برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی
برنامه عمرانی پنجم ۱۳۵۲ - ۱۳۵۶ | درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر | برنامه عمرانی ششم/سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی |
نوروز ۲۵۳۶ شاهنشاهی
۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ پیام نوروزی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران به ملت ایران از رادیو تلویزیون پخش شد:[۱]
- فرارسیدن نوروز باستانی را به همه مردم ایران شادباش میگویم و برای عموم آنان در سال تازهای که اکنون آغاز میشود، شادکامی و پیشرفت و رفاه روزافزون آرزو میکنم.
- سالی که در پشت سر گذاشتیم، نه تنها مانند دیگر سالهای گذشته از نظر انجام برنامههای وسیع سازندگی و پیشرفت همهجانبه فعالیتهای سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی کشور سالی موفقیتآمیز بود، بلکه در عین حال یک سال استثنایی بود که در آن بار دیگر عالیترین مظاهر پیوند استوار و ناگسستنی شاه و ملت به مناسبت انجام یک آیین شکوهمند ملی به معرض تجلی درآمد. برگزاری این آیین فرصتی بود که در همه طول سال ملت ایران پیروزیها و ترقیات مادی و معنوی خود را در مدت پنجاه سالی که از آغاز تجدید حیات ملی ما میگذرد، به صورتی محسوس و با زبان ارقام و آمار مورد ارزیابی قرار دهد و راه درازی را که در این مدت کوتاه به سوی نیرومندی و سربلندی و عظمت ملی پیموده است، از نظر بگذراند و از این ترازنامه امیدبخش و غرورانگیز برای سالهای آیندهای که میباید ما را وارد دوران پرافتخار تمدن بزرگ کند، الهام بگیرد. برای ملت ما که در این تلاش بزرگ و مردانه از یک طرف از امکانات مادی و طبیعی فراوان و از اراده حداکثر بهرهگیری از این منابع و امکانات برخوردار است و از طرف دیگر به زیربنای استواری از فرهنگ ملی و ارزشهای جاودانی معنوی و فکری و نبوغ و استعداد ایرانی تکیه دارد، امروز دیگر نیل به هیچ هدفی، هر قدر هم عظیم و سنگین باشد، غیر ممکن نیست و درست به عکس، فقط چنین هدفی است که میتواند پاسخگوی شور و اراده و جهش همهجانبه این ملت و شایسته ارزشهای واقعی تمدن ایرانی باشد.
۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت فرح پهلوی به مردم ایران از رادیو و تلویزیون به مردم ایران شادباش نوروزی گفتند. علیاحضرت در پیام خود فرمودند:[۲]
- سالی پر ثمر گذشت و ما با اراده خدمتی بیشتر و آرزوی روزهای بهتر، سال نو را پذیرا میشویم. تحویل سال نو برای ما ایرانیان همواره با امید دگرگونیهای تازه در زندگی شخصی و اجتماعی همراه است و نیز زمان تأملی است درباره آنچه که فراتر از زندگی روزمره برای یک انسان مطرح میشود. هنگام داوری رفتارهای گذشته است و تفکر درباره آینده مملکتمان، بچههایمان و خودمان.
- پنجاهمین سال سلطنت خاندان پهلوی فرصتی بود برای ارزیابی آنچه که انجام دادهبودیم و اینک زمان آن رسیدهاست که به آینده بیندیشیم و به کارهایی که باید انجام داد. کشوری داریم در حال رشد سریع اقتصادی و تحول اجتماعی و فرهنگی چشمگیر و ما نسل مسئولی در این دوران از تاریخ ایران هستیم. راه هموار است، اما نیازمند کوشش باز هم بیشتر هستیم. مسئولیتی که در کار خود میپذیریم و مشارکتی که در امور مملکتی میکنیم، ضامن پیشرفتهای آینده این سرزمین خواهدبود. اما پیشرفتهای مادی آنچنان که امروز شاهدش هستیم، نباید ما را از معنویت خود، که میراث فرهنگی ایران پشتوانه آن هست، غافل کند. در این دقایق از درگاه خداوند مسئلت میکنم که در این راه یار و مددکار ما باشد. در این لحظات برای شفای بیماران دعا میکنم و برای آنان که در غم عزیز از دست رفتهای هستند، صبر و بردباری طلب میکنم و به آنها که تنها نشستهاند، میاندیشم. امید من آن است که پایان غمها و تنهاییهایشان باشد. به فردای ایران، به برکت این خاک، به کوشش مردم این سرزمین، ایمان بیاوریم. دلهایتان شاد و نوروزتان مبارک باشد.
۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ والاحضرت همایون رضا پهلوی ولیعهد ایران در پیام خود نوروز را به مردم ایران تهنیت گفتند:[۳]
- خواهران و برادران عزیزم، سال تازهای را که اکنون با امیدها و آرزوهای نو به همراه یکدیگر آغاز میکنیم، به همه شما تبریک میگویم و برای همگی خوشبختی و تندرستی فراوان آرزو میکنم. سالی که گذشت، برای ملت ما سالی پر بار و پر از پیروزی و موفقیت بود. در طی این سال ملت ایران راه خود را به سوی پیشرفت با سربلندی ادامه داد و اکنون سال جدیدی را آغاز میکنیم. یقین دارم مانند سالهای گذشته برای ترقی مملکت خواهیم کوشید. در این فرصت یادآور میشوم که در این پیشرفتها سهم اساسی را جوانان کشور بر عهده خواهندداشت، زیرا ایران فردا باید به دست جوانان امروز اداره شود. بنابراین وظیفه همگی ما است که با حداکثر شایستگی و پشتکار، خود را آماده انجام این مسئولیت بزرگ بکنیم. در عین حال همه میدانیم که دنیای آینده دنیای دانش و بینش خواهدبود و به همین دلیل باید به خاطر پیشرفت جامعه حداکثر کوشش را در تحصیلات خود به کار بریم. یقین دارم که به کمک یکدیگر در ایران پر افتخاری که به دست ما سپرده خواهدشد، راه پیروزمندانه امروز را با شایستگی ادامه خواهیم داد و جوابگوی انتظارات و امیدهای نسل کنونی خواهیم بود. از خداوند بزرگ مسئلت داریم که به همه ما در سال جدید و سالهای آینده توفیق خدمتگزاری هر چه بیشتر به مملکتمان را عنایت فرماید و با این نیایش، سال خوشی را برای همه شما آرزو میکنم.
۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ بر پایه یک سنت دیرینه، روز نخست فروردین، نمایندگان مردم و دولت برای تهنیت گویی به شاهنشاه و شهبانو بار یافتند. تالار تاجگذاری کاخ گلستان جای برگزاری آیین سلام نوروز است. در نورافشانی چلچراغهای تالار که در آیینهکاری دیوارها، درخششی دو چندان داشت، گروههای مختلف مملکت وارد تالار میشدند، بار مییافتند و از کاخ بیرون میرفتند.[۴]
۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ پس از نیمروز اول فروردین ماه، آیین سلام نوروزی در پیشگاه علیاحضرت شهبانو در کاخ نیاوران برگزار شد. همه ساله همسران شخصیتهای مملکتی در نخستین روز سال به پیشگاه شهبانو بار مییابند و سال نو را تهنیت میگویند. به روال همیشه کاخ جهاننما که بنای کهن صاحبقرانیه است و دفتر کار شاهنشاه نیز در آن قرار دارد، جای برگزاری آیین سلام نوروزی شهبانو است. همسران وزیران، بانوان ژنرالهای ارتش، بانوان سفیرهای خارجی در دربار شاهنشاهی، بانوان روستایی، دانشجویان ممتاز و خبرنگاران، فرتورنگاران و فیلمبردارانی که از آغاز شاهد سلام رسمی شهبانو بودند، سرافراز شدند که آخرین گروه تهنیتگویان سال نو باشند .[۵]
۱ فروردینماه ۲۵۳۶ همه ساله شاهنشاه آریامهر، علیاحضرت شهبانو و والاحضرت همایون ولایتعهد، و والاحضرتها شاهپور علیرضا، شاهدخت فرحناز و شاهدخت لیلا پهلوی و سایر اعضای خاندان جلیل سلطنت برای گذراندن تعطیلات نوروز در جزیره کیش به سر میبرند. شاهنشاه آریامهر پس از برگزاری آیین سلام نوروز در روز نخست فروردین، علیاحضرت شهبانو در روز دوم فروردینماه و والاحضرت ولایتعهد و سایر والاحضرتها نیز در روز اول فروردین رهسپار کیش شدند. جزیره کیش در آبهای فیروزهای خلیج فارس به امر شاهنشاه با تأسیسات گوناگون که هم اکنون آماده بهرهبرداری میباشند یکی از مرکزهای توریستی کشور در خواهد آمد.
۲ فروردینماه ۲۵۳۶ بامدادان زمین لرزه سختی در بندرعباس رخ داد. چهار روز پیاپی است که بندرعباس میلرزد. نخستین زلزله که بیشتر از یک دقیقه به درازا کشید، بیش از ۷ ریشتر بود و در روستاهای پیرامون بندرعباس آسیبها و ویرانیهایی به بار آورد. برای پیدا کردن اجساد جانباختگان زلزله دستگاه جسدیاب به بندرعباس فرستاده شد. فرستادن کمک و دارو به مناطق زلزلهزده پیرامون بندرعباس همچنان ادامه دارد و صدها تن از یاریرسانان جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران با هماهنگی و همکاری مقامات کشوری و لشکری سرگرم رساندن کمک به زلزلهزدگان هستند. تاکنون در روستاهای زلزلهزده پیرامون بندرعباس بیش از ۱۳۱ جسد از زیر آوار خارج شده و کوشش امدادگران برای بیرون کشیدن سایر اجساد از زیر آوار ادامه دارد. بیشترین قربانیان زلزله مربوط به منطقه « خورگو » است که در این منطقه و روستاهای اطراف آن، زلزله یکصد قربانی گرفته است. دکتر انصاری، مدیر کل بهداری و بهزیستی استان فارس، در گفتگویی با خبرنگاران در شیراز گفت: "به منظور پیشگیری از شیوع بیماریهای واگیردار، یک گروه ۲۰ نفری برای واکسیناسیون به بندرعباس اعزام میشوند. همچنین روزانه شش دستگاه آمبولانس از اداره کل بهداری و بهزیستی استان هرمزگان جمعیت شیر و خورشید سرخ بندرعباس و نیروهای دریایی و هوایی دو فروند هلیکوپتر مجهز به دکتر و لوازم اولیه درمانی به طور دائم از بندرعباس به خورگو در حرکت بوده، زخمیها را به بیمارستان میرسانند."
۳ فروردینماه ۲۵۳۶ سفر رسمی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی به عراق پایان گرفت و والاحضرت به عربستان سعودی پرواز کردند. والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در سفر پنج روزه خود به عراق با پرزیدنت عراق حسنالبکر عراق و صدام حسین دیدار و گفتگو کردند. در این سفر والاگهر شهرام پهلوینیا، مهناز افخمی، وزیر مشاور در امور زنان و دبیر کل سازمان زنان ایران و عبدالرضا انصاری، قائم مقام والاحضرت در امور اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و چندین تن از بلندپلیگان کشوری همراه والاحضرت بودند.
۳ فروردینماه ۲۵۳۶ از سوی سران کشورهای جهان به مناسبت فرا رسیدن نوروز باستانی تلگرامهای تهنیت به پیشگاه شاهنشاه آریامهر فرستاده شد. تلگرامهای تهنیت سران کشورها: پرزیدنت جمهوری اسلامی پاکستان، پرزیدنت اندونزی، پرزیدنت مصر، پرزیدنت آلمان فدرال، پرزیدنت ترکیه، پرزیدنت عراق، والاحضرت گراند دوک لوگزامبورگ، پرزیدنت لبنان، اعلیحضرت پادشاه اسپانیا، پرزیدنت سنگال، اعلیحضرت پادشاه بلژیک، اعلیحضرت امپراطور ژاپن، حضرت پاپ اعظم، والاحضرت امیر دولت قطر، پرزیدنت گابن، پرزیدنت مجارستان، علیاحضرت ملکه انگلستان، علیاحضرت ملکه هلند، والاحضرت پرنس برنارد، پرزیدنت فرانسه، والاحضرت امیر دولت بحرین، نخست وزیر جمهوری اسلامی پاکستان، پرزیدنت افغانستان، کفیل ریاست جمهوری هند، نخست وزیر هند، حضرت رئیس شورای دولتی جمهوری دموکراتیک آلمان، حضرت فرماندار کل زلاند نو، نخست وزیر زلاند نو، مشاور مخصوص پرزیدنت افغانستان، حضرت حاکم شارجه، والاحضرت پرنس کریمآقاخان، والاحضرت پرنس صدرالدین آقاخان، اعلیحضرت پادشاه اردن هاشمی، اعلیحضرت پادشاه سوئد، پرزیدنت یوگسلاوی، والاحضرت ولیعهد عربستان سعودی از طرف اعلیحضرت پادشاه عربستان سعودی، پرزیدنت یمن، پرزیدنت فنلاند، پرزیدنت پرتغال، حضرت حاکم امارت فجیره، دبیر کل سازمان اوپک.
۳ فروردین ماه ۲۵۳۶ به پاس خدمات گرانبهای علیاحضرت شهبانوی ایران به مسائل بهزیستی و خصوصاً بهداشت و درمان کشور، با گرفتن پروانه از پیشگاه شهبانو، مرکز پزشکی که در تبریز بنیاد میشود، به نام مرکز پزشکی فرح پهلوی نامگذاری خواهدشد. این مرکز در زمینی به پهنه ۵۰۰ هزار مترمربع و شامل ۸۰۰ تختخواب و امکانات وسیعی میباشد و در وسط این مرکز، کلیه امکانات بیمارستانی، مانند رادیولوژی، لابراتوار و سایر امکانات آزمایشی اتاق عمل، فیزیوتراپی و سایر امکانات تشخیص قرار خواهدگرفت و مراکز متعددی به شرح ذیل در اطراف این قسمت مرکزی قرار خواهدگرفت که عبارتند از: بیمارستان عمومی، بیمارستان زنان، بیمارستان کودکان، انستیتوی توانبخشی، انستیتوی بیماریهای قلب و عروق، مرکز درمان سوختگیها، مرکز جامع روانی شامل تختخوابهای روانی، مرکز درمان بیماریهای مزمن، مرکز تحقیقات بهداشتی و درمانی، مرکز آموزش پزشکی و پیراپزشکی، مدرسه پرستاری خانه پزشکان و پرستاران، مرکز کنفرانسهای پزشکی و کتابخانه پزشکی مرکز. قرارداد این بیمارستان میان وزارت بهداری و بهزیستی و مهندسان مشاور ایرانی و امریکایی دستینه شده است و ساختمان نخستین بخشهای آن در سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی آغاز خواهدشد و در پایان برنامه ششم به فرجام خواهدرسید.
۳ فروردین ماه ۲۵۳۶ دکتر منوچهر گنجی وزیر آموزش و پرورش در گفتگویی به آگاهی رساند: "در چند ماه گذشته که افتخار خدمت در وزارت آموزش و پرورش را پیدا کردهام، تا سر حد امکان تلاش به اعتلای مقام معلم شد. در این مدت کوتاه برای این منظور آموزگاران از دستورها و مواهب بیحساب شاهنشاه آریامهر برخوردار شدند، از آن جمله است رفع تبعیض در زمینه پاداش آخر سال و همچنین شرکت معلمان در سلامها، عید نوروز و زادروز شاهنشاه آریامهر. در زمینه رفاه معلم ترتیبی داده شده است که در سراسر کشور زمین مورد نیاز برای خانهسازی معلمان در اختیار وزارت آموزش و پرورش قرار گیرد و در بسیاری از شهرها نیز این کار انجام گرفته است و برای ساختمان خانه و آپارتمانهای مسکونی در این زمینها در بسیاری از نقاط اقدام به ایجاد شرکتهای تعاونی مسکن شده است و در تهران نیز ۲۰ شرکت تعاونی مسکن تشکیل شده است. ترتیبی داده شده است که معلمان بتوانند با بهره کمتر، تا ده برابر حقوق خود را وام بگیرند و در زمینه رفاه معلمان اقدام به ایجاد چندین فروشگاه تعاونی به وسیله شرکتهای تعاونی مصرف در تهران و دیگر شهرهای کشور شده است."
۳ فروردین ماه ۲۵۳۶ به کوشش یک یزدی دانشدوست، بزرگترین دانشگاه ایران در یزد ساخته میشود. حسین خیراندیش، بازرگان نیکوکار یزدی که در بندرعباس زندگی میکند مردی است دانشمند و فرهنگ دوست که چندین میلیون تومان از دارایی خود را برای دانشگاه در یزد ویژه ساخته است.
۳ فروردین ماه ۲۵۳۶ دکتر محمد بهادری، مدیر عامل کارخانه نایلون کار یزد، یکی از افراد مورد اعتماد، کارا، درستکار و روشنفکر یزد است که تحصیلات عالی و تجربی خود را در کشورهای اروپایی به پایان رسانده است. به همین روی پس از بازگشت به ایران، با کوشش دوستان و بستگان خود در سال ۲۵۲۶ شاهنشاهی کارخانه نایلون کار در یزد را بنیادنمود و توانست در پیشبرد اقتصاد سهمی داشته باشد. تولید کارخانه نایلون کار یزد که با مدرنترین دستگاهها فراهم میشود؛ دانتل، پرده و تور پرده و پارچههای کتن (بشور) و گلدار میباشد. هم چنین کارخانه صنعتی و تولیدی بافندگی تابان یزد که با مدیریت شایسته و هوشیارانه عطاءاله افشار به فعالیت تولید ادامه میدهد، امروز تحت توجهات و عنایات خاص رهبر خردمند و عالیقدر ملت ایران گامهای سریع و مؤثری در راه تکامل، گسترش و تولید بیشتر برمیدارد و تولید کارخانه افزون بر از میان برداشتن نیازهای بازارهای داخلی، ارقام چشمگیر و با اهمیت صادرات کشور را تشکیل میدهند. این کارخانه در زمینی به مساحت ۱۲۰ هزار مترمربع ایجاد شده است که ۱۵ هزار مترمربع از این زمین زیر بنا بوده و با بیش از ۴۰۰ میلیون ریال سرمایهگذاری، جزو مدرنترین و مجهزترین کارخانجات بافندگی ایران است. عطاالله افشار در آیین پر شور و جشن فرخندهای که از سوی کارکنان این یکان صنعتی و تولیدی به مناسبت بزرگداشت پنجاهمین سال شاهنشاهی افتخارآفرین و غرورانگیز دودمان پهلوی بر پا شد، طی سخنان پر شوری گفت: "اکنون آنچنان از دوران عقبماندگی قبل از شاهنشاهی دودمان پهلوی فاصله گرفتهایم که به دشواری میتوانیم باور کنیم این کشور قبل از سلطنت اعلیحضرت رضاشاه کبیر و شاهنشاه آریامهر رهبر عالیقدر ملت ایران، از جمیع جهات عقب مانده بوده است. ما هر چند درباره تحولات و ترقیات شگرف ایران در دوران ۵۰ ساله شاهنشاهی دودمان جلیل پهلوی بگوییم و بنویسیم و بشنویم و بخوانیم، هنوز گفتنیها و نوشتنیهای فراوان باقی خواهدماند."
۳ فروردین ماه ۲۵۳۶ کارخانجات یزدباف از دسته یکانهای صنعتی و تولیدی مهم یزد به شمار میرود که در سالیان گذشته همپای دگرگونیهای اقتصادی کشور گام برداشته و در بهبود و گسترش خود کوشیده است. در اجرای اصل سیزدهم انقلاب شاه و مردم، گسترش مالکیت سهام واحدهای تولیدی، سهام کارخانجات یزدباف در اختیار ۱۴۰۰ نفر از کارگران کارخانه قرار گرفت. در پی این اقدام، ۲۴ میلیون ریال سود ویژه یزدباف طی آیین باشکوهی به وسیله دکتر مؤمنی، استاندار یزد، به کارگران پرداخت شد. غرفه یزدباف در نمایشگاه پیشرفتهای پنجاه سال سلطنت پر افتخار دودمان پهلوی که در یزد برپا شده بود، مقام نخست را حائز گردید. محمد طاهری، مدیر کارخانجات یزدباف، طی سخنرانی اظهار داشت: "در دهه انقلاب با توجه به حمایت دولت در امر سرمایهگذاری و تشویق صنایع داخلی و برخورداری از مواهب انقلاب شاه و مردم، تعداد کارگران یزدباف از سیصد نفر به ۱۵۰۰ نفر افزایش یافت. محصول سالانه کارخانه نیز از ۹ میلیون متر پارچه در سال به ۳۶ میلیون متر افزایش یافته است."
۳ فروردین ماه ۲۵۳۶ هر سال یک واحد فرهنگی و آموزشی افزون بر سال پیش. این شعار خیرخواهانه و نوع دوستانه یک بازرگان نیکنام یزدی است. رضا حکیمزاده، هموند اتاق بازرگانی و صنایع و معادن استان یزد و نماینده این اتاق در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و رئیس هیأت مدیره شرکت سهامی یزدباف با توجه به توانش بی همانند جوانان و دانشآموزان یزد و نیاز این استان به دانشگاه و دیگر مراکز آموزش عالی، ده سال پیش زمین وسیعی را برای ساختمان دانشگاه در یزد اختصاص داد. وی همچنین برای آغاز ساختمان دانشگاه ده میلیون ریال اعتبار در اختیار دست اندر کاران پروژه قرار داد و سرانجام در آیینی باشکوه و فراموش نشدنی نخستین کلنگ ساختمان دانشگاه یزد از سوی وزیر آموزش و پرورش وقت، دکتر هدایتی، به زمین زده شد.
۳ فروردین ماه ۲۵۳۶ بهرهبرداری از مجهزترین بیمارستان استان یزد، بیمارستان محمدصادق افشار که با هزینهای بیش از ۵۰۰ میلیون ریال ساخته شد آغاز و به کمیته جنبش ملی نیکوکاری واگذار گردید. این بیمارستان در زمینی به پهنه ۲۶ هزار مترمربع در بهترین جای یزد، بلوار فرح پهلوی، بنا شده است. کارهای ساختمانی این بیمارستان از فروردین سال ۲۵۲۸ شاهنشاهی آغاز گردید. این بیمارستان دارای بخشهای: بخش جراحی، بخش زایمان، درمانگاه، داروخانه، آزمایشگاه، بخش چشمپزشکی، بخش گوش و حلق و بینی، دندان پزشکی، بخش معاینات داخلی، بخش زنان و کودکان، بخش بیماریهای داخلی، بخش پانسمان و تزریقات، سالن کنفرانس، کتابخانه، گلخانه، کافه تریا، تلفنخانه و اتاقهای زیاد برای انجام امور اداری و غیره میباشد. این بیمارستان دارای آسانسور، استخر، پارکینگ و فضای سبز مناسب است. افزون بر این در این بیمارستان ساختمان مجهزی برای بنیاد آموزشگاه بهیاری نیز در نظر گرفته شدهاست.
۳ فروردین ماه ۲۵۳۶ برای بزرگداشت پنجاه سال شاهنشاهی دودمان پهلوی و گشایش ساختمان نوین و مدرن بانک رفاه کارگران در یزد، آیین شکوهمندی در آن بانک با بودن استاندار و پایوران اداری و محلی و مردم برپا گردید. در این آیین بیات رییس بانک رفاه کارگران در یزد، و دکتر مؤمنی، استاندار یزد، پیرامون بزرگداشت پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی و انقلاب شاه و مردم و خدمات بانکها در جهات مختلف، به خصوص بانک رفاه کارگران، سخن گفتند و ساختمان جدید بانک را به نام شاهنشاه آریامهر گشودند.
۴ فروردین ماه ۲۵۳۶ به نام نامی اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر کنگره بین المللی « فریدالدین عطار » در تالار مرکزی کاخ تاریخی « کورسینی » گشایش یافت. باشندگان این کنگره دانشمندان و شخصیتهای برجسته سیاسی و فرهنگی کشورهای گوناگون هستند که در کاخ کورسینی جای « آکادمی ملی لینچئی » کهنسالترین آکادمی اروپا است و از باشکوهترین کاخهای رم پیراسته با سدها تندیس و تابلو و دیگر آثار هنری ارزنده از عالیترین مرکزهای هنری این شهر به شمار میرود. کاخ کورسینی مرکز برگزاری پنج کنگره بین المللی درباره فرهنگ ایران بوده که سه کنگره از آنها با پیام شاهنشاه آریامهر گشایش یافته است. نخستین این کنگرهها « تاثیر ایران در تمدن یونان و رم » و «دومین آنها « تاثیر ایران در تمدن قرون وسطی» و سه کنگره دیگر درباره «نظامی گنجوی» و «حافظ» و « عطار» بود.
۵ فروردین ماه ۲۵۳۶ برای خرید سهام بانک به فرهنگیان ۴۰۰ میلیون وام داده میشود. به آگاهی رسید که سهام بانک فرهنگیان یک هزار ریالی میباشد و فرهنگیان، چه کارکنان آموزش و پرورش که شمار آنها نزدیک به ۳۶۰ هزار تن است، میتوانند از این سهام خریداری کنند. برای آنکه شمار هر چه بیشتری از فرهنگیان بتوانند از سهام بانک خریداری کنند، میزان سرمایهگذاری هر تَن برای خرید سهام محدود خواهدبود و حد نصاب برای آن در نظر گرفته خواهدشد. هر فرهنگی نیمی از بهای سهام خریداری شده خود را باید هنگام خرید بپردازد و نیم دیگر را متعهد شود که در چارچوبی در آینده بپردازد. از سوی دیگر از آغاز سال جاری تا پایان سال بیش از ۴۰ میلیون تومان برای ۲۷۵ منطقه آموزش و پرورش سراسر کشور ویژه شده است تا همچون وام ضروری به آموزگاران داده شود. آموزگاران میتوانند این وام را نیز برای خرید سهام بانک فرهنگیان بکار برند.
۵ فروردین ماه ۲۵۳۶ اساسنامه شرکت ملی نفت برای پیشنهاد در نشست علنی مجلس شورا آماده شد. بر پایه اساسنامه جدید، سرمایه شرکت ملی نفت ۱۰۰ میلیارد تومان و صد درصد آن متعلق به دولت است. در اساسنامه جدید، دو شرکت بزرگ فرعی شرکت ملی نفت (شرکت ملی گاز و شرکت ملی صنایع پتروشیمی) مستقل شده و صاحب مجمع عمومی، شبیه مجمع عمومی شرکت ملی نفت میشوند. قرار است اساسنامههای جدید این دو شرکت به مجلس شورای ملی داده شود. بخش مهمی از اساسنامه مربوط به نحوه عملیات گمرکی کالاهای مورد نیاز صنایع نفت و همچنین نحوه خرید ملک مورد نیاز و استفاده از آب و خاک و شن و ماسه و نظیر آن است. برای تصرف این موارد، مقررات خاصی پیشبینی شده که عملیات شرکت را تسریع میکند، در حقیقت مالک یا شخص ثالث با وجودی که میتواند حقوق حقه خود را دریافت دارد، اما نمیتواند مانع عملیات آن گردد. وظیفه اصلی شرکت، اعمال حق مالکیت نسبت به نفت و گاز در سراسر کشور است، بخش دیگری از اساسنامه مربوط به مجمع عمومی و هیأت مدیره و نظایر آن است که در اساسنامه جدید، مدیران عامل شرکت ملی گاز و شرکت ملی صنایع پتروشیمی، عضویت هیأت مدیره شرکت ملی نفت را ندارند.
بازدید شاهنشاه آریامهر از استان خوزستان ۴ تا ۵ فروردین ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
۵ فروردین ماه ۲۵۳۶ بازدید شاهنشاه از بزرگترین پروژه کشاورزی تک محصولی ایران در اهواز. شاهنشاه آریامهر در دومین روز سفرشان به استان خوزستان از فعالیتهای کشت و صنعت کارون، بزرگترین پروژه کشاورزی تک محصولی، دیدن فرمودند. [۶] شاهنشاه آریامهر ساعت ۱۰ و سی دقیقه بامداد با هلیکوپتر به منطقه دیمچه در ۱۲ کیلومتری غرب شوشتر وارد شدند. هلیکوپتر شاهنشاه آریامهر در نزدیکی مزرعه نیشکر کارون به زمین نشست. شاهنشاه آریامهر از سوی رئیس هیأت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، وزیران کشاورزی و منابع طبیعی کشور، کار و امور اجتماعی، صنایع و معادن، وزیر مشاور معادن وزارت دربار، ژنرال آجودان شاهنشاه آریامهر، قائم مقام رئیس کل تشریفات شاهنشاهی و هیأت مدیره کشت و صنعت کارون، پیشباز شدند. در اینجا مدیر عامل کشت و صنعت کارون از روی نخشهها و نمودارهای بسیاری درباره برنامه کشت و صنعت زیر سد محمدرضاشاه پهلوی و زمینهای زیر سد رضاشاه پهلوی و زمینهای زیر سد رضاشاه کبیر، گسترش شبکه آبیاری و زهکشی مزارع و بخشهای نیشکر دیمچه، آفات نیشکر و راه مبارزه با آن به وسیله سمپاش و به طریق بیولوژیکی عملیات اجرایی ماهیانه کشت و صنعت کارون گزارشی به آگاهی همایونی رساندند: "سطح زیر کشت نیشکر هر سال ۶۰۰۰ هکتار اضافه خواهدشد تا به سطح ۲۴۰۰۰ هکتار برسد." شاهنشاه آریامهر پس از شنیدن گزارش مدیر عامل کشت و صنعت کارون درباره ماشینآلات سنگین وسایل مکانیکی فرمودند:
- "اگر در مملکت شرکتهایی تأسیس شود که از نظر ماشینآلات و تجهیزات مورد نیاز کشت و صنعت سرویس بدهد، کارها آسانتر و سریعتر پیش خواهدرفت، چند وقت دیگر منطقه تبدیل به شهر خواهدشد و افرادی که ساکنان آن شهر را تشکیل خواهندداد، باید این قبیل سرویسها را بدهند." وزیر کشاورزی و منابع طبیعی به عرض رساندند که در حوزه عمل تعاونیها هر ۲۵ هزار ده نیز میتوان چنین شرکتهایی ایجاد کرد که این سرویس را بدهد. شاهنشاه آریامهر درمورد خانهسازی کارگران سؤال فرمودند. به عرض رسید در مرحله پایانی ۶۷۸ کارمند و ۵۵۰۰ کارگر و ۴۰۰۰ کارگر موقت فصلی خواهیم داشت. سه شهرک کارمندی با ۷۰۰ خانه در غربِ طرح و کارگری با ۵۰۰۰ خانه در شمال شهر شوشتر و برای نیبرها ۵۰۰ خانه در شرق طرح پیشبینی شدهاست و از ۱۲۰ دستگاه از خانههای کارمندی بهرهبرداری میشود و بقیه در تابستان آماده بهرهبرداری میشود.
به آگاهی شاهنشاه آریامهر به هنگام گفتگو با مهندسان و کارگران مرد و زن رسید که کارمندان و کارگران دورههای ویژه آموزشی دیدهاند و زنان در کشت و صنعت کارون نقش ارزندهای دارند و چندین زن راننده ماشینآلات سنگین و تراکتور هستند. شاهنشاه آریامهر پس از بازدید از پیرامون مزرعه نیشکر و ماشینآلات سنگین، به کارخانه شکر و قند حبه که ۶۷٪ از عملیات ساختمانی و نصب ماشینآلات آن پایان گرفته است، رفتند. در اینجا سرپرستان پروژه و مهندسان خارجی و داخلی که کارخانه و ماشینهای آن کار گذاشته بودند، به پیشگاه شاهنشاه باریافتند.
شاهنشاه آریامهر پس از بازدید از ماکت کارخانه شکر و قند حبه که سال آینده عملیات ساختمانی آن پایان خواهدگرفت و با گنجایش نهایی ۲۵۰ هزار تن آغاز به کار خواهدکرد، دیدن فرمودند. بازده این کارخانه که در گونه خود بیهمانند است، در آبانماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی بیش از ۱۵۰ هزار تن خواهد بود. شاهنشاه آریامهر هنگام بازدید ماکت و ساختمانهای نیمه ساخته کارخانه، درباره پیشبینی کارخانه کاغذسازی دستوراتی فرمودند. مزرعه نیشکر کارون در سال ۲۵۳۹ شاهنشاهی دو میلیون و ۶۵۰ هزار تن نیشکر بار خواهد داد. شاهنشاه آریامهر هنگام بازدید از این شرکت، در زمینه واگذاری زمین به شرکتهای تعاونی مسکن، ایجاد کارخانه کاغذسازی در جای کشت و صنعت کارون، ایجاد سد و نیروگاههای جدید و استفاده از نیروگاه اتمی و برنامه ایستاکردن شنهای روان در سراسر کشور، دستورهایی به سرپرستان دادند. به هنگام بازدید شاهنشاه آریامهر همچنین اسبهای اصیل از نژاد عرب که از سوی انجمن سلطنتی نگهداری و پرورش اسب پرورش داده شده است، نمایش داده شد. همزمان با این نمایش، به آگاهی همایونی رسید که انجمن سلطنتی پرورش اسب در جاهای گوناگون کشور شاخههایی (شعبه) بنیاد کرده و خواهدکرد که اسب اصیل پرورش دهند. شاهنشاه دستور فرمودند پرورش و فروش اسب اصیل گسترش یابد.
۶ فروردین ماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر در سالگشت استقلال بنگلادش پیام تهنیتی به پرزیدنت آن کشور فرستاده شد.
۶ فروردین ماه ۲۵۳۶ فوقالعاده شغل کارمندان شرکتهای دولتی بر پایه ماده ۱۴ مقررات استخدامی شرکتهای دولتی به آنان پرداخت میشود. در این ماده آمده است چنانچه نوع کار و وظایف و مسئولیتهای مشاغل شرکت و همچنین شرایط بازار کار اقتضا کند، مبلغی علاوه بر حقوق، به شاغلین آن مشاغل پرداخت شود. این مبلغ به عنوان مزایای شغل پرداخت خواهدشد.
۶ فروردینماه ۲۵۳۶ بانک ملی ایران به آگاهی رساند به افتخار علیاحضرت ملکه پهلوی، این بانک سه مدال طلا به وزن ۳۰ گرم و به ارزش ۱۳۵۰ تومان ضرب نموده و در شعبه مرکزی در جای سندوق پس انداز بانک ملی برای فروش گزارده است. روی یکی از مدالها نگاره علیاحضرت ملکه پهلوی و در پشت هر سه مدال جمله "به افتخار علیاحضرت ملکه پهلوی مادر والا ۲۵ آذر ۲۵۳۵" کنده شدهاست. روی مدال دیگر نگاره شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت ملکه پهلوی، و روی مدال سوم نگاره رضاشاه کبیر و علیاحضرت ملکه پهلوی میباشد.
۶ فروردینماه ۲۵۳۶ مدال پنجاهمین سال شاهنشاهی پهلوی به وزن ۲٫۵ گرم طلا که به وسیله بانک ملی ایران ضرب گردیدهاست، برای فروش آماده شد. اندازه و وزن مدال پنجاهمین سال شاهنشاهی پهلوی از مسکوک ربع پهلوی بزرگتر است و در روی آن تندیس شاهنشاه آریامهر و رضاشاه کبیر و در پشت مدال نمای ساختمان سندوق پس انداز بانک ملی کنده شده است. قیمت فروش این مدال ۱۱۰ تومان است.
۶ فروردینماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی، ریاست عالیه شیر و خورشید سرخ ایران، در تلگرامی از واکنش تند و کارآی کمیته امداد استان هرمزگان به ریاست عبدالرزاق رزاقی استاندار این استان در یاری رساندن به زخمیشدگان و آسیبدیدگان زلزله پیرامون بندرعباس سپاسگزاری فرمودند.
۶ فروردینماه ۲۵۳۶ به دنبال زلزله بندرعباس از سوی پرزیدنتها و سران کشورهای مختلف جهان تلگرامهای همدردی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر مخابره شده است. پرزیدنت افغانستان، پرزیدنت تونس، پرزیدنت سوریه، پرزیدنت لیبریا، پرزیدنت پاکستان، نخست وزیر پاکستان، حضرت صدر هیأت رئیسه شورای عالی اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی، رئیس جمهوری اسلامی موریتانی، پرزیدنت بنگلادش، پرزیدنت افریقای جنوبی، رئیس شورای موقت نظامی اتیوپی، علیاحضرت ملکه لسوتو، دبیر کل سازمان ملل متحد، والاحضرت امیر کویت.
۶ فروردینماه ۲۵۳۶ امیرعباس هویدا نخست وزیر به آگاهی رساند که به فرمان شاهنشاه آریامهر برای بازسازی و پرداخت ویرانیهای وارده به مناطق آسیبدیده در زلزله استان هرمزگان، اکیپهای گوناگونی از نمایندگان وزارتخانههای پاسخگو به این استان فرستاده خواهندشد. به دستور وزیر کشاورزی مهندس روحانی، بانک تعاون کشاورزی ایران با پرداخت وام فوری به کمک کشاورزان آسیب دیده از زلزله شتافتهاند. هیاتی نیز از سوی وزارت کشاورزی و منابع طبیعی به منطقههای زلزله زده فرستاده شدهاند، تا آسیب وارده به چاههای آب، چشمه سازها و کاریزها (قنات) و موتور پمپها را ارزیابی نمایند. وزیر کشاورزی افزود بر پایه گزارشها از سوی سه گروه فرستاده شده به ۳۵ روستا، در ۲۹ روستا به ۲۹ موتور پمپ آسیب رسیده و ۱۷ رشته قنات و ۲۸ چشمهسار نیاز به لاروبی و پاکسازی دارند. هم چنین ماموران بهداری و بهزیستی تاکنون بیش از ۳۵ هزار تن را علیه وبا، حصبه، و کزاز واکسینه کردهاند و همه چشمهها و کاریزها ضدعفونی شدهاند. هم چنین اکیپ دامپزشکی برای جلوگیری از بیماریهای دامی نیز به روستاهای زلزله زده فرستاده شدهاند و ماموران اداره کل راه و ترابری همچنان سرگرم باز کردن و بازسازی راهها و جادههای آسیب دیده هستند.
۷ فروردین ماه ۲۵۳۶ در هفتمین زادروز والاحضرت شاهدخت لیلا پهلوی سیل تهنیتها از سوی مردم ایران به دربار شاهنشاهی فرستاده شد. [۷]
۷ فروردینماه ۲۵۳۶ بررسی پروژه ساختن چهار میدان بزرگ در چهار گوشه تهران در اتاق اصناف آغاز شد. در این بررسیها نمایندگان اصناف، اتحادیه صنف بار فروشها، شرکتهای تعاونی تولید محصولات کشاورزی، وزارت بازرگانی و وزارت راه شرکت دارند. پروژه ساختن میدان بزرگ تهران چند سال پیش از سوی کارشناسان شهرداری پیشنهاد شد و قرار بود که میدان زیر اتوبان جنوبی تهران و زمینهای یاخچیآباد ساخته شود، اکنون این پروژه دگرگون شده و قرار است به جای یک میدان در جنوب، چهار میدان در چهار سوی شهر ساخته شود.
۷ فروردین ماه ۲۵۳۶ به دستور وزیر کشاورزی و منابع طبیعی، بانک تعاون کشاورزی ایران گمارده شد تا با پرداخت وام فوری به کشاورزان زیان دیده از زلزله، به کمک آنان بشتابد. میزان پرداخت این وام زیر سرپرستی کمیسیونی از مدیران کل کشاورزی و منابع طبیعی، تعاون و امور روستاها و رییس بانک تعاون کشاورزی و مقامات استانداری گزیده میشود. مهندس روحانی، وزیر کشاورزی به آگاهی رساند که میزان زیان وارده به منابع آب نیازین در منطقه ۴۰ تا ۵۰ میلیون ریال برآورد شده است.
۷ فروردین ماه ۲۵۳۶ به فراخوان رییس ستاد بزرگ ارتشتاران، ارتشبد جرج براون، رییس ستاد مشترک ارتش امریکا و همسرش برای یک دیدار دوستانه از ایران وارد تهران شدند. ارتشبد جرج براون و همسرش یک راست از فرودگاه مهرآباد رهسپار آرامگاه اعلیحضرت رضاشاه کبیر شدند و با نهادن تاج گل، به بنیانگذار و سردار بزرگ ایران ارج نهادند.
بازدید والاحضرت ولیعهد از جزیره خارک
۸ فروردین ماه ۲۵۳۶ پیش از نیمروز والاحضرت ولیعهد برای بازدید از تأسیسات جزیره خارک با هواپیما از جزیره کیش به این جزیره پرواز کردند از سوی بلندپایگان کشوری پیشباز شدند. خارک با تأسیسات گوناگون، یکی از مجهزترین مراکز بارگیری کشتیهای نفتکش در دنیا است. چندی پیش نیز اسکله دوم فولادین آذرپاد آن به دست شاهنشاه آریامهر گشایش یافت و بهرهبرداری از آن آغاز شد. چند مزرعه سرپوشیده جزیره خارک یکی از دیدنیترین مزارع کشور است که با روشی ویژه و توجه بیاندازه بخشی از سبزیجات و میوههای بوتهای نیازین خانوادههای کارکنان صنایع نفت در جزیره، در آن میروید. والاحضرت همایون رضا پهلوی ولایتعهد، والاحضرت شاهپور علیرضا و والاحضرت شاهدخت فرحناز پهلوی از تأسیسات صنعت نفت در آبادان و جزیره خارک دیدن فرمودند. در این بازدید دکتر منوچهر اقبال، رییس هیأت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران والاحضرتها را همراهی کردند.
۸ فروردینماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر در پی رخداد زلزله در ترکیه پیام همدردی به حضرت فخری کوروتورک، پرزیدنت ترکیه، به آنکارا فرستاده شد.
۸ فروردین ماه ۲۵۳۶ به دنبال رخداد زلزله بندرعباس از سوی پرزیدنتها و دیگر سران کشورهای جهان تلگرامهای همدردی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر فرستاده شد. در پیرو این تلگرامها دیروز نیز تلگرام همدردی پرزیدنت رومانی و صدر هیأت رییسه شورای جمهوری مغولستان به پیشگاه شاهنشاه فرستاده شد. پیام همدردی رهبر چین به پیشگاه شاهنشاه هنگ کنگ، خبرگزاری فرانسه – خبرگزاری چین جدید گزارش داد هواکوفنگ، نخست وزیر چین، در پیامی که روز دوشنبه، هشتم فروردینماه، به پیشگاه شاهنشاه ایران فرستاد، همدردی و اندوه خود را از زلزلهای که در جنوب خاوری ایران کشته و ویرانی به بار آورده، ابراز داشت. هم چنین تلگرامهای همدردی از سوی پرزیدنت خلق لهستان، پرزیدنت غنا، حضرت رئیس شورای دولتی جمهوری خلق چین، پرزیدنت ترکیه، حضرت رئیس کنفدراسیون سوئیس، پرزیدنت آلمان فدرال و پرزیدنت کامرون به پیشگاه شاهنشاه آریامهر فرستاده شد.
۸ فروردین ماه ۲۵۳۶ دکتر اسد نیلی آرام، معاون اجرایی و درمانی وزارت بهداری و بهزیستی به آگاهی رساند: "پزشکانی که از طرح دستمزد در مقابل خدمت تبعیت کنند و حاضر باشند در شهرستانها و مراکز درمانی وزارت بهداری و بهزیستی خدمت کنند، ماهانه ۴ هزار تومان کمک هزینه مسکن دریافت میکنند. به علاوه پزشکانی که در خارج از استان مرکزی حاضر به خدمت باشند، میتوانند از کمک هزینه مسکن که وزارت بهداری و بهزیستی در اختیار آنان میگذارد، استفاده کنند."
۸ فروردین ماه ۲۵۳۶ قرارداد ساختن بزرگترین تونل کشور میان وزارت راه و ترابری و پیمانکاران بسته شد. این تونل که در استان کرمان ساخته میشود، دو هزار و سیصد و پنجاه متر درازا دارد. سخنگوی وزارت راه و ترابری به آگهی رساند: قرارداد ساختمان و آسفالت « راه کرمان به شهداد » در سه قطعه به درازای ۷۱ کیلومتر و پهنای ۸ متر که ۶٫۵ متر آن آسفالت میشود، با پیمانکاران مربوطه دستینه شد. از ماه آینده ساختمان این راه آغاز میشود و با به پایان رسیدن این راه، منطقه شهداد که از دیدگاه کشاورزی و اقتصادی از مناطق پر بار کشور است، با دیگر مناطق پیوند مییابد. بودجه جاده مزبور نزدیک دو میلیارد و پانصد میلیون ریال پیشبینی و زمان ساختمان دو قطعه آن نزدیک به بیست و چهار ماه و قطعه سوم که تونل سیرچ در آن قرار دارد، نزدیک به سی ماه میباشد.
۸ فروردین ماه ۲۵۳۶ سرمایهگذاری ۸۰ میلیارد ریال در کشاورزی - رشد کشاورزی ایران در سال گذشته بین ۸ تا ۱۰ درصد افزایش داشت که به ترتیب میزان سرمایهگذاری شرکتهای تعاونی و بانک تعاون کشاورزی که به صورت وام پرداخت گردیده ۴۵ میلیارد ریال و سرمایهگذاری بانک توسعه کشاورزی به صورت وام ۲۵ میلیارد ریال برآورد گردیده است. جمع کل سرمایهگذاری درازمدت بخش خصوصی و دولتی در کشاورزی نیز رقمی معادل ۸۰ میلیارد ریال را نشان میدهد.
۸ فروردین ماه ۲۵۳۶ کارهای ساختمانی پل هوایی اتومبیل روی برخوردگاه خیابان کورش کبیر (جاده قدیم شمیران) با چهل و پنج متری سیدخندان که چند روز پیش آغاز شد، با شتاب پیش میرود. بتنریزی و برنشاندن پایههای پل نزدیک به پایان است و بخشی از پل بر پایهها کار گذاشته شده است. این پل یکی از بزرگترین پلهای هوایی اتومبیلرو است که به باور کارشناسان ترافیک، با بهرهبرداری از آن، از فشار سرسامآور ترافیک در این برخوردگاه پر رفت و آمد کاسته میشود.
۸ فروردین ماه ۲۵۳۶ چهرههای سرشناس اتمی دنیا به تهران میآیند. سیگو ارداکلند رییس آژانس بین المللی انرژی اتمی و نمایندگان ۴۰ کشور جهان برای شرکت در کنفرانس انتقال تکنولوژی هستهای به ایران خواهند آمد. این کنفرانس را از ۲۱ تا ۲۵ فروردین ماه سازمان انرژی اتمی ایران در تخت جمشید برگزار میکند. در میان این نمایندگان چهرههای سرشناس اتمی دنیا مانند ستنا رییس کمیسیون انرژی اتمی هند، سیسه رییس شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، پری من رییس مرکز تحقیقات هستهای کانادا، تورن معاون مرکر توسعه و تحقیقات هستهای امریکا، بکرتس رییس مرکز تحقیقات هستهای یولیش آلمان فدرال، کیهیلات مقام عالی رتبه کمیسیون انرژی اتمی آرژانتین، پکور معاون کمیسیون انرژی اتمی فرانسه، منیر احمد خان رییس کمیسیون انرژی اتمی پاکستان، هوشیمی رییس انجمن هستهای ژاپن، هولته مقام عالی رتبه مرکز تحقیقات هستهای سوئد، ملدنوریک هموند عالی مقام مرکز اتمی یوگسلاوی در این کنفرانس شرکت خواهند جست. گروهی از دانشگاهیان، مقامات علمی سازمان انرژی اتمی ایران، سازمان برنامه و بودجه و توانیر نیز در این کنفرانس خواهند بود.
۹ فروردین ماه ۲۵۳۶ روزنامه « زود دویچه سایتونگ » چاپ آلمان غربی در شماره پیشین خود مینویسد: اداره فدرال نگهبانی از قانون اساسی آلمان در گزارش سالانه خود فعالیت خرابکارانه گروههای بی شمار خارجی را در آلمان ثابت کرد و بدین باور است که آنها از خاک آلمان فدرال برای دستیابی به هدف خود بهرهبرداری میکنند. این گروهها میان خود دست به مبارزه برای رسیدن به قدرت میزنند، در ظاهر از همه نیروهای خرابکار برای سرنگون کردن رژیم کشورهای خود دعوت میکنند. اکنون دیگر شکیبایی آلمان فدرال به عنوان یک کشور میزبان درباره گروههای دانشجویی ایرانی لبریز شده است. شهر مورد علاقه این دانشجویان شهر بن است. آنان هم اکنون به دنبال پروپاگاند هستند و بهانه آنها در این مورد مبادله اطلاعات میان ایران و آلمان است. آنان ادعا کردهاند، دولت آلمان حقوق بشر را زیر پا گذاشته است که این ادعا اساس پا بر جایی ندارد. بنا به آگاهیهای رسیده به دولت آلمان، اداره فدرال نگاهبان قانون اساسی تنها در چارچوب مبادله تجربه در مورد فعالیتهای تروریستی گروههای خرابکار اطلاعاتی به دولت ایران میدهد. اکنون از پنجاه هزار دانشجوی ایرانی در خارج ده هزار تن در آلمان فدرال زندگی میکنند، ولی شمار هموندان کنفدراسیون دانشجویان ایرانی که از دستورهای کمونیستها پیروی میکنند در بیرون از آن کشور بیش از ده هزار تن نیست و در میان آنان نیز تنها ۵۰۰ تن فعالیت دارند که همزمان با فعالیتهای سیاسی در مدارس عالی نیز نامنویسی کردهاند. [۸] این دانشجویان یک اقلیت تندرو و رهبری شده از کشورهای اروپای شرقی هستند که به نام دانشجویان ایرانی عمل خود را دیکته میکنند و با موفقیت نظر گروههای چپگرای آلمان را به عنوان حامی خود جلب کردهاند. آنها در این مورد هم چنان روی احساس گذشت و چشمپوشی آلمان فدرال حساب میکنند ولی درست همین گذشت و چشمپوشیها ناگزیر میسازد که از آن سوءاستفاده نشود. دولت آلمان فدرال باید میان انتقاد درست و دستهبندیهای نادرست تفاوت قائل شود در خاک کشور ما نباید جایی برای دسته بندیهای نادرست وجود داشته باشد.
۹ فروردینماه ۲۵۳۶ برنامههای بزرگ خانهسازی دولت و همچنین چگونگی نحوه سرمایهگذاریهای دولت و بخش خصوصی در این زمینه تا آخر فروردین ماه در یک نشست با بودن چند تن از وزیران، بلندپایگان دولتی و دستاندرکاران بخش خصوصی روشن خواهدشد. به دنبال سخنان امیرعباس هویدا نخست وزیر، که سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی را سال « نهضت خانهسازی » نامید، یک کنفرانس دو روزه در دهه آخر ماه جاری با همکاری چند تن از وزیران و بلندپایگان و پایوران دولتی و دستاندرکاران بخش خصوصی که در آینده خانهسازی نخش کارایی دارند برگزار میشود. در آینده بخش خصوصی به دو گونه میتواند در خانهسازی سهم بیشتری داشته باشد. نخست سرمایهدارانی که بخواهند بدون کمکهای مالی دولت خانه بسازند. و یا کسانی که بخواهند با کمکهای مالی دولت با گرفتن وام تا ۸۰٪ سرمایه گذاری و زمین و در زمینهای دولتی خانه بسازند.
۹ فروردین ماه ۲۵۳۶ فرودگاه نوشهر به سازمان هواپیمایی کشوری واسپرده شد و سرپرستان این سازمان به دستور حاج منیری، معاون وزارت جنگ و رییس سازمان هواشناسی کشوری، کارگذاری تجهیرات و دستگاههای هدایت هواپیماها را در آن آغاز کردند. این فرودگاه از آغاز تابستان آماده پذیرفتن هواپیماهای مسافربری خواهدبود. با بهرهبرداری از فرودگاه نوشهر، امکانات بیشتری برای آن دسته از مسافرین شهرهای ساحلی شمال که مایلند در کمترین زمان ممکن برای گذراندن از آخر هفته خود به شمال بروند، فراهم میشود. پیش از فرودگاه نوشهر نیز سازمان هواپیمایی کشوری فرودگاه دشت ناز در نزدیکی ساری را برای مسافرتهای هوایی آماده بهرهبرداری نمود.
