مذاکرات مجلس سنا دوشنبه ۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی نشست ۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نمایندگان مجلس سنا در هفت دوره قانونگذاری مذاکرات مجلس سنا هفتمین دوره قانونگذاری ۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۴ تا ۲۲ بهمن ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی

مجلس سنا

قانون اساسی مشروطه

بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا پهلوی شاهنشاه آریامهر هنگام افتتاح هفتمین دوره تقنینیه مجلس سنا و بیست و چهارمین دوره مجلس شورای ملی (روز دوشنبه هفدهم شهریور ماه ۱۳۵۴).

«با تأییدات خداوند متعال، هفتمین دوره مجلس سنا و بیست و چهارمین دوره قانون‌گذاری مجلس شورای ملی را با کمال مسرت افتتاح می‌کنیم.
در مدت چهار سالی که از گشایش بیست و سومین دوره قانون‌گذاری مجلس شورای ملی تا به امروز گذشته است، کشور ما از جهات مختلف سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و آموزشی و سایر شئون مادی و معنوی، دورانی را گذرانده که شاید در تمام تاریخ ایران از نظر کیفیت و اهمیت آثار آن نظیر نداشته باشد، این دوران با برگزاری بزرگترین جشن ملی تاریخ ایران، یعنی بزرگداشت دو هزار و پانصدمین سال بنیانگذاری شاهنشاهی ایران شروع شد، و این خود آغاز فرخنده‌ای برای تمام موفقیت‌هایی بود که در این مدت با روح میهن‌پرستی و وحدت ملی و پیوستگی عمیق شاه و ملت، که همواره ضامن تاریخی بقا و تمامیت ملی ما بوده است، در جامعه ما به دست آمد.
کشور ما در این مدت کوتاه، با اتکاء به اصول انقلاب شاه و ملت در زمینه داخلی، و با پیروی از سیاست مستقل ملی خود در زمینه بین‌المللی، روز به روز قدم‌های استوارتر و بزرگتری در راه پیشرفت به سوی رفاه و ترقی و افتخار و عظمت برداشت، و مقام ایران در صحنه جهانی پیوسته بالاتر رفت.
افزایش درآمد ملی ما که قسمت اعظم آن حاصل مبارزه مشروع موفقیت‌آمیز ما برای احقاق کامل حقوق ملی از بابت منابع و صنایع نفتی کشورمان بود، به ما امکان طرح و اجرای برنامه‌های سازندگی چنان وسیعی را در همه رشته‌های مادی و معنوی حیات ملی داد که حتی تصور آن نیز تا چند سال پبش ممکن نبود.
درآمد سالانه ما از بابت نفت و گاز که در سال ۱۳۵۰، ۲۰۳۶ میلیون دلار بود در سال جاری به ۲۱۹۷۰ میلیون دلار برآورد می‌شود. شرکت ملی نفت ایران اکنون سومین شرکت نفت جهان و نهمین شرکت بزرگ دنیا است. بودجه عمرانی پنجم کشور با آنکه عظیم‌ترین بودجه تمام تاریخ ایران بود، قبل از پایان دوره پنج ساله مجدداً مورد تجدیدنظر قرار گرفت و از ۳۶ میلیارد دلار به قریب ۶۹ میلیارد دلار افزایش یافت که حجم سرمایه‌گذاری بخش عمومی و خصوصی را شامل می‌شود. رقم رشد تولید ناخالص ملی کشور ما اکنون نیز مانند چند سال گذشته کماکان در تمام جهان مقام اول را دارد. و درآمد سرانه افراد ایرانی که در آغاز برنامه پنجم سالانه ۵۶۵ دلار بود، در سال ۱۳۵۳ به ۱۳۳۶ دلار رسید پیش‌بینی می‌شود که تا پایان این برنامه یعنی در سال ۱۳۵۶ این رقم به قیمت‌های جاری