تفاوت میان نسخه‌های «مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۰ دی (جدی) ۱۳۰۳ نشست ۱۰۸»

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای جدید حاوی «{{سرصفحه پروژه | عنوان = تصمیم‌های مجلس [[مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگ...» ایجاد کرد)
 
خط ۱۰: خط ۱۰:
  
 
'''مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۰ دی (جدی) ۱۳۰۳ نشست ۱۰۸'''
 
'''مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۰ دی (جدی) ۱۳۰۳ نشست ۱۰۸'''
 +
 +
جلسه صروهشت صورت مشروح مجلس یوم شنبه بیستم جدی هزار و سیصروسه مطابق چهار دهم شهر جمادی الثانیه هزارو سیصد و چهل و سه مجلس دو ساعت و ربع قبل از ظهر بر یاست آهای مؤتمن المک تشکیل گردید( صورت مجلس یوم پنجشنبه هیجدهم جدی را آقای آقامیرزا جواد خان قرائت نمودند ) رئیس – آقای سلطان العلماء (اجازه)
 +
 +
 +
 +
سلطان العلماء – بنده پرویروز نیمساعت قبل از وقت حاضر بودم مع‌ هذا بنده را جزوو دیر آمدگان بی اجازه نوشته اند رئیس تحقیق میشود . آقای مشیر معظم (اجازه ) مشیر معظم – بنده قبل از دستور عرضی دارم رئیس – آقای آقاسید یعقوب (اجازه )
 +
 +
 +
 +
آقا سید یعقوب – در مسئله تأکید در آوردن بودجه سال آتیة در جلسه قبل بنده اظهاراتی کردم و در صورت مجلس نوشته نشده چون این موضوع اهمیت داشت استدعا می کنم مقرر فرمائید نوشته شود.
 +
 +
 +
 +
رئیس- اضافه می شود آقای امیر احتشام (اجازه ) امیر احتشام – آقای آقامیرزا یدالله خان از مقام محترم اجازه خواسته بودند ولی در صورت مجلس ایشان را غائب بی اجازه نوشته اند
 +
 +
رئیس – این هم تحقیق می شود دیگر ایرادی نیست ؟ اظهاری نشد رئیس – آقای مشیرمعظم ‍(اجازه)
 +
 +
 +
 +
مشیر معظم – چند جلسه قبل اقای تدین را جع بسیل زدگان بیرجند و قائنات اظهاراتی نمودند عجالتاً هم یک تلگراف دیگری از اهالی تون دسیده که در لیله دوم جدی سیل عظیمی امده و قریب سیصد نفر بی خانمان شده‌اند شش رشته قنات هم بکلی مسلوب المنفهه شده و بنده خواستم بآهایان نمایندگان محترم تذکری بدهم که باید دولت و مجلس در این باب یک فکرا اساسی بکند
 +
 +
 +
 +
(بعضی از نمایندگان صحیح است ) چون تمام سکنه آنحدود دچار سیل شده و در این موفع زمستان گرفتار فقرو پریشانی شده اند و باید زودتر یک فکر اساسی برای این کار کرد ( جمعی از نمایندگان صحیح است )
 +
 +
 +
 +
رئیس - وارده دستور می شویم . قبلا پیشنهاد آقای یاسائی راجع بمواد ششصت وشش و شصت و هفت و هفتادو یک قانون استخدام مطرح است . مذاکرات راجع به کلیات است آقای کازرونی ( اجازه ) حاضر نیستند یکنفر از نمایندگان – خیر رئیس – آقای دست غیب ( اجازه ) دست غیب – عرضی ندارم رئیس –آقای حائری زاده ( اجازه )
 +
 +
 +
 +
حائریزاده – اصولا برای این کار کمیسیونی معین شده بود که کلیه اینقانون را در تحت نظر گرفت و تصلاح کنند حالا یکی دو ماده را بدون مطالعه در مجلس تصویب کردن نمی‌دانم چه صورتی دارد وممکن است این مواد ارتباط با سایر مواد داشته باشد و بعد از تصویب کردن نمی دانم چه صورتی دارد و ممکن است این مواد ارتباط با سایر مواد داشته باشد و بعد از تصویب اسباب زحمت شود و بنده این را کار خوبی نمی دانم از قراری هم که اطلاع یافته ام را پرت کمیسیون تقریب اختنام یافته و عنقریب تقدیم مجلس خواهد شد. بنابر این اگر صلاح می دانید از دستور این جلسه خارج شود تاراپرت آن از طرف کمیسیون داده شود.
 +
 +
 +
 +
رئیس – اقای شریعت زاده ( اجازه ) شریعت زاده – خواستم خاطرمحترم آقایان صاحبان طرح را متوجه سازم باین که کمیسیون تجدید نظر در قانون استخدام و ظایف خودش را انجام داده راپرتش هم حاضر شده است.
 +
 +
فقط لازم بود که یک مرتبه دیگر کمیسیون تشکیل شده و و داپرت قرائت شده بعد تقدیم مجلس شود و تمام این موادی که مورد نظر آقایان است کطالعه اصلح شده و در ضمن بنظر آقایان میرسد . بنابراین تصور می کنم اگر اجازه بفرمائید از دستور خارج شود بهتر باشد و وقتی که خبر کمیسیون تقدیمم مجلس شد آقایان نظریات خودشان را در آن موقع بفرمائید .
 +
 +
رئیس – باید پیشنهاد شود که از دستور خارج شود . چون آنروز مطابق نظامنامه آقای یاسائی نقاضا کردند جزو دستور شود رای هم داده شد اگر لازم نبود مطرح شود ننکن بود در همان موقع رای داده نشود ولی حالا که جزو دستور شده است خارج نمی شود مگر اینکه پیشنهاد بشود.
 +
 +
 +
 +
بعضی از نمایند گان – صحیح است . رئیس – آقای آقا سید یعقوب (اجازه ) آقا سید یعقوب – بنده خواستم در جواب آقای حائری زاده و شریعت زاده عرض کنم چه منافاتی دارد فعلا که جزو دستور است مطرح شود؟ ..
 +
 +
 +
 +
شاهزاده شیح‌الرئیس – وقت مجلس تلف میشودآقا سید یعقوب – البته باید وقت مجلس صرف شود اینجا هم مجلس است مسجد که نیست .
 +
 +
عرض می کنم که مجلس نسبت بیکی دو ماده از قانون استخدام نظر یاتی داشت و ایراداتی در نظرش بود آن موارد را فرستاد بکمیسیون کمیسیون هم وظیفه خودش را انجام داده و قصوری نکرده است حالا هم هیچ منافاتی ندارد که مجلس وارد در مذاکره این دو سه باره بشود البته بعد از آنکه آقای شریعت‌زاده مخبر کمیسیون رایرت دادند مجلس نسبتبه بقیه هم نظر می کند و رأی میدهد و همین نظری که آنروز مجلس باید اتخاذ کند راجع باین دو سه ماده امروز اتخاذ می کند .
 +
 +
بعلاوه رأی داده شده که جزو دستور شود .
 +
 +
آن راپرت کلی هم که از طرف کمیسیون داده مس شود مگر غیر از اینها است آن راپورت کلی هم منطبق بر این مواد است و حالا مجلس میخواهد سه یا چهار تا از آن مواد را تحت نظر قرار بدهد و وقتی راپرت کلی از طرف کمیسیون داده شد نسبت به بقیه‌اش هم اتخاذ نظر می کند ابداً هم خارج از نظامنامه نیست و منافاتی ندارد که در این خصوص مذاکره بشود دلیلی هم ندارد که از دستور خارج شود.
 +
 +
رئیس – آقای شریعت زاده . (اینطور قرائت شد )
 +
 +
چون کمیسیون تجدید نظر در قانون استخدام وظایف خود را انجام داده و مواد پیشنهادی آقای یاسائی را نیز اصلاح نموده و ناچار خبر کمیسیون باید در مجلس در دستور خارج شود .
 +
 +
شیروانی – بنده مخالفم
 +
 +
رئیس – بفرمائید.
 +
 +
شیروانی – چیزیکه بکمیسیون احله شد دو قسمت بود یکی طرح قانونی راجع به تجدید نظر در قانون استخدام یکی هم طرح پیشنهادی آقای یاسائی راجع باین دو سه ماده مخصوص و بعقیده بنده اصلا تجدید نظر در قانون استخدام برای همین دو ماده بوده است که اسباب زحمت و اشکال شده بود و همین دوماده بود که چند روز قبل اسباب اختلاف بین آقای تدین و وزیر مالیه شد و ایشان نظرشان این بود که این مادهباید شکل دیگر تفسیر شود و وزیر مالیه هم نظرشان طور دیگر بود و بالاخره حل نشد و همینطور مسئله بودجه ممختل ماند و زارتخانها هم مطابق میل شان هر کدام مواد را تفسیر می کنند وزارت مالیه ی طور – وزارت خارجه طور دیگر – و همینطور سایر وزارتخانها این است که بنده کاملا مخالف با خروج از دستور هستم. آقایان ممکن است طرح را مطالعه کرده باشند ولی من الان قانون را نگاه کردم. دیدم چیز خیلی مشکلی نیست اینجا درش حرف زده میشود وبالاخره تکلیف دولت و وزارتخانها معلوم میشود که چه باید بکنند فرض بفرمائید الان بود جه سال آتیه را می خواهند بیاورند به مجلس . آخر از روی چه ترتیبی تطبیق کنند با قانون استخدام زیرا الان این ماده محل با قانون استخدام زیرا الان این ماده محل اختلاف است بین دولت و مجلس لهذا بنده موافقم که همین امروز در مجلس مطرح شده و زودتر تکلیف دولت معلوم شود.
 +
 +
 +
 +
رئیس- رای میگیریم به پیشنهاد آقای شریعت زاده برای خروج از دستور آقایانیکه موافقند قیام فرمایند . (جمع کثری قیام نمودند ) رئیس – تصویب شد . لایحه معافیت ماشینهای فلاحتی و صنعتی و از تأدیه حقوق گمرکی مطرح است شور دومش است. ماده اول قرائت می شود. (بشرح آتی قرائت شد )
 +
 +
 +
 +
ماده اول – کلیه ماشینهای فلاحتی و صنعتی و یا قطعات آنها از تاریخ تصویب این قانون تا ده سال از حقوق ورودی گمرک معاف خواهد بود . تبصره – معافیت فوق شامل ماشینهای ذیل و قطعات آنها نیست . ماشینهای خیاطی، قیطان دوزی ، قالب دوزی و ماشین آژور . ماشینهای طبع . گراور و صحافی ماشینهای توتون بری و گلیز سازی ماشینهای جوراب بافی ماشینهای مربوط به طبخ . خبر از کمیسیون قوانین مالیه بمجلس شورای ملی کمیسیون قوانین مالیه در جلسه۱۴ جدی ماده الحاقیه پیشنهادی آقای تقی زاده را که راجع بمعافیت وسایل نقلیه چرخ دار بود مورد مطالعه قرار داده بتربیب ذیل تصویب مجلس شورای ملی پیشنهاد مینماید . بار کشهای متوردار مطلقا و اتومبیل های سواری در صورتیکه قسمت آنها بیشتر از هزار تومان نباشد از تاریخ تصویب این قانون تا ده سال از حقوق ورودی گمرک معاف خواهند بود .
 +
 +
 +
 +
رئیس – ( خطاب بداور مخبر کمیسیون قوانین مالیه) این خبر ثانوی ماده علیحده است که پیشنهاد کرده اید . مخبر – بلی در شورای اول پیشنهادی از طرف عده از آقایان نمایندگان مخصوصا از طرف آقای تقی زاده تقدیم شد و بکمیسیون ارجاع شد راجع باینکه ماشینهای چرخ دارو وسائل حمل و نقل موتوردار – از تأدیه حقوق گمرکی معاف باشد. در کمیسیون هم اینطور تصمیم گرفته شد که معافیت برای کامیون و اتومبیل های بار کش فراهم و از تأدیه حقوق گمرکی معاف باشد.
 +
 +
 +
 +
عده از اعضای کمیسیونهم پیشنهاد کردند . راجع باتومبیل که آنهم جزو وسایط نقلیه چرخ داراست و باید معاف شود این بود که کمیسیون ااینطور تصمیم گرفت اتومبیل‌ها ئیکه قیمت آن تا هزار تومان باشد آنعا از تأدیه حقوق گمرکی معف باشند و از اتومبیلهائیکه بیشتر قیمت دارد و تحملی است حقوق گمرکی گرفته شود و بالاخره این ارپرت تهیه و تقدیم شد .
 +
 +
رئیس – مقصود بنده این است که این ماده یکی باید ضمیه شود ؟ ماده اول بشود – یا ماده دوم ؟ داور ماده دوم
 +
 +
رئیس- قسمت دیگر این راپرت چطور ماده سوم باید بشود؟
 +
 +
داور – بلی قسمت دومش باید ماده سوم بشود .
 +
 +
رئیس – بالفعل ماده اول مطرح است دوباره قرائت میشود.
 +
 +
(بشرح سافق بدون تبصره قرائت شد) رئیس – آقای اقا سید بعقوب ( اجازه) آقا سید بعقوب – موافقم رئیس – آقای یاسائی ( اجازه )
 +
 +
 +
 +
یاسائی – اینجا نوشته شده است کلیه ماشینهای فلاحتی و صنعتی و یا قطعات آنها یک قسم ادواتی هست که اصطلاحلا بانها ماشین گفته نمیشود ولی آنها هم برای فلاحت خیلی لازم است و در نظر هم هست که آنها معاف باشند .
 +
 +
بنابراین بهتر این بود که اینطور نوشته میشد ( پیشنهادی هم تقدیم نموده‌ام در این زمینه ) کلیه ماشینها و ادوات فلاحتی – مثلا یک قسم داسهائی هست که برای امر فلاحت خیلی لازم است و نمیشود بآنها گفت ماشین در هر صورت نظر بنده این است که آنها هم از حقوق گمرکی معاف باشد و بطور کلی نوشته شود کلیه ماشینها و ادوات فلاحتی و صنعتی – اینطور بهتر خواهد بود . مخبر- کمیسیون بانظر آقای یاسائی موافقت دارد که ادوات هم نوشته شود. آقاسید یعقوب – بنده مخالفم اجازه میفرمائید؟ رئیس – موقعیکه پیشنهادها قرائت میشود آنوقت ممکن است بفرمائید آقای تدین (اجازه )
 +
 +
 +
 +
تدین – بنده با اصل ماده موافقم . رئیس – آقای اخگر اخگر – موافقم رئیس –آقای محمد ولی میرزا چطور؟
 +
 +
محمد ولی میرزا – موافقم رئیس – آقای اجاق . اجاق – بنده هم موافقم .
 +
 +
 +
 +
رئیس – آقای طهرانی –شما هم موافقید. آقا شیخ محمد علی طهرانی – بنده با قبول کردن مخبر موافقم. رئیس – دیگر مخالفی نیست؟ (گفتند خیر ) رئیس – پیشنهادات قرائت میشود. (بشرح آتی قرائت شد )
 +
 +
۱- بنده پیشنهاد میکنم ماده اول باینطور اصلاح شود . کلیه ماشینها و ادوات فلاحتی و صنعتی و یا قطعات آنها الی آخر – یاسائی ۲- حقیر پیشنهاد مینمایم که ماشینهای طبع گراور و صحافی نیز از حقوق ورودی گمرک معاف گردد . ضیاءالواعظین رئیس- آقای یاسائی که توضیحی ندارند .
 +
 +
 +
 +
یاسائی – خیر قبلا توضیح دادم مخبر – پیشنهاد آقای یاسائی یک مرتبه دیگر قرائت شود ( بشرح فوق قرائت شد ) مخبر – بنده در قسمت راجع بفالحت موافقم که ادوات فلاحتی اضافه شود ولی راجع بقسمت صنعتی قبول نمی کنم زیرا آنوقت باعث میشود که تمام ادوات صنعتی را از خارجه بدون تأدیه حقوق گمرکی وارد نمایند .
 +
 +
 +
 +
یاسائی – بنده هم قبول میکنم همان ادوات فلاحتی نوشته شود. رئیس – آقای ضیاءالواعظین (اجازه ) ضیاءالواعظین – بنده در این خصوص توضیح زیادی لازم نمی وانم غالب آقایان متوجه هستند که شهر های ایران چقدر کحتاج است بماشین های طبع و کراور و صحافی و برای تصمیم معارف و نشر و پیشرفت علوم چقدر اهمت دارد در غالب شهرهای ایران هنوز ماشین های سنگی و دستی دایر است .
 +
 +
 +
 +
در شیراز مثلا دو سه روزنامه هست که با ماشین سنگی طبع می شود و هنوز وسایل طبع حروفی بر ایشان فراهم نیست این هست کهبنده پیش نهاد کردم ماشین طبع و صحافی و گراور از حقوق گمرکی معاف باشند قسمت مهمی هم ندارد . و بعقیده بند اگر آقای مخبر با آن شوق و رغبت که در ترویج و تصمیم معارف دارند قبول کنند خیلی خوب است .
 +
 +
 +
 +
مخبر – بنده خیلی تشکر میکنم از اظهار لطفی که آقا فرمودند ولی نمیتوانم این پیشنهاد را قبول کنم چون غالب ماشین ها و چیزهائیکه از اروپا می‌آید غیر از اشیاء تحملی البته هم طرف احتیاج مردم است و هر کدام یک منافع و خواصی دارد ولی اگر این جا راجع بفلاحت و صنعت بخصوص یک توجه خاصی شده است بای این است که مردم شوق پیدا کنند ، از این ماشینها بیاورند و با قتصادیان مملکت کمک کنند تا ترقی کند .
 +
 +
 +
 +
ولی در ضمن باید مواظب بود که عابدات دولت هم که یک قسمت از آن عوائد گمرکی است کم شود و از طرفی دیگر راجع بماشینهای طبع و غیره همین ماشین هائی که داخل در ایران شدهاست و مردم بآن عادت کرده‌اند بالاخره خودش در عمل تولید یک حسن رقابتی میکند و آنهائی همکه حالا با ماشین های دستی کار میکنند دستگاهشان را میفروشند و دستگاه ماشین جدید وارد کنند و تصور میکنم در این خصوص همان رقابت تجارتی آها را تشویق می کند که ماشین طبع و گراور و صحافی بیاوند.
 +
 +
الان هم خیلی زایاد است و در بعضی حاها هم کم ندارند گمرک هم بدهند هیچ اهمیتی ندارد .
 +
 +
رئیس – رأی میکیریم بقابل توجه بودن پیشنهاد آقای ضیاءالواعظین
 +
 +
آقا سید یعقوب – بنده نسبت بپیش نهاد آقای یاسائی عرض نکردم مخالفم؟
 +
 +
رئیس – این پیشنهاد آقای ضیاءالواعظین است .
 +
 +
پیشنهاد آقای یاسائی را مخبر قبول کردند عضو کمیسیون هم گویانباشید – رأی میگیریم بقابل توجه بودن می داند قیام فرمایند .
 +
 +
( عده قلیلی قیام نمودند )
 +
 +
رئیس – قابل توجه نشد . ماده اول قرائت می شود و رأی می گیریم .
 +
 +
( بشرح ذیل قرائت شد )
 +
 +
ماده ۱- کلیه ماشینها و ادوات فلاحتی و یا قطعات آنها و از تاریخ تصویب این قانون
 +
 +
تاده سال از حقوق ورودی گمرک معاف خواهد بود . تدین – بنده پیشنهاد اصلاحی دارم . رئیس – بفرمائید تدین- این جا نوشته شده است کلیه ماشین ها و ادوات فلاحتی و یا قطعات آنها . بنده عقیده‌ام این است نوشته شود ماشین‌های فلاحتی و اودات آن چون ممکن است از عبارت ماشینها و ادوات فلاحتی معنی درست استفاده نشود و اگر نوشته شود ماشینهای فلاحتی و ادوات آن بهتر سواهد بود. رئیس- ماشینهای فلاحتی و ادوات و قطعات آنها . (بعضی از نمایندگان صحیح است ) یاسائی – اجازه میفرمائید رئیس – اگر اصلاح عبارتی دارید بنویسید . یاسائی آن ترتیبی که آقای تدین فرمودند بعقیده بنده بیشتر اشتباه میشود اگر نوشت شود ماشین‌های فلاحتی و ادوات آن ممکن است تعبیر شود بادوات همان ماشین .
 +
 +
 +
 +
در صورتبکه مقصود بنده که پیشنهاد کردم و آقای مخبرهم که قبول کردند ادواتی است مربوط بامر فلاحت از قبیلراس و غیره که عرض کردم و این ترتیبی که آقای رئیس فرمودند بهتر است . مخبر- ممکن است نوشته شود : کلیه ماشینهای فلاحتی و ادوات فلاحتی و قطعات انها رئیس – پیشنهاد آقای آقا سید یعقوب قرائت می شود . ( این طور خوانده شد) بنده پیشنهادمیکنم که عبارت بدن ادوات فلاحتی نوشته شود .
 +
 +
 +
 +
رئیس – آقای آقاسید بعقوب بفرمائید آقا سید یعقوب – آقایان به بنده حمله نفرمایند ما باید در جعت افراط و تفریط واقع نشویم . ماشین راهنوز در ایران درست نیمتوانند بسازند این است که می گوئیم باید که هر طور باشد باید وسایل تسهیل ورود این ماشینها را فراهم کرد .