۱۰ فروردین ماه ۲۵۳۶ وزارت بهداری با ۴٫۴٪ افزایش بودجه، ۱۴ میلیون نفر را در سال جاری زیر پوشش درمانی قرار میدهد. امسال با وجود کاهش بودجه کشور، به اندازه چشمگیری بودجه وزارت بهداری و بهزیستی افزایش یافت. ۹۶٪ اعتبارات وزارت بهداری و بهزیستی که رویهم رفته ۹۸۲۶۰ میلیون ریال است، برای استانها و شهرستانهای کشور ویژه شده است. رسیدگی به روستاها و همگانی ساختن شبکههای بهداشتی و درمانی در سراسر کشور نیز بخش بزرگی از بودجه سال ۲۵۳۶ را دربردارد. امسال تنها ۴ درصد از بودجه کل وزارت بهداری به استان مرکزی تعلق دارد. همچنین برای گسترش کانونهای کارآموزی و ایجاد مراکز منطقهای، ۹۰ میلیون تومان ویژه شده است. خدمات درمانی که شامل درمان بستری و سرپایی بیمهشدگان، درمان بیماران روانی، معتادان و افراد کم درآمد است، ۳۰٫۲٪ و خدمات بهداشتی و درمانی روستاییان ۹۳۸۶ میلیون ریال اعتبار دارد که دومین افزایش اعتبارات از بودجه سال ۲۵۳۶ وزارت بهداری و بهزیستی است و رقمی برابر ۴۴٫۵٪ افزایش نسبت به سال گذشته را نشان میدهد. در درازای سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی، در ۶۸ هزار روستا ۱۸۰ مرکز روستایی بنیاد شد. در این سال ۱۱ میلیون نفر زیر پوشش بیمه خدمات درمانی قرار گرفتند.
۱۰ فروردین ماه ۲۵۳۶ پوشش بیمه درمانی و بازنشستگی صاحبان واحدهای صنفی و دارندگان مشاغل آزاد و خانوادههای آنها در سه ماهه اول سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی به اجرا گذاشته میشود. در این برنامه که از سوی وزارت بهداری و بهزیستی آماده شده است، ۳٪ از حق بیمه دارندگان واحدهای صنفی از سوی دولت و ۲۷٪ از سوی مغازهداران پرداخت خواهدشد. دارندگان پیشههای آزاد و خانوادههای آنها به فراخورد درآمدشان میبایست حق بیمه درمانی خود را پرداخت کنند. این برنامه با همکاری اتاق اصناف و وزارت بهداری و در شهرستانها از سوی اتحادیههای صنفی وابسته و سندوق تأمین اجتماعی پیاده میشود.
حمله تروریستهای چریک فدایی به پلیس در نارمک
۱۰ فروردین ماه ۲۵۳۶ چهار تن از تروریستهای سازمان چریکهای فدایی خلق در نارمک با مسلسل دستی و نارنجک به سوی مامورین آتش گشودند. به ماموران آگاهی رسید که در یکی از خانههای خیابان مهر در نارمک تروریستها پنهان شدهاند. با رسیدن این گزارشها ماموران خانه تروریستها را بررسی کردند و روشن شد که رفت و آمدهای گمانانگیز به این خانه میشود. نزدیک به ساعت ۱۶ دیده شد که یک مرد و سه زن از خانه بیرون آمدند، یکی از زنان زیر چادر خود بسته بزرگی با خود میبُرد، تروریستها سوار یک پیکان شدند و به راه افتادند. ماموران به آنان ایست دادند، بیدرنگ تروریستها از درون خودرو به سوی ماموران آتش گشودند و چون خودرو از کار افتاد ناگزیر پیاده شدند و به تیراندازی پرداختند. سرانجام با تیراندازی میان مامورین و تروریستها، سیمین پنجهشاهی، نسرین پنجهشاهی، غزال آیتی و عباس هوشمند کشته شدند. از این تروریستهای سازمان چریکهای فدایی خلق، یک قبضه مسلسل دستی، ۲ قبضه سلاح کمری، ۲ نارنجک جنگی، و ۶۲ فشنگ و شماری شناسنامه و کارت شناسایی جعلی به دست آمد. در بازرسیها از خانهای که در آن پنهان شده بودند شماری از مهمات و مواد منفجره و کتابها و جزوههای ضد دولتی پیدا شد.[۹]
۱۲ فروردین ماه ۲۵۳۶ در بیش از ۳۱ میلیون مترمربع از زمینهای درون و بیرون از محدوده تهران، بیست پروژه بزرگ شهرکسازی و گردایههای ساختمانی پیاده میشود. این پروژهها از: «تهران تاج» در ۶۰ هزار مترمربع، «گلستان فرحزاد» در ۷۲ هزار مترمربع، «ونک پارک» در ۳۳ هزار و ۶۶۰ مترمربع، «پارک نیلوفر» در ۱۲ هزار متر مربع، «نوبنیاد ونک» در ۳۰ هزار متر مربع، «پارک پرنس» در ۲۲ هزار متر مربع، «کاپساد» در ۱۳۰ هزار مترمربع، «برج سپهر» در ۵ هزار متر مربع، «فرانکو ایرانیان» در ۱۰ هزار متر مربع، «آریا تاورز» در ۲۲۰ هزار مترمربع، «زمرد» در ۳۴۵ هزار مترمربع، «اکباتان» در ۲ میلیون مترمربع، «بامساز» در ۵ هزار مترمربع، «اسکان ایران» در ۸ هزار مترمربع، «تاج محل اوین» در ۴۰ هزار مترمربع میباشند. این آپارتمانها ۲۴ هزار یکان مسکونی را دربرمی گیرد. در ساختن این آپارتمانها چندین کمپانی امریکایی، فرانسوی، ایتالیایی، یونانی و چند گروه خارجی دیگر نیز شرکت دارند.
۱۴ فروردین ماه ۲۵۳۶ بازدید نخستوزیر و هیأت دولت معینی، وزیر کشور – روحانی، وزیر کشاورزی و منابع طبیعی – جابر انصاری، وزیر مسکن و شهرسازی – شیخالاسلامزاده، وزیر بهداری و بهزیستی – فرحبخشیان، وزیر راه و ترابری – حکمت، وزیر نیرو، وارد بندرعباس شدند و در فرودگاه از سوی استاندار و مقامات محلی مورد استقبال قرار گرفتند. در این سفر راسخ، معاون سازمان برنامه و بودجه – حقپرست، معاون وزارت تعاون و امور روستاها – خطیبی، مدیرعامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران – سپهبد فاضلی، بازرس نخست وزیر و همراهان با هلیکوپتر به بازدید هوایی مناطق زلزله زده روستای گیشان، کانون زلزله دهستان شمیل – شهرو و سیاهو پرداختند و سپس در روستای آبپیش فرود آمدند و از خانهها و باغهای آسیبدیده دیدن کردند. درباره گزارش استاندار هرمزگان در نشستی در دفتر کار استاندار گفتگو شد.
۱۴ فروردین ماه ۲۵۳۶ هم زمان با اجرای چهارمین سال اجرای برنامه پنجم در سال ۲۵۳۵، نخستین گام مؤثر برای برنامه عمرانی ششم کشور نیز برداشته شد. برنامه عمرانی پنجم در سال ۲۵۳۶ پایان مییابد. بدین روی پیش از پایان این برنامه عمرانی، پروژههای برنامه ششم عمرانی آماده میشود. در سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی برای برنامه ریزی و سازمان دادن به برنامه عمرانی ششم بررسیهای گستردهای پیرامون امور اقتصادی، صنعتی و اجتماعی پنج سال آینده از سوی دهها تن از کارشناسان برنامهریزی سازمان برنامه و سایر سازمانهای دولتی انجام یافت. در برنامه عمرانی ششم به پروژههای فولاد، انرژی، ارتباطات، کشاورزی و خانهسازی برتری داده شده است. بودجه برنامه ششم در آغاز سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی تعیین و پس از آن اعتبارات طرحهای مختلف صنعتی، معدنی، ارتباطات، مخابرات، کشاورزی، دامپروری، برق و آب، امور شهری و روستایی، خانهسازی، آموزش، رفاه اجتماعی، بهداشت و درمان، جهانگردی و نیروی انسانی تخصیص خواهدیافت.
۱۴ فروردینماه ۲۵۳۶ بر پایه برآورد شهرداری پایتخت در سال ۳۵، حساب درآمد و هزینه نوسازی شهرداری چه هزینه نوسازی در پایان شهریورماه ۳۵، و چه حساب بدهکاران و تنخواه گردان و موجودی بانک در پایان شهریورماه گذشته رویهم رفته بیش از یک میلیارد و ۱۲۴ میلیون و ۸۵ هزار و ۵۰۳ ریال بوده است. پیشبینی میشود امسال نیز مبلغ هنگفتی با گرفتن عوارض نوسازی از آنِ شهرداری پایتخت شود. در دو سال گذشته، برای خدمات شهری و عمران نوار جنوبی، پایتخت بودجهای بیش از ۱۴۰۰ میلیون ریال به شهرداری و سازمانهای آب، برق و بهداری داده شد. در بودجه امسال بیش از دومیلیارد (۳۰ درصد) به این مبلغ افزوده شد.
۱۴ فروردینماه ۲۵۳۶ در نشست نمایندگان مجلسین حوزه استانی کردستان، نیازهای این استان بررسی شد و دبیر حوزه به آگاهی رساند که ساختمان راه سنندج به همدان، در سال ۲۵۳۶ آغاز میگردد. نماینده سقز و بانه در مجلس شورای ملی نیز به آگاهی رساند که بودجه آسفالت جاده سقز و بانه از سوی وزارت راه و ترابری فراهم شده است.
۱۴ فروردین ماه ۲۵۳۶ سخنگوی وزارت آموزش و پرورش به آگاهی رساند از آغاز فروردینماه صندوق وام ضروری فرهنگیان که به تازگی بنیاد شده، پرداخت وام به درخواستکنندگان را آغاز کرده است و فرهنگیان میتوانند از سوی اداره متبوعه خود وام بگیرند. وام درخواستی میتواند پنج برابر حقوق و مزایای حقوق ماهانه و دست بالا (حداکثر) تا یکصدهزار ریال خواهدبود. بهره وام، شش درصد و کارمزد بانک عامل، یک و نیم درصد و درازای زمان بازپرداخت آن ۲۴ ماه است.
۱۴ فروردینماه ۲۵۳۶ ایران دیگر خریدار سهام بریتیش پترولیوم نیست - روزنامه تایمز لندن در شماره پیشین خود نوشته است که ایران و کمپانی آلمانی « فبا VEBA» که خریدار سهام بریتیش پترولیوم بودند، دیگر گرایشی به خرید سهام این بریتش پترولیوم ندارند. رادیو لندن نیز با نقل گزارش خبرنگار بی. بی. سی. گفت: "دیوید استیل، رئیس شرکت بریتیش پترولیوم، تأکید کرده است که وضع میتوانست از این هم بدتر و ناگوارتر باشد. بریتیش پترولیوم که هشتاد درصد کل فروش آن در خارج از انگلستان انجام میشود، چشم امیدش را به سود سرشاری که از دریای شمال و آلاسکا شاید به دست آورد، دوخته است. این شرکت امیدوار است با بهرهبرداری هر چه بیشتر از این منابع، وابستگی خود را به نفت ایران، کویت و ابوظبی کاهش دهد."
۱۴ فروردین ماه ۲۵۳۶ ساخت بیمارستان ویژه جذامیان - همه آسایشگاههای جذامیهای ایران بسته خواهدشد و یک بیمارستان ۲۰۰ تختخوابی با بودجه ۷۵ میلیارد ریالی در مشهد ساخته میشود. این بیمارستان پس از به پایان رسیدن ساختمان آن در اختیار جمعیت کمک به جذامیان قرار خواهدگرفت،[۱۰] تاکنون دو مرکز بررسی بیماریهای پوستی نیز در تهران و خرمآباد تأسیس شده است و در آینده نزدیک سه مرکز دیگر در سه شهر ایران ساخته خواهدشد.
۱۴ فروردین ماه ۲۵۳۶ ترمینال تهران، ایستگاه مرکزی اتوبوسهای مسافربری به زودی آماده بهرهبرداری میشود. پهنه ساختمان اصلی ایستگاه اتوبوسهای مسافربری رویهم رفته ۱۶ میلیون و ۳۰۰ هزار مترمربع است. با گشایش این ترمینال بزرگ دیگر نیازی به ورود اتوبوسهای مسافربری بیابانی به خیابانهای اصلی و پر رفت و آمد تهران نیست و این در سبکتر کردن بار ترافیک، شتاب بخشیدن به ترابر مسافران به شهرستانها و بهبود برنامه آژانسهای مسافربری، کمکهای کارسازی خواهدکرد.
۱۵ فروردین ماه ۲۵۳۶ در یازده ماه گذشته نزدیک به ۴۰۰٬۰۰۰ کارگر در سود ویژه کارخانهها سهیم شدند. اداره کل سهیم کردن کارگران وزارت کار و امور اجتماعی به آگاهی رساند که تا پایان بهمن ماه ۲۵۳۵ شمار قراردادهای بسته شده میان کارگران و کارفرمایان کارگاههای تولیدی و صنعتی کشور به ۱۲٬۹۰۰ و شمار کارگران و کارمندانی که در سود ویژه سهیم شدهاند به ۳۸۰٬۸۵۸ تن رسیده است. بر پایه این آمار در استان مازندران با بسته شدن ۴۳ پیمان ۴۲۵ کارگر، استان مرکزی ۴۳ پیمان با ۲۴۹۴۳ کارگر، خراسان ۴۲ پیمان با ۱۵۹ کارگر، اسپهان ۳۸ پیمان با ۲۱۸ کارگر، همدان ۳۳ پیمان با ۸۳ کارگر، فارس ۲۲ پیمان با ۳۳۹ کارگر و در گیلان با ۱۸ پیمان ۳۱۸ کارگر از سود ویژه سهم بردهاند. بر پایه راهنمایی وزارت کار و امور اجتماعی همه کارگران و کارفرمایان پیمانهای سهیم شدن را بر پایه بهرهوری کار به نوشتار درآوردهاند.
۱۵ فروردین ماه ۲۵۳۶ نخستین نشست توجیهی کنفرانس انتقال تکنولوژی هستهای ایران بامدادان با بودن خبرنگاران خارجی و داخلی در ساختمان سازمان انرژی اتمی ایران برگزار شد. در این نشست درباره برنامه و مسائل کنفرانس انتقال تکنولوژی هستهای ایران که از روز شنبه آینده، ۲۱ فروردینماه برای پنج روز در شیراز و در هتل داریوش گشایش مییابد گفتگو شد و سرپرستان بخشهای گوناگون پیرامون برگزاری این کنفرانس آگاهی رسانی کردند. کنفرانس انرژی اتمی ایران از ۲۱ تا ۲۵ فروردین و با بودن دانشمندان و سرپرستان انرژی اتمی ۴۱ کشور جهان در تخت جمشید برگزار خواهدشد. در برپایی این کنفرانس، آژانس بینالمللی انرژی اتمی، انجمن هستهای امریکا، انجمن هستهای اروپا و انجمن هستهای ژاپن سازمان انرژی اتمی ایران را یاری خواهندداد. نخستین کنفرانس انتقال تکنولوژی هستهای که در نوع خود بزرگترین کنفرانس در این زمینه است، با حضور ۵۰۰ تن از نمایندگان و مسئولان اتمی ۴۱ کشور جهان هفته آینده، از ۲۱ تا ۲۵ فروردینماه، در تخت جمشید گشایش خواهدیافت. ریاست افتخاری کنفرانس با امیرعباس هویدا، نخست وزیر، و ریاست کنفرانس با اکبر اعتماد، رییس سازمان انرژی اتمی ایران است. در این کنفرانس چهرههای سرشناس فراوانی از بسیاری از کشورهای جهان، چون آرژانتین، اتریش، بلژیک، کانادا، مصر، انگلستان، دانمارک، یونان، اسراییل، آلمان، فرانسه، عربستان، پرتغال، استرالیا، افریقای جنوبی، ترکیه، امریکا و ... شرکت مینمایند.
۱۵ فروردین ماه ۲۵۳۶ ویژه ساختن صد میلیارد تومان بودجه برای برنامههای عمرانی در فروردینماه و تا پایان اردیبهشت ماه به سازمانهای دولتی ابلاغ خواهدشد. بودجه امسال بیش از یک هزار میلیارد ریال است که از این رقم حدود ۹ میلیارد ریال مربوط به طرحهای خاص ناحیهای و بقیه به تأمین هزینه طرحهای عمرانی دیگر که در سطح کشور انجام میشود، اختصاص دارد. در بودجه سال جاری افزون بر تأمین اعتبارات عمرانی پروژههایی که در جاهای گوناگون اجرا میشود، اعتباراتی نیز برای اجرای پروژههای ویژه منطقهای تأمین گردیده که این اعتبارات تنها برای پروژههای عمرانی خاص همان مناطق خواهدرسید. بدین روی در سال ۲۵۳۶ اعتبارات سازمانهای دولتی در سطح استانها و فرمانداریهای کل دربرگیرنده هزینههای جاری، عمرانی و هزینه طرحهای خاص ناحیهای خواهدبود و سازمانهای دولتی موظفند بر پایه پروژههای منظور شده در بودجه هزینه آنها را پرداخت کنند.
۱۶ فروردین ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو از ساختمان نوین وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و بخشهای گوناگون و دستگاههای مدرن کشاورزی نوین بازدید کردند. اعلیحضرتین از مرکز کاربرد کامپیوتر و سیستم انفورماتیک و ماهوارهای در کار کشاورزی و لابراتوار اطلاعات حاصل از تکنیکهای مختلف سنجش از راه دور نیز دیدار کردند. کار هنرمندان ایرانی، آذین سرسرای وزارت کشاورزی مورد توجه علیاحضرت شهبانو قرار گرفت. مهندس منصور روحانی، وزیر کشاورزی، پس از خوشآمدگویی به اعلیحضرتین در گزارشی به پیشگاه همایونی گفت:
- " اکنون که با اراده مبارک مسئولیت تولید کشاورزی و آبادانی روستاها و همچنین تأمین رفاه ۳ میلیون خانوار دهقان آزاد با برداشت یکپارچه و علمی و استقرار پیشرفتهترین نظام کشاورزی در سازمان واحدی شکل میگیرد، به شرف عرض میرساند که در سازمان جدید کلیه اقدامات مربوط به تعیین سیاستها و برنامهریزی و هماهنگی و نظارت و وضع ضوابط و مقررات و استانداردها به وسیله عوامل ستادی مقیم در پایتخت و عملیات اجرایی و بهرهبرداری و به ثمر رسانیدن طرحهای زیربنایی و تولیدی از طریق سازمانهای گسترش کشاورزی و عمران روستایی مستقر در استانها انجام خواهدشد، بنابراین وجود یک سیستم به هم پیوسته انفورماتیک مجهز و جامع برای تهیه و تمرکز و تجزیه و تحلیل آمار و اطلاعات و در دسترس قرار دادن فرآیندههای حاصل از سیستم، به کلیه مدیران ستادی اجرایی و همچنین تولیدکنندگان بخشهای عمومی و خصوصی بیش از پیش محسوس و ضروری میباشد، به این ترتیب است که آمارها و اطلاعاتِ به هنگام، از قلمرو روستاها در اختیار مقامات تصمیمگیرنده قرار میگیرد و امکان نظارت و پیگیری مستمر از هر فعالیت، میسر میشود و فلسفه تمرکز برنامهریزی و نظارت و عدم تمرکز امور اجرایی آن طور که امر و ارشاد فرمودهاند، عملاً تحقق پیدا میکند.
- شاهنشاها، علیاحضرتا،
- در اجرای نیات آن فرمانده عالیقدر و تجهیز کشاورزی کشور به پیشرفتهترین وسایل و روشها و ایجاد سیستم به هم پیوسته مدیریت و کنترل منابع طبیعی و کشاورزی از طریق کاربرد ماهواره و سنجش از راه دور و جمعآوری اطلاعات و استفاده از فرآیندهای آن در تولید هر چه بیشتر از آب و خاک، این تأسیسات ساخته و پرداخته و آماده به کار شده است." سپس اعلیحضرتین مرکز خدمات ماشینی – انفورماتیک را مورد بازدید قرار دادند و در هر یک از قسمتها مسئولان توضیحات لازم را به عرض رسانیدند. در قسمت کاربرد ماهواره و سنجش از راه دور و جمعآوری اطلاعات کشاورزی مهندس حسین سپهری، معاون اجرایی وزارت کشاورزی، نوع بهرهگیری علمی و اقتصادی از کاربرد کامپیوتر و سیستم انفورماتیک و ماهوارهای در کار کشاورزی را به عرض رسانید.
۱۶ فروردین ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو ساعت ۱۶ و ۴۵ دقیقه به همراهی امیرعباس هویدا نخستوزیر، ژنرال آجودان شاهنشاه آریامهر و فرمانده گارد شاهنشاهی از سازمان انتقال خون بازدید کردند. دکتر فریدون علاء، مدیرعامل، و هموند شورای عالی و مدیران بخشهای گوناگون سازمان ملی انتقال خون ایران و قائم مقام رییس کل تشریفات شاهنشاهی از اعلیحضرتین پیشباز کردند. شاهنشاه آریامهر هنگام بازدید از این مرکز فرمودند:
- "اهدای داوطلبانه خون را حزب میتواند با آموزشهای لازم از طریق کانونهای حزبی ترویج دهد، چون کانونهای حزبی بیشتر از همه با مردم تماس دارند.
- ترویج اهدای داوطلبانه خون در کشور باید در استانها با کمک و همکاری دانشگاهها و مؤسسات آموزشی استان انجام گیرد و این مراکز علمی نسبت به جمعآوری خون اقدام کنند."
فریدون علاء، مدیرعامل سازمان ملی انتقال خون ایران، هنگام ورود اعلیحضرتین به کتابخانه سازمان در گزارشی به آگاهی همایونی رساند: "یکی از هدفهای بنیادی این سازمان از بین بردن خرید و فروش خون و ترویج اهدای داوطلبانه خون به عنوان یک اصل اخلاقی و انسانی است و اهدای خون به وسیله علیاحضرت شهبانو، ریاست سازمان ملی انتقال خون ما را بیش از پیش در رسیدن به این هدف انسانی و اجتماعی موفقتر کردهاست."
شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پس از شنیدن گزارش مدیرعامل سازمان ملی انتقال خون ایران، از ماکت ساختمان آینده سازمان که در جنوب شهرک غرب ساخته خواهدشد و نیز قسمتهای مختلف، دیدن فرمودند.
۱۶ فروردین ماه ۲۵۳۶ در نشستی با بودن امیرعباس هویدا نخست وزیر و تنی چند از وزرا و نمایندگان هنرمندان برنامههای رفاهی برای هنرمندان بررسی شد و به دستور نخست وزیر، هنرمندان سینمای فارسی زیر پوشش بیمه درمانی و بازنشستگی قرار گرفتند و برای آنها در زمینی به پهنه ۴ هکتار که در زمینهای نزدیک به استادیوم آریامهر واقع است، خانهسازی میشود.
۱۶ فروردین ماه ۲۵۳۶ با قرعه کشی برای فرستادن مشمولان قانون خدمات اجتماعی زنان در مرکز سپاه دانش ۶٬۰۰۰ زن و دختر دیپلمه و لیسانسیه و دکترا به خدمات اجتماعی پیوستند. از آغاز اجرای قانون خدمات اجتماعی زنان، تا کنون بیش از درخواست ۱۲۰ هزار تن از بانوان مشمول بررسی شده است و شمار بسیاری از آنان به خدمت دولت گمارده شدند و گروهی نیز برگ معافیت مازاد بر نیاز دریافت کردند. مشمولان برگزیده پس از گذراندن یک دوره آموزش نظامی و پژوهشی برای خدمت به سازمانهای دولتی فرستاده میشوند. دیپلمهها و فوق دیپلمهها به درجه گروهبانی و لیسانسیهها و دارندگان فوق لیسانس به درجه ستوان دومی و دارندگان مدرک دکترا درجه ستوان یکمی دریافت میدارند.
۱۶ فروردین ماه ۲۵۳۶ اعتبارات پروژههای منطقهای استانها به آگاهی رسید. این اعتبارات که بیش از ۸ میلیارد و ۸۴۸ میلیون ریال است، از سوی سازمان برنامه و بودجه به دستگاههای اجرایی وابسته در استانها و فرمانداریهای داده میشود. این اعتبارات با تصویب انجمنها در سطح شهرستان، شهرها و روستاها هزینه میشود. این اعتبارات برای تکمیل و احداث ساختمانها، آموزش فنی و حرفهای، امور ورزش در مدارس، خدمات بهداشتی، گسترش راههای فرعی، ایجاد و گسترش تأسیسات آب آشامیدنی، کشاورزی و دامپروری، تبدیل زمینها به فضای سبز، گسترش صنایع دستی و روستایی، ساختن راههای فرعی، ایجاد مجتمع ورزشی، صنایع نساجی، بهبود جنگلها، ساختن و تکمیل بنای استانداریها و فرمانداریهای کل، اردوگاه، مهمانسرا، کتابخانههای همگانی، تأسیسات خدمات درمانی و بهداشتی، احداث خیابان کمربندی، تأسیسات جهانگردی، ساختن فرودگاهها، لولهکشی آب آشامیدنی ویژه شدهاند.
۱۶ فروردین ماه ۲۵۳۶ بنیاد دانشکده پزشکی دانشگاه رازی کرمانشاه در نشستی با بودن امیر پرویز، استاندار کرمانشاهان و معتمد وزیری، رییس دانشگاه رازی، به بررسی گذارده شد و پیرامون شدنی بودن آن گفتگو و رایزنی انجام گرفت. دانشگاه رازی تاکنون توانسته است دانشکدههای تربیت معلم و دامپروری، در استانهای کردستان و ایلام شده و با یکی شدن دانشکده علوم کرمانشاه و دانشکده پزشکی، واحد جدیدی را به این مجتمع آموزشی افزوده است. دانشگاه لرستان در مهرماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی دانشجو خواهدپذیرفت. در خرمآباد هیأت اجرایی بنیاددانشگاه لرستان با بودن صدیقانی، استاندار لرستان، نشستی بررسی مسائل آموزشی آینده این استان برگزار کرد و کارهای انجام شده در زمینه برانگیختن مشارکت مردم و فراهم آوردن مقدمات این امر رایزنی شد. تیمسار سپهبد اسکندر آزموده، استاندار آذربایجان شرقی، در نشستی با هموندان انجمن ملی شهرستان اردبیل به آگاهی رساند: "در سال جاری کارهای ساختمانی دانشکده کشاورزی اردبیل با اعتباری معادل یکصد میلیون ریال آغاز میشود. بر ارقام و آمار صرفنظر از اعتبارات طرحهای خاص ناحیهای، بودجه قابل توجهی به میزان یکصد و نود میلیون ریال نیز از محل طرحهای منطقهای برای اجرای پروژههای عمرانی و خدماتی اختصاص یافته است."
۱۷ فروردین ماه ۲۵۳۶ ساعاتی پس از نیمروز زلزلهای با شدت بیش از ۶ ریشتر نقاط مختلف استان چهارمحال بختیاری را لرزاند و سبب آسیبهای جانی و مالی در بخش اردل و روستاهای تاغان – اورگان و بخشی از دهات گندمان شد و از ۴۵۰ خانه، نزدیک به ۳۵۰ خانه را ویران نمود. به فرمان شاهنشاه آریامهر نیروهای مسلح شاهنشاهی مأموریت یافتند که هر گونه کمکی را که لازم است، در اختیار مسئولان کمک به زلزلهزدگان قرار دهند و دو فروند هلیکوپتر از گونه شنوک و یک فروند هلیکوپتر شناسایی و یک هواپیمای سی-۱۳۰ برای ترابر کردن زخمی شدگان زلزله بروجن و پیرامون آن و همچنین برای بررسی آسیبها و ویرانیهای وارد شده بفرستند. بر پایه دستور نخست وزیر، ستاد امداد برای کمک به زلزلهزدگان در نخست وزیری برگزار شد. دو گروهان از مرکز توپخانه ارتش اسپهان و یک هنگ ژاندارمری شهرکرد با همه پرسنل برای کمک به زلزلهزدگان به مناطق زلزلهزده فرستاده شد. لژیون خدمتگزاران بشر شهرکرد داوطلبان خود را برای کمک به آسیبدیدگان بسیج کرد. کمکهای دارویی، پزشکی، پتو، چادر، بخاری و مواد غذایی به نقاط زلزلهزده فرستاده شد.[۱۱] گروه امداد جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران در شهرکرد با ۵ بهیار - یک نرس - ۳ پزشک متخصص - ۴ پزشکیار و ۲ پزشک عمومی بیدرنگ به منطقه فرستاده شدند. به سبب بد بودن هوا، بارندگی و ریزش برف، کار کمک رسانی دشوار شده است. تا کنون بیش از ۲۰ پس زلزله روی داده است. استاندار چهارمحال و بختیاری از نخستین دقایقی که زلزله رخ داد برای هماهنگ کردن ستاد امداد و برای کمک به آسیب دیدگان پشت میز کارش بود. دکتر خطیبی مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران به همراهی دکتر برادر استاندار چهارمحال و بختیاری، دکتر لطف اله رییسی نماینده مردم شهرکرد در مجلس شورای ملی با هیکوپتر از روستاها و شهرهای زلزله زده دیدن کردند. سخنگوی جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران به آگاهی رساند که تا بامداد ۱۹ فروردین ماه همه زخمی شدگان در بیمارستانهای شیر و خورشید سرخ بروجن و شهرضا و بیمارستانهای وزارت بهداری و بهزیستی بستری شدهاند و ۱۳۰۰ دستگاه چادر - ۷۰۰۰ تخته پتو - ۶۰۵ بخاری و چراغ خوراک پزی - ۲۵۰۰ حیره امدادی یک نفره و ۲۴ تُن مواد خوراکی و لوازم امدادی و یک تُن دارو فرستاده شده است. در روز ۲۰ فروردین ماه : به دنبال بازرسی دقیق دکتر شیخالاسلامزاده، وزیر بهداری و بهزیستی و حسین خطیبی، مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران، از همه جاهای زلزلهزده چهارمحال بختیاری به آگاهی رساندند شمار کشتهشدگان ۳۵۲ تن است و در منطقه دیگر جسدی زیر آوار نیست.
۱۷ فروردینماه ۲۵۳۶ سازمان مسکن ساخت ۱۲ هزار و ۱۰۰ واحد مسکونی جدید را در سال جاری آغاز میکند و به این ترتیب مجموع تعداد واحدهای مسکونی در دست ساخت سازمان، به ۱۸ هزار و ۸۰۰ دستگاه خواهدرسید. هزینه اجرای این طرحها بالغ بر ۱۳ میلیارد و ۲۴۲ میلیون و ۵۶۱ هزار ریال است که از چهار طریق تأمین میشود: نخست: پروژههایی که سازمان مسکن مشاور مجری آن میباشد. دوم: پروژههایی که در اراضی متعلق به سازمان مسکن ایجاد و هزینه آن از محل اعتبارات سازمان مذکور تأمین خواهدشد. سوم: پروژههایی که با کمک مالی شرکت سرمایهگذاری ساختمانی بانکهای ایران اجرا خواهدشد. چهارم: پروژههایی که از راه پیش فروش به بازار عرضه خواهدشد.
۱۹ فروردین ماه ۲۵۳۶ در آیینی پر شور و باشکوهی که در شهرستان رفسنجان برگزار گردید، کارخانه مدرن و مجهز بوجاری – سرت و بستهبندی پسته رفسنجان از سوی والاحضرت شاهپور محمودرضا پهلوی به نام نامی شاهنشاه آریامهر گشایش یافت و پروانه بهرهبرداری از آن داده شد. دکتر رفیعی، نماینده پیشین مجلس شورای ملی و رئیس هیأت مدیره شرکت تعاونی تولیدکنندگان پسته شهرستان رفسنجان گفت: "شرکت تعاونی تولیدکنندگان پسته رفسنجان در تیرماه سال ۲۵۲۷ با برخورداری از مراحم و عنایات ملوکانه شاهنشاه آریامهر و با چهارمیلیون ریال سرمایه و معدودی عضو تأسیس شد و به ثبت رسید و طی ۹ سال، سرمایه شرکت به ۳۰۰ میلیون ریال و تعداد اعضای آن به ۲۱۱۴ نفر افزایش یافته است. در سال گذشته ۷۰ درصد از کل پسته تولیدی رفسنجان از طریق شرکت تعاونی تولیدکنندگان پسته رفسنجان به امریکای شمالی صادر گردید."
۱۹ فروردین ماه ۲۵۳۶ در قانون بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور،[۱۲] اعتباری در حدود ۲ میلیارد ریال برای پروژههای منطقهای استانها ویژه شده که اعتبارات شماری از استانها چاپ شده و سایر اعتبارات به استانهای زیر واگذار میگردد: ۱- استان هرمزگان – ۵۳۷ میلیون ریال جهت اجرای طرحهای منطقهای، خدمات بهداشتی، حفظ منابع طبیعی، واحدهای کشت و صنعت، راههای فرعی، توسعه آب آشامیدنی، توسعه و ترویج صنایع دستی و روستایی. ۲- استان سیستان و بلوچستان – ۸۰ میلیون ریال جهت تأسیس و تجهیز مراکز جامع کشاورزی و دامپروری، برنامههای آموزشی، راههای فرعی، احداث ناحیه صنعتی زاهدان. ۳- استان کردستان – ۲۹۸ میلیون و ۲۰۰ هزار ریال جهت ایجاد و توسعه راههای فرعی، ایجاد ناحیه صنعتی سنندج، امور آموزشی و بهداشتی و درمانی، سایر فعالیتهای عمرانی، ساختمان فرودگاههای کوچک. ۴- استان همدان – ۲۸۱ میلیون ریال جهت طرحهای ساختمانی، برنامههای آموزشی، امور ایجاد کتابخانه، خدمات بهداشتی و احداث راههای فرعی ترویج و توسعه کشاورزی. ۵- استان لرستان – ۳۸۰ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال جهت طرحهای مربوط به حفظ و بهرهبرداری از منابع طبیعی و جنگلها، طرحهای راهسازی، فرودگاههای کوچک، برنامههای آموزشی، بهداشت، ایجاد مجتمع ورزشی، کتابخانه و آموزشگاههای حرفهای. ۶- ایلام – ۱۹۲ میلیون و ۷۰۰ هزار ریال جهت ایجاد فرودگاههای کوچک، راهسازی و ایجاد راههای فرعی، برنامههای آموزش حرفهای و فنی و ساختمانی و بهداشتی و ترویج فعالیتهای غیر کشاورزی. ۷- زنجان – ۳۰۰ میلیون ریال جهت امور ساختمان، آموزش و پرورش، خدمات بهداشتی و راهسازی. ۸- چهارمحال بختیاری – ۲۰۶ میلیون و ۹۰۰ هزار ریال جهت طرحهای راهسازی، آموزش فنی و حرفهای، بهداشتی و امور ساختمانی و کشاورزی.
۱۹ فروردینماه ۲۵۳۶ خبرگزاری فرانسه – روزنامه الایام – چاپ خارطوم: "پرزیدنت جعفر نمیری، رئیس جمهوری سودان، پیام مهمی برای شاهنشاه ایران فرستاده است. در این پیام مسائل مربوط به دریای سرخ و کنفرانس سران کشورهای سودان، سومالی، جمهوری عربی و یمن جنوبی پیش کشیده شده است. رئیس جمهوری سودان همچنین پیامهایی در این زمینه برای پادشاه اردن و رئیس جمهوری موریتانی فرستاده است."
۱۹ فروردینماه ۲۵۳۶ برای سیامین سالگرد بنیاد حزب بعث در عراق، جشنهای بزرگی برپا شد. از ایران یک هیأت از نمایندگان رسانههای همگانی رهسپار بغداد شد. دیپلماتهای عراقی میگویند: "در حال حاضر هیچ نوع اختلاف قدیمی بین دو کشور وجود ندارد و مناسبات دوستانه طرفین با سفرهای مقامات عالیرتبه تحکیم مییابد." این محافل بدین باورند که صدام حسین شاید فراخوان سال پیش امیرعباس هویدا نخست وزیر برای سفر به تهران را به انجام رساند. صدام حسین دو سال پیش برای نخستین بار به ایران آمد.
۲۰ فروردینماه ۲۵۳۶ برای پیاده کردن یک پروژه گسترده کشاورزی و دامداری ۲۵۰ هکتار از زمینهای ملی شده در اراک ویژه شد. وزارت کشاورزی و منابع طبیعی به آگاهی رساند که این زمینها در اختیار شرکت فرآوردههای دامی و کشاورزی اراک قرار داده شدهاست و پروژه در این زمینها آغاز گردیده است.
۲۰ فروردینماه ۲۵۳۶ به گفته رادیو مسکو، ایران در میان کشورهای رو به توسعه، جزو پنج کشوری است که بالاترین تراز بازرگانی را با اتحاد شوروی دارد. سال گذشته میان اتحاد شوروی و ایران بیش از چهارصد و پنجاه میلیون دلار کالا داد و ستد شده است. پهرست کالاها با نگرش به نیازهای اقتصادی دو کشور برگزیده میشود. اتحاد شوروی از ایران گاز طبیعی، سنگهای فلزات غیر آهنی و پنبه و برخی از خوراکیها و همچنین پارچه و کشباف و کفش و پودر رخشویی وارد میکند. ایران به نوبه خود دستگاهها و ماشینآلات کامل کارخانهها و دیزلها و بولدزرها و کمپرسورها و کامیونها و خودرو و اتوبوسها و موتورسیکلت از اتحاد شوروی خریداری میکند.
محاکمه تروریستهای سازمان انقلابی حزب توده عباس میلانی و همدستانش
۲۰ فروردین ماه ۲۵۳۶ محاکمه تروریستهای سازمان انقلابی حزب توده عباس ملکزاده میلانی و همدستانش جاده بازکنهای جمهوری اسلامی آغاز شد. در بامداد روز ۲۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی درباره متهمین و پیشینه آنان گفته شد که شماری از این تروریستها برای درس خواندن به خارج از کشور رفته و در آنجا به هموندی کنفدراسیون دانشجویان منحرف ایرانی درآمده و از راه کنفدراسیون به یک گروه کمونیستی به نام « سازمان به اصطلاح انقلابی حزب توده » درآمدهاند. این گروه کمونیستی که مارکسیستهای تندرو هستند پس از بروز ناسازگاریهای هم مسلکی در دنیای کمونیزم از تزهای مارکسیستی چینی هواداری نموده و هموندان خود را برای دیدن دورههای تروریستی به چین و کوبا فرستادند. شماری از هموندان این گروه پیشتر در سال ۲۵۲۷ شاهنشاهی [ ۱۳۴۷ تازی خورشیدی] به ایران آمدند و یک گروهی مخفی تروریستی بنیاد نهادند.[۱۳] این تروریستها پنهانی اسلحه و دیگر ابزار جنگی فراهم آوردند و در سال ۲۵۲۹ [ ۱۳۴۹ تازی خورشیدی ] دوبار به یورش مسلحانه تروریستی دست زدند. یکی دستبرد مسلحانه به بانک ایران و انگلیس و دزدیدن یک سد هزار دلار و دومی یورش مسلحانه به سفیر ایالات متحده امریکا در دربار شاهنشاهی برای ربودن وی که نافرجام ماند. زمانی چند پس از توطئه گروگان گیری سفیر امریکا بیشتر این گروه تروریستی به ویژه تروریستیهایی که دست اندرکار ربودن سفیر امریکا بودند، شناسایی و دستگیر شدند و زیر پیگرد قانونی قرارگرفتند. تروریستیهایی که در دادگاه عادی شماره ۵ اداره دادرسی نیروهای مسلح شاهنشاهی محاکمه میشوند واماندههای همان گروه و از شاخههای وابسته به « سازمان به اصطلاح انقلابی حزب توده » میباشند. روز ۲۳ فروردین ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی ساعت ۱۱ و ۵۵ دقیقه بامداد، دادرسی ۱۱ تن متهمین علیه امنیت کشور که چهار روز در دادگاه علنی شماره ۵ اداره دادرسی نیروهای مسلح شاهنشاهی به ریاست سرکار سرهنگ ابوالقاسم زینتی به پایان رسید و دادرسان به رایزنی نشستند. این تروریستهای آموزش دیده که شاهنشاه ایران را دیکتار خونخوار مینامیدند در روز ۴ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی در فرخنده زادروز شاهنشاه آریامهر از زندان آزاد شدند و به ریش ملت ایران، دادگستری و دولت خندیدند. با روی کار آمدن جیمی کارتر پرزیدنت امریکا و برنامه حقوق بشرش برای خاورمیانه، و همدستی سازمان عفو بینالملل و کمیته حقوق بشر بین الملل تروریست های ایران از زندان آزاد شدند. باید پرسید حقوق بشری ملت ایران چه شد و کجا رفت؟
۲۰ فروردین ماه ۲۵۳۶ از فروردین ماه، ماهانه ۲۵۰ هزار تن سیمان خارجی وارد بندرهای کشور میشود و چنان سازمان داده شدهاست که کشتیهای آورنده سیمان بر پایه زمانبندی برای هر کشتی بی درنگ خالی گردند. سیمانهای وارداتی به سراسر کشور ترابر میشود و میان پروژههایی که سهمیه سیمان امسال آنها پیشتر به آگاهی رسیده پخش میگردد. بر پایه آخرین آماری که شرکت گسترش خدمات بازرگانی از درخواستهای رسیده برای سیمان نیازین بیرون کشیده، میزان کاربرد سیمان در سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی نزدیک به ۲۰ میلیون تن برآورد گردیده که برای ۴۵۰۰ پروژه عمرانی ویژه شده است. شرکت گسترش خدمات بازرگانی ترتیبی داده است که با صرفهجویی و اولویت بر طرحهای عمرانی و ساختمانی، میزان مصرف سیمان در سال جاری روی ۱۱ میلیون تن تثبیت گردد.
۲۰ فروردین ماه ۲۵۳۶ آمار شرکت ملی نفت نشان میدهد که در سومین ماه مسیحی، صادرات نفت ایران به رقم چشمگیر ۵٫۴ میلیون بشکه رسید، که خود یک رکورد تازهای به شمار میآید. آمار تفکیکی نشان میدهد که افزایش در تمام مناطق و با تمام معاملهکنندگان و همچنین کمپانیهای که با ایران قرارداد بستهاند وجود داشته است. این امرِ همه گیر، آشکار میسازد که صادرات و تولید به سبب افزایش مصرف جهانی بالارفته است.
۲۰ فروردینماه ۲۵۳۶ به مناسبت گشایش کنفرانس انتقال تکنولوژی هستهای در ایران، پرزیدنت کارتر، رئیس جمهوری امریکا، پیامی به اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر فرستاد: "اعلیحضرتا - به مناسبت گشایش کنفرانس انتقال تکنولوژی هستهای در ایران، بهترین درودها و آرزوهای شخصی خود را برای موفقیت این مجمع به آن اعلیحضرت و به همه اعضای کنفرانس تقدیم میدارم. مسائلی که در این کنفرانس مورد بحث و بررسی قرار خواهندگرفت، برای همه ملتها و کشورهای جهان اهمیت حیاتی دارند. اینجانب شخصاً به موضوع انرژی هستهای توجهی عمیق دارم و دقیقاً از مقدورات و در عین حال خاطرات بالقوه آن آگاهم. در این مورد میباید همه کشورها به مسئولیت خود در برخوردار ساختن جامعه بشری از منافع دانش و تکنولوژی هستهای در محدوده ضابطهای که ضامن جلوگیری از آثار تخریبی آن باشد، توجه داشته باشند. خوشوقتم که انجمن هستهای امریکا شریک برگزاری این کنفرانس در کشور شما است و در عین حال چندین اداره مهم دولتی ایالات متحده در این مجمع عضویت دارند. اینجانب با علاقهای در انتظار شنیدن نتایج کار این کنفرانس هستم و یقین دارم حاصل کار آن به افزایش دانش و بصیرت ما در این موضوع مهم حیاتی کمک خواهدکرد. خواهشمندم بهترین آرزوها و درودهای گرم مرا بپذیرید. جیمی کارتر"
پاسخ شاهنشاه آریامهر به پیام پرزیدنت کارتر: "پرزیدنت کارتر، از پیام دوستانه شما به مناسبت گشایش کنفرانس انتقال تکنولوژی هستهای صمیمانه تشکر میکنم. همان طوری که میدانید، در این کنفرانس مسائل مهم مربوط به همه جنبههای انتقال تکنولوژی هستهای به کشورهای در حال توسعه با توجه خاص به تجارب و مشکلات علمی اجرای برنامههای انرژی هستهای، مورد بحث و بررسی قرار خواهندگرفت. مایلم این واقعیت را تأکید کنم که من توجه خاص شما را در مورد مسئله انرژی هستهای کاملاً درک میکنم و عمیقاً به خطرات احتمالی و مصائبی که یک روش غیر مسئول میتواند در این زمینه برای جامعه بشری دربرداشته باشد، وقوف دارم. در این باره میل دارم مؤکداً یادآور شوم که کشور ایران کوشش خود را منحصراً صرف استفاده از انرژی هستهای در راه مقاصد صلحجویانه کرده است و ما در آینده نیز همچنان به همکاری با کلیه کشورهای جهان در راه تأمین این هدف به نفع همه جامعه بشری ادامه خواهیم داد. رجاء واثق دارم که نتایج کنفرانس حاضر به درک بیشتر مسائل مربوط به انرژی هستهای، چه از جانب کشورهای برخوردار از تکنولوژی هستهای و چه از طرف کشورهای دریافتکننده دانش و تجربه هستهای، کمک خواهدکرد. برای من مایه خوشوقتی خاص است که انجمن هستهای امریکا شریک مراجع کشور ما در برگزاری این کنفرانس است و در عین حال سازمانهای دولتی ایالات متحده به صورت وسیعی در آن شرکت جستهاند. این امر گواه زندهای بر همکاری بسیار نزدیکی است که دو کشور ما را در زمینه منافع مشترک به هم پیوند میدهد، خواهشمندم بهترین احترامات و درودهای مرا بپذیرید - محمدرضا پهلوی" ۲۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ با پیام شاهنشاه آریامهر کنفرانس انتقال تکنولوژی هستهای در تخت جمشید گشایش یافت.[۱۴]
- ... سیاست درازمدت انرژی ایران در چنین برداشتهای فکری اساسی استوار است. ما بارها از این سیاست حمایت کردهایم و از ممالک جهان، به ویژه کشورهای صنعتی، خواستهایم که برای جهانی کردن این سیاست بکوشند. اما این کشورها هنوز به اندازه کافی به لزوم این امر پی نبردهاند. این گونه به نظر میرسد که کشورهای صنعتی برای هماهنگ ساختن سیاستهای انرژی خود با واقعیتها و نیازهای زمان ما و هموار کردن راه برای ایجاد تکنولوژیهای کارآمدتر در زمینه تولید انرژی، فاقد توانایی و یا آمادگی لازم همراه با احساس مسئولیت و تعهد جهانی است. با این وجود، ایران به عنوان یک عضو مسئول جامعه جهانی، مدتها است که در این مسیر اجتنابناپذیر گام برمیدارد. ما امیدواریم که کوششها و اراده راسخ ما در جایگزین ساختن منابع مرسوم انرژی به دگرگونی این بیتفاوتی کمک نماید و اثرات مثبتی در فراسوی مرزهایمان داشته باشد. ایران یک برنامه پویای بسیج ملی برای احیای سریع اجتماعی – اقتصادی آغاز کرده است. این رسالت بزرگ، مسلماً مستلزم دستیابی به منابع و تکنولوژیهایی به مراتب عظیمتر و کارورتر برای تولید انرژی است. ...
دریافت دکترای افتخاری حقوق دانشگاه پپرداین
۲۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ از سوی دانشگاه پپرداین امریکا پیش از نیمروز در آیینی در کاخ نیاوران درجه دکترای افتخاری در حقوق به پیشگاه شاهنشاه آریامهر پیشکش شد. رئیس دانشگاه پپردین در پیشگاه همایونی گفت: "اعلیحضرتا، اکنون بیش از ۲۰ سال است که دانشگاه پپردین امریکا از افتخار خدمت به دانشجویان ملت بزرگ شما برخوردار است. ما از طریق این دانشجویان و خانوادههای آنان، فرهنگ و تاریخ شما را به صورت ویژهای آموختهایم. چهل سال پیش که من دانشجو بودم، از کشور شما دیدن کردم و از میهماننوازی ایران که در جهان آوازه دارد، برخوردار شدم. امروز به عنوان رئیس دانشگاه پپرداین که در لوسآنجلس قرار دارد و اساس آن بر یک اصول معنوی پایهگذاری شده که به زندگی هدف میدهد و به ما پروانه میدهد که فراسوی افقهای محدود بنگریم، اینک بر گردن اینجانب است که مستر بانوسکی را به پیشگاه آن اعلیحضرت معرفی کنم تا دکترای حقوق، یعنی بالاترین درجه افتخاری را که مؤسسه ما اعطا میکند، به حضور آن اعلیحضرت تقدیم دارد. هیأت استادان و اعضای هیأت مدیره دانشگاه ما حامل درودهای دههزار دانشجو و استاد، به پیشگاه آن اعلیحضرت است. کمیته افتخارات آکادمیک دانشگاه ما درباره رهبریهای خردمندانه شما به عنوان یک رهبر دوراندیش که ملت خود را از طریق تعلیم و تربیت و ایدهآلیسم به درجه بالایی ارتقا دادهاید، مطالعاتی انجام داده است. ما به خاطر پیشرفتی که نصیب ملت شما شده است و در تاریخ معاصر بینظیر است و همچنین به خاطر تحقق اندیشههای بلند آن اعلیحضرت و امکانات ملت ایران برای هدفهایی عالی، تهنیت میگوییم. ما به خاطر پیروزیهای بیسابقهای که در زمینه گسترش سوادآموزی و ایجاد فرصت برای آموزش میلیونها نفر به دست آوردهاید و همچنین به خاطر فراهم کردن امنیتهای اقتصادی برای نسلهای کنونی و آتی و نیز به خاطر رهبری شاهنشاهی باستانیتان به سوی عظیمت نوین در میان ملتهای آزاد جهان، تبریک میگوییم. دانشگاه پپردین با توجه به درک این موفقیتهای چشمگیر و الهام گرفته از اندیشههای بلند آن اعلیحضرت، با تقدیم این دکترا به پیشگاه همایونی مفتخر میگردد. اجازه میخواهم به عرض برسانم که گروهی از دانشجویان ایران در دانشگاه ما در لوسآنجلس مشغول تحصیلند و اینان دانشجویانی هستند که وظایف خود را به نحو احسن انجام میدهند و ما علاقمندیم از این قبیل دانشجویان تعداد بیشتری داشته باشیم و با کسب اجازه از پیشگاه اعلیحضرت همایونی، اینجانب از طرف هیأت مدیره دانشگاه پپردین مأموریت دارم که امروز اشتیاقمان را برای تأسیس یک کرسی همیشگی افتخاری و یک بورس تحصیلی همیشگی به نام علیاحضرت شهبانوی ایران اعلام نمایم."
شاهنشاه آریامهر با ابراز سپاس، کرسی افتخاری و بورس تحصیلی این دانشگاه را که به نام علیاحضرت شهبانو است، پذیرفتند، آنگاه شاهنشاه آریامهر چنین فرمودند:[۱۵]
- "آقای پرزیدنت، آقای رئیس دانشگاه، خانمها و آقایان، برای من باعث افتخار است که درجه دکترای افتخاری دانشگاه بزرگ شما را دریافت کنم. ما در ایران با دانشگاه شما و روحیاتی که بر آن حاکم است، آشنایی داریم. دانشجویانی که از چنین دانشگاهی فارغالتحصیل میشوند، دقیقاً همان کسانی هستند که ما میخواهیم. امیدوارم که این روابط ادامه یابد و حتی دهها بار بیشتر توسعه پیدا کند. از بیاناتی که درباره پیشرفتهای مملکت من طی سالهای گذشته ایراد کردید، تشکر میکنم. این پیشرفتها به خاطر اقدامات چشمگیری که در داخل مملکت انجام شد و ما آن را انقلاب مینامیم، امکانپذیر بود. البته میتوان آن را چیز دیگری نامید، اما به هر حال نتایج آن هم اکنون رو به روی ما است. برای توفیق در این کوششها از چیزهایی کمک گرفتیم که تنها به این کشور اختصاص نداشت، بلکه شما میتوانید این کمکها را در سرتاسر جهان مشاهده کنید....
۲۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ امیرعباس هویدا نخستوزیر به همراه دکتر شیخالاسلامزاده، وزیر بهداری و بهزیستی و دکتر حسین خطیبی، مدیرعامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران، پس از نیمروز برای سرکشی و بررسی وضع زلزلهزدگان استان چهارمحال بختیاری به روستای زلزلهزده اردل وارد شد. نخست وزیر پس از یک بازدید هوایی از جاهای زلزلهزده ناغان و گلوگرد در اردل فرود آمد و از چادرهای زلزلهزدگان بازدید کرد. نخست وزیر پس از بازدید از ناغان در گفتگویی به آگاهی رساند: "شاهنشاه دستور فرمودهاند که تمام منطقه نوسازی شود و من اینجا آمدهام تا از نزدیک با مسائل و مشکلات آشنا شوم. در بدو امر بایستی بگویم خدمات افراد نیروهای مسلح و ژاندارمری واقعاً غرورآمیز بود، همین طور شیر و خورشید سرخ، وزارت بهداری و بهزیستی و مردم، چرا که در اینجا دیدیم مردم روستاهای رهیده از زلزله به کمک زلزلهزدگان آمدهاند."[۱۶]
۲۲ فروردین ماه ۲۵۳۶ موافقتنامه مبادله اطلاعات فنی و همکاری در زمینه ایمنی هستهای میان سازمان انرژی اتمی ایران و کمیسیون مقررات و ایمنی هستهای ایالات متحده امریکا، در تخت جمشید دستینه شد. این موافقتنامه دربرگیرنده اطلاعات فنی با همه گزارشها، مدرکهای مشروح برخی از مرکزهای اتمی، پژوهشهای ایمنی هستهای رآکتورها و حفاظت محیط و همکاری در زمینه فراهم ساختن و نوشتن استانداردهای ایمنی و مقررات وابسته به آن و مبادله کارشناسان و آموزش افراد میباشد. محمدحسن فرزین، مدیر امور ایمنی سازمان انرژی اتمی ایران، از سوی ایران و مستر جیمز شی، مدیر دفتر بینالمللی کمیسیون مقررات و ایمنی هستهای از سوی ایالات متحده، این موافقتنامه را دستینه نمودند. رییس اکتشاف، استخراج و سوخت سازمان انرژی اتمی ایران به آگاهی رساند که در پروژه اکتشاف اورانیوم در ایران، سرمایهگذاران خارجی شرکت داده نمیشوند و بر پایه قراردادهایی که با چند کشور خارجی دستینه شده است، ۳۰ هزار تن اورانیوم غنی شده هم اکنون خریداری شده است که از امسال تا سال ۱۹۹۴ به ایران واسپرده خواهدشد.
