کنفرانس وزیر اقتصاد و دارایی ایران و هنری کسینجر وزیر خارجه امریکا پس از نشست کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور ۱۶ امرداد ماه ۲۵۳۵

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۹ ژوئیهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۹:۱۷ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی پنجم ۱۳۵۲ - ۱۳۵۶ درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی تیر ماه تا شهریور ماه


کنفرانس وزیر اقتصاد و دارایی ایران و هنری کسینجر وزیر خارجه امریکا پس از نشست کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور ۱۶ امرداد ماه ۲۵۳۵


ایران و ایالات متحده آمریکا اعلام کردند داد و ستدهای بازرگانی دو کشور که یک سال و سه ماه پیش ۱۵ میلیارد دلار تعیین شده بود، به ۲۶ میلیارد دلار خواهد رسید. اگر ارقام صادرات نفت ایران به آمریکا را به این مبلغ بیافزاییم، میزان داد و ستد بازرگانی دو کشور تا سال ۲۵۳۹ شاهنشاهی فزون بر ۴۰ میلیارد دلار (نزدیک به سه هزار میلیارد ریال) خواهد شد. معاملات تسلیحاتی دو کشور در این اقلام آورده نشده است. هوشنگ انصاری وزیر امور اقتصادی و دارایی و هنری کیسینجر وزیر خارجه آمریکا در یک کنفرانس مطبوعاتی که در پایان سومین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و آمریکا برگزار شده بود بیان داشتند.

در این کنفرانس مطبوعاتی هوشنگ انصاری با ابراز خشنودی از گفتگوها و دستاوردهای آن گفت:

به دنبال این نشست، آمریکا آماده است برای گسترش بازار صادرات ایران در آمریکا آساینده‌هایی ایجاد کند تا اینکه تا چند سال دیگر گونه‌ای هم سنگی (توازن) و رابطه بخردانه میان واردات و صادرات دو کشور برقرار گردد. در گقتگوهای کمیسیون، نمایندگان ایران عدم رضایت خود را از اینکه صادرات ایران به آمریکا از امتیازات ترجیحی این کشور برخوردار نیست، بیان داشتند و هیأت آمریکایی ضمن اشاره به قانون جدیدی که تقدیم کنگره آمریکا شده به ایران تضمین داد که قوه اجراییه دولت آمریکا کوشش فراوان جهت بهبود این وضع خواهد کرد. انصاری اظهار داشت که در زمینه انرژی اتمی در کشور طی مذاکرات اخیر توافق‌های اصولی قابل توجهی به دست آورده‌اند و انتظار می‌رود در آینده نزدیکی موافقت‌نامه‌های اجرایی لازم جهت خرید شش تا هشت رآکتور اتمی به امضاء برسد.

اگر چه ایران یکی از امضاء کنندگان قرارداد منع گسترش سلاح‌های اتمی در جهان می‌باشد، با این حال ایران حاضر است نوعی کنترل را در سطح بین‌المللی را بپذیرد. علت اصلی تأخیر در عقد قرارداد لازم در این زمینه همین مسئله کنترل است چون این امکان وجود دارد که با استفاده دوباره از اورانیوم مصرف شده در رآکتورها به مواد اولیه لازم جهت سلاح‌های اتمی دست یافت.

دو کشور در زمینه انرژی خورشیدی و استفاده از گاز طبیعی هم به توافق‌هایی رسیده‌اند و قرار است برای دنبال کردن این توافق‌ها یک کمیته جدید به نام کمیته تحقیق و پیشرفت تحت نظر کمیسیون مشترک تشکیل شود. وی اضافه کرد، هم اکنون ۲ پروژه چند میلیارد دلاری فروش گاز بین دو کشور مورد بررسی است و این رشته از مبادلات در سال‌های آینده از رشد قابل توجهی برخوردار خواهد بود. در آینده نزدیک گروهی از کارشناسان ایرانی جهت تبادل نظر با متخصصین اداره تحقیق و پیشرفت انرژی آمریکا به این کشور خواهند رفت و احتمالاً به دنبال این تبادل نظرها، دو کشور قراردادهایی جهت همکاری در استفاده از انرژی خورشیدی به امضاء خواهند رساند.

در زمنیه همکاری‌های فنی، ایران و آمریکا به همکاری خود در تربیت نیروی انسانی لازم جهت رشته‌های مختلف اقتصادی و صنعت ایران ادامه خواهند داد. آمریکا همچنین ۴۰ مرکز تعلیم فنی سیار در دسترس ایران قرار خواهند داد و این مراکز به همراه ۲۳ مرکز ثابت که تحویل شده قبل از پایان سال جاری شروع به کار خواهند کرد.

در رشته کشاورزی دو کشور توافق‌هایی در مورد تولید ماشین‌آلات کشاورزی، کود شیمیایی و مواد ضد آفات کرده‌اند و این محصولات علاوه بر ثابتی نیازهای ایران به بازارهای غرب آسیا نیز صادر خواهد شد. وی گفت، هر دو کشور بخوبی به لزوم اقدامات جدی جهت تولید احتیاجات غذایی جهان واقف هستند و در مذاکرات دو روز اخیر تصمیم گرفته‌اند در منطقه بخصوصی از ایران اقدام به پیاده کردن طرح‌هایی در این زمینه بکنند.

