستین نهال سال را در زمین میکاشتند ولی امسال چون شاهنشاه در سفر به انگلستان هستند، این کار را رییس دولت به نام شاهنشاه انجام داد.
۱۶ اسفند ماه ۱۳۴۳ نخستین کنگره دامپزشکی ایران با پیام شاهنشاه که از سوی تیمسار سپهبد ریاحی وزیر کشاورزی خوانده شد گشایش یافت. شاهنشاه در این پیام فرمودند:[۴۴]
- برای کشوری که هفتاد و پنج درصد مردم آن پیشه شریف کشاورزی و دامداری دارند و میلیاردها ریال ثروت دامی دراختیار آنها است، تکیه به یک سازمان علمی دامپزشکی که به آخرین اطلاعات فنی و علمی جهان امروز در این زمینه مجهز باشد کاملاً ضروری است. ما از گذشته به این نیاز توجه داشتیم و امروز خدمات سی ساله دامپزشکی و مؤسسه رازی که از مجهزترین مؤسسات واکسن سازی کشورهای خاوری است و همچنین دانشکده دامپزشکی که کادر علمی دامپزشکی را آماده میکند مورد تأیید و تقدیر ما است.
۱۶ اسفند ماه ۱۳۴۳ قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۰ به تصویب مجلس شورای ملی رسید.
۱۸ اسفند ماه ۱۳۴۳ شرکت ملی نفت ایران به آگاهی رساند که نخستین بخش از پرداختی ۱۸۰٬۰۰۰٬۰۰۰ دلار پذیره نفت که بر پایه قراردادهایی که با گروه کمپانیهای نفتی رویال داچ شل، تاید واتر، آجیپ فیلیپس، هندوستان آتلانتیک و گروه کمپانیهای فرانسوی بسته شده است و بیش از ۶۰ میلیون دلار میباشد از سوی گروه شل پرداخت شده است و بازمانده در هفته دیگر به حساب دولت ایران پرداخت خواهد شد.
۱۹ اسفند ماه ۱۳۴۳ کنفرانس میراث فرهنگی ایران و پاکستان و ترکیه در تالار فرهنگ و هنر گشایش یافت. این کنفرانس در روز ۲۲ اسفند ماه به کار خود پایان داد.
۲۱ اسفند ماه ۱۳۴۳ زادروز والاحضرت شاهدخت فرحناز پهلوی از سوی ملت ایران به شاهنشاه و شهبانو تهنیت گفته شد. والاحضرت فرحناز سومین سال زندگی را آغاز میکنند.
۲۰ اسفند ماه ۱۳۴۳ اسکله شناور و تاسیسات بارگیری ایپاک در جزیره خارک با پیام شاهنشاه گشایش یافت. شاهنشاه در این پیام فرمودند:[۴۵]
۲۲ اسفند ماه ۱۳۴۳ قانون بنیاد وزارت آب و برق به تصویب مجلس شورای ملی رسید.
۲۳ اسفند ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه و شهبانو از حضرت حبیب بورقیبَه رییس جمهور تونس و بانو در فرودگاه مهرآباد پیشباز کردند. از سوی شاهنشاه میهمانی باشکوهی در کاخ گلستان برگزار شد و در این میهمانی شاهنشاه در سخنانی در خوشآمد حضرت بورقیبه فرمودند:[۴۶] ۲۵ اسفند ماه ۱۳۴۳ از سوی پرزیدنت بورقیبه میهمانی شامی به سرافرازی شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو در هتل هیلتون برگزار شد.
۲۴ اسفند ماه ۱۳۴۳ به مناسبت زادروز اعلیحضرت رضا شاه بزرگ آرامگاه پدر ایران نوین از سوی طبقههای مردم گلباران شد.
۲۵ اسفند ماه ۱۳۴۳ بیش از ۵٬۲۵۷ تن از کشاورزان ۳۱ روستای استان گیلان سندهای مالکیت خود را در آیین از استاندار گیلان دریافت داشتند. وزیر نفت و گاز هندوستان برای گفتگو درباره گسترش قراردادهای نفتی میان دو کشور به تهران آمد و به پیشگاه شاهنشاه باریافت.
۲۵ اسفند ماه ۱۳۴۳ بر پایه سنت باستانی ایران لالههای جشن چهارشنبه سوری به دست خاندان شاهنشاهی ایران روشن شد و به امجدیه برده شد. سازمان تربیت بدنی در خیابانهای تهران و میدان امجدیه جشن چهارشنبه سوری را برپاکرد و کارناوال شادی از برابر پیشگاه اعلیحضرت شاهنشاه ایران و علیاحضرت شهبانو و ولیعهد ایران و والاحضرت فرحناز جلوی کاخ مرمر گذشت و روانه امجدیه شد. در جلوی کاخ مرمر هنگام گذشتن کارناوال شادی تیمسار ایزدپناه رییس سازمان تربیت بدنی در آستانه سال نو برای خاندان شاهنشاهی ایران آرزوی تندرستی و شادمانی نمود. جشن چهارشنبه سوری در میدان امجدیه با بودن بیش از ۲۰۰۰۰ تماشاچی، والاحضرت غلامرضا پهلوی ریاست عالیه کمیته ملی المپیک و شماری از سران و بزرگان کشوری و ورزشی برگزار شد. در این جشن چندین برنامه و مسابقه هنری چون نواختن ناقاره، ساز و دهل، مسابقه دو هفت سین، مسابقه حجله، بندبازی، دست افشانیهای محلی، برنامه ویژه هنرمندان خارجی، مسابقه راگبی میان حیوانها، نرمش روی دوچرخه انجام شد. آنگاه گوگوش چند ترانه خواند. پس از تاریک شدن هوا لالههایی که به دست خاندان شاهنشاهی روشن شده بود میان مردم آورده شد. سپس برنامه هوشنگ شاه انجام شد و با آتشبازی جشن چهارشنبه سوری در امجدیه به پایان رسید. در سراسر کشور تا پاسی از نیمه شب مردم به دست افشانی و پریدن از روی بته و پخش آجیل مشکل گشا و قاشق زنی به پیشباز نوروز رفتند.
۲۶ اسفند ماه ۱۳۴۳ علیاحضرت شهبانو و والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در میهمانی که در کاخ گلستان برگزار شد با نمایندگان زنان بیست کشور جهان که برای کنفرانس جایگاه زن وابسته به شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد به تهران آمده بودند شرکت و گفتگو کردند.
۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۳ قانون اصلاح مواد اول و سوم قانون واگذاری امور بهداری به مردم به تصویب مجلس شورای ملی رسید.
۲۹ اسفند ماه ۱۳۴۳ به فرمان شاهنشاه کارهای اداره نظام وظیفه به ژاندارمری کل کشور واسپرده شد.
به آگاهی رسانده شده که واردات کل کشور در سال ۱۳۴۳ به بیش از ۵۶٬۷۸۸٬۹۹۸٬۰۰۰ ریال و صادرات کشور به ۸۶٬۳۳۵٬۳۹۴٬۰۰۰ ریال رسید که از آن ۷۴٬۸۵۰٬۳۰۶٬۰۰۰ ریال از صادرات کشور را به صادرات نفتی میباشد. شرکت ملی نفت میزان فروش چهار فرآورده نفتی در سال ۱۳۴۳ را ۱- بنزین موتور ۷۴۰،۰۰۰ مترمکعب ۲- نفت سفید ۱٬۴۳۶٬۰۰۰ متر مکعب ۳- نفت گاز ۱٬۳۴۹٬۰۰۰ متر مکعب ۴- نفت کوره ۱٬۵۰۷٬۰۰۰ متر مکعب به آگاهی رساند.
نفت خام پالایش شده در سال ۱۹۶۴ برابر با ۱۳۴۳ ۶۲۶٬۱۰۷٬۰۰۰ بشکه و درآمد ایران از فروش نفت ۱۷۲٬۲۰۰٬۰۰۰ پوند انگلیس بوده است.
بر پایه آمارهای به چاپ رسیده شمار روزنامه و مجلههای کشور که در نخستین سال شاهنشاهی رضا شاه بزرگ پنج روزنامه و مجله بود در چهاردهمین سال شاهنشاهی محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به ۲۸ و در نخسیتن سال انقلاب شاه و مردم به ۲۷ روزنامه و مجله رسید.
بودجه کشور در سال آینده تصویب شده از سوی مجلس سنا * درآمد ۱۱۵٬۶۷۴٬۲۹۱٬۰۰۰ ریال * هزینه ۱۱۶٬۴۸۴٬۰۴۴٬۰۰۰ ریال * بودجه عمرانی کشور ۵٬۴۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال از درآمد و هزینهها میباشد.
بر پایه آمار سرشماری جمعیت کل کشور در سال ۱۳۴۳ ۲۴٬۱۱۴٬۰۰۰ تن گزارش شد که از آن شمار ۸٬۸۸۱٬۰۰۰ تن شهرنشین و ۱۵۲۳۳٬۰۰۰ تن روستانشین میباشند.
اجرای برنامه عمرانی سوم سال ۱۳۴۴ خورشیدی
۱ فروردین ماه ۱۳۴۴ در آغاز نوروز باستانی شاهنشاه پیامی به ملت ایران فرستادند و فرمودند:[۴۷]
- من از همه مردم ایران انتظار دارم که در سال نو با ایمان و کوششی باز هم بیشتر راهی را که کشور ما به خاطر ترقی و سعادت خود و برای تجدیدی مجد و عظمت گذشته خویش در پیش گرفته است دنبال کنند، و فراموش مکنند که ما باید آنچه را که کشورهای پیشرفته جهانی در مدتی دراز انجام دادهاند در مدتی بسیار کوتاه تر عملی سازیم و طبعاً حصول این نتیجه مستلزم فداکاری و گذشت و تلاشی بیش از همه آنها است.
از ساعت ۸ بامداد روز یکشنبه ۱ فروردین آیین سلام جشن نوروز در پیشگاه شاهنشاه در کاخ گلستان آغاز شد. این آیین در ساعت یک و چهل و پنج دقیقه پس از نیمروز پایان یافت. نخست برندگان جایزههای شاهنشاهی بهترین کتاب سال به پیشگاه شاهنشاه باریافتند، سپس کارکنان بنیاد پهلوی، کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی و شورای فرهنگی سلطنتی، شورای مرکز جشنهای بنیادگذاری ۲۵۰۰ سال شاهنشاهی ایران باریافتند. ساعت ۹ هیات وزیران به همراه نخست وزیر، ساعت ۹ و ۱۵ دقیقه نمایندگان مجلس سنا، ۹ و ۴۵ دقیقه نمایندگان مجلس شورای ملی، ۱۰ و ۱۵ دقیقه نخست وزیران، وزیران، استانداران، سفیرکبیرها، وزیران مختار پیشین و آنگاه در ساعت ۱۰ و سی دقیقه نمایندگان سیاسی دولتهای خارجی در ایران، ساعت ۱۱ و ۱۵ دقیقه نمایندگان زرتشتی، کلیمی، آسوری، کلدانی و ارمنی و سپس استادان دانشگاه و آنگاه رییسهای سازمانها و شرکتهای ملی و بازرگانی و مدیران رسانهها، اتاق بازرگانی، ژنرالهای ارتش شاهنشاهی، نمایندگان اصناف باریافتند. پس از پایان آیین سلام نوروز شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو رهسپار هنرستان دختران تهران شدند و ناهار را با هنرجویان خوردند.
علیاحضرت شهبانو در پیام نوروزی خود به برابری حقوق زنان با مردان اشاره کردند و ابراز امیدواری فرمودند که زنان ایران در ساختن کشوری آباد و پیشرفته نقش کارسازی داشته باشند.
۲ فروردین ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه برای پرواز پیروزمندانه "واسخود دوم" سفینه فضایی شوروی تلگرام تهنیتی به "آناستاس میکویان" صدر هیات رییسه اتحاد جماهیر شوروی فرستادند.
۳ فروردین ماه ۱۳۴۴ خانه ایران در وین که از سوی دفتر اطلاعات رسانههای ایران در اتریش بنیاد نهاده شده است کار خود را آغاز کرد. به آگاهی رسانده شد که دانشجویان ایرانی، ایراندوستان و جهانگردان خارجی در میتوانند هرگونه آگاهی درباره ایران را از خانه ایران دریافت دارند.
۵ فروردین ماه ۱۳۴۴ در آیین که در پرورشگاه شیر و خورشید سرخ مشهد برگزار شد، پیشکشهای شاهنشاه برای کودگان پرورشگاه از سوی رییس مجلس شورای ملی میان آنان پخش شد.
۸ فروردین ماه ۱۳۴۴ از سوی شاهنشاه آریامهر برای پرواز پیروز سفینه "جمینی" امریکا تلگرام تهنیتی به پرزیدنت جانسون فرستاده شد.
۸ فروردین ماه ۱۳۴۴ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه جمعیتهای زنان ایران در سخنانی که در کنفرانس حقوق بشر در ژنو ایراد کردند از کنفرانس خواستند که در پدافند از حقوق زنان جهان پافشاری بیشتری انجام شود.
۹ فروردین ماه ۱۳۴۴ در اجرای دستورهای شاهنشاه آریامهر که هنگام سلام جشن نوروز درباره بالا بردن پذیرش دانشجو ایراد فرمودند، پیشنهاد دو وقته شدن آموزش در دانشگاه تهران نوشته شد. بدین سان گنجایش دانشگاهها از ۱۴۰۰۰ دانشجو به ۲۸۰۰۰ دانشجو افزایش یافت.
۹ فروردین ماه ۱۳۴۴ گام دوم قانون اصلاحات ارضی در ۲۰۲ روستای دشت قزوین اجرا شد.
۱۱ فروردین ماه ۱۳۴۴ ساختن پارک بی سیم در جاده شمیران آغاز شد. این پارک دو استخر شنا، باغ کودکان، زمین والیبال و زمین بستکبال دارد.
۱۲ فروردین ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو از بیماران ریوی بیمارستان بسیار مدرنی در ۶ کیلومتری شهرستان ساری دیدن فرمودند.
۱۶ فروردین ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه بنای نوین دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد را گشودند. فرستادن و گرفتن تلکس میان ایران و ژاپن برقرار شد هم چنین پیوند تلفنی میان ایران و ایتالیا برقرار شد.
۱۷ فروردین ماه ۱۳۴۴ افسران لشکر شش خراسان و پادگان مشهد در میدان عمومی لشکر از برابر شاهنشاه رژه رفتند. شاهنشاه در میهمانی شام افسران لشکر شش خراسان در سخنانی فرمودند:[۴۸]
- شما افسران شاید خوب بدانید که در این چند سال اخیر پایه حیثیتی شما و اصولاً سازمان ارتش ما چه ترقیاتی کسب کرده است. خدمت، وطن پرستی، پاکی و لیاقت شما امروز امری مسجل است، و امروز در نزد شما افسران تنها محرک فقط پیشرفت و ترقی و پشتکار و صمیمیت شما است. هیچ چیز غیر از همین عوامل باعث ترقی شما نمیشود و هیچ چیز هم غیر از اینکه این عوامل موجود نباشد باعث عقب ماندگی شما نخواهد بود.
۱۸ فروردین ماه ۱۳۴۴ سیزدهمین نشست شورای وزیران پیمان سنتو با پیام شاهنشاه و با بودن وزیران امور خارجه ایران، امریکا، انگلستان، پاکستان و ترکیه در تهران گشایش یافت. [۴۹]
۱۹ فروردین ماه ۱۳۴۴ نشست وزیران سنتو به پایان رسید و جارنامه پایانی نشست به چاپ رسید. شامگاه از سوی شاهنشاه میهمانی شامی در کاخ مرمر برگزار شد که باشندگان نشست سرافرازی بودن در میهمانی را یافتند.
۱۹ فروردین ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو خوابگاه دختران دانشجو را در نزدیکی دانشگاه تهران گشودند.
۲۱ فروردین ماه ۱۳۴۴ نخستین نشست هیات مدیره جمعیت خیریه فرح پهلوی در سال ۱۳۴۴ در پیشگاه علیاحضرت شهبانو در کاخ ویژه معظم له برگزار شد و علیاحضرت برای بهبود پرورشگاهها و شیرخوارگاههای جمعیت دستوراتی دادند.
سوءقصد نافرجام به جان شاهنشاه ایران
بامداد روز ۲۱ فروردین ماه ۱۳۴۴ هنگامی که شاهنشاه به سوی دفتر کار خود در کاخ مرمر گام بر میداشتند، سرباز وظیفه گارد شاهنشاهی رضا شمسآبادی با مسلسل از چهل متری به سوی شاهنشاه تیراندازی کرد. رگبار مسلسل دو تن از محافظان شاهنشاه به نام استوار باباییان و استوار لشکری را از پای درآورد و باغبان کاخ مرمر و پیشخدمت را نیز زخمی کرد. خوشبختانه به شاهنشاه آسیبی نرسید و رضا شمسآبادی با گلوله محافظان نابود شد.[۵۰] با پیچیدن خبر در سراسر ایران مردم به سپاس از تندرستی شاهنشاه و اینکه گزندی به شاهنشاه نرسیده است به نیایش پرداختند. روز ۳۰ فروردین ماه به پاس قدردانی از جانبازی استوار باباییان و استوار لشکری شاهنشاه به هر خانواده یک میلیون ریال پیشکش کردند و سرپرستی فرزندان این دو جانباختگان در راه نگاهبانی از شاهنشاه و کشور ایران را پذیرفتند. روز ۳۱ فروردین ماه همسر و کودکان استوار باباییان و استوار لشکری در کاخ مرمر به پیشگاه شاهنشاه باریافتند و مورد مهر شاهنشاه قرارگرفتند.
۲۲ فروردین ماه ۱۳۴۴ ژنرال محمد موسی فرمانده ارتش پاکستان به همراه طیب حسین سفیرکبیر پاکستان در کاخ مرمر باریافت.
۲۲ فروردین ماه ۱۳۴۴ کنگره بینالمللی تاثیر تمدن ایران در تمدن یونان و رم به سرپرستی عالیه شاهنشاه و پرزیدنت ایتالیا و همکاری دانشمندان خاورشناس از کشورهای ایتالیا، فرانسه، انگلستان، امریکا، شوروی و مجارستان در شهر رم با پیام شاهنشاه گشایش یافت. [۵۱]
۲۲ فروردین ماه ۱۳۴۴ وزیر راه مهندس شالچیان به آگاهی رسانید بودجه نیازین برای ساختن پل سوم اهواز (پل سفید) تصویب شد و پروژه ساختمان به زودی آغاز میشود. پل سیاه اهواز که در زمان رضاشاه بزرگ ساخته شده بود چندی پیش آسیب دیده بود که با سرعت بازسازی آن پیش میرود تا دوباره کامیونهای سنگین بتوانند از روی آن بگذرند.
۲۲ فروردین ماه ۱۳۴۴ نشان رسمی دانشگاه تهران که دایرهای به رنگ آبی بود و روی آن دو بال وجود داشت دگرگون شد. در نشان نوین روی یک کتاب نوشته شده است "میاسای زآموختن یک زمان" هم چنین نواری از پرچم سه رنگ ایران این کتاب را دربرگرفته و زیر آن نشان پیشین دانشگاه دیده میشود.
۲۳ فروردین ماه ۱۳۴۴ با کارگزاردن سیمهای تلفن میان نجف آباد - تهران و همایونشهر - تهران پیوند تلفنی میان تهران و نجف آباد و همایونشهر برقرار شد.
۲۳ فروردین ماه ۱۳۴۴ نخستین نشست مجمع عمومی کمپانی نفت فلات قاره ایران "ایروب کو" برگزار شد و اساسنامه کمپانی به تصویب رسید. کمپانی نفت فلات قاره ایران از سوی شرکت ملی نفت ایران با مشارکت گروه شرکتهای نفتی امریکایی برای بهرهبرداری بخش دیگری از سرزمینهای نفتی کشور در آبهای خلیج پارس بنیاد شده است.
۲۴ فروردین ماه ۱۳۴۴ در آیین باشکوهی نخستین کلنگ شاهراه برازجان - خوزستان در نزدیکی خوزستان از سوی تیسمار دریابان عظیما استاندار بنادر و جزایر خلیج فارس و دریای عمان گشایش یافت. این شاهراه از برازجان آغاز میشود و از بنادر ریگ گناوه و دیلم میگذرد و سپس به هندیجان در استان خوزستان میپیوندد و در گذرگاه خود از سی دهکده که هر یک سه هزار تن جمعیت دارد میگذرد. در این گذرگاه سه دهنه پل بزرگ و ۱۶۶ دهنه پل کوچک و چهار آب نما ساخته خواهد شد.
در این روز نیز به آگاهی رسانیده شد که بر پایه تصمیم وزارت راه و سازمان برنامه شاهراه شیراز - بندرعباس که قراربود از ۲۴ کیلومتری استهبانات بگذرد از فسا خواهد گذشت.
۲۴ فروردین ماه ۱۳۴۴ در پیشگاه شاهنشاه آیین سلام عید قربان در کاخ مرمر برگزار شد. هیات وزیران، هیات رییس مجلس سنا و مجلس شورای ملی، رییس ستاد بزرگ ارتشتاران و فرماندهان نیروهای سهگانه، فرمانده ژاندارمری، رییس شهربانی کل کشور و نمایندگان سیاسی کشورهای اسلامی در تهران باریافتند.
۲۴ فروردین ۱۳۴۴ شاهنشاه ساعت سه پس از نیمروز از تهران به سوی شیراز پرواز کردند. شهر شیراز آذین بسته شده بود و مردم پیشباز باشکوهی از شاهنشاه انجام دادند. هم چنین آقای پیرنیا استاندار شیراز، علم رییس دانشگاه پهلوی و استادان دانشگاه پهلوی، فرماندهان یکانهای جنوب، ناحیه ژاندارمری، مرکز پیاده تیپ ۲۳ و سرپرست شهربانیهای استان، رییس ادارههای کشور و لشکری، نمایندگان استان در مجلس شورای ملی، رییس و قاضیهای دادگستری، سران عشایر، بزرگان شیراز، مدیران روزنامهها و خبرنگاران، بانوان جمعیتهای گوناگون زنان شیراز در فرودگاه شیراز به پیشباز آمده بودند. شاهنشاه هنگامی که برابر پیشبازکنندگان میگذشتند از مهندس مرعشی درباره پیشرفتهای ساختمان « سد درود بند » پرسش فرمودند، از آقای زکیدرهشوری رییس ایل از چگونگی زندگی عشایر پرسیدند و از رییس صنف گوشت فروشان و نان فروشان درباره در دسترس بودن گوشت و نان در شیراز و استان فارس پرسش فرمودند. شاهنشاه در راه فرودگاه به مرکز شهر شیراز به میان مردم رفتند و پس از گذراندن ساعتی با مردم به باغ ارم رفتند و شام را آنجا خوردند. ۲۵ فروردین ماه شاهنشاه از یکانهای نظامی شیراز دیدن کردند و ساعت ۱۱ و نیم بامداد به بازدید دانشگاه پهلوی رفتند. ساعاتی پس از نیمروز شاهنشاه با هواپیما از ممسنی و چند جای دیگر استان فارس بازدید کردند. ۲۶ فروردین ماه شاهنشاه به تهران بازگشتند.
۲۵ فروردین ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو کنگره جمعیتهای خیریه فرح پهلوی در تبریز را گشودند. ۲۷ فروردین ماه علیاحضرت شهبانو از آسایشگاه بابا باغی تبریز بازدیدکردند. از بامدادان جذامیان چشم به در دوخته و چشم به راه ورود علیاحضرت بودند. در ژرفهای چشمهایشان گویی از هراس مرگ زودروس، تابش امید و نور دیده میشد. ساعت ده و نیم خودروی شهبانو وارد پهنه آسایشگاه شد. تنها اهورای ایران می داند که چه آتمسفر خدایی بر آسایشگاه سایه افکنده بود. یکی از جذامیان گفت: ما جذامیان از این پس دیگر احساس بدبختی نخواهیم کرد. زیرا ما هم مانند همه افراد سالم اجتماع توفیق دیدار شهبانوی ایران را یافتیم و به بزرگترین آرزوی زندگی خود رسیدیم. در پایان زمان بازگشت به تبریز فرارسید، علیاحضرت به بیماران گفتند: ما در تهران که هستیم یاد شما خواهیم بود، این را مطمئن باشید، هر احتیاجی که داشتید، چون به یادتان هستیم رفع خواهیم کرد.
۲۶ فروردین ماه ۱۳۴۴ ساعت ۹ و سی دقیقه علیاحضرت شهبانو به گردهمآیی خانوادههای افسران لشکر دوم تبریز در باشگاه افسران تبریز پیوستند و سپس از بیمارستان ۲۰۰ تختخوابی شیر و خورشید سرخ ایران بازدید کردند و ناهار را با هنرجویان هنرستان دختران تبریز خوردند.
۲۹ فروردین ماه ۱۳۴۴ با پیام شاهنشاه دهمین سالروز برگزاری کنفرانس افریقایی - آسیایی باندونگ برگزار شد. شاهنشاه در این پیام فرمودند:[۵۲]
- ده سال پیش وقتی که نمایندگان ایران از کنفرانس باندونگ مراجعت کردند با کمال مسرّت مشاهده کردم که اصول ده گانه باندونگ بیان کننده آرمانهای دیرین سیاست خارجی ما میباشد. بنابراین، وفاداری ما نسبت به این اصول در روابط ما با کلیه ملل صلح دوست عالم امری بس طبیعی بود.
۲۹ فروردین ماه ۱۳۴۴ شورای عالی اقتصاد در پیشگاه شاهنشاه برگزار شد و شاهنشاه درباره کاهش هزینه زندگی و فراهم ساختن نیازمندیهای مردم دستوراتی دادند.
۲۹ فروردین ماه ۱۳۴۴ نشست سالانه جمعیت کمک به جذامیان ایران در پیشگاه علیاحضرت شهبانو در کاخ ویژه شهبانو برگزار شد. شهبانو در این نشست فرمودند که کمک به جذامیان باید هم مادی و هم معنوی و روحی باشد. دکتر راجی مدیر عامل جمعیت گزارش سالانه و ترازنامه جمعیت را خواند و افزود که بزرگترین بزرگواری دستوری است که شاهنشاه برای واگذاری زمین پهناوری میان گرگان و بجنورد دادهاند (بهکده راجی) و آنگاه نقشهای که برای دهکده جذامیان فراهم شده بود را به شهبانو نشان داد.
۳۱ فروردین ماه ۱۳۴۴ هموندان شورای عالی و هیات اجرایی حزب ایران نوین در کاخ مرمر به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. شاهنشاه در پاسخ به گزارشهای داده شده فرمودند:[۵۳]
- باید به دشمن فهماند که با صدمه زدن به من انقلاب ششم بهمن متوقف نمیشود و ما اجازه نمیدهیم که وقایع بعد از شهریور ۱۳۲۰ در این مملکت تکرار شود و متولیهای تحت نفوذ اجنبی دولتها را بیاورند و ببرند.
- انقلاب سفید ما و اجرای لوایح ششگانه تحول عظیمی در وضع اقتصادی و اجتماعی این کشور بوجود آورد. جمعیت کثیری صاحب زمین و آب شدند. کارگران در منافع کارگاههای تولیدی سهیم گردیدند. زنان کشور آزاد شدند. امتیازات طبقاتی از میان رفت. تفوق بر اصل لیاقت استوار گردید. انتخابات از آن طرز ناهنجار سابق خارج شد و کشور در مسیر ترقی قرار گرفت.
- مرحله اول اصلاحات ارضی سریع تر از آنچه انتظار میرفت انجام شد و مرحله دوم اکنون بدون کوچکترین نارضایتی با موفقیت و سرعتی بیش از حد انتظار در شهرهای ایران یکی بعد از دیگری در دست اجرا است.
۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ آیین سلام غدیر در کاخ گلستان در پیشگاه شاهنشاه برگزار شد و نمایندگان طبقههای گوناگون باریافتند. شاهنشاه فرمودند:[۵۴]
- هر قدر ما در اقدامات اصلاح طلبانه خود پیشرفت بیشتری بکنیم و هر قدر کارهایمان در این زمینه رونق زیادتری بیابد عدهای از دشمنان این مملکت دیوانهتر میشوند، زیرا دیگر امیدی برای تأمین اغراض آنها باقی نمیماند. یک روز اینها میگفتند که ما از راه مسالمت آمیز و به اصطلاح از راه انتخابات باید حکومت را به دست بگیریم. حالا وقتی که میبینند دیگر امیدی ندارند و افکارشان تخطئه شده و پوچی آن بر همه روشن شده و حتی آرمانها و ایدهآلهایی که بدانها اشاره میکردند کهنه و بی معنی شده و قادر به تأمین احتیاجات مردم نیست و در این مملکت از راه دیگری نتایجی به مراتب بهتر گرفته میشود طبعاً مأیوس و دیوانه میشوند، به حدی که ممکن است دست به کارهایی از همان قبیل که دیدیم بزنند.
۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ به آگاهی رسانده شد که به نام استوار باباییان و استوار لشکری دو مدرسه یادبود در شهرهای زادگاه این دو جانباز ایران ساخته میشود.
۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه در آیین پرشوری که در کاخ مرمر برگزار شد، سندهای ۳٬۷۳۴ تن از کشاورزان ۱۱۸ قریه نقده را به ۱۴ تن از نمایندگان آنها و سندهای ۱۰٬۵۰۵ تن دهقان ۳۲۵ قریه دشت قزوین را به ۱۶ تن از نمایندگان آنان دادند و بدین سان کشاورزان نقده و قزوین با اجرای گام دوم قانون اصلاحات ارضی زمیندار شدند. شاهنشاه با یک یک کشاورزان گفتگو کردند و از چگونگی زندگی آنان و بخش کردن زمینها پرسشهایی نمودند. شاهنشاه در این آیین فرمودند:[۵۵]
- کمونیسم جوانان گمراه ایرانی را در خارج به خدمت میگیرد و آنها را به خاطر ایجاد دستههای پارتیزانی برای قتل و تاراج و تبدیل ایران به کوبای دیگر به کشور میفرستند. کمونیسم از پیشرفت کارگران و دهقانان ایران دچار آشفتگی شده است....کارگران می دانند که بهشت موعود کمونیستها افسانهای بیش نیست، در حالی که کارگران ایران سطح زندگی بالایی به دست آوردهاند و این موفقیت بدون توسل به تروریسم کسب شده است. ...کارهایی که ما کردهایم چنان در مملکت ریشه دوانیده است که هیچ اتفاقی ممکن نیست حتی برای یک دقیقه این آهنگ پیشرفت را متوقف بکند یا مسیر ما را منحرف بکند.
۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه در میان ابراز شور و هیجان سدها تن از باشندگان در کنفرانس بینالمللی مدیریت وارد سالن کنفرانس در هتل هیلتون شدند. آنگاه اعلیحضرت همایونی پشت تریبون قرارگرفتند و در سخنرانی رسایی از دگرگونیهای ایران و روند آینده کادرهای اداری ایران در مدیریت را روشن فرمودند. [۵۶]
۵ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ در آیینی که پیشگاه شاهنشاه برگزار شد ۹۴۸ تن سپاهیان بهداشت دوره دوم و دانشآموختگان پایان دوره آموزش نظامی، بهداشتی و فرهنگی خود را جشن گرفتند. در پادگان شرقی سلطنت آباد جشن دانش آموختگان افسران دوره آغازین و سپاهیان دانش و سپاهیان بهداشت و آیین سوگند و سردوشی دانشجویان پزشک و لیسانسیه و دانش آموزان دیپلمه وظیفه برگزار شد. در دوره دوم سپاه بهداشت ۴۴۶ تن به روستاهای ایران فرستاده میشوند که ۱۱۰ یکان پزشکی، ۳ یکان داندانپزشکی، ۱۴ آزمایشگاه، ۱۳ یکان آموزش بهداشت در روستاهای سراسر کشور آغاز به کار میکنند.
۵ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ در آیین باشکوهی خط کشتیرانی دریای مازندران - دریای بالتیک با بودن مهندس همایون رییس هیات مدیره و مدیر عامل کمپانی معاملات خارجی ایران و بسیاری از دستاندرکاران کشتیرانی ایران و شوروی گشوده شد. با گشایش این راه کالاهای ایران از بندرهای شمال و از راه آبی شوروی به بندرهای اروپا ترابر میشود. مهنس همایون گفت:دریای مازندران از پس دریای بستهای نخواهد بود...این راه آبی، راه دوستی میان ایران و شوروی است.
۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ دولت جارنامهای به چاپ رساند که در آن از توطئه سوءقصد نافرجام به جان شاهنشاه پرده برداشت.
۹ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ فرمانده نیروی دریایی ترکیه در کاخ مرمر به پیشگاه شاهنشاه باریافت.
با پیام شاهنشاه پنجمین کنگره بینالمللی لاینز ایران گشایش یافت. شاهنشاه در این پیام فرمودند: [۵۷]
- به مناسبت پنجمین کنگره سالانه مناطق ۳۵۴ لاینز بینالمللی، بار دیگر مراتب رضامندی و مسرّت خود را از خدمات نیکوکارانهای که لاینز ایران به اجتماع خود و بشریت نموده است ابراز میداریم. جای بسی خوشوقتی است که لاینز جوان ایران توانسته است مقام شایستهای در بین ۱۳۰ کشور واحدهای جغرافیایی گیتی که دارای چنین سازمانهایی هستند بدست آورده و در نتیجه زبان فارسی یکی از ۱۲ زبان رسمی لاینز بین المللی گردد.
۱۰ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ قرارداد پرداخت وام ۴۰٬۵۰۰٬۰۰۰ دلار به ایران از سوی بانک جهانی در واشنگتن دستینه شد تا ۱٬۶۰۰ کیلومتر راه ساخته یا بازسازی شود. بیدرنگ در روز ۱۳ ازدیبهشت ماه بودجه ۳٬۷۵۰٬۰۰۰ ریالی ساختمان ۳٬۰۰۷ کیلومتر راه فرعی در سراسر کشور و اسفالت ۱٬۷۳۵ کیلومتر راه از سوی سازمان برنامه تصویب شد.
۱۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ به فرمان شاهنشاه ۱۰۰۰ تن از دوره پنجم سپاهیان دانش برای همکاری در به انجام رساندن گام دوم اصلاحات ارضی به سازمان اصلاحات ارضی پیوستند. ۲۰ اردیبهشت ماه در میان شادمانی بی همانند مردم خمین، اردکان، قهفرخ و شهرضا و بسیاری دیگر از روستاها و قریههای دورافتاده کشور سپاهیان پیشباز شدند. گام دوم قانون اصلاحات ارضی در شهرستانهای آستارا، شهسوار و بهشهر پایان یافت.
۱۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ امیرعباس هویدا وزیران نوینی را در کاببنه خود به کار گمارد. دکتر جمشید آموزگار وریر دارایی و دکتر منوچهر شاهقلی وزیر بهداری گردیدند.
