برنامه عمرانی چهارم
برنامه عمرانی سوم | تصمیمهای مجلس | درگاه محمدرضا شاه پهلوی |
۱ فروردین ۱۳۴۷ شاهنشاه آریامهر در پیام نوروزی خود به ملت ایران فرمودند:
- در این سال کارنامه ملت ایران چه در رشته سیاسی، چه در زمینه اقتصادی و چه در قلمرو اجتماعی و فرهنگی به نحو بی سابقهای مثبت و درخشان بود. فعالیتهای وسیع اقتصادی و کوشش برای صنعتی کردن کشور طبق برنامه بخوبی ادامه یافت و رشد اقتصادی مملکت ما همچنان یکی از بالاترین نسبتهای رشد اقتصادی در تمام جهان باقی ماند، در حالی که هزینه زندگی عملا افزایش نیافت...
در آغاز سال نو علیاحضرت شهبانو و والاحضرت همایون ولیعهد پیامهای تبریکی به ملت ایران فرستادند. آیین سلام نوروز در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو که برای نخستین بار در این آیین بودند، در کاخ گلستان برگزار شد و شاهنشاه در این آیین باشکوه فرمودند:
- در دنیای امروز حسن تفاهم و همزیستی و همکاری بین المللی به صورت اصل الزامی زندگی بشری درآمده است و جا دارد مخصوصا در این سال که سال حقوق بشر اعلام شده است، این حقایق بیش از پیش مورد توجه عموم کشورها و دولتهای گیتی قرارگیرد.
روز ۱ فروردین ماه ۱۳۴۷ اجرای برنامه عمرانی چهارم آغاز شد. در همین روز کارخانه تراکتورسازی ایران در تبریز در آیین باشکوهی گشوده شد.
روز ۲ فروردین ماه ۱۳۴۷ وزارت اقتصاد به آگاهی رساند که بر پایه مقررات محیط زیست و پاکیزه نگاه داشتن هوا و مقررات واردات و صادرات، از این پس از ورود خودروهای گازوییلی جلوگیری خواهد شد.
روز ۴ فروردین ماه ۱۳۴۷ مرکز آمار ایران دستآورد دومین سرشماری همگانی کشور را به چاپ رساند: جمعیت ثابت کشور ۲۵٬۰۷۸٬۹۲۳ تن، شمار مردان ۱۲٬۹۸۱٬۶۶۵، شمار بانوان کشور ۱۲٬۰۹۷٬۲۵۸ تن، تراکم جمعیت کشور در هر کیلومتر مربع ۱۵۰۴ تن ، جمعیت شهرنشین ۳۸٫۷٪ و جمعیت روستانشین ۶۱٫۳٪ میباشد. در همین روز سالن بزرگ سرپوشیده ورزشی بندرعباس گشایش یافت.
روز ۷ فروردین ماه ۱۳۴۷ نخست وزیر امیرعباس هویدا در دومین سمینار سختیهای جوانان شهرستانی، سخنرانی در بنیان کاخ جوانان در همه شهرستانهای ایران ایراد کرد.
روز ۸ فروردین ماه ۱۳۴۷ روزنامه "کوریر دولاسرا" از پرفروش ترین روزنامههای ایتالیا، درباره برنامه عمرانی چهارم نوشتاری رسا به چاپ رساند و نوشت: با اجرای برنامه عمرانی چهارم در ایران، تولیدات صنعتی و کشاورزی در این کشور ۸٪ افزایش خواهد یافت و به درآمد سرانه هر ایرانی اندازه زیادی بالا خواهد رفت.
روز ۱۰ فروردین ماه ۱۳۴۷ ساختمان پالایشگاه تهران به پایان رسید و بهرهبرداری آزمایشی آن آغاز شد. این ساختمان این پالایشگاه پنج میلیارد و نهسد میلیون ریال هزینه شده است. گنجایش روزانه پالایشگاه تهران ۸۵٬۰۰۰ بشکه میباشد و بازده این پالایشگاه برای شمال کشور ویژه شده است. وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستایی اساسنامه تشکیل شرکتهای سهامی زراعی دربرگیرنده ۷۳ ماده که به تصویب هیات وزیران رسیده بود به اجرا گذاشت.[۱]
روز ۱۲ فروردین ماه ۱۳۴۷ رادیو مسکو در بخش پارسی برنامههای خود درباره پیشرفتها و گسترش و مدرن شدن ایران برنامههای عمرانی ایران را در پرتو رهبریهای شاهنشاه آریامهر ستود.
