برنامه عمرانی سوم/سال ۱۳۴۵

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی سوم سال‌های ۱۳۴۱ تا مهر ماه ۱۳۴۳ درگاه محمدرضا شاه پهلوی

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی

برنامه عمرانی سوم/سال‌های ۱۳۴۳ تا ۱۳۴۵
درگاه انقلاب شاه و مردم
شاهنشاه آریامهر در آیین سلام نوروزی قدس نخعی وزیر دربار، لقمان ادهم رییس تشریفات، هویدا، آموزگار وزیر دارایی، آرام وزیر امورخارجه و خسروانی وزیر کار
تابوت سفالین یافته‌شده پیرامون بوکان
دکتر اقبال در نشست با رییس کمپانی نفت یونیون
استاندار سمنان پل کال شور را می‌گشاید
شهردار مشهد به شاهنشاه خوش‌آمد می‌گوید
آیت‌الله کفایی در مشهد به شاهنشاه خوش‌آمدمی‌گوید
شاهنشاه در فرودگاه شیراز
شاهنشاه در میان استادان و دانشجویان دانشگاه پهلوی
شاهنشاه در بازدید از ماکت شیراز کلینیک پیرنیا استاندار فارس و سپهبد مین‌باشیان فرمانده یکان‌های جنوب نیز هستند
شاهنشاه در بازدید از نیروگاه شماره ۲ برق شیراز
شاهنشاه در بازدید از ممسنی یکی از بانوان با جامه زیبای محلی دسته‌گلی به شاهنشاه پیشکش می‌کند
هویدا در کارخانه تولیدارو
هویدا در کارخانه تولیدارو

اجرای برنامه عمرانی سوم در سال ۱۳۴۵

۱ فروردین ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر در پیام نوروزی خود به ملت ایران فرمودند:[۱]

آغاز سال نو را به همه افراد ملت ایران تبریک می‌گویم و سعادت و شادکامی همگی را در این سال از درگاه خداوند متعال خواستارم.
اکنون که با شما صحبت می‌کنم، سالی تازه در تاریخ کهن این کشور آغاز شده‌است و تا چند لحظه دیگر نخستین اشعه خورشید نوروزی بر سراسر ایران پرتوافکن خواهدشد. من این تقارن را بیش از همیشه به فال نیک می‌گیرم و آن را مظهر افق روشن و امیدبخشی می‌شمارم که امروزه در برابر اجتماع ما قراردارد. ... سالی که گذشت برای کشور ما موفقیت‌های فراوانی چه از لحاظ ملی و چه از نظر بین‌المللی به همراه‌داشت و در همه رشته‌های سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی پیشرفتهای قاطع نصیب ما گردید. اکنون ما با یک نظم اجتماعی مترقی و یک اقتصاد سالم و با اعتمادی روزافزون به شخصیت و حاکمیت ملی خویش، رو به آینده‌ای درخشان رهسپاریم که تجدید افتخارات و عظمت گذشته را در بر خواهدداشت، و من یقین‌دارم که با خواست خداوند و با همت و ایمان ملت کهنسال، هر روز در این راه پیش‌تر خواهیم‌رفت. خداوند در این سال نو پشت و پناه همه شما باد.

۱ فروردین ماه ۱۳۴۵ آیین سلام نوروز در پیشگاه شاهنشاه آریامهر از ساعت هشت بامداد در کاخ گلستان برگزار شد. در این آیین هشت برنده جایزه‌های سلطنتی بهترین کتاب‌های سال به پیشگاه شاهنشاه باریافتند و از دست همایونی دریافت داشتند. اعلیحضرت در این آیین در پاسخ تهنیت رییس مجلس شورای ملی فرمودند:[۲]

وضع ما امروز به قدری محکم و خوب و آرام‌است که شاید خود ما آن اندازه که باید، متوجه آن نیستیم. البته نباید فراموش کنیم که وضع کنونی مملکت ما، بر انقلاب اجتماعی ششم بهمن متکی‌است و مجلس که خود زاییده این انقلاب است، باید همیشه هم‌گام و همراه با این اصول پیش‌برود و خوبی وضع و استحکام اوضاع باعث رخوت و محافظه‌کاری نشود. بدیهی‌است دوره عوام‌فریبی و بعضی اوقات ستون پنجم قرارگرفتن برای همیشه در مملکت ما سپری شده‌است و چنین دوره‌ای غیر قابل برگشت است. انشاءالله سال جدید، سال پربرکتی خواهدبود و خداوند متعال در این سال کماکان توجهات و عنایات خود را بر ما ارزانی خواهدداشت.

۲ فروردین ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو و ولیعهد برای گذراندن چند روزی از نوروز رهسپار شمال کشور شدند. روز پسن شاهنشاه و شهبانو از کارهای عمرانی بابلسر بازدید فرمودند. شاهنشاه و شهبانو از شیلات بابلسر بازدید کردند و شجاع ملایری مدیر عامل شیلات ایران درباره ماهیگیری و ماهی‌های غضروفی خاویار گزارشی به آگاهی اعلیحضرتین رساند.

۵ فروردین ماه ۱۳۴۵ کمیته فنی هیات نمایندگی کویت برای دنبال کردن گفتگوهای پیرامون فلات قاره ایران و کویت وارد تهران شد. با این که گفتگوهای میان دو کشور از سال ۱۹۶۰ میلادی برابر با سال ۱۳۳۹ خورشیدی آغاز شده است ولی گفتگوها به درازا کشید و دو کشور امیدوارند که پیمان تعیین مرزهای فلات قاره در اردیبهشت ماه دستینه شود.

۶ فروردین ماه ۱۳۴۵ کابل کشی نیروگاه « بختیار دشت » و لوله کشی فاضلاب شهر اسپهان به درازای ۲۷ کیلومتر آغاز شد. هم چنین نخستین کلنگ ساختمانی جای کارگذاشتن دیزل ژنراتور سه هزار کیلوواتی نیروگاه هزار جریب از سوی استاندار اسپهان بر زمین زده شد.

۷ فروردین ماه ۱۳۴۵ به فرمان شاهنشاه آریامهر سپاهیان دانش و آموزگاران روستاهای سراسر کشور در برابر رویدادها و بیماری از آغاز سال ۱۳۴۵ بیمه شدند.

۸ فروردین ماه ۱۳۴۵ ساعت ۱۰ بامداد دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران با مستر ال - هارتلی رییس کمپانی نفت یونیون یکی از کمپانی‌های گروه نفتی « آتلانتیک » دیدار کرد. در این نشست چنین نهاده شد که شرکت ملی نفت ایران از راه مشارکت با گروه کمپانی‌های نفتی « آتلانتیک » کمپانی نفت « لاوان » را بنیاد نهند تا از منبع‌های بخش یک نفتی ایران در شاخاب پارس (خلیج فارس) بهره‌برداری نماید. شرکت نفت لاوان هم اکنون در شاخاب پارس در جایی به پهنه ۸٬۰۰۰ کیلومتر مربع سرگرم کند و کاو برای دست یافتن به نفت است.

۸ فروردین ۱۳۴۵ به آگاهی رسانده شد که در پایان ماه فروردین سهام کارخانه‌های دولتی از سوی بانک اعتبارات کشاورزی و تعاون روستایی ایران به فروش می‌رسد و بدین سان یک اصل دیگر از منشور انقلاب شاه و مردم به اجرا درمی‌آید. شرکت سهامی کارخانجات ایران زمینه را فراهم ساخته است و همه کارخانه‌هایی که از سوی دولت به فروش می‌رسد سوددهند و کارآ می‌باشند. در گام نخست ۱۲ کارخانه و در گام دوم ۱۵ کارخانه به فروش می‌رسد.

۸ فروردین ۱۳۴۵ بنا به درخواست سازمان جهانی بهداشت منطقه مدیترانه شرقی از وزارت بهداری ایران یک میلیون واکسن وبای التور به رایگان به کشور سودان داده شد. آموزشگاه بهیاری ۲۵ شهریور زاهدان در آیینی کار خود را آغاز کرد. ساختمان بخشداری لواسانات با بودن وزیر آبادانی و مسکن گشایش یافت.

۸ فروردین ماه ۱۳۴۵ پل « کال شور » در ۱۷۰ کیلومتری شاهرود در آیینی از سوی آقای اکبر فرماندار کل سمنان با بریدن نوار سه رنگ به نام نامی شاهنشاه گشایش یافت. این پل چندین دهکده را به یکدیگر پیوند می‌دهد. آمار و گزارش‌ها نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری دولت در راه‌سازی سبب آغاز و گرایش مردم به کارهای گسترده کشاورزی شده است.

۹ فروردین ماه ۱۳۴۵ ساختمان ۱۸ دستگاه خانه سازمانی محلات با هزینه‌ای بیش از ۱۲ میلیون ریال پایان یافت و به نام کوی « رضا پهلوی » نامگذاری شد. بهره‌برداری از کارخانه برق خمین در آیینی با بودن استاندار تهران آغاز گردید. با اجرای پیشنهاد نوین در شهرداری تهران مسولیت شهردار تهران و بودجه شهرداری میان شهرداران محلی در ۱۰ ناحیه شهرداری تهران بخش شد. پیوند تلفنی کاریر جیرفت - بم و جیرفت - تهران با بهره‌گیری از شاهراه مخابراتی پیمان مرکزی برقرار شد.

۱۰ فروردین ماه ۱۳۴۵ یک تابوت سفالین بسیار کهن به درازای ۱ متر و ۴۵ سانتیمتر و بلندای ۷۰ سانتیمتر و پهنای ۵۰ تا ۶۵ سانتیمتر به وزن ۵۰۰ کیلو در تپه‌ای در ۲۰۰ کیلومتری دهکده‌ای پیرامون بوکان به همراه دو گلدان بزرگ و کوچک و سرنیزه، تبر، آهن لوله، آهن پهن کوچک با نشانی شبیه صلیب و یک کارد پیدا شد که به اداره آموزش و پرورش بوکان واسپرده شد.

۱۰ فروردین ماه ۱۳۴۵ شوروی به آگاهی رساند که هرگز به استالینیسم باز نمی‌گردد.

۱۰ فروردین ماه ۱۳۴۵ نمایندگان گروه نفتی « تاید واتر » که از کمپانی‌های نفتی « اسکلی » ، « سوپریور » « سان ری دکس » ، « کرمکی » ، « سیتز سرویس » و « ریچفیلد » تشکیل شده است، با دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران دیدار و گفتگو کردند. شرکت ملی نفت ایران از راه مشارکت به گروه کمپانی‌های نفتی تاید واتر کمپانی نفت فلات قاره ایران یا « ایروپکو » را بنیاد کرده است تا از بخشی از منابع نفتی بخش یک کشور در شاخاب پارس بهره‌برداری کند.

۱۴ فروردین ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر بامداد با هواپیمای ویژه ار بابل به تهران پرواز کردند و در فرودگاه مهرآباد با هواپیمای دیگر رهسپار مشهد شدند. در فرودگاه مشهد سپهبد باتمانقلیچ استاندار خراسان در پای پلکان خوش‌آمد گفت. آنگاه فرمانده ارتش دوم گزارش نظامی به آگاهی همایونی رساند در این هنگام سرود ملی ایران نواخته شد و شاهنشاه از برابر گارد احترام و سپس نمایندگان مردم مشهد و شهردار مشهد که از سوی مردم خوش‌آمد گفت گذشتند.شاهنشاه آریامهر پایگاه زلزله‌شناسی ژئو فیزیک دانشگاه مشهد را در آیینی با بودن استاندار خراسان، نمایندگان خراسان در مجلس شورای ملی، ژنرال‌های لشکر ۶ خراسان و دکتر کشی‌افشار رییس موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران و استادان دانشگاه مشهد گشودند ساعت ۱۷ شاهنشاه آریامهر به پهنه موسسه پلی کلینیک دانشگاه مشهد گام نهادند. در این هنگام سرود ملی ایران نواخته ش و وزیر آموزش و پرورش خوش‌آمد گفت و گزارش رسایی درباره پیشرفت‌های دانشگاهی و پلی کلینیک به آگاهی همایونی رساند و از شاهنشاه درخواست گشودن موسسه را نمود. در این هنگام شاهنشاه آریامهر در میان شور و هیجان باشندگان با بریدن نوار سه رنگ پلی کلینیک مشهد را گشودند و پس از بازدید رهسپار باشگاه ورزشی پهلوی مشهد شدند. با ورود شاهنشاه به باشگاه پهلوی سرود ملی ایران نواخته شد و سرهنگ مبین رییس باشگاه پهلوی پس از خوش‌آمدگویی گزارشی به آگاهی همایونی رسانید. ساعت ۱۹ و سی دقیقه شاهنشاه در آیین سان و رژه یکان‌های لشکر ۶ خراسان شرکت فرمودند و از ساختمان نوین استانداری خراسان و میدان ورزشی مشهد بازدید کردند. آنگاه بدون برنامه از پیش نهاده شاهنشاه آریامهر از یک کارخانه قند نوبنیاد « قند شیرین » در ۵ کیلومتری مشهد بازدید کردند.

۱۴ فروردین ماه ۱۳۴۵ دکتر منوچهر اقبال در آیین در تالار گردهم‌آیی کارکنان شرکت ملی نفت در آبادان مدال‌های کارمندان و کارگرانی را که بیش از ۳۰ سال در صنعت نفت ایران کارکرده‌اند به آنان پیشکش کرد. پس از آیین شرکت نفت، انجمن کلینیسین‌های آبادان با بودن دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران گشایش یافت.

۱۴ فروردین ماه ۱۳۴۵ شاهراه تهران - کرج راه بی همانندی که در آغاز عمران و آبادی سراسر کشور ساخته شد.

۱۴ فروردین ماه ۱۳۴۵ استاندار کرمان سعیدی فیروزآبادی در گفتگو با رسانه‌ها گفت: در سال ۱۳۴۴ برای استان کرمان بیش از ۱۲ میلیارد ریال بودجه ویژه شده است، که برای بهبود شهرها فراهم نمودن آب و برق، ساختن راه‌ها و دیگر برنامه‌های عمرانی و آبادی این استان هزینه خواهد شد. وی افزود که در سال ۱۳۴۴ نقشه برداری ۲۷۰ کیلومتر راه فرعی از راه مشیر، بافت، دلقارد و جیرفت به پایان رسیده که در سال ۱۳۴۵ ساخته خواهد شد. راه‌های فرعی ده زیار زرند، رفسنجان - نوق آماه بهره‌برداری هستند.

۱۵ فروردین ماه ۱۳۴۵ ساعت ۹ بامداد آیت الله کفایی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر در کاخ ملک آباد مشهد باریافت. ساعت ۹ و ۴۵ دقیقه دکتر هدایتی وزیر آموزش و پرورش و دکتر اسماعیل بیگی رییس دانشگاه مشهد در کاخ ملک آباد به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. شاهنشاه دستور فرمودند که زمین‌های آستان قدس که پیرامون دانشگاه مشهد قراردارد به دانشگاه مشهد واگذار شود. آنگاه شاهنشاه آریامهر بدون برنامه و آگاهی پیشین از بیمارستان لشکر ۶ مشهد بازدید کردند و به بالین بیماران رفتند. ساعت ۱۱ و ۱۰ دقیقه شاهنشاه به پادگان لشکر رفتند و از رژه یکان‌های لشکر زیر باران دیدن کردند. هم چینی یکان‌های پیاده، موتوری لشکر و یکان‌های ژاندارمری از برابر شاهنشاه رژه رفتند. در این روز شاهنشاه از دستگاه بزرگ رادار خراسان در جاده فرودگاه بازدید فرمودند. شاهنشاه با ترن سلطنتی رهسپار تهران شدند و با هواپیما به سوی شیراز پرواز کردند.

۱۵ فروردین ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر هفتاد هزار مترمربع زمین در شمال کشور را برای ساختن اردوگاه تابستانی کودکان پرورشگاه‌های جمعیت خیریه فرح پهلوی پیشکش کردند.

۱۵ فروردین ماه ۱۳۴۵ از سوی شهرداری تهران، پروژه « متروی تهران » آماده شد و برای تصویب به هیات دولت داده شد. سپس سازمان برنامه پیاده کردن ترن زیرزمینی تهران و فراهم ساختن بودجه آن را بررسی می‌کند.

۱۵ فروردین ماه ۱۳۴۵ پارک ولیعهد در نورآباد ممسنی از سوی پیرنیا استاندار فارس گشوده شد. به آگاهی رسانده شد که در روستاهای استان فارس ۲۴ دفتر پست ساخته می‌شود.

