برنامه عمرانی سوم
برنامه عمرانی دوم | درگاه محمدرضا شاه پهلوی | برنامه عمرانی سوم/سالهای ۱۳۴۳ تا ۱۳۴۵ |
درگاه انقلاب شاه و مردم |
آرمان برنامه عمرانی سوم ۱٬۸۷۰٬۰۰۰٬۰۰۰ دلار سرمایهگذاری عمومی است. ۱٬۳۴ میلیارد از درآمد نفت برای رسیدن به این آرمان ویژه شده است و برای مانده بودجه نیازین، وام دراز مدت کم بهره از دیگر کشورها گرفته میشود. هم چنین برنامه عمرانی سوم به سرمایهگذاران خصوصی پروانه خواهد داد که به رشد ملی کمک نمایند. از این ۱٬۸۷ میلیارد دلار سرمایهگذاری دولتی، ۲۱٬۰۶ از آن برای گسترش کشاورزی و آبیاری، ۲۱٬۰۴ برای ارتباطات، ۱۸٬۰۷ نیرو و سوخت، ۱۲٬۰۹ برای صنایع و معادن به کار خواهد رفت و بودجهای که میماند برای بهداشت، آموزش و پرورش و گسترش و آبادانی شهرها و روستاها به کار گرفته میشود. در برنامه پنجساله سوم ۱٬۳۵ میلیارد دلار در صنعت، کشاورزی و غیره از سوی سرمایههای خصوصی به کار گرفته میشود.
بودجه برنامه عمرانی سوم بدین قرار است:
- نیمه دوم سال ۱۳۴۱ -- ۷،۳۰ میلیارد ریال
- نیمه دوم سال ۱۳۴۲ -- ۱۸،۸۵ میلیارد ریال
- نیمه دوم سال ۱۳۴۳ -- ۳۰،۶۰ میلیارد ریال
- نیمه دوم سال ۱۳۴۴ -- ۴۰،۲۵ میلیارد ریال
- نیمه دوم سال ۱۳۴۵ -- ۶۰،۰۰ میلیارد ریال
- نیمه دوم سال ۱۳۴۶ -- ۷۳،۰۰ میلیارد ریال
سهمی از درآمد نفت که در بانک مرکزی به حساب برنامه عمرانی سوم ریخته میشود:
- نیمه دوم سال ۱۳۴۱ -- ۵۵ درصد درآمد نفت (با رعایت قانون بودجه سال ۱۳۴۱)
- نیمه دوم سال ۱۳۴۲ -- ۶۰ درصد درآمد نفت
- نیمه دوم سال ۱۳۴۳ -- ۶۵ درصد درآمد نفت
- نیمه دوم سال ۱۳۴۴ -- ۷۰ درصد درآمد نفت
- نیمه دوم سال ۱۳۴۵ -- ۷۵ درصد درآمد نفت
- نیمه دوم سال ۱۳۴۶ -- ۸۰ درصد درآمد نفت
اجرای برنامه عمرانی سوم مهر ماه ۱۳۴۱
۱ مهر ماه ۱۳۴۱ در پیشگاه شاهنشاه در شهر مراغه آیین جشن روز دهقان برگزار شد. شاهنشاه در پیامی برای این روز فرمودند:
- لایحه اصلاحات ارضی که در جریان است، مترقیترین وسیله تامین سعادت و رفاه و همچنین تامین وضع شرافتمندانه زندگی دهقان ایرانی است.
سپس شاهنشاه از غرفههای بانک کشاورزی که نمونههایی از ساختمانهای نوین روستایی، ماشینهای کشاورزی، بذرهای اصلاح شده، کودهای شیمیایی در آن قرارداده شده بازدید فرمودند.
در پیشگاه شاهنشاه جشن پیمان زناشویی یک دختر و پسر روستایی از اهالی دهکده "ورجوی" مراغه برگزار شد و شاهنشاه پنجاه سکه طلای نیم پهلوی به این جفت جوان دادند.
شاهنشاه در آیینی سربازخانه نوین مراغه را گشودند و از بخشهای گوناگون آن بازدید کردند. در این آیین از پیشگاه شاهنشاه درخواست شد که این سربازخانه به نام والاحضرت ولیعهد نامیده شود.
۲ مهر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه در میان هلهله و شادمانی مردم سنندج وارد این شهر شدند و در باشگاه افسران کردستان در سخنانشان فرمودند:[۱]
- ...اصلاحاتی که ما شروع کردهایم همه جانبه است. هم اصلاحات اداری و هم به خصوص اصلاح جامعه ایران. جمعیت ایران و تمامی افرادی که تشکیل این مملکت و این جامعه را میدهند باید زندگیشان و رسومشان و طرز عملشان بر پایه مترقیترین و عالانهترین طرق اجتماعی عصر امروز ما باشد....
شاهنشاه از شهرهای بناب، میاندوآب و مهاباد بازدید کردند و برای پایان دادن به ساختمان سد مهاباد دستوراتی دادند.
هیات وزیران سرمایهگذاری شرکت امریکایی کلگیت پالمولیو ایران را پذیرفت.
۳ مهر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه از شهرهای خانه و نقده بازدید کردند و سپس رهسپار رضاییه شدند. اهالی با پایکوبی و هلهله و جاوید شاه به پیشباز شاهنشاه آمدند. روز پسین شاهنشاه در سخنانی به مردم رضاییه فرمودند:[۲]
- ... هدف ما این است که ایران و استقلال ایران و تمامیت ایران معنی دیگری داشته باشد و آن این است که مملکت ما امروز در قرن بیستم هماهنگ و دوش بدوش مترقیترین ممالک دنیا پیش برود. برای این کار تمام استعدادهای مادی و معنوی مملکت باید به کار بیفتد، آن هم در محیط عدالت اجتماعی، عدالتی که از هیچ جای دیگر دنیا کمتر نباشد، زیرا روی اصل سوابق تاریخی و سنن ملی و ثباتی که خداوند به ما داده است ما میتوانیم با آسودگی و با فراغت، و در ضمن با سرعت تمام به بالاترین پیشرفت اجتماعی که یک کشور در قرن بیستم میتواند به آن دست یابد و بدان افتخار کند، نایل بشویم...
شاهنشاه از کودکستان جمعیت خیریه فرح پهلوی بازدید فرمودند. سپس شاهنشاه استادیوم نوین ورزشی این شهر را به نام استادیوم رضا پهلوی گشودند.
۵ مهر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه از ساختمان نوین دادگستری و بانک ملی و ساختمان تلفن خودکار رضاییه بازدید کردند. سپس در پیشگاه شاهنشاه مانور لشکر ۴ در بلندیهای راه بندر گلمانخانه انجام یافت. در این روز شاهنشاه به باشگاه افسران رضاییه تشریف فرما شدند و در بیاناتشان به بازنگری در سازمان ارتش، تقسیم املاک میان کشاورزان، صنعتی کردن کشور و پیشرفتهای کشور اشاره کردند و سپس فرمودند:
- ...قطعا سن بعضی از شماها اجازه نمیدهد که وضع کشور را قبل از سوم حوت ۱۲۹۹ و حتی قبل از شهریور ۱۳۲۰ به یاد داشته باشید. ولی خیلی از حاضران دیگر به یاد دارند که در آن زمان چه وضعی داشتیم. به طور خلاصه از مملکت فقط اسمی باقی مانده بود. در تهران فقط یک دبیرستان بود که آنهم هفت یا هشت شاگرد داشت. آن وقت وضع فعلی را به نظر بیاورید تا ترقی و پیشرفت را به خوبی درک نمایید.
۶ مهر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه برای دادن اسناد مالکیت شش قریه رهسپار بخش زیوه در ۴۰ کیلومتری رضاییه شدند و اسناد مالکیت زمینهای تقسیم شده را به کشاورزان آن روستاها دادند و در بیاناتی به کشاورزان فرمودند:
- اولین کار و بهترین کار این است که همیشه به فکر هم نوع خود باشیم و یک قسمت از خوشی خود را در خوشی دیگران بدانیم و دست محبت و همکاری و معاضدت به سوی یکدیگر دراز بکنیم و متفقا این مملکت را به آن مدارجی برسانیم که حقا مستحق آن است.
شاهنشاه پس از پایان این آیین از مراغه رهسپار خوی شدند. روز پسین ۷ مهر ماه شاهنشاه روستاهای کشاورزی و برنامههای عمرانی شهرهای شاهپور و خوی را مورد بازدید قراردادند.
۷ مهر ماه ۱۳۴۱ مارشال ایوب خان پرزیدنت پاکستان، در راه بازگشت از سفر خود به امریکا در فرودگاه مهرآباد درنگ کرد و زمانی با نخست وزیر اسداله علم پیرامون پیوندهای دو کشور گفتگو نمود.
۷ مهر ماه ۱۳۴۱ اساسنامه شورای مرکزی دانشگاهها به تصویب هیات وزیران رسید.
۷ مهر ماه ۱۳۴۱ هیات دولت بنیاد کارخانه گاز استیلن در بندر شاهپور از سوی سازمان بنادر و کشتیرانی را پذیرفت. هم چنین هیات وزیران با کاوشهای علمی انستیتو شرقی دانشگاه شیکاگو در جندیشاپور و چغامیش موافقت کرد. در این روز هیات وزیران بنیاد اتاق صنایع و معادن ایران را پذیرفت و مقررات آن را تصویب کرد. هم چنین هیات دولت با کاوش و پژوهشهای علمی شماری از باستانشناسان دانشگاه کلمبیا در کنارههای جنوبی دریای مازندران و دامنههای شمال البرز و شمال غربی ایران، و کندوکاو یک هیات علمی انگلیسی به سرپرستی دیوید استروناخ در مشهد مرغاب، دشت مرغاب و پاسارگاد، هم چنین کاوشهای علمی باستان شناسان فرانسوی به رهبری دکتر گیرشمن در مسجد سلیمان، و پژوهشهای علمی و خاکبرداری باستان شناسان ایتالیایی در سیستان و هیات علمی دانمارکی در لرستان موافقت کرد.
۸ مهر ماه ۱۳۴۱ ساختمانهای گمرک بازرگان مورد بازدید شاهنشاه قرارگرفت. سپس شاهنشاه به درخواست فرماندار "دوغوبایزید" شهر مرزی ترکیه در میان هلهله اهالی شهر مرزی به خاک ترکیه گام نهادند و پس از کوتاه زمانی به خاک ایران بازگشتند. در این روز شاهنشاه به "چمن باغچه چوق" تشریف فرما شدند و اسناد زمینهای خالصه را به ۱۳۶ کشاورزی که روی آن زمینها کار میکردند دادند. شاهنشاه در سخنان خود به کشاورزان فرمودند:
- از شهر رضاییه حرکت کردیم پس از طی چند کیلومتر مسافت در هر کجا که اجتماعی بود و مردم آمده بودند تا شاه خودشان را ببینند ما توقف میکردیم و از حال مردم جویا میشدیم. البته چون مملکت در حال ترقی است، مردم که با زندگی جدید آشنا میشوند طبعا درخواستهای گوناگونی هم دارند، مثل ازدیاد کلاسهای دبستان یا دبیرستان. تقاضاهای دیگرشان درمانگاه بود، وسایل بهداری و بهداشت بود، و البته این مایه خوشوقتی است که مردم به این مسایل مهم و اساسی پی بردهاند و تقاضا دارند که این نوع وسایل در اختیارشان باشد.
در این روز شاهنشاه روانه ماکو شدند و در میان پیشباز شورانگیز مردم وارد شهر شدند.
۸ مهر ماه ۱۳۴۱ علیاحضرت شهبانو بیمارستان فرح پهلوی را در رامسر گشودند و از بخشهای گوناگون آن بازدید کردند. علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی یازدهمین کنگره پزشکی رامسر را گشودند و در پیامی فرمودند:
- تشویق و ترغیب پزشکان جوان به خدمت در شهرستانها به خصوص مناطق روستایی و نقاط دورافتاده کشور عامل موثری در تعمیم و توسعه بهداشت در کشور خواهد بود. باید در این امر مهم از نفوذ معنوی این مجمع علمی و امکانات دولت حداکثر استفاده به عمل آید تا بهداشت کشاورزان زحمتکش ایرانی به نحو احسن تامین شود.
وزارت امور خارجه به آگاهی رساند که دولت شاهنشاهی ایران به هموندی هیات مدیره سازمان بین المللی انرژی اتمی در وین برگزیده شده است. سخنگوی وزارت خارجه گفت این کرسی که از سوی کشور شاهنشاهی ایران اشغال شد، از آنِ کشورهای افریقایی و خاورمیانه است. در این روز گفتگوهای وزیران خارجه ایران، افغانستان و پاکستان برای از میان برداشتن ناسازگاریهای پاکستان و افغانستان در نیویورک آغاز شد.
۹ مهر ماه ۱۳۴۱ کنفرانس کشورهای ضدکمونیست آسیا با شرکت ۱۲۰ نماینده از ۱۲۰ کشور گیتی چون ایران در توکیو پایتخت ژاپن گشایش یافت. در این روز هیات دولت با پذیرفتن مهاجران کشورهای کمونیستی که از سالها پیش تا ۱۰ شهریور ماه ۱۳۴۱ به استان خراسان و تهران پناهنده شده بودند و دادن تابعیت ایرانی موافقت کرد. هیات دولت برای فراهم ساختن نان و رفاه اهالی جنوب کشور که دچار خشکسالی شده بودند، سود بازرگانی آرد گندم را برداشت.
۹ مهر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه از ماکو به جلفا تشریف فرما شدند و پس از بازدید از آن پیرامون رهسپار تبریز گردیدند. ۱۰ مهر ماه شاهنشاه به مردم تبریز فرمودند:
- ...شور و هیجان شما علل متعدد دارد که یکی از آنها این است که من و شما یک شکل فکر میکنیم و قلب ما به یک آهنگ ضربان دارد. به واسطه این رابطه قلبی و روحی خداوند خواسته است که من بتوانم خواستههای حقیقی و آمال و آرزوهای شما را درک بکنم و پیش بینی نمایم و به همین جهت همیشه بحمدالله چند قدم از حوادث تاریخ و احتیاجات اجتماعی جلوتر هستیم...
در این روز شاهنشاه از نمایشگاه کشاورزی شاه گلی در ۴ کیلومتری تبریز بازدید کردند. شاهنشاه در این نمایشگاه هنگام بازدید از غرفه سازمان جنگلبانی فرمودند:
- جنگل سرمایه بزرگی برای کشور است و باید جنگلهای کشور با تمام قوا حفظ شود.
سپس شاهنشاه از دانشگاه تبریز دیدن فرمودند و ساختمان نوین دانشکده پزشکی در پهنه دانشگاه نبریز را گشودند.
۹ مهر ماه ۱۳۴۱ اجرای قانون اصلاحات ارضی[۳] در ۷ منطقه دیگر استان آذربایجان پیرامون ماکو، پیرامون شاه آباد ماکو، حومه نقده، حومه سیه چشمه، بستان آباد تبریز، نمین و نیر اردبیل به آگاهی همگان رسید.
۹ مهر ماه ۱۳۴۱ کاردار سفارت چکسلواکی در ایران در دیداری با اسداله علم نخست وزیر چک ۲٬۱۰۰٬۰۰۰ ریال از سوی دولت چکسلواکی به زلزلهزدگان بویین زهرا پیشکش کرد.
۹ مهر ماه ۱۳۴۱ نخستین کلنگ ساختمان کارخانه قند کرمانشاه از سوی وزیر صنایع و معادن بر زمین زده شد.
۱۱ مهر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه ساختمان نوین موزه آذربایجان شرقی در تبریز را گشودند.
۱۲ مهر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه از اردوی کار تبریز و تاسیسات نظامی ارتش در ۴ کیلومتر تبریز دیدن کردند. سپس شاهنشاه بیمارستان نیکوکاری و بیمارستان راه آهن آذربایجان شرقی را گشودند و نخستین کلنگ جاده تاکستان - بازرگان را بر زمین زدند. روز پسین ۱۳ مهر ماه شاهنشاه به باشگاه افسران تبریز رفتند و بیاناتی درباره ناآرامیهای کشور در گذشته، گسترش عدالت اجتماعی، نگاهبانی حقوق کشاورزان، کارگران، کارمندان، و فراهم آوردن ابزار مورد نیاز ارتش و نیروی انسانی ارتش ایراد فرمودند. پس از این بازدید شاهنشاه رهسپار شهر سراب و اردبیل شدند و از برنامههای عمرانی آن دو شهر بازدید فرمودند.
گفتگوهای نمایندگان ایران و کنسرسیوم نفت درباره قصعنامههای اوپک پایان یافت و اعلامیه مشترکی در تهران و پاریس به چاپ رسید.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد به همرایی (اتفاق آرا) قعطنامهای که در آن از دبیرکل سازمان ملل متحد و سازمانهای ویژه سازمان ملل متحد همانند سازمان جهانی بهداشت، یونسکو، یو اِن دی پی، یونیسف درخواست کمک فوری به زلزلهزدگان بویین زهرا شده بود را تصویب کرد.
۱۳ مهر ماه ۱۳۴۱ نزدیک به نیمه شب زلزله سختی تربت حیدریه و پیرامون این شهر را تکان داد و زیانهای بسیاری به بار آورد.
۱۴ مهر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه در سخنان خود به مردم اردبیل فرمودند:
- احساسات گرم و صمیمانه شما قوت قلبی است برای هر ایرانی و اخطاری است به هر بدخواه، ایران ما به حیات پرافتخار خود ادامه خواهد داد و پرچم ما همواره در اهتزاز باقی خواهد ماند. اضافه بر این احساسات میهنپرستانه شما نویدبخش آن است که با عزمی راسخ به تمام ترقیاتی که یک ملت در این قرن باید به آن نایل شود با معاضدت همگانی در فاصلهای کوتاه خواهیم رسید.
کشاورزان اردیبل در قریه "نیر" گردآمدند و شاهنشاه در میان شور و هیجان دهقانان اسناد مالکیت زمینهای کشاورزی تقسیم شده را به آنان دادند و سپس درباره دستآوردهای اصلاحات ارضی در مراغه، کمبود آب در آذربایجان و روشهای فراهم ساختن آب، برپایی شرکتهای تعاونی، فراهم آوردن ابزار کشاورزی، مکانیزه کردن کشاورزی و بکاربردن کودشیمیایی سخنانی ایراد فرمودند.
۱۴ مهر ماه ۱۳۴۱ لایحه قانونی انجمن ایالتی و ولایتی دربرگیرنده ۹۲ ماده و ۱۷ تبصره از تصویب هیات وزیران گذشت.
۱۵ مهر ماه ۱۳۴۱ کنگره پزشکی خاورمیانه و خاورنزدیک برای نخستین بار در تالار ابن سینای دانشکده پزشکی تهران با پیام شاهنشاه گشوده شد. شاهنشاه در این پیام فرمودند:
- ... توجه به مسایل پزشکی و بهداشتی همواره از سنن و مختصات تمدن ایران بوده است و در یک لوحه مصری که هم اکنون در موزه ناپل است، پزشکی مصری شرح میدهد که چگونه وی از طرف داریوش شاهنشاه ایران مامور شده بود که دانشکده طب مصر را برای تعلیم اصول پزشکی و تربیت اطبا در این کشور تاسیس نمایند.
۱۵ مهر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه از اردبیل رهسپار شهر مرزی آستارا شدند و از آنجا روانه بندر پهلوی گردید و از تاسیسات دریایی بندر پهلوی بازدید فرمودند.
۱۶ مهر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه از بندرپهلوی به رشت تشریف فرما شدند. نمایندگان مردم استان گیلان به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. در این آیین شاهنشاه به مردم رشت فرمودند:
- ...مهمترین کار شما متشکل کردن انجمن ده و شرکتهای تعاونی و انجمنهای شهر و همچنین شهرستان و استان است تا روز به روز بیشتر و بهتر کارهایی که مربوط به شما است انجام شود. این کارها به ترقی سطح زندگی شما، درآمد شما، بالابردن محیط اجتماعی و خانوادگی شما منجر خواهد شد. باید بکوشید در این راه روز به روز افراد واردتر که به این امور آشنا باشند تربیت شوند.
۱۷ مهر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه از جاهای گوناگون رشت بازدید کردند و سپس اسناد مالکیت روستاهایی که قانون اصلاحات ارضی درباره آن اجرا شده بود را در "لشت نشاء" به کشاورزان دادند و در سخنانی به دهقانان فرمودند:
- جامعه ایران در آتیه بر این مبنا قرار خواهد داشت که هر کس به فراخور کاری که انجام میدهد و زحمتی که میکشد، به اندازهای درآمد داشته باشد که بتواند خود و خانواده اش را در رفاه و آسایش اداره بکند و همیشه نسبت به آتیه خود و بچههایش با اطمینان نگاه بکند و تحت توجهات خداوند بتواند سنن ایرانی و روح ایرانی و افتخار ایرانی بودن را همیشه نگهدارد و سربلند باشد.
شاهنشاه در میان شور و هلهله و پایکوبی مردم لاهیجان که به پیشباز شاهنشاه خود آمده بودند، وارد شهر لاهیجان شدند و به مردم لاهیجان گفتند:
- اصلاحات ارضی یکی از بزرگترین قدمهای اجتماعی است که در مملکت ما در طول تاریخ برداشته شده و به این منطقه رسیده است. این کار امیدوارم با سرعت ادامه پیداکند و در این منطقه نیز مثل منطقه رشت هر چه زودتر تمام شود. اصلاحات ارضی عدالت اجتماعی را که اساسی ترین هدف ما است برقرار خواهد کرد، ولی اضافه بر آن میل داریم زندگی شما مردم تا حداکثر امکان رونق پیدا کند.
در این روز شاهنشاه از سازمان چای لاهیجان بازدید فرمودند و به دست اندرکاران سازمان چای گفتند که در مرغوب کردن چای ایران بکوشند و با بهتر کردن چای، کشور را از ورود چای خارجی بی نیاز کنند. شاهنشاه از لاهیجان رهسپار لنگرود و سپس به رودسر و رامسر شدند.
۱۸ مهر ماه ۱۳۴۱ سفر هجده روزه شاهنشاه به استانهای آذربایجان و گیلان پایان یافت و شاهنشاه به تهران بازگشتند. در این روز نخستین کلنگ ساختمان جاده سوم تهران - شهر ری در آیینی از سوی شهرداری تهران بر زمین زده شد.
۲۰ مهر ماه ۱۳۴۱ هیاتی از نمایندگان شرکتهای آمریکایی هموند کنسرسیوم نفت ایران به سرکردگی هوارد پیج وارد آبادان شدند.
۲۱ مهر ماه ۱۳۴۱ جشن مهرگان در پیشگاه اعلیحضرت شاهنشاه و شهبانو در سالن محمدرضا شاه پهلوی برگزار شد. در این جشن، وزیر فرهنگ فرمان شاهنشاه برای برپایی سپاه دانش را خواند. بر پایه این فرمان برای گسترش و همگانی ساختن فرهنگ و بالابردن میزان دانش و آگاهی همگانی در کشور به ویژه در روستاها، جوانان دیپلمه بیشتر از نیاز ارتش به روستاها فرستاده میشوند. خبر تشکیل سپاه دانش و بهرهمندی از دیپلمههایی که مشمول خدمت سربازی بودند برای مبازره با بیسوادی در روستاهای کشور از سوی خبرگزاریهای بزرگ خارجی در سراسر جهان مانند بمبی پخش شد و خبرگزاریها تشکیل سپاه دانش را همپایه اصلاحات ارضی خواندند.
۲۲ مهر ماه ۱۳۴۱ در زادروز شهبانو فرح پهلوی جشنی در استادیوم ورزشی فرح در پیشگاه علیاحضرت برگزار شد.
۲۳ مهر ماه ۱۳۴۱ هیات وزیران مقررات اجرای لایحه قانون اصلاحات اراضی را در هفت ماده تصویب کرد.
۲۴ مهر ماه ۱۳۴۱ سمینار خلیج فارس در باشگاه افسران گشایش یافت و دانشمندان و پژوهشگران گفتگوهای پژوهشهای خود را درباره پیشینه تاریخی و جغرافیایی خلیج فارس آغاز کردند.
۲۵ مهر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه در آیین سالروز نیروی هوایی شاهنشاهی به پایگاه وحدتی دزفول شرکت کردند و مانور تیم اکروجت تاج طلایی نیروی هوایی را با هواپیماهای جت شکاری "اف - ۸۶ " تماشا کردند. سپس باشگاه افسران نیروی هوایی را گشودند و به تهران بازگشتند.
در این روز پرنسس بئاتریس ولیعهد هلند وارد تهران شد. والاحضرت شمس پهلوی و شماری از سران کشور به پیشباز ایشان رفتند.
۲۶ مهر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه از اردوی کار کرج دیدن فرمودند و معلولین را مورد مهربانی قراردادند. در این روز همچنین نمایشگاه بزرگ خراسان در تهران در پیشگاه شاهنشاه و شهبانو گشوده شد. این نمایشگاه نمودار کارهای هنری و آیینها و سنتهای مردم خراسان است.
روزنامه تایمز لندن زیر فرنام "شاهنشاه آغاز اجرای برنامه گسترده آموزشی را اعلام میدارند" درباره فرمان همایونی بر تشکیل سپاه دانش گزارش ستایش آمیزی به چاپ رساند و آن را بزرگترین گام در راه مبارزه با بیسوادی شمرد.
در آیین باشکوهی ناوهای خریداری شده از دولت امریکا، ناو یدک کش "بهمنشیر" و ناو مین جمع کن "سیمرغ" و ناوچههای نیروبر "خارک" و "خارکو" به نیروی دریایی شاهنشاهی ایران واسپرده شد.
۲۸ مهر ماه ۱۳۴۱ با پیام شاهنشاه پنجمین جمبوری بین المللی پیشاهنگی جهان آغاز شد و ایران نیز یکی از شرکت کنندهها در این جمبوری بود.
۲۹ مهر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه اسناد مالکیت کشاورزان دهاتهای پیرامون "قروه" و "سنندج" که قانون اصلاحات ارضی در آنجا پیاده شده بود را به آنان دادند و سپس در بیاناتی فرمودند:
- اطلاعات و گزارشهایی که در گذشته نسبت به وضع زراعت و املاک در این صفحات به ما میرسید، متاسفانه همیشه حاکی از این بود که عده معدودی دارای املاک بسیار وسیعی هستند که گاهی اوقات حتی پایشان به آن دهات نرسیده بود و اطلاعی هم از وضع آن نداشتند، در نتیجه این دهات همیشه خراب بود و کشاورزان به وسیله افرادی به عنوان مباشر استثمار میشدند. مالک هم در خارج از کشور و بی خبر از همه جا راضی به این بود که در آخر کار یک چیزی به او بدهند، و تنها به این دلخوش بود که دارای بیست یا سی یا پنجاه قطعه یا بیشتر آبادی است.
به سرفرازی ورود پرنسس بئاتریس ولیعهد هلند به ایران میهمانی شامی با بودن اعلیحضرت و علیاحضرت در کاخ شاهنشاهی برگزار شد. پرنسس بئاتریس روز ۱ آبان ماه به هلند بازگشت.
۳۰ مهر ماه ۱۳۴۱ هیات نمایندگی ایران رهسپار مسکو شدند تا سندهای قرارداد ترانزیت ایران و شوروی را داد و ستد کنند و درباره پیوندهای اقتصادی و فرهنگی میان دو کشور به گفتگو بنشینند.
۱ آبان ماه ۱۳۴۱ در آیین ویژهای نخستین کلاس مبارزه با بیسوادی در جنوب شهر تهران از سوی وزیر فرهنگ گشایش یافت. وزیر فرهنگ گفت به دستور شاهنشاه برای به انجام رساندن سپاه دانش و مبارزه با بیسوادی از خانهها، کسان، حسینیهها، تکیهها، و مسجدها بهرهبرداری میشود.
۲ آبان ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه از نخستین اتوبوس دو طبقهای که از سوی کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی در تهران ساخته شده بود در برابر کاخ شاهنشاهی دیدن فرمودند.
در این روز با پیام شاهنشاه جشن روز ملل متحد در تالار فرهنگ برگزار شد. شاهنشاه در پیامی که برای هفدهمین سال بنیاد سازمان ملل متحد فرستادند فرمودند:
- امیدواریم در بحثهای سازمان ملل متحد اختلافات و کشمکشها، منتهی به تفاهم و اعتماد متقابل بشود تا در یک محیط مساعد موجبات حل مسایل بزرگ بین المللی از قبیل مسئله خلع سلاح و منع آزمایشهای اتمی فراهم شود و سازمان بتواند با فراغت خاطر مساعی خود را بیشتر مصروف کارهای عمرانی و رفاه مردم جهان و استقرار عدالت اجتماعی بنماید و در زمینه پیشرفتهای اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی کشورهای در حال توسعه گامهای بلندتری بردارد.
۳ آبان ماه ۱۳۴۱ برای زادروز اعلیحضرت شاهنشاه رییسهای فدراسیونهای ورزشی، مدیران باشگاهها، قهرمانان، نمایندگان ورزشکاران دانشگاه و دبیرستانهای پایتخت و کارگران در کاخ مرمر به پیشگاه شاهنشاه باریافتند و تهنیتها و شادباشها را به همراه دسته گلهای بسیار زیبا پیشکش کردند.
۴ آبان ماه ۱۳۴۱ آیین سلام چهارم آبان در پیشگاه شاهنشاه در کاخ گلستان برگزار شد. شاهنشاه با اشاره به انقلاب شاه و مردم ایران فرمودند:
- ما اکنون دست در کار تحول عظیم و بی سابقهای در سازمان اجتماع ایران هستیم که در طول سه هزار سال تاریخ این کشور بدین صورت سابقه نداشته است، و چون این تحول در جهت عدالت اجتماعی و تامین حقوق حقه کلیه افراد کشور صورت میگیرد، هر قدر دستگاه عدالت نیرومندتر و قاطع تر باشد این اصلاحات ریشهدارتر و عمیق تر خواهد بود.
شاهنشاه در آغاز چهل و چهارمین سالگرد زادروز همایونی در سخنانی به ورزشکاران و ورزش دوستان کشور فرمودند:
- امر سلامت و تندرستی جوانان موردی است که باید همگان بدان توجه کامل نموده، زیرا نوباوگان و جوانان مهمترین و بهترین سرمایه کشورند و در تربیت قوای جسمی و روجی و تقویت مبانی اخلاقی و دلبستگی آنان به آداب و سنن ملی و باستانی عموما باید مشارکت نمایند.
در این روز جشن باشکوه زادروز شاهنشاه در ورزشگاه امجدیه در پیشگاه شاهنشاه و شهبانو برگزار شد. برای زادروز فرخنده شاهنشاه ۱۰۰ دستگاه خانه تازه ساز کارگران شرکت نفت شیراز به آنان واگذار شد.
۴ آبان ماه ۱۳۴۱ دوازده تن از افسران ارتش شاهنشاهی که عضو سازمان نظامی حزب منحله توده بودند در سالگرد زادروز اعلیحضرت همایونی مورد بخشش قرارگرفتند و از زندان آزاد شدند.؟
۵ آبان ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه به دعوت پرزیدنت ترکیه ژنرال گورسل برای بازدید از آن کشور به آنکارا پرواز کردند و در فرودگاه آنکارا از سوی پرزیدنت گورسل و سران و بزرگان ترکیه مورد پیشباز قرارگرفتند. [۴] سفر شاهنشاه چهار روز به درازا کشید و روز ۹ آبان ماه شاهنشاه از استانبول به تهران بازگشتند.
۶ آبان ماه ۱۳۴۱ لایحه قانونی سپاه دانش به چاپ رسید بر پایه این لایحه وزارت فرهنگ و وزارت جنگ میبایستی که کار برقراری سپاه دانش و فرستادن دختران و پسران دیپلمه به روستاهای ایران را به انجام برسانند.
۷ آبان ماه ۱۳۴۱ وزیر کشاورزی، سند مالکیت ۱۰۰۰ تن از کشاورزان دهکده "چوگام" در ۱۴ کیلومتری راه رشت - بندرپهلوی را بر پایه قانون اصلاحات ارضی به آنان داد. در این روز هیات وزیران اساسنامه بنیاد نمایندگی مالی و اقتصادی ایران در واشنگتن را پذیرفت.
۹ آبان ماه ۱۳۴۱ در دومین سالگرد زادروز والاحضرت همایون ولیعهد در سراسر کشور جشن گرفته شد. علیاحضرت شهبانو برای روز کودک پیامی فرستادند و کودکان را سرمایههای آینده کشور خواندند.
۱۰ آبان ماه ۱۳۴۱ وزیر کشاورزی اسناد مالکیت زمینهای کشاورزی شهسوار را که بر روی آن ۱۱۵ تن کشاورزی کار میکردند به آنان داد.
۱۴ آبان ماه ۱۳۴۱ برای بزرگداشت سالروز بنیاد نیروی دریایی شاهنشاهی شماری از امیران و افسران نیروی دریایی شاهنشاهی در آرامگاه اعلیحضرت رضا شاه بزرگ بنیانگذار نیروی دریایی شاهنشاهی تاج گلهای زیبایی نهادند.
نمایندگان ایران در کنفرانس از میان بردن ملخ ایران و شوروی از مسکو به تهران بازگشتند.
نخست وزیر اسداله علم در پیامی ابراز داشت که توطئههایی برای بازداشتن و خرابکاری در اصلاحات ارضی در راه است، به همین روی به نیروی انتظامی دستور داده شد که از آشوبها جلوگیری کند.
۲۰ آبان ماه ۱۳۴۱ نمایندگان پاکستان گفتگوهای خود را با مدیر عامل شرکت شیلات ایران درباره ماهیگیری در دریای جنوب آغاز کردند.
۲۱ آبان ماه ۱۳۴۱ در آیینی کانون هدایت کودک در پیشگاه علیاحضرت شهبانو و والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی گشوده شد.
بر پایه دستور هیات دولت در شیراز و پیرامون آن برای برقراری امنیت و جلوگیری از توطئههای زمینداران بزرگ برقرار شد. هیات وزیران برای کمک به زلزله زدگان با چاپ یک سری تمبر پست موافقت کرد.
کشته شدن مهندس ملک عابدی رییس سازمان اصلاحات ارضی به دست مالکان بزرگ
۲۲ آبان ماه ۱۳۴۱ مهندس ملک عابدی رییس سازمان اصلاحات ارضی فیروزآباد استان فارس به دست شماری از قاجاریان و ملایان، مالکان بزرگ ایران کشته شد. اسداله علم نخست وزیر پس از آگاهی از این رویداد خونین گفت که تصمیم استوار دول درباره ادامه اصلاحات ارضی با این قبیل اقدامات جنایتکارانه و تحریکات دچار تزلزل نخواهد شد.
نخستوزیر بیمارستان شماره ۲ وابسته به سازمان خیریه کمکهای بهداشتی و درمانی کشور را گشود.
۲۳ آبان ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه برای دادن سندهای مالکیت ۲۶ ده از روستاهای "هلیلان" در ۱۳۰ کیلومتری کرمانشاه رهسپار آن دیار شدند. شاهنشاه به هنگام دادن سندهای مالکیت به کشاورزان هلیلان فرمودند:[۵]
- در گذشته شهرت داده بودند که ایران مملکت هزار فامیل است که البته صحیح نبود. با این حال اکنون میگویم دیگر ایران مملکت هزار فامیل نیست،[۶] مملکت کشاورزان است، مملکت کارگران است، مملکت پیشهوران است، مملکت زحمتکشان است و اضافه میکنیم که ایران مملکت همه است، یعنی تعلق به عموم افراد این کشور دارد. برای هیچ طبقهای ما امتیاز قایل نیستیم
علیاحضرت شهبانو هموندان شورای ورزشی بانوان کشور و نمایندگان شورای ورزشی بانوان شهرستانها را که برای هنبازی (شرکت) در کنگره ورزشی کشور به تهران آمده بودند را پذیرفتند. در این شرفیابی شهبانو دستوراتی درباره پرداختن بیشتر به ورزش بانوان در شهرستانها و پرورش تواناییها و درونداشتهای (استعداد) آنان دادند.
برای کشته شدن مهندس ملک عابدی رییس سازمان اصلاحات ارضی استان فارس به دست مالکان بزرگ ایران جارنامهای از سوی دولت به چاپ رسید و به آگاهی همگان رسانیده شد که روز ۲۳ آبان ماه روز سوگواری ملی خواهد بود. هم چنین دولت در شیراز حکومت نظامی برقرار کرد و بی درنگ در سراسر استان فارس اجرای برنامه اصلاحات ارضی اعلام شد.
۲۴ آبان ماه ۱۳۴۱ نیروی دریایی شاهنشاهی به آگاهی رساند که سازمان غواصی نیروی دریایی کشور که به فرمان شاهنشاه شش سال پیش در پایگاه دریایی بندرپهلوی بنیاد نهاده شده بود، به آموزشگاه غواصی نیروی دریایی شاهنشاهی دگرگون شده و به آموزش مردان قورباغهای و غواصان ورزیده و کارآزموده میپردازد.
۲۵ آبان ماه ۱۳۴۱ وزیر کشاورزی ارسنجانی برای هنبازی در آیین سوگواری زنده یاد مهندس ملک عابدی به شیراز رفته بود، در گردهمآیی مردم آن شهر گفت: پرچم اصلاحات ارضی را شاهنشاه به دوش کشیدهاند و اگر عمل مهاجمین تکرار شود به قیمت نابودی همه آن افراد تمام خواهد شد.
۲۶ آبان ماه ۱۳۴۱ سخنگوی دربار شاهنشاهی به آگاهی رساند که با شهادت مهندس ملک عابدی مامور اجرای قانون اصلاحات ارضی در استان فارس شاهنشاه سرپرستی فرزند ۹ ساله مهندس ملک عابدی را خود پذیرفتند.
۲۷ آبان ماه ۱۳۴۱ ماموران انتظامی تلاش خود را برای دستگیری قاتلان مهندس ملک عابدی دنبال کردند و وزیر کشاورزی در مصاحبهای در این باره به آگاهی رساند که تاکنون ۱۵ تن در فارس به اتهام شرکت در توطئه این قتل دستگیر گردیدهاند.
۲۸ آبان ماه ۱۳۴۱ بر پایه تصویب نامه هیات وزیران، سود بازرگانی برای وارد کردن دام از میان برداشته شد تا گوشت مورد نیاز مردم بدون دشواری در دسترس همگان قرارگیرد.
اصلاحیه قانون اصلاح مالیات بر ارث به تصویب هیات وزیران رسید. در این روز هم چنین هیات وزیران لایحه اصلاح و ترمیم بودجه سال جاری را تصویب نمود. بر پایه این لایحه ۱٬۱۱۷٬۹۰۸٬۹۹۲ ریال از درآمد عمومی سال ۱۳۴۱ کل کشور برای هزینههای جاری و بدهیهای گذشته سازمانهای کشور پرداخت خواهد شد.
۲۹ آبان ماه ۱۳۴۱ وزیر کشاورزی به همراه فرهاد ملک عابدی فرزند مهندس ملک عابدی کشته شده به دست مالکان بزرگ فارس به پیشگاه شاهنشاه باریافت. در این شرفیابی شاهنشاه به فرهاد ملک عابدی مهربانی بسیار کردند و به بنیاد پهلوی دستور دادند که هزینه تحصیل فرهاد ملک عابدی در ایران و خارج از کشور را فراهم سازند.
در این روز هشت دبستان نوین در هشت دهکده از توابع شهرستان بختیاری و چهارمحال گشایش یافت و کودکان روستایی در آن دبستانها نامنویسی کردند.
۳۰ آبان ماه ۱۳۴۱ لایحه سهیم کردن کارگران در سود کارخانهها در ۱۸ ماده به نوشتار در آمد. دانشآموختگان رشته کشاورزی برای بزرگداشت از روانشاد مهندس ملک عابدی، آیینی با بودن نخست وزیر در تالار بانک کشاورزی ایران برگزار کردند. در این آیین ارسنجانی وزیر کشاورزی گفت: ...مهندس ملک عابدی قربانی توطئه عواملی شد که در تهران علیه اصلاحات ارضی به طور پنهانی فعالیت میکنند، و در واقع گلوله فیروزآباد از تهران شلیک شد. وزیر کشاورزی اطمینان داد که اصلاحات ارضی بازنخواهد ایستاد و بزودی این برنامه در سراسر کشور اجرا میشود.
۱ آذر ماه ۱۳۴۱ آیین جشن درختکاری در پارک ساعی در پیشگاه شاهنشاه برگزار شد. اعلیحضرت شاهنشاه محمدرضا شاه پهلوی به دست خویش یک نهال نشاندند. شاهنشاه در این آیین جنگلها را یک ثروت ملی و متعلق به ملت ایران خواندند و ملی شدن جنگلها را نوید دادند.
ماموران انتظامی با همکاری شماری از مردم محلی فارس گروهی از دشمنان اصلاحات ارضی را که در کوهستانهای فیروزآباد متواری شده بودند دستگیر کردند.
اجرای برنامه قانون اصلاحات ارضی در سراسر خراسان به آگاهی همگان رسید. پیشتر پیاده کردن این برنامه در اسفراین و نیشابور از همین استان آغاز و به آگاهی رسانیده شده بود.
در این روز بتون ریزی سد شهناز در ۱۱ کیلومتری شهرستان همدان پایان یافت. هم چنین نخستین کلنگ کارهای لوله کشی آب آشامیدنی شهر همدان از سوی فرماندار کل این شهر بر زمین زده شد.
نمایندگان ایران برای هنبازی در پنجمین کنفرانس اوپک از تهران رهسپار ریاض شدند. بر پایه پروژه ایران، اوپک فرمول نوینی برای گزینش بهای نفت پیشنهاد خواهد کرد.
۲ آذر ماه ۱۳۴۱ ساختمان نوین آرامگاه کمال الملک و آرامگاه شیخ عطار پایان یافت. در این روز شماری از مالکان بزرگ ایران به سبب دشمنی با اصلاحات ارضی بازداشت شدند.
۳ آذر ماه ۱۳۴۱ روزنامه مورنینگ نیوز کراچی با چاپ فرتورهایی از اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران نوشت: در تاریخ سه هزار ساله ایران هیچگاه سابقه نداشته است که در این کشور تا این اندازه برای اجرای برنامههای گسترده و اصلاحی در بهبود چگونگی زندگی مردم تلاش و کوشش شده باشد.