۲۲ فروردین ماه ۲۵۳۶ شناسایی گونه خاک و کَندن خیابانهای تهران برای ساختمان مترو ۸ ماه دیگر به پایان میرسد. کارهای پیاده کردن و ساختن نخستین خط مترو در شهرستان پهلوی نیز تا دو ماه دیگر (از خردادما ه امسال) آغاز میشود. هدف از گزینش شهرستان پهلوی برای ساختن نخستین خط مترو، جلوگیری از دوباره کاری و به هدر رفتن وقت سرپرستان است، زیرا در این منطقه هنوز خیابانکشی بتن و اسفالتریزی کامل انجام نگرفته است. بر پایه گفته مدیرعامل شرکت راه آهن زیرزمینی تهران، ساختن نخستین خط و سایر خطوط به دست مهندسان ایرانی انجام و همه ابزار و ماشینآلات نیازین نیزاز سوی خود آنها فراهم میشود، با وجود این چنانچه نیاز به یاری مهندسان فرانسوی باشد از کارشناسی آنان بهره گرفته میشود. مترو از زیرزمین میگذرد و به همین روی در ۶۱ ایستگاه که دارد، به سطح زمین نزدیک میشود، ولی تاکنون زمینی از این رو خریداری نشده است. درازای همه خطهای مترو که در گامهای نخستین در چهار خط کشیده میشود، ۶۲ کیلومتر است و در گامهای پسین این خطوط به ۷ مسیر گسترش پیدا خواهدکرد. گامهای آغازین راه آهن شهری تهران و حومه از سال ۲۵۳۴ برداشته شد و در سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی با همسانی سازمان برنامه و بودجه مبلغ ۱۴۹۶ میلیون ریال از بانک مرکزی ایران، برای آغاز پروژه بخ این شرکت داده شد. از سوی دیگر با آغاز کند و کاو و نشانگذاری و تعیین مسیر مترو، شهرداری تهران به آگاهی رساند از بودجه ۴۵۰۰ میلیون ریالی مالیات اتومبیل سواری، مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال هم برای سازمان مترو ویژه میشود. بودجه امسال مترو نیز نزدیک به ۷۰۰ میلیون تومان پیشبنیی شد.
۲۳ فروردین ماه ۲۵۳۶ امیر عباس هویدا، نخستوزیر، امروز در پهنه کاخ نخست وزیری، از یک دستگاه اتوبوس و یک دستگاه پیکان گازسوز بازدید کرد. محمود خیامی، مدیر عامل کارخانجات ایران ناسیونال گفت: "در اجرای اوامر علیاحضرت شهبانو در مورد تبدیل سوخت گازوئیل به گاز، همچنین تأکید دولت، دو دستگاه اتوبوس گازسوز با استفاده از گاز ال – پی – جی، به کارخانه مرسدس بنز سفارش داده شد و این دو دستگاه با نظارت و همکاری کارخانجات ایران ناسیونال ساخته شد و برای آزمایش به طور رایگان به شرکت واحد اتوبوسرانی واگذار گردید." این طرح با همکاری دولت و شرکت ملی گاز و شهرداری پایتخت اجرا خواهدشد و بنا به تصمیم دولت، برای تبدیل تاکسیهای بنزینی به گازسوز، شرکت ایران ناسیونال پیکان گازسوز میسازد."
۲۳ فروردین ماه ۲۵۳۶ وزیر دربار بلژیک و همسرش در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو باریافت.
۲۳ فروردین ماه ۲۵۳۶ دومین کارخانه تولید انواع پشم شیشه با سرمایه دومیلیارد ریال و به گنجایش ۱۵۰۰ تن در ماه در شیراز ساخته میشود و بهرهبرداری از آن تا سال آینده آغاز خواهدشد. هم اکنون مصرف پشم شیشه در درون کشور بیش از ۴۰۰ تن در ماه است، که ۲۵۰ تن آن از سوی کارخانه داخلی فراهم و مانده از خارج وارد میگردد. پشم شیشه در یخچالسازی، مصرف دارو و به ویژه در ساختمان برای ایزولاسیون و عایقکاری نم و سدا نیز به کار میرود.
۲۳ فروردین ماه ۲۵۳۶ سازمان برنامه و بودجه به آگاهی دستگاههای اجرایی پروژههای عمرانی کشور رساند که امسال اعتبارها بر پایه زمانبندی پروژههای عمرانی پرداخت میشود و زمانی قابل پرداخت خواهدبود، که بر پایه زمانبندی تعیین شده پیشرفت داشته باشد. به همین رو از فروردینماه امسال در سازمان برنامه و بودجه کمیسیونی از بلندپایگان و سرپرستهای وزارتخانهها و سازمانهای دولتی برای بازنمود (تشریح) زمان بندیها برای سرپرستها و پیادهکنندگان پروژههای عمرانی تشکیل یافته است.
۲۴ فروردین ماه ۲۵۳۶ منوچهر گنجی وزیر آموزش و پرورش به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت و گزارش پیشرفت بنیاد بانک فرهنگیان ایران و دادن وام مسکن به فرهنگیان با بهرهای کم را به آگاهی همایونی رساند. شاهنشاه آریامهر دستور فرمودند:
- "نظر به توجه خاصی که به پیشرفت سریع و موفقیت کامل بانک فرهنگیان ایران داریم، مقرر میداریم مدیر عامل بانک فرهنگیان ایران که عنوان رئیس کل بانک را خواهدداشت، از طرف هیأت مدیره بانک انتخاب و به استدعای وزیر آموزش و پرورش با فرمان ما منصوب گردد."
۲۴ فروردین ماه ۲۵۳۶ ایران و برزیل قراردادی دستینه خواهندکرد که بر پایه آن کشور ایران در برابر صدور نفت خام به برزیل، از آن کشور فرآوردههای کشاورزی وارد خواهدکرد. با این قرارداد جایگاه ایران در میان کشورهای صادرکننده نفت به برزیل بالاتر خواهدرفت. سال گذشته عراق بزرگترین کشور صادرکننده نفت به برزیل بود و سی و یک درصد بازار نفت آن کشور را در دست داشت و عربستان سعودی با داشتن ۲۶ درصد بازار واردات نفت برزیل، در جایگاه دوم و ایران در جایگاه چهارم پس از کویت قرار داشت. با بسته شدن این قرارداد، ایران بیست درصد نیازهای نفتی برزیل را فراهم مینماید و پس از عربستان سعودی دومین کشور صادرکننده نفت به برزیل خواهدشد.
۲۴ فروردین ماه ۲۵۳۶ کنفرانس عالی ایجاد هماهنگی در امور مسکن، با هدف جستجوی راهکارهای کارآ برای از میان برداشتن دشواریهای اجرایی خانهسازی و ایجاد یاریهای بیشتر برای کشیدن سرمایههای جدید به سوی مسکنسازی، به ریاست امیرعباس هویدا نخستوزیر کار خود را آغاز کرد. راهکاریهای دولت برای برانگیختن بخش خصوصی به خانهسازی در این کنفرانس گفتگو گزارده و هر گونه کمک برای آغاز ساختمان ۲۰۰ هزار یکان مسکونی از سوی بخش خصوصی در سال ۲۵۳۶ بررسی میشود. آسان ساختن گرفتن پروانه ساختمانی و از میان برداشتن گامهای اداری دست و پاگیر و بیش از اندازه صدور پروانه ساختمانی و فراهم ساختن زمین و چگونگی واگذاری آن با شرایط مناسب و همچنین در دسترس قراردادن منابع مالی و بهبود آن در بالای دستور کار این کنفرانس است. دولت در سال ۲۵۳۶ بیش از ۵۵ میلیارد ریال برای ساختمانهای دولتی ادارات در سطح کشور سرمایهگذاری خواهدکرد، که ۱۵ درصد آن خانههای سازمانی و یکانهای مسکونی دولتی میباشد.
۲۴ فروردین ماه ۲۵۳۶ هیأت اقتصادی ایران به ریاست دکتر تسلیمی وزیر بازرگانی، برای انجام گفتگوهای اقتصادی رهسپار دو کشور مجارستان و اتریش شد. این گفتگوها میان ایران، مجارستان و اتریش پیرامون همکاریهای تازه اقتصادی و همچنین افزایش داد و ستدها میباشد و دستاورد گفتگوها به فرم پروتکلهای نوین اقتصادی میان ایران و مجارستان و اتریش دستینه میشود.
۲۶ فروردین ماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر به مناسبت شصت و پنجمین سالگرد زادروز حضرت کیم ایل سونگ، رییس جمهوری دموکراتیک خلق کره، پیام تهنیتی به پیونگ ینگ فرستاده شد. هم چنین برای سالگشت زادروز علیاحضرت ملکه دانمارک پیام تهنیتی از سوی شاهنشاه آریامهر به کپنهاک فرستاده شد.
۲۶ فروردین ماه ۲۵۳۶ دکتر پرویز مروج استاد فلسفه دانشگاه نیویورک، ساعت ۱۵ و سی دقیقه به پیشگاه علیاحضرت شهبانو باریافت. دکتر پرویز مروج دانشمند ایرانی که از ۳۰ سال پیش در ایالات متحده امریکا زندگی میکند، نگارنده کتابها و نوشتارهای بیشماری در زمینه فلسفه و معارف ایرانی و اسلامی است و به فراخوان دانشگاه ملی ایران برای ایراد یک رشته سخنرانی و همچنین همکاری با دانشگاه ملی به ایران سفر کرده است.
۲۶ فروردین ماه ۲۵۳۶ دانشکدههای نوینی در دانشگاههای ایران بنیاد خواهند شد. ۱- بنیاد دانشکده حقوق در دانشگاه پهلوی به تصویب شورای گسترش وزارت علوم و آموزش عالی رسید و این دانشگاه برای آموزش کادر قضایی آگاه و با همکاری وزارت دادگستری، برای رشته حقوق دانشجو خواهدپذیرفت. ۲- با همکاری وزارت دادگستری، دو دانشکده دیگر در استانها با به شمار آوردن نیازهای وزارت دادگستری و دیدگاههای آنها، این دورهها بنیاد میشوند. دانشجویان به هنگام تحصیل دانشجویان در دانشکدههای حقوق، در دادگستری کارآموزی خواهندکرد تا با آشنایی رسا به کار در دادگستری وارد خدمت شوند. ۳- دومین دانشکده حقوق در دانشگاه اصفهان دایر خواهدشد. دانشگاه اصفهان برای راهاندازی این دانشکده به شورای عالی گسترش وزارت علوم درخواست داده است. ۴- سومین دانشکده در یکی دیگر از استانها و دانشگاههایی که امکانات و آمادگی این کار را داشته باشند، بنیاد میشود. نیروی انسانی کاردان برای آینده مملکت در درجه نخست اهمیت قرار دارد و با بررسی نیازمندیهای کشور برای رشتههای دانشگاهی که جوابگوی این نیازها نباشند، گسترش همه سویه پیشبینی میشود. از رشتههایی که پاسخگوی نیاز کشور نیست، رشته پزشکی است که هم اکنون در وزارت علوم در دست بررسی است. پس از روشن شدن هوده بررسی، چگونگی گسترش رشته پزشکی در دانشگاههای ایران به آگاهی خواهد رسید.
۲۶ فروردینماه ۲۵۳۶ کارهای بنیادین و زیربنایی بخشی از شهستان پهلوی که بخش کلان ساختمانهای اداری و تجاری را در بر میگیرد، از یک ماه دیگر آغاز میشود و ساختمان مترو تهران که آغاز آن از شهستان است، دو ماه دیگر به راه میافتد. شهستان پهلوی به گونه یک مرکز شهری مدرن ساخته میشود و همه امکانات رفاهی برای چهل تا هفتادهزار نفر جمعیت در آنجا پیشبینی شده است. شهستان پهلوی در یک منطقه به پهنه ۵۵۰ هکتار و در یک موقعیت بی همانند قرار گرفته است. در بنای شهستان پهلوی از یک فرهنگ معماری ویژه بهره گرفته میشود که با موقعیت اقلیمی و جغرافیایی و فرهنگی و تاریخی ایران برابری کند. برای کاهش رفت و آمد و آسایش بیشتر مردم، مراکز اصلی شهر در راستای مترو قرار میگیرند، افزون بر آنکه شهستان گنجایش گسترش برای ده یا پانزده سال آینده را خواهدداشت، در پایان نخستین فاز کار جمعیتی میان ۴۰ تا ۷۰ هزار نفر را برای زندگی و کار پذیرا میشود. هزینه زیربنایی شهستان پهلوی ۲ هزار میلیون تومان است که به مصرف تأمین آب، برق، گاز، تلفن، فاضلاب، جاده و پارکها میرسد. برآورد شده است که سرمایهگذاری در شهستان پهلوی بیش از ۳۰ هزار میلیون شود.[۱۷]
۲۷ فروردینماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر در شصت و پنجمین سالگرد زادروز حضرت کیم ایل سونگ، رئیس جمهوری دموکراتیک خلق کره، پیام تهنیتی به پیونگ ینگ فرستاده شد. هم چنین از سوی شاهنشاه آریامهر به سبب سالگرد زادروز علیاحضرت ملکه دانمارک پیام تهنیتی به کپنهاک فرستاده شد.
۲۷ فروردینماه ۲۵۳۶ بنیاد دانشکده حقوق در دانشگاه پهلوی به تصویب شورای گسترش وزارت علوم و آموزش عالی رسید. این دانشگاه برای آموزش کادر قضایی آگاهی با همکاری وزارت دادگستری، برای رشته حقوق دانشجو خواهدپذیرفت. با همکاری وزارت دادگستری، افزون بر دانشکده حقوق در دانشگاه پهلوی، دو دانشکده دیگر با در استانها بنیاد خواهدشد که با در نظر گرفتن احتیاجات وزارت دادگستری و نظریات آنها، این دورهها تأسیس میشود و به هنگام تحصیل دانشجویان در دانشکدههای حقوق، در دادگستری کارآموزی خواهندکرد.
۲۷ فروردینماه ۲۵۳۶ قرارداد نهایی خرید سهیم شدن ایران در کمپانی هستهای فرانسوی «کرادیف» و کمپانی «اورادیف»، در زمینه غنی سازی اورانیوم از سوی مقامات ایرانی دستینه شد. این قرارداد میان بلندپایگان سازمان انرژی اتمی ایران و مدیران کمپانیهای فرانسوی در اسپهان بسته شد. بر پایه این قرارداد، دولت ایران ۱۵ درصد سهام کمپانی کرادیف و ۱۰ درصد سهام کمپانی اورادیف را به دست آورده است. در هفته گذشته مقامات سازمان انرژی اتمی اعلام کردند که ایران ۳۰ هزار تن اورانیوم غنی شده برای رفع نیاز راکتورهایش در طول ۱۷ سال آینده خریداری کرده است. تحویل اورانیوم در سال جاری آغاز خواهدشد. همچنین دولت ایران قصد دارد مبلغ ۳۰۰میلیون دلار جهت اکتشاف و استخراج اورانیوم در ایران بدون سرمایه و مشارکت خارجی سرمایهگذاری کند.
حمله مسلحانه سازمان تروریستی مجاهدین خلق به بانک صادرات تبریز
۲۷ فروردین ماه ۲۵۳۶ ساعت ۲ پس از نیمروز سه تن از تروریستهای سازمان مجاهدین خلق احمد علی جباری و مرتضی واعظی دهنوی و فاطمه جعفریان با اسلحه وارد بانک صادرات شعبه درب سرخاب تبریز شدند و داود خسرو شاهی رییس بانک را که تنها سرگرم کار بود تهدید کردند که پولهای موجود در بانک را به آنان بدهد. داود خسرو شاهی نپذیرفت و با به راه انداختن سر و سدا کوشش کرد از مردم کمک بخواهد. در این هنگام تروریستها با شلیک گلوله رییس بانک زنده یاد داود خسرو شاهی را کشتند و پا به فرار گذاشتند. در همین زمان مامورین منطقه را محاصره کردند. مرتضی واعظی دهنوی و فاطمه جعفریان توانستند پیش از دورادور بستن منطقه (محاصره) از آنجا بگریزند ولی احمد علی جباری به مامورین شلیک کرد. مامورین پی در پی از تروریست خواستند که اسلحه اش را به کناری بگذارد و تسلیم شود ولی او پیوسته به مامورین تیراندازی میکرد تا اینکه سرانجام گلوله خورد و معدوم شد. در بازرسی بدنی از احمد علی جباری یک قبضه سلاح کمری، ده تیر فشنگ، یک کلاه گیس زنانه و یک کیف که در آن ابزار گریم چهره، شناسنامه و گواهینامه رانندگی جعلی و لباس زنانه به دست آمد. در این رویداد افزون بر کشته شدن رییس بانک، یکی از مامورین نیز گلوله خورد و زخمی شد و به بیمارستان برده شد. احمد علی جباری از تروریستهای مسلح و متواری سازمان تروریستی مجاهدین خلق همان مارکسیستهای اسلامی بود. وی از عناصری بود که به سبب قتلی که کرده بود، خود را پنهان کرده بود و هر از گاهی بنا به مقتضیات فعالیتهای گروهی با اتومبیل پیکان مسافرکشی مینمود. احمد علی جباری در تاریخ ۷ بهمن ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی هنگامی که با یکی از مسافرین تاکسی به نام مهدی اسماعیلیان بر سر کرایه دعوایش بالا گرفت و او را با سلاح کمری کشت و جسدش را در خبابان ابوسعید از تاکسی به بیرون پرتاب کرد و متواری شد.
۲۸ فروردینماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر در سالگرد جشن ملی سوریه پیام تهنیتی به حضرت ژنرال حافظ اسد، پرزیدنت آن کشور، به دمشق فرستاده شد.
۲۸ فروردینماه ۲۵۳۶ هم زمان با ویژه ساختن اعتبارات سال ۲۵۳۶ سازمانهای دولتی، زمانبندی پروژههای عمرانی نیز در به دستگاههای اجرایی داده میشود، تا اعتبارات سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی هم راستا با کارهای اجرایی پروژهها پرداخت شود. برای زمان بندی پروژهها از سال گذشته کمیسیونهایی در سازمان برنامه و بودجه برگزار شده است که در آن پایوران و سرپرستان دستگاههای اجرایی شرکت میکنند و بر پایه بررسیهای کارشناسان، آغاز و پایان طرحهای عمرانی زمانبندی میشود. در بودجه سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی بیش از یکهزار میلیارد ریال اعتبار عمرانی، برای صدها پروژه عمرانی ویژه شده است. همچنین بخشی از این اعتبار هزینه طرحهای جدید عمرانی خواهدشد که اجرای آن از آغاز امسال خواهدبود. بر پایه بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور، اعتبارات جاری و عمرانی هر یک از وزارتخانهها و سازمانهای دولتی یکجا ابلاغ میگردد و برای بیشتر وزارتخانهها نیز اعتبارات به صورت استانی ویژه شده است. بنابراین بودجه سال ۲۵۳۶ این وزارتخانهها و سازمانهای دولتی با نگرش به هزینههای پیشبینی شده این ادارهها در سطح شهرستانها نوشته شده است. از این رو اعتبارات امسال ادارهها بر پایه بودجه استانی آنها برآورد و پرداخت میشود.
۲۸ فروردینماه ۲۵۳۶ آلفرد درگر [۱۸]، معاون دبیرکل حزب دموکرات مسیحی جمهوری فدرال آلمان در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت. در این باریابی جمشید آموزگار، وزیر مشاور و دبیرکل حزب رستاخیز ملت ایران، افتخار بودن داشتند. سفیر جمهوری فدرال آلمان در دربار شاهنشاهی گفت: "منظور از این دیدارها فقط این نیست که سیاستمداران یکدیگر را ببینند، بلکه این دیدارها باید یک نوع پایهریزی برای گسترش همکاری بین دو کشور و روشنگر چشماندازهای سیاسی بین دو دولت باشد. اگر بگوییم که مناسبات ایران و آلمان امروز بیش از هر زمان دیگر پابرجاتر و به یکدیگر نزدیکتر است، سخنی به گزاف نگفتهایم. همچنان که آلمان جزو انگشت شمار کشورهایی است که توانسته است با کوشش فراوان سهمی در پیشرفت صنایع و تکنولوژی ایران داشته باشد و در این کشور سرمایهگذاری کند."
۲۸ فروردینماه ۲۵۳۶ حسنی مبارک معاون رئیس جمهوری عربی مصر ساعت ۱۸ و ۴۰ دقیقه وارد تهران شد و در فرودگاه مهرآباد از سوی هرمز قریب، رییس کل تشریفات شاهنشاهی، خسرو اکمل، معاون تشریفات کل شاهنشاهی، عرب ابراهیم سلیمان، سفیر جمهوری عربی مصر در دربار شاهنشاهی و کارمندان سفارت مصر در ایران پیشباز شد. بازدید کوتاه و خصوصی معاون رئیس جمهوری عربی مصر از ایران به دنبال سفر وی به چند کشور عربی انجام میشود. حسنی مبارک قرار است از یازده کشور عربی دیدن کند. معاون رئیس جمهوری عربی مصر در درازای ماندن خود در تهران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر بار مییابد و پیام حضرت انور سادات، رئیس جمهوری عربی مصر، به پیشگاه آریامهر تقدیم خواهدگشت.
۲۹ فروردینماه ۲۵۳۶ ویژگیهای اتوبانهای در دست ساخت و در دست بررسی کشور که دربرگیرنده دهها اتوبان است، از سوی وزارت راه و ترابری به آگاهی همگان رسید. بر پایه طرح ۲۵ ساله احداث اتوبان در سراسر کشور، بیش از ۴۰۰۰ کیلومتر اتوبان ساخته خواهد شد. شهرهای سواحل دریای خزر به وسیله یک اتوبان ۶ باندی به یکدیگر متصل میشوند. تهران از طریق ۷ اتوبان به سراسر کشور متصل خواهدشد. تهران – مشهد، تهران – آمل، تهران – رشت، تهران – تبریز، تهران – همدان و کرمانشاه، تهران – قم و بندرشاهپور و اهواز، تهران – کاشان و سپس دو شاخه میشود یکی به سمت اسپهان و شیراز، دیگری پس از گذشتن از یزد و کرمان به اتوبانهای شرقی کشور میپیوندد. همچنین اتوبانهای تهران به بهشت زهرا و آریاشهر و در اسپهان شاهینشهر و فرودگاه جدید اسپهان مورد اجرا قرار خواهندگرفت.
پهن کردن اتوبان تهران به کرج از ۴ باند به ۶ باند نیز از اول خردادماه سال جاری آغاز میگردد. هزینه آسفالت و نیز نصب نردههای ایمنی اتوبان حدود ۱۲۰ میلیون تومان برآورد شده است و چنین نهاده شده است که اتوبان برای رفت و آمد خودروها بسته نشود. وزارت راه و ترابری همچنین اتوبانهای کمربندی را در شهرهای تبریز (به درازای ۳۲ کیلومتر و هزینه ۲۶۰ میلیون تومان)، تهران (۵۷ کیلومتر از شمالغربی به غرب و جنوب و سپس جنوب شرقی)، آمل، مرند و اهواز میسازد. وزارت راه به آگاهی رساند که اتوبان کرج به قزوین به درازای ۹۸ کیلومتر و بر روی ۱۵ پل هوایی، تا پایان امسال آماده بهرهبرداری خواهدشد و همچنین امسال ساخت اتوبان ۸۸۵ کیلومتری قم – بندر شاهپور و خرمشهر – اهواز و اتوبان ۱۰۰ کیلومتری بندرعباس – شه بندر عباس آغاز میشود.
سایر اتوبانهایی که بررسیها برای ساختن آنها در سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی آغاز میشود: ۱) اتوبان سیرجان – بندرعباس به طول ۳۰۰ کیلومتر، ۲) تهران – ساوه ۱۲۰ کیلومتر، ۳) قم – کاشان و ادامه آن تا اسپهان ۳۰۰ کیلومتر، ۴) تهران – شریفآباد و دنباله آن به گرمسار ۲۰۰ کیلومتر، ۵) قزوین – تاکستان و دنباله آن به رشت ۹۴ کیلومتر، ۶) اسپهان – شیراز ۳۸۰ کیلومتر، ۷) قزوین – رشت ۳۵۰ کیلومتر.
در طرح ۲۵ ساله اتوبان کِشی در کشور، ایران از راه دو اتوبان به افغانستان، یک اتوبان به ترکیه، یک اتوبان به شوروی، دو اتوبان به عراق، یک اتوبان به پاکستان و دو اتوبان به افغانستان میپیوندد. یدین سان در آینده با ساختن این اتوبانها، ایران پل ارتباطی غرب به شرق دنیا خواهدشد.
۲۹ فروردینماه ۲۵۳۶ تلگرامهای همدردی به مناسبت زلزله چهارمحال بختیاری از سوی جمعیتهای صلیب سرخ و هلال احمر کشورهای جماهیر شوروی، ترکیه، بنگلادش، بلغارستان، کره جنوبی و افغانستان، تلگرافهایی به جمعیت شیر و خورشید ایران فرستاده شده است که همراه با ابراز همدردی، آمادگی خود را برای هر نوع کمکی اعلام داشتهاند. از سوی جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران با سپاسگزاری، پاسخ داده شده است که کارها و کمکهای نیازین از سوی این جمعیت و سازمانهای مسئول مملکتی انجام گرفته است و نیازی به کمک نیست.
۲۹ فروردینماه ۲۵۳۶ – امضای پروتکلهای جدید ایران با مجارستان و اتریش هیأت اقتصادی ایران به ریاست وزیر بازرگانی، که برای انجام گفتگوهای اقتصادی به دو کشور مجارستان و اتریش رفته بودند، پس از دیدار دکتر تسلیمی، وزیر بازرگانی، با وزیر بازرگانی و صنایع کشور اتریش، در وین، در نخستین دور گفتگوهای اقتصادی خود به توافقهای تازهای در زمینه همکاریهای اقتصادی و افزایش میزان مبادلات بازرگانی میان دو کشور رسیدند. در پایان نخستین دور گفتگوها گفته شد، ایران و اتریش در زمینه ساخت ملامین برای بنیاد یک کارخانه ملامینسازی با گنجایش ۱۶ هزار تن در سال، توافق کردند. سهم اتریش در سرمایهگذاری این واحد ۲۵ تا ۳۵ درصد پیشبینی شده است و میزان افزون بر تولید این کارخانه تا شش هزار تن برای صادرات خواهدبود. همچنین قرار است با همکاری دو کشور، در ایران یک کارخانه ساخت غلطکهای پولادی برای کارخانجات نورد به ظرفیت ۱۰ هزار تن و قابل افزایش تا ۳۰ هزار تن در سال ایجاد شود. سرمایهگذاری در این پروژه میان ۳۵۰ تا ۴۰۰ میلیون ریال پیش بینی میشود. پیشنهاداتی دیگری نیز شد، ولی هنوز جزئیات بها و چگونگی سرمایهگذاری روشن نیست، از جمله در زمینه خانهسازی، برای ساختن ۱۰ هزار یکان مسکونی در تبریز و مشهد و یا کرمان، بنیاد کارخانه ساخت حمامهای پیش ساخته در ایران، ساخت قفسههای آشپرخانه از مواد «پولیسترین» و در و پنجره از «پی – وی – سی». اتریش همچنین آمادگی خود را برای واسپاری تسهیلات انبارهای صنعتی و ساختن کشتارگاه اعلام داشته، که مورد بررسی است. خرید شماری سیتیباس (دلیجان شهری) که هم اکنون ده دستگاه آن تحویل گردیده و در خط کمربندی در شمالغربی تهران از آن بهرهبرداری میشود، در پنجمین نشست وزیران دو کشور مورد گفتگو قرار خواهدگرفت.
ایران با کشور مجارستان نیز گفتگوهای اقتصادی داشت و با این کشور پروتکلهای جدیدی دستینه نمود. پنجمین اجلاس کمیسیون همکاریهای اقتصادی ایران با مجارستان، در بوداپست آغاز شد و در این نشست و همچنین نشست مشترک وزیران ایران و اتریش پهرست کالاهای صادراتی ایران به این کشورها و پهرست کالاهای وارداتی از کشورهای نامبرده پیش کشیده شد و بر پایه نیازهای جدید ایران با این کشورها، پهرست کالاهای تازهای به لیست کالاهای صادراتی و وارداتی افزوده شد.
۲۹ فروردینماه ۲۵۳۶ گروه پژوهشگران و نویسندگان مرکز تحقیقات سازمان برگزارکننده آیین ملی بزرگداشت پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی در کاخ نیاوران به پیشگاه علیاحضرت شهبانو باریافتند. علیاحضرت فرح پهلوی پس از گفتگو با یکایک این گروه در سخنانی فرمودند:
- "خیلی خوشوقتم، از زحماتی که کشیدید اطلاع پیدا کردم، البته با تحقیقاتی که شده، واقعاً باید از زحمات شما قدردانی شود، چون برای یک جشن بزرگ ملی زحمت کشیدهاید و از طرف دیگر فرصت داده شده که تحقیقاتی شود و مطالبی در زمینههای مختلف نوشته شود. همان طور که میدانید، در ایران هر چه بیشتر باید مردم را به خواندن تشویق کنیم و به نویسندگان امکان بدهیم که راجع به مطالب مختلف بنویسند. موفقیتهایی که در زمینه تحقیقات و انتشارات آغاز شده، ادامه یابد. ایشان به هنگام گفتگو با اعضای گروه در خصوص تهیه و تدوین تاریخ معماری عصر پهلوی، اوامری صادر فرمودند و همچنین پس از گفتگو با یکی از نویسندگان در مورد فعالیت سپاهیان انقلاب، مقرر داشتند که مجموعهای از تجربیات سپاهیان انقلاب در روستاها به منظور بهرهگیری سپاهیان جانشین آنان فراهم شود."
۳۰ فروردین ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانو نشست هیات امنای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در کاخ جوانان برگزار شد. باشندگان این نشست رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، وزیر فرهنگ و هنر، وزیر کشور، مشاور و رییس سازمان برنامه و بودجه، وزیر آموزش و پرورش، معاون کل وزارت دربار شاهنشاهی، مدیر عامل سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی و دیگر هموندان هیات امنا و رییس دفتر مخصوص شهبانو بودند. در این نشست گزارش و ترازنامههای سالهای ۲۵۳۴ و ۲۵۳۵ شاهنشاهی کانون و بودجه مالی ۲۵۳۶ شاهنشاهی از سوی یوسف خوش کیش مدیر بانک ملی ایران و خزانه دار کانون و گزارش کارهای انجام یافته کانون از سوی لیلی ارجمند مدیر عامل کانون به آگاهی رسید. ۱۳۵ کتابخانه ثابت با شمار ۷۶۹٬۰۲۵ هموند و ۹٬۴۸۱٬۵۳۰ مراجعه کننده و ۲۹ کتابخانه سیار به ۲۳۹۰ روستا برای ۲٬۳۹۰٬۸۲۲ تن کتاب رسانی میشود. در ۵۰ خانه فرهنگ روستایی کتابخانه برقرارشده است. ۱۴ کتابخانه سیار شهری به مدرسهها، بیمارستانها، مرکزهای رفاه خانواده، مرکزهای تربیتی شهرداری و سرای کودک بیش از ۴۸۸٬۵۰۰ کتاب رساندهاند. در سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی هفت فیلم و شش کتاب کانون برنده جایزههای بین المللی شدهاند.
تیراندازی دو تروریست سازمان مجاهدین به پلیس در تبریز
۳۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ دو تن از تروریستهای سازمان مجاهدین به نامهای مرتضی واعظی دهنوی و فاطمه جعفریان در تبریز در برخورد مسلحانه با مامورین کشته شدند. از مخفی گاه آنها شمار زیادی اسلحه و مهمات به دست آمد. این دو تروریست از هموندان سازمان تروریستی مجاهدین خلق در اسپهان به هموندی این گروه تروریستی درآمدند. سپس برای پنهان شدن و انجام دیگر عملیات تروریستی به تبریز رفتند. تروریستهای سازمان مجاهدین مسلحانه به یکی از شعبههای بانک صادرات ایران در تبریز یورش بردند و رییس شعبه را کشتند و متواری شدند. به دنبال تعقیب تروریستها در روز ۳۱ فروردین ماه مخفی گاه تروریستهای سازمان مجاهدین در تبریز شناسایی شد. برابر ساعت یازده روز چهارشنبه ۳۱ فروردین ماه از این مخفی گاه مرتضی واعظی دهنوی بیرون آمد و با تیراندازی به سوی مامورین پا به فرار گذاشت و پیوسته هنگام فرارد به مامورین تیراندازی میکرد و سرانجام با شلیک گلولههای مامورین کشته شد. ساعت ۱۸ و سی دقیقه همین روز مامورین گِرد مخفی گاه دیگر سازمان مجاهدین را گرفتند، فاطمه جعفریان که تا بن دندان مسلح بود از آنجا بیرون آمد و به سوی مامورین نارنجک پرتاب کرد و تیراندازی کرد که خوشبختانه با گلولههای مامورین او نیز کشته شد. در بازرسی بدنی از فاطمه جعفریان و مرتضی واعظی دهنوی دو تروریست معدوم شده ۳ قبضه سلاح کمری، یک قبضه تفنگ لوله کوتاه گلوله زنی، ۱۶ عدد نارنجک جنگی، ۴۲ تیر فشنگ و انبوهی مواد منفجره و وسایل ساختن بمب و مدارک و چاپ شدههای گروهی با شماری شناسنامه و مدارک شناسایی جعلی کشف و ضبط شد.
بازدید علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از بندر عباس و جزیره هرمز
۳۱ فروردینماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در یک بازدید یک روزه از ده گردایه و مرکز آموزشی، فرهنگی و رفاهی در بندرعباس و جزیره هرمز دیدن کردند.[۱۹] در بازدید از جزیره هرمز، علیاحضرت شهبانو به میان مردم رفتند و با آنان گفتگو کردند. علیاحضرت شهبانو دستوراتی برای فراهم ساختن آب آشامیدنی برای ساکنین جزیره هرمز از راه لولهکشی آب ذخیره سد میناب از بندرعباس به این جزیره دادند. بر پایه دستورات اجرا شده علیاحضرت شهبانوی ایران بیش از ۶۶ میلیون ریال هزینه انجام ۲۰ پروژه مستقل و مکمل در جزیره هرمز گردیده که مدرسه راهنمایی با ۲۸۰۰ مترمربع زیربنا نمونهای از آن است. با دستورهایی که علیاحضرت شهبانو داده بودند با بهرهگیری از بودجه برنامههای عمرانی و بودجههای پرداختی از سوی دولت، ۶۶۶۷ مترمربع ساختمان بنا شده، ۱۶۶۵ متر دیوارسازی و سکوبندی شده و ۳۳۸۶ مترمربع پیرامون سازی شده است. شهبانو پس از گذشتن از خیابانهای جزیره هرمز با یک مینیبوس، از قلعه قدیمی پرتغالیها بازدید نمودند و در ساعت چهارده و بیست دقیقه به بندرعباس بازگشتند. علیاحضرت شهبانو پس از نیمروز از کتابخانه عمومی شهر بندرعباس دیدن کردند و نقشه جامع بندرعباس را ملاحظه فرمودند، سپس از مجتمع فرهنگی و آموزشی در برکههای قدیمی و مهدکودک شماره دو جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی و کتابخانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان دیدن کردند. در این سفر، همایون جابری انصاری وزیر مسکن و شهرسازی، مهناز افخمی وزیر مشاور در امور زنان، منوچهر گنجی وزیر آموزش و پرورش و نیز دکتر نهاوندی رییس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو و بانو نهاوندی و چند تن از بلندپایگان علیاحضرت شهبانو را همراهی کردند. شهبانو در فرودگاه بندرعباس پیش از اینکه رهسپار کیش شوند درباره وضع زلزلهزدگان پرسش فرمودند، استاندار هرمزگان به آگاهی علیاحضرت رسانید که در اجرای اوامر شاهنشاه آریامهر نوسازی مناطق آسیبدیده آغاز شده و این نوسازی با توجه به میزان فشردگی و نزدیکی روستاها و اجتماع روستاییان انجام میگیرد. علیاحضرت شهبانو به سرپرستان شیلات استان پرداختن به بهبود زندگی صیادان بومی و افزایش درآمد آنان را از راه پشتیبانی و کمکهای شرکتهای تعاونی یادآور شدند. در برابر دبیر حزب رستاخیز ملت ایران، علیاحضرت شهبانو پس از شنیدن گزارش دبیر حزب رستاخیز درباره مشارکت مردم در از میان برداشتن سختیها و دشواریهای شهر و منطقه زندگیشان ابراز خرسندی فرمودند و افزودند: "باید مردم توجیه شوند که حزب چه هست و برای چه تشکیل شده است و البته شریک کردن مردم در مسائل مربوط به خودشان بسیار مهم است." در برابر ردیف سرپرستان کشاورزی و چراگاهها و جنگلهای هرمزگان، علیاحضرت شهبانو فرمودند: "بندرعباس نسبت به چند سال قبل سبزتر شده است. برای جنگلکاری منطقه چه برنامهای اجرا میشود؟" سرپرست جنگلکاری به آگاهی علیاحضرت رسانید: "با تکثیر گیاهان بومی، جنگلکاری با تثبیت شنهای روان آغاز شده است." علیاحضرت شهبانو در میان سرپرستان شیلات با اشاره به اهمیت ایجاد سردخانه در منطقه فرمودند: "فعالیت شیلات در این منطقه اهمیت فوقالعادهای در بالا بردن سطح اقتصاد و درآمد مردم دارد و منظور از فعالیت شیلات در این منطقه فقط افزایش صادرات ماهی نیست، بلکه کمک به اقتصاد و درآمد مردم است."
۳۱ فروردینماه ۲۵۳۶ امیرعباس هویدا نخست وزیر، در نشست مشترک مجلسین که برای گفتگو در مسایل آموزش و پرورش کشور برگزار شده بود، گفت: "به زودی لایحهای به مجلس تقدیم خواهدشد که به موجب آن اعتباری به مبلغ سه میلیارد ریال برای عمران و نوسازی و ایجاد تأسیسات زیربنایی در مناطق زلزلهزده استانهای هرمزگان، چهارمحال بختیاری و سیه چشمه ماکو واقع در آذربایجان غربی تأمین میشود و علاوه بر این اعتبارات لازم برای اعطای وامهای طولانی مدت به زلزلهزدگان در اختیار بانک تعاون کشاورزی گذاشته میشود. نوسازی تمام نقاط زلزلهزده به فرمان شاهنشاه آریامهر باید هر چه زودتر آغاز شود و دولت بر اساس یک برنامه ضربتی و با استفاده از اعتبار خاصی که از طرف مجلسین تصویب میشود عملیات ساختمانی لازم در این نقاط آغاز خواهدکرد. طرحهایی برای ایجاد شهرک در مناطق زلزلهزده که شامل تأسیسات زیربنایی نظیر آب آشامیدنی، راهها، برق و امکانات رفاهی و آموزشی خواهدبود تهیه شده است و در این مناطق خانههای مسکونی لازم با خودیاری مردم ساخته میشود. در اجرای طرح نوسازی مناطق زلزلهزده به ایجاد راههای ارتباطی و یا نوسازی راههای موجود توجه لازم خواهدشد و وزارت نیرو نیز برای تأمین آب آشامیدنی و برق شهرکها هم زمان با پیشرفت طرح اقدامات لازم را به عمل خواهدآورد. به موجب طرحی که اکنون آماده شده است در سیه چشمه ماکو یک شهرک با تأسیسات زیبنایی و رفاهی ایجاد خواهدشد و خانههای روستاییان با خودیاری مردم و اعطای وام با بهره کم و کمک بلاعوض احداث میشود."
اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ پس از نیمروز در پیشگاه شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران آیین فارغالتحصیلی سالانه پرسنل فرهنگی فرماندهی آموزشهای هوایی در تهران برگزار شد. شاهنشاه آریامهر گواهینامه و جوایز فرماندهان مراکز آموزشی و جوایز دانشآموختگان رتبه یکم را به آنان دادند. شاهنشاه آریامهر ساعت ۹ بامداد به مرکز آموزشهای هوایی واقع در جاده تهران نو تشریففرما شدند و از سوی والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی، امیرعباس هویدا نخست وزیر، رییس مجلس سنا و رییس مجلس شورای ملی، رییس ستاد بزرگ ارتشتاران، وزیر جنگ ژنرال آجودان شاهنشاه و رییس سرای نظامی و فرمانده نیروی هوایی شاهنشاهی پیشباز شدند. پس از سلام شاهنشاهی سپهبد اکبر کمپانی تبریزی فرمانده آموزشهای هوایی، گزارش رسایی به آگاهی همایونی رساند. آنگاه شاهنشاه آریامهر از یکانهای مستقر در میدان سان دیدند. پس از پایان این آیین باشکوه، شاهنشاه آریامهر پرچم پایگاههای هشتم و نهم شکاری و هفتم ترابری را به فرماندهان آنان دادند. شاهنشاه آریامهر پس از شنیدن گزارش تیمسار سپهبد اکبر کمپانی فرمانده آموزشهای هوایی، فرماندهان مراکز آموزشی، قهرمانان تیراندازی هوایی و دانشآموختگان رتبه یکم گواهینامه و جوایز خود را از دست شاهنشاه آریامهر دریافت کردند. شاهنشاه آریامهر ساعت ده مرکز آموزشهای هوایی را ترک کردند.
۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر نیمروز به جزیره کیش تشریففرما شدند.
۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ ساختمان ۵۰۰ دستگاه آپارتمان در قسمتی از زمینهای ۴ / ۲ میلیون مترمربع در لویزان آغاز شد و ساختمان فازهای بعدی که هر یک شامل ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ دستگاه آپارتمان میباشد، به زودی به راه خواهدافتاد.
۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ ساختمان کهن بیمارستان ارجمند در کرمان، که به کوشش شادروان محمد ارجمند ایجاد شده بود، در سال ۱۳۳۵ (۲۵۱۵ شاهنشاهی) به دست شاهنشاه آریامهر گشایش یافته بود. ساختمان نوین این بیمارستان که با کوشش مردم خیراندیش و نیکوکار همانند افضلیپور بانی دانشگاه کرمان، و دکتر ارجمند، پسر مرحوم محمد ارجمند، تکمیل گردید، در آیین شکوهمندی با بودن دکتر منوچهر اقبال رئیس نظام پزشکی و رئیس هیأت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، طباطبایی استاندار کرمان، فرماندهان مرکز آموزش شماره ۵ کرمان و ناحیه ژاندارمری، مدیران کل، رؤسای سازمانهای اداری، پزشکان، نمایندگان مردم کرمان در مجلس شورای ملی، نمایندگان انجمنهای ملی و انبوهی از طبقات مردم، گشایش یافت. این بیمارستان در زمینی به پهنه ۳۰۰۰ مترمربع ساخته شده و هزینه آن از درآمد مستغلات وقفی بیمارستان و پرداختهای نقدی خاندان ارجمند فراهم گردیده است. این بیمارستان دارای چهار بخش داخلی، زنان و زایمان، کودکان و بخش جراحی و افزون بر اینها دارای کلینیک، آزمایشگاه و بخشهای اورژانس و رادیولوژی میباشد.
۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ ایران و دانمارک در زمینه اکتشاف و بهرهبرداری از منابع نفت فلات قاره غرب گرینلند با یکدیگرهمکاری خواهندکرد. قرارداد مربوط به همکاری که دو سال پیش میان شرکت ملی نفت ایران از یک سو و شرکت نفت انگلیس و شرکت امریکایی استاندارد کالیفرنیا و نیز شرکت نروژی ساگا از سوی دیگر بسته شده بود، اکنون به اجرا در میآید. سهم هر یک از چهار شرکتی که در این همکاریها شرکت دارند ۲۵ درصد خواهدبود. همکاریهای ایران و دانمارک شتابان رو به گسترش است و داد و ستدهای بازرگانی دو کشور در سه سال گذشته نزدیک به ۳۰۰ درصد افزایش یافته است.
۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ ایران و اتریش در پایان پنجمین نشست مشترک وزیران بازرگانی دو کشور، یک موافقتنامه همکاریهای اقتصادی دستینه کردند. این پروتکل را دکتر تسلیمی از سوی ایران و مستر استاری باخر، وزیر بازرگانی اتریش، دستینه کردند. بر پایه این پروتکل، هر دو کشور موافقت کردند که در زمینه ترابر کالا از راه زمینی و همچنین جهانگردی همکاری میان دو کشور گسترش و برابری در تراز بازرگانی و داد و ستد میان دو کشور افزایش یابد. دو کشور ایران و اتریش از دستاورد گفتگوها درباره اجرای ۴۰ پروژه صنعتی مشترک ابراز خرسندی کردند و به آگاهی رساندند که در آینده نزدیک در زمینه ساخت واگن در ایران و بزرگتر کردن کارخانه سیمان اوشان و ایجاد واحد تولیدی عایق از سرباره ذوب آهن کوره آریامهر همکاری خواهندداشت. همچنین با همکاری دو کشور و سرمایهگذاری مشترک کارخانه ساخت ماشین جوشکاری به بازده تولیدی ۸۰۰۰ دستگاه بنیاد میگردد. کارخانه ساخت ابزار ماشینهای آبیاری قطرهای، تولید سوزنهای راه آهن به بازدهی ۱۰٬۰۰۰ تن در سال و تولید قطعههای صنایع چوب و کاغذ نیز در موافقتنامۀ دستینه شده، گنجانیده شده است. اتریش پذیرفته است که در زمینه چاپ کتابهای درسی و گسترش صنعت چاپ با ایران همکاری کند و آمادگی خود را در ساخت کارخانههای صنایع پتروشیمی، ذوب آهن و کارخانههای شیرین کردن آب و ابزار پزشکی اعلام کرده است. در زمینه کشاورزی ایران و اتریش موافقت کردند که در فراهم ساختن مواد پروتئینی از ملاس نیشکر و دباغی پوست گوسفند در ایران همکاری نمایند. دکتر تسلیمی پس از آن در یک میهمانی که برای ورود هیأت نمایندگی ایران از سوی مصطفی نامدار، سفیر شاهنشاه آریامهر، برگزار شده بود، به برنامههای عمرانی ششم اشاره کرد و گفت: "با اجرای این برنامه که از فروردینماه سال آینده آغاز خواهدشد، تولید نیروی برق به ۲۲ هزار مگاوات، سیمان به ۴۰ میلیون تن، فولاد به ۲۱ میلیون تن و آهن به ۸۰۰ هزار تن خواهدرسید."
۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ عرضه سهام بانک فرهنگیان به زودی آغاز میگردد و کارکنان رسمی وزارت آموزش و پرورش میتوانند با پرداخت ۵۰ درصد ارزش سهام حداقل ده سهم و حداکثر ۵۰۰ سهم را پذیرهنویسی کنند. بر پایه اساسنامه بانک فرهنگیان که به تصویب شورای پول و اعتبار رسیده است، بانک با تجهیز و جذب پساندازهای کوچک و پراکنده در سراسر کشور برای ساختن مسکن فرهنگیان و سایر هدفهای رفاهی بنیاد خواهدشد. در اساسنامه به چاپ رسیده بانک، هدفها و برنامههای اجرایی این بانک و چگونگی دریافت سهم فرهنگیان روشن شده است. سرمایه بانک شش میلیارد ریال است و پنجاه درصد مبلغ اسمی آن پرداخت شده است. سرمایه بانک به شش میلیون سهم یکهزار ریالی با نام، تقسیم شده است که درخواستکنندگان باید نیم بهای آن را نقدی بپردازند.
۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی که پس از بازدید از کشور عراق و عربستان سعودی به پاریس عزیمت کرده بودند، امروز به تهران بازگشت نمودند.
۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ هیأت پارلمانی ایران به ریاست سناتور دکتر جهانشاه صالح که برای شرکت در کنفرانس بینالمجالس به استرالیا رفته بود، به تهران بازگشت. در کنفرانس بینالمجالس ۴۰۰ نماینده از ۶۱ کشور جهان شرکت داشتند و در پنج کمیته نظم جدید اقتصاد نوین، عدالت اجتماعی قضایی، تعلیم و تربیت و محیط زیست شرکت نمودند. در روز پایانی کنفرانس هر پنج کمیته قطعنامههایی بیرون دادند. در کمیته محیط زیست دکتر صالح سخنرانی کرد که به زبانهای گوناگون برگردانده شد میان همه شرکتکنندگان پخش گردید.
۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ به فراخوان والاحضرت شاهدخت فرحناز پهلوی، شاهدختها سیرین هورن و چولاب هورن، دختران پادشاه تایلند، امروز وارد تهران شدند و از سوی والاحضرت شاهدخت فرحناز، سرکار علیه بانو فریده دیبا و هرمز قریب رییس کل تشریفات شاهنشاهی و سفیر تایلند در دربار شاهنشاهی پیشباز شدند. دختران پادشاه تایلند از شیرخوارگاه جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی، کتابخانه مرکزی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان دیدن کردند و ساعاتی پس از نیمروز به میهمانی سفارت تایلند در تهران رفتند.
۳ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ دو لایحه نیروهای مسلح شاهنشاهی از مجلس سنا گذشت و برای اجرا به دولت ابلاغ شد. این دو لایحه یکی لایحه اصلاح ماده ۷۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی[۲۰] و دیگری لایحه اصلاح مواد ۲۵، ۳۰ و ۴۷ قانون مربوط به استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی میباشند.[۲۱] در همین نشست در راستای اجرای اوامر شاهنشاه آریامهر، وزیر دادگستری ۳ لایحه مهم که سازمان قضایی کشور را دگرگون میکند، به مجلس سنا داد. این سه لایحه یکی لایحه اصلاح پارهای از قوانین دادگستری و دیگری لایحه خانه انصاف و سومی لایحه شورای داوری میباشند.[۲۲] [۲۳] این سه لایحه سازمان امور قضایی را از نخستین رده تا آخرین رده دچار دگرگونی کمی و کیفی میسازد. هدف همه این دگرگونیها، شتاب بخشیدن به رسیدگی صحیح به شکایات مردم است. شاهنشاه آریامهر در زمینه کارهای دادگستری افزون بر آنکه چندین بار بیاناتی فرمودند، درباره گسترش کارهای شورای داوری و خانههای انصاف دستورهای ویژهای دادند، که در لایحههای نوین پیاده شده است. تغییرات بنیادین قوانین و تشکیلات دادگستری در چهار مورد هستند: ۱ – دادگاههای بخش در سراسر کشور منحل میگردد و اختیارات آن به شوراهای داوری محول میشود. ۲ – اختیارات و صلاحیت دادگاههای خانه انصاف افزایش مییابد. ۳ – یکچهارم حبس جنحه به شرط عدم پژوهش و فرجام بخشیده میشود. ۴ – شش شعبه تشخیص دیوانعالی کشور منحل میشود و در دیوانعالی کشور ۳ شعبه جدید تأسیس میگردد.
۳ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ سناتور محمدعلی علامه وحیدی، در مجلس سنا با اشاره به سالروز تاجگذاری اعلیحضرت رضاشاه کبیر گفت:[۲۴] "سر دودمان سلسله پهلوی در لحظاتی در آسمان تیره این سرزمین طلوع کردند که ایران هیچ چیز نداشت و سرنوشت ایران را که به مویی بسته بود، نجات دادند و با همت بلند خویش ایران را به آن درجه رسانیدهاند که در جهان، نمونه باشد." پنجاه و یک سال پیش در روز یکشنبه ۴ اردیبهشت ماه ۱۳۰۵ اعلیحضرت همایون رضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در آیین بسیار باشکوهی دیهیم شاهنشاهی ایران را بر سر نهادند.[۲۵]
۳ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ کمیته اجرایی استان قاهره تصویب کرد که یکی از میدانهای بزرگ مصر واقع در منطقه شمال شرقی قاهره، به نام میدان شهبانو نامیده شود.
۳ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ سخنگوی وزارت امور خارجه به آگاهی رساند دولت شاهنشاهی ایران موافقت خود را با انتصاب عبدالله ملکیار، به عنوان سفیر جدید جمهوری افغانستان در دربار شاهنشاهی اعلام داشته است.
