قانون بودجه سال ۱۳۳۷ کل کشور

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نوزدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نوزدهم

برنامه عمرانی دوم
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نوزدهم

ماده واحده - بودجه سال ۱۳۳۷ کل کشور که از حیث درآمد اعم از عمومی و اختصاصی و بنگاه‌ها و شرکتها و سازمانهای دولتی در پنج فصل‌ضمیمه بالغ بر پنجاه و هفت میلیارد و هشتصد و هشتاد و شش میلیون و چهارصد و چهل و پنج هزار و دویست و هفت ریال (۵۷۸۸۶۴۴۵۲۰۷) و از‌حیث هزینه بالغ بر پنجاه و نه میلیارد و یکصد و سی و پنج میلیون و نهصد و چهل و شش هزار و پانصد و شصت و پنج ریال (۵۹۱۳۵۹۴۶۵۶۵)‌می‌گردد تصویب و اجازه داده می‌شود:

‌الف - وزارت دارایی درآمدهای پیش‌بینی شده برای سال ۱۳۳۷ منظور در فصل اول را وصول و کلیه حقوق و مزایای قانونی کارمندان و‌خدمتگزاران جزء و هزینه‌های مستمر و غیر مستمر وزارتخانه‌ها و ادارات و بنگاه‌های دولتی و سایر مصارف منظوره در فصل دوم را در حدود‌درآمدهای وصولی مذکوره در فصل اول با رعایت کامل مقررات و مفاد تبصره‌های منظوره در این قانون پرداخت نماید.

ب - بودجه بنگاه‌ها و شرکتها و سازمانهای دولتی طبق مقررات و قوانین مربوط به هر کدام قابل اجرا می‌باشد همچنین آن چه وزارتخانه‌ها و‌ادارات کل از محل درآمدهای اختصاصی استفاده می‌نمایند تابع مقررات و قوانین مخصوص به درآمدهای مزبور می‌باشد.

ضمناً دولت می‌تواند بقیه‌وجوه مورد احتیاج سازمان برنامه را برای اجرای برنامه‌های مصوب که در فصل چهارم همین بودجه ذکر شده است از محل وام بعد از تصویب مجلس‌سنا تأمین نماید.

‌تبصره‌هایی که اجرای آن محدود به دوره عمل سال مالی ۱۳۳۷ خواهد بود.

‌تبصره ۱ - بودجه تفصیلی برنامه‌یی سال ۱۳۳۷ وزارتخانه‌ها و ادارات در حدود رقم اعتبار مربوطه منظور در فصل دوم پس از رسیدگی و تصویب‌کمیسیون بودجه قابل اجرا خواهد بود. مادام که بودجه‌های تفصیلی برنامه‌یی سال مزبور به تصویب کمیسیون بودجه نرسیده بر اساس اعتبارات مصوب۱۳۳۶ به شرط این که از حدود اعتباری که برای وزارتخانه‌ها یا اداره ضمن بودجه پیشنهادی سال ۱۳۳۷ منظور شده تجاوز ننماید قابل پرداخت خواهد‌بود و ادارات موظفند بودجه‌های برنامه‌یی خود را منتها در ظرف یک ماه از تاریخ تصویب بودجه کل به وزارت دارایی ارسال دارند تا پس از رسیدگی‌برای تصویب که کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی پیشنهاد شود.

‌تبصره ۲ - نقل و انتقال در فصول مواد هر یک از ارقام بودجه‌های تفصیلی برنامه‌یی ۱۳۳۷ ممنوع می‌باشد مگر در مواردی که ضرورت آن بعد از‌رسیدگی دقیق از طرف وزارت دارایی تشخیص و به تصویب کمیسیون بودجه برسد - ولی در هر حال نقل و انتقال اعتبارات از فصلی به فصل دیگر اعم‌از کارگزینی و اداری و غیر مستمر ممنوع می‌باشد ضمناً نقل و انتقال اعتبارات منظوره از هر برنامه به برنامه دیگر تا میزان صدی بیست (۲۰٪) با‌موافقت وزارت دارایی و تصویب کمیسیون بودجه مجاز است.

