تفاوت میان نسخه‌های «مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۳ شهریور ۱۳۱۹ نشست ۵۷»

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۷ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
 
{{سرصفحه پروژه
 
{{سرصفحه پروژه
 
| عنوان = [[تصمیم‌های مجلس]]
 
| عنوان = [[تصمیم‌های مجلس]]
[[مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم]]
+
[[مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم]]
 
| قسمت =
 
| قسمت =
 
| قبلی = [[مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دوازدهم]]
 
| قبلی = [[مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دوازدهم]]
خط ۱۱: خط ۱۱:
 
'''دوره دوازدهم قانونگذاری'''
 
'''دوره دوازدهم قانونگذاری'''
  
مجلس سه ربع ساعت پیش از ظهر بریاست اسفند یاری تشکیل گردید .
+
'''مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره ‏۱۲'''
  
صورت مجلس روز یکشنبه ۱۶ شهریور ماه را آقای (طوسی ) منشی خواندند
+
'''جلسه: ۵۷'''
  
[۱- تصویب صورت مجلس ]
+
'''صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۲۳ شهریور ۱۳۱۹'''
  
رئیس _ در صورت مجلس نظری نیست ؟ (گفته شد ـ خیر ) صورت مجلس تصویب شد .
+
'''فهرست مطالب:'''
  
- بقیه شور لایحه دادرسی کیفری از ماده ۳۷۶ تا ماده ۴۰۰ ]
+
۱ - تصویب صورت مجلس
  
رئیس _ بقیه شور اول لایحه آئین دادرسی کیفری. ماده ۳۷۶ خوانده میشود :
+
۲ - بقیه شور اول لایحه آیین دادرسی کیفری از ماده ۳۷۶ تا ۴۰۰
  
ماده ۳۷۶ - پس از تمام شده دادرسی صورت مجلس را در زیر هر صفحه رئیس دادگاه امضاء میکند این امضاء شامل قرارهائی هم که در صورت مجلس درج است میباشد . اگر رئیس دادگاه بواسطه مانعی نتواند امضاء کند دادرس مقدم امضاء میکند و در دادگاه انفرادی اگر برای دادرس مانعی پیش آید که نتواند امضا کند منشی دادگاه با ذکر علت بجای او امضاء میکند .
+
۳ - تصویب دو فقره مرخصی
  
رئیس _ ماده ۳۷۷ :
+
۴ - موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه
  
ماده ۳۷۷ - اظهارات متهم و مسئول مدنی و گواهی گواه و عقیده زبانی کارشناس و رایزن فنی و هر چیز دیگری که ممکن است مفید باشد بطور خلاصه در صورت مجلس قید میشود .  
+
مجلس سه ربع ساعت پیش از ظهر به ریاست اسفندیاری تشکیل گردید.
  
رئیس دادگاه مراقبت میکند آن قسمتی از اظهارات که بنظر او دارای اهمیت خاصی است عیناً و بهمان عبارتی که ادا شده بدون هیچگونه تغییری در صورت مجلس درج شود .  
+
صورت مجلس روز یکشنبه ۱۶ شهریور ماه را آقای (طوسی) منشی خواندند.
  
رئیس دادگاه بکسیکه اظهاری نموده میتواند تکلیف کند اظهارات خود را بخط خود در صورت مجلس بنویسد
+
(اسامی غایبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شده:
  
و این معنی در صورت مجلس قید میشود .
+
غایبین با اجازه- آقایان: دکتر سنگ- مؤید احمدی- فرشی- دبستانی- هدایت- بوداغیان- دکتر طاهری
  
رئیس _ ماده ۳۷۸ :
+
غایبین با اجازه- آقایان: مؤید قوامی- دکتر ضیا- علوی- آصف- وکیل- وزیری- فرخ- امیر تیمور- ثقةالاسلامی- معدل- تولیت- کامل ماکو- تهرانچی- نواب یزدی- اعظم زنگنه- اورنگ- پارسا
  
ماده ۳۷۸ - صورت مجلس ممکن است بطریق تند نویسی تنظیم شود برگهای تند نویسی بامضاء رئیس دادگاه میرسد و باید روز بعد از تحریر مدیر دفتر آنرا بحروف معمولی نقل کرده و با برگهای تند نویسی بپرونده پیوست نماید این برگها از حیث آثار متساوی هستند ولیکن اگر بین آنها اختلافی باشد نسخه تند نویسی شده معتبر است .
+
دیر آمدگان بی‌اجازه- آقایان: دکتر ادهم- نمازی- دکتر جوان- دکتر سمیعی- جهانشاهی)
  
اگر مدیر دفتر نتواند برگهای تند نویسی را بحروف معمولی نقل کند بکارشناس رجوع مینماید و او باید سوگند یاد کند .
+
== - تصویب صورت مجلس ==
  
رئیس _ ماده ۳۷۹ :
+
[۱- تصویب صورت مجلس ]
  
مبحث سیم ـ اعمال دادرسی
+
'''رئیس''' _ در صورت مجلس نظری نیست؟ (گفته شد ـ خیر) صورت مجلس تصویب شد.
 +
 
 +
== - بقیه شور لایحه دادرسی کیفری از ماده ۳۷۶ تا ماده ۴۰۰ ==
  
ماده ۳۷۹ - اداره کردن دادرسی با رئیس دادگاه است ـ رئیس دادگاه امر بقرائت برگها میدهد ـاخطارهای که قانون مقرر کرده بعمل میاورد ـ سوگند میدهد ـ بازپرسی میکند ـ پرسش هائی را که جنبه تلقینی دارد یا بی موقع است ممنوع میدارد ـ زمام مذاکرات را در دست گرفته و نمیگذارد از حد اعتدال خارج شود و اگر در بیان اتهام یا مدافعه زیاده روی شود اخطار میکند .
+
- بقیه شور لایحه دادرسی کیفری از ماده ۳۷۶ تا ماده ۴۰۰ ]
  
رئیس _ ماده ۳۸۰ :
+
'''رئیس''' _ بقیه شور اول لایحه آئین دادرسی کیفری. ماده ۳۷۶ خوانده می‌شود:
  
ماده ۳۸۰ - هر گاه راجع بحواشی دعوی ایرادی بشود فقط یکنفر از مدافعین متهم باختصار و در مدت معین از طرف دادگاه سخن میگوید .  
+
ماده ۳۷۶ - پس از تمام شده دادرسی صورت مجلس را در زیر هر صفحه رئیس دادگاه امضاء می‌کند این امضاء شامل قرارهائی هم که در صورت مجلس درج است می‌باشد. اگر رئیس دادگاه بواسطه مانعی نتواند امضاء کند دادرس مقدم امضاء می‌کند و در دادگاه انفرادی اگر برای دادرس مانعی پیش آید که نتواند امضا کند منشی دادگاه با ذکر علت بجای او امضاء می‌کند.
  
نطق دوباره در دنباله پاسخ پذیرفته نیست ـ رئیس دادگاه در هر حال از ذکر مطالبی که مستقیماً و منحصراً مربوط بموضوع بحث نیست جلوگیری میکند .
+
'''رئیس''' _ ماده ۳۷۷:
  
اگر مدافع بیانات خود را بیش از مدت معین امتداد دهد رئیس دادگاه باو اخطار میکند که بذکر نتیجه بپردازد و اگر باز هم مداومت دهد از نطق او جلوگیری میکند .  
+
ماده ۳۷۷ - اظهارات متهم و مسئول مدنی و گواهی گواه و عقیده زبانی کارشناس و رایزن فنی و هر چیز دیگری که ممکن است مفید باشد بطور خلاصه در صورت مجلس قید می‌شود.
  
قرارهای دادرسی باید در جلسه علنی قرائت شود و در صورت مجلس دادرسی درج گردد .  
+
رئیس دادگاه مراقبت می‌کند آن قسمتی از اظهارات که بنظر او دارای اهمیت خاصی است عیناً و بهمان عبارتی که ادا شده بدون هیچگونه تغییری در صورت مجلس درج شود.
  
این قرارها طبق ماده ۱۳۸ قابل شکایت است .  
+
رئیس دادگاه بکسیکه اظهاری نموده می‌تواند تکلیف کند اظهارات خود را بخط خود در صورت مجلس بنویسد و این معنی در صورت مجلس قید می‌شود.
  
رئیس _ ماده ۳۸۱ :
+
'''رئیس''' _ ماده ۳۷۸:
  
ماده ۳۸۱ - ایرادات مربوط برعایت مقررات مذکور در ماده ۱۴۸ و ایرادات مربوط باتخاذ سمت خواهان خصوصی و جلب با ورود مسئول مدنی باید بمحض آنکه مراسم مقدماتی شروع بدادرسی بر طبق ماده ۳۶۷ انجام یافت طرح و رسیدگی شود و گرنه مسموع نخواهد بود .  
+
ماده ۳۷۸ - صورت مجلس ممکن است بطریق تند نویسی تنظیم شود برگهای تند نویسی بامضاء رئیس دادگاه می‌رسد و باید روز بعد از تحریر مدیر دفتر آنرا بحروف معمولی نقل کرده و با برگهای تند نویسی بپرونده پیوست نماید این برگها از حیث آثار متساوی هستند ولیکن اگر بین آنها اختلافی باشد نسخه تند نویسی شده معتبر است.
  
ایرادات مربوط بصلاحیت محلی و دادرسی یکجا یا بطور تفکیک بر طبق مواد ۳۵۳ و ۳۵۴ و ایرادات راجع بقابل قبول بودن گواه و کارشناس و مترجم و رأیزن فنی یا راجع بتخلف این اشخاص از حضور یا راجع بتقدیم اسناد یا مطالبه آن یا راجع موضوع مندرج در ماده ۳۶۰ باید بمحض تکمیل مراسم مقدماتی شروع بدادرسی مطرح و رسیدگی شود مگر آنکه موجبات طرح ایرادات فقط در جریان اصل دادرسی پیش آمده باشد .  
+
اگر مدیر دفتر نتواند برگهای تند نویسی را بحروف معمولی نقل کند بکارشناس رجوع می‌نماید و او باید سوگند یاد کند.
  
ایرادات مذکور در قسمت اول و دوم این ماده با هم طرح میشوند و با این حال رئیس دادگاه میتواند در صورتی که تأخیر مهمّی در دادرسی روی ندهد اجازه دهد که ایرادات مذکور در این دو قسمت یکی بعد از دیگری و بترتیبی که خود او معین میکند مطرح شود یا آنکه طرح بعضی از آنها بتأخیر افتد .
+
'''رئیس''' _ ماده ۳۷۹:
  
رئیس _ ماده ۳۸۲ :
+
مبحث سیم ـ اعمال دادرسی
  
ماده ۳۸۲ - پس از انجام مقررات ماده پیش در صورتی که دادرسی باید ادامه پیدا کند رئیس دادگاه ببازپرسی و رسیدگی بادله شروع میکند .  
+
ماده ۳۷۹ - اداره کردن دادرسی با رئیس دادگاه است ـ رئیس دادگاه امر بقرائت برگها می‌دهد ـاخطارهای که قانون مقرر کرده بعمل میاورد ـ سوگند می‌دهد ـ بازپرسی می‌کند ـ پرسش هائی را که جنبه تلقینی دارد یا بی موقع است ممنوع می‌دارد ـ زمام مذاکرات را در دست گرفته و نمی‌گذارد از حد اعتدال خارج شود و اگر در بیان اتهام یا مدافعه زیاده روی شود اخطار می‌کند.
  
