مذاکرات مجلس شورای ملی ۸ آذر ۱۳۴۵ نشست ۳۰۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۸ آذر ۱۳۴۵ نشست ۳۰۶

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز شنبه ۸ آذر ۱۳۴۵ نشست ۳۰۶

فهرست مطالب:

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره‏۲۱

جلسه: ۳۰۶

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز سهشنبه (۸) آذر ماه ۱۳۴۵

فهرست مطالب:

۱-قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۲-بیانات قبل از دستور بانو جهانبانی و آقای مهندس ریاحی

۳-مذاکره در گزارش شور اول کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع به اصلاح بعضی از مواد و الحاق مواد جدید به قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران

۴-طرح گزارش یک فوریتی کمیسیون دارایی راجع به واگذاری اموال منقول و غیرمنقول به کاخ جوانان

۵-تعیین دستور و موقع جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای دکتر حسین خطیبی (نایب رئیس) تشکیل گردید

۱. قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

نایب رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود (به شرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه – آقایان:

مهندس اخوان ـ البرزی ـ امام مردوخ ـ مهندس انصاری ـ اهری ـ بختیار بختیاریها ـ بدر صالحیان ـ بهادری ـ پاک ذات ـ ثامنی ـ حاذقی ـ دیهیم ـ دکتر سامی راد ـ شیخ الاسلامی ـ مهندس عطائی ـ دکتر غنی ـ کیوان ـ لفوطی ـ مهندس مجتهدی ـ مهندس معینی ـ ناروئی ـ مهندس ریاحی.

غائبین بی اجازه – آقایان:

دکتر مصباح زاده ـ طهماسبی ـ مرتضوی ـ بالاخانلو ـ رضوی ـ شاخوئی.

غائبین مریض ـ آقایان:

دکتر بقائی یزدی ـ بانو دکتر دولتشاهی ـ سلیمانی ـ طالب زاده ـ طباطبایی ـ دکتر عدل ـ فیصلی ـ دکتر قراگزلو ـ کمالوند – کورس ـ سر لشکر همایونی ـ مصطفوی نائینی ـ موقر.

۲ ـ بیانات قبل از دستور بانو جهانبانی و آقای مهندس ریاحی

نایب رئیس ـ نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنم خانم جهانبانی تشریف بیاورید.

بانو جهانبانی ـ با کسب اجازه از مقام محترم ریاست معظم مجلس شورای ملی. به نمایندگی از کلیه بانوان مسلمان ایرانی عید سعید ولادت با سعادت حضرت ولیعصر عجل اللّه فرجه را به عموم هم میهنان تبریک می‌گویم یقین است تحت لوای مذهب مقدس اسلام ملت موفق و خوشبخت و سعادتمندی هستیم و روز به روز موفقتر و پیروزمند تر می‌شویم. مطلبی را که امروز می‌خواهم به عرض نمایندگان محترم برسانم راجع به نامه‌های بسیاری است که از طرف جوانان اعم از دختران و پسران کشورمان به این جانب رسیده است همگی متفقاً از اینجا کاخ جوانان در مرکز و توسعه آن در سراسر کشور و مراحم عالیه شاهنشاه آریا مهر نسبت به جوانان سپاسگذاری نموده‌اند از نظر اهمیتی که مطالب نامه‌ها دارند لازم دانستم در این مکان مقدس قسمتهای مهمی از این نامه‌ها را قرائت کنم. از کشور خودمان و از کشورهای اروپا و آمریکا از طرف جوانان ایرانی مطالب بسیار ارزنده‌ای دریافت کردم اغلب آنها کسانی هستند که تحصیلات متوسطه خود را در دبیرستانهای ایران به پایان رسانیده و اکنون برای تحصیلات عالیه به اروپا یا آمریکا رفته‌اند.

نامه‌ای از خارج کشور داشتم جوانی نوشته است:

ملت ایران حیات دوبارة خود را مرهون کوششها و ابتکارات رهبر عالیقدر خود میدانند و از آنجا که کشور ما هر روز گام تازه‌ای به رهبری شاهنشاه آریا مهر در راه پیشرفت و ترقی بر می‌دارد لازم دانستم من و جمعی از ایرانیان که به منظور تکمیل تحصیلات در خارج از کشور هستیم به اطلاع برسانیم که ما احساس غرور و سربلندی می‌کنیم ما اکنون همه جا افتخار می‌کنیم ایرانی هستیم اگر سعادت به شما یاری کرد و فرصت دست داد و به پیشگاه مبارک شاهنشاه مشرف شدید از جانب ما عرض کنید همگی برای خدمت به شاه و میهن آماده و مهیا هستیم و آرزوی مراجعت هر چه زودتر به وطن عزیز را برای انجام خدمت داریم. از یکی از شهرهای ایران نامه‌ای رسیده است پس از آنکه از ایجاد کاخ جوانان مخصوصاًَ تعمیم آن در سراسر کشور و تسهیلات بسیاری که برای جوانان فراهم شده است بسیار تشکر کرده نوشته است این اقدامات موجب کمال سربلندی است حالا که تا این اندازه موجبات دلگرمی و سرافرازی ما فراهم شده است ما هم در عوض خود را برای هر خدمتی که مقتضی بدانند آماده نموده و مهیای خدمتگزاری هستیم و سربازانی از جان گذشته‌ایم نامه دیگری داشتم دختر خانمی از خارج از ایران نوشته است: ایجاد کاخ جوانان به ثمر رسیدن کاخ و آمال و آرزوی ماست و آرزو کرده است ایکاش هرچه زودتر باز هم دانشگاههای ما توسعه یابد تا روزیکه هیچ یک از ما برای ورود به دانشگاه و ادامه تحصیلات احتیاجی به رفتن به خارج از کشور نداشته باشیم ما نمی‌خواهیم از ایران دور شویم هرگز شنیده‌اید فرزندانی مایل باشند دور از خانواده‌ای چنین مهربان زندگی کنند نامة این دختر خانم بسیار جالب بود. من هم نمایندگان محترم مثل همه شما آرزومندم به زودی به این آرمان برسیم و بتوانیم وسائل تحصیلات فرزندان خود را از هر حیث در ایران فراهم کنیم که همه آنها تحصیلات عالیه را در ایران به پایان برسانند، انشاءالله به زودی به این آرزو هم خواهیم رسید همچنان که به همه آرزوهای خود رسیده و می‌رسیم تا چند سال پیش فقط دانشگاه تهران را داشتیم اکنون به رهبری شاهنشاه آریامهر دانشگاه صنعتی آریامهر، دانشگاه پهلوی شیراز، دانشگاه ملی و چند مدرسه عالی

با نهایت جدیت مشغول کار شده‌اند و عده‌ای از جوانان ما را از این حیث آسوده نموده‌اند. از جوانی نامه آموزنده‌ای داشتم با اظهار کمال امتنان و تشکر از دولت موفق جناب آقای هویدا پیشنهاد کرده بودند که در راه تکمیل سعادت جوانان باید سهولت در مسأله مهم زناشویی جوانان که با تشکیل خانواده یکی از مشکلات مهم اجتماعی حل و فصل می‌گردد فراهم شود تا از سرگردانی گروه بیشماری از جوانان که علاقه کامل به تشکیل خانواده دارند جلوگیری به عمل آید. نویسنده اشاره به مشکلات ازدواج نموده و می‌نویسد میدانید چرا جوانهای ما با دختران خارجی سهل و آسان ازدواج می‌کنند زیرا شرایط ازدواجشان سهل و آسان است. برای انها تقریباً تشریفات ازدواج وجود ندارد واقعاً نمایندگان محترم بدون تعارف باید گفت که مشکلات ازدواج امروز سد راه جوانان ماست اغلب جوانان با اینکه تحصیلات کافی دارند هرگز قادر نیستند مشکلات ازدواج را از سر راه خود بردارند زیرا مشکلات آنها بسیار است مشکل تهیه مسکن ـ مشکل مهریه سنگین ـ مشکل مخارج گران قیمت جشن چشم و هم چشمی‌ها مانع ازدواج اند برای رفع این مشکلات و سهولت تشکیل خانواده پیشنهاداتی از طرف جوانان شده است که اکنون برای اطلاع نمایندگان محترم قرائت می‌کنم و توجه دولت را مخصوصاً به این پیشنهادات جلب می‌نمایم:

پیشنهادات رسیده:

۱. وزارت آبادانی و مسکن برای جوانانی که قصد زناشوئی دارند خانه‌های بسیار ساده بسازند و نسبت به در آمد آنها با اقساط طولانی به آنها واگذار نمایند تا مشکل مسکن مرتفع گردد.

۲. سالنهایی در کاخ جوانان اختصاص به بخشهای ازدواج داده شود و با کمک شهرداری تهران نیز تالارهای متعدد تهیه شده و برای جشن ازدواج به قیمت ارزان در اختیار جوانان بگذارد تا جوانان به مناسبت گرانی و مخارج زیاد باشگاهها از انعقاد جشن که منتهای آمال و آرزوی هر جوانی است خود داری ننمایند و احساس حقارت ننمایند. وزارت اطلاعات نیز می‌تواند تسهیلات بسیاری در این راه ایجاد نماید.

۳. بانک جوانان را تأسیس نموده و اعتبار لازم برای ازدواج جوانان در نهایت سادگی در مقابل در آمد آنها تأمین نمایند تا بدین وسیله مشکل جشنها ـ مشکل خانه ـ چشم و هم چشمی‌های بستگان آنها مرتفع گردد و بسیاری از مفاسد و ناراحتی‌ها که از سرگردانی و بیسامانی جوانان ناشی شده است به نحو احسنت و جالب توجه پیشگیری شود. با اتخاذ این رویه می‌توانیم وسائل ازدواج دختران و پسران را به موقع فراهم نماییم تا خانواده‌هایی تشکیل دهند که هسته مرکزی اجتماع آینده مارا به وجود آورده و با استحکام و دلگرمی کامل برای خدمت به شاهنشاه و میهن آماده و مهیا باشند. بنده وظیفه دارم این پیشنهادات را به دولت موفق جناب آقای هویدا تقدیم دارم مخصوصاً از وزیر مشاور جناب آقای دکتر یگانه که همیشه با منطق و اصول سر و کار دارند خواهش می‌کنم پیشنهادات جوانان را بررسی نموده و در صورتی که صحیح تشخیص دادند اقدام لازم معمول دارند.

مطالبم را در سه ماده خلاصه می‌کنم:

۱. تشکیل بانک جوانان برای تأمین اعتبار به منظور مخارج ازدواج و تهیه وسایل ضروری (در مقابل در آمد آنها).

۲. تهیه مسکن بسیار ساده برای ازدواج جوانان با اقساط طولانی.

۳. تهیه سالنهای جشن عروسی از طرف کاخ جوانان و به کمک شهرداری به قیمت بسیار ارزان (دکتر شفیع امین ـ و شهرداری شهرستانها). توفیق همگی را از خداوند خواستارم (احسنت).

نایب رئیس ـ آقای مهندس ریاحی بفرمایید.

مهندس ریاحی ـ با کسب اجازه از ریاست معظم مجلس شورای ملی و نمایندگان منحترم به استحظار میرسانم: هفته گذشته فرصتی دست داد تا برای رسیدگی به کارهای مردم از حوزه انتخابیه برخوار بازدید نمایم در همه جا

بیش از هر چیز مراتب سپاس و احساسات صمیمانه روستائیان و دیگراهالی محلی نسبت به رئیس عالیقدر ملت ایران شاهنشاه آریامهر مشهود بود.

احساسات مردم وطن ما در هر کجا که باشند آنچنان نسبت به شاهنشاه شور انگیز و صادقانه است که بیان آن در غالب کلمات و جملات نمی‌گنجد مردم عموماً مراتب حق شناسی خود را درباره اقداماتیکه ارمغان انقلاب مقدس ششم بهمن برای آنهات نسبت به خدمتگزاران شاه و مردم ابراز می‌داشتند. اینجانب وظیفه دارم که مراب حق شناسی مردم را از اقدامات مجدانه وزارت آبادانی و مسکن در انجام طرحهای عمران شهری که با سرعت و قاطعیت از طرف آن وزارتخانه برای شهرهای گز، دولت آباد، میمه خوراسگان تعقیب می‌شود به اطلاع جناب آقای دکتر نهاوندی وزیر محترم آبادانی و مسکن و همکاران ایشان برسانم و به نوبه خود این طرز خدمتگزاری بمردم را تقدیس و تجلیل می‌نمایم. مخصوصاً لازم میدانم از صدور دستور اجرای ساختمان راه اصفهان ـ زیار ـ آزادان (گیشی) و زیار حسین آباد ـ نصر آباد تشکر نمایم. ساختمان این راه‌ها که تا مراحل نهائی و انجام مناقصه و تعیین پیمانکار رسیده بود و به عللی اجرای آن متوقف گشته بود (یکی از نمایندگان ـ این راههای فرعی همه جا متوقف شده) پس از اینکه موضوع وسیله اینجانب و همکار ارجمند جناب آقای صائب در تاریخ ۴۵/۷/۱۴ بجناب آقای نخست وزیر اعلام گردید با کوشش صادقانه ایکه جناب آقای دکتر نهاوندی وزیر محترم آبادانی مبذول داشتند بر اثر بذل مساعدت جناب آقای نخست وزیر و جناب آقای مهندس اصفیا مدیر عامل محترم سازمان برنامه و همکاری صمیمانه ایکه جناب آقای محسن خواجه نوری رئیس محترم فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین با حضور خود در کمیسیونهای متشکله ابراز فرمودند بحمد الله به نتیجه مطلوب رسید و دستور اجرای آن داده شد.

ساختمان این دو قطعه راه که ارتباط دهستانهای کرارج، بر آن و روددشت و همچنین بخش جرقویه را به اصفهان تأمین می‌نمایند موجبات نهایت سپاسگزاری مردم این مناطق را فراهم نموده است.

همچنین ضمن ابراز مراتب حق شناسی مردم ار اقدام وزارت راه در مورد ساختمان راه اصفهان ـدولت آباد و صدور دستور نقشه برداری راه اصفهان ـ اردستان از طریق زینبیه و حبیب آباد که از بخش برخوار عبور می‌نماید و دو نمونه مشخصی از حسن توجه جناب آقای مهندس شالچیان وزیر محترم راه در حوزه انتخابیه بر خوار است باطلاع ایشان میرسانم که قسمتی از راه اصفهان دولت آباد که در داخل دولت آباد واقع است با وجود ابلاغ نظر کتبی وزارت راه به پیمانکار دائر بساختمان این قسمت تا اتصال براه فرعی برخوار مع التأسف پیمانکار مربوط از اجرای آن خودداری نموده بطوریکه در حال حاضر ساختمان راه تعطیل شده است که در این مورد با اتکاء بحسن توجه و سرعت و قاطعیتی که از خصوصیات جناب آقای مهندس شالچیان است امید است که توجه عاجل مبذول بفرمایند ضمناً در بخش برخوار قریب ۵۰ کیلومتر راه شوسه خاکی وجود داردکه عبارتند از جاده اصفهان ـ دولت آباد بطول ۱۲ کیلومتر جاده کارخانه قند تا راه دولت آباد قریب ۱۴ کیلومتر و راه منشعب از جاده تهران تا حبیب آباد بطول ۲۴ کیلومتر چون این راهها همه در حومه شهر و نزدیک اصفهان واقع است و محل عبور و مرور کامیونها و وسائط نقلیه از جاده تهران به جاده یزد شده اهالی عموماً از وزارت راه انتظار دارند نسبت باسفالت سرد این راهها عاجلاً اقدام شود امیدواریم که بزودی بشارت انجام این مقصود را جناب آقای وزیر راه اعلام فرمایند.

در بارة احتیاجات درمانی و بهداشتی حوزه انتخابیه برخوار که در عرایض قبل از دستور اینجانب ۲۶ /۷ /۴۵ عنوان شد ضمن ابراز تشکر از جناب آقای وزیر محترم بهداری و معاونین آن وزارت خانه و مسؤلان مربوط از جهت دستورات مؤکدی که صادر فرمودند امیدوارم که در تأمین همه موارد اعلام شده مخصوصاً موضوع ساختمان یکباب درمانگاه مجهز اورژانس در دولت آباد که فوق العاده ضروری است و اهالی محل نیز حاضر به

واگذاری زمین و کمک نقدی و کار مجانی می‌باشند و همچنین اختصاص آمبولانس برای بهداری برخوار دستور اقدام فوری صادر فرمایند.

و اما مطلبی که با ابراز تأسف باید به استحضار برسانم اینستکه در تاریخ ۴۵/۹/۲ در بازدید از شهر میمه حوزه انتخابیه برخوار مشاهده شد که عموم اهالی با اطلاع از دستور واگذاری چاه اکتشافی میمه که در مسیر پیشکار قنوات میمه واقع است فوق العاده نگران و ناراحت هستند. صدور چنین دستوری از طرف وزارت آب و برق بسیار بعید به نظر می‌رسید زیرا هنوز از واگذاری چاه اکتشافی حبیب آباد برخوار که مورد تقاضای شهرداری محل بود و دستور واگذاری آن را به شخص معینی داده بودند و در نتیجه موجبات ناراحتی و نگرانی مردم شهر حبیب آباد را فراهم نموده بود بیش از یکماه نمی‌گذشت.

خوشبختانه در مورد چاه اکتشافی حبیب آباد پس از اعلام مطلب به وزارت آب و برق و کمیته آب و سد سازی سازمان برنامه با حسن نیتی که از طریق کمیته آب و سد سازی سازمان برنامه وزارت آب و برق اعمال گردید دستور قبلی و نقض و دستور واگذاری چاه به شهرداری حبیب آباد طی شماره ۱۴۱۸۴ ـ ۴۵/۷/۳۰ از طرف کمیته عمرانی شهر و ده سازمان برنامه صادر شد و وزارت آب و برق نیز طی شمارة ۱۶۳۹۰/۴۷۱۹/۲۰۰ ـ ۴۵/۸/۱۷ به امضای جناب آقای وزیر آب و برق و به عنوان کمیته آبیاری و سدسازی سازمان برنامه دستور قبلی را نقض و صراحاتاً اعلام نمود که ارجح آن است که چاه حبیب آباد به شهرداری واگذار گردد که با اغتنام این فرصت از وزارت آب و برق و سازمان برنامه کمیته عمرانی شهر و ده تشکر می‌نمایم.

با توجه به این سابقه بود که بعید به نظر می‌رسید وزارت آب و برق مجدداً دست به اقداماتی بزند که در آن مصالح عمومی و قوانین و مقررات اصلاحات ارضی عمران اراضی بایر ملی شدن جنگلها و مراتع نادیده گرفته شود به همین جهت به مردم اطمینان کامل دادم که نباید نگران باشند.

پس از مراجعت به تهران تلگرافی به عنوان جناب آقای نخست وزیر که رونوشت آن به عنوان اینجانب بود دریافت داشتم که عیناً از نظر استحظر نمایندگان محترم آنرا قرائت می‌کنم:

«جناب آقای نخست وزیر محبوب ـ رونوشت وزارت آب و برق ـ رونوشت جناب آقای مهندس ریاحی نماینده محبوب

البته خاطر عالی مستحضر است که اغلب قنوات مملکت که صدها سال مردم از آب آن استفاده می‌کردند در اثر حفر چاههای عمیق و اشتباهات مهندسین و کارشناسان بی تجربه خشک و ثابت شده که حفر چاه نزدیک قنات زیان آن جبران ناپذیر است. سال گذشته برای بررسی آبهای زیر زمینی چند نفر مهندس به این حدود آمدند و چند حلقه چاه آزمایشی حفر و شرحی هم قبلاً به مالکین دادند که بعداً چاهها به خود اهالی واگذار خواهد شد. اینک چند نفر درصدد هستند که چاه شماره ۸ که روی در آب ده قنوات مزد آباد و بیرمیمه واقع شده بهره برداری نمایند. این خود موجب وحشت دماغ اهالی از مرد و زن میمه شده که از فکر آن خواب راحت ندارند و حق هم داریم زیرا به رأی العین می‌بینیم چاههائی که از اطراف قنوات حفر شده قنات خشک و مردم آن آواره و بی جا شده‌اند و چنانچه از چاه شمارة ۸ هم بهره برداری شود قنوات میمه بسر نوشت صدها قنات اطراف اصفهان و مورچه خورت و کاشان و یزد دچار خواهد شد این است که بانهایت عجز و بیچارگی استدعای عاجزانه داریم از این تصمیم صرف نظر نموده و چاه مزبور را با حدی واگذار نکنید که باعث خشک شدن قنوات میمه و بدبختی چهار هزار نفر خواهد شد»

پس از وصول این تلگراف ناچار تا چند روز اخیر درصدد تحقیق و تفحص برآمدم متأسفانه با این واقعیت تلخ مواجه شدم که موضوع حقیقت دارد و وزارت آب و برق طی شماره ۱۷۳۱۰/۵۰۹۱/۲۰۰ ـ ۴۵/۹/۲ عنوان بانک اعتبارات کشاورزی و عمران روستائی ایران دستور واگذاری چاه عمیق اکتشافی میمه را به آقای عبدالوهاب شهیدی ساکن تهران داده است البته هنر خوانندگی ایشان مورد ستایش اینجانب است لیکن در صلاحیت کشاورزی ایشان

تردید دارم و آنچه که میدانم این است که نه مالک زمین چاه هستند و نه زارع صاحب نسق به این جهت امروز تلگرافی به حضور جناب آقای نخست وزیر ارسال داشتم که آن را هم عیناً برای استحضار نمایندگان محترم قرائت می‌کنم.

«جناب آقای هویدا نخست وزیر معظم رو نوشت وزارت آب و برق. رونوشت کمیته آب و سد سازی سازمان برنامه رونوشت بانک اعتبارات کشاورزی.

احتراماً پیرو تلگرام شمارة ۱۳۷ مورخ ۴۵/۸/۳۰ اهالی محترم میمه عنوان آنجانب اعلام می‌دارد. وزارت آب و برق طی شمارة ۱۷۳۱۰/۵۰۹۱/۲۰۰ ـ ۴۵/۹/۲ عنوان بانک اعتبارات کشاورزی دستور واگذاری چاه عمیق اکتشای میمه را به آقای عبدالوهاب شهیدی ساکن تهران صادر و در نتیجه موجبات ناراحتی کشاورزان میمه فراهم شده است نظر به اینکه دستور واگذاری چاه بدون توجه به مصالح عمومی و قوانینی و مقررات موضوعه صادر شده خواهشمند است مقرر بفرمایید عاجلاً از واگذاری چاه به مشارالیه جلوگیری شده رسیدگی دقیق معمول، تصمیم مقتضی برای تعیین خط مشی صحیح در واگذاری چاهها و جلوگیری از تکرار این قبیل وقایع و حفظ حقوق کشاورزان اتخاذ فرمایند.

با ابراز تشکر و احترام ـ نماینده مجلس شورای ملی

مهندس ریاحی»

این مطلب را باید در اینجا صراحتاً به استحضار مجلس مقدس شورای ملی برسانم که اینجانب در سمت نمایندگی مردم و خصوصاً اهالی محترم حوزة انتخابیه برخوار که عموماً کشاورز هستند به جزء خدمتگذاری به مردم و اینکه در این راه سرباز فداکاری برای انقلاب شاه و مردم باشم به هیچ چیز دیگر نمی‌اندیشم و احیاناً رنجش فرد یا افرادیکه منتفع از این قبیل اقدامات وزارت آب و برق می‌شوند و همچنین رنجش مقامات دولتی از بیان این مطالب کوچکترین اثری در راهی که برای خدمتگذاری به شاه و ملت انتخاب کرده‌ام نخواهد داشت و از پیشگاه خداوند قادر مسئلت دارم که دراین راه و در تأمین اهداف مقدس ششم بهمن مرا در حد وظیفه‌ام یار و مددکار باشد برای توجه دولت و استحضار نمایندگان محترم باید عرض کنم.

چاههای اکتشافی که برای مطالعات آب شناسی حفر می‌گردد و پس از اتمام مطالعات برابر مصوبه ۲۷۶ مورخ ۴۳/۸/۲۳ هیئت عامل برنامه واگذار می‌شود، در وهله اول چون این چاهها اکتشافی و مطالعه‌ای هستند بدون توجه به مالکیت زمین و موقعیت منابع آب مجاور حفر می‌شود، و اما در موقع واگذاری این چاهها مسائل زیادی هست که باید مورد توجه قرار گیرد.

اول اینکه چاه در چه زمینی حفر شده است در اراضی بایر و موات که متعلق به دولت است یا در اراضی مرتع و جنگل که ملی است و در اختیار سازمان جنگلبانی است و یا در اراضی که متعلق به اشخاص است. در اراضی متعلق به اشخاص نیز با توجه به قانون اصلاحات اراضی باید روشن شود، چاه با توجه به اجرای مرحله اول و دوم قانون اصلاحات اراضی آیا در محدوده مستثنیات مالک است آیا در محدوده اراضی است که در اجرای بند ج از مرحله دوم قانون اصلاحات ارضی مالک متصرف است و یا در اراضی مالک متصرف است که به موجب بند الف از مرحله دوم قانون اصلاحات ارضی یعنی شق اجازه مالک ملک را با تمام متعلقات آن به زارع به اجازه سی ساله داده است توجه میفرمائید که در هر کدام از این موارد انتقال چاه حکم خاصی پیدا می‌کند. در مرتع و جنگل آن را نمی‌شود به اشخاص واگذار کرد و باید به سازمان جنگلبانی واگذار شود.

در اراضی بایر موات خواهد بود و محتاج به انجام تشریفاتی است که در آئین نامه مقرر است.

در ملک شخصی اشخاص هم باید رسیدگی شود که آیا مالک ملک ذیحق است یا زارع هم باید وسیله اصلاحات ارضی تأیید و تشخیص گردد تا به نسبت سهام مالکیت یا نسق

مزروعی در منبع آب شریک و سهیم شود.

علاوه بر اینها وزارت آب و برق باید این مسئله را رسیدگی کند که آیا استفاده از چاه منطبق با مقررات قانون حفظ و حراست منابع آب‌های زیرزمینی هست یا نه، میزان آبکشی از چاه چه مقدار باید باشد، و آیا استفاده از این چاه موجب نقصان آب منابع آب مورد استفاده مجاورین و ضرر و زیان کشاورزان می‌گردد یا خیر. قاعدتاً بعد از طی این مراحل است که می‌شود چاهی را به شخص یا اشخاصی واگذار کرد با توجه به این مطلب که اگر چاهی مورد تقاضای شهرداری در محلی باشد اولویت تقاضا باید رعایت گردد.

