دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران/سال ۱۳۳۹ خورشیدی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
درگاه شهبانو فرح پهلوی تصمیم‌های مجلس

سفرهای رسمی محمدرضا شاه پهلوی

درگاه محمدرضا شاه پهلوی

دیدار رسمی سران کشورها تا پایان سال ۱۳۳۹ از ایران

شاهنشاه و ملک عبدالله اول پادشاه اردن و نایب‌السلطنه عراق
اعلیحضرت ظاهر شاه پادشاه افغانستان
ریچارد نیکسون معاون رییس جمهور امریکا
پرونده:Celal bayar.jpg
جلال بایار رییس جمهور ترکیه
اسکندر میرزا پرزیدنت پاکستان در دیدار رسمی امرداد ۱۳۳۵
دکتر سوکانو پرزیدنت اندونزی در دیدار رسمی شهریور ۱۳۳۵
کامیل شمعون پرزیدنت لبنان در دیدار رسمی مهر ۱۳۳۵
کنراد آدنائر صدراعظم آلمان غربی در پیشگاه شاهنشاه ایران ۱۹۵۷
کنراد آدنائر صدراعظم آلمان غربی در پیشگاه شاهنشاه ایران ۱۹۵۷
جیوانی گرونچی سومین پرزیدنت ایتالیا
ملک فیصل دوم پادشاه عراق
دکتر منوچهر اقبال به پیش‌باز جواهر لعل نهرو می‌رود ۱۳۳۸
نهرو در پیشگاه شاهنشاه
فیلد مارشال ایوب خان پرزیدنت پاکستان
  • روز ۲۴ خرداد ماه ۱۳۲۸ ملک عبدلله اول پادشاه اردن و نایب‌السلطنه عراق بنا به دعوت شاهنشاه وارد تهران شدند و از کشور ایران دیدن کردند.


  • روز ۱۷ مهر ماه ۱۳۲۸ اعلیحضرت محمدظاهرشاه، پادشاه افغانستان، که برآن بود به فرانسه سفر کند، وارد تهران شدند.


  • ۶ فروردین ۱۳۲۹ اعلیحضرت محمد ظاهر شاه پادشاه افغانستان برای یک دیدار رسمی وارد تهران شدند و در فرودگاه مورد پیشباز شاهنشاه قرار گرفتند. اعلیحضرت پادشاه افغانستان در کاخ سلطنتی با شاهنشاه دیدار کردند و ناهار را با معظم‌له خوردند. گفتگوهای شاهنشاه و پادشاه افغانستان درباره گسترش پیوندها و همکاری‌های دو کشور آغاز شد. از سوی شاهنشاه میهمانی شامی به سرفرازی ورود پادشاه افغانستان در کاخ مرمر برگزار شد. ۹ فروردین شاهنشاه در میهمانی شام پادشاه افغانستان که به افتخار معظم‌له داده شده بود شرکت کردند. روز پسین پادشاه افغانستان و همراهان از تهران رهسپار مشهد شدند و سپس از مشهد با خودرو راهی افغانستان گردیدند.


  • ۱۸ آذر ۱۳۳۲ ریچارد نیکسون معاون پرزیدنت آمریکا به همراه همسر و چند تن کارشناسان اقتصاد برای یک دیدار سه روزه وارد فرودگاه مهرآباد شدند. نیکسون و بانو به پیشگاه شاهنشاه باریافتند و ناهار را در پیشگاه همایونی خوردند. روز پسین، نیکسون تاج گلی بر آرامگاه اعلیحضرت رضا شاه بزرگ نهاد. بانو نیکسون نیز از آموزشگاه پرستاری رضا شاه کبیر بازدید کرد.


  • ۱۷ امرداد ۱۳۳۴ اعلیحضرت ملک سعود پادشاه عربستان سعودی وارد تهران شد و شاهنشاه برای پیشباز ایشان به فرودگاه مهرآباد رفتند. ۱۹ امرداد ملک سعود در مجلس شورای ملی بیاناتی ایراد کرد و گفت:" بدبختی ما مسلمانان جهان نداشتن اتحاد و اتفاق است. زیرا قدرت مسلمانان پول و اسلحه نیست بلکه در اتحاد و اتفاق و برادری است." ۲۳ امرداد شاهنشاه در مهمانی که از سوی سفارت عربستان در تهران برپا شده بود شرکت کردند. روز پسین سفیر کبیر عربستان سعودی چکی به میلغ ده هزار لیره برای یاری به بنگاه‌های خیریه ایران به حسین علاء نخست‌وزیر داد. ۲۵ امرداد ملک سعود از تهران به سوی کشور خود پرواز کرد و شاهنشاه ایشاه را تا فرودگاه مهرآباد همراهی فرمودند.
  • ۲۷ شهریور ۱۳۳۴ جلال بایار رییس جمهور ترکیه وارد تهران شد و مورد پیشباز شاهنشاه قرار گرفت. روز پسین شاهنشاه به افتخار حصرت جلال بایار رییس جمهور ترکیه مهمانی در کاخ مرمر دادند که در آن سران دو کشور سخنرانی‌هایی درباره پیوندهای دوستانه دو ملت و اثرات سودمند آن در مناسبات آینده ایران و ترکیه ایراد کردند. ۲۹ شهریور ۱۳۳۴ رییس جمهور ترکیه در مجلس شورای ملی درباره پیوندهای تاریخی دو کشور همسایه ایراد کرد. روز پسین در پیشگاه شاهنشاه و رییس جمهور ترکیه مانور سپاه یک مرکز در چیتگر برگزار شد. ۳۱ شهریور حضرت جلال بایار برای بازدید از آثار تاریخی اصفهان به آن شهر رفتند. ۱ مهر در جشن ۲۲ سالروز بنیان دانشگاه تهران و چهاردهمین سال استقلال این دانشگاه شاهنشاه عالیترین نشان سلطنتی به نام "پهلوی" را به حضرت جلال بایار پیشکش کردند و از سوی دانشگاه تهران نیز دکترای افتخاری رشته اقتصاد به ایشان داده شد. در این شب مهمانی با شکوهی به افتخار شاهنشاه از سوی رییس جمهور ترکیه در کاخ خاحبقرانیه برپا شد. به فرمان شاهنشاه ارتباط تلفنی میان ایران و ترکیه برقرار شد. روز پسین در پیشگاه شاهنشاه و حضرت جلال بایار آیین رژه یکان‌های پادگان مرکز در میدان جلالیه برگزار شد. ۳ مهر حضرت جلال بایار و همراهان خاک ایران را ترک کردند و پیش از براه افتادن جلال بایار پیامی برای دولت و ملت ایران فرستاد و آرزوی خوشبختی کرد. متن اعلامیه مشترک دولت‌های ایران وترکیه در تهران و آنکارا به چاپ رسید.


