برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی آذر ماه تا اسفند ماه

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی امرداد ماه تا آبان ماه درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی

برنامه عمرانی ششم/سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی
اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران
برنامه‌های خانه‌سازی برای ملت ایران
ShahanshahAryamehrOmanOfficialVisit7Azar2536.jpg
ShahbanouInternationalTehranFilmFestival6Azar2536.jpg
بانو دن پین چائو معاون رییس کمیته دایمی کنگره ملی خلق چین در دیدار با هویدا وزیر دربار شاهنشاهی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی آذر ماه تا اسفند ماه

۳۰ آبان ماه ۲۵۳۶ با خواندن پیام شاهنشاه آریامهر از سوی امیرعباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی آیین بزرگداشت صدمین سال زادروز علامه اقبال لاهوری، چامه سرای پارسی گوی پاکستان در تالار ابن سینای دانشگاه تهران برگزار شد.[۱]

۲ آذر ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی رئیس هیأت نمایندگی ایران در سی و دومین مجمع عمومی سازمان ملل متحد، یک چک یک میلیون دلاری عطیه خویش را برای تأسیس انستیتوی بین‌المللی تحقیق و آموزش زنان به کورت والدهایم دبیر کل سازمان ملل متحد دادند. دبیر کل جایگاه بین‌المللی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی را ستود و ابراز امیدواری کرد که این انستیتو که مرکز آن در تهران خواهد بود و به زودی کار خود را آغاز خواهد کرد، در چارچوب فعالیت‌های مربوط به دهه زن، با توجه به مسئولیت‌های مهمی که بر عهده دارد، نخش والا در اعتلای مقام زن در جهان و تأمین و تعمیم حقوق سیاسی و اجتماعی نیمی از جامعه بشری داشته باشد.

۲ آذر ماه ۲۵۳۶ چهارمین مولد نیروگاه شهریار آماده بهره‌برداری می‌شود. کار به‌سازی (تعمیر) چهارمین مولد نیروگاه شهریار تهران در چند هفته آینده پایان می‌یابد و این نیروگاه آماده بهره‌برداری با حداکثر ظرفیت خواهد شد. از تابستان امسال کار بهسازی ۴ مولد برق نیروگاه شهریاز آغاز شده و تاکنون ۳ واحد آن پایان یافته و چهارمین مولد نیز به زودی آماده می‌شود. ظرفیت تولید برق این نیروگاه حدود ۶۰۰ هزار کیلووات است که هم اکنون یکی از بزرگترین نیروگاه‌های برق کشور به شمار می‌آید. وزارت نیرو همزمان با پایان یافتن فصل گرما و کاهش میزان مصرف برق، برنامه‌ای برای بهسازی و نوسازی نیروگاه‌های برق کشور ریخته است که از چندی پیش این کار آغاز شده است. در همین مراسم سفیر پاکستان در دربار شاهنشاهی پیام فضل الهی چودری رئیس جمهوری پاکستان را خواند. در این پیام پرزیدنت چودری با اشاره به ویژگی‌های شعر اقبال و شیفتگی او به زبان فارسی گفته است: اینکه اقبال رساله دکتری خود را در باب متافیزیک ایران نوشته، گواه صادقی است که تا چه اندازه روحاً و قلباً شیفته ایران بوده است. اقبال همواره حلقه اتصالی بین پاکستان و ایران خواهد بود و علایق معنوی و فرهنگی بین دو کشور در نتیجه سهمی که اقبال ایفا کرده غنی تر شده است.

۲ آذر ماه ۲۵۳۶ دو واحد تولیدی بزرگ دیگر تا چهل و نه درصد از سهام خود را برای فروش در دسترس کارگران، کشاورزان و همگان قرار دادند. در پی برنامه گسترش مالکیت واحدهای تولیدی، تا کنون ۷۱ واحد تولیدی بزرگ کشور تا چهل و نه درصد از سهام خود را عرضه نمودند. سخنگوی دبیرخانه شورای گسترش مالکیت واحدهای تولیدی به آگاهی رساند که به پیروی از منویات مبارک شاهنشاه آریامهر در اجرای اصل سیزدهم انقلاب شاه و ملت،[۲] دو واحد تولیدی بزرگ دیگر مرحله نهایی اجرای قانون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی را انجام داده و در این گام بخشی از سهام خود را بدواً برای فروش به کارگران خود و سپس به سایر کارگران و کشاورزان و عموم مردم عرضه می‌نمایند. این واحدها بدین قرارند: ۱- کارخانه‌های صنعتی آزمایش (شرکت سهامی عام) تولید کننده لوازم خانگی ۲- شرکت افست (سهامی عام). چاپ و صحافی. سرمایه ثبت شده این واحدهای تولیدی جمعاً بالغ بر ۱۴۰۰ میلیون ریال، کل فروش آن‌ها در سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی بیش از ۳۲۰۴ میلیون ریال گردیده و دارای ۳۴۲۰ نفر کارگر می‌باشند. از آنجا که سهام دو واحد تولیدی نامبرده در بالا از سوی سازمان مالی گسترش مالکیت واحدهای تولیدی به کارگران و کشاورزان عرضه خواهد شد، اکنون برگ‌های درخواست خرید سهام از سوی وزارت کار و امور اجتماعی و سازمان مرکزی تعاونی‌های روستایی به شرکت‌های تعاونی روستایی فرستاده شده است. کارگران این واحدهای تولیدی که یک سال یا بیشتر پیشینه خدمت داشته و همچنین کشاورزانی که حداقل سه سال و بیشتر هموند شرکت‌های تعاونی روستایی باشند می‌توانند برای خرید سهام این واحدها درخواست نمایند. بدین سان پیش‌بینی می‌شود که بیش از ۳۴۲۰ تن از کارگران این دو واحد تولیدی در برنامه خرید سهام واحدهای تولیدی شرکت جویند. این سخنگو همچنین یادآور شد که تاکنون ۱۶۳ واحد تولیدی با سرمایه ثبت شده ۹/۹۵ میلیارد ریال که دارای ۱۰۶ هزار کارگر می‌باشند سهام خود را برای فروش، در دسترس کارگران، کشاورزان و عموم مردم نهاده‌اند.

۲ آذر ماه ۲۵۳۶ دکتر آزمون استاندار فارس، در گفتگو با خبرنگاران گفت که امسال همزمان با یک صدمین سال زادروز اعلیحضرت رضا شاه بزرگ در جشن درختکاری، یک صد هزار درخت چنار، نارون در سراسر استان فارس کاشته می‌شود. از برنامه‌های من در اجرای اوامر همایونی، افزودن به فضای سبز استان فارس است و کاشتن درختانی چون چنار و نارون و درختانی از این خانواده باشد.

۲ آذر ماه ۲۵۳۶ به آگاهی رسید که بیش از یک هزار ماشین‌آلات سنگین وزارت راه و ترابری مانند گریدر، لودر برف‌روب، مکنده و بولدوزر در جاده‌های سراسر کشور برای مقابله با راه‌بندان‌های زمستانی جای گرفته‌اند. هم چنین گفته شد سالی ده هزار کیلومتر راه روستایی ساخته می‌شود. همزمان بررسی لایحه واگذاری احداث راه‌های روستایی از وزارت کشاورزی به وزارت راه و ترابری در مجلس شورای ملی آغاز شد. بر پایه این لایحه و نیز برنامه کشیدن راه‌های روستایی، سالانه بیش از ۱۰ هزار کیلومتر راه روستایی در استان‌های کشور ساخته خواهد شد. مهندس اکبر مقامی معاون وزارت راه و ترابری در امور استان‌ها در گفتگویی مطبوعاتی گفت: "راه‌های روستایی کشور به وسیله واحدهای وزارت راه و ترابری در استان‌ها و با مشارکت انجمن‌های محلی و زیر نظر استانداران با اعتبارات منطقه‌ای ساخته می‌شود. روش ساختن راه‌های روستایی بدین ترتیب است که ابتدا انجمن‌های ده پیشنهادات خود را برای احداث راه‌های روستایی می‌دهند و سپس این پیشنهادات در انجمن‌های شهرستان و استان مورد بررسی قرار می‌گیرد و پیشنهاد نهایی برای تأیید به استانداران داده می‌شود. استانداری‌ها با توجه به اولویت‌ها و تبادل نظر با وزارت راه و ترابری و سازمان برنامه و بودجه راه‌های روستایی را که باید در درجه اول ساخت، با در نظر گرفتن اعتبار مورد نیاز تعیین می‌کنند. نگهداری راه‌های روستایی پس از احداث به عهده انجمن‌های محلی گذاشته می‌شود. معاون وزارت راه اضافه کرد، در حال حاضر وزارت راه و ترابری برای احداث راه‌های روستایی در استان‌های کشور ساختن پل‌های پیش ساخته‌ای را که دارای دهانه‌های متجاوز از ۱۵ متر هستند شروع کرده است تا در مسیر راه‌های روستایی در مناطق مورد نیاز از آن‌ها استفاده شود. "

۳ آذر ماه ۲۵۳۶ مصطفی کمال تولبا مدیر اجرایی برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد که از کشورمان دیدار می‌کرد، در یک گفتگو با نمایندگان وسایل ارتباط جمعی خبر از آغاز یک همکاری تازه میان کشورهای حوزه خلیج فارس درباره مسایل محیط زیست داد. او گفت در آینده ایجاد یک سازمان واحد از سوی کشورهای منطقه برای کنترل آلودگی است. مصطفی تولید در چند روزی که در تهران بود با والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی ریاست شورای عالی حفاظت محیط زیست ایران، جمشید آموزگار نخست وزیر، فیروز توفیق وزیر مسکن و شهرسازی و یگانه وزیر مشاور دیدار کرد. او در مورد آلودگی هوای تهران گفت، بسیار جالب است که مقامات رسمی مملکت همه از این وضع آگاهی دارند و می‌خواهند این مشکل را از میان بردارند. او گفت، برای این کار، راه حل اصلی ایجاد وسایل حمل و نقل عمومی است که هر کس اتومبیل خود را به خیابان‌ها نیاورد که یک تصمیم سخت و خشک خواهد بود. تولبا گفت در دیدار وی با نخست وزیر ایران آلودگی تهران پیش کشیده شد و نخست وزیر گفته است مرکزیت داشتن کارها در پایتخت همه را به تهران آورده است و با اجرای سیستم عدم تمرکز تا اندازه زیادی از سنگینی ترافیک که سبب آلودگی هوا می‌شود کاسته خواهد شد. مصطفی کمال تولبا که با منوچهر فیلی معاون نخست وزیر و رئیس سازمان حفاظ محیط زیست دیدار و درباره گسترش جوامع بشری و همکاری‌ها گفتگو کرده بود، امروز از تهران رهسپار کشور خویش شد. .

۳ آذر ماه ۲۵۳۶ برنامه داد و ستد فرهنگی میان ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی برای سال‌های ۱۹۸۱-۱۹۷۷ در کاخ وزارت امور خارجه دستیه شد. از سوی ایران آقای آهنین مدیر کل امور فرهنگی و اجتماعی وزارت امور خارجه و از سوی دولت شوروی آقای ولادیمیر وینو گرادوف سفیر اتحاد جماهیر شوروی در دربار شاهنشاهی برنامه مبادلات فرهنگی را که دربرگیرنده هشت فصل دستینه کردند. این همکاری‌ها شامل مبادله شخصیت‌های فرهنگی و ادبی و متخصصین کتابداری و مبادله کتاب- ادامه همکاری میان دیرینکده ( موزه) دوستی آرمتیاژ، موزه باستانشناسی ایران - مبادله و برگزاری نمایشگاه هنری هر دو سال یک بار، شرکت گروه‌های تئاتر شوروی در جشن هنر شیراز، برگزاری هفته‌های فیلم شوروی در ایران و هفته‌های فیلم ایران در شوروی، شرکت صنعت سینمای شوروی در فستیوال بین‌المللی فیلم تهران و شرکت صنعت سینمای ایران در فستیوال فیلم مسکو و تاشکند، مبادله پژوهشگر میان فرهنگستان علوم اتحاد جماهیر شوروی و وزارت علوم و آموزش عالی و مبادله نشریات علمی، میکروفیلم و فتوکپی نسخ خطی، مبادله رؤسای دانشگاه و نمایندگان عالی دو کشور، دادن بورس تحصیلی برای دانشجویان، مبادله تشریفات چاپی در زمینه‌های ادبی، فرهنگی، علمی و فنی، جهانگردی، لغت‌نامه‌ها و نشریات راهنما، مبادله روزنامه نگار، همکاری رادیو تلویزیون‌های دو کشور و همکاری گسترده در زمینه ورزش است.

دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران
CopperIndustrySarcheshmehReserve2536Shahanshahi.jpg

۴ آذر ماه ۲۵۳۶ دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران ناگهان با ایست قلبی در خانه خود درگذشت. دکتر اقبال به هنگام مرگ ۶۸ سال داشت. با آگاهی از درگذشت دکتر اقبال، امیرعباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی بی درنگ به خانه دکتر اقبال شتافت و اندوه همایونی از درگذشت دکتر اقبال را به آگاهی بازماندگان رساندند. آیین سوگواری روز هشتم آذر ماه در مسجد سپهسالار برگزار شد.

۴ آذر ماه ۲۵۳۶ بر پایه آماری که از سوی وزارت کشاورزی و عمران روستایی پیرامون فرآورده‌های کشاورزی و دامی به چاپ رسید، رشد کشاورزی در سال‌های ۲۵۳۲ شاهنشاهی (برابر با ۱۳۵۲ خورشیدی) برابر با ۷٫۸٪ بوده است. در سال کشاورزی سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی تولید گندم افزایشی برابر با ۹٫۱٪ به میزان ۶ میلیون تن، تولید جوبا رشدی برابر ۷٫۱٪ بیش از یک میلیون و ۵۰ هزار تن و تولید چغندرقند با افزایشی برابر ۱۲٫۲٪ به ۵ میلیون و ۲۵۰ هزار تن رسیده است.

۴ آذر ماه ۲۵۳۶ کارخانه‌های بهره برداری از مس سرچشمه تابستان ۲۵۳۷ شاهنشاهی به کار خواهند افتاد. شرکت ملی صنایع مس ایران برای یافتن کان‌های مس، کارهای کند و کاو خود را در گام نخست، از پنج منطقه کشور که سرچشمه، یزد، سمنان، خراسان و آذربایجان را در بر می‌گیرد، آغاز می‌نماید. افزون بر کان‌های مس سرچشمه کرمان که با ذخیره فراوان خود می‌تواند مس برای کارخانه ذوب مس سرچشمه را برای ۲۰ سال با گنجایش سالانه بیش از ۱۴۵ هزار تن را فراهم سازد، کان‌های کوچک و بزرگ بی شماری در دیگر جاهای کشور ایران وجود دارد. ذخایر مس ایران بزرگترین و غنی‌ترین در دنیا می‌باشند.

۵ آذر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو و والاحضرت علیرضا به میهن بازگشتند. وزیر دربار شاهنشاهی، رییس کل تشریفات شاهنشاهی و شماری از پایوران کشوری و لشکری از اعلیحضرتین در فرودگاه مهرآباد پیشباز کردند. علیاحضرت نخست در روز ۱۷ آبان ماه به دعوت اعلیحضرت پادشاه و ملکه بلژیک به بروکسل پرواز کردند و پس از آن همراه شاهنشاه آریامهر به دعوت رسمی جیمی کارتر پرزیدنت امریکا به واشنگتن سفر کردند و سپس در روز ۲۶ آبان ماه اعلیحضرتین رهسپار فرانسه شدند و دیداری غیررسمی با پرزیدنت فرانسه داشتند. در روز ۲۸ آبان ماه اعلیحضرتین به کشور اردن برای دیداری غیررسمی با پادشاه اردن ملک حسین پرواز کردند. والاحضرت علیرضا در دیدارهای غیررسمی همراه علیاحضرت شهبانو بودند.

۶ آذر ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانو آیین پایان ششمین جشنواره جهانی فیلم تهران در تالار رودگی برگزار شد و علیاحضرت جایزه‌های برگزیدگان جشنواره را به آنان دادند. سپس هیات داوران و شماری از هنرمندان ایرانی و خارجی به پیشگاه شاهنشاه باریافتند.

۶ آذر ماه ۲۵۳۶ بانو « دن پین چائو » رییس کمیته دایمی کنگره ملی نمایندگان خلق چین، با سفیر جمهوری خلق چین در دربار شاهنشاهی و همراهان با امیرعباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی دیدار و گفتگو کرد.

۷ آذر ماه ۲۵۳۶ بزرگراه دوگل فروردین ماه سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی گشوده می‌شود. نخستین بزرگراه شرقی- غربی پایتخت که بزرگراه دوگل نام دارد، در شمال شرق تهران ساخته می‌شود. بزرگراه دوگل پس از پایان، یکی از شاهراه‌های درون شهری است که امید است گره کور ترافیک شهر تهران را در شمال شرقی پایتخت باز کند. کارهای ساختمانی این بزرگراه از مهر ماه ۲۵۳۵ آغاز شد ولی به سبب کمبود سیمان فرافکنده شد. بزرگراه دوگل که آغاز آن جاده شاهنشاهی است، در راستای خود از خیابان کورش کبیر گذشته و سلطنت آباد، اختیاریه و قیطریه را پشت سر می‌گذارد و آنگاه سر راه خود اتوبان دیگری را که اتوبان «صاحبقرانیه» نام دارد و در آینده ساخته خواهد شد، قطع می‌کند. در این راستا، چند پل نیز برای رفت و آمد تندتر خودروها ساخته می‌شود. در گام دوم این بزرگراه به سوی شرق کشیده می‌شود. از بزرگراه دوگل در گام نخست بیش از ۲۵۰۰ متر ساخته می‌شود.

تروریست‌های کمونیست و اسلامی شنبه بازار بندر پهلوی را آتش می‌زنند

OpenPoliticalAtmosphere2536.jpg
چریک و مجاهد و توده ای پنجاه کارخانه چوب بری بندرپهلوی را به آتش می کشند
جمشید آموزگار و هیات وزیران در پیشگاه شاهنشاه آریامهر
هوشنگ انصاری، محمد یگانه و منوچهر آگاه چهره‌های نو در کابینه و شرکت ملی نفت
بانو نایب رییس کمیته ملی چین در پیشگاه شاهنشاه آریامهر
JimmyCarterTehran10Dey2536.jpg
UniversitiesCollegesUnrestAzar2536.jpg
مدرسه عالی برنامه‌ریزی و کاربرد کامپیوتر پیشگام در انقلاب بسته شد ۱۳ آذر ۲۵۳۶
معاون پرزیدنت عراق در پیشگاه شاهنشاه آریامهر
آموزگار و طه محی‌الدین معروف معاون پرزیدنت عراق

۷ آذر ماه ۲۵۳۶ تروریست‌های مجاهد و چریک فدایی شنبه بازار بندر پهلوی را آتش زدند. در این آتش سوزی هولناک و دامنه دار، سی کارخانه چوب بری و چوب فروشی و چند مغازه و یک خانه در بندر پهلوی سوخت و تلی از خاک از بازار بر جای ماند. تروریست‌ها آتش را ساعت ۵ بامداد در شنبه بازار بندر پهلوی نهادند و در کوتاه زمانی چنان دامنه‌ای گرفت و آتش سر به آسمان کشید. استاندار گیلان، فرمانداران و شهرداران رشت و بندر پهلوی و دیگر مغازه‌های شهری هم چنین ماموران آتش نشانی شیلات، نیروی دریایی، گمرک و شهرداری رشت برای خاموش کردن آتش به کمک ماموران آتش نشانی بندر پهلوی شتافتند. این آتش سوزی بیش از ۲۵ میلیون تومان خسارت وارد آورد.

۸ آذر ماه ۲۵۳۶ حقوق کارمندان بازنشسته و وظیفه بگیران دولت از اول مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی یک هفتم افزایش یافت. از امروز احکام افزایش حقوق یک صد هزار تن از کارمندان بازنشسته و وظیفه بگیران در وزارتخانه‌ها و سازمان‌های دولتی آغاز شد. هم چنین از آغاز سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی حداقل حقوق بازنشستگی و وظیفه کارمندان رسمی دولت ده هزار ریـال تعیین شد.

۹ آذر ماه ۲۵۳۶ در آیین سلام از ساعت ۱۰ بامداد نمایندگان مجلس سنا و شورای ملی، نخست وزیران و وزیران و سفیران، استانداران و وزیران مختار، شهردار پایتخت، نمایندگان انجمن‌های محلی و نمایندگان اصناف و ژنرال‌های ارتش شاهنشاهی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند. آموزگار نخست وزیر هنگام باریابی به پیشگاه شاهنشاه وزیران نوین کابینه اش را معرفی کرد، هوشنگ انصاری رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، محمد یگانه مدیر امور اقتصادی و دارایی و منوچهر آگاه وزیر مشاور و رییس سازمان برنامه و بودجه.

۹ آذر ماه ۲۵۳۶ والاگهر شهرآزاد و والاگهر شهریار، در آیینی در شهرستان سراب، بیمارستان ۵۰ تختخوابی شیر و خورشید سرخ این شهر را به نام نامی شاهنشاه آریامهر گشودند. والاگهرها پس از گشایش بیمارستان، از بخش‌های آن بازدید کردند. باشندگان در این آیین، تیمسار آزموده استاندار آذربایجان شرقی، دکتر خطیبی مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران ، جوادی قائم مقام مدیر عامل جمعیت ایران، خانم هاشمی نماینده مردم سراب در مجلس شورای ملی، محمودی فرماندار سراب و چند تن از پایوران اداری بودند.

۹ آذر ماه ۲۵۳۶ ساختمان جاده اسپهان – اهواز آغاز شد. یک جاده آسفالته اسپهان را به خوزستان پیوند می‌دهد. ساختمان بخش آغازین این جاده به درازای ۱۰۶ کیلومتر که با اعتباری برابر با هزار و دویست میلیون ریال از آریامهر اسپهان به سوی شهر کُرد و بروجن کشیده می‌شود، در دو قطعه به پیمانکار واگذار شد. مرتضی صالحی وزیر راه و ترابری در نشست گفت و شنودی که در استانداری اسپهان برگزار شد، گفت: اسپهان با یک جاده آسفالته درجه یک از راه چهار محال بختیاری به خوزستان پیوسته می‌شود و بخش نخست این جاده از اصفهان به شهر کُرد و بروجن ساخته خواهد شد. دنبال این جاده در چهار قطعه از شهر کُرد به سوی خوزستان ساخته می‌شود که قطعات اول و دوم آن از شهر کُرد به شلمزار و دوپلان به پیمانکار واگذار شده است و دیگر قطعه‌ها نیز تا پایان امسال به پیمانکار واگذار خواهد شد. وزیر راه افزود، سیزده کیلومتر نخستینِ راه اسپهان به نایین به صورت شاهراه ۶ خطه و ۱۱۷ کیلومتر باقیمانده آن به صورت راه اصلی درجه یک با روکش آسفالت گرم به مناقصه گذاشته شده است و پیمانکار عملیات اجرایی آن در آینده بسیار نزدیکی آغاز خواهد کرد. در این نشست همچنین دستور آسفالت ۱۰۷ کیلومتر راه در استان اسپهان و ساختمان پل کرچکان بر روی رودخانه زاینده‌رود داده شد که این راه‌ها عبارتند از: کمربندی‌های غربی اسپهان و نجف‌آباد، راه داران به چادگان، راه هنجن به اَبیانه و کمربندی داران.

۱۰ آذر ماه ۲۵۳۶ شش پل پیش ساخته برای رهگذران پیاده در خیابان‌های تهران برنشانده می‌شود. جای نصب پل‌ها یکی در خیابان کریم خان زند، نزدیک بهجت‌آباد و دیگری در میدان ۲۵ شهریور تقاطع کریم خان و روزولت می‌باشد. پلی که در تقاطع کریم خان زند با خیابان روزولت نصب می‌شود، یک پل سه طرفه خواهد بود. چهار پل عابر پیاده دیگر نیز در تهران در خیابان‌های شلوغی که حرکت خودروها به سبب انبوه عبور عابران کُند می‌شود و جان افراد پیاده نیز در خطر تصادف قرار می‌گیرد، نصب می‌شود. با نصب این دو پل جدید تهران دارای یازده پل مخصوص عابر پیاده خواهد بود که جملگی از سوی سازندگان بلژیکی به شهرداری واسپرده شده است.

۱۰ آذر ماه ۲۵۳۶ تیمسار سپهبد علی‌محمد خادمی رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت هواپیمایی ملی ایران در لندن قرارداد اجاره و استفاده از ۲ فروند هواپیمای ایرباس که میان شرکت‌های ایرباس و هواپیمایی ملی ایران بسته شده است، را دستینه کرد. این هواپیماها اواخر اسفند ماه امسال به خدمت هواپیمایی ملی ایران در می‌آید و تا زمانی که هواپیماهای ایرباس سپارش هما از سوی کارخانه به ایران واسپرده نشده است به صورت اجاره در اختیار هما باقی می‌ماند. از این هواپیماها در پروازهای نوروزی بهره برداری می‌شود و کمبود جا در پروازهای داخلی را جبران خواهد کرد. رویهم رفته ۱۰ فروند هواپیمای ایرباس از سوی هواپیمایی ملی ایران سپارش داده شده است که به تدریج تحویل گرفته می‌شود و بدین سان، دشواری رزرو جا در خطوط داخلی و حتی منطقه خلیج فارس از میان خواهد رفت.

۱۰ آذر ماه ۲۵۳۶ بیمارستان ۷۵ تختخوابی شیر و خورشید سرخ سراب به نام نامی آریامهر گشوده شد. والاگهر شهرآزاد و والاگهر شهیار به همراه دکتر خطیبی مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران، تیمسار سپهبد اسکندر آزموده استاندار آذربایجان شرقی برای گشودن یکی دیگر از پروژه‌های درمانی و کمک رسانی وابسته به شیر و خورشید سرخ با هواپیما وارد سراب شدند.[۳] در فرودگاه آقای محمودی فرماندار شهرستان سراب در میان پیشباز باشکوه و گرم مردم سراب خوش آمد گفت. سپس والاگهر شهرآزاد و والاگهر شهیار رهسپار بیمارستان نوبنیاد شیر و خورشید سرخ شهر سراب شدند، در درازای راه انبوه مردم در دو سوی جاده باآرنگ‌های میهنی ورود والاگهرها را خوش آمد می‌گفتند. در پهنه بیمارستان عیسی بلوری مدیر عامل جمعیت سراب در گزارش رسایی که ایراد کرد گفت: بیمارستانی که امروز به دست مبارک والاگهر شهرآزاد گشوده می‌شود در زمینی به پهنه سی هزار متر مربع بنا گردیده که زمین آن از سوی انجمن شهر در اختیار جمعیت قرار گرفته است. در این جا ساختمان‌های بیمارستان، خانه‌های پزشکان و بهیاران و سایر تأسیسات لازم با زیربنای ۷۲۵۰ متر مربع ساخته شده است. هزینه بیمارستان و متعلقات آن بیش از شصت و هفت میلیون و هفتصد و هفتاد و سه ریال می‌باشد که با کمک‌های بی‌دریغ جناب آقای دکتر خطیبی مدیر عامل پرتوان از سوی جمعیت مرکزی به صورت نقدی و جنسی فراهم گردیده است. این بیمارستان اکنون ۷۵ تختخوابی دارد و می‌توان آن را به ۱۵۰ تختخواب افزایش داد، هم اکنون بیمارستان دارای بخش‌های جراحی، زنان و زایمان، رادیولوژی، آزمایشگاه، اورژانس و داخلی است. هیئت‌های مدیره و مرکزی جمعیت شیر و خورشید سرخ سراب در دوره خدمت خود با اعتقاد راسخ به اصول انقلاب شاه و مردم تحت توجهات شاهنشاه آریامهر و رهبری والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی ریاست عالیه جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران و مساعدت‌ها و همراهی‌های اعضای بنیانگذار پیوسته و وابسته و مردم نیکوکار و حق‌شناس سراب گام‌های بلندی برداشته است. جمعیت شیر و خورشید سرخ سراب از مهر والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی که نورچشمان عزیزشان با ورود خود اهالی سراب را سرافراز فرمودند سپاسگزار بوده و به جاست که از راهنمایی‌های استاندار معظم نیز تشکر کنیم. سپس والاگهر شهرآزاد پس از آشنایی با اعضای هیئت مدیره جمعیت سراب و پایوران محلی با بریدن نوار سه رنگ بیمارستان ۷۵ تختخوابی شیر و خورشید سرخ سراب را به نام نامی شاهنشاه آریامهر گشودند و پروانه بهره‌برداری از بیمارستان را دادند و به همراه والاگهر شهیار و همراهان از همه بخش‌های بیمارستان بازدید فرمودند. والاگهرها پس از پایان بازدید در میهمانی ناهاری که از سوی شیر و خورشید سرخ سراب برگزار شده بود، شرکت فرمودند. در سر میز ناهار تیمسار آزموده استاندار آذربایجان شرقی به نمایندگی از سوی مردم استان و دکتر خطیبی مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران سخنانی ایراد نمود.[۴]

۱۲ آذر ماه ۲۵۳۶ حبیب بورقیبه پسر رییس جمهور تونس و سفیر تونس در دربار شاهنشاهی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر بار یافت.

۱۲ آذر ماه ۲۵۳۶ اکیپ‌های سیار تنظیم خانواده در چهار فصل سال با سرکشی به روستاهای کشور، روستاییان را با مسایل بهداشت و تنظیم خانواده آشنا می‌کنند و آموزش‌های لازم را به آنها می‌دهند. دکتر ناصر فخار معاون امور بهداشت و تنظیم خانواده وزارت بهداری و بهزیستی در مصاحبه‌ای با رسانه‌های گروهی درباره برنامه‌های جدید بهداشت و تنظیم خانواده گفت: ما هدف‌های قبلی را دنبال می‌کنیم، تنها روش اجرای آن‌ها دگرگون شده و سریع‌تر شده است. در برنامه‌های بهداشت و تنظیم خانواده هدف اول ما آموزش مردم است، زیرا کشوری که بخواهد رفاه بیشتری داشته باشد باید کنترل جمعیت را در نظر بگیرد. برای فعالیت در روستاها افزون بر استفاده از مروجین و سپاهیان زن، ۲۵۰۰ نفر بهداشتیار آموزش داده می‌شوند تا در خانه‌های بهداشتی بطور سیار انجام وظیفه کنند. از نظر توسعه شبکه بهداشتی افرادی تعلیم دیده‌اند تا در این خانه‌ها خدمت کنند و مردم را یاری دهند و به طور کلی به صورت فعال به منازل مراجعه کرده و درمان را به منازل ببرند. وزارت بهداری از تمام امکانات خود برای جلوگیری از بارداری و تنظیم خانواده در مملکت استفاده می‌کند. گفتگوهایی با سازمان تأمین اجتماعی انجام شده تا مخارج جلوگیری از بارداری جزو بیمه همگانی شود و بیمه هزینه انجام عملیات را بپردازد.

۱۳ آذر ماه ۲۵۳۶ در نشست شورای عالی گسترش آموزش عالی و با تایید شورای روسای دانشگاه‌ها مدرسه عالی برنامه ریزی و کاربرد کامپیوتر در خیابان ظفر بسته شد. مدرسه عالی برنامه ریزی و کامپیوتر یکی از پیشگامان بر هم زدن نظم نظام آموزشی و تظاهرات علیه نظام مشروطه شاهنشاهی ایران است. از ۱۳ آذر ماه به سبب نرفتن دانشجویان به کلاس درس و تظاهرات و شیشه شکستن و ویران ساختن تریا و و زیر پا گذاشتن مفررات آموزشی امتیاز مدرسه عالی کامپیوتر لغو شد. مقررات آموزشی در همه دانشگاه‌ها و مدرسه‌های عالی پیاده خواهد شد. پروفسور علیرضا مهران نایب التولیه دانشگاه صنعتی آریامهر گفت ۹ روز است که کلاس‌های این دانشگاه نیمه تعطیل و یا تعطیل شده است، اگر تا سه روز دیگر کلاس‌ها به ظرفیت کافی خود نرسد این دانشگاه برای کی سال تحصیلی تعطیل خواهد شد.

۱۳ آذر ماه ۲۵۳۶ نخستین شرکت کشت و صنعت ایران به نام کشت و صنعت ایران و امریکا در سرزمین جلگه ایی شمال خوزستان که منطقه پر بار با آب فراوان و خاک غنی دزفول را در بر می‌گیرد به سال ۲۵۲۸ شاهنشاهی برابر با ۱۳۴۸ خورشیدی بنیاد نهاده شد و فعالیت‌های کشاورزی و دامپروری خود را با همکاری مهندسان و کارشناسان جوان ایرانی و آمریکایی و کشاورزان بومی، آغاز کرد. شرکت کشت و صنعت ایران در زمینی به بزرگی ۲۰ هزار هکتار با هدف فراهم ساختن نیاز منطقه به فرآورده‌های کشاورزی است و اینکه دامنه فعالیت‌های این مجتمع گسترده تر شود تا خوزستان از واردات گوشت و هم چنین میوه و سبزبجات و مرکبات بی نیاز گردد. واحد دامداری با ۱۲٬۰۰۰ راس گوسفند آغاز به کار کرد و با برنامه‌های پی ریزی شده در سه سال آینده به ۲۰۰ هزار راس خواهد رسید. پهنه باغ‌های واحد باغداری بیش از ۷۰۰ هکتار می‌باشد که به آن برای افزایش میوه و انگور و مرکبات سالانه افزوده خواهد شد. در آغاز کار شرکت کشت و صنعت هیچ کدام از کشاورزان و روستازادگان منطقه دزفول کارگر فنی و زبردست نبودند، اکنون بیش از ۲۰۰۰ کارگر ماهر و آشنا به فنون مکانیزه کشاورزی در منطقه تربیت شده‌اند و شمار بسیاری از فرزندان روستاییان در دانشگاه‌های درون و برون از کشور تحصیل می‌کنند. با راه اندازی مجتمع مرغداری به گنجایش پنج میلیون جوجه، همزمان کارخانه‌های کنسروسازی و مارچوبه و کارتن سازی ساخته می‌شود. این منطقه با داشتن مزرعه‌های پنبه، مدرنترین کارخانه‌های پنبه پاک کنی را دارد.

۱۳ آذر ماه ۲۵۳۶ طه محی الدین معروف معاون رییس جمهوری عراق و همراهان با جمشید آموزگار نخست وزیر، عباسعلی خلعتبری وزیر امور خارجه در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند.

در پایان سفر «طه محی‌الدین معروف» معاون رئیس جمهوری عراق و هیئت سی و شش نفر همراه او، و در جارنامه‌ای که به مناسبت این سفر به چاپ رسید، تفاهم کامل ایران و عراق درباره مسایل منطقه‌ای و جهانی و نیز آرمان‌های مشترک دو کشور در مبارزه علیه استعمار و تبعیض نژادی مورد تأکید قرار گرفت. در این جارنامه آمده است:

آقای طه محی‌الدین معروف معاون ریاست جمهوری عراق به پیشگاه شاهنشاه آریامهر بار یافتند و درودهای برادرشان حضرت احمد حسن‌البکر رئیس جمهوری عراق را به پیشگاه همایونی تقدیم داشتند و دعوت رئیس جمهوری عراق را از اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر تجدید کردند. شاهنشاه آریامهر این دعوت را با خوش رویی پذیرفتند بر این پایه که تاریخ آن در آینده تعیین گردد. در این دیدار آقای طه محی‌الدین معروف شگفتی خود را از پیشرفت‌های ایران در همه زمینه‌ها ابراز داشتند. پیشرفت‌هایی که در پرتو مساعی دولت شاهنشاه ایران به رهبری اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر امکان پذیر گشته است.

همزمان با این دیدار، گفتگوهای دوستانه میان آقای طه محی‌الدین معروف معاون ریاست جمهوری عراق و آقای جمشید آموزگار نخست وزیر ایران در محیطی سرشار از صراحت و اعتماد متقابل و تفاهم کامل پیرامون مناسبات دوسویه و مسایل بین‌المللی مورد علاقه مشترک و مسایل مربوط به انرژی و مواد اولیه و اوضاع منطقه به عمل آمد. درباره پیوندهای دو کشور، طرفین تصمیم قاطع خود را نسبت به اجرای کامل مفاد قرارها و قراردادهای فیمابین اعلام داشتند و از اقدامات جدی دو طرف در اجرای مفاد توافق الجزایر برای نگاهبانی از مناسبات تاریخی و روابط حُسن همسایگی میان دو کشور و گسترش این پیوندها در زمینه‌های گوناگون که متضمن مصلحت دو کشور و دو ملت می‌باشد ابراز خشنودی نمودند.

طرفین توافق نمودند تمام مساعی خود را برای بهبود باز هم بیشتر مناسبات دو کشور مبذول دارند. طرفین اوضاع منطقه را مورد بررسی قرار داده و تأکید نمودند که روابط بین کشورهای منطقه بر اساس احترام کامل به استقلال و حاکمیت این کشورها و عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر و حل اختلاف فیمابین از راه‌های مسالمت‌آمیز به آن‌ها امکان می‌دهد که مبانی امنیت و صلح منطقه را دور از دخالت‌های خارجی محفوظ و مصون بدارند. آقای طه محی‌الدین معروف از آقای جمشید آموزگار برای دیدار رسمی از عراق دعوت نمودند. این دعوت با خوشوقتی پذیرفته شد بر این اساس که تاریخ آن در آینده تعیین گردد.

۱۴ آذر ماه ۲۵۳۶ پرویز عدل سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش نماینده آسوشیتدپرس در تهران به سخنان وزیر خارجه انگلیس دیوید اوئن گفت که وزیر خارجه انگلیس درباره ایران به نعل و به میخ می‌زند، و کوشش می‌کند که مبادلات بازرگانی میان دو کشور را به مسایل مربوط به حقوق بشر پیوند می‌دهد. این گونه سخن گفتن درباره یک کشور دوست پسندیده نیست.

سفر رسمی شاهنشاه آریامهر به عمان دوشنبه ۱۴ تا ۵ شنبه ۱۷ آذر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

پیشباز گرم سلطان قابوس و پایوران و مردم عمان از شاهنشاه آریامهر در فرودگاه مسقط
ShahanshahAryamehrSoltanGhabous14Azar2536b.jpg
شاهنشاه آریامهر از گارد احترام عمان سان می‌بینند
ShahanshahAryamehrSoltanGhabous14Azar2536a.jpg
ShahanshahPersianGolfSecurity2536a.jpg
شاهنشاه آریامهر هنگام بازدید از افسران ایرانی در ایالت ظفار
ShahanshahAryamehrSoltanGhabousAzar2536.jpg
ShahanshahAryamehrSoltanGhabousAzar2536b.jpg
ShahanshahAryamehrSoltanGhabousAzar2536c.jpg
ShahanshahAryamehrSoltanGhabousAzar2536d.jpg
ShahanshahSoltanGhabousOman17Azar2536.jpg

۱۴ آذر ماه ۲۵۳۶ سفر رسمی چهار روزه شاهنشاه آریامهر به کشور پادشاهی عمان از امروز آغاز شد. شاهنشاه آریامهر پس از نیمروز با پیشباز باشکوه اعلیحضرت سلطان قابوس و بلندپایگان این کشور وارد مسقط شدند. مسقط برای پیشباز باشکوه از موکب شاهنشاه در نخستین سفر رسمی معظم‌له به عمان از چند روز پیش به آرنگ‌های خوش‌آمد آراسته شده بود. در استادیوم ورزشی مسقط جشن ورزشی عمان در پیشگاه شاهنشاه آریامهر برگزار می‌شود. روز سه شنیه ۱۵ آذر ماه شاهنشاه آریامهر رهسپار صلاله مرکز استان ظفار می‌شوند. رهبران دو کشور ایران و عمان روز چهارشنبه ۱۶ آذر ماه گفتگوهای رسمی خواهند داشت. در سفر شاهنشاه آریامهر به عمان عباسعلی خلعتبری وزیر امور خارجه، تیمسار سپهبد محسن هاشمی‌نژاد رییس سرای نظامی شاهنشاه و ژنرال آجودان اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر، آقای امیر اصلان افشار رئیس کل تشریفات شاهنشاهی، تیمسار سپهبد دکتر عبدالکریم ایادی پزشک مخصوص اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر، آقای رستم امیربختیار قائم مقام رئیس کل تشریفات شاهنشاهی، آقای عباس نیّری سفیر و مدیر کل سیاسی وزارت امور خارجه، آقای عبدالامیر خزعل رئیس تشریفات دربار شاهنشاهی، آقای داود امیرقاسمی رئیس تشریفات دربار شاهنشاهی، آقای علی نصرتیان رئیس تشریفات دربار شاهنشاهی، آقای منوچهر داودی سرپرست اداره اول سیاسی وزارت امور خارجه، آقای کامبیز یزدان‌پناه مدیر کل اطلاعات و مطبوعات دربار شاهنشاهی، آقای سردار جاف، معاون رئیس تشریفات دربار شاهنشاهی، آقای علی خردمه سفیر شاهنشاه آریامهر در مسقط نیز به همراهان رکاب همایونی پیوستند. [۵]

آزاد ساختن تروریست‌ها مصیبتی بزرگ بر ملت و کشور ایران

۱۴ آذر ماه ۲۵۳۶ از سوی اداره دادرسی نیروهای مسلح شاهنشاهی جارنامه‌ای به چاپ رسید: "به فرمان مطاع مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران به مناسبت ۱۹ آدر ماه سالروز جهانی اعلامیه حقوق بشر ۲۱ تن از کسانی که به اتهام اقدام علیه امنیت کشور و ۱۴۱ تن از کسانی که به اتهامات مختلف دیگر محکوم شده‌اند از زندان آزاد می‌شوند. فرمان مطاع مبارک ملوکانه جهت اجرا به زندان‌های کشور ابلاغ گردید تا این محکومان را روز ۱۸ آذر ماه از زندان آزاد نمایند." نام ۲۱ تن از تروریست‌های ضدامنیتی که از زندان آزاد می‌شوند: ۱- احمد صالحی ۲- حسن مجدزاده ۳- خدر (خضر) درختی ۴- علی اشرف ۵- عباس کبیری تکمیل نژاد ۶- غلامرضا کره‌ای ۷- وکیل عین اللهی ۸- حسن احمدیان ۹- سید مجید آل بو شوکه ۱۰- ولی صادق زراعی ۱۱- عفت علی اکبری نوبرزاده ۱۲- محمد تقی حسنی ۱۳- عارف ابوصالح ۱۴- نعمت الله پایین محلی ۱۵- رحیم ترکاشوندنژاد ۱۶- محمد کاظم عبدالصمدی ۱۷- ساعد فاطمی زاده ۱۸- علیرضا ایوه ۱۹- حمید عصمتی ۲۰- مصطفی آقا بابا رنگرز ۲۱- بهروز میرزا ابراهیم شهریاری

۱۵ آذر ماه ۲۵۳۶ به مناسبت سالروز صدور اعلامیه جهانی حقوق بشر، ۱۸۶ نفر زندانیان محاکم دادگستری در سراسر کشور مورد عفو ملوکانه قرار گرفته و روز ۱۹ آذر ماه از زندان آزاد خواهند شد. مراحم ملوکانه مبنی بر عفو زندانیانی که مشمول این بخشودگی شده‌اند، برای اجرا به دادسراهای سراسر کشور ابلاغ شد. لازم به توضیح است که دیروز نیز ۱۶۲ نفر از زندانیان دادگاه‌های نظامی مشمول عفو ملوکانه قرار گرفتند که از میان آن‌ها ۲۱ نفر محکومان ضد امنیتی بودند.


۱۷ آذر ماه ۲۵۳۶ تیمسار سپهبد خادمی رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل هواپیمایی ملی ایران به آگاهی رساند که هواپیمایی ملی ایران از سال ۱۹۷۹ میلادی برابر با ۲۵۳۷ شاهنشاهی پروازهای خود را از تهران به لس‌آنجلس آغاز خواهد کرد و ایرانیانی که می‌خواهند به غرب آمریکا پرواز کنند، خواهند توانست بدون تعویض هواپیما در نیویورک یا لندن، مستقیماً با هواپیماهای هواپیمایی ملی ایران از تهران به لس‌آنجلس و از لس آنجلس به تهران پرواز کنند. وی افزود هواپیمایی ملی ایران در بهار و تابستان سال آینده با در اختیار گرفتن هواپیماهای جدید و ایر باس، شبکه پروازهای داخلی خود را گسترده خواهد کرد. این هواپیماهای بدنه وسیع که تا اسفند ماه سال جاری دو فروند آن در اختیار «هما» قرار خواهد گرفت در روزهای جشن عید نوروز و آغاز بهار و تابستان آینده در پروازهای تهران- مشهد و تهران – شیراز و تهران- آبادان به کار گرفته خواهند شد. هواپیمایی ملی ایران برنامه‌ریزی کرده است که از سال آینده پروازهای مستقیم شیراز- اروپای خود را برقرار نماید.

۱۷ آذر ماه ۲۵۳۶ برنامه‌ریزی بلند مدت برنامه عمرانی برای ۱۵ سال در سازمان برنامه تا اسفند ماه امسال پایان خواهد یافت. این برنامه‌ریزی سه برنامه عمرانی پنجساله را در بر می‌گیرد. این سه برنامه تکمیل کننده یکدیگر خواهند بود. بدین سان، برنامه‌های عمرانی ششم، هفتم و هشتم بر پایه هدف‌ها و خط مشی‌های برنامه‌ریزی بلند مدت ۱۵ ساله نوشته خواهد شد. در این برنامه‌ریزی درآمدها و اعتبارات و از سوی دیگر چگونگی مصرف این اعتبارات در راستای تحقق هدف‌های ملی مورد تأکید قرار گرفته است. سازمان برنامه از چندی پیش همزمان با آغاز بررسی، پیرامون پروژه‌های برنامه عمرانی ششم دستاورد اجرای این طرح‌ها و بایستگی ادامه آن‌ها را در درازای سال‌های آینده که مربوط به برنامه‌های عمرانی هفتم و هشتم می‌شود مورد توجه قرار داده و تاکنون بررسی‌های گسترده‌ای در این زمینه از سوی کارشناسان برنامه‌ریزی صورت گرفته است. از این رو، هدف‌ها و برنامه‌هایی که در برنامه عمرانی ششم پیش‌بینی می‌شوند برای سال‌های بعد نیز کارساز خواهند بود، زیرا برخی از این هدف‌ها در برنامه‌های عمرانی آتی انجام می‌پذیرد. در این برنامه‌ریزی اعتبارات با توجه به برتری به بخش‌های گوناگون اقتصادی، صنعتی و رفاه اجتماعی اختصاص می‌یابد و سرمایه‌گذاری دولت بیشتر در پروژه‌های زیربنایی خواهد بود. بیشتر این سرمایه‌گذاری‌ها در پروژه‌های تولید انرژی، به ویژه تولید برق از راکتورهای اتمی، تولید فولاد از راه مختلف به ویژه احیای مستقیم، ارتباطات، مخابرات، تولیدات کشاورزی و دامی، خانه سازی و فراهم آوردن تسهیلات لازم برای گسترش سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در زمینه‌های تولیدی و خدمات و بازرگانی خواهد بود. افزون بر این، در این سرمایه‌گذاری‌ها که مستقیماً از سوی دولت انجام خواهد شد، رعایت اصل عدم تمرکز مورد نظر است. به همین علت سازمان برنامه طرحی در زمینه چگونگی گسترش اقتصادی و صنعتی استان‌ها و مناطق مختلف کشور تهیه می‌کند تا بر پایه آن این نوع فعالیت در مناطق مذکور تعیین شود. بنابراین گسترش و عمران آتی مناطق مختلف متناسب با امکانات طبیعی، انسانی و صنعتی آن‌ها پیش‌بینی می‌شود و از اجرای پروژه‌های مختلف و متفاوت در این مناطق خودداری خواهد شد. برنامه عمرانی پنجم که از سال ۲۵۳۲ شروع شده است تا آخر سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی پایان خواهد یافت . از فروردین ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی اجرای برنامه عمرانی ششم آغاز می‌شود. این برنامه عمرانی نیز مانند برنامه‌های عمرانی گذشته پنجسال می‌باشد و تا سال ۲۵۴۱ ادامه خواهد داشت. همچنین در برنامه عمرانی ششم پروژه‌های نیمه تمام برنامه عمرانی پنجم به پایان می‌رسد و هزینه آن از بودجه برنامه عمرانی ششک پرداخت می‌شود.