به ۲۰۶۹ دلار برسد. کشور ما در دوسال گذشته نه تنها به بسیاری کشورهای در حال توسعه، بلکه به بزرگترین کشورهای صنعتی جهان کمک‌های مالی مهم داده است یا در صنایع آنها سرمایه‌گذاری‌های سنگین کره است. بدیهی است ما از ثروت حاصله از نفت خود باید به صورتی عاقلانه حداکثر استفاده را در راه سازندگی مملکت بکنیم، زیرا این ثروتی نیست که به طور نامحدود ادامه داشته باشد، بنابراین می‌باید با رعایت کامل صرفه‌جویی صرف امور تولیدی بشود. با توجه به همین محدود بودن منابع نفتی، ما به شیوه همیشگی خود که همواره چند قدم پیشاپیش حوادث هستیم، از هم اکنون کوشش وسیعی را در راه تأمین منابع جدید انرژی برای کشور، به خصوص انرژی اتمی در زمینه بهره‌برداری صلح آمیز و سازنده از آن آغاز کرده‌ایم.
تذکر این نکته را که قبلاً نیز در موارد مختلف در داخل کشور به آن اشاره کرده‌ایم ضروری می‌دانیم که تجدیدنظر در قیمت‌های سابق نفت از طرف کشورهای صادرکننده این ماده، اقدامی کاملاً منطقی و مشروع بوده و هست که ارتباط مستقیم با نا به سامانی‌های اقتصادی جهان صنعتی دارد. در دنیای کنونی ما بر اثر پایان عصر استعماری و پیدایش کشورهای مستقل تازه‌ای در جامعه بین‌المللی، و کوشش همه آنها برای توسعه و پیشرفت، طبعاً شرایط جدیدی پیش آمده است که به طور منطقی اصلاح اساسی و عمیقی را در نظام اقتصادی جهان ایجاب می‌کند. و هر چه زودتر کشورهای بزرگ صنعتی متوجه این واقعیت اجتناب ناپذیر بشوند و خود را با آن تطبیق دهند نه تنها به نفع کشورهای در حال توسعه، بلکه به سود خود ایشان نیز خواهد بود. تورم اقتصادی جهان صنعتی که در یک یا دو سال اخیر بین ۱۲ تا ۱۵ درصد و گاه حتی تا ۲۷ درصد بوده است، طبعاً واکنش‌های لازم در نزد کشورهایی که این تورم به آنها صادر می‌شود ایجاد می‌کند، و این واکنش‌ها را نمی‌توان با سیاست‌های به اصطلاح « قایق‌های جنگی» که دیگر دوران آنها سپری شده است متوقف ساخت، بلکه می‌باید این اشکال جهانی را با مذاکره و تفاهم و واقع‌بینی حل کرد. این راهی است که ما همواره به عنوان تنها راه‌حل منطقی و معقول خواهان و مدافع آن بوده‌ایم و خواهیم بود، و بدیهی است در هیچ شرایطی از حقوق حقه و مشروع خود صرف‌نظر نخواهیم کرد.
در دوران عمر دوره بیست و سوم تقنینیه از مهم‌ترین کوشش‌هایی که در کشور ما به عمل آمد کوشش در پیشرفت کمی و کیفی امور آموزشی بود، زیرا این مسأله‌ای است که با سرنوشت جامعه آینده ایران ارتباط حیاتی دارد. در این مدت تعداد دانش‌آموزان کشور از کمتر از ۵ میلیون نفر به ۷۷۰۰۰۰۰ نفر، و تعداد دانشجویان دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی ۷۵۰۰۰ نفر به ۱۴۹۰۰۰ نفر رسید. تعداد مدارس کشور از قریب ۳۳۰۰۰ در سال ۱۳۵۰ به بیش از ۴۳۰۰۰ در سال ۱۳۵۳ بالغ شد، و تعداد دانشگاه‌های مملکت از ۸ دانشگاه در سال کنونی افزایش یافت. بر روی هم تعداد مؤسسات عالی آموزشی کشور در این مدت از ۱۳ به ۱۸۴ بالا رفت و رقم دانش‌آموزان مؤسسات فنی و حرفه‌ای از ۵۴ هزار نفر به ۱۳۳ هزار نفر رسید. در آینده از لحاظ کمیت کوشش خواهیم کرد