مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ اسفند (حوت) ۱۳۰۳ نشست ۱۴۵

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۴ ژوئیهٔ ۲۰۱۳، ساعت ۰۹:۳۸ توسط Bijan (گفتگو | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری پنجم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری پنجم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری پنجم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ اسفند (حوت) ۱۳۰۳ نشست ۱۴۵

مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ اسفند (حوت) ۱۳۰۳ نشست ۱۴۵

جلسه ۱۴۵ صورت مشروح مجلس صبح چهارشنبه بیست وهشتم حوت ۱۳۰۳ مطابق بیست ودوم شعبان المعظم ۱۳۴۳

( مجلس دوساعت ویکربع قبل از ظهر بریاست آقای موتمن الملک تشکیل گردید) ( صورت مجلس صبح سه شنبه بیست وهفتم حوت را آقای آقا میرزا جوادخان قرائت نمودند )‌ رئیس ـ‌آقا ی آقا شیخ جلال را جع بصورت مجلس فرمایشی دارند؟

آقا شیخ جلال ‍‌ـ خیر ـ‌ قبل از دستور رئیس ـ‌ آقای آقا سید یعقوب (اجازه )‌‌ آقا شیخ جلا ل ـ بنده دیروز در موقعی که لایحه مالیات دخانیات ازطرف دولت تقدیم مجلس شد وقرائت شد نبودم بعد که متذکر شدم ماده بیست ونهم وسی ام نظامنامه را تذکر دادم که در این دوماده تصریح میکند تمام لوایحی که از طرف دولت به مجلس پیشنها د می شود وقتی مطرح خواهد شد که قبلا طبع وتوزیع شده باشد وو خاطر دارم که درسنه ماضیه در همین موقع یا بعد از این موقع یک لایحه آمد بمجلس وبواسطه اینکه طبع وتوزیع نشده بود تاخیر افتاد حالا اگر بنده اشتباه کرده ام آقای رئیس بفرمایند تا رفع اشتباه بنده بشود وهمانطور که عرض کردم مطرح شدن این لایحه قبل از طبع وتوزیع شدن بر خلاف مواد ۲۹و۳۰ نظامنامه است رئیس ـ این مطلب راجع بموارد فوری نیست و لایحه دخانیات از ماده سوم مطرح است . (ماده سوم بشرح ذیل قرائت شد )

ماده سوم ـ‌ توتون وتنباکو ی ساخته یا نساخته که باید بخارجه حمل شود از مالیات دخانیات معاف است رئیس ـ‌آقا ی آقا سید یعقوب (‌اجازه )‌‌آقا سید یعقوب ‍‌ـ‌مخالفت بنده در این ماده برای خاطر ابهامی است که در این ماده هست درماده اول هم دیشب صحبت شد ولی در آنجا کشف مسئله نشد که مناط در توتون وتنباکوی ساخته شده وساخته نشده چیست ومالیاتی که دولت می خواهد بگیرد چه وقت است . دروقت افشاندن تخم یادرو کردن یا خرمن کردن است . مقعی که بد کان تاجر میاورند در این ماده سوم نوشته شده است تنباکو و توتون ساخته شده ونشده این لفظ چون مطلق است غیر معین است .

بنده دیشب هم چندین مرتبه بپیشنهاد کردم جلسه ختم شود که با بصیرت رای بدهم و معلوم شود که موقع گرفتن این مالیات چه وقت است که هم تکلیف مامورین مالیه معلوم شود وهم ماها که قانون گذار هستیم ومیخواهیم رای می گیرند در موقع دررو ـ کردن یا موقع فروختن معلوم شود در چه موقع بهش مالیات تعلق میگیرد . رئیس ـ این راجع بمافیت است . راجع باخذ مالیات نیست

آقای ضیاء‌ الواعظین (اجازه ) ضیاء الواعظین ـ این قسمت فرمایش آقای آقا سید یعقوب تقریبا راجع بماده ۳ می شود وماده ۳ رویهمرفته بهتر موادی است که عایدات مملکت را زیاد می کند برای زراعت وضعیت ایران از حیث استعداد آب وخاک زمین معلوم است وزارعین هرقدر می توانند زراعت کنند وتوتون وتنباکو به خارجه حمل کنند ودر عوض پول بیاورند البته بنفع مملکت است وبعقیده بنده این ماده یکی از مواد خوب این قانون است بعضی ازنمایندگان –مذاکرات کافی است رئیس – رای میگیریم. . زعیم ـ‌بند ه یک اصلاح عبارتی دارد رئیس بدهید بیاورند . تدین ـ تقاضا می کنم یک مرتبه دیگر ماده قرائت شود ‌( بشرح سابق قرائت شد)

تدین‌ـ‌ بنده پیشنهادی دارم رئیس ـآقا ی رئیس التجار بپیشنهاد ی کرده اند قرائت میشود

(بشرح آتی قرائت شد) بیده پیشنهاد میکنم ماده سیم این قسم نوشته شود : کلیه تنباکو وتوتون که برای حمل بخارجه تهیه میشود واز سر حد خارج میشود از مالیات مندرجه در ماده ۲ معاف است . رئیس ـ آقای رئیس التجار (‌اجازه) رئیس التجار ـ‌ در اینجا لفظ باید را بنده زائد می دانم وبعقیده بنده اینطور که بنده پیشنهاد کردم واضح تر است رئیس ‍- ( خطاب بآقای زعیم )‌ با پیشنهاد آقای رئیس التجار موافقید ؟ زعیم ـ‌استدعا میکنم یک مرتبه دیگر قرائت شود .

( پیشنهاد آقای رئیس التجار بشرح سابق قرائت شد) زعیم ‍‌‍ـ‌ بلی موافقم رئیس (خطاب بآقا میرزا یدالله خان )‌ شما با پیشنهاد آقای رئیس التجار موافقید ؟ یا پیشنهاد نمائیئ علیحده قرائت شود آقا میرزا یدالله خان ـ‌موافقم رئیس ـ آقای شیروانی (‌اجازه )‌ شیروانی ـ بنده با اساس این پیشنهاد موافقم والبته آقای رئیس التجار شاید اطلاعشان از بنده بیشتر باشد ولی میخواهم ببینم چگونه باید تشخیص بدهند ؟ چون این مالیاتی است که در داخله گرفته میشود اگر میگویند در گمرک این مالیات را پس میدهند باید این مسئله اینجا اضافه شود بعلاوه یک مالیات هائی که در داخله گرفته میشود در سر حد معلوم نیست که مالیات را در داخله داده اند یا خیر ؟بنده نمیدانم چگونه میتوانند مسئله را تشخیص بدهند .

رئیس ـ یک پیشنهادی از آقای عماد ‍‌ـ السلطنه رسیده قرائت میشود. بعد بپیشنهاد آقای رئیس التجار رای میگیریم بنده پیشنهاد میکنم ماده سوم اینطور نوشته شود؛ دولت مکلف است توتو ن وتنباکوی ساخته یا نساخته که بخارجه حمل میشود از مالیات معاف دارد رئیس ـ‌رای میگیریم بپیشنهاد آقای رئیس التجار آقایانی که پیشنهاد ایشان را تصویب میکنند قیام فرمایند (جمعی قیام نمودند )‌ رئیس ـ تصویب نشد

آقای عماد السلطنه (‌اجازه ) عمادالسلطنه ـ ‌بنده با پیشنهاد آقای رئیس التجار هم موافق تودم ولی چیزی که هست در پیشنهاد بنده یک کلمه اضافه دارد وآن ساخته ونساخته است چون تنباکوها دوقسم است : یک قسم نساخته این است که بنده پیشنهاد کردم تنباکوهای ساخته یا نساخته که بخارچ حمل می شود از مالیات معاف باشد اما اینکه آقای شیروانی اظهار کردند که چطور بشخیص داده می شود این خیلی سهل است برای اینکه تنباکوهای باب خارجه دراین مملکت معلوم است وآنهائی هم که داخله مصرف می شود معلوم است بعلاوه آنهائی را که بخارجه حمل میشود سیم وسرب می کنند

رئیس ـ آقای کازرونی (اجازه)‌ کازرونی ـ بنده با اساس پیشنهاد موافقم لیکن در طرز اجراء‌ آن بطوری که آقای عماد السلطنه توضیح دادند آنرا عملی نمی دانم زیرا تنباکو معین نیست که یک نوعش اختصاصا برای مصرف داخله باشد ویک نوعش مخصوص خارجه . تنباکوهائی که ازایران حمل میشود یک تاجر وقتی یکمقدار تنباکو خرید آنچه را که میتواند بخارجه حمل میکند آقای عمادالسلطنه همچو نشان دادند که بعضی تنباکوها مخصوص داخله وبعضی ها برای مصرف خارجه است وبنده با این که خودم متصدی خرید وفروش وکشت وزرع تنباکو بوده ام متاسفانه اطلاع ندارم . ولی آقا اطلاع دارند بهر جهت بعقیده بنده با این ترتیب هم اشکال برای مردم تولید مخیشود وهم برای دولت رئیس ـ‌ رای گرفته میشود پیشنهاد آقای عمادالسطنه و آقایان که تصویب می کنند قیام فرمایند . (‌اغلب قیام نمودند )

رئیس ،‌ بصویب شد سایر پیشنهاها دیگر مورد ندارد . ماده چهارم قرائت میشود ( اینطور قرائت شد )‌ ماده چهارم ، دولت مجاز است نسبت بدخانیاتی که از خارج بداخله مملکت وارد میشوند یا مالیاتی معادل تفاوت مابین حقوق گمر کی دخانیات مزبوره و مالیات داخلی اخذ نماید : ویا حقوق گمرکی دخانیات وارده را تا حد مالیات داخلی بیفزاید رئیس ـ آقای داور ( اجازه )‌ داور ـ‌ بنده موافقم رئیس ـ آقای آقا سید یعقوب (‌ اجازه )‌ آقا سید یعقوب ـ نقطه نظر مخالفت بنده از جهت فهم مسئله است زیرا اینجا تردید میکند مینویسد دولت مکلف است این کار رانسبت بآن چیزی که وارد میشود بکند واینجا طرف رای مارا معین نکرده است بنده که آلان مخواهم رای بدهم نمیدانم نسبت بکدام یک از این دوشق اظهار عقیده بکنم که در داخله این مالیات را بگیرند یا نگیرند و بنده در دوره چهارم ودر این دوره یک جائی که اینطور باشد که رای داده شده باشد ندیده ام باید مرجح معلوم شود ومعین شود که کدام یک از این دوشش خوبست که بآن :‌رای داده شود وتصور میکنم این مسئله محتاج بتوضیح است که مرجح معلوم شود تا رفع شبهه شود

رئیس ـ آقای داور (‌اجازه)‌ داور ‍‌ـ تصور میکنم آقای آقا سید یعقوب مخالفتی بااصل ماده ندارند واین ماده را از این نقطه نظر اینطور نوشته اند که تجار خارجه نتوانند رقابت بکنند واین یک ماده ایست که دست دولت را باز میگذارد که هر طریق عملی تر باشد وآنرا سهل تر بداند از آن راه داخل شود . در هر صورت اشکالی ندارد ومقصود این است که جلوی رقابت خارجه را گرفته باشند . واگر بنا باشد یکی از این دو شق را مااختیار کنیم آنطور که باید دست دولت باز باشد نخواهد بود والبته اگر آقایان ماده را بهمین ترتیب قبول کنند بهتر است رئیس ـ‌ شاهزاده غلامحسین میرزا (اجازه) غلامحسین میرزا ـ موافقم جمعی ازنمایندگان ـ‌ مذاکرات کافی است . رئیس ـ‌ پیشنهاده قرائت میشود (بشرح ذیل خوانده شد) پیشنهاد آقایان میرزا آقاخان وکش استوان پیشنهاد میکنم بجای (‌مجاز ) مکلف است نوشته شود: پیشنهاد آقای رئیس التجار بنده پیشنهاد میکنم ماده چهارم نوشته شود : دولت مکلف است الی آخر پیشنهاد آقای شیروانی بنده پیشنهاد می کنم که کلمه ( مجاز است‌ ) تبدیل ( بملف است ) شود .