۱۶ فروردین ماه ۱۳۴۵ ساعت ۱۱ و ۳۵ دقیقه هواپیمای شاهنشاه در فرودگاه شیراز بر زمین نشست. از ساعت ۸ بامداد استاندار فارس فرمانده یکان‌های جنوب، اسداله علم رییس دانشگاه پهلوی، رییس‌های اداره‌های کشوری و لشکری، مدیران و خبرنگاران جراید، بانوان انجمن‌های گوناگون زنان، هموندان اتاق بازرگانی، اصناف و نمایندگان عشایر و مردم در فرودگاه شیراز چشم به راه ورود شاهنشاه بودند. بی‌درنگ پس از پیاده شدن اعلیحضرت استاندار فارس خوش‌آمد گفت و فرمانده یکان‌های جنوب گزارش نظامی را به آگاهی همایونی رسانید، آنگاه سرود شاهنشاهی نواخته شد و شاهنشاه از برابر گارد احترام گذشتند. مهندس خالقیان شهردار شیراز به نمایندگی از مردم شیراز ورود شاهنشاه را خوش‌آمد گفت. سپس شاهنشاه از فرودگاه رهسپار مرکز شهر شدند. در راستای فرودگاه به مرکز شهر هزاران تن از مردم شیراز شور و هیجان بی مانندی به شاهنشاه ابراز کردند. شاهنشاه به شاه چراغ رفتند و ناهار را در باغ ارم خوردند.

۱۶ فروردین ماه ۱۳۴۵ سمینار بین‌المللی آموزشی مبارزه با قاچاق مواد مخدر به ابتکار سازمان ملل متحد در دانشگاه تهران با سخنان دکتر شاهقلی وزیر بهداری گشایش یافت. شرکت‌کنندگان در این روز به آرامگاه اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ رفتند و با نهادن تاج گل به بنیادگذار ایران نوین ادای احترام کردند. این سمینار روز پنجشنبه ۲۵ فروردین ماه پایان می‌یابد.

۱۶ فروردین ماه ۱۳۴۵ یک مدار تلفنی دیگر از شاهراه مخابراتی سازمان پیمان مرکزی میان تهران - کرمانشاه به راه افتاد و بدین سان شمار مدارهای تلفنی کرمانشاه به پنج کانال افزایش یافت. کمیته نظامی پیمان سنتو یا پیمان مرکزی که از ۱۶ فروردین ماه در باشگاه افسران برگزار شده بود، پس از گفتگو درباره پیشنهاد پدافند منطقه‌ای پیمان مرکزی در زمین و هوا ودریا و هماهنگی با پیمان ناتو به کار خود پایان داد.

۱۷ فروردین ماه ۱۳۴۵ برای بررسی پیرامون بنیاد کارخانه ماشین سازی سنگین ۱۵ کارشناس شوروی وارد تهران شدند. از دیدگاه وزارت اقتصاد کارخانه بزرگ ماشین سازی که از بودجه داده شده از سوی شوروی در منطقه مرکزی ایران و شاید در اراک ساخته خواهدشد. وزیر اقتصاد و با « ایزاکوساکو » نخست وزیر ژاپن دیدار کرد و پیرامون پیوندهای اقتصادی دو کشور گفتگوهایی به انجام رسید.

۱۷ فروردین ماه ۱۳۴۵ دکتر صفا رییس دانشکده ادبیات به آگاهی رساند که در سال ۱۳۴۶ دانشکده روزنامه نگاری دایر خواهد شد و دانشجویان از راه کنکور سراسری و راه یافتن به دانشکده ادبیات برگزیده خواهند شد. هم اکنون موسسه روزنامه نگاری دانشگاه تهران زیر سرپرستی ابوالفضل مرعشی مدیر کل روابط عمومی دانشگاه تهران در جای پیشین دبیرخانه دانشگاه با شمار زیادی دانشجو برپاست.

۱۷ فروردین ماه ۱۳۴۵ به آگاهی رسید که انجمن حمایت سوختگان که چندی پیش زیر ریاست عالیه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی بنیاد شده بود در آستانه سال ۱۳۴۵ آغاز به کار می‌کند. این انجمن بر آن است برای درمان کسانی که در آتش‌سوزی‌ها زخمی و سوخته شده‌اند در تهران یک بیمارستان مدرن برپاکند. بدین روی برای جلوگیری از سرگردانی بیماران، علیاحضرت شهبانو فرح اندیشه بنیاد انجمن حمایت از سوختگان با شورای عالی و هیات موسسین را به انجام رساندند. ریاست عالیه جمعیت با علیاحضرت شهبانو و هیات موسسین: سرکار علیه بانو فریده دیبا، دکتر منوچهر اقبال، نبیل سمیعی، دکتر صالح، دکتر خوشبین، دکتر اصانلو، دکتر وکیلی مصداقی، دکتر منوچهریان می‌باشند. از سوی علیاحضرت شهبانو ۶٬۵۰۰۰۰۰ ریال به این انجمن پیشکش شد. بر پایه اساسنامه بنیادگذاری انجمن حمایت سوختگان همه جراحان پلاستیک کشور هموندی افتخاری این جمعیت را خواهند داشت و به رایگان جراحی پلاستیک آسیب دیدگان سوختگی را انجام می‌دهند.[۳]

۱۷ فروردین ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر از یکان‌های نظامی مرکز زرهی گردان‌های هوابرد مرکز پیاده لشکر فارس و بخش‌هایی از دانشگاه پهلوی بازدید کردند. در بازدید از دانشگاه پهلوی شاهنشاه به رییس دانشگاه و استادان و دانشجویان فرمودند:

ما به این جوانان تحصیلکرده برای نوسازی کشور که پایه اصلاحات اساسی آن ریخته شده است نیاز فراوان داریم، زیرا اینها هستند که با معلومات و تجربیات و کارهای مثبت خود چه در هنگام تحصیل و چه پس از فراغت از تحصیل می‌توانند برای مملکت خویش که اینک در حال گذراندن دوران تحولی است، افرادی سودمند واقع شوند.

۱۸ فروردین ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر نیمروز از نیروگاه شماره ۲ برق شیراز بازدید کردند. جلوی در ورودی نیروگاه مهندس یمین افشار رییس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت برق برق منطقه‌ای و مهندسین و کارکنان از شاهنشاه پیشباز کردند. مهندس یمین افشار پس از خوش‌آمدگویی گزارشی پیرامون گسترش پروژه‌های برق در استان فارس و به ویژه درباره توربین گاز شیراز به آگاهی همایونی رسانید. سپس شاهنشاه آریامهر از شیراز رهسپار ممسنی شدند. شاهنشاه از فرودگاه تا یک کیلومتر را پیاده از میان مردم گذشتند و آنگاه با خودرو رهسپار پارک ولیعهد و کارخانه قند ممسنی شدند و از کارهای عمرانی کشاورزی و کارخانه قند ممسنی بازدید فرمودند. آنگاه اعلیحضرت از مزرعه نمونه دانشکده کشاورزی وابسته به دانشگاه پهلوی در « باجگاه » در ۱۵ کیلومتری شیراز بازدید کردند. شاهنشاه به شیراز بازگشتند و از بخش‌های گوناگون بیمارستان نمازی بازدید فرمودند. ۱۹ فروردین ماه شاهنشاه از شیراز با هواپیمایی که خود خلبانی آن را می‌نمودند در فرودگاه بندرعباس بر زمین نشستند در خیابان‌های بندرعباس هفده تاق نصرت باشکوه برپا شده بود و روستاییان با سازهای محلی در سراسر شهر پایکوبی و نغمه‌خوانی می کردندو در پاسخ به پرسش‌های شاهنشاه شهردار بندرعباس به آگاهی همایونی رسانید که بندرعباس بیش از ۵۰٬۰۰۰ تن جمعیت دارد و نزدیک به ۵۰ لیتر آب پالایش شده هر خانواده مصرف می‌کند. شاهنشاه فرمودند کم است و باید ترتیبی داده شود که آب دریا پالایش و نوشیدنی شود. که همان پایه پروژه شیرین کردن آب برای مردم جنوب ایران شد. روستاییان با پوشاک زیبای محلی با نواختن ساز و دهل آواز می‌خوانند و دست افشانی می‌کردند. شاهنشاه از پایگاه دریایی بندرعباس و بیمارستان و کوی افسران بازدید کردند. شاهنشاه ساعت ۱۴ و سی دقیقه راهی بندر بوشهر شدند. شاهنشاه از میان پیشبازکنندگان گذشتند و از آنان پرسش‌هایی فرمودند. در سراسر راه مردم با فریادهای « جاوید شاه » و ریختن گل در برابر خودروی همایونی چنان ابراز شور و هیجان به شاهنشاه خود نشان دادند که بی همانند بود. شاهنشاه کارهای عمرانی و آبادانی بندر بوشهر بازدید فرمودند و ساعت ۱۸ و سی دقیقه به شیراز بازگشتند. ۲۰ فروردین ماه سفر شاهنشاه به شیراز و جنوب کشور پایان یافت و شاهنشاه به تهران بازگشتند.

۱۸ فروردین ماه ۱۳۴۵ امیرعباس هویدا نخست‌وزیر از « تولید دارو » به همراه دکتر شاهقلی وزیر بهداری و مهندس نیازمند معاون وزارت اقتصاد دیدن کرد و گفت که دولت از صنایع داخلی پشتیبانی می‌کند. دکتر کاظم خسروشاهی پس از خوش‌آمدگویی گزارش رسایی درباره کارخانه به نخست وزیر داد. گفته شد که در تولید دارو ۱۳۴۰ کارگز و کارمند و مدیر کار می‌کنند و ۲۴۰ تن از آنان دکتر و مهندس و لیسانسیه هستند. تولید دارو دارای لابراتوار کنترل و پژوهش که در آن با کمک مدرن ترین ابزار و دستگاه‌ها آزمایش‌های فیزیکی، شیمیایی، بیولوژی، میکروبیولوژی ، سم شناسی انجام می‌شود. پس از بازدید از لابراتوار کنترل نخست وزیر ار دیگر یکان‌های دارویی، آرایشی بهداشتی و پتروشیمی که در آن فرآورده‌های تیدی ساخته می‌شود بازدید نمود. آنگاه نخست وزیر و همراهان و مدیران کارخانه به درمانگاه خیریه تولید دارو که در کنار کارخانه تولید دارو ساخته شده بود رفتند و از بیماران دیدن کردند. نخست وزیر در پایان به مدیران و کارکنان تولید دارو تهنیت گفت و پیشرفت کارخانه که پیشرفت مملکت است خواستارشد.

سالروز رویداد شوم ۲۱ فروردین ماه

رییس صنف کاشی‌سازان در سالروز جانباختگان گارد شاهنشاهی چامه‌های سروده خود را می‌خواند
از راست:پدر و سه فرزند استوار باباییان و فرزند استوار لشکری با پوشاک مشکی
AssassinAttentatReport21Farvardin1345.jpg
راه‌پیمایی آموزگاران در روز ۲۱ فروردین ماه
نمایندگان آموزگاران در پیشگاه شاهنشاه

۲۰ فروردین ماه ۱۳۴۵ روز شنبه در آیین باشکوهی در امامزاده عبدالله از بنای یادبود دلیران جانباخته در رویداد شوم ۲۱ فروردین ماه ۱۳۴۴ سوءقصد به جان شاهنشاه در کاخ مرمر پرده برداری شد.[۴] در این آیین هزاران تن از مردم، اصناف، افسران و درجه‌داران ارتش شرکت داشتند. پس از پرده‌برداری از آرامگاه جانباختگان هزاران تن از اهالی تهران از بنای یادبود دیدن و آن را گلباران کردند. بنای یادبود درجه‌داران گارد شاهنشاهی را اصناف تهران در گورستان امامزاده عبدالله ساختند. بنای آرامگاه به شیوه معماری که به ۹ کاسه آوازه دارد و از زمان صفویه می‌باشد ساخته شده است و صنف کاشی‌سازان کاشی‌کاری آرامگاه را نمونه‌ای بی همتا از هنر کاشی‌کاری ایران کردند.[۵] این سوءقصد تنها به جان شاهنشاه نبود بلکه کنفدراسیون دانشجویان ایرانی برنامه فروپاشی کشور ایران و کشتن ۲۵ میلیون ایرانی و از میان برداشتن استقلال ایران و ایرانیان را ریختند و در تیر ماه ۱۳۴۵ با خمینی در نجف گفتگو کردند و وی را به عنوان رهبر انقلاب شومشان همان توطئه سرخ و سیاه برگزیدند.[۶]

۲۱ فروردین ماه ۱۳۴۵ بیش از ۲۰٬۰۰۰ از آموزگاران پایتخت در سالروز سوءقصد شوم به جان شاهنشاه در رژه پرشکوهی پیوند و همبستگی خود را با منشور انقلاب شاه و ملت نشان دادند و هنگامی که به خیابان پهلوی رسیدند کاخ مرمر را چون نگین انگشتری در میان گرفتند و به ابراز شور و عشق خود به میهن و شاهنشاه ایران دست زدند. در سراسر این زمان آتشِ آتشدان‌ها و ناردان‌ها (مشعل) همچنان فروزان بود و « سرود سلامتی شاهنشاه » نوای دل‌انگیزی مترنم بود و به همراه آن نوسان پرچم‌های رنگارنگ دبستان‌ها و دبیرستان‌های تهران بر بالای سر راه‌پیمایان در اهتزاز بود. راه‌پیمایی آموزگاران بسیار به سامان از استادیوم فرح آغاز شد. پیشاپیش آموزگاران ۲ تریلر و ۹ آتشدان فروزان و بزرگ نمایانگر ۹ اصل منشور انقلاب شاه و مردم قرارداشت. جلوی تریلر نخست فرتور بزرگی از شاهنشاه و جلوی تریلر دوم فرتور بسیار بزرگی از شهبانو و ولیعهد دیده می‌شد. افزون بر این، سدها تن با آتشدان پشت تریلرها و پرچمداران دبستان‌ها و دبیرستان‌های دخترانه و پسرانه راه می‌رفتند. پشت سر آنان در ردیف نخست استادان و دانشجویان دانشکده پلی تکنیک، دانشسرای عالی و هنرسرایعالی قرارداشتند. پس از دانشکده پلی تکنیک بیش از ۲ هزار دانشجویان مرکزهای تربیت معلم عاصمی، حشمتیه غیاثی، آموزگاران آینده کشور، ابراز شور و هیجان می‌کردند. در کنار آموزگاران ناردان به دست، ۱۰۰ تن از دختران یکان‌های گوناگون فرهنگی سرود ویژه ۲۱ فروردین را با سدایی دل انگیز و رسا می‌خواندند. پژواک سرود تا دوردست‌ها به گوش می‌رسید و موجی از هیجان در دل‌های میهن‌پرستان پدیدآورده بود. آموزگاران سرود را چاپ کرده و میان مردم پخش می‌کردند. افزون بر دسته سرودخوانان، دسته‌های بی شمار موزیک در راستای رژه آموزگاران آهنگ‌ها و مارش‌های سرورانگیز می‌نواختند و از اینکه شاهنشاه در چنین روزی از خطر بزرگی رسته‌اند، شادی می‌کردند. رویهم رفته در ردیف آموزگاران ۱۲۰۰ پرچمدار، نماینده ۱۲۰۰ مرکز آموزشی پایتخت رژه می‌رفتند. آرنگ‌های (شعار) آموزگاران چنین بود: معلم می‌گوید راه شاه راه سعادت و خوشبختی - معلمان ایران روز ۲۱ فروردین را جلوه حق می دانند - نیست بیهوده شه‌پرستی ما ، که به شه بسته است هستی ما - شاهنشاه آریامهر همواره قرین پیروزی و سلامت باد - معلمان کشور افتخار می‌کنند سربازان پیشرو انقلاب شاه و مردم هستند.

