مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با رسانه‌های هند دهلی نو ۱۵ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۲۱ ژوئن ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۰۱ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{سرصفحه پروژه | عنوان = درگاه:محمدرضا شاه پهلوی|درگاه اعلیحضرت همایون محمدر...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سفر اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به هند و پاکستان ۱۳ تا ۱۷ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی

سفر رسمی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مصر و عربستان سعودی ۱۹ تا ۲۰ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با رسانه‌های هند دهلی نو ۱۵ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

شاهنشاه آریامهر در روز ۱۵ بهمن ماه در یک کنفرانس مطبوعاتی در هند شرکت فرمودند و به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ گفتند.[۱]

در ابتدا یکی از خبرنگاران نظر شاهنشاه را درباره آخرین بیانیه دولت پاکستان که در آن اندیشه بازار مشترک آسیایی را رد کرده است، جویا شد.

شاهنشاه فرمودند: فردا در بازگشت به کشورم در اسلام‌آباد توقف کرده و مستقیماً از واکنش و روش آن‌ها درباره مسائلی که در این‌جا مورد بحث قرار گرفت، آگاه خواهم شد. و این اندیشه تشکیل بازار مشترک در منطقه اقیانوس هند یک اندیشه تازه نیست. به یاد دارم سه سال پیش این اندیشه را پیشنهاد کردم و فکر می‌کنم در سه سال گذشته خیلی از کشورها از این اندیشه پشتیبانی کرده‌اند. بنابراین، اگر فردا این پرسش را مطرح می‌کردید روشن‌تر می‌توانستم به پرسش شما پاسخ گویم.

خبرنگار دیگری از شاهنشاه پرسش کرد، دقیقاً نظر معظم‌له در مورد همکاری هند و پاکستان و ایران چیست؟

شاهنشاه فرمودند: این اندیشه مطمئن از سه کشور فراتر خواهد رفت . اندیشه اصلی ایجاد بازار مشترک برای تمام منطقه اقیانوس هند بوده است. این اندیشه می‌تواند ابتدا سه کشور شمال اقیانوس هند را دربر گیرد، زیرا با توجه به این واقعیت که ما همه همسایه هستیم آسان‌تر خواهد بود. اما درنهایت، ما می‌توانیم حتی به کشورهای آفریقایی که دارای مرز دریای در اقیانوس هند هستند و استرالیا نیز فکر کنیم. اما باید با یک چیزی شروع کرد و به اعتقاد ما اگر کشورهایی مانند کشور خود من، افغانستان، پاکستان ، هند، نپال و بنگلادش بتوانند کار روی این اندیشه را آغاز کنند و طبیعتاً این فکر را که این نقشه تنها به نفع چند کشور و به زیان بقیه است کنار بگذارید- برای همه خوب خواهد بود.

خبرنگار دیگری ضمن اشاره به گزارش‌های مختلف درباره همکاری ایران و هند، از شاهنشاه درخواست کرد چنانچه ممکن است قبل از انتشار اعلامیه مشترک اطلاعاتی در این مورد در اختیار خبرنگاران بگذارند.

شاهنشاه فرمودند: بعضی از این پیشنهادها جنبه کلی دارند و بعضی دیگر از یک ماهیت دقیق برخوردار است. در این پیشنهادها همکاری دو جانبه در زمینه بهره‌برداری از منابع معدنی مانند آلومینیوم و کاغذسازی و توسعه منابع کشاورزی مطرح شده است. یک کمیته مشترک مسئولیت بررسی مداوم این مسائل را به عهده دارد. این کمیته ممکن است اندیشه‌های تازه‌ای را ارائه دهند ولی من مطمئناً می‌توانم بگویم این کمیته از اهمیت بسیار برخوردار خواهد بود.

شاهنشاه آریامهر در این مصاحبه اعلام کردند که تصمیم در مورد تشکیل صندوق مشترک برای کمک به کشورهای در حال توسعه به نتایج گفتگوهای کنفرانس شمال و جنوب موکول می‌شود.

شاهنشاه آریامهر در این مصاحبه فرمودند که همچنان در مورد پیشنهاد تشکیل صندوق مشترک برای کمک به کشورهای در حال توسعه مصرّ هستند ولی هنوز این پیشنهاد از جانب بعضی از کشورهای صنعتی مورد قبول واقع نشده است.

شاهنشاه در پاسخ پرسش دیگری تأکید فرمودند که ایران مانند هند در منطقه اقیانوس هند باید نیروی دریایی خود را تقویت کند زیرا ایران معتقد است که اقیانوس هند باید منطقه صلح باشد و تأمین امنیت و آرامش اقیانوس هند به عهده کشورهای ساحلی آن است.

شاهنشاه در این مصاحبه اعلام کردند که ایران در مرحله دوم شبکه آبیاری راجستان که امروز از آن دیدن کرده‌اند، شرکت خواهد کرد.

شاهنشاه در همین مصاحبه توجه خاص کشورها را به تهیه مواد غذایی بیشتر جلب کردند و تأکید فرمودند که در صورت همکاری و توجه کشورها به تهیه مواد غذایی این مشکل که در جهان امروز یکی از حادّترین مشکلات جهان است حل خواهد شد.

شاهنشاه در مورد قیمت نفت فرمودند: در آینده بهای نفت باید متناسب با بهای منابع دیگر انرژی باشد. شاهنشاه دوباره بهره‌گیری و یافتن منابع دیگر انرژی را مورد تأکید قرار دادند.

شاهنشاه در مورد مسئله خاورمیانه عربی خاطرنشان ساختند که ایران از همان آغاز خواهان اجرای قطعنامه‌های ۲۴۲ و ۳۳۸ سازمان ملل متحد بوده است و در هر کوششی که هدف آن برقراری صلح منصفانه باشد، سهیم است. شاهنشاه به ابتکار اخیر پرزیدنت سادات اشاره کردند و آن را قابل تقدیر دانستند و اظهار امیدواری کردند که صلح در منطقه خاورمیانه عربی هر چه زودتر برقرار شود.

در پاسخ به پرسش خبرگزاری‌ها فرمودند: باید تلاش همه جانبه‌ای به عمل آید تا ابتکار صلح انور سادات پیروز گردد، چه در غیر این صورت وضعی بوجود خواهد آمد که فکر کردن درباره آن نیز ترس‌آور است.