که بیسوادی را به کلی از کشور ریشه‌کن کنیم، مطابق استعداد هر فرد ایرانی جایی در مؤسسات گوناگون دولتی و خصوصی بدو بدهیم. از لحاظ کیفیت نیز توجه کامل خواهیم داشت که مطمئن شویم ورقه پایان تحصیلی که به کسی می‌دهند واقعاً معرف معلومات و اطلاعات او باشد. در هر دو مورد، به طوری که می‌دانید قدم‌های بزرگی برداشته شده که تحصیل رایگان برای تمام کودکان ایرانی، و بررسی‌های وسیعی که در کنفرانس‌های آموزشی سالانه رامسر به خصوص در کنفرانسی که چند روز پیش پایان یافت در مورد کیفیت بهبود آموزشی صورت گرفته، از جمله آنها است.
بدیهی است که همه این کوشش‌ها براساس اصول انقلاب اجتماعی ایران یعنی انقلاب شاه و ملت انجام می‌گیرد که هیچ وقت متوقف نمی‌شود و پیوسته در حال اجرا، و در عین حال در حال تکامل است. به این جهت هر وقت لازم تشخیص داده شود اصول تازه‌ای به آن اضافه می‌شود، کما اینکه اخیراً اصل گسترش مالکیت‌های صنعتی و تولیدی و عرضه کردن سهام کارخانه‌ها به همه مردم به عنوان اصل سیزدهم، و اصل تعیین و تثبیت مداوم قیمت‌ها و توزیع صحیح کالاها براساس سود عادلانه، و جلوگیری از گران‌فروشی که در واقع استثمار مصرف‌کنندگان است به عنوان اصل چهاردهم انقلاب ایران اعلام شد که هر دو از مهم‌ترین اصول این انقلاب است. در کمتر از دو ماه که از صدور فرمان مبارزه با گران‌فروشی می‌گذرد، تا به امروز شاخص خرده‌فروشی در سراسر کشور پنج درصد پایین آمده، و اگر به نسبت قیمت‌ها در آخر اسفند ماه گذشته سنجیده بشود این شاخص به جای اینکه افزایش نشان دهد به حدود ۲ درصد زیر صفر رسیده است. به این ترتیب نه تنها جلوی تورم گرفته شده، بلکه کشور ما در عین ادامه رشد سریع اقتصادی خود رکود پایین آوردن تورم را به دست آورده است و این امری است که در جهان امروز بی‌سابقه است. براساس روح و مفهوم انقلاب ایران ما نه تنها با گران‌فروشی و کم فروشی، بلکه با همه مظاهر دیگر نادرستی، من‌جمله فساد، کم کاری، بی‌قیدی، و به طور کلی همه آن عوامل منفی که برای جامعه مترقی و پیشرو امروز ایران قابل قبول نیست، با کمال شدت مبارزه خواهیم کرد و آنها را ریشه‌کن خواهیم ساخت. در جامعه‌ای که شاید از لحاظ قوانین اجتماعی پیشروترین جامعه جهان باشد، باید رفتار و کردار هر فردی نیز با این قوانین هماهنگ باشند، و مسلماً هیچ قصوری در این راه قابل بخشش نیست.
وظیفه اساسی پاسداری از اصول انقلاب شاه و ملت و اجرای آن به کاملترین صورت ممکن، اکنون به عهده حزب واحدی است که قاعدتاً تمام استعداد و نیروهای و فعالیت‌های خلاقانه افراد و طبقات ایرانی در آن متمرکز شده است. حزب رستاخیز ملت ایران که مظهر یکپارچگی و پیوستگی تمام افراد کشود است، می‌باید بکوشد تا یک مکتب واقعی وطن‌پرستی و کار خلاقیت برای اجرای هر چه بیشتر و بهتر اصول انقلاب ایران در راه تأمین آینده مرفه و پرافتخار و مترقی جامعه ایرانی باشد. نمایندگان این حزب که اکنون در دو مجلس مقننه کشور گرد آمده‌اند، در این راه مسئولیتی خطیر چه در مقابل جامعه امروز ایران و چه در برابر ایران فردا به عهده دارند که یقین داریم کامل متوجه آن خواهند بود.
