قانون اصلاح تعرفه گمرکی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نوزدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نوزدهم

برنامه عمرانی دوم
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نوزدهم

قانون اصلاح تعرفه گمرکی - مصوب ۱۰ تیر ۱۳۳۷ مجلس شورای ملی و ۱۹ خرداد ۱۳۳۷ مجلس سنا

قانون اصلاح تعرفه گمرکی

فصل اول - حقوق و هزینه گمرکی

ماده ۱ - از واردات قطعی کشور حقوق ورودی طبق جدول تعرفه ضمیمه این قانون و هزینه گمرکی و کارمزد به شرح ماده ۷ به ریال رایج دریافت‌می‌گردد.

کالاهایی که از یک نقطه مرزی کشور وارد و از نقطه مرزی دیگر خارج می‌گردد (کالای ترانزیتی) و کالاهایی که پس از ورود به کشور خارجه اعاده‌می‌شود (کالای مرجوعی) و کالاهایی که در بند یا لنگرگاه یا فرودگاه ایرانی از یک کشتی به کشتی دیگر یا از یک هواپیما به هواپیمای دیگر انتقال داده‌می‌شود (کالای انتقالی) و کالاهایی که از یک بندر یا نقطه مرزی کشور از بندر خارج و از بندر یا نقطه مرزی داخل می‌شود (کالای کابوتاژی) و کالاهایی‌که به عنوان واردات و صادرات موقت وارد و صادر می‌گردد جزء واردات و صادرات کشور محسوب نبوده و از حقوق گمرکی معاف لکن مشمول‌پرداخت هزینه گمرکی و کارمزد به شرح ماده ۷ می‌باشد.

صادرات کشور از حقوق گمرکی خروجی مطلقاً معاف ولی مشمول پرداخت هزینه‌ها و کارمزد مذکور در ماده ۷ خواهد بود.

ماده ۲ - هر کشوری که نسبت به تمام یا قسمتی از اقلام صادرات ایران به آن کشور حقوق گمرکی یا عوارض دیگر غیر متناسبی تعیین کرده یا بکند ویا تضییقاتی به صورت تشریفات گمرکی یا به هر صورت دیگری نسبت به صادرات ایران به آن کشور وارد سازد دولت مجاز است نسبت به تمام یابعضی از اقلام کالاهای وارده از آن کشور حق انحصار مخصوص برقرار و برای کالاهایی که طبق جدول مزبور از حقوق گمرکی بخشوده می‌باشد حق‌انحصاری به میزانی که مقتضی بداند تعیین نماید مقررات مربوط به وصول و مأخذ حق انحصار مزبور از طرف وزارت بازرگانی پیشنهاد و پس ازتصویب هیأت دولت بلافاصله به موقع اجرا گذاشته می‌شود.

تبصره - در صورتی که کالاهای وارداتی مشابه مصنوعات کشور به نحوی با محصولات صنعتی داخلی رقابت نماید که نتیجه آن موجب تقلیل و یاتعطیل کارخانه‌های کشور گردد کمیسیونی به ریاست وزیر صنایع و معادن و عضویت مدیر کل بانک ملی و رییس اتاق بازرگانی تهران و معاون وزارت‌بازرگانی و معاون وزارت گمرکات و انحصارات تشکیل می‌شود تا پیشنهاد لازم را برای دریافت حقوق انحصاری از کالاهای مذکور به منظور جلوگیری‌از رقابت تنظیم نموده برای تصویب به هیأت وزیران تقدیم نماید.

ماده ۳ - منظور از تن که در جدول تعرفه ضمیمه این قانون به عنوان واحد وزن و مأخذ دریافت حقوق گمرکی قید گردیده تن متر یک (که معادل هزار کیلوگرام) است می‌باشد.

هر گاه کالا به مقدار زیادتر یا کمتر از واحد مذکور در جدول مزبور عرضه شود حقوق گمرکی نسبت به همان مقدار که عرضه شده دریافت‌می‌گردد.

منظور از وزن با لفاف یا با محفظه یا با ظرف که در جدول تعرفه به عنوان مأخذ دریافت حقوق گمرکی تعیین گردیده وزن خالص کالا به حال و وضع‌عادی در گمرک به اضافه وزن لفاف یا محفظه یا ظرفی است که آن کالا در خرده‌فروشی با همان لفاف یا محفظه یا ظرف به خریدار داده می‌شود.

مقصود از کیلو گرام که در تعرفه مأخذ حقوق ورودی قرار داده شده وزن خالص کالا به حال عادی در گمرک می‌باشد و آن عبارت است از وزن کالا بعد ازکسر وزن تمام لفاف و ظرفهای بیرونی و درونی کالا به وسیله توزین یا موضوع کردن وزن تخمینی ظرف که با توجه به نوع ظروف در آیین‌نامه گمرکی‌مقرر می‌شود تعیین می‌گردد - هر گاه کالا در محفظه‌های تجملی و غیر عادی یا در ظروف تجملی غیر عادی وارد گردد و مأخذ حقوق که طبق جدول‌تعرفه برای آن ظروف تعیین گردیده زیادتر از مأخذ حقوق مظروف آن باشد حقوق متعلقه به هر یک از ظرف و مظروف جداگانه دریافت می‌گردد مگر درمواردی که ظرف از مظروف قابل تفکیک نباشد یا تفکیک آن موجب تباهی یا افتادن کالا از صورت بازار باشد که در این صورت ظرف و مظروف توأماً‌مشمول پرداخت حقوق و مأخذ بالاتر خواهد بود.

در صورتی که ظروف و مظروف قابل تفکیک باشد و هر یک حقوق جداگانه متعلق به نوع جنس خود را بپردازد حقوق مظروف از روی وزن خالص آن‌دریافت می‌گردد ولو این که در جدول تعرفه حقوق ورودی آن به مأخذ وزن با ظرف یا لفاف یا با محفظه تعیین شده باشد.

در مواردی که حقوق گمرکی به مأخذ متر مربع یا میزان اختلاط پیش‌بینی شده است در صورت بروز اختلاف تکلیف حل اختلافات جزیی ناشی ازآزمایشهای لابراتواری ضمن آیین‌نامه گمرکی تعیین خواهد شد.

ماده ۴ - ارزش کالاهای ورودی در گمرک در همه موارد عبارت است از بهای سیف (بهای خرید کالا در مبدأ به اضافه هزینه بیمه و باربندی و حمل‌و نقل و سایر هزینه‌هایی که به آن کالا تا ورود به اولین دفتر گمرکی و در مورد کالاهای محموله با هواپیما تا اولین فرودگاهی که کالا در آنجا تخلیه‌می‌شود تعلق می‌گیرد) که از روی سیاهه‌های صحیح و معتبر تعیین می‌گردد. ارزیابی کالا در گمرک بر اساس نرخ ارز و برابری‌های تعیین شده از طرف‌بانک ملی ایران خواهد بود.

تبصره ۱ - منظور از سیاهه‌های صحیح و معتبر آن است که مستقیماً از طرف کارخانه‌های سازنده یا فروشنده به امضاء مجاز صادر شده و صحت‌امضای آن و همچنین مطابقت ارزش مندرج در آن با نرخ صادراتی در کشور صادرکننده از طرف اتاق بازرگانی محل گواهی و از طرف مأمورین کنسولی‌دولت شاهنشاهی در آن کشور صحت امضای اتاق بازرگانی تصدیق شده باشد.

تبصره ۲ - در مورد کالاهایی که بدون ابزار سیاهه به گمرک اظهار شود یا سیاهه صحیح و معتبر نباشد و یا ارزش اظهار شده متناسب نباشد اداره‌گمرک ارزش را با مقایسه با ارزش کالای صادراتی مشابه همان کشور که با سیاهه صحیح و قابل قبول و در تاریخ متقارن خریداری شده باشد تعیین‌می‌نماید.

تبصره ۳ - نسبت به اسناد و سیاهه‌های مخدوش و مجعول و یا تقلبی که برای ترخص جنس از گمرک ابراز شود علاوه بر این که عمل ارزیابی کالای‌موضوع آن اسناد طبق تبصره ۲ بالا انجام می‌گردد درباره آن طبق مقررات آیین‌نامه گمرکی مذکور در ماده ۳۵ عمل خواهد شد.

ماده ۵ - در احتساب هر یک از اقلام حقوق و هزینه‌های گمرکی و کارمزد که گمرک وصول می‌نماید کسور پنجاه دینار و کمتر حذف و بالاتر از پنجاه‌دینار به یک ریال تبدیل می‌شود.

ماده ۶ - هر گاه در ضمن پیمانهای بازرگانی دولت با کشورهای بیگانه برای کالاهای معینی حقوق گمرکی به مأخذی غیر از آن چه که در جدول تعرفه‌ضمیمه این قانون مقرر است تعیین شده باشد مادام که پیمانهای مزبور به قوت خود باقی می‌باشد حقوق گمرکی آن کالا مطابق مأخذ تعیین شده درپیمانها و با رعایت شرایط مقرره در آنها دریافت می‌گردد مگر این که در تعرفه ضمیمه این قانون حقوق گمرکی کمتری به آن تعلق گیرد و یا از حقوق‌گمرکی بخشوده شده باشد.