  • ۵ بهمن ۱۳۳۴ داک همر شولد دبیرکل سازمان ملل متحد وارد تهران شد و به پیشگاه شاهنشاه شرفیاب شد. وی در یک گفتگو با روزنامه‌نگاران گفت: "من شاهنشاه ایران را زمامداری بسیار آگاه نسبت به مسایل بین‌المللی یافتم. قضاوت و بصیرت شاهنشاه درباره مسایل جهانی برای من بسیار جالب و آموزنده بود."


  • ۷ امرداد ۱۳۳۵ ژنرال اسکندر میرزا رییس جمهور پاکستان برای یک دیدار رسمی وارد تهران شد.


  • ۵ شهریور ۱۳۳۵ دکتر سوکارنو رییس جمهور اندونزی برای بیست و چهار ساعت وارد تهران شد و مورد پیشباز قرارگرفت. رییس جمهور اندونزی شام را میهمان شاهنشاه بود.


  • ۲۵ مهر ۱۳۳۵ حضرت کامیل شمعون رییس جمهور لبنان وارد تهران و مورد پیشباز قرارگرفت. شاهنشاه با رییس جمهوری لبنان درباره مسایل سیاسی جهان و پیوندهای میان دو کشور گفتگو کردند. روز پسین دانشگاه تهران در آیینی به حضرت کامیل شمعون دکترای حقوق افتخاری داد. شاهنشاه به همراه حضرت رییس جمهور لبنان نمایشگاه کشاورزی ایران در میدان جلالیه را گشودند. ۳ آبان رییس جمهوری لبنان پس از هشت روز از تهران رهسپار کشور خود شد. اعلامیه مشترک ایران و لنبان نیز به چاپ رسید.


  • ۹ آبان ۱۳۳۵ حضرت ژنرال اسکندر میرزا رییس جمهوری پاکستان و بیگم اسکندر میرزا وارد تهران مورد پیشباز قرارگرفتند. ۱۰ آبان از سوی شاهنشاه میهمانی به افتخار رییس جمهور پاکستان برپاشد. در این جشن سران دو کشور نیز بودند. شاهنشاه در بیاناتی به رییس جمهوری پاکستان فرمودند: " آرزو داریم با همکاری صمیمانه زندگی بهتری برای مردم فراهم کنیم و مصمم هستیم در این دنیاری پرشور دست به دست هم داده و در دفاع از خطر و حراست کشور و حدود و ثغور آن بکوشیم و صلح و امنیت را در این ناحیه مستقر و تامین سازیم." در همین روز حضرت ژنرال اسکندر میرزا در نشست مشترک مجلس سنا و شورای ملی شرکت کرد و بیاناتی درباره پیوندهای دوستانه دو کشور ایراد نمود. روز پسین در پیشگاه شاهنشاه و رییس جمهوری پاکستان مانور بزرگی در بلندی‌های رحیم‌آباد در جاده تهران - سرخ حصار انجام شد. در این روز نوری سعید نخست‌وزیر عراق وارد تهران شد و به پیشگاه شاهنشاه شرفیاب شد. ۱۴ آبان در پیشگاه شاهنشاه و رییس جمهور پاکستان نخستین نشست نخست‌وزیران و وزیران خارجه ایران و عراق و پاکستان در کاخ مرمر برگزار شد. در این نشست درباره وضع سیاسی و نظامی خاورمیانه و حمله نیروهای انگلستان و فرانسه و اسراییل به مصر گفتگوهایی شد. رادیو کراچی به بازگفت (نقل قول) از رییس جمهور پاکستان به آگاهی رساند که شاهنشاه ایران از روز ۳۱ اکتبر عنوان ژنرال افتخاری در ارتش پاکستان را خواهند داشت. ۱۶ آبان کنفرانس نخست‌وزیران و وزیران امور خارجه چهار کشور اسلامی هم‌بند (عضو) پیمان بغداد بار دیگر در پیشگاه شاهنشاه و رییس جمهور پاکستان در کاخ مرمر برگزار شد. در درازای چهل و هشت ساعت گذشته از سوی شاهنشاه برای برقراری صلح در خاورمیانه و پایان دادن به جنگ در کانال سوئز و یورش نظامی انگلستان و فرانسه و اسراییل به مصر فعالیت‌های بسیار انجام گرفت و معظم‌له پیشنهادها و دیدگاه‌های خود را برای برقراری سلح در خاورمیانه به سران دولت‌های سودبر فرستادند. ۱۷ آبان نخست‌وزیران ایران و پاکستان و ترکیه و عراق به دنبال گردهم‌آیی خود در تهران و گفتگو درباره وضع ناگوار خاورمیانه، با چاپ آگاهی‌نامه‌ای (اعلامیه) یورش اسراییل به خاک مصر را محکوم کردند و از دولت‌های فرانسه و انگلستان خواستند که بی‌درنگ یورش نظامی علیه مصر را پایان داده و نیروهای خود را از خاک آن کشور خارج کنند و حاکمیت و استقلال و تمامیت ارضی مصر را گرامی دارند. علاء نخست‌وزیر در یک گفتگو با روزنامه‌نگاران گفت: " کنفرانس تهران که به ابتکار شاهنشاه برگزار شده بود در کاهش ناآرامی‌های خاورمیانه و برقراری آتش‌بس در منطقه کارساز خواهد بود. اعلامیه کنفرانس تهران در نامه‌ای که به امضای نمایندگان چهار دولت ایران، ترکیه، عراق و پاکستان رسیده بود برای سفارت کبرای انگلستان فرستاده شد. ۱۹ آبان در پیشگاه شاهنشاه دانشگاه تهران در آیینی دکترای افتخاری به حضرت اسکندر میرزا داد. روز پسین رییس جمهوری پاکستان و همراهان به دیدار خود از ایران پایان دادند و از تهران به سوی کشور خود پرواز کردند.