یکی از جنبه‌های مهم تحول اجتماعی و عمیق جامعه امروزی ایران که می‌باید دقیقاً مورد توجه قرار گیرد، از میان بردن تمام آثار و مظاهر ناپسند دوران‌های انحطاط اجتماعی و اخلاقی گذشته است. تاریخ طولانی کشور ما شاهد هجوم‌های فراوان خارجی، و به کرات نیز شاهد اشغال موقتی کشور از طرف بیگانگان بوده که طبعاً هر اشغالی با آنکه سرانجام به غلبه معنوی و فرهنگی ایران منجر شده، یادگارها و آثار شومی نیز از خود مخصوصاً در زمینه فکری و روحی برجای گذاشته است که با ماهیت و اصالت واقعی روح و فرهنگ ایرانی هماهنگ نیست.
ملت ما که مصمم است در این دوران تازه از زندگانی خویش، تمام آثار انحطاط و ضعف و فساد و زبونی گذشته را به دست فراموشی سپارد، دارای این رسالت معنوی است که ارزش‌های مثبت و جاودانی فرهنگ ایرانی را از همه آلودگی‌هایی که ممکن است به دست عوامل بیگانه در این فرهنگ راه یافته باشد دور سازد، و هر آنچه را که نشان سازندگی و پاکی و نیرومندی ندارد، و بنابراین شایسته فرهنگ ایرانی نیست، از آن برکنار گذارد، کوشش‌های جوانان ما در راه پیشرفت ورزش و نیروی جسمی، که عالیترین مظهر آن پیروزی‌های غرورانگیز آنان در نیرومندی و پاکی اخلاقی و معنوی توأم باشد، تا جامعه مترقی امروز ایران رسالت تاریخی خویش را آن چنان که باید ایفا کرده باشد.
در زمینه سیاست خارجی، هم چنان که متذکر شدیم اساس کار ما ادامه سیاست مستقل ملی است که برای کشور ما تاکنون حداکثر موفقیت ممکن را در صحنه جهانی همراه داشته است. ما در اجرای این سیاست روابط دوستی و همزیستی و همکاری خود را با همه کشورها توسعه داده‌ایم، و خوشوقتیم که تنها نقظه تاریکی که از این لحاظ در روابط ما با کشور همسایه خودمان عراق جود داشت نیز اکنون به کلی برطرف شده است. گسترش روابط ما با کشورهای منطقه وسیع اقیانوس هند، از ایران گرفته تا استرلیا و نیوزلند، و نیز با کشورهای آفریقا و امریکای لاتین، که در سال گذشته و امسال انجام گرفت، مظاهر تازه‌ای از اجرای این سیاست کلی ما بود.
بنا به پیشنهاد ما سازمان ملل متحد در اجلاسیه سال گذشته خود منطقه خاورمیانه را منطقه‌ای عاری از سلاح‌های هسته‌ای اعلام کرد و نیز سیاست تغییر ناپذیر ما که لزوم حفظ امنیت خلیج فارس تنها توسط کشورهای ساحلی این خلیج است به طور قاطع به همه اعلام شد. ما همین عقیده را در مورد اقیانوس هند داریم و معتقدیم که این منطقه می‌باید از دخالت‌ها و رقابت‌های نظامی قدرت‌های بزرگ برکنار بماند.
اکنون که هفتمین دوره مجلس سنا و بیست و چهارمین دوره قانون‌گذاری مجلس شورای ملی را می‌گشاییم، از خدمات نمایندگان دوره سابق مجلسین که هموراه روح وطن‌پرستی و احساس مسئولیت را در انجام وظیفه خطیر ملی راهنمای خویش قرار دادند و در خدمت به مصالح ملی کمال همکاری را با دولت به عمل آوردند تقدیر می‌کنیم، و برای نمایندگانی که اکنون این وظیفه خطیر را در یک دوره مهم و استثنایی از تاریخ ایران آغاز می‌کنند، از درگاه خداوند متعال توفیق خدمت هر چه بیشتر به ملت ایران را آرزو داریم.»