پیشنهاد آقای ضیاء الواعظین پیشنهاد می شود که ماده چهار بتر تیب ذیل اصلاح شود ماده چهار ـ دولت مکلف الی آخر پیشنهاد آقای سردار عشایر در ماده چهار بنده پیشنهاد میکنم عوض اینکه نوشته شده است دولت مجاز است نوشته شود : دولت مکلف است پیشنهاد آقای مساوات :‌بنده ماده چهار را بترتیب ذیل اصلاح میکنم :‌دولت مکلف است نسبت بدخانیات تا آخر . پیشنهاد آقای سید محمد علی شوشتری بنده پیشنهاد میکنم که کلمه مجاز بمکلف است تغییر پیدا نماید.

وزیر مالیه ـ گجویا همه پیشنهاد ها همان باشد که کلمه مجاز است تبدیل شود بمکلف است برای اینکه وقت تلف نشود قبول می کنم . رئیس ـ یک پیشنهاد دیگری هم از آقای تهرانی رسیده است آنهم قرائت می شود (بشرح ذیل خوانده شد )‌ پیشنهاد آقای زعیم :‌بنده پیشنهاد می کنم که شق اول مرقوم در ماده چهار متروک وفق شق اخیر اختیار شود . رئیس ـ‌ توضیح بدهید زعیم ‍- در این ماده چهار دولت را مخیر کده اند که بدو قسم جلوگیری از نقص قیمت تنباکو وتوتون داخلی مملکت بنماید .

یکی اینکه مالیاتی معادل تفاوتی که بین مالیات داخله وگمرک پیدا می شود به حقوق گمرکی اضافه نمایند یکی اینکه بر توتون هائی که وارد مملکت می شود مالیاتی بیفزایند که با توتو ن های داخله مسابقه تجارتی نکنند و در این قسمت ثانوی که در داخله حقوقی ار آنها گرفته شود با اطلاعاتی که بنده در امر دخانیات در امر گمرک دارم می دانم که فوق العاده برای دولت اسباب زحمت ومستلزم مخارج زیاری خواهد شد وبالاخره جلو قاچاق را هم نمی توانند بگیرند ودر نتیجه هم اسباب زحمت همه خواهد شد بهترین راهی که بعقیده بنده مسابقه تجارتی را محفوظ نگاهمیدارد گرفتن این مالیات است در گمرک کما اینکه در کتیرا هم که یک امنعه داخلی بود که مخارج حمل می شد آقایان ملاحظه فرمودند وبالاخره برای آسایش مردم مجبور شدند که بگمرک محول کنند . خود دولت هم این مسئله را پیش بینی

کرده ونوشته شده است دخانیاتی که از خارج بداخله مملکت وارد میشوند یا مالیاتی معادل تفاوت مابین حقوق گمرکی دخانیات مزبوره ومالیات داخلی اخذ نماید ویا حقوث گمرکی دخانیات وارده را تا حد مالیات داخلی بیفزاید.این مسئله را خود دولت پیش بینی کرده است ولی بطور تردید ودر تحت دو شق ولگر بنا باشد در داخله مالیاتی بخواهد اخذ کند اسباب زحمت خود دولت و تجارو کسبه وهمه خواهد شد . این است که بنده پیشنهاد کردم این دوشق را مبدل کنند به شق اولی که در گمرکات گرفته شور این اساس پیشنهاد قبول شود مسئله مکلف است کاملا تامین شده است .

رئیس ـ آقای عماد السلطنه (اجازه) عماد السلطنه ـ‌ بنده خیال میکنم اشکالات آقای زعیم در این ماده وارد نباشد برای اینکه مخصوصا نسبت باین قانون ما بایستی با حدی دست دولت را باز بگذاری واین قسمی که دولت پیشنهاد کرده است نه این است که اشکالاتی را که آقای زعیم متذکر شدند خود دولت نمی دانست ولی نظر بیک اشکالات مفصلی که شرح آن اشکالات از جواب آقای زعیم خارج است ونمی خواهم بطور تفصیل عرض کنم اینکار را کرده اند وهمین قدر عرض می کنم که باین ترتیب که هر دوشق باشد بهتر است ودولت هر وقت مقتضی دید ضق اول وهر وقت مقتضی دید شق دوم را عمل کند

رئیس ـ این پیشنهاد آقای زعیم چون راجمع بتجزیه است بعد باید درش دای گرفته شود بالفعل پیشنهاد آ‌قای مقوم ـ الملک قرائت میشود (بشرح ذیل خوانده شد ) اینجانب پیشنهاد می کنم که ماده چهارم باین قسم نوشه شود : دولت مکلف است از توتو ن وتنباکوی ساخته ونساخته که وارد مملکت می شود علاوه بر گمرک مالیاتی معادل ماده دوم از آن دخانیات دریافت نماید .وزیر فواید عامه ـ‌ یکمرتبه دیگر بخوانند (بشرح سابق قرائت شد )

رئیس ـ‌ آقای مقوم الملک (اجازه ) مقوم الملک ـ دولت از مال التجاره هائی که وارد مملکت می شود یک گمرکی می گیرد علاوه برآن گمرک دخانیاتی که وارد مملکت می شود باید مالیات داخلی داهم بدهد واین ترتیب برای رواج متاع داخلی ما خوبست . اما راجع بجریاناتی که آقای زعیم فرمودند اگر در داخله مالیات بگیرند تولید اشکال می کند نسبت به تنباکو وتوتون هم بهمان اشکال بر میخورند هیج فرق نمی کند

رئیس ـ آقای دکتر آقایان (اجازه ) دکتر آقایان ـ توتون هائی که از ممالک خارجه وارد مملکت ما می شود اغلت از دول کاملة‌ الوداد وارد می شودو اگر بنا باشد ما یک مالیات های سنگین برآنها تحمیل کنیم تولید اشکال می کند ودر ممالک خارجه هم بر اجناس مایک مالیات های گزافی وضع خواهند کرد باید در نظر داشت که مطابق احصائیه گمرکی توتون ساخته یا نساخته که وارد مملکت ایران می شود چندان اهمیتی ندارد واگر بنا باشد یک مالیات های سنگینس بر توتون های خارجه وضع کنیم یک اشکالات سیاسی تولید خواهند کرد رئیس ـ رای می گیریم به پیشنهاد آقای مقوام الملک . آقایانی که تصویب می کنند قیام فرمایند (معدودی قیام نمودند )

رئیس ـ تصویب نشد و رای میگیریم بپیشنهاد آقای زعیم … زعیم ـ اجازه می فرمائید چون فرمودید پیشنهاد بنده پیشنهاد تجزیه است پیشنهاد دیگری که اصلاح باشد تقدیم کردم رئیس ـ قرائت می شود (‌ بشرح ذیل قرائت شد ) بنده پیشنهاد می کنم که ماده چهارم بترتیب ذیل اصلاح شود ماده چهارم ـ دولت مکلف است نسبت بدخانیاتی که از خارج بداخله مملکت وارد می شود بمیزان تفاوت حاصله بر حقوق گمر کی دخانیات بیفزاید رئیس ـ رای می گیریم ـ آقایانی که این پیشنهاد را بصویب می کنند قیام فرمایند (عده برخاستند )

رئیس ـ تصویب نشد . پیشنهاد آقای آقا شیخ جلال باید بعنوان تبصرة‌ بماده اول اضافه شود : اول رای می گیریم بماده بعد پیشنهاد ایشان باید تکلیفش معلوم شود پیشنهاد آقای آقا میرزا جواد خان ( بشرح ذیل قرائت شد )‌ بنده پیشنهاد تجزیه می کنم

رئیس ‍ـ‌ تجزنه می شود بتر تیبی که خودشان قرائت می کنند (بشرح آتی خوانده شد ) ماده چهار ـ دولت مکلف است نسبت بدخانیاتی که از خارج تداخله مملکت وارد می شوند مالیاتی معادل تفاوت ما بین حقوق گمر کی دخانیات مزبوره ومالیات داخله اخذ نماید . رئیس ـ رای می گیریم بقسمت اول آقایانی که تصویب می کنند قیام فرمایند . (اغلب قیام نمودند )

رئیس ـ تصویب شد قسمت دوم قرائت می شود . (بشرح ذیل قرائت شد ) ویا حقوق گمرکی دخانیات وارده را تا خد مالیات داخلی بیفزاید رئیس ـ رای گرفته می شود باین قسمت . آقایانی که تصویب می کنند قیام فرمایند . (اکثر بر خاستند )

رئیس ـ تصویب شده رای گرفته می شود بهر دوقسمت . آقایان موافقین قیام فرمایند . (اغلب قیام نمودند )‌ رئیس ـ‌ تصویب شد . پیشنهاد آقای آقا شیخ جلال وپیشنهاد آقای کازرونی قرائت می شود (بشرح آتی قرائت شد) در ذیل ماده چهار اضافه شود : مادامی که دولت یکی ار دوشق فوق را مجری نداشته شروع باخذ مالیات جدید نخواهد شد . رئیس ـ آقای آقا شیخ جلال (اجازه )‌ آقا شیخ جلال ـ‌ ما می دانیم که اصل وضع ماده چهار برای جلوگیری از اجراء بشود تصور می کنم بهیچوجه مردم قارد بزراعت توتون وتنباکو نخوانهد شد ومردم دچار اشکال می شوند وچون همان طور که آقایان فرمودند این قسمت در تحت اختیار دولت نیست یعنی ما نمی توانیم پیش بینی کنیم که دولت بدون توافق نظر با دولت های دیگر بتواند تعرفه گمرکی را تغییر دهد یا اینکه یک مالیات های زیادی وضع کند …

جمعی از نمایندگان ـ‌ ( بطور همهمه ) اینطور نیست برای چه نمی تواند ؟ آقا شیخ جلال ـ این است که بنده پیش نهاد کردم که اگر حقیقتا وضع این قانون برای جلوگیری از رقابت مال التجاره خارجه است اضافه شود مادام که یکی از این دوشق اختیار نشده دولت شروع باخذ مالیات جدید نخواهد کرد رئیس ـ آقای سر کشیک زاده ( اجازه ) سر کشیکزاده ـ‌بنده تصور میکنم پیش نهادی که آقای آقا شیخ جلال فرموده اند تقریبا الغاء این قانون وآن قانون اولی است برای اینکه در قسمت خارجه البته دولت بایستی وارد یک مذاکراتی بشود و ممکن است این مذاکرات دو ماه سه ماه یا شش ماه طول بکشد واین پیش نهادی که ایشان فر موده اند در واقع لغو اصل این مالیاتست رئیس رای می گیریم به پیشنهاد آقای آقا شیخ جلال آقایانی که پیشنهاد ایشان را تصویب می کنند قیام فرمایند (عده قلیلی قیام نمودند )

رئیس ـ تصویب نشد . اصلاح آقای کازرونی ( بشرح ذیل قرائت شد ) بنده تبصره ذیل راجع بماده چهار پیشنهاد می کنم : تبصره ـ دولت قانون اخذ مالیات دخانیات را در صورتی می تواند اجراء کند که توام با اجرای اینماده باشد بعضی از نمایندگان ـ رد شده

کازرونی ـ بنده بعنوان تبصره پیشنهاد کردم رئیس ـ‌تفاوت نمی کند . اصل مطلب که تغییر نمی کند .علاوه بفرمائید و کازرونی ـ‌یک قسمت عمده از صادرات مملکت که حقیقتا تامین زندگانی یک عده زیادی از مردم را می کند همین تنباکوست وآقایان اگر خواسته باشند ممکن است مراجعه بواردات وصادرات مملکت در گمر کات بکنند بنده همچو تصور می کنم که اگر چنانچه دولت بواسطه غفلت یا چیز های دیگر تاخیر انداخت اجرای ماده چهار را یعنی راجع بتوتون وارده بمملکت ویا بالعکس این قانون را در داخله مملکت بعجله اجراء کرد اینطور می شود که اولا توتون وتنباکو از خارجه فوق العاده و این مملکت می شود ثنیا از مملکت بکلی چیزی خارج نشود واین یک رشته هم که اسباب زندگانی مردم است از دستشان برود در یک همچو روزی که کاملا محتاجیم باینکه صادراتمان را زیاد واردات مان را کم کنیم بعکس میشود این است که بنده پیش نهاد کردم که این دوفقره را توامااجراء کرده باشد که اشکالی راجع بصادرات واردات وارد نشود رئیس ـ‌از توضیحی که دادید معلوم شد که رد شده است .

