دومین سمینار ملی رفاه اجتماعی ۱۸ خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
شهبانو فرح پهلوی پرتال علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی فروردین ماه تا خرداد ماه

بنیاد شهبانو فرح پهلوی

دومین سمینار ملی رفاه اجتماعی ۱۸ خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

با پیام علیاحضرت شهبانو دومین سمینار ملی رفاه اجتماعی ۱۸ خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی در تهران گشایش یافت.

بسیار خوشوقتم که امروز با این پیام دومین سمینار ملی رفاه اجتماعی کار خود را آغاز می‌نماید. نخسین سمینار ملی رفاه اجتماعی در اسفند ماه ۲۵۳۲ شاهنشاهی برگزار گردید. هنگام افتتاح نخستین سمینار ملی رفاه اجتماعی اعلام نمودم که هدف سمینار در وهله اول یافتن بهترین راه اجرای برنامه‌های پیش‌بینی شده برای به دست آوردن مطلوب‌ترین نتیجه برای عموم مردم و در وهله دوم یافتن راه‌حل‌ها و پیشنهادهای جدید در مورد مسائل رفاه اجتماعی برای تجدید نظر در برنامه عمرانی پنجم کشور است. اکنون که حدود دو سال از برگزاری نخستین سمینار ملی رفاه اجتماعی می‌گذرد و دومین سمینار ملی کار خود را آغاز می‌کند، رشد شتابان اقتصادی و توسعه سریع اجتماعی ابعاد تازه و پیچیده‌ای از نظر رفاه و تأمین اجتماعی پدیدآورده و در نتیجه، کوشش‌های وسیع‌تری را از دیدگاه‌های تازه ضروری ساخته است. با آنکه رشد و توسعه هماهنگ زیر بنای اقتصادی و نیروهای تولید از شرایط ما قبلی برای سازندگی تمدن بزرگ ایرانی است، تردید ندارم که شرط کافی برای دست‌یابی بدان نیست زیرا که هدف‌های اقتصادی توسعه به نوبه خود وسایلی هستند برای نیل به هدف‌های انسانی و اجتماعی و فرهنگی و از این روست که امروز مفهوم اساسی در تدوین و تنظیم هدف‌ها و سیاست‌ها و خط مشی‌های توسعه ملی بهبود و به فرابرد کیفیت زندگی است. کیفیت زندگی مجموعه‌ای یکپارچه از نیازمندی‌های اساسی مادی و غیر مادی انسان است که این نیازها خواه مادی باشند و خواه غیر مادی و معنوی باید به ماهیت چند بُعدی و ابعاد گوناگون آن‌ها به صورتی یکپارچه توجه نمود. یکم اینکه شاخص‌هایی که برای هر یک از این نیازها در نظر گرفته می‌شود، باید بر اساس الگوهای اصیلی پی‌ریزی شود که با شرایط فرهنگی و اجتماعی کشور همساز باشد و از تقلید الگوهای پیش‌ساخته خودداری شود.

توزیع عادلانه- دوم اینکه به توزیع عادلانه نیازمندی‌های اجتماعی و فرهنگی خواه مادی باشند و یا غیر مادی، میان همه گروه‌ها و قشرهای اجتماعی توجه خاصی مبذول شود. سوم اینکه توزیع عوامل تشکیل دهنده کیفیت زندگی از دیدگاه کشوری و ملی به گونه‌ای که در برگیرنده همه مناطق و اجتماعات کشور باشد مورد توجه قرار گیرد. چهارم اینکه فرابرد کیفیت زندگی باید به دست خود مردم و با مشارکت همه گروه‌ها و قشرهای اجتماعی صورت گیرد و به این امر توجه خاص شود که مشارکت از اصول تجزیه‌ناپذیر کیفیت زندگی است. سرانجام اینکه در تدوین سیاست‌ها و خط مشی‌های رفاهی به شاخص‌های مادی کیفیت زندگی مانند تغذیه، مسکن، تندرستی، آموزش و تأمین اجتماعی که نهایت اهمیت را دارند اکتفا نکنیم بلکه به شاخص‌های معنوی و غیر مادی همچون نیک‌بختی و بهزیستی همگانی و محیط زیست مطلوب اجتماعی و فرهنگی که امروز در معرض هجوم عوامل تمدن جدید قرار گرفته‌اند بپردازیم و بهترین راه‌حل‌ها را برای فرابرد کیفیت یکپارچه زندگی چنانکه با فرهنگ ملی ما همساز باشند به دست دهیم. در این‌جا لازم است یادآور شوم که رهنمودهای انقلاب شاه و ملت و اصول هفده گانه انقلاب، استوارترین شالوده‌ها را برای دست‌یابی به کیفیت مطلوب زندگی و عرضه خدمات رفاهی فراهم آورده‌اند.