به فراخوان پرزیدنت برزیل و پرزیدنت آرژانتین و فرماندار کل کانادار، شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو رهسپار امریکای جنوبی و کانادا شدند.[۵۸] وزارت پست و تلگراف به آگاهی رساند که میان ایران و اندونزی تلفن به راه افتاده است و بهرهبرداری از آن آغاز شد.
۱۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ نخستین مجمع عمومی جمعیت حمایت حیوانات ایران برگزار شد و اساسنامه آن به تصویب رسید.
۱۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ به آگاهی رسید که در فروردین ماه ۱۳۴۴ بیش از ۶۱ کمپانی نوین ایرانی با سرمایه ۲۷۸٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال در تهران به ثبت رسید. ساختمان سه کارخانه نئوپان، شیشه مشجر و تسمه کاغذی در پیرامون تهران آغاز شد.
۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ سندهای مالکیت ۲۰۰۰ تن از کشاورزان دزفول، شوشتر و اندیمشک به آنان داده شد.
۱۵ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ نخستین دوره سپاهیان ترویج و آبادانی پس از دیدن یک دوره آموزشی به روستاها فرستاده شدند.
۱۶ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ دادگاه نظامی ارتش رای خود را درباره سیزده تن از تروریستهای اسلامی قاتلان حسنعلی منصور نخست وزیر ایران داد. محمد بخارایی و سه تن دیگر به اعدام و ۹ تن دیگر به زندان سپرده شدند.
۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو دستور فرمودند که ۵۴۰٬۰۰۰ ریال برای گسترش مهد کودک فرحناز پهلوی به وزارت کار و امور اجتماعی داده شود.
۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ استخدام ۱۶ تن از دانشآموختگان آموزشگاه عالی جنگل و مرتع مصوب ۲۵ بهمن ماه ۱۳۴۳ از مجلس سنا گذشت. دوره پنجم سپاهیان دانش در میان شور و هیجان مردم شهر کرد به این شهر وارد شدند.
۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ به آگاهی رسانده شد که با اجرای اصلاحات ارضی ۳۵۰٬۰۰۰ خانوار روستایی تا فروردین ماه ۱۳۴۴ زمیندار شدهاند. وزارت کشاورزی برای مدرنیزه کشاورزی ایران ۱٫۲۵۰ تراکتور خریداری کرد. در آیینی در قریه نعیم آباد یزد با بودن اهالی و رییس آموزش و پرورش و ادارههای دولتی یزد نخستین کلنگ بنای دبستای کشاورزی بر زمین زده شد. در کنار زمین این دبستان ده هزار متر مربع زمینی میباشد که برای آموزش کشاورزی دانشآموزان این قریه پیشکش و ویژه شده است.
۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ هیات وزیران برای گسترش منابع آب کشور و بهرهبرداری درست از آبهای زیرزمینی کشور، درهم آمیختن سازمان آب تهران، سد امیر کبیر و تاسیسات وابسته به آن، پروژه آبیاری دشت قزوین، سد شهناز پهلوی و تاسیسات آب همدان، سد و شبکه آبیاری شاه اسماعیل در گلپایگان، پروژه عمران ورامین و گرمسار و بنیاد سازمان آب منطقهای تهران را پذیرفت.
۲۰ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ با تصویب نامه نوین دولت در ۶۰۰ دهکده سیستان قانون اصلاحات ارضی پیاده خواهد شد. هیات وزیران تصویب کرد زمینهای کشاورزی سیستان به رایگان به برزگرانی که روی زمینها کار میکنند واگذار شود.
۲۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ وزارت آبادانی و مسکن به آگاهی رساند که ساختمان سد انحرافی سنگسر در رودخانه سفیدرود به پایان رسید و بهرهبرداری آزمایشی از آن آغاز شد. برای ساختن این سد ۳۸۳ میلیون ریال هزینه شد. نخستین کلنگ خانه جوانان در رضاییه به نام نامی شاهنشاه از سوی مهندس همایونفر استاندار آذربایجان غربی و با بودن آقای جم مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران و شمار بسیاری از بزرگان و سران شهر بر زمین زده شد.
۲۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ در آیینی با بودن وزیر آب و برق بهرهبرداری از سد شهناز پهلوی برای مردم همدان آغاز گردید.
۲۵ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه قانون تشکیل خانههای انصاف را توشیح فرمودند.[۵۹]
۲۵ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ کنگره جهانی نفت و دریا که از سوی سازمان جهانی پژوهشها و بررسیهای نفتی برگزار شد به ریاست دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران در موناکو گشایش یافت.
۲۵ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ در آیین باشکوهی پل بزرگ روخانه شور در جیرفت گشایش یافت.
۲۶ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ بر پایه گزارش کمیسیون گسترش دانشگاههای کشور دانشگاهها بیش از ۲ برابر دانشجو میپذیرند. در کنگره دانشگاههای کشور گفته شد شاگردان اول که به خرج دولت به خارج میروند بر نمیگردند یا اگر برگردند بیشترشان دشمن کشور ایران شدهاند. افزون بر این گفته شد برای دانشجویان ایرانی در خارح از کشور دامهای خطرناکی گستردهاند. پروفسور منوچهر وارسته استاد دانشگاه تهران گفت پدران و مادران میپندارند با خریدن یک بلیت به انگلستان مشکلات فرزندان آنان حل خواهد شد ولی افسوس! که آنان راهی به دانشگاههای عالی نخواهند یافت و سرگردان میمانند و سرانجام به دست دانشجویان تروریست بورسیه ایران میافتند.
وزارت آبادانی و مسکن به آگاهی رساند که ساختمان ۲۰۰۰ خانه برای زاغه نشینان تا امرداد ماه ۱۳۴۴ به پایان خواهد رسید و برای هر خانه تنها ۱۰۰ تا ۲۰۰ تومان پیش پرداخت دریافت میشود. خانهها دارای ۲ اتاق، انباری، آب و برق و گاز میباشند. بهای هر خانه میان ۱۰۰٬۰۰۰ ریال تا ۱۴۰٬۰۰۰ ریال میباشد. از افراد تهیدست و گودنشینان تهران آمار گرفته شده است و شمار آنان به ۱۴٬۰۰۰ خانوار میرسد. برنامه خانه سازی همگانی در دست است که این تهیدستان به این خانهها جا به جا شوند.
۲۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ نمایشگاه بازرگانی و صنعتی شوروی در تهران با بودن وزیر بازرگانی خارجی شوروی از سوی نخست وزیر امیرعباس هویدا گشایش یافت. در آیین گشایش این نمایشگاه هویدا گفت که بهترین پیوندها میان ایران و شوروی برقرار خواهد شد.
۳۰ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ وزارت پست و تلگراف و تلفن به آگاهی رساند که در پیاده کردن برنامههای داد و ستد پیام (مخابرات) و برقرار کردن پیوند تلفنی (ارتباطات) سازمان پیمان مرکزی بهرهبرداری از سه مدار تلفنی تهران و آنکار آغاز شد.
۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه در یک کنفرانس با روزنامهنگاران کانادایی و نمایندگان دیگر خبرگزاریهای خارجی در اوتاوا به پرسشهای آنان پیرامون مسایل بینالمللی پاسخ دادند و فرمودند:
- کشورهای صنعتی و مرفه جهان باید راهی برای پر کردن شکاف موجود میان کشورهای دارا و ندار پیدا کنند و این اصل را قبول نمایند که استقرار صلح پایدار و دائمی تا هنگامی که این گونه اختلافات اقتصادی همچون طاعون به میان کشورهای جهان افتاده است غیر ممکن خواهد بود. ایران خوشبختانه کشوری است ثروتمند منتها باید ما منابع طبیعی ایران را مورد بهره برداری قرار دهیم تا از ثروت خداداد خود استفاده کنیم....درباره سئوال مربوط به اصلاحات ارضی ایران، باید بگویم که من در سال ۱۹۴۹ املاک شخصی خود را بین عدهای از روستاییان تقسیم کردم. من تصمیم نداشتم در مقابل فروش این اراضی از آنها پولی بگیرم، ولی برای آنکه زارعین قدر و ارزش زمینها را بدانند این زمینها را با شرایط مناسب و ارزانی به آنها فروختیم و عواید آن را در بانکی به نام بانک عمران تمرکز دادیم که به مصرف ایجاد شرکتهای تعاونی و تهیه وسایل کشاورزی و حفر کانالهای آبیاری برسد.
۱ خرداد ماه ۱۳۴۴ کنفرانس بازار سرمایه سنتو با بودن نمایندگان کشورهای هموند سنتو و بلندپایگان اقتصادی امریکا در باشگاه بانک ملی ایران در تهران گشایش یافت و درباره گسترش سرمایهگذاری در کشورهای هموند سنتو گفتگو شد.
کهن ترین پل دنیا در نزدیکی "درودزن" استان فارس پیدا شد. اردوباری رییس اداره باستانشناسی فارس و استروناخ ایرانشناس انگلیسی این پل را که ۷۰ متر درازای آن است و بر روی رودخانه "کر" ساخته شده بود را یافتند. این پل دارای هفت دهانه بوده که اینک پنج دهانه آن برجای مانده و نشانهای از پیشرفت خیرهکننده معماری در زمان هخامنشیان میباشد. این پل نیرومندترین و استوارترین پل دنیا است. در ده کیلومتری این پل سه کتیبه پیدا شد که از دوره اتابکان فارس و صفویه برجای مانده است.
۱ خرداد ماه ۱۳۴۴ خانه انصاف دهکده "قهرود" کاشان در آیین باشکوهی گشایش یافت. قوامی رییس دادگستری کاشان، دکتر بزرگی دادستان، حق پناه رییس دادگاه بخش ساوه و مرتضوی بخشدار قمصر در این آیین بودند و قوامی و حق پناه درباره روشِ کار خانههای انصاف که حکومت مردم بر مردم در راه همگانی ساختن دمکراسی و شرکت مردم در همه امور کشور است سخنرانی کردند.
۱ خرداد ماه ۱۳۴۴ کاروان سپاهیان دانش و سپاهیان بهداشت در میان شادی و پایکوبی مردم وارد قزوین و ساوه شدند تا به روستاها و قریهها فرستاده شوند.
۳ خرداد ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه در یک مصاحبه با رسانههای همگانی کانادا خواستار از میان برداشتن « حق وتو » در سازمان ملل متحد شدند و افزودند که یکی از دلایل ناتوانی سازمان ملل متحد بودن حق وتو است.
قانون تمرکز و هماهنگی امور درمانی کارمندان دولت ار مجلس سنا گذشت.
۴ خرداد ماه ۱۳۴۴ پیاده کردن گام دوم قانون اصلاحات ارضی در ۵۴۴۱ روستای کشور به پایان رسید.
۸ خرداد ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه در یک مصاحبه تلویزیونی در پاریس پیرامون پیشرفتهای انقلاب شاه و مردم، مبارزه با بیسوادی و کوشش سپاه دانش و سرمایهگذاری کشورهای خارجی در ایران بیاناتی ایراد فرمودند:[۶۰]
- ما اینک دوازده میلیون هکتار زمین زیرکشت داریم و با مکانیزه کردن کشاورزی و ایجاد سدهای بیشتر و بزرگتر و تکمیل سیستم آبیاری و بالاخره تامین بذر و کوه بهتر مقدار اراضی زیر کشت خود را به چهل میلیون هکتار میرسانیم....هر حملهای که به ما میشود به علت پیشرفتها و تحولات عمیق اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی در ایران است، ولی تلاش مخالفان اصلاحات به جایی نمیرسد...بانکهای بین المللی به ایران اعتبارات نامحدود میدهند، اما آنچه ما از کشورهای پیشرفته میخواهیم سرمایهگذاری انسانی است چون مشکل ما نداشتن متخصص کافی است.
۱۰ خرداد ماه ۱۳۴۴ بر پایه قرارداد نوینی که میان ایران و انگلستان دستینه شد، دو میلیون لیره وام دولت انگلستان در سال ۱۹۶۴ به چهار میلیون لیره افزایش یافت.
قانون سازمان جلب سیاحان از مجلس سنا گذشت.
۱۱ خرداد ماه ۱۳۴۴ موافقت نامه از میان برداشتن هزینه روادید میان ایران و عراق در بغداد دستینه شد.
۱۲ خرداد ماه ۱۳۴۴ وزارت اقتصاد به آگاهی رساند که صادرات ایران به جز نفت در فروردین و اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ در سنجش با همین دو ماه در سال ۱۳۴۳ بیش از ۳۵۰ میلیون ریال یا ۳۰٪ افزایش یافته است.
۱۵ خرداد ماه ۱۳۴۴ تیم ملی کشتی آزاد ایران در مسابقههای کشتی جهانی منچستر با به دست آوردن سه مدال طلا و دو مدال نقره و سی و نیم امتیاز بر سکوی مقام نخست در جهان ایستاد.
در روز ۱۶ خرداد ماه ۱۳۴۴ جشن جالب و باشکوهی از سوی شرکت سهامی یزدباف برای بزرگداشت قانون سهیم کردن کارگران در سود کارخانهها برگزار شد. این جشن با بودن کفیل فرمانداری، رییس ادارههای دولتی و سازمانهای ملی، بزرگان و محترمین یزد و بیش از ۳۰۰۰ تن از طبقههای گوناگون مردم در پهنه زیبا و بوستان مانند کارخانه که با فرتورهای شاهنشاه و شعارها و پرچمهای سه رنگ شیر و خورشید نشان و چراغهای رنگی آذین بسته شده بود برپاگردید. پس از سپاسگزاری از کارهای نیک و ارزنده آقای بهدین به درخواست رییس کارخانه، کفیل فرمانداری سهم سود ۶۲۵ کارگر را پرداخت . با آگاهی از کارهای نیک آقای بهدین در شهرستان یزد ۱۸ کارگاه سهم سود کارگران را نیز پرداختند و تا پایان خرداد ماه ۱۳۴۴ بیش از ۳٬۵۰۰٬۰۰۰ ریال میان کارگران پخش میشود.
۱۷ خرداد ماه ۱۳۴۴ سفیر آلمان غربی در دربار شاهنشاهی به همراه دکتر راجی مدیر عامل جمعیت کمک به جذامیان به پیشگاه علیاحضرت شهبانو باریافت و یک چک سد هزار مارکی به جمعیت کمک به جذامیان پیشکش کرد.
۱۸ خرداد ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو از نمایشگاه صنعتی و بازرگانی شوروی که در تهران برپا شده بود دیدن کردند. اعلیحضرتین بیش از دو ساعت و چهل و پنج دقیقه سرگرم بازدید از غرفههای گوناگون بودند. در بخش ماشینهای کشاورزی شاهنشاه خود ماشینها را آزمایش کردند.
۲۰ خرداد ماه ۱۳۴۴ در پی فرمان شاهنشاه آریامهر دایر بر کاهش بهای کالاها و هزینه زندگی مردم،[۶۱] رییسهای اصناف در کاخ سعدآباد به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. اسدالله و سیف اله رشیدیان نمایندگان بانک تعاونی توزیع، عباس تیموری رییس صنف پرنده فروش، ارباب زین العابدین تهرانی رییس میدان، محمدرضا سعادت رییس فروشندگان لبنیات، یداله گودرزی و حاج محمدعلی مهریزی نمایندگان کشتارکنندگان گوسفند، مرتضی طوسی نماینده صنف کشتارگاه گاو، ناصر شفیعی نماینده میدان گمرک، حاج اسدالله صبحی و مفتخر شیرازی نمایندگان خواربارفروشان و محرز هموند هیات رییسه شورای عالی اصناف به پیشگاه شاهنشاه شناسانده شدند. شاهنشاه در سخنانی به اصناف فرمودند [۶۲]
- تعدیل قیمتها هدف همیشگی من بوده و به دولتها و شهرداران همواره دستور دادهام که برای رفاه مردم و به منظور تعدیل نرخها یک رویه منطقی و علمی در پیش گیرند. وضع زندگی مردم در درجه اول باید مورد توجه دولت قرارگیرد و باید ترتیبی داده شود تا عموم مردم در رفاه و آسایش کامل به سر برند.
سپس در گزارش نخست وزیر به آگاهی همایونی رسانده شد که بهای هر لیتر بنزین دو ریال، هر کیلو شکر دو ریال و هر کیلو قند ۱ ریال کاهش یافته است و هم چنین بهای برق مصرفی مردم ارزان شده است کرایه تاکسی ۵۰٪ پایین آمده و اصناف به گردن گرفتند که خواربار، گوشت، میوه و ترهبار را نیز ارزان کنند.
۲۲ خرداد ماه ۱۳۴۴ کنسرسیوم کارخانههای صنعتی اتوبوس سازان ایران برای ساختن گونههای اتوبوس با ۶۰ میلیون ریال آغاز به کار کرد.
۲۲ خرداد ماه ۱۳۴۴ نشست کمیته مرکز کتاب کودک در پیشگاه شهبانوی ایران در کاخ سعدآباد برگزار شد تا درباره پیاده کردن یکی از اندیشههای نیک شهبانو در نوشتن و فراهم ساختن کتابهای کودکان گفتگوکنند. مرکز کتاب کودک دارای سالن خواندن کتاب برای کودکان ۳ تا ۱۳ ساله میباشد که با روش، آموزش و پرورش مدرن برای آشنایی کودکان با تاریخ و تمدن کشور ایران و داستانهای تاریخی و قهرمانی بنیاد میشود. این اندیشههای والا به دنبال نیکوکاریهای شهبانو فرح پهلوی که بیشتر روی پرورش کودک دور میزند میباشد. بودجه ساختمان کتابخانه و آماده کردن آن برای بهرهبرداری از سوی شرکت ملی نفت ایران برای خیریه فرح پهلوی ویژه شده است. در این نشست هیات امنای کتاب و کتابخانه: دکتر منوچهر اقبال مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، دکتر جهانشاه صالح رییس دانشگاه تهران، دکتر هدایتی وزیر آموزش و پرورش، سناتور مسعودی مدیر موسسه اطلاعات، دکتر مصباحزاده مدیر روزنامه کیهان، همایون صنعتی مدیر موسسه فرانکلین و خانم جهانآرا دانشآموخته رشته کتابداری بودند. پهلبد وزیر فرهنگ و هنر، وزیر دربار شاهنشاهی و دکتر یارشاطر از هموندان هیات امنا در این نشست نبودند.
۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۴ تیمسار سپهبد « آکا » رییس مجلس سنای ترکیه به همراه بانو و سفیرکبیر آن کشور در کاخ سعدآباد به پیشگاه اعلیحضرتین باریافتند.
۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۴ میان تهران و تبریز تلفن کردن با بهرهبرداری از سیستم مخابرات پیمان مرکزی به راه افتاد.
۲۵ خرداد ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو از نمایشگاه نگارهها و تندیسهای بورگز در خیابان ویلا دیدن کردند. در این نمایشگاه کارهایی از نگارگران و تندیس تراشان ایران نیز به نمایش گذاشته شد.
۲۶ خرداد ماه ۱۳۴۴ رییس هیات مدیر و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران با یک گروه آلمانی که آماده پرداخت ۵ میلیون دلار پذیره نفتی میباشند، ششمین قرارداد نفتی بخشی از آبهای خلیج فارس را دستینه کردند. با دستینه شدن این قرارداد برای نخستین بار آلمان غربی در صنعت نفت ایران سرمایهگذاری کرد.
۲۶ خرداد ماه ۱۳۴۴ بخشی از پایگاه هوایی شاهرخی همدان که با کمکهای مالی آمریکا ساخته شده بود، در آیینی به نیروی هوایی شاهنشاهی واسپرده شد.
۲۶ خرداد ماه ۱۳۴۴ موافقت نامه بازرگانی و پرداخت دولت شاهنشاهی ایران و دولت لهستان برای سه سال دستینه شد. از سوی استاندار آذربایجان غربی در روستاهای مهاباد، سه خانه انصاف و یک دبستان گشوده شد.
۲۶ خرداد ماه ۱۳۴۴ بامدادان محمد بخارایی، رضا صفارهرندی، مرتضی نیکنژاد و محمدصادق امانی همدانی قاتلان حسنعلی منصور نخستوزیر تیرباران شدند.[۶۳]
۲۷ خرداد ماه ۱۳۴۴ والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی ریاست عالیه جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران در آیین باشکوهی بیمارستان پنجاه تختخوابی شیر و خورشید را گشودند. والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی نخستین کلنگ ساختمان خانه جوانان شیر و خورشید سرخ شاهرود را بر زمین زدند. ساعت ۱۶ والاحضرت به پالایشگاه لولهکشی آب شاهرود رفتند. گنجهای مدیر کل وزارت آبادانی و مسکن گزارش رسایی درباره سرچشمه آب نوشیدنی شاهرود و لولهکشی از آن قنات با کانال سرپوشیده به پالایشگاه و سپس پیوند به لولهکشی شهر را به آگاهی رساند. سپس والاحضرت شمس با بریدن نوار سه رنگ پالایشگاه آب شاهرود را گشودند.
۲۸ خرداد ماه ۱۳۴۴ نخستین کمیته ملی پیکار با بیسوادی در استان فارس در پیشگاه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی گشایش یافت. دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران روز شنبه گذشته در یک مصاحبه با رسانههای همگانی گفت امسال سال پتروشیمی است، پروژه بنیاد کارخانه امونیاک و کودشیمیایی بیشتر در جنوب ایران و در بندرهای ایران در پیش است. برنامه دیگر ایجاد رشتههای گوناگون پتروشیمی برای تولید لاستیک مصنوعی و دیگر چیزهایی که از نایلون و یا پلاستیک درست می شوند که می توانیم این کالاها را به خارج صادر کنیم.[۶۴]
۲۸ خرداد ماه ۱۳۴۴ نخستین کلنگ خانههای سازمانی شهر تبریز در آیینی در بلوار رضا پهلوی بر زمین زده شد.
۲۸ خرداد ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه و شهبانو و ولیعهد ایران برای تماشای مسابقه اسب دوانی به باشگاه ورزشی شاهنشاهی در زمینهای اوین رفتند. تیمسار سرلشکر ایزدپناه رییس سازمان تربیت بدنی و تفریحات سالم و قراگزلو رییس فدراسیون کشتی کشور نیز اعلیحضرتین را همراهی کردند.
۳۰ خرداد ماه ۱۳۴۴ قهرمانان کشتی ایران که در مسابقههای جهانی منچستر اول شدند به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. شاهنشاه نشان قهرمان اول جهان کشتی گیران ایران را به آنان می دهند. در فرتور از چپ: صنعتکاران قهرمان دوم، فرخیان قهرمان دوم، تیموری قهرمان وزن هفتم و رضایی قهرمان وزن هشتم جهان به هنگام دریافت نشانهای قهرمانی دیده می شوند.
۳۰ خرداد ماه ۱۳۴۴ موافقت نامه بازرگانی و پرداخت دولت ایران و دولت رومانی برای سه سال میان نمایندگان دو کشور دستینه شد.
۳۱ خرداد ماه ۱۳۴۴ بنا به دعوت هیات رییس شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو از تهران به مسکو پرواز کردند. در فرودگاه مسکو آناستاس ایوانوویچ میکویان صدر هیات رییسه اتحاد جماهیر شوروی، الکسی کاسیگین نخستوزیر، نیکلای ایگنانف معاون صدر هیات رییسه شورای عالی، نوویکف معاون نخستوزیر، میخاییل گئوگاد دبیر هیات رییسه شورای عالی، اندره گرومیکو وزیر امورخارجه، مارشال مالینوفسکی وزیر دفاع، پاتولیچف وزیر بازرگانی خارجی، برژنف رییس حزب کمونیست، سفیران کشورهای خارجی در مسکو و دیگر بزرگان شوروی از شاهنشاه ایران و شهبانو در فرودگاه مسکو پیشباز باشکوهی نمودند.[۶۵]
میهمانی شام باشکوهی به سرفرازی ورود شاهنشاه و شهبانوی ایران از سوی میکویان صدر هیات رییسه شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی در کاخ کرملین برگزارشد. در سر میز شام میکویان پس از خوشآمدگویی به اعلیحضرتین گفت: تشریف فرمایی شاهنشاه و شهبانو به کشور اتحاد شوروری نشانه علاقهای است که شاهنشاه ایران به گسترش پیوندهای دوستانه میان ایران و شوروی دارند.
شاهنشاه در پاسخ به میکویان فرمودند:[۶۶]
- کشور ما امکانات وسیعی به ما داده تا از وسایل ترانزیت شما به حد اکمل استفاده کنیم. برنامههای خوب شما در راه ایجاد وسایل بیشتری از لحاظ راههای آبی، راههای ترانزیت و راهآهن برای ما امکانات بیشتری در آینده بوجود خواهد آورد، بخصوص که روابط دوستی و حسن همجواری مملکت بزرگ شما و مملکت ما در آینده نزدیک تر میشود.
۵ تیر ماه ۱۳۴۴ آناستاس میکویان و الکسی کاسیگین نخستوزیر در کاخ کرملین با شاهنشاه دیدار و گفتگو کردند. در پی این گفتگوها قراردادهای همکاری ایران و شوروی که در سال ۱۹۶۳ برابر با ۱۳۴۲ در تهران بسته شده بود از سوی عباس آرام و آندره گرومیکو داده و ستانده شد. بر پایه این قراردادها ۱- چند کارخانه برق هیدروالکتریک روی رودخانه ارس ساخته میشود و ۲- دو کشور برای گسترش بندرپهلوی همکاری خواهند کرد. در مدت اقامت در اتحاد شوروی، شاهنشاه و شهبانو و همراهان علاوه بر مسکو از لنینگراد، ولگوگراد، سوردلوفسک، ایرکوتسک، براتسک، ناحیه بایکال، سیمسفروپل و یالتا دیدن نمودند و در شهر مسکو از آرامگاه و. ای . لنین دیدن و تاج گلی نثار کردند. سفر شاهنشاه به شوروی پایه نزدیکی دو کشور شد و بر پایه این دیدار و گفتگوها، گروه کارشناسان فنی شوروی به تهران میآیند و شوروی آماده است در برابر بهرهبرداری و خرید گاز ایران، کارخانه کارخانه ذوب آهن را در ایران برپا سازند. سرمایه گذاری در ساختن خط لوله گاز، گازی که در هوا سوزانده میشود و به هدر میرود، برای به راه انداختن چرخهای صنعتهای داخلی و نیازمندیهای داخلی مهار و به کارگرفته شود و سپس مازاد آن صادر شود. درآمد به دست آمده از فروش گاز به شوروی سالانه ۹۰ میلیون دلار پیشبینی میشود. با این درآمد در صنایعی چون ذوب آهن، نیروگاههای برق، کارخانههای ماشین سازی، سدها، سیلوها و بسیاری دیگر کارخانههای ابزار آهنی که در صنایع دیگر به کار میروند، سرمایهگذاری خواهد شد. ۱۲ تیر ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه و شهبانو پس از ۱۳ روز با هواپیمایی که در درازای سفر شاهنشاه برای معظمله ویژه شده بود و شاهنشاه خود خلبان آن بودند، به تهران بازگشتند و همزمان در ایران و شوروی اعلامیه مشترک گفتگوهای ایران - شوروی به چاپ رسید.[۶۷]
۲ تیر ماه ۱۳۴۴ در آیینی لولهکشی آب آشامیدنی آبادان گشایش یافت، گنجایش این تاسیسات ۱۶٬۶۰۰ مترمکعب در روز میباشد.
۵ تیر ماه ۱۳۴۴ نمایشگاه بزرگ ۷۰۰۰ سال هنر ایران در آیین باشکوهی در کاخ هنرهای زیبای شهر سانفرانسیسکو در امریکا گشایش یافت.
۵ تیر ماه ۱۳۴۴ تلفن کاریر میان تنگه ملاوی از بخشهای خرمآباد با دیگر شهرهای کشور به راه افتاد.
۶ تیر ماه ۱۳۴۴ استخدام ۵ تن گوینده خارجی در رادیو ایران از مجلس شورای ملی گذشت. وزارت اقتصاد به آگاهی رساند که صادرات ایران به کشورها و شیخنشینهای خلیج پارس در فروردین سال ۱۳۴۴ بیش از ۸۰٪ در سنجش با فروردین ۱۳۴۳ افزایش یافته است و از ۵۲٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال به ۹۲٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال رسید.
۸ تیر ماه ۱۳۴۴ بر پایه بخشنامه دولت، چنین نهاده شد که در پروازهای خارجی با شرکت هواپیمایی ملی ایران از کارمندان دولت و دانشجویان تنها ۶۰٪ بهای بلیت هواپیما گرفته شود.
۸ تیر ماه ۱۳۴۴ در گزارشی به آگاهی رسانیده شد که گازی که روزانه درایران بیهوده میسوزد برابر با ۱۵۰ هزار بشکه نفت خام انرژی گرمایی دارد و انباشته گاز طبیعی در ایران بیش از ۷۰ تریلیون مترمکعب برآورد شده است.
۸ تیر ماه ۱۳۴۴ اساسنامه موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به تصویب کمیسیون مشترک دارایی مجلس سنا و مجلس شورای ملی رسید.
۱۰ تیر ماه ۱۳۴۴ وزارت اقتصاد افزودن یک سال دیگر به موافقت نامه بازرگانی و پرداخت، میان دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری چکسلواکی را پذیرفت.
۱۱ تیر ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه در پیامی که برای جشن روز تعاون بینالمللی در باغ منظریه برگزار شد فرستادند، فرمودند:[۶۸]
- همه ساله در دهه اول تیر ماه در کلیه نقاط جهان جشنهایی به نام روز تعاون بینالمللی با شور و شعف فوقالعاده برپا میگردد. برای ما نیز جای نهایت خوشوقتی است که مانند سایر ملل این روز برجسته را جشن گرفته و همگام با نهضت تعاونی جهانی در راه توسعه و تکامل امر تعاون و ایجاد شرکتهای تعاونی در مقیاس هر چه وسیع تر صمیمانه بکوشیم.
۱۱ تیر ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه در گفتگویی با روزنامهنگاران شوروی در یالتا به پرسشهای آنان پاسخ دادند.[۶۹]
۱۲ تیر ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه در مصاحبه با نماینده « مسکو نیوز » پیرامون پیوندهای سیاسی، بازرگانی و فرهنگی و علمی ایران و شوروی بیاناتی ایراد کردند.[۷۰] شاهنشاه و شهبانو پس از سیزده روز دیدار رسمی و بازدید از شوروی به تهران بازگشتند.
۱۳ تیر ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه در باریابی گردانندگان تعاونی کشور در بیاناتی فرمودند:
- انتظار و هدف اساسی ما بالابردن سطح زندگی مردم و بهبود شرایط محیط میباشد تا هر کس با نیروی فعالانه خود از طریق همکاری دسته جمعی بتواند بهتر و مرفهتر زندگی نماید.
۱۳ تیر ماه ۱۳۴۴ پس از سه سال از بنیاد هواپیمایی ملی ایران، نخستین جت بویینگ ۷۲۷ خریداری و اجازه پرواز گرفت. ساعتی پس از نیمروز هواپیمای غول پیکر و مدرن ۷۲۷ به سرخلبانی کاپیتان عباس عبدالهی خلبان ایرانی با ۹۳ تن مسافر از تهران به سوی اروپا پرواز نمود. باشندگان در این آیین تیمسار سرلشکر علی محمد خادمی مدیر عامل هواپیمایی ایران، امیرعباس هویدا نخستوزیر، هیات دولت، نمایندگان مجلس سنا و شورای ملی، ژنرالهای ارتش و خبرنگاران.
۱۳ تیر ماه ۱۳۴۴ سومین جشنواره فیلمهای مستند و آموزشی وزارت آموزش و پروزش در دبیرستان رضا شاه کبیر گشایش یافت.
۱۳ تیر ماه ۱۳۴۴ ساختمان دبستان و درمانگاه استوار باباییان در قمصر کاشان آغاز شد.
۱۴ تیر ماه ۱۳۴۴ نخستین کلنگ دبستان لشکری استوار جانباز گارد شاهنشاهی در زادگاه وی در میان شور مردم از سوی فرماندار قزوین در روستای تودهبین بر زمین زده شد. بنای درمانگاه لشکری نیز به کمک شرکت ملی نفت ایران به زودی آغاز خواهد شد.
۱۴ تیر ماه ۱۳۴۴ هواری بومدین، رییس دولت الجزایر احمد بن بلا را سرنگون کرد و پرزیدنت الجزایر شد. روند سیاسی بومدین همان اسلام سوسیالیستی بنیاد شده از سوی بن بلا ماند. هفتههاست که الجزایر در جنگهای پارتیزانی میسوزد. احمد بن بلا رییس جمهور الجزایر که نخستین حکومت کمونیستی/اسلامی را برپا کرد، دارنده نشان قهرمان اتحاد جماهیر شوروی است که به کسانی داده میشود چه از اهالی شوروی و یا خارجیانی که سرسپرده حزب کمونیست شوروی و مردم شوروی باشند. پیشینه این مبارزهها به ۵ ژوییه ۱۹۶۲ برابر با ۱۴ تیر ماه ۱۳۴۱ خورشیدی باز میگردد که دولت دموکراتیک خلق الجزایر بنیادشد. بن بلا دنباله روی سیاست جبهه ملی آزادی بخش اف ال ان،[۷۱] تنها حزب الجزایر و حزب کمونیست آن کشور بود. الجزایر سرمشق و نمونه دانشجویان چپی ایرانی خارج از کشور شد که از ایران الجزایر دومی بسازند و با جنگهای پارتیزانی حکومت مشروطه پارلمانی ایران را براندازند. این دانشجویان برنامهریزان سوءقصد به جان شاهنشاه ایران در روز ۲۱ فروردین ماه ۱۳۴۴ بودند. دانشجویان ایرانی که با پول مردم ایران در بهترین دانشگاههای غرب والاترین درجههای علمی را گرفتند تا بهمن ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی دست در دست اسلامیون به سرکردگی خمینی کشور ایران را ویران ساختند و هم چنان ویران سازی اشان را ادامه میدهند.[۷۲]
۱۴ تیر ماه ۱۳۴۴ سپاهیان بهداشت زابل وارد این شهر شدند و مورد پیشباز قرارگرفتند. سپاهیان به همراه دکتر ابریشمی رییس بهداری سیستان و بلوچستان با قایقی محلی به نام توتن از آب گذشتند به روستاهای زابل رفتند. قانون تاسیس مرکز آمار ایران از مجلس سنا گذشت.
۱۴ تیر ماه ۱۳۴۴ با پیام شاهنشاه ساختمان برج ساعت بزرگ دانشگاه ملی ایران در دانشکده پزشکی آن دانشگاه در اوین آغاز شد. در این روز مرکز بزرگ پزشکی گندی شاپور خوزستان با بودن وزیر بهداری گشایش یافت.