در زمینه خانه‌سازی، کمیسیون مشترک اقتصادی تصمیم گرفت چارچوب همکاری‌های فعلی را گسترده‌تر کرده و بخش خصوصی دو کشور را جهت شروع پروژه‌های دوجانبه به وسایل ممکن تشویق نماید. در این زمینه طرفین فعالیت‌های خود را در تولید مواد اولیه ساختمانی قطعات ساختمان و پیشرفت تکنیک خانه‌سازی در سطح کشور افزایش خواهد داد. ایران و آمریکا همچنین تصمیم گرفتند که در رشته‌های مختلف علمی، فنی و آموزش همکاری‌های موجود را توسعه دهند و در اقیانوس‌شناسی، زلزله سنجی، بهداشت و آموزش در سطوح مختلف و نیز حفاظت محیط زیست پروژه‌های مشخصی را پیاده کنند. قرار است یک مرکز جهت بررسی و کنترل مواد دارویی مشترکاً در ایران تأسیس گردد.

نتایج بررسی چگونه مستحکم‌تر کردن و روابط آموزشی دو کشور نیز مورد تصویب کمیسیون قرار گرفت و هیأت آمریکایی توجه شهبانو فرح پهلوی در برپا کردن یک مرکز مطالعات آمریکایی در ایران با بودجه‌ای برابر یک میلیون دلار را ستود.


به دنبال سخنان وزیر امور اقتصادی و دارایی، دکتر کیسینجر بیاناتی ایراد کرد و گفت:

علت اینکه برخلاف سابق ارزش صادرات نفتی ایران به آمریکا در حجم کل مبادلات تجارتی منظور شده این است که تصویر بهتر و واقع‌بینانه‌تری از روابط اقتصادی دو کشور به دست آید. بدون در نظر گرفتن نفت، مبادلات دو کشور در چهار سال آینده رشدی برابر با ۶۵ درصد خواهند داشت. صادرات نفتی ایران به آمریکا در سال جاری به ۲۰ الی ۲۱ میلیون تُن خواهد رسید.

وزیر خارجه آمریکا با اشاره به همکاری‌های اتمی دو کشور گفت: به دنبال مذاکرات دو روز اخیر در تهران می‌توانم با جرأت بگویم، هنگامی که قرارداد لازمه به امضاء برسد، می‌توان از این قرارداد به عنوان بهترین مثال و نمونه همکاری‌های اتمی در جهان نام برد.

هوشنگ انصاری در جواب سئوال یکی از خبرنگاران اظهار داشت: در صورتی که روند فعلی در داد و ستدهای ایران و آمریکا ادامه یابد، این کشور در آتیه نزدیکی جای آلمان غربی را به عنوان بزرگ‌ترین طرف معامله ایران در جهان خواهد گرفت. در دو سال اخیر پیشرفت خوبی در ارائه و انجام پروژه‌های مورد توافق دو کشور حاصل شده است. در سال ۱۹۷۵ مجموع معاملات دو کشور بدون محاسبه نفت و تسلیحات ۵/۲ میلیارد بوده است.

وزیر امورخارجه آمریکا گفت: هر بار که افتخار ملاقات با شاهنشاه ایران نصیب من می‌گردد، در مذاکرات کلیه مسائل بین‌المللی و موضوعات مربوط به خاورمیانه، اقیانوس هند، آسیای جنوبی و خلیج فارس مورد مداقه قرار می‌گیرند.

در جواب سئوال خبرنگار اطلاعات وزیر خارجه آمریکا گفت: تماس هیأت سفارت آمریکا در بیرون با سازمان آزادی بخش فلسطین محدود به مسائل مربوط به امنیت آمریکاییان مقیم بیروت و همچنین خروج کاروان آمریکاییان بوده است و این تماس‌ها هیچگونه تأثیر قابل ملاحظه‌ای بر تصویر کلی اوضاع خاورمیانه نخواهد داشت. اوضاع لبنان یک تراژدی غم‌انگیز برای مردم لبنان و همه جهان است و اظهار امیدواری کرد که فعالیت‌های جاری منجر به صلحی پایدار در این کشور شود.

وزیر خارجه آمریکا تأکید کرد که آمریکا توجه و علاقه خاصی به حفظ تمامیت ارضی و استقلال لبنان دارد.

در جواب به سئوال دیگر اطلاعات کیسینجر اظهار داشت: آمریکا همیشه معتقد بوده نمی‌توان انتظار داشت که ادامه وضع فعلی در خاورمیانه منجر به صلح گردد. وی در پایان گفت: آمریکا سعی می‌کند که مذاکرات در اولین فرصت ممکنه بین طرف‌های درگیر مخاصمه دوباره آغاز گردد. «ما معتقدیم که صلح دائمی خاورمیانه باید یکی از هدف‌های اولیه کلیه کشورهای این منطقه باشد.»