آموزگار از خیابان فرانسه و چهارراه امیراکرم گذشته وارد خیابان پهلوی شدند و به سوی کاخ مرمر سرازیر شدند. این سیل خروشان بلند پس از گذشتن از چهارراه پهلوی وارد خیابان سپه شد و از انجا وارد خیابان کاخ گردید. در خیابان کاخ نخست‌وزیر، وزیر آموزش و پرورش، تیمسار سپهبد نصیری و تیمسار سرلشکر مبصر رییس شهربانی کل کشور به پیشباز آموزگاران شتافتند و آموزگاران سرودخوانان از برابر آنان گذشتند. در برابر کاخ مرمر ابراز شور و شادی آموزگاران چنان به جوش آمد که کاخ مرمر را چون نگین انگشتری در میان آموزگاران قرار گرفت و فریادهای جاوید شاه خیابان‌ها را به لرزه درآورد. بیش از ۱۲۰۰ سبد گل از سوی همه آموزشگاه‌ها فراهم شده بود و به پهنه کاخ مرمر برده شد و کاخ مرمر گلباران شد. هنگامی که دختران و بانوان دانشجوی تربیت معلم عاصمی به جلوی کاخ مرمر رسیدند از ردیف بیرون آمدند و سرود ۲۱ فروردین ماه را خواندند و مردم با کف زدن‌ها و هورا کشیدن و جاوید شاه آنان را همراهی کردند. پس از پایان آیین رژه در ساعت ۱۲ و ۳۰ دقیقه کمیته برگزاری جشن‌های ۲۱ فروردین دربرگیرنده ۴۵ تن آموزگار برگزیده شده از میان آموزگاران پایتخت می‌باشد، به همراه دکتر هدایتی وزیر آموزش و پرورش به پیشگاه شاهنشاه باریافتند و آمادگی و از خودگذشتگی آموزگاران کشور را در اجرای منشور انقلاب شاه و مردم به آگاهی همایونی رساندند. شاهنشاه در این باریابی به آموزگاران فرمودند:[۷]

امروز برنامه مملکت کاملاً روشن‌است و همچنین وضع فعلی مملکت ما هم روشن‌است و شما نیز طبعاً چون به این راه عقیده و ایمان دارید، احساسات خودتان را در تأیید آن نشان دادید. از طرف دیگر، این ایمان و اعتقاد شما ما را امیدوارمی‌کند که محیطی که با دست شما در این مملکت اداره‌می‌شود، یعنی محیط آموزشی تربیتی و در واقع آن محیطی که روح و فکر و معلومات نسل آینده مملکت را مشخص و معین‌می‌کند، محیطی مناسب با آتیه درخشان کشور ما باشد. شما افراد را برای به‌دست‌گرفتن مسئولیتهای شخصی و فردی یا اجتماعی و دولتی طوری تربیت خواهیدکرد که حقیقتاً مؤمن به اصول انقلاب ایران و به تمام معنی مفید و مؤثر به حال کشور باشند.

در دانشگاه تهران و دانشگاه ملی

رژه پرشکوه آموزگاران پایتخت سی دقیقه پس از نیمروز به پایان رسید. ساعت ۱۱ و سی دقیقه بامداد دانشجویان دانشگاه تهران در باشگاه دانشگاه تهران گردآمدند و به مناسبت سالروز ۲۱ فروردین و نرسیدن گزند به جان شاهنشاه نیایش کردند. آنگاه نمایندگان دانشجویان هر دانشکده دسته گل‌های زیبایی را در پای تندیس شاهنشاه نمودند و آن را گلباران کردند. دکتر کنی معاون امور دانشجویان گفت: "شاهنشاه فرمودند ما در صدد هستیم که دانشگاهی داشته باشیم که بار دیگر ایران را به صورت مرکز علمی و تحقیقاتی جهان در آورد."

در دانشگاه ملی بامدادان دانشجویان به همراه استادان و مدیران هر دانشکده در آیین باشکوهی برای تندرستی شاهنشاه آریامهر شرکت کردند. نخست رییس دانشکده‌ها درباره چگونگی ثبات و امنیت کشور سخنرانی کردند. سپس برای تندرستی و پایندگی شاهنشاهی پر افتخار اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر دست به نیایش به درگاه خداوند برداشتند و خواستند که وجود فرخنده شاهنشاه دانش گستر ایران از گزند پیش‌آمدهای ناگوار در پناه بماند.

در سراسر کشور آموزگاران و طبقه‌های گوناگون مردم آیین نیایش را به جای آوردند و تندیس‌های شاهنشاه آریامهر را گلباران کردند.

۲۳ فروردین ماه ۱۳۴۵ ساعت ۹ بامداد در نخستین نشست علنی مجلس شورای ملی در سال نوین به ریاست مهندس ریاضی، رییس مجلس شورای ملی در آغاز پیرامون رویداد شوم ۲۱ فروردین ماه سال گذشته سخن گفت.[۸] آنگاه سخنرانی‌های نمایندگان بر پایه دستور درباره رخداد کاخ مرمر انجام یافت. آقای حقشناس با اشاره به رخداد سال گذشته و ابراز عشق به شاهنشاه و میهن از سوی مردم آذربایجان سخنان پرشوری را ابزار داشت. خواجه نوری لیدر فراکسیون پارلمانی ایران نوین نیز در همین زمینه سخن راند و سپس به پیشرفت‌هایی که در سراسر کشور انجام یافته است اشاره کرد و گفت در دهات حوزه انتخابیه بنده که تا چند وقت پیش رنگ طبیب و حمام را ندیده بودند، امروز همه چیز دارند. مهندس پروشانی، آقای بوشهری، تبریزی و کبیری نیز سخنانی ایراد کردند.

در این نشست مجلس شورای ملی درباره « رادیو پیک ایران » رادیوی حزب توده دستگاهی پلید گفتگو شد. [۹] نماینده مجلس آقای کبیری پرسش‌هایی کردند: خواهشمند است مقرر فرمایید به جناب آقای نخست‌وزیر اطلاع دهند در اجرای مواد ۱۵۲ و ۱۵۴ برای پاسخ به سؤالات زیر در جلسه علنی مجلس شورای ملی حضور به هم رسانند: ۱- محل استقرار رادیو پیک ایران در کدام‌یک از کشورهای جهان است و به وسیله چه دولتی اداره می‌شود؟ ۲- چند سال است رادیو پیک ایران مشغول فعالیت‌های تخریبی بر علیه کشور شاهنشاهی ایران می‌باشد؟ ۳- چه اقداماتی تاکنون از طریق سیاسی و فنی برای پایان دادن به گفتار رادیو پیک ایران و یا خنثی کردن آن صدای ضد ملی از طرف دولت شاهنشاهی ایران به عمل آمده است؟

۲۳ فروردین ماه ۱۳۴۵ به دستور شاهنشاه فرستنده رادیویی یک کیلوواتی شهر شیراز به فرستنده یک سد کیلوواتی دگرگون خواهد شد تا همه اهالی استان فارس بتوانند به رادیو گوش فرادهند.

کتیبه بدست آمده در هفت تپه
آموزش دوچرخه‌سواری و دریافت گواهینامه
پیمان بازرگانی میان ایران و مجارستان دستینه‌می‌شود

۲۳ فروردین ۱۳۴۵ در « هفت تپه » شهر هزار ساله پیدا شد. شگفت انگیزترین برجای ماندنی باستانی ایران که نشانگر ۷۰۰۰ سال تمدن ایران است در هفت تپه خوزستان پیدا شد. ساختمان یک معبد دو اشکوبه که بیش از ۸۰ متر مریع پهنه آن است و دارای سالن‌های بی شماری است و نگاره‌های بسیار جالب هندسی بر دیوارهای آن به چشم می‌خورد که نشانگر آن است که در دوره ایلامی‌ها علم هندسه و پرگار وجود داشته، چندین آرامگاه و کتبیه از زیر خاک بیرون کشیده شده است. در این معبد بزرگ آرامگاه پادشاهان ایلامی و ابزار زندگی در این شهر به دست آمد. دکتر نگهبان رییس باستان شناسی کشور گفت بخشی از ابزار پیدا شده از دوره ایلامی‌ها است که نزدیک به سه هزار و پانصد سال پیش زندگی می کرده‌اند. در آرامگاه‌ها ۶ اسکلت پیدا شده که با گذشت قرن‌ها هم چنان سالم مانده‌اند.

در دل تپه دیگری به نام « ابوفادوا » سفال‌های با ارزش دیگری به دست آمده است که به ۶۵۰۰ سال پیش تعلق دارد. کتیبه‌ای نیز از ۷۰۰۰ سال پیش به یادگار مانده که سند افتخار و سرافرازی همه ایرانیان است.

۲۵ فروردین ماه ۱۳۴۵ هموندان کنگره شورای عالی پیشاهنگی ایران به همراه قدس نخعی وزیر دربار شاهنشاهی و رییس شورای عالی پیشاهنگی به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. در این باریابی قدس نخعی قطعنامه سومین کنگره پیشاهنگی را به آگاهی همایونی رساند. آنگاه شاهنشاه آریامهر فرمودند:[۱۰]

وظایف پیشاهنگی روشن و معین است. وظیفه اولیه شما انجام وظایفی است که برای شما در اساسنامه شما مقرر شده است می‌خواهم که در عین حال مطالعه کنید که اضافه بر انجام وظایف معین پیشاهنگی به چه طریقی این سازمان می‌تواند در نهضت ملت ایران به سمت رفع نواقص و ضمنا به سمت پیشرفت وارد بشود. امروز توجه ما به چند چیز معطوف است که میل داریم هر چه زودتر در این رشته نواقص ما برطرف بشود. یکی تصمیم بزرگ البته مشکل ولی تصمیم خلل ناپذیر ما است در برانداختن بلای بیسوادی - میل دارم مطالعه بکنید که سازمان پیشاهنگی یا به طور سازمان یا افراد پیشاهنگ ایران به طور انفرادی و دسته جمعی به چه طریقی می‌توانند وارد این مبارزه بشوند. ... اضافه بر وظایف عادی خود بتوانید انجام بدهید و به خصوص پیشاهنگ‌هایی که در روستاها زندگی می‌کنند راهنمای مردم در اصول اولیه بهداشت است. یعنی کارتان را فقط محدود به تعلیم دادن افراد پیشاهنگ در دستجات خودتان نکنید بلکه هر جایی که دستتان می‌رسد با کمک مسئولین محلی - با مشورت آنها - با تقسیم کار بین تمام افرادی که به عناوین مختلف از طرف دولت مشعول این کارها هستند سپاه‌های مختلف، مروجین کسانی که از طرف وزارت کشور به عناوین مختلف در روستاهای ایران مشغول هستند در این امر نیز شرکت بکنید ...

۲۵ فروردین ماه ۱۳۴۵ نخستین دختران حقوقدان ایران به کارآموزی و استخدام در وزارت دادگستری درآمدند. دانش‌آموختگان دانشکده حقوق: همادخت همایون، آذرنوش ملک - زهرا محتهدی - آدینه بنی مهدرانکوهی - میمنت چوبک - پروین خلیل‌زاده تبریزی - بهجت صفوی - منیژه فرزد - فرخندی صبی - زهرا خاوریان می‌باشند. دکتر افشار رییس دانشکده حقوق گفت اینک با تحولاتی که در کشور روی داده من اطمینان دارم که دختران حقوقدان با احساس ضرورت زمان و روخ وظیفه شناسی می‌توانند نقش خود را در جامعه سازی نوین به خوبی ایفا کنند که استحقاق رسیدن به حقوق از دست رفته را با رهبری‌های شاهنشاه آریامهر داشته‌اند.

۲۶ فروردین ماه ۱۳۴۵ رییس مجلس سنا و هشت تن از سناتورهای افغانی به فراخوان مجلس سنای ایران ساعت ۱۱ و پانزده دقیقه با هواپیمایی شرکت ملی ایران وارد فرودگاه مهرآباد شدند. در فرودگاه مهندس شریف امامی رییس مجلس سنا و هیات رییسه مجلس سنا، سفیرکبیر افغانستان و کارمندان سفارت افغانستان، عظیما رییس تشریفات وزارت امور خارجه و ملائکه مهماندار وزارت خارجه میهمانان گرامی کشور دوست و همسایه را پیشباز کردند. هیات پارلمانی افغانستان در آرامگاه اعلیحضرت رضا شاه بزرگ تاج گل‌های زیبایی در بزرگداشت پدر ایران نوین نهادند. پس از نیمروز هیات پارلمانی افغانستان از سد کرج دیدن کردند و آنگاه با رییس مجلس شورای ملی به گفتگو نشستند و از کتابخانه مجلس و مسجد سپهسالار بازدید کردند. شامگاه از سوی مهندس شریف امامی به سرافرازی ورود میهمانان ایران میهمانی شامی در هتل هیلتون برگزار شد. روز پسین ۲۷ فروردین ماه هیات پارلمانی افغانستان در کاخ مرمر به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. آنگاه از جواهرات سلطنتی و کاخ گلستان و پس از نیمروز از موزه ایران باستان دیدن کردند. میهمانان ایران برای بازدید از آثار تاریخی شیراز و اسپهان رهسپار این دو شهر شدند.

۲۷ فروردین ماه ۱۳۴۵ با پیام شاهنشاه آریامهر چهارمین کنگره سالانه انجمن متخصصین بیماری‌های زنان و مامایی ایران در سالن دانشکده ادبیات دانشگاه پهلوی گشایش یافت و روز ۲۹ فروردین به کار خود پایان داد. در پیام شاهنشاه که از سوی اسداله علم رییس دانشگاه خوانده شد، شاهنشاه فرمودند:[۱۱]

خوشوقتم که کنگره مامایی و زنان با بودن دانشمندان ایرانی و اندیشمندان و کارشناسان بزرگ کشورهای دیگر آغاز به کار می‌کند. امید ما آن است که گفتگوها و تلاش این کنگره در مسایلی باشد که به سلامت نسل‌های آینده مددکند و درنتیجه انسان‌های سالمتر و متفکرتری به‌وجودآورد. ...

۲۸ فروردین ماه ۱۳۴۵ مسافرین نوروزی می‌گویند اهواز نورانی ترین شهر خاورمیانه است.

والاحضرت اشرف پهلوی در بازدید از کارهای پیکار با بیسوادی در جنوب ایران
نمایندگان کارگران کشور نشان درجه اول کار را به شاهنشاه پیشکش می‌کنند
بازدید هیات بازرگانی امریکااز کارخانه رامبلر
هیات اقتصادی در بازدید از کارخانه جیپ ایران
شاهنشاه شبکه آبیاری سدکرج را می‌گشایند

۲۹ فروردین ماه ۱۳۴۵ قانون نامگذاری روز سوم اسفند به نام روز رضا شاه کبیر به تصویب مجلس سنا رسید. این قانون در روز ۱۹ اسفند ماه ۱۳۴۴ از مجلس شورای ملی گذشته بود.

۳۱ فروردین ماه ۱۳۴۵ نشست شورای وزیران سنتو با شرکت وزیران خارجه ترکیه، ایران، پاکستان، امریکا و انگلستان کار خود را آغاز کرد. شورای وزیران سنتو دو روز در آنکارا برگزار می‌گردد و سپس قطعنامه شورا در آنکارا به چاپ می‌رسد.

۳۱ فروردین ماه ۱۳۴۵ به دنبال پیداکردن یک شبکه پنهانی حزب منحله توده هشت تن از هموندان حزب منحله توده که در سال‌های پس از برچیده شدن حزب توده همچنان به جاسوسی و ویران سازی ایران سرگرم بودند دردادگاه عادی شماره یک دادرسی نیروهای مسلح شاهنشاهی دادرسی شدند. دو تن از انیرانیان ستوان دوم پیشین پرویز حکمت جو و علی خاوری به اعدام و شش تن به نام‌های: ۱- تقی معتمدیان ۲- عبداله محرم‌زاده ۳- اصلان برهمن ۴- سلیمان دانشیان ۵- اباذر ۶- جعفر نجاریان ۷- عزیز اولنج به یک سال تا هفت سال محکوم شدند.

ستوان دوم پرویز حکمت جو جزو افسران سازمان نظامی حزب منحله توده بود که پس از لو رفتن این سازمان در شهریور ماه ۱۳۳۳ با شماری از کمونیست‌های هم اندیش خود متواری شد و از کشور فرارکرد. پرویز حکمت جو پس از کودتای عبدالکریم قاسم در عراق به همراه شماری دیگر ماموریت می‌یابد که برای کمونیست‌ها در کشور عراق پروپاگاند کند و به دنبال آن به پیشنهاد رهبران حزب منحله توده در شوروی و آلمان شرقی برای جاسوسی به ایران فرستاده شد و پس از زمانی به برلین شرقی بازگشت. حکمت جو دوباره به ایران بازگشت و به همراه علی خاوری که از سال ۱۳۲۵ به شوروی رفته بود و سه سال هم گوینده رادیو پکن در دشنام‌گویی و دروغ پراکنی علیه ایران بود، وی به همراه گروهی از رفقای حزبی خود به شمال کشور رفتند و درباره برپایی دسته‌های مسلح دهقانی بررسی کردند و گزارشی نوشتند و قرار شد که گزارش را به رهبران توده به آلمان شرقی بفرستند. چون فرستادن گزارش از راه پست شدنی نبود، قرار شد که علی خاوری را با گزارش‌های لازم به آلمان شرقی بفرستند. برای انجام این توطئه چند تن از هموندان حزب منحله توده به آستارا رفتند و به هنگام بیرون رفتن از ایران دستگیر شدند. پرونده این ویرانسازان ایران در ۱۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ از دادستانی ارتش به دادگاه شماره ۲ اداره دادرسی به ریاست تیمسار سرلشکر مروستی فرستاده شد.

