کارخانه شیر پاستوریزه تهران

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی دوم درگاه انقلاب شاه و مردم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی

کارخانه‌های دولت شاهنشاهی ایران
شاهنشاه کارخانه شیر پاستوریزه را می‌گشایند ۱۵ آبان ۱۳۳۶

کارخانه شیر پاستوریزه تهران در روز ۱۵ آبان ماه سال ۱۳۳۶ در پیشگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی گشایش یافت. در سال‌های نخستین گنجایش کارخانه پنج تُن بود که کم کم افزایش یافت تا آنجا که در سال ۱۳۴۴ در برنامه عمرانی سوم گنجایش کارخانه به ۱۰۰ تن رسید. این کارخانه در ۱ اسفند ماه ۱۳۳۳ از سوی سازمان یونیسف با همکاری وزارت بهداری که یکی از مجهزترین و بهترین کارخانه شیر پاستوریزه در خاورمیانه است بنیاد نهاده شد.

۸ آبان ۱۳۳۵ ساختمان خانه‌های کارمندان و کارگران کارخانه شیر پاستوریزه و دبستان حرفه‌ای پارچین آغاز شد.

۲۱ آبان ۱۳۳۵ از سوی سازمان برنامه ۴۴ میلیون ریال برای بنیاد کارخانه شیرپاستوریزه تهران داده شد.

۲۱ آبان ۱۳۳۶ کارخانه شیر پاستوریزه تهران مورد بهره‌برداری قرارگرفت و نخستین فرآورده‌های آن پخش شد.

۱۸ دی ماه ۱۳۳۶ شاهنشاه از کارخانه شیرپاستوریزه بازدید فرمودند و برای گسترش کار این کارخانه اوامری دادند.

۷ بهمن ۱۳۳۷ پروانه بنیاد هفت کارخانه در تهران و شهرستان‌ها از سوی وزارت صنایع و معادن صادر شد. این کارخانه‌ها بدین قرارند: تراشکاری، پلاستیک‌سازی، ساخت‌مایه‌ها یا سازه‌ها (مصالح ساختمانی)، فلزکاری، گراورسازی، نمک‌کوبی و شیر و فرآورده‌های شیر پاستوریزه.

۱۲ بهمن ماه ۱۳۳۹ بهره‌برداری کارخانه شیر پاستوریزه رشت در آیینی آغاز شد.

با کارهایی که کارخانه و دولت و وزارت کشاورزی در بهبود و گسترش دامپرورانی که شیر نیازین کارخانه را فراهم می‌سازند، گنجایش کارخانه روز به روز بیشتر می‌شود و با بهره‌مندی از نژادهای اصیل گاو و ابزار و ماشین‌های نوین و بنیاد یکان‌های بهداشتی فرآورده‌های شیر روز به روز بیشتر می‌شود.

به دنبال این دگرگونی‌ها کارخانه برنامه‌ای برای ایجاد یکان‌های پنیر، شیرخشک، کره و افزایش پخش شیر پاستوریزه با بکارگیری بهترین ابزار و ماشین‌های بسته‌بندی پیاده کرد.

در روز اسفند ماه ۱۳۴۴ در گردهم‌آیی و دیدار دامپروران با وزیر کشاورزی تیمسار سپهبد ریاحی، بنیاد « بانک علوفه » پذیرفته شد و درخواست شد که از ورود فرآورده‌های شیر خارجی جلوگیری شود. کانون دامپروران ایران و جمعیت دامپروران تهران و پیرامون در نامه خود به وزیر کشاورزی یادآور شدند که تا زمانی که دروازه‌های کشور بر روی کالایی باز باشد، کشور ما در آن رشته پیشرفت نخواهد کرد. هم چنین زمینی که در پهلوی شرقی کارخانه شیر پاستوریزه تهران بود و بیش از هفت میلیون ریال ارزش دارد را خریداری نموده و برای گسترش کارخانه شیر پاستوریزه و بهبود دامپروزی و کشاورزی به وزارت کشاورزی پیشکش کردند.