سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در جشن روز دهقان ۱ مهر ماه ۱۳۴۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
روز دهقان درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی

برنامه عمرانی سوم/سال‌های ۱۳۴۳ تا ۱۳۴۵
شاهنشاه در جشن روز دهقان: کشاورزان ایران زیر پوشش بیمه‌های اجتماعی رفتند ۱۳۴۴

سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در جشن روز دهقان ۱ مهر ماه ۱۳۴۴


برای من باعث خوشوقتی است که در این روز و جشن شرکت می‌کنم و شاهد پیشرفت برنامه اصلاحات ارضی و سایر شئون فعالیت‌های کشاورزی ایران هستم. مطابق گزارش‌هایی که شنیدید مرحله اول اصلاحات ارضی با موفقیت و سرعت خاتمه پیدا کرده و مرحله دوم اصلاحات ارضی که قاعدتاً می‌بایستی با مشکلات بیشتری روبرو می‌شد، آن هم بیش از حد انتظار با سرعت پیشرفت کرده است.
طبیعی است کسانی که از مرحله دوم قانون اصلاحات ارضی استفاده کرده‌اند به اندازه زارعینی که از مرحله اول برخوردار شده‌اند شرائط شان ساده نبوده است.
برای مرحله دوم قانون راه‌های مختلفی را پیش‌بینی کرده است که می‌بینیم در نقاط مختلف به اشکال مختلفی انجام گرفته است و پیشرفت می‌کند. صبر می‌کنیم تا این مرحله دوم نیز بکلی تمام بشود و بعد بر اساس اصول عدالت اجتماعی اگر اصلاحاتی لازم باشد وسیله قانونی آن نیز پیشنهاد خواهد شد. به هر صورت اصلاحات ارضی ایران امری بود لازم برای اینکه به یک بساط کهنه و فرسوده و در خیلی از اوقات ظالمانه‌ای خاتمه بدهد. تحرکی که این امر در زندگی اجتماعی ایران ایجاد کرده است، حقیقتاً باعث افتخار است. اکثریت جمعیت ایران امروز با سری افراشته و با اعتماد به نفس و بخصوص با امید به آینده مشغول کار کردن و زحمت کشیدن و تولید کردن است. نصف دیگر جمعیت ایران که در قید و بند بود و در امر تولید مملکت سهم بسیار مختصری داشت به آن جمعیت کشاورز آزاد شده ایران افزوده شده است.
دیروز از تبریز برای من عکسی فرستاده بودند که نشان می‌داد در مراسم جشن‌هایی که برای بیست و پنجم شهریور در تبریز برپا کرده بودند زنی روستایی در پشت تراکتور مشغول رانندگی بود. از این روشن تر و واضح تر چه چیزی می‌تواند تغییرات اساسی را که در این مملکت پیدا شده است نشان بدهد؟ این‌ها قدم‌های اولیه است. شرکت‌های تعاونی که برای پیشرفت کار روستائیان مملکت ایجاد شده است و طبق گزارش‌هایی که امروز شنیدیم تعداد آن‌ها به پنجهزار خرده‌ای رسیده است باید هر چه زودتر به رقم نهایی خود برسد. مطمئن هستم خیلی از افراد سپاهی آبادانی در موقع انقضای خدمت خود مایل به ورود در این نوع فعالیت‌ها خواهند بود. داوطلبین زیاد خواهند بود و وسیله تربیت فنی این‌ها نیز فراهم خواهد شد. همچنین انشاءالله وسایل مالی این شرکت‌ها فراهم می‌شود. اما چیزی که باید بیشتر به آن توجه کرد تربیت فنی کشاورزان امروزه ایران است. اضافه بر مدارس حرفه‌ای کشاورزی که باید در سرتاسر ایران ایجاد بشود و سالی هزارها نفر افراد ورزیده و فنی به کشاورزی ایران تحویل بدهد، مروجین کشاورزی و سپاهیان آبادانی و هر فرد دیگری که در این موقعیت باشد باید به روستاها بروند و به زارعین ایران طرز کشاورزی نوین را یاد بدهند. باید ما از مشکل ترین فنون کشاورزی و از پرخرج ترین کارهای کشاورزی یعنی از سد سازی و شبکه‌های آبیاری و فراهم کردن ماشین آلات مدرن کشاورزی و کودهای شیمیایی