سخنرانی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه سازمان زنان ایران در دهمین مجمع عمومی سازمان ۱۰ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی آذر ماه تا اسفند ماه درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی امرداد ماه تا آبان ماه
والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی

سخنرانی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه سازمان زنان ایران در دهمین مجمع عمومی سازمان ۱۰ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

دهمین مجمع عمومی سازمان زنان ایران پیش از نیمروز دهم اسفند ماه در پیشگاه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه سازمان زنان ایران در سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی برگزار شد. در این نشست والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی فرمودند:

خوشوقتم که دهمین مجمع عمومی سازمان زنان ایران، با انتشار کتاب به سوی تمدن بزرگ شاهنشاه و با برپایی کنگره بزرگ زنان، به مناسبت بزرگداشت پانزدهمین سال انقلاب شاه و مردم مقارن است. در دهمین سال تأسیس سازمان زنان، سپاس جامعه زنان ایران را به پیشگاه برادر تاجدارم، شاهنشاه آریامهر، به مناسبت اعطای حقوق سیاسی و اجتماعی به زن ایرانی تقدیم می‌دارم و از کلیه بانوانی که در دهساله گذشته و در سالیانی پیش از آن، مرا در بهبود وضع زن، و احقاق حقوق او یاری نموده‌اند، و در هر لباس و هر شغل، به زن ایرانی خدمت کرده‌اند قدردانی می‌کنم.

هر چند سازمان زنان ایران، در ده سال گذشته با ارائه خدمات رفاهی، آموزشی و حقوقی و بهبود وضع و موقعیت و اعلای مقام زن و اصلاح قوانین به نفع او، گام‌های بسیار مؤثر برداشته و از موقعیت‌های والا برخورد بوده است، ولی تا رسیدن به مقصود، راهی بس دراز در پیش است و ما هنوز در آغاز آن هستیم.

در دو سالی که گذشت، سازمان زنان ایران در ارائه خدمات رفاهی، آموزشی و حقوقی و مشارکت سیاسی زنان در انتخابات انجمن‌های ملی و برپایی صدها جلسات سخنرانی و گفت و شنود به طور مستمر در سراسر کشور، به منظور آموزش و آگاهی مردم، به موقعیت سیاسی و اقتصادی کشور و نقش زنان در خانواده به عنوان آموزش دهنده سهم مؤثر داشته است و با ایجاد ۱۵۸ مهد کودک در سراسر کشور، جهت فرزندان زنان کارمند در راه رفاه این گروه از زنان، اقدامی ارزنده نموده است.

گسترش آموزش

بررسی‌های انجام شده در آبان ماه سال جاری در مورد دبیران و اعضای شوراهای منتخب شعب سازمان زنان در سراسر کشور نشان می‌دهد که ۹۳ درصد منتخبین، بانوان جوانی هستند که بخشی از جمعیت فعال کشور به حساب می‌آیند و ۷۰ درصد آن‌ها دارای تحصیلات از دیپلم به بالا هستند. این گرایش زنان جوان و تحصیل کرده کشور به ارائه خدمات داوطلبانه و شرکت در فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی موجب امیدواری است و باسواد شدن تعداد بیشتری از زنان بی‌سواد و توسعه آموزش‌های حرفه‌ای و آهنگ سریع‌تر پیشرفت برنامه‌های بهداشت و تنظیم خانواده را نوید می‌دهد.

رسالت سازمان زنان در سطح جهانی نیز خطیر و با اهمیت بوده است. تأسیس دو مؤسسه تحقیقاتی در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی در تهران، برای مطالعه و برنامه‌ریزی و آموزش زنان جهان، مؤید تلاش‌های ارزنده سازمان زنان و مبنی بر این حقیقت است که ایران در مجامع جهانی به عنوان کشوری که در راه اعتلا و عظمت مقام زن می‌کوشد، شناخته شده است و با توجه به هدف‌های دهه زن، و قطعنامه دسامبر ۱۹۷۵ سازمان ملل متحد و با توجه به توصیه‌های کنفرانس جهانی زن و تقارن برنامه عمرانی ششم با برگزاری کنفرانس میان دهه زن در سال ۱۹۸۰ که از اقدامات مؤثر دولت‌ها در پیشبرد حقوق و موقعیت زن ارزشیابی می‌شود، کشور ایران، که میزبان این کنفرانس خواهد بود، باید به دنبال کوشش‌ها و اقدامات گذشته در جهت بهبود وضع زن ایرانی و رفع نابرابری‌ها به موقعیت‌های چشمگیر دست یابد، به نحوی که ایران را در موقعیت ممتازی قرار دهد.

