دانشگاه صنعتی آریامهر تهران

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۲۸ آوریل ۲۰۲۳، ساعت ۱۹:۱۱ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
دولت شاهنشاهی ایران اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

دانشگاه‌های ایران

درگاه محمدرضا شاه پهلوی آریامهر
هیات امنای دانشگاه صنعتی آریامهر در پیشگاه شاهنشاه از چپ: هویدا، شریف‌امامی، دکتر اقبال، عالیخانی، پهلبد، هدایتی
AryamehrUniversity Tehran2.jpg
ShahanshahAryamehrAryamehrUniversityAnniversary11Abaan1345m1.jpg
آریامهر در نخستین سالگرد دانشگاه آریامهر ۱۱ آبان ۱۳۴۵ جامه استادی دانشگاه را بر تن کردند.
سخنرانی آریامهر در سالگرد دانشگاه آریامهر
دانشجویان در نخستین سالگرد بنیاد نهادن دانشگاه صنعتی آریامهر
ShahanshahAryamehrAryamehrUniversityAnniversary11Abaan1345b.jpg
ShahanshahAryamehrAryamehrUniversityAnniversary11Abaan1345g.jpg
AryamehrUniversity Tehran3.jpg
دانشگاه صنعتی آریامهر
AryamehrUniversityEmblem.jpg
آریامهر و شهبانو در آیین فارغ‌التحصیلی دانشجویان متالورژی دانشگاه آریامهر
آریامهر شاهنشاه ایران در جشن‌فارغ‌التحصیلی دانشگاه آریامهر ۱۳۴۹
دانشجویان دانشگاه صنعتی آریامهر

بنیادگذاری دانشگاه صنعتی آریامهر در روز ۱۱ آبان ماه ۱۳۴۴ با پیام شاهنشاه به آگاهی ملت ایران رسید. دانشگاه صنعتی آریامهر به فرمان شاهنشاه با الگوی دانشگاه‌ام.آی.تی که از بزرگترین و مشهورترین دانشگاه‌های فنی گیتی است ساخته شد. سرپرستی این دانشگاه را شاهنشاه آریامهر خود به عهده‌دار شدند. دانشگاه صنعتی آریامهر با دانشکده‌های مهندسی مکانیک، الکترو تکنیک، الکترونیک، علوم و ذوب آهن، شیمی، پتروشیمی و نفت آغاز به کار کرد. شاهنشاه در پیام خود به ملت ایران درباره بنیاد دانشگاه صنعتی آریامهر فرمودند:[۱]

پیشرفت برنامه‌های توسعه اقتصادی و صنعتی کردن کشور ایجاب می‌کند که نیروی انسانی متناسب با احتیاجات جامعه صنعتی آینده ایران تجهیز گردد.
اجرای این برنامه‌ها در مراحل تکاملی خود به ایجاد صنایع سنگین منجر خواهد شد که جهت اداره آن‌ها احتیاج به عده کافی متخصص واجد صلاحیت احساس می‌شود.
برای نیل بدین هدف مقرر فرمودیم علاوه بر دانشگاه پهلوی شیراز که خود ما احداث نموده‌ایم، دانشگاه صنعتی مجهّزی تأسیس گردد که قادر باشد از یک طرف متخصصینی با وسعت نظر علمی و مهارت فنی تربیت نماید و از طرف دیگر با انجام تحقیقات علمی و فنی خود را در طراز مؤسسات مشابه کشورهای پیشرفته نگاهدارد. برای انتخاب استادان این دانشگاه علاوه بر افراد شایسته‌ای که در ایران وجود دارند، از برجسته‌ترین دانشجویان ایرانی خارج از کشور که از دانشگاه‌های معتبر با درجات ممتاز فارغ‌التحصیل گردیده یا می‌شوند استفاده خواهد شد.
در اجرای این مقصود تولیت این مؤسسه تعلیماتی را شخصاً زیر نظر گرفته و مقرر فرمودیم که دانشگاهی به نام «دانشگاه صنعتی آریامهر» با انجام مقدمات امر از اول مهر ماه سال ۱۳۴۵ آغاز به کار نماید.


دانشگاه صنعتی آریامهر در خیابان آیزنهاور ساخته شد و ساختمان‌های آن بر پایه بهترین اسلوب بناهای دانشکده‌های مهندسی جهان می‌باشد. دانشگاه هم چنین دارای خوابگاه دانشجویان، باشگاه دانشگاه و خانه‌های استادان تمام وقت می‌باشد. افزون بر این، چنین نهاده شد که چند دبیرستان برای تربیت جوانان برای ورود به دانشگاه صنعتی به راه بیافتد شود.

با انقلاب شاه و مردم و دگرگونی‌های همه سویه‌ای که در کشور ایران روی داد، شاهنشاه کوشش در فراهم ساختن رفاه و پیشرفت و آسایش مردم ایران کردند تا از ایران فئودالی کشوری صنعتی با برنامه‌های درخشان بسازند. در راه صنعتی کردن کشور نیاز به نیروی انسانی ماهر و کارآزموده‌ایست که جوابگوی سازماندهی به برنامه‌های صنعتی کشور باشد. بدین روی دانشگاه صنعتی آریامهر با برداشتن از مدل انستیتوی تکنولوژی ماساچوست به فرمان شاهنشاه بنیادگذاری شد تا به جای اینکه فرزندان باهوش و فرزانه این سرزمین به دانشگاه‌های شناخته شده خارجی بروند در کشور خود در دانشگاه صنعتی آریامهر همان آموزشی را ببینند که با دانشگاه‌های معتبر خارجی برابری کند.

ساعت ۱۱ و نیم بامداد ۱۱ آبان ماه سی تن بانوان و آقایان فرهیخته ایران هموندان هیات امنای دانشگاه در کاخ مرمر به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. شاهنشاه دکتر محمدعلی مجتهدی گیلانی هموند هیات امنای دانشگاه صنعتی آریامهر و استاد دانشگاه را به نیابت تولیت یعنی به معاونت سرپرستی دانشگاه در این زمان برگزیدند. در این باریابی شاهنشاه در سخنانی به هیات امنای دانشگاه صنعتی آریامهر فرمودند:[۲]

احتیاج نیست که اهمیتی را که به تأسیس این دانشگاه می‌گذاریم برای شما توضیح بدهم، چون خودتان می‌دانید که تا چه حدی صنعتی شدن مملکت مورد علاقه و نظر من و تمام ایرانیان است و در عین حال تا چه اندازه مملکت ما استعداد صنعتی شدن دارد. برای صنعتی شدن وجود چند چیز لازم است که مهمترین آن‌ها به عقیده من استعداد انسانی و بعد امکانات مادی است. ما به خواست خداوند هر دو را داریم: از لحاظ استعداد انسانی، مملکتی که قبل از سلطنت پدر من خیلی متأسفم بگویم که از لحاظ صنعتی قادر به ساختن تقریباً هیچ چیز نبود، امروز با توجه به نمایشگاهی که هم اکنون دایر است می‌بینید قادر به ساختن چه چیزهاست، و اگر وقفه جنگ شهریور ۱۳۲۰ نبود و صدمه‌ای که جنگ و اشغال خاک ما بوسیله قوای اجنبی به ما زد و عکس‌العمل‌هایی که بعد از جنگ از همان اشغال خارجی در این مملکت پیدا شد، یعنی دو دستگی‌ها، سه دسته‌گی‌ها و ده دسته‌گی‌هایی که در این مملکت ایجاد شد و عامل خیلی از آن‌ها به تحریک خارجی بود، ما را عقب نمی‌انداخت و بعد در دوره ۱۳۲۹ تا ۱۳۳۲ و بعد باز در دوران ۱۳۴۰ تا اواسط ۱۳۴۱ آن صدمات فوق‌العاده به ما نمی‌خورد، چه پیشرفت‌های بیشتری حاصل شده بود. می‌بینید که با وجود این استعداد ایرانی باید چه اندازه‌ای باشد تا نتیجه‌ای بدهد که در این دانشگاه دیدیم و می‌خواهم بگویم این تازه اول کار است. ما برای صنعتی شدن باید چندین نوع پیش بینی بکنیم: از آن کارگر ساده‌ای که پای ماشین باید بایستد تا بالاترین مهندس طراحی که باید نقشه بدهد یا افراد عالمی که در لابراتوارها دایم باید مشغول تجسس باشند باید همه در اختیار ما قرار بگیرند. پس باید از ساده ترین مدارس حرفه‌ای و فنی و اختصاصی شروع بکنیم تا عالی ترین دانشگاه فنی تکنولوژیک و صنعتی که ممکن است در دنیا موجود باشد.
طرحی که برای این دانشگاه می‌ریزیم بر پایه همان بالاترین سطح علمی و فنی انشاءالله خواهد بود. صنایعی که در آینده ما باید نسبت بدان‌ها بیندیشیم در درجه اول صنایع آهن و فولاد است. امیدواریم ذوب آهن ایران تا چند سال دیگر راه بیفتد. رشته خیلی مفصلی است که در آن افراد لازم باید تربیت بشوند. صنعتی که از بس وسیع است برای آن تقریباً هیچ نوع افقی پیش بینی نمی‌شود کرد، صنایع پتروشیمی است که ما باید در آن افراد لازم را تربیت بکنیم. صنعت نفت است که آن هم برای ایران یک صنعت غیر محدودی است. از بس که خداوند این ثروت طبیعی را به مقدار زیاد به ما ارزانی داشته است تا سال‌های سال می‌تواند یکی از فعالیت‌های مسلم و ثمربخش و خوب این مملکت بماند. الآن خیلی از کارهای این صنعت را ما خودمان انجام می‌دهیم. شاید برای اولین دفعه در تاریخ صنعتی ما یک نفر ایرانی به ریاست پالایشگاه نفت ایران انتخاب شد. شرکت ملی نفت ایران الآن قادر به انجام خیلی کارها بخودی خود می‌باشد. در قراردادهای موجود نفت در تمام هیئت‌های مدیره با آن اندازه که سهم ما هست ایرانی‌ها مشاغل را اشغال کرده‌اند و مطمئن هستم که با شایستگی کار خودشان را انجام می‌دهند، ولی احتیاجات این مملکت به این متخصصین در آتیه به مراتب زیادتر خواهد بود و این افراد باید تهیه بشوند. درست است که یک عده‌ای در خارج تحصیل می‌کنند، ولی هم تعداد آن‌ها کافی نیست و هم ما می‌خواهیم بگوییم که چرا برای این قبیل تحصیلات وقتی که می‌شود وسیله اش را در داخل خود مملکت فراهم کرد، ایرانی به خارج برود؟
در رشته برق، باید در نظر داشته باشیم این مملکت امکانات تولید برقش خوشبختانه بی‌اندازه زیاد است، و در آینده بوسیله ساختمان سدهای مرتفع و تولید برق از طریق آب بوسیله استفاده از نیروی گاز برای تولید الکتریسیته از نفت و مازوت و وسایل دیگر مملکت ما حقیقتاً می‌تواند جزو ممالک پیشرفته دنیا از لحاظ تولید برق به نسبت سرانه جمعیت مملکت بشود.
خود رشته برق رشته‌های خیلی گوناگون مختلفی دارد که از حدود صحبت امروز خارج است. مثلاً موضوع الکترونیک که می‌بینیم روز بروز بیشتر در زندگی جامعه دارای اثر می‌باشد و حقیقتاً کمک بسیاری به پیشرفت تمدن و کار مردم کرده است. همین ماشین‌هایی که الآن در ایران هم متداول شده ببینید در زندگی اقتصادی و فنی و صنعتی تا چه حدی مؤثر بوده است.
امروز در دنیایی زندگی می‌کنیم که بوسیله اقمار مصنوعی شما می‌توانید در هر نقطه برنامه‌های تلویزیونی هر نقطه دیگر دنیا را تماشا بکنید. این در اثر پیشرفت همین علوم است. این‌ها رشته‌هایی است که از لحاظ صنعتی شدن مملکت، کمال اهمیت را دارد که اضافه بر تأسیسات و امکانات موجود کشور، ما این دانشگاه و فعالیت آن را منحصراً بدین کار اختصاص بدهیم. باید خودمان را آماده دنیایی بکنیم که الآن باصطلاح تا حد زیادی بر آسمان‌ها چیره شده است و تا آخر این قرن ممکن است بقدری از لحاظ علمی دنیا پیشرفت بکند که الآن حتی تصورش برای ما مشکل باشد. وارد جزییات فنی نمی‌خواهم بشوم، ولی باید بطور کلی تذکر دهم که ما از لحاظ علمی و اطلاعاتی و فنی و احیاناً بگویم تجسسی باید همپایه ترقی و پیشرفت تمدن امروز دنیا باشیم.
چهل سال یا چهل و پنج سال پیش کسی تصور نمی‌کرد که زراعت غیر از آن وضعیت سابق امکان پذیر باشد که رعیت با یک بدن نحیف و لاغر پشت یک گاو از خودش لاغرتر بنشیند و با یک خیش چوبی کار کند. امروز ما می‌بینیم زارع آزاد ایرانی پشت تراکتور نشسته و برای خودش کار می‌کند یا احیاناً اگر کار کشاورزی بکند به عنوان یک کارگر کشاورزی است نه یک آدم استثمار شده. این فرق در تمام شئون زندگی ما به همین نسبت تقریباً پیدا شده است و همین تغییر باید در تأسیسات علمی ما نیز پیدا بشود.
تکرار می‌کنم که ما از لحاظ متد آموزش و حتی کتب درسی خیلی عقب هستیم. اینطور که می‌شنوم در دنیای جدید امروز یک کتاب درسی اگر سه سال یا پنج سال از عمرش بگذرد دیگر به درد نمی‌خورد. در ممالک مترقی هر چهار پنج سالی یکمرتبه تمام این‌ها را دور می‌ریزند، برای اینکه علم و صنعت بقدری در این مدت تغییر می‌کند که دیگر حتی یک کتاب پنج سال پیش به درد نمی‌خورد. حالا شاید نشود گفت در هر رشته‌ای، ولی مسلماً در خیلی از رشته‌ها همین طور است. ما تمام کارهای خودمان را باید با همین پیشرفت‌های دنیا منطبق بکنیم که از مهمترین کارها همینطور که گفتم موضوع آموزش است، از ابتدایی‌ترین طرق آموزش یعنی از کلاس‌های مدارس ابتدایی تا عالی‌ترین مدارج تحصیلات دانشگاهی. این است که هیچوقت نباید خودمان را بدین طرز فکر عادت بدهیم که خوب اینطور بوده، پدرمان همین کار را کرده، ما هم این کار را می‌کنیم، بچه‌های ما هم همین کار را خواهند کرد.
امروز دنیا طوری در حال تحول است که هر آنی خود انسان هم باید خودش را با این تحولات تطبیق بدهد، چه برسد به اینکه بچه اش را با آن‌ها تطبیق بدهد. خود انسان در مدت حیاتش شاید می‌باید پنج دفعه ده دفعه تحولی پیدا بکند تا اینکه با جامعه پیش برود. به تمام این جهات فکر کردیم که ایجاد یک چنین دانشگاه ملی لازم باشد، همانطور که فکر کردیم اضافه بر دانشگاه تهران که آن هم مؤسسه بسیار خوبی است و دانشگاه‌های دیگری که در ایران موجود بود، دانشگاه دیگری در شیراز درست بکنیم که آن هم به اسم دانشگاه پهلوی است و جنبه ملی نیز دارد. حالا هم یک دانشگاهی بر همان اساس ولی دانشگاهی که اختصاص به همین رشته‌هایی داشته باشد که الآن ذکر کردیم تأسیس می‌شود، و انشاءالله احتیاجات مملکت را از لحاظ کسانی که بعداً در واقع سرنوشت صنعت و اقتصاد و زندگی مترقی این مملکت در دست آن‌ها خواهد بود تأمین بکنیم. مطمئن هستم که هیئت امناء، به وظایف خودشان اقدام خواهند کرد و با کمال دلسوزی مراقب کار خواهند بود و انشاءالله تا چند سال دیگر بناهای لازمی را که برای یک چنین دانشگاهی هست ساخته می‌شود و برنامه تکمیل شده ساختمانی آن را هم انشاءالله به چشم خود خواهیم دید.


۱۱ آبان ماه ۱۳۴۵ ساعت یازده بامداد شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی ایران در آیین نخستین سالگرد دانشگاه صنعتی آریامهر شرکت فرمودند. مهندس شریف امامی ریس مجلس سنا، دکتر صالح رییس دانشگاه تهران و تنی چند از پایوران کشوری در رکاب اعلیحضرتین بودند. در ورودی ساختمان دانشگاه که نزدیک سه راه مهرآباد واقع است،‌ دسته موزیک دانشگاه مارش سلام نواخت. اعلیحضرتین از برابر وزیران و استادان و هیات امنای دانشگاه گذشتند و آنگاه دکتر مجتهدی گیلانی رییس دانشگاه و چگونگی ساختمان تاسیسات و تجهیزات کنونی دانشگاه را با فراداشت سپاس از مهر و توجهات ویژه شاهنشاه آریامهر به آگاهی همایونی رساند. شاهنشاه آریامهر هنگام بازدید از دانشگاه جامه استادی آن دانشگاه را پوشیدند. سپس بخش های گوناگون دانشگاه،‌ سالن اجتماعات، کلاس های درس، آزمایشگاه های فیزیک و شیمی و بالاخره کارگاه بزرگی که ماشین آلات صنعتی در آن نصب شده مورد بازدید قرارگرفت.

در پایان بازدید، شاهنشاه و شهبانو به تالار بزرگ ناهارخوری هنگامی که دانشجویان خوراک خود را در سلف سرویس گرفته و آماده خوردن بودند، تشریف فرما شدند. در این هنگام دانشجویان با شور و هیجان به اعلیحضرتین ابراز احساسات نمودند و اعلیحضرت همایونی و علیاحضرت شهبانو نیز هر یک سینی ناهار خود را که مرغ پلو و یک پیاله سوپ بود را گرفتند و در میان دانشجویان ناهار خود را خوردند.

هیات امنای دانشگاه صنعتی آریامهر

در آغاز هیات امنای دانشگاه صنعتی آریامهر از سی تن از بانوان و مردان فرهیخته ایران تشکیل شد: ۱- سرکار علیه بانو فریده دیبا ۲- شوکت ملک جهانبانی ۳- جباره فرمانفرماییان ۴- وزیر دربار شاهنشاهی ۵- وزیر فرهنگ و هنر ۶- وزیر آموزش و پرورش ۷- وزیر اقتصاد ۸- مهندس ابوالحسن ابوذر (مهندس مکانیک) ۹- دکتر محمد حسین ادیب ۱۰- دکتر جواد آشتیانی ۱۱- دکتر منوچهر اقبال ۱۲- حسنعلی البرز ۱۳- دکتر سید حسن امامی ۱۴- علی اصغر امیرانی ۱۵- سپهبد دکتر عبدالکریم ایادی ۱۶- یوسف خوش کیش (رییس اتاق بازرگانی) ۱۷- مهندس علی اکبر سبحانی ۱۸- دکتر علی اکبر سیاسی (مهندس نساجی) ۱۹- مهندس جعفر شریف امامی ۲۰- مهندس خسرو شیرزاد (مهندس ماشین) ۲۱- مهندس مهدی کمالی (مهندس ساختمان) ۲۲- مهندس تیمور لکستانی ۲۳- مهدی نمازی (مهندس برق) ۲۴- مهندس رضا نیازمند ۲۵- علی وکیلی ۲۶- امیرعباس هویدا (نخست وزیر) ۲۷- دکتر محمدعلی مجتهدی ۲۸- محمد خسرو شاهی ۲۹- جعفر بهبهانیان ۳۰- دکتر رضا فلاح (دکتر شیمی)

اساسنامه دانشگاه صنعتی آریامهر

ماده ۱ - دانشگاهی به نام دانشگاه صنعتی آریامهر که دارای شخصیت حقوقی است و تولیت عالیه آن با شاهنشاه آریامهر است به موجب اساسنامه زیر در تهران تاسیس می‌شود:

ماده ۲ - اداره کلیه امور دانشگاه با نیابت تولیت عظمی خواهد بود.

ماده ۳ - هیاتی به نام امنای دانشگاه برای مدت پنج سال به فرمان شاهنشاه آریامهر منصوب می‌گردند و بر امور مالی و اداری دانشگاه نظارت خواهند کرد.

  • تبصره ۱ - وزرای دربار شاهنشاهی از افراد هیات امنا بلامانع است

ماده ۴ - هیات امنای دانشگاه در ابتدای تاسیس ۳۰ نفر خواهد بود ولی ممکن است اشخاصی که به دانشگاه خدمات موثری بنمایند عضو دایم و افتخاری هیات امنا گردیده و می‌توانند در تمام جلسات آن شرکت نمایند.

  • تبصره ۲ - جلسات‌هایت امنای دانشگاه با حضور دو ثلث اعضا رسمیت یافته و تصمیات هیات با اکثریت قابل اجرا خواهد بود.

ماده ۵ - نیابت تولیت عظمی دانشگاه از میان استادانی که در یکی از رشته‌های علوم و فنون دارای درجه دکترا یا عالیترین درجه در آن رشته باشد و اقلا ۲۰ سال سابقه تدریس دانشگاهی داشته باشد توسط هیات امنای دانشگاه برای مدت پنج سال انتخاب و برای تصویب و صدور فرمان به تولیت عالیه پیشنهاد می‌شود.

  • تبصره ۱ - وزرای دربار شاهنشاهی - تولیت عظمی دانشگاه بلامانع است.
  • تبصره ۲ - نیابت تولیت عظمی در صورتی که عضو هیات امنای دانشگاه نباشد پس از انتخاب عضو هیات امنا خواهد بود.

ماده ۶ - استادان دانشگاه باید علاوه بر درجه دکترا یا عالیترین دیپلم در رشته تدریس خود لااقل پنج سال سابقه تدریس در آن رشته را داشته باشند.

  • تبصره - ترتیب ارتقای به درجه استادی طبق آیین‌نامه‌ای خواهد بود که به پیشنهاد نیابت تولیت عظمی و تصویب شورای دانشگاه و تایید هیات امنا باشد.

ماده ۷ - روسای دانشکده‌ها از بین استادان دانشکده که لااقل ده سال سابقه تدریس دانشگاهی داشته باشند به پیشنهاد نیابت تولیت عظمی و تصویب هیات امنا انتخاب خواهند شد.

ماده ۸ - شورای دانشگاه مرکب خواهد بود از:

۱- نیابت تولیت عظمی که سمت ریاست شورا را خواهد داشت.
۲- روسای دانشکده‌ها
۳- دو نفر نماینده از میان استادان و دانشیاران هر دانشکده که به وسیله شورای دانشکده انتخاب شده باشند.
  • تبصره - شورای دانشگاه با حضور دو سوم اعضای رسمیت خواهد یافت و مصوبات آن با اکثریت قابل اجرا خواهد بود.

ماده ۹ - شورای هر دانشکده از رییس و استادان و دانشیاران آن دانشکده تشکیل می‌گردد.

  • تبصره ۱ - شورای دانشکده با حضور دو سوم اعضای رسمیت خواهد یافت و مصوبات آن با اکثریت پس از تصویب شورای دانشگاه قابل اجرا خواهد بود.
  • تبصره ۲ - ریاست شورای دانشکده با رییس دانشکده می‌باشد.

ماده ۱۰ - هرگاه نیابت تولیت عظمی به عللی تغییر رییس دانشکده یا تغییر استاد دانشکده‌ای را لازم بداند گزارش با ذکر دلایل به هیات امنا تسلیم نموده و تقاضای تغییر رییس دانشکده و یا استاد را خواهد کرد و در صورت تصویب هیات امنا، رییس و استاد جدید طبق مفاد این اساسنامه انتخاب خواهد گردید.

ماده ۱۱ - آیین‌نامه‌های دانشگاه توسط شورای دانشگاه تنظیم و پس از تصویب هیات امنا به موقع اجرا گزارده خواهد شد.

ماده ۱۲ - آیین‌نامه‌های هر دانشکده به وسیله دانشکده مربوط تنظیم و پس از تصویب شورای دانشگاه اجرا خواهد شد.

ماده ۱۳ - بودجه دانشگاه به وسیله نیابت تولیت عظمی تنظیم پس از تایید هیات امنا به موقع اجرا گزارده می‌شود.

ماده ۱۴ - حقوق استادان - دانشیاران - معلمان و کارمندارن اداری به پیشنهاد نیابت تولیت عظمی و تصویب هیات امنا تعیین می‌گردد.

ماده ۱۵ - در پنج سال اول تاسیس دانشگاه نیابت تولیت عظمی می‌تواند روسای دانشکده‌ها را از بین کسانی که دارای درجه دکترا یا عالیترین دیپلم در یکی از رشته‌های علوم و فنون هستند بدون توجه به سابقه تدریس انتخاب و برای تصویب به هیات امنای دانشگاه پیشنهاد نماید.

ماده ۱۶ - تغییر مواد این اساسنامه با تصویب ۲/۳ اعضای شورای دانشگاه و تصویب ۳/۴ اعضای هیات امنای دانشگاه و توشیح شاهنشاه آریامهر امکان‌پذیر خواهد بود.


وظایف

الف - وظایف هیات امنای دانشگاه

۱- تهیه وسایل تاسیس دانشگاه و تامین هزینه‌های آن.
۲- کوشش در ازدیاد درآمد و ترقی و توسعه و تکامل دانشگاه.
۳- نظارت بر امور مالی و اداره دانشگاه
۴- تصویب حقوق و مزایای نیابت تولیت عظمی - روسای دانشکده‌ها - استادان - دانشیاران - معلمان و کارمندان و همی‌چنین تعیین شهریه پرداختی دانشجویان
۵- تصویب بودجه دانشگاه
۶- تصویب مصوبات شورای دانشگاه در مواردی که در این اساسنامه پیش‌بینی شده باشد.

ب - وظایف نیابت تولیت عظمی

۱- اجرای مصوبات هیات امنا و شورای دانشگاه.
۲- انتخاب معاونی دانشگاه و روسای دانشکده‌ها و پیشنهاد آنان به هیات امنا
۳- دعوت و تشکیل شورای دانشگاه در هر موقع که مقتضی باشد.
۴- ارسال برنامه‌های دانشکده‌ها به شورای مرکزی دانشگاه‌ها.
۵- ارسال مصوبات شورای دانشگاه جهت تصویب به هیات امنا

ج - وظایف شورای دانشگاه

۱- اظهار نظر و راهنمایی در مسایلی که به وسیله نیابت تولیت عظمی در دستور شورا گزارده شود.
۲- رسیدگی و تصویب پیشنهادهای شورای دانشکده‌ها و روسای آن‌ها.
۳- تصویب برنامه‌های آموزشی دانشکده‌ها.
۴- تصویب صلاحیت استادان و دانشیاران و معلمان دانشکده‌ها.
۵ - رسیدگی به کلیه امور آموزشی و انضباطی دانشگاه.

د - وظایف روسای دانشکده‌ها

۱- پیشنهاد انتخاب استادان، دانشیاران و معلمان به نیابت تولیت عظمی برای طرح در شورای دانشگاه.
۲- دعوت شورای دانشکده در هر موقع که ضرورت ایجاب کند.
۳- ارسال مصوبات شورای دانشکده برای نیابت تولیت عظمی به منظور طرح و تصویب در شورای دانشگاه.
۴- اجرای مصوبات هیات امنای شورای دانشگاه و شورای دانشکده.
۵- ارسال برنامه‌های تعلیماتی مصوب شورای دانشکده برای نیابت تولیت عظمی به منظور طرح و تصویب در شورای دانشگاه.
۶- تهیه و تنظیم بودجه دانشکده و ارسال آن برای نیابت تولیت عظمی.

ه - وظایف شورای دانشکده

۱- اظهارنظر و راهنمایی در مسایلی که وسیله رییس دانشکده در دستور شورای دانشکده گزارده شود.
۲- رسیدگی و شور در امور تعلیماتی و انضباطی دانشکده.
۳- تهیه برنامه تعلیماتی دانشکده جهت تصویب در شورای دانشگاه.

منبع