اساسنامه کنفرانس اقتصادی کشور از سوی هیات وزیران پذیرفته شد. در این روز پنجمین کنفرانس سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک در ریاض پایتخت عربستان سعودی آغاز به کار کرد. در این کنفرانس درخواست کشورهای هموند اوپک برای افزایش بهای نفت خام و افزایش سهم این کشورها از درآمدهای نفتی بررسی خواهد شد.
۴ آذر ماه ۱۳۴۱ پیام دوستی شاهنشاه از سوی سفیر ویژه ایران به بن بلا رییس جمهور موقت الجزایر داده شد. کنفرانس کشورهای صادرکننده نفت اوپک به گفتگوهای خود در ریاض پایان داد و در قطعنامه خود به کمپانیهای نفتی چهار ماه زمان داد که بهای نفت خام، بهره مالکانه و از میان برداشتن هزینههای فروش را بررسی کنند و دستآورد آن را به آگاهی اوپک برسانند. در این روز هیات دولت پروژه برپاسازی کنگره تثبیت اقتصادی را تصویب کردند.
۵ آذر ماه ۱۳۴۱ واگذاری سهام کارخانههای دولت به مالکان زمینهایی که قانون اصلاحات ارضی شامل آنها شده است به تصویب هیات وزیران رسید. در این روز ۷ دبستان نوین در ۷ روستای شهرستانهای سبزوار و توالش گشایش یافت و کودکان روستایی در این دبستانها نامنویسی کردند.
۶ آذر ماه ۱۳۴۱ فرانسیس گولدینگ، فرد آبراهام و گتفرید انلیکر نمایندگان جمعیت تسلیح اخلاقی که از سوییس به تهران آمده بودند به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. در این باریابی شاهنشاه گرایش ویژه خویش را به آرمان این جمعیت که پیشبرد و گسترش بین المللی اصول عالیه اخلاقی است، ابراز کردند و فرمودند که خوشبختانه کشور ایران همواره کانون معنویت و بشردوستی بوده و در آینده نیز این را دنبال خواهد کرد.
۷ آذر ماه ۱۳۴۱ موافقتنامه فرهنگی ایران و برزیل در کاخ وزارت امور خارجه از سوی نمایندگان دو کشور دستینه و مبادله شد.
۸ آذر ماه ۱۳۴۱ فرمان شاهنشاه برای برگزاری شورای فرهنگی سلطنتی با آرمان نگاهبانی از زبان و فرهنگ ایران صادر شد.
در این روز ۹ دبستان نوین در ۹ روستا از دهستانهای شهرستانهای صومعهسرا و میاندوآب گشایش یافت.
۱۰ آذر ماه ۱۳۴۱ اجرای قانون اصلاحات ارضی در استان فارس آغاز شد. در پی دستگیری قاتلان مهندس ملک عابدی شماری از سران ایلهای فارس نیز دستگیر شدند و اسلحه هایشان از آنان گرفته شد. هیات وزیران فراهم ساختن اعتبار از راه فروش سهام کارخانههای دولتی برای اجرای قانون اصلاحات ارضی را در ۱۴ ماده تصویب کرد.
۱۱ آذر ماه ۱۳۴۱ دستور ویران ساختن ۵۰ کوره آجرپزی در جنوب تهران برای جلوگیری از آلودگی هوا داده شد. قرارداد خرید و کارگذاری یک دستگاه زاینده برق برای شهر بهار همدان میان نمایندگان سازمان برنامه و پیمانکار دستینه شد.
۱۲ آذر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه در پیامی برای آغاز هفته کارنیک پیشاهنگی فرمودند:
- تربیت افراد و تقویت قوای فکری آنان بیش از هر عامل دیگر برای رشد سیاسی و اجتماعی یک ملت ضروری و سودمند است و بدون استفاده از این عامل که در طبقه بندی عوامل به نیروی انسانی معروف است، یک ملت نمیتواند به ترقی واقعی نایل شود.
هیات وزیران لایحه قانونی متمم قانون تشکیل سپاه دانش را تصویب کرد. در این روز ۱۸ دبستان نوین در ۱۲ دهکده استان آذربایجان شرقی و ۶ دهکده در نیریز گشوده شد و کودکان در این دبستانها نامنویسی شدند.
۱۳ آذر ماه ۱۳۴۱ از سوی سازمان برنامه ۱۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال برای بازسازی ۱۵۸ کیلومتر راههای فرعی و ساختن ۲۰ کیلومتر راه نوین در استان کردستان ویژه شد. اجرای قانون اصلاحات ارضی در استان مرکزی به آگاهی همگان رسید.
۱۴ آذر ماه ۱۳۴۱ هموندان بنیانگذار جمعیت کمک به جذامیان به پیشگاه علیاحضرت شهبانو باریافتند و گزارش پیشرفت کار خود را به آگاهی رساندند. شهبانو درباره بهبود چگونگی جذامیان دستوراتی دادند.
۱۵ آذر ماه ۱۳۴۱ درونمایه فرمان شاهنشاه برای برپایی "شورای فرهنگی سلطنتی" از سوی وزیر دربار شاهنشاهی در مصاحبه با رسانهها به آگاهی همگان رسید. این شورا برای بررسی در همه امور فرهنگی که از سوی وزارت دربار شاهنشاهی به شورا داده میشود و هم چنین شورا برای نوشتن پروژهها و پیشنهادهایی که شورا برای گسترش و پیشبرد ملی و بین المللی فرهنگ ایران بایسته بداند و سرپرستی بر سازمانهای فرهنگی وابسته به دربار شاهنشاهی بنیاد میشود.
شاهنشاه در پیامی به مناسبت پانزدهمین سال تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر فرمودند:
- برای ملت ایران این یادبود به منزله تجلیل از سنت دیرینه و باستانی ایرانی در احترام به موازین و حقوق بشری است، زیرا در واقع نظیر چنین اعلامیهای بیست و پنج قرن پیش از این در کشور ما صادر گردید و در آن اساس احترام به آزادیها و حقوق مدنی افراد رسما اعلام شد.
ساختمان دبیرستان ایراندخت اراک در زمینی به پهنه ۲۰۰۰ متر مربع پایان یافت. هزینه این ساختمان از ۵٪ سهم فرهنگ از درآمد شهرداری ساخته شده است.
۱۷ آذر ماه ۱۳۴۱ هموند شورای عالی پیشاهنگی ایران و هیات مدیره انجمن هواداران تربیت پیشاهنگی در کاخ شاهنشاهی به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. شاهنشاه پس از شنیدن گزارش پیشرفتهای پیشاهنگی ایران درباره گسترش کارهای سازمان پیشاهنگی در سراسر ایران و دورافتادهترین جاهای کشور با بهرهمندی از سپاهیان دانش سخنانی ایراد کردند و دستورهایی دادند.[۷]
اسداله علم نخست وزیر در آیینی لولهکشی آب جنوب شهر را گشود. هیات وزیران مالیات خودروهای مونتاژ شده در ایران را تصویب کرد.
۱۸ آذر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه برنامه ۹ ساله پیشاهنگی کشور را تصویب فرمودند.
۱۹ آذر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه برای دادن سندهای مالکیت کشاورزان خراسان از تهران رهسپار مشهد شدند. در درنگی کوتاه در شاهرود نیازهای مردم این شهر به آگاهی شاهنشاه رسانیده شد. شاهنشاه به فرماندار شاهرود دستور دادند که خواستهها و نیازهای مردم شاهرود را به دفتر مخصوص بفرستند.
۲۰ آذر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه سندهای مالکیت کشاورزان شهرستانهای مشهد، اسفراین و نیشابور را به نمایندگانشان دادند و در سخنانی فرمودند:
- ...وقتی اصول اولیهای که مورد نظر ما بود تجدید شد و رعیت تبدیل به یک دهقان آزاد گردید، روابط زارع با خرده مالک مسلما طوری خواهد بود که به هیچ وجه مثل سابق قضیه ارباب و رعیتی نیست، بلکه این رعیت مثل فرد آزادی برای یک مالکی کار میکند و از دسترنج خودش استفاده میکند و با یک همکاری نزدیک، در یک محیط آرام، در یک محیط صمیمانه، هر کس کار خود را میکند....
۲۰ آذر ماه ۱۳۴۱ خانههای ساخته شده در بویین زهرا و روستاهای پیرامون قزوین، در دهکده "حصار" به روستاییان واگذار شد.
۲۱ آذر ماه ۱۳۴۱ در بزرگداشت روز نجات آذربایجان آیین سان و رژه واحدهای پادگان مرکز در پیشگاه شاهنشاه در میدان جلالیه برگزار شد.
فرمان بنیاد سپاه دانش از سوی ۱۱۳ کشور هموند سازمان ملل متحد، باشندگان در دوازدهمین کنفرانس عمومی یونسکو، ستوده شد. این کنفرانس از تاریخ ۱۸ آبان ماه تا ۲۱ آذر ماه در پاریس برگزار شد.
ده دبستان نوین در روستاهای فرمانداری کل همدان گشایش یافت.
۲۳ آذر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه برای دادن سندهای مالکیت کشاورزان کرمانشاه رهسپار کرمانشاه شدند و در سخنانی فرمودند:
- ...اگر قلب مرا به ۲۱ میلیون قسمت کنید هر یک از افراد مملکت یک سهم از آن را خواهد برد و با توجه به اینکه هفتاد و پنج درسد از مردم مملکت دهقان و زارع هستند طبیعی است که نیمی بیشتر از قلب من به این طبقه تعلق دارد...
۲۵ آذر ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو در بزرگداشت روز مادر از زایشگاه فرح دیدن کردند و به سه تن از پر بچهترین مادران پیشکشهایی دادند. به همین روی شهبانو پیامی فرستادند و ارج بر مقام مادر، سازنده دنیای فردا نهادند. در بزرگداشت روز مادر چهل تن از زنان زندانی تهران و شهرستانها مورد یک درجه بخشش قرارگرفتند و شماری از آنان از زندان آزاد شدند.
در آیینی با بودن نخست وزیر ساختمان ۵۳۸ دستگاه خانه در فرح آباد ژاله آغاز شد. برای اجرای این پروژه ۴۰ میلیون ریال بودجه ویژه شد.
۲۶ آذر ماه ۱۳۴۱ آیین نامه ساختمانی وزارت راه و راه آهن سراسری ایران به تصویب هیات وزیران رسید.
۲۸ آذر ماه ۱۳۴۱ دانشجویان رتبه اول دانشکدهها و آموزشگاههای وابسته به دانشگاه تهران به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی با ابراز مهربانی به این دانشجویان آنان را به دانشاندوزی برانگیزاندند.[۸]
۲۹ آذر ماه ۱۳۴۱ وزارت فرهنگ به آگاهی رساند که ۱۸۰ دبستان در دهکدههای حوزه فرهنگی استان کرمانشاهان گشایش یافت و هزارها نوآموز در این دبستانها نامنویسی کردند.
۱ دی ماه ۱۳۴۱ شورای فرهنگی سلطنتی به پیشگاه ریاست عالیه شورا باریافتند. در این باریابی شاهنشاه فرمودند:[۹]
- ...در راه اعتلای فرهنگ ایران ما اکنون دو وظیفه اساسی بر عهده داریم، یکی اینکه آثار هنری و ادبی و فرهنگی کشور خود را هر چه بیشتر و بهتر هم به خودمان و ه به دنیا معرفی کنیم، دیگر اینکه برای بالابردن سطح سواد و دانش در جامعه کنونی خود بکوشیم...
آیین دادن سردوشی به دانشجویان نوین دانشکده افسری خلبانی نیروی هوایی و شهربانی در پیشگاه شاهنشاه برگزار شد.
۲ دی ماه ۱۳۴۱ هیات نمایندگی شوروی به ریاست لاپین معاون وزارت امور خارجه آن کشور که برای گسترش پیوندهای دو کشور به تهران آمده بود، به همراه پکوف سفیر شوروی در ایران به پیشگاه شاهنشاه باریافتند.
سندهای مالکیت گروهی دیگر از دهقانان اراک از سوی وزیر کشاورزی به آنان داده شد. اداره کل گمرک به آگاهی رساند که در ۹ ماه اول سال ۱۳۴۱ بیش از ۳۳۱٬۶۰۳٬۵۲۳ ریال به درآمد این اداره افزوده شده است.
۳ دی ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه برای آغاز اجرای قانون سپاه دانش پیامی فرستادند و فرمودند:[۱۰]
- ...من پیکار مقدسی را که از روز اول دی ماه ۱۳۴۱ در سراسر کشور به منظور سرکوبی عفریت جهل و تعمیم سواد در کلیه شهرها و روستاهای ایران به دست جوانان پاکدل این سرزمین آغاز شده است یک جهاد ملی اعلام میدارم و از کلیه فرزندان پرشور وطن که پیروزی در این جهاد به عهده همت مردانه ایشان گذاشته شده است انتظار دارم که با توجه به مسوولیت سنگین و پرافتخار خویش فراموش نکنند که از این پس همه آنها سربازانی هستند که در خط اول جبهه میجنگند. امروز تمام دنیا مراقب پیروزی ما در این پیکاری است که برای اولین بار در جهان به عهده همت مردانه ایشان گذاشته شده است انتظار دارم که با توجه با مسوولیت سنگین و پرافتخار خویش فراموش نکنند که از این پس همه آنها سربازانی هستند که در خط اول جبهه میجنگند. امروز تمام دنیا مراقب پیروزی ما در این پیکار است که برای اولین بار در جهان به دست ایرانی انجام میگیرد. بدیهی است در این پیکار من که به تشکیل سپاه دانش فرمان دادهام همه جا به عنوان پرچمدار این جهاد ملی پیشاپیش شما خواهم بود.
۴ دی ماه ۱۳۴۱ آیین سلام مبعث در پیشگاه شاهنشاه در کاخ گلستان برگزار شد. شاهنشاه در پاسخ تهنیت رییس دیوان عالی کشور سخنانی درباره چگونگی اقتصاد و برنامه عمرانی سوم فرمودند:[۱۱] به خواست خداوند ما همه سعی خود را به کار خواهیم برد که دستگاه قضایی کار خویش را هر چه کاملتر و منزهتر انجام دهد و گناهکاران نیز در هر مقامی که باشند به کیفر برسند. البته جامعه بی نقص در هیچ جای دنیا وجود ندارد، ولی این طرز فکر نیز باید تدریجا در ما پیدا شود که هیچکس گناهکار نیست مگر وقتی که خطای او ثابت شده باشد، نه آنکه قضیه بالعکس باشد.
۵ دی ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه برای دادن سندهای مالکیت کشاورزان فارس رهسپار شیراز شدند. سپس به سالن دانشکده ادبیات دانشگاه پهلوی رفتند و در پاسخ گزارش رییس دانشگاه فرمودند:
- آزادی موقعی امکان پذیر است که در حدود قانون باشد، وقتی موانع موجود از سر راه برداشته شد و اصلاحات ارضی بطور کامل به مرحله اجرا در آمد هفتاد و پنج درصد جمعیت این مملکت به تمام معنی آزاد میشوند....تشکیل سپاه دانش یعنی تامین آزادی سد در سد جمعیت مملکت، موقعی شما میتوانید آزاد باشید که هم به حقوق خودتان و هم به منافع خودتان و هم به حقوق و منافع دیگران آشنا باشید. این کار از کسی بر میآید که قدرت درک و فهم آن را داشته باشد. قدرت درک و فهم موقعی میسر است که به او تعلیم بدهند و این موقعی ممکن است که فرد سواد خواندن و نوشتن داشته باشد و مبارزه با بیسوادی نیز به همین منظور است.
شاهنشاه به جایی که بنای یادبود روان شاد مهندس ملک عابدی ساخته خواهد شد رفتند و نخستین سنگ بنای یادبود را برنشاندند.[۱۲] سپس شاهنشاه سندهای مالکیت کشاورزان روستاهای پیرامون را به دهقانان دادند و فرمودند:
- توصیه میکنم که در اولین فرصت قبل از اینکه دولت اعلام خلع سلاح مجدد را بکند، افراد مسلح خودشان را به اولین پست نظامی یا ژاندارمری مراجعه بکنند و اسلحه نامبارکی را که به دست دارند تسلیم نمایند. اسلحه را موقعی باید به دست گرفت که در راه دفاع از وطن در موقع خطر باشد و چنین موقعی خدا نکند که برسد. در آن موقع هر کس که خواست در این راه قدم بردارد میتواند دوش به دوش سربازان با اسلحهای که ارتش ایران به او خواهد داد در کنار برادران سرباز خود در میدان نبرد شرکت بکند، والا به جای اسلحه باید بیل به دست بگیرد، باید پشت ماشین کشاورزی بنشیند، باید توی کارخانه کار بکند و بدین ترتیب یک موجود مفید و تولیدکننده برای مملکت باشد.
۶ دی ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه با هواپیما از شیراز رهسپار فیروزآباد شدند و هنگام دادن سندهای مالکیت کشاورزان فیروزآباد فرمودند:[۱۳]
- اگر یادی از مهندس شهید ملک عابدی که در چند کیلومتری همین محل به دست افراد از خدا بی خبر از بین رفت، نکنیم این مراسم کامل نخواهد بود، فداکاری این جوان، سرمشقی برای تمام جوانهای این مملکت خواهد بود...چه نعمتی بالاتر از آزادی و به خصوص حس کردن آزادی است؟ چطور میشود که یک عدهای آزادی را این طور حس بکنند. چرا این حس را اینها میکنند؟ برای اینکه متاسفانه در گذشته آزاد نبودهاند. اینها را غیر از کارهای رعیتی به طور عادی برای بیگاری و کارهای دیگر و خدای نخواسته در مواقع دیگر برای دزدی، آدمکشی و احیانا خیانت میبردند. این دوران بحمدالله تمام شد...
۸ دی ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه و شهبانو و والاحضرت ولیعهد رهسپار رامسر شدند. در این روز رییس منطقه نظام وظیفه اسپهان گزارش داد که نخستین دسته سپاه دانش کلاسهای کارآموزی را آغاز کردند تا پس از پایان دوره کارآموزی به روستاهای کشور فرستاده شوند.
۱۲ دی ماه ۱۳۴۱ هیات وزیران بنیاد انجمن حمایت زندانیان به ریاست دادگستری را پذیرفت.
۱۳ دی ماه ۱۳۴۱ پروژه کشیدن اتوبان تهران - کرج به تصویب هیات دولت رسید. هزینه این اتوبان ۵۰۰ میلیون ریال برآورده شده است.
۱۵ دی ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه سندهای مالکیت ۲۵ روستای پیرامون شهر "ساری" را که قانون اصلاحات ارضی در آنجا پیاده میشود به نمایندگان کشاورزان دادند. در این آیین شاهنشاه به دهقانان فرمودند:[۱۴]
- به عقیده من تا سه چهار سال دیگر طوری اجتماع ایران زیر و رو خواهد شد و اوضاع اجتماعی و اقتصادی مملکت تغییر خواهد کرد که کشور ایران قادر خواهد شد به طریق جدیدی عظمت دیرین خویش را به دست آورد و با پیشانی بلند در زمره ملل مترقی دنیا قراربگیرد و دوش به دوش سایرین در راه به دست آوردن هدفهای عالیتر قدم بردارد.
۱۵ دی ماه ۱۳۴۱ پیشنهاد نوین وزارت بازرگانی درباره داد و ستد کالا میان ایران و ژاپن به تصویب هیات دولت رسید.
۱۶ دی ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه سندهای مالکیت کشاورزان رودسر را به نمایندگان آنان دادند. شاهنشاه به کشاورزان فرمودند:[۱۵]
- ...موقعی به مرحله عمل گذاشته شد که من دستور تقسیم املاک موروثی [۱۶]خودم را بین رعایای سابق و مالکین امروز آن صادر کردم. این کار در سال ۱۳۲۹ شروع شد و در ۱۳۳۲ کسانی که آن موقع به اصطلاح کار در دستشان بود[۱۷] جلوی این کار را گرفتند [۱۸] [۱۹]تا دو مرتبه در اواخر همان سال ۱۳۳۲ شروع شد. در این بین در تکمیل افکار خود دستور تهیه لایحه تقسیم خالصهجات دولتی را صادر کردیم. بعد از آن برای تکمیل کامل این فکر، دستور تهیه لایحه تحدید اراضی زراعتی را نیز صادر کردیم. این لایحه به مجلس رفت ولی چون آن موقع انتخابات ما طوری دیگر جریان داشت و زارعین آن روز آزادی عمل نداشتند و به طرف صندوقها به وسیله مالکین خودشان هدایت میشدند طبیعتا مالکین آن روز که در مجلس نفوذ داشتند با یک بهانههایی آن لایحه اولی را به شکل دیگری تغییر دادند که موقعی از تصویب مجلسین گذشت معنی حقیقی خود را از دست داده بود....
۱۷ دی ماه ۱۳۴۱ در بزرگداشت کشف حجاب زنان ایران بانوان هموند جمعیتهای زنان در آرامگاه اعلیحضرت رضا شاه بزرگ گردآمدند و آرامگاه پدر ایران نوین را گلباران کردند.
لایحه قانونی سهیم کردن کارگران در سود کارگاههای تولید و صنعتی در ۲۰ ماده از سوی هیات وزیران تصویب شد. بنیاد آموزشگاه تکنیسین نیروی هوایی از سوی هیات دولت پذیرفته شد.
۱۸ دی ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه و شهبانو و والاحضرت ولیعهد از شمال به تهران بازگشتند. در این روز فرمان شاهنشاه در بزرگداشت "بنیاد ارتش شاهنشاهی " صادر شد.[۲۰]
کنگره ملی دهقانان ایران ۱۹ دی ماه ۱۳۴۱
۱۹ دی ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه گردهمآیی تاریخی کنگره ملی دهقانان ایران در تالار ورزشی محمدرضا شاه پهلوی را گشودند. این گردهمآیی با بودن ۴۸۰۰ تن از دهقانان سراسر کشور و نمایندگان اتحادیهها و شرکتهای تعاونی روستایی برگزار شد. شاهنشاه در سخنرانی تاریخی خود[۲۱] پس از روشن ساختن چگونگی سیاسی کشور پیش از جنگ جهانی دوم و پیشرفتهایی که به تازگی در کشور انجام شده است چون تقسیم املاک سلطنتی و فروش زمینهای خالصه، انحلال دو مجلس و اجرای قانون اصلاحات ارضی، فرمودند که برای جلوگیری از خدشهدار کردن این اصلاحات از سوی عوامل سیاه ارتجاع و قوای مخرب سرخ اصولی را که به عنوان پادشاه مملکت و رییس قوای سه گانه به آرای مردم ایران میگذارم و مستقیم رای مثبت ملت ایران را در استقرار آن درخواست میکنم از این قرارند:
- اصل اول - اصلاحات ارضی و الغای رژیم ارباب و رعیتی
- اصل دوم - ملی کردن جنگلها و مراتع
- اصل سوم - فروش سهام کارخانجات دولتی به عنوان پشتوانه اصلاحات ارضی
- اصل چهارم - سهیم کردن کارگران در سود کارخانهها
- اصل پنجم - اصلاح قانون انتخابات ایران به منظور دادن حق رای به زنان و حقوق برابر سیاسی با مردان
- اصل ششم -ایجاد سپاه دانش به منظور تسهیل اجرای قانون تعلیمات عمومی و اجباری
۲۰ دی ماه ۱۳۴۱ خبرگزاریهای جهان گزارش کنگره ملی دهقانان ایران را به سراسر گیتی فرستادند و شاهنشاه را کانون و سرآغاز دگرگونیهای مهم در زندگی میلیونها تن مردم ایران دانستند. شاهنشاهی در اقامتگاه نمایندگان دهقانان ایران در این روز سخنانی ایراد نمودند و فرمودند:
- ...حالا فردا میروید به خوزنین، ببینید که زندگی امروزه یعنی چه. اتاق چه شکل باید نوربگیرد، چه شکلی باید هوا درآن بیاید که شما سالم زندگی بکنید. خودتان و بچههایتان وقتی که ثروتمند شدید، روز به روز بیشتر ثروت به دست آوردید، صاحب سرمایه شدید، پادار شدید، آن وقت معنی زندگی واقعی را خواهید فهمید.
۲۱ دی ماه ۱۳۴۱ نمایندگان دهقانان به پیشگاه شاهنشاه باریافتند و شاهنشاه فرمودند:[۲۲]
- ...به هر صورت منظور نهایی ما این است که مالا با زحمتی که شما میکشید، با راهنماییها و با کمکی که شرکتهای تعاونی به شما میکنند حاصل دسترنج شما و درآمد آخر سال شما اقلا شش، هفت تا ده برابر گذشته بالا برود.
۲۱ دی ماه ۱۳۴۱ بیش از ۴۸۰۰ تن نمایندگان کشاورزان سراسر کشور که برای شرکت در کنگره ملی دهقانان ایران به تهران آمده بودند به فراخوان وزارت کشاورزی از یک دهکده زلزلهزده (خوزنین) در نزدیکی قزوین که نوسازی شده است، دیدن کردند. وزارت کشاورزی ساختمان این دهکده را انجام میدهد و تاکنون از ۳۱۷ خانه مدرن و استوار، ساختمان ۲۵۰ دستگاه آن به پایان رسیده است و آماده برای جا به جا شدن زلزله زدگان بویین زهرا به این خانهها میباشد.[۲۳]
مرکز آمار ایران به آگاهی رساند که شمار کارخانههای برق کشور که در سالهای پایانی شاهنشاهی رضا شاه بزرگ به ۱۱۵ کارخانه رسیده بود در سال ۱۳۴۱ به ۳۶۰ کارخانه برق افزایش یافته است.
۲۲ دی ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه به اقامتگاه نمایندگان دهقانانی که برای کنگره ملی دهقانان ایران به تهران آمده بودند تشریف فرما شدند و شام را با دهقانان خوردند. شاهنشاه در سر میز شام سخنانی ایراد فرمودند:[۲۴]
- ...هیچ مملکتی در روی زمین نیست و نخواهد بود که بتواند بگوید قوانین اجتماعی آن از قوانین اجتماعی ایران مترقیتر است. این افتخار که نصیب ملت ایران شده است از چیست؟ در اثر روح پاک و دست نخورده قاطبه ملت ایران است که شما هفتاد و پنج درصد آن هستید. در اثر این است که شاه شما که فقط قلبش به خاطر شما میتپد، توانسته است با پشتیبانی شما، با یکرنگی شما، بگوید مملکت مال تمام ملت ایران است و اختصاص به هیچ طبقه مخصوصی، به هیچ فرد بخصوصی ندارد، مال همه است و شما چون هفتاد و پنج درصد مردم این مملکت هستید، هفتاد و پنج درصدش مال شما است.
شاهنشاه به همراه شهبانو و والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی برنامه گروه باله امریکایی "رابرت جفری" را در تالار فرهنگ تماشا کردند و گروه باله را مورد مهربانی قراردادند.
۲۳ دی ماه ۱۳۴۱ پنجمین نشست کنگره ملی شرکتهای تعاونی برگزار شد. در این نشست به پاس فداکاریها و تلاشهای پایانناپذیر شاهنشاه در راه استقرار حق و عدالت پیشنهادی به تصویب رسید که بر پایه آن به شاهنشاه فرنام "دادگستر" داده شد.
۲۴ دی ماه ۱۳۴۱ ششمین نشست کنگره ملی دهقانان ایران برگزار شد. در این نشست رییس کنگره ابراز داشت که پیشنهاد دیروز کنگره درباره دادن فرنام "دادگستر" به شاهنشاه به آگاهی شاهنشاه رسانیده شد. اعلیحضرت شاهنشاه فرمودند: خدمت به مملکت و معتقداتی که دارند برای این نیست که از کنگره لقب بگیرند یا به آخر نام ایشان عنوانی اضافه شود. شاهنشاه از احساسات هموندان کنگره ملی دهقانان ایران سپاسگزاری کردند و فرنام "دادگستر" را نپذیرفتند.
۲۵ دی ماه ۱۳۴۱ واپسین (آخرین) نشست کنگره ملی دهقانان ایران با نوشتن قطعنامهای به کار خود پایان داد. پس از آن هموندان هیات رییسه کنگره ملی دهقانان به همراه وزیر کشاورزی برای سپاسگزاری به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. در این باریابی شاهنشاه فرمودند:[۲۵]
- ...امیدوارم شما این بشارت را به همه بدهید که این تازه مقدمه کار است. شما جزو افراد آزاد و سربلند مملکت قرارگرفتند و از این پس انشااله جزو مردان مرفه و خوشبخت کشور خواهید بود. امیدوارم زندگیتان زندگی شرافتمندانه و آبرومندانهای باشد. درآمد شما به اندازهای باشد که خودتان، خانوادهاتان سیر باشید، لباس مرتب داشته باشید، خانه خوب داشته باشید...
۲۶ دی ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه برای دادن سندهای مالکیت روستاییان زنجان رهسپار آن دیار شدند. در آیین باشکوهی که در زنجان برگزار شد شاهنشاه سند مالکیت ۷۰۰۰ تن از کشاورزان زنجان و پیرامون آن را به نمایندگان آنان دادند و سخنرانی رسایی برای دهقانان فرمودند.[۲۶] در این روز هیات رییسه کنگره ملی دهقانان ایران به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. در این شرفیابی شاهنشاه فرمودند:[۲۷] باید به شرکتهای تعاونی خود توجه بیشتری بکنید و روز به روز بیشتر کارکنید. وسیله کار هم هر روز بیشتر در اختیار شما گذاشته میشود. حاصل مجموع این چیزها حس آزادی است که دارید، حس مالکیت املاک مزروعی است که در اختیارتان هست.
۲۷ دی ماه ۱۳۴۱ هیات وزیران در نشست فوقالعاده خود مادههایی به قانون اصلاحی قانون اصلاحات ارضی درباره تعیین تکلیف زمینهای خرده مالکان و از میان برداشتن بی چون و چرای رژیم ارباب و رعیتی و نیز لایحه ملی شدن جنگلها را در ۱۴ ماده تصویب کرد.
۲۸ دی ماه ۱۳۴۱ به آگاهی رسیده شد که ایران در سال ۱۹۶۲ میلادی ۴۸۷٬۰۸۴٬۰۰۰ بشکه نفت خام تولید و ۱۲۲٬۳۰۰٬۰۰۰ لیره از این بابت درآمد داشته است. روزنامه تایمز لندن در نوشتاری با فرنام "دگرگونیهای کنونی ایران" به چاپ رساند: شاهنشاه ایران بزرگترین جهش سیاسی و اجتماعی و اقتصادی در تاریخ دور و دراز این کشور را در نخستین نشست کنگره دهقانان به آگاهی همگان رساندند.
۳۰ دی ماه ۱۳۴۱ نمایشگاه هنرهای ۷۰۰۰ ساله ایران در پیشگاه پرزیدنت اتریش در آکادمی هنرهای تزیینی شهر وین با پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران گشایش یافت.
مدیر عامل سازمان برنامه به آگاهی رساند که دولت امریکا از راه اداره عمران بینالمللی امریکا در ایران با پرداخت پانزده میلیون دلار وام برای ساختن تجهیزات بندری در بندرعباس موافقت کرده است.
۱ بهمن ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه هتل هیلتون تهران را گشودند. قهرمانان ملی، ورزشکاران، جوانان و مدیران باشگاههای ورزشی، فرهنگیان، اصناف، کارگران و کارمندان بخشهای گوناگون راه آهن سراسری ایران در یک گردهمآیی بزرگ پشتیبانی خود را از اصول ششگانه شاهنشاه به آگاهی رساندند. ایرانیانی که در کویت زندگی میکردند در برابر سفارت شاهنشاهی ایران در کویت گردآمدند و از منشور شش گانه شاهنشاه پشتیبانی کردند و پذیرش آن را اعلام داشتند.
۲ بهمن ماه ۱۳۴۱ شماری از ملایان و طلبهها و تودهایها عوامل ارتجاع سیاه، گردآمدند و با برانگیزاندن مردم بازار تهران را بستند. پلیس تهران گروهی از مالکان و دستاربندان را که علیه لایحههای انقلابی شاه و مردم به ویژه لایحه اصلاحات ارضی مردم را بر میانگیختند پراکنده ساخت.
۳ بهمن ماه ۱۳۴۱ شمار بسیاری از کشاورزان پیرامون پایتخت وارد تهران شدند . و همراه گروه زیادی از کارگران کارگاهها و کارخانهها علیه عوامل ارتجاع سیاه و دشمنان لایحههای انقلابی تظاهرات سختی کردند. هم چنین انبوه بزرگی از بانوان در واخواهی (اعتراض) به مخالفان آزادی زنان و شرکت آنان در تصویب ملی دست از کارکشیدند. میان مردم و عوامل ارتجاع سیاه و سرخ زد و خوردهایی درگرفت.
۴ بهمن ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه در میان شور و شادی بی مانند کشاورزان و مردم قم وارد آن شهر شدند و در آیینی سندهای مالکیت دهقانان قم را به نمایندگان آنان دادند و در سخنرانی فرمودند:[۲۸]
- ... در کنگره دهقانان موقعی که لوایح شش گانه را میشمردم و توضیح میدادم گفتم که در راه جلوگیری از اصلاحات ایران مسلما ارتجاع سیاه و قوای مخرب سرخ از پای نخواهند نشست و تمام سعی خود را به کار خواهند برد که مانع این اصلاحات بشوند، البته هر کدامی به یک عللی. ارتجاع سیاه اصلا نمیفهمد، زیرا از هزار سال پیش یا بیشتر فکرش تکان نخورده و در جاهای دیگر هم شاید به همین طریق باشد. شاید بیشتر اینان فکر میکنند که زندگی فقط این است که از یک جایی ولو به ظلم باشد، به زور باشد، به بطالت باشد، به بیکاری باشد، یک چیزی به او برسد و او یک غذایی بخورد و شب سر به بالین بگذارد و فردا دو مرتبه همین زندگی تکرار بشود. ... امروز در دنیا مفت خوری از بین رفته، ولی برای او چه فرقی میکند؟ به او یک چیزی برسد ولو سایرین همه از فلاکت، بدبختی و گرسنگی و بمیرند، این به حال او فرقی نمیکند... و اما چه کسان دیگری مخالفند؟ صحبت از ارتجاع سیاه کردیم و کسان نفهمی که قابل درک مطالب و عقاید نیستند. اینها بدبختند و ما دلمان به آنها میسوزد و ما انشاءالله ایرانی میسازیم آباد، ایرانی آزاد، ایرانی مرفه، این اشخاص در حدود قوانین باز هم خواهند توانست زندگی مرفهی بکنند، ولی دل من برای آنها میسوزد که چرا نمیفهمند. اما مخربین سرخ، تکلیف آنها روشن است. من اتفاقا نسبت به آنها کینهام کمتر از این اشخاص نفهم است. چرا؟ برای اینکه آنها علنی میگویند که "من خائنم و میخواهم مملکتم را تحویل دیگران بدهم". خوب! تکلیف همه روشن است. ...
۵ بهمن ماه ۱۳۴۱ مردم شهرستانها گردهمآییهایی برگزار کردند و لایحههای پیشنهادی شاهنشاه را تایید و تصویب کردند. از سوی کشاورزان و کارگران میتینگ بزرگی برای اعلام پذیرش لایحههای ششگانه پیشنهادی شاهنشاه در میدان امجدیه برگزار شد.
۶ بهمن ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه در فرمانی ۴۷۹ پارچه زمینهای کشاورزی خاندان پهلوی را به رایگان به بنیاد پهلوی دادند تا میان کشاورزان تقسیم شود. در این روز دو ناو مین جمع کن که از نیروی دریایی امریکا خریداری شده بود از سوی افسران و درجهداران ایرانی از بندر "لانگ بیچ" امریکا به سوی ایران به راه افتاد، و در این روز در بندر خرمشهر پهلو گرفت. این دو ناو جایگزین دو ناو کهنه که از رده خارج شده بودند گردیدند و نامهای "کرکس" و "شاهرخ" بر آنها نهاده شد.
رفراندوم منشور ششگانه پیشنهادی شاه و ملت
۶ بهمن ماه ۱۳۴۱ گرفتن آرا از مردم درباره لایحه ششگانه شاهنشاه در هزار حوزه رای گیری در تهران آغاز شد و دهها هزار نفر از مردم پایتخت به حوزهها شتافتند. در این روز برای نخستین بار زنان ایران توانستند در حوزههای رای گیری آرای خود را به صندوقها بریزند. زنان تهران شرکت در این وظیفه ملی را برای خود پیروزی بزرگی دانستند و به همین روی تظاهرات پرشوری از سوی بانوان در کنار صندوقهای رای گیری انجام یافت.
وزارت کشور رسما به آگاهی ملت ایران رساند که از ۶۰۰٬۰۰۰ کسانی که در تهران حق رای داشتند ۵۲۱٬۸۰۰ تن به صندوقها رای ریختند که از آن ۵۲۱٬۱۰۸ رای موافق لایحههای ششگانه بوده است. زنان تهران نیز که برای نخستین بار رای دادند ۱۶٬۴۳۳ رای موافق به شش صندوقی که در سه حوزه انتخاباتی گذاشته شده بود ریختند.
۸ بهمن ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه در پیامی که در پایان همه پرسی و تصویب لایحه ششگانه به ملت ایران فرستادند فرمودند:
- ...ما در این منطقه از دنیا به خواست خداوند و با همت شما چنان مملکتی خواهیم ساخت که از هر جهت با پیشرفته ترین ممالک جهان برابری کند، مملکتی خواهیم ساخت که کشور آزادگان و سرزمین آزاد مردان و آزاد زنان باشد و در آن نبوغ ایرانی بتواند در محیطی بارور و منزه قدرت و خلاقیت جاودانی خویش را جلوهگر سازد.
۹ بهمن ماه ۱۳۴۱ فرمان شاهنشاه دایر بر اجرای منشور شش گانه انقلاب شاه و ملت صادر شد:[۲۹]
۱۰ بهمن ماه ۱۳۴۱ به آگاهی همگان رسید که تاکنون ۱٬۰۰۸ ده از املاک سلطنتی میان روستاییان آن دهها تقسیم شده است. سازمان برنامه برای فراهم ساختن هزینه نخستین گروه سپاه دانش و آموزش دبستانی ۳۸٬۶۹۰٬۰۰۰ ریال ویژه ساخت.
در این روز اسکله تازه ساخته شده آبادان در آیین باشکوهی گشایش یافت.
۱۱ بهمن ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه بنگاه دارویی سپه را در ساختمان نوین گشودند.
۱۳ بهمن ماه ۱۳۴۱ با به پایان رسیدن شمارش آرای مردم ایران به اصلهای ششگانه انقلابی شاهنشاه، پرزیدنت کندی در تلگرامی که به پیشگاه شاهنشاه ایران فرستاد این پیروزی را تهنیت گفت.
اساسنامه بانک اعتبارات کشاورزی و عمران روستایی ایران در ۴۶ ماده از سوی هیات وزیران تصویب شد. هیات وزیران هم چنین با سرمایه گذاری رادیو و تلویزیون فرانسه برای ساختن و مونتاژ رادیو و تلویزیون در ایران موافقت کرد.
۱۴ بهمن ماه ۱۳۴۱ فرمان شاهنشاه درباره اجرای لایحههای ششگانه از سوی امیراسداله علم نخست وزیر به وزارتخانهها فرستاده شد. والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی از سازمانهای بهداشتی و فرهنگی و درمانگاههای سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی اسپهان بازدید کردند و درمانگاه سازمان شاهنشاهی را در میمه اسپهان گشودند. پروژه تجهیز و به پایان رساندن ساختمان دانشکده کشاورزی کرج با بودجه ۵۷ میلیون ریال از سوی سازمان برنامه پذیرفته شد.
۱۵ بهمن ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه در مصاحبه با خبرنگار آسوشیتدپرس در کتابخانه کاخ شاهنشاهی فرمودند:
- ایران از میان یک انقلاب بدون خونریزی و قانونی میگذرد که همانند آن در جهان دیده نشده است. در جریان این انقلاب سفید فشاری بر ما اعمال نشده است و انقلاب را به ما تحمیل نکردهاند بلکه این یک جنبش و تحول واقعی است. آیا میتوان برای همگام ساختن ایران با مترقی ترین کشورهای جهان بهتر و بیشتر از این اقدام نمود؟ و آیا شما برنامه مطلوب تر و ترقی خواهانه تری را در هیچ کشوری دیدهاید؟
سخنگوی وزارت دربار شاهنشاهی به آگاهی رساند که بنا به درخواست سازمان آب و برق خوزستان و سازمان برنامه، شاهنشاه پذیرفتند که سد دز به نام "سد محمدرضا شاه پهلوی" نامیده شود. در این روز نخستین سازمان ملی انتقال خون وابسته به جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران از سوی والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی گشوده شد.
۱۶ بهمن ماه ۱۳۴۱ بر پایه تصویب نامه هیات وزیران نام بانک کشاورزی به بانک کشاورزی و عمران روستایی تغییر یافت. وظایف این بانک کمک به گسترش کارهای عمرانی و کشاورزی در منطقههای روستایی و کمک به بهبود چگونگی زندگی کشاورزان و فراهم آوردن نیازمندیهای آنان میباشد.
۱۷ بهمن ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه به کاخ بهارستان رفتند و ساختمان نوین کتابخانه مجلس شورای ملی را گشودند و سپس از مسجد سپهسالار بازدید کردند.
۱۸ بهمن ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو مسابقه فوتبال ایران و چکسلواکی را در ورزشگاه امجدیه تماشا فرمودند. هیات وزیران آییننامه اجرایی قانون اصلاحات ارضی را درباره خرده مالکان در ۳۹ ماده تصویب کرد.
۲۱ بهمن ماه ۱۳۴۱ به سبب کودتای عراق و دست کشیدن راهنمایان عراقی رود مرزی میان ایران و عراق، صادر کردن نفت آبادان به خارج از کشور بازایستاد. روز پسین وزیر امور خارجه ایران به آگاهی رساند که دولت ایران، دولت نوین عراق را به رسمیت شناخته است و رفت و آمد کشتیها آغاز شده است.