۱۸ آذر ماه ۲۵۳۶ دوازده تن از دانشجویان کنفدراسیون در ایتالیا سفارت ایران در رم را اشغال کردند.[۶] این دوازده تن از سوی پلیس رم دستگیر شدند. کنفدراسیون دانشجویان ایرانی در اعتراض به این دستگیری، در رم تظاهرات به راه خواهد انداخت. حزب کمونیست ایتالیا اعلام کرد که از تظاهرات دانشجویان کنفدراسیون و اشغال سفارت پشتیبانی می‌کند و دوش به دوش دانشجویان کنفدراسیون در تظاهرات علیه دولت ایران شرکت خواهد کرد. دوازده تن دانشجوی یورش برنده به سفارت شاهنشاهی ایران از کشورهای امریکا و آلمان و فرانسه به ایتالیا آمده بودند و بر پایه نخشه از پیش نهاده و با راهنمایی همدستان خود در ایتالیا وارد سفارت شدند، دربان را کتک زدند و زخمی نمودند و با شکستن شیشه‌ها و میز و سندلی سفارت را ویران ساختند. نام این دانشجویان مزدور استعمار: ۱- عبدالحسین عطایی فرزند علینقی ۲- لیلی بدخشان فرزند حسین ۳- یاسمن صمیمی فرزند نوذر ۴- منوچهر کمالی فرزند عبدالرحیم ۵- سیاوش مدرسی فرزند اسعد ۶- فریدون وفایی فرزند محمد حسین ۷- بهروز نداف فرزند علی اکبر ۸- ابوالقاسم صلاح زاده فرزند باقر ۹- جلال سراجی فرزند علی اصغر ۱۰- غلامحسین جلیسی فرزند ابوالحسن ۱۱- احمد شکیبی فرزند کیومرث ۱۲- سید حسام الدین عارف کشفی فرزند جلال الدین

۱۹ آذر ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی دیرینکده (موزه) هنرهای تزیینی در خیابان کریمخان زند را گشودند. موزه هنرهای تزیینی کلکسیونی از هنرهای ظریف می‌باشد که در سال ۲۵۱۸ شاهنشاهی [برابر با ۱۳۳۸ کوچی] بنیاد نهاده شد و پیشتر در خیابان اکباتان قرار داشت.

۱۹ آذر ماه ۲۵۳۶ دانشکده تحصیلات تکمیلی دانشگاه پهلوی، برای دوره دکترای مهندسی (پی.اچ.دی) رشته مهندسی برق و الکترونیک (تخصصی مخابرات)، از نیمه دوم سال تحصیلی ۲۵۳۷ - ۲۵۳۶ شاهنشاهی دانشجو می‌پذیرد. داوخواهان باید دارای درجه فوق لیسانس در رشته برق و الکترونیک از دانشگاه‌های معتبر باشند و حداقل معدل کل آن‌ها در دوره فوق لیسانس «ب» یعنی ۳ از ۴ باشد. داوخواهان دارنده شرایط، پس از پذیرفته شدن در امتحانات ورودی با مصاحبه و گذراندن آزمون زبان انگلیسی برای این دوره دکترای مهندسی پذیرفته می‌شوند.

۱۹ آذر ماه ۲۵۳۶ دکتر باهری دبیرکل حزب رستاخیز در گرد هم آیی آموزگاران و فرهنگیان ناحیه ۴ آموزش و پرورش سخنانی درباره نخش و اهمیت حقوق بشر در فرهنگ شاهنشاهی ایران و خویشکاری آموزگاران در گسترش درون مایه این فرهنگ ایراد کرد و افزود با این حال حقوق بشر که سر لوحه افتخارات نظام شاهنشاهی جامعه ایرانی است در این روزها وسیله تجاوز و تعدی به حیثیت و افتخارات ملی ما قرار گرفته است و آنهایی که می‌خواهند به مرزهای حرمت و اعتبار ملی ما تجاوز کنند برای حصول به مقاصد نامشروع خود مسئله حقوق بشر را مستمسک قرار می‌دهند ...

۱۹ آذر ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی از نمایشگاه هنر آفریقای سیاه که در باغ فردوس برپا شده است بازدید کردند. دیدار والاحضرت از مجموعه آثار هنری آفریقای سیاه و همچنین نمایشگاه دیداری و شنیداری‌ها سی و پنج دقیقه به درازا کشید، آنگاه والاحضرت از بخش‌های گوناگون بنای باغ فردوس دیدن فرمودند.

۲۰ آذر ماه ۲۵۳۶ به مناسبت بیست و نهمین سالروز تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر آیینی با بودن والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی برگزار شد.[۷] در این آیین هویدا وزیر دربار شاهنشاهی پیام شاهنشاه آریامهر را خواند: [۸]

...کشور ما در این تلاش جهانی سهم خود را با اجرای کامل مفهوم این اعلامیه از راه تحقق انقلاب شاه و ملت و با پشتیبانی همه جانبه در زمینه بین‌المللی از آرمان عدالت بشری و رفع تبعیض‌ها و تعدیل نابرابری‌های جهانی ایفا کرده است و خواهد کرد و صمیمانه آرزومندیم که همکاری صادقانه و مؤثر همه کشورها و جوامع جهان روز بروز در رفع این نابرابری‌ها مؤثرتر واقع گردد. توفیق همه نیک‌اندیشان جهان را در راه بوجود آوردن دنیایی بر پایه صلح و عدالت و رفاه همه مردم گیتی خواستاریم.

در این آیین والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی سخنرانی رسایی درباره حقوق بشر ایراد کردند: [۹]

۲۰ آذر ماه ۲۵۳۶ ساعت ۱۰ بامداد با پیام علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران نخستین کنگره انجمن بین‌المللی شهرهای جدید گشایش یافت. پیام علیاحضرت شهبانو از سوی دکتر هوشنگ نهاوندی رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو خوانده شد: [۱۰]

با کمال خوشوقتی نخستین کنگره انجمن بین‌المللی شهرهای جدید را می‌گشایم. از اینکه نخستین کنگره این انجمن معتبر جهانی در پی کنفرانس بین‌المللی شهرهای جدید که در نوامبر ۱۹۷۵ در پاریس برگزار شده است، در کشور ما تشکیل می‌گردد خرسندم. ... شهرها و کوی‌های نو باید چنان طرح‌ریزی و ساخته شوند که زندگی در آن‌ها از کیفیت قابل قبول برای انسان‌های این عصر برخوردار باشد و مخصوصاً ایجاد تأسیسات فرهنگی و رفاهی و آموزشی و ورزشی و سایر تسهیلات اجتماعی باید با ساختمان خانه‌های مسکونی همراه باشد و از ایجاد شهرها و کوی‌های بی‌روح و بی‌هویت که عواقب اجتماعی و معنوی آن بر هیچکس پوشیده نیست، اجتناب گردد. امید است این کنگره بتواند در جهت برآورد نیازهای امروز و فردای انسان‌ها در این زمینه‌ها به راه‌حل‌های تازه و مناسبی دست یابد.
ConfederationBombVigenCabaretAzar2536a.jpg

۲۰ آذر ماه ۲۵۳۶ سمینار نقش نوین داوطلبان در جامعه امروز از سوی جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی، با سخنان سرکار علیه بانو فریده دیبا آغاز به کار کرد. در این سمینار که تا روز چهارشنبه ۲۴ آذر ماه با شرکت مسئولین جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی تهران و شهرستان‌ها برپا خواهد بود، فعالیت گروه‌های داوطلب مورد بررسی قرار می‌گیرد و درباره اهمیت و ارزش خدمات داوطلبانه بحث خواهد شد. سرکار علیه بانو فریده دیبا در آغاز نشست گفتند: شرکت در خدمات داوطلبانه از دیرباز رسم و سنت زنان و مردان جامعه ما بوده است و مردم ایران همواره به مقتضای زمان خود در راه تأمین نیازمندی‌های عمومی داوطلبانه کوشش کرده‌اند. هزاران و مسجد و کاروانسرا و آب‌انبار و حمام و مدرسه و پرورشگاه و بیمارستان و مؤسسات عام‌المنفعه دیگر که در دوره‌های مختلف توسط افراد داوطلب در این سرزمین ایجاد شده است، حکایتی است از شوق مردم به خدمت. آرزومندم که از مجموع سخنرانی‌ها و گفت و شنودهایی که در این چهار روز در سمینار نقش نوین داوطلب در جامعه امروز انجام می‌شود نقش نوین داوطلب مشخص و روشن گردد و بر پایه این شناخت تازه خدمات آینده به سوی مسیرهای مورد نیاز هدایت شوند و کارآیی آن‌ها هر چه بیشتر افزایش یابد و بدین سان فعالیت داوطلبان را از مرحله کمک فرد به فرد گام فراتر گذارد و به احساس مسئولیت اجتماعی و به مشارکت آگاهانه همه شهروندان دار زندگی گروهی و دسته‌جمعی مبدل شود. با این مشارکت دختران و پسران جوان، زنان و مردان شاغل و فعال و یا افراد بازنشسته می‌توانند با صرف ماهانه چند ساعت از وقت و دانش و تخصص و نیروی عاطفی خود در توفیق جامعه پویا و متحول ما سهمی به عهده بگیرند. در نشست گشایش سمینار، خانم خزیمه علم نایب رئیس و رئیس هیئت مدیره جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی نیز سخنانی ایراد کرد.

۲۰ آذر ماه ۲۵۳۶ بامدادان روز یکشنبه بیستم آذر ماه کاباره نوبنیاد ویگن خواننده پرآوازه ایران را دانشجویان کنفدراسیون به آتش کشیدند و از کاباره مشتی خاکستر بر جای ماند. کاباره قرار بود که سه‌شنبه شب گشایش یابد. ویگن گفت: از مدتی پیش کسانی مرا تهدید می‌کردند که کاباره‌ام را با بمب ویران خواهند ساخت. کاباره ویگن هنوز بیمه نبود و بیش از ۷۵۰ هزار دلار خسارت وارد شد. شبکه‌های تلویزیونی لس آنجلس این آتش سوزی را نمایش دادند.

۲۱ آذر ماه سالروز نجات آذربایجان

شاهنشاه آریامهر در آیین سان و رژه ارتش ایران در بزرگداشت ۲۱ آذر ماه
ولیعهد پس از پرواز با فانتوم در پیشگاه اعلیحضرتین
ولیعهد پس از پرواز با F5
ShahanshahRoozNejatAzarbaijan21Azar2536b.jpg
TerroristsStudentsIranianEmbassyDenmark23Azar2536.jpg
شرکت کنندگان در سمینار جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی در پیشگاه شهبانو
دکتر باهری: استعمار به ایران به چشم طمع نگاه می‌کند
باریابی فرمانده نیروی هوایی هند در پیشگاه شاهنشاه آریامهر

۲۱ آذر ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی، مراسم سان و رژه ارتش ایران در بزرگداشت ۲۱ آذر، سالروز نجات آذربایجان در میدان سان و رژه در کیلومتر ۱۴ بزرگراه تهران - کرج برگزار شد. والاحضرت ولایتعهد نیز در این مراسم شرکت داشتند که در رژه هواپیماهای جنگی نیروی هوایی شاهنشاهی خلبانی هواپیمای اف-۴ را به عهده داشتند و پس از پایان رژه هواپیماها گواهینامه خود را از دست مبارک پدر تاجدارشان دریافت داشتند. در آیین رژه والاحضرت شاهدخت فرحناز، والاحضرت شاهپور علیرضا، و والاحضرت شاهپورها: والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی، والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی، والاحضرت شاهپور محمود رضا پهلوی، هم چنین دکتر جمشید آموزگار نخست وزیر، امیرعباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی، رییس مجلس سنا، رییس مجلس شورای ملی، چند تن از وزیران و پایوران کشوری افتخار حضور داشتند. به هنگام تشریف‌فرمایی اعلیحضرتین احترامات نظامی انجام یافت و سپس شاهنشاه آریامهر از یکان‌های مستقر در میدان رژه سان دیدند و پس از پایان سان، شاهنشاه آریامهر به جایگاه مخصوص تشریف‌فرما شدند و نمایندگان بازماندگان جان باختگان رویداد آذربایجان را به حضور پذیرفتند و مورد مهربانی قرار دادند. به هنگام آغاز رژه شاهنشاه آریامهر با یونیفورم نظامی سوار بر اسب در ساعت ۱۰ بامداد به میدان سان و رژه وارد شدند. سواران گارد جاویدان شاهنشاهی معظم‌له را همراهی می‌کردند. در این روز شکوهمند والاحضرت در آیین روز نجات آذربایجان در رژه ارتش شرکت کردند و هواپیمای اف - پنج را خود خلبانی کردند. آنگاه هواپیماهای نیروی هوایی، هلیکوپترهای هوانیرو در بالای سر میدان به پرواز درآمدند و آنگاه رژه یکان‌های مستقر در میدان با رژه گارد شاهنشاهی آغاز گردید، سپس یکان‌های تهران به ترتیب رژه رفتند. در این آیین یکان‌های مختلف نیروی زمینی شاهنشاهی، نیروی هوایی شاهنشاهی، نیروی دریایی شاهنشاهی، شهربانی و ژاندارمری در پیشگاه شاهنشاه آریامهر رژه رفتند و آنگاه وسائط موتوری و جنگنده‌های نیروهای مختلف ارتش شاهنشاهی از برابر جایگاه گذشتنند. در این آیین باشکوه سلاح‌های مدرن ارتش شاهنشاهی به نمایش گزارده شد.

روزنامه نیویورک تایمز با اشاره به روز ۲۱ آذر ماه ، روز نجات آذربایجان و رژه یکان‌های ارتش شاهنشاهی ایران، نوشت: "والاحضرت رضا پهلوی ولیعهد ایران که تنها هفده سال دارند و فن خلبانی را پنج سال پیش آموخته‌اند، به مناسبت روز نجات آذربایجان با یک فروند جت جنگنده اف - ۵ ساخت امریکا پرواز کردند. شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو با غرور این پرواز را تماشا کردند.

۲۲ آذر ماه ۲۵۳۶ پروژه ساختن مسکن استادان و کارکنان دانشگاه‌ها آماده شد. حسن زاهدی مدیر عامل شرکت سرمایه‌گزاری ساختمانی بانک‌های ایران در این زمینه گفت: در این طرح پیش‌بینی شده است که مسئولان دانشگاه‌ها از پروژه‌های خانه‌سازی بخش خصوصی که اینک در دست اجرا است و یا به پایان رسیده، بازدید کنند و اگر که پروژه‌ها را مناسب تشخیص دادند و درباره هزینه ساختمان با سازنده توافق کردند، با فرستادن مشخصات و اسناد مربوط، درخواست فراهم ساختن تسهیلات از سوی شرکت سرمایه‌گذاری ساختمانی بانک‌ها کنند. شرکت نیز پس از بررسی، بهای توافق شده را یک جا به سازنده می‌پردازد و سپس واحدهای مسکونی را به استادان یا کارکنانی که از سوی دانشگاه معرفی شوند با گرفتن ۲۵ درصد یکجا و بقیه به اقساط ۱۰ الی ۱۵ ساله با بهره‌ای که ۲ درصد کمتر از نرخ معمولی بانک‌ها است واگذار می‌کند. البته باید کم کردن گاهانه (اقساط) از حقوق استادان از طریق دانشگاه‌ها تضمین شود. زاهدی افزود: چون امکانات مالی شرکت محدود است و تعداد متقاضی روز بروز بالا می‌رود، لذا به کلیه دانشگاه‌ها یک ماه مهلت داده شده است که پیشنهاد خود را به شرکت سرمایه‌گذاری ساختمانی بانک‌های ایران بفرستند دارند و به همین جهت به پیشنهادهایی که بعد از انقضای این مدت به شرکت برسد ترتیب اثر داده نخواهد شد.

۲۲ آذر ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانو نشست هیئت امنای بنیاد شهبانو فرح برگزار شد. در این نشست که سه ساعت به درازا کشید، عبدالمجید مجیدی دبیر کل بنیاد شهبانو فرح گزارش‌ها و اقدامات و فعالیت‌های سه‌ماهه گذشته را به آگاهی رسانید و گزارش‌ها درباره بودجه و اساسنامه‌ها و آیین‌نامه‌های بنیاد و مؤسسات وابسته به آن‌ها و همچنین چگونگی گردش کار و تشکیلات بنیاد و روش کار کمیته‌های وابسته مورد گفتگو و بررسی قرار گرفت. در این باریابی علیاحضرت شهبانو فرح فرمودند:

مراکز فرهنگی که در ایران بوجود می‌آید برای سلیقه‌های مختلف است، اما باید بر اساس این سیاست باشد که بیش از هر چیز مورد استفاده و علاقه اکثریت مردم قرار گیرد و همه مردم با علاقه به مراکز فرهنگی و فرهنگ‌سراها بیایند. همچنین موزه‌ها در شهرهای مختلف کشور وسیله افراد منتخب محل اداره شوند و از طرف بنیاد مورد پشتیبانی قرار گیرند. در این جلسه گزارش چاپ و انتشار کتاب‌های فرهنگی و هنری با هدف جبران کمبود کتاب‌های فرهنگی در کشور همچنین با هدف کمک به شکوفایی استعدادها و تحقیق در جهت هدف‌های بنیاد به عرض رسید. در گزارش دبیر کل بنیاد شهبانو فرح برنامه آشنایی با هنر آفریقایی که با کمک سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران سازمان داده شده است، برنامه‌ای موفق و مؤثر ارزشیابی شد و به عرض رسید که بیش از ۳۵ هزار نفر از مردم تاکنون از نمایشگاه آثار هنری آفریقا دیدن کرده‌اند.

۲۲ آذر ماه ۲۵۳۶ مجمع عمومی جمعیت زنان خانه دار پیش از نیمروز با بودن خانم مهناز افخمی وزیر مشاور و دبیر کل سازمان زنان ایران در ساختمان این سازمان برگزار شد. در نشست عمومی جمعیت بانوان خانه‌دار، نخست بانو شوکت علیزاده اسکویی رئیس جمعیت گزارش سالانه جمعیت و ترازنامه مالی را خواند و ابراز داشت که برنامه‌های آموزشی و کمیته حقوقی جمعیت کماکان کوشش خود را در راه تأمین حقوق فردی و آگاه ساختن زنان خانه‌دار به حقوق موجود و بالا بردن سطح آگاهی آنان نسبت به مسایل اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی و بررسی قوانین خانواده ادامه خواهد داد. بانو مهناز افخمی کوشش‌های این جمعیت را ستود و گفت: حتی در جوامعی که هنوز به رشدی نظیر ما نرسیده‌اند و امکان مشارکت و تساوی زنان وجود نداشته، نقش زن به عنوان مشخص کننده آن چهارچوب فکری و اخلاقی خانواده که زیربنای جامعه است همیشه به چشم می‌خورد و مورد تأکید بوده است. زنان همیشه ناقل فرهنگ یک مملکت از یک نسل به نسل دیگر و حافظ اصول سنتی و اخلاقی یک کشور و آموزش‌دهنده نسل‌ها بوده‌اند. نقش زنان خانه‌دار نیز می‌تواند در زمینه‌های منعکس کردن معتقدات ملی و میهنی، آموزش نسل آینده، تحکیم روابط خانوادگی و اجتماعی و نیز در زمینه حفظ سُنّت‌های اصیل بسیار ارزنده باشد. جمعیت زنان خانه‌دار جمعیتی غیر انتفاعی و وابسته به سازمان زنان ایران است که هدف‌های خود را در زمینه بکار گرفتن نیروی زنان خانه‌دار در امور اقتصادی، سیاسی و فرهنگی و تأمین حقوق فردی و گروهی و آگاه‌سازی آنان را نسبت به حقوق خود دنبال می‌کند.

۲۳ آذر ماه ۲۵۳۶ پیش از نیمروز شرکت کنندگان در سمینار داوخواهان (داوطلب) جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی در کاخ نیاوران به پیشگاه علیاحضرت شهبانو باریافتند.در باریابی هموندان سمینار داوطلبان جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی سرکار علیه بانو فریده دیبا نیابت ریاست عالیه جمعیت نیز حضور داشتند. بانو خزیمه علم نایب رئیس جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی گزارش کوشش‌های جمیعت را به آگاهی علیاحضرت و باشندگان رساند و گفت: در این سمینار طی چند جلسه بحث و سخنرانی نقش نوین داوطلبان در جامعه امروز مورد شور و تبادل نظر قرار گرفت. در این سمینار اعضاء داوطلب جمعیت از ۲۰ استان و ۵۳ شهرستان که غالباً خانم‌های استانداران ریاست گروه را به عهده دارند و همچنین اکثریت اعضای داوطلب تهران شرکت کرده‌اند موجب نهایت افتخار و سپاس است که در آخرین روز سمینار همگی توفیق زیارت شهبانوی محبوب خود را داریم و امیدواریم که با شناخت تازه خدمات آینده داوطلبان در دوران بزرگ انقلاب با پیشرفت‌های سریع مملکت، رهبری‌های شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی ایران هم آهنگ گردد.

آنگاه علیاحضرت شهبانو سخنانی ایراد کردند و فرمودند:[۱۱]

...بر اساس این میراث فرهنگی که در طول سال‌های دراز بنیان اخلاق اجتماعی ما بوده است می‌توان با تعمیم حس تعاون و مشارکت عمومی در ذهن‌ها به قوام جامعه و استحکام بیش از پیش پیوندهای ملی یاری داد. این یک فرصت استثنایی در تجدید تاریخ و بارور ساختن ریشه‌های کهن اخلاق ایرانی است. زیرا خلقیات یک جامعه صرفاً با تکنولوژی صنعتی و حضور سرمایه و یکشبه متبلور نمی‌شود. اخلاق عمومی نیازمند ریشه‌های تاریخی است. یعنی دقیقاً آن هستی غرورانگیزی که ما به میراث برده‌ایم و امروز برای مشارکت و تعاون و انجام امور خیریه به مدد می‌گیریم. در یک جامعه مترقی و مرفه این صحیح نیست که گروهی فقط در بهره گرفتن از مزایای مادی اجتماع شریک شوند و سهم خود را هنگام نیاز به یاری همنوعان و یا ضرورت حل یک معضل اجتماعی فراموش کنند. مشارکت عمومی می‌باید در نیش و نوش جامعه باشد زیرا مشارکت عمومی راه گشای دست یافتن به عدالت اجتماعی است. در استقرار عدالت اجتماعی تمام اعضاء جامعه شریک و مسئول می‌باشند. بی تردید انجام مسئولیت‌های فردی و جمعی و برآوردن سهم مشارکت فردی در قبال جامعه نیازمند ساخت و سازهای کارآمد و توانا است که میزان بهره وری از امکانات فردی و متفرق داوطلبان نیکوکاری را افزایش داده و در مسیرهای مشخص هدایت کند. سازمان‌های اجتماعی و مددکاری به این منظور عمیقاً کارساز و مؤثرند و هر کس قادر است به تناسب شرایط شخصی در جهت تحقق هدف‌های انسانی آن‌ها امکانات خود را در اختیارشان قرار دهد. انتظار ما این است که تعاون اجتماعی بخشی از رفتارهای جامعه ما باشد و سازمان‌هایی چون جمعیت آموزشی و بهزیستی فرح پهلوی با اتکاء بر این ارزش‌ها و با یاری داوطلبان نیکوکار بر توانایی‌های خود بیافزایند و در برآوردن نیاز نیازمندان همواره سهم قابل تری قبول کنند. ...

۲۳ آذر ماه ۲۵۳۶ حسنعلی مهران رئیس کل بانک مرکزی به آگاهی رساند که برای خرید خانه با شرایط ساده وام پرداخت می‌شود. سیاست پرداخت وام‌های خرید خانه و ساختن آپارتمان‌ها در آینده نزدیک و به احتمال قوی همزمان با اعلام برنامه‌های خانه‌سازی، دولت آسان تر خواهد شد و به بیان دیگر، سیستم بانکی تسهیلات تازه‌ای برای پرداخت وام به خریداران واحدهای مسکونی برقرار می‌نماید. بانک‌ها به پرداخت وام به خریداران واقعی خانه تشویق خواهند شد. به این سان، سازندگان خانه و آپارتمان‌ها با فروش واحدهای مسکونی ساخته شده، خواهند توانست بدهی‌های خود را به بانک‌ها و سایرین بپردازند و این سیاست سبب خواهد شد که مقداری از سرمایه و پس اندازهای بانک‌ها که هم اکنون راکد مانده است بکار گرفته شود. با برقراری تسهیلات تازه اعتباری سازندگان باید سیاست فروش مناسبی را برای واگذاری واحدهای مسکونی تعقیب کنند و با در نظر گرفتن سود عاقله و عادله‌ای خانه‌های ساخته شده را بفروشند. تسهیلات تازه اعتباری که در نظر است در این زمینه به موقع اجرا در آید، خریداران واقعی را صاحب خانه خواهد کرد و پول گردش بیشتری می‌یابد و سازندگان قادر خواهند بود بدهی‌های خود را به بانک‌ها بپردازند. در چند ماه گذشته به علت اجرای سیاست‌های اعتباری، محدودیت‌هایی در پرداخت وام مسکن پیش آمده بود و همین امر سبب شد که گروهی از سازندگان که وام و اعتبار از بانک‌ها دریافت کرده بودند نتوانند بدهی‌های خود را به موقع پرداخت نمایند. اما چون اینگونه بدهکاران وثیقه کافی نزد بانک‌ها دارند، هیچگونه نگرانی برای بانک‌ها وجود ندارد، ولی پرداخت نکردن بدهی به هنگام سبب رکود نسبی معاملات بانکی شده است. پول‌های راکد بانک‌ها گردش بیشتری پیدا می‌کند و درخواست کنندگان واقعی نیز با قیمت‌های مناسب صاحب خانه خواهند شد. مهران در پایان مصاحبه خود ضمن آنکه کم پولی بازار و کاهش نقدینگی را تأیید کرد گفت: حجم اعتبارات سیستم بانکی خصوصی نه تنها در ۶ ماهه گذشته نسبت به مدت مشابه سال قبل کم نشده است، بلکه از افزایش چشمگیر برخوردار بوده است. انتظار می‌رود تا پایان سال جاری مجموعاً ۷۰ میلیارد ریال اسکناس تازه منتشر و به حجم اسکناس در گردش که در حال حاضر ۳۲۰ میلیارد ریال است افزوده شود.

۲۳ آذر ماه ۲۵۳۶ نیمروز ۲۱ تن از دانشجویان کنفدراسیون به سفارت شاهنشاهی ایران در کپنهاک پایتخت دانمارک در سفارت را شکستند و به سفارت حمله کردند و کاردار و کارمندان سفارت را به سختی زخمی کردند. بیست دقیقه به درازا کشید تا پلیس به سفارت وارد شد در این زمان دانشجویان تروریست یکایک کارمندان را کتک زدند و آنان را در یکی از اتاق‌ها زندانی کردند. سردسته این تروریست‌ها در پاسخ به کاردار سفارت که گفته بود اگر سخنی دارد آماده شنیدن آن است، به سختی کاردار را زخمی و خونین کرد و گفت: "ما برای بحث به اینجا نیامده‌ایم". تروریست‌ها همه مبلمان و شیشه‌های سفارت را شکستند و نابود ساختند. سرانجام با رسیدن پلیس، تروریست‌ها را دستگیر شدند و پاسپورت‌ها و اوراقی را که تروریست‌ها ربوده بودند نیز از سوی پلیس ضبط شد. با تحقیقاتی که پلیس دانمارک انجام داد، این تروریست‌های ایرانی از آلمان، سوئد، اتریش و فرانسه وارد دانمارک شده بودند. دو تن از این تروریست‌ها پاسپورت معتبر نداشتند و از آدرس دایمی خود را نگفتند و بی درنگ آنان نیز به آلمان غربی جایگاه دانشجویان تروریست ایرانی برگرداندند.

۲۳ آذر ماه ۲۵۳۶ دکتر محمد باهری دبیر کل حزب رستاخیز ملت ایران در گردهمایی ۱۰ هزار تَنی کارکنان و کارگران گروه صنعتی ملی به روشن ساختن جایگاه استراتژیک ایران در منطقه پرداخت و گفت: ایران در یک موضع حساس در منطقه خود قرار دارد و به همین دلیل دیگر کشورهای جهان همیشه با چشم طمع به ما نگاه کرده‌اند. موضع کشور ما به صورتی است که اکنون یکی از ارکان مهم و مقتدر خلیج پارس است و تنگه هرمز نیز اکنون تحت کنترل ما قرار دارد، به همین دلیل موضع ایران در امنیت سایر نقاط موثر است و دیگر کشورهای جهان به چشم طمع به ما نگاه می‌کنند. این یک درس تاریخی است. ما دشمن داریم و می‌خواهند ما را در موضعی که هستیم تضعیف کنیم و ما را همیشه در این حال نگاه دارند، این دشمن همیشگی استعمار است که در حال حاضر روش‌های خود را با وسعت بیشتری تغییر داده است ما باید در این وضعیت هشیار و آگاه باشیم. مردم ایران خصوصیاتی دارند که در طول ۲۵۰۰ سال تاریخ خود آن را حفظ کرده و در مقابل تمام این تحریکات مقاومت کرده است. ایران در منطقه خود سرمشق آزادی و استقلال است و استعمار به هر وسیله‌ای می‌خواهد ثبات و امنیت ما را بر هم بزند. ...

شهبانو در تاتر شهر در برنامه پایانی آشنایی با هنر افریقای سیاه
TerroristAttackFacultyPharmacologyAzar2536.jpg
TerroristsIran2200Jailed26Azar2536.jpg
PrincessFarahnazOpeningMedicalCenter2536.jpg
ConfederationAttackFacultyOfScienceIndustryAzar2536.jpg

۲۴ آذر ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانو و با بودن چند تن از وزیران، دبیرکل بنیاد شهبانو و رییس دفتر مخصوص شهبانو و شماری از پایوران کشوری آیین پایان برنامه آشنایی با هنر آفریقای سیاه در تئاتر شهر برگزار شد. در آغاز این آیین دکتر جمشید بهنام رییس دانشکده فارابی از سوی کمیته برگزاری برنامه آشنایی با هنر آفریقای سیاه گزارشی به آگاهی رساند و گفت: همزمان با فعالیت‌هایی که در کشورمان برای آشنا ساختن به هنر آفریقای سیاه انجام شد در چند کشور آفریقای غربی نیز برنامه‌های رادیو و تلویزیونی درباره ایران پخش شد و در مرکز فرهنگی ژرژ پمپیدو در پاریس با کمک وسایل دیداری و شنیداری خاصی چگونگی این برنامه به آگاهی بازدید کنندگان رسید. پس از گزارش رئیس دانشگاه فارابی سفیر سنگال در دربار شاهنشاهی نیز سخنانی ابراز داشت: علیاحضرتا، اجازه می‌خواهد از سوی همکاران و کشورهای آفریقایی که در این نمایشگاه شرکت دارند و نیز از سوی شخص خود عمیق‌ترین سپاس و قدرشناسی خود را به سبب ابتکار درخشان علیاحضرت در برگزاری نمایشگاه هنر آفریقای سیاه به خاک پای علیاحضرت نثار نماید. گشایش این نمایشگاه به دست اعلیحضرتین نمونه درخشانی از توجه ویژه‌ای است که ایران نسبت به قاره آفریقا ابراز می‌دارد. سپس متن پیام «اما دو مهتاری اِمبو» مدیر کل یونسکو که نتوانسته بود در این آیین نتوانسته بود باشد، خوانده شد : به نام یونسکو به بنیاد شهبانو فرح به خاطر ابتکار فرخنده‌اش در خدمت همکاری فرهنگی میان ملت‌ها و منطقه‌ها تهنیت می‌گویم. زبان جهانی هنر می‌تواند حس تفاهم و دوستی بین انسان‌ها را تضمین کند. اطمینان دارم که اینگونه فعالیت‌ها بهترین وسیله نزدیکی میان فرهنگ‌های بزرگ آفریقایی و آسیایی خواهند بود. پس از آن فیلم کوتاهی از برنامه آشنایی با هنر آفریقای سیاه به نمایش گذاشته شد و گروه موسیقی و رقص زئیر چند برنامه اجرا کردند.

۲۴ آذر ماه ۲۵۳۶ سفیر ایران در ایالات متحده آمریکا در مصاحبه‌ای در ایالت کلرادو به پرسش‌های نمایندگان رسانه‌ها پاسخ گفت. در پاسخ ویلیام نیکولز شهردار دنور درباره تظاهرکنندگان در واشنگتن هنگام بازدید شاهنشاه ایران گفت: اثرات شگرف انقلاب شاه و ملت در زندگی مردم ایران همکاری ارتجاع سیاه و ارتجاع سرخ را علیه برنامه‌های بلند پروازانه ایران برانگیخته و دشمنان ما را بر آن داشته است که به یاری گروهی که مصالح خود را بر منافع جامعه ترجیح می‌دهند توطئه‌ها و دسیسه‌های خود را عملی سازند. این افراد از آزادی در امریکا در جهت بهره برداری از مقاصد پلید خود سوءاستفده می‌کنند. چه خوبست که شما تحقیق کنید که منابع مالی این افراد از کجاست. در پاسخ به شمار زندانیان سیاسی، سفیر ایران گفت: شمار این افراد نزدیک به ۲۲۰۰ تن است ولی گذاشتن نام زندانیان سیاسی به روی این افراد درست نیست، زیرا اکثر آنها تروریست هستند و ما هیچ وفت پروانه نخواهیم داد که در ایران قانون جنگل حکمفرما شود.

۲۵ آذر ماه ۲۵۳۹ جشن روز مادر با شکوه در ایران برگزار شد و مادران نمونه برگزیده شدند. روز پسین علیاحضرت شهبانو مادران نمونه و برگزیده امسال و همچنین هموندان کمیته گزینش مادران نمونه را در کاخ نیاوران پذیرفتند. سرکار علیه بانو فریده دیبا ریاست کمیته گزینش و خانم دکتر لیوسا پیرنیا مدیر عامل بنگاه حمایت مادران و نوزادان نیز در این آیین حضور داشتند.[۱۲] علیاحضرت شهبانو به هنگام دادن جوایز به مادران و فرزندانشان آرزوی تندرستی و موفقیت کردند. سه مادر نمونه امسال خانم‌ها یستر سلیمانیان (دبیر بازنشسته با هشت فرزند)، عصمت فولادی (آموزگار بازنشسته با شش فرزند) و زهرا قصری (خانه‌دار با هفت فرزند) می‌باشند.

۲۶ آذر ماه ۲۵۳۶ ساعت ۹ بامداد گروهی ۱۲ تَنی که رُخک (نقاب) بر چهره داشتند به کیوسک اطلاعات دانشکده داروسازی دانشگاه تهران یورش بردند و با آرنگ‌های « اتحاد - مبارزه - پیروزی » شیشه‌های کیوسک را شکستند و مامور اطلاعات را به سختی زخمی کردند. دانشجویان دانشکده در برابر این گروه پایداری کردند و جنگیدند و آنان را از دانشگاه بیرون انداختند.

۲۸ آذر ماه ۲۵۳۶ در جارنامه‌هایی که از سوی دربار شاهنشاهی به چاپ رسید به آگاهی رسید که والاحضرت همایون ولایتعهد به ۳ کشور تایلند، استرالیا و نیویلند مسافرت می‌کنند: ۱- بنا به دعوت والاحضرت «واجیر لونگ کورن» ولیعهد تایلند، والاحضرت همایون رضا پهلوی ولایتعهد ایران از تاریخ چهارشنبه چهاردهم تا یک شنبه هیجدهم دی ماه ۲۵۳۶ برابر با چهارم تا هشتم ژانویه ۱۹۷۸ به کشور تایلند تشریف فرما خواهند شد. وزیر دربار شاهنشاهی، امیر عباس هویدا. ۲-بنا به دعوت حضرت «سرذلمن کاون» فرماندار کل استرالیا والاحضرت همایون رضا پهلوی ولایتعهد ایران از تاریخ یکشنبه هیجدهم تا جمعه بیست و سوم دی ماه ۲۵۳۶ برابر با هشتم تا سیزدهم ژانویه ۱۹۷۸ به کشور استرالیا تشریف‌فرما خواهند شد. وزیر دربار شاهنشاهی، امیرعباس هویدا. ۳- بنا به دعوت «سر کیث هلیوک» فرماندار کل نیوزیلند والاحضرت همایون رضا پهلوی ولایتعهد ایران از تاریخ جمعه بیست و سوم تا سه شنبه بیست و هفتم دی ماه ۲۵۳۶ برابر با سیزده تا هفده ژانویه ۱۹۷۸ به کشور نیوزیلند تشریف‌فرما خواهند شد. وزیر دربار شاهنشاهی، امیر عباس هویدا

۲۷ آذر ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت فرحناز پهلوی پس از نیمروز به همراه سرکار علیه بانو فریده دیبا از بخش‌های گوناگون مرکز پزشکی، آموزشی و درمانی فرحناز پهلوی وابسته به دانشگاه ملی بازدید کردندو بخش مراقبت‌های ویژه و مهد کودک این بیمارستان را گشودند.

۲۷ آذر ماه ۲۵۳۶ ساعت ده بامداد گروهی به سلف سرویس دانشکده علم و صنعت ایران وارد شدند و بدون هیچ بهانه‌ای، هیاهو به راه انداختند و بشقاب‌های رستوران و شیشه‌های نوشابه و چند جام از شیشه‌های سلف سرویس را شکستند. این گروه چون با واکنش دانشجویان روبرو شدند پا به فرار گذاشتند.

تروریست‌ها چاپخانه کتاب‌های درسی را ویران ساختند
ConfederationAttackFaranklinPrintingHouse2536a.jpg
RoyalWeddingTravelValiahd29Azar2536.jpg

۲۸ آذر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر فرمانده نیروی هوایی هند را به پیشگاه همایونی پذیرفتند. سفیر هند در ایران نیز در این باریابی حضور داشت.

۲۹ آذر ماه ۲۵۳۶ خجسته روز پیوند زناشویی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو، آغاز برآمدن خورشید امیدهای مردم ایران بود که آرزوی دیرینه میلیون‌ها ایرانی را برای پایداری شاهنشاهی افتخارآمیز پهلوی تحقق بخشید. سالروز این پیوند خجسته را گرامی می‌داریم.

۲۹ آذر ماه ۲۵۳۶ دکترین انقلابی شاهنشاه آریامهر برای نجات بشریت از بحران کنونی به عنوان راه سوم و جدا از کاپیتالیسم و مارکسیسم، در آیینی با شکوه در «رُم» ستوده شد. در این اجتماع که بیش از یک هزار تن از شخصیت‌های برجسته ایتالیا و نمایندگان سیاسی خارجی مقیم رُم شرکت داشتند، مدیر نشریات دینو که نسخه انگلیسی کتاب مأموریت برای وطنم اثر شاهنشاه آریامهر را آماده کرده است، در روشن ساختن اهمیت جهانی دکترین انقلاب سفید ایران گفت: آینده جهان، راه سومی را نوید می‌دهد که همگان می‌توانند بدون در نظر گرفتن رنگ پوست و مذهب و شرایط زندگی آن را برگزینند. سازنده و مبتکر این راه، که جدا از مارکسیسم و کاپیتالیسم است، شاهنشاه ایران هستند که با دکترین انقلاب سفید، بزرگترین و سریع‌ترین پیشرفت را برای ملت خود به ارمغان آوردند. دکتر کاواترا نویسنده نامی ایتالیایی نیز در سخنانی گفت: دکترین شاهنشاه ایران می‌تواند درس و سرمشقی برای ما باشد. کاواترا با اشاره به کتاب مأموریت برای وطنم گفت، این کتاب تنها یک اتوبیوگرافی نیست بلکه نمایشگر ره سوم میان کاپیتالیسم و مارکسیسم که دنیا را به دو نیمه تقسیم کرده است می‌باشد. سفیر ایران در رُم گفت: ما ایرانیان به یک نیروی برتری در برابر ماتریالیسم که بر دنیای امروز حکومت می‌کند ایمان داریم و شاهدوستی برای ما ایرانیان یک ایدئولوژی است و تا زمانی که ایران وجود دارد بی گمان شاهنشاهی آن نیز وجود خواهد داشت.

۲۹ آذر ماه ۲۵۳۶ به امر علیاحضرت شهبانو برای نخستین بار در سال آینده سه جایزه بزرگ ادبی و هنری از سوی انجمن آثار ملی به سه تن از پژوهشگرانی که در زمینه‌های ادبیات پارسی، باستان شناسی و شناخت آثار ملی تحقیقات چشمگیری انجام دهند داده خواهد شد. این خبر را دکتر هوشنگ نهاوندی، رئیس دفتر مخصوص شهبانو و رئیس انجمن آثار ملی، به آگاهی رساند. دکتر نهاوندی گفت پروژه‌های گوناگونی برای شناساندن و بزرگداشت نویسندگان، چامه سرایان (شعرا) و محققان نامی ایران در دست تهیه است زیرا آثار بزرگان ایران تاکنون آنطور که می‌بایست در دسترس ایرانیان قرار نگرفته است. بدین روی کتاب‌ها و نوشته‌های شعرا و نویسندگانی که کتاب‌های‌شان تا به امروز در دسترس همگان قرار نگرفته و یا آنقدر گران بها است که کمتر کسی می‌تواند آنها را خریداری نماید، به فرم «برگزیده آثار» به چاپ می‌رسد. این کتاب که با ۲۰۰ فرنام و بیش از ۵۰ هزار پوشینه به چاپ می‌رسد، در یکی دو سال آینده با بهای ارزان به بازار عرضه خواهد شد. هم چنین آرامگاه آن دسته از بزرگان مملکت که تاکنون ناشناخته مانده‌اند، شناسایی و بازسازی می‌شود. به زودی تندیس‌های از بزرگان تاریخ و ادب پارسی در تهران و سایر شهرستان‌ها برنشانده خواهند شد. تندیس‌های کریم‌خان زند در تهران، امیرکبیر در تهران، ذکاءالملک فروغی در تهران، کمال‌الدین بهزاد در تبریز در آینده برنشانده خواهند شد. هم چنین آرامگاه باشکوهی برای شاه عباس صفوی و امیرکبیر در جایی که این رادمردان تاریخ به خاک سپرده شده‌اند، ساخته می‌شود. به زودی مجموعه با شکوهی برای بزرگداشت هفت تن از چامه سرایان و سخنوران پارسی خاقانی، اسدی طوسی، قطران، ظهیر فاریابی، سلمان ساوجی، فخرالدین بیلقانی و همام تبریزی (انوری) که در تبریز نزدیک به یکدیگر به خاک سپرده شده‌اند، از سوی انجمن آثار ملی ساخته خواهد شد.

۲۹ آذر ماه ۲۵۳۶ بامدادان زلزله سختی زرند کرمان را به لرزه درآورد، سه روستا را در هم کوبید و ویرانی‌های بسیاری بر جای گذاشت و بسیاری زیر آوار زخمی شدند و جان باختند. موسسه ژئو فیزیک دانشگاه تهران سختی این زلزله را ۶٫۲ ریشتر گزارش کرده است. کانون این زمین لرزه روستای «باب تنگل» (قدمگاه) است و دو روستای «کیسک» و «سرباغ» نابود شدند. پیش از نیمروز شیر و خورشید سرخ رفسنجان، نیروهای مسلح شاهنشاهی، ارتش، ژاندارمری کشور شاهنشاهی و یکان‌های بهداری و بهزیستی، گروه‌های کمک‌های اولیه و درمانی، آمبولانس‌های امدادی شیر و خورشید با خوراکی، چادر، پتو و بخاری به کمک زلزله زدگان شتافتند. به دستور دکتر رشید فرخی مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ کرمان، همه بیمارستان‌های وابسته در همه شهرهای کرمان به حال آماده باشد درآمدند. سازمان‌های کمک جمعیت شیر و خورشید سرخ یزد و سپاهان (اصفهان) گروهای امدادی و درمانی به منطقه گسیل داشتند. به دستور شاهنشاه یک فروند هواپیما برای جا به جا کردن زخمی شدگان به بیمارستان‌های کشور در اختیار جمعیت گذاشته شد. تا نیمروز پنجشنبه ۱ دی ماه ۵۸۴ کشته و ۱۰۰۰ تن از زیر آوار بیرون کشیده شدند.

۲۹ آذر ماه ۲۵۳۶ ساعت ۵ و ۴۵ دقیقه بامداد زمین لرزه‌ای دو بار شهر مرزی ماکو و پیرامون آن را به لرزه درآورد. این زلزله خوشبختانه زیان مالی و جانی به بار نیاورد.

دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

شهبانو گواهینامه یکی از دانش‌آموختگان آموزشگاه عالی آموزشیاری و کودکیاری را می‌دهند
نوجوانان کلوب قهرمان امریکا در پیشگاه شهبانو
PresidentSomaliaZiadbarehTehran6Dey2536.jpg
PaykanCountryWideMobileService2536.jpg
باریابی دفتر سیاسی و هیات اجرایی حزب رستاخیز ملت ایران

۱ دی ماه ۲۵۳۶ گروهی از دانشجویان هموند کنفدراسیون به چاپخانه اُفست وابسته به موسس فرانکلین با آرنگ‌های ضد ملی یورش بردند و ابزار و دستگاه‌های چاپخانه را از کار انداختند. حمله‌های همانند دیگری در روزهای گذشته به سازمان‌های فرهنگی از سوی دانشجویان تروریست هموند سازمان تروریستی چریک‌های فدایی خلق و سازمان تروریستی مجاهدین خلق و اسلامیون انجام شده است. چاپخانه افست موسسه فرانکلین کتاب‌های عملی و فنی چاپ می‌کند و کار چاپ علوم را به گردن گرفته است.