(در این هنگام حضار در جلسه به شدت ابراز احساسات کرده و کف زدند)


مشروح مذاکرات مجلس سنا، دوره ۷

نشست : ۱

دوشنبه ۱۷ شهریور ماه ۱۳۵۴

فهرست مطالب:

۱- نطق افتتاحیه آقای رئیس ۲- اجرای مراسم تحلیف ۳- اقتراع شعب پنجگانه ۴- موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه.

مجلس ساعت ده و چهل و پنج دقیقه صبح به ریاست سنی آقای دکتر صدیق اعلم تشکیل شد.

- نطق افتتاحیه آقای رئیس

۱- نطق افتتاحیه آقای رئیس

رئیس- از بانو دکتر مصاحب و آقایان جلیلوند، رضایی، نیک‌پور و لاجوردی خواهش می‌کنم که به عنوان منشی سنی به محل هیأت رئیسه تشریف بیاورند.

(در این موقع منشیان در محل خود مستقر شدند)

رئیس-

افتتاح هر سخن در نزد مرد هوشیار

نیست نامی به ز نام نامی پروردگار

شکر و سپاس و نعمت و منت خدای را که به این بنده عمر طولانی عنایت فرمود تا فرصت و افتخاری برای اداره کردن نخستین جلسه را پس از افتتاح دوره هفتم ملس سنا به دست آورد- مجلسی که فقط در چهل و سومین سال تأسیس مشروطه و حکومت ملی در ۱۳۲۸ به مساعی ممتد و تدابیر حکیمانه و شکیبایی بی‌حد شخص شخیص همایونی اعلیحضرت شاهنشاه آریامهر به وجود آمد و یکی از عوامل مؤثر در ایجاد ثبات در وضع سیاسی کشور شد و در انجام وظایف خود در ظرف ۲۶ سال نقش مهمی در تحولات سازنده مملکت ایفا کرد.

گشایش این دوره از مجلس سنا به هنگامی صورت می‌گیرد که بر اثر درایت و واقع‌بینی رهبر بزرگ مملکت به منظور بهزیستی و سعادت مردم ایران کشود وارد مرحله جدیدی از تحول شده است.

در ۱۱ اسفند ۱۳۵۳ جنبش رستاخیز ملی به وجود آمده که پایه و اساس آن سرشت و خمیره مردم آن سرزمین استورا است و عبارت است از نظام شاهنشاهی و قانون اساسی و انقلاب شاه و ملت. ایمان قلبی ایرانیان به این سه اصل موجب یگانگی و وحدت نظر و همکاری عموم آنها است در ارتقاء و اعتلاء کشور و نزدیک شدن به آستانه تمدن بزرگ. یکی از مظاهر فوری این یگانگی نحوه انتخاباتی بود که امسال در سراسر مملکت طبق اصول دموکراسی و حکومت ملی انجام یافت و جمع کثیری از صاحبان رأی در انتخابات قوه مقننه شرکت جستند و بیش از پنج میلیون نفر توانستند کسانی را که می‌خواستند به نمایندگی مجلس سنا برگزینند.