۲۸ بهمن ماه ۱۳۴۱ از سوی اداره کل آمار کشور به آگاهی رسانده شد که جمعیت کل کشور در این سال ۲۲٬۶۸۹٬۰۰۰ میباشد که ۸٬۰۴۸٬۰۰۰ تن شهرنشین و ۱۴٬۶۴۱٬۰۰۰ تن روستانشین میباشند.
۲۹ بهمن ماه ۱۳۴۱ نشست هیات دولت در کاخ نخست وزیری برگزار شد. اسداله علم نخست وزیر نامه کنارهگیری دولت را به پیشگاه شاهنشاه تقدیم کرد که در آن اشاره شده بود که چون مواد ششگانه که از سوی شاهنشاه به رای ملت گذاشته شده بود به تصویب رسیده است، بایستی از سوی نیروی تازهتری به مورد اجرا گذاشته شود، بدین جهت دولت استعفای خود را تقدیم میدارد. به فرمان شاهنشاه امیر اسداله علم دوباره مامور تشکیل کابینه شد. در روز ۳۰ بهمن ماه علم نخست وزیر به پیشگاه شاهنشاه باریافت و دولت نوین خود را شناساند. [۳۰]
۱ اسفند ماه ۱۳۴۱ شرکت سهامی کارخانههای دولتی کار خود را آغاز کرد. بر پایه تصمیم هیات دولت، برای پدیدآوردن هماهنگی بیشتر در کارهای صنعتی و بازرگانی کشور، وزارت صنایع و معادن در وزارت بازرگانی آمیخته شد و وزارت اقتصاد جایگزین این دو وزارتخانه شد.
۲ اسفند ماه ۱۳۴۱ بانک مرکزی در سال ۱۳۴۱ در برابر دادن ۴۰٪ طلا و ۶۰٪ سند بدهی دولت به وثیقه جواهرات سلطنتی دو بار رویهم رفته ۳۰۰۰ میلیون ریال اسکناس چاپ کرد. کارهای گسترش و زیرسازی باند ساختمان فرودگاه بوشهر پایان یافت و به مقامات اداره کل هواپیمایی کشور واگذار شد.
۳ اسفند ماه ۱۳۴۱ به فرخندگی سالگرد کودتای سوم اسفند از سوی اعلیحضرت رضا شاه بزرگ آرامگاه پدر ایران نوین گلباران شد.
۵ اسفند ماه ۱۳۴۱ نخست وزیر به همراه وزیر دارایی و وزیر اقتصاد به پیشگاه شاهنشاه باریافتند و گزارش مالی کشور دادند و آغاز کنفرانس اقتصادی را به آگاهی شاهانه رساندند.
۸ اسفند ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه کنگره اقتصادی کشور را در کاخ سنا گشودند و در سخنان رسا و پرباری مروری بر تاریخ ایران از زمان قاجاریان مغول و شاهنشاهی رضا شاه بزرگ، آزادی زنان و دادن حقوق سیاسی و اجتماعی برابر با مردان به بانوان کشور، اشغال ایران از سوی ارتش شوروی و انگلستان و مسخره بازی در انتخابات مجلس چهاردهم که شوروی و انگلیس نمایندگان خودشان را به مجلس شورا فرستادند، تقسیم املاک سلطنتی، نیرنگهای محمد مصدق فئودال بزرگ ایران در جلوگیری از اصلاحات ارضی و انقلاب سپید شاه و مردم و آینده ایران کردند. این کنفرانس که در برابری مقررات اقتصادی کشور با نیازمندیهای مردم، پدیدآوردن هماهنگی در رشتههای گوناگون اقتصادی کشور، جلب اعتماد همگانی و محیط مناسب برای افزایش سرمایهگذاری برپاشده بود در روز ۱۵ اسفند ماه به کار خود پایان داد. [۳۱]
به فرمان شاهنشاه بهرهبرداری از سد امیر کبیر برای مهارکردن سیلابهای فصلی رودخانه کرج و فراهم ساختن بخشی از آب آشامیدنی تهران و آب برای آبیاری زمینهای کشاورزی کرج آغاز گردید.[۳۲]
فرمان تاریخی حق رای به بانوان ایرانی
۸ اسفند ماه ۱۳۴۱ پانزده هزار تن از بانوان ایران که با فرمان شاهنشاه از زمره دیوانگان بیرون آمدند و حق به دست آوردن مقامهای عالی کشور و شرکت در انتخابات دو مجلس شورای ملی و مجلس سنا را بدست آوردند، پس از سخنرانی شاهنشاه در کنفرانس اقتصادی ایران که در آن حق انتخاب شدن و حق انتخاب کردن را به زنان ایرانی دادند برای ابراز سپاسگزاری از شاهنشاه به کاخ مرمر رفتند و تظاهرات پرشوری کردند. شاهنشاه به بانوان ایران فرمودند:[۳۳]
- ...خوشبختانه امروز این قدم دیگر نیز برداشته شد و آخرین ننگ اجتماعی ما که محرومیت نیمی از جمعیت مملکت را دربرداشت از بین رفت. ما آخرین زنجیر را پاره کردیم و تمام افراد این مملکت از این پس در امور اجتماعی خود شرکت خواهند کرد و دست به دست هم و دوش به دوش هم برای اعتلا و سربلندی و ترقی و آسایش و خوشبختی این جامعه و این مملکت خواهند کوشید....این وظیفه بزرگی که از امروز بر دوش شما نهاده شده است وارد و واقف هستید که وظایف ملی و وظایف اجتماعی خود را بهتر از هر کسی درک نموده و انجام خواهید داد...
۹ اسفند ماه ۱۳۴۱ سازمان بیمههای اجتماعی به آگاهی رساند که در سال ۱۳۴۱ شمار بیمه شدگان در سراسر کشور به ۲۹۵٬۵۱۶ تن رسید که با کسان زیر سرپرستی آنان ۱٬۱۸۲٬۰۶۶ تن زیر چتر بیمه قرارگرفتند. شمار کارگاههای مشمول بیمه نیز به ۷٬۱۲۶ کارگاه رسید.
۱۰ اسفند ماه ۱۳۴۱ در آیینی با بودن والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی بخش ۱۰۰ تختخوابی آسایشگاه بیماران سل شهر مشهد گشایش یافت.
۱۱ اسفند ماه ۱۳۴۱ لایحه اصلاح قانون انتخابات مجلس شورای ملی به تصویب هیات وزیران رسید.
۱۲ اسفند ماه ۱۳۴۱ نمایشگاه مواد خوراکی و پوشاکی ساخت ایران با بودن اسداله علم نخست وزیر گشایش یافت.
۱۳ اسفند ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه با هواپیما به شهر اسپهان پرواز کردند و در کاخ تاریخی چهل ستون سندهای مالکیت کشاورزان آن دیار را به آنان دادند و در سخنان خود به مسایل کشاورزی و شرکتهای تعاونی به آزادی زنان اشاره کردند.[۳۴]
شاهنشاه پس از گشودن نمایشگاه صنایع پارچهبافی اسپهان به تهران بازگشتند. نمایشگاه صنایع فلزی و مونتاژ ایران در وزارت اقتصاد گشایش یافت. در گزارشی که بدین روی به چاپ رسید به آگاهی رسانده شد که ۲٬۶۰۰ موسسه صنعتی در سراسر کشور کار میکنند.
۱۴ اسفند ماه ۱۳۴۱ نمایندگان کنسرسیوم نفت که برای گفتگو با بلندپایگان ایرانی به تهران آمده بودند در کاخ شاهنشاهی به پیشگاه شاهنشاه باریافتند.
۱۵ اسفند ماه ۱۳۴۱ میان دولت ایران و سازمان یونسکو و یونیسف قراردادی برای پنج سال برای گسترش آموزش دبستانی در سراسر کشور و بنیاد مرکزهای تربیت آموزگار در روستاها و منطقههای عشایری و فرستادن گروهی کارشناس به ایران در دفتر وزیر فرهنگ دستینه شد.
۱۷ اسفند ماه ۱۳۴۱ والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی برای بازدید از سازمانهای خیریه و کارهای عمرانی کناره خلیج پارس رهسپار کشور شدند.
۱۸ اسفند ماه ۱۳۴۱ شمار ۱۶۲ پارچه از املاک سلطنتی در آیین ویژهای به کشاورزان کرمانشاه واگذار شد. جشن روز حقوق زن با بودن والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در سالن محمدرضا شاه پهلوی برگزار گردید.
۲۰ اسفند ماه ۱۳۴۱ آیین جشن جاوید در باشگاه افسران در پیشگاه شاهنشاه برگزار شد و بازماندگان شهدای ارتش، ژاندارمری و شهربانی کل کشور مورد مهربانی قرارگرفتند.
زادروز والاحضرت فرحناز پهلوی
۲۱ اسفند ماه ۱۳۴۱ والاحضرت فرحناز پهلوی در کاخ سعدآباد چشم به جهان گشودند. نوزاد ۴ کیلو وزن دارد. شاهنشاه از شادمانی در پوست نمیگنجند و فرحناز را در آغوش میگیرند.
به فرمان شاهنشاه شماری از زندانیان دادرسی ارتش یک درجه بخشودگی میگیرند. در این روز هموندان کنگره پزشکی خاورمیانه و خاورنزدیک به همراه وزیر بهداری و رییس دانشگاه تهران در کاخ سعدآباد به پیشگاه شاهنشاه باریافتند.
۲۳ اسفند ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه برای گشودن سد محمدرضا شاه و دادن سندهای مالکیت کشاورزان استان خوزستان از تهران با هواپیما به دزفول پرواز کردند. شاهنشاه به شهر دزفول تشریف فرما شدند و در فرودگاه وحدتی با اشاره به پیشرفتهای گسترده و تند اصلاحات ارضی در کشور فرمودند:
- باز یکی دو هفته ایست که همین طور که سرمای زمستان دارد کم میشود میبینم یا میشنوم که بعضی عناصر مثل مارهای افسردهای که دارد کم کم اشعه آفتاب به آنها میخورد فکر میکنند که موقع خزیدن دو مرتبه رسیده است....این عناصر دزد و قاتل و راهزن با همفکران ارتجاعی خودشان اگر از خواب غفلت بیدار نشوند چنان مثل صاعقه مشت عدالت در هر لباسی که باشند بر سر آنها کوفته خواهد شد که شاید برای همیشه به آن زندگی ننگین و کثافتشان خاتمه داده بشود.[۳۵]
شاهنشاه اسناد مالکیت زمینها را به کشاورزان خوزستان دادند. شاهنشاه سد بتونی قوسی محمدرضا شاه پهلوی را که ساختمان آن بر روی رودخانه دز در شمال دزفول پنج سال پیش آغاز شده بود گشودند. این سد بزرگترین سد خاورمیانه و پنجمین سد بزرگ دنیا به شمار میرود.[۳۶]
۲۴ اسفند ماه ۱۳۴۱ در سالگرد زادروز اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ پدر ایران نوین، زنان ایران آرامگاه رضا شاه بزرگ را گلباران کردند.
۲۵ اسفند ماه ۱۳۴۱ شاهنشاه پیامی برای گشایش انجمن روابط فرهنگی ایران و شوروی در مسکو فرستادند.[۳۷] شاهنشاه "از موزه ایران باستان" و برجای ماندنیهایی که در تپههای مارلیک در کناره خاوری سپیدرود در استان گیلان پیدا شده بودند بازدیدکردند.
۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۱ قانون سهیم کردن کارگران در سود کارخانهها در دو کارگاه به اجرا در آمد.
۲۸ اسفند ماه ۱۳۴۱ بانک مرکزی ایران به آگاهی رساند که وام داده شده به بخش خصوصی از ۴۹٬۳۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال در پایان سال ۱۳۴۰ به ۶۰٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال در پایان سال ۱۳۴۱ رسیده است. میزان بازده کشاورزی در سال ۱۳۴۱ به آگاهی رسید: گندم ۲٬۷۵۴٬۷۴۰ تن - برنج ۵۶۶٬۷۰۰ تن - دانههای روغنی ۳۳٬۰۰۰ تن - چای ۱۱٬۹۳۴ تن - پسته ۸٬۰۰۰ تن - بادام ۳۳٬۰۰۰ تن - خرما ۲۱۰٬۰۰۰ تن - حبوبات ۹۱٬۴۸۲ تن - پنبه ۳۰۳٬۵۸۴ تن - توتون و تنباکو ۱۸٬۷۰۱ تن - چغندرقند ۱٬۰۳۲٬۰۰۰ تن - نیشکر ۲۰۲٬۰۰۰ تن - سیب زمینی ۱۴۰٬۷۰۰ تن
اجرای برنامههای عمرانی در سال ۱۳۴۲
۱ فروردین ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه در پیام نوروزی خود به ملت ایران فرمودند:[۳۸]
- تحولی که در این سال در بنیاد اجتماعی مملکت ما و در اساس جامعه ایرانی روی داد در طول تاریخ ایران بی سابقه بود. در این سال که مسلما در آینده به عنوان مبدا تحولی عظیم و اساسی در حیات کشور ملت ایران از آن یاد خواهد شد بسیاری از بیعدالتیها در اجتماع ما از میان رفت و بسیاری از محرومیتهای نابجا جبران گردید، به طوری که امروز در طلیعه سال نو ملت ایران میتواند نه تنها سالی تازه را در زندگانی خود جشن بگیرد، بلکه در واقع آغاز دورانی نوین را در حیات ملی و اجتماعی خویش جشن میگیرد. ...
آیین سلام نوروزی در پیشگاه شاهنشاه در کاخ گلستان انجام یافت و شاهنشاه در سخنان خود به باشندگان فرمودند:[۳۹]... از وظایف مهم جامعه مطبوعات این است که افکار عمومی را هر چه بیشتر و بهتر به اهمیت این تحول اجتماعی و فکری آشنا سازندو این انقلابی که ما بدون خونریزی انجام دادیم انقلاب ضروری و لازمی بود که بهر حال میبایست انجام گیرد، منتها اگر در این وضع شایسته و مدبرانه صورت نمیگرفت در شرایطی بسیار نامناسب و به قیمتی بسیار سنگینتر انجام میشد....
جشنهای ۲۵۰۰ سال بنیانگذاری شاهنشاهی ایران که برای فروردین ۱۳۴۲ برنامهریزی شده بود که نوید حقوقی را که شاهنشاه به مردم ایران با انقلاب شاه و مردم دادند، چیز نوینی نبود بلکه بنیانگذار شاهنشاهی ایران کوروش در ۲۵۰۰ سال پیش به مردم ایران داده بود، که بر پایه آزادی دین و آزادی اجتماعی و سیاسی و اقتصادی بنا شده بود. افزون بر این شاهنشاه برآن بودند که از سال ۱۳۴۲ تقویم ایران که شمارش آن بر پایه هجرت محمد پیامبر اسلام از مکه به مدینه بود به شاهنشاهی کوروش بزرگ دگرگون سازند. این جشنها با وجود فضای سیاسی در کشور به زمانی دیگر فراافکنده شد.
۲ فروردین ماه ۱۳۴۲ شماری از طلاب و روضه خوانان دستاربند بر دیوارهای برخی از خیابانها و راهها و کوچهها اعلامیههای برانگیزانده علیه آزادی زنان و قانون انتخابات چسباندند. انبوه بسیاری از مردم روشنفکر برای پشتیبانی از آزادی زنان و دادن حق رای به آنان به تظاهرات پرداختند که به زد و خورد میان آنان و دستاربندان انجامید که با ورود ماموران انتظامی از بروز رویدادهای ناگوار جلوگیری شد.
۴ فروردین ماه ۱۳۴۲ زمین لرزه سختی در شهرستانهای صحنه، کنگاور، کرمانشاه و پیرامون رخ داد. در این زلزله بیش از ۲۳ روستا ویران شد و آسیبهای مالی فراوانی به بار آورد.
۶ فروردین ماه ۱۳۴۲ بیست و سه تن از نمایندگان دانشجویان سراسر کشور که برای ۵۰ روز به بندرهای جنوب رفته بودند در کاخ شاهنشاهی به پیشگاه شاهنشاه باریافتند و برآیند بررسیهایی را که در رشتههای ویژه (تخصصی) خود انجام داده بودند به آگاهی شاهانه رساندند.
نخست وزیر افغانستان در یک مصاحبه با خبرگزاری آلمان از شاهنشاه ایران و تلاش اعلیحضرت در نگاهبانی از صلح خاورمیانه ستایش کرد. شورای عالی جمعیتهای زنان اهواز در پیشگاه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی گشایش یافت.
۷ فروردین ماه ۱۳۴۲ سازمان آب تهران به آگاهی رساند که در سال ۱۳۴۱ درازای لولههای آب تهران ۱٬۵۰۰ کیلومتر و آب پالایش شده ۵۲٬۰۰۰٬۰۰۰ متر مکعب بود که به ۱۳۸٬۱۴۹ مشترک آب رسانیده شده است.
۸ فروردین ماه ۱۳۴۲ در دهات نزدیک سبزوار زلزله سختی روی داد و آسیبهای مالی فراوان به بار آورد. برای بهرهبرداری از گونههای ماهی و دیگر آبزیان خلیج پارس و دریای عمان و فراهم ساختن کار برای اهالی جنوب کشور، هیات وزیران تصویب کرد که شرکت سهامی شیلات جنوب با سرمایه ۵۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال با همکاری وزارت دارایی و چند سازمان دیگر آغاز به کار نماید.
گشایش آرامگاه نادر شاه افشار
۱۲ فروردین ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه با هواپیما به مشهد پرواز کردند و آرامگاه نادرشاه افشار که از سوی انجمن آثار ملی مشهد ساخته شده بود گشودند و در سخنان خود فرمودند:[۴۰] ...این بنا یکی از یادگارهای خوبی است که در این زمان برای احترام یکی از سرداران بزرگ این مملکت بنا شده است و امیدوارم که این روح حق شناسی همیشه در ما باقی بماند.
۱۳ فروردین ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه سندهای مالکیت ۸۲ دهکده و روستا از دهات تربت حیدریه، بیرجند و کاشمر را به کشاورزان دادند و با اشاره به گروهی چند سد تَنی که مغز کوچک و فرسوده و کهنه آنان پروانه دریافتن حقایق را نمیدهد و مملکت را تنها برای بیدادگری و چپاول دوست دارند فرمودند:[۴۱] اگر این عده در جهت منافع ملت هدایت نشوند، زهی بدبختی برای خودشان است. زیرا چرخ عظیم نهضت ما به گردش خود ادامه میدهد و هر مانعی که در مقابل آن و در راه پیشرفت ملت ایران به سمت جلو باشد، اثرش از مقاومت یک مورچه در مقابل یک لکوموتیو چندین هزار اسبی کمتر خواهد بود...
شاهنشاه آرامگاه خیام و کمالالملک در نیشابور را گشودند.
۱۴ فروردین ماه ۱۳۴۲ گفتگوهای نفت با بودن نمایندگان ایران و ۷ هموند دیگر اوپک در ژنو آغاز شد. اساسنامه شرکت سهامی شیلات جنوب با مشارکت وزارت دارایی، وزارت جنگ و بانک کشاورزی تصویب شد.
۱۵ فروردین ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه رهسپار شیراز شدند و سندهای مالکیت بیش از ۱۵٬۰۰۰ تن از روستاییان استان فارس را به آنان دادند. با سرکوبی خانها و مالکان بزرگ استان فارس از سوی نیروهای دولتی، دشمنی با اجرای قانون اصلاحات ارضی به پایان رسید. با تصویب هیات وزیران کارهای درمان روستایی به سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی و درمان شهری به انجمنهای بهداری و پیشامدها و مرکز خون به جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران ، کارهای زایشگاهها به بنگاه حمایت مادران و نوزادان واگذار شد. بیمه کارمندان دولت زیر سرپرستی وزارت بهداری قرار گرفت. ساختن ده هزار خانه برای کارمندان دولت به پیشنهاد وزارت دارایی از سوی هیات وزیران تصویب شد.
۱۹ فروردین ماه ۱۳۴۲ پرنس صدرالدین معاون کمیته عالی پناهندگان سازمان ملل متحد به پیشگاه شاهنشاه باریافت و یک آلبوم ارزنده از آهنگهای پرآوازه ملتهای گوناگون را که از سوی کمیساریای عالی ملل متحد چاپ شده بود را به پیشگاه شاهنشاه پیشکش کرد. با اجرای قانون دریایی به آگاهی رسید که کشور ایران میتواند افزون بر دو سازمان بین المللی دریایی که هموندیاشان را پذیرفته، همندی دیگر سازمانهای بین المللی دریایی را نیز بپذیرد.
۲۰ فروردین ماه ۱۳۴۲ میان مدیر عامل سازمان برنامه ایران و رییس سازمان عمران بین المللی امریکا قراردادی در تهران دستینه شد که بر پایه آن دولت ایران میتواند از ۲۴۰ میلیون ریال وام دراز زمان برای ساختن خانه کادر نیروهای انتظامی بهرهمند شود.
۲۱ فروردین ماه ۱۳۴۲ لایحه قانونی سازمان تشخیص مالیات دربرگیرنده ۱۲۸ ماده به تصویب هیات وزیران رسید. قرارداد ۴۰۰ میلیون ریال وام برای پیش پرداخت به پیمانکاران کشت چغندرقند، کنف و پنبه از سوی بانک اعتبارات کشاورزی و عمران روستایی و شرکت سهامی کارخانجات ایران دستینه شد.
۲۵ فروردین ماه ۱۳۴۲ سندهای مالکیت کشاورزان رضاییه از سوی وزیر کشاورزی به آنان داده شد.
۲۷ فروردین ماه ۱۳۴۲ دنیس رایت سفیر نوین انگلستان درایران به پیشگاه شاهنشاه در کاخ مرمر باریافت و استوارنامه خود را پیش آورد. آیین نامه اجرایی سهیم کردن کارگران در منافع کارگاههای تولیدی و صنعتی از سوی وزیر دادگستری و دارایی و کار دستینه شد و برای اجرا به همه یکانهای کارگری سراسر کشور فرستاده شد.
۲۹ فروردین ماه ۱۳۴۲ موافقتنامه ایران و افغانستان در زمینه ترانزیت و داد و ستد کالا دستینه شد. قرارداد بازرگانی و همکاری اقتصادی میان دولت شاهنشاهی ایران و دولت انگستان دستینه شد.
۳۱ فروردین ماه ۱۳۴۲ هیات دولت واگذاری خانههای ضرابخانه به کارمندان وزارت دارایی را پذیرفت. بودجه کل کشور برای سال ۱۳۴۲ با درآمدی برابر با ۵۲٬۰۰۱٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال و هزینه ۵۵٬۰۰۱٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال از تصویب هیات دولت گذشت.
۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ برای ساختمان آزمایشگاه پژوهشی کالبدشکافی و سردخانه مردگان در دانشکده پزشکی دانشگاه تهران ۱۸ میلیون ریال از سوی سازمان برنامه به دانشگاه تهران داده شد.
۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو کارخانه داروسازی "داروپخش" را گشودند. لولهکشی آب پالایش شده در شمیران از سوی سازمان آب تهران آغاز شد.
۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ کارهای کارخانه روغنکشی جیرفت در استان کرمان از سوی سازمان برنامه پایان یافت و به شرکت سهامی کارخانجات ایران واسپرده شد.
۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ در پیشگاه شاهنشاه آیین جشن فارغالتحصیلی افسران دوره مقدمات دانشگاه نظامی و دانشجویان و دانشجویان دکتر و لیسانسیه وظیفه و دانشآموزان دیپلمه وظیفه و نخستین گروه سپاهیان دانش در پادگان شرقی سلطنت آباد برگزار شد. وزارت اقتصاد ساختن کارخانه اکسیژن و استیلن در بندرعباس و یک کارخانه سیم خاردار در پایتخت را پذیرفت. دستور پرداخت ۶٬۳۰۰٬۰۰۰ ریال برای تشکیل سپاه دانش از سوی مدیر عامل سازمان برنامه داده شد. نخستین مجمع عمومی جمعیت خرده مالکان کشور با بودن نمایندگان نمایندگان برگزیده خرده مالکان روستاهای پیرامون تهران و دیگر جاها کشور برگزار شد.
۶ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ در آیینی که در سفارت شاهنشاهی ایران در امریکا برگزار شد، جایزه شاهنشاه به "الکساندر آواکیان" دانشمند ایرانی برای کوششهای وی در شناساندن فرهنگ و تمدن ایران به جهانیان داده شد. هیات دولت فروش سهام کارخانهها به مالکان روستاها را تصویب کرد و هیاتی مامور ارزیابی و چاپ اوراق سهام گردید.
۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ دین راسک وزیر امور خارجه امریکا در کاخ شاهنشاهی به پیشگاه شاهنشاه باریافت. در این باریابی درباره آشفتگیهای لائوس و کوبا و هم چنین پیوستن راه آهن ایران به ترکیه و نیازهای پدافندی ایران گفتگو شد. در پیشگاه شاهنشاه نیروهای لشکر گارد در بلندیهای علیآباد قم مانور نظامی داد.
۹ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ در اجرای فرمان شاهنشاه برای مبارزه با بیسوادی، شورای عالی جمعیتهای زنان آیین هفته مبارزه با بیسوادی را آغاز کرد.
۱۰ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ فرمانده نیروی زمینی پاکستان در کاخ مرمر به پیشگاه شاهنشاه باریافت. در آیین باشکوهی سندهای مالکیت ۵٬۲۹۴ کشاورز در مشهد به آنان داده شد.
۱۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ وزیر بهداری نخستین کارخانه سازنده دست و پای مصنوعی کشور برای معلولین را گشود.
۱۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ اعلیحضرت فردریک نهم پادشاه دانمارک و علیاحضرت اینگرید ملکه آن کشور و پرنسس بندیکته برای دیدار رسمی از ایران وارد تهران شدند.[۴۲] روز پسین در میهمانی شام رسمی کاخ گلستان به سرافرازی ورود اعلیحضرت پادشاه و علیاحضرت ملکه دانمارک، شاهنشاه سخنانی ایراد کردند.[۴۳] روز ۱۶ اردیبهشت ماه اعلیحضرت شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو به همراه پادشاه، ملکه و پرنسس بندیکته برای بازدید از برجای ماندنیهای اسپهان با هواپیما به آن شهر پرواز کردند. ۱۸ اردیبهشت ماه خانواده سلطنتی دانمارک با ترن سلطنتی از تهران رهسپار مازندران شدند. ۲۰ اردیبهشت ماه اعلیحضرت فردریک پادشاه دانمارک و خانواده پس از یک هفته بازدید از ایران به سوی کپنهاک پرواز کردند.
۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ علیاحضرت شهبانو هموندان شورای ورزش بانوان کشور را در کاخ شاهنشاهی پذیرفتند. در این دیدار شهبانو دستور فرمودند "برای کسب تجارب ورزشی، زنان ورزشکار به خارج از کشور اعزام شوند".
۱۶ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ هیات وزیران با بنیاد سازمان مستقل عمران قزوین موافقت کرد.
۲۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ دولت ایران به هموندی کویت در سازمان ملل متحد رای آری داد. نشست هیات عالی برنامه به ریاست علم نخست وزیر در سازمان برنامه برگزار شد و بودجه برنامه عمرانی سوم برای سال ۱۳۴۲ تصویب شد. به سبب بارندگی زیاد سیل سهمگینی در چند استان کشور، خوزستان، خراسان و اسپهان روان شد و آسیبهای بسیار به بار آورد. در بیشتر شهرهای خراسان سیل روان شد، در شهر مشهد ۴۴۸ خانه ویران شد و شماری درگذشتند. آسیبهای وارده از این سیل به بیش از ۴۵۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال برآورد شد.
۲۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ نمایشگاه هفت هزار سال هنر ایران با پیام شاهنشاه در بندر تاریخی میلان ایتالیا گشایش یافت.[۴۴]
۲۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ علیاحضرت شهبانو در آیین گشایش کنگره سالانه جمعیت خیریه فرح پهلوی فرمودند: بانوان ایران نقش مهمی در تحولات اجتماع خود به عهده گرفتهاند. فروشگاه خیریه جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران با بودن ۱۶ کشور جهان در پیشگاه والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی گشوده شد.
۲۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ هیات وزیران با واگذاری ۶۰٬۰۰۰ متر مربع از زمینهای اوین برای ساختمان دانشگاه ملی ایران موافقت کرد.
۲۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ سخنگوی ستاد بزرگ ارتش به آگاهی رساند که اشرار فارس که کوشش در بازداشتن اجرای اصلاحات ارضی در استان فارس بودند دستگیر شدند. پروژه دادن ۸۰۰ میلیون ریال وام به صندوق ضمانت صنعتی از تصویب هیات مدیره سازمان برنامه گذشت. این صندوق با همکاری بانکهای دولتی و خصوصی به سرمایهدارانی که بخواهند صنایع کوچک به راه بیاندازند یا صنایع کوچک خود را گسترش دهند وام خواهد داد.
۲۵ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه پیامی برای سدمین سال بنیاد صلیب سرخ بینالمللی فرستادند که در آن فرمودند:[۴۵] تمدن امروزی مردم جهان را آنقدر به یکدیگر نزدیک ساخته که دیگر هیچ فرد و ملتی نمیتواند خود را از غم و اندوره دیگران کنار بگیرد و به آنچه پیرامون او میگذرد نیاندیشد و یا با چشم بی اعتنایی بنگرد.
آیین یادبود یک سدمین سال بنیاد صلیب سرخ بینالمللی در پیشگاه والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی ریاست عالیه جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران در هتل هیلتون برگزار شد.
سندهای مالکیت زمینهای ۹۶ دهکده در بویراحمد به کشاورزان آن داده شد.
سازمان برنامه به آگاهی رساند که برای بهبود و افزایش غله کشور، پروژه پنج سالهایی برنامه ریزی شده است که هزینه اجرای آن ۶۴۰ میلیون ریال است و برای امسال ۶۰۴٬۳۰۰٬۰۰۰ ریال بودجه به موسسه اصلاح و تهیه بذر و نهال وزارت کشاورزی داده میشود.
بیماری مالاریا به سختی در جنوب کشور فراگیر شد و ۷۵٪ مردم جنوب دچار مالاریا شدند.
۲۶ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ به فراخوان شاهنشاه حضرت رادها کریشنان پرزیدنت هند وارد تهران شد و از سوی شاهنشاه مورد پیشباز قرارگرفت. در میهمانی رسمی شام که از سوی شاهنشاه به سرافرازی پرزیدنت هند در کاخ گلستان برگزار شد، شاهنشاه و حضرت رادها کریشنان سخنان دوستانهای ایراد کردند.[۴۶]
سومین کنفرانس سالانه لاینز در پیشگاه شاهنشاه گشایش یافت. و شاهنشاه سخنانی درباره انقلاب شاه و مردم و دشمنان انقلاب فرمودند.[۴۷]
سندهای مالکیت ۲۴۹ روستا از املاک سلطنتی و ۳۱ روستای خریداری شده از مالکان بر پایه قانون اصلاحات ارضی، به ۱۵٬۱۹۶ کشاورز آن روستاها داده شد.
۲۷ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ به فرمان شاهنشاه کارهای گستردهای در مبارزه با بیماری مالاریا در سراسر کشور آغاز شد.
۲۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ شرکت شهامی شیلات جنوب با همکاری وزارت دارایی، بانک اعتبارات کشاورزی و عمران روستایی، سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای انتظامی، سازمان عمراد امداد بنادر و جزایر جنوب در تهران بنیاد شد.
۲۹ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ حضرت رادها کریشنان پرزیدنت هند برای بازدید از برجای ماندنیهای اسپهان با هواپیما بدان شهر پرواز کردند. سفر پرزیدنت هند در روز ۳۱ اردبیهشت ماه پایان یافت و ایشان به کشور خود بازگشتند.
۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ در باریابی وزیر کار به پیشگاه شاهنشاه برای شناساندن معاون نوین آن وزارتخانه و مدیر عامل سازمان بیمههای اجتماعی، اعلیحضرت فرمودند:[۴۸] بیمه باید تعمیم یابد و سندیکاری سالم کارگری باید تقویت شود و تامین آینده کارگران باید هدف اصلی برنامههای سازمان بیمههای اجتماعی باشد.
۱ خرداد ماه ۱۳۴۲ آیین جشن دانشآموختگان افسری دورههای عالی مرکز زرهی و سوار دانشگاه نظامی در پیشگاه شاهنشاه در پادگان جی برگزار شد.
ساختمان کارخانههای فرآوردههای شیر و یخ سازی زابل پایان یافت و به وزارت کشاورزی واگذار شد. برای اجرای پروژههای عمرانی در سیستان و بلوچستان ۳۲٬۵۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال ویژه شد که با این بودجه، دو دستگاه سازنده برق ۵۰۰ کیلوواتی خریداری و رختشویخانه، مردهشویخانه بنا شود و دو پل بر روی رودخانه زاهدان زده شود.
۲ خرداد ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه از تعمیرگاه بزرگ شماره ۲ شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه در سه راه آذری دیدن کردند و به کارگران فرمودند:[۴۹] کارگر ایرانی در مقابل زحمتی که میکشد و کاری که میکند باید از سهم عادلانه مطابق پیشرفتهترین اصول دنیا برخوردار باشد و این اصول را نیز ما در ششم بهمن سال گذشته به معرض تصویب ملت ایران گذاشتیم و با آن اکثریت شگفت انگیز به تصویب رسید.
۳ خرداد ماه ۱۳۴۲ به فرمان شاهنشاه برای آسان کردن رفت و آمد میان استان مرکزی و استان خراسان، راهسازی میان دو استان آغاز شد.
والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی به همراهی هیاتی برای بودن در نشستهای شورای بینالمللی زنان جهان رهسپار آمریکا شدند. والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی بیمارستان امدادی شیر و خورشید سرخ کرج را گشودند.
۴ خرداد ماه ۱۳۴۲ با میانجیگری شاهنشاه گفتگوهای دولتهای افغانستان و پاکستان برای از میان برداشتن ناسازگاریها و برقراری دوباره دیپلماسی میان دو کشور با بودن نمایندگان افغانستان و پاکستان و نماینده ایران در کاخ وزارت امور خارجه ایران آغازگردید. ۷ خرداد ماه پیام شاهنشاه در جارنامه (اعلامیه) درباره کوششهای پیوسته شاهنشاه برای برقراری پیوندهای سیاسی میان افغانستان و پاکستان و گفتگوهای نمایندگان دو کشور در تهران که به برقراری پیوند سیاسی و کنسولی و بازرگانی دو کشور انجامید به چاپ رسید. [۵۰] ۹ خرداد ماه وزیر اطلاعات افغانستان در مصاحبهای گفت که کوششهای شاهنشاه ایران درباره برقراری دوباره روابط سیاسی دو کشور افغانستان و پاکستان، یک اقدام تاریخی بود.
در آیین باشکوهی از تندیس شاهنشاه در محلات پردهبرداری شد. قرارداد بازرگانی و دریانوردی ایران و شوروی به تصویب هیات وزیران رسید. هیات دولت دریافت ۲٬۴۰۰٬۰۰۰ دلار وام از سازمان عمران بینالمللی را پذیرفت. نخستین قرارداد سهیم کردن کارگران در سود ویژه کارگاهها در کارگاه "فیلیپس" با بودن وزیر کار دستینه شد. سود ویژه این کارگاه ۱۷٪ میباشد. مرکز آموزش حرفهای لشکر شش کردستان در آیینی گشایش یافت.
۵ خرداد ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه در پیامی که برای برگزاری مجمع عمومی جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران فرستادند، گسترش کارهای شیر و خورشید را سپارش کردند.[۵۱]
۶ خرداد ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه رهسپار کرمان شدند و به هنگام دادن سندهای مالکیت کشاورزان در سخنان خود به اصلاحات اجتماعی ایران اشاره کردند و فرمودند:[۵۲] دو دسته از افراد هستند که روی مرام و عقیده خود با این جریان مخالفند، یکی مرتجعین سیاه و دیگری خائنین سرخ. وسایل تحریک و تخریب آن مخرب سرخ از او گرفته شده است، زبانش لال شده به کلی گیج شده و هاج و واج مانده، نمیداند چه بکند، غیر از اینکه یک مشت هذیان از روی بیچارگی پشت سر هم ببافد و طوطیوار مثل یک بچه سه ساله آنها را تکرار بکند. اما آن مرتجع سیاه، او هم دنیایش فرو ریخته، برای اینکه دنیای او موقعی بود که از جهل و نادانی مردم استفاده میکرد، برای اینکه از سواریهایی که به آن طریق از اکثریت مردم میشد گرفت، موقوف شد، آن مرکب سواری دیگر وجود ندارد.
بودجه شرکت ملی نفت ایران ۱۱٬۸۹۲٬۰۰۰٬۰۰۰ میلیون ریال به تصویب هیات دولت رسید.
۶ خرداد ماه ۱۳۴۲ وزیر کار در گردهمآیی نمایندگان سندیکاهای کارگری تهران گفت: در اجرای اوامر شاهنشاه برای اولین بار در ایران تاکنون هفتاد و شش سندیکای کارگری تشکیل شده است.
هیات دولت با بنیاد آزمایشگاه فنی سازههای (مصالح) ساختمانی و خاکبرداری از سوی سازمان برنامه موافقت کرد.
۸ خرداد ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه در باریابی نمایندگان جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران در استانها و شهرستانها به پیشگاه همایونی، سخنانی ایراد کردند. [۵۳]
۱۲ خرداد ماه ۱۳۴۲ در عاشورای حسینی و به راه افتادن دستههای مذهبی در خیابانها برای سوگواری، برخی از گروههای سیاسی و دشمنان انقلاب شاه و مردم ایران، آغاز به دادن شعارهای سیاسی و ضددولتی در خیابانها کردند. شهربانی کل کشور در جارنامهای جلوگیری از تظاهرات سیاسی در خیابانهای تهران را به آگاهی همگان رساند و یادآور شد که نیروهای انتظامی از به راه افتادن دستههایی که شعار سیاسی میدهند جلوگیری خواهند نمود و دشمنان اصلاحات کشور را به سختی سرکوب خواهدکرد.
کارخانه تراورس سازی لاهیجان که سالها از کار بازمانده بود دوباره به راه افتاد. نخستین گروه از هواپیماهای ترابری سی - ۱۳۰ هرکولس به نیروی هوایی شاهنشاهی واسپرده شد.
کارخانه خودروسازی ایران ناسیونال برای ساختن خودروهای نیازین کشور با ده میلیون تومان سرمایه پرداخت شده از سوی سرمایهگذاران ایرانی آغاز به کار کرد.
۱۴ خرداد ماه ۱۳۴۲ بر پایه گزارش بانک ملی ایران در سال گذشته وامهای گرفته شده ۲۰٪ افزایش یافت و از ۴۹ میلیارد ریال به ۵۹ میلیارد ریال رسید.
روز ننگین ۱۵ خرداد ماه ۱۳۴۲
در روز چهارشنبه ۱۵ خرداد ماه ۱۳۴۲ شماری از دشمنان انقلاب شاه و ملت از بامداد در بخشی از بازار گردآمدند و کم کم دستههای دیگری به آنها پیوستند و بر پایه برنامهای که از پیش ریخته بودند در خیابان مرکزی شهر تهران به تظاهرات و دادن شعارهای سیاسی و ضد دولتی و ضد اصلاحات پرداختند.[۵۴] تظاهرکنندگان سپس دست به خرابکاری زدند، خودروهایی که در کنار خیابان پارک شده بود را آتش زدند، درختهای کنار خیابانها را بریدند، اتوبوسها را خرد کردند و به آتش کشیدند، سالن ورزشی پارک شهر را آتش زدند، شیشه و پنجره بسیاری از بانکها، ادارههای دولتی، فروشگاهها و سینماها را خرد کردند، به بانوان بی حجاب یورش بردند و بسیاری از آنها را کتک زدند و زخمی کردند، به اتوبوسهای دختران مدرسه هجوم بردند و گروهی از دختران را کشتند و زخمی کردند. مردم به پدافند از خود و شهر تهران و دختران با آشوبگران درگیر شدند و شماری کشته و گروهی زخمی شدند. همزمان با هرج و مرج در تهران، دشمنان و سرسپردگان بیگانگان در شهرهای قم، مشهد، شیراز، کاشان نیز دست به تظاهرات زدند و با دادن شعارها علیه اصلاحات ارضی و انقلاب احتماعی ایران، با ماموران انتظامی به زد و خورد پرداختند. برای پایان دادن به آشوب و ناامنی پایتخت پس از ده سال که مصدق قاجاری مغول در درازای نخست وزیری اش تنها با برقراری حکومت نظامی خود را سر پا نگاه داشته بود، دولت نخست وزیر اسداله علم ناچار به برقراری حکومت نظامی شد و خمینی یکی از کسانی بود که سببساز این خونریزیها و کشتار بود و همه این لای و لجنهای جامعه ایران دستگیر شدند. در این میان مردم به پاسگاههای پلیس رفتند و درخواست اسلحه کردند تا با این خاینین بجنگند ولی دستگاه انتظامی کشور این درخواست را رد کرد و گفت که سرکوب آشوبگران به گردن پلیس است. ۱۶ خرداد ماه بار دیگر گروهی از آشوبگران از ساعت ۹ بامداد در گوشه و کنار تهران دست به تظاهرات زدند و با چوب و سنگ و میلههای آهن به پلیس هجوم بردند و به شکستن در و پنجره مغازهها و سینماها پرداختند که بیدرنگ سرکوب و دستگیر شدند.[۵۵]
گشایش سد شهناز در همدان و دادن سندهای مالکیت زمینها به کشاورزان
۱۸ خرداد ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه رهسپار همدان شدند و سد شهناز را که بر روی رودخانه آبشینه در یالفان همدان زده شده بود گشودند.[۵۶] در این روز شاهنشاه در آیین دادن سندهای مالکیت کشاورزان همدان که در میدان بوعلی سینای همدان برگزار شد در سخنانی فرمودند:[۵۷]
- روز پانزدهم خرداد ارتجاع سیاه چه کرد؟ کتاب خانه پارک شهر را آتش زد، زیرا هر چه مطابق علم و سواد و احتیاجات امروز باشد به درد او نمیخورد. ورزشگاه را آتش زد، وسیله عبور و مرور و باجههای بلیت فروشی اتوبوس را آتش زد، برای اینکه لابد او فکر میکند که در این قرن که دنیا به سمت تسخیر فضا میرود ماباید سوار الاغ یا قاطر بشویم. ارتجاع سیاه به اتوبوسهایی که دختران دانشآموز را حمل میکرد، حمله کرد، ارتجاع سیاه به وسایل عبور و مرور و چراغ راهنمایی حمله کرد، ارتجاع سیاه به زنهای بی دفاع در خیابانهای تهران حمله کرد. اگر بخواهم بشمارم که چه کردند و چه تجاوزاتی کردند و چه اعمال وحشیانهای بروز دادند از فرصت صحبت امروز خارج میشویم، ولی مشت نمونه خروار است و آنها در آن روز توانستند ماهیت خود را نشان بدهند.