۳ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ دوازدهمین زایشگاه بنگاه حمایت مادران و نوزادان کشور که ۹۶ تختخواب دارد، از سوی سرکار علیه بانو فریده دیبا در بهبهان گشایش یافت. در آیین گشایش این زایشگاه، دکتر لوسا پیرنیا، مدیر عامل بنگاه حمایت مادران و نوزادان، با اشاره به گسترش خدمات درمانی در سطح کشور، چگونگی بنیاد این زایشگاه را به آگاهی رسانید و گفت که ساختمان زایشگاه بهبهان در زمینی به مساحت ۳۵۳۵ مترمربع در دو طبقه ساخته شده است، که ۲۱۰۳ مترمربع بناهای قدیمی آن از سوی نیکوکاری به نام یعقوب بهبهانی به بنگاه حمایت مادران و نوزادان واگذار شده، و کارهای ساختمانی و تجهیز این زایشگاه اخیراً به پایان رسیده است. سپس سرکار علیه بانو فریده دیبا از لوحه زایشگاه پرده برداشتند. در این آیین وزیر علوم و آموزش عالی، استاندار خوزستان و نماینده بهبهان در مجلس شورای ملی و هموندان شورای عالی و هیأت مدیره بنگاه حمایت مادران و نوزادان نیز بودند.
۳ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در برنامه امسال وزارت راه و ترابری، تکمیل و ساختمان و بهرهبرداری از یک هزار متر راه اصلی در سراسر کشور وجود دارد. در اجرای این برنامه، به جز اتوبان کرج – قزوین، تهران با یک راه اصلی به درازای ۱۵۴ کیلومتر که از شاهدشت میگذرد از راه بوئین زهرا که در جنوب قزوین قرار دارد، به تاکستان میپیوندد. بوئین زهرا همچنین با یک جاده اصلی ۵۶ کیلومتری دیگر به قزوین میپیوندد. بدین سان تهران در آینده با دو جاده اصلی و یک اتوبان به قزوین پیوند خواهدداشت. همچنین پروژه ادامه اتوبان تهران – کرج – قزوین تا رشت در دست بررسی است. در راستای این اتوبان یک سیستم مخابراتی و تلفنی نوین ساخته میشود تا بتوان سراسر جاده را برای جلوگیری از بروز تصادف کنترل کرد.
۳ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ سازمان جنگلها و مراتع کشور زمینهای پهناوری را در جنوب کشور ملی اعلام کرد. بر پایه جارنامه سرجنگلداری استان هرمزگان، میزان زمینهای ملیشده در استان هرمزگان، ۴۱۵ هزار و ۵۸۰ هکتار است. پهنه این زمینها و زمینهای بازدید شده بیش از ۴۲۲ هزار و ۱۹۶ هکتار بوده که نزدیک به شش هزار و ۶۱۷ هکتار نخلستان و سایر مستثنیات قانونی بوده است. سرجنگلداری استان هرمزگان بر پایه ماده ۵۶ قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها و مراتع زمینهایی از میناب – بندرعباس را ملی اعلام کرد. بر پایه این قانون چنانچه کسانی به این زمینها معترض باشند، در درازای یک ماه بایستی واخواهی خود را به دفتر سرجنگلداری کل استان هرمزگان در بندرعباس بدهند.
۳ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهدخت سیرین هورن و شاهدخت چولاب هورن، دختران پادشاه تایلند، در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو باریافتند. در این دیدار والاحضرت ولیعهد، والاحضرت فرحناز پهلوی، بانو فریده دیبا، سفیر تایلند در دربار شاهنشاهی و همسرش و چند تن از همراهان والاحضرتها نیز بودند. دختران پادشاه تایلند ناهار را در پیشگاه اعلیحضرتین و والاحضرتها خوردند و برای بازدید از آثار تاریخی رهسپار شیراز شدند.
۳ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ ساعت بیست و یک مسیو رونه دوسن لژیه دولاسوزه، سفیر جدید فرانسه در دربار شاهنشاهی، وارد تهران شد و در فرودگاه مهرآباد از سوی بلندپایگان وزارت امور خارجه و هموندان سفارت فرانسه پیشباز گردید. وی فردا استوارنامههای خود به وزارت خارجه میبرد.
۳ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ با بودن والاگهر شهباز پهلبد و شمار بسیاری از پایوران کشوری، ۴۷۰ کیلومتر خط لوله، یک سال زودتر از سررسید قرارداد، از سوی شرکت ایرا – اسپی – کاپاک، ساخته و واسپرده شد. این گروه تجربه ساختن ۱۵۰۰۰ کیلومتر خط لوله، در عربستان سعودی، اندونزی و امارات متحده عربی دارد.
۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانوی ایران، نشستی با بودن چند تن از وزیران و سرپرستان سازمانهای بر پا کننده سال جهانی کودک و نیز رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو در کاخ نیاوران برگزار شد. به تصمیم مجمع عمومی سازمان ملل متحد، سال ۱۹۷۹ « سال جهانی کودک » اعلام شده است و در هر کشور یک هیأت عالی در برگزاری آن نظارت دارد که ریاست عالیه کمیته ایرانی را علیاحضرت شهبانوی ایران پذیرفتهاند. در آغاز نشست علیاحضرت شهبانو فرمودند:
- امیدوارم برگزاری سال جهانی کودک فرصتی باشد برای آنکه کارهایی که در کشور ما در جهت بهبود وضع کودکان و نوجوانان انجام میشود، به نحو مطلوب ارائه شود و طرحهای دیگری هم به مرحله اجرا درآید. هدف این است که یک رشته کارهای اساسی در زمینه فرهنگ، آموزش و پرورش، بهداشت و قوانین برای کودکان و نوجوانان انجام گیرد و توجه افکار عمومی، به خصوص اولیا و مربیان، به اهمیت مقام کودک در جامعه جلب شود. بر اساس رهنمودها و اوامر شاهنشاه باید بر کارهای بنیادی و اساسی تأکید بیشتری شود و از کارهای نمایشی و تجملی اجتناب گردد. در هر صورت برنامهها باید با مشارکت و همکاری مردم باشد. به خصوص در کارهایی که مربوط به کودکان و نوجوانان است، باید روحیه همکاری خود آنان جلب شود و توقع بیجا ایجاد نگردد. فرصت مناسبی است که به ابتکار ایران برنامههایی در سطح جهانی برای ایجاد تفاهم بیشتر بین جوانان و نوجوانان جهان و آشنایی آنان به وضع کشورهای یکدیگر به مرحله اجرا درآید، زیرا این امر مسلماً در تحکیم مبانی صلح و تفاهم بینالمللی مؤثر خواهدبود.
۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر به مناسبت آغاز زمامداری ژنرال ضیاءالرحمان به عنوان رئیس جمهوری بنگلادش، تلگرام شادباش به داکا فرستاده شد: "حضرت ژنرال ضیاءالرحمان، رئیس جمهوری بنگلادش – داکا، خیلی خوشوقتم که به مناسبت آغاز زمامداری آن حضرت به عنوان رئیس جمهوری بنگلادش، تبریکات صمیمانه و بهترین آرزوهای خویش را برای سعادت و توفیق آن حضرت در خدمت به ملت بنگلادش ابراز دارم. رجاء واثق دارم که مناسبات صمیمانه دوستی و همکاری میان ایران و بنگلادش که منجر به دیدار اخیر آن حضرت از کشورم گردید، همچنان در سالیان آینده به سود ملت ما و به نفع صلح و امنیت جهانی توسعه و تحکیم خواهدیافت. محمدرضا پهلوی."
۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر به مناسبت انتخاب دوباره ژنرال نمیری به ریاست جمهوری سودان، تلگرام شادباشی به خارطوم فرستاده شد: "حضرت ژنرال جعفر محمد نمیری، رئیس جمهوری دموکراتیک سودان – خارطوم، برای من موجب کمال خوشوقتی است که به مناسبت انتخاب مجدد آن حضرت به مقام عالی ریاست جمهوری دموکراتیک سودان، صمیمانهترین تبریکات همراه با بهترین آرزوهای قلبی خویش را برای تندرستی و توفیق بیش از پیش آن حضرت در رهبری ملت برادر سودان به سوی رفاه و سعادت روزافزون ابراز دارم. خواهشمندم ادعیه خالصانه مرا بپذیرید. محمدرضا پهلوی."
۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ سی و هشتمین سالگرد بنیاد رادیو ایران جشن گرفته شد. جایزههای پنجمین دوره مسابقه بهترین برنامههای رادیویی در آیینی از سوی محمود جعفریان معاون سازمان رادیو و تلویزیون و سرپرست خبرگزاری پارس به برندگان داده شد. گروه کودک برنده جایزه اول بهترین برنامه رادیویی شد. جایزه دوم بهترین برنامه به برنامه سرزمین و مردم خراسان و جایزه سوم به داستان شب داده شد.
۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در سفری یک روزه دکتر نصر اصفهانی استاندار فارس همراه با سرپرستان سازمانهای اجرایی استان، از دوردستترین مناطق ممسنی بازدید کردند و از یک صد و پنجاه کیلومتر راه با روشنایی برق که از سوی «مجتمع طرحهای عشایری فارس » کشیده شده بود، دیدن کردند. هم چنین دراین بازدید دکتر نصر اصفهانی پروژه آبرسانی «چنار شاهیجان» برای رفاه عشایر ممسنی که از سوی مجتمع عشایری ساخته شده است را گشود. نخستین مجتمع با دستور شاهنشاه آریامهر برای عشایر کشور در سال ۲۵۳۳ شاهنشاهی بنیاد نهاده شد و سرپرستی آن به مهندس فریدون دره سپرده شد.
۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ وزیر برنامهریزی عربستان سعودی با هیاتی از پایوران این کشور به فراخوان عبدالمجید مجیدی، وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه، به تهران آمد. وزیر برنامهریزی عربستان و هیأت عربستان سعودی پنج روز در ایران خواهندبود و با نخستوزیر و چند تن از وزیران دیدار خواهند داشت.
۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در ورزشگاه تاجگذاری شیراز، والاحضرت همایون ولایتعهد و فهد بن خالد ولیعهد عربستان به تماشای فوتبال بین دو تیم ملی کشورهای ایران و عربستان سعودی که برای راهیابی به مسابقات جام جهانی آرژانتین برگزار شد، نشستند. این مسابقه با پیروزی دو بر صفر تیم ملی ایران به پایان رسید. در این روز هرمز قریب رییس کل تشریفات وزارت دربار شاهنشاهی، فریدون مهدوی سرپرست ورزش و کامبیز آتابای رییس فدراسیون فوتبال والاحضرت ولیعهد را همراهی کردند.
۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شش میلیون و هشتصد و سی و نه هزار و یکصد هکتار از زمینهای پیرامون شهر تبریز ملی اعلام شد.
۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ صندوق تأمین اجتماعی از راه بانک رفاه کارگران سالانه یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان وام مسکن به بیمهشدگان میدهد. صندوق تأمین اجتماعی ماهانه ۱۰۰ میلیون تومان برای پرداخت وام مسکن به بیمهشدگان، به بانک رفاه کارگران میدهد. بر این پایه، صندوق تأمین اجتماعی سالیانه ۱۸ درصد سود سرمایهگذاری دریافت میکند و این سود منابع مالی تأمین اجتماعی را هم بسیار بالا میبرد. مهم این است که همه پولهای سرمایهگذاری شده برای خانهسازی سرمایهگذاری میشود و سالانه شمار بسیاری خانه و آپارتمان در کشور ساخته میشود.
۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ دومین دور گفتگوها پیرامون بستن یک موافقتنامه اقتصادی و بازرگانی میان ایران به نمایندگی جواد وفا، معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی، و بازار مشترک اروپا در بروکسل به پایان رسید.
۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ بر پایه موافقتنامهای، چهار یادداشت تفاهم میان وزارت کشاورزی و منابع طبیعی، بانک توسعه کشاورزی ایران، هواپیمایی ملی ایران و بانک توسعه صنعتی و معدنی ایران از یک سو و سفیر امارات متحده عربی و نماینده ویژه حضرت شیخ راشد، حاکم دوبی از سوی دیگر دستینه شد. در یک یادداشت که از سوی وزیر کشاورزی و منابع طبیعی و مدیرعامل بانک توسعه کشاورزی ایران دستینه شد، قرار شد که یک گردایه دامداری بزرگ با مشارکت بانک توسعه کشاورزی ایران و سرمایهگذاران ایران و دوبی در خوزستان بنیاد شود. در یادداشت دیگر که از سوی بانک توسعه صنعتی و معدنی ایران دستینه شد، سازش شد که با هنبازی (مشارکت) بخش خصوصی ایران و سرمایهگذاران خارجی، دو فروشگاه بزرگ در ایران، یک فروشگاه در بحرین و یک فروشگاه دیگر در دبی بنیاد گردد. بر پایه دو یادداشت تفاهم دیگر که از سوی شرکت هواپیمایی ملی ایران دستینه شد، دو هتل لوکس در اسپهان و بندرعباس ساخته میشود. هر هتل به گنجایش ۶۰۰ اتاق در آغاز ساخته میشود که میتوان ۴۰۰ اتاق به هر هتل افزود.
۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ سراسر کشور زیر پوشش شبکههای درمانی در میآید. پس از نیمروز کمیته بهداری و بهزیستی حزب رستاخیز ملی ایران[۲۶] با بودن جمشید آموزگار، دبیرکل حزب – دکتر شیخالاسلامزاده، وزیر بهداری و بهزیستی و گروهی از کارشناسان مسائل درمانی و بهزیستی کشور در ساختمان مرکزی حزب برگزار شد. جمشید آموزگار به آگاهی رساند: "این کمیته برای آن به وجود آمده است که در آن مسائل و برنامههای مملکتی در جهت صلاح مردم و بدون هیچ گونه تعصب فردی مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد و پیشنهادهای سازندهای از آن حاصل گردد. برای رفع هر مشکل، نخست باید علل آن مشکل را شناخت و تشخیص داد و بعد به دنبال راه حل رفت. مثلاً باید دید تاکنون چه برنامهای تدوین شده است که گسترش عادلانهتر تختهای بیمارستانی را در سراسر کشور تضمین کند و از تراکم بیشتر پزشکان در تهران جلوگیری نمود و از هجوم بیماران شهرستانی به سوی تهران ممانعت به عمل آورد." وزیر بهداری و بهزیستی گفت: "شبکههای درمانی که هر کدام پانصدهزار نفر از مردم کشور را در بر خواهدگرفت، ایجاد میشود. افرادی که پس از طی دورههای دو ساله در مسائل بهداشتی تخصص خواهندگرفت، به روستاها اعزام میشوند تا درباره واکسیناسیون و بهداشتی کردن محیط، روستاییان را یاری دهند و به این وسیله کشور زیر پوشش بیمههای درمانی درخواهد آمد."
۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ هشام ناظر، وزیر برنامهریزی عربستان سعودی که به فراخوان عبدالمجید مجیدی وزیر مشاور و رییس سازمان برنامه بودجه از ایران دیدن میکند، در ساختمان مرکزی حزب رستاخیز ملت ایران با جمشید آموزگار، دبیرکل حزب و وزیر مشاور، دیدار و درباره برنامههای عمرانی این کشور و دشواریهایی که با آن روبهرو هستند، گفتگو کرد. ۵ اردیبهشت ماه هشام ناظر در سازمان برنامه با وزیر مشاور و رییس سازمان برنامه درباره همکاریهای مشترک برنامهریزی گفتگو کرد. در این روز هشام ناظر، سفیر عربستان سعودی و عبدالمجید مجیدی در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند. روز ۶ اردیبهشت ماه هشام ناظر هنگام بازدید از سازمان برنامه و آشنایی با چگونگی برنامهریزی و کارهای امور کامپیوتری سازمان برنامه، با چند تن از وزیران دیدار کرد. وزیر برنامهریزی عربستان با امیرعباس هویدا نخست وزیر دیدار داشت.
۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شیخ سعدالعبداله السالم وزیر کشور و دفاع کویت با سرگرد والاگهر شهریار شفیق، فرمانده یکانهای دریایی دیدارکننده از آن کشور و هیأت همراه وی دیدار و گفتگو کرد.
۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو یک میهمانی عصرانه در پهنه کاخ نیاوران برگزار شد. عباس خلعتبری وزیر امور خارجه ، سفیران و نمایندگان سیاسی در دربار شاهنشاهی، پایوران وزارتخانههای دربار شاهنشاهی و امور خارجه با بانوانشان از باشندگان این میهمانی بودند.
۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ مقررات پرداخت کمک هزینه مسکن به بازنشستگان و وظیفهبگیران در سال جاری به آگاهی همگان رسید. کارمندان بازنشسته و وظیفهبگیران دولت که در خانه اجارهای زندگی میکنند، میتوانند برای گرفتن کمک هزینه مسکن به کانون بازنشستگان کشوری مراجعه کنند. کمکهای پرداختی به بازنشستگان و وظیفهبگیران از بهرهای که به ۵۰ میلیون ریال سرمایه اولیه صندوق پس انداز رفاه کارمندان بازنشسته دولت در بانک رهنی به آنان پرداخت میشود.
۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ بخش خصوصی فعالیتهای گستردهای را در دومین ماه سال جاری در زمینههای سرمایهگذاری، توسعه یکانهای تولیدی و صنعتی و افزایش داد و ستدهای بازرگانی آغاز کرده است. هر هفته هیأتهای نوینی از بخش خصوصی کشورهای مختلف وارد ایران میشوند. هم اکنون یک هیأت انگلیسی برای گشایش و آغاز به کار اتاق بازرگانی ایران و بریتانیا در تهران به سر میبرند. تاکنون ۱۴۰ کمپانی ایرانی و انگلیسی گرایش خود را به هموندی در این اتاق اعلام کردهاند. هم زمان با این کارها، یک هیأت از مقامات بخش خصوصی ایران از سوی اتاق بازرگانی ایران برای گفتگوهای اقتصادی و بازرگانی با بلندپایگان بخش خصوصی اسپانیا به این کشور خواهدرفت.
۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ بامدادان گفتگوهای ایران و انگلیس در زمینه همکاریهای کشاورزی در کاخ وزارت کشاورزی آغاز شد. در این گفتگوها سه کمیته برای بررسی همکاریهای دو کشور در زمینههای آموزشی، دامپروری و دامپزشکی و بازاریابی برگزار شد. از ماههای نخستین سال ۱۹۷۴ تاکنون میزان داد و ستدهای بازرگانی میان دو کشور ۳۰۰ درصد افزایش یافته است. بر پایه موافقتنامه همکاریهای ایران و انگلیس که در سال گذشته بسته شده، اکنون شماری از کارآموزان ایرانی در کالجهای گوناگون انگلستان سرگرم تحصیل دامپروری هستند و شماری کارشناسان انگلیسی نیز به ایران آمدهاند. بسیاری از سرمایهگذاران بخش خصوصی ایران نیز شماری گاو شیری از انگلستان خریداری و به ایران ترابر کردهاند.
۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت فاطمه پهلوی، ریاست هیأت امنای دانشگاه صنعتی آریامهر، در یک مصاحبه پیرامون برنامههای دانشگاه صنعتی آریامهر گفتند:[۲۷]
- "این دانشگاه از سال تحصیلی آینده در اصفهان فعالیت خواهدداشت و به تدریج تأسیسات آن به اصفهان منتقل میشود. در سال تحصیلی آینده دانشگاه صنعتی آریامهر ۹۶۰ دانشجو میپذیرد که از این تعداد ۷۶۰ نفر از طریق آزمون همگانی و ۲۰۰ نفر از طریق مصاحبه انتخاب میشوند و برای اولین بار پذیرش دانشجو بدون کنکور در دانشگاه صنعتی آریامهر تجربه میشود. از دانشآموزان خواهیم خواست که مدارک تحصیلی خود را همراه با اظهار نظر مدیر مدرسه برای ما بفرستند و با اطلاعات جمعآوری شده و بررسیهایی که انجام میگیرد و از طریق مصاحبه، دویست دانشجوی سال آینده دانشگاه را برمیگزینیم. البته باید معدل قابل توجهی داشته باشد. در سالهای چهارم و پنجم دبیرستان معدل او بیش از هفده و نیم باشد و در سال ششم بیش از ۱۷ باشد.
- دانشگاه صنعتی آریامهر در اصفهان زمین وسیعی در اختیار خواهدداشت. ۱۷ میلیون مترمربع وسعت زمین دانشگاه خواهدبود که با مقایسه با مساحت تهران که ۲۵۰ میلیون مترمربع است، وسعت قابل توجهی است. در حال حاضر ساختمان قسمتهایی از دانشگاه تا مرحله رفع احتیاجات برای سال آینده در دست انجام است و بعد از یازده سال که صحبت انتقال دانشگاه مطرح بوده، مرحلهای از این اقدام عملی میشود. دانشگاه صنعتی آریامهر در اصفهان، برای کلیه دانشجویان خوابگاه و برای کلیه استادان مسکن خواهدداشت. در مراحل نخست دویست هزار متر مربع زیربنا میرود که در مرحله نهایی به ۸۰۰ هزار مترمربع خواهدرسید. دانشگاه در حال حاضر سه هزار و دویست دانشجو دارد و فعالیت علمی در شش بخش؛ انرژی، مواد، کاربرد مواد و تولید، علوم، علوم غذایی، اطلاعات و مخابرات است. امسال برای نخستین بار رشته مهندسی هستهای در دانشگاه خواهیم داشت، به دلیل آنکه دانشگاه صنعتی آریامهر، مرکزی علمی برای تربیت نیروی انسانی کشور است. برنامهریزیهای دانشگاه منطبق با خواستهای جامعه انجام میگیرد و به مرحله اجرا در میآید. از چندی قبل مطالعه و بررسی در زمینه بهرهگیری از انرژی خورشید در دانشگاه آغاز شد، که امیدواریم به نتیجه مطلوب برسد.
- از نه سال قبل فعالیت در دانشگاه اصفهان را شروع کردم. آن روز در اصفهان دو دانشکده ادبیات و علوم انسانی و پزشکی به صورت ناقصی دایر بود. دکتر معتمدی، وزیر علوم و آموزش عالی، که ۹ سال ریاست دانشگاه را داشتند، با کمک و راهنمایی هیأت امنا، تأسیساتی در دانشگاه اصفهان بر پا کردند که امروز آن را در بین دانشگاههای شهرستانها یک مرکز علمی ممتاز کرده است. در حال حاضر بیش از ۶ هزار دانشجو در دانشکدههای مختلف دانشگاه اصفهان درس میخوانند. در رشد این دانشگاه، کیفیت و کمیت، هر دو مورد نظر بوده و هست. تأمین رفاه استاد و دانشجو از همان بدو فعالیت برای دانشگاه مطرح بوده است و امیدواریم با همکاری بیشتر استادان و دانشجویان، اگر کمبودی در دانشگاه وجود دارد، مرتفع شود."
۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ به دستور علیاحضرت شهبانو در تشکیلات و سازمان اداری تحقیقاتی و درمانی جمعیت ملی مبارزه با سرطان که زیر ریاست عالیه علیاحضرت شهبانو میباشد، بازنگری شد و اساسنامه نوین آن به تصویب علیاحضرت شهبانو رسید. بر پایه این اساسنامه، شمار هموندان شورای عالی هیأت مدیره جمعیت کاهش یافته و دستورهای نوینی در زمینه پیشگیری، درمان و پژوهش درباره سرطان اجرا خواهدشد. [۲۸]
۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ ایجاد خانه هنرمندان و آهنگسازان به تصویب رسید و یک اعتبار ده میلیون ریالی برای بررسی پیرامون چگونگی بنیاد این خانه ویژه شد. پس از آماده شدن پیشنهاد خانه هنرمندان، مانده هزینه آن در اعتبارهای سالهای آینده پیشبینی خواهدشد. در بودجه سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی، افزون بر خانه هنرمندان و آهنگسازان، ۶۳۷ میلیون ریال نیز برای ساختمان خانههای فرهنگ شهری، مدرن سازی چاپخانه وزارت فرهنگ و هنر، تجهیز استودیوهای سینمایی، وام برای ساختن سینما، پرداخت وام به تولیدکنندگان فیلمهای ایرانی، ساختمان تالار کنسرت تهران، بازسازی مناطق قدیمی اسپهان، ایجاد تالار تأتر شیراز و دگرگون ساختن یخچال مؤیدی به آمفی تأتر، پیشبینی شده است. افزون بر این، ۱۷۰ میلیون ریال برای تکمیل و تجهیز تالار رودکی ویژه شده است.
۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ ششم اردیبهشت ماه سالگشت زادروز علیاحضرت ملکه پهلوی پیشگام نهضت آزادی زنان ایران میباشد.[۲۹] سال گذشته ملت ایران از پیشگاه علیاحضرت ملکه پهلوی درخواست کرد که عنوان « مادر نمونه عصر پهلوی » را بپذیرند و با پذیرش آن، در روز ۲۵ آذر ماه، آیین باشکوهی در پیشگاه علیاحضرت ملکه پهلوی برگزار شد و لوحه سپاس ملت ایران به پیشگاه علیاحضرت پیشکش گردید. جایگاه ارجمند علیاحضرت ملکه پهلوی در تاریخ ایران به نام زنی آزاده که در راه آزادی زنان ایران تلاش کارسازی داشتهاند، ثبت گردیده و تاریخ فراموش نخواهد کرد لحظات آزادیبخش زنان ایران را در روز ۱۷ دی ماه که در آن روز برای نخستین بار علیاحضرت ملکه پهلوی به همراه فرزندان دلبندشان؛ شاهنشاه آریامهر و والاحضرتها شاهدخت شمس پهلوی و شاهدخت اشرف پهلوی، در کنار اعلیحضرت رضاشاه کبیر برای نخستین بار بدون حجاب در یک برنامه رسمی ظاهر شدند و از همان روز زن ایرانی با تولدی دوباره زندگی اجتماعی و فرهنگی تازهای را آغاز کرد.
۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر به مناسبت سالگرد جشن ملی پرتغال، پیام تبریکی به حضرت رئیس جمهوری آن کشور فرستاده شد.
۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در سالروز بنیاد سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی شاهنشاه آریامهر ریاست عالیه سازمان، والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی، نیابت ریاست عالیه سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی، به همراه هیات مدیره مهندس جعفر شریف امامی، مهندس عبداله ریاضی، دکتر منوچهر اقبال، دکتر جمشید آموزگار، دکتر عبدالمجید مجیدی، دکتر شیخالاسلامزاده، دکتر احمد هوشنگ شریفی را در کاخ نیاوران پذیرفتند. در این باریابی شاهنشاه آریامهر پس از شنیدن گزارش فعالیتهای سازمان شاهنشاهی از سوی عبدالرضا انصاری، مدیرعامل این سازمان، بیاناتی ایراد فرمودند:[۳۰]
- سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی اکنون در مسیری پیش میرود که متناسب با نام حقیقی آن است. ممکن است بعضیها فکر بکنند در مملکتی که فلسفه انقلابی و اجتماعی آن دادن هر نوع سرویس به مردم، حتی از دوران جنین است، پس برای سایرین چه وظایفی باقی میماند؟ بهترین جواب این سؤال، فعالیتهای این سازمان و چند سازمان مشابه دیگری است که در این مملکت با حمایت و کمک دولت، ولی از لحاظ اجرایی به طور آزادتر و با مقررات اداری کمتر دست و پا گیر و شاید با سرعت عمل و تصمیمگیری سریعتر و با اشتراک بیشتر مردم برای تأمین هدف، کار و تلاش بکنند. به همین سبب هیچ منافاتی ندارد که ما برنامهریزی فلسفی و انقلابی خودمان را از طرفی به وسیله دولت و از طرف دیگر به وسیله دستگاههای دولتی، چه با توجه به سیاست عدم تمرکز که اکنون در پیش داریم، به شرط اینکه عدم تمرکز به مفهوم واقعی آن باشد، این موضوع را قبلاً گفته بودم که عدم تمرکز معنیاش این نیست که تمرکزی که اکنون در مرکز و در یک نقطه وجود دارد با معایبش در اینجا، در سایر استانها و یا فرمانداریها نیز به همان طریق تکرار شود، ولی گمان میکنم کارهای این دستگاه در عین تمرکز، روی عدم تمرکز نیز استوار است و بهترین معرف این عدم تمرکز، در واقع شرکت مردم در بعضی از امور این سازمان است. ...
۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ دولت در یک ماده واحده بنیاد سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان را به مجلس شورای ملی پیشنهاد نمود. این سازمان با سرمایه یک هزار میلیون ریال، جایگزین صندوق حمایت مصرف کنندگان خواهدشد. این سازمان برای کمک به افزایش تولیدات داخلی و پشتیبانی از مصرفکنندگان در برابر بالا و پایین رفتن قیمتها و دگرگونی هزینههای زندگی بنیاد میشود.
۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ از سوی اداره کل مسکن و شهرسازی استان یزد کارهای ساختمانی اداره امور اقتصادی و دارایی بخش مهریز آغاز گردید. هزینه این ساختمان شش میلیون و دویست هزار ریال است که از بودجه ویژه ناحیهای فراهم میشود.
۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ بخش جدید زایمان بیمارستان سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی گلپایگان مجهز به پزشک و سه نفر مامای دانشآموخته و تجهیزات لازم، گشایش یافت.
۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ کارهای پایانی لولهکشی آب آشامیدنی شهر دهاقان اسپهان پایان یافت و برای بهرهبرداری به شهرداری واسپرده شد. درازای این شبکه آب رسانی چهارهزار و پانصد و سی و پنج متر است و هزینه اجرای آن سه میلیون ریال بود که از سوی اداره کل مسکن و شهرسازی استان اسپهان پرداخت شده است.
۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در پی بازدید معاونان آموزشی، مالی و اداری آموزش و پرورش و رییس سازمان نوسازی و توسعه از باشگاه معلمان اسپهان، هفت میلیون ریال برای تکمیل ساختمان باشگاه آموزگاران اسپهان ویژه شد.
۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در کند و کاوهای معدنی کشور، کارشناسان شرکت ملی ذوبآهن آریامهر در منطقه وسیعی از طبس، تایبند و کویر مرکزی، به ذخایر بزرگی از ذغال سنگ که حدود ۲۰ میلیارد تن برآورد شده است، دست یافتند. این ذخایر میتواند نیاز کارخانه ذوبآهن آریامهر را در گنجایش ۸ تا ۱۰ میلیون تن در سال، برای سالهای آینده فراهم سازد.
۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ حضرت جان کرک، فرماندار استرالیا و بانو در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو و والاحضرت همایون ولایتعهد باریافتند.
۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ به دعوت شاهنشاه آریامهر، پرزیدنت کارلوس پرز، رئیس جمهوری ونزوئلا و بانو برای یک دیدار چهار روزه وارد تهران شدند. در میدان شهیاد، در آیین ویژه و باشکوهی شهردار پایتخت کلید شهر را پیشکش پرزیندنت ونزوئلا کرد. پس از نیمروز پرزیدنت کارلوس پرز با نهادن تاج گل بر آرامگاه اعلیحضرت رضاشاه کبیر به پدر ایران نوین ارج نهاد.
۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانوی ایران نمایشگاه سال ۱۹۷۷ کتابهای آلمانی را در کتابخانه مرکزی پارک شهر گشودند و آنگاه از بخشهای گوناگون نمایشگاه بازدید فرمودند.
۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو میهمانی شامی به سرفرازی ورود حضرت کارلوس پرز، پرزیدنت ونزوئلا، در کاخ نیاوران بر پا شد. در سر میز شام شاهنشاه آریامهر در بیاناتی فرمودند:[۳۱]
- حضرت رئیس جمهوری، ... اشتراک نظر ما در سازمان کشورهای صادرکننده نفت و در کنفرانس معروف به شمال و جنوب، نمونهای عالی از این طرز فکر و برداشت مشترک ما از مسائل حیاتی اقتصادی و اجتماعی جهانی است. بر همین اساس، ما در اعتقاد راسخ خود به ضرورت استقرار یک نظام نوین اقتصادی بینالمللی بر اساس برابری و تساوی حق حاکمیت و همبستگی و منافع مشترک و همکاری کشورها و تعدیل نظامهای غیر عادلانه پولی و بازرگانی جهان امروز، توافق نظر کامل داریم. ما و شما بارها اعلام کردهایم که تورم جهانی صرفاً ناشی از نابسامانی شدید اقتصاد بینالمللی و به خصوص اقتصاد به هم خورده جهان غرب است. ...
آنگاه حضرت رئیس جمهوری ونزوئلا در پاسخ بیانات شاهنشاه آریامهر درباره حل مسائل جهان سوم و همکاری با ایران، بیاناتی ایراد کردند.
۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ به فراخوان وزارت اطلاعات و جهانگردی، شیخ عیسی بن راشد آل خلیفه، کفیل وزارت اطلاعات بحرین، به همراه هیأتی پس از نیمروز وارد تهران شد و در فرودگاه مهرآباد از وی پیشباز شد. شیخ عیسی در ایران با وزیر اطلاعات و جهانگردی، مدیرعامل سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران و سرپرستان ایرانی گفتگوهایی پیرامون همکاریهای ایران و بحرین خواهدکرد.
۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو در پایان دیدارشان از مرکز رفاه خانواده فرحآباد پارک خزانه، در مصاحبهای با ابراز خرسندی از دیدارشان از این مرکز فرمودند:[۳۲]
- آمدن من به این پارک همیشه برای من موجب خوشوقتی است، برای اینکه از یاد نمیبرم که اینجا یک منطقه واقعاً عقبافتاده در شهر تهران بود و مردم در شرایط مشکل در گودها زندگی میکردند، ولی حالا خوشبختانه اینجا تبدیل به یک پارک زیبا شده است. دیدار از مراکز رفاه خانواده نیز همیشه برای من خوشوقتی است، برای اینکه فکر میکنم که اینگونه مراکز کار واقعاً بنیادی است و نتایج آن را ما در چند سال دیگر در اجتماع مملکت خودمان خواهیم دید. تاکنون از این نوع مراکز رفاه وابسته به سازمان ملی رفاه خانواده ۲۸ مرکز در تمام مملکت هست، ...
۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ اجرای پروژه ساختن پایگاههای سازمان ملی انتقال خون که سراسر کشور را زیر پوشش خدمات این سازمان قرار میدهد، آغاز شد. در نخستین گام اجرای این پروژه گسترده، پایگاه مرکزی سازمان ملی خون در شیراز آماده بهرهبرداری شد و به زودی همانند آن در دیگر نقاط کشور و در شهرهای بزرگ دایر خواهدشد.
۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ دو کارخانه تولید مصالح ساختمانی در آذربایجان شرقی بر پایه پروانه اداره کل صنایع و معادن آذربایجان شرقی به راه افتادند، کارخانه گچ ماشینی در بستانآباد به گنجایش ۵۰۰ تن در روز و با سرمایهای برابر ۳۶۵ میلیون ریال و کارخانه آجر فشاری در تبریز به گنجایش ۱۰ میلیون قالب در سال و با سرمایهای ۸ میلیون و ۷۰۰ هزار ریال. این دو کارخانه با ۱۱۵ کارگر زبردست کار میکنند.
۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ نشای برنج در شمال کشور برای نخستین بار با ۱۰۰ دستگاه ماشین نشاکاری انجام میگیرد و ۸ تن از کارشناسان کرهای روش به کار بردن ماشینها را به شالیکاران شمال میآموزند.
۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ دولت شاهنشاهی ایران برای دومین بار در نمایشگاه بینالمللی در شهر کازابلانکا در کشور مغرب که برای ۱۷ روز، از ۸ تا ۲۵ اردیبهشت ماه، دایر خواهدبود، شرکت دارد. غرفه ایران در این نمایشگاه به فرم یک نمایشگاه اطلاعاتی و در سالنی به پهنه ۲۰۰ مترمربع جای دارد. این نمایشگاه به سه بخش تقسیم شده است: بخش نخست غرفه ایران، اطلاعات ویژهای در زمینه خدمات و امور بازرگانی و نمایشگاهی ایران به دیدارکنندگان ارائه میدهد. بخش دوم غرفه ایران، نمایشگر صنایع سنتی و اصیل ایرانی و فرشها و قالیچههای دستباف ایران است. نمایشگاه پیشرفتها و دگرگونیهای کشور ایران، سومین بخش غرفه ایران در نمایشگاه بینالمللی بازرگانی کازابلانکا میباشد. در این بخش پیشرفتهای کشور، به ویژه رشد و پیشرفت صنایع ایران از تولید تا رساندن به خریدار و سیر تکامل صنایع مختلف با نمایش فرتور و اسلاید و فیلم به دیدارکنندگان نشان داده میشود.
۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت لیلا پهلوی و سرکار علیه فریده دیبا، بنا به فراخوان دوستداران گل، پس از نیمروز از نمایشگاهی از گلهای بهاری در هتل هیلتون بازدید کردند. به فراخوان دوستداران گل « اینترنشنال ایکه بانا » نمایشگاهی از گل های بهاری در هتل هیلتون برگزار شد. نخست بانو سوزان نیامیر خوش آمد گفت، آنگاه بانو نهروزه استاد مکتب «چیکو ریوکه » با همکاری سه تن از همکارانش آرایش جالبی از گل آرایی را به نمایش گذاشتند.
آتش زدن استادیوم محمد رضا شاه از سوی تروریستهای کنفدراسیون دانشجویی
۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ استادیوم سرپوشیده محمدرضاشاه در خیابان ورزش تهران به آتش کشیده شد و آتش این استادیوم بزرگ را به کلی در هم کوبید. آتش بزرگ از بخش جنوبی استادیوم آغاز شد و در کمتر از پانزده دقیقه بخشهای دیگر استادیوم در آتش فرورفت. با گسترش آتش درون استادیوم، شعلههای سرکش از چهار سوی ساختمان از پنجرهها بیرون زد و ستونهای دود آسمان مرکزی تهران را پوشاند و رفت و آمد در خیابانهای پیرامون استادیوم بازایستاد. آتش نشانان پس از هفت ساعت و نیم ساعت تلاش سرانجام توانستند آتش را خاموش کنند.
۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ با بودن منوچهر تسلیمی، وزیر بازرگانی، معاونان و مدیران کل این وزارتخانه و شماری از شخصیتهای بخش خصوصی، سومین نمایشگاه بینالمللی مصالح و لوازم ساختمانی در جای همیشگی سازمان نمایشگاههای بینالمللی ایران زیر ریاست علیاحضرت شهبانوی ایران در آیینی گشایش یافت. در این نمایشگاه افزون بر ایران، کشورهای ایالات متحده امریکا، ایتالیا، انگلستان، اتریش، سوئد، سوئیس، چکسلواکی، فنلاند، فرانسه، جمهوری فدرال آلمان، هلند و اسپانیا و یکصد و پنجاه یکان صنعتی و بازرگانی مستقل در پهنهای به گستردگی ده هزار مترمربع مدرنترین ابزار و تجهیزات و ماشینهای مصالح ساختمانی و تأسیساتی خود را به نمایش گذاردهاند.
۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در تالار رودکی دست افشانیهای بلوچستان با طراحی رابرت دو وارن، موسیقی و دست افشانیهای گیلانی و رقص هفت پیکر با طراحی دو وارن اجرا شد. در رقص هفت پیکر زندگی افسانهای بهرام گور به روی صحنه آمد. فرتورها و مینیاتورهایی که از این منظومه بر جای مانده، حرکات موزون رقصندگان، ابزار گوناگون نواختن موسیقی گوشهای از دوران بهرام گور را نشان میدهد که بر همین پایه تنظیم و طراحی شده است. در دست افشانیهای محلی بلوچستان، فولکور ویژه این سرزمین با دست افشانیهایی از ایرانشهر، بمپور، سراوان و میرجاوه و هم چنین پایکوبیهای گیلان تصویری از لحظههای روزمرهی زندگی مردم این منطقه با موسیقی و رقص بیان میشود.
۱۰ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ دومین دور گفتگوهای شاهنشاه آریامهر و حضرت پرزیدنت کارلوس پرز، پرزیدنت ونزوئلا، درباره دشواریهای مشترک دو کشور، جهان سوم، موقعیت آسیا و افریقا و همچنین اوپک سازمانی که در آن جهان سوم با کشورهای صنعتی و در حال توسعه به گفتگو مینشیند، پیش از نیمروز در فرودگاه مهرآباد انجام شد. پس از آن شاهنشاه آریامهر میهمان عالیقدرشان را که در ادامه سفرهای خود رهسپار عراق بودند، در آیینی باشکوهی پسواز فرمودند.
۱۰ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر در سالگرد زادروز اعلیحضرت امپراتور ژاپن، پیام تهنیتی به توکیو فرستاده شد. شاهنشاه آریامهر در این پیام تندرستی و خوشبختی اعلیحضرت امپراتور و رفاه روزافزون ملت ژاپن را آرزو فرمودند.
۱۰ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ بر پایه قراردادی که میان شرکت سرمایهگذاری ساختمانی بانکهای ایران در بانک ساختمان دستینه شد، شرکت سرمایهگذاری ساختمانی بانکهای ایران مبلغ ۵ / ۱ میلیارد ریال به بانک ساختمان میدهد و این بانک نیز این مبلغ را به اضافه یک میلیارد ریال که از منابع خود فراهم خواهدساخت، برای اجرای پروژههای آپارتمانسازی در اختیار شرکت تعاونی مسکن کارکنان دانشگاه تهران قرار میدهد تا در گام نخست، ۱۳۵۶ آپارتمان در کیلومتر ۱۸ جاده مخصوص کرج در زمینی به پهنه ۸۰۰ هزار مترمربع برای کارکنان دانشگاه تهران بنا گردد.
۱۰ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ بر پایه قراردادی که در مرکز گسترش صادرات ایران میان ایران ناسیونال و رومانی دستینه شد، ایران ناسیونال ۲۰۰ دستگاه مینیبوس و ۴۰ دستگاه اتوبوس دولوکس به ارزش ۵ / ۶ میلیون دلار به رومانی فروخت. با این قرارداد شمار اتوبوسها و مینیبوسهایی که تاکنون ایران ناسیونال به رومانی صادر کرده است، به بیش از ۱۰۰۰ دستگاه رسید.
۱۰ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ گفتگوهای میان مستر یورگاکیس، سفیر سیار دولت یونان، با هوشنگ انصاری، وزیر امور اقتصادی و دارایی، به دستینه شدن موافقتنامه جدید بین ایران و یونان انجامید. بر پایه این موافقتنامه، توافق گردید که ایران ۱۵۰۰ دستگاه اتوبوس به یونان بفروشد. همچنین توافق شد یونان سالانه پنج هزار تن سنگ کرم از ایران خریداری نماید. از سوی یونان نیز پیشنهاد شد ایران در یک گردایه پتروشیمی در آن کشور از راه خرید سهام و فراهم ساختن مواد اولیه مشارکت نماید. همچنین یونان با فراهم ساختن آلومینیوم نیازین کارخانه آلومینیوم ایران، با ایران همکاری میکند و ایران نیز در پاسخ در کارخانه تولید آلومینیوم یونان مشارکت میکند. پیشنهاد یونان در این زمینه، همچنین در زمینه تولید سیگار، شدنی بودن خرید کشتی از یونان و بنیاد یک شرکت مشترک کشتیرانی، بررسی خواهدشد و پیشنویس موافقتنامه نیازین در این زمینه در ۳ ماه آینده تهیه خواهدشد.
۱۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر در سالگشت زادروز علیاحضرت ملکه هلند و اعلیحضرت پادشاه سوئد، پیامهای تهنیت به لاهه و استکهلم فرستاده شد.
۱۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ پس از نیمروز شیخ الصباح احمد جابر الصباح، وزیر امور خارجه کویت، به فراخوان عباسعلی خلعتبری وزیر امور خارجه وارد تهران شد. وی چهار روز در ایران خواهد ماند و به پیشگاه شاهنشاه آریامهر بار مییابد، و با نخست وزیر و وزیر امور خارجه دیدار و درباره پیوندها و دیگر جستارهای مورد علاقه دو کشور گفتگو خواهدکرد.
۱۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ با بودن نخست وزیر و مهندس ریاضی، رییس مجلس شورای ملی در کمیسیون برنامه مجلس شورای ملی، بررسی سرمایهگذاریهای ثابت دولت در بودجه سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی که دولت لایحه بودجه را به صورت جزوهای تقدیم مجلس کرده است، آغاز گردید. در این نشست چگونگی ویژه ساختن و تقسیمبندی ۹۹۷ میلیارد ریال اعتباراتی که دولت برای اجرای پروژههای عمرانی در سراسر کشور در بودجه سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی پیش بینی کرده است، و کارهایی که در زمینه پروژههای برنامه عمرانی پنجم انجام یافته است، بررسی گردید تا با نگرش به در پیش بودنِ نوشتن و سازمان دادن به برنامه عمرانی ششم، برنامهریزی با توجه به اولویتها انجام گیرد.
۱۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ نخستین نشست کمیته کشاورزی و عمران حزب رستاخیز ملت ایران در سال جدید با بودن هموندان در ساختمان حزب برگزار شد. در این نشست بانک تعاون کشاورزی از تشکیل گروههای زراعت جمعی و روش پرداخت وامهای ضروری و کمکهای بلاعوض دولت به کشاورزان صحبت کرد.[۳۳]
۱۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ به مناسبت دیدار رسمی کارلوس آندرس پرز، پرزیدنت ونزوئلا، از ایران، مجله «تولن-هوکار» چاپ ونزوئلا، در نوشتاری رسا با فرنام «زندگی دشوار یک شهبانو»، در بازگفت (نقل قول) از علیاحضرت شهبانو نوشت:
- "یک زن اخلاقاً مسئول است کار کند و مفید واقع شود، حتی اگر به پول احتیاج نداشته باشد. تبدیل شدن از یک فرد عادی به یک همسر، به یک مادر و به یک شهبانو، وظایف خطیری را ایجاب میکند."
نویسنده ونزوئلایی با اشاره به اینکه در تاریخ شاهنشاهی ایران علیاحضرت شهبانو نخستین بانویی هستند که فرنام شهبانو گرفتهاند، مینویسد: "علیاحضرت شهبانو در همه لحظات وظیفهشناسی نسبت به خانواده و کشورشان را به ثبوت رساندهاند. باید توجه داشت کار شهبانو تنها دریافت هدایا، گل و یا شرکت در آیین گشایش بیمارستانها نیست و هر کس چنین بپندارد، بیگمان دچار اشتباه شده است، زیرا فرنام شهبانو تکالیف بسیاری را در سوی ترقی و پیشرفت کشور در کارهای گوناگون اجتماعی ایجاب میکند، به همین روی علیاحضرت شهبانو هر روز وظایف و مسئولیتهای سنگینتری را به گردن میگیرند."
۱۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ منوچهر وحیدی، معاون وزارت مسکن و شهرسازی در نشستی گفت:[۳۴] "مطالعات برنامهریزان مسکن نشان میدهد که در طول برنامه ششم عمرانی، به یک میلیون واحد مسکونی نیاز داریم که تقریباً ۱۵۰ میلیون متر مربع زیربنا را شامل خواهدشد. دولت مصمم است زمینههای تازهای را فراهم سازد تا ظرف ۱۰ یا ۱۵ سال آینده هر خانوار ایرانی مالک یک واحد مسکونی باشد، از این رو اعتبارات زیادی برای خانهسازی اختصاص داده میشود."
۱۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ چند تن از برجستهترین شرکتکنندگان در سمپوزیوم بینالمللی بیوشیمی در کاخ نیاوران به پیشگاه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی باریافتند. علیاحضرت شهبانو از یکایک دانشمندان درباره فعالیتهای پژوهشی و علمی آنان پرسشهایی فرمودند و پروفسور اچوا، برنده جایزه نوبل، پیشرفت تحقیقاتی درباره به بیوشیمی در ایران و فعالیتهای مرکز بینالمللی بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران را ستود. علیاحضرت شهبانو در این باریابی فرمودند:
- هدف ما توسعه تحقیقات و نیل به خودکفایی علمی در ایران است که برای دستیابی به این هدف باید به جلب مغزهای متفکر و متخصص و دانشمندان برجسته ایرانی و توسعه دانشگاهها و تقویت مراکز تحقیقاتی اقدام کرد که همه اینها مورد توجه و پشتیبانی خاص شاهنشاه و من است. توجه به دانشگاهها و تشویق دانشپژوهان تحقیقات از نظر آینده مملکت از مهمترین مسائل است.
۱۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شیخ صباح الاحمد الاجابر الصباح، وزیر امور خارجه کویت، پس از نیمروز پیام ویژه والاحضرت امیر دولت کویت را به شاهنشاه آریامهر ابراز نمود و گفت: "این مناسبات صمیمانه بین دو کشور حاصل روابط مودتآمیز و برادرانه بین رهبران بزرگ دو کشور، شاهنشاه آریامهر و والاحضرت امیر کویت، است که بیش از هر چیز دو ملت مسلمان دو کشور هم جوار را به یکدیگر پیوند میدهد."
۱۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در نشست پایانی شورای اجرایی یونسکو تصویب شد که نماینده بنیاد اشرف پهلوی به عنوان ناظر در کنفرانس مهمی که از سوی وزرای فرهنگ و برنامهریزی کشورهای غرب که در چند ماه آینده برگزار میشود، شرکت نماید. بدین سان، بنیاد اشرف پهلوی برای نخستین بار در سطح جهانی در کنار سایر بنیادهای علمی و فرهنگی پرآوازه جهان به رسمیت شناخته شد.
۱۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر، ارتشبد شنشل، رئیس ستاد نیروهای مسلح جمهوری عراق، و تیمسار ارتشبد غلامرضا ازهاری، رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران، را در کاخ نیاوران به پیشگاه همایونی پذیرفتند. محمد صبری الحدیثی، سفیر جمهوری عراق، در دربار شاهنشاهی نیز افتخار بودن در این باریابی را داشت.
۱۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ گفتگوهای اقتصادی ایران و فرانسه از بامداد در وزارت امور اقتصادی و دارایی با بودن هوشنگ انصاری، وزیر امور اقتصادی و دارایی، و ژان پیر فورکاد، وزیر برنامهریزی شهری و روستایی فرانسه، و هیاتهای کارشناسی دو کشور آغاز شد. در این گفتگوها که همکاریهای اقتصادی و فنی ایران و فرانسه بررسی میشود.
۱۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در محافل بانکی گفته شد افزایش حجم اعتبارات سیستم بانکی به بخش خصوصی در سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی میان ۲۰ تا ۳۰ درصد نسبت به میزان این اعتبارات در پایان اسفند سال گذشته خواهدبود، که در نیمه دوم اردیبهشت ماه به بانکهای کشور ابلاغ خواهدشد و قابل پرداخت میباشد.
۱۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر سفیرهای نوین فرانسه، پاکستان و پرو را جداگانه در کاخ نیاوران به پیشگاه همایونی پذیرفتند. در این باریابیها، رونه سن لژه سفیر نوین فرانسه، سزار دولافونته لوکر سفیر نوین پرو، و غیاثالدین احمد، سفیر نوین جمهوری اسلامی پاکستان در دربار شاهنشاهی، استوارنامههای خود را به پیشگاه شاهنشاه تقدیم داشتند. در این آیین وزیر امورخارجه، رئیس کل تشریفات شاهنشاهی، رئیس دفتر مخصوص شاهنشاهی، رئیس کل تشریفات وزارت امور خارجه و آجودانهای لشکری و کشوری شاهنشاه آریامهر افتخار بودن داشتند.
۱۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی، ریاست عالیه سازمان زنان ایران، پس از نیمروز دبیرکل، هموندان شورای مرکزی و ۲۱ تن از دبیران سازمان زنان ایران را در کاخ اختصاصی خود در سعدآباد پذیرفتند. در این نشست که به مناسبت پایان نخستین دهه فعالیتهای سازمان زنان ایران بر پا شدهبود، برنامههای دهه دوم خدمات این سازمان مورد بررسی قرار گرفت. والاحضرت در سخنانی فرمودند:[۳۵]
- خوشحالم که در پایان نخستین دهه فعالیت سازمان زنان ایران بگویم که این سازمان امروز به صورت پایگاه راستین حقوق سیاسی، اجتماعی و فرهنگی زنان ایران درآمده است و باید اعتراف کنم روزی که تلاش برای احقاق حقوق زنان کشورمان را آغاز کردم، تصور نمیکردم که در دوران حیات خود شکوفایی و باروری آزادی زن ایرانی را تا به این پایه نظارهگر باشم و اینکه امروز این مرحله از مشارکت زنان را در سازندگی ایران مشاهده میکنم، بسیار خوشحالم. امروز انتصابات در دستگاههای دولتی فقط به ارزشیابی لیاقتها و کارآیی افراد بستگی دارد و جنسیت یک مدیر با رئیس اداره در انتخابات با برکناری او نقشی ندارد. به همین جهت به زنان ایران توصیه میکنم که در صدد تجربهاندوزی و افزایش میزان مهارت و کارآیی خود باشند و در صورت لزوم سازمان زنان ایران آنان را برای دریافت نقش خود در سطح مدیریت و برنامهریزی آموزش خواهدداد. یک مدیر لایق و توانا، چه مرد باشد چه زن، در عصر رستاخیز موفق است. سازمان زنان ایران در برنامههای دهه آینده خود سهم خاصی برای آموزش و جلب نیروی فعال آنان در سازمان زنان و دیگر سازمانهای مملکت در نظر بگیرد و مشارکتها و آموزشها در سطح خانوادهها توسعه یابد و نقش زنان روستایی بیش از گذشته تجلی یابد و آنان را با تحولات جدید کشور آشنا سازد. هنوز بیسوادی نزد زنان کشور، بیش از مردان است.
