مذاکرات مجلس شورای ملی ۷ خرداد ۱۳۴۳ نشست ۷۴

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۴ ژوئیهٔ ۲۰۱۵، ساعت ۱۵:۴۷ توسط Solhosafa (گفتگو | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۷ خرداد ۱۳۴۳ نشست ۷۴

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنجنشبه ۷ خرداد ۱۳۴۳ نشست ۷۴

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ‏۲۱

جلسه: ۷۴

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت جلسه‏

۲- بیانات آقای رئیس دائر بابر از تأسف و تأثر از فوت شادروان جواهر لعل‌نهرو نخست‌وزیر هندوستان یک دقیقه سکوت‏.

۳- قرائت تلگراف تسلیت مجلس شورای ملی به رئیس ملی هندوستان- ختم جلسه

مجلس ساعت نه و سی و پنج دقیقه صبح به ریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- تصویب صورت جلسه‏

۱- تصویب صورت جلسه‏

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان بوشهری – البرزی – طهماسبی- مهندس عدلی- دکتر مهذب- مهندس پرویز بهبودی- شکیبا- کنگرلو- یعقوب تهرانی.

غائبین بی اجازه

آقایان دکتر امین- نیری- مهندس ارفع- شاخوئی.

غائبین مریض

آقایان سعید وزیری- مهندس جلالی نوری.

رئیس- نسبت به صورت جلسه قبل نظری نیست؟ آقای روحانی.

روحانی- آقای مهندس ارفع مریض هستند.

رئیس- آقای صفی پور.

صفی پور- بنده در این جا خدمت آقای صادق احمدی عرض کردم خوب انجام وظیفه کردید در صورت مجلس اشتباهاً نکردید نوشته‌اند اجازه بفرمائید اصلاح شود.

رئیس- اصلاح می‌شود آقای دکتر صاحب قلم.

دکتر صاحب قلم- در بیانات بنده اشتباهاتی هست که به تندنویسی می‌دهم.

رئیس- بسیار خوب آقای صادق احمدی.

صادق احمدی- در توضیحات بنده اشتباهاتی هست که به تندنویسی می‌دهم.

رئیس-اصلاح می‌شود، آقای دکتر الموتی.

دکتر الموتی- مختصر اشتباهی در عرایض بنده هست که به تندنویسی می‌دهم.

رئیس- اصلاح می‌شود، دیگر نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه قبل تصویب می‌شود.

- بیانات آقای رئیس دائر بابر از تأسف و تأثر از فوت شادروان جواهر لعل نهر و نخست وزیر هندوستان یک دقیقه سکوت

۲- بیانات آقای رئیس دائر بابر از تأسف و تأثر از فوت شادروان جواهر لعل نهر و نخست وزیر هندوستان یک دقیقه سکوت

رئیس- بامداد دیروز مرد بزرگی که بیش از نیم قرون نخست دوشادوش و سپس پیشاپیش ملت خویش در راه استقلال و آزادی وحریت مبارزه و جهاد می‌کرد دیده از جهان خاکی فروبست و بعالم باقی شتافت و با مرگ خود نه تنها ملت هند بلکه مردم سراسر جهان را در ماتم و اندوه و حسرتی شگرف فروبرد (صحیح است) جواهر لعل و نهر و تنها به مردم هند تعلق نداشت بلکه افکار بلند و مجاهدات صمیمانه و پر ارزش او در راه استحکام مبانی و اتحاد و وداد ویرا بعنوان یکی از مردان نامدار و مبارز جهان بشریت در راه صلح و آزادی معرفی کرده بود. (صحیح است).

نهرو که هفتاد و چهار سال پیش از این درالله آباد هند در یک خاندان مرفه و اصیل قدم به عرصه وجود گذاشته بود در سال ۱۹۱۶ پس از خاتمه تحصیلات خود به نهضت گاندی مرد بزرگ هند پیوست و از آن هنگام تا پایان عمر بر ثمر و سودمند خویش لحظه‌ای از پای ننشست.

تحصیل استقلال هند فقط یک مرحله از زندگانی سیاسی نهرو بود وی که از آغاز استقلال تا پایان حیات خود زمام امور کشور خویش را بدست داشت در بنیان گذاری هند نوین بزرگترین مسئولیت را به عهده گرفته الحق با فداکاری و صمیمیت بپایان رسانید وی در دوران زمامداری خود در بالا بردن سطح زندگان مردم و مبارزه با فقر و بطور کلی ایجاد یک تحول عظیم در تمام شئون اقتصادی و اجتماعی و سیاسی کشور خویش کوشش فراوان بکاربست.

از آغاز جوانی شیفته آزادی و آزادگی بود در مکتب حقیقت جوئی و واقع بینی گاندی پرورش اخلاقی یافت تا آنجا که زندگانی او نه تنها وقف آزادی ملت هند بود بلکه برای رهائی همه ملل رنجدیده جهان از یوغ اسارت و استعمار تلاش می‌کرد و به نفع مظلوم بپا می‌خاست فی‌المثل برای آزادی اندونزی چنان علاقه‌ای نشان داد که گوئی خود از کشور اندونزی برخاسته است او بود که در سال ۱۹۴۹ ابتکار تشکیل نخستین کنفرانس ملل آسیائی را در اندونزی بدست گرفت. نهرو تنها یک مرد سیاسی نبود بلکه یک انسان واقعی و برای ملت خود فردی رئوف و پاک طینت و برای خانواده خویش پدری مهربان و دلسوز بشماره می‌رفت (صحیح است) و همه چیز را از دریچه آرامش زندگی بشر و حسن سلوک میان جهانیان میدید و بعنوان رهبر کشور پهناور هندوستان همواره جویای وحدت ملی بود و می‌کوشید تا مملکت خود را از اختلافات و مناقشات مذهبی و نژادی و زبانی دور نگه دارد و با یک برنامه دقیق منظم آنرا بصورتی درآورد که با توجه به تعداد جمعیت امروز بعنوان وسیع ترین کشور دمکرات روی زمین شناخته شود بهمین جهت نهرو را می‌توان سازنده و بنیان گذار هند نوین لقب داد (صحیح است) کسی که از افکار عالی رهبر خودگاندی الهام گرفت و آن افکار ارزنده را با توانائی و قدرت جامع عمل پوشید.