پیشنهاد آقای آقا سید یعقوب (‌بشرح ذیل قرائت شد )‌ تبصره ذیل را پیشنهاد می کنم که دولت در ظرف یکسال بعد از اعلان این قانون شروع به اجرای ماده چهار این قانون خواهند نمود


رئیس ـ آقای آقاسید یعقوب (اجازه ) آقا سید یعقوب ‍ـ بنده برای سوء تفسیری که آقای آقا شیخ جلال بیان کردند ویک سوء ظنی هم در خود بنده هست که دولت نسبت بمالیاتی که راجع به داخله است شروع باجراء می کند وشاید نسبت به توتون وتنباکوئی که از خارج وارد می شود تاخیر شود ودرین بین یک ضرر اقتصادی بما وارد شود تصور کردم برای اطمینان خاطر خوبست یک مدتی را برای اینکار معین کنند که دولت در ظرف آن مدت شروع باجرای این قانون کند.

وبرای اینکه بعضی از آقایان اظهار کردند که دولت باید در این واقعه مهلت داشته باشد که مذاکره کند بنده مدت را یک سال معین کردم که تا یک سال پس از اینکه این قانون را اعلان کرد شروع به اجراء ماده چهار نماید واین فرجه ومهلت برای دولت باشد که بتواند صحبت کند وجریان بدهد این مالیات را نسبت به امتعه خارجه . لذا اینمدت را بنده پیش نهاد کردم تا دولت بتواند این قانون را نسبت بهمه اجراء‌ کند . وزیر مالیه ـ‌ آقایان باید تو جه بفرمایند که دولت خودش در نظر داشته است این مسئله را که آقایان متوجه هستند ما خودمان هم پیش نهاد کردیم ودر نظر داشتیم واینماده را هم برا ی اینکه جلو گیری از مال التجاره خارجی کند ومالالتجاره داخله بتواند رقابت کند با مالالتجاره خارجه پیشنهاد کردیم وبهمین جهت از مجلس اجازه می گیریم که یکی از این دواقدام را بکنیم ولی باید آقایان توجه بفرمایندکه ما آمده ایم فوریت این قانون را تقاضا کرده ایم وآقایان هم رای داده اند که این قانون بفوریت بگذرد فوریت این نیست که یکسال دیگر ما این قانون را اجراء کنیم اصل مسئله را هم ما خودمان در نضر داریم ودر موقع هم بموقع عمل خواهیم گذشت واین نگرانی آقایان مورد ندارد .

آقا سید یعقوب ـ بنده مسترد می دارم . رئیس ـ ماده پنچ(‌بشرح ذیل قرائت شد ) ماده پنجم ـ هر کس هر مقدار توتون وتنباکو بطور قاچاق یا بهر نحو دیگر از ادای مالیات بگریزاند عین جنس قاچاقی ضبط وجریمه معادل دوبرابر قیمت آن از قاچاق کننده اخذ خواهد شد رئیس ـ آقای آقا شیخ جلال ( اجازه) آقا شیخ جلال ـ همه می دانیم که مجازات بایستی مناسب با جرم باشد و هیئت مقننه در وقتی که میخواهد یک مجازاتی را معین کند باید ملاحظه کند آن فعلی که ارتکابش موجب جرم است ضررش در جامعه با چه اندازه است وبمناسبت آن جرم وضع مجازات کند تصور میکنم تمام آقایان اینر ا تصدیق می کنند واین خودش یک قسمت مهمی است در حقوق .

در موقعی که یک مالیات گزافی بدون مراجعه بافکار مردم آمده است بمجلس ، در موقعی که هنوز مصرف این قانون ومصرف این عایدات معلوم نیست ومردم با کمال دقت این تحمیلات را نگاه می کنند ،در چنین موقعی وبا این وضعیات اگر یک نفر یا یک کسی که حقا خودرا مکلف نمیداند این پول را بدهد زیرا میداند این پول بمصرف خودش نمیرسد وقاچاق کرد وحاضر نشد این مالیات را بدهد در اینصورت نبایستی این اندازه باو تحمیل کرد . این است که بنده چون این مجازات را مناسب نمی دانم وقانونی هم بی مجازات نمی شود . از اینجهت پیش نهاد میکنم که لااقل اکتفا شود بضبط نصف آنچه که قاچاق شده است . رئیس ـ آقا ی رهنما ( اجازه)

رهنما ـ آقای آقا شیخ جلال فرمودند یک نفری که خودش را مکلف نمیداند که مالیات بدهد : گمان می کنم مقصودشان غیر از این بوده است زیرا هر ایرانی وقتی قانونی در مجلس شورای ملی وضع شد مکلف است که تبعیت کند از آن قانون وتخلف نکند ولبته اگر تخلف کرد از قانونی که از مجلس گذشته است جرم دارد واینکه می فمائید لااقل نصف را ضبط کنند این در وقع یک تشویقی از قاچاق است واگر این ترتیب بشود ممکن است کسی که میخواهد قاچاق کند یک منافع هنگفتی ببر د بعد که گیر افتاد فلانقدر جرم بدهد زیرا قبلا فکر می کند و می بیند یک منافعی برده ودر موقع گرفتاری نصفش را ضرر کرده . بنابران بنده گمان میکنم اینماده بهترین مواد این قانونست ومعتقدم که مجازات سخت باید درباره تخلف از قانون وقاچاق کننده قرار تدهند که اخلاق قاچاقی در مملکت پیدا نشود

رئیس ـ آقای شیروانی ( اجازه ) شیروانی ـ بنده در مقدار مجازات اهمیت نمی دهم وطرفدارم که مجازاتها باید شدید باشد ولی در تعیین واجرایش بنده دیروز هم اعتراض کردم که راجع بهمین مسئله شاید تا یک ماه دیگر آقایان تشریف بیاورند اینجا ومثل تحدید تریاک هر روز قبل از دستور راجع تقاچاق تنباکو وشکایت از مامورین قاچاق تنباکو بزنند . قاچاق یعنی دزدی . اگر یک نفر ادعائی داشته باشد برکس دیگر یعنی یک کسی دعوی کند بدزدی یک شخصی باید محکمه صالحه آنشخص متهم را جلب کند ورسیدگی کند ومدارک طرفین را ببیند وبالاخره طرفین در محکمه صالحه حاضر شوید تا دزدی ثابت ومطابق قوانین مملکتی مجازات شود اما دزدی از مالیات دولت فقط تا ظهار یک نفر مفتش که معلوم نیست اصلا چه شکل انتخاب شده (برای اینکه در ولایات ما مفتشین را دیده ایم که چه سنخ از اشخاص هستند ودیده ایم از دیوار خانه مردم بالا میروند وغالبا ادعا شده تریاک را برده اند آنجا گذاشته اند بعد هم رفته اند وگفته اند این شخص قاچاق کرده جزء نظامنامه تحدید تریاک هم هست که اگر کسی تریاک قاچاق پیدا کرد صد سی مال خودش است .

آیا این مفتشین بهتر از این راه دخل از کجا پیدا میکنند که برود یک مقدار پیج مثقال یا ده مثقال تریاک بگذارد توی خانه مردم آنوقت یک مبلغ زیادی جرم بگیرد صدی سی اش را هم بردارد تریا کش را هم که پس میگیرد. بنا برین بنده در طرز اجرای این ماده حرف دارم که چطور میتوانند این قاچاق را ثابت کنند وهمینطور که یک نفر مفتش یا امین مالیه بگویند این قاچاق است بنده مخالفم ومعتقدم که یک محکمه دولت مخصوصا تشکیل بدهد در ابتدای اجرای قانون تحدید تریاک یک اداره تحقیق بود که متهم را میاوردند آنجا و تحقیق می کردند ، مدارک مفتش را می دیدند وبالاخره وقتی که ثابت می شد این شخص قاچاقچی است آنوقت او را مجازات میکردند . بنده حرفم دراین است که پش از اینکه معلوم شد در یک محکمه این شخص توتون یا تنباکو قاچاق کرده است آنوقت اورا مجازات کنند وبا این ترتیب موافقم که دولت در نظامنامه این قانون این مسئله را پیش بینی کند والا همیشه طرفدار مجازاتم برای اینکه تخلف از قانون نشود ولی مملکتی که وضعش اینست طرز اجرایش را باید قبلا پیش بینی کرد .

رئیس آقای عماد السطنه ؟. (اجازه ) عماد السلطنه ـ اگر ما بخواهیم تا این اندازه سوء ضنی که آقای شیروانی اظهار کردند نسبت به مامورین داشته باشیم بهتر این است که هیچ قانون وضع نکنیم و هیچوقت هم منتظر نباشیم که قانونی اجراء شود .