۳۱ فروردین ماه ۱۳۴۵ سخنگوی سازمان ترویج کشاورزی به آگاهی رساند که سومین دوره چهار ماهه آموزش ۸۰۶ لیسانسیه و دیپلمه سپاه ترویج و آبادانی به پایان رسید. از میان این گروه ۱۰۹ تن لیسانسیه غیرکشاورزی در وزارت آبادانی و مسکن و ۱۶ تن دیپلمه در مرکز آموزش حرفه‌ای ارتش و ۲۰۰ تن لیسانسیه در سازمان اصلاحات ارضی خدمت می‌کنند. دیگر سپاهیان برای دیدن یک دوره آموزش عملی کشاورزی در اردوی یک ماهه کرج با بهره‌مندی از تاسیسات کشاورزی کرج برای بالابردن آگاهی و دانستنی کشاورزی آموزش خواهند دید.

۳۱ فروردین ماه ۱۳۴۵ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی برای بازدید از کارهای آموزشی کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی رهسپار جنوب کشور شدند.مذاکرات مجلس شورای ملی ۶ اردیبهشت ۱۳۴۵ سفر والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی رییس کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی به جنوب ایران در روز ۱ اردیبهشت ماه همواندان کمیته پیکار با بیسوادی آبادان و سپس هموندان شورای عالی زنان به پیشگاه والاحضرت باریافتند و نشست شورای عالی زنان برگزار شد. نیمروز والاحضرت اشرف در گردهم‌آیی فرهنگیان آبادان در باشگاه نفت سخنانی ایراد کردند و فرمودند:

...این اعتقاد شاهنشاه ماست که بدون بسط دانش و سواد کار انقلاب اجتماعی ایران متوقف خواهد ماند و برنامه‌های توسعه اقتصادی به ثمر نخواهد رسید. شاهنشاه به دهقانان زمین اعطا کرده‌اند و افق‌های تازه‌ای بر روی کارگران گشوده‌اند. زنان را آزاد کرده‌اند و مردم را در هر موقع و مقام به راهی هدایت نموده‌اند که پایان آن جز بهبود وضع عمومی کشور و سعادت فردفرد ملت ایران نخواهد بود. غلبه بر بیسوادی و مجهز ساختن زنان و مردان با سلاحی که به کمک آن هر فرد بتواند جای شایسته خود را در جامعه به دست آورد حساس ترین مرحله در این تلاش عمومی است.... پیکار با بیسوادی در هر جا متکی به نیروی زنان بوده است. زنان ایران دریافته‌اند که در این پیکار میدان فعالیت واقعی خود را پیدا خواهند کرد وبه زندگی‌های خود و هم میهنانشان رونق تازه خواهند بخشید. زنان و مردان مناطق نفت خیز این مبارزه شما را به خود می‌خواند و ما همه چشم به شما دوخته‌ایم.

۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه در مصاحبه با خبرگزاری یونایتدپرس اینترنشنال فرمودند:[۱۲]

... هیچ خطری ثبات ایران را تهدید نمی‌کند مگر آنکه تجاوزی از خارج صورت بگیرد. اما خطری که واقعا درین منطقه از جهان وجود دارد این است که تا چه مدت سیاست خرابکاری و یا سیاست ارعاب و عوام فریبی سیاسی می‌تواند ادامه یابد. البته می‌توانیم بگوییم که اثر این سیاست در حال کاهش است و مردم بیش از پیش آن سوی حجاب دروغ را می‌بینند. با این وصف هنوز خطر خرابکاری و نفوذ مسلحانه بی معنی امپریالیستی یا امپریالیستی جدید را در این منطقه از جهان دنبال می‌کنند وجود دارد لازم نیست من از کشوری که این سیاست را تعقیب می‌کنند نام ببرم زیرا دهسال یا بیشتر است که ما گرفتار مظاهر و آثار این سیاست هستیم. ...

۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ نمایندگان کارگران، دبیران سندیکاهای کارگری تهران و شهرستان‌ها به همراه خسروانی وزیر کار و امور اجتماعی، مدیر عامل سازمان بیمه‌های اجتماعی و رییس بانک رفاه کارگران و معاونان وزارت کار برای پیشکش « نشان درجه اول کار » به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. در این آیین وزیر کار گفت: تقدیم نشان درجه اول کار به حضور شاهنشاه نشانه دیگری است از پیوند ناگسستنی بین رهبر انقلاب و سربازان انقلاب. آنگاه یکی از نمایندگان کارگران نیز گزارشی به آگاهی شاهنشاه رسانید. سپس شاهنشاه آریامهر بیاناتی ایراد کردند و فرمودند:[۱۳]

نشان کار را که امروز از طرف کارگران ایران نزد من آورده‌اید باکمال خوشوقتی می‌پذیرم و از این بابت اظهار امتنان‌می‌کنم. موضوع کار و کارگری برای مملکت و جامعه ما هر روز اهمیت بیشتری پیدامی‌کند. به کرات گفته‌ام تعداد جمعیت فعلی مملکت که ۷۵ درصد آن در دهات و در روستاهای ایران زندگی می‌کنند، باید تا نسل دیگر یعنی تا تقریباً ۳۰ سال دیگر، از نظر نسبت معکوس بشود و لااقل ۷۵ درصد جمعیت این مملکت در شهرها و در کارگاهها و درقسمتهای صنایع و بازرگانی ایران مشغول بشوند، و چون در این مدت جمعیت مملکت بیش از دو برابر اضافه خواهدشد، پس ملاحظه‌می‌کنید که تا چه اندازه باید مشاغل جدید ایجادبشود. ولی صرفاً کافی نبود که ما کارخانه بسازیم. ماشین بیاوریم و یک عده‌ای هم بروند پشت ماشین بایستند و اسم کارگر روی آنها بگذاریم. باید قبل از هر چیز موضوع انسانیِ کار حل می‌شد. به همین جهت یکی از اساس انقلاب ششم بهمنِ ما، حل‌کردن موضوع انسانی و اهمیت گذاشتن به حیثیت فردی مثل یک بشر و یک انسان به طبقه‌ای است که اسم آن را طبقه کارگر می‌گذاریم. البته به‌خاطر دارید که در تمام صحبت‌ها و نطق‌ها و مجامعی که در آن مدت برگزارشد، همیشه این طبقه را به عنوان طبقه زحمتکش و شریف کارگر عنوان کردیم، برای اینکه حقیقتش همین است.

۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ وزیران امورخارجه کشورهای هموند پیمان سنتو گفتگوهای خود را پس از سه روز رایزنی و رسیدگی به ناسازگاری میان هند و پاکستان و هم چنین قبرس و شاخاب پارس (خلیج پارس) در آنکارا پایان دادند.

۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ قرارداد وام ۲۰۰ میلیون مارکی دولت آلمان غربی برای بنیاد برق فشار قوی سد سفیدرود در منجیل از سوی سفیر ایران در آلمان و نماینده بانک اعتبارات آلمان در فرانکفورت دستینه شد.

۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ هیات بازرگانی و گسترش صنعتی و کشاورزی امریکایی پس از گفتگو با بازرگانان و کارخانه‌داران و سران دولت شاهنشاهی ایران رهسپار کشور خود شدند. این هیات روز ۱۸ فروردین ماه وارد ایران شدند و از کارخانه‌های جیپ ایران و خودروسازی رامبلر که چهار گونه خودروی رامبلر می‌سازد دیدن کردند. جعفر اخوان رییس هیات مدیره شرکت جیپ و رامبلر از مستر وستلی رییس هیات و همران پیشباز کرد و آنگاه آقای فرزانه رییس کارخانه و مرتضی صالحیار آگاهی نیازین را به بازدیدکنندگان داد. مستر وستلی کارهای ارزنده کارخانه جیپ و رامبلر را ستود.

۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ موافقتنامه همکاری فنی و اقتصادی دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی یوگسلاوی در تهران دستینه شد. بر پایه این موافقتنامه دولت یوگسلاوی در پیاده کردن پروژه‌های اقتصادی با دولت ایران همکاری می‌کند و کارخانه، ماشین آلات و ابزار و دانستنی‌های فنی به ایران می‌دهد.

۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ آغاز کار بیست و هفتمین سال رادیو ایران در جشنی با بودن سرلشکر پاکروان وزیر اطلاعات و کارمندان وزارت اطلاعات و روزنامه نگاران خارجی و داخلی در هتل ونک برگزار شد. در این جشن نخست مهندس عاطفی گزارشی از کارهای رادیو ایران در درازای بیست و شش سال گذشته داد و درباره برنامه آینده رادیو سخنانی ایراد کرد. آنگاه سرلشکر حسن پاکروان گفت وزارت اطلاعات وظیفه سنگینی را عهده‌دار است چون باید فعالیت‌ها و اخبار کلیه وزارتخانه‌ها را به طرز صحیحی به اطلاع عموم برساند.

۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ علیاحضرت شهبانو ریاست عالیه انجمن فیلارمونیک تهران را پذیرفتند و پروانه اجرای اساسنامه نوین انجمن را که دربرگیرنده ۱۴ ماده می‌باشد دادند و هیات مدیره نوین انجمن برگزیده شدند: دکتر عبدالرضا نایینی رییس، ابراهیم کاشانی، فواد روحانی، ادوارد ژوزف ، دکتر جواد امنیی (هموند) ، حسن آذین فر (دیده‌ور) و دوشیزه کناریک آواکیان (دیده‌ور).

۵ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ ساعت ۱۰ بامداد شاهنشاه آریامهر شبکه آبیاری رود کرج را در قریه بیلقان در ۴ کیلومتری کرج گشودند. مهندس روحانی وزیر آب و برق و مهندس دیلمقانی مدیر عامل سازمان آب منطقه‌ای تهران گزارشی درباره شبکه آبیاری نوین به آگاهی همایونی رساندند.

۶ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر در پیامی که در پنجاهمین سالگرد آغاز کار « بنیاد خاور نزدیک » فرستادند، رییس‌های بنیاد و همه کسانی را که در درازای پنجاه سال گذشته به ملت‌های خاورمیانه خدمت کرده‌اند ستودند. پیام شاهنشاه از سوی دکتر خسروانی سفیر کبیر شاهنشاهی در واشنگتن در میهمانی شامی که در نیویورک برپاشده بود خوانده شد. شاهنشاه در این پیام فرمودند:[۱۴]

خدمات بنیاد خاور نزدیک به توسعه دانشکده کشاورزی اهواز از بدو تأسیس بر همه مشهوداست، ولی من می‌خواهم مخصوصاً به کمک و مساعدت بنیاد مذکور به مردم منطقه زلزله‌زده قزوین در سال ۱۹۶۲ اشاره‌کنم، زیرا در نتیجه مساعی بنیاد خاور نزدیک بود که هفت مدرسه و یک درمانگاه در آن منطقه از طرف مردم آمریکا دایرگردید تا امر فرهنگ و بهداشت مختل نماند.

۶ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ سخنگوی دربار شاهنشاهی به آگاهی رساند که:

به منظور حفظ و نگاهداری آرامگاه اعلیحضرت رضا شاه کبیر و خیرات و مبرات مربوط بدان، شاهنشاه آریامهر، موقوفه‌ای به نام موقوفه آرامگاه خاندان پهلوی از اموال شخصی خود تخصیص دادند. طبق فرمان همایونی آقای محمدجعفر بهبهانیان به تولیت این موقوفه مفتخر شده‌اند.

۶ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ شرکت ملی نفت ایران برای خرید ۳۵۰ تا ۴۰۰ تن لوله گاز فولادی نیازین برای لوله کشی خط سراسری گاز از بهبهان تا جلفا پیشنهاد مناقصه آن را دادند. دو کمپانی پرآوازه ژاپنی به نام‌های « سومی تومو » و « نی پون کوکان کایشان » از کمپانی‌هایی که برای دادن پیشنهاد فراخوانده شده‌اند. با اینکه بررسی‌ها از ساوه تا جلفا به گردن شوروی است اما لوله‌های مورد نیاز از سوی کشور ایران خریداری می‌شود.

۷ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ در آیین باشکوهی نخستین کلنگ ساختمان نوین خوابگاه دانشجویان اسپهانی در تهران به نام نامی شاهنشاه آریامهر از سوی حسین همدانیان در کوی دانشگاه بر زمین زده شد. در این آیین مهندس ریاضی رییس مجلس شورای ملی، دکتر جهانشاه صالح رییس دانشگاه و رییس دانشکده‌ها، مهندس سدهی معاون سازمان برنامه و دبیر جمعیت دوستداران اسپهان، مهندس پارسا استاندار اسپهان، نمایندگان مجلس و شماری از استادان و دانشجویان و بزرگان بودند. کار ساختمان این خوابگاه با پشتکار کانون دانشجویان اسپهانی در تهران و پشتیبانی حسین همدانیان و جمعیت دوستداران اسپهان سازمان یافته است. این خوابگاه یک اسپهان کوچک با همه هنر و دیدنی‌هایش در تهران در کوی دانشگاه برپا می‌شود.

زادروز والاحضرت شاهپور علیرضا پهلوی

والاحضرت علیرضا در آغوش پدر شاهنشاه ایران
شادمانی خانواده شاهنشاهی ایران
والاحضرت ولیعهد، والاحضرت فرحناز و والاحضرت علیرضا پهلوی
هیات نمایندگی و سفیر مراکش و مهندس اصفیا مدیر عامل سازمان برنامه در پیشگاه شاهنشاه
رییس مجلس ملی پاکستان و نمایندگان در پیشگاه شاهنشاه
شاهنشاه در سفر به گرگان به سوی ترن شاهنشاهی می‌روند
شاهنشاه مرکز تلفن گرگان را می‌گشایند
شاهنشاه با نخست‌وزیر تلفنی گفتگومی‌کنند
شاهنشاه سند مالکیت زمین‌ها را به کشاورزان گرگان می‌دهند
فریدون فرخزاد یکی از رییس‌های انجمن فرهنگی حافظ مونیخ
شهبانو، والاحضرت اشرف و هویدا در کنگره بین‌المللی زنان
پیام شاهنشاه آریامهر به سمینار مواد خوراکی و بهداشت تغذیه
شهبانو در جشن کاخ گلستان برای کنگره بانوان
هویدا نخست‌وزیر در نشست اتاق بازرگانی

اعلامیه دربار شاهنشاهی

وزیر دربار شاهنشاهی با نهایت مسرت به اطلاع عموم می‌رساند که خداوند متعال در روز پنجشنبه ۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ ساعت هشت و نیم بامداد به شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران نوزادی پسر عنایت فرموده است.
برای عرض شادباش این مولود خجسته به پیشگاه مبارک اعلیحضرتین نیز در سالن وزارت دربار شاهنشاهی، دفتر ویژه گشوده خواهد شد که هیات دولت، افسران ارشد ارتش شاهنشاهی، نمایندگان مجلس و نمایندگان شهر از ساعت ۱۰ تا ۱۲ صبح روز پنجشنبه ۸ اردیبهشت ماه و هیات نمایندگان سیاسی از ساعت ۱۱ تا یک ساعت بعد از ظهر امروز در کاخ وزارت دربار با لباس ژاکت برای امضا حضور به هم رسانند.
وزیر دربار شاهنشاهی - حسین قدس نخعی

شلیک ۲۱ تیر توپ به پایتخت مژده داد شهبانو به آرزوی خودشان که داشتن پسر دیگر بود رسیدند.

به مناسبت زاده شدن فرخنده دومین پسر شاهنشاه آریامهر وزارت دادگستری پیشنهاد بخشش ۶۰ زندانی را داد. سیل پیام‌های تهنیت پادشاهان، پرزیدنت‌ها و سران و رییس‌های کشورهای جهان به شاهنشاه و شهبانو روان شد.

نخستین اعلامیه پزشکی

در ساعت هشت و نیم صبح پنجشنبه ۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ خداوند تبارک و تعالی نوزادی پسر به علیاحضرت شهبانو عطا فرمودند وزن نوزاد ۳٬۸۵۰ کیلوگرم. وضع مزاجی علیاحضرت و نوزاد کاملا سالم و رضایت بخش است - پزشک مخصوص علیاحضرت دکتر جهانشاه صالح

از سوی مردم ایران سدها سبدگل زیبا به کاخ شاهنشاهی ایران برده شد و به پیشگاه شاهنشاه و شهبانو پیشکش شد. مردم ایران کاخ شاهنشاهی ایران را گلباران کردند.