 +
 +
 +
 +
آقا دیگر نمیتوانیم دست تمام آهنگر های خودمان را به بندیم چون وقتی بنا شد ادوات فلاحتی از قبیل داس و اسباب گاو آهن و تمام این چیزها را از فرنک بیاوریم پس این آهنگرهای خودمان چه بکنن ؟ الان به بینید چقدر در ایران آهنگر هست بکلی این ها صنایعشان از بین میرود و بقدری از ادوات فلاحتی در این مملکت میریزند که کار گران ما بیکار مشوند بنابراین بنده معتقدم آن چیز هائی را که نداریم از قبیل کارخانه و ماشین بیاوریم ولی آن قسمت هائی را که خودمان داریم مثل داس و گاو آهن و غیره و خودمان میتوانیم درست کنیم دیگر آنها را چرا از خارج بیاوریم .
 +
 +
 +
 +
بنابر این خوب است نه جهت افراط را بگیریم نه جهت تفریط را . بلی ماشین را موافقم ولی نسبت بادوات خوبست ملاحظه کار گرهای خودمان راهم بکنیم . بنابراین دلایلی که عرض کردم با ادوات مخالف هستم . رئیس – رأی میگیریم بقابل توجه بودن پیش‌نهاد را قابل توجه می دانند قیام فرمایند . (عده قلیلی قیام فرمایند ) رئیس – قابل توجه نشد. آقای مشاراعظم پیشنهادی که کرده‌اید در واقع همین بود که رد شد .
 +
 +
 +
 +
مشاراعظم – بلی همینطور است . رئیس – ماده اول قرائت می شود ( این طور خوانده شد ) کلیه ماشین های صنعتی و قطعات آنها و نیز کلیه ماشین ها و ادوات فلاحتی و قطعات آنها از تاریخ تصویب این قانون تا ده سال از حقوق ورودی گمرک معاف خواهند بود . رئیس – رأی می گیریم مدرس- مدرس اجازه میخواهیم بنده پیش‌نهاد دارم ده سال را زیاد میدانم .
 +
 +
 +
 +
رئیس – آقایانی که این ماده را تصویب میکنند قیام فرمایند . ( اغلب قیام نمودند ) رئیس – تصویب شد. تبصره ماده دوم می شود یا اینکه ماده را که اخیراً کمیسیون پیشنهاد کرده است آن را ماده دوم کنیم بعد از مستثنیات را بریا آخر بگذاریم . مخبر – بلی ، این ترتیب که فرمودید بهتر است . ماده دوم ماده جدید پیشنهادی کمیسیون باشد . رئیس – ماده دوم قرائت می شود .
 +
 +
 +
 +
( اینطور قرائت شد ) ماده دوم – بارگش ها موتوردار مطلاقا و اتومبیلهای سواری در صورتیکه قیمت آنها بیش از هزار تومان نباشد از تاریخ تصویب این قانون تا ده سال از حقوق ورودی گمرک معف خواهد بود . رئیس – آقای سالار لشگر ( اجازه )
 +
 +
 +
 +
سالار لشگر – بنده با این ماده مخالفم برای اینکه این ماده حقوق گمرکم را کم خواهد کرد چون اشخاصی که استطاعت آوردند اتومبیل داشته باشند حق الورود آن را هم میتوانند بپردازند و بهتر اتومبیلی تقریبا دویست و سیصد تومان حقوق گمرکی تعلق میگیرد نمی‌شود این ماده را تصویب کرد چون بکلی یک قسمت از عایدات گمرک از بین می رود و ممکن است همین اتومبیل ها لو کسر باشد
 +
 +
مخبر- بنده نظری را که کمیسیون در این موضوع پس از پیشنهاد آقای تقی زاده ملحوظ داشت بعرض آقایان رساندم . نظر کمیسیون و همچنین آقای تقی زاده که بودند .
 +
 +
این بود که سعی شود تا بوسائل مختلفه حمل و نقل جدید و ماشین‌های موتور دار و غیره وارد در مملکت شود و زیاد شود و لابته یکی از وسائل زیادی ارزانی انهم این است که از حوقوق گمرک معاف باشد.
 +
 +
 +
 +
وقتی که گمرک از آنها گرفته نشد طبعاً ارزان و فراوان میشود و باین وسائل نقلیه جدید در مملکت زیاد میشود
 +
 +
باین مناسبت کمیسیون این موضوع را بدو قسمت تجزیه نمود .
 +
 +
یکی بار کشها و ماشین های موتوردار است از ققبیل کامیون و بار کشهای کوچک و بزرگ که موتر دار است قرار شد از حقوق گمرک تا ده سال معاف باشد یکی هم راجع باتومبیل که حضرت والا میفرمایند لوکس است که آنرا هم کمیسیون قرار گذاشت تا هزار تومان از هیمت از حقوق گمرکی معاف باشد وبه عقیده کمیمسیون اتومبیل هائی که قیمت آنها تا قزار تومان است بوکس نیست و اتومبیل های فرد کوچکی است که برای حمل و نقل حیلی مفید است .
 +
 +
 +
 +
در هر حال نظر کمیسیون این بود که عرض کردم حالا آقایان مختارند اگر مساعد با این نظر هستند که سعی شود بوسائل ممکنه وسائل نقلیه جدید و ماشین های موتوردار بملکت وارد شود رأی می دهند اگر هم صلاح نمی دهند رای نمی دهند در هر صورت از نقطه نظر عایدات گمرکی ملی العجاله سکنه زیادی وارد نمی‌آورد چون الان مقدارزیادی اتومبیل وارد مملکت نمیشود
 +
 +
 +
 +
وبعقیده کمیسیون منفعت معاف کردن بیشتر از منافع کمرکی آن است حالا اگر آقایان موافقت نداردند البته میتوانند رای ندهند رئیس – آقای آقاسید یعقوب ( اجازه ) آقا سید یعقوب – بنده در دو جزء این ماده مخالفم .
 +
 +
 +
 +
اولا راجع بده سال که خیلی زیاد است ثانیا راجع بایرادی که آقای سالار لشکر فرمودند .
 +
 +
بنده هم همان را تعقیب میکنم و اساسا بندهموافقم با انچه که راجع بحمل و نقل بار باشد اما عبارت دیگر وسائط نقلیه که اعم است از حمل بار یا انسان بنده بکلی مخالف آن هستم ولی آن چیزی که از بریا حمل و نقل بار باشد موافقم .
 +
 +
 +
 +
اما آمدیم راجع باتومبیل فرض بفرمائید آن اتومبیل‌هائی است که خیلی گران است و میگ.یند لردها سوار میشوند وآنها هم در ایران خیلی کم است منتهی چهار تا الی پنج تا بیشتر نیست ما بقی از هزار تومان قیمتشان کمتر است و اگر بنا شود در این باب بیائیم اجازه بدهیم و باین طور اسباب تصهیل قائل بشویم دو ضرزده‌ایم
 +
 +
یکی با صل سرمایه مردم چون طبیعة ( جسارت است خودم هم ایرانی هستم ) ما ایرانیها علم اکونومی و قناعت و علم زندگانی را نداریم همه مان می‌خواهیم توی اتوملیل بنشینیم و میگوئیم اتومبیل یکی چهار صد تومان که بیشتر نیست اهمیتی ندارد و در ضمن بنزین هم صرف کرده‌ایم یکمشت پول خودمان را هم دادهایم به کارخانه وزودتر در عرض دو سال هم خراب میشود .
 +
 +
 +
 +
این اولا و ثانیا وقتی که بنا بشود به فرمایش خودتان این اتومبیل ارزان شود مسلما بعد از این زیاد وارد میکنند زیاد که وارد کردند در گمرک هم باید جلویش رانگیریم؟
 +
 +
خوب است توجه نمائیم بنقصان عوائد مملکت این بزک منشی و خواجه تا شانیها سال دیگر برای ما عوائد باقی نمیگذارد زرا هر جا میرسیم معاف میکنیم می بخشیم آنوقت می خواهیم عوائد مملکتمان هم زیاد باشد
 +
 +
پس عقده بنده این است که نسبت باتومبیل هیچ معافیت نباشد و یا اگر دالشان میخواهد معاف باشد دو سال بس است دیگر ده سال چرا؟
 +
 +
مخبر – در قسمتی که راجع است به با رگش ها بنده هم شخصا و هم نظر کمیسیون را مدانم که فوقالعاد اهمیت میدهند ببار کشهای موتوردار و گمان می کنم توضیح دیگری هم لازم نباشد .
 +
 +
در قست دیگر هم نظیر این بوده است که وسائل نقلیه ترویجی شده باشد و در کمیسیون هم پیشنهاد شده است و کمیسیون هم قبول کرده است و راجع به این قسمت واگذار می کنم برای مخلس و ممکن است در موقع رای این مسئله را بدو قسمت تجزیه کنند و رای بگیرند .
 +
 +
رئیس – آقای زعیم ( اجازه ) زعیم – بنده مخالف بودم ولی با این ترتیب که آقای داور فرمودند دیگر مذاکرات را کافی می دانم و خوبست داخل پیشنهادها
 +
 +
بشویم رئیس – آقای مشار اعظم (اجازه ) مشاراعظم – بنده هم مخالفم ولی حالا که بنا شد بطور تجزیه رأی گرفته شود عرضی ندارم رئیس – مذاکرات کافی است ؟ جمعی از نمایندگان – بلی قائم مقام – کافی نیست
 +
 +
 +
 +
رئیس آقایانی که مذاکرات را کافی می دانند قیام فرمایند (اغلب قیام نمودند ) رئیس – معلوم میشود کافی است. چند فقره پیش نهاد رسیده است قرائت میشود . (بشرح آتی قرائت شد ) ۱- بنده پیش نهاد می کنم ماده دوم بشرح ذیل اصلاح شود . بارکشهای متوردار از تاریخ تصویب اینقانون تا پیجسال از حقوق و رودی کمرک معاف خواهد بود زعیم ۲- میرزا شهاب پیش نهاد میکند در ماده ۲ مدت پنجسال منظور شود ۳- بنده پیش نهاد میکنم اتومبیلهای سواری حذف شود اخگر ۴- این جانب پیشنهاد میکنم هزار تومان تبدیل بشصد تومان بشود شیخ محمدعلی تهرانی رئیس – آقای طهرانی (اجازه )
 +
 +
 +
 +
آقا شیخ محمد علی طهرانی – نظربنده این است که نسبت به اشخاص موضوعات تفاوت میکند بعضی چیزها نسبت ببعضی اشخاص لوکس است و نسبت اتومبیلی که از ششصد تومان ببالا باشد (بنده اصل اتومبیل را شاید لوکس بدانم ) لیکن محتاج الیه مملکت است از این جهت اتومبیلی که غالبا اجازه می کنند . تجار وارد میکنند و از این شهر بان شهر یا از این جا بقم یا جای دیگر اجازه می دهند قیمتة بیش از ششصد تومان نیست و اسباب رفاه حال عموم است لیکن اتومبیلی که قیمتش بیش از ششصد تومان باشد غالبا تجار آنطور اتومبیل نمیخرند مگر این که با کش باشد .
 +
 +
 +
 +
بنابراین اتومبیلی که قیمتش بیشتر از ششصد تومان باشد اصولا لوکس است معنی ندارد یک چیزیرا که ( بنظر من ) لوکس است وارد مملکت بکنیم و منافع دولت و ملت را هم خفه نمائیم گمرک هم نگیریم
 +
 +
بنابر این بعقیده بنده قسمت اتومبیل سواری که قیمت آن بیش از ششصد تومان باشد لوکس است و باید گمرک در محل گمرک گرفته شود
 +
 +
رئیس- رأی می گیریم بقابل توجه بودن پیش نهاد آقای تهرانی آقایانی که قابل توجه می دانند قیام فرمایند . (چند نفری قیام نمودند ) رئیس – قابل توجه نشد آقای آقامیرزا شهاب ( اجازه ) آقا میرزا شهاب الدین – امروزه برای تصور یک نفع موهومی داریم رأی می دهیم که یک عیدات معلومی از بین برود . بنده هم مخالف نیستم .
 +
 +
البته وارد شدن ماشین‌ها و ادوات فلاحتی و اتومبیلهای بارکس و غیره در مملکت خوبست ولی باید ملاحظه عوائد دولت را هم کرد بخصوص در ایران که خیلی از قوانین سوء اجرا و سوءاستفاده میشود .
 +
 +
حالا امروزه یک ماده قانون وضع میکنیم عوض این که ده سال بنویسیم خوب است این را پیجسال قرار بدهیم اگر خوب شد و از این را استفاده کردیم بعد هم انشاءالله مجلس خواهد بود و نمایندگان هم خواهند بود عوض ده سال پانزده سال دیگر هم اضافه میکنند بعکس اگر دیدند یک مضراتی تولید کرد و یک ضررهائی بمعایدات وارد آورد و آن منافعی که در نظر است حاصل نشد محتاج نباشد که آقایان بیایند بنشینند و این قانون را لغو کنند .
 +
 +
حالا پنج سال را تصویب بفرمایند بعد از آنکه دیدند کار خوبی بوده دهسال بیست سال دیگر هم اضافه بکنند
 +
 +
بنابر این بنده پیش نهاد کردم که مدت پنج سال معلوم شود و علاوه براین وقتی مدت هم کمتر شد آنهائی هم که میخواهند متورها و ماشین‌ها را وارد کنند چون می بینند مدت کم است بیشتر عجله میکنند و این نظری را که ما داریم برای ورود آنها بیشتر تامین میشود از این جهت بنده پیشنهاد کردم مدت پنج سال باشد دیگر بشته بنظر آقایان
 +
 +
حاج میرزاعبدالوهاب – بنده مخالف هستم رئیس بفرمائید حاج میرزا عبدالوهاب – اولا صدمه بعایدات دولت از حیث گمرک نمیزند ولی شاید وقتی زیاد شد صادرات مملکت زیاد میشود و از این جهت یک کمرکاتی عاید دولت میشود .
 +
 +
بعلاوه این باج راههائی که گرفته میشود از این موتورها جبران این گمرک را میکند وبعلاوه این که میفرمایند ده سال اسباب این میشود که بیابند در مجلس بنشینند و این قانونرا لغو کنند بنده هم معارضه بمثل میکنم برای این که امروز پیش‌نهاد میکنند ده سال آنوقت اگر تا پنج سال باشد و بعد از پنج سال تجدید نماید.
 +
 +
 +
 +
بنده بر این موافقم همانطور که بماده پیشنهاد شده رأی بگیریم آقای آقامیرزا شهاب آقایانی که قابل توجه می‌دانند قیام فرمایند ( عده کثیری قیام نمودند ) رئیس - قابل توجه شد . پیشنهاد آقای سالار لشگر .( بشرح ذیل خوانده شد )
 +
 +
 +
 +
پیشنهاد میکنم فقط بارکش فرد تا پیجسال معاف باشد . سالار لشگر- بنده در اینجا فقط مقصودم بارکش فرد نیست بارگش های کوچک در حدود ده‌پانزده اب است و اساس مسئله این است که ما خیال میکنیم از یک عوارضی که معاف میکنم فورا در مملکت یک رفاهی بریا مردم تولید میشود در صورتیکه الا همین وسائط نقلیه فعلی که در ایران هست از قبیل شتر و قاطر و خر اینها را تجربه کرده‌ام که چندان فرقی نمیکنند مثلا در سنوانی که کرانی است و جوخرواری بیست توما ن و کرایه بندی کیکنند فرضا به خرواری دو تومان یا سه تومان بعد هم که جو گندم ارزان می شود باز همان میزان را میگیرند .
 +
 +
 +
 +
الان قبل از این قحطی یعنی چند سال قبل کرایه از اینجا بهمدان شاید سی تومان بود بعد از اینکه گندم و جو گران شد فورا کرایه را بالا بردند حالا هم که ارزان شده باز همان حال را دارد. پس این معاف کردن از عوارض گمان نکنند که سبب رفاه عامه می شود و از اینجا تا قره تو کمیانی های کوچک متعددی که فورا کرایه را ارزان می کنند یا مال البجاره ارزان می شود اینها که تصور می کنید خیالاتست عملا دیده‌ایم انها در موارد اشخاص متفاوت است .
 +
 +
 +
 +
یک اتومبیل ممکن است از اینجا تاقره تو سیصد تومان بکیرد و فلان آدم را ببرد و از یکی دیگر ممکن است پنجاه تومان بگیرد . اینها یک چیزهائی نیست که بگوئیم فوراً در مقابل یک ضریکه یدولت می زنیم اسباب رفاه مردم فراهم میشود
 +
 +
خیر بکلی کار این کرایه‌ها بدست دلال است و بسته به آن شخص مسافر است اگر یک شخصی بود ناشی و نادان ممکن است پانصد تومان از اینجا تافره تو را بدهد و اگر بالعکس یک شخصی بود دانا و چانه هم بزند و کفتگو بکند ممکن است پیجاه تومانهم کمتر بدهد .
 +
 +
پس عجالتا یک همچو ضرری زدن به عوائد گمرکی چه نتیجه دارد ؟ و این فقط روی یک خیالی است
 +
 +
حالا آنچه که بنده پیشنهاد کردم راجع ببارکش کوچک است چون بارکش هائی که از ده سروار یا کمتر مثلا شش هفت خروار بار می‌برند ( در مملکت ما هیچ چیز باین زودی عملی نیست ) در زمستان در این راههای بد ما ابدا نمیتواند باین آسانی عبور کنند و در این راه های پر کل بار کشهای بزرگ در کردنه ها میمانند لهذا غیر عملی است و قیمت آنها هم از پنجهزار تومان الی ده هزار تومان است .
 +
 +
بتفاوت و هرکسی که استطاعت وارد کردن آنها را داشته باشد استطاعت وارد کردن آنها را داشته باشد اسطاعت دادن سیصد تومان یا چهار صد تومان حقوق گمرک را هم خواهد داشت ولی البته اتومبیلهای مختلف در اینجا هست از قبیل اتومبیل فرد و سیطروئن که مثل فرد یک خروار حمل میکند .
 +
 +
از روی تجربه و اطلاعاتیکه در سنوات اخیر راجع باتومبیل رانی حاصل کرده‌ایم در فصل بهار و تابستان خوبست ولی در زمستان باین اتومبیلهای کوچک بهتر می توانند عبور کنند و ممکن است اگر اتومبیلهای فورد دسیطروین در مملکت وارد کنند که باندازه ده الی پانزده اسب بار حمل می کنند .
 +
 +
یک مختصر فرقی راجع به رفت و آمد بکند اینهم اگر چه یک اندازه جزئی خواهد بود ولی چتن احساسات یکعده از آقایان نمایند گان این است که پنجسال معاف بشود و تصور میکنند که فایده های فوق العاده دارد باین جعت پیشنهاد کردم این اتومبیلهای کوچک را معاف بفرمایند و این بدیهی است اگر خوب شد ممکنست سایرین را هم معاف کنیم و اگر خوب نشد پس از پنجسال لغو شود
 +
 +
مخبر بنده اولا دفعه اولی است که میشنوم بار کش فرد یعنی بارکش کوچک و حضرت ئالا پیشنهاد کرده اند بار کش فرد و میفرمایند مقصومن اینست که کلیه بارکش های کوچک .. . سالار لشگر – این را اشتباه کردم پیشنهادم را عرض می کنم مخبر – و ثانیا اینکه وقتی در موضوع نوافل صحبت می کردیم و مالیات نوافل اتومبیلها بنا بود کم بشود هیچ نفرمودند و حالا وقتیکه راجع بکارهای تجارتی صحبت می شود که ایشان مسئله عایدات گمرک را در نظر می گیرند .
 +
 +
اولا باید دانست که این بسته باین است که جنس زیاد بیاید و جنس وقتی زیاد می آید ارزش زیاد گمرک نگیریم امروز این اتومبیلها و بار کشها فوق العاده در این ممبکت وارد نمیشود و عایدات زیاد ندارد بعدها زیاد خواهد شد و مسئله کامیونا را که مثال زدند میگویید آنها بدرد مردم نمی خورد و اسباب زحمت میشود و نباید
 +
 +
معاف شود اگر وارد نمیشود که فرق نمیگند پس شما این تشویق را بکنید که بیشتر وار شود . شما نمیخواهید اتومبیلهای بزرگ که از نقطه نظر حمل و نقل مفیدتر است وارد شود؟ و در ضمن مثال فرمودند شتر و گاو …
 +
 +
سالار لشگر – قاطر . مخبر – بلی قاطر و این چیزها و فرمودند که هیچ تفاوت نمیکند و همیشته در تحت یک اصول است بنده نمیخواهم مثل یکی از آهایان مخبرین که گاهی اظهار تعجب میکردو باقایان بر میخورد اظهار تعجب کنم ولی جاداشت که بنده هم اظهار تعجب کنم . زیرا یک اصول و قواعد خیلی محکمی در امور اقتصادی هست و مخصوصا قاعده عرضه و تقاضا یک قاعده کلی است که هیچ نمیشود این مورد را خارج از این قاعده تصور کرد . وقتی یک جنسی زیاد شد و طبیعتا قیمتش کم میشود وقتی اتومبیل در این مملکت زیاد شد آنوقت از شما پنجاه تومان نخواهد گرفت تا قره توو اگر حضرت والا بخواهید در آنجا چانه هم بزندید و دقت بکنید کمپانیها که تجارت میکنند نمیگذارند راهبرا که میشود پنجاه تومان کرفت از شنا پانصدتومان بگیرند.