تبصره - در قراردادهای منعقده با کشورهای خارجی چنانچه ترتیب خاصی در آنها پیش‌بینی نشده باشد دولت کاملهْْ الوداد شامل مزایایی که به طورمتقابل و یا مشروط و مقید به کشور دیگری داده شده نخواهد گردید مگر آن که دولتی که به موجب این اصل تقاضای اجرای شرایط مذکور را می‌نماید باموافقت دولت ایران مزایایی مشابه آن در همان موارد یا مزایای دیگری که دارای ارزش اقتصادی قابل توجهی به تشخیص هیأت وزیران و در همان‌حدود باشد متقابلاً بدهد و یا شرایط و قیودی مشابه آن را بپذیرد.

ماده ۷ - هزینه‌های گمرکی و کارمزد مختلف مذکور در ماده یک این قانون به شرح ذیل است:

۱ - بهای تمبر که به درخواستها و اسناد تسلیمی به گمرک یا به اسناد صادره از گمرک الصاق می‌شود.

۲ - بهای مهر سربی یا لاکی یا برچسب یا نوارچسب گمرکی.

۳ - ارضیه و انبارداری که از روز سی و یکم اظهارنامه اجمالی (مانیفست) یا بارنامه حمل تعلق می‌گیرد ولی در هر حال نیاید از قبل روز دهم تخلیه‌کالا در گمرک دریافت شود.

۴ - حق باربری و تخلیه و بارگیری.

۵ - حق مراقبت در انبارهای اختصاصی یا در خارج از محوطه گمرک در حق بدرقه کالا.

۶ - حق نظارت در انتقال کالاها از کشتی به کشتی دیگر یا از هواپیما به هواپیمای دیگر.

۷ - حق آزمایش و تعرفه‌بندی کالا.

موارد تعلق و ترتیب وصول و مصرف و مأخذ نرخ هر یک از این هزینه‌های گمرکی و هزینه‌های دیگری که باید برای انتظام و حسن جریان تشریفات‌گمرکی لازم باشد در آیین‌نامه گمرکی تعیین می‌گردد.

تبصره ۱ - اداره کل گمرک مکلف است کلیه درآمد انبارداری و ارضیه وصولی را در حساب مخصوصی متمرکز و از آن محل کرایه انبارها و اراضی‌استیجاری را پرداخته مازاد آن را به مصرف ساختمان و تعمیر انبار - محوطه - هانگار و خرید و تهیه وسایل آتش‌نشانی و حفاظت کالا و تهیه و تکمیل‌وسایل و محل کار و سکونت کارکنان گمرک و نگاهداری و سایر هزینه‌های مربوط به انبار برساند.

تبصره ۲ - اداره کل گمرکات می‌تواند مسئولیت اداره کردن انبارهای هر یک از گمرکخانه‌ها را که مقتضی بداند به اشخاص یا شرکتهای و یا به‌مؤسسات خصوصی معتبر واجد صلاحیت اخذ در مقابل تضمین بانکی با شرایط خاصی که به موجب آیین‌نامه گمرکی تعیین می‌گردد واگذار و از محل‌درآمد انبارداری کارمزد مناسبی به اشخاص یا مؤسسات مذکور پرداخت نماید و در هر حال مسئولیت حفظ کالا در مقابل مردم به عهده خود گمرک‌است.

ماده ۸ - کالای موجود در گمرک وثیقه پرداخت حقوق و هزینه‌های گمرکی متعلق به آن کالا و سایر بدهی‌های صاحب مال به گمرک می‌باشد و اداره‌گمرک به هیچ عنوان نمی‌تواند قبل از دریافت یا تأمین حقوق و هزینه‌های گمرکی متعلقه و سایر بدهی‌های صاحب مال به گمرک اجازه ترخیص کالایی‌را بدهد.

ماده ۹ - در مواردی که نسبت به کالای موجود در گمرک به عنوان تأمین بدهی به اشخاص یا به هر عنوان دیگر دستور توقف از طرف مقامات‌صالحه داده شود اداره گمرک نسبت به وصول حقوق و عوارض گمرکی متعلق به آن کالا حق تقدم دارد و در هر حال توقیف کالا در گمرک از طرف‌مقامات صالحه مانع از فروش و حراج آن کالا طبق مقررات گمرک نخواهد بود. و در این صورت پس از کسر حقوق و هزینه‌های گمرکی و حق بیمه وبدهی صاحب آن به گمرک بقیه در توقیف خواهد ماند.

ماده ۱۰ - بعد از ترخیص کالایی از گمرک هر گاه معلوم گردد که حقوق و هزینه‌های گمرکی و کارمزد گمرکی متعلق به آن کالا و همچنین سایرعوارض که وصول آنها به عهده گمرک واگذار شده یا می‌شود بیشتر یا کمتر از آنچه مقرر بوده دریافت گردیده یا این که بعضی از آن حقوق و هزینه‌های‌گمرکی اساساً من غیر حق تأدیه شده یا دریافت نشده است اداره گمرک و صاحب آن مال می‌توانند در عرض مدت یک سال از تاریخ صدور سند ترخیص‌کالای مورد بحث مابه‌التفاوت را از یکدیگر مطالبه و تعقیب نمایند. اضافه یا کسر دریافتی کمتر از صد ریال قابل مطالبه طرفین نخواهد بود.

چنانچه تا قبل از انقضاء دوره مالی استرداد اضافه دریافتی‌های مأخوذه از طرف اداره کل گمرک مسیر نگردد خزانه‌داری کل مکلف است به محض اعلام‌اداره کل گمرک مبلغ مورد اعلام را به عنوان استرداد وجوه مأخوذه غیر قانونی بدون هیچ گونه تشریفات حداکثر در ظرف مدت ۱۰ روز به وسیله اداره‌کل گمرک مسترد نماید.

اداره کل گمرک مجاز است پنج درصد کسر دریافتی‌هایی که به موجب این ماده وصول می‌شود به مأمورینی که در کشف وصول آن دخالت و اقدام مؤثرداشته‌اند به عنوان پاداش بپردازد و نود و پنج درصد بقیه کسر دریافتی‌ها را به درآمد متفرقه گمرکی منظور دارد.

فصل دوم - شرایط عمومی واردات

ماده ۱۱ - وسایط نقلیه آبی اعم از خالی یا حامل کالا که وارد آبهای کشور می‌شود باید فقط در اسکله‌های مجاز پهلو بگیرد یا در لنگرگاههای مجازلنگر بیندازد و قبل از انجام تشریفات گمرکی نباید کالایی تخلیه یا بارگیری نموده یا از اسکله یا لنگرگاهها حرکت نمایند.

هواپیمایی که از خارج وارد کشور می‌شوند باید فقط در فرودگاه‌هایی که دفتر گمرکی در آن دایر است فرود آمده تشریفات گمرکی را انجام دهند و بدون‌اجازه گمرک حرکت ننمایند. متخلف از مقررات این ماده (جز در موارد قهری که باید با مدارک کافی ثابت شود) علاوه بر مجازاتهای قانونی مستوجب‌جزای نقدی خواهد بود که در آیین‌نامه گمرکی تعیین می‌گردد.

ماده ۱۲ - کالا باید از راههای مجازی که فهرست آن از طرف اداره کل گمرک تنظیم و منتشر می‌شود وارد کشور شده یکسره به اولین گمرکخانه مرزی‌طبق اظهارنامه تحویل گردد.

ماده ۱۳ - کالای وارده همین که به گمرکخانه‌ای که برای انجام تشریفات و اخذ حقوق و ترخیص کالا مجاز است تحویل گردید صاحب مال باید درهمان گمرکخانه به تسلیم اظهارنامه و پرداخت حقوق و انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالای خود اقدام نماید اداره گمرک فهرست گمرکخانه‌های‌مجاز را منتشر می‌نماید.

اداره کل گمرک اختیار دارد در صورت تقاضای کتبی و صاحب مال حمل کالای گمرک نشده‌ای را از یک گمرکخانه مجاز به گمرکخانه مجاز دیگری تحت‌رژیم پاساوان تضمینی و با قیود و شرایطی که در آیین‌نامه گمرکی تعیین خواهد شد اجازه دهد و نیز در مواقع ضروری کالا را رأساً از یک دفتر گمرک به‌گمرکخانه‌های داخلی حمل نماید.

اداره کل گمرک می‌تواند این اختیار را کلاً یا بعضاً به هر یک از گمرکخانه‌های مجازی که مقتضی بداند با شرایطی که لازم بشمارد تفویض نماید.

ماده ۱۴ - کالاهای وارده به کشور در عرض مدت هشت ماه از تاریخ تسلیم مانیفست یا اظهارنامه اجمالی به گمرک ورودی می‌توان برای یکی ازمنظورهای ذیل اظهار نموده:

۱ - ورود قطعی به کشور.

۲ - ورود موقت.

۳ - اعاده به خارجه.

۴ - ترانزیت.

۵ - انتقال به انبار اختصاصی.

هر کالایی که تا انقضاء مدت هشت ماه مزبور تحت هیچ یک از عناوین مذکور اظهار و یا از گمرک تحویل گرفته نشود کالای متروکه محسوب خواهدشد.

