فرهنگ و هنر - برنامه عمرانی چهارم

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و دوم

برنامه عمرانی چهارم ۱۳۴۷ - ۱۳۵۱
قوانین انقلاب شاه و مردم
پادشاه ایران و فرح پهلوی روز گشایش تالار رودکی با رابرت وارن
سالن تماشاچیان تالار
کنسرت در تالار
داخل ساختمان تاتر شهر
ساختمان تاتر شهر
پوستر اپرای توراندخت و رقص های بومی ایران ۱۳۵۰

فصل شانزدهم - فرهنگ و هنر - اعتبارات عمرانی جهت فرهنگ و هنر در برنامه چهارم عمرانی بالغ بر ۱،۸ میلیارد ریال پیش‌بینی گردیده‌است که مبلغ ۳۰۰ میلیون ریال آن جهت‌اجرای طرح جامع ایران و یونسکو تخصیص یافته و بقیه برای انجام طرحهای مختلف وزارت فرهنگ و هنر خواهد بود.

هدف‌های کلی

هدفهای کلی فرهنگ و هنر در برنامه چهارم

۱ - هدفهای کلی برنامه فرهنگ و هنر در برنامه چهارم به شرح زیر است:

الف - پیشرفت و اعتلای هنر.

ب - بالا بردن سطح فرهنگ همگانی به خصوص با به کار بردن صحیح وسائل سمعی و بصری.

ج - چاپ و نشر نتایج بررسیها و آثار هنر و فرهنگی.

د - تقویت مبانی همبستگی قومی و بالا بردن سطح شناسایی نسبت به فرهنگ ملی و اعتلاء ذوق و درک هنری.

ه - تربیت هنرمندان و کارشناسان در رشته‌های گوناگون هنر.

و - فراهم آوردن موجبات ابداع و ابتکار در هنر و ادب بر پایه سنتهای ملی.

ز - حفظ میراثهای ملی و آثار و یادگارهای باستانی و تاریخی شناساندن آنها به مردم کشور و سیاحان خارجی.

ح - افزایش عده هنرآموزان - آموزگاران - دبیران - استادان و دیگر کارکنان هنرستانها و کارگاههای هنری از ۶۲۵ نفر به حدود ۲۰۰۰ نفر وعده‌هنرجویان از ۸۴۵ نفر به حدود ۱۳۵۰ نفر جهت تأمین احتیاجات مورد نظر و توجه خاص به پرورش هنرمندان تآتر و سینما.

خط مشی‌ها و سیاست‌های اجرایی

خط مشی‌های و سیاستهای اجرایی

۲ - با توجه به هدفهای کلی فوق‌الذکر اقدامات اساسی و خط مشی‌ها وزارت فرهنگ و هنر در برنامه چهارم به شرح زیر خواهد بود:

الف - تشویق هنرمندان به آفرینش آثار ارزنده و معرفی این آثار در مراکز مهم هنری جهانی و همکاری لازم با سازمانهای فرهنگی و هنری منطقه‌ای وجهانی از طریق برگزاری برنامه‌ها و نمایشگاههای هنری و تنظیم اطلاعات و آمار و اسناد و مقاله‌های فرهنگی و هنری و تهیه و اجرای برنامه‌های‌مبادلات فرهنگی و هنری.

ب - تشویق مترجمان به ترجمه آثار ارزنده هنری و ادبی و بررسی و انتخاب بهترین آثار کتابهای چاپی و خطی و هنری مربوط به فرهنگ و ادب ایران‌و چاپ و انتشار آنها.

ج - رسیدگی به امور هنرجویان و هنرآموزان اعزامی به خارجه و کمک به آنها و اتخاذ تدابیر لازم جهت کارآموزی هنری و فرهنگی.

د - تهیه فیلمهای آموزشی و مستند و خبری برای مراکز استانها و شهرستانها و رسیدگی به وضع مؤسسات و استودیوهای فیلمبرداری و آزمایشگاه‌های‌فیلم و تشخیص صلاحیت آنها و کمک به پیشرفت سینما و عکاسی در ایران از طریق اتخاذ تدابیر لازم برای بهبود کیفیت تولید فیلم فارسی و تربیت‌کادر ورزیده جهت احراز مشاغل مختلف سینمایی و برقراری ضوابط در تهیه فیلم خوب و تأمین وسائل پیشرفت فنی سینمایی و معرفی و تشویق‌فیلمهای ارزنده ملی و اعطای جوایز در فیستیوالهای خاص.

ه - تأمین تسهیلات سمعی و بصری مورد نیاز در امر آموزش و پرورش از طریق مراکز سمعی و بصری در استانها و شهرستانها و ایجاد سرویس سیارسینمایی جهت مناطق دور افتاده.

و - تقویت و توسعه کتابخانه‌های عمومی و نظارت بر حسن اجرای امور مربوط به آنها.

ز - انجام کاوشهای جدید به منظور کشف آثار باستانی و تعمیر ساختمانهای تاریخی و آثار مختلف باستانی و هنری با رعایت اصل اولویت و بررسی وتنظیم نقشه آثار باستانی کشور.

ح - مشارکت دادن مردم در حفظ آثار باستانی و تعمیر ساختمانهای تاریخی از طریق سازمان ملی حفاظت آثار باستانی که بدین منظور ایجاد شده وتمرکز فعالیتهای مربوط در این سازمان.

ط - کمک به اجرای طرح جامع ایران و یونسکو برای حفظ و حراست آثار باستانی و تاریخی که از لحاظ جهانگردی حائز اهمیت می‌باشد و تأمین‌تدریجی هزینه این امر از محل ورودیه به اماکن مزبور و سایر عواید جهانگردی.

ی - حمایت از حقوق مؤلفان و آفرینندگان هنری.

ک - تقویت هنرهای ملی و صنایع دستی و تطبیق دادن آن با تقاضای بازارهای جدید داخلی و خارجی.

ل - پرورش ذوق هنری و تعمیم برنامه‌های مختلف هنری در سراسر کشور و ترویج تاتر و احیا و ترویج فرهنگ روستایی از طریق تأسیس خانه‌های‌فرهنگی در شهرها و مراکز اجتماعی در روستاها.

م - سعی در پیشرفت و ترقی هنر چاپ در ایران.

ن - تقویت بیشتر جنبه‌های علمی در آموزش هنری در رشته‌های مختلف و منطبق ساختن آموزش عالی با نیازمندیهای هنری و فرهنگی کشور.

س - بررسی آداب و رسوم و هنرهای ملی - ادبیات عامیانه - و گردآوری نمونه‌های هنرهای محلی و اشیاء و لوازم زندگی و جامه‌های ملی و محلی ونگاهداری آنها در موزه‌ها و چاپ و نشر نتایج بررسیها.

ع - تکمیل موزه‌های موجود و ایجاد موزه‌های جدید و تشویق مقامات محلی و مردم به ایجاد موزه‌ها.

اعتبارات فرهنگ و هنر

اعتبارات عمرانی فرهنگ و هنر در برنامه چهارم

۳ - اعتبارات عمرانی جهت فرهنگ و هنر در برنامه چهارم عمرانی بالغ بر ۱،۸ میلیارد ریال پیش‌بینی گردیده‌است که مبلغ ۳۰۰ میلیون ریال آن جهت‌اجرای طرح جامع ایران و یونسکو تخصیص یافته و بقیه برای انجام طرحهای مختلف وزارت فرهنگ و هنر به شرح جدول زیر خواهد بود.

جدول: دوره ۲۲ - جلد ۴ - صفحه ۲۲۴۰