موضوع دیگر از تحول در مرحله جدید این است که به فرمان همایونی یک ماه پیش در ۱۵ مرداد دو اصول انقلاب شاه و ملت افزوده شد یکی اصل گسترش مالکیت‌های صنعتی و تولیدی و اصل دیگر تعیین و تثبیت بهای کالا و مبارزه با استثمار مصرف‌کننده بدیهی است که این تحولات جدید وظایف و تکالیف تازه‌ای برای فرد فرد ابناء وطن و روش نوینی برای قوه قانون‌گذاری به وجود آورده است. اگر نمایندگان دوره هفتم مجلس سنا در حدود وظایفی که دارند بتوانند مانند ادوار پیشین در اصلاح و وضع قوانین و تقدیم طرح و پیشنهادهای جالب و اظهارنظرهای مفید و راهنمایی‌های صحیح و فراهم کردن تسهیلات لازم سهم خود را نیکو ادا کنند در پیشگاه رهبر کشور و ملت و تاریخ سرافراز و مفتخر خواهند بود.

از خداوند قادر متعال توفیق خدمت را برای بانوان و آقایان محترم از صمیم قلب مسألت دارد. (احسنت- احسنت)

- اجرای مراسم تحلیف

۲- اجرای مراسم تحلیف.

رئیس- نخستین کاری که باید طبق ماده ۴ آیین نامه داخلی مجلس سنا انجام شود مراسم تحلیف است. کلام الله مجید به مجلس آورده خواهد شد تا مراسم تحلیف به طور جمعی به عمل آید.

(در این هنگام کلام الله مجید به مجلس علنی آورده شد و کلیه حاضران به احترام آن برخاستند)

رئیس- از سناتورهای محترم خواهش می‌کنم جملاتی را که من قرائت می‌کنم تکرار فرمایند:

( در این موقع متن قسم نامه زیر جمله به جمله به وسیله آقای رئیس قرائت شد و سناتورها آن جملات را بازگو کردند)

ما امضاء کنندگان خداوند را به شهادت می‌طلبیم و به قرآن قسم یاد می‌کنیم مادام که قوانین اساسی مملکت مجری و حقوق مجلس سنا و اعضاء آن محفوظ است تکالیفی را که به ما رجوع شده مهما امکن با کمال راستی و درستی و جد و جهد انجام بدهیم و نسبت به اعلیحضرت شاهنشاه متبوع عادل مفخم خودمان صدیق و راستگو باشیم و به اساس سلطنت و حقوق ملت خیانت ننماییم و هیچ منظوری جز فواید و مصالح دولت و ملت ایران نداشته باشیم.

رئیس- از خانم دکتر مصاحب خواهش می‌کنم صورت اسامی آقایان سناتورها را برای امضاء کردن قسم‌نامه قرائت بفرمایند.

(در این هنگام سناتورها به شرح زیر در محل نطق حاضر شدند و ذیل قسم‌نامه را امضاء و به قرآن مجید احترام گذارده آن را بوسیدند.)

جنابان آقایان: مهندس شریف‌امامی، دکتر آشتیانی، دکتر مرشد، فاضل سرجویی، جلالی نائینی، رضایی، دکتر یزدان‌پناه، نیک‌پور، تیمسار پالیزبان، خانم جهانبانی، جلیلوند، رضایی، مهندس گنجی، بهادری، جعفری، خزیمه‌اعلم، دکتر نواب، سپهبد ورهرام، موسوی، رسول پرویزی، تیمسار دیلمی رزم‌خواه، عماد تربتی، تجدد، نصیری، کوروس، دکتر مژدهی، دها، دکتر مولوی، مسعودی، دکتر سجادی، تیمسار دریابد رسایی، تیمسار سرلشکر مطبوعی، مهندس فروغی، دکتر ضیایی، محسن رئیس، پروفسور جمشید اعلم، تیمسار صفاری، اشرف‌احمدی، میر مطهری، مهدوی، دکتر حجازی، دکتر بینا، علامه‌وحیدی، شادمان، یارافشار، تیمسار سرلشکر جهانبانی، حسن اکبر، ذوالفقاری، مهندس صادق، دکتر خانلری، جلیلی، بوشهری، دکتر مصباح‌زاده، دکتر صدیق، نمازی، خانم دکتر مصاحب، لاجوردی.