رئیس _ ماده ۳۸۳ :
+
'''رئیس''' _ ماده ۳۸۰:
  
ماده ۳۸۳ - رئیس دادگاه اگر متهم حاضر است از او و اگر حاضر نیست از نماینده مخصوص او در جائیکه نماینده پذیرفته است بازپرسی می کند .  
+
ماده ۳۸۰ - هر گاه راجع بحواشی دعوی ایرادی بشود فقط یکنفر از مدافعین متهم باختصار و در مدت معین از طرف دادگاه سخن می‌گوید.
  
پیش از هر اقدام از متهم مشخصات او پرسش میشود سپس بعبارتی واضع و صریح عملی که باو نسبت داده شده و کیفیات آن برای او ذکر و باو تکلیف میشود آنچه برای
+
نطق دوباره در دنباله پاسخ پذیرفته نیست ـ رئیس دادگاه در هر حال از ذکر مطالبی که مستقیماً و منحصراً مربوط بموضوع بحث نیست جلوگیری می‌کند.
  
 +
اگر مدافع بیانات خود را بیش از مدت معین امتداد دهد رئیس دادگاه باو اخطار می‌کند که بذکر نتیجه بپردازد و اگر باز هم مداومت دهد از نطق او جلوگیری می‌کند.
  
دفاع خود مفید میداند بیان کند ـ اگر متهم از پاسخ امتناع کرد در صورتمجلس قید و دادرسی تعقیب میشود .
+
قرارهای دادرسی باید در جلسه علنی قرائت شود و در صورت مجلس دادرسی درج گردد.
  
رئیس دادگاه میتواند صورت مجلس بازپرسی متهم را در بازجوئی مقدماتی کلا یا بعضاً قرائت کرده اظهارات سابق متهم را بیاد او بیاورد .  
+
این قرارها طبق ماده ۱۳۸ قابل شکایت است.
  
رئیس _ ماده ۳۸۴ :
+
'''رئیس''' _ ماده ۳۸۱:
  
ماده ۳۸۴ - اگر متهم متعدد باشد رئیس دادگاه در هر حالی از دادرسی میتواند از یک یا چند نفر از آنها جداگانه بازرسی کند و در اینموقع سایر متهمین را از اطاق دادگاه بیرون میفرستد سپس هر یک از متهمین را از آنچه در غیاب او بعمل آمده بطور خلاصه مطلع مینماید .  
+
ماده ۳۸۱ - ایرادات مربوط برعایت مقررات مذکور در ماده ۱۴۸ و ایرادات مربوط باتخاذ سمت خواهان خصوصی و جلب با ورود مسئول مدنی باید بمحض آنکه مراسم مقدماتی شروع بدادرسی بر طبق ماده ۳۶۷ انجام یافت طرح و رسیدگی شود و گرنه مسموع نخواهد بود.
  
رئیس _ ماده ۳۸۵ :
+
ایرادات مربوط بصلاحیت محلی و دادرسی یکجا یا بطور تفکیک بر طبق مواد ۳۵۳ و ۳۵۴ و ایرادات راجع بقابل قبول بودن گواه و کارشناس و مترجم و رأیزن فنی یا راجع بتخلف این اشخاص از حضور یا راجع بتقدیم اسناد یا مطالبه آن یا راجع موضوع مندرج در ماده ۳۶۰ باید بمحض تکمیل مراسم مقدماتی شروع بدادرسی مطرح و رسیدگی شود مگر آنکه موجبات طرح ایرادات فقط در جریان اصل دادرسی پیش آمده باشد.
  
ماده ۳۸۵ - در دادرسی متهم حق دارد که هر چه مقتضی میداند اظهار کند بشرط آنکه مربوط بدفاع باشد . رئیس دادگاه مراقبت میکند که متهم از موضوع خارج نشود و اگر اصرار ورزد او را از جلسه بیرون میکند .  
+
ایرادات مذکور در قسمت اول و دوم این ماده با هم طرح می‌شوند و با این حال رئیس دادگاه می‌تواند در صورتی که تأخیر مهمّی در دادرسی روی ندهد اجازه دهد که ایرادات مذکور در این دو قسمت یکی بعد از دیگری و بترتیبی که خود او معین می‌کند مطرح شود یا آنکه طرح بعضی از آنها بتأخیر افتد.
  
همچنین متهم حق دارد که با مدافع خود رایزنی کند مگر در اثنای بازپرسی یا در موقعیکه از او پرسش شده و هنوز پاسخ نداده باشد .
+
'''رئیس''' _ ماده ۳۸۲:
  
اعمال این حق هیچگاه مجوز تجدید جلسه نمیشود . مدافع و هر کس دیگر ممنوع است از اینکه در اثنای بازپرسی یا قبل از آنکه متهم پاسخ پرسشهائیکه از او شده داده باشد نظری بمتهم بدهد ـ هر تخلفی که نسبت باین حکم بشود باید در صورتمجلس قید شود و این امر مانع اعمال اختیارات انتظامی رئیس دادگاه برای اداره کردن دادرسی نخواهد بود .  
+
ماده ۳۸۲ - پس از انجام مقررات ماده پیش در صورتی که دادرسی باید ادامه پیدا کند رئیس دادگاه ببازپرسی و رسیدگی بادله شروع می‌کند.
  
رئیس _ ماده ۳۸۶ :
+
'''رئیس''' _ ماده ۳۸۳:
  
ماده ۳۸۶ - هر گاه از بازجوئی مقدماتی یا رسیدگی دادگاه معلوم شود که عنوان تعدد بزه یا تکرار یا یکی از کیفیات مشدده در حکم جلب بدادرسی یا ادعا نامه ذکر نشده رئیس دادگاه بشرط آنکه رسیدگی از صلاحیت دادرس بالا یا دادرس اختصاصی نباشد بمتهم ابلاغ میکند که دادرسی شامل این امور نیز خواهد بود و در صورت لزوم بکسی که مسئول مدنی است نیز ابلاغ میکند و اینمعنی در صورتمجلس قید میشود .  
+
ماده ۳۸۳ - رئیس دادگاه اگر متهم حاضر است از او و اگر حاضر نیست از نماینده مخصوص او در جائیکه نماینده پذیرفته است بازپرسی می‌کند.
  
هر گاه متهم غائب و مدافع او حاضر باشد این اعلام بمدافع میشود .  
+
پیش از هر اقدام از متهم مشخصات او پرسش می‌شود سپس بعبارتی واضع و صریح عملی که باو نسبت داده شده و کیفیات آن برای او ذکر و باو تکلیف می‌شود آنچه برای دفاع خود مفید میداند بیان کند ـ اگر متهم از پاسخ امتناع کرد در صورتمجلس قید و دادرسی تعقیب می‌شود.
  
همین حکم جاری است در موردی که معلوم شود بموجب محتویات پرونده متهم مظنون بارتکاب بزه یا بزه هائی است که در ادعا نامه یا حکم جلب بدادرسی قید نشده مگر در صورتیکه بعضی از آنها را دادستان در ادعا نامه یا قبل از صدور حکم صریحاً استثناء کرده باشد .  
+
'''رئیس''' دادگاه می‌تواند صورت مجلس بازپرسی متهم را در بازجوئی مقدماتی کلا یا بعضاً قرائت کرده اظهارات سابق متهم را بیاد او بیاورد.
  
حکم محکومیت در صورتیکه با رعایت مقررات فوق صادر نشود باطل است .
+
'''رئیس''' _ ماده ۳۸۴:
  
رئیس _ آقای انوار :
+
ماده ۳۸۴ - اگر متهم متعدد باشد رئیس دادگاه در هر حالی از دادرسی می‌تواند از یک یا چند نفر از آنها جداگانه بازرسی کند و در اینموقع سایر متهمین را از اطاق دادگاه بیرون می‌فرستد سپس هر یک از متهمین را از آنچه در غیاب او بعمل آمده بطور خلاصه مطلع می‌نماید.
  
انوار _ این موضوعی را که در این ماده میخواهم جلب توجه آقای وزیر دادگستری را بکنم یک ماده مخصوصی را بنده در نظر ندارم ولی یک قاعده مخصوصی راجع به مجرم و بزه کار است که باید ارفاق باو بشود این موضوع اساساً در تمام قوانین چه قوانین روحانی چه قوانین مدنی چه قوانین انتظامی تمام متوجه ارفاق است نظر باین قاعده و یک قاعده کلی دیگر هم هست که دعوای بدون مدعی قبول نمیشود یعنی دعوی وقتی متوجه میشود که طرف داشته باشد مدعی داشته باشد یعنی مدعی العلوم در دعوی خودش آن دعوی را در نظر گرفته باشد این دو موضوع . موضوع سوم این مسئله است که بدانیم اگر یک بدهکاری (در مسائل حقوقی اینطور است ) بدهکار است در محکمه پرونده را باز میکنند نگاه میکنند می بینند که این شخص باین مبلغ بده کار است بدهکار بدیگری هم هست در اینمورد قاضی محکمه در صورتیکه مدعی دعوی یک قسمت را کرده است حالا حاکم بیاید بگوید از پرونده همچو بر میاید که بدهکاری این شخص منحصر باین نیست و ظنّ قوی بر قاضی این است که این بدهکار غیر از این هم هست در اینصورت با این که مدعی در دعوی خود چنین ادعائی نکرده باز این مسئله و این
+
'''رئیس''' _ ماده ۳۸۵:
  
 +
ماده ۳۸۵ - در دادرسی متهم حق دارد که هر چه مقتضی میداند اظهار کند بشرط آنکه مربوط بدفاع باشد. رئیس دادگاه مراقبت می‌کند که متهم از موضوع خارج نشود و اگر اصرار ورزد او را از جلسه بیرون می‌کند.
  