 +
 +
با ید جهت تمنی میکنم آقایان قبو ل بفرمایند که عبارت اینطور باشد که بارکش های موتوردار معاف باشد
 +
 +
 +
 +
رئیس – آقای سالار لشگر پیشنهادشان را تغییرداده اند بپیشنهاد جدیدی که قرائت می شود . ( بترتیب ذیل خوانده شد ) پیشنهاد میکنم فقط بارکش کوچک فرد و از قبیل آنکه اتومبیل ده الی پانزده اسب قوه داشته باشد .
 +
 +
رئیس – آقایانی که این اصلاح را قابل توجه میدانند قیام فرمایند ( کسی قیام نکرد ) رئیس – قابل توجه نشد . پیشنهاد آقای حاج آقا اسمعیل ( بشرح ذیل خوانده شد ) ینده پیشنهاد می کنم در ماده دو مدت ۸ سالنوشته شود .
 +
 +
رئیس – پنجسال قابل توجه شد پیشنهاد آقای افشار ( بشرح آتی قرائت شد ) بنده پیشنهاد می کنم در مدت معافیت ماشینها پیجسال و اتومبیلهای سواری مشمول این معافیت نباشد . رئیس – رأی باید بگیریم بقسمت دوم آقای افشار ( اجازه )
 +
 +
افشار- در بدو اینکه قانون وضع میکنیم باید ملاحظه کنیم که در ممالک دیگر هم نسبت بمال التجاره های ما چه قسم رفتار میکنند و آنرا هم در نظر بکیریم . دولت آمریکا سالی نود میلیون دلار پول دنیارا میبرد و از ایران هم سالی شش میلیون دلار بمملکت امریکا می برد و در امریکا صدی هفتاد ارقالی گمرک میگیرند و از این جهت است که قالی های ما در آنجا رواج پیدا نکرده و برای هر چیزی که از ایران بمملکت امریک میرود تجار باید مقدار زیادی گمرک بدهند آنوقت مادر صورتی که نظرمان از وضع قانون تسهیلاتیست برای حمل و نقل مال التجاره آنها را هم از تأدیه مالیات معاف میداریم در صورتیکه تأثیر عمده در عوائد مملکت مادارد و تصور میکنم در اینگونه قضایا خوبست یک اقدامات متقابله هم در وضع قانون بشود .
 +
 +
 +
 +
رئیس – آقای تدین عضو این کمیسیون نیستند ؟ تدین – بنده در اینموضوع عرضی ندارم . ردیس – آقای مدیر الملک . (اجازه ) مدبر الملک – بنده تعجب میکنم از آقای افشار اگر چه حقیقته خیلی میل دارم مملکت ما هم متمدن بشود … بعضی از نمایندگان – هست .
 +
 +
مدبرالمبک – اگر بخواهید تمدن توسعه پیدا بکند چقدر دولت باید زحمت بکشد و خرج بکند با وجود این آقا اینجور میفرمایند البته اگرماهم تجارتمان رسیده بجائی که بتوانیم این کارها را بکنیم خواهیم کرد ولی امروز ما میخواهیم اینها را معاف بکنیم تا اینکه این اتومبیلها را بیاورند با ینمملکت و حمل و نقل مل التجاره تسهیل بشود . ما نمیخواهیم بهدری کمرک زیاد بکنیم که برای دفعه دیگر مال التجاره فرستاده نشود . نظریه کمیسیون هم این بوده است مردم تشویق شوند و از این ماشینها وارد کنند در این صورت بنده با این پیشنهاد مخالفم .
 +
 +
 +
 +
رئیس – رأی میگیریم بقابل توجه بودن قسمت دوم پیشنهاد اقای افشار که اتومبیل های سواری مشمول این معافیت نباشد آقایانی که تصویب می کنند قیان فرمایند . ( اکثر قیام نمودند ) رئیس – نصویب شد . ضمنا مقصور آقای زعیم هم حاصل شد پیشنهاد آقای سرداد عشایر . ( باین ترتیب قرائت شد ) این بنده پیشنهاد میکنم که گمرک از کلیه اتومبیل گرفته شود ولی از روی قیمت .
 +
 +
 +
 +
رئیس – این پیشنهاد حالا دیگر موردی ندارد . پیشنهاد آقای قائم مقام . ( بشرح آتی خوانده شد ۹ بنده پیشنهاد میکنم برای اتومبیل جای بارکش عموما و اتومبیلهای سواری مخصوص مسافرین گمرک صدی پنج منظور شود . رئیس – راجع بقسمت اول این پیشنهاد توضیح بدهید . قائم مقام – بنده میخواهم یک قسمت از فرمایشات آقای تقی زاده که این پیشنهاد را تقدیم کردند تذکر بدهم .
 +
 +
 +
 +
ایشان میرفرمودند که در این مجلس هر چه لایحه حذف مالیات پیشنهاد میشود آن را اهمال می کنند این است که بنده عرض میکنم اگر مقصور از معافیت این است که یک تسهیلی برای وارد شدن اتومبیل در مملکت فراهم شود . اگر بنا باشد که کلیه اتومبیلها را از تادیه حقوق گمرکی معاف کنیم آن وقت یک مبلغ گزافی بعایدات دولت ضرر میخورد و حالا از اتوممبیل صد پانزده حقوق گمرکی می گیرند و اگر حقوق گمرکی اتومبیل را صد پنج نمایند
 +
 +
اتومبیل زیاد وارد این مملکت میشود و محل آن صد ده را هم پر می کند ولا اگر آنرا بکلی از دادن حقوق کمرکی معاف کنیم آنوقت صدمع زیادی بگمرک وارد میاید در اینجا آقای سالار لشگر فقط اتومبیل فرد را پیشنهاد کردند و این در واقع یک انحصاریست که بیک کارخانه داده میش.د در صورتیکه کارخانجات دیگر هم هست که کامیون های بزرگ میسازند و شاید قیمت آنها زا هزار تومان هم زیاد نباشد باین جهت بنده اتومبیل بارکش را پیشنهاد کردم
 +
 +
 +
 +
در قسمت دوم که اتومبیل سواری باشد بنده عرض میکنم که اتومبیل سواری دو قسم است یکی انست که بعقیده آقای طهرانی لوکس است که سه چهار نفر بیشتر در آن نمی توانند سوار شوند ولی یک قسم دیگر هست که اسنش اتوبوس است و شانزده تا بیست و چهار نفر مسافر جامیگیرد آنها هم چون برای تسهیل مسافرت مردم است بعقیده بنده باید حقوق گمرکی آنها را یک اندازه کسر کرد که زیاد تر وارد شود و سبب سهولت مسافرت بشود .
 +
 +
 +
 +
رئیس- این پیشنهاد مجددا قرائت می شود . ( بشرح سابق خوانده ) رئیس – را میگیریم بقابل توجه بودن این پیشنهاد آقاینان که موافقند قیام فرمایند . ( عده قیام نمودند ) رئیس قایل توجه نشد. پیشنهاد آقا رئیس التجار ( باین طریق قرائت شد )
 +
 +
بنده پیشنهاد میکنم که کلیه اتومبیل مسافری و بارکش از حقوق گمرکی معاف باشد غیر از اتومبیلی که اشخاص برای سواری شخصی در شهر ها وارد مینمایند رئیس التجار – بعقیده بنده اتومبیل‌های لوکس عبارت از اتومبیلهائی است که وارد میکنند فقط برای سواری خودشان در ضهر ها و البته قیمت آنها هم پانصد شش صد تومان هزار تومان است و کسیکه استطاعات نگاه داری یک چنین اتومبیلی را دارد و حقوق گمرکی را هم باید بدهد بلکه بعقیده بنده بیشتر هم باید بدهد ولی باید فهمید که در مملکت ما اتومبیل لازم است یا خیر؟
 +
 +
 +
 +
گمان میکنم کسی تردید در لزو آن نداشته باشد . و البته برای رفتن از اینجا بخراسان یا شیراز اتومبیل سواری بهتر از الاغ و شتر سواریست و هر چه اتومبیل در این مملکت بیشتر باشد آبادی مملکت بیشتر است و وقتیکه یک تاجری میخواهد یک اتومبیل بارکشی که پنج هزار تومان قیمت دارد وارد کند میبیند هزار ، قزار و پانصد تومان از آن خقوق میگیرند بنابر این کمتر وارد می کنند و اگر این قبیل اتومبیل ها را از حقوق گمرکی معاف کنیم از طرق دیگر برای مملکت بیشتر منافع دارد .
 +
 +
 +
 +
رئیس در قسمت دوم که را داده شده است . باید رای بگیریم . بقسمت اول آقایانی که قسمت اول پیشنهاد آقای رئیس رئیس التجار را قابل توجه میدانند قیام فرمایند ( عده قیام نمودند ) رئیس – قابل توجه نشد . ماده سوم اخگر – بنده هم یک پیشنهادی تقدیم کرده‌ام رئیس – یک پیشنهادی یکی از آقایان کردند راجع بحذف اتومبیلهای سواری و قابل توجه شد ضمنا نظر سر کار هم تامین شد ماده سوم . ( بشرح ذیل خوانده شد)
 +
 +
وسائط نقلیه که محمول آنها فقط ماشین های فلاحتی و صنعتی و یا قطعات ماشین های مزبور باشد از تادیه باج راه و مالیات نواقل معاف خواهد بود ولی صاحبان آن باید ورقه معافیت را که وزارت مالیه ترتیب میدهد در دست داشته باشند رئیس آقای آقا سید یعقوب (اجازه ) آقا سید یعقوب – بنده در قسمت باج راه موافقم ولی در قسمت نواقل چون قانون تخصیص داده است مالیات نواقل را برای بلدیه شهر ها باین جهت بنده در این
 +
 +
قسمت این ماده مخالفم . برای اینکه بعواید مملکتی ضرر میخورد ولی موافق هستم که از حقوق گمرکی و باج ره معاف باشند ولی در قسمت معاف بودن از نواقل بنده مخالفم برای این که مالیات نواقل را در محل خود مصرف کنند .
 +
 +
مخبر – این ماده بطوریکه آقایان ملاحظه میفرمایند در اثر پیشنهادی است که بعضی از آقایان نمایندگان مخصوصا آقای ارباب گیخسرو کردند و بکمیسیون مراجعه شد و در آن دقت و مطالعه شد و بالاخره کمیسیون این ماده را راپرت داد . در قست باج راه چون آقای آقا سید یعقوب مخالفت نکردند بنده هم عرضی نمیکنم و اگر بعد آقایان دیگر مخالفت کردند بنده هم دلائلی که در نظر گرفته شده بود عرض میکنم و راجع بنواقل اساس مطلب صحیح است که نباید سعی کرد عوائد مملکتی کسر شود .
 +
 +
ولی اگر بنده میخواستم از نقطه نظر حفظ این ماده و دفاع از این ماده یک دلائلی گفته باشم کمان میکنم خود آقا هم متقاعد بشوند . حالا ناچارم این نکته را به عرض کنم که قانون بلدیه که میفرمایند فقط یک قانونی است که روی کاغذ است . این مالیات نواقل را که میفرمایند برای آبله کولی است من نمیدانم اصلاچه مبلغ است و چه مبلغ آن را برای آبله کوبی میدهند . مدتها بود که آقای امیر اعلم در این باب کشمکشهای کردند و اگر هم مندادند خیلی خیلی کم بوده است و البته باید سعی کرد که اینطور نشود .
 +
 +
 +
 +
در هر حال بر میگردیم بر سر موضوع آقای آقاسید یعقوب میفرمایند عوائد کسر میشود بنده عرض میکنم کم نمیشود برای اینکه ملاحظه بفرمائید چه چیزهایی را از نواقل معاف میکنند و سائط نقیله که محمولش ماشینهای فلاحتی و صنعتی است آنها را از دادن نواقل معاف میکنند . حالا ملاحظه بفرمائید که عیدات نواقل این وسایل در سال چقدر میشود یا مثلا فرض بفرمائید که سال چقدر از این گاریها که محمول آنها ماشینهای فلاحتی و صنعتی است وارد قزوین میشود
 +
 +
 +
 +
بنده گمان میکنم نواقل آن مقدار زیادی نباشد که بعایدات بلدی سکته وارد بیاورد بلکه از نقطه نظر آن اصلی که ما در نظر داریم بهتر است زیرا مقصودما این است مردم را تشویق کنیم که ماشینهای فلاحتی و صنعتی وارد کنند و بدرد اوضاع اقتصادی این مملکت بخورد و از نقطه نظر آن اصل این مادة اینجا پیش بینی شده است و حالا که آقایان بمواد دیگری رای داده اند خوبست باین ماده هم رای بدهند و همانطور که عرض کردم از نقطه نظر نواقل یک ظرر فوق العاده بعایدات بلدیه ها نخواهد خورد .
 +
 +
 +
 +
در پیشنهادی که داده شده بود عبارت اینطور نوشته شده بود که ماشینهای فلاحتی و صنعتی از داده باج راه و نواقل معاف باشند و در کمیسیون عبارت اینطور شد که در ماده نوشته شده است چون آقایان باید متوجه این نکته باشند که از خود اشیاء باج راه نمیگیرند بلکه از آن وسائل نقلیه که این اشیاءدر آنها است باج راه میگیدند بنابر این آمدند و اینطور تصمیم گرفتند . وسائط نقلیه که محمول آنها ماشینهای فلاحتی و صنعتی است از باج راه و نواقل معاف باشد و مقدار آن هم زیاد نخواهد بود .
 +
 +
 +
 +
رئیس – آقای دست غیب (اجازه ) دست غیب – دفاعی که آقای مخبر کردند در واقع دفاع از فرمایشات آقای آقا سید یعقوب نبود بلکه خودشان هم تصدیق فرمودند و یک کلمه هم در آخر فرمودند که چیز مهمی نیست یعنی عوائد بلدی چندان کسر نمیشود . حالا کم یا زیاد بشود اصلا گفتتگو در این است که همان معاف بودن از عوارض و مالیات نواقل باید بمصرف خود شهر برسد و خرج راهی بشود که در روی آن درشکه و اتومبیل حرکت میکند و لو اینکه محمولشان ماشینهای فلاحتی یا صنعتی باشد چون خرابی براه وارد میاورد باید مالیات نواقل را بدهد
 +
 +
 +
 +
آقای مخبر فرمودند چندان اهمیتی ندارد و جزئی است بنده عرض میکنم وقتی بنا شد همه چیز را بگوئیم اهمیتی ندارد و جزئی است آنوقت اینها خودش رویهم رفته یک کلی میشود .پس بعقیده بنده برای بشویق همان معافیت از گمرک کافی است وبنده معتقدم که قسمت نواقل از این ماده حذف شود
 +
 +
 +
 +
رئیس – آقای زعیم زعیم – بنده مخالفم رئیس- آقای ارباب کیخسرو ( اجازه )
 +
 +
ارباب کیخسرو – البته برای یک مملکتی که میخواهد همه قسم و سائل آسایش داشته باشد گمرک باید بهد باج راه و نواقل هم باید بدهد ولی باید دید که این معافیت از چه نقطه نظر است برای این صدمات و لطماتی است که از حیث نداشتن یک صنایع سرشار یا از حیث نداشتن فلاحت خوب بمردم رسیده است و این معافیت از این نقطه نظر است که یک مساعدتی نسبت با نها شده باشد . آقایان در نظر دارند که یک عده از نمایندگان پیشنهاد های گوناگونی دادند در باب اینکه دولت سابق یک کرور دو کرور برای مسئله فلاحتی و غیره بمردم کمک کند .
 +
 +
 +
 +
حالا بنده تصور میکنم با آن پیشنهاداتی که شد است و با آن نظریات خیر خواهانه که آقایان داشتند البته لازم است در این مورد مساعدت کنند بعلاوه اینجا یک موضع دیگری هم هست و آن این است که ماشینهای فلاحتی و چیزهائی که مخصوص فلاحت است غالبا وارد شهر نمیشود و همینطور ماشینهای صنعتی وارد شهر نمیشود .
 +
 +
 +
 +
برای اینکه اغلب کارخانجات را بیرون شهر میسازند و از خارج شهر این اشیاء را به محلهای خود میبرند در اینصورت عقیده من این است با آن نظری که اغلب آقایان داشتند که دولت یک مبلغی کمک کند بهتر این است که از همین ممر مساعدت کنند و آن مقصودی که آقایان داشتند حاصل میشود و وسائل تشویق فراهم میشود و در این مدت هم تجربه میشود که این مقصود تا چه درجه ترقی کرده است ( جمعی گفتند . مذاکرات کافی است )
 +
 +
 +
 +
رئیس – پیشنهاد آقای آقاسید یعقوب قرائت میشود ( اینطور خوانده شد ) بنده پیشنهاد میکنم که لفظ نواقل حذف شود آقا سید یعقوب – بنده در توضیحاتی قبلا عرض کردم مقصودم زا بعرض مجلس رساندم و عرض کردم راجع بنواقل چون قانون مصرفش را معین کرده و در دوره دوم قانون آن تصویب شده است حالا اگر ما ایراد داشته باشیم که در محل خودش خرج نمیشود باید بگوئیم که چرا بمصرف محل خودش نمیرسد و لا از اصل مالیات نواقل نمیشود صرفنظر کرد باین جهت بنده پیشنهاد کردم که کلمه نواقل حذف شود حالا آقای ارباب میفرمایند که این ماشین آلات را وارد شهر نمیکنند خیلی خوب بنده عرض میکنم اگر وارد نشد که نواقل نمیدهد ولی اگر وارد شهر شد باید نواقل بدهد
 +
 +
 +
 +
رئیس – رای میگیریم بقابل توجه بودن پیشنهاد آقای آقاسید یعقوب آقایانیکه تصویب میکند قیام فرمایند ( عده قیام نمودند ) رئیس – قابل توجه نشد . آقای شیروانی : مقصود اضافه کردن کلمه ادوات است
 +
 +
 +
 +
شیروانی – خبر توضیح میدهم رئیس – پیشنهاد آقای شیروانی ( بشرح ذیل قرائت شد ) بنده پیشنهاد میکنم ماده سوم اینطور اصلاح شود . وسائط نقلیه که محمول آنها فقط ادوات ماشینهای فلاحتی و ماشینهای صنعتی و یا قطعات ماشینهای مزبوره باشد از تادیه هر گونه عوارض معاف خواهد بود
 +
 +
 +
 +
شیروانی – اولا بنده موافق نیستم که در اینجا کلمه باج راه ذکر شود چون باج راه یک مالیات قانونی نیست که در اینجا معافیت آنرا تصدیق کنیم بعلاوه عوارض (‍که بنده نوشته ام برای این است که ممکن است بعدها هم بر بعضی اشیاء یک مالیات هائی تحمیل کنیم ) و برای پیش بینی از مالیات هائی که ممکن است بعدها تصویب شود . این است که بنده این پیشنهاد را کردم
 +
 +
 +
 +
رئیس – آقایانیکه این پیشنهاد را قابل توجه میدانند قیام نمایند (عده قیام نمودند ) رئیس قابل توجه نشد ماده سوم قرائت می شود بعد رای میگیریم مخبر – در این ماده باید کلمه ادوات هم اضافه شود زعیم – بنده هم پیشنهادی کرده بودم . ( پیشنهادایشان بمصمون ذیل خوانده شد .)
 +
 +
پیشنهاد میکنم وسائط نقلیه که محمول آنها ماشینهای فلاحتی و صنعتی خواهد بود از هیچگونه عوارض داخلی معاف نخواهند بود .
 +
 +
زعیم – نظر بنده از این پیشنهاد این نیست که در اصل پیشنهاد رای گرفته شود ولی توضیح بنده مد حلیت دارد در رایی که باصل ماده پیشنهادی کمیسیون داده میشود . رئیس – ( خطاب به آقای زعیم ) مقصودتان این است که در ماده رای گرفته نشود ؟ زعیم – خیر توضیحات بنده در رای گرفتن راجع باین ماده اثر دارد اساس نظریه در موضوع این قانون متوجه باین بود که ندای تشویقی باشد از برای زیاد شدن وسایط نقلیه و ماشینهای صنعتی و فلاحتی و در حقیقت استقبالی از تمدن امروزه شده باشد .
 +
 +
ولی این بالاخره برای ما یک خیال موهومی است و برای این خیال شایسته نیست امورات داخلی مملکت را ما برهم بزنیم و بگوئیم نواقل گرفته نشود باج راه گرفته نشود . آقای ارباب در ضمن توضیحات خودشان فرمودند که این ادوات فلاحتی غالبا داحل شهر نمیشود بسیار خوب . اگر از خارج میرود که زحمتی متوجه
 +
 +