متأسفانه تا این تاریخ در مورد چاههای واگذاری به هیچ یک از این موارد توجه نشده است البته خوشبختانه تعداد بسیار محدودی تا حال واگذار شده که با نهایت تأسف در اغلب موارد هم ایجاد اشکال نموده است و در یک مورد در حوزة انتخابیه برخوار در مورد چاه حبیب آباد منجر به لغو دستور اولی ودستور اولی و صدور ثانوی شده بدین جهت است که اینجانب همانطوریکه در تلگرام ارسالی به حضور جناب آقای نخست وزیر در خواست نموده‌ام ضرورت دارد که یک خط مشی برای واگذاری این چاهها اتخاذ گردد و امیدواریم که دولت این مسئله را که برای کشاورزان جنبه حیاتی خواهد داشت مخصوصاً با در نظر گرفتن تأمین رفاه حال کشاورزان مورد توجه قرار دهند. از تصدیعی که دادم معذرت می‌خواهم (احسنت)

۳ ـ مذاکره در گزارش شور اول کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع به اصلاح بعضی از مواد و الحاق مواد جدید به قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران

نایب رئیس ـ صورت جلسه قبل به علت تعطیل دیروز حاظر نیست و تصویب آن به جلسه بعد موکول می‌شود، بنا براین بقیه شور در کلیات لایحه اصلاح بعضی از مواد و الحاق مواد جدید به قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران مطرح است آقای زهتاب فرد بفرمائید.

زهتاب فرد ـ بنده مطلقاً قصد تصدیع نداشتم و تصور می‌رفت نمایندگان محترم مجلس به خصوص نمایندگان کارگر در موقع طرح این لایحه حق مطلب را ادا خواهندکرد کرد. یکی از خوشبختی‌های این دوره انتخاب چند نماینده شریف کارگری در مجلس بیست ویکم است و کارگران که طبقه زحمتکش مملکت راتشکیل می‌دهند با شرکت چند نفر از شریف ترین نمایندگان کارگری در مجلس این امیدواری را پیدا کردند که تدریجاً توجه خاصی را که اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریا مهر نسبت به این طبقه شریف دارند مشکلات را یکی پس از دیگری حل کنند و روی همین انتظار بنده تصور می‌کردم که حتماً یکی از نمایندگان محترم کارگری لااقل در این مورد به خصوص مقداری از عقده‌های طبقه کارگر را در پشت تریبون مجلس شورای ملی عنوان خواهند کرد چون تا جائی که سابقه دارم و در فرصتی که در تبریز دست داد و با نمایندگان محترم صنف شریف کارگر صحبت کردم دیدم چقدر به مشکلات بیمه‌های کارگری گرفتارند به هر حال آنچه به نظر من رسید این است که به هرملاحظه‌ای از ملاحظات مقداری سکوت دیده شده به خصوص موردی را که یکی از همکاران کارگری دوست عزیز و بزرگوارم و رفیق ۲۱ ساله من آقای سیفی از پشت تریبون مجلس عنوان کردند و آن این بود که گویا ۱۵۰ میلیون تومان سازمان بیمه‌های اجتماعی از سازمان‌های دولتی و قطعاً از عده‌ای از کارخانجاتی که در رأس آنها متنفذین مملکت قرار دارند طلبکار است اشاره به همین موضوع که بیمه‌های اجتماعی ۱۵۰ میلیون تومان از سازمانهای مملکتی طلبکار است وادارم کرد که به نام یک نماینده مجلس سکوت را بشکنم و سؤالی از دولت و به خصوص از جناب آقای وزیر محترم کار بنمایم این را هم قبل از تقدیم سؤالم عرض می‌کنم که انتظار دارم جواب این سؤال را جناب آقای معتمدی که خود از صاحبان نظر و معاون پارلمانی وزارت کار هستند بدهند زیرا جناب پیشوا و دبیر کل حزب ایران نوین جناب آقای وزیر کار تا آنجا که بنده سابقه ذهنی دارم موقعیکه هم مسلک محترمشان جناب آقای سعید وزیری به مناسبت مطلبی سؤالی از وزارت کار کردند ایشان از پشت تریبون آنچنان پرشور و با حرارت نطق پیشوائی فرمودند (قراچورلو ـ بسیار مرد شریفی

هستند) شکی نیست بنده هم دارم از ایشان تجلیل می‌کنم ولی این را هم عرض می‌کنم که اگر از پشت تریبون با آن لحن پیشوا مآبانه جواب بنده را بدهد بنده جا خواهم زد این را اعتراف می‌کنم (قراچورلو ـ ایشان ادعای پیشوائی ندارند فقط دبیر کل حزبند) بنده هم خدای نکرده قصد کم اخلاصی و کم ارداتی نسبت به دبیر کل و پیشوای محترم ندارم (قراچورلو ـ پیشوا یک نفر است و آن هم شخص شاهنشاه است و ایشان فقط یک سربازی هستند سرباز شاه و مملکت) جناب آقای قراچورلو بعضی تک مضارب پراندن‌ها موقعش خیلی وقت است که گذشته و خود جنابعالی هم در این مورد با بنده هم عقیده هستید پیشوای حزبی و پیشوای حزب ایران نوین، دبیر کل محترم حزب جناب دکتر خسروانی هستند (قراچورلو ـ دکتر هم نیستند) بسیار خوب ایشان به قدری در مسائل درجه اجتهاد دارند که من اگر کلمة دکتر را اضافه کردم چیزی به ایشان اضافه نشده و اگر هم دکتر را اضافه نکنم چیزی از ایشان کم نخواهد شد به هر حال سؤال خودم را تقدیم مقام ریاست می‌کنم و عرض می‌کنم ایشان برای مملکت خدمتگزار هستند ولی چه کنم که من یک مقدار ضعف قلب دارم و وقتی از پشت تریبون مجلس ایشان در آنموقع جواب هم مسلک خودشان جناب آقای سعید وزیری را دادند من آن لحن را در شأن یک پارلمان ندانستم اما در شأن یک رهبر حزب می‌دانستم اما چرا این مطلب را اینجا عنوان کردم بماند برای موقعی که یا ایشان جواب خواهند داد یا آقای معتمدی که بنده به دقت فرمایشات ایشان را گوش دادم فرمودند که در ۱۳۰۷ تشکیل شده است (قراچورلو ـ در ۱۳۱۶) فرمودید ۱۳۱۶؟ ولی آنچه بنده سابقه دارم و در نشریه‌ای که وزارت کار منتشر کرده نوشته شده در سال ۱۳۱۰در دوران سلطنت شاهنشاه فقید یک بیمه‌های اختصاصی برای کارگران وزارت راه تشکیل شده بود یعنی می‌خواهم عرض کنم این سابقه قدیمی دارد و این که جناب قراچورلو فرمودند که این سازمان سازمان تازه‌ای است با اجازتان عرض می‌کنم اگر فرض کنیم که ۱۳۱۶ هم تاریخ تأسیس آن بوده باشد از آن تاریخ ۳۰ سال می‌گذرد و با اعترافی که شده و سندی که در اینجا هست بالغ بر ۴۰ سال از عمر این سازمان بسیار بسیار مؤثر و حساس می‌گذرد. پریروز که آقای وزیر محترم آموزش و پرورش در یک جشن مؤسسه بسیار آبرومند ملی و فرهنگی، مؤسسه البرز یاد آور شدند که در ۱۳۰۶ مجموع شاگردان کلاس ۶ ابتدایی ایران ۴۵۰ نفر بوده در حالیکه امسال شاگردان همین کلاس بالغ بر ۳ میلیون و خرده‌ای نفر است یعنی وزارت آموزش و پرورش در ۱۳۰۶ چهار صد و چند نفر شاگرد ششم ابتدایی داشته و امروز سه میلیون و خرده‌ای دارد زمان درست است که کوتاه است ولی اینقدر هم کوتاه نیست که ما امروز هنوز در اول کوچه و در خم یک کوچه گیر کنیم بیمه‌های اجتماعی بعد از سی سال امروز یک سازمان وسیعی به وجود آورده است و مبالغ بسیار هنگفتی از مردم و از طبقه زحمتکش و کارفرمایان دریافت می‌کند اگر ما هم اینجا اعتراضی می‌کنم شهدالله خدای نکرده قصد مخالفت با هیچ کس و هیچ سازمانی نداریم من یکی دوبار با جناب آقای خواجه نوری برخورد داشته‌ام و در هر یکی دو مورد هم ایشان به عرایض اصولی بنده توجه کردند و ایشان فوق العاده شخص مؤدبی دیدم و همین امروز هم یکی از نمایندگان محترم مجلس که اعتقاد شخصی به ایشان دارم از سلامت نفس ایشان قصه‌ها گفتند، بنا براین در اینجا نه قصد مخالفت دهن کجی به وزیر کار دارم و نه خدای نکرده مخالفت با سازمان بیمه‌های اجتماعی نه در این مورد که بنده حرف می‌زنم بلکه در همه مواردی که مطالبی به عرض نمایندگان محترم میرسانم جناب اقای قراچورلو به خاطر این است که کارهائی را که در سطح انتظارات مردم و در سطح انتظارات رهبر مردم، اعلیحضرت همایونی شاهنشاه است انجام داده نمی‌شود. شاهنشاه مکرر در بیاناتشان خطاب به وزیران فرموده‌اند که با مقدوراتی که دارید چرا در تحقق اهداف ملی و آمال اجتماعی کوتاهی می‌ورزید؟ اگر ما اینجا انتقاد می‌کنیم که چرا با میلیونها عوایدی که بیمه‌های اجتماعی دارد چرا قدمهائی را که باید در راه

رفاه طبقه کارگر بر نمی‌دارد ... در همین نشریه وزارت کار و امور اجتماعی لیستی اعلام شده از سال ۱۳۳۱ به بیمارستانهائی تحت عنوان مؤسسات بزرگ درمانی اشاره کرده و از جمله می‌نویسد در تبریز هم در سال ۱۳۳۶ بیمارستانی افتتاح شد دوست کارگر من جناب آقای حقشناس به من بفرمائید که آیا غیر از یک ساختمان مختصری که هم اکنون در اجاره سازمان بیمه‌های اجتماعی کارگران است ما در تبریز بیمارستانی که جزو مؤسسات بزرگ درمانی باشد داریم؟ (حقشناس ـ البته بیمارستان افتتاح شد ولی ساختمانی ساخته نشد و ساختمان آن را کرایه کردند) (قراچورلو ـ سازمان که نمی‌تواند همه جا ساختمان داشته باشد و ممکن است اجاره کند) در جواب توضیح همکار محترم خودم جناب آقای حقشناس که به بنده دادند عرض می‌کنم که اینجا جزو مؤسسات بزرگ درمانی آن را نوشته‌اند و جناب ایشان در راهرو به بنده فرمودند که روزی که ما بیمارستان را اجاره کردیم بیش از بیست تختخواب نداشت و امروز آن را با آب و تاب بیشتری به خورد ما می‌دهند و این همان کاری است که همین مقام محترم نیابت ریاست مجلس شورای ملی از طرف جمعیت شیر و خورشید سرخ در یکی از قصبات آذربایجان چندین برابر این بیمارستان را می‌سازند بدون اینکه منتی بار مردم بکنند عرض کنم حضورتان که بنده بدم نمی‌آید که این جمله‌ای را که اعلیحضرت همایوی مکرر در هیأت دولت خطاب به آقای وزراء فرموده‌اند و در مجموعه نفیسی که اخیراً سناتور اشرف احمدی تحت عنوان پنج سال در حضور شاهنشاه منتشر کرده‌اند که من از همکاران محترم تقاضا می‌کنم که حتماً ین کتاب را تحصیل بکنند و بخوانند و وقتی خواندند این فرمایشات اعلیحضرت همایونی را بدون تعصبات حزبی از پشت تریبون به وزراء یاد آور شوند چون اعلیحضرت همایونی همیشه خواسته‌های مردم را منعکس می‌کنند، خواهش می‌کنم توجه دقیق به این جملات بفرمائید، اعلیحضرت همایونی می‌فرمایند «از مردم خجالت بکشید» مذاکره یکی از جلسات هیئت دولت است که افتخار داشته‌اند در پیشگاه همایونی تشکیل جلسه بدهند، می‌فرمایند «از مردم خجالت بکشید، با این وسایلی که در اختیار شما قرار داده شده یعنی میلیون‌ها بودجه و قدرت و اختیاری که قانوناً دارید کارهای مورد انتظار مردم را زودتر انجام بدهید» شما به چه مجوزی ۱۵۰ میلیون را نگرفته‌اید که می‌شود باآن ۱۵ بیمارستان در استانهای مملکت با ده میلیون تومان برای هر یک از استانها ساخت که یک مرکز و یک ملجا و پناهگاه و روزنة امیدی برای درماندگان و ستمدیدگان بشود، اما چه طور می‌شود که این ۱۵۰ میلیون تومان را نادیده می‌گیرید ولی برای وصول یک طلب احتمالی از یک کارخانه دار کارهای تندی می‌کنید، و در تبریز که رفتم بعضی از دوستان هم بودند اگر اشتباه نکنم دوستان گرامی من جناب آقای باغمیشه و جناب آقای حقشناس و دیگران میدانند که در تبریز ۵۰، ۶۰ دستگاه حوله بافی هست در یزد تعداد زیادی هست در کاشان تعداد زیادی هست دو سه سال پیش غفلتاً می‌آیند یک مؤسسه حوله بافی را در یکی از خیابانهای معروف تبریز توقیف می‌کنند (قراچورلو ـ اسمش چیست اگر برق لامع را می‌خواهید بفرمایید از سال ۱۳۳۱ سابقه دارد) اینکه اسمش را نیاوردم برای این بود که به غرض شخصی تعبیر نشود برای اینکه پشت تریبون مجلس نبایداز افراد خصوصی اسم آورد والا بنده هم می‌خواستم خوش رقصی بکنم به لحاظ اینکه در تبریز مورد حمایت یک متنفذی قرار بگیریم اسم می‌آوردم و چون میدانم دستگاهها میدانند اسم می‌برم کارخانه برق لامع کارخانه حوله بافی است (قراچورلو ـ از بزرگترین کارخانجات حوله بافی است باید کارگرانش را بیمه کنند) شکی نیست اما باید کارگران تمام ۵۶ کارخانه حوله بافی بیمه بشود نه اینکه این کارخانه تنها ما قبول داریم که باید کارگران این کارخانه بیمه بشوند شما این قدرت را به وجود بیاورید از هر ۵۰ ـ ۶۰ کارخانه حوله بافی حق بیمه بگیرید از تمام حوله بافیهای یزد و کاشان بگیرید قبول داریم کارخانه حوله بافی برق لامع هم باید حق بیمه بدهد اما اولاً چرا ده سال نگرفتید چرا بعد از ده سال امسال برای بنده مثلاً پیش آگهی می‌فرستید برای ۵۰ هزار یا ۵ هزار یا ۵۰۰ تومان زیر سبیلی

در می‌کنم میبینم دستگاهها هم زیرسیبیلی در می‌کنند (چند نفر از نمایندگان ـ زیر سیبیلی ؟) اصطلاحی است مصطلح صنف خودمان را فراموش نکنیم عرض کنم حضور مبارکتان سال آینده باز پیش آگهی می‌دهند چون سال قبل نگرفتند امسال هم زیر گوشی رد می‌کنیم تدریجاً در آینده انتظار داریم که مغزهایمان اینقدر ترقی بکند که بنده زیر سیبیلی و زیر گوشی نتوانم رد بکنم ولی چطور می‌شود؟ چطور می‌شود یک بار به یک مؤسسه فشار می‌آید اما به مؤسسة دیگر فشار نمی‌آید و صرفنظر می‌شود؟ گاهی هم که فشار می‌آید علت دارد مثلاًیک موردش را عرض کنم چطور می‌شود ۱۵۰ میلیون تومان را به سکوت برگزار می‌کنند؟ چرا وقتی من حرف می‌زنم علاقه دارند بعضی‌ها خودشان را در سطح کارمندی وزارت کار بیاورند آقا خودتان را بیاورید در سطح نمایندگی مجلس (قراچورلو ـ توضیح می‌دهیم روشن بشود) منظورم شما نبودید اشتباه نشود (قراچورلو ـ ۱۵۰ میلیون تومان درآمد را هم سازمان نمی‌تواند بیمارستان بسازد سازمان باید مستمری بپردازد) بنده خیال می‌کردم فقط تخلفش در یک مورد است همانطور که اشاره فرمودید تخلفش در چند مورد است و متأسفانه سازمان گنه کار است چون با این پول می‌توانست مستمری بپردازد، می‌توانست به کسانی که به نان شبشان محتاجند مستمری بدهد متأسفانه ۱۵۰ میلیون تومان را آقایان گردن کلفتها و صاحب عناوینی که در مواقع لزوم می‌توانند افرادی را در چند اتوبوس به چند دکه سیاسی بفرستند و بدهکاریشان را از این سال به سال دیگر بیندازند نپرداخته‌اند و آن بدبختی که به روزی سه تومان نیازمند است باید ببیند که چه روزی اینجا تضاد سیاسی پیدا می‌کند آنوقت ممکن است چند صد دیناری و چند شندرغازی وصول بشود. بنده وارد پرسنل این سازمان نمی‌شوم وارد هم نیستم و خدا شاهد است سوءظن هم ندارم شاید چد نفری به گوش بنده خواندند که شاید در دواهائی که خریداری می‌شود ... میدانید دواهائی که به ایران وارد می‌شود و دکترهای تازه به دوران رسیده و دکترهائی که دیروز دکتراشان را گرفته‌اند اشانتیون اسم فارسیش را نمیدانم چیست (چند نفر از نمایندگان ـ نمونه) نمونه می‌گیرید یعنی یک داروئی که می‌خواهد در ایران فرض بفرمایید سالیانه ۵۰ هزار عدد به فروش بروند برای دکترها مثلاً پانصد عدد اشانتیون می‌فرستند منطقی است که وقتی ۲۰ میلیون معامله می‌شود چه بسا تخفیف‌ها می‌گیرند و این تخفیف‌ها قطعاً در دفاتر وزارتخانه و دفاتر اداره بیمه‌های اجتماعی قید می‌شود که اقا بابت این دوائی که خریدیم کارخانه ۵۰۰ هزار تومان به حساب من می‌خواست بگذارد و می‌گفت پورسانتاژ مشروع است ولی آن ۵۰۰ هزار تومان را هم وارد دفتر کردیم لابد این کار شده است و بنده قصدم تهمت زدن نیست خدا شاهد است من وجداناً شرم می‌کنم به کسانی که شبانه روز خدمت می‌کنند موجبات دلسردی آنان را فراهم کنم اما این آقای پاکدامن و شریف باید بداند که یک حکومت وجدان هم باید در مملکت ما حاکم باشد ما نباید وقتی که ۱۵۰ میلیون تومان طلبکاریم باز هم پشت میز بنشینیم، باید برویم به پیشوای حزبی عرض کنیم (دکتر یزدان پناه ـ مسائل را مخلوط نکنید فرمایش خودتان را بفرمایید) من به این تذکر جناب ایشان کمال احترام را دارم و بنده خودم را تنبیه خواهم کرد که کجا غفلت کردم اگر غفلت شد، اگر مخلوط شد قصدم سوء نیت نیست قصدم نتیجه گیری از عرضم است چون بعضی از کارها مخلوط می‌شود این‌ها سبب می‌شود که افکار ما هم تنظیم نشود و منظم کار نکند و در عرض مطلب هم ناچار از این شاخه به آن شاخه می‌پرم این ما نیستیم جناب آقای دکتر که از این شاخه به آن شاخه می‌پریم و در حرفهایمان تضاد حاصل می‌شود این تضاد در کارهای مسئولین دیده می‌شود من چگونه سکوت کنم وقتی که سمت نمایندگی مجلس را دارم که می‌شنوم مردی نمی‌تواند از سازمان بیمه‌های اجتماعی یک دوای مورد احتیاج خودش را که ۵ ـ ۶ تومان ارزش دارد دریافت کند اما از یک طرف ۱۵۰ میلین تومان سازمان طلبکار است ببینید یک وقت بودجه مملکت ما اگر اشتباه نکنم ۱۵۰ میلیون تومان نبود ولی امروز این سازمان ۱۵۰ میلیون تومان طلبکار است میدانید این مبلغ چقدر قدرت می‌دهد به سازمان میدانید تازه این یکی از شعبات وزارتخانه

است وقتی داریم حرف می‌زنیم یک ملاحظاتی داریم بودجه سازمان بیمه‌های اجتماعی به اغندازه چند برابر یا چند ده برابر سایر وزارت خانه‌ها است من نمیدانم واقعاً بودجه وزارت دادگستری چقدر است (مهندس جلالی ـ از روی بودجه ببینید) من متأسفانه حافظه‌ام قوی نیست به علاوه اگر من نماینده مجلس غفلت دارم که بودجه وزارت دادگستری را نمیدانم فکر می‌کردم شما میدانید چون یکی ز وظائف نماینده مجلس آشنائی به بودجه و دخل و خرج مملک است من اعتراف می‌کنم غفلت کردم من اعتراف می‌کنم که گنه کارم آقایان در این اداره به اندازه چند برابر بعضی از وزرت خانه‌ها اعتبار هست و می‌تواند باج بدهد این وحشتناک است یکی از آقایان از پشت تریبون مجس در جلسه گذشته گفتند ۷۰ میلیون تومان (خواجه نوری ـ این هفتاد میلیون مربوط به یک سازمانی است که از هر جهت ور شکست است حتی قسط اتومبیل‌هایش را هم نمی‌تواند بدهد این تقصیر سازمان بیمه‌های اجتماعی نیست اگر یک دستگاهی بد اداره می‌شود) تقصیر بیمه‌های اجتماعی نیست؟ اما وقتی که به قصد توقیف بدهکار می‌روند وقتی که می‌خواهند پول وصول بشود به سراغ برق لامع می‌روند (خواجه نوری ـ جنابعالی اجازه می‌فرمایید و مصلحت میدانید که اتوبوسهای شهر تهران را توقیف کنند ؟) اجازه بفرمایید این تک مضراب‌ها در مذاکرات مجلس منعکس نشود برای اینکه خیلی از متنفذین و گردن کلفت‌ها به استناد همین حرفها از فردا از پرداخت بدهی هایشان سر باز می‌زنند خواهش می‌کنم بگوئید این صحبت‌ها منعکس نشود من نمیدانم آیا واقعاً صلاح بود این حرفها زده بشود؟ بیمه‌های اجتماعی یک مؤسسه‌ای است وابسته به وزارت کار روزی که تشکیل شد با یک هدف بسیار مقدس با یک هدف بسیار دلخوش کنک مثل کلمه تسلی بخش بانک رفاه کارگران را وقتی که عنوان می‌کنند چقدر عنوان فریبنده‌ای است خوش ظاهر است بانک رفاه کارگران یعنی گفته‌اند پولهائی که از کارگران جمع می‌کنند به جای اینکه متمرکز بشود در یک محلی که نشود از آن پولها استفاده کرد بیایند این را به جریان بیندازند یعنی چه کار کنیم یعنی در راه رفاه کارگران یعنی در راه کمک به صنایع کوچک از ان استفاده کنیم و در راه رفاه کارگران به کار بیندازیم شما بروید بپرسید نیاز به پرسش ندارد خودتان اطلاعات وسیع دارید ببینید همین بانک رفاه کارگران و رفاه کارگر در چه حدی است؟ رفاه کارگر در حدی است که یک کارگری می‌گوید ۵۰۰۰ تومان به من بدهید در یک نقطه دور افتاده نزدیکی‌های کوره پز خانه و نزدیکی‌های کارخانه شیشه سازی یک آلونکی برای خودم بسازم و وقتی که به یک کارگر ۵۰۰۰ تومان به اقساط داده می‌شود این کارگر صاحب خانه می‌شود صاحب وطن واقعی می‌شود ولی بیائید ببینید بانک رفاه کارگران به کی‌ها و در چه سطحی پولی داده است می‌خواهم عرض بکنم که بانک رفاه کارگر رقم چند میلیون تومان در مملکت سی چهل بانک است اینها می‌توانند در برابر مبیع به سرمایه دار پول بدهند اما یک بانکی هم تشکیل شده بود برای طبقه کارگر کارگران دیروز و نمایندگان امروز این کارگرانی که امیدواریم مثل اکثریت نمایندگان دلسوختگی دیروزشان را که به آن طبقه ارتباط دارند فراموش نکنند و مسلم فراموش نکرده‌اند امیدواریم هنوز هم درد کارگری را از دلشان نکنده باشند با هیئت حاکمه به خاطر فردا لاس نزده باشد اینها بدانند که اگر انتخاب شدند به یک لحاظ است نه به لحاظ خوش رقصی نه به لحاظ نزدیکی به هیئت حاکمه به لحاظ این بوده است که در دوره کارگری سرباز شاهنشاه بودند و مردم اینها را سرباز تصدیق شاهنشاه شناختند و اگر کنگره به اینها رأی داده است به لحاظ این است که اینها یک عمر باشرف زندگی کرده‌اند (صحیح است) امروز هم همان راهشان را حفظ خواهند کرد (حقشناس ـ جنابعالی راجع به بانک رفاه میفرمائید من خودم در تبریز چندین کارگر را دیدم که ۱۵ هزار تومان از همین بانک پول گرفتند و با استفاده از این پول خانه خریدند) آقای حق شناس اشاره کردند

به موارد اصولی بانی رفاه کارگران همانطور که همه میدانند مسؤلین بانک هم میدانند که ماتخطئه نمی‌کنیم نه تنها تخطئه نمی‌کنیم بلکه تقویت هم می‌کنیم وقتی که به چند نفر کارگر کمک می‌کنند یعنی بانک لااقل در چند مورد به وظیفه قانونی خودش عمل می‌کند از آن تجلیل می‌کنیم اگر من هم به چند مورد از تخلف بانک اشاره می‌کنم ایشان به ۱۵ هزار تومان اشاره کردند بنده به سه میلیون تومان اشاره می‌کنم ولی چون حساب جدول ضرب و تقسیم بنده قوی نیست شما خودتان ببینید که سه میلیون تومان وقتی که به یک گردن کلفت می‌دهند چند ۱۵ هزار تومان درش مستتر است اما با این حال اینقدر بزرگواری و دید وسیع بر یان مجلس حاکم است که جاب ایشان اشاره می‌کنند و از آن خدمت ناچیز هم می‌خواهند تجلیل بکنند و من هم تجلیل می‌کنم این مقدار قدمی که بانک رفاه کارگران برداشته است وظیفه قانونیش بوده است در این مملکت که متأسفانه تخلف دارد تدریجاً اصل می‌شود اگر یک نفر به وظیفه اصولی خودش در حد صدی پنج هم عمل کرده باشد از او تجلیل کرد و از توجه جناب عالی به این بانک که در مورد چند کارگر آذربایجانی از این چند صد میلیون تومان ایفای وظیفه شده است تشکر می‌کنم.

نایب رئیس ـ توجه بفرمایید جناب آقای زهتاب فرد وقت جنابعالی تمام شده می‌خواهید ادامه بدهید؟

زهتاب فرد ـ اگر اجازه بفرمائید (چند نفر از نمایندگان ـ ادامه بدهید رأی می‌دهیم).

نایب رئیس ـ چون فرمایشات ایشان شیرین و ارزنده و آموزنده است رأی می‌گیریم که ایشان بیاناتشان را ادمه بدهند خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. بفرمایید.