متنوع و گوناگونی که به هر خاکی بخورد تا ساده ترین عملیات کشاورزی که معهذا می‌تواند در بازده سطح کشت نتیجه بدهد فعالیت بکنیم، در مبارزه با آفات کوشا باشیم، در بسته بندی صحیح و رساندن فرآورده‌های کشاورزی به بازارهای مصرف بکوشیم. فقط اگر ما در مبارزه با آفات و بسته بندی کار خود را انجام بدهیم ممکن است نصف محصولی که فعلاً از این راه از بین می‌رود دو مرتبه به دست بیاید، و اگر بازده سطح کشت ما بوسیله پیشرفت در امر کشاورزی مطابق زحماتی که کشیده بشود بالا برود آنوقت می‌بینید که یکمرتبه چه تفاوتی در زندگی این مملکت پیدا می‌شود، هم از لحاظ درآمد اضافی کشاورز و هم از لحاظ عرضه کردن مقدار بسیار بیشتر محصولات کشاورزی به بازار، یعنی حتی گران تر فروختن تولید کننده و با از بین بردن واسطه‌ها ارزان تر خریدن مصرف کننده. بر مجموع این فعالیت‌ها باید بیمه‌های گوناگونی را که سابقاً نیز به آن اشاره کرده بودیم اضافه کنیم. امروز گفتید که اولین امتحان این کار در ایران از راه بیمه عمر و تصادفات شروع خواهد شد. میل دارم بعدها انشاءالله مثل کارگرها یک نوع بیمه‌های اجتماعی هم به این اضافه بشود یعنی از هر لحاظ کشاورزان ایران بیمه بشوند. بطوری که گفتم بیمه‌های گوناگون و شرکت‌های تعاونی مختلف آینده کشاورز زحمتکش ایران را تأمین خواهند کرد، بخصوص اگر در نظر داشته باشیم که در آینده یعنی بعد از اینکه اصلاحات ارضی ما بکلی خاتمه پیدا کرد کشاورزی ایران باید کم کم مثل ممالک مترقی دنیا جنبه صنعتی به خودش بگیرد، یعنی فرآورده هر فرد ایرانی که در امر کشاورزی مشغول است به آن حد نصابی برسد که امروز در یک جامعه مترقی از آن کمتر قایل نباشند، و از این راه به او اجازه بدهد سطح زندگی خود را به پایه ملل مترقی و پیشرفته جهان برساند.
این امر بخودی خود صورت خواهد گرفت و پیش بینی می‌کنیم که به همان اندازه‌ای که مملکت در راه صنعت پیشرفت بکند به همان اندازه نیز این تغییرات در امر کشاورزی پیدا خواهد شد. در این مملکت در اثر خواست پروردگار ثروت‌های بیکران طبیعی موجود است، ثروت‌هایی که اجازه خواهد داد این مملکت صنعتی بشود و از ثروت‌های زیرزمینی آن و معادن آن بهره برداری گردد. همچنین با وجود اینکه می‌شود گفت مملکت ما اصولاً مملکت خشکی است کوه‌های آن اجازه می‌دهد که آب‌های بالنسبه قابل توجهی ذخیره بشود. ما از این وضعیت طبیعی با ساختن سدها برای جمع آوری آب‌ها استفاده خواهیم کرد و از آب‌های زیرزمینی نیز روی اصول فنی و به مقداری که همان محاسبات فنی اجازه بدهد استفاده خواهیم نمود. پس این مملکت که این امکانات صنعتی و کشاورزی را دارد می‌تواند به خواست خداوند در آتیه نزدیکی مملکتی باشد که جامعه آن جامعه نمونه‌ای از لحاظ رفاه، آسایش، عدالت اجتماعی، شرف و حیثیت بشود. امیدوارم که در این راه هر کسی به سهم خودش کوشا باشد، گو اینکه بهتر است از این به بعد فقط افرادی مورد تشویق قرار بگیرند که کار فوق‌العاده‌ای کرده باشند، چون زحمت کشیدن و کار کردن اصولاً وظیفه و تکلیف همگی است، و ضمناً نیز برای اینکه زودتر فساد از این مملکت بکلی کنده شود افراد خاصی با شدت تعقیب بشوند. در این روز از زحماتی که کارکنان اصلاحات ارضی، وزارت کشاورزی، بانک کشاورزی و تعاونی‌های روستایی کشیده‌اند قدردانی می‌کنم و امیدوارم که همه زودتر شاهد آن روزهای درخشان باشیم که مسلماً به خواست خداوند در انتظار همگی ما هست.