آنها نمیکند بعلاوه یک نکته دیگری هم هست و آن این است که صرفنظر از اینکه یک عوائدی را ما زا گمرک کسر میکنیم یک خرجی هم از برای این مسئل معافیت دست میکنیم بریا اینکه اولا وزارت مالیه مجبور میشود یک پته های مخصوصی تهیه نماید که بوسیله آنها بتواند این بارها را مرتب نماید زیرا آن ماشینهائی که وارد سر حد میشود تمام بسته است و باید نقسمی شود و محمولات بیست منی بیست و پنج منی درست کنند که الغ و قاطر بتواند حمل کند و این تولید زحمت میکند و آنوقت هم یک دسته چاروادارجلویکدسته عقب و بالاخره میبایستی مأمورین زیادی تهیه شود برای اینکه بهر باری یک پته مخصوصی بزند و این مشکل است بعلاوه بنده تصور میکنم اساسا این ماده که وسایط نقلیه و محمول آنها و غیر از باج راه معاف باشند هیچ اثری هم در عمل نمیکند .
 +
 +
 +
 +
برای اینکه آن کسی که حمل میکند کرایه میگیرد و این معافیت باج راه هیچ تاثیری در ان کرایه نخواهد کرد . این بود عرایض بنده دیگر بسته است بنظر آقایان
 +
 +
مخبر – با اینکه بنده همچو احساس میکنم که این ماده رد خواهد شد معهذا نه تنها از نقطه نظر مخبری کمیسیون بلکه بواسهط عقیده که شخصا دارم و فوق العاده مهم است عرایضی عرض میکنم آقاینان خیلی سست و سرد میفرمایند که یک قانونی است اهمیت ندارد بلکه در ضمن صحت گفته میشود خیالات موقوم و بریا استقبال از تمدن و غیره این کار را میکنیم . بنده عرض میکنم آیا این خیال موهوم نیست آقا ما میخواهیم این مملکت آباد شر دیانه ؟ و وقتی که بخواهیم مملکت مان آباد شود باید وسایلس را فراهم کنیم یا نه ؟
 +
 +
 +
 +
آیا راه فراهم آوردن و سایلش چیست؟ بایتستی بکارهائی که سایر ممالک کردند نگاه کنیم و به ببینیم که آنها چه کردند وقتی که ژاپونی ها خواستند مملکتشان را از حیث اوضاع اقتصادی آباد کنند و تمدن اقتصادی شان را خواستند تغییر بدهند چه تشویقاتی کردند چه تسهیلاتی کردند بچه طریق ماشینها را معافیت دادند و چه قدر پول دستی بمردم دادند که ماشین دارد کننده و بالاخره باین ترتیب تغییر دادند .
 +
 +
 +
 +
ولی امروز که ما می خواهیم شروع کنیم بیک کاری اولا با یک سردی داخل میشویم و بعلاوه گفته میشود بیک خیلا موهوم پس از این قرار معلوم میشود که واقعا ما معنقد هستیم که تمام اینها حرف است و باید این مملکت بهمین حال باقی بماند . از طرف دیگر سابق که صحبت میشدبیشتر همیشته یکماه در موضوع باج راه اظهار مخالفت میکردند که چرا باید باج راه بگیرند و حالا آن باج را در مورد بهترین مال التجاره که وارد مملکت میشود میخواهند تصدیق کنند که باید گرفت دلیلش را هم میفرمایند که اگر در این جا ذکر کنیم قانونی میشود عرض میکنم
 +
 +
 +
 +
اولا چیزی که قانون برایش نوشته شده هر قدر هم بطور صریح ذکر شود قانونی نخواهد شد بعلاوه در ضمن بودجه آقایان رای دادند بر اینکه جزء عایدات مملکتی باشد امروز اگر بگویند گرفته نشود آنوقت قانونی خواند شد .
 +
 +
 +
 +
از طرفی عرض می کنم خود آقایان غالبا میفرمودند که این باج راه کمر شکن است حالا آیا باج راههائی که میگیرند زیاد است یا از نقطه نظر عیدات اگر ما بخواهیم آنها را حذف کنیم خیلی اطمه تعایدات وارد میشود کار ندارم ولی عرض میکنم حالا ار یک مال التجاره که بتصدیق همه آقایان بهترین مال التجاره ها است که وارد مملکت میشود یک مالیاتی میگیرید از این جهت بنده تمنا میکنم یکقدری دقت کنید چون ممکن است خواس آقایان جمع نباشد و یک ماده رد بشود و البته معلوم است کمیسیون هم علاقه خاصی غیر از علاقه که سایر آقاین داردند نداشته است یک قانونی را کمیسیون پیشنهاد کرده است .
 +
 +
 +
 +
مخبر کمیسیون هم طبعا یک نظر خصوصی ندارد که اگر فلان ماده قبول بشود یک تفاوتهای بزرگی در زندگانی او خواهد شد و اگر رد شد یک تفاوبهای دیگری خواهد داشت اگر هم دفاع میشود از نقطه نظر این ااست که آن نظریاتی که در کمیسیون گفته شده کاملا مدافه شده و حلاجی شده و بعرض آقایان میرسد و البته آقایان هم باید مطالعه کنند ملاحظه کنند آنوقت اگر صلاح دانستند رای می دهند و الا رای نمیدهند
 +
 +
رئیس – رای میگیریم بقابل توجه بودن پیشنهاد . زعیم – بنده پیشنهاد را پس میگیرم چون در واقع تنظر بنده حذف آن ماده لازم است خوبست در اصل ماده رای گرفته شود . شاید آقایان رای ندهند .
 +
 +
رئیس- پیشنهادهای دیگر رسیده است میماند برای بعد از تنفس . ( در این موقع جلسته برای تنفس تعطیل و پس از نیم ساعت مجددا تشکیل گردید ) رئیس – پیشنهاد آقای طهرانی ( بشرح ذیل قرائت شد ) این بنده پیشنهاد مینمایم ماده تجزیه شود باین طریق که ی دفعه بحذف ( و مالیات نواقل ) رای گرفته شود و دفعه دیگر باضافه ان .
 +
 +
رئیس- بفرمائید . آقا شیخ محمد علی طهرانی – بنده احاساس میکنم که آقایان و کلاء در مسئله عوارض راه حاضر هستند که الغائ شود بیکن جماعتی که این عقیده را دارند عده هستند که معتقدند راجع بنواقل نباید لو شود و چون هر دو جز ء را وارد آن کسیکه عقده اش این است باج راه باید اسقاط شود بیکن نواقل نباید اسقاط شود حالت ممتنع را پیدا میکند و شاید رد بشود از این جعت بنده پیشنهاد میکنم که نسبت بمالیات بلدی علحده رای گرفته شود و باج راه هم علیحده رای گرفته شود تا اینکهممتنع در بین پیدا نشود که شاید رد ضمن یکی قبول بشود و دیگری رود بشود .
 +
 +
 +
 +
رئیس – خوب این راجع بموقع رای گرفتن است فقط پیشنهادی که مانده است مال آقای آقا میرزا شهاب است یک نفر از نمایندگان خودشان حاضر نیستند . اخگر – بفرمائید قرائت کنند (بمضمون آتی خوانده شد ) میرزا شهاب پیشنهاد میکند رد ماده سه اضافه شد برای مدتی که در ماده اول و دو ذکر شده است
 +
 +
 +
 +
مشاراعظم – بنده این پیشنهاد را قبول میکنم . رئیس – بفرمائید . مشار اعظم – چون در این ماده مدت ذکر نشده است و معلوم نست این معافیت باری چند سال است این است که پیشنهاد شده است که معلوم شود یان هم تا ده سال است .
 +
 +
رئیس – آقایانی که این پیشنهاد را قابل توجه می دانند قیام فرمایند ( عده قیلیلی قیام نمودند ) رئیس – قابل توجه نشد ( خطاب بمخبر ) ادوات فلاحتی هم باید اضافه شود . مخبر – بلی رئیس- قبلا ماده قرائت میشود بعد تجزیه میکنم . ( بشرح ذیل قرائت شد )
 +
 +
 +
 +
ماده ۳- وسائط نقلیه که محمول آنها فقط ماشینها و ادوات فلاحتی و قطعات آن یا ماشین صنعتی و قطعات آن باشد از تادیه باج راه و مالیات نواقل معاف خواهند بود ولی صاحبان آن باید ورقه معافیت که وزارت مالیه ترتیب میدهد رد دست داشته باشند .
 +
 +
 +
 +
رئیس – رای گرفته میشود باین ماده بترتیبی که تجزیه میشود از اول ماده ( تا از تادیه باح را معاف خواهند بود ولی صاحبان ان الی آخر ماده ) آقایانی که این قمت را تصویب میکنند قیام فرایند ( عذه کثیری قیام نمودند )
 +
 +
رئیس – تصویب شد . بقسمت دوم رای میگیریم ( وسائط نقلیه که محمولات آنها ماشینها و اشیائی است که در این ماده مذکور است از مالیات نواقل معاف خواهند بود ولی صاحبان آن الی آخر ) اقایانی که این قسمت دوم را تصویب میکنند قیام فرمایند . ( عده قلیلی قیام نمودند )
 +
 +
 +
 +
رئیس – تصویب نشد تبصره که بعد از ماده اول بود و ماده چهارم می شود مطرح است ( ماده مزبور بشرح سابق قرائت شد ) رئیس اقای آقا سید یعقوب ( اجازه ) آقا سیر یعقوب بنده موافقم رئیس – مخالفی ندارد ؟ ( گفته شد خیر ) رئیس – رای گرفته میشود باین ماده آقاینای که تصویب میگنند قیام فرمایند .عده کثیری قیام نمودند رئیس – تصویب شد ماده پنجم ( بشرح ذیل قرائت شد )
 +
 +
 +
 +
ماده ۵- وزارت مالیه ماور اجرای این قانون است . رئیس – مخالفتی ندارد ؟ آقایانی که تصویب میکنند قیام فرمایند . ( جمع کثیری برخاستند ) رئیس – تصویب شد آقای تدین (اجازه )
 +
 +
تدین – بنده برای اینکه رفع اشتباه از خوم بشود عرض میکنم این ماده پیح که رای گرفته شد موردش حالا نیست برای این ه دارد وزارت مالیه مامور اجرای این قانون است کدام قانون؟ یکماده اش که ارجاع بکمیسیون شده است و بعقده بنده سابقه هم ندارد برای اینکه سابقه محلسی این بود که وقتس قانون تصویب نیشد در آخر نسبت بماده که راجع باجرای قانون بود رای میگرفتند این اشکال بنظر بنده رسیده است .
 +
 +
 +
 +
رئیس – در هر صورت یک قانونی خواهد گذشت یا فقط وزارت مالیه مامور اجرایش خواهد بود در این صورت همین طور باین ماده که رای داده شده صحیح است اگر هم یک وزارتخانه دیگری نباشد اضافه شود آن وقت ضمیمه میکنیم .
 +
 +
جمعی از نمایندگان – صحیح است رئیس – چند فقره خبر کمیسیون مرخصی رسیده است باید قرائت شود و رای بگیریم ( بشرح ذیل قرائت شد ) آقای شریعتمدار دامغانی نماینده محترم بر طبق تلگرافی که از ایشان واصل شده اشعار داشته اند که چون مبتلا بمرض و بستری هستم بیس روز بر مدت اجازه غیبت
 +
 +
ایشان افزوده شود کمیسیون نظر بمدارکی که برای صحت اظهار ایشان داشت عذر ایشان را هر چه دانسته تقاضای ایشان را تصویب می نماید که از تاریخ ۱۳ برج جاری غائب با اجازه باشند
 +
 +
رئیس – آقایانی که مفاد ……… آقاسید یعقوب – اصلاح عبارتی داشت زیرا موجه را متوجه خواندند رئیس- بعبارت رای نمیگیریم رای میگیریم بتقاضای مرخصی آقای شریعتمدار دامغانی آقایانی که تصویب می کنند قیام فرمایند ( عده کثیری قیام نمودند ) – تصویب شد ( راپورت دیگر بمضمون ذیل خوانده شد )
 +
 +
 +
 +
آقای میرزا سلیم خان ایزدی نماینده مخترم بواسطه کسالت مزاج تقاضای ۱۵ روز غیبت با اجازه از تاریخ ۴ جدی کرده اند کمیسیو عذر ایشان را موجه دانسته تصویب می نماید .
 +
 +
آقا میرزا اسلیم خان ایزدی – چون موقعش منقضی شده استراداد میکنم رئیس – راجع بمرخصی آقای حاج ملک التجار ( این طور قرائت شد )
 +
 +
آقای حاج ملک التجاره نماینده محترم بواسطه این که گرفتار مرض و مشغول معالجه هستند هفت روز از تاریخ ۱۳ جدی تقاضای اجازه غیبت کرده‌اند کمیسیون موجه ایشان را پذیرفته تصویب می نماید .
 +
 +
رئیس – آقایانی که تقاضای مرخصی آقای ملک التجار را تصویب میکنند قیام فرمایند ( عده زیادی قیام نمودند ) رئیس – تصویب شد راجع بمرخصی آقای شیخ المراقین زاده ( باین مضمون قرائت شد )
 +
 +
آقای شیخ العراقینزادهنماینده محترم تقاضای یک هفته مرخصی از تاریخ ۷ جدی کرده اند کمیسیون تصویب می نماید که نماینده با اجازه نوشته شوند . رئیس – اقایانی که مرخصی هفت روزه آقای شیخ العراقین زاده را تصویب می کنند قیام فرمایند ( عده زیادی قیام نمودند )
 +
 +
رئیس – تصویب شد ( خبر دیگر راجع باقای مصاح السلطنه نماینده محترم از سیستان تلگرابا تقاضای یکماه دیگر غیبت با اجازه کرده‌اند کمیسیون چون پذیرفتن این تقاضا را بر خلاف حقانیت دید تصویب ننمود
 +
 +
 +
 +
رئیس – آقای تدین ( اجازه ) تدین – بنده تصور می کنم کمیسیون دقت کاملی در تلگرافی که آقای مصباح السلطه به مجلس عرض کرده اند نفرمده اند . آقای مصباح السلطنه در تلگرافی که از سیستان عرض کرده اند اظهار داشتهاند بواسطه بارندگی زیادی که شده است قسمت اعظم را سیستان و بیرجند خراب شده است و مانع امدن ایشان شده و بنده شخصا بلگراف را تقدیم مقام ریاست کردم و البته همان روز بکمیسیون عرایض فرستاده شده است .
 +
 +
 +
 +
بنده تصور میکنم اگر این پیش آمد مانع نمیتود آقای مصباح السلطنه عذر غیر موجهی را اظهار نمی کردند ورئیس- رای میگیریم تمفاد راپورت کمیسیون را که مبتنی بر رد مرخصی آقای مصباح السلطنه تصویب می کنند قیام فرمایند . ( عده قلیلی قیام نمودند )
 +
 +
 +
 +
رئیس – رد شد یکنفر از نمایندگان – بمرخصی رای گرفته شود رئیس – راپورت که رد شد قهرا مرخصی تصویب میشود خب کمیسیون راجع به آقا میرزا یدالله خان ( بشرح ذیل خوانده شد ) آقای میرزا یدالله خان نماینده مخترم بحهت سرپرستی صفار موسی خود تقاضای بیت روز غیبت با استفاده از خقوق کرده اند کمیسیون تقاضای ایشان را مشروع دانسته و تصویب مب نماید که از تاریخ ۱۳ جدی تا مدت ۲۰ روز نماینده با اجازه نوشته شود
 +
 +
 +
 +
رئیس – آقایانی که مرخصی بیست روزه اقای یدالله خان را تصویب می کنند قیام فرماین ( عده کثیری قیام نمودند ) رئیس – تصویب شد بموجب رائی که داده شد است دستور فردا قرار داد پستی و تلگرافی با دولت روسیه هواهد بود آقای روحی پیشنهاد کردهاند که قانون سجل احوال و قانون انجمن های بلدی مطرح شود .
 +
 +
 +
 +
بعضی از نمایندگان – صحیح است . رئیس – پیشنهاد آقای روحی قرائت می شود .( بشرح ذیل قرائت شد ) بنده پیشنهاد میکنم که قانون سجل احوال و قانون انجمن های بلدی در جلسات اتیه جزو دستور شود
 +
 +
 +
 +
رئیس – کدام جلسات روحی- عرض می کنم که بعد از قانون پستی بنده تقاضا می کنم قانون انجمن بلدی و سجل احوال باشد
 +
 +
رئیس – پس حالا موقعش نیست روحی – در درجه دوم قرار بدهید رئیس – بعد از قرار داد پستی و تلگرافی آقای یاسائی ( اجازه )
 +
 +
یاسائی – راپورت کمیسیون مالیه راجع … رئیس – راجع باین قضیه اول تکلیف را معلوم کنید یاسائی – ینده پیشنهاد علیحده دارم در موقعش اجازه بفرمائید عرض کنم رئیس – نسبت باین پیشنهاد مخالفتی هست ؟
 +
 +
 +
 +
آقاسید یعقوب – بنده مخالفم و نقاضا می کنم فردا قبل از قرارداد پستی و تلگرافی اولا قانون راجع بسجل احوال مطرح شود بعد اوزان و مقادیر که در کمیسیون گذشته است این یک چیزهائی عم امنفعه ایست و بنده پیشنهاد می کنم قبال جزئ دستورشود
 +
 +
 +
 +
رئیس – راجع به پیشنهاد آقای روحی رای میگیریم که بعد از قرارداد پستی و تلگرافی اقایانی که تصویب میکنند قیام فرمایند ( عده زیادی برخاستند ) رئیس – تصویب شد آقای یاسائی ( اجازه) یاسائی – بنده می خواهم پیشنهاد کنم راپورت کمیسیون مبتگرات راجع به مالیات تصاعدی برعیدات که شور کلی آن ناتمام مانده جزو دستور شود حالا که راس دادند ممکن است در درجه سوم بشود یک چیز ناتمامی را که نمیشود گذشت و داخل چیزهای دیگر شد در هر حال باید تکلیفش معین شود .
 +
 +
 +
 +
رئیس – رای میگیریم به پیشنهاد آقای یاسائی کسانی که تصویب میکنند در درجه سوم مشاراعظم – بنده مخالفم رئیس بفرمائید مشاراعظم – قانون مالیات تصاعدی در مجلس بیک اشکالاتی برخورد و علت او هم خیلی روشن است برای این که وضع این قانون بعقیده بنده ویک عده از آقایان نمایندگان بدون مطابعه بود زیرا نظامنامهای که این قانون بموجب آن نوشته شود بایستی خیلی با مطالعه نوشته شود
 +
 +
 +
 +
عقیده اغلب این بود که باید خود نظام نامهو قانون تواما تحت مطالعه در آید و آقایان به بینند مطابق نظامنامه یک همچو قانونی اجزایش علمی شود یا خیر بنابر این لازم است بدوا بدولت تذکر داده شود نظامنامه این قانون را تهیه نمایند تا در اطراف آن مطالعه دستور بشود بعد داخل در مذاکره آن بشویم
 +
 +
 +
 +
رئیس- رای می گیریم به پیشنهاد آقای یاسائی که مالیات تصاعدی در درجه سوم مطرح باشد آقایان مرافقین قیام فرمایند ( عده زیادی برخاستند ) رئیس – تصویب شد آقای وکیل الملک «اجازه »
 +
 +
وکیل الملک – حالا که ترتیب مجلس اینطور شده است که وقتی دستور معین می کنند و در درجه اول و دوم و سوم وببالا معن میکنند و درجات آن محفوظ می کماند بنده هم تقاضا می کنم موضوع اوزان و مقادیر «که سابقا عرض کردم » مدتی است در مجلس مانده شور اولش تمام شده شود دومش هم شاید در یک جلسه تمام شود راپورتش داده شد لهذا بنده تقاضا می کنم در درجه چهارم جزو دستور شود
 +
 +
 +
 +
رئیس – رای میگیریم بپیشنهاد آقای وکیل الملک که لایحه اوزان و مقادیر در درجه چهارم مطرحشود آقایانی که تصویب می کنند قیام فرمایند «عده زیادی قیام نمودند » رئیس – تصویب شد آقای حاج میرزاعبدالوهاب اجازه
 +
 +
 +
 +
حاج میرزاعبدالوهاب – بنده خواستم عرض کنم که بوزیر مالیه بفرمایند برای جواب سوال بنده که مدتی است از ایشان کرده‌ام حاضر شوند رئیس – آقای داور داور – عرضی ندارم رئیس – آقای آقا سید یعقوب
 +
 +
آقاسید یعقوب – عرضی ندارم رئیس – آقای نصرت الدوله نصرت الدوله – راجع به فرارداد پستی تلگرافی بود که تصویب شد رئیس – آقای سر کشیک زاده سرکشیک زاده عرضی ندارم رئیس- آقای تدین تدین – بنده هم عرضی ندارم رئیس- آقای اخگر اخگر – بنده پیشنهاد می کنم جلسه ختم شود
 +
 +
 +
 +
رئیس – خطاب بنمایندگان پیشنهاد ایشان را قبول می فرمائید ؟ بعضی از نمایندگان – صحیح است « مجلس بیست دقیقه بعد از ظهر ختم شد » رئیس مجلس شورای ملی مؤتمن الملک منشی – علی اقبال الملک منشی- معظم السلطان
 +
 +
 +
  