اگر بنا باشد یک نفری که قاچاق کرد اورا ببرند در محاکم صالحه ابتدائی و استیناف وتمیز واین مقامات را طی کند ما اصول قاچاقیگری ودزدی را تشویق کرده ایم در صورتی که این اشکالاتی که فرمودند در مسئله قاچاق نیست ومسئله قاچاق مخصوصا مسئله دخانیات اینها یک نکته هائی مثلا فرض بفرمائید در شیراز فردا یک تنباکوئی حمل می شود این باید در اداره مالیه شیراز سیم وسرب بشود جوازهم بگیرد اما اگر فردا در نزدیک آباده دیدند پنجاه بار تنباکو آنجاست که نه جواز دارد ونه سیم وسرب شده آیا باز محتاج است که اورا ببرند بیک محکمه واز اوسوال کنند که آیا شما این تنباکوئی را که آورده اید سیم وسرت کرده اید ومالیات داده اید یا خیر ، در صورتی که اگردیدند سیم وسرب ندارد معلوم است قاچاق است وباید اورا مجازات کرد بلکه یکقدری شدید تر هم مجازاتش کرد با این اصول قاچاق بازی از ین مملکت بیرون برود . رئیس ـ آقای حائری زاده . ( اجازه )

یاسائی ـ البته تمام آقایان نمایندگان محترم از شکایاتی که اهالی این مملکت از طرزاجرای قانون دادند مسبوق ومستعضرند وتصور نمی کنم شکایات مودیان مالیاتی رویهمرفته اگر حساب کنیم تمام شکایات دیگر معادله کند باشکایانی که نسبت باجرای این قانون از مامورین دولت بمجلس وبدولت وبو کلا میرسد وما می خواهیم درین قانون تقریبا یک نوع شکایاتی را که سالیانه بمجلس رسیده است دوباره تجدید کنیم یعنی موجبات شکایات رازیادتر کنیم وقتیکه زراعت تریاک عمل میآید بعد از تجربیاتی که در اداره مالیه کرده اند بالاخره آنچه را که پسندیده وانتخاب کرده اند این است که وقتی زراعت تریاک بعمل آمد خراری می کند واین خراری یک مخارجی دارد وپس از خراری آنوقت آن کسی که مالک زرافت است ببرد باداره مالیه تحویل بدهد وهیچ مالکی حق اینکه بفروشد


یا ببرد بخانه اش ندارد وباید در انبار مالیه باشد واداره مالیه با ندرل روی آن بزند واگر بخواهد تریاک چونه کخاج حمل کند یابخواهد بکسی بفروشد باید باندرول هم روی آن زده شده باشد واگر چناچنه تریاک یا شیره فرضا در خانه کسی پیدا شد وخارج از این ترتیب بود آن را قاچاق حساب میکنند وتمام مشکلات هم راجع باین قسمت است حالا در قسمت تنباکو هم ما میخواهیم یک ترتیبی کنیم که همان وضعیاتی که راجع بتحدید تریاک هست همان وضعیات تکرار شود مثلا فلان زارع که فرضا من ،صد من دو خروار تنباکو عمل آورده است . آیا این شخص مجاز است آنرا ببرد بخانه اش یا باید از همان صحرائی که خشک می کند تنباکو را پس از خشک شدنش با آن ترتیباتی که دارند که بنده درست نمیدانم تحویل انبار مالیه بدهند واین سیم وسربی که آقای عماد السلطنه می فرمایند نمی دانم چطور می شود ؟

اگر یک زارعی توی خانه اش پنج من تنباکو داشت باید فوری مطابق اینقانون بریزند در خانه اش وبگویند قاچاق است یک قسمت از مردم از جهت مالیات دخانیات مبتلا خواهند شد بنده عقیده ام این است که باید یک تجدید نظری در انماده بشود ویک ترتیبی دیگری بکنند که اسباب زحمت نباشد والا اینکه بگوئیم کسی که قاچاق کرد عین جنس اوضبط شود بدون اینکه در نظر بگیریم چطور این ماده را میخواهند اجراء کنند بعقیده بنده برای مردم ومملکت مضر است وبالاخره با آن وضعیاتی که راجع بتجدید هست تکرارش از طرف دولت ومجلس مقتضی نیست واینماده بنظر بنده عکس العمل دارد باید اول فکر کنیم وببینیم چگونه باید اجرا شود؟

اگر یک همچو مسائلی در اینمملکت سابقه نداشت و اگر این آه وناله های مردم بگوش ما نرسیده بود ممکن بود فرض کنند که در اجرایش یک ترتیب مناسبی اتخاذ می کنند ولی باسابق ایکه نسبت باجرای قانون تحدید داریم گمان نمی کنم مقتضی باشد که یک همچو ماده در اینقانون گذاشته شود این بود عقیده بنده رئیس ـ آقای داور (اجازه ) داور ـ عرضی ندارم رئیس ـ‌ آقای صدر الاسلام (اجازه) صدر الاسلام ـ بنده مخالفم رئیس ـ آقای طهرانی مخالفید ؟ آقا شیخ محمد علی طهرانی ـ بلی رئیس ـ آقای مدیر الملک ( اجازه) مدیر الملک ـ بنده در این ماده عرضی ندارم رئیس ـ شاهزاده غللمحسن میرزا (اجازه ) غلامحسن میرزا ـ بنده هم مخالفم

رئیس : آقای سر کشیک زاده چطور سر کشیزاده ـ بنده عرضی ندارم رئیس ـ آقای سردار عشایر مخالفند سردار عشایر ‍ـ بلی رئیس ـ آقای ضیاء الواعظین ـ بنده موافقم

رئیس ـ بفرمائید ضیاءالوافظین ـ بعقیده بنده هر قانونی که از تصویب مجلس شورای ملی میگذرد باید در نظر بگیرند که آن قانون بموقع اجرا کذارده شود وقانونی که اجرا نشود بعقیده بنده برای جامعه وبرای مملکت وبرای روحیات مردم مضر است از جمله چیزهائی را که همیشه قانونگذار باید در نظر بگیرند همین جاست ـ یعنی اگر نخواهند در نظر بگیرند این مسئله مجازات را مخصوصا یک بداخلاقی هائی در جامعه زیاد می شود در این گونه مواقع قانونگذار باید دقت کند وبهر وسیله که ممکن است جلوگیری از سوء اخلاق بکند بعقیده بنده حتی الامکان جامعه نباید مرتکب خلاف آن بشود یعنی مردم همینطور تربیت شوند وقانون هم مهمل وبی مصرف نماند مجلس تصویب می کند از تنباکو : وتوتون بهمان ترتیبی که ذکر کرده است مالیات گرفته شود واین مالیات هم صرف اصلاحات مملکت وصرف آبادی مملکت وصرف امنیت وادارات مملکتی میشود واگر چناچه اینماده از برای جلوگیری از قاچاق درآنجا نباشد آنوبت مردم برای فرار از اداء مالیات مرتکب قاچاق میشوند وتنباکو وتوتون راباقسام مختلقه دست بدست می فروشند که رویهمرفته هم قانون کاملا اجرا نشده و هم یک اشخاصی مرتکب کار بد وخلاف اخلاق می شوند وآنوقت مجلس تشویق کرده است یک اشخاصی را که می خواهند خلاف قانون رفتار کنند بنابراین بنظر بنده این ماده لازم است اینجا باشد بعضی از نمایندگان . مذاکرات کافی است . بعضی گفتند ـ کافی نیست رئیس ـ رای می گیریم بکفایت مذاکرات آقایانی که مذاکرات را کافی می دانند قیام فرمایند ( عده قلیلی قیام نمودند)

رئیس ـ معلوم می شود کافی نیست آقای صدر السلام ( اجازه) صدرالاسلام ـ همانطوری که آقایان راجع باینماده ذکر معایبی کردند که در موقع عمل زارعین وتجارو کسبه واین قسم اشخاص گرفتار میشوند بنده هم یک نکته دیگری را که در این ماده ذکرشده خواستم تذکر بدهم که آن نکته بیشتر موجب میشود از برای اختیارات نامحدود مامورین مالیه وآن کلمه ایست که بعد از کلمه قاچاق ( یا بهر نحودیگر ) ذکر شده است وبنده هر چه فکر میکنم کلمه برای انواع مختلف بهتر وجامع تر از قاچاق پیدا نمیکنم در این صورت چه ضرورت دارد که کلمه یا بهر نحو دیگر را بعد از لفظ قاچاق ذکر کرده اند بنابراین بند کاملا با اینماده مخالفم وپیشنهادی هم کرده ام تقدیم مقام ریاست میکنم

رئیس ـ آقای کازرونی هم مخالفند کازرونی ‍ـ‌ بلی رئیس ـ آقای آقا سید یعقوب چطور ؟ آقا سید یعقوب ـ بنده هم مخالفم رئیس ـ آقای طهرانی هم مخالفند آقا شیخ محمد علی -‌ بلی مخالفم رئیس ‍‍ـ آقای یاسائی هم مخالفند یاسائی ـ بلی . آقای وزیر دفاع کنند .

رئیس‌ ـ مخالفین حرف بزنند . شاه زاده غلامحسین میرزا (اجازه) غلامحسین میرزا ـ آقای ضیاء الواعظین طوری فرمودند مثل این است که مخالفین اینماده موافقند که اگر کسی قاچاق کرد مجازات نشود کسی منکر این نیست که اگر کسی قاچاق کرد باید مجازات شود ولی اینماده طوری نوشته شده است که سوء ظن نسبت بآن هست وتقریبا مثل قانون تجدید میشود مثلا اگر کسی چه قاچاقی وچه غیر قاچاقچی باشد ویکمن تنباکو داشته باشد باید پدرش را در بیاورند

اولا باید این را تشخیص بدهند که کسی قاچاقی است وکی قاچاقچی نیست دیگر اینکه در این ماده معلوم نیست که آن کسی که خود اداره مالیه فرستاده وقاچاق را گرفته آیا باید هم خودش مدعی باشد وهم قاضی . این مسئله هیچ جا سابقه ندارد که یک کسی هم مدعی باشد وهم قاضی بنده این سفر اخیری که به اصفهان رفتم اشخاصی بودند که چهار ماه در حبس خود مالیه بودند وحال آنکه هیج کس غیر از عدلیه ومدعی ـ العموم حق ندارند حکم بحبس اشخاص بدهد .

فردا شما این قانون رامی دهید بوزارت مالیه هر کس که دومن تنباکو دارد وزارت مالیه اورا تعقیب می کند وخودشان هم قضاوت خواهند کرد . بنده اساسا مخالفم بااین ماده پیش ـ نهادی هم تقدیم کرده ام ودر پیش نهاد هم ذکر کرده ام که باید محاکم صالحه این شخص را تعقیب بکند رئیس ـ آقای شریعت زاده ـ‌ بنده موافقم با این ماده واجمالا مخالفت آقایان نسبت باین ماده یکی از این جهت است که می گویند این مجازات متناسب با این قانون نیست . بعضی از نمایندگان ـ آقا بلند تر تفرمائید . شریعت ـ‌ ( پشت تریبون) عرض کردم مخالفت آقایان نسبت به این ماده از دو نقطه نظر است یکی از این حیث بود که این مجازات را متناسب با تخلف از قانون نمدانند یکی دیگر اینکه اجرای این ماده برای ایجاد مشکلات می کند . بنده از هر دو نقطه نظر تصور میکنم که اگر یکقدری دقت بشود رفع این اشتباه می شود وآن این است که تعیین تناسب مجازات بااصل عمل بچه کیفیت می شود .