به همین مناسبت طرح اقدامات ملی با همکاری مداوم مستمر سازمان زنان و وزارتخانه‌ها و دستگاه‌هایی که با آموزش و خدمات زنان سر و کار دارند، طی جلسه‌های منظم و مکرر تهیه و تنظیم و در انجمن‌های ملی به نظرخواهی گذارده شد و اکنون که از تصویب هیئت اجرایی حزب رستاخیز ملت ایران گذشته و جهت اجرا به دولت ابلاغ می‌شود، انتظار می‌رود کلیه وزارتخانه‌ها و سازمان‌هایی که اجرای قسمتی از طرح اقدامات ملی را به عهده دارند، در نهایت دقت نظر و آگاهی، تمام مساعی خود را در رسیدن به هدف‌های آن بکار گیرند و آموزش به زنان روستایی آنچنان باشد که در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور سهم مؤثرتری داشته و در امور سیاسی نقش گویاتری ایفا نمایند و با تجدید نظر در قوانین موجود به منظور رفع تبعیض از زنان، در تأمین تساوی حقوق مادی و معنوی زن و مرد و ایجاد روابط سالم بین افراد خانواده بکوشند و با آموزش صحیح و مستمر از طریق رسانه‌های گروهی، به تغییر تصور ذهنی جامعه، از نقش و مقام توانایی‌های زن بپردازند و نقش واقعی او را ،به عنوان فرد مسئول و مصمم و برخوردار از نیروی ممتاز تفکر و اندیشه و به عنوان عامل مؤثر تولید، و همسر ، مادر ، همکار و شریک زندگی به جامعه امروز ایران بشناسانند و در معرفی و ارج‌گذاری به زنان دانشمند، پژوهشگر، اندیشمند و هنرمند بکوشند و از استعدادهای برجسته در جامعه زنان حمایت و قدرانی نمایند و در انتصابات، فرصت‌های یکسان به زنان و مردان داده شود و شرایط احراز پست در سطح تصمیم‌گیری و در مجامع منطقه و بین‌المللی و حزبی، لیاقت و توانایی در انجام وظایف باشند.

انتظار می‌رود، جمعیت‌های زنان در وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها، در نهایت هشیاری و آگاهی ، زنان سازمان خود را متشکل نموده و در جهت استفاده هر چه بیشتر از آموزش‌های لازم یاری کنند و در بالا بردن کارآیی و دانش آن‌ها بکوشند و راه رسیدن آن‌ها را به مشاغل بالاتر بگشایند.

توانایی‌های معنوی و فکری

سازمان زنان باید آموزش و آگاه سازی سیاسی، اجتماعی و فرهنگی زنان را در صدر برنامه‌های خود قرار دهد و آنان را به توانایی‌های معنوی و فکری که دارند، آگاه سازد و در تقویت اعتماد به نفس در آن‌ها بکوشد و در زمینه نقش پدر و مادر در تربیت فرزندان خانواده و ایجاد روابط سالم بین افراد آن، زنان و مردان را آموزش دهد. در هر کجا که گروهی مرد و زن به کار اشتغال دارند، این آگاه‌سازی می‌تواند انجام پذیرد تا آن‌جا که افراد جامعه ما، مسئولیت‌های عاطفی و روانی خود را در ارتباط با افراد خانواده احساس کنند. سازمان زنان باید با تشکیل جلسات بحث، به طور منظم و مستمر و با به میان گذاردن مسائل مختلف کتاب «به سوی تمدن بزرگ»، زنان را به نحوی توجهی نماید که بتوانند در رهنمودهای شاهنشاه را در حصول به تمدن بزرگ نموده و در مسیر صحیح آن قرار گیرند.

اجرای دقیق طرح اقدامات ملی، بوسیله دستگاه‌های مسئول و فعالیت‌های خستگی ناپذیر کمیته‌های امور زنان در وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها به عنوان مسئولان برنامه‌ریزی و ارزشیابی و نظارت بر اجرای برنامه‌ها و نقش مؤثر و پیگیر بسیجی و ستادی و مطالعاتی سازمان زنان ایران، ضامن موفقیت طرح و سرافرازی ایران در کنفرانس میان دهه خواهد بود.