تبصره ۱ - تا موقعی که برای ترخیص کالا سند گمرکی صادر نشده یا آگهی حراج منتشر نگردیده صاحب کالا حق دارد اظهارنامه خود را که برای‌یکی از منظورهای پنج گانه فوق داده است با اظهارنامه به منظورهای دیگر تبدیل کند ولی چنانچه اظهارنامه اولی طبق آیین‌نامه گمرکی مستلزم پرداخت‌جزای نقدی باشد اظهارکننده باید قبلاً جریمه مقرره را بپردازد.

تبصره ۲ - در موارد استثنایی که به اداره گمرکی ثابت شود عدم اقدام به تحویل گرفتن کالا از گمرک در ظرف هشت ماه مذکور معلول علل موجهی‌بوده اداره کل گمرک می‌تواند مهلت مقرره در این ماده را بنا به تقاضای کتبی صاحب مال تا مدت مقتضی و به شرط پرداخت حق انبارداری تا تاریخ ابلاغ‌موافقت تمدید نماید.

ماده ۱۵ - کالای متروکه ۳۰ روز پس از اخطار به صاحب مال یا نماینده او (اگر معلوم باشد والا به متصدی حمل) و سی روز پس از نشر آگهی ازطرف گمرک در حراج عمومی یا از طریق مزایده کتبی و یا به طریقه‌ای که در مورد فروش کالای قاچاق و ضبطی طبق آیین‌نامه عمل می‌شود درفروشگاههای گمرک به فروش برسانند حاصل فروش کالا پس از برداشت حقوق و هزینه‌های گمرکی و کارمزد متعلقه تا مدت دو سال از تاریخ فروش درگمرک به طور سپرده نگاهداری می‌شود اگر صاحب مال در عرض دو سال با ارائه اسناد و مدارک به مطالبه سپرده اقدام ننماید سپرده مزبور به درآمددولت منظور می‌گردد.

تبصره - هر گاه صاحب کالا بعد از نشر آگهی حراج کالا و قبل از آن که گمرک کالای متروکه را به فروش رسانده باشد کالای خود را برای ورودقطعی در کشور اظهار و بلافاصله حقوق و هزینه‌های گمرکی آن را نقداً بپردازد اداره گمرک از فروش آن کالا خودداری خواهد نمود.

فصل سوم - ترتیب ترخیص کالا از گمرک

ماده ۱۶ - برای ترخیص کالا از گمرک به هر عنوانی از عناوین ترخیص صاحب کالا یا نماینده اختیاردار او باید اظهارنامه رسمی مخصوصی به آن‌عنوان را که حاکی از مشخصات کالا باشد تنظیم و با اسناد لازمه به گمرک تسلیم نماید.

طرز تنظیم و تسلیم اظهارنامه و اسناد لازم جهت ترخیص کالا و کیفیت معاینه و تفتیش آن در آیین‌نامه گمرکی تعیین می‌شود.

ماده ۱۷ - تسلیم اظهارنامه‌ای که مندرجات آن برخلاف واقع و مستلزم زیان دولت باشد مستوجب پرداخت جریمه نقدی است که میزان آن با توجه‌به اوضاع و احوال و بر حسب نوع خلاف و تأثیر آن در حقوق و عوارض گمرکی در آیین‌نامه گمرکی تعیین می‌گردد در هر حال نباید از یک برابر بهای‌سیف کالا تجاوز نماید.

تبصره - موارد ذیل قاچاق محسوب و نسبت به آن بر حسب مورد طبق قانون مجازات مرتکبین قاچاق عمل خواهد شد:

۱ - بیرون بردن کالای تجارتی از گمرک بدون تسلیم اظهارنامه و پرداخت حقوق و عوارض گمرکی خواه عمل در حین خروج از گمرک یا بعد ازخروج کشف شود.

هر گاه خارج‌کننده غیر از صاحب مال یا نماینده قانونی او باشد گمرک عین کالا و در صورت نبودن کالا بهای آن را که از مرتکب گرفته می‌شود پس ازدریافت حقوق و عوارض گمرکی مقرره به صاحب مال مسترد می‌دارد و مرتکب طبق مقررات کیفری تعقیب خواهد شد.

۲ - اظهار کردن کالای تجارتی ممنوع‌الورود و یا غیر مجاز تحت عنوان کالای مجاز با نام عرضی و با استفاده از اسناد خلاف واقع.

۳ - بیرون بردن کالای اظهار نشده از گمرک در جوف کالای اظهار شده در صورتی که کالای ممنوع‌الورود یا غیره مجاز باشد و یا آن که حقوق گمرکی‌آن بیشتر از حقوق کالای اظهار شده باشد مقدار مورد تخلف مشمول مقررات قاچاق خواهد بود.

ماده ۱۸ - کالای غیر مجاز و یا ممنوع‌الورود که منظماً به یک گمرک مجاز وارد و برای حمل به یک گمرکخانه مجاز داخلی دیگر تحت پاساوان و یابه موجب اظهارنامه ورودی برای ورود قطعی به کشور به گمرک اظهار شود اداره گمرک فقط به ضبط آن کالا اکتفا خواهد نمود و صاحب مال حق دارد ازعمل ضبط مال به دادگاه شکایت کند مدت شکایت به دادگاه برای صاحبان این کالا از تاریخ اعلان کتبی ضبط آن به صاحب مال یا نماینده قانونی اوشش ماه است و اگر در مدت مزبور از طرف صاحب مال به دادگاه مراجعه نشود حق مراجعه او ساقط خواهد شد.

تبصره ۱ - کالاهای غیر مجازی که فقط به منظور انجام آیین ترانزیت در یک گمرکخانه برای حمل به گمرکخانه دیگری تحت عنوان پاساوان اظهارشود از ترتیب فوق به شرط آن که مراتب صریحاً در اظهارنامه پاساوانی اعلام شده باشد مستثنی خواهد بود.

تبصره ۲ - مقررات ماده ۱۸ شامل کالای غیر مجاز یا ممنوع‌الورود که به جای کالای مجاز از گمرک مرخص شده باشد نیز می‌باشد و در این موردمدت تعقیب گمرک برای استرداد مال و در صورت نبودن مال برای مطالبه بهای سیف آن یک سال بوده و صاحب مال پس از رد مال یا بهای آن حق داردظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ گمرک به دادگاه صلاحیتدار حوزه گمرکی مربوط شکایت نماید پس از رد مال حقوق و هزینه‌های دریافتی به صاحب مال‌مسترد و در صورت نبودن کالا از مبلغ بهای آن کسر خواهد شد.

تبصره ۳ - کالاهایی که طبق مقررات این ماده یا تبصره ۲ و یا طبق قانون مجازات مرتکبین قاچاق ضبط و قطعاً به ملکیت دولت در می‌آید به استثناء‌آن چه که طبق آیین‌نامه گمرکی باید معدوم یا به وزارت خانه‌ها و ادارات مربوطه تحویل گردد از طرف اداره گمرک در حراج عمومی و یا از طریق مزایده‌کتبی و یا به طور خرده‌فروشی در فروشگاههایی که برای جزئی فروشی کالاهای ضبطی تشکیل می‌دهد فروخته خواهد شد.

ماده ۱۹ - اداره گمرک می‌تواند برای اشخاصی که به عنوان حق‌العمل کار در گمرکخانه‌ها به وکالت از طرف صاحبان کالا به انجام تشریفات گمرکی وترخیص کالا اقدام می‌نمایند طبق آیین‌نامه شرایط و قیودی برقرار سازد.

فصل چهارم - معافیت‌ها و ممنوعیت‌ها

ماده ۲۰ - علاوه بر معافیتهای مذکور در جدول تعرفه ضمیمه این قانون و معافیتهای دیگری که به موجب قوانین مخصوص یا بر طبق امتیازنامه‌ها وقراردادهای بازرگانی دولتی مقرر است اجناس مشروحه در زیر نیز به موجب این قانون از پرداخت حقوق گمرکی و هزینه‌های مذکور در ماده هفتم این‌قانون (به استثنای حق انبارداری - و باربری) معاف خواهد بود:

۱ - اشیاء متعلق به دربار شاهنشاهی و همچنین اشیاء متعلق به پادشاهان و رؤسای کشورهای خارجه و همراهان آنها.

۲ - اشیاء متعلق به نمایندگان سیاسی خارجه در ایران (سفیر کبیر - وزیر مختار - کاردار - رایزن - دبیر - وابسته‌های کشوری و لشگری) به شرط‌رعایت معامله متقابله نسبت به اشیاء این قبیل نمایندگان ایران در آن کشورها.

۳ - اشیاء مخصوص شخصی سرکنسولها و کنسولیاران رسمی به شرط آن که در مدت نه ماه اقامتشان در ایران پس از انتخاب به آن سمت واردشود و به شرط رعایت معامله متقابله نسبت به این قبیل مأمورین کنسولی ایران در آن کشورها.

۴ - علامتهای کشوری و پرچمها و نوشت‌افزار و اثاثیه مخصوص دفتر سفارتخانه‌ها و کنسولگری‌های کشورهای خارجی به شرط معامله متقابله‌نسبت به اشیاء مشابه سفارتخانه‌ها و کنسولگری‌های ایران در آن کشورها.