چامه سراییده شده از سوی ابراهیم صهبا:

قلب ملت شاد شد از پرتو لبخند شاه

چشم ما روش به روی چارمین فرزند شاه
از دل و جان تهنیت بر شاه و شهبانو دهیم
چون بود با ملک و ملت جاودان پیوند شاه


۱۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ به فرمان شاهنشاه آریامهر سازمان جلب سیاحان برای گسترش صنعت جهانگردی یا توریسم در ایران بنیاد نهاده شد.[۱۵] جمشید آموزگار وزیر دارایی پس از بازگشت از کنفرانس اوپک در گفتگو با خبرنگاران گفت که در این کنفرانس درباره تقسیم اضافه تولید سال ۱۹۶۶ کشورهای هموند اوپک گفتگو شد و ایران توانست در این تقسیم بندی بزرگترین سهمیه را به دست آورد.

۱۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ به فرمان شاهنشاه آریامهر بودجه نظامی یک روز ایران برای پیکار جهانی علیه بیسوادی ویژه شد و به یونسکو داده شد.[۱۶][۱۷] شاهنشاه پیام‌هایی برای مدیر کل یونسکو[۱۸] و سران دیگر کشورها فرستادند و ابراز امیدواری فرمودند که همه ملت‌ها از این گام بزرگی که کشور ایران برداشته است دنباله‌روی کنند.[۱۹] در پی خوانده شدن پیام شاهنشاه آریامهر در شورای اجرایی یونسکو در پاریس نمایندگان کشورهای گوناگون در ستایش و پذیرش پیشنهاد والای شاهنشاه سخنانی ایراد کردند. رنه ماهو مدیر کل یونسکو در یک کنفرانس با رسانه‌های همگانی گفت بودجه نظامی کشورهای جهان بیش از ۱۷۰ هزار میلیارد دلار است اگر یک سیصد و شصت و پنجم این بودجه برای مبارزه با بیسوادی ویژه شود نیروی بُرنده و سهمگین در از میان برداشتن بیسوادی در جهان بوجود خواهد آمد.

۱۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ وزیر آب و برق در گزارشی درباره تولید نیرو و شبکه برق در ایران دورنمای آینده آن را روشن ساخت. بر پایه این گزارش در آغاز برنامه سوم پیشی بینی گردید که تولید نیروی برق در دروره برنامه سوم رویهم رفته ۷۹۴ مگاوات باید افزایش یابد که از آن ۱۶۴ مگاوات برای تهران، ۳۹ مگاوات برای صنایع نفت و ۳۲۲ نگاوات برای فراهم ساختن برق نیازین صنایع در سراسر کشور است. ۱۴٪ از نیروی آب و بیش از ۲۰٪ از مولد دیزلی و ۵۶٪ از نیروی بخاری بدست خواهد آمد.

۱۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ پیمان بازرگانی ایران و مجارستان برای سه سال در وزارت اقتصاد دستینه شد. بر پایه این قرارداد داد و ستد دو کشور در سال نخست به ۱۳ میلیون دلار، در سال دوم ۱۴ میلیون و ششصد هزار دلار، و در سال سوم ۱۶ میلیون و سیصد هزار دلار خواهد رسید.

۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ روزنامه گاردین چاپ لندن نوشت: فرمان شاهنشاه آریامهر درباره ویژه ساختن یک روز از بودجه نظامی ایران برای مبارزه جهانی با بیسوادی بار دیگر رهبران کشورهای غنی تر را متوجه این نکته که هنوز دو پنجم از مردم جهان از نعمت خواندن و نوشتن بی‌بهره‌اند. شاهنشاه در کشور خود آنچه را که در اندیشه دارند به انجام رسانده‌اند و برنامه گسترده‌ای را برای مبارزه با بیسوادی به اجرا گذاشته‌اند.

۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ رییس مجلس ملی پاکستان و ده تن از نمایندگان مجلس ملی آن کشور برای هفت روز بازدید وارد تهران شدند.

۱۵ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ مجلس شورای ملی از نوآوری شاهنشاه آریامهر درباره مبارزه جهانی با بیسوادی ستایش کرد. در این نشست امیرعباس هویدا نخست وزیر لایحه پرداخت یک روز از بودجه نظامی کشور به یونسکو را به مجلس شورای ملی داد.[۲۰] [۲۱]

۱۵ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ رییس مجلس ملی پاکستان به همراه هموندان هیات پارلمانی پاکستان به پیشگاه شاهنشاه باریافتند.

۱۷ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ هیات اقتصادی کشور مغرب به ریاست وزیر عمران و برنامه‌ریزی و پنج تن از بزرگان اقتصادی آن کشور وارد تهران شد تا گفتگوهای پیشین هیات را با بلندپایگان دولت ایران دنبال کند. هیات نمایندگی و سفیر مراکش به همراه مهندس اصفیا مدیر عامل سازمان برنامه به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. در روز ۲۵ اردیبهشت ماه پیمان بازرگانی ایران و مغرب میان نمایندگان دو کشور در کاخ نخست‌وزیری دستینه شد. بر پایه این قرارداد کارشناسان ایرانی درباره عمران مغرب با کارشناسان آن کشور همکاری خواهند کرد.

۱۷ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ پیوند تلفنی کاریر میان گالیکش - گنبدکاووس و گالیکش - تهران در آیینی به راه افتاد.

۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ سخنگوی دربار شاهنشاهی به آگاهی رساند برای کمک به مبارزه با بیسوادی در کشور یک روز از حقوق خود و والاحضرت ولیعهد را به کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی پیشکش کردند.

۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ در نمایشگاه کارهای دستی زندانیان آقای نبیل رییس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو فرش بافت زندانیان را به دستور شهبانو خریدند. شهبانو در گشایش مجمع عمومی انجمن حمایت زندانیان پیامی فرستادند و فرمودند:

بدون تردید همه کسانی که به اتهام ارتکاب جرم به زندان محکوم می‌شوند، غیرقابل اصلاح نیستند، چه بسا افرادی که برای نخستین بار دچار بند زندان شده‌اند ولی وجدانشان بیدار و از آنچه بر آنان گذشته نادم و پشیمان هستند، اینان استحقاق کمک و هدایت دارند و نباید محیط زندان طوری باشد که ندای وجدانشان را خاموش نماید و پلیدی و زشتکاری بر روح آنان غلبه کند.

۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ گروهی از زمین شناسان شوروی وارد تهران شدند. این گروه به کمک کارشناسان ایرانی روی کان‌های ذغال سنگ و آهن ایران پژوهش و بررسی می‌نمایند. پیمان میان بلندپایگان وزارت اقتصاد ایران و کارشناسان ماشین سازی شوروی دستینه شد. بر پایه بررسی‌های کارشناسان شوروی و ایرانی درباره گزینش جای ساختن کارخانه ماشین سازی ، اراک بهترین شهر برای بنیاد کارخانه برگزیده شد. گنجایش سالانه کارخانه ماشین سازی اراک که بر پایه قرارداد ذوب آهن با همکاری شوروی پایه گذاری می‌شود بیش از ۳۰ هزار تن می‌باشد.

۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ با پیام شاهنشاه آریامهر کنگره جراحی دانشکده پزشکی مشهد گشایش یافت.

۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر برای بازدید از برنامه‌های عمرانی و دادن سندهای مالکیت شماری از کشاورزان گرگان و گنبدکاووس و گفتگو با عشایر ترکمن سیل زده با ترن سلطنتی رهسپار گرگان شدند. شاهنشاه در یک خودروی روباز رهسپار شهر گرگان شدند در راستای راه ۲۵ تاق نصرت برپاشده بود و هزاران تن از مردم در دو سوی خیابان با ریختن گل و فریاد جاوید شاه به پیشباز شاهنشاه آمده بودند. زنان ترکمن با جامه زیبای محلی اسپند در آتش می‌ریختند. شهر گرگان از شور و هیجان مردم می‌لرزید. در آیینی که در پیشگاه شاهنشاه آریامهر برگزار شد شاهنشاه سندهای مالکیت ۳۴۰۰ خانوار روستایی را به نمایندگان آنان دادند. آنگاه به سالن شهرداری گرگان رفتند و از نمایشگاه فرتورهای گرفته شده به مناسبت ورود شاهنشاه دیدن کردند. پس از بازدید شاهنشاه از لشکر پنج گرگان، شاهنشاه سالن ورزشی سرپوشیده و تلفن خودکار گرگان را گشودند. ۲۱ اردیبهشت ماه شاهنشاه از جاهای سیلزده گرگان بازدید فرمودند و به میان مردم سیل زده رفتند و حال آنان را جویا شدند. به آگاهی شاهنشاه رسید که سیل کشاورزی جو و گندم و برخی خانه‌های روستایی را ویران ساخت ولی بی درنگ به دستور شاهنشاه جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران و دیگر سازمان‌ها به کمک سیلزدگان شتافتند. به دستور شاهنشاه برای سیلزدگان خانه‌های مدرن ساخته می‌شود.

جیووانی گرونکی پرزیدنت پیشین ایتالیا به همراه پروفسور « توچی » رییس انستیتوی فرهنگی ایتالیا به فراخوان دولت شاهنشاهی ایران وارد تهران شدند.

۲۰ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ مردم به دنبال نوآوری شاهنشاه در پیشکش کردن یک روز حقوق خود و ولیعهد با پرداخت یک روز حقوق به پیکار با بیسوادی کمک می‌کنند. پیشاهنگان، کارگران کارخانه‌ها، شرکت واحد، شرکت شیلات، آموزگاران و دیگر طبقه‌های مردم یک روز درآمدشان را برای کمک به از میان برداشتن بیسوادی پیشکش کردند

۲۰ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ بر پایه تبصره ۱۹ قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۴ کل کشور برای پیاده کردن پروژه‌های عمرانی خوزستان کنسرسیوم ۶ میلیون لیره وام بدون بهره به ایران می‌دهد.

۲۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ بر پایه گزارش رسیده از آلمان غربی در گشایش « انجمن روابط فرهنگی حافظ » جشنی در هتل بایریشر هوف [۲۲] مونیخ برگزار شد. رییس افتخاری این انجمن که برای گسترش ادب و فرهنگ ایران در آلمان بنیاد نهاده شده است با شاهزاده خانم پیلار فون بایرن [۲۳] دختر فردیناند فون بایرن و خواهرزاده آلفونس سیزدهم پادشاه پیشین اسپانیا و آقای فریدون فرخ زاد برنده جایزه ادبیات سال ۱۹۶۴ آلمان می‌باشد. دیگر هموندان این انجمن دکتر شیروانی، دکتر تقوی، دکتر مهرپویان، دکتر انصاری، محمدعلی جمال زاده و شمار بسیاری از بزرگان آلمان، روزنامه نگاران، نویسندگان و وابستگان به خاندان پادشاهی آلمان می‌باشند. آرمان این انجمن گسترش و شناساندن فرهنگ ایران با برگزاری نمایشگاه‌هایی از کار نگارگران، برگردان کتاب‌های نویسندگان و چامه سرایان معاصر ایران و برپایی هفته فیلم و دست افشانی ایرانی می‌باشد.

۲۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۴ دانشسراهای عالی وزارت آموزش و پرورش در مشهد، شیراز، تبریز و اسپهان از اول مهر ماه گشایش خواهد یافت. در اداره جغرافیایی ارتش از تندیس شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران پرده برداری شد. اداره جغرافیایی ارتش همزمان با ارتش نوین ایران به دست توانای اعلیحضرت رضا شاه بزرگ بنیادگذاری شد و تنها سازمانی است که نه تنها کار نظامی خود را از دیدگاه فراهم ساختن نقشه‌های مورد نیاز یکان‌های نیروهای مسلح شاهنشاهی در سراسر کشور انجام می‌دهد بلکه نقشه‌هایی را که وزارتخانه‌ها و سازمان دولتی و ملی در زمینه کارهای اقتصادی، صنعتی و کشاورزی بدان نیازدارند و هم چنین نقشه‌های نیازین برای به انجام رساندن پروژه‌های بزرگ برنامه‌های عمرانی را فراهم می‌سازد. برای ساختمان انستیتو الکترونیک دانشکده فنی دانشگاه تهران دولت آلمان ۸ میلیون تومان بابت بدهی آلمان در زمان اشغال ایران به وسیله ارتش بریتانیا و شوروی می‌پردازد. انستیتو الکتروتکنیک در کوی امیرآباد ساخته می‌شود. مهندس دورینگ رییس دانشکده برق آخن و ساتلر استاد آن دانشگاه و مهدی بازرگان رییس دانشکده فنی [۲۴] در دفتر کار دکتر صالح رییس دانشگاه تهران برای بنیاد انستیتو به گفتگو نشستند.

۲۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ نخستین نشست کنگره شورای بین‌المللی زنان در کاخ وزارت امور خارجه در پیشگاه علیاحضرت شهبانو و والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی گشایش یافت. شهبانو در سخنانی به پیشرفت‌های زنان ایران در درازای سی سال گذشته اشاره فرمودند و ابراز شادمانی کردند که زنان ایران در همه گوشه‌های زندگانی کشورشان نخش دارند. در این کنفرانس شاهدخت اشرف پهلوی ریاست شورای عالی جمعیت‌های زنان، سرکار علیه بانو فریده دیبا، هویدا نخست وزیر و دکتر اقبال و چند تن از وزیران و رییس‌های دو مجلس و شماری از بزرگان کشوری و بانوانشان بودند. هنگام ورود شهبانو به تالار کنفرانس بیش از ۳۰۰ تن از نمایندگان ۶۰ کشور جهان از نژادها و ملیت‌های گوناگون با جامه‌های زیبای ملی خود برپاخاستند و ابراز شور و هیجان کردند. آنگاه والاحضرت شاهدخت اشرف سخنان رسایی به زبان فرانسه ایراد کردند و تاریخچه‌ای از کارهایی که برای زنان و پیشرفت‌هایی که در دوران شاهنشاهی اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ و اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر زنان ایران از آن بهره‌مند شده‌اند را بیان داشتند.

۲۵ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ به مناسبت پایان کندوکاو علمی و باستان شناسی هیات‌های مشترک ایران و فرانسه و ایران و امریکا در شوش نشستی در وزارت فرهنگ و هنر برگزار شد. در آغاز پروفسور گیرشمن باستانشناس نامی و رییس هیات فرانسوی سخنانی پیرامون خاک برداری و پیدا شدن گنجینه‌هایی از تمدن ۴۰۰۰ سال پیش در ایران ایراد کرد. وی افزود که با این خاک برداری‌ها در شوش نشان می‌دهد که ۴۰۰۰ سال پیش در ایران اصول شهرسازی بوده است و آب نیازین مردم از راه جویبارهای تنبوشه‌ای فراهم می‌گشته است. آنگاه پروفسور لوگاز از هیات کندوکاو انستیتوی علوم شرقی دانشگاه شیکاگو در ایران گفت که سومین فصل کندوکاو این هیات در چغامیش در نزدیکی دزفول در استان خوزستان به پایان رسیده است.

۲۵ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر نمایشگاه آثار هنری ایران را که در سالن مرکزی شرکت نفت برگزار شده بود گشودند. در این روز با پیام شاهنشاه باشگاه وکلای دادگستری ایران گشایش یافت.[۲۵] شاهنشاه در این پیام فرمودند:

وکلای دادگستری که مدافعین حقوق افراد هستند، در جوامع مترقی یکی از طبقات مؤثر در تأمین نظام اجتماع به‌شمارمی‌روند و بالاخص در هر جا عدالت اجتماعی بیشتر تأمین‌یابد، نقش این گروه بارزتر خواهدبود. به این جهت از وکلای دادگستری ایران انتظارداریم پس از انقلاب ملیِ ما و تحول بی‌سابقه‌ای که در کلیه شئون اجتماعی کشور حاصل گردیده‌است، بیش از پیش به مسئولیت و وظیفه خود متوجه باشند و از کمال تلاش و بذل جهد، که فریضه حتمی این طبقه روشنفکر در تأمین عدالت واقعی و لازمه تحقق آمال ملی برای به ثمررسیدن انقلاب و وصول به هدف مطلوب یعنی سعادت ملی و تعالی مملکت است، دقیقه‌‎ای فروگذارننمایند.

۲۷ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ قانون بورس اوراق بهادار از مجلس شورای ملی گذشت.

۳۰ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ با پیام شاهنشاه آریامهر پنجمین نشست شورای وزیران سازمان همکاری عمران منطقه‌ای[۲۶] گشایش یافت.[۲۷] شاهنشاه در این پیام فرمودند:

همبستگی کشورهای ایران و پاکستان و ترکیه متکی به نیازمندی‌های موقت سیاسی نیست، بلکه مرهون میراث معنوی و فرهنگی و تاریخی مشترکی است که آنها را به‌طرزی تزلزل‌ناپذیر به یکدیگر پیوندمی‌دهد. بنابراین شکی نیست که این سازمان وسیله‌ای برای گردآوری و بسیج نیروهای دولتها و مؤسسات و افراد طبقات مختلف در رشته‌های عمده فعالیتهای اقتصادی خواهدماند.