زهتاب فرد ـ تشکر می‌کنم بنده شرمنده احسانتان هستم و عنایت خاص مقام ریاست سبب شد که بنده در عرایضم صدی شصت کوتاه بیایم و صدی شصت لحن سخنم را عوض کنم چه باید کرد بعضی‌ها در مسائل سیاسی پخته‌اند و بنده شرم حضور دارم بنابراین کوتاه میایم عرض کنم حضور مبارکتان وزارت کار مسؤلیت سنگین دارد کارگران مملکت در محرومیت بسر می‌برند شاهنشاه آریا مهر عنایت استثنایی به این طبقه شریف دارند نیروی خاقه مملکت طبقه اصیل کارگر است کسانی که مسؤلیت سرپرستی، مسؤلیت رهبری آنها را دارند باید بدانند که این مسؤلیت، مسؤلیت بسیار وسیع، مسؤلیت بسیار سنگین و مسؤلیت بسیار انسانی است اگر یکی از این مسؤلین آمد از مسؤلیتش برای پیشرفت هدفی که دارد یعنی آن بیچاره خودش هم تقصیر نداردبعضی‌ها تصور می‌کنند با این پیچ و مهره‌ها به بعضی از اهداف سیاسی خودشان می‌توانند برسند دولت را وادار فعالیتهای سیاسی بکنید اما آلت سیاسی، اسلحه سیاسی نکنید رئیس اداره کار، معاون استانداری، شهردار، رئیس بیمه‌های اجتماعی، رئیس کمیته حزبی یک استان دادن این پنج و شش سمت به یک نفر، کارگران عزیز این مسؤل را از رسیدگی به وظایف قانونی و اصولی از رسیدگی به تظلمات مرومین باز می‌دارد و شما می‌خواهید در یک استان جاپا باز بکنید کسی مخالف نیست الحمدالله حالا که حزب در تمام قصبات هم نفوذ پیدا کرده اینکه کسی منکرش نیست اگر کسی منکرش هست بیاید ادعا بکند حزب اکثریت است پیشوا، وزیر کار، رئیس کل و دبیر کل حزب است در تمام استانها در تمام شهرستانها در تمام قصبات در تمام کارخانه‌ها حزب نفوذ دارد همین حزب ایران نوین روزنامه اش می‌نویسد، حزب یعنی ایران نوین چه کرده است؟ زیرش می‌نویسد در مملکت ۳۶۰ هزار قنات حفر شده است یا می‌نویسد در ادارات و کارخانجات حوزه‌های حزبی تشکیل می‌شود یعنی آقای سالور استاندار زیر نامه اش خواهد نوشت استاندار و سرپرست حزب ایران یعنی اطاقش می‌شود حزب و استانداری ما مخالف نیستیم (یک نفر از نمایندگان ـ این طور نیست) آقا این در روزنامه حزبی تان هست (قراچورلو ـ حوزه‌های

اداری برای این منظور است که افرادی که عضو حزب و در یک اداره یا سازمان هستند همدیگر را بشناسند این هیچ ارتباط به آن موضوعی که فرمودید ندارد) ارتباط ندارد؟ این جمله را در روزنامه ترتیبی بدهید که سوء تغییر و سوء تفاهم حاصل نشود روزنامه ایران نوین حتماً دم دستتان هست مطالعه بفرمایید بالایش نوشته (دکتر حکیم شوشتری ـ خواهش می‌کنم برای اینکه سوء تفاهمی پیش نیاید استحضار داشته باشید که آقای سالور رئیس سازمان حزبی خوزستان نیست بسیار مرد شریفی است)(صحیح است) بنده یواش یواش نه تنها اعتراف می‌کنم به بیسوادی خودم البته قبلاً هم معترف بودم اما نه به این شورای و شور حالا به سوءظن دچار شدم که معلوم می‌شود بنده که مقداری فارسی یاد گرفته‌ام شاید فارسی نبوده بنده عرض کردم مثلاً آقای سالور استاندار و سرپرست هستند رفیق بزرگوار بنده توضیح می‌دهند که ایشان مرد شریفی است آقا در جمله شریف مستتر است در کلمه استاندار که مسلم است این یک عنوانی است که از طرف اعلیحضرت شهریاری اعطاء شده.

نایب رئیس ـ جناب آقای زهتاب فرد جنابعالی چون خیلی اصولی هستید خواستم عرض کنم که توجه بفرمائید در کلیات لایحه صحبت میفرمائید.

زهتاب فرد ـ عرایضم را دردو جمله خلاصه می‌کنم بیمه‌های اجتماعی سازمانی است در راه رفاه اجتماعی سازمانی است نیاز قرن، سازمانی است نیاز عصر، به خصوص که تحت رهبری اعلیحضرت شاهنشاه آریا مهر است مملکت دارد به طرف صنعتی شدن و به طرف یک فعالیت و تلاشهای صنعتی می‌رود بیش از پیش باید در تقویت سازمان بیمه‌های اجتماعی همت بکنیم من نمی‌خواهم بگویم سازمان بیمه‌های اجتماعی چه حقوقهایی را به چه کسانی می‌دهند و چون سازمان استثنایی نیست انشاءالله روزی خواهد رسید که ما پشت تریبون مجلس البته در عرض این یک سال چون بنده فرد حزبی نیستم و از حالا بدانید که اینقدر امیدواری برای انتخاب شدن مجدد ندارم اینکه عرض کردم انشاءالله روزی خواهد رسید (مهندس والا ـ جنبا زهتاب شما مورد توجه مردم هستید اعم از اینکه عضو حزب باشید یا نباشید) عرض کنم حضور مبارکتان سازمان بیمه‌های اجتماعی سعی کند که این همه به سازمان خودش توسعه ندهد اینکه گفته شد در هیچ جا جناب آقای نوری فرمودند من بالله دلم می‌خواست و قسم خوردم بالله دلم می‌خواست می‌توانستم تا حدودی البته از خدمات این مرد خدمتگذار در بیمه‌های اجتماعی تا حدود سواد خودم که البته امیدوار بودم اگر تعریف می‌کنم این سواد بنده مورد تعبیر و تفسیر قرار نگیرد تجلیل شایسته‌ای بکنم متأسفانه وقت ندارم و از عنایت مجلس هم نمی‌خواهم بیش از این سوءاستفاده بکنم ولی آقا در هیچ جای دنیا البته این اصطلاح خود ایشان است بنده در این مورد مطالعه ندارم در هیچ جای دنیا بیمه‌های اجتماعی به کارهای درمانی نمی‌پردازد (خواجه نوری ـ ناچار شده است که این کار را بکند) گاهی ناچار نیست قدرت طلبی است حالا اگر اسم بیاورم ممکن است این عنایت ایشان به ترتیب دیگری تعبیر شود شما این پول را در اختیار سازمانهای بهداشتی دیگر مملکت بگذارید ببینید چه تحویل می‌دهد این قدرت طلبی است به خدا ناچاری نیست به پیغمبر این ناچاری نیست وقتی که من رئیس یک اداره هستم و یک سازمان تحت اختیار بنده است بنده یک شخص هستم وقتی ۵ سازمان است متأسفانه پنج شخص حساب می‌شود متأسفانه اینها یک افرادی به نام خدمتگزار نیستند به نام صاحب قدرت هستند آخر به چه حساب و کتابی شما باید صاحب بیمارستان هم باشید شما مأمور هستید حق بیمه‌های اجتماعی را می‌گیرید پروژه تهیه بکنید که اگر کارگر مصدوم شد اگر کارگر از کار بیکار شد اگر علیل شد اگر ازدواج کرد و از این قبیل اما در وظایف بانک رفاه کارگران خواندم نوشته‌اند این بانک یکی از وظایفش خانه سازی است کدام خانه سازی حضرت حقشناس عزیز مدافع عزیز کدام خانه‌ها را بیمه‌های اجتماعی در آذربایجان ساخت (حقشناس ـ نساخته‌اند اما دولت ساخت) (پاک ذات ـ وام گرفته خانه خریده است) دولت را کار نداشته باشید پولی در بانک رفاه کارگران متمرکز است یکی از کارهایش خانه سازی است این مطالبی که بنده عرض کردم به آن

معنا نیست که من منکر خدمات بیمه‌های اجتماعی باشم من بالله والله تا الله روزی رفتم به بیمارستا سرخه حصار خدا شاهد است در عمرم یک روز احساس خفت کردم یک روز غبطه خوردم رفتم برای عیادت یکی از بچه‌های دوستان، آنجا سازمان آبرومند بهداشتی را دیدم البته این سبب قبطه خوردن من شد رفتم دستگاه آنجا را دیدم اطباء را دیدم ساختمانهایش را دیدم آب و هوایش را دیدم غذایش را دیدم هیچ کدام من را ناراحت نکرد اما آن چیزی که برای اولین بار قبطه خوردم آنکه برای اولین بار ناراحت شدم آنکه برای اولین بار آرزو کردم کاش در مسیر آن توفیق قرار می‌گرفتم این بود که یک زنی از مأمورین سرخه حصار را دیدم خدای من شاهد است اولاً به نام وکیل مجلس نرفتم به نام روزنامه نگار هم نرفتم اتومبیل شخصی هم نداشتم که تحت تأثیر قرار بگیرند با تاکسی رفتم همراهم پول نداشتم که میوه و شیرینی بخرم که بدانند از طبقه حاکمه هستم به نام یک فرد معمولی آن هم با التماس چون غیر موقع معمول رفته بودم التماس کردم که راهم بدهند گفتم راهم دور است از شهرستانها آمدم راهم دادند نمی‌شناختند کی هستم یک زن را دیدم خدمتگزار ۴۲ ساله بالله من یکساعت و نیم دیدم انچنان با احساس با بچه‌ها رفتار می‌کند مثل یک ملکه رحمت که برای بچه‌ها خدمت می‌کند من چنین سازمان آبرومندی را از دستگاه شما دیدم اما عزیز من بیایید این کارها را با نیت خیر برای مملکت بکنید این کارها با چند صد میلیون تومان می‌شود کرد اگر ما نظر مخالفی می‌دهیم این به آن معنا نیست که ما چند مؤسسه آبرومند شما را نادیده می‌گیریم یا ۱۵ هزار تومانی را که به چند کارگر داده‌اید نادیده می‌گیریم یا چند خانه‌ای را که در اصفهان ساخته‌اید نادیده می‌گیریم یا چند نفر از اطبائی که شبانه روز خدمت می‌کنند نادیده می‌گیریم یا چند نفر از امثال این خانمهائی که واقعاً با مبلغ ناچیزی فداکاری می‌کنند نادیده می‌گیریم ما میگوئیم با این پول بیش از اینها می‌شود کار کرد (صحیح است) عرض دیگری ندارم از عنایت خاص مقام ریاست و نمایندگان محترم کمال تشکر را دارم و امیدوارم عرایض من سبب سوء تفاهم طبقه شریف کارگر و نمایندگان اصیل کارگرمان نشود (احسنت).

نایب رئیس ـ آقای معتمدی بفرمایید.

معتمدی (معاون وزارت کار) ـ برای بنده اسباب نهایت افتخار است که از لایحه‌ای دفاع می‌کنم که اصلاح چند ماده آن این همه موجب جلب توجه نمایندگان محترم شده است و یک جلسه مجلس و چند نفر از نمایندگان محترم در این مورد صحبت کردند حق هم همین است قانون بیمه‌های اجتماعی و توسعه وتعمیم بیمه‌های اجتماعی مورد توجه خاص شاهنشاه محبوب ما است مورد توجه خاص و پرسش مستمر رهبر انقلاب مملکت است در شأن نمایندگان محترم مجلس هم هست که کسب اطلاع بکنند و به خصوص دقت بکنند که این قانون در مسیر منافع مردم به موقع به اجرا گذاشته بشود (احسنت) بنده از مجموع فرمایشات نمایندگان محترم دو موضوع را استنباط کردم قطعاً هم همین طور است اولاً اینکه به الاتفاق معتقدند که قانون بیمه‌های اجتماعی برای مردم امری است ضروری و بایستی که با بهترین وجه این قانون در مملکت اجرا بشود (صحیح است) قسمت دوم استنباط بنده این است که در نتیجه مراجعه افراد مختلفی که درزمره موکلین اقایان نمایندگان محترم هستند به طور قطع یک مسائلی که تا حدی صریح نبوده است به عرض بعضی از نمایندگان رسیده و باعث ایجاد بعضی توهماتی شده است که ان توهمات فکر نمایندگان محترمی را که اینجا به عنوان مخالف صحبت کردند تا حدی ناراحت کرده است و بنده وظیفه دارم به حکم اینکه مسؤل امر هستم و جوابگوی دولت و وزارت کار در حضور آقایان هستم این مسائل را تا جایی که ممکن باشد روشن کنم بدواً بایستی به عرض آقایان برسانم که سازمان بیمه‌های اجتماعی ما دارای سه وضع خاص است که در قانون بیمه‌های اجتماعی سایر کشورها کمتر می‌باشد اول اینکه حق بیمه هائی که ما می‌گیریم بسیار ناچیز است در مقابل تعهداتی که انجام می‌دهیم یعنی ما ۱۸ درصد می‌گیریم در صورتیکه کمترین

حق بیمه‌ای که در سایر کشورها گرفته می‌شود ۳۸ درصد است و بیشترین حق بیمه‌ای که گرفته می‌شود ۵۳ درصد دستمزد است البته برای اینکه بدون مأخذ عرض نکرده باشم کشوری که زیادتر از همه حق بیمه می‌گیرد کشور یونان است که ۵۳ درصد دستمزد کارگران را حق بیمه می‌گیرد این یک موضوع دیگری موضوع دیگری که بنده چون مطالعه‌ای در خارج راجع به قوانین بیمه‌های اجتماعی کرده‌ام در فرانسه و سوئیس مطالعه می‌کردم و خاص بیمه‌های اجتماعی مطالعه می‌کردم باید بعرض آقایان برسانم که بضرس قاطع تعهداتی که ما برای کارگران انجام می‌دهیم هیچ یک از کشورهائی که قانون بیمه‌های اجتماعی دارند این تعهدات را به آن صورت انجام نمی‌دهند اینهم موضوع دوم موضوع سوم را جناب آقای خواجه نوری روز گذشته با فصاحت کامل و با اطلاع و با بینش کاملی که داشتند بهتر توضیح دادند فقط بنده اشاره می‌کنم و آن این است که در هیچ جای دنیا سازمان بیمه‌های اجتماعی مأمور اداره امور درمانی نیست آقای زهتاب فرد اینجا فرمودند که ممکن است امور درمانی را به مؤسسات دیگری واگذار کنند بنده خواستم عرض کنم متاعی را که ما داریم در هیچ مؤسسه‌ای خریدار ندارد ما چون از کارگر حق بیمه می‌گیریم کارگر بخودش حق می‌دهد که حداکثر استفاده را از مزایای قانونی بکند بنابر این ما اگر یکی از بیمارانمان را در بهترین بیمارستانها بفرستیم بدون قطع پس از ۴ روز او را خارج خواهند کرد برای اینکه سطح توقعات او طوری است که با اوضاع و احوال آن بیمارستان جور در نمی‌آید و حق هم دارد برای اینکه پول می‌دهد و ما هم حق داریم برای اینکه به او غرامت دستمزد می‌دهیم ما از یک طرف خواتیم این مؤسسات را داشته باشیم برای اینکه مال خود ما باشد برای اینکه می‌خواستیم در حد اقل مدت بیمارمان را معالجه کنیم که حق معالجه کمتر بدهیم و آنهم حق دارد برای اینکه آن چیزی را که بعنوان غرامت و دستمزد به او می‌دهیم ناچار او هم بی حوصله است و بی خب است او می‌خواهد که زودتر معالجه بشود بنابراین امکان اینکه ما در شرایط فعلی که تعهدات دارو و درمانی را که داریم بتوانیم بعهده سازمان دیگری بگذاریم متأسفانه ممکن نیست و این هم یکی از مشکلات سازمان بیمه‌های اجتماعی است مجموع این سه مشکل ایجاد یک توقعات بسیار زیادی است که متأسفانه کم و بیش از دستگاه سازمان بیمه‌های اجتماعی بخصوص از دستگاه درمانی شکایتهائی شده است و می‌شود ولی بنده قبل از اینکه وارد در جزئیات بشوم باید توضیحاتی را عرض کنم با این مشکلاتیکه الآن وجود دارد با توجه به اینکه از عمر سشازمان بیمه‌های اجتماعی که از سال ۱۳۲۵ صندوق تعاون شروع بکار کرده است بیش از ۲۰ سال نمی‌گذرد و با اینکه مقدورات سازمان از لحاظ وسایل و افراد متخصص بدرجه کافی نرسیده است بنده ادعا می‌کنم و به حرمت همان موی سفیدی که آقای رامبد به آن اشاره فرمودند دروغ هم نمی‌گویم که دستگاه بیمه‌های اجتماعی یکی از دستگاههای منزه و فعال و خدمتگزار مملکت است چه پزشکانی که در آنجا هستند از پزشکان متخصص و مؤمن و وظیفه شناس هستند چه کادر فنی و چه کادر اداری وچه اشخاصی که در رأس این دستگاه انجام وظیفه می‌کنند و من این اطمینان خاطر را دارم که آقایان نمایندگان کارگر ما که در اینجا تشریف دارند و بیشتر با این دستگاه سروکار دارند به طور قطع از تمام قلب عرایض بنده را تأیید می‌کنند (صحیح است) اما راجع بمواردی که اینجا صحبت شد که قانون بیمه‌های اجتماعی قانون آزمایشی است و اصلاحاتی را که ما داریم بصورت قطعی تصویب می‌شود و آقای رامبد هم اشاره فرمودند که وزیر کار در اینکه بموقع قانون را بمجلس نداده است قصور کرده است بنده می‌خواهم عرض کنم که هیچ کشوری ولو اینکه هر قدر پیشرفته باشد قوانین جدید اجتماعی را در ظرف ۲ ،۳،۵ سال ۱۰ سال بصورت قطعی نمی‌تواند تصویب کند این قوانین باید بتدریج اجراء بشود و بتدریج خودش را نشان بدهد بتدریج قوانینی که در مرحله اجراء می‌باشد معلوم بشود بعد اصلاحات کم کم در آن انجام بشود از چند سال که قانون پخته شد و کاملاً با اوضاع محیط قابل

انطباق بود بصورت قطعی تسلیم مجلس شورای ملی بشود ولی بنده باید عرض بکنم که وزیر کار که بحق یکی از خدمتگزاران صدیق مملکت است و بحق یکی از سربازان با ایمان انقلاب است اینکار راذبموقع خودش انجام داده یعنی که ما در غیبت مجلس آنچیزی را که برای اصلاح قانون بیمه‌های اجتماعی ضروری می‌دانستیم درست در ظرف دو سال بعد از تصویب قانون دولت داریم و به صورت تصویبنامه قانونی تصویب شده است و همین است که امروز مورد مذاکرهدر مجلس شورای ملی است واما این که این مواد را به صوربت قطعی تصویب کرد یا نه؟ این بسته به نظر مجلس محترم است بنده فقط یک مورد را یاد آوری می‌کنم که قانون کار ما هم در همین مجلس که به صورت آزمایشی تصویب شده بود مواد اصلاحیش تصویب شد و به صورت قطعی درآمد و الآن ضمیمه قانون کار است و اکنون ما مشغول اجرایش هستیم فرمودند که تعهداتی که سازمان دارد در واقع مسؤل ضامن اجرای این تعهدات این قانون کیست و کجا نظارت می‌شود در خرج این سازمان و ضمناً اشاره کردند که شورایعالی سازمان هم از این شوراهایی است که میدانیم، بنده می‌خواهم عرض کنم که اولاً ضامن اجرای قانون بیمه‌های اجتماعی خود کارگران هستند یعنی ضامن اجرای قانون ۶۰۰ هزار نفرکارگر بیمه شده است در حدود یک میلیون خرده‌ای هزار نفر عائله آنها هستند اگر یک روزی مراجعه کردند برای انجام یکی از حوائجشان به سازمان و انجام نشد خود آنها بیش از هر ضامن اجرائی قانون را اجراء می‌کنند یعنی قانون اجتماعی که با مردم سروکار دارد و با منافع مردم سروکار دارد مردم دنبال منافع خودشان هستند و احتیاج به ضامن اجرائی که نوشته بشود که طبق قانون فلان اگر کسی اجراء نکرد بنظر بنده احتیاج ندارد اما راجع باینکه کجا نظارت می‌شود شورایعالی سازمان بیمه‌های اجتماعی که بالاترین مرجع این سازمان است یک شورایی است که مثل تمام شوراهایی که تمام مقررات اجتماعی را اداره می‌کند یک شورای سه جانبه است یعنی صاحبان اصلی بیمه‌های اجتماعی آنها شرکت دارند سه نفر نماینده کارگر هست سه نفر نماینده کارفرما هست سه نفر نماینده دولت بنابر این یک شورایی نیست که وزیر کار یا نمایندگان بیمه‌های اجتماعی در آنجا بتواند اعمال قدرت بکند و آنچه که باید در شوری تصویب می‌شود بنده که اختیار دارم و چند سال هست که در این شوری عضویت دارم با تحقیق می‌توانم عرض کنم که تا بحال هیچ موردی در شوری تصویب نشده است مگر اینکه متضمن بیمه شدگان و متضمن منافع دستگاه بیمه‌های اجتماعی است و بعد هم هیئت نظارتی وجود دارد که این هیئت نظارت دو نفرش از نمایندگان دو مجلس هستند و این هیئت نظارت مأمور انطباق عملیات سازمان بیمه‌های اجتماعی با مقررات قانون و مصوبات شوری است و بنده فکر نمی‌کنم که هیچ دستگاه مالی دیگری غیر از این جور مراتبی که در خرجش آنقدر نظارت می‌کنند دستگاههایی باشند که رسیدگی محکمتری از آنچه که در قانون بیمه‌های اجتماعی پیش بینی شده است وجود داشته باشد راجع به وجود سازمان اینجا صحبت شد و راجع به مطالبات سازمان بنده گاهی در موقع وصول مطالبات سازمان و در مورد اینکه چه اشخاصی باید این وجوه را بدهند گرفتار دودلی می‌شوم چون همانطوریکه عرض کردم مستقیماً از طرف وزیر کار عهده دار امور شورای عالی سازمان و نظارت بر سازمان هستم آن کارفرمای بزرگ که مورد توجه باشند و حق بیمه نپرداخته باشند در بین کارفرماهایی که کارخانجات آنها بجهتی تعطیل شده باشد در بین مؤسسات دولتی هم خوشبختانه وجود ندارد البته وجود داشت ولی موضوع مورد توجه شخص جناب آقای هویدا قرار گرفت و یکنفر از آقایان وزراء را مسئول کردند که الآن اینجا نیست بنده از ایشان یاد آوری می‌کنم آقای دکتر جهانشاهی به اینکار رسیدگی کردند و با مؤسسات دولتی از قبیل راه آهن ـ معادن ـ سازمان مرکزی شرکت‌ها نشستیم محاسبه کردیم و حسابهای آنها تقسیط شد و مرتب پرداخت می‌شود و بعضی از آنها هم تصفیه

حساب کرده‌اند تنها یک مؤسسه است که بدهی نسبتاً زیادی بدستگاه سازمان بیمه‌های اجتماعی دارد اتفاقاً آن مؤسسه بیشتر از همه جا کارگران مراجع و شاید متوقع دارد و آن دستگاه اتوبوسرانی است جناب آقای زهتاب ما نمی‌توانیم اتوبوس مربوط برفت و آمد مردم این شهر را توقیف کنیم برای اینکه حق بیمه را بگیریم برای اینکه دستگاه سازمان بیمه‌های اجتماعی نبایستی موجباتی فراهم بیاورد که نظم شهر و نظم عبور و مرور شهر و زندگی مردم شهر و زندگی مردم شهرمختل بشود ولی معهذا اینموضوع حتی بعرض خاکپای مبارک ملوکانه رسیده است و دستور لازم فرموده‌اند و حتی بابت مطالبات سازمان بیمه‌های اجتماعی از دستگاههای دولتی منجمله شرکت واحد اتوبوسرانی چند شب پیش دولت تصویبنامه‌ای صادر کرد و بیمارستانی که سازمان برنامه در جاده تهران نو ساخته است در همین نزدیکی‌ها و ۱۲ میلیون تومان قیمت داشت این بیمارستان را فعلاً بابت مطالبات بسازمان بیمه‌های اجتماعی واگذار کردند و به تحقیق باعنایتی که در اینمورد هست نسبت بپرداخت بقیه بدهی شرکت واحد اقدام خواهد شد (دکتر کیان – تمام بدهی شرکت واحد چقدر است ؟)اصل بدهی در حدود ۵۰ میلیون است ولی با جریمه و تأخیر دیر کرد در حدود ۸۰ میلیون تومان شرکت بدهکار است (دکتر اسفندیاری ـ تکلیف کارمندان چه می‌شود ؟) آنها استفاده مراجعه می‌کنند همانطوری که عرض کردم متوقع ترین بیمه شدگان که داریم همین کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی هستند ولی ما چون تعهد قانونی داریم وعدم انجام تعهد و تکلیف از طرف سازمان صحیح نیست آنها را معالجه می‌کنیم و غرامت هم می‌پردازیم تمام آنچه که به آنها تعلق بگیرد بدون کم و زیاد به آنها داده می‌شود (دکتر اسفندیاری ـ یعنی بر طبق تبصره مادة ۳۳ عمل می‌شود و هیچ چیز کسر نمی‌شود) هیچ چیز کسر نمی‌شود اما راجع بکارخانه برق لامع که مورد صحبت جناب زهتاب فرد بود بنده جوابی عرض می‌کنیم فقط قضاوت آقایان نمایندگان محترم آذربایجان را دراین مورد قبول دارم که این شخص کسی است که باتمام گذشته‌ها و کمکها و مساعدتهائی که نسبت به این شخص شد و با اینکه جناب نخست وزیر صراحتاً دستور دادند طبق قانون کار این شخص را تمام کنید وبااینکه آقای وزیر کار فرمودند براساس قانون کار این شخص رسیدگی بشود و تصفیه بشود و کلیه تسهیلات لازم را برای او قائل شدند معهذا این شخص آن چنان شخصی است که می‌گوید چون در قرآن کلمه بیمه نوشته نشده من حق بیمه را نمی‌دهم اما این مورد به عقیده من خود تظاهر است و برای این است که نمی‌خواهد مطابق قانون عمل بکند و همه آقایان و مخصوصاً آقایانی که با اصناف سروکار دارند باغ تمام طرفداری که از این قبیل اشخاصی که دارای امکانات مالی کمتری هستند دارند این شخص را آدم مغرض میدانند و متأسفانه هیچ کاری برایش نمی‌توانیم بکنیم و دستور دادیم اجرائیه هائی را که صادر شده است به موقع اجراء بگذارید اگر بنا باشد یک کسی علناً بر علیه قانون اقدام بکند و قانون را یک چیز غیر قابل اجرائی بداند از نظر اینکه فلان جا فلان چیز گفته نشده بنابراین بهانه این شخص را به هیچ وجه فکر نمی‌کنم آقایان محترم اجازه بدهند که دولت درمورد او کوچکترین تخفیفی قائل بشود (روحانی ـ شاید سوء تفاهمی شده است آنچه که من میدانم آدم بدی نیست اقدام مجددی بفرمائید شاید رفع سوء تفاهم بشود) (قراچورلو ـ و یا نصیحتی که جناب اقای زهتاب به ایشان می‌کنند ممکن است این مطلب حل شود) موضوعی را که اینجا عنوان نمودند که در وجوه سازمان شاید سوء نظرهایی شده است و آقای آقایان خیلی در پرده فرمودند آنروز عرض کردم و بلکه جلسه دیگر هم حضورشان گفتم که خیر چیزی به کسی داده نشده ایشان گمان کردند که از سازمان چیزی به کسی داده شده است پرداخت وجوه سازمان به هر کسی که در قانون ذکر نشده است جرم است اختلاس است و طبق قانون جزای عمال دولت مورد تعقیب قرار می‌گیرد منتهی چیزی که هست سازمان سپرده هائی در بانکها دارد و این سپرده‌ها در بانکها هست مثلاً در بانک رهنی سازمان شش میلیون تومان داشته است بانک خواسته است به کسی بدهد البته طرف ما دیگر