بازدید شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو و والاحضرت همایون ولیعهد از خراسان
۱۳ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی و والاحضرت همایون رضا پهلوی ولیعهد ایران پیش از نیمروز ۱۳ اردیبهشت ماه برای یک بازدید سه روزه از برنامههای عمرانی و پیشرفتهای استان خراسان با هواپیما به مشهد پرواز کردند. در این سفر امیر اسداله علم وزیر دربار شاهنشاهی، دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، امیرقاسم معینی وزیر کشور، هوشنگ نهاوندوی رییس دفتر مخصوص اعلیحضرتین را همراهی نمودند. هواپیمای والاحضرت همایون ولیعهد در ساعت ۱۱ و پانزده دقیقه و هواپیمای شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو و همراهان در ساعت ۱۱ و ۲۰ دقیقه در فرودگاه مشهد بر زمین نشست. در پای پلکان هواپیما عبدالعظیم ولیان نیابت تولیت آستان قدس رضوی و استاندار خراسان به اعلیحضرتین خوشآمد گفت. آنگاه فرمانده لشکر ۷۷ مشهد گزارش نظامی به آگاهی رساند و به سرافرازی ورود اعلیحضرتین و والاحضرت ولیعهد ۲۱ تیر توپ شلیک شد. شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو و والاحضرت همایون ولیعهد پس از پایان آیین نظامی و دیدن سان از گروهان تشریفاتی از برابر نمایندگان استان خراسان در سنا و مجلس شورای ملی، استادان دانشگاه فردوسی، مدیران کل، رییس ادارههای استان خراسان، هموندان جمعیتهای خیریه انجمنهای ملی و گروههای مردم گذشتند. در پیشاپیش پیشبازکنندگان ۱۷ دختر با ۱۷ سبدگل به نشانه ۱۷ اصل انقلاب شاه و ملت ورود اعلیحضرتین و والاحضرت ولایتعهد ایران را گلباران کردند. شاهنشاه پس از پرسش از اندازه بارندگی و و خرمن غله امسال و چراگاههای خراسان به سوی مرکز شهر مشهد روان شدند. از فرودگاه تا مرکز شهر مشهد هزاران تن از مردم مشهد ایستاده بودند و با ابراز شور و هیجان ورود اعلیحضرتین و والاحضرت ولیعهد را گرامی داشتند.[۳۶]
۱۳ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ دانشگاه بلوچستان با همکاری شرکتهای کشتیرانی ایرانی، نخستین دانشکده دریانوردی و علوم و فنون دریایی را در بندر چابهار ایجاد میکند و از سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی با پذیرش ۵۰ دانشجو که شرکتهای کشتیرانی ایران آنها را معرفی خواهندکرد، برای رشته عرشه، کار خود را آغاز میکند.
۱۳ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در نشستی که برای بررسی خرید و کارگذاری کارخانه واگردانی زباله به کود برگزار شد، بنیاد کارخانه تبدیل زباله در شیراز به مناقصه بینالمللی گذاشته شد.
۱۳ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در اجرای پروژههای ایجاد شاهراه و راههای اصلی و فرعی در کشور، قرارداد ساختمان شاهراه کمربندی شهر تبریز در دو قطعه به طول ۴۰ کیلومتر و عرض ۴۹ متر با پیمانکار دستینه شد. این شاهراه در ابتدای بهرهبرداری چهار خطه میباشد و با پیشبینیهایی که انجام گرفته است، بر پایه انبوهی وسایل نقلیه تا هشت خط میتوان آن را پهنتر کرد. هزینه ساختمان این پروژه بیش از دو میلیارد و ۶۸۹ میلیون و ۷۰۰ هزار ریال است.
۱۳ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ نشست کمیته ایرانی جشنهای یکصدمین سال استقلال رومانی که ریاست عالیه آن والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی میباشد، ساعت چهار پس از نیمروز در سعدآباد برگزار شد. والاحضرت در آغاز این نشست فرمودند:
- قبل از هر چیز لازم میدانم مراتب خوشوقتی خود را از اینکه به امر اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر، به ریاست عالیه کمیته ایرانی جشنهای یکصدمین سال استقلال رومانی برگزیده شدهام، ابراز دارم. جشنهای این سالگرد، روز نهم مه در رومانی برگزار خواهدشد. به همین جهت اجتماع امروز فرصت مناسبی است که در این موقعیت تاریخی از طرف کمیته و از طرف ملت ایران صمیمانهترین تبریکات خود را به دولت و ملت رومانی ابراز نماییم. برگزاری چنین مراسمی از نظر کشوری مانند رومانی، به خصوص از این نظر حائز اهمیت است که در یک نقطه عطف تاریخی از برخورد گذشتهای پر افتخار با آغاز عصری پر امید برای یک ملت به وقوع میپیوندد.
۱۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در سالروز بنیاد بانک سپه، نخستین بانک ایرانی در ۵۲ سال پیش که به فرمان اعلیحضرت رضاشاه کبیر گشایش یافت، هموندان هیأت مدیره، مدیران و کارکنان بانک، بر آرامگاه اعلیحضرت رضاشاه کبیر با نهادن تاج گل به سر دودمان پهلوی ارج نهادند.
۱۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ پروتکل ۳۰ میلیارد فرانکی پایان گفتگوهای چهارمین نشست کمیسیون مشترک وزیران ایران و فرانسه، دستینه شد. بر پایه این پروتکل، فرانسه همکاریهای گستردهای با ایران انجام خواهدداد و برای برقی و دو خطه کردن راهآهن تهران – بندر شاهپور، ساختن اتومبیل پژو در ایران، ساختن و برنشاندن چهار واحد شیرین کردن آب در ایران و حمایت فرانسه از دیدگاههای کشور ایران از بازار مشترک دست به کار خواهد شد. هم چنین در زمینه انرژی اتمی همکاریها بین دو کشور مورد بررسی قرار گرفت.
۱۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانو، نمایشنامه « خاطرات و کابوسهای یک جامهدار از زندگی و قتل میرزا تقی خان فراهانی » در تأتر شهر به روی سِن آمد. علیاحضرت در آنتراکت دو پرده نمایشنامه، به میان تماشاگران که بیشتر هنرمندان و سرشناسان تأتر کشور بودند، رفتند و پس از گفتگو با چند تن از چهرههای سرشناس تاتر کشور، پیرامون فراهم ساختن وسایل و امکانات بیشتر برای گسترش و بهبود هنر تاتر مملکت، دستورهایی به وزیر فرهنگ و هنر دادند. در پایان نمایشنامه، بازیگران به پیشگاه علیاحضرت شهبانو باریافتند.
۱۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ به کوشش نیکوکاران همدان، ساختمان یک مرکز بزرگ و مجهز اورژانس در یکی از بهترین جاهای شهر همدان در زمینی به پهنه دو هزار مترمربع آغاز شد. این زمین از سوی شهرداری به مردم همدان پیشکش شده است.
۱۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ پروژه گسترش و تجهیز بیمارستان ۲۵ شهریور بندر بوشهر تا پایان سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی آماده بهرهبرداری میشود، ۲۵ تخت جدید به ۵۰ تخت کنونی بیمارستان افزوده و همچنین بخشهای رادیولوژی، مرکز اورژانس و خانه پزشک در این بیمارستان ساخته میشود.
۱۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در آستانه آغاز سومین سال بنیانگذاری جنبش ملی نیکوکاری، بزرگترین برنامه خانه سازی برای نیازمندان شیراز آغاز شد.[۳۷]
۱۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ محمد نعیم، برادر و مشاور مخصوص پرزیدنت محمد داود، پرزیدنت افغانستان، در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت. سپس گفتگوهای محمد نعیم و امیرعباس هویدا نخست وزیر، در کاخ نخست وزیری انجام شد و درباره امور دو کشور و مسائل منطقه گفتگو شد. در این گفتگوها از ایران عباسعلی خلعتبری وزیر امور خارجه، هوشنگ انصاری وزیر امور اقتصادی و دارایی، سید ضیاالدین شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر، صفی اصفیا وزیر مشاور و نیری مدیر کل سیاسی وزارت امور خارجه، کاظم شیوا سرپرست اداره پنجم وزارت امور خارجه و از سوی کشور افغانستان فرید رشید مدیر کل وزارت اقتصاد افغانستان و عبدالاحد ضیایی معاون دفتر وزیر خارجه افغانستان و آقای داودی سفیر ایران در افغانستان و سفیر افغانستان در دربار شاهنشاهی شرکت داشتند.
بازدید یک روزه علیاحضرت شهبانو از زنجان
۱۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو برای یک سفر یک روزه از تهران رهسپار زنجان شدند.[۳۸] سفر شهبانو فرح پهلوی به زنجان برای بازدید از پروژههای عمرانی و عملیات بازسازی گنبد مسجد سلطانیه انجام گرفت. در ورود به زنجان شهبانو در کاخ استانداری با نمایندگان مردم زنجان در مجلس سنا و مجلس شورای ملی به گفتگو نشستند. سپس رهسپار رختشویخانه کهن شهر که به یک موزه مردم شناسی دیگرگون شده بود شدند. معماری رختشویخانه جالب بود تاقهای ضربی، دوازده ستون، بیست و چهار پنجره و هواکش دیواری و نود هواکش سقفی داشت. پس از آن علیاحضرت شهبانو به دیدن کتابخانه سهروردی رفتند و سپس از سبزه میدان وارد بازار گردیدند. علیاحضرت شهبانو همچنین از کارخانههای کبریت سازی زنجان بازدید فرمودند. شهبانو فرح پهلوی در این سفر رهسپار سلطانیه شدند. در سلطانیه دو هزار تن از اهالی به استقبال آمده بودند سلطانیه در چهل کیلومتری زنجان قرار دارد. شهرک جدیدی در جنوب سلطانیه ساخته شده بود و قرار بود مردم به این شهرک جا به جا شوند. علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی قول دادند که این جا به جایی به بهترین راه انجام شود. علیاحضرت شهبانو از مسجد تاریخی سلطانیه، آرامگاه سلطان محمد خدابنده و بنای تاریخی آن گنبد دیدن فرمودند و سپس کتابخانه این شهر را که به نام شهابالدین سهروردی نامگذاری شده است، گشودند.
۱۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ جمشید آموزگار دبیرکل حزب رستاخیز ملت ایران و وزیر مشاور در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت.
۱۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ نخستین دانشکده کاشیکاری ایران برای آموزش به هنرآموزان به زودی در مشهد آغاز به کار میکند.
۱۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ به فراخوان امیرعباس هویدا نخست وزیر « چه کیوها » نخست وزیر جمهوری کره برای یک دیدار رسمی چهار روزه به همراه یک هیات بلند پایه سیاسی و اقتصادی این کشور وارد تهران شد. در فرودگاه مهرآباد امیرعباس هویدا، منوچهر تسلیمی وزیر بازرگانی، فریدون مهدوی مشاور غلامرضا نیک پی شهردار پایتخت، سفیر جمهوری کره در دربار شاهنشاهی و کارکنان سفارت جمهوری کره از میهمانان ایران پیشباز کردند. نخست وزیر جمهوری کره در پاسخ به خبرنگاران گفت که این سومین دیدارش از کشور بزرگ ایران است و به پیشگاه شاهنشاه آریامهر بار خواهد یافت. وی افزود که دیدار وی و همراهانش به نیرومند ساختن دوستی میان دو کشور کمک خواهد کرد. نخست وزیر جمهوری کره پس از ورود به تهران رهسپار کاخ پذیرایی نخست وزیری شد و در آنجا هویدا نخست وزیر نشان درجه یک تاج را از سوی شاهنشاه آریامهر به وی پیشکش نمود.
۱۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ نخستین دور گفتگوهای چوی کیو هاچوی نخست وزیر جمهوری کره و امیرعباس هویدا نخست وزیر انجام یافت. دو کشور ایران و جمهوری کره در زمینه خانهسازی و ساختمان بندرگاه و تسهیلات بندری قرارداد همکاری بستند. یک نمونه بارز این همکاری، بنیاد پالایشگاهی به گنجایش ۳ میلیون تن در جنوب سئول و تحویل روزانه ۶۰ هزار بشکه نفت خام از سوی ایران به جمهوری کره در درازای ۱۵ سال است.
۱۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ پیام والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی به مناسبت روز جهانی صلیب سرخ:[۳۹]
- امروز مصادف با یکصد و چهاردهمین سالگرد تأسیس صلیب سرخ جهانی است. یکصد و چهارده سال پیش بنیاد این سازمان بزرگ نیکی و نیکوکاری به منظور وضع مقرراتی برای حمایت از اسیران و زخمیهای جنگ به ابتکار مرد خیراندیشی از اهالی سوئیس به نام ژان هانری دونان، با شرکت ۱۶ کشور از کشورهای جهان نهاده شد، که به تدریج کشورهای دیگر نیز به این جمعیت بزرگ پیوستند. یکصد و چهارده سال پیش نه رحم و شفقت انسانی و نه هیچ گونه مقررات و قوانین بینالمللی به اسیران و زخمیهای جنگ کمک نمیکرد. هانری دونان تحت تأثیر فجایع ناشی از جنگها و بیپناهی اسیران و زخمیها، قدم پیش گذاشت و این جمعیت بزرگ جهانی را بنیاد نهاد. امروز یاد آن روز تاریخی را که در زمان خود مبدأ تحولی روحانی در افکار جهانی بوده و خاطره کسانی را که با فداکاری در میان ظلمات تندخوییها و سختدلیها راهی به روشنایی عواطف بشری و لطائف اخلاقی انسانی گشودند، گرامی میداریم و به همه اعضای اتحادیه بینالمللی صلیب سرخ و همه خدمتگزاران صدیق این سازمان بزرگ بینالمللی شادباش و درود میفرستیم. کشور ما در شمار نخستین کشورهای جهان بود که از یک قرن پیش مقررات ژنو را پذیرفت، لیکن تأسیس رسمی جمعیت با توجه به مقتضیات آن روز به تعویق افتاد و سرانجام در پنجم مرداد سال ۲۴۸۲ شاهنشاهی، به امر پدر تاجدارم، اعلیحضرت رضاشاه کبیر، شیر و خورشید سرخ ایران رسماً شروع به کار کرد و خدمات خود را تحت سرپرستی مادر بزرگوارم، علیاحضرت ملکه پهلوی، آغاز نمود. بنیان استواری که این جمعیت در نخستین دوره خدمتگزاری خود تحت حمایت و عنایت اعلیحضرت رضاشاه کبیر به آن متکی بود، در زمان سلطنت پر افتخار برادر تاجدارم، اعلیحضرت همایون محمدرضا پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران، به پایهای از استحکام رسید که توانست به اقتضای وظایف انسانی و اخلاقی خود در رشتههای مربوط به خدمات درمانی امدادی، جوانان و داوطلبان، نقش ارزندهای، چه در داخل و چه در خارج از کشور، ایفا کند و در ردیف بزرگترین مؤسسات صلیب سرخ و هلال احمر جهانی قرار گیرد ...
۱۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ به مناسبت روز جهانی صلیب سرخ، جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران تا دو سال دیگر دو هزار تخت بر پانزده هزار تخت بیمارستانی موجود خود میافزاید و در تشکیلات نوین بهداشتی کشور نقشی عمده و حساس بر عهده میگیرد.
۱۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ با پیدا شدن ناحیه ذغال خیز ایران در کویر مرکزی ایران، در ناحیهای میان طبس، کرمان و یزد، با ذخیرهای بیش از ۲۰ میلیارد تن که بیش از ۵۰ درصد آن قابلیت کک شدن دارد، ایران در ردیف یکی از بزرگترین کشورهای ذغال خیز آسیا قرار گرفت.
۱۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ ایران قرارداد ایجاد صندوق توسعه کشاورزی را دستینه کرد که بر پایه آن، صندوق بینالمللی برای توسعه و بهبود کشاورزی در چهارچوب سیستم سازمان ملل برای افزایش تولید غذایی در کشورهای در حال رشد، کار خود را آغاز خواهدکرد.
۱۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ نشست هیأت مدیره سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی با بودن والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی نیابت ریاست عالیه این سازمان، در چاپخانه ۲۵ شهریور برگزار شد. در این نشست درباره کارهای کنونی سازمان و پیشنهاد اساسنامه مؤسسه کاربرد گیاهان دارویی و صنعتی ایران گفتگو شد و به تصویب رسید.
۱۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ برای پدیدآوردن فضای سبز پیرامون آبگیر سد رضا شاه کبیر، گروهی از سوی سازمان جنگلها و مراتع کشور وارد مسجد سلیمان شد. این گروه در یک هفته بررسیهای نیازین در زمینه جنگلکاری برای ۱۲۰ هزار هکتار در زمینهای ملی شده انجام میدهد. پس از پایان رسیدن این ماموریت تا ۲ ماه دیگر این پروژه زیر سرپرستی سرجنگلداری کل خوزستان آغاز میشود.
۱۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در یکصدمین سال اعلام استقلال رومانی، پیام تهنیتی از سوی شاهنشاه آریامهر به بخارست فرستاده شد. هم چنین در سالگرد جشن آزادی چکسلواکی، پیام تهنیتی از سوی اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر به پرزیدنت آن کشور به پراک فرستاده شد.
۱۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ چوی کیو هاچوی نخست وزیر جمهوری کره به پیشگاه شاهنشاه باریافت.
۱۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ به فراخوان امیر عباس هویدا نخست وزیر شیخ راشد بن سعید آل مکتوم نایب رییس امارات عربی متحده و حاکم دوبی برای یک دیدار رسمی سه روزه وارد تهران شد.هویدا در فرودگاه مهرآباد از شیخ راشد پیشباز کرد، سپس شیح راشد از فرودگاه یکراست رهسپار آرامگاه اعلیحضرت رضا شاه بزرگ شد و با نهادن تاج گل به پدر ایران نوین ادای احترام کرد. شامگاه به افتخار ورود شیخ راشد در کاخ وزارت امور خارجه میهمانی شامی برگزار شد. شیخ راشد در این سه روز با پایوران ایران درباره مسایل ایران و امارات عربی گفتگو میکند. روز پسین ۲۰ اردیبهشت ماه شیخ راشد به همراه هویدا نخست وزیر به پیشگاه شاهنشاه آریامهر در کاخ نیاوران بار یافت.
۱۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ ایران و جمهوری عربی یمن یک موافقتنامه همکاری خبری دستینه کردند.
۱۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ با فرود آمدن نخستین جت مسافربری در فرودگاه سنندج، خط هوایی سنندج – تهران گشایش یافت.
بازدید علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از استان مازندران ۲۰ - ۱۹ اردیبهشت ماه
۱۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو پس از نیم روز با پیشباز هوشنگ سمیعی استاندار مازندران و نمایندگان مردم در مجلس سنا و مجلس شورای ملی وارد فرودگاه « دشت ناز » در ۲۵ کیلومتری ساری شدند.[۴۰] علیاحضرت شهبانو به همراه سرکار علیه بانو فریده دیبا، معینی وزیر کشور، دکتر نهاوندی، و شماری از استادان دانشگاهها سفر خود را آغاز کردند. در صف پیشباز کنندگان نخست نمایندگان روحانیون ایستاده بودند سپس در برابر صف دانشگاهیان درباره وضع مسکن استادان پرسش فرمودند. در برابر صف قضات علیاحضرت شهبانو درباره دادگاهها و کادر قضایی استان پرسش نمودند. سپس علیاحضرت شهبانو از دبیر سازمان زنان استان مازندران درباره فعالیتهای این استان پرسیدند.
پس از نیمروز در آغاز سفر دو روزه به استان مازندران، علیاحضرت شهبانو در ساری از نخستین مرکز حمایت و راهنمایی کودک و خانواده دیدن فرمودند و دستور دادند که کمیتهای برای هماهنگی برنامههای آموزشی و فعالیتهای جنبشی مهدهای کودک ایجاد شود و همه سازمانهایی که مهد کودک بنیاد نهادهاند، برای جلوگیری از دوباره کاری و هدر رفتن بودجه گرد هم آیند و این هماهنگی را پدیدآورند.
۲۰ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو در شهر ساری کتابخانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را گشودند. سرپرستان کتابخانه ساری از علیاحضرت درخواست یک کتابخانه سیار روستایی کردند. علیاحضرت شهبانو دستور فرمودند کتابخانه سیار برای رساندن کتاب به روستاهای پراکنده مازندران با هزینه و همکاری دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان فراهم گردد. علیاحضرت شهبانو همچنین فرمودند: "هفت هکتار اراضی مجاور کتابخانه که در اختیار ارتش است، برای ایجاد پارک عمومی شهر ساری، در اختیار شهرداری این شهر قرار گیرد. ساری از جمله شهرهای وسیعی است که دارای پارک عمومی شهر نیست."
علیاحضرت شهبانو درباره ساختن پلاژ برای مردم ساری نیز دستورهایی دادند. هنگام گفتگو درباره نیازها و دشواریهای همگانی شهر ساری به کمبود مسکن اشاره شد. شهبانو به مسئولین توصیه کردند:
- "به هنگام اجرای پروژههای آپارتمانسازی فواصل بیشتری بین بلوکهای ساختمانی در نظر بگیرند، تا آپارتمانها بر روی یکدیگر سایه نیندازند. مسئله کمی زمین به جای خود درست است، اما آپارتمانهای مسکونی نباید به لانه زنبور تبدیل شود."
علیاحضرت شهبانو کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و کلیه سازمانهایی را که فعالیتهای ویژه کودکان و نوجوانان را انجام میدهند، به همکاری و گفتمان فراخواندند و فرمودند: "جوانان میتوانند از کودکی کتابخانههای کانون و سپس در خانههای جوانان اوقات خود را به مطالعه و فعالیتهای هنری و اجتماعی بگذرانند."
آنگاه علیاحضرت شهبانو به لیلی امیرارجمند، مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان دستور فرمودند: "فعالیتهای کتابخانهها را برای گروههای سنی طوری ادامه دهند که یک نوجوان بتواند بلافاصله پس از کانون جذب خانههای جوانان بشود و فاصلهای به دلیل شرایط سنی در فعالیتهای او به وجود نیاید."
پس از آن علیاحضرت شهبانو به خانه جوانان شیر و خورشید سرخ ساری و سپس به نمایشگاه پیشرفتهای دایمی استان مازندران در عصر پهلوی رفتند. علیاحضرت شهبانو تنه درختی از اسالم که ۵۲۰ ساله است را دستینه فرمودند. سپس علیاحضرت شهبانو به مرکز شبانه روزی جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی تشریففرما شدند. در این مرکز ۴۹ فرزند با استعداد که از سراسر کشور برگزیده شدهاند، شبانه روزی زندگی میکنند. علیاحضرت شهبانو پیش از پایان دادن به بازدید از این مرکز درباره ایجاد یک استخر برای دختران ساری در ساختمان شبانهروزی جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی با هزینه دفتر مخصوصشان دستورهایی دادند. علیاحضرت شهبانو دقایقی را در یکی از اتاقهای این مرکز در میان فرزندان این جمعیت گذراندند. این دختران که به دور شهبانو حلقه زده بودند، بیشتر دشواریهای زندگی خود را با علیاحضرت شهبانو در میان گزاردند.
علیاحضرت شهبانو سپس در میدان ۲۴ هزار متری بزرگ شهر ساری که دورادور آن را مردم پوشانده بودند، در میان هلهله و شور مردم از پیکره شاهنشاه آریامهر پرده برداری نمودند. آنگاه دانش آموزان مدرسههای ساری سرود سپاس را هم سدا خواندند. سفر دو روزه علیاحضرت شهبانو به استان مازندران پس از نیمروز پایان گرفت و علیاحضرت و همراهان به تهران بازگشتند.
۲۰ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ با نگرش به بودجه سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی به کارمندان شاغل و بازنشسته دولت ۶۰۰ میلیون تومان کمکهای غیرنقدی پرداخت میشود. در کنار کارمند و همسرش، تا ۳ فرزند آنها زیر ۱۸ سال، و چنانچه در دانشگاههای داخل و یا خارج مشغول تحصیل باشند تا سن ۲۵ سالگی، از دریافت کمکهای غیرنقدی برخوردار میشوند.
۲۰ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در آیین گشایش شانزدهمین کنفرانس توروس و نشست سرپرستان راهآهنهای خاورمیانه در سالن کنفرانس سازمان مدیریت صنعتی، پیوستن خط آهن ایران به خط آهن عراق سد در سد شد. کارهای اجرایی این پروژه که بررسیها پیرامون آن آغاز شده است، در برنامه عمرانی ششم آغاز میشود.
۲۰ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ برای ایجاد فضای سبز در اطراف آبگیر سد رضاشاه کبیر در خوزستان، هیأتی از سوی سازمان جنگلها و مراتع کشور وارد مسجد سلیمان شد تا در زمینه پروژه جنگلکاری برای ۱۲۰ هکتار در زمینهای ملیشده، بررسیهای نیازین انجام شود.
۲۰ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ قرارداد هماهنگی صادر کردن خرمای ایران و عراق به بازارهای جهانی در بغداد میان نمایندگان دو کشور دستینه شد. با این قرارداد، از رقابتهایی که پیشتر میان صادرکنندگان خرمای دو کشور وجود داشت و سود آن به جیب واردکنندگان کشورهای غربی ریخته میشد، جلوگیری میگردد.
۲۰ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شیخ راشد بن سعید آل مکتوم، نایب رئیس امارات متحده عربی و حاکم دبی، به همراه امیرعباس هویدا نخست وزیر، در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت. در این باریابی گفتگوهای دوستانهای پیرامون روابط ایران و امارات متحده عربی صورت گرفت.
۲۰ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در سمینار سرپرستان نوسازی دبستانها و دبیرستانهای کشور که با بودن وزیر آموزش و پرورش برگزار گردید، به آگاهی رسید که سازمان گسترش و نوسازی مدارس سالانه ۴ هزار پروژه ساختن و نوسازی مدرسهها را به انجام میرساند.
۲۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ بررسیها برای کشیدن یک خط آهن برقی از اسپهان به اهواز، در وزارت راه و ترابری و راهآهن دولتی ایران آغاز شد. این خط آهن از اسپهان و در راستای خط آهن تهران به اسپهان آغاز و پس از گذشتن از بهبهان و آغاجاری در اهواز به پایان میرسد و سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی از آن بهرهبرداری میگردد.
۲۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در تبصره ۸۵ بودجه، پروانه خرید مدرسههای اجارهای که شمار آنها ۲۲۰۰ باب در سراسر کشور است، داده شد. وزارت آموزش و پرورش هم اکنون سالانه ۲۰۰ میلیون تومان بابت اجاره مدارس به مالکان آنها میپردازد.
۲۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی از تهران برای چهار روز رهسپار استان فارس و کرمان شدند. والاحضرت پس از نیمروز، در هتل داریوش تخت جمشید، دومین همایش جنبش ملی نیکوکاری را گشودند و فرمودند:[۴۱]
- بسیار خوشوقتم که دومین همایش جنبش ملی نیکوکاری، به منظور ارائه و ارزشیابی خدمات انجام شده و تبادل نظر درباره برنامههای آینده این جنبش در شهر زیبای شیراز تشکیل شده است. از گزارشهایی که تاکنون داده شده، چنین برمیآید که پیشرفت برنامه جنبش ملی نیکوکاری طی این مدت جالب و رضایتبخش بوده است و به جا است که از یکایک افراد نیکوکاری که تاکنون به نحوی در این برنامه شرکت کردهاند، قدردانی و سپاسگزاری شود. در این مرحله که ما در آغاز درخشان این برنامه قرار داریم و هنوز راه درازی در پیش است. آنچه هر قدر مکرر گفته و شنیده شود به جا است، توجه به رسانیدن پیام واقعی این برنامه به همگان است، زیرا جنبش ملی نیکوکاری یک نوع فعالیت اجتماعی موقتی و یک تحرک زودگذر نیست. ... همان طور که شاهنشاه در فرمایشات خود به مناسبت آغاز سیویکمین سال تأسیس سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی اشاره فرمودند، پیشرفت برنامههای جنبش ملی نیکوکاری یک نمونه برجسته و واقعی از مشارکت مردم در انجام خدمات اجتماعی است. در یک جامعه پیشرو، شایسته نیست که مردم برای تأمین هر گونه نیاز اجتماعی همواره در انتظار اقدامات دولت بمانند و خود در این راه هیچ گونه فعالیت مثبتی نداشته باشند، بلکه مردم باید با مشارکت فعالانه در گرهگشایی از مسائل اجتماعی خود به دولتها فرصت دهند که به جهات توسعه و رشد در ابعاد گستردهتری بیندیشند و به کارهای خطیری بپردازد که انجام آن از عهده مردم ساخته نیست. ...
۲۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر به مناسبت درگذشت حضرت شیخ خالد بن سلطان آل نهیان، برادر والاحضرت شیخ زاید بن سلطان آل نهیان، رئیس دولت امارات متحده عربی، پیام تسلیتی به ابوظبی فرستاده شد.
۲۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ اتحاد شوروی اجرای برنامه بزرگ همکاری را با ایران در زمینه ساختمان صنایع ذوب آهن ادامه میدهد و بر همین پایه کارهای ساختمانی درباره گسترش کارخانه ذوب آهن اسپهان ادامه دارد. هم زمان در کرمان ساختمان تأسیسات تازه معادن ذغال سنگ به قدرت کل بیش از یک میلیون و نهصد هزار تن در یک سال ارسال مقدار زیادی ذغال سنگ از استان کرمان آغاز خواهدشد و نزدیک به دو و نیم میلیون تن در سال خواهدبود.[۴۲]
۲۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر، طاهر بلخوجه وزیر کشور تونس را به هنگام ایوار (عصر) در کاخ نیاوران به پیشگاه همایونی پذیرفتند.
۲۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ آقای کیوهاچه، نخست وزیر جمهوری کره از شرکت حمل و نقل ایران تانکر بازدید کرد. این شرکت بزرگترین شرکت حمل و نقل در ایران است که دارای بیش از یکهزار و پانصد کامیون مجهز به کانتینر، تریلر و سایر ابزار مدرن ترابر کالا میباشند. اکنون بیش از ۲۰۰ راننده کرهای در این شرکت کار میکنند و نخست وزیر کره در این باره ابراز خشنودی نمود.
۲۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو از مجموعه کارهای هوشنگ سیحون، نقاش و طراح معاصر ایران، در نگارخانه مهر شاه بازدید کردند. این مجموعه شامل سی تابلوی نمدی و پنجاه تابلوی آبرنگ بود. علیاحضرت دستور فرمودند: "برای تزئین وزارتخانهها و سالنهای بزرگ از کارهای نمدکاری استفاده شود."
۲۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ والاحضرت اشرف پهلوی در مراسم گشایش سمینار بررسی مسائل جوانان که از سوی سازمان زنان ایران در تالار دانشگاه پهلوی شیراز برگزار شده است، در سخنانی فرمودند:[۴۳] ...با ایجاد حزب رستاخیز و تأسیس سازمان نوجوانان حزب، نخستین قدمها برای تغییر طرز فکر جوانها و نوسازی پیوندهای آنها با خانواده و جامعه برداشته شده است. این سازمان میتواند نیروی جوان مملکت را از فساد ثروتاندوزی و بیتفاوتی که منجر به دور شدن از حس ابتکار و خلاقیت میشود، نجات دهد. جامعه امروز ایران به جوانان با فرهنگ و آگاه و روشنفکری نیاز دارد که خود را با ضرورتهای دوران انقلاب و برای ایفای نقشهای متنوع و تازهای که به مقتضای این دوران از آنها خواسته میشود، تطبیق دهند و در نهایت سلامت فکر و پشتکار و انضباط به ابداع و ابتکار بپردازند. ...
۲۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در نشست انجمن استان خوزستان که در اهواز برگزار شد، به آگاهی رسید که تاکنون ۵۰ روستای خوزستان از شبکه برق بهرهمند هستند و تا پایان برنامه ششم ۲۲۵ روستای دیگر خوزستان زیر پوشش برق قرار خواهندگرفت و بهرهبرداری از برنامههای تلویزیون آموزشی در سطح استان گسترش مییابد.
۲۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ با برنامهای که بانک تعاون کشاورزی در پیش دارد، کمکهای بلاعوض کشاورزی گسترش مییابد و کم کم به همه دهگانانی (دهقان) که در زمینهای کوچک کشاورزی میکنند، میتوانند از این کمکها و سایر وامها که با بهره بسیار پایین به آنان داده میشود، بهره گیرند. بر پایه مقررات، چنانچه دست کم چهار زارع دست به کشت یکپارچه در حداقل ۲۰ هکتار زمین خود بنمایند، از کمکهای بلاعوض و وامهای کم بهرهمند خواهندشد.
تیراندازی و کشتن پلیس در خیابان شاه از سوی سازمان مجاهدین خلق
۲۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ نیمروز منصور سلطانزاده و محمدعلی سورهای دو تروریست سازمان مجاهدین خلق در خیابان شاه تهران، جنب خیابان شیخ هادی، از پاسبان پست آدرس محلی را جویا و هنگامی که پاسبان سرگرم راهنمایی آنان شد، یکی از تروریستها از پشت سر به سوی پاسبان تیراندازی و وی را نقش بر زمین ساخت. سپس دو تروریست وارد ساختمانی شدند که بسیاری شرکتها و مؤسسههای گوناگون در آن دفتر داشتند. با سدای تیر، دیگر ماموران انتظامی که در نزدیکی خیابان شیخ هادی بودند، خود را به خیابان شیخ هادی رساندند و پس از رسیدن نیروهای کمکی، مامورین دور ساختمان را گرفتند (محاصره). آنگاه مأمورین با بلندگو همه کسانی را که در اشکوبهای ساختمان بودند، به بیرون آمدن از ساختمان خواندند و از ساختمان دور ساختند و به تروریستها هشدار دادند که اسلحههای خود را بر زمین بگذارند و خود را تسلیم کنند. یکی از تروریستها درون آسانسور پناه گرفت و به مأمورین تیراندازی کرد و تروریست دیگر از درون یکی از اتاقها به تیراندازی به سوی مأمورین پرداخت، سرانجام پس از نزدیک به یک ساعت تیراندازی میان پلیس و تروریستها، به دو تروریست مجاهد منصور سلطانزاده و محمدعلی سورهای گلوله خورد، یکی از آنها بی درنگ کشته و دیگری در راه بیمارستان مُرد. تروریستهای سازمان مجاهدین خلق دو تن از مأمورین پلیس را با گلولهای که به پایشان شلیک کردند زخمی نمودند. از تروریستها که از گروه مارکسیست اسلامی بودهاند، دو قبضه سلاح کمری و شماری سند و مدرک به دست آمد. تروریستها هر یک دو خشاب فشنگ به همراه داشتند، و همه فشنگها را به سوی مأمورین و ساکنین ساختمان که سرگرم بیرون رفتن از ساختمان بودند، شلیک نمودند. پس از بررسی مدارک همراه تروریستها و شناساییهای تروریستها، آشکار شد که منصور سلطانزاده و محمدعلی سورهای از تروریستهای آموزش دیده سازمان مجاهدین خلق هستند و پیشینه آنها نشان داد هر دو تن پیشتر به جرمهای ضد امنیتی محکوم و زندانی شده بودند. شوربختانه این تروریستها پس از پایان محکومیتشان از زندان آزاد شدند و دوباره به ویرانی کشور پرداختند. هدف تروریستها از این تیراندازیها در مرکز شهر بوجود آوردن ترس و برهم زدن نظم اجتماعی میباشد. [۴۴]
۲۳ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ سایروس ونس، وزیر خارجه امریکا، که شب پیشین وارد تهران شد، در نخستین روز ورود خود گفتگوهای دو سویه ایران و امریکا را به پایان رسانید، که یکی درباره پس افکنده شدن خرید کارخانههای برق اتمی از امریکا بود. وانس به آگاهی رساند که این گفتگوهای به زودی آغاز میشود و گفتگوهای آینده کارساز و مثبت خواهند بود. هم چنین درباره فروش اسلحه امریکایی به ایران، وانس گفت: "فروش اسلحه یک روش کلی است. نباید موجب نگرانی دوستانی مانند ایران گردد و امریکا هر نوع درخواست خرید اسلحه از سوی ایران را جداگانه بررسی و تصمیم گیری خواهد کرد." پس از سایروس ونس – دیوید اون وزیر امور خارجه انگلیس – بایولکن، دبیرکل سنتو – جاگلا یانگیل، وزیر خارجه ترکیه – و سفیر پاکستان در سنتو نیز برای شرکت در کنفرانس وزیران سنتو وارد تهران شدند.[۴۵]
۲۳ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی پس از نیمروز در روستای « کوشک بیدک » استان فارس از کلاسهای سوادآموزی و فعالیتهای کمیته ملی پیکار با بیسوادی بازدید کردند.[۴۶] والاحضرت در نشست ملی پیکار با بیسوادی استان فارس فرمودند: با توجه به رشد جمعیت و تعداد بیسوادان در کشور، برای ریشه کم کردن بیسوادی به کوششهای به مراتب باز هم گستردهتر نیازمندیم. تا وقتی که همه کودکان لازمالتعلیم در سر کلاسها حضور نداشته باشند، نمیتوانیم بیسوادی را ریشهکن کنیم. با توجه به اینکه حزب رستاخیز ملت ایران فراگیرنده همه طبقات مردم ایران است، کانونها و تشکیلات حزبی باید در کلیه کارهای مربوط به پیکار با بیسوادی، به ویژه درمورد پیگیری پیکار با بیسوادی نقش بسیار مؤثری داشته باشند.
۲۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ دولت ۷۵۰ میلیون ریال به بانکهای ناحیهای وام پرداخت میکند تا این بانکها با امکانات بیشتری پروژههای صنعتی، کشاورزی، عمرانی را در سطح استانها به اجرا درآورند. این وام در بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور ویژه شده که در اختیار بانکهای گسترش ناحیهای قرار خواهدگرفت.
۲۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ سفر والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی به استان فارس پایان گرفت و والاحضرت برای بازدید از پیشرفت برنامههای بنیاد دانشگاه کرمان، رهسپار این شهر شدند. دانشگاه کرمان که با ۲۱٬۰۰۰ متر زیربنا در دست ساختمان است از هزینه شخصی علیرضا افضلیپور بنیانگذاری میگردد. آقای افضلیپور در سخنان خود گفتند: "شاهنشاه آریامهر همیشه بر اهمیت علم و دانش تأکید میفرمایند. دانش برای هر ملتی از ضروریات اولیه پیشرفت و تعالی است و در حقیقت زندگی یک ملت، به دانش آن ملت بستگی دارد. به همین دلیل بود که من دانشگاه ساختم."
۲۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ چهارمین کنگره بینالمللی فیزیولوژی و فارماکولوژی دانشگاه پهلوی، با بودن وزیر علوم و آموزش عالی و با سخنان دکتر فرهنگ مهر، رئیس دانشگاه پهلوی گشایش یافت. در این کنگره ۵۰ تن از سرشناسترین دانشمندان جهان، چون پروفسور هاکسلی، برنده جایزه نوبل، شرکت دارند.
۲۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ زمینهای وقفی یا دولتی ۹۹ ساله به درخواست کنندگان دارنده شرایط بنیادآموزشگاههای خصوصی اجاره داده میشود. هم چنین درخواست کنندگان بنیاد آموزشگاههای خصوصی میتوانند وامهای دراز مدت کم بهره از سوی بانکها، به ویژه بانک فرهنگیان بگیرند.
۲۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ ایران و چکسلواکی در پراگ قرارداد بازرگانی جدید به میزان ۳ میلیارد کورن چکسلواکی (۱۹۲ میلیارد ریال) را برای سالهای ۱۹۸۰ – ۱۹۷۸ دستینه کردند. بر پایه این قرارداد، چکسلواکی فرآوردههای شیمیایی، محصولات صنعتی و ماشینآلات به ایران صادر میکند و در برابر آن، فرآوردههای نفتی، پنبه، محصولات معدنی و برخی تولیدات صنعتی از ایران وارد خواهدکرد.
۲۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو از نمایشگاه اکتشافات باستانشناسی در تپه رصدخانه مراغه دیدن فرمودند. کار بررسیها و کاوشهای باستانشناسی در تپه رصدخانه مراغه به دستور علیاحضرت شهبانو به دانشگاه آذرآبادگان واگذار گردیده است. علیاحضرت همچنین از نمایشگاه معماری جیمس استرلینگ، معمار نامی انگلیسی، در دانشگاه تهران دیدن فرمودند. در این نمایشگاه بیش از شصت کار از کارهای معماری جیمس استرلنیگ که در سراسر دنیا پراکنده است، گردآوری شده است. قرار است این معمار در ساختن یکی از موزههای بزرگ ایرانی که از سوی دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو ساخته میشود، همکاری کند.
۲۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ روزنامهنویس پرآوازه هند، کارانجیا از پارسیان زرتشتی به پیشگاه شاهنشاه باریافت و کتابی با فرنام «افکار یک پادشاه»، که وی درباره شاهنشاه آریامهر نوشته است به شاهنشاه آریامهر پیشکش نمود. این کتاب در ۱۵ فصل، از زمان آغاز پادشاهی ایران در ۲۵۰۰ سال پیش آغاز و با مجموعه مصاحبههای روزنامهنگار با شاهنشاه آریامهر درباره آینده پایان میپذیرد. این مجموعه مصاحبهها، خود در کتابی با فرنام «اندیشههای یک شهریار»، آماده چاپ در سراسر جهان است. نویسنده در کتاب خود شاهنشاه آریامهر را «کوروش عصر معاصر» مینامد.
۲۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ سالگشت زادروز والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی، برادر گرامی شاهنشاه آریامهر به والاحضرت و دربار شاهنشاهی تهنیت گفته شد. والاحضرت شاهپور غلامرضا ریاست کمیته ملی المپیک ایران را به گردن دارند.
۲۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ با پیام شاهنشاه آریامهر نهمین کنفرانس ملی کار گشایش یافت. شاهنشاه آریامهر در این پیام فرمودند:[۴۷]
- نهمین کنفرانس ملی کار در مرحلهای از حیات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشور آغاز میشود که جامعه متحول ایران با برخورداری از دستآوردهای انقلاب راه خویش را به سوی تمدن بزرگ به طور منظم دنبال میکند. در این هنگام که برنامه ششم عمرانی در دست بررسی و تدوین است، نتایج کار و توصیههای این کنفرانس میتواند در جامعیت بیشتر برنامه ششم عمرانی تأثیر بسیار داشته باشد. استفاده صحیح و مطلوب از قدرت تولید و خلاقیت منابع انسانی کشور و مالا افزایش بهرهوری از مهمترین هدفهای سیاست توسعه اقتصادی و اجتماعی ایران است، زیرا از این طریق، از یک طرف امکان منطقی برای ارتقا باز هم بیشتر سطح رفاه نیروی کار کشور مهیا میشود و از طرف دیگر موجبات افزایش صحیح و مطلوب تولید ملی فراهم میگردد. به منظور حداکثر استفاده از قدرت تولید نیروی کار کشور، باید توسعه و تأمین استمرار آموزش حرفهای و اجتماعی کارگران مورد توجه خاص قرار گیرد و با مشارکت وسیعتر واحدهای تولیدی و صنعتی کشور، تعداد بیشتری از مراکز کارآموزی در جوار این واحدها به وجود آید. کنفرانس باید با ارائه راهحلهای مناسب و منطقی مزد و بهرهوری کار را بیش از گذشته به هم نزدیک و مرتبط سازد و بر این اساس کارگر با دلسوزی بیشتر، انضباط بیشتر و کارآیی بیشتر، به سهم مؤثر خویش در افزایش تولید و در عین حال بهبود کیفی محصول بیاندیشد. کارگر ایرانی باید احساس کند همان گونه که با اجرای اصل چهارم انقلاب شاه و ملت در منافع محل کار خود شریک شده است و با اجرای اصل سیزدهم انقلاب میتواند از مزایای مالکیت واحدهای تولید و صنعتی کشور بهرهمند شود، وظیفه سنگینی در پیشبرد صنعت و اقتصاد مملکت به هموطنان خویش دارد. ...
۲۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در نهمین کنفرانس ملی کار که با پیام شاهنشاه آریامهر گشایش یافت، دو جستار بنیادین مورد نگرش ویژه دولت بود؛ جلوگیری از به هدر رفتن نیروی انسانی و ساختن مسکن. بهرهگیری درست از نیروی انسانی، به ویژه در گامه (مرحله) کنونی پیشرفت جامعه که با تنگنای نیروی انسانی ماهر روبهرو است، یکی از پایههای اصلی پیشبرد برنامههای عمرانی است. درباره فراهم کردن مسکن، به سبب افزایش درخواست برای مسکن بهتر و مناسبتر باید از امسال در برنامه ششم عمرانی با در پیش گرفتن راهکارهای بهتر و شرکت دادن بیشتر بخش خصوصی در خانهسازی، گسترش سرمایهگذاری برای تولید مصالح ساختمانی، آموزش نیروی انسانی و سرانجام دگرگون ساختن روشهای سنتی خانهسازی به روشهای پیشرفته و جدید خانهسازی انجام گیرد. در این کنفرانس الزامی شدن خانهسازی برای کارگران و کارهای نیازین برای محاسبه بهرهوری حقالسهم کارگران بررسی شد.
۲۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو بانو اتینک هاوزن، ایرانشناس امریکایی، و گروه دوستداران موزه هنرهای زیبای بوستون را در کاخ نیاوران پذیرفتند.
۲۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ سومین نشست شورای شاهنشاهی آموزش، در پیشگاه علیاحضرت شهبانو برگزار شد. در این نشست آییننامه کار شورای شاهنشاهی بررسی و تصویب شد.
۲۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در نشستی که دبیرکل حزب به همراه ابراهیم فرحبخشیان، وزیر راه و ترابری، داشتند، درباره برنامههای وزارت راه و ترابری که در برنامه ششم پیشبینی شده است، گفتگو شد.[۴۸] پروژههای در دست اجرا چنین هستند: دو خطه و برقی کردن مسیر تهران – بندر شاهپور و اهواز – خرمشهر به درازای ۱۱۰۰ کیلومتر، مطالعه مرحله نخست برقی و دو خطه کردن راهآهن تهران – تبریز به طول ۷۲۱ کیلومتر، مطالعه مرحله نخست دو خطه و برقی کردن راهآهن تهران – مشهد به طول ۸۷۰ کیلومتر، بررسی گام نخست راهآهن جدید مشهد – سرخس و طرح ایستگاه بارگیری آستارا به درازای ۲۱۰ کیلومتر که با اجرای طرح جامع توسعه شبکه راهآهن بیش از ۱۰ هزار کیلومتر خط آهن نوین ساخته میشود و به هنگام ساخت آن، راهآهن ایران به راهآهنهای کشورهای همسایه نیز میپیوندد.
۲۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ ایوار (عصر) سرپرستان اتحادیههای صنفی پایتخت در یک نشست با بودن جمشید آموزگار، دبیرکل حزب، آمادگی خود را برای همکاری با حزب و شرکت فعالانه در امور حزبی به آگاهی رساندند.
۲۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ ساختمان نوین بانک بازرگانی بابل که در بهترین جای شهر به سبک بسیار مدرن بنا گردیده، در آیین باشکوهی به نام نامی شاهنشاه آریامهر گشایش یافت. این ساختمان در زمینی به پهنه ۳۲۰ مترمربع و با بنایی نزدیک به ۶۰۰ مترمربع و هزینهای برابر با نوزده میلیون ریال ساخته شده است.
۲۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ چارلز کریستین لوکو، سفیر جدید گانا در دربار شاهنشاهی، در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت.
۲۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ گفتگوهای اقتصادی ایران و کانادا از امروز هم زمان با ورود ژان کرتین، وزیر صنایع و بازرگانی و حرفه کانادا، به تهران آغاز شد. در این نشست، درباره روش همکاریهای دو کشور برای گسترش صنعت آلومینیوم در ایران، اجرای پروژههای کاغذ گیلان و مازندران، اجرای پروژه بزرگ کابلسازی با مشارکت سرمایهگذاران بخش خصوصی ایران و شرکت سیم و کابل کانادا، افزایش داد و ستدهای بازرگانی، اکتشاف و توسعه صنایع معدنی گفتگو شد.
۲۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ خداداد فرمانفرماییان به همراه امیرعباس هویدا نخست وزیر به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت و گزارش «انرژی و دورنمای جهانی ۲۰۰۰ – ۱۹۸۵» را به آگاهی همایونی رساند. این گزارش که همزمان در پایتختهای ۱۴ کشور دیگر به رهبران آن کشورها، چون جیمی کارتر در واشنگتن، در لندن به کالاهان نخستوزیر، در پاریس به ژیسکاردستن، در شهر بن به هلموت اشمیت و در توکیو به فوکودا داده شده است، پیشبینی میکند که در سالهای پس از ۱۹۸۰ دنیای آزاد با کمبود روزافزون نفت روبرو خواهدشد. هموندان گروه از ایران، ونزوئلا و مکزیک در جَرگه کشورهای تولیدکننده نفت و کشورهای امریکا، کانادا، دانمارک، فنلاند، نروژ و سوئد که مصرفکننده ۸۰ درصد انرژی جهان آزاد میباشند، در جایگاه کارشناسان و نه نماینده مؤسسات در گروه شرکت کردهاند. پژوهشهای این گروه زمانی آغاز شد که اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بارها به دنیای آزاد هشدار داده بودند که برای جلوگیری از پیش آمدن آشفتگیهای کمبود انرژی در آینده نزدیک، بایستی راهکارهای جدی در جلوگیری از به هدر رفتن منابع پر ارزش نفت در جهان و پایین آوردن مصرف آن و بالابردن منابع انرژی جانشین نفت به کار گرفته شوند، هم چنین شاهنشاه آریامهر سپارش فرموده بودند: "لازم است قیمت نفت در چنان سطحی بالا قرار گیرد که مشوق و ضمانت کافی برای اجرای سیاستهای فوق باشد."
شاهنشاه آریامهر پس از شنیدن گزارش از سوی خداداد فرمانفرماییان، فرمودند:[۴۹]
- "لابد زحمت کشیدید برای تهیه این گزارش با همکاران دیگرتان از ممالک مختلف ۱۵ کشور جهان. پیشبینی این وضع از لحاظ خود من زیاد مشکل نبود، چون در جریان کار هستم و گزارشاتی را هم که برای من میآید، میخوانم و یک مقداری هم انسان میتواند بعضی از چیزها را پیشبینی بکند. از اینکه ما میگفتیم نفت ماده نجیبی است، برای اینکه ۷۰ هزار مشتقات از نفت میشود گرفت، گو اینکه دانستن این مطلب مشکل نبود و حالا این مطلب را ذکر میکنیم، درست است که ما پای این حرف میایستیم که قیمت نفت باید مساوی باشد با قیمت هر منبع انرژی جدیدی که پیدا بشود، ولی باز قضیه همان است، نفت یک ماده نجیبی است که ۷۰ هزار مشتقات دارد. از انرژی اتمی چند تا مشتقات میتوان گرفت و غیر از نیروی الکتریسیته، گو اینکه ما گفتیم قبول داریم که اینها را با هم مقایسه کنیم، ولی باز هم قابل مقایسه نیست. اگر قیمت نفت مطابق قیمت الکتریسیتهای باشد که از اتم به دست بیاید، از آن ۷۰ هزار مشتقات دارید؟ از طرف دیگر این را هم نمیشود گفت که در دنیا فقط چند مملکت تولیدکننده نفت هستند و مابقی دنیا بروند گم بشوند. برای اینکه اگر هم بروند گم بشوند، ما به تنهایی در این دنیای بزرگ چه بکنیم؟ به تنهایی که زندگی نمیشود کرد. مگر اینکه انسان اگر تنها باشد، کمکم تمام انگیزههای زندگی و ترقی را از دست میدهد و کمکم برمیگردد و میرود توی غار بعد از این چند قرن. پس ترقی دنیا روی انگیزه رقابت است، روی انگیزه تبادل تجارت اطلاعات، تبادل علمی است، پس ما تولیدکنندگان نفت باید کاری بکنیم که دنیا چرخش بچرخد. با این گزارش معلوم میشود که تا سال دوهزار این اشکالات پیدا خواهدشد. وظیفه ما از لحاظ بشری چیست؟ ما باید بیشتر درآمد نفت را صرف ساختمان مملکتمان و ایجاد منابع انرژیتیک دیگر و دستگاههای تولیدکننده ثروت دیگر کنیم که اگر روزی هم نفتمان تمام شد، اینجا یک بیابان برهوت نشود. از طرف دیگر فکر میکنم آنهایی که پول زیادی دارند، از طریق نفت این پول زیادی را که نباید آتش زد و نباید بیهوده مصرف کرد. چه بهتر از اینکه این پول اضافیشان را سرمایهگذاری بکنند در پیدا کردن منابع جدید انرژی، حتی ایران. مثلاً ما به نوبه خودمان حاضر هستیم که برویم در باب انرژی آفتاب یا انرژیهای دیگر. اگر ممالکی هستند که به طور جدی در این رشتهها کوشش میکنند، ما هم برویم تا یک روزی این به درد ما میخورد، چه به درد ما که خوب مستقیماً از آن استفاده خواهیم کرد، چه به درد دنیا میخورد که ما نیز در این دنیا زندگی میکنیم، ولی هستند کسانی که خیلی از ما بیشتر پول اضافی دارند. ما در واقع پول اضافی نداریم. اگر هم این کار را بکنیم، روی عقیده است، ولی عدهای حقیقتاً پول اضافی دارند، چه بهتر از اینکه این پول را در راه پیدا کردن منابع جدید انرژی مصرف بکنند، نه اینکه پولشان را از دست بدهند. پول به اسمشان باشد، در موقعش هم سود معمولی پولشان را به آنها بدهند، اما کمک میشود به آن چند صد میلیارد دلاری که الان گفتید لازم است برای سرمایهگذاری برای پیدا کردن منابع جدید. من وظایفی دارم که این حرفها را بزنم، کما اینکه چند سال پیش این اخطارها را کردم راجع به انرژی و نفت که بعد از چند سال مورد قبول واقع شد. حالا هم این حرف را میزنم، ضمن اینکه میگویم به نوبه خود ایران هم حاضر است در پیدایش این منابع جدید از هر راهی که ممکن است، شریک باشد و کمک بکند. خوشبختانه در بعضی چیزها ما از حالا شروع کردهایم. در انرژی اتمیک شروع کردیم و دنبال انرژی خورشیدی هم هستیم. البته اینها مطالبی نیست که من بتوانم علنی صحبت کنم، ولی هر منبع دیگری باشد، ما سعی خواهیم کرد که در آنجا هم به یک طریقی یا مفید باشیم برای پیدا کردنش، یا احیاناً شریک، که انشاالله این مطلب را برای همه، برای خودمان، برای دنیا، ضمناً تمدن، موضوع را تا موقعی که کنترلش از دست خارج نشده باشد، بتوانیم این منابع جدید انرژی را به دست بیاوریم."