۱۶ تیر ماه ۱۳۴۴ وزارت اقتصاد به آگاهی رساند که صادرات ایران به ژاپن در سال ۱۳۴۳ بیش از ۱۸۰ میلیون ریال بوده است و در سال ۱۳۴۴ به ۵۴۰ میلیون ریال خواهد رسید. گزارش رسید که از چاه آب تبریز نفت بیرون میآید.
۱۷ تیر ماه ۱۳۴۴ از سوی سازمان جلب سیاحان (سازمان جهانگردی) نمایشگاهی از هنر ایران در کاخ « نوریزم » در شهر مونته کاتینی ایتالیا گشایش یافت.
۱۹ تیر ماه ۱۳۴۴ دکتر « سویاندریو » معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه اندونزی در نوشهر به پیشگاه شاهنشاه باریافت و نامه سوکارنو پرزیدنت اندونزی را به شاهنشاه داد.
۱۹ تیر ماه ۱۳۴۴ با گزینش برندگان مناقصه بینالمللی ساختمان نوین بندر بوشهر، این بندر چهارمین بندر بازرگانی ایران خواهد شد. برنده ساختمان کانال لاروبی یک شرکت هلندی و برنده کارهای ساختمانی بندر یک شرکت سوئدی شد. ساختمان نوین بندر بوشهر یک سال و نیم به درازا خواهد کشید. در بندر نوین سه اسکله و تاسیسات مدرن بندری بنا خواهد شد و هزینه بارگیری و بیرون کشیدن بار بسیار کاهش خواهدیافت.
۲۰ تیر ماه ۱۳۴۴ هیات نمایندگی ایران برای گفتگوها درباره ذوب آهن با شوروی نخستین نشست خود را در کاخ نخست وزیری با بودن هویدا نخست وزیر برگزار کرد. هموندان هیات نمایندگی ایران در فرتور از راست: دکتر یگانه، مهندس نفیسی، دکتر شیبانی، امیرعباس هویدا نخستوزیر، دکتر عالیخانی، مهندس اصفیا، مهندس مستوفی، مهندس نیازمند، دکتر اسکویی و دکتر عامری می باشند. زایتسف سفیرکبیر شوروی در ایران به مسکو پرواز کرده است تا ورود کارشناسان شوروی به ایران را سازمان بدهد. هیات نمایندگی ایران برای گفتگوها درباره ذوب آهن نیمه نخست امرداد ماه به شوروی خواهند رفت.
۲۱ تیر ماه ۱۳۴۴ امیرعباس هویدا نخست وزیر ۲۶۱ دستگاه خانه کارگری شرکت واحد اتوبوسرانی را در نارمک گشود. بدین سان خانههای ساخته شده به ۲۶۱ خانوار کارگر شرکت واحد در ساعت ۱۸ و سی دقیقه واسپرده شدند.
۲۲ تیر ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه دو تن از مردم رفسنجان به نامهای ارجمند و نیک نفس که به هزینه خود دو بیمارستان مدرن ساختند و به جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران پیشکش کردند را ارج نهادند.
۲۲ تیر ماه ۱۳۴۴ بیش از ۱۰ میلیون دلار وام برای پرداخت هزینه انرژی پروژههای ایران از سوی بانک بینالمللی به بانک صنایع و معادن ایران پرداخت شد.
۲۲ تیر ماه ۱۳۴۴ هویدا نخست وزیر در گردهمآیی چندهزار تن از بازرگانان و کارخانهداران و مدیران بانکها و اصناف در اتاق بازرگانی گفت: باید با همکاری و کمک یکدیکر در به ثمر رساندن انقلاب ایران و تامین رشد پیوسته اقتصادی و رفاه اجتماعی کوشش فراوانی بکنیم. در این روز ساختمان خوابگاه ۴۸۰ اتاقی دانشجویان دانشگاه پهلوی شیراز آغاز شد.
۲۶ تیر ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو از بیمارستان ۵۰ تختخوابی چالوس و از کودکان بیمار بازدید کردند و برای افزایش شمار تختها و گشایش بخش تصادفها دستوراتی فرمودند.
۲۷ تیر ماه ۱۳۴۴ در بیست و هشتمین نشست کنفرانس عمومی آموزش و پرورش ژنو ابتکار بی همتا و ارزنده شاهنشاه ایران درباره برپایی کمیته ملی مبارزه جهانی با بیسوادی از سوی نمایندگان شرکت کننده باشگفتی ستوده و ارج نهاده شد.
۲۷ تیر ماه ۱۳۴۴ فدراسیون تنیس کشور به آگاهی رساند « مسابقههای تنیس کاپ شاهنشاه » از امروز در بیروت آغاز میگردد. تیمهای تنیس پاکستان، ایران، عراق و لبنان در این مسابقهها شرکت دارند.
۲۷ تیر ماه ۱۳۴۴ قانون تعیین حریم دریاچه احداثی در پشت سدها و قانون اضافه نمودن شش تبصره به ماده ۱۰ قانون کار و هم چنین قانون افزایش سهمیه و سرمایه ایران در صندوق بینالمللی پول و بانک بینالمللی ترمیم و توسعه از مجلس شورای ملی گذشت.
۲۸ تیر ماه ۱۳۴۴ امیرعباس هویدا از اردوهای دانشآموزان دخترانه در رامسر دیدن کرد. دکتر فرخرو پارسا معاون پارلمانی وزارت آموزش و پرورش و شاکرین معاون آموزشی آن وزارتخانه نیز در این بازدید بودند.
۲۸ تیر ماه ۱۳۴۴ قرارداد بیمه کشاورزان ایران هفته آینده میان شرکت سهامی بیمه ایران و سازمان مرکزی تعاون روستایی دستینه میشود. بر پایه این قرارداد کشاورزان کشور در برابر پرداخت روزی یک ریال بیمه ازکارافتادگی و مرگ میشوند. پیش بینی میشود که در سال ۱۳۴۴ بیش از ۱۰۰ هزار خانوار کشاورز در سراسر کشور بیمه شوند.
۲۹ تیر ماه ۱۳۴۴ در آیین باشکوهی نخستین کشتی ایرانی به نام « شیراز » متعلق به شرکت سهامی خطوط کشتیرانی با پرچم ایران وارد بندر خرمشهر شد و در اسکله ۹ پهلو گرفت و بیرون آوردن کالاهای بازرگانی از آن آغاز شد.
۲۹ تیر ماه ۱۳۴۴ کنفرانس شورای وزیران پیمان همکاری منطقهای برای عمران در آنکارا با بودن وزیران امور خارجه ایران، ترکیه و پاکستان برگزار شد. فواد روحانی دبیرکل همکاری منطقهای برای عمران یا آر سی دی به آگاهی رساند که در این شورا پیشنهاد سرمایهگذاریهای مشترک در صنایع گوناگون به ویژه پتروشیمی گفتگو خواهد شد. در نخستین نشست شورا پیام سران سه کشور از سوی وزیران امور خارجه خوانده شد. شاهنشاه در پیامی برای نخستین سالروز بنیاد همکاری منطقهای برای عمران فرمودند:[۷۳]
- لزوم چنین توافق منطقهای که هدف آن همکاری اقتصادی و فرهنگی و فنی سه کشور همسایه و سایر کشورهای علاقمند واقع در حوزه همکاری به منظور بالا بردن سطح رفاه و ترقی اقتصادی ملل خود میباشد از مدتها پیش احساس میشد. اکنون با کمال خشنودی مشاهده میشود که همکاری صمیمانه توأم با فداکاریهایی که سه ملت در طول مدت دوازده ماه اخیر از خود نشان دادهاند ما را برای نیل به آمال و هدفهای همکاری سه جانبه بیش از پیش به یکدیگر نزدیک ساخته است.... همکاری منطقهای برای عمران چارچوب و زمینهای فراهم نموده که در قالب آن خواستهای دیرین سه ملت دایر بر استقرار همبستگی و همکاری هر چه تمامتر و صمیمانه تر در امور بازرگانی و صنعتی و مبادلات علمی و فرهنگی بین سه کشور به صورتی منظم و متشکل جلوهگر شود.
۲۹ تیر ماه ۱۳۴۴ بر پایه قطعنامه کنگره رییسهای دبیرستانهای دخترانه، دختران دانشآموز در کارهای اجتماعی شرکت میکنند. دستگاه ترمینال دوازده کانالی تلفن میان تهران - گرگان گشوده شد. با به راه انداختن این دستگاه اهالی گرگان و گنبدکاووس میتوانند به آسانی به دیگر شهرهای ایران تلفن کنند.
۳۱ تیر ماه ۱۳۴۴ بلندپایگان وزارت آموزش و پرورش به آگاهی رساندند امسال به شمار دختران افزوده شد و بیش از ۳۰۰۰ دختر در کلاسهای تربیت آموزگار پذیرفته میشوند. سال ۱۳۴۳ بیش از ۶۰۰ مرد و ۲۸۰۰ دختر در کلاسهای آموزش آموزگار پذیرفته شدند. وزارت آبادانی و مسکن پشتیبانی خود را از برنامه خانهسازی برای فرهنگیان به آگاهی رساند. سازمان مسکن آماده است در فراهم ساختن نقشه، گونه خانه و آپارتمان، جا و زمین کمکهای نیازین را به فرهنگیان بنماید. پیش پرداخت برای خانهها نزیدک به ۳۰٪ بهای خانه میباشد و مانده با پرداخت بندی ده تا بیست سال بازپرداخت میشود.
۱ امرداد ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه در پیامی در گشایش پنجمین دوره سمینار مدیریت که در مهمانخانه گچسر برگزار شده بود فرمودند:[۷۴]
- ...استفاده از منابع سرشار انسانی و بکار افتادن ثروت طبیعی عظیمی که مردم این سرزمین از آنها بهره مند میباشند محتاج اصول منطقی و علمی و صحیح مدیریت است که با ایمان و اعتقاد راسخ اجرا گردد و از این راه احتیاجات عمومی که در کلیه شئون زندگانی فردی و اجتماعی به نحو بی سابقهای در تزاید است تأمین شود. در کشور ماه کارهای بزرگی انجام گرفته و راهی طولانی در مسیر ترقی طی شده است. ولی هنوز باید کارهای بزرگ دیگری انجام گیرد و پیشروی در مسیر ترقی سریع تر گردد تا کشور به آن مرحله از کمال و رفاه که آرزوی نهایی ماست برسد....
۱ امرداد ماه ۱۳۴۴ امیرعباس هویدا نخست وزیر در سفری به استان آذربایجان در نشست اتاق بازرگانی تبریز درباره فراهم ساختن زمینه پیاده کردن پروژههای عمرانی این استان و بنیاد بیست کارخانه بزرگ قند، سیمان، چدن سازی، چرم و پوست و لبنیات گفتگو کرد. بنیاد این کارخانهها با کشاورزی و دامداری استان آذربایجان بستگی دارد و دگرگونی اقتصادی بزرگی را در این استان بوجود خواهد آورد.
۲ امرداد ماه ۱۳۴۴ کنفرانس بینالمللی ژنو با بودن ۳۰۰ تن از نمایندگان ۹۶ کشور جهان قطعنامهای را صادر کرد که در آن نوآوری بزرگ شاهنشاه در برگزاری کنگره پیکار جهانی با بیسوادی در تهران ستوده شد.
۲ امرداد ماه ۱۳۴۴ دربازدید نخست وزیر و همراهان از سراب در آدربایجان غربی مهندس روحانی گزارش داد سه سد بزرگ در آذربایجان در دست ساختمان یا بررسی میباشند: سد بزرگ ارس، سد مهاباد و سد زرینه رود ساخته خواهد شد. برای آبیاری کشتزارهای روستاهای پیرامون سراب سدی برای روی رودخانه « میرکوه » زده خواهد شد.
۳ امرداد ماه ۱۳۴۴ در نشست مجلس شورای ملی پیشنهاد بزرگداشت روز ۲۵ شهریور ماه برابر با آغاز بیست و پنجمین سال شاهنشاهی محمدرضا شاه پهلوی آریامهر است به مجلس داده شد و درخواست گردید که نمایندگان ملت همگی در این روز به پیشگاه شاهنشاه باریابند و از جانگذشتگی و سپاسگزاری مردم ایران را به پیشگاه شاهنشاه ابراز دارند.[۷۵]
۳ امرداد ماه ۱۳۴۴ مجلس شورای ملی فرستادن ناسازگاریهای وزارت جنگ با کارخانه نوردآویاسیون به داوری را پذیرفت. مجلس سنا نیز ۲۸ تیر ماه پذیرش خود را به آگاهی رسانده بود.
۳ امرداد ماه ۱۳۴۴ قانون تاسیس شرکت سهامی کارخانههای ایران و فروش سهام آن و هم چنین قرارداد بسته شده میان دولت شاهنشاهی ایران و دولت آلمان غربی درباره واریز حسابهای پیشین پایاپای دو کشور از مجلس شورای ملی گذشت. وزیر پست و تلگراف و تلفن به آگاهی رساند که تلفن کردن میان شاهآباد - ماکو با تهران و دیگر شهرهای آذربایجان به راه افتاده است. یک دستگاه ترمینال چهار کانالی تلفن کاریر برای بهبود تلفن کردن آذربایجان غربی به ویژه با مرز بازرگان در خوی کارگزاری شد.
۴ امرداد ماه ۱۳۴۴ در سالروز درگذشت اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ آیین باشکوهی در آرامگاه پدر ایران نوین با بودن شاهپور غلامرضا و تیمسار ارتشبد حجازی رییس ستاد بزرگ ارتشتاران، ژنرالهای ارتش، ژاندارمری، شهربانی و نیروی دفاع ملی برپاشد.
۵ امرداد ماه ۱۳۴۴ سازمان خوابار جهانی [۷۶] و وزارت کشاورزی و سازمان برنامه یک برنامه پنج ساله را در ایران آغاز کردهاند که با به پایان رسیدن این برنامه پنج ساله بازده هر هکتار زمین زیرکشت به یک تن و نیم گندم یعنی دو برابر میشود، با رسیدن به این میزان گندم در هر هکتار، بازده گندم کشور از ۶ میلیون تن خواهد گذشت و ایران نیازی به واردکردن گندم خارجی ندارد.
۵ امرداد ماه ۱۳۴۴ کنفرانس بزرگ بهداشتی کارخانجات روغن نباتی قو با بودن شمار بسیاری از پزشکان، استادان دانشگاه و کارشناسان بهداشت و خبرنگاران برگزار شد. نوآوری کارخانجات قو درباره قوطیهای درپوشدار پلاستیکی و فروش بستههای ۱۰۰ گرمی روغن پذیرفته شد.
۷ امرداد ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه در پیامی که به اردوی پیشگاهنگان سیار خاورمیانه در تهران فرستادند فرمودند:[۷۷]
- فرزندان عزیز! اجداد و نیاکان ما ایرانیان در چند هزار سال پیش منشهای مقدس پیشاهنگی را شعار ملی خود میدانستند که خلاصه آن پندار نیک، گفتار نیک، کردار نیک است، و اکنون این شعار در سراسر گیتی زبانزد خاص و عام است. من از خداوند متعال آرزوی موفقیت کامل شما را در این اردوگاه بینالمللی و آرزوی پیروزی همگی شما را در پیروی از این هدفهای مقدس و توفیق حفظ اصول پیشاهنگی برای همه عمر دارم، زیرا ایمان قاطع دارم که تعالیم این سلک شریف تربیتی است که سبب تثبیت صلح پایدار در بین ملل جهان بوده و مؤید حسن رفتار و کردار خداپسندانه شما جوانان در بین خلق جهان خواهد بود.
۷ امرداد ماه ۱۳۴۴ هویدا نخست وزیر در تبریز با دختر ستارخان سردار ملی ایران و از بنیادگذاران مشروطه در ایران دیدار و گفتگو کرد.
۷ امرداد ماه ۱۳۴۴ در پیشگاه شاهنشاه و شهبانو و والاحضرت ولیعهد و والاحضرت فرحناز پهلوی ورزشگاه فرحناز پهلوی در تهران گشایش یافت. پس از انجام آیین ورود اعلیحضرتین و نواختن سرود شاهنشاهی ایران، اعلیحضرتین از بخش استخر شنا و کابینهای آن، زمین چمن فوتبال، تنیس، بستکبال، والیبال و استادیوم بازدید کردند و تیمسار سرلشکر ایزدپناه رییس تربیت بدنی و تفریحات سالم ایران به پرسشهای اعلیحضرتین پاسخ میداد. سپس اعلیحضرتین به زمین ورزش رسیدند که در دو سوی زمین ورزشی استادیوم پیشآهنگان پسر و دختر پرورشگاه فرح پهلوی در جوادیه ایستاده بودند و ورود اعلیحضرتین و والاحضرتین را گلباران نمودند. آنگاه اعلیحضرتین از سالنهای کشتی، پینگ پنگ، هالتر و شطرنج بازدید کردند و دفتر یادبود ورزشگاه را شاهنشاه توشیح فرمودند. پس از بریدن نوار سه رنگ و گشایش استادیوم مسابقههای نمایشی والیبال و بسکتبال آغاز شد.
۷ امرداد ماه ۱۳۴۴ نخستین اتوبوس مدل جدید ساخت ایران در جادههای کشور آزمایش شد. این اتوبوسها در کارخانههای ایران ناسیونال با همکاری کارخانه دایملر بنز آلمان ساخته میشود.
۸ امرداد ماه ۱۳۴۴ سازمان برنامه ساختمان ۱۱ سیلو از سوی دولت شوروی در ۱۱ شهر غلهخیز کشور را پذیرفت. این سیلوها در مراغه، رضاییه، مغان، سنندج، ازنا، اراک ، اندیمشک، گرگان، خوی، تربت حیدریه و زاهدان ساخته میشود و ۸۰٬۰۰۰ تُن گنجایش آن خواهد بود.
۱۰ امرداد ماه ۱۳۴۴ بیمارستان نوبنیاد « خزانه » وابسته به سازمان بیمههای اجتماعی گشایش یافت. نیکوکاری به نام مهدی خزانه زمین و بخشی از ساختمان این بیمارستان را به کارگران کشور پیشکش کرد. در این روز هم چنین دکتر صدر وزیر کشور، مهندس ریاضی رییس مجلس شورای ملی، دکتر خطیبی مدیر عامل شیر و خورشید سرخ ایران برای بازدید از جمعیت شیر و خورشید سرخ نهاوند وارد این شهر شدند. وزیر کشور و همراهان نخستین سنگ بنای جمعیت شیر و خورشید نهاوند را بر زمین نشاندند. آب لوله کشی نهاوند نیز با بریدن نوار سه رنگ گشایش یافت.
۱۱ امرداد ماه ۱۳۴۴ پیمانی در زمینه همکاری میان دو کشور ایران و فرانسه برای پیاده کرده پروژه بنیاد مرکزهای ترویج کشاورزی ایران در تهران دستینه شد.
۱۱ امرداد ماه ۱۳۴۴ تلفن کاریر تهران - خراسان با کارگزاشتن یک دستگاه ترمینال سه کانالی به راه افتاد.
۱۲ امرداد ماه ۱۳۴۴ قهرمانان کر و لال ایران که در المپیک کر و لالهای دنیا شرکت کرده بود به پیشگاه شهبانو باریافتند. نخست گزارش مسابقهها به آگاهی علیاحضرت رسید سپس شهبانو دستور دادند که باشگاه بسیار مدرنی برای ورزشهای گوناگون برای کر و لالها ویژه شود. علیاحضرت شهبانو قهرمانان کر و لال را یک هفته در هتل رامسر میهمان کردند.
۱۲ امرداد ماه ۱۳۴۴ برای بنیاد یک نهاد آموزش نمونه برای آموزش عملی روستازادگان کشور در کبوترآباد اسپهان، موافقتنامهای میان نمایندگان ایران و فرانسه در تهران دستینه شد. نخستین کلنگ درمانگاه زنده یاد استوار لشکری در قریه توده بین از سوی دکتر اقبال با بودن فرزند ۸ ساله آیت اله لشکری، تنی چند از سناتورها و نمایندگان مجلس شورای ملی، کمیته سرپرستی بر ساختمان بنای یادبود استواران جانباخته کاخ مرمر، فرماندار و رییس ادارههای قزوین و بزرگان شهر قزوین و انبوهی از مردم بر زمین زده شد. کارخانه داران اسپهان ۵۰۰٬۰۰۰ ریال به حساب بانکی ویژه کمیته سرپرستی بر ساختمان بنای یادبود استواران جانباخته وازیر کردند.
۱۳ امرداد ماه ۱۳۴۴ نمایندگان دانشجویان ایرانی در کشورهای اروپا و امریکا به پیشگاه شاهنشاه در کاخ سعدآباد باریافتند. شاهنشاه در سخنانی به دانشجویان فرمودند: [۷۸]
- مانند همیشه از دیدن شما دانشجویان ایرانی مقیم خارج یعنی کسانی که مشغول تحصیل هستند و خودشان را برای زندگی آماده میکنند، خوشوقت هستم. بشر برای زندگی کردن به چند چیز احتیاج دارد: یکی به یک محیط، محیطی که بپسندد و بتواند در آن جا نمو بکند و شخصیت خودش را نشان بدهد....اشخاصی که این تشخیص را نمیدهند، یعنی از اول نسبت به خودشان صادق نیستند. خودشان خود را فریب میدهند چه برسد به دیگران. متأسفانه میبینیم که این قبیل اشخاص که صداقت هم ندارند مزدور هر نوع وسوسهای میشوند که شخصیت ضعیف آنها را برانگیزد. چندین نوع ضعف داریم: یکی ضعف خیلی عادی و پست که آن ضعف مادی است که میشنویم یک عدهای برای وجه مختصری از این تابلوها دستشان میگیرند و در کوچهها راه میافتند. اینکه خیلی پست است و اصلاً صحبت کردن آن مناسب و شایسته نیست. یکی ضعف باصطلاح کمی شخصیت است که مبدل میشود به بلندپروازیهایی که گاهگاهی میبینیم افرادی که در تحصیلات شکست خوردهاند و قادر به ادامه تحصیل نیستند بر اثر عقده باطنی بهانهای پیدا میکنند که آن را بطور دیگری جلوه میدهند و از زمین و زمان ایراد میگیرند و کسانی که حتی قادر به درس خواندن نیستند میخواهند مصلحین اجتماعی باشند و در دنیا عدالت و پیشرفت و تمدن را برقرار کنند. این عقدهها به چند جور نمایان میشود: بعضیها با خودشان بد میشوند، بعضیها با خانواده خودشان بد میشوند، بعضیها با مملکت شان بد میشوند، بعضیها اصلاً با بشریت و دنیا...از لحاظ معنوی با اطلاع از این جریانات باید جوانان ایرانی که در خارج مشغول تحصیل هستند پیش خودشان یک تصمیم صحیح و درستی بگیرند و خودشان را گول نزنند. اگر کسی خودش را برای خدمت آماده میکند فبها، واِلا بهتر است که هم خودش را معطل نکند و هم مملکت را گول نزند که با یک روحیه غیر ثابتی، غیر سالمی، غیر مثبتی برگردد و آرزو و امیدش این باشد که مثلاً ایران یک کوبای ثانی بشود و جنگهای پارتیزانی در این مملکت راه بیفتد که تازه نتیجهاش معلوم نیست چه خواهد شد، اگر نگوییم که نتیجهاش نابودی مملکت خواهد بود.
۱۴ امرداد ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه در آغاز شصتمین سال مشروطیت ایران پیامی از رادیو به ملت ایران فرستادند و درباره انقلاب مشروطه و آزادی و انقلاب شاه و مردم فرمودند: [۷۹]
- آغاز شصتمین سال مشروطیت ایران را به عموم هم میهنان عزیز تبریک میگویم. خوشوقتم که نهالی که در شصت سال پیش از این به همت مبارزان راه آزادی ایران کاشته شد اکنون به صورت درختی استوار و بارور در آمده است، و ما امروز این جشن بزرگ ملی را در شرایط برگزار میکنیم که کشور ماه در پرتو اصول و مفاهیم واقعی دموکراسی به سوی آیندهای امیدبخش تر از همیشه رهسپار است.
جشن مشروطیت بزرگترین و شلوغترین جشنها بود، انبوه مردم در ساختمان بهارستان گردآمدند و دو کیک بزرگ در باغهای شمالی و جنوبی را مردم بریدند و میان میهمانان پخش کردند.
۱۵ امرداد ماه ۱۳۴۴ هیات رییسه مجلس سنا و مجلس شورای ملی به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. شاهنشاه در سخنان خود فرمودند:[۸۰]
- خوشبختانه آثار شوم مداخلات بیگانگان و روح اجنبی پرستی که یادگار دوره ضعف و زبونی ملت و جهالت افراد بود اکنون از بین رفته است، و اگر هم هنوز عده معدودی باشند که به روش دوره انحطاط و ابتذال اخلاقی کشور خیال نفع پرستی را از دست نداده باشند ملت ایران از این اشخاص متنفر و منزجر است. و این ملت که با تمام قوا به اصلاح شئون مادی و معنوی خود پرداخته است هرگز اجازه ادامه چنین روش مذمومی را نخواهد داد. بدیهی است ما در زمینه امور اقتصادی با شرایط متساوی با بیگانگان داد و ستد داریم و اصولاً در دنیای امروز هیچ ملتی بی نیاز از ارتباطات بینالمللی نیست، ولی این معاملات بازرگانی و اقتصادی هیچگاه نمیتواند مبنای مداخله بیگانگان در امور سیاسی و داخلی کشور قرار گیرد.
۱۶ امرداد ماه ۱۳۴۴ هیات دولت ۴۷۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال برای هزینه ساختمان اسکله نوین خرمشهر را پذیرفت.
۱۶ امرداد ماه ۱۳۴۴ قرارداد فروش نفت خام به آرژانتین در شرکت ملی نفت ایران میان نمایندگان دو کشور دستینه شد.
۱۶ امرداد ماه ۱۳۴۴ سازمان پنبه به آگاهی رساند که در تیر ماه گذشته ۱٬۵۱۸ تن پنبه به کشورهای اروپایی و آسیایی صادر شده است. سازمان برنامه به آگاهی رساند که از آغاز سال ۱۳۴۴ تا کنون ۱۵ میلیارد ریال برای انجام برنامه عمرانی هزینه شده است.
۱۷ امرداد ماه ۱۳۴۴ ژوزف باخ سفیرآلمان به پیشگاه شهبانو باریافت و چک ۱۰۰٬۰۰۰ مارکی دولت آلمان غربی را برای کمک به جمعیت خیریه فرح پهلوی پیشکش کرد.
۱۷ امرداد ماه ۱۳۴۴ میان وزارت آموزش و پرورش و شرکت سهامی بیمه ایران قرارداد بیمه حوادث دانشآموزان دستینه شد. بیش از یک میلیون و هشتصد هزار دانشآموز در سراسر کشور بیمه شدند.
۱۸ امرداد ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو و والاحضرت ولیعهد و والاحضرت فرحناز پهلوی از باغی که حسن کورس در جماران شمیران به جمعیت خیریه فرح پهلوی پیشکش کرده بود دیدن کردند. در پیشگاه علیاحضرت شهبانو و با بودن هویدا نخست وزیر، نهاوندی وزیر آبادانی و مسکن و شهردار تهران و بزرگان کشوری و لشکری پارک بی سیم پهلوی در تهران گشایش یافت. پارک بی سیم دارای یک استخر شنای قهرمانی، استخر شنای خردسالان، زمینهای تنیس و بسکتبال و والیبال و آماده بهرهبرداری میباشد. هویدا نخست وزیر در آیین گشایش پارک بی سیم به آگاهی رساند که دولت ساختمان استخرهای سرپوشیده در سراسر کشور را بررسی میکند. برای تندرستی و شادابی جوانان، باشگاههای تفریحات سالم افزایش مییابد.
قرارداد خرید و کارگزاری یک دستگاه توربین آبی و یک دستگاه تولید کننده برق میان سازمان آب منطقهای تهران و یک سازمان ایتالیایی و یک کارخانه اتریشی دستینه شد.
۱۹ امرداد ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو ریاست عالیه جمعیت خیریه فرح پهلوی از اردوی تابستانی کودکان پرورشگاههای جمعیت خیریه فرح پهلوی در شمیران در باغ پیشکش شده از سوی نیکوکار آقای کورس بازدید کردند. علیاحضرت دستوراتی درباره ساختمان بناهای نیازین کودکان دادند و در میان شور و شادمانی کودکان بازدید خود را از اردو پایان دادند.
۲۱ امرداد ماه ۱۳۴۴ بر پایه پروژه کارشناسان فنی ایران و شوروی برای سد ارس که به تصویب دولت ایران رسید، برای هزینه ساختن سد ارس و تاسیسات برق آن ۹ میلیارد ریال ویژه شد.
۲۳ امرداد ماه ۱۳۴۴ به فرمان شاهنشاه نیابت ریاست کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی به والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی واگذار شد.
۲۳ امرداد ماه ۱۳۴۴ در دهکده « لای بید میمه » بانو صنمبر کریمی کدخدا شد. در پی دادخواهی اهالی دهکده لای بید میمه از کدخدای پیشین، از سوی بخشدار با پیشنهاد و پشتیبانی اهالی دهکده، بانو صنمبر کریمی به کدخدایی برگزیده شد.
۲۳ امرداد ماه ۱۳۴۴ تیمسار سپهبد مبین فرمانده سپاهیان انقلاب به همراه معزی بازرس عالی سپاه دانش پس از بازدید از کارهای سپاهیان دانش و بهداشت در شهرهای مراغه، رضاییه و مهاباد وارد تبریز شدند. تیمسار مبین هنگام رسیدگی به کار سپاهیان دانش، از آموزشگاه سپاه دانش آسایشگاه جذامیان بابا باغی که در آن یکی از سپاهیان دانش فرزندان را درس میدهد بازدید کرد.
۲۴ امرداد ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو از آموزشگاه حرفهای جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران بازدید کردند. هنگام ورود شهبانو دسته موزیک پرورشگاه سرود شاهنشاهی ایران را نواخت و کودک خردسالی دسته گلی به شهبانو پیشکش کرد. علیاحضرت پس از بازدید ار ماکت ساختمان به خوابگاه آموزشگاه رفتند و دستور دادند که کتابخانههای مدرن با کتابهای فراوان به آموزشگاه پیشکش شود. آنگاه علیاحضرت از کارگاه قالی بافی، ناهارخوری بازدید کردند و در آشپزخانه از خوراک کودکان خوردند. سپس علیاحضرت از کارگاههای تعمیر خودرو، آهنگری و تراشکاری و از کارگاه دست و پا سازی ساختگی (مصنوعی) دیدن فرمودند. شهبانو پس از بازدید از کارگاه دست و پاسازی و پیشرفت شایستهای که در ساختن دست و پای ساختگی به دست آمده و کارگران پرورشگاه آموزش دیدهاند ابراز خشنودی فرمودند. در این کارگاه دکتر نفیسی دبیرکل جمعیت، دکتر سعادت و مستر ویلد نماینده سازمان جهانی بهداشت [۸۱] درباره روش و چگونگی کار کارگاه گزارشی به آگاهی شهبانو رساندند. در کارگاه کودکانی با دست و پای ساختگی بودند و مورد مهربانی شهبانو قرارگرفتند. شهبانو ساعت ۱۹ در میان شور و شادمانی دانشآموزان آموزشگاه به بازدید خود پایان دادند.
۲۴ امرداد ماه ۱۳۴۴ دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران خط لوله ۶ اینچی نفت شاه - کرمانشاه را در نفت شاه گشود. در این سفر سناتور علامه وحیدی و تنی چند از سرپرستان و کارمندان بلندپایه شرکت نفت و روزنامه نگاران همراه دکتر منوچهر اقبال بودند.
۲۴ امرداد ماه ۱۳۴۴ سازمان برنامه بیش از ۱٬۰۰۰٬۰۹۲٬۰۰۰ ریال برای به پایان رساندن ساختمان ۶۳۱ خانه سازمانی در شهرستانها ویژه ساخت. در آیین باشکوهی خط لوله نفت شاه در کرمانشاه گشایش یافت و بهرهبرداری از این خط برای فراهم ساختن نیازمندهای نفتی درون کشور آغاز شد.
۲۴ امرداد ماه ۱۳۴۴ چهارده تن از سران حزب منحله توده که به خارج از کشور فرارکردهاند به دادگاه خوانده شدند و به آنان هشدار داده شد که اگر تا دو ماه آینده خود را به دادگاه نشناسانند در نبودنشان دادرسی خواهند شد: فریدون کشاورز، رضا رادمنش، اخسان طبری، علی امیرخیزی، ایرج اسکندری، عبدالصمد کامبخش، ارداش آوانسیان، رضا روستا، غلامحسین فروتن، غلامعلی بابازاده، یوسف جمارانی، پطروس شمعونی، مریم فیروز و محمود بقراطی
۲۵ امرداد ماه ۱۳۴۴ مهندس روحانی وزیر آب و برق به آگاهی رساند که در ده مرکز استان و ۲۵ شهرستان شرکت برق منطقهای بنیاد خواهد شد. در پایان برنامه عمرانی سوم ۱۵۰ تا ۱۷۰ درسد بر نیروی برق کشور افزوده خواهد شد واز سدهای گوناگون کشور نیز برای کشاورزی و روشنایی شهر و در خانهها به بازده برق افزوده میشود.
۲۶ امرداد ماه ۱۳۴۴ گام دوم اصلاحات ارضی در شهرستان رفسنجان پایان یافت و آگهی آغاز گام سوم اصلاحات ارضی به چاپ رسید. با بهرهمندی از خط مخابراتی سازمان پیمان مرکزی تلفن کردن میان تهران - زاهدان به راه افتاد. ساختمان چند پل فلزی در آیینی از سوی فرماندار کل چهار محال و بختیاری آغاز شد. این پلها در دهکدههای دهنو، آسیاب دوپلان، دوپلان، رستمی، ستک و بازفت ساخته میشود. ساختمان این پلها برای ایلهای بختیاری که ییلاق و قشلاق میکنند و برای گذشتن از رودخانه دچار دشواری میشوند و هر سال
۲۸ امرداد ماه ۱۳۴۴ به مناسبت سالروز قیام ملی ۲۸ امرداد ماه شاهنشاه در پیامی به ملت ایران فرمودند:[۸۲]
- درود به روان پاک شهدایی که با نثار جان خود در مرداد ۱۳۳۲ استقلال مملکت را حفظ کردند و سرنوشت کشور را از آنچه در حال تکوین بود نجات دادند و ایران را برای ایرانی باقی گذاشتند. با فداکاری این جانبازان مملکت از سقوط قطعی نجات یافت، زیرا نقشه حزب منحله بی وطن و خدانشناس توده این بود که دو هفته بعد به عمر دستگاه پوشالی و غیر قانونی که بر سر کار بود خاتمه بدهد و مملکت را برای همیشه از داشتن استقلال و تاریخ و حیثیت و شرافت محروم سازد. امروز بر اثر قیام شما مردم مملکت صاحب دارد. صاحب آن کیست؟
- این صاحب دیگر آن گروهی که باصطلاح معمول چند صد فامیل متنفذ خوانده میشد، یا سردمداران آن بساط فئودالیته و خان خانی که برای حفظ منافع خودت معمولاً با خارجی بند و بست میکردند، یا سیاستمدارانی که علت وجودی آنها بستگی به بردگی نسبت به یکی از سیاستهای خارجی بود نیست. امروز صاحبان مملکت همان ۷۵ درصد رعایای سابق هستند که در گذشته حکم برده را داشتند و اکنون کشاورزان آزاد شده میباشند.
