برنامه عمرانی سوم/سال‌های ۱۳۴۳ تا ۱۳۴۵

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ مارس ۲۰۱۵، ساعت ۱۹:۵۰ توسط Bellavista (گفتگو | مشارکت‌ها) (اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح ارقام)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی سوم سال‌های ۱۳۴۱ تا پایان ۱۳۴۲ درگاه محمدرضا شاه پهلوی

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی

برنامه عمرانی چهارم
درگاه انقلاب شاه و مردم


فروردین ماه ۱۳۴۳

۱ فروردین ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه برای آغاز سال نو در پیامی به ملت ایران فرمودند:[۱]

ارتجاع و فئودالیسم در دوسال گدشته از بیخ و بن کنده شد....امروز کشور ما با انقلاب اجتماعی بزرگ و متهورانه که با اتکا به عالی‌ترین موازی دموکراسی و آزادی انجام داده، رشد و نبوغ معنوی خویش زا به همه جهانیان ثابت کرده و در این راه سرمشق و نمونه دیگران قرارگرفته است. ما با اتکا بدین پیروزی حق داریم با سربلندی و ایمان، بدین سال نو قدم گذاریم و فروغ خورشید نوروزی را مظهری از آینده درخشان و امیدبخش ایران فردا شماریم.

علیاحضرت شهبانو نیز پیامی از رادیو ایران به ملت ایران فرستادند و فرمودند: برای نخستین بار در تاریخ مشروطیت ایران بانوان ایرانی توانستند به مجالس مقننه راه یابند و عملا اختیار تعیین سرنوشت خویش را در دست گیرند.

۱ فروردین ماه ۱۳۴۳ آیین سلام نوروزی در کاخ گلستان در پیشگاه شاهنشاه برگزار شد و نمایندگان طبقات گوناگون مردم برای گفتن تهنیت و شادباش باریافتند. شاهنشاه در آین آیین فرمودند:[۲]

در پیشگاه شاهنشاه و شهبانو آیین سلام نوروز ورزشکاران در کاخ مرمر انجام شد. نمایندگان ورزشکاران شهرستان‌ها از فرآورده‌های صنعتی و کشاورزی شهر خود به شاهنشاه و شهبانو پیشکش کردند.

بر پایه آماری که از سوی مرکز آمار ایران به چاپ رسید در سال ۱۳۴۲ بیش از ۳۵۱ بیمارستان و ۱۵۵۸ درمانگاه در ایران به درمان و بهداشت همگانی رسیدگی می‌کردند.

۷ فروردین ماه ۱۳۴۳ برای کمک به درخواست کنندگان وام مبلغ ۴۶۰ میلیون ریال به سرمایه بانک رهنی افزوده شد.

۱۰ فروردین ماه ۱۳۴۳ دانشجویان ایرانی در دانشگاه‌های فرانسه که برای دیدن پیشرفت‌های ایران به تهران آمده‌اند، در دیراری با وزیر کار و امور اجتماعی گفتند: تحولاتی که در سایه رهبری شاهنشاه نصیب ملت ایران شده است مورد تحسین کشور ما است و این پیشرفت‌ها همه روزه در روزنامه‌های فرانسه مورد گفتگو قرارد می‌گیرد.

سخنگوی وزارت آبادانی و مسکن به آگاهی رساند بر پایه ماده یک قانون تاسیس وزارت آبادانی و مسکن و ماده چهارم همان قانون دایر بر برچیده شدن سازمان خانه سازی وزارت دارایی و هم چنین اداره‌های ساختمانی سایر وزراتخانه‌ها، اجرای پروژه‌های ساختمانی به وزارت آبادانی و مسکن داده شد و بخش بزرگ پروژه‌های ساختمانی از سوی این وزارتخانه برنامه ریزی خواهندشد.

قرارداد تکمیل شبکه برق شهرستان «هویزه» با اعتباری به مبلغ یک میلیون هفتصد و پنجاه هزار ریال مبادله گردید.

۱۱ فروردین ماه ۱۳۴۳ سپاهیان دانش تربت حیدریه ساختمان ۹۳ دبستان را در روستاها و ده‌های این سرزمین آغاز کردند.