‌تبصره ۳ - به وزارت انحصارات و گمرکات اجازه داده می‌شود به منظور تسهیل و تسریع در امر خرید و جمع‌آوری قند و شکر و غله و مواد دخانیه‌و همچنین هزینه جمع‌آوری کالاهای انحصاری در حدود اعتبارات مصوب در بودجه سال ۱۳۳۷ از بانک ملی ایران با موافقت و تضمین وزارت دارایی‌قرض نموده و تا آخر سال از محل اعتبارات مربوطه یا از محل وجوه حاصله از فروش واریز نماید.

تبصره ۴ - استفاده از اعتبارات مخارج غیر مستمر منظوره در بودجه‌های تفصیلی وزارتخانه‌ها و ادارات با موافقت قبلی وزارت دارایی به عمل‌خواهد آمد.

‌تبصره ۵ - به وزارت دارایی اجازه داده می‌شود اسناد هزینه مربوط به مبلغ بیست میلیون ریال وام دریافتی در سال ۱۳۳۵ از محل تنخواه‌گردان‌خزانه برای ممیزی املاک مزروعی را به هزینه قطعی منظور دارد.

‌تبصره ۶ - به وزارت امور خارجه اجازه داده می‌شود آن قسمت از اعتبار ۹ میلیون ریال موضوع ردیف ۷۴ بند (ب) بودجه سال ۱۳۳۵ کل کشور را‌که برای کاشی‌کاری گنبد تالار مجمع عمومی سازمان ملل متحد اختصاص داده شده و در سالهای ۱۳۳۵ و ۱۳۳۶ مورد خرج پیدا نکرده در سال ۱۳۳۷‌به‌همین منظور به مصرف برساند.

‌تبصره ۷ - خرید هر نوع اتومبیل به استثنای آمبولانس و کامیون در کلیه وزارتخانه‌ها و ادارات کل و بنگاه‌ها و شرکتها و سازمانهای دولتی به‌استثنای وزارت جنگ و ژاندارمری و شهربانی کل کشور در سال ۱۳۳۷ ممنوع می‌باشد.

‌تبصره ۸ - مبلغ ده میلیون ریال اعتبار ماده ۵۳ بودجه سال ۱۳۳۶ اداره بیوتات سلطنتی مربوط به خرید سرویس و لوازم کاخهای سلطنتی تا آخر‌سال ۱۳۳۷ قابل تعهد و مصرف می‌باشد.

‌تبصره ۹ - به دولت اجازه داده می‌شود برای تکمیل ساختمان عمارت مجلس سنا و خرید لوازم و اثاثیه و مخارج مربوطه در سال ۱۳۳۷ تا مبلغ‌یکصد میلیون ریال و برای مجلس شورای ملی نیز تا مبلغ یکصد میلیون ریال وام از بانک ملی ایران دریافت و به مصارف مربوطه برساند وزارت دارایی‌مکلف است اعتبار وام مزبور را به تدریج از سال ۱۳۳۸ به بعد ضمن بودجه کل کشور تأمین و نسبت به واریز آن اصلاً و فرعاً اقدام نماید.

‌تبصره ۱۰ - به وزارت امور خارجه اجازه داده می‌شود از محل بقیه وجود نقدی متعلق به دولت شاهنشاهی ایران بلوکه شده به حساب مخصوص‌شلینگ در بانک ملی اتریش موضوع تبصره ۹ قانون بودجه سال ۱۳۳۶ کل کشور هزینه تعمیرات خانه خریداری شده را به علاوه تکمیل اثاثیه عمارت‌مزبور اقدام نماید.

‌تبصره ۱۱ - در سال ۱۳۳۷ اداره کل آمار عمومی و سازمان طبقه‌بندی مشاغل تابع مقرراتی خواهد بود که در سالهای گذشته با تصویب هیأت‌دولت اجراء شده است.

‌تبصره ۱۲ - اعتبارات ساختمانی سال ۱۳۳۶ در بودجه وزارتخانه‌ها و بودجه کل کشور جمعاً تا میزان سی میلیون ریال که به شهرستانها حواله شده‌تا آخر سال ۱۳۳۷ قابل پرداخت است.