  • ۱۹ اسفند ۱۳۳۵ امیر عبدالله ولیعهد کشور عراق برای یک دیدار رسمی وارد تهران شد و به پیشگاه شاهنشاه شرفیاب شد.


  • ۸ فروردین ۱۳۳۶ دکتر کنراد آدنائر صدراعظم آلمان فدرال به فراخوان شاهنشاه وارد تهران شد و مورد پیشباز نخست‌وزیر و چند تن از وزیران و امیران ارتش قرارگرفت. ۹ فروردین شاهنشاه آدنائر را پذیرفتند. در این شرفیابی درباره گسترش پیوندهای بازرگانی ایران و آلمان گفتگو شد. روز پسین دانشگاه تهران دکترای افتخاری به آدنائر پیشکش کرد. ۱۳ فروردین دکتر آدنائر و همراهان به آلمان غربی پرواز کردند. در پایان گفتگوهای این هیات با مقامات ایرانی اعلامیه مشترکی به چاپ رسید.


  • ۱۶ شهریور ۱۳۳۶ حضرت جیوانی گرونکی رییس جمهور ایتالیا وارد تهران شد و شاهنشاه به پیشباز میهمان گرامی خود در فرودگاه مهرآباد رفتند. میهمانی شام با شکوهی از سوی شاهنشاه به افتخار رییس جمهور ایتالیا در کاخ مرمر برپا شد. در این میهمانی شاهنشاه در سخنانی به رییس جمهور ایتالیا فرمودند: " روابط مودت‌آمیز و صمیمانه‌ای که ایران و ایتالیا را بهم پیوند می‌دهد مربوط به دیروز و امروز نیست، زیرا دوران روابط سیاسی و اقتصادی و فرهنگی دو کشور از بیست قرن تجاوز می‌کند." ۱۹ شهریور دانشگاه تهران درجه دکترای افتخاری حقوق را به رییس جمهور ایتالیا داد. روز پسین گرونکی پرزیدنت ایتالیا تاسیسات نظامی ارتش شاهنشاهی را در تهران مورد بازدید قرارداد. ۲۱ شهریور حضرت جیوانی گرونکی به بازدید رسمی خود از ایران پایان داد. شاهنشاه ایران برای پس‌واز ایشان به فرودگاه مهرآباد آمده بودند و هواپیمای رییس جمهور از تهران به سوی رم پرواز کرد. اعلامیه مشترک ایران و ایتالیا هم‌زمان در تهران و رم به چاپ رسید.


  • ۲۶ مهر ۱۳۳۶ اعلیحضرت ملک فیصل دوم پادشاه عراق و والاحضرت امیر عبدالله ولیعهد آن کشور وارد تهران شدند و مورد پیشباز شاهنشاه قرارگرفتند. در میهمانی که در کاخ گلستان به افتخار اعلیحضرت ملک فیصل برپا شده بود شاهنشاه فرمودند: " برادری و دوستی ملتین ایران و عراق یک واقعیت تاریخی است و امیدواریم این دوستی و برادری روز به روز عمیق‌تر و مستحکم‌تر گردد." ۳۰ مهر شاهنشاه و ملک فیصل پادشاه عراق و ولیعهد آن کشور برای دیدن از مانور پاییزه ارتش به کرمانشاه پرواز کردند. شاهنشاه و ملک فیصل دوم در آیین جشن زادروز شاهنشاه چهارم آبان در ورزشگاه امجدیه شرکت فرمودند. روز پسین در پیشگاه شاهنشاه و اعلیحضرت پادشاه عراق آیین رژه یکان‌های نمونه ارتش شاهنشاهی در میدان جلالیه برگزار شد. ۶ آبان به مناسبت پایان سفر ملک فیصل ، اعلامیه هموند (مشترک) ایران و عراق به چاپ رسید.


  • ۲۷ تیر ۱۳۳۷ رییس جمهور پاکستان و بانو وارد تهران شدند و مورد پیشباز شاهنشاه قرارگرفتند.