راه‌حل‌های ایرانی- ترکیب کمیته‌های دومین سمینار ملی رفاه اجتماعی طوری است که می‌تواند همه این جنبه‌ها و ابعاد توسعه را مورد بررسی قرار دهند. از جنبه‌های معنوی کیفیت زندگی گرفته تا چگونگی توزیع نیازهای اساسی انسانی در ارتباط با توسعه اقتصادی و رفاه اجتماعی و چگونگی عرضه خدمات رفاهی و مشارکت در امور رفاهی و توسعه اجتماعی مناطق. توجه کمیته‌های پنجگانه سمینار را به این نکته جلب می‌کنم که لازم است در اجرای وظیفه حساسی که بر عهده دارند نتایج کار خود را به صورت پیشنهادهای مشخص در هر زمینه و نیز بطور کلی در مجموع تنظیم و تدوین کنند. این پیشنهادها با مشارکت خود من و با شرکت نمایندگان کمیته‌ها مورد بررسی و تجزیه و تحلیل نهایی قرار خواهد گرفت. امیدوارم این سمینار بتواند به ارائه راه‌حل‌های اصیل ایرانی برای توسعه و رفاه اجتماعی و فرابرد کیفیت زندگی با مشارکت عموم مردم موفق گردد.


امیرعباس هویدا نخست وزیر در نخستین نشست دومین سمینار ملی رفاه اجتماعی در سخنانی اعلام داشت که ما به آن مرحله از زمان رسیده‌ایم که باید رفاه را از دید جدیدی بررسی نماییم و قبول کنیم که رفاه اجتماعی نمی‌تواند یک مسله جدا از پیشرفت کلی مملکتمان باشد. خوشبختانه از آغاز انقلاب ایران که شاهنشاه مبتکر و راه گشاهی آن بودند، این موضوع را به خوبی درک کردیم که در جامعه جدید ایران، رشد به صورت تنها مورد نظر نیست، بلکه باید توسعه و پیشرفت را با تصمیم هر چه بیشتر عدالت اجتماعی و اقتصادی سنجید.

مجیدی وزیر مشاور و رییس سازمان برنامه و بودجه نیز در این نشست هدف از برگزاری سمینار ملی رفاه اجتماعی را روشن ساخت و گفت: به پیروی از نیات عالیه و نوع پرورانه رهبر دوراندیش شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی ایران همواره شورای عالی رفاه اجتماعی را ارشاد می‌فرمایند تا برای تهیه پیشنهادها و خط مشی‌ها و برنامه‌های رفاهی از صاحب نظران به ویژه از گروه‌های مختلف اجتماعی که استفاده کنندگان واقعی خدمات رفاهی هستند، نظرخواهی شود و سیاست‌های رفاهی با مشارکت گروه‌های وسیع و گوناگون مردم تدوین گردد. بر این اساس، در دومین سمینار ملی رفاه اجتماعی به جنبه‌های مادی و معنوی کیفیت زندگی و به مسایل اساسی رفاه اجتماعی در سطح کشور توجه شده است.

