سفر علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به ایالات متحده آمریکا برای شرکت در نشست سالانه بنیاد اسپن ۲۱-۸ تیر ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
والاحضرت رضا پهلوی ولیعهد ایران درگاه شهبانو فرح پهلوی

سفرهای رسمی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی

درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر
ShahbanouTravelUS ASPEN8Tir1354.jpg
علیاحضرت در فرودگاه مهرآباد، والاحضرت فاطمه و سرکار علیه بانو فریده دیبا به پسواز آمده اند

سفر علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به ایالات متحده آمریکا برای شرکت در نشست سالانه بنیاد اسپن ۲۱-۸ تیر ماه ۱۳۵۴

۸ تیر ماه ۱۳۵۴ علیاحضرت شهبانوی ایران پیش از نیم روز به دعوت رئیس هیئت امنای مؤسسه مطالعات انسانی «آسپن» برای شرکت در اجلاس سالانه این مؤسسه که در شهر آسپن برگزار می‌شود رهسپار آمریکا شدند. علیاحضرت شهبانو از یک سال پیش بنا به درخواست هیئت امنای مؤسسه آسپن هموندی افتخاری آن را پذیرفتنند.مؤسسه مطالعاتی انسانی «آسپن» یک سازمان جهانی غیر دولتی و ناسودبر (غیر انتفاعی) است که در سال ۱۳۴۹ بنیاد نهاده شده است. بررسی‌ها، مطالعات، سمینارها و کنفرانس‌های گوناگون مؤسسه که همه ساله در نقاط مختلف آمریکا و دیگر ممالک جهان برگزار می‌شود، دیده ور بر مسائل و ارزش‌های زندگی انسان در زمان معاصر است. مؤسسه آسپن مسائل و دشواری‌های جامعه بین‌المللی و اجزاء آن را با این برداشت مورد بررسی قرار می‌دهد که توسعه سیاسی، علمی، اقتصادی، فکری و هنری باید در راستای برآوردن نیازهای بشر و غنی ساختن زندگی او باشد. گزارش خبرنگار ما حاکی است که در سفر علیاحضرت شهبانو به آمریکا، وزیر علوم و آموزش عالی، خانم لوئیز قطبی ندیمه علیاحضرت شهبانو، خانم لیلی امیر ارجمند مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، آقای منوچهر گنجی مشاور نخست‌وزیر در رکاب شهبانو هستند و در ایالات متحده آمریکا نیز آقای اردشیر زاهدی سفیر شاهنشاه آریامهر و آقای فریدون هویدا سفیر شاهنشاه آریامهر و مشاور در امور بین‌المللی مؤسسه آسپن به همراهان علیاحضرت شهبانو خواهند پیوست. در فرودگاه مهرآباد والاحضرت شاهدخت فاطمه پهلوی، سرکار علیه بانو فریده دیبا، آقای نخست‌وزیر، خانم علم ندیمه شهبانو، تیمسار سپهبد هاشمی‌نژاد ژنرال آجودان شاهنشاه و آقای هرمز قریب رئیس کل تشریفات شاهنشاهی و رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو، به پسواز علیاحضرت آمده بودند.

دانشگاه فرح پهلوی- علیاحضرت شهبانو پیش از عزیمت از ایران در یک گفتگو با خبرنگار خبرگزاری پارس که به عرض رساند تأسیس دانشگاه فرح پهلوی که علیاحضرت شهبانو ریاست عالیه هیئت امنای این دانشگاه را بر عهده دارند و نخستین جلسه هیئت امنای آن در پیشگاه علیاحضرت روز ۷ تیر ماه برگزار شد، این دانشگاه تحت چه شرایطی کار خود را آغاز خواهد کرد؟

شهبانو فرمودند: البته مطالعات زیادی باید درباره برنامه‌های آینده این دانشگاه صورت بگیرد و هم اکنون نیز مطالعاتی در دست انجام است. شهبانو افزودند، دانشگاه فرح پهلوی در شرایط کنونی کار خود را با همان رشته‌هایی که مدرسه عالی دختران، دانشجو می‌پذیرفت و نیز رشته‌هایی که در آینده می‌بایستی به آن اضافه شود، کار خود را آغاز خواهد کرد و دختران داوطلب در رشته‌هایی که در این دانشگاه برقرار می‌کند نام‌نویسی خواهند کرد. سئوال شد، با توجه به اینکه دانشگاه فرح پهلوی به عنوان اولین دانشگاه زنان ایران کار خود را آغاز می‌کند، شهبانوی ایران از دخترانی که در این دانشگاه به تحصیل می‌پردازند، چه انتظاراتی دارند؟ علیاحضرت شهبانو فرمودند: من امیدوارم فرصتی به دختران و زنان کشور ما داده شود تا در سطح مدیریت و برنامه‌ریزی بتوانند در آینده به مملکت خدمت کنند و همچنین به آن‌ها امکان داده شود تا در سطح عالی‌تری در رشته‌های مورد نظر خود به تحقیق بپردازند. سئوال شد، آیا اولویتی هم به دختران برخی از نقاط کشور برای ادامه تحصیل داده خواهد شد؟ فرمودند: در حال حاضر روی این مسئله مطالعه‌ای صورت نگرفته است ولی این مسئله قابل بررسی است.