  • ۱۱ امرداد ۱۳۳۷ والاحضرت شیخ عبدالله السالم امیر کویت وارد تهران شد و به پیشگاه شاهنشاه باریافت و ناهار را با معظم‌له خورد. روز پسین از سوی شاهنشاه مهمانی شامی به افتخار والاحضرت شیخ عبدالله السالم الصباح امیر کویت در کاخ سعدآباد برپا شد. ۲۰ امرداد والاحضرت الصباح امیر کویت پس از گذراندن چند روز در ایران، از تهران رهسپار کویت شد.


  • ۲ مهر ۱۳۳۷ حضرت جلال بایار پرزیدنت ترکیه برای یک دیدار دو روزه وارد تهران شد و مورد پیشباز رسمی شاهنشاه قرارگرفت.


  • ۱۱ اردیبهشت ۱۳۳۸ اعلیحضرت ملک حسین پادشاه اردن هاشمی برای یک دیدار کوتاه وارد تهران شد و مورد پیش‌باز شاهنشاه قرارگرفت. در دیدارهای رهبران دو کشور پیرامون دشواری‌ها در خاورمیانه گفتگو شد.


  • ۱۰ شهریور ۱۳۳۸ حضرت شیخ راشد بن سعید حاکم دوبی وارد تهران شد. ایشان پانزده روز میهمان رسمی دولت ایران خواهد بود. ۲۲ شهریور شاهنشاه حاکم دوبی را در کاخ سعدآباد پذیرفتند و نشان درجه اول همایون با حمایل را به ایشان پیشکش کردند.


  • ۲۶ شهریور ۱۳۳۸ جواهر لعل نهرو نخست‌وزیر هند به همراه دخترش بانو ایندیرا گاندی و ده نفر از همراهان وارد تهران شدند و مورد پیش‌باز قرارگرفتند. دکتر اقبال نخست‌وزیر به افتخار جواهر لعل نهرو نخست‌وزیر هند مهمانی باشکوهی در کاخ گلستان برگزار کرد. در این مهمانی نخست‌وزیران ایران و هند در بیانات خود بایستگی پایدارکردن پیوندهای دیرین دو کشور را یادآور شدند. روز پسین جواهر لعل نهرو به پیشگاه شاهنشاه باریافت. ۲۸ شهریور دانشگاه تهران دکترای افتخاری خود را به جواهر لعل نهرو پیشکش کرد. ۲۹ شهریور نهرو برای دومین بار به پیشگاه شاهنشاه باریافت و گفتگوهایی میان اعلیحضرت و نخست‌وزیر هند درباره اوضاع منطقه و مسله‌های بین‌المللی انجام یافت. ۳۰ شهریور در پایان سفر جواهر لعل نهرو اعلامیه مشترک ایران و هند به چاپ رسید.


  • ۸ مهر ۱۳۳۸ والاحضرت شیخ راشد بن حمیدالنعیمی حاکم عجمان در کاخ سعدآباد به پیشگاه شاهنشاه بار یافت.


  • ۱۲ مهر ۱۳۳۸ حضرت شیخ صفربن محمد سالم القاسمی حاکه راس‌الخیمه وارد تهران شد و ۱۸ مهر در کاخ سعدآباد به پیشگاه شاهنشاه باریافت. ایشان با همراهان از پیشرفت‌های صنعتی و فرهنگی ایران بازدید کردند. ۲ آبان شاهنشاه یک دستگاه خودرو به حاکم راس‌الخیمه پیش‌کش کردند.


  • ۱۷ آبان ۱۳۳۸ فیلد مارشال ایوب خان پرزیدنت پاکستان برای یک دیدار رسمی از ایران وارد تهران شد و مورد پیش‌باز قرارگرفت. روز پسین حضرت فیلد مارشال ایوب خان به کاخ مجلس سنا که نشست مشترک مجلس سنا و شورای ملی در آن برگزار شده بود، آمدند و در سخنان خود گفتند: " آنهایی که نقشه اسارت ما را نکشیده‌اند نباید از اقدامات دفاعی ما بیم و هراس داشته باشند. ما از پروپاگاندای تحریک‌آمیز علیه کشور شما و شاهنشاه دلاور شما ابراز انزجار می‌نماییم". سپس شاهنشاه به همراه ایوب خان از دانشگاه تهران بازدید فرمودند و در این بازدید دانشگاه تهران در آیین ویژه‌ای درجه دکترای افتخاری به فیلد مارشال ایوب خان پیشکش کرد. از سوی شاهنشاه مهمانی شام باشکوهی به افتخار ایوب خان در کاخ گلستان برگزار شد. شاهنشاه در سخنان خود فرمودند: "دو کشور ما برای نیل به هدف‌های عالی خود احتیاج به ثبات و آرامش دارند و طبعا در این راه صمیمانه خواستار تفاهم با همه کشورها و ملت‌ها هستند، ولی در عین حال از موجودیت و نوامیس ملی خود با تمام قوا دفاع خواهد کرد." ۱۹ آبان در پیشگاه شاهنشاه و فیلد مارشال ایوب خان پرزیدنت پاکستان مانور یکان‌های پادگان مرکز در بلندی‌های جاجرود انجام یافت. سپس جشن جوانان ورزشکار در پیشگاه ایوب خان در ورزشگاه امجدیه آغاز شد. ۲۰ آبان شاهنشاه و ایوب خان به مشهد پرواز کردند و از آن شهر بازدید و هم‌چنین به حرم امام رضا رفتند و همان‌روز به تهران بازگشتند. ۲۱ آبان در پیشگاه شاهنشاه و فیلد مارشال ایوب خان مراسم سان و رژه یکان‌های نمونه سپاه مرکز در میدان جلالیه برگزار شد. ۲۲ آبان فیلد مارشال ایوب خان از شرکت تعاونی ارتش بازدید کرد. ۲۳ آبان شاهنشاه و پرزیدنت پاکستان برای بازدید از آثار تاریخی رهسپار سپاهان (اصفهان) و شیراز شدند. روز ۲۵ آبان شاهنشاه و مارشال ایوب خان و عدنان مندرس نخست‌وزیر ترکیه در کاخ سلطنتی درباره مسایل سه کشور به گفتمان پرداختند. در این روز قرارداد بازرگانی و پروانه ماندن (اجازه اقامت) شهروندان ایران و پاکستان از سوی نمایندگان دو کشور به امضا رسید. ۲۶ آبان فیلد مارشال ایوب خان پرزیدنت پاکستان، والاترین نشان پاکستان را به شاهنشاه پیشکش نمود. در این روز فیلد مارشال ایوب خان به سفر رسمی خود به ایران پایان داد و از تهران به ترکیه پرواز کرد. ۲۸ آبان حضرت فیلد مارشال ایوب خان از ترکیه وارد تهران شد و در جایگاه سلطنتی فرودگاه دو ساعت با شاهنشاه درباره گفتگوهای خود در ترکیه به گفتگو نشستند و پس از آن ایوب خان از تهران رهسپار کراچی شد.