۱ دی ماه ۲۵۳۶ با تجدید قرارداد بیمه عمر کارکنان وزارت آموزش و پرورش، امسال نیز ۲۹۴ هزار نفر از وابستگان اداری و آموزشی این وزارتخانه در سراسر کشور از مزایای بیمه عمر برخوردار شدند. نخستین بیمه نامه دسته‌جمعی فرهنگیان با شرکت سهامی بیمه ایران در سال ۱۳۵۳ نوشته شد و بر پایه مواد موافقت، همه کارکنان در خدمت وزارت آموزش و پرورش در سطوح مختلف اداری و آموزشی زیر پوشش آن قرارگرفتند. این قرارداد در سال‌های گذشته یعنی از سال ۱۳۵۳ تا کنون مورد تأیید قرار گرفته است. بر پایه این قرارداد همه کارکنان وزارت آموزش و پرورش که حقوق دریافت می‌دارند حق استفاده از بیمه عمر را دارند. ابراز نظر درباره فوت در حین انجام وظیفه از خویشکاری‌های مدیر کل یا رؤسای اداره است و برای پرداخت این نوع بیمه به تأیید مقامات یاد شده نیاز است و دریافت سیصد هزار ریال بیمه عمر به وارثان بیمه شدگان فقط وابسته به گذراندن مراحل پیش بینی شده در قرارداد می‌باشد.

۳ دی ماه ۲۵۳۶ مهندس دانشگر مدیر کل راه و ترابری خوزستان در نشست انجمن استان که با بودن معاونان استانداری برگزار شد گفت: کار ساختمانی شاهراه دزفول به شوشتر و اهواز به زودی آغاز می‌شود. با از میان برداشتن کاستی‌های راه‌های استان خوزستان و ساختن جاده‌های جدید شاهراه دزفول به شوشتر و اهواز با هزینه‌ای بیش از چهارصد میلیون تومان ساخته می‌شود و جاده اهواز- آبادان که از «دارخوین» و شادگان می‌گذرد. با بهتر شدن هوای خوزستان بی درنگ کار روکش آسفالت شاهراه‌ها و جاده‌های استان نیز آغاز خواهد شد.

۳ دی ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانوی ایران ریاست عالیه جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی، پس از نیمروز گواهینامه‌های هفده تن از دانش‌آموختگان آموزشگاه عالی آموزشیاری و نشان کودک‌یاری دانش آموختگان ممتاز آموزشگاه کودک‌یاری وابسته به این جمعیت را دادند. در آغاز، بانو خُزیمه عَلم پس از خوش آمدگویی گفت: با توجهات علیاحضرت شهبانو به امر تعلیم و تربیت پرورش صحیح کودکان آموزشگاه کودک‌یاری در سال ۲۵۳۶ برای اولین بار در ایران توسط این جمعیت شروع به کار کرد. در این مدت ۱۹۵ نفر کودک یار فارغ‌التحصیل شدند و هم اکنون در شیرخوارگاه‌ها و مراکز نگهداری و مهدهای کودک به خدمت اشتغال دارند. سپس گزارشی از فعالیت‌های آموزشگاه عالی آموزش یاری و آموزشگاه کودک یاری به آگاهی علیاحضرت رسید و چند برنامه هنری توسط کودک یاران اجرا شد.

علیاحضرت شهبانو سپس به مدیر عامل جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی در جهت گسترش این دو مرکز آموزشی به منظور تربیت نیروی انسانی بیشتر اوامری صادر فرمودند و گفتند که مرحله گسترش این آموزشگاه‌ها باید در شهرستان‌ها و مراکز استان‌هایی که امکان آموزش عملی مربیان این مرکز نیز در آن‌ها فراهم باشد انجام گیرد. در پایان این آیین علیاحضرت در پاسخ به خبرنگاران فرمودند:

امروز برای من چه روز خوبی بود چون واقعاً زحمت‌هایی که در تمام این سال‌ها جمعیت خیریه کشیده و سازمان‌های دیگری که سر و کار با کودکان و نوجوانان دارند، نمی‌تواند به هدف اصلی خودش برسد و مثمر ثمر باشد مگر اینکه مربیان خوب داشته باشد و واقعاً اینگونه آموزشگاه‌ها کارهای بنیادی است که اثر خودش را در چند سال آینده نشان خواهد داد. ما خوشبختانه امروز در مملکت امکان ایجاد مراکز زیادی برای نگهداری کودکان و نوجوانان داریم ولی به آن اندازه مربی خوب نداریم و بعد از سال‌ها تجربه به این نتیجه می‌رسیم که اگر مربی خوب نباشد چه برای کودکان شیرخوار تا سن ۶ سالگی و جوان و نوجوان واقعاً زحمات افراد به هدر رفته و پولی هم که صرف این کارها می‌شود به هدر می‌رود. خوشبختانه خیلی داوطلب هست که به این آموزشگاه بیایند و هم سازمان‌های مختلف علاقه دارند که از نیروی این دختران جوان استفاده کنند برای نگهداری از بچه‌های‌شان و به خصوص مدرسه آموزشیاری که هم با بچه‌های کوچک و هم با جوان‌ها سر و کار دارد تا به حال اردوگاه‌های ما و کاخ‌های جوانان ما، یا شبانه‌روزی‌های مان آنقدر افرادی نداشتیم که مخصوصاً برای این کار تربیت شده باشند و من امیدوارم که بتوانیم جوان‌های بیشتری که در این رشته استعداد و علاقه دارند، قبول کنیم تا بتوانند به مملکت خدمت بکنند.

۳ دی ماه ۲۵۳۶ با همکاری رادیو تلویزیون کرمانشاه دانشگاه رازی برای کلاس‌های آزاد ۲۰۰٬۰۰۰ دانشجو می‌پذیرد. دانشگاه رازی در رشته‌های زبان انگلیسی، ادبیات پارسی و امور اداری از بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی دانشجو می‌پذیرد. همایون نائلی دبیر اجرایی کلاس‌های آزاد رادیو تلویزیونی دانشگاه رازی گفت هم اکنون این پروژه در دست بررسی است و روز ششم بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی پذیرش دانشجو آغاز می‌شود. دانشگاه رازی برای این کلاس‌ها از اهالی زیر پوشش تلویزیونی استان‌های کرمانشاهان، کردستان و ایلام دانشجو می‌پذیرد و از راه رادیو تلویزیون درس‌ها آموزش داده می‌شود. هر دوره آموزشی ۱۶ هقته است که از آن دو هفته برای امتحان ویژه شده است. دانشجویان با تماس با دفتر کلاس‌های آزاد دانشگاه می‌توانند پرسش‌های خود را طرح کنند. در آینده رشته‌های حسابداری، کشاورزی، کتابداری و مدیریت نیز افزوده خواهد شد.

۴ دی ماه ۲۵۳۶ صندوق تأمین اجتماعی در پی آغاز اجرای برنامه بیمه کردن اصناف تهران و اعضای خانواده آن‌ها، به تدریج خود را آماده اجرای طرح بیمه کردن میلیون‌ها نفر اعضای اصناف مختلف و خانواده‌های آن‌ها در سراسر کشور می‌کند. باید دانست بر اساس ماده ۷ قانون تأمین اجتماعی صندوق تأمین اجتماعی می‌باید همه کارگران صنف‌ها و دیگر فعالیت‌های مختلف را زیر پوشش بیمه قرار دهد. بدین روی، قانون افراد شاغل در فعالیت‌هایی که تا تاریخ تصویب آن مشمول بیمه‌های اجتماعی نشده بودند باید به تدریج و بر پایه پیشنهاد هیئت مدیره و تصویب وزیر بهداری و بهزیستی مشمول مقررات آن شوند. مزایای بیمه این افراد که اصناف نیز از آن جمله‌اند دربرگیرنده غرامت، دستمزد، از کارافتادگی، بازنشستگی و مرگ است. حق بیمه افرادی که مشمول قانون تأمین اجتماعی می‌باشند ۳۰ درصد کل حقوق آنان است که از این میزان ۲۰ درصد سهم کارفرما، ۷ درصد سهم بیمه شده و ۳ درصد هم سهم دولت است. بر پایه همین قانون کارگران شرکت سهامی زراعی شهرستان فومن، کارگران واحد تغذیه رایگان استان گیلان، کارگران اتاق اصناف شهرستان همدان، کارگران اداره پست شهرستان ساری، کارگران خرازی و لوکس فروشی‌های شهرستان رشت، کارگران واحد حمایت از خانواده‌های بی‌سرپرست «سنگ سر» (سمنان) زیر پوشش بیمه قرار گرفته‌اند.

۴ دی ماه ۲۵۳۶ برنامه تغذیه دانش آموزان در هر منطقه با توجه به فهرست غذایی انستیتو علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران و سایر عوامل و امکانات محل و اعتبارات مربوطه سازمان می‌یابد. برنامه آموزش در زمینه تغذیه در سطح استان‌ها بر پایه دستور کار وزارت آموزش و پرورش نوشته خواهد شد. هیأت وزیران آییننامه نحوه مصرف اعتبار برنامه بهبود تغذیه رایگان دانش آموزان را تصویب کرد. بر پایه این آییننامه وزارت آموزش و پرورش در سال آینده ۳ ماه قبل از آغاز سال تحصیلی سهم اعتبارات سالانه تغذیه دانش آموزان هر استان را که برای انجام هزینه‌های تهیه و تدارک، ترابری، نگهداری، کارمزد، دستمزد خدمات و سایر هزینه‌ها را تعیین می‌کند. بودجه بهبود تغذیه آموزش و پرورش عشایر فارس کماکان به وسیله اداره امور اقتصادی و دارایی محل فرستاده می‌شود و در اختیار آموزش و پرورش عشایر فارس قرار خواهد گرفت. وزارت آموزش و پرورش بر اساس جدول تعهد تأمین شیر مدارس استان‌ها تنخواه لازم برای سفارش شیر خشک و کره مورد نیاز تغذیه مدارس را در حدود اعتبارات تخصیص یافته مشخص کرده و به وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام خواهد کرد تا در اختیار شرکت سهامی صنایع شیر ایران گذاشته شود. برای کودکان خانه‌های فرهنگ روستایی نیز سهمیه تغذیه رایگان به مدت ۱۲ ماه در سال برنامه ریزی می‌شود.

۵ دی ماه ۲۵۳۶ بانک صنایع ایران به زودی طرح فروش اقساطی کالاهای صنعتی بادوام را اجرا خواهد کرد. بانک صنایع ایران بر پایه طرحی که در دست بررسی نهایی دارد برای گسترش معاملات اقساطی، بخشی از کارهای بانکی خود را در این زمینه متمرکز خواهد کرد. این بانک معاملات اقساطی خود را در وهله نخست از صنایع اتومبیل آغاز خواهد کرد. بدین سان، انتظار می‌رود با برقراری یک سیستم تازه فروش اقساطی، تسهیلات تازه‌ای برای خریداران خودروی نو چه از تولیدات داخلی و چه از خودروهای وارداتی برقرار سازد.

۵ دی ماه ۲۵۳۶ بزرگترین نیروگاه گازی جهان در تهران نصب می‌شود و از سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی گام به گام مورد بهره برداری قرار می‌گیرد. برای برنشاندن این نیروگاه ۴ قرارداد جداگانه با چند کمپانی سازنده مولد برق گازی بسته شده است که بر پایه آن ۱۰ مولد برق از یک کمپانی، ۳ مولد برق از کمپانی دیگر و ۸ و ۱۰ واحد مولد برق نیز از ۲ کمپانی خریداری شد. برنشاندن این مولدها که رویهم رفته یک هزار مگاوات ظرفیت خواهد داشت به عهده کارخانه‌ها و کمپانی‌های سازنده می‌باشد. وزارت نیرو همزمان با بستن قرارداد ایجاد نیروگاه گازی مطالعاتی را در زمینه ساختن یک نیروگاه حرارتی دیگر نیز آغاز کرده است. بر پایه این بررسی‌ها و برای افزایش تولید برق نیروگاه‌های اطراف تهران و فراهم ساختن برق مورد نیاز مصارف خانگی، صنعتی و تأسیسات شهری یک نیروگاه حرارتی با قدرت تولید برق حدود ۲ میلیون کیلووات ساخته خواهد شد. هم اکنون مصرف برق منطقه تهران در حدود یک میلیون کیلووات ساعت است که در سال‌های آتی تا دو برابر افزایش خواهد یافت.

۵ دی ماه ۲۵۳۶ با بررسی‌های تازه‌ای که در کلیات لایحه بودجه سال ۲۵۳۷ کل کشور انجام شده است، لایحه دادن یک پایه ترفیع در هفته نخست بهمن ماه آماده تقدیم به مجلس شورای ملی می‌شود. بررسی‌هایی که هم اکنون درباره لایحه بودجه جریان دارد بیشتر در زمینه سطح اعتبارات بخش‌های مختلف اقتصادی، عمومی و امور اجتماعی است. در لایحه بودجه سال آینده میزان درآمد، به سبب افزایش نیافتن قیمت نفت، نزدیک به درآمد سال ۲۵۳۶ پیش‌بینی خواهد شد.

۵ دی ماه ۲۵۳۶ هموندان دفتر سیاسی و هیات اجرایی حزب رستاخیز به پیشگاه شاهنشاه باریافتند.[۱۳] در این باریابی شاهنشاه آریامهر در بیاناتی که ایراد کردند فرمودند:

...به زودی کتابی که تهیه کرده‌ام منتشر خواهد شد و فاسفه و افکار رستاخیز در این کتاب تا جایی که ممکن است، تشریح شده. ولی عصر آموزش سیاسی حزب بر اساس تدوین و تنظیم حتی المقدور بر اساس دیالکتیک از سه اصل تشکیل دهنده رستاخیز است که نظام شاهنشاهی است، قانون اساسی است و انقلاب شاه و ملت. انقلابی که با شش ماده شروع شد و تا به حال به نوزده ماده رسیده است. ... سازندگی ایران به حدی است که ما کمبود آدم داریم و این آدم‌ها را با هزار زحمت از ممالک دیگر می‌آوریم و با بی توجهی، چقدر افرادی است که ما همین طور از دست می‌دهیم. برای اینکه عوض اینکه درس نخواند در و پنجر می‌شکند. ولی اینکه دلیل نمی‌شود که تحصیلات مجانی باشد، در واقع حقوق ماهیانه هم به اینها بدهیم، یا پول توجیبی به آنها بدهیم، یا وام شرافتی به آنها بدهیم، به هر صورت ملت ایران، مالیات دهند مجانی اینها را فراهم بکند، و اینها عوض درس خواندن بیایند خدای نخواسته بر ضد مملکت خودشان هم عمل بکنند. ...

بازدید اعلیحضرتین از روستاهای زلزله‌زده کرمان ۵ دی ماه

ShahanshahShahbanouEarthquakeKerman5Dey2536a.jpg
ShahbanouEarthquakeKerman5Dey2536a.jpg
ShahanshahShahbanouEarthquakeKerman5Dey2536b.jpg
شهبانو به درخواست دانشگاه تهران ریاست عالیه دانشگاه را پذیرفتند

۵ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پیش از نیمروز از مناطق زلزله‌زده زرند کرمان بازدید فرمودند.[۱۴] و پس از دادن اوامری برای بازسازی و تأمین وسایل رفاه بازماندگان به تهران بازگشتند. شاهنشاه آریامهر به هنگام ورود به روستای باب تنگل که در ۱۲ کیلومتری زرند قرار دارد از مسئولان اجرایی در زمینه بازماندگان زلزله و تلفات و خسارات وارده و اقدامات امدادی پرسش فرمودند.

به آگاهی شهبانو رسید که در روستای باب تنگل صدر در صد خانه‌ها خراب شده و در گام‌های نخستین نسبت به درمان و معالجه زخمی شدگان کارهای لازم صورت گرفته است و در این منطقه بچه‌ها بیشتر جان باخته‌اند و بر پایه آخرین آمار در این دهکده ۲۵۰ نفر کشته شده‌اند. شاهنشاه آریامهر درباره وضع زندگی آسیب دیدگان پرسش فرمودند، به آگاهی همایونی رسید که در این روستا گروهی به قالی‌بافی و کشاورزی و دامداری مشغول هستند.

شاهنشاه آریامهر: بازماندگان زلزله از این به بعد زندگی بهتری خواهند داشت. شاهنشاه آریامهر پس از بازدید از سه روستای زلزله‌زده زرند کرمان در مصاحبه‌ای از کمک‌های سازمان‌های مسئول و مردم به زلزله‌زدگان ابراز خرسندی فرمودند. شاهنشاه آریامهر در مورد بازدید خود از منطقه و اوامری که برای رفاه و بازسازی منطقه صادر کرده‌اند فرمودند:[۱۵]

تلفات نسبتاً سنگین بود چون وقت وقوع زلزله ۳٬۵ بعد از نیمه شب بود که مردم خواب و داخل اتاق‌ها بودند. البته در یکی از این دهات خانه‌ای که خراب نشده بود دبستان نوبنیاد و نوسازی بود که چون با مصالح بهتری ساخته شده بود دست نخورده ماند. دهات ایران امیدوارم روزی همه نوسازی شده و استوارتر ساخته خواهد شد تا شاید در برابر این زلزله‌هایی که با آن‌ها آشنا هستیم مقاومت بکنند. دستورات عمده‌ای که داده شده و باید دنبال بشود، تأمین مصالح ساختمانی است برای مردم که با خودیاری خودشان خانه‌ها را هر چه زودتر بسازند. شاید در زمستان این جا هوا اجازه کار کردن بدهد. تأمین آب و یا تعمیر قنوات سابق یا حفر چاه عمیق و اگر هم امکان داشته باشد رساندن برق به این منطقه مهم است. یعنی آن‌هایی که باقی مانده‌اند از این به بعد زندگی بهتری از سابق خواهند کرد. این واقعه خیلی جای تأسف است ولی از طرف دیگر مطابق گزارش‌هایی که داریم اهالی کرمان حتی از رفسنجان و سایر نقاط با همت عالی مرتباً به کمک این آسیب دیدگان شتافتند. ...

شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو ۴۵ دقیقه پس از نیمروز با هلیکوپتر وارد روستای زلزله زده سرباغ شدند. شاهنشاه آریامهر در برابر پیشبازکنندگان پرسش فرمودند، از نظر کمک رسانی به آسیب‌دیدگان جاده وجود دارد، به آگاهی همایونی رسید بله. سپس اعلیحضرتین از کلاس درسی که در چادر تشکیل شده بود بازدید فرمودند و از نحوه تدریس و وضع تحصیلی و میزان استعداد دانش‌آموزان سئوال فرمودند. به عرض رسید سپاهیان دانش تدریس می‌کنند و هوش دانش‌آموزان فوق‌العاده است. شاهنشاه آریامهر از وضع تغذیه دانش‌آموزان سئوال فرمودند، به عرض رسید ساعت ۱۲ در چادر مخصوص به آن‌ها ناهار داده می‌شود. سپس اعلیحضرتین به میان بازماندگان تشریف فرما شدند و آن‌ها را مورد مهربانی قرار دادند و از چادرهای محل زندگی آنان که از سوی جمعیت شیر و خورشید سرخ افراشته شده بود بازدید فرمودند و اوامر لازم را صادر کردند. بانک تعاون کشاورزی ایران تا نیمه شب دیشب ۹۵ فقره وام به مبلغ ۵٬۸۵۰٬۰۰۰ ریال به منظور ترمیم دیوارکشی باغ‌ها، لایروبی و مرمت قنوات و ۴۰۰ متر کانال آبرسانی و خرید مواد اولیه قالیبافی در سه روستای آسیب دیده توسط اکیپ‌های فرستاده شده، پرداخت کرده است.

۶ دی ماه ۲۵۳۶ به فرمان شاهنشاه آریامهر و به درخواست دانشگاه تهران ، علیاحضرت شهبانوی ایران ریاست عالیه دانشگاه تهران را پذیرفتند. علیاحضرت شهبانو ساعت ۶ بعد از نیمروز وزیر آموزش و پرورش و سرپرست وزارت علوم و آموزش عالی، رئیس دانشگاه تهران، رئیس هیأت ممیزه، معاونان دانشگاه و رؤسای دانشکده‌های دانشگاه تهران را در کاخ نیاوران پذیرفتند. نخست رئیس دانشگاه تهران، دانشگاهیانی که در این باریابی وی را همراهی می‌کردند، به پیشگاه شهبانوی ایران شناساند. در این باریابی علیاحضرت شهبانو اعلام داشتند که دکتر هوشنگ نهاوند استاد و رییس پیشین دانشگاه تهران ریاست هیات امنای دانشگاه را به عهده خواهد داشت. سپس علیاحضرت شهبانو به باشندگان چنین فرمودند:[۱۶]

همانطوری که شاهنشاه فرموده‌اند، گرانبهاترین ثروت هر ملتی انسان‌های دانا و توانا و میهن‌پرست هستند. ... ایران نیرومند و مترقی فردا به مردان و زنان متخصص و با تقوا نیاز دارد و طبیعتاً دانشگاه باید فارغ‌التحصیلان خود را هم در عالی‌ترین سطح علم و تخصص پرورش دهد و هم این فارغ‌التحصیلان از صلاحیت اخلاقی و تقوی و حس مسئولیت ملی و اخلاص عمل برخوردار باشند. صلاحیت علمی و شایستگی اخلاقی لازم و ملزوم و مکمل یکدیگرند. فعالیت صحیح و منظم آموزشی و تحقیقی در دانشگاه‌ها از جمله در دانشگاه تهران تضمین کننده آینده جامعه ایرانی است که به مدیران شایسته و کاردان نیاز دارد که در نتیجه هر خللی در این فعالیت برای امروز و فردای جامعه زیان آور است. ... آینده ایران در گرو تربیت صحیح فرزندان این سرزمین است. پیشرفت و ترقی دانشگاه تهران از عوامل اصلی ترقی آموزش در میهن ما است. بنابراین، توجه به مسائل این دانشگاه یک امر مهم ملی و فرهنگی است. ... ما باید مطمئن باشیم که دایه مهربان تر از مادر نداریم. پیشرفت و توسعه و خوشبختی نمی‌تواند از خارج به صورت هدیه‌ای برای ما آورده شود. ما باید با ایرانی و فکر ایرانی بر مشکلات خودمان فائق آییم. با کار کردن، زحمت، پشتکار و بردباری توسعه و خوشبختی خود را تأمین کنیم.

دیدار سه روزه پرزیدنت سومالی

دیدار رسمی پرزیدنت سومالی زیادباره از ایران
شام رسمی به افتخار پرزیدنت زیادباره

۶ دی ماه ۲۵۳۶ محمد زیادباره پرزیدنت دموکراتیک سومالی و همراهان برای یک دیدار سه روزه وارد تهران شدند.[۱۷] شاهنشاه آریامهر از میهمان ارجمند در فرودگاه مهرآباد پیشباز کردند. هواپیمای پرزیدنت زیادباره ساعت ۱۶ در فرودگاه مهرآباد به زمین نشست و شاهنشاه آریامهر در پای پلکان هواپیما خوش آمد گفتند.در این هنگام پرزیدنت جمهوری دموکراتیک سومالی وزیر خارجه، وزیر معادن و آب، مشاوران و کارشناسان عالی و دیگر همراهانشان را به شاهنشاه آریامهر معرفی کردند. شاهنشاه آریامهر نیز آموزگار نخست وزیر، شریف امامی رییس سنا، ریاضی رییس مجلس شورای ملی، ارتشبد ازهاری رییس ستاد بزرگ ارتشتاران، سپهبد هاشمی نژاد رییس سرای نظامی و ژنرال آجودان شاهنشاه آریامهر، امیر اصلان افشار رییس کل تشریفات شاهنشاهی، معینیان رییس دفتر شاهنشاهی و سپهبد بدره‌ای فرمانده گارد شاهنشاهی را به پرزیدنت زیادباره شناساندند. آنگاه سران دو کشور در جایگاه ویژه قرارگرفتند و دسته موزیک شاهنشاهی سرود ملی دو کشور را نواخت. شاهنشاه آریامهر و پرزیدنت زیادباره یک راست از فرودگاه رهسپار کاخ پذیرایی شهری شدند و نخستین دور گفتگوهای خصوصی رهبران ایران و سومالی پس از نیمروز در کاخ پذیرایی شهری انجام شد.

از سوی شاهنشاه آریامهر شامگاه ۷ دی ماه میهمانی شامی به افتخار رئیس جمهوری سومالی در کاخ نیاوران برگزار شد. در سر میز شام شاهنشاه آریامهر در سخنانی فرمودند:[۱۸] و پرزیدنت زیادباره نیز در بیاناتی که ایراد کرد گفت: ... ریشه‌های عمیق تاریخی با یکدیگر ارتباط دارند ما نیز در مورد کشور شما همان احساسات برادرانه و صمیمانه را داریم. بنادر باراوا، مرکا، بندر عباس و وارشیکف مراکز مشهوری هستند که در طول قرون و اعصار مناسبات فرهنگی، اجتماعی و تجاری را بین ایران و سومالی توسعه و رونق بخشیدند. موگادیشو پایتخت کشور ما به اعلیحضرت تعلق دارد زیرا نام آن به گفته بسیاری از تاریخ دانان از نام ماگاد شاه گرفته شده است که مقر حکومت وی بوده است. عمیقاً خوشحالیم که این روابط تاریخی و سنتی بین ملت‌های ما انگیزه جدیدی به دست می‌دهد که در آینده مناسبات و همکاری‌های نزدیکتر و ثمربخش‌تری بین دو کشور ما پدید آید....

۸ دی ماه ۲۵۳۶ پیش از نیمروز دکتر منوچهر گنجی وزیر آموزش و پرورش به همراه رییس‌های جدید دانشگاه‌ها و رییس یک دانشسرای فنی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند. در این باریابی وزیر آموزش و پرورش و سرپرست علوم و آموزش عالی رؤسای جدید دانشگاه‌ها را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر بدین ترتیب شناساند: ۱- دکتر جعفر راثی دانشگاه رضاییه ۲- دکتر شاهرخ امیرارجمند دانشگاه فرح پهلوی ۳- دکتر شمس الدین مفیدی رییس دانشگاه رضا شاه کبیری ۴- دکتر بهمن امینی رییس دانشگاه علوم اجتماعی و سیاسی ۵- دکتر محمد علی میرزایی رییس دانشگاه کرمان ۶- دکتر علی اصغر عسگری رییس دانشسرای فنی بابل. آنگاه شاهنشاه آریامهر فرمودند:[۱۹]

... ملت ما همیشه در مقابل استعمار و نفوذ و سلطه بیگانگان با سرسختی ایستاده است. احساسات ملی و میهنی که در این روزها در سراسر کشور دیده می‌شود نیز نشانه دیگری از این بلوغ ملی است. دشمنان ایران که درست عکس هدف‌های ما را دنبال می‌کنند در سال‌های اخیر برای اضمحلال کشور ما و برقراری سلطه خود ابتدا سعی کردند از طریق نفوذ در روستاییان نقشه‌های شوم خود را به مرحله اجرا درآورند. اما روستاییان غیور و میهن پرست که در ضمن از نعمات انقلاب شاه و ملت نیز برخوردار شده‌اند، امکان هیچگونه اقدام و عرض اندام به آنان ندادند، سپس به طرف کارگران شریف و آگاه ما نیز که دارای احساسات عمیق وطن‌پرستانه هستند و آن‌ها نیز از مزایای انقلاب بهره‌مند گردیده‌اند این تشبّثات خیانت‌کارانه را با مشت‌های گره کرده خود پاسخ دادند. حالا دشمنان ما که از هر طرف رانده شده‌اند به سوی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزشی و جوانان ما روی آورده‌اند. در یک کشور ضعیف به هر طریق می‌توان رخنه کرد و شاید وضع سی و چند سال پیش ایران نمونه‌ای از آن باشد، اما ایران امروز ایران آن زمان نیست. ایران امروز قدرتمند است و در نتیجه از طرف دشمنان ما تلاش می‌شود در کسانی که می‌توانند تکنولوژی اصیل ایرانی را توسعه دهند و آن را به سطح ممالک پیشرفته برسانند رخنه شود، می‌خواهند در آن‌ها نفوذ کنند تا دانشجویان و فارغ‌التحصیلان ما یا بیسواد باشند یا معترض. ...

دیدار رسمی ملک حسین پادشاه اردن ۹ دی ماه ۲۵۳۶

میهمانی شام به افتخار ملک حسین
مصاحبه شاهنشاه آریامهر با خبرنگار بی‌آزرم آمریکایی

۹ دی ماه ۲۵۳۶ به فراخوان شاهنشاه آریامهر ملک حسین پادشاه کشور اردن هاشمی پس از نیمروز وارد تهران شد. هواپیمای ملک حسین ساعت ۱۵ و سی دقیقه در فرودگاه مهرآباد به زمین نشست، شاهنشاه آریامهر در پای پلکان هواپیما از ملک حسین پیشباز کردند. در آیین پیشباز رسمی از ملک حسین نخست وزیر، رییس مجلس سنا، رییس شورای ملی و شماری از بزرگان کشوری و لشکری بودند. نخستین دور گفتگوهای شاهنشاه آریامهر و ملک حسین از شاعت شانزده در کاخ پذیرایی شهری آغاز شد. از سوی شاهنشاه آریامهر میهمانی شامی به افتخار میهمان گرامی ایران برگزار شد. در این میهمانی علیاحضرت شهبانو، والاحضرت همایون ولیعهد و خاندان شاهنشاهی حضور داشتند.

۹ دی ماه ۲۵۳۶ به زودی ساختمان واحدهای مسکونی ارزان قیمت پزشکان در لویزان آغاز خواهد شد. تاکنون ۲۳۰۰ پزشک و دندان پزشک مقیم تهران که عضو نظام پزشکی هستند، درخواست‌های خود را به «شرکت تعاونی مسکن پزشکان تهران» داده‌اند. بر پایه اساسنامه این شرکت، پزشکان و دندان پزشکان مقیم تهران که ملک شخصی نداشته باشند و ثابت شود در شرکت تعاونی مسکن دیگر عضو نیستند، می‌توانند در این شرکت عضویت یابند. شرکت تعاونی مسکن پزشکان پس از تأیید شدن نقشه‌های ساختمانی خود از سوی دفتر مجتمع‌های مسکونی وزارت مسکن و شهرسازی، از بانک رهنی وام دریافت می‌دارند.

۱۰ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر باربارا والترز خبرنگار ویژه شبکه ا.بی.سی آمریکا را در کاخ سعدآباد به پیشگاه همایونی پذیرفتند و به پرسش‌های وی پاسخ فرمودند.[۲۰] پرسیده شد، اعلیحضرتا در زمانی که پرزیدنت کارتر در تهران هستند درباره چه موضوعی نیز مایل هستید با ایشان مذاکره کنید. بیشتر از همه درباره چه موضوعی باید با رئیس جمهوری آمریکا صحبت کنید.

شاهنشاه آریامهر فرمودند: ما مذاکرات‌مان را انجام داده‌ایم. من ترجیح می‌دهم که پرزیدنت کارتر خود درباره گفتگوها ابراز نظر کنند. چون هر چه باشد پرزیدنت آمریکا میهمان این کشور است.

خبرنگار پرسید، شب سال نو مسیحی است. ممکن است که با نگاه به سال آینده بطور کلی نظرتان را در مورد اوضاع و احوال در سال آینده بیان بفرمایید و آیا سال خوبی در پیش خواهیم داشت؟ آیا سالی توأم با صلح خواهد بود؟ نظرتان در مورد سال آینده چیست؟

شاهنشاه آریامهر فرمودند: آرزوی من همیشه یک سال توأم با صلح است و من اکنون تجربیاتی دارم. من می‌دانم که با سستی نمی‌توان به صلح دست یافت. در این مورد اطمینان کامل دارم. من با توجه به تجربیات گذشته‌ام به این نتیجه رسیده‌ام. شما می‌توانید پاک باقی بمانید. اگر نیت شما خوب باشد برای شما احترام قائل هستند و از همه مهمتر به شرط آنکه در برابر سختی‌ها کمرتان خم نشود.

جیمی کارتر در تهران مصیبتی بزرگ بر مردم ایران و خاورمیانه

اعلیحضرتین از کارتر پیشباز می‌کنند
کارتر در تهران
امیر رهبری در پیشگاه شهبانو
هویدا از ضیاالحق پیشباز می‌کند
ShahanshahAryamehrZiaolhaqh12Dey2536.jpg
عالی‌ترین نشان طلای بنیاد حفاظت از حیات وحش به پیشگاه شاهنشاه آریامهر پیشکش شد
هشدار نشست حزب رستاخیز ملت ایران از نفوذ استعمار سرخ و سیاه

۱۰ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی جیمی کارتر پرزیدنت آمریکا وارد فرودگاه مهرآباد شد و از سوی اعلیحضرتین پیشباز گردید.[۲۱] دیدار این پرزیدنت از حزب دموکرات آمریکا سرآغاز دگرگونی‌ها در کشور کهن شاهنشاهی ایران و منطقه خاورمیانه شد. پرزیدنت جیمی کارتر در چهار سال ریاست جمهوری خود گروه‌های اسلامی را نیرومند ساخت، طالبان را در افغانستان بنیاد نهاد و بسیار گروه‌های اسلامی واپسگرا را پشتیبانی نمود. جیمی کارتر میلیون‌ها دلار به روح الله خمینی کمک مالی در براندازی شاهنشاهی ایران کرد. جیمی کارتر از خاورمیانه ویرانه‌ای برجای گذاشت و تا به امروز خونریزی و کشتاری که جیمی کارتر در این منطقه آغاز کرد ادامه دارد. شامگاهان از سوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به افتخار پرزیدنت جیمی کارتر رئیس جمهوری آمریکا و بانو روزالین کارتر میهمانی رسمی شام در کاخ نیاوران برگزار شد. در ساعت ۲۰ و سی دقیقه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو از رئیس جمهوری و بانو کارتر در ورودی کاخ نیاوران پیشباز فرمودند و به اتفاق به تالار پذیرایی تشریف‌فرما شدند. در این میهمانی والاحضرت همایون ولایتعهد، اعضای خاندان شاهنشاهی، جمشید آموزگار نخست وزیر، رییس مجلس سنا، رییس مجلس شورای ملی، اردشیر زاهدی سفیر شاهنشاه آریامهر در آمریکا، سایروس ونس وزیر امور خارجه آمریکا و دیگر همراهان پرزیدنت جیمی کارتر و شماری از پایوران تراز اول لشگری و کشوری شرکت داشتند. در سر میز شام ابتدا شاهنشاه آریامهر سخنرانی ایراد فرمودند:[۲۲] [۲۳]

۱۲ دی ماه ۲۵۳۶ علی رهبری، رهبر ایرانی ارکستر که به تازگی در مسابقه بین‌المللی رهبران ارکستر جوان در فرانسه مقام اول را به دست آورد و بزرگترین جایزه بین‌المللی را از آنِ خود کرد، به پیشگاه علیاحضرت شهبانو باریافت. علیاحضرت شهبانو علی رهبر را ستودند.

۱۲ دی ماه ۲۵۳۶ ژنرال ضیاءالحق رییس حکومت نظامی پاکستان به همراه یک هیات از پایوران پاکستانی برای دیداری کوتاه، ساعت ۱۹ وارد تهران شد. این سومین بار است که ژنرال ضیاءالحق به ایران سفر می‌کند. در فرودگاه مهرآباد امیر عباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی، رییس کل تشریفات شاهنشاهی، ظلی معاون سیاسی وزارت امور خارجه، فرمانده گارد شاهنشاهی، سفیر پاکستان در دربار شاهنشاهی به پیشباز ضیاءالحق آمدند. ضیاءالحق روز ۱۳ دی ماه به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت و ناهار را در پیشگاه شاهنشاه بود. در این باریابی درباره مسایل منطقه و اوضاع شبه قاره و مناسبات ایران و پاکستان گفتگوهایی انجام گرفت. در محافل سیاسی برای گفتگوهای شاهنشاه و ژنرال ضیاءالحق که پس از سفر پرزیدنت کارتر به تهران و هنگام سفر وی به هند انجام شد، اهمیت زیادی قائلند و گفته می‌شود که سیاست آمریکا در منطقه اقیانوس هند و شبه قاره هند مورد بررسی قرار گرفته است. ساعاتی پس از نیمروز وزیر دربار شاهنشاهی، رئیس کل تشریفات شاهنشاهی، فرمانده گارد شاهنشاهی و گروهی دیگر از بزرگان کشوری به پسواز ژنرال ضیاءالحق در فرودگاه مهرآباد آمدند.

۱۳ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی رئیس بنیاد بین‌المللی حفاظت از حیات وحش و آقایان «لوئیز شاوان»، «دکلر دوبومه» و «ادمون بلانس»، هموندان رئیسه این بنیاد را در کاخ نیاوران پذیرفتند و در این باریابی چکیده‌ای از تاریخچه و سازمان بنیاد بین‌المللی حفاظت از حیات وحش و همچنین برنامه‌های مورد مطالعه و در دست بنیاد به آگاهی همایونی رسید و به پاس حمایت و کمک‌های ارزنده‌ای که شاهنشاه همواره نسبت به ایجاد و اجرای برنامه‌های بین‌المللی می نمایند و چون به ویژه با توجهات مخصوص شاهنشاه آریامهر بنیاد بین‌المللی حفاظت از حیات وحش بوجود آمده است و در این زمینه پیشرفت‌های شایانی نموده است، از این رو عالی‌ترین نشان طلای بنیاد که برای نخستین بار در جهان داده می‌شود به پیشگاه شاهنشاه آریامهر پیشکش شد.[۲۴] در این آیین باشکوه والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی رئیس بنیاد بین‌المللی حفاظت از حیات وحش گزارش کارهای بنیاد را به آگاهی همایونی رساندند:[۲۵] [۲۶]

اعلیحضرتا، با توجه به توسعه اقتصادی و بالا رفتن تعداد جمعیت در جهان توجه به حفظ منابع طبیعی و حیات وحش بیشتر از همه وقت احساس می‌شود. لذا بنیاد بین‌المللی حفاظت از حیات وحش به منظور راهنمایی و کمک‌های فنی و مالی و برای حفاظت از حیات وحش به خصوص انواع و اقسامی که در معرض خطر نابودی قرار گرفته‌اند، از ۲ سال پیش تشکیل شد. بنیاد در این مدت کوتاه توفیق یافته است طرح‌های گوناگونی را که از طرف ممالک مختلف ارائه شده است مورد مطالعه قرار دهد و از حیث کمک‌های فنی و مالی اقدامات شایسته‌ای انجام دهد و برای پیشرفت سریع و اصولی اقدامات همکاری بسیار نزدیکی با شورای بین‌المللی شکار و حفاظت از حیات وحش داشته است. بنیاد با توجه به هدف بزرگی که دارد امیدوار است در حفظ ودایع طبیعت خدمت قابل ملاحظه‌ای را عرضه کند و از عواقب وخیمی که عدم توجه به این مسایل بوجود آورد جلوگیری کند. اعلیحضرتا، اعضا هیئت رئیسه بنیاد بین‌المللی حفاظت از حیات وحش که سه تن آن‌ها به نمایندگی امروز افتخار شرفیابی دارند منتخب نمایندگان کشورهای شرکت کننده در شورا هستند و اجازه می‌خواهند به منظور سپاسگزاری از عنایات و توجهات مخصوص شاهنشاه آریامهر که در ایجاد این بنیاد مؤثرترین نقش را به عده داشته‌اند و با توجه به اینکه شاهنشاه در تمام امور بین‌المللی که نزدیک کردن مردم کشورها به یکدیگر و حفظ منافع مشروع مشترک ملل و جهان است، از هیچ اقدام و کوششی دریغ نمی‌فرمایند، از این فرصت استفاده کرده و با عرض سپاس مجدد از عنایات ملوکانه و با کسب اجازه از پیشگاه مبارک عالی‌ترین نشان طلای بنیاد را که برای اولین بار در جهان اهداء می‌گردد به پیشگاه مبارک تقدیم و استدعای قبول آن را دارد.

۱۴ دی ماه ۲۵۳۶ سومین کنگره جهانی زرتشتیان با بودن نمایندگان انجمن‌های زرتشتیان هندوستان، ایران، پاکستان، انگلستان، آمریکا و کانادا در « هتل تاج محل» بمبئی با پیام‌هایی از سوی رئیس جمهور هند و شاهنشاه آریامهر گشایش یافت. نخستین کنگره جهانی زرتشتیان ۱۸ سال پیش در ایران برگزار شد. در سومین کنگره مسایل گوناگون فرهنگی، مذهبی، اجتماعی و اقتصادی جامعه زرتشتی بررسی می‌شود. در پیام شاهنشاه آریامهر که از سوی فرهنگ مهر رئیس انجمن زرتشتیان تهران خوانده شد، شاهنشاه فرمودند:[۲۷] به مناسب برگزاری :سومین کنگره جهانی زرتشتیان در بمبئی، بهترین شادباش‌های خود را ابراز می‌دارم و برای همه شرکت کنندگان کنگره در حسن انجام برنامه‌های کار این مجمع بزرگ که زمینه‌های مختلف مذهبی، آموزشی، اقتصادی و پژوهشی را شامل می‌شود، آرزوی موفقیت می‌کنم. یکی از این برنامه‌ها که اختصاصاً به بررسی در فرهنگ ایران باستان ارتباط دارد طبعاً مورد علاقه خاص ما است و امیدوارم حاصل این پژوهش‌ها در زمینه‌ای که مستقیماً با خود جامعه زرتشتی و تاریخ آن ارتباط دارد شناسایی بیشتری را از تمدن و فرهنگ پرافتخار ایران کهن همراه داشته باشد. از هنگام برگزاری نخستین کنگره جهانی زرتشتیان در تهران ۱۸ سال می‌گذرد و این مدت شاهد برگزاری یک واقعه شکوهمند تاریخی، یعنی بزرگداشت دو هزار و پانصدمین سال بنیانگذاری شاهنشاهی ایران بوده است . این بزرگداشت نه تنها یادآور عظمت و شکوه نخستین حکومت آریایی تاریخ جهان بود، بلکه در عین حال فرصت شایسته ای برای تجلیل آن موازین عالی اخلاقی بود که بنیاد اجتماعی ایران کهن با پیروی از سه اصل معروف پندار نیک و گفتار نیک و کردار نیک، از نظر معنوی بر آن‌ها استوار بود. جامعه زرتشتی جهان که به حق وارث این سنت پرافتخار انسانی است،

۱۴ دی ماه ۲۵۳۶ کنگره فوق العاده حزب رستاخیز ملت ایران بامداد با پیام شاهنشاه آریامهر که از سوی امیرعباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی خوانده شد در استادیوم ۱۲ هزار نفری استادیوم ورزشی آریامهر برگزار شد. [۲۸]

سفر والاحضرت همایون ولیعهد به تایلند و استرالیا و نیوزیلند

والاحضرت ولیعهد پیام شاهنشاه را به پادشاه تایلند می‌دهند
HIMShahbanouFarahPahlavi15Dey2536.jpg

۱۴ دی ماه ۲۵۳۶ والاحضرت ولیعهد وارد بانکوک پایتخت تایلند شدند. والاحضرت «واجیر الونگسکرن» ولیعهد تایلند و سایر مقامات بلندپایه از ولیعهد ایران پیشباز کردند. والاحضرت ولایتعهد که به دعوت ولیعهد تایلند به این کشور سفر کرده‌اند، مدت ۵ روز از تایلند دیدن می‌کنند و با پایوران تایلند دیدار و گفتگو می‌کنند. والاحضرت ولایتعهد سپس از ۱۸ تا ۲۳ دی ماه به دعوت سر زلمن کاون، فرماندار کل استرالیا به این کشور تشریف‌فرما می‌شوند و از ۲۳ تا ۲۷ دی ماه در این کشور خواهند ماند. سفر دو هفته‌ای والاحضرت ولیعهد به سه کشور تایلند، استرالیا و نیوزیلند از شبانگاه ۱۳ دی ماه آغاز شد. والاحضرت ساعت ۲۳٬۱۵ تهران را به سوی بانکوک ترک کردند و والاحضرت همایون ولایتعهد در فرودگاه مهرآباد از سوی امیرعباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی، امیر اصلان افشار رئیس کل تشریفات شاهنشاهی، کاردار تایلند در تهران، سفرای استرالیا و نیوزیلند در دربار شاهنشاهی، امیر بختیار قائم مقام رئیس کل تشریفات شاهنشاهی و سپهبد بدره‌ای فرمانده گارد شاهنشاهی بدرقه شدند. در سفر والاحضرت همایون ولایتعهد به کشور تایلند، استرالیا و نیوزیلند سپهبد عبدالله آذربرزین آجودان نظامی والاحضرت همایون ولایتعهد ایران، امیر فرهنگ ممتاز سفیر اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و معاون تشریفات کل شاهنشاهی، سیروس فرزانه رئیس تشریفات دربار شاهنشاهی، مهدی حاجی منیری معاون وزارت جنگ و رئیس سازمان هواپیمایی کشور، کامبیز یزدان‌پناه مدیر کل اطلاعات و مطبوعات دربار شاهنشاهی، سرتیپ داود خاتمی و سرتیپ جمشید صدری و سرکار سرهنگ احمدعلی اویسی آجودان نظامی والاحضرت همراه والاحضرت ولیعهد هستند. [۲۹]

۱۴ دی ماه ۲۵۳۶ در آیینی سالروز تاسیس دانشکده افسری نیروی زمینی شاهنشاهی جشن گرفته شد. پنجاه و شش سال پیش در چنین روزی دانشکده افسری به فرمان اعلیحضرت رضا شاه بزرگ با نام «مدارس کل نظام» بنیاد نهاده شد، بدین روی، همه ساله به فرمان همایونی شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران آیین سان و رژه در دانشکده افسری با حضور فرماندهان پیشین دانشکده برگزار می‌شود. در این آیین نخست فرماندهان پیشین دانشکده افسری از یگان‌های مستقر در میدان سان دیدند و سپس سرتیپ بیگلری فرمانده دانشکده افسری درباره این روز تاریخی برای افسران، استادان و دانشجویان سخنانی ایراد کرد. آنگاه رژه یگان‌های دانشکده از برابر تمثال اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر انجام شد.

