بازدید علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از استان مازندران ۳۱-۳۰ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی پنجم ۱۳۵۲ - ۱۳۵۶ درگاه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی

دکترای افتخاری و سایر نشان‌های تقدیم شده به علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی
شهبانو در فرودگاه دشت ناز ساری
شهبانو در ترکمن صحرا
شهبانو در مهدکودک گرگان کودکی را در آغوش می کشند

بازدید علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از استان مازندران ۳۱-۳۰ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی

بازدید از ترکمن صحرا

علیاحضرت شهبانو برای بازدید از پیشرفت‌های عمرانی و موسسات آموزشی به گرگان و گنبدکاووس سفری دو روزه را آغاز کردند. در این سفر به استان مازندران نصر اصفهانی وزیر کشور، احمدعلی احمدی وزیر کشاورزی و عمران روستایی، مهناز افخمی وزیر مشاور و دبیر کل سازمان زنان، هوشنگ نهاوندی رییس دفتر مخصوص شهبانو و تیمسار بدره‌ای فرمانده گارد شاهنشاهی در رکاب علیاحضرت می‌باشند. سفر علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به ترکمن صحرا با شهر گرگان آغاز شد. شهبانو پس از نیم روز با هواپیما وارد « فرودگاه دشت ناز » سازی شدند مردم، نمایندگان مردم و مردم کردکوی به پیشباز علیاحضرت آمده بودند. در پایان آیین پیشباز علیاحضرت با هلیکوپتر رهسپار گرگان شدند.

علیاحضرت شهبانو پس از گذشتن از برابر پیشبازکنندگان، سوار بر خودرو، رهسپار اقامتگاه اختصاصی در پارک شهر گرگان شدند. با وجود ریزش دانه‌های درشت باران انبوهی از مردم گرگان با فرتورهایی از شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در دست در خیابان‌ها ابراز شور و هیجان می‌نمودند. علیاحضرت شهبانو پس از درنگی کوتاه در اقامتگاه، از نمایشگاه فرتورهای دگرگونی‌ها و پیشرفت‌های پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی بازدید کردند. سپس شهبانو فرح پهلوی از تالار نمایشی فخرالدین اسعد گرگانی که پس از تالار رودکی بزرگترین تالار نمایش در ایران است دیدن کردند. این تالار گنجایش ششصد تماشاچی را دارد.

پس از بازدید از بخش‌های گوناگون تالار فخرالدین اسعد گرگانی شهبانو به بازدید از کتابخانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان رفتند و با بریدن نوار سه رنگ این کتابخانه را گشودند. علیاحضرت شهبانو با کودکان و نوجوانانی که در کتابخانه کانون بودند به گفتگو پرداختند. . در بازگشت به اقامتگاه، هموندان انجمن شهر به پیشگاه علیاحضرت باریافتند. شهردار درباره گردشگاه ناهارخوران در ۸ کیلومتری گرگان گفت و از سوی مردم درخواست کرد که شعبه‌ای از دانشگاه فرح پهلوی در گرگان گشوده شود.

علیاحضرت شهبانو در پایان بازدیدهایشان و به هنگام بازگشت به اقامتگاه در گرگان از خودرو پیاده شدند و به میان مردم رفتند. علیاحضرت شهبانو یک کودک ترکمن را دقایقی در آغوش گرفتند و نوازش کردند. یک دختر ترکمن انگشتری را که در دست داشت به علیاحضرت شهبانو هدیه کرد و شهبانو نیز انگشترشان را به این دختر جوان پیشکش کردند.

شهردار و هموندان انجمن شهر پس از نیم روز به پیشگاه علیاحضرت بار یافتند. پس از شنیدن گزارش شهردار گرگان درباره درخواست‌های مردم، شهبانو فرمودند:

تمام تقاضاهای مردم پیگیری خواهد شد چون انجام هیچ یک از تقاضاها به نظر غیرممکن نمی‌آید، امیدوارم بتوانید مردم این شهر و شهروندان را از انجمن شهر راضی نگهدارید و البته ما نیز تقاضاهای مردم شهر گرگان را دنبال خواهیم کرد و امیدوارم که به نتیجه برسد.

