بازدید اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر از استان خوزستان و جزیره خارک استان بوشهر ۱۴ تا ۱۶ آبان ماه ۱۳۴۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
درگاه اعلیحضرت همایون رضا شاه پهلوی سفرهای رسمی محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران/ سال ۱۳۴۸ خورشیدی

درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر
ShahanshahAryamehrPetroChemicalAbadanAban1348.jpg

بازدید اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر از استان خوزستان و گشایش پتروشیمی آبادان و چند یکان صنعتی ۱۶-۱۴ آبان ماه ۱۳۴۸

شاهنشاه آریامهر برای یک بازدید سه روزه با هواپیما به جنوب ایران پرواز کردند. شاهنشاه آریامهر ساعت ۹ و سی دقیقه با هلیکوپتر وارد فرودگاه مهرآباد شدند، هویدا نخست وزیر نیز در رکاب همایونی بود. در فرودگاه رییس مجلس سنا، رییس مجلس شورای ملی، وزیر دربار شاهنشاهی، وزیران امورخارجه و اقتصاد، رییس ستاد بزرگ ارتشتاران، رییس کل تشریفات شاهنشاهی و فرمانده نیروی زمینی و آجودان‌های کشوری و لشگری به پیشباز شاهنشاه آمدند. پس از آنکه تیمسار ارتشبد جم رییس ستاد بزرگ ارتشتاران گزارشی به آگاهی همایونی رساند. آنگاه اردشیر زاهدی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر بار یافت. سپس شاهنشاه آریامهر از آشیانه شاهنشاهی به پهنه فرودگاه رفتند و سوار هواپیما شدند و به سوی آبادان پرواز کردند. هویدا نخست وزیر، مهندس شریف امامی رییس مجلس سنا، مهندس ریاضی رییس مجلس شورای ملی، اسداله علم وزیر دربار شاهنشاهی، انصاری وزیر اقتصاد، تیمسار ارتشبد عظیمی فرمانده نیروی زمینی، تیمسار ارتشبد اویسی فرمانده ژاندارمری، تیمسار سرلشکر هاشمی نژاد فرمانده گارد شاهنشاهی در رکاب همایونی با همان هواپیما به آبادان پرواز کردند. هواپیمای دیگری پیش از ورود شاهنشاه آریامهر به فرودگاه مهرآباد با عبدالمجید مجیدی وزیر کار، عالیخانی رییس دانشگاه تهران، سناتور ضیایی رییس اتاق صنایع و معادن ایران و شماری از نمایندگان دو مجلس و پایوران اقتصادی و میهمانان شرکت ملی نفت به سوی آبادان پرواز کرد.

هواپیمای شاهنشاه آریامهر ساعت ده و نیم بامداد در فرودگاه آبادان بر زمین نشست. آقای سالور استاندار خوزستان در پای پلکان هواپیما خوش آمد گفت و سپس گزارش نظامی به آگاهی شاهانه رسید. در این هنگام آیین پیشباز رسمی آغاز شد و سرود شاهنشاهی ایران نواخته شد و احترامات نظامی انجام یافت و شاهنشاه آریامهر به سوی پیشبازکنندگان رفتند. پیشباز کنندگان نمایندگان طبقات گوناگون مردم، ایل‌ها و عشایر و سازمان‌های دولتی و خصوصی به پیشگاه همایونی شناسانده شدند و مورد مهر شاهانه قرارگرفتند. این آیین نزدیک به سی دقیقه به درازا کشید. شاهنشاه آریامهر از بازرگانان که در مسیر موکب اعلیحضرت گردآمده بودند پرسش‌هایی فرمودند. شاهنشاه در برابر صف کارگران، با یکی از کارگران گفتگو کردند و دستوراتی برای فراهم ساختن رفاه بیشتر کارگران به نخست وزیر و دکتر منوچهر اقبال دادند.