۲۹ امرداد ماه ۱۳۴۴ ساختمان تاتر نوین ۲۵ شهریور به پایان رسید. این تاتر گنجایش ۴۰۰ تماشاگر را دارد.
۳۰ امرداد ماه ۱۳۴۴ در پیشگاه شاهنشاه عملیات کوهستانی تیپ ۳ گارد جاویدان شاهنشاهی در بلندیهای شمشک برگزار شد.
۳۱ امرداد ماه ۱۳۴۴ دولت شوروی ۳۵ میلیون روبل وام برای آغاز ساختمان سد ارس به دولت ایران داد.
۱ شهریور ماه ۱۳۴۴ قطعنامه هشتمین کنفرانس سازمان کشورهای صادرکننده و تولید کنند نفت که در تریپولی برگزار شده بود، در تهران و پایتخت دیگر کشورهای هموند اوپک به چاپ رسید. در این قطعنامه آمده است که گزارش مالی سازمان، اساسنامه کمیسیون اقتصادی و اساسنامه سازمان کشورهای صادرکننده نفت به تصویب رسیده است.
۱ شهریور ماه ۱۳۴۴ وزارت آموزش و پرورش به آگاهی رساند که از روز ۹ آبان ماه ۱۳۴۴ تا پایان سال تحصیلی ۶۰۰٬۰۰۰ نوآموز در دبستانها شیر، نان و کره در سراسر کشور داده خواهد شد به ویژه در استانهای خوزستان، خراسان، بلوچستان و بندرهای جنوب . برای اجرای این برنامه کمیسیونی با بودن دکتر دفتری مدیر عامل انجمن حمایت کودکان، رجبی مدیر کل اداره امور اجتماعی وزارت آموزش و پرورش و چند تن دیگر از بلندپایگان فرهنگی و بهداشتی برگزار شد و برنامه خوراک نونهالان کشور ریخته شد. هم چنین در روستاهایی که به آنجا جاده کشیده شده است نیز این برنامه با همکاری انجمنهای ده و سپاهیان دانش پیاده خواهد شد و کودکان روستایی نیز شیر و نان و کره خواهند خورد.
۳ شهریور ماه ۱۳۴۴ سالروز رویداد شوم اشغال ایران به وسیله ارتش بریتانیا و شوروی در سپیده دم سوم شهریور ۱۳۲۰ که ارتش روس و انگلیس از شمال و جنوب به کشور ایران یورش بردند. چهار سال کشور ایران روزگار تاریکی را پشت سر گذاشت و شیرازه نظم و امنیت کشور از هم گسست و خوراک مردم ایران را گرفتند و کمبود خوراک و بیماری و ناامنی را برای این سرزمین به ارمغان آوردند و قدرت در همه وزارتخانهها و مجلس شورای ملی را به دست گرفتند.
۳ شهریور ماه ۱۳۴۴ قهرمانان تیم ملی والیبال کشور در کاخ سعدآباد به پیشگاه شاهنشاه و شهبانو باریافتند. در این باریابی شاهنشاه خشنودی خود را از فدراسیون والیبال کشور ابراز فرمودند و برای بهبود ورزش والیبال و پرورش قهرمانان در این رشته دستورهایی دادند.
۴ شهریور ماه ۱۳۴۴ شرکت ملی نفت ایران به آگاهی رساند که نخستین کشتی نفتکش آرژانتینی به نام جالنا با ۲۵٬۴۲۷ تن نفت خام بارگیری شده از جزیره خارک رهسپار آرژانتین شد.
۴ شهریور ماه ۱۳۴۴ از سوی سازمان آب تهران و با بودن هویدا نخست وزیر لولهکشی آب کرج آغاز شد. درازای این شبکه ۵۲ کیلومتر خواهد بود. در این آیین هویدا به آگاهی رسانید که هزینه زندگی در تیر ماه ۵٫۱٪ پایین آمده است.
۴ شهریور ماه ۱۳۴۴ راه آهن نوین شرفخانه - قطور راه آهن سراسر ایران را به شبکه راه آهن اروپا پیوند میدهد. با به پایان رسیدن راهسازی و ساختمان راهآهن شرفخانه - قطور که بی گمان یکی از جالبترین برنامههای عمرانی منطقه آذربایجان میباشد، خط آهن سراسری ایران تا شبکه راه آهن اروپا از راه کشور همسایه ترکیه کشیده خواهد شد. راه آهن شرفخانه - قطور همان دنباله راه آهن تهران - تبریز است که شهرهای مهم کشور را به قطور که شهر مرز میان ایران و ترکیه میباشد پیوند میدهد که شش ماه زودتر از زمان پیشبینی شده به پایان خواهد رسید.
۶ شهریور ماه ۱۳۴۴ برای بیست و پنجمین سال شاهنشاهی محمدرضا شاه پهلوی اداره روابط عمومی و انتشارات جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران گزارش داد بیمارستان امدادی شرق تهران وابسته به جمعیت به نام بیمارستان ۲۵ شهریور نامگزاری و گشوده خواهد شد. هم چنین به همین مناسبت پروژههای دیگری نیز تا ۳۰ مهر ماه گشوده خواهد شد که به ۲۵ شهریور نامگذاری خواهد شد. ۱- چهل و چهار دبستان ساخته شده از سوی سازمان عمران امدادی بنادر و جزایر جنوب وابسته به جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران در نوار ساحلی خلیج پارس ۲- ۱۳۶ دبستان که بنای آن در همین استان آغاز شده است. ۳- شاهراه ساحلی جنوب که از بوشهر به سوی بندرلنگه و بندرعباس ۴- سه بیمارستان جراحی ۵۰ تختخوابی در بندرهای لنگه و بوشهر و شهر برازجان ۵- سازمان بزرگ آبیاری کلل و محمد آباد که از سوی سازمان عمران بنادر و جزایر جنوب وابسته به جمعیت شیر و خورشید سرخ میان برازجان و بوشهر ۶- بیمارستان جراحی امدادی آمال ۷- بیمارستان امدادی زاهدان ۸- پل بزرگ ۸۰۰ متری رود موند در راستای شاهراه ساحلی جنوب ۹- دو مرکز مدرن امدادی که کارهای جمعیت شیر و خورشید سرخ را رهبری خواهد کرد.
۶ شهریور ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه در جشن دانشآموختگان دوره چهارم دانشکده عالی فرماندهی و ستاد مشترک و دوره هجدهم دانشکده فرماندهی و ستاد که در پهنه دانشگاه جنگ برگزار شد فرمودند:[۸۳]
- ...به همان نسبتی که ما برای تأمین صلح در دنیا و رسیدن به یک خلع سلاح عمومی و مطمئن میکوشیم تا آن روز باید متأسفانه به همان نسبت از تقویت قوای دفاعی مملکت که البته صرفاً برای حفظ حدود و ثغور و منافع ایران است فروگذار نکنیم....یکی از ضمانتهای استقلال و تمامیت ارضی مملکت خود را در اقتصادیات قوی میدانیم. فلسفه ما این است که اسلحه را باید فراهم کرد برای روز مبادا که برای دفاع از یک مملکت آباد و از یک مردم مرفه و آزاد و خوشحالی بکار برود واِلا اگر تمام سلاح دنیا را جمع بکنیم برای دفاع از یک مملکت مخروبه و از یک مردم ناتوان بیچاره و غیر آزاد، یعنی محروم از آزادیهای اولیه بشری و چیزهایی که امروز حقوق بشر شناخته است چه فایدهای دارد؟
۶ شهریور ماه ۱۳۴۴ در نخستین نشست شورای اتاق مشترک بازرگانی و صنعت، کشور ایران به ریاست اتاق مشترک برگزیده شد. در این نشست فواد روحانی دبیرکل عمران منطقهای، دکتر عالیخانی وزیر اقتصاد، محمد خسروشاهی رییس اتاق بازرگانی، نایب رییس اتاق صنایع و معادن و رییسهای هیاتهای نمایندگی پاکستان و ترکیه سخن گفتند.
۶ شهریور ماه ۱۳۴۴ از پیکره شاهنشاه در میدان شهر مرند در آیین باشکوهی و با بودن استاندار آذربایجان شرقی پردهبرداری شد.
۷ شهریور ماه ۱۳۴۴ وزیر آبادانی و مسکن به آگاهی رساند که به امر شاهنشاه برای ساختن ۶۰۰۰ خانه برای آلونک نشینها بیش از ۷۲۰ میلیون ریال از پذیره نفت به وزارت آبادانی و مسکن داده شده است. هر خانه ۸۴ متر مربع و دارای ۲ اتاق و آشپزخانه و انبار میباشد. این خانهها به رایگان به زاغهنشینها داده خواهد شد. نهاوند وزیر آبادانی و مسکن افزود که ۳۴۵۰ خانه در شهرری ری در زمینی به پهنه ۵۳۷ هزار مترمربع در دست ساختمان است و تاکنون ۱۸۰۰ خانه به پایان رسیده است. همه خانهها از آب لولهکشی و برق بهرهمند میباشند. ساختمان درمانگاه و بیمارستان، دو مدرسه بزرگ، بازار، مسجد و حمام نیز به زودی به پایان خواهد رسید.
۸ شهریور ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه در تلگرامی پرواز ۸ روزه سفینه « جمینی ۵ » و بازگشت پیروزمندانه جمینی به کره زمین را به پرزیدنت و مردم امریکا و کیهاننوردان آن کشور تهنیت گفتند.
۸ شهریور ماه ۱۳۴۴ وزارت کشاورزی به آگاهی رسانید که با دگرگونیهایی که اصلاحات ارضی در کشاورزی ایران پدید آورده است، تولید شیر کشور از مرز ۱٬۹۰۰٬۰۰۰ تن گذشت و هم اکنون ۱۸ میلیون گوسفند، ۸٬۶۰۰٬۰۰۰ بز و ۱٬۰۷۳٬۰۰۰ گاو شیرده در ایران وجود دارد.
۸ شهریور ماه ۱۳۴۴ بانک مرکزی ایران در آستانه بیست و پنجمین سال شاهنشاهی اعلیحضرت همایونی سکههای طلا ضرب خواهد شد. بانک ملی ایران در سراسر کشور این سکههای یادبود را در هفته آغاز بیست و پنجمین سال شاهنشاهی همایونی به مردم خواهد فروخت. سکهها به اندازه پنج پهلوی قدیم است.
۸ شهریور ماه ۱۳۴۴ هیات بررسیهای علمی باستانشناسی به سرپرستی « سرفراز » در آذربایجان غربی به آگاهی میرساند که تاکنون ۶۲ تپه و برجای ماندنیهای با ارزش پیش از تاریخ پیراموان رضاییه پیدا شده است. تپههای باستانی بورده، لولهام، نخجوان، شیخ تپه، ساعت لو، دیزه تکه، انگنه، اسماعیل قلعه، قلعه خراجی، ترمنی قلعه، باش قلعه، هنگروان، گنگجین، اسفند، ربط، هووسن، گلان کانی، بانگی، تولی، انبی، حکی، تولکی، قزل تپه، ماوانا از دیدگاه باستانشناسی بسیار ارزنده میباشند و زیر بررسی و پژوهش قراردارند. در تپههای نوربالاجو و نازلو نخستین شهرنشینیهای بزرگ بوده و تپه نخجوان بی گمان از کهن ترین دهکدهای است که قومهایی در این دهکده جای گزیده بودند.
۸ شهریور ماه ۱۳۴۴ وزیر کار در نشست دیروز خانه کارگر به آگاهی رساند که به فرمان شاهنشاه همه مردم ایران زیر پوشش بیمههای اجتماعی قرارخواهند گرفت و هم چنین در قانون کار و بیمههای اجتماعی دگرگونیهایی داده خواهد شد.
۹ شهریور ماه ۱۳۴۴ در تلگرامی شاهنشاهی به رییس دانشگاه وین به خدمات دانشگاه وین به فرهنگ ایران در ششصدمین سال بنیاد « دانشگاه وین » ارج نهادند. دانشگاه وین از قرنها پیش تاکنون یکی از ارزشمندترین مرکزهای بررسیهای ایرانشناسی در اروپا بوده است. هم چنین برای چاپ گردایه « گنجینه ادبیات ایران " از سوی آکادمی علوم رومانی و آغاز به چاپ رساندن مجله « مطالعات ایرانی » از سوی انستیتو تمدن و فرهنگ ایران در دانشگاه استراسبورگ فرانسه شجاعالدین شفا تلگرامهایی از سوی دفتر فرهنگی درباره شاهنشاه به این آکادمی فرستاد و دانشگاه استراسبورگ را ستود.
۹ شهریور ماه ۱۳۴۴ خانه انصاف دهکده دستجرد خلجستان از توابع قم در آیینی گشایش یافت. سازمان برنامه برای رساندن برق سفیدرود به قزوین ۲۱۰ میلیون ریال بودجه ویژه ساخت. با اجرای این پروژه قزوین سومین شهری است که از توربین ۶۰ هزار کیلوواتی برق سفیدرود بهرهمند میشود.
۱۰ شهریور ماه ۱۳۴۴ شرکت نفت « لاوان » کارهای کند و کاو خود را در کنداب پارس (خلیج پارس) آغاز کزد. این شرکت یکی از شرکتهای شش گانه نفتی است که زیر سرپرستی شرکت ملی نفت ایران و گروه شرکتهای نفتی آتلانتیک در کنداب پارس کار میکند.
۱۰ شهریور ماه ۱۳۴۴ سفر نخست وزیر و ۲۶ تن از بلندپایگان دولت به جنوب کشور از اسپهان و شیراز و بندر بوشهر آغاز شد. کمیته روشن ساختن برنامه اتمی برای کشور در وزارت اقتصاد برگزار شد. هموندان کمیته اتمی: دکتر حسابی، دکتر بازرگان، دکتر آزاد استاد دانشگاه، مهندس صیرفی نماینده وزارت اقتصاد میباشند. این کمیته تاکنون سه نشست داشته است و درباره بهرهگیری از انرژی اتمی در رشتههای پزشکی، کشاورزی، صنعت و کارهای حفاظتی و درمانی گفتگوهایی انجام داده است.
۱۳ شهریور ماه ۱۳۴۴ با ورود پنج تن از کارشناسان شوروی به تهران، گفتگوهای ایران و شوروی پیرامون صادر کردن گاز نفت به شوروی و بنیاد نهادن کارخانه ذوب آهن در ایران آغاز شد.
۱۳ شهریور ماه ۱۳۴۴ رای دادگاه فرجام خواهی نظامی شیراز درباره پنج تن از یاغیان مسلح در یورش به پاسگاه ژاندارمری « توت نده » که در آشوب سال ۱۳۴۲ فارس همدست بودند داده شد. دوتن به اعدام، و سه تن دیگر از اشرار به حبس ابد محکوم شدند.
۱۳ شهریور ماه ۱۳۴۴ آموزشگاه خدمات اجتماعی برای آموزش مددکاران اجتماعی و خدمت به نهادهای فرهنگی و بهداشتی و خیریه کشور آغاز به کار کرد.
۱۴ شهریور ماه ۱۳۴۴ جرج تامسون وزیر مشاور انگلستان در امور خارجی در کاخ مرمر به پیشگاه شاهنشاه باریافت و دیدگاههای دولت متبوع خود را درباره وضع خاورمیانه و امارت نشینهای خلیج پارس (کَندآب پارس) به آگاهی همایونی رسانید.
۱۵ شهریور ماه ۱۳۴۴ جشن دانشآموختگان دانشگاه نظامی و سپاهیان دانش و بهداشت و نخستین دور سپاه ترویج و آبادانی و آیین سوگند آنان در پیشگاه شاهنشاه در پادگان شرقی سلطنت آباد برگزار شد. شاهنشاه با ابراز خشنودی از کار سپاهیان انقلاب در روستاها فرمودند که گزارش کار سپاهیان پیوسته به پیشگاه همایونی میرسد. با اجرای این آیین از امروز ۳۹۷۰ تن سپاهی دانش، ۴۹۶ سپاهی ترویج و آبادانی و ۲۶۴ سپاهی بهداشت آماده خدمت در روستاها گردیدند.
کنگره جهانی پیکار با بیسوادی
۱۷ شهریور ماه ۱۳۴۴ کنگره جهانی پیکار با بیسوادی در میان غریو آفرین باد وزیران و بزرگان فرهنگی ۸۶ کشور هموند سازمان ملل متحد و با سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی در مجلس سنای ایران گشوده شد.[۸۴] کنگره جهانی پیکار با بیسوادی از اندیشههای شاهنشاه ایران در پیکار بینالمللی با بیسوادی است که در ایران برگزار و بزرگترین رویداد سازمان ملل متحد در سال ۱۹۶۵ میلادی خوانده شد. شاهنشاه در سخنرانی خود فرمودند:
- ... سه سال پیش بود که ما به منظور مبارزه قاطع با بی سوادی و تسریع در توسعه آموزش ابتدایی در دورترین نقاط کشور سازمانی به نام سپاه دانش بوجود آوردیم. افراد این سپاه را جوانانی تشکیل میدهند که دوره خدمت وظیفه خود را میگذرانند و قسمتی از اعتبارات لازم آنها از بودجه نیروهای مسلح کشور تأمین میشود. ارزیابی فعالیتهای سه ساله اول این سپاه دانش نشان داد که خوشبینی ماه در این مورد کاملاً بجا بوده است و نتایجی که ما به دست آوردیم ما را تشویق کرد که این آزمایش را ادامه دهیم و بر کمیت و کیفیت آن بیفزاییم. ولی جهشی که در زمینه توسعه اقتصادی و اجتماعی ما آغاز شده ما را وادار کرد که راههای دیگری نیز برای پیشرفت آموزش در کشور خود پیدا کنیم. ضرورت ایجاب میکرد که ما این حمله را در آن واحد از جهات مختلف انجام دهیم یعنی در همان ضمن که کودکان خویش را تعلیم میدهیم بی سوادی را در نزد بزرگسالان نیز ریشه کن کنیم.
- بدین منظور بود که یک کمیته ملی مبارزه با بی سوادی برای تسریع در پیشرفت این نهضت ایجاد گردید ولی وسعت و دامنه کوشش ملی ما را در این زمینه هر چه باشد نمیتوانیم این حقیقت بارز را فراموش کنیم که موضوع بی سوادی مانند مسئله توسعه اقتصادی در درجه اول یک مسئله بینالمللی است که با همه مردم جهان ارتباط دارد....
کنگره در روز ۲۸ شهریور ماه با تصویب قطعنامهای به پایان رسید. همچنین کنگره تصویب کرد که از سال ۱۹۶۶ (برابر با ۱۳۴۵ خورشیدی) روز هشتم سپتامبر برابر با ۱۷ شهریور به عنوان روز بینالمللی مبارزه با بیسوادی در همه کشورها آیین ویژهای برگزار شود. همزمان با برگزاری کنگره جهانی پیکار با بیسوادی جایزه محمدرضا پهلوی از سوی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به یونسکو داده شد تا بنا بر رای و گزینش آن سازمان، هر ساله به کسان برجسته و یا سازمانهایی که کاری ارزنده در زمینه مبارزه با بیسوادی انجام داده باشند داده شود.[۸۵] نمایندگان کشورهای گیتی این سرافرازی را داشتند که از نزدیک در جشنهای بیست و پنجمین سالگرد شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شرکت جویند و با مردم ایران پایکوبی کنند.
۱۷ شهریور ماه ۱۳۴۴ اوتانت دبیرکل سازمان ملل متحد در سر راه خود از نیویورک به راولپندی وارد تهران شد و دو ساعت و نیم در فرودگاه مهرآباد درنگ کرد. هویدا نخست وزیر، رنه ماهو مدیرکل یونسکو، معاون وزارت خارجه و نماینده سازمان ملل متحد در ایران، سفیران کبیر پاکستان و هندوستان و شماری از سران و بزرگان کشور از اوتانت در فرودگاه پیشباز کردند. در این دو ساعت، اوتانت با هویدا و میرفندرسکی معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفتگوهای محرمانه داشت. روز پسین هویدا نخست وزیر پیش از پرواز به آنکارا به خبرنگاران گفت که وی دیدگاههای ایران را درباره رویدادهای کنونی پاکستان به آگاهی اوتانت رساند.
۲۲ شهریور ماه ۱۳۴۴ یازده ورزشکار شاهدوست شهرداری تهران « هموندان باشگاه ورزشی آتشنشانی » تندیس فلزی شاهنشاه را با یک کامیون موزیک و ده جیپ که آنان را اسکورت میکرد به بلندترین قله ایران، کوه دماوند بردند. در ساعت پنج پس از نیمروز مهندس سرلک شهردار تهران از روی تندیس پردهبرداری کرد و با افروختن ۲۵ آتشدان (مشعل) پیرامون تندیس شاهنشاه ورزشکاران را ستود. بر روی این تندیس که دو سوی آن با برگ خرما و زیتون زینت داده شده و بر روی ستونی به سبک ستونهای تخت جمشید نشانده شده منشور هشتگانه انقلاب شاه و مردم کَنده شده است. این تندیس جالبترین تندیسی است که تاکنون از شاهنشاه ساخته شده است.
۲۲ شهریور ماه ۱۳۴۴ دومین کنفرانس جهانی « صلح از راه قانون » در روز دوشنبه در واشنگتن با یودن هیات نمایندگی ایران به ریاست دکتر عاملی وزیر دادگستری و آقای خسروانی سفیر کبیر شاهنشاهی گشایش یافت. در نخستین نشست این کنفرانس پیام شاهنشاه و سران دیگر کشورهای هنباز (شرکت کننده) خوانده شد. شاهنشاه در پیام خویش فرمودند:[۸۶]
- موفقیت بشر در استقاده از منابع بیکران طبیعی فقط در سایه همکاری ملل با یکدیگر امکان پذیر است و این همکاری تنها در سایه احترام به قانون و شناختن حقوق ملی تحقق میپذیرد. هر نوع همکاری بین المللی همان طور که هدف و مقصود این کنفرانس است، باید در سایه حکومت قانون اجرا گردد. مردم ایران طی چندین هزار سال تاریخ خود، صلح و حسن تفاهم و ادبیات و هنر را اساس زندگانی خود قراردادهاند، بطوری که در تاریخ این کشور هیچ عملی که مغایر روح همکاری و تفاهم بین المللی باشد وجود ندارد. بش رعلم و صنعت را نه برای نابودی خود بلکه در راه سرکوبی دشمنان واقعی بشریت که عبارتند از جهل و فقر و بیماری و بی عدالتی اجتماعی بکار اندازد.
۲۴ شهریور ماه ۱۳۴۴ وزیر آموزش و پرورش کلنگ ساختمان انستیتوی عالی ورزش را در میدان امجدیه بر زمین زد. این انستیتو به امر شاهنشاه برای آموزش مربیان ورزش کشور بنا میگردد.
آغاز بیست و پنجمین سال شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر
۲۴ شهریور ماه ۱۳۴۴ در قطعنامه مجلس سنا و مجلس شورای ملی کارها و فداکاریهای شاهنشاه در زمینههای ملی و اجتماعی و گسترش عدالت و سیاست خارجی خردمندانه ستوده شد. دو مجلس در نشست تاریخی مشترک در قطعنامهای به شاهنشاه ایران فرنام « آریامهر » دادند و سناتورها و نمایندگان مجلس شورای ملی در سخنان خود کوششهای پیوسته شاهنشاه را در بدست آوردن و استوار ساختن بزرگی و شکوه ایران را ستودند.[۸۷]
۲۵ شهریور ماه ۱۳۴۴ برای آغاز بیست و پنجمین سال شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر نیمه شب ۲۴ شهریور ماه به ۲۵ شهریور ماه مردم تهران در میدان بزرگ ونک و مردم دیگر شهرها و روستاها گردآمدند و به درگاه ایزد یکتا دست نیایش بلند کردند تا هرگز سایه مهربانیهای بیدریغش را از ملت ایران دور نکند و شاهنشاه خردمند و پرارجش را همواره تندرست نگاه دارد. روز ۲۵ شهریور ماه ۱۳۴۴ آغاز شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی از ساعت ۸ بامداد آیین سلام همگانی باشکوه فراوان در کاخ گلستان برگزار گردید و تا ساعت ۲ پس از نیمروز به درازا کشید. شاهنشاه از کاخ سعدآباد با خودرو به کاخ مرمر و از آنجا با کالسکه سلطنتی به کاخ گلستان رفتند و وزیران، نمایندگان مجلس، سناتورها، بزرگان کشوری و لشکری، سفیران کشورهای خارجی در دربار شاهنشاهی، ژنرالهای ارتش، اصناف، پیشهوران، نمایندگان ایلها و عشایر کشور و مردم به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. از این روز برای یک هفته در سراسر کشور جشنهای شهریور ماه برای آغاز بیست و پنجمین سالگرد بر تخت نشستن اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران برگزار شد. [۸۸] [۸۹]
۲۵ شهریور ماه ۱۳۴۴ آریامهر شاهنشاه ایران در مصاحبهای به روزها و ساعتهای آشگفتیها و حساس بیست و چهار سال پادشاهی خود اشاره کردند [۹۰] و درباره دگرگونیهای فرهنگی و گسترش دانشگاههای کشور تا آن اندازه که نیازی به فرستادن دانشجو به خارج از کشور نباشد سخنانی ایراد فرمودند.[۹۱]
۲۵ شهریور ماه ۱۳۴۴ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر رژه سپاهیان انقلاب در بولوار الیزابت انجام یافت.
۲۵ شهریور ماه ۱۳۴۴ ایستگاه نوین راهآهن تبریز با بیانات تیمسار صفاری استاندار آذربایجان شرقی و مهندس پزشکی رییس ناحیه راهآهن و کشتیرانی آذربایجان در روز ۲۵ شهریور ماه روز آغاز بیست و پنجمین سال بر تخت شاهنشاهی ایران نشستن همایونی گشوده شد. پروژه ساختمان ایستگاه تبریز در سال ۱۳۳۸ به دست مهندسین ایرانی ریخته و پیاده شد. ایستگاه نوین راهآهن تبریز مرز ایران را به ترکیه و از آنجا به اروپا پیوند میزند. این پروژه در خاورمیانه همانند ندارد و از بودجه عمرانی سازمان برنامه از سوی وزارت راه و زیر سرپرستی اداره کل ساختمان راهآهن انجام یافته است.
۲۶ شهریور ماه ۱۳۴۴ نامهسرای (کتابخانه) شرکت ملی نفت ایران با یک سد هزار پوشینه کتاب به کتابخانه دانشگاه پهلوی شیراز پیشکش شد.
۲۸ شهریور ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو درمانگاه ۲۵ شهریور را که از سوی سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی بنیاد شده بود و از سوی موسسه « کاره » ابزار و کاچال نیازین آن فراهم گردیده بود را گشودند.
۲۹ شهریور ماه ۱۳۴۴ شهبانو در جشن پایان چهارمین اردوی پیشآهنگی سپاهیان دانش دوره ششم و نخستین اردوی پیشاهنگی سپاه ترویج و آبادانی شرکت فرمودند. در این جشن شهبانو از کارهای سپاهیان در روستاها بازدید فرمودند و سپس پیشآهنگانی که تاج فروزان را در بالای قله توچال برنشانده بودند مورد مهربانی شهبانو قرارگرفتند. شهبانو هنگام بازدید از چادرهای پیشآهنگی دستمال گردن به نمایندگان اردوها دادند. هم چنین شهبانو درباره نگارش کتابهای ساده برای روستاییان به وزیر آموزش و پرورش دستورهایی دادند. در پایان این جشن سپاهیان از برابر جایگاه ویژه رژه رفتند و با آتشبازی برنامه یایان یافت.
۳۰ شهریور ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو ساعت ۱۷ پارک نازیآباد و مرکزهای آموزشی و ورزشی آن را گشودند. در این آیین هیات دولت، بزرگان و سران کشوری و لشکری نیز بودند. بنا به درخواست مردم نازیآباد برای بزرگداشت روز بیست و پنجم شهریور که روز بر تخت نشستن شاهنشاه است این مرکز به نام « مرکز فرهنگی و ورزشی ۲۵ شهریور » نامگذاری شد.
۳۰ شهریور ماه ۱۳۴۴ نخستین کلنگ ساختمان درمانگاه و آزمایشگاه بیمارستان رضا پهلوی وابسته به سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی در آیینی از سوی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی برزمین زده شد.
۱ مهر ماه ۱۳۴۴ آریامهر شاهنشاه ایران در مرکز اصلاح نباتات کرج در جشن روز دهقان با ابراز خرسندی از پیشرفت اصلاحات ارضی درباره بیمه کشاورزان فرمودند:[۹۲] کشاورزان نیز مانند کارگران باید از بیمه عمر و تصادفات و بیمههای اجتماعی بهرهمند شوند تا از هر لحاظ در شرایط مساعدی قرارگیرند.
در این آیین در پیشگاه شاهنشاه قرارداد بیمه کشاورزان میان شرکت بیمه ایران و سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران دستینه شد.
۱ مهر ماه ۱۳۴۴ به مناسبت آغاز بیست و پنجمین سال پادشاهی شاهنشاه آریامهر، نمایندگان جوانان شیر و خورشید سرخ در کاخ سعدآباد به پیشگاه شاهنشاه باریافتند و لوحه یادبودی را پیشکش همایونی کردند. در این باریابی شاهنشاه از چگونگی آموزشهای سازمان جوانان شیر و خورشید سرخ و نقش آن در زندگی روزمره جوانان پرسشهای فرمودند.
۳ مهر ماه ۱۳۴۴ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و شهبانو آیین آغاز سال تحصیلی دانشگاه تهران در تالار فردوسی دانشکده ادبیات برگزار شد و دانشجویان رتبه اول دانشگاه به پیشگاه شاهنشاه شناسانده شدند.
۳ مهر ماه ۱۳۴۴ ملک حسین پادشاه اردن وارد تهران شد و از سوی شاهنشاه پیشباز شد. ملک حسین دو روز میهمان شاهنشاه می باشد.[۹۳] . سفر ملک حسین در روز ۶ مهر ماه پایان یافت. در گفتگوهای شاهنشاه و ملک حسین روابط ایران با اعراب مورد بررسی قرارگرفت.
۳ مهر ماه ۱۳۴۴ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی نایب رییس کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی در گفتگو و گویی با خبرنگاران فرمودند که ایران کشور نمونه مبارزه با بیسوادی میشود و درباره دستآوردها و گزارش پایانی کنگره بینالمللی پیکار جهانی با بیسوادی سخنان رسایی ایراد کردند. ایوار (عصر) والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه شورای عالی جمعیتهای زنان ایران بانوانی که از سوی جمعیت از شوروی به ایران آمده بودند را پذیرفتند.
۴ مهر ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه و شهبانو تهران کلینیک را گشودند و در سخنانی فرمودند: امور درمانی باید به دست مردم اداره شود و وزارت بهداری فقط امور بهداشتی را به عهده بگیرد.
۴ مهر ماه ۱۳۴۴ ساختمان نوین داوطلبان امداد و مرکز جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران در آبادان گشایش یافت. اجرای پروژه اتوبان کرج به امیرآباد تهران آغاز شد.
۵ مهر ماه ۱۳۴۴ کارخانه نوین برق نوشیروان گشایش یافت. این کارخانه برق پیرامون اسپهان و روستاهای آن را تا بیست کیلومتری فراهم میسازد.
۶ مهر ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو و والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی برای بازدید از کارهای کمیته ملی مبارزه با بیسوادی شهرستان قزوین با هواپیما وارد این شهر شدند و به هنگام بازدید فرمودند:
- نکتهای که می باید مورد توجه مسئولان قرارگیرد، این است که نباید به یاد دادن، خواندن و نوشتن اکتفا کرد زیرا که مهمتر این است که سطح اطلاعات و معلومات بزرگسالان با سواد شده به نحوی بالابرود که در کارهای روزمره آنان موثر افتد.
۷ مهر ماه ۱۳۴۴ درمانگاه نوین اوین وابسته به سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی در پیشگاه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی گشوده شد. نمایشگاه سندهای تاریخی و جغرافیایی شاخاب پارس (خلیج پارس) در کافه شهرداری پیشین گشایش یافت.
۸ مهر ماه ۱۳۴۴ ساعت ۴ پس از نیمروز حضرت « فرانس یوناس » پرزیدنت اتریش وارد تهران شد. شاهنشاه در فرودگاه مهرآباد از پرزیدنت اتریش پیشباز رسمی کردند. در میدان ۲۴ اسفند کلید شهر از سوی شهردار تهران به فرانس یوناس پیشکش شد و شاهنشاه و پرزیدنت اتریش با کالسکه به کاخ گلستان رفتند. در میهمانی شامی که از سوی شاهنشاه به سرافرازی ورود میهمان ایران پرزیدنت اتریش در تالار آیینه کاخ گلستان برگزار شد، شاهنشاه فرمودند: رابطه دو مملکت ما رابطهای طولانی است که خوشبختانه همواره با خاطرات خوب توام بودهاست.[۹۴]
۸ مهر ماه ۱۳۴۴ دولت ایران پیوستن به کنوانسیونی درباره گنجانیدن کمیسیون بینالمللی درخت تبریزی در کادر سازمان خوابار و کشاورزی را که در ۱۹ نوامبر ۱۹۵۹ در رم بسته شده بود، به آگاهی همگان رسانید.
۹ مهر ماه ۱۳۴۴ پرنس الکساندر و همسرشان دختر عموی ملکه انگلستان وارد تهران شدند و به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و شهبانو باریافتند.
۱۰ مهر ماه ۱۳۴۴ پرزیدنت اتریش هنگام بازدید از کارخانه ایران ناسیونال گفتند: سهیم شدن کارگران در سود کارخانجات یکی از اقدامات مترقیانه شاهنشاه ایران است. روز پسین پرزیدنت اتریش برای بازدید رهسپار استانهای جنوبی کشور شدند و روز ۱۳ مهر ماه به تهران بازگشتند و برای بازدید شیلات راهی شمال کشور شدند. ۱۵ مهر ماه پرزیدنت اتریش از فرودگاه مهرآباد به وین پرواز کردند.
