تفاوت میان نسخه‌های «سفر علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به ایالات متحده آمریکا برای شرکت در نشست سالانه بنیاد اسپن ۲۱-۸ تیر ماه ۱۳۵۴»

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۱۰ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
 +
{{سرصفحه پروژه
 +
| عنوان = [[درگاه:شهبانو فرح پهلوی|درگاه شهبانو فرح پهلوی]]
 +
[[سفرهای رسمی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی]]
 +
| قسمت =
 +
| قبلی = [[والاحضرت رضا پهلوی ولیعهد ایران]]
 +
| بعدی = [[درگاه:محمدرضا شاه پهلوی آریامهر|درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر]]
 +
| یادداشت =}}
  
 +
[[پرونده:ShahbanouTravelUS ASPEN8Tir1354.jpg|thumb|left|200px|]]
 +
[[پرونده:ShahbanouAspenInstituteColoradoTir1354.jpg|thumb|left|200px|علیاحضرت در فرودگاه مهرآباد، والاحضرت فاطمه و سرکار علیه بانو فریده دیبا به پسواز آمده اند]]
 +
[[پرونده:ShahbanouFarahASPENFoundation12Tir1346.jpg|thumb|left|200px|]]
 +
'''سفر علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به ایالات متحده آمریکا برای شرکت در نشست سالانه بنیاد اسپن ۲۱-۸ تیر ماه ۱۳۵۴'''
  
 
+
۸ تیر ماه ۱۳۵۴ علیاحضرت شهبانوی ایران پیش از نیم روز به دعوت رئیس هیئت امنای مؤسسه مطالعات انسانی «آسپن» برای شرکت در اجلاس سالانه این مؤسسه که در شهر آسپن برگزار می‌شود رهسپار آمریکا شدند. علیاحضرت شهبانو از یک سال پیش بنا به درخواست هیئت امنای مؤسسه آسپن هموندی افتخاری آن را پذیرفتنند.مؤسسه مطالعاتی انسانی «آسپن» یک سازمان جهانی غیر دولتی و ناسودبر (غیر انتفاعی) است که در سال ۱۳۴۹ بنیاد نهاده شده است. بررسی‌ها، مطالعات، سمینارها و کنفرانس‌های گوناگون مؤسسه که همه ساله در نقاط مختلف آمریکا و دیگر ممالک جهان برگزار می‌شود، دیده ور بر مسائل و ارزش‌های زندگی انسان در زمان معاصر است. مؤسسه آسپن مسائل و دشواری‌های جامعه بین‌المللی و اجزاء آن را با این برداشت مورد بررسی قرار می‌دهد که توسعه سیاسی، علمی، اقتصادی، فکری و هنری باید در راستای برآوردن نیازهای بشر و غنی ساختن زندگی او باشد. گزارش خبرنگار ما حاکی است که در سفر علیاحضرت شهبانو به آمریکا، وزیر علوم و آموزش عالی، خانم لوئیز قطبی ندیمه علیاحضرت شهبانو، خانم لیلی امیر ارجمند مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، آقای منوچهر گنجی مشاور نخست‌وزیر در رکاب شهبانو هستند و در ایالات متحده آمریکا نیز آقای اردشیر زاهدی سفیر شاهنشاه آریامهر و آقای فریدون هویدا سفیر شاهنشاه آریامهر و مشاور در امور بین‌المللی مؤسسه آسپن به همراهان علیاحضرت شهبانو خواهند پیوست. در فرودگاه مهرآباد والاحضرت شاهدخت فاطمه پهلوی، سرکار علیه بانو فریده دیبا، آقای نخست‌وزیر، خانم علم ندیمه شهبانو، تیمسار سپهبد هاشمی‌نژاد ژنرال آجودان شاهنشاه و آقای هرمز قریب رئیس کل تشریفات شاهنشاهی و رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو، به پسواز علیاحضرت آمده بودند.
۸ تیر ماه ۱۳۵۴ علیاحضرت شهبانوی ایران پیش از نیم روز به دعوت رئیس هیئت امنای مؤسسه مطالعات انسانی «آسپن» برای شرکت در اجلاس سالانه این مؤسسه که در شهر آسپن برگزار می‌شود رهسپار آمریکا شدند. علیاحضرت شهبانو از یک سال پیش بنا به درخواست هیئت امنای مؤسسه آسپن هموندی افتخاری آن را پذیرفتنند.<ref>[[سفر علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به ایالات متحده آمریکا برای شرکت در نشست سالانه بنیاد اسپن ۲۱-۸ تیر ماه ۱۳۵۴]]</ref> مؤسسه مطالعاتی انسانی «آسپن» یک سازمان جهانی غیر دولتی و ناسودبر (غیر انتفاعی) است که در سال ۱۳۴۹ بنیاد نهاده شده است. بررسی‌ها، مطالعات، سمینارها و کنفرانس‌های گوناگون مؤسسه که همه ساله در نقاط مختلف آمریکا و دیگر ممالک جهان برگزار می‌شود، دیده ور بر مسائل و ارزش‌های زندگی انسان در زمان معاصر است. مؤسسه آسپن مسائل و دشواری های جامعه بین‌المللی و اجزاء آن را با این برداشت مورد بررسی قرار می‌دهد که توسعه سیاسی، علمی، اقتصادی، فکری و هنری باید در راستای برآوردن نیازهای بشر و غنی ساختن زندگی او باشد. گزارش خبرنگار ما حاکی است که در سفر علیاحضرت شهبانو به آمریکا، وزیر علوم و آموزش عالی، خانم لوئیز قطبی ندیمه علیاحضرت شهبانو، خانم لیلی امیر ارجمند مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، آقای منوچهر گنجی مشاور نخست‌وزیر در رکاب شهبانو هستند و در ایالات متحده آمریکا نیز آقای اردشیر زاهدی سفیر شاهنشاه آریامهر و آقای فریدون هویدا سفیر شاهنشاه آریامهر و مشاور در امور بین‌المللی مؤسسه آسپن به همراهان علیاحضرت شهبانو خواهند پیوست. در فرودگاه مهرآباد والاحضرت شاهدخت فاطمه پهلوی، سرکار علیه بانو فریده دیبا، آقای نخست‌وزیر، خانم علم ندیمه شهبانو، تیمسار سپهبد هاشمی‌نژاد ژنرال آجودان شاهنشاه و آقای هرمز قریب رئیس کل تشریفات شاهنشاهی و رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو، به پسواز علیاحضرت آمده بودند.
 
  
 
دانشگاه فرح پهلوی- علیاحضرت شهبانو پیش از عزیمت از ایران در یک گفتگو با خبرنگار خبرگزاری پارس که به عرض رساند تأسیس دانشگاه فرح پهلوی که علیاحضرت شهبانو ریاست عالیه هیئت امنای این دانشگاه را بر عهده دارند و نخستین جلسه هیئت امنای آن در پیشگاه علیاحضرت روز ۷ تیر ماه برگزار شد، این دانشگاه تحت چه شرایطی کار خود را آغاز خواهد کرد؟  
 
دانشگاه فرح پهلوی- علیاحضرت شهبانو پیش از عزیمت از ایران در یک گفتگو با خبرنگار خبرگزاری پارس که به عرض رساند تأسیس دانشگاه فرح پهلوی که علیاحضرت شهبانو ریاست عالیه هیئت امنای این دانشگاه را بر عهده دارند و نخستین جلسه هیئت امنای آن در پیشگاه علیاحضرت روز ۷ تیر ماه برگزار شد، این دانشگاه تحت چه شرایطی کار خود را آغاز خواهد کرد؟  
خط ۹: خط ۱۹:
  