عبدالله ضرغامپور جنایتکار شناخته شده و سردسته اشرار و یاغیان بویراحمدی و کهکیلویه که نیروهای انتظامی از زمانی پیش به دنبال دستگیری وی بودند از سوی افراد لشکر خوزستان کشته شد. ضرغامپور پیشتر میبایستی که به دار آویخته شود ولی به دستور شاهنشاه بخشوده شد و به کلام الله مجید سوگند یاد کرد که به میهن خود و استقلال کشور و قوانین کشوری وفادار بماند، اما هرگز به سوگند خود وفا نکرد و بار دیگر سر به شورش برداشت و گروهی بیگناه را کشت تا سرانجام در چنگال قانون گرفتار شد.
سید عبدالحسین دستغیب پیشنماز مسجد جامع شیراز بازداشت شد و به تهران آورده شد. سید محمد مهدی دستغیب برادر وی نیز در شیراز بازداشت شد. شیخ بهاءالدین محلاتی در تهران و چند تن از بانیان هرج و خرج بازداشت شدند.
۱۹ خرداد ماه ۱۳۴۲ دانشجویان ایرانی در دانشگاههای امریکا به پیشگاه شاهنشاه در کاخ شاهنشاهی باریافتند. شاهنشاه در سخنان خود به دانشجویان فرمودند:[۵۸]
- شما شاهد آزادی کشاورزان و دهقانان و سهیم شدن کارگران در سود کارخانهها هستید. سپاه دانش را هم دیدید که چگونه درست شد و به ثمر رسید. ما هرگز اجازه نخواهیم داد که ارتجاع سیاه و مخالفان ملت ایران در این راه سدی ایجاد کنند و بدون تردید از این پس نیز با هر گونه اقدامی علیه مصالح ملی به شدت مقابله خواهد شد.
به آگاهی همگان رسانده شد که در چند روز گذشته ۴۱۸ تن از اغتشاش گران و آشوب گران و مرتجعین سیاه در تهران دستگیر شدهاند. در این اغتشاشها افزون بر کشتار گروهی از مردم بی گناه و چپاول مغازهها و آتش زدن اتوبوسها و جاهای همگانی و خودروها، بیش از ۱۰۰ کیوسک تلفن همگانی را ویران کردند، و بیش از سه میلیون ریال به دستگاههای تلفن آسیب وارد شد. نخست وزیر اسداله علم نیز به آگاهی رساند که آرامش در سراسر کشور برقرار شده است و دولت کنترل امنیت را در دست دارد و دشمنان کشور به زودی در دادگاه نظامی محاکمه خواهند شد.
در نشست هیات دولت درباره آسیبها و زیانهایی که در رخدادهای روز ننگین ۱۵ خرداد به گروه بزرگی از مغازهداران، پیشهوران و دست فروشان وارد شده بود، گفتگو کرد و چنان نهاده شد که کمیسیونی به آسیبهای این گروه رسیدگی کند و تاوان زیانهای وارده پرداخته شود تا آنها بتوانند زندگی خود و خانوادهاشان را فراهم سازند. هم چنین به خانوادههایی که در این روز ننگین سرپرست خود را از دست دادهاند، هزینه زندگی و تحصیل فرزندان آنان همواره پرداخته شود. ۲۵ خرداد ماه در درازای این چند روز ۹۰ دادخواست از سوی آسیبدیدگان روز ننگین ۱۵ خرداد ماه به کمیسیون رسیدگی به این آشوب داده شد. ماموران انتظامی در پیگرد محرکین آشوب ۱۵ خرداد ماه، شخصی به نام "محمد القیسی" جاسوس لبنانی را که از راه بیروت و دمشق به ایران آمد و شد میکرد و پول و دیگر ابزار به کسان معینی در تهران میداد دستگیر کردند. در بازجویی محمدالقیسی آشکار شد که چندین میلیون دلار از عمال خارجی و دشمنان رژیم ایران دریافت کرده و در داخل کشور به مخالفان دولت داده است. رازهای زد و بندهای ۱۵ خرداد از سوی معاون نخستوزیر و رییس سازمان امنیت آشکار شد.
۲۱ خرداد ماه کمیسیون رسیدگی به خسارت دیدگان رویدادهای چند روز گذشته به هموندی وزیر کشور، وزیر اقتصاد، وزیر دادگستری و چند تن دیگر آغاز به کار کرد.
۲۲ خرداد ماه ۱۳۴۲ پیام آکادمیهای سلطنتی اروپا دایر بر آمادگی این مرکزها علمی برای همکاری با شورای فرهنگی سلطنتی ایران به پیشگاه شاهنشاه داده شد. هیات وزیران پروژه ساختن پالایشگاه نفت تهران و خطهای لوله نفت از میدان گار "سراجه" و میدان نفت "البرز" به تهران را تصویب کرد. هرینه بنیاد پالایشگاه تهران ۱۳۰ میلیون دلار برآورد شده است که یک کنسرسیوم اروپایی دربرگیرنده کمپانیهای آلمانی و فرانسوی سرمایهگذاری آن را بر پایه قراردادی که روز ۹ خرداد ماه با شرکت ملی نفت ایران دستینه کرده بودند به گردن گرفتند.
۲۰ خرداد ماه ۱۳۴۲ نخستین کلنگ ساختمان کانال بزرگ سنجابی در اورامانات از سوی استاندار کرمانشاهان بر زمین زده شد.
۲۵ خرداد ماه ۱۳۴۲ اسناد مالکیت ۳۱٬۰۰۰ تن از کشاورزان آذربایجان شرقی از سوی وزیر کشاورزی به نمایندگان دهقانان داده شد.
۲۷ خرداد ماه ۱۳۴۲ در باریابی رییسهای سازمان تندرستی و تفریحات سالم و سازمانهای ورزشی تاج به پیشگاه شاهنشاه، اعلیحضرت فرمودند:[۵۹] ...دفاع از میهن فقط دارای جنبه حراست از مرزهای کشور نیست، بلکه دفاع از اصول اجتماع جدید ایران نیز هست و من این آمادگی را در شما احساس میکنم همان طور که آن را در تمام افراد ملت ایران میبینم...
۲۷ خرداد ماه ۱۳۴۲ علیاحضرت شهبانو از شیرخوارگاه شماره یک بنیاد پهلوی دیدن کردند و درباره رفاه بیشتر کودکان دستوراتی دادند.
کارهای ساختمانی پالایشگاه نفت تهران در نزدیکی شهر ری آغاز شد.
۲۸ خرداد ماه ۱۳۴۲ در شهرهای اسپهان، کرمان و چند شهر دیگر میتینگهای بزرگی با بودن دهها هزار تن در پشتیبانی از برنامههای اصلاحی و انقلابی شاه و ملت و ابراز نفرت از کارهای اسلامیون جنایتکار و آشوبگران برپاشد.
۲۹ خرداد ماه ۱۳۴۲ کمیسیون رسیدگی به آسیب دیدگان روز ننگین ۱۵ خرداد به آگاهی رساند که تاکنون ۲۶۲ تن از آسیب دیدگان از کمیسیون درخواست پرداخت تاوان کردهاند، ۲۶ تن از آسیب دیدگان از کسانی بودند که سرپرست خانواده و یا هموند خانواده آنان به دست اسلامیون کشته و یا زخمی شده بودند.
۳۰ خرداد ماه ۱۳۴۲ وزارت اقتصاد ساختن کارخانه میخ پرچ و پیچ و مهره به گنجایش ۴۳۳ تُن در سال را پذیرفت. هم چنین وزارت اقتصاد با ساختمان کوره مدرن آجرپزی "هوفمن" ساخت آلمان غربی برای فراهم نمودن آجر مورد نیاز مردم شهرستان زابل موافقت کرد.
۱ تیر ماه ۱۳۴۲ مجله لایف چاپ امریکا نوشت: شاهنشاه ایران الهام دهنده رهبران دیگر کشورهای جهان برای انجام اصلاحات و اجرای برنامههای پیشرفته هستند و مردم جهان ارزش کارهای شاهنشاه را انجام برنامههای مدرن و پیشرفته دریافتهاند.
۳ تیر ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه از دانشسرای عالی صنعتی وابسته به سازمان نمونه تعلیم و تربیت حرفهای کشور بازدید کردند و برای رساگرداندن (تکمیل) و گسترش آن دستورهایی دادند.
۴ تیر ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه هنگام باریابی ۴۱ تن رهبران سازمان جوانان شیر و خورشید سرخ فرمودند:[۶۰] جامعه سالم و پیشرفته احتیاج به عقاید و اصول شریف انسانی دارد.
۵ تیر ماه ۱۳۴۲ قرارداد ۲۷٬۴۰۰٬۰۰۰ دلار وام نوین میان سازمان برنامه و سازمان عمران بینالمللی امریکا دستینه شد. این وام برای ساختن دو موجشکن و یک اسکله بارگیری در بندرعباس و نقشهکشی بنیادین شبکه برق در تهران، اسپهان، شیراز، کرمانشاه و همدان ویژه شده است.
۶ تیر ماه ۱۳۴۲ برای شتاب بخشیدن به انجام اصلاحات ارضی در سراسر کشور قرار شد که بانک مرکزی قبضهای بازپرداخت (قسط) مالکان را با بهره بپذیرد. از سوی بانک اعتبارات کشور ۵۰ میلیون ریال وام برای کندن چاه، قنات، و پدیدآوردن (احداث) باغها و خرید موتور پمپ کشاورزان بلوچستان ویژه شد.
۸ تیر ماه ۱۳۴۲ بیش از ۱۰۰ روستا در مازندران میان ۱۲٬۰۰۰ تن کشاورز آن استان تقسیم شد.
۹ تیر ماه ۱۳۴۲ برنامه خانهسازی برای سیلزدگان که به فرمان شاهنشاه در نازیآباد تهران آغاز شده بود به پایان رسید.
هیات عامل سازمان برنامه پروژه مدرن ساختن پایگاه اشعه کیهانی دانشگاه تهران را تصویب کرد.
۱۰ تیر ماه ۱۳۴۲ هیات وزیران سرمایهگذاری یک شرکت سوییسی در ایران برای برپاکردن کارخانه پودر پاک کننده و شتشو را پذیرفت. هم چنین هیات وزیران با سرمایه گذاری ۳ میلیون دلاری از سوی مستر جان . ال مانتا از کشور امریکا برای هنبازی (مشارکت) با شرکت سهامی خطوط کشتیرانی ایران موافقت کرد. بنیاد شرکت سهامی بیمه ساختمان و کار از سوی هیات دولت پذیرفته شد.
۱۵ تیر ماه ۱۳۴۲ یکی از آشوبگران روز ننگین ۱۵ خرداد ماه ۱۳۴۲ طیب حاج رضایی که برای ایجاد بلوا و آشوب ۲٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال از جاسوسان ناصر رییس جمهور مصر پول گرفته بود و ۷ دسته از ۷ جای پایتخت برای یورش به پلیس و چپاول مغازهها به راه انداخته بود دستگیر شد. پولهایی که طیب برای انجام آشوب و بلوا گرفته بود در چکی که از وی گرفته شد به دولت داده شد. از روز ۱۵ خرداد ماه تاکنون ۴۰۰ تن از آشوبگران دستگیر شدهاند.
نشستهای سری کنفرانس اوپک در ژنو پایان یافت. در این کنفرانس درباره عوارض فروش و بهای نفت خام گفتگو شد.
۱۶ تیر ماه ۱۳۴۲ با گرفتن اسلحه از عشیرهها و ایلها، ماموران انتظامی ۱۰٬۰۰۰ قبضه اسلحه در استان فارس گرفته شده از تفنگداران بویراحمدی، ممسنی و کوه مره سرخ را انبار کردند. موافقت نامه بازرگانی میان کشور شاهنشاهی ایران و اردن هاشمی در تهران دستینه شد.
۱۸ تیر ماه ۱۳۴۲ وزیر فرهنگ ایران در کنفرانس عمومی تعلیم و تربیت در ژنو به آگاهی رساند که ایران نخستین کشوری است که از بودجه نظامی خود برای تعلیم و تربیت همگانی هزینه میکند.
۱۹ تیر ماه ۱۳۴۲ موافقت نامه هوایی ایران و ایتالیا در رم دستیه شد.
۲۲ تیر ماه ۱۳۴۲ قرارداد بررسی صنایع پتروشیمی میان سازمان برنامه و "انستیتو دوپترول" فرانسه دستینه شد. بر پایه این قرارداد انستیتو دوپترول میبایستی شدنیبودن بهرهبرداری از گازهای طبیعی استان خوزستان را در درازای دو ماه بررسی نماید و دستآورد پژوهشها و بررسیها خود را در گزارشی به سازمان برنامه بدهد.[۶۱]
سه دبستان در سه دهکده حوزه فرهنگی چهارمحال بختیاری ساخته شد. کمک به آسیب دیدگان رویداد روز ننگین ۱۵ خرداد ماه ۱۳۴۲ آغاز شد. کسانی که مغازه هایشان و خودرویشان را آتش زده بودند، دولت آسیبهای آنها را پرداخت تا کار خود را از سر گیرند. کسانی که نانآور یا هموند خانواده خود را از دست داده بودند برایشان مقرری مادامالعمر تعیین شد. نام بسیاری از سربازان نیروهای انتظامی نیز در میان جان باختگان دیده میشود.
هیات وزیران با واگذاری زمینهای خالصه شهرهای آبادان، خرمشهر و اهواز به شهرداری آن شهرها و تاسیسات نیروی برق شهرداریهای خوزستان به سازمان آب و برق خوزستان موافقت نمود.
۲۳ تیر ماه ۱۳۴۲ سمینار هماهنگی سازمانهای بهداشتی کشور از سوی نخست وزیر در انستیتو پاستور گشایش یافت.
۲۵ تیر ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه ساختمان جاده هراز را که ۱۷ سال به سبب اشغال ایران از سوی ارتش شوروی و انگلستان بازایستاده شده بود در پلور ۸۵ کیلومتری تهران گشودند.[۶۲]
موافقت نامه نوین بازرگانی ایران و لهستان که در روز ۱۸ خرداد ماه ۱۳۴۲ دستینه شده بود به اجرا درآمد.
درمانگاه سازمان بیمههای اجتماعی در فرودگاه مهرآباد برای درمان ۱٬۳۰۰ تن کارگران فرودگاه گشایش یافت.
۲۶ تیر ماه ۱۳۴۲ بهرهبرداری از گذرگاه نوین کانال خورموسی آغاز شد. با گشایش این گذرگاه از این پس کشتیهای بازرگانی و نفت کش که به بندرهای شاهپور و معشور رفت و آمد میکنند باید از این گذرگاه بگذرند.
سازمان برنامه به آگاهی رساند که ۵٬۲۰۰ کیلومتر از راهسازی در برنامه عمرانی دوم با هزینهای برابر ۱۶٬۸۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال ساخته شد. این راهها ۲٬۷۰۰ کیلومتر راه آسفالته درجه یک و ۱۴۰۰ کیلومتر راه اصلی شنی و ۱٬۱۰۰ کیلومتر راه درجه دو میباشند که مهمترین آنها راه سراسری خرمشهر - پهلوی و همدان - کرمانشاه تا خسروی و رودهن - آمل - تهران و ساوه - اسپهان است.
۲۷ تیر ماه ۱۳۴۲ ارل وارن رییس دیوان عالی کشور امریکا به پیشگاه شاهنشاه باریافت.
۲۹ تیر ماه ۱۳۴۲ ناصر طاهری یکی دیگر از همدستان عبدالله ضرغام پور و حبیب شهبازی بی چون و چرا تسلیم نیروهای نظامی جنوب شدند. افزون بر آنها ۵ تن دیگر از اشرار که سالهای دراز آسایش اهالی سرحد و گرمسیر قشقایی را گرفته بودند، با هشت قبضه اسلحه خود به نیروهای ارتش تسلیم شدند. گروههای نظامی خلع سلاح در شهرستان ایذه و جانکی شمار ۱٬۱۰۰ سلاحهای گوناگون را از دست سرکشان بیرون آورده و به مسئولین واسپردند.
۳۱ تیر ماه ۱۳۴۲ سخنگوی ستاد بزرگ ارتشداران به آگاهی رساند که به فرمان شاهنشاه برای پایان عملیات نظامی نیروهای جنوب و برقراری امنیت کامل در استان فارس از ۳۰ تیرماه ۱۳۴۲ نیروهای جنوب به پادگانهای خود باز میگردند.
۱ امرداد ماه ۱۳۴۲ کارگران استان تهران در نخستین نشست انتخاباتی خود که با بودن چندین هزار تن برگزار شد، برانگیزندگان رویداد روز ننگین ۱۵ خرداد ماه را محکوم کردند و گفتند با نگرش به اینکه آرمانهای خیرخواهانه شاهنشاه همیشه به سود طبقه زحمتکش کشور بوده است؛ کارهای این آشوبگران خیانت به ملت و مملکت ایران به شمار میرود.
۲ امرداد ماه ۱۳۴۲ لایحه قانونی تشکیل دادگاه عالی انتظامی دادوران ارتش (قضات ارتش) به تصویب هیات دولت رسید. هیات دولت به درازا کشیدن حکومت نظامی در شیراز و پیرامون تا روز نخست مهر ماه و اجرای حکومت نظامی در تهران برای ۶۰ روز را پذیرفت.
موافقتنامه همکاریهای اقتصادی ایران و شوروی از سوی هیات وزیران پذیرفته شد.
۴ امرداد ماه ۱۳۴۲ به مناسبت سالروز درگذشت اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ ، شاهپور غلامرضا پهلوی و شماری از امرای ارتش با نهادن تاج گلهای زیبایی بر آرامگاه بنیانگذار ایران نوین را گرامی داشتند.
در آیین ویژه و باشکوهی در میدان مرکزی شهرستان کرج از تندیس شاهنشاه پردهبرداری شد.
۵ امرداد ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه در یک گفتگو با خبرنگار روزنامه "ایل جیورنو" چاپ میلان فرمودند: عوالم تازه و نیکویی در پیوندهای ایران و شوروری به وجود آمده است...و پس از یادآوری به پیوندهای تاریخی میان ایران و شوروی فرمودند که ایران به هیچوجه در نظر ندارد به صورت پایگاهی برای حمله برضد شوروی درآید.
پروژه پایانی بهرهبرداری از معدنهای نوین مس و طلا به تصویب شورای عالی سازمان برنامه رسید. موافقتنامه ایران و شوروی درباره همکاریهای فنی و اقتصادی دو کشور دربرگیرنده ساختمان سدهای ارس و بهرهبرداری از آب و انرژی رودخانههای مرزی و لاروبی بندر پهلوی و افزودن به ماهیان دریای خزر و ساختمان سیلوهای نوین در ایران میان نمایندگان دو کشور دستینه شد.
هیات دولت برای پیشبرد صادرات سیمان، حقوق و هزینههای گمرکی سیمان صادراتی را برداشت. فرزندان عبدالله ضرغامپور سردسته اشرار فارس و سه تن دیگر از سران اشرار ۴۰۰ قبضه اسلحه خود را به نیروهای نظامی دادند و تسلیم شدند.
۶ امرداد ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه در آیینی اسناد مالکیت ۸۰۰۰ کشاورز پیرامون تهران را در کرج بدانها دادند و فرمودند:[۶۳]
- فساد در جامعه ما متاسفانه از دیرزمانی ریشه دوانیده و علت فساد نیز وجود حکومت اقلیت بوده. روی همین بردگی اکثریت مردم مملکت و عدم شرکت آنها در تعیین سرنوشت خود، به شماری شرهی به عنوان سیاستمداران و کسانی که اهل نفوذ و زد و بند بودند این امکاه را داد که کارها را بین خودشان تقسیم کنند. آنها به هیچ کس اجازه دخول به جمع خود را نمیدادند و تمام منافع را به نحوی بین هم تقسیم میکردند....[۶۴]
خشنودی شاهنشاه در پایان دادن به هرج و مرج استان فارس از سوی مالکان بزرگ در فرمانی به آگاهی فرمانده نیروی جنوب رسید.
هیات وزیران درباره فراهم آوردن و فروش سم برای از میان بردن آفات کشاورزی و چگونگی پخش آن میان کشاورزان مقررات ویژهای تصویب کرد. بر پایه این مقررات کمکهای نیازین به رایگان به کشاورزان داده میشود.
هیات فرستاده شده از عراق که برای گفتگوهای نفت به تهران آمده بود در کاخ سعدآباد با نخست وزیر دیدار کرد. روز پسین ۷ امرداد ماه وزیر نفت کشور عراق در راس هیاتی به پیشگاه شاهنشاه در کاخ سعدآباد باریافت.
برگردان نوشتار شاهنشاه با فرنام "آیندهای درخشان برای ایران" به زبان انگلیسی در مجله امریکایی لایف به چاپ رسید. شاهنشاه در این مقاله درباره تاریخ ۲۵۰۰ ساله ایران و کارهای بزرگ و درخشان کوروش کبیر و داریوش، چگونگی جغرافیای ایران در آن زمان، روزهای ناگوار جنگ بین المللی اول، کودتای رضا شاه بزرگ و دگرگونیهای بزرگ کشور، جنگ بین المللی دوم و اشغال ایران از سوی ارتش شوروی و انگلستان، پیشرفتهای تند مملکت پس از جنگ و هم چنین انقلاب شاه و ملت و نشان و کارآیی آن در جامعه ایران نوشتند.[۶۵]
۶ امرداد ماه ۱۳۴۲ علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی خانههایی را که در روستاهای زلزلهزده قزوین از سوی شرکت ملی نفت ایران ساخته شده بود در آیینی گشودند.
شهردار تهران به آگاهی رساند که در روز ننگین ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ بیش از ۱۲٬۲۵۰٬۰۰۰ ریال به تاسیسات شهری و شهرداری زیان وارد شده است.
۹ امرداد ماه ۱۳۴۲ هیات عالی مرزی ایران به ریاست سپهبد جهانبانی برای از میان برداشتن ناسازگاریهای مرزی ایران و ترکیه رهسپار رضاییه و قطور شد.
لایحه قانونی شرکتهای تعاونی به تصویب هیات وزیران رسید.
۱۰ امرداد ماه ۱۳۴۲ محمدحسن گورکانی سردسته اشرار در فیروزآباد فارس با تفنگچیان خود بدون چون و چرا تسلیم نیروهای نظامی شد.
کمیسیون فرعی کنفرانس نفت ایران و عراق در شرکت ملی نفت ایران برگزار شد تا درباره بکاربردن لوله دوازده اینچی نوین نفت خانقین که دو روز پیشتر از سوی بلندپایگان عراقی گشوده بود رسیدگی کند. دولت ایران با واخواهی (اعتراض) به تاسیسات نوین نفت خانقین یادآوری کرد که بر پایه قرارداد، هر دو سوی قرارداد میبایستی که از منبع نفتی کم این منطقه بهرهبرداری برابر نمایند، ولی کار دولت عراق برابری در بهرهبرداری را بهم میزند. از این رو دولت ایران از دولت عراق احترام به درونمایه قرارداد را میخواهد و افزون براین دولت ایران آمادگی خود را برای نوشتن موافقتنامه نوینی برای بهرهبرداری از نفت کَم مرزی دو کشور به آگاهی میرساند.
اساسنامه سازمان تربیت معلم و تحقیقات تربیتی و معافیت سازمان مرکزی تعاونی روستایی از پرداخت مالیات و هزینه ثبت و تمبر به تصویب هیات وزیران رسید.
آغاز انتخابات دوره بیست و یکم مجلس شورای ملی و دوره چهارم مجلس سنا
۱۰ امرداد ماه ۱۳۴۲ انتخابات دوره بیست یکم مجلس شورای ملی و دوره چهارم مجلس سنا با پخش کارتهای انتخاباتی در تهران آغاز شد.
۱۱ امرداد ماه ۱۳۴۲ توفان و رگبار سختی در تهران با روانه شدن سیل آسیبهای مالی بسیاری ببار آورد. در این توفان دهها تن زخمی و سه نفر کشته شدند.
والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی بیمارستان و درمانگاه سی تختخوابی جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران را در سمنان گشودند. برپایی خانههای انصاف در سراسر کشور مورد تصویب هیات وزیران قرارگرفت.
۱۳ امرداد ماه ۱۳۴۲ محاکمه دستگیرشدگان رویداد ننگین ۱۵ خرداد ماه ۱۳۴۲ در دادگاه نظامی آغاز شد.
۱۴ امرداد ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه به مناسبت آغاز ۵۸ سال مشروطیت ایران پیامی به ملت ایران فرستادند:[۶۶]
- ...همانظوری که می دانید در حال حاضر شرایط و اوضاع اجتماعی در کشور ما به کلی با گذشته فرق کرده و در نتیجه راه برای حکومت واقعی اگثریت یعنی آنچه مفهوم و هدف عالی و نهایی هر رژیم دموکراسی است باز شده است. اکنون وظیفه همه مردان و همه زنان ما این است که با حقوق مساوی و آزادی کامل از این حق قانونی و ملی خود استفاده کنند و نمایندگان خویش را به مجلس بفرستند.
کارهای ساختمان ۴۰۰ دستگاه خانه برای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی با بودن نخست وزیر اسداله علم آغاز شد.
در آیینی اسناد مالکیت ۷۰۰۰ تن از دهقانان شهسوار به آنان داده شد. در این روز سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران به فرم شرکت سهامی برای زمان نامحدود با سرمایه یک میلیارد ریال تشکیل شد.
۱۷ امرداد ماه ۱۳۴۲ در پیشگاه شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو مسابقات قهرمانی کشور در ورزشگاه امجدیه آغاز شد.
از سوی وزارت امور خارجه جارنامهای (اعلامیه) به چاپ رسید که قرارداد سه سویه مسکو میان کشورهای امریکا، شوروی و چین درباره جلوگیری از آزمایشهای اتمی مورد پذیرش دولت ایران است.
سزامان برنامه به آگاهی رساند که در یک سال گذشته ۱٬۵۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال برای اجرای برنامههای عمرانی دانشگاه تهران ویژه شده است.
۱۹ امرداد ماه ۱۳۴۲ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی در باریابی ۲۸۳ تن از دانشجویان ایرانی در امریکا و اروپا به پیشگاه شاهنشاه در کاخ سعدآباد سخنانی ایراد فرمودند:[۶۷]
شرکت ملی نفت ایران به آگاهی رساند که بهرهبرداری از دستگاه تقطیر موسسات نفت منطقه البرز آغاز شده است. لایحه قانونی و مقررات دریایی کشور دربرگیرنده ۱۴ فصل و ۲۰۳ ماده به تصویب هیات وزیران رسید.
۲۰ امرداد ماه ۱۳۴۲ علیاحضرت شهبانو ۴۰ تن از دانشجویان ایرانی در اروپا و امریکا را که برای تعطیلات به میهن بازگشته بودند را پذیرفتند.
با دادن سندهای مالکیت ۱۴۹ دهکده استان گیلان ۲۳٬۰۰۰ تن از کشاورزان زمیندار شدند.
جمعیتهای گوناگون زنان تهران در گردهمآیی بزرگی همبستگی خود را برای شرکت در انتخابات مجلس شورای ملی به آگاهی رساندند.
۲۱ امرداد ماه ۱۳۴۲ برای نخستین بار رژه بزرگ زنان تهران با در دست داشتن شعارهایی از منشور انقلاب شاه و مردم در خیابانهای تهران به راه افتاد و در درازای راه پیمایی دستههای زنان از سوی اهالی تهران گلباران شدند.
۲۲ امرداد ماه ۱۳۴۲ وزیر کشور ترکیه به پیشگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی باریافت و پیام دوستانه حضرت جمال گورسل پرزیدنت ترکیه را به پیشگاه شاهنشاه پیشکش کرد.
۲۳ امرداد ماه ۱۳۴۲ کارهای لولهکشی آب آشامیدنی شهر بروجرد پایان یافت و برای بهرهبرداری از سوی سازمان برنامه به شهرداری بروجرد واسپرده شد.
۲۶ امرداد ماه ۱۳۴۲ رای دادگاه نظامی مامور رسیدگی به پرونده آشوبگران روز ننگین ۱۵ خرداد ماه ۱۳۴۲ صادر شد. بر پایه رای دادگاه طیب حاج رضایی[۶۸] ، غلامرضا قائنی، امیر کریمخانی، حاج اسماعیل رضایی، فضل الله ایزدی سلحشور به اعدام، یک تن به زندان ابد و ۴ تن به پانزده سال زندان با کار محکوم شدند. در این دادگاه یکی از آشوبگران تبرئه شد. دو فقره چک یک میلیون ریالی که برای راهاندازی آشوب و هرج و مرج از سوی ناصر پرزیدنت مصر به خانئنین داده شده بود به خزانه دولت داده شد.
میتینگ بزرگی با بودن کارگران، کشاورزان، زنان، اصناف، پیشهوران، کارمندان و هموندان انجمنهای محلی در میدان بزرگ امجدیه برگزار شد و در قطعنامهای به آگاهی همگان رسانده شد که کنگرهای با بودن نمایندگان سراسر کشور برای سه روز در تهران برگزار شود تا کاندیداهای نمایندگی مجلس شورای ملی تعیین شوند.
۲۷ امرداد ماه ۱۳۴۲ به مناسبت سالروز قیام ملی ۲۸ امرداد ماه و رستاخیز ملت ایران ورزشکاران کشور در خیابانهای تهران رژه رفتند. ۲۸ امرداد ماه شاهنشاه ۳۶ تن از محکومان دادگاه نظامی را بخشودند و در پیامی که برای این روز فرخنده برای ملت ایران فرستادند فرمودند:[۶۹]
- در این ده سال کشور و جامعه ما در کلیه شئون سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، بهداشتی و سایر شئون ، چه از نظر ملی و چه از لحاظ بینالمللی به پیشرفتهای عظیمی نایل شده که تاکنون در تاریخ ما سابقه نداشته است.
در روز ۲۸ امرداد ماه ۱۳۴۲ یکانهای ارتش شاهنشاهی در خیابانهای تهران رژه رفتند و گروهی از آنان در قله توچال و قلههای دیگر البرز آتش افروختند
۳۰ امرداد ماه ۱۳۴۲ در آیین ویژهای از تندیس شاهنشاه در میدان پهلوی اراک پرده برداری شد. با بودن نخست وزیر بهرهبرداری از راهروی زیرزمینی بازار آغاز شد.
بیش ار ۵۰٬۰۰۰ متر مربع از زمینهای خیابان پهلوی برای ساختمان نوین رادیو تلویزیون به اداره کل انتشارات و رادیو داده شد.
۳۱ امرداد ماه ۱۳۴۲ سازمان نوین تربیت معلمی و تحقیقات عملی که جایگزین دانشسرای عالی شده است به تصویب هیات وزیران رسید.
۲ شهریور ماه ۱۳۴۲ بودجه لوله کشی آب تهران و پیرامون که پس از ساخته شدن "سد لتیان" مورد نیاز مردم پایتخت و شمیران است و همچنین پروژههای آبیاری دیلم، لنگه، بستک و چاه بهار به تصویب شورای عالی سازمان برنامه رسید.
۴ شهریور ماه ۱۳۴۲ به فرمان شاهنشاه نوآموزانی که دبستان را به پایان رساندهاند و تاکنون به سبب نداشتن توانایی مالی نتوانستهاند در دبیرستان نامنویسی کنند از پرداخت شهریه آزاد شدند.
اساسنامه سازمان آب و برق خوزستان از تصویب هیات وزیران گذشت. لایحه قانونی تشکیل انجمنهای ده و اصلاح امور اجتماعی و عمران دهات با ۲۲ ماده و ۱۴ تبصره به تصویب هیات دولت رسید.
۵ شهریور ماه ۱۳۴۲ آیین جشن پایان دوره دوم دانشکده عالی فرماندهی و ستاد در پیشگاه شاهنشاه در دانشگاه نظامی برگزار شد. در این آیین شاهنشاهی سخنانی ایراد کردند. [۷۰]
نخستین نشست کنگره ملی انتخابات به نام کنگره نهضت آزاد زنان و آزاد مردان ایران با شرکت یک هزار تن از نمایندگان طبقات گوناگون مردم سراسر کشور و ۱۰۰۰ تن از نمایندگان گروههای مردم تهران و شماری از سران کشور در تهران برگزار شد.
لایحههای قانونی تشکیل انجمنهای ده و اصلاح امور اجتماعی و عمران دهات و بنیاد سازمان آب و برق آذربایجان به تصویب هیات وزیران رسید.
۶ شهریور ماه ۱۳۴۲ بر پایه تصویب نامه دولت اداره نظام وظیفه از وزارت جنگ جدا شد و زیر سرپرستی وزارت کشور قرار گرفت.
۷ شهریور ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه و شهبانو و والاحضرت ولیعهد به دانشکده افسری تشریف فرما شدند و شاهنشاه در گردهمآیی نمایندگان مردم سراسر کشور که برای شرکت در کنگره ملی انتخابات به تهران آمده بودند فرمودند: [۷۱]
- تعلق خاطر من به شما از دیرزمانی شروع شده است و همان طور که گفتم این موضوعی است که تا آخرین نفس ادامه خواهد داشت، علاقه شما هم نسبت به من در چندین دفعه نمایان شد. بنابراین در چندین مرتبه این علاقه به منصه ظهور رسید، چه من در راه شما، و چه شما در راه من، ولی یک دفعه مشترکا با هم اقدام کردیم و آن در ششم بهمن در راه تحقق انقلابی بود که به عنوان انقلاب من و شما معروف شده است.
۹ شهریور ماه ۱۳۴۲ در پشتیبانی از منشور ششگانه انقلابی شاهنشاه و ملت ایران، آیینی با بودن والاحضرت شاهپور غلامرضا در جنوب شهر تهران برگزار شد.
در نشست شورای عالی برنامه با بودن نخست وزیر، پروژه نهایی کندن چاههای ژرف به تصویب رسید و برای اجرا به بانک اعتبارات کشاورزی و عمران روستایی فرستاده شد.
۹ شهریور ماه ۱۳۴۲ پهرست نام کاندیداهای انتخابات مجلس شورای ملی از سوی کنگره ملی به چاپ رسید.
۱۱ شهریور ماه ۱۳۴۲ بیش از ۶۳ تن از پیشاهنگان ایرانی که در جمبوری بینالمللی پیشاهنگی آتن شرکت کرده بودند به همراه مربیان پیشاهنگی شهرستانها در کاخ سعدآباد به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. در این باریابی اعلیحضرت در بیاناتی فرمودند:[۷۲]
- همه شما سرشار از احساسات وطن پرستی هستید و این خصیصه کهن ایرانی است. اکنون چیزی که برای شما مسلم شده این است که مملکت شما در راهی قدم بر میدارد که در برابر ممالک مشابه نه تنها عقب نیست بلکه فرسنگها نیز جلوتر است.
۱۲ شهریور ۱۳۴۲ آگاهی نامهای از سوی بلندپایگان ایرانی هموند اوپک به چاپ رسید که اوپک در کشمکش با کمپانیهای نفت درباره افزایش درآمد نفت پیروز شد. این پیروزی با راهنماییهای خردمندانه شاهنشاه از آنِ کشورهای دارنده نفت در دنیا شد.
۱۳ شهریور ماه ۱۳۴۲ آیین نامه گذرگاههای راه آهن دولتی ایران از تصویب هیات وزیران گذشت.
۱۴ شهریور ماه ۱۳۴۲ کارخانه لعاب ایران سازنده لوازم خانگی و دیگپایه (اجاق) گازسوز ایرانی از سوی بخش خصوصی گشایش یافت.
سندهای مالکیت ۱۰٬۰۰۷ خانوار کشاورز اسپهانی از سوی وزیر کشاورزی میان آنان پخش شد. هم چنین آزمایشگاه آب و خاک شناسی شهر اسپهان گشوده شد.
۱۶ شهریور ماه ۱۳۴۲ نخستین زن روستایی به کدخدایی روستای "خمسلو" از بخشهای فریدن اسپهان برگزیده شد.
پروژه افزایش صادرات به تصویب هیات وزیران رسید. بر پایه این پروژه برای صادر کردن سنگ آهن، سنگ سرب، سنگ منگنز، کرومیت، سالامبور برای ۲۰٪ بهای فوب جایزه تعیین شد. هم چنین لایحه قانونی استخدام هیات آموزشی دانشگاه دربرگیرنده ۴۱ ماده و ۱۲ تبصره از تصویب هیات وزیران گذشت.
۱۷ شهریور ماه ۱۳۴۲ اعلیحضرت ملک حسین پادشاه اردن هاشمی به همراه والاحضرت امیر حسن برادر خود و شریف حسین نخست وزیر آن کشور در راه سفر به فرانسه وارد تهران شدند و با شاهنشاه دیدار و گفتگو کردند.
۱۸ شهریور ماه ۱۳۴۲ نمایش یکانهای هوابرد و هم چنین نخستین مسابقه پاروزنی کشور در پیشگاه شاهنشاه و شهبانو در پیرامون دریاچه سد کرج برگزار شد.
دومین پالایشگاه ملی ایران که فرآورده آن روغن موتور بنزینی و دیزلی و روغن دنده (واسکازین) با گنجایش سالانه ۵۰۰۰ تن آغاز به کار کرد.
ماساپوشی اوهیوا وزیر امور خارجه ژاپن از پاریس وارد تهران شد و در دیدار با نخست وزیر درباره دشواریهای بازرگانی ایران و ژاپن گفتگو نمود.
۲۰ شهریور ماه ۱۳۴۲ مدیر عامل اتحادیه شرکتهای تعاونی کشور به آگاهی رساند که یک چهلم از جمعیت ایران از شرکتهای تعاونی بهرهمند میباشند و تاکنون ۲۰۰ شرکت تعاونی گوناگون در سراسر کشور بنیاد شده است.
۲۰ شهریور ماه ۱۳۴۲ سندهای مالکیت ۱۲۰۰ تن از کشاورزان کاشان به آنان داده شد. موافقت نامه ایران و صندوق بین المللی کودکان وابسته به یونیسف یکی از سازمانهای سازمان ملل متحد از سوی دولت به تصویب رسید.
۲۲ شهریور ماه ۱۳۴۲ گروه بسیاری از کشاورزان بابل سندهای مالکیت خود را از وزیر کشاورزی دریافت کردند. روز پسین لایحه قانونی نوین مالیات اصناف، پیشهوران، صنعتگران و مالیات بر ارث به تصویب هیات دولت رسید.
۲۳ شهریور ماه ۱۳۴۲ از سوی دولت ۱۰۰ میلیون ریال برای پروژههای خانه سازی ویژه شد.
۲۴ شهریور ماه ۱۳۴۲ مانور تیپ گارد شاهنشاهی در پیرامون "پرندک" در ۴۵ کیلومتری جاده تهران - ساوه در پیشگاه شاهنشاه برگزار شد.
۲۵ شهریور ماه ۱۳۴۲ برای بیست و سومین سال شاهنشاهی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی در باشگاه پهلوی جشن باشکوهی در پیشگاه شاهنشاه و شهبانو برگزار شد.
موافقت نامه تلگراف بی سیم و باسیم میان ایران و افغانستان به تصویب هیات دولت رسید. همچنین هیات دولت از میان برداشتن سود بازرگانی و کاهش گمرک شکر زرد برای کارخانه پالایش شکر اهواز را پذیرفت.
۲۶ شهریور ماه ۱۳۴۲ رای گیری برای انتخابات مجلس شورا و سنا در تهران به پایان رسید.
۲۷ شهریور ماه ۱۳۴۲ هیات دولت با سرمایه گذاری یک شرکت آمریکایی برای بنیاد کارخانه باتری و چراغ دستی و باتری مخزنی خشک موافقت کرد.
۲۷ شهریور ماه ۱۳۴۲ هیات دولت لایحه نگاهبانی و بهرهبرداری از جنگلها و چراگاههای (مرتع) دولتی از سوی سازمان جنگلبانی را در ۲۴ ماده تصویب کرد.
۲۸ شهریور ماه ۱۳۴۲ اعلیحضرت محمدظاهر شاه پادشاه افغانستان و علیاحضرت ملکه حمیرا برای چند روزی وارد تهران شدند و با شاهنشاه ایران و علیاحضرت شهبانو دیدار کردند.
در سال تحصیلی سال ۱۳۴۱ شمار کودکان در کودکستانها ۱۲٬۹۴۹ تن و شمار نوآموزان دبستانها ۱٬۷۱۹٬۳۵۳ تن و شمار دانشآموزان دبیرستانها ۳۲۶٬۸۵۶ تن در سراسر کشور بوده است. شمار ۳۰۷٬۱۵۶ در سراسر کشور در "کلاسهای مبارزه با بیسوادی" سوادآموختهاند.
۲۹ شهریور ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه رهسپار غرب کشور شدند و سندهای مالکیت گروه دیگری از کشاورزان لرستان که بر پایه قانون اصلاحات ارضی و الغای رژیم ارباب رعیتی خود مالک زمین شده بودند در فرودگاه خرم آباد به نمایندگان آنان دادند و فرمودند:[۷۳]
- امروز دو مرتبه ایرانی میتواند افتخار بکند و بگوید که من ایرانی هستم، از این نژاد هستم، از این دیار هستم، او نه فقط به گذشته خود میتواند افتخار بکند بلکه به خصوص از آینده خود میتواند مطمئن و مفتخر باشد.
۲۹ شهریور ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه در آیین گشایش بنای یادبود جانباختگان راه استقلال و نگاهبانی میهن در غرب کشور سخنانی ایراد کردند.[۷۴]
فرمانداری تهران پهرست نام ۱۵ تن از کسانی که بیشترین رای در انتخابات مجلس سنا در استان تهران را آورده بودند، به آگاهی همگان رسانید.