  
 
[[رده:مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری پنجم - ۲۲ بهمن ۱۳۰۲ تا ۲۱ بهمن ۱۳۰۴]]
 
[[رده:مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری پنجم - ۲۲ بهمن ۱۳۰۲ تا ۲۱ بهمن ۱۳۰۴]]

نسخهٔ ‏۳ ژوئیهٔ ۲۰۱۳، ساعت ۰۶:۰۸

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری پنجم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری پنجم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری پنجم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۰ دی (جدی) ۱۳۰۳ نشست ۱۰۸

مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۰ دی (جدی) ۱۳۰۳ نشست ۱۰۸

جلسه صروهشت صورت مشروح مجلس یوم شنبه بیستم جدی هزار و سیصروسه مطابق چهار دهم شهر جمادی الثانیه هزارو سیصد و چهل و سه مجلس دو ساعت و ربع قبل از ظهر بر یاست آهای مؤتمن المک تشکیل گردید( صورت مجلس یوم پنجشنبه هیجدهم جدی را آقای آقامیرزا جواد خان قرائت نمودند ) رئیس – آقای سلطان العلماء (اجازه)


سلطان العلماء – بنده پرویروز نیمساعت قبل از وقت حاضر بودم مع‌ هذا بنده را جزوو دیر آمدگان بی اجازه نوشته اند رئیس تحقیق میشود . آقای مشیر معظم (اجازه ) مشیر معظم – بنده قبل از دستور عرضی دارم رئیس – آقای آقاسید یعقوب (اجازه )


آقا سید یعقوب – در مسئله تأکید در آوردن بودجه سال آتیة در جلسه قبل بنده اظهاراتی کردم و در صورت مجلس نوشته نشده چون این موضوع اهمیت داشت استدعا می کنم مقرر فرمائید نوشته شود.


رئیس- اضافه می شود آقای امیر احتشام (اجازه ) امیر احتشام – آقای آقامیرزا یدالله خان از مقام محترم اجازه خواسته بودند ولی در صورت مجلس ایشان را غائب بی اجازه نوشته اند

رئیس – این هم تحقیق می شود دیگر ایرادی نیست ؟ اظهاری نشد رئیس – آقای مشیرمعظم ‍(اجازه)


مشیر معظم – چند جلسه قبل اقای تدین را جع بسیل زدگان بیرجند و قائنات اظهاراتی نمودند عجالتاً هم یک تلگراف دیگری از اهالی تون دسیده که در لیله دوم جدی سیل عظیمی امده و قریب سیصد نفر بی خانمان شده‌اند شش رشته قنات هم بکلی مسلوب المنفهه شده و بنده خواستم بآهایان نمایندگان محترم تذکری بدهم که باید دولت و مجلس در این باب یک فکرا اساسی بکند


(بعضی از نمایندگان صحیح است ) چون تمام سکنه آنحدود دچار سیل شده و در این موفع زمستان گرفتار فقرو پریشانی شده اند و باید زودتر یک فکر اساسی برای این کار کرد ( جمعی از نمایندگان صحیح است )


رئیس - وارده دستور می شویم . قبلا پیشنهاد آقای یاسائی راجع بمواد ششصت وشش و شصت و هفت و هفتادو یک قانون استخدام مطرح است . مذاکرات راجع به کلیات است آقای کازرونی ( اجازه ) حاضر نیستند یکنفر از نمایندگان – خیر رئیس – آقای دست غیب ( اجازه ) دست غیب – عرضی ندارم رئیس –آقای حائری زاده ( اجازه )


حائریزاده – اصولا برای این کار کمیسیونی معین شده بود که کلیه اینقانون را در تحت نظر گرفت و تصلاح کنند حالا یکی دو ماده را بدون مطالعه در مجلس تصویب کردن نمی‌دانم چه صورتی دارد وممکن است این مواد ارتباط با سایر مواد داشته باشد و بعد از تصویب کردن نمی دانم چه صورتی دارد و ممکن است این مواد ارتباط با سایر مواد داشته باشد و بعد از تصویب اسباب زحمت شود و بنده این را کار خوبی نمی دانم از قراری هم که اطلاع یافته ام را پرت کمیسیون تقریب اختنام یافته و عنقریب تقدیم مجلس خواهد شد. بنابر این اگر صلاح می دانید از دستور این جلسه خارج شود تاراپرت آن از طرف کمیسیون داده شود.


رئیس – اقای شریعت زاده ( اجازه ) شریعت زاده – خواستم خاطرمحترم آقایان صاحبان طرح را متوجه سازم باین که کمیسیون تجدید نظر در قانون استخدام و ظایف خودش را انجام داده راپرتش هم حاضر شده است.

فقط لازم بود که یک مرتبه دیگر کمیسیون تشکیل شده و و داپرت قرائت شده بعد تقدیم مجلس شود و تمام این موادی که مورد نظر آقایان است کطالعه اصلح شده و در ضمن بنظر آقایان میرسد . بنابراین تصور می کنم اگر اجازه بفرمائید از دستور خارج شود بهتر باشد و وقتی که خبر کمیسیون تقدیمم مجلس شد آقایان نظریات خودشان را در آن موقع بفرمائید .

رئیس – باید پیشنهاد شود که از دستور خارج شود . چون آنروز مطابق نظامنامه آقای یاسائی نقاضا کردند جزو دستور شود رای هم داده شد اگر لازم نبود مطرح شود ننکن بود در همان موقع رای داده نشود ولی حالا که جزو دستور شده است خارج نمی شود مگر اینکه پیشنهاد بشود.


بعضی از نمایند گان – صحیح است . رئیس – آقای آقا سید یعقوب (اجازه ) آقا سید یعقوب – بنده خواستم در جواب آقای حائری زاده و شریعت زاده عرض کنم چه منافاتی دارد فعلا که جزو دستور است مطرح شود؟ ..


شاهزاده شیح‌الرئیس – وقت مجلس تلف میشودآقا سید یعقوب – البته باید وقت مجلس صرف شود اینجا هم مجلس است مسجد که نیست .

عرض می کنم که مجلس نسبت بیکی دو ماده از قانون استخدام نظر یاتی داشت و ایراداتی در نظرش بود آن موارد را فرستاد بکمیسیون کمیسیون هم وظیفه خودش را انجام داده و قصوری نکرده است حالا هم هیچ منافاتی ندارد که مجلس وارد در مذاکره این دو سه باره بشود البته بعد از آنکه آقای شریعت‌زاده مخبر کمیسیون رایرت دادند مجلس نسبتبه بقیه هم نظر می کند و رأی میدهد و همین نظری که آنروز مجلس باید اتخاذ کند راجع باین دو سه ماده امروز اتخاذ می کند .

بعلاوه رأی داده شده که جزو دستور شود .

آن راپرت کلی هم که از طرف کمیسیون داده مس شود مگر غیر از اینها است آن راپورت کلی هم منطبق بر این مواد است و حالا مجلس میخواهد سه یا چهار تا از آن مواد را تحت نظر قرار بدهد و وقتی راپرت کلی از طرف کمیسیون داده شد نسبت به بقیه‌اش هم اتخاذ نظر می کند ابداً هم خارج از نظامنامه نیست و منافاتی ندارد که در این خصوص مذاکره بشود دلیلی هم ندارد که از دستور خارج شود.

رئیس – آقای شریعت زاده . (اینطور قرائت شد )

چون کمیسیون تجدید نظر در قانون استخدام وظایف خود را انجام داده و مواد پیشنهادی آقای یاسائی را نیز اصلاح نموده و ناچار خبر کمیسیون باید در مجلس در دستور خارج شود .

شیروانی – بنده مخالفم

رئیس – بفرمائید.

شیروانی – چیزیکه بکمیسیون احله شد دو قسمت بود یکی طرح قانونی راجع به تجدید نظر در قانون استخدام یکی هم طرح پیشنهادی آقای یاسائی راجع باین دو سه ماده مخصوص و بعقیده بنده اصلا تجدید نظر در قانون استخدام برای همین دو ماده بوده است که اسباب زحمت و اشکال شده بود و همین دوماده بود که چند روز قبل اسباب اختلاف بین آقای تدین و وزیر مالیه شد و ایشان نظرشان این بود که این مادهباید شکل دیگر تفسیر شود و وزیر مالیه هم نظرشان طور دیگر بود و بالاخره حل نشد و همینطور مسئله بودجه ممختل ماند و زارتخانها هم مطابق میل شان هر کدام مواد را تفسیر می کنند وزارت مالیه ی طور – وزارت خارجه طور دیگر – و همینطور سایر وزارتخانها این است که بنده کاملا مخالف با خروج از دستور هستم. آقایان ممکن است طرح را مطالعه کرده باشند ولی من الان قانون را نگاه کردم. دیدم چیز خیلی مشکلی نیست اینجا درش حرف زده میشود وبالاخره تکلیف دولت و وزارتخانها معلوم میشود که چه باید بکنند فرض بفرمائید الان بود جه سال آتیه را می خواهند بیاورند به مجلس . آخر از روی چه ترتیبی تطبیق کنند با قانون استخدام زیرا الان این ماده محل با قانون استخدام زیرا الان این ماده محل اختلاف است بین دولت و مجلس لهذا بنده موافقم که همین امروز در مجلس مطرح شده و زودتر تکلیف دولت معلوم شود.


رئیس- رای میگیریم به پیشنهاد آقای شریعت زاده برای خروج از دستور آقایانیکه موافقند قیام فرمایند . (جمع کثری قیام نمودند ) رئیس – تصویب شد . لایحه معافیت ماشینهای فلاحتی و صنعتی و از تأدیه حقوق گمرکی مطرح است شور دومش است. ماده اول قرائت می شود. (بشرح آتی قرائت شد )


ماده اول – کلیه ماشینهای فلاحتی و صنعتی و یا قطعات آنها از تاریخ تصویب این قانون تا ده سال از حقوق ورودی گمرک معاف خواهد بود . تبصره – معافیت فوق شامل ماشینهای ذیل و قطعات آنها نیست . ماشینهای خیاطی، قیطان دوزی ، قالب دوزی و ماشین آژور . ماشینهای طبع . گراور و صحافی ماشینهای توتون بری و گلیز سازی ماشینهای جوراب بافی ماشینهای مربوط به طبخ . خبر از کمیسیون قوانین مالیه بمجلس شورای ملی کمیسیون قوانین مالیه در جلسه۱۴ جدی ماده الحاقیه پیشنهادی آقای تقی زاده را که راجع بمعافیت وسایل نقلیه چرخ دار بود مورد مطالعه قرار داده بتربیب ذیل تصویب مجلس شورای ملی پیشنهاد مینماید . بار کشهای متوردار مطلقا و اتومبیل های سواری در صورتیکه قسمت آنها بیشتر از هزار تومان نباشد از تاریخ تصویب این قانون تا ده سال از حقوق ورودی گمرک معاف خواهند بود .


رئیس – ( خطاب بداور مخبر کمیسیون قوانین مالیه) این خبر ثانوی ماده علیحده است که پیشنهاد کرده اید . مخبر – بلی در شورای اول پیشنهادی از طرف عده از آقایان نمایندگان مخصوصا از طرف آقای تقی زاده تقدیم شد و بکمیسیون ارجاع شد راجع باینکه ماشینهای چرخ دارو وسائل حمل و نقل موتوردار – از تأدیه حقوق گمرکی معاف باشد. در کمیسیون هم اینطور تصمیم گرفته شد که معافیت برای کامیون و اتومبیل های بار کش فراهم و از تأدیه حقوق گمرکی معاف باشد.


عده از اعضای کمیسیونهم پیشنهاد کردند . راجع باتومبیل که آنهم جزو وسایط نقلیه چرخ داراست و باید معاف شود این بود که کمیسیون ااینطور تصمیم گرفت اتومبیل‌ها ئیکه قیمت آن تا هزار تومان باشد آنعا از تأدیه حقوق گمرکی معف باشند و از اتومبیلهائیکه بیشتر قیمت دارد و تحملی است حقوق گمرکی گرفته شود و بالاخره این ارپرت تهیه و تقدیم شد .

رئیس – مقصود بنده این است که این ماده یکی باید ضمیه شود ؟ ماده اول بشود – یا ماده دوم ؟ داور ماده دوم

رئیس- قسمت دیگر این راپرت چطور ماده سوم باید بشود؟

داور – بلی قسمت دومش باید ماده سوم بشود .

رئیس – بالفعل ماده اول مطرح است دوباره قرائت میشود.

(بشرح سافق بدون تبصره قرائت شد) رئیس – آقای اقا سید بعقوب ( اجازه) آقا سید بعقوب – موافقم رئیس – آقای یاسائی ( اجازه )


یاسائی – اینجا نوشته شده است کلیه ماشینهای فلاحتی و صنعتی و یا قطعات آنها یک قسم ادواتی هست که اصطلاحلا بانها ماشین گفته نمیشود ولی آنها هم برای فلاحت خیلی لازم است و در نظر هم هست که آنها معاف باشند .

بنابراین بهتر این بود که اینطور نوشته میشد ( پیشنهادی هم تقدیم نموده‌ام در این زمینه ) کلیه ماشینها و ادوات فلاحتی – مثلا یک قسم داسهائی هست که برای امر فلاحت خیلی لازم است و نمیشود بآنها گفت ماشین در هر صورت نظر بنده این است که آنها هم از حقوق گمرکی معاف باشد و بطور کلی نوشته شود کلیه ماشینها و ادوات فلاحتی و صنعتی – اینطور بهتر خواهد بود . مخبر- کمیسیون بانظر آقای یاسائی موافقت دارد که ادوات هم نوشته شود. آقاسید یعقوب – بنده مخالفم اجازه میفرمائید؟ رئیس – موقعیکه پیشنهادها قرائت میشود آنوقت ممکن است بفرمائید آقای تدین (اجازه )


تدین – بنده با اصل ماده موافقم . رئیس – آقای اخگر اخگر – موافقم رئیس –آقای محمد ولی میرزا چطور؟

محمد ولی میرزا – موافقم رئیس – آقای اجاق . اجاق – بنده هم موافقم .


رئیس – آقای طهرانی –شما هم موافقید. آقا شیخ محمد علی طهرانی – بنده با قبول کردن مخبر موافقم. رئیس – دیگر مخالفی نیست؟ (گفتند خیر ) رئیس – پیشنهادات قرائت میشود. (بشرح آتی قرائت شد )

۱- بنده پیشنهاد میکنم ماده اول باینطور اصلاح شود . کلیه ماشینها و ادوات فلاحتی و صنعتی و یا قطعات آنها الی آخر – یاسائی ۲- حقیر پیشنهاد مینمایم که ماشینهای طبع گراور و صحافی نیز از حقوق ورودی گمرک معاف گردد . ضیاءالواعظین رئیس- آقای یاسائی که توضیحی ندارند .


یاسائی – خیر قبلا توضیح دادم مخبر – پیشنهاد آقای یاسائی یک مرتبه دیگر قرائت شود ( بشرح فوق قرائت شد ) مخبر – بنده در قسمت راجع بفالحت موافقم که ادوات فلاحتی اضافه شود ولی راجع بقسمت صنعتی قبول نمی کنم زیرا آنوقت باعث میشود که تمام ادوات صنعتی را از خارجه بدون تأدیه حقوق گمرکی وارد نمایند .


یاسائی – بنده هم قبول میکنم همان ادوات فلاحتی نوشته شود. رئیس – آقای ضیاءالواعظین (اجازه ) ضیاءالواعظین – بنده در این خصوص توضیح زیادی لازم نمی وانم غالب آقایان متوجه هستند که شهر های ایران چقدر کحتاج است بماشین های طبع و کراور و صحافی و برای تصمیم معارف و نشر و پیشرفت علوم چقدر اهمت دارد در غالب شهرهای ایران هنوز ماشین های سنگی و دستی دایر است .


در شیراز مثلا دو سه روزنامه هست که با ماشین سنگی طبع می شود و هنوز وسایل طبع حروفی بر ایشان فراهم نیست این هست کهبنده پیش نهاد کردم ماشین طبع و صحافی و گراور از حقوق گمرکی معاف باشند قسمت مهمی هم ندارد . و بعقیده بند اگر آقای مخبر با آن شوق و رغبت که در ترویج و تصمیم معارف دارند قبول کنند خیلی خوب است .


مخبر – بنده خیلی تشکر میکنم از اظهار لطفی که آقا فرمودند ولی نمیتوانم این پیشنهاد را قبول کنم چون غالب ماشین ها و چیزهائیکه از اروپا می‌آید غیر از اشیاء تحملی البته هم طرف احتیاج مردم است و هر کدام یک منافع و خواصی دارد ولی اگر این جا راجع بفلاحت و صنعت بخصوص یک توجه خاصی شده است بای این است که مردم شوق پیدا کنند ، از این ماشینها بیاورند و با قتصادیان مملکت کمک کنند تا ترقی کند .


ولی در ضمن باید مواظب بود که عابدات دولت هم که یک قسمت از آن عوائد گمرکی است کم شود و از طرفی دیگر راجع بماشینهای طبع و غیره همین ماشین هائی که داخل در ایران شدهاست و مردم بآن عادت کرده‌اند بالاخره خودش در عمل تولید یک حسن رقابتی میکند و آنهائی همکه حالا با ماشین های دستی کار میکنند دستگاهشان را میفروشند و دستگاه ماشین جدید وارد کنند و تصور میکنم در این خصوص همان رقابت تجارتی آها را تشویق می کند که ماشین طبع و گراور و صحافی بیاوند.

الان هم خیلی زایاد است و در بعضی حاها هم کم ندارند گمرک هم بدهند هیچ اهمیتی ندارد .

رئیس – رأی میکیریم بقابل توجه بودن پیشنهاد آقای ضیاءالواعظین

آقا سید یعقوب – بنده نسبت بپیش نهاد آقای یاسائی عرض نکردم مخالفم؟

رئیس – این پیشنهاد آقای ضیاءالواعظین است .

پیشنهاد آقای یاسائی را مخبر قبول کردند عضو کمیسیون هم گویانباشید – رأی میگیریم بقابل توجه بودن می داند قیام فرمایند .

( عده قلیلی قیام نمودند )

رئیس – قابل توجه نشد . ماده اول قرائت می شود و رأی می گیریم .