ظن طرف توجه قاضی واقع شود و قاضی در نظر میگیرد ؟ حالا در این ماده این جور نوشته شده که ادعا نامه ذکر نکرده یا اینکه در حکمی که صادر شده است وجلب شده است متهم بدعوی و محاکمه آن بزه را برای او نگفتند که این شخص خودش را حاضر کند در مقام دفاع و این بزه را در نظر بیاورید و ادّله و مدارکی که دارد در موقع خودش اظهار کند میگوید قاضی رئیس دادگاه بعد از ملاحظه پرونده دید همچو چیزی هست جرم مکرر او هست در صورتیکه مدعی العلوم هم ذکر نکرده و در ادعا نامه نیست و در حکمی که فرستاده اند و او را جلب کرده اند نوشته نشده است در اینجا میگوید که قاضی محکمه این را در نظر بگیرد و بعد هم در جزء آخر ماده مینویسد : همین حکم جاری است در موردی که معلوم شود بموجب محتویات پرونده متهم مظنون بارتکاب بزه یا بزه هائی است که در ادعا نامه یا حکم جلب بدادرسی قید نشده . چون بنده در قانون اساسی یا قوانینی که از مجلس گذشته در نظر ندارم و در اینجا با قیاس با محاکمه حقوقی که ملاحظه میکنم جریان ندارد که اگر یک بزه کاری آمده است و دعوی بر او شده است ندارد که اگر یک بزه دیگری هم معلوم شود او دارد آنرا هم در نظر بگیرند و باز تعقیب شود یک دعوی که بیشتر ندارد لو ترک ترک در ادعا نامه مدعی العلوم هم قید نشده است که این را در نظر بگیرند حالا این را آقای وزیر و آقایان اعضاء کمیسیون یک فلسفه و دلیلی برای این ذکر کرده اند یا نه . یک موضوع هم این بود که سابقاً پیشنهاد کرده بودم و تمام شده بود در اینجا هم باز دارد و آن جمله باطل است میباشد که پیشنهاد کردم بجای آن نوشته شود بی اثر است . این هم پیشنهاد بنده .  
+
همچنین متهم حق دارد که با مدافع خود رایزنی کند مگر در اثنای بازپرسی یا در موقعیکه از او پرسش شده و هنوز پاسخ نداده باشد.
  
مخبر _ آقای انوار اگر توجه بفرمائید البته رسیدگی حقوقی با رسیدگی جزائی فرق بسیار دارد . برای این که آن جا همانطور که استدلال کردند باید آنچه را که مدعی میخواهد دادگاه روی همان رسیدگی کند ولی ما در قانون کیفری داریم وقتی که بازپرس متهم را احضار میکند برای یک اتهامی در رسیدگی بآن اتهام وقتی برخورد کرد بیک جرم دیگری و دید که یک گناه دیگری هم دارد بازپرس مطابق قانون مکلف است بآنهم رسیدگی کند و در اینمورد این را قانون نوشته است که اگر مورد تعدد جرم یا تکرار بود اشتباه شده بود در ادعا نامه ذکر نشده بود وقتی که دادگاه رسیدگی میکند باید این قسمت را هم به متهم یا مدافع اعلام کند که راجع به این موضوع هم اگر دفاعی دارد بکند بنابراین در این ماده اشکالی که کرده اند وارد نیست و باضافه ممکن است نظر دارند که ماده روشن تر شود پیشنهادکنند در کمیسیون رسیدگی میشود .
+
اعمال این حق هیچگاه مجوز تجدید جلسه نمی‌شود. مدافع و هر کس دیگر ممنوع است از اینکه در اثنای بازپرسی یا قبل از آنکه متهم پاسخ پرسشهائیکه از او شده داده باشد نظری بمتهم بدهد ـ هر تخلفی که نسبت باین حکم بشود باید در صورتمجلس قید شود و این امر مانع اعمال اختیارات انتظامی رئیس دادگاه برای اداره کردن دادرسی نخواهد بود.
  
رئیس _ ماده ۳۸۷ :  
+
'''رئیس''' _ ماده ۳۸۶:
  
ماده ۳۸۷ - در موردیکه حکم ماده پیش بعلت عدم صلاحیت دادگاه قابل اعمال نیست هر گاه رسیدگی به بزه از صلاحیت دادگاه بالا باشد دادسرا کلیه بزه ها را در دادگاه بالا تعقیب میکند و اگر از صلاحیت دار اعلام مینماید .  
+
ماده ۳۸۶ - هر گاه از بازجوئی مقدماتی یا رسیدگی دادگاه معلوم شود که عنوان تعدد بزه یا تکرار یا یکی از کیفیات مشدده در حکم جلب بدادرسی یا ادعا نامه ذکر نشده رئیس دادگاه بشرط آنکه رسیدگی از صلاحیت دادرس بالا یا دادرس اختصاصی نباشد بمتهم ابلاغ می‌کند که دادرسی شامل این امور نیز خواهد بود و در صورت لزوم بکسی که مسئول مدنی است نیز ابلاغ می‌کند و اینمعنی در صورتمجلس قید می‌شود.
  
در موارد فوق چنانچه جای صدور قرار بازداشت الزامی یا اختیاری باشد رئیس دادگاه بدرخواست دادسرا قرار بازداشت میدهد :
+
هر گاه متهم غائب و مدافع او حاضر باشد این اعلام بمدافع می‌شود.
  
رئیس _ ماده ۳۸۸ :
+
همین حکم جاری است در موردی که معلوم شود بموجب محتویات پرونده متهم مظنون بارتکاب بزه یا بزه هائی است که در ادعا نامه یا حکم جلب بدادرسی قید نشده مگر در صورتیکه بعضی از آنها را دادستان در ادعا نامه یا قبل از صدور حکم صریحاً استثناء کرده باشد.
  
ماده ۳۸۸ - در موارد مذکور در ماده ۳۸۶ جز در مورد عنوان تعدد بزه و تکرار بزه رئیس دادگاه بمتهم تذکر میدهد که میتواند مهلتی که حداکثر آن پنج روز است برای تهیه دفاع خود درخواست نماید این مهلت قابل تمدید نیست .  
+
حکم محکومیت در صورتیکه با رعایت مقررات فوق صادر نشود باطل است.
  
رئیس دادگاه در صورتی که متهم مهلت فوق را درخواست کرده باشد بر طبق ماده ۳۶۸ تجدید جلسه میکند و در این صورت دادسرا و اطراف خصوصی حق دارند که ادله جدید تقدیم دارند .
+
'''رئیس''' _ آقای انوار:
  
رئیس _ ماده ۳۸۹ :
+
'''انوار''' _ این موضوعی را که در این ماده می‌خواهم جلب توجه آقای وزیر دادگستری را بکنم یک ماده مخصوصی را بنده در نظر ندارم ولی یک قاعده مخصوصی راجع به مجرم و بزه کار است که باید ارفاق باو بشود این موضوع اساساً در تمام قوانین چه قوانین روحانی چه قوانین مدنی چه قوانین انتظامی تمام متوجه ارفاق است نظر باین قاعده و یک قاعده کلی دیگر هم هست که دعوای بدون مدعی قبول نمی‌شود یعنی دعوی وقتی متوجه می‌شود که طرف داشته باشد مدعی داشته باشد یعنی مدعی العلوم در دعوی خودش آن دعوی را در نظر گرفته باشد این دو موضوع. موضوع سوم این مسئله است که بدانیم اگر یک بدهکاری (در مسائل حقوقی اینطور است) بدهکار است در محکمه پرونده را باز می‌کنند نگاه می‌کنند می بینند که این شخص باین مبلغ بده کار است بدهکار بدیگری هم هست در اینمورد قاضی محکمه در صورتیکه مدعی دعوی یک قسمت را کرده است حالا حاکم بیاید بگوید از پرونده همچو بر میاید که بدهکاری این شخص منحصر باین نیست و ظنّ قوی بر قاضی این است که این بدهکار غیر از این هم هست در اینصورت با این که مدعی در دعوی خود چنین ادعائی نکرده باز این مسئله و این ظن طرف توجه قاضی واقع شود و قاضی در نظر می‌گیرد؟ حالا در این ماده این جور نوشته شده که ادعا نامه ذکر نکرده یا اینکه در حکمی که صادر شده است وجلب شده است متهم بدعوی و محاکمه آن بزه را برای او نگفتند که این شخص خودش را حاضر کند در مقام دفاع و این بزه را در نظر بیاورید و ادّله و مدارکی که دارد در موقع خودش اظهار کند می‌گوید قاضی رئیس دادگاه بعد از ملاحظه پرونده دید همچو چیزی هست جرم مکرر او هست در صورتیکه مدعی العلوم هم ذکر نکرده و در ادعا نامه نیست و در حکمی که فرستاده‌اند و او را جلب کرده‌اند نوشته نشده است در اینجا می‌گوید که قاضی محکمه این را در نظر بگیرد و بعد هم در جزء آخر ماده می‌نویسد: همین حکم جاری است در موردی که معلوم شود بموجب محتویات پرونده متهم مظنون بارتکاب بزه یا بزه هائی است که در ادعا نامه یا حکم جلب بدادرسی قید نشده. چون بنده در قانون اساسی یا قوانینی که از مجلس گذشته در نظر ندارم و در اینجا با قیاس با محاکمه حقوقی که ملاحظه می‌کنم جریان ندارد که اگر یک بزه کاری آمده است و دعوی بر او شده است ندارد که اگر یک بزه دیگری هم معلوم شود او دارد آنرا هم در نظر بگیرند و باز تعقیب شود یک دعوی که بیشتر ندارد لو ترک ترک در ادعا نامه مدعی العلوم هم قید نشده است که این را در نظر بگیرند حالا این را آقای وزیر و آقایان اعضاء کمیسیون یک فلسفه و دلیلی برای این ذکر کرده‌اند یا نه. یک موضوع هم این بود که سابقاً پیشنهاد کرده بودم و تمام شده بود در اینجا هم باز دارد و آن جمله باطل است می‌باشد که پیشنهاد کردم بجای آن نوشته شود بی اثر است. این هم پیشنهاد بنده.
  
ماده ۳۸۹ - پس از بازرسی از متهم رئیس دادگاه از کسیکه مسئول مدنی است بازجوئی کرده سپس اظهارات خواهان خصوصی را استماع میکند .  
+
'''مخبر''' _ آقای انوار اگر توجه بفرمائید البته رسیدگی حقوقی با رسیدگی جزائی فرق بسیار دارد. برای این که آن جا همانطور که استدلال کردند باید آنچه را که مدعی می‌خواهد دادگاه روی همان رسیدگی کند ولی ما در قانون کیفری داریم وقتی که بازپرس متهم را احضار می‌کند برای یک اتهامی در رسیدگی بآن اتهام وقتی برخورد کرد بیک جرم دیگری و دید که یک گناه دیگری هم دارد بازپرس مطابق قانون مکلف است بآنهم رسیدگی کند و در اینمورد این را قانون نوشته است که اگر مورد تعدد جرم یا تکرار بود اشتباه شده بود در ادعا نامه ذکر نشده بود وقتی که دادگاه رسیدگی می‌کند باید این قسمت را هم به متهم یا مدافع اعلام کند که راجع به این موضوع هم اگر دفاعی دارد بکند بنابراین در این ماده اشکالی که کرده‌اند وارد نیست و باضافه ممکن است نظر دارند که ماده روشن تر شود پیشنهادکنند در کمیسیون رسیدگی می‌شود.
  
