مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۲ آبان ۱۳۲۴ نشست ۱۵۹

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ اکتبر ۲۰۱۳، ساعت ۱۱:۳۱ توسط Bijan (گفتگو | مشارکت‌ها) (اصلاح نویسه‌های عربی، اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح سجاوندی)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری چهاردهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری چهاردهم

قوانین بودجه مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری چهاردهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۲ آبان ۱۳۲۴ نشست ۱۵۹
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۲ آبان ۱۳۲۴ نشست ۱۵۹

دوره چهاردهم قانونگذاری

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره ۱۴

جلسه: ۱۵۹

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز سه‌شنبه ۲۲ آبان ماه ۱۳۲۴

فهرست مطالب:

۱ـ تصویب صورت مجلس

۲ـ طرح و تصویب گزارش راجع به استخدام آقای دکتر اوری مشاور فنی وزارت بهداری

۳ـ طرح و تصویب گزارش کمیسیون نظام راجع به اصلاح قانون نظام وظیفه

۴ـ موقع و دستور جلسه بعدـ ختم جلسه

مجلس یک ساعت و سه ربع پیش از ظهر به ریاست آقای ملک‌مدنی نایب رئیس تشکیل گردید.

۱ـ تصویب صورت مجلس

صورت مجلس روز یکشنبه ۲۰ آبان ماه را آقای هاشمی (منشی) به شرح زیر قرائت نمودند.

مجلس نیم ساعت پیش از ظهر به ریاست آقای سید محمدصادق طباطبایی تشکیل و صورت جلسه قبل خوانده و با اصلاحاتی تصویب شد.

غایبین با اجازه‌ـ آقایان: دهستانی ـ ثقت‌الاسلامی ـ اعتمادی.

غایبین بی‌اجازه‌ـ آقایان: مخبر فرهمند ـ نبوی ـ مؤید قوامی ـ کفایی ـ امیر ابراهیمی ـ مقدم ـ منصف ـ فداکار ـ حسن اکبر ـ سیف‌پور ـ بهادری ـ گنابادی ـ رفیعی ـ ایرج اسکندری ـ حشمتی ـ مهدی پناهی ـ جمال امامی.

دیرآمده با اجازه ـ آقای لنکرانی

دیرآمدگان بی‌اجازه آقایان: امینی ـ ذوالقدر ـ اخوان ـ شریعت‌زاده ـ یمین اسفندیاری ـ حکمت‌ـ مراداریه ـ پوررضا ـ قشقایی.

بدواً آقای طوسی شرحی مشعر به تذکر ماده ۲۶ آیین‌نامه داخلی مجلس و عدم رسیدگی به طرح قانونی رسیدگی به حساب‌های بیست ساله کشور ایراد و چون عده‌ای از آقایان نمایندگان تقاضای ورود به دستور کرده و چند نفر مخالف بودند نسبت به ورود در دستور رأی گرفته شده تصویب نگردید.

آقای دکتر مصدق شرح مفصلی راجع به تعویض خیرآباد خالصه واقع در ورامین با املاک قشقایی‌ها واقعه در سمیرم علیا که پس از تصرف قشقایی‌ها قرار واگذاری آن به آقای ابوطالب شیروانی طبق تصویب‌نامه داده شده و ضررهای حاصله از این معامله و لزوم تعقیب کسانی که در زیان به دولت ذیدخل بوده‌اند طبق مواد قانون مدنی و اعلام جرم نسبت به وزرا اظهار و معتقد بودند کمیسیون عرایض و دادگستری نظریات خود را در این خصوص طبق قانون محاکمه وزیران در مدت مقرر به مجلس گزارش نمایند و راجع به تشکیل کابینه و تمایل نمایندگان به طور اتفاق توضیحاتی داده اضافه نمودند نظر ما از تشکیل دولت فعلی این بود که نسبت به اوضاع کشور به خصوص اصلاح وضعیت شمال با کمال بی‌طرفی اقدام بشود.

آقای فولادوند در مقام دفاع از کمیسیون دادگستری اظهار داشتند که تشکیل جلسات کمیسیون دادگستری به واسطه عدم تشکیل مجلس تأخیر شده به اضافه قاضی بایستی طبق پرونده امر و مدارک موجوده رسیدگی و قضاوت نماید نه بر وفق نظر و تمایل اشخاص و عقیده داشتند آقایان نمایندگان در موقع معارضه خوب است از ذکر اسامی اشخاص خارج که نمی‌توانند از خود دفاع کنند خودداری نمایند.

دو فقره صورت سؤال نیز از وزارت بهداری و آقای نخست وزیر به مقام ریاست تقدیم داشتند.

آقایان نقابت و دکتر زنگنه پیشنهاد نموده بودند پس از نطق آقای دکتر مصدق لوایح جزو دستور مطرح شود.

آقای فرود از نظر لزوم جواب به قسمتی از بیانات آقای دکتر مصدق نسبت به سیاست دولت سابق با ورود در دستور مخالف و عقیده داشتند بیانات قبل از دستور ادامه داده شود و چون عده برای اخذ رأی کافی نبود آقای افشار صادقی شرح مختصری مبنی بر این که استقلال هر کشور مربوط به عظمت ارتش آن مملکت است و لزوم قدردانی از شهدای میهن و دلجویی از بازماندگان آنها همچنین و مصائب وارده به رضائیه بیان نموده و تقاضا کردند هیئت دولت وضعیت آذربایجان بالاخص رضائیه را مورد توجه مخصوص قرار دهند. نسبت به گزارش کمیسیون عرایض در خصوص اعلام جرم‌هایی که در گذشته به آنجا ارجاع شده اظهار داشتند کمیسیون در ظرف مدت پانزده روز همیشه گزارش خود را به مجلس داده است

پس از آن آقای فیروزآبادی راجع به اتفاق و اتحاد عموم نمایندگان در اصلاح امور مملکت و ازدیاد عایدات کشور توضیحاتی دادند که دولت وقت نیز باید مقدم بر هر چیز کارمندان درستکار را تشویق و دزدان را مجازات و خائنین را از کار برکنار نماید مجدداً جمعی از نمایندگان ورود در دستور را تقاضا و آقای زیر بهداری نیز مختصری مبنی بر لزوم تصویب لایحه وزارت بهداری اظهار و آقای طوسی به عنوان مخالفت تذکر دادند چون وقت گذشته و در صورت طرح لوایح امروز نتیجه گرفته نخواهد شد بهتر است مادام که مجلس کار زیاد دارد صبح و عصر جلسات تشکیل شود و یا از ساعت ۹ صبح مجلس شروع به کار نماید.

آقای لنکرانی نیز با ورود در دستور مخالف و چون عده برای اخذ رأی کافی نبود جلسه آینده به صبح دوشنبه ساعت ۱۰ و دستور لوایح موجوده تعیین و مجلس یک ساعت بعد از ظهر ختم شد.

نایب‌رئیس ـ آقای فرخ در صورت مجلس نظری دارید؟

فرخ ـ در صورت جلسه ذکر شده است جلسه بعد روز دوشنبه تعیین شده است بنده چون در جلسه قبل در وزارت امور خارجه مهمان بودم و ساعت یازده مجبور بودم که بروم اطلاع نداشتم که جلسه کی معین می‌شود و معمولاً وقتی که نسبت به جلسه تصمیمی گرفته می‌شد و اشخاصی نبودند با تلفن به آنها اطلاع داده می‌شود با تلفن هم به بنده اطلاع داده نشد و بنده نمی‌دانستم که روز دوشنبه جلسه است و نیامدم به این جهت نباید بنده را جزو غایبین اسم ببرند برای این که رعایت اصول نشده است و الا خود مقام ریاست می‌دانند که در تمام مدت هیچ وقت نشده است که بنده یک دقیقه هم در تمام جلسات غیبت کنم و البته این قسمت را باید رعایت کنند و رعایت نکرده‌اند.

نایب‌رئیس ـ آقای طوسی.

طوسی ـ بنده عرضی ندارم نظر بنده تأمین شد.

نایب‌رئیس ـ آقای لنکرانی در صورت مجلس نظری دارید؟

لنکرانی ـ خیلی مختصر است. آن روز چون لایحه وزارت بهداری مطرح شده بود بنده تذکر دادم که اصولاً با طرح‌ها و لوایح بهداری مخالف نیستم ولی آن روز را با ورود در دستور مخالف بودم و برای این که این نظر در صورت مجلس منعکس بشود خواستم عرض کنم که ممکن است در طرح‌های بهداری انتقاداتی داشته باشم و نظریاتی داشته باشم ولی اصولاً عرضی نداشتم و لوایح بهداری را همیشه حمایت خواهم کرد.

نایب‌رئیس ـ آقای گنابادی

پروین گنابادی ـ بنده را غایب بدون اجازه نوشته بودند در صورتی که بنده بیست روز است که مریض بودم و به آقای رئیس هم عرض کرده بودم.

نایب‌رئیس ـ اصلاح می‌شود. آقای حاذقی

حاذقی ـ به طوری که در صورت جلسه قرائت شد جلسه گذشته از اول تا آخر صرف مذاکرات قبل از دستور شد و چون اساساً تشکیل جلسه برای ورود در دستور است و برای کارهای مثبت مملکت خواهش می‌کنم مقام ریاست تذکر بفرمایند که امروز را اول وارد دستور بشویم و لوایحی که لازم است طرح بشود بعد اگر مطالبی آقایان دارند مذاکره بفرمایند.

نایب‌رئیس ـ فعلاً عده برای تصویب صورت مجلس کافی نیست اگر اجازه می‌فرمایید غایبین جلسه گذشته خوانده شود یعنی جلسه دوشنبه دیروز.

محمد طباطبایی ـ دیروز که جلسه نبوده است.

نایب‌رئیس ـ آقایان در جلسه قبل این طور تصمیم گرفته‌اند.

(اسامی آقایانی که برای جلسه روز دوشنبه ۲۱ آبان غایب بوده‌اند به شرح ذیل قرائت شد)

آقایان: مخبر فرهمند ـ امیر تیمور ـ فرمانفرماییان ـ مظفرزاده ـ خاکباز ـ فولادوند ـ نبوی ـ مؤید قوامی ـ نقابت ـ فرخ ـ اخوان ـ کفایی ـ کاظمی ـ صدرقاضی ـ امیرابراهیمی ـ اسکندر مقدم ـ سنندجی ـ صمصام ـ منصف ـ تولیت ـ فرود ـ سلطانی ـ دهستانی ـ سید ضیاءالدین ـ فداکار ـ جواد مسعودی ـ حسن اکبر ساسان ـ سیف‌پور فاطمی ـ دکتر مصدق ـ دکتر عبده ـ علی دشتی ـ عباس مسعودی ـ تهرانچی ـ بهادری ـ سید محمد طباطبایی ـ پروین گنابادی ـ شریعت‌زاده ـ یمین اسفندیاری ـ تهرانی ـ معدل ـ امام جمعه ـ دهقان ـ رفیعی ـ مجد ـ کام‌بخش ـ ایرج اسکندری ـ آشتیانی ـ حشمتی ـ گله‌داری ـ ثقت‌الاسلامی ـ پناهی ـ دکتر آقایان ـ صادقی ـ جمال امامی ـ دکتر کیان ـ دکتر مجتهدی ـ آوانسیان ـ محمدعلی اعتمادی ـ اپیکچیان ـ مراد اریه لنکرانی ـ پوررضا ـ قشقایی.

پوررضا ـ پس بفرمایید تمام مجلس غایب بوده‌اند.

نایب‌رئیس ـ در جلسه روز یکشنبه بنده در مجلس نبودم و به واسطه فوت خانم آقای مخبر فرهمند از جریان اطلاع نداشتم ولی آنچه را که آقای رئیس فرمودند و دیروز هم به مجلس آمدیم قرار بر این بوده است که دیروز هم به ملجس آمدیم قرار بر این بوده است که د یروز جلسه باشد و بنابراین این صورت از آن جهت خوانده شد و چند نفر از آقایان هم اجازه خواسته‌اند ولی آقایان قبول بفرمایند که باید جلسات مجلس یک قدری منظم‌تر باشد و ما بیش‌تر کار کنیم بنابراین موافقت بفرمایند که در این خصوص صحبتی نشود و وارد مطالب شویم و این صورت هم برای این خوانده شد که بعد آقایان متوجه شوند که صورت غایبین خوانده می‌شود و سر وقت حاضر شوند. آقای هاشمی.

هاشمی ـ فقط خواستم عرض کنم آقای معدل کسالت داشتند و امروز توسط بنده اجازه خواسته‌اند.

نایب‌رئیس ـ آقایانی که کسالت دارند تقاضا می‌کنند و کمیسیون عرایض و مرخصی تصدیق می‌کند. آقای نقابت در صورت جلسه نظری دارید؟

نقابت ـ در صورت غایبین عرضی دارم. عرض کنم اساساً تعیین جلسات مجلس با خود مجلس است در جلسه روز یکشنبه ملاحظه فرمودید که آخر وقت عده برای گرفتن رأی کافی نبود و به این جهت جلسه مطابق معمول می‌بایستی روز سه‌شنبه باشد وقتی که دوشنبه شد برخلاف جریان عادی بود و مجلس باید رأی می‌داد چون اکثریت هم نبود رأی گرفته نشد پس جلسه دوشنبه اصلاً رسمیت نداشت و چون تشکیل نشده است غایبین آن هم نیاید خوانده شود.

دکتر اعتبار ـ حالا امروز وقت مجلس را با این صحبت‌ها تلف نکنید.

نایب‌رئیس ـ منتظریم یک نفر بیاید که رأی به صورت مجلس گرفته شود و صورت مجلس تصویب شود بعد وارد دستور شویم.

بعضی از نمایندگان ـ مانعی ندارد صورت مجلس تصویب شود.

نایب‌رئیس ـ چند فقره لایحه جزو دستور است (بعضی از نمایندگان ـ عده برای رأی کافی است) پس رأی می‌گیریم به صورت مجلس در صورت جلسه نظری نیست؟ (گفته شد ـ خیر) صورت مجلس تصویب شد.

۲ـ طرح و تصویب گزارشی راجع به استخدام آقای دکتر اوری مشاور فنی وزارت بهداری

نایب‌رئیس ـ چند فقره لایحه جزو دستور است قبلاً گزارش کمیسیون راجع به مستشار بهداری مطرح است. گزارش کمیسیون بودجه خوانده می‌شود:

گزارش از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

لایحه شماره ۱۶۶۷۴ دولت راجع به استخدام آقای دکتر بنت‌ـ ف‌ـ اوری تبعه کشورهای متحده آمریکای شمالی به سمت مشاور فنی وزارت بهداری در کمیسیون بودجه مطرح با توضیحاتی که آقای وزیر بهداری بیان نمودند با استخدام مشارالیه موافقت شده و با اصلاحاتی که در لایحه دولت به عمل آمده اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌نماید.

ماده واحده ـ دولت مجاز است آقای دکتر بنت‌ـ ف‌ـ اوری تبعه کشورهای متحده آمریکای شمالی را برای مدت پنج سال از تاریخ حرکت از آمریکا به سمت مشاور فنی وزارت بهداری با حقوق سالیانه ۱۲۵۰۰ دلار با شرایط زیر استخدام نماید که در تحت تعلیمات مستقیم وزیر بهداری انجام وظیفه نماید.

الف ـ مالیات بر درآمد حقوق دکتر اوری را که در داخله کشور باید تأدیه شود دولت ایران خواهد پرداخت.

ب ـ پس از انقضای دو سال اول قرارداد دولت ایران با آقای اوری مجاز خواهند بود نسبت به سه سال باقیمانده آن را ابقاء یا فسخ نمایند ولی هر یک از طرفین باید قصد خود را دایر به فسخ قرارداد استخدام چهار ماه قبل از انقضای دو سال اول به طرف مقابل اعلام نموده باشد و اگر قصد خود را ابلاغ نکند قرارداد برای مدت سه سال دیگر به خودی خود تمدید شده تلقی می‌گردد.

ج ـ خانه و سوخت و روشنایی دکتر اوری به هزینه دولت خواهد بود، لیکن دکتر اوری مختار است که در عوض استفاده از خانه و سوخت و روشنایی به هزینه دولت معادل صدی بیست حقوقش اضافه دریافت دارد.

د ـ هزینه مسافرت به ایران و مراجعت نامبرده و خانواده بلافصل (عیال و اولاد) او از طرف دولت ایران تأدیه می‌شود و همچنین هزینه مسافرت دکتر اوری در ایران برای انجام خدمات محوله به عهده دولت خواهد بود.

ه ـ در صورتی که دکتر نامبرده قبل از پایان مدت استخدام فوت کند دولت ایران معادل حقوق دو سال او را به ورثه قانونی او و در صورتی که در نتیجه خدمت به دولت ایران ناتوان شود و از کار فروماند همان حقوق را به خود او تأدیه خواهد نمود و د راین صورت هزینه برگشتن خانواده بلافصل (عیال و اولاد)

با خود او به عهده دولت ایران خواهد بود.

هر گاه علل فوق در دو سال آخر خدمت پیش آید ورثه متوفا یا خود او فقط به دریافت حقوق بقیه مدت خدمت ذیحق خواهند بود.

و ـ در صورتی که قرارداد استخدام دکتر نامبرده به جهاتی غیر از آنچه در بند هـ ذکر شد فسخ گردد دولت ایران به طور منصفانه با او رفتار خواهد نمود.

ز ـ سایر شرایط استخدامی دکتر نامبرده بر طبق مقررات قانون مصوب ۲۳ عقرب ۱۳۰۱ معین خواهد شد.

نایب‌رئیس ـ آقای اردلان.

دکتر اعتبار ـ اجازه می‌فرمایید؟ بنده تذکری دارم یک موضوعی است که در مذاکرات ممکن است مؤثر باشد ممکن است آقای وزیر بهداری قبلاً بفرمایند آقای دکتر اوری از کی شاغل شغل هستند.

اردلان ـ بنده می‌پرسم.