( بشرح ذیل قرائت شد )

ماده ۱- کلیه ماشینها و ادوات فلاحتی و یا قطعات آنها و از تاریخ تصویب این قانون

تاده سال از حقوق ورودی گمرک معاف خواهد بود . تدین – بنده پیشنهاد اصلاحی دارم . رئیس – بفرمائید تدین- این جا نوشته شده است کلیه ماشین ها و ادوات فلاحتی و یا قطعات آنها . بنده عقیده‌ام این است نوشته شود ماشین‌های فلاحتی و اودات آن چون ممکن است از عبارت ماشینها و ادوات فلاحتی معنی درست استفاده نشود و اگر نوشته شود ماشینهای فلاحتی و ادوات آن بهتر سواهد بود. رئیس- ماشینهای فلاحتی و ادوات و قطعات آنها . (بعضی از نمایندگان صحیح است ) یاسائی – اجازه میفرمائید رئیس – اگر اصلاح عبارتی دارید بنویسید . یاسائی آن ترتیبی که آقای تدین فرمودند بعقیده بنده بیشتر اشتباه میشود اگر نوشت شود ماشین‌های فلاحتی و ادوات آن ممکن است تعبیر شود بادوات همان ماشین .


در صورتبکه مقصود بنده که پیشنهاد کردم و آقای مخبرهم که قبول کردند ادواتی است مربوط بامر فلاحت از قبیلراس و غیره که عرض کردم و این ترتیبی که آقای رئیس فرمودند بهتر است . مخبر- ممکن است نوشته شود : کلیه ماشینهای فلاحتی و ادوات فلاحتی و قطعات انها رئیس – پیشنهاد آقای آقا سید یعقوب قرائت می شود . ( این طور خوانده شد) بنده پیشنهادمیکنم که عبارت بدن ادوات فلاحتی نوشته شود .


رئیس – آقای آقاسید بعقوب بفرمائید آقا سید یعقوب – آقایان به بنده حمله نفرمایند ما باید در جعت افراط و تفریط واقع نشویم . ماشین راهنوز در ایران درست نیمتوانند بسازند این است که می گوئیم باید که هر طور باشد باید وسایل تسهیل ورود این ماشینها را فراهم کرد .


آقا دیگر نمیتوانیم دست تمام آهنگر های خودمان را به بندیم چون وقتی بنا شد ادوات فلاحتی از قبیل داس و اسباب گاو آهن و تمام این چیزها را از فرنک بیاوریم پس این آهنگرهای خودمان چه بکنن ؟ الان به بینید چقدر در ایران آهنگر هست بکلی این ها صنایعشان از بین میرود و بقدری از ادوات فلاحتی در این مملکت میریزند که کار گران ما بیکار مشوند بنابراین بنده معتقدم آن چیز هائی را که نداریم از قبیل کارخانه و ماشین بیاوریم ولی آن قسمت هائی را که خودمان داریم مثل داس و گاو آهن و غیره و خودمان میتوانیم درست کنیم دیگر آنها را چرا از خارج بیاوریم .


بنابر این خوب است نه جهت افراط را بگیریم نه جهت تفریط را . بلی ماشین را موافقم ولی نسبت بادوات خوبست ملاحظه کار گرهای خودمان راهم بکنیم . بنابراین دلایلی که عرض کردم با ادوات مخالف هستم . رئیس – رأی میگیریم بقابل توجه بودن پیش‌نهاد را قابل توجه می دانند قیام فرمایند . (عده قلیلی قیام فرمایند ) رئیس – قابل توجه نشد. آقای مشاراعظم پیشنهادی که کرده‌اید در واقع همین بود که رد شد .


مشاراعظم – بلی همینطور است . رئیس – ماده اول قرائت می شود ( این طور خوانده شد ) کلیه ماشین های صنعتی و قطعات آنها و نیز کلیه ماشین ها و ادوات فلاحتی و قطعات آنها از تاریخ تصویب این قانون تا ده سال از حقوق ورودی گمرک معاف خواهند بود . رئیس – رأی می گیریم مدرس- مدرس اجازه میخواهیم بنده پیش‌نهاد دارم ده سال را زیاد میدانم .


رئیس – آقایانی که این ماده را تصویب میکنند قیام فرمایند . ( اغلب قیام نمودند ) رئیس – تصویب شد. تبصره ماده دوم می شود یا اینکه ماده را که اخیراً کمیسیون پیشنهاد کرده است آن را ماده دوم کنیم بعد از مستثنیات را بریا آخر بگذاریم . مخبر – بلی ، این ترتیب که فرمودید بهتر است . ماده دوم ماده جدید پیشنهادی کمیسیون باشد . رئیس – ماده دوم قرائت می شود .


( اینطور قرائت شد ) ماده دوم – بارگش ها موتوردار مطلاقا و اتومبیلهای سواری در صورتیکه قیمت آنها بیش از هزار تومان نباشد از تاریخ تصویب این قانون تا ده سال از حقوق ورودی گمرک معف خواهد بود . رئیس – آقای سالار لشگر ( اجازه )


سالار لشگر – بنده با این ماده مخالفم برای اینکه این ماده حقوق گمرکم را کم خواهد کرد چون اشخاصی که استطاعت آوردند اتومبیل داشته باشند حق الورود آن را هم میتوانند بپردازند و بهتر اتومبیلی تقریبا دویست و سیصد تومان حقوق گمرکی تعلق میگیرد نمی‌شود این ماده را تصویب کرد چون بکلی یک قسمت از عایدات گمرک از بین می رود و ممکن است همین اتومبیل ها لو کسر باشد

مخبر- بنده نظری را که کمیسیون در این موضوع پس از پیشنهاد آقای تقی زاده ملحوظ داشت بعرض آقایان رساندم . نظر کمیسیون و همچنین آقای تقی زاده که بودند .

این بود که سعی شود تا بوسائل مختلفه حمل و نقل جدید و ماشین‌های موتور دار و غیره وارد در مملکت شود و زیاد شود و لابته یکی از وسائل زیادی ارزانی انهم این است که از حوقوق گمرک معاف باشد.


وقتی که گمرک از آنها گرفته نشد طبعاً ارزان و فراوان میشود و باین وسائل نقلیه جدید در مملکت زیاد میشود

باین مناسبت کمیسیون این موضوع را بدو قسمت تجزیه نمود .

یکی بار کشها و ماشین های موتوردار است از ققبیل کامیون و بار کشهای کوچک و بزرگ که موتر دار است قرار شد از حقوق گمرک تا ده سال معاف باشد یکی هم راجع باتومبیل که حضرت والا میفرمایند لوکس است که آنرا هم کمیسیون قرار گذاشت تا هزار تومان از هیمت از حقوق گمرکی معاف باشد وبه عقیده کمیمسیون اتومبیل هائی که قیمت آنها تا قزار تومان است بوکس نیست و اتومبیل های فرد کوچکی است که برای حمل و نقل حیلی مفید است .


در هر حال نظر کمیسیون این بود که عرض کردم حالا آقایان مختارند اگر مساعد با این نظر هستند که سعی شود بوسائل ممکنه وسائل نقلیه جدید و ماشین های موتوردار بملکت وارد شود رأی می دهند اگر هم صلاح نمی دهند رای نمی دهند در هر صورت از نقطه نظر عایدات گمرکی ملی العجاله سکنه زیادی وارد نمی‌آورد چون الان مقدارزیادی اتومبیل وارد مملکت نمیشود


وبعقیده کمیسیون منفعت معاف کردن بیشتر از منافع کمرکی آن است حالا اگر آقایان موافقت نداردند البته میتوانند رای ندهند رئیس – آقای آقاسید یعقوب ( اجازه ) آقا سید یعقوب – بنده در دو جزء این ماده مخالفم .


اولا راجع بده سال که خیلی زیاد است ثانیا راجع بایرادی که آقای سالار لشکر فرمودند .

بنده هم همان را تعقیب میکنم و اساسا بندهموافقم با انچه که راجع بحمل و نقل بار باشد اما عبارت دیگر وسائط نقلیه که اعم است از حمل بار یا انسان بنده بکلی مخالف آن هستم ولی آن چیزی که از بریا حمل و نقل بار باشد موافقم .


اما آمدیم راجع باتومبیل فرض بفرمائید آن اتومبیل‌هائی است که خیلی گران است و میگ.یند لردها سوار میشوند وآنها هم در ایران خیلی کم است منتهی چهار تا الی پنج تا بیشتر نیست ما بقی از هزار تومان قیمتشان کمتر است و اگر بنا شود در این باب بیائیم اجازه بدهیم و باین طور اسباب تصهیل قائل بشویم دو ضرزده‌ایم

یکی با صل سرمایه مردم چون طبیعة ( جسارت است خودم هم ایرانی هستم ) ما ایرانیها علم اکونومی و قناعت و علم زندگانی را نداریم همه مان می‌خواهیم توی اتوملیل بنشینیم و میگوئیم اتومبیل یکی چهار صد تومان که بیشتر نیست اهمیتی ندارد و در ضمن بنزین هم صرف کرده‌ایم یکمشت پول خودمان را هم دادهایم به کارخانه وزودتر در عرض دو سال هم خراب میشود .


این اولا و ثانیا وقتی که بنا بشود به فرمایش خودتان این اتومبیل ارزان شود مسلما بعد از این زیاد وارد میکنند زیاد که وارد کردند در گمرک هم باید جلویش رانگیریم؟

خوب است توجه نمائیم بنقصان عوائد مملکت این بزک منشی و خواجه تا شانیها سال دیگر برای ما عوائد باقی نمیگذارد زرا هر جا میرسیم معاف میکنیم می بخشیم آنوقت می خواهیم عوائد مملکتمان هم زیاد باشد

پس عقده بنده این است که نسبت باتومبیل هیچ معافیت نباشد و یا اگر دالشان میخواهد معاف باشد دو سال بس است دیگر ده سال چرا؟

مخبر – در قسمتی که راجع است به با رگش ها بنده هم شخصا و هم نظر کمیسیون را مدانم که فوقالعاد اهمیت میدهند ببار کشهای موتوردار و گمان می کنم توضیح دیگری هم لازم نباشد .

در قست دیگر هم نظیر این بوده است که وسائل نقلیه ترویجی شده باشد و در کمیسیون هم پیشنهاد شده است و کمیسیون هم قبول کرده است و راجع به این قسمت واگذار می کنم برای مخلس و ممکن است در موقع رای این مسئله را بدو قسمت تجزیه کنند و رای بگیرند .

رئیس – آقای زعیم ( اجازه ) زعیم – بنده مخالف بودم ولی با این ترتیب که آقای داور فرمودند دیگر مذاکرات را کافی می دانم و خوبست داخل پیشنهادها

بشویم رئیس – آقای مشار اعظم (اجازه ) مشاراعظم – بنده هم مخالفم ولی حالا که بنا شد بطور تجزیه رأی گرفته شود عرضی ندارم رئیس – مذاکرات کافی است ؟ جمعی از نمایندگان – بلی قائم مقام – کافی نیست


رئیس آقایانی که مذاکرات را کافی می دانند قیام فرمایند (اغلب قیام نمودند ) رئیس – معلوم میشود کافی است. چند فقره پیش نهاد رسیده است قرائت میشود . (بشرح آتی قرائت شد ) ۱- بنده پیش نهاد می کنم ماده دوم بشرح ذیل اصلاح شود . بارکشهای متوردار از تاریخ تصویب اینقانون تا پیجسال از حقوق و رودی کمرک معاف خواهد بود زعیم ۲- میرزا شهاب پیش نهاد میکند در ماده ۲ مدت پنجسال منظور شود ۳- بنده پیش نهاد میکنم اتومبیلهای سواری حذف شود اخگر ۴- این جانب پیشنهاد میکنم هزار تومان تبدیل بشصد تومان بشود شیخ محمدعلی تهرانی رئیس – آقای طهرانی (اجازه )


آقا شیخ محمد علی طهرانی – نظربنده این است که نسبت به اشخاص موضوعات تفاوت میکند بعضی چیزها نسبت ببعضی اشخاص لوکس است و نسبت اتومبیلی که از ششصد تومان ببالا باشد (بنده اصل اتومبیل را شاید لوکس بدانم ) لیکن محتاج الیه مملکت است از این جهت اتومبیلی که غالبا اجازه می کنند . تجار وارد میکنند و از این شهر بان شهر یا از این جا بقم یا جای دیگر اجازه می دهند قیمتة بیش از ششصد تومان نیست و اسباب رفاه حال عموم است لیکن اتومبیلی که قیمتش بیش از ششصد تومان باشد غالبا تجار آنطور اتومبیل نمیخرند مگر این که با کش باشد .


بنابراین اتومبیلی که قیمتش بیشتر از ششصد تومان باشد اصولا لوکس است معنی ندارد یک چیزیرا که ( بنظر من ) لوکس است وارد مملکت بکنیم و منافع دولت و ملت را هم خفه نمائیم گمرک هم نگیریم

بنابر این بعقیده بنده قسمت اتومبیل سواری که قیمت آن بیش از ششصد تومان باشد لوکس است و باید گمرک در محل گمرک گرفته شود

رئیس- رأی می گیریم بقابل توجه بودن پیش نهاد آقای تهرانی آقایانی که قابل توجه می دانند قیام فرمایند . (چند نفری قیام نمودند ) رئیس – قابل توجه نشد آقای آقامیرزا شهاب ( اجازه ) آقا میرزا شهاب الدین – امروزه برای تصور یک نفع موهومی داریم رأی می دهیم که یک عیدات معلومی از بین برود . بنده هم مخالف نیستم .

البته وارد شدن ماشین‌ها و ادوات فلاحتی و اتومبیلهای بارکس و غیره در مملکت خوبست ولی باید ملاحظه عوائد دولت را هم کرد بخصوص در ایران که خیلی از قوانین سوء اجرا و سوءاستفاده میشود .

حالا امروزه یک ماده قانون وضع میکنیم عوض این که ده سال بنویسیم خوب است این را پیجسال قرار بدهیم اگر خوب شد و از این را استفاده کردیم بعد هم انشاءالله مجلس خواهد بود و نمایندگان هم خواهند بود عوض ده سال پانزده سال دیگر هم اضافه میکنند بعکس اگر دیدند یک مضراتی تولید کرد و یک ضررهائی بمعایدات وارد آورد و آن منافعی که در نظر است حاصل نشد محتاج نباشد که آقایان بیایند بنشینند و این قانون را لغو کنند .

حالا پنج سال را تصویب بفرمایند بعد از آنکه دیدند کار خوبی بوده دهسال بیست سال دیگر هم اضافه بکنند

بنابر این بنده پیش نهاد کردم که مدت پنج سال معلوم شود و علاوه براین وقتی مدت هم کمتر شد آنهائی هم که میخواهند متورها و ماشین‌ها را وارد کنند چون می بینند مدت کم است بیشتر عجله میکنند و این نظری را که ما داریم برای ورود آنها بیشتر تامین میشود از این جهت بنده پیشنهاد کردم مدت پنج سال باشد دیگر بشته بنظر آقایان

حاج میرزاعبدالوهاب – بنده مخالف هستم رئیس بفرمائید حاج میرزا عبدالوهاب – اولا صدمه بعایدات دولت از حیث گمرک نمیزند ولی شاید وقتی زیاد شد صادرات مملکت زیاد میشود و از این جهت یک کمرکاتی عاید دولت میشود .

بعلاوه این باج راههائی که گرفته میشود از این موتورها جبران این گمرک را میکند وبعلاوه این که میفرمایند ده سال اسباب این میشود که بیابند در مجلس بنشینند و این قانونرا لغو کنند بنده هم معارضه بمثل میکنم برای این که امروز پیش‌نهاد میکنند ده سال آنوقت اگر تا پنج سال باشد و بعد از پنج سال تجدید نماید.


بنده بر این موافقم همانطور که بماده پیشنهاد شده رأی بگیریم آقای آقامیرزا شهاب آقایانی که قابل توجه می‌دانند قیام فرمایند ( عده کثیری قیام نمودند ) رئیس - قابل توجه شد . پیشنهاد آقای سالار لشگر .( بشرح ذیل خوانده شد )


پیشنهاد میکنم فقط بارکش فرد تا پیجسال معاف باشد . سالار لشگر- بنده در اینجا فقط مقصودم بارکش فرد نیست بارگش های کوچک در حدود ده‌پانزده اب است و اساس مسئله این است که ما خیال میکنیم از یک عوارضی که معاف میکنم فورا در مملکت یک رفاهی بریا مردم تولید میشود در صورتیکه الا همین وسائط نقلیه فعلی که در ایران هست از قبیل شتر و قاطر و خر اینها را تجربه کرده‌ام که چندان فرقی نمیکنند مثلا در سنوانی که کرانی است و جوخرواری بیست توما ن و کرایه بندی کیکنند فرضا به خرواری دو تومان یا سه تومان بعد هم که جو گندم ارزان می شود باز همان میزان را میگیرند .


الان قبل از این قحطی یعنی چند سال قبل کرایه از اینجا بهمدان شاید سی تومان بود بعد از اینکه گندم و جو گران شد فورا کرایه را بالا بردند حالا هم که ارزان شده باز همان حال را دارد. پس این معاف کردن از عوارض گمان نکنند که سبب رفاه عامه می شود و از اینجا تا قره تو کمیانی های کوچک متعددی که فورا کرایه را ارزان می کنند یا مال البجاره ارزان می شود اینها که تصور می کنید خیالاتست عملا دیده‌ایم انها در موارد اشخاص متفاوت است .


یک اتومبیل ممکن است از اینجا تاقره تو سیصد تومان بکیرد و فلان آدم را ببرد و از یکی دیگر ممکن است پنجاه تومان بگیرد . اینها یک چیزهائی نیست که بگوئیم فوراً در مقابل یک ضریکه یدولت می زنیم اسباب رفاه مردم فراهم میشود

خیر بکلی کار این کرایه‌ها بدست دلال است و بسته به آن شخص مسافر است اگر یک شخصی بود ناشی و نادان ممکن است پانصد تومان از اینجا تافره تو را بدهد و اگر بالعکس یک شخصی بود دانا و چانه هم بزند و کفتگو بکند ممکن است پیجاه تومانهم کمتر بدهد .

پس عجالتا یک همچو ضرری زدن به عوائد گمرکی چه نتیجه دارد ؟ و این فقط روی یک خیالی است

حالا آنچه که بنده پیشنهاد کردم راجع ببارکش کوچک است چون بارکش هائی که از ده سروار یا کمتر مثلا شش هفت خروار بار می‌برند ( در مملکت ما هیچ چیز باین زودی عملی نیست ) در زمستان در این راههای بد ما ابدا نمیتواند باین آسانی عبور کنند و در این راه های پر کل بار کشهای بزرگ در کردنه ها میمانند لهذا غیر عملی است و قیمت آنها هم از پنجهزار تومان الی ده هزار تومان است .

بتفاوت و هرکسی که استطاعت وارد کردن آنها را داشته باشد استطاعت وارد کردن آنها را داشته باشد اسطاعت دادن سیصد تومان یا چهار صد تومان حقوق گمرک را هم خواهد داشت ولی البته اتومبیلهای مختلف در اینجا هست از قبیل اتومبیل فرد و سیطروئن که مثل فرد یک خروار حمل میکند .

از روی تجربه و اطلاعاتیکه در سنوات اخیر راجع باتومبیل رانی حاصل کرده‌ایم در فصل بهار و تابستان خوبست ولی در زمستان باین اتومبیلهای کوچک بهتر می توانند عبور کنند و ممکن است اگر اتومبیلهای فورد دسیطروین در مملکت وارد کنند که باندازه ده الی پانزده اسب بار حمل می کنند .

یک مختصر فرقی راجع به رفت و آمد بکند اینهم اگر چه یک اندازه جزئی خواهد بود ولی چتن احساسات یکعده از آقایان نمایند گان این است که پنجسال معاف بشود و تصور میکنند که فایده های فوق العاده دارد باین جعت پیشنهاد کردم این اتومبیلهای کوچک را معاف بفرمایند و این بدیهی است اگر خوب شد ممکنست سایرین را هم معاف کنیم و اگر خوب نشد پس از پنجسال لغو شود

مخبر بنده اولا دفعه اولی است که میشنوم بار کش فرد یعنی بارکش کوچک و حضرت ئالا پیشنهاد کرده اند بار کش فرد و میفرمایند مقصومن اینست که کلیه بارکش های کوچک .. . سالار لشگر – این را اشتباه کردم پیشنهادم را عرض می کنم مخبر – و ثانیا اینکه وقتی در موضوع نوافل صحبت می کردیم و مالیات نوافل اتومبیلها بنا بود کم بشود هیچ نفرمودند و حالا وقتیکه راجع بکارهای تجارتی صحبت می شود که ایشان مسئله عایدات گمرک را در نظر می گیرند .