  
علیاحضرت شهبانو از کلینیک «مه یو» بازدید می‌فرمایند  
+
۱۲ تیر ماه ۱۳۵۴ علیاحضرت شهبانو ساعت ۳ بامداد  به وقت تهران، برای شرکت در نشست سالانه مؤسسه تحقیقات علمی و مطالعات انسانی (آسپن) وارد شهر «آسپن» در ایالت کلورادوی آمریکای شدند.<ref>Aspen Institute, Colorado</ref> هنگام تشریف‌فرمایی علیاحضرت شهبانو به آمریکا، با اینکه سفر معظم‌لها رسمی نبود، در فرودگاه واشنگتن معاون و رئیس تشریفات وزارت خارجه آمریکا و چند تن از شخصیت‌های کاخ سفید، از شهبانو پیشباز  کردند. علیاحضرت شهبانو، یک شب را واشنگتن استراحت فرمودند و دیروز ساعت پنج بعد از ظهر به وقت کلورادو (ساعت ۳ صبح امروز، به وقت تهران) با هواپیمای اختصاصی تشریفات وزارت خارجه آمریکا- به آسپن تشریف‌فرما شدند. در فرودگاه آسپن، شهردار این شهر و دکتر اندرسون، رئیس هیئت امناء و دبیر کل همین مؤسسه، از شهبانو و همراهان معظم‌لها، خانم لوئیز قطبی ندیمه علیاحضرت شهبانو، خانم لیلی امیر ارجمند مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، اردشیر زاهدی سفیر شاهنشاه آریامهر در واشنگتن، فریدون هویدا سفیر شاهنشاه آریامهر و نماینده دائمی ایران در سازمان ملل، عبدالحسین سمیعی وزیر علوم و آموزش عالی و منوچهر گنجی مشاور نخست‌وزیر استقبال کردند.
 +
 
 +
انستیتو آسپن که از مؤسسات عمده تحقیقات علوم انسانی در دنیا بشمار می‌رود، در شهر زیبای آسپن، در غرب کوه‌های ایالات کلورادو، در بلندای سه هزار متری قرار دارد. فعالیت این مؤسسه بزرگ علمی در زمینه‌های مختلف انسانی اهمیت فراوان دارد و همه ساله شخصیت‌های برجسته سیاسی، فرهنگی و اجتماعی برای پیدا کردن راه‌حل‌های جدید برای مسائل مربوط به جامعه‌های در حال توسعه و همچنین برای تبادل نظر و تحقیقات در این زمینه جمع می‌شوند.
 +
 
 +
هموندان هیئت امنای مؤسسه «آسپن» در هنگام باریابی به پیشگاه شهبانوی ایران که چندی پیش در کاخ نیاوران انجام پذیرفت، به پیروی از فعالیت‌های چشمگیر و بشردوستانه علیاحضرت شهبانو در سطح جهانی، از معظم‌لها درخواست کردند تا عضویت افتخاری این مؤسسه را بپذیرند و شهبانوی ایران نیز به سبب اهمیتی که برای فلسفه وجودی مؤسسه آسپن قائلند، هموندی افتخاری این مؤسسه را پذیرفتند. از شخصیت‌های دیگری که هموندی افتخاری این مؤسسه را دارند می‌توان از پرزیدنت فورد رئیس جمهوری آمریکا، ویلی برانت صدر اعظم سابق آلمان فدرال و سناتور ادوارد کندی یاد کرد.
 +
 
 +
نشست های هیئت امناء مؤسسه آسپن امشب در محل انستیتو آسپن با شرکت کلیه اعضاء و دادستان کل آمریکا و شماری از شخصیت‌های علمی و فرهنگی در پیشگاه علیاحضرت شهبانو ایران برگزار خواهد شد.
 +
 
 +
گزارش‌های رسیده حاکی است، علیاحضرت شهبانو در همین سفر از کلینیک معروف «مه یو» در «روچستر» ایالت مینه سوتا نیز بازدید خواهند فرمود.<ref>Mayo Clinic in Rochester, Minnesota</ref>  برای بازدید از این کلینک، علیاحضرت شهبانوی ایران روز یکشنبه به «روچستر» تشریف‌فرما خواهند شد و به مدت سه روز در این شهر اقامت خواهند فرمود. علیاحضرت شهبانو در «روچستر» از تأسیسات کلینیک بازدید می‌فرمایند و از مقامات مربوط پرسش‌هایی پیرامون تحقیقات طبی، پرستاری و درمان بیماران خواهند فرمود. سفارت شاهنشاهی ایران در واشنگتن اعلام کرد که شهبانوی ایران درباره همکاری کلینیک «مه یو» در زمینه تأسیس بیمارستان‌های ویژه بیماری‌های کودکان در ایران گفتگو خواهند فرمود. پیش‌بینی می‌شود که به دنبال بازدید علیاحضرت شهبانو، زمینه همکاری کلینیک «مه یو» برای تأسیس بیمارستان‌های ویژه کودکان در ایران، فراهم آید.
 +
 
 +
=== سخنرانی علیاحضرت شهبانو در نشست هیات امنای بنیاد اسپن ===
 +
 
 +
در پیشگاه علیاحضرت شهبانو، اجلاس هیأت امنای مؤسسه آسپن برای مطالعات انسانی روز پنجشنبه در کلورادو گشایش یافت. در آغاز این مراسم که گروهی از شخصیت‌های بلندپایه فرهنگی و علمی ایالات متحده آمریکا نیز حضور داشتند، علیاحضرت شهبانو سخنانی  ایراد فرمودند: <ref>[[سخنرانی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در نشست سالانه بنیاد اسپن ۱۲ تیر ماه ۱۳۵۴]]</ref>
 +
 
 +
اجازه می‌خواهم بگویم از اینکه امروز خود را در میان جمعی از بلندپایان که به مناسبت اجلاس هیأت امنای انستیتو آسپن برای مطالعات انسانی گرد هم جمع شده‌اند می‌بینیم بی‌اندازه خوشحالم. انستیتوی شما در حالیکه در یک سطح بین‌المللی گسترش می‌یابد، به عنوان یکی از مراکز عالی افکار معاصر مورد نظر قرار گرفته است. بشریت هرگز در میان چنین فراگرد کاملی از دگرگونی‌های چون امروز به برداشت‌های چند رشته‌ای و خلاقه نیاز داشته است حجم و تنوع فعالیت‌های‌تان این توان را به شما می‌دهد تا در پرداختن رهنمون‌هایی که می‌تواند به دنیا در چیره شدن بر آنچه برخی بحران تمدنش می‌خوانند کمک کند و اقدام لازم بعمل آورد. بیش از ربع قرن است که بیشتر مباحث سمینارهای مربوط به بررسی مسائل انسانی انستیتوی آسپن را افکار پایدار تمدن‌های غرب تشکیل می‌دهد . من از گام‌های بنلدی که در خلال پنج سال گذشته برای بین‌المللی کردن سازمان اداره کننده مکان فعالیت‌ها و محتوای برنامه آن مؤسسه برداشته شده است آگاه شده‌ام. همه ما از اندیشه پیگیر انستیتو در سرعت بخشیدن و عمیق کردن این فراگرد بین‌المللی و بویژه دربر گرفتن افکار جهان سوم خاورمیانه و آسیا استقبال می‌کنم. نقش یک چنین مؤسسه خصوصی بین‌المللی که رهبران جوان‌تر و تثبیت شده‌تر از تمام بخش‌های جامعه را در بر می‌گیرد، بویژه در رویارویی با چالش‌های همه افراد انسانی در سرتاسر جهان ما، اهمیت دارد.
 +
 