۵ - اسلحه و مهمات و وسایل نقلیه و لوازم مخابرات و مواصلات و سایر تجهیزات نظامی که بودجه دولت یا از محل هر اعتبار دیگری که برای‌این کار تخصیص یافته و به تصویب دولت رسیده باشد منحصراً برای مصارف ارتش و ژاندارمری و شهربانی کل کشور و گارد گمرک و سازمان اطلاعات‌و امنیت کشور خریداری و مستقیماً به نام وزارت جنگ یا ژاندارمری یا شهربانی کل کشور یا اداره کل گمرک و یا سازمان مذکور از خارجه وارد شود.

۶ - اسباب سفر و اشیاء مستعمل متعلق به مسافرین در صورتی که به تشخیص گمرکخانه ورودی با وضع اجتماعی آنها متناسب باشد مطلقاً واشیاء غیر مستعمل یا خوارباری که همراه داشته باشند به شرط آن که جنبه تجارتی نداشته و با وضع اجتماعی آنان متناسب باشد و مبلغ حقوق ورودی‌نسبت به هر مسافر یک هزار و پانصد ریال تجاوز ننماید و در صورت تجاوز حقوق ورودی نسبت به مازاد یک هزار و پانصد ریال دریافت می‌گردد.

تبصره - مقررات این بند مجوز ورود اجناسی که به موجب قانون ممنوع گردد نخواهد بود.

۷ - لوازم خانه و اثاثیه مستعمل ایرانیان مقیم خارجه و مأمورین دولت مقیم خارجه و همچنین لوازم خانه و اثاثیه مستعمل اتباع خارجه که برای‌اقامت در ایران وارد می‌شوند اعم از آن که قبل و یا منتها تا نه ماه بعد از تاریخ ورود مسافر وارد شود به شرطی که با وضع اجتماعی آنها متناسب باشد.

۸ - آلات و افزار مستعمل کار و حرفه ارباب حرف و صنعتگران و پیشه‌وران و کارگران ایرانی یا خارجی که به ایران می‌آیند.

تبصره - بخشودگی‌های موضوع بندهای ۶ تا ۸ این ماده شامل پیانو - ارگ - اکوردئون - هارمونیوم - رادیوگرامافون - دستگاه ضبط صوت ووسایط نقلیه نمی‌شود این قبیل اشیاء در صورتی که مستعمل به تناسب فرسودگی آن تخفیف در حقوق گمرکی آنها داده می‌شود.

۹ - کلیه اشیاء شخصی و اثاثیه و افزار کار حتی ماشین آلات و وسائط نقلیه آبی و خشکی و مستعمل یا نو و همچنین دامهای بارکش و اغنام واحشام متعلق به مهاجرین ایرانی که در موقع بازگشت به ایران همراه می‌آورند به شرط آن که متناسب با وضع اجتماعی آنها بوده و جنبه بازرگانی نداشته‌باشد و برای اقامت دائمی به میهن خود بازگشت نمایند از پرداخت کلیه حقوق و هزینه‌های گمرکی (به استثناء باربری و انبارداری) و هر نوع عوارض‌دیگر که احیاناً سایر سازمانهای دولتی و یا شهرداری‌ها مستقیماً یا توسط گمرک وصول می‌نمایند بخشوده است به علاوه مشمول مقررات سهمیه‌وزارت بازرگانی نبوده و ترخیص آنها از گمرک هم احتیاج به تحصیل پروانه ورود نخواهد داشت.

تبصره ۱ - از سرمایه مهاجرین مزبور که به صورت اجناس مجاز وارد کشور شود فقط نصف حقوق گمرکی (به استثنای باربری و انبارداری زائد برسه ماه) دریافت خواهد شد مشروط بر این که میزان سرمایه مهاجر به گواهی اولیاء امور صلاحیتدار محل مهاجرت و در صورت وجود نمایندگان‌کنسولی کشور شاهنشاهی ایران به گواهی نمایندگان مزبور نیز رسیده و کالای وارده برابر یا کمتر از سرمایه مزبور باشد. سرمایه‌ای که به طریق فوق واردکشور شود از لحاظ عدم پرداخت هر نوع عوارض و رعایت مقررات سهمیه و اخذ پروانه مشمول قسمت اخیر بند ۹ می‌باشد و در صورتی که انتقال‌سرمایه به صورت کالا باشد و بهای آن از یک میلیون ریال تجاوز نماید استفاده از مزایای فوق‌الذکر موکول به تصویب هیأت وزیران خواهد بود.

تبصره ۲ - مهاجر از نظر استفاده از معافیت مذکور در این بند و تبصره یک آن به کسی اطلاق می‌شود که مدت پنج سال متوالی در خارج از کشورایران به سر برده و این امر به گواهی مأمورین صلاحیتدار محل مهاجرت و در صورت وجود نمایندگان دولت شاهنشاهی به گواهی آنان نیز رسیده باشد.

تبصره ۳ - استفاده از معافیتهای بند ۹ و تبصره یک آن نسبت به هر مهاجر و خانواده‌اش بیش از یک مرتبه به عمل نخواهد آمد و این استفاده‌بایستی در گذرنامه یا پروانه ورود مهاجر و خانواده او قید شود.

تبصره ۴ - در مواردی که اشیاء و اثاثیه و سرمایه جنسی مهاجرین ایرانی جداگانه حمل شده باشد و همراه آنان نباشد به شرح این که قبل از حرکت‌از محل مهاجرت به متصدی حمل تسلیم و فهرست و بارنامه حمل آنها هنگام ورود مهاجر به ایران به گمرک تسلیم و حداکثر تا سه ماه از تاریخ ورودمهاجر وارد کشور شود مانند اشیاء همراه او تلقی و مشمول معافیت مقرر خواهد بود مگر این که سرمایه جنسی که صورت آن تسلیم شده از قبیل‌کارخانجات و ماشین آلات سنگین که عرفاً قابل حمل در سه ماه نباشد که در این صورت مدت مزبور تا یک سال قابل تمدید است.

۱۰ - اشیاء شخصی و اثاثیه منزل و افزار کار ایرانیانی که در کشورهای خارجه فوت می‌کنند با ارائه گواهی مقامات صلاحیتدار.

۱۱ - ظروف عادی و لفافهای متعارفی بیرونی کالاهای وارده به کشور و ظروف عادی و لفاف متعارفی داخلی کالاهایی که حقوق گمرکی آن به‌مأخذ وزن خالص معین شده (از قبیل قوطی - محفظه - قرقره - مقوا و نظایر آن) و همچنین ظروف و لفاف کالاهای صادراتی کشور که پس از تخلیه‌محتویات آنها اعاده می‌شود و همچنین کالاهای صادراتی کشور که به علت منع ورود به کشور مقصد یا عدم امکان فروش در خارجه یا هر علل دیگری‌به ایران بازگشت داده می‌شود. در مورد ظروف و لفافهای تجملی و غیر عادی طبق ماده سوم این قانون عمل می‌شود.

۱۲ - دامهایی که برای تعلیف موقتاً به کشور وارد و یا از کشور خارج شده و پس از تعلیف باز می‌گردند و همچنین نتایج آنها در مدت تعلیف.

کالاهای ایرانی که به منظور تعمیر یا تکمیل یا شرکت در نمایشگاهها به خارج کشور ارسال و پس از انجام منظور اعاده می‌شود و همچنین کالاهای‌خارجی که برای انجام همین منظور به ایران وارد و سپس خارج می‌گردد از کالاهای صادره از ایران که برای تعمیر یا تکمیل به خارجه فرستاده می‌شود ودر موقع اعاده به ایران معادل ۱۵ درصد از اجرت تعمیر یا تکمیل آن به عنوان حقوق ورودی دریافت می‌گردد مگر این که جدول تعرفه ضمیمه این قانون‌حقوق ورودی آن کالا از روی ارزش به مأخذ کمتر از پانزده درصد تعیین و یا از حقوق گمرکی معاف شده باشد که در آن صورت حقوق ورودی آن به‌مأخذ مقرر در جدول تعرفه از اجرت تعمیر یا تکمیل آن دریافت خواهد شد.

۱۴ - لوکوموتیو و واگن و هواپیما که به طور منظم در خطهای بین ایران و کشورهای خارجه حرکت می‌کنند با مقدار سوخت و روغن که برای‌مصرف آنها در راه لازم باشد و همچنین کامیون یا گاری یا چهارپایان حامل کالا که محمولات خود را در اولین گمرکخانه ورودی تخلیه و مراجعت‌می‌نمایند.

۱۵ - فیلمهای سینما توگراف که جنبه علمی یا فنی یا بهداشت عمومی دارد با گواهینامه وزارت فرهنگ.

۱۶ - نمونه‌های تجارتی بی‌بها.

۱۷ - مدال و نشان و هدایایی که از طرف دولتهای خارجه و مدال و نشانهایی که از طرف مؤسسات خارجی رسماً به اتباع ایران اعطاء می‌شودهمچنین مدال و نشانهای ورزشی که توسط انجمن تربیت بدنی وارد شود.

۱۸ - ماشین آلات - ابزار و لوازم - آزمایشگاه - دارو و لوازم طبی و جراحی کتاب و نقشه‌جات علمی و صنعتی که از طرف اشخاص یا بنگاههابرای استفاده در دانشکده‌ها و مدارس به وزارت فرهنگ یا به دانشگاه مجانی و بلاعوض اهداء می‌شود و همچنین آنچه از اشیاء فوق و مصالح‌ساختمانی (به استثنای مصالح ساختمانی که نظیر آن در کشور تولید می‌شود) از بودجه دولت منحصراً برای مصرف در دانشگاه یا مدارس عالی واردمی‌شود.