پس از پایان آیین پیشباز، شاهنشاه آریامهر نزدیک به ساعت یازده و سی دقیه با خودرو رهسپار کارخانه پتروشیمی آبادان شدند. مردم خوزستان از شور و شادی بر خود می‌لرزیدند و از اینکه شاهنشاه را در میان خود می‌بینند، احساسات بی همانندی از خود نشان می‌دادند. هوای امروز آبادان صاف و بدون ابر بود و در مسیر همایونی پرچم‌های ایران در اهتزاز بود و چراغ‌های رنگارنگ بر نشانده شده بودند. ده‌ها هزار تَن ورود شاهنشاه آریامهر را گلباران می‌کردند.

مدیران شرکت ملی پتروشیمی به پیشباز آمدند و باقر مستوفی مدیر عامل شرکت ملی پتروشیمی در گزارشی کوتاه به آگاهی همایونی رسانید. سپس هموندان هیات مدیره شرکت سهامی پتروشیمی آبادان به پیشگاه شاهنشاه آریامهر شناسانده شدند و آنگاه شاهنشاه آریامهر به اتاق کنفرانس رفتند و گزارش واحد پتروشیمی آبادان به آگاهی همایونی رسید. شاهنشاه آریامهر سپس به جای انجام آیین گشایش پتروشیمی آبادان رفتند.

دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران گزارشی رسا به آگاهی شاهانه رسانید:[۱]

شاهنشاها

با نهایت افتخار و مباهات نزول اجلال موکب مبارک ملوکانه را به مجتمع پتروشیمی آبادان از سوی خود و کلیه کارکنان صنایع پتروشیمی تبریک و تهنیت عرض نموده و به شرف عرض همایونی می‌رساند:

تاسیسات شرکت سهامی پتروشیمی آبادان که امروز به دست مبارک افتتاح می‌شود یکی از سه مجتمع بزرگی است که توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایجاد شده است. ۷۴ درسد سهام این شرکت متعلق به شرکت ملی صنایع پتروشیمی و ۲۶ درصد سهام این شرکت متعلق به کمپاتی بی اف گودریج آمریکا است. شرکت سهامی پتروشیمی آبادان در روز پانزدهم خرداد ماه ۱۳۴۵ تشکیل شد و در روز ۲۳ شهریور ماه ۱۳۴۵ قرارداد طراحی و مهندسی مجتمع با شرکت لاماس به امضا رسید و کار مهندسی و طراحی مجتمع بلافاصله آغاز گردید. ساختمان کارخانه و نصب ماشین آلات در مدتی کوتاه تر از دو سال به پایان رسید و کلیه واحدهای مجتمع برای بهره برداری آماده گردیدند و اینک مدت چند ماه است که دوره آزمایشی کارخانه طی می‌گردد.

فرآورده‌های اصلی سالانه این مجتمع عبارتند از: سالانه ۲۰٫۰۰۰ تُن پلاستیک پی وی سی، ۱۰٫۰۰۰ تن دترجنت دی دی بی ماده موثر پودرهای شوینده و ۲۴٫۰۰۰ تن سود سوزآور می‌باشد. مواد خام مجتمع از گارهای مازاد پالایشگاه آبادان که تا به حال به مصرف اقتصادی نمی‌رسید و نمک طعام که از معادن خوزستان استخراج می‌شود، تامین می‌گردد. ظرفیت واحدهای مجتمع بر اساس احتیاجات بازار داخلی پیش بینی شده بود و باعث نهایت خشنودی است که به علت پیشرفت سریع اقتصادی کشور تحت توجهات شهریار عظیم الشان مصرف محصولات اصلی کارخانه بیش از ظرفیت فعلی آن گردیده و طرح گسترش مجتمع در حال حاضر در دست مطالعه و اقدام می‌باشد.

جمع سرمایه گذاری در این مجتمع شامل هزینه‌های تشکیلاتی و به کار انداختن کارخانه و هم چنین سرمایه گردان بالغ بر ۲٫۴۷۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال برابر با ۳۳ میلیون دلار شده است. در طول مدت ساختمان مجتمع ۲۱ کارمند خارجی برای امور تخصصی و فنی انجام وظیفه نموده‌اند و بقیه کارها به دست مهندسین و کارگران ایرانی انجام یافته است. سازمان بهره برداری شرکت توسط ۲۴۰ کارمند و ۲۹۰ کارگر اداره می‌شود. از این عده فقط سه کارمند خارجی که برای مدت کوتاهی از طرف دوم قرارداد در اختیار گزارده شده‌اند، در این مجتمع انجام وظیفه می‌نمایند. شرکت ملی صنایع پتروشیمی جهت رفاه کارمندان مجتمع معادل ۳۵۰ میلیون برای ساختن ۲۱۲ خانه در نزدیکی مجتمع سرمایه گذاری نموده است.