دکتر کشاورز ـ اجازه می‌فرمایید بنده جواب این سؤال را عرض کنم؟

نایب‌رئیس ـ شما مخبر کمیسیون هستید وقتی که یک نفر مخالف صحبت کرد شما برای دفاع هر وقت می‌توانید صحبت کنید. آقای اردلان

اردلان ـ عرض کنم یک نامه از طرف کارمندان بنده به مقام ریاست عرض شده تقدیم می‌کنم و استدعا می‌کنم به کمیسیون دارایی دستور بفرمایند رسیدگی شود عرض کنم که بنده با لایحه استخدام آقای دکتر اوری به نام مخالف اسم خودم را ثبت کرده‌ام در کمیسیون بودجه هم به آن رأی ندادم حالا هم به آن رأی نخواهم داد و از آقایان نمایندگان محترم استدعا می‌کنم که به قدر چند دقیقه به عرایض بنده توجه بفرمایند اگر مطالب بنده درست و صحیح و منطقی بود آقایان هم لطفاً به این لایحه رأی ندهند مخصوصاً آقای دکتر کشاورز که مخبر کمیسیون و مدافع این لایحه هستند ازشان تمنا می‌کنم عرایض بنده را گوش بدهند (دکتر کشاورزـ اجازه می‌فرمایید) وسط صحبت معمول نیست که شما صحبت بکنید بگذارید من عرضم را بکنم بعد بفرمایید. اولاً این لایحه که مطرح است لایحه نیست که دولت آقای حکیم‌الملک به مجلس شورای ملی تقدیم کرده باشد بنابراین اگر این لایحه امروز ما رأی ندهیم و رد بشود ابداً مربوط به دولت آقای حکیم‌الملک نخواهد بود. این لایحه به طوری که آقای وزیر بهداری در جلسه قبل اظهار فرمودند بیش از یک سال است که به مجلس آمده و در این مدت از این کمیسیون و آن کمیسیون رد می‌شود و با زخودش را در یک جایی به ظهور می‌رساند و امروز جزو دستور مجلس قرار داده شده است بنابراین لایحه نیست که دولت آقای حکیم‌الملک تقدیم کرده باشد و اگر ما رأی ندهیم در وضعیت کابینه آقای حکیم‌الملک تأثیری داشته باشد پارسال بنده خودم عضو کمیسیون بهداری بودم و این لایحه آمد و در آنجا مطرح شد و کمیسیون بهداری آن را از دستور خارج کرد آن شش ماهه اول کمیسیون بهداری که مدتش منقضی شد در ۶ ماه دوم بنده عضو کمیسیون بهداری نبودم و این لایحه تصویب شد در کمیسیون بودجه هم بنده مخالف خیلی سختی کردم بدبختانه مغلوب شدم ولی امیدوارم که امروز مغلوب نشوم این که آقای دکتر لقمان‌الملک شکایت داشتند که این لایحه هشت ماه است اینجا معطل است علتش این بود که این لایحه‌ای است که پایه‌اش بسیار سست و بسیار ضعیف است و اگر یک لایحه حسابی بود همان روز اول مجلس شورای ملی با کمال میل به آن رأی می‌داد. حالا چرا بنده مخالف با این لایحه هستم؟ در دو سه نوبت بنده به طور کلی به عرض مجلس شورای ملی رسانده‌ام که معتقد هستم در هر کجا و در هر موقع که میسر باشد در یکی از دوایر دولتی یک نفر ایرانی گذاشته شود از استخدام خارجی اجتناب کنیم این عقیده شخصی بنده است و برای این که زیاد منفی‌بافی نکرده باشم یک صورتی تهیه کرده‌ام از یک عده اشخاص دانشمند این مملکت که همه تحصیلات‌شان بهتر و عالی‌تر است و ایرانی هم هستند بنده می‌خواهم بپرسم مگر بین این اشخاص ممکن نیست ما یک نفر را انتخاب کنیم و به جای این آقا بگذاریم؟ بنده حالا این صورت را می‌خوانم وقتی خواندم قضاوتش با خود آقایان است. این اسامی یک عده از اطبا دانشمند است آقای دکتر امیرعلم ـ آقای دکتر لقمان‌الدوله ـ آقای دکتر اعلم‌الملک ـ آقای دکتر حکیم‌الدوله ـ آقای دکتر غنی ـ آقای دکتر جهانشاه صالح ـ آقای دکتر اقبال ـ آقای دکتر فلاتی ـ آقای دکتر حبیب عدل ـ اقای دکتر واسعی ـ آقای دکتر بهرامی ـ آقای دکتر فرهاد ـ آقای دکتر همایونفر ـ آقای دکتر سنک ـ آقای دکتر قدسی ـ آقای دکتر حبیب مقتدر ـ آقای دکتر آهی ـ آقای دکتر معتمد ـ آقای دکتر ملک‌زاده ـ آقای دکتر نفیسی ـ آقای دکتر مؤید حکمت ـ آقای دکتر احمد مصدق ـ آقای دکتر صحت ـ آقای دکتر مؤدب نفیسی ـ آقای دکتر خلعت‌بری ـ آقای دکتر رعیسی رفیع ـ آقای دکتر رفیع امین ـ آقای دکتر آشتیانی ـ آقای دکتر غلام‌حسین حکیم ـ آقای دکتر جمشید اعلم (یک نفر از نمایندگان ـ به جای یک نفر اگر بخواهید کافی است) اجازه بدهید چرا اجازه نمی‌دهید بخوانم گوش کنید. آقای دکتر محمود رمزی‌ـ آقای دکتر امیر حکمت ـ آقای دکتر اهری ـ آقای دکتر حافظی ـ آقای دکتر نجم‌آبادی ـ آقای دکتر شهرداد ـ آقای دکتر ناصر مالک ـ آقای دکتر چهرازی ـ آقای دکتر امامی ـ آقای دکتر دانشوری ـ آقای دکتر آهی ـ آقای دکتر تاج‌بخش ـ آقای دکتر شمس ـ آقای دکتر ادیب‌ـ آقای دکتر راجی ـ آقای دکتر اسفندیاری ـ آقای دکتر حسابی ـ آقای دکتر امامی ـ آقای دکتر رستگار ـ آقای دکتر طرفه ـ آقای دکتر عزیزی ـ آقای دکتر نعمت‌الهی (هاشمی ـ دکترهای ولایات را هم بفرمایید)

(کام‌بخش ـ دکتر یزدی و دکتر کشاورز را هم اضافه کنید) اجازه بفرمایید علاوه بر این قسمت چهار نفر دیگر هم که از اطبای دانشمند این مملکت هستند و امروز نمایندگی مجلس شورای ملی را دارند اینجا تشریف دارند و بنده از ذکر اسم آنها خودداری کردم علاوه بر این صورت که بنده خواندم آقا یک جوان‌های فعالی و یک سالخوردگان باتجربه هم هستند بنده عرض نمی‌کنم آقای وزیر بهداری که بین اینها یک نفر را انتخاب کنید بنده عرض می‌کنم که این اسامی را ما می‌نویسیم قرعه بکشیم به هر کدام قرعه اصابت کرد او را انتخاب کنید (خنده نمایندگان) خواهید دید از این شخص که در این لایحه معرفی شده بهتر است شما ملاحظه بفرمایید الآن آقای هاشمی قرائت کردند سالیانه ۱۲۵۰۰ دلار و یک ۲۰ در ۱۰۰ هم برای منزل و سوخت و غیره و هزینه سفر از آمریکا به تهران و هزینه مراجعت از ایران به آمریکا بنده با کمال دقت حساب کردم (حالا دارالترجمه و اتومبیل را بنده صحبت نمی‌کنم) به طور مسلم حداقل اینها در سال صد هزار تومان یا یک میلیون ریال می‌شود که باید برای این کار مصرف کنیم بنده از شما آقایان انصاف می‌خواهم آیا با داشتن این همه دانشمند ایرانی که همه در فن شریف پزشکی متخصص هستند سزاوار است که ما دست گدایی دراز بکنیم و از خارج استخدام کنیم و بیاوریم؟ والله شایسته نیست. بنده یک مطلبی را اینجا عرض می‌کنم که این مطلب کاملاً مربوط به این لایحه است و ارتباط مستقیم دارد و از موضوع خارج نیست استدعا می‌کنم به عرایضم توجه بفرمایید و البته رأی نهایی با آقابان است. بنده در جلسه ماقبل به یکی از دهات ییلاقی رفته بودم یکی از اهالی آن ده به زیارت حضرت رضا (ع) می‌رفت تمام اهل ده جمع شده بودند و او را مشایعت می‌کردند خدا را به شهادت می‌طلبم که در آن سیصد نفری که جمع شده بودند آنجا در آن ده کوهستانی یک نفر نبود که یک لباس درست داشته باشد همه نیمه‌لخت و همه عریان بودند. آیا در مملکتی که مردم این طور هستند و فقط برای چند تا چای تلخ که این مردم بی‌نوا در روز می‌خورند باید مالیات انحصار بگیریم یک شاهی یک شاهی صد دینار صد دینار از آنها بگیریم و از آن پول‌ها یک میلیون برای این کار مصرف بکنیم آیا انصاف هست؟ والله انصاف نیست، خدا می‌داند که در هیچ جای دنیا مملکتی نیست که وضع مالی آنها این طور باشد و مردمش این طور فقیر و بی‌چیز و بی‌نوا باشند و این طور لوایح و این طور خرج‌های زیاد در جز دستور مجلسش واقع بشود، مثل این است که ما را خواب گرفته، فراموش کرده‌ایم. اگر ما نداشتیم در مملکتمان بنده با کمال میل یک میلیون ریال نه بلکه ده میلیون ریال هم حاضر بودم رأی بدهم. این اسامی را که من خواندم نمی‌شود یک نفر از اینها را آقای وزیر بهداری جای این شخص بگذارید (دکتر رادمنش ـ اصلاً لزومی ندارد) خیلی متشکریم که اقلاً حضرتعالی با بنده در این قسمت هم‌عقیده هستید (دکتر رادمنش - هم عقیده زیاد دارید) ما باید آقا یک وقت یک چیزهایی که خصوصیات شخصی است آنها را کنار بگذاریم. بنده خدا شاهد است اگر نظر شخصی بود از هر کسی زودتر باید به این لایحه رأی بدهم چرا؟ برای این که خانواده‌ام سال‌های سال است به آقای وزیر بهداری ارادت دارند ولی اینجا وظیفه نمایندگی است بنده می‌گویم که از این مردم چقدر می‌شود پول گرفت و این طور به این شخص بدهیم؟ درست است که هیچ وقت نمی‌آیند از نمایندگان بازخواست کنند که چرا رأی دادید ولی یک چیزهایی است که ما باید ملت ایران را نگاه کنیم با این حال بنده که اینقدر در این لایحه اصرار و ابرام می‌کنم برای این یکی هم نیست ما باید اینجا روشی برای دولت معین بکنیم بگوییم آقای دولت تا وقتی که می‌توانید یک نفر ایرانی را جای خارجی بگذارید از استخدام خارجی اجتناب بکنید و این پول‌ها را خرج نکنید بنده نمی‌گویم که این یک میلیون ریال را از وزارت بهداری بگیرند بدهند به وزارتخانه دیگر خیر به همان وزارت بهداری بدهند یک دفعه آقایان تشریف بیاورند با خود بنده برویم مسئولین شاه‌آباد را ببینند که چطور پنجاه نفرشان را گذاشته‌اند توی یک اطاق همه درجه یک و درجه دو و درجه سه و هر وقت یکی از آنها جلو همه جان می‌کند و می‌میرد یک اطاق علیحده ندارند این را بگذارند آنجا آن وقت ما بیاییم یک میلیون ریال برای این کار بدهیم (صحیح است) ممکن است این پول را بدهیم به آنها و سالی پنج تا اطاق برای آنها ساخته شود

(صحیح است) اگر صحیح است رأی ندهید یک مرتبه که ما رأی ندادیم دولت تکلیف خودش را می‌داند و الا فردا هم می‌آیند یک محاسب برای وزارت بهداری می‌آورند خوب سال‌های سال ایرانی‌ها زحمت کشیده‌اند درس خوانده‌اند علم حسابداری در این مملکت هست وقتی که ما لازم داشته باشیم درست است ولی حالا که لازم نداریم علت ندارد این کار را بکنیم این است که بنده از جناب آقای وزیر محترم بهداری عاجزانه استدعا می‌کنم خودشان این لایحه را پس بگیرند یا اگر ایشان این استدعای بنده را قبول نمی‌کنند آقای مخبر پس بگیرند برگردد به کمیسیون با این استدعایی که کردم اگر برود به کمیسیون یک تجدیدنظری می‌کنیم و یک راه بهتری پیدا می‌کنیم و الا خود آقایان رأی ندهند و اگر رأی می‌دهند که بنده عرضی ندارم فقط وظیفه نمایندگی من این بود که این عرایض را بکنم.

مخبر کمیسیون بهداری (آقای دکتر کشاورز) ـ بنده خیلی متأسفم که آقای اردلان دلایل مخالفت‌شان شاید زیاد محکم نبود و مخصوصاً صورت اسامی آقایان اطبایی را که خواندند با این که همه‌شان از اطبای بسیار خوب و حاذق مملکت هستند اغلب‌شان در قسمت تخصصی در بهداشت و آن کاری را که آقای اوری به عهده گرفته‌اند تخصص ندارند حتی من اسم بعضی آقایان اطبایی را که متخصص گوش و حلق و بینی و یا متخصص امراض زنانه و متخصص رادیولوژی هستند در این صورت دیدم و البته این آقایان این کار را نمی‌توانند بکنند ولی دلایل دیگری وجود دارد بر علیه استخدام آقای دکتر اوری و به همین مناسبت بنده هم جزو مخالفین استخدام ایشان هستم و تقاضا می‌کنم آقای دکتر معاون از این لایحه دفاع بفرمایند که بنده بتوانم آزادانه مخالفت خودم را عرض کنم.

نایب‌رئیس ـ آقای فرهودی

فرهودی ـ بنده اظهارات آقای اردلان را در مخالفت با این لایحه به همان ترتیبی که اظهار کردند جواب عرض می‌کنم اولاً فرمودند این لایحه در زمان دولت فعلی پیشنهاد نشده است و رد و قبولش تأثیری در وضع دولت حاضر ندارد البته تصدیق می‌فرمایند که این یک دلیل مخالفت ماهیتی نبود و البته به این ترتیب خواستند یک موافقین احتمالی برای خودشان تهیه بکنند. اما نکته اساسی این است وقتی که وزیر دولت فعلی تقاضا کرد این لایحه مطرح شود در حقیقت این لایحه حکم این را دارد که دولت فعلی آن را پیشنهاد کرده است و در نظامنامه هم همین طور تصریح دارد بعد از این مطلب فرمودند که ایرانی‌هایی را می‌شناسند که تحصیلاتی در فنون مختلفه طب دارند و این طور تصور می‌کنند که آنها بتوانند کاری را که به این شخص رجوع شده است انجام بدهند و یک اسامی را هم قرائت کردند بنده از طرف آنها تشکر می‌کنم و از طرف یک عده دیگر هم که اسم‌شان را ذکر نکردند که می‌کنم این آقایان که اسامی آنها قرائت شد البته مراتب معلومات‌شان تجربه‌شان بر اکثر ماها مکشوف است اما نکته‌ای که هست این است که هر یک از اینها در فن خودشان و کار خودشان مشغولند و هر کدام از اینها چه در دستگاه‌های دولتی مثل دانشکده پزشکی و بیمارستان‌ها و چه در مطب‌های خودشان مشغول کار هستند و مملکت مردم به اندازه‌ای که این آقایان در فن خودشان تخصص دارند از وجودشان الآن استفاده می‌کنند بنابراین هیچ یک از اینها در خارج از محل و تخصص خودشان نیستند که لازم بشود ما یکی از آنها را برای این کار استخدام بکنیم و بعد در ضمن اسامی که اسم بردند یک نکته را فراموش کردند که آقای دکتر لقمان‌الملک که در حقیقت می‌توان گفت سمت ریاست معنوی و علمی و تجربی بر همه اطبای ما دارند خود ایشان از مدتی که سمت وزارت بهداری را داشته‌اند پیوسته این نظر را تعقیب می‌کردند و البته این خودش بهترین دلیل حتمی است بر وجوب این لایحه و استخدام این شخص (اردلان ـ این دلیل نیست آقا باز یک اشتباهی را که آقای اردلان فرمودند و این اشتباه را بنده استنتاج می‌کنم از آن اسامی که خواندند ایشان تصور کردند که آقای لقمان‌الملک چند تا مریض دارند که طبیب برای معالجه‌اش ندارند و این شخص را آورده‌اند برای معالجه آنها در صورتی که این طور نیست این شخص برای سازمان بهداشت است اساساً وزارت بهداری وزارت معالجه نیست وزارت بهداری کار اساسی‌اش این است که یک مقدماتی در مملکت فراهم کند و وسایلی فراهم بکند که اساساً ریش امراض قطع شود و اساساً امراض تولید شود این کار اساسی وزارت بهداری است (اردلان - این کار را با دست ایرانی‌ها باید کرد) و برای این کار سازمان بهداشت لازم است سازمان بهداشت را هم البته کسی می‌تواند بدهد که در مملکتی بزرگ شده باشد و تحصیل کرده باشد که در آنجاها سازمان بهداشت کامل شده باشد.