در همین روز سخنگوی وزارت امور خارجه درباره روش سیاسی دولت شاهنشاهی ایران در برابر بنیان فدراسیون امارات خلیج پارس سپارش کرد که ایران با تشکیل اتحادیه این امارات مخالفتی ندارد، به شرطی که حقوق تاریخی و منطقهای در آن رعایت شود. بیانیه دولت شاهنشاهی ایران درباره خلیج فارس به چاپ رسید. در این بیانیه گفته شد: انگلستان نمیتواند سرزمینهایی را که به روز و تزویر از ایران جدا کرده است به دیگران ببخشد و دولت ایران کلیه حقوق خود را در خلیج پارس محفوظ خواهد داشت.
در همین روز شاهنشاه آریامهر و والاحضرت همایون ولیعهد با خودرو از شمال کشور به تهران بازگشتند.
الکسی کاسگین نخست وزیر شوروی به فراخوان امیرعباس هویدا نخست وزیر کشور شاهنشاهی ایران برای یک دیدار شش روزه وارد تهران شد و مورد پیشباز قرارگرفت. کاسگین در میهمانی شامی که برای ورود وی برگزار شد، سیاست خارجی ایران را ستود و گفت که شوروی سیاست خارجی ایران را در کاهش آشفتگی بین المللی و مبارزه با استعمار و استوار ساختن امنیت بین المللی کارساز می داند و شوروی آماده است برای بهرهبرداری از نفت و گاز و کانهای فلز به ایران یاری رساند.
روز ۱۴ فروردین ماه ۱۳۴۷ شاهنشاه آریامهر الکسی کاسیگین نخست وزیر شوروی را به پیشگاه شاهانه پذیرفتند و درباره گسترش پیوندهای فنی و اقتصادی دو کشور به گفتگو پرداختند. در همین روز کاسگین برای دیدن برجای ماندنیهای تاریخی ایران روانه اسپهان و شیراز شد.
برای روز جهانی کتاب کودک از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نمایشگاه بین المللی کتابهای با فرتور کودکان با شرکت ۲۳ کشور جهان در انجمن ایران و امریکا در خیابان وزرا برپاشد.
روز ۱۷ فروردین ماه ۱۳۴۷ شاهنشاه آریامهر وزیر بازرگانی مجارستان و سفیر آن کشور را در دربار شاهنشاهی پذیرفتند. در این روز خط هوایی تهران - مسکو گشایش یافت. در این روز نخستین بخش دستگاههای کلان کند و کاو ویژه ارزیابی کانهای مس و برون آوری مس وارد تهران شد. تایمز مالی چاپ لندن نوشت: "کان مس به پهنه ۲۷۰۰ متر مربع در کوههای نزدیک کرمان از سوی کارشناسان ایرانی پیدا شد. این کان بیش از ۱۰۰ میلیون تن سنگ معدن دارد و برای بهرهبرداری از آن ۴٬۵۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ میلیون ریال هزینه پیش بینی شده است". یادآوری: مس ایران ناب ترین مس دنیا است که میزان نابی آن ۹۹٫۹۹۹۹۹۹۹۹۹۹۹۹۹ میباشد.
دراین روز هم چنین خوابگاه دختران دانشجوی دانشکده کشاورزی کرج برای بهرهبرداری گشایش یافت. هزینه این خوابگاه که در پهنه دانشکده کشاورزی کرج بنیان شده است ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال شده است.
روز ۱۸ فروردین ماه ۱۳۴۷ شاهنشاه آریامهر پیامی در بزرگداشت بیستمین سالروز سازمان جهانی بهداشت فرستادند و پیشرفت علم پزشکی را آرزو کردند و از ژرفای دل خواستار شدند که همکاریهای گسترده در دیدارگاههای (محفل) پزشکی جهان هر گونه بیماری را در سراسر گیتی ریشهکن سازد.
