قانون بودجه سنه ۱۳۰۴ مملکتی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری پنجم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری پنجم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
Majlis Melli 5.pdf

قانون بودجه سنه ۱۳۰۴ مملکتی - مصوب ۲۱ بهمن ماه ۱۳۰۴ شمسی

ماده اول - عایدات پیش‌بینی شده

(‌جدول: دوره ۵ - جلد ۱ - صفحه ۳۶۶ الی ۳۶۷(ماده دوم - وزارت مالیه مجاز است حقوق و مصارف هذه‌السنه وزارتخانه‌ها و ادارات دولتی و مستمریات و شهریه‌ها و مصارف و حقوق منتظرین‌خدمت را بر طبق بودجه‌های تفصیلی پیشنهادی دولت که در حدود اعتبارات مصرحه ذیل در کمیسیون بودجه جرح و تعدیل و تصویب شده‌است باتطبیق قانون محاسبات عمومی و قانون استخدام کشوری و قانون استخدام قضات و سایر قوانین مربوطه کارسازی دارد:

جدول: دوره ۵ - جلد ۱ - صفحه ۳۶۸ الی ۳۶۹

تبصره - اضافه حقوق مستخدمین منظوره در بودجه‌های تفصیلی علاوه بر بودجه‌های ۱۳۰۳ از تاریخ تصویب این قانون تأدیه خواهد شد.

ماده سوم - هر گونه پرداختی از اعتبار مخارج

هر گونه پرداختی از اعتبار مخارج هر گونه پرداختی از اعتبار مخارج غیر مترقبه دولت منوط به اجازه کتبی هیأت وزراء خواهد بود - وزارت مالیه مکلف است صورت‌ریز مخارج غیر مترقبه هر ماه را تا قبل از روز پانزدهم آخر ماه بعد تهیه نموده و تقدیم مجلس شورای ملی نماید از این اعتبار به هیچ وجه حقوق‌مستمری اضافات حقوق تأدیه نخواهد شد و فقط هر ماه تا میزان یک هزار و پانصد تومان ممکن است به مصرف انعام و هدایایی که مورد تصویب‌هیأت دولت واقع شود برسد.

ماده چهارم - خارج از حدود اعتبارات مصوبه در ماده دوم که شامل کلیه مخارج نقدی و جنسی مملکتی می‌باشد هیچ گونه پرداخت وجهی به عمل‌نمی‌آید مگر برای مخارجی که مطابق ماده ۷ جهت تولید عایدات جدید لازم شود.

ماده پنجم - پرداخت وجوه فقط در ازاء خدمت انجام شده یا اشیاء و ملزومات که خریداری می‌شود باید به عمل آید و به عنوان انعام یا هدیه جز آن‌چه در ماده چهارم از اعتبار دولت مجوز است پرداخت نخواهد شد.

ماده ششم - هیچ یک از ادارات دولتی مجاز نخواهند بود که برای مخارج خود مستقیماً از وجوه دولتی برداشت و مصرف نمایند و هر یک ازادارات مکلف هستند که بر طبق قانون حوت ۱۳۰۱ کلیه وجوه و اموال ذیقیمت که دریافت می‌نمایند به خزانه‌داری کل تسلیم نمایند.

ماده هفتم - هر گاه وزارت مالیه معلوم نماید که به وسیله خرج اضافی ممکن است یکی از منابع موجوده عایدات را توسعه دهد مجاز خواهد بوددر حدود یک عشر اضافی عایداتی که حاصل می‌شود به مصرف جمع‌آوری عوائد جدید یا اضافی مذکوره فوق برساند ولیکن وزارت مالیه باید تا شش‌ماه بعد از انقضای سنه مالیه صورت اضافه مخارج و اضافه عایداتی که به موجب این ماده حاصل شده به مجلس شورای ملی تقدیم نماید.