۱۹ - لوازم و اثاثیه و داروی مورد احتیاج بیمارستانها و مؤسسات بهداشتی که اشخاص نیکوکار یا سازمانها برای استفاده عمومی و مجاناً تأسیس‌کرده و یا می‌کنند مشروط بر این که با گواهی وزارت بهداری منحصراً برای منظور خیریه و بدون حق انتقال به غیر باشد.

۲۰ - کلیه لوازم طبی و جراحی و اثاثیه و داروی مورد نیاز بیمارستانهای دولتی و مؤسسات بهداری و دولتی که از اعتبار بودجه عمومی کشوروارد شود یا این که اشخاص یا بنگاههائی لوازم و اثاثیه و داروی مذکور را برای مصرف در بیمارستانها یا مؤسسات بهداری دولتی وارد و مجاناً به آنهااهداء نمایند.

۲۱ - کالاهایی که از طرف مؤسسات خیریه یا صلیب احمر یا هلال احمر کشورهای خارجه یا اشخاص نیکوکار به جمعیت شیر و خورشید سرخ‌ایران یا به سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی یا به جمعیت خیریه ثریا یا بنگاه حمایت مادران و نوزادان بلاعوض اهداء شود و همچنین کالاهائی که‌جمعیت شیر و خورشید سرخ یا سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی و یا جمعیت خیریه ثریا یا بنگاه حمایت مادران و نوزادان به منظور مصرف‌در امور خیریه با گواهی وزارت بهداری وارد نماید.

۲۲ - آلات و ادوات حفاری و مواد شیمیایی و وسائل عملیات علمی و فنی و اتومبیل‌های باری که توسط هیأت علمی باستان‌شناسی کشورهای‌عضو کمیسیون ملی تربیتی و علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) وارد شود به شرط آن که صرفاً برای کارهای حفاری و اکتشافات و تحقیقات علمی‌باشد.

۲۳ - اشیایی که از طرف دولت‌های خارجی یا اشخاص بلاعوض به دولت ایران اهداء می‌شود.

۲۴ - مواد شیمیایی و مواد نباتی مانند سبوس و گنجاله و لوازم مربوطه که با گواهی وزارت کشاورزی منحصراً برای مصرف امور مبارزه با ملخ‌وارد شود.

تبصره - کلیه کالاها و اشیاء مذکور در بندهای ۱۸ تا ۲۴ علاوه بر معافیت از حقوق ورودی از کلیه هزینه‌های گمرکی و غیر گمرکی دیگر نیز (به‌استثنای حق باربری و انبارداری) معاف می‌باشند.

۲۵ - کلیه لوازم ساختن کروهای بادی و موتوری حتی موتور برای آنها و همچنین لوازم بافتن تور ماهیگیری و تهیه طناب و بافتن بادبان در جزایرو بنادر جنوب ایران به شرط آن که با اطلاع اداره گمرک فقط به مصارف مذکور برسد.

۲۶ - قطعات کشتیهایی که در کرانه‌های ایران غرق شده و یا به خاک نشسته و همچنین متعلقات کشتیهای ایرانی که در آبهای خارجه غرق گردیده‌یا به خاک نشسته مشروط بر این که در ظرف یک سال به ایران حمل شود.

۲۷ - لوازم و اشیاء مورد احتیاج هنرستان عالی موسیقی و موسیقی ملی هنرستان دختران و پرورشگاه ایتام شاهپور و هنرستان هنرهای زیبا که‌تهیه آن در داخله کشور مقدور نباشد به تشخیص اداره کل هنرهای زیبای کشور و گواهی وزارت فرهنگ.

۲۸ - کلیه کالاهای راه‌آهن دولتی ایران از کلیه حقوق و عوارض گمرکی و غیر گمرکی که به وسیله گمرک وصول می‌شود به استثنای انبارداری.

تبصره - کالاهای راه‌آهن از پرداخت حق باربری به شرطی معاف خواهد بود که عمل مذکور به وسیله کارگران و وسائط نقلیه خود راه‌آهن انجام‌شود.

۲۹ - کلیه کالاهای متعلق به اداره بنادر و کشتی‌رانی که برای امر کشتی‌رانی و اسکله‌سازی و نگاهداری تأسیسات بندری و همچنین انواع‌جرثقیل‌ها و موتور کشتی و مصالح مربوط به تعمیرات کشتیها و لاروبی و گوئه و فانوسهای دریایی و نظایر آن که برای اداره کل بنادر و کشتیرانی ازمحل بودجه اداره نامبرده تهیه و وارد شود و نیز کلیه کالاهایی که اداره کل گمرک برای تجهیزات و پیشرفت کارهای خود وارد خواهد کرد.

۳۰ - ماشین آلات مختص راه‌سازی که برای وزارت راه و از محل بودجه وزارت نامبرده تهیه و وارد کشور شود.

۳۱ - کالای تلفنی مورد احتیاج شرکت سهامی تلفن ایران که توسط شرکت نامبرده با گواهی وزارت پست و تلگراف وارد شود.

۳۲ - ماشین آلات - دستگاهها و لوازمی که برای سدسازی از محل بودجه دولت خریداری و وارد شود.

۳۳ - آمپولهای خالی شیشه و شیشه‌های خالی مخصوص و سرشیشه پلاستیکی و فلزی و لوله‌های خالی شیشه و فلزی مخصوص برای جا دادن‌داروهای آماده ساخت کارخانجاتی که با اجاره وزارت بهداری در ایران تأسیس شده یا می‌شود و همچنین قوطیهای خالی حلبی که برای جا دادن همان‌شیشه‌ها و آمپولهای و لوله‌ها به وسیله کارخانجات مزبور وارد شوند و همچنین آن نوع دارو و یا فرآورده‌های شیمیایی که ماده اولیه و ضروری برای‌ساختن داروهای آماده مذکور باشند و توسط همان کارخانجات منحصراً برای همین منظور وارد شود در صورتی که دارو معافیت داشته باشد مشمول‌معافیت گمرکی خواهند شد.

۳۴ - به منظور این که مصنوعات داخلی بتواند با کالاهای مشابهی که از خارج وارد می‌شود رقابت کند دولت مجاز است به پیشنهاد وزارت صنایع‌و معادن حقوق گمرکی مربوط به مواد اولیه و قطعات ماشین آلات صنعتی و کشاورزی و دستگاههای الکتریکی و وسایل حمل و نقل که کارخانجات‌مزبور به کشور وارد و در آن کارخانه‌ها تکمیل و یا سوار می‌شود میزان لازم تخفیف داده و یا به کلی معاف نماید.

تبصره ۱ - کالا و اجناسی که به موجب قوانین مخصوص یا به موجب بندهای ۱ تا ۵ و ۱۹ تا ۲۳ و ۲۷ تا ۳۱ و ۳۴ این ماده با معافیت مرخص‌می‌شود در صورتی که قبل از انقضاء ده سال از تاریخ ترخیص آن به دیگری واگذار شود به هر عنوان که باشد باید حقوق و عوارض گمرکی آن قبل ازواگذاری تأدیه شود.

اشخاص یا مؤسساتی که از این معافیت‌ها استفاده کرده یا می‌کنند موظفند قبل از واگذاری اجناس به دیگری آن شخص را به گمرک معرفی و قبل ازرؤیت پروانه گمرکی اجناس مزبور از تحویل آن خودداری کنند و اشخاصی که کالاهای فوق به آنان واگذار می‌شود مکلفند قبل از تحویل گرفتن آنها به‌اداره گمرک مراجعه و تشریفات قانونی مربوط به ترخیص کالا را انجام دهند و سند گمرکی دریافت و سپس اقدام به تصرف کالا نمایند.

هر گاه فروشندگان کالای واگذار شده را بدون انجام تشریفات بالا و پرداخت حقوق و عوارض گمرکی به تصرف خریدار بدهند عمل آنان قاچاق‌محسوب است و طبق مقررات قانون کیفر مرتکبین قاچاق با آنان رفتار خواهد شد.

مدت مقرر در این تبصره در مورد اتومبیلهای سواری که توسط نمایندگان سیاسی خارجه مقیم ایران با معافیت وارد و به دیگری واگذار شود به شرط‌رعایت معامله متقابله نسبت به نمایندگان سیاسی ایران در آن کشورها پنج سال خواهد بود.

اداره گمرک می‌تواند در مورد فوق به تناسب فرسودگی کالا از حقوق و عوارض تخفیف دهد.

تبصره ۲ - موضوع معافیت مذکور در بندهای ۲۱ - ۲۷ - ۲۸ - ۲۹ - ۳۰ - ۳۱ - ۳۲ منحصراً بر اساس سال ۱۳۳۷ می‌باشد و از اول سال ۱۳۳۸طبق قانون بودجه سال ۱۳۳۷ رفتار خواهد شد.