رئیس _ ماده ۳۹۰ :
+
'''رئیس''' _ ماده ۳۸۷:
  
 +
ماده ۳۸۷ - در موردیکه حکم ماده پیش بعلت عدم صلاحیت دادگاه قابل اعمال نیست هر گاه رسیدگی به بزه از صلاحیت دادگاه بالا باشد دادسرا کلیه بزه‌ها را در دادگاه بالا تعقیب می‌کند و اگر از صلاحیت دار اعلام می‌نماید.
  
ماده ۳۹۰ - پس از اجرای مقررات ماده پیش رئیس دادگاه باستماع گواه به ترتیبی که مناسب میداند میپردازد متضرر از بزه و لو آنکه سمت خواهان خصوصی هم اتخاذ کرده باشد مقدم بر دیگران گواهی میدهد .
+
در موارد فوق چنانچه جای صدور قرار بازداشت الزامی یا اختیاری باشد رئیس دادگاه بدرخواست دادسرا قرار بازداشت می‌دهد:
  
گواهان باید یکی بعد از دیگری استماع شوند .
+
'''رئیس''' _ ماده ۳۸۸:
  
استماع گواهی بقدر امکان باید بنحوی بعمل آید که هیچ گواهی پیش از اداء گواهی نتواند با هیچیک از اطراف خصوصی یا مدافعین یا رایزن فنی آنها صحبت کند یا در موقع اداء گواهی گواه دیگر در جلسه حاضر باشد یا آنچه در اطاق دادرسی میگذرد ببیند یا بشنود یا بطریق دیگر از آن مطلع شود . پیش از استماع گواهی هر گواه رئیس دادگاه باید او را سوگند دهد پس از آن مشخصات او را میپرسد و راجع بر روابط خویشی یا منفعتی یا سایر اوضاع و احوال که برای تشخیص بی غرضی و راستگوئی او مفید است پرسش میکند .  
+
ماده ۳۸۸ - در موارد مذکور در ماده ۳۸۶ جز در مورد عنوان تعدد بزه و تکرار بزه رئیس دادگاه بمتهم تذکر می‌دهد که می‌تواند مهلتی که حداکثر آن پنج روز است برای تهیه دفاع خود درخواست نماید این مهلت قابل تمدید نیست.
  
رئیس _ ماده ۳۹۱ :
+
رئیس دادگاه در صورتی که متهم مهلت فوق را درخواست کرده باشد بر طبق ماده ۳۶۸ تجدید جلسه می‌کند و در این صورت دادسرا و اطراف خصوصی حق دارند که ادله جدید تقدیم دارند.
  
ماده ۳۹۱ - گواهان حتی آنهائیکه اعلام یا شکایت کرده اند یا خواهان خصوصی شده اند اگر قانون صریحاً آنها را معاف از سوگند ننموده باید سوگند یاد کنند .
+
'''رئیس''' _ ماده ۳۸۹:
  
با رعایت مقررات ماده ۹۴ رئیس دادگاه هر کدام از گواهان را که برای اداء گواهی حاضر میشوند جداگانه بعبارت زیر سوگند میدهد .  
+
ماده ۳۸۹ - پس از بازرسی از متهم رئیس دادگاه از کسیکه مسئول مدنی است بازجوئی کرده سپس اظهارات خواهان خصوصی را استماع می‌کند.
  
با توجه بمسئولیتی که در پیشگاه خدا و نزد مردم بوسیله سوگند بعهده میگیرید سوگند یاد کنید که راست بگوئید و جز راست چیزی نگوئید .
+
'''رئیس''' _ ماده ۳۹۰:
  
کسی که در زمان اداء گواهی هنوز بچهارده سال تمام نرسیده سوگند داده نمیشود و دادرس باو تذکر میدهد که باید تمام حقیقت واقعه را بگوید و جز حقیقت چیزی نگوید و او را از ایفری های قانونی که برای صغار کمتر از چهارده سال تمام در صورت ارتکاب بزه مقرر است آگاه نماید .  
+
ماده ۳۹۰ - پس از اجرای مقررات ماده پیش رئیس دادگاه باستماع گواه به ترتیبی که مناسب میداند می‌پردازد متضرر از بزه و لو آنکه سمت خواهان خصوصی هم اتخاذ کرده باشد مقدم بر دیگران گواهی می‌دهد.
  
رئیس_ پیشنهاد آقای انوار :
+
گواهان باید یکی بعد از دیگری استماع شوند.
  
پیشنهاد میکنم در ماده ۳۹۱ در سطر هشتم کلمه ۱۴به ۱۵ تبدیل شود .  
+
استماع گواهی بقدر امکان باید بنحوی بعمل آید که هیچ گواهی پیش از اداء گواهی نتواند با هیچیک از اطراف خصوصی یا مدافعین یا رایزن فنی آنها صحبت کند یا در موقع اداء گواهی گواه دیگر در جلسه حاضر باشد یا آنچه در اطاق دادرسی می‌گذرد ببیند یا بشنود یا بطریق دیگر از آن مطلع شود. پیش از استماع گواهی هر گواه رئیس دادگاه باید او را سوگند دهد پس از آن مشخصات او را می‌پرسد و راجع بر روابط خویشی یا منفعتی یا سایر اوضاع و احوال که برای تشخیص بی غرضی و راستگوئی او مفید است پرسش می‌کند.
  
رئیس _ به کمیسیون رجوع میشود . ماده ۳۹۲
+
'''رئیس''' _ ماده ۳۹۱:
  
ماده ۳۹۲ - برای استماع گواهی مقررات مواد هفتگانه از ماده ۳۰۱ تا ماده ۳۰۷ رعایت میشود .  
+
ماده ۳۹۱ - گواهان حتی آنهائیکه اعلام یا شکایت کرده‌اند یا خواهان خصوصی شده‌اند اگر قانون صریحاً آنها را معاف از سوگند ننموده باید سوگند یاد کنند.
  
دادرس و داستان و کارمندان دادسرا و مدیران دفاتر و منشی هائی کرده اند هر چند وابسته بدادگاه اختصاصی باشند نمیتوان بمناسبت انجام وظیفه بعنوان گواه در آن دعوی دعوت کرد .  
+
با رعایت مقررات ماده ۹۴ رئیس دادگاه هر کدام از گواهان را که برای اداء گواهی حاضر می‌شوند جداگانه بعبارت زیر سوگند می‌دهد.
  
رئیس _ ماده ۳۹۳
+
با توجه بمسئولیتی که در پیشگاه خدا و نزد مردم بوسیله سوگند بعهده می‌گیرید سوگند یاد کنید که راست بگوئید و جز راست چیزی نگوئید.
  
ماده ۳۹۳ - اگر کارشناس در بازجوئی دخالت داشته رئیس دادگاه پس از استماع گواهان امر میدهد که نظریه او قرائت شود
+
کسی که در زمان اداء گواهی هنوز بچهارده سال تمام نرسیده سوگند داده نمی‌شود و دادرس باو تذکر می‌دهد که باید تمام حقیقت واقعه را بگوید و جز حقیقت چیزی نگوید و او را از ایفری‌های قانونی که برای صغار کمتر از چهارده سال تمام در صورت ارتکاب بزه مقرر است آگاه نماید.
  
پس از آن اظهارات کارشناسان که بر طبق ماده ۳۷۶ احضار شده اند بترتیب استماع میشود و آن ها باید اظهارات خود را محدود به پرسشهای رئیس دادگاه نمایند
+
'''رئیس'''_ پیشنهاد آقای انوار:
  
کارشناس و رایزن فنی که بر طبق ماده۳۵۷ دعوت شده اند باید نظریه خود را با ذکر ادله اظهار نمایند
+
پیشنهاد می‌کنم در ماده ۳۹۱ در سطر هشتم کلمه ۱۴به ۱۵ تبدیل شود.
  
عبارت سوگند برای کارشناس یا مترجمی که باید درجلسه دادرسی سوگند یاد کند همانست که در ماده ۲۷۲ تعیین شده بدون تعهد کتمان
+
'''رئیس''' _ به کمیسیون رجوع می‌شود. ماده ۳۹۲
  
رئیس_ ماده ۳۹۴
+
ماده ۳۹۲ - برای استماع گواهی مقررات مواد هفتگانه از ماده ۳۰۱ تا ماده ۳۰۷ رعایت می‌شود.
  
ماده ۳۹۴-هر گاه گواه یا کارشناس یا مترجمی که دعوت شده حاضر نشود دادرس میتواند دادرسی را تعقیب نماید و اگر ضمن رسیدگی حضور آن شخص ضرورت پیدا کند تصمیم خود را تغییر میدهد و در صورت اقتضاء به جلب او امر مینماید
+
دادرس و داستان و کارمندان دادسرا و مدیران دفاتر و منشی هائی کرده‌اند هر چند وابسته بدادگاه اختصاصی باشند نمی‌توان بمناسبت انجام وظیفه بعنوان گواه در آن دعوی دعوت کرد.
  
رئیس_ ماده ۳۹۵
+
'''رئیس''' _ ماده ۳۹۳
  
ماده۳۹۵-اظهار گواه یا کارشناس که بعذر موجهی حاضر نشده ممکن است در محلی که هست استماع شود دادگاه میتواند یکی از کارمندان خود یا مدیر دفتر را برای استماع اظهارات آنها بفرستد یا بر حسب مورد از رئیس دادگاه شهرستان حوزه توقف گواه یا کارشناس در خواست کند که یکی از دادرسان یا مدیر دفتر را برای استماع
+
ماده ۳۹۳ - اگر کارشناس در بازجوئی دخالت داشته رئیس دادگاه پس از استماع گواهان امر می‌دهد که نظریه او قرائت شود
  
 +
پس از آن اظهارات کارشناسان که بر طبق ماده ۳۷۶ احضار شده‌اند بترتیب استماع می‌شود و آن‌ها باید اظهارات خود را محدود به پرسشهای رئیس دادگاه نمایند
  
اظهارات آنها بفرستد و نیز میتواند این امر را بدادرس بخش محل توقف آنها ارجاع کند
+
کارشناس و رایزن فنی که بر طبق ماده۳۵۷ دعوت شده‌اند باید نظریه خود را با ذکر ادله اظهار نمایند
  
این ترتیب در مواردی نیز که حضور گواه یا کارشناس در دادگاه بواسطه بعد مسافت مشکل باشد معمول خواهد بود
+
عبارت سوگند برای کارشناس یا مترجمی که باید درجلسه دادرسی سوگند یاد کند همانست که در ماده ۲۷۲ تعیین شده بدون تعهد کتمان
  
برای استماع گواهی مأمورین دولت که در خارج کشورند طبق ماده۳۰۹ عمل میشود
+
'''رئیس'''_ ماده ۳۹۴
  
رئیس_ ماده۳۹۶
+
ماده ۳۹۴-هر گاه گواه یا کارشناس یا مترجمی که دعوت شده حاضر نشود دادرس می‌تواند دادرسی را تعقیب نماید و اگر ضمن رسیدگی حضور آن شخص ضرورت پیدا کند تصمیم خود را تغییر می‌دهد و در صورت اقتضاء به جلب او امر می‌نماید
  