اگر ما سازمان کامل بهداشت داشتیم البته به این شخص احتیاج نداشتیم و سازمان بهداشت یک چیزی نیست که از توی کتاب بشود استخراج کرد بایستی یک کسی باشد که در یک مملکتی که پرورش علمی و صحی دارد پرورش پیدا کرده باشد و آن نکات دقیق این کارها را بفهمد و در نظر بگیرد و طرحش را بریزند و اجرا کنند و بعد یک محاسبه‌ای کردند راجع به حقوق و کرایه‌خانه و خرج ایاب و ذهاب آن در مدت ۵ سال حالا بنده وارد جزئیات حساب‌شان نمی‌شوم و یک رقمی را ذکر کردند و تصور کردند که با حذف این رقم تمام معایب فقر و پریشانی که ما داریم یعنی اگر به این رأی ندهیم برطرف می‌شود در صورتی که حقوقی که در ظرف ۵ سال به این شخص می‌دهند با تمام مزایا یک جز کوچکی است از مخارجی که دستگاه دولت دارد و تا موقعی که ما دستگاه دولت داریم مجلس شورای ملی البته بودجه‌های سالیانه را از حیث مخارج و درآمد باید رسیدگی کنند و این هم یک جز کوچکی است و اما اگر آقای اردلان خیلی علاقه‌مندند که در مملکت فقر و فاقه نباشد به نظر بنده یکی از وسایل آن همین است که تأسیسات بهداشت در مملکت به اندازه کافی باشد وقتی تأسیسات بهداشت به اندازه کافی بشود طبیعی است که مرض کم‌تر است و مرضی کم‌ترند و قوه تولیدی کارگران و کشاورزان بیش‌تر است وقتی قوه تولیدی‌شان در اثر صحت مزاج بیش‌تر شد طبیعی است که ثروت آنها بیش‌تر می‌شود و فقر و فاقه و فلاکت کم‌تر می‌شود بنابراین راه علاج آن کار این است که ما وسیله تعمیم بهداشت وسیله سلامتی مردم را فراهم کنیم و بهترین راهش این است که قوه تولید خودمان را در راه توسعه بهداشت و وسایل آن بیفزاییم و بنده خیال می‌کنم که اگر آقای اردلان یک قدری دقت بیش‌تری بفرمایند که این شخص را بشناسند (اردلان ـ بنده می‌شناسم) شاید از دلایل مخالفت‌شان یعنی شدت مخالفت‌شان یک قدری کاسته می‌شد این شخص مطابق اطلاعاتی که به بنده رسیده است گذشته از این که تحصیلات عالیه را در آمریکا کرده است در دو رشته دکتر است هم در علوم و هم در طب و در دانشکده‌های مختلف آمریکا استاد بوده است و در مؤسسات منجمله بهداشت آمریکا عضویت داشته است و کار کرده است و به علاوه در این مدتی هم که در ایران بوده است کمک‌های مؤثری نسبت به مبارزه این نوع امراض که در ایران وجود دارد و برای فراهم کردن وسایلی برای مبارزه با این نوع امراض که یا تولید نشود و یا سرایت نکند کرده است بنابراین تصور می‌کنم اگر آقای اردلان و هم‌عقیده‌های ایشان مطابق اطلاعاتی که هست ایشان را بشناسند از مخالفت خودشان صرف‌نظر می‌کنند. (اردلان هرگز)

نایب‌رئیس ـ آقای فاطمی جنابعالی به عنوان مخبر کمیسیون می‌توانید اگر مطالبی داشته باشید اظهار کنید (فاطمی‌ـ بلی به موقعش عرض می‌کنم) آقای هاشمی پیشنهاد کفایت مذاکرات کرده‌اند (بعضی از نمایندگان ـ مخالفیم)

دکتر کشاورز ـ بنده اولین مخالف هستم.

هاشمی ـ اجازه بفرمایید بنده انتظار نداشتم جناب آقای دکتر کشاورز با این که ذیل گزارش کمیسیون بهداری را امضا فرموده‌اند در اینجا به عنوان مخالف اظهار کنند مخالف که نمی‌تواند دفاع کند (دکتر کشاورز ـ شخصاً مخالف هستم) و حال این که در راپورت کمیسیون امضا کرده‌اند (دکتر کشاورز ـ راپورت کمیسیون را تقدیم کرده‌ام عقیده خود بنده نیست) چون مخبر باید دفاع کند ممکن است بنده مخبر کمیسیونی باشم که شخصاً با آن لایحه موافق نباشم اما وقتی اکثریت در کمیسیون حاصل شد آنگاه مخبر مدافع نظر اکثریت است (صحیح است) این مطالبی بود که لازم دانستم تذکار بدهم مجلس به یک دولتی رأی اعتماد داده است اعتماد داشتن به یک دولت و اثر آن در مجلس این است که لوایح آن را به سرعت بگذرانند و دست آن دولت را باز بگذارند (اردلان ـ چشم بسته؟) چشم بسته نیست مدتی بوده است که در مجلس آمده است چاپ شده است و الا باز این لوایح به همان طرزی که درگذشته بود تجدید بشود و یک لایحه مدت‌ها طول بکشد و پیشنهاد بشود و پیشنهاد در پیشنهاد بدهند هیچ کاری انجام نمی‌گیرد. اگر به شخص آقای دکتر لقمان‌الملک و سایرین اعتماد دارید و آنها لازم می‌دانند این لایحه را برای بهداشت ایران بایستی به تصویب برسانید (صحیح است) و نکته دیگری بود که در جواب آقای اردلان عرض می‌کنم غالباً ما چرا امور اداری و امور عملی که مدیریت لازم دارد با امور فنی اشتباه می‌کنیم؟ مثلاً صحبت از وزارت فرهنگ می‌شود یک معلم خوبی داریم یک استاد خوبی داریم بیاید وزیر شود در حالی که امور عملی یک مدیریت دیگر می‌خواهد ممکن است یک کسی یک دکتر بسیار خوبی باشد متخصص در یک عمل به خصوصی ولی برای آن منظوری که در این لایحه در نظر گرفته شده است خوب نباشد و آن منظور به دست نیاید.

نایب‌رئیس ـ آقای دکتر کشاورز.

لنکرانی ـ بنده مخالفم.

دکتر کشاورز ـ بنده قبلاً می‌خواهم از آقایان نمایندگان محترم خواهش کنم که اجازه بفرمایید بنده دلایلم را دایر به مخالفت با لایحه ضمن عرایضی که راجع به کفایت مذاکرات خواهم کرد عرض کنم و دیگر بعد در وسط صحبت من رأی گرفته نشود که دکتر کشاورز از صحبت کردن ممنوع است، اگر اجازه بفرمایید بنده صحبت خودم را بکنم برای این که یک لایحه مهم راجع به بهداشت مملکت صلاح در این است که دو سه نفر مخالف و موافق حرف بزنند اگر یک موضوع اجتماعی عادی بود ممکن بود که بگویند آقایان نمایندگان خودشان وارد در قضیه هستند و مخالف و موافق راجع به آن مطلب رأی خواهند داد از روی بصیرت اما این یک مطلب تخصصی است یک موضوع مربوط به بهداری است و بنابراین ممکن است که آقایان نمایندگان مجلس که طبیب نیستند در این لایحه زیاد روشن نباشند، یک موافق غیر طبیب صحبت کرد و یک مخالف غیر طبیب جواب داد توجه می‌فرمایید؟ همه موافق و هم مخالف غیر طبیب بودند اگر آقایان اجازه می‌دهند یک نفر طبیب در این لایحه اظهار نظر کند عرض کنم (بعضی از نمایندگان‌ـ بفرمایید)

نایب‌رئیس ـ مجلس موافق است که آقای دکتر کشاورز در اصل لایحه صحبت کنند؟ (بعضی از نمایندگان‌ـ بفرماییدـ جمعی مخالفت با کفایت مذاکرات را بفرمایید)

دکتر کشاورز ـ بنده نمی‌دانم چه چیز را عرض بکنم و علت عدم کفایت مذاکرات را یا...

نایب‌رئیس ـ جنابعالی به نام مخالف با کفایت مذاکرات تشریف آوردید مخالفت خودتان را بفرمایید.

دکتر کشاورز ـ بنده دلایل خودم را عرض می‌کنم چون این لایحه فنی است اجازه بدهید کسی که تخصص دارد صحبت کند که اشخاص غیرطبیب وارد شوند در جریان آن وقت به کفایت مذاکرات رأی بدهند و بنده که یک نفر طبیب هستم خواستم اینجا عرایضی بکنم که قطعاً یک عده از آقایان نمایندگان با نظر من موافق خواهند شد.

بعضی از نمایندگان ـ بفرمایید آقا.

بعضی دیگر از نمایندگان‌ـ رأی بگیرید.

نایب‌رئیس ـ رأی می‌گیریم به کفایت مذاکرات آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. پیشنهادات قرائت می‌شود: پیشنهاد آقای امینی به شرح ذیل قرائت شد.

پیشنهاد می‌کنم مدت استخدام دکتر اوری به سه سال تقلیل داده شود و آن مقدار از حقوق ایشان که در ایران خرج می‌شود به ریال پرداخت شود.

دکتر اعتبار ـ بسیار خوب پیشنهادی است.

امینی ـ آقای دکتر اعتبار متشکرم، عرض کنم پیشنهاد بنده غیر منطقی نیست برای این که اولاً عقیده دارم پس از خاتمه جنگ اطبا در آمریکا خیلی زیاد خواهند شد و استخدام آنها از ممالک خارجه به مراتب ارزان‌تر از این می‌شود، دیگر آن که آقای اوری یک مبلغی حقوق می‌گیرند به دلار و قسمتی از آن را ناچارند در ایران به ریال مصرف کنند، و با مضیقه که کمیسیون ارز از حیث دلار دارد و عموم آقایان هم به این توجه دارند اجازه بدهند این حقوقی را که ایشان اقلاً در اینجا مصرف خواهند کرد آن را به ریال بدهند و بقیه را به دلار و تصور می‌کنم قطعاً خود ایشان قبول خواهند کرد و استدعا می‌کنم که آقای وزیر بهداری موافقت بفرمایند که با این قسمت موافقت شود که یک قدری ملایم‌تر بشود و بشود رأی داد این لایحه را آورده‌اید که این شخص را استخدام کنید برای مدت ۵ سال و الآن با خاتمه جنگ این روزها آن قدر طبیب در آمریکا زیاد است که شما ارزان‌تر می‌توانید از آنها استفاده کنید و دلیلی ندارد که اینقدر حقوق برای استخدام این شخص در نظر بگیرید دلیلی ندارد که تمام این مقدار را به دلار پرداخت کنید، نصفش را به ریال بپردازید و نصف دیگرش را به دلار و بنده اطمینان دارم که ایشان قبول خواهند کرد.

نایب‌رئیس ـ یک پیشنهاد مشابهی هم آقای مهندس فریور داده‌اند اجازه بفرمایید این هم خوانده شود.

(پیشنهاد آقای مهندس فریور به شرح زیر قرائت شد)

پیشنهاد می‌کنم مدت استخدام آقای دکتر اوری سه سال باشد.

مهندس فریور ـ پیشنهاد من همان طوری که آقای رئیس فرمودند عین پیشنهاد آقای امینی است بنده منتها می‌خواستم توضیحاتی بدهم تا شاید آقایان مخالفین هم با این اصلاح یعنی تقلیل مدت به سه سال موافقت بفرمایند با لایحه و استدعا می‌کنم آقای وزیر بهداری و آقای فاطمی مخبر کمیسیون توجه بفرمایند شاید عرایض بنده مورد قبول واقع شود و این پیشنهاد را قبول بفرمایند، بنده گذشته از دلایلی که آقایان ذکر کردند که اصلاً استخدام یک چنین مستشاری برای ۵ سال لازم نیست برای مملکت ما یک دلایل دیگری هم داشتم برای مخالفت با لایحه که فعلاً صرف‌نظر می‌کنم اما یک مطلب است که آقایان مخالفین استدعا می‌کنم در نظر بگیرند و آن این است که این آقای مستشار شاید بیش از یک سال باشد که وارد خدمت شده است حقوقش را گرفته است منتها به عنوان دیگر. از طرف دیگر در این موقع که تمام ملل دنیا سعی می‌کنند در حوزه و مجامع بین‌المللی یک سمپاتی‌هایی برای خودشان ایجاد کنند شاید زیاد خوش‌آیند نباشد که ما یک مستشار آمریکایی را با سابقه خدمات آمریکایی‌ها و محبت‌های آمریکایی‌ها نسبت به ایران این طور رد بکنیم (صحیح است)

بنابراین و با در نظر گرفتن این که مدتی هم هست بیش از یک سال است اینجا است این پیشنهاد سه سال گمان می‌کنم تعدیل بشود در لایحه پیشنهادی دولت و سایر آقایانی که حاضر نیستند به پنج سال رأی بدهند و این مطلبی که آقای امینی هم تذکر دادند بسیار قابل ملاحظه است و آن این است که یک مقداری از حقوق ایشان به ریال پرداخته شود و الآن دلار ارزش واقعی‌اش بیش از سه تومان و دو ریال است و او هم که می‌گیرد شاید به ۳۲ ریال خرد می‌کند ولی بهتر است که دولت یک قسمت از حقوق اور ا که اینجا خرج می‌کند به ریال بپردازد که در بازار سیاه خرید و فروش نشود.

نایب‌رئیس ـ آقای فاطمی (مخبر کمیسیون)

مخبر ـ دلایلی را که آقای امینی فرمودند. بعد از جنگ اطبا خیلی زیاد می‌شوند گمان می‌کنم صحیح نباشد امینی بنده در آمریکا بوده‌ام می‌دانم)...

خوب شما در آمریکا تشریف داشتید ما هم از دنیا خارج نیستیم و شعور هم داریم آنها بعد از جنگ زخمی‌های زیاد دارند و دکترهای زیاد لازم دارند.

و اما راجع به پیشنهادی که‌آقایان فرموده‌اند تا مدت سه سال اینجا هم در لایحه نوشته‌ایم با مدت سه سال موافقت می‌کنیم که مدت سه سال باشد ولی در قسمت پیشنهاد آقای امینی آن را هم خواهش می‌کنم موافقت بفرمایند که یک ثلث را به ریال بدهیم و دو ثلث را به دلار.

(امینی ـ مدت سه سال و آن هم یک ثلث) بسیار خوب (یکی از نمایندگان ـ مدت سه سال از تاریخ حرکت)

نایب‌رئیس ـ آقای وزیر بهداری شما هم موافقید که سه سال باشد؟

وزیر بهداری ـ بلی بنده با نظر آقای مخبر موافقم.

نایب‌رئیس ـ بنابراین مدت سه سال شد، یک پیشنهادی هم از آقای لنکرانی رسیده است راجع به خروج از دستور این لایحه را می‌خوانند.

پیشنهاد می‌کنم که این لایحه از دستور خارج شود (حاذقی‌ـ مخالفم)

نایب‌رئیس ـآقای لنکرانی.

لنکرانی ـ من متأسفم آقای دکتر مالک توجه بفرمایند آقای دکتر معاون هم توجه بفرمایند ازشان بیش‌تر استفاده کنیم من متأسفم در موضوع‌هایی که علاقه‌مند هستم و باید هم علاقه‌مند باشم مجبور می‌شوم به شکل مثلاً تقاضای خروج از دستور وارده مذاکره شوم این را ملاحظه بفرمایید شکل غریبی است بنده از لحاظ عدم احتیاج به وجود این شخص چندان موافقتی به استخدام او ندارم ولی چون من در قضایا یک نظر اصولی دارم اول از طریق سیاسی متوجه امور می‌شوم به این مناسبت با وجود عدم احتیاج به آن به خودم تحمیل می‌کنم که این استخدام البته با اصلاحاتی انجام شده باشد ولی چیزی که مرا وادار کرد به تقاضای خروج از دستور این بود نه فرصت مطالعه داده شد، (یک نفر از نمایندگان ـ هشت ماه است)... نه فرصت مذاکره، اجازه بفرمایید این راپورت کمیسیون که الآن اینجا خوانده شد وقتی که بنده تقاضا کردم یک نسخه بدهند به من بخوانم گفتند که تمام شده است این دیگر دعوی و نزاعی ندارد علاوه بر این یک سال است که این آقا به کار مشغول هستند در این یک سال ما محتاج به اصلاحات مهمی بودیم که هر فرد عادی متوجه است این مملکت احتیاج به آن اصلاحات دارد و کوچک‌ترین اثری از اقدامات ایشان دیده نشده چیزی که مرا الآن دچار محظوری کرده است موضوع استقلال دانشگاه است من می‌خواستم راجع به اموری که باید نسبت به آنها توجه کاملی شده باشد و برای دلایل مخالفتم اظهار کرده باشم و نمی‌دانم مسئول دانشگاه کیست برای این که یک ماده استقلالی اینجا گذراندیم هرچه هم التماس کردیم گوش نکردند بعد گفتند حق با فلانی بوده نمی‌دانم آقای وزیر فرهنگ مسئول دانشگاه هست یا نیستند (وزیر بهداری ـ نیستند) فرمودند که نیستند (بعضی از نمایندگان ـ باید وزیر فرهنگ بگویند)

نایب‌رئیس ـ راجع به دلایل خروج از دستور بفرمایید.

ناتمام

تصویب‌نامه‌ها

شماره ۱۴۱۲۰

تاریخ ۲۱/۸/۲۴

وزارت دارایی

هیئت وزیران در جلسه نوزدهم آبان ماه ۱۳۲۴ بنا به پیشنهاد شماره ۵۷۱-۸۵۲۳ وزارت دارایی به شرح زیر تصویب نمودند:

۱ ـ تصویب‌نامه شماره ۱۶۷۹ راجع به اراضی مستحدثه ساحلی مصوب ۱۷/۳/۱۳۱۱ ملغی گردد:

۲ ـ اراضی مستحدثه ساحلی مانند سایر اموالی که مالک خاصی ندارد در تملک دولت شناخته شود.

۳ ـ وزارت دارایی مکلف است که جز مواد قانون متمم بودجه ۱۳۲۴ ماده به خصوصی به مجلس شورای ملی پیشنهاد نماید که آنچه از اراضی مستحدثه که تاکنون به تصاحب اشخاص درآمده و مورد احتیاج باشد از نظر حفظ مصالح کشور از متصرفین قبلی خریداری و یا با اراضی بلامعارض دیگر که مورد استفاده دولت نباشد تعویض نماید.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است

م ـ ۵۱۰۴

نخست وزیر

شماره ۷۵۱۰

۲۱/۸/۳۲۴

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه نوزدهم آبان ماه ۱۳۲۴ بنا بر پیشنهاد شماره ۲۸۰۱۱/۱/۲۳۹۷۷ به تاریخ ۱۶/۴/۱۳۲۴ وزارت کشور برابر مقررات ماده ۷ آیین‌نامه ۶ تن کارمندان انجمن شهرداری را مهر به ترتیب زیر.

آقای محمد احمدزاده صمیمی ـ آقای عبدالحسین منوچهری ـ آقای طاهر بهبهانی ـ علی‌محمد طبیب ـ حاجی محمد عصاره (حفیظ‌الله) ایزدی از میان ۳۰ تن برگزیدگان دوره هفتم انجمن شهرداری آنجا تعیین و تصویب نمودند.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است.

م ـ ۵۱۰۳

شماره ۷۵۰۲

نخست وزیر

۲۱/۸/۱۳۲۴

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه نوزدهم آبان ماه ۱۳۲۴ بنابر پیشنهاد شماره ۷۴۱۲ ش/۱/۲۳۹۴۹ به تاریخ ۱۶/۴/۱۳۲۴ وزارت کشور برابر مقررات ماده ۷ آیین‌نامه ۶ تن کارمندان انجمن شهرداری شاه‌آباد غرب (باوندپور) به ترتیب زیر.