۲۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ اداره کل نظارت و نمایش وزارت فرهنگ و هنر برای گسترش فرهنگ سینمایی در سراسر کشور و نشان دادن آثار هنری و رویدادها و پیشرفتهای مملکتی، به ساختن سالنهای سینمای ارزان قیمت در شهرها و شهرکهایی که بدون سینما هستند، با پرداخت وام کمک میکند. زمان بازپرداخت اصل و بهره وام حداکثر ۱۸۰ ماه و به گاهانه (اقساط) سه ماهه میباشد. تاریخ بازپرداخت نخستین گاهانه ۳۰ ماه پس از بستن قرارداد است.
۲۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ استاندار خوزستان در سفر خود به شهرستان رامهرمز در بخش رامشیر و چند روستا و بازدید از بخشهای گوناگون بازار، درمانگاه و مدرسه، به خواستها و نیازمندیهای مردم رسیدگی کرد. استاندار خورستان برای فراهم ساختن آب آشامیدنی، به فرجام رساندن سیستم آب رسانی، آغاز ساختمان غسالخانه، فراهم ساختن داروی درمانگاه، ساختن سد ساحلی و خانهسازی دستورهای نیازین را داد.
۲۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ اداره صنایع و معادن استان یزد برای گسترش صنایع، بنیاد یک واحد بافندگی به بازده سالانه ۴۰۰۰ متر و دو واحد تولید آجر فشاری به ظرفیت ۲۷ هزار میلیون آجر در سال را پذیرفت.
۲۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ ژان کرتین، وزیر صنایع و امور تجارتی و بازرگانی کانادا، در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت.
۲۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی، ریاست هیأت امنای دانشگاه سپاهیان انقلاب، به دعوت انجمن دانشجویان از این دانشگاه بازدید کردند و به استادان و نمایندگان دانشجویان فرمودند:
- دانشگاه سپاهیان انقلاب یک دانشگاه انقلابی است و این رسالت را دارد که سپاهیان انقلاب را در زمینههای متعددی که مملکت ما به آن نیاز دارد، پرورش دهد. روابط نزدیک استاد و دانشجو در این دانشگاه به نحو بارز و چشمگیری برقرار است. ایجاد این روابط صمیمانه و نزدیک باعث خوشحالی است، زیرا تنها از این راه میتوان رسالت مهمی که دانشگاه سپاهیان انقلاب به عهده دارد، دست یافت.
۲۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی، ریاست عالیه سازمان زنان ایران، مجتمع نوین آموزشگاه مددکاری سازمان زنان ایران، مرکز رفاه تجربی، کلاسهای پیکار با بیسوادی و همچنین درمانگاه سازمان منطقهای بهداری و بهزیستی را در یاخچیآباد گشودند. والاحضرت نخست از بخشهای مهد کودک دیدن کردند. در این مهد کودک، کودکان از ۳ ماهگی تا شش سالگی زنان کارمند و کارگر این منطقه ۱۲٬۰۰۰ خانواری نگهداری مینمایند و به آنان آموزش میدهند. والاحضرت سپس از کلاسهای حرفهای، عروسک سازی، آشپزی، صحافی، پیکار با بیسوادی و کارهای دستی زنان دیدن کردند. در این مرکز برای نخستین بار کلاس های آموزشی صحافی کتاب و عروسک سازی دایر شده است. آنگاه والاحضرت اشرف از کلاس های درس و کلاس های هنری و کتابخانه آموزشگاه عالی مددکاری بازدید کردند. در این بازدید که دو ساعت به درازا کشید عبدالمجید مجیدی وزیر مشاور و رییس سازمان برنامه و بودجه ، مهناز افخمی وزیر مشاور و دبیر کل سازمان زنان ایران، افخمی دبیرکل کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی، نیک پی شهردار پایتخت و تنی چند از پایوران کشوری والاحضرت اشرف را همراهی کردند.
۲۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در میهمانی شام سالانه انجمن نفت که با بودن نخست وزیر و رؤسای مجلسین و مهندسین و کارشناسان شرکت ملی نفت برگزار شده بود، دکتر اقبال، رئیس هیأت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت به آگاهی رساند که در سال گذشته در ایران ۳ میدان نفتی و ۵ میدان گاز پیدا شد. همچنین پالایشگاه تبریز امسال، و پالایشگاه اسپهان سال دیگر گشایش مییابند. وی درباره فعالیتهای جهانی افزود که ایران در کره، سنگال، گرینلند، هند، دریای شمال و افریقای جنوبی فعالیت اکتشافی و پالایشگاهی دارد.
۲۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ از بامداد خرید و فروش سهام بانک فرهنگیان در همه شعبههای بانک ملی سراسر کشور آغاز گردید.
۲۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ داریوش همایون، قائم مقام دبیرکل حزب رستاخیز ملت ایران،[۵۰] در نشست گفت و شنود در ساری گفت: "حزب رستاخیز یک پدیده موقت نیست و نباید تصور کرد که نظام دو یا چند حزبی جانشین آن خواهدشد، چراکه ما آن نظامها را داشتهایم و حزب یگانه و فراگیرنده ملت خود جانشین آن نظامها است."
۲۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ برنامه عمرانی سه ساله سازمان بنادر و کشتیرانی برای گسترش و ساختن بندرهای تازه و مدرن در کنارههای دریای خزر و خلیج فارس به آگاهی همگان رسانده شد. بر پایه این برنامه، افزون بر ساختن اسکلهها و تأسیسات تازه بندری در بندرهای بازرگانی کشور، سازمان بنادر و کشتیرانی در هر یک از جزیرهها و بندرهای کوچک شاخاب پارس (خلیج پارس) پروژههایی برای ماهیگیری، کشتیرانی ساحلی و مسافری و نیز اسکلههایی برای پهلوگیری کشتیها به اجرا درمیآورد.
۲۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ صادرات مستقیم شرکت ملی نفت ایران از روز ۱۹ تا ۲۵ اردیبهشت ماه سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی، به دو میلیون و دویست و چهار هزار بشکه در روز رسید و بدین سان رکورد نوینی در فروش مستقیم نفت خام برجای گذاشته شد.
۲۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر در سالگرد روز ملی نروژ، پیام تهنیتی به اعلیحضرت اولاف پنجم، پادشاه نروژ، به اسلو فرستاده شد.
۲۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ سازمان هواشناسی با اعتباری بیش از ۲۵۰ میلیون ریال، ایستگاههای اقلیمشناسی و بارانسنجی نوینی بنا میکند.
۲۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ اعلیحضرت همایون شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو و والاحضرت همایون ولایتعهد، سالوادور دینو ناشر ایتالیایی و برادرش را در کاخ نیاوران پذیرفتند. در این باریابی سالوادور دینو نویسنده نسخههایی از کتاب «مأموریت برای وطنم» را که به زبان ایتالیایی برگردانده است به شهبانو و والاحضرت ولیعهد پیشکش نمود.
۲۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانو نشست هموندان هیأت مدیره انجمن آرشیتکتهای ایران در کاخ نیاوران برگزار شد. علیاحضرت شهبانو پس از شنیدن گزارش رسایی درباره فعالیتهای یک ساله، تغییر و تصویب اساسنامه، گسترش انجمن در سطح وسیعتر و بنیاد انجمن آرشیتکتهای اسپهان وابسته به انجمن آرشیتکتهای ایران، فرمودند:
- انجمن آرشیتکتهای ایران باید از طریق تشکیل کنفرانسها، چاپ کتاب و مجلات، به طور جدی مسئولیت معرفی معماری را به عهده داشته باشد و ضمن هدایت معماران جوان و آگاه ساختن معماران شاغل، معماران باسابقه و قدیمی را احترام بگذارد، به طریقی که شناخت لازم را به آگاهی همگان برساند. برای مثال در انجام معماری سنتی، هدف اقتباس از نماهای قدیمی نیست، بلکه مسئله بررسی چگونگی عادتها و رسوم افراد و رعایت آن در معماری سنتی مطرح است که با در نظر گرفتن موارد اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی و توجیه اینکه فن معماری ضمن اینکه از هنر سرچشمه میگیرد، مسائل علمی و عملی را نیز در جنب خود دارد. انجمن آرشیتکتها باید در میان طبقات مختلف اجتماع از طریق آموزش اصول معماری با همکاری دستگاههای مسئول در بخش دانشگاهی، دولتی و خصوصی، ترتیبی بدهد که طرحهای اجرا شده که با فن معماری خوب ساخته شده است، ارزشیابی و از طریق ایجاد نمایشگاه و چاپ بروشورها، به همگان شناسانده شود. به این ترتیب از انجام کارهای اشتباهی که هر یک از دستگاهها در زمینه معماری انجام دادهاند، با کمک رسانههای گروهی و انتقادهای سازنده جلوگیری خواهدشد.
۲۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ اردشیر آذرپی، مدیرعامل جدید سازمان مسکن، در نخستین گفتگوی خود با رسانهها به آگاهی رساند که سازمان مسکن در آینده یکانهای مسکونی ارزان بها میسازد و از ساختمانهای بزرگ با هزینه گران خودداری میکند.
۲۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر درباره همکاری کتابخانه پزشکی پهلوی با کشورهای منطقه دستور فرمودند که اطلاعات و امکانات کتابخانه پزشکی پهلوی وابسته به مرکز پزشکی شاهنشاهی با همکاری سازمان بهداشت جهانی مورد بهرهبرداری همه مرکزهای پزشکی و دانشکدههای پزشکی منطقه قرار گیرد. این کتابخانه که کتابخانه پزشکی پهلوی نام دارد و بیش از چند ماه از بنیاد آن نمیگذرد، یکی از هشت کتابخانه بزرگ دنیا است که از راه ماهواره با کتابخانه پزشکی امریکا در واشنگتن پیوند دارد و به اطلاعات پزشکی روز در جهان دسترسی پیوسته دارد.
۲۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ آموزگاران و کارکنان اداره آموزش و پرورش ناحیه ۶ تهران با سرافرازی، سپاس از ژرفای دل و شکرگزاری بیآلایش خود را همراه با پاکترین شور خویش، برای دستورهای پیگیر شاهنشاه در بنیاد بانک و تأمین رفاه فرهنگیان، به پیشگاه همایونی ابراز داشتند و کامیابی و خوشبختی همایونی را از درگاه ایزد توانا آرزو کردند.
۳۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ دومین نشست همگانی کمیسیون شاهنشاهی با بودن امیرعباس هویدا نخست وزیر – جمشید آموزگار، وزیر مشاور و دبیرکل حزب رستاخیز – دکتر عبدالمجید مجیدی وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه و چند تن از وزیران، رییس دفتر مخصوص شاهنشاهی، رؤسای بازرسی شاهنشاهی و بازرسی ویژه نظامی، دبیرکل و کارشناسان کمیسیون شاهنشاهی در دربار شاهنشاهی در سعدآباد برگزار شد. در این نشست درباره کارهای انجام شده از آغاز به راه افتادن کمیسیون شاهنشاهی تا کنون گفتگو شد.
۳۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ امیرعباس هویدا نخست وزیر، از سفر سه روزه خود به همراه هیأت دولت به سیستان و بلوچستان، به تهران بازگشت. در این سفر هویدا با مردم به گفتگو نشست و دشواریها و نیازهای آنان را با مردم بررسی کرد. برای از میان برداشتن کمبودها، نشستی برگزار گردید و تصمیماتی چون گسترش فرودگاه زابل، انجام نقشهبرداری و ثبت زمینهای ایرانشهر، ساختن یک دبیرستان دخترانه و پسرانه در ایرانشهر، بنیاد دانشکده پزشکی در سال آینده، ساختن دانشکده کشاورزی زابل در سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی گرفته شد.
۳۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ از سوی اداره کل صنایع و معادن یزد، پیشنهاد ساختن یک سنگبُری به گنجایش سه هزار مترمکعب و یک واحد آجر فشاری با تولید سالانه نه میلیون عدد آجر پذیرفته شد.
۳۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ طبق گزارش خبرگزاری فرانسه از کویت شیخ صباحالسم الصباح، امیر کویت، پیامی از شاهنشاه ایران دریافت کرد. گفته میشود که در این پیام که از سوی رضا قاسمی، سفیر ایران در کویت، به امیر کویت داده شده است، مناسبات دو سویه ایران و کویت و اوضاع منطقه تشریح شده است. این پیام در پاسخ پیام امیر کویت به شاهنشاه آریامهر است که از سوی وزیر امور خارجه کویت در تهران به پیشگاه شاهنشاه تقدیم شد.
۳۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ دومین نشست عمومی کمیسیون شاهنشاهی در کاخ سعدآباد و با بودن امیرعباس هویدا نخست وزیر و چند تن از وزیران، دبیرکل حزب رستاخیز ملت ایران و هموندان کمیسیون شاهنشاهی با سخنان نصرت الله معینیان رییس دفتر مخصوص شاهنشاهی برگزار شد. در این نشست گزارشهای نشست عمومی کمیسیون شاهنشاهی به آگاهی رسید. این کمیسیون برای بررسی و پیگیری و بازرسی پروژههای زمان بندی شده دربرگیرنده مواد هشتگانه فرمان مبارک همایونی دارای هشت کمیته تخصصی و یک کمیته هماهنگی و پیوند دادن (تلفیق) و امور همگانی است که پس از صادرشدن فرمان تاریخی شاهنشاه در روز ۱۶ آبان ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی تشکیل شده است.[۵۱]
خرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
۱ خرداد ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو سرزده و بدون برنامه از پیش نهاده از فرودگاه مهرآباد تأسیسات و تجهیزات سازمان هواپیمایی کشوری بازدید فرمودند و دستوراتی در راستای گسترش و بهبود هر چه بیشتر امور فرودگاه مهرآباد دادند. در این بازدید، مهرداد پهلبد، وزیر فرهنگ و هنر – دکتر نهاوندی، رییس دفتر علیاحضرت شهبانو و همچنین مهدی حاج منیری، معاون وزارت جنگ و رییس سازمان هواپیمایی کشوری علیاحضرت شهبانو را همراهی میکردند. علیاحضرت شهبانو از ترمینال شماره ۴ بازدید فرمودند و درباره پروژه فضای سبز کنار باندها که رو به پایان است، پرسشهایی فرمودند که از سوی حاج منیری معاون وزارت جنگ و رییس سازمان هواپیمایی کشوری بدانها پاسخ داده شد. هنگام این بازدید، علیاحضرت شهبانو به میان مسافرین، پیشباز و پسوازکنندگان که در فرودگاه بود، رفتند و با آنان به گفتگو پرداختند.
۱ خرداد ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانوی ایران، جلسه شورای عالی جمعیت حمایت آسیبدیدگان از سوختگی در کاخ نیاوران برگزار شد.[۵۲] سرکار علیه بانو فریده دیبا – دکتر منوچهر اقبال، رئیس نظام پزشکی – وزیر مشاور و نایب نخست وزیر و وزیران بهداری و بهزیستی علوم و آموزش عالی، کار و امور اجتماعی – قائم مقام ریاست دانشگاه تهران و سایر هموندان شورا و نیز رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو از باشندگان این نشست بودند. در آغاز مدیرعامل جمعیت، گزارشی از فعالیتهای سالانه جمعیت و نیز دشواریها و سختیها در انجام کارها و راهحلهای آنها را به آگاهی رسانید. علیاحضرت فرمودند: "در بیمارستانهای موجود وزارت بهداری و بهزیستی و شیر و خورشید سرخ و دانشگاهها و هر جا که مقدور باشد، چند تختخواب به بیماران سوانح و سوختگی اختصاص یابد و جمعیت برای این کار کمکهای لازم را انجام دهد. جمعیت فعالیتهای آموزش و بازآموزی خود را توسعه دهد و برنامههایی برای آشناسازی دانشجویان پزشکی و دانشجویان رشتههای تخصصی پزشکی و همه پزشکان با سوانح ناشی از سوختگی ترتیب دهد. باید آمار دقیقی از سوانح ناشی از سوختگی و علل پیدایش آنها تهیه شود، تا بتوان بر اساس آن برنامهریزی دقیق و زمانی به عمل آورد. ضرورت دارد به وسیله وسایل ارتباط جمعی، اصولاً سطح آموزش و آگاهی عمومی در زمینه جلوگیری از بروز اینگونه سوانح و چگونگی مقابله با آن توسعه داده شود. نقش آموزشی جمعیت واجد اهمیت و اولویت کامل است و در این کار باید حتماً مشارکت همه مردم جلب شود."
۱ خرداد ماه ۲۵۳۶ نخستین نشست عمومی کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی در کاخ سعدآباد و با بودن والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی نایب ریاست عالیه کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی، جمشید آموزگار وزیر مشاور و دبیر کل حزب رستاخیز ملت ایران صفی اصفیا وزیر مشاور و نایب نخست وزیر در امور عمرانی و مجید راهنما مشاور عالی والاحضرت اشرف پهلوی برگزار شد.
۲ خردادماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر در سالگرد برقراری جمهوری سریلانکا، پیام تهنیتی به حضرت رئیس جمهوری آن کشور فرستاده شد.
۲ خردادماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو از پیکره محمد زکریای رازی، پزشک، شیمیدان و فیلسوف نامی ایرانی در پارک زکریای رازی، در شهر ری، زادگاه وی، پردهبرداری کردند و نخستین کلنگ ساختمان کتابخانه رازی را در همین پارک به زمین زدند. سرکار علیه بانو فریده دیبا علیاحضرت شهبانو را در این آیین همراهی میکردند. در این آیین پس از خوشامد شهردار پایتخت، دکتر منوچهر اقبال، رییس انجمن بزرگداشت چهرههای تاریخ پزشکی ایران، سخنانی در بزرگداشت این دانشمند ایرانی ایراد کرد. علیاحضرت شهبانو سپس از کاخ جوانان شهر ری بازدید فرموند و در اینجا گزارشی از پروژه نخستین ایجاد شبکه ارتباطی و بهسازی پیرامون آرامگاه اعلیحضرت رضاشاه کبیر و نیز پروژه جلوخان بازار تهران به عرض رسید.
۲ خردادماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانوی ایران نشست شورای عالی رفاه اجتماعی در کاخ نیاوران برگزار شد. در این نشست وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه، وزیران بهداری، بهزیستی، کشور، علوم و آموزش عالی، مشاور در امور زنان، کار و امور اجتماعی آموزش و پرورش، مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران، معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی و رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانوی ایران بودند. در این نشست گزارشها درباره هدفها و مشی اصلی برنامههای رفاهی و تأمین اجتماعی در برنامه ششم و گزارش درباره بنیاد مرکزهای فرهنگی و اجتماعی برای شهرهای کوچک و محلات شهرهای بزرگ تحت عنوان خانه شهر و گزارش مقدماتی مربوط به سیاست درمانی و پوشش بهداشتی کشور طی برنامه ششم به عرض رسید، که در هر مورد علیاحضرت شهبانو اوامر لازم صادر فرمودند.
۲ خردادماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو و سرکار علیه بانو فریده دیبا برای دیدن از پروژههای فرجامین و پیشرفتهای شهستان پهلوی به شهستان تشریف فرما شدند و از سوی مدیرعامل، هموندان مجمع عمومی، هیأت مدیره و مدیران کل شهستان پهلوی پیشباز گردیدند. علیاحضرت شهبانو و سرکار علیه بانو فریده دیبا به بازدید از ماکتها، نقشهها و پروژههای فرجامین (نهایی) شهستان پهلوی پرداختند. در این بازدید غلامرضا نیکپی، شهردار پایتخت و مهندس مشاور، به آگاهی رساند که هم اکنون بلوار ۷۶ متری شهستان پهلوی که شاهرگ این شهستان به شمار میرود، تعیین و برای پیاده کردن پروژه آماده شده است. این شاهراه در آینده جاده کرج را به جاده آبعلی پیوند خواهد داد. همچنین به آگاهی علیاحضرت رسید که کارهای ساختمانی یک گردایه بزرگ که یکی از پنج پروژه بزرگ دنیا به شمار میرود و از سوی بخش خصوصی ساخته میشود، در بخش غربی بزرگ راه شاهنشاهی به پهنه ۵۰۰ هزار مترمربع، از سه ماه پیش آغاز شده است. این بنا دربرگیرنده سه برج بزرگ ۳۳ اشکوبهای برای دفترها و یک ساختمان بزرگ برای زندگی و همچنین فروشگاهها و مغازههای بزرگ است. خیابانهای شرق و غرب شهستان و پروژه پارکهای دو سوی بزرگراه شاهنشاهی امسال ۲۵۳۶ شاهنشاهی پیاده خواهد شد. شهستان پهلوی یک مرکز جدید شهری در تهران است و کانون سازمان یافتهای از کارهای روزافزون دولتی بازرگانی و فرهنگی ایران در آن گرد خواهند آمد. قلب این پروژه عبارت است از یک ستون فقرات مرکزی برای امور بازرگانی، بانکداری، امور فرهنگی، مرکز مسکونی و سازمانهای دولتی که در سراسر درازای زمین از شمال به جنوب و در بالای خط متروی جدید دنباله مییابد. از چند ماه پیش خاکبرداری و هموارسازی بلوار مرکزی آن آغاز شده است و تپههای شرقی و غربی تا آنجا که شدنی است برای فضای سبز و خانهسازی به صورت طبیعی نگاه داشته میشود. علیاحضرت شهبانو پس از یک ساعت دیدار از پروژههای شهستان و پرسش در زمینه پروژههای گوناگون، شهستان پهلوی را ترک فرمودند.
۲ خردادماه ۲۵۳۶ عباسعلی خلعتبری، وزیر امور خارجه ایران، پیامی از سوی شاهنشاه آریامهر به جعفر نمیری، پرزیدنت سودان داد. گزارش خبرگزاری سودان نشانگر از این است که درونمایه این پیام درباره گسترش پیوندها میان سودان و ایران و وضع کنونی افریقای شرقی و نیز اقیانوس هند میباشد.
۲ خرداد ماه ۲۵۳۶ پاکسازی شاخاب پارس (خلیج پارس) و دریای عمان در برنامه سازمان حفاظت محیط زیست قرارگرفت. اسکندر فیروز معاون نخست وزیر و سرپرست این سازمان در گفتگو با رسانهها گفت بر پایه مقررات حفاظت دریاها و رودخانه و جلوگیری از آلودگی آبهای خلیج پارس که بزرگواری و آگاهی ویژه شاهنشاه آریامهر در جلوگیری از آلودگی آبهای دریاس سرزمینی در ماده دوم آن درخشیده است، کسانی که آبهای ایران را به ویژه خلیج پارس را با نفت و یا آخال (فضولات) کشتیها، هواپیماها و صنعتی آلوده کنند به زندان جنحه از شش ماه تا دو سال و یا پرداخت جزای نقدی از یک میلیون تا ده میلیون ریال و یا به هر دو محکوم میشوند.
۳ خردادماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر برای سالگرد جشن استقرار حکومت پارلمانی جمهوری آلمان فدرال، پیام تهنیتی به والتر شل، پرزیدنت آن کشور، به بُن فرستاده شد.
دیدار پرزیدنت ساحل عاج و بانو از ایران
۳ خرداد ماه ۲۵۳۶ به فراخوان شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو حضرت رییس جمهور ساحل عاج و بانو « هوفوئه بوانی » برای یک دیدار رسمی پنج روزه از ایران وارد تهران شدند. اعلیحضرتین از میهمانان ایران در فرودگاه مهرآباد پیشباز کردند. شامگاهان از سوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو میهمانی شامی در کاخ نیاوران برگزار شد. در سر میز شام شاهنشاه در بیاناتی فرمودند:[۵۳]
- حضرت رئیس جمهوری،
- برای شهبانو و من، پذیرایی از آن حضرت و بانو در کشور خودمان مایه کمال خوشوقتی است.
- با این سفر شما، ما امکان پذیرایی از میهمان عالیقدری را یافتهایم که نه تنها رئیس یک کشور دوست، بلکه در عین حال یکی از برجستهترین رهبران قاره بزرگ افریقا است. قارهای که سنت دوستی و رابطه دیرینهای در گذشته، کشور ما را با آن پیوند داده است و مسلماً گسترش روزافزون همکاریهای همهجانبه، ما را در آینده با آن باز هم نزدیکتر خواهدکرد. من بارها اظهار داشتهام که از نظر ما، قاره افریقا، با امکانات و منابع وسیع طبیعی و انسانی خود و با اتکا به اراده تحول و پیشرفت که اکنون در سراسر آن دیده میشود، از شرایطی کاملاً مساعد برای نیل به آیندهای درخشان برخوردار است و با همین اطمینان است که میتوانیم آن را «قاره فردا» بنامیم. در این تحول مثبت، نقش رهبرانی چون شما، حضرت رئیس جمهوری، که زندگی خود را از دیرباز وقف استقلال و اتحاد و ترقی ملت خویش کردهاید، طبعاً نقشی سازنده و درجه اول است. لازم به تذکر نیست که سیاست ایران در مورد افریقا، مؤید اصولی است که شما همواره پیرو و مدافع آنها بودهاید. ما پیوسته با قاطعیت اعلام کردهایم که طبق اصول منطقی و قانونی، میباید در همه افریقا حکومت اکثریت برقرار گردد و کلیه آثار امپریالیسم و استعمار از میان برود. خوشبختانه روابط دوستی و همکاری ایران و ساحل عاج اکنون پیوسته رو به گسترش است. هیأتهای نمایندگی کشورهای ما در سازمانهای بینالمللی همکاری و وحدت نظر نزدیک دارند و مبادلات بازرگانی ما بر اساس قراردادی که دو سال پیش به امضا رسید، به نحو رضایتبخشی صورت میگیرد. دید و بازدیدهای مقامات عالیرتبه دو کشور در سالهای اخیر منظماً ادامه یافته است، و طبعاً باز هم ادامه خواهدیافت. یقین است که سفر کنونی آن حضرت به ایران، عامل بسیار مؤثری در تقویت نزدیکی و همکاری دو کشور ما خواهدبود.
- ملت ایران به عنوان یک ملت دوست و علاقمند، صمیمانه آرزومند ترقی و رفاه کشور و ملت شما است و من با امید تحقق هر چه بیشتر این آرزو، تندرستی و شادکامی شخص شما، حضرت رئیس جمهوری، و بانو، توسعه و تقویت روزافزون روابط دوستی و همکاری ایران و ساحل عاج و آیندهای هر چه درخشانتر و سعادتمندتر برای تمام قاره افریقا آرزو میکنم.
۳ خردادماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانو سومین نشست شورای عالی هماهنگی و نظارت بر توسعه مناطق ساحلی دریای خزر، در دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو و با بودن قاسم معینی وزیر کشور، دکتر عبدالمجید مجیدی رییس سازمان برنامه و بودجه، منصور روحانی وزیر کشاورزی و منابع طبیعی و سرپرست وزارت تعاون و امور روستاها، همایون جابری انصاری وزیر مسکن و شهرسازی، ابراهیم فرح بخشیان وزیر راه و ترابری، کریم پاشا بهادری وزیر اطلاعات و جهانگردی، اسکندر فیروز معاون نخست وزیر و رییس سازمان حفاظت محیط زیست، هوشنگ سمیعی استاندار مازندران، استاندار گیلان و امیر هوشنگ امینی دبیرکل شورای عالی هماهنگی و نظارت بر توسعه مناطق ساحلی دریای خزر برگزار شد. در آغاز گزارشی از کارهای انجام شده برای پیاده کردن نقشههای جامع و هادی در کنارههای دریای خزر، پاک سازی محیط زیست، جلوگیری از میان رفتن و ویران شدن چشم اندازهای طبیعی و دشواریهای موجود از سوی وزیر کشور و دبیرکل شورا به آگاهی رسید.
آنگاه علیاحضرت شهبانو فرمودند: [۵۴]
- باید امکانات هر چه بیشتر برای دسترسی مردم با دریا فراهم شود و مجتمعهایی که در منطقه احداث شدهاند و یا خواهندشد، حتماً باید در کنار دریا دارای تأسیسات پلاژ باشند. دبیرخانه باید تقویت شود و دستگاه دولتی نیز در اجرای ضوابط شهرسازی و رعایت زیبایی منطقه باید برای سایرین نمونه و سرمشق باشد. دبیرخانه شورا باید احتیاجات رفاهی و بهداشتی و عمرانی را مطالعه کند و نظر منطقی و هماهنگ بدهد. ضوابط باید برای همه یکسان باشد و برای هیچ شخص یا دستگاه یا سازمانی نباید استثنا وجود داشته باشد.
- در ایران نقاط خوش آب و هوا و زیبا بسیار است، دستگاههای عمومی میتوانند اردوگاههای جهانگردی و مراکز استراحت کارمندان خود را در این نقاط نیز تأسیس کنند. به این ترتیب هم در نقاط دیگر کشور عمران و آبادی میشود و هم از انهدام اراضی کشاورزی شمال جلوگیری میگردد و هم بخش خصوصی تشویق خواهدشد که در آن نقاط به پیروی از سازمانهای عمومی سرمایهگذاری کند. تا ده روز دیگر در جلسه دیگری سایر طرحهای مربوط به سواحل دریای خزر بررسی و تصمیمات لازم اتخاذ میشود.
۴ خرداد ماه ۲۵۳۶ عبدالحلیم خدام معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه سوریه برای یک دیدار کوتاه وارد تهران شد و پس از باریابی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تهران را ترک کرد.
۴ خردادماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو با پرزیدنت ساحل عاج و بانو در کاخ نیاوران دیدار و گفتگو کردند.
۴ خردادماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر در سالگرد جشن استقلال کشور اردن هاشمی، پیام تهنیتی به اعلیحضرت ملک حسین بن طلال، پادشاه اردن هاشمی، به امان مخابره شد. شاهنشاه در این پیام تندرستی و خوشبختی شخص اعلیحضرت پادشاه و رفاه روزافزون ملت برادر اردن هاشمی را آرزو فرمودند.
۴ خردادماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر در هشتاد و پنجمین سالروز تولد حضرت یوزیپ بروز تیتو، پرزیدنت یوگسلاوی، پیام تهنیتی به بلگراد فرستاده شد.
۴ خردادماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر در سالگرد جشن استقلال کشور آرژانتین، پیام تهنیتی به پرزیدنت آن کشور فرستاده شد.
۴ خردادماه ۲۵۳۶ به گزارش خبرگزاری یونایتدپرس، شاهنشاه آریامهر مبلغی برای کمک به انجام مطالعات آموزشی به دانشگاه پپردین اهدا فرمودند. مقامهای دانشگاه در مالیبوی کالیفرنیا هنگام اعلام این خبر گفتند: "این بزرگترین هدیهای است که دانشگاه پپردین از بدو تأسیس تاکنون دریافت داشته است. با استفاده از این مبلغ، یک کرسی مطالعات آموزشی به نام علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی، شهبانوی ایران، در این دانشگاه تأسیس خواهدشد و در اختیار یکی از دانشمندان مشهور بینالمللی قرار میگیرد. علاوه بر ایجاد این کرسی، با استفاده از این مبلغ بورسهای متعدد تحصیلی به دانشجویان ایرانی و خارجی داده خواهد شد."
۴ خردادماه ۲۵۳۶ رضا قطبی، دبیر کل بنیاد شهبانو فرح، و مجید رهنما، جمشید بهنام، احسان نراقی و داریوش شایگان، هموندان هیأت مدیره مرکز مطالعه تمدنها وابسته به بنیاد شهبانو فرح به پیشگاه علیاحضرت شهبانو باریافتند. در این باریابی، شهبانو با اشاره به اهمیت مطالعه فرهنگ کشورها و ملتهای گوناگون جهان و پیشگامی و رسالتی که کشور ما به علت موقعیت خاص خود میتواند در این زمینه داشته باشد، اوامری به هیأت مدیره این مرکز صادر فرمودند.
گشایش فروشگاه کوروش شعبه میدان خراسان
۵ خرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو یکی از فروشگاههای زنجیرهای کورش تهران را در میدان خراسان گشودند و از بخشهای گوناگون آن دیدن کردند. در آغاز شاهنشاه آریامهر از لوحه فروشگاه زنجیرهای کورش پردهبرداری کردند و آنگاه دپارتمانهای گوناگون فروشگاه مورد بازدید اعلیحضرتین قرار گرفت. در بخش خرید اجناس قسطی، شاهنشاه آریامهر فرمودند: "گزارشی از چگونگی اعطای وام با شرایط آسانتر به فروشگاههای تعاونی و فروشگاههای بزرگ تهیه شود تا این نوع فروشگاهها بتوانند با استفاده از این امکان، شرایط سهلتری را برای استفاده مردم از اجناس قسطی فراهم آورند."
شاهنشاه آریامهر بر اهمیت سیستم پخش کالا سپارش فرمودند که سبب کوتاه شدن دست میانجیها و بهتر شدن کیفیت جنس و دادگرانه بودن قیمتها خواهدشد. هم چنین درباره گزینش روشی برای متوازن کردن قیمتها، اوامری به وزیر کشاورزی و منابع طبیعی دادند. در بخش پوشاک فروشگاه کوروش علیاحضرت شهبانو از چگونگی طراحی لباسها پرسش فرمودند و لزوم توجه به پسند مردم در طرحهای پوشاک را سپارش فرمودند.
۷ خردادماه ۲۵۳۶ گرهارد رتزل سفیر جدید جمهوری آلمان فدرال، در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت.[۵۵]
۷ خردادماه ۲۵۳۶ پرزیدنت هوفوئه بوانی، پرزیدنت ساحل عاج و بانو در پایان دیدار خود از ایران، با پسواز رسمی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو تهران را ترک کردند. در پایان دیدار رسمی در تهران و ابیجان اعلامیه مشترکی به چاپ رسید.
۷ خردادماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو به همراه سرکار علیه بانو فریده دیبا از بنیاد فرهنگی مدرسه کامینوتی در تهران بازدید کردند. این مدرسه پیشتر بیمارستان امریکاییها بود و علیاحضرت شهبانو در آن چشم به دنیا گشودند. علیاحضرت شهبانو پس از بازدید از اتاقی که در بیست و دوم مهرماه ۲۴۹۷ شاهنشاهی در آنجا زاده شدند و اکنون یکی از کلاسهای مدرسه کامینوتی است، دفتر یادبود این مدرسه را توشیح فرمودند و نوشتند: "آرزوی موفقیت برای تمام دانشآموزان و کارکنان و معلمین مدرسه کمینوتی را دارم."
علیاحضرت به بیش از ۱۳۰۰ تن از دانشآموزان ایرانی و دانشآموزان بیش از ۳۰ کشور خارجی که در این مدرسه تحصیل میکنند، فرمودند:
- "مایه خوشوقتی است که چنین سازمان ملل کوچکی در مملکت ما به وجود آمده است و امیدواریم این دوستی که بین همه شما در اینجا ایجاد شده است، همیشه ادامه پیدا بکند و این نوع دوستی به جوانان ملل مختلف برای تفاهم صلح بینالمللی کمک کند. امیدوارم شما ایرانیان در اینجا با کسب معلومات و با ادامه تحصیل بتوانید در آینده به ملتتان کمک و خدمت کنید."
بازدید علیاحضرت شهبانو از استان چهارمحال و بختیاری و لرستان
۸ خردادماه ۲۵۳۶ سفر پنج روزه علیاحضرت شهبانو به دو استان چهارمحال و بختیاری و لرستان برای بازدید از برنامههای عمرانی این دو استان آغاز گردید. [۵۶] در نخستین روز سفر، چند مرکز رفاهی و آموزشی در شهرکرد و روستاهای پیرامون مورد بازدید شهبانو قرار گرفت. نمایشگاه نمودارهای برنامههای عمرانی استان، زایشگاه بنگاه حمایت مادران و نوزادان در چالشتر، آموزشگاه زراعی شهبانو، مرکز سازمان زنان در شهرکرد و مهدکودک این سازمان، مدرسه عشایری، کتابخانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی، دیدنیهای قریه سامان برای بررسی بازسازی و نوسازی این اثر تاریخی، در نخستین روز سفر پنج روزه مورد بازدید علیاحضرت شهبانو قرار گرفت.
علیاحضرت شهبانو هنگام ورود به استان چهارمحال و بختیاری از گارد احترام سان دیدند و از برابر نمایندگان مردم چهارمحال و بختیاری در مجلس شورای ملی، رئیس دانشگاه اصفهان و رئیس دانشکده دامپروری شهرکرد، معاون استانداری، قضات، مدیران کل و رؤسای ادارات دولتی، اعضای سازمان زنان، اعضای انجمنهای شهر و شهرستان و استان و سایر مستقبلین عبور فرمودند و هنگام عبور از برابر صف استادان دانشگاه، از رئیس دانشگاه اصفهان در مورد وضع دانشکده دامپروری شهرکرد پرسش کردند. به آگاهی علیاحضرت رسید که نخستین گروه دانشجویان دانشکده دامپروری شهرکرد از اول سال تحصیلی ۳۷ – ۲۵۳۶ پذیرفته خواهندشد. علیاحضرت شهبانو فرمودند: "علاوه بر دانشکده دامپروری، در سطح پایینتر از دانشگاهی نیز باید آموزشگاهی تأسیس شود که در زمینه دامپروری و کشاورزی آموزشهای لازم را بدهد."
در برابر رده مدیران کل و رؤسای سازمانهای اداری، علیاحضرت شهبانو از مدیرکل کشاورزی و منابع طبیعی استان درباره چگونگی کشاورزی استان پرسش فرمودند. به آگاهی علیاحضرت رسید که استان چهارمحال و بختیاری از دیدگاه کشاورزی دارای تواناییهای فوقالعاده است، ولی در مناطق کوهستانی به کارگرفتن ماشینهای کشاورزی دشوار است.
علیاحضرت شهبانو پرسیدند: "در مورد قطع بیرویه درختان، به خصوص درختان گردو چه اقداماتی در استان شده است؟" پاسخ داده شد که رویهم رفته از بریدن درختان جلوگیری میشود. شهبانو فرمودند:
- "با اینکه استان از نظر کشاورزی استعداد زیادی دارد، ولی در گزارشهایی که برای من رسیده، تأکید گردیده است که علیرغم استعداد منطقه، حتی احتیاجات کشاورزی و مواد غذایی استان، مخصوصاً انواع سبزیها، از اصفهان تأمین میشود. در حالی که با توجه بیشتر به بخش کشاورزی و دامداری و آشنا کردن کشاورزان و روستاییان با اصول کشاورزی پیشرفته، میتوان چهارمحال را در این زمینه به خودکفایی رساند. باید کشاورزی متناسب با آب و هوای منطقه را احیا کرد. شنیدهام که قبلاً در این منطقه پنبه به عمل میآمده و درختهای تنومند گردوی منطقه را به منظور استفاده از چوب آنها قطع کردهاند. باید از قطع بیرویه درختها جلوگیری شود و جنگلها احیا گردد."
علیاحضرت شهبانو از برابر پیشبازکنندگان گذشتند و یک راست از فرودگاه با خودرو رهسپار زایشگاه حمایت مادران چالشتر وابسته به بنگاه حمایت مادران و نوزادان شدند. به دستور علیاحضرت شهبانو، دکتر عبدالمجید مجیدی، وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه از بیمارستان یکصد و پنجاه تختخوابی شهرکرد دیدن کرد تا افزایش تختهای این بیمارستان را که یکی از درخواستهای مردم بود بررسی نماید. علیاحضرت شهبانو پس از این بازدید، مبلغ ۳ میلیون ریال برای گسترش این بیمارستان را ویژه ساختند. پس از آن علیاحضرت شهبانو رهسپار شهر سامان، در ۱۴ کیلومتری شهرکرد، شدند و از آرامگاه دهقان سامانی، شاعر معاصر، دیدن کردند. امیرعباس هویدا نخست وزیر در این دیدار علیاحضرت را همراهی میکرد.
به هنگام دیدار علیاحضرت شهبانو از یک مدرسه عشایری در شهرکرد، شهبانو دستور فرمودند که ساختمانی مناسب با احتیاجات منطقه برای ایجاد مرکز آموزشی عشایر بنا گردد. در این دیدار یک دختر دانشآموز عشایری شهرکرد هدیهای به علیاحضرت شهبانو پیشکش نمود.
علیاحضرت شهبانو همچنین به هنگام بازدید از کتابخانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، امر به توسعه آن دادند و به دنبال صدور اوامر شهبانو، از بودجه ویژه منطقهای مبلغ دومیلیون و پانصدهزار ریال برای گسترش این کتابخانه اختصاص یافت.
علیاحضرت شهبانو پس از شنیدن گزارش هموندان انجمن شهر پیرامون مشکلات شهرکرد، دستور دادند: آقای هویدا مبلغ دهمیلیون ریال برای انجام برنامههای عمرانی شهرکرد در اختیار شهرداری و انجمن شهر قرار دهد. دشواری راههای روستایی و نارساییهایی که در این زمینه وجود دارد، در نمایشگاه برنامههای استان چهارمحال و بختیاری به آگاهی شهبانو رسید، علیاحضرت نیز در اجتماع نمایندگان مردم این استان مسائل مربوط به راههای روستایی را بررسی فرمودند و دستور دادند که اعتبار لازم برای رفع این تنگنا در اختیار استان قرار گیرد تا با خودیاری مردم راههای روستایی مورد نیاز ساخته شوند.
علیاحضرت شهبانو روز دوم به دیدار مردم زلزله زده ناغان رفتند و کلنگ آغاز ساختمان یکی از پنج شهرک برای زلزله زدگان را بر زمین زدند و قول دادند که خانهها هر چه زودتر بازسازی و خانههای مدرن ضد زلزله ساخته شوند.
سپس علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از بروجن بازدید فرمودند و رهسپار لرستان شدند و از خرم آباد بازدید فرمودند. علیاحضرت شهبانو در خرم آباد از مرکز پژوهشهای جذام وابسته به جمعیت کمک به جذامیان که در آنجا بیش از ۲۷ پزشک و پرستار کار میکردند، بازدید فرمودند. بیشتر بیماران جذامی از روستای کوچکی به نام نورآباد در ناحیه پیشکوه میآمدند. سپس علیاحضرت شهبانو از دره الشتر و دره تنگه علیا و سراب امیر بازدید کردند و از روستای سراب امیر به اردوگاه پیشاهنگی در ده کیلومتری خرم آباد با بیش از ۲۰۰۰ تن از دانش آموزان مدرسههای عشایری که در یک اردوی هفت روزه آموزشی گرد آمده بودند، پیوستند. روز آخر با دیدار از بروجرد و نوژیان در غرب خرم آباد به پایان رسید[۵۷]
پنجشنبه ۱۲ خردادماه ۲۵۳۶ علیاحضرت در پایان سفر پنج روزه خود به استانهای چهارمحال و بختیاری و لرستان، رهسپار بروجرد شدند و از شرکت سهامی زراعی شیروان بقعه امامزاده جعفر، مسجد سلطانی و پارک شهرداری دیدن کردند. سپس علیاحضرت دستاوردهای سفر پنج روزه خود را برای خبرنگاران روشن فرمودند. پس از نیمروز علیاحضرت شهبانو به تهران بازگشتند.
۹ خرداد ماه ۲۵۳۶ با خواندن پیام شاهنشاه آریامهر از سوی عباسعلی خلعتبری وزیر امور خارجه، هشتمین نشست شورای وزیران همکاری عمران منطقهای گشایش یافت.[۵۸] [۵۹] در این نشست عباسعلی خلعتبری وزیر امور خارجه ایران - احسان صبری پاگلایانگیل وزیر خارجه ترکیه و رعنا محمد حنیف وزیر بازرگانی پاکستان ریاست هیاتهای نمایندگی کشورهایشان را به گردن داشتند. در نشستهای آغازین با برگزاری کمیتههایی از کارشناسان سه کشور ایران، پاکستان و ترکیه که از ده روز پیش برگزار شد، روش و برنامههای گسترش همکاریهای سه کشور بررسی شد و در نشست پایانی که باشندگان آن وزیران سه کشور هموند سنتو میباشند گزارشهای این کمیتهها مورد گفتمان قرار گرفت تا سیاست همکاریهای آینده سه کشور روشن شود.
۹ خردادماه ۲۵۳۶ جعفر شریفامامی رییس مجلس سنا، و پروفسور میکلای جیوسان، رییس مجلس رومانی، در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند.
۱۰ خرداد ماه ۲۵۳۶ با خوانده شدن پیام شاهنشاه آریامهر و سخنان والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در آیین بزرگداشت دهمین سالگرد کنفرانس حقوق بشر در تهران و بنیاد کمیته ایرانی حقوق بشر، در سالن آمفی تاتر سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی گشایش یافت. [۶۰] [۶۱]
بازدید شاهنشاه آریامهر از پروژههای صنعتی اراک
۱۰ خردادماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر برای بازدید از چند پروژه صنعتی در شهرستان اراک به آن شهرستان وارد شدند. در این سفر، هرمز قریب، رئیس کل تشریفات شاهنشاهی، و سپهبد طباطبایی در رکاب همایونی هستند. هنگام پرواز، شاهنشاه آریامهر از فرودگاه، اوامری به علم، وزیر دربار شاهنشاهی، دادند. در فرودگاه، مهندس شریفامامی رئیس سنا – اسداله علم وزیر دربار شاهنشاهی – ارتشبد ازهاری رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران – معینیان رئیس دفتر مخصوص شاهنشاهی – معاونان وزارت دربار و جمعی از مقامهای لشکری و کشوری سرافرازی پسواز شاهنشاه آریامهر را در فرودگاه داشتند. [۶۲]
شاهنشاه آریامهر از فرودگاه اراک رهسپار کوی کارگران شدند و از نمونه یکانهای مسکونی دیدن فرمودند. سپس به شهر صنعتی اراک تشریففرما شدند و واحدهای مسکونی کارکنان و کارمندان را مورد بازدید قرار دادند. شاهنشاه آریامهر به هنگام بازدید از واحدهای مسکونی شهر صنعتی اراک، لزوم ایجاد مسکن برای هر یک از افراد شاغل را سپارش فرمودند:
- "شاید از این به بعد ۵۰ درصد افرادی که وارد بازار کار میشوند، افراد بسیار جوانی باشند، به همین جهت ضروری است که در ایجاد مسکن برای کارکنان و کارگران و ایجاد واحدهای تک اتاقی در نظر گرفته شود. باید از نظر ایجاد مسکن محاسبات طوری انجام گیرد که در آینده علاوه بر رفع کمبود مسکن، واحدهای مسکونی اضافی نیز داشته باشیم."
شاهنشاه آریامهر پس از آن به کارخانه ماشینسازی اراک رفتند و به بازدید از کارخانه پرداختند. شاهنشاه آریامهر به هنگام بازدید از بخشهای مختلف کارخانه ماشینسازی اراک لزوم مشارکت بیشتر این کارخانه را در ساخت پالایشگاههای نفت یادآور شدند و همکاری این کارخانه را با صنایع ذوب فولاد که در کارخانه جدید بندرعباس ایجاد شده است، سپارش فرمودند. شاهنشاه در این بازدید از اینکه کارخانه ماشینسازی اراک در ساختن دیگهای بخار کام یاب بوده است، ابراز خرسندی کردند و فرمودند:
- "این کارخانه در این سطح از دانش و تکنولوژی میتواند در ساختن تجهیزات تکنولوژی پیشرفتهتر سهیم باشد."
شاهنشاه آریامهر پس از آن به محل کارخانه هپکو تشریففرما شدند و پس از شنیدن گزارش محمود رضایی، مدیرعامل کارخانه، و بازدید از این کارخانه، در اجتماع بزرگی از مهندسان، کارمندان و کارگران کارخانه چنین فرمودند:[۶۳]
- "از دیدن شما کارگران خوب و زحمتکش ایران و همچنین از پیشرفت کارهایی که از مرتبه آخر دیدار من از اینجا انجام گرفته است، خوشوقت هستم. روحیه مدیران، مهندسان و کارگران اینجا با پیشرفت سریع کار مطابقت میکند. در چند ماه پیش، در مسافرت به خوزستان، در صحبتی که با کارگران ذوب آهن احیای مستقیم داشتیم، اشاراتی کردم که در مدت زمانی که ما در پیش داریم، یعنی تا آن موقعی که ثروتهای نفتی ما تمام بشود، ما باید مملکت ایران را طوری بسازیم که ثروتهای تولیدشده از صنعت و کشاورزی بتواند نه فقط جای منابع فعلی ما را از نفت پر کند، بلکه لااقل دو برابر آن ثروت تولید بکند. زیرا آن موقع جمعیت ایران به دو برابر جمعیت فعلی خواهدرسید و چون میخواهیم از حالا بهتر زندگی بکنیم، پس ثروت تولیدشده ما از دو برابر هم باید به مراتب بیشتر باشد. این چطور ممکن است؟ از لحاظ برنامه و مسئولین آیندهریزی ایران صرف وجوه فعلی در ریختن زیربنای مملکت، در ریختن زیربنای صنعتی مملکت، در کشاورزی مملکت با سیاستهای دوربینانه، بر اساس فلسفه رستاخیز ملت ایران، یعنی یک ملت خوشبخت، ملتی که بر اساس عدالت اجتماعی قرار گرفته باشد، یک ملتی که سیاست اشتراک در کارها، چه سیاسی چه اقتصادی، به حداکثر رسیده باشد و از طرف مردم مهیا شدن کامل از لحاظ علمی از لحاظ فنی، از لحاظ اختصاصی و مهارت و البته حداکثر تلاش برای تولیدات ملی هم به نفع مملکت و هم ضمناً به نفع خودشان است.
- در این زمینه سیاستهای کلی ما از این قرار است، به چشم خودتان میبینید که زیربنای صنعتی و اقتصادی مملکت که میرویم روی صنایع سنگین که البته در پشت سر صنایع سنگین، صنایع سبک هم خودبهخود ایجاد میشود. یک نمونه صنایع سنگین و زیربنایی همین مجتمع صنعتی اراک است که بعضی از شما کارگران از روز اول به دنیا آمدنش را دیدهاید و از آن روز تا به امروز ترقی آن را مشاهده کردهاید. ترقی آن قابل تقدیر است و تمام فلسفه انقلاب ایران در این مجتمع نمایانگر است. یکی ایران مترقی صنعتی، یکی ایرانی که بر اساس عدالت اجتماعی است، یعنی زندگی افراد خودش را تأمین میکند. زندگی افراد در قسمت صنعتی میتواند به این خلاصه شود، مسلماً در بخشهای دولتی، و امیدوارم در بخشهای خصوصی طرز فکر این باشد که یک شغل، یک مسکن و مقابل پرسنلی که درست میکنید مسکن باید در نظر گرفته بشود و فکر میکنم که شمایی که در اینجا زندگی میکنید و خانههایتان هم نزدیک کارخانه است، به خوبی میفهمید که تا چه اندازه موضوع مسکن در بهتر کار کردن مؤثر است.