روز ۱۹ فروردین ماه ۱۳۴۷ شاهنشاه آریامهر در شرفیابی دستاندرکاران ورزش کشور فرمودند:
- ما از پیروزی قهرمانان خود در مسابقات بین المللی به خود میبالیم و این پیروزیها موجب سربلندی کشور و مردم میگردد، ولی این را بدانید که هدف سازمان تربیت بدنی باید تعمیم ورزش در سراسر کشور باشد و نکتهای که باید در تنظیم طرحها مورد توجه کافی قرار بدهید تربیت مربی ورزش است، در این زمینه باید گامهای اساسی برداشته شود و برنامههای وسیعی اجرا گردد.
در همین روز علیاحضرت شهبانو در نهمین نشست هیات امنای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان پیرامون بنیان کتابخانههای کودک در شهرستانها اوامری دادند.
روز ۲۲ فروردین ماه ۱۳۴۷ پنجمین کنگره جهانی باستانشناسی و هنر ایران در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در تالار رودکی گشایش یافت و اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی در سخنان خود فرمودند:
- ... در میان تمدنهای گیتی، کشور ایران مظهر و وارث یکی از مدنیتهای باستانی چندین هزارساله است و آثار و بقایای آن تمدن در پهنه این سرزمین بر اثر فعالیت دانشمندان محقق هر روز بیشتر میگردد و پرده از روی نکات تاریک تمدن گذشته پرافتخار آن بیشتر برداشته میشود....
روز ۲۳ فروردین ماه ۱۳۴۷ اعلیحضرت ملک حسن دوم پادشاه مغرب برای یک دیدار هشت روزه از ایران وارد تهران شدند و از سوی اعلیحضرت شاهنشاه آریامهر مورد پیشباز قرارگرفتند. ۲۵ فروردین شاهنشاه آریامهر و ملک حسن در نشست مشترک دو مجلس شورای ملی و مجلس سنا در کاخ سنا شرکت فرمودند و ملک حسن درباره همکاریهای ایران و مغرب سخنانی ایراد کرد.[۲]
روز ۲۴ فروردین ماه ۱۳۴۷ وزارت بهداری به آگاهی رساند که در سال ۱۳۴۶ شمار ۱۰۸۴ سپاهی بهداشت در روستاهای دور افتاده کشور برای درمان و بهداشت فرستاده شدهاند. از این ۱۰۳۴ تن سپاهی بهداشت، ۲۹۰ تن پزشک، ۲۲ تن دانپزشک، ۴۰ تن داروساز، ۳۹ تن لیسانسیه پزشکی و ۶۹۳ تن دیپلمه کمک پزشک بودند.
روز ۲۷ فروردین ماه ۱۳۴۷ مجله هفتگی "اکسپرس" چاپ فرانسه در گزارشی پیشرفتهای ایران را معجزه آسا دانست و نوشت: ... شاهنشاه ایران در سال ۱۹۶۳ به یک انقلاب از بالا دست زدند و با درهم شکستن فئودالها پایه یک کشور مدرن را بنیانگذاری فرمودند.
روز ۲۸ فروردین ماه ۱۳۴۷ گردهم آیی باستانشناسان سراسر جهان در شهر شیراز برگزار شد.
روز ۲۹ فروردین ماه ۱۳۴۷ به فرمان شاهنشاه آریامهر برای نگهداری و آموزش و پرورش کودکان عقب مانده "سرای کودکان عقب مانده" در تهران گشایش یافت.
در همین روز نشست سالانه انجمن بین المللی روابط عمومی با پیام شاهنشاه آریامهر در تهران گشایش یافت، در این پیام شاهنشاه فرمودند: ... روابط عمومی که از پدیدههای جالب دنیای مترقی کنونی است، خود عامل موثری در پیکار جهانی با بیسوادی میتواند باشد و انتخاب موضوع مورد بحث برای جلسات این مجمع نشان روش بینی مسئولان انجمن مزبور و وقوف آنان به اهمیت وظایف و نقش روابط عمومی در حل مسائل جهانی است....