آقای قاسم مرادی ـ آقای حشمت‌الله عنبری ـ آقای غلام عسگری ـ آقای صفر شهبازی ـ آقای فیض‌الله حسینی ـ آقای یدالله وحدتی از میان ۳۰ تن برگزیدگان دوره چهارم انجمن شهرداری آنجا تعیین و تصویب نمودند.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است.

م‌ـ ۵۱۰۲

نخست وزیر

شماره ۷۴۹۶

۲۱/۸/۱۳۲۴

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه نوزدهم آبان ماه ۲۴ بنا بر پیشنهاد شماره ۱۳۱۸۳/۱/۲۴۰۰۱ به تاریخ ۱۶/۴/۱۳۲۴ وزارت کشور برابر مقررات ماده ۷ آیین‌نامه شش تن کارمندان انجمن شهرداری کنگاور به ترتیب زیر.

آقای رضا سعیدی ـ آقای باقر سمیعی ـ آقای آقاجان سعیدی ـ آقای علی احسانی ـ آقای عزیزالله ساری اصلانی ـ آقای سید میرمحمد موسوی

از میان سی تن برگزیدگان دوره ششم انجمن شهرداری آنجا تعیین و تصویب نمودند.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است.

نخست وزیر

شماره ۷۴۹۴

۲۱/۸/۱۳۲۴

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه نوزدهم آبان ماه ۱۳۲۴ بنا بر پیشنهاد شماره ۲۴۹۶۶/۱/۲۳۹۹۳ به تاریخ ۱۶/۴/۱۳۲۴ وزارت کشور برابر مقررات ماده ۷ آیین‌نامه شش تن کارمندان انجمن شهرداری الیگودرز به ترتیب زیر:

آقای حاجی ابوطالب گودرزی‌ـ آقای حاجی احمد توکلی ـ آقای سید رضا رضوی ـ آقای حاجی احمدآقا توکلی ـ آقای اسدالله مدنی ـ آقای عباس‌علی سعادت.

از میان سی تن برگزیدگان دوره ـ شهرداری آنجا تعیین و تصویب نمودند.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است.

نخست وزیر

شماره ۷۸۸۰

۲۱/۸/۱۳۲۴

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه ۱۹ آبان ماه ۱۳۲۴ بنابر پیشنهاد شماره ۱۳۷۶۵/۱/۲۴۹۹۹ مورخه ۲۱/۴/۱۳۲۴ وزارت کشور برابر مقررات ماده ۷ آیین‌نامه شش تن کارمندان انجمن شهرداری بروجن را به ترتیب زیر:

آقای تقی شارقی ـ آقای نعمت‌الله ایزدی ـ آقا عبدالله معتمدی ـ آقای حاجی بابا سعیدی ـ آقای درویش نیکخواه ـ آقای سید احمد سیدی.

از میان سی تن برگزیدگان دوره ششم انجمن شهرداری آنجا تعیین و تصویب نمودند.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است.

نخست وزیر

شماره ۷۹۶۲

۲۱/۸/۱۳۲۴

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه ۱۹ آبان ماه ۱۳۲۴ بنا به پیشنهاد شماره ۱۲۴۶۶/۱/۲۵۲۵۷ـ ۲۴/۴/۱۳۲۴ وزارت کشور بر طبق مقررات ماده ۷ آیین‌نامه شش تن کارمندان انجمن شهرداری لنجان محلات به شرح اسامی زیر:

آقای محمد حبیب‌زاده ـ آقای حاجی اسدالله جوادی ـ آقای عزیزالله دلاوری ـ آقای حاجی آقا حسین جلالی ـ اقای حاجی حیدرآقاجوادی ـ آقای حاجی امرالله ابراهیمی

از سی تن برگزیدگان دوره سوم انجمن شهرداری آنجا تعیین و تصویب نمودند.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است.

نخست وزیر

شماره ۷۷۵۴

۲۱/۸/۱۳۲۴

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه ۱۹ آبان ماه ۱۳۲۴ بنابر پیشنهاد شماره ۱۳۴۳۶/۱/۲۴۷۳۷ به تاریخ ۲۰/۴/۲۴ وزارت کشور برابر مقررات ماده ۷ آیین‌نامه شش تن کارمندان انجمن شهرداری کرند به ترتیب زیر:

آقای سیدفتاح شهریاری‌ـ آقای عزیز زرکریان‌ـ آقای امام‌قلی یوسف‌شاهی ـ آقای عزیزالله آقابیگی ـ آقای حیدر خاموشی ـ آقای علی‌مراد عبداللهی.

از میان سی نفر برگزیدگان دوره هفتم انجمن آنجا تعیین و تصویب نمودند.

تصویبنامه در دفتر نخست وزیر است.

نخست وزیر

سؤالات نمایندگان

سؤال از جناب آقای نخست وزیر (آقای حکیم‌الملک)

جناب آقای رئیس محترم مجلس شورای ملی

تقاضا دارم امر بفرمایید سؤال تقدیمیه را برای جناب آقای نخست وزیر ارسال تا هر چه زودتر برای جواب حاضر شوند.

عده از تجار تهران نزد اینجانب آمده و اظهار می‌داند متجاوز از دویست و پنجاه نفر از ایرانیان که قبل از شروع جنگ برای تحصیل و تجارت به آلمان رفته که پس از شروع به جنگ قادر به مراجعت نبوده‌ـ و فعلاً که چند ماه است قشون متفقین آلمان و برلن را اشغال نموده به هیچ وجه خبری از آنها نیست با وضعیتی که از لحاظ غذا و سوخت و منزل در برلن وجود دارد محقق است هرگاه دولت با وسایل ممکنه هرچه زودتر متوسل به کمک متفقین برای مراجعت آنها نشود عموماً تلف خواهند شد.

خواهشمند است جناب آقای نخست وزیر برای آسایش حال اقوام و بستگان آنها در مجلس حاضر شده و توضیح دهند چه فکری برای این عده فرموده یاخواهند فرمود.

فولادوند

انتصابات و احکام

وزارت کشور

آقای تقی آزموده شهردار اهواز

از تاریخ اشتغال به کار به سمت فرمانداری اهواز و ممانعت استانداری ششم منتقل گردید.

بقیه جلسه ۱۵۹

لنکرانی ـ ... راجع به دلایل خروج از دستور بلی، این شخص باید در این مدت اصلاحات زیاد کرده باشد و ما اصلاحاتی ندیده‌ایم، بنده عرض می‌کنم مملکت ما بیش از هر چیز احتیاج به طبیب دارد. طبیب از موجوداتی است که سیاست‌های معارض ما چه بخواهد و چه نخواهد اینها نافعند برای مملکت و یک چیزی است که اگر نازشان را نکشند می‌گویند می‌رویم توی صحرا و مقابل چادرنشین‌ها طبابت می‌کنیم و ماست و کشک می‌گیریم و امرار حیات می‌کنیم یک روز همین آقای دکرت این را به پدر من فرمودند این را فراموش نمی‌کنم به این مناسبت ما محتاج به طبیب هستیم و الآن کوشش می‌شود که داوطلبان طبابت ویلان و سرگردان مانده باشند در تمام مدتی که این شخص استخدام شده است کدام فایده را توانسته است برساند از لحاظ زیاد کردن طبیب برای ما، کی باید کند؟ (دکتر معاون ـ وزارت فرهنگ و دانشگاه)

نایب‌رئیس ـ آقایان خواهش می‌کنم صحبت نفرمایند و از این که بیش‌تر باعث طولانی شدن مطلب می‌شود.

لنکرانی ـ بنده اول باید یک قسمت را عرض بکنم و می‌خواهم وارد مطلبی بشوم و مرا می‌خواهند وادار بکنند به مخالفت همان طور که از یک نفر نمی‌شود خواهش کرد که برخلاف تشخیصاتش صحبت کند، مرا هم وادار نکنید آقا بنده یکی از دلایل مخالفتم این است که راجع به شخصیت این شخص باید مطالعه بشود و مطالعه کافی راجع به شخصیت این مرد نشده است (صمصام شده است) بنده راجع به خودم عرض می‌کنم دیگر این که باید ببینم نژاد این مرد چیست (خنده نمایندگان)

نایب‌رئیس ـ آقا اینها که در خود لایحه هست.

لنکرانی ـ خواندم آقا تابعیت را نگفتم نژاد را می‌گویم... (دکتر مجتهدی ـ راجع به جنس هم صحبت بفرمایید) برای این که اقای دکتر میلسپو رحمت‌الله علیه آمدند نتوانستند یک سوءتفاهمی یعنی خدانخواست که سوءتفاهمی تولید کند بین ما و آمریکا خیلی خوشحالم و باز هم خوشحال‌تریم که دولت‌های ما کوشش بکنند که روز به روز روابط ما را با آمریکا محکم‌تر کرده باشند و تأسف هم دارم از آن اعلامیه‌ای که دولت آمریکا داد و بنده سؤال کردم و جواب نداده است چون بنده گاهی مطالبم را به شکل سؤال می‌گویم. مقصود من این است که از لحاظ سیاسی و از لحاظ فنی فایده این را بگویند که در چه چیز است (ثقت‌الاسلامی ـ بهداشت) حالا آقای ثقت‌الاسلامی سوءظنم خیلی می‌شود (صمصام ـ بشود آقای) یک قدری فرصت مطالعه در این لایحه داده شده باشد، چون فاصله تقدیم این لایحه با طرح آن خیلی زیاد بوده است (ثقه‌الاسلامی‌ـ این شخص تخصص دارد)... تخصص در قسمت طبی یا اداری... (ثقت‌الاسلامی ـ اداری) (صمصام ـ بهداشت) بهداشت یعنی این مریض‌ها را زا توی کوچه‌ها جمع کنند و با این چهارصد میلیون یک مریض را بفرستیم به مریضخانه‌ها و عاقبت هم او را اخراج کنیم (دکتر مجتهدی ـ آقا بروید درس بخوانید) درس خواهم خواند اما نه در مکتب شما من خیلی متأسفم که جنبه سیاسی به خودش گرفت.

نایب‌رئیس ـ آقای لنکرانی رعایت ماده ۶۳ را بفرمایید مختصر بفرمایید.

لنکرانی ـ ... چشم این مرد تخصص داشته است، الآن این کاغذی است که از طرف داوطلب‌های دانشکده پزشکی از شهرستان‌ها آمده است و این عده‌ای که اینجا سرگردانند با این آدم بوده است که این طور شده است. (صمصام‌ـ این راجع به وزارت بهداری است آن مربوط به دانشگاه است)... بنده در نتیجه این مذاکرات سوء ظنم دارد شدیدتر می‌شود و احساس می‌کنم قضیه خیلی ساده نیست و به این جهت است که بنده باز تکرار می‌کنم که فرصت مطالعه زیادتری به ما داده شود حتی یک ورقه‌ای هم به من ندادند که ببرم بخوانم من با این عجله موافق نبودم و مخصوصاً فرصت صحبت به کسی داده نشد و آن وقت اجازه مذاکره نمی‌دهند و فوری پیشنهاد خاتمه مذاکرات را می‌دهند وقتی که شخص می‌آید نظریات اصلاحی خودش را بگوید آن وقت معارضات فکری می‌شود، الآن ما یک سرگرمی‌های دیگری برای خودمان درست کرده‌ایم و مملکت دارد به این وضع می‌گذرد و من چون می‌دانم این پیشنهادم رد خواهد شد پس می‌گیریم و به عقیده بنده الآن هفده هیجده پیشنهاد خواهد شد (جمال امامی ـ پس گرفتند)

نایب‌رئیس ـ پیشنهاد آقای عامری.

پیشنهاد می‌کنم شق اول از ماده ۱ و ماده ۳ به طریق زیر اصلاح شود:

دولت مجاز است آقای دکتر اوری را به سمت

مشاور فنی برای مدت سه سال از قرار سالی دوازده هزار و پانصد دلار استخدام نماید تاریخ استخدام از روز حرکت از آمریکا محسوب می‌شود پس از انقضا مدت سه سال دولت مجاز خواهد بود در صورتی که احتیاج به بودجه دکتر اوری داشته باشد برای دو سال دیگر او را با همان شرایط استخدام نماید و در صورت عدم احتیاج دولت به استخدام مشارالیه یا در صورتی که آقای دکتر اوری نخواهد ادامه به خدمت خود دهد هر یک از طرفین باید چهار ماه قبل از انقضا مدت قصد خود را به طرف دیگر اطلاع دهد.

نایب‌رئیس ـ آقای عامری

عامری ـ این پیشنهاد را بنده کردم یک قسمت از آن را که قبول فرموده‌اند، نظر بنده این بود مطابق اطلاعاتی که بنده یافتم می‌خواستم خدمت آقایان عرض کنم که لایحه سابقاً جامع از مجلس گذشت وقتی که احتیاجی به وجود یک نفر باشد سه شرط را می‌نویسند: تابعیت، میزان حقوق و مدت. این لایحه استخدام رینولدز بوده است که سابقاً تصویب شده است با میزان گزاف‌تری با میزان پانزده هزار دلار وقتی که آن لایحه تصویب شد سرلشکر رینولدز نخواست به ایران بیاید گفتند که یک نفر دیگری که لازم دارند از دولت آمریکا بخواهند به جایش تعیین کنند بیاید بعد هم از دولت آمریکا خواسته شد. وقتی از دولت آمریکا خواستند ایشان را از طرف دولت آمریکا معرفی کردند با یک حقوق کم‌تری و حتی این شخص به ایران نمی‌آمد تا موقعی که این لایحه استخدامش بگذرد بعد بهش تلگراف کردند و گفتند که این قانون گذشته و شما اطمینان داشته باشید و بیایید به ایران چنان که ملاحظه می‌فرمایید نوشته شده است از تاریخ حرکت که نوزده ماه قبل است و او اینجا مشغول خدمت است. بنابراین بنده چون آن پیشنهاد سه سال تصویب شده است پیشنهادم را پس می‌گیرم و از آقایان تقاضا می‌کنم که چون یک نوع تعهدی قبلاً شده است و آن لایحه سابق گذشته بود و به این شخص گفته‌اند بیایید و از دولت آمریکا او را خواسته‌اند و دولت آمریکا او را معرفی کرده است و آن هم به اطمینان این که قانون گذشته است آمده است موافقت بفرمایند که این لایحه بگذرد صرف‌نظر از تمام اینها صرف‌نظر از آن چیزی که آقایان اشاره کردند که به دولت رأی اعتماد داده‌ایم آقای دکتر لقمان‌الملک وزیر بهداری ما هستند و تصور می‌کنم همه آقایان موافقت دارند که ایشان بیش از هر کس علاقه‌مند به مملکت و مالیه مملکت هستند (صحیح است) وقتی که آقای وزیر بهداری که مورد اعتماد و احترام همه هستند وجودش را لازم و ضروری می‌دانند دیگر به نظر بنده یک قدری تردیدش بی‌جا است و مورد ندارد از طرف دیگر ملاحظه بفرمایید که یک نفری که نوزده ماه تمام است اینجا است و دارد خدمت می‌کند باید ترتیب کارش برای بقیه مدت داده شود و این که می‌گویند خدمتی نکرده است بنده الآن یک قسمت از خدمات او را عرض می‌کنم گرچه خدمات این شخص را آقای دکتر لقمان‌الملک فرمودند ولی همان موضوع گرفتن یکصد و هفده هزار دلار سرم تیفوس از آمریکا و کامیون‌هایی که برای بیمارستان‌های سیار گرفته شده است خیلی برای بهداشت این مملکت مفید و ضروری بوده است ومخصوصاً آن کامیون‌های بهداری سیار را که آقای وزیر بهداری اقدام فرمودند که به دهات بفرستند و یکی از اشخاصی که کم‌تر مراجعه می‌کند برای حوزه انتخابیه خودم به شهادت آقای دکتر بنده هستم ولی آقای دکتر می‌دانند که هر وقت از سنکسر که یک ده کوچکی است تقاضایی شده با این که بنده نرفته‌ام فوراً وسایل فرستاده‌اند و این کامیون‌ها را هم همین شخص با یک قیمت نازلی از دولت آمریکا گرفته است و اگر به ایشان حقوقی داده می‌شود تا به حال خیلی بیش از میزان حقوقش خدمت کرده است و فعلاً بنده پیشنهادم را پس می‌گیرم و مقصودم این بود که این توضیحات را عرض کنم.

نایب‌رئیس ـ پیشنهاد آقای دکتر زنگنه: پیشنهاد می‌کنم حقوق آقای دکتر اوری بیش از حداکثر حقوق کارمندان ایرانی وزارت بهداری نباشد.

نایب‌رئیس ـ آقای دکتر زنگنه.