ماده ۳۹۶-دادرس یا مدیر دفتر اظهارات مذکور در ماده پیش را با حضور یکی از خدمتگزاران دادگستری استماع مینماید کسانی که وظیفه رسمی ندارند حق حضور ندارند نماینده دادسرا و مدافع متهم و مسئول مدنی میتوانند حضور داشته باشند
+
'''رئیس'''_ ماده ۳۹۵
  
رئیس_ دادگاه میتواند استثناء اجازه دهد که خواهان خصوصی حضور داشته باشد  
+
ماده۳۹۵-اظهار گواه یا کارشناس که بعذر موجهی حاضر نشده ممکن است در محلی که هست استماع شود دادگاه می‌تواند یکی از کارمندان خود یا مدیر دفتر را برای استماع اظهارات آنها بفرستد یا بر حسب مورد از رئیس دادگاه شهرستان حوزه توقف گواه یا کارشناس در خواست کند که یکی از دادرسان یا مدیر دفتر را برای استماع اظهارات آنها بفرستد و نیز می‌تواند این امر را بدادرس بخش محل توقف آنها ارجاع کند این ترتیب در مواردی نیز که حضور گواه یا کارشناس در دادگاه بواسطه بعد مسافت مشکل باشد معمول خواهد بود برای استماع گواهی مأمورین دولت که در خارج کشورند طبق ماده۳۰۹ عمل می‌شود
  
بدادسرا و مدافع باید روز و ساعت و محل استماع اطلاع داده شود
+
'''رئیس'''_ ماده۳۹۶
  
اگر دادرس مأمور استماع احراز کرد که مانعی که گواه یا کارشناس عذر خود قرار داده وجود نداشته یا موجه نبوده باز هم اظهارات را استماع میکند ولیکن بفوریت بمقامی که مأموریت باو داده اطلاع میدهد و او میتواند بر طبق مقررات ماده ۹۶ اقدام کند و بعلاوه هزینه رفت و آمد دادرس و مدیر دفتر و سایر کسانی که را حاضر شده اند بعهده گواه یا کارشناس مذکور بگذارد
+
ماده ۳۹۶-دادرس یا مدیر دفتر اظهارات مذکور در ماده پیش را با حضور یکی از خدمتگزاران دادگستری استماع می‌نماید کسانی که وظیفه رسمی ندارند حق حضور ندارند نماینده دادسرا و مدافع متهم و مسئول مدنی می‌توانند حضور داشته باشند
  
در موارد مذکور در ماده ۳۳۰ قانون کیفر عمومی دادرسی که مأمور شده صورتمجلس تنظیم میکند و آنرا برای تعقیب بدادسرا میفرستد.
+
'''رئیس'''_ دادگاه می‌تواند استثناء اجازه دهد که خواهان خصوصی حضور داشته باشد بدادسرا و مدافع باید روز و ساعت و محل استماع اطلاع داده شود اگر دادرس مأمور استماع احراز کرد که مانعی که گواه یا کارشناس عذر خود قرار داده وجود نداشته یا موجه نبوده باز هم اظهارات را استماع می‌کند ولیکن بفوریت بمقامی که مأموریت باو داده اطلاع می‌دهد و او می‌تواند بر طبق مقررات ماده ۹۶ اقدام کند و بعلاوه هزینه رفت و آمد دادرس و مدیر دفتر و سایر کسانی که را حاضر شده‌اند بعهده گواه یا کارشناس مذکور بگذارد در موارد مذکور در ماده ۳۳۰ قانون کیفر عمومی دادرسی که مأمور شده صورتمجلس تنظیم می‌کند و آنرا برای تعقیب بدادسرا می‌فرستد.
  
رئیس_ ماده۳۹۷:
+
'''رئیس'''_ ماده۳۹۷:
  
ماده ۳۹۷-اگر در دادرسی کیفیات مهمی بنظر برسد که مورد نظر کارشناسی که در باز جوئی دعوت شده واقع نشده یا راجع بمسائلی که مورد نظر کارشناس واقع شده توضیحاتی لازم شود داد گاه میتواند کارشناس را احضار کند.
+
ماده ۳۹۷-اگر در دادرسی کیفیات مهمی بنظر برسد که مورد نظر کارشناسی که در باز جوئی دعوت شده واقع نشده یا راجع بمسائلی که مورد نظر کارشناس واقع شده توضیحاتی لازم شود داد گاه می‌تواند کارشناس را احضار کند.
  
اگر آثار و علائم قوی رسیدگی بحالت دماغی متهم را ایجاب کند یا دادرس نتواند بدون کسب نظر کارشناس حکم بدهد و در هیچیک از این دو مورد موضوع مورد نظر و معاینه واقع نشده باشد دادگاه میتواند کارشناس تعیین نماید.
+
اگر آثار و علائم قوی رسیدگی بحالت دماغی متهم را ایجاب کند یا دادرس نتواند بدون کسب نظر کارشناس حکم بدهد و در هیچیک از این دو مورد موضوع مورد نظر و معاینه واقع نشده باشد دادگاه می‌تواند کارشناس تعیین نماید.
  
در صورت اقتضاء دادرس میتواند بدون استماع نظریه کارشناس بر طبق ماده۳۳ اقدام کند .
+
در صورت اقتضاء دادرس می‌تواند بدون استماع نظریه کارشناس بر طبق ماده۳۳ اقدام کند.
  
رئیس_ ماده۳۹۸:
+
'''رئیس'''_ ماده۳۹۸:
  
ماده۳۹۸- در موارد مذکور در قسمت اول ماده پیش جلسه را میتوان تجدید کرد ولیکن دادرسی را نمیتوان توقیف نمود و طرفهای خصوصی میتوانند رایزن فنی خودشان را حاضر کنند برای اعمال این حق نمیتوان جلسه را تجدید و یا دادرسی را توقیف نمود.
+
ماده۳۹۸- در موارد مذکور در قسمت اول ماده پیش جلسه را می‌توان تجدید کرد ولیکن دادرسی را نمی‌توان توقیف نمود و طرفهای خصوصی می‌توانند رایزن فنی خودشان را حاضر کنند برای اعمال این حق نمی‌توان جلسه را تجدید و یا دادرسی را توقیف نمود.
  
در موارد مذکور در قسمت دوم ماده پیش کارشناس بلافاصله احضار میشود و باید نظریه خود را در همان جلسه اظهار دارد _ اگر این کار ممکن نباشد و دادرس هم بدون نظر کارشناس نتواند رأی بدهد دادرسی را توقیف نموده امر میدهد که اسناد و برگها نزد مقامیکه متصدی بازجوئی بوده فرستاده شود یا یکی از دادرسان همان دادگاه مطابق مقررات ماده ۲۷۰ تا اندازه که قابل اعمال است اقدام نماید دادرسی که دستور رجوع بکارشناس داده عودت داده شده و بدادرسی اقدام میگردد.
+
در موارد مذکور در قسمت دوم ماده پیش کارشناس بلافاصله احضار می‌شود و باید نظریه خود را در همان جلسه اظهار دارد _ اگر این کار ممکن نباشد و دادرس هم بدون نظر کارشناس نتواند رأی بدهد دادرسی را توقیف نموده امر می‌دهد که اسناد و برگها نزد مقامیکه متصدی بازجوئی بوده فرستاده شود یا یکی از دادرسان همان دادگاه مطابق مقررات ماده ۲۷۰ تا اندازه که قابل اعمال است اقدام نماید دادرسی که دستور رجوع بکارشناس داده عودت داده شده و بدادرسی اقدام می‌گردد.
  
رئیس_ ماده۳۹۹:
+
'''رئیس'''_ ماده۳۹۹:
  
ماده۳۹۹-دادگاه برای کشف حقیقت در صورت ضرورت میتواند محل وقوع بزه را معاینه کند در این مورد مقررات قسمت اول و دوم و سوم ماده ۳۹۶ باید رعایت شود.
+
ماده۳۹۹-دادگاه برای کشف حقیقت در صورت ضرورت می‌تواند محل وقوع بزه را معاینه کند در این مورد مقررات قسمت اول و دوم و سوم ماده ۳۹۶ باید رعایت شود.
  
اگر در جریان دادرسی ادله جدیدی پیدا شود که رسیدگی آن بنظر دادگاه لازم باشد بموجب قراری امر برسیدگی آن میدهد.
+
اگر در جریان دادرسی ادله جدیدی پیدا شود که رسیدگی آن بنظر دادگاه لازم باشد بموجب قراری امر برسیدگی آن می‌دهد.
  
رئیس_ ماده ۴۰۰:
+
'''رئیس'''_ ماده ۴۰۰:
  
 
ماده ۴۰۰_ هر گاه گواه یا کارشناس یا مترجم یکی
 
ماده ۴۰۰_ هر گاه گواه یا کارشناس یا مترجم یکی
  
 +
از اعمال مذکور در مواد ۳۳۳-۳۳۴-۳۳۵-۳۳۷ قانون کیفر عمومی را مرتکب شود رئیس دادگاه اگر مفید بداند تذکر جدیدی راجع بمسئولیت کیفری ناشی از این اعمال می‌دهد و هر گاه این تذکر موثر واقع نشود صورت مجلس تنظیم کرده و اگر حکم قسمت دوم ماده ۳۷۲ را نتوان اعمال کرد بدادسرا می‌فرستد و در صورت امر ببازداشت بزهکار نیز می‌دهد و در همان صورتمجلس قید می‌کند _ حکم قسمت اخیر ماده۳۷۳ قابل اعمال است.
  
از اعمال مذکور در مواد ۳۳۳-۳۳۴-۳۳۵-۳۳۷ قانون کیفر عمومی را مرتکب شود رئیس دادگاه اگر مفید بداند تذکر جدیدی راجع بمسئولیت کیفری ناشی از این اعمال میدهد و هر گاه این تذکر موثر واقع نشود صورت مجلس تنظیم کرده و اگر حکم قسمت دوم ماده ۳۷۲ را نتوان اعمال کرد بدادسرا میفرستد و در صورت امر ببازداشت بزهکار نیز میدهد و در همان صورتمجلس قید میکند _ حکم قسمت اخیر ماده۳۷۳ قابل اعمال است.
+
اگر بنظر دادرس انتظار نتیجه دادرسی گواه یا کارشناس یا مترجم ضرورت ندارد بدادرسی ادامه می‌دهد و اگر انتظار نتیجه دادرسی آنها ضرورت قطعی داشته باشد یا بیکی از جهات مذکور در ماده ۳۷۳ نتوان بلافاصله رسیدگی را ادامه داد دادرسی را توقیف می‌نماید.
  