مجمع سالانه انجمن بین المللی روابط عمومی در قطعنامهای از کشورهای سراسر جهان درخواست کرد که حل مشکل بی سوادی را یکی از آرمانهای خود قراردهند.
روز ۳۰ فروردین ماه ۱۳۴۷ ساختمان نیروگاه برق "هرسین" از توابع کرمانشاه از سوی وزارت آبادانی و مسکن پایان یافت و بهرهبرداری از آن آغاز شد.
روز ۳۱ فروردین ماه ۱۳۴۷ قرارداد ساختمان پالایشگاه گاز میان شرکت ملی نفت ایران و یک شرکت انگلیسی دستیه شد. این پالایشگاه خواهد توانست روزانه ۲۶۲ میلیون متر مکعب گاز تصفیه شده خشک (بدون آب و گوگرد) را برای مصرف داخلی و هم چنین صادرات به کشور شوروی آماده سازد. در همین روز نمایندگان فرستاده شده کنسرسیوم نفت به پیشگاه شاهنشاه آریامهر بار یافتند و پیشنهاد نوین افزایش صادرات و تولید نفت و فراهم ساختن درآمد مورد درخواست کشور ایران را به پیشگاه شاهنشاه دادند.
- اردیبهشت ماه ۱۳۴۷
روز ۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ شاهنشاه آریامهر در پیامی که برای "روز اقبال لاهوری" فرستادند فرمودند:
- اقبال لاهوری در همه عمر خویش مبشر عالی ترین اصول اخلاق و معنویت و پیام آور فلسفه بشردوستی و حسن تفاهم بود، او نه تنها دوستدار صمیمی ادب پارسی بلکه خود یکی از بزرگترین مظاهر ادب در قرن حاضر بود و کمتر اتفاق افتاده است که یک سخنور غیرایرانی به زبان پارسی اشعاری بدین شیوایی و دلنشینی سردوده باشد.
در همین روز موافقتنامه تکمیلی درباره کمکهای فنی آژانس بین المللی انرژی اتمی برای دولت ایران در تهران دستینه شد.
روز ۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی کنفرانس جهانی حقوق بشر را در تهران گشودند. به هنگام ورود اعلیحضرتین اوتانت دبیرکل سازمان ملل متحد در برابر تالار کنفرانس به پیشباز شاهنشاه آریامهر و شهبانو آمد. در این کنفرانس والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست هیات نمایندگی ایران نیز بودند. شاهنشاه آریامهر درباره اعلامیه جهانی سال ۱۹۶۸ و نیاز از میان برداشتن تبعیض نژادی و بی عدالتیهای اجتماعی در جهان سخنرانی کردند.[۳]
روز ۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ مارشال تیتو پرزیدنت یوگسلاوی و بانو به فراخوان رسمی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو برای یک دیدار شش روزه از ایران وارد تهران شدند.[۴] در این روز بخش شمالی ساختمان نوین مجلس شورای ملی مورد بهرهبرداری قرارگرفت. این ساختمان در زمینی به پهنه ۱۴ هزار متر مربع بنا شده است.
روز ۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ رادیو لندن در برنامه به زبان پارسی خود شخصیت جهانی شاهنشاه آریامهر را ستود و به اهمیت نقش کنفرانس جهانی حقوق بشر که روز ۲ اردیبهشت ماه در پیشگاه شاهنشاه آریامهر در تهران گشایش یافت گفت: شاهنشاه ایران همیشه به برنامههای سازمان ملل متحد درباره مسایل اجتماعی، گرایش فراوانی نشان میدهند و به همان اندازه که برای برگزاری کنفرانس جهانی حقوق بشر و ریشه کن کردن بی سوادی در سطح داخلی و جهانی کوشیدهاند، نگاهبانی حقوق بشر را نیز مورد توجه قرار میدهند.
موافقتنامه ۴ میلیون مارکی برای فراهم ساختن بخشی از هزینه خرید و راه اندازی ۴ دستگاه مولد برق آبی سد محمدرضا شاه پهلوی و ایستگاههای فشار قوی خط انتقال نیروی برق شمال به جنوب میان سازمان برنامه و بانک "کردیت انشتالت آلمان" در تهران دستینه شد.