ایوار علیاحضرت شهبانو یک کودک هنرمند ۱۲ ساله گرگانی را در اقامتگاه پذیرفتند. این کودک که حجت اله قریب نام دارد، در کلاس پنجم دبستان درس می‌خواند، یک تابلو نقاشی از کارهای خود را به پیشگاه علیاحضرت پیشکش کرد و شهبانو این کودک هنرمند را مورد مهر قراردادند.

شبانگاه علیاحضرت شهبانو بدون برنامه از پیش نهاده، از بیمارستان دزیانی وابسته به جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران محله قزاق‌ها، بازداشتگاه موقت شهربانی، یک مسجد و چند مغازه در گرگان دیدن کردند و یک تخته قالی به مسجد مورد بازدید پیشکش کردند. شهبانو ساعت ۲۳ به چند مغازه که در این ساعت شب باز بودند تشریف فرما شدند و با فروشندگان درباره کسب و کار آنان گفتگو کردند. علیاحضرت شهبانو به دعوت دو دختر ترکمن به محله قزاق‌ها رفتند. مردم که از بودن شهبانو در محله خود آگاه شدند و به پیشباز شهبانو شتافتند.

علیاحضرت شهبانو پس از بازدید از محله‌های نوین و قدیم رهسپار بازداشتگاه موقت شهربانی گرگان گردیدند و هنگام بازدید دستور فرمودند که به وضع خانواده زندانیان رسیدگی شود. بازدید دو ساعته علیاحضرت شهبانو تا پاسی از شب به درازا کشید.

۳۱ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی علیاحضرت شهبانو در دومین روز در گرگان، نمایندگان زنان قزاق را پذیرفتند. گروهی از زنان و دختران قزاق ایرانی که در گرگان زندگی می‌کنند، با پوشاک محلی از نخستین ساعت‌های بامداد در برابر اقامتگاه شهبانو در خیابان کاخ گرگان گرد آمده بودند. علیاحضرت شهبانو این گروه را که بیش از ۱۰۰ تن بودند، پیش از آغاز برنامه‌های بازدید خود، در اقامتگاه اختصاصی پذیرفتند. در این باریابی دو دختر جوان قزاق پوشاک‌های محلی را که پیشتر آماده ساخته بودند به پیشگاه علیاحضرت فراداشتند. یک دختر خردسال نیز آلبوم فرتورهایی از خاندان شاهنشاهی ایران را که در درازای سال‌ها از روزنامه‌ها بریده بود، به پیشگاه شهبانو پیشکش کرد.

آنگاه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی خارج از برنامه برای بازدیدهای علیاحضرت رهسپار مرکز رفاه خانواده وابسته به سازمان زنان گرگان شدند. این مرکز دارای کلاس‌های خیاطی، ماشین نویسی، برق و مکانیک می‌باشد. سپس شهبانو فرح پهلوی به دشت گرگان که به ترکمن صحرا شناخته شده است وارد شدند. کارخانه‌های پنبه پاک کنی گرگان و دشت به شمار ۳۵ رسیده بود با وجود این، منطقه به کارخانه‌های بیشتری نیاز دارد. علیاحضرت ساعت ده و سی دقیقه از مرکز سپاهان دانش دختر گرگان دیدن کردند. از سال ۱۳۵۱ بیش از ۳۰۰۰ دختر سپاهی به این مرکز به روستاها فرستاده شده بودند.

بازدید از گنبد کاووس

علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی با هلیکوپتر ساعت ۱۱ و سی دقیقه در استادیوم ورزشی کورش کبیر گنبد کاووس بر زمین نشست. در اینجا کاظم اکبری فرماندار گنبد کاووس خوش آمد گفت. علیاحضرت از شمار جمعیت گنبدکاووس پرسیدند، به آگاهی رسید که شهرستان گنبدکاووس ۳۶۵٫۰۰۰ تن و شهر گنبدکاووس ۶۸٫۰۰۰ تن جمعیت دارد. شهبانو از کمبودها و نیازهای مردم شهر پرسش کردند. به آگاهی رسید که در درجه نخست واسپاری شبکه آب به وزارت نیرو و اگوسازی شهر است.