ماده ۲۱ - علاوه بر کالاهایی که به موجب جدول و تعرفه گمرکی ضمیمه این قانون و یا طبق سهمیه اقتصادی سالیانه ورود آنها غیر مجاز است‌کالاهای مشروحه ذیل نیز ممنوع می‌باشد:

۱ - اسلحه گرم و سرد جنگی و شکاری از هر قبیل مگر با اجازه مخصوص دولت در هر مورد.

۲ - باروت - چاشنی - فشنگ گلوله - دینامیت و سایر مهمات جنگی و مواد محترقه (به استثنای فشنگهای مخصوص آتش‌نشانی) جز با اجازه‌مخصوص دولت در هر مورد.

تبصره - قبول رژیم کالاهای انتقالی (ترانسبردمان) در مورد اسلحه و مهمات و همچنین تریاک خارجی ممنوع است مگر با اجازه مخصوص دولت.

۳ - دستگاههای عکاسی و فیلمبرداری که در هواپیما به کار می‌رود جز با اجازه مخصوص دولت در هر مورد.

۴ - ورود دستگاههای فرستنده و تلگراف و تلفن و بی‌سیم و آلات متعلق به آنها به استثنای آنچه که برای رفع حوائج بی‌سیم ایران لازم باشد یامؤسسات متفرقه به موجب اجازه رسمی وزارت پست و تلگراف و تلفن وارد نمایند.

۵ - صفحات گرامافون و نوارهای ضبط صوت پر شده - کتاب - مجله - روزنامه و هر نوع نوشته و مطبوعات و صور و علاماتی که مخالف نظم‌عمومی و یا مخالف اصول مذهب رسمی کشور و حسن اخلاق باشد (به تشخیص وزارت کشور یا وزارت فرهنگ یا شهربانی یا اداره کل انتشارات ورادیو).

۶ - اجناسی که روی خود آنها یا روی لفاف معمولی آنها نشانی و نام بنگاه یا شعار یا مشخصات دیگری باشد که موجبات اغفال نسبت به سازنده‌یا خواص و یا مشخصات اصلی اجناس نامبرده را فراهم نماید.

۷ - کالاهایی که دارای نشان شیر و خورشید و یا پرچم ایران باشد (مگر این که واردکننده آن دولت باشد) و همچنین مدال و دکمه‌های فلزی مشابه‌مسکوکات کشور.

۸ - اسکناسهای خارجی که در کشور مبدأ از جریان قانونی خارج شده است و همچنین اسکناس - تمبر و نوارچسب‌های تقلبی و ساختگی.

۹ - بلیط لاتار.

تبصره - از تاریخ تصویب این قانون کلیه قوانین که درباره ممنوعیت ورود کالاهای خارجی موجود است ملغی می‌باشد.

ماده ۲۲ - دولت می‌تواند با صدور تصویبنامه ترانزیت یا کابوتاژ هر کالایی را به اقتضای مصالح اقتصادی یا امنیت عمومی محدود یا مقید به‌شرایطی بنماید.

ماده ۲۳ - دربار شاهنشاهی مشمول مقررات مربوط به ممنوعیتهای ورودی گمرکی نمی‌باشد.

ماده ۲۴ - رؤسای مأمورین سیاسی نیز به شرط معامله متقابله حق دارند اشیاء ممنوعه را برای مصارف خود یا اعضای سیاسی خود یا تشخیص وگواهی وزارت امور خارجه مستقیماً به نام خود وارد کند ولی واگذاری این قبیل اشیاء به دیگران به هر عنوان مطلقاً ممنوع است - در صورت انتقال‌طبق تبصره یک ذیل ماده ۲۰ رفتار خواهد شد.

فصل پنجم - مقررات مختلفه

ماده ۲۵ - کالاهایی که به گمرک تحویل شده است در صورتی که مفقود شود یا خسارتی بدان وارد آید بهای تمام شده آن و در صورت خسارت‌دیدگی غرامت معادل میزان خسارت وارده از طرف گمرک به صاحب مال پرداخت خواهد شد مگر در مواردی که فقدان یا خسارت ناشی از کیفیت خودکالا یا بدی باربندی یا انقلابات جوی یا سوانح طبیعی یا قوه قهریه (فورس‌ماژور) باشد مسئولیت نقصان طبیعی یا فاسد شدن جنس در صورتی که‌مربوط به عمل گمرک نباشد متوجه گمرک نخواهد بود.

تبصره - جبران خسارت صاحب مال از طرف گمرک رافع مسئولیت از انبارداران و مأمورین مربوطه گمرک نخواهد بود.

ماده ۲۶ - واردکنندگان کالا می‌توانند نقل کالای خود را به انبار اختصاصی ملکی یا استیجاری خود از گمرک تقاضا نمایند. اداره گمرک می‌تواندتقاضای صاحب مال را با شرایط تضمینی بپذیرد. انبارهای اختصاصی باید دارای استحکام کافی بوده و حائز شرایطی که در آیین‌نامه گمرکی برای این‌گونه انبارها تعیین می‌شود.

تبصره - مسئولیت فقدان یا نقصان یا آسیب‌دیدگی کالا در انبارهای اختصاصی متوجه گمرک نیست و صاحب مال مکلف است به شرط آن که‌محرز گردد سوء نیتی در بین نبوده کلیه حقوق و عوارض متعلقه به کالاهای مفقود و یا آسیب‌دیده را فوراً بپردازد و در غیر این صورت کالای مفقود یاکسری قاچاق محسوب خواهد شد.

ماده ۲۷ - کالاهایی که به عنوان ترانزیت و ورود موقت به کابوتاژ به گمرک اظهار شده است هر گاه در عرض مهلت مقرر از کشور به اطلاع گمرک‌خارج یا به کشور وارد نگردد این عمل در مورد کالاهای مجاز تخلف از مقررات گمرکی و در مورد کالاهای غیر مجاز یا ممنوع‌الورود یا ممنوع‌الصدورقاچاق محسوب می‌شود مگر آن که با مدارک کافی مسلم گردد که عدم خروج کالا از کشور (در مورد ترانزیت) یا عدم ورود کالا به کشور (در موردکابوتاژ) معلول قوه قهریه (فورس‌ماژور) بوده است یا آن که عین کالا بدون هیچ گونه دخل و تصرف به گمرک تحویل شود و در این صورت نسبت به‌کالا طبق آیین‌نامه گمرکی رفتار خواهد شد.

ماده ۲۸ - طرز عمل نسبت به ورود و خروج بسته‌های پیک سیاسی در آیین‌نامه گمرکی تعیین خواهد شد.

ماده ۲۹ - تنها مرجع حل اختلافات در تشخیص نوع کالا و تطبیق مشخصات آن با مندرجات تعرفه گمرکی و سایر اختلافات ناشی از اجرای‌مقررات گمرکی کمیسیون دائمی تعرفه است رأی و تشخیص این کمیسیون در مواردی که مابه‌التفاوت موضوع اختلاف دویست و پنجاه هزار ریال یاکمتر باشد قاطع خواهد بود.

در مواردی که مابه‌التفاوت از دویست و پنجاه هزار ریال تجاوز کند و طرف نسبت به آن معترض باشد می‌تواند در عرض مدت یک ماه از تاریخ ابلاغ‌رأی کمیسیونی دائمی تعرفه تقاضای تجدید نظر نماید.

این تقاضا در کمیسیون متشکل از رییس دیوان محاسبات - مدیر کل بانک ملی ایران یا یکی از معاونین بانک - مدیر کل بانک بازرگانی یا مدیر کل‌وزارت صنایع و معادن (بسته به موضوع آن) نماینده اتاق بازرگانی تهران - مدیر کل گمرک یا معاون او رسیدگی می‌شود و رأی صادره این کمیسیون‌قاطع خواهد بود.

تبصره - طرز تشکیل و محل انعقاد کمیسیون دائمی تعرفه و کمیسیون تجدید نظر و نحوه رسیدگی به اختلاف مذکور بالا در آیین‌نامه گمرکی تعیین‌خواهد شد.

ماده ۳۰ - در مواردی که کالا در حین حمل از مبدأ تا مرز ایران یا در مدت توقف در انبارهای گمرک ضایع یا فاسد شده باشد صاحب کالا یا نماینده‌او می‌تواند تقاضای اعاده به خارجه یا نابود ساختن آن کالا را بدون پرداخت حقوق و عوارض ورودی (به استثنای حق باربری) بنماید و یا تقاضا کندقسمت سالم را از قسمت فاسد تفکیک نموده و فقط حقوق و عوارض قسمتی که سالم و بی‌عیب تشخیص و از گمرک مرخص می‌شود بپردازد درصورتی که تفکیک قسمت سالم از قسمت فاسد مقدور نباشد گمرکخانه ورودی می‌تواند بنا به تقاضای صاحب مال و یا اجازه اداره کل گمرک به نسبت‌فساد و تباهی وارد به آن کالا تخفیفی در حقوق گمرکی و حق انحصار و سایر هزینه‌های ورودی (به استثنای حق باربری) اعطاء نماید.