اگر بنظر دادرس انتظار نتیجه دادرسی گواه یا کارشناس یا مترجم ضرورت ندارد بدادرسی ادامه میدهد و اگر انتظار نتیجه دادرسی آنها ضرورت قطعی داشته باشد یا بیکی از جهات مذکور در ماده ۳۷۳ نتوان بلافاصله رسیدگی را ادامه داد دادرسی را توقیف مینماید.
+
اگر گواه یا کارشناس یا مترجم از آنچه گفته برگردد و حقیقت را قبل از ختم دادرسی یا توقیف آن اظهار نماید دادرس بلافاصله حکم منع تعقیب او را صادر می‌کند.
  
اگر گواه یا کارشناس یا مترجم از آنچه گفته برگردد و حقیقت را قبل از ختم دادرسی یا توقیف آن اظهار نماید دادرس بلافاصله حکم منع تعقیب او را صادر میکند.
+
== -تصویب دو فقره مرخصی ==
  
 
[۳-تصویب دو فقره مرخصی]
 
[۳-تصویب دو فقره مرخصی]
  
رئیس_ دو فقره گزارش از کمیسیون عرایض و مرخصی رسیده است. گزارش مرخصی آقای اورنگ  
+
'''رئیس'''_ دو فقره گزارش از کمیسیون عرایض و مرخصی رسیده است. گزارش مرخصی آقای اورنگ
  
آقای اورنگ برای مسافرت لازمی در خواست چهل روز مرخصی از تاریخ ۲۷ امرداد ۱۳۱۹ نموده اند و کمیسیون عرایض و مرخصی بواسطه لزوم مسافرت ایشان با این در خواست موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض میرسد.
+
آقای اورنگ برای مسافرت لازمی در خواست چهل روز مرخصی از تاریخ ۲۷ امرداد ۱۳۱۹ نموده‌اند و کمیسیون عرایض و مرخصی بواسطه لزوم مسافرت ایشان با این در خواست موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض می‌رسد.
  
رئیس- موافقین با مرخصی آقای اورنگ قیام فرمایند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد. گزارش مرخصی آقای حریری.
+
'''رئیس'''- موافقین با مرخصی آقای اورنگ قیام فرمایند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد. گزارش مرخصی آقای حریری.
  
آقای خلیل حریری درخواست پانزده روز مرخصی از تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۱۹ نموده اند و کمیسیون عرایض و مرخصی با درخواست ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض میرسد.
+
آقای خلیل حریری درخواست پانزده روز مرخصی از تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۱۹ نموده‌اند و کمیسیون عرایض و مرخصی با درخواست ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض می‌رسد.
  
رئیس_ موافقین با مرخصی آقای خلیل حریری برخیزند (بیشتر برخاستند) تصویب شد.
+
'''رئیس'''_ موافقین با مرخصی آقای خلیل حریری برخیزند (بیشتر برخاستند) تصویب شد.
  
 
[۴-موقع و دستور جلسه بعد _ ختم جلسه ]
 
[۴-موقع و دستور جلسه بعد _ ختم جلسه ]
  
رئیس_ اگر تصویب میفرمائید جلسه را ختم کنیم (صحیح است) جلسه آینده روز یکشنبه ۳۱ شهریور سه ساعت پیش از ظهر دستور لوایح موجوده .
+
رئیس_ اگر تصویب میفرمائید جلسه را ختم کنیم (صحیح است) جلسه آینده روز یکشنبه ۳۱ شهریور سه ساعت پیش از ظهر دستور لوایح موجوده.
  
 
(مجلس ظهر ختم شد)
 
(مجلس ظهر ختم شد)
  
رئیس مجلس شورای ملی _ حسن اسفندیاری
+
'''رئیس''' مجلس شورای ملی _ حسن اسفندیاری
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
[[رده:مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم - ۳ آبان ۱۳۱۸ تا ۹ آبان ۱۳۲۰]]
 
[[رده:مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم - ۳ آبان ۱۳۱۸ تا ۹ آبان ۱۳۲۰]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲ نوامبر ۲۰۱۴، ساعت ۱۱:۴۰

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دوازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری دوازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۳ شهریور ۱۳۱۹ نشست ۵۷

دوره دوازدهم قانونگذاری

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره ‏۱۲

جلسه: ۵۷

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۲۳ شهریور ۱۳۱۹

فهرست مطالب:

۱ - تصویب صورت مجلس

۲ - بقیه شور اول لایحه آیین دادرسی کیفری از ماده ۳۷۶ تا ۴۰۰

۳ - تصویب دو فقره مرخصی

۴ - موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس سه ربع ساعت پیش از ظهر به ریاست اسفندیاری تشکیل گردید.

صورت مجلس روز یکشنبه ۱۶ شهریور ماه را آقای (طوسی) منشی خواندند.

(اسامی غایبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شده:

غایبین با اجازه- آقایان: دکتر سنگ- مؤید احمدی- فرشی- دبستانی- هدایت- بوداغیان- دکتر طاهری

غایبین با اجازه- آقایان: مؤید قوامی- دکتر ضیا- علوی- آصف- وکیل- وزیری- فرخ- امیر تیمور- ثقةالاسلامی- معدل- تولیت- کامل ماکو- تهرانچی- نواب یزدی- اعظم زنگنه- اورنگ- پارسا

دیر آمدگان بی‌اجازه- آقایان: دکتر ادهم- نمازی- دکتر جوان- دکتر سمیعی- جهانشاهی)

- تصویب صورت مجلس

[۱- تصویب صورت مجلس ]

رئیس _ در صورت مجلس نظری نیست؟ (گفته شد ـ خیر) صورت مجلس تصویب شد.

- بقیه شور لایحه دادرسی کیفری از ماده ۳۷۶ تا ماده ۴۰۰

[۲- بقیه شور لایحه دادرسی کیفری از ماده ۳۷۶ تا ماده ۴۰۰ ]

رئیس _ بقیه شور اول لایحه آئین دادرسی کیفری. ماده ۳۷۶ خوانده می‌شود:

ماده ۳۷۶ - پس از تمام شده دادرسی صورت مجلس را در زیر هر صفحه رئیس دادگاه امضاء می‌کند این امضاء شامل قرارهائی هم که در صورت مجلس درج است می‌باشد. اگر رئیس دادگاه بواسطه مانعی نتواند امضاء کند دادرس مقدم امضاء می‌کند و در دادگاه انفرادی اگر برای دادرس مانعی پیش آید که نتواند امضا کند منشی دادگاه با ذکر علت بجای او امضاء می‌کند.

رئیس _ ماده ۳۷۷:

ماده ۳۷۷ - اظهارات متهم و مسئول مدنی و گواهی گواه و عقیده زبانی کارشناس و رایزن فنی و هر چیز دیگری که ممکن است مفید باشد بطور خلاصه در صورت مجلس قید می‌شود.

رئیس دادگاه مراقبت می‌کند آن قسمتی از اظهارات که بنظر او دارای اهمیت خاصی است عیناً و بهمان عبارتی که ادا شده بدون هیچگونه تغییری در صورت مجلس درج شود.

رئیس دادگاه بکسیکه اظهاری نموده می‌تواند تکلیف کند اظهارات خود را بخط خود در صورت مجلس بنویسد و این معنی در صورت مجلس قید می‌شود.

رئیس _ ماده ۳۷۸:

ماده ۳۷۸ - صورت مجلس ممکن است بطریق تند نویسی تنظیم شود برگهای تند نویسی بامضاء رئیس دادگاه می‌رسد و باید روز بعد از تحریر مدیر دفتر آنرا بحروف معمولی نقل کرده و با برگهای تند نویسی بپرونده پیوست نماید این برگها از حیث آثار متساوی هستند ولیکن اگر بین آنها اختلافی باشد نسخه تند نویسی شده معتبر است.

اگر مدیر دفتر نتواند برگهای تند نویسی را بحروف معمولی نقل کند بکارشناس رجوع می‌نماید و او باید سوگند یاد کند.

رئیس _ ماده ۳۷۹:

مبحث سیم ـ اعمال دادرسی

ماده ۳۷۹ - اداره کردن دادرسی با رئیس دادگاه است ـ رئیس دادگاه امر بقرائت برگها می‌دهد ـاخطارهای که قانون مقرر کرده بعمل میاورد ـ سوگند می‌دهد ـ بازپرسی می‌کند ـ پرسش هائی را که جنبه تلقینی دارد یا بی موقع است ممنوع می‌دارد ـ زمام مذاکرات را در دست گرفته و نمی‌گذارد از حد اعتدال خارج شود و اگر در بیان اتهام یا مدافعه زیاده روی شود اخطار می‌کند.

رئیس _ ماده ۳۸۰:

ماده ۳۸۰ - هر گاه راجع بحواشی دعوی ایرادی بشود فقط یکنفر از مدافعین متهم باختصار و در مدت معین از طرف دادگاه سخن می‌گوید.

نطق دوباره در دنباله پاسخ پذیرفته نیست ـ رئیس دادگاه در هر حال از ذکر مطالبی که مستقیماً و منحصراً مربوط بموضوع بحث نیست جلوگیری می‌کند.

اگر مدافع بیانات خود را بیش از مدت معین امتداد دهد رئیس دادگاه باو اخطار می‌کند که بذکر نتیجه بپردازد و اگر باز هم مداومت دهد از نطق او جلوگیری می‌کند.

قرارهای دادرسی باید در جلسه علنی قرائت شود و در صورت مجلس دادرسی درج گردد.

این قرارها طبق ماده ۱۳۸ قابل شکایت است.

رئیس _ ماده ۳۸۱:

ماده ۳۸۱ - ایرادات مربوط برعایت مقررات مذکور در ماده ۱۴۸ و ایرادات مربوط باتخاذ سمت خواهان خصوصی و جلب با ورود مسئول مدنی باید بمحض آنکه مراسم مقدماتی شروع بدادرسی بر طبق ماده ۳۶۷ انجام یافت طرح و رسیدگی شود و گرنه مسموع نخواهد بود.

ایرادات مربوط بصلاحیت محلی و دادرسی یکجا یا بطور تفکیک بر طبق مواد ۳۵۳ و ۳۵۴ و ایرادات راجع بقابل قبول بودن گواه و کارشناس و مترجم و رأیزن فنی یا راجع بتخلف این اشخاص از حضور یا راجع بتقدیم اسناد یا مطالبه آن یا راجع موضوع مندرج در ماده ۳۶۰ باید بمحض تکمیل مراسم مقدماتی شروع بدادرسی مطرح و رسیدگی شود مگر آنکه موجبات طرح ایرادات فقط در جریان اصل دادرسی پیش آمده باشد.

ایرادات مذکور در قسمت اول و دوم این ماده با هم طرح می‌شوند و با این حال رئیس دادگاه می‌تواند در صورتی که تأخیر مهمّی در دادرسی روی ندهد اجازه دهد که ایرادات مذکور در این دو قسمت یکی بعد از دیگری و بترتیبی که خود او معین می‌کند مطرح شود یا آنکه طرح بعضی از آنها بتأخیر افتد.