۲۹ شهریور ماه ۱۳۴۲ در آیینی که در تاق بستان برگزار شد، سندهای مالکیت ۱۲٬۱۲۵ کشاورزان کرمانشاه به آنان داده شد.
۳۰ شهریور ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه از خرمآباد به بروجرد رفتند و سندهای مالکیت کشاورزان آن سرزمین را به کشاورزان دادند و با اشاره به آزادی زنان ایران فرمودند:[۷۵] شما که برخلاف طبیعت، برخلاف انسانیت، برخلاف اخلاق، برخلاف تمدن، در زمره دیوانگان شمرده میشدید، آیا تو زن شیردل لرستانی که در دهات کار میکنی، درو میکنی، زحمت میکشی، با تو زن فرهنگی که بچههای این مملکت را باسواد میکنی، با تو زنی که در خانهات اطفالت را که سرنوشت مملکت را باید در دست بگیرند میپرورانی، تو واقعا شایستگی این عنوان مهجور و دیوانه را داشتی؟
شاهنشاه از بروجرد به خرمآباد بازگشتند و در میهمانی افسران پادگان خرمآباد و خانوادههایشان شرکت کردند و سخنانی ایراد فرمودند.[۷۶]
رادیو لندن و هم چنین مفسران سیاسی امریکایی در برنامههای خود دستآورد انتخابات ایران را ستودند و برگزیده شدن چند تن از بانوان ایران به نمایندگی مجلس شورای ملی را نشانه پیشرفت اجتماعی کشور و فصل نوینی از زندگی زنان ایران دانستند.
۳۱ شهریور ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه از خرمآباد رهسپار نهاوند شدند و در سخنان خود به کشاورزان نهاوند فرمودند: با پایان مرحله اول اصلاحات ارضی، کار شما پایان نیافته بلکه آغاز شده است.
سفر شاهنشاه به غرب کشور پایان یافت و شاهنشاه به تهران بازگشتند. در آیینی باشکوه ۱۴٬۰۰۰ سند مالکیت کشاورزان رضاییه به آنان داده شد.
شاهنشاه مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و یکم را میگشایند
۱ مهر ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه به مناسبت روز دهقان پیامی فرستادند و فرمودند: لایحه اصلاحات ارضی مترقی ترین وسیله تامین سعادت و رفاه و هم چنین تامین وضع شرافتمندانه زندگی دهقان ایرانی است.
۱ مهر ماه ۱۳۴۲ آیین جشن روز دهقان در پیشگاه شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو در روستای بویین زهرا که سال پیش با زلزله هولناکی ویران شده بود برگزار شد. وزیر کشاورزی به سبب پایان مرحله نخست اصلاحات ارضی و الغای رژیم ارباب رعیتی لوح ویژهای به پیشگاه اعلیحضرت شاهنشاه پیشکش کرد و درخواست کرد که فرمان اجرای مرحله دوم قانون اصلاحات ارضی از سوی شاهنشاه صادر شود. شاهنشاه نیز با راندن یک تراکتور، پروانه آغاز مرحله دوم اصلاحات ارضی را دادند. شاهنشاه در سخنانی به روستاییان قزوین و بویین زهرا [۷۷]
۲ مهر ماه ۱۳۴۲ جشن آغاز سال تحصیلی دانشگاه تهران در پیشگاه شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو برگزار شد. در این جشن به مناسبت نیک اندیشیهای علیاحضرت شهبانو در بنیاد سازمانهای خیریه درجه دکترای افتخاری دانشکده هنرهای زیبا به پیشگاه علیاحضرت پیشکش شد.
روزنامه نیویورک تایمز با فرنام "انتخابات ایران نوید اصلاحات است" نوشت: در خارج از ایران شاهنشاه به عنوان یک رهبر پیشرفته و اصلاحطلب شناخته شدهاند و ایران را از آبروی بینالمللی برخوردار ساختهاند.
۴ مهر ماه ۱۳۴۲ برای گسترش شبکه و کارخانههای برق تهران ۵۰٬۰۰۰٬۰۰۰ دلار ویژه شد.
۶ مهر ماه ۱۳۴۲ هیات وزیران قانون کار را بررسی کرد و هفت ماده آن را به سود کارگران دگرگون کرد.
ساختمان منبع آب لولهکشی اسپهان در آتشگاه آن شهر آغاز گردید. با اجرای واپسین گام مرحله نخست قانون اصلاحات ارضی ۵٬۰۳۱ تن از کشاورزان در جنوب کشور زمیندار شدند.
۷ مهر ماه ۱۳۴۲ علیاحضرت شهبانو دوازدهمین کنگره پزشکی ایران را در رامسر گشودند. در این روز گاهنامه دبیرخانه شورای فرهنگی سلطنتی در ۱۰۶ رویه دربرگیرنده دروندادها درباره مرکزهای گوناگون علمی و دانشگاهی چون آکادمیها، انستیتوها، انجمنهای خاورشناسی، سازمانهای روابط فرهنگی و دانشگاههایی که دارای کرسی زبان پارسی هستند به چاپ رسید. اساسنامه سازمان کتابهای درسی ایران از تصویب هیات وزیران گذشت.
به آگاهی همگان رسید که از نخستین روز سال میلادی برابر با ۱۱ دی ماه ۱۳۴۱ تا کنون ۵٬۸۰۰٬۰۰۰ تن نفت بیرون کشیده و پالایش و فروخته شده است.
۸ مهر ماه ۱۳۴۲ مدیر عامل سازمان برنامه به آگاهی رساند که برای اجرای پروژههای برنامه سوم ۶۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ دلار وام مورد نیاز است. هیات دولت پذیرفت که سهمیه دولت ایران در برنامه جهانی تغذیه که ۱۰۰٬۰۰۰ دلار است پرداخت شود.
۹ مهر ماه ۱۳۴۲ نمایندگان کارگران و دبیران سندیکاهای کارگری به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. شاهنشاه در سخنان خود فرمودند:[۷۸] ...ایران مترقی باید صنعتی شود. در کشور ما تمام مردم باید از حداقل وسایل تمدن استفاده کنند. زحمت کشیدن یک شرافت ذاتی است و ما باید برای آن احترام قایل شویم.
هیات دولت برکناری از حقوق و هزینههای بندری را در ۴ مورد پذیرفت. آیین نامه داد و ستدهای سازمان برنامه از تصویب هیات وزیران گذشت.
۱۰ مهر ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه در باریابی ۲۶ تن از مهندسان وابسته به وزارت کشاورزی و سازمان اصلاحات ارضی به آن فرمودند:[۷۹] من اذعان میکنم که در تمام مدت سلطنت خود مظاهر حقیقتا میهن پرستانهای را به کرات دیدهام و ارتباطی که بین من و ملت ایران بوده، از زمان ولیعهدی تاکنون همیشه یک ارتباط بسیار صمیمانه و قلبی بوده است.
هیات دولت بنا به پیشنهاد وزارت کار و امور اجتماعی برای بهتر کردن قانون سهیم کردن کارگران در سود کارخانهها تصویب کرد که ۳ تبصره به ماده ۲ و ۸ قانون سهیم کردن افزوده شود. قانون نگاهبانی از آبهای زیرزمینی سراسر کشور در ۱۴ ماده و هم چنین قانون نیازمندهای شهری و گسترش خیابانها و راه در ۱۵ ماده از سوی هیات وزیران پذیرفته شد.
۱۱ مهر ماه ۱۳۴۲ علیاحضرت ملکه ژولیانا ملکه هلند به همراه همسر و ولیعهد هلند وارد تهران شدند و از سوی شاهنشاه و شهبانو پیشباز شدند. ۱۲ مهر ماه میهمانی رسمی شام کاخ گلستان به سرفرازی ملکه هلند و والاحضرت پرنس برنارد و والاحضرت پرنسس بئاتریس ولیعهد هلند برگزار شد و شاهنشاه درباره پیوندهای سیاسی و فرهنگی و بازرگانی پربار دو کشور سخنرانی ایراد فرمودند.[۸۰] روز ۱۴ مهر ماه شاهنشاه و شهبانو به همراه علیاحضرت ملکه هلند و همراهان ایشان برای بازدید از برجای ماندنیهای تاریخی اسپهان و شیراز رهسپار اسپهان شدند. ۱۸ مهر ماه اعلیحضرتین و خانواده سلطنتی هلند به شمال کشور پرواز کردند و ۲۱ مهر ماه همگی به تهران بازگشتند. ۲۲ مهر ماه علیاحضرت ملکه هلند و خانواده از تهران با بودن شاهنشاه و شهبانو برای پسواز آنان در فرودگاه مهرآباد به سوی کشور خود پرواز کردند.
وزارت اقتصاد با بنیاد ۱۰ کارخانه نوین برای ساختن فیلم عکاسی، حروف چاپخانه و سازههای ساختمانی در تهران، همدان، شاهی و خوانسار موافقت کرد. برای فراهم ساختن نیروی برق نیازین کشور هیات دولت لایحه قانونی بنیاد سازمان برق ایران را تصویب نمود.
۱۲ مهر ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه در سخنانی که در باریابی ۲۵ تن از هموندان شرکتهای تعاونی روستایی کشور و همچنین روستاییان و کشاورزانی که به نمایندگی مجلس شورای ملی برگزیده شده بودند، ایراد فرمودند گفتند:[۸۱] هدف ما در این مملکت رساندن درآمد سرانه افراد کشور به پای ممالک مترقی دنیا است پس باید درست حساب کنیم که هر فرد یا رییس خانوادهای در کاری که انجام میدهد و در شغلی که دارد، درآمدش باید به اندازهای باشد که درآمد سرانه مملکت را به آن سطح مطلوب برساند.
۱۳ مهر ماه ۱۳۴۲ در پیشگاه شاهنشاه جشن دانشآموختگان دانشکده افسری، دانشکده خلبانی نیروی هوایی، دوره عالی دانشگاه پلیس و دانشکده افسری شهربانی در دانشکده افسری برگزار شد و شاهنشاه جایزههای دانشآموختگان رتبه نخست را به آنان دادند.
هیات وزیران خرید همه زمینهای گودهای کورهپز خانه پیشین در جنوب تهران از سوی شهرداری و دگرگون ساختن آن به پارک برای مردم را پذیرفت. هیات وزیران کاهش هزینه گمرکی برای ماتکان بنیکی (مواد اولیه) نیازین کارخانههای پارچهبافی را تصویب کرد. برنامه ثبت و فروش زمینهای تازه در دسترس قرارگرفته در کناره دریا را در ۱۰ ماده به تصویب هیات دولت رسید.
۱۴ مهر ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو چهارمین دوره مجلس سنا و بیست و یکمین دوره مجلس شورای ملی پس از دو سال و سه ماه و بیست و پنج روز گسستگی میان دوره بیستم تا آغاز دوره بیست و یکم (فترت) را با نمایندگان برگزیده مردم[۸۲]، کشاورزان، کارگران، خرده مالکان، مهندسان، دانشمندان، بانوان ایران را گشودند.[۸۳] برای نخستین بار بانوان شایسته و خردمند ایرانی از سوی ملت ایران برای نمایندگی مجلس شورای ملی[۸۴] و مجلس سنا برگزیده شدند. شش بانوی فرهیخته به دوره قانونگذاری بیست و یکم مجلس شورای ملی و دو بانوی فرزانه به دوره چهارم قانونگذاری مجلس سنا[۸۵] راه یافتند:
۱۵ مهر ماه ۱۳۴۲ والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی بیمارستان ۶۰۰ تختخوابی کودکان وابسته به سازمان نیکوکاری موسسه اطلاعات را در چهارراه عباسی گشودند.
۱۶ مهر ماه ۱۳۴۲ خبرگزاری "نووستی" مسکو گزارش داد که جوامع شوروی سخنرانی شاهنشاه را در پارلمان ایران با نگرشی نوین و شور ویژه مورد بررسی قراردادند. این خبرگزاری افزود که سفر زود هنگام برژنف صدر هیات رییسه اتحاد جماهیر شوروی به ایران پیوند دو کشور را پایدارتر خواهد کرد.
وزارت کشور در بخشنامهای به آگاهی استانداریها و فرمانداریهای کل رساند در دهاتی که دست کم پنجاه خانوار و یا دویست و پنجاه تن زندگی میکنند باید انجمن ده برپاشود و هموندان آن را برگزینند.
۱۷ مهر ماه ۱۳۴۲ ویلیام گاور نماینده سازمان عمران بینالمللی امریکا در خاور نزدیک و جنوب آسیا برای بررسی کارهای این سازمان در ایران و شدنی بودن گسترش آن وارد تهران شد.
۱۸ مهر ماه ۱۳۴۲ قرارداد مسکو درباره "منع آزمایشهای اتمی" از سوی وزارت امور خارجه به پارسی برگردانده شد تا پس از آمادگی دو مجلس برای تصویب به پارلمان داده شود. کشور شاهنشاهی ایران جزو نخستین کشورهایی است که قرارداد منع آزمایشهای اتمی مسکو را دستینه کرد.
۱۸ مهر ماه ۱۳۴۲ به دنبال همهگیر شدن بیماری آبله در شیخنشینهای خلیج پارس در همه بندرهای جنوب کشور قرنطینه برقرارشد.
۲۲ مهر ماه ۱۳۴۲ در بیست و ششمین سالگرد زادروز علیاحضرت شهبانو در استادیوم فرح جشن باشکوهی برگزار شد.
۲۲ مهر ماه ۱۳۴۲ قرارداد ایران و بازار مشترک در بروکسل دستینه شد. برپایه این قرارداد، ایران فرش، خاویار و کشمش به کشورهای اروپایی هموند این بازار صادر خواهد کرد.
۲۳ مهر ماه ۱۳۴۲ جشن فارغالتحصیلی دوره ۴۴ افسران وظیفه و دوره دوم سپاه دانش در دانشگاه افسری در پیشگاه شاهنشاه برگزار شد. پس از نیمروز نیز آیین جشن مهرگان در استادیوم محمدرضا شاه پهلوی در پیشگاه شاهنشاه و شهبانو انجام یافت. در این روز بیست و یکمین دوره مجلس شورای ملی کار خود را آغاز کرد.
۲۴ مهر ماه ۱۳۴۲ پیش از نیمروز بیش از ۱۰۰ تن از خبرنگاران و فرتورگران (عکاس) روزنامهها و رادیو تلویزیونهای خارجی به همراه خبرنگاران ایرانی در کاخ مرمر به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. شاهنشاه به پرسشهای خبرنگاران درباره نقش ایران در خاورمیانه و سیاست خارجی ایران پاسخ دادند. [۸۶] ژنرال دوگل پرزیدنت فرانسه و همسر ایشان برای یک دیدار رسمی ۴ روزه در ساعت ۳ و نیم پس از نیمروز وارد تهران شدند و شاهنشاه و شهبانو از میهمانان ایران در فرودگاه مهرآباد پیشباز کردند. در میهمانی رسمی شام در کاخ گلستان در ارجگذاری ورود پرزیدنت دوگل شاهنشاه در بیانات خود فرمودند:[۸۷]
۲۵ مهر ماه ۱۳۴۲ در سالروز نیروی هوایی شاهنشاهی ایران در پایگاه هوایی شاهرخی در نزدیکی همدان آیین باشکوهی در پیشگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران برگزار شد.
۲۵ مهر ماه ژنرال دوگل از انستیتو ایران و فرانسه، موزه جواهرات سلطنتی در بانک مرکزی ایرانو انجمن دوستداران فرانسه بازدید کرد و در نشست مشترک مجلس شورای ملی و مجلس سنا سخنانی ایراد کرد. ۲۶ مهر ماه شاهنشاه و ژنرال دوگل به شیراز پروازکردند و کارخانه کودشیمیایی شیراز را گشودند. ژنرال دوگل و بانو رهسپار تخت جمشید شدند و روز ۲۷ مهر ماه به تهران بازگشتند. ۲۸ مهر ماه شاهنشاه و شهبانو به پسواز ژنرال دوگل در فرودگاه مهرآباد رفتند.
۲۷ مهر ماه ۱۳۴۲ بارندگی سنگین در شمال ایران، سبب روان شدن سیل در شهرهای مازندران شد و آسیبهای بسیار و کشته بر جای گزارد. علیاحضرت شهبانو روز پسین از شهرهای سیلزده بازدید کردند و برای رفاه و یاری به سیلزدگان دستورهایی دادند.
۲۸ مهر ماه ۱۳۴۲ به دنبال گفتگوهای دبیرکل اوپک در لندن و موافقت کنسرسیوم نفت با پرداخت بهره مالکانه، گفتگوها با نمایندگان کنسرسیوم نفت برای روش پرداخت بهره مالکانه آغاز شد.
۲۹ مهر ماه ۱۳۴۲ به دنبال باریابی هیات رییس مجلس شورای ملی و سنا و دادن نامه آمادگی دو مجلس، دولت علم کنارهگیری خود را به پیشگاه شاهنشاه داد و اعلیحضرت بار دیگر امیراسداله علم را برای برگزیدن کابینه در نخستوزیری واگذاشتند (ابقا). هواپیمایی ملی ایران به هموندی انجمن بینالمللی ترابری هوایی "یاتا" درآمد.[۸۸]
۳۰ مهر ماه ۱۳۴۲ مجلس شورای ملی، ناظران شورای عالی نفت و نگرندگان سازمان بیمههای اجتماعی و اندوخته اسکناس را برگزید.
۱ آبان ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه در پیامی که در سالگرد هجدهمین سال بنیاد سازمان ملل متحد فرستادند فرمودند:[۸۹] توافق در مورد منع آزمایشهای اتمی که در سال گذشته صورت گرفت در واقع یک پیروزی اصولی برای سازمان ملل متحد بود و ما صمیمانه امیدواریم این توافق پایه تفاهمهای موثرتر و کاملتری در زمینه خلع سلاح عمومی و جهانی باشد.
۱ آبان ماه ۱۳۴۲ سیل مهیبی کرمانشاه را فراگرفت و زیانهای مالی و جانی بسیاری به بار آورد. سازمان برنامه به آگاهی رساند که ۴۷٬۷۳۴٬۰۰۰ ریال برای ساختمان مرکز پزشکی کودکان از بودجه بهداشتی سازمان برنامه ویژه شد. اسداله علم سومین کابینه خود را به مجلس شورای ملی شناساند و روز ۵ آبان ماه رای اعتماد گرفت .
۱ آبان ماه ۱۳۴۲ ساعت ۴ پس از نیمروز حضرت هاینریش لوبکه پرزیدنت آلمان و بانو با هواپیما وارد تهران شدند و مورد پیشباز شاهنشاه و شهبانوی ایران قرارگرفتند. میهمانی شام باشکوهی در کاخ گلستان به سرفرازی ورود میهمانان ایران برگزار شد. روز پسین پرزیدنت لوبکه تاج گل زیبایی بر آرامگاه رضا شاه بزرگ نهاد. پس از آن از موزه ایران باستان و جواهرات سلطنتی بازدید کردند و پس از خوردن ناهار به سفارت آلمان رفتند و با کارکنان سفارت آشناشدند. شامگاه میهمانی شام از سوی پرزیدنت لوبکه و بانو در سفارت آلمان در پل رومی برگزار شد. ۵ آبان ماه شاهنشاه و شهبانو در فرودگاه به پسواز پرزیدنت آلمان و بانو آمدند و میهمانان ایران پس از چهار روز دیدار از ایران، از فرودگاه مهرآباد به آلمان غربی پرواز کردند.
۴ آبان ماه ۱۳۴۲ به مناسبت آغاز چهل و پنجمین سالگرد زادروز شاهنشاه آیین سلام رسمی در کاخ گلستان برگزار شد و اعلیحضرت در این آیین پس از اشاره به پیشرفتهای انقلاب ایران فرمودند:[۹۰] ما امروز انعکاس این تلاش و کوشش خویش را میان ملل مترقی و متمدن جهان به خوبی میبینیم. اظهارات ستایش آمیز روسای ممالک مختلف و احترامی که در همه این کشورها نسبت به ما مشاهده میشود معرف و موید این امر است. ما باید از این موقعیت ممتاز خود به خوبی استفاده کنیم و جای خویش را در دنیای امروز در میان پیشرفتهترین ملل جهان به دست آوریم.
۶ آبان ماه ۱۳۴۲ دومین کنفرانس بانکهای توسعه کشورهای آسیا به فراخوان بانک توسعه صنعتی و معدنی ایران در تهران برگزار شد و تا ۱۰ آبان ماه به درازا کشید. در این کنفرانس افزون بر مدیران بانکهای آسیایی، چندین دیدهبان (ناظر) از برخی کشورها نیز بودند. شاهنشاه برای گشایش دومین کنفرانس منطقهای بانکهای توسعه و عمران کشورهای آسیایی در تهران در پیامی فرمودند:[۹۱] توسعه صنعتی در حقیقت در مبارزه مشترک ما بر ضد فقر و تضییع نیروی انسانی موثرترین وسیله پیکار است. برای آنکه هدفهای ما تحقق یابد، باید از هیچ کوششی در راه تامین تجهیزات و صلاحیت فنی لازم به منظور ایجاد یک جامعه صنعتی نوین فروگذار نکرد.
۸ آبان ماه ۱۳۴۲ ریچارد اتینگ ایران شناس و پژوهشگر امریکایی به پیشگاه شاهنشاه باریافت. در این روز رییسهای ادارههای وزارت کشاورزی و اصلاحات ارضی به پیشگاه شاهنشاه باریافتند و شاهنشاه پیرامون شتاب در به انجام رساندن فاز دوم اصلاحات ارضی، فراگیری تکنیکها و متدهای نوین کشاورزی، ارزشمندی دامداری و پرداختن به چزاگاهها و قراهم ساختن خوراک زمستانی دامها و ستوران (علوفه)، نگاهبانی از جنگلها، آبیاری زمینها با بهرهبرداری از روشهای نوین سخنانی ایراد کردند.[۹۲]
علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در پیامی برای روز کودک فرمودند: آزادی نیمی از جامعه که نیم دیگر را در دامن خود میپرورد، موهبتی است که شما را در آینده از تحمل رنج تلاش برای آزادی بینیاز میسازد و امکان میدهد که همه نیروهای خلاقه خود را در راه اعتلای میهن و سعادت ملت مصروف دارید.
۸ آبان ماه ۱۳۴۲ پرنسس مارگارت ولیعهد دانمارک برای یک دیدار رسمی از ایران وارد تهران شد.
۹ آبان ماه ۱۳۴۲ در ورزشگاه امجدیه زادروز والاحضرت ولیعهد رضا پهلوی جشن گرفته شد. در این روز شاهنشاه پیامی برای آغاز روزهای لاینز بینالمللی یعنی روزهای نهم و دهم و یازدهم آبان فرستادند.[۹۳]
کنفرانس گمرکی کشور که از روز ۵ آبان ماه برای هماهنگ ساختن امور گمرکی و بررسی دشواریها و کارهای بازرگانان خارجی در وزارت اقتصاد تشکیل شده بود به کار خود پایان داد.
۱۲ آبان ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه در مصاحبهای که با خبرنگار رویتر انجام دادند با یادآوری به جایگاه جغرافیایی و آرمانهای کشور ایران و فاز دوم اصلاحات ارضی به خلع سلاح کامل در جهان را خواستار شدند.[۹۴] روزنامه نیویورک تایمز در این روز نوشت: شاهنشاه ایران مصمم هستند که کشور ده هزار و پانسد ساله خود را از فئودالیسم رهایی بخشند و آن را به یک کشور نمونه دگرگون سازند.
موافقت نامه تلگراف باسیم و بیسیم میان دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی افعانستان در کابل دستینه شد.
۱۴ آبان ماه ۱۳۴۲ دکتر منوچهر اقبال به عنوان رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران به پیشگاه شاهنشاه باریافت. شاهنشاه هیات رییس جمعیت کمک به جذامیان را پذیرفتند و کارهای این جمعیت را ارج نهادند.
۱۵ آبان ماه ۱۳۴۲ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی شورای عالی زنان شهر تبریز را گشودند. هم چنین وزیر کشاورزی در مصاحبهای به آگاهی رساند که دولت دارنده (مالک) زمینهای کناره دریا میباشد و درخواست کسانی ثبت زمینهای کناره دریا شدهاند، پذیرفته نمیشود.
۱۸ آبان ماه ۱۳۴۲ پرورشگاه شماره پنج شهرداری پایتخت در خیابان شهباز در پیشگاه علیاحضرت شهبانو گشوده شد. دولت ایران به آگاهی رساند که ترابر مواد نفتی از این کشور به افریقای جنوبی به سبب تبعیض نژادی بازایستانده شد.
۱۹ آبان ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه در پیامی که برای بیست و پنجمین سالروز درگذشت کمال آتاتورک فرمودند:[۹۵] در تاریخ جهان به ندرت اتفاق افتاده است که مردانی درست در آن لحظات که میباید سرنوشت مرگ و زندگی یک ملت معین شود انجام نقشی را بدان اهمیت و با آن قاطعیتی که مصطفی کمال در کشور ترکیه ایفا کرد به عهده گرفته باشند.
۲۰ آبان ماه ۱۳۴۲ سالن ورزشی والاحضرت رضا پهلوی در جنوب تهران در پیشگاه شاهنشاه گشایش یافت.
۲۲ آبان ماه ۱۳۴۲ هیات وزیران پذیرفت که درآمد شهریه دبیرستانها برای گسترش و ساختن مدرسهها و پرداخت هزینه تحصیلی دانشآموزان تهیدست برسد.
۲۴ آبان ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه ساعت ۹ بامداد با هواپیما وارد بویین زهرا شدند و سپس با خودرو رهسپار روستای دانسفان شدند و سند ۱۲۰۰ خانه روستایی که با کمک مالی دولت امریکا و با همکاری بانک ساختمانی برای اهالی چهار دهکده زلزلهزده دانسفان، نوده، تزرک و نوده بنا شده بود را به آنان دادند. در این آیین نخست وزیر، رییس ستاد بزرگ ارتشداران، سفیرکبیر ایالات متحده امریکا و شماری از سناتورها و نمایندگان مجل شورای ملی نیز بودند. در آغاز شاهنشاه از نقشههای ساختمانی خانهها دیدن کردند. مهندس الهی مدیر عامل بانک ساختمانی گزارش رسایی به آگاهی شاهنشاه و باشندگان رسانید. آنگاه شاهنشاه سخنانی برای این مردم رنجدیده ایراد کردند.[۹۶]
۲۵ آبان ماه ۱۳۴۲ حضرت لئونید برژنف صدر هیات رییسه شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و بانو "برژنوا" برای یک دیدار رسمی وارد تهران شدند و مورد پیشباز شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو قرارگرفتند. در میهمانی رسمی شام در کاخ گلستان شاهنشاه در سخنان خود به حضرت لئونید برژنف فرمودند:[۹۷] "ما به صلح اعتقاد و احتیاج داریم تا بتواینم با اطمینان خاطر و با تمام قوا به ترقیاتی که شایسته آن هستیم نایل گردیم. بدین جهت است که بلافاصله پس از انعقاد قرارداد منع آزمایشهای اتمی در مسکو که شما خود از پایهگزاران آن بودید، ما این قرارداد را امضا کردیم و امیدواریم این اولین قدمی باشد که دنیا در راه تامین صلح اطمینان بخش جهانی بر میدارد". روز ۲ آذر ماه ۱۳۴۲ دیدار رسمی حضرت لئونید برژنف و بانو از ایران به پایان رسید و میهمانان ایران در آیین پسواز باشکوهی با اسکورت هشت جت نیروی هوایی شاهنشاهی ایران به سوی شوروی پرواز کردند.
۲۸ آبان ماه ۱۳۴۲ چهارمین بازپرداخت ایران ۴٬۲۹۸٬۸۱۲ به موسسه بینالمللی توسعه پرداخت شد. دستور انجام انتخابات انجمن شهر از سوی وزارت کشور داده شد.
۳۰ آبان ماه ۱۳۴۲ دولت شاهنشاهی ایران و صندوق کودکان ملل متحد یا یونیسف [۹۸] موافقتنامهای را در تهران دستینه کردند.
۱ آذر ماه ۱۳۴۲ در آیین جشن درختکاری در ساعت ۱۰ بامداد خودروی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران به پهنه پارک ساعی وارد شد. دسته موزیک ارتش سرود ملی ایران را نواخت و شاهنشاه از گارد احترام سان دیدند. برای جشن درختکاری شهرداری تهران پارک ساعی که در آن درختان و گلهای زیبایی کاشته و پرورش داده شده بود را با پرچمهای سه رنگ شیر و خورشید نشان آذین بسته بود. آنگاه آقایان نخستوزیر و شهردار تهران و اعضای هیات دولت نیز به پیشگاه شاهنشاه باریافتند و آیین رسمی آغاز شد. در آغاز دکتر ارسنجانی وزیر کشاورزی بیاناتی درباره روز نخست آذر و جشن درختکاری ایراد کرد. سپس آقای نفیسی شهردار تهران نیز سخنانی ایراد کرد. آنگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سخنانی درباره جنگلهای ایران و ملی کردن جنگلها فرمودند.[۹۹] در پایان آیین شاهنشاه مدال طلای قهرمان درختکاری را به سینه آقای کرباسی که ۲۰۰٬۰۰۰ اصله درخت در کرمانشاه کاشته بود آویختند و سپس به هنگام گردش در پارک از تابلوهای آمار کارهای شهرداری در پارک دیدن فرمودند. شاهنشاه در میان پارک با دستهای خود یک نهال زیبای "ماگنولیا" را نشاندند.
۲ آذر ماه ۱۳۴۲ به دستور شاهنشاه به سبب کشته شدن جان اف کندی رییس جمهور امریکا از حزب دموکرات پرچمهای ایران در سراسر کشور نیمه افراشته شد و تلگرام دلداری (تسلیت) برای بانو کندی و لیندون جانسون معاون کندی از سوی شاهنشاه و شهبانو فرستاده شد. در این روز به احترام درگذشت جان اف کندی مجلس شورای ملی بسته شد (تعطیل). [۱۰۰]
۴ آذر ماه ۱۳۴۲ قرارداد کمک فنی سازمان ملل متحد به دولت ایران در تهران دستینه شد. بر پایه این قرارداد، سازمان ملل متحد ۸۶۸٬۰۰۰ دلار کمک فنی به سازمان مدیریت صنعتی وزارت اقتصاد برای انجام پروژهها فنی داد.
۵ آذر ماه ۱۳۴۲ در پی تیراندازی شکاریهای شوروی به یک هواپیمای ایرانی، وزارت امور خارجه در نامهای به دولت شوروی واخواهی کرد. برای شتاب بخشیدن به اجرای پروژههای برنامه عمرانی سوم، دفتر فنی سازمان برنامه در همه استانها و فرمانداریهای کل کشور برپاشد.
۶ آذر ماه ۱۳۴۲ قرارداد چگونگی اجرای پیمان نامه ترانزیت ایران و شوروی از سوی شرکت سهامی معاملات خارجی ایران و موسسه "سایوزوش ترانس" شوروی دستینه شد.
۸ آذر ماه ۱۳۴۲ ساختمان نخستین کارخانه پشم شیشه برای عایق کردن لوله کشی و حفظ لوله چدنی با گنجایش ۱۲۰ تن در تهران آغاز گردید. روز پسین سازمان برنامه ۹۰ میلیون ریال بودجه برای پژوهشهای علمی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران و سازمانهای وابسته ویژه ساخت.
۱۰ آذر ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه به یک دانشجوی ایرانی که در اتریش زندگی میکرد، ۵۰٬۰۰۰ ریال عطیه شاهانه دادند. این دانشجو پول هنگفتی یافته بود که آن را بازگردانده بود. اسداله علم نخست وزیر کنفرانس گسترش پیوندهای بازرگانی با کشورهای عربی شیخ نشینهای خلیج پارس را گشود. موافقتنامه بازرگانی ایران با اتحادیه اقتصادی اروپا (بازار مشترک) که در ۲۲ مهر ماه ۱۳۴۲ در بروکسل دستینه شده بود به اجرا درآمد.
۱۰ آذر ماه ۱۳۴۲ سندهای مالکیت روستای زلزلهزده "تفک" قزوین به اهالی آن داده شد.
۱۱ آذر ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه پیامی به مناسبت آغاز هفته کار نیک پیشاهنگی فرستادند. [۱۰۱]
۱۲ آذر ماه ۱۳۴۲ به مناسبت سالروز بنیاد پیشاهنگی در ایران شاهنشاهی در پیامی فرمودند:[۱۰۲] امروز که بانوان میتوانند از حقوقی که شایسته آنند برخوردار گردند و کارگران و مردم روستاها نیز از زحمتی که متحمل میشوند بهره برداری کنند، به حکم عقل و منطق از این آرامش و امکانات باید استفاده کرد و موجبات سعادت فرزندان را فراهم نمود. از این جهت مقرر میداریم که سازمان ملی پیشاهنگی ایران در سال جاری برای شناساندن پیشاهنگی به عموم مردم توجه بیشتری به عمل آورد.
به آگاهی رسانده شد که هشت ماه نخست سال ۱۳۴۲ بیش از ۵٬۴۴۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال مالیات مستقیم و غیرمستقیم دریافت شده است. بر پایه گزارش شرکتهای عامل نفت ایران تولید نفت در ده ماه گذشته به ۵۸٬۸۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ تن رسید و میزان نفت پالایش شده در پالایشگاه آبادان برابر با ۱۴٬۷۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ تن بوده است.
۱۴ آذر ماه ۱۳۴۲ والاحضرت امیر قطر به پیشگاه شاهنشاه باریافت. هیات مدیره نوین جمعیت حمایت از جذامیان به پیشگاه شاهنشاه شناسانده شدند. در این آیین شاهنشاه فرمایشهایی برای پشتیبانی و نگهداری از جذامیها و رسیدگی به چگونگی زندگی آنان دادند.
قرارداد ترانزیت ایران و شوروی به اجرا درآمد. بر پایه این قرارداد، کشور شاهنشاهی ایران کالاهای صادراتی خود را با به مرزهای شوروی و اروپا ترابر میکند، کالاهای شوروی که برای فرستاده شدن به پاکستان و هندوستان و دیگر کشورهای خاور دور میباشند از راه کشور ایران بدین کشورها ترابر خواهد شد.
نخستین موافقتنامه فرهنگی در زمینههای هنری، آموزشی، دانشگاهی و رادیو و تلویزیون میان نمایندگان ایران و یوگسلاوی در بلگراد دستینه شد.
۱۹ آذر ماه ۱۳۴۲ در پانزدهمین سالروز صدور اعلامیه جهانی حقوق بشر شاهنشاه پیامی فرستادند:[۱۰۳] اعلامیه حقوق بشر در روز ۱۰ دسامبر ۱۹۴۸ برابر با ۱۹ آذر ماه ۱۳۲۷ خورشیدی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در پاریس تصویب شد. به فرمان شاهنشاه به شماری از زندانیان یک درجه بخشش داده شد.
هموندان کمیته رهایی دنیا از گرسنگی به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. شاهنشاه وزیر کشاورزی را به همراه تنی چند از کارشناسان سازمان خوابار و کشاورزی جهانی (Food and Agricultural Organization - FAO) پذیرفتند. در این باریابی از سوی سازمان جهانی خواربار و کشاورزی آلبوم ارزندهای از تمبرهایی که کشورهای هموند سازمان برای کمک به جنبش نجات دنیا از گرسنگی به چاپ رسانده بودند را به پیشگاه شاهنشاه پیشکش کردند. دولت ایران در ۲۰ آوریل ۱۹۲۶ هموند سازمان جهانی خواربار و کشاورزی شد.
۲۰ آذر ماه ۱۳۴۲ قانون تصویبنامههایی که از روز ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۴۰ تا گشایش دو مجلس شورای ملی و مجلس سنا روز ۱۴ مهر ماه ۱۳۴۲ از سوی هیات وزیران پذیرفته شده بود، پس از تصویب مجلس شورای ملی در ۱۷ آذر ماه ۱۳۴۲ به تصویب مجلس سنا رسید.
۲۱ آذر ماه ۱۳۴۲ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران بزرگ ارتشتاران از کاخ تا میدان جلالیه از خیابانهای پاستور شرقی، پهلوی، بلوار و امیرآباد گذشتند و ساعت ۲ پس از نیمروز وارد میدان جلالیه شدند. تیمسار سرلشکر اویسی فرمانده میدان گزارش نظامی به آگاهی شاهنشاه رساند. سپس تیمساز حجازی رییس ستاد بزرگ ارتشتاران و فرماندهان نیروهای سه گانه در رکاب شاهنشاه از یکانهای ایستاده در میدان سان دیدند. آنگاه شاهنشاه در جایگاه ویژه قرارگرفتند و از یکانهای ارتش که از برابر جایگاه رژه میرفتند سان دیدند. رژهها بدین قراربودند: ۱- هواپیماهای نیروی هوایی شاهنشاهی ۲- افسران دانشگاه جنگ ۳- افسران ستادها و ادارهها (ستاد فرماندهی لجستیکی و ادارههای وابسته - نیروی هوایی - نیروی دریایی) ۴- دانشگاه نظامی ۵- دانشکده افسری ۶- دانشگاه پلیس ۷- دستههای پرچم یکانهای خارج از مرکز ۸- گروهان پیاده نیروی هوایی ۹- یکانهای پیاده نیروی هوایی ۱۰- یکان نیروی ویژه و گردان پیاده هوابرد ۱۱- یک گردان از مرکز آموزش تهران ۱۲ - لشکر ۱ گارد ۱۳ - یکانهای اداره مخابرات ارتش ۱۴ - یکانهای اداره مهندسی ارتش ۱۵- یکانهای موتوری لشکر ۱ گارد ۱۶- یکانهای اداره اردنانس ارتش ۱۷- اداره ترابری ارتش ۱۸- مرکز زرهی و یکانهای زرهی و سربازبر زرهی ۱۹- یکانهای ترابری نیروی هوایی ۲۰ - یکانهای دژبانی قرارگاه کل ۲۱- یکانهای ژاندارمری کل کشور
فرماندهی سان و رژه یکانهای مرکز بر پایه فرمان شاهنشاه با تیمسار سرلشکر اویسی فرماندهی لشکر ۱ گارد میباشد. یکانهای ارتش پس از انجام رژه در میدان جلالیه وارد خیابانهای تهران شدند و جشن روز نجات آذربایجان را به میان مردم بردند ۱- خیابان سی متری از چهارراه قزل قلعه، خیابان امیرآباد میدان ۲۴ اسفند، خیابان سی متری، میدان باغشاه، میدان قزوین، قلعه مرغی ۲- جاده قدیم شمیران، سه راه زندان، پادگان عشرت آباد، سه راه تخت جمشید، خیابان آناتول فرانس، بلوار، جلالیه ۳- خیابان فرح اباد، شهناز، میدان شهناز، شاهرضا، آناتول فرانس، ابتهاج، بلوار، جلالیه ۴- خیابان شاهپور، میدان حسن آباد، چهارراه یوسف آباد، کالج، خیابان تخت جمشید، فلکه کاخ شمالی، ابتهاج، بلوار، جلالیه
همزمان در شهرستانهای کشور و پادگانهای نظامی آیین رژه روز ۲۱ آذر ماه برگزار شد و یکانهای ارتش و نیروهای انتظامی از برابر فرتور شاهنشاه رژه رفتند.
۲۲ آذر ماه ۱۳۴۲ روز آدینه برابر با مبعث آیین سلام در کاخ گلستان برگزار شد. شاهنشاه سخنانی درباره انقلاب شاه و مردم و پیشرفت کشور فرمودند.[۱۰۴]
۲۴ آذر ماه ۱۳۴۲ از سوی دولت ۳۰۰ میلیون ریال ویژه بنیاد تلویزیون ملی ایران شد. در مسابقههای بوکس آسیایی در بانکوک تیم ملی ایران پس از ژاپن با یک مدال طلا و سه مدال نقره و سه مدال برنز دوم شد. در آیینی در تالار فرهنگ، حزب ایران نوین برپا شد و حسنعلی منصور به دبیر کلی این حزب برگزیده شد. قرارداد پستی جهانی و پیمان بسته شده میان سازمان ملل متحد و اتحادیه پستی جهانی از مجلس شورای ملی گذشت. در روز ۲۸ آذر ماه فرمان شاهنشاه دایر بر اجرای این قانون توشیح شد.
۲۵ آذر ماه ۱۳۴۲ اعلیحضرت ملک حسین پادشاه اردن هاشمی در بازگشت از کشور هند، برای یک دیدار سه روزه وارد تهران شد و مورد پیشباز شاهنشاه قرارگرفت. روز ۲۷ آذر ماه شاهنشاه و ملک حسین پادشاه اردن برای بازدید از پایگاه وحدتی با هواپیما به دزفول پرواز کردند. ۲۸ آذر ماه ملک حسین به سفر خود پایان داد و به اردن بازگشت.
در جشن باشکوه روز مادر در انجمن دوشیزگان و بانوان تهران، از علیاحضرت ملکه پهلوی مادر گرامی شاهنشاه بزرگداشت شد.
در این روز سندهای مالکیت ۲۰۰ خانه یکی از روستاهای زلزلهزده قزوین که از بودجه یک روز حقوق افسران و درجهداران و کارمندان ارتش شاهنشاهی ساخته شده بود، به اهالی این روستا داده شد.
۲۸ آذر ماه شاهنشاه و شهبانو برای گشایش کارخانه قند بیستون رهسپار کرمانشاه شدند. در کرمانشاه پیشباز باشکوهی از سوی سران و بزرگان و مردم از اعلیحضرتین انجام یافت. شاهنشاه در جایگاه ویژه قرار گرفتند، سرود شاهنشاهی ایران نواخته شد و شاهنشاه از گارد احترام سان دیدند. بیست دقیقه پس از نیمروز شاهنشاه و شهبانو از فرودگاه کرمانشاه به کارخانه قند بیستون رفتند، آقای مهندس احمد زنگنه بنیادگذار کارخانه قند بیستون خوشآمد گفت و در گزارشی گفت که شرکت سهامی قند کرمانشاه با مشارکت بنیاد پهلوی، بانک توسعه صنعتی، شرکتت ایجاد تولید، بانک اعتبارات صنعتی، بانک صادرات و معادن، شرکت سیمان فارس و خورستان، شرکت بیمه امید و بیش از ۳۰۰ تن از مردم ساخته شد. پس از پایان گشایش شاهنشاه با بریدن نوار سه رنگ پروانه بهرهبرداری از کارخانه را دادند و کارخانه را در آیین باشکوهی گشودند، سپس اعلیحضرتین از لولهکشی آب شهر دیدن نمودند و مهندس همایون مدیر عامل لولهکشی کرمانشاه گزارش داد که شرکت سهامی لولهکشی آب کرمانشاه هم اکنون به بیش از ۹۰۰۰ خانوار انشعاب داده است و برای این کار بیش از ۱۳۵ کیلومتر لولهگزاری کرده است.