جان نثار خود را موظف می‌داند که در پیشگاه مبارک ملوکانه از مساعدت‌های هیات دولت، سازمان برنامه، بانک مرکزی ایران، شرکت‌های عامل نفت و سازمان آب و برق خوزستان سپاسگزاری نموده و از زحمات کارکنان شرکت سهامی پتروشیمی آبادان در طول مدت اجرای طرح قدردانی نماید. اینک از پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر استدعا دارد با پرده برداری از لوحه یادبود و صدور اجازه بهره برداری، کارکنان مجتمع پتروشیمی آبادان را قرین مباهات فرمایند.

جاوید شاه - پاینده ایران


پس از پایان گزارش دکتر منوچهر اقبال شاهنشاه از لوحه یادبود پرده برداری فرمودند و اجازه بهره برداری از شرکت سهامی پتروشیمی آبادان را صادر نمودند. در همین هنگام سلام شاهنشاهی نواخته شد و سپس نمایندگان سهامداران و پیمانکاران و کارمندان ارشد شرکت سهامی پتروشیمی آبادان، از سوی باقر مستوفی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر شناسانده شدند و شاهنشاه پرسش‌هایی از مدیران فنی فرمودند. پس از این آیین، شاهنشاه آریامهر از تاسیسات و همه بخش‌های کارخانه و تاسیسات بارگیری بازدید فرمودند. سپس اعلیحضرت همایونی از مخازن یک میلیون بشکه‌ای نفت خام خارک بازدی فرمودند. در پایان ددفتر یادبود کارخانه را در ساختمان آزمایشگاه توشیح فرمودند.

گشایش یکان‌های نوین صنعتی در اهواز

شاهنشاه آریامهر به اقامتگاه ویژه رفتند و ناهار را خصوصی خوردند. ساعت ۱۵ و پنج دقیقه هواپیمای آورنده شاهنشاه آریامهر در فرودگاه اهواز فرود آمد. نخست وزیر و دیگر نامبردگان در رکاب همایونی بودند. آقای سالور استاندار خوزستان و دیگر پایوران برجسته محلی به پیشباز شاهنشاه آریامهر آمدند. پس از پایان آیین احتراماتت نظامی شاهنشاه از برابر صف پیشبازکنندگان گذشتند و آنان را مورد مهر همایونی قراردادند. در برابر صف کشاورزان و عشایر، شاهنشاه آریامهر پرسش‌هایی از وضع کشت و زندگی آنان نمودند و برای بهبود وضع صنعت کشاورزی در اهواز دستوراتی به هویدا نخست وزیر و سالور استاندار خوزستان دادند. آنگاه شاهنشاه آریامهر از نماینده کارگران درباره وضع زندگی آنان پرسیدند که به پرسش‌ها پاسخ داده شد. شاهنشاه برای تامین رفاه بیشتر کارگران اهواز اوامر ویژه‌ای دادند.

در برابر صف مدیران شرکت ملی کشتی رانی آریا، شاهنشاه آریامهر از آقای موسویان مدیر عامل شرکت پرسیدند که در اینجا چه می‌کنید؟ موسویان پاسخ داد که شرکت ما به جنوب جا به جا شده است و در خرمشهر قرار دارد و به زودی نیز به بندر عباس خواهیم رفت. شاهنشاه آریامهر فرمودند بسیار کار خوبی انجام یافته است و سپس به نخست وزیر گفتند: نظیر این کار روی بعضی سازمان‌های دیگر نیز باید انجام شود. آنگاه شاهنشاه آریامهر در میان ابراز شور و هیجان بی همانند و پاک پیشبازکنندگان، با هلیکوپتر رهسپار کارخانجات نورد ایران شدند. هویدا نخست وزیر و دکتر منوچهر اقبال و دیگران در رکاب همایونی بودند.

نیز نگاه کنید به