وزارت آبادانی و مسکن قرارداد ساختمان انبار نوین دخانیات تهران را با پیمانکار دستینه کرد. هزینه ساختمان ایرن انبار ۴۰ میلیون ریال پیش بینی شده است.
روز ۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ قرارداد نوین ساختن دومین لوله گاز ایران و شوروی در تهران دستینه شد. بر پایه این قرارداد ساختمان و آزمایش ۴۹۵ کیلومتر خط لوله گاز از کوه نمک تا آستارا و ۱۱۲ کیلومتر خط لوله فرعی از کوه نمک تا ساوه به عهده شرکت نفت "خیم پروم اکسپرت" میباشد. در این روز هم چنین مرکز راکتور اتمی دانشگاه تهران و موزه جواهرات سلطنتی ایران مورد بازدید مارشال تیتو قرارگرفت. موافقتنامه فرهنگی ایران و رومانی که در ۱۳ اسفند ماه ۱۳۴۶ به تصویب مجلس شورای ملی رسیده بود از مجلس سنا نیز گذشت.
۱۰ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ در پیشگاه شاهنشاه و شهبانو بنای نوین آرامگاه فردوسی در توس گشایش یافت. در این روز مرکز طبی و پژوهشی بیماریهای کودکان در بیمارستان پهلوی آغاز به کار کرد. در این مرکز پزشکان متخصص به بیماریها و دشواریهای بهداشت و درمان کودکان میپردازند. در این هم چنین شرکت ملی نفت ایران به آگاهی کرد: چاههای نفت شماره ۴ و ۵ و ۶ که از سوی شرکت ایتالیایی "سیریپ" در نوروز سنگ خلیج پارس کنده میشدند به نفت رسیدند.
۱۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ اعلیحضرتین از نیروگاه نوین برق منطقهای خراسان در مشهد بازدید فرمودند و در این روز به تهران بازگشتند. در این روز کارهای ساختمانی کارخانه دیزل سازی تبریز برای فراهم ساختن بخشی از نیازهای ماشینی ایران آغاز شد.
۱۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ ژرژ پمپیدو نخست وزیر فرانسه و "موریس کوودومورویل" وزیر امور خارجه فرانسه با بانوانشان وارد تهران شدند تا با بلندپایگان ایرانی پیرامون نفت و شرکت فرانسه در گسترش اقتصادی ایران گفتگو نمایند. ۱۳ اردیبهشت ماه شاهنشاه آریامهر ژرژ پمپیدو نخست وزیر فرانسه را در کاخ نیاوران پذیرفتند و درباره دستینه کردن قرارداد نوین نفت میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت فرانسه گفتگو کردند. ژرژ پمپیدو در سخنانی که در میهمانی شام امیر عباس هویدا ایراد کرد، پیشرفتهای ایران را ستود و گفت: ایران هم مانند فرانسه کشوری است که هر کسی میتواند در آن برابر پسند و دلخواه خود زندگی کند و در هر رشتهای که گرایش داشته باشد کار کند. ۱۶ اردیبهشت ماه نخست وزیر فرانسه و بانو براید دیدن برجای ماندنیهای تاریخی ایران از تهران رهسپار اسپهان و شیراز شدند.
کنگره دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کشور در گچسر گشایش یافت. هم چنین پروتکل همکاری دو کشور ایران و فرانسه برای یافتن و بیرون کشیدن اورانیوم در پاریس دستیه شد.
هیات اقتصادی بلژیک برای گفتگو با بلندپایگان وزارت بازرگانی ایران وارد تهران شدند.
۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ وزارت صنایع و معادن به آگاهی رساند که در سال گذشته ۱۳۴۶ بازده سیمان کارخانههای کشور به ۱٬۶۰۰٬۰۰۰ میلیون تن رسید که ۶۰۰٬۰۰۰ تن آن صادر شده است. در این روز بهرهبرداری از مجتمع پتروشیمی آبادان که ماده بنیادین آن گاز نفت است آغاز شد. [۵]
در این روز هشت کارخانه کشبافی نوین با بیست میلیون ریال سرمایه در استان مرکزی به راه افتاد.