شیخ الاسلام زاده وزیر مشاور و سرپرست وزارت تندرستی و رفاه نیز گفت: خدمات رفاهی و درمانی و بهداشتی با یکدیگر بستگی بسیار نزدیک دارند و عرضه این خدمات به گونه‌ای جداگانه از نظر ارایه دهنده و چه از نظر مصرف کننده منطقی و مقرون به صرفه نیست. با گسترش روز افزون برنامه‌های رفاهی و ازدیاد سریع پوشش تامین اجتماعی برای مسولین اجرایی و کارشناسان م تدریجا روشن گردید که نظام متمرکز موجود همراه با خصیصه دیوانسالاری تهرانی آن، خود یکی از موانع مهم پیشرفت کار است. تا پایان برنامه عمرانی ششم، کلیه جمعیت کشور ما تحت پوشش تامین اجتماعی قرار خواهند گرفت و بدین ترتیب هر فرد ایرانی، صرف نظر از موقع و منزلت اجتماعی خود خواهد توانست با کار و فعالیت خود در هر بخش از اقتصاد و هر نقطه از کشور ما رفاه و آسایش خاطر خود و خانواده اش را در آینده تضمین نماید. در اجرای فرمان‌های شاهنشاه آریامهر در مورد تامین بهداشت عمومی و بیمه درمانی سیاست اصلی ما ایجاد شبکه‌ای هماهنگ برای عرضه خدمات بهداشتی و درمانی است که در آن به برنامه‌های پیشگیری از بروز بیماری‌ها و ریشه کنی آنها، آموزش بهداشت عمومی، سالم سازی محیط خدمات درمانی از طریق بیمه همگانی با ایجاد انگیزه مشارکت عمومی اولویت خاصی داده خواهد شد. در سطح روستاها در این شبکه علاوه بر پزشکان و کادر پیراپزشکی از گروه کثیری کادر کمک پزشک مانند بهدار، بهورز و بهداشتیار نیز استفاده خواهد شد. در زمینه خدمات رفاهی هدف و الکوی اصلی کار ما ایجاد مراکز خدمات رفاهی چند وظیفه‌ای کوچک در شهرها و روستاها می‌باشد که در آن بتوانیم با مشارکت فعالانه مردم و استفاده از نیروی انسانی آموزش دیده محلی نیازهای رفاهی کودکان و نوجوانان و سالمندان و گروه‌های خاص اجتماع را تامین نماییم.


۲۲ خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاه روز پایانی سمینار ساعت پانزده علیاحضرت شهبانو به جای برگزاری سمینار در سازمان نمایشگاه‌های بین المللی تشریف فرما شدند. دقایقی پس از آغاز نشست پایانی دومین سمینار ملی رفاه اجتماعی که در پیشگاه معظم لها برگزاری شد، احسان نراقی رییس کمیته سیاست‌های رفاهی، منوچهر گنجی رییس کمیته توسعه و رفاه اجتماعی، دکتر محمدعلی فقیه رییس کمیته نظام‌های عرضه خدمات رفاهی، غلامرضا افخمی رییس کمیته توسعه اجتماعی مناطق گزارش‌های کمیته‌های پنجگانه را جداگانه به آگاهی رسانیدند. آنگاه عبدالمجید مجیدی وزیر مشاور و رییس سازمان برنامه و بودجه گزارش عمومی دومین سمینار ملی رفاه اجتماعی را خواند.

علیاحضرت شهبانو در پایان سمینار ملی رفاه اجتماعی که در پیشگاه معظم لها برگزار شد فرمودند:[۱]

از فرصت استفاده کرده، از تمام سازمان‌های دولتی و غیردولتی که در تشکیل سمینار ملی رفاه اجتماعی کمک و همکاری نموده‌اند، قدردانی می‌نمایم. از افرادری که برای بهبود بخشیدن به وضع رفاه اجتماعی کشور در چند روز گذشته با علاقه زیاد، وقت، فکر و تجربه خود را صرف پیدا کردن راه خل‌های بهتر و ارایه پیشنهادهای ارزنده نموده‌اند تشکر می‌کنم.

خوشوقتم از اینکه بعضی از توصیه‌ها و پیشنهادهای سمینار در طول برگزاری آن به اجرا درآمده است. شهبانو فرمودند به پیروی از منویات شاهنشاه آریامهر مشارکت مردم در کارهای مربوط به خودشان و ایجاد یک محیط گفت و شنود باز و آزاد خوشبختانه با شرکت طبقات مختلف مردم در بیشتر کمیته‌های سمینار به مرحله عمل گذاشته شد.

بهتر است به صورت خیلی خلاصه قسمتی از پیشنهادات مهم و پر اهمیت ارایه شده در سمینار را با توجه به سیاست‌های کلی استخراج نموده و آن را خط مشی و نمونه کار و برای تمام افرادی که به این پیشنهادات معتقد هستند، قرار دهید. امیدوارم که دولت و هم چنین سازمان‌های رفاهی غیردولتی و نهادهای مشارکتی مختلف بتوانند با استفاده از پیشنهادهای ارزنده این سمینار و راهنمایی‌هایی که شده، خدمات بهتر، بیشتر، جامع تر و هماهنگ تری به مملکت و مردم این مملکت ارایه دهند.