دکتر زنگنه ـ عرض کنم این لایحه مدتی است مطرح بوده است و بنده همیشه در کمیسیون بودجه که دو سه مرتبه مطرح شد مخالف بودم حالا هم مخالف هستم به جهت این که بنده فایده در این نمی‌بینم بنده منکر صلاحیت ایشان نمی‌شوم ممکن است که ایشان متخصص بسیار عالی‌مقامی باشد و بسیار صلاحیت هم داشته باشد و پیشنهادی هم که راجع به حقوقش کردم آن را اهمیت نمی‌دهم چون در این مملکت خرج زیاد می‌شود و مبالغ زیادی از این پول‌ها هدر می‌رود بنده مثل آقای اردلان مطلبم اساسی است بنده عرض می‌کنم در صورتی که ما یک احتیاج مبرمی به یک متخصص خارجی داشته باشیم باید او را استخدام کنیم و یک میلیون هم حقوق بهش بدهیم مانعی ندارد ولی بنده این مطلب را تکرار می‌کنم که لزوم استخدام یک نفر متخصص بهداشت برای ما چه وقتی است برای یک وقتی است که یک اطلاعاتی یک مطالبی را بخواهیم که خودمان نداریم بنده یک ذره اطلاع از طب ندارم ولی می‌توانم به عنوان مشاور در وزارت بهداری عرض کنم که برای جلوگیری از مالاریا باید باتلاق‌ها را خشکانید و به مردم باید گنه گنه داد و برای جلوگیری از سفلیس باید انژکسیون نئوسالوارسون مجانی به مردم زد و برای جلوگیری از تیفوس باید لباس تمیز داشته باشند باید سرم زد و از این قبیل کارها ولی یک کدام از این الف‌بای بهداشت را وقتی که به وزارت بهداری مذاکره می‌کنیم و می‌گوییم که انجام دهید می‌گویند وسیله نیست و پول نداریم بنده می‌گویم انشتین را شما بیاورید اینجا برای تخصص در کارهای علمی وقتی وسیله ندارید او چه خدمتی می‌تواند بکند؟ ما امروز در الفبای بهداشت هستیم اگر این کارها را کردیم بعد نقشه بیاورید متخصص بیاورید برای کارهای دیگر و برای کارهای خیلی مهم (دکتر رادمنش ـ صابون بخرید بدهید لباس‌شان را بشویند) به قول آقا صابون بخرید این پول را بدهید به مردم و حمام درست کنید و الا با اصل مطلب بنده یا آمریکایی یا انگلیسی یا هر کسی باشد اگر یک روز احتیاج داشتیم حرف ندارم و نسبت به پولش هم بنده حرفی ندارم ولی وقتی به یک نفر ایرانی حداکثر ما در سال هفتاد هزار ریال می‌دهیم و حقوق این شخص در ماه هفتاد و دو هزار ریال است که در سال می‌شود هشتصد هزار ریال بنده عرض می‌کنم اگر واقعاً فقط غرض این است که کسی اینجا باشد و هیچ استفاده ازش نکنیم پس به اندازه حقوق یک مدیر کلی حقوق بدهیم ولی مطلب بنده این نیست اساساً معتقدم و همان طور که آقای اردلان هم فرمودند این مطلب مربوط به دولت و رأی اعتماد به دولت نیست ما مستشار را چند مرتبه امتحان کردیم و مخصوصاً در این سال‌های اخیر امتحان کردیم و فهمیدیم که آوردن مستشار برای ما خوب نیست و فایده ندارد و یک موضوعی را هم که آقای عامری اشاره فرمودند و سابق هم به بنده در جواب تمام این حرف‌ها می‌گفتند که ایشان چون آمریکایی هستند و چون میلسپو اینجا هست کمک می‌کند در پیشرفت کار وزارت بهداری و الحمدالله الآن که دیگر دکتر میلسپو هم نیست و این احتیاج را هم نداریم.

نایب‌رئیس ـ آقای دکتر زنگنه پس می‌گیرید یا رأی بگیریم؟

دکتر زنگنه ـ پس می‌گیرم.

مخبر کمیسیون بودجه ـ خواستم یک تذکری بدهم این موضوعی را که آقای دکتر فرمودند راجع به حقوق آن چیزهایی که ممکن بود در مجلس ما قبول کنیم قبول کردیم ولی در قسمت حقوق از این میزانی که نوشته شده نمی‌شود کم کرد برای این که یک چیزی است که به او گفته‌اند و تلگراف کرده‌اند و قبول کرده است و آمده است و یک نکته دیگر را هم خواستم به عرض آقایان برسانم که حقوق ایشان را در این مدت همیشه می‌پرداختند ولی بعد از آن پیشنهادی که در مجلس شد راجع به روزمزدها حقوق ایشان را دیگر نمی‌شود پرداخت و خواهش می‌کنم این قسمت را هم اصلاح بفرمایید. بعد از حقوق سالیانه دوازده هزار و پانصد دلار جمله (دو قسمت آن به دلار و یک قسمت به ریال اضافه می‌شود) و آن قسمت (ب) هم از لایحه حذف می‌شود.

نایب‌رئیس ـ آقای وزیر بهداری موافقید با این اصلاح؟

وزیر بهداری ـ بلی موافقم.

نایب‌رئیس ـ پیشنهاد آقای دکتر معظمی.

پیشنهاد می‌کنم قسمت (و) ماده واحده به طریق ذیل اصلاح شود. در صورتی که قرارداد استخدام دکتر نامبرده به جهاتی غیر از آنچه در بند (هـ) ذکر شده است فسخ گردد معادل سه ماه حقوق پرداخت خواهد شد.

نایب‌رئیس ـ آقای دکتر معظمی.

دکتر معظمی ـ عرض کنم اصولاً بنده معتقدم که قرارداد وقتی منعقد می‌شود باید کاملاً روشن باشد که هیچ وقت مورد اشکال نشود این جمله به طور منصفانه دولت ایران رفتار خواهد کرد در قراردادهای سایر مستشاران آمریکایی هم بود در موقعی که قانون استخدام دکتر میلسپو را لغو کردند یکی از اختلافاتی که با وزارت مالیه داشت این بود که این به طور منصفانه را چه جور عمل کنند مدتی در این قسمت مذاکره بود تا بالأخره یک سال حقوق که معادل شصت هزار تومان باشد از طرف دولت ایران به دکتر میلسپو داده شد. بنده پیشنهاد کردم کلمه به طور منصفانه حذف و معادل سه ماه حقوق نوشته شود که روشن باشد (صحیح است).

مخبر کمیسیون بودجه ـ نظر آقای وزیر بهداری موافق است با این پیشنهاد ولی خواهش می‌کنم یک ماه بهش اضافه بفرمایید که چهار ماه بشود و بنده هم با این ترتیب موافقت دارم.

دکتر معظمی ـ بنده هم موافقت می‌کنم.

وزیر بهداری ـ بنده هم موافقم.

نایب‌رئیس ـ پیشنهاد آقای دکتر معظمی با اصلاح سه ماه به چهار ماه مورد موافقت واقع

شد. پیشنهاد آقای دکتر کشاورز:

پیشنهاد می‌کنم حقوق آقای دکتر اوری مطابق تعهد دولت تا امروز پرداخته و به خدمت ایشان خاتمه دهد.

دکتر کشاورز ـ خاتمه داده شود.

نایب‌رئیس ـ آقای دکتر کشاورز.

دکتر کشاورز ـ بنده همان طور که در ابتدای جلسه عرض کردم با استخدام مشاور فنی برای وزارت بهداری مخالف هستم زیرا مشاور فنی برای یک وزارتخانه ایران وقتی لازم است که اولاً در بین ایرانی‌ها کسی که بتواند کار آن مشاور فنی را انجام بدهد وجود نداشته باشد و ثانیاً وسایل برای استفاده از وجود آن مشاور فنی در ایران مهیا باشد ولی این دو شرط در استخدام آقای اوری ملاحظه نشده است اولاً در ایران اطبای تحصیل کرده و دانشمند جدی وجود دارند که در همین قسمت بهداشت که آقای اوری را برای آن استخدام می‌کنیم تحصیل کرده‌اند و متخصص هستند و در اروپا هم بنده خودم شاهد تحصیلات آنها بودم که بسیارخوب و گاهی اوقات بهتر از محصلین اروپایی تحصیل می‌کردند (دکتر معاون ـ دکتر ثمری) همان طور که فرمودند آقای دکتر ثمری و آقای دکتر مشعوف این دو نفر را الآن در نظر داشتم که تحصیلات بسیار خوبی در قسمت بهداشت دارند که مدرسه بهداشت که یک انستیتوی تخصصی و فنی است طی کرده‌اند و آن انستیتو را دیده‌اند و تحصیلات بسیار خوبی کرده‌اند ولی آقایان دیگر را اصلاً اسم نمی‌برم شاید آن مدرسه را ندیده باشند (پوررضا ـ خودتان دیده‌اید؟) بلی دیده‌ام (پوررضا ـ پس اسم خودتان را هم ببرید) خودم دیپلمه انستیتوی بهداشت پاریس هستم و حتی نایب‌رئیس انجمن دیپلمه‌های آنجا هستم. ما الآن در تهران اطبایی داریم که کار آقای دکتر اوری را می‌توانند انجام بدهند و از طرف دیگر هم اگر فرض می‌کردیم که ما در ایران متخصص بهداشت برای این که جای ایشان را بگیرد نداشتیم و لازم بود یک کسی را استخدام می‌کردیم بایستی قبلاً ببینیم که ما در ایران وسایل مادی به اندازه کافی داریم که در دسترس این متخصص فنی بگذاریم که از معلوماتش استفاده بکنیم یا نه و این حرف بسیار صحیحی بود که آقای دکتر زنگنه فرمودند در ایران بودجه بهداری بسیار ناچیز است (صحیح است) و بنابراین وزارت بهداری برای استفاده از یک مستشار خارجی بودجه به اندازه کافی ندارد که در اختیار او بگذارد آقای دکتر اوری که مدتی است در ایران هستند ایشان هم به این درد مبتلا هستند ایشان کاری را که اینجا کرده‌اند این است که در بعضی از نقاط ایران یک باتلاق‌های کوچکی را وسایل فراهم کرده‌اند که خشک کنند و یک مقدار هم تقسیم گنه گنه در بین مرضی و مبارزه ضد مالاریا به دست ایشان انجام شد این کار فقط به دست ایشان انجام شده ما دیپلمه‌های مالاریالوژی انستیتوی پاریس و رم در تهران داریم که بسیار خوب هم تحصیل کرده‌اند و دولت به هیچ وجه از وجود آنها استفاده نکرده است و خشکانیدن یک باتلاق کوچولو و تقسیم یک مقدار گنه گنه این مستشار خارجی لازم ندارد این را هر کسی که مدرسه طب را دیده باشد در اروپا یا بهتر مدرسه مالاریالوژی مخصوص را دیده باشد که ما خوشبختانه داریم می‌تواند این عمل را انجام بدهد اگر اتفاقاً ما در نظر داشتیم که در عرض دو یا سه سال تمام باتلاق‌های ایران را بخشکانیم که پشه مالاریا از بین برود و مبارزه جدی بکنیم بر علیه مالاریا و بر علیه امراض مقاربتی و سایر امراض مسری و برای یک نقشه وسیع در تمام ایران لازم بود که یک متخصص فنی بیاوریم و پول در اختیارش بگذاریم ممکن بود که یک متخصص بیاوریم از آمریکا و من با اطلاعاتی که دارم آن شخص قطعاً آقای دکتر اوری نمی‌بود چون اطلاعات ا یشان در قسمت بهداشت این قدرها هم که می‌گویند کامل نیست اما این پولی را که ما می‌خواهیم به آقای دکتر اوری بدهیم به مصرف کارهای واجب‌تر دیگری بزنیم ما که این قدر به بهداشت افراد مملکتمان علاقه‌مند هستیم که مستشار خارجی می‌آوریم برای بهداشت سعی کنیم در مملکت خودمان طبیب اضافه کنیم این پول را بردارید بدهید به این محصلین بیچاره ولایات که تحصیلات متوسطه خودشان را تمام کرده‌اند به امید این که طبیب بشوند و الآن در تهران سرگردانند پیش این وکیل می‌دوند می‌گویند آقا ما موافقیم ولی فردایش چیزی نمی‌شود ـ پیش آن وزیر می‌دوند می‌گوید من موافقم ولی چیزی نمی‌شود یک عده شاگرد بیچاره با جان کندن تحصیل کرده‌اند به امید این که می‌خواهند طبیب بشوند و ما حس می‌کنیم که مملکت ما طبیب کم دارد در دهات ما طبیب نیست، دواساز نیست، آن وقت کنکور دانشکده پزشکی می‌گذارند ششصد و خرده نفر داوطلب محصلین ولایات که با بدبختی توی این مملکت تحصیل کرده‌اند آنها می‌روند خودشان را معرفی می‌کنند می‌گویند ما داوطلب هستیم بیاییم تحصیل کنیم و پس فردا هم که دیپلمه شدیم در اختیار دولت و وزارت بهداری باشیم صد و هیجده نفر را قبول می‌کنیم به اینها می‌گوییم شما نباید بیایید. اگر ما طبیب نداریم پس چرا اینها را نمی‌گذارید تحصیل بکنند طبیب بشوند اگر داریم پس چرا این شخص را از خارج بیاوریم، آخر کوسه و ریش پهن که ما نباید کار بکنیم: و من مخصوصاً در ضمن صحبتم تکیه می‌کنم که تکلیف این بیچاره‌ها را که از ولایات آمده‌اند تحصیل بکنند معین بکنند (نقابت ـ الآن دارند در خیابان‌ها راه می‌روند) و آقایان وزیران و آقای وزیر فرهنگ خواهش می‌کنم که اینها را بپذیرند من خودم طبیب هستم، من خودم استاد دانشگاه هستم می‌دانم، شما حقوق استاد دانشگاه را تأمین بکنید روزی دو بار سه بار تدریس بکند از ساعت هشت صبح تا ساعت یازده تدریس بکند؟ می‌گویند سالن تشریح نداریم سالن تشریح را از ساعت هشت صبح تا هشت شب بگویید باز بکنند و اکیپ‌های مختلف بروند کار بکنند استفاده بکنند. اگر ما حسن نیت داشته باشیم وسیله هست، منتهای بدبختی است مثل این است که در این مملکت تعهد هست که مردم بیسواد بمانند (صحیح است) و هیچ ایرادی وارد نیست برای این که ما در دانشکده پزشکی هفتصد نفر شاگرد را بگذاری تحصیل بکنند، هیچ اشکالی نیست. فقط یک اشکال ممکن است باشد، اشکال مادی داشته باشد، این اشکار را رفع بکنید آقایان این هزار راه دارد و برای این که بتوانید رفع بکنید، ملاحظه بفرمایید بنده همین روزها در جراید خواندم هفت میلیون ریال دزدی در خزانه شده، پانزده میلیون دزدی در ژاندارمری شده، چند میلیون دزدی در راه‌آهن شده، چند میلیون دزدی در اداره پنبه شده در حدود نیم میلیون دزدی در مالیه شیراز شده، در باربری راه هفتاد و پنج میلیون کسر آمده سی و دو میلیون در پخش گیلان دزدی شده اینها را یقه‌شان را بگیرند بیاورند این پول‌ها را ازشان بگیرند خرج این محصلین بکنند (دکتر رادمنش ـ مملکت را بهشت می‌کند پول این دزدی‌ها) (خنده نمایندگان) مخصوصاً این دزدی‌ها از پنجاه میلیون تومان هم دارد بالا می‌رود این یک قسمت از دزدی‌هایی است شاید یک سوم از دزدی‌هایی است که در این مملکت اشخاص می‌کنند اینها را بیاورید دست‌شان را ببرید کار این مملکت به این وضعیت پیش نمی‌رود (دکتر رادمنش ـ آن وقت خیلی‌ها بی‌دست می‌شوند) بیاورید دست دزدها را ببرید وکیل باشد وزیر باشد رئیس باشد مدیر باشد هر کس باشد بیاورید دستش را ببرید (صحیح است) داغ‌شان کنید که ملت ایران بدانند کی دزدی می‌کند و این پول‌ها را بگیرید خرج این محصلین بکنید (امیرتیمور ـ صحیح است‌ـ احسنت) بنده برای این که شاهدی داشته باشم راجع به این که ما مستشار خارجی لازم نداشتیم در این مورد یادداشت کرده‌ام آنهایی که بسیار خوب تحصیل کرده‌اند و در اروپا معلمین اروپایی اذعان داشته‌اند که اینها بعضی اوقات باهوش‌تر از محصلین فرنگی هستند فراوانند (دکتر معاون ـ بله همیشه این طور بوده است) بله همیشه این طور بوده است بنده مثال می‌آورم، در اروپا هم وقتی که تحصیل می‌کردیم اغلب محصلین ایرانی طرف توجه پروفسورهای اروپایی بودند برای این که خودش فهم‌تر و ساعی‌تر بودند از محصلین اروپایی بنده مثال می‌آورم مدت‌ها صحبت یک سدی در لار بود متخصص خارجی آوردیم مهندس آوردیم معاینه کرد مطالعه کرد بنده چندی پیش با یکی از آقایان وزرا صحبت کردم که بالأخره معلوم شد که نتیجه چی شده است همه اذعان دارند که این سطحی که در دره لار وجود دارد از حیث ساختمان طبیعی خاک طوری است که آب درش نمی‌ماند زیرا شکاف‌هایی در آنجا دارد این نتیجه‌ای است که بعد از خرج مبالغ زیادی پول عاید ما شده است و بعد معلوم شده است که این طور است در صورتی که یکی از جوان‌های ایرانی ما که من خدا شاهد است هنوز رنگش را ندیده‌ام (دکتر رادمنش ـ مهندس اصفیا) و اگر الآن او را ببینم نمی‌شناسم در یکی از مجلات چندی قبل خوانده بودم این حرف را مدت‌ها قبل گفته است و هیچ کس به او اعتنایی نکرده است و لازم بود خارجی بیاوریم اینجا تحقیق بکند وقتی او گفت که اینجا آب نفوذ می‌کند آن وقت قبول کنید؛ آخر این قدر بی‌اعتنایی به جوان‌های تحصیل‌کرده مملکت صحیح نیست. اگر این جوان‌ها عمل‌شان افزوده نمی‌شود برای این است که طبقه حاکمه ما به آنها توجه نمی‌کنند برای این که یک کسی که تحصیل کرده است بیاید زحمت بکشد و به معلوماتش اضافه بکند، باید زندگی راحت داشته باشد و آتیه‌اش هم تأمین باشد این باید بداند که اگر با میکروب سل و حصبه سر و کار دارد و می‌رود می‌نشیند توی دارالتجزیه‌اش حواسش را جمع می‌کند دنبال کار خودش این مملکت غذا و خانه و آتیه اولاد او را تأمین می‌کند اگر مرد آتیه بچه‌های او را تأمین می‌کند، چیزی که هست ایرانی نمی‌رود عقب این کار برای چه؟ برای این که ایرانی دنبال نانش می‌رود بهشان پول خوب بدهید زندگی و آتیه‌شان را تأمین بکنید تا بروند دنبال کار و شش سال دیگر اوری که مهم نیست چند درجه دیگر بهتر از آنها خواهند بود (صحیح است) بنابراین وضع زندگی آنها را تأمین بکنید بگذارید با خیال راحت بروند دنبال