روز ۱۵ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران ۱۳۴۷ که ۲۳ اسفند ماه ۱۳۴۶ به تصویب مجلس سنا رسیده بود از مجلس شورای ملی گذشت.
روز ۱۶ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ شاهنشاه در نشست شورای اقتصاد پیرامون بهبود کشاورزی فرمودند:
- وزارت کشاورزی باید دایم دنبال کسب اطلاع از آخرین اختراعات و جدیدترین تجسسات درباره بهبود وضع کشاورزی در هر نقطه گیتی باشد. به علاوه در مزارع نمونهای که باید در ایران داشته باشید انواع بذرها را آزمایش کنید و تجربه لازم را به دست آورید و سپس بهترین نوع را کشت نمایید... سیمان باید یکی از مواد صادراتی حتمی ایران باشد و تا آخر برنامه چهارم باید میزان تولید آن را به هشت میلیون تن برساند.
۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ مارشال ماریان اسپیخالسکی Marian Spychalshi, Chairman of the Council of the State , Head of State رییس شورای دولتی جمهوری لهستان وارد تهران شد و از سوی شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو مورد پیشباز قرارگرفتند. روز پسین مرکز راکتور اتمی دانشگاه تهران مورد بازدید رییس شورای دولتی جمهوری لهستان قرارگرفت.
در همین روز بنا به فراخوان گروه بین المجالس پارلمان انگلستان هیات پارلمانی ایران برگزیده از نمایندگان مجلس سنا و مجلس شورای ملی رهسپار انگلستان شدند.
۲۰ اردیبهشت ماه مجله مرکز اطلاعات بازرگانی خارجی آلمان فدرال در نوشتاری دگرگونیهای گسترده که در ساختمان اقتصادی و اجتماعی ایران بوجود آمده را ستود.
در همین روز در پیشگاه والاحضرت ولیعهد ایران مسابقههای فوتبال جام ملتهای آسیا در ورزشگاه امجدیه برگزار شد. نخستین دوره مسابقهها را تیم ایران و برمه آغاز کردند.
پس از تصویب اساسنامه شرکت سهامی هواپیمایی ملی ایران در دوم اردیبهشت ماه در ۲۰ اردیبهشت به آگاهی رسانده شد که از این دانشجویان همانند کارمندان دولت از ۴۰٪ تخفیف بهای بلیت میتوانند بهرهمند شوند.
۲۱ اردیبهشت ماه شاهنشاه در پیامی که برای گشایش چهارمین دوره کنفرانس اتاقهای بازرگانی کشور فرستادند، پیروزی کنفرانس را در بررسی دشواریها و گرفتن تصمیمهای کارا و انجام پیشنهادهای سودبخش را خواستار شدند. در همین روز شاهنشاه در مصاحبه با سردبیر روزنامه کویتی "الرای العام" درباره سیاست خارجی ایران فرمودند:
- ...تنها چیزی که ما خود را به آن مقید می دانیم و به خاطر آن کوشش به عمل میآوریم این است که مصالح عالیه ایران را نگاهبانی کنیم و هر چه در این زمینه انجام میدهیم از سیاست مستقل ملی ایران سرچشمه میگیرد...
شاهنشاه هم چنین درباره واپس نشینی انگلستان از خلیج پارس فرمودند:
- کشورهای کناره خلیج پارس میتوانند با همکاری یکدیگر نتیجهای را که از خروج انگلستان حاصل میشود جبران کنند و تصور میکنم ایران، کویت و عربستان سعودی در این باره نقش بزرگی برعهده دارند.
در همین روز مدیران عامل شرکتهای تعاونی تهران به پیشگاه شاهنشاه بار یافتند و گزارش پیشرفت برنامههای تعاونی تهران را به آگاهی رساندند. نمایشگاه ۲۱ سال فعالیت سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی[۶] در آیین باشکوهی در بنای سازمان در خیابان آیزنهاور گشایش یافت.
۲۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ نخستین شرکت سهامی زراعی در روستای شمس آباد شیراز با بودن نخست وزیر امیر عباس هویدا آغاز به کار کرد. آرمان برپایی شرکتهای سهامی زراعی به هم پیوستن و یکپارچگی زمینهای کشاورزی است.