شخص نیست طرف ما بانک رهنی است که سپرده ثابت ما را و به موقع هم پس داده مطابق قانون ذخیره‌های سازمان بیمه‌های اجتماعی بایستی از طریق بانک رفاه کارگران مورد بهره برداری قرار گیرد و در موقعی که بانک رفاه کارگران تازه شروع به کار کرد مصادف بودیم با دوره‌ای که به دستور رئیس دولت وقت بایستی کمربندهایمان را محکم ببندیم و چون کمربندهایمان را محکم بسته بودیم بیشتر دستگاههای اقتصاد مملکت و کارخانه‌ها دچار ناراحتی شده بودند از این کارخانه‌ها کارخانه گونی بافی رشت بود و یکی از آنها کارخانه ریسباف اصفهان و دیگری کارخانه پشمباف اصفهان بود که کارخانه پشمباف اصفهان آقای صائب خوب می‌توانند مجسم بکنند وضعش را قادر به بهره برداری نبودند (صائب ـ همین طور است) و یک عده کارگر توی کوچه‌ها ریخته بودند و با فقر و بدبختی زندگی می‌کردند که در آن موقع برای رفع مشکلات اجتماعی برای رفع بلاتکلیفی این کارگران مبلغی بنا به تصمیم دولت و با تصویبنامه هیأت دولت در اختیار اینها گذاشته شد وثیقة همه اش ارزنده بودند و هستند و این مشکل اجتماعی آن روز برطرف شد حقوق کارگران گونی بافی را دادند باز خرید سوابق خدمت کارگران پشم باف انجام شد متأسفانه آن چیزی که به کارخانه ریسباف اصفهان داده شد چون بلامورد بود و درست حساب نشده بود آن روز نتیجه اش ازش عاید نشد ولی در موارد دیگر از آن کار نتیجه گرفتیم بعد شورای بانک تصمیم گرفت مطلقاً از این معاملات نکند و حتی معاملات با اشخاص هم موقوف شد و آن وجوهی هم که گرفته شده بود پس گرفتند و الآن بانک رفاه کارگران با وضع بسیار بسیار اطمینان بخشی در جهت تأمین رفاه کارگران قدم برمیدارد و من افتخار می‌کنم که جزو دستگاهی هستم که مؤسسه‌ای بانک رفاه کارگران باآن وابستگی دارد و تمام آنچه را که در قدرت و اختیار دارد به کار می‌برد سعی می‌کند که کارگری را از دست ربا خوار نجات بدهد واگر خانه‌ای ندارد خانه‌ای برایش تهیه بکند و غیر از آن هم هیچ نوع معامله‌ای انجام نمی‌گیرد (سیفی ـ بانک رفاه خیلی خوب کار می‌کند) راجع به معالجات سازمان و داروها فرمودند موضوع بسیار قابل توجه است بنده همانطور که عرض کردم فکر می‌کنم که کلیه صاحب نظران به این معتقد به این امر باشند که دستگاه درمانی سازمان بیمه‌های اجتماعی از دستگاههای بسیار مجهز این مملکت است البته کمال مطلوب نیست ولی بسیار دستگاه خوبی است و نمونه‌ای از پزشکهای ارزنده این سازمان الآن روبروی من نشسته‌اند آقای دکتر موثقی که با داشتن اشتغال بسیار وظیفه شناس هستند و هر موقعی که باید سر عمل باشد و یا بایستی مریض عمل بشود سرکارشان حاضو می‌شوند و ایشان دارای وظیفه سنگینی در بیمه‌های اجتماعی هستند و بنده می‌خواهم عرض کنم که اکثریت غریب به اتفاق پزشکان سازمان افراد وظیفه شناس و درست هستند (پروین ـ بنده فرمایشات شما را تأیید می‌کنم) تشکر می‌کنم پزشکانی که ما داریم به هیچ وجه درصدد استفاده از اشانتیونهایی که به آنها داده می‌شود نیستند وبه مناسبت اینکه اصلاً طرز تهیه دارو در سازمان فرم خاصی دارد که شاید اگر خدمت آقای عرض بکنم تعجب خواهید فرمود دارو در سازمان هفتاد درصد ارزانتر از دارو در بازار آزاد تهیه می‌شود (صحیح است) و ما این موفقیت را مرهون سرپرستی مستمر و دلسوزانه تیمسار سپهبد ایادی هستیم که ایشان با گرفتاری زیادی که دارند مرتب به کمیسیونهای داروئی شرکت می‌کنند و این کار خطیر زیر نظر ایشان انجام می‌شود بنابراین در سازمان به هیچ وجه امکان اینکه در خرید دارو بند و بستی یا سوء استفاده‌ای بشود مطلقاً وجود ندارد و ما دارو را به حداقل قیمت تهیه می‌کنیم و اینکه فرمودید دارو به کارگر کم داده می‌شود یا داده نمی‌شود اینهم به نظر بنده صحیح نیست چون سازمان بیمه‌های اجتماعی و شاید تمام سازمان‌های دنیا داروی اختصاصی خودش نمی‌سازد و از بین داروهائی که به صورت اسپسیالیته به مملکت وارد می‌شود یک نوع را انتخاب کرده و برای کارگرش می‌خرد مثلاً فرض بفرمایید اگر کسی سرش درد بگیرد شاید در سازمان بیمه‌های اجتماعی بهش دولویرون بدهند ولی برای سردرد قرصهای دیگر هست و ممکن است در خارج از سازمان کارگر

را تحریک بکنند و بهش بگویند آقا برای سردرد این که به تو داده شده خوب نیست و آن یکی بهتر است اینستکه گاهی شکایتی از طرف کارگران عنوان می‌شود و از این جهت است کا ما به رویه‌ای که در تمام جاها معمول است دارای فارموکوپه‌ای هستیم واین فارموکوپه از بهترین داروها تهیه شده منتهی گاهی آنچه به مریض گفته شده یا واقعاًمیل مریض اینطور اقتضا می‌کند که از فلان دارو استفاده بکند در این مورد هم اتفاقاً آزادی عمل به درمانگاهها و شعب سازمان داده شده است که در موارد استثنائی آن داروئی که مورد احتیاج کارگر هست همان را تهیه می‌کنند و بهش می‌دهند بیمارستانهائی که از طرف سازمان در کشورساخته شده اکثرش را آقایان ملاحظه فرموده‌اند بیمارستانهائی است بسیار مجهز و با حداقل قیمت تهیه شده است یعنی بیمارستانی که ما در اصفهان ساختیم (صائب ـ بسیار عالی و خوب است) و شاید بنده چون از کلمه مقایسه با خاورمیانه خیلی حساسیت دارم عرض نمی‌کنم ولی شاید در ممالک اروپایی هم بیمارستانی به این خوبی و با این مجهزی پیدا نشود این بیمارستان با حداقل قیمت ساخته شده به طوریکه وقتی به عرض اعلیحضرت همایون شاهنشاه رسید فرمودند دستگاههای دیگری که می‌خواهند بسازند مثل بیمارستان شاه رضای مشهدی و بیمارستانهایی که برای ارتش خواستند بسازند فرمودند که بیایید اینجا و سابقه بگیرند که چطور شده که بیمارستانی به این ارزانی تمام شده است و علتش این است که این دستگاه همانطور که آقایان فرمودند پوی در اختیارش هست و با حداقل قیمت عمل می‌کند و آنچه را که تاکنون شده است به نظر بنده و به نظرآنهایی که شاید خیلی زیاد با عینک بدبینی نگاه نکنند عمل بسیار ارزنده و پر ارجی برای مملکت بوده است. در مورد باز نشستگی که آقای صائب فرمودند بنده باید عرض کنم که آنچه که ما به عنوان مستمری بازنشستگی در قانون برنامه‌های اجتماعی پیش بینی کردیم از تمام کشورها زیادتر است یعنی ما پیش بینی کردیم که ۱/۴۰ حقوق ضربدر سنوان حق بیمه و پیشرفته ترین کشورها ۱/۵۰ است و حالا ما چرا این کار را کردیم ما توجه کردیم به اینکه مزد کارگر در بعضی از صنایع ماشینی اگر ۱/۵۰ ملاک قرار بدهیم مقداری که به کارگر تعلق می‌گیرد خیلی کمتر خواهد بود ...

نایب رئیس ـ آقای معتمدی مطابق آئین نامه سه دقیقه شما باقی است اگر وقت تمام شد طبیعتاً رأی می‌گیریم که ادامه بدهید.

معتمدی (معاون وزارت کار) ـ بنابراین آنچه که راجع به بارنشستگی در قانون پیش بینی شده است یک مقدار زیادتر از مأخذ سایر جاها است و اضافه کردنش موکول به این است که اضافه‌ای در حق بیمه بشود و خود آقایان میدانید که اضافه کردن حق بیمه با شرایط فعلی و توسعة صنعتی که در مملکت می‌شود شاید امکان پذیر نباشد و مقایسه کارگر با کارمند در این مورد صحیح نیست به مناسبت اینکه کارمندها الآن که دارند حق باز نشستگی کم می‌دهند ۸ درصد می‌دهند و مطابق قانون جدید ۱۷ درصد می‌شود فقط برای بازنشستگی در صورتیکه ما ۱۸ درصد می‌گیریم خود آقایان شاهد هستند که چقدر میزانش بالا است راجع به این که کارگران بازنشسته آقای معتمدی فرمودند معالجه نمی‌شوند بله این طور است معمولاًدر برابر بیمة اجتماعی از هر کسی سازمان چیزی می‌گیرد و چون از کارگر باز نشسته چیزی نمی‌گیرید طبعاً او را معالجه هم نمی‌تواند بکند و در مورد آنچه را که آقای دکتر الموتی فرمودند راجع به نقاط دیگری که دستگاههای دارو و درمان نداریم چطور عمل خواهیم کرد باید عرض کنم که ما پزشکان متخصص آن محل و بیمارستانهای محلی قرارداد منعقد می‌کنیم و حتی اخیراً با جمعیت شیر و خورشید سرخ و سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی و وزارت بهداری قرار براین شده است که بعد از این ما در نقاطیکه جنبه شهری کمتری داشته باشد و مقدار بیمه شده کمتر باشد اگر شیر و خورشید سرخ فرضاً بیمارستانی در فلان شهر می‌خواهد بسازد و در آنجا ما می‌توانیم از آن بیمارستان استفاده کنیم دیگر دوباره کاری نکنیم و خرج زائدی در این مورد نشود راجع به بیمارستان تبریز اقای زهتاب فرد فرمودند ...

نایب رئیس ـ آقای معتمدی وقت شما تمام شد.

معتمدی (معاون وزارت کار) ـ اگر مجلس محترم اجازه می‌دهند بنده به عرایضم ادامه دهم.

نایب رئیس ـ چنانچه نماینده محترم با ادامه بیانات آقای معتمدی موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) ادامه بفرمائید آقای معتمدی.

معتمدی (معاون وزارت کار) ـ راجع به بیمارستان تبریز که آقای زهتاب فرد فرمودند بنده فکر می‌کنم با بودن آقای حقشناس و آقای باغمیشه که خودشان مدتها نماینده کارگران بودند والآن هم مورد مراجعه هستند ضروری نباشد که بنده توضیحی در این مورد بدهم اما باید عرض کنم که ما مقدار احتیاجاتمان را متناسب با تعداد افرادی که در مقابل آنها تعهداتی به عهده داریم تأمین می‌کنیم در تبریز موقعی که ما آن بیمارستان را گرفتیم ۲۰ تختخواب داشت الآن ۸۰ تختخواب دارد در آن موقع این بیمارستان برای احتیاج ما کافی بود ولی هم اکنون در تبریز زمینی خریداری شده است (دکتر شفیع امین ـ واگذار شده است) صحیح می‌فرمایید واگذار شده است به وسیله یک مرد خیر که متأسفانه بنده اسمش را نمیدانم (دکتر شفیع امین ـ آقای علیزاده کاغذچی) بله زمینی در خیابان پهلوی تبریز واگذار کرده‌اند و اعتبار ساختمان در شورایعالی تصویب شده است و نقشه‌هایش تهیه شده و قرار است در همین آذر ماه موجبات شروع این ساختمان فراهم شود (حقشناس ـ بسیار بجا خواهد بود که در روز ۲۱ آذر این کار انجام شود) البته این را باید خدمت آقایان و خانمها عرض کنم چون جناب آقای دکتر الموتی هم سؤال فرموده بودند آنچه که سازمان درآمد دارد آن درآمد قاعدتاً باید به نسبت آن خدماتی که ما به عهده داریم تقسیم بشود قبلاً هم همینطور بود و در قانون قبلی این موضوع پیش بینی شده بود که فرضاً برای خدمات بیماری و غرامت دست مزد آنها ما هشت درصد پیش بینی کرده بودیم برای کمکهای تعاونی ۳% و برای مستمریها بقیه مبلغ اما در کار اجتماعی اصولاً بودجه و برنامه تا موقعی صحیح است که یک مسئله حادی بودجه نیامده است اگر امروز خدای نکرده یک اپیدمی در مملکت شروع شود ما مجبوریم که تمام هزینه و اعتباری که داریم متوجه بکنیم برای اینکه رفع آن گرفتاری بشود در ان گرفتاری که برای مملکت پیش آمد و خوشبختانه یا اقبال بلند شاهنشاه مرتفع شد یعنی گرفتاری التور سازمان بیمه‌های اجتماعی به تصدیق وزارت بهداری بسیار بسیار در رفع این خطر به مملکت کمک کرد (صحیح است) و البته وقتی اینطور موارد پیش می‌آید ما دیگر پایبند اینکه چقدر مربوط به بیماری و چقدر مربوط به مستمری خواهد بود نخواهیم شد و یک ضابطه‌ای برای اینکه حدودش مشخص باشد وجود دارد در مورد اصناف آقای روستا صحبت فرمودند بنده چون همانطور که عرض کردم گرفتار این مسئله هستم و تمام این فشارها هم در وزارت کار مستقیماً به پهلوی بنده وارد می‌شود یعنی اول به آقا وزیر کار و ایشان مراجعه می‌دهند به بنده قضیه اصناف و بیمه اجتماعی و تعمیم بیمه‌های اجتماعی در مورد اصناف یک مسئله‌ای ایست که خواه ناخواه باید انجام شود ما هفتگی گزارش عرض می‌کنیم و شاهنشاه ما مرتباً مراقب هستند به اینکه چه طبقاتی از مزایای بیمه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند و این چیزی است که بایستی عمومیت پیدا کند به نفع مردم به نفع کارگر به نفع کارفرما به نفع مملکت است اگر کارگر اعتمادی نداشته باشد که فردای بیماری که فردای ناتوانی فردای پیری یک کسی هست دست او را بگیرد امروز هم فرد عاطلی برای صنعت و برای اقتصاد مملکت خواهد بود بنابراین ما در صدد هستیم که بیمه در صنفهای تعمیم پیدا کند و ما بیمه را در اصناف هم تعمیم داده‌ایم البته گرفتاریهائی در بین صنفهای مختلف بود که با توجه به این گرفتاری که یک قسمت در خدمت جناب آقای دکتر یگانه منعکس بود اقدامات زیادی داشتیم یک آگهیهائی شده بود راجع به بیمه بدون اینکه به دنبال این آگهیها عملی از دستگاه بیمه کنند بهظهور برسد ما اعتقاد داریم و روی این اعتقاد به فکر افتادیم که تدبیری اتخاذ کنیم که آنهائیکه از مزایای قانون تا به حالاستفاده نکرده‌اند استفاده کنند و یمکی از مواردی که شأن نزول این اصلاحات در قانون بیمه‌های اجتماعی بود که بیشتر

گرفتاری اصناف را حل می‌کند یعنی کسانیکه استفاده از مزایای بیمه تا به حال نکرده‌اند حل بکند همان است که ذکر کرده‌ایم البته ما آنچه که تا به حال مطالبه می‌کردیم به عنوان وجه بدون عمل آن را مطالبه نخواهیم کرد جریمه‌ای که قرار بود آقایان بدهند با اینکه عدم اطلاع از قانون ایجاد حق برای کسی نمی‌کند و بایستی اطلاع داشته و بایستی عمل می‌کردند معهذا ما به پیروی از نیات اعلیحضرت همایون شاهنشاهی و پیروی از نمایندگان محترم نمی‌خواهیم واقعاً کسی در مضیقه قرار بگیرد ما رفع آن اشکال را خواهیم کرد اما آقای روستا این کار کاریست که خود شما به آن معتقد هستید و قاطبه نمایندگان به آن معتقد هستند و مردم ایران دنبال آن هستند و مردم ایران دنبال آن هستند این را نمی‌شود باز گفت نداریم نمی‌خواهیم اگر کسی آن هزینه روزانه اش را روز به روز کنار بگذارد در آخر ماه دچار گرفتاری نمی‌شود و بالاخره در آخر سال دچار ان اجرائیه‌های آخر سال که بنده هم با دیدن بعضی از آنها به خودم می‌لرزم نخواهد شد بنابراین از جنابعالی تقاضا دارم در شورایعالی اصناف تذکر بدهید که آقایان رؤسای صنف دستور بدهند کارگران صنف را از مزایای بیمه برخوردار کنند و حق بیمه شان را مرتب بپردازند تاآن اشکالاتی که فراهم شده است فراهم نشود بنده فکر می‌کنم به سؤالاتی که نمایندگان محترم فرمودند تا حدی جواب عرض کرده باشم آنچه که اتفاق نظر بین همه آقایان هست اصل وجودی بیمه‌های اجتماعی است اصلاحاتی هم که ما پیش بینی کرده‌ایم در جهت تأمین منافع بیمه شده و تأمین منافع افرادی است که با آن دستگاه سروکار دارند معهذا لایحه الآن در شور اول است نمایندگان هرجور پیشنهادی داشته باشند بنده باز اینجا از بیانات جناب آقای نخست وزیر استفاده می‌کنم و عرض می‌کنم ماآنچه که داده‌ایم عاشق آن نیستیم البته آقایان با تماسی که با موکلین خود دارند با تماسی که با مردم دارند ممکن است پیشنهاد عملی تری داشته باشند پیشنهاد را مرحمت بفرمائید در کمیسیون بررسی می‌شود و پیشنهاداتیکه در جهت بهبود وضع بیمه شده در اجرای قانون باشد ما با کمال میل و منت می‌پذیریم و انجام می‌دهیم (احسنت ـ احسنت).

نایب رئیس ـ نظر دیگری در کلیات نیست؟ آقای حیدر صائبی فرمایشی دارید بفرمائید.

حیدر صائبی ـ بنده متأسفانه در جلسه نبودیم وقتی که دوست محترم فرمودند آن طوریکه باید و شاید کارگران در مورد این لایحه صحبت نکرده‌اند و سکوت اختیار کرده‌اند با کمال صراحت باید عرض کنم که ما در این لایحه سکوت نکردیم و آنچه لازم بود توسط دو نفر از همکاران محترم صحبت شد ما امروز مفهوم انقلاب را درک کرده‌ایم که به جای نطق و خطابه و تظاهر باید به کار بپردازیم همانطور که آقای معتمدی فرمودند ضامن اجرای این قانون خود ما کارگران هستیم دوستان ما رفقای همکار ما در تمام بیمارستانها در مجالس و محافل کارگری شرکت می‌کنند و چنانچه اشکال و ایرادی درباره قانون مشاهده کنند حضوراً با مسؤلین امور در میان می‌گذارند و حل و فصل می‌کنند حتی این دوست عزیزم آقای امیر احمدی که مورد مثال شده‌اند با دوچرخه می‌روند به کوره پز خانه و به تمام مراجعات دوستان و کارگران رسیدگی می‌کنند و اشکالات کارگران را مرتفع می‌کنند آقای دکتر موثقی اطلاع دارند که من در هر ماه دو مرتبه شاید به هر یک از بیمارستانهای سازمان بیمه‌های اجتماعی می‌روم و ۵ ساعت از ساعت هشت صبح تا یک بعد از ظهر از بیمارها سر تختشان عیادت می‌کنم و از آنها دلجوئی می‌کنم حتی اگر شهرستان باشند پولی کم داشته باشند تمام مشکلات اینها در خارج بدون تظاهر بدون اینکه صحبتی بخواهیم پشت تریبون بکنیم حل و فصل می‌کنیم و اگر مشکلی برای ما پیش بیاید مسلم ما کارگرانیکه زائیده انقلاب هستیم با کمال شجاعت و شهامت میائیم اینجا و مطالب را باز گو می‌کنیم و به عرض همکاران میرسانیم اما مشکلی که این قانون دارد و من نمی‌خواهم تکرار مکررات کرده باشم این قانون با نظر گروه کارگران مطرح شد و اینجا

مطالبی ایراد کردید و آن در مورد کارفرمایانی بود که شما از یکی از آنها صحبت کردید و ملاحظه فرمودید که حتی حاضر نیست این حق بیمه ناچیزی را که در این قانون مقرر است بپردازد و تمام مشکل قانون که هنوز از نظر ما حل نشده و اگر ما صحبتی می‌کنیم و امکانات را در نظر می‌گیریم بخاطر این است که بعضی از کارزفرماها از دادن این ۱۳% هم خودداری می‌کنند و می‌بینید که الآن گرفتاری سازمان چقدر زیاد است و وصول این مطالبات چه مشکلاتی برای سازمان ایجاد کرده ما زمانی می‌توانیم قانون را بهتر و مدرنتر برای کارگران ترتیب بدهیم که حق بیمه بیشتری وصول بشود حق بیمه ایکه فعلاً وصول می‌شود با مزد کمی که کارگران دارند در نتیجه کم ارزشی نیروی انسانی در مملکت است که انشاءالله با ایجاد صنایع سنگین و سرمایه گذاری هائیکه در مملکت می‌شود در سطح مزد کارگران بالا می‌رود ممکن است کمتر بیمار شوند الآن کارگری که با مزد شش تومان ۷ تومان در کارخانه آقای کورس کار می‌کند با شش سر عائله و مزد کم بدنش آنطوریکه باید و شاید ویتامینه نمی‌شود وقتی بدنش ویتامینه نشد همیشه بیمار است و می‌آید میرود به سازمان و همیشه دردمند است و یک مقدار متنابهی از این پول وشاید۴۰%این پول خرج بیماری و کمبود تغذیه این کارگران می‌شود بنابر این ما امیدواریم با ایجاد صنایعی که در این مملکت دارد ایجاد می‌شود باعث شود که مزد کارگران بالا برود نیروی انسانی قیمت پیدا کند و بدن کارگرها از نظر ویتامینه شدن بهتر شود و احتیاج بدارو و درمان بیشتری نداشته باشند و هم مقدار پول بیمه‌های اجتماعی بالا برود باز در مورد کارفرما‌ها صحبت شد دوست ما این جا اشاره کردند ما به کارفرما‌ها خیلی علاقمند هستیم سرمایه گذار‌های سالمی که واقعاً در این مملکت سرمایه گذاشته‌اند خیلی مورد علاقه ما هستند ما هیچگونه اختلاف و دسته بندی در مقابل کارفرما نداریم زیرا معتقدیم اگر کارفرمائی در این مملکت سرمایه گذاری نکند ماشینی وجود ندارد و اگر ماشینی نباشد کارگری نمی‌تواند باشد تمام سرمایه گذاران و کارفرمایان سالمی که واقعاً در این مملکت سرمایه گذاری کرده‌اند به آنها احترام می‌گذاریم همیشه توصیه می‌کنیم خواهش می‌کنیم تقاضا که بهمکاران دیگر سرمایه دارشان توصیه بشود که اگر آنها پولی در این مملکت دارند سرمایه گذاری بکنند. تا سبب ایجاد کار زیادتری شود و تعداد بیکارانی که ملاحظه میفرمائید و بیک یک آقایان مراجعه می‌نمایند کمتر بشود شنیدم البته خودم نبودم که همکار ما فرمودند آقایان دسته بندی می‌کنند زدو بند می‌کنند و از این صحبتها میدانید که امروز در این مملکت احتیاج به هم بستگی و یک پارچگی کامل داریم که بتوانیم تحت رهبری شاهنشاه آریامهر راه صد ساله را نمی‌خواهم بگویم یک ساله سه ساله مبالغه نمی‌کنم اقلاً پنجساله برویم و اگر بنا باشد نقاری داشته باشیم یا اختلاف نظری داشته باشیم نمی‌توانیم این راه را برویم، در یک حزبی با هم متحد شدیم منضبط هستیم و همه کارهایمان را در فراکسیون و حزب حل وفصل می‌کنیم و دیگر اینجا نمیآئیم ایرادی بگیریم دوست محترم ما باید بداند که ما شهامت کارگری در وجودمان هست می‌توانیم صحبت بکنیم و اگر هم نتوانیم یاد داشت تهیه بکنیم و بیائیم و تصدیع بدهیم لاجرم ما مبالغه را کنار گذاشته تنها صمیمیت و وحدت و برادری را برای پیشرفت امور کارگری و پیشرفت کلیه امور مملکت و کلیه طبقات مملکت آرزو می‌کنیم و تصور می‌کنیم که هر قدر تمام طبقات ملت ایران بویژه فراکسیون پارلمانی که الآن اکثریتی هستیم اگر این نظام و این صمیمیت نبود شاید اختلاف نظری در مورد لوایح پیش میامد و گرفتاری زیادتری ایجاد می‌شد و کار دولت مثل سابق بیشتر در مجلس می‌ماند و هر کس برای خود نمائی برای تظاهر بدون اینکه اطلاع داشته باشد بیاید در کار دولت ایراد گیری بکند بخاطر اینکه بگوید بله ما هم می‌توانیم صحبت کنیم و اظهار نظر و اظهار عقیده بکنیم این است که من خواستم خدمت همکار محترم که

خودش از مردان بسیار شریف و اهل قدم هم هست عرض کنم خیلی متشکریم که ضمن اینکه توجهی بحال کارگران کرده‌اید بدانید که ما خودمان خوب حس می‌کنیم و تشخیص می‌دهیم تمام روشنفکران و کسانی که غیر از طبقه کارگر هستند همه دلسوز ملت ایران هستند و هیچ گونه دسته بندی جداگانه‌ای نیست که بخصوص کارگران بلند بشوند و حرف بزنند درست است که ما نماینده تمام ملت ایران بوده بهر کجا بهر کس چه کشاورز چه دکتر چه کارگر چه فرهنگی می‌توانیم در تمام مواردی که اینجا مطرح می‌شود بیائیم اظهار نظر کنیم (احسنت) من فقط تقاضائی که داشتم از جناب آقای معتمدی و جناب آقای دکتر یگانه در تمام کشورهای مترقی دنیا دولت به بیمه‌های اجتماعی کمک می‌کند و اگر کمک بشود می‌توانیم بازنشستگی و مستمری کارگر را که مهمترین مشکلی است که برای کارگران وجود دارد حل نمائیم گو اینکه بقول دوستمان تولد نوزاد، ازدواج، کفن و دفن قانون پر کن زیاد هم مهم نیست ولی خوب چیزی که بکارگر داده می‌شود نمیشود کم کرده از آنها برداشت چون همانطوریکه عرض کردم مزد اکثر کارگران مملکت کم است و شاید بتوانید برای باز نشستگی یا مستمری که بعد از فوت کارگر بخانواده اش داده می‌شود ترتیبی بدهید که از طریق دولت کمکی بشود زیرا بنده معتقد هستم در حال حاضر کارفرمایان ضعیفی داریم که می‌آیند گریه می‌کنند آقای روستا پریروز اشاره کردند اگر بخواهید یک مقداری حق بیمه را بالا ببرید ایجاد ناراحتی برای صنوف و کارفرما‌ها خواهد شد مگر کمکی بشود و با ایجاد کار در صنعت ذوب آهن و مشتقات آن که بزودی پیش خواهد آمد انشاءالله ما سرمایه گذاران زیاد خواهیم داشت و ماهم بتوانیم مثل همه دنیا که حق بیمه ۳۲و۲۸% هست حق بیمه را بالاببریم و یک قانون مفید و ایده آلی برای طبقه کارگر بوجود نیاوریم و بویژه اینکه بیمه‌های اجتماعی را در تمام مملکت تعمیم دهد تا تمام مردم حتی شاگرد بقال و شاگرد عطار نیز بیمه شود و آتیه شان تأمین داشته باشد و مثل تمام مردم دنیا دارای بیمه‌های اجتماعی کاملی بشویم (احسنت).