۱۴ دی ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی نیابت ریاست عالیه کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی پس از بازدید از کلاس‌های پیکار با بیسوادی و مراکز خیریه کاشان به تهران بازگشتند.[۳۰] والاحضرت پیش از ترک کاشان حسن سلیمانی بازرگان خیر و نیکوکار کاشانی را که اقدامات کارآیی در پیکار با بیسوادی در سطح شهر و روستاها انجام داده است، پذیرفتند و وی را ستودند. والاحضرت همچنین از ابتکار علیرضا فرهومند دانش آموز ۱۴ ساله کاشانی که نهضت جدید کتاب‌خوانی در کاشان را بوجود آورده است تجلیل کردند. قرار است یکی از مراکز روستایی پیکار با بیسوادی به نام این دانش آموز کاشانی نامگذاری شود. کلاس‌های پیکار با بیسوادی در روستای «لت حور» کاشان، «باغ شاه» فین، مدرسه آقای بزرگ و خانه بروجردی‌ها از جمله دیگر مراکزی بود که والاحضرت از آنها بازدید کردند.

۱۵ دی ماه ۲۵۳۶ «امپراتریس ایران» نام کتابی است که به تازگی از سوی انتشارات «پولی موند» فرانسه به چاپ رسیده است . نگارنده این کتاب «ژان میشل پدرازانی» روزنامه نگار فرانسوی است. این کتاب دربرگیرنده چهار بخش و ۱۹ فصل و ۳۱۰ صفحه است که در آن رخدادهای زندگی شهبانو فرح پهلوی از آغاز تا به امروز به تفصیل آمده است و در واقع زندگی نامه‌ای است که فعالیت‌های اجتماعی و فرهنگی علیاحضرت شهبانو را دربر می‌گیرد. این کتاب هم چنین دگرگونی‌های اجتماعی ایران در دهه‌های گدشته را به نوشتار می‌آورد. فرتورهای بی شمار و زیبایی نه تنها زیور این کتاب است بلکه مستند بودن کتاب را نشان می‌دهد. نگارنده برای گردآوری مدارک و اسناد به ایران سفر کرده و به پیشگاه علیاحضرت بار یافته است. در فصل‌های پایانی کتاب پهرست سازمان‌هایی که به سرپرستی عالیه علیاحضرت شهبانو فعالیت می‌کنند یاد شده است.

۱۷ دی روز تاریخی کشف حجاب زنان ایران

زنان چادری در مشهد روز ۱۷ دی عربده‌کشان به خیابان‌ها آمدند

۱۷ دی ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در ساعت ۱۱ و سی دقیقه به همراه سرکار علیه خانم فریده دیبا در آرامگاه سردار بزرگ ایران اعلیحضرت رضاشاه کبیر و با بودن چند تن از معاونان زن در وزارتخانه‌ها، نمایندگان زنان در مجلس شورای ملی و سنا و هموندان شورای مرکزی سازمان زنان ایران و نیز رؤسای جمعیت‌های وابسته به این سازمان ایشان تاج گل‌های باشکوهی بر آرامگاه بزرگ مرد تاریخ ایران نهادند و یک دقیقه باشندگان خاموش ماندند و روز ۱۷ دی را که نقطه عطفی در تاریخ زندگی زن ایران به شمار می‌رود گرامی داشتند. [۳۱] در پایان این مراسم خانم مهناز افخمی چند نفر از رؤسای فعال جمعیت‌های زنان را به حضور والاحضرت معرفی کرد. دیشب و امروز، به مناسبت روز ۱۷ دی، سالروز کشف حجاب، از سوی سازمان‌ها و جمعیت‌های مربوط به زنان کشور، مراسم و جشن‌هایی برپا شد.

۱۷ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر رئیس و هیئت مدیره مرکز پزشکی شاهنشاهی را در کاخ نیاوران به پیشگاه همایونی پذیرفتند. هیئت مدیره مرکز پزشکی شاهنشاهی متشکل از پزشکان ایرانی و آمریکایی است. در این باریابی شاهنشاه آریامهر با تأکید بر لزوم گسترش هر چه بیشتر مرکز پزشکی شاهنشاهی فرمودند: همکاری شما و خدماتی که انجام داده‌اید و سرگرم انجام آن هستید قابل تقدیر است و امیدوارم این مرکز پزشکی بتواند در ایجاد یک مؤسسه درجه اول و جدی در کشور ما مؤثر واقع شود.[۳۲]

... دانشگاه جندی‌شاپور در خوزستان سابقه‌ای ۱۵۰۰ ساله دارد و طب ما از این دانشگاه شروع شد. ولی می‌بایست اذعان کنیم که تا چند سال پیش تنها چند پزشک در سطح کشور داشتیم و آن‌ها تحصیل کرده خارج بودند. اکنون پزشکان بسیاری در ایران تحصیل کرده‌اند و برای گذراندن مدارج عالی‌تر و دوره‌های تخصصی (پی. اچ. دی) به خارج از کشور می‌روند. خوشوقتم از اینکه می‌بینم برخی از اشخاص که طالب آموختن بیشتر بودند اکنون دریافته‌اند که می‌توانند به کشور خویش بازگردند چون برای خدمتگزاری در راه آرمان‌های علم پزشکی شرایط برایشان مهیا خواهد بود. این تنها خدمت به کشورشان نیست، بلکه خدمت در راه اهداف انسانی و پزشکی محسوب می‌شود. ...

۱۷ دی ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانو نمایشنامه عقاب و روباه از سوی بازیگران گروه تاتر کانون پرورش کودکان و نوجوانان در تالار اصلی بنیاد شهبانو فرح اجرا شد. علیاحضرت شهبانو ساعت ۲۰ و سی دقیقه به بنیاد شهبانو فرح تشریف‌فرما شدند، وزیران فرهنگ و هنر، اطلاعات و جهانگردی کشور، بهداری و بهزیستی، مدیران عامل بنیاد شهبانو فرح و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و چند تن از دانشگاهیان به پیشباز علیاحضرت شهبانو آمدند. نویسنده این نمایشنامه، بیژن مفید و کارگردان آن اردوان مفید است. علیاحضرت شهبانو در پایان نمایشنامه بازیگران گروه تئاتر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را به حضور پذیرفتند و آنان را مورد مهربانی قرار دادند.

۱۷ دی ماه ۲۵۳۶ در ساعت ۱۰ بامداد هنگامی که آیین جشن روز هفده دی در میدان شاه مشهد انجام می‌شد، نزدیک به یک صد زن چادری که در میان آن‌ها ۳ مرد نیز دیده می‌شدند، از خیابان نادری به سوی میدان شاه می‌رفتند شعارهایی علیه روز هفدهم دی می‌دادند و شعار پارچه‌ای نیز با خود داشتند، بی درنگ مأموران پلیس و انتظامی مداخله کرده و شماری از زن‌های چادری تظاهرکننده و ۳ مردی که به ظاهر کارگردانان این تظاهرات بودند از سوی مأموران بازداشت شدند. اینگونه تظاهرات ضد اجتماعی که مغایر با شئون و پیشرفت‌‎های مملکتی و مردمی است سبب اندوه است. زیرا جوامع امروزی قادر نیستند با حذف زن از فعالیت‌های اجتماعی نیمی از نیروی خود را نادیده بگیرند.

۱۷ دی ماه چاپ مقاله ایران و استعمار سرخ و سیاه

Etelaat17Dey2356RashidiMotlaghArticle1.jpg
خمینی در آغوش پدرش

۱۷ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی روزنامه اطلاعات مقاله «ایران و استعمار سرخ و سیاه» نوشته احمد رشیدی مطلق را به چاپ رساند. این مقاله از سوی شخصی به نام شعبانی مقاله نویس نیکخواه نوشته شده بود. مقاله‌ای که حقایقی را درباره زندگی نامه خمینی را روشن کرد:[۳۳]

مالکان که برای ادامه تسلط خود همواره از ژاندارم تا وزیر و از روضه‌خوان تا چاقوکش را در اختیار داشتند، وقتی با عدم توجه عالم روحانیت و درنتیجه مشکل ایجاد هرج و مرج علیه انقلاب روبرو شدند و روحانیون برجسته حاضر به همکاری با آنها نشدند، در صدد یافتن یک «روحانی» برآمدند که مردی ماجراجو و بی اعتقاد و وابسته و سرسپرده به مراکز استعماری و بخصوص جاه‌طلب باشد و بتواند مقصود آن‌ها را تامین نماید و چنین مردی را آسان یافتند.

روح‌الله خمینی عامل مناسبی برای این منظور بود و ارتجاع سرخ و سیاه او را مناسبترین فرد برای مقابله با انقلاب ایران یافتند و او کسی بود که عامل واقعه ننگین ۱۵ خرداد شناخته شد. روح‌الله خمینی معروف به «سید هندی» بود. او مدتی در هندوستان بسر برده و در آنجا با مراکز استعماری انگلیس ارتباطاتی داشته‌است و به همین جهت به نام سید هندی معروف شده‌است. آنچه مسلم است شهرت او به نام غائله‌ساز ۱۵ خرداد به خاطر همگان مانده‌است، کسی که علیه انقلاب ایران و به منظور اجرای نقشه استعمار سرخ و سیاه کمر بست و بدست عوامل خاص و شناخته شده علیه تقسیم املاک، آزادی زنان، ملی شدن جنگل‌ها وارد مبارزه شد و خون بیگناهان را ریخت و نشان داد، هستند هنوز کسانی که حاضرند خود را صادقانه در اختیار توطئه‌گران و عناصر ضدملی بگذارند.

چاپ این مقاله در گوشه‌ای از روزنامه اطلاعات سبب شد که گروهی طلبه در قم سر به شورش بردارند که به خشونت بیش از اندازه انجامید، چند تن از شورشیان کشته شدند. جبهه ملی که از حقوق بشر می‌گفت در این خشونت‌ها همدست شد. با کشته شدن این چند تن در تظاهرات در قم، خمینی چیان و اسلامیون و جبهه ملی بهانه‌ای به دست آوردند و چهلم اینان را برگزار کردند و در هر چهلمی، کسی را کشتند و یا کشته شد و دوباره چهلمش برگزار شد.

سفر شاهنشاه آریامهر به مصر و عربستان سعودی ۱۹ تا ۲۰ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

آریامهر شاهنشاه ایران در فرودگاه اسوان به پرسش خبرنگاران پاسخ می دهند
ShahanshahEgyptSaudi19Dey2536.jpg

۱۹ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر پیش از نیمروز رهسپار «اسوان» در مصر شدند.[۳۴] هواپیمای شاهنشاه آریامهر ساعت ۱۴٬۴۰ به وقت تهران ۱۳٬۴۰ به وقت محلی در فرودگاه اسوان به زمین نشست در پای پله‌های هواپیما حضرت محمد انور سادات رئیس جمهوری عربی مصر از شاهنشاه آریامهر پیشباز کردند. پس از گزارش فرمانده گارد احترام شاهنشاه آریامهر و پرزیدنت سادات از این گارد سان دیدند. شاهنشاه آریامهر و حضرت پرزیدنت سادات سپس از برابر صف پیشبازکنندگان و به سالن تشریفات فرودگاه اسوان تشریفات فرودگاه اسوان تشریف فرما شدند و مدت ۱۰ دقیقه در سالن فرودگاه به گفتگو پرداختند. شاهنشاه آریامهر پس از تشریف‌فرمایی به اسوان با خبرنگاران مصری درباره سفرشان به مصر گفتگو کردند. شاهنشاه آریامهر و پرزیدنت سادات ساعت ۱۶٬۵۰ به هتل ابروی در اسوان تشریف‌فرما شدند و گفتگوهای‌شان را در یکی از تالارهای هتل دنبال کردند. شامگاهان به افتخار شاهنشاه آریامهر از سوی پرزیدنت سادات یک میهمانی شام در هتل «ابروی» برگزار شد. در این میهمانی پایوران مصر و همراهان شاهنشاه آریامهر سرافرازی بودن داشتند. به هنگام این میهمانی دومین دور گفتگوهای شاهنشاه و پرزیدنت سادات انجام شد. این گفتگوها پیرامون آخرین دگرگونی‌های خاورمیانه و نتایج سفر پرزیدنت کارتر و تلاش‌های صلح پرزیدنت سادات دور می‌زد.

۲۰ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر برای دیدار و گفتگو با اعلیحضرت ملک خالد پادشاه عربستان سعودی نیمروز به وقت تهران به ریاض تشریف‌فرما شدند. در فرودگاه ریاض اعلیحضرت ملک خالد پادشاه عربستان سعودی، امیر فهد ولیعهد و نایب اول نخست‌وزیر، امیر سعود بن فیصل وزیر خارجه، وزیران کابینه، بلندپایگان عربستان سعودی، سفیر و هموندان سفارت شاهنشاهی چشم به راه نشستن هواپیمای آریامهر بودند. در پای پله‌های هواپیما اعلیحضرت ملک خالد پادشاه عربستان سعودی خود از شاهنشاه آریامهر پیشباز کردند. رهبران دو کشور از برابر پیشبازکنندگان گذشتند و پس از درنگ کوتاهی با خودرو به قصرالناصریه که در هشت کیلومتری فرودگاه ریاض است وارد شدند. شاهنشاه آریامهر و اعلیحضرت ملک خالد ۳۰ دقیقه پس از نیمروز به وقت تهران پس از تشریف‌فرمایی به قصرالناصریه گفتگوهایشان را آغاز کردند. گفتگوها یک ساعت و ۴۵ دقیقه به درازا کشید. شاهنشاه آریامهر و اعلیحضرت ملک خالد ناهار را خصوصی خوردند. سران دو کشور پس از ناهار به فرودگاه ریاض تشریف‌فرما شدند. شاهنشاه آریامهر در پای پلکان هواپیما به اعلیحضرت ملک خالد پادشاه و امیر فهد ولیعهد و نایب اول نخست وزیر عربستان بدرود گفتند و سوار هواپیما شدند.

شاهنشاه آریامهر در پایان سفر به کشورهای مصر و عربستان سعودی و گفتگو با پرزیدنت سادات و اعلیحضرت ملک خالد ساعت ۱۸ روز ۲۰ دی ماه به تهران بازگشتند. در فرودگاه مهرآباد والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی، والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی، نخست‌وزیر، رؤسای مجلسین، وزیر دربار شاهنشاهی، رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران، فرمانده گارد شاهنشاهی، سفیر مصر و کاردار عربستان سعودی و چند تن از معاونان دربار شاهنشاهی از شاهنشاه آریامهر پیشباز کردند.

سفر علیاحضرت شهبانو به ایالات متحده آمریکا

ShahbanouSpeechAsianCommitteeNewYork24Dey2536.jpg

۱۹ دی ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو پیش از نیمروز برای یک دیدار کوتاه رهسپار ایالات متحده آمریکا شدند. در فرودگاه مهرآباد والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی و والاحضرت منیژه همسرشان، والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی و والاحضرت پری‌سیما همسرشان، نخست وزیر، رئیس مجلس سنا، رئیس مجلس شورای ملی و چند تن از مقامات لشگری و کشوری علیاحضرت شهبانو را پسواز کردند. شهبانوی ایران در این سفر که به دعوت انجمن آسیایی انجام می‌گیرد، در چند آیین بزرگ فرهنگی و هنری شرکت خواهند کرد و در آیین گشایش نمایشگاهی از هنر آسیا سخنانی ایراد خواهند فرمود. همچنین با گروهی از شخصیت‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ایالات متحده گفتگو خواهند داشت. روز ۲۱ دی ماه علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران ساعت ۱۶ به وقت نیویورک از نمایشگاه خانه آسیا در نیویورک بازدید فرمودند. ۲۳ دی ماه علیاحضرت شهبانو از گالری‌های هنر ایرانی در موزه متروپولیتن نیویورک بازدید کردند. [۳۵] در روز ۲۴ دی ماه علیاحضرت شهبانو در انجمن آسیایی نیویورک سخنرانی رسایی در برابر ۱۴۰۰ نفر از شخصیت‌های برجسته سیاسی، بازرگانی و فرهنگی و ایران شناسان ایراد فرمودند.[۳۶] و در پایان به پرسش‌های باشندگان پاسخ دادند و در پاسخ چگونگی روابط ایران و شوروی فرمودند: بطوری که می‌دانید ما با شوروی روابط دوستانه و احترام مقابل داریم. شهبانو درباره حل مشکل خاورمیانه فرمودند: ایران ابتکار صلح پرزیدنت سادات را مورد تأیید قرار می‌دهد و آرزو می‌کند حسن نیّتی که نشان داده شده گفتگوهای اعراب و اسرائیل را به نتیجه معلوم و مثبت برساند و صلح در خاورمیانه مستقر گردد. در این سفر علیاحضرت شهبانو با بانو کارتر دیدار و گفتگو داشتند.

علیاحضرت شهبانو ۹ بهمن ماه از سفر سه هفته‌ای خود به امریکا و اروپا به تهران بازگشتند و والاحضرت همایون ولیعهد، والاحضرت شاهدخت فرحناز، والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی، امیرعباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی و چند تن از بلندپایگان کشوری از علیاحضرت پیشباز کردند.

سفر دبیرکل سازمان ملل متحد به تهران برای پشتیبانی از تروریست‌ها

ShahanshahAryamehrWaldheim19Dey2536.jpg
دکتر خلعتبری وزیر امور خارجه از کمیته دفاع از آزادی و حقوق بشر خیانت بازرگان و کارتر می‌گوید
PrincessAshrafImperialOrganizationSocialServices25Dey2536.jpg
DemonstrationQom25Dey2536.jpg
RentCheaperDey2536.jpg
سپاه ترویج و آبادانی در حال ساخت بنای یک مدرسه در شمال ایران
والاحضرت اشرف ریاست عالیه هیات امنای دانشگاه کرمان
DemoKhuzestanAgaistColonialistsDey2536.jpg

۲۰ دی ماه ۲۵۳۶ کورت والدهایم دبیرکل سازمان ملل متحد وارد تهران شد. سازمان‌ها و کسانی که از دیدگاه‌های شاهنشاه آریامهر درباره مسایل جهانی و خاورمیانه می‌آموختند، همان سازمانی که به همراه سازمان عفو بین‌الملل، نگران آزاد شدن تروریست‌های چریک فدایی و مجاهد و توده‌ای و اسلامی از زندان‌ها بودند. والدهایم برای به انجام رساندن توطئه کارتر علیه شاهنشاه ایران وارد تهران شد. بی درنگ کمیته ایرانی دفاع از آزادی و حقوق بشر نامه‌ای به کورت والدهایم نوشت و درخواست دیدار با کورت والدهایم را کرد. دکتر عباس خلعتبری وزیر امور خارجه به این رفت و آمدها اعتراض کرد و به خبرنگاران گفت:[۳۷]

گروهی که خود را طرفدار حقوق بشر معرفی کرده‌اند، نامه‌ای به کورت والدهایم نوشته‌اند و درخواست ملاقات با دبیرکل سازمان ملل متحد را کرده‌اند. دبیر کل سازمان ملل متحد درباره این نامه و تقاضای این عده با من گفتگو کرد ولی خیلی میل داشتم که وی این افراد را می‌پذیرفت. مخصوصا از ایشان انتظار داشتیم که این ملاقات انجام شود، تا ایشان بدانند که اینها چه طرز فکر و برداشتی از حقوق بشر دارند. اتفاقا روزهای سفر والدهایم تظاهرات قم و دادن نامه به والدهایم با دو روز تاریخی در تاریخ معاصر ایران همزمان بود که یکی روز ۱۷ دی روز کشف حجاب زنان ایران و آزادی زن ایرانی است و این عده جمعی از زنان همفکر و بستگان خود را با چادر سیاه برای تظاهر علیه آزادی زن ایرانی بسیج کرده بودند. حال باید دید هدف این عده ازاین نوع تظاهرات چیست؟ و چرا پای مذهب را به میان می‌کشند در حالی که کشورهای عربی نیز که مهد اسلام هستند این رویه را رها کرده‌اند. بنابراین به خوبی می‌توان نتیجه گرفت که هدف این گروه مخالفت با آزادی و تساوی حقوق زن و تجدید وضع گذشته است که زنان در مقام ضعیفه و در ردیف مهجوران و دیوانگان قرارداشتند، آنها در واقع به نام حقوق بشر با هر نوع حقوق انسانی و اجتماعی زنان مخالفت می‌کنند، افکار واقعی خود را که با ویژگی‌های عصر ما و دنیای امروز مباینت دارد، نشان می‌دهد. روز بزرگ دیگر در تاریخ معاصر ما که با این روزها مصادف بود روز ۱۹ دی سالروز اصلاحات ارضی و الغای رژیم ارباب رعیتی است که اینها دست به تظاهرات علیه آن زدند. این نغمه‌های مخالف برای چیست؟ آیا جز برای این است که دهقان آزاد شده ایرانی بار دیگر به صورت رعیت سابق درآید؟ این تلاش‌های مذبوحانه جز نوحه سرایی در غم از میان رفتن رژیم ارباب رعیتی است؟ هدف این به اصطلاح مدافعان حقوق بشر تجدید وضع گذشته برای زنان و دهقانان و دیگر گروه‌های جامعه ایرانی است و این به خوبی طرز فکر و برداشت‌های چهره واقعی این مدافعان حقوق بشر را نشان می‌دهد.

۲۲ دی ماه ۲۵۳۶ دبیر کل سازمان ملل نیمروز پنجشنبه ۲۲ دی ماه به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت. گفتگوهای شاهنشاه و کورت والدهایم که یک ساعت به درازا کشید، مسائل خاورمیانه، تحولات آفریقا، مذاکرات شمال و جنوب، مسئله قبرس و موضوع انرژی از مسائل مهمی بود که در گفتگوهای شاهنشاه و والدهایم مورد بررسی قرار گرفت. شاهنشاه کورت والدهایم را در جریان گفتگوهای خود با رهبران مصر و عربستان سعودی قرار دادند و موقعیت ایران را با توجه به اوضاع کنونی روشن ساختند. کورت والدهایم نیز نتایج گفتگوهایش را با رهبران ترکیه پیرامون مسئله قبرس بیان کرد. ۲۴ دی ماه کورت والدهایم دبیر کل سازمان ملل به سفر ۴ روزه خود در ایران پایان داد. والدهایم هم چنین در روزهایی که در ایران بود، با جمشید آموزگار نخست وزیر، مهندس شریف امامی رئیس سنا و مهندس ریاضی رئیس مجلس شورای ملی و خلعتبری وزیر امور خارجه دیدار و گفتگو کرد.

۲۲ دی ماه ۲۵۳۶ گروهی نزدیک به ۲۰ تَن از میان جمعیت حسینیه اعظم اهواز به سوی خیابان زاهدی راه افتادند و بر سر راه شیشه‌های سینما آریا را شکستند و به یکی از افسران کلانتری اهواز حمله بردند. سپس با یاری پلیس این تظاهرکنندگان پراکنده شدند و سه تن از آنان دستگیر شدند. در شیراز نیز در یک سخنرانی در مسجد جامع، آخوند بالای منبر سخنانی علیه دولت و کشور بیان کرد. پس از پایان سخنرانی گروهی هنگام بیرون آمدن از مسجد به خودروی پلیس و چند خودروی پارک شده در نزدیکی و چند مغازه یورش بردند و پس از شکستن شیشه‌های آنها پراکنده شدند.

۲۴ دی ماه ۲۵۳۶ از سوی منوچهر ظلی معاون سیاسی و پارلمانی وزارت امور خارجه میهمانی شامی به افتخار هیئت نماینگان مجلس آمریکا و همراهان ایشان که از ایران دیدن می‌کنند، در کاخ وزارت امور خارجه برگزار شد. در این میهمانی که چند تن از نمایندگان مجلسین سنا و شورا، مقامات وزارت امور خارجه و شماری از مقامات سفارت آمریکا حضور داشتند، ظلی پس از خوش‌آمدگویی به میهمانان گفت: از اینکه از کشور ما دیدن می‌کنید و پیشرفت‌های ایران در زمینه‌های گوناگون تحت رهبری‌های خردمندانه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر را مشاهده می‌کنید و آشنایی بیشتری با برنامه‌های عمرانی ما می‌یابید بسیار خرسندیم.

۲۵ دی ماه ۲۵۳۶ وزیر خارجه عربستان سعودی در دیداری چند ساعته از تهران نیمروز به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت. در این باریابی نه تنها مسایل مناسبات تهران و ریاض پیش کشیده شد، بلکه آخرین دگرگونی‌های خاورمیانه با توجه به ابتکارات انور سادات پرزیدنت مصر و همچنین جنگ «اوگادن» میان سومالی و اتیوپی نیز بی گمان گفتگو شده است. ناظران به بیانات وزیر خارجه عربستان در فرودگاه مهرآباد توجه ویژه‌ای می‌کنند. چه در این بیانات هنگامی که از شاهزاده سعود بن فیصل درباره دست درازی‌های قدرت‌های خارجی در جنگ سومالی و اتیوپی و امکان آفند (حمله) به مرزهای قانونی سومالی پرسیده شد، وی پاسخ داد: «سومالی و عربستان هر دو عضو اتحادیه عرب هستند و اگر یک قدرت خارجی به یکی از آن‌ها حمله کند این بدان معنی است که به دیگری نیز حمله شده و مسئولیت دفاع مشترک بر دوش هر دو کشور می‌باشد.» شاهزاده سعود بن فیصل در بخش دیگری از بیاناتش در فرودگاه مهرآباد موضع اسرائیل را در برابر مسئله خاورمیانه فاکتوری خواند که سبب پیچیده و تاریک شدن راه صلح در منطقه شده است و افزود: همه اعراب خواهان برقراری صلح پایدار در منطقه هستند. از زمان آغاز ابتکار سادات به سوی صلح، ناظران بین‌المللی همداستانند که پشتیبانی جهان عرب از اقدامات سادات بستگی کامل به دیدگاه‌های ریاض دارد و اگر عربستان آماده پشتیبانی از کارهای سادات شود آنگاه جهان عرب کم و بیش یکپارچه به پشتیبانی از پرزیدنت و مصر خواهد پرداخت. تاکنون عربستان دیدگاه‌های خود را درباره اقدامات سادات بسیار با دوراندیشی ابراز کرده است، اما برخی محافل بعید نمی‌دانند با توجه به تحولات چند روز اخیر روزهای آینده شاهد روشن‌تر شدن موضع ریاض در قبال سادات و ابتکارات صلح‌آمیز او باشد. عباسعلی خلعتبری وزیر امور خارجه عصر دیروز در مورد مسافرت والاحضرت سعودالفیصل وزیر خارجه سعودی گفت: وزیر خارجه سعودی برای تقدیم پیام اعلیحضرت ملک خالد به پیشگاه شاهنشاه آریامهر به تهران آمد. شاهنشاه نیز نظریات خود را طی پیام برادرانه‌ای برای ملک خالد فرستادند. وزیر خارجه گفت، بطور کلی برداشت و ارزشیابی دو کشور دوست از اوضاع فعلی خاورمیانه و خطرات احتمالی ناشی از عدم استقرار صلح یکسان است و قرار براین شد که دو کشور به تبادل نظر بین خود در آینده ادامه دهند.

۲۵ دی ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی نیابت ریاست عالیه سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی پانصد و هشتاد و یکمین نشست هیئت مدیره سازمان در کاخ اختصاصی ایشان برگزار شد. در آغاز این نشست والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی از درگذشت دکتر منوچهر اقبال هموند هیئت مدیره سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی ابراز اندوه کردند و گفتند: دکتر اقبال همیشه نسبت به سازمان و کارهای آن اظهار علاقه می‌کرد و اینک فقدانش مایه کمال تأسف است. در این نشست برنامه کلی آموزش فنی و حرفه‌ای سازمان، اساسنامه مجتمع تعمیرات اتومبیل ایران، ترازنامه سال ۲۵۳۴ بنگاه خیریه داروپخش، ترازنامه سال ۲۵۳۵ مؤسسه تولید و پخش پوشاک و برخی از امور جاری سازمان مطرح و تصمیمات لازم در این زمینه‌ها گرفته شد.

۲۵ دی ماه ۲۵۳۶ در آیین گشایش شعبه بانک فرهنگیان ایران در جیرفت که با بودن میر مطهری فرماندار و سید مهدی یزدی میرمخلصونی مسئول حزب رستاخیز ملت ایران و رئیس آموزش و پرورش جیرفت و جمعی از بزرگان محلی و انبوهی از طبقات مختلف مردم این شهرستان برگزار گردید، آقای مهدی رضامند معاون مدرسه راهنمای کورش (جیرفت) در سخنانی ابراز داشت: ایجاد بانک فرهنگیان ایران، یکی دیگر از مواهب ارزنده عصر رستاخیز است که به فرمان شاهنشاه عظیم‌الشأن ما و در جهت بهبود هر چه بیشتر زندگی فرهنگیان کشور صورت تحقق گرفته است. فرهنگیان ایران نیز چون سایر طبقات جامعه ایران رفاه و آسایش و برکات و نعماتی را که به دست آورده‌اند، مرهون رهبری‌های خردمندانه شاهنشاه آریامهر می‌دانند و به شکرانه مواهب ارزنده‌ای که در عصر رستاخیز ملت ایران نصیب فرهنگیان ایران شده است، آماده‌اند تا در راه پاسداری از اصول بنیادی حزب رستاخیز ملت ایران، نظام شاهنشاهی، اصول انقلاب شاه و ملت و قانون اساسی تا آخرین قطره خو خود را نثار کنند.

۲۵ دی ماه ۲۵۳۶ هزاران تن از کارگران، کشاورزان، فرهنگیان، اصناف، کارمندان، دانشجویان، جوانان و ورزشکاران هموند کانون‌های حزبی شهرستان قم در یک گردهم آیی بزرگ حزبی و با صدور قطعنامه‌ای توطئه‌های استعمارگران به نام حقوق بشر را محکوم کردند و آمادگی خود را برای هر گونه جانبازی در جهت تحقق هدف‌های انقلاب شاه و ملت اعلام داشتند و یادآور شدند که تا پای جان در برابر بیگانگان و عوالم سرسپرده آنها ایستادگی خواهند کرد.

۲۶ دی ماه ۲۵۳۶ لایحه استقرار پایگاه نیروی دریایی شاهنشاهی در چاه‌بهار از مجلس شورای ملی گذشت.[۳۸] ماده واحده این قانون می‌گوید: به منظور تأمین و تدارک موجبات و وسایل لازم برای اجرای طرح ساختمان و استقرار پایگاه نیروی دریایی شاهنشاهی در منطقه‌چاه‌بهار دولت می‌تواند با رعایت مصالح کشور قسمتی از منطقه چاه‌بهار را برابر حدود و مشخصاتی که در آیین‌نامه اجرایی این قانون تعیین خواهد شد منحصراً برای اقدامات و عملیات نیروی دریایی شاهنشاهی به عنوان منطقه ویژه اعلام دارد.

۲۶ دی ماه ۲۵۳۶ دکتر جویی مدیر عامل سازمان بهداری و بهزیستی استان هرمزگان به آگاهی رساند که به زودی در بندر عباس یک دانشکده پزشکی بنیاد می‌شود و جنوب کشور زیر پوشش بهداشتی این دانشکده قرار خواهد گرفت. کار ساختمان بیمارستان ۳۰۰ تختخوابی بندرعباس به زودی به پایان خواهد رسید و فروردین ۲۵۳۷ شاهنشاهی این بیمارستان آماده بهره برداری خواهد بود. به این بیمارستان تا ۵۰۰ تخت می‌توان افزود. هم چنین به زودی کار ساختمان نخستین بیمارستان در جزیره قشم آغاز خواهد شد و این بیمارستان اهالی جزیره را زیر پوشش خود می‌برد. این بیمارستان نیز ۳۰۰ تختخواب دارد که می‌توان آن را به ۵۰۰ تخت افزایش داد.

۲۷ دی ماه ۲۵۳۶ پنجمین نشست هیئت امنای دانشگاه کرمان پس از نیمروز در پیشگاه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه هیئت امنای این دانشگاه در کاخ استانداری کرمان برگزار شد. در این نشست رئیس دانشگاه کرمان گزارشی درباره چگونگی پیشرفت کار ساختمان‌های دانشگاه و برنامه‌های آینده آن داد. والاحضرت پس از شنیدن گزارش رئیس دانشگاه، در راستای پیشبرد برنامه‌های آینده دانشگاه دستورات دادند. در این نشست پروژه‌های مسائل دانشکده پزشکی و همکاری این دانشکده با دانشکده‌های پزشکی انگلستان و آمریکا، مسائل مدارس اقماری دانشگاه و همچنین بنیاد مرکز پژوهش‌های محیط خشک که در اجرای اوامر شاهانه به دانشگاه کرمان سپرده شده است، مورد بررسی قرار گرفت. شاهنشاه آریامهر در باریابی اخیر رئیس این دانشگاه مقرر فرمودند: نظر به ویژگی‌های خاص منطقه‌ای و کمی بارش هر چه زودتر مرکزی به نام مرکز پژوهش‌های مناطق خشک در دانشگاه کرمان بنیاد شود. در این مرکز در زمینه انتخاب گیاه‌هایی که نیاز کمتری به آب دارد، شیوه‌های آبیاری سنتی و تلفیق آن با آبیاری و تکنولوژی امروز و به ویژه بازیافتن و مصرف دوباره آب در صنایع بررسی می‌شود.

۲۸ دی ماه ۲۵۳۶ سالروز صدور فرمان تشکیل سپاه ترویج و آبادانی روز ۲۸ دی ماه ۲۵۲۳ شاهنشاهی که فرمان همایونی بر تشکیل سپاه ترویج و آبادانی اصل هشتم انقلاب شاه و ملت صادر شد. در آستانه سومین سال انقلاب ششم بهمن ۲۵۲۱ شاهنشاهی نخستین گروه از مجریان اصل هشتم انقلاب پس از گذراندن یک دوره آموزشی به روستاهاهای ایران فرستاده شدند تا در قلب روستاها، در میان ۲۹ میلیون روستایی کشور و برای منافع میهنی ۳۵ میلیون ایرانی در نوسازی ۶۸٬۰۰۰ روستای میهن سهیم باشند. در درازای این ۱۴ سال این سپاه بزرگ با نزدیک به ۳۵٬۰۰۰ سپاهی سهم به سزایی در سازندگی روستاهای کشور داشته است.

۲۸ دی ماه ۲۵۳۶ به آگاهی رسید که تاکنون ۹۴ واحد تولید بزرگ کشور تا ۴۹٪ از سهام خود را عرضه نمودند و برنامه گسترش مالکیت واحدهای تولید را انجام دادند. در این روزها شرکت سهامی عام کشت و صنعت نیشکر هفت تپه، پاستوریزه پاک و شرکت سهام عام ایرانیت سهام این کارخانه‌ها را عرضه نمودند.

۲۸ دی ماه ۲۵۳۶ دکتر ناصر فخار معاون امور بهداشت و تنظیم خانواده وزارت بهداری و بهزیستی در مصاحبه با نمایندگان رسانه‌های همگانی گفت: وزارت بهداری و بهزیستی با دانشگاهای کشور قراردادهایی می‌بندد که بر پایه آن‌ها، دانشجویان پزشکی هنگام تحصیل در روستاها به ارائه خدمات درمانی و بهداشتی خواهند پرداخت. بر پایه برنامه جدید وزارت بهداری و بهزیستی، انتهایی‌ترین شاخه ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در روستاها از سوی بهورزهایی که در خانه‌های بهداشت گمارده شده‌اند، اداره خواهد شد. بهورزها در مدت دو سال آموزش می‌بینند و تمام مسائلی که مربوط به کمک‌های اولیه پزشکی است در اختیار آنان قرار می‌گیرد. امسال نزدیک به دو هزار بهورز دیگر نیز آموزش دیده‌اند. در مرکزهای بهداری و بهزیستی روستایی پزشکان ایرانی و خارجی بر فعالیت خانه‌های بهداشت حوزه خود نظارت خواهند داشت.بخ سبب برخی از کمبودهایی که در شهرها وجود داشت، شماری از سپاهیان در این مناطق مشغول انجام وظیفه بودند. دکتر فخار درباره دانشجویان پزشکی دانشگاه بوعلی گفت: بر پایه پیشنهادی که با کمک دانشگاه بوعلی آماده شده است، از این پس سپاهیان بهداشت ممتاز در این دانشگاه دانشجوی پزشکی خواهند شد و این دانشجویان ضمن درس خواندن در روستاها نیز سرگرم کار می‌شوند. افزون بر دانشگاه بوعلی، وزارت بهداری و بهزیستی مشغول بستن قراردادهای مهمی با دانشگاه‌های رضائیه و کرمانشاه است. پس از بستن قراردادها دانشجویان پزشکی این دو دانشگاه نیز با سیستم پزشکی وزارت بهداری و بهزیستی تحصیل خواهند کرد و چون دانشجویان دانشگاه بوعلی، هنگام تحصیل در روستاها به خدمت مشغول خواهند شد. دانشجویان پزشکی این هر سه دانشگاه پس از خاتمه تحصیل به استخدام وزارت بهداری و بهزیستی در می‌آیند. در همین نشست دکتر امیر شاهی مدیر عامل سازمان منطقه بهزیستی استان مرکزی درباره پزشکان خارجی گفت: پزشکان خارجی باید به قراردادی که با وزارت بهداری و بهزیستی می‌بندند پایبند باشند و از پذیرفتن بیماران در خانه‌های خود خودداری کنند که البته در غیر این صورت قرارداد پزشکان متخلف لغو و از کار آنان در ایران جلوگیری خواهد شد. سپس خانم صنایی مدیر کل خدمات اجتماعی زنان سپاه بهداشت گفت: نحوه آموزش سپاهیان در برنامه ششم بکلی تغییر خواهد کرد زیرا هم اکنون یک مرکز آموزشی که هر شش ماه گنجایش پذیرش ۲۳۰۰ نفر سپاهی را خواهد داشت، در دست ساختمان است.

۲۸ دی ماه ۲۵۳۶ در شهرهای بزرگ خوزستان تظاهرات بزرگ و باشکوهی، با بودن بیش از دویست هزار تن از اهالی شهرهای اهواز، آبادان، و خرمشهر برگزار شد. مردم خوزستان با این تظاهرات توطئه‌های عمال استعمار و تاکید بر وحدت ملی ایرانیان، و تحریکات دشمنان ایران علیه استقلال و منافع ملی این مرز و بوم را محکوم ساختند. در این راه پیمایی‌ها مردم خوزستان بار دیگر همبستگی خود را با قانون اساسی ، نظام شاهنشاهی و انقلاب شاه و ملت اعلام داشتند. در آغاز این راه پیمایی‌های باشکوه، سرود شاهنشاهی و سرود حزب رستاخیز ملت ایران از سوی دانش آموزان هموند حزب نواخته شد و دکتر جزایری رییس انجمن استان خوزستان در سخنانی سپاس مردم استان خوزستان را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر ابراز داشت. در پایان، قطعنامه میتینگ با محکوم کردن دسیسه‌های استعمار و همبستگی ملت ایران زیر درفش حزب فراگیرنده ایران و آمادگی برای مبارزه با اجنبی پرستان و عوامل استعمار خوانده شد.

بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

FactoryCadilacIran2536.jpg
ConsorsiumPetroleumContractChanges2536.jpg
HousingProjects2537.jpg
BelgiumFMContractIranianGas2536.jpg

۱ بهمن ماه ۲۵۳۶ آقای پران نات لوترا معاون پیشین وزارت فرهنگ و هنر و رفاه اجتماعی هند در بازگشت از سفر خود به تهران مقاله‌ای درباره نوآوری (ابتکار) و نوآفرینی (خلاقیت) والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در زمینه خدمات اجتماعی در ایران برای هفته نامه رفاه اجتماعی و رادیو سراسری کشور نوشته است. برگردان این مقاله ارزنده را می‌خوانیم. [۳۹]

۱ بهمن ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی پیش از نیمروز برای گشایش سومین کنفرانس بررسی مسایل حفاظت خاک و آبخیزداری که در دانشگاه پهلوی برگزار می‌شود وارد شیراز شدند و آقای آزمون استاندار فارس و شماری از بلندپایگان اداری و انتظامی استان از والاحضرت پیشباز کردند. در آغاز گشایش کنفرانس رئیس دانشگاه پهلوی گفت: تاریخ نشان می‌دهد که ایرانیان زندگی خود را در سرزمینی آغاز کردند که در آن آب ارزش فوق‌العاده‌ای داشته است. اهمیتی که هم امروز برای ما محسوس است. پس از آن رئیس دانشگاه پهلوی، آقای دکتر احمدی وزیر کشاورزی و عمران روستایی پیرامون فعالیت‌های انجام شده طی دو سال اخیر در زمینه حفاظت آب و خاک گزارشی به کنفرانس داد. پس از آن والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی در سخنرانی ابراز داشتند: ... اینک در اجرای منویات مبارک شاهانه رستاخیزی عظیم به منظور بازسازی ایران در مقیاس گسترده‌ای آغاز شده و سدها و بندها گلوگاه دره‌ها را می‌گیرند تا با تأمین آب و برق مورد نیاز بخش کشاورزی و صنعتی و مناطق شهری ضامن توسعه اقتصادی و اجتماعی سرزمین ما گردد فرسایش خاک با ویژگی‌های ویرانگری چون انباشتگی سدها از گل و لای و در نتیجه تقلیل عمر مفید آن‌ها و حرکت شن‌های روان که موجب تهدید مزارع، شهرها، قنوات و خطوط ارتباطی می‌شود، خود سدّی بزرگ بر راه پیشرفت و تعالی کشور خواهند شد. بنابراین، ضرورت داشت که همزمان با سرمایه‌گذاری در کار سدسازی و فعالیت‌های عمرانی با اجرای برنامه‌های آبخیزداری به حفظ خاک در کوهستان و تپه‌های فرسایش یافته، تلاش کرد تا عمر مفید سدها افزایش یابد و از یک سو با اجرای برنامه‌های ایستا ساختن شن‌های روان و مهار کویر به توانبخشی خاک مناطق بیابانی اقدام شود که بتوان آن‌ها را به جنگل و چراگاه‌های سبز دگرگون نمود. برای رسیدن به این هدف اقدامات گسترده‌ای از سوی سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور انجام یافته است و برای دستیابی به شیوه‌های جدید و بالابردن آگاهی و دانش دست اندرکاران و علاقمندان این برنامه‌ها کنفرانس و سمینارهای بسیاری برگزار شده که بی گمان کنفرانس بررسی مسایل حفاظت خاک و آبخیزداری را که اینک در آستانه سومین برگزاری آن هستیم باید مهمترین آن قلمداد کرد.

۲ بهمن ماه ۲۵۳۶ زنان ایران در اعتراض به تحریکات و کارهای استعمارگران و مرتجعین، در سی مرکز در تهران و چهارصد شهر و روستا، گردهم‌آیی‌هایی برگزار کردند و نمایندگان زنان در این اجتماعات درباره موقعیت سیاسی و اجتماعی زن و مشارکت زنان در نوسازی ایران گفتگو کردند. خانم مهناز افخمی وزیر مشاور و دبیر کل سازمان زنان ایران امروز در گردهم‌آیی زنان عضو جمعیت‌های وابسته به سازمان زنان ایران در مجتمع آموزشی بوعلی در یوسف آباد حضور یافت. وی نیز در این اجتماع دوهزار نفری، به تلاش‌های زنان برای بهره‌گیری از انقلاب شاه و ملت اشاره کرد و افزود: زنان ایران تا آخرین قطره خون خود برای حفظ آزادی و برابری ایستادگی خواهند کرد زیرا به درستی ارزش و اعتبار این آزادی را می‌دانند. خانم افخمی در همین اجتماع متن تلگرام سپاس زنان به پیشگاه شاهنشاه آریامهر را خواند. خانم سناتور شوکت ملک جهانبانی نیز در اجتماع زنان در مجتمع آموزشی بوعلی به ذکر تاریخچه‌ای از آزادی زنان ایران و کشف حجاب پرداخت و از زنان و دختران جوان خواست که با ارج نهادن به این آزادی، شایستگی خود را در بهره‌گیری از آن به ثبوت برسانند. در این اجتماع خانم میرحیدر از سوی بانوان فرهنگی، خانم پروین گودرزی و شاهرخ‌زاده از سوی گروه‌های دیگر زنان سخن گفتند. در هفده وزارتخانه، بانوان عضو جمعیت‌های زنان کارمند اجتماعاتی تشکیل دادند و در هر یک از این اجتماعات، موقعیت اجتماعی و سیاسی زن در ایران امروز مورد بحث قرار گرفت. کارخانه پارس الکتریک در نزدیکی میدان شهیاد محل برگزاری اجتماع زنان کارگر بود. در این اجتماع بزرگ نیز نمایندگان زنان کارگر با اشاره به پیشرفت‌های ایران در سال‌های بعد از انقلاب و حقوقی که کارگران بر اثر توجهات خاص شاهنشاه به این طبقه به دست آورده‌اند اشاره کردند و تأکید نمودند که انقلاب ایران متوقف نخواهد شد و همچنان رو به پیشرفت است. در پایان تظاهرات امروز تلگرام سپاسی به پیشگاه شاهنشاه مخابره شد: پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر، رهبر توانا و اندیشمند انقلاب ایران. ما زنان، با همبستگی کامل در گروه‌های متشکل و منظم در سراسر کشور، برای تحکیم موفقیت سیاسی و اجتماعی خود و برای ابراز انزجار از وقایعی که بر علیه نهضت آزادی زنان رخ داده است، روز دوم بهمن را برگزیده‌ایم تا به مرتجعین و عُمال بیگانه که خواستار بازگشت زن به دوران دوزخی گذشته هستند با سدای رسا اعلام جهاد کنیم و اعلام داریم هرگونه سدّی را که در راه پیشرفت انقلاب شاه و ملت باشد با تلاش پی‌گیر و با نثار خون خود ویران می‌سازیم. امروز در هر شهری از ایران، اجتماعات بزرگ زنان برپاست. ما زنان آزاد شده از زندان سیاه پوشش‌های زبونی آفرین، ما زنان دوران رستاخیز بهره‌مند شده از مواهب آزادی، ما زنان که به یاری اصل پنجم انقلاب پل‌های لرزان بازگشت به گذشته تاریک را درهم کوبیده‌ایم، یک‌دل و یک‌زبان، سپاس بی پایان خود را به پیشگاه رهبر بزرگ و ناجی زنان ایران تقدیم می‌داریم و وفاداری جاودانه خود را در شمار اعضای باورمند رستاخیز به نظام شاهنشاهی، قانون اساسی و انقلاب شاه و ملت اعلام می‌داریم.