ماده هشتم - نظر به این که اعتبارات بودجه مطابق ماده دوم و تفصیل جزئی که ضمیمه می‌باشد از یکدیگر تفکیک شده کلیه وزارتخانه‌ها و ادارات‌دولتی مکلف خواهند بود اولاً مالیاتها و عوارض مربوطه به خود را مطابق معمول پرداخت نمایند ثانیاً چنانچه یک وزارتخانه از حیث تهیه اشیاء وملزومات یا انجام خدمات مختصه به وزارتخانه دیگر مبلغی طلبکار شد وزارتخانه مدیون مکلف است دین خود را پذیرفته و از اعتبارات بودجه خود بپردازد.

ماده نهم - اعتباراتی که اختصاصاً جهت پرداخت حقوق تصویب گردیده به مصرف سایر مخارج نخواهد رسید و بالعکس از اعتبارات مخصوصه‌برای سایر انواع مخارج به هیچ وجه حقوق پرداخت نخواهد شد.

ماده دهم - وزارت مالیه مجاز است برای تهیه و خرید ملزومات ادارات دولتی تا میزان یکصد هزار تومان اعتبار موقتی در دست داشته و به جریان‌بیندازد و بعد از تهیه و تسلیم به هر وزارتخانه بابت اعتبارات ملزوماتی همان وزارتخانه احتساب نماید.

ماده یازدهم - مبالغی که در بودجه تفصیلی هر یک از وزارتخانه‌ها برای حقوق تصویب می‌شود حداکثری است که ممکن است پرداخت شود وتصویب مبالغ مزبور مستلزم آن نخواهد بود که همان مبالغ به متصدیان آن مشاغل تأدیه گردد.

ماده دوازدهم - برای تأدیه قیمت جنس ابتیاعی و حمل و نقل و انبار کردن و تقسیم و فروش آن که به توسط اداره ارزاق به عمل خواهد آمد وزارت‌مالیه تحصیل مساعده قلیل‌المدت را خواهد نمود که مبلغ آن از یک میلیون و پانصد هزار تومان تجاوز نکرده و مدت پرداخت آن هم بیش از یک سال‌نباشد اصل و منافع متعلقه به مساعده مذکور از حاصل فروش غله ابتیاعی پرداخته خواهد گردید.

ماده سیزدهم - وزارت مالیه مکلف است مستمریات و شهریه‌ها و مخارج تحصیل و مستمریات اتباع خارجه و شهریه‌های گمرکی و مصارف وعوض بهره و مال‌الاجاره را به موجب صورتهایی که در هذه‌السنه ۱۳۰۴ به مجلس شورای ملی ارسال داشته‌اند (‌به استثنای ۱۰۴ قلم مقطوعات‌هذه‌السنه مطابق صورت ضمیمه) به نرخهای مشخصه در صورتهای مرسله و بر طبق قوانین مصوبه مجلس چهارم و پرداختی سنه ماضیه ۱۳۰۳ ازبابت اعتبار هشتصد هزار تومان که در ماده دوم منظور شده پرداخت نماید.

تبصره ۱ - وزارت مالیه مجاز است که مستخدمین دولتی که به موجب مواد ۶۶ و ۷۱ قانون استخدام کشوری مستخدم رسمی محسوب و حقوق‌اداری یا تقاعد و یا انتظار خدمت دریافت می‌دارند اگر مستمری یا شهریه در دفاتر شهریه و مستمری داشته باشند از آن دفتر حذف نماید.

تبصره ۲ - وزارت مالیه مکلف است شهریه و مستمری اشخاصی را که از اول فروردین ۱۳۰۰ شمسی ورقه درخواست مستمریات و شهریه خودرا صادر نکرده‌اند مقطوع بداند.

تبصره ۳ - وزارت مالیه مجاز است مصارف روشنایی و تعزیه‌داری مفصله ذیل را که متولیان آن مقیم تهران هستند بر طبق قانون مصوب ۲ حوت۱۳۰۱ و پرداختی ۱۳۰۲ و ۱۳۰۳ به متولیان مصارف مذکور در مرکز:

صرف روشنایی کاظمین به تولیت حاج سید عبدالحسین کاظمینی ۱۵۰ تومان صرف روشنایی صحن مطهر حضرت سیدالشهداء (ع) و طفلان مسلم وتعزیه‌داری در ایوان ناصری به تولیت حاجی میرزا محمد نوری‌زاده ۴۸۲٫۵ تومان مصارف روشنایی اماکن متبرکه به تولیت آقا شیخ جعفر ولد مرحوم آقاشیخ محمدتقی شماع ۹۱۰ تومان صرف روشنایی یک دستگاه چهل‌چراغ ۲۴ لاله دولتی تقدیمی به آستان مقدس حضرت سیدالشهداء (ع) به تولیت آقا سید حسین عرب پرداخت نماید.۳۳۶ تومان

ماده چهاردهم - حداقل مقرری رتبه اول مستخدمین کشوری ۳۲ تومان حداقل مقرری رتبه اول قضات چهل و پنج تومان می‌باشد.

ماده پانزدهم - وزارت مالیه مجاز خواهد بود اضافه عایدات راه‌آهن جلفا به تبریز و کشتیرانی دریاچه ارومیه را نسبت به مبلغ پیش‌بینی شده در ماده‌اول و علاوه بر مخارج پیش‌بینی شده در بودجه وزارت فواید عامه به مصرف خود راه‌آهن و کشتیرانی برساند.

ماده شانزدهم - وزارت مالیه مجاز است که در مواقع لازمه عمل مساعده دادن نقدی و جنسی را به مستأجرین و زارعین خالصجات ادامه دهد. این‌قبیل مساعده‌ها که در ظرف یک سال باید مسترد و مستهلک شوند برای بذر و خرید دواب و آلات زراعتی و اصلاح و توسعه امور آبیاری و فلاحت‌پرداخته خواهد شد. محاسبه این گونه مساعده‌ها با نهایت دقت نگاهداری شده و در استرداد آن مراقبت کامل به عمل خواهد آمد.

ماده هفدهم - وزارت مالیه مجاز است صرفه‌جویی‌های بودجه ۱۳۰۴ صحیه کل مملکتی را برای مخارج غیر ثابته آن مؤسسه از قبیل تعمیر ابنیه‌مریضخانه و تدارک ادوات و آلات جراحی و طبی و غیره برساند.

ماده هیجدهم - مأمورین و مستخدمین دولت که از صندوقهای خارج از خزانه دولت حقوق دریافت می‌کنند از قبیل مفتش بانک شاهنشاهی وکمیسر نفت جنوب و مستخدمین بانک ایران و غیر مکلف به تأدیه کسور تقاعد می‌باشند و خدمت آنها بر طبق قانون استخدام کشوری جزء مدت‌خدمت رسمی محسوب خواهد شد.

ماده نوزدهم - وزارت مالیه مکلف است کلیه سوخته تریاک و شیره سوخته موجوده خود را معدوم نموده و از این تاریخ به بعد دولت تهیه شیره‌سوخته و فروش سوخته و شیره سوخته را به کلی در تمام مملکت ممنوع دارد.

ماده بیستم - مبلغ شهریه و مستمریات مقطوعه را وزارت معارف به مدارس ابتدایی ایالات و ولایات با ملاحظه الاهم‌فالاهم تخصیص می‌دهد.

ماده بیست و یکم - به وزارت مالیه اجازه داده می‌شود که نسبت به بدهی و بقایای سنواتی قبل از سنه ۱۳۰۳ زارعین خالصجات از نقدی و جنسی‌که دارایی آنها بیش از دویست تومان نخواهد بود و خرده مالکینی که بدهی مالیاتی سالیانه آنها بیش از بیست تومان نخواهد شد موقوف و از دفاتردولت حذف نماید.

این قانون که مشتمل بر بیست و یک ماده‌است در جلسه بیست و یکم بهمن ماه یک هزار و سیصد و چهار شمسی به تصویب مجلس شورای ملی‌رسید.

رییس مجلس شورای ملی - سید محمد تدین

ضمیمه ماده سیزدهم قانون بودجه سنه ۱۳۰۴ مملکتی

(‌جدول: دوره ۵ - جلد ۱ - صفحه ۳۷۵ الی ۳۸۲(جدول فوق ضمیمه ماده سیزدهم قانون بودجه سنه ۱۳۰۴ مملکتی صحیح است. رییس مجلس شورای ملی - سید محمد تدین