پروژه کاپساد ساختمان شهرک و مجتمع در ایران

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی تیر ماه تا شهریور ماه درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

پروژه‌های گسترده خانه‌سازی شهرک‌ها هتل‌ها بیمارستان‌ها آسمانخراش‌ها و گردایه‌های ورزشی برای ایرانیان

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی آذر ماه تا اسفند ماه


آرشیتکت مرکز جهانی تجارت در تهران برای مردم ایران برج می سازد
KapsadDevelopmentTehran1975d.jpg
آرشیتک نامی جهان مینگ پی در تهران
KapsadDevelopmentTehran1975g1.jpg
KapsadDevelopmentTehran1975b.jpg
پروژه خانه سازی در عسلویه

پروژه کاپساد ساختمان شهرک و مجتمع در ایران

در بیش از ۳۱ میلیون مترمربع از زمین‌های درون و بیرون از محدوده تهران، بیست پروژه بزرگ شهرکسازی و گردایه‌های ساختمانی پیاده می‌شود. این آپارتمان‌ها ۲۴ هزار یکان مسکونی را دربرمی گیرد. در ساختن این آپارتمان‌ها چندین کمپانی امریکایی، فرانسوی، ایتالیایی، یونانی و چند گروه خارجی دیگر نیز شرکت دارند. بیشتر آپارتمان‌ها دارای دو تا چهار اتاق خواب می‌باشند و در شماری از آنها آپارتمان‌های یک اتاق تا پنج اتاق خواب نیز ساخته می‌شود. کوچکترین آپارتمان ۴۵ متر مربع زیر بنا و بزرگترین آنها در ۵۱۲ متر مربع خواهد بود. بلندترین آپارتمان‌ها از سوی شرکت « کاپساد » در چهل اشکوب ساخته می‌شود و کوتاهترین آنها چهار اشکوبه است که از سوی شرکت « بامساز» بنا خواهد شد.

دیوید مایرز، سازنده آسمانخراش مرکز جهانی تجارت در نیویورک «World Trade Center» که بزرگ‌ترین آسمانخراش جهان است، در رأس یک هیات مهندسی در روز ۳۱ خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی وارد تهران شد. این گروه برجسته از مهندسین، از طرف کمپانی «تیشمن» که بزرگ‌ترین مؤسسه ساختمانی و پژوهشی آمریکا است، به ایران آمده‌اند تا پروژه «کاپساد» را مورد بررسی قرار دهند. پروژه «کاپساد» مورد مطالعه تیشمن قرار می‌گیرد [۱] و بدین باور است که مجتمع‌های ساختمانی بزرگ مشکلات شهری تهران را کاهش می‌دهد. [۱]

به دنبال مسافرت کارشناسان «تیشمن» به ایران ورود ناگهانی «پی» بزرگترین آرشیتکت جهان به تهران، توجه محافل آرشیتکتور را به خود کشیده است. گفته می‌شود «یو مینگ پی» [۲] نیز یکی دیگر از دست‌اندرکاران پروژه «کاپساد» است که در رأس یک هیات از برجسته‌ترین آرشیتکت‌های آمریکایی به ایران آمده تا سهم آرشیتکتور این پروژه را به عهده بگیرد.

پی به عنوان یک شخصیت شناخته شده در مسائل معماری جهان دیدگاه خود را درباره آینده معماری جهان به ویژه درباره آینده معماری ایران ابراز داشت، «پی» در مورد فضای سبز و موضوع پاکی هوا تأکید کرد. به باور مستر پی در شهرهای پرجمعیتی چون شهر تهران هر اندازه جای سکونت مردم در فضاهای وسیع‌تر باشد بهتر است، به نظر پی معماری ایران به ویژه شهر تهران باید متوجه بنا کردن ساختمان‌های بلند در فضاهای فراخ باشد. مشروط بر آنکه به مسائل ملی زیست نیز به درستی توجه شود.

آقای مایرز از دادن جزییات در باره پروژه «کاپساد» خودداری کرد، ولی با توجه به اینکه وی مدت هفت سال مدیریت ساختمان عظیم‌ترین آسمانخراش‌های آمریکا از جمله دو ساختمان صد و ده طبقه مرکز جهانی تجارت در نیویورک را که بلندترین و عظیم‌ترین ساختمان‌های جهان هستند به عهده داشته است، به نظر می‌رسد که برنامه مورد بررسی ایشان در ایران، در گونه خود باید پروژه بسیار عظیمی باشد. آقای مایرز که اینک چهل و چهل ساله است با بیست سال تجربه ساختمانی در امور مهم بین‌المللی از دیدگاه جوامع مهندسی، یک مهندس صاحب نام حرفه‌ای بشمار می‌آید. وی یکی از برجسته‌ترین متخصصان کمپانی «تیشمن» آمریکا است. کمپانی تیشمن نه تنها سازنده ساختمان‌های غول‌پیکر جهان است، بلکه در حال حاضر تعداد کثیری از آسمانخراش‌های آمریکا را در دست داشته و به رموز نگاهداری و اداره این قبیل ساختمان‌ها آشنایی کامل دارد.