۱۰ مهر ماه ۱۳۴۴ موسسه خاکشناسی شهر تبریز در آیینی از سوی استاندار آذربایجان شرقی گشایش یافت.
۱۱ مهر ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه در پیامی به بیستمین دوره اجلاسیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد به مناسبت تهضت جهانی مبارزه با بیسوادی فرمودند:[۹۵]
- همواره یکی از آرمانهای من مبارزه با جهل بوده است. نتایج مثبت کنگره یونسکو که به تازگی کار خود را خاتمه داد مرا تشویق و ترغیب مینماید که از این مجمع جهانی تقاضا کنم که تمام دُوَل نیروهای انسانی و منابع مادی خود را برای مبارزه نهایی علیه جهل و بیسوادی تجهیز کنند. چنین جهادی مسلماً یکی از شریف ترین و عظیمترین کوششهایی خواهد بود که بشر تاکنون در راه رهایی و آزادی واقعی خویش انجام داده است.
۱۱ مهر ماه ۱۳۴۴ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر جشن دانشآموختگان دانشکده افسری و دوره عالی قضایی ارتش و لیسانسیههای وظیفه در دانشگاه خلبانی نیروی هوایی برگزار شد.
۱۲ مهر ماه ۱۳۴۴ شهبانو از کارهای ساختمانی پارک فرح در زمینهای جلالیه بازدید کردند و خواستند که ورود به بخشهایی از پارک که آماده شده است برای همگان آزاد باشد تا مردم بتوانند از بخشهایی که به پایان رسیده است بهرهمند شوند. همچنین علیاحضرت به وزیر آبادانی و مسکن دستور دادند که ساختمان استادیوم ۱۰۰ هزار نفری جاده کرج هر چه زودتر آغاز شود.
۱۲ مهر ماه ۱۳۴۴ نخستین کلنگ بنای ساختمان بانک رفاه کارگران در اسپهان خیابان سپه روبروی چهل ستون، با بودن استاندار، نمایندگان مجلس شورای ملی، منوچهر نیکپور رییس بانک رفاه کارگران و نماینده کارگران بر زمین زده شد.
۱۳ مهر ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو هزینه ساختمان یک کتابخانه را پارک فرح را دادند. این کتابخانه ویژه کودکان ساخته میشود و دارای ۷۰۰ متر مربع زیربنا خواهد بود.
۱۳ مهر ماه ۱۳۴۴ موافقتنامه ایران و شوروی درباره بنیاد کارخانه ذوبآهن و کارخانههای ماشینسازی و لولهکشی گاز و صادرات گاز نفت ایران به شوروی دستینه شد.
۱۴ مهر ماه ۱۳۴۴ دوره نوین مجلس سنا و شورای ملی در آیینی ویژه و باشکوه در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو گشایش یافت. شاهنشاه در این آیین از پیشرفتهای برنامههای انقلابی شاه و ملت در درازای سال ۱۳۴۳ ابراز خرسندی کردند و در راه برقراری صلح بینالمللی به نمایندگان دو مجلس فرمودند:[۹۶]
- موافقتنامه همکاری اقتصادی به منظور ایجاد ذوب آهن روز گذشته با دولت اتحاد جماهیر شوروی به امضاء رسیده است. به موازات این اقدام سرمایهگذاریهای عظیمی در رشتههای راهآهن و لوله گاز و برق و سد زاینده رود و غیره انجام خواهد گرفت که توسعه صنعتی منطقه مرکزی مملکت را تأمین خواهد کرد. در سرتاسر مملکت سدهای عظیمی ساخته خواهد شد. همچنین صنایع پتروشیمی ایران شروع به کار خواهد نمود و استفاده از منابع گازهای طبیعی مملکت که پنجاه سال به هدر رفته است، آغاز خواهد گشت. امید است صنعت آلومینیوم کشور نیز بزودی شروع شود.
۱۴ مهر ماه ۱۳۴۴ دادگاه دادرسی ارتش به ریاست تیمسار سرتیپ تاجالدینی و به دادستانی تیمسار سرتیپ ضیاءالدین فرسیو برای رسیدگی به بزه ۱۴ تن از همدستان سوءقصد به جان شاهنشاه در روز ۲۱ فروردین ماه ۱۳۴۴ آغاز شد.
۱۵ مهر ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو پارک نارمک و مرکزهای آموزشی و ورزشی آن را در تهران گشودند.
۱۷ مهر ماه ۱۳۴۴ هیات رییسه مجلس سنا و مجلس شورای ملی به پیشگاه آریامهر شاهنشاه ایران باریافتند و عریضه دو مجلس را در پاسخ به سخنرانی شاهنشاه در آیین گشایش دوره نوین دو مجلس را دادند.
۱۷ مهر ماه ۱۳۴۴ سیلوی ۵۰٬۰۰۰ تُنی کارخانه قند اسپهان گشایش یافت که در رده سوم بزرگترین سیلوهای جهان قراردارد و ۴۳ میلیون ریال هزینه ساختمان آن بود.
برای رسانیدن برنامههای تلویزیونی به شهرها و روستاهای دوردست، سیستم تصویررسانی تلویزیون ایران از ۵۲۵ خط به ۶۲۵ خط دگرگون شد. تهران مرکز ارتباطی جهانی هواشناسی ۱۷ کشور در خظ زنجیرهای نگاهبانی هوایی سازمان ملل متحد در فلات ایران و عربستان گردید و بدین سان همه گزارشهای هواشناسی از تهران به مرکزهای بینالمللی فرستاده خواهد شد.
۱۸ مهر ماه ۱۳۴۴ جشنواره نمایشهای ایرانی در پیشگاه شهبانو در تاتر ۲۵ شهریور گشایش یافت. در این آیین والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی، شاهدخت فاطمه پهلوی، سرکار علیه بانو فریده دیبا و نخستوزیر و پهلبد وزیر فرهنگ و هنر و شماری از نمایندگان دو مجلس و بزرگان کشوری و بانوانشان نیز بودند.
۱۸ مهر ماه ۱۳۴۴ هیات عامل سازمان برنامه پروژه پیشنهادی وزارت پست و تلگراف با بودجه ۴۷۱ میلیون ریال را برای گسترش پخش سدا و خریداری فرستندههای نیرومند تصویب کرد. یکی از این فرستندهها با نیروی یک میلیون وات با موج متوسط در دشت قزوین و دیگری با نیروی ۲۵۰ هزار وات در مرکز بیسیم کمالآباد برنشانده خواهدشد.
۲۰ مهر ماه ۱۳۴۴ کانال دز - کرخه از سوی عبدالرضا انصاری استاندار خوزستان در آیینی گشوده شد.
۲۰ مهر ماه ۱۳۴۴ سه پروژه بزرگ شرکت ملی صنایع پتروشیمی آماده پیاده شدن شد. سه کارخانه بزرگ تولید گوگرد، تولید آمونیاک و کود شیمیایی در بخش پایین بندر معشور و بندر شاهپور ساخته خواهند شد. با مهارکردن یک میلیون فوت مکعب گازی که هر روز سوخته میشود صنعت بزرگ پتروشیمی بنیاد خواهد شد. از گاز نفت ۲۵۰۰ ماده ساخته خواهد شد. زمینه صنعت پتروشیمی در ایران بیشتر از هر کشور جهان میباشد.[۹۷]
۲۱ مهر ماه ۱۳۴۴ آیین جشن مهرگان و آغاز سال نوی آموزشی و کارهای سپاه دانش در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در ورزشگاه محمدرضا شاه پهلوی برگزار شد.
۲۱ مهر ماه ۱۳۴۴ رییسهای خانههای انصاف که برای شرکت در کنگره به تهران آمده بودند پس از نهادن تاج گل باشکوهی در آرامگاه رضا شاه بزرگ به همراه دکتر عاملی وزیر دادگستری پیشوایی سرپرست خانههای انصاف به پیشگاه شاهنشاه در کاخ سعدآباد باریافتند. شاهنشاه در سخنانی فرمودند: [۹۸]
- به خواست خداوند اساس ارباب و رعیتی را بهم زدیم. امروز رعایای سابق یا زارعین امروز یا برای خود کار میکنند و صاحب زمین خود هستند یا اگر برای دیگری کار میکنند از حقوقی برخوردار هستند و بخصوص خواهند بود که جنبه استثماری ندارد، بلکه جنبه استخدامی خواهد داشت. یعنی در واقع کارگر کشاورزی خواهد بود یا به هر صورت روی توافق عمل خواهد شد. امیدواریم بیسوادی را تا ده سال دیگر از این مملکت بکلی ریشه کن کنیم. با ایجاد سپاه بهداشت امیدواریم در دورافتاده ترین نقاط مملکت وسایلی فراهم شود که هیچ دهی، هیچ روستایی نباشد که از طرف گروههای بهداشتی به آنها سر زده نشود.... اما در تکمیل این سه اصلی که گفتیم، موضوع ایجاد خانههای انصاف پیش میآید. فکر میکنم ما میتوانیم به این موضوع آنقدر اهمیت بگذاریم که اگر تابحال بر شش اصل انقلابی ششم بهمن و سه اصل سپاهیان بهداشت و سپاهیان ترویج و آبادانی را اضافه کردیم، خانه انصاف اصل نهم انقلاب ما خواهد بود این شاید سادهترین و سالم ترین وسیلهای باشد که در سطح روستا به اختلافات افراد مملکت در اسرع وقت و با کمترین مخارج رسیدگی شود. طبق گزارشهایی که به من میرسد خوشوقتم بگویم که نتایج اولیه کارخانههای انصاف کاملاً رضایت بخش و امیدوار کننده است. آرائی را که شما صادر کردهاید میشود حقیقتاً با قانون تطبیق داد و همیشه این آراء از کمال منطق و استدلال و انصاف برخوردار بوده است. شاید در سطح روستا هیچ کس به اندازه خود شما کسانی که روی سوابق کار خود مورد اطمینان مردم محل بودهاید نتواند دعاوی اهالی محل را فیصله دهد و روی آشنایی محلی و شناختن فرد فردِ طرفین دعوا، با قضاوت صحیح و منصفانه و شاید در بعضی اوقات روی اصل کدخدا منشی به تمام این دعاوی خاتمه بدهد.
۲۱ مهر ماه ۱۳۴۴ نخستین نشست کنگره رییسهای خانههای انصاف سراسر کشور با بودن وزیر و معاونها و مدیران کل وزارت دادگستری در تالار بزرگ دادگستری گشوده شد. در این کنگره بیش از ۳۰۰ تن از رییسهای خانههای انصاف که بیشتر آنان بیش از ۴۰ سال داشتند، با چهرههای گوناگون و جامههای زیبای محلی شرکت کرده بودند. در میان آنان بانویی دیده میشد که اهالی « ساقی کلایه » وی را به ریاست خانه انصاف برگزیده بودند. برپایی خانههای انصاف اصل نهم انقلاب شاه و ملت بهترین ارمغانی است که به مردم ایران داده شد که در راستای دادن قدرت به خود مردم در اداره کردن امور خود به کار گرفته شود. تا کنون بیش از ۵۰۰۰ پرونده از سوی خانههای انصاف رسیدگی شده است.
۲۱ مهر ماه ۱۳۴۴ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ۸ دبستان را که از سوی شورای عالی زنان در لواسانات ساخته شده بود را گشودند. این دبستانها زیر سرپرستی سپاهیان دانش اداره خواهند شد.
۲۲ مهر ماه ۱۳۴۴ در سالگرد زادروز علیاحضرت شهبانو دختران ورزشکار باشگاههای ورزشی، دانشگاهها و دبیرستانها در جشن باشکوهی در استادیوم فرح از برابر جایگاه شهبانو رژه رفتند. پس از پایان رژه ارابه شادی دانشآموزان دبیرستان ایران از برابر جایگاه گذشت و سپس نرمش نوآموزان پرورشگاههای شماره ۳ و شماره ۵ بنیاد پهلوی، مسابقه دو ۸۰ متر، نرمش دانشآموزان دبیرستان آزرم ، مسابقه دو امدادی ۴ * ۶۰ متر، نرمش دانشآموزان دبیرستان رضاشاه کبیر و پرتاب دیسک نیزه انجام گردید. جشن بیست و هشتمین زادروز شهبانو با آتشبازی باشکوهی پایان یافت.
۲۲ مهر ماه ۱۳۴۴ ساختمان شهرک کارگری پتروشیمی به پهنه ۱٬۵۰۰٬۰۰۰ متر مربع در ۴۰ کیلومتری شیراز به پایان رسید.
۲۳ مهر ماه ۱۳۴۴ در بازدید مهندس ریاضی رییس مجلس شورای ملی و همراهان از اسپهان، مهندس ریاضی در جشن آغاز سال تحصیلی نوین دانشکده پزشکی و دانشکده داروسازی اسپهان شرکت کرد و در بیانات رسای خود به باشندگان مژده داد که با بنیاد کردن کارخانه ذوب آهن در اسپهان دانشگاه صنعتی و هم چنین آموزشگاههای حرفهای دایر خواهد شد.
۲۴ مهر ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو سرپرست عالیه پیشاهنگی دختران کشور خانه شماره شش پیشاهنگی را گشودند.[۹۹]
۲۵ مهر ماه ۱۳۴۴ فرمان آریامهر شاهنشاه ایران در بنیاد کتابخانه پهلوی برای گردآوری همه کتابهای دست نوشته پارسی و سندهای تاریخی و فرهنگی ایران و همه کتابها و دیگر چاپ شدهها درباره فرهنگ و تمدن ایران صادر شد.[۱۰۰]
۲۵ مهر ماه ۱۳۴۴ جشن سالروز نیروی هوایی شاهنشاهی در پیشگاه آریامهر شاهنشاه ایران، شهبانو، ولیعهد برگزار شد و تیم آکروجت تاج طلایی ایران به هواپیماهای جت « اف - ۸۶ » و دیگر هواپیماها در آسمان فرودگاه مهرآباد نمایش جالبی دادند.
۲۸ مهر ماه ۱۳۴۴ موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی میان دو کشور شاهنشاهی ایران و جمهوری سوسیالیستی رومانی دستینه شد. بر پایه این موافقتنامه رومانی برای اجرای پروژههای صنعتی، ماشینها و ابراز نیازین را به ایران خواهد داد.
۲۹ مهر ماه ۱۳۴۴ تلفن کاریر شیراز - تهران در آیینی گشایش یافت و بهرهبرداری از آن آغاز شد. دولت ایران به کنوانسیون بنیاد سازمان کارآیی آسیایی که در ۲۶ ماه مه ۱۹۶۱ در توکیو بسته شده بود پیوست.
۳۰ مهر ماه ۱۳۴۴ گئورکی مورر نخستوزیر رومانی به همراه وزیر امور خارجه و وزیران بازرگانی و نفت و گروهی دیگر از سران سیاسی و اقتصادی آن کشور به فراخوان امیرعباس هویدا نخستوزیر برای پنج روز وارد تهران شدند. روز پسین گئورکی مورر نخستوزیر رومانی به همران وزیران خارجه، نفت و تجارت این کشور به پیشگاه شاهنشاه باریافتند و ناهار را با شاهنشاه خوردند.
۱ آبان ماه ۱۳۴۴ بودجه پیشنهادی وزارت پست و تلگراف به تصویب سازمان برنامه رسید و ۴۷۱ میلیون ریال برای گسترش پخش سدا و برپا ساختن فرستندههای نیرومند به این وزارتخانه داده شد. یک فرستنده ۱۰۰ کیلوواتی موج متوسط به فرستندههای تهران افزوده میشود، در تبریز و رشت دو فرستنده ۱۰۰ کیلوواتی برپاخواهد شد. در دشت قزوین فرستنده یک هزار کیلوواتی برای پخش برنامههای رادیو و فرستنده ۲۵۰ کیلووات در مرکز بیسیم کمال آباد بکار خواهد افتاد. هم چنین دهها فرستنده ۱۰ کیلوواتی برای رزرو دستگاههای ۱۰۰ کیلوواتی در مشهد و اسپهان و شیراز نهاده میشود.
۱ آبان ماه ۱۳۴۴ نخستین دوره کلاسهای کمکهای اولیه برای آموزش کارگران کشور گشایش یافت. قرارداد نوینی برای آسانکردن ترابر کالا از راه شوروی و کاهش کرایههای ترابری از راههای دریایی و زمینی آن کشور در وزارت اقتصاد میان نمایندگان ایران و شوروی دستینه شد.
۳ آبان ماه ۱۳۴۴ نشست شورای عالی اقتصاد در پیشگاه شاهنشاه برگزار شد. در این نشست امور اقتصادی کشور بررسی شد. در این نشست هویدا نخستوزیر، سپهبد ریاحی وزیر کشاورزی، مهندس روحانی وزیر آب و برق، دکتر غلامرضا نیکپی معاون نخستوزیر، مهدی سمیعی رییس کل بانک مرکزی، دکتر جمشید آموزگار وزیر دارایی، عطالله خسروانی وزیر کار، دکتر عالیخانی وزیر اقتصاد، دکتر نهاوندی وزیر آبادانی و مسکن، مهندس اصفیا مدیر عامل سازمان برنامه و جواد منصور وزیر مشاور شرکت داشتند.
۳ آبان ماه ۱۳۴۴ با پیام شاهنشاه آریامهر جشن بیستمین سال بنیادگذاری سازمان ملل متحد در دانشگاه تهران آغاز شد. در این پیام که از سوی نخستوزیر امیرعباس هویدا خوانده شد، شاهنشاه فرمودند:[۱۰۱]
- بیست سال پیش از این در روزهایی که تازه دنیا از بار سنگین بزرگترین جنگ و خونریزی تاریخ بشر خلاص شده بود، این سازمان بنیاد نهاده شد تا در آینده مرجعی باشد که ملل جهان اختلافات خود را بدان عرضه دارند ... کشور ما از اولین ممالکی بود که در سازمان ملل متحد شرکت جست و در واقع جزو هیئت مؤسّسین این سازمان بود. در این مدت نوزده سال با کمال خوشوقتی شاهد آن بودیم که گره عظیمی از کشورهایی که قبلاً مستعمره یا تحتالحمایه بودند یکایک به صورت ملل مستقل وارد این سازمان جهانی شدند، و در تمام این موارد مملکت ما در صف اول رأی دهندگان موافق قرار داشت...
۳ آبان ماه ۱۳۴۴ دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران نخستین کلنگ ساختمان پالایشگاه تهران را بر زمین زد.
موافقتنامه همکاری فنی و اقتصادی میان دولت شاهنشاهی ایران و رومانی در تهران دستینه شد که بر پایه آن در درازای ده سال بیش از یک سد میلیون دلار نفت خام از ایران به رومانی صادر خواهد شد و در برابر آن، ماشینها، دستگاهها و کالاهایی که نیازین برنامه های گسترش اقتصادی ایران است از رومانی وارد خواهد گردید
۳ آبان ماه ۱۳۴۴ ایستگاه تازه راهآهن بندر شرفخانه در آیینی از سوی استاندار آذربایجان شرقی گشایش یافت و بهرهبرداری از آن آغاز شد.
۳ آبان ماه ۱۳۴۴ ساعت ۱۷ رییسهای فدراسیونهای ورزشی، مدیران باشگاههای همگانی و ویژه ارتش، باشگاههای کارگری و نمایندگان ورزشکاران دانشگاه تهران در کاخ مرمر به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند. نخست سرود چهارم آبان خوانده شد و زادروز فرخنده اعلیحضرت را تهنیت گفتند. در این آیین دانشآموزان بنیاد پهلوی نیز بودند و مورد مهربانی شاهنشاه قرارگرفتند. داود نصیری سرپرست ورزشی بنیاد پهلوی درباره چگونگی زندگی و آموزش و پرورش و ورزش نونهالان بنیاد پهلوی گزارش رسایی داد
۳ آبان ماه ۱۳۴۴ به آگاهی رسانده شد که با بهرهبرداری از صنایع پتروشیمی ایران، افزون بر فراهم شدن نیازمندیهای کشور بیش از ۴۰۰ میلیون تومان درآمد از صادرات پتروشیمی خواهد بود.
۴ آبان ماه ۱۳۴۴ ساعت ۱۵ در پیشگاه آریامهر شاهنشاه ایران و شهبانو فرح پهلوی جشن ورزشی چهارم آبان به مناسبت زادروز همایونی در میدان امجدیه برگزار شد. در این روز فرخنده شاهنشاه پیامی به مناسبت برگزاری جشنهای ورزشی چهارم آبان فرستادند.[۱۰۲]
آیین سلام چهارم آبان در کاخ گلستان برگزار شد. به مناسبت زادروز شاهنشاه ۴۸ زندانی به حکم دادگاههای عمومی و اختصاصی تهران و شهرستانها مورد یک درجه بخشش شاهانه قرارگرفتند و زندان آزاد شدند.
در این روز یادداشت اعتراض دولت ایران در پاسخ به گفتار نخستوزیر سوریه که خوزستان باید از خاک ایران جدا شود به وزارت خارجه آن کشور داده شد. نماینده ایران در کمیته قیومیت سازمان ملل متحد پیشنهاد کرد که باید در عدن حکومت موقتی برپاشود تا راه در سال ۱۹۶۸ برای برپایی حکومت قانونی هموار شود. شرکت برق منطقهای جنوب شرقی ایران در کرمان بنیاد شد.
۵ آبان ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو مرکز آموزشی نمونه پلیس و راهنمایی پایتخت را در باغ نمونه کودک گشودند. این مرکز ویژه آموزش مقررات راهنمایی و رانندگی به دانشآموزان می باشد. وزیر پست و تلگراف و تلفن شبکه تلفنی بخش ضیاءآباد از توابع قزوین و شبکه تلفن کاشان را گشودند. به آگاهی رسانده شد که در تهران بیش از ۴۰ هزار تن آموزش متفرقه میبینند. واپسماندگان از تحصیل، بانوان خانهدار، پاسبانان، گروهبانان ارتش و کارگران از مشتریان کلاسهای شبانه و آزمون متفرقه هستند.
۶ آبان ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه « نمایشگاه کالای ایران » را گشودند. در این نمایشگاه بیش از ۱۸۰ غرفه کالاهای دستی و صنعتی ساخت ایران که در درازای بیست و پنج سال گذشته در دوران شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در کشور تولید شده است به نمایش گزارده شد. این نمایشگاه از سوی وزارت اقتصاد برپا شد و برای پانزده روز پذیرای بازدیدکنندگان می باشد.
۸ آبان ماه ۱۳۴۴ نخستین کنگره جمعیتهای زنان ایران در پیشگاه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه شورای عالی جمعیتهای زنان ایران گشایش. شاهدخت اشرف فرمودند که کنفرانس بینالمللی زنان جهان اردیبهشت ماه آینده در تهران برگزار خواهد شد.
۹ آبان ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو به مناسبت « روز کودک » پیامی فرستادند و فرمودند: تامین چاشت برای ۶۰۰٬۰۰۰ کودک دبستانی، بنیاد دبستان برای کودکان واپسمانده (عقب مانده)، :بنیاد مرکز اصلاح و تربیت برای کودکان ناسازگار از جمله اقدامات نمونهایست که از طریق انجمن ملی حمایت کودکان صورت گرفته و باید در آتیه توسعه یابد. مطمئنم با عنایات پرودگار و تحت توجهات شاهنشاه آریامهر زندگی سعادتمندانهای برای شما نوباوگان عزیز کشور فراهم خواهد شد.
۹ آبان ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر ساعت ۱۶ و چهل و پنج دقیقه کوی آلونک نشینهای جنوب شهر تهران را در جاده آرامگاه (ولی آباد) گشودند. این کوی به نام کوی نهم آبان نامگذاری شد. به هنگام ورود شاهنشاه سرود ملی ایران نواخته شد و نهاوندی وزیر آبادانی و مسکن پس از گفتن خوشآمد گزارش رسایی به آگاهی شاهانه رسانید. بیش از ۳۴۵۰ خانه در سه گونه ساخته شده است. این گردایه (مجموعه) شش دبستان، سه بازار، یک مسجد، یک درمانگاه، ۲ ساختمان اداری دربرگیرنده هشت آپارتمان، سه حمام و یک رختشویخانه مرکزی، یک مرکز فرهنگی و ورزشی و یک پارک همگانی ساخته شدهاست. آنگاه شاهنشاه از بخشهای گوناگون کوی نهم آبان بازدید کردند و در فراهم ساختن رفاه بیشتر برای مردم فرمودند:[۱۰۳]
- ...از افزایش هزینه زندگی باید به هر ترتیب شده جلوگیری شود و هزینه زندگی تا میزان درآمد عمومی مردم پایین بیاید. با ایجاد و توسعه شرکتهای تعاونی میتوان کالاهای مورد نیاز مردم را از تولید کننده گرانتر خرید و به مصرف کننده ارزانتر فروخت.
بنیادگذاری دانشگاه صنعتی آریامهر
۱۱ آبان ماه ۱۳۴۴ با پیام شاهنشاه بنیادگذاری دانشگاه صنعتی آریامهر به آگاهی همگان رسید.[۱۰۴] ساعت ۱۱ و نیم بامداد هیات امنای دانشگاه صنعتی آریامهر در کاخ مرمر به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. شاهنشاه تولیت این دانشگاه بزرگ را خود عهدهدار شدند و سخنانی ایراد فرمودند.[۱۰۵] رشتهها و دورههای تحصیلی دانشگاه صنعتی آریامهر برگرفته از دانشگاه معتبر ام - آی - تی میباشد.[۱۰۶]
- طرحی که برای این دانشگاه میریزیم بر پایه همان بالاترین سطح علمی و فنی انشاءالله خواهد بود. صنایعی که در آینده ما باید نسبت بدانها بیندیشیم در درجه اول صنایع آهن و فولاد است. امیدواریم ذوب آهن ایران تا چند سال دیگر راه بیفتد. رشته خیلی مفصلی است که در آن افراد لازم باید تربیت بشوند. صنعتی که از بس وسیع است برای آن تقریباً هیچ نوع افقی پیش بینی نمیشود کرد، صنایع پتروشیمی است که ما باید در آن افراد لازم را تربیت بکنیم. صنعت نفت است که آن هم برای ایران یک صنعت غیر محدودی است. از بس که خداوند این ثروت طبیعی را به مقدار زیاد به ما ارزانی داشته است تا سالهای سال میتواند یکی از فعالیتهای مسلم و ثمربخش و خوب این مملکت بماند. الآن خیلی از کارهای این صنعت را ما خودمان انجام میدهیم. شاید برای اولین دفعه در تاریخ صنعتی ما یک نفر ایرانی به ریاست پالایشگاه نفت ایران انتخاب شد. شرکت ملی نفت ایران الآن قادر به انجام خیلی کارها بخودی خود میباشد. در قراردادهای موجود نفت در تمام هیئتهای مدیره با آن اندازه که سهم ما هست ایرانیها مشاغل را اشغال کردهاند و مطمئن هستم که با شایستگی کار خودشان را انجام میدهند، ولی احتیاجات این مملکت به این متخصصین در آتیه به مراتب زیادتر خواهد بود و این افراد باید تهیه بشوند. درست است که یک عدهای در خارج تحصیل میکنند، ولی هم تعداد آنها کافی نیست و هم ما میخواهیم بگوییم که چرا برای این قبیل تحصیلات وقتی که میشود وسیله اش را در داخل خود مملکت فراهم کرد، ایرانی به خارج برود؟
۱۳ آبان ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر مرکز شماره ۳ آموزش حرفهای برق وابسته به وزارت کار و امور اجتماعی در خیابان ژاله را گشودند.
۱۱ آبان ماه ۱۳۴۴ بهرهبرداری از شبکه نوین در سازمان آب و برق خوزستان آغاز شد. در طراحی این شبکه پیشبینیهای نیازین برای ترابر فرمانهای الکتریکی و مکانیکی برای هماهنگی در انرژی سدهای این منطقه و اندازهگیری سیلابها به کار برده شدهاست. بدین سان نیروی برقی که در بلندیهای دز و از سد محمدرضا شاه پهلوی تولید میشود به آخرین نقطه مرزی کشور برده شد. در این آیین استاندار خوزستان شبکه برق پل نو و دهکده مرزی « حد » را به نام نامی شاهنشاه آریامهر گشود. از پل نو آغاز دهات مرزی ایران با عراق تا نقطه پایانی این نوار مرزی در مرز ایران و عراق در خرمشهر، درازای آن به بیش از ۱۷ کیلومتر میرسد و دربرگیرنده ۲۰ دهکده مرکزی میباشد. با افزودن به پایههای شبکه فشار قوی و ضعیف برق و کشیدن آن تا نقطه پایانی این نوار مرزی همه این دهکدهها زیر پوشش برق رفتند. هم چنین در درازای این نوار مرزی ۱۳۰ چراغ در خیابانها کارگذاشته شدهاند.
سمینار سازمان خواربار و کشاورزی جهانی با شرکت نمایندگان ۱۴ کشور آسیایی و افریقایی در تهران گشوده شد.
۱۴ آبان ماه ۱۳۴۴ به مناسبت سی و چهارمین سالگرد بنیادگذاری نیروی دریایی شاهنشاهی آرامگاه رضا شاه بزرگ گلباران شد. این آیین با بودن تیمسار دریاسالار رسایی و همه افسران ستاد نیروی دریایی در ری برگزار شد. تیمسار رسایی در سخنان خود گفت: سی و سه سال پیش رضا شاه کبیر دستور به بنیاد روز نیروی دریایی را دادند و با تشریففرمایی خود در تاریخ ۱۴ آبان ماه ۱۳۱۱ بر روی عرشه ناو پلنگ نیروی دریایی شاهنشاهی را تاسیس نمودند ما امروز به پاس خدمات این سرباز بزرگ تاریخ ایران در اینجا گردآمدهایم تا خاطره خدمات او را زنده نگاهداریم....
۱۴ آبان ماه ۱۳۴۴ قرارداد دریافت بیست میلیون دلار وام از بانک صادرات و واردات امریکا برای افزایش نیروی برق تهران میان نمایندگان دولت شاهنشاهی ایران و امریکا در واشنگتن دستیه شد.
۱۴ آبان ماه ۱۳۴۴ کارخانجات شرکت برق اسپهان در آیینی به مهندس منصور روحانی وزیر آب و برق واسپرده شد. مهندس روحانی در سخنان خود گفت هدف ما از تحویل برق و سرمایهگذاری اینست که برق را با حداقل قیمت بدون منفعت در اختیار صنعتگران و کشاورزان بگذاریم...
۱۵ آبان ماه ۱۳۴۴ تلفن مشهد - تهران با بهرهبرداری از دستگاه ترمینال ۱۲ کانالی مشهد به راه افتاد.
۱۶ آبان ماه ۱۳۴۴ از تندیس اعلیحضرت رضا شاه بزرگ در آیین باشکوهی در چالوس پردهبرداری شد.
۱۶ آبان ماه ۱۳۴۴ والاحضرت سردار احمدشاه ولیعهد افغانستان به همراه همسر خود به فراخوان والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی وارد تهران شدند. ۱۸ آبان ماه سردار احمد شاه ولیعهد و همسرشان در کاخ شاهنشاهی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو باریافتند و ناهار را با اعلیحضرتین خوردند.
۱۶ آبان ماه ۱۳۴۴ دبستان نوبنیاد باباییان در میان شور و هیجان بیمانند در قمصر کاشان با بودن دکتر هدایتی وزیر آموزش و پرورش، تیمسار سپهبد صنیعی وزیر جنگ، سناتور عباس مسعودی، سناتور صمصام، سناتور جلیلی، دکتر رضوانی نماینده کاشن، کاظم کوروس نماینده مجلس شورای ملی و دبیر کمیته نظارت بر ساختمان بناهای یادبود استواران شهید کاخ مرمر، ابوالقاسم لاجوردی، محلوجی نایب رییس اتاق بازرگانی و...گشایش یافت.
۱۷ آبان ماه ۱۳۴۴ به آگاهی رسانده شد که از تاریخ ۲۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ تاکنون ۲۵۰۰۰٬۰۰۰ متر مکعب آب از سد شاه اسماعیل در گلپایگان برای کشاورزی بهرهبرداری شده است و بیش از ۲۷۰۰ هکتار از زمینهای کشاورزی ۱۸۱۷ تن از کشاورزان آبیاری شده است.
۱۹ آبان ماه ۱۳۴۴ نخستین کنگره شورای عالی جمعیتهای زنان با سخنان والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی گشایش یافت.
۱۹ آبان ماه ۱۳۴۴ سفیرکبیر دولت شاهنشاهی ایران در سوریه در اعتراض به عربی شناختن خوزستان در بیانیه سیاسی دولت سوریه از سوی نخستوزیر آن کشور، تصمیم خود را دایر بر خروج از دمشق به آگاهی دولت سوریه رساند.
۱۹ آبان ماه ۱۳۴۴ در کنفرانس استانداران و فرمانداران بر پایه پژوهشهایی که انجام شده بود و نخستوزیر در سخنان خود آن را پیشنهاد کرد، بودجه کل منطقهای میشود و اختیارات استانداران و فرمانداران بیشتر خواهد شد.
۲۰ آبان ماه ۱۳۴۴ موافقتنامه تشویق و حمایت دو سویه سرمایهگذاری و پروتکل آن از سوی نمایندگان ایران و جمهوری فدرال آلمان در تهران دستینه و رد و بدل شد.
۲۰ آبان ماه ۱۳۴۴ مجلس سنا دریافت ۱۵ میلیارد ریال وام را برای نیرومندتر ساختن نیروهای پدافند کشور مصوب ۱۹ آبان ماه مجلس شورای ملی پذیرفت.
۲۲ آبان ماه ۱۳۴۴ هنگام بازدید امیرعباس هویدا نخستوزیر از استان کردستان ۵۵۰ میلیون ریال برای بنیاد کردن کارخانههای قند این استان ویژه شد. درمانگاه نوین زنان و کودکان بیمارستان نمازی شیراز گشایش یافت.
۲۴ آبان ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر در پیامی در برگزاری آیین آغاز « هفته کتاب » فرمودند:[۱۰۷]
- کشور باستانی ما در طول تاریخ ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی همواره مهد تمدن و پرچمدار علم و دانش بودهاست. در گوشه و کنار جهان آثار ارزندهای از مفاخر علمی و ادبی ما بهیادگار مانده که همگی مظاهر گویای فرهنگ و تمدن درخشانی هستند که امروزه دنیا در برابر آن سر تعظیم فرودمیآورد. از روزگاران هخامنشی و اشکانی و ساسانی تا دورههای بعد از اسلام همواره کتابخانههای عظیم دایر و برقرار بود و کاتبان و مستوفیان برای جمعآوری و تدوین و استنساخ تألیفات نفیس دانشمندان سعی بلیغ بهکار میبردند. احترام و علاقه قلبی ایرانیان به علم و ادب در ادوار مختلف تاریخی موجب پیدایش کتابخانههایی شد که هنوز خاطره آنها به عنوان میراث گرانبهای معنوی ایران در صفحات تاریخ ثبت است.