 +
'''نابرابری‌ها-''' از این گذشته این حقیقت که شرکت کنندگان در اجلاس آسپن نماینده هر قسمت از کره زمین هستند گواهی بر ماهیت و خصلت ویژه دگرگونی‌های جاری جهان ما است. به بیان دیگر، اتکاء متقابل فزاینده ملت‌ها که نیازمند همکاری هر چه نزدیک‌تر همه ما است، با این همه نابرابری‌های بیشمار ملی و بین‌المللی که جهان ما را دربر گرفته است نه تنها ادامه دارد بلکه، افزایش می‌یابد. نابرابری میان شهر و روستا، میان ثروتمندان و تهی‌دستان، میان مرد و زن و میان نسل جوان و نسل پیر، در سطح بین‌المللی شکاف رو به افزایشی که کشورهای صنعتی را از ممالک در حال رشد جدا می‌کند خطرناکترین پدیده دوران است و این شکاف باید از راه خلق یک نظام بین‌المللی تازه که بر عدالت، برابری و انصاف استوار باشد از میان برداشته شود. چندی پیش فرصتی یافتم تا در دانشگاه جوج تاون درباره این مسائل سخن بگویم. امروز مایلم پیرامون شکاف بزرگ دیگری که جهان تکنولوژی را از میراث معنوی تمدن جدا می‌کند صحبت کنم. چنین می‌نماید که دست‌آوردهای مادی عصر ما به بهای نابودی تدریجی میراث فرهنگی که جمع‌آوری آن قرن‌ها تلاش را در پی دارد تمام شده است. گسترش ارتباطات و گرایش همگانی به سوی یکسانی نحوه زندگی ظاهراً متنوع فرهنگی را که سرچشمه خلاقیت و پیشرفت است، به خطر افکنده است. ما که با سرعت صوت مسافرت می‌کنیم و به سرعت نور با یکدیگر ارتباط برقرار می‌سازیم وارد دوره‌ای از مبادلات فرهنگی و نفوذ متقابل فرهنگی شده‌ایم که جلوه‌های آن از آنچه که آرتور کوستلر آن را معماری همشکل خوانده تا بسیاری مسائل مشترک دیگر که شهرهای بزرگ در سر تا سر جهان رویاروی آن هستند فرق می‌کند. از سوی دیگر همراه با انباشته شدن عظیم دانش مدرن بلوک‌های منزوی دانش تخصصی پدیدار می‌شود که غالب اوقات نمی‌تواند از یک اصل به اصل دیگر رخنه کند. نابرابری دیگر پرتگاهی است که توده‌ها را از یک گروه کوچک‌تر متخصصان جدا می‌کند. این امر از این واقعیت مایه می‌گیرد که اکتشاف‌های دانش معاصر به آسانی با زبان روزمره بیان نمی‌شود. همانطور که آروین شرودینگر گفت، هنگامی که اکتشاف‌های تازه علمی به زبانی روشن بیان شود، انسان با اظهار نظرهایی روبرو می‌شود که پوچی آن از فهم دایره مستطیل شکل کمتر و از شیرهای بالدار بیشتر است. واضح است اگر جدایی میان بیان علمی و شناخت توده‌ها ادامه یابد وضع بشر به نحو فزاینده‌ای نامطمئن‌تر خواهد شد. سرانجام و شاید بالاتر از تمامی مخاطرات، مسئله محیط زیست باشد که به رعایت از طریق هجوم یک تکنولوژی لجام گسیخته که چشم‌انداز هدف غایی پیشرفت، یعنی انسان و رفاه بشریت را از دست داده است، رو به نابودی می‌رود. خوش‌بینان خواهند گفت که برای چندین دهه ما شاهد صعود انسان به فضا و تسلط ماده بوسیله روح بوده‌ایم. با این همه بی آنکه انسان بدبین باشد ممکن است از حماقت یک رشد پر هرج و مرج مادی که قوانین طبیعت را نقض می‌کند در حالیکه وانمود می‌کند آن‌ها را محترم بشمارد در حیرت فرورود.
 +
 
 +
'''اصلاح آثار زیان آور-''' آیا انسان باید تحت شرایط حاضر همانطور که پاره‌ای گفته‌اند، تسریع پیشرفت‌های تکنولوژی را محکوم کند یا حتی باید مدتی پژوهش‌های علمی را تعطیل کند، من به این کار اعتقادی ندارم، زیرا اکتشاف‌های علمی زاینده آفرینش بشریت است و بنا براین نمی‌توان آن را مسئول دانست. باور من این است که علت اصلی سرگشتگی کنونی انسان را باید در جای دیگر جست. نژاد بشری امروز در معرض تجاوز قدرت‌های لجام‌گسیخته دستاوردهای خود او قرار دارد. چیزهایی که به پی‌آمدها و وسایل تصحیح آن‌ها نابینا هستند. بنابرین، اگر ما خواهان جلوگیری از بروز یک فاجعه برای نسل‌های آینده باشیم با وظیفه مهمی رویاروی هستیم. آن وظیفه چیزی جز اصلاح آثار زیان‌آور تکنولوژی و در عین حال بازگرداندن موازنه میان دانشمندان و مردم عادی نیست. ما باید به اجرای یک برنامه عظیم آموزشی همت گماریم. مسلماً انسان نمی‌تواند انتظار داشته باشد که همه کس بر تمامی رشته‌های علمی مسلط شود، اما باید آن‌ها دست کم و هر آن، یعنی روح علمی و روشی را که مشخص کننده آن است درک کند. قدرت نامحدود دانش مدرن انتخاب می‌کند که تعریفی دوباره از مسئولیت علمی بعمل آوریم. پیشرفت غیر قابل پیش‌بینی دانش باید به حق اساسی هر فرد برای آگاه شدن تطبیق داشته باشد. فواید دانش و تکنولوژی باید در دسترس همه کشورها اعم از فقیر و غنی قرار بگیرد. به عبارت دیگر، تمام مناسبات دانش و جامعه چه در سطح ملی و چه در سطح بین‌المللی اشتغال فکری زمان ما است. بی‌تردید ما با مسائل حاد دیگری که در آغاز سخن به پاره‌ای از آن‌ها اشاره کردم، روبرو هستیم. اما مسئله‌ای که به علت دربر گرفتن اولین عامل پیشرفت که نیازمند بالاترین اولویت‌ها است، چیزی جز پیشرفت علمی و تکنولوژی نیست. تا کنون جوامع بشری به رشد مادی اولویت داده‌اند. بی شک این امر مهم است بویژه در مناطقی که آهنگ پیشرفت در دو قرن گذشته کُند بوده است. اما بُعد کیفی پیشرفت نیز به همان اندازه اهمیت اساسی دارد. اگر ما تنها به دست یافتن به هدف‌های کمی قانع شویم، اشتباهی جبران‌ناپذیر مرتکب شده‌ایم. بیش از هر زمان دیگر مفهوم سعادت ناخالص ملی باید در کنار مفهوم تولید ناخالص ملی قرار گیرد. در چهارچوب این مفهوم لازم است درباره نقش فرهنگ و دخالت هنرمندان خلاق در فراگرد برنامه‌ریزی همه‌جانبه هوشیار باشیم. بنابراین، مسئله‌ای که رویاروی ما قرار دارد آن است که چگونه کامپیوتر را با خواست‌های معنوی که شالوده ماهیت زندگی انسانی را تشکیل می‌دهد آشتی دهیم. چگونه منابع دانش و تکنولوژی را بدون آنکه بشریت از میراث انسانی خود محروم شود مهار کنیم. این مبارزه‌ای است که ما با آن رویاروی هستیم و باید به آن فائق آییم. در چنین موقعیتی است که مباحثات مؤسسه‌ای مانند انستیتوی آسپن اهمیت حیاتی پیدا می‌کند. آنچه که تاکنون شما در این زمینه انجام داده‌اید به ما اجازه می‌دهد با خوش‌بینی به آینده نگاه کنیم، به این واقعیت که چنین اقدامی می‌بایست از بلندی‌های زیبای آسپن در ایالات متحده آمریکا سرچشمه گرفته باشد، کاملاً قابل درک است.
 +
 