‌تبصره ۱۳ - به وزارت دارایی اجازه داده می‌شود مبلغ سیصد و شصت هزار ریال بابت یک باب عمارت و یک قطعه باغ واقع در شهر تبریز که بنا‌بود به مرحوم حاجی ابراهیم آقاپناهی بابت مطالبات آن مرحوم از بانک سابق استقراضی روس پرداخت شود به وراث آن مرحوم پرداخت گردد.

‌تبصره‌هایی که اجرای آن تا موقعی که لغو نگردیده به قوت خود باقی است

‌تبصره ۱۴ - وزارت دارایی مجاز است کلیه هزینه ثبتی و انتقالی خانه‌های کوی چهارصددستگاه متعلق به کارمندان را از محل سود سهام بانک‌رهنی محسوب و از مطالبه و دریافت آن از خریداران خانه‌های مزبور صرف نظر نماید و همچنین شهرداری تهران مکلف است بهای اراضی معابر و‌ساختمانهای رختشوی خانه و باغ کودکان کوی چهارصددستگاه را به قیمت تمام شده در ظرف دو سال به بانک رهنی ایران پرداخته و برای تکمیل آنها‌را به اختیار خود بگیرد.

‌تبصره ۱۵ - چون چاپخانه مجلس شورای ملی از اول سال ۱۳۳۷ به وزارت دارایی واگذار شده است و من بعد به نام چاپخانه دولتی نامیده‌می‌شود حق انحصار چاپ اوراق بهادار دولت که بر طبق قانون بودجه سال ۱۳۲۶ مجلس شورای ملی با مجلس شورای ملی بوده است از تاریخ‌تصویب این قانون منحصراً با چاپخانه دولتی خواهد بود. ضمناً وزارت دارایی مجاز است برای اداره چاپخانه مزبور به طور بازرگانی و بهره‌برداری از‌درآمد چاپخانه آیین‌نامه مخصوص با رعایت جزء ۳ تبصره ۲ ماده اول بودجه سال ۱۳۳۶ چاپخانه مجلس تدوین و با تصویب هیأت وزیران به موقع‌اجراء بگذارد همچنین وزارت دارایی اجازه دارد برای ساختمان بناء جدید چاپخانه و نقل و انتقال و تکمیل و نصب ماشین آلات چاپخانه تا حدود‌یکصد و بیست میلیون ریال به عنوان وام از بانک ملی ایران دریافت و مبلغ وام دریافتی به انضمام بهره آن در ظرف مدت ده سال از محل درآمد چاپخانه‌تقسیط و پرداخت نماید.

‌تبصره ۱۶ - به منظور پرداخت مرتب حقوق کارمندان دولت در تهران و شهرستانها به وزارت دارایی اجازه داده می‌شود که در آخر هر ماه مبالغ لازم‌را از بانک ملی ایران به صورت وام گرفته و از اولین پرداختهای درآمد نفت و عوائد گمرک که وصول می‌نماید واریز نماید همچنین از نظر تسریع در امر‌پرداخت اجازه داده می‌شود حساب تنخواه‌گردان دولت در بانک ملی ایران به میزان هفتصد و پنجاه میلیون ریال افزایش یابد.

‌تبصره ۱۷ - از اول فروردین ماه ۱۳۳۷ صدی یک مربوط به معلمین (‌موضوع تبصره ۲۵ از ماده ۲) قانون بودجه سال ۱۳۲۸ کل کشور و همچنین‌صدی نیم دریافتی به عنوان بهداشت از حقوق کارمندان و خدمتگزاران جزء لغو و دیگر تحت عناوین فوق نباید از حقوق کارمندان و خدمتگزاران کسر‌گردد.