کارشان ولی متأسفانه کسی به این چیزها توجه نمی‌کند (صحیح است) این مطالب هی گفته می‌شود و باز باید محصلین در خیابان‌ها سرگردان باشند و بالأخره خسته می‌شوند می‌روند به ولایاتشان و می‌شوند اعضای ادارات و خدای ناکرده کارهایی می‌کنند که از روی گرسنگی و ناچاری است آن وقت می‌گوییم اعضا جز ادارات دزد هستند خراب هستند در صورتی که اعضای جز تقصیر ندارند شکم‌شان گرسنه است اعضای کل و آنهایی که شکمشان سیر است می‌دزدند و باید اعدام‌شان کرد (صحیح است) ولی یک نفر که برای نان شبش محتاج است باید به او نان داد، بنده عقیده‌مند هستم که این پول‌ها را به یک مستشار خارجی نباید داد و همین طور دزدی‌هایی که در این مملکت شده باید این پول‌ها را گرفت خرج مملکت کرد با وجود این که در این مملکت ما الآن یک عده هستند که گرسنه هستند و احتیاج به این پول‌ها دارند بنده به طور مثال عرض می‌کنم شما که یک مبلغی می‌خواهید تصویب کنید به یک طبیب خارجی بدهید برای این که بیاید اینجا و در حقیقت کاری انجام بدهد چون دوا و وسایل در اختیارش نیست فایده ندارد الآن دو ماه تمام است کارگرهای کارخانه‌های تسلیحات ایران حقوق نگرفته‌اند (فاطمی ـ لایحه‌اش را آورده‌اند) دیروز یک کارگری آمده بود پیش من گریه می‌کرد می‌گفت دولت که حقوق مرا نمی‌دهد و موجرخانه من آمده است اثاثیه من را ریخته است توی خیابان برای این که اجاره‌خانه‌ام را ندارم بدهم آقا این پول‌ها را خرج این جور چیزها نکنید این کارخانه‌های تسلیحات چیزهایی است که به درد این مملکت می‌خورد اینها با یک مختصر تغییر و تبدیل ممکن است هزار جور احتیاج شما را رفع بکند (صحیح است) بنابراین وقتی که اینها را بیرون می‌کنید این کارگرهای متخصص رفتند به یک شهر دیگری دیگر نمی‌توانید اینها را بیاورید و این پست‌ها خالی می‌ماند پس این پول‌های زیادی که به آقای اوری می‌دهید صرف چیزهای ضروری مملکت بکنید و باور بکنید که صلاح نیست به هیچ وجه این تصویب بشود و این پول‌ها را به یک نفر بدهید این پول‌ها به درد مملکت می‌خورد، و این موضوع استخدام دکتر اوری هم ابداً مربوط به روابط ما با آمریکا نیست (صحیح است) این چه حرفی است که اگر بگویید شما یک لایحه استخدامی یک آمریکایی را رد بکنید دولت آمریکا ممکن است برنجد. (صحیح است) ما با تمام قوا علاقه‌مند به دوستی با دولت آمریکا هستیم و به هیچ وجه و هیچ قیمتی حاضر نیستیم بین ما و آنها تفرقه حاصل بشود و ما می‌دانیم که آنها راجع به استخدام یک مستشار ابداً از لحاظ دوستی ما و آمریکا گله‌ای نمی‌کنند (صحیح است).

وزیر بهداری ـ (آقای دکتر سعید مالک)ـ آقای دکتر کشاورز که یکی از روشنفکران این کشور هستند بنده از ایشان تعجب می‌کنم که می‌فرمایند اشخاص عالم را به این مملکت نیاورید ماهر چه در این مملکت اشخاص عالم بیش‌تر داشته باشیم بهتر کارها پیشرفت می‌کند (دکتر کشاورز ـ به شرطی که ایرانی باشند) طبیب و اشخاصی که در پزشکی متخصص هستند اگر عده آنها کافی بود چرا باید شما در یک قصبه‌تان و یک دهقان یک طبیب نداشته باشید (دکتر کشاورز ـ دولت نمی‌گذارد آقا) اجازه بفرمایید آقا این کارها باید به دست وزارت فرهنگ بشود وزارت فرهنگ جایی که بیست نفر جا می‌گیرد نمی‌تواند دویست نفر را جا بدهد این قوطی ساردین نیست آقا (دکتر رادمنش ـ سه بار تدریس بکنند) باید به اندازه کافی پول باشد اعتبار باشد ساختمان بکنند (دکتر کشاورز ـ چند هزار تومان اعتبار می‌خواهند؟) آقا عرایض بنده را قطع نکنید بنده که فرمایشات آقا را هیچ وقت قطع نکردم بگذارید من عرایضم را بکنم (دکتر کشاورز ـ بفرمایید) آقا وزارت فرهنگ مشغول است که دانشکده پزشکی را توسعه بدهد وقتی دانشکده را درست کردند در مملکت شما بیش از چهل پنجاه نفر محصل نبود برای صد و پنجاه نفر یعنی سه مقابل چهار مقابل جا درست کردند ولی امروز آن دانشکده کوچک شده است باید آن را بزرگ بکنند هرچه هم فریاد بکنیم اعتراض بکنیم فایده ندارد غیر از این که آن را بزرگش بکنند. این یکی از آرزوهای من است که دانشکده پزشکی بتوانند سالی هزار نفر طبیب بیرون بدهد و بروند در ولایات به درد مردم برسند (صحیح است) شما خیال می‌کنید آقا تنها خودتان درد مردم را می‌بینید من نمی‌بینم من هم مثل شما طبیب هستم، دل من هم می‌سوزد اما چه کنم بیش از این وسایل نداریم، می‌فرمایید برای این کار هم از خارج طبیب استخدام بکنیم بیاوریم آن را هم اگر اجازه بفرمایند خواهیم کرد (دکتر کشاورزـ در این مملکت داریم برای این که در) آقا عرض من را قطع نکنید بگذارید عرایضم را بکنم. بنده موافق هستم به این که در این مملکت اشخاص عالم و مطلع و متخصص هرچه زیادتر باشند بهتر خواهد بود (صحیح است) این شخص یکی از آنهاست (دکتر کشاورز ـ ایرانی نیست) خوب تفاوت نمی‌کند حالا این را می‌گذاریم بعد وقتی که ایرانی زیاد شد آن وقت ایرانی را جایش می‌گذاریم بنده عرضی ندارم ایرانی تاج سر من است عزیز من است و من او را احترام می‌گذارم (دکتر کشاورز ـ دکتر اوری را عوض کنید بگذارید دکتر ثمری) فرمودید که دکتر اوری چه کاره بوده است؟ الآن یک سال و چند ماه است که اینجا کار می‌کند از آن روزی که اینجا آمده است یک اشکالات اداری ما داشته‌ایم با وزارت دارایی که رفته است چون با آمریکایی‌ها بهتر مربوط بوده است زبان آنها را بهتر می‌فهمیده آنها را تصفیه کرده است و رفع اشکالات ما را کرده است، اشکالاتی که با آنها مشکل بود کنار آمدنش بالأخره چون زبان آنها را می‌دانسته رفته است با دکتر میلسپو رفع این اشکالات را کرده است (دکتر کشاورز ـ ما کارچاق‌کن که نمی‌خواهیم)... حالا بنده کاری به آنها ندارم، عرض می‌کنم در موقعی که در دنیا یک دانه کامیون به مملکت شما نمی‌دادند در یک سال پیش یک دانه اتومبیل به شما نمی‌دادند بنده به توسط این شخص ۴۸ تا کامیون از دولت آمریکا گرفتم که اینها را درمانگاه سیار کرده‌ایم که به اغلب ولایات توانسته‌ایم بفرستیم و اعتبار هم حتی نداشتیم، آقایان همه مسبوق هستند که یک میلیون ریال مرحمتی اعلیحضرت را برای این کار صرف کردیم و اینها رفتند در ولایات سیاری کردند، بنده امروز احصائیه سیاری این درمانگاه‌ها را که در ولایات کردند می‌دهم در حدود صد و سی هزار نفر مریض را معالجه کرده‌اند احصائیه اینجا توی کیف بنده است اگر خواسته باشید ارائه می‌دهم و عده زیادی را تلقیح بر ضد حصبه کرده‌اند (دکتر کشاورز ـ حرف شما را قبول داریم)... عده زیادی را بر ضد دیفتری تلقیح کرده‌اند، این یکی از منافع این مرد بوده است که به ما این درمانگاه‌ها را داده با وجود نداشتن طبیب و نبودن وسایل توانستیم صد و سی هزار نفر مریض را معالجه کنیم. یکی از کارهای دیگری که کرده است این مرد این بوده است که در موقع تیفوس احتیاج به یک گردی بوده است به نام د. د. ت که این را به هیچ مملکتی نمی‌دادند و ما با کمک این شخص توانستیم از دولت آمریکا ۵ تن د. د. ت بگیریم. و ۵ تن د. د. ت وارد شده است به ایران که برای جلوگیری از امراض مسریه و دفع شپش تیفوس و بسیاری از چیزهای دیگر بسیار نافع بوده است و این از جمله کارهای این شخص است (دکتر رادمنش ـ دولت که واسطه استخدام نکرده است)... اجازه بفرمایید عرض کنم ما واسطه استخدام نکردیم (دکتر رادمنش ـ مال دولت است) چه چیز مال دولت است. من که حرف شما را قطع نکردم چرا نمی‌گذارید من حرفم را بزنم دلیل ندارد. (بعضی از نمایندگان ـ بفرمایید)... در تدوین همین سازمان وزارت بهداری که امروز مطرح است در کمیسیون بهداری این آدم کاملاً وارد بوده و زحمت کشیده است و این سازمان را داده است عرض کنم یک نقشه ۵ ساله برای بهداشت کشور با دستور بنده تهیه کرده است و الآن هم تحت مطالعه است که باید به موقع اجرا گذاشته شود در این مملکت موقعی که احتیاج به پنی‌سیلین داشتیم و پنی‌سیلین به کسی نمی‌دادند بنده با این شخص، به توسط این شخص اقدام کردم تا پنی‌سیلین برای مملکت آمده است در صورتی که نمی‌دادند در اوایل ۱۳۲۳ که شدت مرض تیفوس بود در اینجا و مردم می‌مردند یک مقدار واکسن دولت آمریکا برای ایران فرستاده بود، این واکسن‌ها مصرف نشده بود چرا؟ یا وسایل نداشتیم یا به هر ترتیبی بود نتوانستند واکسن‌ها را بفرستند تا به مردم تلقیح کنند و یک مقدار باقی مانده بود، دولت آمریکا نمی‌دانم چطور شد مسبوق شد یک نفر طبیب به ایران فرستاد که اینجا تحقیق بکند بنده هم آن وقت کاره نبودم و در مریضخانه مشغول بودم کاری نداشتم بنده را دعوت کردند برای کمیسیون ژنرال ککس آمد اینجا بنده وقتی که رفتم آنجا دیدم که یک مقدار کمی از واکسن‌ها استعمال نشده است و یک مقداری هم استعمال شده است وقتی که دید یک مقدار از این واکسن‌ها استعمال نشده است دیدم خیلی اوقاتش تلخ است و در کمیسیون اظهار عدم رضایت می‌کند ما آنچه توانستیم با ایشان صحبت کردیم که واکسن زیادتری به ما بدهند ایشان از اینجا رفت به مصر و از آنجا تلگراف کرده بود که دولت ایران واکسن‌ها را چون مصرف نکرده است و یک مقدار مانده است دیگر ندهید واکسن به دولت ایران ندادند، بنده وقتی که رفتم در وزارت بهداری دیدم که یک دانه واکسن نیست و این آدم را فرستادم رفته است به مصر و صحبت کرده است از دولت آمریکا (۸۴۱۴۰۰) سانتیمتر کوب واکسن مجانی برای شما گرفته است که (۴۲۰۷۰) شیشه بیست سانتی‌گرمی آورده است به این مملکت بدون این که دیناری پول از شما بخواهد (۷۹۶/۱۱۷) دلار یک قلم خدمت کرده است به مملکت که این واکسن‌ها را گرفته است مجانی حساب کنید ۱۱۷ هزار دلار بیش‌تر است یا آن ۱۲ هزار دلار که در سال به ایشان داده خواهد شد و در سه سال ۳۶ هزار دلار خواهید داد به این شخص که نه اطمینان دارد به این که کنتراتش از مجلس خواهد گذشت و نه اطمینان دارد که اینجا ماندنی است در صورتی که یک چنین آدمی برود و یک چنین

خدمتی به مملکت شما می‌کند این آدم حتماً با صمیمیت کار می‌کند و علاقه دارد به این مملکت، عرض کنم تمام آقایان اطبا که آقا اسم بردید تمام‌شان در پیش بنده محترم هستند، کاملاً مورد تمجید و تکریم هستند ولی هر کدام‌شان یک کاری دارند یک تخصصی دارند که الآن مشغول هستند چرا آن کاری که آن آقایان الآن مشغول هستند و دارند کار می‌کنند آنها را منفک بکنیم و بیایند در وزارت بهداری و آن کار هم معطل بماند و در وزارت بهداری هم شاید می‌تواند آن کار را آن طوری که او انجام می‌داد انجام بدهد و آن کار هم معطل می‌ماند و بنده عقیده‌ام این است که این آقای مستشار که بنده پیشنهاد کرده‌ام وجودش برای وزارت بهداری لازم است و من هم یک آدمی نیستم که بخواهم پول دولت را مفت خرج کنم و بدهم به دیگران (صحیح است) یک کسی اضافه حقوق خواسته بود بنده سه تومان اضافه حقوق بهش دادم و به بنده ایراد کردند ولی چه کار کنم مال خودم که نبود مال دولت است من امین دولت هستم باید با نهایت صرفه‌جویی خرج کنم برای این که در وزارت بهداری این شخص وجودش لازم است و بنده این لایحه را داده‌ام و ۸ ماه است که اصرار بکنم این شخص استخدام شود و البته اگر لازم نبود بنده هیچ وقت این لایحه را نمی‌دادم (جواد مسعودی - امروز این لایحه تصویب می‌شود)

بعضی از نمایندگان ـ رأی/ رأی.

نایب‌رئیس ـ رأی می‌گیریم به پیشنهاد آقای دکتر کشاورز.

دکتر کشاورز ـ بنده یک مختصر توضیحی دارم.

نایب‌رئیس ـ رأی می‌گیریم به پیشنهاد آقای دکتر کشاورز آقایانی که موافقند قیام کنند (عده کمی برخاستند) تصویب نشد.

صادقی ـ بنده اخطار دارم.

نایب‌رئیس ـ بفرمایید.

صادقی ـ بنده تصور می‌کنم با پیشنهادی که آقای امینی و آقای مهندس فرپور کردند از حیث مدت و مبلغ و مورد قبول مخبر و وزیر بهداری واقع شد و هر دو پیشنهاد قبول شد و مجلس هم قبول کرد که دیگر راجع به مدت و مبلغ نباید پیشنهادی داده شود و مطرح شود و قابل طرح نیست و اساساً بنده شخصاً با این قبیل کارها موافقت ندارم ولی بالأخره با وضعیتی که این شخص دارد. به خصوص که استخدام شده است و مدتی است در کشور کار می‌کند بنده تصور می‌کنم که آقایان پیشنهاداتشان را کم‌تر بکنند که این لایحه با همان اصلاحاتی که شده تصویب شود (صحیح است)

نایب‌رئیس ـ این نظر جنابعالی ممکن است موجب شود که پیشنهاد آقای دکتر کشاورز مطرح بشود در صورتی که نظر جنابعالی وارد است و مجلس که قبول کرد آن نظر را دیگر نباید این پیشنهادات مطرح شود مثل این که آقای فیروزآبادی پیشنهادی کرده‌اند راجع به مدت و مبلغ و چون مخبر کمیسیون توضیح داد و قبلاً هم تصویب شده دیگر پیشنهادات‌شان موضوعی ندارد که مطرح شود (بعضی از نمایندگان ـ پس گرفتند)

بعضی از نمایندگان ـ رأی بگیرید.

نایب‌رئیس ـ پیشنهادی هم آقای شهاب فردوسی کرده‌اند ولی مربوط به این لایحه نیست و جایش اینجا نیست، مربوط به فرهنگ است.

بعضی از نمایندگان ـ بخوانید.

نایب‌رئیس ـ اینجا مورد ندارد.

بعضی از نمایندگان ـ بخوانید آن را.

(به شرح ذیل قرائت شد)

پیشنهاد می‌کنم تبصره ذیل به لایحه اضافه شود.

تبصره ـ دانشکده پزشکی موظف است داوطلبان آن دانشکده را بدون مسابقه بپذیرد و دولت مکلف است در ظرف یک ماه لایحه لازم را برای تکمیل وسایل آن دانشکده از لحاظ بودجه به مجلس تقدیم کند.

نایب‌رئیس ـ مربوط نیست. مورد طرح ندارد.

دکتر معظمی ـ اجازه می‌فرمایید بنده توضیحی داشتم عرض کنم راجع به این پیشنهاد.

هاشمی ـ پیشنهادی از طرف بنده شده است.

نایب‌رئیس ـ پیشنهاد آقای هاشمی قرائت می‌شود.

(به شرح ذیل قرائت شد)

پیشنهاد می‌کنم به جای لفظ تبعه در مقدمه لایحه چون راجع به یک شخص است تابع نگاشته شود.

هاشمی ـ اصلاح عبارتی است.

نایب‌رئیس ـ آقای فاطمی، مخبر قبول فرمودید؟

فاطمی ـ مانعی ندارد.

نایب‌رئیس ـ آقای وزیر بهداری موافقید با این اصلاح؟

جمعی از نمایندگان ـ آقای وزیر بهداری هم قبول کردند با این اصلاح.

نایب‌رئیس ـ پیشنهاد آقای نقابت قرائت می‌شود.

(به شرح ذیل قرائت شد)

پیشنهاد می‌کنم در ماده ۳ به جای جمله (مدت ۳ سال دیگر به خودی خود تمدید می‌شود) نوشته شود مدت یک سال دیگر به خودی خود تمدید خواهد شد.

بعضی از نمایندگان ـ این پیشنهاد دیگر مورد ندارد.

نایب‌رئیس ـ این پیشنهاد تأمین شده موردی ندارد و مخبر هم این را پس گرفتند که آن بند ب حذف شود و اصلاً در لایحه نیست.

مخبر ـ بله بنده ب را پس گرفتند.

نایب‌رئیس ـ آقای مخبر و آقای وزیر بهداری موافقت کرده‌اند که این حذف شود، دیگر موردی ندارد پیشنهاد آقای لنکرانی قرائت می‌شود.