برای تعیین تناسب مجازات بااصل عمل باید در تحت نظر آورد که تخلف از یک ماده قانون چه آثاری در جامعه پیدا می کند . هیچ تردیدی نیست که وضع این قانون برای رفع احتیاجات مادی این مملکت است بنابراین اگر کسی بر خلاف این قانو ن بخواهد بکند این در حکم تجاوز بحقوق جامعه است ونمی توان اجازه داد در مسائلی که مجلس برای رفع احتیاجات جامعه تصمیماتی اتخاذ می کند یک اشخاصی برای اینکه مجازات های سهلی از برای آنهامعین است راه تخلف از قانون برایشان باز بشود از این نقطه نظر بنده معتقد هستم که مخصوصا در مسائل مالی بهتر این است که مجازات مجازات مادی باشد تا اینکه مردم برای علاقه بحال کمتر تخلف بکنند از قانون . قسمت دیگر که راجع است باینکه مشکلات در اجرایش هست بعقیده بنده هر قانونی برای اجرایش اشکالات هست


مخصوصا قوانین راجع بامور مالی ـ البته باید تصور این را هم کرد که اگر این جریاناتی اکه مادر نظر داریم صحیح نیست عاقبت چه باید کرد؟ بعقیده بنده تا وقتی که در سایه اجرای این قوانین اخلاق عمومی رو بهبودی نرود اجراین این قانون وهر قانون دیگری مواجه با مشکلات می شود و تا وقتی که این ها ادامه دارد باید مقاومت ومبارزه کرد تا اینکه خود مردم تنبیه شوند که مصلحت عمومی و خصوصی آنها اتباع از قوانین است بنابراین بعقیده بنده هر اصلاحی هر تخفیفی نسبت به این ماده بشود وبالاخره مننتهی می شود بضرر جامعه ومملکت و همینطور بتاخیر مقاصد مجلس شورایملی که عبارتست از رفع احتیا جات مالی مملکت قسمت دیگر هم مربوط است به اینکه بچه کیفیت باید تعقیت شود وبالاخره این مسئله را باید در نظر آورد که آن تشکیلاتی که مامور این کار است وهمچنین آن نظاماتی که تامین این مسئله را می کند ترتیبی باشد که تجاوز وتعدی آن مامورین در سایه وجود این قانون جلوکیری بشود واگر بنا باشد این تامین نباشد . البته هر قانونی که وضع بشود ممکن است این مشکلات ایجاد بشود

پس از این نقطه نظر نمی شود گفت که این قانون نباید وضع بشود . بنده تصدیق میکنم که یک بی تربیتی ها وبالاخره تجاوزاتی از طرف مامورین می شود ولی ثبوت این معنی ثابت نمیکند که در سایر مسائل که برای رفع احتیاجات مادی مملکت ضرورت دارد وپیش بینی آن از وظیفه ما است خود داری کنیم البته باید تذکر داد که برای جلوگیری از تجاوزات آن ها اقدامی بکنند که آن اقدامات تامین کند این نظریه آقایان را. غلامحسین میرزا ـ فایده ندارد

جمعی از نمایندگان ـ مذاکرات کافی است . رئیس ـ هفت هشت فقره پیش نهاد رسیده است آقایانی که مذاکرات را کافی میدانند قیام فرمایند (اغلب قیام نمودند ) رئیس ـ اکثریت است ـ می فرمایند پیش نهادها بعد از تنعس قرائت شود؟

جمعی از نمایندگان ـ صحیح است (در این موقع جلسه برای تنفس تعطیل وپس از نیم ساعت مجددا تشکیل گردید ) رئیس ـ پیشنهاد آقای مقوم الملک (بشرح ذیل قرائت شد ) اینجانب پیشنهاد میکنم ماده پنج این قسم نوشته شود هرکس هر قدر توتون یا تنباکو بهر نحو از تادیه مالیات بگریزاند عین جنس او ضبط ویک مقابل قیمت آن . رئیس ـ آقای مقوم الملک ( اجازه)‌ مقوم الملک ـ در آن قسمتی که نوشته است اگر کسی توتون یا تنباکو قاچاق کرد بعلاوه اینکه عین جنس ضبط میشود وبرار آن هم جرم میشود بنده پیشنهاد کرده ام یک برابر نوشته شود

رئیس ـ رای میگیریم به پیشنهاد آقای مقوم الملک آقایان موافقین قیام فرمایند ( عده قلیلی قیام نمودند ) رئیس ـ تصویب نشد پیشنهاد آقای سالار لشگر ( اینطور خوانده شد) پیشنهاد میکنم : در صورت قاچاق عین مال را دولت ضبط وفقط یک برابر جریمه تعیین می گردد رئیس ـ رای میگیریم باین پیشنهاد آقایان موافقین قیام فرمایند (عده کمی برخاستند ) رئیس ـ تصویب نشد پیشنهاد آقای سردار عشایر (بشرح ذیل قرائت شد ) بنده پیشنهاد میکنم که برای جلوگیری از تعدی مامورین قاچاق هر تنباکو وتوتونی که از شهریا قصبه وارد می نمایند با جواز نباشد آنرا قاچاق محسوب نمایند

رئیس ـ آقای سردار عشایر ( اجازه) سردار عشایر ـ بنده منکر جریمه نیستم البته هر کاری را که قانون معین می کند اگر کسی قاچاق کرد از دزدی بالاتر است وباید جریمه هم بشود . ولی غرض عرضم این است که باید این ملاحظه را هم کرد که نسبت بمامورین قاچاق این قسمی که بعضی از آقایان میفرمایند نباید سوء پیدا کرد . بنده گمان نمیکنم که هنوز آن تامین برای ما حاصل شده باشد خیر باید از آنها جلوگیری بشود زیرا مثلا از فارس تنباکو بار می شود برای اصفهان وآباده وقمشه چون تمامش بشیراز نمی رود از راههای نزدیکتر می برند در آنجا مامورین قاچاق جلویش را می گیرند که این بار قاچاق است ( رد صورتی که تا بیست بار را نمیشود قاچاق کرد ) واین تا بیاید ثابت کند که قاچاق نیست تمام تکلیفات ودستورات و آنچه که لازمه جلوگیری از قاچاق ومجازات آنها است بسرش آورده اند البته این ترتیب از برای مردم اسباب زحمت می شود یکی هم راجع بمالکین است . بنده ده من تنباکو که خدایم برایم میآورد این را باید معلوم کنند که در کجا قاچاق محسوت است ودر کجا قاچاق نیست مالیاتش را که در شهر باید بدهند اگر در بیرون دروازه گفتند قاچاق است آنجا تکلیف چیست ؟ پس بهتر این است که حالا تکلیف این موارد را معین کنند

رئیس ـ رای گرفته می شود به این پیشنهاد نصرت الدوله ـ مجددا بخوانند (مجددا بشرح سابق خوانده شد) زعیم ـ اصلا کلمه قاچاق بجنسی تعلق می گیرد که مستقیما در تحت نظر وزارت مالیه نباشد این پیشنهاد آقای سردار عشایر که معین میکند اگر جواز داشته باشد قاچاق نیست این همان همانن عین نظامنامه است البته اگر جواز داشته باشد قاچاق نیست و اینهم مربوط به این ماده نمی شود سردارعشایر ـ اشتباه فدمودید یک قدری توضیح بدهید

رئیس ـ این پیشنهاد هائی که می شود باید ماده رابترتیتی که خود آقایان پیشنهاد کنندگان صلاح می دانند بنویسند بدهند تا رای بگیریم والا بطور اصلاح نمی شود رای گرفت . این را هم می دهم خود آقای سردار ـ عشایر اصلاح بفرمایند سردار عشایر ـ چون ماده اینجا نیست نمی دانم

رئیس ـ می دهم بیاورند سردار عشایر ـ مستردداشتم رئیس ـ پیشنهاد آقای داور (بمضمون آتی خوانده شد ) بنده پیشنهاد میکنم ماده چهار بطریق ذیل اصلاح شود (ماده چهار در اصل پیشنهاد نوشته شده بود در صورتی که مقصود ماده پنج است ) هرکس هر مقدار توتون وتنباکو بطور قاچاق از ادای مالیات بگریزاند عین جنس ضبط خواهد شد تبصره : در صورت انکار مظنون بقاچاق قضیه بمحاکم عدلیه مراجعه می شود . رئیس ـ این پیشنهاد هم می ماند بعد رای می گیریم . پیش نهاد آقای آقا سید ـ یعقوب . ( اینطور قرائت شد ) بنده پیشنهاد می کنم که مجازات جنس دزدی ضبط عین همان جنس است مجازات دیگری نخواهد داشت .

رئیس آقای آقا سید یعقوب ( اجازه) آقا سید یعقوب ـ بنده برای خاطر اینکه بیانات هم آقایان واطلاعاتی که خود من پیدا کردم راجع بتجاوز کردن مامورین تریاک از حدود قانون (د در واقع مثلی است مشهور که می گویند آدم مار گزیده ازریسمان سیاه وسفید می ترسد) واین مسئله نصب العین هم ما است اصلا و اساسا وزراء می دانند که قانون باید یک تسهیلاتی داشته باشد که بشود اجراء کرد زیرا از اول سنگ بزرگ برداشتن علامت نزدن است همان عین جنس را که دولت می گیرد قاچاق است وهمان را ضبط کنند زیادرتر از آن چیزی لازم نیست بگیرد رئیس ـ‌ پیشنهاد آقای التجار هم در همین زمینه است ؟

رئیس التجار ـ بلی عین پیشنهاد آقای آقا سید یعقوب است رئیس ـ (خطاب بآقای نظام التولیه ) پیشنهاد جنابعالی هم عین پیشنهاد آقای آقا سید یعقوب است نظام التولیه ـ بلی رئیس ـ پیشنهاد آقای امیر حشمت هم ودر همین زمینه است امیر حشمت ـ بلی

رئیس ـ این پیش نهاداتی که شده است راجع خواهد بود بتجزیه کردن ماده و می ماند بعد از سایر پیشنهادها رای میگیریم پیشنهاد آقای زعیم ( بمضون آتی خوانده شد) عین ماده ۴ قانون را بجای ماده ۵ قانون فعلی پیشنهاد میکنم نصرت الدوله ـ ماده چهار را بخوانند رئیس ـ آقای زعیم .( اجازه ) داور ـ بنده راجع بپیشنهاد خودم توضیح ندارم . رئیس ـ راجع بتجزیه است وقتی میخواهم بماده رای بگیریم تجزیه میکنیم آنوقت جنابعالی توضیح بدهید .

زعیم ـ بنده از فتوای بیانات دولت وموفقین لایحه چنین استنباط کردم که غرضشان از این تسعیر جنس بپول واضافه کردن یک مبلغی بمالیات از نقطه نظر یک احتیاجات فوری است نه از نقطه نظر جمع آوری عایدات جدید وعواید جدید وعواید جرمی وباضافه در همه جا هم گفته می شد که مقصود همان قانون سابق است که اصلاح می شود ودر ماده چهار قانون سابق نوشته است : هر کس هر مقدار توتون وتنباکو بطور قاچاق یا بنحو دیگر از اداءمالیات بگریز اند عین جنس ضبط خواهد شد واین در واقع نظریست که سایر آقایان هم پیشنهاد کرده اند وبنده چون مورد فوری بود پیشنهاد کردم که ماده چهار قانون سابق (که بعضی از آقایان هم همان نظریه را دارند ) بجای ماده ۵ قبول شود وهمان ضبط عین جنس کافی باشد . رئیس ـ آقای داور . ( اجازه ) داور ـ بنده با یک قسمت از این پیش نهاد مخالفم بجهت اینکه پیشنهادی که بنده کرده ام همان ماده چهار سابق است فقط لفظ (بهر نحو دیگر ) راحذف کرده ام زیرا کلمه بهر نحو دیگر یک کلمه کش داوی


است وکلمه قاچاق جامع است ومقصود هم جلوگیری از آن است وبنده هم در پیشنهاد خودم همان ماده چهار را با حذف کلمه (بهر نحو دیگر ) عرض کرده ام . رئیس ـ این هم می ماند برای بعد . پیشنهاد آقای طهرانی . (بمضون ذیل قرائت شد ) این بنده پیشنهاد می نمایم که ماده ۵ باین طریق اصلاح شود : هر کس هر مقدار توتون وتنباکو بطور قاچاق از تادیه مالیات بگذراند ودر محکمه صالحه ثابت شود عین جنس قاچاقی ضبط می شود ودو مقابل قیمت آن جریمه خواهد شد .