  • ۲۲ آذر ۱۳۳۸ پرزیدنت آیزنهاور رییس جمهور امریکا برای یک دیدار رسمی وارد تهران شدند. شاهنشاه به هنگام پیش‌باز از پرزیدنت آیزنهاور در فرودگاه مهرآباد فرمودند: "ما شخصیت برجسته شما را نه تنها به عنوان یک سرباز بزرگ، بلکه به عنوان یک سیاستمدار خردمند می‌ستاییم، زیرا نیروی فراوان و مساعی خستگی‌ناپذیر شما در هر زمان و در هر مورد پشتیبان صلح و تفاهم ملل جهان بوده است." پرزیدنت آیزنهاور در پاسخ سخنان شاهنشاه از شجاعت ایران در مقابله با تهدید و تجاوز تمجید کرد و شخصیت و کاردانی شاهنشاه ایران را مورد ستایش قرارداد و یادآور شد که دوستی امریکا با مردم ایران کماکان ادامه خواهد یافت." سی و شش تن نمایندگان دوازده استان ایران با جامه‌های محلی در تالار آیینه کاخ مرمر به پیشگاه شاهنشاه و پرزیدنت آیزنهاور شرفیاب شدند. در این شرفیابی اداره کل هنرهای زیبای کشور پیشکش‌های ارزنده‌ای از هنرهای استان‌های کشور به پرزیدنت آیزنهاور داد. شاهنشاه و پرزیدنت آیزنهاور نزدیک به دو ساعت درباره اوضاع منطقه و مسایل پدافندی خاورمیانه به گفتگو پرداختند و در پایان اعلامیه رهبران ایران و امریکا به پیوندهای دوستانه دو کشور و هم‌چنین به پیمان سنتو اشاره نمودند و اهمیت این پیمان را در نگهبانی از آرامش و امنیت این منطقه از جهان تایید کردند. پرزیدنت آیزنهاور در کاخ سنا در بیاناتی گفتند: "من آزادی را همواره و در هر حال مورد ستایش قرار می‌دهم، زیرا بدون آزادی صلح حقیقی و دوستی پایدار در میان ملل نمی‌تواند وجود داشته باشد."

از سوی شاهنشاه میهمانی ناهار با شکوهی به افتخار پرزیدنت آیزنهاور در کاخ مرمر برگزار شد. در این میهمانی ژنرال آیزنهاور در سخنانش به شاهنشاه چنین گفت: " مردم امریکا نسبت به مردم ایران همواره با احترام و تحسین فراوان می‌نگرند، زیرا شاهنشاهان بزرگ ایران مانند کوروش و داریوش از جمله پادشاهان پرآوازه جهان هستند که از میان این ملت برخاسته‌اند. پرزیدنت آیزنهاور پس از پنج ساعت درنگ در تهران، از فرودگاه مهرآباد به سوی آتن پرواز کرد.

۲۳ آذر ۱۳۳۸ شهرداری تهران به آگاهی رساند که به مناسبت سفر پرزیدنت آیزنهاور به ایران و هم‌چنین پیوندهای دوستانه دو کشور ایران و امریکا، خیابان میان فرودگاه مهرآباد تا میدان ۲۴ اسفند به نام پرزیدنت آیزنهاور نامگذاری شد و روز ۱۳ دی در آیینی از لوح سنگی خیابان پرده‌برداری شد.