اولا باید دانست که این بسته باین است که جنس زیاد بیاید و جنس وقتی زیاد می آید ارزش زیاد گمرک نگیریم امروز این اتومبیلها و بار کشها فوق العاده در این ممبکت وارد نمیشود و عایدات زیاد ندارد بعدها زیاد خواهد شد و مسئله کامیونا را که مثال زدند میگویید آنها بدرد مردم نمی خورد و اسباب زحمت میشود و نباید

معاف شود اگر وارد نمیشود که فرق نمیگند پس شما این تشویق را بکنید که بیشتر وار شود . شما نمیخواهید اتومبیلهای بزرگ که از نقطه نظر حمل و نقل مفیدتر است وارد شود؟ و در ضمن مثال فرمودند شتر و گاو …

سالار لشگر – قاطر . مخبر – بلی قاطر و این چیزها و فرمودند که هیچ تفاوت نمیکند و همیشته در تحت یک اصول است بنده نمیخواهم مثل یکی از آهایان مخبرین که گاهی اظهار تعجب میکردو باقایان بر میخورد اظهار تعجب کنم ولی جاداشت که بنده هم اظهار تعجب کنم . زیرا یک اصول و قواعد خیلی محکمی در امور اقتصادی هست و مخصوصا قاعده عرضه و تقاضا یک قاعده کلی است که هیچ نمیشود این مورد را خارج از این قاعده تصور کرد . وقتی یک جنسی زیاد شد و طبیعتا قیمتش کم میشود وقتی اتومبیل در این مملکت زیاد شد آنوقت از شما پنجاه تومان نخواهد گرفت تا قره توو اگر حضرت والا بخواهید در آنجا چانه هم بزندید و دقت بکنید کمپانیها که تجارت میکنند نمیگذارند راهبرا که میشود پنجاه تومان کرفت از شنا پانصدتومان بگیرند.

با ید جهت تمنی میکنم آقایان قبو ل بفرمایند که عبارت اینطور باشد که بارکش های موتوردار معاف باشد


رئیس – آقای سالار لشگر پیشنهادشان را تغییرداده اند بپیشنهاد جدیدی که قرائت می شود . ( بترتیب ذیل خوانده شد ) پیشنهاد میکنم فقط بارکش کوچک فرد و از قبیل آنکه اتومبیل ده الی پانزده اسب قوه داشته باشد .

رئیس – آقایانی که این اصلاح را قابل توجه میدانند قیام فرمایند ( کسی قیام نکرد ) رئیس – قابل توجه نشد . پیشنهاد آقای حاج آقا اسمعیل ( بشرح ذیل خوانده شد ) ینده پیشنهاد می کنم در ماده دو مدت ۸ سالنوشته شود .

رئیس – پنجسال قابل توجه شد پیشنهاد آقای افشار ( بشرح آتی قرائت شد ) بنده پیشنهاد می کنم در مدت معافیت ماشینها پیجسال و اتومبیلهای سواری مشمول این معافیت نباشد . رئیس – رأی باید بگیریم بقسمت دوم آقای افشار ( اجازه )

افشار- در بدو اینکه قانون وضع میکنیم باید ملاحظه کنیم که در ممالک دیگر هم نسبت بمال التجاره های ما چه قسم رفتار میکنند و آنرا هم در نظر بکیریم . دولت آمریکا سالی نود میلیون دلار پول دنیارا میبرد و از ایران هم سالی شش میلیون دلار بمملکت امریکا می برد و در امریکا صدی هفتاد ارقالی گمرک میگیرند و از این جهت است که قالی های ما در آنجا رواج پیدا نکرده و برای هر چیزی که از ایران بمملکت امریک میرود تجار باید مقدار زیادی گمرک بدهند آنوقت مادر صورتی که نظرمان از وضع قانون تسهیلاتیست برای حمل و نقل مال التجاره آنها را هم از تأدیه مالیات معاف میداریم در صورتیکه تأثیر عمده در عوائد مملکت مادارد و تصور میکنم در اینگونه قضایا خوبست یک اقدامات متقابله هم در وضع قانون بشود .


رئیس – آقای تدین عضو این کمیسیون نیستند ؟ تدین – بنده در اینموضوع عرضی ندارم . ردیس – آقای مدیر الملک . (اجازه ) مدبر الملک – بنده تعجب میکنم از آقای افشار اگر چه حقیقته خیلی میل دارم مملکت ما هم متمدن بشود … بعضی از نمایندگان – هست .

مدبرالمبک – اگر بخواهید تمدن توسعه پیدا بکند چقدر دولت باید زحمت بکشد و خرج بکند با وجود این آقا اینجور میفرمایند البته اگرماهم تجارتمان رسیده بجائی که بتوانیم این کارها را بکنیم خواهیم کرد ولی امروز ما میخواهیم اینها را معاف بکنیم تا اینکه این اتومبیلها را بیاورند با ینمملکت و حمل و نقل مل التجاره تسهیل بشود . ما نمیخواهیم بهدری کمرک زیاد بکنیم که برای دفعه دیگر مال التجاره فرستاده نشود . نظریه کمیسیون هم این بوده است مردم تشویق شوند و از این ماشینها وارد کنند در این صورت بنده با این پیشنهاد مخالفم .


رئیس – رأی میگیریم بقابل توجه بودن قسمت دوم پیشنهاد اقای افشار که اتومبیل های سواری مشمول این معافیت نباشد آقایانی که تصویب می کنند قیان فرمایند . ( اکثر قیام نمودند ) رئیس – نصویب شد . ضمنا مقصور آقای زعیم هم حاصل شد پیشنهاد آقای سرداد عشایر . ( باین ترتیب قرائت شد ) این بنده پیشنهاد میکنم که گمرک از کلیه اتومبیل گرفته شود ولی از روی قیمت .


رئیس – این پیشنهاد حالا دیگر موردی ندارد . پیشنهاد آقای قائم مقام . ( بشرح آتی خوانده شد ۹ بنده پیشنهاد میکنم برای اتومبیل جای بارکش عموما و اتومبیلهای سواری مخصوص مسافرین گمرک صدی پنج منظور شود . رئیس – راجع بقسمت اول این پیشنهاد توضیح بدهید . قائم مقام – بنده میخواهم یک قسمت از فرمایشات آقای تقی زاده که این پیشنهاد را تقدیم کردند تذکر بدهم .


ایشان میرفرمودند که در این مجلس هر چه لایحه حذف مالیات پیشنهاد میشود آن را اهمال می کنند این است که بنده عرض میکنم اگر مقصور از معافیت این است که یک تسهیلی برای وارد شدن اتومبیل در مملکت فراهم شود . اگر بنا باشد که کلیه اتومبیلها را از تادیه حقوق گمرکی معاف کنیم آن وقت یک مبلغ گزافی بعایدات دولت ضرر میخورد و حالا از اتوممبیل صد پانزده حقوق گمرکی می گیرند و اگر حقوق گمرکی اتومبیل را صد پنج نمایند

اتومبیل زیاد وارد این مملکت میشود و محل آن صد ده را هم پر می کند ولا اگر آنرا بکلی از دادن حقوق کمرکی معاف کنیم آنوقت صدمع زیادی بگمرک وارد میاید در اینجا آقای سالار لشگر فقط اتومبیل فرد را پیشنهاد کردند و این در واقع یک انحصاریست که بیک کارخانه داده میش.د در صورتیکه کارخانجات دیگر هم هست که کامیون های بزرگ میسازند و شاید قیمت آنها زا هزار تومان هم زیاد نباشد باین جهت بنده اتومبیل بارکش را پیشنهاد کردم


در قسمت دوم که اتومبیل سواری باشد بنده عرض میکنم که اتومبیل سواری دو قسم است یکی انست که بعقیده آقای طهرانی لوکس است که سه چهار نفر بیشتر در آن نمی توانند سوار شوند ولی یک قسم دیگر هست که اسنش اتوبوس است و شانزده تا بیست و چهار نفر مسافر جامیگیرد آنها هم چون برای تسهیل مسافرت مردم است بعقیده بنده باید حقوق گمرکی آنها را یک اندازه کسر کرد که زیاد تر وارد شود و سبب سهولت مسافرت بشود .


رئیس- این پیشنهاد مجددا قرائت می شود . ( بشرح سابق خوانده ) رئیس – را میگیریم بقابل توجه بودن این پیشنهاد آقاینان که موافقند قیام فرمایند . ( عده قیام نمودند ) رئیس قایل توجه نشد. پیشنهاد آقا رئیس التجار ( باین طریق قرائت شد )

بنده پیشنهاد میکنم که کلیه اتومبیل مسافری و بارکش از حقوق گمرکی معاف باشد غیر از اتومبیلی که اشخاص برای سواری شخصی در شهر ها وارد مینمایند رئیس التجار – بعقیده بنده اتومبیل‌های لوکس عبارت از اتومبیلهائی است که وارد میکنند فقط برای سواری خودشان در ضهر ها و البته قیمت آنها هم پانصد شش صد تومان هزار تومان است و کسیکه استطاعات نگاه داری یک چنین اتومبیلی را دارد و حقوق گمرکی را هم باید بدهد بلکه بعقیده بنده بیشتر هم باید بدهد ولی باید فهمید که در مملکت ما اتومبیل لازم است یا خیر؟


گمان میکنم کسی تردید در لزو آن نداشته باشد . و البته برای رفتن از اینجا بخراسان یا شیراز اتومبیل سواری بهتر از الاغ و شتر سواریست و هر چه اتومبیل در این مملکت بیشتر باشد آبادی مملکت بیشتر است و وقتیکه یک تاجری میخواهد یک اتومبیل بارکشی که پنج هزار تومان قیمت دارد وارد کند میبیند هزار ، قزار و پانصد تومان از آن خقوق میگیرند بنابر این کمتر وارد می کنند و اگر این قبیل اتومبیل ها را از حقوق گمرکی معاف کنیم از طرق دیگر برای مملکت بیشتر منافع دارد .


رئیس در قسمت دوم که را داده شده است . باید رای بگیریم . بقسمت اول آقایانی که قسمت اول پیشنهاد آقای رئیس رئیس التجار را قابل توجه میدانند قیام فرمایند ( عده قیام نمودند ) رئیس – قابل توجه نشد . ماده سوم اخگر – بنده هم یک پیشنهادی تقدیم کرده‌ام رئیس – یک پیشنهادی یکی از آقایان کردند راجع بحذف اتومبیلهای سواری و قابل توجه شد ضمنا نظر سر کار هم تامین شد ماده سوم . ( بشرح ذیل خوانده شد)

وسائط نقلیه که محمول آنها فقط ماشین های فلاحتی و صنعتی و یا قطعات ماشین های مزبور باشد از تادیه باج راه و مالیات نواقل معاف خواهد بود ولی صاحبان آن باید ورقه معافیت را که وزارت مالیه ترتیب میدهد در دست داشته باشند رئیس آقای آقا سید یعقوب (اجازه ) آقا سید یعقوب – بنده در قسمت باج راه موافقم ولی در قسمت نواقل چون قانون تخصیص داده است مالیات نواقل را برای بلدیه شهر ها باین جهت بنده در این

قسمت این ماده مخالفم . برای اینکه بعواید مملکتی ضرر میخورد ولی موافق هستم که از حقوق گمرکی و باج ره معاف باشند ولی در قسمت معاف بودن از نواقل بنده مخالفم برای این که مالیات نواقل را در محل خود مصرف کنند .

مخبر – این ماده بطوریکه آقایان ملاحظه میفرمایند در اثر پیشنهادی است که بعضی از آقایان نمایندگان مخصوصا آقای ارباب گیخسرو کردند و بکمیسیون مراجعه شد و در آن دقت و مطالعه شد و بالاخره کمیسیون این ماده را راپرت داد . در قست باج راه چون آقای آقا سید یعقوب مخالفت نکردند بنده هم عرضی نمیکنم و اگر بعد آقایان دیگر مخالفت کردند بنده هم دلائلی که در نظر گرفته شده بود عرض میکنم و راجع بنواقل اساس مطلب صحیح است که نباید سعی کرد عوائد مملکتی کسر شود .

ولی اگر بنده میخواستم از نقطه نظر حفظ این ماده و دفاع از این ماده یک دلائلی گفته باشم کمان میکنم خود آقا هم متقاعد بشوند . حالا ناچارم این نکته را به عرض کنم که قانون بلدیه که میفرمایند فقط یک قانونی است که روی کاغذ است . این مالیات نواقل را که میفرمایند برای آبله کولی است من نمیدانم اصلاچه مبلغ است و چه مبلغ آن را برای آبله کوبی میدهند . مدتها بود که آقای امیر اعلم در این باب کشمکشهای کردند و اگر هم مندادند خیلی خیلی کم بوده است و البته باید سعی کرد که اینطور نشود .


در هر حال بر میگردیم بر سر موضوع آقای آقاسید یعقوب میفرمایند عوائد کسر میشود بنده عرض میکنم کم نمیشود برای اینکه ملاحظه بفرمائید چه چیزهایی را از نواقل معاف میکنند و سائط نقیله که محمولش ماشینهای فلاحتی و صنعتی است آنها را از دادن نواقل معاف میکنند . حالا ملاحظه بفرمائید که عیدات نواقل این وسایل در سال چقدر میشود یا مثلا فرض بفرمائید که سال چقدر از این گاریها که محمول آنها ماشینهای فلاحتی و صنعتی است وارد قزوین میشود


بنده گمان میکنم نواقل آن مقدار زیادی نباشد که بعایدات بلدی سکته وارد بیاورد بلکه از نقطه نظر آن اصلی که ما در نظر داریم بهتر است زیرا مقصودما این است مردم را تشویق کنیم که ماشینهای فلاحتی و صنعتی وارد کنند و بدرد اوضاع اقتصادی این مملکت بخورد و از نقطه نظر آن اصل این مادة اینجا پیش بینی شده است و حالا که آقایان بمواد دیگری رای داده اند خوبست باین ماده هم رای بدهند و همانطور که عرض کردم از نقطه نظر نواقل یک ظرر فوق العاده بعایدات بلدیه ها نخواهد خورد .


در پیشنهادی که داده شده بود عبارت اینطور نوشته شده بود که ماشینهای فلاحتی و صنعتی از داده باج راه و نواقل معاف باشند و در کمیسیون عبارت اینطور شد که در ماده نوشته شده است چون آقایان باید متوجه این نکته باشند که از خود اشیاء باج راه نمیگیرند بلکه از آن وسائل نقلیه که این اشیاءدر آنها است باج راه میگیدند بنابر این آمدند و اینطور تصمیم گرفتند . وسائط نقلیه که محمول آنها ماشینهای فلاحتی و صنعتی است از باج راه و نواقل معاف باشد و مقدار آن هم زیاد نخواهد بود .


رئیس – آقای دست غیب (اجازه ) دست غیب – دفاعی که آقای مخبر کردند در واقع دفاع از فرمایشات آقای آقا سید یعقوب نبود بلکه خودشان هم تصدیق فرمودند و یک کلمه هم در آخر فرمودند که چیز مهمی نیست یعنی عوائد بلدی چندان کسر نمیشود . حالا کم یا زیاد بشود اصلا گفتتگو در این است که همان معاف بودن از عوارض و مالیات نواقل باید بمصرف خود شهر برسد و خرج راهی بشود که در روی آن درشکه و اتومبیل حرکت میکند و لو اینکه محمولشان ماشینهای فلاحتی یا صنعتی باشد چون خرابی براه وارد میاورد باید مالیات نواقل را بدهد


آقای مخبر فرمودند چندان اهمیتی ندارد و جزئی است بنده عرض میکنم وقتی بنا شد همه چیز را بگوئیم اهمیتی ندارد و جزئی است آنوقت اینها خودش رویهم رفته یک کلی میشود .پس بعقیده بنده برای بشویق همان معافیت از گمرک کافی است وبنده معتقدم که قسمت نواقل از این ماده حذف شود


رئیس – آقای زعیم زعیم – بنده مخالفم رئیس- آقای ارباب کیخسرو ( اجازه )

ارباب کیخسرو – البته برای یک مملکتی که میخواهد همه قسم و سائل آسایش داشته باشد گمرک باید بهد باج راه و نواقل هم باید بدهد ولی باید دید که این معافیت از چه نقطه نظر است برای این صدمات و لطماتی است که از حیث نداشتن یک صنایع سرشار یا از حیث نداشتن فلاحت خوب بمردم رسیده است و این معافیت از این نقطه نظر است که یک مساعدتی نسبت با نها شده باشد . آقایان در نظر دارند که یک عده از نمایندگان پیشنهاد های گوناگونی دادند در باب اینکه دولت سابق یک کرور دو کرور برای مسئله فلاحتی و غیره بمردم کمک کند .


حالا بنده تصور میکنم با آن پیشنهاداتی که شد است و با آن نظریات خیر خواهانه که آقایان داشتند البته لازم است در این مورد مساعدت کنند بعلاوه اینجا یک موضع دیگری هم هست و آن این است که ماشینهای فلاحتی و چیزهائی که مخصوص فلاحت است غالبا وارد شهر نمیشود و همینطور ماشینهای صنعتی وارد شهر نمیشود .


برای اینکه اغلب کارخانجات را بیرون شهر میسازند و از خارج شهر این اشیاء را به محلهای خود میبرند در اینصورت عقیده من این است با آن نظری که اغلب آقایان داشتند که دولت یک مبلغی کمک کند بهتر این است که از همین ممر مساعدت کنند و آن مقصودی که آقایان داشتند حاصل میشود و وسائل تشویق فراهم میشود و در این مدت هم تجربه میشود که این مقصود تا چه درجه ترقی کرده است ( جمعی گفتند . مذاکرات کافی است )


رئیس – پیشنهاد آقای آقاسید یعقوب قرائت میشود ( اینطور خوانده شد ) بنده پیشنهاد میکنم که لفظ نواقل حذف شود آقا سید یعقوب – بنده در توضیحاتی قبلا عرض کردم مقصودم زا بعرض مجلس رساندم و عرض کردم راجع بنواقل چون قانون مصرفش را معین کرده و در دوره دوم قانون آن تصویب شده است حالا اگر ما ایراد داشته باشیم که در محل خودش خرج نمیشود باید بگوئیم که چرا بمصرف محل خودش نمیرسد و لا از اصل مالیات نواقل نمیشود صرفنظر کرد باین جهت بنده پیشنهاد کردم که کلمه نواقل حذف شود حالا آقای ارباب میفرمایند که این ماشین آلات را وارد شهر نمیکنند خیلی خوب بنده عرض میکنم اگر وارد نشد که نواقل نمیدهد ولی اگر وارد شهر شد باید نواقل بدهد


رئیس – رای میگیریم بقابل توجه بودن پیشنهاد آقای آقاسید یعقوب آقایانیکه تصویب میکند قیام فرمایند ( عده قیام نمودند ) رئیس – قابل توجه نشد . آقای شیروانی : مقصود اضافه کردن کلمه ادوات است


شیروانی – خبر توضیح میدهم رئیس – پیشنهاد آقای شیروانی ( بشرح ذیل قرائت شد ) بنده پیشنهاد میکنم ماده سوم اینطور اصلاح شود . وسائط نقلیه که محمول آنها فقط ادوات ماشینهای فلاحتی و ماشینهای صنعتی و یا قطعات ماشینهای مزبوره باشد از تادیه هر گونه عوارض معاف خواهد بود


شیروانی – اولا بنده موافق نیستم که در اینجا کلمه باج راه ذکر شود چون باج راه یک مالیات قانونی نیست که در اینجا معافیت آنرا تصدیق کنیم بعلاوه عوارض (‍که بنده نوشته ام برای این است که ممکن است بعدها هم بر بعضی اشیاء یک مالیات هائی تحمیل کنیم ) و برای پیش بینی از مالیات هائی که ممکن است بعدها تصویب شود . این است که بنده این پیشنهاد را کردم


رئیس – آقایانیکه این پیشنهاد را قابل توجه میدانند قیام نمایند (عده قیام نمودند ) رئیس قابل توجه نشد ماده سوم قرائت می شود بعد رای میگیریم مخبر – در این ماده باید کلمه ادوات هم اضافه شود زعیم – بنده هم پیشنهادی کرده بودم . ( پیشنهادایشان بمصمون ذیل خوانده شد .)

پیشنهاد میکنم وسائط نقلیه که محمول آنها ماشینهای فلاحتی و صنعتی خواهد بود از هیچگونه عوارض داخلی معاف نخواهند بود .

زعیم – نظر بنده از این پیشنهاد این نیست که در اصل پیشنهاد رای گرفته شود ولی توضیح بنده مد حلیت دارد در رایی که باصل ماده پیشنهادی کمیسیون داده میشود . رئیس – ( خطاب به آقای زعیم ) مقصودتان این است که در ماده رای گرفته نشود ؟ زعیم – خیر توضیحات بنده در رای گرفتن راجع باین ماده اثر دارد اساس نظریه در موضوع این قانون متوجه باین بود که ندای تشویقی باشد از برای زیاد شدن وسایط نقلیه و ماشینهای صنعتی و فلاحتی و در حقیقت استقبالی از تمدن امروزه شده باشد .