(به شرح ذیل قرائت گردید)

پیشنهاد می‌کنم تمام مؤسسات طبی و بهداشتی دولتی و شهرداری‌ها و تمام بهداری‌های وزارتخانه‌ها و مؤسسات دیگر آنها که بر اساس طب و بهداشت است و دانشکده طب و دواسازی و دامپزشکی و امثال آن تابع وزارت بهداری و در اختیار آن قرار گیرد.

جمعی از نمایندگان ـ مورد ندارد.

لنکرانی ـ آقای هاشمی آن قسمت اولش را بخوانید.

(آقای هاشمی منشی قسمت اول پیشنهاد را خواندند)

برای این که استفاده کامل‌تری از تخصص فنی این شخص (که برای او قائلید) بشود.

جمعی از نمایندگان ـ مورد ندارد.

نایب‌رئیس ـ پیشنهاد دیگری نرسیده است بنابراین رأی می‌گیریم به این لایحه آقایانی که موافقند ورقه سفید خواهند داد.

(اخذ و استخراج آرا به عمل آمده ۷۸ ورقه سفید و ۷ ورقه کبود شمرده شد)

نایب‌رئیس ـ عده حاضر در موقع رأی ۹۴ به اکثریت ۷۸ رأی تصویب شد.

اسامی موافقین آقایان: تیمورتاش‌ـ محیط‌ـ ظفری‌ـ نجومی‌ـ تهرانی‌ـ شهاب‌ـ دهستانی‌ـ دکتر شفق‌ـ جواد مسعودی‌ـ هاشمی‌ـ سلطانی‌ـ دهقان‌ـ افخمی‌ـ فتوحی‌ـ دکتر مجتهدی‌ـ ذوالفقاری‌ـ عماد تربتی‌ـ آصف‌ـ خلیل دشتی‌ـ صدرقاضی‌ـ حشمتی‌ـ حاذقی‌ـ ابوالحسن صادقی‌ـ فولادوندـ مقدم‌ـ آشتیانی‌ـ مهدی عدل‌ـ دکتر اعتبارـ محمد گرگانی‌ـ یمین اسفندیاری‌ـ اسکندری‌ـ فرودـ نقابت‌ـ ذکایی‌ـ تولیت‌ـ افشار صادقی‌ـ کاظم جلیلی‌ـ صدریه‌ـ ملایری‌ـ سنندجی‌ـ صفوی‌ـ تیموری‌ـ مرآت اسفندیاری‌ـ رضا حکمت‌ـ گله‌داری‌ـ مراد اریه‌ـ خاکبازـ بیات‌ـ ذوالقدرـ مجد ضیایی‌ـ طوسی‌ـ صمصام‌ـ دکتر معظمی‌ـ امینی‌ـ عباس مسعودی‌ـ فاطمی‌ـ اخوان‌ـ فرمندـ بوشهری‌ـ تجددـ فرخ‌ـ پوررضاـ حیدرعلی امامی‌ـ شریعت‌زاده‌ـ کاظمی‌ـ دری‌ـ مجدـ خلعتبری‌ـ فرمانفرماییان‌ـ امام جمعه‌ـ مهندس فریورـ فرهودی‌ـ دکتر عبده‌ـ عامری‌ـ دکتر طاهری‌ـ قبادیان‌ـ ثقت‌الاسلامی‌ـ اسعدـ سرتیپ‌زاده.

اسامی مخالفین آقایان: اردلان‌ـ کام‌بخش‌ـ آوانسیان‌ـ دکتر رادمنش‌ـ دکتر کشاورزـ پروین گنابادی.

ورقه سفید بی‌اسم: دو برگ.

وزیر بهداری ـ بنده یک دنیا تشکر می‌کنم که این لایحه را آقایان تصویب فرمودید و خیلی متشکرم از آقایانی که رأی ندادند هم تشکر می‌کنم ولی از آقایانی که رأی داده‌اند بیش‌تر تشکر می‌کنم که اظهار مرحمت فرمودند و نهایت مساعدت را با امور بهداری دارند.

۳ـ طرح و تصویب گزارش کمیسیون نظام راجع به اصلاح قانون نظام وظیفه

نایب‌رئیس ـ عرض کنم که دو فقره پیشنهاد رسیده است. یکی از آقای مهندس فریور و یکی هم از آقای دکتر زنگنه و آقای دهستانی. پیشنهاد آقای مهندس فریور، پیشنهاد می‌کنم لایحه اضافات وزارت جنگ مطرح شود.

مهندس فریور ـ اشتباه کردید آقا. این پیشنهاد را بنده نداده‌ام.

هاشمی ـ بله اشتباه از این شد که چون اول بود خیال کردم مال آقا است این مال آقای دکتر زنگنه است پیشنهاد شما را می‌خوانم:

پیشنهاد آقای مهندس فریور، پیشنهاد می‌کنم طرح اصلاحی قانون نظام وظیفه مطرح شود.

نایب‌رئیس ـ آقای مهندس فریور.

مهندس فریور ـ خاطر محترم آقایان مستحضر است که یک طرحی برای اصلاح قانون نظام وظیفه در حدود یک سال قبل به مجلس شورای ملی تقدیم شد و مخلص این طرح این بود که هر سال وزارت جنگ عده‌ای را که لازم دارد مطابق تشخیص خودش می‌گیرد

و عده‌ای را که لازم ندارد تکلیف‌شان را معلوم بکند و مرخص‌شان بکند این طرح در کمیسیون مطرح شد آقای وزیر جنگ آقای رئیس اداره نظام وظیفه آقای سرتیپ مقتدر معاون وزارت جنگ هر سه نفر در کمیسیون حاضر شدند و با اصلاحاتی آمد به مجلس، مجلس هم خیلی حسن استقبال کرد پیشنهادهایی از هر طرف داده شد که به واسطه مورد توجه شدن یکی از پیشنهادها برگشت به کمیسیون و عموم پیشنهاد دهندگان مجدداً رفتند به کمیسیون و لایحه حاضر و آماده است و عده زیادی از اهالی مملکت‌ها بلکه می‌توانیم بگویم تمام این مملکت به این لایحه علاقه‌مند هستند (صحیح است) و این یک رأی هم بیش‌تر لازم ندارد دو دقیقه هم بیش‌تر وقت لازم ندارد، بنابراین استدعا می‌کنم این را مطرح بفرمایید و تصویب کنید. باور بفرمایید که از پانزده میلیون سکنه ایران اقلاً ده، دوازده میلیون‌شان دعاگو خواهند بود.

نایب‌رئیس ـ آقای وزیر جنگ.

وزیر جنگ ـ وزارت جنگ از پارسال به این طرف یک عده لوایحی فرستاده است یا از کمیسیون مجلس گذشته است یا در بوته اجمال مانده است، بنده استدعایی که داشتم این بود که چند جلسه مجلس شورای ملی توجه بفرمایند و لوایح فوری ما را بگذرانند چون لوایح لازمی است که باید بگذرد (مهندس فریور ـ بلافاصله) و توجه بفرمایند که با گذراندن این لوایح کارها می‌گذرد و با این حال رکود هیچ کار اساسی نمی‌شود کرد (صحیح است) قانون استخدام یک مزایایی برای کلیه مستخدمین کشور قائل شده است که متأسفانه نظر به این که به طور مقطوع دکتر میلسپو یک پولی به ما داد ما از پرداخت آن مزایا (که تمام کارمندان دولت می‌گیرند) به افسران محروم شدیم و الآن یک وضعیت عمومی بدی برای افسران فراهم شده است افسری که در مدت یک ماه خدمت ۱۵ روز حقوق را بیش‌تر دریافت نمی‌کند و ۱۵ روز دیگر نداند چه بکند به چنین افسری نمی‌توانیم بگوییم که فلان جا چرا تخلف کردی فلان جا چرا خطا کردی، بنده استدعا می‌کنم که به این موضوع توجه بفرمایید که ما بتوانیم بگوییم عجالتاً زندگانی تو تأمین است برو پی خدمتت و اگر تخلف کنی تو را تنبیه می‌کنیم این یک مسئله، مسئله دیگر لایحه افزایش دو لشکر است یعنی ۱۲ هزار نفر به عهده ارتش می‌افزایند که متفقین ما روزی که از این مملکت خواهند رفت (یکی از نمایندگان‌ـ انشاءالله) گرچه مسئولیت امنیت الآن هم با ما است ولی بالأخره به موجب قراردادی که ما با متفقین داریم قوای ما در بعضی جاها محدود است در آذربایجان ما سه لشگر در قدیم داشتیم الآن ۴۵۰۰ نفر بیش‌تر نداریم آن هم با اسلحه محدود آن روزی که این امنیت کاملاً با ما شد با این وضع فعلی بایستی اقلاً چهار پنج هزار نفر بفرستیم الآن تا ماه مارس حداکثر که بگیریم دوم مارس هم باشد چهار ماه بیش‌تر وقت نمانده است.

(حاذقی - ۴ ماه کم‌تر داریم سه ماه و نیم است) بنابراین امروز اگر تصویب بفرمایید ما زودتر حاضر خواهیم شد تا فردا بنابراین بنده استدعایی که دارم اول لایحه ترمیم اضافه حقوق افسران و بعد هم لایحه تشکیل دو لشکر و بعد هم به لوایح دیگر بپردازیم اما راجع به آن لایحه نظام وظیفه که می‌فرمایید که اگر در این جلسه هم نگذرانیم یک وقتی تلف می‌شود و یک لایحه فوری هم از بین می‌رود و نتیجه مثبتی که می‌خواهیم گرفته نمی‌شود الآن در اغلب نواحی مملکت که در تصرف کامل ما از حیث اقتدار نیست نمی‌توانیم نفر آن طوری که باید بگیریم، بگیریم. نوشته شده است در آنجا که اگر نفر زیاد دارند قرعه بکشند و اگر جایی کم دارد از جاهای دیگر باید بگیرید این اگر امروز بگذرد یا ۱۰ روز دیگر فرق نمی‌کند اجازه بفرمایید این لوایح فوری ما زودتر بگذرد.

نایب‌رئیس ـ آقای مهندس فریور.

مهندس فریور ـ این یک رأی فقط لازم دارد و ایراد جنابعالی وارد نیست برای این که در لایحه نوشته است هرچه شما در آن موقع که می‌خواهید بگیرید اگر لازم دارید بگیرید آن که در قانون منع نشده است اگر زیادی دارید معاف‌شان کنید بنده هم تا اندازه به محیط و روحیه مجلس آقای سرلشگر ریاضی وارد هستم الآن نیم ساعت از ظهر گذشته است قول به جنابعالی می‌دهم که اگر یک لایحه جدیدی مطرح کنیم به جایی نمی‌رسد (وزیر جنگ ـ لایحه‌اش حاضر است) می‌دانم لایحه‌اش حاضر است ولی لایحه‌ای که رویش صحبت نشده است لایحه‌ای که پیشنهاد در آن داده نشده است این را قادر نمی‌شوید بگذرانید. نمی‌خواهید امتحان کنید که این لایحه امروز تمام نمی‌شود آن لایحه که بنده عرض کردم پیشنهاداتش خوانده شده است رفته است به کمیسیون و کمیسیون موافقت کرده است لایحه است که در تمام خصوصیاتش مذاکره شده است و نظر تمام آقایان را تأمین کرده‌اند لایحه منفح و مدون حاضر اینجا هست و یک رأی فقط لازم دارد.

نایب‌رئیس ـ این لایحه در مجلس مطرح شده است و چون فقط یک پیشنهاد مورد توجه مجلس واقع شد و به کمیسیون رفت و کمیسیون آن را رد کرده است بنابراین اجازه بفرمایید چون مذاکره لازم ندارد این را رأی بگیریم و لوایح دیگر وزارت جنگ را در جلسه دیگر جزو دستور قرار می‌دهیم آقا آن گزارش را قرائت بفرمایید.

(گزارش به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی طرح پیشنهادی آقای مهندس فرپور و عده از آقایان نمایندگان محترم راجع به تعداد سربازان وظیفه‌ای که هر ساله مورد احتیاج هست با حضور آقای وزیر جنگ و نمایندگان آن وزارتخانه مورد شور و مطالعه قرار گرفته و در نتیجه چندین جلسه که در اطراف موضوع مذاکره و تبادل نظر به عمل آمد بالأخره ماده واحده زیر به عنوان اصلاح قانون نظام وظیفه تنظیم و اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌نماید.

نایب‌رئیس ـ حالا باید رأی به آن ماده واحده بگیریم.

(ماده واحده به شرح زیر قرائت شد)

ماده واحده‌ـ الف‌ـ به وضعیت مشمولین یک سال قبل از اعزام به خدمت یعنی در سن ۲۰ سالگی به وسیله دادگاه اداری نظام وظیفه که از اشخاص زیر

فرماندار یا بخشدار یا نمایندگان آنها یا نماینده استاندار

۲ نفر نماینده انجمن شهرداری

نماینده نظام وظیفه

دو پزشک نظامی

دادستان یا نماینده او

تشکیل می‌شود رسیدگی می‌گردد

در صورتی که تعداد مشمولین در حوزه‌های فرعی هر حوزه اصلی اضافه بر تعداد مورد احتیاج سالیانه افراد وظیفه‌ای باشد که باید از این نقاط گرفته شود افراد مورد احتیاج از بین حاضرین که هیچ گونه مانع قانونی برای انجام خدمت ندارند به طور قرعه معین و اعزام می‌گردند.

مراسم قرعه‌کشی در نقاط تجمع انجام خواهد شد. مشمولینی که آماده به خدمت تشخیص شده‌اند چنانچه در تاریخ معینه در نقطه تعیین شده بدون علل و مواقع قانونی حاضر نشوند غایب محسوب و در هر موقع که حاضر یا جلب شوند بدون استفاده از مزایای قرعه و پس از تعیین مجازات به خدمت اعزام خواهند شد و آنان که به علل و موانع قانونی حاضر نشوند در مراسم استقراع بعدی شرکت خواهند جست و همچنین کسانی که معافیت موقت پزشکی به وسیله دادگاه تحصیل نموده‌اند باید در موقع قرعه‌کشی حاضر و مجدداً معاینه شده و در صورت سالم بودن در قرعه شرکت نمایند و دادگاه اداری موظف است معافیت موقت پزشکی مشمولین را با تاریخ اعزام بعدی تطبیق دهد.

در صورتی که اتفاقاً در یک سال عده مشمولین حاضر از عده سرباز مورد احتیاج کم‌تر باشد کسری عده از بین جوان‌ترین مشمولینی که سال‌های قبل در نتیجه استقراع معاف شده‌اند به قید قرعه تعیین می‌شود کسانی که به قید قرعه معاف شده‌اند هر گاه تا سن ۲۶ سالگی از نظر کسری احتیاجات سالیانه ارتش به وجود آنان احتیاجی حاصل نشود در اول سن ۲۶ سالگی جزو احتیاط منظور می‌کردند.

تبصره ۱ ـ در محل‌هایی که نماینده استاندار فرماندار یا بخشدار یا نمایندگان آنها و همچنین انجمن شهرداری و یا دادستان و یا نماینده او نباشد دادگاه از نماینده نظام وظیفه و دو پزشک نظامی و کدخدای هر محل و ۳ نفر از معتمدین آن محل تشکیل می‌گردد.

تبصره ۲ ـ معطوفاً به قسمت اخیر تبصره ماده ۳ قانون خدمت نظام وظیفه مصوب ۲۹ اسفند ماه ۱۳۲۱ مأمورین ژاندارمری موظفند در جلب و جمع‌آوری مشمولین غایب و افراد فراری بنا به تقاضای کدخدایان مساعدت لازمه را نموده و بدون آن که رأساً دخالتی در این قسمت بنمایند آنان را تا نقطه‌ای که از طرف حوزه نظام وظیفه و یا کدخدایان تعیین می‌گردد بدرقه و تحویل نمایند.

ب ـ به وضعیت مشمولین محصل در سن ۲۱ سالگی رسیدگی می‌شود.

دارندگان دیپلم دوره کامل متوسطه و لیسانس و دکترا که دیگر به تحصیلات خود ادامه نمی‌دهند و مانع قانونی برای انجام خدمت ندارند به دانشکده افسری احتیاط اعزام و پس از طی دوره شش ماهه دانشکده افسری احتیاط کسانی که از عهده امتحانات نهایی برآیند برحسب نمره ارجحیت مطابق فصل پنجم قانون ترفیعات به درجه افسری وظیفه نائل و شش ماه بقیه خدمت را در صف انجام می‌دهند و مابقی کادر گروهبانی قسمت‌ها و ادارات را با در نظر گرفتن حرفه و تخصص و فن مربوطه تشکیل و شش ماهه بقیه خدمت را انجام خواهند داد.

هر گاه تعداد مشمول آماده به خدمت نامبرده که بلامانع و قابل خدمت تشخیص گردیده‌اند در هر سال اضافه بر احتیاجات آن سال ارتش باشد معادل عده مورد احتیاج از بین آنان به قید قرعه انتخاب و بقیه تا مدت ۵ سال موقت معاف خواهند شد تا در صورتی که در سال‌های بعد اتفاقاً عده این قبیل مشمولین از عده مورد احتیاج کم‌تر بود کسری احتیاجات از بین جوان‌ترین مشمولین نامبرده انتخاب و اعزام گردند و هر گاه در ظرف مدت ۵ سال بودجه آنان احتیاجی حاصل نشود جزو طبقات مربوطه در احتیاط ذخیره منظور خواهند شد.

کسانی که در موقع اعزام به دانشکده افسری احتیاط خارج صف تشخیص شوند در ادارات ارتشی در عرفه خود مورد استفاده واقع و یک سال خدمت را انجام خواهند داد.

مشمولینی که به علل مزاجی موقت معاف شده‌اند در سال بعد احضار و در صورت عدم موانع قانونی با عده آن سال به خدمت اعزام و از مزایای قرعه‌کشی نیز بهره‌مند می‌شوند.

(پزشکان‌ـ دامپزشکان‌ـ دندان‌سازان‌ـ داروسازان‌ـ به ادارات مربوطه (پزشکان و دندان‌سازان و داروسازان به اداره بهداری ارتش و دامپزشکان به اداره دامپزشکی ارتش) معرفی و پس از چهار ماه تعلیمات مقدماتی و دادن امتحانات نهایی مطابق فصل پنجم قانون ترفیعات به درجه افسری وظیفه نائل و هشت ماه بقیه خدمت را در قسمت‌ها انجام خواهند داد.