در باشگاه حوانان شرکت ملی نفت کرمانشاه در روز ۲۸ آذر ماه سالگرد زناشویی فرخنده شاهنشاه و شهبانو شب نشینی باشکوهی با بودن دکتر اقبال رییس هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران برگزار شد.
۲۹ آذر ماه ۱۳۴۲ ساعت ۹ و ۳۵ دقیقه بامداد شاهنشاه از پادگان تیپ ۱۹ لشکر هفت کرمانشاه و ساختانهای تیپ ۱۹ و هم چنین کوی افسران و درجه داران بازدید کردند. شاهنشاه سپس از بیمارستان ۱۰۱ ارتش یکم و باشگاه افسران ارتش یکم دیدن فرمودند.
۲۹ آذر ماه شهبانو از جمعیت خیریه فرح پهلوی دیدن فرمودند و از همه بخشهای پرورشگاه جمعیت بازدید کردند و کودکان مورد نوازش شهبانو قرارگرفتند و همگی سرود خواندند. هم چنین شهبانو از بیمارستان ۵۰ تختخوابی رضا پهلوی کرمانشاه دیدن کردند. چند ساعت پس از نیمروز اعلیحضرتین از برجای ماندنیهای تاق بستان در بلندیهای تاق بستان در ده کیلومتری شهر کرمانشاه دیدن کردند. به هنگام ورود اعلیحضرتین فرمانده لشکر هفت کرمانشاه خوش آمد گفت و گزارشی از چگونگی آموزشی افسران و درجهداران به پیشگاه اعلیحضرتین داد، آنگاه عملیات ویژه "کماندو" و "رنجر" درد بلندیهای تاق بستان انجام یافت.
۲۹ آذر ماه ۱۳۴۲ ساعت ۵ پس از نیمروز علما و روحانیون کرمانشاه به پیشگاه شاهنشاه بار یافتند. شاهنشاه در بیاناتی فرمودند:[۱۰۵] ...هر چه نگاه میکنم میبینم که تمام این مناطق دارای خاک بسیار مستعد برای کشاورزی و آب فراوان هستند، منتها باید از این همه عوامل مستعد طبیعی و خداداد استفاده کرد.
شاهنشاه در میهمانی شام افسران لشکر هفتم کرمانشاه با اشاره به میهن پرستی ارتش ایران در درازای بیست سال بحران مملکت و از میان بردن برخی نارساییها در سازمان ارتش سخنانی ایراد کردند.[۱۰۶]
۳۰ آذر ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه و شهبانو از بیمارستان شیر و خورشید سرخ کرمانشاه بازدید فرمودند و دستور ساختن یک بیمارستان ۳۰۰ تختخوابی را دادند و سپس به اردوی کار کرمانشاه رفتند و از بخشهای گوناگون آن بازدید کردند. آنگاه اعلیحضرتین به همراهی دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران به پالایشگاه نفت کرمانشاه رفتند و از همه جای پالایشگاه دیدن فرمودند. شاهنشاه و شهبانو در ساعت ۱۱ و ۱۵ دقیقه به فرودگاه رفتند و به تهران بازگشتند.
۲ دی ماه ۱۳۴۲ پروفسور توجی رییس گروه باستانشناسی ایتالیا به پیشگاه شاهنشاه باریافت و گزارشی درباره شناسایی یک شهر بزرگ هخامنشی که ۴۰ کیلومتری مرز افغانستان در نزدیکی شهر زابل، در دهکدهای به نام قلعه نو از زیر خاک بیرون آمده است داد. نخستین پیدا شده در این شهر هخامنشی، معبد بزرگی از هخامنشیان میباشد. پنج قرارداد اجرای همکاریهای فنی ایران و شوروی دستینه شد. برپایه این قراردادها تا یک سال دیگر پروژههای ساختمان دو سد بر روی رود ارس و لایروبی بندرپهلوی، ساختمان یازده سیلو و پرورش و زیادکردن ماهی در دریای مازندران به انجام میرسد.
وزیر کشاورزی سندهای مالکیت ۱٬۶۸۸ کشاورزان خاش، زابل و ایرانشهر را بدانها داد. وزیر پست و تلگراف و تلفن مرکز ۲۰۰۰ شمارهای تلفن خودکار کرمان را در آیینی گشود. گزارش کارهای شورای فرهنگی سلطنتی در درازای یک سال به چاپ رسید. بر پایه این گزارش از سوی شورای فرهنگی سلطنتی تاکنون در ۲۸ کشور جهان برای گسترش زبان و ادبیات پارسی کرسیهای دانشگاهی و مراکز پژوهشی تمدن و فرهنگ ایران و انجمنهای فرهنگی ایران و چاپ نوشتارهای پارسی انجام یافته است. هیات نمایندگی ایران در اوپک برای شرکت در کنفرانس اوپک از تهران رهسپار ریاض شد.
۳ دی ماه ۱۳۴۲ رییس آمار و بررسیهای اقتصادی شرکت ملی نفت ایران به آگاهی رساند که در ایران تنها از ۱۰٪ گاز تولیدی بهرهبرداری میشود و گازی که هر سال در هوا سوخته میشود برابر هشت میلیون تن است. هم چنین درآمد دولت از فرآوردههای نفت، سالی ۴ میلیارد ریال است.
۵ دی ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه از ستاد بزرگ ارتشتاران بازدید فرمودند. در این بازدید که ۴ ساعت به درازا کشید رییس ستاد بزرگ ارتشتاران گزارش رسایی به پیشگاه شاهنشاه داد.
۷ دی ماه ۱۳۴۲ علیاحضرت شهبانو بیمارستان نوبنیاد ۲۵۰ تختخوابی کودکان وابسته به سازمان بیمههای اجتماعی را گشودند. سازمان مرکزی تعاونی روستایی ایران به آگاهی رساند که در آذر ماه ۱۳۴۲ بیش از ۷۶٬۴۵۴٬۰۰۰ ریال وام به شرکتهای تعاونی روستایی جاهای گوناگون کشور پرداخت کرده است.
۱۰ دی ماه ۱۳۴۲ موافقتنامه دو سویه برکناری شرکتهای هواپیمایی ایران و افغانستان از پرداخت مالیات بردرآمد در کابل دستینه شد.
۱۱ دی ماه ۱۳۴۲ علیاحضرت شهبانو سندهای مالکیت ۱۰۰۰ خانه ساخته شده برای سیلزدگان جنوب شهر تهران را به نمایندگان آنان دادند.
۱۲ دی ماه ۱۳۴۲ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در کنگره بزرگ زنان هندوستان در دهلی نو شرکت کردند. به آگاهی رسانده شد که در یک ماه گذشته ۴۳ شرکت نوین با سرمایه ۱٬۲۴۹٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال تشکیل شد که بزرگترین آن شرکت شهامی شیلات جنوب با سرمایه ۲۰۰ میلیون ریال نقد و ۳۰۰ میلیون ریال وام است.
۱۶ دی ماه ۱۳۴۲ سخنگوی وزارت اقتصاد گزارش داد از فروردین تا پایان آذر ماه ۱۳۴۲ درآمد گمرکات کشور ۷٬۳۸۲٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال بود که نسبت به ۹ ماهه نخست سال گذشته ۲٬۲۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال افزایش داشته است.
۱۷ دی ماه ۱۳۴۲ بر پایه رای دادگاه عادی ویژه شماره یک اداره دادرسی ارتش که به جرم مهدی بازاگان و هشت تن دیگر برای خیانت به کشور رسیدگی میکرد کار خود را پس از ۳۱ نشست رسیدگی روز ۱۶ دی ماه به پایان رسانید: مهدی بازرگان و سید محمد طالقانی هر یک ده سال زندان مجرد ۲- یداله سحابی، عباس شیبانی، احمدعلی بابایی هر یک ۶ سال زندان مجرد ۳- عزت الله سحابی، ابوالفضل حکیمی و مهدی جعفری هر یک ۴ سال زندان مجرد و پرویز عدالت منش یک سال زندان تادیبی
۱۷ دی ماه ۱۳۴۲ برای سالروز کشف حجاب زنان ایران گروههای گوناگون زنان، آرامگاه اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ را گلباران کردند. به مناسبت بیست و هشتمین سالروز تاریخی ۱۷ دی ماه روز کشف حجاب در تالار فرهنگ در پیشگاه علیاحضرت شهبانوی ایران جشن باشکوهی برگزار شد. در این جشن از خدمات علیاحضرت ملکه پهلوی مادر شاهنشاه قدردانی شد.[۱۰۷] شهبانو در سخنان خود فرمودند موفقیت بزرگ زن ایرانی را در ۱۷ دی ماه ۱۳۱۴ و ۸ اسفند ماه ۱۳۴۱ را تبریک میگویم.[۱۰۸] قید و بند و موانعی که نصف جمعیت مملکت را از بروز و شیوع استعداد ذاتی محروم میکرد خوشبختانه دیگر موجود نیست....توفیق زن ایرانی را از خداوند بزرگ خواستارم.
۱۹ دی ماه ۱۳۴۲ در سالروز اعلام منشور ششگانه انقلاب شاه و مردم، اتحادیهها و سندیکاهای کارگری در سالن محمدرضا شاه پهلوی گردهمآیی بی همانندی را برگزار کردند. کارگران با شعارهایی که در دست داشتند در ردههای آراسته وارد استادیوم محمدرضا شاه شدند و آیین جشن با نواختن سرود ملی ایران سرود شاهنشاهی آغاز گردید و آقای حیدر صائبی نماینده کارگران در مجلس شورای ملی از سوی اتحادیهها و سندیکاهای کارگری به باشندگان خوش آمد گفت. نمایندگان کارگران در این روز به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. لایحه حمایت صنعتی جلوگیری از بسته شدن کارخانهها در مجلس شورای ملی تصویب شد.
۲۲ دی ماه ۱۳۴۲ علیاحضرت شهبانو برای کارهای ارزنده اجتماعی که انجام دادهاند از سوی سازمان زنان ترکیه به عنوان "زن اول سال ۱۹۶۳ " برگزیده شدند.
۲۳ دی ماه ۱۳۴۲ شرکت ملی نفت ایران به آگاهی رساند که با بهرهبرداری از منابع نوین نفتی در منطقه "پازنان" که چندی پیش میان بهبهان و شیراز پیداشده، نفت خام این منطقه برای پالایش به پالایشگاه آبادان فرستاده خواهد شد.
۲۶ دی ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه در ساعت ۱۰ بامداد وارد ساختمان مرکزی شرکت ملی نفت ایران در خیابان تخت جمشید شدند و از سوی دکتر اقبال رییس هیات مدیره شرکت ملی نفت و چند تن از وزیران و شورای عالی نفت، هیات مدیره، هیات عالی بازرسی و رییسهای سازمانهای گوناگون شرکت ملی نفت ایران پیشباز شدند و به پیشگاه همایونی شناسانده شدند. دکتر منوچهر اقبال گزارشی از درباره ساختمان شرکت و هزینه آن به آگاهی همایونی رساند. آنگاه شاهنشاه در میان کف زدن و ابراز شادمانی باشندگان نوار سه رنگ را بریدند و از لوحه یادبود ساختمان شرکت نفت پرده برداشتند. در این لوحه نیمرخ برجسته شاهنشاه در بالا قرارداشت و زیر آن نوشته شده بود "در دوران سلطنت اعلیحضرت محمد رضا شاه پهلوی به سال ۱۳۳۷ آغاز گردید و به سال ۱۳۴۱ پایان یافت".
۲۹ دی ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه برای بازدید از تاسیسات نیروی دریایی جنوب و کارخانه پتروشیمی آبادان و گشایش تاسیسات دریایی خارک رهسپار جنوب کشور شدند.[۱۰۹]
۳۰ دی ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه در آیین باشکوهی کارخانه پتروشیمی آبادان را گشودند. [۱۱۰]شاهنشاه در این آیین در سخنانی فرمودند: ما نسبت به خارجی به هیچوجه هیچگونه احساس حقارت یا کمتری نمیکنیم. خارجی در امور معمولی برابر ما و در مواردی هم مستخدم ما است. این است که از نفت این منطقه حداکثر بهره برداری را خواهیم کرد. خارجی باید به نفع ما کار بکند و البته خودش نیز نفع مشروعش را ببرد. این نقع مشروع را محترمی میشماریم، البته در صورتی که منافع خود ما تامین شده باشد.
شاهنشاه تاسیسات دریایی جزیره خارک را گشودند. سفر شاهنشاه به سرزمینهای نفتخیز جنوب پایان یافت و شاهنشاه به تهران بازگشتند.
۳۰ دی ماه ۱۳۴۲ علیاحضرت شهبانو بیمارستان ۳۰۰ تختخوابی شماره ۳ سازمان کمک وابسته به شورای بهداشتی و درمانی کشور را در خیابان آیزنهاور گشودند.
۱ بهمن ماه ۱۳۴۲ فرمان شاهنشاه دایر بر تشکیل سپاه بهداشت صادر شد و برنهاده شد (مقرر شد) که سپاهیان بهداشت در گروههایی میان دهاتها و روستاهایی که دسترسی به خدمتهای بهداشتی و درمان بیماران ندارند بچرخند.
باتلر وزیر امور خارجه انگلستان در سخنرانی خود گفت: ایران زیر رهبری شاهنشاه در راه انجام یک رشته اصلاحات است که پشتیبانی همه دوستداران ایران را به خود کشیده است.
به آگاهی رسانده شد که کارهای اوپک برای ایران پیروزمندانه بوده است و کمپانیهای نفتی افزایش بهره مالکانه را پذیرفتند.
۲ بهمن ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه و شهبانو برای بازیهای زمسنانی المپیک در اینسبورگ از تهران به سوی اتریش پرواز کردند. هواپیمای شاهنشاه نخست در فرودگاه استانبول فرود آمد و شاهنشاه در سالن فرودگاه به پرسشهای خبرنگاران پیرامون رویدادهای قبرس پاسخ دادند.
وزارت امور خارجه به آگاهی رساند که دولت شاهنشاهی ایران و دولت فیلیپین پذیرفتهاند که میان دو کشور پیوندهای سیاسی برقرارشود.
۳ بهمن ماه ۱۳۴۲ در آیینی از سوی نخست وزیر لوح یادبود ششم بهمن به نماینده سپاهیان دانش داده شد تا به همراه نمایندگان دانشجویان و کشاورزان و کارگران در وین به پیشگاه شاهنشاه پیشکش شود.
۵ بهمن ماه ۱۳۴۲ برای نوشتن آیین نامه لایحه قانونی سپاه بهداشت کمیسیونی دربرگیرنده نمایندگان وزارت بهداری، وزارت کشور و وزارت جنگ آغاز به کار کرد. در این کمیسیون روش پیاده کردن لایحه قانونی سپاه بهداشت تعیین و سازماندهی خواهد شد.
۶ بهمن ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه پیامی برای نخستین سالگرد ششم بهمن فرستادند و فرمودند:[۱۱۱]
در این روز برای پایان نخستین سال انقلاب شاه و ملت در سراسر کشور تظاهرات پرشوری از سوی زنان و کارگران و کشاورزان که در پرتو انقلاب شاه و مردم به حقوق خود رسیدند انجام یافت. هم چنین با بودن سپاهیان دانش در همه شهرها رژههای باشکوهی انجام پذیرفت.
نمایندگان فرستاده شده از سوی طبقههای گوناگون کشور به مناسبت سالروز ششم بهمن و پیشکش بهترین سپاس ملت ایران در وین به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. دراین باریابی شاهنشاهی در سخنانی فرمودند:[۱۱۲] هر کاری که در این مملکت میشود صرفا برای تامین منفعت اکثریت ملت ایران استکه در لوای آن هر کس در هر طبقهای که باشد بتواند مطابق قوانین و عدالت اجتماعی زندگی آبرومندانه و شرافتمندانهای داشته باشد. اساس قوانین هم تامین منافع اکثریت ملت ایران است. بر اساس از بین رفتن کامل هر نوع تبعیض است، بر اساس لیاقت و پشتکار و زحمت افراد است. این راهی است که ما در پیش داریم.
۷ بهمن ماه ۱۳۴۲ سازمان برنامه برای اجرای پروژههای آبادانی کشور در ۹ ماه نخست سال ۱۳۴۲ بودجهای برابر با ۱۳٬۷۸۶٬۰۸۳٬۰۰۰ به سازمانهای گوناگون کشور داد.
۸ بهمن ماه ۱۳۴۲ شهبانو در پیامی که برای روز جذامیان دادند فرمودند: کوششهایی که از طرف دانشمندان در کشف داروهای لازم به عمل آمده مسلم گردیده که چنانچه در مراحل اولیه اقدام به معالجه مبتلایان شود نه تنها خطر سرایت به دیگران در بین نخواهد بود، بلکه این قبیل بیماران میتوانند مجددا وارد اجتماع شوند.
۹ بهمن ماه ۱۳۴۲ در پیشگاه شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو و پرزیدنت اتریش المپیک زمستانی ۱۹۶۴ در شهر اینسبورگ آغاز شد.
۱۲ بهمن ماه ۱۳۴۲ برای اجرای پروژه سپاه بهداشت، ۶ گروه به عنوان پیشاهنگان سپاه بهداشت رهسپار بلوچستان شدند. در هر یک از این گروهها یک پزشک، چند پزشکیار و پرستار میباشند. از سوی وزیر کشور لایحه خرید زمینهای پیرامون سد لار و لتیان به مجلس شورای ملی داده شد. نخست وزیر اسداله علم شبکه آبیاری سد محمدرضا شاه پهلوی را گشود. موافقتنامه ترانزیت و دو نامه ضمیمه و دو پروتکل آن میان ایران و ترکیه در تهران از سوی نمایندگان دو کشور دستینه شد.
۱۳ بهمن ماه ۱۳۴۲ بانک اعتبارات کشاورزی و عمران روستایی به آگاهی رساند که ۲۵۰۰٬۰۰۰ ریال وام به کشاورزان جزیره قشم داده شده است.
۱۴ بهمن ماه ۱۳۴۲ به آگاهی رسانده شد که درآمد ایران در سال گذشته از راه صادرات تره بار به کشورهای عربی و شیخ نشینهای خلیج پارس نزدیک به ۵۰۰٬۰۰۰ دلار بوده است.
۲۰ بهمن ماه ۱۳۴۲ لایحه سپاه بهداشت در مجلس شورای ملی به تصویب رسید. شماری از سران عشایر فارس چون فتخ اله حیات داودی، حسینقلی رستم، حبیب اله شهبازی، سهراب ضرغامی، ناصر طاهری، باباخان امیدی، امیر بهمن صمصام بختیاری، ولی کیانی، فریدون جاویدی، محمد قشقایی که به جرم توطئه علیه امنیت کشور دستگیر و به تهران فرستاده شده بودند، از تهران به شیراز برگرداندنده شدند تا در دادگاه نظامی به جرم آنان رسیدگی و دادوری شود.
۲۱ بهمن ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه با خودرو از اینسبروگ رهسپار شهر ییلاقی مونته کاتینی در ایتالیا شدند. پرزیدنت اتریش تا مرز ایتالیا برای پسواز، شاهنشاه را همراهی کردند.
ساختمان اسکله ۹۰۰٬۰۰۰ تُنی بندرعباس یا شریانی زندگانی و حساس کشور به هزینهای برابر ۱٬۵۷۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال آغاز شد.
۲۳ بهمن ماه ۱۳۴۲ رابرت مک نامارا وزیر دفاع امریکا در نشست کنگره امریکا گفت: نوسازی ایران زیر رهبری شاهنشاه برای سایر کشورهای در حال توسعه از هر جهت سرمشق و نمونه است. در نشست هیات وزیران موافقتنامه برداشتن روادید سفر میان ایران و ترکیه به تصویب رسید و سفر میان دو کشور بدون گرفتن ویزا آزاد شد.
۲۴ بهمن ماه ۱۳۴۲ دولت شاهنشاهی ایران و دولت لهستان موافقتنامه همکاری اقتصادی دو کشور را در تهران دستینه کردند. روزنامه بیزنس اینترنشنال در مقالهای نوشت: ایران از بیماری اقتصاد نجات یافته است. وزارت کشاورزی به آگاهی رساند که در نیمه نخست بهمن ماه ۱۳۴۲ ۶٬۲۵۵ تُن پنبه پاک شده و پالوده به کشورهای گوناگون صادر شده است.
۲۷ بهمن ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه ۱۰۰ تن از ایرانیانی که در ایتالیا زندگی میکردند را پذیرفتند و درباره چگونگی زندگی آنان پرسشهایی فرمودند.
برای آغاز هفته پیشاهنگی علیاحضرت شهبانو پیامی فرستادند و یادآور شدند که ما وظیفه داریم نسل آینده را برای دنیایی که بایستی در آن زندگی کند تربیت کنیم.
۲۸ بهمن ماه ۱۳۴۲ برای بهبود کشت چای و افزایش تولید و رساندن آن به مردم، شورای عالی چای برپا شد.
قرارداد سرپرستی و ساختن صنایع پتروشیمی در ایران از سوی مدیر عامل سازمان برنامه و رییس انستیتوی نفت فرانسه دستینه شد. بودجه اجرای این پروژه ۱۱۶ میلیون دلار است که بخشی از آن کمکهای فرانسه و مانده از بودجه سازمان برنامه فراهم خواهد شد.
۲۹ بهمن ماه ۱۳۴۲ لایحه ساختن سیل بند تهران در نشست مجلس شورای ملی تصویب شد.
به آگاهی رسانده شد که در سال ۱۹۶۳ میلادی تولید نفت خام ایران ۵۴۴٬۳۲۵٬۰۰۰ بشکه و درآمد کشور از راه فروش نفت ۱۳۵٬۷۰۰٬۰۰۰ لیره بوده است.
۳۰ بهمن ماه ۱۳۴۲ روزنامه تمپو چاپ ایتالیا درباره شخصیت جهانی شاهنشاه نوشتار بلند بالایی به چاپ رسانید و نوشت: مردم ایران ادامه دگرگونیهای گسترده اجتماعی و سیاسی کشور خود را که به رهبری شاهنشاه ممکن شده است، تضمین کردهاند و دیگر هیچ عاملی نمیتواند در راه ادامه این انقلاب اصیل و واقعی، مانعی ایجاد کند.
برای پیاده کردن پروژه سد ارس و ساختمان سیلو ۱۴۰ تن از کارشناسان شوروی وارد ایران شدند.
۱ اسفند ماه ۱۳۴۲ با افزایش بودجه اداره کل ساختمان وزارت راه، قانون راجع به ساختمان خطوط فرعی راهآهن دوکوهه دپوی تهران و منظریه قم از مجلس شورای ملی گذشت.
۲ اسفند ماه ۱۳۴۲ هیات نمایندگی کنسرسیوم بینالمللی نفت با نخستوزیر و رییس هیات مدیره شرکت ملی نفت دیدار و گفتگو کردند.
۴ اسفند ماه ۱۳۴۲ کمیته اجرایی کمیسیون اقتصادی آسیا و خاور دور "اکافه" با بودن نخست وزیر برگزار شد. هیات نمایندگی عراق به رهبری صبحی عبدالحمید وزیر امور خارجه و عبدالرزاق محی الدین وزیر مشاور آن کشور وارد تهران شدند.
قرارداد نوین فرهنگی در گسترش هنرستانهای صنعتی تهران و تبریز میان دولت شاهنشاهی ایران و آلمان غربی در تهران دستینه شد. برپایه این قرارداد آموزگاران آلمانی در هنرستانهای تهران و تبریز درس خواهند داد و هر سال ۲۵ تن از دانشجویان ایرانی برای آموختن به آلمان غربی فرستاده خواهند شد. آییننامه رسته افسران درجهداران و افراد نیروهای مسلح شاهنشاهی که در تاریخ ۱۶ دی ماه ۱۳۴۲ به تصویب کمیسیون نظامی مجلس شورای ملی رسید.
۶ اسفند ماه ۱۳۴۲ از سوی بانک توسعه صنعتی ۲۵ میلیون ریال وام برای بنیاد کارخانه الکتریک ایران داده شد. کارخانه الکتریک ایران دستگاههای برقی تولید میکند.
۷ اسفند ماه ۱۳۴۲ روزنامه تمپو چاپ رم نوشت: شهر رم به زودی از شاهنشاهی که قهرمان اصلاحات اساسی در خاورمیانه هستند پذیرایی خواهد کرد. روزنامه "نازیونه" چاپ رم نیز نوشت: اصلاحات ارضی که با موفقیت در ایران انجام میشود یکی از برنامههای انقلابی شاهنشاه ایران است.
۸ اسفند ماه ۱۳۴۲ بانوان و دوشیزگان به مناسبت روزی که فرمان شاهنشاه برای دادن حق رای به زنان ایران صادر شد در خیابانهای ایران رژه رفتند. والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی نیز پیامی به بانوان کشور فرستادند.
۱۰ اسفند ماه ۱۳۴۲ ساختمان ۳۰۰ خانه برای افسران و کارمندان دولت در قزوین با بودن شاهپور غلامرضا پهلوی آغاز شد.
۱۲ اسفند ماه ۱۳۴۲ بیستمین دوره نشست کمیسیون اقتصادی آسیا و خاوردور "اکافه " [۱۱۳] با سخنانی از شاهنشاه در تهران گشایش یافت. شاهنشاه در سخنان خود فرمودند:[۱۱۴] تجربه آشکار ساخته است که آرزوی تامین زندگی بهتر تحقق نخواهد یافت مگر آنکه کوششهای شدید و فعالانه دولت با اصلاحات وسیع و عمیق اجتماعی و اداری هماهنگ و همراه باشد. تنها در چنین صورتی است که کشاورزان، کارگران و روشنفکران و سایر طبقات جامعه هر یک خواهند توانست از حاصل کار و کوشش خود آن چنان که باید بهرهمند شوند.
۱۵ اسفند ماه ۱۳۴۲ مجلس شورای ملی با افزایش سرمایه بانک رهنی ایران که در تاریخ ۱۴ اسفند ماه به تصویب مجلس سنا رسیده بود، موافقت کرد.
۱۶ اسفند ماه ۱۳۴۲ هموندان شورای عالی پیشاهنگی به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. در این باریابی شاهنشاه فرمودند:[۱۱۵] هدفهای عالی شما راستگویی، خدمت به هم نوع، کار و فعالیت ذر یک محیط برابری و برادری است. اقداماتی که در این مملکت صورت گرفته نیز همه برای این است که تمام افراد کشور از زن و مرد با حقوق مساوی همان طوری که خداوند همه را یکسان و آزاد خلق فرموده بتوانند برای خودشان و خانواده و اجتماعشان و مملکتشان مفید واقع بشوند. مساوات و برابری عموم در برابر قانون همان چیزی است که جزو مرام پیشاهنگی است.
شاهنشاه و شهبانو به پیست اسکی شمشک رفتند و "تله سی یژ" آن را که ۱۵۰۰ متر درازا و ۵۰۰ متر بلندا دارد را گشودند.
حسنعلی منصور نخستوزیر
۱۷ اسفند ماه ۱۳۴۲ اسداله علم نخست وزیر کنارهگیری دولت را به پیشگاه شاهنشاه داد. شاهنشاه کنارهگیری دولت را پذیرفتند. به فرمان شاهنشاه حسنعلی منصور دبیر کل حزب ایران نوین مامور برپایی کابینه شد. حسنعلی منصور پس از برگزیدن وزیران، کابینه خود را به پیشگاه شاهنشاه شناساند. شاهنشاه در سخنانی به هیات دولت فرمودند: دولت گذشته که امروز صبح استعفا داد در راه این انقلاب زحمت کشید و خدماتش مورد قدردانی واقع شد. وظیفه دولت حاضر تطبیق تشکیلات مملکتی برای بهرهبرداری از این انقلاب و آماده کردن عموم طبقات مردم برای پیشرفت در این راه است.[۱۱۶] منصور در روز ۱۹ اسفند ماه از مجلس شورای ملی رای اعتماد گرفت.[۱۱۷] در روز ۲۱ اسفند ماه مجلس سنا با ۵۱ رای موافق و یک رای ممتنع به دولت حسنعلی منصور رای موافق داد.[۱۱۸]
اداره کل انتشارات و تبلیغات به وزارت اطلاعات دگرگون شد. این وزارتخانه همه کارهای اطلاعاتی و تبلیغاتی ایران در داخل و خارج را به گردن گرفت.
در "مارون" سرزمینی میان استان فارس و استان خوزستان حوزه نوین نفتی پیدا شد. این بخش در حوزه کار شرکتهای عامل نفت ایران قراردارد.
۱۸ اسفند ماه ۱۳۴۲ به آگاهی رسانده شد که در سال ۱۳۴۲ بیش از ۱۴۰۷ شرکت تعاونی روستایی بنیاد شد و ۱۴۰۰۰۰ تن به شمار هموندان شرکتهای تعاونی افزوده گردید. سرمایه شرکتهای تعاونی نیز به ۱۵۸ میلیون ریال افزایش یافت. افزون بر این، بانک اعتبارات کشاورزی و عمران روستایی، اعتبار خود را از ۵٬۲۳۸٬۰۰۰ ریال در پایان سال ۱۳۴۱ به ۷٬۲۲۴٬۰۰۰ ریال در پایان سال ۱۳۴۲ رساند.
۱۹ اسفند ماه ۱۳۴۲ ساختمان نخستین کارخانه سازنده لولههای آهنی با سرمایه ۳۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال در اهواز آغاز به کار کرد. ۶۰٪ سرمایه این کارخانه را ایران و ۴۰٪ آن را سرمایهداران امریکا فراهم ساختند.
۲۰ اسفند ماه ۱۳۴۲ آیین جشن جاوید و دادن نشان به بازماندگان افسران شهید در باشگاه افسران در پیشگاه شاهنشاه برگزار شد. شاهنشاه کارهای نخست وزیر پیشین را پاس داشتند. بانک ملی به آگاهی رسانید که در سال ۱۳۴۲ در روزهای ۲۷ شهریور ماه و ۸ آبان ماه و ۷ اسفند ماه هر بار یک میلیارد ریال اسکناس و رویهم سه میلیارد ریال اسکناس در برابر پشتوانه قانونی به چاپ رسید.
۲۱ اسفند ماه ۱۳۴۲ بهرهبرداری از کارخانه کاشی سرامیک از سوی بخش خصوصی در پهنهای بیش از ۴۲٬۵۰۰ متر مربع در شهر ری آغاز شد.
۲۲ اسفند ماه ۱۳۴۲ لایحههای بنیاد وزارتخانههای نوین اطلاعات، آبادانی و مسکن، و آب و برق به مجلس شورای ملی داده شد. این قانون در ۲۶ اسفند ماه به تصویب مجلس سنا رسید. موافقتنامه بازرگانی ایران و هند در تهران دستینه شد. بر پایه این موافقتنامه داد و ستد ایران از سال نخست ۶۰ میلیون روپیه نهاده شد و قرار شد که هر سال تا ۲۰٪ افزایش یابد.
۲۴ اسفند ماه ۱۳۴۲ در سالگرد زادروز پدر ایران نوین اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ نمایندگان طبقههای گوناگون مردم ایران به آرامگاه پدر ایران نوین آمدند و با نهادن تاجهای گل، این بزرگ مرد تاریخ ایران که ایران را از تجزیه شدن با کودتای سوم اسفند رهایی بخشید، ستایش کردند و ارج نهادند. در زادروز رضا شاه بزرگ، روز کارگر پیش از نیمروز نمایندگان کارگران تهران و شهرستانها همراه آقای خسروانی وزیر کار و خدمات اجتماعی درکاخ مرمر به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. شاهنشاه در سخنانی به کارگران فرمودند:[۱۱۹]
- امروز برای من به چند جهت روز بزرگ و پرافتخاری است البته جهت شخصیاش را می دانید، کسی که در این روز پا به عرصه وجود نهاد، ایران فرتوت مریضی را از آن حالت به حالت دیگری رساند...اگر هم بود تعداد کارگران ایران گمان نمیکنم در تمام ایران به هزار نفر نرسید...پس از او ما دچار بحرانهای متعددی شدیم، اشغال زمان جنگ و بخصوص تبلیغات یک دستهای که به مملکت خودشان علاقمند نبودند و شاید تنها هدفشان این بود که مملکت را تحویل دیگری بدهند و اینها را من اسمشان را ستون پنجم میگذارم، این یک نوع ستون پنجم بود که علنا و بدون خجالت و با کمال وقاحت میگفتند که ما یک مرامی داریم که نتیجه این مرام این است که موضوع وطن و این حرفها در کار نیست و ما باید وطنمان را تحویل بدهیم به یک دستگاه خارجی، ستونهای پنجم دیگری بودند که آنها سرسپرده منافع دیگری بودند، البته با این منافع دیگر علنا خاک ایران را از بین نمیبرد و ظاهرا استقلال ایران را به خاک خودش متصل نمیکرد، پرچم ایران از بین نمیرفت. ولی نفوذ آنها موقعی ممکن بود زیاد ادامه داشته باشد که اساس این مملکت بر عنوان قدیمی ادامه پیدا کند یعنی فئودالیسم در این مملکت باقی بماند، ارتجاع مختلف در این مملکت باقی بماند، جهل و بیسوادی و مرض در این ممکلت باقی بماند، اصول زراعتی پیشرفت نکند، برای اینکه این مملکت چون از خودش با این وضع نمیتوانست ارادهای داشته باشد مطیع خارجی باقی بماند.[۱۲۰]
۲۴ اسفند ماه ۱۳۴۲ سال ۱۳۴۲ صنعت ایران با بنیاد کارخانهها و ایجاد کارگاههای فنی و صنعتی رو به افزایش و گسترش نهاد و نیاز به برپایی یک نمایشگاه از فرآوردهها و کالاهای ساخته میهن روشن بود. از این رو در سال ۱۳۴۲ در بزرگداشت روز کارگر برای نخستین بار نزدیک به ۲۰۰ کارخانه صنعتی کوچک و بزرگ با کمک و همکاری وزارت صنایع و اقتصاد، کارناوال باشکوه و زیبای و بی همانندی را در خیابانهای تهران و پیرامون پایتخت به نمایش گذاشتند. روز ۲۴ اسفند ماه روز کارگر به ابتکار وزارت صنایع و معادن کارناوال بزرگی با بودن بیشتر کارخانهها و سازمانهای صنعتی کشور برای شناساندن فرآوردههای داخلی در تهران به راه افتاد و از بیشتر خیابانهای تهران گذشت.
۲۵ اسفند ماه ۱۳۴۲ رژه کاروان صنایع تولیدی کشور از برابر شاهنشاه جلوی کاخ سنا انجام یافت. در این کارناوال برخی از کارخانه داران با ابتکار و کوشش ویژه، نمایشگاههای روان بسیار جالب برای تماشا گزارده بودند. کارخانههایی چون کارخانه ارج، مبلمان شادرو، بستنی الدورادو، کارخانه پرس پلاست، کارخانه قرقره زیبا (بیش از سدهزار قرقره رایگاه میان مردم پخش شد)، کارخانه نفت پارس، کارخانه واکس شفق، شرکت کانالئوم و کاناکرم پوشش پلاستیکی بدون درز و بیش از سد کارخانه دیگر با واگنهای زیبا کالاهای خود را به نمایش گذاشتند.
۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۲ کمیسیون اقتصادی آسیا و خاوردور وابسته به سازمان ملل متحد پس از بررسی سختیها و دشواریهای کشورهای آسیایی به ویژه افزایش جمعیت، بیکاری، نوسان بهای کالاهای صادراتی، تنگیهای وارداتی در کشورهای گسترش نیافته اقتصادی، با نوشتن قطعنامهای که به "قطعنامه تهران" نامیده شد به کار خود پایان داد.
۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۲ شامگاه سه شنبه ۲۷ اسفند ماه چهارشنبه سوری آیین باستانی ایرانیان با شکوه فراوان برپاشد. کارناوال شادی که از سوی سازمان تربیت بدنی سازمان یافته بود، نخست از برابر شاهنشاه و شهبانو ووالاحضرت ولیعهد و والاحضرت فرحناز در جلوی کاخ شاهنشاهی ایران، کاخ مرمر گذشتند و با نواختن آهنگهای شاد و آکروبات وارد خیابانهای تهران شدند و به امجدیه رفتند. در کاخ شاهنشاهی تیمسار سرلشکر ایزدپناه رییس سازمان تربیت بدنی گزارشی به شاهنشاه داد و درخواست کرد که مشعلها و لالهها را اعلیحضرتین برای گرمی بخشیدن به دل ملت ایران روشن فرمایند. لالهها و مشعلها روشن شدند و همراه با دایرههای گل به دوندگان و اسکورت ویژه سپرده شدند تا به استادیوم امجدیه برده شودند. در میدان امجدیه شاهپور غلامرضا و بیش از ۲۰ هزار تن از مردم تهران تماشاگر آیین جشن چهارشنبه سوری بودند. مدیر کل سازمان تربیت بدنی گفت: جشن چهارشنبه سوری از سنتهای ملتی است که رویدادهای سخت زمانه نتوانسته است هرگز آن را از دلها بزداید زیرا این جشن از نیاکان فرزانه ما به یادگار مانده است و گویی هنوز هم از پس فضای قیرگون قرون ندای آنان بگوش ما میرسد که جشن چهارشنبه سوری را که پیام آور نوروزی است با شادمانی و مسرت برگزار کنیم و برای سپیده دم سال نو نشانهای تمدن انسانی را با گفتارنیک، کردار نیک و اندیشه نیک آذین بندیم. جوانان میهن ما آرزو دارند که با آموزشهای خردمندانه شاهنشاه ایران بتوانند سال نو را با دوستی و یک رنگی و درستی و همکاری و یگانگی پیشواز کنند و بر لوحه افتخارات آینده جهان ورزش پیروزیهای تازهای بیافزایند. جاوید باد شاهنشاه پایدار باد ایران .
در نخستین بخش ترانههای شاد چهارشنبه سوری نواخته شد، مسابقه دو امدادی هفت سین همراه خمپاره انجام شد و سپس نوبت به نمایش بندبازی رسید. سپس مسابقه چانچو (به دوش کشیدن دو سبد با چوب)، نمایش حیوانات، تابلو موزیکال هوشنگ شاه، کارناوال پیشاهنگی، دست افشانیهای محلی انجام شد. با ورود لالهها و مشعلها نیایش باشندگان در امجدیه به درگاه پروردگار آغاز شد و در پایان آتش بازی باشکوهی انجام شد.
۲۸ اسفند ماه ۱۳۴۲ شاهنشاه و شهبانو به "کارخانه اتومبیل سازی ایران ناسیونال" رفتند و شاهنشاه کارخانه ایران ناسیونال را گشودند.
۲۹ اسفند ماه ۱۳۴۲ بودجه کل کشور در سال ۱۳۴۳ که در روز ۲۸ اسفند ماه به تصویب مجلس سنا رسیده بود به تصویب مجلس شورای ملی رسید: درآمد ۹۱٬۲۰۳٬۹۰۵٬۰۰۰ ریال و هزینه ۹۴٬۶۹۵٬۳۹۰٬۰۰۰ ریال
از درآمد و هزینههای تصویب شده ۴۰٬۶۰۰٬۰۰۰۰۰۰ بودجه برنامه عمرانی کل کشور است.
بر پایه آمار به چاپ رسیده از سوی سازمان بیمههای اجتماعی در سال ۱۳۴۲ شمار ۳۱۰٬۰۰۰ تن در بخشهای دولتی و خصوصی از برتریهای بیمه بهرهمند شدهاند.
میزان فروش فرآوردههای نفت در سال ۱۳۴۲ بدین قرار است:
- بنزین موتور ۷۲۰٬۰۰۰ مترمکعب
- نفت سفید ۱٬۳۵۸٬۰۰۰ متر مکعب
- نفت گاز ۱٬۱۵۸۰۰۰ متر مکعب
- نفت کوره ۱٬۲۶۸٬۰۰۰ مترمکعب
هم چنین به آگاهی رسانده شد که:
- جمعیت کل کشور ۲۳٬۳۸۵٬۰۰۰ تن
- - شهرنشین ۸٬۴۵۱٬۰۰۰ تن
- - روستانشین ۱۴٬۹۳۴٬۰۰۰ تن
به آگاهی رسانده شد که:
- واردات کشور ۳۹٬۲۱۸٬۸۵۷٬۰۰۰ ریال
- صادرات کشور ۷۹٬۹۰۲٬۱۱۴۰۰۰ ریال که از آن ۶۷٬۲۸۵٬۵۶۴٬۰۰۰ ریال صادرات نفتی بوده است.
اجرای برنامه عمرانی سوم سال ۱۳۴۳ خورشیدی
۱ فروردین ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه برای آغاز سال نو در پیامی به ملت ایران فرمودند:[۱۲۱]
- ارتجاع و فئودالیسم در دوسال گدشته از بیخ و بن کنده شد....امروز کشور ما با انقلاب اجتماعی بزرگ و متهورانه که با اتکا به عالیترین موازی دموکراسی و آزادی انجام داده، رشد و نبوغ معنوی خویش زا به همه جهانیان ثابت کرده و در این راه سرمشق و نمونه دیگران قرارگرفته است. ما با اتکا بدین پیروزی حق داریم با سربلندی و ایمان، بدین سال نو قدم گذاریم و فروغ خورشید نوروزی را مظهری از آینده درخشان و امیدبخش ایران فردا شماریم.
علیاحضرت شهبانو نیز پیامی از رادیو ایران به ملت ایران فرستادند و فرمودند: برای نخستین بار در تاریخ مشروطیت ایران بانوان ایرانی توانستند به مجالس مقننه راه یابند و عملا اختیار تعیین سرنوشت خویش را در دست گیرند.