ولی این بالاخره برای ما یک خیال موهومی است و برای این خیال شایسته نیست امورات داخلی مملکت را ما برهم بزنیم و بگوئیم نواقل گرفته نشود باج راه گرفته نشود . آقای ارباب در ضمن توضیحات خودشان فرمودند که این ادوات فلاحتی غالبا داحل شهر نمیشود بسیار خوب . اگر از خارج میرود که زحمتی متوجه

آنها نمیکند بعلاوه یک نکته دیگری هم هست و آن این است که صرفنظر از اینکه یک عوائدی را ما زا گمرک کسر میکنیم یک خرجی هم از برای این مسئل معافیت دست میکنیم بریا اینکه اولا وزارت مالیه مجبور میشود یک پته های مخصوصی تهیه نماید که بوسیله آنها بتواند این بارها را مرتب نماید زیرا آن ماشینهائی که وارد سر حد میشود تمام بسته است و باید نقسمی شود و محمولات بیست منی بیست و پنج منی درست کنند که الغ و قاطر بتواند حمل کند و این تولید زحمت میکند و آنوقت هم یک دسته چاروادارجلویکدسته عقب و بالاخره میبایستی مأمورین زیادی تهیه شود برای اینکه بهر باری یک پته مخصوصی بزند و این مشکل است بعلاوه بنده تصور میکنم اساسا این ماده که وسایط نقلیه و محمول آنها و غیر از باج راه معاف باشند هیچ اثری هم در عمل نمیکند .


برای اینکه آن کسی که حمل میکند کرایه میگیرد و این معافیت باج راه هیچ تاثیری در ان کرایه نخواهد کرد . این بود عرایض بنده دیگر بسته است بنظر آقایان

مخبر – با اینکه بنده همچو احساس میکنم که این ماده رد خواهد شد معهذا نه تنها از نقطه نظر مخبری کمیسیون بلکه بواسهط عقیده که شخصا دارم و فوق العاده مهم است عرایضی عرض میکنم آقاینان خیلی سست و سرد میفرمایند که یک قانونی است اهمیت ندارد بلکه در ضمن صحت گفته میشود خیالات موقوم و بریا استقبال از تمدن و غیره این کار را میکنیم . بنده عرض میکنم آیا این خیال موهوم نیست آقا ما میخواهیم این مملکت آباد شر دیانه ؟ و وقتی که بخواهیم مملکت مان آباد شود باید وسایلس را فراهم کنیم یا نه ؟


آیا راه فراهم آوردن و سایلش چیست؟ بایتستی بکارهائی که سایر ممالک کردند نگاه کنیم و به ببینیم که آنها چه کردند وقتی که ژاپونی ها خواستند مملکتشان را از حیث اوضاع اقتصادی آباد کنند و تمدن اقتصادی شان را خواستند تغییر بدهند چه تشویقاتی کردند چه تسهیلاتی کردند بچه طریق ماشینها را معافیت دادند و چه قدر پول دستی بمردم دادند که ماشین دارد کننده و بالاخره باین ترتیب تغییر دادند .


ولی امروز که ما می خواهیم شروع کنیم بیک کاری اولا با یک سردی داخل میشویم و بعلاوه گفته میشود بیک خیلا موهوم پس از این قرار معلوم میشود که واقعا ما معنقد هستیم که تمام اینها حرف است و باید این مملکت بهمین حال باقی بماند . از طرف دیگر سابق که صحبت میشدبیشتر همیشته یکماه در موضوع باج راه اظهار مخالفت میکردند که چرا باید باج راه بگیرند و حالا آن باج را در مورد بهترین مال التجاره که وارد مملکت میشود میخواهند تصدیق کنند که باید گرفت دلیلش را هم میفرمایند که اگر در این جا ذکر کنیم قانونی میشود عرض میکنم


اولا چیزی که قانون برایش نوشته شده هر قدر هم بطور صریح ذکر شود قانونی نخواهد شد بعلاوه در ضمن بودجه آقایان رای دادند بر اینکه جزء عایدات مملکتی باشد امروز اگر بگویند گرفته نشود آنوقت قانونی خواند شد .


از طرفی عرض می کنم خود آقایان غالبا میفرمودند که این باج راه کمر شکن است حالا آیا باج راههائی که میگیرند زیاد است یا از نقطه نظر عیدات اگر ما بخواهیم آنها را حذف کنیم خیلی اطمه تعایدات وارد میشود کار ندارم ولی عرض میکنم حالا ار یک مال التجاره که بتصدیق همه آقایان بهترین مال التجاره ها است که وارد مملکت میشود یک مالیاتی میگیرید از این جهت بنده تمنا میکنم یکقدری دقت کنید چون ممکن است خواس آقایان جمع نباشد و یک ماده رد بشود و البته معلوم است کمیسیون هم علاقه خاصی غیر از علاقه که سایر آقاین داردند نداشته است یک قانونی را کمیسیون پیشنهاد کرده است .


مخبر کمیسیون هم طبعا یک نظر خصوصی ندارد که اگر فلان ماده قبول بشود یک تفاوتهای بزرگی در زندگانی او خواهد شد و اگر رد شد یک تفاوبهای دیگری خواهد داشت اگر هم دفاع میشود از نقطه نظر این ااست که آن نظریاتی که در کمیسیون گفته شده کاملا مدافه شده و حلاجی شده و بعرض آقایان میرسد و البته آقایان هم باید مطالعه کنند ملاحظه کنند آنوقت اگر صلاح دانستند رای می دهند و الا رای نمیدهند

رئیس – رای میگیریم بقابل توجه بودن پیشنهاد . زعیم – بنده پیشنهاد را پس میگیرم چون در واقع تنظر بنده حذف آن ماده لازم است خوبست در اصل ماده رای گرفته شود . شاید آقایان رای ندهند .

رئیس- پیشنهادهای دیگر رسیده است میماند برای بعد از تنفس . ( در این موقع جلسته برای تنفس تعطیل و پس از نیم ساعت مجددا تشکیل گردید ) رئیس – پیشنهاد آقای طهرانی ( بشرح ذیل قرائت شد ) این بنده پیشنهاد مینمایم ماده تجزیه شود باین طریق که ی دفعه بحذف ( و مالیات نواقل ) رای گرفته شود و دفعه دیگر باضافه ان .

رئیس- بفرمائید . آقا شیخ محمد علی طهرانی – بنده احاساس میکنم که آقایان و کلاء در مسئله عوارض راه حاضر هستند که الغائ شود بیکن جماعتی که این عقیده را دارند عده هستند که معتقدند راجع بنواقل نباید لو شود و چون هر دو جز ء را وارد آن کسیکه عقده اش این است باج راه باید اسقاط شود بیکن نواقل نباید اسقاط شود حالت ممتنع را پیدا میکند و شاید رد بشود از این جعت بنده پیشنهاد میکنم که نسبت بمالیات بلدی علحده رای گرفته شود و باج راه هم علیحده رای گرفته شود تا اینکهممتنع در بین پیدا نشود که شاید رد ضمن یکی قبول بشود و دیگری رود بشود .


رئیس – خوب این راجع بموقع رای گرفتن است فقط پیشنهادی که مانده است مال آقای آقا میرزا شهاب است یک نفر از نمایندگان خودشان حاضر نیستند . اخگر – بفرمائید قرائت کنند (بمضمون آتی خوانده شد ) میرزا شهاب پیشنهاد میکند رد ماده سه اضافه شد برای مدتی که در ماده اول و دو ذکر شده است


مشاراعظم – بنده این پیشنهاد را قبول میکنم . رئیس – بفرمائید . مشار اعظم – چون در این ماده مدت ذکر نشده است و معلوم نست این معافیت باری چند سال است این است که پیشنهاد شده است که معلوم شود یان هم تا ده سال است .

رئیس – آقایانی که این پیشنهاد را قابل توجه می دانند قیام فرمایند ( عده قیلیلی قیام نمودند ) رئیس – قابل توجه نشد ( خطاب بمخبر ) ادوات فلاحتی هم باید اضافه شود . مخبر – بلی رئیس- قبلا ماده قرائت میشود بعد تجزیه میکنم . ( بشرح ذیل قرائت شد )


ماده ۳- وسائط نقلیه که محمول آنها فقط ماشینها و ادوات فلاحتی و قطعات آن یا ماشین صنعتی و قطعات آن باشد از تادیه باج راه و مالیات نواقل معاف خواهند بود ولی صاحبان آن باید ورقه معافیت که وزارت مالیه ترتیب میدهد رد دست داشته باشند .


رئیس – رای گرفته میشود باین ماده بترتیبی که تجزیه میشود از اول ماده ( تا از تادیه باح را معاف خواهند بود ولی صاحبان ان الی آخر ماده ) آقایانی که این قمت را تصویب میکنند قیام فرایند ( عذه کثیری قیام نمودند )

رئیس – تصویب شد . بقسمت دوم رای میگیریم ( وسائط نقلیه که محمولات آنها ماشینها و اشیائی است که در این ماده مذکور است از مالیات نواقل معاف خواهند بود ولی صاحبان آن الی آخر ) اقایانی که این قسمت دوم را تصویب میکنند قیام فرمایند . ( عده قلیلی قیام نمودند )


رئیس – تصویب نشد تبصره که بعد از ماده اول بود و ماده چهارم می شود مطرح است ( ماده مزبور بشرح سابق قرائت شد ) رئیس اقای آقا سید یعقوب ( اجازه ) آقا سیر یعقوب بنده موافقم رئیس – مخالفی ندارد ؟ ( گفته شد خیر ) رئیس – رای گرفته میشود باین ماده آقاینای که تصویب میگنند قیام فرمایند .عده کثیری قیام نمودند رئیس – تصویب شد ماده پنجم ( بشرح ذیل قرائت شد )


ماده ۵- وزارت مالیه ماور اجرای این قانون است . رئیس – مخالفتی ندارد ؟ آقایانی که تصویب میکنند قیام فرمایند . ( جمع کثیری برخاستند ) رئیس – تصویب شد آقای تدین (اجازه )

تدین – بنده برای اینکه رفع اشتباه از خوم بشود عرض میکنم این ماده پیح که رای گرفته شد موردش حالا نیست برای این ه دارد وزارت مالیه مامور اجرای این قانون است کدام قانون؟ یکماده اش که ارجاع بکمیسیون شده است و بعقده بنده سابقه هم ندارد برای اینکه سابقه محلسی این بود که وقتس قانون تصویب نیشد در آخر نسبت بماده که راجع باجرای قانون بود رای میگرفتند این اشکال بنظر بنده رسیده است .


رئیس – در هر صورت یک قانونی خواهد گذشت یا فقط وزارت مالیه مامور اجرایش خواهد بود در این صورت همین طور باین ماده که رای داده شده صحیح است اگر هم یک وزارتخانه دیگری نباشد اضافه شود آن وقت ضمیمه میکنیم .

جمعی از نمایندگان – صحیح است رئیس – چند فقره خبر کمیسیون مرخصی رسیده است باید قرائت شود و رای بگیریم ( بشرح ذیل قرائت شد ) آقای شریعتمدار دامغانی نماینده محترم بر طبق تلگرافی که از ایشان واصل شده اشعار داشته اند که چون مبتلا بمرض و بستری هستم بیس روز بر مدت اجازه غیبت

ایشان افزوده شود کمیسیون نظر بمدارکی که برای صحت اظهار ایشان داشت عذر ایشان را هر چه دانسته تقاضای ایشان را تصویب می نماید که از تاریخ ۱۳ برج جاری غائب با اجازه باشند

رئیس – آقایانی که مفاد ……… آقاسید یعقوب – اصلاح عبارتی داشت زیرا موجه را متوجه خواندند رئیس- بعبارت رای نمیگیریم رای میگیریم بتقاضای مرخصی آقای شریعتمدار دامغانی آقایانی که تصویب می کنند قیام فرمایند ( عده کثیری قیام نمودند ) – تصویب شد ( راپورت دیگر بمضمون ذیل خوانده شد )


آقای میرزا سلیم خان ایزدی نماینده مخترم بواسطه کسالت مزاج تقاضای ۱۵ روز غیبت با اجازه از تاریخ ۴ جدی کرده اند کمیسیو عذر ایشان را موجه دانسته تصویب می نماید .

آقا میرزا اسلیم خان ایزدی – چون موقعش منقضی شده استراداد میکنم رئیس – راجع بمرخصی آقای حاج ملک التجار ( این طور قرائت شد )

آقای حاج ملک التجاره نماینده محترم بواسطه این که گرفتار مرض و مشغول معالجه هستند هفت روز از تاریخ ۱۳ جدی تقاضای اجازه غیبت کرده‌اند کمیسیون موجه ایشان را پذیرفته تصویب می نماید .

رئیس – آقایانی که تقاضای مرخصی آقای ملک التجار را تصویب میکنند قیام فرمایند ( عده زیادی قیام نمودند ) رئیس – تصویب شد راجع بمرخصی آقای شیخ المراقین زاده ( باین مضمون قرائت شد )

آقای شیخ العراقینزادهنماینده محترم تقاضای یک هفته مرخصی از تاریخ ۷ جدی کرده اند کمیسیون تصویب می نماید که نماینده با اجازه نوشته شوند . رئیس – اقایانی که مرخصی هفت روزه آقای شیخ العراقین زاده را تصویب می کنند قیام فرمایند ( عده زیادی قیام نمودند )

رئیس – تصویب شد ( خبر دیگر راجع باقای مصاح السلطنه نماینده محترم از سیستان تلگرابا تقاضای یکماه دیگر غیبت با اجازه کرده‌اند کمیسیون چون پذیرفتن این تقاضا را بر خلاف حقانیت دید تصویب ننمود


رئیس – آقای تدین ( اجازه ) تدین – بنده تصور می کنم کمیسیون دقت کاملی در تلگرافی که آقای مصباح السلطه به مجلس عرض کرده اند نفرمده اند . آقای مصباح السلطنه در تلگرافی که از سیستان عرض کرده اند اظهار داشتهاند بواسطه بارندگی زیادی که شده است قسمت اعظم را سیستان و بیرجند خراب شده است و مانع امدن ایشان شده و بنده شخصا بلگراف را تقدیم مقام ریاست کردم و البته همان روز بکمیسیون عرایض فرستاده شده است .


بنده تصور میکنم اگر این پیش آمد مانع نمیتود آقای مصباح السلطنه عذر غیر موجهی را اظهار نمی کردند ورئیس- رای میگیریم تمفاد راپورت کمیسیون را که مبتنی بر رد مرخصی آقای مصباح السلطنه تصویب می کنند قیام فرمایند . ( عده قلیلی قیام نمودند )


رئیس – رد شد یکنفر از نمایندگان – بمرخصی رای گرفته شود رئیس – راپورت که رد شد قهرا مرخصی تصویب میشود خب کمیسیون راجع به آقا میرزا یدالله خان ( بشرح ذیل خوانده شد ) آقای میرزا یدالله خان نماینده مخترم بحهت سرپرستی صفار موسی خود تقاضای بیت روز غیبت با استفاده از خقوق کرده اند کمیسیون تقاضای ایشان را مشروع دانسته و تصویب مب نماید که از تاریخ ۱۳ جدی تا مدت ۲۰ روز نماینده با اجازه نوشته شود


رئیس – آقایانی که مرخصی بیست روزه اقای یدالله خان را تصویب می کنند قیام فرماین ( عده کثیری قیام نمودند ) رئیس – تصویب شد بموجب رائی که داده شد است دستور فردا قرار داد پستی و تلگرافی با دولت روسیه هواهد بود آقای روحی پیشنهاد کردهاند که قانون سجل احوال و قانون انجمن های بلدی مطرح شود .


بعضی از نمایندگان – صحیح است . رئیس – پیشنهاد آقای روحی قرائت می شود .( بشرح ذیل قرائت شد ) بنده پیشنهاد میکنم که قانون سجل احوال و قانون انجمن های بلدی در جلسات اتیه جزو دستور شود


رئیس – کدام جلسات روحی- عرض می کنم که بعد از قانون پستی بنده تقاضا می کنم قانون انجمن بلدی و سجل احوال باشد

رئیس – پس حالا موقعش نیست روحی – در درجه دوم قرار بدهید رئیس – بعد از قرار داد پستی و تلگرافی آقای یاسائی ( اجازه )

یاسائی – راپورت کمیسیون مالیه راجع … رئیس – راجع باین قضیه اول تکلیف را معلوم کنید یاسائی – ینده پیشنهاد علیحده دارم در موقعش اجازه بفرمائید عرض کنم رئیس – نسبت باین پیشنهاد مخالفتی هست ؟


آقاسید یعقوب – بنده مخالفم و نقاضا می کنم فردا قبل از قرارداد پستی و تلگرافی اولا قانون راجع بسجل احوال مطرح شود بعد اوزان و مقادیر که در کمیسیون گذشته است این یک چیزهائی عم امنفعه ایست و بنده پیشنهاد می کنم قبال جزئ دستورشود


رئیس – راجع به پیشنهاد آقای روحی رای میگیریم که بعد از قرارداد پستی و تلگرافی اقایانی که تصویب میکنند قیام فرمایند ( عده زیادی برخاستند ) رئیس – تصویب شد آقای یاسائی ( اجازه) یاسائی – بنده می خواهم پیشنهاد کنم راپورت کمیسیون مبتگرات راجع به مالیات تصاعدی برعیدات که شور کلی آن ناتمام مانده جزو دستور شود حالا که راس دادند ممکن است در درجه سوم بشود یک چیز ناتمامی را که نمیشود گذشت و داخل چیزهای دیگر شد در هر حال باید تکلیفش معین شود .


رئیس – رای میگیریم به پیشنهاد آقای یاسائی کسانی که تصویب میکنند در درجه سوم مشاراعظم – بنده مخالفم رئیس بفرمائید مشاراعظم – قانون مالیات تصاعدی در مجلس بیک اشکالاتی برخورد و علت او هم خیلی روشن است برای این که وضع این قانون بعقیده بنده ویک عده از آقایان نمایندگان بدون مطابعه بود زیرا نظامنامهای که این قانون بموجب آن نوشته شود بایستی خیلی با مطالعه نوشته شود


عقیده اغلب این بود که باید خود نظام نامهو قانون تواما تحت مطالعه در آید و آقایان به بینند مطابق نظامنامه یک همچو قانونی اجزایش علمی شود یا خیر بنابر این لازم است بدوا بدولت تذکر داده شود نظامنامه این قانون را تهیه نمایند تا در اطراف آن مطالعه دستور بشود بعد داخل در مذاکره آن بشویم


رئیس- رای می گیریم به پیشنهاد آقای یاسائی که مالیات تصاعدی در درجه سوم مطرح باشد آقایان مرافقین قیام فرمایند ( عده زیادی برخاستند ) رئیس – تصویب شد آقای وکیل الملک «اجازه »

وکیل الملک – حالا که ترتیب مجلس اینطور شده است که وقتی دستور معین می کنند و در درجه اول و دوم و سوم وببالا معن میکنند و درجات آن محفوظ می کماند بنده هم تقاضا می کنم موضوع اوزان و مقادیر «که سابقا عرض کردم » مدتی است در مجلس مانده شور اولش تمام شده شود دومش هم شاید در یک جلسه تمام شود راپورتش داده شد لهذا بنده تقاضا می کنم در درجه چهارم جزو دستور شود


رئیس – رای میگیریم بپیشنهاد آقای وکیل الملک که لایحه اوزان و مقادیر در درجه چهارم مطرحشود آقایانی که تصویب می کنند قیام فرمایند «عده زیادی قیام نمودند » رئیس – تصویب شد آقای حاج میرزاعبدالوهاب اجازه


حاج میرزاعبدالوهاب – بنده خواستم عرض کنم که بوزیر مالیه بفرمایند برای جواب سوال بنده که مدتی است از ایشان کرده‌ام حاضر شوند رئیس – آقای داور داور – عرضی ندارم رئیس – آقای آقا سید یعقوب

آقاسید یعقوب – عرضی ندارم رئیس – آقای نصرت الدوله نصرت الدوله – راجع به فرارداد پستی تلگرافی بود که تصویب شد رئیس – آقای سر کشیک زاده سرکشیک زاده عرضی ندارم رئیس- آقای تدین تدین – بنده هم عرضی ندارم رئیس- آقای اخگر اخگر – بنده پیشنهاد می کنم جلسه ختم شود


رئیس – خطاب بنمایندگان پیشنهاد ایشان را قبول می فرمائید ؟ بعضی از نمایندگان – صحیح است « مجلس بیست دقیقه بعد از ظهر ختم شد » رئیس مجلس شورای ملی مؤتمن الملک منشی – علی اقبال الملک منشی- معظم السلطان