مشمولین نامبرده در این بند هر گاه در ظرف ده روز پس از تاریخ معینی که قبلاً آگهی خواهد شد در منطقه تعیین شده بدون علل و موانع قانونی حاضر نشوند غایب محسوب و از مزایای قرعه بهره‌مند نمی‌گردند و در هر موقع که جلب و یا حاضر شوند پس از تعیین مجازات مانند تأمین خدمت مقرر و اضافه خدمت را باید انجام دهند. مراسم قرعه‌کشی افراد احتیاط در دانشکده افسری و مراسم قرعه‌کشی پزشکان و دامپزشکان و دندان‌سازان و داروسازان در ادارات مربوطه انجام می‌شود.

وزارت فرهنگ مکلف است همه ساله فهرست مشخصات کامل مشمولین محصل را که به اخذ دیپلم دوره کامل متوسطه و لیسانس و دکترا نائل شده‌اند در ظرف مدتی که از دو ماه تجاوز ننماید به اداره نظام وظیفه ارسال و همچنین اسامی کسانی را که دیگر به تحصیل خود ادامه نمی‌دهند با تعیین رشته و مخارج تحصیلی بلافاصله به اداره نظام وظیفه اعلام دارد.

افسران احتیاط که مایل به ادامه خدمت در داوطلب باشند در صورت احتیاج ارتش و واجد بودن شرایط دخولی یک سال خدمت وظیفه آنان به جای سال تهیه محسوب و پس از طی دوره دو ساله دانشکده افسری افسر داوطلب شناخته شده و تابع مقررات عمومی ارتشی می‌باشند.

استخدام مشمولین به طور کلی در وزارتخانه‌ها و ادارات و بنگاه‌های ملی و دولتی و همچنین از طرف اشخاص به هر عنوان (رسمی‌ـ قراردادی‌ـ حکمی‌ـ روزمزد و غیره) قبل از انجام خدمت وظیفه و نداشتن معافیت‌های قانونی ممنوع بوده و متخلفین (استخدام‌کنندگان) به الی شش ماه زندانی عادی محکوم خواهند شد.

هر یک از مقررات قانون نظام وظیفه مصوب ۲۹ اسفند ۱۳۲۱ که با ماده بالا مغایرت داشته باشد لغو خواهد بود.

بعضی از نمایندگان ـ رأی

نایب‌رئیس ـ برای اطلاع آقای وزیر جنگ عرض می‌کنم این لایحه دو شورا بوده است و هر دفعه دو ماه در ملجس مطرح بوده است فقط آن ماده‌ای که درش پیشنهاد شده بود به کمیسیون رفته است و بنابراین تشریفات معمولی در مجلس به عمل آمده است‌ـ آقای فرهودی نظری ندارید؟

فرهودی ـ همان طور که مقام محترم ریاست فرمودند این لایحه کارش تمام شده است به نظر بنده دیگر پیشنهاد دادن و اصلاح کردن موردی ندارد فقط بنده یک سؤالی دارم از آقای وزیر جنگ و از آقای مخبر کمیسیون که اطلاعات دارند این لایحه خلاصه‌اش این است که اشخاص به قرعه انتخاب شوند و به هر کسی که قرعه اصابت نکرد از خدمت نظام وظیفه معاف بشود (بعضی از نمایندگان ـ خیر این طور نیست)

(دکتر اعتبار ـ آقا یک مرتبه دیگر این گزارش را بخوانید)

در قانون اساسی یک اصلی ما داریم که تمام افراد مملکت در مقابل قانون چه از حیث وظایف قانونی و چه از حیث تکالیف قانونی مساوی‌اند در این لایحه در این قانون اگر منجر به این شود که قرعه‌کشی را معاف بکند اصطکاک با آن اصل قانون اساسی دارد.

نایب‌رئیس ـ آقای وزیر جنگ.

وزیر جنگ ـ آقایان اجازه بفرمایند با این که این لایحه بنا نبود مطرح بشود و بنده در جزئیات آن وارد نبودم معهذا بعد که مطالعه کردم برای این که برسیم به آن دردهای اساسی‌مان از آقایان تقاضا می‌کنم که موافقت بفرمایید و این نکته‌ای که راجع به قرعه گفته شود سوءتفاهم نشود ما سالی ۶۰ هزار نفر سالی ۸۰ هزار نفر لازم داریم می‌گیریم برای خدمت و آن هم البته اشکالی ندارد با خدمت دو سال در حدود ۵۰ هزار نفر بیش‌تر نخواهد بود ولی موالیدمان خوشبختانه اضافه شده است آماری که به ما رسیده است موالید زیاد شده است در اروپا که وضعیت نظام محدود نیست می‌گویند که خدمت نظام وظیفه دو سال یا سه سال باشد و همه باید بروند و این بودجه را هم تعیین می‌کنند همه ساله مقدارش را که چند هزار نفر زیاد بشود یا کم بشود اما ما یک بودجه کمی داریم و محدود است این است که ما می‌گوییم مثلاً امسال که مورد احتیاجمان کم است بنابراین قرعه کشیده می‌شود وقتی که زیاد بشود معلوم می‌شود که کی‌ها امسال معاف می‌شوند و معاف موقت می‌شوند و سال دیگر مجدداً جزو قرعه گذارده می‌شوند و سال دیگر اگر مورد احتیاج شد می‌آیند اگر مورد احتیاج نشد نمی‌آیند.

بعضی از نمایندگان ـ رأی

نایب‌رئیس ـ مخالفی نیست؟ بنابراین رأی می‌گیریم به این لایحه به آن طوری که خوانده شد آقایانی که موافقند قیام کنند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه وزارت جنگ مطرح است (بعضی از نمایندگان، اگر اجازه بفرمایید امروز دیگر نمی‌رسیم) سه پیشنهاد از آقایان دکتر شفق، دکتر زنگنه، دهستانی راجع به همین موضوع رسیده است اگر مجلس موافقت کرد جزو دستور قرار داده می‌شود (جمعی از نمایندگان - جز دستور جلسه آینده)

۴ـ موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

نایب‌رئیس ـ اگر موافقت بفرمایید لوایح وزارت جنگ جزو دستور هست فعلاً جلسه را ختم کنیم (صحیح است) جلسه آینده روز پنجشنبه ساعت نه و نیم (مجلس سه ربع ساعت بعد از ظهر ختم شد)

نایب‌رئیس مجلس شورای ملی‌ـ ملک‌مدنی

اخبار مجلس

کمیسیون دادگستری

به تاریخ چهارشنبه ۲۴ آبان ۱۳۲۴ دو ساعت قبل از ظهر کمیسیون دادگستری با حضور آقای وزیر دادگستری به ریاست آقای بهبهانی تشکیل و مذاکرات در اطراف لوایح موجود در کمیسیون و اعلام جرم‌ها به عمل آمده قرار شد روزهای چهارشنبه صبح و روزهای دوشنبه بعد از ظهرها کمیسیون تشکیل و به لوایح موجوده و سایر کارهای کمیسیون رسیدگی نماید جلسه ظهر ختم شد.

اداره کمیسیون‌ها

کمیسیون دارایی

به تاریخ سه‌شنبه ۲۲ آبان ساعت پنج بعد از ظهر کمیسیون دارایی با حضور آقای وزیر دارایی به ریاست آقای کاظمی تشکیل و در اطراف وضع مالی کشور و قانون مالیات بر درآمد مذاکرات مفصل به عمل آمده و قرار شد آقای وزیر دارایی لوایحی که در این موضوع مورد احتیاج است تهیه و بعد از مشاوره با اعضای کمیسیون تقدیم مجلس نماید جلسه ساعت ۷ بعد از ظهر ختم و جلسه آینده به روز شنبه ۲۶ آبان سه و نیم قبل از ظهر موکول شد.

اداره کمیسیون‌ها

تصویب‌نامه‌ها

شماره ۷۵۱۶

۲۱/۸/۱۳۲۴

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه نوزدهم آبان ماه ۱۳۲۴ بنابر پیشنهاد شماره ۱۳۱۸۱/۱/۲۴۰۰۵ به تاریخ ۱۶/۴/۱۳۲۴ وزارت کشور برابر مقررات ماده ۷ آیین‌نامه ۶ تن کارمندان انجمن شهرداری میناب به ترتیب زیر:

آقای میرزا جواد احمدی ـ آقای محمود منصفی ـ آقای یوسف ترابی ـ آقای حبیب درستکار ـ آقای محمد کمالی ـ آقای احمد حقیری

از میان ۳۰ تن برگزیدگان دوره ششم انجمن شهرداری آنجا تعیین و تصویب نمودند.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است.

م ـ ۵۱۳۴

نخست وزیر

شماره ۷۵۰۸

۲۱/۸/۱۳۲۴

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه ۱۹ آبان ماه ۱۳۲۴ بنابر پیشنهاد شماره ۷۹۸۲/۱/۲۳۹۶۵ به تاریخ ۱۶/۴/۱۳۲۴ وزارت کشور برابر مقررات ماده ۷ آیین‌نامه شش تن کارمندان انجمن شهرداری فریمان را (مشهد) به ترتیب زیر:

آقای علی‌اصغر منصوری ـ آقای محمداسماعیل فریمانی ـ آقای محمدرضا تأخیری ـ آقای عبدالحسین حسینیون ـ آقای محمدیوسف عنصری ـ آقای حسین مجردی.

از میان سی تن برگزیدگان دوره چهارم انجمن شهرداری آنجا تعیین و تصویب نمودند.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است

م ـ ۵۱۵۲

نخست وزیر

شماره ۷۵۰۶

۲۱/۸/۱۳۲۴

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه ۱۹ آبان ماه ۱۳۲۴ بنابر پیشنهاد شماره ۳۷۷۲/۱/۲۳۹۶۱ـ به تاریخ ۱۶/۴/۱۳۲۴ وزارت کشور برابر مقررات ماده ۷ آیین‌نامه شش تن کارمندان انجمن خمین به ترتیب زیر:

آقای ذبیح‌الله فرقدان ـ آقای حاجی مرتضی شمسی ـ آقای اسدالله صابری ـ آقای محمدکریم رضوانی ـ آقای نورالدین هندی ـ آقای حاجی عباس توکلی

از میان سی تن برگزیدگان دوره هفتم انجمن شهرداری آنجا تعیین و تصویب نمودند.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است.

م ـ ۵۱۵۱

نخست وزیر

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه ۱۹ آبان ماه ۱۳۲۴ بنا بر پیشنهاد شماره ۲۰۲۶۴/۱/۲۳۹۷۳ به تاریخ ۱۶/۴/۱۳۲۴ وزارت کشور برابر مقررات ماده ۷ آیین‌نامه ۶ نفر کارمندان انجمن شهرداری زاهدان به ترتیب زیر:

آقای غلام‌حسین کفاش‌زاده ـ آقای حمید آقا صمدی‌زاده ـ آقای محمد رزاق‌زاده ـ آقای توکل کامبوزیا ـ آقای حسن آذربایجانی ـ آقای عبدالحسین روحی

از میان سی تن برگزیدگان دوره چهارم انجمن شهرداری آنجا تعیین و تصویب نمودند.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است.

م - ۵۱۶۲

نخست وزیر

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه نوزدهم آبان ماه ۳۲۴ بنا بر پیشنهاد شماره ۱۴۷۸۰-۱-۲۸۹۵۳ به تاریخ ۱۰/۵/۱۳۲۴ وزارت کشور برابر مقررات ماده ۷ آیین‌نامه شش تن برگزیدگان انجمن شهرداری لنکه به ترتیب زیر:

آقای عبدالواحد فکری ـ آقای محمدرسول سعدی ـ آقای محمدرضا عمادی ـ آقای قاسم‌علی مدنی ـ حاج مصطفی تراکمه ـ محمدحسین نجف‌پور.

از میان سی تن برگزیدگان دوره ششم انجمن شهرداری آنجا تعیین و تصویب نمودند تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است.

نخست وزیر

شماره ۷۴۹۰

۲۱/۸/۲۴

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه ۱۹ آبان ماه ۱۳۲۴ بنابر پیشنهاد شماره ۲۸۰۱۴/۱/۲۳۹۸۱ به تاریخ ۱۶/۴/۱۳۲۴ وزارت کشور برابر مقررات ماده ۷ آیین‌نامه شش تن کارمندان انجمن شهرداری زابل به ترتیب زیر:

آقای علی‌اکبر نصرتی ـ آقای علی‌اکبر شیخ‌زاده ـ آقای رجب‌علی ناصری ـ آقای محمدعلی لنکرانی ـ آقای محمدعلی سعادتی ـ آقای عباس ناصرزاده از میان سی تن برگزیدگان دوره ششم انجمن شهرداری آنجا تعیین و تصویب نمودند.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است

نخست وزیر

شماره ۷۵۰۰

۲۱/۸/۲۴

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه نوزدهم آبان ماه ۱۳۲۴ بنابر پیشنهاد شماره ۱۱۸۴۰/۱/۲۳۹۹۷ به تاریخ ۱۶/۴/۱۳۲۴ وزارت کشور برابر مقررات ماده ۷ آیین‌نامه شش تن کارمندان انجمن شهرداری جویمند به شرح زیر:

آقای محمدحسین شریعت‌زاده ـ آقای محمدعلی فیاضی ـ آقای محمدحسین ملک‌نیا ـ آقای سیدجعفر علائی ـ آقای عبدالحسین قاضی‌زاده ـ ابوالقاسم ذبیحی از میان سی تن برگزیدگان دوره چهارم انجمن شهرداری آنجا تعیین و تصویب نمودند.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است.

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه ۲۱ آبان ماه ۱۳۲۴ بنا بر پیشنهاد شماره ۱۳۳۵/۱/۲۳۹۶۹ به تاریخ ۱۶/۴/۱۳۲۴ وزارت کشور برابر مقررات ماده ۷ آیین‌نامه شش تن کارمندان انجمن شهرداری فیروزکوه به ترتیب زیر:

آقای سیدحسین طاهری ـ آقای محسن باطنی ـ آقای جعفر حسینی ـ آقای حبیب امین ـ آقای سیدقربان حسینی ـ آقای رضاعلی باقرزاده.

از میان سی تن برگزیدگان دوره ششم انجمن شهرداری آنجا تعیین و تصویب نمودند.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است.

نخست وزیر

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه نوزدهم آبان ماه ۱۳۲۴ بنا بر پیشنهاد شماره ۲۴۳۷/۱/۲۳۹۸۹ به تاریخ ۱۶/۴/۳۲۴ وزارت کشور برابر مقررات ماده ۷ آیین‌نامه شش تن کارمندان انجمن شهرداری سقز به ترتیب زیر:

آقای محمدامین اسعدی ـ آقای علی‌رضا اردلان ـ آقای احمد فلاحی ـ آقای سیف‌الله دارایی ـ آقای محمدقاسم انوری ـ آقای مصطفی تیمورزاده.

از میان سی تن برگزیدگان دوره ششم انجمن شهرداری آنجا تعیین و تصویب نمودند.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است.

نخست وزیر

شماره ۹۹۱۲

۲۱/۸/۳۲۴

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه ۱۹ آبان ماه ۱۳۲۴ بنابر پیشنهاد شماره ۱۶۳۶۴/۳/۳۱۳۱۹ به تاریخ ۲۳/۵/۲۴ وزارت کشور برابر مقررات ماده ۷ آیین‌نامه شش تن از برگزیدگان دوره هفتم انجمن شهرداری طبس به شرح زیر:

آقای غلام‌حسین ضیایی ـ آقای احمد ثقفی ـ آقای حبیب‌الله بلوریان ـ آقای غلام‌حسین بهرامی ـ آقای محمدحسین احمدیان ـ آقای ابوالقاسم سررشته‌دار از میان تن برگزیدگان دوره هفتم انجمن شهرداری آنجا تعیین و تصویب نمودند.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است

نخست وزیر

شماره ۱۰۸۶۶

۲۴/۸/۱۳۲۴

وزارت کشور

هیئت وزیران درجلسه نوزدهم آبان ماه ۳۲۴ بنابر پیشنهاد شماره ۱۷۹۹۸/۴/۳۸۱۸۸ مورخ ۱۰ شهریور ماه ۲۴ وزارت کشور شش تن برگزیدگان آقایان زیر:

عبدالجبار کوهی ـ خدامراد فتحی ـ حاجی‌کرمعلی کوهی ـ سید صادق ایزدی ـ حبیب‌الله کوهی ـ سید وهاب امینی

را بر طبق مقررات ماده ۷ آیین‌نامه از بین سی تن آقایان برگزیدگان دوره هفتم جهت کارمندی شهرداری شهرکرد (چهارمحال) تصویب نمودند.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است.

نخست وزیر

شماره ۱۰۷۰۴

۲۱/۸/۱۳۲۴

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه نوزدهم آبان ماه ۱۳۲۴ بنابر پیشنهاد شماره ۱۸۴۰۵/۱/۳۴۹۰۱ به تاریخ ۴/۶/۱۳۲۴ وزارت کشور برابر مقررات ماده ۷ آیین‌نامه شش تن برگزیدگان دوره سوم انجمن شهرداری اقلید (آباده) را به شرح زیر:

آقای محمدحسن امیدوار ـ آقای عبدالعلی مصطفوی ـ آقای مصطفی ثابت ـ آقای محمود سجادی ـ آقای احمد سالاری ـ آقای حسین سعادت.

از میان سی تن برگزیدگان دوره سوم انجمن شهرداری آنجا تعیین و تصویب نمودند.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است.

نخست وزیر

شماره ۸۲۰۸

۲۱/۸/۳۲۴

وزارت کشور

هیئت وزیران در جلسه نوزدهم آبان ماه ۱۳۲۴ بنا بر پیشنهاد شماره ۱۳۰۳۱/۳/۲۳۴۴۳ به تاریخ ۲۵/۴/۱۳۲۴ وزارت کشور برابر مقررات ماده ۷ آیین‌نامه ۶ تن کارمندان انجمن شهرداری سرخس را به ترتیب زیر:

آقای رضا بلوری‌ـ آقای عبدالله سلماسی ـ آقای محمدباقر نوایی ـ آقای مهدی جواهری ـ آقای علی‌اصغر دوست‌کام ـ آقای عباس‌علی بوذری.

از میان ۳۰ تن برگزیدگان دوره ششم انجمن شهرداری آنجا تعیین و تصویب نمودند.

تصویب‌نامه در دفتر نخست وزیر است. نخست وزیر