۲۴ آبان ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر برای بار دوم از نمایشگاه صنایع ایران بازدید کردند و درباره بالابردن کیفیت کالاهای ساخت کشور دستورهایی دادند. بر پایه موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی میان ایران و چکسلواکی، دولت چکسلواکی ماشینآلات و سرویس فنی واسپاری و کارگذاشتن کارخانه ریختهگری، ماشینسازی، کارخانه سازنده موتور برق و پمپ و کمپرسورسازی را انجام خواهد داد.
۲۵ آبان ماه ۱۳۴۴ با دستخط همایونی و دادن پروانه بهرهبرداری از کارخانه قند شاهرود، این کارخانه آغاز به کارکرد. گنجایش این کارخانه ۷۵۰ تُن چغندر کاشت شاهرود در روز است.
۲۶ آبان ماه ۱۳۴۴ دکتر کاندو دبیرکل بهداشت جهانی که برای بازدید از پیشرفتهای بهداشتی به ایران آمده است به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت.
۲۷ آبان ماه ۱۳۴۴ قرارداد ساختن پالایشگاهی به گنجایش روزانه ۵۰۰۰۰ بشکه نفت در مَدرَس میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت امریکایی « آموکو » و دولت هندوستان در تهران دستینه شد. سهم ایران در این قرارداد ۱۳٪ میباشد.
۲۹ آبان ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو « موسسه امید کودک » وابسته به انجمن ملی حمایت کودکان را در خیابان پهلوی گشودند.
۲۹ آبان ماه ۱۳۴۴ قرارداد گسترش بندرعباس از سوی دکتر کیانپور معاون اقتصاد و مدیر شرکت پیمانکاری در استانداری بندرعباس دستینه شد. بر پایه این قرارداد ۲۴۱۰ میلیون ریال برای گسترش بخش بازرگانی بندرعباس ویژه شد. نیروی دریایی ایران بزرگی گذشته خود را بازسازی میکند و بزرگترین پایگاه نیروی دریایی در بندر عباس ساخته خواهدشد. در این پایگاه سه اسکله ساخته میشود که در یک زمان سه کشتی جنگی میتواند در این بندر پهلوبگیرد. در کنار حوضچههای ویژه برای پهلوگیری کشتیهای بازرگانی، سه اسکله به درازای ۳۱۲ متر و پهنای ۱۲ تا ۱۵ متر برای نیروی دریایی ساخته خواهدشد.
۲۹ آبان ماه ۱۳۴۴ در آیینی کارخانه باتریسازی ری - او - واک ایران با گنجایش ۲۵ میلیون باتری در سال گشوده شد.
۳۰ آبان ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه در سلام عید مبعث در کاخ گلستان در سخنانی فرمودند:[۱۰۸]
- امروز واقعاً محسوس شدهاست که مردم ایران چنانکه باید به هدفها و آمال انقلاب ما پیبردهاند و آنها را به خوبی درک میکنند. امروز خوشبختانه آن حجابی که سابقاً بین طبقات بهاصطلاح اعیان و طبقات پایینتر وجودداشت، برداشته شدهاست و اکنون همه احساسمیکنند که هدف دولت ما، رژیم ما، برنامه ما، این است که در درجه اول منافع اکثریت مردم این مملکت تأمین و محفوظ باشد. به همین جهت است که آن رعیت سابق امروز با علاقه و فعالیت کارمیکند، اظهار وجود میکند و سعی میکند برای مملکتش یک فرد مؤثر و مفیدی باشد.
۳۰ آبان ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه ساعت ۱۶ شعبه بازار بانک سپه را گشودند. در این آیین هیات وزیران، نمایندگان مجلس شورای ملی و مجلس سنا، ژنرالهای ارتش، رییسهای بانکها و دیگر بزرگان کشوری و لشکری بودند. (شاهنشاه دفتر بانک سپه را توشیح میفرمایند. سپهبد آقاولی مدیر کل بانک سپه)
۱ آذر ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه به مناسبت آغاز هفته کردار نیک پیشاهنگی به ملت ایران پیامی فرستادند و فرمودند: [۱۰۹]
- اینک که هفته کردار نیک پیشاهنگی در سراسر کشور آغاز میشود، به کلیه خواهران و برادران عزیز پیشاهنگی و مربیان و اعضای شوراها و هیأت مدیره و انجمن طرفداران و کمیتههای سراسر کشور درود میفرستیم و برای همه از خدا توفیق کامل در انجام خدمت مقدسی که به عهده دارند، خواستاریم.
۱ آذر ماه ۱۳۴۴ نوزدهمین سالگرد بنیاد دانشگاه تبریز در آیین باشکوهی با بودن مهندس عبدالله ریاضی رییس مجلس شورای ملی، دکتر هدایتی وزیر آموزش و پرورش، تیمسار صفاری استاندار آذربایجان شرقی و سرپرست دانشگاه تبریز برگزار شد.
۱ آذر ماه ۱۳۴۴ تیمسار خسروانی وزیر کار و خدمات اجتماعی در گردهمایی کارگران شرکت سهامی کفش ملی شرکت کرد و به گزارش رسای ناصر معتبر مدیر عامل شرکت سهامی کفش ملی گوش فراداد. تاسیسات رفاهی کارخانه کفش ملی چون ناهارخوری، آسایشگاه و مهدکودک بی همانند است. روزانه بیش از ۱۰۰۰ تن در رستوران بزرگ کفش ملی ناهار میخورند. در اشکوب زیرین ۷۵ دستگاه دوش آب سرد و گرم وجود دارد. در گوشهای دیگر استراحتگاه کارگران است که به ویژه در تابستان ساعتی در سکوت و آرامش بخوابند. ۲۰ میلیون ریال هزینه ساختن این بخش رفاهی کارخانه شده است. هم چنین یک درمانگاه با پزشک و دارو برای درمان سرپایی خانواده کارگران و دادن داروی رایگان وجود دارد. ساختمان دو حمام مردانه و زنانه دربرگیرنده ۴۸ دوش و یک رختشویخانه بزرگ با آب سرد و گرم به رایگان در دسترس کارگران و خانوادههایشان قراردارد. کارگران کفش ملی با یک قرارداد دستجمعی در سود کارخانه شریک هستند.
۴ آذر ماه ۱۳۴۴ تلفن کاریر گنبدکاوس - تهران و گنبدکاوس - مشهد در آیینی از سوی مهندس فتحالله ستوده وزیر پست و تلگراف و تلفن گشایش یافت. این پیوند تلفنی با دستگاه ترمینال سه کانالی تلفن برقرارگردیده است.
۵ آذر ماه ۱۳۴۴ سناتور سپهبد احمد امیراحمدی ساعت سه و نیم بامداد درگذشت. سپهبد امیراحمدی در ۱۹ فروردین ماه ۱۳۰۸ به فرمان اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ به درجه سپهبدی سرافراز شد و نخستین و تنها سپهبد در دوران باشکوه شاهنشاهی اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ بود.
۶ آذر ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر در بیستمین سالگرد سازمان جهانی خواربار و کشاورزی که در رم پایتخت ایتالیا برگزار شد در پیامی فرمودند:[۱۱۰]
- به عنوان پادشاه کشوری که کلیه امکانات و مقتدرات خود را برای جهاد با فقر و گرسنگی و بیسوادی تجهیز نمودهاست تلاش خستگیناپذیر سازمان ملل متحد و سازمان خواربار و کشاورزی و سایر سازمانهای بینالمللی را که صمیمانه به مبارزه با گرسنگی و فقر برخاستهاند، تقدیر میکنم. کشور من به همکاریهای فنی بینالمللی و برنامه غذای جهانی و نهضت مبارزه با گرسنگی که توسط سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد رهبری میشود، با نظر احترام و تأیید مینگرد، زیرا در دنیایی که بشر به نیروی علم راه آسمانها را به روی خود گشودهاست، دیگر نمیتوان جهل و گرسنگی را سرنوشت اجتناب ناپذیر قسمتی از مردم جهان دانست.
۶ آذر ماه ۱۳۴۴ بر پایه برنامههای عمرانی به آگاهی رسانده شد که میانگین جمعیت هر یک از روستاهای ایران ۲۵۷ تن میباشد. همچنین در استان سیستان و بلوچستان در هر ۱۰۰ کیلومتر یک روستا وجود دارد و در استانهای شمالی در هر ۱۰۰ کیلومتر پانزده تا شانزده روستا قراردارد.
۶ آذر ماه ۱۳۴۴ گفتگوهای دولت شاهنشاهی ایران و دولت عراق درباره کشتیرانی بر روی آبهای شطالعرب آغاز شد.
۷ آذر ماه ۱۳۴۴ پیمان دوستی میان ایران و اندونزی و موافقتنامه ترابری هوایی میان ایران و شوروی از مجلس شورای ملی گذشت.
۸ آذر ماه ۱۳۴۴ با آغاز بهرهبرداری از کارخانه لاستیک سازی جنرال تایر، فروشندگان لاستیک خودرو و نمایندگان صنف ترابری (حمل و نقل) برای بازدید این یکان نوین صنعتی کشور به کارخانه آمدند و با راهنمایی مدیران از بخشهای گوناگون کارخانه و ماشینهای آن دیدن کردند. کارخانه جنرال تایر ایران در ده کیلومتری تهران در جاده کرج ساخته شده است و یکی از مجهزترین و مدرنترین یکان لاستیک سازی است که در دنیا وجود دارد که در خود آمریکا کمتر همانند این کارخانه وجود دارد.
۹ آذر ماه ۱۳۴۴ فروش سهام کارخانجات دولتی به آگاهی همگان رسید. مهندس قرهگزلو مدیر عامل شرکت کارخانجات در گفتگویی با رسانهها گفت: اولین قسمت فروش سهام کارخانجات شامل ۱۲ کارخانه میباشد که عبارتند از: کارخانههای قند کرج، قند شازند، قند شاهآباد، قند میاندوآب، قند شاهدشت، سیمان ری، آجرنسوز امینآباد، نساجی شاهی، چیت ساری بهشهر، روغنکشی گنجه در رودبار، روغنکشی ورامین و کنسروسازی شاهین. وی افزود برای آنکه عموم طبقات بتوانند از مزایای فروش سهام کارخانجات بهرهمند شوند، بر روی هر برگ سهام ۱۰۰۰ ریال ارزش گذاشته شده است. ارزیابی دیگر کارخانهها تا پایان سال ۱۳۴۵ انجام خواهد شد. کارخانههایی که جزو صنایع کشاورزی هستند به شرکتهای تعاونی فروخته خواهندشد تا کشاورزان از مزایای آن بهرهمند شوند....
۹ آذر ماه ۱۳۴۴ در پیشگاه علیاحضرت شهبانو در آیین باشکوهی مدرسه عالی دختران گشایش یافت. قانون تاسیس شورای مرکزی دانشگاهها به تصویب کمیسیون مشترک آموزش و پرورش دو مجلس سنا و شورای ملی رسید.
۱۰ آذر ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر با صادر کردن فرمانی ریاست عالیه برنامه حفاظت از آثار باستانی ایران و سازمان امور اجرایی آن را پذیرفتند. در این فرمان آمده است:
- نظر به اهمیت ابنیه تاریخی ایران که از مظاهر گرانمایه ذوق و هنر و یادگار شکوه و عظمت گذشته پرافتخار نیاکان ما و از گرامی ترین مواریث فرهنگ و تمدن بشری به شمار میروند و با توجه به اینکه کوشش در حفظ و صیانت و بزرگداشت این ودایع به موازات اجرای طرحهای ضروری آبادانی و توسعه صنعتی و اقتصادی و به سبب تحولات سریع ناشی از آنها مخصوصا در حال حاضر و آینده از واجبات فوری و از جمله وظایف خطیر مردم کشور ما در زمینه ملی و جهانی میباشد مقرر میداریم برنامه جامع و خاصی به منظور جلب توجه افکار عمومی به ضرورت و فوریت این امر و تامین مساعدت و معاضدت همه افراد این مرز و بوم با مقامات دولتی در حفاظت آثار باستانی و همچنین استفاده از امکانات همکاریهای بینالمللی در راه تسهیل این مقصود به وسیله وزارت فرهنگ و هنر تنظیم و به موقع اجرا گذاشته شود و برای ابراز مراتب حمایت معنوی و علاقه وافر نسبت به انجام این امر مهم موافقت میفرماییم که برنامه حفاظت آثار باستانی ایران و سازمانی که امور اجرایی آن را مستقیما برعهده خواهد داشت تحت ریاست عالیه ما قرارگیرد.
۱۱ آذر ماه ۱۳۴۴ ذوالفقار علی بوتو وزیر خارجه پاکستان به پیشگاه شاهنشاه در کاخ مرمر باریافت و پیام ژنرال ایوب خان را به شاهنشاه آریامهر داد.
۱۱ آذر ماه ۱۳۴۴ لایحه دگرگونی اساسی دادرسی از سوی وزیر دادگستری به مجلس شورای ملی داده شد. تا پایان سال ۱۳۴۴ لایحههای دیگری درباره بهبود آیین دادرسی مدنی، کیفری، وکالت و کارشناسی، ترجمه، حمایت از خانواده، امور کیفری و امور ثبتی به مجلس داده خواهد شد.
۱۴ آذر ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در تاتر کسری نمایشنامه « گربه روی شیروانی داغ » را تماشا کردند. اعلیحضرتین ساعت ۱۹ و ۳۰ دقیقه وارد تاتر کسری شدند. نخست مهندس والا خوشآمد گفت و آنگاه نمایش آغاز گردید. پس از پایان نمایشنامه شاهنشاه از چگونگی اجرا کردن نمایشنامه و رفاه زندگی هنرمندان پرسشهایی فرمودند و به پهلبد وزیر فرهنگ و هنر دستوراتی دادند و به هنرمندان فرمودند: شما از طریقی که پیش گرفتید عدول نکنید و سعی کنید روش خود را در ارائه نمایشنامههای ارزنده ادامه دهید.
۱۶ آذر ماه ۱۳۴۴ رییسها و مدیران ذوبآهن برآنند با گرفتن پروانه از پیشگاه شاهنشاه کارخانه ذوب آهن را برای پاس داشتن کوششهای شاهنشاه آریامهر در بنیاد ذوبآهن ایران یا کارخانه مادر صنعت ایران کارخانه ذوبآهن آریامهر بنامند.
۱۷ آذر ماه ۱۳۴۴ ملک فیصل پادشاه عربستان سعودی وارد تهران شد. شاهنشاه در فرودگاه مهرآباد از ملک فیصل پیشباز کردند و خوشآمد گفتند. در میهمانی رسمی شام کاخ گلستان به سرافرازی ورود اعلیحضرت پادشاه عربستان سعودی شاهنشاه فرمودند:[۱۱۱]
- ما با خوشوقتی تمام شاهد آن هستیم که کشور شما تحت رهبری مدبرانه و واقعبینانه آن اعلیحضرت به راهی میرود که مستلزم این پیشرفت واقعی است. خوشبختانه خداوند هر دو مملکت ما را از منابع زیرزمینی فراوانی بهرهمند فرمودهاست که عوائد آنها میتواند ما را در انجام عالیترین و مترقیترین برنامهها برای پیشرفت اجتماعی و فرهنگی ملل خودمان به نحو مؤثری کمک کند.
۱۷ آبان ماه ۱۳۴۴ شرکت برق منطقهای اسپهان گشایش یافت و بهرهبرداری از آن آغاز شد.
۲۰ آذر ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر و ملک فیصل برای دیدن برجای ماندنیهای تاریخی و هنری ایران رهسپار اسپهان شدند.
۱۷ آذر ماه ۱۳۴۴ برای ساختمان « مترو » در تهران یک کمپانی بزرگ انگلیسی پیشنهادی به دولت داد. معاون کل شهرداری با عمکاری مهندس کامکار معاون فنی شهرداری پروژه و پیشنهاد رسیده را بررسی مینمایند.
۱۷ آذر ماه ۱۳۴۴ دو تن از کارشناسان ذوبآهن شوروی که برای بررسی و آزمایش کانهای « منیزیت » و خاک نسوز به خراسان رفته بودند با همراه رییس کل اقتصاد خراسان رهسپار گناباد و فریمان شدند. در این میان روشن شد که معدنهای آهن منطقه « بیوهژن » خراسان میتواند برای کارخانه ذوبآهن بهرهبرداری شود. معدنهای « کرمیت » خراسان نیاز کارخانه ذوب آهن را فراهم میسازد. کرمیت آلیاژی است که برای پایدار ساختن آهن و خاک نسوز برای جدار کورههای بزرگ ذوبآهن بکار برده خواهد شد.
۱۷ آذر ماه ۱۳۴۴ بر پایه درخواست وزارت آب و برق و تصویب شاهنشاه آریامهر برای بزرگداشت و جاودان ماندن نام بزرگان کشور که به ایران خدمت کردهاند نام همه سدهای ساخته شده و در دست ساختمان کشور دگرگون شد: ۱- سد کرج به سد امیرکبیر ۲- سد سفید رود به سد شهبانو فرح ۳- سد اختخوان گلپایگان به سد شاه اسماعیل ۴- سد جاجرود به سد فرحناز پهلوی ۵- سد زاینده رود به سد شاه عباس کبیر ۶- سد کر در درودزن به سد داریوش کبیر ۷- سد زرینه رود به سد کوروش کبیر ۸- سد مهباد به سد شاهپور اول ۹- سد گرگان در سنگر سوار به سد وشمگیر ۱۰- سد دز: سدهای هفتگانه روی کارون مجموعه تاسیسات سد پهلوی بدین قرار است: ۱- سد محمدرضا شاه پهلوی (دگرگون نشده است) ۲- سد کارون شماره یک به سد رضا شاه کبیر ۳- سد کارون شماره ۲ به سد رضا پهلوی ۴- سد مارون در جنوب به سد نادر شاه ۵- سد یالفان در همدان به سد شهناز پهلوی ۶- سد ارس (دگرگون نشده است) ۷- سد انحرافی در فردیز روی ارس به سد مغان
۱۹ آذر ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر در هفدهمین سالگرد صدور اعلامیه جهانی حقوق بشر در پیامی فرمودند:[۱۱۲]
- اکنون که یک بار دیگر سالروز صدور اعلامیه حقوق بشر در سراسر جهان مورد تجلیل قرارمیگیرد، ما تأیید قاطع خویش را از این اعلامیه تاریخی اعلام میکنیم و صمیمانه آرزومند آن هستیم که هر چه زودتر مفاد این اعلامیه به صورتی کامل تحقق یابد و عقل و منطق و توجه به ضروریات تاریخی بر خودخواهیها و تبعیضهای نژادی و سیاسی و اجتماعی گوناگونی که متأسفانه امروزه در گوشه و کنار جهان شاهد آنها هستیم برای همیشه پیروز آید.
۱۹ آذر ماه ۱۳۴۴ فیلد مارشال ایوب خان پرزیدنت پاکستان در سر راه سفر خود به امریکا وارد تهران شد. شاهنشاه در فرودگاه مهرآباد به پیشباز ایوب خان رفتند. پیش از ورود ایوب خان، امیرعباس هویدا نخستوزیر، آرام وزیر امور خارجه، دکتر لقمان ادهم رییس کل تشریفات شاهنشاهی، طیب حسین سفیر کبیر پاکستان در دربار شاهنشاهی و نمایندگان سیاسی خارجی در تهران و شماری از بزرگان سیاسی و کشوری و پاکستانیهایی که در تهران زندگی میکردند در فرودگاه مهرآباد چشم به راه ورود ایوب خان بودند.
۲۱ آذر ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر و ملک فیصل میهمان گرامی ایران در نشست مشترک مجلس سنا و مجلس شورای ملی شرکت کردند. ملک فیصل سخنرانی به زبان عربی در برابر مجلس ایراد کرد. پس از نیمروز در آیین رژه روز ۲۱ آذر ماه روز نجات آذربایجان یکانهای ارتش در میدان مهرآباد از برابر شاهنشاه آریامهر و ملک فیصل پادشاه عربستان سعودی رژه رفتند. در این آیین ملک فیصل ابزار جنگی مدرن ارتش ایران و کارهای نمایشی یکانهای چترباز را ستودند.
۲۲ آذر ماه ۱۳۴۴ هیات حسن نیت هند دربرگیرنده ۶ تن از بزرگان کشور این کشور برای استوار ساختن پایدههای دوستی وارد تهران شدند. این هیات پیشتر از چند کشور خاورمیانه دیدن کردهاند.
۲۲ آذر ماه ۱۳۴۴ موافقتنامهای درباره روشن ساختن مرزهای فلات قاره ایران و عربستان سعودی در شاخاب پارس که در کاخ وزارت امورخارجه از سوی عباس آرام وزیر امورخارجه دولت شاهنشاهی ایران و احمدذکی یمانی وزیر نفت عربستان پاراف شد. پس از آنکه از سوی دولت ایران در سالهای گذشته منطقه فلات قاره برای بیرون کشیدن نفت به مزایده بینالمللی گذاشته بود، کویت و عربستان به برخی از منطقههای آن واخواهی کردند که با بازدید ملک فیصل از ایران ناسازگاریهای مرزی از میان برداشته شد و همکاریهای نفتی دو کشور مورد گفتگو و همکاری قرارگرفت.
۲۳ آذر ماه ۱۳۴۴ ساعت ۱۰ بامداد شاهنشاه به کاخ گلستان رفتند و به همراه میهمان گرامی ایران راهی فرودگاه مهرآباد شدند. شاهنشاه آریامهر از ملک فیصل در آیینی رسمی بدرود گفتند و ملک فیصل از تهران به کویت پرواز کرد. اعلامیه گفتگوهای تهران و سفر ملک فیصل به ایران در تهران و ریاض به چاپ رسید.
۲۳ آذر ماه ۱۳۴۴ از ساعت ۱۰ بامداد آیین آیین گلباران کردن آرامگاه اعلیحضرت رضا شاه بزرگ از سوی دستههای پرچم آغاز شد. دستههای پرچم نماینده یکانهای نمونه نیروهای مسلح شاهنشاهی در مرکز و بیرون از مرکز میباشند که به روال هر سال پس از انجام آیین روز ارتش در آرامگاه رضا شاه بزرگ گردمیآیند و آن را گلباران میکنند.
۲۳ آذر ماه ۱۳۴۴ به دستور علیاحضرت شهبانو کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بنیاد نهاد شد. آرمان این کانون پرورش اندیشه و نوآوری کودکان و نوجوانان و گسترش دانش آنان از راه خواندن و بهرهبرداری از ابزار شنیداری و دیداری میباشد.
۲۴ آذر ماه ۱۳۴۴ رای دادگاه بازنگری نظامی تروریستهای کنفدراسیون دانشجویان ایرانی در سوءقصد به جان شاهنشاه به آگاهی رسید.
۲۵ آذر ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت پیامی در روز مادر فرستادند و فرمودند: ما در رشته فعالیتهای خیریه و اجتماعی نمیتوانیم فقط به پیشرفت عادی کار قانع باشیم، بلکه میباید مانند بسیاری از شئون دیگر خود سرمشق و راهنمایی خیلی از ملل و اجتماعات دیگر در این راه قرارگیریم.
۲۵ آذر ماه ۱۳۴۴ در پیشگاه علیاحضرت شهبانو آیین ویژهای برای روز مادر در وزارت فرهنگ و هنر برگزار شد و شهبانو برای بزرگداشت مقام مادر در این آیین شرکت فرمودند. هیات مدیره بنگاه حمایت مادران و نوزادان و شماری از بزرگان کشوری از شهبانو پیشباز کردند. پس از واختن سرود ملی ایران دکتر موتمنی مدیر عامل بنگاه حمایت مادران و نوزادان گزارشی درباره روز مادر و برگزاری آن از سوی سپاهیان دانش در دهات کشور داد. آنگاه نمایشنامهای در چهار پرده به نام « ننه انسی » از سوی هنرمندان وزارت فرهنگ و هنر اجرا شد. در پایان جشن بزرگداشت مادران هنرمندان به پیشگاه شهبانو شناسانده شدند.
۲۵ آذر ماه ۱۳۴۴ استاندار کرمان نخستین کلنگ فرودگاه کرمان را به نام شاهنشاه بر زمین زد. در این آیین استاندار کرمان، ابوالمعالی معاون اداره کل هواپیمایی کشوری، ملک افضلی رییس شرکت پل دشت و شماری از رییسها و بزرگان شهر کرمان بودند. ساختمان فرودگاه از سوی شرکت ایرانی ساختمانی پل دشت ساخته خواهد شد. در این روز با بودن هزاران تن از اهالی خرمآباد و رییسهای سازمانهای دولتی، افسران و بانوانشان سینمای مدرن آزیتا گشوده شد.
۲۸ آذر ماه ۱۳۴۴ به فرمان شاهنشاه از سوی کتابخانه پهلوی تاریخ کامل ایران نوشته میشود. هیات بزرگی از دانشمندان ایران و خارجی و با بهرهگیری از همه کتابها و سندها و مدرکها در ایران و سراسر گیتی تاریخ ایران را خواهند نوشت.
- با تاییدات خداوند متعال
- ما
- محمدرضا پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران
- با توجه به سابقه چندهزار ساله تاریخ و تمدن و فرهنگ ایرانی و با توجه به اینکه کشور ما به خصوص در عصر حاضر نیازمند مجموعه مدون و جامعی است که این تاریخ پرافتخار از نظر سیاسی و اجتماعی و مدنی در آن کاملا منعکس باشد و به صورت اثر مستندی در معرض استفاده مراکز علمی و آموزشی ایران و جهان و نسلهای آینده قرارگیرد، و با توجه به اینکه متاسفانه تاکنون چنین تاریخ کامل و جامعی برای ایران تالیف نشده است، مقرر میداریم کتابخانه پهلوی که قبلا از جانب ما مامور گردآوری کلیه کتب و اسناد و مدارک مربوط به تاریخ و فرهنگ ایران شده است با استفاده از همه این منابع، در تالیف و تدوین کاملترین تاریخ ممکن ایران از قدیمترین ازمنه تا به امروز، توسط هیات صلاحیتداری از دانشمندان ایرانی و خارجی اقدام نماید، و نیز مقرر میداریم که کلیه مراکز علمی و فرهنگی کشور کمال همکاری را در حسن انجام این کار بزرگ با کتابخانه پهلوی بعمل آورند.
- دبیرخانه کتابخانه پهلوی موظف است در انتخاب و دعوت هیات علمی مامور تالیف این تاریخ و تهیه اسناد و مدارک لازم برای مطالعات و تحقیقات ایشان و تامین وسایل کار و ادراه امور مربوط بدان اقدام و گزارش پیشرفت کار را منظما به استحضار ما برسانند.
- کاخ مرمر - پانزدهم آذر ماه یک هزار و سیصد و چهل و چهار شمسی
۲۹ آذر ماه ۱۳۴۴ به فرمان شاهنشاه آریامهر ارتشبد آریانا به سمت رییس ستاد بزرگ ستاد بزرگ ارتشتاران و ارتشبد حجازی به سمنت ژنرال آجودانی شاهنشاه برگزیده شدند.
۳۰ آذر ماه ۱۳۴۴ در بازدید شماری از سناتورها از موسسه داروسازی داروپخش به آگاهی رسانده شد که شمار داروهای ساخت داروپخش تا پایان سال به ۲۰۰ گونه خواهد رسید.
۱ دی ماه ۱۳۴۴ توپخانه مرزی عراق به چند آبادی ایران در نوار مرزی با شلیک گلوله یورش برد و مرزداران ایرانی نیز به شلیک توپخانه عراق به سختی پاسخ دادند. روز پیش دو هواپیمای جنگنده میگ عراقی پاسگاه « شیخان » و آبادی « کهریزک » در مرز ایران را به گلوله بستند و آسیبهایی به بارآوردند.
۱ دی ماه ۱۳۴۴ برای بررسی نیازهای استان کرمان امیرعباس هویدا و ۵۵ تن از همراهان، شش وزیر و شش معاون نخستوزیر با هواپیمایی ملی ایران به کرمان پرواز کردند.
۱ دی ماه ۱۳۴۴ به آگاهی رسید که در هشت ماهه نخست سال ۱۳۴۴ بیش از ۱۰۰٬۰۰۰ جهانگرد به ایران آمدند. در گزارش فعالیتهای صنعتی در شش ماهه نخست سال سرمایهگذاری در صنعت پارچهبافی در رده نخست میان صنایع گوناگون را داشته است. در جنوب ایران در جایی به نام « رودان » مرکز پرارزش کرومیت شاهراهی به درازای ۱۳۰ کیلومتر تا بندرعباس ساخته میشود که که از میان کوهستانهای دشوار میگذرد. شرکت راهسازی « شوش سر » این راه را میسازد.
۱ دی ماه ۱۳۴۴ بهرهبرداری از تلفن کاریر میان رفسنجان و کرمان و بافق و بندرعباس آغاز شد.
۳ دی ماه ۱۳۴۴ میگهای عراقی به چند دهکده مرزی ایران با مسلسل یورش بردند ولی با شلیک توپخانه ضدهوایی ایران ناگزیر به فرار شدند. وزیر امور خارجه ایران سفیر عراق در تهران را فراخواند و درباره این یورشها به سختی اعتراض کرد و یادداشت اعتراض به دولت عراق نوشته شد.
۴ دی ماه ۱۳۴۴ نمایندگان مجلس شورای ملی از کارخانههای مسلسلسازی ارتش بازدید کردند.
۵ دی ماه ۱۳۴۴ به فرمان شاهنشاه آریامهر رای دادگاه در نابود ساختن منصوری و کامرانی دو تن از تروریستهای رویداد ۲۱ فروردین ماه در کاخ مرمر به زندان ابد دگرگون شد. در آیین گشایش دو بخش نوین از راه ترانزیتی تاکستان - بازرگان با بودن تیمسار صفاری استاندار آذربایجان شرقی و شکیبا نماینده تبریز، قائم مقام مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران ، مهندس فلاح رییس اداره راه، مهندس پزشکی سرمهندس راه ترانزیتی تاکستان؛ تبریز؛ بازرگان و تنی چند از بزرگان کشوری و لشکری مهندس فلاح رییس اداره راه آذربایجان شرقی گفت که شاهراه ترانزیتی تا زمستان ۱۳۴۵ به پایان میرسد.
۶ دی ماه ۱۳۴۴ وزیر امور خارجه به دولت عراق هشدار داد که دولت ایران از این پس در برابر تجاوزهای مرزی شکیبایی نخواهد کرد و دولت ایران قرارداد مرزی سال ۱۳۱۶ را شکسته شده و از میان برداشته میشمارد. یکانهای ارتش به نیروهای ژاندارمری پیوستند.
۶ دی ماه ۱۳۴۴ شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای گردآوردن همه کارهایی که تاکنون در زمینه گسترش صنایع پتروشیمی از سوی سازمانهای گوناگون انجام شده است بنیاد نهاده شد. زمینههای دستینه شدن قراردادی میان سازمان صنایع ملی پتروشیمی با یک کمپانی بزرگ امریکا که در تولید لاستیک نامی است چیده شد. هیات نمایندگی ایران برای دستینه کردن موافقتنامه همکاریهای فنی و اقتصادی ایران و شوروی و قراردادهای بنیاد کارخانه ذوبآهن در ایران و فروش گاز به شوروی رهسپار مسکو شد.
۶ دی ماه ۱۳۴۴ با کند و کاوهای هیات حفاری علمی ایران و فرانسه به ریاست پروفسور گیرشمن و همکاری محمود کردوانی در شوش در جای شهر شاهی در جنوب اتلال شوش و ضلع غربی کاخ آپادانا تمدن شش هزار ساله ایلام آشکار شد. ایلامیان خانههایشان را در کنار خیابان میساختند و خانهها دارای منبع آب، حمام و آبریز بوده است.
۷ دی ماه ۱۳۴۴ نشست هیات مدیره جمعیت خیریه فرح پهلوی در پیشگاه علیاحضرت شهبانو ریاست عالیه جمعیت برگزار شد. از سوی استاندار مازندران در آیین ویژهای از تندیس شاهنشاه آریامهر در میدان ۲۵ شهریور گنبدکاووس پردهبرداری شد.
۹ دی ماه ۱۳۴۴ پروژه ساختمان کانون کار و آموزش زندان قزل حصار به پایان رسید و ۱۵۰ هزار متر مربع زمین برای کارگاههای زندانیان ویژه شد.
۱۰ دی ماه ۱۳۴۴ به دنبال دست درازیها به خاک ایران، تیپ ۱۹ ایران با سلاحهای سنگین در مرز ایران و عراق جای گرفت.
۱۱ دی ماه ۱۳۴۴ کندن چاه شماره ۲ « تنگ بیجار » در ۹۰ کیلومتری نفت شاه از توابع کرمانشاه پس از چند ماه سرانجام به انبار غنی نفت رسید. اکنون دو شبانه روز است که گاز نفت با شتاب زیاد از این چاه سرکش به بلندای ۱۲۰ متر فوران کرده است. میان اسفراین و تهران و دیگر جاهای کشور پیوند تلفنی کاریر برقرار شد.
۱۱ دی ماه ۱۳۴۴ دانشکده کشاورزی رضاییه در آیینی گشایش یافت.
۱۳ دی ماه ۱۳۴۴ اورل هریمن نماینده ویژه پرزیدنت جانسون وارد تهران شد و به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت و پیام پرزیدنت آمریکا را درباره جدیدترین رویدادهای جنگ ویتنام به پیشگاه شاهنشاه داد.
۱۴ دی ماه ۱۳۴۴ امیرعباس هویدا نخستوزیر در گفتگو با رسانهها به آگاهی رسانید که ایران برای تقویت نیروهای دفاعی خود به خرید موشک اقدام کرده و برای این کار احتیاج به قیم ندارد و ما به احدی اجازه تاسیس پایگاه در ایران را نمیدهیم.
۱۴ دی ماه ۱۳۴۴ در آیینی خط لوله دوم نفت اهواز - تهران گشایش یافت.
۱۶ دی ماه ۱۳۴۴ تعاونیهای شرکت ملی نفت ایران در آبادان با بودن دکتر منوچهر اقبال و معاون وزارت کار و امور اجتماعی و مدیرعامل سازمان تدارکات شرکتهای تعاونی کارکنان شرکت ملی نفت ایران گشوده شد. شرکت ملی نفت ایران به آگاهی رساند که ۱۸ شرکت تعاونی برای کارکنان صنعت نفت در جنوب کشور گشایش یافت.