۱۳ فروردین ماه ۱۳۴۳ گفتگوهای ایران و کلویت با چاپ اعلامیه مشترکی در تهران و کویت پایان یافت. بر پایه این اعلامیه مرز آب‌های ایران و کویت از سوی هیات‌هایی از کارشناسان دو کشور روشن و برگزیده خواهد شد.

۱۴ فروردین ماه ۱۳۴۳ در آیینی خط هوایی تهران - ژنو و تهران - هامبورگ بر پایه قراردادی میان شرکت هواپیمایی ملی ایران و شرکت هواپیمایی اسکاندیناوی (اس -آ - آس) گشوده شد.

۱۵ فروردین ماه ۱۳۴۳ گفتگوهای دولت شاهنشاه ایران و دولت عربستان سعودی برای از میان برداشتن ناسازگاری‌ها درباره خلیج پارس در ریاض آغاز شد. قرارداد لوله کشی مرودشت در استان فارس امضاء و مبادله شد. یک مرکز بزرگ بهداشتی برای درمان بیماران مسلول در شیراز گشوده شد. بیمارستان ریوی شیراز می‌تواند تا ۵۰۰ بیمار بپذیرد. برای دوباره راه اندازی کارخانه گونی بافی رشیت سه تن نماینده برگزیده می‌شوند.

۱۶ فروردین ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه فرمان اجرای لایحه تاسیس وزارت آب و برق را توشیح فرمودند. کارهای ساختمانی سدهای: زرینه رود در آذربایجان، درودزن در فارس، کسیک داش در اسپهان، هلیل رود در جیرفت و تبرکنی در میناب آغاز شد. در تهران مرکز پژوهش زلزله خاورمیانه بنیاد می‌شود.

۱۷ فروردین ماه ۱۳۴۳ دانشجویان ایرانی در دانشگاه‌های لبنان به پیشگاه شهبانو باریافتند. افسران و ملوانان نیروی دریایی ایران برای آوردن ناو بایندر به آمریکا رفتند. وزیر اطلاعات گفت: شبکه گسترده تلویزیون دولتی که از امسال آغاز به ساختمان می‌شود تهران را به شمال و جنوب کشور پیوند می‌زند.

۱۷ فروردین ماه ۱۳۴۳ رییس اتاق بازرگانی در نشست همگانی بازرگانان گفت پس از پس از آزاد ساختن واردات قند و شکر و دادن آن به دست مردم، دیگر انحصارهای دولتی نیز از میان برداشته می‌شود. عملیات ساختمان سه کارخانه کفش آغاز گردید.

۱۸ فروردین ماه ۱۳۴۳ ساختمان کارخانه قند سبزوار در استان خراسان با گنجایش هزار تُن چغندر قند در روز آغاز شد.

۲۰ فروردین ماه ۱۳۴۳ برای تأمین قسمتی از احتیاجات آلومینیوم در کشور، عملیات ساختمانی آلومینیوم در خوزستان آغاز گردید.

۲۰ فروردین ماه ۱۳۴۳ ساختنان ۳۰۰۰ خانه برای کارکنان دولت در سراسر کشور آغاز می‌شود. پروژه اقتصاد روستای کشور از سوی هیات عامل سازمان برنامه بررسی شد و با بودجه‌ای برابر با ۵٬۶۴۰٬۰۰۰ ریال به تصویب رسید. با اجرای این پروژه همه داده‌های کشاورزی از روش فرآوری کشاورزی، میزان و چگونگی سرمایه گذاری در کشاورزی و هم چنین داده‌ها درباره فراهم آوردن وام‌های نیازین خرده مالکان و کشاورزان گردآورده می‌شود. نمایشگاه قالی ایران در پاریس گشایش یافت.

۲۲ فروردین ماه ۱۳۴۳ در نشست هیات عالی برنامه به ریاست حسنعلی منصور نخست وزیر که در سازمان برنامه برگزار شد، فراهم ساختن بودجه برای ساختن پالایشگاه تهران از بودجه سازمان برنامه بررسی و تصویب شد. قرارداد فروش۵۰ تُن خاویار و ۷۰۰ تُن ماهی غضروفی میان ایران و اتحاد جماهیر شوروی به امضاء رسید.