‌تبصره ۱۸ - پرداخت دو مقرری و حق‌الزحمه ثانوی به استثنای حق‌الزحمه و حق‌التدریس آقایان استادان و دبیران موضوع قانون مصوب سال۱۳۳۶ که طبق شرایط خاصی پرداخت می‌گردد ممنوع می‌باشد و همچنین دریافت فوق‌العاده اضافه‌کار از دو محل یا بیشتر اعم از سازمان برنامه یا وجه‌اختصاصی ممنوع و پرداخت فوق‌العاده اضافه‌کار مقطوع طبق آیین‌نامه مخصوصی که بنا به پیشنهاد وزارت دارایی به تصویب هیأت وزیران خواهد‌رسید به عمل خواهد آمد.

‌تبصره ۱۹ - به ژاندارمری کل کشور اجازه داده می‌شود فوق‌العاده یومیه افراد ژاندارمری مأمور بدرقه زندانیان را مانند افراد و ردیف افراد شهربانی به‌قرار روزی هشتاد ریال از اول فروردین ماه ۱۳۳۷ پرداخت نماید.

تبصره ۲۰ - وزارت دارایی مجاز است عیدی مستخدمین جزء را به مأخذ حقوق و کمک سابق و همچنین کمک ثانوی که به موجب قانون ۲۳ دی‌ماه به آنان تعلق می‌گرفته پرداخت نماید.

‌تبصره ۲۱ - به وزارتین دارایی و فرهنگ اجازه داده می‌شود ماهی ۱۵ لیره انگلیسی به قرار هر لیره ۲۱۴٫۲۰ ریال که بر اثر اجرای قانون پشتوانه و‌تثبیت نرخ ارز در حقوق خدمتگزاران جزء مدارس ایران و صندوق گذرنامه در عراق تقلیل حاصل شده از تاریخ اول فروردین ماه ۱۳۳۷ به عنوان‌فوق‌العاده شغل خارج از مرکز به هر یک از خدمتگزاران جزء مدارس مزبور از اعتبار مربوطه پرداخت نماید.

‌تبصره ۲۲ - فوق‌العاده خارج از مرکز و بدی آب و هوا و فوق‌العاده محرومیت از مطب آقایان پزشکان و پزشکیاران مشمولین قانون ترمیم حقوق‌پزشکان مصوب شانزدهم بهمن ماه ۱۳۳۵ به موجب آیین‌نامه‌ای که از طرف وزارتین دارایی و بهداری تنظیم و به تصویب خواهد رسید قابل پرداخت‌می‌باشد.

‌تبصره ۲۳ - فوق‌العاده ثابت ارزی مأمورین وزارت امور خارجه و گرانی معیشت طبق آیین‌نامه‌ای که به تصویب وزارتین دارایی و خارجه خواهد‌رسید قابل پرداخت است و در هر حال از مبلغی که اکنون می‌گیرند نباید تجاوز کند.

‌تبصره ۲۴ - افتتاح حساب به منظور خرید و سفارش کالا از خارج کشور به میزانی که تا آخر سال مالی در اختیار بانک گذارده شده است تعهد‌محسوب می‌شود.

‌تبصره ۲۵ - استفاده از یک هزار میلیون ریال اعتبار افزایش حقوق کارمندان اداری که در سنوات اخیر از ترمیم حقوق برخوردار نشده‌اند طبق‌پیشنهاد دولت و تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی به عمل خواهد آمد.

‌تبصره ۲۶ - شهربانی کل کشور موظف است حقوق افراد و درجه‌داران و همردیف آنان را از اول سال ۱۳۳۷ تا میزان ۲۵۰۰ ریال ترمیم و تفاوت‌حاصله را از اعتبار بودجه ۱۳۳۷ خود پرداخت نماید.

قانون فوق که مشتمل بر ماده واحده و بیست و شش تبصره است پس از اظهار ملاحظات مجلس سنا در جلسه پنجشنبه بیست و نهم اسفند ماه یک‌هزار و سیصد و سی و شش به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

‌رییس مجلس شورای ملی - رضا حکمت

جدول: دوره ۱۹ - جلد ۳ - صفحه ۱۸۱۲ الی ۱۸۴۸

‌صورت فوق ضمیمه قانون بودجه سال ۱۳۳۷ کل کشور بوده و صحیح است.

‌رییس مجلس شورای ملی - رضا حکمت