افتخار بزرگ این مؤسسه بنای آسمانخراش مرکز تجارت «World Trade Center» است که آقای دیوید مایرز ساختمان آن را به گردن داشته است. این مرکز از دو ساختمان صد و ده اشکوبه تشکیل گردیده که رویهم رفته ۱۰ میلیون فوت مربع سطح زیربنای آن است و بلندای هر ساختمان ۴۵۰ متر می‌باشد. آسمانخراش مرکز جهانی تجارت در نیویورک همچنین دارای هفت اشکوب کامل در ژرفای زمین می‌باشد که با در نظر گرفتن اشکوب های یاد شده می‌توان عنوان کرد که مرکز جهانی تجارت یک شبکه ساختمانی ۱۱۷ طبقه‌ای است. در سطح پایین دو آسمانخراش پارکینگ وسیعی برای رفاه حال مراجعین وجود دارد. اجرای این پروژه عظیم هفت سال به درازا خواهد انجامید و جالب اینکه بعد از ۳ سال از شروع ساختمان ۶۷ طبقه آن آماده بهره‌برداری بوده است. در فازهای پیشرفته اجرای پروژه مرکز جهانی تجارت متجاوز از ۴۰۰۰ کارگر در این دو ساختمان فعالیت داشته‌اند. محاسبات ایمنی و حفاظتی ساختمان توسط کامپیوتر انجام شده و در حال حاضر کلیه امور مربوط به آن توسط کامپیوتر کنترل می‌گردد. بطور مثال، چنانچه در نقطه‌ای از ساختمان اشکالی در برق بوجود بیاید و یا لوله‌ای بترکد، کامپیوتر بلافاصله جای آن را دقیقاً تعیین کرده و مسئولین مربوطه را مطلع می‌سازد. مرکز جهانی تجارت در نیویورک «World Trade Center» در حقیقت یک شبکه ساختمانی است که به خودی خود کلیه احتیاجات ساکنان را دقیقاً برآورده می‌نماید. مراکز خرید، اداره پست، رستوران، کلوپ و تمامی امکانات رفاهی در این دو ساختمان پیش‌بینی گردیده و در حقیقت مرکز اطلاعات تجارت بین‌المللی در این مجموعه قرار دارد. از نکات جالب دیگر اینکه در ساختمان مرکز جهانی تجارت یکصد آسانسور وجود دارد. تعدادی از این آسانسورها مراجعین را از طبقه هم کف به طبقات معین برده و آسانسورهای دیگر ایشان را به بخش‌های مور نظر منتقل می‌کند. یکی از این آسانسورها با شتابی بیش از ۵۰۰ متر در دقیقه بطور اختصاصی تمام بلندای ساختمان را در کمتر از یک دقیقه می‌پیماید. در طبقه ۱۱۰ مرکز جهانی تجارت محوطه بسیار زیبایی برای توریست‌ها و بازدیدکنندگان در نظر گرفته شده که از آن جا با دوربین‌های ویژه بتوانند نیویورک شهر آسمانخراش‌ها را از نزدیک تماشا کنند.

۲۰ پروژه ساختمان شهرک و مجتمع ساختمانی در تهران

۱۲ فروردین ماه ۲۵۳۶ به آگاهی رسید که در بیش از ۳۱ میلیون مترمربع از زمین‌های درون و بیرون از محدوده تهران، بیست پروژه بزرگ شهرکسازی و گردایه‌های ساختمانی پیاده می‌شود. این پروژه‌ها:

  • «تهران تاج» در ۶۰ هزار مترمربع،
  • «گلستان فرح‌زاد» در ۷۲ هزار مترمربع،
  • «ونک پارک» در ۳۳ هزار و ۶۶۰ مترمربع از زمین‌های خیابان محمدرضا شاه،
  • «پارک نیلوفر» در ۱۲ هزار متر مربع، «
  • نوبنیاد ونک» در ۳۰ هزار متر مربع،
  • «پارک پرنس» در ۲۲ هزار متر مربع از زمین‌های پایین میدان ونک و پارک وی (خیابان ملاصدرا)،
  • «کاپساد» در ۱۳۰ هزار مترمربع از زمین‌های ونک،
  • «برج سپهر» در ۵ هزار متر مربع از زمین‌های خیابان صنیع الدوله نبش خیابان ملک الشعرای بهار،
  • «فرانکو ایرانیان» در ۱۰ هزار متر مربع از زمین‌های شهرک غرب،
  • «آریا تاورز» در ۲۲۰ هزار مترمربع از زمین‌های شهرک غرب،
  • «زمرد» در ۳۴۵ هزار مترمربع از زمین‌های شهرک غرب،
  • «اکباتان» در ۲ میلیون مترمربع از زمین‌های میان جاده مخصوص کرج و اتوبان کرج،
  • «بامساز» در ۵ هزار مترمربع از زمین‌های فرمانیه،
  • «اسکان ایران» در ۸ هزار مترمربع از زمین‌های خیابان پهلوی تقاطع بلوار پهلوی (کوی ششم بهمن)،
  • «تاج محل اوین» در ۴۰ هزار مترمربع از زمین‌های جنوب هتل اوین می‌باشند.

این آپارتمان‌ها ۲۴ هزار یکان مسکونی را دربرمی گیرد. در ساختن این آپارتمان‌ها چندین کمپانی امریکایی، فرانسوی، ایتالیایی، یونانی و چند گروه خارجی دیگر نیز شرکت دارند. بیشتر آپارتمان‌ها دارای دو تا چهار اتاق خواب می‌باشند و در شماری از آنها آپارتمان‌های یک اتاق تا پنج اتاق خواب نیز ساخته می‌شود. کوچکترین آپارتمان ۴۵ متر مربع زیر بنا و بزرگترین آنها در ۵۱۲ متر مربع خواهد بود.

بلندترین آپارتمان‌ها از سوی شرکت « کاپساد » در چهل اشکوب ساخته می‌شود و کوتاهترین آنها چهار اشکوبه است که از سوی شرکت « بامساز» بنا خواهد شد.

بن مایه‌ها

  1. Tishman Construction Corporation, New York City
  2. Ieoh Ming Pei, Famous Chinese-American Architect