۱ فروردین ماه ۱۳۴۳ آیین سلام نوروزی در کاخ گلستان در پیشگاه شاهنشاه برگزار شد و نمایندگان طبقات گوناگون مردم برای گفتن تهنیت و شادباش باریافتند. شاهنشاه در این آیین سخنانی ایراد فرمودند:[۱۲۲]
در پیشگاه شاهنشاه و شهبانو آیین سلام نوروز ورزشکاران در کاخ مرمر انجام شد. نمایندگان ورزشکاران شهرستانها فرآوردههای صنعتی و کشاورزی شهر خود را به پیشگاه شاهنشاه و شهبانو پیشکش کردند.
بر پایه آماری که از سوی مرکز آمار ایران به چاپ رسید، در سال ۱۳۴۲ بیش از ۳۵۱ بیمارستان و ۱۵۵۸ درمانگاه در ایران به درمان و بهداشت همگانی رسیدگی میکردند.
۷ فروردین ماه ۱۳۴۳ برای کمک به درخواست کنندگان وام مبلغ ۴۶۰ میلیون ریال به سرمایه بانک رهنی افزوده شد.
۱۰ فروردین ماه ۱۳۴۳ دانشجویان ایرانی در دانشگاههای فرانسه که برای دیدن پیشرفتهای ایران به تهران آمده بودند، در دیداری با وزیر کار و امور اجتماعی گفتند: تحولاتی که در سایه رهبری شاهنشاه نصیب ملت ایران شده است مورد تحسین کشور ما است و این پیشرفتها همه روزه در روزنامههای فرانسه مورد گفتگو قرار میگیرد.
سخنگوی وزارت آبادانی و مسکن به آگاهی رساند بر پایه ماده یک قانون تاسیس وزارت آبادانی و مسکن و ماده چهارم همان قانون دایر بر برچیده شدن سازمان خانهسازی وزارت دارایی و هم چنین ادارههای ساختمانی سایر وزارتخانهها، اجرای پروژههای ساختمانی به وزارت آبادانی و مسکن داده شد و بخش بزرگ پروژههای ساختمانی از سوی این وزارتخانه برنامهریزی خواهدشد.
قرارداد تکمیل شبکه برق شهرستان «هویزه» با اعتباری به مبلغ یک میلیون هفتصد و پنجاه هزار ریال مبادله گردید.
۱۱ فروردین ماه ۱۳۴۳ سپاهیان دانش تربت حیدریه ساختمان ۹۳ دبستان را در روستاها و دههای این سرزمین آغاز کردند.
۱۳ فروردین ماه ۱۳۴۳ گفتگوهای ایران و کویت با چاپ اعلامیه مشترکی در تهران و کویت پایان یافت. بر پایه این اعلامیه مرز آبهای ایران و کویت از سوی هیاتهایی از کارشناسان دو کشور روشن و برگزیده خواهد شد.
۱۴ فروردین ماه ۱۳۴۳ در آیینی خط هوایی تهران - ژنو و تهران - هامبورگ بر پایه قراردادی میان شرکت هواپیمایی ملی ایران و شرکت هواپیمایی اسکاندیناوی (اس -آ - آس) گشوده شد.
۱۵ فروردین ماه ۱۳۴۳ گفتگوهای دولت شاهنشاه ایران و دولت عربستان سعودی برای از میان برداشتن ناسازگاریها درباره خلیج پارس در شهر ریاض آغاز شد. قرارداد لوله کشی مرودشت در استان فارس دستینه و رد و بدل شد. یک مرکز بزرگ بهداشتی برای درمان بیماران مسلول در شیراز گشوده شد. بیمارستان ریوی شیراز میتواند تا ۵۰۰ بیمار بپذیرد. برای دوباره راهاندازی کارخانه گونی بافی رشت سه تن نماینده برگزیده شدند.
۱۶ فروردین ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه فرمان اجرای لایحه تاسیس وزارت آب و برق را توشیح فرمودند. کارهای ساختمانی سدهای زرینه رود در آذربایجان، درودزن در فارس، کسیک داش در اسپهان، هلیل رود در جیرفت و تبرکنی در میناب آغاز شد. در تهران مرکز پژوهش زلزله خاورمیانه بنیاد میشود.
۱۷ فروردین ماه ۱۳۴۳ دانشجویان ایرانی در دانشگاههای لبنان به پیشگاه شهبانو باریافتند. افسران و ملوانان نیروی دریایی ایران برای آوردن ناو بایندر به آمریکا رفتند. وزیر اطلاعات گفت: شبکه گسترده تلویزیون دولتی که از امسال آغاز به ساختمان میشود تهران را به شمال و جنوب کشور پیوند میزند.
۱۷ فروردین ماه ۱۳۴۳ رییس اتاق بازرگانی در نشست همگانی بازرگانان گفت پس از آزاد ساختن واردات قند و شکر و دادن آن به دست مردم، دیگر انحصارهای دولتی نیز از میان برداشته میشود. عملیات ساختمان سه کارخانه کفش آغاز گردید.
۱۸ فروردین ماه ۱۳۴۳ ساختمان کارخانه قند سبزوار در استان خراسان با گنجایش هزار تُن چغندر قند در روز آغاز شد.
۲۰ فروردین ماه ۱۳۴۳ برای فراهم ساختن قسمتی از نیازهای آلومینیوم در کشور، کارهای ساختمانی کارخانه آلومینیوم در خوزستان آغاز گردید.
۲۰ فروردین ماه ۱۳۴۳ ساختمان ۳۰۰۰ خانه برای کارکنان دولت در سراسر کشور آغاز شد. پروژه اقتصاد روستای کشور از سوی هیات عامل سازمان برنامه بررسی شد و با بودجهای برابر با ۵٬۶۴۰٬۰۰۰ ریال به تصویب رسید. با اجرای این پروژه همه دادههای کشاورزی از روش فرآوری کشاورزی، میزان و چگونگی سرمایهگذاری در کشاورزی و هم چنین دادهها درباره فراهم آوردن وامهای نیازین خرده مالکان و کشاورزان در یک بانک اطلاعاتی گردآورده میشود. نمایشگاه قالی ایران در پاریس گشایش یافت.
۲۲ فروردین ماه ۱۳۴۳ در نشست هیات عالی برنامه به ریاست حسنعلی منصور نخستوزیر که در سازمان برنامه برگزار شد، فراهم ساختن بودجه برای ساختن پالایشگاه تهران از بودجه سازمان برنامه بررسی و تصویب شد. قرارداد فروش۵۰ تُن خاویار و ۷۰۰ تُن ماهی غضروفی میان ایران و اتحاد جماهیر شوروی دستینه شد.
۲۳ فروردین ماه ۱۳۴۳ قرارداد فراهم ساختن آب آشامیدنی در شهرستان کرمانشاه و پُرکردن کمبود آب مورد نیاز از رودخانه «قره سو» دستینه شد.
۲۳ فروردین ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه برای دیدن مانور "دلاور " رهسپار جنوب کشور شدند. این مانور در پایگاه هوایی وحدتی و جزیره خارک برگزار میشود. با آغاز مانور "دلاور" از سوی نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارتش امریکا شاهنشاه در پیامی فرمودند:[۱۲۳]
- این تمرین نسبت به تمرینهای قبلی پیمان مرکزی از قبیل تمرینهای "شهباز" و "میدلینگ" دارای اهمیت خاصی است و اجرای این تمرین تاثیر به سزایی در بسط دوستی و توسعه همکاری موجود بین نیروهای مسلح ایالات متحده امریکا و کشور شاهنشاهی ایران خواهد داشت.
هیات عامل سازمان برنامه پروژه به پایان رساندن ساختمان مرکزی هنرهای زیبای کشور را پذیرفت و ۶۳ میلیون ریال بودجه اجرای این پروژه را تصویب کرد.
۲۴ فروردین ماه ۱۳۴۳ کنفرانس جهانی اقتصاد "اِکافه" و سمینار بانکداران آسیایی با بودن نمایندگان ۳۰ کشور با سخنان نخستوزیر حسنعلی منصور در هتل هیلتون تهران گشایش یافت.
۲۶ فروردین ماه ۱۳۴۳ بهمن قشقایی با همدستی شماری از اشرار مسلح جنوب به باشگاه دهرم یورش برد و پس از یک زد و خورد سخت پنج تن ژاندارم را کشت. این گروه سپس به پاسگاه آبگرم قیر یورش بردند و با ژاندارمهای آن پاسگاه به زد و خورد پرداختند. در این هنگام با رسیدن نیروهای کمکی، بهمن قشقایی و دیگر قاتلان گیر افتادند و بهمن قشقایی دستگیر و به دادرسی سپاه استان فارس برده شد.
۲۷ فروردین ماه ۱۳۴۳ ساختمان کارخانه تهیه لاستیک دوچرخه با کنجایش ۲ میلیون حلقه لاستیک رویی و تویی در سال آغاز شد. این کارخانه با سرمایهای به مبلغ ۱۱۰ میلیون ریال بنیاد میشود.
۲۸ فروردین ماه ۱۳۴۳ دوازدهمین کنفرانس جهانی اکافه پس از رسیدگی به سختیهای اقتصادی کنونی با نوشتن قطعنامهای درباره چگونگی از میان برداشتن این دشواریها به کار خود پایان داد. قرارداد ساختمان تأسیسات لولهکشی شهر گلپایگان با اعتباری به مبلغ سی و پنج میلیون ریال میان سازمان برنامه و شهرداری گلپایگان دستینه شد.
۲۹ فروردین ماه ۱۳۴۳ متمم آییننامه فوقالعاده گارد تخصصی نیروی هوایی ارتش شاهنشاهی از سوی کمیسیون برنامه مجلس شورای ملی تصویب شد. ساختمان انبار بزرگ آب اسپهان آغاز شد. این انبار گنجایش ۵ هزار متر مکعب آب دارد.
۳۰ فروردین ماه ۱۳۴۳ با پیام شاهنشاه آریامهر مرکز نفتی "مهرگان" که از سوی شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفتی ایتالیا بهرهبرداری میشود آغاز به کار کرد. شاهنشاه در پیامی که برای گشایش مرکز نفتی مهرگان فرستادند فرمودند:[۱۲۴] این قرارداد و قراردادهای نظیر آن طلیعه تازهای است که روابط بین کشورهای تولید کننده نفت و شرکتهای نفتی را بر پایههای جدیدی که متضمن تامین منافع بیشتری برای آن کشورهاست استوار میسازد.
۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ در پیشگاه شاهنشاه آیین پایان دوره هفدهم مقدماتی افسران و دوره سوم سپاهیان دانش و دادن سردوشی به دانشجویان پزشک، لیسانسیه و دیپلمه وظیفه در پادگان سلطنت آباد برگزار شد. علیاحضرت شهبانو و والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی از بیمارستان رضا پهلوی در تجریش بازدید فرمودند.
۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ نمایندگان مجلس شورای ملی به پیشگاه شاهنشاه باریافتند و شاهنشاه درباره وظایف نمایندگان مرکز قانونگذاری بیاناتی ایراد کردند.
۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ جلوی کاخ مرمر خیابان پهلوی ۳۵۰۰ تن از سپاهیان دانش که دوره چهارماهه آموزش خود را به پایان رسانده بودند از برابر شاهنشاه رژه رفتند. در پیشگاه علیاحضرت شهبانو ریاست عالیه پیشاهنگی دختران جشن درختکاری دختران پیشاهنگ در باغ منظریه برگزار شد سپس علیاحضرت از سازمانهای وابسته به اردوی سپاهیان دانش دیدن فرمودند.
۵ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ سمینار سهیم کردن کارگان واحدهای تولیدی در سودکارخانهها در تهران برگزار شد.
۶ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ وزارت اقتصاد به آگاهی رساند که سه پروانه برای بنیاد سه کارخانه قند داده شده است. این سه کارخانه که در خراسان، قزوین و مازندران به کار میافتند رویهم رفته بیش از ۴۰٬۰۰۰ تن قند و شکر در سال بازده خواهند داشت و ۱٬۸۵۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال برای بنیاد این سه کارخانه سرمایه گذاری شده است. به آگاهی رسانده شد که آرامگاه بزرگان ایران، نادر شاه افشار، حکیم عمر خیام، شیخ عطار، استاد کمال الملک در سال ۱۳۴۲ از سوی انجمن آثار ملی گشایش یافته و بسیاری از برجای ماندنیهای باستانی نیز بازسازی شده است.[۱۲۵]
۶ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ در نشست مجلس شورای ملی به شورش راهاندازی عبدالناصر مزدور شوروی در جنوب ایران و نوشتارهای روزنامه اخبارالکویت که دشمنانه درباره ایران مینویسد به سختی اعتراض کرد.
۷ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ ساختمان سه کارخانه قند در استانهای خراسان، قزوین و فارس آغاز شد. گنجایش این سه کارخانه روزانه ۱۲۰۰ تُن چغندر قند میباشد و با سرمایه معادل ۱۸۵ میلیون ریال بنیاد میشوند. نخستین کلنگ ساختمان ۲۰۰ خانه سازمانی از سوی وزیر آبادانی و مسکن در اهواز بر زمین زده شد. وزیر کشاورزی به کشاورزان قول داد که برنامههای عمران روستایی به زودی آغاز خواهد شد. دادگاه شماره دو دادرسی ارتش ۱۶ تن خائن به کشور ایران که در خوزستان دستگیر شده بودند را به دادرسی رسید. از این مزدوران انیرانی ۳ تن به به دار آویخته شدن و ۹ تن به زندان دراز زمان محکوم شدند، ۴ تن از اینان بی گناه شناخته شده و آزاد شدند.
۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ حسنعلی منصور نخست وزیر در نشست اتاق بازرگانی گفت برنامه گسترده خانه سازی دولت در روستاها و شهرستانها آغاز شده است.
۹ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ بودجه پروژههای کشاورزی - راهسازی و گسترش صنایع به ۳۰۰ میلیارد ریال افزایش یافت.
۱۰ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ نمایندگان مجلس شورای ملی و سناتورها در کار بنیاد کارخانه ذوب آهن برپایه پیشنهادی که در نشست مجلس شورای ملی داده شد دیدوری خواهند کرد. بانک رفاه کارگران اعلام کرد به کارگران بیمه شده سراسر کشور وام ساختمانی میدهد.
۱۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ نخستین کلنگ ساختمان ۱۲۰ خانه برای کارمندان دولت و ۱۵۰ خانه برای درجه داران ارتش شاهنشاهی در مشهد به زمین زده شد.
۱۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ بامداد شاهنشاه در آیین سلام غدیر سخنانی درباره انقلاب شاه و مردم فرمودند:
- خوشبختانه ملت ما به خوبی می داند و متوجه است که هر قدر هم سیاست خارجی ما صحیح باشد و هر اندازه ما دوستان شایان اعتمادی در خارج از کشور داشته باشیم، آن نیرویی که واقعا میباید ما را حفظ کند نیروی خود مااست....اگر غیر از این باشد استقلال و حیثیت و شرافت و آقایی ملی ما مفهومی نخواهد داشت.
۱۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ ساعت ۴ و نیم پس از نیمروز شاهنشاه و شهبانو به همراه علیاحضرت ملکه پهلوی ملکه مادر، والاحضرت شمس پهلوی و والاحضرت اشرف پهلوی در میان پیشباز شورانگیز مردم شاهدشت به پهنه بیمارستان "علیرضا پهلوی" شدند. دکتر جهانشاه صالح رییس دانشگاه تهران گزارشی درباره بیمارستان و بخشها که ویژه درمان بیماریهای قلبی و عمل جراحی قلب ساخته شدهاند به پیشگاه شاهنشاه و شهبانو، ملکه مادر و والاحضرتین شمس و اشرف و دیگر باشندگان داد. سپس شاهنشاه بیمارستان مدرن قلب "علیرضا پهلوی" در شاهدشت کرج را که علیاحضرت ملکه مادر هزینه ساختمان و دستگاهها و همه ابزار نیازین بیمارستان را پرداختهاند پس از بریدن نوار سه رنگ گشودند.
۱۲ اردیبهشت ماه شاهنشاه برای بازدید از استان سیستان و بلوچستان رهسپار آن استان شدند. کانون شماره ۱۲ جمعیت خیریه فرح پهلوی در امیرخیز تبریز از سوی استاندار آذربایجان گشایش یافت.
۱۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ قانون شرکت بانوان در انتخابات دو مجلس از مجلس سنا گذشت. ساختمان ۵ آموزشگاه ابتدایی از سوی سپاهیان دانش روستاهای پیرامون نیشابور پایان یافت.
۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ شیلات جنوب از شیلات ایران جدا شد و به فرم سازمانی ناوابسته درآمد. گفتگوهای اقتصادی ایران و ژاپن برای گسترش پیوندهای بازرگانی آغاز شد.
۱۵ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ پیش از نیمروز در ساعت ۹ و سی دقیقه شاهنشاه به جای ساخت سد لتیان وارد شدند و مورد پیشباز حسنعلی منصور نخست وزیر، دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران، منصور روحانی وزیر آب و برق، رییس مجلس شورای ملی و رییس مجلس سنا و گروهی از نمایندگان دو مجلس و شماری از بزرگان کشوری و لشکری قرارگرفتند. سد لتیان در ۴۰ کیلومتری شرق تهران بر روی رودخانه جاجرود بسته میشود. افزون بر آن یک تونل آب به درازای ۱۰ کیلومتر ساخته میشود که آب انبار شده را به تهران برساند. شاهنشاه در آیینی با ریختن سکههای پهلوی، دستور بتون ریزی سد لتیان را دادند. سد لتیان که برای فراهم ساختن بخشی از آب آشامیدنی مورد نیاز پایتخت ساخته میشود.[۱۲۶]
۱۵ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه و شهبانو با ترن سلطنتی رهسپار گرگان شدند. برای افزایش وامهای پرداختی بانک رهنی به مردم ۵۰ میلیون تومان وام به بانک رهنی پرداخت میشود.
۱۶ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ ساعت ۹ بامداد ترن شاهنشاه و شهبانو در میان هلهله و غریو شادی "جاوید شاه" وارد ایستگاه گرگان شد. در ایستگاه استاندار مازندران، رییسهای ادارهها و نمایندگان مردم به پیشباز آمده بودند. شاهنشاه پس از ورود ایستگاه نوین راه آهن گرگان را گشودند. شاهنشاه در ساعت ۱۰ و سی دقیقه پارک شهر گرگان را گشودند و پس از آن از درمانگاه بهداری بازدید کردند. شاهنشاه و شهبانو سپس به آموزشگاه جنگلبانی رفتند و پس از شنیدن خوشآمدگویی تیمسار سپهبد ریاحی وزیر کشاورزی به گزارش دکتر مجتهدی رییس آموزشگاه عالی جنگلبانی گوش فرادادند. در ساعت ۴ پس از نیمروز شاهنشاه به همراهی شهبانو در میدان شهرداری گرگان در آیینی که با بودن چندین هزار تن از مردم این شهرستان برگزار شد ۲۵۰۰ سند مالکیت ۲۷ دهکده از املاک سلطنتی را در گرگان، گنبد و دشت به ۵۰ تن کشاورز نماینده ۱۵۰۰۰ خانوار روستایی دادند و سخنانی برای مردم ایراد کردند.[۱۲۷]
علیاحضرت شهبانو ساعت و ۵ و سی دقیقه پس از نیمروز از پرورشگاه گرگان دیدن کردند و ساعت ۶ و سی دقیقه از دانشسرای تربیت معلم دختران بازدید فرمودند. شاهنشاه و شهبانو در این سفر از شاه مزرعه کمال بازدید کردند، و از کارخانه دفع آفات شرکت سهامی ترویج کشت پنبه ایران وابسته به کارخانجات شاه پسند دیدن فرمودند و مدیران کارخانه را تشویق کردند.
۱۷ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه در میهمانی شام خانوادههای افسران لشگر گرگان فرمودند:[۱۲۸] : ...تجاوز به ایران منجر به جنگ جهانگیر میشود. وظیفه تاریخی، ملی و دایم خود را در خلیج فارس روز بروز بیشتر انجام خواهیم داد. اگر روزی تجربه مجدد پیش آید تاریخ ایران باز با خط زرین روحیه ملت ایران را ثبت خواهد کرد.
۱۷ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ قانون راجع به اجازه پرداخت یکصد هزار دلار سهمیه تعهد شده دولت ایران در برنامه جهانی تغذیه وابسته به سازمانخواربار و کشاورزی ملل متحد که ۱۲ اردیبهشت ماه از مجلس سنا گذشته بود از مجلس شورای ملی نیز گذشت. قانون راجع به الحاق دولت ایران به مقاولهنامه بینالمللی شماره ۱۱۱ مربوط به تبعیض در امور استخدام و اشتغال از سوی مجلس شورای ملی تصویب شد. کشور شاهنشاهی ایران یکی از پیشرفته ترین قوانین کار دنیا را دارد، که هیچ گونه تبعیضی در آن وجود ندارد و سرافرازی ملی قانونگذاران ایران است که دستمزد مردان و زنان از کارگر کارگاههای کوچک تا کارگر کارخانههای بزرگ و کارمندان دولت یکسان است.
۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه نخستین پایگاه تحقیقات "ایونسفر" یا مشخصات فیزیکی جو زمین وابسته به موسسه ژئو فیزیک دانشگاه تهران را در خیابان امیرآباد گشودند و در سخنان خردمندانه خود فرمودند: دانشگاه تهران و بعدها دانشگاههای دیگر ایران غیر از موضوع تدریس و فسمتهای علمی و فنی باید حتما مبدل به مراکز تحقیقاتی در رشتههای دیگر بشوند.[۱۲۹] در این آیین آقای منصور نخست وزیر، رییس مجلس سنا، وزیر فرهنگ، رییس دانشگاه تهران، رییس ستاد بزرگ ارتشتاران، گروهی از نمایندگان دو مجلس، رییسها و استادان دانشکدهها و سفیرکبیر امریکا و انگلستان نیز بودند. شاهنشاه پایگاه را با بریدن نوار سه رنگ گشودند و سپس از نصفالنهار مغناطیسی موسسه ژئو فیزیک دیدن کردند.
۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ بر پایه آیین نامه نوین دبستانها، نوآموزان در برابر آسیبها و پیشآمدها بیمه میشوند. هیات عامل سازمان برنامه، بودجه یک پروژه بزرگ فرهنگی را که برای گسترش آموزش در دبستانها فراهم شده است را تصویب کرد. بر پایه این پروژه وزارت فرهنگ در مهر ماه آینده ۵۷۸۰ تن آموزگار رسمی و روزمزد را به کار خواهد گرفت و زمینه برای پذیرفتن ۱۴۰٬۰۰۰ نوآموز نوین را فراهم مینماید.
۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ گفتگوهای هیات نمایندگی ایران با بانک بین المللی در واشنگتن آغاز شد.
۲۰ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ مدیر کل کمپانی بین المللی جنرال تایر یکی از بزرگترین کارخانههای لاستیک سازی امریکا برای زدن نخستین کلنگ ساختمان کارخانه جنرال تایر در تهران وارد پایتخت شد. شهربانی کل کشور با دادن آگاهی نامهای قمه زدن، تعزیه خوانی و شبیه سازی را ممنوع کرد.
شرکت ملی نفت ایران در گرگان به منبع سرشار گاز رسید.
۲۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ در میتینگ بزرگ حزب ایران نوین با بودن نخست وزیر حسنعلی منصور دبیر کل حزب ایران نوین و هیات وزیران نمایندگان دو مجلس، و دهها هزار تن از استادان دانشگاه، کارگران، بانوان، کشاورزان، اصناف، پیشهوران اتحادیهها و سندیکاها در استادیوم فرح برگزار شد.
۲۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ قرارداد بنیاد شرکت جنرال تایر و رابر ایران دستینه شد. تا ده ماه دیگر کارخانه بزرگ جنرال تایر ایران آغاز به کار میکند. بیش از ۸ میلیون دلار برای ساختن کارخانه سرمایه گذاری شده است. این کارخانه بخشی از لاستیکهای خودروهای ایران را خواهد ساخت.
۲۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ هیات عالی بازرگانی انگلستان در بازدید خود از کارخانه روغن نباتی شاه پسند یکی از مجهزترین و مدرن ترین کارخانه ایران و فرآوردههای دیگر آن چون روغن مایع لادن، ساون (صابون) گلنار و عروس ، گلیسیرین و هم چنین کارخانه چاپ فلزات و قوطی سازی اتوماتیک که در ایران و خاورمیانه بی همتاست دیدن کردند.
۲۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ شیخ راشد بن سعید حاکم دوبی به پیشگاه شاهنشاه باریافت. مالکیت ایران بر بحرین از سوی مزدور شوروی جمال عبدالناصر پرزیدنت مصر رد شد. موافقت نامه بازرگانی و پرداخت میان دولت شاهنشاهی ایران و دولت رومانی در ۱۰ ماده در تهران دستینه شد.
۲۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ بازسازی ساختمان گمرک آبادان از سوی شرکت ملی نفت ایران از سوی مجلس شورای ملی تصویب شد.
۲۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ با پیام شاهنشاه چهارمین کنگره باشگاههای لاینز ایران در بابلسر گشایش یافت.[۱۳۰] در شهسوار درمانگاه مرکزی شماره ۱ شیروخورشید سرخ ایران آغاز به کار کرد.
۲۶ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ با ورود هیات اقتصادی فرانسه به ایران پروژه ذوب آهن ایران و پروژه پتروشیمی با نمایندگان ایران بررسی میشود.
۲۶ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ مسولان دفترهای اطلاعات و رسانههای ایران در کشورهای خارج که برای دومین کنگره اطلاعات و مطبوعات به تهران آمده بودند به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. در این باریابی شاهنشاه در سخنانی به خبرنگاران و روزنامهنگاران فرمودند:[۱۳۱]
- انقلاب ما، انقلاب یک طبقه نیست، انقلاب ملی و اجتماعی است که به دست طبقه بخصوصی صورت گرفته و جنبه ضدیب طبقاتی و در بعضی مواقع جنبه انتقام جویی داشته است. ولی انقلاب ما انقلاب محبت و عشق و علاقه و دوستی و برداشتن فواصل و نزدیک کردن قلوب به یکدیگر است.
۲۶ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ هیات وزیران سرمایهگذاری یک کارخانه هلندی خوراک دام در ایران را پذیرفت.
۲۷ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ بانک بین المللی پرداخت وام ۱۸ میلیون دلاری برای برنامههای راهسازی ایران را پذیرفت.
۲۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ دریفوس سفیر پیشین امریکا در تهران در زمان جنگ جهانی دوم سند محرمانهای که پس از ۲۰ سال در واشنگتن به چاپ رسید گفت: در جنگ جهانی دوم ایران را میخواستند تقسیم کنند. انگلیسها میخواستند از ما به عنوان ابزاری بر ضد شوروی در ایران استفاده کنند و امریکا را با طناب خودش به ته چاه بفرستند.
ساختمان کانال آب بر "کارون به شادگان" به درازای ۹ کیلومتر برای فراهم ساختن آب مورد نیاز اهالی شادگان آغاز شد. هزینه ساخت این کانال ۴۰ میلیون ریال است.
۲۹ اردیبهشت ماه ۱۳۴۳ هیات دولت آیین نامه نوین اصلاحات ارضی را برای تصویب به مجلس شورای ملی داد.[۱۳۲]
شاهنشاه ایران کاندیدای جایزه صلح نوبل
در سال ۱۳۴۳ اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی برای انقلاب شاه و مردم که با آن پایههای اجتماعی و سیاسی ایران زیر و بر شد و دستآوردهای آن آزاد ساختن ۷۵٪ از جمعیت کشور یعنی کشاورزان ایران از بندگی و از ریشه برکندن رژیم فئودالی از ایران، و آزاد ساختن بانوان ایران نیمی از جمعیت ایران و دادن حقوق برابر اجتماعی و سیاسی با مردان به زنان ایرانی و ایجاد سپاه دانش برای برکندن بیسوادی از ایران از سوی کمیته صلح نوبل کاندیدای جایزه صلح شد.[۱۳۳]
در خرداد ماه ۱۳۴۳ کمیته صلح نوبل نام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران را از میان ۴۳ کاندیدای جایزه صلح نوبل در پهرست کوتاه کاندیداها دربرگیرنده ۱۳ نامزد دور نهایی قرارداد. این اطلاعات در سال ۲۰۱۴ میلادی پس از ۵۰ سال نگاهبانی و پنهان داشتن آن در دسترس همگان قرارداده شد. نام کاندیداها بر پایه الفبای انگلیسی به قرار زیر است.:
- Fenner Brockway, British anti-war activist and politician
- Hermann Gmeiner, philanthropist and the founder of SOS Children's Villages
- Haile Selassie I, Emperor of Ethiopia
- Josef L. Hromadka, Evangelical Lutheran theologian
- Martin Luther King Jr
- Mohammad Reza Shah Pahlavi, Shah of Iran
- Paul-Henri Spaak, Belgian socialist politician and statesman
- Clarence Streit, war correspondent
- Norman Thomas, socialist and pacifist
- William V.S. Tubman, President of Liberia
- Den internasjonale juristkommisjon
- (The Norwegian Mission Society (Den Norske Misjonsselskap
- UNICEF
۲ خرداد ماه ۱۳۴۳ ژندارمری کل کشور به آگاهی رسانید که همه یاغیان لارستان که سالهای دراز به کشتار و چپاول در لارستان پرداخته بودند، دستگیر شدند.
۲ خرداد ماه ۱۳۴۳ گفتگوهای ایران و افغانستان در وزارت صنایع و معادن افغانستان درباره دراز کردن زمان قرارداد نفت دو کشور و ساختن تاسیسات سوخت گیری هواپیما در فرودگاه افغانستان و پخش سوخت هواپیما از سوی شرکت ملی نفت ایران آغاز گردید.
۳ خرداد ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه قانون برقراری ماهانه ده هزار ریال حقوق وظیفه بازماندگان مهندس ملک عابدی را توشیح فرمودند.[۱۳۴] [۱۳۵]
وزارت اقتصاد گزارش داد که پروانه برپایی دو کارخانه بزرگ جوجه کشی نوین به گنجایش ۲٬۵۰۰٬۰۰۰ جوجه در سال را داده است. در این روز گفتگوهای بازرگانی دولت شاهنشاهی ایران و شوروی درباره بستن موافقت نامه نوین بازرگانی و قرارداد پرداخت برای سه سال پایان یافت.
۴ خرداد ماه ۱۳۴۳ سازمان برنامه قرارداد بررسی و ساختمان سد مهاباد را دستینه کرد. سدی که بر پایه این قرارداد ساخته خواهد شد، گنجایش ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب دارد و بیش از ۲۰۰۰ کیلووات برق بازده آن خواهد بود.
۴ خرداد ماه ۱۳۴۳ قانون راجع به آییننامه احداث خطوط صنعتی و تجاری و هم چنین قانون راجع به اجازه تاسیس کارخانه تهیه و ساخت سموم مربوط به دفع آفات نباتی از مجلس سنا گذشت.
۵ خرداد ماه ۱۳۴۳ قرارداد فراهم ساختن نفت نیازین افغانستان برای یک سال دیگر با دولت شاهنشاهی ایران دستینه شد.
۶ خرداد ماه ۱۳۴۳ لایحه قانونی تاسیس دانشگاه پهلوی از تصویب کمیسیون مشترک فرهنگ دو مجلس سنا و شورای ملی گذشت.
۶ خرداد ماه ۱۳۴۳ هیات وزیران سرمایهگذاری یک شرکت امریکایی برای بنیاد کارخانه مفتول و آهن ساختمان را پذیرفت. اساسنامه بنگاه برق تهران در نشست هیات وزیران پذیرفته شد.
۷ خرداد ماه منصور نخست وزیر از کارخانه بی . اف. گودریچ ایران دیدن کرد و شماری از سهام شرکت را به کارگران واگذار کرد. منصور در سخنان خود در کارخانه گفت کارخانه گودریچ ایران از نمونههای برجسته صنایع بزرگ ماست.
۹ خرداد ماه ۱۳۴۳ ساعت سه و نیم پس از نیمروز، حسنعلی منصور نخست وزیر و دبیرکل حزب ایران نوین به همراه هیات رییسه شورای مرکزی و هیات اجرایی حزب ایران نوین در کاخ سعدآباد به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. شاهنشاه سخنان رسایی پیرامون دگرگونیهای تاریخ معاصر ایران و انقلاب شاه و ملت و نیاز به بنیاد سازمانی بر پایه انقلاب شاه و مردم در نیرومند ساختن منشور انقلاب سخنانی ایراد فرمودند: [۱۳۶]
۱۰ خرداد ماه ۱۳۴۳ عبدالرحمن بزاز دبیر کل اوپک به همراه امیر عباس هویدا وزیرا دارایی به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. اعلیحضرت همایونی کوی کن را گشودند. شاهنشاه از خانهسازی در کوی کن که بخشی از برنامه گسترده ساختن خانه برای مردم ایران در سراسر کشور است بازدید فرمودند. ساختمانهای کوی کن دربرگیرنده ۱۰۰۰ آپارتمان و ۲۰۰ خانه میباشد، برای واگذاری به کارمندان دولت آماده میشود. این خانهها برای کارمندانی است که حقوق اشان از ۷۰۰ تومان به بالاست.
۱۰ خرداد ماه ۱۳۴۳ از سوی شرکت ملی نفت ایران ۴٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال به دانشگاههای پهلوی شیراز و تبریز داده شد تا نیازمندیهای این دانشگاه از میان برداشته شود. ساعت ده بامداد قرارداد وام ۷٬۸۴۰۰۰۰ دلار برای ساختمان راه آهن ۸۰ کیلومتری شرفخانه - قطور در استان آذربایجان میان مهندس اصفیا مدیر سازمان برنامه و جولیوس هولمز سفیر کبیر امریکا دستینه شد. این هشتاد گیلومتر از نزدیکی "قره تپه" در ایران آغاز و از راه شاپور، بابکان، سرای، زری، رازی به مرز ترکیه خواهد رسید. درازای زمان بازپرداخت وام ۳۵ سال میباشد و بهره آن ۳٫۵٪ در سال خواهد بود. دولت ترکیه نیز با دریافت وامی از دولت امریکا راه آهن ترکیه را تا مرز ایران خواهد کشید و بزودی راه آهن سراسری ایران - ترکیه آماده بهرهبرداری خواهد بود.
۱۱ خرداد ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه و شهبانو سالن بوکس رضا پهلوی و دستگاه پالودن (تصفیه) آب امجدیه را گشودند و نخستین کلنگ ساختمانی سالن ژیمناستیک را بر زمین زدند. والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی از کارخانه خودرو سازی ایران ناسیونال بازدید کردند.
۱۲ خرداد ماه ۱۳۴۳ نخستین کنفرانس جهانگردی پیمان مرکزی با بودن هیاتهای نمایندگی کشورهای هموند سنتو در رامسر گشایش یافت.
۱۳ خرداد ماه ۱۳۴۳ در پیشگاه شاهنشاه جشن دانشآموختگان افسران دوره سیزدهم عالی دانشگاه نظامی و مرکز زرهی و سوار در پادگان شرقی سلطنتآباد برگزار شد و شاهنشاه گواهینامه و جایزههای دانشجویان رتبه نخست را به آنان دادند.
۱۴ خرداد ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه قانون مرحله دوم اصلاحات ارضی را توشیح فرمودند. با توشیح این قانون مالکان میبایستی که زمینهای خود را یا به کشاورزان اجاره دهند و یا به آنها بفروشند و یا با آنان تقسیم کنند.
۱۴ خرداد ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه و شهبانو برای گشایش نمایشگاه هفت هزار سال هنر ایران رهسپار ایالات متحده امریکا شدند این سفر دو هفته به درازا کشید. میهمانی ناهار باشکوهی از سوی پرزیدنت جانسون و بانو در کاخ سفید به سرفرازی ورود شاهنشاه و شهبانو برگزار شد. در این میهمانی پرزیدنت جانسون در سخنانی شاهنشاه را عامل حیاتی آزاد نگاه داشتن ایران و مدرن ساختن این سرزمین کهن مورد ستایش قرارداد. ۱۶ خرداد ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو در آیین باشکوهی نمایشگاه هفت هزار سال هنر ایران را در موزه هنرهای ملی واشنگتن گشودند و شاهنشاه سخنانی ایراد فرمودند:[۱۳۷] ۱۷ خرداد ماه ۱۳۴۳ دانشگاه واشنگتن به پاس خدمات شاهنشاه ایران به مردم خود و توانمند ساختن صلح و سعادت جهان در آیینی دکترای افتخاری حقوق را به پیشگاه شاهنشاه پیشکش کرد. شاهنشاه هنگام دریافت دکترا سخنانی ایراد فرمودند.[۱۳۸] ۱۹ خرداد ماه در آیین باشکوهی که در پیشگاه شاهنشاه و شهبانو برگزار شد، دکترای افتخاری دانشگاه نیویورک به پیشگاه شاهانه پیشکش شد. در این آیین شاهنشاه در سخنانی آمادگی دولت ایران را برای پیوستن بخشی از نیروهای نظامی ایران برای عملیات پاسداران صلح را به آگاهی رساندند.[۱۳۹] ۲۱ خرداد ماه شاهنشاه در مصاحبهای با روزنامه نگاران لس آنجلس فلسفه انقلاب بزرگ اجتماعی ایران و پیروزیهایی را که ملت ایران با انجام شدن این انقلاب به دست آورده است را روشن ساختند و دیدگاههای خود را درباره مسایل مهم بینالمللی بیان داشتند. [۱۴۰] ۲۱ خرداد ماه در آیین ویژهای دانشگاه کالیفرنیا دکترای افتخاری علوم انسانی این دانشگاه را به پیشگاه شاهنشاه پیشکش کرد. شاهنشاه سخنانی هنگام دریافت دکترا دانشگاه کالیفرنیا فرمودند:[۱۴۱]
۱۶ خرداد ماه ۱۳۴۳ در آیینی در گوراب رشت سندهای مالکیت بیش از ۳۰۰۰ تن از کشاورزان استان گیلان به آنان داده شد.
۱۹ خرداد ماه ۱۳۴۳ برای رسیدگی به آیین نامه قانون اصلاحات ارضی ۱۸ تن از هموندان کمیسیون ویژه مشترک مجلس سنا و مجلس شورای ملی برگزیده شدند. در آیینی نخستین کلنگ ساختمان خانههای افسران و افراد شهربانی از سوی نخست وزیر حسنعلی منصور در نازی آباد تهران بر زمین زده شد. قانون حمایت صنعتی و جلوگیری از تعطیل کارخانههای کشور که به تصویب مجلس سنا رسیده بود از مجلس شورای ملی گذشت.
۲۱ خرداد ماه ۱۳۴۳ قانون افزایش اعتبارات برنامه عمرانی سوم ۱۳۴۱ - ۱۳۴۶ به تصویب مجلس شورای ملی رسید. در این روز چهار قانون دیگر از مجلس شورای ملی گذشت.
۲۲ خرداد ماه ۱۳۴۳ مهندسان سدسازی ایران و شوروی در پیرامون "ارس" کار خود را آغاز کردند.
۲۵ خرداد ماه ۱۳۴۳ قانون مربوط به گروه صلح که روز ۲۰ اردیبهشت ماه به تصویب مجلس شورای ملی رسیده بود از مجلس سنا گذشت.
۲۶ خرداد ماه ۱۳۴۳ هیات نمایندگی ایران برای دستینه کردن قرارداد پرداخت و موافقت نامه بازرگانی ایران و شوروی رهسپار مسکو شدند. این موافقت نامه در روز ۳۰ خرداد ماه در ۹ ماده میان نمایندگان ایران و شوروی در مسکو دستینه شد.
وزارت اقتصاد به آگاهی رسانید که در اردیبهشت ماه رویهم رفته بیش از ۵ میلیون و یک صد هزار تن کالا به بنادر ایران در شمال و جنوب کشور وارد شده یا از آن بندرها صادر شده است. این کالاها با ۲۵۲ کشتی باربری ترابر شده است و ۴٬۹۷۱٬۰۰۰ تن نفت خام بوده است.
۲۸ خرداد ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه لایحه قانونی تاسیس دانشگاه پهلوی را توشیح فرمودند. در این روز قانون مربوط به قبول قطعنامه ۴ اکتبر ۱۹۶۱ پنجمین اجلاسیه مجمع عمومی مؤسسه بینالمللی نیروی اتمی از مجلس شورای ملی گذشت.
۳۱ خرداد ماه ۱۳۴۳ قانون اصلاح بودجه سال ۱۳۴۲ کل کشور از سوی مجلس شورای ملی پذیرفته شد. بانک اعتبارات کشاورزی و عمران روستایی برای کمک فوری به کشاورزان استانهای آذربایجان شرقی و غربی، کردستان، کرمانشاهان، خوزستان و فرمانداری کل لرستان ۲۵۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال به استانهای یاد شده فرستاد.
۱ تیر ماه ۱۳۴۳ بنا به فرمان شاهنشاه "دکتر مایرون اسمیت" ایرانشناس نامی امریکایی به دریافت "نشان همایون" سرافراز شد.
۲ تیر ماه ۱۳۴۳ اسکناسهای ۲۰ ریالی نوین به جریان گذاشته شد. مجلس شورای ملی با قانون مربوط به لولهکشی آب از میرجاوه تا ایستگاه مرزی پاکستان و واگذاری حمل و نصب آن به شرکت ایرانیت موافقت کرد. قانون مربوط به تبدیل نام وزارت کار به وزارت کار و امور اجتماعی از مجلس شورای ملی گذشت.
۴ تیر ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه دومین پالایشگاه آب معدنی شهر تهران در کوی کن را گشودند. ساعت چهار و نیم پس از نیمروز روز پنجشنبه ۴ تیر ماه شاهنشاه و شهبانو به پهنه تصفیه خانه وارد شدند. دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره شرکت ملی نفت و مهندس روحانی وزیر آب و برق و مهندس دیلمقانی مدیر کل سازمان آب تهران و گروهی از بزرگان و به پیشباز شاهنشاه و شهبانو آمدند. پس از پایان گزارشهایی که وزیران به پیشگاه شاهنشاه و شهبانو دادند، شاهنشاه از لوحه یادبود پرده برداری کردند. آنگاه اعلیحضرتین ماکت تصفیه خانه - آب نما _ سالن سیفونها - سالن صافیها - حوضهای ته نشین کننده - پست ترانسفورماتور - مرکز برق - بنای شیمی و فراهم ساختن دارو را بازدید کردند. گام نخست پروژه آب تهران در سال ۱۳۳۴ با گشایش تصفیه خانه شماره ۱ جلالیه با گنجایش ۵۴ میلیون متر مکعب در سال به دست شاهنشاه گشوده و آغاز به کار کرد. با گسترش شهر تهران ناگزیر در سال ۱۳۳۷ برنامه آب تهران بزرگ با پهنه ۲۰۰ کیلومتر مربع و جمعیت ۴ میلیون تن و گنجایش ۴۰۰ میلیون مترمکعب در سال به راه افتاد. کارخانه لوله سازی ایران نیز لولههای آب نیازین را میسازد.