۲ بهمن ماه ۲۵۳۶ ششمین کارخانه نان ماشینی کرمانشاه گشایش یافت. در آیین بهره‌برداری از کارخانه نان ماشینی که آقای محمد دهقان مدیر عامل شرکت پزان (یکی از سه تن مهندسان مخترع ایرانی کارخانه‌های نان ماشینی سنتی)، مدیران کل و رؤسای سازمان‌های اداری، نمایندگان گروه‌های اجتماعی شرکت داشتند، آقای صدیقی مدیر کل غله گفت: به دستور آقای امیر حسین امیر پرویز، استاندار کرمانشاهان برای فراهم ساختن رفاه عمومی از یک سال پیش پیشنهاد تأسیس این کارخانه نان ماشینی از اعتبارهای عمرانی ویژه ناحیه‌ای بطور امانی از سوی اداره کل غله و با همکاری سازمان‌های گوناگون به اجرا گذاشته شد. هر یک از این کارخانه‌ها چهار تُن گنجایش تولید دارد و برای ایجاد هر واحد آن چهار میلیون و هشتصد هزار ریال بودجه ویژه شده و با ساخته شدن ۵ واحد رویهم رفته شمار کارخانه‌های نان ماشینی شهر کرمانشاه به ۹ واحد خواهد رسید . کارخانه‌ها مولد برق نیز خواهند داشت. آقای صدیقی افزود، بدین سان، نان شهر نه تنها برای همیشه، بلکه در تمام اوقات شبانه روز آماده خواهد بود و با توجه به کاهش شمار کارگران و میزان تولید و سود دهی، نرخ نان نیز همیشه ثابت خواهد بود.

۳ بهمن ماه ۲۵۳۶ پس از نیمروز برای بزرگداشت ششم بهمن سالگرد انقلاب شاه و ملت ، آیینی در تالار فروغی کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران برگزار شد. در این آیین دکتر قاسم معتمدی رییس دانشگاه تهران، معاونان، استادان و دانشجویان دانشگاه شرکت داشتند. در آغاز رئیس دانشگاه تهران گفت: اکنون ما در آستانه شانزدهمین سال انقلاب شاه و ملت قرار داریم و در نگاهی کوتاه به گذشته نزدیک و به حیات ۱۰ ساله انقلاب شاه و ملت می‌توانیم تدوین تاریخ و لحظات زمان را لمس کنیم و دگرگونی‌های تاریخ ملت و مملکت خود را به روشنی ببینیم. این دگرگونی‌ها در ایران فرصتی بوجود آورد تا جامعه ایرانی در سایه رهبری و فرماندهی طراح دوراندیش انقلاب بتواند ضمن سازندگی درونی و هدف‌های خارجی خود نیز با اِعمال سیاست مستقل ملی تحقق بخشد و به آبروی جهانی خود بیفزاید.

۳ بهمن ماه ۲۵۳۶ همزمان با شانزدهمین سالگرد انقلاب شاه و ملت یکی از طرح‌های بزرگ و عمرانی و آبادانی تبریز گشایش یافت. در آیینی با شکوه و ساده که در دو دستگاه ساختمان درجه داران نیروهای مسلح شاهنشاهی در شهرستان تبریز برگزار شد، تیمسار سپهبد اسکندر آزموده استاندار آذربایجان شرقی به نام نامی شاهنشاه آریامهر مهمانسرای افسران دانشجوی دوره عالی مراکز آموزش پشتیبانی این شهر را گشود. در آیین گشایش دو دستگاه مهمانسرای دو طبقه افسران دانشجو که تیمسار سرلشگر بیدآبادی فرمانده مراکز آموزش پشتیبانی تبریز، آقای نخجوانی معاون استانداری و رئیس دفتر سازمان برنامه و بودجه استان، شماری از بلندپایگان لشگری و کشوری نیز بودند، نخست سرکار سروان شیشه‌گرزاده رییس باشگاه افسران و مهمانسراهای مراکز آموزش پشتیبانی در گزارشی گفت: دو دستگاه مهمانسرای دو طبقه موجود در محوطه‌ای به مساحت بیست هزار متر مربع ایجاد شده و هر یک از ساختمان‌ها دارای ۳۶ اتاق انفرادی مجهز به حمام و دستشویی و یک اطاق ۲۰ تخته عمومی و یک سالن پذیرایی و کافه تریا بوده و با حرارت مرکزی مجهز می‌باشد. با جای دادن ۷۲ نفر افسران دانشجوی دوره عالی در اتاق‌های انفرادی و ۴۰ نفر از افسران دانشجوی دوره مقدماتی در اتاق همگانی، بسیاری از دشواری‌های مسکن برای افسران دانشجوی مرکز آموزش‌های پشتیبانی در تبریز از میان برداشته می‌شود. شرکت سپیدار سازنده این ساختمان هاست و یکی از شرکت‌های بزرگ و معظم ساختمانی در ایران است که با مدیریت عامل آقای مهندس محمود نصیری در زمینه‌های گوناگون ساختمانی و در سراسر کشور فعالیت‌های درخشانی دارد. این شرکت دارای کادر فنی ورزیده و ماشین‌آلات سنگین و مدرن بوده و افزون بر فعالیت‌های مختلف ساختمانی در استان‌های آذربایجان شرقی و غربی، در دیگر نقاط مملکت نیز تلاش فراوان ساختمانی می‌کند که از اهم آن‌ها می‌توان ساختمان یکی هزار دستگاه واحدهای مسکونی در اهواز، آپارتمان‌های ۱۲ طبقه در لویزان، ۳۶ دستگاه بلوکی که شامل ۱۵۰۰ دستگاه واحد مسکونی برای سکونت افسران و درجه داران است. خانه‌های سازمانی در دهکده المپیک برای سازمان ورزش در تهران، خانه‌های سازمانی مدرن در قزل حصار برای شهربانی کل کشور، ایجاد ساختمان‌های پادگانی در شهرهای جلفا، خوی، شاهپور، رضائیه، ایلخچی، مراغه، عجب شیر، تبریز، مهاباد، پسوه، پیرانشهر، زیوه و بندر گلمانخانه نام برد. سرپرستی کارگاه‌های شرکت سپیدار در آذربایجان شرقی بر عهده آقای مهندس غلامحسین اسدی است.

بزرگداشت سالروز انقلاب شاه و ملت ۶ بهمن ماه

آیین رژه انقلاب شاه و ملت
تمبر پست بیست و پنجمین سالروز انقلاب شاه و ملت
ImperialMedicalCenter2536b.jpg
IranAir2536Shahanshahi.jpg
والاحضرت ولیعهد در دانشکده افسری
هنری سیمونه وزیر خارجه بلژیک در پیشگاه آریامهر
حسنی مبارک آورنده پیام انور سادات در پیشگاه آریامهر
بانوان زرتشتی در تخت جمشید در آیین جشن سده
جشن سده در معبد آناهیتا

۶ بهمن ماه ۲۵۳۶ بامدادان در راه پیمایی‌های گسترده برای بزرگداشت انقلاب شاه و ملت که پانزده سال از آن می‌گذرد و شانزدهمین سالگردش را آغاز کرد، صدها هزار تَن در سراسر کشور شرکت داشتند. از این گروه بی شمار، ۳۰۰ هزار تن در تهران و صدها هزار تن دیگر در شهرستان‌های ایران از برابر نگاره شاهنشاه رژه رفتند. در این آیین باشکوه گروه‌های دانشجویان، فرهنگیان، زنان، کارگران، اصناف، دانش آموزان، قضات، هموندان خانه‎‌های انصاف و شوراهای داوری و دیگر گروه‌های اجتماعی شرکت داشتند و تنها در تهران، بیش از ۲۰ هزار دانشجوی دختر و پسر و ۴۵ هزار فرهنگی و دانش‌آموز در آیین ویژه بزرگداشت سالروز انقلاب شرکت کردند. رژه تهران ساعت ۹ صبح امروز در میدان شهیاد، در حالیکه باران بامدادی زمین را نمناک کرده بود و در پهنه بزرگ شهیاد آریامهر ، صدها پرچم سه رنگ ایران به اهتزاز درآمده بود و فرتورهای شاهنشاه، شهبانو و والاحضرت ولایتعهد به چشم می‌خورد، آغاز شد. نخست نخست‌وزیر و دبیر کل حزب رستاخیز ملت ایران، رؤسای سنا و مجلس شورای ملی، وزیر دربار شاهنشاهی، هیأت دولت، اعضای دفتر سیاسی و هیأت اجرایی و مسئولان حزب و گروهی از مقامات کشوری از برابر فرتور شاهنشاه آریامهر رژه رفتند و سپس در کنار فرتور همایونی ایستادند تا رسته‌های (صف‌ها] سایر شرکت کنندگان در آیین، رژه با شکوه خود را آغاز کنند. پیشاپیش رسته‌های شرکت کنندگان نمایندگان کشاورزان، دهقانان آزاد شده ایران راه می‌رفتند که احساسات خود را باآرنگ‌های کوتاه و گویا ابراز می‌کردند، دومین گروه، نمایندگان کارگران ایران بودند که در رسته‌های پست سر هم و فشرده و در لباس‌های کار، از برابر فرتور شاهنشاه آریامهر رژه رفتند. کارگران هر کدام از واحدهای صنعتی و تولیدی، لباس‌های رنگارنگی به تن داشتند که دسته‌های آن‌ها را از یکدیگر جدا می‌کرد. کارگران با تکان دادن دست و فریادهای جاوید شاه، شور و مهر خود را ابراز می‌داشتند و همزمان، پارچه‌های رنگارنگی را که بر آن‌ها جملات زیبایی نشاندهنده احساسات خود نسبت به شاهنشاه آریامهر و انقلاب ایران نوشته شده بود، همراه با صدها بادکنک رنگارنگ، به آسمان می‌فرستادند. کارگران، پرچم‌هایی را که در دست داشتند، بسیار زیبا آراسته بودند. زنان، سومین گروه شرکت کننده بودند. پیشاپیش رده‌های زنان، مهناز افخمی وزیر مشاور به همراه گروهی از زنان نماینده مجلس سنا و شورای ملی و سرپرستان سازمان زنان، گام برمی‌داشتند. آن‌ها پرچم‌های ایران و پرچم‌های نشانه سازمان زنان را که با رنگی نارنجی خود در میان لباس‌های رنگارنگ زنان جلوه‌ای خاص داشت به دست داشتند. در این میان دختران پرستار و دانش آموختگان مدارس و آموزشگاه‌های پرستاری که با روپوش‌های سفید و شنل‌های رنگارنگی که هر دسته را از دسته دیگر سوا می‌ساخت، و همچنین زنان کارگر که با شلوار و بلوز و روسری نمایان شدند، چشمگیر بودند. نمایندگان انجمن‌های ملی (انجمن‌های شهر، شهرستان و استان) و کارکنان وزارت کشور نیز پس از زنان وارد میدان شدند. آنگاه سپاهیان دانش دختر و پسر در رسته‌های آراسته و فشرده از برابر فرتور شاهنشاه آریامهر رژه رفتند. مراسم رژه با ورود پی در پی نمایندگان گروه‌های مختلف اجتماعی ادامه یافت.

همزمان با تهران، در شهرستان‌ها نیز همانند این آیین، از بامدادان آغاز شد. کشاورزان، کارگران کارگاه‌ها و واحدهای تولیدی و صنعتی، سپاهیان انقلاب، هموندان انجمن‌های محلی، کارمندان دولت، فرهنگیان، دانشگاهیان، ورزشکاران، اصناف، پیشاهنگان، دانش‌آموزان، بازرگانان، نمایندگان صاحبان صنایع و واحدهای تولیدی و هموندان شرکت‌های تعاون روستایی و خانه‌های انصاف و سایر گروه‌های اجتماعی از برابر فرتور شاهنشاه آریامهر رژه رفتند. به مناسبت بزرگداشت روز ششم بهمن از سوی فرهنگیان و دانش آموزان ایرانی مقیم عراق در شهرهای نجف، کربلا، بصره، کاظمین و بغداد جشن‌های با شکوهی برگزار شد. در این مراسم چند تن از فرهنگیان ماندگار در عراق پیرامون دستاوردهای انقلاب شاه و ملت سخنان پرشوری ایراد کردند.

۶ بهمن ماه ۲۵۳۶ به دستور والاحضرت ولایتعهد ریاست عالیه شورای عالی سازمان ورزش ایران، بندرعباس، پایگاه ورزش‌های آبی کشور می‌شود و در همه فصل‌های سال هماوردی‌های (مسابقه) اسکی روی آب، قایقرانی و شنا در بندرعباس برگزار خواهد شد. دبیر کل سازمان ورزش ایران در نشست شورای ورزش استان هرمزگان گفت: در بندرعباس و دیگر مراکز استان‌ها که سالن‌های سرپوشیده ندارند و یا نسبت به شمار جمعیت و جوانان خود سالن سرپوشیده کم دارند، سالن‌های سرپوشیده ورزشی ساخته می‌شود. همه ساله میان جزیره هرمز تا بندرعباس که ۱۸۷ کیلومتر باهم فاصله دارند، هماوردی‌هایی مانند آنچه در دریای «مانش» برگزار می‌شود، برگزار خواهد شد.

۹ بهمن ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو به مناسبت سالروز بین‌المللی و آغاز هفته جذام پیامی فرستادند:[۴۰]

در سالی که گذشت پیشرفت‌های رضایت بخشی در مورد شناخت و کنترل بیماری جذام به دست آمد و نتایج حاصله از برنامه‌های بیماریابی وزارت بهداری و بهزیستی و جمعیت ملی مبارزه با جذام منجر به تدوین برنامه مبارزه با جذام گردید که امید است در آینده منتهی به ریشه کنی این بیماری در مملکت گردد. دانشکده‌های پزشکی و موسسات تحقیقاتی کشور با کمک جمعیت ملی مبارزه با جذام، اقدام به پژوهش در تمام زمینه‌های این بیماری نمودند که شایان تقدیر بوده و با توجه به پژوهش‌های توام در حال اجرا در سایر کشورها نوید از پیشگیری موثر این بیماری را می‌دهد. کمک و مساعدت دولت و بخش خصوصی و گروه کثیری از مردم خیر و نیکوکار کارشناسان و مددکاران جمعیت را قادر ساخت که برنامه‌های رفاهی و درمانی خانواده‌های مجذومین و بهبودیافتگانی که کارآیی کافی ندارند را مورد تجدید نظر قرار دهد تا رفاه هر چه بیشتر آنان تامین گردد. ...

۹ بهمن ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه والاحضرت همایون ولیعهد آیین سوگند سربازی و دادن سردوشی به دانشجویان سال نخست دانشکده افسری برگزار شد. والاحضرت ولیعهد ساعت ۱۵ وارد دانشکده افسری شدند، رییس ستاد بزرگ ارتشتاران، فرماندهان نیروی زمینی، هوایی، دریایی، ژاندارمری کشور، ژنرال آجودان شاهنشاه و رییس سرای نظامی و فرمانده گارد شاهنشاهی از والاحضرت ولیعهد پیشباز کردند. پس از بازدید والاحضرت ولیعهد از یکان‌های دانشکده افسری، تیمسار سرتیپ منوچهر بیگلری رییس دانشکده افسری خوش‌آمد گفت و گزارش رسایی به آگاهی والاحضرت رسانید. آنگاه در آیینی باشکوه که دل هر میهن پرستی را می‌فشرد، دانشجویان سوگند یاد کردند و پس از دریافت سردوشی از دست ولیعهد به پرچم شاهنشاهی ادای احترام کردند. آنگاه همه دانشجویان و افسران در میدان برای تندرستی شاهنشاه آریامهر هورا کشیدند و از برابر والاحضرت همایون ولیعهد رژه رفتند.

۹ بهمن ماه ۲۵۳۶ چهار تن از تروریست‌های سازمان تروریستی مجاهدین خلق با اسلحه وارد بانک ایرانشهر در شهر تبریز شدند و موجودی بانک را که بیش از ۱۱۵ هزار تومان دزدیدند و گریختند.

۱۰ بهمن ماه ۲۵۳۶ هنری سیمونه وزیر خارجه بلژیک پس از نیمروز به همراه عباسعلی خلعتبری وزیر امور خارجه به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت. هنری سیمونه در این باریابی گفت: کشورهای غربی در وضع فعلی با موقعیت بسیار مشکلی روبرو هستند. در این وضعیت ایران می‌تواند برای کمک به از میان برداشتن دشواری‌های غرب نقش بزرگی را ایفا کند، به ویژه با داشتن پادشاهی استثنایی مانند عالیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر. دویست سال پیش مونتسکیو کتابی نوشته بود با فرنام اینکه « چگونه می‌توان ایرانی بود» اما اکنون باید پرسید که چگونه و از چه راهی می‌توان ایرانی گردید. ایران با در دست داشتن منابع نفتی توانسته است در این منطقه حیاتی دنیا از یک ثبات و توازن برخوردار گردد. ما نفت نداریم بنابراین باید گفت که ماده‌ای که اساسی باشد در دست ما نیست بنابراین کشورهای صنعتی باید با کشورهایی که دارای مواد اولیه هستند و در حال گسترش می‌باشند نهایت همکاری را داشته باشند.

۱۰ بهمن ماه ۲۵۳۶ حسنی مبارک معاون پرزیدنت مصر پس از باریابی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر، پیام انور سادات پرزیدنت مصر را پیشکش کرد. هنگامی که حسنی مبارک از تهران به کشورش بازمی‌گشت، در گفتگویی با خبرنگاران گفت: سبب سفر من به ایران مانند گذشته، دوستی نزدیک و صمیمانه شاهنشاه با انور سادات و پیوندهای دوستانه مردم مصر و ایران بود. من به ایران آمده‌ام تا آنچه در کمیته سیاسی مشترک مصر و اسراییل انجام گرفته و چرا هیات مصری از بیت المقدس فراخوانده شده است. درباره از سر گرفتن گفتگوهای نظامی در قاهره، حسنی مبارک گفت ما گفتگوها را قطع نکرده‌ایم، بلکه درهای گفتگوها را برای رسیده به یک صلح و راه حل جامع برای خاورمیانه باز گزارده‌ایم.

۱۰ بهمن ماه ۲۵۳۶ قرارداد نفتی ایران با کنسرسیوم دگرگون می‌شود. میان ایران و کنسرسیوم بین‌المللی نفت قرارداد جدیدی بسته می‌شود و بر پایه شرایط روز، قرارداد کنونی ویرایش و تکمیل می‌شود. امروز دوشنبه در نشست‌هایی که تمام روز ادامه داشت، دستور جلسه آماده شد. در نشست نخست که در اتاق هوشنگ انصاری رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت و با بودن مدیران کنسرسیوم برگزار شد، هدف‌های گفتگوها روشن گردید و قرار شد که گفتگوی اصلی پیش از پایان سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی در تهران آغاز گردد. ناسازگاری (اختلاف) ایران و کنسرسیوم نزدیک به یک سال و نیم پیش، از زمانی آغاز شد که کنسرسیوم، نفت تعهدی خود را تحویل نگرفت و مدعی شد که بازار نفت اعراب خراب است و نمی‌تواند نفت تعهدی را تحویل گرفته و به فروش برساند. ایران این ادعا را نپذیرفت و در پاسخ اعلام داشت، کنسرسیوم با توجه به اوضاع واقعی بیش از آنچه که مدعی است قدرت فروش دارد، منتهی این کار را در حوزه‌های دیگر خلیج فارس انجام می‌دهد و نفت ایران را کمتر تحویل می‌گیرد و بدین روی، ایران نیز خود را متعهد در تحویل نفت به اندازه معین نمی‌داند و آزاد است که هر اندازه بخواهد نفت این حوزه را آزادانه بفروشد. به دنبال این هشدار، شرکت ملی نفت ایران بی درنگ وارد بازار معاملات شد و فروش آزاد و مستقیم را از همین حوزه افزایش داد، آن اندازه که رویهم رفته تا ۲ میلیون بشکه در روز به فروش رسید. شرکت ملی نفت نشان داد که بازار قدرت و کشش بیشتری دارد و کنسرسیوم در این زمینه سود ایران را در نظر نگرفته بود. درباره این مسئله در همان روزهای نخست ناسازگاری‌ها آغاز شد اما در عمل به جایی نرسید. در همان روزها گفتگوهای دیگری در حوزه خلیج فارس به ویژه در عربستان در میان بود که طرفین مدتی نگران روشن شدن آن ماندند و چون از آن هم نتیجه‌ای به دست نیامد، سرانجام موضوع را مسکوت گزاردند و کنسرسیوم در برابر نظر ایران گردن نهاد و آن را پذیرفت. پیش‌بینی درباره اینکه دستاورد گفتگوها چه خواهد بود، هنوز زود است اما موضع ایران در این گفتگوها کاملاً پا بر جا و روشن است. پیش‌بینی می‌شود که قرارداد نه تنها در ماده مربوط به میزان تحویل بلکه در بسیاری از مسائل چون روش حساب‌های مالی و سیستم کنونی پرداخت و قیمت گزاری نفت که حاکم بر قرارداد شده دگرگون شود.

۱۰ بهمن ماه ۲۵۳۶ جشن سده در معبد آناهیتا برگزار شد و تخت جمشید میهمان دار یکی از باشکوه‌ترین جشن‌های ایران بود.[۴۱] در این جشن نخست سرود شاهنشاهی نواخته شد، آنگاه بانو پریچهر مهر همسر دکتر مهر رییس دانشگاه پهلوی، پیرامون تاریخچه و فلسفه جشن سده سخن راند. سپس آیین جشن سده با خواندن سروده‌های اوستا و گاتاها آغاز شد، موبدان با هفت دختر سپیدپوش که نماینده هفت امشاسپند بودند به هم خوانی بخش‌هایی از اوستا پرداختند. آنگاه آتش مقدس اهورایی به دست موبدان و امشاسپندان افروخته شد. در این آیین هفت امشاسپند سپیدپوش در کنار موبدان گزیده خود به مناسبت یک صدمین زادروز اعلیحضرت رضا شاه بزرگ یک مشعل افروخته را از معبد آناهیتا به تخت جمشید آوردند.

۱۱ یهمن ماه ۲۵۳۶ ساختمان نوبنیاد بانک تهران در خرم‌آباد به نام نامی اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر گشایش یافت. آیین گشایش ساختمان باشکوه بانک تهران در خرم‌آباد با بودن شمار زیادی از پایوران اداری و بازرگانی، صاحبان صنایع و سایر مشتریان آغاز شد. نخست، اکبر نقابتی معاون بانک تهران پیرامون خدمات بانک و رشد و پیشرفت آن سخنانی ایراد کرد و اشاره نمود که یکی از عوامل مهم پیشرفت بانک تهران اعتماد و اطمینان مردم به خدمات و روش کار و رفتار آن می‌باشد. بانک تهران هم اکنون دارای ۳۰۰ شاخه (شعبه) در سراسر کشوراست و به خوبی می‌تواند با شبکه گسترده خود نیازهای مراجعان و مشتریانش را در سراسر مملکت برآورده سازد. این بانک کوشش می‌کند با بهره‌گیری از پیشرفته‌ترین تکنولوژی، کارهای بانکی مشتریان را هر چه بیشتر آسان سازد. به پیروی از دگرگونی‌های اقتصادی کشور، بانک تهران برنامه و نوسازی و ساختن شاخه‌های جدید را در بالای پهرست کارهای خود قرار داده و توانسته است در کمتر از یک سال، بیش از ۳۰ شاخه مدرن و همچنین ۲۰ ساختمان مجهز در سراسر کشور بنیاد گزارد.

۱۲ بهمن ماه ۲۵۳۶ نیکوکاران نیشابور حمایت از خانواده‌های بی سرپرست را آغاز کردند. هر روز شمار بیشتری از نیکوکاران میهن به جنبش حمایت از خانواده‌های بی سرپرست می‌پیوندند. واحد حمایت از خانواده‌های بی سرپرست شهرستان نیشابور به آگاهی رساند که محمد نیکنام یکی از داوخواهان (داوطلبان) خدمات اجتماعی آن شهرستان با پرداخت مبلغ ۲۵۰٬۰۰۰ ریال اقدام به خرید یک باب خانه برای یکی از خانواده‌های تحت حمایت واحد نامبرده نموده و سند خانه را به نام مادر خانواده انتقال داده است و اینک آن خانواده در منزل شخصی خویش زندگی می‌کنند. مسئولین برنامه حمایت از خانواده‌های بی‌سرپرست بدین وسیله از کار خیرخواهانه این نیکوکار شریف قدردانی می‌نماید.[۴۲]

کنفرانس تلویزیونی شاهنشاه آریامهر با پرزیدنت فرانسه و آلمان

۱۲ بهمن ماه ۲۵۳۶ «ماهواره سنفونی» با پیام مشترک و متقابل شاهنشاه آریامهر، ژیسکار دستن رئیس جمهوری فرانسه و والتر شل رئیس جمهوری آلمان فدرال آغاز به کار کرد. پیام‌های بدین سان بود که شاهنشاه در کاخ اختصاصی و پرزیدنت های دو کشور دوست در کاخی‌های خود با دیدن تصویر یکدیگر پیام را می شنیدند. شاهنشاه ایران در پیام خود فرمودند:

در این فرصت مطبوع مایلم از راه این ماهواره همراه با سلام دوستانه شخصی خودم حاصل بهترین درودهای ملت ایران، به ملت‌های دوست آلمان و فرانسه باشم. وجود ارتباط ماهواره‌ای امروز در واقع تأیید تازه‌ای بر یک واقعیت تاریخی، یعنی بر رابطه دوستی و همکاری دیرینه سه ملت ما است که تکنولوژی پیشرفته عصر حاضر فصل جدیدی را در آن گشوده است. گفتگوهای سه جانبه امروز ما قبل از هر چیز مظهر بارزی از این حقیقت است که در دنیایی که فواصل جغرافیایی گذشته مفهوم سنتی خود را در بکلی از دست داده‌اند، جدایی‌های گوناگون دیگری نیز که غالباً یادگارهای گذشته‌اند خواه ناخواه باید از میان بروند و منطق و در عین مصالح واقعی جامعه بشری ایجاب می‌کنند که به موازات نزدیک روزافزون مادی، تفاهم فکری و روحی ملت‌ها نیز هر روز بیشتر جانشین جدایی‌ها شود. این اصلی است که یقین دارم نه تنها اعتقاد مشترک هر سه نفر ماست بلکه آرزوی هر انسان نیک اندیشی در هر جای جهان است. به عنوان شاهدی بر این گفته این شعر زیبای گوته را پرزیدنت والتر شل را نقل می‌کنم که: هر کس که شناسای راستین خود و همنوعان خویش باشد، شناسای این حقیقت نیز خواهد بود که دیگر شرق و غرب از هم جدا نمی‌تواند بود. ماهواره حاضر که محصول عالی دانش و تکنولوژی آلمان و فرانسه است و خوشوقتم که کشور ما نیز اکنون در بهره‌برداری از آن شرکت می‌کند، مظهر گویایی از این نزدیک شرق و غرب است ولی آرزو دارم و می‌دانم که شما نیز در این آرزو با من شریک هستید که این نزدیکی از این حد و مرز نیز بگذرد و معجزه تکنولوژی به صورت عامل دوستی و تفاهم استوار همه اعضای جامعه انسانی در آید. در تأیید این نظر میل دارم به مناسبت عنوان زیبای ماهواره سنفونی این بار گفته‌ای را از یک انسان بزرگ کشور شما- حضرت ژیسکار دستن- یعنی از ویکتور هوگو در قطعه شیوای او به عنوان «ایرانی، مغان» نقل کنم که: برویم و در سنفونی پرشکوه آسمان، نت موزون بشریت جستجو کنیم.
ژیسکار دستن پرزیدنت فرانسه در پیام خود گفت: من بارها این موفقیت را داشته‌ام ک با شما دیدار کنم، ولی این نخسیتن بار است که افتخار دارم توسط امواج تلویزیونی به شما ادای احترام کرده و گفتگو کنم. ژیسکار دستن سپس از این حادثه فنی و رویداد بزرگ تکنیکی ستایش کرد و افزود: این واقعه برای اروپا قابل ملاحظه است که با شکوه هر چه تمامتر اراده و قابلیت خود را بروز داده است. این قاره که آن را قاره پیر می‌نامند ذخیره قابل توجهی از جوانی و نیروی زندگی در اختیار دارد. این قاره از مسابقه پیشرفت منصرف نشده و کاملاً قصد دارد در آن مشارکت مستقل و ویژه خود را داشته باشد. اگر خواست دولت‌ها بتواند جوابگوی استعداد تکنیسین‌ها باشد، اروپا قادر خواهد بود در اوایل ده سال آینده به کمک ماهواره‌ها و موشک‌های پرتاب کننده‌اش یک شبکه ارتباط و مخابرات ماهواره‌ای احداث کند. پیروزی بر فضا به منظور استفاده از آن برای احتیاجات بشر یک نوع پیروزی بر آینده است. و بالاخره اعلیحضرتا این امر برای کشور شما و برای تمام آن کشورهایی که مانند کشور شما آرزو و میل مشارکت در رویدادهای مهم علمی و تکنولوژی قرن ما را دارند، امر قابل ملاحظه‌ای است. توسعه وسایل فوق‌العاده مدرن ارتباطی لازمه توسعه اقتصادی است. این امر همچنین موجب پیشرفت و افزایش هر نوع مبادله بین‌المللی می‌شود. اعلیحضرتا، ایران تحت رهبری و تشویق شما مانند فرانسه به این امر واقف شده است. من امیدوارم هر دو این کشورها از موقعیتی که این همکاری برای آن‌ها فراهم می‌آورد استفاده کنند. آرزوی من این است که با انجام تسهیلاتی در مورد توافق‌ها و همکاری بین ملت‌ها این فنون بتوانند در خدمت آرمان صلح جهان و پیشرفت بشریت مؤثر باشند. در این صورت ماهواره‌ای که سخنان ما را دریافت کرده و ارسال می‌دارد، خواهد توانست کاملاً جوابگوی امیدهایی باشد که ما به آن نام زیبای سنفونی را داده‌ایم. از این چند لحظه فرصتی که هنوز در اختیار دارم استفاده کرده و از شما به خاطر ابتکار بجا و شایسته‌تان که به ما پیشنهاد انجام چنین تجربه‌ای را کردید تشکر کنم.

والتر شل پرزیدنت آلمان غربی در پیام خود گفت: اجازه می‌خواهم در این گفتگوی سه نفره به شما خوش آمد بگویم. کشور ایران قرن‌ها برای آلمان‌ها به منزله کشوری دور دست و قسمتی از مشرق زمین زیبا بشمار می‌رفت. در داستان‌های هزار و یکشب آمده است که زمانی یکی از شاهزادگان مشرق زمین در یک جام بلورین می‌توانست رویدادهایی را که در دوردست اتفاق می‌افتاد تماشا کند. اگر هنوز هم امکانات تکنیک مدرن برای ما اعجاب‌انگیز باشد، در این گفتگویی که هم اکنون انجام می‌دهیم، بار دیگر شاهد یکی دیگر از عجایب زیبا هستیم. تقریباً یکصد سال پیش ناصرالدین شاه هفته‌ها در راه بود که بتواند به اروپا سفر کند، اما امروز دانش و تکنیک جهان به جایی رسیده است که تکنیسین‌ها با فشار یک دگمه ما را به سراسر جهان مربوط می‌سازند، سپس والتر شل از همکاری با فرانسه صحبت کرد و گفت، ما خوشحالیم که ایران در استفاده از این ماهواره شرکت می‌کند. اعلیحضرتا، ما با علاقه فراوان به کشور شما می‌نگریم که تمدن و فرهنگ آن سهم بزرگی در تمدن امروز ما داشته است و امروزه بزرگترین تحولات دوران طولانی تاریخ خود را طی می‌کند. ما در این هدف بزرگ برای شما و ملت ایران پیروزی و کامیابی آرزو می‌کنیم.

سفر رسمی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به هند و پاکستان ۱۳ تا ۱۷ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

ShahanshahShahbanouIndia13Bahman2536.jpg
ShahanshahShahbanouIndia13Bahman2536a1.jpg
شاهنشاه آریامهر در دانشگاه حیدرآباد هند
ShahanshahZiaolHaqPakistan16Bahman2536.jpg

سفر چهار روزه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو که به دعوت رسمی رئیس جمهوری هند و همسرشان انجام گرفت، پس از نیمروز پنجشنبه ۱۳ بهمن ماه آغاز شد.[۴۳] در فرودگاه مهرآباد والاحضرت همایون ولایتعهد و والاحضرت شاهپور محمودرضا و والاحضرت شاهپور احمدرضا پهلوی اعلیحضرتین را بدرقه کردند. در آیین پسواز رسمی جمشید آموزگار نخست‌وزیر و دبیر کل حزب رستاخیز ملت ایران، رؤسای مجلسین سنا و شورای ملی، وزیر دربار شاهنشاهی، رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران و شماری از پایوران عالی لشگری و کشوری افتخار حضور داشتند. اعلیحضرتین با پیشباز رسمی وارد دهلی نو پایتخت هند شدند. رئیس جمهوری و همسرشان در پای پلکان هواپیما از شاهنشاه و شهبانو پیشباز کردند. نخست‌وزیر، اعضای هیئت دولت، گروهی از نمایندگان مجلسین، رؤسای هیئت‌های سیاسی و فرماندهان نیروهای سه گانه در آیین پیشباز از شاهنشاه حضور داشتند. شهردار دهلی نو و همسرش با حلقه‌های گل سنتی هند که به گردن اعلیحضرتین آویختند، به شاهنشاه و به شهبانو از سوی مردم دهلی خوش آمد گفتند. شاهنشاه دقایقی پس از ورود به دهلی نو، با رئیس جمهوری دیدار خواهند داشت که در این دیدار وزیران خارجه دو کشور و چند تن از مقامات از باشندگان هستند. [۴۴]

پس از باریابی رئیس مجلس اعیان هند که معاون رئیس جمهوری نیز می‌باشد، موراجی دسای نخست‌وزیر هند به پیشگاه شاهنشاه بار می‌یابد. بر پایه برنامه تنظیم شده نخستین دور گفتگوهای شاهنشاه آریامهر و دسای نزدیک به یک ساعت خواهد انجامید. روز آدینه ۱۴ بهمن ماه، پیش از نیمروز پس از باریابی وزیر خارجه هند، دسای یک ساعت با شاهنشاه گفتگو خواهد داشت. گفتگوهای شاهنشاه و نخست‌وزیر هند دو سویه خواهد بود و هیچیک از مقامات دو کشور در این گفتگوها شرکت ندارند. بر پایه برنامه نهاده شده، از سوی رئیس جمهوری و بانو میهمانی شام به افتخار شاهنشاه و شهبانو داده می‌شود، از سوی شاهنشاه نیز در شب پایان، میهمانی به افتخار رئیس جمهوری و بانو داده خواهد شد. [۴۵] [۴۶] [۴۷]

روز شنبه ۱۵ بهمن ماه اعلیحضرتین از استان جیپور دیدن خواهند کرد و روز یکشنبه ۱۶ بهمن ماه هند را ترک خواهند فرمود. شاهنشاه در سر راه از پاکستان دیدن می‌کنند و چند ساعتی در این کشور و با ضیاءالحق رئیس حکومت نظامی پاکستان گفتگو خواهند داشت. خبرگزاری‌ها این سفر را نشانه تحکیم دوستی قدیمی بین ایران و پاکستان عنوان کرده‌اند. در دیدار شاهنشاه با دسای مسائل مختلفی مطرح است که مهمترین آن مسائل سیاسی و اقتصادی جهان و بخصوص مسائل حساس منطقه است. رسانه‌های هند سفر شاهنشاه ایران را «بزرگترین رویداد امسال هند» نامیده‌اند. در رسانه‌های غرب نیز بر اهمیت این سفر تکیه شده است. این رسانه‌ها معتقدند که گفتگوهای شاهنشاه با پایوران هندی اثر آرامش‌بخشی در اوضاع سیاسی منطقه و نتایج کلی اقتصادی برای کشورهای همجوار و نتیجه فوری برای دو کشور خواهد داشت. نکته جالبی که هم اکنون در همکاری بین ایران و هند وجود دارد، مشارکت دو کشور در گسترش و تکمیل کارخانه آلومینیوم‌سازی اراک است. در این کارخانه از یک سو پاکستان و ترکیه همکاری دارند، و از سوی دیگر هند. این کارخانه ابزار ارتباطی غیرمستقیم همکاری هند و پاکستان شناخته شده است. پیش‌بینی می‌شود که در گفتگوهای دهلی موافقتنامه‌ای نوشته و یا دستینه شود که بر پایه آن ایران نیز از منابع عظیم اکسید هند برای کارخانه آلومینیوم سازی اراک استفاده بیشتر کند. مسئله حساس دیگر که برای منطقه نیز اهمیت فراوان دارد، گفتگو پیرامون برقراری یک نوع اتحادیه اقتصادی در منطقه است که شاهنشاه ایران مبتکر آن بودند و در موارد مختلف از آن سخن گفتند. اخیراً هند نیز با علاقه بیشتری آن را پیش کشیده است. ایران مایل است این اتحادیه نخست با مشارکت هند و ایران و پاکستان و ترکیه و احتمالاً افغانستان و بنگلادش سازمان یابد. سپس در شرق کشورهای ساحل اقیانوس هند تا استرالیا و در غرب کلیه کشورهای ساحلی اقیانوس هند تا اقیانوس هند قرار دارند را دربر گیرد. برای دستیابی به این پروژه باید هر چه زودتر پیش نیازهای آن باید فراهم شود و پروژه آغاز گردد. رسانه‌های غرب پیش‌بینی می‌کنند شاهنشاه ایران به هند پیشنهاد تأسیس کمپانی‌ها و مؤسسات مشترکی را می‌نمایند تا بتواند در اجرای پروژه‌های کشورهای منطقه کمک و یاری کنند.

روز شکرگزاری ۱۵ بهمن ماه سوءقصد به جان شاهنشاه

ShahanshahAryamehr2534.jpg
ShahanshahAttentatAnniversary15Bahman2536.jpg
ValiahdRezaPahlaviSazmanVarzeshBahman2536.jpg
ShahanshahNationalIndependencePolicy2536.jpg
آدام مالیک رییس پارلمان اندونزی در پیشگاه شاهنشاه آریامهر
ZagrosFlowers2536.jpg
شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو موزه فرش ایران را می‌گشایند
موزه فرش در تهران

۱۵ بهمن ۲۵۳۶ به مناسبت پانزدهم بهمن ماه، سالروز رفع خطر از جان شاهنشاه، در سرسرا کشور آیین نیایش برپا شد. شاهنشاه آریامهر در پانزدهم بهمن ماه سال ۲۵۰۷ شاهنشاهی هنگامی که برای شرکت در جشن بنیانگذاری دانشگاه تهران وارد دانشکده حقوق می‌شدند، مورد سوء قصد تروریست مزدوری به نام ناصر فخرآرایی هموند حزب توده قرار گرفتند و معجزه‌آسا از خطری حتمی رهایی یافتند.[۴۸] از آن سال به بعد در روز ۱۵ بهمن ماه هر سال مراسم دعا و نیایش به مناسبت رفع خطر از وجود شاهنشاه در سراسر کشور برگزار می‌شود. به همین مناسبت در دانشگاه تهران آیین نیایش برگزار شد و پیکره شاهنشاه آریامهر از سوی دانشجویان این دانشگاه و اولیای آنان گلباران شد. دانشجویان آنگاه در جشنی که در باشگاه دانشگاه تهران برگزار شده بود شرکت کردند. همچنین امروز هموندان کانون‌های حزبی و گروه‌های مختلف عضو حزب رستاخیز ملت ایران در سراسر کشور نیایش کردند. در مناطق دوازده‌گانه حزبی گردهم آیی‌هایی برپا کردند و از پیشرفت‌های ایران و رهبری‌های شاهنشاه آریامهر آیین نیایش بر پا شد. پیش از نیمروز هزاران نفر از نمایندگان دانشجویان، استادان دانشگاه‌ها و قشرهای مختلف مردم تاج گل‌های باشکوهی بر آرامگاه رضاشاه کبیر نهادند و برای تندرستی شاهنشاه آریامهر و خاندان شاهنشاهی ایران نیایش کردند.

هم چنین آیین نیایش و شکرگزاری در پادگان قصر با بودن والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی، رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران، فرماندهان نیروهای مسلح شاهنشاهی، امرا و افسران وزارت جنگ، ستاد بزرگ ارتشتاران، سران نظامی، نیروهای سه‌گانه ارتش شاهنشاهی، ژاندارمری و شهربانی کشور شاهنشاهی و نیروی پایداری برگزار شد. در آغاز این مراسم تیمسار ارتشبد غلامرضا ازهاری رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران ضمن تجلیل از ترقیات و پیشرفت‌های ایران و اشاره به تاریخ گذشته و دگرگونی‌های بزرگی که زیر رهبری‌های خردمندانه شاهنشاه آریامهر از آنِ ملت ایران شده است گفت: «جنگ دوم جهانی برای ایران و ایرانی نیز مصائب و عوارض تلخی به همراه آورد و دشمنان ایران فرصت یافتند با استفاده از فضای درهم ریخته ایران اشغال شده و با ایجاد هرج و مرج امنیت و نظم عمومی را مختل نموده و چرخ‌های پیشرفت و ترقی کشور را از حرکت بازدارند و به یاری گروهی وطن فروش ایرانی‌نما اساس استقلال ایران را در هم بریزند... ولی پیوند ملت ایران با آیین شاهنشاهی و شاهنشاه بزرگ و شجاع خود و پایه‌های استقلال و ملیت ایران و ایرانی نیرومندتر از آن بود که دشمنان بتوانند با گسستن آن به مقاصد شوم خود دست یابند.» ارتشبد ازهاری ضمن سخنان خود از حادثه شوم و لحظات تلخی که در روز پانزدهم بهمن بر ایران و ایرانی گذشت یاد کرد و گفت: امروز که ۲۹ سال از آن واقعه می‌گذرد به پاس آن موهبت بزرگ الهی در این جا گرد آمده‌ایم تا به درگاه خداوند بزرگ نیایش کنیم.

۱۶ بهمن ماه ۲۵۳۶ والاحضرت همایون ولایتعهد رضا پهلوی، ریاست عالیه سازمان ورزش ایران، پس از نیمروز معاونان، دبیر کل سازمان ورزش و رؤسای جدید فدراسیون‌های ورزشی ایران را به حضور پذیرفتند. والاحضرت ولیعهد در این باریابی بیاناتی ایراد فرمودند:[۴۹]

از آشنایی با آقایان خیلی خوشحالم. از شش ماه پیش به این طرف که به امر شاهنشاه مسئولیت ورزش کشور به عهده من واگذار شده، همیشه دلم می‌خواست فرصتی پیش بیاید که حرف‌هایی را که درباره ورزش دارم بگویم و فکرهایی را که در سرم هست با همه در میان بگذارم. ... من قهرمان‌ها را خیلی دوست دارم. به آن‌ها احترام می‌گذارم چون فکر می‌کنم قهرمان همیشه اسباب سربلندی ملت است و به همین جهت باید به کسی که قهرمان می‌شود از هر جهت رسید و وسایل راحتی و زندگی او را در حد هر خدمتگزار صمیمی و درستی فراهم کرد و نسبت به بیمه و تأمین آتیه شغلی او و خانواده‌اش اقدام نمود. این فکری است که من درباره قهرمان‌ها دارم، اما با راهی که تابحال برای درست کردن قهرمان طی شده موافق نیستم، برای اینکه قهرمان نباید اتفاقی بوجود بیاید. ... این یک سازمان محکم و مسئول است که خود من شخصاً از نزدیک بر تمام کارهایش نظارت دارم و کلیه مسئولیت‌های طرح، برنامه‌ریزی، هماهنگی و نظارت بر کلیه فعالیت‌های ورزشی مملکت بر عهده آن است. این سازمان بدون آنکه درگیر کارهای اجرایی کوچک و بزرگ در تمام ملکت باشد و بخواهد رُل پدر بزرگ را برای واحدهای مختلف ورزش بازی کن، باقدرت دستور می‌دهد، طرح می‌دهد، بطور قاطع هدایت می‌کند و بعد قسمت‌های اجرایی موظفند که این دستورها را مو به مو و به هر صورت انجام بدهند. در این میان هر ضعفی که دیده شود بهیچوجه مورد چشم‌پوشی و بخشیدن قرار نخواهد گرفت، چون نمی‌شود اشتباهی را که دودش به چشم نسل فردای ایران می‌رود، بخشید. به این جهت مسئولان وسایل ارتباط جمعی باید توجه داشته باشند که تمام کارهای درست و سازنده این سازمان مورد تأیید من است و باید برنامه‌هایی رادیو تلویزیون و نوشته‌های مطبوعات عین واقعیت و حقیقت باشد و جنجال و شایعه‌سازی و دو بهم زنی در آن راه پیدا نکند در عین حال هر جا ضعفی هست که با یک انتقاد بدون غرض و مرض می‌شود آن را برطرف ساخت، بدون درنگ این کار را که باز هم به نفع ورزش و آینده ایران است انجام بدهند....توفیق همه را در خدمت به شاهنشاه و ایران و جوانان ایران و فردای ایران آرزومندم و امیدوارم در فرصت‌های دیگر با شما و یا کسان دیگری که به نحوی با ورزش سر و کار دارند دیدار و گفتگوهایی داشته باشم. البته برای باشگاه‌ها فکر کلی شده است. به آن‌ها کمک‌ها و راهنمایی لازم داده خواهد شد که از این وضع نابسامان خارج شده تا با فعالیت بیشتر در سطح بزرگتری مورد استفاده عموم مردم قرار گیرند.

۱۹ بهمن ماه ۲۵۳۶ چرا به ایران دشنام می‌دهیم. لرد چارلتون یکی از وزیران پیشین هموند حزب کارگر انگلیس در مقاله‌ای با فرنام «صدور دشنام به ایران» خواهان آن شد تا به مسائلی که درباره اوضاع ایران می‌باشد، از دیدگاه کلی و با توجه به اوضاع کنونی نگریسته شود. لرد چارلتون در این مقاله به چیزی که وی آن را عوامل رادیکال افراطی در رسانه‌ها و تشکیلات سیاسی انگلستان می‌نامند، به سبب رفتار دشمنانه شان نسبت به ایران حمله می‌کند و خشمی را که در ایران به سبب رفتار رسانه‌ها در انگلستان وجود دارد، یادآور می‌شود. لرد چارلتون درباره مسائل مربوط به حقوق بشر در ایران می‌نویسد: پاسخ دولت ایران به این موضوع این است که ایران را نباید با معیارهای دموکراسی‌های لیبرال غربی سنجید و داوری کرد، بلکه به خاطر انقلاب اقتصادی و صنعتی چشمگیر باید یک حکومت قوی را پذیرفت. باید متوجه بود که اقتصاد و سطح زندگی در انگلستان تا اندازه زیادی مدیون و وابسته حسن نیت ایران بوده و هست. وی چنین نتیجه می‌گیرد که هر چند ناسازگاری‌هایی در دیدگاه‌ها میان ایران و انگلستان وجود دارد اما دو کشور عزم راسخ دارند که نگذارند تحت سلطه امپریالیسم بین‌المللی کمونیست قرار گیرند. آنگونه که هم اکنون در آفریقا، خاورمیانه و اقیانوس هند شاهد آن هستیم. لرد چارلتون در پایان می‌نویسد: اکنون شاهنشاه نیروی محرکه مقاومتی هستند که در منطقه و مقابل نفوذ روزافزون کمونیسم وجود دارد و اگر انگلستان آمادگی مقاومت در برابر چنین سیاست‌هایی را ندارد و حاضر نیست نسبت به آن‌هایی که آماده کمک به ایران هستند رفتاری واقع‌بینانه داشته باشد، آنوقت استبدادی که ممکن است در آینده ما را در معرض تهدید قرار دهد و این ناشی از کوتاهی ما در زمان حال است، و به این خواهد انجامید که با شگفتی به توجه و موشکافی بیش از اندازه خودمان نسبت به ایران کنونی بنگریم.