ماده ۳۱ - حق انحصار داخلی قند و شکر و مواد قنددار وارده به کشور و همچنین عوارض بندری و بهداری به شرح زیر دریافت خواهد شد:

۱ - حق انحصار قند و شکر یک کیلو ۱٫۲۵ ریال ۲ - حق انحصار مواد قنددار دارای بیش از چهل درصد یک کیلو ۲٫۰۰ ریال ۳ - عوارض بهداری بندر یک تن ۵٫۰۰ ریال ۴ - عوارض‌بندی در شمال یک تن ۲۴٫۰۰ ریال ۵ - عوارض‌بندی در جنوب یک تن ۱۵٫۰۰ ریال

تبصره - سایر حقوق انحصاری که از طرف گمرک وصول می‌شده تا زمانی که مجوز دریافت حقوق مزبور به قوت خود باقی است دریافت خواهدشد.

ماده ۳۲ - دو در هزار از مجموع حقوق و هزینه‌های گمرکی و غیر گمرکی (به استثنای حق بیمه و عوارض شهرداری) که به وسیله گمرک وصول‌می‌شود برای پاداش کارمندان و کارکنان گمرک که در پیشرفت امور گمرک مؤثر بوده‌اند تخصیص داده می‌شود که ماهیانه از درآمد وصولی برداشت و به‌تشخیص مدیر کل گمرک تقسیم شود.

ماده ۳۳ - این قانون از تاریخ تصویب به موقع اجرا گذاشته می‌شود و شامل کالاهایی که در تاریخ اجرای این قانون در گمرکخانه‌ها موجود می‌باشدو حقوق گمرکی آنها تأدیه نشده است خواهد بود.

ماده ۳۴ - از تاریخ اجرای این قانون لایحه قانونی مصوب ششم تیر ماه ۱۳۳۴ کمیسیون مشترک مجلسین و همچنین قوانین مشروحه ذیل ملغی‌می‌گردد:

۱ - لایحه قانونی تعرفه گمرکی مصوب ۱۲ مرداد ماه ۱۳۲۹ و همچنین قوانین مذکور در ماده نهم لایحه قانونی مزبور.

۲ - ماده هشتم قانون متمم بودجه ۱۳۱۴ راجع به انحصار کالای اتومبیل.

۳ - ماده ۳۵ قانون مجازات مرتکبین قاچاق مصوب ۲۹ اسفند ماه ۱۳۱۲.

۴ - تبصره چهارم ماده هشتم قانون مجازات مرتکبین قاچاق مصوب ۲۹ اسفند ماه ۱۳۱۲.

ماده ۳۵ - مقررات اجرایی این قانون به موجب آیین‌نامه‌ای که از طرف وزارت گمرکات و انحصارات تهیه و به تصویب کمیسیونهای گمرکات وانحصارات و بازرگانی و دادگستری مجلسین خواهد رسید تعیین می‌گردد.

تبصره - وزارت گمرکات و انحصارات مکلف است آیین‌نامه مذکور در این ماده را از تاریخ تصویب این قانون منتها در ظرف ۱۵ روز تهیه و به‌کمیسیون گمرکات و انحصارات و بازرگانی تقدیم نماید و اداره کل گمرک مجاز است آیین‌نامه مذکور را موقتاً تا تصویب نهایی به موقع اجرا بگذارد.

ماده ۳۶ - وزارت گمرکات و انحصارات و دادگستری مأمور اجرای این قانون می‌باشند.

قانون فوق که مشتمل بر سی و شش ماده و یک تبصره و جدول ضمیمه است در جلسه روز سه‌شنبه دهم تیر ماه یک هزار و سیصد و سی و هفت به‌تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رییس مجلس شورای ملی - رضا حکمت

قانون بالا در جلسه ۱۳۳۷٫۳٫۱۹ به تصویب مجلس سنا رسیده است.

- طبقه‌بندی فصل‌های تعرفه گمرکی

فصل یکم - حیوانات زنده و مواد حیوانی شماره تعرفه

فصل یکم - حیوانات زنده و مواد حیوانی شماره تعرفه

..........................................................................

  • بخش ۱ - حیوانات زنده (به استثناء ماهی‌ها و قشرداران و صدفداران) ۱ تا ۱۲
  • بخش ۲ - گوشت ۱۳ تا ۱۸
  • بخش ۳ - ماهی‌ها و قشرداران و صدف‌داران ۱۹ تا ۲۱
  • بخش ۴ - شیر و لبنیات - تخم مرغ - عسل ۲۲ تا ۲۸
  • بخش ۵ - مواد اولیه و سایر محصولات خام حیوانی ۲۹ تا ۳۹

فصل دوم - محصولات نباتی

فصل دوم - محصولات نباتی


  • بخش ۶ - گیاههای زنده و محصولات گلکاری ۴۰ تا ۴۴
  • بخش ۷ - سبزیجات - گیاه - ریشه و پیازهای خوراکی ۴۵ تا ۵۳
  • بخش ۸ - میوه‌های خوراکی ۵۴ تا ۶۲
  • بخش ۹ - قهوه - چای - ادویه‌جات ۶۳ تا ۶۷
  • بخش ۱۰ - غلات ۶۸ تا ۷۴
  • بخش ۱۱ - اقسام آرد - مالت - نشاسته ۷۵ تا ۸۲
  • بخش ۱۲ - دانه و میوه‌های روغن‌دار - دانه و بذرها و میوه‌های مختلف گیاههای صنعتی و دارویی - کاه و علوفه ۸۳ تا ۹۱
  • بخش ۱۳ - مواد اولیه برای رنگرزی و دباغی - صمغ‌ها - انگم و سایر شیره و عصاره‌های نباتی ۹۲ تا ۹۴
  • بخش ۱۴ - مواد گیاهی قابل بافت و تراش‌پذیر و سایر مواد اولیه و محصولات خام نباتی ۹۵ تا ۹۹

فصل سوم - مواد چرب - چربی - روغن و مشتقات آن - چربیهای خوراکی تهیه شده موم حیوانی یا نباتی

فصل سوم - مواد چرب - چربی - روغن و مشتقات آن - چربیهای خوراکی تهیه شده موم حیوانی یا نباتی

  • بخش ۱۵ - مواد چرب - چربی - روغن و مشتقات آن - چربیهای خوراکی آماده شده موم حیوانی یا نباتی ۱۰۰ تا ۱۱۵

فصل چهارم - خوراکیها - نوشابه - آبگونهای الکل‌دار - سرکه - توتون و تنباکو

فصل چهارم - خوراکیها - نوشابه - آبگونهای الکل‌دار - سرکه - توتون و تنباکو

.................................................................................

  • بخش ۱۶ - فرآورده‌های گوشت و ماهی و قشردارها و صدفدارها ۱۱۶ تا ۱۲۱
  • بخش ۱۷ - قند و شکر و شیرینی ۱۲۲ تا ۱۲۶
  • بخش ۱۸ - کاکائو و فرآورده‌های آن ۱۲۷ تا ۱۳۲
  • بخش ۱۹ - خوراکیهای ساخته شده از آرد و یا نشاسته ۱۳۳ تا ۱۳۶
  • بخش ۲۰ - سبزیجات و میوه‌جات و گیاهها - ساخته یا آماده شده ۱۳۷ تا ۱۴۴
  • بخش ۲۱ - فرآورده‌های خوراکی گوناگون ۱۴۵ تا ۱۵۰
  • بخش ۲۲ - نوشابه - آبگونهای الکلی و سرکه ۱۵۱ تا ۱۶۱
  • بخش ۲۳ - آخال و تفاله صنایع خوراک‌سازی ۱۶۲ تا ۱۷۰
  • بخش ۲۴ - توتون و تنباکو ۱۷۱ و ۱۷۲

فصل پنجم - مواد کانی

فصل پنجم - مواد کانی

...............................................................................

  • بخش ۲۵ - نمک - گوگرد - خاک - سنگ - آهک و سیمان ۱۷۳ تا ۱۹۴
  • بخش ۲۶ - کلوخه‌های کانی - جوش - خاکستر ۱۹۵ تا ۱۹۸
  • بخش ۲۷ - سوختهای کانی - روغن‌های کانی و مواد قیری و محصولات تقطیر آنها ۱۹۹ تا ۲۱۱


فصل ششم - مواد شیمیایی و دارویی

فصل ششم - مواد شیمیایی و دارویی - رنگ و ورنی - عطریات - صابون - شمع و همانند - چسب و ژلاتین - مواد محترقه - کود

...................................................................................

  • بخش ۲۸ - مواد شیمیایی و دارویی ۲۱۲ تا ۲۹۲
  • بخش ۲۹ - محصولات شیمیایی آماده و محصولات دیگر برای سینما توگرافی و عکاسی ۲۹۳ تا ۲۹۷
  • بخش ۳۰ - عصاره‌های دباغی و رنگرزی - رنگها - سیکاتیف‌هارونی‌ها - بتونه‌ها - مرکب - مداد و مغز مداد ۲۹۸ تا ۳۱۴
  • بخش ۳۱ - روغنهای اسانسی و اسانسها - مواد معطر مصنوعی و عطریات ۳۱۵ تا ۳۱۹
  • بخش ۳۲ - صابون - شمع و سایر فرآورده‌هایی که از روغن - از چربی یا از موم تهیه می‌شود و اشیاء همانند ۳۲۰ تا ۳۲۵
  • بخش ۳۳ - کازئین - آلبومین - ژلاتین - چسب و آهار ۳۲۶ تا ۳۳۳
  • بخش ۳۴ - مواد قابل انفجار - آتش بازی - کبریت و اشیاء دیگر ساخته شده از مواد قابل اشتعال ۳۳۴ تا ۳۴۱
  • بخش ۳۵ - کود ۳۴۲ تا ۳۴۷

فصل هفتم - پوست - چرم - پوستهای نرم و مصنوعات آنها

فصل هفتم - پوست - چرم - پوستهای نرم و مصنوعات آنها

........................................................................................