۱۷ دی ماه ۱۳۴۴ در روز ۱۷ دی سالروز کشف حجاب والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه جمعیتهای زنان ایران به همراه نمایندگان جمعیتهای زنان کشور آرامگاه اعلیحضرت رضا شاه بزرگ را گلباران کردند. در روز ۱۷ دی بانوان هموند شیر و خورشید سرخ ایران تندیس رضا شاه بزرگ را گلباران کردند
۱۸ دی ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر در سالروز فرمان روز بنیاد ارتش[۱۱۳] فرمودند: "لازم می دانیم که نیات و علاقه خود را دایر بر نیرومندی نیروهای مسلح شاهنشاهی و قوای انتظامی به همه افسران، درجهداران و افراد ابلاغ داریم."
۱۸ دی ماه ۱۳۴۴ سازمان برنامه به آگاهی رسانید که ۳۲۳۸ کیلومتر راه در برنامه عمرانی چهارم ساخته خواهد شد. این راهها از محورهای مهم میان استانهای کشور میباشد که از دیدگاه اقتصادی و اجتماعی برای رسانیدن کالاهای بازرگانی از بندرهای جنوب به مرکز و مرکز استانها و شهرهای گسترش مییابند. گام نخست دربرگیرنده ارزیابیهای اقتصادی و اجتماعی، زمینشناسی، مسیریابی و نقشهبرداری میباشد، گام دوم نقشهبرداری پایانی است که دربرگیرنده نقشهبرداری ساختمانهای فنی چون پلها، آبروها، تونلها و کارهای نگاهبانی، برآورد کارهای ساختمانی و سرانجام قراهم ساختن سندهای مناقصه و به آنجام رساندن مناقصه بخشهای گوناگون این راهها میباشد. پهرست راهها: ۱- مشهد، قائن، شوسف ۲- شوسف، زاهدان، زابل تا راه زاهدان، مشهد. ۳- میرجاوه، زاهدان، فهرج ۴- راه فهرج، کرمان. ۵- یزد، نایین، کاشان، خلفآباد، دوگنبدان ۶- تهران، رودهن ۷- رودهن، امامزاده هاشم ۸- قم، تهران ۹- شاهپسند، قوچان
۱۸ دی ماه ۱۳۴۴ شرکت ملی نفت ایران به آگاهی رسانید که در سال ۱۹۶۵ (برابر با ۱۳۴۴ خورشیدی) تولید نفت خام ایران ۶۹۶٬۵۲۰۰۰۰ بشکه نفت و درآمد کشور از فروش آن ۱۹۰٬۷۰۰٬۰۰۰ لیره بوده است.
۱۹ دی ماه ۱۳۴۴ پنجمین سالگرد اصلاحات ارضی و الغای رژیم ارباب و رعیتی در آیین پرشکوهی با بودن نمایندگان کشاورزان سراسر کشاورزان در تهران برگزار شد و مرحله سوم اصلاحات ارضی آغاز گردید. ۲۰ دی ماه شاهنشاه آریامهر در باریابی سپهبد ریاحی وزیر کشاورزی خرسندی خود را از پیشرفت به انجام رسانیدن قوانین اصلاحات ارضی در کشور را در دستنوشتهای به دکتر ولیان معاون وزارت کشاورزی و سرپرست سازمان اصلاحات ارضی کل کشور دادند.
۲۰ دی ماه ۱۳۴۴ وزارت خارجه درباره قرارداد ۱۳۱۶ شطالعرب کتاب سفید را به چاپ میرساند. در این کتاب چراهای شکستن قرارداد ۱۳۱۶ از سوی عراق آورده میشود. قرارداد ۱۳۱۶ درباره حقوق کشتیرانی در شطالعرب است که از سوی دولت عراق شکسته شده است. بلندپایگان ایران میگویند: عراق هیچگاه این قرارداد را محترم نشمرده است و پروتکل ضمیمه ماده ۵ قرارداد مقرر میدارد که عراق هر شش ماه یک بار گزارش عملیات و درآمد شط را به ایران بدهد. افزون بر این در این قرارداد به جای آنکه شطالعرب از « تالوک » یا نصفالقمر میان دو کشور بخش شود، از جایی که بلندای آب کم است به ایران داده شده و بدین روی حقوق ایران پایمال گشته است. تنها جایی که ایران میتواند تا ۶ مایل از آبهای کناره شط بهرهمند شود آبادان است. تظاهرات کمونیستهای عراق علیه ایران ادامه دارد. تظاهرکنندگان فانوس جلوی سر در سفارت ایران را شکستند. مصر به آگاهی رساند که از دولت عراق علیه ایران پشتیانی میکنند
۲۰ دی ماه ۱۳۴۴ به دستور علیاحضرت شهبانو ساختمان زایشگاه شهرستان سرخس وابسته به بنگاه حمایت مادران و نوزادان در آیین با بودن مدیر عامل بنگاه آغاز شد.
۲۰ دی ماه ۱۳۴۴ به آگاهی رسانده شد که شهر آمل با پنج راه به دریا پیوند مییابد و سر تا سر کنارههای دریای مازندران چون بابلسر، فریدون کنار، سیاهکلا، محمودآباد، سولده با راههای فرعی و اصلی به شاهراههای کناره و هراز پیوند میخوردند. بیش از بیست پارچه آبادی بزرگ و کوچک از راه فرعی سولده آمل دارای راه میشوند. ساختمان راههای فرعی در شمال ایران سبب ترازمندی اقتصادی در کناره دریای مازندران شده و به اقتصای روستایی کمک میکند.
۲۱ دی ماه ۱۳۴۴ وزیر امور خارجه دکتر احمد بالافریج فرستاده ویژه پادشاه مغرب به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت و پیام پادشاه مراکش را به شاهنشاه داد. پادشاه مراکش سلطان حسن دوم از شاهنشاه دعوت کرد که از مراکش دیدار رسمی نمایند.
۲۳ دی ماه ۱۳۴۴ ساعت ۱۱ بامداد به زمان تهران قرارداد ذوب آهن در مسکو و موافقت نامههای فنی و اقتصادی ایران و شوروی، ماشینسازی و رساندن گاز ایران به شوروی دستینه شد. با اجرای نخستین برنامههای کارگذاشتن و به راه انداختن ذوب آهن بیش از ۲۰۰۰۰ تن استخدام میشوند. بهای گازی که ایران به شوروی صادر میکند در ۱۵ سال نخست سه برابر بهای کارخانه ذوب آهن خواهد بود.[۱۱۴] خط لوله گاز ایران یکی از بزرگترین لولههای گاز دنیاست.
۲۳ دی ماه ۱۳۴۴ با گفتگوهایی که انجام شد از حقوق فرهنگیان حق بیمه کم نمیشود و فرهنگیان به رایگان بیمه میشوند. چند بیمارستان ویژه فرهنگیان در تهران و شهرستانها ساخته خواهد شد.
۲۵ دی ماه ۱۳۴۴ بر پایه گزارش هیات مشترک ایران و ایتالیا به آگاهی رسید که در کاوشها در دره غلامان سیستان گنجینهای از دوران درخشان هخامنشی پیدا شد. این بنای شگفتانگیز که پنداشته میشود ساختمان امور اداری بوده است در ۴۴ کیلومتری جنوب شرقی زابل در دره غلامان میباشد و دارای سه بخش میباشد ۱- خزانه و انبارهای ویژه نگاهداری درآمدها ۲- معبدی بزرگ به اندازههای ۵۴ متر در ۵۴ متر که خشت خام ساخته شده و دارای چهار برج دیدهبانی در چهار گوش و ۳- ساختمان بزرگی با ۴۵ اتاق اصلی و ۲ اتاق کوچک میباشد.
۲۶ دی ماه ۱۳۴۴ بهرهبرداری از کارخانه آرد « اصفهان کار » با گنجایش روزانه ۳۰ تن آرد از سوی بخش خصوصی آغاز شد.
۲۷ دی ماه ۱۳۴۴ آزمون ورودی مدرسه عالی امور فنی سینمایی انجام شد. این مدرسه که برای نخستین بار در ایران دایر شده شده است، دیپلمهها را برای رشتههای فیلمبرداری، مونتاژ فیلم، ادیت فیلم، سدابرداری، کارگرانی و کارشناسی میپذیرد.
۲۶ دی ماه ۱۳۴۴ از سوی شهرداری در خیابانهای سعدی، اسلامبول، فردوسی، نادری، شاه، بهارستان، شاهآباد، حافظ و سیروس درختکاری میشود.
۲۸ دی ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو نمایشنامه « پهلوان اکبر میمیرد » را که از سوی بازیگران هنر ملی وابسته به وزارت فرهنگ و هنر در تالار ۲۵ شهریور به روی سن آمد تماشا کردند. پس از پایان تاتر هنرمندان به پیشگاه شاهنشاه و شهبانو شناسانده شدند و اعلیحضرتین کار آنان را ستودند.
۲۸ دی ماه ۱۳۴۴ پیام شاهنشاه به آخرین کنگره سازمان خواربار و کشاورزی جهانی در یکی از بزرگترین سالنهای این سازمان قاب شده و به دیوار آویخته شده است. پیام شاهنشاه از سوی تیمسار سپهبد ریاحی وزیر کشاورزی در نشست کنگره خوانده شد.
۲۸ دی ماه ۱۳۴۴ قلم گویا یک اختراع بیهمتا به ثبت رسید. با کشیدن نوک قلم بر روی کاغذ همه واژهها و جملههای نوشته شده بازگو میشود و برای کسانی که بیسواد هستند کمک بسیار بزرگی است. آقای زرتشت صبری لقایی از اهالی رضاییه سی و یک ساله مخترع قلم گویا است.
۲۹ دی ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر انجمن کلینیسینهای ایران را در خیابان شاه گشودند و هموندان این انجمن چون پروفسور یحیی عدل، دکتر موثقی، دکتر حریری، دکتر جهانشاهی، دکتر سعید و دکتر عدل (فرتور از چپ) به پیشگاه شاهنشاه شناسانده شدند. شاهنشاه در بیاناتی به پزشکان کشور فرمودند:[۱۱۵]
- پس یکی از اصول سیاست کلی ما در این مملکت در آتیه این خواهدبود، که دولت وسایل بهداشت مردم را فراهمکند. بهوسیله قانون نظام پزشکی که تکمیل خواهدشد باید تکلیف بهداری مملکت روشن بشود. بیمارستانها باید بهدست خود مردم سپردهشوند. برای طبقات کمبضاعت، انجمنهای خیریه و مؤسساتی که الان موجود هست، مثل شهرداریها، باید کاری کنند که هیچ مریضی به عنوان اینکه قدرت و استطاعت مالی ندارد بلاتوجه نماند و بهعکس در اولین فرصت به حال او رسیدگی بشود و انشاءالله به او بهبودی بخشیدهشود و سایرین بنا به تشخیص خودشان، بنا به بیمهای که شدهاند، بنا به وسایلی که شرکتهای تعاونی که به آن تعلق دارند فراهم میکنند، و بنا به رابطه مستقیمی که با چنین انجمنهایی برقرار خواهندکرد، دارای بهترین وسیله معالجه خواهندشد.
۲۹ دی ماه ۱۳۴۴ دختر نهرو نخستوزیر هند شد. برای نخستین بار بانویی در راس یک دولت بزرگ جهان قرارگرفت.
۳۰ دی ماه ۱۳۴۴ پشتیبانی دولت لبنان از دستاندازیهای دولت عراق به نوار مرزی ایران سبب تیرگی پیوند ایران و لبنان شد. بدین روی دو دولت سفیران خود را از بیروت و تهران در درازای سه روز از کشور ماموریت فراخواندند.
۳۰ دی ماه ۱۳۴۴ یک حزب مسلح پنهانی مارکسیست اسلامی از سوی ماموران انتظامی پیداشد که هدف آن بوجود آوردن آشوب و ترور و هرج و مرج در کشور بود. بسیاری از هموندان این گروه که زیر نام « حزب ملل اسلامی » برای ویرانی کشور فعال بودند دستگیر شدند. دادستان ارتش سرتیپ ضیاالدین فرسیو برای هشت تن از دستگیرشدگان به نامهای ۱- محمد کاظم موسوی بجنوردی ۲- حسن حامد عزیزی ۳- سیدمحمد میر محمودی قمی ۴- محمد پیران ۵- عباسعلی مظاهر عمرانی ۶- ابوالقاسم سرحدیزاده ۷- علی نورصادقی ۸- محمد میرمحمدصادقی درخواست اعدام کرد.
۲ بهمن ماه ۱۳۴۴ در سالگرد تصویب قانون سپاه ترویج و آبادانی مهندس حسین میرحیدر مدیر عامل کل سازمان ترویج وزارت کشاورزی در گفتگویی با رسانهها به آگاهی رساند که سپاهیان ترویج و آبادانی دو پروژه بنیادین در روستاهای ایران به گردن دارند که یکی آموزش کشاورزان برای بکار بردن بذر مرغوب و اصلاح شده گندم و دیگری ایجاد مزرعههای نمایشی است که در آنها کاربرد کود شیمیایی در بالابردن میزان بازده کشاورزی آبی را نشان میدهد. سازمان ترویج کشاورزی هر سال بیش از ۲۰۰ تن از سپاهیان ترویج را پس از پایان خدمت استخدام میکند. وی افزود که به پیشنهاد استاندار خراسان مهندسان سپاهی ترویج و آبادانی به استخدام استانداری خراسان درمیآیند و به سمت شهردار هفت شهرستان طرقیه، گناباد، نوخندان، کلات و فاروج در استان خراسان برگزیده میشوند. در دوره نخست ۴۹۷ سپاهی دربرگیرنده ۲۷۴ دیپلمه، ۶۲ مهندس کشاورزی، ۱۰۰ مهندس در رشتههای گوناگون آبادانی و ۶۰ لیسانسیه عمومی آموزش دیده و به روستاها فرستاده شدند.
۴ بهمن ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر در پیامی برای آغاز کار کلاسهای مبارزه با بیسودی استان مرکز فرمودند:[۱۱۶]
- خوشبختانه نهضت مبارزه با بیسوادی در کشور ما در حال پیشرفت است، و اکنون که مملکت ما از جانب سازمان یونسکو و سازمان ملل متحد به عنوان کشور پیشرو در امر مبارزه با بیسوادی شناخته شدهاست، وظیفه ما است که نه تنها برای از میان بردن هر چه سریعتر بیسوادی در کشور خود بکوشیم، بلکه بهترین تجارب خود را در این راه به سازمان یونسکو و به ملل دیگری که با مشکل بیسوادی مواجه هستند، عرضه داریم.
۴ بهمن ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر با هواپیمای جت بویینگ شرکت هواپیمایی ملی ایران برای سه هفته چک آپ پزشکی رهسپار وین شدند. دو اسکادران هواپیماهای نیروی هوایی شاهنشاهی تا مرز ایران هواپیمای شاهنشاه را اسکورت کردند. در فرودگاه وین شاهنشاه از سوی حضرت « فرانتس یونانس » پرزیدنت اتریش و دیگر سران و بزرگان آن کشور پیشباز شدند.
۴ بهمن ماه ۱۳۴۴ دادگاه عادی شماره ۲ دادرسی ارتش سران فراری حزب منحله توده را در نبود آنان محاکمه کرد و ۱۳ تن از جاسوسان شوروی و خاینین به ایران را به اعدام ۱- رضا رادمنش ۲- فریدون کشاورز ۳- احسان طبری ۴- علی امیرخیزی ۵- ایرج اسکندری ۶- رضا روستا ۷- عبدالصمد کامبخش ۸- آرداشس اوانسیان ۹- غلامحسین فروتن ۱۰- غلامعلی بابازاده ۱۱- یوسف بابازاده ۱۲- پترس شمعونی ۱۳- محمد بقراطی و مریم فیروز همسر کیانوری به زندان ابد با اعمال شاقه محکوم کرد
۵ بهمن ماه ۱۳۴۴ قانون پیوستن دولت ایران به هفت قرارداد دریایی بینالمللی را که پیشتر در ۲۷ اردیبهشت ماه به تصویب سنا رسیده بود از مجلس شورای ملی گذشت.
۶ بهمن ماه ۱۳۴۴ در سومین سالگرد انقلاب شاه و مردم شاهنشاه آریامهر در پیامی فرمودند:[۱۱۷]
- اکنون دیگر دوره استثمار و بردگی و ظلم و جهل در کشور ما سپری شدهاست. رابطه افراد با یکدیگر فقط بر اصول انسانی و بر اساس مترقیترین قوانین دنیا متکی است. ما به خواست خداوند ریشه بیسوادی و بیماریهای بومی و ناتوانی جسمی را از این مملکت خواهیمکند و در این راه علاوه بر فعالیتهای عادی سازمانهای اداری و دولتی از کار افراد سپاههای انقلاب یعنی سپاهیان دانش و بهداشت و ترویجوآبادانی که خدمات آنها مایه سربلندی کشور است، کمک مؤثری خواهیمگرفت....
۶ بهمن ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر در پیامی به سپاهیان دانش فرمودند:[۱۱۸]
- کوششها و فعالیتهای شما را دقیقاً تحت نظر داریم و از نزدیک مراقب فعالیتهای شما هستیم. گزارشهایی که میرسد حاکی است که همه به وظایف خطیری که برعهده دارید و موفقیت پر ارزشی که در سراسر جهان نصیب شما گردیدهاست و در کنگره جهانی مبارزه با بیسوادی تهران منعکس گردید، واقف هستید. مسئولیت شما در بهثمررساندن انقلاب بزرگ ملی بسیار سنگین است، ولی خوشبختانه تجربه سه سال گذشته نشان داد که کوششهای شما در همه جا با پیروزی توأم بوده و مظاهر و آثار غرور ملی و وظیفهشناسی و صمیمیت شما در راه خدمت به میهن و هموطنان روستایی خود در همه روستاهای کشور آشکار است.
۶ بهمن ماه ۱۳۴۴ در سالروز انقلاب شاه و مردم از ساعت ۹ بامداد در میدان ششم بهمن در برابر کاخ سنا با بودن امیر عباس هویدا و کابینه، هیات رییسه مجلس سنا و مجلس شورای ملی، رهبران حزب ایران نوین و مردم و نمایندگان خانههای انصاف و نمایندگان سپاهیان انقلاب آغاز شد و تا ساعت ۱۴ هزاران تن از طبقههای مردم و سپاهیان انقلاب از برابر تمثال شاهنشاه رژه رفتند. سوت کارخانهها، کشتیها و لکوموتیوها در سراسر کشور به سدا درآمد. سپاهیان انقلاب و مردم، کشاورزان با ماشینهای کشاورزی نوین شرکت داشتند. در سازمانهای دولتی، سازمانهای ملی، انجمنها و اتحادیهها و...آیین باشکوه جشن ششم بهمن برگزار شد.
۶ بهمن ماه ۱۳۴۴ از تندیس شاهنشاه آریامهر در آیین باشکوهی در میدان بزرگ شهر نیشابور پردهبرداری شد.
۷ بهمن ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر در مصاحبهای با « رامش سنگوی » خبرنگار روزنامه « بلیتز » چاپ هند درباره بخشیدن تروریستهای کنفدراسیون دانشجویی در رویداد ۲۱ فروردین ماه ۱۳۴۴ فرمودند:
- این حادثه علیه من به عنوان یک پادشاه بود، بنابراین من حق دارم نسبت به آنها ترحم بورزم ولی چنانچه توطئه علیه کشور من صورت گرفته بود بجا نبود آنها را عفو کنم.
سنگوی در نوشتار خود شاهنشاه آریامهر را روشنفکر وارستهای که انساندوستیشان از سخنانشان تراوش میکند خوانده است و میافزاید شاهنشاه سرچشمه انقلاب اجتماعی و اقتصادی کنونی ایران است. او مرد « آینده » است.
۷ بهمن ماه ۱۳۴۴ بهرهبرداری از کارخانه پشمبافی تاج اصفهان با گنجایش ۳٬۶۰۰ متر پارچه فاستونی و گاباردین در روز آغاز شد.
۹ بهمن ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو به مناسبب سالروز بینالمللی کمک به جذامیان پیامی فرستادند.
۹ بهمن ماه ۱۳۴۴ لولهکشی آبآشامیدنی شهرستان بابل به درازای ۱۱ کیلومتر آغاز شد. تلفن کاریر تهران - مهاباد در آیینی گشوده شد و بهرهبرداری از آن آغازگردید. موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی ایران و چکسلواکی در تهران از سوی نمایندگان دو کشور دستینه شد.
۱۱ بهمن ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر در جشنی که دانشجویان ایرانی در وین به سرافرازی بودن شاهنشاه در وین برگزار کرده بود شرکت کردند و درباره پیشرفتهای کشور برای دانشجویان بیاناتی ایراد کردند و فرمودند: جوانان فعال دارای همه گونه موقعیت ممتاز در ایران میباشند. شاهنشاه از خانه ایران در وین دیدن کردند. در خانه ایران کارها و پژوهشها درباره ایران برای دوستداران در اتریش در دسترس میباشد.
۱۲ بهمن ماه ۱۳۴۴ یک سد دستگاه خانههای ساخته شده از بتون آرمه به پهنه ۱۵۰۰۰ متر مربع در شمال شهرستان بابل به سیلزدگان این شهر داده شد.
۱۴ بهمن ماه ۱۳۴۴ خبرگزاری فرانسه گزارش داد که شاهنشاه آریامهر و ملکه ژولیانا و خانوادههایشان که تعطیلات خود را در مرکز ورزشهای زمستانی در نزدیکی « ارلبرگ » میگذرانند با یکدیگر دیدار رسمی کردند.
۱۵ بهمن ماه ۱۳۴۴ در سالروز توطئه حزب توده برای کشتن شاهنشاه آریامهر در دانشگاه تهران آیین شکرگزاری ژنرالهای ارتش در باشگاه افسران و با بودن والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی برگزار شد.[۱۱۹]
۱۵ بهمن ماه ۱۳۴۴ هنرستان صنعتی دکتر اقبال در کرمان در آیینی گشایش یافت. این هنرستان سالانه یک هزار دانشجوی فنی آموزش خواهد داد.
۱۶ بهمن ماه ۱۳۴۴ دادرسی خلیل ملکی رهبر جامعه سوسیالیستی نهضت ملی ایران و سه تن از همدستانش به نامهای میرحسین سرشار، رضا شایان و علیجان شانسی در دادگاه شماره ۲ عادی دادرسی ارتش آغاز شد. خلیل ملکی و همدستانش به اتهام انجام کارهایی بر ضد امنیت کشور و برپایی و اداره و هموندی در دسته و جمعیتی با مرام و رویه ضد شاهنشاهی مشروطه ایران به عنوان « جامعه سوسیالیستی نهضت ملی ایران » زیر پیگرد قانونی قرارگرفتند. دادستان کارهای انیرانی آنان را برابر با بخش یک ماده یک قانون مجازات مقدمین علیه امنیت و استقلال مملکتی مصوب ۲۲ خرداد ماه ۱۳۱۰ دانسته و بر پایه این ماده درخواست مجازات آنها را کرده است که در این مورد از قانون ۱۰ سال زندان پیش بینی شده است. خلیل ملکی و همدستان او در امرداد ماه ۱۳۴۴ بازداشت شدند.
۱۶ بهمن ماه ۱۳۴۴ سازمان آب تهران به آگاهی رسانید که شمار مشترکان آب این سازمان از مرز ۱۸۹ هزار گذشته است. بنا بر گزارش رسمی ذخیره ثابت شده نفت ایران در سال ۱۳۴۴ بیش از ۶٬۰۸۱٬۰۰۰ تن برآورد شد که نزدیک به ۱۳٪ ذخیره نفت گیتی میباشد. این ذخیره نفتی ایران از سه سال پیش تاکنون به سبب پیدا شدن منبعهای نوین نفت در شاخاب پارس بیش از ۶۷٪ افزایش داشته است. شرکت ملی نفت ایران به آگاهی رساند که گنجایش پالایش خاورمیانه در سال ۱۳۴۴ بیش از ۷٫۵٪ نسبت به سال ۱۳۴۳ بالارفت و به ۱٫۷۰۰٫۰۰۰ بشکه در روز رسید و کشور ایران بالاترین گنجایش پالایش را دارد.
بهرهبرداری از هتل بینالمللی اهواز که دارای ۶۴ اتاق و ۱۱۰ تختخواب میباشد آغاز شد. با اجرای پروژه روشنایی تهران ۳۵٬۰۰۰ چراغ نئون در خیابانها و کوچههای تهران برنشانده شد.
۱۷ بهمن ماه ۱۳۴۴ دادرسی ۵۵ تن از هموندان جمعیت پنهانی مارکسیستهای اسلامی در دادگاه شماره یک دادرسی ارتش آغاز شد.
۱۹ بهمن ماه ۱۳۴۴ پورداود استاد دانشگاه تهران برنده جایزه « رابیندرانات تاگور » از کشور هندوستان شد. این جایزه هر سال برای نوآوری و خدمت به فرهنگ بشری به استادان ممتاز گیتی داده میشود.
۲۰ بهمن ماه ۱۳۴۴ با فرستادن ۶۴۴ تن از سپاهیان بهداشت دربرگیرنده پزشک، پرستار و تکنسین به ۱۷۰ یکان بهداشتی، سه هزار روستای کشور زیر پوشش سپاهیان بهداشت قرارگرفت.
۲۲ بهمن ماه ۱۳۴۴ هفت فروند هلیکوپتر بزرگ امریکایی از گونه (اچ - ۴۳ ) بر پایه برنامه کمک نظامی امریکا به ایران واسپرده شد.
۲۳ بهمن ماه ۱۳۴۴ در اجرای قانون سهیم کردن کارگران در سود کارخانهها در آیین باشکوهی که در کارخانه ایران ناسیونال با بودن خسروانی وزیر کار و امور اجتماعی، مجد معاون وزیر کار و پرتو اعظم مدیرکل سهیم کردن کارگران برگزار شد و ۶٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال از سود خالص کارخانه ایران ناسیونال میان کارگران تقسیم گردید. خیامی مدیر عامل کارخانه ایران ناسیونال در سخنرانی خود گفت: ایجاد کارخانه ایران ناسیونال که یک واحد صنعتی فعال است تنها به خاطر کسب سودو فایده بیشتر نبوده است و هدف از ایجاد این کارخانه پیروی از نیات ترقی خواهانه شاهنشاه آریامهر در صنعتی کردن کشور میباشد....
۲۳ بهمن ماه ۱۳۴۴ تایم مجله نامی امریکا در نوشتاری پیشرفتهای اقتصادی ایران را در چند سال گذشته ستود و با روشن کردن پیشرفتهای اقتصادی، بنیاد ذوب آهن، فروش گاز به شوروی، بنیاد کارخانه پتروشیمی در بندرشاهپور و پروژه بندرسازی نوشت که این کارها نمایانگر انقلاب سه ساله شاهنشاه ایران و یک جهش باورنکردنی برای مدرن ساختن صنعت ایران میباشد.
مجله لایف چاپ امریکا در مقالهای پیرامون اصلاحات و پیشرفتهای بنیادین ایران با رهبر شاهنشاه آریامهر نوشت که با این کارهای شاهنشاه از دو سو کمونیستهای دست چپی و مالکان واپسگرا مخالفت میشود.
وزارت دارایی به آگاهی رساند که اداره کل مالیات در دی ماه گذشته ۲۱۴٬۵۵۶٬۱۱۵ ریال مالیات دریافت کرده است، مالیات دریافتی تا پایان دی ماه ۱۳۴۴ بیش از ۱٬۵۸۰٬۷۸۷٬۳۹۴ ریال است.
۲۴ بهمن ماه ۱۳۴۴ ساختمان کشتارگاه و سردخانه بزرگ تهران آغاز شد.
۲۵ بهمن ماه ۱۳۴۴ قرارداد مشارکت کمپانی بی . اف . گودریچ امریکا با شرکت صنایع پتروشیمی برای ساختمان یک کارخانه لاستیک سازی در شرکت ملی نفت ایران دستینه شد.
۲۵ بهمن ماه ۱۳۴۴ کارهای ساختمانی دومین خط لوله سراسری نفت اهواز - تهران به پایان رسید و بهرهبرداری از آن آغاز شد. بودجه پیش بینی شده برای این خط لوله و پالایشگاه تهران ده میلیارد و یک سد میلیون ریال است.
۲۶ بهمن ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو سرپرست عالیه پیشاهنگی دختران کشور برای هفته کار نیک پیشگاهنگی پیامی فرستادند و فرمودند:
- ترقی و استحکام هر قوم و ملتی بیش از هر چیز بر میزان کار و کوششی است که انجام میدهند کشورهای مترقی بخاطر پیروزیهای بیشتر و نگهداری مبانی تمدن خود موظف به ادامه جد و جهدهای خویشند و ممالک غیرمترقی برای همگام شدن با کاروان جهانی تمدن بشری و ایجاد شرایط زندگانی بهتر باید هر لحظه بر حجم کوششهای خستگی ناپذیر خود بیفرایند و تا حصول قطعیت کامل از پای ننشینند.
وزارت آبادانی و مسکن به آگاهی رساند که از آغاز سال ۱۳۴۴ تا پایان دی ماه گذشته بانک رهنی ایران ۲٬۴۹۸٬۹۲۷٬۲۴۵ ریال وام ساختمان با خرید مسکن به درخواست کنندگان پرداخت کرده است.
۲۶ بهمن ماه ۱۳۴۴ بهرهبرداری از نخستین پیست اسکی در دالانکوه در ۱۱۵ کیلومتری جاده ازنا - اسپهان آغاز شد.
۲۷ بهمن ماه ۱۳۴۴ هفتاد مسلح عراقی به یکی از پاسگاههای مرزی ایران یورش بردند و در زد و خوردی که میان مرزبانان ایرانی و عراقیان درگرفت یک سرباز ایرانی و هشت تن عراقی کشته شدند. ۳۰ بهمن ماه دولت ایران به دست اندازیهای پیوسته ماموران عراقی به خاک ایران به دولت عراق اعتراض کرد.
۲۹ بهمن ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر پس از ۲۵ روز ماندن در اتریش رهسپار سویس شدند.
۲۹ بهمن ماه ۱۳۴۴ قرارداد ۵۰ - ۵۰ ایران با کمپانی « اموکو امریکا » برای بنیاد یک کارخانه گوگرد و گاز مایع در جزیره خارک دستینه شد.
۳۰ بهمن ماه ۱۳۴۴ وزارت اقتصاد به آگاهی رساند در هشت ماه اول سال ۱۳۴۴ بیش از ۴۲٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال کالا وارد و ۷٬۳۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال کالا از کشور صادر شدهاست.
۱ اسفند ماه ۱۳۴۴ موافقتنامه فرهنگی ایران و چین در تایپه میان نمایندگان دو کشور دستینه شد.
۲ اسفند ماه ۱۳۴۴ بر پایه آمار به چاپ رسیده از پنج سال گذشته ۱۰۷ میلیارد ریال در امور ساختمانی در سراسر کشور سرمایهگذاری شدهاست.
۲ اسفند ماه ۱۳۴۴ هجدهمین دوره کمیسیون مقام زن وابسته به سازمان ملل متحد در ژنو با بیانات والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی که ریاست این دوره را دارند آغاز به کار کرد.
۳ اسفند ماه ۱۳۴۴ در سالگرد کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ ژنرالهای ارتش در آیین باشکوهی بر آرامگاه پدر ایران نوین کسی که با این کودتا ایران را از بخش شدن میان انگلیس و روسیه رهایی بخشید، تاج گلهای بی شمار نهادند.[۱۲۰]
۳ اسفند ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر از سفر یک ماهه خود به اروپا به تهران بازگشتند.
۳ اسفند ماه ۱۳۴۴ بهرهبرداری از تلفن خودکار ۳۰۰۰ شمارهای شهر همدان آغاز شد.
۴ اسفند ماه ۱۳۴۴ موافقتنامه هوایی میان کشور شاهنشاهی ایران و کشور امپراتوری ژاپن در کاخ وزارت امور خارجه دستینه شد.
۵ اسفند ماه ۱۳۴۴ با پیام والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی و در بزرگداشت روز پرستار کنگره پرستاران ایران گشایش یافت. این کنگره با بودن امیرعباس هویدا نخستوزیر و پرستاران سراسر کشور گشایش یافت. در آیین گشایش این کنگره نخست سرود ملی ایران نواخته شد و آنگاه پیام والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی از روی نوار پخش شد. والاحضرت اشرف فرمودند:
- ...روز پنجم اسفند ماه از زمان نیاکان ما روز « سپندارمذ » یعنی روز نیکی و نیکوکاری بوده و من این روز را به پیشنهاد پرستاران از شش سال پیش به نام روز پرستار اعلام نمودم. دوشیزگان جوانی که به منظور خدمت به جامعه به آموزشگاههای پرستاری وارد میشوند به وظایف خطیری که به آنان محول میگردد به خوبی وقوف دارند، از این رو در بهبود وضع بیماران و رفع آلام دردمندان و بالابردن سطح بهداشت عمومی بیش از پیش کوشا خواهند بود.
۵ اسفند ماه ۱۳۴۴ بانک مرکزی به آگاهی رساند که بانک مرکزی در سال ۱۳۴۴ بیش از ۲٬۵۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال اسکناس با پشتوانه قانونی در دو نوبت چاپ کرده است.
۷ اسفند ماه ۱۳۴۴ در مصاحبه تلویزیونی محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران با تلویزیون سوییس شاهنشاه فرمودند:[۱۲۱]
- هیچ چیز نمیتواند مانع جریان مقاومتناپذیر اجرای طرحهای انقلاب ما بشود، زیرا این انقلاب مظهر خواستهای اکثریت ملت ماست. آنچه بر اساس این طرحها انجام میشود، اقدامات عملی است که مشکلات ما را از میان برمیدارد و راه آینده را به ما نشان میدهد. ما بهوسیله یک رفراندوم ملی این اصلاحات را که مطرح شدهاند با اکثریت بسیار زیادی به تصویب ملتمان رساندیم.
۶ اسفند ماه ۱۳۴۴ قرارداد پرداخت وام بانک صادرات و واردات امریکا به ایران برای خرید هواپیماهای مسافربری جت بویینگ ۷۲۷ میان نمایندگان دولت ایران و بانک صادرات و واردات امریکا دستینه شد.
۷ اسفند ماه ۱۳۴۴ برنامه امتحانات متفرقه به آگاهی رسانده شد. آزمونهای کلاسهای ششم دبستان و کلاسهای نخست تا پنجم دبیرستان از روز پنجشنبه پانزدهم اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ آغاز میشود.
۷ اسفند ماه ۱۳۴۴ بر پایه گزارش رسیده سید محمد داودی، محسن مشایخی، احمد پاشایی و حسن صدیق از نیکوکاران اراک در نامهای به عالیخانی وزیر اقتصاد به آگاهی رساندند که برای بنیاد کارخانه ماشین سازی در اراک آماده هستند ۲۰۰٬۰۰۰ متر مربع زمین به رایگان پیشکش کنند. این زمینها کنار ایستگاه راهآهن و راه اسفالته تهران - اراک در ۵ فرسنگی شمال اراک قراردارد.