 +
'''هجوم به سوی آینده-''' در کنکاش برای یافتن راه حل، خِرَد هزاران سال تمدن اهمیت اساسی خواهد داشت زیرا ما در هجوم به سوی آینده باید ارزش‌های پایدار گذشته را با خود همراه ببریم. باید آوردهای تمدن‌های گذشته را در تمدن خود مستحیل کنیم. با چنین برداشتی است که ما در انتظار دیدار شما در ایران در سپتامبر آینده هستیم. امیدواریم که تلاش‌های آینده ما نقطه عطفی دیگر در جستجو برای همکاری باشد که بدون این همکاری در جهانی که اتکاء متقابل کامل بر آن حکمفرما است هیچ اقدام مهمی میسر نخواهد بود.
 +
 
 +
 
 +
«آسپن» از شهبانوی ایران به گرمی استقبال کرد. علیاحضرت شهبانو که برای شرکت در نشست هیئت امنای مؤسسه تحقیقاتی علمی و مطالعات انسانی در «آسپن» بسر می‌برند، در روز ۱۴ تیر ماه ۱۳۵۴ از این شهر دیدن کردند. علیاحضرت شهبانو در نشست‌های گوناگون هیأت امنای مؤسسه «آسپن» شرکت فرمودند و به پرسش‌های اساسی از صاحبنظران پاسخ دادند.
 +
 
 +
علیاحضرت شهبانو در میهمانی  که به افتخار معظم‌لها از طرف رئیس مؤسسه «آسپن» ترتیب داده شده بود نیز شرکت فرمودند و در آن‌جا مراسم چهارم ژوئیه روز استقلال امریکا و آتش‌بازی در شهر آسپن را تماشا کردند. علیاحضرت شهبانو در این روز ۱۴ تیر ماه ۱۳۵۴  برای بازدید از آسپن به مرکز شهر تشریف‌فرما شدند و مردم این شهر نسبت به معظم‌لها ابراز احساسات کردند. با اینکه سفر علیاحضرت شهبانو به آسپن (ایالت کلرادو) کاملاً خصوصی است و تنها به دعوت هیأت امنای مؤسسه مطالعات انسانی آسپن صورت گرفته، با این وجود، تمام رادیو تلویزیون‌های ایالت «کلرادو» و روزنامه‌ها، خبر ورود شهبانو و فرمایشات معظم‌لها را در نشست‌های هیأت امنای مؤسسه مطالعاتی انسانی آسپن چاپ کرده‌اند.
 +
 
 +
هم چنین علیاحضرت شهبانو شامگاه در فستیوال موسیقی آسپن نیز شرکت فرمودند. هنگام ورود علیاحضرت شهبانو به محل آمفی تئاتر آسپن، تماشاچیان و اشخاصی که خارج از آمفی تئاتر در انتظار تشریف‌فرمایی معظم‌لها بودند، با کف زدن‌های ممتد، ابراز احساسات کردند. فردا ساعت ۱۲ به وقت آسپن (ساعت ۲۱ و سی دقیقه وقت تهران) شهبانو از آسپن رهسپار راچستر «مینی سوتا» می‌شوند. شهبانو در راچستر، که کلینیک معروف «مه یو» در آن‌جا قرار دارد، از مجموعه‌های پزشکی بازدید خواهند فرمود.
 +
 
 +
=== مصاحبه علیاحضرت شهبانو با هفته نامه واشنگتن استار ===
 +
شهبانو در مصاحبه‌ای با هفته نامه «واشنگتن استار» فرمودند: دوران زندگی کردن کشوری به خرج کشورهای دیگر، سپری شده.
 +
 
 +
واشنگتن- آسوشیتدپرس- علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران در مصاحبه‌ای با  هفته‌نامه آمریکایی «واشنگتن استار» که در جریان توقف معظم‌لها در واشنگتن بر سر راه سفر به «کلرادو» برای شرکت در اجلاس هیأت امنای بنیاد آسپن انجام گرفت گفتند:
 +
 
 +
نفت ممکن است فقط باعث دو درصد تورم موجود جهان بوده باشد و باقیمانده درصد این تورم ناشی از اوضاع اقتصادی جهان است.  پس چرا باید قیمت‌های نفت به عنوان مسبب بالا رفتن میزان تورم جهانی مورد نکوهش قرار گیرد. ما کشورهای صاحب نفت هم حق حیات و زیستن داریم.  ما قرن‌ها نتوانستیم کشور خود را توسعه دهیم و مردم خود را از معیارهای بالای زندگی برخوردار سازیم.  در حال حضار منبع درآمد مادر توسعه و آبادانی کشور و بالا بردن سطح زندگی مردم تنها نفت است. ما تولیدکننده نفت هستیم.
 +
 
 +
کشورهای دیگر فرآوردهای دیگری تولید می‌کنند که مانند نفت مفید است. بنابراین، ما باید بیشتر درباره یکدیگر بدانیم و بکوشیم همبستگی خود را افزایش دهیم. دیگر آن دوران که کشوری به خرج کشورهای دیگر به زندگی ادامه می‌داد بسر آمده است. هر کشوری موظف است ضمن پرداختن به مشکلات خود از دشواری‌های دیگر کشورها هم غافل نمایند. اما برخی از کشورها مایل نیستند مردم خود را در جریان این واقعیت قرار دهند که مسبب مشکلات آن‌ها فقط نفت نیست.
 +
 
 +
از نظر سیاسی آسان است تقصیر و گناه بر گردن کشور دیگر یا شخص دیگر انداخته شود.
  
۱۲ تیر ماه ۱۳۵۴ علیاحضرت شهبانو ساعت 3 بامداد  به وقت تهران، برای شرکت در اجلاس سالانه مؤسسه تحقیقات علمی و مطالعات انسانی (آسپن) وارد شهر «آسپن» در ایالت کلورادوی آمریکای شدند. هنگام تشریف‌فرمایی علیاحضرت شهبانو به آمریکا، با اینکه سفر معظم‌لها رسمی نبود، در فرودگاه واشنگتن معاون و رئیس تشریفات وزارت خارجه آمریکا و چند تن از شخصیت‌های کاخ سفید، از شهبانو پیشباز  کردند. علیاحضرت شهبانو، یک شب را واشنگتن استراحت فرمودند و دیروز ساعت پنج بعد از ظهر به وقت کلورادو (ساعت 3 صبح امروز، به وقت تهران) با هواپیمای اختصاصی تشریفات وزارت خارجه آمریکا- به آسپن تشریف‌فرما شدند. در فرودگاه آسپن، شهردار این شهر و دکتر اندرسون، رئیس هیئت امناء و دبیر کل همین مؤسسه، از شهبانو و همراهان معظم‌لها، خانم لوئیز قطبی ندیمه علیاحضرت شهبانو، خانم لیلی امیر ارجمند مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، اردشیر زاهدی سفیر شاهنشاه آریامهر در واشنگتن، فریدون هویدا سفیر شاهنشاه آریامهر و نماینده دائمی ایران در سازمان ملل، عبدالحسین سمیعی وزیر علوم و آموزش عالی و منوچهر گنجی مشاور نخست‌وزیر استقبال کردند.  
+
خبرنگار واشنگتن استار از شهبانو پرسید، آیا در پنج هفته پیش هنگام سفر رسمی شاهنشاه و شهبانو به آمریکا، معظم‌لها در واکنش واشنگتن نسبت به افزایش قدرت ایران در مقایسه با دیدار دو سال پیش شاهنشاه، تفاوتی مشاهده فرموده‌اند.  
  