رئیس ـ آقای مهندس والا بفرمائید.

مهندس والا ـ بنده تصور می‌کنم درباره این لایحه بحث کافی و کلی شده شاید از حوصله مجلس خارج باشد که در اطراف این موضوع بیشتر از این صحبت شود اما انگیزه‌ای که بنده را وادار کرد این جا مصدع بشوم مطلبی بود که یکی از دوستان تذکر دادند و آن این است که اگر بیمه‌های اجتماعی در موقع سنین باز نشستگی کارگرمورد عمل قرار بگیرد و کارگران بازنشسته از مزایای بیمه‌های اجتماعی استفاده نکنند بنده تصور می‌کنم که نقص بزرگی در کار است و مطلب دیگر که عنوان شد بطرز خصوصی این بود که یک کارگر فرضاً در سن ۳۰ سالگی در حین انجام وظیفه از بین برود بمحض این که کارگر از بین رفت و فوت کرد حتی زن وبچه او نمی‌توانند از مزایای بیمه‌های اجتماعی استفاده بکنند (خواجه نوری ـ مستمری می‌گیرند) بنده تصور می‌کنم این دو مسئله اگر در قانون بیمه‌های اجتماعی رعایت نشده باید در باره اش یک فکری کرد کارگری که بسن بازنشستگی می‌رسد بدون تردید محتاج کمک و مساعدت بیشتری است چه از نظر مزاجی چه از نظر توجه بیک فردی که بسن کهولت رسیده جناب آقای معتمدی در کشورهای مترقی این مطلب ثابت شده است و مورد عمل می‌باشد که حتی کسانیکه از نظر قوانین بسن بازنشستگی می‌رسند اولاً دستگاههای بخصوصی وزارت کار ترتیب می‌دهد که بیکار نمانند چون خود بیکاری و عدم اشتغال بکار از نظر رسیدن زمان فوت تسریع می‌کند در صورتی که اگر کارگری کار داشته باشد آن مشغولیات سبب می‌شود که طول عمر بیشتری داشته باشد بنده خودم در انگلستان در یک کارخانه‌ای یک کارگاهی را بازدید کردم که این کارخانه بموازات کارهائی که برای افراد شاغل وجود داشت برای آنها که بسن بازنشستگی می‌رسند یک باشگاه ترتیب داده بآنها مساعدت می‌کنند یک هیئت مدیره درست می‌کنند که آنها از افرادی هستند که بازنشسته شده‌اند

و عجیب این است که میزان محصول و استحصالی که آن کارگاه از افراد بازنشسته دراد به مراتب بیشتر از آن قسمتها است که کارگر شاغل قبل از اینکه به سن بازنشستگی می‌رسد دارد و علتش هم این است که وقتی صحبت کردیم گفتند چون مابین کسانی که باز نشسته می‌شوند و کاری ندارند بعد از مدتی بیکاری آنها را مریض می‌کند بیکاری آنها را از پا در می‌آورد و در صورتیکه استفاده از آنها ایجاد علاقه می‌کند بنده از این جهت این مطلب را عنوان کردم که حقیقتاً فکری بکنید این استدلال صحیح نیست چون کارگر به سن باز نشستگی استفاده می‌کند بنابراین حق بیمه‌ای که به ما نمی‌دهد ما دیگر بهش کار نداریم برعکس در آن موقع است که باید نظر سن او را مورد توج و حمایت قرار بدهیم من خیال می‌کنم که در این کار حتماً باید یک فکری بکنند گرچه من مشکلات کار شما واقف هستم و شاید میزان تعهدات شما از نظر کسانیکه به سن باز نشستگی می‌رسند و حقوق دریافت می‌کنند با درآمد فعلی تکافو نکند و شاید تا چند سال دیگر کمبود احساس بکنید که باید یک فکر دیگری بکنید اما این مسئله فوق العاده مورد توجه است و کارگر را در زمان بازنشستگی اش باید مورد حمایت قرار بدهید والا وقتی که سر کار است و قدرت بدنی دارد و استطاعت جسمی و حتی مالی دارد خوب این اگر مریض باشد معالجه می‌کنند جناب آقای قراچورلو این کافی نیست که که اگر کارگری فوت کرد ورثه اش حقوق می‌گیرند نه به عقیده من باید قانون بیمه‌های اجتماعی را به ترتیبی تنقیح بکنیم و تصویب و اجرا بکنیم که حمایت کامل بکند از باز ماندگان کارگرانی که از بین رفته‌اند (خواجه نوری ـ آقای مهندس والا تصور فضائیش را بکنید که تمام جمعیت ایران را باید معالجه کنند آیا بیمه‌های اجتماعی توانائی دارد ؟) بفرمائید اگر یک زنی شوهرش را از داد و سه بچه داشت وقتی که شوهر هست و کار می‌کند شما مداوا و معالجه و بهش کمک می‌کنید اما وقتی از بین می‌رود سه تا بچه ضعیف هم روی دستش هست اینها را چکار بکند این یک مسئله ایست باید فکری کرد ممکن است مطلبی باشد ولی فکر کنید ...

خواجه نوری ـ هر چند مجال این صحبت نیست ولی فلسفه اصلی بیمه‌های اجتماعی مثل همه بیمه‌ها جبران ضرر و زیانی است که به افراد بیمه شده وارد می‌شود همانطور که در مقابل بیمه آتش سوزی حقی به صاحب مال سوخته می‌دهند همانطور هم کسی که بیمه شده ناچار است بیمه گر سلامتی آن را هر طوری که شده تأمین کند که بتوانند کار کنند و از نیروی کارش استفاده کند ...

دکتر اسفندیاری ـ آقای رئیس ده دقیقه به وقت آقای مهندس والا اضافه کنید.

خواجه نوری ـ بنده متأسفم که ناچارم این توضیحات را بدهم اگر جنابعالی (اشاره به مهندس والا) مطالب را اینطور عنوان کنید تولید شبه هائی می‌کند.

نایب رئیس ـ چون بحث در کلیات است آقای خواجه نوری می‌توانند استفاده کنند و بعداً صحبت کنند.

مهندس والا ـ خیر، بنده نمی‌خواهم تولید شبهه بکنم ولی حقیقتاً همانطور که فرمودید اینجا مرکز بحث و مشاوره است ممکن است یک فکری به نظر بنده برسد و این فکر نپخته باشد باید در اطراف آن صحبت بکنیم و یک راه حلی پیدا بکنیم، مسئله‌ای است، حالا قانون بیمه‌های اجتماعی مواجه با چنین جریانی می‌شود این باید برایش فکری بشود ممکن است به آن صورت مورد مداوا قرار ندهیم اما یک تسهیلاتی برای آنها قائل بشویم یک کاری برایشان بکنیم دولت این همه دستگاههای کمک به مردم دارد (خواجه نوری ـ مؤسسات خیریه می‌توانند این کار را بکنند) محلهائی مثل شیرو خورشید و مؤسسات خیریه وجود دارد در این قبیل موارد فکری بکنید که بازماندگان یک کارگر علاوه برغم از دست دادن سرپرست گرفتار ناراحتی و نارضائی و سایر ابتلائاتی که ممکن است اطفال بی سرپرست بر ایشان به وجود بیاید نشوند ما باید اینجا واقعاً افکار کلی تری داشته باشیم ببینید یک خانواده سرپرستشان را از دست می‌دهند مادر باید برود کار بکند برای تربیت بچه‌ها اگر خدای نکرده مورد تربیت قرار نگیرند ولگرد می‌شوند از نظر مزاجی اگر وسائلی برای آنها تأمین نشود که تشکیلاتشان حفظ بشود از بین می‌روند اینها مسائلی است که مربوط با مورد کلی است بنده

دو مورد به نظرم رسید خواهش می‌کنم وزارت کار و سازمان بیمه‌های اجتماعی نسبت به این دو مطلب یک توجهی بکند البته چون در کلیات زیاد صحبت شده بنده در کمیسیون مفصلاً صحبت خواهم کرد و یکی دو پیشنهاد در این مورد دارم که تقدیم می‌کنم.

نایب رئیس ـ آقای دکتر مبین فرمایشی دارید بفرمائید.

دکتر مبین ـ گرچه هریک از ما نمایندگان قاعدتاً می‌بایست آزادانه و با کمال شهامت مطالبی را که به نظرمان می‌رسد بگوئیم ولی بنده احساس می‌کنم که باید در صحبت کردن رویه احتیاط را در پیش بگیریم و شاید هم صحبت نکنم، چرا؟ از این جهت که صحبت نمایندگانی که به عنوان توضیح یا به عنوان مخالف لایحه در اینجا مطرح می‌شود اغلب (حرف خودم را اصلاح می‌کنم) البته نه غالب بلکه در بعضی از همکاران به عنوان وسیله خود نمائی و تظاهر تعبیر می‌شود (یک نفر از نمایندگان ـ ابداً) و بعضی اوقات توهین هم می‌شود در جلسه پیش همکار عزیز بنده جناب آقای فلیکس آقایان مطالبی که بنده اینجا صحبت کرده بودم اینطور تعبیر کرده بودند که در مردم سوءتأثیر می‌کند به مردم هم توهین کردند کدام مردم؟ همان مردمی که در طی سالهای دراز از چندین هزار سال پیش تا به امروز همیشه رعایت افرادی را که در ایران ساکن بودند و هم کیش با زرنشتیان سابق و مسلمانان امروز نبودند کرده‌اند همان مردمی که به خودشان زحمت دادند و به پای صندوق انتخابات آمدند و به ایشان رأی دادند و ایشان چوب برداشتند و به جان آنها افتادند آقا گفتن اینکه مردم ساده لوحند صحیح نیست.

نایب رئیس ـ جناب آقای دکتر مبین شما خیلی اصولی هستید این مطالب مربوط به جلسه گذشته است الآن چرا مطرح می‌کنید؟

دکتر مبین ـ مال جلسه امروز را هم مطرح می‌کنم.

نایب رئیس ـ بعد هم جناب آقای سرتیپ پور آمدند توضیح دادند مجلس هم رأی داد حالا دو مرتبه آن مطلب را عنوان نفرمائید.

دکتر مبین ـ طبق آئین نامه توضیح می‌دهم چون مطالبم تحریف شده و در هر جلسه‌ای که خودم تشخیص بدهم در آئین نامه گفته شده هر موقع اجازه بخواهم باید این اجازه به من داده شود معهذا چون جناب رئیس می‌فرمایند دیگر عرضی ندارم ولی در جلسه امروز هم آقای صائبی فرمودند هر کس بیاید اینجا صحبت کند خودنمائی و تظاهر و خودنمائی است (یک نفر از نمایندگان ـ گفتند کارگران سکوت کرده‌اند) خود ایشان فرمودند که چیزهائی را که به نظرمان می‌رسد بدون تظاهر در جلسات حزب میگوئیم پس کسی که می‌آید اینجا چیزی می‌گوید چیزی تازه به نظرش رسیده و اضافه بر نظر آن کسی نیست که چیزی به نظرش نرسیده ولذا تظاهر نیست حالا می‌پردازیم به اصل مطلب این لایحه چندین اشکال دارد اولاً لایحه مالی است و امضای وزیر دارائی را ندارد و این برخلاف ماده ۹۳ آئین نامه است ثانیاً این لایحه که بعضی موادش مالی است و برخلاف مادة ۲۹ آئین نامه به کمیسیون دارائی نرفته است مطلب دیگر اینکه لایحه را تحت ماده واحده گذاشته‌اند خود شما ببینید دو کمیسیون دو گزارش مغایر برهم داده‌اند اگر الآن بخواهید رأی بگیرید چطور رأی می‌گیرید؟ اگر تبدیل کرده‌اید به ماده واحده لایحه اصلی که دولت داده تحت ماده واحده نبوده و جزء تصویبنامه‌های زمان فترت است و مشتمل بر مواد مختلفی است چرا آن طور که بوده نگذاشته‌اند حالا اگر من بخواهم رأی بدهم چکنم چون با تمام لایحه موافقم ولی با یک یا چند ماده مخالف هستم این را باید چکار کنم؟ به نظر بنده این مورد باید اصلاح شود و چون مواد در ماده واحده گنجانیده شده لذا یک مرتبه رأی گرفته می‌شود به ماده واحده و این به نظر بنده باید مواد به طور جداگانه نوشته بشود و اگر می‌خواهید میشود تکلیف اصلاح این ماده در یک ماده اضافی روشن شود که در یک ماده نشان بدهد که این موارد اصلاح شده و ممکن است در اواخر ماده‌های اصلی که

مادة ۲۵۰ یا ۳۰۰ که می‌نویسند دولت مأمور اجرای این قانون است بنویسند که مواد اصلاحی فوق الذکر از تاریخ تصویب نهائی و از تاریخ اجرا جانشین مواد سابق می‌شود بنابراین به این ترتیب رفع اشکال می‌شود.

نایب رئیس ـ این شور اول است پیشنهاد بفرمایید در شور دوم در کمیسیونها اصلاح خواهد شد نظر دیگری در کمیسیون نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد، در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) چون این لایحه مفصل است و یکبار قرائت شده است مواد اصلاحی و پیشنهاد‌های مربوط به آن به ترتیب قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

۱- ماده یک قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران به شرح زیر اصلاح می‌گردد:

مادة ۱ ـ تأمین و اجرای بیمه‌های اجتماعی مشمولین این قانون به عهده سازمان بیمه‌های اجتماعی که در این قانون سازمان نامیده خواهد شد محمول می‌گردد.

نایب رئیس ـ در ماده واحده اول پیشنهادی نرسیده اصلاح ماده دوم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

۲- ماده ۲ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران به شرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة ۲ ـ سازمان عهده دار بیمه وتعاون مشمولین این قانون در موارد زیر طبق مقررات این قانون می‌باشد.

۱- حوادث ناشی از کار بیماریهای حرفه‌ای و عواقب آنها.

۲- حوادث و بیماریهای عادی ـ حاملگی و وضع حمل.

۳- از کار افتادگی و فوت.

۴- بازنشستگی

۵- ازدواج

نایب رئیس ـ پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید بند ۱ ماده ۲ به شرح زیر اصلاح شود.

۱- حوادث ناشی از کار بیماریها و بیکاری و عواقب آنها. فلیکس آقایان

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید که در بند ۲ ماده ۲ جمله «حوادث و بیماریهای عادی» به «حوادث و بیماریهای غیر ناشی از کار» تبدیل گردد.

با تقدیم احترام ـ مهندس معینی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد لایحه راجع به اصلاح بعضی از مواد قانون بیمه‌های اجتماعی پیشنهاد می‌نماید تبصره ۱ و ۲ ماده دوم که لغو نشده عیناً بعد از ماده ۲ ذکر شود. مهندس صائبی

نایب رئیس ـ اصلاح ماده سوم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

۳- ماده ۳ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران به شرح زیر اصلاح می‌شود:

مادة ۳ ـ کلیه کسانی که طبق ماده یک قانون کار کارگر شناخته می‌شوند صرفنظر از نوع قرارداد کار و ترتیب استخدام نحو دریافت مزد یا حقوق به ترتیب مقرر در ماده ۵ این قانون مشمول مقررات بیمه‌های اجتماعی می‌باشند و کارفرمایان مربوط موظفند حق بیمه مقرر را به سازمان پرداخت نموده و سایر تکالیف و وظائف مندرج د راین قانون را انجام دهند.

تبصره ۱ ـ سازمان می‌تواند پیشه وران و صاحبان مشاغل آزاد را طبق آئین نامه مخصوصی در مقابل تمام و یا بعضی از موارد مندرج در این قانون بیمه نماید ولی

بیمه مستخدمین خانه‌ها و دفاتر کار اشخاص و کارگرانی که در خانه‌ها برای کارهای اتفاقی کار می‌کنند اختیاری و به موجب موافقت کار فرما و کارگر خواهد بود.

تبصره ۲ ـ افرادی که مشمول قانون استخدام کشوری یا قوانین استخدامی و یا قانون بیمه خاصی می‌باشند مشمول مقررات این قانون نخواهند بود دولت می‌تواند با موافقت سازمان بیمه آنان را با شرایط خاصی به سازمان واگذار نماید.

تبصره ۳ ـ بیمه‌های اجتماعی کشاورزان و کارگران کشاورزی طبق لایحه خاصی که از طرف دولت تهیه و برای تصویب به مجلسین تقدیم خواهد شد اجراء می‌گردد.

تبصرة ۴ ـ سازمان اتباع بیگانه را که طبق قوانین ومقررات مربوط در ایران به کار مشغول می‌شوند طبق آئین نامه خاصی بیمه خواهد نمود.

نایب رئیس ـ پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود

(به شرح زیر قرائت شد)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید تبصره ۱ مادة ۳ لغو شود.

فلیکس آقایان

ریاست محترم مجلس شورای ملی

«تبصره یک» مادة ۳ آئین نامه مخصوصی تبدیل شود:

آئین نامه‌ای به پیشنهاد مدیر عامل و تصویب شورایعالی

دکتر مهذب

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید تبصره ۲ مادة۳ به شرح زیر اصلاح شود.

دولت می‌تواند با موافقت سازمان بیمه افراد مشمول تبصره ماده یک قانون کار را با شرایط خاص به سازمان واگذار نماید

دکتر کیان

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

در لایحه ۲۰۰۹ کار و امور اجتماعی در ماده ۳ تبصره ۲ در سطر آخر بعد از عبارت شرایط خاصی پیشنهاد می‌کنم نوشته شود: (که در حال خارج از مواد این قانون نباشد...)

فضل الله پروین

به جای تبصره ۳ مادة ۳ پیشنهاد می‌نماید:

وزارت کار و امور اجتماعی مکلف است حداکثر ظرف ۶ ماه لایحه مربوط به بیمه‌های اجتماعی کشاورزان و کارگران کشاورزی را تهیه و برای تصویب به مجلسین تقدیم دارد. دکتر مهذب

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد در لایحه ۲۰۰۹ در تبصره ۴ مادة (۳) معلوم نیست بیمه نمودن اتباع بیگانه اباری یا اختیاری است، در صورتیکه اختیاری باشد پیشنهاد می‌کنم نوشته شود:

(سازمان می‌تواند ... الخ) فضل الله پروین

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در تبصره ۳ ز ماده ۳ در مدت یکسال گنجانده شود. دکتر رهنوردی

نایب رئیس ـ اصلاح ماده ۴ قرائت می‌شود.

به شرح زیر خوانده شد)

۴ ـ ماده ۴ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران به شرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة ۴ ـ سازمان تحت نظر وزیر کار و امور اجتماعی اداره می‌شود دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی و اداری بوده و امور مالی آن منحصراً طبق مقررات این قانون و اصول بازرگانی انجام می‌گردد.

نایب رئیس ـ پیشنهاد‌های رسیده قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید «طبق اصول بازرگانی انجام می‌گردد» از آخر ماده ۴ حذف شود. فلیکس آقایان

مادة ۴ خط سوم «واصول بازرگانی» حذف شود. دکتر مهذب

نایب رئیس ـ اصلاح ماده ۵ قرائت می‌شود.

۵- مادة قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران به شرح زیر اصلاح می‌گردد:

مادة ۵ ـ بیمه کارگران و کارگاههاییکه تا به حال مشمول مقررات بیمه قرار گرفته‌اند با توجه به مقررات این قانون ادامه خواهد یافت و در مورد کارگران کارگاههائیکه تا به حال مشمول نبوده‌اند و همچین پیشه وران و صاحبان مشاغل آزاد این امر تدریجاً و به ترتیبی که سازمان وسائل لازم را فراهم می‌سازد بنابر پیشنهاد هیئت مدیره سازمان و تصویب وزیر کار و امور اجتماعی اجراء خواهد شد.

نایب رئیس ـ پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

در ماده ۵ تبصره زیر پیشنهاد می‌شود:

تبصره ـ سازمان بیمه‌های اجتماعی مکلف است کارگران مشمول این قانون را که حق بیمه پرداخت کرده‌اند و بازنشسته می‌شوند بعد از بازنشستگی او و عائله اش (زن و فرزند) را رایگان معالجه نماید. با تقدیم احترام ـ معتمدی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در ماده ۵ لایحه اصلاح قانون بیمه هالی اجتماعی جمله این امر زائد است پیشنهاد می‌نماید حذف گردد. باتقدیم احترام ـ قراچورلو

احتراماً پیشنهاد حذف ماده ۵ می‌شود. دکتر مهذب

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم در ماده ۵ پس از کلمه تدریجاً نوشته شود حداکثر دو سال دیگر و به ترتیبی که الخ. محدث زاده

نایب رئیس ـ اصلاح ماده ۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

۶ ـ مادة ۷ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران به شرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة ۷ ـ ارکان سازمان عبارتند از:

الف ـ شورای عالی.

ب ـ هیئت مدیره.

ج ـ مدیر عامل.

د ـ هیئت نظارت.

نایب رئیس ـ پیشنهادی نرسیده اصلاح مادة ۱۱ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

۷ ـ مادة ۱۱ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران به شرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة ۱۱ ـ وظایف و اختیارات شورای عالی به شرح زیر است.

۱. تصویب آئین نامه‌های اجرائی این قانون به استثنای آیین نامه هاییکه تصویب آنها به مراجع دیگری محول شده است.

۲. رسیدگی به بودجه و گزارش مالی ترازنامه سازمان و تصویب آنها.

۳. تعیین حقوق رئیس و اعضای هیئت مدیره و حق الزحمه اعضای هیئت نظارت.

۴. تصویب هرگونه برداشت از ذخائر سازمان با توجه به ماده ۳۷ این قانون.

۵. تصویب خرید و فروش اموال غیر منقول.

۶. تصویب قراداد‌های نمونه به منظور واگذاری انجام قسمتی از کمکهای قانونی به کارفرمایان.

۷. اتخاذ تصمیم در مواردیکه کار فرما به علت فرس ماژور قادر به پرداخت حق بیمه معقوله نبوده و پرداخت آن به طور یکجا خارج از حدود قدرت مالی کارفرما و موجب وقفه

کار کارگاه باشد که در این صورت شورا بنا به پیشنهاد هیئت مدیره حق خواهد داشت ترتیبی برای پرداخت اقساط بدهی مزبور با در نظر گرفتن بهره متناسبی بدهد.

۸ ـ اظهار نظر به اتخاذ تصمیم در کلیه مسائلی که از طرف رئیس شورا یا هیئت مدیره در شورا مطرح می‌شود.

۹ ـ اتخاذ تصمیم در موارد دیگری که به موجب مواد مختلف این قانون در صلاحیت شورای عالی است.

نایب رئیس ـ پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

در ماده (۱۱) قسمت ۵ پیشنهاد می‌کنم نوشته شود تصویب خرید و فروش اموال منقول و غیر منقول ... فضل الله پروین

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در بند ۷ ماده ۱۱ بعد از جمله بنا به پیشنهاد هیئت مدیره حق خواهد داشت، اضافه شود مهلت کافی برای دریافت بدهی و یا به ترتیبی الی آخر. عباس روستا ـ عزت الله اورزار

۱. در بند ۷ ماده ۱۱ «به علت فرس ماژور» تبدیل شود به «عللی که خارج از حدود اختیارات او است» و در پرانتز ممکن است نوشته شود «فرس ماژور»

۲. در خط سوم بند ۷ به پیشنهاد هیئت مدیره تبدیل شود به پیشنهاد مدیر عامل. دکتر مهذب.

دربند ۸ ماده ۱۱ به جای هیئت مدیره قید شود رئیس هیئت مدیره. دکتر مهذب

ریاست محترم مجلس شورای ملی

با توجه به بند ۹ ماده ۱۱ و با توجه به این که شورای عالی سازمان دارای وظایف قانونی است. پیشنهاد می‌نماید بند ۸ ماده ۱۱ حذف شود. دکتر کیان

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

در ماده (۱۱) قسمت ۷ سطر اول صفحه ۵ که نوشته شده است ... در این صورت شورا ... نوشته شود:

در این صورت شورای (عالی) بنا به پیشنهاد هیئت مدیره حق خواهدداشت. فضل الله پروین

همچنین در قسمت ۸ نوشته شود.

رئیس شورای (عالی) ف ـ پروین

نایب رئیس ـ اصلاحی ماده ۱۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

۸ – ماد ۱۲ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران به شرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة ۱۲ ـ هیئت مدیره مرکب است از سه نفر زیر:

الف ـ رئیس هیئت مدیره که در عین حال مدیر عامل سازمان بوده و سمت معاونت وزارت کار و امور اجتماعی را نیز خواهد داشت از بین افرادی که در امور بیمه‌های اجتماعی دارای بصیرت و سوابق ممتد بوده و حسن شهرت کامل داشته باشند بنابر پیشنهاد وزیر کار و امور اجتماعی و تصویب هیئت دولت به موجب فرمان همایونی منصوب می‌گردد.

