پیام علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به دومین سمینار ملی رفاه اجتماعی ۱۸ خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
دومین سمینار ملی رفاه اجتماعی ۱۸ خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی پرتال علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی

سخنرانی‌ها و پیام‌ها و بیانات و مصاحبه‌های علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی

بنیاد شهبانو فرح پهلوی


پیام علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به دومین سمینار ملی رفاه اجتماعی ۱۸ خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

با پیام علیاحضرت شهبانو دومین سمینار ملی رفاه اجتماعی ۱۸ خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی در تهران گشایش یافت.

بسیار خوشوقتم که امروز با این پیام دومین سمینار ملی رفاه اجتماعی کار خود را آغاز می‌نماید. نخسین سمینار ملی رفاه اجتماعی در اسفند ماه ۲۵۳۲ شاهنشاهی برگزار گردید. هنگام افتتاح نخستین سمینار ملی رفاه اجتماعی اعلام نمودم که هدف سمینار در وهله اول یافتن بهترین راه اجرای برنامه‌های پیش‌بینی شده برای به دست آوردن مطلوب‌ترین نتیجه برای عموم مردم و در وهله دوم یافتن راه‌حل‌ها و پیشنهادهای جدید در مورد مسائل رفاه اجتماعی برای تجدید نظر در برنامه عمرانی پنجم کشور است. اکنون که حدود دو سال از برگزاری نخستین سمینار ملی رفاه اجتماعی می‌گذرد و دومین سمینار ملی کار خود را آغاز می‌کند، رشد شتابان اقتصادی و توسعه سریع اجتماعی ابعاد تازه و پیچیده‌ای از نظر رفاه و تأمین اجتماعی پدیدآورده و در نتیجه، کوشش‌های وسیع‌تری را از دیدگاه‌های تازه ضروری ساخته است. با آنکه رشد و توسعه هماهنگ زیر بنای اقتصادی و نیروهای تولید از شرایط ما قبلی برای سازندگی تمدن بزرگ ایرانی است، تردید ندارم که شرط کافی برای دست‌یابی بدان نیست زیرا که هدف‌های اقتصادی توسعه به نوبه خود وسایلی هستند برای نیل به هدف‌های انسانی و اجتماعی و فرهنگی و از این روست که امروز مفهوم اساسی در تدوین و تنظیم هدف‌ها و سیاست‌ها و خط مشی‌های توسعه ملی بهبود و به فرابرد کیفیت زندگی است. کیفیت زندگی مجموعه‌ای یکپارچه از نیازمندی‌های اساسی مادی و غیر مادی انسان است که این نیازها خواه مادی باشند و خواه غیر مادی و معنوی باید به ماهیت چند بُعدی و ابعاد گوناگون آن‌ها به صورتی یکپارچه توجه نمود. یکم اینکه شاخص‌هایی که برای هر یک از این نیازها در نظر گرفته می‌شود، باید بر اساس الگوهای اصیلی پی‌ریزی شود که با شرایط فرهنگی و اجتماعی کشور همساز باشد و از تقلید الگوهای پیش‌ساخته خودداری شود.

توزیع عادلانه- دوم اینکه به توزیع عادلانه نیازمندی‌های اجتماعی و فرهنگی خواه مادی باشند و یا غیر مادی، میان همه گروه‌ها و قشرهای اجتماعی توجه خاصی مبذول شود. سوم اینکه توزیع عوامل تشکیل دهنده کیفیت زندگی از دیدگاه کشوری و ملی به گونه‌ای که در برگیرنده همه مناطق و اجتماعات کشور باشد مورد توجه قرار گیرد. چهارم اینکه فرابرد کیفیت زندگی باید به دست خود مردم و با مشارکت همه گروه‌ها و قشرهای اجتماعی صورت گیرد و به این امر توجه خاص شود که مشارکت از اصول تجزیه‌ناپذیر کیفیت زندگی است. سرانجام اینکه در تدوین سیاست‌ها و خط مشی‌های رفاهی به شاخص‌های مادی کیفیت زندگی مانند تغذیه، مسکن، تندرستی، آموزش و تأمین اجتماعی که نهایت اهمیت را دارند اکتفا نکنیم بلکه به شاخص‌های معنوی و غیر مادی همچون نیک‌بختی و بهزیستی همگانی و محیط زیست مطلوب اجتماعی و فرهنگی که امروز در معرض هجوم عوامل تمدن جدید قرار گرفته‌اند بپردازیم و بهترین راه‌حل‌ها را برای فرابرد کیفیت یکپارچه زندگی چنانکه با فرهنگ ملی ما همساز باشند به دست دهیم. در این‌جا لازم است یادآور شوم که رهنمودهای انقلاب شاه و ملت و اصول هفده گانه انقلاب، استوارترین شالوده‌ها را برای دست‌یابی به کیفیت مطلوب زندگی و عرضه خدمات رفاهی فراهم آورده‌اند.

راه‌حل‌های ایرانی- ترکیب کمیته‌های دومین سمینار ملی رفاه اجتماعی طوری است که می‌تواند همه این جنبه‌ها و ابعاد توسعه را مورد بررسی قرار دهند. از جنبه‌های معنوی کیفیت زندگی گرفته تا چگونگی توزیع نیازهای اساسی انسانی در ارتباط با توسعه اقتصادی و رفاه اجتماعی و چگونگی عرضه خدمات رفاهی و مشارکت در امور رفاهی و توسعه اجتماعی مناطق. توجه کمیته‌های پنجگانه سمینار را به این نکته جلب می‌کنم که لازم است در اجرای وظیفه حساسی که بر عهده دارند نتایج کار خود را به صورت پیشنهادهای مشخص در هر زمینه و نیز بطور کلی در مجموع تنظیم و تدوین کنند. این پیشنهادها با مشارکت خود من و با شرکت نمایندگان کمیته‌ها مورد بررسی و تجزیه و تحلیل نهایی قرار خواهد گرفت. امیدوارم این سمینار بتواند به ارائه راه‌حل‌های اصیل ایرانی برای توسعه و رفاه اجتماعی و فرابرد کیفیت زندگی با مشارکت عموم مردم موفق گردد.