شهرت جهانی- انستیتو آسپن که از مؤسسات عمده تحقیقات علوم انسانی در دنیا بشمار می‌رود، در شهر زیبای آسپن، در غرب کوه‌های ایالات کلورادو، در ارتفاع سه هزار متری قرار دارد. فعالیت این مؤسسه بزرگ علمی در زمینه‌های مختلف انسانی اهمیت فراوان دارد و همه ساله شخصیت‌های برجسته سیاسی، فرهنگی و اجتماعی برای پیدا کردن راه‌حل‌های جدید برای مسائل مربوط به جامعه‌های در حال توسعه و همچنین برای تبادل نظر و تحقیقات در این زمینه جمع می‌شوند. استدعا از شهبانو- اعضای هیئت امنای مؤسسه «آسپن» در جریان شرفیابی به حضور شهبانوی ایران که چندی پیش در کاخ نیاوران انجام پذیرفت، به پیروی از فعالیت‌های چشمگیر و بشردوستانه علیاحضرت شهبانو در سطح جهانی، از معظم‌لها استدعا کردند تا عضویت افتخاری این مؤسسه را قبول فرمایند و شهبانوی ایران نیز به خاطر اهمیتی که برای فلسفه وجودی مؤسسه آسپن قائلند، عضویت افتخاری این مؤسسه را پذیرفتند. از شخصیت‌های دیگری که عضویت افتخاری این مؤسسه را دارند می‌توان از پرزیدنت فورد رئیس جمهوری آمریکا، ویلی برانت صدر اعظم سابق آلمان فدرال و سناتور ادوارد کندی یاد کرد. جلسات هیئت امناء مؤسسه آسپن امشب در محل انستیتو آسپن با شرکت کلیه اعضاء و دادستان کل آمریکا و عده‌ای از شخصیت‌های علمی و فرهنگی در پیشگاه علیاحضرت شهبانو ایران تشکیل خواهد شد.  
+
شهبانو پاسخ دادند: تفاهم و مهربانی که در دیدار از آمریکا نشان داده شد، ما را تحت تأثیر قرار داد. به نظر من این تفاهم از پیشرفت ایران سرچشمه گرفته است. مردم شما قدری بیش از گذشته درباره تحولات ایران آگاهی یافته‌اند. پس روابط مادر حال تغییر و تحول است. روابط ما اکنون روابط دو طرف متساوی‌الحقوق است که با هم گفتگو می‌کنند و این امر بسیار اهمیت دارد.
  
در روچستر-  گزارش‌های رسیده حاکی است، علیاحضرت شهبانو در همین سفر از کلینیک معروف «مه یو» در «روچستر» ایالت مینه سوتا نیز بازدید خواهند فرمود  برای بازدید از این کلینک، علیاحضرت شهبانوی ایران روز یکشنبه به «روچستر» تشریف‌فرما خواهند شد و به مدت سه روز در این شهر اقامت خواهند فرمود. علیاحضرت شهبانو در «روچستر» از تأسیسات کلینیک بازدید می‌فرمایند و از مقامات مربوط پرسش‌هایی پیرامون تحقیقات طبی، پرستاری و درمان بیماران خواهند فرمود. سفارت شاهنشاهی ایران در واشنگتن اعلام کرد که شهبانوی ایران درباره همکاری کلینیک «مه یو» در زمینه تأسیس بیمارستان‌های ویژه بیماری‌های کودکان در ایران، مذاکراتی خواهند فرمود. پیش‌بینی می‌شود که به دنبال بازدید علیاحضرت شهبانو، زمینه همکاری کلینیک «مه یو» برای تأسیس بیمارستان‌های ویژه کودکان در ایران، فراهم آید.
+
=== بن‌مایه‌ها ===
 +
[[رده:سفرهای رسمی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی]]
 +
[[رده:سال ۱۳۵۴]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۱ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۹:۰۹

والاحضرت رضا پهلوی ولیعهد ایران درگاه شهبانو فرح پهلوی

سفرهای رسمی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی

درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر
ShahbanouTravelUS ASPEN8Tir1354.jpg
علیاحضرت در فرودگاه مهرآباد، والاحضرت فاطمه و سرکار علیه بانو فریده دیبا به پسواز آمده اند
ShahbanouFarahASPENFoundation12Tir1346.jpg

سفر علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به ایالات متحده آمریکا برای شرکت در نشست سالانه بنیاد اسپن ۲۱-۸ تیر ماه ۱۳۵۴

۸ تیر ماه ۱۳۵۴ علیاحضرت شهبانوی ایران پیش از نیم روز به دعوت رئیس هیئت امنای مؤسسه مطالعات انسانی «آسپن» برای شرکت در اجلاس سالانه این مؤسسه که در شهر آسپن برگزار می‌شود رهسپار آمریکا شدند. علیاحضرت شهبانو از یک سال پیش بنا به درخواست هیئت امنای مؤسسه آسپن هموندی افتخاری آن را پذیرفتنند.مؤسسه مطالعاتی انسانی «آسپن» یک سازمان جهانی غیر دولتی و ناسودبر (غیر انتفاعی) است که در سال ۱۳۴۹ بنیاد نهاده شده است. بررسی‌ها، مطالعات، سمینارها و کنفرانس‌های گوناگون مؤسسه که همه ساله در نقاط مختلف آمریکا و دیگر ممالک جهان برگزار می‌شود، دیده ور بر مسائل و ارزش‌های زندگی انسان در زمان معاصر است. مؤسسه آسپن مسائل و دشواری‌های جامعه بین‌المللی و اجزاء آن را با این برداشت مورد بررسی قرار می‌دهد که توسعه سیاسی، علمی، اقتصادی، فکری و هنری باید در راستای برآوردن نیازهای بشر و غنی ساختن زندگی او باشد. گزارش خبرنگار ما حاکی است که در سفر علیاحضرت شهبانو به آمریکا، وزیر علوم و آموزش عالی، خانم لوئیز قطبی ندیمه علیاحضرت شهبانو، خانم لیلی امیر ارجمند مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، آقای منوچهر گنجی مشاور نخست‌وزیر در رکاب شهبانو هستند و در ایالات متحده آمریکا نیز آقای اردشیر زاهدی سفیر شاهنشاه آریامهر و آقای فریدون هویدا سفیر شاهنشاه آریامهر و مشاور در امور بین‌المللی مؤسسه آسپن به همراهان علیاحضرت شهبانو خواهند پیوست. در فرودگاه مهرآباد والاحضرت شاهدخت فاطمه پهلوی، سرکار علیه بانو فریده دیبا، آقای نخست‌وزیر، خانم علم ندیمه شهبانو، تیمسار سپهبد هاشمی‌نژاد ژنرال آجودان شاهنشاه و آقای هرمز قریب رئیس کل تشریفات شاهنشاهی و رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو، به پسواز علیاحضرت آمده بودند.