ب ـ دو نفر عضو هیئت مدیره که در امور بیمه‌های اجتماعی و کارگری دارای تخصص باشند از طرف وزیر کار و امور اجتماعی تعیین می‌گردند.

تبصره ۱ ـ مدت مأموریت رئیس و اعضای هیئت مدیره سه سال بوده و تجدید انتخابشان بلامانع است در صورتیکه تغییر هر یک از آنان قبل از انقضاء موعد مقرر لازم شود این تغییر به پیشنهاد وزیر کار و امور اجتماعی و تصویب وزیران به عمل خواهد آمد.

تبصره ۲ ـ در صورت فوت، استعفا یا تغییر رئیس یا هر یک از اعضای هیئت مدیره جانشین او به نحو مذکور در فوق برای بقیه مدت مقرر انتخاب خواهد شد.

تبصره ۳ ـ کلیه تصمیمات هیئت مدیره با رأی اکثریت اتخاذ خواهد شد.

نایب رئیس ـ پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در بند الف ماده ۱۲ جملات:

۱. حسن شهرت کامل داشته باشد و

۲. به موجب فرمان همایونی حذف شود.

توضیح: ضابطه‌ای برای حسن شهرت کامل وجود ندارد. چون رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل سمت معاونت وزارتخانه دارد طبعاً فرمان صادر می‌شود. دکتر مهذب

در تبصره یک بند ب ماده ۱۲ خط اول مدت مأموریت تبدیل شود به مدت عضویت. دکتر مهذب

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید بند ب ماده ۱۲ به شرح زیر اصلاح شود

بند ب ـ دو نفر عضو هیئت مدیره که امور بیمه‌های اجتماعی و کارگری دارای تخصص باشند از طرف وزیر کار و امور اجتماعی تعیین می‌گردند یکی از این دو نفر باید از بین کارمندان سازمان انتخاب گردد. دکتر کیان

در ماده ۱۲ قسمت (۱۱) و قسمت (۱۴) مغایر یکدیگر است تقاضا دارم توجه بفرمایید توضیح دهم. فضل الله پروین

نایب رئیس ـ اصلاحی ماده ۱۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

۹ ـ ماده ۱۳ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران به شرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة ۱۳ ـ وظائف هیئت مدیره به شرح زیر است.

۱. تصویب آئین نامه‌های اداری و داخلی بنابر پیشنهاد مدیر عامل.

۲. تهیه طرح آئین نامه هائیکه تصویب آنها به موجب این قانون در صلاحیت شورای عالی است پیشنهاد آن به شوراء

۳. تنظیم بودجه ـ گزارش مالی و ترازنامه سازمان و تسلیم آن به هیئت نظارت و شورای عالی.

۴. تصویب تشکیلات سازمان در حدود بودجه مصوب شورای عالی و تعیین وظائف هریک از واحدهای اداری.

۵. اتخاذ تصمیم در مورد تأسیس شعب یا نمایندگیها و بیمارستانهای جدید در حدود بودجه مصوب و انحلال شعب یا نمایندگیها و بیمارستانهای موجود.

۶. اتخاذ تصمیم در مورد به کار انداختن وجوه ذخائر سازمان و بهره برداری از آنها با توجه به ماده ۳۸ قانون بیمه‌های اجتماعی.

۷. اتخاذ تصمیم در مورد ایجاد ساختمانهای جدید و تغییر و یا تعمیر ساختمانهای موجود در حدود برنامه اعتبارات مصوب.

۸. تصویب قراردادهائیکه طبق نمونه‌های مصوب شورای عالی برای واگذاری انجام قسمتی از کمکهای قانونی با کارفرمایان منعقد می‌گردد.

۹. تصویب کلیه معاملاتی که مبلغ آن از پانصد هزار ریال تجاوز نماید.

۱۰. اظهار نظر یا اتخاذ تصمیم در موارد دیگری که با رعایت موازین قانونی از طرف مدیر عامل در هیئت مدیره طرح می‌شود.

۱۱. اتخاذ تصمیم در مورد مسائل دیگری که به موجب مواد این قانون یا مصوبات شورای عالی در صلاحیت هیئت مدیره است.

نایب رئیس ـ پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

بند ۲ ماده ۱۳ جمله پیشنهاد آن بشود (۱) حذف شود.

توضیح: این کار به عهده مدیر عامل است. دکتر مهذب

بند ۳ ماده ۱۳ جمله: گزارش مالی الخ ... حذف شود.

توضیح: این کار از وظائف رئیس هیئت مدیره است. دکتر مهذب

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید بند ۶ مادة ۱۳ در لایحه اصلاح قانون بیمه‌های اجتماعی به شرح زیر اصلاح شود:

بند ۶ ـ اتخاذ تصمیم در مورد بکار انداختن وجوه و ذخائر سازمان و بهره برداری از آنها با توجه به مادة ۳۸ این قانون طبق برنامه‌ای که به تصویب شورای عالی سازمان خواهد رسید. با تقدیم احترام ـ قراچورلو

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید بند ۹ ماده ۱۳ تصویب معاملات اضافه بر پانصد هزار ریال در اختیار شورایعالی سازمان قرار بگیرد. سیفی

نایب رئیس ـ اصلاحی ماده ۱۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

۱۰ – مادة ۱۴ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران به شرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة ۱۴ ـ مدیر عامل که مسؤل اداره امور سازمان ومأمور اجرای این قانون و مصوبات شورایعالی و رئیس هیئت مدیره خواهد بود برکلیه تشکیلات سازمان ریاست داشته و برای اداره امور سازمان در حدود این قانون و آیین نامه‌های آن دارای هرگونه اختیار می‌باشد. مدیر عامل اشخاص حقیقی یا حقوقی و کلیه مراجع قانونی نماینده سازمان بوده و می‌تواند این حق را شخصاً یا به وسیله وکلا یا نمایندگانی که انتخاب می‌کند اعمال نماید.

تبصره ۱ ـ هر یک از اعضاء هیئت مدیره می‌تواند به درخواست مدیر عامل انجام قسمتی از امور مربوط به مدیر عامل را تصدی نماید.

در صورتیکه مدیر عامل به علتی از قبیل بیماری یا مسافرت برای مدتی نتواند وظائف خود را انجام دهد در آن مدت یک نفر از اعضاء هیئت مدیره بنابر پیشنهاد مدیر عامل تصویب و تصویب وزیر کار و امور اجتماعی کلیه وظائف او را به عهده درا خواهد بود.

تبصره ۲ ـ مدیر عامل می‌تواند انجام قسمتی از وظائف خویش را به معاون خود یا هر یک از مدیران یا رؤسای شعب و ادارات یا کارمندان سازمان واگذار نماید.

نایب رئیس ـ پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود در مورد لایحه اصلاح مواد قانون بیمه‌های اجتماعی در سطر دوم ماده ۱۴ جمله «ورئیس هیئت مدیره» حذف شود. مهندس صائبی

ماده ۱۴ خط دوم «رئیس هیئت مدیره خواهد بود» حذف شود.

توضیح: این موضوع در بند الف ماده ۱۲ آمده است. دکتر مهذب

در ماده ۱۴ خط ۴ هرگونه اختیار تبدیل شود به اختیارات کامل. دکتر مهذب

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در سطر دوم ماده ۱۴ بعد از مصوبات شورایعالی کلمه رئیس حذف شود. صائب

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید تبصرة ۲ ماده ۱۴ به شرح زیر اصلاح شود.

مدیر عامل می‌تواند منحصراً انجام قسمتی از وظائف خویش را به معاون خود یا هر یک از مدیران یا رؤسای شعب و ادارات یا کارمندان سازمان واگذار نماید. دکتر کیان

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود تبصرة ۲ مادة ۱۴ به شرح زیر اصلاح شود.

تبصرة ۲ ـ مدیر عامل می‌تواند انجام قسمتی از

وظایف خویش را به معاون خود یا هر یک از مدیران یا رؤسای شعب و ادارات سازمان یا کارمندان آن واگذار نماید. صائب

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مادة ۱۴ اینجانب پیشنهاد می‌نماید جملة دارای هرگونه اختیار می‌باشد حذف گردد. دکتر سعید

نایب رئیس ـ اصلاحی بند ۲ مادة ۱۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

۱۱ ـ بند ۲ مادة ۱۶ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران به شرح زیر اصلاح می‌گردد.

بند ۲ ـ اظهار نظر در مورد ترازنامه و بودجه سازمان

نایب رئیس ـ پیشنهادی نرسیده اصلاحی تبصرة مادة ۱۸ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

۱۲ ـ تبصره ماده ۱۸ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران به شرح زیر اصلاح می‌گردد.

تبصرة مادة ۱۸ ـ در مواردیکه وزارت کار و امور اجتماعی مقتضی بداند نمایندگانی وزارت مزبور را درشهرستانها به رؤسای شعب سازمان تفویض و حق الزحمه مناسبی پرداخت خواهد نمود.

نایب رئیس ـ پیشنهاد‌های رسیده قرائت می‌شود

(به شرح زیر خوانده شد)

مقام معظم ریاست محترم شورای ملی

بدینوسیله پیشنهاد می‌نماید که تبصرة مادة ۱۸ قانون بیمه‌های اجتماعی به شرح زیر اصلاح گردد:

تبصرة مادة ۱۸ ـ وزارت کار و امور اجتماعی و سازمان بیمه‌های اجتماعی می‌توانند وظایف خود را در استانها و شهرستانها در قبال پرداخت حق الزحمه به نمایندگان یکدیگر تفویض نمایند. با تقدیم احترام ـ مهندس معینی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در مورد لایحه اصلاح بعضی از مواد قانون بیمه‌های اجتماعی بند ۱۲ به شرح زیر نوشته شود.

۱۲ ـ تبصره زیر به مادة ۱۸ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران اضافه شود. مهندس صائبی

تبصرة ماده ۱۸ ظاهراً مباین با قانون استخدام است تقاضای حذف آن می‌شود. دکتر مهذب

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید تبصرة ماده ۱۸ از لایحه حذف گردد. سیفی

ماده ۲۰۰۹/۱۸ چون در شهرها رئیس کار و امور اجتماعی هست دادن نمایندگی به رؤسای شعب سازمان چه صورت دارد پیشنهاد می‌کنم رئیس امور اجتماعی همین کار را انجام دهد. فضل الله پروین

نایب رئیس ـ بند ۵ که به مادة ۲۱ اضافه شده است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

۱۳ ـ در بند ۵ به مادة ۲۱ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران اضافه می‌گردد.

۵ ـ وجوه دریافتی از کارفرمایان طبق مادة ۶۷ این قانون.

نایب رئیس ـ پیشنهادی نرسیده اصلاحی تبصرة ۲ مادة ۲۱ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

۱۴ ـ تبصره ۲ به مادة ۲۱ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران به شرح زیر اصلاح می‌گردد.

تبصره ۲ مادة ۲۱ ـ سازمان می‌تواند در مورد کارگران ساختمان و راه سازی و نظایر آن که عملاً امکان استفاده از کلیه کمک‌های قانونی را ندارند طبق آئین نامه‌ای که بنا به پیشنهاد هیئت مدیره به تصویب شورایعالی خواهد

رسید آنان را در نقابل دریافت قسمتی از حق بیمه از بعضی از موارد در مادة ۲ این قانون بهره مند سازد.

همچنین سازمان می‌تواند در مورد افرادی که طبق مادة ۵ این قانون جدیداً مشمول مقررات بیمه‌های اجتماعی قرار می‌گیرند به ترتیب مذکور در فوق عمل نماید ولی این افراد و همچنین بیمه شدگانی که در حال حاضر از قسمتی از مزایای این قانون استفاده نمایند (به جز کارگران ساختمان و راه سازی و مشابه آن) حداکثر ظرف دو سال از تاریخ اجرای این قانون از بیمه کامل بهره مند شده و حق بیمه آنان به مأخذ بیمه شدگان کامل دریافت خواهد گردید.

نایب رئیس ـ پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

تبصره ۲ مادة ۲۱ ـ خط دوم هیئت مدیره تبدیل شود به مدیر عامل. دکتر مهذب

تبصره ۲ مادة ۲۱ ـ خط سوم پیشنهاد هیئت مدیره تبدیل شود به مدیر عامل. دکتر مهذب

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در مورد لایحه اصلاح بعضی از مواد قانون بیمه‌های اجتماعی: بند ۱۴ به شرح زیر نوشته شود.

۱۴ ـ تبصره ۲۲ به مادة ۲۱ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران اضافه شود. مهندس صائبی

نایب رئیس ـ اصلاحی ماده ۲۹ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

۱۵ ـ ماده ۲۹ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران به شرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة ۲۹ ـ در مواردی که کارفرما کاری را به طور مقاطعه کاران واگذار نماید باید در قرار دادی که منعقد می‌کند مقاطعه کار را مکلف نماید کارگران خود و همچنین کارگران مقاطعه کاران فرعی را طبق این قانون بیمه نموده و حق بیمه مربوط را پرداخت آخرین قسط مقاطعه کار که نبایستی کمتر از ده درصد کل مبلغ مورد مقاطعه باشد موکول به ارائه مفاصا حساب از طرف سازمان می‌باشد.

هرگاه کارفرما آخرین قسط مقاطعه کار را بدون ملاحظه رسید و مفاصا حساب مزبور بپردازد شخصاً مسؤل پرداخت حق بیمه مقرر خواهد بود و حق دارد جهت دریافت وجوهی که از این بابت به سازمان پرداخته است به مقاطعه کار رجوع نموده و مبلغ مزبور را دریافت نماید کلیه ادارات و مؤسسات دولتی و غیر دولتی و شهرداری‌ها و مؤسسات خیریه و عام المنفعه نیز مشمول این مقررات می‌باشند.

نایب رئیس ـ پیشنهادی نرسیده اصلاحی ماده ۳۰ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

۱۶ ـ ماده ۳۰ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران به شرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة ۳۰ ـ کار فرما مکلف است حق بیمه مربوط به هر ماه را ظرف بیست روز اول ماه بعد به سازمان بپردازد همچنین کارفرما باید مرتباً لیست مزد و یا حقوق بیمه شدگان مربوط را به سازمان ارسال دارد. طرز تنظیم لیست‌ها و مواقع ارسال آنها به سازمان طبق آئین نامه‌ای که بنا بر پیشنهاد هیئت مدیره به تصویب شورایعالی خواهد رسید تعیین می‌گردد.

نایب رئیس ـ پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده ۳۰ به شرح زیر اصلاح شود.

سطر سوم ـ پس از ارسال دارد اینطور نوشته شود.

طرز تنظیم لیستها و مواقع ارسال آنها به سازمان طبق آئین نامه‌ای که بنا به پیشنهاد هیئت نامه‌ای که بنا به پیشنهاد هیئت مدیره تنظیم شده در صلاحیت شورای عالی خواهد بود. صائب

ریاست محترم مجلس

لایحه ۲۰۰۹ ماده ۳۰ چون ماه سی روز است ۲۰ روز اول و ۲۰ روز دوم ندارد پیشنهاد می‌کنم نوشته شود ظرف ۱۵ روز اول ماه بعد ... ف ـ پروین

نایب رئیس ـ تبصره‌های اصلاحی و اضافه شده ماده ۳۱ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

۱۷ ـ تبصره ۱ ماده ۳۱ ـ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران به شرح زیر اصلاح می‌گردد.

تبصرة ۱ مادة ۳۱ ـ در صورتیکه کار فرما به میزان حق بیمه تعیین شده از طرف سازمان معترض باشد می‌تواند منتهی تا ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ تصمیم سازمان اعتراض خود را به شعبه یا نمایندگی مربوط برای طرح در هیئت تشخیص مطالبات تسلیم نماید. هیئت مزبور در هر یک از شعب یا نمایندگیهای سازمان با شرکت اشخاص زیر تشکیل می‌شود.

یک نفر از نماینده وزارت کار و امور اجتماعی که ریاست هیئت را به عهده خواهد داشت. یک نفر از نماینده سازمان و یک نفر نماینده کارفرمایان به انتخاب وزیر کار و امور و اجتماعی هیئت مزبور حداکثر ظرف ۱۵ روز از تاریخ دریافت اعتراض به شکایت کار فرما رسیدگی و رأی لازم صدور خواهد نمود در مورد مطالباتیکه زائد بریکصد و پنجاه هزار ریال باشد کار فرما و سازمان ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ رأی هیئت حق تقاضای تجدید نظر خواهند داشت.

هیئت تجدید نظر فقط در تهران با شرکت اشخاص زیر تشکیل می‌شود:

یک نفر نماینده منتخب از طرف وزیر کار و امور اجتماعی که ریاست هیئت را به عهده خواهد داشت یکنفر نماینده مدیر عامل سازمان یک نفر قاضی به انتخاب وزیر دادگستری یکنفر از نمایندگان از اعضاء هیئت نظارت سازمان به انتخاب هیئت مزبور و یک نفر از کارفرمایان و یاسندیکاهای کار فرمائی به انتخاب وزیر کار و امور اجتماعی هیئت مزبور ظرف مدیتکه از یکماه تجاوز نخواهد نمود به موضوع رسیدگی و رأی صادر خواهد نمود. آراء هیئتهای تشخیص مطالبات در صورتیکه مبلغ مورد مطالبه سازمان کمتر از یکصد و پنجاه هزار ریال بوده و یا نسبت به آنها تقاضای تجدید نظر نشده باشد و همچنین آراء هیئت تجدید نظر در هر حال قطعی و لازم اجراء خواهد بود هیئتهای فوق الذکر می‌توانند بدرخواست کارفرما ترتیب پرداخت بدهی معوقه او را حداکثر در ۳۶ قسط ماهانه بدهند و در این مدت کارفرما بایستی بمیزان ۱۲% در سال نسبت به مانده بدهی خود بهره بسازمان بپردازد.

۱۸ـ تبصره ۲ بماده ۳۱ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران اضافه می‌گردد.

تبصره ۲ مادة۳۱ـ در مورد مقاطعه کاران و موارد مشابه دیگر که تعیین مزد یا حقوق پرداختی به بیمه شده میسر نباشد شورایعالی می‌تواند بنا به پیشنهاد هیئت مدیره نسبت مزد را بکل کار انجام شده تعیین نماید و حق بیمه متعلقه بهمان نسبت از کارفرما مطالبه و وصول خواهد شد.

نائب رئیس ـ در اینجا چون گزارش کمیسیون دادگستری با گزارش کمیسیون کار اختلاف دارد گزارش کمیسیون دادگستری هم قرائت می‌شود و هر دو بکمیسینهای مربوط ارجاع می‌شود اگر رفع اختلاف شد که هیچ والا تصمیم مجلس قاطعیت دارد.

(بشرح زیر قرائت شد)

تبصرة۱ـ ماده ۳۱ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

تبصرة۱ـ مادة۳۱ ـ در صورتیکه کارفرما بمیزان حق بیمه تعیین شده از طرف سازمان معترض باشد می‌تواند منتهی تا سی روز از تاریخ ابلاغ تصمیم سازمان اعتراض خود را بشعبه یا نمایندگی مربوط برای طرح در هیئت تشخیص مطالبات تسلیم نماید. هیئت مزبور در هر یک از شعب یا نمایندگی‌های سازمان با شرکت اشخاص زیر تشکیل می‌شود.

یکنفر نماینده وزارت کار و امور اجتماعی که ریاست

هیئت را بعهده خواهد داشت یکنفر نماینده سازمان و یکنفر نماینده کارفرمایان به انتخاب وزیر کار و امور اجتماعی هیئت مزبور حداکثر ظرف پانزده روز از تاریخ دریافت اعتراض بشکایت کارفرما رسیدگی و رأی لازم صادر خواهد نمود در مورد مطالباتیکه زائد بر یکصد و پنجاه هزار ریال باشد کارفرما و سازمان ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ رأی هیئت حق تقاضای تجدید نظر خواهند داشت. هیئت تجدید نظر فقط در تهران با شرکت اشخاص زیر تشکیل می‌شود.

یک نفر قاضی به انتخاب وزیر دادگستری که ریاست هیئت را بعهده خواهد داشت یکنفر نماینده منتخب از طرف وزیر کار و امور اجتماعی و یک نفر از اعضای هیئت نظارت سازمان به انتخاب هیئت مزبور و یکنفر از کارفرمایان ویا سندیکاهای به انتخاب وزیر کار وامور اجتماعی هیئت مزبور ظرف مدتیکه از یکماه تجاوز نخواهد نمود بموضوع رسیدگی و رأی صادر خواهد نمود.

آراء هیئت‌های تشخیص مطالبات در صورتیکه مبلغ مطالبه سازمان کمتر از یکصد و پنجاه هزار ریال بوده و یا چنانچه نسبت بآنها تقاضای تجدید نظر نشده باشد و آرزاء هیئت تجدید نظر در هر حال قطعی و لازم الاجراء خواهد بود. هیئتهای فوقالذکر می‌توانند بدرخواست کارفرما ترتیب پرداخت بدهی معوقه او را حداکثر در ۳۶ قسط ماهانه بدهند و در این مدت کارفرما بایستی بمیزان ۱۲%در سال نسبت بمانده بدهی خود بهره بسازمان بپردازد.

نایب رئیس ـ پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در تبصرة۱ ماده۳۱ برای انتخاب نماینده کارفرمایان اضافه شود بر حسب مورد نماینده کارفرمایان از اطاق بازرگانی و شورایعالی اصناف تعیین شود.

باتقدیم احترام ـ اوزارـ عباس روستا

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در تبصره ۱ ماده ۳۱ پس از لازم الاجراء خواهد بود اضافه شود بدون حق توقیف شخص

فلیکس آقایان

ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید در صفحه ۱۱ در سطر ۱۴ در صفحه ۱۶ سطر آخر در صفحه ۱۹ سطر ۱۶ میزان ۱۲% بهره به ۶% تبدیل گردد.

مهندس والا

ریاست معظم

پیشنهاد می‌نماید در تبصره یک ماده ۳۱ در صفحه ۱۱ پس از جمله به شکایت کارفرما جمله (با حضور شاکی یا نماینده او) اضافه شود.

فراکسیون پارلمانی حزب مردم ـ رامبد

در تبصرة۱ مادة۳۱ بشرح زیر اصلاح شود

پس از جمله اشخاص زیر تشکیل می‌شود «یکنفر نماینده وزارت دادگستری از قضات دیوان کشور یکنفر نماینده سازمان یکنفر نماینده اطاق بازرگانی یکنفر نماینده اطاق صنایع و یکنفر نماینده شاکی»بجای جملات فعلی اصلاح شود.

فراکسیون پارلمانی ـ حزب مردم ـرامبد

در تبصرة۱ مادة۳۱

نماینده کارفرمایان به انتخاب وزیر کار وامور اجتماعی اصلاح شود به نماینده کارفرمایان بمعرفی اطاق صنایع و معادن و در محلهائی که اطاق صنایع ایجاد نشده باشد یکنفر از صاحبان حرف محلی بانتخاب فرماندار.

دکتر مهذب

نایب رئیس ـ اصلاحی تبصرةماده۳۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

۱۹ـتبصره ماده ۳۲ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

تبصره ماده ۳۲ـ سازمان می‌تواند بازرسان خود را از بین بازرسان کار و یا کارمندان سازمان که به تشخیص وزارت کار و امور اجتماعی دارای شرایط پیش بینی شدة در قانون کار و آئین نامه‌های مربوط جهت بازرسان کار باشند انتخاب نماید. بازرسان مزبور دارای همان اختیارات و مسؤلیت‌های مذکور در مواد ۵۲ و ۵۳ قانون کار خواهند بود.

نایب رئیس ـ پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در تبصره ماده ۳۲ جمله (به تشخیص وزارت کار و امور اجتماعی) حذف گرددـ دکتر کیان

ریاست محترم مجلس شورای ملی

چون مدیر عامل سازمان سمت معاونت وزارت کار و را دارد لذا تبصره ماده ۳۲ سطر دوم جمله (به تشخیص وزارت کار وامور اجتماعی) حذف شود ـ صائب

نایب رئیس ـ اصلاحی تبصره مادة ۳۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

۲۰ـ تبصره مادة۳۳ـقانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

تبصره مادة ۳۳ـکمک‌های نقدی بمأخذ ارقام مندرج در لیست مزد یا حقوق بیمه شدگان محاسبه و پرداخت خواهد شد و در صورتیکه کارفرما در ارسال تعلل نماید سازمان می‌تواندمزد یا حقوق بیمه شدگان را بر اساس ارقامیکه طبق ماده ۳۱ این قانون تعیین می‌گردد محسوب و مأخذ پرذاخت کمکهای نقدی قرار دهد. در مواردیکه تعیین مزد یا حقوق بیمه شده بطریق مذکور در فوق میسر نباشد سازمان می‌تواند کمکهای نقدی را بمأخذ کمکهاییکه بحد اقل مزد کارگر عادی تعلق می‌گیرد بطور علی الحساب پرداخت نماید.

نایب رئیس ـ پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

چون ماده ۳۳ قانون بیمه‌های اجتماعی تبصره ندارد بنابراین تبصرةوجود ندارد که اصلاح شود و تبصره پیشنهادی در لایحه اصلاحی بمادة۳۳ اضافه می‌شود. مهندس صائبی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در سطر اول تبصره ماده ۳۳ بعد از کمکهای نقدی اضافه شود در مورد مشمولین مده ۳۳ ـ صائب

نایب رئیس ـ اصلاحی مادة ۳۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

۲۱ـ مادة ۳۶ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة ۳۶ ـ هیئت مدیره باید منتهی تا اول دیماه هر سال بودجه کل سازمان را برای سال بعد تنظیم و پس از اظهلر نظر هیئت نظارت بشورای عالی پیشنهاد نماید.

شوری مکلف است پس از مطالعه نظر مشورتی هیئت نظارت که ظرف بیست روز اعلام خواهد شد حداکثر تا پانزده اسفند هر سال بودجه سال بعد را تصویب و بهیئت مدیره ابلاغ نماید.

هیئت مدیره مکلف است در هنگام تنظیم بودجه در آمدهای سازمان را طبق ارقام قریب بواقع پیش بینی و هزینه‌ها را بترتیب زیر تقسیم نماید:

الف ـ هزینه معالجات شامل:

۱. حقوق و مزایای پزشکان و کارکنان بیمارستانها، درمانگاهها، زایشگاهها و بطور کلی دستگاههای مسؤل معالجه.

۲. دارو.

۳ـ مواد غذایی و هزینه عمومی بیمارستانها و سایر دستگاههای درمانی.

۴ـ هزینه‌های ناشی از سایر کمکهای غیر نقدی مقرر در فصل ۵ این قانون.

ب ـ کمکهای قانونی و نقدی شامل:

۱. غرامت دستمزد (ناشی و غیر ناشی از کار) و کمک حاملگی و هزینه سفر و نقل و انتقال بیمه شدگان.

۲. کمک نوزاد نقدی.

۳. کمک ازدواج.

۴. انواع مستمریها و غرامت نقص مقطوع.

۵. مقرری بازنشستگی.

۶. کمک کفن و دفن.