۲۴ اردیبهشت ۱۳۴۷ پروفسور "کریستیان بارنارد" که برای نخستین بار جراحی پیوند قلب را در دنیا انجام داد به پیشگاه شاهنشاه بار یافت.
در همین روز در آیین شناساندن رییس کل "صندوق توسعه کشاورزی ایران" به پیشگاه شاهنشاه، شاهنشاه آریامهر فرمودند: سرمایه گذاری بخش خصوصی در رشته کشاورزی باید توسعه یابد.[۷] هم چنین در این روز پروانه بنیان شش واحد صنعتی و تولیدی در شهرستانهای رشت، لنگرود، رودسر، اهواز و قزوین از سوی وزارت اقتصاد داده شد. این واحدها با سرمایهای برابر با ۱۲۴٬۶۷۰٬۰۰۰ ریال برپا میشوند.
۲۴ اردیبهشت ماه بهرهبرداری از تصفیه خانه آب تهران پارس آغاز شد.
۲۵ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ حضرت "جودت سونای" رییس جمهور ترکیه هنگام بازگشت از سفر رسمی افغانستان در تهران درنگ کرد و با شاهنشاه آریامهر درباره پیوندهای دو سویه ایران و ترکیه و دیگر پیش آمدهای جهانی گفتگوهایی نمودند.
در این روز علیاحضرت شهبانو ۵٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال به جمعیت ملی مبارزه با سرطان پیشکش کردند. دو کتابخانه کودک در خیابان وحیدیه و جیحون از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گشایش یافت.
۲۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ رییس دانشگاه لبنان فواد افرابوستانی به پیشگاه شاهنشاه باریافت.
در این روز قرارداد پروژه اجرای دانههای روغنی میان وزارت کشاورزی و بانک کشاورزی ایران دستینه شد. آرمان از اجرای این پروژه آن است که کشت دانههای روغنی در زمینهای آماده کشاورزی گسترش یابد و ایران از ورود روغن نباتی از خارج بی نیاز شود.
هم چنین مارشال "زاخارف" رییس ستاد نیروهای مسلح و معاون اول وزارت دفاع شوروی در راس یک هیات نظامی وارد تهران شد. این هیات در ده روز ماندن خود در ایران از تاسیسات ارتش شاهنشاهی ایران و برجای ماندنیهای باستانی ایران دیدن خواهند کرد.
۲۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ تیم ملی فوتبال ایران در مسابقههای جام ملتهای آسیا به قهرمان آسیا شد.
۲۹ اردیبهشت نخستین کشتی شرکت ملی کشتیرانی آریا به نام "رازی" وارد بندر کویت شد.
۳۰ اردیبهشت ماه قانون تاسیس شرکتهای بهرهبرداری از اراضی زیر سدها و قانون واگذاری سی هکتار از اراضی خالصه اوین به دانشگاه ملی از مجلس سنا گذشت.
۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ در پیشگاه شاهنشاه و شهبانو پالایشگاه تهران در ۲۰ کیلومتری جنوب تهران گشایش یافت. هزینه ساختمان این پالایشگاه رویهم رفته ۶۶۳۰ میلیون ریال شده است و گنجایش آن نزدیک به ۸۵٬۰۰۰ بشکه در روز میباشد که نفت خام وارد شده با پالایشگاه با لولهای به درازای ۷۵۰ کیلومتر از منبعهای نفت اهواز فراهم میشود.
در این روز ویشنوفسکی وزیر همکاری اقتصادی آلمان فدرال به همراه صاحبان صنایع آلمان به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت و پیشرفتهای گسترده ایران را زیر رهبرهای شاهنشاه را ستود. در این روز هم چنین شش تن از نمایندگان کنگره آمریکا که وارد تهران شده بودند به پیشگاه شاهنشاه آریامهر بار یافتد.