دانشگاه فرح پهلوی- علیاحضرت شهبانو پیش از عزیمت از ایران در یک گفتگو با خبرنگار خبرگزاری پارس که به عرض رساند تأسیس دانشگاه فرح پهلوی که علیاحضرت شهبانو ریاست عالیه هیئت امنای این دانشگاه را بر عهده دارند و نخستین جلسه هیئت امنای آن در پیشگاه علیاحضرت روز ۷ تیر ماه برگزار شد، این دانشگاه تحت چه شرایطی کار خود را آغاز خواهد کرد؟

شهبانو فرمودند: البته مطالعات زیادی باید درباره برنامه‌های آینده این دانشگاه صورت بگیرد و هم اکنون نیز مطالعاتی در دست انجام است. شهبانو افزودند، دانشگاه فرح پهلوی در شرایط کنونی کار خود را با همان رشته‌هایی که مدرسه عالی دختران، دانشجو می‌پذیرفت و نیز رشته‌هایی که در آینده می‌بایستی به آن اضافه شود، کار خود را آغاز خواهد کرد و دختران داوطلب در رشته‌هایی که در این دانشگاه برقرار می‌کند نام‌نویسی خواهند کرد. سئوال شد، با توجه به اینکه دانشگاه فرح پهلوی به عنوان اولین دانشگاه زنان ایران کار خود را آغاز می‌کند، شهبانوی ایران از دخترانی که در این دانشگاه به تحصیل می‌پردازند، چه انتظاراتی دارند؟ علیاحضرت شهبانو فرمودند: من امیدوارم فرصتی به دختران و زنان کشور ما داده شود تا در سطح مدیریت و برنامه‌ریزی بتوانند در آینده به مملکت خدمت کنند و همچنین به آن‌ها امکان داده شود تا در سطح عالی‌تری در رشته‌های مورد نظر خود به تحقیق بپردازند. سئوال شد، آیا اولویتی هم به دختران برخی از نقاط کشور برای ادامه تحصیل داده خواهد شد؟ فرمودند: در حال حاضر روی این مسئله مطالعه‌ای صورت نگرفته است ولی این مسئله قابل بررسی است.


۱۲ تیر ماه ۱۳۵۴ علیاحضرت شهبانو ساعت ۳ بامداد به وقت تهران، برای شرکت در نشست سالانه مؤسسه تحقیقات علمی و مطالعات انسانی (آسپن) وارد شهر «آسپن» در ایالت کلورادوی آمریکای شدند.[۱] هنگام تشریف‌فرمایی علیاحضرت شهبانو به آمریکا، با اینکه سفر معظم‌لها رسمی نبود، در فرودگاه واشنگتن معاون و رئیس تشریفات وزارت خارجه آمریکا و چند تن از شخصیت‌های کاخ سفید، از شهبانو پیشباز کردند. علیاحضرت شهبانو، یک شب را واشنگتن استراحت فرمودند و دیروز ساعت پنج بعد از ظهر به وقت کلورادو (ساعت ۳ صبح امروز، به وقت تهران) با هواپیمای اختصاصی تشریفات وزارت خارجه آمریکا- به آسپن تشریف‌فرما شدند. در فرودگاه آسپن، شهردار این شهر و دکتر اندرسون، رئیس هیئت امناء و دبیر کل همین مؤسسه، از شهبانو و همراهان معظم‌لها، خانم لوئیز قطبی ندیمه علیاحضرت شهبانو، خانم لیلی امیر ارجمند مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، اردشیر زاهدی سفیر شاهنشاه آریامهر در واشنگتن، فریدون هویدا سفیر شاهنشاه آریامهر و نماینده دائمی ایران در سازمان ملل، عبدالحسین سمیعی وزیر علوم و آموزش عالی و منوچهر گنجی مشاور نخست‌وزیر استقبال کردند.

انستیتو آسپن که از مؤسسات عمده تحقیقات علوم انسانی در دنیا بشمار می‌رود، در شهر زیبای آسپن، در غرب کوه‌های ایالات کلورادو، در بلندای سه هزار متری قرار دارد. فعالیت این مؤسسه بزرگ علمی در زمینه‌های مختلف انسانی اهمیت فراوان دارد و همه ساله شخصیت‌های برجسته سیاسی، فرهنگی و اجتماعی برای پیدا کردن راه‌حل‌های جدید برای مسائل مربوط به جامعه‌های در حال توسعه و همچنین برای تبادل نظر و تحقیقات در این زمینه جمع می‌شوند.

هموندان هیئت امنای مؤسسه «آسپن» در هنگام باریابی به پیشگاه شهبانوی ایران که چندی پیش در کاخ نیاوران انجام پذیرفت، به پیروی از فعالیت‌های چشمگیر و بشردوستانه علیاحضرت شهبانو در سطح جهانی، از معظم‌لها درخواست کردند تا عضویت افتخاری این مؤسسه را بپذیرند و شهبانوی ایران نیز به سبب اهمیتی که برای فلسفه وجودی مؤسسه آسپن قائلند، هموندی افتخاری این مؤسسه را پذیرفتند. از شخصیت‌های دیگری که هموندی افتخاری این مؤسسه را دارند می‌توان از پرزیدنت فورد رئیس جمهوری آمریکا، ویلی برانت صدر اعظم سابق آلمان فدرال و سناتور ادوارد کندی یاد کرد.

نشست های هیئت امناء مؤسسه آسپن امشب در محل انستیتو آسپن با شرکت کلیه اعضاء و دادستان کل آمریکا و شماری از شخصیت‌های علمی و فرهنگی در پیشگاه علیاحضرت شهبانو ایران برگزار خواهد شد.

گزارش‌های رسیده حاکی است، علیاحضرت شهبانو در همین سفر از کلینیک معروف «مه یو» در «روچستر» ایالت مینه سوتا نیز بازدید خواهند فرمود.[۲] برای بازدید از این کلینک، علیاحضرت شهبانوی ایران روز یکشنبه به «روچستر» تشریف‌فرما خواهند شد و به مدت سه روز در این شهر اقامت خواهند فرمود. علیاحضرت شهبانو در «روچستر» از تأسیسات کلینیک بازدید می‌فرمایند و از مقامات مربوط پرسش‌هایی پیرامون تحقیقات طبی، پرستاری و درمان بیماران خواهند فرمود. سفارت شاهنشاهی ایران در واشنگتن اعلام کرد که شهبانوی ایران درباره همکاری کلینیک «مه یو» در زمینه تأسیس بیمارستان‌های ویژه بیماری‌های کودکان در ایران گفتگو خواهند فرمود. پیش‌بینی می‌شود که به دنبال بازدید علیاحضرت شهبانو، زمینه همکاری کلینیک «مه یو» برای تأسیس بیمارستان‌های ویژه کودکان در ایران، فراهم آید.

سخنرانی علیاحضرت شهبانو در نشست هیات امنای بنیاد اسپن

در پیشگاه علیاحضرت شهبانو، اجلاس هیأت امنای مؤسسه آسپن برای مطالعات انسانی روز پنجشنبه در کلورادو گشایش یافت. در آغاز این مراسم که گروهی از شخصیت‌های بلندپایه فرهنگی و علمی ایالات متحده آمریکا نیز حضور داشتند، علیاحضرت شهبانو سخنانی ایراد فرمودند: [۳]

اجازه می‌خواهم بگویم از اینکه امروز خود را در میان جمعی از بلندپایان که به مناسبت اجلاس هیأت امنای انستیتو آسپن برای مطالعات انسانی گرد هم جمع شده‌اند می‌بینیم بی‌اندازه خوشحالم. انستیتوی شما در حالیکه در یک سطح بین‌المللی گسترش می‌یابد، به عنوان یکی از مراکز عالی افکار معاصر مورد نظر قرار گرفته است. بشریت هرگز در میان چنین فراگرد کاملی از دگرگونی‌های چون امروز به برداشت‌های چند رشته‌ای و خلاقه نیاز داشته است حجم و تنوع فعالیت‌های‌تان این توان را به شما می‌دهد تا در پرداختن رهنمون‌هایی که می‌تواند به دنیا در چیره شدن بر آنچه برخی بحران تمدنش می‌خوانند کمک کند و اقدام لازم بعمل آورد. بیش از ربع قرن است که بیشتر مباحث سمینارهای مربوط به بررسی مسائل انسانی انستیتوی آسپن را افکار پایدار تمدن‌های غرب تشکیل می‌دهد . من از گام‌های بنلدی که در خلال پنج سال گذشته برای بین‌المللی کردن سازمان اداره کننده مکان فعالیت‌ها و محتوای برنامه آن مؤسسه برداشته شده است آگاه شده‌ام. همه ما از اندیشه پیگیر انستیتو در سرعت بخشیدن و عمیق کردن این فراگرد بین‌المللی و بویژه دربر گرفتن افکار جهان سوم خاورمیانه و آسیا استقبال می‌کنم. نقش یک چنین مؤسسه خصوصی بین‌المللی که رهبران جوان‌تر و تثبیت شده‌تر از تمام بخش‌های جامعه را در بر می‌گیرد، بویژه در رویارویی با چالش‌های همه افراد انسانی در سرتاسر جهان ما، اهمیت دارد.