تاریخ استقلال هند دو قیافه بزرگ و دو انسان نمونه را در کنار هم نشان می‌دهد که از جهت فداکاری در راه افکار خود و خدمت به خلق با هم یکسان و برابر بودند یکی (گاندی بزرگ) و دیگری (نهروی متفکر) که اکنون جای هر دوی آنها در میان ملت هند خالی است.

نهرو مردی ساده و بی تکلف بود همیشه با سیمای خندان و حسن خلق با مردم مواجه می‌شد از بام تا شام هر کس از هر طبقه می‌توانست او را در خانه یا دفتر کارش ملاقات کند و مشکلات خویش را با او در میان بگذارد و چاره جوئی بخواهد نهرو بکودکان علاقه زیاد داشت و به پرورش نسل جوان هند توجه زیاد می‌نمود و به همین دلیل روز تولد او را در سراسر هند بعنوان روز کودک چشن می‌گیرند.

همان گونه که در زندگانی سیاسی و اداری بی ریا و بی تکلف بود در زندگانی شخصی نیز به مال دنیا اعتنائی نداشت ساده می‌پوشید ساده زندگی می‌کرد به همکاران خود و نظرات آنها احترام می‌گذاشت.

سیاست او بیشتر جنبه ارشاد داشت کینه توزی و انتقام حتی در بالاترین حد قدرت در زندگانی سیاسی او دیده نمی‌شد کوشش می‌کرد که مخالفان خود را با منطق و دلیل قانع کند و با کار و کوشش به تسلیم و رضا وا دارد. در روابط هند با کشورهای همسایه و بخصوص ایران نهرو همواره یک دوست صدیق و صمیم بود (صحیح است) چنانکه در یکی از نطقهای خود هنگام مسافرت به ایران گفت در دنیا هیچ دو ملتی وجود ندارد که مانند دو ملت هند و ایران تا این حد بیکدیگر نزدیک و پیوسته باشد (صحیح است) خاطرات سفر پرهیجان نهرو بایران هنوز هم در اذهان مردم کشور ما تازه و زنده است و باز هم جاوید و زنده خواهد ماند چنانکه خاطرات فداکاریهای او برای کشورش و یادگار مبارزات سیاسی و اجتماعی او هیچگاه از یاد ملت هند و جهانیان نخواهد رفت (صحیح است) نهرو عقیده داشت که فقط در صلح است که می‌توان کشور را ساخت و مشکلات سیاسی و اجتماعی را حل کرد به همین جهت می‌گفت ما هیچگونه جنگی را در هیچ کجا نمی‌خواهیم جز جنگ بر ضد فقر و عواقب شوم و ناگوارش (احسنت) نهرو عقیده داشت که مردم آسیا باید بکوشند تا از قافله تمدن عقب نباشند و این ممکن نیست مگر آنکه در اساس تشکیلات اجتماعی خود تحولی بوجود آورند که راه پیشرفت را برای آنها هموار سازد نهرو این موضوع مهم را در نطق خود هنگام مسافرت بایران تأکید کرد و بخصوص متذکر شد که در راه این پیشرفت و ترقی باید مردم آسیا به همت و کوشش خود تکیه کنند و چشم بدیگران ندوزند.

مجلس شورای ملی ایران خاطره جواهد لعل نهرو نخست وزیر با تدبیر و مرد مبارزه هند را گرامی می‌دارد و این مصیبت را به مجلس هند و مردم آن کشور تسلیت می‌گوید و خود را در این مصیبت با آنان شریک و سهیم میداند (صحیح است).

از نمایندگان محترم مجلس شورای ملی تقاضا می‌کنم باحترام روح آن مرد بزرگ یکدقیقه قیام و سکوت فرمایند.

(در این موقع عموم حضار بپا خاستند و به احترام یک دقیقه سکوت نمودند)

- قرائت تلگراف تسلیت مجلس شورای ملی بریاست مجلس هندوستان – ختم جلسه

۳- قرائت تلگراف تسلیت مجلس شورای ملی بریاست مجلس هندوستان – ختم جلسه

رئیس- این تلگراف امروز از طرف مجلس شورای ملی ایران به ریاست مجلس ملی هندوستان مخابره شده است.

جناب سردار حکم سینگ رئیس مجلس ملی هندوستان

خواهشمند است تسلیت‌های صمیمانه اینجانب و نمایندگان مجلس شورای ملی ایران را به مناسبت درگذشت جواهر لعل نهرو نخست وزیر و رهبر فقید کشور هند بپذیرید مجلس شورای ملی ایران خود را در این مصیبت با نمایندگان آن مجلس و ملت هند شریک و سهیم میداند (صحیح است).

رئیس مجلس شورای ملی- مهندس عبدالله ریاضی.

رئیس- باحترام روح فقید سعید این جلسه را ختم می‌کنیم.

(مجلس ساعت نه و پنجاه دقیقه صبح ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی- مهندس عبدالله ریاضی