شاهنشاه و شهبانو و ملک حسین پادشاه اردن هاشمی در بازدید رسمی از ایران تهران فروردین ۱۳۳۹
ملک حسین پادشاه اردن هاشمی در بازدید رسمی از دانشگاه تهران فروردین ۱۳۳۹


  • ۱۵ فروردین ۱۳۳۹ ملک حسین پادشاه اردن هاشمی برای یک دیدار رسمی وارد تهران شد و مورد پیش‌باز شاهنشاه قرارگرفت. اعلیحضرت ملک حسین در آرامگاه اعلیحضرت رضا شاه بزرگ در شهر ری تاج گلی بر مزار پدر ایران نوین نهاد و یادش را گرامی‌داشت. پادشاه اردن در کاخ اختصاصی با شاهنشاه و علیاحضرت دیدار کرد و شام را با شاهنشاه خورد. روز پسین شهردار تهران به پیشگاه ملک حسین بار یافت و پیشکش اهالی تهران را به ایشان داد. در همین روز اعلیحضرت ملک حسین در نشست مشترک پارلمان ایران در کاخ سنا شرکت جست و سخنانی ایراد کرد. ملک حسین از بخش‌های گوناگون دانشگاه تهران بازدید کرد و در باشگاه دانشگاه در سخنرانی خود گفت: "ملت ایران مشعلدار دانش و بینش در جهان بوده و بشر را به آفاق اندیشه‌ها کشانیده، بهترین نغمه‌های روح‌پرور دلاورانه را سروده و با احساس خود بشر را به دور از جهان آز و خودخواهی و هراس هدایت کرده است. شامگاهان، شاهنشاه در مهمانی شامی که به افتخار پادشاه اردن هاشمی در کاخ گلستان برگزار شد فرمودند: "ما با خرسندی بسیار ناظر آن هستیم که کشور دوست و برادر ما، اردن هاشمی، در پرتو ثبات و امنیتی که به همت آن اعلیحضرت در آنجا برقرار شده قدم به قدم به سوی ترقی و تعالی پیش می‌رود." ۱۷ فروردین در پیشگاه شاهنشاه و ملک حسین مانور مشترک نیروهای زمینی و هوایی در بلندی‌های علی آباد در ۷۶ کیلومتری تهران انجام شد. پس از آن شاهنشاه و پادشاه اردن از کارخانه‌های اسلحه‌سازی ایران بازدید کردند. ۱۸ فروردین پادشاه اردن از تاسیسات سد کرج و سپس از دانشکده کشاورزی دیدن کردند. از سوی ملک حسین مهمانی شامی به افتخار شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو در کاخ گلستان برگزار شد. ۱۹ فروردین شاهنشاه و شهبانو و ملک حسین با هواپیما وارد مشهد شدند و به زیارت امام هشتم رفتند و از موزه و کتابخانه آستان قدس و مسجد گوهرشاد بازدید فرمودند. پس از آن پادشاه اردن به رامسر پرواز کرد تا چند روزی از شمال ایران بازدید کند. ۲۴ فروردین اعلیحضرت ملک حسین پس از بازدید چند روزه از سپاهان (اصفهان) و شیراز به تهران بازگشتند. روز پسین ملک حسین به بازدید رسمی خود از ایران پایان دادند و از تهران رهسپار آنکارا شدند. اعلامیه مشترک دو دولت ایران و اردن به چاپ رسید.


  • ۲۰ فروردین ۱۳۳۹ اعلیحضرت لئوپولد پادشاه پیشین بلژیک به همراه همسرشان در سفری غیر رسمی وارد تهران شدند. ۲۴ فروردین اعلیحضرت لئوپولد و همسرشان به پیشگاه شاهنشاه باریافتند و ناهار را با شاهنشاه و علیاحضرت خوردند. اعلیحضرت لئوپولد به همراه همسر خود از تهران رهسپار بروکسل شدند.


  • ۷ اردیبهشت ۱۳۳۹ فیلد مارشال ایوب خان پرزیدنت پاکستان وارد تهران شد و در درنگ کوتاهی که در فرودگاه مهرآباد داشت با شاهنشاه دیدار کرد. در این دیدار رهبران دو کشور در زمینه دگرگونی‌های سیاسی جهان گفتگو کردند و سپس ایوب خان تهران را ترک کرد.


  • ۱۲ تیر ۱۳۳۹ اعلیحضرت ماهیندرا پادشاه نپال به همراه ملکه آن کشور برای یک دیدار غیررسمی وارد تهران شدند. ۱۴ تیر اعلیحضرت پادشاه نپال و ملکه ناهار را با شاهنشاه و علیاحضرت خوردند و سپس از تهران رهسپار کابل شدند.


  • ۲۱ آبان ۱۳۳۹ فیلد مارشال ایوب خان پرزیدنت پاکستان به همراه همسر خود در راه بازگشت از سفر عربستان سعودی و مصر وارد تهران شد و با شاهنشاه دیدار و گفتگو کرد.