وزیران خارجه ایران، ترکیه و پاکستان چندین پروژه مشترک چون بنیاد کارخانه آلومینیوم سازی، همکاری پاکستان و ترکینه در صنایع نفت و پتروشیمی ایران، بنیاد شرکت کشتیرانی مشترک، بستن پیمان‌های نوین بازرگانی و ترانزیت و دستینه کردن پیمان اقامت پیشنهاد شده از سوی شورای برنامه ریزی را پذیرفتند. هیاتی دربرگیرنده ۲۰ کارشناس در شورا برگزیده شدند.

۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ کنفرانس اتاق‌های بازرگانی ایران با پیام شاهنشاه آریامهر در اسپهان گشایش یافت.[۲۸] شاهنشاه در این پیام فرمودند: سرمایه‌گذاری دستگاه‌های دولتی در بعضی از رشته‌های صنعتی مانند ذوب‌آهن و پتروشیمی مغایر سیاست اصلی ما نبوده، بلکه به منزله راهنمایی و تشویق بخش خصوصی به تصدی این قبیل صنایع می‌باشد، و در حقیقت آرزوی قلبی ما این است که روزبه‌روز فعالیتهای بخش خصوصی توسعه یابد و وظیفه دستگاه‌های دولتی به ارشاد بخش مذکور و تهیه طرحهای اقتصادی و نظارت در قیمت عادله محصولات تولیدی محدودشود.

۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ امیرعباس هویدا پس از پایان کنفرانس اتاق‌های بازرگانی به همراه مهندس روحانی وزیر آب و برق و استاندار و شهردار اسپهان لوله‌کشی آب اسپهان را گشود.

۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ وزیران امورخارجه کشورهای هموند سازمان عمران منطقه‌ای به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند و ناهار را با اعلیحضرت خوردند. سرمایه‌گذاری در صنعت پتروشیمی و نفت در دستور نشست شورای برنامه ریزی سازمان قرارگرفت.

۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ سمینار تغذیه و تکنولوژی مواد غذایی به پیام شاهنشاه آریامهر در انستیتو خواربار و تغذیه گشایش یافت. این سمینار با شرکت کارشناسان ایرانی و جهانی تغذیه تا روز ۵ خرداد ماه به درازا می‌کشد. دکتر شاهقلی وزیر بهداری پیام شاهنشاه را برای باشندگان خواند. [۲۹]

خرداد ماه ۱۳۴۵

شاهنشاه و گزارش مهندس شفیع‌زاده رییس سازمان عمران قزوین

۱ خرداد ماه ۱۳۴۵ چاپ سوم کتاب « رضا شاه کبیر یا ایران نو » در ۶۲۴ رویه و با دو پیشگفتار از دکتر جهانشاه صالح رییس دانشگاه تهران و سناتور دکتر رضازاده شفق با بهترین کاغذ و فرتورهای زیبا به بازار آمد. این کتاب با کوشش دانشمند ارجمند عبدالعظیم صبوری مستشار دیوان محاسبات از زبان انگلیسی به زبان پارسی برگردانده شده است. این کتاب یکی از منبع‌های پایه‌ای برای تاریخ معاصر ایران به شمار می‌رود. نویسنده این کتاب « الول ساتن » خاورشناس و دانشمند انگلیسی است [۳۰] که زمانی در سفارت کبرای انگلستان در تهران کار می‌کرد و خود از نزدیک گواه تاریخ در کشور ایران بوده است. الول ساتن با بی‌سویگی چگونگی رخدادهای ایران را بررسی کرده است و در پاره‌ای از جاها از سیاست دولت انگلستان در ایران انتقاد کرده است. در پایان کتاب عبدالعظیم صبوری چند بخش پیرامون آغاز جنگ جهانی دوم، یورش آلمان به روسیه شوروی، منشور آتلانتیک، رد پای جنگ در روسیه و آلمان و کناره‌گیری رضاشاه بزرگ، یورش ژاپن به آمریکا، کاپیتولاسیون آلمان و ژاپن و پایان جنگ جهانی دوم را افزوده است و بدین سان این کتاب تاریخی کتابی رساست که همه گوشه‌ها و رویدادهای تاریخی آن زمان را می‌پوشاند.

۱ خرداد ماه ۱۳۴۵ قانون حفظ و حراست منابع آب‌های زيرزمينی كشور و قانون پرداخت معادل یک‌روز بودجه نظامی کشور به سازمان تربیتی و علمی و فرهنگی ملل متحد از مجلس شورای ملی گذشت.

۱ خرداد ماه ۱۳۴۵ امیرعباس هویدا نخست وزیر در نشست عملی و پژوهشی که در دانشگاه تهران با بودن دکتر جهانشاه صالح و استادان برجسته دانشگاه برگزار شد پس از ایراد سخنانی پیرامون همکاری میان دولت و دانشگاه گفت که دولت در برنامه عمرانی چهارم بیش از ۱ میلیارد ریال ویژه پژوهش‌های دانشگاه کرده است تا دانشگاه بتواند بدون هیچگونه نگرانی بودجه مالی خود برای کارهای پژوهشی نیازین هزینه سازد.

۱ خرداد ماه ۱۳۴۵ کنفرانس بازرگانی کشور در شهر اسپهان برگزار شد. وزیر اقتصاد که برای شرکت در این کنفرانس به اسپهان آمده بود، از کارخانه ریسندگی پروین یکی از واحدهای صنعتی کشور دیدن کرد. این کارخانه با سرمایه کریم و احمد صیرفیان پور راه اندازی شده است و با پنج هزار دوک ریسندگی نوین و ابزار و ماشین‌های مدرن رو گسترش است.

۲ خرداد ماه ۱۳۴۵ بار دیگر ارتش عراق به « تمرچین » یک دهکده مرزی ایران یورش برد و آن را بمباران کرد. با آگاهی از این رخداد تیمساز ناظم فرمانده پادگان و هم چنین رییس مرزبانی خانه و واخدهای تیپ بی‌درنگ به دهکده تمرچین رفتند ولی هواپیماهای دشمن به خاک عراق بازگشته بودند. در این بمباران بخشی از پاسگاه ژاندارمری و قریه تمرچین ویران شد ولی خوشبختانه از هم میهنان کسی کشته نشد.

۳ خرداد ماه ۱۳۴۵ هواپیمای شاهنشاه ساعت هشت و نیم بامداد در فرودگاه قریه بویین‌زهرا بر زمین نشست. شاهنشاه از سوی سپهبد ریاحی وزیر کشاورزی، سپهبد صنیعی وزیر جنگ، سرلشکر حسن پاکروان وزیر اطلاعات، مهندس روحانی وزیر آب و برق و مهندس اصفیا مدیرعامل سازمان برنامه پیشباز شدند. هویدا نخست وزیر و ارتشبد حجازی ژنرال آجودان شاهنشاه در این سفر به همراه اعلیحضرت بودند. نخست سپهبد فریدون جم فرمانده ارتش دوم گزارش نظامی را به آگاهی همایونی رسانید. سپس مهندس شفیع‌زاده رییس سازمان مستقل عمران قزوین پس از خوش‌آمدگویی گفت: امروز مایه کمال افتخار است که یکی از برنامه‌های مترقیانه شاهنشاه که در پایه‌گذاری کشاورزی نوین مملکت از دیدگاه فرآورده‌های کشاورزی و هم چنین پرورش نیروی انسانی نقش موثری را به عهده خواهد داشت مورد بازید شاهنشاه قرار می‌گیرد. آنگاه شاهنشاه در میان ابراز شور و هیجان روستاییان سوار خودروی روبازی شدند و از خرانه درخت‌های میوه که در زمین‌های قریه سگزآباد کاشته شده دیدن کردند. مهندس شفیع‌زاده افزود که در زمین‌های این دهکده در سال کشاورزی ۱۳۴۳ و ۱۳۴۴ بیش از ۳۶ هکتار زمین برای کشت درخت‌های هلو، سیب و گلابی آماده گردید و تاکنون ۱٬۶۵۰٬۰۰۰ نهال میوه‌های گوناگون و از گونه بسیار مرغوب پیوند زده شده است. افزون بر این در ۳۴ دهکده از دشت قزوین ۹٬۳۲۷ هکتار باغ‌های سیب، هلو و گلابی آماده شد و در آنها ۳۰۰٬۰۰۰ نهال مرغوب پرورش داده شد. پس از گزارش مهندس شفیع‌زاده شاهنشاه از باغ‌های میوه و نهالستان‌ها و آبیاری آنها دیدن فرمودند. آنگاه شاهنشاه سوار بر هلیکوپتر از راه علیرضاآباد به مزرعه « کهک » رفتند و در آنجا از چمنزار آیپلکس، باغ‌ها نوین و مزرعه‌های تازه ایجاد شده بازدید کردند. شاهنشاه سپس از نمایشگاه ابزار کشاورزی که با پیشنهاد کارشناسان سازمان مستقل عمران قزوین در ایران ساخته شده بازدید فرمودند. شاهنشاه هنگام گذشتن از برابر رییس‌های اداره‌های قزوین فرمودند: دشت قزوین به صورت یک منطقه نمونه کشاورزی درخواهد آمد.

۳ خرداد ماه ۱۳۴۵ هفتمین و آخرین نشست مجمع عمومی شورای بین المللی زنان به ریاست والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی تشکیل شد. به سبب پایان یافتن مجمع عمومی، شامگاهان در پیشگاه علیاحضرت شهبانو و والاحضرت شاهدخت اشرف در کاخ گلستان میهمانی شام باشکوهی برگزار شد.

۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ به نام نامی شاهنشاه آریامهر فرماندار یزد نخستین کلنک ساختمان ۱۱۵ کیلومتر زیرسازی راه آهن یزد - کرمان را بر زمین زد. در این آیین مهندس خلوتی مدیرکل ساختمان راه آهن و گروهی از کارمندان بلندپایه وزارت راه و رییس اداره‌های کشوری و لشکری بودند. درازای این راه ۷۵۰ کیلومتر است که به اسپهان و کارخانه ذوب آهن و از اسپهان به یزد و بافق و زرند کرمان کشیده می‌شود و با افزودن راه‌های فرعی کان‌ها و چند شاخه شدن این راه‌های فرعی، به ۸۰۰ کیلومتر خواهدرسید. سخنگوی وزارت راه به آگاهی رسانید که پس از دستینه شدن قرارداد بنیاد کارخانه ذوب آهن ایران، برنامه ساختمان راه آهن این پروژه به وزارت راه داده شد و به دستور مهندس شالچیان وزیر راه از همان زمان زمینه ساختمان این پروژه بزرگ ریخته شد.

۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ وزارت امور خارجه دولت شاهنشاهی ایران به سبب دست‌اندازی‌ها و یورش‌های پی در پی هوایی عراق به مرزهای ایران یادداشت واخواهی (اعتراض) سختی در تهران و بغداد به پایوران عراقی داد.

۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ وزارت بهداری به آگاهی رساند که در سال گذشته ۱۳۸۲ تن سپاهی بهداشت به روستاهای ایران فرستاده شدند که از این شمار، ۳۵۹ تن پزشک، ۲۹ تن دندانپزشک، ۶۲ تن داروساز، ۱۶ تن لیسانسیه حرفه پزشکی و ۹۱۶ تن دیپلمه کمک پزشکی بوده‌اند.

۵ خرداد ماه ۱۳۴۵ نماینده وزارت امور خارجه ایران در توکیو به آگاهی رساند: به فرمان شاهنشاه آریامهر کشور ایران آماده است برای پیکار جهانی با بیسوادی یک میلیون پوشینه کتاب با یاری یونسکو به کشورهای آسیایی پیشکش کند.

۵ خرداد ماه ۱۳۴۵ علیاحضرت شهبانو مدرسه فرانسوی رازی تهران را گشودند. وزیر امور خارجه فرانسه، هویدا نخست‌وزیر، تنی چند از وزیران، سفیر فرانسه در دربار شاهنشاهی و شماری از بلندپایگان کشوری در این آیین شرکت داشتند.

سفر سه هفته‌ای همایونی به رومانی، یوگسلاوی و مراکش

پرزیدنت رومانی در فرودگاه بخارست از شاهنشاه آریامهر پیشباز می‌کند
شاهنشاه آریامهر هنگام ورود به دانشگاه بخارست
شاهنشاه آریامهر در میان استادان و دانشجویان دانشگاه بخارست
ShahanshahAryamehrVisitYougoslaviaKhordad1345a.jpg
ژنرال تیتو به گرمی از شاهنشاه آریامهر پیشباز می‌کند
شاهنشاه آریامهر و ژنرال تیتو در میهمانی شام در جزیره بریونی

۶ خرداد ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر برای یک بازدید سه هفته‌ای از کشورهای رومانی، یوگسلاوی و مراکش [۳۱] با هواپیمای جت بویینگ ۷۰۷ شرکت ملی هواپیمایی ایران وارد فرودگاه بخارست شدند. حضرت چیو واستویکا [۳۲] رییس جمهور رومانی از شاهنشاه پیشباز رسمی نمود. گفتگوهای میان شاهنشاه و پرزیدنت رومانی در کاخ ریاست جمهوری پیرامون پیوندهای دو کشور و داد و ستدهای بازرگانی و اقتصادی آغاز شد. در پایان این گفتگوها حضرت پرزیدنت رومانی نشان درجه یک « ستاره » جمهوری رومانی را به شاهنشاه پیشک کردند و شاهنشاه نیز نشان « تاج پهلوی » با حمایل را به پرزیدنت رومانی پیشکش کردند. در میهمانی شامی که به سرفرازی ورود شاهنشاه آریامهر برگزار شد، شاهنشاه در پاسخ بیانات پرزیدنت رومانی فرمودند:[۳۳]

هنگامی‌که نخست‌وزیر شما از کشور ما دیدن کردند بر اثر مذاکرات و تبادل نظرهای سودمندی که انجام گرفت ما به این نتیجه رسیدیم که کشورهایی که با مسایل اجتماعی و انسانی مشابهی مواجه هستند، در رفع بسیاری از مشکلات خود می‌توانند با وجود داشتن سیستم‌های سیاسی و اقتصادی متفاوت با یکدیگر همکاری و تفاهم داشته‌باشند. ما در این باره کاملاً هم‌عقیده هستیم که نباید در امور داخلی دیگران دخالت گردد. همچنین وقتی که از لزوم همکاری بین‌المللی برای حفظ صلح و همچنین احترام به حقوق دیگران و برابری این حقوق برای تمام ممالک صحبت می‌کنیم در واقع عقیده واحدی را ابرازمی‌داریم. بنابراین یقیناً در مدتی که ما در کشور زیبای شما به‌سرمی‌بریم، بسیار خوشوقت خواهیم‌شد که پیشرفتهای فراوانی را که در زمینه‌های مختلف نصیب شما شده‌است، از نزدیک ببینیم.

۷ خرداد ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر در آیینی در دانشگاه بخارست شرکت جستند. رییس دانشگاه پس از بزرگداشت از شخصیت جهانی شاهنشاه ایران کارهای شاهنشاه برای صلح جهانی و ریشه کن ساختن بیسوادی و ویژه ساختن یک روز از بودجه نظامی ایران برای مبارزه جهانی با بیسوادی را ستود و سپس درجه دکترای افتخاری حقوق سیاسی دانشگاه بخارست را به پاس کارهای شاهنشاه در راه صلح و فرهنگ جهانی پیشکش کرد. [۳۴]

کشور من سالهای اخیر دست به یک انقلاب اجتماعی زده‌است که کاملاً با این اصول و مفاهیم تطابق دارد. سازمان اجتماع ما که قرنها بلکه هزاران سال از عمر آن می‌گذشت دیگر جوابگوی احتیاجات واقعی جامعه ما نبود و برای اینکه چنین باشد نیاز به یک تغییر کامل و اساسی داشت. ... بالاخره یک برنامه شش ماده‌ای که بعداً در عمل شامل نه ماده شد تنظیم کردیم که خود من آن را در ژانویه ۱۹۶۲ به مراجعه به آراء ملی گذاشتم، و این برنامه با اکثریتی بیش از ۹۹ درصد به تصویب قاطع ملت رسید و صورت قانون پیداکرد. نتیجه اجرای این نه ماده اصلاحات ارضی، تحدید مالکیت‌های بزرگ، ملی‌کردن جنگلها، تأمین حق رأی برای زنان، ایجاد سازمان‌هایی به نام سپاه دانش و سپاه بهداشت و سپاه عمران و آبادانی و تأسیس خانه‌های انصاف در روستاها و بخشهای کشور بود. ... این اقدامات و بسیاری کارهای دیگر که من می‌خواهم در اینجا به تفصیل از آنها بحث کنم، به ما اجازه‌داد که در تحقق شرافتمندانه آنچه من آن را مفهوم و معنی واقعی حقوق سیاسی شمردم، بکوشیم. یعنی این حقوق را به صورت حقوق توأم سیاسی و اجتماعی و اقتصادی در اختیار جامعه ایرانی بگذاریم. بدیهی است من نمی‌خواهم ادعاکنم که راه ما تنها راه یا بهترین راه تحقق این منظور است. ما خود از اولین کسانی هستیم که اعتقاد راسخ داریم هر ملتی حق دارد راهی را که بهتر با مصالح خود سازگار می‌داند برای پیشرفت خویش برگزیند، ولی در عین حال معتقدیم که اگر راه‌ها فرق‌می‌کنند، هدفها نمی‌توانند متفاوت باشند و از همین جا است که ضرورت همکاری کشورها، حتی اگر شیوه‌های مختلفی برای خود برگزیده‌باشند، احساس می‌شود.