نابرابری‌ها- از این گذشته این حقیقت که شرکت کنندگان در اجلاس آسپن نماینده هر قسمت از کره زمین هستند گواهی بر ماهیت و خصلت ویژه دگرگونی‌های جاری جهان ما است. به بیان دیگر، اتکاء متقابل فزاینده ملت‌ها که نیازمند همکاری هر چه نزدیک‌تر همه ما است، با این همه نابرابری‌های بیشمار ملی و بین‌المللی که جهان ما را دربر گرفته است نه تنها ادامه دارد بلکه، افزایش می‌یابد. نابرابری میان شهر و روستا، میان ثروتمندان و تهی‌دستان، میان مرد و زن و میان نسل جوان و نسل پیر، در سطح بین‌المللی شکاف رو به افزایشی که کشورهای صنعتی را از ممالک در حال رشد جدا می‌کند خطرناکترین پدیده دوران است و این شکاف باید از راه خلق یک نظام بین‌المللی تازه که بر عدالت، برابری و انصاف استوار باشد از میان برداشته شود. چندی پیش فرصتی یافتم تا در دانشگاه جوج تاون درباره این مسائل سخن بگویم. امروز مایلم پیرامون شکاف بزرگ دیگری که جهان تکنولوژی را از میراث معنوی تمدن جدا می‌کند صحبت کنم. چنین می‌نماید که دست‌آوردهای مادی عصر ما به بهای نابودی تدریجی میراث فرهنگی که جمع‌آوری آن قرن‌ها تلاش را در پی دارد تمام شده است. گسترش ارتباطات و گرایش همگانی به سوی یکسانی نحوه زندگی ظاهراً متنوع فرهنگی را که سرچشمه خلاقیت و پیشرفت است، به خطر افکنده است. ما که با سرعت صوت مسافرت می‌کنیم و به سرعت نور با یکدیگر ارتباط برقرار می‌سازیم وارد دوره‌ای از مبادلات فرهنگی و نفوذ متقابل فرهنگی شده‌ایم که جلوه‌های آن از آنچه که آرتور کوستلر آن را معماری همشکل خوانده تا بسیاری مسائل مشترک دیگر که شهرهای بزرگ در سر تا سر جهان رویاروی آن هستند فرق می‌کند. از سوی دیگر همراه با انباشته شدن عظیم دانش مدرن بلوک‌های منزوی دانش تخصصی پدیدار می‌شود که غالب اوقات نمی‌تواند از یک اصل به اصل دیگر رخنه کند. نابرابری دیگر پرتگاهی است که توده‌ها را از یک گروه کوچک‌تر متخصصان جدا می‌کند. این امر از این واقعیت مایه می‌گیرد که اکتشاف‌های دانش معاصر به آسانی با زبان روزمره بیان نمی‌شود. همانطور که آروین شرودینگر گفت، هنگامی که اکتشاف‌های تازه علمی به زبانی روشن بیان شود، انسان با اظهار نظرهایی روبرو می‌شود که پوچی آن از فهم دایره مستطیل شکل کمتر و از شیرهای بالدار بیشتر است. واضح است اگر جدایی میان بیان علمی و شناخت توده‌ها ادامه یابد وضع بشر به نحو فزاینده‌ای نامطمئن‌تر خواهد شد. سرانجام و شاید بالاتر از تمامی مخاطرات، مسئله محیط زیست باشد که به رعایت از طریق هجوم یک تکنولوژی لجام گسیخته که چشم‌انداز هدف غایی پیشرفت، یعنی انسان و رفاه بشریت را از دست داده است، رو به نابودی می‌رود. خوش‌بینان خواهند گفت که برای چندین دهه ما شاهد صعود انسان به فضا و تسلط ماده بوسیله روح بوده‌ایم. با این همه بی آنکه انسان بدبین باشد ممکن است از حماقت یک رشد پر هرج و مرج مادی که قوانین طبیعت را نقض می‌کند در حالیکه وانمود می‌کند آن‌ها را محترم بشمارد در حیرت فرورود.

اصلاح آثار زیان آور- آیا انسان باید تحت شرایط حاضر همانطور که پاره‌ای گفته‌اند، تسریع پیشرفت‌های تکنولوژی را محکوم کند یا حتی باید مدتی پژوهش‌های علمی را تعطیل کند، من به این کار اعتقادی ندارم، زیرا اکتشاف‌های علمی زاینده آفرینش بشریت است و بنا براین نمی‌توان آن را مسئول دانست. باور من این است که علت اصلی سرگشتگی کنونی انسان را باید در جای دیگر جست. نژاد بشری امروز در معرض تجاوز قدرت‌های لجام‌گسیخته دستاوردهای خود او قرار دارد. چیزهایی که به پی‌آمدها و وسایل تصحیح آن‌ها نابینا هستند. بنابرین، اگر ما خواهان جلوگیری از بروز یک فاجعه برای نسل‌های آینده باشیم با وظیفه مهمی رویاروی هستیم. آن وظیفه چیزی جز اصلاح آثار زیان‌آور تکنولوژی و در عین حال بازگرداندن موازنه میان دانشمندان و مردم عادی نیست. ما باید به اجرای یک برنامه عظیم آموزشی همت گماریم. مسلماً انسان نمی‌تواند انتظار داشته باشد که همه کس بر تمامی رشته‌های علمی مسلط شود، اما باید آن‌ها دست کم و هر آن، یعنی روح علمی و روشی را که مشخص کننده آن است درک کند. قدرت نامحدود دانش مدرن انتخاب می‌کند که تعریفی دوباره از مسئولیت علمی بعمل آوریم. پیشرفت غیر قابل پیش‌بینی دانش باید به حق اساسی هر فرد برای آگاه شدن تطبیق داشته باشد. فواید دانش و تکنولوژی باید در دسترس همه کشورها اعم از فقیر و غنی قرار بگیرد. به عبارت دیگر، تمام مناسبات دانش و جامعه چه در سطح ملی و چه در سطح بین‌المللی اشتغال فکری زمان ما است. بی‌تردید ما با مسائل حاد دیگری که در آغاز سخن به پاره‌ای از آن‌ها اشاره کردم، روبرو هستیم. اما مسئله‌ای که به علت دربر گرفتن اولین عامل پیشرفت که نیازمند بالاترین اولویت‌ها است، چیزی جز پیشرفت علمی و تکنولوژی نیست. تا کنون جوامع بشری به رشد مادی اولویت داده‌اند. بی شک این امر مهم است بویژه در مناطقی که آهنگ پیشرفت در دو قرن گذشته کُند بوده است. اما بُعد کیفی پیشرفت نیز به همان اندازه اهمیت اساسی دارد. اگر ما تنها به دست یافتن به هدف‌های کمی قانع شویم، اشتباهی جبران‌ناپذیر مرتکب شده‌ایم. بیش از هر زمان دیگر مفهوم سعادت ناخالص ملی باید در کنار مفهوم تولید ناخالص ملی قرار گیرد. در چهارچوب این مفهوم لازم است درباره نقش فرهنگ و دخالت هنرمندان خلاق در فراگرد برنامه‌ریزی همه‌جانبه هوشیار باشیم. بنابراین، مسئله‌ای که رویاروی ما قرار دارد آن است که چگونه کامپیوتر را با خواست‌های معنوی که شالوده ماهیت زندگی انسانی را تشکیل می‌دهد آشتی دهیم. چگونه منابع دانش و تکنولوژی را بدون آنکه بشریت از میراث انسانی خود محروم شود مهار کنیم. این مبارزه‌ای است که ما با آن رویاروی هستیم و باید به آن فائق آییم. در چنین موقعیتی است که مباحثات مؤسسه‌ای مانند انستیتوی آسپن اهمیت حیاتی پیدا می‌کند. آنچه که تاکنون شما در این زمینه انجام داده‌اید به ما اجازه می‌دهد با خوش‌بینی به آینده نگاه کنیم، به این واقعیت که چنین اقدامی می‌بایست از بلندی‌های زیبای آسپن در ایالات متحده آمریکا سرچشمه گرفته باشد، کاملاً قابل درک است.