رئیس ـ بفرمائید . آقا شیخ محمد علی طهرانی ـ ماده پیشنهادی دولت باعث میشود که هر فردی از افراد مردم یک قوطی سیگار وتوتون توی جیبشان باشد(باندرل که ندارد ) یکوقت مفتش می گوید آقا این دو مثقال توتون که توی قوطی سیگار تست قاچاق است (اظهارات مفتشین مالیه هم که وحی منزل است ) باین واسطه عده از مردم بدبخت در مسئله تریاک معدوم شده اند وسرمایه شان از بین رفته وآنها را برده اند در محبسها واینقدر نگاهداشته اند که بیچاره ها در محبس از دنیا رفته اند حالا هم تمام افراد مردم هر کس تنباکو کش است یک من دومن تنباکو توی خانه اش هست وهمینطور آنهائی که سیگار وچپق کش هستند سه چارک کمتر بیشتر توتون در خانه شان دارندوهر یک از مامورین برای اینکه میخواهند بمالیه یک خدمتی بکنند وترفیع رتبه پیدا کنند میروند توی خانه عمروزید ومیگویند اینجا توتون وتنبا کوی قاچاق است یا اینکه میریزند بوی خانه های مردم ومیگویند در اینجا یک چیزهائی است ومامیخواهیم تفتیش کنیم یا اینکه آدم توی جیب تو توتون قاچاق است واسباب زحمت مردم را فراهم میکنند .

این ترتیب اصل ندارد وباید همین اندازه که معرفی کرد بمحکمه صالحه مراجعه کنند ودر آنجا رسیدگی بکنند ببینند . این چیزی را که مفتش را پرت داده است صحیح است یا نه وپس از رسیدگی ومحاکمه آنوقت آن شخص را محکوم کنند و عین جنس را ضبط کنند دو مقابل هم جریمه بگیرند چرا ؟ برای اینکه وقتی بمحکمه نیامد باعث این می شود که وزارت مالیه برتمام افراد مردم بلا استثناء از عالی ودانی حق حکومت وقضاوت داشته باشد بنا برا ین بنده پیشنهاد کردم که باید در محکمه صالحه باشد .

عنوان هم نکرده ام که محکمه صالحه باشد . عنوان هم نکرده ام که محکمه مالیه باشد یا محکمه عدلیه مراداز محکمه صالحه یک محکمه مخصوصی است که مدعی العموم هم آنجا است وباید در آنجا رسیدگی شود. رئیس ـ رای میگیریم ـ به پیشنهاد آقای طهرانی شریعتمدار دامغانی ـ بنده مخالفم رئیس ـ بفرمائید

شریعت مدار ـ در قسمت اول پیشنهاد آقای طهرانی البته همینطور است که فرمودند اختیارات مسائل حکم وقضاوت واجراء را نبایست بمامورین مالیه داد برای اینکه مامورین مالیه با آن انتخاباتی در موضوع تحدید دادند عملا ثابت شده که نمی توان آنها را هم قاضی وهم مجری قرار داد زیرا اسباب زحمت برای مردم فراهم می شود ومخصوصا اگر مواعیدی هم در بین باشد که هر کسی که تریاک قاچاق پیدا کرد چه نوع باید با او سلوک کرد بگوئید اگر کسی توتون یا تنباکوی قاچاق پیدا کرد چقدر با او مساعدت میشود خود این یک وسیله میشود برای اذیت مردم ولی در قسمت دومش که باید بمحکمه صالحه جلب شوند قضات این مسئله با محکمه صالحه باشد . حالا محکمه صالحه چطور باید باشد البته آنرا خود ایشان معنی میکنند ولی اینکه فرمودند دو مقابل بگیرند گمان می کنم دو مقابل گرفتن با نظر همه آقایان نمایندگان مخالف باشد . قانون باین سنگینی دیگر مجازات باین سنگینی نباید داشته باشد ومطابق نظر اغلب آقایان اگر قاچاقی کشف شد باید جنس قاچاقی بحکم مکمه صالحه ( که صلاحیتش بعد باید توضیح داده شود) ضبط شود .

آقا شیخ محمد علی طهرانی ـ بنده تقاضای تجزیه میکنم . رئیس ـ کدام جزء را آقا شیخ محمد علی ـ جزء آخر را که در مقابل معین میکند علیحده رای بگیرید ورجوع بمحکمه صالحه راهم علیحده رئیس ـ محکمه صالحه را می خواهید حذف شود ؟ طهرانی ـ عرض می کنم باین شکل ـ هر کس هر مقدار توتون وتنباکو بطور قاچاق ازاداء مالیات بگریزاند . تا اینجا را علیحده رای بگیرید واز جمله ( در محکمه صالحه مجاز خواهد شد) راهم علیحده رئیس ـ پیشنهاد را حالا میخواهند معلوم میشود . ( پیشنهاد مزبور را بشرح ذیل قرائت نمودند) این بنده پیشنهاد می نمایم که ماده ۵ باین طریق اصلاح شود: هر کس هر مقدار توتون وتنباکو بطور قاچاق از تادیه مالیات بگذارند ودر محکمه صالحه ثابت شود عین جنس قاچاقی ضبط میشود طهرانی ـ همین اندازه رئیس ـ رای میگیریم باین قسمت آقایانی که این اصلاح را تصویب میکنند قیام فرمایند . ( اکثر قیام نمودند )

رئیس ـ تصویب شد . این چیزی که رای گرفتیم بجای ماده ۵ خواهد بود . (پیشنهاد آقای آقا میرزایدالله خان بشرح ذیل قرائت شد ) چون برای مرتکبین قاچاق جریمه معین می شود برای رفع مزاحمت از اشخاص بی تقصیر هم بنده پیشنهاد میکنم که در آخر ماده ۵ اضافه شود . هر گاه معلوم شود مامورین قاچاق برای اشخاص خسارت یا مزاحمتی فراهم کرده اند خسارت وارده وحقوق یک ماهه او ضبط و بطرف داده خواهد شد واز خدمت هم مستعفی خواهد گشت .

رئیس ـ‌ آقای آقا میرزا یدالله خان (اجازه )‌آقا میرزا یدالله خان ـ بنده مقصودم این است که در قانون نباید تبعیض قائل شد وقضیه یک بام ودو هوا هم نیست همانطور که آقایان میل دارند که در مملکت قاچاق نشود وبعضی عملیات نا مشرو ع هم از کسی سر نزند هیچ ضرر ندارد که برای مامورین هم که بدون جهت اسباب زحمت یکعده را فراهم میکنند مجازاتی قائل شویم جمعی از نمایندگان ـ صحیح است مساوات ـ بنده مخالفم رئیس ـ بفرمائید مساوات ـ بنده هم همینطور عقیده دارم که مجازاتی برای ان قبیل مامورین باشد وآن چیزی را که بنده پیشنهاد کردم راجع باین است که ما نمی دانیم بعد از اینکه این ماده گذشت این ضمیمه چه حالی پیدا خواهد کرد جزو ماده می شود یا اینکه یک ماده علیحده باید پیشنهاد بشود . رئیس ـ تبصره میشود به پیشنهاد آقای آقا میرزا یداله خان آقایانی که این پیشنهاد را تصویب میکنند قیام فرمایند . (اغلب قیام نمودند )

رئیس ـ تصویب شد پیشنهاد آقای مساوات (بشرح ذیل خوانده شد) اصلاح ماده پنجم را بضمیمه عبارت ذیل در آخر ماده تقاضا دارم . واگر قاچاق کننده مامورین دولت باشد علاوه بر مجازات مذکوره بانفصال از خدمت نیز مجازات خواهد شد رئیس ـ تبصره پیشنهاد ی آقای داور قرائت میشود .( اینطور قرائت شد) تبصره ـ در صورت انکار مظنون بقاچاق قضیه بمحاکم عدلیه مراجعه میشود

رئیس ـ آقای داور . (اجازه ) داور ـ بنده می دانم که از طرف دولت یک نامساعدتی وعدم سعی قطعی نسبت با ینقبیل پیشنهاد هاست و بنظر دولت شاید اینترتیب صحیح باشد همینکه یک امری وقانونی گذشت باید اختیارش را داد بدست دولت واوهم با کمال اطمینان بمامورین خود مسئله را تعقیب واجرا کند این یک نظری است که دولت دارد ولی بنده خیال میکنم هیچوقت وهیچ جائی قضله را نبایستی گذاشت باین شکل باشد وبنده با اینکه احتمال قوی می دهم که این نظر تصویب نمیشود معهذا عقیده دارم که این موقع را نباید از دست داد واین نظر را باید اظهار کرد مامور دولت یک تکالیفی دارد واز او هم باید تقویت شود ولی حرف اورا نباید یک حرف آسمانی دانست واگر یک حرفی اوزد همیشه حرف او را باید یک حرف قانونی بدانند .

یک ماموری می آند می گوید فلانچیز قاچاق است وتا موقعی که یکدلیل قوی در دست آنها نیست که معلوم باشد آن مامور درست می گوید یا خیر باید او را یکنفر شخص عادی محسوب داشت بنابر این باید عمل قاچاق هم مثل بسیاری از اعمال که معمول است ومیبرند در یک محکمه وپیش قاضی استنطاق می کنند تا اینکه معلوم شود مطلب درست بوده است یا خیر همینطور که بنده عقیده دارم باید قضیه قاچاق با ینطریق حل شود . البته قاچاقی پس از آنکه گیر افتاد وفرار کرد هیچ ولی اگر در ضمن عمل طوری بود که اعتراف نکرد وقضیه محل تردید واقع شد یعنی گفت من قاچاق نکرده ام باید این قضیه هم مثل سایر قضایا برود بعدلیه در آنجا رسیدگی بشود . وزیر فوائد عامه ـ‌ در همان حالی که دولت البته هیچوقت نمی خواهد که هیچکس رادر امور قضائی بیک تکلیفاتی مجبور کند ودر هما ن حالی که آقای داور اظهار فرمودند


دولت میل دارد تمام کارها با داشتن اقتدارات لازمه در دست مامورین خودش باشد در همان حال باید جنبه عمل را هم ملاحظه کرد زیرا وقتی مجلس شورای ملی تصویب کند که اگر قاچاقچی اعتراض کرد بر این که اینمال قاچاق نیست برود بمحاکم عدلیه اولا هر قاچاقچی این اعتراض را خواهد کرد وهیچ مورد استثناعهم نخواهد داشت برای اینکه هر کس برای حفاظت مال خودش این اعتراض را خواهد کرد وبرای آنها که مجازاتی معیین نکرده اند وجریمه راهم که از بین برده اند وعین جنس را ضبط میکنند ولی باید دید که حتما باید قاچاق در حوزه های قضائیه واقع میشود ؟ اگر در جائی حوزه قضائیه نبود چه خواهد شد ؟ فرض بفرمائید در یکی از دهات نقاط کردستان یک امر قاچاقی واقع شد آنوقت باید آن بیچاره را برای یکبار تنباکو یا توتو ن از آنجا بمرکز کردستان که سنندج است ودر آنجا حوزه قضائیه است ببرند ودر آنجا رسیدگی و محاکمه کنند ؟

ویکمدتی آن بیچاره را از اینطرف آنطرف بکشند واسباب زحمت درست کنند تا این که معلوم شود حق بجانب کی بوده است . این ترتیب عملی نیست . این اصل محل کلام نیست که عمل قاچاق بد است وحتی الامکان باید از قاچاق جلوگیری کرد این اصل هم مسلم است که تعدی هم از طرف مامورین بد است این نکته هم محرز است که باید برای هر قاچاقچقی یک مجازاتی معین کرد (حالا آن مجازات ضبط مال وعین جنس یا چیز دیگری علاوه یا کم باشد آن مرحله دیگر است )

بهر حال باید یک جائی یا معین کرد که هم از دورغ گفتن قاچاقچی وهم از تعدیات مامورین دخانیات جلوگیری شود ودر آنجا رسیدگی ومحاکمه بعمل آید البته باید یک محل ذی صلاحیتی را معین کرد اما من عقیده دارم که آن محل عدلیه باشد برای اینکه هنوز تشکیلات قضائی ما آنقدرها بسط وتوسعه ندارد تا بتوانیم این قبیل قضایا را در آنجا رسیدگی کنیم یکی از نمایندگان محترم یکپیشنهادی کرده بودند که بعقیده بنده بهتر بود بهتر بود وآن این است که در هر نقطه که این اتفاق واقع شود ممکن است یک محکمه از امین مالیه محل وحاکم محل ولگر باشد از مدعی العلوم آنجا تشکیل ورسیدگی کنند واین خودش یک محکمه اختصاصی است قضیه را رسیدگی می کنند اگر دیدند واقعا قاچاق وارد بود که معامله قاچاق با شخص قاچاقچی می کند واگر وارد نبود که هیچ بعقیده بنده این ترتیب بهتر است واگر بنا شود به عدلیه ارجاع شود اسباب زحمت خود مردم خواهد بود رئیس ـ بعد از اینکه بپیشنهاد آقای طهرانی رای دادند دیگر گمان نمیکنم رای گرفتن باین پیشنهاد مورد داشته باشد . نوشته شده است : محاکم صالحه .