۱۲ تیر ماه ۱۳۵۴ علیاحضرت شهبانو ساعت ۳ بامداد به وقت تهران، برای شرکت در نشست سالانه مؤسسه تحقیقات علمی و مطالعات انسانی (آسپن) وارد شهر «آسپن» در ایالت کلورادوی آمریکای شدند.[۱] هنگام تشریف‌فرمایی علیاحضرت شهبانو به آمریکا، با اینکه سفر معظم‌لها رسمی نبود، در فرودگاه واشنگتن معاون و رئیس تشریفات وزارت خارجه آمریکا و چند تن از شخصیت‌های کاخ سفید، از شهبانو پیشباز کردند. علیاحضرت شهبانو، یک شب را واشنگتن استراحت فرمودند و دیروز ساعت پنج بعد از ظهر به وقت کلورادو (ساعت ۳ صبح امروز، به وقت تهران) با هواپیمای اختصاصی تشریفات وزارت خارجه آمریکا- به آسپن تشریف‌فرما شدند. در فرودگاه آسپن، شهردار این شهر و دکتر اندرسون، رئیس هیئت امناء و دبیر کل همین مؤسسه، از شهبانو و همراهان معظم‌لها، خانم لوئیز قطبی ندیمه علیاحضرت شهبانو، خانم لیلی امیر ارجمند مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، اردشیر زاهدی سفیر شاهنشاه آریامهر در واشنگتن، فریدون هویدا سفیر شاهنشاه آریامهر و نماینده دائمی ایران در سازمان ملل، عبدالحسین سمیعی وزیر علوم و آموزش عالی و منوچهر گنجی مشاور نخست‌وزیر استقبال کردند.

انستیتو آسپن که از مؤسسات عمده تحقیقات علوم انسانی در دنیا بشمار می‌رود، در شهر زیبای آسپن، در غرب کوه‌های ایالات کلورادو، در بلندای سه هزار متری قرار دارد. فعالیت این مؤسسه بزرگ علمی در زمینه‌های مختلف انسانی اهمیت فراوان دارد و همه ساله شخصیت‌های برجسته سیاسی، فرهنگی و اجتماعی برای پیدا کردن راه‌حل‌های جدید برای مسائل مربوط به جامعه‌های در حال توسعه و همچنین برای تبادل نظر و تحقیقات در این زمینه جمع می‌شوند.

هموندان هیئت امنای مؤسسه «آسپن» در هنگام باریابی به پیشگاه شهبانوی ایران که چندی پیش در کاخ نیاوران انجام پذیرفت، به پیروی از فعالیت‌های چشمگیر و بشردوستانه علیاحضرت شهبانو در سطح جهانی، از معظم‌لها درخواست کردند تا عضویت افتخاری این مؤسسه را بپذیرند و شهبانوی ایران نیز به سبب اهمیتی که برای فلسفه وجودی مؤسسه آسپن قائلند، هموندی افتخاری این مؤسسه را پذیرفتند. از شخصیت‌های دیگری که هموندی افتخاری این مؤسسه را دارند می‌توان از پرزیدنت فورد رئیس جمهوری آمریکا، ویلی برانت صدر اعظم سابق آلمان فدرال و سناتور ادوارد کندی یاد کرد.

نشست های هیئت امناء مؤسسه آسپن امشب در محل انستیتو آسپن با شرکت کلیه اعضاء و دادستان کل آمریکا و شماری از شخصیت‌های علمی و فرهنگی در پیشگاه علیاحضرت شهبانو ایران برگزار خواهد شد.

گزارش‌های رسیده حاکی است، علیاحضرت شهبانو در همین سفر از کلینیک معروف «مه یو» در «روچستر» ایالت مینه سوتا نیز بازدید خواهند فرمود.[۲] برای بازدید از این کلینک، علیاحضرت شهبانوی ایران روز یکشنبه به «روچستر» تشریف‌فرما خواهند شد و به مدت سه روز در این شهر اقامت خواهند فرمود. علیاحضرت شهبانو در «روچستر» از تأسیسات کلینیک بازدید می‌فرمایند و از مقامات مربوط پرسش‌هایی پیرامون تحقیقات طبی، پرستاری و درمان بیماران خواهند فرمود. سفارت شاهنشاهی ایران در واشنگتن اعلام کرد که شهبانوی ایران درباره همکاری کلینیک «مه یو» در زمینه تأسیس بیمارستان‌های ویژه بیماری‌های کودکان در ایران گفتگو خواهند فرمود. پیش‌بینی می‌شود که به دنبال بازدید علیاحضرت شهبانو، زمینه همکاری کلینیک «مه یو» برای تأسیس بیمارستان‌های ویژه کودکان در ایران، فراهم آید.

بن‌مایه‌ها

  1. Aspen Institute, Colorado
  2. Mayo Clinic in Rochester, Minnesota