- اقتراع شعب پنجگانه

۳- اقتراع شعب پنجگانه.

رئیس- مطابق ماده ۶ آیین‌نامه باید شعب پنج‌گانه مجلس به وسیله اقتراع تعیین شود لذا از خانم دکتر مصاحب و آقای نیک‌پور خواهش می‌کنم پشت تریبون تشریف ببرند و این مراسم را انجام بدهند.

( در این هنگام اقتراع شعب پنجگانه به شرح زیر به عمل آمد)

شعبه اول

جنابان آقایان:

۱- دکتر طاهر ضیایی

۲- بانو دکتر شمس‌الملوک مصاحب

۳- تیمسار دکتر اسفندیاری

۴- خزیمه‌اعلم

۵- عماد تربتی

۶- دکتر حبیب‌الله مولوی

۷- احمد بهادری

۸- محمود جلیلی

۹- عبدالباقی نواب

۱۰- تیمسار سپهبد پالیزبان

۱۱- علی رضایی

۱۲- مهندس علی صادقی

شعبه دوم

جنابان آقایان:

باقر بوشهری

تیمسار غلامحسین دیلمی

اسدالله موسوی

دکتر اسدالله مژدهی

محسن رئیس

دکتر محسن حجازی

سید محمدرضا جلالی نائینس

محمدعلی مهدوی

رضا جعفری

اشرف‌احمدی

علامه‌وحیدی

مصطفی تجدد

شعبه سوم

جنابان آقایان:

پرویز یارافشار

محمد ذوالفقاری

علی دشتی

فاضل سرجویی

دکتر عزت‌الله یزدان‌پناه

رسول پرویزی

دکتر بینا

سید جلال‌الدین شادمان

عنایت‌الله نصیری

تیمسار صفاری

تیمسار ایرج مطبوعی

علی‌اکبر جلیلوند

شعبه چهارم

جنابان آقایان:

حسن اکبر

مهندس شریف‌امامی

بانو شوکت ملک جهانبانی

تیمسار سپهبد ورهرام

مهندس گنجی

تیمسار جهانبانی

دکتر جواد آشتیانی

قاسم لاجوردی

عمادالدین میرمطهری

دکتر سید محمد سجادی

تیمسار رسایی

دکتر جهانشاه صالح

شعبه پنجم

جنابان آقایان:

دکتر عیسی صدیق‌اعلم

مهندس فروغی

مهدی نمازی

کاظم کوروس

دکتر مرشد

پروفسور عدل

دکتر ناتل خانلری

پروفسور جمشید اعلم

دکتر مصباح‌زاده

حسین دها

محمد ابراهیم نیک‌پور

محمدعلی مسعودی

رئیس- از سناتورهای محترم خواهشمندم پس از ختم جلسه شعب را تشکیل بدهند و برای هر شعبه یک رئیس و یک نایب‌رئیس و یک مخبر و یک منشی به اکثریت نسبی انتخاب بفرمایند و سه نفر برای کمیسیون تحقیق انتخابات و دو نفر برای کمیسیون تبادل نظر برای کارهای کمیسیون‌ها که بعداً تشکیل خواهد شد انتخاب فرمایند همچنین طبق ماده ۲۷ نظام‌نامه انتخابات مجلس سنا پس از گشایش مجلس فقط ظرف هفته اول اگر کسی شکایتی نسبت به انتخابات و انجمن نظارت داشته باشد می‌تواند به مجلس سنا بفرستد.

- موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه

۴- موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه.

رئیس- بنابراین جلسه را ختم می‌کنیم و جلسه آینده روز دوشنبه بیست و چهارم شهریور ماه ساعت ۱۰ صبح تشکیل خواهد شد.

(جلسه ساعت ۱۱ و ۱۵ دقیقه صبح ختم شد)

رئیس سنی مجلس سنا- دکتر عیسی صدیق