  • ۳ بهمن ۱۳۳۹ فیلد مارشال ایوب خان پرزیدنت پاکستان در راه بازگشت از اروپا برای گفتگو با شاهنشاه وارد تهران شد. روز پسین شاهنشاه و مارشال ایوب خان درباره مسایل دو کشور گفتگو کردند. در این روز ایوب خان از خزانه نوین جواهرات سلطنتی در بانک مرکزی بازدید کردند و سپس از تهران رهسپار کراچی شدند.
دیدار رسمی ملکه الیزابت و پرنس فیلیپ از شاهنشاه و علیاحضرت ملکه ایران ۱۳۳۹
ملکه الیزابت از جواهرات سلطنتی دیدن می‌کند ۱۳۳۹
  • ۱۱ اسفند ۱۳۳۹ علیاحضرت الیزابت ملکه انگلستان و والاحضرت پرنس فیلیپ همسر ملکه برای یک دیدار رسمی وارد تهران شدند و مورد پیش‌باز شاهنشاه و علیاحضرت ملکه فرح پهلوی قرارگرفتند. به افتخار علیاحضرت ملکه الیزابت و پرنس فیلیپ مهمانی شام با شکوهی در کاخ گلستان برپاشد و سران دو کشور بیاناتی ایراد کردند. روز پسین ملکه الیزابت به همراهی همسر خود تاج گلی بر آرامگاه بنیانگذار ایران نوین رضا شاه بزرگ نهادند. سپس خانه‌های کارگران در شهر ری و آموزشگاه پرستاری اشرف پهلوی مورد بازدید ملکه انگلستان قرارگرفت. پرنس فیلیپ نیز از مرکز اتمی دانشگاه تهران و شورای فرهنگی بریتانیا بازدید کرد. در این روز شاهنشاه و علیاحضرت فرح پهلوی به همراه ملکه انگلستان و پرنس فیلیپ از جواهرات سلطنتی بازدید کردند. آنگاه آیین ورزشی باشکوهی در پیشگاه شاهنشاه و علیاحضرت و ملکه الیزابت و پرنس فیلیپ در ورزشگاه امجدیه برگزار شد. در این روز علیاحضرت ملکه انگلستان مهمانی شامی به افتخار شاهنشاه و علیاحضرت ملکه فرح پهلوی در سفارت کبرای انگلستان در تهران داد. ۱۳ اسفند شاهنشاه و علیاحضرت ملکه فرح پهلوی به همراه ملکه انگلستان و پرنس فیلیپ برای بازدید از آثار باستانی ایران به اصفهان و شیراز رفتند. ۱۴ اسفند شاهنشاه و علیاحضرت از شاه‌چراغ در شیراز دیدن کردند و سپس برای بازدید به دانشگاه پهلوی شیراز رفتند و سپس دو زوج سلطنتی به تهران بازگشتند. از سوی جعفر شریف‌امامی نخست‌وزیر مهمانی شامی به افتخار ملکه انگلستان و پرنس فیلیپ در کاخ وزارت امور خارجه برگزار شد. ۱۵ اسفند علیاحضرت ملکه انگلستان و پرنس فیلیپ پس از پنج روز ماندن در ایران، از تهران رهسپار لندن شدند. از سوی شهرداری تهران بولوار کرج در تهران به بولوار الیزابت نامیده شد.


- سال ۱۳۴۷ خورشیدی

شاهنشاه آریامهر از ملک حسن دوم پادشاه مراکش پیشباز می‌کنند
مارشال تیتو
  • ۲۳ فروردین ماه ۱۳۴۷ اعلیحضرت ملک حسن دوم پادشاه مغرب برای یک دیدار هشت روزه از ایران وارد تهران شدند و از سوی اعلیحضرت شاهنشاه آریامهر مورد پیشباز قرارگرفتند. در میهمانی با شکوهی که در کاخ نیاوران برگزار شد، شاهنشاه آریامهر و پادشاه مغرب در زمینه همکاری‌های اقتصادی و فرهنگی دو کشور سخنانی ایراد کردند و ملک حسن شاهنشاه ایران را به عنوان بنیانگذار مبارزه با بیسوادی در جهان ستایش کرد. ۲۵ فروردین شاهنشاه آریامهر و ملک حسن در نشست مشترک دو مجلس شورای ملی و مجلس سنا در کاخ سنا شرکت فرمودند و ملک حسن درباره همکاری‌های ایران و مغرب سخنانی ایراد کرد. در همین روز ملک حسن از مرکز راکتور اتمی دانشگاه تهران در خیابان امیرآباد بازدید کرد و شامگاه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به همراه میهمانشان از اپرای آتوسا در تالار رودکی دیدن کردند. ۲۶ فروردین ماه شاهنشاه آریامهر و ملک حسن برای دیدار از برجای ماندنی‌های باستانی اسپهان رهسپار این شهر شدند. ۲۸ فروردین ماه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی، شهبانو فرح پهلوی، ولیعهد ایران و والاحضرت فرحناز در میهمانی باشکوهی که از سوی سفیر مراکش در تهران برگزار شده بود شرکت کردند و ملک حسن "نشان درجه یک محمدیه" را بر سینه والاحضرت ولیعهد برنشاندند. ۲۹ فروردین ماه وزیران امور خارجه ایران و مراکش عهدنامه دوستی و موافقتنامه فرهنگی و همکاری علمی و فنی دو کشور را رد و بدل کردند. در این روز ملک حسن دوم به همراه شاهزاده مولای عبدالله برادر و شاهزاده خانم عایشه خواهر ملک حسن به دیدار رسمی خود از ایران پایان دادند. اعلامیه مشترک دو کشور درباره همکاری‌های اقتصادی و برقراری خط هوایی میان دو کشور به چاپ رسید.


  • ۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ مارشال تیتو پرزیدنت یوگسلاوی و بانو به فراخوان رسمی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو برای یک دیدار شش روزه از ایران وارد تهران شدند و از سوی اعلیحضرتین مورد پیشباز قرارگرفتند. میهمانی شامی از سوی شاهنشاه آریامهر برای ورود مارشال تیتو در کاخ نیاوران برگزار شد. در این میهمانی شاهنشاه در سخنانشان فرمودند:
... دو کشور ما دارای خط مشی و سیاست مشابهی هستند، زیرا ما نیز همواره بر این اعتقاد بوده و هستیم که تنها سیاست منطقی و عاقلانه برای هر کشوری در دنیای امروز سیاست همزیستی و همکاری مسالمت آمیز با سایر کشورها و ملل جهان است، راه صحیحی که امروزه در پیش روی هر ملتی قراردارد راه تجاوز و استیلاطلبی نیست، بلکه در کوشش برای بالابردن روز افزون سطح زندگی مادی و معنوی ملی است تا از این راه دنیایی هر چه مرفه تر و سعادتمندتر بودجود آید....