ممکن است یک تبصره اضافه شود که مقصود از محکم صالحه محاکم عدلیه است ولی باین ترتیب گمان نمیکنم بشود رای گرفت آقای داور (اجازه) داور ـ اول آنچیزی را که را ی داده شده است بخوانید با بعد بنده عرایضم را عرض کنم (بشرح ذیل قرائت شد ) هر کس هر مقدار توتون تنباکو بطور قاچاق از تادیه مالیات بگذراند ودر محکمه صالحه ثابت شود عین جنس قاچاقی ضبط شود . رئیس ـ آقای داور (اجازه )

داور ـ بنده برای این تمنا کردم این پیشنهاد خوانده شود که آقایان توجه بفرمایند چون پیشنهادها خیلی زیاد است وخودم هم باین پیشنهاد ( محکمه صالحه ) رای داده ام ولی محکمه صالحه یک عبارت کش داری است وآن را همه جو ممکن است تعبیر کرد چنانچه محکمه صالحه بنظر بنده از نقطه نظر اجزائی محکمه جراء است وبطوری که حالا اظهار می شود وتفسیر میکنند مقصود یکمحکمه اداری است واین عنوانی را که آقای وزیر فوائد عامه عرمودند که جنبه عمل را هم باید ملاحظه کرد ودر یکی از دهات کردستان اگر یک قاچاقی واقع شد چطور ممکن است در محکمه عدلیه رسیدگی شود بنده خواستم خاطر محترم ایشان را متذکر کنم که امر قاچاق هم مثل سایر امور جرائم وهیچ تفاوتی ندار د اگر در یکی از دهات کردستان یک فعلی واقع شد چه باید کرد ؟ چطور درجائی که دولت حفظ مالیات خودش را میخواهد بکند نباید بعدلیه رفت وباید خودش رسیدگی کند ودرواقع هم مدعی وهم قاضی باشد ولی درجاتی که جان بنده یادیگری در خطر باشد آنوقت باید بمحاکم صالحه که عبارت از عدلیه است مراجعه کنیم ؟

اگر در یک جائی محکمه عدلیه نیست خود دولت باید تشکیل بدهد وباید همه امور جزائی را به آنجا احاله دهند در هر صورت چون عبارت محاکم صالحه یک لفظ کش داری است از اینجهت بنده صریحا نوشته ام که مقصود از محکمه صالحه محکم عدلیه است حالا اگر آقایان نخواستند باین پیشنهاد رای بدهند ناچار یم محکمه صالحه را بنظر دولت واگذار کنیم وبنده می دانم که دولت همان محکمه اداری را تعیین خواهد کرد وزیر فوائد عامه ـ اگر عده قتل هم د رمملکت بقدر عده قاچاق بود دولت مجبور می شد برای قتل هم محکمه اختصاصی تشکیل دهد ولی ارجاع قاچاق بمحاکم عدلیه اصلا عملی نیست واسباب زحمت همه خواهد بود.

رئیس ـ باین ترتیب عرض کردم نمی شود رای گرفت مگر اینکه تبصره بنویسید وبگوئید مقصود از محاکم صالحه عدلیه است . تقریبا چهل فقره پیش نهاد رسیده اگر اجازه میفرمائید جلسه را ختم کنیم آقای سر کشیک زاده (اجازه )

سرکشیک زاده ـ اگر امروز تکلیف این قانون معین می شد خیلی بهتر بود چون بعضی از آقایان می خواهند بقم مشرف شوند باینجهت اگر امروز تکلیف این قانون معین نشود باز بتاخیر خواهد افتاد و بند ه موافقم که جلسه امروز عصر باشد رئیس آقای طهرانی (اجازه ) آقای شیخ محمد علی طهرانی ـ بنده ازاینکه جلسه حالا ختم شود حرفی ندارم ولی پیشنهاد میکنم که عصر جلسه شود رئیس ـ رای میگیریم برای تشکیل جلسه به امروز عصرجلسه به امروز عصر مشار اعظم ـ بنده مخالفم تدین ـ بنده هم مخالفم رئیس ـ آقای تدین (اجازه )‌ تدین ـ بنده دوماه دیگر بیشتر باقی نمانده است چیزی هم از ظهر نگذشته دیروز تا یکساعت ونیم بعد از ظهر ما اینجا بودیم واگر بنا باشد کار کنیم تا یکساعت یکساعت ونیم دیگر هم جلسه طول بکشد عیبی ندارد با اینقانون تمام شود . ودیگر محتاج نخواهیم بود که عصر هم جلسه با شد . بییست وچهار ساعت پشت سرهم که نمیتوانیم بیائیم . هزار کار دیگر هم داریم . رئیس ـ‌عرض کردم پیشنهادات زیادی رسیده وباید از هدیگر تفکیک شود . والاممکن است اراءمتضاد داده شود . رای میگیریم بختم جلسه .

آقایانی که ختم جلسه را تصویب میکنند قیام فرمایند (عده قلیلی قیام نمودند ) رئیس ـ تصویب نشد . پیشنهادها قرائت میشود (بشرح ذیل قرائت شد) پیشنهاد آقای ضیاءالواعظین ـ بنده پیشنهاد میکنم ک ماده پنجم باین ترتیب اصلاح شود ماده پنجم ـ هر کس هر مقدا ر توتون و تنباکو بطور قاچاق از آراء مالیات بگریزاند عین جنس ضبط خواهد شد رئیس رای میگیریم آقایانی که تصویب میکنند قیام نمایند . (چند نفری قیام کردند ) رئیس ـ‌ تصویب نشد. پیشنهادآقای رئیس التجار ( بشرح ذیل خوانده شد )‌ بنده پیشنهاد میکنم ماده پنجم پیشنهاد شود :‌ هر کس هر مقدار توتون وتنباکو بطور قاچاق یا بهر نحودیگر از ادای مالیات بگریزاند عین جنس قاچاق ضبط خواهد شد . بعضی از نمایندگان ـ رد شد پیشنهاد آقای نظام التولیه ـ پیشنهاد میکنم جریمه قاچاق فقط عین توتون وتنباکو ضبط شود . پیشنهاد آقای امیر حشمت ـ بنده پیشنهاد میکنم ماده پنج اینطور اصلا ح شود . هر کس هر مقدار توتون وتنباکو از ادای مالیات بگریزاند عین جنس قاچاق ضبط می شود بعضی از نمایندگان ـ این هم رد شده است .

پیشنهاد آقای کازرونی ـ بنده تبصره ذیل را پیشنهاد میکنم مقصود از محکمه صالحه عدلیه است که مرجع تظلمات عمومی است یکنفر از نمایندگان ‍ـ خودشان نیستند. رئیس عده هم کافی نیست . (در اینموقع جلسه بواسطه کافی نبودن عده تعطیل وپس از یک ربع مجددا تشکیل شد)

رئیس ـ پیش نهاد آقای داور قرئت می شود ( بشرح ذیل خوانده شد )‌ تبصره ـ ‌مقصود از محاکم صالحه عدلیه است رئیس ـ آقای یاسائی (اجازه )


یاسائی ‍‌ـ بنده متاسفانه با این پیشنهاد آقای داور کاملا مخالفم . برای اینکه اگر ما با این پیشنهاد رای بدهیم بکلی این قانون را لغو کرده ایم وآن قانون دخانیات سابق خیلی بهتر از این خواهد بود . مقصود از این قانون از دیاد عایدات دولت است وما نباید یک کاری بکنیم که این قانون عملی و قابل اجرا نباشد .

اگر بنا شود ورسیدگی در امر قاچاق د ر محاکمات عدلیه بعمل آید ضمنا باید استیناف وتمیز را هم قبول کنیم بعلاوه یک قراردادهائی در بین محاکمه ممکن است صادر شود . آن وقت آن قرار ها هم استیناف وتمیز دارند وسوراخهای زیادی را پیدا میکند بعلاوه چهار پنجسال وقت لازم دارد تا نتیجه قطعی بدست آید واسباب معطلی خود مردم خواهد بود.از اینجهت بنظر بنده این ترتیب خیلی خطرناک است . نه تنها برای دولت بلکه برای مردم و بجار و همانهائیکه ما برایشان دلسوزی میکنند خود آنها هم گمان نمی کنم راضی باشند که بعدلیه بروند . بنده یک پیشنهادی هم کرده ام که یک محکمه اداری تشکیل بشود از حاکم یا نماینده حاکم وامین ومالیه ومدعی العموم محل آنها بنشینند ورسیدگی کنند ورایشان هم قاطع باشد . دیگر بسته بنظر آقایان است . جمعی ا زنمایندگان ـ‌رای بگیرید . وزیر مالیه ـ‌البته حالا رای خواهند گرفت ولی فقط بنده میخواستم یک بیان مختصری عرض کنم . بیانات آقای یاسائی واقعا خیلی خوب بود واین ترتیب که پیشنهاد قبول شود بکلی عملیات دولت را فلج خواهد کرد .

بنده همان چیزی را که آقای یاسائی پیشنهاد کرده اند قبول دارم .

مقصود آقایان هم همان استکه بهوای نفس یکنفر مامور مردم دچار زحمت واشکال نشوند ورسیدگی بیطرفانه بعمل آید . اینطوری که آقای داور تذکر دادند که مقصود ار محاکم صالحه محاکم عدلیه است وامر قاچاق باید تمحلکم عدلیه مراجعه شود آخر ملاحظه بفرمائید این ترتیب استیناف دارد تمیز دارد در مرتبه بر گشتن از تمیز به محاکم ابتدائی دارد و مدت ها وقت لازم دارد واسباب زحمت خواهد بود هم برای دولت و برای مردمی که از آنها دلسوزی می فرمائید . بعلاوه مخارج زیاد لازم دارد . ترتیب اداری دولت را هم فلج خواهد کرد وممکن نخواهد بود ولی همنطوریکه آقای یاسائی پیشنهاد کده اند که یک مجلس بشود و از حلکم وامین مالیه ومدعی العموم محل یا یک اشخاص دیگری که بنظرتان می آید خیلی خوبست ورفع محظور خواهد کرد . والا باین شکل این قانون لغو خواهد شد . شیروانی ـ قانون اساسی اجازه نمی دهند . مقصود از محاکمه صالحه . محاکم عدلیه است .