رئیس _ ماده ۳۸۲:

ماده ۳۸۲ - پس از انجام مقررات ماده پیش در صورتی که دادرسی باید ادامه پیدا کند رئیس دادگاه ببازپرسی و رسیدگی بادله شروع می‌کند.

رئیس _ ماده ۳۸۳:

ماده ۳۸۳ - رئیس دادگاه اگر متهم حاضر است از او و اگر حاضر نیست از نماینده مخصوص او در جائیکه نماینده پذیرفته است بازپرسی می‌کند.

پیش از هر اقدام از متهم مشخصات او پرسش می‌شود سپس بعبارتی واضع و صریح عملی که باو نسبت داده شده و کیفیات آن برای او ذکر و باو تکلیف می‌شود آنچه برای دفاع خود مفید میداند بیان کند ـ اگر متهم از پاسخ امتناع کرد در صورتمجلس قید و دادرسی تعقیب می‌شود.

رئیس دادگاه می‌تواند صورت مجلس بازپرسی متهم را در بازجوئی مقدماتی کلا یا بعضاً قرائت کرده اظهارات سابق متهم را بیاد او بیاورد.

رئیس _ ماده ۳۸۴:

ماده ۳۸۴ - اگر متهم متعدد باشد رئیس دادگاه در هر حالی از دادرسی می‌تواند از یک یا چند نفر از آنها جداگانه بازرسی کند و در اینموقع سایر متهمین را از اطاق دادگاه بیرون می‌فرستد سپس هر یک از متهمین را از آنچه در غیاب او بعمل آمده بطور خلاصه مطلع می‌نماید.

رئیس _ ماده ۳۸۵:

ماده ۳۸۵ - در دادرسی متهم حق دارد که هر چه مقتضی میداند اظهار کند بشرط آنکه مربوط بدفاع باشد. رئیس دادگاه مراقبت می‌کند که متهم از موضوع خارج نشود و اگر اصرار ورزد او را از جلسه بیرون می‌کند.

همچنین متهم حق دارد که با مدافع خود رایزنی کند مگر در اثنای بازپرسی یا در موقعیکه از او پرسش شده و هنوز پاسخ نداده باشد.

اعمال این حق هیچگاه مجوز تجدید جلسه نمی‌شود. مدافع و هر کس دیگر ممنوع است از اینکه در اثنای بازپرسی یا قبل از آنکه متهم پاسخ پرسشهائیکه از او شده داده باشد نظری بمتهم بدهد ـ هر تخلفی که نسبت باین حکم بشود باید در صورتمجلس قید شود و این امر مانع اعمال اختیارات انتظامی رئیس دادگاه برای اداره کردن دادرسی نخواهد بود.

رئیس _ ماده ۳۸۶:

ماده ۳۸۶ - هر گاه از بازجوئی مقدماتی یا رسیدگی دادگاه معلوم شود که عنوان تعدد بزه یا تکرار یا یکی از کیفیات مشدده در حکم جلب بدادرسی یا ادعا نامه ذکر نشده رئیس دادگاه بشرط آنکه رسیدگی از صلاحیت دادرس بالا یا دادرس اختصاصی نباشد بمتهم ابلاغ می‌کند که دادرسی شامل این امور نیز خواهد بود و در صورت لزوم بکسی که مسئول مدنی است نیز ابلاغ می‌کند و اینمعنی در صورتمجلس قید می‌شود.

هر گاه متهم غائب و مدافع او حاضر باشد این اعلام بمدافع می‌شود.

همین حکم جاری است در موردی که معلوم شود بموجب محتویات پرونده متهم مظنون بارتکاب بزه یا بزه هائی است که در ادعا نامه یا حکم جلب بدادرسی قید نشده مگر در صورتیکه بعضی از آنها را دادستان در ادعا نامه یا قبل از صدور حکم صریحاً استثناء کرده باشد.

حکم محکومیت در صورتیکه با رعایت مقررات فوق صادر نشود باطل است.

رئیس _ آقای انوار:

انوار _ این موضوعی را که در این ماده می‌خواهم جلب توجه آقای وزیر دادگستری را بکنم یک ماده مخصوصی را بنده در نظر ندارم ولی یک قاعده مخصوصی راجع به مجرم و بزه کار است که باید ارفاق باو بشود این موضوع اساساً در تمام قوانین چه قوانین روحانی چه قوانین مدنی چه قوانین انتظامی تمام متوجه ارفاق است نظر باین قاعده و یک قاعده کلی دیگر هم هست که دعوای بدون مدعی قبول نمی‌شود یعنی دعوی وقتی متوجه می‌شود که طرف داشته باشد مدعی داشته باشد یعنی مدعی العلوم در دعوی خودش آن دعوی را در نظر گرفته باشد این دو موضوع. موضوع سوم این مسئله است که بدانیم اگر یک بدهکاری (در مسائل حقوقی اینطور است) بدهکار است در محکمه پرونده را باز می‌کنند نگاه می‌کنند می بینند که این شخص باین مبلغ بده کار است بدهکار بدیگری هم هست در اینمورد قاضی محکمه در صورتیکه مدعی دعوی یک قسمت را کرده است حالا حاکم بیاید بگوید از پرونده همچو بر میاید که بدهکاری این شخص منحصر باین نیست و ظنّ قوی بر قاضی این است که این بدهکار غیر از این هم هست در اینصورت با این که مدعی در دعوی خود چنین ادعائی نکرده باز این مسئله و این ظن طرف توجه قاضی واقع شود و قاضی در نظر می‌گیرد؟ حالا در این ماده این جور نوشته شده که ادعا نامه ذکر نکرده یا اینکه در حکمی که صادر شده است وجلب شده است متهم بدعوی و محاکمه آن بزه را برای او نگفتند که این شخص خودش را حاضر کند در مقام دفاع و این بزه را در نظر بیاورید و ادّله و مدارکی که دارد در موقع خودش اظهار کند می‌گوید قاضی رئیس دادگاه بعد از ملاحظه پرونده دید همچو چیزی هست جرم مکرر او هست در صورتیکه مدعی العلوم هم ذکر نکرده و در ادعا نامه نیست و در حکمی که فرستاده‌اند و او را جلب کرده‌اند نوشته نشده است در اینجا می‌گوید که قاضی محکمه این را در نظر بگیرد و بعد هم در جزء آخر ماده می‌نویسد: همین حکم جاری است در موردی که معلوم شود بموجب محتویات پرونده متهم مظنون بارتکاب بزه یا بزه هائی است که در ادعا نامه یا حکم جلب بدادرسی قید نشده. چون بنده در قانون اساسی یا قوانینی که از مجلس گذشته در نظر ندارم و در اینجا با قیاس با محاکمه حقوقی که ملاحظه می‌کنم جریان ندارد که اگر یک بزه کاری آمده است و دعوی بر او شده است ندارد که اگر یک بزه دیگری هم معلوم شود او دارد آنرا هم در نظر بگیرند و باز تعقیب شود یک دعوی که بیشتر ندارد لو ترک ترک در ادعا نامه مدعی العلوم هم قید نشده است که این را در نظر بگیرند حالا این را آقای وزیر و آقایان اعضاء کمیسیون یک فلسفه و دلیلی برای این ذکر کرده‌اند یا نه. یک موضوع هم این بود که سابقاً پیشنهاد کرده بودم و تمام شده بود در اینجا هم باز دارد و آن جمله باطل است می‌باشد که پیشنهاد کردم بجای آن نوشته شود بی اثر است. این هم پیشنهاد بنده.

مخبر _ آقای انوار اگر توجه بفرمائید البته رسیدگی حقوقی با رسیدگی جزائی فرق بسیار دارد. برای این که آن جا همانطور که استدلال کردند باید آنچه را که مدعی می‌خواهد دادگاه روی همان رسیدگی کند ولی ما در قانون کیفری داریم وقتی که بازپرس متهم را احضار می‌کند برای یک اتهامی در رسیدگی بآن اتهام وقتی برخورد کرد بیک جرم دیگری و دید که یک گناه دیگری هم دارد بازپرس مطابق قانون مکلف است بآنهم رسیدگی کند و در اینمورد این را قانون نوشته است که اگر مورد تعدد جرم یا تکرار بود اشتباه شده بود در ادعا نامه ذکر نشده بود وقتی که دادگاه رسیدگی می‌کند باید این قسمت را هم به متهم یا مدافع اعلام کند که راجع به این موضوع هم اگر دفاعی دارد بکند بنابراین در این ماده اشکالی که کرده‌اند وارد نیست و باضافه ممکن است نظر دارند که ماده روشن تر شود پیشنهادکنند در کمیسیون رسیدگی می‌شود.

رئیس _ ماده ۳۸۷:

ماده ۳۸۷ - در موردیکه حکم ماده پیش بعلت عدم صلاحیت دادگاه قابل اعمال نیست هر گاه رسیدگی به بزه از صلاحیت دادگاه بالا باشد دادسرا کلیه بزه‌ها را در دادگاه بالا تعقیب می‌کند و اگر از صلاحیت دار اعلام می‌نماید.

در موارد فوق چنانچه جای صدور قرار بازداشت الزامی یا اختیاری باشد رئیس دادگاه بدرخواست دادسرا قرار بازداشت می‌دهد:

رئیس _ ماده ۳۸۸:

ماده ۳۸۸ - در موارد مذکور در ماده ۳۸۶ جز در مورد عنوان تعدد بزه و تکرار بزه رئیس دادگاه بمتهم تذکر می‌دهد که می‌تواند مهلتی که حداکثر آن پنج روز است برای تهیه دفاع خود درخواست نماید این مهلت قابل تمدید نیست.

رئیس دادگاه در صورتی که متهم مهلت فوق را درخواست کرده باشد بر طبق ماده ۳۶۸ تجدید جلسه می‌کند و در این صورت دادسرا و اطراف خصوصی حق دارند که ادله جدید تقدیم دارند.

رئیس _ ماده ۳۸۹:

ماده ۳۸۹ - پس از بازرسی از متهم رئیس دادگاه از کسیکه مسئول مدنی است بازجوئی کرده سپس اظهارات خواهان خصوصی را استماع می‌کند.

رئیس _ ماده ۳۹۰:

ماده ۳۹۰ - پس از اجرای مقررات ماده پیش رئیس دادگاه باستماع گواه به ترتیبی که مناسب میداند می‌پردازد متضرر از بزه و لو آنکه سمت خواهان خصوصی هم اتخاذ کرده باشد مقدم بر دیگران گواهی می‌دهد.

گواهان باید یکی بعد از دیگری استماع شوند.