۶ خرداد ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر هنگام بازدید از موزه شهر بخارست در اپرای شهر از برنامه اپرای گیزل به همراهی ارکستر فیلارمونیک رومانی که به سرافرازی ورود شاهنشاه برگزار شده بود دیدن فرمودند.

۸ خرداد ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه در سومین روز دیدار رسمی خود از رومانی، از مرکز غله و دامپروری، سالن گردهم‌آیی شورای دولتی، یک دبیرستان شبانه روزی و هم چنین ساختمان یک سیرک بزرگ بازدید کردند.

۸ خرداد ماه ۱۳۴۵ برندگان مسابقه کتاب « سرگذشت برای نوجوانان و جوانان » در کاخ شاهنشاهی به پیشگاه علیاحضرت شهبانو باریافتند و جایزه‌های خود را از دست شهبانو دریافت کردند.

۸ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقتنامه پیرامون تعیین ویژگی و میزان ساخته‌های کارخانه ماشین سازی اراک از سوی رییس هیات نمایندگی شوروی و نماینده وزارت اقتصاد دستینه شد.

۹ خرداد ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر از پتروشیمی و کارخانه ابزار ماشین‌های صنعت نفت و کارخانه تراکتورسازی و کامیون سازی در شهرهای پلویشت و برآشوو در رومانی دیدن فرمودند.

۹ خرداد ماه ۱۳۴۵ پیمان هواپیمایی بازرگانی میان ایران و استرالیا بسته شد. این پیمان شانزدهمین پیمانی است که دولت ایران با کشورهای خارجی در زمینه هواپیمایی بازرگانی بسته است.

۱۰ خرداد ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر از کلیسای بزرگ و کهن رومانی در شهر برآشوو دیدن فرمودند. سپس شاهنشاه از کشتزارهای نمونه دولتی برژمیر بازدید کردند. ۱۱ خرداد ماه در میهمانی شامی که از سوی رییس شورای دولتی ایالت دوبروجا برگزار شد، شاهنشاه آریامهر در بیاناتی در پاسخ سخنان رییس شورای اجرایی ایالت دوبروجا فرمودند:[۳۵]

دوستی و حسن تفاهم میان ملت‌ها بدون دخالت در امور داخلی یکدیگر برای صلح جهانی و همکاری بین المللی بسیار ضروری و مهم است.

۱۰ خرداد ماه ۱۳۴۵ قرارداد بنیادگذاری کارخانه‌های صنعتی در ایران میان نمایندگان ایران و چکسلواکی دستینه شد. بر پایه این قرارداد دولت چکسلواکی ۱۵ میلیون دلار برای بنیاد نهادن کارخانه ماشین سازی تبریز به دولت ایران وام داد.

۱۰ خرداد ماه ۱۳۴۵ نخستین کلنگ ساختمان نوین آبرسانی و آب لوله‌کشی تبریز از سوی استاندار آذربایجان شرقی در جاده شاهگلی تبریز بر زمین زده شد.

۱۰ خرداد ماه ۱۳۴۵ اساسنامه سازمان قند و شکر از مجلس شورای ملی کمیسیون مشترک دارایی مجلسین گذشتت. کارکرد سازمان قند و شکر بر پایه این اساسنامه، قند و شکر فرآورده‌های کارخانه‌های دولتی و هم چنین فرآورده‌های کارخانه‌های خصوصی خریداری می‌نماید. سازمان برای پیشگیری از کمبود قند و شکر نیازین در کشور، با نگرش به میزان فرآورده‌های داخلی و قند و شکر وارداتی، از انبار قند و شکر به بهای تعیین شده از سوی دولت نگاهداری می‌نماید که قند و شکر کافی همواره در دسترس همگان باشد.

۱۱ خرداد ماه ۱۳۴۵ نخستین کشتی « سرویس کشتیرانی همکاری منطقه‌ای » به نام کشتی پوسور که سهام از آنِ ایران، پاکستان و ترکیه می‌باشد از استانبول رهسپار بندرهای خرمشهر، بوشهر و کراچی شد.

۱۱ خرداد ماه ۱۳۴۵ بهره‌برداری از کارخانه سیمان کرمان در آیینی آغاز شد.

۱۲ خرداد ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر از صنایع سنگین کشور رومانی بازدید کردند.

۱۳ خرداد ماه ۱۳۴۵ سفر رسمی شاهنشاه به رومانی پایان یافت. ۱۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ جارنامه مشترک پایان گفتگوهای شاهنشاه آریامهر و پرزیدنت رومانی در تهران و بخارست به چاپ رسید. در این جارنامه رهبران دو کشور نگرانی ژرف خود را پیرامون بالاگرفتن جنگ در ویتنام ابراز داشتند و دیدگاه‌های مشترک خود را درباره پیونده‌های دو کشور و مسایل گوناگون جهانی نیز روشن ساختند. در روز ۱۳ خرداد ماه پیش از سفر به یوگسلاوی شاهنشاه آریامهر در یک مصاحبه با روزنامه‌نگاران رومانی و هیات روزنامه‌نگاران ایرانی و نمایندگان خبرگزاری‌ها در بخارست فرمودند:[۳۶]

ما تصمیم گرفته‌ایم در کشور خود اقدام به ایجاد صنایع سنگین کنیم. صنایع سبک نیز که جوابگوی مصارف داخلی است، پیشرفت قابل توجهی کرده‌است. درمورد اصلاحات اجتماعی، الغای رژیم سابق مالکیت ارضی، موجب شد که کشاورزان آزادشوند و صاحب زمین گردند و دو تا سه برابر سابق تولیدکنند و درآمد آنها افزایش یابد. از جمله اصلاحات دیگری که در کشور ما به عمل‌آمده مبارزه با بی‌سوادی است. امیدوارم ظرف مدت ده سال بی‌سوادی را از کشور ریشه‌کن کنیم. برای اجرای عدالت نیز ما در دهات خانه‌های انصاف تأسیس کرده‌ایم.

۱۳ خرداد ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر در میان پیشباز باشکوه مارشال تیتو پرزیدنت یوگسلاوی و مردم یوگسلاوی وارد بلگراد شدند. شاهنشاه در پاسخ بیانات حضرت مارشال تیتو در فرودگاه بلگراد فرمودند:[۳۷]

کشور من اکنون دوران توسعه همه‌جانبه‌ای را چه در قلمرو صنعتی و علمی و چه در زمینه امور اجتماعی و فرهنگی آغاز کرده‌است. انقلاب بزرگ اجتماعی ایران در چند سال اخیر بدین کشور اجازه داده‌است که سازمان قدیمی جامعه خود را به کلی تغییردهد و سازمان اجتماعی تازه‌ای هماهنگ با پیشرفته‌ترین مقتضیات عصر خویش جانشین آن سازد. ...گمان‌می‌کنم در این طریق پیشرفت، دو کشور ما بتوانند نسبت به یکدیگر بسیار مفید واقع گردند، زیرا هدفهای نهایی ما مشترک است. این هدفها عبارتند از: صلح، امنیت و کار برای آنکه سطح زندگانی بالاتری برای ملتهای ما تأمین‌گردد. همانطور که گفتم شاید راه‌های ما در نیل بدین هدفها تفاوت داشته‌باشند، ولی اصل هدفها یکی است، زیرا جز این نمی‌تواند باشد. بنابراین همکاری ما مسلماً به حال هر دو طرف مفید خواهدبود.

در آیین باشکوهی کلید طلایی شهر بلگراد از سوی رییس شورای این شهر به پیشگاه همایونی پیشکش شد.

۱۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ از سوی مارشال تیتو پرزیدنت یوگسلاوی میهمانی شام باشکوهی به سرفرازی ورود شاهنشاه آریامهر در کاخ پرزیدنت برگزار شد. در این میهمانی مارشال تیتو در بیانات مهمی از شخصیت جهانی شاهنشاه را به عنوان رهبر اصلاحات اقتصادی و اجتماعی ایران ستودند. شاهنشاه آریامهر در پاسخ به پرزیدنت یوگسلاوی فرمودند:[۳۸]

من نیز مانند شما اعتماد راسخ دارم که همبستگی فعالانه کلیه کشورها و کلیه نیروهایی که به نفع صلح کارمی‌کنند، هر قدر هم سیستمهای اجتماعی و سیاسی آنها متفاوت باشد، لازم و ضروری است. علاوه بر آن من اطمینان دارم چنین فعالیتی برای آنکه مؤثرباشد بایستی در سازمان ملل که در آن دو کشور ما برای تحکیم صلح جهانی همکاری نزدیک داشته‌اند، عملی گردد. در عین حال بایستی سازمان ملل تقویت شود تا بتواند وظیفه عظیمی را که این سازمان به خاطر آن به‌وجود آمده‌است، انجام دهد.

در این میهمانی مارشال تیتو والاترین نشان این کشور را به شاهنشاه آریامهر پیشکش کردند. اعلیحضرت همایونی نیز نشان تاج پهلوی را به حضرت پرزیدنت یوگسلاوی پیشکش نمودند.

۱۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ مجلس سنا دریافت وام از بانک صادرات و واردات امریکا برای فراهم ساختن نیازمندی‌های شرکت هواپیمایی ملی ایران که ۱ خرداد ماه از مجلس شورای ملی گذشته بود را پذیرفت.

۱۵ خرداد ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر از یک شهر بزرگ صنعتی در جمهوری « بوسنی هرزه گوین » [۳۹] در یوگسلاوی دیدن کردند.

۱۶ خرداد ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر در چهارمین روز سفر خود از بخش‌های گوناگون کارخانه صنایع الکتریکی دیدن فرمودند و سپس از موزه شهر دوبروونیک [۴۰] در کناره دریای آدریاتیک بازدید فرمودند.

۱۶ خرداد ماه ۱۳۴۵ درمانگاه شهر ابهر در آیینی گشایش یافت و نخستین کلنگ ساختمان بخشداری این بخش بر زمین زده شد.

۱۷ خرداد ماه ۱۳۴۵ قانون طرز تقویم و تملک زمین‌های مورد نیاز فرحناز پهلوی در لتیان مصوب ۲۸ اردیبهشت ماه و هم چنین قانون افزایش هزینه دادرسی و سایر هزینه‌های منظور در قانون آیین دادرسی مدنی و امور حسبی مصوب نهم خرداد ماه مجلس شورای ملی مورد تصویب مجلس سنا قرار گرفت. [۴۱]

۱۸ خرداد ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر از کارخانه سازنده لوازم الکتریکی و فرستنده‌های رادیویی شهر زاگرب دیدن فرمودند. از سوی شورای عالی کروآسی میهمانی با شکوهی به سرافرازی ورود شاهنشاه آریامهر برگزار شد. در این میهمانی شاهنشاه در پاسخ سخنان رییس شورای عالی کرواسی در بیاناتی از پذیرایی گرم مردم کرواسی که در همه جا با شور به پیشباز شاهنشاه آمدند و مهربانی خویش را نسبت به مردم ایرانی نشان دادند قدردانی فرمودند.

۱۸ خرداد ماه ۱۳۴۵ قانون نامگزاری روز نیایش مصوب ۲۷ اردیبهشت ماه و موافقتنامه فرهنگی ایران و اسپانیا که ۸ اردیبهشت ماه از مجلس شورای ملی گذشته بود به تصویب مجلس سنا رسید.

۱۹ خرداد ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر میهمانی شام رسمی به افتخار حضرت پرزیدنت یوگسلاوی و بانو تیتو در اقامتگاه اختصاصی برگزار کردند. اعلامیه پایان نخستین بخش از گفتگوهای رسمی سران دو کشور ایران و یوگسلاوی از سوی کاخ شورای عالی فدرال یوگسلاوی به چاپ رسید. شاهنشاه ایران و پرزیدنت یوگسلاوی خشنودی خود را از گسترش همکاری‌های دو سویه ایران و یوگسلاوی ابراز داشتند. در این اعلامیه هم چنین یادآوری شده است که رهبران ایران و یوگسلاوی درباره مسایل مهم بین المللی نیز گفتگو کردند.

۱۹ خرداد ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر بامداد روز پنجشنبه در هفتمین روز دیدار خود از یوگسلاوی وارد شهر ریه کا [۴۲] شدند. پایوران دولتی و کارگران و هزاران تن از زنان و مردان این شهر از شاهنشاه پیشباز گرم و با شکوهی کردند. سپس شاهنشاه از کارخانه کشتی سازی « سوم مه » در « ریه کا » بازدید کردند. هنگام ورود شاهنشاه به کارخانه کارگران با شور و هیجان بی مانندی از شاهنشاه پیشباز کردند. در این بازدید معاون رییس جمهور یوگسلاوی نیز همراه شاهنشاه بودند. سرپرست کارخانه به آگاهی همایونی رساند که این کارخانه پس از جنگ جهانی دوم گسترش یافته و هم اکنون چهار هزار و پانصد کارگر دارد و کشتی‌های نفتکش و باری و مسافری می‌سازد و به کشورهای انگلستان، امریکا، یونان و چند کشور دیگر صادر می‌کند. در پایان این بازدید، شاهنشاه در دفتر یادیود کارخانه با دست نوشتند:"از دیدن کارخانه‌های کشتی سازی « سوم مه» بسیار خوشوقت شدیم، این کارخانه‌ها مسلما با برنامه ایکه پیش بینی شده، در آینده نزدیک، در شمار یکی از بزرگترین کارخانه‌های کشتی سازی جهان در خواهد آمد برای هیات مدیره و کارکنان و کارگران کارخانه سوم مه آرزوی موفقیت داریم.»

ساعت چهار پس از نیمروز به زمان تهران شاهنشاه با کشتی از بندر « ریه کا» رهسپار جزیره بریونی شدند و پس از پنج ساعت به این جزیره رسیدند. [۴۳] در اسکله حضرت مارشال تیتو و دیگر پایوران برجسته یوگسلاوی از شاهنشاه پیشباز کردند.

۱۹ خرداد ماه ۱۳۴۵ سازمان علمی و تربیتی و فرهنگی ملل متحد « یونسکو» در گزارشی پیرامون مبارزه با بیسوادی در جهان، از شاهنشاه ایران برای پیشکش نمودن یک روز بودجه نظامی ایران به یونسکو ستایش کرد.[۴۴] [۴۵]


۲۰ خرداد ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه و مارشال تیتو گفتگوهای خود را در « جزیره بریونی » دنبال کردند. بخش پایانی گفتگوها میان شاهنشاه آریامهر و مارشال تیتو پیرامون روابط و پیوندهای دو کشور شاهنشاهی ایران و یوگسلاوی گذشت. شاهنشاه آریامهر در میهنانی شام حضرت مارشال تیتو شرکت کردند و در پاسخ سخنان رییس جمهوری یوگسلاوی، شاهنشاه آریامهر بیاناتی ایراد کردند و فرمودند: امیدوارم همه مردم جهان مانند مردم کشورهای ما که به دنبال آینده درخشان تری می‌روند در راه دوستی و صمیمیت گام بردارند. [۴۶]

۲۱ خرداد ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه در پایان سفر خود به یوگسلاوی در یک مصاحبه با رسانه‌های گروهی که در پیشگاه همایونی و مارشال تیتو برگزار شد، فرمودند: [۴۷] ایران و یوگسلاوی در مورد صلح و پیشرفت کشورها که باید از هر گونه نفوذ خارجی آزاد باشند، نظرات یکسانی دارند. ... یوگسلاویمی تواند به توسعه اقتصادی ایران کمک کند و این کمک می‌تواند از راه فرستادن کارشناسان صنعتی و فنی از یوگسلاوی به ایران و یا همکاری دو کشور در پروژه‌های صنعتی باشد.