۱۹ بهمن ۲۵۳۶ تظاهرات روز چهارشنبه ۱۹ بهمن ماه دانشجویان عضو کنفدراسیون دانشجویان ایرانی در خارح از کشور در دانشگاه «اوکلاهماسیتی» به یک پیکار سازمان داده شده با نیروهای انتظامی دگرگون شد. در این زد و خورد یکی از مأموران پلیس زخمی شد و هشت تن از دانشجویان ایرانی بازداشت شدند. بیش از صد تن از دانشجویان کافه تریای دانشگاه را اشغال کرده و می‌خواستند سازمان تروریستی دانشجویان ایرانی به عنوان انجمن دانشجویان خارجی به رسمیت شناخته شود، اما سرپرستان دانشگاه از نیروهای انتظامی درخواست کردند که دانشجویان را از کافه تریا بیرون بیاندازند و با ورود مأموران پلیس کار به زد و خورد کشید. شش دانشجوی عضو کنفدراسیون دستگیر شدند، این دانشجویان به یک افسر پلیس به نام «ریچارد اسپورجون» حمله بردند و با سندلی به سر این افسر پلیس کوبیدند و سپس با مشت لگد او را کتک زدند. این هنگامی روی داد که حدود یکصد نفر از دانشجویان ایرانی دست به تظاهرات زده و پلیس می‌کوشید آن‌ها را از کافه تریای دانشکده دور کند. «کوتس» دادستان منطقه گفت: همه این ۶ تن متهم به حمله به پلیس می‌شوند. از سوی دیگر «تام هگی» رئیس پلیس منطقه نامه‌ای به کنسولگری ایران در هوستون نوشته و خواستار اخراج فوری ۲۱ دانشجوی ایرانی از آمریکا شده است.

۱۹ بهمن ماه ۲۵۳۶ در بودجه سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی، سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی تنها مرجع حمایت از خانواده‌های بی‌سرپرست شناخته شد. در نشست کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی به دولت پیشنهاد گردید اکنون که سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی تنها مرجع پاسخگویی به خانواده‌های بی سرپرست است، وزارت بهداری و بهزیستی برای جلوگیری از دوباره‌کاری به هنگام طرح بودجه وزارت بهداری و بهزیستی در مجلس شورای ملی، اعتبار داده شده برای خانواده‌های بی سرپرست را از وزارت کم شود و به سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی داده شود.

۲۰ بهمن ماه ۲۵۳۶ با تصویب انجمن شهر پایتخت نخستین «خانه کودکان گمشده» از سوی سازمان تربیتی شهرداری تا سه ماه دیگر در نارمک گشایش می‌یابد. با گشایش این خانه از این پس هیچ کودکی که پدر و مادر خود را در خیابان گم کند، سرگردان نمی‌شود. با بهره برداری از مرکز کودکان گمشده پیدا کردن کودکان آسانتر خواهد شد.

۲۱ بهمن ماه ۲۵۳۶ جمشید آموزگار نخست وزیر در مصاحبه‌ای با آسوشیتدپرس در تهران درباره نفت پیش بینی کرد که تا اواحر دهه ۱۹۸۰ بهای نفت شاید دو برابر بهای کنونی شود.

گشایش موزه فرش ایران

۲۲ بهمن ماه ۲۵۳۶ موزه فرش ایران در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی پس از نیمروز شنبه ۲۲ بهمن ماه گشایش یافت.[۵۰] این موزه که به اراده علیاحضرت شهبانوی ایران بنیاد شده است، نموداری از بی کم و کاستی صنعت فرش در کشور ایران است. کلکسیون موزه فرش ایران دربرگیرنده با ارزش‌ترین نمونه‌های قالی ایران از سده نهم هجری تا کنون است. نزدیک به ۱۳۵ تخته از شاهکارهای قالی ایران، بافت مراکز مهم قالی‌بافی مانند کاشان، کرمان، اصفهان، تبریز، خراسان، کردستان و دیگر شهرها، در تالار هم‌کف به نمایش گذاشته می‌شود. در کتاب‌خانه موزه نزدیک به ۳۵۰۰ پوشینه (جلد) کتاب به زبان‌های فارسی، عربی، فرانسه، انگلیسی و آلمانی وجود دارد. هم‌چنین بهترین کتاب‌ها و نشریات و پژوهش‌ها درباره فرش ایران و قالی‌های مشرق زمین به طور کلی و کتاب‌هایی در زمینه هنر و ادبیات ایران در کتاب‌خانه موزه موجود است. کتاب‌فروشی موزه نیز بسیاری از کتاب‌های ارزنده درباره فرش را به فروش می‌رساند. پیوسته فیلم‌ها و اسلایدهایی در زمینه قالی‌بافی و گلیم و هنرهای دستی ایران در سالن نمایش موزه به نمایش در می‌آید. موزه فرش ایران در تهران خیابان آریامهر نبش پارک فرح قراردارد.

۲۲ بهمن ماه ۲۵۳۶ دانشگاه آذرآبادگان با دایر کردن ۱۵ رشته جدید در سه دانشکده گسترش می‌یابد و برای فوق دیپلم و لیسانس دانشجو خواهد پذیرفت. رشته‌های جدیدی در ۳ دانشکده پزشکی و کشاورزی تربیتی ایجاد می‌شود که دربرگیرنده رشته‌های: دندانپزشکی، پرستاری، مامایی، تکنولوژی پزشکی، داروسازی برای دانشکده پزشکی، کنترل و کارشناسی مواد خوراکی و آشامیدنی و دارویی، کشاورزی عمومی، تولیدات گیاهی، مهندسی زراعی، مدیریت و اقتصاد کشاورزی، آموزش و ترویج کشاورزی، تاریخ، فرهنگ و معارف اسلامی، ایجاد مهرت و تخصص در رشته علوم تربیتی و کتابداری می‌باشد.

۲۲ بهمن ماه ۲۵۳۶ دانشگاه گندی شاپور ثبت نام دانشجو در هفت رشته، تعلیم و تربیت، روانشناسی، مشاور راهنمایی، دبیری ریاضی، دبیری فیزیک، دبیری شیمی و دبیری تاریخ را آغاز کرد.

توطئه علیه شاهنشاه ایران از سوی کارتر کمیته بین المللی صلیب سرخ و سازمان عفو بین‌المللی

RedCrossIranianPrisons24Bahman2536.jpg
مرکز پزشکی شاهنشاهی ایران

۲۴ بهمن ماه ۲۵۳۶ آزادی تروریست‌ها با توطئه کارتر و سازمان عفو بین الملل و صلیب سرخ مصیبتی بزرگ بر کشور و مردم ایران. کمیته بین‌المللی صلیب سرخ از زندان‌های ایران دیدن می‌کند. خبرگزاری‌های خارجی گزارش دادند، الکساندر هی رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ درباره بازدید این کمیته از زندان‌های ایران گفت: بازدید از زندان‌های ایران که از سال گذشته آغاز شد، در این سال نیز ادامه خواهد یافت. آنچه که خیلی با ارزش و قابل ذکر است این است که بلندپایه‌ترین مقامات ایران مایل به این بازدیدها هستند و حداکثر وسایل و امکانات موجود را برای اینکه کار و وظیفه ما به آسانی و با بهترین شرایط انجام پذیرد در دسترس ما می‌گذارند و من آرزو دارم و معتقدم که نتایج بسیار ارزنده‌ای در بازدید از زندان‌های ایران به دست خواهیم آورد. نمایندگان کمیته صلیب سرخ سال پیش پس از آنکه جیمی کارتر برنامه پرزیدنتسی اش را که « حقوق بشر در خاورمیانه» نامیده بود، به ایران آمدند و از ۲۰ زندان ایرانی که ۳۰۸۷ تروریست زندانی داشت، بازدید کردند و گزارش رسایی نیز نوشتند. به دنبال همین بازدید بود که الکساندر هی رئیس کمیته بین المللی صلیب سرخ در چهارم تیر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی پیشگاه شاهنشاه باریافت و گزارش خود را به پیشگاه همایونی تقدیم کرد. کمیته بین‌المللی صلیب سرخ و عفو بین الملل تا آزادی همه تروریست‌ها از زندان در ایران ماندند و پس از اعدام ژنرال‌ها در بهمن ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی دفترهایشان را در ایران بستند و رفتند.

۲۵ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر در بیستمین سالروز بنیاد سازمان دفاع غیر نظامی[۵۱] کشور پیامی به ملت ایران فرستادند:[۵۲] به مناسبت بیستمین سالروز تأسیس سازمان دفاع غیر نظامی کشور بار دیگر مسئولیت و وظیفه خطیر این سازمان و لزوم همکاری گسترده و همه جانبه ملی را با آن متذکر می‌شویم. سازمان دفاع غیر نظامی کشور وظیفه دارد در هنگام صلح از طریق ایجاد آمادگی برای مواجهه با سوانح طبیعی و در زمان جنگ از راه تأمین ایستادگی و مقاومت در برابر آثار ناشی از جنگ، با همه نیروها و امکانات خود اقدام کند و این امر موقعی امکان‌پذیر است که دفاع غیر نظامی از فرد و خانواده شروع شود و در کلیه سازمان‌های دولتی و بخش خصوصی متناسب با اهمیت و موقعیت آن‌ها تعمیم یابد. ضرورت تقویت منظم نیروهای دفاعی مملکت ایجاب می‌کند که دفاع غیر نظامی نیز گام‌های بلندتری در راه نیل به هدف‌های خود بردارد. ...

۲۵ بهمن ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو ریاست عالیه دانشگاه تهران برگزیدگان پژوهشی دانشگاه تهران را در کاخ نیاوران پذیرفتند. در این باریابی که آقای دکتر هوشنگ نهاوندی رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو و رئیس هیئت امنای دانشگاه تهران، رئیس و چند تن از رؤسای دانشگاه‌ها و استادان برگزیده دانشگاه تهران سرفرازی بودن داشتند. در آغاز این باریابی آقای دکتر مستشفی معاون پژوهشی دانشگاه تهران در گزارشی به آگاهی رساند که دانشگاه تهران در راه پیشبرد و توسعه تحقیقات در سال گذشته گام‌هایی برداشته است. علیاحضرت شهبانو یادآور شدند که شاهنشاه آریامهر برای تحقیقات اهمیت فوق‌العاده‌ای قائل هستند. در این باریابی علیاحضرت شهبانو بار دیگر اهمیت نتایجی تحقیقاتی را مورد تأکید قرار دادند و فرمودند:

تحقیقات و پژوهش منحصر به مؤسسات دانشگاهی نیست، بلکه بخش خصوصی نیز می‌باید در این زمینه فعالیت داشته باشد. خوشبختانه بودجه زیادی به برنامه تحقیقاتی و پژوهشی در کشور ما اختصاص داده شده ولی بودجه‌های تحقیقاتی باید به طرز صحیح خرج شود و در اختیار مؤسساتی قرار گیرد که واقعاً در امر تحقیق و پژوهش مشارکت دارند. خوشبختانه در سال‌های اخیر دانشگاه‌ها به تحقیقات و پژوهش و تشویق محققین و ایجاد امکانات برای تحقیق اهمیت بیشتری داده‌اند که باید در این زمینه جوانان نیز بوسیله استادان و محققین، تشویق و علاقمند به برنامه‌های تحقیقاتی و پژوهشی شوند. شورای عالی پژوهش‌های علمی نیز سعی کرده است در این زمینه قدم‌های مؤثری بردارد و موفقیت‌هایی به دست آورد ولی هنوز ما راه درازی در پیش داریم.

علیاحضرت همچنین بایستگی استقلال مالی و اداری شورای عالی پژوهش‌های علمی کشور را که ریاست عالیه آن را به عهده دارند سپارش فرمودند و افزودند: مقررات دست و پا گیری که هنوز هم در بعضی از مؤسسات مانع توسعه و گسترش تحقیقات است باید از بین برود.

۲۶ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر پس از نیمروز آقای جمشید آموزگار نخست‌وزیر را در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهانه پذیرفتند. نخست‌وزیر در این باریابی آقای یوسف خوش‌کیش را به سِمَت رئیس کل بانک مرکزی و آقای جلیل شرکاء را به سِمَت مدیر کل بانک ملی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر معرفی کرد. در پایان این باریابی آقای خوش‌کیش در یک گفتگوی مطبوعاتی شرکت کرد و گفت: شاهنشاه آریامهر در این باریابی اوامری در مورد سیاست پولی بانک مرکزی و اعتبارات صادر فرمودند. البته تنظیم نظام پولی و اعتبارات برعهده بانک مرکزی است. ما توجه داریم که پول و اعتبار باید به جای خود مصرف شود و اگر در بخش خصوصی و یا دولتی بی‌مورد به مصرف برسد قطعاً به سود اقتصاد مملکت نخواهد بود. مثلاً اگر کارخانه‌ای از بانکی وامی دریافت کند و آن را به موقع جهت کارخانه استفاده نکند و به مصرف نرساند قطعاً تولیدش گرانتر تمام خواهد شد و این به زیان کشور خواهد بود. در دستگاه‌های دولتی هم این امر صادق است. باید اقدامات دستگاه‌های دولتی با همآهنگی داشته باشد و برای مملکت مفید واقع شود. سپس آقای جلیل شرکاء مدیر کل جدید بانک ملی ایران در این گفتگو گفت: شاهنشاه آریامهر در این باریابی در اوامری رفاه بیشتر مردم را به ویژه مورد تأکید قرار دادند و همچنین فرمودند که منابع بانک ملی باید در جهت بهره‌وری بیشتر توسعه صنایع و رفاه مردم مورد استفاده قرار گیرد. شاهنشاه آریامهر بویژه تأکید فرمودند که از این منابع نبایستی برای کارهای سفته‌بازی و زمین‌بازی استفاده شود، بلکه بیشتر باید در فعالیت‌های صحیح تجاری توسعه صنایع و بهره‌وری بیشتر که لازمه موفقیت اقتصادی کشور است مورد استفاده قرار بگیرد.

۲۶ بهمن ماه ۲۵۳۶ هوشنگ انصاری رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران و همراهان به پیشگاه شاهنشاه آریامهر در کاخ نیاوران باریافتند. در این باریابی درباره فعالیت های نوین شرکت ملی نفت ایران در زمینه بررسی های گسترده درباره گونه های انرژی و بهره گیری از انرژی خورشیدی و گسترش برنامه های کند و کاو دستوراتی دادند. تاکید اولا بر زمینه انواع انرژی در شرکت ملی نفت ایران بررسی های وسیعی صورت بگیرد و مقدمات فعالیت در رشته های مختلف با همکاری دانشگاه ها و سایر سازمان هایی که از سوی 27111336- 32

۲۶ بهمن ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست هیئت نمایندگی ایران در سی و چهارمین نشست کمیسیون حقوق بشر در ژنو در سخنان پرارجی، پایه ریزی مرجعی که نقش رایزن (مشاور) یا حَکَم داشته باشد و بتواند هماهنگی بهتر در فعالیت‌های حقوق بشری در سازمان ملل متحد بهتر هماهنگ نماید، پیشنهاد کردند. والاحضرت پس از تهنیت به رئیس نشست فرمودند: [۵۳]

فرمان آریامهر در روز ژاندارمری

۲۷ بهمن ماه ۲۵۳۶ فرمان شاهنشاه آریامهر برای روز ژاندارمری صادر شد. بر پایه این فرمان شاهنشاه آریامهر خرسندی خود را از افسران، درجه داران، سربازان و کارمندان ژاندارمری کشور شاهنشاهی و نیروی پایداری ابراز داشتند.

۲۷ بهمن ماه ۲۵۳۶ از سوی بانک فرهنگیان شرایط و میزان پرداخت وام مسکن به فرهنگیان به آگاهی رسید. مدیر عامل بانک فرهنگیان گفت: بر اساس تصمیمات این بانک و آیین نامه بانک مرکزی، حاصل جمع سال‌های بازپرداخت وام و سن وام گیرنده نباید متجاوز از ۶۵ سال باشد بطور مثال، اگر وام گیرنده ۵۵ ساله باشد مدت بازپرداخت وام ده سال خواهد بود. بانک فرهنگیان برای کمک به فرهنگیان مسن، در صورتی که آن‌ها بیمه عمر باشند و سرمایه بیمه آن‌ها برابر با بدهی آن‌ها به بانک باشد و حق بیمه را شخصاً بپردازند وام مسکن را بدون در نظر گرفتن شرط فوق‌الذکر پرداخت خواهد کرد. در مورد نسبت میان حقوق و مقدار وام پرداختی از سوی بانک، دکتر بهزادی گفت: مقدار وام متناسب با مدت بازپرداخت و ۴۰ درصد حقوق وام گیرنده و اضافه حقوق سالانه وی خواهد بود. تاکنون بانک فرهنگیان به شرکت تعاونی مسکن کرمانشاه پانصد میلیون ریال، همدان سیصد، تبریز دویست و پنجاه، سنندج شصت، رضاییه سی و ابهر پانزده میلیون ریال کمک کرده است.

۲۸ بهمن ماه ۲۵۳۶ ولیان نیابت تولیت عظما و استاندار خراسان به پیشگاه والاحضرت همایون ولیعهد باریافت. در این باریابی ولیان گزارشی از کارهایی که در ۴۰ روز گذشته در زمینه ورزش انجام شده بود را به آگاهی همایونی رساند. با ویژه ساختن یک میلیون و ۸۴ هزار متر مربع زمین: سی و سه زمین فوتبال - ۲۸ زمین والیبال - ۱۱ زمین بسکتبال - ۴ زمین هندبال - ۵ زمین دو و میدانی و یک زمین تنیس در شهرهای خراسان ساخته شده است و چمن کاری میدان‌های فوتبال در اسفند ماه به انجام خواهد رسید. بازسازی پارک ورزشی آریامهر و استخر مدرن آن در مشهد که دارای یک زمین فوتبال و چهار زمین والیبال و سه زمین بسکتبال می‌باشد، به پایان رسیده است. والاحضرت ولیعهد با ابراز خرسندی فرمودند که استخرهای شنا در منطقه‌های گوناگون استان خراسان ساخته شود تا نوجوانان و جوانان در تابستان بتوانند شنا بیاموزند و استخر داشته باشند.

کشتار و بلوای خونین سازمان تروریستی مجاهدین در تبریز ۲۹ و ۳۰ بهمن ماه

TerroristsMojahedinTabrizBloodyAttack29Bahman2536a.jpg
TerroristsMojahedinTabrizBloodyAttack29Bahman2536b.jpg
TerroristsMojahedinTabrizBloodyAttack29Bahman2536f.jpg

۲۹ بهمن ماه ۲۵۳۶ سازمان تروریستی مجاهدین و سازمان تروریستی چریک‌های فدایی بلوای خونینی در تبریز در چهلم کشته شدگان شهر قم به راه انداختند، به ۷۳ بانک یورش بردند و پول‌های مردم در بانک را دزدیدند. چهار بانک و ۲۲ مغازه را به آتش کشیدند. سه خودروی دولتی را آتش زدند و ۲۷ خودروی مردم را به آتش کشیدند و با پتک شیشه هایشان را شکستند و آسیب زدند. [۵۴]شیشه‌های بسیاری از مغازه‌ها را شکستند و هر چه در سر راهشان بود ویران ساختند. با همدستی عوامل شناخته شده سازمان تروریستی مجاهدین که خود را مارکسیست اسلامی می‌نامند چند گروه دیگر چون سازمان تروریستی چریک‌های فدایی خلق در خیابان‌ها به راه افتادند و با شعارهای کمونیستی و ضد ملی به مغازه‌ها و بانک‌ها حمله می‌بردند. بر پایه گزارش رسیده از تبریز تظاهر کنندگان که شعارهای ضد ملی و شعارهای کمونیستی می‌دادند، در راستای خیابان‌های پهلوی، فردوسی، شهناز، چهارراه گلستان، ملل متحد، امین، کورش، شاخ بختی، شاهپور و خیابان دارایی به راه افتادند. وقتی ماموران پلیس خواستند که تروریست‌ها را پراکنده‌سازند، آن‌ها با پرتاب سنگ و سلاح گرم و سرد به پلیس یورش بردند. تروریست‌ها سینما تخت جمشید و سینما آسیا را آتش زدند و به بیش از پانصد مغازه و شعبه بانک آسیب رساندند و شیشه‌های در و پنجره آن‌ها را شکستند. آتش‌سوزی ساعت‌ها ادامه داشت. همه اداره‌ها و سازمان‌های دولتی بسته شد و دانش آموزان برای رفتن به خانه هایشان ساعت‌ها در مدرسه ماندند. تظاهرات تروریست‌ها تا غروب ۲۹ بهمن ماه در گوشه و کنار شهر تبریز ادامه داشت. همچنین ساختمان حزب رستاخیز ملت ایران در تبریز از سوی تروریست‌ها به آتش کشیده شد. اغتشاش کنندگان همچنین به انستیتو تکنولوژی بازرگانی شهر تبریز و چند مرکز فرهنگی دیگر حمله بردند. تروریست‌ها هشت سینما را ویران ساختند و شیشه‌ها را شکستند و یکی از آن‌ها یعنی سینمای کاخ جوانان را آتش زدند. همچنین باشگاه ورزشی جوانان و حتی تلفن‌های همگانی، پارکومتر و خودروهای حمل زباله شهرداری را ویران ساختند و برخی از آن‌ها را آتش زدند. درگیری گروه‌های تظاهرکننده با افراد پلیس و مأموران ارتش، تا نیمروز ۳۰ بهمن ماه پراکنده در تبریز ادامه داشت و مأموران کوشش در پراکنده‌ ساختن تروریست‌ها می‌نمودند. در تظاهرات تبریز ۶ تن کشته و ۱۲۵ تن زخمی شدند که دو افسر و ۹ مأمور انتظامی جزو زخمی شدگان هستند. در روز ۱۹ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی به سبب چاپ مقاله‌ای در روزنامه اطلاعات مقاله «ایران و استعمار سرخ و سیاه» تروریست‌ها در شهر قم تظاهراتی به راه انداختند که در این تظاهرات شش تن کشته شدند.

شهبانو ریاست عالیه انستیتو پاستور در نشست هیات امنای انستیتو
TerroristStudentsReleasedEsfand2536.jpg
شهبانو در نشست هیات امنای دانشگاه تهران

۳۰ بهمن ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانوی ایران ریاست عالیه انستیتو پاستور، نخستین نشست هیئت امنای این انستیتو در کاخ نیاوران برگزار شد. وزیر بهداری و بهزیستی، وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه، رئیس نظام پزشکی ایران، معاونان وزارت علوم و آموزش عالی، رئیس دانشگاه رضاشاه کبیر و سایر هموندان هیئت امنا و نیز رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانوی ایران در این نشست از باشندگان بودند. در آغاز، دکتر امیر منصور سرداری رئیس انستیتو پاستور گزارشی رسا از دگرگونی‌های گذشته و تصویری از وضع تحقیقاتی، اداری، بهداشتی و آموزشی کنونی انستیتو به آگاهی رساند. رئیس انستیتو ابراز داشت بودجه انستیتو در سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی نزدیک به ۲۴۰ میلیون ریال بوده است که در سال آینده اعتبارات بیشتری برای توسعه و نوسازی انستیتو مورد نیاز خواهد بود. علیاحضرت شهبانو فرمودند: [۵۵]

تنها راه حل دشوار برای انستیتو تأمین هدف‌های آن است که با کسب مجوزهای لازم امکانات و اختیارات تحقیقاتی، اداری و مالی لازم فراهم شود. مقصود بی بند باری و عدم رعایت ضوابط نیست باید ضوابط لازم و منطقی و دقیقی در کارهای انستیتو باشد و می‌باید انستیتو بتواند کارهای تحقیقاتی و علمی و بهداشتی خود را به خوبی انجام دهد و امکانات کافی داشته باشد و فارغ از مقررات دست و پا گیر اداری عمل کند. سازمان برنامه و بودجه و وزارت بهداری و بهزیستی فوراً اعتبارات لازم را برای توسعه فعالیت انستیتو تأمین کنند و نیز باید تولید واکسن‌های مورد نیاز در انستیتو افزایش یابد که هم کلیه احتیاجات کشور را تأمین کند و هم به کشورهای دیگر صادر شود. این مؤسسه باید با تمام نیروی خود و از هر جهت به خدمت دانش و بهداشت و درمان کشور درآید و یک مرکز زنده و فعال و جامع باشد. انستیتو باید بهترین افراد را برای برنامه‌های پژوهشی خود جلب کند و نیز افراد لازم را برای برنامه‌های بهداشتی و درمانی مملکت تربیت نماید. ضروری است که انستیتو پاستور روابط و همکاری‌های علمی با سایر مؤسسات علمی ایران و خارج برقرار نماید. به این منظور شهبانو مقرر فرمودند یک شورای علمی مشورتی از دانشمندان طراز اول ایرانی و خارجی در کنار مؤسسه به وجود آید و اعضای مؤسسه نیز بطور تمام وقت خدمت کنند تا بهترین بهر از خدمات آنان برای مملکت به دست آید.

۱ اسفند ماه ۲۵۳۶ یکی از دشواری‌هایی که در بلوای خونین تبریز و یورش به بانک‌ها پیش آمد، پرداخت حقوق کارمندان دولت در تبریز بود. بانک ملی ایران پس از بازسازی خرابی‌ها، بی درنگ آغاز به پرداخت حقوق کارمندان دولت نمود. دیگر بانک‌ها که به شدت آسیب دیده‌اند و بخش بزرگی از اسناد مالی و اوراق بهادار آن‌ها سوخته است نیز شتابان به دوباره سازی سندهای از میان رفته پرداخته‌اند.

شماری از دانشجویان اخلالگر دانشگاه ملی ایران با دادن آرنگ‌های ضد ملی و میهنی دو تن از نگهبانان دانشگاه ملی ایران را زیر مشت و لگد به سختی زخمی کردند و سپس به از بین بردن کیوسک نگهبانی و شکستن شیشه‌های بزرگ در پهنه دانشگاه پرداختند. این انیرانیان چهار خودروی کارکنان را به آتش کشیدند. و چون با ایستادگی دانشجویان میهن‌پرست روبرو شدند پا به فرار گذاشتند.

۲ اسفند ماه ۲۵۳۶ به پرونده ۳۱ نفر از دانشجویان دانشکده علوم سیاسی که به اتهام شکستن شیشه‌های دانشکده و دادن شعارهای ضد ملی زیر پیگرد قانونی قرار گرفته بودند، در دادسرای تهران رسیدگی شد. بنا بر دادخواست سرپرستان دانشکده علوم سیاسی وابسته به حزب رستاخیز ملت ایران، ۳۱ دانشجوی این دانشکده زیر پیگرد قانونی قرار گرفتند و ۱۱ تن از آنان از سوی مأمورین دستگیر و همراه پرونده به دادسرای تهران فرستاده شدند.

۲ اسفند ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانوی ایران نشست هیئت امنای دانشگاه تهران در کاخ نیاوران برگزار شد.[۵۶] باشندگان در این نشست عبداله ریاضی استاد ممتاز دانشگاه و رئیس مجلس شورای ملی، هوشنگ نهاوندی استاد و رئیس هیئت امنای دانشگاه تهران، وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه و دیگر هموندان هیئت امنا بودند. در آغاز نشست دکتر قاسم معتمدی رئیس دانشگاه گزارش رسایی از وضع کنونی آموزش و پیشرفت برنامه‌های دانشگاه به آگاهی رساند. به هنگام خواندن گزارش درباره افزایش پایه حقوق اعضای هیئت علمی و پاداش‌های پایان سال، علیاحضرت شهبانو فرمودند:

کلیه اضافاتی که به تصویب قوه مقننه رسیده و احکام آن صادر شده است و نیز پاداش‌های پایان سال حداکثر تا نیمه اسفند ماه پرداخت شود. درباره بازبینی سیستم بازنشستگی و نحوه خدمت تمام وقت یا نیمه‌وقت در دانشگاه و حقوق و مزایای هیئت علمی علیاحضرت مقرر فرمودند دو کمیته تشکیل شود و تا آخر فروردین ماه سال ۲۵۳۷ گزارش دقیقی مشتمل بر پیشنهادهای اجرایی به پیشگاه معظم له تقدیم کند. شهبانو فرمودند: راه حلّی که پیشنهاد می‌شود باید نظرات کارشناسان و امکانات مالی دولت را در بر بگیرد و قابل اجرا و عمل باشد. شهبانو فرمودند، برای استادان و اعضای هیئت علمی علاوه بر مسائل مادی و رفاهی رعایت احترام و شئون آنان در جامعه نیز باید مورد توجه قرار گیرد. از اعضای هیئت علمی توقع داریم وظایف خود را به بهترین وجه در آموزش و پرورش جوانان انجام دهند و جوانانی را که آینده ساز مملکت هستند با اعتقادات ملی و روحیه قوی تربیت کنند. البته مملکت هم باید به وضع معنوی و مادی آنان توجه داشته باشد. استادان وظیفه دارند از لحاظ اخلاقی و انسانی به دانشجویان خود باید بیشتر رسیدگی کنند و دانشگاه در کارها باید مشارکت واقعی و صمیمانه اعضای هیئت علمی را در کلیه امور جلب و تأمین کند. در پایان جلسه طرح تشکیل صندوق تعاون کارمندان اداری دانشگاه به عرض رسید و مورد تأیید قرار گرفت و علیاحضرت فرمودند شخصاً به این صندوق کمک خواهند کرد. در پایان جلسه علیاحضرت شهبانو در زمینه بهره‌گیری بیشتر از بیمارستان‌های دانشگاهی و تسهیل مقررات اداری و مالی، در جهت افزایش کارآئی مؤسسات آموزش عالی کشور تأیید فرمودند. شهبانو فرمودند استاد در دانشگاه باید در محیط کار خود مخصوصاً از نظر معنوی احساس آسایش و اعتماد کند و وسائل لازم را در اختیار داشته باشد و یک محیط سالم برای فعالیت وی به وجود آید. اکثر استادان ایرانی ثابت کرده‌اند که به مبانی معنوی و انسانی و سُنّت‌های ملی دلبستگی دارند و فقط پایبند مادیات نیستند. باید این قبیل استادان را دلگرم کرد.

فرودگاه بین‌المللی آریامهر ۳ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

ShahanshahAryamehrInternationalAirportAryamehr3Esfand2536.jpg
آرامگاه رضا شاه بزرگ

۳ اسفند ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر کارهای ساختمانی فرودگاه جدید بین‌المللی تهران که با گرفتن پروانه از پیشگاه همایونی فرودگاه بین المللی آریامهر نامگذاری شد، آغاز گردید. [۵۷] فرودگاه آریامهر در ۲۵ کیلومتری جنوب غربی تهران، حد فاصل جاده تهران ساوه و شاهراه تهران – قم قرار دارد و پهنه آن نزدیک به ۱۵۳ کیلومتر مربع است. فرودگاه بزرگ بین‌المللی تهران چهار باند پروازی، پنج ترمینال مسافری، راه‌های ارتباطی داخلی، سیستم ترابری تیزرو از تهران تا فرودگاه، تأسیسات سوخت رسانی، دستگاه‌های ناوبری و ارتباطات و تأسیسات پشتیبانی و شهرک فرودگاه است. شاهنشاه آریامهر ساعت ۱۵ با هلیکوپتر به جایگاه آغاز کارهای ساختمانی این فرودگاه تشریف‌فرما شدند. نخست وزیر، رؤسای مجلسین، وزیر دربار شاهنشاهی، وزرای فرهنگ و هنر، مسکن و شهرسازی، رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران و فرماندهان نیروهای ارتش از شاهنشاه پیشباز کردند. در آغاز آیین گشایش فرودگاه آریامهر، تیمسار سپهبد امیر حسین ربیعی فرمانده نیروی هوایی شاهنشاهی گزارشی به آگاهی همایونی رساند. آنگاه تیمسار سرتیپ رحمت‌الله مشیرفر مدیر مهندسی نیروی هوایی شاهنشاهی گزارش فنی طرح فرودگاه بین‌المللی آریامهر را به عرض رسانید. فرودگاه آریامهر که جوابگوی نیازهای سال ۲۵۶۰ شاهنشاهی می‌باشد، دارای چهار باند پروازی، تاکسی‌وی‌های مربوطه، توقفگاه هواپیما، پنج ترمینال مسافری، راه‌های ارتباطی داخلی و بسیار تأسیسات دیگر می‌باشد. کارهای ساختمانی در فاز نخست پروژه که در مدت سه سال اجرا خواهد شد، شامل باند شماره یک جنوبی با تاکسی وی موازی و تاکسی‌وی‌های اتصالی آن است. بخشی از ترمینال مسافری ترمینال بار و ساختمان بار، برج مراقبت با وسایل و تجهیزات مورد نیاز، رستوران موقت برای مسافرین پروازهای داخلی و تأسیساتی که در پایان برنامه عمرانی پنجساله ششم مورد بهره‌برداری قرار خواهد گرفت و در واقع تکمیل کننده پروژه می‌باشد. در برنامه پنجساله دو ترمینال مسافری پیش‌بینی شده که سالانه ۵/۶ میلیون مسافر از آن استفاده نمایند. به منظور اسکان کارکنان فرودگاه شهرکی در شمال غرب محدوده فرودگاه ساخته می‌شود که در مرحله اول تعداد هشتصد واحد مسکونی و در مراحل بعدی تا پنج هزار واحد مسکونی در آن ساخته خواهد شد.

شاهنشاه آریامهر پس از تماشای ماکت بزرگ فرودگاه اوامری برای فراهم ساختن آب مورد نیاز آینده این فرودگاه صادر فرمودند. شاهنشاه به مسئولین یادآور شدند که در مصرف آب صرفه‌جویی کرده و پیش‌بینی‌های لازم در تصفیه مجدد آب‌های استفاده شده و بهره‌گیری از آن در آبیاری فضای سبز را بکنند. شاهنشاه همچنین دستور دادند که رفت و آمد مردم و همچنین ترابر سریع کالاها از فرودگاه به تهران و بالعکس، طرح‌های مربوط به خطوط آهن ارتباطی با اولویتی خاص مورد مطالعه قرار گیرد و در این زمینه بیشتر متوجه بهره‌گیری از نیروی برق در اجرای این پروژه باشند. شاهنشاه به مدیر عامل شرکت هواپیمایی ملی ایران دستور فرمودند برای رفاه بیشتر مسافرینی که در نیمه شب به این فرودگاه می‌رسند بیشترین تأسیسات رفاهی مورد نیاز فراهم آید و همچنین نحوه پیوستن خطوط این فرودگاه با متروی تهران نیز بررسی شود. شاهنشاه در ساعت ۱۵ و ۴۰ دقیقه فرودگاه آریامهر را ترک فرمودند.

۳ اسفند ماه ۲۵۳۶ در پنجاه و هفتمین سالروز سوم اسفند ماه در سراسر کشور در آیین ویژه‌ای در سراسر کشور پیکره‌های رضا شاه بزرگ گلباران شد. ساعت هشت بامداد در آیینی باشکوه امیرعباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی بر آرامگاه اعلیحضرت رضا شاه بزرگ تاج گل زیبایی نهاد و یاد رهایی بخش ایران از پاره پاره شدن را بزرگداشت. در این آیین تیمساز هاشمی نژاد، امیر اصلان افشار، نصرت الله معینیان، هوشنگ نهاوندی، تیمسار بدره‌ای فرمانده گارد شاهنشاهی، و بزرگان وزارت دربار شاهنشاهی از باشندگان بودند. آنگاه جمشید آموزگار نخست وزیر و دبیرکل حزب، هموندان دفتر سیاسی، هیات اجرایی و گروهی از کارکنان حزب و سپس مهندس شریف امامی رییس مجلس سنا به همراه سناتورها، مهندس ریاضی رییس مجلس شورای ملی با گروهی از نمایندگان مجلس با نهادن گل بر آرامگاه رضا شاه بزرگ یادواره این روز را ارج نهادند. در ساعت ۹ تیمسار ازهاری رییس ستاد بزرگ ارتشتاران و فرماندهان نیروهای مسلح شاهنشاهی، شهربانی و ژاندارمری، سرای نظامی و گارد شاهنشاهی آرامگاه را گلباران کردند. تیمسار ازهاری در این آیین باشکوه پس از بیان پیشگفتاری درباره اوضاع کشور پیش از سوم اسفند ماه ۱۲۹۹ گفت: "سردار بزرگ ایران در سپیده دم سوم اسفند ۲۴۷۹ شاهنشاهی رسالت تاریخی بزرگ خود را آغاز کرد و بزرگترین رویداد تاریخ ایران را بوجود آورد... اکنون که ۵۷ سال از آن روز تاریخی می‌گذرد چهره اعلیحضرت رضا شاه کبیر هم چنان تابناک و درخشان در برابر تاریخ ایران قرار گرفته و ملت قدرشناس این سرزمین با آگاهی از مقام تاریخی و سازنده آن سردار بزرگ صدمین سالگرد زادروز فرخنده اش را گرامی می‌دارد."

۳ اسفند ماه ۲۵۳۶ تهران با شبکه سراسری راه‌آهن کشور به بندر عباس می‌پیوندد. درازای راه آهنی که تهران را به بندر عباس پیوند می‌دهد ۱۵۴۰ کیلومتر می‌باشد. پروژه کشیدن راه‌آهن بندرعباس با بافق و کرمان آماده شد و از سال آینده ساختمان این خط آهن آغاز می‌شود. با شروع بهره‌برداری از این خط آهن تهران از طریق شبکه سراسری راه‌آهن کشور مستقیماً به بندرعباس متصل می‌شود. خط آهن بندرعباس- کرمان- بافق نزدیک به ۹۱۰ کیلومتر درازا دارد و در نزدیک رفسنجان به دو شاخه بخش می‌شود: یک شاخه به کرمان می‌پیوندد و شاخه دیگر نیز به بافق وصل می‌گردد. همچنین در حال حاضر در فاصله ۱۵۲ کیلومتری غرب بندر فعلی بندرعباس، ساختمان بندر جدیدی به نام « شه بندرعباس » از چندی پیش آغاز شده است. این طرح که یکی از بزرگترین مجتمع‌های بندری کشور است، دربرگیرنده ۱۰ اسکله کالای عمومی، ۴ اسکله کانتینر و اسکله ترمینال غله، ۴ اسکله کالای ویژه، ۴ اسکله کالا و سنگ غیرآهنی و همچنین ترمینال‌های ویژه می‌باشد. کارهای ساختمانی شه بندرعباس از مهر ماه سال ۲۵۳۴ شاهنشاهی آغاز شده است و پیش‌بینی می‌شود که در مهر ماه ۲۵۳۸ شاهنشاهی این بندر آماده بهره‌برداری شود. بدین ترتیب با آغاز بهره‌برداری از « شه بندرعباس » و پایان ساختمان راه‌آهن کرمان- بافق- بندرعباس، این مجتمع بزرگ بندری از راه شبکه سراسری راه‌آهن به جای جای مختلف کشور متصل می‌شود.

۳ اسفند ماه ۲۵۳۶ طرح ۶۷ ماده‌ای مشارکت زنان در تمام امور کشور و در بخش‌های آموزش و پرورش، اشتغال، رفاه، قوانین و مقررات، مشارکت سیاسی اجتماعی، وسایل ارتباط جمعی، شناخت ما از انحصارچی‌های ناراحت و حمایت استعدادهای ممتاز در جامعه زنان آماده شد. طرح «اقدامات ملی» برای مشارکت همه سویه و بالا بردن مقام زن آماده پیشنهاد در کنگره بزرگ زنان در روز هشتم اسفند ماه شد. هدف از این طرح که از سوی سازمان زنان ایران و با پژوهش و بررسی همه سویه نوشته شده، فراهم کردن فرصت‌های برابر زنان با مردان در تحقق بخشیدن به مشارکت کامل زنان در همه زمینه‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است. این طرح پس از کنگره هشتم اسفند از سوی رئیس هیئت اجرایی حزب به دولت داده می‌شود. دولت نیز از سال آینده با تأمین اعتبار و بودجه‌های نیازین طرح را در کلیه سازمان‌های دولتی زیر نظر یک کمیته خاص که شخص وزیر یا یکی از معاونین وزیر بر آن ریاست دارند پیاده می‌کند.

۳ اسفند ماه ۲۵۳۶ دومین نشست دادرسی ۱۶ تن دانشجویانی که در آذر ماه گذشته به اتهام تظاهرات دستگیر شده بودند امروز در شعبه پنجم دادگاه عالی جنایی به ریاست جهانگیر حسین خانی آغاز شد. این شانزده تن که حسین دانایی، قاسم ملکی، عزت‌الله فاطمی، فرزین سروش، حسن حبیبی، خسرو نصیرخانی، داود رضاییان، منصور یزدانیان، محمد اوسطی، حسن افشار، کامران بزرگ‌نیا، حشمت الله آرین، محمد رئیسی، محمد نگهبان، محمد امام و فرشاد مهدوی نام دارند، در تظاهرات خیابانی آذر ماه گذشته دست به خرابکاری و ویرانی زده‌اند. در کیفرخواست دادستان بر پایه ماده ۲۶۱ قانون، برای این انیرانیان ۲ تا ۴ سال زندان جنایی در نظر گرفته شده است.

۳ اسفند ماه ۲۵۳۶ دکتر عطاءالله امینی مدیر عامل سازمان منطقه‌ای بهداری و بهزیستی استان اصفهان در بازگشت از سفر ترکیه سومین اجلاس کمیته بهداشت سنتو که با شرکت مقامات عالی‌رتبه وزارتخانه‌های بهداری و بهزیستی کشورهای عضو تشکیل شده بود، در یک گفتگو با رسانه‌ها ابراز داشت: در کنفرانس سنتو چگونگی ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به روستاییان پیش کشیده شد و نود درصد روش اجرایی سازمان منطقه‌ای بهداری و بهزیستی اسپهان بر پایه گزارش بیست برگه‌ای ما پذیرفته شد و چنین نهاده شد که کشورهای هموند سنتو سیستم زنجیره‌ای ارائه خدمات بهداشتی و درمانی ایران را پیاده کنند. در شبکه زنجیره‌ای کشور ما بهورزان دختر همزمان با فراگیری مامایی با امور دیگر که مورد نیاز خانه‌های بهداری و بهزیستی می‌باشند، آشنا می‌گردند و پس از کارآموزی و ورزیده شدن، کار را آغاز می‌کنند. پروژه زنجیره‌ای در دسترس قرار دادن خدمات بهداشتی و درمانی برای همگان هنوز در هیچیک از کشورهای هموند به جز ایران پیاده نشده و کشورهای دیگر می‌کوشند که برنامه ایران را ارزشیابی کرده و در کشورهای خود چنین سازمانی ایجاد نمایند. با پیش‌بینی‌هایی که در افزایش بودجه سال آینده شده است، پروژه‌های جالبی در اسپهان و روستاهای این استان پیاده خواهد شد، برای نمونه، ایجاد مرکز روان توانبخشی در همان جای بیمارستان روانی پیشین مرکز معلولین توان بخشی جسمی و روحی در خیابان احمدآبادی است. هم چنین برنامه نهاده شده است که یک دهکده بیماران روانی پیرامون اسپهان راه انداری کنیم که هدف آن است که بیماران غیر قابل علاج و آن‌هایی که از دیدگاه درمانی نتیجه‌ای درباره‌شان گرفته نمی‌شود به این دهکده جا به جا شوند و از آنان نگهداری به عمل آید. سال آینده افزون بر آموزش بهورز دانش آموخته درباره مامایی و زایمان طبیعی، دویست خانه بهداری و بهزیستی و ۵۰ مرکز بهداری و بهزیستی جدید به همراه یک بیمارستان چهار صد تختخوابی در اسپهان ساخته می‌شود.

شاهدخت اشرف ریاست عالیه شورای عالی پرستاری در روز پرستار
پرستاران در روز پرستار به دریافت سربند سرفراز شدند

۴ اسفند ماه ۲۵۳۶ با سخنان والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه شورای عالی پرستاری ایران آیین ویژه روز پرستار برگزار شد. والاحضرت اشرف پهلوی فرمودند:[۵۸]

فرا رسیدن روز پرستار را به همه پرستاران ایران تهنیت می‌گویم. خوشحالم از اینکه می‌بینم بر اثر تحولات همه جانبه‌ای که در کشور صورت گرفته است، زنان و دختران ما در نقش‌های مختلف در پیشرفت اجتماع پر تلاش ایران امروز مشارکت فعالانه دارند و موجب نهایت امیدواری است که اعطای حقوق سیاسی و اجتماعی به زنان نیمی از جمعیت ایران را به تلاش و کوشش جهت ساختن ایرانی آبادتر و سربلندتر دعوت کرده است و همه را در راه تحقق آرمان ملت، یعنی رسیدن به تمدن بزرگ، می‌‎کوشند. فعالیت‌های پرستاری نیز که بخشی از فعالیت‌های زنان است، از نهضت زنان جدا نیست و باید پا به پای آن به پیش برود، شکوفا شود و تکامل یابد. در چینن هنگام برداشت‌هایی که از نقش پرستار می‌شود باید برداشت‌هایی تازه و درخور باشد و با دقت و توجهی ویژه به امر خطیر پرستاری و وظایف، مسایل و مشکلات آن نگاه شود. بزرگداشت روز پرستار خود نشانگر توجه خاصی است که از در ایران سخت کوش امروز به این خدمت بزرگ اجتماعی ابراز می‌شود. در دوران اعلیحضرت رضا شاه کبیر بنیانگذار ایران نو با رهانیدن زن از قید حجاب و ورود او به دانشگاه تجدید حیات زن ایران آغاز شد و ...

۴ اسفند ماه ۲۵۳۶ رسانه‌های خارجی پیش‌بینی می‌کنند که پس از پایان گفتگوهای محمد یگانه وزیر امور اقتصادی و دارایی در واشنگتن، قرارداد فروش ۶ تا ۸ رآکتور اتمی به ایران آماده دستینه شدن شود. هم داستانی (توافق) برای بهره‌برداری صلح‌آمیز از این رآکتورها پیشتر در دیدارهای شاهنشاه ایران و پرزیدنت آمریکا انجام گرفته بود. ایران با فرانسه و آلمان قراردادی دارد و برنشاندن نیروگاه‌های آلمانی در بوشهر و فرانسوی در اهواز آغاز شده است. این دو کشور در آینده هم نیروگاه‌های جدیدی در ایرانخواهند ساخت.