۴ اردیبهشت ماه مارشال تیتو از مرکز راکتور اتمی دانشگاه تهران و موزه جواهرات سلطنتی ایران بازدید کردند. و روز ۸ اردیبهشت ماه به یوگسلاوی بازگشتند.


ماریان اسپیخالسکی رییس شورای لهستان
  • ۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ مارشال ماریان اسپیخالسکی Marion Spychalshi, Chairman of the Council of the State , Head of State رییس شورای دولتی جمهوری لهستان وارد تهران شد و از سوی شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو مورد پیشباز قرارگرفتند. با ورود اسپیخالسکی گفتگوهای ایران و لهستان درباره گسترش همکارهای اقتصادی دو کشور آغاز شد. ۱۹ اردیبهشت ماه از سوی شاهنشاه آریامهر میهمانی شام برای ورود میهمان ایران حضرت مارشال اسپیخالسکی برگزار شد. شاهنشاه بر سر میز شام فرمودند:
...ما در اجرای برنامه‌های اقتصادی و صنعتی با کمال میل علاقمند به همکاری با کشور شما هستیم زیرا این همکاری میان دو ملتی که دارای میراث عظیم فرهنگی و مدنی هستند بطور یقین برای هر دوی آنها سودبخش خواهد بود...

روز ۲۱ اردیبهشت ماه رییس جمهور لهستان از پالایشگاه نفت آبادان و بیمارستان شماره دو شرکت ملی نفت ایران بازدید کرد.

سفر رسمی مارشال اسپیخالسکی پرزیدنت لهستان و همراهان پایان یافت و اعلامیه مشترک ایران و لهستان به چاپ رسید.


  • روز ۵ فروردین ۱۳۴۹ نیکلای پادگورنی رییس جمهوری شوروی برای دیدار رسمی شش روزه وارد تهران شد. روز ۸ فروردین ماه نیکلای پادگورنی از کارخانه ذوب آهن و پولادسازی آریامهر دیدن کرد.


  • ۲۳ اسفند ماه ۱۳۵۱ الکسی کاسیگین رییس شورای وزیران اتحاد جماهیر سوسیالیستی برای بازدید کوتاهی از ایران و گشایش کارخانه ذوب آهن آریامهر وارد تهران شد.
شاهنشاه آریامهر و مورارجی دسای نخست‌وزیر هند در کاخ نیاوران

۱۵ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی مورار جی دسای نخست وزیر هند در کاخ نیاوران به پیشگاه همایونی بار یافت.


۲۰ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی به فراخوان شاهنشاه آریامهر امیر بحرین برای یک دیدار چهار روزه وارد تهران شد. شاهنشاه آریامهر در فرودگاه مهرآباد از میهمان گرامی والاحضرت شیخ بن سلمان آل خلیفه امیر دولت بحرین پیشباز رسمی کردند. پس از انجام آیین رسمی پیشباز شاهنشاه آریامهر و امیر بحرین با کالسکه سلطنتی رهسپار میدان شهیاد شدند. در میدان شهیاد شهردار پایتخت پیشکش‌های مردم و کلید طلایی شهر تهران را به والاحضرت امیر بحرین داد. آنگاه شاهنشاه آریامهر و امیر بحرین با هلی‌کوپتر به سوی کاخ گلستان پرواز کردند. گفتگوهای شاهنشاه و امیر بحرین روز ۲۱ خرداد ماه آغاز شد. این گفتگوها درباره ۱- پیوندهای دو جانبه ایران و بحرین ۲- بررسی اوضاع منطقه که هر دو کشور بدان نگرشی ژرف دارند ۳- مسایل همگانی منطقه چون درگیری اعراب و اسراییل، سیاست‌های موجود و پیگیری پیمان‌ها. قرار بر این است که یک پیمان نوین فرهنگی میان دو کشور دستینه شود. بودن وزیران دو کشور نمایانگر گسترش پیوندهای میان ایران و بحرین می باشد. بودن ده‌ها هزار ایرانی در بحرین و گسترش زبان پارسی در آن کشور، به ویژه در زمینه اقتصادی بهترین زمینه را برای همکاری بوجود می‌آود. از منطقه حساس شاخاب پارس هز روز بیش از ۳۰ میلیون بشکه نفت به خاور و باختر فرستاده می شود و هر گونه آشوب از سوی تروریسم بین‌المللی چرخ بسیازی از یکان‌های تولیدی گیتی را از کار می‌اندازد. کشور ایران بر این باور است که امنیت منطقه باید از سوی کشورهای گرداگرد شاخاب پارس فراهم شود و از هرگونه دخالت قدرت‌های خارجی چه مثبت و چه منفی جلوگیری شود. در این زمینه تاکنون گفتگوهای فراوانی میان کشورهای منطقه انجام یافته است و آخرین پیشنهاد با همدلی کشورها پذیرفته شده‌است. بحرین یکی از جزیره‌های حساس شاخاب پارس است که افزون بر نخش مهم اقتصادی از دیدگاه سوق‌الجیشی نیز اهمیت فراوان دارد. هم‌اندیشی (تفاهم) ایران و بحرین در چند سال گذشته به سود هر کشور بوده است.


۲۱ خرداد ماه ۲۵۳۷ از سوی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر میهمانی شامی به سرفرازی ورود میهمان گرامی در کاخ نیاوران داده شد. شاهنشاه در سر میز شام بیاناتی فرمودند.[۱]

دنباله دارد

منبع