پیشباز گرم مراکش از شاهنشاه ایران

شاهنشاه آریامهر و سلطان حسن دوم پس از بازدید از گارد احترام در فرودگاه رباط
ShahanshahAryamehrVisitMoroccoKhordad1345b.jpg

روز شنبه ۲۱ خرداد ماه ۱۳۴۵ شاهنشاه آریامهر در میان پیشباز گرم و بی همانند اعلیحضرت سلطان حسن دوم پادشاه مراکش و مردم این کشور دوست ایران، وارد مراکش شدند و دوازده روز میهمان رسمی سلطان حسن دوم خواهند بود. به مناسبت ورود شاهنشاه به رباط در این شهر تعطیل همگانی اعلام شد تا همه مردم بتوانند به پیشباز شاهنشاه آریامهر میهمان گرامی خود بیایند. هواپیمای شاهنشاه آریامهر ساعت ۱۴ و سی و پنج دقیقه به زمان تهران وارد رباط پایتخت مراکش شدند. سلطان حسن دوم خود در فرودگاه به پیشباز شاهنشاه آریامهر آمده بود. در فرودگاه رباط هیات دولت مراکش، رییس هیات‌های سیاسی خارجی مقیم رباط و ایرانیانی که در رباط زندگی می‌کردند به پیشباز شاهنشاه ایران آمده بودند. اعلیحضرت سلطان حسن دوم در پای پلکان هواپیما دست شاهنشاه آریامهر را به گرمی فشرد و خوش آمد گفت. در فرودگاه آیین پیشباز رسمی برگزار شد، ۲۱ تیز توپ به افتخار ورود شاهنشاه آریامهر شلیک شد و اعلیحضرتین از برابر گارد احترام و پیشبازکنندگان گذشتند و به آیین مراکش در ساختمان فرودگاه برای شاهنشاه ایران شیر و خرما آورده شد.

استاندار رباط در اعلامیه خود نوشته است که با اعلام تعطیل عمومی به همه مردم فرصت داده شده است که به پیشباز میهمان عالیقدر مراکش بیایند. اتاق بازرگانی کازابلانکا نیز در همین زمینه اعلامیه‌ای به چاپ رساند: تمام شهرهایی که در این سفر مورد بازدید شاهنشاه قرار خواهد گرفت از هم اکنون با فرتورهایی از شاهنشاه و پرچم ایران آراسته شده است. در سینماهای مراکش فیلم‌هایی از گوشه و کنار و مناظر ایران نمایش داده می‌شود. خیابان‌های رباط با فرتورهای شاهنشاه آریامهر و پرچم‌های ایران آذین بسته شده است. رادیو تلویزیون مراکش در همه روزهای اقامت شاهنشاه در مراکش برنامه‌هایی درباره ایران اجرا خواهد کرد.

۲۳ خرداد ماه ۱۳۴۵ ساعت چهار و نیم پس از نیم روز هیات مدیره جمعیت خیریه فرح پهلوی در کاخ سعدآباد به پیشگاه علیاحضرت شهبانو فرح ریاست عالیه جمعیت خیریه فرح پهلوی باریاقتند و گزارش کارهای جمعیت را به آگاهی علیاحضرت رساندند.

۲۳ خرداد ماه ۱۳۴۵ بر پایه قراردادی که میان ایران و دانمارک بسته شد، مرکز نمونه دامپروزی در رشت بنیاد می‌شود. وزیر کشاورزی ایران و دکتر ژونکر سفیر کبیر دانمارک در ایران یک قرارداد همکاری فنی دستینه کردند که بر پایه آن دولت دانمارک برای راه اندازی یک مرکز آموزش و بررسی کشاورزی در شمال ایران همکاری خواهد کرد. هدف اساسی این قرارداد بالا بردن تولید شیر با اصول بهداشتی و اقتصادی است. بدین روی، بررسی‌هایی چون تولید علوفه، خوراک دادن و پرورندن درست و اقتصادی دام و بهبود نژادهای بومی انجام خواهد شد. دولت دانمارک کارشناسانی به ایران خواهد فرستاد و بورس‌های نیازین را برای آموزش کادر ایرانی به وزارت کشاورزی می‌دهد. بر همین پایه، از دانمارک میان ۱۰۰ تا ۲۰۰ گاو در گام نخست به ایران فرستاده می‌شود. دولت ایران ۲۰۰ هکتار از زمین‌های بارور در ۱۱ کیلومتری رشت را برای پیاده کردن این پروژه در اختیار کارشناسان دانمارکی خواهد گذاشت.

۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ عبدالرحمن نخست وزیر مالزی گفت که بر اثر کوشش‌ها و میانجیگری‌های شاهنشاه ایران، روابط سیاسی میان کشور وی مالزی و پاکستان که مدتی بریده شده بود دوباره برقرار گردیده است. وی افزود دگرگونی روش پاکستان در برابر مالزی تنها بر اثر کوشش‌های ستودنی شاهنشاه ایران انجام یافته است. روابط پاکستان و مالزی در ماه اکتبر ۱۹۶۵ به سبب هواداری دولت مالزی از هند به هنگام بروز کشمکش‌های میان هند و پاکستان بریده شد. نخست وزیر مالزی افزود: شاهنشاه ایران در گفتگوها نگرانی خود را از بریده بودن رابطه دو کشور مالزی و پاکستان اعلام داشتند و در این باره شاهنشاه با پرزیدنت ایوب خان نیز گفتمان خود را آغاز کردند تا سرانجام تلاش‌های همایونی سبب باز از سر گرفتن رابطه سیاسی مالزی و پاکستان شد.

۲۵ خرداد ماه ۱۳۴۵ مهندس فیروز عدل رییس سازمان دامپروری کل کشور گفت: " بر اساس طرح وزارت کشاورزی و سازمان دامپروری، سه مرکر بزرگ دامپروری و پرورش طیور در شمال تاسیس و تقویت خواهد شد. مرکز دامداری رشت در وسعتی حدود ۲۰۰ هکتار با کمک دولت دانمارک تاسیس می‌شود و انواع وسایل مدرن و گاوهای اصیل در این مرکز آمده خواهد شد. در رامسر ایستگاه بزرگ و مجهزی از نظر پرورش طیور تجهیز خواهد شد و در گرگان مرکز مختلطی از دامداری و پرورش طیور ایجاد می‌شود. به این ترتیب سعی خواهد شد که وضع دامداری و پرورش طیور در شمال کشور که منطقه بسیار مستعدی برای این منظور است تغییر یابد

۲۸ خرداد ماه ۱۳۴۵ هویدا نخست وزیر از سد لتیان بازدید کرد. در این بازدید تیمسار پاکروان وزیر اطلاعات و مهندس روحانی وزیر آب و برق و هم چنین سفیر کبیر فرانسه در دربار شاهنشاهی، نخست وزیر را همراهی می‌کردند. 45033013

۲۹ خرداد ماه ۱۳۴۵ به فرمان علیاحضرت شهبانو در نزدیکی مشهد جذامخانه مجهزی ساخته می‌شود. در باغ « ملک آباد » معاون استانداری و اعضای هیات مدیره جذامخانه مشهد به پیشگاه علیاحضرت شهبانو باریافتند. خانم باتمانقلیچ معاون استانداری، دکتر راجی مدیر عامل جمعیت حمایت جذامیان ایران، دکتر شنگر کارشناس بین المللی جذام و تنی چند از استادان دانشگاه مشهد از باشندگان این آیین بودند. علیاحضرت دستورهایی برای رفاه جذامیان، ساختن یک جذامخانه مجهز در نزدیکی مشهد دادند و یادآور شدند که همه جذامیان پس از بهبودی باید جراحی پلاستیک شوند و با نظر پزشکان به کار مشغول شودند. همراهان علیاحضرت و هموندان هیات مدیره انجمن حمایت زندانیان از میان خود پول زیادی جمع کردند تا برای جذامیان میوه و شیرینی خریداری شود.

۳۰ خرداد ماه ۱۳۴۵ پیمان دوستی و موافقتنامه‌های فرهنگی، لغو روادید و همکاری‌های فنی و علمی ایران و مغرب از سوی وزیران امور خارجه دو کشور در کاخ الفیران در رباط دستینه شد. روز پسین شاهنشاه آریامهر در یک کنفرانس مطبوعاتی در مغرب شرکت کردند. [۴۸]

سفر رسمی شاهنشاه به مراکش در روز ۱ تیر ماه به پایان رسید. در اعلامیه مشترکی که از سوی سران دو کشور به چاپ رسید، رهبران دو کشور تصمیم پایدار (راسخ) خود را درباره گسترش دامنه همکاری‌های دو کشور و کمک به صلح جهانی اعلام داشتند.

۳۰ خرداد ماه ۱۳۴۵ علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از نمایشگاه نقاشی آقای زنده‌رودی در گالری بورگز دیدن کردند.

۳۱ خرداد ماه ۱۳۴۵ اداره کل باستانشناسی سپاهیان دانش سراسر کشور را برای نگاهبانی از آثار باستانی فراخواند. برای پیاده کردن این برنامه از سوی اداره کل باستانشناسی ۱۲۰٬۰۰۰ کتابچه‌ای به نام « سپاهی دانش و حفظ آثار باستانی » به چاپ رسید. به سپاهیان سپارش شده است که هنگام ساختن کارخانه‌ها و سدها و دیگر کارهای عمرانی، دقت بیشتری پیرامون آن منطقه بنمایند تا اگر در آثار باستانی وجود داشته باشد از انجام کار جلوگیری نمایند.

دنباله دارد

منبع

  1. پیام نوروزی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به ملت ایران ۱ فروردین ماه ۱۳۴۵
  2. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در آیین سلام نوروزی کاخ گلستان ۱ فروردین ماه ۱۳۴۵
  3. جمعیت حمایت آسیب‌دیدگان از سوختگی
  4. سوءقصد به جان شاهنشاه محمدرضا شاه پهلوی کاخ مرمر ۲۱ فروردین ۱۳۴۴
  5. آرامگاه استوار باباییان و استوار لشکری دو جانباخته گارد شاهنشاهی در رویداد شوم ۲۱ فروردین ماه ۱۳۴۴ برابر با ۲۱ فروردین ماه ۲۵۲۴ شاهنشاهی به دستور جاسوس بیگانه و دشمن ایران زمین ابراهیم یزدی در سال ۲۵۳۸ شاهنشاهی ویران شد
  6. کنفدراسیون دانشجویان ایرانی
  7. سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی کمیته آموزگاران پایتخت در سالروز رویداد شوم ۲۱ فروردین ماه ۱۳۴۴
  8. مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۳ فروردین ۱۳۴۵ بیانات آقای رئیس به مناسبت واقعه روز ۲۱ فروردین ۱۳۴۴ کاخ مرمر
  9. رادیو پیک ایران برلین شرقی در آذر ماه ۱۳۳۶ به راه افتاد. با کمک‌های حزب کمونیست بلغارستان به حزب توده رادیو پیک ایران برای پخش برنامه‌های پلید خود علیه کشور و دولت و ملت ایران از سال ۱۳۳۹ به سه زبان پارسی، آذری و کُردی گسترش یافت. کارمندان این رادیو احسان طبری، هوشنگ ناظمی (نیک آیین)، فرج الله میزانی (جوانشیر)، بهرام دانش، حمید صفری، علی گلاویژ، داوود نوروزی، ملکه محمدی، حسن قزلچی، محمد پورهرمزان، رحیم نامور بودند و برای ویرانی ایران تا سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی با اسلامیون سنگ تمام گذاشتند.
  10. بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی هموندان کنگره شورای عالی پیشاهنگی ۲۵ فروردین ماه ۱۳۴۵
  11. پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در چهارمین کنگره انجمن متخصصین بیماری‌های زنان و مامایی ایران - دانشگاه پهلوی ۲۷ فروردین ماه ۱۳۴۵
  12. مصاحبه خبرگزاری یونایتدپرس اینترنشنال با اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر ۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵
  13. بیانات محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی نمایندگان کارگران کشور و سندیکاهای کارگری برای پیشکش نشان درجه اول کار به شاهنشاه آریامهر
  14. پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پنجاهمین سالگرد بنیاد بنگاه امریکایی خاور نزدیک ۶ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵
  15. اساسنامه سازمان جلب سیاحان
  16. کنگره جهانی پیکار با بیسوادی - تهران ۱۷ تا ۲۸ شهریور ۱۳۴۴
  17. کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی
  18. پیام شاهنشاه آریامهر به مدیرکل یونسکو درباره ویژه ساختن یک روز بودجه نظامی برای مبارزه با بیسوادی ۱۲ اردیبهشت ۱۳۴۵
  19. پیام شاهنشاه آریامهر به سران کشورهای جهان درباره ویژه ساختن یک روز بودجه نظامی برای مبارزه با بیسوادی ۱۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵
  20. مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۵ اردیبهشت ۱۳۴۵ نشست ۲۶۲
  21. قانون پرداخت معادل یک‌روز بودجه نظامی کشور به سازمان تربیتی و علمی و فرهنگی ملل متحد
  22. Bayerischer Hof
  23. Prinzessin Pilar von Bayern
  24. مهدی بازرگان از نخستین دانشجویانی بود که رضا شاه بزرگ آنان را با پول مردم ایران به دانشگاه‌های خارج از کشور فرستاد. بیشتر این دانشجویان سرسپردگان بیگانه شدند و به کشور ایران بازگشتند. در سراسر زمانی که مهندس بازرگان هموند جبهه ملی و خائن به ملت و کشور ایران رییس دانشکده فنی بود، دانشکده فنی همواره ناآرام بود و دانشجویان پیوسته دست به ویرانی دانشگاه و اعتصاب می‌زدند و به جای آموختن و پژوهش برای مهندس بازرگان جزوه‌های اسلامی می‌نوشتند. مهندس بازرگان سرانجام در آشوب سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی ایران را فروخت و نخستین نخست‌وزیر خمینی شد
  25. پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش باشگاه وکلای دادگستری ایران ۲۵ اردیبهشت ۱۳۴۵
  26. همکاری منطقه‌ای برای عمران
  27. پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش پنجمین دوره نشست شورای وزیران سازمان همکاری عمران منطقه‌ای - تهران ۳۰ اردیبهشت ۱۳۴۵
  28. پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در برگزاری دومین کنفرانس اتاق‌های بازرگانی ایران در اسپهان ۳۱ اردیبهشت ۱۳۴۵
  29. پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به سمینار تغذیه و بهداشت و تکنولوژی مواد غذایی ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵
  30. Lawrence Paul Elwell-Sutton, Professor of Perian Language in Edinburgh
  31. سفر محمدرضا شاه پهلوی به رومانی یوگسلاوی و مراکش ۶ خرداد ۱۳۴۵ - ۱ تیر ۱۳۴۵
  32. Chivu Stoica, President of the State Council Romania
  33. سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی رسمی در پاسخ به بیانات پرزیدنت رومانی بخارست ۶ خرداد ماه ۱۳۴۵
  34. سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در دانشگاه بخارست هنگام دریافت دکترای حقوق سیاسی دانشگاه ۶ خرداد ماه ۱۳۴۵
  35. سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ خوش‌آمدگویی رییس شورای اجرایی ایالت دوبروجا رومانی ۱۱ خرداد ماه ۱۳۴۵
  36. مصاحبه روزنامه‌نگاران رومانی و روزنامه‌نگاران ایرانی با اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بخارست ۱۳ خرداد ماه ۱۳۴۵
  37. سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ بیانات مارشال تیتو پرزیدنت یوگسلاوی در فرودگاه بلگراد ۱۳ خرداد ماه ۱۳۴۵
  38. سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ بیانات مارشال تیتو پرزیدنت یوگسلاوی در میهمانی شام رسمی بلگراد ۱۴ خرداد ماه ۱۳۴۵
  39. Bosnia and Herzegovina
  40. Dubrovnil
  41. قانون طرز تقویم تملک اراضی مورد نیاز سد فرحناز پهلوی (لتیان)
  42. Rijeka, Princeple seaport in Croatia
  43. Brijuni, Group of small islands in the Croatian northern part of Adriatic Sea. This island is a national Park
  44. کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی
  45. کنگره جهانی پیکار با بیسوادی - تهران ۱۷ تا ۲۸ شهریور ۱۳۴۴
  46. سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ بیانات پرزیدنت یوگسلاوی در میهمانی رسمی شام در بریونی ۲۰ خرداد ماه ۱۳۴۵
  47. مصاحبه مشترک اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و رییس جمهور یوگسلاوی با رسانه‌های گروهی در بلگراد ۲۰ خرداد ماه ۱۳۴۵
  48. مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با روزنامه‌نگاران مراکش و نمایندگان خبرگزاری‌های خارجی در رباط ۳۱ خرداد ماه ۱۳۴۵