علیاحضرت شهبانو هنگام گذشتن از برابر پیشبازکنندگان درباره ایجاد یک استادیوم ورزشی دیگر در گنبد و کتابخانه شماره ۲ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان دستورهایی دادند. قرار شد که یک استخر شنا در استادیوم ورزشی گنبدکاووس عطیه علیاحضرت در استادیوم ساخته شود. آنگاه علیاحضرت با یک جیپ روباز به ابراز احساسات انبوه مردم گنبد که در دو سوی خیابان‌ها ایستاده بودند با تکان دادن دست پاسخ می‌گفتند. شهبانو سپس وارد پارک قابوس شدند، در ورودی این پارک مردم ترکمن با پوشاک زیبای و رنگارنگ محلی به نوای سازهای سنتی به دست افشانی و پایکوبی پرداختند و دختران ترکمن نیز همراه با پایکوبی دست جمعی به لهجه محلی ترانه‌های میهنی خواندند که مفهوم بخشی از چامه‌های آنها «زنده و تندرست باد شاهنشاه ایران» بود.

علیاحضرت شهبانو پس از بازدید از برج و مقبره « قابوس ابن وشمگیر » رهسپار کتابخانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گنبدکاووس شدند و این کتابخانه را گشودند. شهبانو پس از بازدید از بخش‌های گوناگون کتابخانه ساعت ۱۳ با هلیکوپتر به « شاه مزرعه » در ۴۲ کیلومتری گرگان وارد شدند. بانو بدره‌ای همسر فرمانده گارد شاهنشاهی، تیمسار سرتیپ دکتر کمال رییس سازمان « شاه مزرعه » بانوان افسران، روحانیون و نمایندگان عشایر ترکمن، فرماندار گرگان، نماینده مردم کردکوی در مجلس شورای ملی و فرنشینان سازمان‌های اداری و گروهی از پایوران محلی به پیشباز علیاحضرت آمدند. در برابر پیشبازکنندگان آقای ایل امان آخوند به نمایندگی از سوی روحانیون ترکمن خوش آمد گفت و سپاس و حق شناسی جامعه روحانیت را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر اعلام داشت. این روحانی هنگام سخنان خود گفت که خداوند رسول خود و پادشاه مملکت را پایه و اساس زندگی قرار داده است و ما نیز به پیروی از این دستورالعمل مذهبی در راه خدمت به شاهنشاه و مملکت از ایثار جان خود دریغ نمی‌ورزیم.

علیاحضرت آنگاه به مرکز امور اداری « شاه مزرعه » رفتند. در اینجا تیمسار سپهبد بدره‌ای فرمانده گارد شاهنشاهی و نایب التولیه سازمان شاه مزرعه گزارشی رسا به آگاهی رسانید.

شهبانو ناهار را در میهمان‌سرای مزرعه خوردند. آنگاه شهبانو از سازمان و تجهیزات و تعمیرگاه ماشین‌های کشاورزی، انبارهای کود و سم‌های گیاهی، دو واحد گوسفند و مرغداری‌ها و کارخانه تولید خوراک دام کشت و صنعت سازمان شاه مزرعه را مورد بازدید قراردادند. علیاحضرت همچنین از خانه‌های سازمانی مدیران و کارکنان گردایه آموزشی شاه مزرعه دربرگیرنده کودکستان، دبستان، مدرسه راهنمایی، دانشسرای مقدماتی پسران، خانه فرهنگ روستایی و درمانگاه شاه مزرعه دیدن فرمودند. علیاحضرت شهبانو در میان پرشورترین ابراز شور و شادمانی صدها تن از کارگران کشاورزی سازمان شاه مزرعه از خانه‌های کارگران بازدید کردند و کارگران کشاورزی را که به پایکوبی پرداخته بودند و فریادهای « جاوید شاه » آنان لحظه‌ای قطع نمی‌شد، مورد مهر قرار دادند.

سفر شهبانو فرح پهلوی در میان دست‌افشانی و پای‌کوبی با نوای سنتی سازهای سنتی مردم ترکمن و با لباس‌های بومی رنگارنگ آنان به پایان رسید. از سوی مردم مرزنشین پیش از ترک گنبدکاووس، یک دست پوشاک ترکمن به پیشگاه علیاحضرت شهبانو فراداشته شد. در راستای جاده هنگام بازگشت علیاحضرت شهبانو توجه شان به یک پیرزن افلیج و یک نوجوان که روی سندلی چرخدار نشسته بود کشیده شد، علیاحضرت همانجا دستور فرمودند که زن سالخورده برای درمان به تهران فرستاده شود و برای نوجوان مغازه‌ای دایر شود که به کسب و کار بپردازد.

علیاحضرت شهبانو ساعت ۱۶ و سی دقیقه ۳۱ خرداد ماه به تهران بازگشتند.