۲۳ فروردین ماه ۱۳۴۳ قرارداد تأمین آب آشامیدنی در شهرستان کرمانشاه و تأمین کسری آب مورد نیاز از رودخانه «قره سو» امضاء شد.

۲۳ فروردین ماه ۱۳۴۳ شاهنشاه برای دیدن مانور "دلاور " رهسپار جنوب کشور شدند. این مانور در پایگاه هوایی وحدتی و جزیره خارک برگزار می‌شود. با آغاز مانور "دلاور" از سوی نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارتش امریکا شاهنشاه در پیامی فرمودند:[۳]

این تمرین نسبت به تمرین‌های قبلی پیمان مرکزی از فبیل تمرین‌های "شهباز" و میدلینگ" دارای اهمیت خاصی است و اجرای این تمرین تاثیر به سزایی در بسط دوستی و توسعه همکاری موجود بین نیروهای مسلح ایالات متحده امریکا و کشور شاهنشاهی ایران خواهد داشت.

هیات عامل سازمان برنامه پروژه به پایان رساندن ساختمان مرکزی هنرهای زیبای کشور را پذیرفت و ۶۳ میلیون ریال بودجه اجرای این پروژه را تصویب کرد.

۲۴ فروردین ماه ۱۳۴۳ کنفرانس جهانی اقتصاد "اِکافه" و سمینار بانگداران آسیایی با بودن نمایندگان ۳۰ کشور با سخنان نخست‌وزیر حسنعلی منصور در هتل هیلتون تهران گشایش یافت.

۲۶ فروردین ماه ۱۳۴۳ بهمن قشقایی با همدستی شماری از اشرار مسلح جنوب به باشگاه دهرم یورش برد و پس از یک زد و خورد سخت پنج تن ژاندارم را کشتند. این گروه سپس به پاسگاه آبگرم قیر یورش بدند و با ژاندارم‌های آن پاسگاه به زد و خورد پرداختند. در این هنگام با رسیدن نیروهای کمکی، بهمن قشقایی و دیگر قاتلان در تنگنا گیر افتادند و بهمن قشقایی دستگیر و به دادرسی سپاه استان فارس برده شد.

۲۷ فروردین ماه ۱۳۴۳ ساختمان کارخانه تهیه لاستیک دوچرخه با ظرفیت ۲ میلیون حلقه لاستیک رویی و تویی در سال آغاز شد. این کارخانه با سرمایه‌ای به مبلغ ۱۱۰ میلیون ریال بنیاد می‌شود.

۲۸ فروردین ماه ۱۳۴۳ دوازدهمین کنفرانس جهانی اکافه پس از رسیدگی به سختی‌های اقتصادی کنونی با نوشتن قطعنامه‌ای درباره چگونگی از میان برداشتن این دشواری‌ها به کار خود پایان داد. قرارداد ساختمان تأسیسات لوله کشی شهر گلپایگان با اعتباری به مبلغ سی و پنج میلیون ریال بین سازمان برنامه و شهرداری گلپایگان دستینه شد.

۲۹ فروردین ماه ۱۳۴۳ متمم آیین نامه فوق العاده گارد تخصصی نیروی هوایی ارتش شاهنشاهی از سوی کمیسیون برنامه مجلس شورای ملی تصویب شد. ساختمان انبار بزرگ آب اسپهان آغاز شد. این انبار گنجایش ۵ هزار متر مکعب آب دارد.

۳۰ فروردین ماه ۱۳۴۳ با پیام شاهنشاه آریامهر مرکز نفتی "مهرگان" که از سوی شرکت ملی نفت ایران و شکرت نفتی ایتالیا بهره‌برداری می‌شود آغاز به کار کرد. شاهنشاه پیامی در گشایش مرکز نفتی مهرگان فرستادند:[۴] این قرارداد و قراردادهای نظیر آن طلیعه تازه‌ای است که روابط بین کشورهای تولید کننده نفت و شرکت‌های نفتی را بر پایه‌های جدیدی که متضمن تامین منافع بیشتری برای آن کشورهاست استوار می‌سازد.