- همین امروز میتوانم بگویم که اگر کارمندان، مهندسان و کارگران کارخانههای محتمع اراک با طرحریزی صحیح و بهرهبرداری کامل از کارخانجات و ماشینآلات هر وقت شما این کارخانجات را سود ده کردید، همان روز دستور خواهم داد که تا ۹۹ درصد سهام این کارخانهها را تا ۴۹ درصد اول به شما کارگران و مهندسین و کارمندان اینجا و تا ۵۰ درصد به ملت ایران عرضه بکنند. این امر منوط به بهتر کار کردن، به بیشتر کار کردن، به تولید بیشتر و ارزانتر، رقابت در بازارها، چه داخلی و چه صادراتی، دارد و این امکان به وجود خواهدآمد که شما در سودی که به همت شما به دست آمده است، شریک و سهیم باشید. فکر میکنم سیاست شراکت در عموم کارهای مملکتی نتایج خوبی داشته باشد و ما این را از کسی تقلید نمیکنیم. شاید ایران بنیانگذار شراکت به حداکثر باشد. در مورد مشارکت مردم در تمام شئون زندگی خود، کما اینکه چندی پیش تأسیس بانکی برای فرهنگیان اعلام شد و در عرض چند روز تمام سهام آن فروش رفت. اینجا هم بازگفتیم در عرض ۳ سال تا ۹۹ درصد سهام بانک فرهنگیان به خود فرهنگیان عرضه بشود.
- در این دورنمای ده، یازده سال آینده که به خصوص ما باید به زیربنای مملکت توجه بکنیم و در این قسمت بخش دولتی، یک خدمت حساس دارد، گو اینکه میل داریم در بخش خصوصی هم حتی روز به روز بیشتر کار بشود، مثلاً در برنامه ششم اگر بشود، حتی بخش خصوصی یک سهم بیشتری از بخش دولتی داشته باشد، جای خوشوقتی خواهدبود و در برنامه هفتم باز هم بیشتر. در بخش دولتی گفتیم که ۹۹ درصد سهام به کارگران و کارمندان و سایر ملت عرضه خواهیم کرد و در بخش خصوصی ۴۹ درصد استحکامی که این سیاست به جامعه ایرانی میدهد، استحکامی است که ما در جاهای دیگری نمیبینیم، شرایط جامعه و شرایط زندگی و به هر صورت در سایر ممالک ما چنان سیاست شرکتی را که تا به حال ندیدهایم، به هر صورت ایران در اینجا پیشاهنگ است، ایران در خیلی کارها پیشاهنگ است. اگر هفده ماده انقلاب ما را ببینید، اگر کارهایی که تا به حال انجام دادهایم و کارهایی که در آینده انجام خواهیم داد، ببینید، ایران در خیلی از کارها همان طور که گفتم، پیشاهنگ است و این باعث حسدهای حقیقتاً مشمئزکننده شده است ، ولی این در پیشرفت ما و در راه کاروان ما به سوی تمدن و امیدوارم تمدن بزرگ، نمیتواند اثری داشته باشد، برای اینکه یکپارچگی ملت ایران هم اکنون در تمام تاریخ ایران سابقه نداشته و این یکپارچگی مرا امیدوار میکند هر چه زودتر و مطمئناً به هدفهای ملی و میهنی خود برسیم. پس امید کامل دارم که در بازدید آینده خودم از این منطقه صنعتی، این مملکت نه فقط همین تفاوتی که در بین بازدید فعلی و بازدید قبلی در اینجا دیدم، بلکه سرعت پیشرفت حتی با آهنگ سریعتری پیش برود، برنامههای صنعتی ما تکمیل بشود، خانههای سازمانی تکمیل بشود و شما کارگران زحمتکش، کارگران ماهر، کارگران علاقمند، کارگرانی که شاید انشاءالله تا دفعه بعد مقدمات سهیم شدنتان در این کارخانجات فراهم بشود و اینجا را باز یک مرتبه دیگر به خواست خداوند از نزدیک ببینیم."
۱۳ خرداد ماه ۲۵۳۶ در آیین گشایش مرکز بهداری و بهزیستی بخش « باسمنج » از توابع تبریز و با بودن وزیر بهداری و بهزیستی و استاندار آذربایجان شرقی و نمایندگان مجلس شورای ملی به آگاهی رسید که بزرگترین گردایه پزشکی ایران به نام « مرکز پزشکی فرح پهلوی » که هسته مرکزی آن دربرگیرنده هشت بیمارستان خواهد بود با هزینهای برابر با دوازده میلیارد ریال در زمینی به پهنه ۷۶۰ هزار متر مربع در یکی از بلندترین جاهای تبریز ساخته خواهد شد. در این مرکز پزشکی بزرگترین دانشکده پزشکی و بزرگترین کتابخانه و سالن کنفرانس نیز ساخته خواهد شد. مرکز مطالعات و درمان سرطان یکی از بیمارستانهایی خواهد بود که با ۱۰۰ تختخواب در این گردایه ساخته خواهد شد. بیمارستانهای دیگر، بیمارستان کودکان با ۱۶۰ تختخواب، مرکز سوختگی با ۵۰ تختخواب، مرکز توانبخشی با ۱۵۰ تختخواب ، بیمارستان ویژه بیماریهای مزمن با ۱۵۰ تختخواب، بیمارستان عمومی با ۳۶۰ تختخواب و بیمارستان عفونی و زنان با ۱۰۰ تختخواب میباشند. رویهم رفته شمار تختخواب در این گردایه پزشکی به ۱۰۵۰ میرسد.
۱۳ خرداد ماه ۲۵۳۶ با بیانات والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی درباره پیشرفتهای علوم حفظ محیط زیست، دبیرکل سازمان ملل متحد کورت والدهایم در نیویورک جایزه بین المللی محیط زیست پهلوی را به برندگان آن سر پیتر اسکات و ژاک ابوکاستو پیشکش کرد و در سخنانی از کارهای بشردوستانه .[۶۴] باشندگان در این آیین باشکوه اردشیر زاهدی سفیر شاهنشاه آریامهر، فریدون هویدا نماینده دایمی ایران در سازمان ملل متحد و دیگر هموندان هیات نمایندگی ایران و هم چنین هموندان سفارت شاهنشاهی ایران در واشنگتن و شمار بسیاری از بلندپایگان و نمایندگان دیگر کشورها در سازمان ملل بودند. این جایزه که دربرگیرنده نشان ویژه پهلوی و ۵۰ هزار دلار میباشد برای برانگیزاندن و کوشش بیشتر برای نگهبانی از محیط زیست میباشد. نخستین بار شاهنشاه آریامهر در سال ۱۹۷۲ میلادی در کنفرانس بهزیستی بشر در استکهلم جایزه بین المللی محیط زیست پهلوی را پیشنهاد کردند که با براوو و پذیرش بی چون و چرا و غریو شادی شرکت کنندگان در کنفرانس و نمایندگان کشورها روبرو شد. در همان سال سازمان ملل متحد با قطعنامه شماره ۳۰۰۳ آن را به تصویب رساند. پس از آن هر سال این جایزه در آیینی شکوهمند به کسانی داده میشود که بهترین خدمت را برای نگاهبانی از محیط زیست انجام دادهاند.
۱۴ خرداد ماه ۲۵۳۶ از سوی اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر به مناسبت سالگرد تأسیس جمهوری ایتالیا، پیام تهنیتی به حضرت جوانی لئونه، پرزیدنت ایتالیا، به رم فرستاده شد.
۱۴ خرداد ماه ۲۵۳۶ بر پایه قراردادی که در وزارت راه و ترابری با کمپانیهای امریکایی و فرانسوی « کفراران - موریس کنودسن » کنسرسیومی از بزرگترین و پرآوازهترین کمپانیهای ساختمانی دنیا دستینه شد، بزرگترین شاهراه ایران چهل ماه دیگر در دی ماه ۲۵۳۸ شاهنشاهی آماده میشود. از سوی ایران وزارت راه ابراهیم فرحبخشیان وزیر راه و ترابری و از سوی فرانسه و امریکا سفیر فرانسه در ایران و نیز بلندپایگان امریکایی این قرارداد را دستینه کردند. پیش بینی میشود که روزانه بیش از ۳۶ هزار خودرو در این اتوبان رفت و آمد کنند که از آن ۱۴٬۴۰۰ دستگاه کامیون خواهد بود. هزینه کلی ساختن این اتوبان ۸۸۵ کیلومتری قم به بندرشاهپور و نیز اتوبان اهواز به خرمشهر ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار برآورد شده است. این شاهراه در چهار پارَک (قطعه) جداگانه ساخته میشود، ۱- میان تهران - قم که تا پایان سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی از آن بهرهبرداری میشود ۲- اتوبان ۱۴۰ کیلومتری قم - اراک و اتوبان ۲۵۵ کیلومتری اراک - اندیمشک با بودجهای برابر با ۷۱۱ میلیون دلار از سوی کمپانیهای امریکایی و فرانسوی ساخته میشود و بیش از ۳۰ هزار مهندس و تکنسین و کارگر در ساختن این شاهراه به کار گرفته خواهند شد. اتوبان کوهستانی اراک به اندیمشک جداگانه ساخته خواهد شد و هزینه آن ۱ میلیارد و ۶۸۹ میلیون دلار پیش بینی شده است. شاهراه قم - بندرشاهپور، شاهراهی با شش خط خواهد بود که سه خط برای رفتن و سه خط برای برگشتن است. پهنای این شاهراه ۵۰ متر خواهد بود، پهنای هر یک از خطهای اتوبان ۳ متر و ۶۵ سانت میباشد، در هر سوی اتوبان یک باند ۳ متری برای زمانی که خودرو ناگزیر به ایست است، ساخته میشود، و ۲ متر شانه خاکی نیز پیش بینی شده است. سه خط رفتن و سه خط برگشتن، ۲۰ متر دور از هم ساخته میشوند. رانندگان خودروها با شتاب ۱۴۰ کیلومتر میتوانند در این شاهراه برانند. برای اتوبوسها و کامیونها خطی ویژه شده است. در راستای شاهراه تهران - بندر شاهپور پمپ بنزین، رستوران و تعمیرگاه خودرو ساخته میشود. وزیر راه و ترابری گفت در اجرای اوامر شاهنشاه آریامهر این قرارداد بسته شد. با توجه به گستردگی و استعداد و رشد روزافزون اقتصادی کشور میتوان به جرات اعلام کرد که کشور ما نزدیک به یک میلیون کیلومتر شاهراه و راه نیاز دارد. اکنون ترافیک روزانه در محور تهران - بندر شاهپور بیش از ۵۰۰۰ خودرو است که از آن ۷۰٪ کامیون و تریلی میباشد و در درازای ۲۵ سال آینده به ۳۶٬۰۰۰ خودرو و کامیون و تریلی در روز خواهد رسید. این شاهراه سه بندر بوشهر، شاهپور و خرمشهر را سرویس میدهد و از کنار قطبهای نوین کشاورزی میان دزفول و اهواز میگذرد. ترابر کالا به جای چند روز به چند ساعت کاهش مییابد.
۱۴ خرداد ماه ۲۵۳۶ پروژه کشیدن و دراز کردن بزرگراه داریوش از برخوردگاه جردن در نشست انجمن شهر پایتخت پذیرفته شد. در گام نخست اتوبان داریوش از سه راه سید خندان تا بزرگراه شاهنشاهی کشیده می شود. این بزرگراه که پیوند دهنده جاده آبعلی به جاده کرج است در گام دوم تا بزرگراه طرشت ادامه خواهند یافت. این بزرگراه در سر راه خود نخست زمینهای جنوب شهستان پهلوی و سپس جاده شاهنشاهی را قطع می کند و به سوی جردن می رود. درازای این بزرگراه تا جاده جردن نزدیک به ۳٫۵ کیلومتر است. پهنای بزرگراه از آغاز تا پایان ۴۵ متر است که در بخشی از شهستان پهلوی به چند شاخه بخش می شود. اعتبار این پروژه هم اکنون ۱۰۰ میلیون تومان است و در راستای آن به جاده شاهنشاهی دو پل هوایی نیز برای رفت و آمد خودروها و اتوبوسها ساخته میشود.
۱۵ خرداد ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر، علیاحضرت شهبانو، والاحضرت همایون ولایتعهد و والاحضرت شاهدخت فرحناز پهلوی و به همراهی سرکار علیه بانو فریده دیبا، نخست وزیر، وزیر آموزش و پرورش و گروهی از سفیران کشورهای خارجی و بلندپایگان کشوری سازمان باله ملی ایران، بالههای «میس ژولی» و «جشن فارغالتحصیلی» را در تالار رودکی اجرا کرد.
۱۵ خرداد ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانو نشست شورای عالی هماهنگی و نظارت بر توسعه مناطق ساحلی دریای خزر در کاخ نیاوران برگزار شد. باشندگان در این نشست چند تن از وزیران کابینه، استاندار گیلان، دبیرکل مرکز هماهنگی مطالعات محیط زیست، رییس دانشگاه گیلان، و دیگر همواندان شورا و رییس دفتر محصوص علیاحضرت شهبانو بودند. علیاحضرت شهبانو در شتاب بخشیدن در انجام برنامه و جلوگیری از آلودگی دریای خزر و پاکسازی محیط دستورهای رسایی دادند. در همین نشست پیشنهاد تشویق و مشارکت روستاییان و شهرنشینان شمال ایران برای پذیرایی جهانگردان و ویژه ساختن شماری اتاق با نان [۶۵] در فصلهای گوناگون بررسی شد و علیاحضرت شهبانو دستور دادند که در آغاز نمونهای از « اتاق با نان» در چند شهر شمال آغاز شود، به ویژه از راه انجمنهای ملی و کانونهای حزبی اهمیت این کار و کشیدن جهانگردان به ایران و بالارفتن درآمد روستاییان و اهمیت مشارکت مردم در بالابردن جهانگردی در شمال ایران به آنان آموخته شود.
۱۵ خرداد ماه ۲۵۳۶ سندهای معاهده هیرمند میان ایران و افغانستان میان عباسعلی خلعتبری وزیر امور خارجه و زلمی محمود غازی سفیر افغانستان در دربار شاهنشاهی دستینه شد. وزیر امور خارجه در پایان این نشست گفت: "در سال ۲۵۳۱ شاهنشاهی قراردادی در این مورد بین نخست وزیر ایران و صدراعظم افغانستان به امضا رسید که سال بعد از آن به تصویب قوه مقننه ایران رسید.[۶۶] این قرارداد شامل دو پروتکل است که به طور کامل و روشن حق آبی دو کشور ایران و افغانستان را تعیین کرده و سهم آب ایران را در فصلهای گوناگون از آب رودخانه هیرمند پیش بینی میکند. اکنون از نظر سهم آب نسبت به گذشته، برای ایران فرق زیادی نکرده است، جز اینکه، سهم ایران مشخص شده است و با دانستن میزان آبی که به این طرف خواهد رسید امکان خواهد داد تا سطح زیر کشت را تعیین و مشخص کنیم. باید یادآوری شود که سبب دیر کرد در رد و بدل کردن این قرارداد، مطالعه دولت افغانستان بر روی جزییات آن بوده است. "
۱۵ خرداد ماه ۲۵۳۶ لوییجی کاتاناوی سفیر ایتالیا در دربار شاهنشاهی به مناسبت روز ملی کشورش در یک گفتگو با رسانهها از همکاری دایمی میان ایران وایتالیا در زمینههای گوناگون ابراز خرسندی کرد . وی افزود که هم اکنون بیش از ده هزار ایتالیایی از کارگر و تکنسین تا مدیر و مهندسهای زبده در ایران سرگرم کار هستند. امسال قرار است کمیسیونی از وزیران بازرگانی ایران و ایتالیا برگزار شود تا برای برنامه ششم کارهای مشترک دو کشور بررسی گردد.
۱۵ خرداد ماه ۲۵۳۶ ساعت ۹ و پانزده دقیقه بامداد زلزلهای به سختی ۵٫۶ ریشتر شهرهای اندیمشک، ایذه، دزفول، اهواز، مسجد سلیمان و شهرهایی از لرستان را تکان داد.
۱۵ خرداد ماه ۲۵۳۶ ماساه باساره سفیر سنگال در دربار شاهنشاهی در یک گفتگو با رسانه گفت که در شهری در نزدیکی داکار که به نام علیاحضرت فرح پهلوی نامیده شده است به زودی یک پالایشگاه و یک کارخانه پتروشیمی با مشارکت پنجاه پنجاه ایران ساخته میشود.
۱۶ خرداد ماه ۲۵۳۶: شاکر الفهام، وزیر آموزش و پرورش سوریه در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت. منوچهر گنجی، وزیر آموزش و پرورش، و سفیر سوریه در دربار شاهنشاهی نیز از باشندگان در این باریابی بودند. هم زمان علیاحضرت شهبانو همسر وزیر آموزش و پرورش سوریه و خانم گنجی همسر وزیر آموزش و پرورش را در کاخ نیاوران پذیرفتند.
۱۶ خرداد ماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر به مناسبت سالگرد جشن مشروطیت دانمارک، پیام تبریکی به علیاحضرت ملکه مارگارت دوم، به کپنهاک فرستاده شد.
۱۶ خرداد ماه ۲۵۳۶ دکتر کنی مدیرعامل بنیاد فرهنگی رضا پهلوی در کاخ نیاوران به پیشگاه علیاحضرت شهبانو باریافت. علیاحضرت همچنین به مستر لانگ سناتور امریکایی و همسرش در کاخ نیاوران بار دادند.
۱۶ خرداد ماه ۲۵۳۶ قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران از مجلس شورای ملی گذشت. این اساسنامه که دربرگیرنده پنج فصل و ۶۷ ماده میباشد سازمان و ارکان شرکت ملی نفت و هم چنین مجمع عمومی، هیات مدیره و هیات عالی بازرسی و ... را روشن میسازد. سرمایه شرکت ملی نفت ۱۰۰ میلیارد ریال است که بر پایه ماده ۶۴ دو شرکت بزرگ پیشین، شرکت ملی گاز و شرکت ملی پتروشیمی دارای اساسنامه قانونی جداگانه شوند که به زودی به مجلس شورای ملی داده خواهد شد. [۶۷] [۶۸] [۶۹]
۱۷ خرداد ماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر به مناسبت سالگرد تولد علیاحضرت ملکه انگلستان، پیام تهنیتی به لندن فرستاده شد. شاهنشاه در این پیام تندرستی و خوشبختی شخص علیاحضرت و رفاه روزافزون ملت انگلستان را آرزو فرمودهاند.
۱۷ خرداد ماه ۲۵۳۶ امیرعباس هویدا نخستوزیر در فرودگاه مهرآباد از موراجی دسای، نخست وزیر هند پیشباز کرد. موراجی دسای در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه باریافت. وی پس از بازدید یک روزه خود در فرودگاه مهرآباد به آگاهی رساند که از شاهنشاه ایران برای سفر به هند دعوت کرده است و شاهنشاه این دعوت را پذیرفتهاند. نخست وزیر هند افزود که درباره اقیانوس هند و امنیت آن گفتگو شده است و دیدگاههای دو کشور در این باره بسیار نزدیک است. درباره ایده بازار مشترک آسیایی نیز گفتگوهایی انجام یافت و هر دو کشور در این باره نیز یگانگی داشتند. موراجی دسای گفت که شاهنشاه آریامهر بدین باورند که پیوندهای دو سویه میان ایران و هند میباید گسترش یابد. امیرعباس هویدا نخست وزیر و عباسعلی خلعتبری وزیر خارجه در فرودگاه مهرآباد به پسواز وزیر خارجه هند آمدند.
۱۷ خرداد ماه ۲۵۳۶ سناتور آمریکایی لانگ در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت. همچنین یک هیأت اقتصادی سوئیسی در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. در این باریابی هوشنگ انصاری وزیر امور اقتصادی و دارایی، و سفیر سوئیس در دربار شاهنشاهی سرافرازی بودن را داشتند.
۱۷ خرداد ماه ۲۵۳۶ جشن دانشآموختگان آموزشگاه عالی خدمات اجتماعی برگزار شد. دکتر معتمدی وزیر علوم و آموزش عالی پیرامون خویشکاریهای دانش آموختگان آموزشگاه عالی خدمات اجتماعی سخنانی ایراد کرد و در پایان سرکار علیه بانو فریده دیبا دانشنامه دانشآموختگان را به آنان دادند.
ویلیام سولیوان سفیر کارتر و همدست کنفدراسیون وارد تهران شد
۱۸ خرداد ماه ۲۵۳۶ به دستور جیمی کارتر پرزیدنت آمریکا ویلیام سولیوان سفیر نوین آمریکا و دشمن شاهنشاه ایران وارد تهران شد. در روز ۲۸ خرداد ماه سفیر نوین آمریکا به پیشگاه شاهنشاه آریامهر بار یافت و استوارنامه خود را به شاهنشاه تقدیم داشت.
۱۸ خرداد ماه ۲۵۳۶ در نخستین کنفرانس انتشاراتی استان اسپهان که در اداره کل راه و ترابری برگزار شد، مدیر کل راه و ترابری اسپهان در گزارشی به آگاهی رساند که در سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی ۷۰۹ کیلومتر جاده در اسپهان اسفالت میشود و ۱۹۵ کیلومتر راه نوین نیز کشیده میشود. هم اکنون در استان اسپهان ۱۷۵۴ کیلومتر جاده اسفالته، ۸۲ کیلومتر شاهراه ، ۵۰ کیلومتر جاده چهار خطه، ۷۱۵ کیلومتر راه شنی، ۶۵۵ کیلومتر راه فرعی و رویهم رفته ۳۳۰۲ کیلومتر راه وجود دارد.
۱۹ خرداد ماه ۲۵۳۶ بیش از دو هزار تن از دانشجویان هموند باشگاه دانشجویان کشور پایان سال تحصیلی ۲۵۳۶ شاهنشاهی را در استادیوم شاهپور علیرضا به همراه امیرعباس هویدا نخست وزیر جشن گرفتند. نخست وزیر در این جشن به دانشجویان گفت: "... در دانشگاهها و مدارس عالی ایران بیش از ۱۷۵ هزار تن از جوانان ما خود را به سلاح دانش آموزی و معرفت نیاکانی مجهز میکنند و به زودی در اوایل برنامه عمرانی ششم [۷۰] تعداد دانشجویان ما در داخل و خارج از کشور از رقم ۲۰۰ هزار نفر فراتر خواهد رفت و در سال تحصیلی جدید، یعنی آخرین سال برنامه پنجم بیش از ۹٫۵ میلیون کودک و نوجوان ایرانی روانه مدارس خواهند شد. ...
۱۹ خرداد ماه ۲۵۳۶ دو کارخانه پیاز خشک کنی، هر یک با گنجایش ۷ هزار تن ساخته میشود. ساختن این کارخانهها از سوی دولت و بخش خصوصی انجام مییابد. کارخانههای پیاز خشک کنی برای جلوگیری از گندیدن پیاز تازه است زیرا اگر پیاز در انبارها و سردخانههای ویژه نگهداری نشود زود میگندد. با به کار افتادن این کارخانهها، پیاز فزون بر مصرف به پیاز خشک دگرگون میشود. بازده بهاره پیاز زودرس کنارههای جنوب کشور به سختی مورد توجه فرانسویان است و چون این گونه پیازی است که خیلی زود میگندد گفتگوهایی برای فروش آن به فرانسه در انجام است. پیش بینی میشود که ۸ تن از پیاز جیرفت به فرانسه صادر شود.
۲۱ خردادماه ۲۵۳۶ چیائوچوئو سفیر جدید جمهوری خلق چین به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت. در این باریابی سفیر جدید چین استوارنامه خود را به پیشگاه شاهنشاه تقدیم کرد.
باریابی گروه بررسی مسایل ایران در پرتو انقلاب شاه و ملت
۲۱ خرداد ماه ۲۵۳۶ گروه بررسی مسایل ایران در پرتو انقلاب شاه و ملت را پیش از نیمروز در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند. پس از آنکه هوشنگ نهاوندی رییس گروه گزارشی رسا به آگاهی همایونی رسانید، شاهنشاه آریامهر در بیاناتی چنین فرمودند:[۷۱]
- بار دیگر فرصت نیکویی است که از خانمها و آقایانی که در این گروه شرکت دارند، دیدن میکنم و وسیلهای است که لااقل سالی یک بار از زحمات و خدماتی که از صمیم قلب و رایگان در اختیار مملکتتان میگذارید، اظهار قدردانی کنم. بیلان کار شما طوری نیست که هر ماهه بتوان آن را ارائه داد، چون کاری عمیق و اصولی است، ولی آن طور که اطلاع دارم، ممکن است تا هر موضوع و مطلبی که گروه شما مطالعه کرده و گزارش آن را به دفتر مخصوص من فرستاده است، مورد استفاده کمیسیون شاهنشاهی قرار بگیرد. این کمیسیونی که ما برقرار کردیم، در حقیقت دقیقترین، سختترین و بیامانترین عیب گیرنده است که میتواند در هر مملکتی پیدا شود. به این شکل و به منظور سازندگی رفع عیب و اعتلای مملکت، نه برای تخریب یا احیاناً گرفتن جای کسی است. خصوصیات انقلاب ایران و نظام شاهنشاهی ایران در همین است که ما میتوانیم مثل یک خانواده با هم دست در دست یکدیگر و زیر بازوی یکدیگر به رفع معایب بپردازیم و راهگشای آینده باشیم و با کمک یکدیگر، چه از لحاظ مادی و چه از نظر معنوی، به پیش برویم. از لحاظ مادی اطلاع دارید در روزهای اول انقلاب، اساسیترین اصلی که آن روز افکار را متوجه میکرد و یا به هر صورت افکار مرا با آن معطوف داشت، اصلاحات ارضی ایران بود. در آن زمان یک نظام خانخانی یا به اصطلاح غربیها فئودالیته حکمفرما بود، که با منطق و پیشرفت دنیا جور درنمیآمد. ...
۲۱ خرداد ماه ۲۵۳۶ چهارمین نشست بنیاد اشرف پهلوی در کاخ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی برگزار شد. در آغاز مسایل جاری بنیاد پیش کشیده شد و والاحضرت اشرف سپارش کردند که فعالیتهای بنیاد در امور فرهنگی و اجتماعی، علوم پزشکی و تکنولوژی در درون کشور گسترش یابد. بدین روی میباید یکانهای اجرایی بوجود آید و هم چنین یک مرکز فرهنگی در سطح مرکزهای بزرگ جهانی در کشور بنیاد نهاده شود.
۲۱ خرداد ماه ۲۵۳۶ امیرعباس هویدا نخست وزیر به همراه وزیران مشاور، معاونان نخست وزیر، معاونان وزیران و مدیران کل نخست وزیری در نخستین نشست آموزش نیروی پایداری کشور در نخست وزیری شرکت کرد. تیمسار ارتشبد قره باغی فرمانده ژاندارمری و تیمسار سپهبد مومنی معاون ژاندارمری در امور نیروی پایداری از برگزارکنندگان این نشست بودند.[۷۲] امیرعباس هویدا گفت برای نگاهبانی استقلال و تمامیت ارضی مملکت خویش به ارتش شاهنشاهی که با تازهترین سلاحها مجهز شده و به آخرین فنون جنگی آشنایی دارد و برادران و خواهران ما در صفوف آن در زمین و هوا و دریاها به حفظ مرزهای ایران میپردازند متکی هستیم و به موازات این آمادگی نیروهای مسلح برای دفاع از مرزهای ایران باید همه افراد ملت به منظور مقاومت مسلحانه در برابر حمله دشمن آمادگی و مشارکت داشته باشند. آموزشی که از امروز به صورت نظری و علمی برای همکاران نخست وزیری ترتیب داده میشود از نوع آموزشی است که به هزاران ایرانی که به صفوف نیروی پایداری پیوستهاند داده شده است. هدف این آموزش حفظ آمادگی ملی جهت مقابله با هر نوع حمله احتمالی متجاوز است. هدف نیروی پایداری بالا بردن توانایی ملی برای شرکت در یک جنگ احتمالی است تا اگر خدای ناکرده خطری متوجه کشور ما گردید همه افراد ملت از زن و مرد پیر و جوان دوش به دوش نیروهای مسلح شاهنشاهی در دفاع از مملکت شرکت خواهند داشت.
۲۱ خرداد ماه ۲۵۳۶ ناوشکنهای موشک انداز شاهنشاهی « سام » و « زال » در پی بازدید خود از بندرهای کناره دریای سیاه وارد بندر اودسا شدند. این نخستین بازدید ناوگان شاهنشاهی از بندر اودسا و در پاسخ بازدید ناوهای شوروی از بندرهای ایران است. بندر اودسا یکی از کهنترین بندرهای اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی است که در شمال غربی دریای سیاه قراردارد. ناوشکنهای شاهنشاهی پس از چند روز در بندر اودسا به سوی بندرهای دیگر به راه خواهند افتاد.
۲۱ خرداد ماه ۲۵۳۶ همزمان با سومین سال کارهای مشترک ایران و شوروی در پاکسازی دریای مازندران، کنگره پاکسازی و نگاهبانی اکوسیستمهای شاخاب پارس (خلیج فارس ) نیز در سازمان محیط زیست سازمان ملل متحد در نایروبی گشایش یافت. کنگره پاکسازی شاخاب پارس با نمایندگان کشورهای عربی و ایران برگزار میشود و قطعنامه کنگره با پشتیبانی از شرایط ویژه منطقه شاخاب پارس بررسی و به چاپ خواهد رسید.
۲۲ خرداد ماه ۲۵۳۶ منوچهر آزمون وزیر کار و امور اجتماعی در گزارشی در کمیسیون شاهنشاهی گفت: "... طرح نوین قانون کار در ۱۵۳ ماده و ۵۰ تبصره به وسیله وزارت کار و امور اجتماعی تهیه گردیده است، در این طرح با الهام از منویات مبارک ملوکانه کوشش به عمل آمده است که اولا مقررات طرح با حرکت انقلابی جامعه پیشرو ایران و الزامات نظام صنعتی که در کشور ما در حال تکوین است موافق باشد، ثانیا حقوق کارگر و کارفرما با توجه به تعالیم انقلاب شاه و ملت و الزامات اقتصادی کشور به نحو یکسان حفظ و حمایت شود، ثالثا روح قانون، عدالت اجتماعی را به صورت وسیع و با تکیه بر روشهای دموکراتیک برای کارگان تامین نماید و بالاخره استقرار انضباط در محیط کار که شاهنشاه آریامهر در موقعیتهای مختلف در مورد آن تاکید فرمودهاند و در حققت پیشرفت صنعتی کشور بدان وابسته است به نحو کامل رعایت گردد. ..."
بازدید علیاحضرت شهبانو از استان گیلان ۲۳ تا ۲۵ خرداد ماه
۲۳ خرداد ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو برای یک بازدید سه روزه از استان گیلان، به رشت تشریففرما شدند.[۷۳] پس از آیین پیشباز علیاحضرت شهبانو در فرودگاه رشت و پرسش و پاسخهای کوتاهی در برابر انبوه پیشبازکنندگان، از مسئولان اداری استان، علیاحضرت شهبانو درباره فراهم ساختن امکانات و تأسیسات بیشتر ورزشی دستورهایی دادند و دو میلیون و پانصدهزار ریال برای ساختمان بزرگترین گردایه ورزشی گیلان، استخر سرپوشیده و تکمیل تأسیسات ورزشی کنونی ویژه شد.
علیاحضرت شهبانو سپس از فرودگاه رهسپار بازدید از کارخانه گونیبافی شدند. رییس کارخانه پس از پیشباز از شهبانو، گزارش خود را به آگاهی رساند و گفت که این کارخانه به فرمان اعلیحضرت رضاشاه کبیر در سال ۲۴۹۳ شاهنشاهی آغاز به کار کرد و تا سال ۲۵۲۰ اداره امور کارخانه در دست بخش خصوصی بود و در سال ۲۵۳۰ شاهنشاهی [۱۳۱۰ خورشیدی تازی] وزارت اقتصاد این کارخانه را به سازمان گسترش واگذار کرد. شهبانو پس از شنیدن گزارش رئیس کارخانه و بازدید از بخشهای گوناگون آن، دستور به ساخت خانه فرهنگ رشت در پهنه بی درخت باغ کارخانه قدیمی گونیبافی رشت دادند. بدین سان باغ محتشم پارک عمومی مردم رشت دست نخورده میماند.
سهشنبه ۲۴ خردادماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو در دومین روز سفر به استان گیلان، از مهدکودک جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی دیدن نمودند و این مهدکودک را گشودند. علیاحضرت سپس از نقشه و طرح آموزشگاه آموزشیاری جمعیت که قرار است در زمین پیشکش شده باغ قیطریه در تهران ساخته شود، دیدن کردند. علیاحضرت شهبانو پس از بازدید از مهدکودک، به مرکز رفاه سازمان زنان تشریففرما شدند و پس از بازدید از قسمتهای مختلف این مرکز و نمایشگاه صنایع دستی که در این مرکز ترتیب یافته بود، به کتابخانه کودک لاهیجان تشریففرما شدند.
علیاحضرت شهبانو سپس رهسپار دیدار از آرامگاه شیخ زاهد گیلانی، استاد و مرشد شیخ صفیالدین اردبیلی، در ده شیخان، واقع در چند کیلومتری لاهیجان، شدند. این آرامگاه یکی از نفیسترین و جالبترین آثار معماری ایران است و بازسازی این بنا از چندی پیش آغاز شده است و ادامه دارد. علیاحضرت شهبانو آنگاه به محله استخر لاهیجان تشریففرما شدند و از پیکره شاهنشاه آریامهر پردهبرداری کردند. از دیگر جاهایی که مورد بازدید علیاحضرت شهبانو قرار گرفت، مرداب و بولوار قدیمی بندر پهلوی بود.
نشست انجمنهای ملی استان گیلان در پیشگاه شهبانو برگزار شد. شهبانو درباره از میان برداشتن دشواریهای کشاورزان و رسیدگی به نیازها و سختیهای آنان دستورهایی دادند.
چهارشنبه ۲۵ خردادماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو به هنگام ورود به ماسوله مورد استقبال فرماندار فومن واقع شدند. علیاحضرت شهبانو در شهرک ماسوله در ارتفاع ۱۱۶۰ متری از سطح دریا و در دامنه کوههای طوالش در میان روستاییان این شهرک وقت خود را گذراندند و به هنگام گذشتن از کوچههای باریک و قدیمی این شهرک، با صاحبان مغازهها در مورد وضع کارشان گفتگو کردند و مقرر داشتند درباره گسترش دامداری و صنایع ماشینی برنامههایی در این شهرک اجرا شود. علیاحضرت شهبانو آنگاه به دفتر پست ماسوله تشریففرما شدند و سپس از خانه انصاف و کتابخانه عمومی و از امامزاده عون بن محمد علی دیدن کردند.
۲۵ خرداد ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو ساعت ۱۷ و ۴۵ دقیقه پس از یک دیدار سه روزه از استان گیلان به تهران بازگشتند و در فرودگاه مهرآباد از سوی امیر عباس هویدا نخست وزیر، رییس مجلس سنا، رییس سرای نظامی و ژنرال آجودان شاهنشاه آریامهر، رییس کل تشریفات شاهنشاهی فرمانده گارد شاهنشاهی و شماری از بلندپایگان کشوری و لشکری به پیشباز علیاحضرت آمده بودند. [۷۴]
۲۳ خرداد ماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر در سالگرد جشن استقلال فیلیپین، پیام تهنیتی به حضرت پرزیدنت آن کشور فرستاده شد.
۲۳ خرداد ماه ۲۵۳۶ شاهزاده فواز بن عبدالعزیز، امیر مکه، و رئیس کمیته عالی حج عربستان سعودی به همراه سفیر عربستان سعودی در دربار شاهنشاهی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر در کاخ نیاوران باریافتند. پس از باریابی شاهزاده برای بازدید از اسپهان وارد این شهر شد. فواز بن عبدالعزیز از شیراز نیز دیدن کرد.
۲۳ خرداد ماه ۲۵۳۶ دو بزرگراه نوین از جنوب به شمال تهران ساخته میشوند. نحستین بزرگراه که « بزرگراه صاحبقرانیه » نام گرفته است از نیاوران آغاز و در راستای زمینهای سلطنت آباد و لویزان به سوی جنوب شرقی پایتخت ادامه مییابد. این اتوبان بر سر راه خود، بزرگراههای دوگل، ۷۶ متری شهستان پهلوی و بزرگراه داریوش که بزودی ساخته میشود قطع میکند و سرانجام به ۴۵ متری سیدخندان پایان مییابد. بزرگراه دوم که همراستا با بزرگراه نخست ساخته خواهد شد، بزرگراه « مالک » نام دارد، این بزرگراه نیز میان خیابان پهلوی و اتوبان ونک ساخته میشود و بر سر راه خود بزرگراه ۷۶ متری شهستان را قطع میکند و به یوسف آباد میرسد، سپس شرقی - غربی دو شاخه شده، از یک سوی به امیرآباد و از سوی دیگر به پهلوی میرسد. بزرگراه اوین نیز که از جنوب فرح زاد به سوی غرب کشیده شده است به اتوبان ونک میپیوندد.
۲۴ خردادماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر در فرودگاه مهرآباد از اعلیحضرت سلطان قابوس، پادشاه عمان، پیشباز کردند و به ایشان خوشامد گفتند.
۲۴ خرداد ماه ۲۵۳۶ دولت سهام پتروشیمی را به مردم میفروشد. لایحه فروش سهام واحدهای تولیدی پتروشیمی به کارگران و کارکنان صنایع نفت و پتروشیمی و گاز و مردم به مجلس شورای ملی داده شد که بر پایه ماده واحده آن به شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران اجازه داده میشود تا ۹۹٪ از سهام خود را بر طبق قانون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی و آیین نامههای مربوطه به آن به کارگران و کارکنان صنایع نفت و پتروشیمی و گاز و سایر مردم ایران عرضه نماید.
۲۶ خرداد ماه ۲۵۳۶ امریکاییها ۱۴ هزار خانه و آپارتمان در تهران میسازند. ویلیام لویت آرشیتکت و سازنده خانههای ارزان در امریکا در یک گفتگو با رسانهها پروژههایی را برای ساختن شهرکی برای زندگی ۷۰٬۰۰۰ تن در تهران به هزینه ۵۰۰ میلیون دلار به آگاهی رساند. نخسیتن فاز این پروژه تا پایان سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی به پایان خواهد رسید. دیگر فازها تا سه سال دیگر به درازا خواهند کشید. لویت گفت که ۱۴٬۰۰۰ یکان از این ساختمانها ویلایی و آپارتمانی با فروشگاهها - مدرسهها - استخر شنا و .... به زودی ساخته خواهد شد و بهای هر یکان دو اتاقی ۴۰٬۰۰۰ دلار برابر با ۲۸۰٬۰۰۰ تومان برآورد شده است. لویت افزود که این بزرگترین قرارداد ساختمانی در گونه خود در دنیاست که در چند سال گذشته دستینه شده است و دستینه شدن چنین قراردادی گرایش شاهنشاه ایران بود که چنین علاقهای را به مردم ایران نشان دادهاند.
۲۶ خرداد ماه ۲۵۳۶ سازمان انرژی اتمی ایران بستن قرارداد با صنایع فرانسه را برای خرید دو نیروگاه اتمی هر یک به قدرت ۹۰۰ مگا وات و سوخت مورد نیاز آن به آگاهی رساند. ساختمان این نیروگاهها از سوی کمپانی « فراماتوم م برای بخشهای هستهای و « آلستوم آتلانتیک » برای توربین و ژنراتور و « آسپی باتی نیل » برای کارهای ساختمانی انجام خواهد شد. این کمپانیها برای انجام کار کنسرسیومی تشکیل دادند که رهبری آن با « فراماتوم » است. نیروگاهها در کنار رودخانه کارون ساخته میشود و در سالهای ۲۵۴۲ شاهنشاهی [ برابر با ۱۳۶۲ تازی خورشیدی ] و ۲۵۴۳ شاهنشاهی آماده بهرهبرداری خواهند شد.
۲۷ خرداد ماه ۲۵۳۶ آیین نیایش ویژه چهار روزه زرتشتیان یزد در قلعه اسعدان و زیارتگاه « چک چکو » آغاز شد. زرتشتیان در آیین با سوزانیدن عود و اسپند و سایر گیاهان خوشبو زیارتگاه را معطر کرده و اوستا میخوانند. این آیین در قلعه اسعدان در شش کیلومتری شمال شرقی یزد همان جایی که « مهستی » دختر یزدگرد سوم ناپدید شد برگزار میشود. مهستی دختر یزدگرد هنگام یورش تازیان ، نوه شش ماهه یزدگرد به نام « مهربانو» را به کیقباد موبد یزد سپرد و خود فرار کرد در مسیر گریز به آن چاه رسید و خود را درون چاه افکند و ناگهان این چاه پر از آب شد و دیگر اثری از مهستی دیده نشد. این چاه پر از آب است و گفته می شود که سطح آب آن سالیان دراز است که تغییر نکرده است. همزمان با غروب آفتاب آیین زرتشتیان در زیارتگاه مهستی پایان مییابد و شرکت کنندگان به سوی زیارتگاه « چک چکو » به راه میافتند. چک چکو در دامنه کوهی سرسبز قراردارد و آیین مذهبی زرتشتیان چهار شبانه روز در آنجا برگزار میشود. بلندای این کوه نزدیک به ۵۰۰ متر است. چک چکو از پرآوازهترین زیارتگاه زرتشتیان جهان است. هنگام یورش تازیان یکی دیگر از دختران یزدگرد سوم از شهر خود گریخت و چون گرفتاری خود را به دست تازیان نزدیک دید روی به اهورامزدا آورد و در همان لحظه کوهی در برابرش پدیدار شد و دختر یزدگرد در آن پنهان گردید. دامنه کوهی که چک چکو در آن قراردارد سبز و خرم است و در نقطهای از دامنه کوه، آبی زلال بیرون میآید که در کنار چشمهها هستند که شاخ و برگ درختان را خیس کرده « چک چک » به درون استخری که در دامنه کوه قراردارد میریزد، به همین مناسبت این زیارتگاه « چک چکو » نامیده شده است.
۲۸ خردادماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر در فرودگاه مهرآباد سلطان قابوس، پادشاه عمان، را پسواز فرمودند. سلطان قابوس در بازدید خود از ایران و در دیدار با شاهنشاه، پیرامون پیوندهای دو کشور و همچنین سایر مسائل مورد علاقه دو کشور و منطقه گفتگو کردند.
۲۸ خردادماه ۲۵۳۶ ویلیام سولیوان سفیر نوین امریکا و سفیر اکوادور برای دریافت استوارنامه به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند. [۷۵]
۲۸ خردادماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو، دکتر گاردنر، رئیس دانشگاه یوتای امریکا، و بانو گاردنر را پذیرفتند.
۲۸ خردادماه ۲۵۳۶ تلگرام تهنیت شاهنشاه آریامهر به لئونیدایلیچ برژنف، صدر هیأت رئیسه شورای عالی و دبیرکل کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی
- حضرت لئونیدایلیچ برژف، صدر هیأت رئیسه شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و دبیر کل کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی مسکو،
- برای من موجب کمال خوشوقتی است که به مناسبت انتخاب آن حضرت به مقام عالی صدر هیأت رئیسه شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی، صمیمانهترین تبریکات، همراه با بهترین آرزوهای خویش را برای سعادت و توفیق بیش از پیش آن حضرت در خدمت به ملت دوست و همسایه اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی ابراز دارم. یقین دارم که روابط حسن همجواری و همکاری ثمربخش میان ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی، همچنین در سالیان آینده به نفع دو ملت ما و به سود صلح جهانی توسعه و تحکیم خواهدیافت.
- محمدرضا پهلوی
۳۰ خردادماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر آمادو مهتار اِمبو، دبیرکل یونسکو، [۷۶] را در کاخ سعدآباد پذیرفتند. در این باریابی وزیر علوم آموزش عالی نیز دبیرکل یونسکو را همراهی میکرد. علیاحضرت شهبانو نیز دبیرکل یونسکو و همسرش را در کاخ سعدآباد به حضور پذیرفتند.
۳۰ خرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر با ادوارد سابلیه مفسر نامی فرانسوی مصاحبه فرمودند:[۷۷]
- ...اشاره من متوجه تروریسم است، ولی پیش از تروریسم به پارهای از وسایل ارتباط جمعی اشاره میکنیم که به همان سان عمل میکنند و هر چه را که مایلند مینویسند، در حالی که اگر تکذیب نامهای برای آنها بفرستید، تکذیبنامه شما را به هیچ وجه چاپ نمیکنند. آنها از انجام این گونه کارها ابایی ندارند. کار آنها تروریسم فکری است. آیا این جزو منشور حقوق بشر است؟ ما در مقابل این اعمال هیچ گونه هراسی نداریم. حقوق کلیه افراد ملت باید در مقابل کسانی که رأساً خود را مجری قانون میدانند، حفظ شود. هیچ کس حق ندارد به خودی خود قانون را در دست بگیرد، مگر تابع اراده اکثریت باشد. این امکانپذیر است، زیرا انتخابات وجود دارد. کشورهایی وجود دارند که همه در سطحی هستند که قادرند عقاید خود را به طور روشن و واضح بیان کنند. این امکان برای ما که هنوز در کشورمان افراد بیسواد وجود دارد، تا چند سال دیگر وجود خواهدداشت. بلی قانون به این صورت وضع میشود. اگر ما تعدادی نیهیلیست داشته باشیم، آنها را دیگر نمیتوان نیهیلیست واقعی خواند، زیرا در اوایل قرن بیستم و یا کمی قبل از آن، نیهیلیسم اندکی هم از رمانتیسم برخوردار بود، در حالی که در تروریسم کنونی حتی رمانتیسم هم وجود ندارد. در نتیجه ما کاملاً با دفاع از حقوق بشر، به شرطی که موافق با منافع اکثریت مردم یک کشور باشد، موافقیم. ولی اگر قرار باشد که ما را به سوی تبعیت و شکست سوق دهد، دیگر نام آن را حقوق بشر نمیتوان گذاشت....
۳۰ خردادماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو، آیین زن و شویی والاحضرت بهمن پهلوی، فرزند ارشد والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی، با دوشیزه شهره دولتی انجام گرفت. در این آیین والاحضرت همایون ولایتعهد، والاحضرت فرحناز و والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی، والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی و والاحضرت شاهپور احمدرضا و سایر اعضای خاندان جلیل سلطنت شرکت داشتند.
۳۰ خردادماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو، در مدرسه رضا پهلوی آیین جشن پایان سال تحصیلی ۳۶ – ۳۵ برگزار شد. در مدرسه رضا پهلوی، والاحضرت همایون ولایتعهد در کلاس سوم دبیرستان، والاحضرت شاهپور علیرضا در کلاس پنجم دبستان، والاحضرت شاهدخت فرحناز در کلاس اول دبیرستان و والاحضرت شاهدخت لیلا پهلوی در کلاس اول دبستان درس میخوانند. اعلیحضرتین پس از ورود به مدرسه، از نمایشگاه نمونهای از کارهای ساخته شده توسط دانشآموزان، آزمایشگاه الکترونیک، نمایشگاه عکس، خوشنویسی و نمونهای از تکهدوزی شاگردان بازدید فرمودند. والاحضرتها و سایر همکلاسانشان کارنامهها و جوایز خود را از دست مبارک علیاحضرت شهبانو دریافت نمودند. در پایان مراسم والاحضرت ولیعهد در گفتگویی اعلام فرمودند:
- "به طور کلی امسال خیلی زود گذشت و واقعاً برای همه دوستان و خود من باعث تعجب بود که زمان به این سرعت میگذرد و به اصطلاح در یک چشم به هم زدن این مدت گذشت، ولی میتوانم بگویم که امسال از سالهای گذشته من نتیجه کارم خیلی بهتر بود و در ضمن با وجود بازدیدهای زیادی که با بچههای مدرسه داشتم، مانند بازدید از جزیره هرمز، نکات دیدنی و جالب زیادی را دیدیم که خیلی برای درس و معلومات عمومی ما مفید بود و مطالب زیادی آموختیم، چه در زمانی که در مدرسه بودم، چه در زمان تعطیلات، چون که در زمان تعطیلات هم یک سری بازدیدهایی خودم داشتم و به طور کلی کارهای زیادی هم در مدرسه انجام دادیم، مثلاً در کارگاه برق و بیشتر کارهای دستی و کارهای تولیدی، مثل ساختن دستگاههای مختلف برقی، رادیو، ترانزیستور و از این قبیل، و فعالیتهای ورزشی زیادی هم داشتیم و همان طور که همه دوستانم میدانند، در اوایل ماه آبان گذشته ما یک سری مسابقات فوتبال داشتیم و تیم فوتبال ما برنده شد و ما امسال سعی داشتیم که عنوان قهرمانی را حفظ کنیم، چون طبیعتاً تیمهای دیگر میخواهند این مقام را از ما بگیرند و فکر میکنم کار تیم ما مشکلتر بود، چون بایستی این مقام را نگه میداشتیم و امیدواریم که سال دیگری هم که سال آخرمان هست، و دوره سوم برگزاری مسابقات است، بتوانیم باز هم این مقام قهرمانی را کسب کنیم. انشاءالله بعدها در کلاسهای دیگر، کلاس برادرم، بتوانند تیم فوتبالی تشکیل دهند و شاید در ورزشهای دیگر نیز فعالیتی داشته باشند.
- چون معمولاً با اتوبوس یا هلیکوپتر به این بازدیدها میرویم، مثلاً در جزیره هرمز مجبور بودیم با هلیکوپتر به نقاط مختلف جزیره برویم، طبیعتاً مردم با دیدن این فعالیتها متوجه شدند که یک خبری هست و موقعی که با همشاگردیهایمان بعد از بازدید برمیگشتیم، در طول خیابان ما را دیدند و طبیعتاً عکسالعملشان خیلی با محبت و جالب بود و من خیلی خوشحالم از این بابت که مردم ایران چقدر به ما علاقه دارند. گاهی اوقات البته برخوردهایی داشتیم با مردم به صورتی که معمولاً در وهله اول نمیشناسند و خیلی طبیعی رفتار میکنند و موقعی که مرا میشناسند، میتوانم بگویم که خوشبختانه آن حالت هیجان به مردم دست نمیدهد. چند سال قبل مثلاً وقتی برای خرید به مغازهای میرفتم، که صفحه یا کتابی بخرم، وقتی که فروشندهها مرا میدیدند، خیلی به اصطلاح «هول میشدند» و تمام مردم جمع میشدند و صدا میزدند: "ولیعهد آمد"، ولی حالا خوشبختانه میتوانم بگویم که مردم خیلی آرامتر شدهاند و اگر هم مرا بشناسند، خیلی محبتآمیز و خیلی مهربان هستند. خیلی عادی رفتار میکنند و این چیزی است که من واقعاً ترجیح میدهم، چون دوست ندارم برای من استثنا قائل بشوند و دوست دارم مثل بقیه مردم ما من رفتار کنند، مخصوصاً وقتی که به صورت سادهای برای خرید میروم."
۳۱ خرداد ماه ۲۵۳۶ ذوالفقار علی بوتو نخست وزیر پاکستان در آغاز یک سفر ۱۶ ساعته وارد تهران شد و از سوی هویدا نخست وزیر و گروهی از سفیران کشورهای اسلامی در دربار شاهنشاهی مورد پیشباز قرارگرفت. بوتو در فرودگاه مهرآباد گفت پیشنهاد تازه وی برای دستینه نمودن (امضا کردن) یک قرارداد عدم تجاوز میان کشورهای مسلمان امکان برخورد میان این کشورها را کاهش خواهد داد. شامگاهان بوتو به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت. بوتو پیش از ترک تهران به سوی کابل در فرودگاه در یک گفتگو با رسانهها شرکت کرد و گفت سفر کنونی وی بدون دیدار از ایران و تبادل نظر با شاهنشاه آریامهر تکمیل نمیگردید.
۳۱ خرداد ماه ۲۵۳۶ با پیام شاهنشاه آریامهر هفدهمین دوره برنامه عالی مدیریت با بودن نصرت الله معینیان رییس دفتر مخصوص شاهنشاهی، وزیر نیرو، رییس دانشگاه تهران ، شماری از بلندپایگان کشوری و دانشگاهی در باشگاه دانشگاه تهران گشوده شد. معینیان پیام شاهنشاه آریامهر را در این آیین خواند:[۷۸]
- هفدهمین دوره برنامه عالی مدیریت ایران فرصتی مناسب برای مدیران سازمانهای خصوصی و دولتی که خود را با شرایط و نیازهای جامعه پیشرو ایران آشناتر سازند و برای نزدیک ساختن هر چه بیشتر روشهای مدیریت با آن شرایط و نیازها به بحث و تبادل نظر بپردازند. تحولات ایران در سالهای اخیر غالباً چنان سریع بوده که در برخی از جنبهها فرصت کافی برای بازبینی و بررسی مراحل طی شده و تحکیم مراحل عادی به صورتی هماهنگ وجود نداشته است، لذا مدیران ایرانی و سطوح مختلف نه تنها وظیفه اداره سازمانهای کوچک و بزرگ خصوصی و عمومی بر عهده دارند، بلکه در عین حال میباید ادارات و سازمانها تحت مدیریت خویش را در مقیاسی وسیع با اهمیت نقش و وظایف خود، چه در کوتاه مدت و از دید سازمانی و چه دراز مدت و از دید وسیع مملکتی، واقف سازند. تذکر این نکته را لازم میدانم که در حال حاضر در بسیاری از موارد و بهرهبرداری کار در کشور جوابگوی ظرفیتها و امکانات موجود نیست و حتی گاه از ۵۰ درصد تجاوز نمیکند. در این مورد میباید هم از نظر کمیت و هم از نظر کیفیت در اصطلاح این وضع بکوشند و با توجه به ضرورت حداکثر بهرهبرداری از امکانات انسانی و مادی در ایران امروز این بهرهگیری را به حداکثر ممکن برسانند. بدیهی است ترقیات مادی جامعه ما میباید با گسترش جنبههای معنوی و انسانی هماهنگ و همراه باشد.