ابراز احساسات پرشور نمایندگان زنان ایران در کنگره بزرگ زنان در پیشگاه شاهنشاه آریامهر غرورانگیز و افتخارآمیز بود. ولی زنان باید بدانند که این ابراز احساسات قبول تعهداتی را به همراه دارد و زنان تحصیل کرده ایرانی، به شکرانه برخورداری از مواهبی که به آن‌ها ارزانی شده است، باید به آموزش و آگاه‌سازی زنان در زمینه‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی همت گمارند. زنان با صبر و شکیبایی و پشتکار و ارائه خدمات صادقانه و فعالیت و کوشش مستمر در دانش‌اندوزی ،خواهند توانست راه رسیدن به تمدن بزرگ را با قدم‌های مطمئن بپیمایند. سخنانم را با آرزوی موفقیت برای شرکت کنندگان در مجمع عمومی در نیل به هدف‌های سازمان زنان به پایان می‌برم.


برنامه کار زنان

در همین نشست خانم مهناز افخمی وزیر مشاور و دبیر کل سازمان زنان ایران در گزارشی از فعالیت‌های سازمان زنان به حضور والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی گفت:

از آن جا که تأسیس و توسعه مراکز رفاه خانواده کماکان اساسی‌ترین وسیله برای دسترسی به جامعه زنانی است که از امکانات کمتری برخوردار بوده و در محل‌های متراکم اقامت دارند، تعداد این مراکز، در طول سال گذشته از ۹۰ به ۱۱۴ عدد افزایش یافته است. وی در قسمت دیگری از گزارش خود گفت: برای آنکه موجبات رفاه زنان شاغل در بازار کار فراهم باشد، هم اکنون تعداد ۹۱۲۰ کودک ۶-۳ سال مادران شاغل در مراکز رفاه خانواده نگاهداری و تربیت می‌شوند.

با توجه به اینکه مراکز رفاه خانواده محل تجمع اکثریت زنان منطقه‌ای است که مرکز در آن واقع شده، از این پایگاه برای فعالیت‌های سیاسی از قبیل تشکیل کانون‌های حزبی و تجمع‌های مربوط به انتخابات و بزرگداشت روزهای ملی و میهنی نیز استفاده می‌شود. در زمینه فعالیت بین‌المللی سازمان سال پرباری را پشت سر گذاشت. رهنمودهای والاحضرت ریاست عالیه مانند همیشه موجب شد که پیشنهاد مربوط به تشکیل کنفرانس بین میان دهه در سال ۱۹۸۰ تصویب گردد و محل آن نیز در تهران باشد. مرکز تحقیقات زن و توسعه وابسته به کمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیا و اقیانوس آرام آغاز به کار و مقدمات لازم برای تأسیس مؤسسه تحقیقات بین‌المللی برای پیشرفت زن فراهم شد. نمایندگان سازمان زنان ایران در برقراری مناسبات دوستانه میان زنان ایران و زنان سایر کشورها و انعکاس راه‌حل‌های ایرانی در مجامع بین‌المللی موفق بودند.

خانم افخمی در پایان گفت: به پیروی از رهنمودهای گرانقدر والاحضرت ریاست عالیه سازمان در تشکیل سمینارهای منطقه‌ای در سال جهانی زن و پنجاهمین سال سلطنت پهلوی برای شناخت مسائل زنان سرتاسر کشور و آگاه‌سازی ایشان در زمینه نقش زن در توسعه و پیشرفت کشور، سازمان زنان ایران آگاهانه در تهیه مقدمات برنامه ششم عمرانی کشور مشارکت نمود و سپس با استفاده از تجربه کسب شده در این زمینه، طرح اقدامات مبنی بر همکاری کمیته اجرایی کمیته عالی همکاری تهیه گردید. نظر خواهی از انجمن‌های ملی سراسر کشور درباره «طرح اقدامات ملی برای اعتلاء مقام زن» تجربه مفیدی برای آن دسته از طرح‌های اجرایی است که علاوه بر تجهیز منابع بخش عمومی مشارکت مردم در پذیرش و به ثمر رساندن طرح ضروری می‌باشد. همزمان با تهیه «طرح اقدامات ملی» که در دستور کار زنان ایران در دهه زن می‌باشد، برای تجهیز و تشکل زنان در برنامه‌ریزی و پیگیری و ارزشیابی چگونگی و به ثمر رساندن طرح ضروری می‌باشد.