۵ تیر ماه ۱۳۴۳ نخستین مهد کودک وابسته به وزارت کار بنیاد شد. در این مهد کودک گروهی از کودکان از ساعت ۸ بامداد تا ۴ پس از نیمروز نگاهداری میشوند.
۹ تیر ماه ۱۳۴۳ قانون مربوط به دریافت وام از بانک کشاورزی برای پرداخت بهره سفتههای خرید کارخانه کود شیمیایی و هزینههای بهرهبرداری از کارخانه مذکور از مجلس شورای ملی گذشت. این قانون در ۲۷ خرداد ماه از مجلس سنا گذشته بود.
۹ تیر ماه ۱۳۴۳ دولت ایران به کنوانسیون عدم تبعیض در امور استخدام و اشتغال که در ۲۵ ژوئن ۱۹۵۸ در ژنو بسته شده بود پیوست.
۱۰ تیر ماه ۱۳۴۳ حضرت فیلد مارشال ایوب خان پرزیدنت پاکستان برای یک دیدار دو روزه وارد تهران شد و از سوی شاهنشاه مورد پیشباز قرارگرفت. مارشال ایوب خانه روز ۱۲ تیر ماه از تهران رهسپار ترکیه شد.
کنفرانس وزیران امور خارجه سه کشور ایران، ترکیه و پاکستان در آنکارا برگزار شد. در این کنفرانس درباره همکاری بیشتر سه کشور ایران ترکیه و پاکستان، چگونگی خاورمیانه و قبرس و برپایی کنفرانس سران کشورهای آسیایی و افریقایی بررسی شد.
۱۴ تیر ماه ۱۳۴۳ امیرعباس هویدا وزیر دارایی با هیاتی برای هنبازی در کنفرانس سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک رهسپار ژنو شد.
۱۶ تیر ماه ۱۳۴۳ سازمان برنامه برای اجرای برنامههای آبادانی شهری در استانهای کشور، هفت قرارداد جداگانه به شهرداران شش گوشه کشور دستینه کرد. هزینه اجرای کارهای آبادانی در این استانها ۴۷٬۶۸۰٬۰۰۰ ریال است که نیمی از آن را سازمان برنامه بدون بازپرداخت یا رایگان و نیمی دیگر را به فرم وام پانزده ساله به شهرداریها داد.
۱۶ تیر ماه ۱۳۴۳ پروژه استادیوم ۱۰۰ هزار تنی تهران سازمان تربیت بدنی برای بررسی بیشتر به بنگاه مهندسی سازمان برنامه فرستاده شد.
۲۱ شهریور ماه ۱۳۴۳ حسین علاء نخست وزیر پیشین ایران پس از دو هفته ناخوشی در ساعت ۲۳ شامگاه ۲۱ شهریور ماه درگذشت. آیین رسمی خاک سپاری سناتور حسین علاء روز ۲۳ تیر ماه از مسجد سپهسالار انجام یافت. حسین علاء در همه پستهای حساس خود چون سفارت، نخستوزیری، وزارت دربار شایستگی خود را نشان داد و در درازای زندگانی خود سه بار نخست وزیر، دو بار وزیر دربار شاهنشاهی و چندین بار وزیر و سفیر شد و در دوره بیست و یکم قانونگذاری سناتور انتصابی مجلس سنا شد.[۱۴۲]
۲۱ تیر ماه ۱۳۴۳ موافقتنامه بازرگانی میان دولت شاهنشاهی ایران و دولت امپراتوری ژاپن در ۷ ماده در تهران دستینه شد که بر پایه آن دولت ژاپن به گردن گرفته است که هر گونه آساینده ایی که برای واردات کالاهای دیگر کشورها میگذارد همانند آن را برای کالاهای ایرانی نیز انجام دهد.
۲۲ تیر ماه ۱۳۴۳ اعلامیه مشترکی از سوی سه دولت ایران، ترکیه و پاکستان پیرامون برگزاری کنفرانس عالی سران سه کشور هموند پیمان سنتو در تهران، کراچی و آنکارا به چاپ رسید. این آگاهی نامه گفتگوهای سران سه کشور در روزهای ۲۹ و ۳۰ تیر ماه در استانبول را یادآور شده است.
۲۳ تیر ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه در پیامی که به مناسبت جشن فارغالتحصیلی دانشگاه پهلوی شیراز فرستادند فرمودند:[۱۴۳]
- تاکید میکنم که کلیه استادان و دانشجویان دانشگاه پهلوی در سال نو از هیچ کوششی دریغ نورزند تا نه تنها افرادی لایق و آزاده برای کشور باشند بلکه افرادی بار بیایند که در جامعه بشری امروزه در راه انسان دوستی مایه سربلندی کشور عزیز ما گردند.
۲۶ تیر ماه ۱۳۴۳ نمایندگان دولت ایران برای شرکت در کنفرانس عالی سران کشورهای ایران و ترکیه و پاکستان رهسپار ترکیه شدند.
۲۷ تیر ماه ۱۳۴۳ اجرای قانون سهیم شدن کارگران در سود کارخانهها در ۷ کارخانه بزرگ تولیدی استان آذربایجان شرقی آغاز شد.
۲۸ تیر ماه در سیزدهمین کنگره جهانی جراحان قلب و عروق که در آتن پایتخت یونان برگزار شد، ایران به هموندی کنگره برگزیده شد. در این کنگره ۵۰۰ جراح از کشورهای آسیایی، افریقایی، امریکایی و اروپایی بودند.
۲۹ تیر ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه برای شرکت در کنفرانس عالی رهبران سه کشور از تهران رهسپار استانبول شدند. در فرودگاه استانبول حضرت جمال گورسل پرزیدنت ترکیه، عصمت اینونو نخست وزیر، رییسهای مجلس سنا و شورای ملی ترکیه، فرمانده سپاه یکم، دبیر کل وزارت امور خارجه، استاندار استانبول، سفیر کبیر ایران و کارمندان سفارت کبرای و کنسولگری دولت شاهنشاهی ایران در ترکیه، به پیشباز شاهنشاه آمدند. پرزیدنت گورسل خوشآمد گفت و ۲۱ تیر توپ به سرفرازی ورود شاهنشاه ایران شلیک شد. شاهنشاه در پاسخ خوشآمد گویی پرزیدنت ترکیه سخنانی فرمودند.[۱۴۴]
۳۰ تیر ماه ۱۳۴۳ کنفرانس عالی سران سه کشور برای ایجاد یک جبهه متحد و نیرومند و همبستگی افتصادی، فنی و فرهنگی در کاخ "فلوریا " برگزار شد. کنفرانس، گرد یک میز نعلی فرم برپا شد. شاهنشاه آریامهر که ریاست کنفرانس را داشتند در بالای میز و هیات نمایندگی ایران پیرامون ایشان نشستند. در سمت راست منصور نخست وزیر، دکتر علیخانی وزیر اقتصاد، دکتر مجید رهنما معاون وزارت امور خارجه، دکتر خسروانی سفیر کبیر ایران در ترکیه و در سمت چپ شاهنشاه آرام وزیر امور خارجه، دکتر جهانشاهی وزیر فرهنگ، مهندس اصفیا مدیر عامل سازمان برنامه و سرلشکر خادمی رییس شرکت هواپیمایی ایران جای گرفتند. گفتگوهای سران سه کشور با میهمانی شامی که از سوی ژنرال گورسل به سرفرازی بودن شاهنشاه آریامهر و مارشال ایوب خان داده شد پایان یافت. روز پسین اعلامیه سران سه کشور در تهران، کراچی و آنکارا به چاپ رسید. یک برنامه ۱۰ مادهای مورد موافقت قرارگرفت و برگزاری شورای وزیران خارجه نیز به تصویب رسید. رویداد مسافرت میان ایران، ترکیه و پاکستان از میان برداشته شد، کاهش نرخهای پستی، برقراری سازمان همکاری اقتصادی، فنی، بازرگانی و فرهنگی و بهبود چگونگی فراهم ساختن رفاه بیش از ۱۶۰ میلیون اهالی این سه کشور از دیگر دستآوردهای این گفتگوها بود. در کنفرانس عالی همچنین پذیرفته شد که برای هماهنگ ساختن برنامههای عمرانی، یک شورای برنامهریزی منطقهای دربرگیرنده رییس سازمانهای برنامه و سایر کارشناسان سه کشور ایران، ترکیه و پاکستان برگزار شود. افزون بر آن، تصمیم گرفته شد که دبیرخانه سازمان همکاری عمران منطقهای در تهران باشد. در این کنفرانس همچنین تصمیم گرفته شد که این سازمان نوین همکاری عمران منطقهای نامیده شود و سازمان نیازین اداری برای انجام برنامهریزی و روشن ساختن راه و روش و سیاست کلی همکاری عمران منطقهای پیشبینی گردد و بدین ترتیب آر. سی. دی سازمان داده و پایهگذاری شد. [۱۴۵]
روز پسین ۳۱ تیر ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه به هنگام بازگشت از استانبول برای ملتهای ترکیه و پاکستان پیامی فرستادند.[۱۴۶]
۳۰ تیر ماه ۱۳۴۳ ساختمان یک راه نوین که شهرستان اسپهان را به سرزمین پرجمعیت "فلاورجان" می پیونداند با بودن استاندار اسپهان آغاز شد. بیش از ۷۰۰۰۰ تن کشاورز فلاورجان از این راه فرآوردههای خود را به بازار خواهند رسانید. استاندار اسپهان پس از بر زمین زدن نخستین کلنگ ساختمان این راه، کارخانه برق این بخش را نیز به نام نامی شاهنشاه گشود.
۲ امرداد ماه ۱۳۴۳ چهارمین سمینار مدیریت در هتل بوعلی همدان با پیام شاهنشاه گشایش یافت.[۱۴۷]
۴ امرداد ماه ۱۳۴۳ قانون اصلاحی بودجه سال ۱۳۴۳ کل کشور در ۷۹ تبصره و افزایش بودجه برنامه عمرانی سوم به تصویب مجلس شورای ملی رسید.
۶ امرداد ماه ۱۳۴۳ وزارت اقتصاد به آگاهی رساند که بنیاد یک کارخانه ماشین سازی و تراش در تبریز را پذیرفته است. این کارخانهها با سرمایه ۲٬۸۰۰٬۰۰۰ ریال به راه میافتد و ماشینهای گوناگون پیراهنبافی، جوراببافی، پرسهای گوناگون و دستگاههای تراش کوچک ساختههای آن خواهد بود.
۱۴ امرداد ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه در پنجاه و نهمین سالگرد مشروطیت ایران در پیامی به ملت ایران فرمودند:[۱۴۸]
- من هنوز به تمام آرزوهایی که برای سعادت و رفاه شما ملت لایق و نجیب در دل خود میپرورانم نرسیدهام و امیدوارم که هر چه زودتر مقامی را که تاریخ بارها شایستگی ما را نسبت به آن تایید کرده است در بین ملل راقیه جهان احراز کنیم.
هیات رییسه مجلس سنا و مجلس شورای ملی در کاخ سعدآباد به پیشگاه شاهنشاه باریافتند و جشن فرخنده مشروطیت ایران را به درگاه شاهنشاه تهنیت گفتند.
۱۸ امرداد ماه ۱۳۴۳ هیات عامل برنامه پروژه بهبود و گسترش امور پستی را با آرمان برقراری پیوند پستی میان روستاها تصویب کرد. برای اجرای این پروژه ۳۸۴٬۷۴۵٬۰۰۰ ریال بودجه ویژه شده است.
۱۹ امرداد ماه ۱۳۴۳ کمیته آماده سازی و انجام پروژه تعطیل هفتگی و بازبینی ساعت کار اصناف به آگاهی رساند که از روز ۲۳ امرداد ماه ۸۲ صنف سراسر روز آدینه و ۲۵ صنف از ساعت ۱۲ روز آدینه بسته خواهند بود و ۲۹ صنف که کالا و خدماتشان مورد نیاز مردم است روزهای آدینه دایر خواهند بود.
۲۷ امرداد ماه ۱۳۴۳ سازمان برنامه به آگاهی رساند بودجه ۵۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریالی برای خرید ماشینهای راهداری ویژه شده است که راههای کشور نگاهبانی و بازسازی شوند. سال گذشته نیز ۴۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال بودجه برای نگاهبانی از راههای کشور پرداخت شد.
۲۸ امرداد ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه به مناسبت سالروز قیام ملی ۲۸ امرداد پیامی به ملت ایران فرستادند:[۱۴۹]
- عظمت روح ایرانی در تمام ادوار تاریخ کهن این کشور به کرات در مواقع ضروری و لازم تجلی کرده است. به همین جهت بود که در سال ۲۸ امرداد سال ۱۳۳۲ ملت ایران، اعم از شهری و روستایی و زن و مرد به سائقه عظمت این روح ملی به خوبی به خطرات و حوادثی که متوجه اساس استقلال کشور و موجودیت اجتماع ایرانی شده بود پی برده و حاضر نشد که تاریخ ۲۵۰۰ ساله مدون ایران دستخوش دسائس و اعمال عدهای گردد که هیچگونه علاقه به سنن ملی و شخصیت بارز و تاریخی ایران نداشتند، و در ظرف چند ساعت با یک جنبش و رستاخیز ملی به حکومت غیرقانونی غاصبین و کسانی که اساس کار خود را بر تزویر حزب غیرقانونی توده نهاده بودند و کشور را به نیستی و زوال سوق میدادند خاتمه داد.
در این روز فرخنده آیین بزرگداشت و یادبود باشکوهی از سوی مردم و سران مملکتی در پای تندیس یادبود ۲۸ امرداد ماه برگزار شد.
۱ شهریور ماه ۱۳۴۳ نخستین کشتی راهنمای ایرانی به نام فرحناز ساخته شده در ژاپن، با بودن سفیر کبیر ایران در ژاپن به آب انداخته شد. این کشتی ۴۴ متر درازا و ۷ متر پهنا دارد و برای راهنمایی کشتیهایی که به بندر شاهپور و بندر معشور رفت و آمد میکنند خریداری شده است.
نخستین دوره سپاه بهداشت با ۱۰۰ گروه پزشکی و کمک پزشکی برگزار شد و ۴۲۸ تن از پزشکان و دیپلمهها به سپاه بهداشت پیوستند. هم چنین زمینه فرستادن ۱۲۸ پزشک و ۲۰۰ دیپلمه برای برپایی گروههای پزشکی و کمک پزشکی سپاه بهداشت به مرکزهای آموزش سپاه بهداشت داده شد.
۲ شهریور ماه ۱۳۴۳ والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی دو استخر شنا را در جنوب شهر تهران گشودند. سازمان برنامه به آگاهی رساند که در چهار ماه نخست سال ۱۳۴۳ بیش از ۳٬۱۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال برای اجرای برنامههای کشاورزی و آبیاری کشور در اختیار سازمانهای اجرایی کشور گذاشته شده است.
۳ شهریور ماه ۱۳۴۳ سخنگوی کمیته جشنهای دو هزار و پانسد سال بنیانگذاری شاهنشاهی ایران به آگاهی رساند که پرزیدنت آرژانتین ریاست عالیه کمیته جشنهای شاهنشاهی را در این کشور پذیرفتند.
فرآوردههای کارخانه کود شیمیایی شیراز به آگاهی همگان رسانده شد: آمونیاک سد در سد ۴۱٬۵۰۰ تن در سال، اسید نیتریک پنجاه و سه درسد ۴۰٬۰۰۰ تن در سال، نیتریک آمونیم ۲۶٪ ازت ۳۰٬۰۰۰ تن در سال، اوره ۴۶٪ ازت ۵۰٬۰۰۰ تن در سال.
۵ شهریور ماه ۱۳۴۳ جشن فارغالتحصیلی دوره سوم دانشکده عالی فرماندهی و ستاد مشترک و دوره هفدهم دانشکده فرماندهی و ستاد دانشگاه جنگ در پیشگاه شاهنشاه برگزار شد. شاهنشاه در آیین به افسران و دانشآموختگان فرمودند:[۱۵۰] مهمترین وظیفه ما این است که تا جایی که به اقتصاد ملی و حیات اجتماعی ما لطمهای نخورد، آنی از تقویت قوای تدافعی مملکت فروگذار نکنیم.
۷ شهریور ماه ۱۳۴۳ نخستین کنفرانس همگانی گروههای کار عمران منطقهای با سخنان حسنعلی منصور نخستوزیر در هتل هیلتون گشایش یافت. این کنفرانس بر پایه تصمیمهای کنفرانس عالی سران کشورهای ایران، ترکیه و پاکستان برگزار شده است. ۱۱ شهریور ماه کنفرانس منطقهای کار عمران منطقهای به پایان رسید. دیدگاهها و پیشنهادهای کنفرانس پیرامون ساختن راهها، از میان برداشتن هزینه گمرکی برخی از کالاها، بنیاد یک مرکز فرهنگی، بیرون کشیدن نفت در منطقههای مرزی به کمیتههای پروژه و برنامه ریزی که در هفته آینده نشستهای آن در تهران برگزار میشود داده میشود.
نخستین دوره کلاسهای سپاه بهداشت با ۴۳۳ دانشجو آغاز کرد که ۶۰ تن از آنان پزشک، ۳۱ تن دندانپزشک، ۲۳ دکتر داروساز، ۱۱ دامپزشک و ۳۰۸ دیپلمه میباشند.
۱۱ شهریور ماه ۱۳۴۳ والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی استخر پسران را در شرق تهران و استخر دختران را در شمال تهران گشودند.
۱۴ شهریور ماه ۱۳۴۳ دومین دوره مسابقههای بزرگ دوچرخهسواری دور البرز آغاز شد.
۱۶ شهریور ماه ۱۳۴۳ نخستین نشست کمیته برنامهریزی عمران منطقهای ایران و ترکیه و پاکستان برگزار شد. این کمیته در روز ۱۸ شهریور ماه به کار خود پایان داد و اعلامیه آن به چاپ رسید. بر پایه این آگاهی نامه، نام مرکز کمیته برنامه ریزی عمران منطقهای به شورای برنامهریزی منطقهای دگرگون شد و مرکز آن در تهران خواهد بود.
۲۲ شهریور ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه و شهبانو ساعت ۱۷ و سی دقیقه از نمایشگاه بینالمللی ایران وابسته به وزارت اقتصاد بازدید فرمودند. در این بازدید منصور نخست وزیر، چند تن از وزیران، رییس مجلس سنا و مجلس شورای ملی، رییس ستاد بزرگ ارتشتاران و بزرگان کشور با بانوانشان بودند. علیاحضرت شهبانو ریاست عالیه نمایشگاه بین المللی تهران را پذیرفتند.
۲۲ شهریور ماه ۱۳۴۳ جشن دانشآموختگان دانشگاه تهران در پهنه دانشگاه برگزار شد. برای نخستین بار دختران و پسران فارغالتحصیل با ردا و کلاه در جشن شرکت کردند. استادان، دانشآموختگان و میهمانان در زمین چمن دانشگاه در جاهای ویژه جای گرفتند. در ساعت ۱۷ و سی دقیقه برنامه جشن با نواختن سرود شاهنشاهی آغاز شد. سپس دکتر جهانشاه صالح بیاناتی ایراد کرد. آنگاه علی اصغر حکمت استاد ممتاز دانشگاه تهران در سخنان خود یادآور شد گرفتن درجه دکترا و لیسانس زمانی ارزش دارد که انسان پس از پیمودن این درجهها، آگاهی ارزنده نیز به دست آورده باشد. سرانجام درجههای دکترا و فوق لیسانس دانشآموختگان به آنان داده شد. هنگام دادن درجه دکترا به دانشجویان پزشکی "سوگندنامه بقراط" از سوی رییس دانشگاه خوانده شد و دانشجویان با رییس دانشگاه هم سدا شدند. پس از پایان این آیین به دکتر لویی واندنبرگ استاد برجسته باستانشناسی دانشگاه بروکسل، درجه دکترای افتخاری باستانشناسی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران داده شد.
۲۳ شهریور ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه در پیامی برای گشایش دومین کنگره جامعه دندانپزشکان کشور که در تالار ابن سینای دانشکده پزشکی دانشگاه تهران برگزار شد، فرمودند:[۱۵۱]
- میل و علاقه قلبی ما بر آن است که همزمان با تحولات کنونی تعمیم بهداشت عمومی در اقصا نقاط کشور، دندانپزشکان نیز توجه بیشتری به شهرستانها و روستاها مبذول داشته و قاطبه مردم را از ثمرات دانش خود بهرهمند سازند.
۲۳ شهریور ماه ۱۳۴۳ اعلیحضرت هایل سلاسی امپراتور اتیوپی به فراخوان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران وارد تهران شد و مورد پیشباز رسمی قرارگرفت. از سوی شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو میهمانی شامی به سرفرازی ورود امپراتور اتیوپی در کاخ سعدآباد برگزار شد. سفر اعلیحضرت هایل سلاسی در روز ۲۶ شهریور ماه به ایران پایان یافت و اعلامیه سران دو کشور شاهنشاهی ایران و امپراتوری اتپوپی به چاپ رسید.[۱۵۲]
گفتگوهای نمایندگان ایران با کنسرسیوم بینالمللی نفت برای افزایش فرآوردههای پالایشگاه آبادان و جایگزین ساختن ایرانیان به جای کارکنان خارجی در لندن آغاز شد. این گفتگوها در روز ۲۷ شهریور ماه به پایان رسید.
۲۵ شهریور ماه ۱۳۴۳ جشن سالانه باشگاه پهلوی برای به تخت نشستن اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی در پیشگاه شاهنشاه و شهبانو و شماری از ژنرالهای ارتش برگزار شد. برای آغاز بیست و چهارمین سال شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی از سوی سران کشورهای جهان و گروههای مردم تلگرامهای تهنیت به پیشگاه شاهنشاه فرستاده شد.
۲۵ شهریور ماه ۱۳۴۳ با بارندگیهای پیوسته و سخت و روان شدن سیل در هشتپر توالش پل بزرگ رودخانه گرگان فروریخت و نزدیک به ۲۵۰۰ تن بی خانمان شدند.
۲۸ شهریور ماه ۱۳۴۳ در پیشگاه شاهنشاه مسابقههای تیراندازی کشورهای هموند سنتو با بودن قهرمانان ایران، ترکیه، پاکستان و انگلستان و امریکا در میدان تیر پرندک در ۵۰ کیلومتری تهران انجام شد.
شهبانو کودکستان و دبستان نوبنیاد جهان کودک را در تهران گشودند.
۲۹ شهریور ماه ۱۳۴۳ علیاحضرت شهبانو نخستین نمایشگاه هنرکده هنرهای تزیینی هنرهای زیبای کشور را گشودند.
۲۹ شهریور ماه ۱۳۴۳ وزارت اقتصاد به آگاهی رساند که پروانه بنیاد یک کارخانه موتورسیکلت سازی در جاده کرج و کارخانه صنعتی دیگر برای ساختن دیگ زودپز داده شده شده است. در این روز هیات عامل برنامه پروژههای بنیاد و گسترش و بهبود سازمانهای ورزشی کشور را با بودجه ۸۹٬۱۰۰٬۰۰۰ دلار پذیرفت.
۳۱ شهریور ماه ۱۳۴۳ در پیشگاه شهبانو فرح پهلوی نمایش کوهنوردی بانوان کوهنورد در بلندیهای شرقی "سربند" انجام گردید. تیمسار سرلشکر ایزدپناه رییس سازمان تربیت بدنی گزارشی پیراموان پیشرفت ورزش بانوان بیان نمود که از میان آن برای نخستین بار از کوهنوردی میتوان نام برد.
۳۱ شهریور ماه ۱۳۴۳ نمایندگان دانشجویان ایرانی در امریکا به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند. شاهنشاه با یک یک دانشجویان دست دادند و از چگونگی درس خواندن و زندگی آنان در امریکا جویا شدند. شاهنشاه در این باریابی به دانشجویان فرمودند:[۱۵۳]
- ما کسانی را که در جستجوی علم و دانش هستند تشویق میکنیم و این را نیز شما باید بدانید که به همان اندازه که دانشجو برای ما عزیز است از این پس مملکت ما به هیچکس رشوه بی سوادی نخواهد داد.
دنباله برنامه عمرانی سوم/سالهای ۱۳۴۳ تا ۱۳۴۵
منبع
- ↑ سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در باشگاه افسران خانه کردستان ۳ مهر ماه ۱۳۴۱
- ↑ سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در رضاییه ۴ مهر ماه ۱۳۴۱
- ↑ قانون مربوط به اصلاحات اراضی
- ↑ سفر محمدرضا شاه پهلوی به ترکیه ۵ آبان ماه ۱۳۴۱ - ۹ آبان ماه ۱۳۴۱
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران هنگام دادن سندهای مالکیت کشاورزان هلیلان کرمانشاه ۲۳ آبان ماه ۱۳۴۱
- ↑ هزار فامیل خانواده مغول قاجار است که بیش از سد و سی سال بر ایران چیره شدند و بر خود نام الدوله و السلطنه و الملک نهادند و کشور ایران را با مردمانش میان خود تقسیم کردند و مردم ایران را به بندگی گرفتند. سرانجام مجلس شورای ملی به سلطنت این بیگانگان بر کشور اهورایی ایران پایان داد و شاهنشاهی دو هزار و پانسد ساله ایران را به فرزندی از ایران به رضا شاه بزرگ سپرد.
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در شرفیابی شورای عالی پیشاهنگی ۱۷ آذر ماه ۱۳۴۱
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در شرفیابی دانشجویان رتبه اول رشتههای گوناگون دانشکدهها ۲۸ آذر ماه ۱۳۴۱
- ↑ بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در شرفیابی شورای فرهنگی سلطنتی ۱ دی ماه ۱۳۴۱
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران به مناسبت آغاز اجرای قانون سپاه دانش ۳ دی ماه ۱۳۴۱
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در چگونگی اقتصاد و اجتماع ایران در آستانه انقلاب شاه و مردم و برنامه عمرانی سوم ۴ دی ماه ۱۳۴۱
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی در بنای یادبود مهندس ملک عابدی رییس سازمان اصلاحات ارضی کشتهشده به دست زمینداران بزرگ ۵ دی ماه ۱۳۴۱
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران هنگام دادن سندهای مالکیت کشاورزان فیروزآباد ۶ دی ماه ۱۳۴۱
- ↑ سخنان اعلیحضرت شاهنشاه محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در ساری هنگام دادن سندهای مالکیت روستاییان مازندران ۱۵ دی ماه ۱۳۴۱
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در آیین دادن سندهای مالکیت به کشاورزان رودسر ۱۶ دی ماه ۱۳۴۱
- ↑ املاک سلطنتی
- ↑ زمینداران بزرگ
- ↑ تصمیم قانونی دایر بهابراز رایاعتماد به دولت جناب آقای دکتر محمد مصدق نخستوزیر امرداد ۱۳۳۱
- ↑ روز رستاخیز ملی ۲۸ امرداد ۱۳۳۲
- ↑ فرمان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران به مناسبت روز تاسیس ارتش شاهنشاهی ۱۸ دی ماه ۱۳۴۱
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی در نخستین کنگره شرکتهای تعاونی روستایی ایران ۱۹ دی ماه ۱۳۴۱
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در گردهمآیی نمایندگان دهقانان ۲۱ دی ماه ۱۳۴۱
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در اقامتگاه دهقانان ۲۱ دی ماه ۱۳۴۱
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در سر میز شام نمایندگان دهقانان ۲۲ دی ماه ۱۳۴۱
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران به نمایندگان دهقانان تهران ۲۵ دی ماه ۱۳۴۱
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران هنگام تقسیم زمینهای زنجان ۲۶ دی ماه ۱۳۴۱
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در شرفیابی هیات رییسه کنگره ملی دهقانان ایران ۲۶ دی ماه ۱۳۴۱
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران هنگام دادن سندهای مالکیت کشاورزان قم ۴ بهمن ماه ۱۳۴۱
- ↑ فرمان همایونی درباره اجرای اصول ششگانه انقلاب شاه و مردم ۹ بهمن ۱۳۴۱
- ↑ کابینه امیراسداله علم نخستوزیر ۳۰ بهمن ۱۳۴۱
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در کنفرانس اقتصادی تهران ۸ اسفند ماه ۱۳۴۱
- ↑ سدهای ایران
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی در گردهمآیی بانوان در برابر کاخ مرمر به مناسبت فرمان دادن حق رای به بانوان ایرانی ۸ اسفند ماه ۱۳۴۱
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی در کاخ چهلستون اسپهان به هنگام دادن سندهای مالکیت زمینها به کشاورزان ۱۳ اسفند ماه ۱۳۴۱
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در فرودگاه وحدتی دزفول درباره اصلاحات ارضی ۲۳ اسفند ماه ۱۳۴۱
- ↑ سدهای ایران
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در گشایش انجمن روابط فرهنگی ایران و شوروی در مسکو ۲۵ اسفند ماه ۱۳۴۱
- ↑ پیام نوروز باستانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران به ملت ایران ۱ فروردین ماه ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در آیین سلام نوروزی کاخ گلستان ۱ فروردین ماه ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران هنگام گشایش بنای آرامگاه نادر شاه افشار ۱۲ فروردین ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران به کشاورزان بیرجند هنگام دادن سندهای مالکیت ۱۳ فروردین ۱۳۴۲
- ↑ دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی به اعلیحضرت فردریک نهم پادشاه دانمارک کاخ گلستان ۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲
- ↑ پیام شاهنشاه در گشایش نمایشگاه هفت هزار سال هنر ایران میلان ایتالیا ۲۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران برای جشن یک سدمین سال بنیاد سازمان صلیب سرخ بینالمللی ۲۵ اردیبهشت ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران به پرزیدنت هند رادها کریشنان ۲۶ اردیبهشت ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در آیین گشایش سومین کنگره سالانه لاینز درباره انقلاب شاه و مردم ۲۶ اردیبهشت ۱۳۴۲
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در باریابی هیات مدیره سازمان بیمههای اجتماعی ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در تعمیرگاه شرکت واحد اتوبوسرانی ۲ خرداد ماه ۱۳۴۲
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران درباره دستاورد گفتگوهای افغانستان و پاکستان ۷ خرداد ماه ۱۳۴۲
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در مجمع عمومی جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران ۵ خرداد ماه ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی درباره انقلاب شاه و مردم و ارتجاع سرخ و سیاه به هنگام دادن سندهای مالکیت کشاورزان کرمان ۶ خرداد ماه ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی هموندان هیات مرکزی و استانها جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران ۸ خرداد ماه ۱۳۴۲
- ↑ روز ننگین ۱۵ خرداد ۱۳۴۲
- ↑ ایران و استعمار سرخ و سیاه
- ↑ بازدید اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر از برنامههای عمرانی همدان و گشایش سد شهناز ۱۸ خرداد ماه ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران هنگام دادن سندهای مالکیت کشاورزان همدان ۱۸ خرداد ماه ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در باریابی دانشجویان ایرانی در امریکا تهران ۱۹ خرداد ماه ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در باریابی رییسهای سازمان تندرستی و تفریحات سالم و سازمانهای ورزشی تاج ۲۷ خرداد ۱۳۴۲
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در باریابی رهبران سازمان جوانان شیر و خورشید سرخ ایران ۵ تیر ماه ۱۳۴۲
- ↑ شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام گشایش جاده هراز ۲۵ تیر ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی به هنگام دادن سندهای مالکیت کشاورزان کرج و پیرامون تهران کرج ۶ امرداد ۱۳۴۲
- ↑ روی سخن شاهنشاه به خانواده مغول بیگانه قاجار است که مردم ایران را بردگی گرفتند، خود را شاه خواندند و زمینهای ایران را میان خود تقسیم کردند و نام خود را ملاکین نهادند و همه پستهای مملکتی وزیر و سفیر و غیره را میان خودشان تقسیم کردند و مردم ایران را در بی سوادی، گرسنگی، نگاه داشتند
- ↑ آیندهای درخشان برای ایران نوشته اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران ۷ امرداد ماه ۱۳۴۲
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در سالگرد روز مشروطه ۱۴ امرداد ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در باریابی دانشجویان ایرانی در امریکا و اروپا - کاخ سعدآباد ۱۹ امرداد ماه ۱۳۴۲
- ↑ طیب حاج رضایی پدر شهردار تهران قالیباف میباشد
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران به مناسبت ۲۸ امرداد ماه سالروز رستاخیز ملت ایران
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در دانشگاه عالی فرماندهی ستاد ۵ شهریور ماه ۱۳۴۲
- ↑ سخنان شاهنشاه در گردهمآیی نمایندگان مردم سراسر کشور برای شرکت در کنگره ملی انتخابات ۷ شهریور ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در باریابی ۶۳ تن پیشاهنگان ایرانی رهسپار جمبوری پیشآهنگی بینالمللی ۱۱ شهریور ۱۳۴۲
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام دادن سندهای مالکیت کشاورزان لرستان در فرودگاه بدرآباد خرمآباد ۲۹ شهریور ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران هنگام پردهبرداری از تندیس سرباز گمنام در خرمآباد ۲۹ شهریور ماه ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در بروجرد هنگام دادن سندهای مالکیت به کشاورزان لرستان ۲۹ شهریور ماه ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در پادگان افسران خرمآباد ۳۰ شهریور ماه ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی در روز دهقان به روستاییان قزوین و بویینزهرا ۱ مهر ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران به نمایندگان کارگران کارخانهها و کارگاههای تهران و شهرستانها ۹ مهر ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران هنگام باریابی مهندسان وابسته به وزارت کشاورزی و سازمان اصلاحات ارضی ۱۰ مهر ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران به علیاحضرت یولیانا ملکه هلند تهران ۱۲ مهر ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی در باریابی نمایندگان تعاونیهای روستایی کشور و روستاییان و کشاورزان نماینده مجلس شورای ملی ۱۲ مهر ۱۳۴۲
- ↑ نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و یکم
- ↑ بیانات اعلیحضرت شاهنشاه محمدرضا شاه پهلوی هنگام گشایش دوره چهارم مجلس سنا و دوره بیست و یکم مجلس شورای ملی ۱۴ مهر ۱۳۴۲
- ↑ نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و یکم
- ↑ نمایندگان مجلس سنا دوره چهارم قانونگذاری
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی در باریابی روزنامهنگاران فرانسوی پیش از ورود پرزیدنت دوگل به ایران ۲۴ مهر ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی در دیدار ژنرال شارل دوگل پرزیدنت فرانسه از ایران ۲۴ مهر ۱۳۴۲
- ↑ International Air Transport Association
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در هجدهمین سالروز بنیاد سازمان ملل متحد
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در آیین سلام چهارم آبان ماه زادروز همایونی در کاخ گلستان ۱۳۴۲
- ↑ پیام شاهنشاه آریامهر در گشایش دومین کنفرانس منطقهای بانکهای توسعه و عمران کشورهای آسیایی ۶ آبان ۱۳۴۲
- ↑ سخنان محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی رییسهای ادارههای وزارت کشاورزی ۸ آبان ۱۳۴۲
- ↑ پیام محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در آغاز روزهای لاینز بینالمللی ۹ آبان ۱۳۴۲
- ↑ مصاحبه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با نماینده خبرگزاری انگلیسی رویتر ۱۲ آبان ۱۳۴۲
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در سالروز درگذشت کمال آتاتورک ۱۹ آبان ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی هنگام دادن سند خانههای ساخته شده با همکاری بانک ساختمان و کمکهای امریکا در دانسفان قزوین ۲۴ آبان ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به لئونید برژنف صدر هیات رییسه شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی ۲۵ آبان ۱۳۴۲
- ↑ United Nations Childern's Fund - UNICEF
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر درآیین جشن درختکاری در پارک ساعی ۱ آذر ۱۳۴۲
- ↑ شانسی برای ملت ایران وگرنه برنامه ویران سازی ایران در همان سالها پایه میگرفت
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران برای آغاز هفته کار نیک پیشاهنگی ۱۱ آذر ۱۳۴۲
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در سالروز بنیاد پیشاهنگی در ایران ۱۲ آذر ۱۳۴۲
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پانزدهمین سالروز اعلامیه جهانی حقوق بشر ۱۹ آبان ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر درباره انقلاب شاه و مردم و پیشرفت کشور ایران ۲۲ آذر ۱۳۴۲
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی روحانیون کرمانشاه ۲۹ آذر ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام افسران لشکر هفتم کرمانشاه ۲۹ آذر ۱۳۴۲
- ↑ کشف حجاب زنان ایران
- ↑ اصلاح قانون انتخابات ایران به منظور دادن حق رای به زنان و حقوق برابر سیاسی با مردان
- ↑ شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش کارخانه پتروشیمی آبادان ۳۰ دی ۱۳۴۲
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به ملت ایران در نخستین سالروز انقلاب شاه و مردم ۶ بهمن ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی نمایندگان مردم در سالروز ۶ بهمن - وین ۶ بهمن ۱۳۴۲
- ↑ The United Nations Economic Council for Asia and Far East - ECAFE
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش بیستمین دوره نشست سازمان جهانی اکافه ۱۲ اسفند ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی شورای عالی پیشاهنگی ۱۶ اسفند ۱۳۴۲
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی دولت حسنعلی منصور به پیشگاه همایونی ۱۷ اسفند ۱۳۴۲
- ↑ تصمیم قانونی دایر بهابراز رایاعتماد به دولت جناب آقای حسنعلی منصور نخستوزیر
- ↑ مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۹ اسفند ۱۳۴۲ رایاعتماد به کابینه و برنامه حسنعلی منصور نخستوزیر ایران
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی نمایندگان کارگران سراسر کشور در روز کارگر ۲۴ اسفند ۱۳۴۲
- ↑ منظور شاهنشاه سلسله بیگانه مغول قاجار است که ایران را اشغال کرد و خود را فئودالهای ایران نامیدند. مغولانی که نیمی سرسپرده انگلیس یا انگلوفیل و نیمی سرسپرده روسیه یا روسوفیل بودند
- ↑ پیام نوروزی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران به ملت ایران ۱ فروردین ۱۳۴۳
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در آیین سلام نوروزی کاخ گلستان ۱ فروردین ۱۳۴۳
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام مانور دلاور در پایگاه وحدتی و جزیره خارک ۲۳ فروردین ۱۳۴۳
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش مرکز نفتی مهرگان ۳۰ فروردین ۱۳۴۳
- ↑ گشایش بنای آرامگاه نادر شاه افشار ۱۲ فروردین ماه ۱۳۴۲
- ↑ سدهای ایران
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام دادن سند مالکیت کشاورزان گرگان ۱۶ اردیبهشت ۱۳۴۳
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام خانوادههای افسران لشکر پنج پیاده گرگان ۱۶ اردیبهشت ۱۳۴۳
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش نخستین پایگاه پژوهشی ویژگیهای فیزیکی جو زمین دانشگاه تهران ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۳
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش چهارمین کنگره باشگاههای لاینز ایران ۲۴ اردیبهشت ۱۳۴۳
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی سرپرستان دفترهای اطلاعات و رسانههای ایران در کشورهای خارج ۲۶ اردیبهشت ۱۳۴۳
- ↑ آییننامه اصلاحات ارضی
- ↑ شاهنشاه ایران کاندیدای جایزه صلح نوبل
- ↑ کشته شدن مهندس ملک عابدی رییس اصلاحات ارضی فیروزآباد به دست مالکان بزرگ ۲۲ آبان ماه ۱۳۴۱
- ↑ قانون راجع به برقراری ماهیانه ده هزار ریال مستمری درباره فرزند و مادر مرحوم مهندس ملک عابدی
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی هیات رییسه شورای مرکزی و هیات اجرایی حزب ایران نوین در کاخ سعدآباد ۹ خرداد ۱۳۴۳
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام گشایش نمایشگاه هفت هزار سال هنر ایران واشنگتن ۱۶ خرداد ۱۳۴۳
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به هنگام دریافت دکترای افتخاری حقوق از دانشگاه واشنگتن ۱۷ خرداد ۱۳۴۳
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام دریافت دکترای افتخاری دانشگاه نیویورک ۱۹ خرداد ۱۳۴۳
- ↑ مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با رسانههای لسانجلس ۲۱ خرداد ۱۳۴۳
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام دریافت دکترای افتخاری از دانشگاه کالیفرنیا ۲۱ خرداد ۱۳۴۳
- ↑ نمایندگان مجلس سنا دوره چهارم قانونگذاری
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر برای جشن فارغالتحصیلی دانشگاه پهلوی شیراز ۲۳ تیر ۱۳۴۳
- ↑ سخنان محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ خوشآمد پرزیدنت ترکیه برای برگزاری کنفرانس عالی سران سه کشور فرودگاه استانبول ۲۹ تیر ۱۳۴۳
- ↑ همکاری منطقهای برای عمران
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به ملت ترکیه و پاکستان هنگام بازگشت از کنفرانس عالی استانبول ۳۱ تیر ۱۳۴۳
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش چهارمین دوره برنامه آموزش عالی مدیریت در همدان ۲ امرداد ۱۳۴۳
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پنجاه و نهمین سالروز مشروطیت ایران ۱۴ امرداد ۱۳۴۳
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت سالروز ۲۸ امرداد ماه روز رستاخیز ملی ۲۸ امرداد ۱۳۴۳
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در جشن فارغالتحصیلی دانشگاه جنگ ۵ شهریور ۱۳۴۳
- ↑ پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش دومین کنگره جامعه دندانپزشکان ایران ۲۳ شهریور ۱۳۴۳
- ↑ دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران - سفر اعلیحضرت هایل سلاسی امپراتور اتیوپی
- ↑ سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی دانشجویان ایرانی در امریکا ۳۱ شهریور ۱۳۴۳