۳۱ خرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران، از بخش های گوناگون آموزشگاه علمی و نظامی نوجوانان در تهران بازدید کردند. شاهنشاه آریامهر با هلیکوپتر به محل آموزشگاه واقع در تهران پارس تشریف فرما شدند و مورد پیشباز قرار گرفتند. پس از انجام آیین نظامی، شاهنشاه آریامهر به آمفی تاتر آموزشگاه تشریف فرما شدند و فرمانده آموزشگاه در گزارشی به آگاهی همایونی رساند: این آموزشگاه که نمونه یکی از مدرنترین آموزشگاههای علمی و نظامی است، با بهره گیری از پیشرفتهترین تکنیکها و مجربترین کادر آموزشی، نوجوانان را در جهت دفاع این مرز و بوم و مسئولیت فردای ارتش شاهنشاهی آماده میسازد. فارغالتحصیلان این آموزشگاه طی سه دوره آموزشی، به مراکز تخصصی اعزام میشوند.
شاهنشاه آریامهر در مورد برنامههای ورزشی و سلاحهای مختلف نظامی این آموزشگاه دستورات مؤکدی فرمودند و از نمودار فعالیتهای آموزشگاه دیدن کردند، آنگاه قسمتهای گوناگون آموزشگاه، از جمله کلاسهای نقشه خوانی، کمکهای اولیه، آرایشهای گروه و سایر فعالیتهای این آموزشگاه مورد بازدید شاهنشاه قرار گرفت.
۳۱ خرداد ماه ۲۵۳۶ بانو « لاهید » همسر نخست وزیر آلبرتا ایالت غربی کانادا به پیشگاه علیاحضرت شهبانو در کاخ سعدآباد بار یافت.
۳۱ خرداد ماه ۲۵۳۶ از سوی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی میهمانی ناهاری به افتخار آمادو مختار اِمبو مدیر کل یونسکو و بانو در کاخ سعدآباد برگزار شد.[۷۹] مدیر کل یونسکو به فراخوان وزیر علوم و آموزش عالی از ایران بازدید میکند. باشندگان در این میهمانی عبدالرضا انصاری قائم مقام والاحضرت اشرف پهلوی، دکتر معتمدی وزیر علوم و آموزش عالی، مهناز افخمی وزیر مشاور و دبیر کل سازمان زنان ایران، سفیر سنگال در دربار شاهنشاهی و بانو و شماری از بلندپایگان و پایوران کشور بودند. والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی نیابت ریاست عالیه کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی، سالها با گرایش و مهر فراوان برای پیشرفت برنامههای یونسکو همکاری داشتهاند. والاحضرت ریاست هیات داوران جایزه محمد رضا پهلوی را که همه ساله از سوی یونسکو به کشورهایی داده میشود که در راه پیکار با بیسوادی کارسازترین (موثر) بودهاند، به گردن دارند. [۸۰] [۸۱] [۸۲] یونسکو بنیاد اشرف پهلوی را در رده بنیادهای بزرگ جهانی مانند راکفلر و کارنگی به رسمیت شناخته و از نماینده آن بنیاد برای شرکت در کنفرانسهای بین المللی دعوت مینماید.
تیر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
۱ تیر ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در آغاز پنجمین سال هفته حمایت از خانوادههای بی سرپرست پیامی دادند.[۸۳]
۱ تیر ماه ۲۵۳۶ ویلیام سولیوان سفیر آمریکا فعالیتهای بسیار گسترده خود را پس از تقدیم استوارنامه خود آغاز کرد و نخستین گفتگوها را با بازرگانان و صاحبان صنایع کشور در تهران به انجام رسانید. در روزهای آینده سفیر جدید آمریکا بر آن است که سیاست آمریکا با ایران را در همه زمینهها روشن سازد. روی کار آمدن دولت نوین جیمی کارتر پرزیدنت آمریکا همزمان با خروج سفیر پیشین امریکا از تهران بود. از امروز سالیوان دیدارهای خود را با پایوران کشور آغاز کرد و نخستین دیدارش با مهندس شریف امامی رییس مجلس سنا بود و در روزهای دیگر با بزرگان کشوری دیدار و گفتگو خواهد داشت.
۱ تیر ماه ۲۵۳۶ کار ساختمان باشگاه دانشجویان با بودن امیرعباس هویدا نخست وزیر و شمار بسیاری از دانشجویان آغاز شد. هویدا گفت که شما جوانان مدیران شایستهای برای ایران فردا هستید و به نقش مهم خود در رسیدن به به سوی تمدن بزرگ که اکنون به صورت یک میعاد درآمده واقف میباشید. چند تن از دانشجویان سخنانی ایراد کردند و سپس لوحه سپاسی از سوی دانشجویان برای پیشکش به پیشگاه شاهنشاه آریامهر به هویداد داده شد.
۲ تیر ماه ۲۵۳۶ دکتر نصر اصفهانی استاندار شیراز در مصاحبهای گفت که امسال شش هزار دانشجو و هنرجو در اردوهای عمران ملی فارس شرکت میکنند. اردوهای هر شهرستان زیر دیده وری شورای هماهنگی شهرستان و نامتمرکز اداره خواهد شد و شورای هماهنگی استان کار شوراهای هماهنگی شهرستانها را سرپرستی مینمایند. فعالیتهای اردو در شش زمینه سوادآموزی، آموزش فنی و حرفهای، بهداشت و بهسازی، کشاورزی و دامپروری، امور اجتماعی و فنی و عمرانی میباشد. هدف از اجرای این برنامه این است که جوانان ما که هر کدام در آینده نزدیک وارد بازار کار میشوند، تمرینی در فعالیتهای اجتماعی داشته باشند و بتوانند در رشته خود کارساز باشند.
۲ تیر ماه ۲۵۳۶ برای نخستین بار در ایران آب آشامیدنی یک روستا با بهره گیری از انرژی خورشیدی فراهم شد. دکتر انصاری مدیر عامل سازمان بهداری و بهزیستی فارس در یک مصاحبه با رسانههای همگانی گفت آب روستای « گل برنجی » جهرم به کمک انرژی خورشیدی در اجرای فرمان شاهنشاه آریامهر مبنی بر استفاده هر چه بیشتر از نیروی خورشید انجام یافت. بیرون کشیدن آب در روستای گل برنجی پس از برنشاندن دستگاههای نیازین از چند چاه به کمک انرژی خورشید از چند روز پیش آغاز شده است. دکتر انصاری گفت که روستاهای فارس با این پروژه انقلابی بدون نیاز به سوخت نفت از آب بهداشتی برخوردار میشوند.
بازدید شاهنشاه آریامهر از آذربایجان غربی ۲ تا ۴ تیر ماه
۲ تیر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر برای یک بازدید سه روزه به آذربایجان غربی پرواز کردند. هواپیمای شاهنشاه آریامهر در ساعت ده و پنجاه دقیقه بامداد روز پنجشنبه دوم تیر ماه در فرودگاه رضاییه به زمین نشست. در کنار پلکان هواپیما آقای دهستانی استاندار آذربایجان غربی ورود شاهنشاه را خوش آمد گفت و فرمانده لشگر ۶۴ پیاده گزارش نظامی به آگاهی همایونی رساند. پس از آنکه شاهنشاه به جایگاه ویژه رفتند، دسته موزیک سلام شاهنشاهی نواخت و آیین احترامات نظامی انجام شد. شاهنشاه سپس از برابر صف گروههای گوناگون و باشندگان در فرودگاه گذشتند و از چگونگی زندگی مردم و فعالیتهای آنان در زمینه کشاورزی، دامداری، تعاونیها و خانه سازی در استان پرسشهایی فرمودند. [۸۴]
۴ تیر ماه ۲۵۳۶ نخستین مجمع عمومی بانک فرهنگیان ایران با پیام شاهنشاه آریامهر در باشگاه فرهنگیان تهران گشایش یافت. در این آیین معینیان رییس دفتر مخصوص شاهنشاهی، منوچهر گنجی وزیر آموزش و پرورش و بیش از چهار صد تن از فرهنگیان کشور به نمایندگی از سوی بیش از ۲۰۰ هزار فرهنگی سهامدار بانک شرکت داشتند. نخست معینیان رییس دفتر مخصوص شاهنشاهی پیام شاهنشاه را به نخستین مجمع عمومی بانک فرهنگیان ایران خواند. [۸۵] فرمان همایونی روز اول فروردین ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی مبنی بر تشکیل بانک فرهنگیان از سوی رهبر خردمند ملت ایران به جامعه فرهنگیان پیشکش شد.
۴ تیر ماه ۲۵۳۶ دانشگاه پهلوی جشن پایان تحصیلی ۳۶ - ۳۵ را با شرکت استادان، رییسهای دانشکدهها، دانشجویان و پدر و مادر آنها برگزار کرد. در این جشن دکتر فرهنگ مهر رییس دانشگاه پهلوی در گزارشی به آگاهی رساند که سال آینده در دانشگاه پهلوی دانشگده حقوق و علوم تربیتی ایجاد میشود. در جشن پایان تحصیلی ۶۱۳ دختر و پسر دانشنامههای خود را دریافت کردند.
۴ تیر ماه ۲۵۳۶ سازمان اطلاعات و امنیت کشور از آغاز در پی شناسایی خائنین به ایران و خنثی کردن کارهای تروریستی سازمانهایی چون حزب تروریستی توده، سازمان تروریستی مجاهدین خلق، سازمان تروریستی چریکهای فدایی خلق، جبهه ملی، نهضت آزادی، پیکار، و دیگر گروهکهای تروریستی بوده است. کنفدراسیون دانشجویان خارج از کشور دست در دست کشورهای استعمارگر اروپایی آلمان غربی، انگلستان، فرانسه و هم چنین امریکا هیاهوی بسیار در برون مرز بر پا کردند که بیش از دهها هزار زندانی سیاسی در ایران وجود دارند که بی گناه دستگیر شدهاند. سرانجام با فشار این کشورها و بیش از ۴۰۰ سازمان حقوق بشری تاسیس شده فقط برای به راه انداختن تبلیغات منفی علیه حکومت ایران دولت شاهنشاهی نمایندگان کمیته بین المللی صلیب سرخ را به ایران فراخواند. این گروه بیش از بیست زندان ایران را بازدید کردند و در روز شنبه ۲۵ ژوئن ۱۹۷۷ برابر با ۴ تیر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی الکساندر هی گزارشهای نمایندگان کمیته را به پیشگاه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر تقدیم داشت. در این گزارشها آمده بود که در بیست زندان در ایران تنها ۳۰۷۸ زندانی به سر میبرند. در این گزارش از پیشینه تروریستهای در زندان گفته نشد که همه دستگیر شدگان تروریستهای آموزش دیده در کمپهای ترور یاسر عرفات و کوبا و چین و لیبی میباشند که سال هاست دست به اسلحه برده و پایوران ایران را چه کشوری و چه لشکری ترور کردهاند و برای سرنگون ساختن حکومت مشروطه شاهنشاهی پارلمانی ایران میکوشند. گروه گروه این زندانیان در فتنهای که خمینی به راه انداخت با همدستی نخست وزیران شریف امامی و شاپور بختیار از زندان آزاد شدند و انقلاب اسلامی را با هدفهای شوم آن به انجام رساندند.[۸۶]
۵ نیر ماه ۲۵۳۶ بهای هفت مدل شورلت، بیوک و کادیلاک ساخت ایران تعیین شد. قیمت مدلهای گوناگون شورلت « نوا » ، بیوک «اسکای لارک » و کادیلاک سویل از امروز از سوی مرکز بررسی قیمتها به آگاهی همگان رسید و نمایندگیها از امروز آغاز به فروش این خودروها کردند.
۶ تیر ماه ۲۵۳۶ داریوش پیشه وری پسر مزدور شوروی پیشه وری به آلمان غربی پناهنده شد. وی تهدید کرد اگر بخواهند او را به قفقاز بازگردانند در فرودگاه خود را آتش میزند.
۶ تیر ماه ۲۵۳۶ در سفر کوتاه علیاحضرت شهبانو به دزفول، آقای علی قطب از نیکوکاران دزفول به پیشگاه علیاحضرت شهبانو در پایگاه وحدتی باریافت و سند ۲۶ میلیون متر مربع زمین را برای استفاده نیروی هوایی شاهنشاهی پیشکش کرد. تیمسار سرلشکر روحانی فرمانده پایگاه وحدتی نیز سرافرازی بودن را داشتند.
۷ تیر ماه ۲۵۳۶ فرمان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر درباره مسکن و اجاره خانه ۷ تیر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی داده شد.[۸۷] شاهنشاه آریامهر برای افزایش عرضه واحدهای مسکونی و استفاده بیشتر از واحدهای مسکونی موجود و کمک به مالکان و سازندگان خانه و آپارتمان که دچار کمبود سازههای ساختمانی میشوند و هم چنین حمایت از مستاجرین فرمانی صادر فرمودند که بر پایه آن به زودی دولت لایحه قانونی آن را به مجلس خواهد داد.
۷ تیر ماه ۲۵۳۶ پس از نیمروز منوچهر گنجی وزیر آموزش و پرورش در کاخ سعدآباد به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت. وزیر آموزش و پرورش در این باریابی بهمن بهزادی را به سمت مدیر عامل بانک فرهنگیان ایران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر معرفی کرد. هیأت عامل و دو تن از معاونان بانک سرافرازی بودن در این باریابی را داشتند: محمود تاجدار قائم مقام- هاشم پسران هموند - محمود نیل فروشان هموند - بهمن صدر هاشمی معاون امور مالی و حمید باغ شمالی معاون امور اقتصادی. بهمن بهزادی مدیر عامل بانک فرهنگیان ایران در محافل بانکی چهره ایی سرشناس است و سالها مدیر عامل بانک تهران بود. شاهنشاه آریامهر در این باریابی به وزیر آموزش و پرورش و مدیر عامل بانک و اعضای هیأت عامل و معاونان بانک فرهنگیان ایران بیاناتی ایراد فرمودند و گفتند بانک فرهنگیان باید دومین بانک کشور شود:[۸۸]
- استقبال فرهنگیان از سهام بانک نشان داد که مردم ما امور مهم را خیلی خوب میفهمند و موضوع را جدی میگیرند و از آن استقبال میکنند. این بانک پدیده جدیدی است که شاید در جاهای دیگری از دنیا به این شکل وجود نداشته باشد. موضوع فروش کارخانجات به کارگران نیز بر اساس این فلسفه انجام گرفت که در نتیجه احساس همبستگی موجود میان تمام افراد جامعه ایرانی را استوارتر میسازد تا آنجا که زارع سرخسی نمیتواند نسبت به محصول کارگر اهوازی بی تفاوت بماند و بالعکس. نتیجه این خواهد شد که همه جامعه ایرانی بهم بافته میشود و شعر معروف « بنی آدم اعضای یکدیگرند » مصداق پیدا میکند.
- این بانک باید موفق و سودآور باشد. این بانک باید به صورت دومین بانک مملکت در آید. منافع بانک را در طرحهایی بکار ببرید که فرهنگیان مملکت نسبت به تولید و خوبی کار در جاهایی که بانک سرمایه داری میکند احساس تعلق بنمایند. بانک باید در کلیه معاملات و فعالیتهای یک بانک تجارتی وارد شود تا سود کافی تحصیل نماید تا بتواند آن را در راه هدفهای رفاهی فرهنگیان به مصرف برساند.
- بانک فرهنگیان باید تا آن جا که فرهنگیان میخواهند در حدود مقدورات خود و با همکاری وزارت مسکن و شهرسازی سیاست سنجیدهای برای مسکن فرهنگیان اتخاذ نماید و از روشهای نوین ساختمانی، مانند روشهای پیش ساخته و مصالح و لوازم جدید که در دنیا مورد استفاده هستند یاری بگیرد. همانطور که قبلاً مقرر داشتهایم باید ترتیبی بدهید که فرهنگیان جدید نیز بتوانند در آینده سهام لازم را خریداری کنند و در این مورد چنانچه لازم باشد میتوانید در آینده به سرمایه بانک با حفظ سودآوری مطلوب اضافه کنید.
۷ تیر ماه ۲۵۳۶ پرزیدنت « سدار سنگور » پرزیدنت سنگال برای یک دیدار سه روزه وارد تهران شد و در فرودگاه مهرآباد از ایشان پیشباز نظامی و رسمی انجام گردید. و با علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در کاخ سعدآباد دیدار و گفتگو کرد. علیاحضرت شهبانو و پرزیدنت سنگور سپس در نشست « کمیته شهر فرح » شرکت کردند. در این نشست عبدالمجید مجیدی وزیر مشاور و رییس سازمان برنامه و بودجه، معاون وزارت امور خارجه و هموندان ایرانی کمیته شهر فرح و وزیر برنامه ریزی سنگال و سفیران دو کشور شرکت داشتند. روز ۸ تیر ماه پرزیدنت سنگور در کاخ سعدآباد با شاهنشاه آریامهر دیدار نمود و با شاهنشاه درباره پیوندهای دو جانبه و هم چنین دیگر مسایل مورد علاقه دو کشور گفتگو کردند. پرزیدنت سنگور در میهمانی ناهار سعدآباد، ناهار را با معظم له خوردند. در این میهمانی امیرعباس هویدا نحست وزیر، وزیر امور خارجه، وزیر مشاور و رییس سازمان برنامه و بودجه و هم چنین وزیر برنامه ریزی سنگاه و سفیر این کشور بودند. ایوار (عصر) پرزیدنت سنگور از موزه شهیاد آریامهر دیدن کردند. ۹ تیر ماه پرزیدنت سنگور در میهمانی ناهار والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی شرکت نمودند و ایوار در یک کنفرانس با رسانههای گروهی به پرسشهای خبرنگاران پاسخ دادند. ۱۰ تیر ماه پرزیدنت سنگور ایران را ترک کردند.
۷ تیر ماه ۲۵۳۶ در دیدار امیر عباس هویدا نخست وزیر از شهرستانهای کاشان و نطنز، نخست وزیر از کارخانه چینی و سرامیک قصاعی نطنز بازدید کرد. این کارخانه به کوشش آقای علی قصاعی در نطنز راه اندازی شد. چینی و سرامیکهای این کارخانه در بخش بزرگی از بازار تهران و شهرستانهای ایران به فروش میرسد. هویدا در پایان بازدید ابراز امیدواری کرد که تولیدهای این کارخانه که از در دنیا بی همانند است بتواند بخشهای وسیعی از بازار منطقه را زیر پوشش قراردهد.
۷ تیر ماه ۲۵۳۶ مهندس ریاضی رییس مجلس شورای ملی و معتمدی وزیر پست و تلگراف و تلفن از کارخانه سیمان غرب در کرمانشاه بازدید کردند.
۷ تیر ماه ۲۵۳۶ آیین ویژه زرتشتیان یزد در قلعه اسعدان و زیارتگاه « چک چکو » که از آخرین روزهای خردادماه آغاز شده بود پایان یافت.
۸ تیر ماه ۲۵۳۶ دکتر صنعتی استاد دانشگاه بهداشت دانشگاه تهران و مدیر عامل سازمان جمعیت مبارزه با جذام [۸۹] در یک مصاحبه به آگاهی رساند که جمعیت کمک به جذامیان از این پس با تشکیلات گسترده تری با نام سازمان جمعیت مبارزه با جذامیان زیر سرپرستی شبکههای منطقههای بهداری و بهزیستی در ۲۳ استان کشور به فعالیتهای خود ادامه خواهند داد، با برنامهای زمان بندی شده بیماری جذام ریشه کن خواهد شد.
۸ تیر ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو پیش از نیمروز برای شرکت در نشست سالانه هیات امنای بنیاد اسپن راهی ایالات متحده شدند. در فرودگاه مهرآباد سرکار علیه بانو فریده دیبا، هویدا نخست وزیر، علم وزیر دربار شاهنشاهی، رییس مجلس شورای ملی، سفیران امریکا و فرانسه در دربار شاهنشاهی، قائم مقام رییس کل تشریفات شاهنشاهی و شماری از سران کشوری به پسواز علیاحضرت آمده بودند. علیاحضرت شهبانو در این سفر چندین سخنرانی خواهند فرمود و با پرزیدنت امریکا و بانو کارتر و گروهی از پایوران سیاسی، فرهنگی و اقتصادی امریکا دیدار خواهند داشت. در این سفر گنجی وزیر آموزش و پرورش، نهاوندی رییس دفتر مخصوص شهبانو، رییس بانک سرمایه گذاری ایران در اروپا و مشاور عالی دفتر مخصوص، معاون وزارت علوم و آموزش عالی و دبیر کل شورای عالی پژوهشهای علمی کشور، جمشید قرچه داغی عضو هیات امنای بنیاد شهبانو فرح و لیلی امیر ارجمند مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در رکاب علیاحضرت شهبانو هستند. [۹۰]
۸ تیر ماه ۲۵۳۶ بازسازی استادیوم ورزشی محمدرضا شاه پهلوی که در روز ۹ اردیبهشت ماه گذشته از سوی مجاهدین خلق به آتش کشیده شده بود، از سوی کارشناسان آغاز شد. قرار است سالن سرپوشیده محمدرضا پهلوی تا آذر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی آماه بهره برداری شود.
۸ تیر ماه ۲۵۳۶ مدیر امور آبیاری ناحیه مازندران به آگاهی رساند با آغاز بهره برداری از سد لار در مسیر رودخانه هراز، بیش از ۲۰۰ میلیون متر مکعب به آب آشامیدنی تهران افزوده میشود. ساختمان سد لار از دو سال پیش از سوی وزارت نیرو بر روی رودخانه لار آغاز شد. آب سد لار با یک تونل و کانال رو باز به سد فرحناز پهلوی ریخته میشود و از آنجا به تهران برده میشود. سد سد انحرافی با بودجهای برابر ۷ میلیارد ریال از بودجه برنامه پنجم و ششم عمرانی انجام خواهد شد. با ساخته شدن سد تجن در سلیمان تنگه سازی ۱۴٬۲۰۰ هکتار از زمینهای شهرستان ساری زیر کشت محصولات آبی میرود. هم چنین افزون بر مازندران آب آشامیدنی ساری، شاهی، شیرگاه، زیرآب، کیاکلا، جویبار و آمل نیز فراهم میشود.
۹ تیر ماه ۲۵۳۶ پرویز حکمت وزیر نیرو در یک مصاحبه رادیو تلویزیونی با رسانههای همگانی گفت که پروژه بزرگ بهره برداری از انرژی زیرزمینی در کوههای سهند و سبلان و دماوند اجرا میشود. وزیر نیرو افزود نیروگاههای نوینی به زودی پس از پایان یافتن ساختمان سد رضا شاه کبیر به راه خواهد افتاد: سه نیروگاه سد رضا شاه کبیر تا ۲۱ تیر ماه ۲۵۳۶ یعنی تا چند روز دیگر و چهارمین نیروگاه از میانه شهریور ماه آماده بهره برداری میشوند. از ۱۰ تیر ماه هر ۱۵ روز یک بار یک نیروگاه مورد بهره برداری قرار میگیرد: دو نیروگاه در فرح آباد تهران و دو نیروگاه ۲۵ مگاواتی در رشت در دست ساختمان است که در امرداد ماه و شهریور ماه بهره برداری میشوند. هشت نیروگاه ۳۲ مگاواتی در شهر ری و ۶ نیروگاه ۳۵ مگاواتی و دو نیروگاه ۳۵ مگاواتی به زودی به شبکه خواهند پیوست. نیروگاه ۳۲ مگاواتی کرمانشاه و چهار نیروگاه ۳۲ مگاواتی اهواز نیز در امرداد و مهر و پاییز امسال آغاز به کار میکنند. هم چنین دو نیروگاه ۶۰ مگاواتی در منجیل به زودی مورد بهره برداری قرار میگیرد. برنشاندن (نصب ) دو نیروگاه ۳۷۵ مگاواتی در آذربایجان آغاز شده است که در پایان سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی آماده خواهند شد. دو نیروگاه ۳۰ مگاواتی نیز هم اکنون در دست ساختمان است که رویهم رفته این چهار نیروگاه ۸۱۰ مگاوات برق در آذربایجان تولید خواهند کرد. در همه کارخانهها باید یکانهای اضطراری برق برنشانده شود. وزیر نیرو افزود هم اکنون دو واحد نیروگاه اتمی ۱۲۰۰ مگاواتی بوشهر در دست ساختمان است و تا پایان سال آینده دیگر دشواری خاموشی برق در سراسر کشور نخواهیم داشت. در زمینه انرژی خورشیدی نیز بررسیهای انجام یافته و هم اکنون سرگرم ساختن یکانهای بزرگ آبگرمکن هستیم تا آزمایشی در چند نقطه نصب کنیم و از گرمای خورشید بتوانیم بهره بگیریم. ما برای به دست آوردن انرژی بیشتر، از گرمای زیرزمینی نیز بهره مند میشویم و به زودی پروژههای بزرگی در سهند و سبلان آذربایجان و کوه دماوند تهران به اجرا خواهیم گزارد.
۹ تیر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی کاظم غبرایی یکی از تروریستهای سازمان تروریستی چریکهای فدایی خلق در جادههای پیرامون مشهد از سوی مردم شناسایی شد و از سوی مردم تعقیب گردید.[۹۱] ساعت ۱۰ بامداد کارگر جوانی با موتورسیکلت در جاده خلج پیرامون مشهد به سوی منزلش میراند که متوجه رفتار غیرعادی راننده یک وانت بار شد و به تعقیب وی پرداخت. کاظم غبرایی دریافت که جوان موتورسیکلت سواری دنبال وی را گرفته است، به سرعت خود افزود و در یکی از کورههای جاده بازایستاد و کاغذهایی را سوزاند. در همین هنگام موتور سوار سر رسید و کاظم غبرایی تروریست تا بُن دندان مسلح به وی تیراندازی کرد. با سدای تیراندازی مردم به همکاری با کارگر جوان آمند و همگی دور تروریست کاظم غبرایی را گرفتند و دایره را تنگ تر کردند. تروریست همه گلولههای خود را به مردم شلیک کرد اما نتوانست راهی برای خود باز کند آنگاه نارنجکی به سوی مردم پرتاب کرد که خوشبختانه نارنجک نترکید. کاظم غبرایی که خود را گرفتار دید خود را به وانتش رساند و قرصهای سیانورش را در دهانش گذاشت و فروداد و به زمین افتاد و مرد. کارگر جوان و مردم کاظم غبرایی را به بیمارستان رساندند اما او در همان لحظه فرودادن قرص سیانور مرده بود. در بازرسی بدنی از کاظم غبرایی و بار وانت او، یک قبضه اسلحه کمری، ۱۷ تیر فشنگ، ۳ نارنجک جنگی، یک بسنه مواد منفجره، دو ظرف پر از مواد سمی، یک ساک پر از مدرک و سندهای جعلی و دروغین و نشریههای سازمان تروریستی چریکهای فدایی و دو شناسنامه و کارت شناسایی جعلی به دست آمد. با بررسی پیشینه کاظم غبرایی روشن شد که وی اهل گیلان است و یک بار در سال ۲۵۳۰ شاهنشاهی [۱۳۵۰ خورشیدی] به جرم فعالیتهای تروریستی و ضد امنیت کشور به یک سال زندان تادیبی محکوم شده بود. وی پس از آزادی از زندان بار دیگر ارتباط پنهانی خود را با سازمان تروریستی چریکهای فدایی برقرار کرد و از سال ۲۵۳۳ شاهنشاهی [۱۳۵۳ خورشیدی] به تروریستهای مخفی سازمان پیوست و در این درازا به آماده سازی ترورهای سازمان چریکهای فدایی و همکاری با دیگر تروریستهای سازمان پرداخت.
بازدید شاهنشاه آریامهر از کردستان و آذربایجان غربی ۹ تا ۱۱ تیر ماه
۹ تیر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر برای یک بازدید سه روزه از فعالیتهای عمرانی، بهداشتی و اجتماعی استانهای کردستان و آذربایجان غربی به سنندج تشریف فرما شدند و مورد پیشباز قرار گرفتند. هواپیمای شاهنشاه آریامهر ساعت ده و ۲۰ دقیقه روز پنجشنبه ۹ تیر ماه در فرودگاه سنندج به زمین نشست و در پای پلههای هواپیما تیمسار سرلشگر غفور علیزاده استاندار کردستان ورود همایونی را خوش آمد گفت:
- این استان که از نژاد اصیل آریایی هستند و در عصر رستاخیز مانند سایر هم میهنان خود از ثمرات انقلاب شاه و ملت بهرهمند میباشند امروز به خود میبالند که به آرزوی دیرینشان رسیده و به زیارت فرمانده عالیقدر خویش مفتخر شدهاند.
شاهنشاه از مجتمع کشاورزی سنندج، مجتمع مرغداری، پروژه زنبورداری بازدید کردند. هم چنین شاهنشاه آریامهر از ۳۰۰ دستگاه آپارتمان برای فروش و واگذاری به کارمندان دولت در سنندج دیدن فرمودند. بهای هر متر مربع از این آپارتمانهای مدرن ۱۲۰۰۰ ریال میباشد. شاهنشاه هم چنین از نمایشگاه فعالیتهای استان کردستان، لشکر پیاده سنندج و کاخ جوانان سنندج بازدید کردند. شاهنشاه آریامهر بامداد ۱۰ تیر ماه در میان استقبال بی سابقه و شورانگیز مردم مهاباد وارد این شهرستان شدند و از سوی مقامات کشوری و لشگری استان آذربایجان غربی و گروه بی شماری از مردم مهاباد و شهرها و روستاهای اطراف مورد استقبال قرار گرفتند. شاهنشاه آریامهر پس از عبور از خیابانی که به فاصله چند صد متر پادگان مهاباد را به خانه جوانان پیوند میدهد در میان گرمترین و شورانگیزترین احساسات مردم شاهدوست و میهن پرست مهاباد در ساعت یازده و سی دقیقه به خانه جوانان شهرستان مهاباد تشریف فرما شدند. در این جا دکتر نخعی قائم مقام وزیر آموزش و پرورش ضمن عرض خیر مقدم معروض داشت، خانه جوانان مهاباد یکی از بیست خانهای است که در اجرای هدفهای انسانی شیر و خورشید سرخ در نقاط مختلف کشور ایجاد گردیده است.
شاهنشاه آریامهر در روز ۱۰ تیر ماه در دومین روز دیدارشان از غرب کشور از چند بیمارستان و مرکز آموزشی در پیرانشهر و بانه بازدید فرمودند و شامگاهان به مهاباد بازگشتند. هنگام ورود شاهنشاه آریامه به پیرانشهر، نیازمندیهای اهالی شهر و عشایر این منطقه چون بیمارستان، زایشگاه و پروژههای کشاورزی از سوی نمایندگان طبقههای مردم به آگاهی همایونی رسید. در این جا نماینده کشاوزان درخواست کرد که به کشاورزان وامهای نیازین داده شود. شاهنشاه دستور فرمودند: ترتیبی داده شود تا این وامها در اختیار کشاورزان قرار گیرد. پس از بازدید شاهانه از بخشهای گوناگون کودکستان ژاله و مدرسه عشایری که در کنار کودکستان قرار داشت، آریامهر در میان ابراز شور و هیجان کودکان و نوجوانان و اهالی پیرانشهر رهسپار درمانگاه شیر و خورشید این شهر شدند. پس از بازدید از این درمانگاه شاهنشاه دستورهایی درباره ساختن یک بیمارستان در پیرانشهر دادند و با هلی کوپتر به بانه در استان کردستان پرواز کردند. در فرودگاه بانه آیین پیشباز رسمی انجام شد و شاهنشاه آریامهر پس از انجام آیین نظامی و گذشتن از برابر پیشبازکنندگان از فرودگاه بانه به بیمارستان فرح پهلوی این شهر تشریف فرما شدند. دکتر خطیبی مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران به پیشباز شاهنشاه آمد و گزارشی رسا به آگاهی همایونی رسانید که این بیمارستان هم اکنون با گنجایش ۳۵ تختخواب بیماران را در بخشهای جراحی کودکان، داخلی و زنان بستری و درمان میکند و قرار است از امسال گنجایش این بیمارستان به ۶۰ تختخواب افزایش یابد.
شاهنشاه آریامهر در ادامه بازدیدهای عمرانی، آموزشی، بهداشتی و کشاورزی استان آذربایجان غربی به شهرستان خوی تشریف فرما شدند و مورد استقبال گرم و پرشور اهالی خوی قرار گرفتند. شاهنشاه آریامهر در بازدید از شهرستان خوی، در میان ابراز احساسات گرم و صمیمانه کارگران و کارکنان گروه صنعتی شهد، از تأسیسات این گروه صنعتی بازدید فرمودند. دیدار سه روزه شاهنشاه آریامهر از پیشرفتهای عمرانی استان کردستان و آذربایجان پایان گرفت و شاهنشاه ساعت ۹ و چهل و پنج دقیقه بامداد ۱۱ تیر ماه به تهران بازگشتند. در فرودگاه مهرآباد نخست وزیر، رییس مجلس سنا، رییس مجلس شورای ملی، وزیر امور خارجه، رییس کل تشریفات شاهنشاهی، رییس دفتر مخصوص شاهنشاهی و شماری از پایوران لشکری و کشوری به پیشباز شاهنشاه آمده بودند. [۹۲]
۱۱ تیر ماه ۲۵۳۶ والاحضرت همایون رضا پهلوی وارد رباط پایتخت مراکش شدند. والاحضرت شاهپور علیرضا، شاهدخت فرحناز، شاهدخت لیلا، سرکار علیه بانو فریده دیبا و جعفر بهبهانی معاون وزیر دربار شاهنشاهی ولیعهد را همراهی میکنند. سفر والاحضرت همایون ولیعهد یک سفر ده روز خصوصی به دعوت ملک حسن دوم پادشاه مغرب و والاحضرت مولای محمد ولیعهد آن کشور میباشد.
۱۲ تیر ماه ۲۵۳۶ در آیین باشکوهی و با بودن استاندار و شماری از بزرگان و سران محلی، سردخانه بزرگ ۷۰۰۰ تنی مستعان در بندرعباس به نام نامی شاهنشاه آریامهر گشایش یافت.
۱۴ تیر ماه ۲۵۳۶ عزت ابراهیم الدوری وزیر کشور و هموند شورای فرماندهی انقلاب عراق و همراهان به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند. وزیران امور خارجه و بازرگانی ایران و هم چنین سفیر شاهنشاه آریامهر در بغداد سرافرازی بودن در این باریابی را داشتند. وزیر کشور عراق ناهار را در پیشگاه شاهنشاه آریامهر خورد. وزیر کشور عراق با یک هیات ۳۶ تنی عراقی شب گذشته وارد تهران شد تا روز شنبه هفته آینده گفتگوهایی در زمینههای اقتصادی، صنعتی، فرهنگی، بازرگانی، و توریستی انجام دهد.
۱۴ تیر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر ساعت ۱۵ و ۳۰ دقیقه از سومین برنامه دیداری و شنیداری مجموعه شهیاد آریامهر به نام « ایران، شکوه زندگی » دیدن فرمودند. به هنگام ورود شاهنشاه آریامهر به مجموعه شهیاد آریامهر جعفر شریف امامی رییس مجلس سنا، عبدالله ریاضی رییس مجلس شورای ملی، دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، مهرداد پهلبد وزیر فرهنگ و هنر، هرمز قریب رییس کل تشریفات شاهنشاهی، قاسم بوشهری سرپرست مجموعه شهیاد آریامهر و شمار بسیاری از از سران بلندپایه کشوری و لشکری به پیشباز شاهنشاه آمدند. شاهنشاه آریامهر آنگاه به سالن دیداری و شنیداری رفتند و از بخشهای گوناگون سومین برنامه دیداری و شنیداری بازدید فرمودند. این بازدید ۲۰ دقیقه به درازا کشید و در هر بخش پروفسور فریج طراح کارهای هنری مجموعه شهیاد آریامهر آگاهیهای نیازین را به عرض همایونی میرسانید. در یکی از سالنهای دیداری و شنیداری نقشه ایران با سنگ مرمر و موزاییکهای رنگارنگ پیراسته شده و از نماد هر استان در دروان انقلاب شاه و مردم ماکتی بر روی نقشه به فرم بسیار جالب و خیره کنندهای نقش بسته است. از ویژگیهای این نقشه دریای مازندران و خلیج پارس است که سدای آب شکوه و جلوه ویژهای به نقشه بخشیده است و نیز دو مخزن بزرگ از ماهیهای خاویار در گوشه دیگری برای تماشاچیان قرار دارد. در بخش دیگری از این سالن اسلایدهایی از قهرمانان شاهنامه به نمایش گذاشته شده است. افزون بر آن، تلویزیونهای مدار بسته با فیلمهای رنگی پیشرفتهای همه سویه ایران را نشان میدهند. هم چنین فیلمهایی از تخت جمشید نیز به نمایش گزارده شده است.
۱۴ تیر ماه ۲۵۳۶ وزارت کشاورزی به آگاهی رساند که ۵۰۰ هکتار از زمینهای « تیرگران » در حوزه فعالیت مجمتمع صنعتی گوشت لرستان ویژه درختکاری میشود. برنامه نشاندن درخت در این زمینها تا پایان سال ۲۵۳۶ به انجام میرسد. افزون بر آن، برای فراهم ساختن علوفه نیازین مجتمع صنعتی گوشت لرستان یک هزار هکتار زمین برای کشت علوفه از مالکان خریداری میشود. پیش بینی شده است که افزون بر مجتمع گوشت، علوفه این زمینها میتواند سایر دامداریهای منطقه را زیر پوشش قراردهد.
۱۸ تیر ماه ۲۵۳۶ با پیام علیاحضرت شهبانو، دیروز ششمین کنگره جهانی شیمی هتروسیکلیک در تالار فردوسی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران گشایش یافت. [۹۳]
۱۸ تیر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی به دعوت اعلیحضرت ملک حسن دوم پادشاه مراکش و والاحضرت سیدی محمد ولیعهد مراکش، والاحضرت همایون رضا پهلوی ولیعهد ایران برای یک دیدار ده روزه وارد رباط پایتخت مراکش شدند. در این سفر والاحضرتها شاهپور علیرضا، شاهدخت فرحناز و شاهدخت لیلا پهلوی، همراه ولیعهد ایران بودند. والاحضرتها از مراکش به فرانسه پرواز کردند و چند روزی را خصوصی در فرانسه به سر بردند. سرکار علیه بانو فریده دیبا نیز در این سفر همراه والاحضرتها بودند. روز ۳۰ تیر ماه سرکار علیه بانو فریده دیبا و والاحضرتها به تهران بازگشتند. در فرودگاه مهرآباد رییس مجلس سنا، رییس مجلس شورای ملی، تیمسار ارتشبد ازهاری رییس ستاد بزرگ ارتشتاران، هرمز قریب رییس کل تشریفات شاهنشاهی، سفیر مراکش در دربار شاهنشاهی، کاردار سفارت فرانسه، فرمانده گارد شاهنشاهی و شماری از بلندپایگان کشور و لشکری به پیشباز والاحضرتها آمده بودند.
۱۹ تیر ماه ۲۵۳۶ مهندس تقی توکلی مدیر عامل شرکت ملی صنایع مس ایران به مناسبت « ۲۰ تیر ماه روز مس » در یک مصاحبه رادیو تلویزیونی گفت که در کند و کاوهایی که تا کنون انجام یافته ذخایر سنگ مس ایران بیش از ۸۵۰ میلیون تن میباشد. ذخیره اصلی معدن تا ژرفای ۲۰۰ متر ۴۵۰ میلیون تن سنگ معدن مس با عیار ۱٫۲ و تا ژرفای ۵۰۰ متر به دو برابر این رقم افزایش مییابد. تاکنون ۸۵۰ میلیون تن سنگ مس در کانهای مس در معادن مس سرچشمه پیدا شده است و کند و کاوها تا ژرفای ۱۰۰۰ متری ادامه خواهد یافت. بهره برداری از معدنهای مس سرچشمه تا ۶۰ آینده پیش بینی شده است. تولید مس در گام نخست بهره برداری از اول سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی یعنی آغاز برنامه عمرانی ششم سالانه ۱۵۰ هزار تن میباشد و تا ۴۰۰ هزار تن خواهد رسید. چند پروژه صنایع تبدیلی مس در دست است تا از صادر کردن مس به فرم ماده خام به خارج جلوگیری شود. ایجاد کارخانه تولید پولک سکه برای بانک مرکزی ایران یکی از این پروژه هاست. این کارخانه با گنجایش اولیه ۲۰۰۰ تن در سال راه اندازی میشود و گنجایش آن را میتوان به ۴۰۰۰ تُن در سال افزایش داد. در آینده این کارخانه خواهد توانست هر گونه پولک سکهای را فراهم سازد. دومین پروژه راه اندازی کارخانههای تولید ورق، لوله و میله مسی است با این پروژه افزون بر برآورده ساختن نیازهای کالای مسی بازار داخلی، کشور را از ۹۵٪ از واردات مسی بی نیاز خواهد کرد. اکنون چهار گروه اکتشافی زمین شناس، دو گروه در کرمان، یک گروه در آذربایجان و یک گروه در یزد در پی یافتن معادن مس میباشند.[۹۴]
۱۹ تیر ماه ۲۵۳۶ نشست شورای هماهنگی مرکز اسناد و آمار شاهنشاهی پهلوی در کاخ دربار شاهنشاهی برگزار شد. در آغاز امیر متقی معاون وزارت دربار شاهنشاهی کارها و خویشکاریهای سازمان برگزارکننده آیین ملی بزرگداشت ۵۰ سال شاهنشاهی پهلوی را روشن ساخت و گفت: تشکیلات جدید این سازمان با نام «مرکز اسناد و آمار شاهنشاهی پهلوی» انجام وظیقه میکند. هم چنین فرامرز زعیمی سرپرست مرکز آمار و اسناد شاهنشاهی پهلوی گزارشی به هموندان شورا دادو گفت: این مرکز در مدت کوتاهی توانست بیش از ۱۶۰ هزار برگ گزارش، سند، آمار و بیش از ۹۰۰۰ فرتور (عکس)، ۲۰۰۰ کتاب و نشریه از وزارت خانهها و سازمانهای مملکتی گردآوری نماید.
۲۱ تیر ماه ۲۵۳۶ هواپیمایی ملی ایران (هما) دومین شرکت هواپیمایی دنیا از دیدگاه ایمنی شد. گروه پژوهش و بررسی پیشینه ۷۴ شرکت هواپیمایی بازرگانی از سال ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۵ را ارزیابی و بررسی نمود. شرکت هواپیمایی پرتقال جایگاه نخست و هما جایگاه دوم را به دست آورد. در میان این ۷۴ شرکت هواپیمایی تنها هما و شرکت پرتقالی در درازای ۲۵ سال هیج سانحهای نداشتند. شرکت هواپیمایی پرتقال اول شد زیرا که مایلیج پروازهایش از هواپیمایی ملی ایران بیشتر بود.
۲۱ تیر ماه ۲۵۳۶ مبارزه هوایی با آفت کنه در پهنه سه هزار هکتاری یکی از نخلستانهای بوشهر که بیش از یک میلیون و پانصد هزار اصله نخل خرما دارد از سوی اداره کل کشاورزی استان بوشهر آغاز شد.
۲۱ تیر ماه ۲۵۳۶ مهندس رزاقی استاندار استان هرمزگان به آگاهی رساند که ۵۱۱ دستگاه خانه به کارمندان دولت تا پایان سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی واسپرده میشود.
۲۲ تیر ماه ۲۵۳۶ دکتر نصر اصفهانی استاندار فارس از مجتمع بزرگ صنعتی پلاستیک پرسپولیس نخستین مجتمع پتروشیمی بخش خصوصی کشور در جاده شیراز - تخت جمشید و در محل زرگان فارس ۲۸ کیلومتری شیراز بازدید کرد.
۲۱ تیر ماه ۲۵۳۶ نشست هیات امنای دانشگاه رازی کرمانشاه با بودن والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست هیات امنای این دانشگاه برگزار شد.
۲۲ تیر ماه ۲۵۳۶ در نشست علنی امروز مجلس شورای ملی به ریاست دکتر جواد سعید لایحه مربوط به فرمان اخیر شاهنشاه درباره تامین مسکن و رفاه طبقات کم درآمد تقدیم گردید. در گفتگوها گفته شد که « چپهای منحرف و راستهای دزد نمیگزارند سدای نماینده به گوش مردم برسد ».
۲۸ تیر ماه ۲۵۳۶ در مجمع عمومی سالانه دارندگان سهام شرکت سهامی عام نساجی مازندران با بودن دکتر حمید حبیب آگهی معاون وزارت صنایع و معادن، دکتر علینقی فرمانفرماییان مدیر عامل بانک اعتبارات صنعتی و رییس هیات مدیره نساجی مازندران، مدیر عامل و هیات مدیره و سهامداران شرکت در سالن اجتماعات وزارت صنایع و معادن برگزار شد. نساجی مازندران بزرگترین یکان نساجی کشوراست که ۶۰ میلیون متر پارچه مرغوب تولید مینماید. مجمع عمومی اعلام داشت شرکت نساجی مازندران ۱۷٬۵٪ سود به سهامداران خود میپردازد.
دنباله را در برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی امرداد ماه تا آبان ماه بخوانید
بنمایهها
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در فرارسیدن نوروز باستانی به ملت ایران ۱ فروردین ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ پیام نوروزی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به مردم ایران ۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ پیام نوروزی والاحضرت همایون رضا پهلوی ولیعهد ایران به مردم ایران ۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ آیین سلام نوروزی در پیشگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی ۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ آیین سلام نوروزی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی کاخ جهاننما ۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ بازدید اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر از بزرگترین پروژه کشاورزی ایران کشت و صنعت کارون استان خوزستان ۶-۵ فروردین ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ والاحضرت شاهدخت لیلا پهلوی
- ↑ کنفدراسیون دانشجویان ایرانی
- ↑ تیراندازی تروریستهای سازمان چریکهای فدایی خلق در نارمک به پلیس ۱۰ فروردین ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ جمعیت کمک به جذامیان
- ↑ لژیون خدمتگزاران بشر
- ↑ قانون بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور
- ↑ محاکمه تروریستهای سازمان انقلابی حزب توده عباس ملکزاده میلانی و همدستانش ۲۰ تا ۲۳ فروردین ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به کنفرانس انتقال تکنولوژی هستهای - تخت جمشید ۲۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر پس از دریافت دکترای افتخاری دانشگاه پیردین امریکا ۲۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ قانون پرداخت سه میلیارد دلار برای عمران و نوسازی در مناطق زلزلهزده و سیلزده استانهای هرمزگان و آذربایجانغربی و چهارمحال و بختیاری
- ↑ شهستان پهلوی
- ↑ Alfred Dregger, Stellvertretende Vorsitzende der Christ Demokratische Union (CDU)
- ↑ بازدید علیاحضرت شهبانو از برنامههای آموزشی و فرهنگی و رفاهی بندر عباس و جزیره هرمز ۳۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ قانون اصلاح ماده ۷۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی
- ↑ قانون اصلاح مواد ۲۵ و ۳۰ و ۴۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی
- ↑ قانون شورای داوری
- ↑ قانون خانه انصاف
- ↑ تاجگذاری رضا شاه پهلوی
- ↑ سیزدهمین سالگرد تاجگذاری رضا شاه بزرگ ۴ اردیبهشت ماه ۱۳۱۸
- ↑ حزب رستاخیز ملی ایران
- ↑ دانشگاه صنعتی آریامهر تهران
- ↑ جمعیت ملی مبارزه با سرطان
- ↑ کشف حجاب زنان ایران
- ↑ بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی هیات مدیره سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی ۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام به سرفرازی کارلوس پرز پرزیدنت ونزوئلا ۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ سخنان علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در دیدار از مرکز رفاه خانواده فرحآباد پارک خزانه ۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ حزب رستاخیز ملت ایران
- ↑ برنامه عمرانی ششم/سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی
- ↑ سخنان والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه سازمان زنان ایران ۱۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ بازدید اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و شهبانو فرح پهلوی از پروژههای عمرانی مشهد ۱۳ تا ۱۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ جنبش ملی نیکوکاران و مردم کشور
- ↑ بازدید علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از پروژههای عمرانی زنجان ۱۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ پیام والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی در روز جهانی صلیب سرخ ۱۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ بازدید علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از استان مازندران ۲۰ - ۱۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ سخنان والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در دومین همایش جنبش ملی نیکوکاری ۲۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ ذوب آهن آریامهر
- ↑ سخنان شاهدخت اشرف پهلوی در گشایش سمینار سازمان زنان ایران درباره بررسی مسایل جوانان - دانشگاه پهلوی ۲۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ تیراندازی تروریستهای سازمان مجاهدین خلق به پلیس در خیابان شاه ۲۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ پیمان سنتو
- ↑ کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به نهمین کنفرانس ملی کار ۲۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ برنامه عمرانی ششم ۲۵۳۷ - ۲۵۴۱ شاهنشاهی
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ به گزارش انرژی و دورنمای جهانی در سالهای ۱۹۸۵ تا ۲۰۰۰ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ حزب رستاخیز ملت ایران
- ↑ فرمان شاهنشاه آریامهر در بنیاد کمیسیون شاهنشاهی برای نظارت به برنامههای توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور ۱۶ آبان ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
- ↑ جمعیت حمایت آسیبدیدگان از سوختگی
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام به سرفرازی ورود پرزیدنت ساحل عاج و بانو به تهران ۳ خرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ سخنان شهبانو فرح پهلوی در سومین نشست شورای عالی هماهنگی و نظارت بر توسعه مناطق ساحلی دریای خزر ۳ خرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ Gerhard Ritzel, Deutscher Botschafter in Tehran
- ↑ بازدید علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از برنامههای عمرانی دو استان چهارمحال بختیاری و لرستان ۸ خرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ بازدیدهای داخلی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در سالهای ۲۵۳۶ و ۲۵۳۷ شاهنشاهی
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش هشتمین نشست شورای وزیران همکاری عمران منطقهای ۹ خرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ همکاری منطقهای برای عمران
- ↑ کنفرانس جهانی حقوق بشر - تهران ۲ تا ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در دهمین سالگرد کنفرانس حقوق بشر در تهران و بنیاد کمیته ایرانی حقوق بشر ۱۰ خرداد ماه ۲۵۳۶
- ↑ بازدید اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر از صنایع سنگین اراک ۱۰ خرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در بازدید از صنایع سنگین اراک ۱۰ خرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ جایزه بینالمللی محیط زیست پهلوی ۱۹۷۲ تا ۱۹۷۸
- ↑ Bed and Breakfast
- ↑ قانون معاهده راجع به آب رود هیرمند بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت افغانستان
- ↑ قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران ۱۳۵۶
- ↑ اساسنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی
- ↑ اساسنامه شرکت ملی گاز ایران
- ↑ برنامه عمرانی ششم/سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی گروه بررسی مسایل ایران در پرتو انقلاب شاه و ملت ۲۱ خرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ نیروی پایداری کشور
- ↑ بازدید علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از استان گیلان ۲۳ تا ۲۵ خرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ بازدید علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از استان گیلان ۲۳ تا ۲۵ خرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ William Healy Sullivan, American Ambassador to Iran from 1977–1979
- ↑ Amadou-Mahtar M'Bow, Director General UNESCO
- ↑ مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با ادوارد سابلیه روزنامهنگار فرانسوی ۳۰ خرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش هفدهمین دوره عالی مدیریت ۳۱ خرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ Amadou-Mahtar M'Bow (Senegal) 1974 - 1987
- ↑ جایزه محمدرضا پهلوی جایزه جهانی پیکار با بیسوادی ۱۹۶۷ تا ۱۹۷۸
- ↑ کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی
- ↑ کنگره جهانی پیکار با بیسوادی - تهران ۱۷ تا ۲۸ شهریور ۱۳۴۴
- ↑ هفته حمایت از خانوادههای بیسرپرست ۱ تا ۶ تیر ماه
- ↑ بازدید اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر از آذربایجان غربی ۲ تا ۴ تیر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به نخستین مجمع عمومی بانک فرهنگیان ایران ۴ تیر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ شاه رفت مرگ آمد
- ↑ فرمان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر درباره مسکن و اجاره خانه ۷ تیر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام باریابی وزیر آموزش و پرورش درباره بانک فرهنگیان ایران ۷ تیر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ جمعیت کمک به جذامیان
- ↑ سفر علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به فرانسه و ایالات متحده آمریکا ۸ تا ۱۶ تیر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ سازمان تروریستی چریکهای فدایی خلق
- ↑ بازدید اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر از کردستان و آذربایجان غربی ۹ تا ۱۱ تیر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ پیام علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به ششمین کنگره جهانی شیمی هترو سیکلیک در تالار فردوسی دانشگاه تهران ۱۸ تیر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ شرکت ملی صنایع مس ایران