ج ـ بودجه هزینه‌های پرسنلی واداری که نباید جمعاً از ده درصد کل در آمدهای سازمان متجاوز بوده و شامل ارقام زیر خواهد بود.

۱. حقوق و مزایای کارکنان سازمان (به استثنای پزشکان و سایر کارکنان دستگاههای مسؤل معالجه).

۲. هزینه عمومی و اداری غیر از آنچه مربوط بدستگاههای درمانی می‌باشد.

د ـ هزینه تعمیرات جزئی ساختمانهای اختصاصی یا استیجاری.

نایب رئیس ـ پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

در مادة۳۶ اصلاح زیر بعمل آید.

بجای جمله شوری مکلف است پس از مطالعه... جمله زیر گذاشته شود:

شوری مکلف است پس از مطالعه نظر مشورتی هیئت نظارت که ظرف بیست روز اعلام خواهد شد حداکثر تا پانزدهم بهمن هر سال برای رسیدگی و تصویب بکمیسیون بودجه مجلس شورای ملی ارسال نماید.

هیئت مدیره... مهندس والا

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید:

در مادة۳۶ اصلاح زیر بعمل آید:

شوری مکلف است پس از مطالعه نظر مشورتی هیئت نظارت که ظرف بیست روز اعلام خواهد شد حداکثر تا اول اسفند ماه هر سال برای رسیدگی و تصئیب کمیسیون بودجه بمجلس ش. رای ملی بفرستد.

فراکسیون پارلمانی حزب مردم ـ رامبد

در مادة ۳۶ خط اول :۱ـ هیئت مدیره تبدیل شود به: مدیر عامل ۲ـدر خط اول کلمه منتهی حذف شود. دکتر مهذب

بند ۳قسمت ب ماده ۳۶ بصورت زیر اصلاح شود.

انواع مستمریها و غرامات نقص عضو بطور مقطوع دکتر مهذب

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید بند ج مادة ۳۶ بشرح زیر اصلاح شود.

بودجه هزینه‌های پرسنلی و اداری و حقو۵ و مزایای کلیه کارمندان دستگاههای سازمان که کار اداری انجام می‌دهند بغیر از کارکنان بیمارستانها نباید از ده در صد کل سازمان تجاوز نماید. سیفی

نایب رئیس ـ اصلاحی مادة ۳۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

۲۲ـ ماده ۳۷ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة ۳۷ ـ سازمان مکلف است همه ساله مبلغی از درآمد حق بیمه را بحساب ذخائر منظور نماید ذخائر سازمان بر دو نوع می‌باشد.

۱. ذخیره احتیاط که از محل آن هزینه‌های غیر مترقبه در مورد هزینه معالجات و غرامت دستمزد و کمک ازدواج جبران می‌شود.

۲. ذخیره فنی که کمبود احتمالی مبالغ پیش بینی شده جهت پرداخت مستمریها و مقرریهای بازنشستگی را تأمین خواهند نمود.

جمع کل مبالغی که همه بحساب ذخائر منظور می‌شود نباید از پانزده درصد کل در آمد سالانه حاصله از حق بیمه کمتر باشد که لااقل ده درصد به حساب ذخیره فنی و بقیه ذخیره احتیاط منظور خواهد گردید.

تبصره ۱ـ در صورتیکه مبالغ پیش بینی شده در بندهای (الف) و (ب) ماده ۳۶ این قانون تکافو ننماید کمبود حاصله با تصویب شورای عالی از محل اضافات موجود در بندهای دیگر تأمین خواهد شد و فقط در صورتیکه این امر میسر نباشد شورایعالی اجازه برداشت از ذخائر را صادر خواهند کرد.

تبصره ۲ـ شورایعالی همه ساله بنا به پیشنهاد هیئت مدیره مبلغی جهت خرید اموال غیر منقول و منقول و ایجاد ساختمانها و تأسیسات جدید و تعمیرات اساسی ساختمانهای موجود تخصیص خواهد داد و این مبالغ از ذخیره احتیاط برداشت شده و بهاء اموال و تأسیسات مزبور بحساب ذخائر منظور خواهد گردید.

نایب رئیس ـ پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

در تبصرة یک ماده ۳۷ سطر سوم کلمه فقط زائد بنظر می‌رسد و باید حذف شود. صائب

نایب رئیس ـ اصلاحی ماده ۳۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

۲۳ـ مادة ۳۹ ـ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

ماده ۳۹ ـ طرز اداره امور مالی و ترتیب نگاهداری حسابهای سازمان بموجب آئین نامه‌ای خواهد بود که از طرف مدیر عامل تنظیم و تصویب شورای عالی خواهد رسید.

نایب رئیس ـ پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در ماده ۳۹ بعد از جمله شورایعالی (به تصویب کمیسیون کار و دارائی مجلسین) اضافه شود.

مهندس عبد الله والا

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

در مادة۳۹ پیشنهاد می‌نماید بجای جمله «به تصویب شورایعالی» نوشته شود (به تصویب کمیسیون وزارتین کار و دادگستری و اقتصاد مجلسین). با تقدیم احترام ـ معتمدی

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید

ماده ۳۹ بشرح زیر اصلاح شود:

بعد از جمله «بموجب آئین نامه‌ای خواهد بود» اصلاح شود:«که بتصویب کمیسیون کار و دارائی مجلسین برسد».

فراکسیون پارلمانی حزب مردم ـ رامبد

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده ۳۹ سطر دوم بترتیب زیر اصلاح شود.

که از طرف مدیر عامل تنظیم شده و در صلاحیت شورایعالی سازمان خواهد بود. صائب

رئیس ـ تبصره‌ای که بمادة ۴۵ اضافه شده است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

۲۴ـ تبصره زیر بماده ۴۵ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران اضافه می‌گردد.

تبصره ماده ۴۵ ـ طرز انجام معالجات و مقررات مربوط به آن آیین نامه‌ای که بنابر پیشنهاد هیئت مدیره بتصویب شورای عالی خواهد رسید معین می‌گردد.

نایب رئیس ـ پیشنهادی نرسیده تبصره‌ای که بماده ۸۳ اضافه شده است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

۲۵ـ تبصره زیر بماده ۸۳ قانون بیمه‌های اتماعی کارگران اضافه می‌گردد.

تبصره ماده ۸۳ ـ در صورتیکه هنگام معاینه مجدد کارگری که بعلت از کار افتادگی از کار بر کنار شده است درجه از کارافتادگی کمتر از ده درصد باشد سازمان می‌تواند حداکثر تا ششماه مستمری را بمیزان سابق بپردازد و درخلال این مدت آخرین کارفرمای کارگر مکلف خواهد بود او را مجدداً بکار بگمارد و یا بترتیب مقرر در ماده ۳۳ قانون کار مزایای پیش بینی شده را بنامبرده بپردازد.

نایب رئیس ـ پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید تبصره ماده ۸۳ از لایحه حذف شود. سیفی

نایب رئیس ـ تبصره اصلاحی ماده ۸۳ قرائت می‌شود

(بشرح زیر قرائت می‌شود)

۲۶ـ تبصره ماده ۸۷ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

تبصره مادة ۸۷ ـ کارفرمایانیکه ظر ششماه از تاریخ اعلان سازمان بدهی معوقه خود را که متعلق بقبل از فروردین۱۳۴۳ می‌باشد بسازمان پرداخت نمایند از تأدیه خسارت تأخیر و جرائم معاف خواهند بود.

همچنین ظرف مدت ششماه فوق کارفرمایانیکه به تشخیص سازمان در مورد بدهیهای سابق خود معترض می‌باشند و باآن که کارگران آنان عملاً امکان استفاده از قسمتی که از کمکهای قانونی نداشته‌اند می‌توانند به هیئت‌های تشخیص مطالبات مقرر در ماده ۳۱ مراجعه نمایند هیئت‌های مذکور بدلائل و مدارکی که از طرف کارفرما ابراز می‌شود رسیدگی نموده و می‌توانند با توجه باوضاع و احوال قسمتی از بدهی کارفرما را کسر نمایند. در مورد بدهی‌های زائد ب یکصد و پنجاه هزار ریال موضوع بتقاضای کارفرما و یا سازمان قابل رسیدگی مجدد در هیئت تجدید نظر بوده و تصمیم متخذه قطعی و لازم الاجرا است.

هیئت‌های مذکور در فوق می‌توانند بدرخواست کارفرما ترتیب پرداخت بدهی او را در ۳۶ قسط ماهانه بدهند و در این مدت کارفرما بایستی بمیزان دوازده درصد نسبت به مانده بدهی خود بهره بسازمان بپردازد.

نایب رئیس ـ پیشنهاد هایرسیده قرائت می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احترماً پیشنهاد می‌نماییم: تبصره ماده ۸۷ بشرح زیر اصلاح شود کارفرمایانیکه ظرف ششماه از تاریخ اعلام سازمان بدهی معوقه خود را تا تصویب و اجراء این قانون به سازمان پرداخت نمایند از تأدیه خسارات و جرائم معاف خواهند بود.

با تقدیم احترام عباس روستا ـ عزت الله اوزار ـ مهندس مالک

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در سطر اول تبصره ماده ۸۷ بعد از تاریخ اعلام کلمه (کتبی) اضافه شود. دکتر کیان

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در تبصره ماده ۸۷ سطر پنجم کلمه متعرض صحیح نیست باید معترض باشد. صائب

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در تبصره ماده ۸۷ پیشنهاد می‌نماید سطر نهم از اول جمله در مورد بدهیهای زائد تا آخر جمله حذف شود زیرا این موضوع در تبصره ماده ۳۱ ذکر شده است و مکدد می‌باشد. صائب

نایب رئیس ـ اصلاحی ماده ۹۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

۲۷ـ مادة ۹۶ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

ماده۹۶ـ سازمان از پرداخت هر گونه مالیات و عوارض و پرداخت هزینه تمبر دعاوی و مالیات مستغلات و حقوق گمرکی معاف می‌باشد. همچنین بیمه شدگانیکه بموجب این قانون مستمری یا کمک دریافت می‌کنند نسبت بوجوه دریافتی از پرداخت هرگونه مالیات معاف می‌باشد.

تبصره ـ کارمندان سازمان از لحاظ پرداخت مالیات و عوارض بر حقوق و مزایا مانند کارمندان دولت خواهند بود.

نایب رئیس ـ پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

تبصره مادة ۹۶ حذف شود.

توضیح: در لایحه مالیات بر در آمد آمده است. دکتر مهذب

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در بند ۳۰ تبصره مادة ۹۶ بعد از جمله که در این قانون نامی از آنها برده نشده است اضافه شود (مادامی که اصلاح نشده). صائب

نایب رئیس ـ قسمت بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

۲۸ـ وزیر کار مندرج در کلیه مواد و تبصره‌های این قانون بوزیر کار و امور اجتماعی تبدیل می‌گردد.

نایب رئیس ـ پیشنهادی نرسیده قسمت بعد قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

۲۹ـ مدیر عامل مندرج در مواد ۲۴ـ۲۷ـ۳۹ـ۴۴ـ۵۸ـ۷۰ـ۷۵ و تبصره یک ماده ۸۵ تبدیل بهیئت مدیره می‌گردد.

نایب رئیس ـ پیشنهادی نرسیده قسمت بعد قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

۳۰ـ مواد و تبصره هائی از قانون مصوب ۱۳۳۹/۲/۲۱ که در این قانون نامی از آنها برده نشده است کمافی السابق بقوت خود باقی خواهند بود و سازمان بیمه‌های اجتماعی مذکور در این قانون از هر لحاظ قائم سازمان بیمه‌های اجتماعی کارگران موضوع سابق می‌باشد.

نایب رئیس ـ پیشنهادی نرسیده تعدادی مواد و تبصره‌های الحاقی پیشنهاد شده که قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید تبصره زیر بلایحه اصلاح قانون بیمه‌های اجتماعی اضافه شود.

تبصره ـ عموم کارگران روز مزد وزارت راه و سایر وزارتخانه و کارخانجات وابسته بدولت باید بیمه شوند که پس از مرگ خانواده آنها تأمین کافی داشته باشند. با تقدیم احترامات ـ مجید محسنی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً چون قانون فعلی بیمه‌های اجتماعی در سایر مواد نیز نواقصی دارد که بایستی اصلاح شود پیشنهاد

می‌نمایم تبصره ذیل لایحه اصلاحی بیمه اجتماعی اضافه شود.

تبصره ـ دولت مکلف است ظرف مدت چهار ماه قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران را به مجلس شورای ملی تقدیم نماید. با احترام ـ محدث زاده

پیشنهاد می‌نماید ماده زیر به لایحه اضافه شود«دولت مکلف است در مدت دو ماه لایحه تعهدات سازمان بیمه‌های اجتماعی نسبت به بیمه شدگان و همچنین نظارت بر هزینه و در آمد سازمان مزبور را تقدیم مجلس شورا بنماید»

فراکسیون پارلمانی حزب مردم ـ رامبد

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم بجای ماده واحده نوشته شود قانون اصلاح بعضی از مواد قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران و ماده زیر به آخر قانون اضافه شود.

مادة اضافی: مواد فوقالذکر از تاریخ تصویب نهائی مواد مربوط قبلی را لغو و جانشین آنها می‌شوند. دکتر مبین

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید تبصره زیر لایحه اصلاحیه بیمه‌های اجتماعی افزوده شود.

وزارت کار و امور اجتماعی موظف است در باره اصلاح سایر مواد لایحه قانونی بیمه‌های اجتماعی مخصوصاً در مورد مستمری بازنشستگان و معالجه مستمری بگیران و همچنین بیمه بیکاری لایحه لازم تهیه و بمجلس ملی تقدیم نماید. صائب

مقام معظم ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود:

به کلیه مواد و تبصره‌های قانونی بیمه‌های اجتماعی مصوب ۳۹/۲/۲۱ کمیسیونهای مربوط و اصلاحات مصوب هیئت دولت در دوره فترت (۴۲/۱/۲۴) یک جا رسیدگی وبا اصلاحات که بعمل خواهد آمد در جلسه علنی مطرح گردد. با تقدیم احترام ـ آموزگار

نایب رئیس ـ لایحه و پیشنهاد‌ها برای شور دوم به کمیسینهای مربوط ارسال می‌شود.

۴ـ طرح گزارش یک فوریتی کمیسین دارائی راجع بواگذاری اموال منقول و غیر منقول بکاخ جوانان

نایب رئیس ـ گزارش یک فوریتی راجع به واگذاری اموال منقول و غیر منقول بکاخ جوانان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۵ آبانماه ۱۳۴۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه شمارة ۸۳۱۴-۴۵/۸/۳۰ راجع به واگذاری اموال منقول و غیر منقول بکاخ جوانان را که بشماره ۲۰۲۸ چاپ شده و یک فوریت آن در جلسه اول آذر ماه ۱۳۴۵ بتصویب مجلس شورای ملی رسیده بود مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی تصویب نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مادة واحده ـ دولت مجاز است از اراضی و باغات و عمارات دولتی یا هر گونه اشیاء منقولی که از محل بودجه‌های مستمر یا عمرانی تهیه شده باشد با ذکر حدود و مشخصات هر یک از قطعات اراضی و باغات و عمارات دولتی و اشیاء منقول با تصویب هیئت وزیران بدون دریافت قیمت یا مال الاجاره برای استفاده ولی بدون حق انتقال بغیر در اختیار کاخ جوانان قرار دهد کاخ جوانان نیز می‌تواند هر گونه وجه و مال و کمک اعم از نقدی یا جنسی منقول یا غیر منقول را از اعضاء خود یا از خارج قبول نماید و کلیه وجوه و اموال دریافتی را طبق آئین مالی که بتصویب هیئت مدیره خود رسیده باشد

بمصرف برسانند. در صورت انحلال کلیهء اموال و دارائی کاخ جوانان بدولت تعلق خواهد گرفت.

مخبر کمیسیون دارائی ـ عزت الله اوزار

دکتر مبین ـ بنظر بنده این لایحه‌ای که تهیه شده از نظر تأثیری که در وضع جوانان خواهد داشت مسلماً حائز اهمیت است و لایحه خوبی است ولی یک مطالبی است که چون لایحه یک فوریتی است و می‌شود مطالب را بعد از عنوان کردن و موافق بودن اکثریت رویش تصمیم گرفت مطالبی است که می‌خواهیم نمایندگان محترم توجه داشته باشند چون بنده راجعبه همین مطالب پیشنهاد داده بودم و چون تکه تکه نمی‌شود پیشنهاد داد بنده این را بطور مفصل صحبت می‌کنم اگر موافق بودند روی پیشنهاد تصمیم می‌گیرند مطلب اول در سطر اول گفته دولت مجاز است از اراضی و باغات خودش بدهد به این سازمان ولی معین نکرده حداکثر تا چه میزانی این را باید تا سالهای بعد بکرات همیشه و هر وقت باغی پیدا کرد بدهد باین سازمان و به اینکار مجاز باشد شما چنین تصمیمی می‌گیرد یک حداکثری باید تعیین بشود آنطور که بنده در کمیسیون صحبت شد دیدیم که آن ساختمانی که الآن هست و یک مقدار اراضی که وصل بآنجا است در حدود یکصد میلیون ریال یا اگر خیال می‌کنید کافی نیست نمایندهء دولت تشریف دارند توضیح بفرمایند حداکثر معین بشود در چه حدودی دولت از اراضی و باغات بدهد مطلب دوم اینکه در آنجائی که گفته شده حدود مشخصاتش ذکر بشود باید ارزش تمام شده اش برای دولت معین بشود یعنی دولت لیستی را معین می‌کند این اراضی و این باغ و این اشیاء منقول را در مقابلش نوشته شده باشد این مبلغ بشود و اینها برای دولت باین مبلغ تمام شده در آن لیست حدود و مشخصات ذکر ارزش آن شیئی منقول یا غیر منقول هم شده باشد مطلب دیگری که بنده بنظرم رسیدهاز نظر مصرف است در سطر هشتم گفته شده وجوه و اموال دریافتی را طبق آئین نامه خودش بمصرف برساند اشکالی ندارد ولی این وجوه و اموال دریافتی ناظر به وجوه و اموال دریافتی است که از سطر ششم شروع شده در سطر ششم گفته شده هر گونه وجه و مال و کمک اعم از نقدی یا جنسی از اعضاء یا خارج قبول نماید این اجازه مصرف ناظر به این‌ها است نه ناظر به وجوه و اموالی که از طرف دولت گرفته باغ را که نمی‌تواند مصرف کند چه جوری مصرف کند آیا قرار است که باغ را بفروشد و باغ را مصرف کند خود باغ را که نمی‌شود مصرف کرد لابد باید تبدیل بپولش کند و بعد مصرف کند چنین اجازه‌ای ما نمی‌خواهم بدهیم خود کمک‌های نقدی و جنسی که از اشخاص داخل و خارج می‌گیرد و از اعضاء می‌گیرد آنها را می‌تواند مصرف کند مال خودش است، من نظرم این است که پس از اموال «اموال دریافتی» یک «اخیر الذکر» هم اضافه شود که عبارت برساند مطلب چیست مطلب دیگری که بنده یادداشت کرده‌ام این است که آئین نامه مالی این کار به تصویب کمیسیون دارائی مجلس هم برسد این را هم خیال می‌کنم بد نیست برای اینکه مربوط است به اموالی که به هر حال به یک سازمان داده می‌شود که یک مقدار از متصرفات و دارائیش دولتی است نظارت کمیسیون دارائی مجلس در تنظیم آئین نامه اشکالی ندارد و در کمیسیون دارائی اشخاصی هستند که مستحضر و بصیر هستند از نظر آنها هم اگر استفاده بشود اشکالی ندارد که بگوئیم آئین نامه که این سازمان خواهد داشت به تصویب کمیسیون برسد. این بود نظرات بنده.

نایب رئیس ـ آقای معتمدی بفرمائید.

معتمدی ـ بنده در ماده واحده صحبت می‌کنم.

نایب رئیس ـ بسیار خوب اقای خواجه نوری بفرمائید.

خواجه نوری ـ درباره اهمیت کاخ جوانان موقع تسلیم لایحه مفصل صحبت شد و من حیث المجموع کلیه نمایندگان محترم اظهار نظر خوشوقتی کردند که دولت نسبت به این موضوع توجه خاصی مبذول داشته است مخصوصاً درباره توجه به تربیت جوانان و فراهم کردن وسایل تفریح سالم مسلماً اشتغال آنها در ایام غیر تحصیلی به کارهای ذوقی و هنری و به کارهای مفید بسیار مؤثر بوده

است و همة نمایندگان مجلس این فکر را تأیید کردند، البته جناب آقای دکتر مبین مطالبی را تذکر دادند، یکی راجع به این حداکثر میزان قیمت اراضی و باغات بنده خواستم توجه بکنید که این کاخ جوانان که فعلاً در تهران تشکیل شده منحصر به فرد نخواهد بود و امیدواریم در سایر نقاط از این اقدامات بشود و هر جا که دولت باغی و ابنیه‌ای داشته باشد که در اختیار جوانان بگذارد از این مجوز قانونی استفاده بکند و این عمل خیر را انجام بدهد و ضرورت نداشته باشد که برای هر موردی یک قانون خاصی به مجلس بیاورد بنابراین از ایشان استدعا می‌کنم که از این نظرشان عدول کنند و میزان و مبلغی برای این کار در نظر نگیرند این امر سابقه هم دارد و چندی قبل قانونی تصویب کردیم که مؤسسات خیریه از قبیل شیر و خورشید سرخ و یا سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی و یا سایر مؤسسات که خدمات درمانی و عام المنفعه انجام می‌دهند نمی‌توانند از اراضی خالصه و ابنیه دولتی استفاده کنند، در واقع این مجوز را برای کاخ جوانان قائل شدیم و این نشانه علاقه مجلس است به جوانان کشور ولیکن راجع به موضوع دوم که ایشان فرمودند مصرف وجوهی که حاصل می‌شود از اشخاص باید صراحتاً قید شود که این وجوه است که به موجب آئین نامه به مصرف می‌رسد و حق فروش ابنیه و غیر ذلک را ندارند گو اینکه خود متن اینطور حاکی است بنده برای اینکه این اطمینان خاطر را ایشان پیدا کننئ در تکمیل پیشنهاد ایشان اینطور فکر می‌کنم که اگر بجای ماده واحده در ماده بنویسیم جناب آقای دکتر یگانه توجه بفرمائید به این موضوع چون جنبه فنی دارد توجه بفرمائید یعنی اگر تا سطر پنجم یک ماده باشد و از سطر پنجم به بعد ماده دیگر که ما در ماده اول بنویسیم که مربوط به طرز اداره دستگاه باشد و وصول وجوه و به مصرف رساندن آن موضوع کاملا روشن می‌شود یک ماده داشته باشیم برای اجازه دادن به دولت راجع به اینکه این اراضی و ابنیه را به خانه‌های جوانان واگذار بکند یک ماده دیگر داشته باشیم که اجازه بدهیم به این مؤسسه که وجوهی که دریافت می‌کند طبق آئین نامه داخلی خودش به مصرف برساند این را استدعا می‌کنم اگر صلاح بدانید رفقای محترم این تفکیک را قائل بشویم و این را در دو ماده بنویسیم که نظر آقای دکتر مبین حاصل بشود اما راجع به تصویب آیین نامه توسط کمیسیون دارائی بنده می‌خواستم این توجه را به جناب ایشان بدهم که این خانه‌های جوانان، کاخ جوانان بنا به تناسبی که داشته باشند در هر شهری و هر مرکزی ممکن است یک امکانات مالی خاصی داشته باشد و قدرت عمل خاصی داشته باشند چه بسا ممکن است یک کاخ جوانانی در شمیران تشکیل بشود و بتواند از هر عضو خودش صد تومان بگیرد ولی نظیر این کاخ اگر در جنوب شهر تشکیل بشود نتواند چنین پولی را از اعضای خودش بگیرد ناچار است که کمتر بگیرد و شرایط عضویت در آن خانه و در آن کلوپ ناچار باید ارزانتر باشد و مناسبتر بهمین ترتیب اگر این مقررات را برای تهران بنویسیم ممکن است قابل اجرا در کاشان نباشد این خانه‌ها باید در واقع با یک اختیاراتی کاملی تشکیل بشود و هیئت مدیره با در نظر گرفتن موجبات و مقتضیات محل و قدرت اقتصادی مردم و امکاناتی که دارند یک آئین نامه‌های خاصی بنویسند این را اگر جنابعالی توجه بفرمایید که این واحدها در موقع یک واحدهائی خواهند بود برای جمع آوری جوانان و آن جوانان یک هیئت مدیره‌هایی خواهند داشت که دستگاهها را بچرخانند خودشان یک پولهائی جمع کنند و این پولها را بمصرفی برسانند خود جنابعالی یک نظری داشتید در مورد تأسیس کتابخانه‌ها که پیشنهاد فرموده بودید طرز اداره آن را اینهم در همان زمینه است که ما هم امکان بدهیم به جوانان که در هر شهر برای خودشان یک امکاناتی داشته باشند وسایل ورزشی داشته باشند استخر شنا داشته باشند بنابراین باید امکانات مالی خودشان را بسنجند و ببینند چه جوری می‌تواند پولی جمع بکنند و مطابق آن خودشان یک آئین نامه هائی بنویسند و آن آئین نامه‌ها را بموقع اجرا بگذارند با توجه باین مطلب استدعا می‌کنم این پیشنهاد اخیرتان را مسترد بدارید یکی از دوستان جناب آقای زهتاب مرقوم فرمودند علی الوصل تعریفی از کاخ جوانان نشده است این نظر هم

صحیح است بنده از خود ایشان استدعا می‌کنم که یک مقدمه‌ای بر این قانون مرقوم بفرمائید و تعریف بفرمائید که کاخ جوانان چطور مؤسسه‌ای است و این را هم مورد تصویب از همکاری همه همکاران محترم راجع به این کار عام المنفعه و مفید نهایت تشکر را می‌کنم و استدعا می‌کنم با همین روحیه همکاری که داریم ترتیبی بفرمائید که قانون جامع الاطرافی تصویب بشود خیلی تشکر می‌کنم.

نائب رئیس ـ آقایان مجید محسنی و مهندس ارفع و دکتر رهنمودی تقاضای صحبت کرده‌اند خواهش می‌کنم وقت را در نظر بگیرند که انشاء الله این لایحه مفید همین امروز از تصویب مجلس بگذرد آقای مجید محسنی بفرمائید.