مهر ماه
اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر هنگام گشایش دوره قانونگذاری مجلس سنا و مجلس شورای ملی بیاناتی ایراد فرمودند.[۸]
- ...این است که برای بثمر رسانیدن کامل آثار این انقلاب میباید آن روحیهای که عامل و محرک اصلی همه این تحولات بودهاست کماکان برقرار و پای برجا بماند و حتی قدرت و جهشی بیش از پیش پیدا کند. بدین جهت است که ما در نظر داریم مواد نُه گانه انقلاب را با سه ماده دیگر تکمیل کنیم تا بدین ترتیب تحول اجتماع ایرانی بر اساس روح و مفهوم کلی آن بطور کاملتر و همه جانبه تری تحقق یابد. از این سه اصل، یکی ملی کردن تمام آبهای کشور است، زیرا وضع طبیعی و جوّی کشور ما طوری است که اجازه اتلاف حتی یک قطره آب را به ما نمیدهد و ما باید در این مورد ترتیبی بدهیم که با منتهای دقت و با استفاده از کاملترین اصول علمی و فنی، تمام منابع آبهای سطحی و آبهای زیرزمینی و رودخانهها و دریاچههای آب شیرین را در کشور خود دقیقاً برآورد و تثبیت کنیم. و سپس با حداکثر استفاده از تکنیک و صنعت آبها را باصطلاح مهار نمائیم تا با کمال صرفه جویی و با حد اعلای بازده، به ترتیب و اولویت به مصرف رفع نیازمندیهای خانگی و شهری و کشاورزی و صنعتی برسانیم. ...
۱ آبان ماه ۱۳۴۷ شاهنشاه آریامهر ساعت ۳ و ۴۵ دقیقه پس از نیمروز نمایندگان انجمنهای شهر سراسر کشور هموند حزب ایران نوین را در کاخ گلستان پذیرفتند. شاهنشاه هنگامی که به پهنه چمن کاخ سعدآباد گام نهادند با ابراز شور و هیجان نمایندگان انجمنهای شهر سراسر کشور روبرو شدند. در این هنگام تیمسار صفاری رییس کنفرانس آموزشی انجمنهای شهر و سپس حسن فرهودی نماینده اول تهران گزارشهایی به آگاهی همایونی رساندند. پس از آن شاهنشاه آریامهر بیاناتی ایراد فرمودند:[۹]
- در کنفرانسی که اینجا خواهیدداشت، اشکالات کار و طرق حل این اشکالات را مسلماً با کمال دقت بررسی نموده و پیشنهادهای لازم را خواهیدشنید یا خواهیدداد. کاری که درمورد تشکیل انجمنهای شهر انجام گرفتهاست یک کار ظاهرسازی نبودهاست که بگوییم در این مملکت انجمنهای شهری هم داریم و به این ترتیب یک اسم بیمسمایی بیشتر نباشد. بلکه قصد حقیقی ما همانطور که میدانید، این است که تا جایی که ممکن است کار اجتماعی مردم، و کار معیشت آنها را به دست خودشان بسپاریم و این مطابق اصل فلسفه و روحیه انقلاب ما است که صحبت از اقتصاد دموکراتیک، دموکراسی اقتصادی، دموکراسی اجتماعی و سیاسی، بر اصل آزادی فرد میکند. دستگاههایی که باید به جامعه و به ملت خدمت بکنند، البته متعدد است، از انجمن کوچک ده شروع میشود تا به قوه مقننه در مرکز میرسد، از لحاظ قوه مجریه نیز آن هم از بالا از اینجا شروع میشود تا به کوچکترین دهات ایران میرسد.
- منبع
- ↑ قانون تشکیل شرکتهای سهامی زراعی ۱۳۴۶
- ↑ دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران
- ↑ کنفرانس جهانی حقوق بشر - تهران ۲ تا ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷
- ↑ دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران
- ↑ شرکت ملی گاز ایران
- ↑ سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی
- ↑ قانون اصلاح پارهای از مواد و الحاق مواد جدید به قانون تاسیس صندوق توسعه کشاورزی ایران
- ↑ سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران هنگام گشایش دوره قانونگذاری مجلس سنا و مجلس شورای ملی ۱۴ مهر ماه ۱۳۴۷
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی نمایندگان انجمنهای شهر سراسر کشور هموندان حزب ایران نوین ۱ آبان ماه ۱۳۴۷