استماع گواهی بقدر امکان باید بنحوی بعمل آید که هیچ گواهی پیش از اداء گواهی نتواند با هیچیک از اطراف خصوصی یا مدافعین یا رایزن فنی آنها صحبت کند یا در موقع اداء گواهی گواه دیگر در جلسه حاضر باشد یا آنچه در اطاق دادرسی می‌گذرد ببیند یا بشنود یا بطریق دیگر از آن مطلع شود. پیش از استماع گواهی هر گواه رئیس دادگاه باید او را سوگند دهد پس از آن مشخصات او را می‌پرسد و راجع بر روابط خویشی یا منفعتی یا سایر اوضاع و احوال که برای تشخیص بی غرضی و راستگوئی او مفید است پرسش می‌کند.

رئیس _ ماده ۳۹۱:

ماده ۳۹۱ - گواهان حتی آنهائیکه اعلام یا شکایت کرده‌اند یا خواهان خصوصی شده‌اند اگر قانون صریحاً آنها را معاف از سوگند ننموده باید سوگند یاد کنند.

با رعایت مقررات ماده ۹۴ رئیس دادگاه هر کدام از گواهان را که برای اداء گواهی حاضر می‌شوند جداگانه بعبارت زیر سوگند می‌دهد.

با توجه بمسئولیتی که در پیشگاه خدا و نزد مردم بوسیله سوگند بعهده می‌گیرید سوگند یاد کنید که راست بگوئید و جز راست چیزی نگوئید.

کسی که در زمان اداء گواهی هنوز بچهارده سال تمام نرسیده سوگند داده نمی‌شود و دادرس باو تذکر می‌دهد که باید تمام حقیقت واقعه را بگوید و جز حقیقت چیزی نگوید و او را از ایفری‌های قانونی که برای صغار کمتر از چهارده سال تمام در صورت ارتکاب بزه مقرر است آگاه نماید.

رئیس_ پیشنهاد آقای انوار:

پیشنهاد می‌کنم در ماده ۳۹۱ در سطر هشتم کلمه ۱۴به ۱۵ تبدیل شود.

رئیس _ به کمیسیون رجوع می‌شود. ماده ۳۹۲

ماده ۳۹۲ - برای استماع گواهی مقررات مواد هفتگانه از ماده ۳۰۱ تا ماده ۳۰۷ رعایت می‌شود.

دادرس و داستان و کارمندان دادسرا و مدیران دفاتر و منشی هائی کرده‌اند هر چند وابسته بدادگاه اختصاصی باشند نمی‌توان بمناسبت انجام وظیفه بعنوان گواه در آن دعوی دعوت کرد.

رئیس _ ماده ۳۹۳

ماده ۳۹۳ - اگر کارشناس در بازجوئی دخالت داشته رئیس دادگاه پس از استماع گواهان امر می‌دهد که نظریه او قرائت شود

پس از آن اظهارات کارشناسان که بر طبق ماده ۳۷۶ احضار شده‌اند بترتیب استماع می‌شود و آن‌ها باید اظهارات خود را محدود به پرسشهای رئیس دادگاه نمایند

کارشناس و رایزن فنی که بر طبق ماده۳۵۷ دعوت شده‌اند باید نظریه خود را با ذکر ادله اظهار نمایند

عبارت سوگند برای کارشناس یا مترجمی که باید درجلسه دادرسی سوگند یاد کند همانست که در ماده ۲۷۲ تعیین شده بدون تعهد کتمان

رئیس_ ماده ۳۹۴

ماده ۳۹۴-هر گاه گواه یا کارشناس یا مترجمی که دعوت شده حاضر نشود دادرس می‌تواند دادرسی را تعقیب نماید و اگر ضمن رسیدگی حضور آن شخص ضرورت پیدا کند تصمیم خود را تغییر می‌دهد و در صورت اقتضاء به جلب او امر می‌نماید

رئیس_ ماده ۳۹۵

ماده۳۹۵-اظهار گواه یا کارشناس که بعذر موجهی حاضر نشده ممکن است در محلی که هست استماع شود دادگاه می‌تواند یکی از کارمندان خود یا مدیر دفتر را برای استماع اظهارات آنها بفرستد یا بر حسب مورد از رئیس دادگاه شهرستان حوزه توقف گواه یا کارشناس در خواست کند که یکی از دادرسان یا مدیر دفتر را برای استماع اظهارات آنها بفرستد و نیز می‌تواند این امر را بدادرس بخش محل توقف آنها ارجاع کند این ترتیب در مواردی نیز که حضور گواه یا کارشناس در دادگاه بواسطه بعد مسافت مشکل باشد معمول خواهد بود برای استماع گواهی مأمورین دولت که در خارج کشورند طبق ماده۳۰۹ عمل می‌شود

رئیس_ ماده۳۹۶

ماده ۳۹۶-دادرس یا مدیر دفتر اظهارات مذکور در ماده پیش را با حضور یکی از خدمتگزاران دادگستری استماع می‌نماید کسانی که وظیفه رسمی ندارند حق حضور ندارند نماینده دادسرا و مدافع متهم و مسئول مدنی می‌توانند حضور داشته باشند

رئیس_ دادگاه می‌تواند استثناء اجازه دهد که خواهان خصوصی حضور داشته باشد بدادسرا و مدافع باید روز و ساعت و محل استماع اطلاع داده شود اگر دادرس مأمور استماع احراز کرد که مانعی که گواه یا کارشناس عذر خود قرار داده وجود نداشته یا موجه نبوده باز هم اظهارات را استماع می‌کند ولیکن بفوریت بمقامی که مأموریت باو داده اطلاع می‌دهد و او می‌تواند بر طبق مقررات ماده ۹۶ اقدام کند و بعلاوه هزینه رفت و آمد دادرس و مدیر دفتر و سایر کسانی که را حاضر شده‌اند بعهده گواه یا کارشناس مذکور بگذارد در موارد مذکور در ماده ۳۳۰ قانون کیفر عمومی دادرسی که مأمور شده صورتمجلس تنظیم می‌کند و آنرا برای تعقیب بدادسرا می‌فرستد.

رئیس_ ماده۳۹۷:

ماده ۳۹۷-اگر در دادرسی کیفیات مهمی بنظر برسد که مورد نظر کارشناسی که در باز جوئی دعوت شده واقع نشده یا راجع بمسائلی که مورد نظر کارشناس واقع شده توضیحاتی لازم شود داد گاه می‌تواند کارشناس را احضار کند.

اگر آثار و علائم قوی رسیدگی بحالت دماغی متهم را ایجاب کند یا دادرس نتواند بدون کسب نظر کارشناس حکم بدهد و در هیچیک از این دو مورد موضوع مورد نظر و معاینه واقع نشده باشد دادگاه می‌تواند کارشناس تعیین نماید.

در صورت اقتضاء دادرس می‌تواند بدون استماع نظریه کارشناس بر طبق ماده۳۳ اقدام کند.

رئیس_ ماده۳۹۸:

ماده۳۹۸- در موارد مذکور در قسمت اول ماده پیش جلسه را می‌توان تجدید کرد ولیکن دادرسی را نمی‌توان توقیف نمود و طرفهای خصوصی می‌توانند رایزن فنی خودشان را حاضر کنند برای اعمال این حق نمی‌توان جلسه را تجدید و یا دادرسی را توقیف نمود.

در موارد مذکور در قسمت دوم ماده پیش کارشناس بلافاصله احضار می‌شود و باید نظریه خود را در همان جلسه اظهار دارد _ اگر این کار ممکن نباشد و دادرس هم بدون نظر کارشناس نتواند رأی بدهد دادرسی را توقیف نموده امر می‌دهد که اسناد و برگها نزد مقامیکه متصدی بازجوئی بوده فرستاده شود یا یکی از دادرسان همان دادگاه مطابق مقررات ماده ۲۷۰ تا اندازه که قابل اعمال است اقدام نماید دادرسی که دستور رجوع بکارشناس داده عودت داده شده و بدادرسی اقدام می‌گردد.

رئیس_ ماده۳۹۹:

ماده۳۹۹-دادگاه برای کشف حقیقت در صورت ضرورت می‌تواند محل وقوع بزه را معاینه کند در این مورد مقررات قسمت اول و دوم و سوم ماده ۳۹۶ باید رعایت شود.

اگر در جریان دادرسی ادله جدیدی پیدا شود که رسیدگی آن بنظر دادگاه لازم باشد بموجب قراری امر برسیدگی آن می‌دهد.

رئیس_ ماده ۴۰۰:

ماده ۴۰۰_ هر گاه گواه یا کارشناس یا مترجم یکی

از اعمال مذکور در مواد ۳۳۳-۳۳۴-۳۳۵-۳۳۷ قانون کیفر عمومی را مرتکب شود رئیس دادگاه اگر مفید بداند تذکر جدیدی راجع بمسئولیت کیفری ناشی از این اعمال می‌دهد و هر گاه این تذکر موثر واقع نشود صورت مجلس تنظیم کرده و اگر حکم قسمت دوم ماده ۳۷۲ را نتوان اعمال کرد بدادسرا می‌فرستد و در صورت امر ببازداشت بزهکار نیز می‌دهد و در همان صورتمجلس قید می‌کند _ حکم قسمت اخیر ماده۳۷۳ قابل اعمال است.

اگر بنظر دادرس انتظار نتیجه دادرسی گواه یا کارشناس یا مترجم ضرورت ندارد بدادرسی ادامه می‌دهد و اگر انتظار نتیجه دادرسی آنها ضرورت قطعی داشته باشد یا بیکی از جهات مذکور در ماده ۳۷۳ نتوان بلافاصله رسیدگی را ادامه داد دادرسی را توقیف می‌نماید.

اگر گواه یا کارشناس یا مترجم از آنچه گفته برگردد و حقیقت را قبل از ختم دادرسی یا توقیف آن اظهار نماید دادرس بلافاصله حکم منع تعقیب او را صادر می‌کند.

-تصویب دو فقره مرخصی

[۳-تصویب دو فقره مرخصی]

رئیس_ دو فقره گزارش از کمیسیون عرایض و مرخصی رسیده است. گزارش مرخصی آقای اورنگ

آقای اورنگ برای مسافرت لازمی در خواست چهل روز مرخصی از تاریخ ۲۷ امرداد ۱۳۱۹ نموده‌اند و کمیسیون عرایض و مرخصی بواسطه لزوم مسافرت ایشان با این در خواست موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض می‌رسد.

رئیس- موافقین با مرخصی آقای اورنگ قیام فرمایند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد. گزارش مرخصی آقای حریری.

آقای خلیل حریری درخواست پانزده روز مرخصی از تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۱۹ نموده‌اند و کمیسیون عرایض و مرخصی با درخواست ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض می‌رسد.

رئیس_ موافقین با مرخصی آقای خلیل حریری برخیزند (بیشتر برخاستند) تصویب شد.

[۴-موقع و دستور جلسه بعد _ ختم جلسه ]

رئیس_ اگر تصویب میفرمائید جلسه را ختم کنیم (صحیح است) جلسه آینده روز یکشنبه ۳۱ شهریور سه ساعت پیش از ظهر دستور لوایح موجوده.

(مجلس ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی _ حسن اسفندیاری