مجید محسنی ـ چون تمام نمایندگان محترم خودشان به جزئیات کار جوانان آشنائی کامل دارند بنده بحثم را کوتاه می‌کنم چون بیشتر مطالبی را که می‌خواستم عرض کنم آقای خواجه نوری فرمودند بنده مختصراً عرض می‌کنم به عقیده من همانقدر که لایحه نفت و ذوب آهن برای مجلس و مردم ایران با ارزش و قابل توجه بود این لایحه یک صفحه‌ای هم به همان اندازه برای ما ارزش دارد هر قدر به جوانان کشور توجه بیشتر بشود بهتر است بنده لزومی هم نمی‌بینم که حدی برای کمک به جوانان قائل هستند که همه چیز ما متعلق به آنها است جوانان ما هستند که در آینده باید این مملکت را بچرخانند اینها هستند که باید از حالا به وطن پرستی و شاه دوستی و هنر و علم و دانش آشنائی بیشتری پیدا کنند (صحیح است ـ احسنت) فکر می‌کنم همین چند سطری را هم که دولت در مقدمه این لایحه نوشته «تأسیس این کاخ بمنظور تحقیق یکی از بزرگترین هدفهائی ملی یعنی پرورش جوانان کشور می‌باشد که در ارتقاءاجتمائی واقتصادی کشور که تحت رهبری شاهنشاه آریامهر آغاز گردیده نقش اساسی را بعهده دارند»کافی باشد بنابراین عرایض خودم را خاتمه می‌دهم و امیدوارم بتوانیم با تصویب این لایحه یک افتخار بزرگی مثل افتخار تصویب لایحه و نفت و ذوب آهن و پرداخت یک روز از بودجه ارتش برای مبارزه با بیسوادی بدست بیاوریم (احسنت).

نایب رئیس ـ آقای مهندس ارفع بفرمائید.

مهندس ارفع ـ عرایض بنده خیلی مختصر است و می‌خواستم عرض کنم که از همانجائی که نشسته بودم این مطلب را عرض بکنم که وقت آقایان را نگیرم ولی چون دیدم که صدای من رسا نیست ناچار شدم تصدیع بدهم در مورد این لایحه تصور می‌کنم هرقدر در این جا بطور تفصیل بیان بشود و درباره اهمیت این لایحه و اقدام مفیدی که دولت در این زمینه کرده بحث شود باز هم کم است برای اینکه این قبیل لوایح مفسر توجه کاملی است که ما امیدهای آینده مملکت و به شالوده‌های اساسی این مملکت یعنی جوانانمان مبذول می‌داریم یعنی داریم زمینه‌ای فراهم می‌کنیم برای اینکه اینها بتوانند واقعاً با یک روش بسیار صحیح و سالمی و در محیط‌های سالمی افکار سالمی را پرورش بدهند و برای جامعه مفید واقع بشوند اما نکته‌ای را که می‌خواستم برایم روشن بشود عبارت از این است که اولاً اهدای وسایلی به کاخ جوانان به نظر بنده از نظر لغوی صحیح نیست مثل اهداء وسایل است که به کاخ دادگستری یا غیر و ذلک می‌شود اگر سازمان جوانان وجود داشته باشد و ما به سازمان جوانان اهداء بکنیم صحیح است ولی اهداء کردن به یک ساختمان مسئله صحیحی نیست و در این کلمه به نظر بنده باید توجه بشود مثلاً دولت وسائلی را به عمارت پارلمان نمی‌تواند اهداء بکند بنابراین نمی‌شود به کاخ جوانان اهداء بشود یا وسایل را در اختیار کاخ جوانان گذاشت باید به یک سازمانی واگذار کرد مسئله دوم این است که این سازمان چه نوع ترکیبی دارد این نکته‌ای است که بنده می‌خواهم جناب آقای دکتر یگانه تعریف بفرمایید این است که آیا سازمان مزبور عام المنفعه است و اساسنامه‌ای دارد که به ثبت رسیده مسؤلیتی دارد یا ندارد و وضع این سازمان من حیث المجموع چه نحو است این که سازمان دولتی نیست وابسته به دولت نیست با سرمایه دولت نیست بنابراین یک سازمان خاصی است سازمان شیر و خورشید و با سازمان

شاهنشاهی خدمات اجتماعی هم نیست یک سازمان خاصی است این سازمان به موجب چه اساسنامه‌ای و به موجب چه قانونی به وجود آمده و این وسائلی که ما اختیار این سازمان می‌گذاریم طرف قرارداد با دولت چه اشخاصی خواهند بود اینها حدود مسؤلیتشان چه اندازه خواهد بود این را استدعا می‌کنم که جناب آقای دکتر یگانه برای بنده که اطلاع کافی در این زمینه ندارم روشن بفرمایید که ما اولاً ببینیم طرف معامله ما با دولت کیست و دولت که می‌خواهد این وسایل را بدهد در اختیار چه کسی بگذارد و طرف معامله کی است دوم اینکه در عنوانش هم توجه بفرمایید که نمی‌شود به کاخ جوانان واگذار کرد باید به یک سازمان جوانانی برای تشکیل کاخ جوانان یا تأسیس کاخ جوانان برگزار گردد (احسنت).

نایب رئیس ـ آقای دکتر رهنوردی بفرمایید.

دکتر رهنوردی ـ بنده خیلی مایل بودم در این مورد بیشتر صحبت بکنم ولی امر جناب آقای رئیس را اطاعت می‌کنم و سعی می‌کنم عرایضم را هر چه مختصرتر به اطلاع خانمها و آقایان برسانم در مورد اسم کاخ جناب آقای مهندس ارفع فرمودند بنده هم کاملاً با ایشان موافق و هم عقیده هستم این درست نیست ما باید با سازمان یا تشکیلات یک اسمی برای این بگذاریم بنده تا آنجائی که اطلاع دارم این کاخ برای این به وجود آمده و همان طور که بارها عرض کردم درباره جوانهای این مملکت هم بنده مطالعه دارم و هم سروکارم با آنها است برای اینکه مسؤل سازمان جوانان حزب ایران نوین هستم و طبعاً اطلاعاتی دارم به این نکته برخورد کرده‌ام که جوانهای ما اصولاً نسبت به جوانهای سایر کشورهای متمدن از قبیل آمریکا و فرانسه و انگلستان نه منحرف هستند نه بد هستند جوانهای ما تنها عیبی که دارند سرگردان هستند یعنی اینها جائی ندارند که عصرها عوض اینکه سر کوچه بایستند یا بروند به سینما یا وقت خودشان را به بطالت بگذرانند بروند به آن خانه‌ها و وقت خودشان را به نحوی که برایشان آینده‌ای هم داشته باشد در قسمت ورزش هنری و علمی صرف کنند و چنین جائی ندارند البته خانمها وآقایان تشریف برده‌اند در اروپا و دیده‌اند برای این جوانان انواع و اقسام خانه‌ها وجود دارد و تشکیلات زیادی هست که آنها وقت خودشان را در آنجا میگذرانند حالا در این مملکت ما هم به پیروی از منویات شاهنشاه آریا مهر آمده‌اند یک خانه‌هایی برای جوانها درست کرده‌اند که البته اسمش برازنده نیست اولاً اینکه جوانها کاخ نمی‌خواهند شما یک محفلی هم برایشان درست کنید که آنها وسائل ورزش و تفریح داشته باشند خیلی متشکر خواهند شد و این کاخ را هم نمی‌شود در همه جا به کار برده شود در ده سورک شهرستان ساری بگوییم کاخ جوانهای قریه سورک جور در نمی‌آید (دکتر اسفندیاری ـ چه اشکالی دارد) در یک ده که کاخ درست نمی‌کنند در یک ده که نمی‌شود کاخ درست کرد (دکتر امین ـ خانه جوانان خوب است) در هر صورت این خانه برای این ساخته شده است که این جوانها را دورهم جمع بکنند راهنمائی بکنند و تا آنجائی که امکان دارد همانطور که دولت وعده کرده خودشان را در امور آنجا دخالت بدهند در سرنوشت خودشان و امیدوارم که آنها بتوانند و در این ماده واحده هم که نوشته شده باغات و اراضی و عمارات دولنتی که هست دولت می‌تواند واگذار کند دلیلش این است که حتماً خانمها و آقایان روزهای جمعه که برای تفریح و گردش می‌روند و به خانه هایشان برمیگردند می‌بینند این جوانها در هر کوچه و خیابان و یا هر محلی زمینی را که گیر می‌آورند تیمی تشکیل می‌دهند و شروع می‌کنند به والیبال و فوتبال بازی کردن حالا اگر این زمینها متعلق به دولت بود و دولت می‌توانست این‌ها را بخرد و یا اجاره کند و در اختیار کاخ جوانان بگذارد چه بهتر است که آنها را به صورت یک زمین ورزش کوچک در بیاورد که این جوانها بتواند استفاده کنند (صحیح است ـ در هر صورت بنده همانطوری که همکاران محترم تذکر دادند فکر می‌کنم این اهمیت خیلی زیادی دارد باور بیفرمایید جوانان ما ادعا می‌کنند بسیار جوانان خوبی هستند و وطنشان را دوست

دارند شاهنشاه خودشان را دوست دارند (صحیح است) و با این اقدامی که مجلس محترم می‌فرمایند برای اینها وسائل بیشتری فراهم خواهد شد البته همانطوریکه در جلسه گذشته عرض کردم امیدوارم به وزارت این اقدامی که در تهران می‌شود در شهرستانها هم چنین مؤسساتی بوجود بیاید تا این جوانها بتوانند استعدادهای خودشان را پرورش بدهند و در آینده مردان خوبی برای مملکت باشند که ما در آن شاهراهی که داریم گام برمیداریم بتوانیم لبه موفقیتهای بیشتری نائل شویم متشکرم (احسنت).

نایب رئیس ـ نظر دیگری در کلیات نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده واحده ـ دولت مجاز است از اراضی و باغات و عمارت دولتی یا هرگونه اشیاء منقولی که از محل بودجه‌های مستمر یا عمرانی تهیه شده باشد با ذکر حدود و مشخصات هر یک از قطعات اراضی و باغات و عمارات دولتی و اشیاء منقول با تصویب هیئت وزیران بدون دریافت قیمت یا مال الاجره برای استفاده ولی بدون حق انتقال به غیر در اختیار کاخ جوانان قرار دهد کاخ جوانان نیز می‌تواند هرگونه وجه و مال و کمک اعم از نقدی یا جنس منقول را از اعضاء خود یا از خارج قبول نماید و کلیه وجوه و اموال دریافتی را طبق آئین نامه‌ای که به تصویب هیئت مدیره خود رسیده باشد به مصرف برساند. در صورت انحلال کلیه اموال و دارائی کاخ جوانان به دولت تعلق خواهد گرفت.

نایب رئیس ـ در ضمن کلیات بعضی از نمایندگان محترم توضیحاتی خواسته بودند حالا موقع آن است که جناب آقای دکتر یگانه توضیحات لازم را به عرض مجلس برسانند آقای دکتر یگانه بفرمائید.

دکتر یگانه (وزیر مشاور) ـ با اجازه مقام ریاست در مورد فرمایشات بسیار متینی که در اینجا از طرف نمایندگان معظم عنوان شد مستلزم آن است که توضیحی عرض کنم و بعداً اگر اصلاحی لازم است به عمل بیاید مطالبی را به طور خلاصه درباره این سازمان به عرض میرسانم البته اگر این کاخ جوانان که منظور از کاخ در اینجا تنها جنبه مادی عمل نبوده است که بنا باشد بلکه بنا و آن سازمان اداره کننده و جمعیتی که برای آنها این کاخ بنا شده است که به معنی وسیع کلمه این عنوان کاخ انتخاب شده البته وقتی یک مجوزی برای انتقال اراضی وابسته به دولت تقدیم قوه مقننه می‌شد حق بود که اساسنامه آن تشکیلات هم حضورتان تقدیم بشود ولی روی مطالعات زیادی که دولت کرد به این نتیجه رسید که اگر این کاخ جوانان که مورد علاقه همه هست طوری باشد که به صورت یک سازمان دولتی یا اداره دولتی باشد از آن منظور نهایی خارج خواهد بود نظر این بود که تمام اداره این کاخ به عهده خود جوانان واگذار بشود و هیچ شرط دیگری نباشد که کارمند دولت باشند و یا وابسته به سازمانهای دولتی باشند این بود که اساسنامه در چندین ماده به تصویب رسید که البته چون مؤسسه‌ای صرفاً ملی و متعلق به جوانان بود احتیاجی نبود که برای تصویب تقدیم قوه مقننه بشود عده‌ای از جوانان مملکت در وهله اول البته نظارت لازم شد یک جمعیتی تشکیل دادند و در اداره ثبت شرکت‌ها البته به ثبت رساندند این کاخ جوانان را که اگر یک اداره دولتی بوده بهیچ وجه احتیاجی نبود که به اداره ثبت شرکت‌ها مراجعه کنند کافی بود که دولت بموجب تصویبنامه‌ای موجودیت آنرا به رسمیت بشناسد البته برای این که در ابتدای کار یک رهبری بشود هیأت مدیره اش قرار شد که طبق اساسنامه‌ای که بثبت رسیده سه نفر را نخست وزیر معین بکنند و۶ نفر را خود جوانها و بعداً آن سه نفر هم که به انتخاب نخست وزیراند جای خودشان را به منتخب خود جوانها بدهند بتدریج که جوانها آشنائی پیدا کردند اداره آنجا جناب آقای زهتاب فرمودید که این کاخ در قانون تعریف نشده است البته در متن این ماده نیست ولی در اساسنامه نوشته شده است که برای پرورش استعدادهای

علمی و ادبی و هنری جوانان و آشنا کردن آنها با امور اجتماعی و ایجاد یک محلی برای اجتماع آنها اینجا تنها جنبه تفریحی به هیچ وجه ندارد اینجا فقط اختصاص به ورزش هم ندارد بلکه هر محصلی می‌تواند بهترین استعداد علمی خودش را در آنجا به منصه ظهور برساند جوایزی بگیرند و نطق و خطابه‌ای ایراد کنند و فیلمی ببینند جنبه تفریحی اش یکی از جنبه‌های کوچکی است (دکتر حکیم شوشتری ـ این کاخ برای شهرستاها هم هست ؟) عرض کردم در اساسنامه که در مقدمه لایحه دولت ذکر شده بود یکی از مواد اساسنامه این است که مرکز اصلی این کاخ در تهران تشکیل می‌شود و در شهرستانها شعبه هائی تأسیس خواهد شد البته در شهرستانها هر شعبه‌ای به نام شعبه کاخ جوانان خواهد بود فرض بفرمائید شعبه کاخ جوانان شهرستان بابل به این طریق البته بنده کاملاً حق می‌دهم شاید نمایندگان محترم از این ماده واحده که به طور مجمل نوشته شده هدف سازمان درست مفهوم نشود ولی علتش این بود که عرض کردم یک مؤسسه ملی بود موردی نداشت به تصویب قوه مقننه برسد ولی یک مطلب احتیاج به تصویب قوه مقننه داشت و آن این است که اگر دولت بخواهد از ارضی و اموال خودش چیزی به اینجا بدهد بایستی قانونش به تصویب برسد البته یک قانونی به تصویب مجلس ۲۱ رسید که دولت می‌تواند از اراضی خودش به یک مؤسسات مشخص بدون احتیاج به این که لایحه‌ای تقدیم بشود هبه کند ولی کاخ جوانان که در آن موقع نبود مشمول آن نیست آن لایحه و آن قانون مربوط است به بنیاد پهلوی شیر و خورشید سرخ سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی ومؤسسات ورزشی ولی چون کاخ جونان در آن موقع نبود آن ماده قانونی شامل این کاخ نمی‌شود و لازم نبود یک ماده واحده‌ای آورده شود که چیزهائی که مورد استفاده هست در اختیارشان قرار داده نشود البته فعلاً آنچه که در اختیار دارند یک کاخی است که کاخ در اختیار دولت است و در ملکیت دولت است و برای منظور دیگری ساخته شده ولی چون مسأله جوانان این اهمیت را پیدا کرد دولت هم از اوامر شاهنشاه در این موقع نهایت استفاده را کرده و این کاخ را برای جوانهای مملکت اختصاص داد که پس از تصویب این قانون در اختیار جوانان قرار بدهد البته مطالبی در اینجا از طرف نمایندگان معظم عنوان شد عرض کردم طبق نظر آقایان اصلاح می‌کنم اگر بخواهید که هدف کاخ نوشته بشود همانطور که جناب آقای زهتاب فرمودند شاید یک سطری بشود و اینجا اضافه کرد در اختیار کاخ جوانان که طبق اساسنامه برای استفاده از استعدادهای علمی و تربیتی و هنری جوانان تشکیل شده است قرار داده می‌شود و البته اگر پیشنهادی دیگری هست با کمال میل قبول می‌کنم برای اینکه لایحه کامل بشود خواستم استدعا کنک برای نامش هر چند خودم قبول دارم که این سازمان جوانان است اگر کلمه کاخ استعمال شده واقعاً به معنای مادی و ساختمانی نبوده نه اینکه منظور ساختمان جوانان است البته استحضار دارید کاخ به هر محل گفته می‌شود که در آن محل به تشریفات و احترامات امری برگزار بشود به کاخ دادگستری هم همین اسم را دارید و کاخ سایر وزارتخانه‌ها کاخهای سلطنتی و کاخهای ملی ولی اینجا منظور بیشتر جنبه مادی نبوده بلکه جنبه اشخاصی که بودند هدف محترم و مقدسی که داشتند ایجاب می‌کرد که نام کاخ به این جهت داده شود این نام را به طور افتخار آمیز بر این محل گذاشته‌اند ولو آنکه بحث لغوی و اداری روی آن واژه می‌شود کرد ولی چون به ثبت رسیده و چون جوانان به همین نام می‌شناسند از جناب آقای مهندس ارفع استدعا می‌کنم با این توضیحی که عرض کردم اجازه بفرمایید به تصویب برسد تصور می‌کنم بهتر باشد البته علاوه بر هیأت مدیره شورایعالی وارد یک نفر مدیر عامل برای اداره اش هست در جلسه افتتاحیه اش چند نفر از نمایندگان محترم تشریف داشتند ولی عرض کردم راجع به اینکه هر پیشنهادی هست بفرمایند تا این لایحه به بهترین صورتی به تصویب برسد که وافی به منظور باشد با اجازه مقام ریاست پیشنهاد هم قرائت بشود هر پیشنهادی

که بفرمائید بنده هم کاملاً قبول می‌کنم تا آن حدی که در بهبودلایحه و رسیدن به هدف لایحه باشد.

نایب رئیس ـ خانم تربیت بفرمائید.

بانو تربیت ـ درباره محاسن و مزایای این کاخ جوانان چون همکاران محترم بنده به قدر کافی صحبت کردند دیگر بنده نمی‌خواهم مفصل عرایضی کنم. ولی بنده هم در تأیید فرمایش جناب آقای مهندس ارفع عرض می‌کنم که اگر اراضی یا هدایائی یا هر چه که به این کاخ داده می‌شود نباید تنها اسم کاخ باشد بلکه مسؤلین امر هم باید اینجا ذکر بشوند مثلی هست معروف من جرب المجرب هلت به الندامت شما خوب میدانید یک موقع دیگری که راجع به جوانان فکر می‌کردند آمدند و یک صندوق تعاونی جوانان درست کردند تا امروز که امروز هست این بیچاره جوانها هرچه که صرفه جوئی داشتند با یک امیدهای زیادی به این صندوق دادند و الآن معلوم نیست که آن صندوق تعاون کجاست شاید هم نمایندگان محترم در روزنامه‌ها می‌خوانید که هر روز یک جوانی شکایت می‌کند که پولها کجا رفته است توجه میفرمائید چون ما قبلاً هم این مورد را دیده‌ایم پس چه بهتر است که در این لایحه یک محکم کاری بکنیم به بینیم این پولها و این اراضی که داده می‌شود واقعاً مسؤلین واقعی و همیشگی چه کسانی خواهند بود از خود جوان‌ها باشد جوانها هم باید احساس مسؤلیت کنند اگر یک کاخی بگوئیم در واقع درست نیست از مسؤلین و هیئت مدیره اش کسی صحبت نمی‌کند ممکن است خدای نکرده در آئین نامه هم یک چنین گرفتاریهائی پیش بیاید بنده مخصوصاً خواستم این مطلب را عرض کنم.

نایب رئیس ـ نظر دیگری در ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود

(به شرح زیر قرائت شد)

ریاست معظم مجلس شورای

احتراماً پیشنهاد می‌نمایم ماده واحده مربوط به کاخ جوانان به صورت زیر اصلاح شود:

ماده واحده: دولت مجاز است از اراضی ـ باغات ـ عمارات و هرگونه اموال منقول دولتی که از محل بودجه‌های مستمر یا عمرانی تهیه شده یا بشود با تصویب هیئت وزیران به طور رایگان بدون حق انتقال به غیر در اختیار کاخ جوانان قرار دهد.

در صورت انحلال کلیه اموال و موجودیهای کاخ جوانان به دولت تعلق خواهد گرفت. دکتر اعتمادی

نایب رئیس ـ آقای دکتر اعتمادی بفرمائید.

دکتر اعتمادی ـ علت اینکه این پیشنهاد را بنده تقدیم کردم برای این بود به طوریکه جناب آقای دکتر یگانه فرمودند این کاخ جوانان یا این دستگاه و این سازمان یک مؤسسه صد در صد غیر دولتی است و چون غیر دولتی است همان طوریکه در اینجا توضیح فرمودند اساسنامه و آئین نامه‌هایش به خصوص اساسنامه اش به اداره ثبت شرکتها رفته تکلیف در آمد و خرج آن در آنجا معین است هیچ لزومی ندارد در اینجا در ماده واحده قانونی که باید مجوزی باشد که فقط برای اینکه دولت بتواند کمکی به این سازمان بکند در این موارد ما اشاره کنیم این است که با اجازه آقایان بنده از آن قسمتی که «کاخ جوانان نیز می‌تواند» حذف کردم و فکر می‌کنم مواردش مورد تأیید همه آقایان باشد به این صورت صریحتر به این صورتی که هست این ابهام پیدا می‌شود که این مؤسسه دولتی است در صورتیکه دولتی نیست تکلیفش هم در اساسنامه معین شده است و اینجا هم هیچ لزومی ندارد که اشاره کنیم دولتی نیست که (بالاخانلو ـ دولتی نیست بالاخره یک جائی هست باید اسمی برایش بگذارند) به موجب اساسنامه همان طوریکه جناب آقای دکتر یگانه توضیح دادند معین شده و شخصیت حقوقیش هم معین شده است و همانطوریکه توضیح دادند یک عده‌ای از جوانان جمع شده‌اند یک مؤسسه‌ای به نام کاخ درست کرده‌اند دولت هم دیده است که شاید بسیار لازم باشد که بهش کمک بکند (بالاخانلو ـ در ضرورتش

حرفی نیست) در اینجا هیچ لزومی ندارد چون موضوع شخصیت حقوقی هم در اینجا قید نشده آنچه که بنده عرض کردم مربوط به شخصیت کاخ نیست مربوط به چند جمله اضافی است که ضرورتی ندارد همانطوریکه عرض کردم تکلیفش در اساسنامه روشن شده و اشاره شده است (بالاخانلو ـ پیشنهاد را یک بار بخوانید تا آنچه را که حذف شده متوجه شویم) آنچه که حذف شده این جمله است «کاخ جونان» نیز می‌تواند هر گونه وجه و مال وکمک اعم از نقدی یا جنسی منقول یا غیر منقول را از اعضاء خود یا خارج قبول نماید (بالاخانلو ـ این قسمت را حذف فرمودید؟) بله صحیح است چون لزومی ندارد که این جمله باشد.

نایب رئیس ـ با مطالعه پیشنهادهائی که رسیده است بقیه بحث و مطالعه این لایحه را به جلسه آینده موکول می‌کنیم برای اینکه فرصت کافی برای مطالعه باشد (خواجه نوری ـ و پیشنهاد‌ها تلفیق بشود) و پیشنهاد‌ها هم تلفیق بشود وخواستم از جناب آقای دکتر اعتمادی خواهش کنم چون پیشنهاد جابعالی موقعی که در مجلس مطرح شد پیشنهاد دیگری رسید که لازم است تلفیق شود جنابعالی موافقت بفرمائید که پیشهادتان فعلاً بماند تا در جلسه آینده روی پیشنهاد‌ها مطالعه بیشتری بشود که پیشنهاد جامعی که مورد توجه همه نمایندگان باشد تهیه شود آقای فخر طباطبائی بفرمایند.

فخر طباطبائی ـ اگر بخواهید پیشنهاد‌ها را تلفیق کنید چون لایحه یک فوریتی است در مجلس ممکن است کیفیتی بشود که یک لایحه جامع الاطرافی نشود، اجازه بفرمائید که این لایحه و پیشنهاد‌ها به کمیسیون برود و در آنجا مطرح و رسیدگی بشود و راه حل صحیحی پیدا بشود چون همه آقایان نمایندگان علاقه مند هستند که یک کار مفیدی برای جوانان بشود یک کاری که دو روز فاصله اش بیشتر نیست ما عجله نکنیم که بعد موجب ناراحتی بشود هر طور که نظر مبارک است.

نائب رئیس ـ آقای دکتر یگانه بفرمائید.

دکتر یگانه (وزیر مشاور) ـ بنده یک دنیا معذرت می‌خواهم که این عرض را باستحضار میرسانم طبق آئین نامه وقتی که پیشنهاد‌های مشابه راجع بیک مطلب می‌رسد مقام ریاست مجلس از میان پیشنهاد‌های مشابه یک متنی که جامع جمیع جهات باشد تهیه می‌فرمایند در آئین نامه داخلی مجلس هست البته موقع تهیه اش مقام ریاست نظر اعضای محترم کمیسیون را خواهند خواست ولی بنده نظرم این است که برگشت این لایحه به کمیسیون بآن صورت قبلی نباشد مقام ریاست با جلب نظر اعضای کمیسیون یک متن را که شامل این جهات باشد و آئین نامه داخلی مجلس هم این اجازه را داده است تهیه بفرمایند برای جلسه آینده.

۵ـ تعیین دستور و موقع جلسه بعد

ختم جلسه

نائب رئیس ـ مقصودجناب آقای فخر طباطبائی هم تقریباً یک چنین چیزی بود که قبل از اینکه پیشنهاد بیاید به جلسه آینده، مطالعه شود در بارهء پیشنهاد و یک طرح جامع الاطرفی تهیه بشود البته بهمین ترتیب عمل خواهد شد بنابراین جلسه امروز را ختم می‌کنیم و دستور جلسه آینده ادامه مذاکره در این لایحه و هم چنین بقیه لوایحی که در دستور امروز بوده گزارش مربوط به متمم بودجه سال ۱۳۴۵ که آماده شده خواهد بود جلسه آینده روز پنجشنبه ساعت ۹ صبح خواهد بود.

(یکساعت بعد از ظهر جلسه ختم شد)

نائب رئیس مجلس شورای ملی ـ دکتر حسین خطیبی

سؤال

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً ممنون خواهم شد بوزیر محترم کار اطلاع فرمایند تا در مجلس حضور یافته و در مورد سوالات این جانب جواب کافی و لازم شود:

۱ـاداره بیمه‌های اجتماعی چه مبلغی و از چه سازمانها و افرادی طلبکار است.

۲ـ درباره وصول مطالبات خود چه اقدامی مبذول داشته‌اند؟

۳ـ بزرگترین رقم طلب بیمه‌های اجتماعی از چه سازمانی بوده و چند یال طلبکارند و مسئولیت این تأ خیر بعهده کیست. زهتاب فرد