رئیس ـ‌ رای میگیریم به پیشنهاد آقای داور آقایانی که تصویت می کنند قیام فرمایند . ( عده قلیلی قیام نمودند ) رئیس ـ تصویب نشد . پیشنهاد آقای یاسائی قرائت میشود . (بمضمون ذیل خوانده شد)‌ بنده پیشنهاد می کنم تبصره ذیل ضمیمه ماده پنجم شود . تبصره محکمه مزبوره تشکیل میشود از حاکم محل ومدعی العموم وامین مالیه یا نمایندگان آنها ورای ایشان باکثریت قاظع است و وزیر مالیه ـ دولت این پیشنهاد را قبول می کند . شیروانی ـ بنده مخافم . کازرونی این پیشنهاد مخالف با قانو اساسی است . رئیس ـ‌ آقا یاسائی . (اجازه ) یاسائی ـ بنده توضیحات خودم را در عرایض سابق عرض کرده ام

رئیس ـ‌آقا ی آقا میرزا شهاب . (اجازه )‌ آقا میرزاشهاب ـ‌ بنده با توضیحات آقای یاسائی مخالفم بهمان ادله که خودشان در پیشنهاد آقای داور اظهار فرمودند همان ادله عنیا در اینجا هم وارد است . می فرمائید محکمه تشکیل بشود ا زحاکم و امین مالیه ومدعی العموم . در خیلی جاها اصلا مدعی العموم نیست ونماینده هم ندارد . در خیلی از نقاط ایران اصلا نه صلحیه داریم نه عدلیه داریم ونه استیناف ونه مدعی العموم وخیلی از نقاط هستند که اصلا موسسات قضائی در آنجاها نیست در این صورت آن بدبخت را باید صدوپنجاه فرسخ راه بیاورد و ببرند بنقطه دیگر که مدعی العموم در آنجا هست از این جهت این ترتیب کاملا اسباب زحمت مردم را فراهم خواهد آورد بنده عقیده دارم بهمان عبارتی که نوشته شده محکمه صالحه بهتر است وباید بنظر دولت واگذار کرد والااسباب زحمت خواهد بود. آقا شیخ محمد علی تهرانی ـ‌ بنده لازم است توضیح عرض کنم .

رئیس ـ‌ ( خطات به آقا شیخ محمد علی طهرانی )‌ آقا اول که توضیح ندادید حالا می خواهید حرف بزنید . آقا شیخ محمد علی تهرانی ـ‌ چون سوء تفاهم شده است باید توضیح عرض کنم . رئیس ـ‌ شما که پیشنهاد آقای یاسائی را امضاء نکرده اید و رای گرفته میشود به پیشنهاد آقای یاسائی . آقایانی که تصویب می کنند قیام فرمایند . (‌عده قلیلی قیام کردند) رئیس ـ‌ بلاتکلیف ماند . پیشنهاد آقای تقی زاده قرائت میشود :‌ ( بشرح ذیل خوانده شد) پیشنهاد میکنم از قاچاق کننده علاوه بر ضبط عین جنس معادل قیمت جنس نیز جریمه دریافت بشود . بعضی از نمایندگان ـ‌ این قسمت رد شده است .

رئیس ـ‌ قرائت میشود بآن قسمتی که راجع بتصره است رای می گیریم . (‌بایی مضمون خوانده شد)‌ تبصره :‌ مقصود از محاکم صالحه محکمه اداره مالیه است ودر صورت عدم وجود محکمه اداری در محل جلسه اداره مرکب از نماینده حکومت ونماینده مالیه ومدعی العموم اگر موجود باشد محکمه صالحه است . رئیس ـ‌ آقای تقی زاده . (اجازه )‌ تقی زاده ـ‌ این همان چیزی استکه آقای یاسائی پیشنهاد کرده اند در قسمت اول هم که فرمودند رد شده است آقای طهرانی تقاضای تفکیک کرده بودند و عین جنس تصویب شد و بقیه اش ماند باین جهت بنده اینطور پیشنهاد کرده ام . در هر حال اگر رد شده است بهمان تبصره رای گرفته شود .

رئیس ـ‌ عجالتا بتبصره رای خواهیم گرفت تکلیف قسمت اول هم بعد معین خواهد شد. آقای مشار اعظم .‍ ( اجازه )‌ مشار اعظم ـ‌اینکه برای محاکمه امر قاچاق آقایان نمایندگان معتقد بودند یک محکه اداری تشکیل بشود . بنده خیال می کنم بر خلاف قانون اساسی است . زیرا قانون اساسی در این مسئله ناطق است .

وضمنا لازم است عرض کنم مسئله را نمیشود از او صرفنظر کرد که این است که اصلا نباید نسبت بماحکم عدلیه اینقدر بدبین بود یک محاکمی که امروز تمام امور حقوقی و جزائی مردم را حل وفصل می کند و حافظ حقو ق مردم است نباید این طرز تخطئه کرد . اگر یک نفر مامور با یک کسی اختلاف عقیده در کار حقوقی یا جزائی پیدا کرد به کجا باید برود ؟ او هم مثل من است بنده اگر امروز در یک امر جنائی یا حقوقی با یک نفری اختلاف پیدا کنم باید بعدلیه بروم زیرا عدلیه مرجع تظلمات عمومی است پس در این مورد هم مسئله بعدلیه باید مراجعه بشود . این برخلاف انصاف و عدالت است که با یک اشخاصی را بعدلیه بفرستیم وعده دیگری را برای همان کار بیک محکمه دیگر عدلیه که از نظر انصاف وعدالت حکم می کند وامور عامه هم در دست او است چه ضرر دارد در چنین موارد هم رسیدگی کند . شیروانی ـ صحیح است . وزیر فواید عامه ـ‌ متاسفانه اینطور که آقای مشار اعظم فرمودند نیست وبا تصدیق آقای شیروانی هم تغییر عقیده برای بنده حاصل نمیشود .

آن قسمتی که راجع بقانون اساسی فرمودند قانون اساسی معین کننده اصول مطالب است ومطلب اصلی را معین میکند و بطور کلی می گوید مرجع تظلمات عمومی عدلیه است . ولی در همان حال نفی هم نمیکنند که یک کارهائی خصوصی مراجعه بشود بیک محاکم خصوصی .

بهترین دلیل ونمونه هم محاکم امروز مالیه است که بعضی امور بآنجا مراجعه می شود و در عین اینکه قانون اساسی میگوید مرجع تظلمات عمومی محاکم عدلیه است بعضی از امور در مملکت موجود است هیچ منافاتی هم با آن اصل قانون اساسی ندارد که حالا با این اصل از قانون اساسی تثبیت کرده وبگوئیم تشکیل محکمه اختصاصی ودارای منافی با قانون اساسی است . خیر اینطور نیست . واگر بنده بخواهم تعداد این قبیل محاکم خصوصی را در اینجا بیان کنم خیلی زیاد است . مثلا شورای دولتی کنس دتا وغیره . بعضی از نمایندگان ـ‌ کنس دتا برای مامورین دولت است . وزیر فوائد عامه ـ مامور دولت ومامور ملت یعنی ؟

بنده نمی دانم بچه مناسبت قاچاق چی جزو مامورین ملت حساب میشود . بعلاوه ما باید اقرار واعتراف کنیم که محاکم قضائی ما هنوز آن بسطی را که لازم دارد پیدا نکرده وامورش بطور سرعت


وبطوری که بتواند احتیاجات مملکت را بر طرف کند انجام نمی گیرد ودر تمام نقاط مملکت شعبه قضائی وجود ندارد واگر ما بخواهیم این ترتیب را قبول کنیم اصلا با منظوری که از قانون دخانیات داریم منافی خواهد بود و نمی شود اجرای قانون دخانیات را به سی چهل سال بعد موکول کرد زیرا آقایان باید بدانند که قاضی خوب تر بیت کردن وعدلیه را اصلاح کردن کار امروز وفردا ویا یکی دو سال نیست وسی چهل سال وقت لازم است .

زیرا اصلاح عدلیه مستلزم داشتن قاضی خوب وداشتنم یک دوره قوانین خوب و بالاخره محتاج بداشتن پول خواهد بود و فراموش نباید کرد که امروزه دو میلیون کسر بودجه داریم وکسر این بودجه را نمیتوان موکول کرد باصلاح حوزه قضائی واگر این خیال را داشته باشیم گمان می کنم نوش داروی پس از مرگ سهراب خواهد بود. درهر حال مجلس شورای ملی میخواهد از یک طرف قاچاق را تعقیب کند واز طرف دیگر ممکن است فرض شود که یک عده اشخاص بی گناهی باسم قاچاق بزحمت بیفتد . بالاخره نباید این را هم تصور کرد که همه مامورین دست سهم داده اند از برای اینکه حق یک بیچاره را ا زبین ببرند وبر خلاف آنچه که آقایان امروز میفرمایند بنده عقیده دارم زیرا بنده علا وه برآنکه د رمرکز بوده ام ومشاهده کرده ام که در شکایت نود درصد حق بجانب ماموین بوده است با وجود ان که قاچاق چی دندان شکسته وبچه سقط شده در خانه اش دارد وزن ناخوش در خانه دارد برای اینکه د رموقع این ها را بمعرض نمایش بگذارند وتولید رقت برای اشخاص بکمد با این حال اگر درست رسیدگی ودقت شود خواهیم دید که در شکایات نود درصد حق به جانب مامورین دولتی است حالا د راین خصوص هم بنده نمی خواهم زیاد مبالغه کنم . بهر حال اگر مقصود این است که یک بیچاره را بیخود نکشند وبیاورند اسباب زحمتش را فراهم بکنند که این مقصود باین ترتیب که یک محکمه اداری تشکیل شود تامین خواهد شد . زیرا اورا خواهند آورد بیک مرکزی که حاکم هست امین مالیه هست در جاهائی که تشکیلات عدلیه باشد مدعی العموم هست ودر آنجا یک محکمه از این اشخاص بشکیل شده وباین امر رسیدگی میکنند اگر ثابت شد که البته چنین شخصی واجب ـ‌ الرعایه نیست وباید مجازات شود وبعقیده بنده جریمه هم باید مجازات شود وبعقیده بنده جریمه هم باید از او بگیرند اگر هم ثابت نشد وبی گناه بود که هیچ واین اشکالی ندارد در جاهائی که مدعی العموم نباشد حاکم وپیشکار مالیه خواهند بود .

رئیس ـ آقای مشار افظم وکازرونی پیش نهاد کرده اند جلسه ختم شود . مخالفی ندارد . جمعی از نمایندگان ـ خیر . رئیس ـ جلسه آتیه رائی معین می کنید ؟ ( بعضی گفتند عصر ـ بعضی دیگر فردا صبح ) رئیس ـ‌آقا ی کازرونی . (‌اجازه ) کازرونی ـ‌ این دو موضوع متمایز است یکی اینکه حالا جلسه ختم شود. رئیس ـ‌ د راین باب که مخالفی نبود آقای معتمد السلطنه پیش نهاد کرده اند جلسه امروز عصر دو ساعت قبل از غروب منعقد شود .

آقای روحی . ( اجازه )‌ روحی ـ الا ن یک ساعت بعد از ظهر است ما چطور می توانیم یکساعت دیگر جلسه را تشکیل بدهیم وبنده مخالفم که جلسه امروز عصر تشکیل شود . چون صبح هم جلسه بوده است بنده پیش نهار می کنم فردا صبح جلسه تشکیل شود .

رئیس ـ‌ رای میگیریم به پیشنهاد آقا ی معتمدالسلطنه ـ‌ آقایانی که تصویب میکنند قیام فرمایند . ( عده کثیری قیام نمودند )‌رئیس ـ‌تصویب شد. ( مجلس یک ساعت بعد از ختم شد )

رئیس مجلس شورای ملی ـ‌ موتمن الملک

منشی ـ‌ علی اقبال الممالک

منشی ـ معظم السطان