شهبانو در نشست موسسه پژوهش‌های دهقانی و روستایی

۷ اسفند ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانوی ایران نشست شورای عالی موسسه پژوهش‌های دهقانی و روستایی ایران در کاخ نیاوران برگزار شد. این نشست سه ساعت با بودن چهار تن از وزیران کابینه هموند شورای عالی و کارشناسان امور کشاورزی و روستایی و رییس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو به درازا کشید. در آغاز دکتر افشار نادری رییس موسسه گزارش رسایی درباره کارهای پژوهشی و علمی موسسه به آگاهی رسانید. علیاحضرت شهبانو پس شنیدن گزارش و گفتگوها فرمودند:[۵۹]

شاهنشاه در بهبود سریع وضع کشاورزی و عمران و آبادی روستاهای ایران توجه خاص دارند و آن را از مهمترین اولویت‌های ملی محسوب می‌دارند. موسسه باید هم تحقیقات بنیادی و اساسی انجام بدهد و هم تحقیقات کاربردی که نتایج فوری در راهنمایی مسئولان اجرایی برای بهبود زندگی روستاییان دربرداشته باشد مسایل خاصی در برخی مناطق وجود دارد که با تصمیمات عمومی از مرکز نمی‌توان آنها را حل کرد. باید موسسه به مسایل جزیی و منطقه‌ای بپردازد، و تحقیقاتی که می‌کند راهنمای تصمیمات اجرایی باشد. در تصمیمات اجرایی باید شرایط اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و روانی مورد توجه قرار گیردو در خلاء تصمیم گرفته نشود.

به این منظور باید نتیجه تحقیقات به سازمان‌های اجرایی منعکس شود و این سازمان‌ها نیز استفاده از تحقیقات را مورد توجه قرار دهند. شورای پژوهش‌های علمی کشور می‌تواند در زمینه‌های بنیادی وظیفه مهمی بر عهده بگیرد و در جهت هماهنگی دستگاه‌های تحقیقاتی و اجرایی کشور کوشش کند. سال هاست در مورد اهمیت توجه به صنایع دستی روستایی تاکید کرده‌ام، این صنایع دستی هم بازار خارجی دارد و هم بازار داخلی هم جنبه هنری دارد هم جنبه انسانی و به علاوه می‌تواند به عنوان یک منبع درآمد جنبی به ارتقای سطح درآمد در روستاها کمک کند. توجه به این گفته‌ها و صنایع دستی روستایی ضرورت فوری دارد. موسسه وظیفه دارد مشکلات واقعی زندگی روستایی را مطالعه کند. شناسایی مشکلات برای حل آنها ضروری است و نباید در ارائه و گزارش دادن دشواری‌ها، محافظه کاری بشود. پروژه‌هایی که در روستاها اجرا می‌شود باید با وضع زندگی روستایی و مقتضیات محلی هماهنگ باشد. به این نکته هم در کارهای ساختمانی باید توجه بشود و هم در طرح‌های اجتماعی و درمانی و بهداشتی و فرهنگی.

۷ اسفند ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو به مناسبت روز حمایت آسیب دیدگان از سوختگی[۶۰] پیام دادند:[۶۱] هفتم اسفند ماه روز حمایت از سوختگان، فرصت مناسبی است برای هماهنگی و تجهیز امکانات کمک به همنوعان آسیب دیده از سوختگی، جمعیت حمایت آسیب دیدگان از سوختگی که به دلیل یک نیاز اجتماعی و به منظور یاری به آسیب دیدگان از سوختگی شکل گرفته، وظیفه دار کمک به معالجه مطلوب بیماران و ترمیم عوارض سوء سوختگی در روح و جسم بیماران است. در سال‌های پیش اینگونه بیماران به دلیل نبودن امکانات لازم و کافی درمانی، در معرض خطر مرگ و انواع مخاطرات دیگر قرار گرفته و در صورت نجات از مرگ نیز، نشان‌های دردناک آسیب دیدگی را با خود داشتند ولی با تشکیل جمعیت حمایت آسیب دیدگان از سوختگی، امید است که این آسیب دیدگان از امکانات مطلوب معالجه برخوردار بوده و با ادامه کوشش‌های درمانی و ترمیمی به زندگی طبیعی و سلامت کامل بازگردند. در این دوران، توسعه و پیشرفت اقتصادی که توجه کامل به گروه‌های اجتماعی و برخوردار ساختن آن‌ها از امکانات رفاهی یک رسالت ملی تلقی می‌شود، قناعت به حرکت متعارف در جهت رفع کمبودهای درمانی و تأمین بهزیستی عمومی، پسندیده نیست. خوشبختانه با آغاز فعالیت این جمعیت، در یکی از زمینه‌های مشخص درمانی مملکت کمبودهای گذشته تدریجاً جبران می‌شود. تأسیس سریع چند بیمارستان و درمانگاه ویژه و ایجاد یکی از واحدهای مجهز سوختگی و ترمیمی جهان در تهران به این منظور و همچنین تدارک برای استفاده از روش‌های پیشرفته علمی جهت معالجه بیماران در سطح کشور، از جمله گام‌های مثبت و مؤثری است که برداشته شده است. این کوشش‌ها با تکیه بر آموزش کادرهای متخصص و نیروی انسانی مورد نیاز و همچنین ایجاد ارتباط علمی با مراکز پیشرفته پزشکی و دانشگاهی جهان می‌باید ادامه یابد. ضروری است که برای نیل به هدف‌های ایجاد جمعیت، از ظرفیت‌های بخش خصوصی و امکانات مراکز دانشگاهی و وسایل ارتباط جمعی استفاده به عمل آید و همکاری و معاضدت همنوعان نوع‌دوست برای تحقق برنامه‌های جمعیت جلب شود. انتظار دارم ادامه کوشش‌های مثبت جمعیت و گسترش فعالیت‌های آن در آینده موجبات رضایت مردم و آرامش خاطر آسیب دیدگان را فراهم سازد.

۷ اسفند ماه ۲۵۳۶ نخستین شعبه بانک فرهنگیان در بندرعباس گشایش یافت. در این آیین آقای معیار سرپرست منطقه جنوب شرقی بانک فرهنگیان به باشندگان خوش آمد گفت و ابراز داشت: به زودی در استان هرمزگان ۷ بانک فرهنگیان ایران گشوده خواهد شد و نیز سه شعبه در بندرعباس که همه کارهای بازرگانی بانکی را با پشتوانه ملی دنبال خواهد کرد. هم چنین کارهای خانه‌سازی برای فرهنگیان با مشارکت شرکت‌های تعاونی مسکن آغاز خواهد کرد.

سالروز دادن حقوق برابر سیاسی و اجتماعی با مردان به زنان ایران ۸ اسفند ماه

سخنرانی شاهنشاه آریامهر در سالگرد روز تاریخی دادن حقوق برابر سیاسی با مردان به زنان ایران ۸ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
HIMAryamehr16thAnniversaryWomenDay8Esfand1356.jpg
دکتر طبا مدیر منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت در پیشگاه آریامهر

کنگره بزرگ زنان در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در مجموعه ورزشی آریامهر برگزار شد. والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در آغاز این کنگره بیاناتی ایراد کردند و فرمودند:[۶۲]

اعلیحضرتا، علیاحضرتا. از سوی جامعه زنان ایرانی مقدم مبارکتان را گرامی می‌داریم. تشریف‌فرمایی اعلیحضرتین به کنگره بزرگ زنان که مقارن با صدمین سالگرد زادروز اعلیحضرت رضاشاه کبیر، بانی ایران نوین و به مناسبت پانزدهمین سال انقلاب شاه و ملت است، تقدیم می‌دارم و تشریف فرمایی شاهنشاه نشانه آن است که فرمانده ایران اعتقاد به حقوق بشر و حیثیت انسانی افراد را صرف نظر از جنسیت ارج می‌نهند و برای حمایت از حقوقی که زنان در دوران پر برکت انقلاب کسب کرده‌اند ارزش فراوان قائل هستند. سه سال پیش، در آغاز سال جهانی زن، اعلیحضرتین همانند امروز به کنگره بزرگداشت چهارمین سال روز آزادی اجتماعی زنان تشریف‌فرما شدند و به سبب فرمایشاتی که ایراد فرمودند تعاریف و مفاهیم نوینی از نقش زن در توسعه و پیشرفت اجتماع آفریده شد که به سر تحولات و دگرگونی‌های مربوط به حقوق زن عمق و وسعت بیشتری بخشید. آنچه از آن به بعد انجام شد پی‌آمد خطوط برنامه‌ای بود که شاهنشاه در آن روز سرنوشت‌ساز ترسیم فرمودند. سال جهانی زن چه از لحاظ ملی و چه در سطح بین‌المللی برای زنان ایران پرثمر و غرورآفرین بود. در سطح بین‌المللی بیشترین مصوبات کنفرانس مکزیک در سال جهانی زن بر اساس پیشنهادهای هیأت نمایندگی ایران شکل گرفت. محافل جهانی ضمن تأیید خطوط کلی پیشرفت‌های زن ایرانی، تصویب کردند که سال‌های بین ۸۵-۱۹۷۵ میلادی دهه زن اعلام شود. کنفرانس بین‌المللی میان دهه برای ارزشیابی چگونگی فعالیت دولت‌ها در زمینه پیشرفت زن در ۱۹۸۰ در تهران تشکیل شود و امور مربوط به پژوهش درباره زن در سطح بین‌المللی و منطقه‌ای در ایران متمرکز گردد. ... به نام زنان ایرانی، امروز را سرآغاز دوران فعالیت‌های نوین دیگری در زندگی زن ایرانی بشمار می‌آورم و امیدوارم که به هنگام برگزاری کنفرانس بین‌المللی میان دهه در سال ۱۹۸۰ میلادی در تهران کارنامه زن ایرانی حد مطلوبی از فعالیت را که شایسته تداوم و استمرار نظام شاهنشاهی و انقلاب شاه و ملت است نشان دهد.

آنگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سخنرانی فرمودند:[۶۳]

...باز دیدیم که آزادی‌های بیشتر و روزافزونتری که ما دادیم بیش از پیش باز آن اتحاد نامقدس سرخ و سیاه را چه در داخل و چه در خارج ایران روشن کرد. ولی ما به سیاست خودمان ادامه می‌دهیم. سیاست حداکثر آزادی را همین طور ادامه می‌دهیم، برای اینکه ارکان این مملکت بر اساس انقلاب شاه و ملت و رستاخیز ایران طوری قوی است که این مظاهر، مظاهر واپسین جان کندن این اتحاد نامقدس نمی‌تواند به آن خللی وارد بیاورد. ...

۸ اسفند ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو به سه تن از اندیشمندان و پژوهندگان، برگزیدگان سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی از سوی بنیاد البرز در کاخ نیاوران جایزه‌های این بنیاد را دادند. برندگان دکتر حسن میرشمسی معاون فنی انستیتو رازی، محمود بهمنیار هموند فرهنگستان شاهنشاهی علوم ایران و رییس بخش هاری انستیتو پاستور، و جواد جعفری فر عضو هیات علمی دانشگاه پهلوی می‌باشند. به هنگام دادن جایزه‌ها وزیر آموزش و پرورش و سرپرست وزارت علوم و آموزش عالی، رییس دفتر مخصوص شهبانو و هم چنین معاون وزارت بهداری و بهزیستی سرافرازی بودن در این آیین را داشتند. علیاحضرت شهبانو در این آیین فرمودند:

امید است کوشش‌های بنیاد البرز در جهت تشویق و ترغیب دانشمندان و دانشجویان نتایج درخشان تری به دست دهد و تشویق این دانشمندان باید نمونه‌ای باشد برای جوانان این مملکت. نسل دانشمندان و محققین ایران باید وسیله جوانان علاقمند و اندیشمند ما در سطوح تازه به ارزش‌های وسیع تر دست یابد.

۸ اسفند ماه ۲۵۳۶ وزیران بهداری و آموزش عالی کشورهای هموند منطقه مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر بار یافتند. در این باریابی دکتر شیخ الاسلام زاده وزیر بهداری و بهزیستی، دکتر مالر مدیر کل سازمان جهانی بهداشت[۶۴] و دکتر عبدالحسین طبا مدیر منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت [۶۵] سرافرازی بودن را داشتند. وزیران بهداری و آموزش عالی کشورهای هموند منطقه مدیترانه شرقی برای هنبازی در کنفرانسی وارد تهران شدند.

اشغال سفارت شاهنشاهی در برلین شرقی

TerroristsOccupyShahanshahiEmbassyEastBerlin2536.jpg
پرویز دستمالچی تروریست اشغالگر سفارت شاهنشاهی ایران در برلین شرقی
IranAirMilanItalyBombedStudentsConfederation8Esfand2536.jpg

۸ اسفند ماه ۲۵۳۶ نزدیک به ساعت سیزده و پانزده دقیقه روز دوشنبه هشتم اسفند ماه یک گروه سی نفری از هموندان کنفدراسیون دانشجویان ایرانی در خارج از کشور[۶۶]، تروریست‌های انیرانی، چریک و مجاهد و توده ای و اسلامیست، به سفارت شاهنشاهی در برلین شرقی پایتخت جمهوری دمکراتیک آلمان یورش بردند و کارکنان سفارت شاهنشاهی را در اتاقی زندان کردند و سپس همه اسباب و اثاثیه سفارتخانه را خرد کردند و پس از شکستن درها بخش بزرگی از کتاب‌ها و سندها و نامه‌ها را پاره کردند. تروریست‌ها نزدیک به یک ساعت و ده دقیقه سفارت را در تصرف داشتند.[۶۷] این عناصر خرابکار همه ابزار ارتباطی را نیز از کار انداختند. در درازای این یورش، پلیس جمهوری دمکراتیک آلمان که گِرد سفارت ایران را گرفته بودند، از جای تکان نخوردند، تا آنکه راننده آلمانی سفارت آزاد شد و بیرون از ساختمان سفارت آمد و درخواست کمک کرد. آنگاه مأموران پلیس وارد سفارت شدند و تروریست‌ها را دستگیر کردند و همراه بردند. بی درنگ سفیر شاهنشاه آریامهر به وزارت خارجه جمهوری دمکراتیک آلمان رفت و درباره این رخداد یورش تروریست‌ها به سفارت شاهنشاهی و همچنین نگاهبانی نکردن به هنگام از سفارتخانه به مقامات مسئول اعتراض کرد. فردای آن روز سه شنبه نهم اسفند ماه سفیر شاهنشاه آریامهر دوباره به وزارت امور خارجه رفت و یادداشت واخواهی (اعتراض) نیز به وزارت خارجه داد و هم چنین پیگرد فوری خرابکاران را بر پایه قوانین جمهوری دمکراتیک آلمان خواستار شد. در تهران نیز سفیر جمهوری دمکراتیک آلمان به وزارت امور خارجه خوانده شد و دیدگاه‌های دولت شاهنشاهی درباره این رخداد تأسف‌انگیز به وی ابلاغ گردید. بلندپایگان دولت جمهوری دمکراتیک آلمان شگقتی و مراتب تأسف خود را از این جریان ابراز داشتند و گفتند به این رخداد رسیدگی می‌کنند. روز ۱۳ اسفند ماه در پی آزاد شدن دانشجویان تروریست هموند کنفدراسیون که به سفارت ایران در برلین شرقی یورش بردند و اشغال نمودند، دولت ایران سفیر و کارکنان سفارت خود را از آلمان شرقی فرا خواند. سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام داشت، از آنجا که دولت جمهوری دمکراتیک آلمان تروریست‌های متجاوز به سفارت شاهنشاهی در برلین شرقی را بدون اجرای محکومیت قانونی آن‌ها از کشور بیرون رانده است. بدین روی برای اجرای مجازات قانونی دیگر دسترسی به آنان نخواهد داشت و یورش و ویران سازی سفارت را به گونه‌ای تشویق نموده است و مأموران دولت شاهنشاهی در آن کشور از امنیت لازم و قانونی بهره‌مند نخواهند بود، دولت شاهنشاهی برآن شده است، سفیر شاهنشاه آریامهر و کارمندان سفارت شاهنشاهی در برلین شرقی را فراخوانده و سفارت شاهنشاهی را در برلین شرقی در سطح یک کارمند به عنوان سرپرست امور نگاه دارد. هم چنین در روز ۱۳ اسفند ماه به آگاهی رسید که امیر حسین فرزانگان سفیر شاهنشاه آریامهر در جمهوری دمکراتیک آلمان زمینه بازگشت خود و سایر کارمندان سفارت ایران در برلین شرقی به تهران را آماده می‌سازد. هنوز روشن نیست مقامات جمهوری دمکراتیک آلمان درباره سفارت این کشور در تهران چه تصمیمی خواهد گرفت. گفته می‌شود اگر اقدامات دولت آلمان دمکراتیک در رسیدگی به ماجرای حمله به سفارت ایران بدون اخذ نتیجه رضایت‌بخش مدت زیادی به طول بکشد، ممکن است آلمان شرقی نیز مجبور شود کادر دیپلماتیک خود در ایران را کاهش دهد. جمهوری آلمان دمکرات دومین کشور بلوک کمونیست است که شاهد واکنش تند ایران در این زمینه می‌باشد. نزدیک به دو سال پیش به دنبال دیدار و گفتگویی که میان فیدل کاسترو نخست‌وزیر کوبا و رهبران حزب منحله توده در مسکو انجام یافت، دولت شاهنشاهی مناسبات سیاسی خود را با کوبا برید.

نام ۱۲ تن از اشغال کنندگان سفارت شاهنشاهی ایران در برلین شرقی: پرویز دستمالچی (۲۸ ساله)- غلامرضا محمدزاده (۳۶ ساله)- خدیجه بصیری (۳۳ ساله)- روح انگیز اصنافی (۳۴ ساله)- ابراهیم ملک (۳۲ ساله)- یدالله خاکزاد (۳۱ ساله) - نیکو مدنی (۳۷ ساله)- جواد کورش (۳۴ ساله) - علی ایروان چی (۳۲ ساله) - جلیل مهاجر (۳۰ ساله) - احمد تناسبی (۳۷ ساله) - محمد تبریزی (۳۲ ساله).

۸ اسفند ماه ۲۵۳۶ هم زمان با اشغال سفارت شاهنشاهی ایران در برلین شرقی، دانشجویان کنفدراسیون دفتر شرکت هواپیمایی ایران ایر را در میلان منهدم کردند. کسانی که این رویداد شوم را به چشم دیدند می‌گویند که مهاجمان پس از شکستن ویترین‌های دفتر هواپیمایی ایران ایر، ساختمان را با کوکتل‌های مولوتف به آتش کشیدند.

۸ اسفند ماه ۲۵۳۶ آموزگاران، دانش‌آموزان و کارکنان وزارت آموزش و پرورش تهران در گرد هم آیی بزرگی، خواستار مجازات شدید برای مسببین بلوای تبریز شدند. این گردهم‌آیی با بودن منوچهر گنجی وزیر آموزش و پرورش و معاونان این وزارتخانه در تالار فرهنگ برگزار شد و جعفر فاضل فولادی مدیر کل آموزش و پرورش تهران با اشاره به رخداد خونینی که به تازگی در تبریز روی داد گفت: "معلم و دانش‌آموز در ردیف دیگر طبقات روشنفکر جامعه ایران، طرح‌های استعمار را می‌شناسد و همواره اعمال ضد ایرانی را محکوم کرده و می‌کند. پس همه ما یک صدا و با وحدت کامل می‌گوییم: «شاهنشاها، معلم ایران که درس نظام شاهنشاهی را می‌دهد به یاد دارد که در نگاهبانی نظام شامخ شاهنشاهی ایران نقشی بزرگ دارد و آنگاه که نظام شاهنشاهی را تفسیر می‌کند نیک می‌داند که اصلی‌ترین رکن استقلال و بقای ایران را به زبان می‌آورد و چنین است که به همه فریب خوردگان استعمار و عناصر خائن ضد ایران اعلام می‌دارد که معلم ایرانی اعمال آن‌ها را به شدت محکوم می‌کند و مجازات همه آن‌ها را از سازمان‌های مسئول دولتی سریعاً و پیگیرانه خواستار است."

ShahbanouBonyadFarhangIranEsfand2536.jpg
شهبانو با ژوری کتابخانه ملی پهلوی
شهبانو در میان ژوری کتابخانه ملی پهلوی

۹ اسفند ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانوی ایران نشست هیات امنای بنیاد فرهنگ ایران در کاخ نیاوران برگزار شد. مهرداد پهلبد وزیر فرهنگ و هنر، صفی اصفیا وزیر مشاور، شماری از استادان زبان و ادبیات فارسی، هموندان هیأت امناء و نیز رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو از باشندگان این نشست بودند. در آغاز نشست استاد پرویز ناتل خانلری دبیر کل و مدیر عامل بنیاد فرهنگ ایران گزارشِ کارهای پژوهشی چاپی و نیز برنامه‌های آموزشی و طرح‌های پژوهش درباره زبان فارسی و گسترش زبان فارسی در کشورهای خارج را به آگاهی رساند. علیاحضرت شهبانو دستوراتی درباره برپایی سمینارهای آموزشی و بازآموزی برای آموزگاران زبان فارسی برون مرز و فرستادن کتاب‌های ادبی برای ایران‌شناسان و دانشمندان علاقمند به زنده ساختن و چاپ متون مهم تاریخ و ادبیات و فرهنگ ایران، نیاز به گسترش پژوهش در زمینه زبان پارسی دادند. علیاحضرت شهبانو در پایان نشست از کارهای بنیاد فرهنگ ایران ابراز خرسندی فرمودند.

۹ اسفند ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو پس از نیمروز، یک ساعت و نیم در یکی از فروشگاه‌های بزرگ تهران خریداری کرده و با مردم گفتگو کردند و با استقبال فوق‌العاده مردم روبرو شدند. شهبانو دقایقی پس از ساعت ۱۷ تنها به همراه دکتر نهاوندی رئیس دفتر مخصوص شان، از کاخ نیاوران به یکی از فروشگاه‌ها تشریف‌فرما شدند. در دقایق نخستین ورود شهبانو کسی نمی‌دانست که شهبانو در فروشگاه هستند. علیاحضرت برای خرید مقداری میوه به قسمت فروش میوه و سبزیجات تشریف‌فرما شدند. کم کم مردم با دیدن چهره شهبانو در میان خریداران فروشگاه به دور علیاحضرت گرد آمدند. علیاحضرت شهبانو بهای بسیاری از اجناس را پرسیدند. علیاحضرت شهبانو با مردم پیرامون قیمت‌ها، خرید شب عید و مسائل روزمره گفتگو کردند و مانند همیشه با درخواست‌های مردم روبرو بودند. علیاحضرت شهبانو در ساعت ۱۹ از فروشگاه بیرون آمدند و مردم معظم‌له را تا کنار اتومبیل همراهی کردند.

۱۰ اسفند ماه ۲۵۳۶ هیئت مدیره انجمن بین‌المللی زنان در کاخ نیاوران به پیشگاه علیاحضرت شهبانو بار یافتند. در این باریابی نخست رئیس هیئت مدیره انجمن گزارش کارهای انجمن بین‌المللی زنان را به آگاهی رسانید، ریاست شعبه آمریکایی انجمن با خانم رزالین کارتر همسر پرزیدنت آمریکا است. همچنین به آگاهی علیاحضرت رسید، شمار تخت‌های درمانگاه و بیمارستان انجمن از ۶۰ تخت به ۱۰۰ تخت خواهد رسید و همچنین یک دستگاه واحد سیار درمانی برای پوشش دادن به خدمات درمانی مورد نیاز در منطقه استقرار درمانگاه تهیه می‌شود. واگذاری یکصد بورس تحصیلی برای دانش‌آموزان ۱۲ تا ۱۵ ساله به گزینش هموندان انجمن در سال آینده انجام می‌یابد. پس از گزارش رئیس انجمن و پیش کشیدن دشواری‌های گسترش کارهای انجمن، علیاحضرت شهبانو با ابراز خرسندی از فعالیت‌های انجمن بین‌المللی زنان دستور فرمودند، دفتر مخصوص معظم‌له همکاری لازم برای اجرای برنامه مبادله اعضای انجمن با انجمن نیروی دوستی آمریکا را انجام دهد. خدمات داوخواهانه (داوطلبانه) هموندان و به گردن گرفتن خویشکاری‌ها در امور خیریه در پیشبرد هدف‌های انجمن مؤثر بوده است. امیدوارم با توسعه فعالیت‌های انجمن، با ایجاد ارتباط و همکاری با سازمان‌های ملی و بین‌المللی زنان، زمینه خدمات بیشتر فراهم گردد.

۱۰ اسفند ماه ۲۵۳۶ دهمین مجمع عمومی سازمان زنان ایران پیش از نیمروز با بودن والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه سازمان زنان ایران در سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی برگزار شد.[۶۸] در این نشست والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی فرمودند:

خوشوقتم که دهمین مجمع عمومی سازمان زنان ایران، با انتشار کتاب به سوی تمدن بزرگ شاهنشاه و با برپایی کنگره بزرگ زنان، به مناسبت بزرگداشت پانزدهمین سال انقلاب شاه و مردم مقارن است. در دهمین سال تأسیس سازمان زنان، سپاس جامعه زنان ایران را به پیشگاه برادر تاجدارم، شاهنشاه آریامهر، به مناسبت اعطای حقوق سیاسی و اجتماعی به زن ایرانی تقدیم می‌دارم و از کلیه بانوانی که در دهساله گذشته و در سالیانی پیش از آن، مرا در بهبود وضع زن، و احقاق حقوق او یاری نموده‌اند، و در هر لباس و هر شغل، به زن ایرانی خدمت کرده‌اند قدردانی می‌کنم. هر چند سازمان زنان ایران، در ده سال گذشته با ارائه خدمات رفاهی، آموزشی و حقوقی و بهبود وضع و موقعیت و اعتلای مقام زن و اصلاح قوانین به نفع او، گام‌های بسیار مؤثر برداشته و از موقعیت‌های والا برخورد بوده است، ولی تا رسیدن به مقصود، راهی بس دراز در پیش است و ما هنوز در آغاز آن هستیم. ...

۱۰ اسفند ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی برای یک دیدار رسمی شش روزه از هند وارد دهلی نو شدند. با آقای موراجی دسای نخست وزیر هند در «کاخ راشتراپاتی باهاوان» کاخ ریاست جمهوری دیدار و گفتگو داشتند. پیش از این دیدار والاحضرت شاهدخت اشرف با «آقای بی دی جانتی» معاون رییس جمهور دیدار کردند. نیمروز والاحضرت اشرف و و همراهان در آرامگاه گاندی تاج گل بسیار زیبایی نهادند و یاد این بزرگ مرد را ارج نهادند و دفتر یادبود آرامگاه را دستینه فرمودند، آنگاه از سوی وزارت اطلاعات هند کلکسیون نوشتارهای گاندی به پیشگاه والاحضرت پیشکش شد. سپس والاحضرت اشرف در میهمانی ناهاری که از سوی نخست وزیر هند به سرفرازی ورود والاحضرت در دهلی داده شده بود، شرکت فرمودند. ایوار (عصر) والاحضرت اشرف پهلوی در سازمان زنان هند در دهلی نو سخنرانی فرمودند.[۶۹]

والاحضرت امروز به بمبئی پرواز می‌فرمایند و از این شهر دیدن خواهند کرد و دیروز از جیپور مرکز راجستان دیدن کردند و از بنای زیبای تاج محل در شهر آگرا دیدند کردند.

۱۱ اسفند ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو هیئت داوران و کمیته فنی مسابقه بین‌المللی پروژه ساختمانی کتابخانه ملی پهلوی را در کاخ نیاوران پذیرفتند.[۷۰] باشندگان در این باریابی وزیر فرهنگ و هنر، رؤسای دانشگاه‌ها و همچنین رئیس دفتر علیاحضرت شهبانو بودند. هموندان هیئت داوران بین‌المللی و کمیته فنی که از ایران، ایالات متحده آمریکا، شوروی، انگلستان، سوئیس، بلژیک، فرانسه، آلمان فدرال، ایتالیا، ژاپن، هند و مکزیک برگزیده شده‌اند و برای گزینش پروژه به تهران آمده‌اند، از سوی شجاع‌الدین شفا معاون فرهنگی درباره شاهنشاهی و مدیر عامل کتابخانه پهلوی به پیشگاه شهبانو شناسانده شدند. سپس علیاحضرت شهبانو با یکایک آنان گفتگو فرمودند، آنگاه گزارش پیشرفت مسابقه از سوی آنان به آگاهی علیاحضرت شهبانو رسید. در پروژه ساختمانی مسابقه بین‌المللی کتابخانه پهلوی که موفق‌ترین مسابقه بین‌المللی معماری عصر حاضر اعلام شده است، دو هزار و ۵۶ تن از ۸۷ کشور جهان شرکت کرده‌اند.

ShahbanouMessageIntCancerSymposiumEsfand2536.jpg
ShahanshahAryamehrHousingEsfand2536a.jpg

۱۴ اسفند ماه ۲۵۳۶ سومین سمپوزیوم بین المللی سرطان با پیام علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی گشایش یافت.[۷۱]

۱۳ اسفند ماه ۲۵۳۶ رئیس زونتای بین‌المللی، خانم فرانس دولاشزموتن[۷۲] و رؤسای زونتا در منطقه ایران و اروپا و رؤسای محلی را به پیشگاه شهبانوی باریافتند. در این باریابی خانم فرانس دولاشزموتن نشان طلای زونتای بین‌المللی را به علیاحضرت شهبانو پیشکش کرد و آنگاه گزارش فعالیت‌های بین‌المللی زونتا و همچنین زنان شاغل ایرانی هموند زونتا در تهران و مشهد به آگاهی رسانید.[۷۳] [۷۴]

علیاحضرت شهبانو در این باریابی با ابراز خرسندی از گسترش فعالیت‌های هماهنگ زنان شاغل ایران که در سطح مدیریت مسئولیت‌هایی را عهده‌دار شده‌اند فرمودند:[۷۵]

فعالیت‌های گروهی زنان به شناخت متقابل وظایف آن‌ها یاری می‌دهد و به تفاهم بیش از پیش و هماهنگی فعالیت‌های زنان کمک می‌کند. شهبانو فرمودند: امیدوارم فعالیت این جمعیت در کشور به خودشناسی و شناخت بیش از پیش مسائل مملکت از سوی زنان بیانجامد و متقابلاً از طریق روابط و همکاری‌های بین‌المللی زنان ایران با جمعیت‌های جهانی مشابه در معرفی پیشرفت‌های عظیم کشور و بخصوص نقش زن در توسعه ایران نو کوشش بشود. کلوپ بین‌المللی زونتا که اجتماعی از مدیران و زنان شاغل است در ۴۷ کشور جهان دارای هشتصد کلوپ و ۲۷ هزار عضو است. قبلاً کلوپ‌های منطقه‌ای زونتا در تهران و مشهد گشایش یافته و بعد از ظهر دیروز نیز کلوپ زونتا در منطقه شمیران فعالیت خود را آغاز کرد.

در این آیین نخست بانو پیرزاده رئیس کلوپ زونتای شمیران گفت: اعتلای شخصیت و احترام زن در جامعه امروز ایران و در سطح بین‌المللی بدون شک مدیون و مرهون عنایات و توجهات خاص رهبر بزرگ و اندیشمند ملت ایران شاهنشاه آریامهر است و نیز به طور یقین مراحم و توجهات خاص علیاحضرت شهبانوی ایران که والاترین و شایسته‌ترین بانوان ایرانی و مظهر انسان کامل هستند نقش مهم و قطعی را در سازندگی شخصیت زن ایران داشته است.

۱۵ اسفند ماه ۲۵۳۶ اوامر شاهنشاه در اجرای فوری اصل چهاردهم انقلاب و مبارزه با گران فروشی به نخست وزیر جمشید آموزگار داده شد: همان گونه که در کتاب به سوی تمدن بزرگ تاکید شاه است، اجرای اصل چهاردهم انقلاب مبنی بر تعیین و تثبیت مداوم قیمت‌ها و توزیع صحیح کالاها بر پایه سود عادلانه و مبارزه پیگیر با استثمار مصرف کنندگان و پایان عادت ناپسند گرانفروشی برای حفظ سلامت اقتصادی و اجتماعی جامعه وظیفه مستمر دولت است که باید بدون هیچ وقفه‌ای ادامه یابد، بنابراین اهمیت امر را بار دیگر تاکید می‌کنیم و مقرر می‌داریم که دولت با تمام قدرت قانونی و سازمانی خود در تعیین و تثبیت قیمت‌ها و مبارزه قاطع با گرانفروشی اقدام نماید و مرتبا نتایج اقدامات را به ما گزارش بدهد.

۱۴ اسفند ماه ۲۵۳۶ برنامه عمرانی ده ساله که دربرگیرنده برنامه‌های عمرانی ششم و هفتم خواهد بود، در سازمان برنامه گام‌های پایانی را می‌پیماید. کلیات این برنامه پس از تصویب شورای اقتصاد به صورت لایحه‌ای از سوی دولت به مجلس شورای ملی دادهخواهد شد. این برنامه با اتمام برنامه عمرانی پنجم شروع می‌شود و تا سال ۲۵۴۷ ادامه خواهد داشت. به همین منظور هدف‌های آن نیز بر اساس برنامه‌ریزی‌های بلند مدت و در بعضی موارد کوتاه مدت تعیین شده است. برنامه عمرانی پنجم که از سال ۲۵۳۲ آغاز شده است، در پایان اسفند ماه سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی پایان می‌یابد. این برنامه نیز مانند برنامه‌های پیش از آن پنج سال به درازا انجامید و در این مدت تعداد زیادی طرح‌های صنعتی، کشاورزی، اقتصادی و اجتماعی به مورد اجرا درآمد. قسمتی از طرح‌های پیش‌بینی شده در برنامه پنجم تا کنون به اتمام نرسیده و به همین جهت در برنامه عمرانی ششم به پایان رساندن آن‌ها اولویت دارد. حجم سرمایه‌گذاری دولت در برنامه پنجم حدود چهار هزار میلیارد ریال برابر ۴۰۰ میلیارد تومان بوده که مقداری از این هزینه انجام شده و بقیه نیز در بودجه سال جاری منظور شده است. سازمان برنامه و بودجه از سال گذشته مطالعات خود را دبه منظور تهیه برنامه عمرانی ششم آغاز نمود و در این مطالعات هدف‌های برنامه عمرانی آتی به اظهار نظر طبقات مختلف نیز گذارده شد. همزمان با جمع آوری این نظرات، کمیته‌های تلفیق پیشنهادات نیز تشکیل گردید. کمیته‌های فوق بررسی‌هایی را در هماهنگی پیشنهادات و نظرات به عمل آوردند و به شورای اقتصاد تسلیم کردند. با تغییراتی که در طی سال جاری در سازمان برنامه صورت گرفت، تمام مطالعات و گزارشات تهیه شده از برنامه عمرانی ششم و هفتم مجدداً مورد بررسی قرار گرفت. این بررسی‌ها که از سوی گروهی از کارشناسان و اقتصاددان صورت گرفت، اخیراً پایان یافت و اتخاذ تصمیم در زمینه‌های گوناگون جریان دارد. برنامه‌های عمرانی ششم و هفتم که یک برنامه ده ساله است روی طرح‌های زیربنایی از جمله بر تولید انرژی، گسترش ارتباطات و مخابرات، تجهیز هر چه بیشتر منابع، افزایش تولیدات کشاورزی و امور اجتماعی تأکید خواهد داشت. حجم سرمایه‌گذاری در طول اجرای این برنامه به مراتب بیشتر از برنامه‌های عمرانی چهارم و پنجم پیش‌بینی می‌گردد.

بازدید دو روزه علیاحضرت شهبانو از استان هرمزگان ۱۵ - ۱۴ اسفند ماه

شهبانو در بازدید از استان هرمزگان
در بازدید از مرکز بهداری و بهزیستی ابوموسی

۱۴ اسفند ماه ۲۵۳۶ پیش از نیم روز علیاحضرت شهبانو برای یک بازدید دو روزه از استان هرمزگان از تهران به استان هرمزگان پرواز کردند.[۷۶]

نخست علیاحضرت شهبانو از بندر لنگه بازدید فرمودند و پس از آن از ابوموسی. علیاحضرت شهبانو در بندر لنگه پس از نیمروز از سردخانه شیلات، دبیرستان پهلوی، تأسیسات اسکله، بازار و مرکز صنایع دستی و همچنین از یک خانه قدیمی بازدید کردند. در منطقه‌ای نزدیک بندر لنگه به نام «کنک» علیاحضرت شهبانو از کارهای لنج سازان دیدن فرمودند و پس از آن به بندر عباس خواهند رفت. بامداد ۱۵ اسفند ماه از میناب دیدن خواهند کرد و سپس به تهران باز خواهند گشت. در این سفر وزیران کشور، مسکن و شهرسازی، کشاورزی و عمران روستایی، رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو و مدیر عامل شرکت شیلات جنوب در رکاب علیاحضرت شهبانو می‌باشند.

علیاحضرت شهبانو پس از نیمروز ۱۵ اسفند ماه در پایان سفر دو روزه به استان هرمزگان در مصاحبه با رسانه‌ها درباره پیشرفت‌های استان هرمزگان، ارتباط مسئولین دولت در نقاط گوناگون کشور با مردم، ارتباط شهبانو با مردم، تثبیت و کنترل قیمت‌ها سخن گفتند.[۷۷]

دکترای افتخاری دانشگاه دوک به شاهنشاه ایران ۱۵ اسفند ماه

شاهنشاه آریامهر درجه دکترای پزشکی افتخاری دانشگاه دوک آمریکا را می پذیرند
پرواز سُلوی والاحضرت ولیعهد با F5
شهبانو بر سر ولیعهد پس از پرواز آب می‌ریزند، ولیعهد جوانترین خلبان فانتوم در جهان
SocieteGeneraleBankTehran2536.jpg
TouristIndustryIran2536Shahanshahi.jpg
والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی

در آیین با شکوهی که در کاخ نیاوران برگزار شد، درجه دکترای افتخاری در پزشکی از سوی دانشگاه دوک آمریکا به شاهنشاه آریامهر داده شد.[۷۸] پروفسور فردریک کلیولند قائم مقام دانشگاه دوک آمریکا هنگام تقدیم دکترای افتخاری به پیشگاه همایونی با سپاس از اینکه درجه دکترای افتخاری دانشگاه دوک آمریکا مورد پذیرش همایونی قرار گرفت گفت: تقدیم این درجه در واقع احترام ژرف استادان و گردانندگان دانشگاه دوک ایالات متحده آمریکا به رهبری خردمندانه شاهنشاه آریامهر و به ویژه توجه شایان تقدیر معظم‌له به ایجاد مرکز پزشکی شاهنشاهی ایران است، زیرا دوراندیشی شاهنشاه در برآوردن هدف‌های بزرگ ملی کشورشان سبب شده است که یکی از آرمان‌های بزرگ ملت ایران در زمینه ایجاد یک سازمان گسترده و همگانی خدمات و مراقبت‌های درمانی و پزشکی در این کشور تحقق یابد. ما عمیقاً بدین باوریم که این روابط و همکاری برای هر دو مرکز پزشکی شاهنشاهی ایران و دانشگاه دوک آمریکا منافع با ارزش و سودمند به همراه خواهد داشت. دانشگاه دوک آمریکا از دیدگاه مطالعات و تحقیقات پزشکی سومین مرجع عالی در سطح آمریکا است که از این پس با مرکز پزشکی شاهنشاهی ایران همکاری دامنه‌داری خواهد داشت.[۷۹]

آنگاه شاهنشاه آریامهر در پاسخ پروفسور کلیولند در بیاناتی فرمودند:[۸۰] به نهایت سپاسگزاری این درجه دکترای افتخاری را که شما به نام دانشگاه دوک به من اعطا می‌کنید می‌پذیرم. ما آنچه از دستمان بر می‌آید در زمینه مواظبت و مراقبت پزشکی انجام می‌دهیم و همچنین می‌کوشیم که در این کشور و در این شهر یک مرکز پزشکی احداث کنیم که نه تنها برای مردم کشور ما بلکه برای مردم کشورهایی که از ما دور هستند منشاء اثر و سودمند باشد. شاهنشاه فرمودند: هیچ عاملی باعث نخواهد شد که ما برای رسیدن به چنین هدفی مأیوس شویم و من معتقدم که برای دانشگاه شما نیز شرکت در فراهم آوردن زمینه ایجاد چنین مرکز پزشکی و کارهای آن منافع متقابل در برخواهد داشت. ... اگر ما بخواهیم خود را مردم متمدن بنامیم، این‌ها دقیقاً همان کارهایی هستند که باید انجام دهیم و اگر علیرغم همه این مواظبت‌ها بعضی‌ها مریض شوند آنگاه باید آن‌ها را به بهترین وجه ممکن معالجه کنیم و این وظیفه شرافتمندانه‌ای است برای تمام کسانی که پزشکی را به عنوان حرفه خود انتخاب کرده‌اند و این اندیشه‌ای است برای بهترین خدمتی که می‌توان برای بشر انجام داد. من اعتقاد راسخ دارم و امیدوارم که این مرکز پزشکی که ساختمان آن را در کشور خود آغاز کرده‌ایم، منعکس کننده همه اندیشه‌ها و آرزوهایی باشد که من در این‌جا فراموش کرده‌ام یا وقت آن را نداشته‌ام که بیان کنم و همه ما در آینده به این مؤسسه افتخار خواهیم کرد.

۱۵ اسفند ماه ۲۵۳۶ جشن درختکاری سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی در میان شور مردم بوشهر در پارک جنگلی رضا شاه کبیر برگزار شد،[۸۱] آمار جنگلکاری در سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشان می‌دهد که ۳۹٬۷۱۷ هکتار از سرزمین‌های شن‌زار جنگلکاری شده است. بیش از ۳۵ پارک بزرگ و کوچک جنگلی در جاهای گوناگون کشور به ویژه در شمال ایران با پهنه‌ای بیش از ۱۳٬۰۰۰ هکتار ایجاد شده است که بیشتر آنان برای رفاه همگان آزاد است. برای مهار ساختن ریگ روان و توفان‌های ویرانگر شن‌های کویری و نگاهبانی از شهرها، آبادی‌ها و جاده‌ها در کنار مناطق کویری ۶٬۰۰۰٬۱۶۵ متر بادشکن ساخته شده است. در پهنه‌ای برابر ۶۵۰٬۰۰۰ هکتار بذرپاشی دستی شده است، هم چنین نهال‌های پایدار در برابر خشکی در پهنه‌ای بیش از ۲۷۸٬۰۰۰ هکتار کاشته شده است. رویهم رفته در پهنه‌ای بیش از ۲٬۴۸۲٬۰۰۰ هکتار از شن زارها، کارهای بیولوژیکی و مکانیک و نگهداری انجام شده است. از سوی دیگر پیرامون جاهای حساس همانند فرودگاه‌ها و تاسیسات نظامی و صنعتی ۶۵٬۳۹۰ هکتار نهال کاری و ۶۰٬۹۰۰ هکتار نیز مالچ پاشی شده است.

۱۶ اسفند ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شیخ حمدبن عیسی آل خلیفه ولیعهد و وزیر دفاع بحرین در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت. والاحضرت ولیعهد و وزیر دفاع بحرین که برای یک دیدار سه روزه به فراخوان والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی به کشورمان آمده است، ناهار را به همراه والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی و عباسعلی خلعتبری وزیر خارجه در پیشگاه شاهنشاه صرف کردند. والاحضرت شیخ عیسی بن حمد آل خلیفه ولیعهد و وزیر دفاع بحرین و همراهان همچنین پس از نیمروز با جمشید آموزگار نخست‌وزیر کشورمان در کاخ نخست وزیری دیدار کرد. والاحضرت ولیعهد و وزیر دفاع بحرین هنگام ورود به تهران در یک بیانیه به رسانه‌ها گفت: خوشوقتم که به دعوت والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی که نهایت محبت را نسبت به من دارند از ایران دیدن می‌کنم. فرصت این دیدار را مغتنم شمرده و ضمن دیدار با گروهی از مسئولان در زمینه گسترش مناسبات مستحکمی که بین بحرین و ایران برقرار است به نفع دو دولت دوست و همه منطقه گفتگو و مذاکره کنم. همچنین در شرفیابی به پیشگاه شاهنشاه درودهای والاحضرت شیخ عیسی بن سلمان آل خلیفه امیر ملت بحرین را به برادر ایشان شاهنشاه آریامهر و اعضای دولت شاهنشاهی تقدیم دارم. از سویی اسمعیل فربد سفیر شاهنشاه آریامهر در بحرین در کاخ رفاعه این کشور با والاحضرت شیخ عیسی بن سلمان آل خلیفه امیر بحرین دیدار کرد. در این دیدار که نیم ساعت به درازا کشید پیرامون گسترش هر چه بیشتر پیوندهای میان دو کشور دوست و همسایه بحرین و ایران گفتگوهایی انجام شد. سفیر شاهنشاه آریامهر در پایان این دیدار در گفتگوی کوتاهی که به سفر والاحضرت ولیعهد بحرین به ایران اشاره کرد و گفتگوهای خود را با امیر بحرین سرشار از دوستی و یگانگی و برادری خواند.

۱۶ اسفند ماه ۲۵۳۶ به ریاست والاحضرت اشرف و با پیام کورت والدهایم دبیرکل سازمان ملل، سی و چهارمین نشست ده روزه کمیسیون اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد برای آسیا و اقیانوسیه «اسکاپ» کار خود را در بانکوک آغاز کرد.[۸۲] در آغاز نشست نخست‌وزیر تایلند سخنان کوتاهی ایراد کرد. سپس آقای مارمیس دبیر کل اسکاپ پیام کورت والدهایم دبیر کل سازمان ملل متحد را خواند. کورت والدهایم در پیام خود ابراز امیدواری کرد که اسکاپ در این اجلاسیه بتواند راهی جدید برای حل مسائل اقتصادی و اجتماعی کشورهای عضو پیدا کند. پس از خوانده شدن پیام دبیر کل سازمان ملل متحد، نماینده نپال رئیس پیشین نشست اسکاپ در سخنانی به شخصیت بارز والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی اشاره کرد و گفت: مساعی والاحضرت در راه تحکیم مبانی صلح و حسن تفاهم و مودّت در جهان بر همه کس روشن است و ما همگی می‌دانیم که والاحضرت زندگی خود را وقف امور خیریه، ارتقاء مقام زن، دفاع از حقوق بشر و مبارزه با بیسوادی در سطح جهانی کرده‌اند. به تازگی ایشان با اعطای ثروت و دارایی شخصی خود بنیاد اشرف پهلوی را برای گسترش فرهنگ و گسترش علم و تکنولوژی بنیان نهادند. وی سپس مقام‌های مختلفی را که والاحضرت در سازمان‌های بین‌المللی به عهده دارند برشمردند. آنگاه رؤسای نمایندگی کشورهای تایلند، هند، استرالیا، فیلیپین، پاکستان، ساموا، ژاپن و چین با ذکر شمه‌ای از شخصیت جهانی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی و فعالیت‌های ارزنده ایشان در زمینه‌های مختلف اجتماعی و فرهنگی و حقوق بشر ابراز امیدواری کردند، با تجربیاتی که والاحضرت در امور سازمان ملل متحد دارند سی و چهارمین اجلاس کمیسیون اسکاپ بتواند تحت ریاست ایشان در راه رسیدن به هدف‌های اجتماعی و اقتصادی خود در منطقه آسیا و اقیانوسیه به توفیقات تازه‌ای نایل آید.