هجوم به سوی آینده- در کنکاش برای یافتن راه حل، خِرَد هزاران سال تمدن اهمیت اساسی خواهد داشت زیرا ما در هجوم به سوی آینده باید ارزش‌های پایدار گذشته را با خود همراه ببریم. باید آوردهای تمدن‌های گذشته را در تمدن خود مستحیل کنیم. با چنین برداشتی است که ما در انتظار دیدار شما در ایران در سپتامبر آینده هستیم. امیدواریم که تلاش‌های آینده ما نقطه عطفی دیگر در جستجو برای همکاری باشد که بدون این همکاری در جهانی که اتکاء متقابل کامل بر آن حکمفرما است هیچ اقدام مهمی میسر نخواهد بود.


«آسپن» از شهبانوی ایران به گرمی استقبال کرد. علیاحضرت شهبانو که برای شرکت در نشست هیئت امنای مؤسسه تحقیقاتی علمی و مطالعات انسانی در «آسپن» بسر می‌برند، در روز ۱۴ تیر ماه ۱۳۵۴ از این شهر دیدن کردند. علیاحضرت شهبانو در نشست‌های گوناگون هیأت امنای مؤسسه «آسپن» شرکت فرمودند و به پرسش‌های اساسی از صاحبنظران پاسخ دادند.

علیاحضرت شهبانو در میهمانی که به افتخار معظم‌لها از طرف رئیس مؤسسه «آسپن» ترتیب داده شده بود نیز شرکت فرمودند و در آن‌جا مراسم چهارم ژوئیه روز استقلال امریکا و آتش‌بازی در شهر آسپن را تماشا کردند. علیاحضرت شهبانو در این روز ۱۴ تیر ماه ۱۳۵۴ برای بازدید از آسپن به مرکز شهر تشریف‌فرما شدند و مردم این شهر نسبت به معظم‌لها ابراز احساسات کردند. با اینکه سفر علیاحضرت شهبانو به آسپن (ایالت کلرادو) کاملاً خصوصی است و تنها به دعوت هیأت امنای مؤسسه مطالعات انسانی آسپن صورت گرفته، با این وجود، تمام رادیو تلویزیون‌های ایالت «کلرادو» و روزنامه‌ها، خبر ورود شهبانو و فرمایشات معظم‌لها را در نشست‌های هیأت امنای مؤسسه مطالعاتی انسانی آسپن چاپ کرده‌اند.

هم چنین علیاحضرت شهبانو شامگاه در فستیوال موسیقی آسپن نیز شرکت فرمودند. هنگام ورود علیاحضرت شهبانو به محل آمفی تئاتر آسپن، تماشاچیان و اشخاصی که خارج از آمفی تئاتر در انتظار تشریف‌فرمایی معظم‌لها بودند، با کف زدن‌های ممتد، ابراز احساسات کردند. فردا ساعت ۱۲ به وقت آسپن (ساعت ۲۱ و سی دقیقه وقت تهران) شهبانو از آسپن رهسپار راچستر «مینی سوتا» می‌شوند. شهبانو در راچستر، که کلینیک معروف «مه یو» در آن‌جا قرار دارد، از مجموعه‌های پزشکی بازدید خواهند فرمود.

مصاحبه علیاحضرت شهبانو با هفته نامه واشنگتن استار

شهبانو در مصاحبه‌ای با هفته نامه «واشنگتن استار» فرمودند: دوران زندگی کردن کشوری به خرج کشورهای دیگر، سپری شده.

واشنگتن- آسوشیتدپرس- علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران در مصاحبه‌ای با هفته‌نامه آمریکایی «واشنگتن استار» که در جریان توقف معظم‌لها در واشنگتن بر سر راه سفر به «کلرادو» برای شرکت در اجلاس هیأت امنای بنیاد آسپن انجام گرفت گفتند:

نفت ممکن است فقط باعث دو درصد تورم موجود جهان بوده باشد و باقیمانده درصد این تورم ناشی از اوضاع اقتصادی جهان است. پس چرا باید قیمت‌های نفت به عنوان مسبب بالا رفتن میزان تورم جهانی مورد نکوهش قرار گیرد. ما کشورهای صاحب نفت هم حق حیات و زیستن داریم. ما قرن‌ها نتوانستیم کشور خود را توسعه دهیم و مردم خود را از معیارهای بالای زندگی برخوردار سازیم. در حال حضار منبع درآمد مادر توسعه و آبادانی کشور و بالا بردن سطح زندگی مردم تنها نفت است. ما تولیدکننده نفت هستیم.

کشورهای دیگر فرآوردهای دیگری تولید می‌کنند که مانند نفت مفید است. بنابراین، ما باید بیشتر درباره یکدیگر بدانیم و بکوشیم همبستگی خود را افزایش دهیم. دیگر آن دوران که کشوری به خرج کشورهای دیگر به زندگی ادامه می‌داد بسر آمده است. هر کشوری موظف است ضمن پرداختن به مشکلات خود از دشواری‌های دیگر کشورها هم غافل نمایند. اما برخی از کشورها مایل نیستند مردم خود را در جریان این واقعیت قرار دهند که مسبب مشکلات آن‌ها فقط نفت نیست.

از نظر سیاسی آسان است تقصیر و گناه بر گردن کشور دیگر یا شخص دیگر انداخته شود.

خبرنگار واشنگتن استار از شهبانو پرسید، آیا در پنج هفته پیش هنگام سفر رسمی شاهنشاه و شهبانو به آمریکا، معظم‌لها در واکنش واشنگتن نسبت به افزایش قدرت ایران در مقایسه با دیدار دو سال پیش شاهنشاه، تفاوتی مشاهده فرموده‌اند.

شهبانو پاسخ دادند: تفاهم و مهربانی که در دیدار از آمریکا نشان داده شد، ما را تحت تأثیر قرار داد. به نظر من این تفاهم از پیشرفت ایران سرچشمه گرفته است. مردم شما قدری بیش از گذشته درباره تحولات ایران آگاهی یافته‌اند. پس روابط مادر حال تغییر و تحول است. روابط ما اکنون روابط دو طرف متساوی‌الحقوق است که با هم گفتگو می‌کنند و این امر بسیار اهمیت دارد.

بن‌مایه‌ها