۷ اسفند ماه ۱۳۴۴ مدیر عامل بانک اعتبارات صنعتی به خبرنگاران گفت که با توجه به استقبال زیاد مردم جهت سرمایهگذاری در رشتههای مختلف صنعتی در ماههای اخیر سهام کارخانجاتی که به وسیله این بانک عرضه شد در مدت کوتاهی به فروش رسید کهاز جمله سهام کارخانه شیر پاستوریزه کرمانشاه و کارخانه خرمای بم میباشد. با این ترتیب امیدواری فراوان میرود که به زودی بازار بورس فعالیت خود را آغاز کند و خلاء بزرگی را که در حال حاضر در راه توسعه صنایع وجود دارد پُر کند.
۷ اسفند ماه ۱۳۴۴ دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران در آیینی نخستین کلنگ ساختمان انجمن نفت ایران را به نام نامی شاهنشاه آریامهر بر زمین زد. در این آیین مهندس عباس پرخیده رییس شورای انجمن نفت ایران پس از خوشآمدگویی گفت: از جمله خدمات برجسته دیگر انجمن نفت فراهم نمودن موجبات شناسایی ایران در کنگره جهانی نفت میباشد. عضویت رسمی کشورهای نفتی دنیا در کنگره جهانی نفت و رابطه آنها با شورای دایمی و دبیرخانه کنگره تنها ار طریق کمیتههای ملی که از طرف انجمنهای رسمی و علمی نفت در هر کشور انتخاب و معرقی میگرددند امکانپذیر میباشد....انجمن نفت ایران از بدو تاسیس در صدد بوده است که برای فراهم ساختن تسهیلات لازم جهت اجتماع و تبادل نظر و مشاوره بین اعضا و تشکیل یک کتابخانه و دبیرخانه مجهز و متمرکز اقدام به ساختمان خانه انجمن کند...
۸ اسفند ماه ۱۳۴۴ بر پایه پیوست شماره ۲ لایحه بودجه کل کشور در سال ۱۳۴۵ سازمانهای وابسته به دولت ۲۱٬۴۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال کمک خواهند کرد که ۱۳ میلیارد آن از شرکت ملی نفت ایران خواهدبود. مردم ایران در سال آینده ۱۰٬۳ میلیارد سیگار خواهند کشید که دولت آن را تولید خواهدکرد. ساختمان اصلی ذوبآهن و خانههای کارگران و کارمندان وکارگاههای آن در سال آینده آغاز خواهد شد. شرکت واخد در سال آینده ۲۰۰ دستگاه اتوبوس دو طبقه و صد دستگاه اتوبوس بنز جدید در تهران به کار خواهد انداخت.
۸ اسفند ماه ۱۳۴۴ به مناسبت روز تاریخی هشتم اسفند اصلاح قانون انتخابات ایران به منظور دادن حق رای به زنان و حقوق برابر سیاسی با مردان بانوان دانشگاهی و آموزگاران و فرهنگی پایتخت پیکره شاهنشاه آریامهر را در پارک شهر گلباران نمودند. در این آیین پس از نواختن سرود ملی ایران بانو اعزازی از سوی آموزگاران پایتخت بیانات ایراد کرد. آنگاه دکتر فرخروی پارسا معاون پارلمانی وزارت آموزش و پرورش پیرامون روز تاریخی و با اهمیت هشتم اسفند سخنرانی رسایی کرد. آنگاه تلگرام سپاسگزاری بانوان فرهنگی کشور به شاهنشاه آریامهر خوانده شد. در پایان بانوان با شاخه گلیهایی که به دست داشتند پیکره شاهنشاه را گلباران کردند. هم چنین در این روز بانوان هموند شورای عالی جمعیتهای زنان ایران در تالار فرهنگ برای بزرگداشت سالروز هشتم اسفند و سپاسگزاری از شاهنشاه آریامهر گردآمدند و آیین باشکوهی برپاداشتند.
۱۰ اسفند ماه ۱۳۴۴ به دستور شاهنشاه آریامهر وزارت آبادانی و مسکن ساختمان استادیوم یک سد هزار نفری را آغاز خواهد کرد. شاهنشاه آریامهر هنگام بازگشت شاهنشاه از سفر اروپا به وزیر آبادانی و مسکن دستور فرمودند که ساختمان استادیوم یک سد هزار نفری هر چه زودتر آغاز شود. استادیوم یک سد هزار نفری در جاده کرج ساخته خواهد شد.[۱۲۲]
۱۰ اسفند ماه ۱۳۴۴ نمایندگان مجلس شورای ملی در کاخ مرمر به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند. شاهنشاه در سخنان خود به نمایندگان فرمودند:[۱۲۳]
- ...سال ۱۳۴۴ سال خوبی بود. البته یکی دو سال بیشتر از انقلاب بزرگ ششم بهمن که ما آغازکردیم، نمیگذرد، اما نهضت ما در قلب اکثریت افراد مملکت آنچنان ریشه دوانیدهاست که کار ما از روز اول سهل و آسان بوده و ما در عمل موفق و مؤید بودیم. در بسیاری از کشورهای دنیا سعی کردند نظیر بعضی از اصلاحاتی را که ما در دست اجرا داشته و داریم انجامبدهند، ولی عدهای از آنها موفقیتی بهدست نیاوردند... مترقیبودن قوانین کار در ایران و اجرای قانون سهیمشدن کارگران در سود کارخانهها، موجب گشتهاست که آن محیط اینک به یک محیط انس و انسانی تبدیل شود و آن حس استثماری از بین برود و برعکس کارگر خود را در منافع کارخانهها سهیم و شریک بداند. این امر باعث افتخار ما است.
۱۲ اسفند ماه ۱۳۴۴ وزارت آموزش و پرورش به آگاهی رساند که در سال تحصیلی ۱۳۴۵ - ۱۳۴۴ شمار نوآموزان دبستانها دو میلیون و شمار دانش آموزان دبیرستانها به ۴۲۶٬۰۰۰ تن رسیده است که در هم سنجی با سال گذشته ۱۱٪ و ۹٪ افزایش نشان میدهد.
بر پایه گزارش بانک مرکزی ایران در سال ۱۳۴۴ سازمان برنامه ۲٬۳۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال برای سرمایهگذاری در رشتههای گوناگون صنعتی و معدنی چه خصوصی و چه دولتی پرداخت کرده است که ۲۳۵٪ در سنجش با سال گذشته افزایش یافته است.
به آگاهی رسانده شد که در سال ۱۳۴۴ برابر با ۷۶٬۰۰۰٬۰۰۰ دلار وام خارجی از سوی بخش دولتی دریافت شده است که ۲۴ میلیون دلار آن به سازمان برنامه و مانده آن به دیگر سازمانهای دولتی داده شده است.
۱۵ اسفند ماه جشن درختکاری در پیشگاه شاهنشاه آریامهر در پارک پهلوی برگزار شد. شاهنشاه آریامهر ساعت ۹ بامداد وارد پارک شدند و پس از انجام آیین گارد احترام و نواخته شدن سرود ملی ایران مهندس سرلک شهردار تهران به شاهنشاه خوش آمد گفت. آنگاه شاهنشاه از برابر هیات دولت و نمایندگان مجلس و دیگر میهمانان جشن گذشتند. وزیر کشاورزی در گزارش خود به آگاهی همایونی رساند که سه پارک جنگلی در شمال دایر شده و در غرب و فارس به زودی دایر میشود، در غرب تهران ۲۵۰ هکتار زمین به پارک دگرگون شده است. شاهنشاه در این جشن مدال طلای درختکاری سال را به عیسی بهزادی که در خلخال ۵۵۰٬۰۰۰ درخت کاشته است دادند. شهردار تهران نیز درباره کارهای شهرداری و دگرگون ساختن سیستم درختکاری در خیابانهای تهران گزارشی داد و افزود که ۴۰۰۰۰ نهال کوچک و بزرگ در تهران نشانده شده است. آنگاه به درخواست شهردار تهران شاهنشاه یک نهال ماگنولیا را نشاندند و جشن درختکاری را آغاز نمودند.
۱۵ اسفند ماه ۱۳۴۴ قانون ثبت املاک در مناطق عشایری که در روز ۴ بهمن ماه به تصویب مجلس سنا رسیده بود از مجلس شورای ملی نیز گذشت. بر پایه گزارشهای رسیده در سال ۱۳۴۴ اعتبارهای بانک کشاورزی و عمران روستایی در سنجش با سال گذشته بیش از ۲۳٪ افزایش یافت.
۱۵ اسفند ماه ۱۳۴۴ دانشکده دندانپزشکی دانشگاه مشهد در آیین باشکوهی گشایش یافت.
۱۸ اسفند ماه ۱۳۴۴ گفتگوهای نفت میان ایران و کنسرسیوم نفت درباره امور مشترک ایران و کنسرسیوم و افزایش تولید نفت در سال ۱۹۶۶ آغاز شد. در این نشستها دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت و کارشناسان ایرانی و سیزده تن از نمایندگان کنسرسیوم نفت با ایدون رییس کنسرسیوم و وارد رییس هیات مدیره کمپانیهای عامل برای چند روز دیدار و گفتگو خواهند داشت.
۱۹ اسفند ماه ۱۳۴۴ مجلس شورای ملی روز سوم اسفند ماه روز کودتای سرنوشت آفرین رضا شاه بزرگ را به روز رضا شاه کبیر نامگذاری کرد.[۱۲۴]
۱۹ اسفند ماه ۱۳۴۴ برپایه گزارشهای سازمان برنامه بودجه برنامههای عمرانی سوم از ۲۰۰ میلیارد ریال به ۲۳۰ میلیارد ریال افزایش یافت.[۱۲۵] پیوند تلفنی تهران - یزد با بهرهگیری از شاهراه مخابراتی سازمان پیمان مرکزی به کار افتاد. در آیین ویژهای از تندیس شاهنشاه آریامهر با بودن استاندار خوزستان در مسجد سلیمان پردهبرداری شد.
۱۹ اسفند ماه ۱۳۴۴ کارخانه قند شیرین مشهد در مزرعهای در شش کیلومتری گشایش یافت. این کارخانه با سرمایه ۶۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال ساخته شده است. گنجایش کارخانه روزانه ۲٬۵۰۰ تن قند میباشد. این کارخانه میتواند از ملاس چغندر روزانه بیش از ۴۰۰ تن قند تولید کند. تفاله چغندر در این کارخانه ماشینی خشک و برای دامپروری بکار میرود. پهنه کارخانه ۱۰۰٬۰۰۰ هکتار مربع میباشد و ۶۰٬۰۰۰ هکتار دیگر برای باغداری و چغندرکاری زیر کشت رفته است. بیش از ۱۵۰٬۰۰۰ هکتار زمین برای خانههای کارگران ویژه شده است.
۲۱ اسفند ماه ۱۳۴۴ چهارمین سالگرد زادروز والاحضرت شاهدخت فرحناز پهلوی از سوی مردم سراسر کشور به شاهنشاه و شهبانو تهنیت گفته شد.
۲۱ اسفند ماه ۱۳۴۴ آیین روز جاوید - روز جانباختگان ارتش شاهنشاهی ایران در پیشگاه شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران باشکوه فراوان برگزار شد. شاهنشاه در این آیین از خانواده جانباختگان دلجویی کردند و با مهربانی ویژه همایونی غبار اندوهی که در سوگ از دست رفتگانشان بر روی بازماندگان آنان نشسته بود را با مهربانی پدرانه زدودند. بازماندگان افسرانی که در سال ۱۳۴۴ در راه میهن جان باخته بودند به دریافت نشان جاوید از دست شاهنشاه سرافراز شدند. در این آیین والاحضرت شاهپورها، امیرعباس هویدا نخستوزیر، هیات وزیران، مهندس شریف امامی رییس مجلس سنا، مهندس ریاضی رییس مجلس شورای ملی، تیمسار ارتشبد دکتر آریانا رییس ستاد بزرگ ارتشتاران، رییس کل تشریفات شاهنشاهی، گروهی از نمایندگان دو مجلس و ژنرالهای ارتش، ژاندارمری و شهربانی کل کشور و شماری از بزرگان کشور بودند.[۱۲۶]
۲۲ اسفند ماه ۱۳۴۴ به فرمان شاهنشاه آریامهر سازمان نوین حفاظت و صیانت آثار باستانی سرپرست حفاظت آثار باستانی ملی ایران شد.
۲۲ اسفند ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو برای بالابردن دانش نونهالان ایران « کتاب دخترک دریا » را برگردان و نگارگری فرمودند که در چاپخانه وزارت فرهنگ و هنر به چاپ رسید.[۱۲۷] برگردان و نقاشی کتاب « دخترک دریا » از سوی علیاحضرت شهبانو در همه رسانههای بینالمللی ستایش شد. این کتاب نوشته هانس کریستیان اندرسن است که شهبانو آن را به زبان پارسی برگرداندهاند و نگارگری زیبای آن را خود شهبانو انجام دادهاند. شهبانو روی کتاب نگاره زیبایی از دختر دریا را که با موهای طلایی بلند در میان گوش ماهیها و مرجانهای دریایی نشسته است کشیدهاند. رویه نخست کتاب چنین آغاز میشود: دخترک دریا ترجمه و نقاشی از شهبانو فرح پهلوی نوشته هانس کریستیان اندرسن. درونمایه کتاب بر روی دو صفحه گرامافون با موزیک ملایم و دلپسندی نیز پرشدهاند.
۲۳ اسفند ماه ۱۳۴۴ نشست سالانه هیات مدیره جمعیت کمک به جذامیان در پیشگاه علیاحضرت شهبانو برگزار شد. علیاحضرت ابراز امیدواری کردند که با پشتکار هموندان جمعیت در سال آینده پیشرفتهای بیشتری به دست آید.
۲۴ اسفند ماه ۱۳۴۴ در زادروز اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ طبقههای گوناگون مردم ایران آرامگاه پدر ایران نوین را در شهر ری گلباران کردند.[۱۲۸]
۲۴ اسفند ماه ۱۳۴۴ شاهنشاه آریامهر تاسیسات بارگیری نفت خام در جزیره خارک را گشودند و از تاسیسات نفتی پان امریکن در خارک و نیروی دریایی شاهنشاهی بازدید کردند. در آیین گشایش تاسیسات نفتی بندر خارک امیرعباس هویدا نخستوزیر، مهندس ریاضی، مهندس شریف امامی، دکتر منوچهر اقبال، مهندس انصاری و آقاخان بختیار، ارتشبد مجازی ژنرال آجودان شاهنشاه، ارتشبد آریانا رییس ستاد بزرگ ارتشتاران، اسدلله علم رییس دانشگاه پهلوی، آرام وزیر امور خارجه و « مستر واردر » رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکتهای نفتی در ایران نیز بودند. در این آیین نخست دکتر اقبال گزارش رسایی به آگاهی شاهنشاه رسانید. شاهنشاه با هواپیمایی ملی ایران با همراهان به خارک پرواز کردند.
۲۵ اسفند ماه ۱۳۴۴ از بنای یادبود بیست و پنجمین سال بر تخت نشستن شاهنشاه آریامهر و برج ساعت در میدان بیست و پنج شهریور تهران در آیین باشکوهی از سوی دکتر اقبال رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران پردهبرداری شد.
۲۸ اسفند ماه ۱۳۴۴ گفتگوهای نمایندگان ایران و کنسرسیوم نفت با چاپ جارنامهای پایان یافت. نمایندگان کنسرسیوم پیشنهاد ایران درباره افزایش تولید نفت را پذیرفتند. با افزایش تولید درآمد ایران از فروش نفت بسیار بالاخواهد رفت.
۲۹ اسفند ماه ۱۳۴۴ به مناسبت فرارسیدن نوروز باستانی شاهنشاه ۱۴۴ تن از زندانیان را بخشیدند. کمیسیون عفو و بخشودگی که برای نوروز از یک ماه پیش به بررسی چگونگی محکوم شدن زندانیان پرداخته و به درخواستهای بخشش در مرکز و دیگر شهرهای کشور رسیدگی نموده بود، بر پایه پیشینه هر یک از زندانیان و درازای زندانی بودن آنان و گزارش زندان درباره کردار و اخلاق و اندازه پشیمانی و شرمساری و سنگینی بزه هر یک، پهرست بخشش ۱۴۴ تن را برای دکتر عاملی وزیر دادگستری فراهم ساخت که به پیشگاه همایونی داده شد. شاهنشاه درخواست بخشش زندانیان را پذیرفتند و زندانیان شب سال نو آزاد شدند و نوروز را با خانوادههای خود گذراندند.
۲۹ اسفند ماه ۱۳۴۴ در گردهمآیی و دیدار دامپروران با وزیر کشاورزی تیمسار سپهبد ریاحی، بنیاد « بانک علوفه » پذیرفته شد و درخواست شد که از ورود فرآوردههای شیر خارجی جلوگیری شود. کانون دامپروران ایران و جمعیت دامپروران تهران و پیرامون در نامه خود به وزیر کشاورزی یادآور شدند که تا زمانی که دروازههای کشور بر روی کالایی باز باشد، کشور ما در آن رشته پیشرفت نخواهد کرد. هم چنین زمینی که در پهلوی شرقی کارخانه شیر پاستوریزه تهران است و بیش از هفت میلیون ریال ارزش دارد را خریداری نموده و برای گسترش کارخانه شیر پاستوریزه و بهبود دامپروزی و کشاورزی به وزارت کشاورزی پیشکش کردند.[۱۲۹]
۲۹ اسفند ماه ۱۳۴۴ بر پایه گزارش سالیانه و ترازنامه بانک مرکزی ایران از آغاز گام نخست قانون اصلاحات ارضی تا پایان سال ۱۳۴۴ بیش از ۱۳٫۰۰۰ ده خریداری شده و ۵۱۳ خانوار روستایی زمیندار شدهاند. بهای زمینهای خریداری شده نزدیک به ۱۳٬۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال است. هم چنین در گزارش سالیانه بانک مرکزی به آگاهی رسید که در درازای سال ۱۳۴۴ دولت ایران جایگاه سوم را در خاورمیانه و جایگاه ششم را در گیتی در تولید نفت خام به دست آورده است.
برابر یک گزارش رسمی تا پایان سال ۱۳۴۴ شمار شرکتهای تعاونی روستایی دفترینه شده (ثبت شده) ۵٬۵۰۰ شرکت، شمار هموندان آن به ۷۶۴٬۰۰۰ تَن و سرمایه آنها به ۰٬۷ میلیارد ریال رسیده است که در سنجش با سال گذشته ۴۴٪ و ۱۸٪ و ۳۱٪ افزایش نشان میدهد.
بازده روزانه کارخانه سیمان کشور ۱- سیمان فارس ۲۵۰ تن ۲- سیمان اسپهان ۵۰ تن ۳- سیمان تهران ۶۰ تن ۴- سیمان مشهد ۳۰۰ تن ۵- سیمان لوشان ۳۰۰ تن ۶- سیمان دورود ۱۰۰۰ تن و ۷- سیمان ری ۶۰۰ تن به چاپ رسید.
برآورد خرمن و فرآورده کشاورزی نشان داد که در سال ۱۳۴۴ بازده گندم ۳۹٪ ، چغندرقند ۳۷٪ ، پنبه ۱۵٪ و برنج ۱۱٪ بیشتر از سال ۱۳۴۳ بوده است.
به آگاهی همگان رسید که واردات کل کشور در سال ۱۳۴۴ بیش از ۶۶٬۵۱۷٬۶۰۹٬۰۰۰ ریال و صادرات کل کشور ۱۰۲٬۷۷۳٬۵۲۵٬۰۰۰ ریال میباشد که ۸۹٬۲۱۴٬۹۶۵٬۰۰۰ ریال آن از فروش نفت میباشد. هم چنین در سال ۱۳۴۴ دارایی بانکها بیش از ۲۳ میلیارد ریال و برابر ۲۲٪ افزایش داشته است.
بودجه کل کشور در سال ۱۳۴۵ که در روز ۲۲ اسفند ماه به تصویب مجلس سنا رسیده بود از مجلس شورای ملی نیز گذشت:
- درآمد ۱۳۱٬۱۷۷٬۹۸۶٬۰۰۰ ریال
- هزینه ۱۳۲٬۷۲۸٬۸۸۰٬۰۰۰ ریال که این درآمد و هزینهها دربرگیرنده
- بودجه عمرانی کل کشور ۶۴٬۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال میباشد
میزان فروش فرآوردههای اصلی نفت در سال ۱۳۴۴:
- بنزین موتور ۷۱۴٬۰۰۰ متر مکعب
- نفت سفید ۱٬۴۷۰٬۰۰۰ متر مکعب
- نفت گاز ۱٬۵۹۳۰۰۰ متر مکعب
- نفت کوره ۱٬۷۱۲٬۰۰۰ متر مکعب
دنباله را در برنامه عمرانی سوم/سال ۱۳۴۵ بخوانید
منبع
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی هنگام گشایش انستیتوی بررسی آفات و بیماریهای گیاهی ۱ مهر ۱۳۴۳
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در جشن روز دهقان ۱ مهر ۱۳۴۳
- ↑ اعلیحضرت همایون رضا شاه پهلوی
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام گشایش دوازدهمین دوره مجلس سنا ۱۴ مهر ۱۳۴۳
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی در باریابی استانداران و فرمانداران سراسر کشور ۱۸ مهر ۱۳۴۳
- ↑ United Nation Educational Cultural and Scientific Organization - General Assembly
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضاشاه پهلوی به پادشاهان و رییس جمهورها و دیگر سران کشورها درباره پیکار جهانی با بیسوادی ۲۷ مهر ۱۳۴۳
- ↑ Rene Mahue, Director-General UNESCO
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مدیرکل یونسکو درباره پیکار جهانی با بیسوادی ۲۷ مهر ۱۳۴۳
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به سیزدهمین مجمع عمومی یونسکو پاریس ۲۸ مهر ۱۳۴۳
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در جشن نوزدهمین سال بنیادگذاری سازمان ملل متحد دانشگاه تهران ۲ آبان ۱۳۴۳
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در آیین سلام چهارم آبان کاخ گلستان ۴ آبان ۱۳۴۳
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در جشنهای ورزشی چهارم آبان ۴ آبان ۱۳۴۳
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش کنفرانس بینالمللی توسعه صنایع پتروشیمی تهران ۲۵ آبان ۱۳۴۳
- ↑ شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در اتحادیه اصناف تهران ۲۵ آبان ماه ۱۳۴۳
- ↑ دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به سیزدهمین مجمع عمومی اتحادیه بینالمللی زنان حقوقدان - دهلی نو ۱ آذر ۱۳۴۳
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی به ملت ایران در برگزاری کنگره جهانی مبارزه با بیسوادی ۳ آذر ۱۳۴۳
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی نمایندگان کشورهای شرکت کننده در کنفرانس بینالمللی پتروشیمی ۸ آذر ۱۳۴۳
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر درباریابی هیات دولت ۱۱ آذر ۱۳۴۳
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در آغاز هفته کردار نیک پیشاهنگی ۱۱ آذر ۱۳۴۳
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی نمایندگان مجلس شورای ملی - کاخ مرمر ۱۴ آذر ۱۳۴۳
- ↑ قانون تفکیک وزارت فرهنگ
- ↑ مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۵ آذر ۱۳۴۳ نشست ۱۲۴
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در شانزدهمین سالروز صدور اعلامیه جهانی حقوق بشر ۱۹ آذر ماه ۱۳۴۳
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در برگزاری جشن هزار و سدمین سال زادروز محمد زکریای رازی ۶ دی ماه ۱۳۴۳
- ↑ شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی به اعلیحضرت اولاف پنجم پادشاه نروژ در شام رسمی کاخ گلستان ۱۹ دی ۱۳۴۳
- ↑ ترور حسنعلی منصور نخستوزیر ایران
- ↑ سخنان تاریخی محمدرضا شاه پهلوی به ملت ایران در ترور منصور، اشغال ایران در جنگ جهانی دوم، خیانتهای محمد مصدق و انقلاب شاه و مردم ۶ بهمن ۱۳۴۳
- ↑ جمعیت کمک به جذامیان
- ↑ تصمیم قانونی دایر بهابراز رایاعتماد به دولت جناب آقای امیرعباس هویدا نخستوزیر ۱۳۴۳
- ↑ فرمان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در کاهش بهای کالاها و هزینه زندگی مردم ۱۲ بهمن ۱۳۴۳
- ↑ بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در سلام فطر ۱۴ بهمن ماه ۱۳۴۳
- ↑ پیام شاهنشاه در نامگذاری و واسپاری ناوهای شاهنشاهی در خلیج فارس به نیروی دریایی شاهنشاهی ایران ۱۶ بهمن ۱۳۴۳
- ↑ سفر محمدرضا شاه پهلوی به پاکستان ۱۹ بهمن ۱۳۴۳ - ۲۲ بهمن ۱۳۴۳
- ↑ President Urho Kaleva Kekkonen - Finland
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش کنفرانس اتاقهای بازرگانی ایران - خرمشهر ۲۴ بهمن ۱۳۴۳
- ↑ سفر محمدرضا شاه پهلوی به انگلستان ۱۱ اسفند ۱۳۴۳ - ۲۰ اسفند ۱۳۴۳
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در مصاحبه روزنامه ساندی اکسپرس لندن ۱۶ اسفند ۱۳۴۳
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در کنفرانس رسانههای خارجی در انگلستان - لندن ۱۸ اسفند ۱۳۴۳
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی دانشجویان ایرانی - سفارت شاهنشاهی ایران لندن ۱۹ اسفند ۱۳۴۳
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در نخستین کنگره دامپزشکان ایران - تهران ۱۶ اسفند ۱۳۴۳
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در آغاز بهرهبرداری از تاسیسات شرکت نفت ایران و پانامریکن در خلیج فارس ۲۰ اسفند ۱۳۴۳
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی کاخ گلستان به حضرت حبیب بورقیبه پرزیدنت تونس ۲۴ اسفند ۱۳۴۳
- ↑ پیام نوروزی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به ملت ایران ۱ فروردین ۱۳۴۴
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام افسران لشکر شش خراسان ۱۷ فروردین ۱۳۴۴
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش سیزدهمین نشست شورای وزیران هموندان سنتو ۱۸ فروردین ۱۳۴۴
- ↑ سوءقصد به جان شاهنشاه محمدرضا شاه پهلوی کاخ مرمر ۲۱ فروردین ۱۳۴۴
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به کنگره جهانی بررسی تاثیر تمدن ایران در تمدن یونان و رم ۲۲ فروردین ۱۳۴۴
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در دهمین سالروز برگزاری کنفرانس آفریقایی آسیایی باندونگ ۲۹ فروردین ۱۳۴۴
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی هیات مدیره شورای عالی اقتصاد و هیات اجرایی حزب ایران نوین ۳۱ فروردین ۱۳۴۴
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در آیین سلام غدیر ۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی هنگام دادن سندهای مالکیت کشاورزان نقده و قزوین در گام دوم قانون اصلاحات ارضی ۴ اردیبهشت ۱۳۴۴
- ↑ سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام گشایش کنفرانس بینالمللی مدیریت - تهران ۴ اردیبهشت ۱۳۴۴
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به پنجمین کنگره سالانه لاینز جهانی - تهران ۹ اردیبهشت ۱۳۴۴
- ↑ سفر محمدرضا شاه پهلوی به برزیل آرژانتین و کانادا ۱۲ اردیبهشت ۱۳۴۴ - ۶ خرداد ۱۳۴۴
- ↑ خانه انصاف
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گفتگو با تلویزیون پاریس درباره پیشرفتهای انقلاب شاه و مردم ۸ خرداد ۱۳۴۴
- ↑ فرمان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در کاهش بهای کالاها و هزینه زندگی مردم ۱۲ بهمن ۱۳۴۳
- ↑ سخنان محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی اصناف پس از فرمان همایونی برای پایین آوردن هزینه زندگی و مبارزه با گرانی کالاها ۲۰ خرداد ۱۳۴۴
- ↑ ترور حسنعلی منصور نخستوزیر ایران
- ↑ شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران
- ↑ سفر محمدرضا شاه پهلوی به شوروی ۳۱ خرداد ۱۳۴۴ - ۱۲ تیر ۱۳۴۴
- ↑ بیانات شاهنشاه آریامهر در پاسخ به حضرت میکویان صدر هیات رییسه شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی میهمانی کاخ کرملین - مسکو ۳۱ خرداد ۱۳۴۴
- ↑ اعلامیه مشترک گفتگوهای ایران - شوروی ۱۲ تیر ۱۳۴۴ دستآورد سفر اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی به اتحاد شوروی
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر برای جشن روز تعاون بینالمللی ۱۲ تیر ۱۳۴۴
- ↑ بیانات شاهنشاه در گفتگو با روزنامهنگاران و خبرگزاریهای شوروی - یالتا ۱۱ تیر ۱۳۴۴
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با نماینده مسکو نیوز ۱۲ تیر ۱۳۴۴
- ↑ Front de liberation national - FLN
- ↑ کنفدراسیون دانشجویان ایرانی
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در نخستین سالگرد بنیاد همکاری منطقهای برای عمران ۳۰ تیر ۱۳۴۴
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش پنجمین دوره سمینار مدیریت - گچسر ۱ امرداد ۱۳۴۴
- ↑ مذاکرات مجلس شورای ملی ۳ امرداد ۱۳۴۴ نشست ۲۰۲
- ↑ Food and Agriculture Organization - FAO
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به پیشاهنگان سیار خاورمیانه - تهران ۷ امرداد ۱۳۴۴
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی دانشجویان ایرانی در کشورهای اروپا و امریکا - کاخ سعدآباد ۱۳ امرداد ۱۳۴۴
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در شصتمین سالگرد جشن مشروطیت به ملت ایران ۱۴ امرداد ۱۳۴۴
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی هیات رییس مجلس سنا و مجلس شورای ملی ۱۵ امرداد ۱۳۴۴
- ↑ World Health Organization
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در سالروز رستاخیز ملت ایران ۲۸ امرداد ۱۳۴۴
- ↑ سخنان شاهنشاه در جشن دانشآموختگان دوره چهارم دانشکده عالی فرماندهی و ستاد مشترک و دوره هجدهم دانشکده فرماندهی و ستاد ۶ شهریور ۱۳۴۴
- ↑ کنگره جهانی پیکار با بیسوادی - تهران ۱۷ تا ۲۸ شهریور ۱۳۴۴
- ↑ جایزه محمدرضا پهلوی جایزه جهانی پیکار با بیسوادی ۱۹۶۷ تا ۱۹۷۸
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به کنفرانس جهانی صلح از راه قانون واشنگتن ۲۲ شهریور ۱۳۴۴
- ↑ آریامهر
- ↑ بیست و پنجمین سال شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر
- ↑ برج آزادی نماد انقلاب شاه و مردم
- ↑ بیست و پنجمین سال شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر/ سال ۱۳۴۴
- ↑ کنفدراسیون دانشجویان ایرانی
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در جشن روز دهقان ۱ مهر ماه ۱۳۴۴
- ↑ دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران
- ↑ دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران
- ↑ پیام آریامهر شاهنشاه ایران به بیستمین دوره نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد به مناسبت نهضت جهانی مبارزه با بیسوادی ۱۱ مهر ۱۳۴۴
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام گشایش دوره اجلاسیه مجلس سنا و مجلس شورای ملی ۱۴ مهر ماه ۱۳۴۴
- ↑ شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی رییسهای خانههای انصاف سراسر کشور ۲۱ مهر ماه ۱۳۴۴
- ↑ پیش آهنگی دختران
- ↑ کتابخانه پهلوی
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در بیستمین سال بنیادگذاری سازمان ملل متحد ۳ آبان ماه ۱۳۴۴
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در برگزاری جشنهای ورزشی چهارم آبان ۱۳۴۴
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام گشودن خانههای نوبنیاد کوی نهم آبان ۹ آبان ماه ۱۳۴۴
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی به مناسبت بنیادگذاری دانشگاه صنعتی آریامهر ۱۱ آبان ماه ۱۳۴۴
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی هیات امنای دانشگاه صنعتی آریامهر ۱۱ آبان ۱۳۴۴
- ↑ پس از فتنه اسلامی دانشگاه صنعتی آریامهر به دانشگاه صنعتی شریف نام مجید شریف واقعی یکی از تروریستهای اسلامی هموند سازمان مجاهدین خلق دگرگون شد.
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت هفته کتاب ۲۴ آبان ماه ۱۳۴۴
- ↑ بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در سلام عید مبعث ۳۰ آبان ماه ۱۳۴۴
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در آغاز هفته کردار نیک پیشاهنگی ۱ آذر ماه ۱۳۴۴
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در بیستمین سالگرد بنیاد سازمان جهانی خواربار و کشاورزی ۶ آذر ماه ۱۳۴۴
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به ملک فیصل پادشاه عربستان سعودی ۱۷ آذر ماه ۱۳۴۴
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در هفدهمین سالگرد صدور اعلامیه حقوق بشر ۱۹ آذر ماه ۱۳۴۴
- ↑ فرمان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران به مناسبت روز تاسیس ارتش شاهنشاهی ۱۸ دی ماه ۱۳۴۱
- ↑ ذوب آهن آریامهر
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش انجمن کلینیسینهای ایران ۲۹ دی ماه ۱۳۴۴
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت آغاز کار کلاسهای مبارزه با بیسوادی استان مرکز ۴ بهمن ۱۳۴۴
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران به ملت ایران در سالروز انقلاب شاه و مردم ۶ بهمن ماه ۱۳۴۴
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به سپاهیان دانش ۶ بهمن ماه ۱۳۴۴
- ↑ سوءقصد به جان شاهنشاه محمدرضا شاه پهلوی دانشگاه تهران ۱۵ بهمن ۱۳۲۷
- ↑ کودتای ۳ اسفند ۱۲۹۹
- ↑ مصاحبه تلویزیونی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران با تلویزیون سوییس ۷ اسفند ماه ۱۳۴۴
- ↑ استادیوم یک سد هزار نفری آریامهر
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در باریابی نمایندگان مجلس شورای ملی ۱۰ اسفند ماه ۱۳۴۴
- ↑ قانون نامگذاری روز سوم اسفند به نام روز رضا شاه کبیر
- ↑ قانون افزایش اعتبارات برنامه عمرانی سوم ۱۳۴۱ - ۱۳۴۶
- ↑ روز جاوید - روز جانباختگان ارتش شاهنشاهی ایران ۲۰ اسفند ماه
- ↑ کتاب دخترک دریا
- ↑ اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ
- ↑ کارخانه شیر پاستوریزه تهران