آنگاه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در سخنانی که ایراد کردند فرمودند:[۸۳] پیش از هر چیز می‌خواهم به همه اعضای کمیسیون اسکاپ و دبیرخانه که در این جلسه شرکت دارند خوش‌آمد بگویم، همچنین می‌خواهم از تمام اعضای کمیسیون که مرا به ریاست سی و چهارمین اجلاس کمیسیون انتخاب کرده‌اند، بخصوص نمایندگان نپال، فیلیپین و استرالیا که مرا برای این پُست نامزد کرده‌اند، تشکر کنم. به نظر من اعتمادی که اعضای کمیسیون در انتخاب من به عنوان رئیس اجلاس از خود نشان داده‌اند مربوط به اهمیتی است که برای کشور من ایران در مسائل مربوط به پیشرفت اقتصادی و اجتماعی بطور اعم و همکاری‌های منطقه‌ای بطور اخص قایل هستند. اگر بخواهم نمونه‌ای را برای نشان دادن علاقه خودمان به همکاری‌های منطقه‌ای در این جا ذکر کنم می‌توانم از مرکز منطقه‌ای اسکاپ برای زن که مقر آن در تهران قرار دارد نام ببرم. کمیسیون مسائل مهمی را در این اجلاس تحت بررسی قرار خواهد داد و وظیفه‌ای که به عده ما گذشته شده از این جهت وظیفه آسانی نیست. از نقطه نظر منابع انسانی اسکاپ بزرگترین کمیسیون اقتصادی منطقه‌ای است و این کمیسیون نقش مهمی را در توسعه اقتصادی و اجتماعی آسیا و اقیانوسیه ایفا خواهد کرد. از نقطه نظر اهمیت زیادی که همکاری‌های اقتصادی و اجتماعی در کشورهای در حال توسعه دارد می‌توان امیدوار بود که اسکاپ به تدریج نقش مهمتری را در طرح‌ریزی برنامه‌ها و همکاری‌های منطقه‌ای به منظور از میان بردن موانع موجود در راه توسعه، حجم مبادلات بازرگانی و همکاری‌های اقتصادی بین کشورهای عضو ایفا خواهد کرد. اسناد و مدارکی که در اختیار ما گذاشته شده در تسهیل مباحثات این اجلاس کمک زیادی خواهد کرد و از این بابت می‌خواهم از دبیر اجرای و تمام اعضای دبیرخانه اسکاپ تشکر کنم. در خاتمه می‌خواهم سخنان کوتاه خودم را با اظهار امیدواری برای موفقیت این اجلاس به پایان برسانم.

۱۷ اسفند ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانوی ایران نشست شورای عالی بنگاه حمایت مادران و نوزادان در کاخ نیاوران برگزار شد. باشندگان در این نشست سرکار علیه بانو فریده دیبا قائم مقام ریاست عالیه، وزیر بهداری و بهزیستی، چند تن از سناتورها و کلیه اعضای شورای عالی بنگاه حمایت مادران و نوزادان بودند.. نخست خانم لیوسا پیرنیا مدیر عامل بنگاه حمایت مادران و نوزادان گزارش اقدامات سال گذشته و امور آموزشی، بهداشتی، درمانی و همچنین برنامه‌های پژوهشی و علمی بنگاه را به آگاهی رسانید. سپس آقای خوشکیش رئیس بانک مرکزی و بازرسی عالی بنگاه ترازنامه مالی بنگاه حمایت مادران و نوزادان و آقای ناصر اولیایی شیرازی خزانه دار گزارش مالی را به آگاهی رسانیدند. علیاحضرت شهبانو با تأیید کارهای انجام شده از سوی بنگاه، خدمات هموندان شورای عالی را گرامی داشتند و فرمودند: این بنگاه که از مؤسسات قدیمی است در شرایط دشوار و متفاوت تأسیس شد و امروز که از امکانات کافی برخوردار است، می‌باید منشاء خدمات ارزشمند باشد. اقدامات بنگاه بنیادی است و نتایج دراز مدت دربردارد، مانند تولد یک طفل سالم و مراحل رشد نوزاد و مراقبت‌های بهداشتی و تغذیه مناسب کودکان و مادران که دارای ارزش‌های اساسی است. خدمات بنگاه می‌باید از طریق همکاری و هماهنگی با کلیه سازمان‌های مسئول امور بهداشتی و درمانی مملکت به موقع اجرا گذاشته شود.[۸۴] علیاحضرت شهبانو در پایان خانم آنژل پتروسیان عضو شورای عالی بنگاه را که به مقام مدیریت در سازمان بهداشت جهانی رسیده است مورد مهر قرار دادند. خانم پتروسیان تنها ایرانی و تنها زن دنیا است که به مقام مدیریت در سازمان بهداشت جهانی رسیده است.

ShahbanouSmileMedal20Esfand2020.jpg
پرواز سُلوی والاحضرت ولیعهد با F5
شهبانو بر سر ولیعهد پس از پرواز آب می‌ریزند، ولیعهد جوانترین خلبان فانتوم در جهان

۱۸ اسفند ماه ۲۵۳۶ مدال جهانی لبخند پیشکش شهبانوی ایران شد. دفتر داوران مدال لبخند تنها نشان جهانی که بوسیله کودکان به محبوب‌ترین شخصیت کودکان جهان اهدا می‌شود، تصمیم گرفت به پیروی از آرزوی اکثریت کودکان جهان این بار مدال لبخند را به شهبانو فرح، به عنوان خوب‌ترین شهبانو، محبوب‌ترین مادر و مهربان‌ترین بانوی جهان تقدیم کند.[۸۵] سابقه تاریخی این مدال به ده سال پیش بازمی‌گردد و آن زمانی است که کودک معلولی پیشنهاد کرد چنین نشانی از سوی کودکان جهان به محبوب‌ترین قهرمان قلب‌های کودکان داده شود. و دفتر داوطلبان هر چند در ورشو پایتخت لهستان واقع است اما پیشنهادها و نظریات کودکان را از سراسر جهان دریافت می‌دارد و هر سال دو بار مدال خود را اهدا می‌کند. «سزاری لزنسکی» روزنامه‌نگار و سردبیر روزنامه کوریر پولسکی که ریاست هیئت داوران را عهده دار است و برای ترتیب مراسم خاص و جالب اهدای این نشان به علیاحضرت شهبانو به تهران آمده است گفت: تاکنون بسیاری از شخصیت‌های بزرگ انگلیسی، استرالیایی، آمریکایی آفریقایی و اروپایی به خاطر خدماتی که به کودکان جهان کرده‌اند و از این رهگذر محبوب کودکان جهان واقع شده‌اند، این مدال را به دست آورده‌اند اما بی‌گمان شهبانوی ایران میان آنان همچون جواهر درخشانی می‌درخشد. وی در مورد علت تقدیم نشان به شهبانو گفت: نخستین آشنایی قلبی کودکان لهستان با شهبانوی ایران از آن لحظه آغاز شد که شهبانوی ایران از رادیو تلویزیون ورشو نطقی درباره تلاش‌های معظم‌لها برای کودکان ایران ایراد کردند. کمی پس از این سخنرانی کودکان لهستان نامه‌های زیادی به دفتر مدال لبخند فرستادند و همگی متّفقاً نوشته بودند که شهبانو فرح را دوست دارند و همه از دفتر داوران درخواست می‌کردند به شیوه‌ای که می‌توانند شهبانوی ایران را یک بار دیگر به لهستان دعوت کنند. دکترا سزاری در این موقع طومار بزرگی از نامه‌ها و امضاهای کودکان را که خواستار تجدید دیدار با شهبانوی ایران بودند نشان داد. دکتر سزاری گفت: دامنه محبوبیت شهبانوی ایران در لهستان محدود به کودکان نیست بلکه همه لهستانی‌ها شهبانوی ایران را بخوبی می‌شناسند و با نوعی شیفتگی و هیجان از ایشان یاد می‌کنند و بالاترین احترامات را برای شهبانوی ایران قائل هستند و بسیاری از مردم لهستان از شنیدن نام شهبانوی ایران به نحوی آشکار دچار هیجان می‌شوند و آن‌ها همیشه آماده‌اند که شهبانوی ایران را یک بار دیگر ملاقات کنند و پرشورترین احساسات را به ایشان ابراز دارند. دکتر سزاری که خود عضو یونیسف نیز هست گفت: سازمان مدال لبخند اینک یک سازمان جهانی است.

۱۸ اسفند ماه ۲۵۳۶ کارخانه بزرگ نیشکر «کشت و صنعت کارون» که در سال ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن نیشکر را به ۲۵۰ هزار تن شکر و قند حبه تبدیل خواهد کرد، آماده بهره برداری شد. این کارخانه یکی از بزرگ‌ترین کارخانه‌های ساخت قند و شکر از نیشکر در جهان به شمار می‌آید در زمین‌های «دیمچه» در ۱۲ کیلومتری شوشتر قرار دارد و زمینی به گستره ۹ هزار هکتار از زمین‌های دیمچه زیر کشت نیشکر رفته است. تا دو سال آینده زمین زیر کشت به ۲۵ هزار هکتار می‌رسد و شکر نیازین کشور در این کارخانه تولید می‌شود.

۱۸ اسفند ماه ۲۵۳۶ هفتمین نشست انجمن ملی حفاظت منابع طبیعی و محیط انسانی، با بودن والاحضرت شاهپور عبدالرضا، نیابت ریاست عالیه این انجمن برگزار شد. در این نشست به پاس خدمات ارزنده و دلبستگی مرحوم دکتر اقبال به حفاظت محیط زیست یک دقیقه سکوت اعلام شد. سپس والاحضرت در بیاناتی به برنامه‌های انجمن اشاره کردند و گفتند: برنامه‌های انجمن با توجه به نیات شاهنشاه آریامهر که به سبب علاقمندی‌شان به مسائل محیط زیست ریاست عالیه انجمن را قبول فرموده‌اند، طرح‌ریزی شده است و امروز شاهد موفقیت‌هایی در این زمنیه هستیم. پیشرفت برنامه‌های تحقیقاتی انجمن موجب خرسندی است و باید این برنامه‌ها همچنان ادامه یابد و با همکاری نزدیک انجمن و مقامات دولتی که در این شورا شرکت دارند، زیربنایی برای تأمین نیازمندی‌ها و ادامه فعالیت‌های گذشته پیدا گردد. توجه به امر آموزش و جلب همکاری و یاری عموم طبقات که با الهام از افکار بلند شاهنشاه در اساسنامه انجمن آمده است، باید یکی از سیاست‌های آینده و همیشگی انجمن باشد و اشکالات کار نباید سبب بازایستایی و رکود برنامه‌ها گردد، بنابراین در صورتی که لازم باشد جلسات شورا بیشتر تشکیل خواهد شد.

۲۰ اسفند ماه ۲۵۳۶ والاحضرت ولایتعهد رضا پهلوی نخستین پرواز تنهای خود را با هواپیمای شکاری (اف- ۵) هفتاد دقیقه انجام دادند و بدین سان، جوان‌ترین خلبان هواپیمای شکاری در جهان به شمار می‌آیند. والاحضرت ولایتعهد علاقه بسیاری به خلبانی دارند و تا کنون دویست و دوازده ساعت پرواز ثبت شده با گونه‌های هواپیماهای جت استار و جت فالکون را دارند. در ساعت یازده و بیست و دو دقیقه بامداد پنجشنبه والاحضرت ولایتعهد پس از شصت ساعت تمرین در جلسات پیشین با یک هواپیمای شکاری (اف- ۵) که از نیرومندترین هواپیماهای شکاری است از پایگاه وحدتی دزفول پرواز کردند و پس از یک پرواز بسیار عالی و کامل هفتاد دقیقه‌ای بر زمین نشستند. علیاحضرت شهبانو فرح که کمی پیش از انجام برنامه پرواز والاحضرت به فرودگاه پایگاه وحدتی دزفول وارد شده بودند، به هنگام پرواز با هیجان بسیار پرواز را تماشا کردند و با دستگاه‌های ارتباطی برج مراقبت لحظه به لحظه از چگونگی پرواز که والاحضرت به برج مراقبت می‌دادند آگاه می‌شدند. هنگامی که هواپیمای والاحضرت به روی باند فرودگاه وحدتی بر زمین نشست علیاحضرت شهبانو تلفنی به شاهنشاه گزارش پرواز والاحضرت را و سایر اعضاء خاندان سلطنت رساندند. رسم خلبانان جهان بر این است که پس از نخستین پرواز سُلو، خلبانی که پرواز را انجام داده است با آب خیس می‌شود یا در استخر انداخته می‌شود و به این ترتیب به جمع خلبانان وارد می‌گردد. پس از پیاده شدن والاحضرت ولیعهد بر پایه همین آیین، معلمین والاحضرت سرگرد احمد سپهری، سرگرد ابراهیم رسولزاده، سرگرد بهروز طهمورپور سه سطل آب بر روی والاحضرت ریختند و علیاحضرت شهبانو نیز شادمانه در این آیین شرکت کردند و یک سطل آب بروی سر والاحضرت ولیعهد خالی کردند. والاحضرت ولایتعهد نخستین جوان در جهان هستند که در این سن هواپیمای فانتوم (اف-۵) را خلبانی کردند.

بازدید شاهنشاه آریامهر از استان خوزستان ۱۹ تا ۲۳ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

بازدید شاهنشاه آریامهر از دانشگاه گندی شاپور
بازدید شاهنشاه آریامهر از استان خوزستان
شاهنشاه در میان کارگران لوله سازی اهواز
نادر حکیمی مدیر عامل گزارش کشت و صنعت کارون را به آگاهی همایونی می‌رساند

شاهنشاه: مسئله مسکن یک جهاد ملی است

شاهنشاه در سفر جنوب کشف منابع بزرگ گاز را اعلام فرمودند

۱۹ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر سفر پنج روزه را به خوزستان آغاز کردند.[۸۶] شاهنشاه آریامهر در این سفر واحدهای صنعتی جدید در شهرهای گوناگون را می گشایند و از برنامه‌های عمرانی و تولیدی و رفاهی این استان دیدن خواهند فرمود. شاهنشاه نخستین روز از کارخانه لوله‌سازی اهواز و مجتمع فولاد پهلوی دیدن کردند و در دومین روز از سد رضاشاه کبیر بازدید فرمودند و نیروگاه این سد را گشودند. پیش از آن شاهنشاه از مجتمع کشت و صنعت و دامداری خوزستان بازدید کردند. پس از نیمروز از کارخانه نیشکر کارون بازدید فرمودند . شاهنشاه آریامهر در فرودگاه اهواز در گفتگو با نمایندگان طبقات مختلف مردم فرمودند: در بهمن ماه سال جاری سپرده‌های مردم نزد بانک ملی به مقدار زیادی افزایش یافته است .

روز شنبه ۲۰ اسفند ماه این افتخار نصیب کارکنان کارخانه های لوله سازی اهواز گردید که دو کارخانه جدید این واحد از طرف اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر مورد بازدید قرار گیرد. یک سال پیش، درست در چنین روزی این کارخانه‌ها به دست مبارک شاهنشاه آریامهر گشایش یافت. در این مدت، سیصد و پنجاه و هفت هزار تُن لوله در دو کارخانه جدید تولید گردیده است. [۸۷]

شاهنشاه آریامهر در سومین روز سفر به استان خوزستان بامداد روز ۲۱ اسفند ماه از ایستگاه اصلی برق شماره ۲ اهواز و سپس از نیروگاه «رامین» که در دست ساختمان است دیدن کردند. هم چنین در یک بازدید بیش از دو ساعته از دانشگاه جندی‌شاپور چند مرکز علمی این دانشگاه را گشودند. شاهنشاه پس از نیمروز از اولین کارخانه خانه سازی بخش دولتی در نزدیکی اهواز که آماده بهره برداری آزمایشی است، دیدن کردند.

ShahbanouIranFardaExhibitionEsfand2536.jpg
Red Lion and Sun Society of Iran.gif
نشست جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران به ریاست عالیه شاهدخت شمس پهلوی
IbnSinaMohammadZakariaRaaziSculptureShiraz2536.jpg

۲۰ اسفند ماه ۲۵۳۶ نشست هیات امنای بنیاد شهبانو در پیشگاه علیاحضرت شهبانو برگزار شد. در این نشست عبدالمجید مجیدی مدیر کل بنیاد شهبانو فرح گزارش کارهای انجام شده و پیش بینی شده سال آینده را به آگاهی رساند، افزون بر بورس‌هایی که در زمینه‌های هنری وعلمی و پژوهشی داده می‌شود، کارهایی نیز برای چاپ کتاب‌های فرهنگی در زمینه‌هایی که کمبود وجود دارد، انجام می‌شود. در سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی گفتگوهای باغ فردوس آغاز می شود، و هم چنین دو شاخه بنیاد شهبانو در اسپهان و شیراز گشایش می یابد.

۲۰ اسفند ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو ایوار (عصر) به موزه هنرهای معاصر تهران تشریف‌فرما شدند[۸۸] و از نمایشگاه «تصاویری از ایران» کار رولف بنی عکاس و طراح کانادایی دیدن فرمودند. در این بازدید کتاب «ایران عناصر سرنوشت» جلد مکمل «ایران پل فیروزه» که بیشتر دربرگیرنده فرتورها و نوشتارهایی درباره ایران امروز و فردا است به پیشگاه معظم‌لها پیشکش شد. در این آیین دکتر نهاوندی رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو در سخنانی گفت: پنج سال پیش ایده چاپ کتابی مصور درباره ایران به صورتی هر چه کامل‌تر که جنبه‌های مختلف باستانی، سنتی، فرهنگی، اجتماعی و علمی ایران را در برداشته باشد به اراده مبارک بوجود آمد. پس از سه سال تلاش کتابی به نام «ایران پل فیروزه» در سال ۱۹۷۵ چاپ شد که موفقیت چشمگیر جهانی به دست آورد و تاکنون نزدیک به ۱۶ هزار پوشنیه (جلد) از آن در سراسر جهان در دسترس دوستداران قرار گرفته و به هفت زبان زنده دنیا نیز برگردان شده است. نظر به استقبال بی‌نظیری که از کتاب «ایران- پل فیروزه» چه در درون مرز و چه برون از کشور به عمل آمد فکر تهیه جلد مکملی که بیشتر درباره ایران امروز و فردا مطلب و عکس داشته باشد دوباره با اراده عالی آن شهبانوی فرهنگ پرور در سال ۱۹۷۵ بوجود آمد و این کتاب پس از تلاش همه سویه آقای دکتر رولف بنی عکاس و طراح، گروهی از اساتید دانشگاه تهران و سایر

۲۰ اسفند ماه ۲۵۳۶ روز جاوید - روز جانباختگان ارتش شاهنشاهی ایران با بودن والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی در باشگاه افسران برگزار شد. [۸۹] در این آیین جمشید آموزگار نخست وزیر، عبدالله ریاضی رییس مجلس شورای ملی، تیمسار ارتشبد ازهاری رییس ستاد بزرگ ارتشتاران، فرماندهان نیروهای مسلح شاهنشاهی، شماری از ژنرال های نیروهای مسلح شاهنشاهی و خانواده های جانباختگان از باشندگان بودند. در آغاز تیمسار ارتشبد ازهاری گفت: ... در سال گذشته از جانبازان نیروهای مسلح شاهنشاهی ۲۵ افسر و ۱۲۰ درجه دار و ۴۲ سرباز در راه انجام خویشکاری سربازی خود جان باخته اند. ما سربازان نیروهای مسلج شاهنشاهی در این آیین جاوید پرشکوه به روان آن جانباختگان درود می فرستیم و آرزو می کنیم که ما نیز رهرو راهی باشیم که آنان رفته اند. ...

پس از یک دقیقه سکوت بازماندگان جانبازان جاوید به دریافت نشان از دست والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی سرفراز گردیدند. همزمان با برگزاری آیین جاوید در باشگاه افسران نیروی دریایی شاهنشاهی و پادگان های نظامی رضاییه، گرگان، خرم آباد، شیراز و اهواز و دیگر پادگان ها در سراسر کشور برگزار شد و خانواده جانباختگان به دریافت نشان سرفراز شدند.

۲۰ اسفند ماه ۲۵۳۶ نشست هیات امنای جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران در کاخ سعدآباد، با بودن والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی ریاست عالیه این جمعیت برگزار شد. نخست ، نشست نامه (صورت جلسه) پیشین خوانده شد، سپس مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران با اشاره به فرمایشات شاهنشاه در زمینه واگزاری کار مردم به مردم گفت: جمعیت شیر و خورشید سرخ که از ۵۴ سال پیش به امر اعلیحضرت رضا شاه کبیر بنیاد نهاده شده به تقسیم کارها توجه داشته و هم اکنون کوشش می‌کند تا از یکجایی (تمرکز) کارها در مرکز جلوگیری شود و شاخه‌های این جمعیت در شهرستان‌ها از آزادسری (استقلال) کامل برخوردار هستند. این جمعیت در انجام خویشکاری آموزشی و درمانی خود همواره از همکاری مردم برخوردار بوده است، بیشترین قسمت بودجه این جمعیت در سال آینده برای خدمات درمانی ویژه شده است. هم اکنون این جمعیت دارای ۱۶ هزار تخت بیمارستانی است که در سال آینده به ۱۷ هزار تخت خواهد رسید. پس از آن بودجه سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی که بیش از ۱۴ میلیارد ریال است تصویب رسید و در پایان درباره اساسنامه و آیین نامه جدید سازمان جوانان شیر و خورشید سرخ ایران گفتگو شد.

۲۱ اسفند ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت فرحناز پهلوی وارد شانزدهمین سال زندگی خود می‌شوند.[۹۰] والاحضرت در سال دوم نظری درس می‌خوانند و به رشته‌های ورزشی گرایش بسیار دارند. از سوی ملت ایران سیل پیام‌های تهنیت و سیدهای گل به کاخ سعدآباد به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو و والاحضرت فرحناز روان است.

۲۱ اسفند ماه ۲۵۳۶ از تندیس ابن سینا و محمد زکریا رازی در فلکه بیمارستان نمازی شیراز پرده‌برداری شد. در این آیین منوچهر آزمون استاندار فارس، دکتر نبوی دبیرکل انجمن بزرگداشت چهره‌های تاریخ پزشکی ایران و گروهی از پایوران محلی از باشندگان بودند.

آزاد ساختن تروریست‌ها مصیبتی بزرگ بر ملت و کشور ایران

Terrorists348ReleasedEsfand2536.jpg
Prisoners941ReleasedEsfand2536Shahanshahi.jpg
امیرعلی شیبانی مدیر شرکت ملی ذوب آهن آریامهر

۲۱ اسفند ماه ۲۵۳۶ امروز از سوی اداره دادرسی نیروهای مسلح شاهنشاهی آگاهی نامه‌ای به چاپ رسید: به فرمان مطاع مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران به مناسبت روز ۲۴ اسفند ۲۵۳۶ شاهنشاهی یک صدمین سالگرد زادروز اعلحضرت رضا شاه کبیر ۲۶ تن از کسانی که به جرم اقدام علیه امنیت کشور و ۳۲۲ تن از کسانی که به دیگر اتهام‌ها محکوم شده‌اند از زندان آزاد می‌شوند. این تروریست‌ها روز ۲۳ اسفند ماه از زندان بیرون خواهند آمد. نام ۲۶ تن تروریست‌هایی که علیه امنیت کشور اسلحه به دست گرفتند و با توطئه جیمی کارتر و سازمان عفو بین الملل و سازمان حقوق بشر از زندان آزاد شدند: ۱- پیرایه جامعی ۲- صادق هاتمی مفرد ۳- حسین زحمتکش حقیقی ۴- ناصر میرراشد ۵- عبدالرحیم هاتقی مفرد ۶- عبدالفتاح امیری ۷- خالد شمس الدین ۸- محمد حسن طباطبایی ۹- فرخ زمان شاهرخی ۱۰ - غلامرضا سهرابی ۱۱- احمد قانعی رضایی مقدم ۱۲ - محمود رضامرید ۱۳ - نورعلی گودرزیان ۱۴ - محسن خرباوی ۱۵ - امیر حسنی ۱۶- محمود مظاهری تهرانی ۱۷ - غلامحسن فروزانفر ۱۸ - کوروش کامران ۱۹ - داریوش زردنی ۲۰ - ابراهیم برآهویی ۲۱- مهدی زمانی میمیایی ۲۲- مجید ناظری ۲۳ - احمدرضا امیریان فارسانی ۲۴ - سیامک یغمایی ۲۵- بهرام حسن وند گندایی ۲۶ - جواد صنم راد

۲۳ اسفند ماه ۲۵۳۶ آزادی زندانیان مشمول فرمان عفو یکصدمین زادروز اعلیحضرت فقید رضاشاه کبیر، از دیروز در شهرستان‌ها آغاز شد و نخستین گروه زندانیان در شهر کرمانشاه آزاد گردیدند. دادگستری کرمانشاهان دیروز به آگاهی رساند که ۱۲۲ تن از زندانیان این شهر در بر گرفته (مشمول) فرمان عفو بودند امروز از زندان آزاد شدند و کمیته ویژه بررسی پرونده زندانیان آبادان که پرونده‌های فراگرفته شده فرمان عفو را از چندی پیش رسیدگی می‌کرد به آگاهی رساند که پس از ۵ روز رسیدگی به پرونده‌ها، ۱۲۳ زندانی آبادان را مشمول فرمان عفو دانست که امروز از زندان آزاد می‌شوند. در قزوین نیز ۲۸ نفر از محکومین دادگاه‌ها مشمول فرمان عفو زادروز رضاشاه کبیر شدند. محکومیت قطعی این عده ۳ ماه می‌باشد و با توجه به اینکه اکثر محبوسین زندان شهربانی قزوین محکومیت کوتاه مدت دارند، احتمال دارد که امروز بیش از ۲۸ نفر از زندان قزوین آزاد شوند. مشمولین فرمان عفو در مشهد، ۵۰۰ تن می باشند اما از این عده ۱۷۰ نفر که رسیدگی پرونده آن‌ها تمام شده است امروز آزاد می‌شوند. شماری از زندانیان مشمول فرمان در مشهد با پرداخت جزای نقدی آزاد خواهند شد. همچنین گفته شده است، سایر زندانیان مشهد که مدت زندان آن‌ها به حد نصاب برسد، از کاهش مجازات بهره مند می‌شوند. امروز در رضائیه ۱۰۰ تن از زندانیان ندامتگاه شهربانی به مناسبت ۲۴ اسفند آزاد می‌شوند و نزدیک به ۵۰ تن نیز از زندانیان شاهپور، خوی، مهاباد و نقده از زندان بیرون می آیند.

۲۳ اسفندماه ۲۵۳۶ در روز ذوب آهن آریامهر دکتر امیرعلی شیبانی مدیر شرکت ملی ذوب آهن آریامهر گفت:[۹۱] از آغاز تولید تا کنون ۳٫۴۷ میلیون تن چدن و ۲٫۶۴ میلیون تن فولاد تولید کرده است. بخشی از چدن ذوب آهن آریامهر به خارج صادر شده شده است. تیرآهن های شماره ۱۰ تا ۳۲ ، میل گرد و مفتول تولید می شود. دکتر شیبانی درباره صنایع جنبی ذوب آهن به تولید پشم شیشه با بهره‌وری از «روباره» کوره بلند و پروژه بزرگترین کارخانه سیمان کشور یکان های صنعتی تولید آلیاژهای فولاد ویژه فروسیلیس، فرو منگنز، غلطک و الکترود به راه می افتد.

چهارشنبه سوری در کاخ نیاوران

غروب ۲۳ اسفند ماه ۲۵۳۶ چهارشنبه سوری آیین کهن ایرانی در کاخ نیاوران برگزار شد. آتش زیبای بزرگی در پهنه کاخ نیاوران بر پا شد و نخست اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو از روی آتش پریدند و همه بدی‌ها و زردی‌های سال کهنه را پشت سر نهادند و در آستانه سال نوی ۲۵۳۷ شاهنشاهی پیروزی و شادمانی و امنیت و رفاه برای ملت ایران و کشور ایران آرزو نمودند.

جشن یک سدمین سال زادروز رضا شاه بزرگ

شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو و والاحضرت‌ها پس از ادای احترام به بنیانگذار ایران نوین
سالگرد سدمین زادروز رضا شاه بزرگ
سالگرد سدمین زادروز رضا شاه بزرگ

۲۴ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی سالگرد سدمین سال زادروز اعلیحضرت رضا شاه بزرگ آیین باشکوهی در آرامگاه پدر ایران نوین برگزار شد. شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی و والاحضرت ولیعهد رضا پهلوی پانزده دقیقه پس از نیم‌روز به پهنه آرامگاه وارد شدند و از گارد احترام در میان غریو "جاوید شاه" سان دیدند و همزمان سی تیر توپ شلیک شد. شاهنشاه به همراهی گارد احترام که در پس شاهنشاه آریامهر گام برمی‌داشت، از برابر یک سد تن از افسران و درجه‌داران هم‌دوره رضا شاه بزرگ که با یونیفورم نظامی ایستاده بودند، سان دیدند. پس از گذشتن از رده نظامیان دوره اعلیحضرت رضا شاه بزرگ، شاهنشاه آریامهر از برابر سپاهیان دانش، سپاهیان بهداشت و سپاهیان ترویج و آبادانی دختر و پسر گذشتند. سپس تاج گل سپید و بسیار زیبا و شکوه‌مندی بر روی دست‌های افراد برگزیده قرارداشت، پیشاپیش شاهنشاه آریامهر به راه افتاد و در این هنگام شاهنشاه به سوی ساختمان آرامگاه رفتند. شاهنشاه آریامهر، علیاحضرت شهبانو و والاحضرت ولیعهد و خانواده شاهنشاهی و گروهی از امیران ارتش وارد آرامگاه رضا شاه بزرگ شدند. اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر شاهنشاه ایران تاج گل را بر روی آرامگاه رضا شاه بزرگ نهادند. در همین هنگام مارش ویژه‌ای از سوی دسته موزیک نواخته شد و شاهنشاه آریامهر و همراهان دوباره به پهنه باز آرامگاه بازگشتند. آنگاه لوحه سپاس از سوی نماینده نظامیان دوره رضا شاه بزرگ به شاهنشاه آریامهر پیشکش شد. لوح سپاس افسران و درجه‌داران ارتش شاهنشاهی در زمان رضا شاه بزرگ یک روی آن، نگاره اعلیحضرت رضا شاه بزرگ و روی دیگر لوحه نگاره "نشان پهلوی" کَنده شده است. شاهنشاه آریامهر در میان غریو "جاوید شاه" و کف زدن‌های پیوسته از رده نظامیان دوره رضا شاه بزرگ سان دیدند و آنان را مورد مهربانی قراردادند. سپس شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو و والاحضرت ولیعهد از پهنه آرامگاه بیرون رفتند و به تهران بازگشتند.[۹۲]

گشایش مرکر اسناد و آمار شاهنشاهی پهلوی

اعلیحضرتین به همراه ولیعهد مرکز اسناد و آمار شاهنشاهی پهلوی را می‌گشایند
اعلیحضرتین به همراه ولیعهد مرکز اسناد و آمار شاهنشاهی پهلوی را می‌گشایند
اعلیحضرتین مرکز اسناد و آمار شاهنشاهی را می‌گشایند

۲۴ اسفند ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر، علیاحضرت شهبانو و والاحضرت همایون ولایتعهد پس از نیمروز نمایشگاه اسناد و آمار شاهنشاهی پهلوی در محل نمایشگاه‌های دایمی ایران گشایش یافت. [۹۳] اعلیحضرتین ساعت ۱۶ به همراه والاحضرت همایون ولایتعهد، والاحضرت شاهپور علیرضا پهلوی و والاحضرت شاهدخت فرحناز پهلوی به نمایشگاه تشریف‌فرما شدند. نخست‌وزیر، رؤسای مجلسین، وزیر دربار شاهنشاهی، رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران و هیئت اجرایی نمایشگاه به پیشباز اعلیحضرتین آمدند. در تالار سخنرانی نمایشگاه، امیرعباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی در گزارش کوتاهی گفت:

منظور از ایجاد مرکز اسناد و آمار شاهنشاهی پهلوی و دلیل برگزاری نمایشگاه آگاه ساختن مردم کشورمان به ویژه جوانان و نوجوانان به تاریخ معاصر ایران و آشنایی بیشتر آنان از پیشرفت‌های سریع کشور در زمینه‌های آموزشی، فرهنگی، عمرانی، اقتصادی و نظامی از اسفند ۲۴۷۹ شاهنشاهی تا ایام پرشکوهی است که مردم میهن مان به فرماندهی شاهنشاه آریامهر در آستانه تمدن بزرگ قرار گرفته‌اند. آنگاه با نشان دادن عکس اسلاید و فیلم وسعت این نمایشگاه به عرض رسید و اعلیحضرتین به با همراهان نزدیک به دو ساعت از قسمت‌های مختلف نمایشگاه دیدن کردند. در ایجاد این نمایشگاه نخست‌وزیری، مجلس سنا، مجلس شورای ملی، شرکت ملی نفت ایران، نیروهای مسلح شاهنشاهی، وزارت خانه‌های امور خارجه، کشاورزی و عمران روستایی، دادگستری، آموزش و پرورش آموزش عالی، امور اقتصادی و دارایی، صنایع و معادن بازرگانی، فرهنگ و هنر، اطلاعات و جهانگردی، کار و امور اجتماعی، راه و ترابری، کشور، مسکن و شهرسازی، پست و تلگراف و تلفن، بهداری و بهزیستی، نیرو، بنیاد پهلوی ، کتابخانه ملی پهلوی، سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی ، سازمان برنامه و بودجه، سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران، سازمان پیشاهنگی ایران، هواپیمایی ملی ایران، سازمان اوقاف، مرکز آمار ایران، سازمان هواپیمایی کشوری، شیر و خورشید سرخ ایران، کشتیرانی ملی ایران، سازمان امور اداری و استخدامی، شرکت ملی ذوب‌آهن ایران، سازمان انرژی اتمی و شرکت ملی صنایع فولاد ایران شرکت کرده‌اند.

هنگام بازدید، در هر بخش وزیر و سرپرستان آگاهی‌های نیازین را به آگاهی همایونی رساندند.

اعلیحضرتین پس از ابراز خرسندی از کوشش‌هایی که در برپایی این نمایشگاه انجام گرفته از بخش‌های گوناگون نمایشگاه بازدید فرمودند و در ساعت ۱۸ به کاخ نیاوران بازگشتند.

۲۵ اسفند ماه ۲۵۳۶ بانو «زینب حسن» نویسنده مجله مصری المصور به پیشگاه علیاحضرت شهبانو باریافت. در این باریابی مصاحبه‌ای با علیاحضرت شهبانو انجام شد و علیاحضرت به پرسش‌های گوناگون روزنامه‌نویس مصری پاسخ فرمودند. خبرنگار چنین می‌نویسد:[۹۴]

با اینکه بار نخست نبود که با شهبانوی ایران دیدار می‌کنم، ولی این بار نیز به مانند بار نخست، شیفته شخصیت معظم‌لها شدم. ایشان بانویی جذاب و دارای جاذبه و زیبایی فراوان توأم با شخصیت قوی و سادگی و اصالت بسیار می‌باشند. معظم‌لها مرا در دفتر کار مخصوص خود به حضور پذیرفتند بهتر است بگویم در فضایی روحانی که در آن جا ایده‌های خود را الهام می‌گیرند و بر کارها نظارت می‌فرمایند تا از این طریق به قلب مردم ایران راه یافته دوستی و اطمینان آنان را به خود جلب نمودند. شهبانو همیشه خود را در جوار ملت قرار می‌دهند و از نزدیک با احساسات‌شان آشنا شده و به شکایات آنان گوش فرا می‌دهند و چنانچه لازم باشد خود به میان مردم می‌روند تا بیشتر از اوضاع آنان آگاه شوند. شهبانو ترجیح داده‌اند در میان ملت و در میان موج آمال و آرزوهای آن‌ها زندگی کنند. نخستین پرسشسی که به خاطرم آمد سفر شاهنشاه به مصر و گفتگوهای معظم‌له با پرزیدنت انور سادات درباره اقدام تاریخی و ابتکار صلح عادلانه وی بود. شهبانو فرمودند:
همان گونه که می‌دانید، کشور، دولت و ملتم همگی از پرزیدنت سادات پشتیبانی کردند. ما پیشتر نیز از این اقدام شجاعانه ستایش کردیم. دیدگاه ما همیشه بر پایه تأیید و پشتیبانی از مصر و تأکید بر احترام شاهنشاه نسبت به ملت مصر و قدردانی از سیاست واقع‌بینانه و مثبت پرزیدنت سادات استوار است. شاهنشاه بسیار از سیاست پرزیدنت سادات و خِرَد او درگرفتن تصمیمات ستایش کردند و وی را مرد بزرگ صلح خوانده‌اند.

۲۹ اسفند ماه ۲۵۳۶ فرمان شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران بر پایه خرسندی خاطر والای همایونی از آرتش شاهنشاهی چنین صادر شد:

به مناسبت پایان سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی رضایت خاطر خود را از فداکاری و جدیت افسران، هنرفران، درجه‌داران و افراد ارتش شاهنشاهی ابلاغ و انتظار داریم که در سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی نیز کادر ارتش شاهنشاهی با علاقه‌های مفرط و روحی خستگی‌ناپذیر وظایف خطیری را که به عهده دارند انجام و با احراز موفقیت‌های بیشتری موجبات سرافرازی ارتش را فراهم نموده افتخارات گذشته خود را در پیشگاه تاریخ محفوظ دارند.
تهران- مورخه ۲۸ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی


بن‌مایه‌ها

  1. پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در بزرگداشت یکصدمین زادروز علامه اقبال لاهوری چامه‌سرای پارسی‌گوی پاکستان ۳۰ آبان ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  2. انقلاب شاه و ملت
  3. جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران
  4. سخنرانی تیمسار آزموده استاندار آذربایجان هنگام گشایش بیمارستان جمعیت شیر و خورشید سراب آذر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  5. سفر رسمی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به عمان ۱۴ تا ۱۷ آذر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  6. آزاد ساختن تروریست‌های مجاهد چریک توده‌ای و اسلامی از زندان‌ها برای براندازی حکومت مشروطه و برپایی حکومت اسلامی به نام حقوق بشر
  7. سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی
  8. پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در بیست و نهمین سالروز تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر ۲۰ آذر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  9. سخنرانی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در سالروز صدور اعلامیه حقوق بشر ۲۰ آذر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  10. پیام علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به نخستین کنگره انجمن بین‌المللی شهرهای جدید ۲۰ آذر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  11. سخنرانی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی هنگام باریابی هموندان سمینار داوخواهان جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی ۲۳ آذر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  12. بنگاه حمایت مادران و نوزادان
  13. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام باریابی دفتر سیاسی و هیات اجرایی حزب رستاخیز ملت ایران ۶ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  14. بازدید شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو از روستاهای زلزله‌زده زرند کرمان ۵ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  15. مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با رسانه‌ها هنگام بازدید از روستاهای زلزله‌زده کرمان ۵ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  16. بیانات علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی ریاست عالیه دانشگاه تهران به فرمان آریامهر هنگام باریابی رییس دانشگاه و همراهان ۸ دی ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  17. دیدار رسمی محمد زیادباره پرزیدنت سومالی از ایران ۶ تا ۸ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  18. سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی رسمی برای محمد زیادباره پرزیدنت سومالی ۷ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  19. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام باریابی وزیر آموزش و پرورش و رییس‌های جدید دانشگاه‌ها ۸ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  20. مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با باربارا والترز خبرنگار ا.بی.سی آمریکا در کاخ سعدآباد ۱۰ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  21. جیمی کارتر در تهران مصیبتی بزرگ بر مردم ایران و خاورمیانه ۱۰ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  22. سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی رسمی شام برای جیمی کارتر تهران ۱۱ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  23. سخنان جیمی کارتر در پاسخ به سخنرانی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی رسمی کاخ نیاوران ۱۱ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  24. جایزه بین‌المللی محیط زیست پهلوی ۱۹۷۲ تا ۱۹۷۸
  25. International Foundation for the Conservation of Wildlife
  26. بنیاد بین‌المللی حفاظت از حیات وحش
  27. پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به سومین کنگره جهانی زرتشتیان در شهر مومبای هندوستان ۱۴ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  28. پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به کنگره فوق‌العاده حزب رستاخیز ملت ایران ۱۴ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  29. دیدار رسمی والاحضرت همایون رضا پهلوی ولیعهد ایران از تایلند استرالیا و نیوزیلند ۱۴ تا ۲۷ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  30. کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی
  31. کشف حجاب زنان ایران
  32. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی هنگام باریابی هیات مدیره مرکز پزشکی شاهنشاهی در کاخ نیاوران ۱۷ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  33. ایران و استعمار سرخ و سیاه
  34. سفر رسمی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مصر و عربستان سعودی ۱۹ تا ۲۰ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  35. سفر علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به ایالات متحده آمریکا ۱۹ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  36. سخنرانی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در انجمن آسیایی نیویورک ۲۴ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  37. سخنان دکتر عباس خلعتبری وزیر امور خارجه درباره کمیته ایرانی دفاع از آزادی و حقوق بشر و نامه‌نگاری این خائنین با دبیرکل سازمان ملل ۲۵ دی ۲۵۳۶
  38. قانون استقرار پایگاه نیروی دریایی شاهنشاهی در چاه‌بهار
  39. نوآفرینی‌های والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در خدمات اجتماعی ایران نوشتاری از معاون فرهنگ و هنر و رفاه اجتماعی هند ۱ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  40. پیام علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به مناسبت روز بین‌المللی جذام و آغاز هفته جذام ۹ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  41. جشن سده
  42. هفته حمایت از خانواده‌های بی‌سرپرست ۱ تا ۶ تیر ماه
  43. سفر اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به هند و پاکستان ۱۳ تا ۱۷ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  44. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ خوش‌آمد پرزیدنت هند در فرودگاه دهلی نو ۱۳ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  45. سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام پرزیدنت هند ۱۳ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  46. مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با رسانه‌های هند دهلی نو ۱۵ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  47. مصاحبه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی با خبرنگار روزنامه داون پاکستان ۱۶ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  48. سوءقصد به جان شاهنشاه محمدرضا شاه پهلوی دانشگاه تهران ۱۵ بهمن ۱۳۲۷
  49. بیانات والاحضرت همایون رضا پهلوی ولیعهد ریاست عالیه سازمان ورزش ایران هنگام باریابی معاونان سازمان ۱۶ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  50. موزه فرش ایران
  51. سازمان دفاع غیر نظامی کشور
  52. پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در بیستمین سالروز بنیاد سازمان دفاع غیرنظامی کشور ۲۵ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  53. سخنرانی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در سی و چهارمین نشست کمیسیون حقوق بشر در ژنو ۲۶ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  54. کشتار و بلوای خونین سازمان تروریستی مجاهدین در تبریز ۲۹ و ۳۰ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  55. بیانات علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی ریاست عالیه انستیتو پاستور در نشست هیات امنای انستیتو ۳۰ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  56. بیانات علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در نشست هیات امنای دانشگاه تهران ۲ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  57. فرودگاه بین‌المللی آریامهر
  58. سخنرانی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه شورای عالیه پرستاری در روز پرستار ۵ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  59. بیانات علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در نشست شورای عالی موسسه پژوهش‌های دهقانی و روستایی ایران ۷ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  60. جمعیت حمایت آسیب‌دیدگان از سوختگی
  61. پیام علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به مناسبت روز حمایت آسیب‌دیدگان از سوختگی ۷ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  62. سخنرانی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در کنگره زنان ایران استادیوم آریامهر ۸ اسفند ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  63. سخنرانی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در شانزدهمین سالگرد دادن حقوق سیاسی و اجتماعی برابر با مردان به زنان ایران ۸ اسفند ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  64. Dr Halfden Mahler, Director General World Health Organization, 1978 - 1988
  65. Dr Abdul Hussein Taba, WHO Regional Director for the Eastern Mediterranean
  66. کنفدراسیون دانشجویان ایرانی
  67. اشغال سفارت شاهنشاهی ایران در برلین شرقی از سوی کنفدراسیون دانشجویان ایرانی خارج از کشور ۸ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  68. سخنرانی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه سازمان زنان ایران در دهمین مجمع عمومی سازمان ۱۰ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  69. سخنرانی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در سازمان زنان هند دهلی نو ۱۰ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  70. کتابخانه ملی پهلوی
  71. پیام علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به سومین سمپوزیوم بین‌المللی سرطان ۱۴ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  72. Mrs France de la Chaise-Mutin, President of Zonta International 1976-1978
  73. دکترای افتخاری و سایر نشان‌های تقدیم شده به علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی
  74. [|https://www.zonta.org]
  75. بیانات علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی هنگام باریابی سرپرستان زونتای بین‌المللی و ایرانی ۱۳ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  76. بازدید دو روزه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از استان هرمزگان ۱۵ - ۱۴ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  77. مصاحبه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی با رسانه‌ها در پایان سفر دو روزه به استان هرمزگان ۱۵ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  78. دانشگاه دوک |https://medicine.duke.edu/
  79. مرکز پزشکی شاهنشاهی ایران
  80. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام دریافت درجه دکترای افتخاری دانشگاه دوک آمریکا ۱۵ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  81. جشن درختکاری ۱۵ اسفند ماه
  82. [|https://www.unescap.org]
  83. سخنرانی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست سی و چهارمین نشست کمیسیون اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد ۱۶ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  84. بیانات علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در نشست شورای عالی بنگاه حمایت مادران و نوزادان ۱۷ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  85. تقدیم نشان جهانی لبخند به علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی محبوبترین شخصیت جهان ۱۸ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  86. بازدید اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر از استان خوزستان ۱۹ تا ۲۴ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  87. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام بازدید از کارخانه‌های لوله سازی و مجتمع فولاد پهلوی اهواز ۱۹ اسفند ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  88. موزه هنرهای معاصر تهران
  89. روز جاوید - روز جانباختگان ارتش شاهنشاهی ایران ۲۰ اسفند ماه
  90. والاحضرت شاهدخت فرحناز پهلوی
  91. ذوب آهن آریامهر
  92. جشن سدمین سالگرد زادروز اعلیحضرت رضا شاه بزرگ ۲۴ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  93. مرکز اسناد و آمار شاهنشاهی پهلوی
  94. مصاحبه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی با خبرنگار مجله مصری المصور ۲۵ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی