مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۱ خرداد ۱۳۲۰ نشست ۹۷

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۲ سپتامبر ۲۰۱۳، ساعت ۰۹:۱۵ توسط Bijan (گفتگو | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دوازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری دوازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۱ خرداد ۱۳۲۰ نشست ۹۷

دوره دوازدهم قانونگذاری

مجلس یک ساعت وربع پیش از ظهر بر پاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید

صورت مجلس روزیکشنبه ۴خرداد ماه آقای (طوسی) منشی خواندند

۱ـ تصویب صورت مجلس

رئیس ـ در صورت مجلس نظری نیست ؟(گفته شد ـ خیر) صورت مجلس تصویب شد .

۲ـ بقیه شور دوم لایحه راجع به بیماریهای آمیزشی وواگیری

رئیس ـ شور دوم لایحه بیماری آمیزشی وواگیری گزارش کمیسیون قرائت میشود :

(گزارش از کمیسیونهای قوانین دادگستری وکشور اینطور خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیونها قوانین دادگستری کشور بمجلس شورای ملی

لایحه شماره ۵۷۳۳۹ دولت را راجع به بیماری آمیزشی وواگیری وکیفر کسانی که مبتلا بوده ومداوا نمی نمایند برای شور دوم در کمیسیونهای قوانین دادگستری وکشور مطرح وبا حضور آقای وزیر کشور پیشنهادهای آقایان نمایندگان محترم مورد دقت ومطالعه واقع شده در نتیجه شور اول بشرح زیر اصلاح واینک گزارش شور دوم آن برای

تقدیم مجلس شورای ملی میگردد .

رئیس ـ ماده اول :

ماده اول ـ در نقاطیکه وزارت کشور آگهی خواهد داد از تاریخ آگهی تا یکماه مبتلایان به بیماری های آمیزشی مکلفند اقدام بدرمان خود کنند .

تبصره ـ مقصود از بیمارهای آمیزشی ـ سوزاک ـ کوفت ـ آتشک ـ شانکر نرم است در هر نقطه از بدن که واقع باشد .

رئیس ـ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده دوم

ماده دوم ـ درمان ومداوای بیماری آمیزشی در کلیه بنگاههای بهداری در دوره واگیری بیماری برای همه ودوره های دیگر برای اشخاص بی بضاعت را یگانی است .

رئیس ـ موافقین برخیزند (اغلب برخاستند) تصویب شد ماده سوم

ماده سوم ـ درمان نزد هر پزشکی که پروانه پزشکی در ایران دارد آزاد است اما در صورتیکه بیماری در دوره واگیری بیماری از موعدیکه برای درمان او پزشک معالج معین نموده تا ده روز از حضور نزد پزشک یا بنگاه پزشک اول خبر نداد نخستین پزشک در مان کننده مکلف است مراتب را با قید محرمانه باطلاع بهداری برساند تا بیمار را ملزم بدرمان نماید .

رئیس ـ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده چهارم

ماده ۴ـ پزشکان یا متصدیان سایر فنون پزشکی که بوسیله تبلیغات بی اساس باعث گمراهی بیماری آمیزشی میشوند یا بوعده های دروغ بیمار را از درمان صحیح باز میدارد مانند اینکه معین کند در مدت چند روز بیمار را درمان کرده یا با بستن پیمان یا انتشار آگهی هائی که مخالفت اصل پزشکی است بیمار را فریب دهند بحبس تادیبی از دو ماه تا یکسال ویا به پرداخت کیفر نقدی از ۲۰۰ تا ۲۰۰۰ ریال محکوم میشوند .

کسانی که بدون پروانه پزشکی اقدام بدرمان بیماریهلا نمایند بحبس تادیبی از دو ماه تا ششماه یا پرداخت کیفر نقدی از پانصد تا پنجهزار ریال محکوم میشوند .

رئیس ـ موافقین برخیزند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد ماده پنجم

ماده پنجم ـ در مواردی که حالت بیمار وکیفیت موجب نگرانی باشد بهداری میتواند بیمار را ملزم کند که تا بر طرف شدن خطر واگیری در یکی از بیمارستانها تحت درمان قرار گیرد .

رئیس ـ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ششم

ماده ۶ـ ولی یا سرپرست صغیر یا سفیه یا دیوانه مکلف است که در درمان صغیر یا سفیه یا دیوانه که تحت سرپرستی آنها میباشد اقدام کند چنانچه ولی یا سرپرست در فراهم نمودن وسائل درمان مسامحه نماید وبیماری صغیر یا مجور بحال سرایت باقی بماند ولی یا سرپرست بحبس از هشت سال تا یکماه وبکیفر نقدی از پنجاه تا پانصد ریال محکوم میشود

رئیس ـ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۷

ماده ۷ـ بهداری موظف است اشخاصی را بمناسبت پیشه خود ممکن است باعث انتشار در بیماریهای آمیزشی شوند مکلف کند که در روزهای معین در بنگاههای بهداری یا نزد پزشکانی که بهداری معین مینماید برای معاینه حاضر شوند ودر صورتیکه تشخیص شود بیماری آنها در مرحله واگیری است از ادامه پیشه ممنوع تا موقیکه گواهی نشده است که بیماری آنها قابل سرایت نیست چنانچه بدون تحصیل

پروانه عدم امکان سرایت را به پیشه خود ادامه دهند بهشت روز تا دوماه حبس تادیبی و۵۱ تا پانصد ریال ویا بیکی از این دو کیفر محکوم میشوند .

رئیس ـ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۸:

ماده ۸ـ اداره کل بهداری مکلف است برای مبارزه با انتشار بیماری آمیزشی بر طبق این ماده آئین نامه أی ومقررات وضع نماید .

رئیس ـ آقای معدل

معدل ـ بنده در شور اول پیشنهاد کردم که بصورت ماده ۲۵ اضافه شود بقانون ودر حقیقت مربوط میشد به ماده ۸ که در اینجا اجازه داده است آئین نامه هائی برای اشخاصی است که بواسطه مبتلا بودن باینگونه امراض شغل وپیشه خود محروم شده باشند باین معنی که اداره بهداری بواسطه مبتلا بودن آنها را نگذارند مشغول کاری شوند وبنده فرض این را کردم که شخص مبتلا شد وتمام سازمان وتشکیلات هم برای او فراهم شد واو هم مشغول معالجه گردید آیا در این مدت ابتلاء تکلیف خانواده او چه میشود یعنی یک نفری را که ده روز یا دو ماه یا سه ماه مشغول معالجه او هستند این شخص عیالاتش از چه محل اعاشه خواهند کرد اگر این موضوع را ما قبلا" حل نکنیم موجب میشود که کتمان وپرده پوشی کرده ومرض را بروز ندهند تا اندازه که میسر است واگر بجهتی مستحضر شوند واو را ممنوع کنند از کار یک عائله برای آنها نگاهداری شود که در مواقع بیکاری وبیماری بتوانند ز آن استفاده کنند خودم در کمیسیون نبودم ولی شنیدم گفته شده است که این خارج از موضوع قانون خاص این منظور تامین شود بنده عرض میکنم اگر این منظور را تامین نکنیم و ماده را باین صورت اجرا کنیم نتیجه آن بیچارگی خانواده آنها ویا مکتوم ماندن مرض آنها میشود .

هاشمی (مخبر کمیسیون کشور) ـ البته این اشکال آقا نه تنها متوجه امراض آمیزشی نیست هر فردی که بیمار شد ودر تختخواب افتاد آنوقت اگر پیش بینی در زندگانی خودش را نکرده باشد عائله اش بیچاره میشود وبهمین منظور است برای همین موضوعها بعلاوه چنانچه خودتان هم فرمودید ودر کمیسیون هم مذاکره شد وآقای وزیر کشور هم باین موضوع آورده شود .

رئیس ـ موافقین با ماده هشتم برخیزند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد

۳-تقدیم لایحه گردش اسکناس از طرف آقای (گلشائیان)کفیل وزارت دارائی

رئیس ـ آقای کفیل وزارت دارائی

گلشائیان (کفیل وزارت دارائی ـ لایحه ایست راجع بمیزان جریان اسکناس تقدیم میشود .

رئیس ـ بکمیسیون رجوع میشود .

۴ـ بقیه شور دوم وتصویب لایحه جلوگیری از بیماری آمیزشی وواگیری

ماده ۹ ـ هر کس بداند مبتلا به بیماری آمیزشی واگیر بوده است ویا آنکه موضوع واحوال شخصی او طوری باشد که بایستی حدس بزند که بیماری او واگیر است و بواسطه آمیزش او طرف متقابل مبتلا شود وبمراجع قضائی شکایت کند مبتلا کننده به حبس تادیبی از سه ماه تا یکسال محکوم میشوند .

تعقیب فقط در موقعی مشخص میشود که خواهان خصوصی شکایت خود را مسترددارد تعقیب وهمچنین اجرای کیفر موقوف میشود .

رئیس ـ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۰ :

ماده ۱۰ـ هر زنی که مبتلا بکوفت باشد در صورتی که بداند یا اینکه اوضاع والاحوال شخصی او طوری باشد که بایستی حدس بزند که بیماری او واگیر است وکودک سالم

شخص دیگری را با پستان خود شیر میدهد بحبس است تا دو تا هفت روز یا کیفر نقدی از پنج تا پنجاه ریال محکوم می شود.

در صورتیکه طفل براثر عمل مبتلا بکوفت شود مرتکب بیک تا سه ماه تادیبی وپرداخت ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ ریال وبهر دو کیفر محکوم خواهند شد .

همین کیفر درباره کسی نیز اجرا میشود که طفل مبتلا بکوفت را با علم بآن بزن سالمی بسپارد که از پستان خود او را شیر می دهد وآن زنی مببتلا بکوفت گردد

تعقیب بزه نامبرده در قسمت اخیر این ماده موکول به شکایت خواهان خصوصی است .

رئیس ـ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۱ :

ماده ۱۱ـ هر شخصی که می خواهد طفلی را بدایه بسپارد موظف است قبل از آنکه دایه پستان بدهن طفل بگذارد طفل ودایه را بوسائل مقتضی بتوسط پزشک امتحان نموده وگواهینامه بهداشتی بدست آورد که طفل یا دایه مبتلا به سیلفیس نبوده وخطری متوجه طفل یا دایه نیست در صورت تخلف بسه تا هفت روز حبس ویا پنج اه ریال کیفر نقدی محکوم می شود ودر صورت ابتلاء طفل یا دایه کیفر متخلف حبس تادیبی از دو ماه تا ششماه خواهد بود .

رئیس ـ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۲ :

ماده ۱۲ـ هر گاه بهداری بوجود کسی که مبتلا به بیماری آمیزشی واگیر است اطلاع یافت میتواند بوسائل مقتضی بازجوئی کند که بیمار در ظرف مدت مقرر بدرمان نپرداخته او را الزام بدرمان نماید .

رئیس ـ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۳ :

ماده ۱۳ـ پزشکان آزاد وکلیه بنگاههای بهداری که معاینه ودرمان بیماری آمیزشی مینمایند موظفند در آخر هر ماه عده بیماری های آمیزشی را که دیده اند وقبلا بپزشک دیگری مراجعه ننموده اند بدون ذکر نام ومشخصات بیمار ببهداری بفرستند .

طریقه فرستادن شماره بیماران بموجب آئین نامه أی ایست که بهدری کل تعیین خواهد کرد .

رئیس ـ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۴ :

ماده ۱۴ـ پزشکان آزاد وکلیه بنگاههای بهداری که معاینه ودرمان بیماری های آمیزشی را مینماید باید حتی المقدور بوسیله پرسش از بیمار کوشش نمایند کانون سرایت ب یماری را تعیین نموده ودر موقع مقتضی بدون ذکر تام ومشخصات بیمار اطلاعات کافی برای تجسس وبر طرف نمودن کانون انتشار بیماری ببهداری مربوط بفرستدکه اقدام لازم بعمل آتید .

رئیس ـ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۵ :

ماده ۱۵ـ وزارت کشور نقاطی را که در این فصل قانون در آنجا باید اجرا شود معین خواهد کرد .

رئیس ـ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۶ :

فصل دوم ـ بیماری واگیردار

ماده ۱۶ـ آبله کوبی دو ماه اول ولادت وتجدید آن در ۷ سالگی و۱۳ سالگی و۲۱ سالگی مطابق آئین نامه مخصوص اجباری است واولیاء اطفال موظفند کهبرای آبله کوبی کودکان خود اقدام نمایند در موقع شیوع بیماری آبله کوبی عمومی واجباری را اعلام مینماید ودر این مورد کلیه پزشکان کشور موظفند اشخاص را که برای امر مراجعه مینمایند برایگان آبله کوبی نمایند .

مدیران دبستان ودبیرستان وآموزشگاهها ودانشگاهها در موقع ورود دانش آموزان ودر نقاطی که بهداری کل اعلام مینماید وکلیه بنگاههای ملی ودولتی وبازرگانی در موقع استخدام کارمندان وشاگرد باید گواهی آبله کوبی مطالبه نمایند .

متخلفین از این ماده وهمچنین اولیاء واطفال چنانچه تا یکماه پس از آگهی بهداری با آبله کوبی طفلی که تحت سرپرستی آنها است یا بتجدید مایه کوبی خود اقدام نمایند بسه الی هفت روز حبس و۱۰ الی ۵۰ ریال کیفر نقدی محکوم خواهند شد .

رئیس ـ آقای معدل

معدل ـ ماده ۱۶ مثل این است که فقط برای شهر نشین ها پیش بینی شده ودهات تقریبا" نمیتوانند استفاده کنند در این ماده اگر کدخداها وبخشدارها یعنی مامورین کوچک هم که در آن نقاط هستند مشمول یک جرائمی شوند اگر چنانچه در یک دهی بروز مرض شود آنها مسئول باشند این را باید تصدیق کرد که تمام مردم طوری نیستند که بوظایف خودشان آشنا باشند همانطور که یک مدیر دبستان ودبیرستان را مسئول بکنیم که تقریبا" یک هدایتی بکنند ویک توجهی بکند برای کدخداها وبخشدارها نیز یک وظیفه أی معین کنند که اگر این وظیفه را انجام ندادند اگر آنها در این موقع کمکی نکنند واگر نکردند مجازاتی نه ببینند البته دیگری نیست که در آنجا اینکار را بکند .

نقابت (مخبر کمیسیون دادگستری) ـ اصلا" در این ماده یک تکالیف عمومی است برای اولیاء اطفال وسرپرست صغار وکلیه اشخاصی که در این کشور هستند ودر ضمن ماده قید شده است که آبله کوبی در دوماهه اول وتجدید آن در هفت سالگی ودر ۲۱ سالگی مطابق آئین نامه مذکور شده است که متخلفین وهمچنین اولیاء اطفال که بتکلیف خود عمل نکنند بکیفر مقرر خواهند رسید بنابراین حکم موضوع شده وبصورت کلی تکلیف ودر صورت تخلف معلوم شده ودر قسمت وسط ماده هم برای مدیران دبستان ودبیرستان وآموزشگاهها در موقع وارد شدن اشخاص به خدمت تکلیف هست ونمی شود گفت که این تکلیف مال شهرستانها است وبرای سایر نقاط نیست وبنابراین اگر ما بیائیم که خدا ملزم کنیم که یک تفتیش عمومی در اهالی بکند این تکلیف شاقی است که عملی نیست برای بعضی ها این تکلیف برای اولیاء اطفال برای سرپرست ها وبرای بخشداری ها وهمه هست وتصور میکنم مجموع این ماده منظور ومقصود آقا را تامین میکند.

رئیس ـ موافقین با ماده ۱۶ برخیزند (اغلب برخاستند) تصویب شد ماده ۱۷

ماده ۱۷ـ در موقع شیوع بیماری آبله بهداری کل آبله کوبی عمومی واجباری را اعلام مینماید وپزشک متخلف از کلیه پزشکان کشور موظفتد اشخاصی را که برای این امر مراجعه مینمایند برایگان آبله کوبی نمایند وپزشک متخلف از این ماده از هشت روز تا یکماه حبس تادیبی محکوم خواهد شد .

رئیس ـ آقای اوحدی

اوحدی ـ بنده چون در این جلسه کمیسیون در شور دوم حاضر نبودم حالا این ماده ۷ را ملاحظه میکنم می بینم بعقیده بنده این ماده موافق با فلسفه قانون نیست این است نظر آقای وزیر کشور را متوجه میکنم که میدانم حقیقتا" مایل هستند که آنچه ایشان پیشنهاد میکنند که از تصویب مجلس میگذرد طوری باشد که بعمل اجرای عملی نزدیکتر باشد بنده یک پیشنهاد کرده ام والان تقدیم میکنم اگر آقای وزیر کشور با این پیشنهاد بنده موافق میفرمایند عرایض خود را خاتمه میدهیم .

رئیس ـ پیشنهاد آقای اوحدی

مقام ریاست مجلس شورای ملی

بنده پیشنهاد میکنم ماده ۱۷ بشرح زیر اصلاح شود .

ماده ۱۷ـ در موقع شیوع بیماری آبله بهداری کل آبله کوبی عمومی واجباری را اعلام مینماید ودر اینمورد کلیه پزشکان کشور که وسائل آبله کوبی بدسترس آنها گذارده شده موظفند اشخاصی را که برای این امر مراجعه مینمایند برایگان آبله کوبی نمایند وپزشک متخلف از این ماده از هشت روز تا یکماه حبس تادیبی محکوم خواهد شد .

Page 6 – 9 missing

متخلف به هشت روز تا یکماه حبس وپرداخت پنجاه ویک تا پانصد ریال ویا بیکی از این دو کیفر محکوم میشود .

رئیس ـ رای گرفته میشود به ماده هجدهم آقایان موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده نوزدهم :

ماده ۱۹ـ هر پزشک معالج مکلف است در موقع مشاهده یکی از بیماریهای واگیر نامبرده زیر فورا" به بهداری محل اطلاع دهد .

۱ـ وبا واسهالهای وبائی شکل

۲ـ طاعون

۳ـ تب زرد

۴ـ مطبقه (تیفوئید)

۵ـ محرقه(تیفوس اگزانتماتیک)

۶ـ آبله

۷ـ مخملک

۸ـ سر خجه

۹ـ خناق

۱۰ـ اسهال خونی

۱۱ـ سرسام واگیر (مننژیت سربرد اسپینال)

۱۲ـ تب عرق گز (سوت می لی یر)

همین وظیفه برای ماماها در مورد تب نفاسی ورم ملتحه نوزادان باید رعایت شود رئیس خانواده باهل خانواده نسبت باهل خانه وصاحب مهمانخانه هم درباره مسافرین همین وظیفه را عرض یک هفته تلفات متعدد غیر عادی مشاهده نمودند فورا" مطلع نمایند که اقدام مقتضی بنماید .

تبصره ـ علاوه بر بیماری نامبرده بیماریهای زیر هم در صورتیکه اماکن پر جمعیت مانند مدارس ـ کارخانجات وپرورشگاه کودکان وزندان وغیره دیده میشود باید متصدیان آن مراکز وپزشک مسئول آنجا بهداری محل را مطلع نماید .

سیاه سرفه ـ جذام ـ باد سرخ ـ ورم غده بنا گوش ـ سل سینه ـ گریپ ـ ذات الریه (پنومونی) ـ تراخم ـ سیاه زخم

تب راجعه (تیفوس رکورانت)

رئیس ـ آقای معدل

معدل ـ این ماده نوزدهم خوب تنظیم شده ولی مجازات متخلف درش نیست باین معنی که آمدیم این وظایف بسیار خوب را را یک کسی انجام نداد جز اینکه بهداری فلان محل به بهداری کل یک شرحی مینوسد که فلان طبیب فلان شخص تخلف کرد یا اگر در تهران هم هست بهداری کل اظهار تاسف کند از این قضیه که واقعا" بد شده است که وظیفه اش را کسی انجام نداده است دیگر چیزی برای مجازات نیست بعقیده بنده تا فوت نشده عجله نکنیم در ران دادن باین ماده ومجازاتی که در ماده قبل مقرر شده است در اینجا هم برای اینکه اینجا کدخداها هست وضمنا" این نکته را هم باید بگوئیم که این قانون چون خشت اول این بنا است وموضوع اول این کار است جای نگرانی نیست البته در طی عمل نواقصی را متوجه خواهند شد ودر تکلیفش خواهند کوشید ولی این بمعنی را که حالا ما متذکر میشویم مخصوصا" از آقایان مخبرین کمیسیونه ها تقاضا دارم که اصراری نداشته باشند که آنچه در کمیسیون تصویب شده همان را در مجلس بچپانند بگذارند خوب حل وحلاجی شود ویک مطلب شسته ورفته بشود آنوقت بدهیم بدست اجرا و الا این شاهکاری نیست که در حقیقت بنده معترض باشم و ایشان پافشاری داشته باشند که نظریات کمیسیون را عینا بقبو لانند به مجلس . فرمایشا یآقای وزیر کشور بقدری جامع بود که بی نیازی کرد ما را از مذاکراتی که در این موادئ میکنیم برای اینکه اگر یک کسی که بنا بود از دکتر ها حمایت کنند ایشان بودند و ایشان خودشان معتقد بودند که تا بحال آنچه که لازم بوده نشده و باید کوشش کرد که بهتر بشود حالتا ما با پافشاری کنیم که بیسار خوب بوده و همینطور باشد بنظر بنده کافر ماجرائی است که ما بیائیم احراز کنیم که همینطور زود

Page 11 missing

واراضی یا شهرداری آن منطقه موظفند که دستورهای بهداشتی راکه مامورین میدهند مراعات نمایند

آلوده نمودن آبهائی که بمصرف شرب میرسد ریختن زباله یا هر نوع کثافت در گذرهای عمومی ممنوع است متخلفین از این ماده مطابق آئین نامه أی که بهداری تنظیم مینماید بکیفر خلافی محکوم میشود .

رئیس ـ موافقین قیام نمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد ماده بیست ویکم قرائت میشود .

ماده ۲۱ـ اشخاصیکهبر خلاف دستورهای بهداری نسبت بمحافظت مواد غذایی که در معرض فروش گذارده میشود رفتار نموده یا اقدام بفروش مواد غذایی فاسد یا ناسالم نمایند از ۱۵ تا سی روز حبس تادیبی و۵۱ تا ۵۰۰ ریال ویا بیکی از این دو کیفر محکوم میشوند .

رئیس ـ موافقین قیام نمایند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد ماده بیست ودوم :

ماده ۲۲ـ اشخاصیکه مانع اجرا ی مقررات بهداشتی میشوند یا در اثر غفلت باعث انتشار یکی از بیماریهای واگیر میشوند بهشت روز تا دوماه حبس تادیبی و۵۱ تا ۵۰۰ ریال بیکی از این دو کیفر محکوم میشود .

رئیس ـ موافقین قیام نمایند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد ماده بیست وسوم :

ماده ۲۳ـ کلیه پزشکان وماماها ودارو سازان مکلفند که دستورهای بهداری کل را برای مبارزه با بیماری واگیر بموقع اجرا گذارند متخلفین بکیفرهای خلافی بر طبق آئین نامه بهداری محکوم میشوند .

رئیس ـ موافقین قیام نمایند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد ماده بیست وچهارم :

ماده ۲۴ـ آئین نامه اجرای این قانون توسط اداره کل بهداری تهیه وتصویب وزارت دادگستری ووزارت کشور بموقع اجرا گذارده خواهد شد .

رئیس ـ موافقین قیام نمایند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد . مذاکره در کلیات است آقای انوار

انوار ـ یک موضوعی را آقای دکتر طاهری در شور اول پیشنهاد کردند آقای وزیر کشور هم وعده فرمودند حالا خواستم در تعقیب آن توضیحی بفرمائید وآن اینست که این امراض که در اینجا نوشته شده داروهائی دارد که گران است ومردم هم معلوم است که بچه ترتیب گرفتارند همینطور دولت زحمت میکشد که بهداری تشکیل میدهد در این باب هم (اگر چه در کمیسیون صحبت شد آقای وزیر هم فرمودند اقدام میکنیم) خوبست توجهی بفرمائید این یک موضوع موضوع دیگر که باز در حضور آقای وزیر کشور عرض میکنم مسئله تبلیغ است تکثیر پیدا می کند ودر دهات وشهرها ودر تمام کشور مردم بدانند که دولت مجهز است برای مبارزه با مرض بنظر بنده خوبست همانطور که آقای وزیر کشور وعده فرمودند در هر دو موضوعش اقدام بفرمایند .

وزیر کشور ـ نسبت به قضیه بهای دار وکه اظهار شد و آقای دکتر طاهری پیشنهاد کردند در کمیسیون هم مطرح شد عرض کردم اصولا" اینت قضیه تحت مطالعه است واقدامش هم بعمل آمده نسبت باندازه که بشود در بهای آن تقلیل داده خواهد شد موضوع دوم هم که مسئله تبلیغات است ضمن بیایم در کمیسیون عرض کنیم از این بابت خاطر آقای انوار آسوده باشد هیچ فرو گذار نخواهد شد .

رئیس ـ رای گرفته میشود بمجموع این لایحه آقایان موافقین برخیزند(اکثر قیام نمودند) تصویب شد

۵ـ موقع ودستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

رئیس ـتصویب میفرمائید جلسه را ختم کنیم جلسه آینده روز یکشنبه ۱۸ خرداد ماه سه ساعت پیش از ظهر دستور لوایح موجوده

(مجلس بیست دقیقه بعداز ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی ـ حسن اسفندیاری

قانون

طرز جلوگیری از بیماری آمیزشی وبیماری واگیر دار

فصل اول ـ بیماری آمیزشی

ماده اول ـ در نقاطیکه وزارت کشور آگهی خواهد داد از تاریخ آگهی تا یکماه مبتلایان به بیماری های آمیزشی مکلفند اقدام بدرمان خود کنند .

تبصره ـ مقصود از بیمارهای آمیزشی ـ سوزاک ـ کوفت ـ آتشک ـ شانکر نرم است در هر نقطه از بدن که واقع باشد .

ماده دوم ـ درمان ومداوای بیماری آمیزشی در کلیه بنگاههای بهداری در دوره واگیری بیماری برای همه ودوره های دیگر برای اشخاص بی بضاعت را یگانی است .

ماده سوم ـ درمان نزد هر پزشکی که پروانه پزشکی در ایران دارد آزاد است اما در صورتیکه بیماری در دوره واگیری بیماری از موعدیکه برای درمان او پزشک معالج معین نموده تا ده روز از حضور نزد پزشک یا بنگاه پزشک اول خبر نداد نخستین پزشک در مان کننده مکلف است مراتب را با قید محرمانه باطلاع بهداری برساند تا بیمار را ملزم بدرمان نماید .

ماده ۴ـ پزشکان یا متصدیان سایر فنون پزشکی که بوسیله تبلیغات بی اساس باعث گمراهی بیماری آمیزشی میشوند یا بوعده های دروغ بیمار را از درمان صحیح باز میدارد مانند اینکه معین کند در مدت چند روز بیمار را درمان کرده یا با بستن پیمان یا انتشار آگهی هائی که مخالفت اصل پزشکی است بیمار را فریب دهند بحبس تادیبی از دو ماه تا یکسال ویا به پرداخت کیفر نقدی از ۲۰۰ تا ۲۰۰۰ ریال محکوم میشوند .

کسانی که بدون پروانه پزشکی اقدام بدرمان بیماریهلا نمایند بحبس تادیبی از دو ماه تا ششماه یا پرداخت کیفر نقدی از پانصد تا پنجهزار ریال محکوم میشوند .

ماده پنجم ـ در مواردی که حالت بیمار وکیفیت موجب نگرانی باشد بهداری میتواند بیمار را ملزم کند که تا بر طرف شدن خطر واگیری در یکی از بیمارستانها تحت درمان قرار گیرد .

ماده ۶ـ ولی یا سرپرست صغیر یا سفیه یا دیوانه مکلف است که در درمان صغیر یا سفیه یا دیوانه که تحت سرپرستی آنها میباشد اقدام کند چنانچه ولی یا سرپرست در فراهم نمودن وسائل درمان مسامحه نماید وبیماری صغیر یا مجور بحال سرایت باقی بماند ولی یا سرپرست بحبس از هشت سال تا یکماه وبکیفر نقدی از پنجاه تا پانصد ریال محکوم میشود

ماده ۷ـ بهداری موظف است اشخاصی را بمناسبت پیشه خود ممکن است باعث انتشار در بیماریهای آمیزشی شوند مکلف کند که در روزهای معین در بنگاههای بهداری یا نزد پزشکانی که بهداری معین مینماید برای معاینه حاضر شوند ودر صورتیکه تشخیص شود بیماری آنها در مرحله واگیری است از ادامه پیشه ممنوع تا موقیکه گواهی نشده است که بیماری آنها قابل سرایت نیست چنانچه بدون تحصیل پروانه عدم امکان سرایت را به پیشه خود ادامه دهند بهشت روز تا دوماه حبس تادیبی و۵۱ تا پانصد ریال ویا بیکی از این دو کیفر محکوم میشوند .

ماده ۸ـ اداره کل بهداری مکلف است برای مبارزه با انتشار بیماری آمیزشی بر طبق این ماده آئین نامه أی ومقررات وضع نماید .

ماده ۹ ـ هر کس بداند مبتلا به بیماری آمیزشی واگیر بوده است ویا آنکه موضوع واحوال شخصی او طوری باشد که بایستی حدس بزند که بیماری او واگیر است و بواسطه آمیزش او طرف متقابل مبتلا شود وبمراجع قضائی شکایت کند مبتلا کننده به حبس تادیبی از سه ماه تا یکسال محکوم میشوند .

تعقیب فقط در موقعی مشخص میشود که خواهان خصوصی شکایت خود را مسترددارد تعقیب وهمچنین اجرای کیفر موقوف میشود .

ماده ۱۰ـ هر زنی که مبتلا بکوفت باشد در صورتی که بداند یا اینکه اوضاع والاحوال شخصی او طوری باشد که بایستی حدس بزند که بیماری او واگیر است وکودک سالم شخص دیگری را با پستان خود شیر میدهد بحبس است تا دو تا هفت روز یا کیفر نقدی از پنج تا پنجاه ریال محکوم می شود.

در صورتیکه طفل براثر عمل مبتلا بکوفت شود مرتکب بیک تا سه ماه تادیبی وپرداخت ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ ریال وبهر دو کیفر محکوم خواهند شد .

همین کیفر درباره کسی نیز اجرا میشود که طفل مبتلا بکوفت را با علم بآن بزن سالمی بسپارد که از پستان خود او را شیر می دهد وآن زنی مببتلا بکوفت گردد

تعقیب بزه نامبرده در قسمت اخیر این ماده موکول به شکایت خواهان خصوصی است .

ماده ۱۱ـ هر شخصی که می خواهد طفلی را بدایه بسپارد موظف است قبل از آنکه دایه پستان بدهن طفل بگذارد طفل ودایه را بوسائل مقتضی بتوسط پزشک امتحان نموده وگواهینامه بهداشتی بدست آورد که طفل یا دایه مبتلا به سیلفیس نبوده وخطری متوجه طفل یا دایه نیست در صورت تخلف بسه تا هفت روز حبس ویا پنج اه ریال کیفر نقدی محکوم می شود ودر صورت ابتلاء طفل یا دایه کیفر متخلف حبس تادیبی از دو ماه تا ششماه خواهد بود .

ماده ۱۲ـ هر گاه بهداری بوجود کسی که مبتلا به بیماری آمیزشی واگیر است اطلاع یافت میتواند بوسائل مقتضی بازجوئی کند که بیمار در ظرف مدت مقرر بدرمان نپرداخته او را الزام بدرمان نماید .

رئیس ـ ماده سیزدهم قرائت میشود :

ماده ۱۳ـ پزشکان آزاد وکلیه بنگاههای بهداری که معاینه ودرمان بیماری آمیزشی مینمایند موظفند در آخر هر ماه عده بیماری های آمیزشی را که دیده اند وقبلا بپزشک دیگری مراجعه ننموده اند بدون ذکر نام ومشخصات بیمار ببهداری بفرستند .

طریقه فرستادن شماره بیماران بموجب آئین نامه أی ایست که بهدری کل تعیین خواهد کرد .

ماده ۱۴ـ پزشکان آزاد وکلیه بنگاههای بهداری که معاینه ودرمان بیماری های آمیزشی را مینماید باید حتی المقدور بوسیله پرسش از بیمار کوشش نمایند کانون سرایت ب یماری را تعیین نموده ودر موقع مقتضی بدون ذکر تام ومشخصات بیمار اطلاعات کافی برای تجسس وبر طرف نمودن کانون انتشار بیماری ببهداری مربوط بفرستدکه اقدام لازم بعمل آتید .

ماده ۱۵ـ وزارت کشور نقاطی را که در این فصل قانون در آنجا باید اجرا شود معین خواهد کرد .

فصل دوم ـ بیماری واگیردار

ماده ۱۶ـ آبله کوبی دو ماه اول ولادت وتجدید آن در ۷ سالگی و۱۳ سالگی و۲۱ سالگی مطابق آئین نامه

مخصوص اجباری است واولیاء اطفال موظفند کهبرای آبله کوبی کودکان خود اقدام نمایند در موقع شیوع بیماری آبله کوبی عمومی واجباری را اعلام مینماید ودر این مورد کلیه پزشکان کشور موظفند اشخاص را که برای امر مراجعه مینمایند برایگان آبله کوبی نمایند .

مدیران دبستان ودبیرستان وآموزشگاهها ودانشگاهها در موقع ورود دانش آموزان ودر نقاطی که بهداری کل اعلام مینماید وکلیه بنگاههای ملی ودولتی وبازرگانی در موقع استخدام کارمندان وشاگرد باید گواهی آبله کوبی مطالبه نمایند .

متخلفین از این ماده وهمچنین اولیاء واطفال چنانچه تا یکماه پس از آگهی بهداری با آبله کوبی طفلی که تحت سرپرستی آنها است یا بتجدید مایه کوبی خود اقدام نمایند بسه الی هفت روز حبس و۱۰ الی ۵۰ ریال کیفر نقدی محکوم خواهند شد .

ماده ۱۷ـ در موقع شیوع بیماری آبله بهداری کل آبله کوبی عمومی واجباری را اعلام مینماید وپزشک متخلف از کلیه پزشکان کشور موظفتد اشخاصی را که برای این امر مراجعه مینمایند برایگان آبله کوبی نمایند وپزشک متخلف از این ماده از هشت روز تا یکماه حبس تادیبی محکوم خواهد شد .

ماده ۱۸ـ با مایه آبله انسانی آبله کوبی ممنوع است ومتخلف به هشت روز تا یکماه حبس وپرداخت پنجاه ویک تا پانصد ریال ویا بیکی از این دو کیفر محکوم میشود .

ماده ۱۹ـ هر پزشک معالج مکلف است در موقع مشاهده یکی از بیماریهای واگیر نامبرده زیر فورا" به بهداری محل اطلاع دهد .

۱ـ وبا واسهالهای وبائی شکل

۲ـ طاعون

۳ـ تب زرد

۴ـ مطبقه (تیفوئید)

۵ـ محرقه(تیفوس اگزانتماتیک)

۶ـ آبله

۷ـ مخملک

۸ـ سر خجه

۹ـ خناق

۱۰ـ اسهال خونی

۱۱ـ سرسام واگیر (مننژیت سربرد اسپینال)

۱۲ـ تب عرق گز (سوت می لی یر)

همین وظیفه برای ماماها در مورد تب نفاسی ورم ملتحه نوزادان باید رعایت شود رئیس خانواده باهل خانواده نسبت باهل خانه وصاحب مهمانخانه هم درباره مسافرین همین وظیفه را عرض یک هفته تلفات متعدد غیر عادی مشاهده نمودند فورا" مطلع نمایند که اقدام مقتضی بنماید .

تبصره ـ علاوه بر بیماری نامبرده بیماریهای زیر هم در صورتیکه اماکن پر جمعیت مانند مدارس ـ کارخانجات وپرورشگاه کودکان وزندان وغیره دیده میشود باید متصدیان آن مراکز وپزشک مسئول آنجا بهداری محل را مطلع نماید .

سیاه سرفه ـ جذام ـ باد سرخ ـ ورم غده بنا گوش ـ سل سینه ـ گریپ ـ ذات الریه (پنومونی) ـ تراخم ـ سیاه زخم

تب راجعه (تیفوس رکورانت)


ماده ۲۰ـ در مواقعی که تشکیل یک منطقه استحفاظی برای رعایت پاکیزگی آب مورد اححتیاج باشد مالکین آب واراضی یا شهرداری آن منطقه موظفند که دستورهای بهداشتی راکه مامورین میدهند مراعات نمایند آلوده نمودن آبهائی که بمصرف شرب میرسد ریختن زباله یا هر نوع کثافت در گذرهای عمومی ممنوع است متخلفین از این ماده مطابق آئین نامه أی که بهداری تنظیم مینماید بکیفر خلافی محکوم میشود .

ماده ۲۲ـ اشخاصیکه مانع اجرا ی مقررات بهداشتی میشوند یا در اثر غفلت باعث انتشار یکی از بیماریهای واگیر میشوند بهشت روز تا دوماه حبس تادیبی و۵۱ تا ۵۰۰ ریال بیکی از این دو کیفر محکوم میشود .

ماده ۲۳ـ کلیه پزشکان وماماها ودارو سازان مکلفند که دستورهای بهداری کل را برای مبارزه با بیماری واگیر بموقع اجرا گذارند متخلفین بکیفرهای خلافی بر طبق آئین نامه بهداری محکوم میشوند .

ماده ۲۴ـ آئین نامه اجرای این قانون توسط اداره کل بهداری تهیه وتصویب وزارت دادگستری ووزارت کشور بموقع اجرا گذارده خواهد شد .

این قانون که مشتمل بر بیست وچهار ماده است در جلسه یازدهم خردادماه یکهزار وسیصدوبیست بتصویب مجلس شورای ملی رسید .

رئیس مجلس شورای ملی ـ حسن اسفندیاری