بیانات شاهنشاه در گفتگو با روزنامه‌نگاران و خبرگزاری‌های شوروی - یالتا ۱۱ تیر ۱۳۴۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی بر پایه تاریخ درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سفر محمدرضا شاه پهلوی به شوروی ۳۱ خرداد ۱۳۴۴ - ۱۲ تیر ۱۳۴۴

برنامه عمرانی سوم/سال‌های ۱۳۴۳ تا ۱۳۴۵


بیانات شاهنشاه در گفتگو با روزنامه‌نگاران و خبرگزاری‌های شوروی - یالتا ۱۱ تیر ۱۳۴۴

من در سال ۱۹۵۶ برای نخستین بار از کشور شما بازدید کردم. در فاصله آن سال تاکنون از همه جهات پیشرفت‌های فراوانی در این مملکت حاصل شده است. از لحاظ ترقیات صنعتی و ساختمانی در نقاطی که بودیم و دوباره بازدید کردیم از قبیل مسکو، لنینگراد و ولگوگراد بطور واضحی ساختمان‌های جدیدی مشاهده کردیم. ساختمان‌های مسکونی، شهرسازی و ترمیم خرابی‌های زمان جنگ. مثلاً در دیدار اخیری که از ولگوگراد نمودم، آن را نشناختم. از لحاظ صنایع این بار متأسفانه فرصت زیادی برای بازدید صنایع مسکو و ولگوگراد پیدا نکردیم. شنیده‌ام صنایع زیادی در این شهرها ایجاد شده است. در عوض این بار فرصت تازه‌ای برای دیدار از اسوردولوسک، ایرکوتسک، سد براتسک به دست آوردیم. کارخانه ماشین سازی اسوردولوسک خیلی جالب بود. ما بیش از یک دهم کارخانه را بازدید نکردیم، ولی همان یک دهم کافی بود که عظمت کارخانه را برای ما مجسم کند. سد براتسک در حقیقت می‌توان گفت یکی از مفاخر مهندسی ساختمانی است. طبق اطلاعاتی که به ما داده‌اند حتی سدهای عظیم تر با نیروی بیشتر در کشور شما در منطقه سیبری ساخته خواهد شد.


احتیاجی به گفتن نیست که نیروی برق عظیمی که از این راه به دست خواهد آمد، تا چه حد در پیشرفت شما و بالا بردن سطح زندگی شما کمک خواهد کرد.
تغییرات دیگری هم مشاهده کردیم، خصوصاً از لحاظ وضع زندگی مردم شما که به نظر ماه بهبود زیادی یافته است.
فکر می‌کنم مذاکرات ما با زمامداران شما در زمینه اقتصادی به نتایج بزرگ و وسیعی رسیده باشد. البته به عقیده من این یک امر طبیعی است و باید هم همینطور باشد، چون دو همسایه که می‌خواهند در دوستی و صفا زندگی کنند طبیعی است که از لحاظ اقتصادی نیز روابط آن‌ها توسعه زیادی پیدا می‌کند. همانطور در زمینه فرهنگی طبیعی است که در آینده ما تماس‌های بیشتر خواهیم داشت و دید و بازدیدهای بسیاری انجام خواهیم داد. شک نیست همانطور که ما به مفاخر فرهنگی شما احترام می‌گذاریم شما نیز به مفاخر فرهنگی ما احترام می‌گذارید و می‌توان گفت که در خارج از ایران شما بیش از هر کشور دیگر آثار فرهنگی ما را چاپ و منتشر ساخته‌اید.
در انجمن فرهنگی ایران و شوروی در مسکو جلسه خیلی خوب و صمیمانه‌ای داشتیم. این محیطی است که ماه سعی می‌کنیم حفظ نماییم و باید تماس بین فرهنگیان و ورزشکاران ما و حتی اساتید دو کشور ما در آینده بیشتر شود.
بطور کلی در مورد روابط ایران و شوروی گمان می‌کنم خود شما می‌دانید که تا چه حد از طرف ما و مردم شوروی تمایل به تفاهم و همکاری بین دو کشور وجود دارد. یک موقعی هست که دو مملکت باصطلاح به این نتیجه می‌رسند که بایست به نوعی با یکدیگر زندگی کنند، ولی خوشبختانه هم ما و هم بطور قطع اتحاد شوروی نه تنها می‌خواهیم با یکدیگر همزیستی نماییم، بلکه همکاری اقتصادی و وسیعی را نیز شروع کرده‌ایم. البته این اضافه بر یک محیط صلح، یک محیط دوستی نیز می‌باشد.


فکر می‌کنم که این وضع ما و شوروی در منطقه خاورمیانه و حتی در صلح جهانی نیز تأثیر داشته باشد. در مورد سایر نقطه خاورمیانه چند نکته هست: یکی این که سطح زندگی مردم این منطقه بالا رود و مسایل اجتماعی و اقتصادی خود را حل کنند. این مربوط به خود آن‌ها است، ولی اگر آن‌ها مسایل اقتصادی و اجتماعی خود را حل نکنند گو اینکه این موضع مربوط به خودشان است، طبعاً عقب ماندگی و فقر همیشه تولید یک محیط ناسالم می‌کند. امید و آرزوی من این است که سایر کشورهای خاورمیانه اگر با یکدیگر اختلافاتی داشته باشند اختلافات خود را حل کنند و تمام مساعی و امکانات خود را صرف بهبود زندگی افراد خود نمایند.