برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی امرداد ماه تا آبان ماه
برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی آذر ماه تا اسفند ماه | درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر | برنامه عمرانی ششم/سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی |
برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی امرداد ماه تا آبان ماه
۱ امرداد ماه ۲۵۳۶ همزمان با نگارش برنامه عمرانی ششم کشور، برنامه سیاست بهرهوری یکانهای تولید در سراسر کشور پیاده خواهد شد. از این پس سود ویژه کارگران بر پایه بهرهوری آنان و سود یکانهای تولیدی پرداخت میشود. با نگرش به زمینههایی که ایجاد میشود تولید کالاهای نیازین جامعه بسیار افزایش مییابد.
۱ امرداد ماه ۲۵۳۶ رییس انستیتو تغذیه و خواربار دکتر قاسمی ایران گفت: با ایجاد دورههای دانشگاهی در سطح لیسانس و فوق لیسانس در زمینه علوم و صنایع خوراکی و هم چنین برگزاری دورههای کوتاه مدت شمار بیشتری از کارشناسان کنترل بهداشتی مواد خوراکی نیروی انسانی نیازین را آموزش میدهیم. پروژههای گسترده پژوهش در زمینه صنایع خوراکی و آموزش کادر علمی و کارشناسان کنترل بهداشتی مواد خوراکی با همکاری کارشناسان صنایع مواد خوراکی و پنج دانشگاه آمریکایی، انستیتو تغذیه و خواربار ایران، وزارت بهداری و بهزیستی و وزارت کشاورزی از چهار ماه دیگر آغاز میشود و برای سه سال ادامه مییابد.
۱ امرداد ماه ۲۵۳۶ پارک بسیار بزرگی در شمیران نو در زمینی به پهنه ۹۰۰۰ متر مربغ از سوی شهرداری منطقه ۸ در حال ساختمان است. پارک دیگری در زمینی به پهنه ۴۰۰۰ متر مربع در خیابان پارسیان تهران پارس آماده بهرهبرداری میباشد.
۱ امرداد ماه ۲۵۳۶ در مجمع عمومی نساجی مازندران به آگاهی رسید که شرکت نساجی مازندران ۱۷٫۵٪ سود به سهامداران خود پرداخت مینماید. در سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی، بازده شرکت نساجی مازنداران بیش از ۳۵ میلیون پارچه نحی و بیش از یک میلیون متر پارچه پشمی بوده است. با تعویض ۱۰۰۰ دستگاه بافندگی موجود با ۸۰۶ دستگاه مدرن که در ماه آینده به انجام خواهد رسید. شرکت خواهد توانست سالانه بیش از ۴۶ میلیون متر پارچه تولید نماید. با انجام یافتن این پروژه نساجی مازندران بزرگترین کارخانه پارچه بافی کشور خواهد شد.
۲ امرداد ماه ۲۵۳۶ پیشنهادهای اصلاحی لایحه نهایی قانون استخدام کشوری به مجلس شورای ملی تقدیم شد.
۵ امرداد ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو مرکز رفاه خانواده چالوس را گشودند علیاحضرت شهبانو یک ساعت و نیم از تأسیسات مرکز رفاه خانواده چالوس دیدن فرمودند و با تشریف فرمایی علیاحضرت شهبانو این مرکز رسماً آغاز به کار کرد. علیاحضرت شهبانو در ساعت ده و نیم بامداد به مرکز رفاه خانواده چالوس تشریف فرما شدند. استاندار مازندران و مدیر عامل سازمان ملی رفاه خانواده ایران از علیاحضرت پیشباز کردند.
علیاحضرت شهبانو در میان ابراز احساسات پرشور هزاران نفر از مردم مازندران که در دو سوی جادهها و خیابانهای مسیر صف کشیده بودند با اتومبیل از نوشهر وارد چالوس شدند. علیاحضرت شهبانو پیش از تشریف فرمایی به مرکز رفاه خانواده در چالوس مسئولان سازمانهای اداری و اعضای هیأت مدیره مرکز رفاه خانواده چالوس را مورد مرحمت و تفقد قرار دادند. آنگاه علیاحضرت شهبانو از کلاسهای درس خیاطی، گلدوزی، موسیقی، نقاشی، فیلم برداری و کارگاههای دستی و فنی مرکز کودکان رفاه خانواده و بخش راهنمای بهداشت دیدن کردند. مرکز رفاه خانواده چالوس که در پیشگاه علیاحضرت شهبانو گشوده شد سی امین مرکز رفاه خانواده در کشور است. علیاحضرت شهبانو در جریان دیدار دیروز خود دستوراتی در گسترش برنامههای این مرکز صادر فرمودند. علیاحضرت شهبانو دستور فرمودند زمین دیوار به دیوار مرکز رفاه خانواده چالوس که در اختیار وزارت کشاورزی و عمران روستایی است به این مرکز واگذار شود تا وسایل رفاهی و ورزشی بیشتری برای کودکان فراهم آیند.
۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ حشمت مهاجرانی مربی تیم فوتبال ایران به پیشگاه والاحضرت همایون ولیعهد ریاست عالیه ورزش ایران باریافت. در این باریابی گزارش بازی تیم ملی فوتبال ایران در هنگ کنگ و کره از سوی مهاجرانی به آگاهی والاحضرت ولیعهد رسید. والاحضرت همایون ولیعهد با ابراز خرسندی از تیم ملی ، نقاط ضعف را به مربی یادآور شدند و فرمودند: "انتظار دارم تیم ملی ایران در سطح بهتر و با بازی درخشان تری در صحنه مسابقات جهانی ظاهر شود و یک بازی بسیار عالی که ملت ایران انتظار نتایج درخشان آن را دارد در استرالیا ارائه دهد. ... حضور ایران در جام جهانی آرژانتین از جهت ورزش کشور ما دارای اهمیت زیادی است به خصوص برای تعدادی از بازی کنان با کوشش و فداکاری و کسب موفقیت در این زمینه برای خود یک افتخار جاودانه کسب کند. در یک مسابقه فوتبال کار گروهی و همکاری بین اعضای تیم، مقدم بر نتیجه بازی است، و همگی باید هدف اشان این باشد که یک بازی خوب ارائه دهند و مطمئنا در یک بازی خوب نتیجه دلخواه حاصل خواهد شد.".
۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو: ما سنتها را به خاطر خوشایند غربیها تغییر نمیدهیم. شبکه سراسری تلویزیون آلمان در برنامه دوم خود یک فیلم نیم ساعته از زندگی علیاحضرت شهبانو را همراه با مصاحبهای با معظم لها تحت عنوان « تأثیر یک تصویر » که از سوی جرج پارو وانانی تهیه شده است پخش کرد.[۱] پیش از نمایش این فیلم از آیین تاجگذاری اعلیحضرتین و والاحضرت ولایتعهد فیلمی نمایش داده شد که همراه با گفتاری از گوینده فیلم پخش شد.[۲] گوینده ضمن تشریح جزئیات آئین تاجگذاری گفت در تاریخ ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ایران علیاحضرت فرح پهلوی نخستین بانویی هستند که بدین ترتیب مورد تجلیل قرار میگیرند و همزمان لقب زیبای شهبانوی ایران را به خود اختصاص دادند. پارووآنانی سپس به بازدید چهارده روز خود در رکاب علیاحضرت شهبانو از مناطق گوناگون ایران اشاره کرده است و نخستین پرسش خود را درباره اهمیت تاجگذاری شهبانو پیش میکشد:...
معظم لها در پاسخ فرمودند: به نظر من انتخاب من از طرف همسرم به مقام شهبانو یک مقام خاص نبود بلکه ایشان قصد داشتند بدین ترتیب احترام خود را نسبت به کلیه زنان ایرانی آشکار سازند. بدین جهت من مفتخر و سعادتمند بودم و این نه برای خودم بلکه به خاطر کلیه زنان ایران بود که تا آن هنگام تقریباً هیچ نقشی در کشور ایفا نکرده بودند. اکنون من مسئولیت و وظایف بزرگتری به عهده دارم و خرسندم که در موقعیتی هستم که میتوانم به کشور و ملت خدمت کنم. ...
۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ دومین سمینار مرکزی تغذیه رایگان دانش آموزان با شرکت استانداران، مدیران کل آموزش و پرورش و گروهی از پایوران دولتی دست اندر کار تغذیه برگزار شد. هدف از تغذیه رایگان در آغاز کار این بود که با نوعی خوراکی کمکی پروتئینی و پرکالری کمبود ویتامینی دانش آموزان دانش آموزان جبران شود. خستگیهای ناشی از کم خوراکی، بد خوراکی یا کمبود خوراک از میان برداشته شود و کودک برای فراگیری بیشتر در کلاس درس آماده شود. در پایان سمینار، انستیتو علوم تغذیه ایران ۴۵ گونه مواد خوراکی را برای تغذیه رایگان دانش آموزان سراسر کشور توصیه کرد که در میان آنها شیر، پرتقال، سیب و موز، خوراک ماهی و کتلت و سیب زمینی، لوبیا، عدس و باقلا، حلوا ارده و کشمش و خرما و گردو، تخم مرغ و حتی ماست و لبو دیده میشود، چرا که هر یک از این مواد خوراکی میتوانند میزان زیادی از کمبودهای ویتامینی و پروتینی بچهها را جبران نمایند. در نخستین سمینار مدیر کل آموزش و پرورش فارس اطمینان داد که در هر یک از مدارس آشپزخانهای دایر خواهد کرد تا خوراک گرم به بچهها داده شود. نماینده بندر عباس نیز از طاس کباب و کوکو سبزی و نیمرو و میگو در تغذیه رایگان گفت. در دومین سمینار مرکزی پیشنهاد شد که برای تغذیه رایگان سراسر کشور از شیر، پودر شیر، لبنیات، حبوبات، نان، بیسکویت، کیک، خشکبار و میوه استفاده شود. هم چنین تصمیم گرفته شد که تغذیه رایگان شامل آموزگاران نیز بشود، چون همان گونه که یک دانش آموز برای تقویت جسم و روح خود به خوراک کمکی نیاز دارد، به آموزگار و دبیران که در مدرسه هستند هم باید این خوراک نیمروزی داده شود تا آمادگی بیشتری برای درس دادن و گفتگو پیدا کنند. هم چنین با بهرهگیری از یازده کارخانه نوین شیر پاستوریزه در سراسر کشور، شیر مورد نیاز چهار میلیون دانش آموز در کشور فراهم میشود. در این میان کارخانههای شیر پاستوریزه شرکت تهیه و توزیع شیر در ایران در شهرهای رشت - زنجان - همدان - خرم آباد - دزفول و کرمان با دو نوبت کار، میزان شیر تولیدی خود را رویهم رفته به ۴۸۰ تن شیر در روز افزایش دادهاند.
۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ وزارت کشاورزی و عمران روستایی با واگذاری ۶۳۲ هکتار دیگز از زمینهای ملی شده کشور به بخشهای خصوصی برای سرمایه گذاری و پیاده کردن پروژههای آبادانی و تولیدی موافقت کرد و موافقتنامهها دستیه شد. از این زمینها ۲۲۲ هکتار در زنجان برای کشت سیب زمینی و ۱۲۶ هکتار در نور برای کشت مواد گوناگون کشاورزی و ایجاد باغ و ۱۳٫۵ هکتار در گیلان برای کشت ذرت و ۳ هکتار در شهسوار برای ایجاد باغ سیب و ۱۵۲ هکتار در نور مازندران برای کشت دانههای روغنی و ۶۱ هکتار در ساری برای کشت پنبه و سویا و ۴۵ هکتار در بابل برای کشت مواد گوناگون کشاورزی مورد بهره برداری قرار میگیرد. هم چنین ۲۰ هکتار زمین نیز در اراک برای باغ میوه ویژه شده است.
۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ برنامه عمرانی ششم از سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی آغاز و در سال ۲۵۴۱ پایان خواهد یافت. برای برنامه ریزی این پنجسال سرمایهگزاریها با توجه به اثرات اقتصادی آن در درون کشور و دگرگونیهای اقتصادی جهان پیش بینی میشود و بدین روی، در برنامه ریزی برنامه ششم افزون بر این که رشد امور اقتصادی، صنعتی، کشاورزی و رفاه اجتماعی مورد نظر میباشد تاثیر آن در موارد گفته شده نیز بررسی میشود. بررسیهای برنامه عمرانی ششم تا آبان ماه امسال پایان مییابد و لایحه آن از سوی سازمان برنامه و بودجه به مجلسین داده خواهد شد. رشد کشاورزی در برنامه ششم حداقل ۷٪ و رشد صنایع میان ۱۶٪ تا ۱۸٪ و خدمات نیز در همین اندازه برآورده شده است. هم چنین در برنامه ششم به تولید انرژی، فولاد، سازههای ساختمانی، گسترش ارتباطات و سایر پروژههای زیر بنایی اولویت داده میشود.
۹ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر برای بازدید از مرکز آموزش نیروی دریایی در بندرپهلوی با هواپیما وارد فرودگاه رشت شدند.[۳] در پای پلکان هواپیما استاندار گیلان آقای معتدل خوشآمد گفت. سپس تیمسار جهانبانی فرمانده مراکز آموزش نیروی دریایی شاهنشاهی و پایگاه بندر پهلوی گزارش نظامی به آگاهی همایونی رساند و فرمانده گارد احترام از پیشگاه شاهنشاه آریامهر درخواست کرد که از گارد احترام بازدید فرمایند. شاهنشاه آریامهر پس از بازدید از گارد احترام در جایگاه ویژه قرار گرفتند و گارد احترام از برابر ایشان رژه رفت. سپس شاهنشاه آریامهر در برابر صف پیشبازکنندگان پرسشهایی فرمودند. شاهنشاه آریامهر ابراز داشتند که این سفر فقط برای بازدید از پایگاه دریایی بندر پهلوی میباشد و در اواخر امسال با حداکثر آغاز سال آینده چند روزی به استان گیلان سفر خواهم کرد.
۹ امرداد ماه ۲۵۳۶ به مناسبت روز نفت دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران پیامی به ملت ایران داد. [۴]
- روز نهم امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی که بنا به اراده اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر، استقرار حاکمیت مطلق ملت ایران بر صنایع نفت خویش تحقق یافت، یک بار دیگر یکی از مظاهر درخشان همبستگی شاه و ملت تجلی کرد و بار دیگر برگ زرینی بر صفحات تاریخ صنعت نفت و کشور عزیز ما ایران افزوده شد.
- امروز که سر آغاز پنجمین سال احراز حاکمیت مطلق ایران بر صنایع نفت خود میباشد، اهمیت ویژه این تحول بی سابقه و اقدام متهورانه ملت ایران، به طور کلی در کلیه شئون اجتماعی و اقتصادی کشور به خصوص در گسترش دایره فعالیتهای همه جانبه صنعت نفت ایران به منظور احراز شایستهترین مقام و مرتبه در میان صنایع بزرگ جهان و بالنتیجه تححق تام و تمام منویات عالیه شاهنشاه آریامهر به خوبی آشکار است.
- مساعی همه جانبه شرکت ملی نفت ایران به ویژه در سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی که سال بزرگداشت آیین ملی پنجاهمین سال شاهنشاهی پهلوی بود، به بارزترین وجهی در سطح ملی و بینالمللی ادامه یافت و به منظور کشف منابع جدید نفت و گاز و اجرای برنامههای وسیع تزریق گاز و بازیابی مجدد برای بالابردن سطح کشور پیگیری گردید و با گسترش فعالیتهای بازاریابی بین المللی و افزایش قابل ملاحظه صادرات مستقل نفت خام و فرآوردههای نفتی، استقرار نظام نوینی در برقراری روابط صنعت نفت ایران با شرکتهای بین المللی به عنوان خریدار، عطف توجه خاص به مسئله انرژی به منظور مقابله با بحرانها و نوسانات جهانی انرژی، کوشش در جهت بهبود شرایط قراردادهای نفتی به خاطر افزایش منافع ملی، ایجاد تاسیسات لازم به منظور بهره برداری از گاز طبیعی چه برای مصرف داخلی و چه به منظور صادرات، افزایش تولید فرآوردههای پتروشیمی و تنوع آنها از طریق توسعه تاسیسات مربوطه، گسترش امور پالایش با استفاده از تازهترین ابداعات فنی، توسعه شبکه پخش برای تامین مصارف روز افزون داخلی به میزان چهارصد هزار بشکه در روز، تکمیل تاسیسات بارگیری نفت خام، گسترش دامنه پژوهشهای علمی و فنی در اتخاذ طریق بهتر و مطمئن تر در کار اکتشاف، تولید، پالایش، پیکار با آلودگی هوا، بهبود کیفیت بازدهی مخازن نفتی، احداث خطوط جدید لوله نفت و گاز، همکاری و مشارکت در فعالیتهای برون مرزی در زمینههای اکتشاف، تولید، پالایش، گاز و پتروشیمی، نگهداری سطح تولید به میزان ۲۹۳ میلیون تن در سال و صادرات به حدود ۲۵۹ میلیون تن در سال افزایش ظرفیت ناوگان نفتکش ایران به حدود پنج برابر یعنی ۱٬۱۱۹٬۰۰۰ تن [یک میلیون و صد و نوزده هزار تن] و بالاخره تامین حدود ۲۱ میلیارد دلار درآمد نفت در سال گذشته جهت اجرای برنامههای عمرانی کشور و تقویت و تجهیز بیش از پیش سازمان شرکت ملی نفت ایران به منطور اجرای دقیق اوامر مطاع همایونی در نیل به شایستهترین مدارج رشد اقتصادی و صنعتی در سطح جهانی گامهای بلند برداشته شد.
۱۰ امرداد ماه ۲۵۳۶ در پنجاهمین سال بنیاد جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی ریاست عالیه جمعیت پیامی فرستادند.[۵]
- روز دهم امرداد ماه مصادف با سالروز تأسیس جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران است که بنیان آن در پنجاه و چهار سال پیش به امر مبارک پدر تاجدارم اعلیحضرت رضا شاه کبیر نهاده شد. جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران امروز پنجاه و چهارمین سال خدمت گزاری خود را به پایان رسانده و پنجاه و پنجمین سال دوره خدمت خود را آغاز میکند. در طول این مدت جمعیت توفیق یافته است تا در اجرای وظایف خود در سطح ملی و جهانی گامهای بلندی بردارد و در ردیف یکی از بزرگترین مؤسسات صلیب سرخ و هلال احمر جهانی قرار گیرد. در داخل کشور نیز این جمعیت امکان یافت در رشتههای درمانی و امدادی و خیریه و اجتماعی و رفاهی به عنوان یک مؤسسه فعال و متحرک شناخته شود و وظایف خطیری را به عهده بگیرد و انجام دهد. ...
۱۱ امرداد ماه ۲۵۳۶ در نشست مجلس شورای ملی هنگام بررسی لایحه تکمیل و اجاره واحدهای مسکونی گفته شد که در درارای برنامه پنجم با افزایش چشمگیری که در اعتبارات مسکن داده شد، در چهار سال گذشته با اختصاص بیش از ۱۶۲ میلیارد ریال نسبت به ایجاد و تکمیل بیش از صد هزار واحد مسکونی سازمانی و خانه ارزان قیمت اقدام شد که ۶۵٪ برای خانه سازی کارمندان و ۱۷٪ برای خانه سازی کارگران و ۱۵٪ برای کارکنان صنایع وابسته به دولت بوده است.[۶]
۱۲ امرداد ماه ۲۵۳۶ بر پایه پروژه گسترش و ایجاد نیروگاههای برق، نیروگاه ۲ میلیون کیلوواتی در جنوب تهران راه اندازی میشود. در شهرهای بزرگ مولدهای نیم میلیون کیلوواتی و در شهرهای کوچک ۵۰ هزار تا ۱۰۰ هزار کیلوواتی در نظر گرفته شده است. این پروژه پس از تصویب در برنامه عمرانی ششم گنجانیده میشود. تا اعتبار و هزینه اجرای آن از بودجه برنامه ششم تامین شود. در نزدیکی پالایشگاه تهران یک نیروگاه به گنجایش بیش از ۲ میلیون کیلووات برق راه اندازی میشود که نیاز برق شهر ری، تهران و حومه را تامین میکند. هم زمان در شهرهای بزرگ نیروگاههای نیم میلیون کیلوواتی و یک میلیون کیلوواتی ایجاد میشود و برای شهرهای کوچک نیز با توجه به گسترش آتی آنها مولدهای ۵ تا ۱۰۰ مگا واتی پیش بینی شده است.
۱۲ امرداد ماه ۲۵۳۶ با سرمایه گزاری مشترک ۷ میلیارد ریال کارخانجات نورد گرم و سرد در بندر عباس تاسیس میشود. در اجرای موافقت نامهای که میان شرکت ملی صنایع فولاد ایران و شرکت « فین سیدر بین المللی » در بندرعباس دستینه شده بود، شرکت نورد بندر عباس « سهامی خاص » تاسیس شد. در کارخانجات نورد سرد و گرم سالانه ۲٫۵ میلیون تن شمش تولید شده در مجتمع تولید فولاد بندر عباس به ۱٫۵ میلیون تن ورق گرم و ۱ میلیون تن ورق سرد تبدیل میگردد.
۱۳ امرداد ماه ۲۵۳۶ روزنامه السیاسه چاپ کویت در نوشتاری که در آخرین شماره خود به چاپ رساند، نوشت: ایران در راه احراز مقام اول در میان کشورهای صادر کننده مواد پتروشیمی میباشد. ایران به زودی یکی از بزرگترین تولید کنندگان فرآوردههای نفتی خواهد شد به طوری که خواهد توانست از جمله کود شیمیایی خود را با پایینترین بها به بازارهای هندوستان و کشورهای همسایه آن و بسیاری از کشورهای خاور دور و افریقا بفرستد. بدین روی پیش بینی شده است که هزینه تولید به کمترین کاهش داده شود. ایران دارای سوخت کافی است و میتواند هزینه تولید را تا پنجاه درصد پایین بیاورد و بنابراین خواهد توانست که صادرات مواد پتروشیمی خود را به تمام بازارهای دنیا گسیل دارد.
۱۳ امرداد ماه ۲۵۳۶ سخنگوی سفارت برزیل در تهران به آگاهی رساند که بر پایه یک موافقت نامه میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت برزیل پتروبراس ، ایران روزانه ۲۰۰٬۰۰۰ بشکه نفت خام به برزیل صادر میکند. این قرارداد بخشی از توافق بازرگانی به ارزش ۶٬۵۰۰٬۰۰۰ دلار است که دو کشور در ژوئن سال گذشته دستینه کردهاند.
۱۴ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر در هفتاد و دومین سالگرد انقلاب مشروطه پیامی به ملت ایران فرستادند:[۷]
- آغاز هفتاد و دومین سال مشروطیت ایران را به همه مردم کشور شادباش میگویم و برای دمکراسی ایران که اکنون وارد دوران تازهای از عمر خود شده است استحکام و قوام روز افزون آرزو میکنم. لازم به تذکر نیست که دموکراسی فقط با آن مفهومی که امروز در ایران دارد میتواند برای کشور و ملت ما سازنده و ثمربخش باشد، زیرا که تنها این دموکراسی است که پاسخگوی نیازهای مادی و معنوی جامعه ایرانی و هماهنگ با ارزشها و موازین فرهنگی و مدنی آن است. برای ما دموکراسی یک کالای وارداتی نمیتواند باشد زیرا ملتها با سابقه دیرینه تمدن و فرهنگ خود بهتر از هر کسی میتواند راهی را که به اعتلا و سعادت آن منتهی میشود تشخیص دهد و برگزیدند. از نظر ما آن نوع دموکراسی که مرادف با هرج و مرج و از هم گسیختگی موازین و ضوابط اجتماع باشد، قابل قبول نیست و اصولا اعتقاد ما بر این است که چنین نوع دموکراسی برای هیچ جامعه دیگری نیز نمیتواند نتیجه مطلوبی به بار آورد. دموکراسی ایرانی در عین آنکه جنبه سیاسی و حفظ آزادیهای فردی و اجتماعی را دارد از مزایای دموکراسی اقتصادی و اقتصاد دموکراتیک و عدالت اجتماعی نیز برخوردار است. بدین ترتیب، فرد ایرانی در هر مقام و از هر طبقه از حداکثر امتیازاتی بهره میگیرد که میتواند برای یک فرد در مترقیترین جامعه جهان امروز وجود داشته باشد. وسایل مشارکت و اظهار نظر گسترده مردم ایران از پایینترین سطوح روستاها تا بالاترین سطح کشور در پرتو اصول انقلاب شاه و ملت برای آنان تامین شده است، بی آنکه نیروهای ویرانگر و مخرب در این آزادی سازنده اجازه دخالت داشته باشند. مظهر این دموکراسی همه رستاخیز ملت ایران است که برای اولین بار در تاریخ مشروطیت ایران همه مردان و زنان کشور را با یک آرمان واحد یعنی کوشش در راه سازندگی و ایجاد جامعهای مترقی و آزاد و آباد به دور هم گرد آورده و در عین حال امکان هر گونه اظهار نظر و انتقاد سازنده و مثبت را برای آنان فراهم ساخته است. در این سازمان متشکل و گسترده هر فرد ایرانی از راه آموزش حزبی و گفتگویی ثمربخش میتواند عمیقا با تمام مسایل مادی و معنوی کشور خود آشنا شود و در همه امور مملکتی مشارکت وسیع داشته باشد و ایفای سهم خویش را در خدمت به مصالح و منافع اجتماع به صورتی موثر بر عهده گیرد. تشکیل کانونهای حزبی در سراسر کشور و برگزاری کنگرههای ملی، سازمان کارگران و سازمان دانش آموزان و سمینارهای آموزش سیاسی و جلسات گفت و شنود حزبی و فعالیتهای سازمان نوین سپاهیان انقلاب و سایر برنامههای حزبی ضامن تعمیم دموکراسی واقعی در همه قشرها و صفوف اجتماع ایرانی است و این رسالتی است که حزب رستاخیز ملت ایران میباید با تمام قوا در انجام آن بکوشد. امیدوارم با تشکل روز افزون مردم ایران در این سازمان بزرگ ملی و با کوشش آنان در راه آموزش مداوم حزبی بنیاد دموکراسی ایرانی که اصیلترین ارزشهای ملی مایه میگیرد چنان استوار گردد که در آینده ضامن پیروزمند استمرار انقلاب اجتماعی ایران و پشتوانه جاودانی ترقی و رفاه روز افزون جامعه ایرانی باشد.
۱۴ امرداد ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه والاحضرت همایون ولیعهد ایران جمبوری پیشاهنگان منطقه آسیا و اقیانوسیه در اردوگاه خیام نیشابور گشایش یافت. گروههای پیشاهنگان کشور ما و دیگر کشورهای جهان گروه گروه و به ترتیب وارد این اردوگاه شدند. پیشاهنگان کشورهای بنگلادش - پاکستان - اندونزی - افغانستان - کویت و هنگ کنگ در میان پیشباز گرم پیشاهنگان کشور به اردوگاه باغ رود نیشابور وارد شدند. در این جمبوری پنج هزار تن از پیشاهنگان کشورهای آسیایی و اقیانوسیه و هم چنین گروهی از پیشاهنگان چند کشور اروپایی شرکت دارند.
۱۴ امرداد ماه ۲۵۳۶ اسداله علم وزیر دربار شاهنشاهی با تقدیم عریضهای به پیشگاه همایونی درخواست برکناری از سمت وزارت دربار شاهنشاهی را به سبب ناخوشی نمود. ۱۸ امرداد ماه از سوی شاهنشاه آریامهر دستخطی دایر بر پذیرفته شدن استعفای علم صادر شد.
کنارهگیری امیر عباس هویدا از نخستوزیری ۱۵ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
امیر عباس هویدا نخست وزیر پس از ۱۳ سال که زمام امور دولت ایران را در دست داشت استعفا کرد و استعفای خود را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تقدیم داشت:
- پیشگاه مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر
- چون اراده مبارک ملوکانه به این قرار گرفته است که چاکر در سمت دیگر انجام وظیفه نمایم، با کسب اجازه از پیشگاه مبارک استعفای دولت را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تقدیم میدارد.
- برای چاکر و همکاران افتخار بزرگی است که در دورانی به خدمت گزاری مشغول بودهایم که ایران عزیز به فرماندهی شاهنشاه و در سایه رستاخیز ملی ایران به پیشرفتهای همه جانبه در تمام شئون نایل گردیده و هر روز گام تازهای ردر راه تعالی ملت ایران برداشته میشود.
- با عرض سپاس از مراحم ملوکانه که همیشه مشمول چاکر و اعضای دولت بوده است سلامتی وجود مبارک شاهنشاه آریامهر را از درگاه خداوند متعال مسئلت دارد.
۱۶ امرداد ماه ۲۵۳۶ به فرمان اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر امیر عباس هویدا نحست وزیر به وزارت دربار شاهنشاهی برگزیده شد. پس از نیمروز هویدا وزیر دربار شاهنشاهی در کاخ نوشهر به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت.
۱۷ امرداد ماه ۲۵۳۶ جمشید آموزگار نخست وزیر و کابینه در کاخ شاهنشاهی رامسر به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند.[۸] در این باریابی شاهنشاه آریامهر بیانات رسایی درباره دولت نوین آموزگار، انقلاب مشروطه، تقسیم ایران در جنگ بین المللی اول و دوم، اتحاد نامقدس سرخ و سیاه، معرفی دو اصل ۱۸ و ۱۹ انقلاب ، آموزش عالی و تغییر سازمان برنامه و بودجه، برنامه عمرانی ششم ایراد فرمودند: [۹]
- یک اتحاد نامقدسی بین تودهایهای آن موقع و جبهه ملی آن موقع ایجاد شده بود که ظاهراً باز مملکت تقسیم بشود، باز ما شاهد یک چنین توازنی بشویم. ولی فراموش کرده بودند که حزب خائن اجنبی پرست توده ایرانی، نقشهاش این بود که دو هفته بعد از اینکه مصدق به اصطلاح کارها را قبضه میکرد، او را سرنگون میکرد و تمام مملکت را میبرد به سمتی که وظیفه بردن آن را داشت. اتحاد نامقدس بین دو نفر، دو عضو خائن، خیلی طبیعی است. چه این کمونیستی باشد چه این غرب زده باشد. چه فرق میکند که آن سر سپرده این باشد یا این سر سپرده آن یکی. نتیجه هر دو خیانت است. همیشه ما میبینیم که این قوا آخر سر با همدیگر یکی میشوند. الآن هم فعالیتهای خارج از مرز ایران هر دو این دسته، درست موازی همدیگر بر ضد مملکت ایران ادامه دارد. بعد از اینکه ملت ایران بعد از ۲۸ مرداد قیام کرد و هم گفت که من سلطنت میخواهم و میخواهد، وظیفه من در مقابل قیام ملت ایران این بود که من هم برای این مملکت انقلابی انجام بدهم و طوری عمیق باشد که بکلی مملکت را زیر و رو بکند. تمام اجتماع ما تغییر پیدا بکند و یک اساس و قوامی در اینجا بریزیم که با «فرد» دیگر عوض شدنی نباشد. ۱۷ ماده انقلاب یکی پس از دیگری به اجراء درآمد. حزب رستاخیز ملت ایران فراگیرنده همه ملت ایران حقیقتاً غیر از یکی چند نفری که یا برای خودشان افکار معینی دارند، یا اینکه صد در صد هدایت شده خارج هستند پایه ریزی شده و دولت یعنی قوه مجریه مطابق قانون اساسی مختص پادشاه است و منتخب پادشاه است، مقبول پادشاه است و به همین جهت در عصر رستاخیز دولت فقط میتواند منعکس کننده رستاخیز ایران باشد. یعنی دولتی که تشکیل میشود نمیتواند نماینده یک جناح باشد. ...
- دوم موضوع برنامه ششم است. دلایل این هست که ما کار را دیگر مانند سابق ادامه ندهیم. یعنی سازمان برنامه به آن طریقی که قبلاً بود نمیتواند باشد و خیلی اوقات ما دیدیم که سازمان برنامه میل داشت ترمز کننده کار باشد. یک دستگاه هماهنگ کنندهای تحت نظر نخست وزیر باید باشد بین کارهای برنامه ریزی مملکت این باید مراقب باشد که ببیند که این هماهنگی بین دستگاهها وجود دارد یا نه. بعدها آنچه که باید انجام بدهند هر وزارتخانهای یا خودش تهیه بکند یا کمکش بکنیم. برنامهای که امکان انجام آن در یک آینده پنج ساله حتی برنامه ریزی ۱۰ ساله، ۱۵ ساله، ۲۰ ساله، ۲۵ ساله را انجام میدهیم منتهی این موضوع را آن وزارتخانه، هر وزارتخانهای فرق نمیکند وزیرش چه کسی باشد باید این برنامه ملی ما که تا ۱۲ سال دیگر باید سعی کنیم خودمان را برسانیم به پای اروپای امروز، ۲۵ سال دیگر به همپای پیشرفتهترین ممالک دنیا برسیم و این کار البته یک قدری مطالعه دارد ولی دیگر ما مصادف با بعضی چیزها نمیشویم. در بعضی جاها جلو هستیم بعضی جاها عقب. در صورتی که این باید هماهنگ بشود. ...
۱۷ امرداد ماه ۲۵۳۶ در نشست فوق العاده هیات اجرایی حزب رستاخیز ملت ایران دکتر محمد باهری به دبیر کلی حزب رستاخیز برگزیده شد. جمشید آموزگار پس از دریافت فرمان شاهنشاه و به گردن گرفتن سمت نخست وزیری روز شنبه ۱۵ امرداد ماه از دبیر کلی حزب رستاخیز کنارهگرفت. دکتر باهری پیش از دارا شدن این سمت معاون وزارت دربار شاهنشاهی بود. وی زاده شیراز است و دانش آموخته دانشکده حقوق دانشگاه تهران میباشد. وی برای تکمیل تحصیلات به اروپا رفت و از دانشکده حقوق پاریس دکترای حقوق دولتی گرفت. وی در سال ۲۵۲۱ معاون نحست وزیر و سرپرست بازرسی نخست وزیری گردید. ۱۸ امرداد ماه دکتر باهری در کاخ نوشهر به پیشگاه شاهنشاه آریامهر بار یافت.
۱۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ دکتر معتمد وزیری رییس دانشگاه رازی در چهل و یکمین نشست گفت و شنود آموزش مسائل ملی و میهنی در چهارمین اردوی عمران ملی استان کرمانشاهان به آگاهی رساند که از مهر ماه امسال دانشکده پزشکی در دانشگاه رازی تاسیس میشود و در آینده نزدیک نیز دانشکدههای کشاورزی، محیط زیست، پیراپزشکی و پرستاری در این دانشگاه دایر خواهد شد. هم اکنون ۱۶۰۰ دانشجو در سه دانشکده علوم کرمانشاه، تربیت دبیر سنندج و دامپروری ایلام سرگرم تحصیل هستند. به زودی در کنار دانشکده دامپروری ایلام، موسسه صنایع غذایی و لبنی و برنامههای تحقیقاتی امور دامپروری دایر میشود. در کردستان نیز افزون بر دانشکده تربیت دبیر، دانشکده ادبیات و علوم انسانی و مرکزهای مطالعاتی وابسته به آن شامل مرکز آموزش مدیریت کارمندان دولت و موسسههای عمومی و مردم شناسی برای شناخت آداب و رسوم قومهای ایرانی و گویشها با همکاری با فرهنگستان ایران به راه خواهند افتاد. در آینده نیز دراین استان دانشکده مهندسی محیط زیست (زیست بوم) دایر میشود و هم چنین در یکی از استانهای حوزه فعالیت دانشگاه رازی رشته پیراپزشکی و دانشکده تربیت پرستار تاسیس میشود.
۱۹ امرداد ماه ۲۵۳۶ نشست هیات مدیره سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی در پیشگاه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی برگزار شد و برنامههای آینده سازمان بررسی گردید. پس از پایان نشست هیات مدیره، والاحضرت اشرف پهلوی برای بازدید از پروژه توسعه منطقهای «سلسله لرستان» رهسپار خرم آباد شدند. بخش سلسله و روستای « چهار تخته » از توابع خرم آباد لرستان است که در ۵۰ کیلومتری این شهر قرار دارد و در آن پروژه توسعه منطقهای ویژهای پیاده میشود. والاحضرت در این بازدید از بیمارستان ۲۰ تختخوابی روستای چهار تخته که در بخش سلسله قرار دارد بازدید فرمودند. اکنون نزدیک به ۴۰۰ تن از اهالی این روستا و بیش از ۱۲ روستای نزدیک از پوشش درمانی برخوردار میباشند. هنگام ورود والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی روستاییان با پایکوبی و دست افشانی محلی همراه با گروهی اسب سوار که پیشایش آنان میراندند به پیشباز والاحضرت اشرف آمدند. والاحضرت اشرف با اهالی به گفتگو پرداختند و از نزدیک چگونگی وضع را بررسی فرمودند. والاحضرت اشرف پهلوی سی دقیقه پس از نیمروز با هلیکوپتر از روستای چهار تخته رهسپار «سراب امیر» شدند. والاحضرت در زیر یک سیاه چادری که بر پا شده بود به مردم گفتند: ... ایران سربلند و آبادی که شاهنشاه آریامهر برادر تاجدارم برای فرزندان شما خواهان و آرزومندند، ایرانی است که باید به همین شکل و با همین روح همدلی و همکاری در همه نقاط این سرزمین پهناور آزادانه و به دست خود مردم پایه ریزی شود. چند نکته که میخواستم یادآوری کنم مربوط به آینده این طرح و به ویژه کارکنان آن است، مسئولان طرح حتما آگاهند که وظایف بسیار سنگینی از طرف من و دولت به دوش آنها گذاشته شده است و خوشوقتم که تا به حال توانستهاند این وظایف را به درستی انجام دهند....
۲۰ امرداد ماه ۲۵۳۶ بیست امرداد ماه، چهل و چهارمین سالروز بنیاد نهادن خبرگزاری پارس در سال ۲۴۹۳ شاهنشاهی برابر با ۱۳۱۳ خورشیدی به فرمان اعلیحضرت رضا شاه کبیر با نام « آژانس پارس » در وزارت خارجه میباشد و نخستین بار عبداله انتظام کارمند وزارت خارجه به ریاست آن گمارده شد. خبرگزاری پارس در آغاز با یک کادر کوچک کار خود را آغاز کرد و بامداد و ایوار (عصر) با چاپ دو بولتن به زبانهای پارسی و فرانسه اخبار ایران را در دسترس پایوران کشور و خبرگزاریهای خارجی و روزنامهها قرار میداد. بدین سان، خبرگزاری پارس شش سال یکی از ادارههای وابسته به وزارت خارجه میبود. در اردیبهشت ماه ۲۵۹۹ شاهنشاهی (برابر با ۱۳۱۹ خورشیدی) اداره کل تبلیغات بنیاد نهاده شد و امرداد ماه همان سال خبرگزاری پارس به اداره کل تبلیغات جا به جا شد. در اسفند ماه ۲۵۲۳ شاهنشاهی (برابر با ۱۳۴۲ خورشیدی ) هنگامی که وزارت اطلاعات بنیاد نهاده شد در ردیف یکی از ادارههای کل این وزارتخانه قرار گرفت و هم راستا با پیشرفتهای دستگاههای انتشاراتی و تبلیغاتی کشور خبرگزاری پارس نیز گسترش یافت. در سال ۲۵۳۴ شاهنشاهی (۱۳۵۴ خورشیدی) بر پایه یک اساسنامه قانونی که به توشیح همایونی رسید، سازمانی ناوابسته ( مستقل ) زیر سرپرستی وزارت اطلاعات و جهانگردی درآمد. هم اکنون سازمان خبرگزاری پارس دارای تشکیلات گسترده و مدرنی است که وظیفه بزرگ تهیه و چاپ و پخش اخبار ایران و سراسر جهان را به گردن دارد و در ۲۴ ساعت شبانه روز کار میکند.[۱۰]
۲۴ امرداد ماه ۲۵۳۶ بر پایه یک پروژه، سالانه ۲۰۰۰ روستازاده ایرانی، دوره چهار ساله آموزش فنی کشاورزی را فرا میگیرند. وزارت کشاورزی و عمران روستایی همه هزینه این دوره آموزشی را میپردازد. تنها شرط شرکت کنندگان در این دوره آن است که داوطلبان روستا زاده باشند. وزارت کشاورزی به آگاهی رساند که روستازادگان پس از دوره آموزش چهار ساله تکنیسین کشاورزی خواهند شد و یکانهای کشت و صنعت آمادگی خواهند داشت که بیشتر این تکنسینها را استخدام کنند.
۲۵ امرداد ماه ۲۵۳۶ پالایشگاه آبادان بزرگترین پالایشگاه صادراتی جهان میشود. سخنگوی شرکت ملی نفت ایران به آگاهی همگان رساند که پس از استقرار حاکمیت مطلق ایران بر صنایع نفت خود، در اجرای اوامر شاهنشاه آریامهر، دستگاه تقطیر نوینی در پالایشگاه آبادان نصب شده که بهره برداری آزمایشی آن آغاز شده است. با بهره برداری نهایی در ماه آینده شهریور ماه، گنجایش پالایشگاه آبادان از ۴۸۰ هزار بشکه به ۶۰۰ هزار بشکه در روز افزایش مییابد، بدین سان، آبادان مقام بزرگترین پالایشگاه صادراتی جهان را دارا خواهد بود.
۲۶ امرداد ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی برای گشودن یازدهمین جشن هنر شیراز از تهران به شیراز پرواز کردند. پس از انجام آیین رسمی پیشباز در میان پرشورترین احساسات مردم شیراز، علیاحضرت شهبانو وارد شیراز شدند. آنگاه علیاحضرت از پایگاه ملی انتقال خون شیراز بازدید کردند و هنگام بازدید خون خود را اهدا کردند. دکتر علاء سرپرست سازمان ملی انتقال خون کشور در گزارشی به آگاهی علیاحضرت شهبانو رسانید که به زودی در مشهد و اهواز پایگاههای انتقال خون آغاز به کار خواهند کرد. پس از غروب آفتاب علیاحضرت شهبانو در آیین باشکوهی یازدهمین جشن هنر را گشودند. علیاحضرت شهبانو از چندین پروژه عمرانی و رفاهی شیراز، از مرکز رفاه و تربیت کارگران شیراز بازدید فرمودند و در این مرکز کارگران ورزشکار را مورد مهربانی خود قرار دادند.
۲۶ امرداد ماه ۲۵۳۶ از سوی اداره دادرسی نیروهای مسلح شاهنشاهی به آگاهی همگان رسید که به فرمان مطاع مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران، به مناسبت سالگرد قیام ملی ۲۸ امرداد ۳۴۳ تروریست از کسانی که به اتهام اقدام علیه امنیت کشور و ۲۲۹ تن از کسانی که به اتهامات مختلف دیگر در دادگاههای نظامی محکوم شدهاند از زندان آزاد میشوند. فرمان مطاع مبارک ملوکانه جهت اجرا به زندانهای کشور ابلاغ گردید تا این محکومان را روز ۲۷ امرداد ماه از زندان آزاد نمایند.[۱۱]
فرمان دو اصل ۱۸ و ۱۹ منشور انقلاب شاه و ملت
۲۷ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر با صدور دو منشور جدید، دو اصل نوین بر اصول هفده گانه انقلاب شاه و ملت افزودند. بر پایه یک اصل تازه انقلاب، جلوگیری از افزایش غیرمعقول بهای زمین به منظور متعادل کردن اجاره مسکن که در غایت امر به توزیع عادلانه تر ثروتها منجر میشود،[۱۲] از وظایف دولت است. اصل دیگر انقلاب از این پس ناظر بر ثروت و درآمد مقامات بلند پایه دولتی خواهد بود.[۱۳]
۲۷ امرداد ماه ۲۵۳۶ به مناسبت فرخنده سالگرد رستاخیز ملی ایران، ۳۴۳ تروریست آموزش دیده در کمپهای تروریستی یاسر عرفات، لیبی، کوبا و چین از زندان آزاد شدند تا ایران را ویران سازند.
۲۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر در بیست و چهارمین سالروز فرخنده رستاخیز ملت ایران پیامی به ملت ایران فرستادند. [۱۴]
- ... در این رستاخیز ملی پیشرفتهای اقتصادی و فنی و صنعتی با موازین عدالت اجتماعی و دموکراسی اقتصادی و اقتصاد دمکراتیک و با ارزشهای عالی فرهنگی و معنوی درآمیخته و بدین ترتیب جامعه ایرانی را از صورت یک اجتماع ضعیف و عقب افتاده به صورت یک جامعه نیرومند و مترقی و پیشرو درآورده است. در پرتو رونق اقتصادی و قدرت سیاسی و نظامی و اجتماعی و با پیروی از سیاست مستقل ملی کشور ما اکنون در صحنه جهانی نیز از حیثیت و احترامی برخوردار است که به حق مایه سربلندی و غرور هر ایرانی است. بدین مناسبت تذکر این نکته را لازم میدانم که اشکالات ناشی از بی باکی و بیعرضگی و ناشایستگی بعضی دستگاههای صنعتی تولید کننده کارخانههای برق آبی یا حرارتی موجب ناراحتی و انزجار ما شده است و مسلماً این جریان فراموش نخواهد شد. در بیست و چهارمین سالروز قیام ملی ۲۸ امرداد ملت ایران به خوبی احساس میکند که با دستاوردهای پرشکوه و همت و تلاش پیروزمندانه خود نه تنها ارمغانی شایسته جانبازی دلاوران این قیام را نثار روان آنان کرده است، بلکه این ارمغان را از ورای این جانبازان نثار همه پاسداران و دلیران تاریخ کهن ایران زمین ساخته است. برای همه شما زنان و مردان ایرانی پیروزی روزافزون در ادامه حماسه خلل ناپذیر سازندگی ایران نوین آرزو میکنم. ...
۲۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ در سالروز رستاخیز ملت ایران نخستین حسابهای بانکی به نام شاهنشاه آریامهر، علیاحضرت شهبانو، والاحضرت همایون ولیعهد، و والاحضرتها در نخستین شعبه بانک فرهنگیان ایران از سوی امیرعباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی گشوده شد. نخستین شعبه بانک فرهنگیان در خیابان ایرانشهر شمالی در آیین باشکوهی با بودن امیر عباس هویدا، دکتر گنجی وزیر آموزش و پرورش و مدیر عامل بانک گشایش یافت.
۳۱ امرداد ماه ۲۵۳۶ نخستین قرارداد خرید یک کارخانه زبالهسوز برای شهرهای کناره دریای مازنداران با ایتالیا دستینه شد و بر پایه این قرارداد یک کارخانه زبالهسوز به گنجایش ۳۰ تن در روز زبالههای دو شهر چالوس و نوشهر را خواهد سوزاند. بر پایه بررسیهایی که در زمینه پاکسازی زیست بوم شهرهای کناره دریای مازندران از سوی دبیرخانه شورای عالی هماهنگی و نظارت بر توسعه مناطق ساحلی دریای خزر انجام یافته است، در شهرهای کم جمعیت به ویژه شهرهایی فاصله دریا و کوه بسیار کم است، بهترین راه پاکسازی زیست بوم برگزیده شده است. این دو کارخانه در نوشهر و چالوس تابستان ۲۵۳۷ شاهنشاهی مورد بهرهبرداری قرار میگیرد. افزون بر اجرای این پروژه، همه شهرهای شمال یکی پس از دیگری دارای کارخانه زبالهسوری خواهند شد. خاکستر زبالهها را میتوان با افزودن مواد شیمیایی به کود دیگرگون ساخت و در کشاورزی منطقه از آن بهرهمند شد.
۳۱ امرداد ماه ۲۵۳۶ ساختمان نخستین متروی تهران به درازای ۲۷۰۰ متر از هفته آبنده آغاز میشود. پیمانکار این پروژه که در مناقصه شرکت راهآهن زیرزمینی تهران برنده شد، شرکت « پل سنگ سنندج » نام دارد و پیمانکار آن ایرانی است. نخستین خط مترو از شهستان پهلوی آغاز میشود و در راستای خیابانهای عباس آباد و روزولت ادامه مییابد و به سوی مرکز شهر پیش میرود. [۱۵]
سفر هشت روزه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به لهستان و چکسلواکی
۳۱ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پیش از نیمروز با بدرقه رسمی از فرودگاه مهرآباد سفر هشت روزه خود را به لهستان و چکسلواکی آغاز کردند. در این آیین نخست وزیر، رییس مجلس سنا، رییس مجلس شورای ملی، وزیر دربار شاهنشاهی، وزیران و شماری از پایوران کشوری به پسواز اعلیحضرتین آمده بودند. پس از نیمروز هواپیمای اعلیحضرتین در ورشو پایتخت لهستان بر زمین نشست. پرزیدنت « هنریک یابلونسکی » رییس شورای جمهوری مردم لهستان در فرودگاه ورشو از شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پیشباز کرد. از اعلیحضرتین پیشباز رسمی با احترامات نظامی انجام یافت. در آستانه سفر شاهنشاه و شهبانو به لهستان روزنامههای ورشو گزارشهایی درباره اوضاع اقتصادی و سیاسی ایران به چاپ رساندند. روزنامه «تریبونالودو » ارگان رسمی حزب کارگر متحد لهستان و روزنامههای «روبو تنیزا» و « زنیک لودوی » و آژانس خبری « اینتر پرس » و رادیو تلویزیون لهستان گزارشهای رسایی درباره پیشرفتهای ایران و پیوندهای دو کشور چاپ کردند و به آگاهی همگان رساندند. از سوی دیگر « چه لینسکی » مدیر کل وزارت تجارت خارجه لهستان نیز در دیداری با هیات رسانههای همگانی ایران گفت ایران و لهستان از هر گامی که برای تشنج زدایی و تامین صلح جهانی برداشته شود، پشتیبانی مینماید. چه لینسکی سیاست ایران در اقیانوس هند و خلیج پارس را ستود و گفت ایران از دیدگاه اقتصادی یکی از بزرگترین کشورهای آسیا است و گسترش پیوندهای بازرگانی و افزایش میزان مبادلات میان ایران و لهستان برای هر دو کشور بسیار اهمیت دارد.[۱۶]
شاهنشاه آریامهر پس از دیدار با پرزیدنت یابلونسکی در کاخ شورای وزیران لهستان با ادوارد گیرک دبیر اول حزب کارگر متحد لهستان دیدار و گفتگو کردند. شامگاهان از سوی رهبران کشور لهستان میهمانی به افتخار شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در ورشو برگزار شد. بر سر میز شام، نخست ادوارد گیرک دبیر اول کمیته مرکزی حزب کارگر متحد لهستان بیاناتی ابراز داشت و ورود اعلیحضرتین را خوش آمد گفت. پس از بیانات دبیر اول کمیته مرکزی حزب کارگر لهستان شاهنشاه آریامهر در سخنان خود چنین فرمودند:
- از جانب شهبانو و خودم و از جانب همراهانم از سخنان محبت آمیزی که حضرت دبیر اول کمیته مرکزی حزب کارگر نسبت به ما و کشورمان ایراد کردند، تشکر میکنم. هم چنین مایلم مراتب امتنان خودم را از پذیرایی گرم و صمیمانهای که امروز اهالی پایتخت زیبایی شما از ما به عمل آوردند ابراز دارم. این دومین باری است که خوشوقتی دیدار کشور شما را یافتهام و میتوانم اطمینان دهم که از بازدید قبلی خاطرهای بسیار دلپذیرم دارم. یقین دارم در این سفر نیز مانند دیدار گذشته شاهد پیشرفتهای فراوانی خواهیم بود که در همه رشتهها نصیب ملت لهستان شده است. چنین موفقیتی برای ملت شما کاملا طبیعی است زیرا این ملتی است که در طول تاریخ خود همواره بر اثر شهامت نیروی اراده و کوشندگی خویش احترام و ستایش عمومی را به خود جلب کرده است. هم چنان که متذکر شدید، پیوند دوستی دو ملت ایران و لهستان پیوند تازهای نیست بلکه رابطهای است که از نظر تاریخی اندکی بیش از پانصد سال پیش آغاز شده است.[۱۷] ...
۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ در دومین روز سفر رسمی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو از ورشو پایتخت لهستان رهسپار شهر « پُزنان » شدند. [۱۸] بیش از هزاران تن از مردم پزنان در فرودگاه این شهر به گرمی ورود اعلیحضرتین را خوش آمد گفتند. فرماندار پزنان ورود اعلیحضرتین را افتخاری برای شهرش خواند. در بازه (فاصله) میان فرودگاه تا مرکز شهر از میدان کوپرنیک مردم به دور خودروی اعلیحضرتین حلقه زدند و دسته گلهای بسیاری به اعلیحضرتین پیشکش کردند.
شاهنشاه آریامهر در پاسخ به شور و هیجام مردم در میهمانی که از سوی بلندپایگان پزنان برگزار شده بود و پاسخ به خوش آمد رییس شورای فرمانداری پزنان، به زبان شیرین پارسی فرمودند: "در برابر این بنای تاریخی کلید شهر را به من پیشکش کردید، در جواب این هدیه و در جواب ابراز احساسات مردم نجیب شما غیر از این که خود کلید سمبلیک قلب خود را به شما تقدیم کنیم چیزی نداریم. اگر برای چند ساعت بازدید ما از شهر شما و ابراز صمیمیت ملت شما نسبت به ما باعث کاهش تولید امروز شما شده است باید به ما ببخشید.
۲ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی هنگام ورود شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به همراه رییس جمهور لهستان در فرودگاه گدانسک ، آقای فیسبچ دبیر اول حزب این منطقه خوش آمد گفت و چند دختر و پسر پیشاهنگ دستههای گل به اعلیحضرتین پیشکش کردند. اعلیحضرتین پس از گذشتن از برابر پیشبازکنندگان سوار خودرو شدند. از فرودگاه تا مرکز شهر مردم گدانسک ایستاده بودند و ابراز شور و شادمانی میکردند. در جایی به نام دروازه طلایی « لانگ استریت » اعلیحضرتین از خودرو پیاده شدند و به میان مردم رفتند. اعلیحضرتین و رییس جمهور لهستان به ساحل رودخانه « موت لاوا » رفتند و با یک کشتی از تاسیسات جدید بندر گدانسک و کارگاههای کشتی سازی این شهر دیدن فرمودند. کشتی پس گذشتن از رودخانه موت لاوا وارد دریای بالتیک شد و سپس به گدانسک بازگشت. پس از آنکه شاهنشاه و شهبانو ساعتی بر روی رودخانه موت لاوا گردش کردند، شاهنشاه آریامهر از پالایشگاه بزرگ گدانسک بازدید کردند.
بعد از ظهر ۵ شنبه ۳ شهریور ماه آیین باشکوهی در دانشگاه بزرگ ورشو برگزار شد، که در آن آیین درجه دکترای افتخاری این دانشگاه در رشته حقوق به شاهنشاه آریامهر و درجه دکترای افتخاری در رشته فلسفه به علیاحضرت شهبانو تقدیم شد. دانشگاه بزرگ ورشو در سال ۱۸۱۷ تأسیس شد و دارای سابقه ۳۰۰ ساله است. این دانشگاه در حال حاضر دارای ۳۰ دانشکده میباشد که بیش از ۲۰ هزار دانشجو سرگرم تحصیل هستند. آقای بیرزانک رئیس دانشکده حقوق دانشگاه ورشو طی سخنانی اظهار داشت:
- دانشگاه ورشو مفتخر است که به سیاستمدار برجسته عصر حاضر اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر دکترای افتخاری که عالیترین درجه علمی این مؤسسه فرهنگی لهستان است تقدیم نماید و این بزرگترین افتخاری است که نصیب دانشگاه ورشو میشود. ... در پرتو رهبریهای معظم له دولت ایران تمام منابع طبیعی کشور را زیر نظرات خود درآورد سود حاصله را در راه توسعه صنایع، اقتصاد و رفاه اجتماعی به کار گرفته است. اعلیحضرت همایونی دو کتاب زیر عناوین «مأموریت برای وطنم» و «انقلاب سفید» نوشتهاند که به چندین زبان خارجی ترجمه شده و شهرت جهانی دارد. شاهنشاه طی نوشتههایشان تجربیات و نتیجه گیریهای سیاست ملی و بینالمللی خویش را بازگو کردهاند. شاهنشاه ایران فعالیت بارور و سازندهای انجام دادهاند که پارهای از آنها انعکاس جهانی داشته و حالت قانون بینالمللی به خود گرفته است.
آنگاه در آیین ویژهای که به زبان لاتین انجام یافت، درجه دکترای افتخاری در رشته حقوق بینالملل به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تقدیم شد. در این هنگام رهبر عالیقدر ایران در سخنرانی خود فرمودند: [۱۹]
- آقای رئیس دانشگاه، استادان محترم، خانمها و آقایان. از اینکه امروز به دریافت عنوان دکترای افتخاری از دانشگاه بزرگ شما نائل میشوم، بسیار خوشوقت و مفتخرم. من نیل به این مقام عالی علمی را در عین آنکه برای شخص خودم مایه مباهات میدانم، درود محبت آمیزی از جانب جامعه علمی لهستان به کشور و ملت خویش و انعکاس تازهای از رابطه کهن معنوی و فرهنگی دو کشور میشمارم. رابطهای که اینک چند قرن از آن آغاز آن میگذرد و از حسن تصادف نخستین سنگ بنای آن در یک دانشگاه دیگر لهستانی نهاده شده است. بطوری که میدانیم، دانشگاه معروف کراکوی، از بدو تأسیس خود در بیش از شش قرن پیش، تدریس آثار ابن سینا و رازی دانشمندان و پزشکان نامی ایران را در برنامه کار خود قرار داده و درست پانصد سال پیش بود که ترجمه کتاب قانون ابن سینا همراه با تفسیر جامعی از مطالب آن توسط دانشمند برجسته لهستانی «یلونک» از طرف آن دانشگاه انتشار یافت. ...
سخنان شاهنشاه آریامهر در میان هلهله پرشور باشندگان در این آیین باشکوه پایان یافت و سپس رییس مرکز مطالعات خاورشناسی دانشگاه ورشو سخنانی ایراد کرد. پس از سخنان رییس مرکز مطالعات خاورشناسی دانشگاه ورشو در آیینی مانند درجه دکترای افتخاری این دانشگاه در رشته فلسفه به پیشگاه علیاحضرت شهبانوی ایران تقدیم شد. علیاحضرت شهبانو در سخنرانی خود چنین ابراز داشتند:[۲۰]
- جناب رییس دانشگاه - برای من باعث افتخار و خوشحالی است که دانشگاه شما عنوان دکترای افتخاری را به من داده است. این عنوان تنها برای شخص من نیست و من آن را به عنوان افتخاری برای فرهنگ کشورم میدانم. در این موقعیت باشکوه از هر زمان دیگر بهتر است که به پدیده تاریخی لهستان، تصویری که این کشور از خود در جهان نشان داده و به ویژه فرهنگ آن که نمایانگر لهستان برای ما ایرانیان است اشاره کنم. ...
۴ شهریور ماه ۲۵۳۶ در دور پایانی گفتگوهای شاهنشاه آریامهر و ادوارد گیرک دبیر اول کمیته مرکزی حزب کارگر متحد لهستان، پیوندهای کنونی ایران و لهستان به ویژه مسایل افتصادی و امکانات گسترش بیشتر آن را مورد بررسی گرفت. رهبران دو کشور هم چنین درباره مسایل بین المللی تبادل دیدگاه نمودند و اعلامیه مشترکی همزمان در تهران و ورشو به چاپ رسید.
۴ شهریور ماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی ایران میهمانی باشکوهی در ورشو به افتخار ادوارد گیرک دبیر اول کمیته مرکزی حزب متحد کارگران لهستان و همسرشان و یابلونسکی رییس شورای دولتی جمهوری لهستان و همسرشان در کاخ « بیلانو » برگزار شد. در این میهنانی شاهنشاه آریامهر در سخنانی فرمودند:[۲۱]
شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو ساعاتی پس از نیمروز در میان پسواز رسمی رهبران و پایوران لهستان از شهر ورشو به سوی پایتخت چکسلواکی پرواز کردند. این بازدید رسمی پنج روزه به فراخوان گوستاو هوزاک رییس جمهوری چکسلواکی از اعلیحضرتین انجام یافت. هواپیمای اعلیحضرتین با اسکورت چند فروند جنگنده خلق چکسلواکی از مرزهای کشور تا پراک در ساعت ۱۱ در فرودگاه بین المللی « روزاین » در پراک بر زمین نشست. در این هنگام رییس جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی و بانو « هوزاکوا » تا پای پلکان برای پیشباز اعلیحضرتین جلو رفتند. رهبران دو کشور به گرامی دست یکدیگر را فشردند و سپس در فرودگاه تشریفات رسمی اجرا شد.
نخستین دور گفتگوی رهبران ایران و چکسلواکی از پس ورود به قصر پراگ آغاز شد و شاهنشاه آریامهر و رییس جمهور چکسلواکی پانزده دقیقه خصوصی با یکدیگر گفتگو کردند. از سوی حضرت رئیس جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی و بانو، میهمانی شامی به افتخار شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در قصر پراگ برگزار شد. پیش از میهمانی شام از سوی رئیس جمهوری چکسلواکی عالیترین نشان کشور چکسلواکی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو تقدیم شد و متقابلاً شاهنشاه آریامهر نیز یکی از عالیترین نشانهای ایران را به حضرت رئیس جمهوری چکسلواکی پیشکش کردند. در این میهمانی افزون بر همراهان شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو، بلندپایگان چکسلواکی و فرنشینان (رؤسای) هیئتهای سیاسی مقیم پراگ با بانوانشان افتخار حضور داشتند. حضرت رئیس جمهوری چکسلواکی در سخنانی تشریف فرمایی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو را به کشور چکسلواکی خوش آمد گفتند و سخنانی ابراز داشتند.[۲۲]
پس از بیانات حضرت رئیس جمهوری چکسلواکی، شاهنشاه آریامهر در پاسخ از محبت و پیشباز گرم مردم و پایوران چکسلواکی سپاسگزاری کردند. سپس شاهنشاه نقش تاریخ نگار برجسته چکسلواکی به نام «واتسلاو پراشک» که درباره مادها و پارتها پژوهشهای ارزندهای کرده بود، ستایش فرمودند. سپس نقش مهندسان و پزشکان و تکنسینهای چکسلواکی را در ایجاد صنایع متنوع ایران یادآوری کردند.
دانشگاه بزرگ پراگ در روز ۵ شهریور ماه درجه دکترای افتخاری در رشته حقوق به شاهنشاه آریامهر و درجه دکترای افتخاری در رشته فلسفه را به علیاحضرت شهبانو تقدیم کرد. در مراسمی که به همین مناسبت در دانشگاه پراگ برگزار شد، حضرت رئیس جمهوری چکسلواکی و مقامات طراز اول سیاسی و دانشگاهی پراگ حضور داشتند. ابتدا رییس دانشکده حقوق دانشگاه پراگ ضمن تجلیل از مقام شاهنشاه آریامهر مطالبی ایراد کرد و سپس شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو سخنانی ایراد کردند. شاهنشاه آریامهر فرمودند:[۲۳]
- آقای رئیس دانشگاه، استادان و حضار محترم - برای من مایه کمال خوشوقتی و مباهات است که از دانشگاه بزرگ شما دکترای افتخاری دریافت میدارم. این دانشگاهی است که در طول بیش از ششصد سال عمر خود همواره یک کانون فعال علمی و فرهنگی بوده و نسلهای فراوانی را در هر دوره با بالاترین درجات دانش بشری آشنا کرده است. در همین مدت نه تنها شهرت و حیثیت علمی این دانشگاه جنبه جهانی یافته، بلکه در صفحات تاریخ آن مفاخر پر شکوه دیگری نیز نقش بسته است که قیام دلیرانه دانشجویان آن در برابر اشغالگران نازی، از عالیترین نمونههای آن است. از نظر ما دانشگاه پراگ دارای یک امتیاز خاص دیگر نیز هست و آن سهم این دانشگاه در مطالعات مربوط به فرهنگ ایران است که کشور شما از قرن گذشته یکی از مهمترین مراکز آن بوده است. ...
علیاحضرت شهبانو نیز به هنگام دریافت دکترای افتخاری از دانشگاه پراگ، سخنرانی ایراد فرمودند:[۲۴]
- جناب آقای رئیس - امروز برای من افتخار بزرگی است که دانشگاه پراگ عنوان دکترای افتخاری را نصیب من میسازد. من اطمینان دارم که این نشان برجسته تنها به شخص من اختصاص ندارد، بلکه افتخاری نیز برای فرهنگ کشورم میباشد. افتخاری ارزشمند از یکی از مراکز کهن فرهنگ و علوم اروپا. دانشگاه کهن شما که سایههای مردان مشهوری مانند ژان هوس که مردی روشن بین و دلباخته حقیقت مانند متفکرین ما بوده بر آن پرتو افکنده است، در جریان تاریخ و در زمان حال یکی از مراکز فعال زندگی روشنفکرانه چکسلواکی که شهرت آن از مرزها فراتر رفته است میباشد.
شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در چهارمین روز از دومین سفر رسمیشان به چکسلواکی، میهمان مردم شهر براتیسلاو پایتخت جمهوری اسلاوکی بودند. برنامه اعلیحضرتین در براتیسلاوا بازدید از شهر و سپس دیدار از یک مزرعه تعاون روستایی است. اعلیحضرتین امشب به پراگ بازمیگردند و فردا صبح با بدرقه رسمی کشور چکسلواکی را ترک میگویند.
۷ شهریور ماه سالروز قیام ملت اسلواکی علیه رژیم نازی بود. شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به همراه حضرت رئیس جمهوری چکسلواکی و بانو به یک قصر قدیمی در براتیسلاوا تشریف فرما شدند. در یکی از تالارهای این قصر نخست وزیر و دبیر اول حزب کمونیست جمهوری اسلواکی تشریف فرمایی اعلیحضرتین به این جمهوری را خوش آمد گفتپس از آن، شاهنشاه آریامهر در پاسخ سخنان ایشان فرمودند:[۲۵]
- میل دارم قبل از هر چیز تشکرات خودم و شهبانو را از بابت پذیرایی گرم و صمیمانه شما ابراز دارم. این گرمی درست بازتاب احساسات دیرینه ملت ما نسبت به ملت شما است ولی باید تذکر دهم که این دوستی امروزه در عین حال بر پایه تقویت روزافزون روابط اقتصادی و فرهنگی ما متکی است و من یقین دارم که این روابط روز به روز بیشتر توسعه خواهد یافت.
سفر رسمی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به چکسلواکی در روز هشتم شهریور ماه پایان یافت و اعلیحضرتین در میان آیین باشکوه پسواز رسمی پراگ را ترک فرمودند. در فرودگاه پراگ مراسم مشایعت رسمی انجام یافت. حضرت رئیس جمهوری چکسلواکی و بانو هوزاکوا میهمانان عالیقدر خویش را تا پای پلکان هواپیما مشایعت کردند و رهبران دو کشور یکبار دیگر دست یکدیگر را به گرمی فشردند. در این لحظه با شکوه که ۲۱ تیر توپ به علامت احترام نسبت به اعلیحضرتین شلیک میشد، اعلیحضرتین از دو جوان پیشاهنگ دسته گلهای زیبایی دریافت داشتند. در واقع مردم چکسلواکی با این کار دوباره در نهایت صمیمیت و شکوه با اهدای این دسته گلها بی شائبهترین احترامات خود را نسبت به شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو ابراز داشتند.
نخست وزیر جمشید آموزگار جا انداز برنامه به اصطلاح حقوق بشر جیمی کارتر
۳ شهریور ماه ۲۵۳۶ مجلس شورای ملی در جلسه فوقالعاده روز پنجشنبه سوم شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی پس از گفتمان در برنامه دولت و شنیدن بیانات دکتر جمشید آموزگار نخستوزیر با ۱۸۸ رأی (به اتفاق آرا) به دولت دکتر جمشید آموزگار ابراز اعتماد نمود.[۲۶] [۲۷] [۲۸]
۶ شهریور ماه ۲۵۳۶ شرکت ملی نفت ایران به آگاهی رساند که صادرات نفت خام از جزیره خارک از سوی شرکت ملی نفت ایران و کمپانیهای بازرگانی هموند کنسرسیوم به ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه رسید.
۷ شهریور ماه ۲۵۳۶ والاحضرت همایون ولیعهد سرپرستی و ریاست عالیه سازمان ورزش ایران را به عهده گرفتند. سازمان تربیت بدنی ایران که در سال ۲۵۳۰ شاهنشاهی برابر با ۱۳۵۰ تازی خورشیدی بنیاد شده بود،[۲۹] منحل گردید و سازمان ورزش ایران با سرپرستی و ریاست عالیه والاحضرت همایون ولیعهد جایگزین آن شد. [۳۰] قانون انحلال سازمان تربیت بدنی ایران و واگذاری وظایف آن در این روز از مجلس سنا و مجلس شورای ملی گذشت.
۸ شهریور ماه ۲۵۳۶ والاحضرت همایون ولیعهد رضا پهلوی ریاست عالیه ورزش ایران حشمت مهاجرانی مربی تیم ملی فوتبال را در کاخ نوشهر پذیرفتند. در این باریابی گزارش بازیهای تیم ملی فوتبال ایران در هنگ کنگ و کره از سوی مربی تیم ایران به آگاهی همایونی رسید. والاحضرت همایون ولیعهد پس از آگاهی از چگونگی بازی تیم و چیدمان آن خرسندی خود را ابراز داشتند و آسیب گاههای (نقاط ضعف) تیم را به حشمت مهاجرانی یادآور شدند و فرمودند که امیدوار هستند تیم ملی ایران در سطح بهتر و با بازی درخشانتر در صحنه مسابقههای جهانی ظاهر شود و بر خلاف سال ۲۵۳۳ - ۲۵۳۲ یک بازی بسیار عالی که ملت ایران انتظار نتایج آن را دارد در استرالیا ارائه دهد. والاحضرت ولیعهد یادآور شدند که انضباط و رفتار شایسته یکایک افراد تیم در درجه اول اهمیت دارد. بنابراین باید همه آنها ضمن ارائه بازی خوب و همکاری کامل نمایانگر نام نیک کشورشان ایران عزیز باشند. حضور ایران در جام جهانی آرژانتین از جهت ورزش کشور ما دارای اهمیت زیادی است به خصوص برای تعدادی از بازیکنان با کوشش و فداکاری و کسب موفقیت در این زمینه برای خود یک افتخار جاودانه کسب کند. در یک مسابقه فوتبال کار گروهی و همکاری بین اعضای تیم، مقدم بر نتیجه بازی است، و همگی باید هدفشان این باشد که یک بازی خوب ارائه دهند و مطمئنا در یک بازی خوب نتیجه دلخواه حاصل خواهد شد.
در پایان والاحضرت ولیعهد با آرزوی موفقیت برای تیم ملی فوتبال فرمودند: "از خدای بزرگ خواستارم که همیشه پشت و پناه ورزشکاران و قهرمانان وطن عزیز باشد.
۹ شهریور ماه ۲۵۳۶ میان مدرسه عالی شمیران و دانشکده پرورش انسان دانشگاه سیراکیوز برای برنامه فوق لیسانس و دکترا در زمینههای آموزش پیش از دبستان و مشاوره و راهنمایی خانواده قرارداد پنج سالهای دستینه شد. بر پایه این قرارداد میان مدرسه عالی شمیران و دانشگاه سیراکیوز، استاد و دانشجو و مواد و وسایل آموزشی و پژوهشی رد و بدل میشوند.
۹ شهریور ماه ۲۵۳۶ به آگاهی رسید که پروژههای ساختمانهای پذیرایی جهانگردی درکلاردشت و پهن تر نمودن جاده ورودی کلاردشت از مرزن آباد آغاز شده است. کلاردشت یکی از زیباترین جاهای ایران است و در آینده آمادگی پذیرش بیش از صدها هزار مسافر را خواهد داشت. برنامههای دیگری اجرای آن به شورای عالی هماهنگی و نظارت بر توسعه مناطق ساحلی دریای خزر پیشنهاد شده است که دربرگیرنده بهره برداری از زمینهای ساحلی کنار بلوار میان بابلسر و دریاکنار میباشد.
۱۰ شهریور ماه ۲۵۳۶ منوچهر نیکپور ریاست بانک سپه نخستین بانک ایرانی به آگاهی رساند که بنیاد فرهنگی بانک سپه تاسیس شده است. این بنیاد ناسودبر است و از سوی هیات امنا اداره میشود، هزینه تحصیلات عالیه فرزندان کارکنان بانک را در دبیرستان ممتاز باشند، در رشته علوم بانکی در دانشگاههای بزرگ جهان میپردازد
۱۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ والاحضرت همایون ولیعهد رضا پهلوی جایزههای پنجمین جشنواره فیلمسازان جوان آسیا و اقیانوسیه را در آیین باشکوهی در باغ ارم شیراز به برندگان جشنواره دادند. ساعت ۱۶ و سی دقیقه والاحضرت همایون ولیعهد وارد باغ ارم شدند و از سوی رضا قطبی مدیر عامل سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران و هوشنگ کاوسی مدیر جشنواره فیلمسازان جوان آسیا و اقیانوسیه پیشباز شدند. نخست والاحضرت از سه فیلم کوتاه جشنواره به نامهای « قصه دیو و پیرزن » و « علامت سوال » ساخته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و « بچههای وحشی » ساخته هنگ کنگ دیدن کردند. آنگاه والاحضرت به پهنه باغ ارم رفتند، در این هنگام مدیر جشنواره گزارشی درباره جشنواره به آگاهی همایونی رساند. سپس کامران شیردل از پیشگاه والاحضرت ولیعهد درخواست کرد که جایزه برندگان را به آنان بدهند. جایزهها، جایزه طلایی فریدون رهنما، دیپلم افتخاری در بخش فیلمهای حرفهای و فیلمهای آماتور و جایزه نقره سازمان رادیو و تلویزیون ملی ایران با پانصد دلار برای فیلمهای آماتور به برندگان داده شد، آنگاه والاحضرت همایون ولیعهد با چند تن از برندگان در زمینه فیلم سازی به گفتگو پرداختند. ساعت ۱۸ و سی دقیقه ولیعهد ایران رهسپار فرودگاه شیراز شدند و به تهران بازگشتند.
۱۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ رییس انجمن دوستی جمهوری خلق چین با کشورهای خارجی « وانگ بین نان » در راس یک هیات بلندپایه چینی وارد تهران شد و با عبدالرضا انصاری مدیر عامل سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی دیدار و گفتگو کرد. این هیات هم چنین به ری آرامگاه رضا شاه بزرگ رفت و تاج گل باشکوهی بر آرامگاه پدر ایران نوین نهاد و احترام به جای آورد، سپس این هیات از مرکز پزشکی رضا شاه کبیر بازدید نمود.
۱۲ شهریور ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو از برنامههای نوین بخش شنیداری و دیداری مجموعه شهیاد آریامهر دیدن کردند. علیاحضرت شهبانو از سالن نمایش دیداری و شنیداری بازدید کردند که دارای ۱۵ تلویزیون مدار بسته و نمایانگر نقشه ایران، آبهای شاخاب پارس (خلیج فارس) و دریای مازندران است و بر روی آن مرکزهای تاریخی و مهم ایران برجسته دیده میشوند. علیاحضرت شهبانو سپس از برنامه ایران دیروز از برنامه «ایران شکوه زندگی » که سومین برنامه بخش دیداری و شنیداری است دیدن کردند. در پایان علیاحضرت شهبانو در ساختن مرکزی برای آموزش و تربیت نیروی انسانی نمایشگاهها و مرکزهای هنری دستورهایی دادند. آنگاه شهبانو فرمودند این مرکز آموزشی که در آغاز از تجربه کارشناسان خارجی بهره خواهد گرفت اما در آینده کشورمان را در زمینه برپایی موزهها و نمایشگاهها از کارشناسان خارجی بی نیاز میسازد. علیاحضرت شهبانو بر پایه آمار سه میلیون بازدید کننده از مجموعه شهیاد آریامهر فرمودند که این نشانهای از علاقه و گرایش مردم به تاریخ و فرهنگ کشور میباشد. مجموعه شهیاد آریامهر دربرگیرنده بخشهای دیداری و شنیداری ، موزه باستان شناسی و موزه ششم بهمن است.
۱۲ شهریور ماه ۲۵۳۶ از چهار کارخانه شیر پاستوریزه در شیراز، اسپهان، تبریز و مشهد تا آبان ماه ۲۵۳۶ بهرهبرداری میشود. هفت کارخانه شیر دیگر آذر ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی آماده بهره برداری خواهد شد. هدف از ساختن ۱۱ کارخانه نوین شیر پاستوریزه، فراهم ساختن شیر برای تغذیه رایگان دانش آموزان مدرسههای سراسر کشور است. این کارخانهها نیز بخشی از شیر مورد نیاز مردم شهرها را فراهم خواهند ساخت. گنجایش کارخانهها با توجه به جمعیت منطقه، میان ۷۵ تا ۱۵۰ تُن شیر در روز است. سرمایه گزاری نخستین این کارخانههای شیر با هنبازی (مشارکت) بانک توسعه صنعتی و معدنی ایران و بانک توسعه کشاورزی ایران بوده است و بیش از ۲۰۰۰ میلیون میباشد.
۱۴ شهریور ماه ۲۵۳۶ برابر با روز دوشنبه ۵ سپتامبر ۱۹۷۷ ساعت ۱۷ و ۱۰ دقیقه راننده هانس مارتین شلایر وی را از دفترش در شهر کلن سوار خودروی بنزش کرد، تا وی را به منزلش برساند. پشت سر، خودروی دومی که در آن سه پلیس گارد محافظ جان مارتین شلایر نشسته بود نیز به راه افتاد. چهار تن از تروریستهای فراکسیون ارتش سرخ که میان راه خود را پنهان کرده بودند. در ساعت ۱۷ و ۲۸ دقیقه زمانی که خودروی شلایر به خیابان فینسنز شتاتز [۳۱] پیچید و به تروریستها نزدیک تر شد، ناگهان یکی از تروریستها با خودرویی راه را به بنز شلایر بست، راننده شلایر به سختی توانست ترمز کند، ولی خودرو پشتی که پلیسهای محافظ در آن نشسته بود، نتوانست به هنگام ترمز کند و از پشت به سختی با خودروی شلایر برخورد کرد. بنز شلایر از جلو و پشت میان خودروی تروریستها و پلیس گیر افتاد. [۳۲]
۱۶ شهریور ماه ۲۵۳۶ به دستور اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر واژه « امرداد » به جای « مرداد » در نامهها و نوشتارها باید به کار گرفته شود. شاهنشاه آریامهر مقرر فرمودند که بر پایه فرهنگهای زبان پارسی و گاهنامه ایرانی ماه پنجم سال امرداد نامیده میشود و به کار بردن واژه «مرداد » درست نیست. امر شاهانه از سوی دفتر مخصوص شاهنشاهی به جمشید آموزگار نخست وزیر داده شد و آموزگار به وزیران کابینه ابلاغ کرد.
۱۶ شهریور ماه ۲۵۳۶ پرزیدنت پاناما در تلگرامی به شاهنشاه آریامهر پشتیبانی پیوسته شاهنشاه آریامهر و دولت و ملت ایران را از کوششهای ملت پاناما در دستینه نمودن قرارداد پاناما ستود:
- احتراما به استحضار اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر میرساند که روز هفتم سپتامبر ماه اینجانب به نام جمهوری پاناما قرارداد کانال پاناما را به اتفاق جیمی کارتر پرزیدنت آمریکا دستینه خواهیم نمود و ملت پاناما سپاس خود را به مناسبت پشتیبانی مداوم و پایدار دولت و ملت ایران از کوششی که دولت و ملت پاناما برای نیل به هدف عادلانه خود نمودهاند، تقدیم میدارد ... با اطمینان به روابط دوستانه و همکاری موجود که دو ملت و دولت ما را بهم نزدیک نموده و با توجه به اهمیت شایانی که این قرارداد برای حمایت از صلح و امنیت بین المللی دارد این جانب یک رونوشت از متن رسمی آن را پس از امضا به پیشگاه آن اعلیحضرت تقدیم خواهد نمود. از فرصت استفاده نموده احترامات شایان خود را تقدیم میدارد.
۱۶ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر تلگرامی در پاسخ پرزیدنت پاناما فرستادند:
- تلگرام آن حضرت را که در آن اطلاع دادهاند، قرارداد کانال پاناما هفتم سپتامبر به امضا خواهد رسید، دریافت داشتم. این قرارداد از یک اعتبار جهانی برخوردار بوده و دارای اهمیت تاریخی به سزایی است. به مناسبت این موفقیت تبریکات صمیمانه همراه با بهترین آرزوهای خویش را برای تندرستی شخص آن حضرت و رفاه و پیشرفت ملت پاناما ابراز میدارم.
۱۶ شهریور ماه ۲۵۳۶ در نشست هیات امنای دانشگاه پهلوی بنیاد دانشکدههای پزشکی و تربیت دبیر در جهرم و دو دانشکده حقوق و علوم تربیتی و دوره دکترا در چهار رشته مهندسی: مخابرات، الکترونیک، مهندسی مکانیک و میکروبیولوژی و بیوشیمی پیشنهاد و تصویب شد.
۱۶ شهریور ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت فاطمه پهلوی ریاست عالیه هیات امنای موسسه گیاه شناسی ایران از باغ گیاه شناسی آریامهر بازدید کردند. اسکندر فیروز و محمد باقر چایچی رییس موسسه به والاحضرت خوش آمد گفتند و آنگاه از بخشهای گوناگون پژوهشهای علمی و گیاهی، سیستمهای گوناگون و به ویژه پروژههای پوشش فضای سبز و شهرک مسکونی کارکنان مس سرچشمه که موسسه گیاه شناسی رایزنی آن را به گردن دارد بازدید شد. به امر علیاحضرت شهبانو پروژه کشت و پرورش گیاههای زینتی در شمال و جنوب ایران به موسسه گیاه شناسی ایران واسپرده شد. موسسه برای شناسایی گیاهان بومی ایران به دانش پژوهان به تازگی دو پوشینه (جلد) ژورنال گیاه شناسی و یک کتاب لالهها و زنبقهای ایران و خانوادههای نزدیک به این دو گیاه را چاپ تموده است.
۱۶ شهریور ماه ۲۵۳۶ معمر قذافی در کمپهای آموزشی لیبی، تروریستهای چپگرای ایران بر باد ده هموندان کنفدراسیون دانشجویان ایرانی در خارج از کشور تروریستهای چیگرا را آموزش میدهد و پول در اختیار آنان میگذارد.[۳۳] وال استریت جورنال در مقاله رسایی نوشت که قذافی پولهای کلان به تروریستهای چپگرا میپردازد و در آینده نیروهای مسلح نیز در اختبار این گروهها قرار م دهد. قذافی هم چنین دانشجویان لیبیایی را از کشورهای انگلستان و آمریکا فراخوانده است و به آنها آموزشهای نظامی و جنگهای چریکی میدهد.
۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر به مناسبت سالروز پیکار جهانی با بیسوادی پیامی فرستادند.[۳۴]
۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر از پرزیدنت تیتو رییس جمهور یوگسلاوی در فرودگاه مهرآباد پیشباز کردند. رهبران ایران و یوگسلاوی سپس در کوشک شاهنشاهی در فرودگاه درباره پیوندهای دو کشور و دیگر مسایل مورد علاقه به گفتگو نشستند. در این دیدار پرزیدنت تیتو درباره دستاوردهای گفتگوهای خود با رهبران شوروی، چین و جمهوری خلق کره با شاهنشاه گفتگو نمودند. پرزیدنت تیتو که از بازدید کشورهای شوروی، کره شمالی و چین به یوگسلاوی بازمیگشتند، چند ساعتی برای دیدار و گفتگو با شاهنشاه آریامهر در فرودگاه مهرآباد فرود آمدند.
۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۶ سالروز پیکار جهانی با بی سوادی در آیین باشکوهی در تالار مرکزی یونسکو در پاریس با بودن والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه کمیته پیکار جهانی با بیسوادی برگزار شد.[۳۵] [۳۶] هنگام ورود والاحضرت مسیو فوبک قائم مقام مدیر کل یونسکو، حمید رهنما سفیر شاهنشاه آریامهر و رییس هیات نمایندگی ثابت ایران در یونسکو، هیات داوران جایزه محمدرضا پهلوی و گروهی از مدیران بلند پایه یونسکو به پیشباز والاحضرت آمدند. در تالار مرکزی قائم مقام مدیر کل یونسکو در سخنانی به والاحضرت شاهدخت اشرف خوش آمد گفت و گفت: [۳۷]
- ... من در این جا به ویژه لازم میدانم به نمایندگی از سوی مدیر کل یونسکو و همه کشورهای هموند از والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی و هیات داوران « جایزه محمدرضا پهلوی جایزه جهانی پیکار با بیسوادی » که همیشه با فداکاری و ایمان از هیچ گونه کوششی در این زمینه فروگزار نکردهاند سپاسگزاری کنم. وی سپس کوششهای ایران را در مبارزه با بی سوادی که به امر و ابتکار شاهنشاه ایران انجام گرفته است ستایش نمود و افزود من اکنون به عنوان نماینده یونسکو وجدان بشری همه ملتهای جهان را میخوانم و از آنها میخواهم هدفها و روشهای خود را در مبارزه با بیسوادی مشخص نمایند و در این راه بسیج شوند.
آنگاه والاحضرت اشرف پهلوی فرمودند:
- امسال برای نخستین بار پس از ایجاد این جایزه یعنی ده سال پیش تاکنون هیات داورانی که ریاست آن را بر عهده دارم نتوانست برندگان جایزه را تعیین کند. ... دلیل اصلی آن است که با بررسی وضع داوطلبان بر ما آشکار شد که از کنگره جهانی یونسکو که زیر رهبری عالیه برادر ارجمندم شاهنشاه ایران در سال ۱۹۶۵ در تهران برگزار گردید تاکنون شمار بی سوادان جهان به نسبت خطرناک و هشدار دهندهای افزایش یافته است. ....
پس از سخنان والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی، رودولفو بارون کوسترو هموند هیات داوران « جایزه محمدرضا پهلوی » از سوی این هیات از ابتکار شاهانه شاهنشاه آریامهر برای ویژه ساختن این جایزه برای زمان نامحدود سپاسگزاری کرد و سازمانهایی که نشان افتخار جایزه محمدرضا پهلوی را از دست والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی دریافت کردند نامبرد: سازمان آموزش پایهای در منطقه دورافتاده کانادا برای کوششهای پیگیر در باسوادکردن کارگران مهاجر و اهالی بومی کانادا، پروژه نمونه مبارزه با بیسوادی ریسارالدا در کلمبیا و ...
۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۶ از سوی جمشید آموزگار نخست وزیر، محمد یگانه وزیر مشاور و سرپرست سازمان برنامه و بودجه برای پُست وزیر مسئول و نماینده ایران در کنفرانس وزیران اوپک برگزیده شد. بزرگترین و نزدیکترین ماموریت یگانه شرکت در کنفرانس جنجالی کاراکاس در آذر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی میباشد که درباره بهای نفت برای سال ۱۹۷۸ میلادی تصمیم پایانی باید گرفته شود.
۱۹ شهریور ماه ۲۵۳۶ با پیام علیاحضرت شهبانو بیست و ششمین کنگره پزشکی ایران در رامسر گشوده شد.[۳۸]
- ... شرکت گروهی از پزشکان و پژوهشگران و کارشناسان در این کنگره علمی و بهداشتی روشنگر اهمیتی است که به مقابله با اختلالات متابولیک برای حفظ و حراست نیروی انسانی در جوامع پیشرفته امروز داده میشود. امیدوارم با تبادل نظرهای این کنگره سهلترین و مؤثرترین راههای تشخیص و درمان و پیشگیری از بیماریهای مذکور ارائه گردد و توصیههایی که به صورت قطعنامه اعلام میگردد بتواند راهنمای مسئولین امر و پزشکان و بیماران در پیشبرد مقصود باشد.
آتش زدن سینما نیاگارا از سوی ارتجاع سرخ و سیاه
۱۹ شهریور ماه ۲۵۳۶ تروریستهای اسلامی و چریکهای فدایی و مجاهدین سینما نیاگارا در خیابان شاه را ساعت ۲۰ و سی دقیقه به آتش کشیدند. مامورین آتش نشانی پس از ۵ ساعت توانستند آتش سوزی را مهار کنند و از آتش گرفتن ساختمانها و مغازههای کنار سینما جلوگیری کنند. محمد علی فردین هنرپیشه پرآوازه ایران دارنده سینما نیاگارا است. آتش سوزی از بخش زیرین سینما آغاز شد و در کوتاهی زمانی اشکوبهای بالایی و چند مغازه دیوار به دیوار به سینما را دربرگرفت. آتش سوزی که همراه با دود چگال (غلیظ) همراه بود، خیابانهای نزدیک را در دود فرو برد. مامورین ایستگاههای ۱ - ۸ - ۱۰ - ۱۱ آتش نشانی به سینما فرستاده شدند، پیش از رسیدن آتش نشانی دو کارگر یک تریکوبافی که در اشکوبهای بالای سینما کار میکردند، خود را از بالای ساختمان از بلندای ۱۰ متر به پشت بام ساختمان همسایه انداختند و زخمی شدند و بی درنگ به بیمارستان برده شدند.[۳۹]
۲۰ شهریور ماه ۲۵۳۶ آغاز پنجاهمین سال بنیاد نهادن بانک ملی ایران . روز بیستم شهریور ماه سال ۲۴۸۷ شاهنشاهی (برابر با ۱۳۰۶) از سوی راد مرد بزرگ تاریخ اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ در تهران گشایش یافت و نخستین حساب جاری بانک ملی ایران به نام نامی رضا شاه بزرگ گشوده شد. شمار بانکهای ملی که در پایان نخستین سال ۱۶ واحد بود و در آغاز انقلاب شاه و ملت به ۲۵۶ رسید و در پایان تیر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی به ۱۷۰۰ بانک رسیده است.
۲۰ شهریور ماه ۲۵۳۶ تروریستها انبار یک کارخانه صندوق سازی در خیابان رزم آرا را به آتش کشیدند. آتش سوزی با سدای انفجار سهمناکی آغاز شد. مامورین ایستگاههای ۱ و ۳ و ۴ و ۹ و ۱۵ بی درنگ راهی کارخانه صندوق سازی حقیقت شدند. به سبب رد شدن سیم برق فشار قوی از بالای آتش سوزی، به ناچار کابل برق فشار قوی را قطع کردند و شهر ری و جوادیه و چند منطقه دیگر که زیر پوشش برق این بخش بودند در خاموشی فرورفتند. چهار ساعت ماموران با آتش جنگیدند. در این آتش سوزی صندوقها و فیبر و مواد اولیه بسیار سوخت و نابود شد.
۲۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر در آخرین فرمایشات خود درباره زمین و مسکن فرمودند: شهر بالاخره تا چه حد میتواند وسعت پیدا کند؟ خدمات را چطور بدهیم؟ آب، برق، آسفالت و حمل و نقل را چطور تأمین کنیم؟ اما اگر این مشکلات را در برابر مشکلاتی که طرحهای جامع به وجود میآورد قرار بدهیم و مقایسه بکنیم، نتیجه میگیریم که محدودهها اقلاً در بعضی موارد، مشکلات بیشتری بوجود میآورند. به همین جهت گفتیم که فعلاً این کار را در تهران بکنند. اما مسئله، به هر حال مسئله کمبود مسکن است و باید کارهای دیگری هم کرد. فرامینی را در این زمینه به دولت دادهام. دولت با زمینهای ملی شده و زمینهایی که در دست دارد باید در بورس زمین وارد بشود و قیمتها را بشکند، البته قیمتهای مصنوعی را، طبیعی نیست که قیمت زمین تا این حد بالا رفته باشد. برنامه تأمین مسکن باید جدی تر گرفته شود. اگر مردم خودشان خانه سازی کردند، چه بهتر. اگر نکردند دولت باید بکند. دولت باید زمینهای خودش را با شرایط خیلی آسان به شرکتهایی که حقیقتاً دنبال خانه سازی هستند واگذار کند تا اینکه خانه به حد کافی داشته باشیم. این وضع اخیر نباید تکرار شود که در خارج محدوده تهران «استاد بنا» شبی ۵۰۰ تومان و کارگر عادی شبی ۲۰۰ تومان بگیرد. سالها است که میگویم، خودتان را اسیر مقررات خشک و خالی نکنید. البته بی بند و بار هم نباشیم و ضوابط و مقرراتی را رعایت کنیم اما این قدر هم تشخیص داشته باشیم که اسیر نشویم.
۲۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ امین اله حسین به پیشگاه علیاحضرت شهبانو باریافت. علیاحضرت شهبانو «امین الله حسین» آهنگساز ایرانی را به همراهی همسرش در کاخ سعدآباد پذیرفتند. در این باریابی آهنگساز ایرانی که سالها است در خارج از کشور زندگی میکند، نسخه دستنویس «سمفونی آریا» را به علیاحضرت شهبانو پیشکش کرد. «سمفونی آریا» در سال ۲۵۳۱ شاهنشاهی برابر با ۱۹۷۲ میلادی نوشته شد و تاکنون چندین بار در فرانسه نواخته شده است.
۲۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ به آگاهی رسید که با پیاده شدن پروژه بزرگ جاده سازی شاهراه « کنار گذر تبریز » دشواری بزرگ ترافیک شهر و راه ترانزیت اروپایی از میان برداشته میشود. این شاهراه برای رفاه مردم تبریز و آذربایجان و ترابر کالا در راه ترانزیت اروپایی نفش کلیدی دارد. شاهراه کمربندی تبریز که راه تهران را به مراغه پیوند میدهد، نزدیک به ۲۰ کیلومتر درازا و ۶۰ پهنا دارد. در فاز نخست چهار باندی و در فازهای دیگر تا ۸ باند میتوان آن را پهن تر ساخت. شانهها و کانالهای این شاهراه به پهنای ۷ متر در ترانشههای دو سو تعبیه شده و اسفالت آن، اسفالت گرم و به کُلُفتی ۲۵ سانتی متر در چهار لایه ریخته میشود. در این شاهراه، پلها بزرگ بتونی و گذرگاههای فرعی برای راه یافتن قریههای پیرامون به یکدیگر ساخته میشود. برای آبیاری باغها و مزرعهها در دو سوی شاهراه، کاریزها (قنات) زهکشی و استوار گردیده و آب روهای اصلی نیز کشیده شده است. ساختمان این شاهراه از تیر ماه آغاز گردیده است و پس از سی ماه آماده بهرهبرداری خواهد شد.
سوءقصد تروریستهای کنفدراسیون دانشجویان به جان والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی
۲۲ شهریور ماه ۲۵۳۶ سه تن از تروریستهای کنفدراسیون به جان والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در جنوب فرانسه سوءقصد کردند.[۴۰] همراهان درباره آنچه رخ داد چنین گفتند: هنگام بازگشت به اقامتگاه در فاصله میان پالم بیچ و آنتیب که این هر دو در فاصله اندکی از کان و نیس قرار گرفتهاند ناگهان یک اتومبیل پژوی آبی رنگ راه را بر اتومبیل ما بست. در این هنگام دو مرد مسلح بیرون جستند که هر دو تپانچههای بزرگی که شبیه کلت بود به دست داشتند، شتابان در کنار راست اتومبیل قرار گرفتند و آغاز به تیراندازی کردند. نخستین تیر از شیشه سمت راست خودرو به درون آمد و به خانم خواجه نوری که پشت راننده نشسته بود خورد و چون به طرف پایین خم شدند تیرهای بعدی از بالای سرشان گذشت. در این فاصله که بیش از چند ثانیه طول نکشیده بود راننده که مجروح شده بود فریاد کوتاهی کشید ولی خونسردی خود را از کف نداد و اتومبیل حامل ما را به اتومبیل مهاجمین کوبید و آن را به کنار زد و به سرعت به طرف «ژوئن لهپن» راه افتاد. در این هنگام مهاجمان که چیزی شبیه روبان به صورت بسته بودند از پشت چند گلوله به طرف اتومبیل ما شلیک کردند. وقتی به اقامتگاه رسیدیم والاحضرت متوجه درگذشت خانم فروغ خواجه شدند. در برابر اقامتگاه راننده وظیفه رسانیدن خانم خواجه نوری را به بیمارستان بر عهده گرفت. وی اضافه کرد: ما هیچ محافظ و هیچ اسلحهای نداشتیم و به همین جهت بعد از قفل کردن درها از بیم اینکه مبادا تروریستها همدستانی نیز داشته باشند به جستجو در منزل پرداختیم و در این فاصله از یکی از همراهان خواستیم که به پلیس خبر دهد. ده دقیقه بعد مأموران پلیس در برابر ساختمان حاضر بودند.[۴۱]
۲۳ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه ساعت ۱۵ وارد دانشگاه پدافند ملی شدند، هنگام تشریف فرمایی شاهنشاه دسته موزیک سلام شاهنشاهی را نواخت. سپس فرمانده دانشگاه پدافند ملی گزارش رسایی به آگاهی همایونی رساند. آنگاه شاهنشاه آریامهر از افسران کادر و دانشجویان دانشگاه پدافند ملی سان دیدند. شاهنشاه آریامهر سپس از برنامه رساگرداندن مدارک آموزش و مسافرت خارج از کشور و آماده شدن افسران دانشآموخته در سمینارهای مربوطه را دیدن فرمودند. شاهنشاه آریامهر آنگاه به سالن سخنرانی دانشگاه رفتند، در این جا فرمانده دانشگاه پدافند ملی گزارش آموزشی دانشگاه را به آگاهی همایونی رساند. شاهنشاه آریامهر پس از شنیدن گزارش فرمانده دانشگاه فرمودند:[۴۲]
- پایان تحصیل دانشجویان دوره نهم دانشکده پدافند ملی را تبریک میگویم. در گزارش فرمانده دانشگاه نکتهای بود که ما سال گذشته خاطرنشان کرده بودیم. این دانشگاه اضافه بر کارهای عادی خود، جنگهای میهنی مطالبه کند. امروز از هر موقعی بیشتر میبینیم که از یک طرف متأسفانه خطر جنگ در دنیا کمتر نشده و از طرف دیگر با کمال تأسف بر اثر ضعف سازمان ملل متحد، پیش آمدها مثل اینکه حتی با آهنگ سریعتری وقوع مییابد. ... امروز مطابق آخرین گزارشاتی که به من رسیده است مثل اینکه درآمد سرانه ایران به ۲۲۲۰ دلار رسیده است و ما باید حساب کنیم که مشابه این درآمد در یک مملکت پیشرفته اروپایی چه نوع مصارفی دارد، مشابه این درآمد چقدر گوشت میخورد، چقدر قند میخورد، چقدر چیزهای دیگر. هنوز میتوانیم بگوییم با کمال تأسف که هنوز ایرانی که متهم شده به اسراف گوشت زیادی میخورد، لباس زیادی میپوشد و غیره و غیره. ... تنها چیزی که این کار را ممکن میسازد این است که تولید سرانه هر فرد ایرانی مساوی باشد با پیشرفتهترین ممالک دنیا، اگر بخواهد از همان سطح زندگی برخوردار باشد. تمام اینها مربوط میشود به همه ملت. به شما میگویند دانشگاه پدافند ملی معنی و اسم این دانشگاه درست بازگو کننده مطالبی است که شما باید فرا بگیرید. شما روز اول سربازی تان به آن سوگند خوردهاید و مسلماً تا آخرین نفس تان به آن پایبند هستید. ... میگویند درآمد سرانه ملی. امروز حسابهایی که میکنند روی یک فرد، یک طبقه، روی یک سلیقه به خصوصی نیست. امروز هر حسابی که میکنند حساب جمع مملکت است و خوشبخت مملکت ایران است که اینطور در بین ما اتحاد ملی برقرار است و خوشبختانه اصول رستاخیز ما و تشکیلات سیاسی که بر این اصل بنا نهاده شده چه سه اصل اساسی آن و چه ۱۹ ماده انقلاب تمام نمایانگر و معرف همین اتحاد ملی و اینکه تمام حسابهای ما بر اساس عموم ملت ایران قرار گرفته است. ... جواب میهن پرست این است که اگر با دست و با چوب و حتی با ناخن هم باشد من از خانه- کاشانه، ناموس و احترام خودم دفاع خواهم کرد. بالاخره آخر سر مرگ است، پس بهتر است مرگ با افتخار باشد تا با ننگ... و چه بسا که یک چنین تصمیمی منتج به نتایج خوبی باشد. این درست استدلالی است که من کردم در موقع حمله به سمت آذربایجان. استدلال این بود که در این کار ممکن است مرگ باشد ولی حتماً با افتخار، درغیر این صورت یک سال بعد طرف به ما حمله خواهد کرد و ما شکست خواهیم کرد. منتهی با افتضاح و با ننگ. در راه دفاع از میهن هیچوقت تردید نباید به خود داد ولو اینکه مرگ حتمی باشد. کسی که مُرد، با افتخار خواهد مُرد و بسا مرگ او باعث این خواهد شد که بچه او، نوه او و او بماند. کما اینکه ما در تاریخ به کرات یک چنین پیش آمدهایی را دیدهایم. امیدوارم دوره جدید با تکمیل معلومات خود به فرا گرفتن فنون و علوم کافی بپردازد و تعداد بیشتری افسران طراز اول به ارتش شاهنشاهی ایران تحویل بدهد.
۲۳ شهریور ماه ۲۵۳۶ هیات رییسه فدراسیون ناشنوایان و چهل تن از قهرمانان ناشنوا که در سیزدهمین دوره مسابقههای جهانی ناشنوایان شرکت جسته بودند به پیشگاه علیاحضرت شهبانو در کاخ سعدآباد باریافتند. در آغاز این باریابی جواد کلهر رییس فدراسیون ورزشهای ناشنوایان ایران در گزارشی گفت:
- در پی صدور اوامر علیاحضرت شهبانو مبنی بر شرکت ورزشکاران ناشنوای ایران در سیزدهمین دوره بازیهای جهانی ناشنوایان چهل تن از ورزشکاران ناشنوا در رشتههای کشتی آزاد و فرنگی، والیبال و واترپولو به «بخارست» برای بازیها فرستاده شدند و در بین ۳۴ کشور شرکت کننده مقام سوم را به دست آوردند. قهرمانان ناشنوای ایران توانستند با دست یافتن به هفت مدال طلا، یک مدال نقره و ۱۵۰ امتیاز در رشته کشتی آزاد مقام نخست را از آنِ خود کنند و در رشته کشتی فرنگی نیز با دریافت یک مدال طلا، دو نقره و دو برنز و ۳۴٬۵ امتیاز مقام دوم را به دست آورند. در رشته والیبال در نخستین بازی بر تیم ژاپن پیروز شدند و در دوره نهایی بدون بازی با شوروی مقام دوم را به دست آوردند. ... ایران موفق شد با ۴۳ رأی میزبانی بازیهای سال ۱۹۸۱ را به عهده گیرد و این بازیها در تهران انجام خواهد شد. همچنین به ابتکار ایران، کنفدراسیون ورزشهای ناشنوایان آسیا و اقیانوسیه تشکیل شد.
در این باریابی از پیشگاه علیاحضرت شهبانو درخواست شد که والاحضرت همایون ولایتعهد ریاست عالیه کمیته تشکیلاتی بازیهای ناشنوایان را که در تهران برگزار میشود، بپذیرند. علیاحضرت شهبانو پس از ابراز مهربانی به هیئت رئیسه و قهرمانان ناشنوا از اینکه این قهرمانان توانستهاند با امکانات موجود در سیزدهمین دوره بازیهای جهانی ناشنوایان مقام سوم را به دست آورند ابراز خشنودی و امیدواری کردند که قهرمانان ناشنوا با برخورداری از امکانات بیشتر به موفقیتهای بیشتری دست یابند و ورزشکاران ناشنوای دختر نیز در مسابقهها شرکت جویند. در این باریابی که یک ساعت به درازا کشید، دکتر نهاوندی رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو نیز افتخار بودن را داشت.
۲۳ شهریور ماه ۲۵۳۶ والاحضرت همایون ولیعهد در دهمین سالگرد صدور فرمان تشکیل خانههای فرهنگ روستایی پیامی فرستادند:
- خواهران و برادران عزیز روستایی
- آغاز دهمین سال فعالیت خانههای فرهنگ روستایی را به یکایک شما تبریک میگویم و خوشوقتم که در این فرصت میتوانیم از خدمات و فعالیتهای این مراکز فرهنگی و روستایی طی ۹ سال اخیر با احساس رضایت و خشنودی یاد کنیم. طی یک سال گذشته تعداد خانههای فرهنگ روستایی باز هم افزایش یافت و به ۱۰۳۰ خانه بالغ شد. فعالیتهای گوناگون خانهها در زمینه تشکیل مراکز اسناد و آمار پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی، دورههای آموزشی در رشتههای مختلف تعاونی، هنری و فنی و برپایی مسابقههای متعدد ورزشی، انتشار نشریات مختلف و روزنامههای دیواری و تلویزیونی و تشکیل کلاسهای پیکار با بیسوادی، برگزاری آیینهای ملی و ترتیب سخنرانیهای علمی و اجتماعی نیز در این یک سال گسترش یافت. به این ترتیب خانههای فرهنگ روستایی که به نوبه خود از پدیدههای ویژه و استثنایی انقلاب رهایی بخش و بزرگ شاه و ملت هستند تاکنون نقش انقلابی و بارز خود را در تحکیم بنیانهای فرهنگی و آموزشی جامعه روستانشین میهن ما به خوبی نشان دادهاند اما همان گونه که انقلاب ایران، هرگز پویایی و تداوم سازنده خود را از دست نداده و نمیدهد، خانههای فرهنگ روستایی نیز باید ابعاد خدمات و فعالیتهای خویش را مانند گذشته روز به روز گسترش دهند و به ویژه بکوشند خصلت مردمی خود و نقشی را که در جلب مشارکت و خودیاری مردم روستاها میتوانند داشته باشند بیش از پیش تقویت کنند. این مراکز ملی و فرهنگی و روستایی حقا باید پایگاههای حزبی و میهنی تودههای روستانشین ایران باشند و در تحقق هدفهای اقتصادی و اجتماعی مهمی که برای آینده روستاهای میهن خود داریم نقشی اساسی ایفا کنند و به ویژه با توجه به هدفهای عالی حزب رستاخیز ملت ایران یعنی نیرومندتر ساختن حس مسئولیت و تقویت روح مشارکت و بالابردن سطح دانش اجتماعی و آگاهیهای سیاسی روستانشینان وظایف خویش را به بهترین و کاملترین شکل ممکن انجام دهند. برای خواهران و برادران عضو خانههای فرهنگ روستایی و برای وزارت کشاورزی و عموم سازمانها و افرادی که در اجرای این برنامه مهم و سازنده ملی شرکت و همکاری دارند، آرزوی موفقیت میکنم.
۲۴ شهریور ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو از کارهای ساختمانی پارک جمشیدیه در دامنه کوههای البرز در کنار « کولک چال » دیدن فرمودند.[۴۳] هزینه پارک سازی از دفتر مخصوص علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران میشود. پارک جمشیدیه در هفتاد هزار متر مربع ساخته میشود. این پارک که به زودی ساختمان تاسیسات تفریحی آن به پایان خواهد رسید در اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی گشایش خواهد یافت. علیاحضرت شهبانو پارک جمشیدیه را به مردم تهران پیشکش کردند. در پارک جمشیدیه به طبیعت گرایی و نگاهبانی از زیست بوم بسیار ارج نهاده شده است و با به کار بردن سنگهای رودخانه کنار پارک، پارک سازی کوهستانی بسیار طبیعی انجام یافته است. آب پارک که از چشمه سارهای بلندیهای دُور و بَر سرچشمه میگیرد بدون هرز رفتن دوباره برای پارک از پایین به بالا پمپاژ میشود. در پارک استخر، سالن اجتماعات و کتابخانه، آمفی تاتر در هوای آزاد با صندلیهای بتنی پیش ساخته جاسازی شده درون کوه، کافه تریا، گردایه بازی بچهها چون خیمه شب بازی، غارهای طبیعی، قفس پرندگان، مجموعه تندیسها، سرسره بازی و دیگر بازیهای کوهستانی ساخته شده است. بخش شمالی پارک به کولک چال میرسد. هوشنگ نهاوندی رییس دفتر مخصوص شهبانو، جواد شهرستانی شهردار پایتخت، فرمانده گارد جاویدان و چند تن از مدیران دفتر مخصوص در رکاب علیاحضرت شهبانو بودند.
۲۵ شهریور ماه ۲۵۳۶ ششمین دوره مسابقههای « فوتبال جام ولیعهد » در رضاییه آغاز شد. در این بازیها ۲۴ تیم شرکت دارند. این نمایشگاه برای سیزده روز تا نهم مهر ماه در جای همیشگی نمایشگاهها برای دیدار همگان گشایش یافت.
آغاز سی و هفتمین سال شاهنشاهی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر
۲۵ شهریور ماه ۲۵۳۶ سی و هفتمین سال شاهنشاهی پر افتخار اعلیحضرت همایون محمدرضت شاه پهلوی آریامهر آغاز میشود. سی و شش سال رهبری خردمندانه شاهنشاه آریامهر ایران را کشوری آزاد و پیشرو با آیندهای نویدبخش به جهانیان شناسانده است. بدین روی، آغاز شاهنشاهی پهلوی دوم از دیدگاههای تاریخی و اجتماعی و در یک ارزیابی همه سویه، چرخشگاهی در انجام یافتن اندیشههای ملی و آرمانهای ایرانی به شمار آورد.
۲۵ شهریور ماه ۲۵۳۶ تیم اکروجت تاج طلایی نیروی هوایی شاهنشاهی ایران بزرگترین نمایش هوایی را در فرودگاه شیراز برگزار کرد. اهالی شیراز از ساعت ۷ بامداد گروه گروه روانه فرودگاه شدند. خلبانان به ۱۸ فرم نمایش دادند: گلبرگ شش فروندی - تک پر شمار یک با دو پرواز روبروی هم - لبه شمشیر - گذر از روبروی چایگاه با چرخهای پایین و چراغهای روشن - غلت مثلت - گردش ۳۶۰ درجه - دایره عمودی - غلت نیزه - غلت در چهار مرحله و ... . تاکنون تیم اکروجت تاج طلایی در مرکز هشت استان نمایش داده است و قرار است در ده شهر نیز نمایش هوایی برگزار کند.
بازدید علیاحضرت شهبانو از استان کهکیلویه بویر احمد و فرمانداری نورآباد ممسنی ۲۸ - ۲۶ شهریور ماه
۲۶ شهریور ماه ۲۵۳۶ سفر دو روزه علیاحضرت شهبانو به استان کهکیلویه بویر احمد و فرمانداری نورآباد ممسنی با ورود علیاحضرت شهبانو به یاسوج آغاز شد. استان کهگیلویه و بویراحمد سرزمینی که از روز ۶ دی ۲۵۳۵ شاهنشاهی استان نامیده میشود. علیاحضرت شهبانو پیش از نیمروز از تهران به شیراز پرواز کردند و سپس با هلیکوپتر در فرودگاه یاسوج فرود آمدند. در درازای این دو روز علیاحضرت شهبانو از بسیاری از مرکزهای بهداشتی و درمانی، رفاهی و آموزشی بازدید نمودند. در این سفر نخست وزیر، وزیر آموزش و پرورش و سرپرست وزارت علوم راه و ترابری و کشور و هیاتی از استادان دانشگاه علیاحضرت شهبانو را همراهی میکنند. [۴۴] سفر شهبانو به به یاسوج مرکز استان وارد شدند. علیاحضرت شهبانو پس از ورود به یاسوج بیمارستان ۷۵ تختخوابی شیر خورشید سرخ ایران را گشودند. به آگاهی شهبانو رسید که کادر بیمارستان یاسوج با همکاری پزشکان و پرستاران دانش آموخته دانشگاه پهلوی کامل است. شهبانو آنگاه از سازمانهای عمران شهری و از کتابخانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بازدید کردند. سپس از درمانگاه اورژانس کودکان و اردوگاه دانش آموزان عشایری دیدن فرمودند. تا سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی بیش از دویست مدرسه عشایری با پنج هزار دانش آموز در منطقه ساخته شده بود.
سپس علیاحضرت شهبانو برای دیدن خانه فرهنگ روستایی رهسپار تل خسرو شدند و از مهد کودک و نمایشگاه صنایع دستی دیدن کردند. نخستین سفر شهبانو فرح پهلوی به این استان به نیمه سالهای چهل بازمیگردد که گامهای نخستین پیشرفت و نوسازی پایان یافته بود. چهره شهر دیگرگون شده بود و ۹۶٪ کودکان به مدرسه میرفتند. علیاحضرت شهبانو سپس از راه یاسوج به سوی نورآباد ممسنی پرواز کردند. از سوی دفتر مخصوص شهبانو، برنامه ویژهای برای گردآوری نامههای مردم برپا شده بود و در ساختمان استانداری مردم عرایض خود را به دفتر شهبانو میدادند. در این زمان، شهرستان نورآباد (فارس) بیش از سی هزار نوآموز و بیش از هشت هزار دانش آموز داشت. علیاحضرت شهبانو در روز یکشنبه ۲۷ شهریور پس از خوردن ناهار در فرمانداری نورآباد ممسنی، در نشستی که با نخست وزیر و وزیر راه و رییس دانشگاه پهلوی شیراز برگزار شد، کمبودها و نارساییهای منطقه بررسی فرمودند. در درازای این سالها ۱۸ درمانگاه روستایی و خانه بهداشت، ۵ درمانگاه شهری، یک درمانگاه و اورژانس کودکان و بیمارستان شیر و خورشید و سه مرکز بهداشت ساخته شده بود. هم چنین ۱۴ خانه فرهنگ روستایی و ۲۱۸ کلاس پیکار با بیسوادی و ۸۶۳ دبستان و دبیرستان و آموزشگاههای گوناگون حرفهای و غیر حرفهای در استان کهکیلویه وجود داشت.
۲۷ شهریور ماه ۲۵۳۶ در آیینی که به مناسبت بزرگداشت سالروز صادر شدن فرمان تشکیل انجمن ملی خانههای فرهنگ روستایی در میدان محمد رضا شاه اسپهان برگزار شد، پیکره شاهنشاه آریامهر گلباران گردید. در این آیین یکی از کشاورزان هموند خانههای فرهنگ روستایی سخن گفت و سپس رییس اداره خانههای فرهنگ روستایی استان اسپهان چنین ابراز داشت: در این استان نیز همزمان با سایر استانها اقدامات لازم در جهت تشکیل و توسعه خانههای فرهنگ روستایی انجام شده و هم اکنون بیش از ۴۴ خانه فرهنگ روستایی و ۳۸ مهد کودک فعالیت دارند. از دیگر اقدامات خانههای فرهنگ روستایی تکمیل کلاسهای خانه داری دربرگیرنده رشتههای خیاطی، آشپزی، بهداشت و تنطیم خانواده و کلاسهای مهد کودک است. در اجرای برنامه تعلمیات حرفهای روستاییان افراد واجد شرایط برای گذراندن دورههای حرفهای چهار ساله به مراکز آموزش کشاورزی و هنرستانهای صنایع روستایی معرفی میشوند. ... چون با سواد بودن جامعه روستایی در پیشرفت همه شئون جامعه اثرات فراوان خواهد داشت یکی از فعالیتهای ثمربخش دیگری که با همکاری کمیته ملی پیکار با بیسوادی استان اسپهان به خانههای فرهنگ روستایی محول شده تشکیل کلاسهای در خانههای فرهنگ روستایی میباشد که در این برنامه ۱۰۸ روستایار دختر و پسر همکاری دارند.
۲۸ شهریور ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پنجمین و بزرگترین نمایشگاه بین المللی تهران با بیش از ۴۳ کشور از پنج قاره جهان و با با شرکت ۳۰۰ واحد تولیدی، بازرگانی و خدماتی ایران از بخش دولتی و خصوصی گشایش یافت. اعلیحضرتین ساعت ۱۰ بامداد وارد نمایشگاه شدند. شاهپور غلامرضا پهلوی، دکتر جمشید آموزگار نخست وزیر، رؤسای مجلسین و چند تن از وزیران از اعلیحضرتین پیشباز کردند. همزمان با گشایش پنجمین نمایشگاه بینالمللی تهران، علیاحضرت شهبانو ریاست عالیه سازمان بینالمللی نمایشگاههای ایران پیامی به این مناسبت فرستادند. در پیام علیاحضرت شهبانو به موقع محکم اقتصادی و صنعتی ایران که ممالک دیگر را تشویق میکند برای عرضه کالاهای خود در نمایشگاههای کشورمان بر یکدیگر پیشی بگیرند، اشاره شده و برای نمایشگاه کنونی آرزوی توفیق گردیده است.
پس از ورود شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به جایگاه ویژه کاظم خسرو شاهی وزیر بازرگانی در گزارشی به آگاهی همایونی رساند: ... شاهنشاها، در پنجمین نمایشگاه بینالمللی تهران که نمایشگاهی پویا از نقطه نظر دستیابی به جنبههای کیفی توسعه تجارت و همکاریهای بینالمللی محسوب میشود، ۴۳ کشور شرکت دارند و همراه با ایران آخرین تولیدات صنعتی و جدیدترین روشهای ارائه خدمات بازرگانی را عرضه نمودهاند. استقبال کشورهای صنعتی جهان برای شرکت در این نمایشگاه، نشان دهنده ارزش و اعتباری است که ایران در پناه ثبات سیاسی در زمینه اقتصادی بدان دست یافته و نمایشگر اهمیت نقش این قبیل نمایشگاهها در توسعه روابط بازرگانی و همکاریهای بینالمللی از طریق نمایش پیشرفتهای صنعتی کشورها و برخورد نظرات و دیدهای شرکت کنندگان میباشد. اعلیحضرتین پس از افتتاح نمایشگاه از چند غرفه بازدید فرمودند. در مراسم گشایش چند تن از وزیران و گروهی از مقامات عالیرتبه و جمعی از مدیران و صاحبان صنایع و شخصیتهای بخش خصوصی شرکت داشتند.
کشورهای یوگسلاوی، شیلی و گابُن و نپال برای نخستین بار در نمایشگاه بین المللی تهران شرکت کردند و فرآوردههای کشاورزی و تولیدهای صنعتی خود را در نمایشگاه به تماشا گذاشت. این نمایشگاه از امروز تا نهم مهر ماه برای بازدید همگان دایر خواهد بود.
۲۸ شهریور ماه ۲۵۳۶ نخستین همایش مدیران عامل بنیاد نیکوکاری والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی ۲۸ تا ۳۰ شهریور ماه در تهران برای بررسی کنشهای بنیاد در دستیابی به راههایی برای زودتر رسیدن به آرمانها و مسایل منطقهای بنیاد برگزار شد. در روز ۲۸ شهریور ماه مدیران عامل بنیاد در آرامگاه اعلیحضرت رضا شاه بزرگ بنیانگزار ایران نوین گِرد آمدند و تاج گل با شکوهی بر آرامگاه رضا شاه بزرگ سردار بزرگ تاریخ ایران نهادند. بنیاد نیکوکاری والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی دو بیمارستان بزرگ و مدرن هر یک با ۲۵۰ تخت ، و نیز چهار درمانگاه در تهران و ۲۳ مرکز درمانی در سایر شهرستانها با استانداردهای بین المللی دارد که با ورزیدهترین تیم پزشکی و کادر فنی و مدرنترین دستگاهها و ابزار کار اداره میشود. همه این مرکزهای پزشکی شبانه روز باز است و به درمان کودکان بیمار و تهی دست این سرزمین میپردازد. افزون بر خدمات درمانی در زمینه آموزش نیز کوششهای ارزندهای انجام یافته است و هر سال بیش از پنجاه رزیدنت در بیمارستانهای این بنیاد دوره تخصصی بیماریهای کودکان را میگذرانند. افزون بر مدرسه عالی پرستاری شمس پهلوی و آموزشگاه بهیاری والاگهر شهرآزاد که هر کدام ۱۵۰ دانشجو و دانش آموز را آموزش میدهند. از دیگر موسسههای وابسته به بنیاد انستیتو پژوهشی بهداشت و بیماریهای کودکان، و مرکز حمایت مسمومین و کنترل سموم باید نامبرد.
همزمان با برگزاری نخستین همایش مدیران عامل بنیاد نیکوکاری والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی، والاحضرت خبرنگاران را در کاخ مهرشهر پذیرفتند و به پرسشهای خبرنگاران پاسخ دارند. والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی درباره بنیاد نیکوکاری فرمودند: ... ما باید درمانگاههای خود را تبدیل به بیمارستان کنیم و در تمام نقاط ایران، حتی در روستاها نیز درمانگاههایی دایر نماییم و خدمات درمانی بنیاد را تا آن جا گسترش دهیم که تمام مردم ایران و بخصوص کودکان از بهترین و مجهزترین امکانات درمانی برخوردار شوند....
۲۹ شهریور ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران آیین پایان دورههای دوم فرماندهی و ستاد عالی مقدماتی و دوره نهم آموزشگاه افسری ژاندارمری کشور شاهنشاهی در تهران برگزار شد و شاهنشاه آریامهر پایان نامههای افسران فارغالتحصیل دوره دوم فرماندهی و ستاد عالی مقدماتی و همچنین جایزههای رتبههای یکم دورههای عالی مقدماتی و افسری را به آنان دادند. تیمسار سرلشگر منوچهر یاسان فرمانده آموزشگاه افسری ژاندارمری در گزارشی به آگاهی همایونی رسانید: مرکز افسری ژاندارمری در اجرای فرامین مطاع مبارک همایونی با تجدید نظر در برنامههای آموزشی مدت آموزش دوره عالی را ۲۵۲ و دوره مقدماتی ۱۷۰ ساعت افزایش داده و خطوط اصلی برنامههای آموزشی سال تحصیلی ۳۶-۲۵۳۵ شاهنشاهی را پی ریزی و به مرحله اجرا درآورده است. ۱- بررسی و تشریح جنگهای میهنی در طول تاریخ شاهنشاهی ۲- بالا بردن کیفیت علمی و تخصصی دورهها به ویژه آموزشهای عملی مربوط به آنها و چند مورد مهم دیگر.
شاهنشاه آریامهر پس از دادن جایزهها در جایگاه ویژه بیاناتی برای دانشآموختگان ایراد فرمودند:
- موفقیت طی دورههای تحصیلی امسال را به فارغالتحصیلان امروز تبریک میگویم. مطالب اساسی در سال پیش گفته شده است. وظایف شما روشن فقط تأیید و تکرار و اصرار در تعالیم که خود شما باید بگیرید و تعالیمی که به زیردستان مستقیم خود باید بدهید و تعالیمی که باید به نیروهای پایدار مملکت بدهید برای آماده بودن یک روزی است که امیدواریم هیچوقت پیش نیاید.[۴۵] یک روزی که میهن به شما و فداکاری شما به علم شما و تخصص شما احتیاج داشته باشد. امیدوار هستم که در تمام مراحل آینده سربازی خود و زندگی خود در راه میهن موفق باشید.
شاهنشاه آریامهر آنگاه از بخشهای مختلف مدیریت آموزشی و مرکز بررسی مدارک و تمرین پاسگاه فرماندهی مازیار بازدید فرمودند و از عملیات تکواندو - جودو- کانگ فو و عملیات عبور از موانع که به وسیله افسران دوره مقدماتی و دانشجویان فارغالتحصیل اجرا شد، دیدن فرمودند و در ساعت ۱۶ پادگان ونک را ترک فرمودند.
۲۹ شهریور ماه ۲۵۳۶ زمین چمن فوتبال سعدآباد میهماندار بازی دوستانه میان تیمهای فوتبال « رضا پهلوی » و تیم فوتبال « خانه فرهنگ روستایی بومِهِن » بود. این مسابقه در زمان قانونی ۳ بر ۳ مساوی بود که ۲ گل از ۳ گل را والاحضرت ولیعهد در دروازه تیم بومهن جای دادند. در پایان یک پنالتی را نیز والاحضرت به دروازه تیم بومهن شوت کردند. تیم فوتبال رضا پهلوی برنده این دیدار دوستانه شد.
۳۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران آیین پایان سیامین دوره دانشکده فرماندهی و ستاد در این دانشکده برگزار شد و شاهنشاه آریامهر گواهینامهها و نشانهای دانشجویان رتبه اول و دوم و سوم را به سینه آنان آویختند. برای دوره سی و یکم در اجرای اوامر اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران کنکور ورودی از میان برداشته شد و فرماندهان و رییسهای یگانها و ادارههای ارتش شاهنشاهی میبایستی که زبدهترین و جسورترین افسران خود را که در اداره و هدایت یگان، شایستگی و توانایی خود را به اثبات رسانده و دارای پیشینه درخشان باشند، برای ورود به دانشکده فرماندهی و ستاد کاندید نمایند. تیمسار سرلشکر حمید جهانبانی فرمانده دانشکده فرماندهی و ستاد گزارشی رسا به آگاهی همایونی رسانید و یادآور شد که در این دوره از کشورهای دوست پاکستان، هند و مصر چهار افسر و دانشجو در کنار افسران ایرانی شرکت داشتند. آنگاه شاهنشاه آریامهر بیاناتی ایراد کردند. [۴۶]
- ...اکنون نزدیک به اکثریت سربازان ایران باسواد هستند، موقعی که مبارزه با بیسوادی در مملکت ما خاتمه پیدا کند تمام سربازان ایران با سواد خواهند بود. شاید خیلی از سربازان ایران فارغ التحصیل دبیرستانها باشند. این از لحاظ عنصر فردی و انسانی فرماندهی شما بر یک چنین قبیل افرادی خواهد بود. مشاغل دیگر در زیر دست شما چه یگانهایی خواهد بود. متشکل از چه نوع سلاحهایی است. میتوانید مطمئن باشید که از پیشرفتهترین سلاحهای غیر هستهای جهان خواهد بود. این لیاقت و شایستگی زیادی میخواهد که انسان هم فرماندهی به افراد به آن سطحی که ذکر کردیم باشد و هم بتواند از پیچیدهترین سلاحهای موجود استفاده بکند و آنها را احیانا در میدان رزم هدایت کند. ...
۳۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ با پیام شاهنشاه آریامهر نهمین کنفرانس الکترونیک آسیایی با شرکت نمایندگان دوازده کشور هموند و دیگر کشورهای وابسته در سالن مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت و بهداشت کار وزارت کار و امور اجتماعی گشایش یافت. [۴۷] پیام شاهنشاه از سوی امیر عباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی در سالن مرکز تحققات و بهداشت کار وزارت کار و امور اجتماعی خوانده شد. این کنفرانس با هنبازی (شرکت) نمایندگان دوازده کشور هموند و دیگر کشورهای وابسته برگزار شد. در کنفرانس الکترونیک آسیایی کشورهای استرالیا، اندونزی، هند، عراق، ژاپن، جمهوری کره، مالزی، فیلیپین، سریلانکا، تایلند و ایران هموندان اصلی این اتحادیه و نمایندگان شماری از کشورهای وابسته به اتحادیه و سازمانهای بین المللی شرکت دارند. آرمان از برگزاری این کنفرانس رد و بدل کردن اطلاعات فنی پیشرفتهای مخابراتی و تولیدات صنعتی و پیشبرد آموزش فنی در رشتههای الکترونیک و مخابرات در کشورهای افریقا و اقیانوسیه است.
۳۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر پس از پایان آیین دانشکده فرماندهی و ستاد به دبیرستان نظام رفتند. هنگام ورود شاهنشاه آریامهر سرهنگ شهردار رییس دبیرستان نظام گزارش نظامی به آگاهی همایونی رساند. سپس شاهنشاه آریامهر از بخشهای دبیرستان بازدید کردند.
۱ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر برای آغاز سال تحصیلی ۲۵۳۷ - ۲۵۳۶ شاهنشاهی به نوآموزان، دانش آموزان، آموزگاران، دبیران، هنرآموزان و سرپرستهای آموزشی پیام فرستادند.[۴۸]
شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در دانشگاه تهران ۱ مهر ماه
۱ مهر ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران، مراسم آغاز چهل و چهارمین سال تحصیلی دانشگاه تهران در تالار فردوسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی برگزار شد.[۴۹] به هنگام ورود اعلیحضرتین به پهنه دانشگاه، دکتر قاسم معتمدی رئیس دانشگاه تهران به همراه همسر خود خوشآمد گفتند و آموزگار نخست وزیر، شریف امامی رئیس مجلس سنا، ریاضی رئیس مجلس شورای ملی، دکتر اقبال، امیر عباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی، دکتر گنجی وزیر آموزش و پرورش و سرپرست وزارت علوم و آموزش عالی، دکتر شیخ الاسلام زاده وزیر بهداری و بهزیستی، داریوش همایون وزیر اطلاعات و جهانگردی، دکتر نهاوندی رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت، تیمسار ارتشبد ازهاری رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران، تیمسار سپهبد هاشمی نژاد ژنرال آجودان شاهنشاه آریامهر و شماری دیگر از بلندپایگان مملکتی از اعلیحضرتین پیشباز کردند و دو دانش آموخته ممتاز دسته گلهایی پیشکش نمودند. اعلیحضرتین از برابر صف پایوران و ورزشکاران و هنرمندان دانشگاه تهران گذشتند و در ورودی دانشکده ادبیات، کادر جدید دانشگاه به پیشگاه اعلیحضرتین شناسانده شدند. شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو با چند تن از دانشجویان و کادر آموزشی و همچنین کادر جدید به گفتگو پرداختند و دفتر یادبود دانشکده را توشیح و نمودارهای تغییرات و دگرگونیهای دانشگاه را تماشا فرمودند. آنگاه اعلیحضرتین جامه استادی بر تن نمودند و در میان ابراز احساسات باشندگان و دانشگاهیان وارد تالار فردوسی شدند. سرود شاهنشاهی و سرود دانشگاه تهران نواخته شد و دکتر قاسم معتمدی رئیس دانشگاه تهران در گزارش خود چنین گفت:
- نزول اجلال موکب شکوهمند اعلیحضرتین به دانشگاه تهران، برای رونق بخشیدن به مراسم آغاز هر سال آموزشی و بذل عنایات شاهانه نسبت به استادان، دانش آموختگان و خدمتگزاران این دانشگاه افتخار بزرگ و درخشانی است که به یقین در صدر افتخارات دانشگاه تهران، در تاریخ آموزش عالی ایران عصر شکوفای پهلوی ثبت خواهد شد و جان نثار وظیفه دارد که ضمن عرض خیر مقدم و گرامی داشت برکات قدوم مبارک، از جانب خود و قاطبه دانشگاهیان سپاسگوی این موهبت عظیم بوده و با حُسن استفاده از این موقعیت شادی آفرین هفته آغاز سی و هفتمین سال سلطنت پر خیر و برکت را به پیشگاه مبارک تهنیت عرض کرده و اظهار امیدواری نماید که این آغاز فرخنده، بهیاری پروردگار توانا، سر فصل زرینی برای ترقی و تعالی باز هم بیشتر مملکت و افزایش سربلندیهای ملت عزیز ایران در جهان باشد. ... در سال تحصیلی جدید که در فضای فکری، سیاسی و اجتماعی رستاخیر ملت ایران آغاز میشود، خدمتگزاران دانشگاه تهران وقوف کامل دارند که این محیط بزرگ علمی و پژوهشی باید در زیر چتر وحدت ملی، یک محیط کاملاً ملی و ایرانی و کانون تفکر و تصمیم درباره تربیت کارشناسان و مدیران متخصص برای جامعه و ملتی باشد که توانسته است در پرتو پیوند استوار و ناگسستنی خود با شاه، با رهبر دلسوز و دوراندیش ملت و مملکت، به اینهمه مواهب منطقهای جهانی دست یافته و شکوه و عظمت باستانی خود را در اندک زمانی تجدید نماید.
در این هنگام چهار دانشجو به نمایندگی دانش آموختگان و دانشجویان دانشگاه تهران سخنرانی کردند و آنگاه شاهنشاه آریامهر مدالهای دانش آموختگان رتبه اول دانشگاه تهران در سال گذشته را به آنها دادند. اعلیحضرتین به هنگام ترک دانشکده ادبیات با دانش آموختگان رتبه اول عکس گرفتند و با نمایندگان دانشجویان گفتگو کردند و دستوراتی درباره خواسته آنان صادر نمودند.
شاهنشاه آریامهر در جشن آغاز سال تحصیلی دانشگاه تهران هنگام گذشتن از برابر صف نمایندگان دانشجویان، ورزشکاران و هنرمندان پرسشهایی فرمودند که پاسخها به آگاهی همایونی رسانده شد و شاهنشاه اوامری درباره خواستههای دانشجویان صادر فرمودند. نمایندگان دانشجویان دوره شبانه از شاهنشاه آریامهر درخواست کردند که چون بیشتر آنها کارمند هستند و در روز بیشتر گرفتار کار اداری میباشند وقت کافی برای درس خواندن ندارند، نیازمند کمکهای خدمات اداری و رفاهی میباشند.
شاهنشاه پرسیدند عده شما چند نفر است؟ به عرض رسید سه هزار نفر. شاهنشاه فرمودند عده زیاد است. آنگاه به دولت دستور فرمودند بررسی شود که چه کمکی میتوان به آنان کرد. چند تن از دانشجویان از اینکه در اردوی عمران ملی شرکت داده شدهاند سپاسگزاری کردند و شاهنشاه درباره بهره گیری بیشتر از اوقات فراغت دانشجویان دستوراتی فرمودند. فارغ التحصیلان رتبه اول درباره دریافت بورس و اعزام به خارج از پیشگاه شاهنشاه درخواست کردند و شاهنشاه به رئیس دانشگاه دستور فرمودند برابر مقررات دانشگاه انجام یابد و کوشش شود که تا جایی که بشود از وجود دانشجویان در کادر آموزشی کشور بهره گرفته شود. به آگاهی همایونی رسید که تاکنون از وجود آنها استفاده گردیده و بورس هم داده شده است. شاگرد اول موسیقی دانشکده هنرهای زیبا، خانم هما سادات افسری، که هم چنین پزشک و سرگرد شهربانی نیز میباشد، از شاهنشاه درخواست کرد که به او کمک شود تا برای دوره تخصصی موسیقی به خارج برود. شاهنشاه دستور فرمودند که اقدام شود. دانشجویان ورزشکار استدعا کردند که استخر سر پوشیده در دانشگاه تهران ساخته شود. شاهنشاه آریامهر دستور فرمودند که مطالعه و اقدام گردد. همچنین ورزشکاران درباره ایجاد خوابگاه «دیزین» برای اسکی بازهای دانشگاه استدعا کردند. در این جا علیاحضرت فرمودند که قرار شده است دفتر من زمین لازم خریداری کند و این کار را انجام دهد ولی متأسفانه زمینهای آن جا بسیار گران شده است. شاهنشاه فرمودند از زمینهای ملی در کنار ساختمانهای فدراسیون اسکی گرفته شود. گروه موسیقی درخواست کردند که به آنان کمک شود و شاهنشاه فرمودند که بررسی شود تا از دانشجویان در برنامههای رادیو و تلویزیون و جشنوارهها استفاده شود.
۲ مهر ماه ۲۵۳۶ به روال هر سال، در سراسر کشور روز شنبه ۲ مهر ماه دانش آموزان سراسر کشور با به سدا درآوردن زنگ دبیرستان دارالفنون روانه کلاسها شدند. امسال این آیین در دبیرستان دارالفنون جمشید آموزگار نخست وزیر، دکتر گنجی وزیر آموزش و پرورش و شماری از فرهنگیان و پایوران آموزشی بر پا شد و پس از خواندن پیام شاهنشاه آریامهر [۵۰]و برافراشتن پرچم ، آقای سرور رییس دبیرستان به نخست وزیر و همراهان خوش آمد گفت و پیشرفتهای سال گذشته آموزش و پرورش را یادآور شد و پیرامون بنیاد بانک فرهنگیان و چاپ کتابهای درسی سخنانی ایراد کرد. آنگاه نخست وزیر نیز برای دانش آموزشان سرآغاز درخشانی را آرزو کرد.
۲ مهر ماه ۲۵۳۶ وزیر بازرگانی و معاونان جدید این وزارتخانه به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند. شاهنشاه آریامهر در این باریابی فرمودند:[۵۱]
۲ مهر ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو بامداد امروز مانند همه مادران ایرانی، فرزندان خود را به مدرسه سپردند. شهبانو چند دقیقه قبل از ساعت ۸ به اتفاق والاحضرتها شاهپور علیرضا، شاهدخت فرحناز و شاهدخت لیلا به مدرسه رضا پهلوی رسیدند. علیاحضرت شهبانو پس آنکه زنگ مدرسه رضا پهلوی نواخته شد و بچهها به کلاس رفتند، در گفتگویی با خبرنگاران فرمودند که والاحضرت ولیعهد که امسال آخرین سال تحصیل در دبیرستان را پشت سر میگذارند، سال آینده برای ادامه تحصیل به دانشکده افسری خواهند رفت.[۵۲] والاحضرت ولیعهد درس را با فیزیک در سال چهارم دبیرستان در رشته علوم تجربی آغاز کردند. والاحضرت فرحناز نیز امروز کلاس را با درس فیزیک پشت سر نهادند. در مدرسه رضا پهلوی والاحضرت فرحناز در سال دوم دبیرستان علوم تجربی، والاحضرت علیرضا در سال اول راهنمایی، والاحضرت لیلا سال دوم دبستان هستند.
۲ مهر ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانو آیین آغاز سال تحصیلی در دانشگاه فرح پهلوی برگزار شد. علیاحضرت شهبانو در این آیین فرمودند:[۵۳]
- با کمال خوشوقتی آغاز سال جدید تحصیلی دانشگاه فرح را اعلام مینمایم. کوششهای اعضای هیأت علمی کادر اداری و دانشجویان این دانشگاه در طی سال تحصیلی گذشته شایسته تقدیر و ستایش است. چرا که دانشگاه شما توانست در محیطی آرام و سرشار از تفاهم و احترام به دانش فعالیتهای آموزشی و تحقیقاتی خود را انجام دهد. من که همواره چه به علت مسئولیت و رسالتی که دارم و چه به عنوان یکی از فرزندان ایران اعتلای مقام و شخصیت زنان ایران را هدف کوششهای خود قرار دادهام، طبیعتاً به این دانشگاه دلبستگی خاص دارم.
علیاحضرت پس از پایان مراسم گشایش، از نمایشگاه نقاشی، طرح پارچه، طرحهای صنعتی بازدید فرمودند. دکتر فاطمی رئیس دانشگاه گزارشی از عملکرد و فعالیتهای دانشگاه به آگاهی رساند.
۲ مهر ماه ۲۵۳۶ نخستین دور گفتگوهای اقتصادی و جمهوری دموکراتیک آلمان شرقی با ورود معاون نخست وزیر این کشور به همراه ۱۴ تن از معاونان وزارت برنامه ریزی، معاون وزارت تجارت خارجی، معاون الکترونیک و الکتروتکنیک و شماری از پایوران کشوری آغاز شد. این هیات برای هنبازی (شرکت کردن) در دومین کمیسیون مشترک ایران و جمهوری دموکراتیک آلمان برای همکاریهای اقتصادی، فنی و علمی به تهران آمده است و پنج روز در ایران خواهد ماند. ریاست هیات نمایندگی ایران با وزیر صنایع و معادن محمدرضا امین میباشد. معاون نخست وزیر آلمان دموکراتیک با جمشید آموزگار، مرتضی صالحی وزیر راه و ترابری، محمد یگانه وزیر مشاور و سرپرست سازمان برنامه و بودجه، دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران و کاظم خسرو شاهی وزیر بازرگانی دیدار میکند.
۳ مهر ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران آیین پایان آموزش پنجاه و چهارمین دوره دانشکده افسری برگزار شد و شاهنشاه آریامهر گواهینامه فارغالتحصیلان و نیز جایزههای دانشجویان ممتاز را به آنان دادند. هنگام ورود شاهنشاه پیشباز گرم و رسمی انجام یافت، آنگاه شاهنشاه از یکانهای مستقر بازدید فرمودند و افسران و دانشجویان به سلامتی شاهنشاه هورا کشیدند. سپس تیمسار سرتیپ بیگلری فرمانده دانشکده افسری گزارشی رسا به آگاهی رسانید و گفت:
- این دوره به فرمان ملوکانه به پاس خدمات یکی از برجستهترین امرای ارتش شاهنشاهی، سپهبد امانالله جهانبانی، به نام دوره جهانبانی نامگذاری شد. جوانان سرافرازی که امروز به فرمان مطاع مبارک شاهانه به مقام پرافتخار افسری مفتخر و سرافراز میگردند، ضمن اینکه به وظایف خطیر و مسئولیتهای این خدمت مقدس آگاهی کامل دارند، عملاً نیز به اصول مقدس رستاخیز ملت ایران بر مبنای تعالیم عالیه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران مؤمن بوده و هر لحظه آمادهاند با نثار خون خود وفاداری به تاج و تخت شاهنشاهی ایران و سوگند مقدسی را که برای حفظ استقلال میهن یاد نمودهاند به اثبات برسانند.
پس از گزارش فرمانده دانشکده افسری، شاهنشاه آریامهر گواهینامه فارغالتحصیلان را به فرماندهانشان و نیز جایزههای افسران دانشآموخته ممتاز را به آنان دادند و سپس از بخشهای مختلف دانشکده افسری چون کتابخانه، ساختمان مدیریت آموزشی و نیز باشگاه ورزشی دانشجویان بازدید کردند و در ساعت شانزده و ده دقیقه دانشکده افسری را ترک فرمودند. در این آیین در دانشکده افسری، والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی، آقای جمشید آموزگار نخستوزیر، رؤسای سنا و مجلس شورای ملی، وزیر دربار شاهنشاهی، رئیس هیأت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، چند تن از وزیران کابینه و امرا و افسران عالیرتبه ارتش شاهنشاهی افتخار حضور داشتند.
۳ مهر ماه ۲۵۳۶ بانو دکتر جانسون رییس سنای پاناما به پیشگاه علیاحضرت شهبانو در کاخ نیاوران باریافت.
۴ مهر ماه ۲۵۳۶ بیست و یکمین نشست آژانس بینالمللی انرژی هسته در شهر وین با سخنان پرزیدنت اتریش گشایش یافت. در آغاز نشست به پیشنهاد چند کشور دکتر اکبر اعتماد معاون نخست وزیر و رییس سازمان انرژی اتمی ایران به ریاست بیست و یکمین نشست آژانس برگزیدند. آنگاه دکتر اعتماد پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر را خواند.[۵۴]
- بسیار خوشوقتم که این پیام را به آژانس بینالمللی انرژی هستهای به مناسبت بیست و یکمین سالگرد آن میفرستم. از این فرصت استفاده کرده، از طرف خود و هم چنین دولت و ملت ایران به اعضای آژانس و دبیرکل آن تبریک میگویم. در سال گذشته ما شاهد پیریزی و تحول آژانس بینالمللی انرژی هستهای و حمایت اخلاقی و فنی جامعه جهانی از آن بودیم. این حمایت عامل مهمی در گسترش انرژی هستهای در جهان و در هر یک از کشورها به شمار میآید.
پس از خوانده شدن پیام شاهنشاه آریامهر، پیامهای پرزیدنت کارتر و کورت والدهایم دبیر کل سازمان ملل متحد نیز خوانده شد.
۴ مهر ماه ۲۵۳۶ علی سمیر سفیر مصر در دربار شاهنشاهی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر در کاخ سعدآباد باریافت و استوارنامه خود را تقدیم داشت. وزیر دربار شاهنشاهی امیرعباس هویدا و معینیان رییس دفتر مخصوص نیز در این آیین بودند.
۴ مهر ماه ۲۵۳۶ سازمان رفت و آمد کارمندان دولت تشکیل شد. این سازمان در سراسر تهران سرویس دایر میکند تا کارمندان بتوانند با نشان دادن کارت شناسایی وزارتخانه سوار اتویوسهای سرویس شوند. بدین سان کارمندان دولت به آسانی و رایگان میتوانند به وزارتخانه و سازمان خود بروند و به خانه بازگردند. هم چنین پیشنهاد شد که چنین سرویسی برای رفت و آمد دانش آموزان نیز بررسی شود زیرا که بیشتر کارمندان دولت پیش از آمدن به اداره، فرزندان خود را به مدرسه میرسانند، بدین روی، بهرهگیری از سرویس رفت و آمد کارمندان دولت و دانش آموزان دشواریهای بسیاری را از میان برمیدارد. پیش بینی شده است که برای پیاده کردن این پروژه به بیش از ۱٬۸۰۰ دستگاه اتوبوس و مینی بوس نیاز میباشد و هزینه آن ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال برآورده شده است.
۴ مهر ماه ۲۵۳۶ دانشکده دامپروری شهر کُرد، نخستین مرکز آموزش عالی این شهر در آیین باشکوهی و با بودن دکتر احمد برادر استاندار چهار محال و بختیاری، فرماندار، مدیران کل، رییس ادارههای دولتی و نمایندگان طبقههای مردم گشایش یافت.
۴ مهر ماه ۲۵۳۶ نخستین کلنگ ساختمان، دانشگاه آزاد ایران در آباده از سوی منوچهر آزمون استاندار فارس بر زمین زده شد و کارهای ساختمانی آن نیز آغاز گردید. این دانشگاه در زمینی به گستره (مساحت) ۵۰ هزار متر مربع ساخته میشود و از بهمن ماه امسال در رشته تربیت دبیر دانشجو میپذیرد.
۵ مهر ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو از گالری زند در نمایشگاه کوی نوبنیاد ونک دیدن فرمودند و آن را گشودند.
۵ مهر ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه والاحضرت همایون ولیعهد رضا پهلوی سی و نهمین هماوردی (مسابقه) پرش با اسب « جام والاحضرت همایون ولیعهد » از سوی انجمن سوارکاری ایران در پنج دوره در مانژ اصلی فرح آباد برگزار شد.
۵ مهر ماه ۲۵۳۶ برای نخستین بار با همکاری دانشگاه جندی شاپور و شرکت دخانیات ایران بیش از سه هزار هکتار زمین زیر کشت توتون رفت. کارشناسان بر این باورند که زمینی که توتون در آن کاشته شده است آمادگی بسیار برای پرورش توتون دارد. پژوهشگران مرکز پژوهشی و تولیدی «رامین» اهواز سرگرم بررسی هستند تا دوبار در سال از این زمینها توتون برداشت شود.
۶ مهر ماه ۲۵۳۶ با قراردادی که میان وزارت بهداری و بهزیستی و دانشگاه بوعلی همدان دستینه شد، دانشجویان دانشکده پزشکی این دانشگاه از آغاز ورود به دانشگاه از حقوق و مزایای وزارت بهداری و بهزیستی بهرهمند میشوند تا هنگام دانشجویی از رفاه و آسایش برخوردار شوند و نگرانی نداشته باشند و پس از دانشآموختگی به استخدام وزارت بهداری درآیند. این نخستین باری است که میان یک دستگاه اجرایی با یک یکان آموزشی چنین پیوندی برقرار میشود. هم چنین هنگام گزینش در دانشگاه بوعلی برتری به سپاهیان بهداشت داده میشود. [۵۵]
۶ مهر ماه ۲۵۳۶ کمیسیونهای برنامه دو مجلس اعتبار بازبینی شده برنامه عمرانی پنجم کشور به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه را تصویب کرد و فرمان همایونی دایر بر اجرای آن داده شد.[۵۶] اعتبار افزوده شده برای برنامههای امور همگانی، اقتصادی و امور اجتماعی رویهم رفته ۲ هزار و ۸۴۸ میلیارد و یک صد میلیون ریال میباشد. در امور اجتماعی بیشترین بودجه برابر با ۲۵۴ میلیارد و ۲۵۰ میلیون ریال به فصل مسکن ویژه شده است.[۵۷]
خرابکاریها و آتش زدن کارخانهها و بازار از سوی دانشجویان تروریست
۶ مهر ماه ۲۵۳۶ کارخانه ریسندگی « پرنخ » قزوین به آتش کشیده شد و بیش از ۵ میلیون تومان خسارت به بار آورد. در دومین آتش سوزی دو مغازه در بازار « وزیر» این شهر آتش گرفت و در بیست دقیقه دو مغازه عدس برشته کنی خاکستر شدند. هم چنین بازار بزرگ تهران در سبزه میدان به آتش کشیده شد، بیش از ۱۵ تن زخمی شدند و دچار سوختگی شدند و چهار آتش نشان زیر آوار جان باختند. بیش از ده تیمچه و دالان سوخت و میلیونها تومان زیان وارد شد. آتش در بازار بزرگ سبزه میدان در خیابان بوذرجمهری نهاده شد، و از آنجا به دالان گبرها، دالان مهدیه، دالان ماهوت فروشان و بخشی از تیمچه حاجب الدوله، پاساژ حکیم و تیمچه بهرام و چند تیمچه دیگر کشیده شد. گستره (وسعت) آتش سوزی آن اندازه بود که افزون بر ۱۴ ایستگاه آتش نشانی تهران، ۲ ایستگاه نیز از ارتش به کمک آمدند. سرانجام مامورین آتش نشانی آتش را که به عمد در ساعت ۲۰ نهاده شده بود ساعتی پس از نیمه شب خاموش شد. پیکر سوخته چهار تن از ماموران آتش نشانی روز پسین از زیر آوار بیرون کشیده شد.
۷ مهر ماه ۲۵۳۶ احمدعلی احمدی وزیر کشاورزی و عمران روستایی و معاونانی که به تازگی برگزیده شدهاند، در کاخ سعدآباد به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند.[۵۸] وزیر کشاورزی به همراه شش معاون خود و دو مدیر عامل زین العابدین رهبری معاون امور زمین - حسین سپهری معاون امور هماهنگی استانها - امیرحسین امیر رضوانی معاون امور اداری و مالی - مرتضی کاوه معاون امور دام - اسماعیل عجمی معاون ارزشیابی و پی گیری - محسن خردپیر معاون امور جنگل - مرتضی حقوقی اصفهانی مدیر عامل سازمان واحدهای تولید - عبدالله جوانشیر رییس سازمان تعاون روستایی و امور بازرگانی
۷ مهر ماه ۲۵۳۶ دانشکدههای پزشکی، پیراپزشکی و دوره لیسانس پرستاری مرکز پزشکی شاهنشاهی ایران گشایش یافت. دکتر عبدالحسین ابتهاج سمیعی رییس مرکز پزشکی شاهنشاهی ایران در این آیین باشکوه گفت: این مرکز یکی از مهمترین مرکزهای پزشکی و علمی بین المللی در سنجه با مرکزهای مهم پزشکی جهان مانند کارولنیسکا در سوئد و مایو کلینیک در آمریکا میباشد. هدف مرکز و خط مشی کلی این دانشگده آموزش و پروزش افرادی است که در رتبههای گوناگون پزشکی سرآمد باشند و بتوانند رهبری آینده پزشکی کشور را به دست گیرند. شمار داوطلبانی که میخواستند وارد این مرکز شوند به اندازهای زیاد بود که از هر پانزده داوطلت لیسانس یک تن وازد دانشکده پزشکی، و از هر ۱۷۵ تن، یک تن وارد پیراپزشکی و هر پنج تن یک تن وارد پرستاری شدند. هدف مرکز و خط مشی کلی دانشکده پزشکی تنها تربیت پزشک متخصص نیست، زیرا این وظیفه را دیگر دانشکدههای پزشکی بر عهده دارند، وظیفه و هدف این دانشکده آموزش و پرورش افرادی است که در رتبههای گوناگون پزشکی سرآمد باشند و بتوانند رهبری آینده پزشکی کشور را به دست گیرند. در آغاز این قرن، آمریکا برای کسب دانش افراد خود را به اروپا میفرستاد ولی در درازای هفتاد سال اروپا هیات علمی خود را به آنجا میفرستد، ما هم باید نیروی انسانی متخصص خود را در درون کشور پرورش دهیم به گونهای که با کشورهای پیشرفته برابر باشیم و نه پایین تر.
۷ مهر ماه ۲۵۳۶ نخستین دوره فوق لیسانس دانشگاه گیلان با همکاری کارشناسان ایرانی و آلمانی در نیم سال دوم سال تحصیلی ۲۵۳۶ شاهنشاهی در رشت دانشجو میپذیرد. دکتر کورش اقبال رییس دانشگاه گیلان در آیین گشایش دانشگاه اعلام داشت و افزود دانشکدههای علوم انسانی، علوم پایه و کشاورزی این دانشگاه آغاز به کار کرده است و دانشکدههای فنی و پزشکی نیز به زودی آماده پذیرش دانشجو خواهند شد.
۷ مهر ماه ۲۵۳۶ همزمان با پیاده شدن پروژه سازمان ترابری برای رفت و آمد کارمندان دولت، پروژه همانندی به نام «سازمان رفت و آمد دانش آموزان پایتخت » آغاز شد. بردن دانش آموزان به مدرسهها و بازگرداندن آنها به خانه هایشان با این سازمان است. بدین ترتیب همانند کارمندان دولت به دانش آموزان کارتهایی داده خواهد شد که در مسیرهای گوناگون با نشان دادن این کارتها سوار اتومبیلهای سرویس میشوند. [۵۹]
۸ مهر ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه والاحضرت همایون ولیعهد رضا پهلوی دیدار فینال ششمین دوره مسابقههای فوتبال جام ولیعهد در ورزشگاه رضاییه انجام شد. با ورود والاحضرت همایون ولیعهد به استادیوم رضا پهلوی رضاییه، بیش از ۹۰۰۰ تماشاگر به پا خاستند و به ولیعهد ایران شور و هیجان خود را ابراز داشتند. پس از شنیدن گزارش کامبیز آتابای رییس فدراسیون فوتبال کشور، ورزشکاران از برابر والاحضرت همایون ولیعهد رژه رفتند. سپس دو تیم خراسان و فارس بازی فینال را با گرفتن پروانه از پیشگاه ولیعهد ایران آغاز کردند. مسابقه فینال فارس و خراسان در پایان زمان قانونی یک به یک، مساوی به پایان رسید و بازی به زدن پنالتی کشید. تیم خراسان با یک گل بیشتر و زدن ۵ گل برنده جام ولیعهد شد. تیمهای کرمانشاهان در برابر لرستان برنده شد و به مقام سوم دست یافت. در پایان مسابقهها، والاحضرت همایون ولیعهد در میان شور و هیجان تماشاگران، جام قهرمانی را به کاپیتان تیم خراسان دادند و تیم خراسان را به تهران فراخواندند که با تیم والاحضرت همایون ولیعهد - مدرسه رضا پهلوی مسابقه بدهند. تیم کردستان نیز به دریافت جام اخلاق سرفراز شد.
۹ مهر ماه ۲۵۳۶ وزیر کار و امور اجتماعی به همراه معاونین جدید این وزارتخانه به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند. مهرانگیز حجازی معاون رفاه تعاون کارگری، فرج الله عباسپور معاون اداری و مالی، امیرقاسم معینی وزیر کار و امور اجتماعی، محمدرضا مشایخی معاون روابط کار و فریدون کاووسی معاون امور پارلمانی و همآهنگی و نظارت معاونین وزارت کار که به تازگی برگزیده شده بودند در این باریابی به پیشگاه شاهنشاه شناسانده شدند. شاهنشاه فرمودند:
- موقعیتهایی را که برای کارگران در کشور ایران وجود دارد، کارگران در ممالک دیگر از چنین موقعیتهایی برخوردار نیستند. سهیم شدن کارگران در کارخانجات با خرید ۴۹ درصد سهام از واحدهای تولیدی در بخش خصوصی و تا ۹۹ درصد سهام کارخانجات بخش دولتی « این سهام به تمام ملت ایران عرضه میشود». این موقعیتها نباید موحب کم کاری کارگران بشود، بلکه باید کارگران توجه نمایند که با تلاش و کوشش بیشتر و افزایش تولید ، سهامی را که از کارخانجات در اختیار دارند ارزش بیشتری خواهد یافت و سود بیشتری به آنان تعلق خواهد گرفت بنابراین باید با افزایش تولید و کاهش ضایعات در جهت سود بیشتر و تولید بیشتر قدم بردارند. [۶۰]
۹ مهر ماه ۲۵۳۶ دکتر محمد باهری دبیرکل حزب رستاخیز ملت ایران به همراه معاونان و رییس دفترها و کمیتهها و دیگر سرپرستان حزب به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند. در این باریابی شاهنشاه آریامهر فرمودند:[۶۱]
- به نظر طبیعی میرسد که این مرام، این فلسفه و این اصول را هر ایرانی خالصی قبول دارد. تربیت سیاسی و حتی میتوان گفت ملی ملت ایران مطلبی است که از این به بعد به دست ایرانیان حقیقی انجام خواهد گرفت. ما در دنیا شاهد اتفاقات گوناگون و مرامهای گوناگونی هستیم. البته ما به جای خود برای هر مرام دیگری هم احترام قائل هستیم، ولی فکر میکنم کاری که در ایران شده است با هر مرامی در دنیا قبال مقایسه است و شاید اگر خودستایی نباشد بیشتر با حقایق روز، با تکنولوژی مدرن، با توسعه فکر و اندیشه و با حقایق زندگی و به اصطلاح چیز پراتیک تطبیق میکند. غریزههای انسانی، حوائج انسان، غرور ملی، غرور فردی، ابتکارات شخصی، ابتکارات دستجمعی، تمام اینها را اگر شما دقت کنید در سه اصل رستاخیز و در نوزده ماده انقلاب ایران میتوانید به خوبی مشاهده کنید. کارهایی که دیگران تجربه کردهاند، سالها و بلکه بیشتر، دهها سال و آخرسر دیدهاند و متوجه شدهاند که یا از لحاظ تکنولوژیک عملی نیست و یا از لحاظ شخصیت انسان عملی نیست و با لطایفالحیلی تغییراتی به آنها دادهاند و رنگش را عوض کردهاند و پس و پیش کردهاند.
۹ مهر ماه ۲۵۳۶ جیمی کارتر سازمان تروریستی آزادی بخش فلسطین را به رسمیت شناخت.
۱۰ مهر ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران آیین پایان سومین دوره فارغالتحصیلی دانشجویان دانشکده فرماندهی و ستاد هوایی برگزار شد. شاهنشاه آریامهر در ساعت ۱۵ به دانشکده فرماندهی و ستاد هوایی در فرحآباد تشریففرما شدند. دسته موزیک سلام شاهنشاهی را نواخت و پس از خواندن گزارش نظامی از سوی فرمانده دانشکده، شاهنشاه آریامهر از گارد دانشکده و دانشجویان قدیم و جدید دانشکده فرماندهی و ستاد هوایی سان دیدند. شاهنشاه آریامهر آنگاه در کتابخانه دانشکده نمودارها و برنامههای آموزشی این دانشکده را تماشا کردند. در سالن سخنرانی دانشکده، گزارش آموزشی را فرمانده دانشکده فرماندهی و ستاد به آگاهی همایونی رساند. شاهنشاه آریامهر نشان دانش دانشجوی ممتاز و گواهینامه فارغالتحصیلان را به آنان دادند. در این آیین والاحضرت غلامرضا پهلوی نیز بودند، ساعت ۱۶ پایان یافت. در آیین پایان سومین دوره فارغالتحصیلی دانشکده فرماندهی و ستاد هوایی، جمشید آموزگار نخست وزیر، رؤسای مجلسین سنا و شورای ملی، وزیر دربار شاهنشاهی، رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران، رئیس سرای نظامی و ژنرال آجودان شاهنشاه، رئیس کل تشریفات شاهنشاهی و جمعی از مقامات لشگری و کشوری حضور داشتند.
۱۰ مهر ماه ۲۵۳۶ برنامه تغذیه رایگان دانش آموزان نوزده ناحیه تهران از سوی کمیته تغذیه رایگان استان مرکزی در سال تحصیلی ۲۵۳۷ - ۲۵۳۶ به آگاهی رسید. دانش آموزان امسال با شیر و بیسکویت و کیک پذیرایی خواهند شد.
۱۰ مهر ماه ۲۵۳۶ والاحضرت همایون ولیعهد به همراه والاحضرتها شاهپور علیرضا و شاهدخت فرحناز و شاهدخت لیلا و چهل تن از دانش آموزان مدرسه رضا پهلوی از شهیاد آریامهر و موزه ششم بهمن دیدن کردند.
۱۱ مهر ماه ۲۵۳۶ میشل پونیاتوفسکی فرستاده ویژه ژیسکار دستن پرزیدنت فرانسه در کاخ سعدآباد به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت.
۱۱ مهر ماه ۲۵۳۶ با سخنان علیاحضرت شهبانو کنفرانس منطقهای شورای بینالمللی رفاه اجتماعی برای آسیا و غرب اقیانوس آرام در مجلس شورای ملی گشایش یافت. این کنفرانس که تا روز شانزدهم مهرماه برگزار خواهد بود، با همکاری کمیته ملی رفاه اجتماعی ایران وابسته به شورای بینالمللی موضوع نیروی انسانی در خدمت توسعه رفاه اجتماعی را مورد بررسی قرار میدهد. در نشست آغازین کنفرانس دکتر شیخالاسلام زاده وزیر بهداری و بهزیستی، خانم دکتر کوکب معارفی رئیس کمیته ملی رفاه اجتماعی ایران و چند تن از مقامات شورای بینالمللی رفاه اجتماعی سخنانی در زمینههای فعالیتهای این شورا و برنامههای کنفرانس بیان داشتند. علیاحضرت شهبانو به هنگام گشایش این کنفرانس فرمودند: [۶۲] منطقهای که اکثر شما نمایندگان آن هستید بی شبهه یکی از گاهوارههای اصلی تمدن بشری و دارای تمدن و فرهنگی کهن میباشد که با وجود نشیب و فرازهای بسیار اصالت و قدرت معنوی خود را حفظ کرده است. هم اکنون ممالک این منطقه، البته به شکلها و با آهنگهای مختلف که متأسفانه شاهد توسعه و تحول اقتصاد خود هستند که متأسفانه این توسعه گهگاه از عدم تعادلهای گوناگون بری نیست. در رویارویی با مسائل ناشی از رشد و توسعه نباید به این پدیده فقط از دیدگاه اقتصادی نگریست.
۱۱ مهر ماه ۲۵۳۶ تیم فوتبال خراسان قهرمان ششمین دوره مسابقههای جام ولیعهد در دیداری هیجان انگیز هنر و چیرگی خود را در دیدار با تیم مدرسه رضا پهلوی به نمایش گزارد. این دیدار در ورزشگاه سعدآباد برگزار شد و ۳ بر ۱ به سود تیم قهرمان جوانان کشور به پایان رسید. والاحضرت همایون ولیعهد و دیگر بازیکنان تیم مدرسه رضا پهلوی چهرهای پرتوان نشان دادند ولی اشتباه دروازه بان سبب پیروزی تیم خراسان شد. داوری این مسابقه با جعفر نامدار رییس کمیته داوران فدراسیون فوتبال و داور بینالمللی بود.
۱۳ مهر ماه ۲۵۳۶ به امر شاهنشاه طرح کارانه آموزگاران به اجرا درآمد و درآمد آموزگاران ۷۰٪ تا ۳۰۰٪ افزایش یافت. به دنبال تصویب آیین نامه اجرایی فوقالعاده شغل، ترفیع تغییر ضریب و حداقل حقوق کارمندان از سوی هیئت دولت، امروز دستورالعمل و اجازه پرداخت این مزایا از طرف وزارت امور اقتصادی و دارایی به تمام وزارتخانهها، سازمانها و مؤسسات دولتی و به طور کلی مؤسسات و شرکتهایی که پیرو (تابع) قانون استخدام کشوری میباشند، بخشنامه گردید. در این بخشنامه پیرامون ضوابط اجرایی تأمین و پرداخت آن برای کارمندان روشن شده است تا سازمانهای دولتی بر پایه آن از ادارات امور اقتصادی و دارایی در تهران و سایر شهرستانها بودجه نیازین را دریافت و به حساب کارمندان بریزند. همان گونه که در آیین نامه اجرایی گفته شده است، پرداخت مزایای ترفیع و فوقالعاده شغل از آغاز فروردین و دگرگونی ضریب حقوق از مهر ماه خواهد بود که اضافه حقوق نخسنین ماه پرداختی این مزایا در شهریور ماه به صندوق بازنشستگی و مانده به کارمندان پرداخت میشود.
۱۳ مهر ماه ۲۵۳۶ مرتضی صالحی وزیر راه و ترابری به همراه معاونانی که به تازگی برگزیده شدهاند به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند. همچنین رئیس کل راهآهن را به پیشگاه همایونی معرفی شد. در این بایابی مسعود دیبا به سمت رئیس کل راهآهن دولتی، امیر پاشا عاطفی به سمت معاون هماهنگی و نظارت، فریبرز پاکزاد به سمت معاون مالی و اداری و اکبر مقامی به سمت معاون امور استانها معرفی شدند. وزیر راه و ترابری در پایان این بایابی در مصاحبه با خبرگزاری پارس گفت: شاهنشاه مقرر فرمودند که خطوط راهآهن ایران باید با برنامهریزی دقیق و متناسب با سیاست انرژی و اقتصادی مملکت برقی شود. در مورد راههای روستایی با امر معظم له به وزارت راه و ترابری واگذار شد. واحدی به نام واحد استانها در این وزارت بوجود آمده و شاهنشاه تأکید فرمودند واحدهای مذکور در اجرای سیاست عدم تمرکز تحت سرپرستی استانداران، راههای روستایی ایجاد کنند و در این راه از خودیاری و مشارکت مردم و دانشجویان اردوهای عمران ملی نیز استفاده شود. شاهنشاه همچنین مقرر فرمودند که وزارت راه و ترابری و خطوط راهآهن باید از کامپیوتر بهره بگیرد و نیز برای نظارت و پیگیری و تسریع در انجام کارهای بنادر- شاهراهها و خطوط آهن با برنامهریزی کامل و دقیق ارتباط و هماهنگی لازم را برقرار نماید.
۱۳ مهر ماه ۲۵۳۶ ساختمان اتوبان تهران - چالوس سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی آغاز میشود. راستای این اتوبان در سه پروژه مورد گفتگو است ۱- از راه کن به چالوس ۲- از راه تهران لشگرک، اوشان، گاجره به چالوس ۳- از راه تهران، لشگرک، شمشک، گچسر به چالوس. بررسیها برای کشیدن این اتوبان از سالهای پیش از سوی مهندسین مشاور انجام یافته است و بودجه نیازین نیز برای این پروژه برای سال آینده پیشبینی شده است.
۱۳ مهر ماه ۲۵۳۶ سخنگوی دبیرخانه شورای گسترش مالکیت واحدهای تولیدی[۶۳] [۶۴] به آگاهی رساند که به پیروی از فرمان شاهنشاه آریامهر در اجرای اصل سیزدهم انقلاب شاه و ملت ۶ واحد تولیدی بزرگ دیگر بخشی از سهام خود را برای فروش به کارگران و کشاورزان و مردم عرضه مینمایند:[۶۵] ۱- شرکت رادیو الکتریک ایران ۲- کارخانجات تولیدی شیشه ایمنی میرال ۳- شرکت سهامی عام تولید فیبر ایران ۴- شرکت تولید قند کرج ۵- شرکت سهامی نخکار ۶- شرکت سهامی عام ایتالیران
گشایش اجلاسیه نوین مجلس سنا و شورای ملی با سخنان شاهنشاه آریامهر
۱۴ مهر ماه ۲۵۳۶ با شکوهی ویژه در ساعت ده بامداد، با سخنان شاهنشاه آریامهر اجلاسیه جدید مجلسین سنا و شورای ملی گشایش یافت. شاهنشاه آریامهر به همراه علیاحضرت شهبانو از کاخ سلطنتی با اسکورت ویژه راهی مجلس سنا شدند و در ساعت ۹ و چهل و پنج به مجلس سنا وارد شدند. نیروهای انتظامی پیشتر در مسیر راه ایستاده بودند و گارد احترام نیز در برابر کاخ سنا برای ادای احترامات نظامی ایستاده بود. میدان ششم بهمن (مقابل سنا) با پرچمهای ملی ایران و شعارهای میهنی آذین یافته بود. از ساعتی پیش برای پیشباز از شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو، در جای بازایستادن کالسکه سلطنتی، دکتر جمشید آموزگار نخست وزیر، مهندس شریف امامی و مهندس عبدالله ریاضی، رییس دو مجلس سنا و شورای ملی، امیر عباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی، تیمسار ارتشبد ازهاری رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران، رئیس سرای نظامی شاهنشاهی و ژنرال آجودان شاهنشاه آریامهر، دکتر امیر اصلان افشار رئیس کل تشریفات شاهنشاهی، نصرتالله معینیان رئیس دفتر مخصوص شاهنشاه آریامهر، دکتر هوشنگ نهاوندی رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانوی ایران و فرمانده گارد شاهنشاهی آماده بودند. وزیران کابینه در سمت راست و رؤسای دربار شاهنشاهی و چند تن از آجودانهای کشوری شاهنشاه آریامهر در بیرون کاخ سنا سمت چپ در ورودی صف کشیده بودند. هیئت رئیسه مجلس در سمت راست و ژنرال نیروهای مسلح شاهنشاهی در سمت چپ در سرسرا قرار داشتند. هنگام ورود اعلیحضرتین به مجلس سنا، درفش شاهنشاهی از سوی یکی از امیران ارتش برافراشته بود. شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پس از ورود به کاخ سنا پانزده دقیقه در اتاق مخصوص نشستند. در این میان، هیئت رئیسه مجلسین، هیئت وزیران، امرای نیروهای مسلح شاهنشاهی، رؤسای دربار شاهنشاهی و آجودانهای کشوری شاهنشاه آریامهر وارد تالار نشستهای علنی شده در جای خود قرار گرفتند. در این آیین باشکوه شاهنشاه آریامهر در سخنرانی خود فرمودند: [۶۶]
- ...دوره برنامه عمرانی پنجم کشور تا آخر سال جاری به پایان میرسد. به همین جهت برنامه ریزیهای ما برای برنامههای عمرانی آینده باید با برداشتهای تازهای انجام گیرد که از هر جهت جوابگوی هدفها و آرمانهای ملی باشد. تحقق برخی از این هدفها شاید ده سال یا پانزده سال و یا حتی بیست سال به طول بینجامد. بنابراین، باید در این مورد برنامه ریزیهای لازم بطوری انجام گیرد که حُسن انجام همه اینها را تضمین کند. این آرمانها و هدفها که انشاءالله تا پیش از پایان سال تشریح خواهد شد، بر این اساس پی ریزی شده است که ایران تا ۲۵ یا ۳۰ سال دیگر در زمره چند مملکت پیشرفته اول جهان باشد و این منظور حتی بر اساس پیش بینی اقتصاد بدون نفت ولی البته با صنایع پتروشیمی و هر نوع صنعت دیگری که برای اقتصاد ما جانشین درآمدهای نفتی باشد، حاصل گردد. طبعاً در این ضمن کشاورزی ما نیز به عنوان یک رکن اساسی اقتصاد ملی باید به موازات صنعت پیشرفت کند. ...
۱۵ مهر ماه ۲۵۳۶ تیمسار سپهبد صمدیان پور رییس شهربانی کشور شاهنشاهی به مناسبت روز پلیس پیامی به ملت ایران داد: هم میهنان گرامی و ارجمند، به فرمان مطاع مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران روز پانزدهم مهر ماه هر سال روز پلیس نامیده شده است. همه ساله در این روز که مصادف با آیین مهرگان است، شهربانی کشور شاهنشاهی کارنامه یک سال خدمت آمیخته با جان نثاری و فداکاری خود را به پیشگاه مبارک همایونی و هم میهنان عزیز تقدیم میدارد. .... در سالی که گذشت تلاش و کوشش شهربانی کشور شاهنشاهی مانند همیشه مصروف خدمتگزاری در اجرای فرامین و منویات عالیه فرماندهی عالی قدر ملت ایران نسبت به تامین نظم و استقرار امنیت عمومی، پیشگیری از وقوع جرایم، کشف جرایم، ایجاد تسهیلات هر چه بیشتر در مراجعات مردم، اطلاغ و تربیت و تهذیب اخلاق و توان بخشی به زندانیان، نگاهبانی جامعه از گزند بدکاران، شناخت حالت خطر و حفاظت بزهکاران از گزند تکرار جرم با بهره جویی کامل از اصل مشارکت و تقویت پایههای همکاریهای مردم و پلیس بوده است. ...جاوید اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران - پاینده ایران - سرفراز نیروهای مسلح شاهنشاهی ایران
۱۵ مهر ماه ۲۵۳۶ در مرکز سپاه دانش خدمات اجتماعی زنان گزینش زنان مشمول خدمات اجتماعی لیسانسیه و دیگر دارندگان مدارک تحصیلی بالاتر با قرعهکشی انجام یافت. سهمیه گروه پزشکی و دیگر مشمولان تعیین شد و لیسانسیهها و فوق لیسانسیهها معرفی گردیدند.
۱۶ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر به مناسبت روز معلم پیامی در ارج به خدمات آموزگاران سراسر کشور فرستادند.[۶۷]
- روز معلم را که با سالروز جشن باستانی مهرگان تقارن دارد به عموم معلمان کشور شادباش میگوییم. مراسمی که از این پس همه ساله در روز ۱۶ مهر ماه به منظور قدردانی از معلمان در سراسر کشور برگزار خواهد شد، نشانه حق شناسی و سپاسی است که ملت ایران همواره بنا بر سُنّتهای ملی خود نسبت به این گروه سازنده و پرتلاش ابراز میدارد. ما اعتقاد داریم که بعد از دفاع ملی که ضامن استقلال و سربلندی میهن ما است، آموزش و پرورش در جامعه انقلابی ایران مهمترین رسالت را به عهده دارد. بر این اساس از آغاز انقلاب شاه و ملت گسترش آموزش و پرورش از اولویت ویژهای برخوردار بوده است ...
لوحه سپاس فرهنگیان پیشکش شاهنشاه شد. ساعت ۳ پس از نیمروز در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو آیین بزرگداشت روز معلم در استادیوم دوازده هزار نفری مجموعه ورزشی آریامهر برگزار شد. در این آیین، جمشید آموزگار نخستوزیر، رؤسای مجلسین، وزیر دربار شاهنشاهی و دکتر اقبال و دکتر منوچهر گنجی وزیر آموزش و پرورش و سرپرست وزارت علوم، گروهی از مقامات فرهنگی، نمایندگان آموزگاران سراسر کشور، نمایندگان دانشآموزان و مادران و پدران آنان و نمایندگان رسانههای گروهی شرکت داشتند. پس از ورود اعلیحضرتین نخست سرود شاهنشاهی و سپس سرود انقلاب از سوی ارکستر و گروه خوانندگان دانش آموز خوانده شد، آنگاه وزیر آموزش و پرورش و علوم در گزارشی گفت: "مراسمی که از این پس در چنین روزی به فرمان شاهنشاه به منظور اعتلاء و تجلیل مقام معلم در سراسر کشور برگزار میگردد، نشانه دیگری از عنایات بیپایان و توجهات همیشگی رهبر بزرگ و عالیقدر کشور به فرهنگیان ایران است. بزرگداشت مقام و مرتبت معلم که جزیی از سُنّتهای والای ملی و نشانهای از ظرایف میراث فرهنگی ما است، با مراسمی که از امسال در مهرماه برگزار میشود با شکوه بیشتری متجلی میگردد و احساس توأم با حقش شناسی و احترامی را که در فرد فرد ملت ایران نسبت به معلم وجود دارد، به گونهای پرشکوه نمایان میسازد. ... فرهنگیان کشور به مناسبت صدور فرمان ذات اقدس شهریاری در مورد تهیه مقدمات اجرای این نظام از ابتدای سال تحصیلی آینده در سراسر کشور مراتب سپاس بیپایان خود را به پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر تقدیم میدارند. اجرای نظام کارانه که پرداخت حقوق و دستمزد را بر اساس کار بیشتر و کوشش بهتر قرار میدهد، سرآغاز تحولاتی زیربنایی و تحرکی مطلوب در آموزش و پرورش کشور خواهد بود، زیرا سبب خواهد شد تا روحیه کار و تلاش و فعالیت بیش از پیش از معلمان در فرزندان کشور رسوخ پیدا نماید.
سپس نماینده پدران و مادران دانش آموزان در سخنانی پرشور مقام معلم و بزرگواری شاهنشاه را به فرهنگ و فرهنگیان ستایش کردند. آنگاه آقای آذرنوش یکی از فرهنگیان با سابقه پیام سپاس را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر چنین خواند:
- آریامهرا
- با سپاس و تعظیم ما معلمان عصر رستاخیز امروز از طلوع سخن میگوییم. طلوع تمدنی که بیست و پنج قرن تاریخ شکوهمند پشت سر دارد و جهان آینده را با پرتوافکنی خود بسی بارورت و پر شکوه تر خواهد ساخت.
- ابر مردا
- ما راه تو را میپوییم که چون کوهسار استقامت روزگارانی، چون خورشید حیات بخش ملتی هستی که طی قرون، هنر و دانش و فرهنگ جهانی را شکوفا کرده است.
- شاهنشاها
- معلم امروز افتخار میکند که در نخستین صف جبهه جهاد بر ضد جهل و بی سوادی که فرمان آن را فرمانده تاجدارش صادر فرمودهاند پیکار میکند.
- به تو درود میفرستیم، ای سپیدهدم شگفتیها، ای صبح روشن امید که آزادی و شکوه استقلال را به ما ارمغان فرمودی. ای آرمان ملت، به تو درود میفرستیم. ای مظهر عدالت و عطوفت و راستیها که دل هایمان را از عشق لبریز میکنی و ایمان مان را به زادگاهمان استوارتر.
- جاویدان باد نامت ای پیشاهنگ مبارز با جهل و بی سوادی، ای رهاننده دهقان، ای آزادی بخش زنان، ای انقلابی بزرگ زنان، ای انقلابی بزرگ سرزمین افتخارها، ای همه مهربانی و دوستی و آشتی.
- درود برتو که خوب زندگی کردن را به ما آموختی. درود بر تو که چزاغهای خاموش را افروختی و ایران و ایرانی را جهان بلند آوازه ساختی.
- ما معلمان با همه قلب و احساس و اندیشه خود افتخار میکنیم که در قلب ما معبودی جز خدا و رهبر غرور آفرینی جز شاه و پرستشگاهی جز خاک مقدس میهن وجود ندارد.
دراین هنگام لوحه سپاس به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تقدیم شد. سپس آرم مخصوص معلم به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو تقدیم گردید. در پایان این آیین با شکوه ارکستر به همراهی گروه خوانندگان دانش آموز سرود معلم را نواختند.
۱۶ مهر ماه ۲۵۳۶ پروژه خط آهن برقی ۷۰۰ کیلومتری بندرعباس - بافق آماده شد. بر پایه این پروژه راه آهن از بندرعباس آغاز میشود و در راستای شمال این بندر پس از ۳۳۰ کیلومتر از کانهای سنگ آهن گل گوهر میگذرد و با گذر از سیرجان با یک خط آهن ۳۴۰ کیلومتری به ایستگاه راه آهن بافق که در ۱۱۷ کیلومتری شرق یزد قراردارد میپیوندد. کارهای این پروژه از دو سال پیش آغاز شد و از سوی کارشناسان شرکت سهامی راه آهن ایران بررسی پایانی آن به انجام رسید. هم چنین پیش بینی شده است که خط آهن برقی بندرعباس - بافق با شهر کرمان نیز بپیوندد. در آینده این راه آهن از ۱۷۰ کیلومتری جنوب بافق با یک خط آهن جداگانه به رفسنجان و از این شهر با یک خط ۲۴۰ کیلومتری به کرمان میرسد.
۱۶ مهر ماه ۲۵۳۶ پروژه ساختمان چهار اسکله نوین به درازای یک هزار متر در بندربوشهر در سازمان بنادر و کشتیرانی آماده شد. از این اسکلهها برای پهلوگیری کشتیهای تا گنجایش ۳۰ هزار تن بهرهبرداری میشود. در کنار این اسکلهها، ساختن یک بندرگاه مسافری و یک بندرگاه ماهیگیری با همه تاسیسات نیازین و هم چنین انبارهای ترانزیت، انبارهای کالا، تعمیرگاه دریایی و راههای و جادهها پیش بینی شده است.
دانشجویان اسلامی دختران دانشجو را فاحشه خواندند و تهدید به مرگ کردند
۱۷ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی روز یکشنبه ساعاتی پس از نیمروز اخطارنامهای با فرنام "عاملین فساد در کوی دانشگاه، دختران دانشگاه تهران!!!" در کوی دختران دانشگاه تهران پخش شد:[۶۸]
- اعلامیه
- اخطار به عاملین فساد دختران دانشجو
- به هیچ وجه به سلف سرویس کوی پسران نیایید
- به هیچ وجه در محوطه کوی حتی برای تهیه مواد خوراکی حاضر نشوید
- در هیچ صورتی از اتوبوس مخصوص پسران استفاده ننمایید و با وارد کردن فشار به مقامات کوی، اتوبوس و سلف سرویس جداگانه درخواست کنید.
- در صورت تخلف از موارد بالا تامین جانی ندارید.
ساعت ۲۱ شماری از دانشجویان نقاب زده اسلامی ساکن کوی دانشگاه که بر چهره خود رُخک ( نقاب) زده بودند چندین جام از شیشههای بزرگ دو ساختمان خوابگاه را شکستند و یک اتوبوس را آتش زدند و سه دستگاه اتوبوس را شکستند و تکه پاره کردند.
آتش زدن اتوبوس و شکستن شیشهای که متعلق به خود ماست چه دردی را دوا میکند. اموالی که ما به رایگان از آن بهره مند هستیم از مالیاتی است که آنان به غلط از حقوق آنان دفاع می کننند میباشد. دختر و پسری که کنار یکدیگر روی یک صندلی مینشینند و از یک استاد درس می گیریند چرا باید اتوبوس جدا و سلف سرویس جدا داشته باشند. دانشجویی که شهریه مجانی دارد، پول دستی از ۳۵۰ تومان تا ۷۰۰ تومان میگیرد، با ۲۰ ریال ناهار میخورد، با ۱۵ ریال شام میخورد، از اتوبوس مجانی استفاده میکند، خوابگاه رایگان دارد، با ۵ ریال هر پنج شنبه کنسرت بزرگترین ارکسترهای سمفونی دنیا را در دانشگاه تهران گوش میکند، باشگاه مدرن رایگان ورزشی دارد، تورهای مسافرتی با بهای ناچیز به سراسر ایران و کشورهای اروپایی، و بسیاری مزایای دیگر که دانشجویان کشورهای پیشرفته با بالاترین رفاه، تنها میتوانند در رویا این امکانات را ببینند. رفاه دانشجویان به اندازهای بالا بود و شکم هایشان سیر که در چهل و چهارمین جشن آغاز سال تحصیلی دانشگاه که روز ۱ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی برگزار شد، دانشجویان از شاهنشاه آریامهر درخواست استخر سرپوشیده در دانشگاه تهران و خوابگاه دانشجویی در کنار پیست اسکی دیزین را میکنند. وای به روزگار ۱۸٬۰۰۰ دانشجوی بی تفاوت که پیرو عقاید و افکار ۵ تن رخک بر چهره ترسو میشوند. این بی تفاوتی تاسف آور است.
دکترای افتخاری دانشگاه پپرداین به علیاحضرت شهبانو
۱۸ مهر ماه ۲۵۳۶ درجه دکترای افتخاری دانشگاه پپرداین آمریکا در رشته علوم انسانی به پیشگاه علیاحضرت شهبانو تقدیم شد و به همین مناسبت یک کُرسی پژوهشی درباره فرهنگ و تمدن ایران و همچنین چند بورس تحصیلی به نام معظملها در دانشگاه پپرداین بنیاد نهاده شد.
در این آیین که در کاخ سعدآباد برگزار شد، آقای نوروول یانگ رئیس دانشگاه پیرداین به هنگام تقدیم این دکترا در سخنانی با سپاسگزاری از فرصتی که برای سفر به ایران در اختیار وی قرار گرفته به همکاری بیست ساله ایران و دانشگاه پپرداین اشاره کرد و گفت: تاکنون چند صد دانشجوی مستعد ایرانی در این دانشگاه مدارج تحصیلی را به پایان رساندهاند. جای بسیار خوشوقتی است که عنوان کنم همانطور که به آگاهی همایونی شاهنشاه آریامهر رسانیدهام، برای دانشگاه پپرداین افتخاری بس عظیم است که یک کُرسی دایمی برای تحصیلات عالی به نام و به افتخار علیاحضرت شهبانوی ایران دایر کرده است. کلمات جانبخش علیاحضرت در سفر اخیرشان به ایالات متحده آمریکا که در جانبداری از انسانهای محروم جهان ایراد شد، ما را سخت تحت تأثیر قرار داده که حکایت از عواطف انسانی قبال احترام معظملها دارد. دکتر یانگ در پایان ابراز داشت، دانشگاه پپرداین هیئت علمی خود را به ریاست ویلیام بانووسکی فرستاده است تا عالیترین درجه دکترای افتخاری در علوم انسانی را با احترامات لازم به پیشگاه علیاحضرت شهبانو پیشکش نماید.
آنگاه در آیینی درجه دکترای افتخاری در علوم انسانی به پیشگاه شهبانو تقدیم شد و علیاحضرت شهبانو شنل و شال گردن استادی را به تن کردند. علیاحضرت شهبانو در پایان این آیین از توجهات دانشگاه پپرداین سپاسگزاری کردند و فرمودند بزرگترین هدف ما گسترش هر چه بیشتر آموزش و پرورش است و برنامه تحقیقاتی که در دانشگاه پپرداین درباره فرهنگ و تمدن ایران آغاز شده است، خود نشاندهنده افزایش علاقه دانشمندان و محققین نسبت به فرهنگ و تمدن ایران و بطور کلی مطالعات انسانی است.
۱۸ مهر ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو و والاحضرت فاطمه پهلوی، فینال دیدارهای تنیس بینالمللی جام آریامهر در باشگاه شاهنشاهی برگزار گردید و پس از چهار « سِت » بازی، سرانجام «کیکر موویلاس» صیاد پرفروغ آرژانتینی، این افتخار را یافت تا به نشانه پیروزی بزرگ «جام» را از دستهای مبارک شاهنشاه آریامهر دریافت دارد. ویلاس که پیش از این همراه تیریاک، عنوان قهرمانی جدالهای دوبل را به دست آورده بود.
۱۸ مهر ماه ۲۵۳۶ از ساعت ۲۰ و سی دقیقه در باشگاه انجمن ایران و آلمان نخستین شب نویسندگان و چامهسرایان تودهای و خائن به ایران و ایرانی برگزار شد. در باغ بزرگ باشگاه نزدیک به سه هزار تن گِرد آمدند. نخست رحمت اله مراغهای مقدم بیانیه کانون نویسندگان را ایراد کرد، سپس سیمین دانشور تودهای دیگر در باره آزادی هنرمند در جهان سوم سخنانی ایراد کرد. سپس اسلام کاظمیه اداره کننده نشست، سیاوش مطهری، منصور اوجی، مهدی اخوان ثالث (م. امید)، منوچهر هزارخانی، میرزازاده (م. آزرم) ، بهمن صالحی، کاظم سادات اشکوری، عمران صلاحی شعرهای خود را خواندند.
۱۸ مهر ماه ۲۵۳۶ پنج پارک کودک در جنوب تهران ساخته میشود. حیدر قلی عمرانی مدیر عامل سازمان عمران جنوب پایتخت در گفتگویی ابراز داشت که بررسیهای پایانی بودجه ۳ میلیارد ۸۰۰ میلیون ریال برای این پروژه انجام یافته است.
۱۸ مهر ماه ۲۵۳۶ بزرگترین کارخانه شکر در جهان اسفند ماه ۲۵۳۶ در خوزستان آماده بهرهبرداری میشود. دکتر مصطفی عباسی قائم مقام مدیر کل کشت و صنعت کارون گفت که این کارخانه در کنار ۲۵ هزار هکتار از کشتزارهای « دیمچه » در شوشتر ساخته شده است و سالانه ۲۵۰ هزار تن شکر و قند وارد بازار ایران میکند که یک چهارم مصرف کشور میباشد.
۱۸ مهر ماه ۲۵۳۶ آرتور سولومون معاون وزارت خزانهداری آمریکا در نشست سمپوزیوم ایران و آمریکا به ایران حمله کرد و گفت: ایران که دومین کشور بزرگ صادر کننده نفت پس از عربستان سعودی است، پیوسته در تلاش افزایش بهای نفت است. اثرات افزایش بهای نفت سیاست اقتصاد جهانی ما را مغشوش کرده و خطرات جدی برای سیستم جهانی اقتصاد به وجود آورده است.
۱۸ مهر ماه ۲۵۳۶ همزمان با سفر وزیر معادن شیلی به ایران به آگاهی همگان رسید که از کشور ایران که دارای ۸۵۰ میلیون تن کانهای مس است دعوت شد که به هموندی شورای کشورهای صادر کننده مس - سی پک در آید. وزیر معادن شیلی به همراهی ساچا کوئرونیک دبیر کل شورای کشورهای صادر کننده مس که برای یک دیدار چهار روزه از ایران آمدهاند، از معادن مس سرچشمه کرمان دیدن کردند. ایران در معادن مس سرچشمه یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار سرمایه گزاری کرده است.
۱۹ مهر ماه ۲۵۳۶ برگزیدگان مسابقه مقاله نویسی در زمینه اثرات اقتصادی و اجتماعی اصل سیزدهم انقلاب شاه و مردم[۶۹] فروش سهام به کارگران واحدهای بزرگ صنعتی[۷۰] به پیشگاه والاحضرت همایون ولیعهد رضا پهلوی در کاخ سعدآباد باریافتند. ولیعهد ایران به دوازده تن از دانشجویان، دانش آموزان، کارگران و کشاورزان برگزیده جایزه اشان را دادند. جایزه این مقاله نویسان سهام کارخانهها به ارزش دویست تا پانصد هزار ریال بود.
تا مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی ۱۵۹ واحد بزرگ تولیدی کشور که در رشتههای مختلف صنعتی فعالیت دارند و سرمایه آنان بیش از ۹۰ میلیارد ریال میباشد سهام خود را برای فروش به کارگران و کشاورزان و مردم گزاردند. از سهام این واحدها تاکنون نزدیک به ۲۵ میلیارد ریال در اختیار سازمان مالی گسترش مالکیت واحدهای تولیدی بیش از ۱۴ میلیارد ریال از سهام نامبرده را به ۲۲۲ هزار کارگر و کشاورز ایرانی واسپرده است. از این مبلغ برابر با ۶ میلیارد ریال از سوی هزار کارگران واحدهای تولیدی ۶ میلیارد ریال از سوی ۱۲۵ هزار کشاورز و ۲ میلیارد ریال از سوی ۲۴ هزار کارگر واحدهای تولیدی بخش دولتی، کارگران سازمان صنایع نظامی کشور، شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی ذوب آهن ایران و شرکت سهامی دخانیات با بهره وری از وام سازمان مالی گسترش مالکیت واحدهای تولیدی که با بهره ۴ درصد رد سال داده میشود، خریداری شده است.
میزان وام که تاکنون یک صد هزار ریال به هر کارگر و پنجاه هزار ریال به هر کشاورز بود، با استقبال زیادی که از این برنامه پیشرفته شده است، به فرمان همایونی به ترتیب به ۳۰۰ هزار ریال برای هر کارگر و ۱۵۰ هزار ریال برای هر کشاورز افزایش داده شده است. افزون بر این شمار ۴۰۵۱ تن از کارگران برابر ۸۱۰ میلیون ریال سهام کارخانجات مختلف را با پس اندازهای خود نقد خریداری کردهاند.
نخستین جشن فرهنگ مردم اسپهان در پیشگاه علیاحضرت شهبانو ۲۶ - ۲۰ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
۲۰ مهر ماه ۲۵۳۶ جشن فرهنگ مردم در پیشگاه علیاحضرت شهبانو در اسپهان گشایش یافت.[۷۱] علیاحضرت شهبانو پیش از نیم روز به همراه والاحضرت منیژه پهلوی و سرکار علیه بانو فریده دیبا، نخست وزیر، وزیر فرهنگ و هنر، وزیر کشور، رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو و چند تن از پایوران به اسپهان پرواز کردند. در فرودگاه اسپهان آیین پیشباز رسمی انجام شد و سپس علیاحضرت شهبانو رهسپار کاخ جوانان اسپهان شدند و از بخشهای گوناگون نمایشگاه صنایع دستی سازمان صنایع دستی (دست سازه) ایران دیدن کردند و هنگام بازدید فرمودند:
- مردم باید تشویق بشوند تا از فرآوردههای صنایع دستی استفاده کنند. هر قدر این صنایع بیشتر باشد قیمت آن پایینتر میآید. شهبانو هم چنین به وزیر اطلاعات و جهانگردی دستور فرمودند که برای میهمانسراها و هتلهای جهانگردی از این نوع فرآوردههای دستی استفاده بشود. سپس شهبانو جوایز بهترین صنعتگران سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی را در ۵ رشته به آنان دادند. علیاحضرت شهبانو هنگام بازدید از نمایشگاه به آقای پهلبد فرمودند، اینکه فکر میکردیم در زمینه چرم سوخته استادکار نداریم، اشتباه بود. خبر یافتم که در اصفهان سه استادکار چرم سوخته وجود دارد. منتهی به سنی رسیدهاند که شاگردها باید برای فرا گرفتن این فن به خانه استاد بروند. این کار را انجام دهید.
در کاخ جوانان، برنامهای از مجموعه جشنواره تاتر اصفهان در پیشگاه علیاحضرت شهبانو اجرا شد. در پایان مراسم برندگان سومین و چهارمین جشنواره تاتر کاخ جوانان اسپهان که کار آنها مورد تأیید هیئت داوران قرار گرفته بود، جوایز و دیپلمهای افتخار خود را از دست علیاحضرت شهبانو دریافت داشتند.
شب هنگام در میدان نقش جهان اسپهان علیاحضرت شهبانو جشن فرهنگ مردم را که برای نخستین بار برگزار میگردد گشودند. علیاحضرت ابراز امیدواری کردند که در سالهای آینده گروههای بیشتری از مردم شاهد هنرنمایی هنرمندان نقاط مختلف ایران در جشن فرهنگ مردم باشند.
در میدان نقش جهان، پس از ورود شهبانو به جایگاه برگزاری جشن، دبیر جشن فرهنگ مردم گزارشی به آگاهی رساند و سپس نخستین جشن فرهنگ مردم با مدیحهسرایی آغاز شد و سپس گروهی از طبقکشها از برابر جایگاه مخصوص گذشتند. در این طبقها انواع سبزیجات، میوهها و خشکبار به شیوه دیرینه به تماشای باشندگان گزارده شده بود. نمونههایی از دست افشانیهای محلی و آیینهای سُنّتی از برنامههای دیگر این جشن بود. مردم خراسان، سیستان و بلوچستان و ترکمن صحرا و بویراحمد و فارس نیز نمونههایی از هنر بومی خود را به نمایش گزاردند. در این جشن نمایشهای میدانی سُنّتی چون بارگیری، پهلوانی، خیمهشببازی و پردهداری و دیگر نمایشهای میدانی به تماشا گزارده شد. در پایان برنامه علیاحضرت شهبانو به غرفههای میدان شاه اسپهان تشریففرما شدند و با مغازهداران به گفتگو پرداختند. علیاحضرت شهبانو شام را در قهوهخانه خسروآقا خوردند.
علیاحضرت شهبانو در دومین روز جشن فرهنگ مردم، از خانه حقیقی که مورد استفاده دانشگاه فارابی میباشد و یکی از خانههای قدیمی و زیبای اسپهان است و در دل بافت شهر قدیمی اصفهان قرار دارد، دیدن کردند. علیاحضرت شهبانو در این مرکز علمی و آموزشی، همایش سخنرانی و گفتگو درباره فرهنگ مردم ایران را در دانشگاه فارابی گشودند. علیاحضرت شهبانو درنمایشگاه صنایع دستی ایران در اسپهان جایزههای بهترین صنعتگران سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی را در پنج رشته چادرشب ابریشمی قاسم آباد گیلان، شیشه دست ساز فارس، نقره ملیله زنجان، پارچه ابریشم کلاغه اسکوی آذربایجان شرقی و هم چنین قلمکار اسپهان به برندگان دادند.
جشن فرهنگ مردم، ۲۶ مهر ماه در اسپهان پایان گرفت. علیاحضرت شهبانو که برای شرکت در آیین گشایش نخستین جشن فرهنگ مردم به اسپهان تشریففرما شده بودند، دقایقی پس از نیم روز ۲۷ مهر ماه از اسپهان به تهران بازگشتند.
۲۰ مهر ماه ۲۵۳۶ با دستینه شدن قرارداد برنامه گسترده خانهسازی برای کارگران و کارکنان شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، برنامه نوین و بزرگ صندوق تامین اجتماعی برای تامین مسکن بیمه شدگان سراسر کشور آغاز شد. چهارصد واحد مسکونی در نارمک با هزینه ۸۰ میلیون تومان در ۲۲ ماه ساخته میشود. پروژههای بزرگ دیگر در تهران و دیگر شهرها، ساختن ۳۵۰۰ خانه و آپارتمان در ۷۵ هکتار از زمینهای لویزان، ساختمان ۴۰۰۰ خانه و آپارتمان در بندرعباس، هم چنین ۲۰۰۰ خانه و آپارتمان در اهواز، هم اکنون ۲٬۰۰۰ واحد در شوشتر و بیش از ۲٬۰۰۰ خانه و آپارتمان در مغان در حال ساخته شدن هستند. از راه سرمایه گزاری صندوق تامین اجتماعی چند پروژه بزرگ دیگر برای کارگران در مشهد و تبریز رو به پایان است. افزون بر این صندوق، بانک رفاه کارگران، وام مسکن به کارگران پرداخت میکند. سال گذشته بیش از ۳۵٬۰۰۰ وام داده شده است. تا پایان سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی شمار بیمه شدگان صندوق تامین اجتماعی به دو میلیون تن میرسد. این بیمه شدگان با خانواده اشان همه زیر چتر بیمه کامل میباشند، و شمارشان به ده میلیون تن میرسد. از سویی، همزمان با رشد شمار بیمه شدگان، بر شمار بازنشستگان و مستمری بگیران صندوق نیز افزوده میشود. اکنون شمار بازنشستگان و مستمری بگیران از صندوق بیش از صد هزار تن میباشد که آنان نیز زیر پوشش پروژههای خانه سازی صندوق تامین اجتماعی درآمدهاند.
۲۱ مهر ماه ۲۵۳۶ با پیام شاهنشاه آریامهر سالروز اعلام اصل نهم انقلاب شاه و ملت در دادگستری جشن گرفته شده است. شاهنشاه در پیام خود فرمودند:[۷۲] [۷۳] [۷۴]
- به مناسبت سالروز اعلام اصل نهم انقلاب شاه و ملت لازم میدانیم بار دیگر اهمیت و نقش نهادهای قضایی را در حفاظت ثمرههای انقلاب سازنده ایران یادآور شویم و توجه و علاقه خاص خویش را نسبت به تحکیم مبانی نظام دادگستری کشور ابراز داریم. فلسفه و جوهر اندیشه ما در اصل نهم انقلاب بر سُنن اصیل ایران در زمینه عدل و انصاف استوار بوده است که از آغاز رکنی از ارکان نظام شاهنشاهی ایران به شمار رفته است. تحقق انقلاب با الغای رژیم ارباب و رعیتی نه فقط ملازم با دگرگونی بنیادی روابط تولیدی جامعه روستایی بوده، بلکه تغییرات اساسی را در نهادهای جامعه شهری نیز متناسب با مقتضیات جامعه نوین ایران ایجاب کرده است که تشکیل خانههای انصاف در روستاها و شوراهای داوری در شهرها از اساسیترین آنها محسوب میشوند. ایجاد خانههای انصاف و شوراهای داوری در واقع تجلی اصیلی از دموکراسی است که ما آن را همواره اصل عالی حکومت و جامعه ایرانی اعلام داشتهایم. روال کدخدامنشی در نظام داوری روستایی، شیوههای انتخابی دادرسان خانههای انصاف و شوراهای داوری و رایگان بودن خدمات قضایی آن برای صاحبان حق، سادگی مراحل رسیدگی به دادخواهیها که در نهایت امر بر صلح و سازش تأکید دارد، جملگی گواه بر اصالت راهی است که در این زمینه در پیش گرفته شده است. ما همواره احترام به اجرای قوانین و دقت و سرعت عمل دادگستری را در رسیدگی به تظلّمات و احقاق حقوق مردم بر اساس موازین و مقررات قانونی و جدا از ملاحظات و سلیقههای شخصی ضامن سلامت و نیرومندی جامعه ایران شمردهایم و خوشوقتیم که با اجرای اصل نهم انقلاب نه فقط با تأسیس این نهاد داوری ملی در فضای روستاهای کشور اطمینان و آسایش خاطر روستاییان پاکدل ایران زمین تأمین شده، بلکه با تعمیم روح دمکراتیک آن به جامعه شهری در قالب شوراهای داوری شایستگی ذاتی مردم در درک مفاهیم اصول انقلاب ایران خاصه در حل و فصل با کفایت دعاوی مرجوعه بطور مشخصی ابراز شده است و اکنون این کار به مرحلهای از تکامل رسیده است که اختیارات و صلاحیت خانههای انصاف و شوراهای داوری در جهت سپردن کار مردم به مردم توسعه یابد. شاخصهای آماری نمایانگر آن است که بروز اختلافات فردی در هر روستا از میزان یک دعوی در هفته کمتر است و این کاهش نسبی ارقام شاخصهای طرح دعاوی را طبعاً باید نشانه بارزی از آثار معنوی انقلابی دانست که دامنه تفاهم اجتماعی و همکاری ملی را در اقصی نقاط کشور بسط داده است. برای خدمتگزاران دستگاه عدالت در هر مقام و مسئولیتی توفیق کامل خواستاریم و انتظار داریم همه مردم با کوشش در اجرای وظایف اجتماعی خود در استحکام مبانی دادگستری ایران مشارکت جسته و از این راه سلامت جامعه خویش را قوام بیشتری بخشند.
۲۱ مهر ماه ۲۵۳۶ ساعت ۱۸ روز پنج شنبه ۲۱ مهر ماه در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو موزه هنرهای معاصر تهران یکی از مرکزهای فرهنگی و هنری در مقیاس بین المللی، گشایش یافت.[۷۵] اندی وارهول نقاش پرآوازه آمریکایی به مناسبت گشایش موزه هنرهای معاصر ایران تابلویی رنگ و روغن از چهره علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به موزه پیشکش کرد.
۲۱ مهر ماه ۲۵۳۶ در برنامه ششم عمرانی کشور، اجرای پروژههای صنایع سنگین، نفت، پتروشیمی و بنادر جزو فعالیت وزارتخانهها و سازمانهای مرکزی است. در برنامه ششم عمرانی کشور سهم طرحها و فعالیتهای استانی ۲۰ درصد از کل سرمایهگذاری عمومی در برنامه مزبور میباشد. در این برنامه طرحهای صنایع پایهای، استخراج و تصفیه نفت، پتروشیمی، طرحهای مربوط به فرودگاهها و طرحهای ایجاد و توسعه بنادر جزو فعالیتهایی است که در سطح فعالیت وزارتخانهها و سازمانهای مرکزی خواهد بود.[۷۶] [۷۷]
محدوده وظایف - همچنین در برنامه ششم طرحهایی که نیاز به سرمایهگذاری زیاد و یا نیروی انسانی متخصص در سطح عالی نداشته باشد، در چارچوب وظایف استانها قرار خواهد میگیرد و از سوی دیگر با تجهیز منابع مالی و نیروی انسانی در مرکز استانها و شهرستانهای کشور کم کم به نسبت حجم سرمایهگذاری، سرویسهای مهندسین مشاور، مقاطعه کار و خدمات از سوی بخش خصوصی بوجود خواهد آمد. همزمان با اجرای طرحهای جدید استانی که عملیات زیربنایی برای گسترش خدمات اجتماعی چون درمانگاهها، بیمارستانهای کوچک و افزایش کمی و کیفی آموزش و پرورش پیاده میشود و این خود زمینه ساز میشود تا نیروی انسانی شاغل در محل شغل خود پایدار بماند و بدین سان، از کوچ به شهرهای بزرگ جلوگیری میشود.
خدمات کشاورزی - در برنامه ششم کشت و کار کشاورزی برای غلات، حبوبات و فعالیتهایی که در قطبهای کشاورزی، شرکتهای سهامی زراعی و کشتزارهایی که بزرگی آنها بیش از یکصد هکتار باشد، در شمار فعالیتهای استانی محسوب میشود. در این میان طرحهای توسعه دامداری بجز آنها که مستقیماً با مجتمعهای بزرگ یا متوسط تولید گوشت و لبنیات مربوط میشود جزو طرحهای استانی و در سطح منطقه به مورد اجرا گزارده خواهد شد. در زمینه خدمات کشاورزی طرحهای مربوط به آبیاری که نیاز به سرمایهگزاری بیش از یک میلیون ریال نداشته باشند، به ویژه تمام طرحهای بهرهبرداری از آب چاه و آوردن آب به سطح زمین و بهبود قناتها از جمله فعالیتهای استانی در برنامه ششم محسوب میشود.
خودکفایی - در این برنامه به صنایع روستایی توجه خاص خواهد شد و از طریق ایجاد واحدهای کوچک فنی و حرفهای در شهرها و روستاها، این مناطق تا پایان برنامه به خودکفایی خواهند رسید و از سویی دیگر صنایع کوچک در نواحی روستایی با حمایت دولت توسعه مییابد.
۲۱ مهر ماه ۲۵۳۶ پس از نیمروز پارک باقر خان که برای بزرگداشت باقر خان (سالار ملی ) از بنیانگزاران رشید مشروطیت ایران با هزینه دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو ساخته شده است، با بودن دکتر معتمدی رییس دانشگاه تهران، دکتر نهاوندی رییس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو، شهرستانی شهردار پایتخت و شماری از پایوران کشوری و دانشگاهی گشایش یافت. پارک باقر خان که در ضلع شمالی غربی پارک وی، چهار راه باقرخان قراردارد. پهنه این پارک ۴۷۷۰ متر مربع است و نزدیک به ۲۳۰۰ متر مربع به زیر کشت و چمن و گل رفته است. درختها و گلهای پارک از درختها و گلهای سنتی ایران میباشند، بدین روی درختکاری و گلکاری پارک باقر خان در کنار بناهای جالب و دیدنی آن دارای چهره ایی دیگر گونه از پارک هاست.
۲۲ مهر ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران آیین دادن نشان دانشگاهیان و فرهنگیان کشور در تالار فروغی دانشگاه تهران برگزار شد. باشندگان در این آیین باشکوه جمشید آموزگار نخست وزیر، منوچهر گنجی وزیر آموزش و پرورش، معتمدی رییس دانشگاه تهران همراه با بانوانشان، روسای دانشگاههای کشور و شماری از پایوران عملی کشور بودند. هنگام ورود علیاحضرت شهبانو به پهنه دانشگاه، نخست وزیر و وزیر آموزش و پرورش و دکتر نهاوندی رییس دفتر مخصوص شهبانو به پیشباز آمدند و کودک خردسالی دسته گلی پیشکش کرد و خوش آمد گفت. آنگاه علیاحضرت به کتابخانه مرکزی، مرکز اسناد دانشگاه وارد شدند و از برابر صف پیشبازکنندگان که پنجاه و یک تن از برجستهترین شخصیتهای دانشگاهی و فرهنگی کشور بودند که همه نشان گرفتند، گذشتند و پس از پوشیدن جامه استادی دانشگاه تهران در میان ابراز شور و هیجان باشندگان وارد تالار فروغی شدند. دسته کُر انستیتو تربیت مربیان امور هنری سرود شاهنشاهی خواندند. آنگاه منوچهر گنجی گفت: امروز برای نخستین بار گروهی از شخصیتهای برجسته علمی، پژوهشگران و آموزگاران و خدمتگزاران فرهنگ کشور افتخار دارند که از دست مبارک شهبانوی ایران نشانهای افتخاری که به تصویب شاهنشاه آریامهر رسیده است، دریافت نمایند. ...
آنگاه علیاحضرت شهبانو نشان دانشگاهیان و فرهنگیان کشور را به آنها دادند. همزمان با دریافت نشان، نام، درجه علمی و دلیل دریافت نشان خوانده میشد. نشانهای درجه یک به امضای شاهنشاه آریامهر و نشانهای درجه دو به امضای نخست وزیر بود.
۲۲ مهر ماه ۲۵۳۶ تروریستهای فراکسیون ارتش سرخ آلمان غربی بویینگ ۷۲۷ لوفت هانزا را ربودند. ربایندگان هواپیما همدستان همان ربایندگان مارتین شلایر رییس اتحادیه کارفرمایان آلمان غربی میباشند. [۷۸] به دنبال آدم ربایی تروریستهای بادر ماینهوف و درخواست کمک از جبهه تروریستی آزادیبخش فلسطین، جبهه نیز چهار تروریست فلسطینی برای ربودن هواپیمای لوفت هانزا در تاریخ ۱۳ اکتبر ۱۹۷۷ فرستاد و هواپیما با ۸۶ تن مسافر و خدمه به چنگ تروریستها افتاد. تروریستهای فلسطینی هواپیمای بویینگ ۷۳۷ لوفت هانزا را که از پالما دو مایورکا به سوی فرانکفورت پرواز میکرد، بر فراز ریویرا ربودند و به رم بردند. آنگاه تروریستهای فلسطینی به رهبری « سروان والتر محمد» یک فلسطینی الاصل خطرناک، هواپیما را به نیکوزیا و سپس به بحرین و دوبی و عدن و سرانجام به موگادیشو پایتخت سومالی بردند. همه این تروریستها پاسپورتهای ایرانی در دست داشتند. پاسپورتهایی که از سوی دانشجویان کنفدراسیون هنگام اشغال کنسولگری شاهنشاهی ایران در ژنو در سال ۲۵۳۴ شاهنشاهی دزدیده شده بود.
زادروز فرخنده علیاحضرت شهبانو ۲۲ مهر ماه
۲۲ مهر ماه ۲۵۳۶ سی و هشتمین سالگشت زادروز فرخنده علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در کاخ شاهنشاهی ایران بر پا شد. بدین روی، در کاخ سعدآباد مصاحبهای با علیاحضرت شهبانو انجام یافت.[۷۹] علیاحضرت شهبانو درباره جشنواره فرهنگ عامه در اسپهان و اثرات برگزاری جشنوارههای گوناگون در کشور، اثرات مثبت و منفی تکنولوژی دنیای امروز، غذاهای سنتی و آشپزی خانمهای ایرانی، رقصهای محلی، برنامههای بنیاد شهبانو و جشنواره آفریقا، وظایف و مسئولیتهای زنان و مردان و تساوی حقوق آنان، به سازمانهایی که جداگانه برای صف زنان و مردان بوجود آمده، تحصیل دختران و دانشگاه فرح پهلوی ، اصل عدم تمرکز و جلب مشارکت بیشتر مردم تهران در حل مسایل بنیادی پایتخت، غرب زدگی و رسالت جامعه روشنفکران و دانشمندان ایران، مهاجرت ایرانیان به خارج، دشواریها و تنگناهای ناشی از توسعه اقتصادی کشور، بالا رفتن توقع مردم و حدود امکانات رفاهی، خریداری آثار هنری ایرانی که به مرور از این کشور خارج شده بود، برگرداندن تحصیلکردگان ایرانی مقیم خارج، جوانان ایرانی و تبلیغات سوء محافل خارجی، مسایل شمال و جنوب تهران، تشریفات زاید اداری، آشفتگی در شیوه معماری ایران، مطالعات عمومی علیاحضرت و نظر معظملها درباره دو کتاب روز اروپا (برای گفت و گوی تمدنها- اثر روژه گارودی، و جوابی برای خشونت- اثر آلن پریفیت) و همچنین نکاتی درباره تحصیلات و زندگی روزمره والاحضرتها ... دیدگاههای خود را ابراز داشتند.
هم چنین گزیدهای از سخنان و رهنمودهای علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی به سبب این زادروز فرخنده علیاحضرت شهبانو به چاپ رسید.
۲۲ مهر ماه ۲۵۳۶ در فرخنده زادروز علیاحضرت شهبانو ساختمان جاده اسلکه بندرعباس آغاز شد. با تلاش و کوشش استاندار استان هرمزگان پهن کردن جاده اسکله آغاز شد. پیمانکار ساختمان اسکله بندرعباس قول داد که ساختمان جاده بولوار شش ماه پیش از زمان نهاده شده به پایان رسد.
۲۳ مهر ماه ۲۵۳۶ رییسها و هموندان هیات رییسه مجلس سنا و مجلس شورای ملی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند. در این باریابی جعفر شریف امامی رییس مجلس سنا عریضه جوابیه مجلس را به پیشگاه شاهنشاه تقدیم نمود و سپس آن را خواند. [۸۰] در متن عریضه جوابیه به پیشگاه شاهنشاه آریامهر نمایندگان دو مجلس دو اصل تازه انقلاب را ستودند.
شاهنشاه آریامهر پس از شنیدن عریضه جوابیه دو مجلس سنا و شورای ملی بیاناتی ایراد فرمودند:[۸۱]
- از آمادگی مجلسین برای انجام وظایفی که مطابق قانون بر عهده آنان است خوشوقت هستم. فکر میکنم که تازگیهایی در آینده پیش بیاید. یکی اینکه دستور دادم تمام صورت جلسات و جزییات کمیسیون شاهنشاهی را به اطلاع عموم نمایندگان برسانند. ...باز هم تکرار میکنم اگر به نظر کسانی در این ۱۹ ماده انقلاب غیر از مواد اساسی آن اصلاحاتی به نظر برسد بعد از رسیدگی ما حتماً قبول میکنیم. اصول جدیدی اگر به نظرتان برسد که اگر به نفع مملکت باشد آن راهم قبول میکنیم تنها به شرطی که مظاهر این گفت و شنود، این آزادیهای زیادی که در این مملکت هست، این وقایع اسفانگیزی که این چند روز اخیر دیدیم نباشد که تمام آثار ضد انقلابی دارد، آثار یک ارتجاع سیاه و متأسفانه خائنانهای دارد که میخواهند مملکت ما را نه فقط ببرند به قبل از انقلاب شاه و ملت، بلکه ۱۵۰۰ سال، ۲۰۰۰ سال مملکت را به عقب ببرند، این قبیل کارها را به اسم آزادی نمیشود انجام داد چون خریداری ندارد. مبتکرین آن هم زود معرفی و مفتضح میشوند. چه در خارج ایران چه در داخل ایران و چقدر این اقدامات داخلی و خارجی با هم هماهنگی دارد. برای اینکه همهاش از یک مرکز سرچشمه و دستور میگیرد ولی انقلاب ایران و آثار آن متوقف شدنی نیست و کسانی که در این راه قدم برداشتند. ...
۲۳ مهر ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو به مناسبت سالروز بینالمللی نابینایان پیامی فرستادند و این روز را به هم میهنان نابینا و همه کسانی که در راه آسایش آنان در سالی که گذشت تلاش و همراهی کردهاند تهنیت گفتند. [۸۲]
۲۳ مهر ماه ۲۵۳۶ ساعت ۳ پس از نیمروز ششمین نشست عمومی کمیسیون شاهنشاهی با بودن نخست وزیر، چند تن از وزیران، دبیر کل حزب رستاخیز ایران و رییس دفتر مخصوص شاهنشاه آریامهر، رییس بازرسی شاهنشاهی و بازرس ویژه نظامی، رییس اتاق بازرگانی و رییس اتاق صنایع و معادن ایران، دبیر و کارشناسان کمیسیون شاهنشاهی، نمایندگان وزارتخانهها و سازمانهای وابسته، نمایندگان حزب رستاخیز ملت ایران و نمایندگان رسانههای همگانی در کاخ سعدآباد برگزار شد. نماینده وزارت کار در کمیسیون شاهنشاهی به آگاهی رساند که « لایحه بیمه بیکاری » نوشته شده است و به زودی بیمهها در ایران همپای بیمههای رفاهی کشورهای صنعتی غربی چون آلمان غربی میشود.
بازدید دو روزه علیاحضرت شهبانو از پروژهها و برنامههای عمرانی کرمان ۲۴ - ۲۳ مهر ماه
۲۳ مهر ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو برای گشایش موزه نوبنیاد کرمان و بازدید از چند پروژه بزرگ آموزشی و عمرانی این استان پیش از نیمروز به کرمان پرواز کردند. در فرودگاه مهرآباد نخست وزیر جمشید آموزگار و چند تن دیگر از پایوران کشور به پسواز علیاحضرت آمده بودند. در سفر دو روزه علیاحضرت شهبانو به کرمان وزیر فرهنگ و هنر، وزیر کشور، رییس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو، دبیر کل بنیاد شهبانو فرح، گروهی از استادان دانشگاه و هنرمندان، آقای نلسون راکفلر معاون پرزیدنت پیشین آمریکا، چند تن از رییسهای موزههای پرآوازه جهان، انبوهی از خبرنگاران داخلی و خارجی شهبانو را همراهی کردند.[۸۳]
موزه نوبنیاد کرمان در پیشگاه علیاحضرت شهبانو گشایش یافت، ساختمان و بخش بزرگی از کلکسیونهای هنری آن از سوی خانواده صنعتی زاده کرمانی هدیه شده است. این موزه در درازای چهار ماه از سوی دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو بازسازی شد و یک مرکز فرهنگی دارای کتابخانه، تالار اجتماعات و کافه تریا به آن افزوده شد. علیاحضرت شهبانو نیز خود نزدیک به یک صد کار هنری مهم به این موزه هدیه فرمودهاند. در موزه کرمان شاهکارهایی از هنرمندان بزرگ جهان و مجموعه کاملی از نقاشان ایرانی به نمایش گزارده شده است.
شهبانو فرح پهلوی در این سفر از جنگلهای مصنوعی بیرون شهر به پهنه ۱۰۰ هزار هکتار و پارک جنگلی که بیش از ۴۵ کیلومتر مربع را زیر پوشش فضای سبز قرار داده بود دیدن کردند. در این شهر درختان جنگلی هر یک سه تا چهار متر شده بودند و بادشکنهایی برپا شده بود که شهر را از توفان شن نگاهداری کند. شهبانو فرح پهلوی در کرمان از نمودارهای پروژههای استان کرمان در تالار خورشید دیدن کردند و سپس به بازدید از نمایشگاه دست سازهها (صنایع دستی) کرمان پرداختند، در کنار آن نیز فرآوردههای منطقه عمرانی جیرفت به نمایش گذاشته شده بود. پس از آن شهبانو فرح پهلوی به دیدن دو یخچال قدیمی شهر رفتند. داخل یخچال پس از بازسازی به یک تماشاخانه سنتی درآمده بود. یخچال مویدی بزرگترین کوزه ساخت دست بشر است که در آن بیش از ۲۵۰ تن میتوانند برنامههای هنری را تماشا کنند.
علیاحضرت شهبانو در روز دوم سفر به کرمان، از پیکره اعلیحضرت رضاشاه کبیر در میدان ششم بهمن کرمان پردهبرداری نمودند و پس از یک بازدید هوایی با هلیکوپتر در منطقه کهنه یعقوبی، به میان عشایر رفتند و با آنان به گفتگو پرداختند. علیاحضرت شهبانو دستور دادند که هیاتی برای رسیدگی به دشواریها و دسترسی بهتر و آسانتر به پزشک و درمان و هم چنین کشاورزی عشایر به منطقه کهنه یعقوبی فرستاده شود. هم چنین دو بیمار به تهران برده شدند.
۲۳ مهر ماه ۲۵۳۶ تهران هفده موزه دارد ۱- موزه ایران باستان - خیابان سپه اول قوام السطنه ۲- موزه نگارستان - خیابان سپه، روبروی دانشگده افسری ۳- موزه کاخ گلستان ۴- موزه هنرهای تزیینی - میدان ارک ۵- موزه مردم شناسی - خیابان کریم خان زند ۶- موزه هنرهای ملی - میدان ارک ۷- موزه ملک - بهارستان، خیابان کمال الملک ۸- موزه شهیاد آریامهر - میدان شهیاد ۹- موزه سکه - بازار حلبی سازها ۱۰- موزه صبا - میدان سپه، بانک سپه ۱۱- موزه جواهرات سلطنتی - خیابان ظهیرالاسلام ۱۲- موزه جنایی - بانک مرکزی ۱۳- موزه اسلحه - دانشکده پلیس ۱۴- موزه سلسله پهلوی - دانشکده افسری ۱۵- موزه انقلاب - کاخ مرمر ۱۶- موزه هنرهای معاصر - امیرآباد ۱۷- موزه رضا عباسی - سید خندان . فقر فرهنگی بر روی جامعه ایران سایه افکنده است تنها شمار اندکی به بازدید از موزهها میروند.
پرواز والاحضرت ولیعهد با فانتوم در روز نیروی هوایی شاهنشاهی
۲۵ مهر ماه ۲۵۳۶ در سالروز نیروی هوایی شاهنشاهی در بیست و پنجم مهر ماه والاحضرت همایون ولیعهد به تنهایی نخستین بار با هواپیمای F5 که یک هواپیمای شکاری مافوق صوت است پرواز کردند.[۸۴] والاحضرت ولیعهد بر پایه دستور شاهنشاه آریامهر پدر تاجدارشان تا دریافت گواهینامه خلبانی هواپیماهای نظامی مانند دیگر خلبانان دنبال خواهند کرد. والاحضرت ولیعهد در سال ۲۵۳۳ شاهنشاهی پرواز را با هواپیماهای سبک و مقدماتی آغاز کردند و در اردیبهشت ماه همان سال نخستین پرواز سُلُوی خود را انجام دادند. درست سی و یک سال پیش در چنین روزی شاهنشاه آریامهر پس از گذراندن دوره آموزشی پرواز با پذیرفتن گواهینامه و نشان خلبانی نظامی، افتخار و سرفرازی فراوانی را از آنِ نیروی هوایی شاهنشاهی کردند.
پرواز والاحضرت ولیعهد با F5 در ۲۵ مهر ماه
۲۶ مهر ماه ۲۵۳۶ بندر پهلوی و بندر کابورک از شهرهای ساحلی و زیبای منطقه نرماندی در کنار دریای مانش خواهر خوانده شدند. سند خواهر خواندگی این دو بندر در آیینی که در هتل شهر کابورک برگزار شد، دستینه گردید. در این آیین که با بودن امیر شیلاتی سفیر شاهنشاه آریامهر در فرانسه برگزار شد سندهای خواهر خواندگی از سوی مسیو کوکاتریکس شهردار کابورک و آقای بحر پیما شهردار بندر پهلوی در گراند هتل شهر کابورک دستینه شد. دبیر کل فدراسیون بین المللی شهرهای خواهر خوانده در یک سخنرانی هدف و فلسفه خواهر خواندگی شهرهای جهان و سهم آن را در گسترش پیوندهای بین المللی روشن ساخت و آنگاه پیام شاهنشاه آریامهر به فدراسیون بین المللی شهرهای خواهر خوانده خواند.
۲۷ مهر ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو ساعت ۱۷ به ساختمان نوین مؤسسه ایرانشناسی بریتانیا در خیابان کورش کبیر تشریففرما شدند و این مؤسسه را گشودند. در تالار اجتماعات این مؤسسه «دیوید استروناک» رئیس مؤسسه ایرانشناسی ورود علیاحضرت را خوش آمد گفت و سپس «سر ماکس مالوان» رئیس انستیتوی مطالعات ایرانی سخنانی با اشاره به دهشهای علیاحضرت شهبانو و خاطره دیدار معظملها از این مؤسسه در لندن به هنگام برگزاری جشنواره اسلامی گفت: «ملت انگلستان خاطره شهبانوی ایران را گرامی داشته و این رویداد را از رویدادهای کممانند اجتماعی کشور خود قلمداد میکند. بازدید علیاحضرت شهبانو از بخشهای گوناگون مؤسسه ساعت ۱۸ به پایان رسید.
۲۷ مهر ماه ۲۵۳۶ قرارداد ساختن ۲٫۷ کیلومتر مترو با شرکت « پل سنگ سنندج » دستینه شد. از هفته آینده فروکندن زمینهای شهستان پهلوی آغاز میشود. درکشیدن خطهای متروی تهران، فرانسویها و مهندسین مشاور آنها با ایران همکاری دارند.
۲۷ مهر ماه ۲۵۳۶ در پایان گفتگوهای دومین نشست کمیسیون مشترک وزیران ایران و فنلاند برای همکاریهای بازرگانی، اقتصادی و فنی یک موافقتنامه ترابری بین المللی و یک پروتکل همکاری در وزارت بازرگانی دستینه شد. فنلاند در صنایع پول و کاغذ و جنگلداری با ایران همکاری میکند.
۲۸ مهر ماه ۲۵۳۶ به دعوت جیمی کارتر شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو روز ۲۴ و ۲۵ آبان ماه از امریکا دیدار رسمی خواهند کرد.
۲۸ مهر ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت سمپوزیوم مرکز ایرانی مطالعه فرهنگها را پیش از نیمروز در بنیاد شهبانو فرح در باغ فردوس گشودند و خطوط اصلی و وظایف این مرکز را در سخنرانی که ایراد فرمودند، روشن ساختند. [۸۵]
- خانمها، آقایان: با سرور فراوان سمپوزیومی را که اینهمه شخصیتهای بلندپایه از سراسر جهان در آن گرد آمدهاند، میگشایم. جهان شرق که ما بدان وابستهایم و جهان غرب که بیش از یک قرن است ما ایرانیان با شیفتگی و نگرانی به آن چشم دوختهایم، به دورهای از جاذبه متقابل پای نهادهاند. در غرب که به فاصله چند هزار کیلومتر از جامعه ایران و شبه قاره هند جای گرفته، درک پیچ و خمهای تصوف یا سیر ماجراهای سرگیجهآور اندیشه هندی بیآنکه انسان خود را در آنها ببازد، دشوار جلوه میکنند. برای شرق به هیچ روی ساده نیست که اندیشه و شیوههای غرب را که ما را به سوی خود کشیدهاند، در چشماندازهای خوب غرب جای دهد. ...
۲۹ مهر ماه ۲۵۳۶ در کاخ علیاحضرت ملکه پهلوی، نشست هیات امنای مجتمع آموزشی پزشکی جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران به ریاست عالیه والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی برگزار شد. پس از گزارش رییس مجتمع آموزش پزشکی شیر و خورشید دربارهٔ آیین نامههای مجتمع که پیشتر به تصویب وزارت علوم و آموزش عالی رسیده بود، گفتگو شد و تصویب گردید.
۳۰ مهر ماه ۲۵۳۶ به فرمان شاهنشاه آریامهر به مناسبت چهارم آبان، ۱۳۱ زندانی ضد امنیتی آزاد میشوند. ۱۴۸ نفر دیگر از محکومان اداره دادرسی نیروهای مسلح نیز روز سوم آبان از زندان آزاد خواهند شد. این اطلاعیه از سوی اداره دادرسی نیروهای مسلح شاهنشاهی بیرون داده شد: به فرمان مطاع مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران به مناسبت سالروز فرخنده چهارم آبان یکصد و سی و یک نفر از کسانی که به اتهام اقدام علیه امنیت کشور و یکصد و چهل و هشت نفر از کسانی که به اتهامات مختلف دیگر محکوم شدهاند، از زندان آزاد میشوند. فرمان مطاع مبارک ملوکانه جهت اجرا به زندانهای کشور ابلاغ گردید تا این محکومان را روز سوم آبان ماه از زندان آزاد نمایند. چرا؟؟ محمدرضا مهدوی کنی و عباس میلانی انیرانیان و دشمنان ایران در میان این نامها هستند.[۸۶][۸۷] [۸۸]
۳۰ مهر ماه ۲۵۳۶ نخستین نشست سمینار تربیت معلم در تالار دانشگاه تربیت معلم با پیام علیاحضرت شهبانو گشایش یافت.[۸۹] با خوانده شدن پیام علیاحضرت شهبانو از سوی امیر عباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی این سمینار کارهای خود را آغاز کرد. علیاحضرت شهبانو در این پیام، نخست به ارزش آموزش و پرورش و رکن اصلی آن «معلم» اشاره فرمودند و یادآور شدند که «با توجه به شرایط و اوضاع امروز ایران، امروز معلمان را که معماران ذهن افراد هر جامعه هستند برای تحقق آرمانهای ملی در ایجاد ایران فردا آماده و تربیت کنند...».
۱ آبان ماه ۲۵۳۶ مصطفی خمینی مُرد.
زادروز اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ۴ آبان ماه
۴ آبان ماه ۲۵۳۶ آیین سالگشت زادروز فرخنده اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در کاخ گلستان برگزار شد. در آغاز این آیین، روحانیون به پیشگاه شاهنشاه باریافتند و زادروز همایونی را تهنیت گفتند. سپس خدمتگزاران دربار شاهنشاهی ۱- شورای فرهنگی سلطنتی ۲- کتابخانه پهلوی ۳- بازرسی شاهنشاهی ۴- گروه بررسی مسایل ایران ۵- بنیاد پهلوی ۶- کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی ۷- سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی ۷- کمیتههای کمیسیون شاهنشاهی به پیشگاه همایونی باریافتند. امیر عباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی سالگشت پنجاه و هشتمین زادروز شاهنشاه آریامهر را تهنیت گفت و چنین ابراز داشت:
- میلاد همایون شاهنشاه نماینده کامل برکات و تاییدات خداوند متعال است که شامل حال مردم ایران شده است. هم چنین امسال با برگزاری یک زادروز بزرگ و پربرکت دیگر یعنی سدمین سالروز تولد اعلیحضرت رضا شاه کبیر همراه است. ... از درگاه پروردگار سعادت و عظمت روزافزون شاهنشاه آریامهر و شهبانوی محبوب و والاحضرت ولیعهد را خواستاریم.
آنگاه دکتر باهری دبیرکل حزب رستاخیز ملت ایران تهنیت گفت و سخنانی ایراد کرد. شاهنشاه هنگام گذشتن از برابر رده هیات اجرایی و مسئولان حزب، با آنان به گفتگو پرداختند و سپارش فرمودند که فعالیتهای حزب بیشتر شود. در ساعت ۹ و سی دقیقه هیات وزیران، قاضیها، معاونان و مدیران کل وزارتخانهها باریافتند و جمشید آموزگار نخست وزیر گفت:"در چنین روز مبارکی خدای بزرگ که همیشه پشت و پناه مردم این سرزمین بوده فرزند برومندی را به ملت ایران ارزانی داشته است که در روزگاران سخت و تاریک، در لحظاتی که بازی سرنوشت با برپا کردن توفانهایی، هستی و استقلال ما را از گزند خوادث رهایی بخشید و با نبوغ و درایتی کم نظیر و اندیشههای بلند و توانا، مردم ایران را از روزگار تاریکی و جهالت به دوران روشنایی و عظمت رهنمون گردد.
سپس شاهنشاه آریامهر در برابر صف قضات درنگ کردند. در این هنگام دکتر یگانه رییس کل دیوان عالی کشور تهنیت قاضیهای دادگستری را به آگاهی درگاه همایونی رساند. ساعت ۹ و چهل و پنج دقیقه نمایندگان مجلس سنا بار یافتند. ساعت ۱۰ بامداد نمایندگان مجلس شورای ملی به پیشگاه شاهنشاه باریافتند و مهندس ریاضی زادروز همایونی را تهنیت گفت.
شاهنشاه آریامهر هنگام آیین سلام چهارم آبان، خبرنگاران را در کاخ گلستان پذیرفتند و به پرسشهای آنان پاسخ دادند. در این مصاحبه شاهنشاه آریامهر به آگاهی همگان رساندند که تربیت نظامی ولیعهد از سال آینده آغاز میشود. [۹۰]
چهارم آبان هم چنین زادروز خواهر توامان شاهنشاه آریامهر، والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی میباشد. والاحضرت اشرف از سالهای دور تا کنون، همواره در کارهایی که سود آن به همگان میرسد (همه سودبر) فعالیتهای پر بار داشتهاند و دارند. والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریشه و سرچشمه کارهای انسانی و بشر دوستانه در سراسر کشور میباشند. والاحضرت اشرف ریاست عالیه سازمان زنان ایران، ریاست عالیه کمیته ایرانی حقوق بشر، نیابت ریاست عالیه سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی ، نیابت ریاست عالیه کمیته جهانی پیکار با بیسوادی ، ریاست عالیه کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی ، ریاست عالیه هیات امنای دانشگاه گندی شاپور اهواز، ریاست عالیه ریاست هیات امنای دانشگاه کرمان و چند سازمان علمی و فرهنگی و خیریه دیگر را به گردن دارند.
۴ آبان ماه ۲۵۳۶ رئیس دانشگاه «آریزونا» و نمایندگان دو استان «ایلینویز» و «آریزونا» در کاخ گلستان به پیشگاه شاهانه باریافتند و شهروندی افتخاری این دو استان را تقدیم داشتند. شاهنشاه آریامهر شهروندی افتخاری این دو استان ایالت متحده آمریکا را پذیرفتند و در سخنان کوتاهی از مردم و مقامات این دو ایالت و دانشگاه «آریزونا» قدردانی فرمودند. در این باریابی مستر «جان شفر» رئیس دانشگاه «آریزونا» سپاسنامه و هدایای این دانشگاه را به پیشگاه همایونی تقدیم داشت و گفت: نظر به اعتبار روزافزون اعلیحضرت همایون محمدرضا پهلوی شاهنشاه ایران به عنوان رهبری نیکوکار و خردمند و نظر به اینکه در دوران پادشاهی آن اعلیحضرت ملت ایران پیشرفتهای چشمگیری در شئون اجتماعی و آموزشی نموده و کشور ایران با شایستهترین ترقیات رهنمون گردیده، به طوری که در وضع زندگی مردم ایران بهبودهای گسترده و همهجانبه پدیدار شده و آسایش و رفاه طبقه نیازمند و کم درآمدتر ملت و امنیت اجتماعی تأمین گردیده و نظر به اینکه آن اعلیحضرت با درایت کامل اصلاحات بنیادی اجتماعی را به مرحله اجرا درآورده و آزادی مردم را رعایت فرموده و در اثر کوششهای مثبت و قاطع آن شاهنشاه ایران از ثمرات آموزش و پرورش و فرصت برای کار و پیشرفتهای اقتصادی و تکنولوژی پیشرفته در جهت گسترش منابع طبیعی کشور شاهنشاهی برخوردار گردیده، بنابراین، به مناسبت زادروز فرخنده آن شاهنشاه، اینجانب «جان شفر» رئیس دانشگاه «آریزونا» و همراهانم این سپاسنامه و هدایای دانشگاه «آریزونا» و استان «آریزونا» را تقدیم میدارم. این هدایا شامل تاریخچه و روش امروزی و آینده استفاده از نیروی خورشیدی که مربوط به مسایل مورد نیاز شدید دو ملت ایران آمریکا میباشد. همچنین مدال ویژهای از سوی رئیس دانشگاه «آریزونا» و نیز نامه و لوحهای از استاندار کل استان «آریزونا» و هدایای دیگری از مردم این استان به پیشگاه همایونی تقدیم میدارد. افزون بر این، پروانه میخواهد لوحه ویژهای نیز از سوی دانشگاه «آریزونا» به خاطر رهبری صمیمانه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در پیشرفت آموزش و پرورش در ایران و سایر کشورها به پیشگاه معظملها تقدیم نماید. وزیر دربار شاهنشاهی، رئیس مدرسه عالی ترجمه و چند تن از پایوران دانشگاهی از باشندگان در این باریابی بودند.
۴ آبان ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو دهمین جشن فرهنگ و هنر در تالار رودکی گشایش یافت و اعلیحضرتین از برنامه باله « رومئو و ژولیت » که از سوی هنرمندان سازمان باله ملی ایران اجرا شد، دیدن فرمودند.[۹۱] شاهنشاه آریامهر هنگام گشایش دهمین جشن فرهنگ و هنر با گروهی از استادان، آموزگاران، نمایندگان رسانههای همگانی، اندیشمندان، پژوهشگران و هنرمندان را که به پاس خدمات گذشته خود به دریافت درجههای گوناگون نشانهای تاج و همایون سرافراز شده بودند، گفتگو کردند. پس از اینکه اعلیحضرتین در جایگاه مخصوص قرار گرفتند، مهرداد پهلبد وزیر فرهنگ و هنر پس از تهنیت گویی برای جشن فرهنگ و هنر گزارشی رسا با آماری از ده سال جشنهای فرهنگ و هنر به آگاهی همایونی رسانید و ماه آبان را بزرگداشت فرهنگ ایرانی نامید.
۴ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر به مناسبت سی و دومین سالروز بنیاد نهادن سازمان ملل متحد پیامی فرستادند که از سوی امیرعباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی در آیین ویژه آن که در تالار ابن سینای دانشگاه تهران برگزار شد خوانده شد. [۹۲] آنگاه پیام جمشید آموزگار نخست وزیر از سوی منوچهر آگاه وزیر مشاور خوانده شد. ولادیمیر فدروف رییس اداره اطلاعات ملل متحد در ایران پیام کورت والدهایم دبیر کل سازمان ملل را خواند که یادآور شده بود که پهرستی از دشواریهایی که سازمان در درازای سی و دو سال عمر ملل متحد این سازمان با آنها روبرو بوده نوشته شده است که بازتاب تاریخ ضطرب جهان پس از سال ۱۹۴۵ میباشد. سخنران دیگر این نشست جلال عبده رییس جمعیت ایرانی طرفداران ملل متحد بود. در پایان عباس ملک محمدی رییس سازمان جوانان و دانشجویان طرفدار ملل متحد نیز سخنانی ایراد کرد.
۵ آبان ماه ۲۵۳۶ مایکل بلومنتال وزیر خزانه داری آمریکا در کاخ نیاوران به همراه هوشنگ انصاری وزیر امور اقتصادی و دارایی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر بار یافت. مایکل بلومنتال وزیر خزانه داری آمریکا در یک سخنرانی سفارت آمریکا در جمع بازرگانان و صاحبان صنایع فعال آن کشور در ایران گفت: سفر من به ایران، فاز مهمی از سفر پنج روزهام به کشورهای خاورمیانه است و اگر کوشش پرزیدنت کارتر برای ایجاد تعادل سیاسی و اقتصادی در خاورمیانه و در سراسر جهان با همکاری نزدیک ایران دنبال شود، موفقیت بیشتری در برخواهد داشت. پرزیدنت کارتر عمیقاً درباره صلح در منطقه خاورمیانه میاندیشد و این منطقه برای اقتصاد جهان اهمیت ویژهای دارد. ایران دوست و متحد خوب و معتمد و معتبر ایالات متحده آمریکا است و روابط بین دو کشور به نحو قابل توجهی دوستانه است. خوشحالم که بگویم سال ۱۹۷۷ سال خوبی برای آمریکا بوده است. صادرات ایالات متحده آمریکا به ایران سالانه نزدیک به سه میلیارد دلار رسیده است و آمریکا نقش مهمی در صنعتی شدن ایران ایفاء میکند و آمریکا از این بابت خرسند است. ...
۵ آبان ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شیخ سلطان بن محمد القاسمی هموند شورای عالی دولت امارات عربی متحده و حاکم شارجه به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت. والاحضرت شیخ سلطان به فراخوان جمشید آموزگار نخست وزیر دو روز پیش وارد تهران شد.
۶ آبان ماه ۲۵۳۶ زادروز والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی در سراسر کشور به ویژه در همه سازمانهای خیریه جشن گرفته شد. والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی همواره خدمتهای ارزنده در زمینه امور خیریه و سودبر برای همگان انجام دادهاند و در این راه انسانی و بشر دوستانه کوششهای بسیار کردهاند. والاحضرت شمس پهلوی ریاست جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران را به گردن دارند، کانونی که برای کمک رسانی به ملت ایران پیوسته آماده است.[۹۳]
۷ آبان ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو در نگارخانه مهرشاه از نمایشگاه کارهای هنرمندان نقاش و پیکرساز ایران دیدن فرمودند. نگارخانه مهرشاه وابسته به وزارت فرهنگ و هنر، همزمان با برپایی دهمین جشن فرهنگ و هنر با ترتیب این نمایشگاه در نمایش سیمای هنر امروز ایران سهمی به عهده گرفته است. هنگام ورود علیاحضرت شهبانو به نگارخانه مهرشاه وزیر فرهنگ و هنر، رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو، دبیر کل بنیاد شهبانو فرح و مسئولین نگارخانه به پیشباز علیاحضرت آمدند و سپس هفتاد نگارگری (نقاشی)، تندیس (مجسمه) و فرتور (عکس) از کارهای هنرمندان کوشای معاصر را که با همکاری سایر نگارخانهها برای نمایشگاه به نگارخانه مهرشاه داده شده، تماشا فرمودند.
۸ آبان ماه ۲۵۳۶ والاحضرت همایون ولایتعهد ساختمان جدید بیمارستان نوتوانی نورافشار وابسته به جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران در تهران را گشودند و از قسمتهای مختلف این بیمارستان دیدن فرمودند. والاحضرت همایون ولایتعهد در ساعت ۳ و چهل و پنج دقیقه به بیمارستان نوتوانی نورافشار واقع در جمال آباد شمیران وارد شدند، والاگُهر شهیار فرزند والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی ریاست عالیه جمعیت شیر و خورشید سرخ، دکتر شیخالاسلامزاده وزیر بهداری و بهزیستی، دکتر حسین خطیبی مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ، احمد بلوری مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ استان مرکزی و دکتر امیر کیا رئیس بیمارستان از والاحضرت همایون پیشباز کردند. نخست احمد بلوری مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ تهران خوش آمد گفت و ابراز داشت که ساختمان جدید بیمارستان نوتوانی نورافشار در باغ اهدایی مرحوم ابوالحسن نورافشار که ۲۴ هزار متر مربع مساحت دارد بنا شده است. آنگاه دکتر امیر کیا رئیس بیمارستان در گزارشی به آگاهی رسانید که این بیمارستان در ۴ اشکوب بنا شده و هم اکنون با یکصد و بیست تخت بیمارستانی مخصوص درمان بیماری فلج کودکان و ارتوپدی و ناهنجاریهای مادرزادی استخوانی، کار خود را آغاز کرده است و بزودی ظرفیت پذیرش آن به یکصد و شصت تخت بیمارستانی خواهد رسید. والاحضرت همایون ولایتعهد آنگاه به بیمارپرسی (عیادت) از کسانی که بستری بودند رفتند و از بخشهای مختلف این بیمارستان بازدید فرمودند. در یکی از سالنهای این بیمارستان کارکنان بیمارستان فرخنده زادروز والاحضرت را جشن گرفتند و والاحضرت کیک مخصوصی را که با ۱۷ شمع روشن شده بود بریدند و شمعها را خاموش کردند.
۱۲ آبان ماه ۲۵۳۶ اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر آقای «بورجگریو» سردبیر مجله نیوزویک را به حضور پذیرفتند و در یک مصاحبه اختصاصی به پرسشهای وی پاسخ فرمودند. نکتههای مهم این مصاحبه از سوی خبرگزاریها در سراسر جهان به چاپ رسید و مهمترین بخشهای مصاحبه در شماره امروز مجله پرآوازه آمریکایی چاپ شد. [۹۴]
نهم آبان زادروز والاحضرت همایون رضا پهلوی ولیعهد ایران
۹ آبان ماه ۲۵۳۶ جشن سالگشت زادروز والاحضرت همایون ولیعهد رضا پهلوی با سیل تهنیتها و تلگرافها به دربار شاهنشاهی برگزار شد. والاحضرت همایون با خبرنگاران از دیدگاههای خود و مسئولیت هایشان بیش از ۲ ساعت و نیم به گفتگو نشستند.[۹۵]
۹ آبان ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانو، دوازدهمین فستیوال بینالمللی فیلم کودکان و نوجوانان در سینما شهر فرنگ گشایش یافت. علیاحضرت شهبانو به همراه والاحضرتها شاهپور علیرضا، شاهدخت فرحناز و شاهدخت لیلا در ساعت ۱۷ به فستیوال تشریففرما شدند. وزیران فرهنگ و هنر، اطلاعات و جهانگردی، آموزش و پرورش و دبیر کل سازمان زنان ایران، رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو و دبیر کل بنیاد شهبانو فرح از علیاحضرت شهبانو و والاحضرتها پیشباز کردند، سپس هیئت داوران بینالمللی فستیوال و هیئت بینالمللی داوری کودکان و میهمانان خارجی شرکت کننده در فستیوال به پیشگاه علیاحضرت شهبانو شناسانده شدند. علیاحضرت شهبانو پس از ابراز مهربانی به هیئت داوران وارد تالار سینما شدند. مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هنگام خوشآمدگویی گزارشی رسا به آگاهی شهبانو رسانید. سپس دوازدهمین فستیوال بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان با نمایش فیلم «زنگ اول، زنگ دوم» به کارگردانی کیومرث پوراحمد از ایران و همچنین فیلم «گرگ راک اندرول» محصول مشترک فرانسه- رومانی و اتحاد جماهیر شوروی آغاز به کار کرد.
۹ آبان ماه ۲۵۳۶ به فرمان شاهنشاه آریامهر و فرخندگی زادروز والاحضرت همایون ولیعهد، از لوحه دانشگاه رضاییه، از بنای نوین دانشگاه در یازده کیلومتری رضاییه در منطقه نازلو چای پرده برداری شد و آرزوی دیرینه مردم رضاییه برآورده شد. دانشکده کشاورزی و دامپروری رضاییه و موسسههای وابسته به نام دانشگاه رضاییه نامگزاری شد. این مجموعه دربرگیرنده ساختمان امور اداری با ۱٬۵۴۶ متر مربع زیر بنا، ساختمان کلاسهای درسی با ۱٬۹۴۶ متر مربع، سه آزمایشگاه، رستوران استادان و دانشجویان، سه خوابگاه برای پسران با ۳٬۰۴۵ متر مربع، خوابگاه دختران با ۱۳۳۱ متر مربع و ساختمانهای لبنیات سازی، انبارها، سه دستگاه ترانسفورماتور و گرمای مرکزی با ۲٬۸۴۰ متر مربع زیر بناست. این آیین با بودن سرکار علیه بانو فریده دیبا برگزار شد و دکتر جعفر راثی رییس دانشگاه رضاییه، منوچهر گنجی وزیر آموزش و پرورش و مهندس دهستانی استاندار آذربایجان غربی سخنانی ایراد کردند.
دیدار رسمی انور سادات پرزیدنت مصر و شیخ زائد بن سلمان آل نهیان رییس امارات متحده عربی از ایران
۹ آبان ماه ۲۵۳۶ پرزیدنت محمد انور سادات پرزیدنت مصر برای گفتگو با شاهنشاه آریامهر در سر راه سفر از بخارست به عربستان سعودی به همراه اسماعیل فهمی وزیر امور خارجه و معاون نخست وزیر وارد فرودگاه مهرآباد تهران شدند.[۹۶] شاهنشاه آریامهر از انور سادات به گرمی پیشباز کردند. امیرعباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی، عباسعلی خلعتبری وزیر امور خارجه، تیمسار هاشمینژاد ژنرال آجودان شاهنشاه آریامهر، امیر اصلان افشار رئیس کل تشریفات شاهنشاهی، معینیان رئیس دفتر مخصوص شاهنشاهی نیز در این آیین بودند. در فرودگاه مهرآباد گارد احترام مراسم احترامات نظامی به جای آورد و رهبران دو کشور از گارد احترام سان دیدند. گفتگوهای شاهنشاه و پرزیدنت سادات درباره مسایل منطقه و صلح خاورمیانه، ساعتی پس از ورود رئیس جمهوری عربی مصر به تهران در کاخ سعدآباد آغاز شد و پس از این گفتگوها رئیس جمهوری مصر شام را میهمان شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو بودند. در این میهمانی والاحضرت همایون ولایتعهد نیز حضور داشتند.
۱۰ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر در مصاحبه با خبرنگاران مصری و نماینده خبرگزاری پارس درباره عمدهترین دشواریهای منطقه و نیرومندی ارتش ایران پرسشها را پاسخ دادند که از سوی خبرگزاریهای خارجی به سراسر جهان فرستاده شد. [۹۷] پرزیدنت سادات پس از نیمروز از تهران با بدرقه شاهنشاه به سوی ریاض پرواز کردند.
۱۰ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر پیش از نیمروز از حضرت شیخ زائد بن سلمان آل نهیان رییس امارات متحده عربی در فرودگاه مهرآباد پیشباز کردند. شیخ زائد تا روز یکشنبه ۱۵ آبان ماه در ایران خواهند ماند.[۹۸] روز ۱۲ آبان ماه از تهران به اسپهان خواهند رفت. شبانگاه میهمانی شامی به افتخار ورود شیخ زائد در کاخ نیاوران برگزار شد. در این میهمانی چند تن از خاندان شاهنشاهی، آقای نخست وزیر، رئیس مجلس شورای ملی، آقای هویدا وزیر دربار شاهنشاهی، دکتر اقبال رئیس هیأت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، چند تن از وزیران و دیگر پایوران کشوری و همچنین همراهان والاحضرت شیخ زائد حضور داشتند. شیخ زائد بن سلطان آل نهیان ساعتی پیش از پرواز به سوی ایران در یک گفتگو ابراز داشت: برای من سبب شادمانی است که از کشور دوست و همسایه ایران دیدار میکنم و موجب سرافرازی است که در این دیدار موفق به گفتگو با شاهنشاه آریامهر خواهم بود. این دیدار در چهار چوب روابط صمیمانه دو کشور و برای تقویت و گسترش همکاریها در بسیاری از مسائل مشترک و مورد توجه دو کشور و دو ملت صورت میگیرد. دولت امارات عربی متحده کمال اعتقاد را به کوششهای انجام شده در قبال نظم و آرامش منطقه حساس که توسط کشورهای این منطقه مبذول شده است دارد. روابط دولت امارات عربی متحده و ایران همواره بر پایه اصول همسایگی و میراثهای فرهنگی مشترک، دین واحد و مصالح مشترک استوار است و اطمینان دارم که این دیدارها در استوار کردن بیشتر روابط و گسترش و تحقق بخشیدن همکاریهای سازنده دو کشور تأثیر فراوانی دارد. شیخ زائد سپس گفت: در این جا نیز لازم میدانم از نقش ارزنده ایران تحت رهبریهای شاهنشاه آریامهر در زمینههای بینالمللی و مسایل عدالت جهان تمجید نمایم.
۱۰ آبان ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو نمایشگاه هنر آفریقا در ساختمان بنیاد شهبانو فرح در باغ فردوس گشایش یافت. رئیس مجلس شورای ملی، وزیران دربار شاهنشاهی، امور خارجه، فرهنگ و هنر و رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو به هنگام ورود اعلیحضرتین به بنیاد شهبانو به پیشباز آمدند. در سالن موزه دکتر جمشید بهنام رئیس کمیته برگزاری آشنایی با هنر آفریقا، در گزارشی ابراز داشت که در برگزاری این برنامه، چهارده کشور آفریقایی شرکت کرده، اشیایی از موزههای این کشورها برای نمایش در این نمایشگاه گردآوری شده است. اعلیحضرتین در بازدید یک ساعته از این نمایشگاه، اسلایدهایی را درباره آفریقا تماشا فرمودند و سفیرهای کشورهای آفریقایی و آفریقاشناسان ایرانی را که در برگزاری این برنامه مشارکت داشتند مورد مهر قرار دادند. علیاحضرت شهبانو در پایان این بازدید با تأکید بر اهمیتی که ایران بر روابط خود با کشورهای آفریقایی میدهد فرمودند: به عقیده من وقوع این رویداد هنری در تهران به دلیل گذشته تاریخی فرهنگی و تمدن کهنی که در کشورمان داشتهایم هم بسیار ضروری مینمود و هم جالب. همچنین به دلیل آنکه آشنایی با فرهنگهای ناشناخته در خارج از کشور برای بسیاری امکان پذیر نیست و نمایش آنها در کشور ما امکانات بیشتری در اختیار علاقمندان به فرهنگ و هنر سایر کشورها قرار میدهد. شهبانو کشورهای آفریقایی شرکت کننده در این برنامه را ارج نهادند و یادآور شدند که چنین نمایشگاهی برای نخستین بار در خارج از آفریقا برگزار میشود. این نمایشگاه ساعتهای بامداد و پس از نیمروز برای بازدید گشوده خواهد بود. در این نمایشگاه ماسکها، ابزار و ادوات سنتی مردم آفریقا به نمایش گذاشته شده است. برنامه آشنایی با هنر آفریقا، برای شش هفته برنامههای سخنرانی نیز در محل بنیاد شهبانو فرح برگزار مینماید. گروههایی از کشورهای آفریقا نمونهای از هنرهای نمایشی این قاره بزرگ را برای دوستداران اجرا میکنند.
۱۱ آبان ماه ۲۵۳۶ نخستین دور گفتگوهای شاهنشاه آریامهر و والاحضرت شیخ زائد بن سلطان آل نهیان، رئیس امارات عربی متحده در کاخ نیاوران انجام یافت. از سوی ایران، وزرای امور خارجه، جنگ، امور اقتصادی و دارایی، مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه و کشور و از سوی امارات عربی متحده و وزرای خارجه، دفاع داخلی، برنامه و اقتصاد و تجارت در این گفتگوها بودند. پس از نیمروز رؤسای هیأتهای سیاسی در دربار شاهنشاهی با شیخ زائد دیدار کردند.
شکستن شیشههای سینما کاپری از سوی ارتجاع سرخ و سیاه تروریست
۱۱ آبان ماه ۲۵۳۶ ساعت ۱۱ بامداد هنگامی که فیلم به نمایش درآمد و تماشاچیان درون سالن سینما نشسته بودند، نزدیک به سی تا چهل جوان در یک چشم بر هم زدن جلوی سینما کاپری گِرد آمدند و با سنگهایی که در جیبهای خود داشتند، شیشههای سینما را خرد کردند و در ناگهان پراکنده شدند.
۱۲ آبان ماه ۲۵۳۶ به امر شاهنشاه آریامهر و بنا بر درخواست رییس هیات امنای دانشگاه رضا شاه کبیر، حسین کوشافر به سمت معاون پروژه و گسترش دانشگاه رضا شاه کبیر و نیز سرپرست پروژه ساختمانی مرکز پزشکی شاهنشاهی برگزیده شد. حسین کوشافر دانش آموخته رشته راه و ساختمان دانشکده فنی دانشگاه تهران میباشد.
۱۲ آبان ماه ۲۵۳۶ میزان حقوق و مزایای کارمندان دولت با بهرهوری کار آنان متناسب میشود و حقوق و مزایا برای کار مساوی در شرایط مساوی برای همه کارمندان دولت یکسان میشود. هر گونه کاری در وزارتخانهها و مؤسسات دولتی که انجام آن برای برآورد یک نیاز اجتماعی لازم است، یک کار تولیدی به شمار میآید و تفاوت سِمَتهای اداری و ستادی با کارهای فنی از بین میرود. تفاوت پرداختهای حقوق و مزایا در وزارتخانهها و سازمانهای دولتی و بخش خصوصی بررسی میشود و پرداختهای بخش دولتی و خصوصی همآهنگ میشود. برای انجام این بررسی و متعادل کردن حقوق کارمندان دولت با هزینه زندگی، هزینه زندگی هر گروه از کارمندان دولت به طور جداگانه برآورد میشود. در آینده افزایش حقوق کارمندان دولت در جهت پنج عامل اقتصادی و یک عامل اجتماعی صورت میگیرد. عوامل اقتصادی نامبرده بدین قرارند: امکانات مالی دولت، سطح حقوق در بخش خصوصی، سیاست اشتغال دولت، هزینه زندگی و سیاست مزد و درآمد دولت. عامل اجتماعی نیز تأمین حداقل هزینه زندگی برای طبقات حقوق بگیر دولت میباشد.
۱۳ آبان ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر دور پایانی مسابقههای پرش با اسب جام بین المللی آریامهر در تالار دوازده هزار نفری گردایه ورزشی آریامهر برگزار شد.
۱۴ آبان ماه ۲۵۳۶ والاحضرت نایف بن عبدالعزیز وزیر کشور عربستان سعودی در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر بار یافت. در این باریابی نصر اصفهانی وزیر کشور و ابراهیم بکر سفیر عربستان سعودی در دربار شاهنشاهی نیز حضور داشتند. وزیر کشور عربستان سعودی پیام مخصوص اعلیحضرت ملک خالد پادشاه عربستان سعودی را به پیشگاه شاهنشاه تقدیم کرد.
۱۴ آبان ماه ۲۵۳۶ ساعت ۹ بامداد تیمسار دریابان حبیب الهی فرمانده نیروی دریایی شاهنشاهی ایران و شماری از ژنرالها و افسران ارشد نیروی دریایی شاهنشاهی تاج گل باشکوهی بر آرامگاه اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ نهادند. فرمانده نیروی دریایی آنگاه سخنانی درباره این روز تاریخی ایراد نمود. [۹۹]
۱۴ آبان ماه ۲۵۳۶ با پیام علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی نخستین همایش مسایل آموزشی و رفاهی ناشنوایان به مناسبت پنجاه سال خدمات فرهنگی جبار باغچه بان ساعت ۸ و سی دقیقه بامداد گشایش یافت. علیاحضرت شهبانو در این پیام فرمودند: [۱۰۰]
- تشکیل نخستین اجتماع منطقهای درباره مسایل آموزشی و رفاهی ناشنوایان موجب کمال مسرت است. خوشبختانه امروزه اهمیت آموزش و توانبخشی ناشنوایان کاملاً شناخته شده است و با اجرای برنامههای صحیح تعلیماتی و رفاهی انسانهایی که قرنها به سبب ناشناخته ماندن و محرومیت از خدمات ویژه آموزشی رابطهای با جامعه و حتی با خانواده خود نداشتند، میتوانند شخصیت واقعی خود را بازیابند و هر یک به نحوی در شئون مختلف اجتماعی منشاء خدمت و اثر باشند. ...
به دنبال خواندن پیام علیاحضرت شهبانو، دکتر منوچهر گنجی وزیر آموزش و پرورش، دکتر شیخ الاسلام زاده وزیر بهداری و بهزیستی، دکتر عبدالمجید مجیدی مدیر عامل بنیاد شهبانو و دکتر جواد هدایتی وزیر مشاور سخنانی درباره مسایل آموزشی و رفاهی ناشنوایان ایراد کردند.
۱۴ آبان ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست هیات نمایندگی ایران در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سخنرانی در این مجمع، نگرانی ژرف ایران را از گسترش تسلیحات و خطر فزایندهای که صلح و امنیت بین المللی را تهدید میکند ابراز داشتند. [۱۰۱]
آتش زدن سینما بلوار از سوی تروریستهای سرخ و سیاه
۱۵ آبان ماه ۲۵۳۶ تروریستهای سازمان تروریستی مجاهدین خلق و سازمان تروریستی چریکهای فدایی خلق به همراه تروریستهای اسلامی ساعت ۳ بامداد شیشههای سینما بلوار را شکستند و به آتش کشیدند. سینما بلوار چهار ساعت در آتش سوخت. آتش از ضلع شمال شرقی سالن سینما آغاز شد و در کوتاه زمانی به همه جای سینما کشیده شد. مامورین ایستگاههای آتش نشانی ۱ و ۲ و ۵ و ۸ و ۱۱ پس از چهار ساعت تلاش توانستند آتش را مهار کنند.
۱۶ آبان ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانو پایان دوازدهمین جشنواره بین المللی فیلمهای کودکان و نوجوانان در سالن دریای نور هیلتون برگزار شد. هیات داوران ۶ فیلم کوتاه و بلند از ۱۹ کشور را بررسی کردند و فیلمهای ایرانی فاخته، سکه، سه ماه تعطیلی، زنگ اول، و زنگ دوم در این فستیوال برنده شدند. فیلم « سه ماه تعطیلی » ساخته شاپور قریب جایزه بزرگ مجسمه طلایی را از آنِ خود کرد. دوازدهمین فستیوال بین المللی فیلمهای کودکان و نوجوانان از نهم تا شانزدهم آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی در تهران برگزار شد.
۱۷ آبان ماه ۲۵۳۶ سلیمان عبداله هموند دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب انقلاب سوسیالیستی سومالی در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت. عباسعلی خلعتبری وزیر امور خارجه و نیز سفیر سومالی در دربار شاهنشاهی از باشندگان در این باریابی بودند.
۱۷ آبان ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی در شوشتر از سد انحرافی گتوند و پروژه کشت و صنعت کارون دیدن کردند. بلندای تاج این سد که ۲۸٬۰۰۰ هکتار زمینهای گتوند و دیمچه را آبیاری میکند ۲۷ متر و کانالهای آبیاری آن یک هزار و چهار کیلومتر میباشد. آنگاه والاحضرت عبدالرضا رهسپار مرکز پروژه کشت و صنعت کازرون شدند و از کارهای این پروژه بازدید کردند. سپس والاحضرت عبدالرضا پهلوی با هلیکوپتر به سد رضا شاه کبیر رفتند و معاون فنی سازمان آب و برق خوزستان گزارش رسایی درباره سد رضا شاه کبیر داد.[۱۰۲]
سفر رسمی چهار روزه علیاحضرت شهبانو به بلژیک
۱۷ آبان ماه ۲۵۳۶ به دعوت اعلیحضرت پادشاه و ملکه فابیولا ، علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی پس از نیمروز برای چهار روز به بروکسل پایتخت بلژیک پرواز کردند.[۱۰۳] به سبب بارندگی سخت، فرودگاه نظامی این شهر که «ملدبروک» نامیده میشود، برای پیشباز علیاحضرت شهبانو آماده شده بود. آقای عاملی سفیر شاهنشاه آریامهر در بروکسل، ایرانیان کارمند سفارت شاهنشاهی و صدها تن از ایرانیان در بلژیک و لوگزامبورگ برای پیشباز به فرودگاه آمده بودند. ملکه فابیولا از علیاحضرت شهبانو در نخستین دقیقه ورود به بروکسل پیشباز کردند و خوش آمد گفتند. سه ساعت پس از ورود به بروکسل، علیاحضرت شهبانو در میهمانی که از سوی اعلیحضرت بودوئن پادشاه بلژیک و علیاحضرت ملکه فابیولا در یکی از زیباترین و قدیمیترین کاخهای بروکسل به افتخار معظملها برگزار شده بود شرکت فرمودند. ۱۸ آبان ماه ۲۵۳۶ عالیترین نشان دانشگاه بروکسل پس از نیمروز در آیین باشکوهی به پیشگاه علیاحضرت شهبانو تقدیم شد و علیاحضرت شهبانو سخنرانی رسایی در دانشگاه ایراد فرمودند.[۱۰۴] ۲۰ آبان ماه شهر زیبای بروژ در نزدیکی بروکسل مورد بازدید علیاحضرت قرار گرفت و پیش از آن شهبانو از آموزشگاه حفظ میراث هنری در بروکسل دیدن کردند. ۲۱ آبان ماه سفر چهار روزه علیاحضرت شهبانو به کشور بلژیک پایان یافت و شهبانو از بروکسل رهسپار پاریس شدند.
۱۸ آبان ماه ۲۵۳۶ در حضور والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی ریاست عالیه جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران پس از نیمروز نشست هیأت مدیره این جمعیت در کاخ اختصاصی علیاحضرت ملکه پهلوی در سعدآباد برگزار شد. در این نشست دکتر حسین خطیبی مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ گزارش کارهای انجام یافته از سوی هیأت اجرایی جمعیت را به آگاهی والاحضرت و هیأت مدیره رساند که پذیرش (تصویب) یافت. مدیر عامل جمعیت سپس گزارش بیمارستانهایی را که در نیمه دوم سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی و نیمه اول سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی از سوی شیر و خورشید سرخ مورد بهرهبرداری قرار گرفته است، در اختیار هیأت مدیره گذاشت. در همین نشست برنامههای ساختمان بیمارستانهای جدید که امسال آماده بهره برداری میشوند و پس از تجهیز، کار خود را آغاز میکنند بررسی گردید و پذیرش یافت. در پایان نشست گزارش « خانههای جوانان شیر و خورشید سرخ » در سراسر کشور همراه با آییننامه جدید سازمان جوانان به تصویب هیأت مدیره رسید. در نشست هیأت مدیره شیر و خورشید سرخ سرکار علیه بانو فریده دیبا ریاست شورای عالی سازمان داوطلبان شیر و خورشید سرخ، رئیس مجلس شورای ملی، وزیران کشور، بهداری و بهزیستی، دبیر کل جمعیت و سایر هموندان هیأت مدیره حضور داشتند.
۱۸ آبان ماه ۲۵۳۶ ساختمان ۱۶ هزار و ۶۵۷ واحد مسکونی ارزان قیمت برای کارگران و کارمندان در سراسر کشور آغاز شد. قیمت این واحدهای مسکونی حداکثر تا ۲ میلیون ریال تعیین شده و برای پرداخت بهای آنها بانک رفاه کارگران به درخواست کنندگان خرید خانه باشند وام میدهد. این وامها به اقساط ۱۵ ساله از خریداران بازپس گرفته خواهد شد. امروز یک مقام آگاه در سازمان تأمین اجتماعی گفت: شماری از این واحدهای مسکونی به صورت شهرک و شماری به صورت انفرادی ساخته و در اختیار بانک رفاه کارگران و واحدهای تولیدی و صنعتی گزارده خواهد شد تا به درخواست کنندگان داده شود. این مقام افزود، شمار دیگری از این واحدها نیز مستقیماً از طریق سازمان تأمین اجتماعی به کارمندان و کارگران واجد شرایط تحویل خواهد شد. هم اکنون شورایی در سازمان تأمین اجتماعی مشغول بررسی است تا شرایط تحویل خانههای مسکونی فوق را برای متقاضیان تهیه و اعلام دارد.
۱۸ آبان ماه ۲۵۳۶ همه دانشجویان دانشگاههای کشور از بیمههای درمانی و تسهیلات رفاهی و خدماتی بهرهمند خواهند شد. دکتر گنجی وزیر آموزش و پرورش و سرپرست علوم و آموزش عالی در سفر خود به آذربایجان شرقی برای بازدید از مراکز آموزشی این استان، در شورای دانشگاه آذرآبادگان (تبریز) خواستهای دانشجویان این دانشگاه را که در یک گفتگوی آزاد پیشنهاد شده بود با سرپرستان در میان گذاشت. تأمین بیمه درمانی دانشجویان بی درنگ پذیرفته شد و قرار بر این شد که تصمیمهای فرجامین زمانی دیگر به آگاهی همگان برسد. دکتر گنجی همچنین در این شورا ضمن توجیه رسالتهای اساسی دانشگاهها و توسعه کیفی آموزش دانشگاهی به اهمیت پژوهشهای واحدهای آموزش عالی کشور اشاره کرد و گفت با توجه به افزایش دانشجویان کشور که بر طبق آمار تا ده سال آینده به ۵۰۰ هزار نفر خواهد رسید، باید دانشگاهها خود را برای یک فعالیت گسترده کیفی نیز آماده کنند. در این هنگام دکتر منوچهر مرتضوی رئیس دانشگاه آذرآبادگان با دادن گزارشی دربرگیرنده کارهای انجام گرفته و برنامهها و پروژههای آینده این مرکز علمی گفت: دانشکدههای کشاورزی و دامپروری دانشگاه آذرآبادگان در شهر اردبیل تأسیس میشود و در سال تحصیلی جدید دانشجو خواهد پذیرفت.
۱۸ آبان ماه ۲۵۳۶ اسکار فیشر وزیر خارجه آلمان شرقی برای یک دیدار چهار روزه به فراخوان عباسعلی خلعتبری وزیر امور خارجه ایران، وارد تهران شد. هنگام ورود، فیشر در یک مصاحبه با رسانهها گفت که وی بدین باور است که دیدار وی از ایران نخش مهمی در گسترش بیشتر روابط میان دو کشور ایران و آلمان شرقی خواهد داشت و وی کوچکترین دشواری در این راه نمیبیند. هدف وی از این سفر دستینه کردن قرارداد با پروتکل نیست چون در این باره کارهای بسیاری انجام یافته است. همانگونه که همه آگاهی دارند، پرزیدنت جمهوری دموکراتیک آلمان از ایران دیدن کرده است و چند هفته پیش نیز کمیسیون مشترک اقتصادی وزیران در تهران برگزار شد. فیشر در پایان ابراز امیدواری کرد که گفتگوها در ایران به پایداری هر چه بیشتر پیوندهای دو کشور بیانجامد. عباسعلی خلعتبری وزیر خارجه در میهمانی شام که برای ورود وزیر امور خارجه آلمان شرقی برگزار کرد گفت: "امروز هیچ کشوری نمیتواند با سیاست گوشه گیری و جدایی طلبی به پیشرفت و خوشبختی ملتش امیدوار باشد و روی این اصل ایران بر اساس « سیاست مستقل ملی » خود در جستجوی همزیستی مسالمت آمیز، روابط و همکاریهای دوستانه با تمام ملتها بدون توجه به نظامیهای سیاسی و اجتماعی آنها است. "
وزیر خارجه آلمان شرقی ۲۰ آبان ماه به پیشگاه شاهنشاه آریامهر در کاخ نیاوران باریافت. ۲۱ آبان ماه اسکار فیشر پس از سه روز گفتگو با پایوران و سران کشوری از تهران به کشور خویش بازگشت.
۱۹ آبان ماه ۲۵۳۶ اعتبار ویژهای برای پایان پروژههای خانهسازی معلمان از سوی بانک فرهنگیان ایران در اختیار شرکتهای تعاونی مسکن گذارده میشود. بهمن بهزادی مدیر عامل بانک فرهنگیان به آگاهی رساند که این بانک با توجه به هدفهای تعیین شده خود برای فراهم آوردن خواستهای فرهنگیان و تأمین مسکن آنان، در گام نخست بخشی از سرمایه خود را به عنوان یک اعتبار خاص به شرکتهای تعاون مسکن فرهنگیان میگزارد تا پروژههای مورد نظر در زمان اعلام شده آماده بهرهبرداری شود. مدیر عامل بانک فرهنگیان افزود: در اجرای این مرحله هم اکنون بانک فرهنگیان یک چهارم از نیاز شرکت تعاونی مسکن فرهنگیان شهر همدان را با پرداخت وام سه ساله که در اختیار بانک رهنی گذارده است تأمین کرده و امیدوار است از این راه به دیگر سازندگان خانههای فرهنگیان یاری کند.
۱۹ آبان ماه ۲۵۳۶ خدمات غیرآموزشی آموزگاران هنگام گرفتن گروه بالاتر محاسبه میشود. وزارت آموزش و پرورش در بخشنامهای به آگاهی رساند که سالهای تحصیل در دانشگاه تربیت معلم، دانشسرای عالی و خدمات عادی زیر پرچم و دوره آموزشی سپاهیان دانش جزو پیشینه غیر آموزشی محسوب میشود که در بالا رفتن گروه قابل محاسبه میباشد. کسانی میتوانند از این قانون بهره مند شوند که در استخدام رسمی وزارت آموزش و پرورش باشند.
۱۹ آبان ماه ۲۵۳۶ به آگاهی رسید که ورود خدمتکاران خارجی محدود میشود. دستمزد خدمتکاران خارجی زن و مرد و کارگران غیرمتخصص از کشورهای آسیایی به ویژه از کشورهای آسیایی به ویژه فیلیپین بررسی میشود. هم اکنون حقوق یک خدمتکار فیلیپینی ۱۵۰ دلار، یک بنگلادشی میان ۸۰ تا ۱۰۰ دلار و سریلانکایی اندکی بالای ۱۰۰ دلار امریکا در قراردادها نوشته میشود.
توطئه کنفدراسیون دانشجویان ایرانی برای تظاهرات علیه شاهنشاه آریامهر
۱۹ آبان ماه ۲۵۳۶ پرویز عدل سخنگوی وزارت امور خارجه در یک مصاحبه با رسانههای همگانی در آستانه سفر اعلیحضرتین به امریکا ابراز داشت:
- اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر اوایل هفته آینده ایران را به قصد ایالات متحده امریکا ترک میفرمایند. از اخباری که به دست ما رسیده است چنین بر میآید که افراد تبهکار و آنارشیست از ملیتهای مختلف، همانها که معمولا در خارج با گذاشتن ماسک و مخفی کردن هویت خود و یا با جعل هویت (مانند هواپیماربایان لوفت هانزا) دست به جنجال میزنند و خود را آماده به اصطلاح خودشان، تظاهرات دامنهدار نمودهاند، و با خرج زیاد از نقاط مختلف به واشنگتن و تمامیت ایران هستند که ب شاهنشاه به عنوان مظهر استقلال و تمامیت ایران حمله مینمایند. اگر شاهنشاه ایران مظهر ثبات و امنیت و رفاه در این منطقه نبودند و وجودشان حافظ استقلال و تمامیت این آب و خاک نمیبود یقین بدانید این افراد حرفهای زحمت مسافرت و اجتماع را به خود نمیدادند. عجیبت است تا ایران در حال رکود و ناتوانی و دنباله روی بود این تحریکات و تظاهرات وجود نداشت، به محض اینکه در ایران جنبش ملی و انقلاب آغاز گزدید و منافع خاصی به خطر افتاد از هر سوء نغمههای مخالف و رهبری یافته و ارکستر شده آغاز گردیده است، این عناصر معمولا ماسک به چهره میزنند و بهانه آنها این است که میترسند ماموران ایرانی آنها را بشناسند. میگوییم اگر اینها ایرانی هستند و اگر در بین آنها واقعا ایرانیهایی وطن پرست و حرف حسابی دارند چرا در خارج و یا داخل کشور پای گفتگو نمینشینند. ... از دکتر عدل پرسیده شد که آیا ممکن است هنگام سفر اعلیحضرت به امریکا در کشورهای اروپایی هم تظاهراتی به راه بیفتند گفت:
- کسانی که علیه پیشرفت ایران تظاهرات به راه میاندازند دارای ملیتی خاص نیستند و از سوی بعضی دولتها که منافعشان مغایر پیشرفت ایران است پول هنگفتی در اختیار آنان گزارده میشود تا به چنین صورتی در همه جا امکان چنین تظاهراتی وجود دارد.آنان آنارشیست هستند و ملیتی خاص ندارند.
سفر رسمی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به آمریکا ۲۴ تا ۲۶ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
سفر شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو که به دعوت رسمی پرزیدنت کارتر رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا و همسرش انجام میگیرد، از نیمه شب، نخستین ساعت سه شنبه ۲۴ آبان ماه به وقت تهران آغاز شد.[۱۰۵] اختلاف ساعت تهران – واشنگتن هشت ساعت و نیم است و شاهنشاه و شهبانو در ساعت ۱۴ و ۳۰ دقیقه روز سه شنبه ۲۴ آبان ماه برای یک استراحت کوتاه پیش از آغاز سفر رسمی وارد «ویلیامزبورگ» شدند و این ساعت برابر ۲۳ تهران است. اعلیحضرتین تا بامداد روز سه شنبه در ویلیامزبورگ در ایالت ویرجینیا ماندند. اعلیحضرتین در ویلیامز بورگ نزدیک به ۲۰ ساعت ماندند و سپس اعلیحضرتین به همراه مقامات رسمی با هلیکوپتر از ویلیامزبورگ وارد واشنگتن شدند. اعلیحضرتین در ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه بامداد به وقت واشنگتن، و ساعت ۱۹ و ۳۰ دقیقه تهران به کاخ سفید وارد شدند. پرزیدنت کارتر و همسرش و همه پایوران عالی رتبه آمریکا در نخستین لحظههای ورود و آغاز سفر رسمی شاهنشاه و شهبانو را پیشباز کردند. اعلیحضرتین و پرزیدنت آمریکا و همسرش در جایگاه ویژه ایستادند و آیین پیشباز رسمی در برابر کاخ سفید با رژه نمایندگان نیروهای نظامی برگزار شد. پس از رژه نظامی، جیمی کارتر و شاهنشاه آریامهر سخنانی در پشت میکروفون ایراد کردند[۱۰۶] [۱۰۷] و پس از پایان این آیین بی درنگ گفتگوهای شاهنشاه آریامهر و کارتر در کاخ سفید آغاز گردید. گفتگوهای دو کشور در دو بخش جداگانه دنبال شد. یک بخش درباره مسایل جهانی و خاورمیانه عربی و مناطق بحرانی جهان، حوزه خلیج فارس، اقیانوس هند و مانند آن بود. و بخش دوم درباره پیوندهای دو کشور، داد و ستد بازرگانی، خریدهای تسلیحات نظامی و راکتور اتمی و دیگر مواردی که گفتگوهای آن هم اکنون میان دو کشور جریان دارد. آیین ورود و پیشباز اعلیحضرتین به آمریکا از همه شبکههای تلویزیونی آمریکا پخش گردید، مردم ایران نیز همزمان این آیین را از شبکه سراسری تلویزیون ایران تماشا کردند.
با وجود هشدارهایی که از فعالیتهای دانشجویان کنفدراسیون داده شده بود و پولهای هنگفتی که برای وارد کردن تروریستها و آنارشیستها از دیگر کشورها خرج شده بود، پلیس امریکا نتوانست و یا نخواست میهن پرستان ایرانی را از گزند دانشجویان رُخک بر چهره زده در امان دارد. پیشباز سران کشورها درون کاخ سفید انجام میپذیرد، ولی شخص جیمی کارتر خواست که آیین پیشباز جلوی کاخ سفید برگزار شود. نزدیک به ۹٬۰۰۰ تن از ایرانیانی که در واشنگتن و دیگر ایالتهای امریکا زندگی میکردند برای پیشباز شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به پیرامون کاخ سفید آمده بودند. خانوادههای ایرانی دست در دست فرزندان خود در ضلع شمالی کاخ سفید که از درون کاخ نیز دیده میشد گرد آمده بودند و شعارهای بسیار با پوسترهای زیبایی از شاهنشاه و شهبانو در دست داشتند. فریادهای جاوید شاه، زنده باد شاه به آسمان میرسید. در سوی دیگر کاخ سفید دانشجویان کنفدراسیون به همراه دیگر تروریستهای وارداتی که بسیاری سیاهپوست نیز میان آنان دیده میشد، چهره خود را زیر پارچههای سفید پنهان کرده بودند، با کلاههای رنگارنگ و ماسکهای نقاشی شده عربده میکشیدند و شعارهایی ضد ایران و ایرانی میدادند. درست در ساعت ۱۰ و ۳۵ دقیقه چند دقیقه پس از تشریف فرمایی اعلیحضرتین دانشجویان کنفدراسیون به همراه دیگر اوباش و اراذلی وارداتی که با خود آورده بودند به میهن پرستان حمله بردند. تروریستهای ایرانی و خارجی همه با انواع اسحههای سرد و با چوبهای بلند و کلفتی که پلاکاردهایشان بر روی آن آویزان شده بود، به کودکان و زنان و مردان دست خالی یورش بردند. گروهی نیز خود را به میان میهن پرستان رساندند و داد و بیداد راه انداختند تا شاید برنامه پیشباز را بر هم زنند. کرامت دانشی، عباس بحران، محمود کوچک، علی مبارز، علی احمدی، سعیده مومن، علی صنعتی، احمد مبارز، محمد رضایی پور، محسن شهبابی و مجید قائلی و دو تن تروریست دیگر به نامهای پیتر لوییز و ژان دو از سرکردگان حمله و زخمی کردن ایرانیان بودند.[۱۰۸]
علیاحضرت شهبانو همزمان با گفتگوی رهبران دو کشور، با بانو کارتر دیدار کردند. روز ۲۵ آبان ماه ناهار به دعوت سایروس ونس وزیر خارجه آمریکا به عنوان «ناهار کار» برگزار شد. پس از نیمروز ۲۵ آبان ماه آقایان «اورل هریمن» سیاستمدار نامی آمریکایی و «هارولد براون» وزیر دفاع آمریکا به پیشگاه شاهنشاه بار یافتند، سپس هموندان کمیته مشترک بازرگانی سرافراز به باریابی شدند. در برنامه سفر شاهنشاه و شهبانو چندین مصاحبه تلویزیونی درخواست شده است که همه آنها فشرده پس از نیمروز دو روز اول و دوم انجام یافت. پرزیدنت کارتر در همان شب میهمانی شام باشکوهی به افتخار اعلیحضرت در کاخ سفید داد. در روز دوم دومین دور گفتگوهای شاهنشاه و کارتر انجام شد، کارتر در این دور نیرنگ خود برای بهره گیری از دانشجویان کنفدراسیون و به آشوب کشیدن ایران را رو کرد، کارتر درباره سیاست حقوق بشر خود را روشن ساخت و پیاده کننده این سیاست در ایران جمشید آموزگار نخست وزیر ایران بود. در پایان دور دوم گفتگوها از سوی کاخ سفید بیانیهای به چاپ رسید. پس از گفتگوها اعلیحضرتین ناهار را میهمان معاون پرزیدنت بودند. پس از نیمروز پنجشنبه ۲۶ آبان ماه و پس از مصاحبه با رسانههای همگانی، اعلیحضرتین از واشنگتن به سوی پاریس پرواز کردند.[۱۰۹]
۲۵ آبان ماه ۲۵۳۶ ساعت ۱۹ بیش از پانصد تن از دانشجویان دانشگاه تهران هموندان کنفدراسیون دانشجویان ایرانی خارج از کشور نخست در خوابگاه دانشگاه تهران در خیابان امیرآباد گِرد آمدند و سپس با آرنگهای ضد ملی به ساختمان خوابگاهها رفتند و شیشههای ساختمان را در هم شکستند. این دانشجویان که بیشتر در کمپهای تروریستی آموزش یافته بودند برای اشغال دفتر مدیر خوابگاهها به راه افتادند، اما نتوانستند وارد دفتر شوند. آنگاه به چند مینی بوس از جمله مینی بوس ویژه مرکز بهداشت که در آنجا پارک شده بود، یورش بردند و چند کیوسک و دفتر مهمانسرا را ویران ساختند. هنگام این یورش دانشجویان هموند کنفدراسیون، یکی از نگهبانان خوابگاه را به سختی زخمی کردند. هفت تن دستگیر شدند که از هواداران مجاهدین خلق همان مارکسیستهای اسلامی هستند.
این تظاهرات همانند تظاهراتی بود که شبانگاه ۲۴ آبان ماه در دانشگاه آریامهر در خیابان آیزنهاور به راه افتاد. در این تظاهرات دانشجویان دانشگاه صنعتی آریامهر با سنگ، شیشههای مغازهها و بانکهایی را که بر سر راهشان بود، شکستند. پس از بررسی این دو رویداد، مقامهای انتظامی تهران دریافتند که شعارها و همزمانی و شیوه کار در واشنگتن و تهران کپی از یکدیگر بودند که نشان میدهد که این تظاهرات ضدایرانی از یک مرکز رهبری میشود. محمود اعتماد زاده (م. الف. به آذين) شاعر تودهای و پسرش این تظاهرات را به راه انداختند.
۲۵ آبان ماه ۲۵۳۶ بیش از دویست تن از هموندان کنفدراسیون دانشجویان ایرانی در شهر هامبورگ آلمان غربی، پس از گذشتن از خیابانهای مرکزی شهر، در برابر کتابخانه آمریکاییها گِرد آمدند. آنگاه چند دانشجوی ترک و افغانی و تازی، مزدوران کنفدراسیون دانشجویان ایرانی خارج از کشور سخنراهایی علیه ایران و آمریکا کردند، سپس مجسمههایی که به ریخت شاهنشاه آریامهر و جیمی کارتر ساخته بودند را آتش زدند و جارنامه (اعلامیه) بسیاری علیه ایران و آمریکا پخش کردند.
۲۶ آبان ماه ۲۵۳۶ به مناسبت روز ارتش شاهنشاهی و بنیانگذاری ارتش نوین آیین باشکوهی در سراسر کشور برپا شد. درهای پادگانهای نظامی به روی مردم باز شد و ارتشیان از مردم پذیرایی کردند. از این روی، تیمسار ارتشبد ازهاری رییس ستاد بزرگ ارتشتاران پیامی فرستاد.
۲۶ آبان ماه ۲۵۳۶ محل ایستگاه دوم راه آهن تعیین شد. تا پایان امسال ۵۰۰ کیلومتر از خطوط راهآهن کشور نوسازی میشود. در این نوسازی پایداری ریلهای راهآهن برای پذیرش بار بیشتر نیز افزایش مییابد. هزینه نوسازی خطوط راهآهن برای هر کیلومتر یک میلیون تومان است. دومین ایستگاه راهآهن تهران در جنوب ایستگاه کنونی و در کنار جاده آرامگاه ساخته میشود. ایستگاه دوم راهآهن ویژه مسافران قطارهای جنوب و شرق کشور میشود. در روز ۲۵ آبان ماه خبرنگاران به همراه مهندس بدیعی معاون فنی راهآهن از پروژه جا به جا کردن خطوط آهن بین ری و گرمسار با خطهای نوین و پایدارتر بازدید کردند. در این نوسازی، خطوط آهن که کهنگی آنها به ۴۵ سال میرسد و در زمان رضا شاه کبیر در راستای خط آهن تهران به شمال کشور کار گذاشته شده با خطوط جدید تعویض میشود. معاون فنی راهآهن در گفتگویی با خبرنگاران گفت: تا پایان سال جاری ۵۰۰ کیلومتر از خطوط آهن کشور تعویض و به جای آنها خطوط جدید کار گذاشته میشود. هزینه کار گذاشتن هر یک کیلومتر از خطوط جدید به جای خطوط قبلی معادل یک میلیون تومان است. بهسازی خطوط آهن کشور در سال آینده نیز ادامه خواهد یافت. معاون راهآهن اضافه کرد: همزمان با بهسازی خطوط راهآهن، طرح دو خطه و برقی کردن شبکه سراسری راهآهن کشور نیز دنبال میشود. در اجرای این برنامه پیمانکاران فرانسوی برای دو خطه و برقی کردن خط آهن تهران به بندر شاهپور وارد ایران شدهاند و هم اکنون در گام دوم مطالعات پروژه دو خطه و برقی کردن خط آهن تهران به بندر شاهپور و نیز تهیه نقشههای اجرای این طرح آغاز شده است. بررسی اجرای پروژه نامبرده در اواخر برنامه ششم عمرانی کشور به پایان میرسد. همچنین مطالعات دو خطه و برقی کردن خط آهن تهران- تبریز و تهران- مشهد آغاز شده است. در برنامه آینده راهآهن، گسترش ایستگاههای آن نیز پیش بینی شده است. دومین ایستگاه راهآهن تهران در جنوب ایستگاه کنونی و در همسایگی آرامگاه ساخته میشود. این ایستگاه برای مسافران مشهد و خرمشهر ویژه شده است و سایر مسافران راهآهن از ایستگاه کنونی به راه خواهند افتاد.
۲۶ آبان ماه ۲۵۳۶ با ساختن مدرسههای روستایی در جاهای کم جمعیت ۲۵۰۰ آموزگار در ۱۲ استان استخدام میشوند. بر پایه بخشنامهای که از سوی وزیر آموزش و پرورش و علوم به ۱۲ منطقه آموزشی سراسر کشور فرستاده شد، از آنها خواسته شده است تا پیش نیازهای ساختن ۲۵۰۰ مدرسه در روستاها را که تا کنون بدون مدرسه بودهاند فراهم سازند و همزمان با تأسیس واحدهای آموزشی یادشده آموزگاران واجد شرایط را استخدام کنند. با توجه به یادآوریهای این بخشنامه اولویت ایجاد مدرسههای روستایی به نقاطی داده میشود که کودکان بین ۶ تا ۱۰ سال آنها تاکنون از آموزش بهرهمند نشدهاند و یا به جهاتی اعزام فارغالتحصیلان دانشسراهای مقدماتی نیز به این روستاها با مشکل روبرو گردیده است. ۱۲ استانی که استخدام ۲۵۰۰ معلم به آن اختصاص یافته است عبارتند از: آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، خراسان، کردستان، لرستان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، کهکیلویه و بویراحمد، ایلام، بوشهر، سمنان. استانهای یادشده برای تأمین نیروی آموزشی لازم و جذب گروه آموزگاران به روستاها پروانه دارند از ۵۰۰ تا ۴۰۰ معلم را به استخدام درآورند تا در مدرسههای نوبنیاد مناطق درس بدهند. استخدام این گروه در روستاها در گام نخست از میان دارندگان دیپلم دبیرستان در روستاها انجام میگیرد و چنانچه نیاز مدرسههای جدید روستایی برای استخدام آموزگار از این راه برآورده نشود، مناطق آموزشی میتوانند کسانی که دارای مدرک سوم متوسطه نظام قدیم و سوم راهنمایی نظام جدید آموزشی را هستند را استخدام نمایند.
۲۶ آبان ماه ۲۵۳۶ پروژه خانه کودکان گمشده پذیرفته شد. نشست شورای عالی تربیتی شهرداری با بودن سرکار علیه بانو فریده دیبا، شهردار پایتخت، رئیس پیشآهنگی ایران، دادستان تهران و سایر هموندان شورا برگزار شد. در این نشست مدیر عامل جدید سازمان بوسیله شهردار به شورای عالی شناسانده شد و ۳ پروژه، خانه کودکان گمشده، پانسیون دختران برای دخترانی که به سبب بالا بودن سن بیشتر از ۱۸ سال از زیر سرپرستی سازمان تربیتی بیرون میآیند، و پروژه فعالیتهای پرورشی سازمان به تصویب رسید، بر پایه این پروژه فرزندان سازمان تربیتی با آخرین برنامههای پیشرفته و بهترین وسایل در دسترس در فعالیتهای پرورشی شرکت خواهند کرد تا در آینده برای خود و جامعه، افراد از دیدگاه پرورش جسم و فکر و روح سودمند و کارآمد باشند.
۲۸ آبان ماه ۲۵۳۶ لاری مک دونالد در روز ۱۸ نوامبر ۱۹۷۷ پس از اینکه اعلیحضرتین آمریکا را ترک کردند، در کنگره آمریکا سخنرانی رسایی کرد. در این سخنرانی لاری مک دونالد به جزییات درباره گروههای مختلف که تظاهرات علیه شاهنشاه ایران را در واشنگتن سازمان داده بودند، توضیح میدهد. همه این گروهها یا اسلامیست بودند و یا کمونیست و یا ترکیبی از این دو یعنی مارکسیست اسلامی. همه این گروهها در ترورها در ایران دست داشتند. شگفت آور است که لاری مک دونالد به جزییات نام، آدرس، پایگاه و سردستههای این گروههای تروریستی را برای کنگره خواند. این بدان معنا است که سازمانهای گوناگون اطلاعاتی آمریکا، هم چنین پرزیدنت آمریکا، جیمی کارتر دقیقا میدانستند که چه کسانی در برابر کاخ سفید تظاهرات به راه انداختهاند. اینکه به این تظاهرات پروانه داده شد و تظاهرکنندگان دستگیر نشدند، مدرکی است که نشان میدهد جیمی کارتر سکویی برای این تروریستها آماده ساخت درست هنگامی که آیین رسمی پیشباز از همه رسانهها و تلویزیونهای جهان پخش میشد. با این کار، جیمی کارتر این گروههای تروریستی را فعالانه پشتیبانی کرد و به رسانههای دنیا گفت این تروریستها برای آزادی میجنگند و باید آنها را پشتیبانی نمود. تصمیمها علیه شاهنشاه ایران در این زمان گرفته شده بود و تصمیم اینکه ایالات متحده امریکا با تروریستها همکاری کند، فراتر از توطئه جهانی علیه شاهنشاه آریامهر پیش رفت، زمانی که امریکاییها در افغانستان طالبان را بنیاد نهاد. [۱۱۰]
سفر اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو به فرانسه ۲۸ - ۲۶ آبان ماه
شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو عصر پنجشنبه ۲۶ آبان ماه از واشنگتن رهسپار پاریس شدند و به کاخ «ماری لین» که برای میهمانان عالیقدر پرزیدنت فرانسه ویژه شده است، وارد شدند. شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در این سفر میهمان خصوصی پرزیدنت فرانسه و بانو بودند. والاحضرت شاهپور علیرضا در دیدارهای خصوصی همراه علیاحضرت شهبانو بودند.
نخستین دور مذاکرات رهبران ایران و فرانسه در کاخ ماری لین انجام شد. دور دوم گفتگوها در کاخ الیزه برگزار گردید.
در گفتگوهای روز ۲۷ آبان ماه رهبران دو کشور مسایل مهم بینالمللی به ویژه وضع خاورمیانه عربی، اقیانوس هند و مسایل اقتصادی جهان پیش کشیده شد و مورد بررسی قرار گرفت. در این گفتگوها بهای نفت و تأثیر آن در اقتصاد جهان و همچنین مسایل دوجانبه و همکاریهای اقتصادی ایران و فرانسه بررسی شد. رسانههای فرانسه در این مورد جملگی به گفتگو پرداختند و به این گفتگوها اهمیت بسیاری دادند. یک روزنامه پاریسی نوشت، همکاریهای دو کشور بسیار مهم و گسترش یافته است و چندی پیش با سفر میشل پونیاتوفسکی فرستاده ویژه پرزیدنت فرانسه به تهران اهمیت ویژه پیدا کرده است. قراردادهای ایران و فرانسه در زمینه هواپیماسازی، اتم و راهآهن بسیار است و قرارداد اتمی ایران و فرانسه یکی از مهمترین قراردادهایی است که فرانسه با یک کشور خارجی بسته است. پیوندهای اقتصادی دو کشور اهمیت خاصی پیدا کرده و در سال ۱۹۷۶ داد و ستد بازرگانی دو کشور به بیش از ده میلیارد فرانک رسیده است.
روزنامه لو او ماتینه ارگان رسمی حزب کمونیست فرانسه به سفر شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو و گفتگوها با پرزیدنت والری ژیسکار دستن اعتراض کرد و به دنبال آن گروهی نزدیک به یک صد تن از دانشجویان کنفدراسیون با رُخک (نقاب) بر چهره در خیابان شانزه لیزه پاریس تظاهرات کوتاهی کردند و پراکنده شدند. گِردآمدن کمونیستها در خیابان شانزهلیزه و شعارهای داده شده مانند شعارهای دانشجویان کنفدراسیون در واشنگتن بود.
در روز پنجم آذر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو و والاحضرت علیرضا به میهن بازگشتند. وزیر دربار شاهنشاهی، رییس کل تشریفات شاهنشاهی و شماری از پایوران کشوری و لشکری از اعلیحضرتین در فرودگاه مهرآباد پیشباز کردند. علیاحضرت نخست در روز ۱۷ آبان ماه به دعوت اعلیحضرت پادشاه و ملکه بلژیک به بروکسل پرواز کردند و پس از آن همراه شاهنشاه آریامهر به دعوت رسمی جیمی کارتر پرزیدنت امریکا به واشنگتن سفر کردند و سپس در روز ۲۶ آبان ماه اعلیحضرتین رهسپار فرانسه شدند و دیداری غیررسمی با پرزیدنت فرانسه داشتند. در روز ۲۸ آبان ماه اعلیحضرتین به کشور اردن برای دیداری غیررسمی با پادشاه اردن ملک حسین پرواز کردند. والاحضرت علیرضا در دیدارهای غیررسمی همراه علیاحضرت شهبانو بودند.
۲۸ آبان ماه ۲۵۳۶ نخستین کارخانه شاسی سازی ایران با همکاری آلمان به راه خواهد افتاد. در نخستین مجمع عمومی این کارخانه هیات مدیره برگزیده شدند. این واحد صنعتی با ۴۹٪ سهام بنیاد پهلوی و بانک توسعه صنعتی و معدنی ۲۶٪ و گروه صنعتی پرآوازه آلمان « تیسن - Thyssen » با ۲۵٪ سهام در اراک گشایش خواهد یافت. کارخانه شاسی سازی ایران مجهز به بزرگترین پرسهای ۴ هزار تنی میباشد و افزون بر ساخت شاسی میتواند بدنه و قطعههای دیگری از کامیون و کامیونت را در ایران بسازد. گروه صنعتی تیسن آلمان در وارد ساختن تکنولوژی ساخت قطعههای نامبرده نقش پایهای خواهد داشت و ۴۲۵ تن مهندس، تکنسین و کارگر ماهر ایرانی را که در این کارخانه به کار خواهند پرداخت را آموزش میدهد.
۲۹ آبان ماه ۲۵۳۶ بر پایه پیشنهادی که در اتاق اصناف پایتخت بررسی شد، برای رفاه دارندگان خودرو و نیز بهره وری از نیروی کارگران ماهر و زبده نخستین و بزرگترین مجتمع تعمیر خودرو در جاده لشکرک نیمه نخست سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی آماده بهره برداری میشود. این مجتمع با سرمایه گزاری رییس اتحادیه کارگران تعمیرکاران خودرو بنیاد میشود و هزینه آن بیش از پانصد میلیون ریال برآورد شده است. این تعمیرگاه خواهد توانست روزانه بیش از ۱۰۰ خودرو را تعمیر کند. اتاق اصناف پایتخت نیز به آگاهی رساند که کسانی که گرایش به باز کردن چنین مجتمعی هستند، اتاق به آنها پروانه خواهد داد و از صندوق تعاون صنفی به آنان وام پرداخت خواهد شد.
۳۰ آبان ماه ۲۵۳۶ ساختمان بزرگراه داریوش کبیر در دو بخش انجام مییابد. هزینه تصویب شده این بزرگراه که شرقی - غربی ساخته میشود یک صد میلیون تومان است. شرکت پیمانکار ایرانی است. بزرگراه داریوش کبیر دنباله بزرگراه داریوش (۴۵ متری سید خندان) است که پل بتونی تقاطع بزرگراه داریوش، میان این دو بخش قرار دارد. ساختمان بخش نخست این بزرگراه که در این فاز تا خیابان جردن پیش میرود، سه کیلومتر میباشد. پهنای بزرگراه نیز مانند جاده ۴۵ متری سید خندان همان ۴۵ متر خواهد بود. این بزرگراه در شهستان پهلوی به چند شاخه بخش میشود.[۱۱۱] بزرگراه داریوش کبیر در فاز دوم تا جاده کرج کشیده میشود و بدین سان آبعلی را به کرج پیوند میدهد. بزرگراه داریوش کبیر در سر راه خود از زمینهای شهستان پهلوی - بزرگراه شاهنشاهی - جردن و خیابان پهلوی میگذرد و از راه پارک وی و ونک به سوی غرب میرود. به جز این بزرگراه شرقی - غربی، پروژه دو بزرگراه مهم دیگر نیز در تهران در دست ساختمان است. یکی اتوبان دوگل و دیگری اتوبان ۷۶ متری است که از چندی پیش میان مهندسین مشاور شهرداری بر سر راستا و درازای این اتوبان گفتگوها ادامه دارد.
دنباله را در برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی آذر ماه تا اسفند ماه بخوانید
بنمایهها
- ↑ مصاحبه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی با جرج پارو وانانی پخش شده از برنامه دوم تلویزیون آلمان ۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ تاجگذاری محمدرضا شاه پهلوی آریامهر
- ↑ بازدید اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر از مرکز آموزشی نیروی دریایی در بندر پهلوی ۹ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ پیام دکتر منوچهر اقبال مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران به مناسبت روز نفت ۹ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ پیام والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی به مناسبت پنجاه و چهارمین سال بنیاد جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران ۱۰ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۱ مرداد ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۱۵
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به ملت ایران به مناسبت جشن هفتاد و دومین سالروز مشروطیت ایران ۱۴ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ کابینه جمشید آموزگار: تیمسار سپهبد خزاعی - تقی توکلی - مرتضی صالخی - امیر قاسم معینی - ارتشبد عظیمی - محمود کاشفی - شیخ الاسلام زاده - مهناز افخمی - محمد یگانه - کاظم خسرو شاهی - محمد صادق کاظمی - علی فرشچی - کریم معتمدی - داریوش همایون - فیروز توفیق - غلامرضا کیانپور - عباسعلی خلعتبری - منوچهر گنجی - صفی اصفیا - محمدرضا امین - منوچهر آگاه - مهرداد پهلبد - احمدعلی احمدی - اکبر اعتماد - نصر اصفهانی
- ↑ بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام باریابی جمشید آموزگار نخستوزیر و هیات دولت کاخ رامسر ۱۶ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ خبرگزاری پارس
- ↑ حقوق بشر توطئه جیمی کارتر و جبهه ملی و اسلامیون دامی علیه شاهنشاه ایران
- ↑ مبارزه با معاملات سوداگرانه زمینها واموال غیرمنقول
- ↑ مبارزه با فساد و رشوهگرفتن و رشوهدادن
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر در بیست و چهارمین سالروز رستاخیز ملت ایران ۲۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ شهستان پهلوی
- ↑ سفر رسمی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو به لهستان و چکسلواکی ۳۱ امرداد - ۸ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام رهبران لهستان در ورشو ۳۱ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ Poznan
- ↑ سخنرانی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام دریافت درجه دکترای افتخاری در رشته حقوق بینالملل از دانشگاه ورشو ۳ شهریور ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ سخنرانی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی هنگام دریافت درجه دکترای افتخاری دانشگاه ورشو در رشته فلسفه ۳ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام کاخ بیلانو برای سران لهستان در ورشو ۴ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ سخنان پرزیدنت چکسلواکی در میهمانی شام به سرفرازی ورود شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به پراگ ۴ شهریور ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام دریافت درجه دکترای حقوق از دانشگاه پراگ ۵ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ سخنرانی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی هنگام دریافت دکترای افتخاری از دانشگاه پراگ ۵ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ سخنان نخستوزیر جمهوری اسلواکی ۷ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ مذاکرات مجلس شورای ملی ۱ شهریور ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۱۹
- ↑ تصمیم قانونی دایر بهابراز رایاعتماد به دولت جناب آقای جمشید آموزگار نخستوزیر
- ↑ مذاکرات مجلس شورای ملی ۳ شهریور ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۲۰
- ↑ قانون تاسیس سازمان تربیت بدنی ایران
- ↑ قانون انحلال سازمان تربیت بدنی ایران و واگذاری وظایف آن
- ↑ Vincenz-statz Strasse
- ↑ ربودن رییس اتحادیه کارفرمایان آلمان غربی از سوی تروریستهای فراکسیون ارتش سرخ همدستان کنفدراسیون دانشجویان ۱۵ شهریور ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ کنفدراسیون دانشجویان ایرانی
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت سالروز پیکار جهانی با بیسوادی ۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی
- ↑ کنگره جهانی پیکار با بیسوادی - تهران ۱۷ تا ۲۸ شهریور ۱۳۴۴
- ↑ جایزه محمدرضا پهلوی جایزه جهانی پیکار با بیسوادی ۱۹۶۷ تا ۱۹۷۸
- ↑ پیام علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به بیست و ششمین کنگره پزشکی رامسر ۱۹ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ گاهنامه خیانت - برنامه ویرانی کشور
- ↑ مصاحبه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی پس از سوءقصد به جانشان در جنوب فرانسه ۲۲ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ گاهنامه خیانت - برنامه ویرانی کشور
- ↑ سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در جشن دانشآموختگان دوره نهم دانشکده پدافند ملی ۲۳ شهریور ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ پارک جمشیدیه
- ↑ بازدید دو روزه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از استان کهکیلویه بویر احمد و فرمانداری نورآباد ممسنی ۲۶ تا ۲۸ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ نیروی پایداری کشور
- ↑ بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در آیین پایان سیامین دوره دانشکده فرماندهی و ستاد ۳۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به نهمین کنفرانس الکترونیک آسیایی ۳۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در آغاز سال تحصیلی ۲۵۳۷ - ۲۵۳۶ در روز ۲ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ جشن چهل و چهارمین سال تحصیلی دانشگاه تهران در پیشگاه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو ۱ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در آغاز سال تحصیلی ۲۵۳۷ - ۲۵۳۶ در روز ۲ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام باریابی وزیر بازرگانی و معاونان ۲ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ مصاحبه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی با خبرنگاران ۲ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ بیانات علیاحضرت شهبانو در آیین آغاز سال تحصیلی در دانشگاه فرح پهلوی ۲ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به بیست و یکمین نشست آژانس بینالمللی انرژی هستهای ۴ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ شرم به تو دانشجو و شرم به تو ایرانی که انقلاب کردی
- ↑ برنامه عمرانی پنجم ۱۳۵۲ - ۱۳۵۶
- ↑ مسکن - برنامه عمرانی پنجم
- ↑ بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی هنگام باریابی وزیر کشاورزی و عمران روستایی و معاونان ۷ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ این همان پروژهای است که خمینی در سخنانش در بهشت زهرا بدان اشاره کرد "اتوبوس را مجانی میکنیم..."
- ↑ بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام باریابی وزیر کار و امور اجتماعی و معاونین ۹ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام باریابی دبیرکل و معاونان حزب رستاخیز ملت ایران ۹ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ سخنرانی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی هنگام گشایش کنفرانس منطقهای شورای رفاه اجتماعی برای آسیا و غرب اقیانوس آرام ۱۱ مهر ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ قانون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی
- ↑ سهیم کردن کارگران در سود کارخانهها
- ↑ فروش سهام به کارگران واحدهای بزرگ صنعتی
- ↑ سخنرانی اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر هنگام گشایش دوره اجلاسیه ۲۵۳۶ - ۲۵۳۷ مجلسین سنا و شورایملی پنج شنبه چهاردهم مهرماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت روز معلم ۱۶ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ تهدید به مرگ دانشجویان دختر دانشگاه تهران و فاحشه خواندن آنان در پاسخ به جشن آغاز سال تحصیلی در پیشگاه شاهنشاه آریامهر ۱۷ مهر ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ انقلاب شاه و ملت
- ↑ فروش سهام به کارگران واحدهای بزرگ صنعتی
- ↑ نخستین جشن فرهنگ مردم اسپهان در پیشگاه علیاحضرت شهبانو ۲۶ - ۲۰ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در سالروز اعلام اصل نهم انقلاب شاه و ملت خانههای انصاف ۲۱ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ خانه انصاف
- ↑ قانون شورای داوری
- ↑ موزه هنرهای معاصر تهران
- ↑ برنامه عمرانی ششم/سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی
- ↑ برنامه عمرانی ششم ۲۵۳۷ - ۲۵۴۱ شاهنشاهی
- ↑ ربودن رییس اتحادیه کارفرمایان آلمان غربی از سوی تروریستهای فراکسیون ارتش سرخ همدستان کنفدراسیون دانشجویان ۱۵ شهریور ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ مصاحبه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در آستانه سی و هشتمین سالروز فرخنده شهبانو ۱۹ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ تقدیم عریضه جوابیه مجلس سنا و مجلس شورای ملی به پیشگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر ۲۳ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ عریضه جوابیه مجلس سنا و مجلس شورای ملی ۲۳ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ پیام علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به مناسبت سالروز بینالمللی نابینایان ۲۳ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ بازدید علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از کرمان ۲۴ - ۲۳ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ روز نیروی هوایی ۲۵ مهر ماه
- ↑ سخنان علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی هنگام گشایش سمپوزیوم مرکز ایرانی مطالعه فرهنگها، بنیاد شهبانو - باغ فردوس ۲۸ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ گاهنامه خیانت - برنامه ویرانی کشور
- ↑ همدستی تنگاتنگ جبهه ملی یا جبهه امت با خمینی با حیله راهاندازی کمیته ایرانی دفاع از آزادی و حقوق بشر برای بنیاد نهادن جمهوری اسلامی
- ↑ حقوق بشر توطئه جیمی کارتر و جبهه ملی و اسلامیون دامی علیه شاهنشاه ایران
- ↑ پیام علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به نخستین سمینار تربیت معلم ۳۰ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با رسانههای همگانی هنگام آیین سلام چهارم آبان کاخ گلستان ۴ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ جشن فرهنگ و هنر
- ↑ پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در سی و دومین سالگرد بنیاد نهادن سازمان ملل متحد ۲ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران
- ↑ مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با خبرنگار نیوزویک ۱۲ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ مصاحبه والاحضرت همایون رضا پهلوی ولیعهد ایران با خبرنگاران ۹ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ دیدار رسمی انور سادات پرزیدنت مصر از ایران ۱۰-۹ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با خبرنگاران مصری و خبرگزاری پارس ۱۰ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ دیدار رسمی شیخ زائد بن سلمان آل نهیان رییس امارات متحده عربی از ایران ۱۵-۱۰ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ نیروی دریایی شاهنشاهی ایران
- ↑ پیام علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به همایش مسایل آموزشی و رفاهی ناشنوایان ۱۴ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ سخنرانی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد ۱۰ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ سدهای ایران
- ↑ سفر رسمی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به بلژیک ۱۷ تا ۲۱ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ سخنرانی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی هنگام دریافت عالیترین نشان دانشگاه بروکسل ۱۸ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ سفر اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو به آمریکا ۲۴ تا ۲۶ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ سخنرانی پرزیدنت کارتر در میهمانی کاخ سفید به افتخار اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو واشنگتن ۲۴ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ بیانات پرزیدنت کارتر در میهمانی کاخ سفید ۲۴ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ نماینده کنگره آمریکا لاری مک دونالد از توطئه جیمی کارتر علیه شاهنشاه آریامهر هنگام سفر رسمی اعلیحضرتین پرده بر میدارد نوامبر ۱۹۷۷
- ↑ مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با رسانههای همگانی آمریکا - واشنگتن ۲۶ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
- ↑ نماینده کنگره آمریکا لاری مک دونالد از توطئه جیمی کارتر علیه شاهنشاه آریامهر هنگام سفر رسمی اعلیحضرتین پرده بر میدارد نوامبر ۱۹۷۷
- ↑ شهستان پهلوی