  • بخش ۳۷ - پوست و چرم ۳۴۸ تا ۳۵۷
  • بخش ۳۷ - اشیاء ساخته شده از چرم از پوست ۳۵۸ تا ۳۶۵
  • بخش ۳۸ - پوستهای نرم ۳۶۶ تا ۳۶۸

فصل هشتم - کائوچو و اشیاء ساخته شده از آن

فصل هشتم - کائوچو و اشیاء ساخته شده از آن

.......................................................................................

  • بخش ۳۹ - کائوچو و اشیاء ساخته شده از آن ۳۶۹ تا ۳۷۹

فصل نهم - چوب - چوب‌پنبه

فصل نهم - چوب - چوب‌پنبه و اشیاء ساخته شده از آنها مصنوعات از مواد قابل بافت


  • بخش ۴۰ - چوب و اشیاء چوبی ۳۸۰ تا ۴۰۵
  • بخش ۴۱ - چوب‌پنبه و مصنوعات آن ۴۰۶ تا ۴۱۰
  • بخش ۴۲ - مصنوعات نی - جگن و گیاههای دیگر همانند قابل بافت ۴۱۱ تا ۴۱۴

فصل دهم - کاغذ و متفرقات آن

فصل دهم - کاغذ و متفرقات آن


  • بخش ۴۳ - مواردی که برای ساختن کاغذ به کار می‌رود ۴۱۵ تا ۴۱۶
  • بخش ۴۴ - مقوا و کاغذ و اشیاء از مقوا یا از کاغذ ۴۱۷ تا ۴۳۵
  • بخش ۴۵ - کتاب و محصولات چاپ ۴۳۶ تا ۴۴۰

فصل یازدهم - مواد نسجی و مصنوعات آن

فصل یازدهم - مواد نسجی و مصنوعات آن

............................................................................

  • بخش ۴۶ - ابریشم - لاس و کج ابریشم - ابریشم مصنوعی و الیاف نسجی مصنوعی - رشته‌های فلزی ۴۴۱ تا ۴۹۲
  • بخش ۴۷ - پشم - کرک - مو ۴۹۳ تا ۵۱۷
  • بخش ۴۸ - پنبه ۵۱۸ تا ۵۴۰
  • بخش ۴۹ - کتان - شاهدانه - کنف - رامی و مواد نسجی نباتی دیگر ۵۴۱ تا ۵۶۱
  • بخش ۵۰ - اوات‌ها - نمد - طناب و اشیاء ساخته شده از طناب - منسوجات مخصوص و اشیاء فنی ۵۶۲ تا ۵۷۹
  • بخش ۵۱ - پارچه و اشیاء کشباف (Bonneteries) ساده یا کشدار ۵۸۰ تا ۵۸۳
  • بخش ۵۲ - لباس‌رو - جامه (Lingeries) و سایر اشیاء مهیا ۵۸۴ تا ۵۹۷
  • بخش ۵۳ - ژنده - کهنه ۵۹۸ و ۵۹۹

فصل دوازدهم - کفش - کلاه - چتر - عصا و اشیاء تزئینی (مد)

فصل دوازدهم - کفش - کلاه - چتر - عصا و اشیاء تزئینی (مد)


  • بخش ۵۴ - کفش (انواع آن) ۶۰۰ تا ۶۰۶
  • بخش ۵۵ - کلاه و کاسکت ۶۰۷ تا ۶۱۶
  • بخش ۵۶ - چتر - عصا ۶۱۷ تا ۶۲۱
  • بخش ۵۷ - پرهای زینتی آماده و اشیاء ساخته شده از پر - گل مصنوعی اشیاء ساخته شده از موی انسان - بادبزن ۶۲۲ تا ۶۲۷

فصل سیزدهم - مصنوعات از سنگ و از مواد معدنی دیگر

فصل سیزدهم - مصنوعات از سنگ و از مواد معدنی دیگر - محصولات صنعت فخاری - شیشه و مصنوعات شیشه‌ای


  • بخش ۵۸ - اشیاء ساخته شده از سنگ و مواد کانی دیگر ۶۲۷ تا ۶۴۵
  • بخش ۵۹ - محصولات سرامیکی (Produits Ceramiques) (فخاری و چینی‌سازی) ۶۴۶ تا ۶۶۲
  • بخش ۶۰ - شیشه و مصنوعات شیشه‌ای ۶۶۳ تا ۶۸۱

فصل چهاردهم - مروارید اصل - سنگهای گرانبها

فصل چهاردهم - مروارید اصل - سنگهای گرانبها - فلزات گرانبها - اشیاء ساخته شده از مواد نامبرده - مسکوک


  • بخش ۶۱ - مروارید اصل - سنگهای گرانبها - فلزات گرانبها و اشیاء ساخته شده از آنها ۶۸۲ تا ۶۹۲
  • بخش ۶۲ - مسکوک ۶۹۳ تا ۶۹۵

فصل پانزدهم - فلزات معمولی و مصنوعات آنها

فصل پانزدهم - فلزات معمولی و مصنوعات آنها


  • بخش ۶۳ - آهن - چدن - پولاد ۶۹۶ تا ۷۵۵
  • بخش ۶۴ - مس ۷۵۶ تا ۷۶۹
  • بخش ۶۵ - نیکل ۷۷۰ تا ۷۷۳
  • بخش ۶۶ - آلومینیوم ۷۷۴ تا ۷۸۴
  • بخش ۶۷ - سرب ۷۸۵ تا ۷۸۹
  • بخش ۶۸ - روی ۷۹۰ تا ۷۹۳
  • بخش ۶۹ - قلع ۷۹۴ تا ۷۹۹
  • بخش ۷۰ - فلزات معمولی دیگر و همجوشهای آنها ۸۰۰ و ۸۰۱
  • بخش ۷۱ - اشیاء گوناگون ساخته شده از فلزات معمولی که در جای دیگر گفته نشده و مشمول عنوان دیگر تعرفه نشود ۸۰۲ تا ۸۱۹

فصل شانزدهم - ماشین آلات و دستگاهها

فصل شانزدهم - ماشین آلات و دستگاهها - اسباب و لوازم برق


  • بخش ۷۲ - دیگ بخار - ماشین آلات - دستگاه و آلات مکانیکی و قطعات منفصله آنها ۸۲۰ تا ۸۵۸
  • بخش ۷۳ - ماشین آلات و دستگاههای برقی و اشیایی که در مصارف الکتروتکنیکی به کار برده می‌شود و قطعات منفصله آنها ۸۵۹ تا ۸۷۸

فصل هفدهم - لوازم حمل و نقل

فصل هفدهم - لوازم حمل و نقل


  • بخش ۷۴ - وسائط نقلیه چرخ‌دار برای راه‌آهن - لوازم راه‌آهن و لوازم تراموای ۸۷۹ تا ۸۸۸
  • بخش ۷۵ - اتومبیل - چرخ و عرابه‌های دیگر ۸۸۹ تا ۸۹۹
  • بخش ۷۶ - هواپیما و کشتی ۹۰۰ تا ۹۰۷

فصل هیجدهم - اسباب و دستگاههای علمی و دقیق

فصل هیجدهم - اسباب و دستگاههای علمی و دقیق - ساعت - آلات موسیقی


  • بخش ۷۷ - اسباب و دستگاههای اپتیک - سنجش - آلات دقیق و سایر اسباب و دستگاههایی که در جای دیگر

گفته نشده و مشمول عنوان دیگر تعرفه نشود ۹۰۸ تا ۹۲۷

  • بخش ۷۸ - ساعت ۹۲۸ تا ۹۳۵
  • بخش ۷۹ - آلات موسیقی ۹۳۶ تا ۹۵۰

فصل نوزدهم - اسلحه و مهمات

فصل نوزدهم - اسلحه و مهمات


  • بخش ۸۰ اسلحه ۹۵۱ تا ۹۵۴
  • بخش ۸۱ - مهمات ۹۵۵ تا ۹۵۶

فصل بیستم - کالا و محصولات مختلف که مشمول عنوان دیگر تعرفه نشود

فصل بیستم - کالا و محصولات مختلف که مشمول عنوان دیگر تعرفه نشود.


بخش ۸۲ - مصنوعاتی که در جای دیگر گفته نشده و مشمول عنوان دیگر تعرفه نشود از مواد تراش‌پذیر یا قالب‌پذیر طبیعی یا مصنوعی ۹۵۷ تا ۹۶۷ بخش ۸۳ - جاروب - ماهوت پاک‌کن - فرچه - مسواک قلم مو - غربال و الک ۹۶۸ تا ۹۷۳ بخش ۸۴ - بازیچه - اسباب‌بازی - اشیاء برای تفریح یا ورزش ۹۷۴ تا ۹۸۰ بخش ۸۵ - تکمه - قلم‌ها (Port Plumes) غلاف مداد (Porte Crayons) لوازم تدخین ۹۸۵ تا ۹۸۱

فصل بیست و یکم - هنرهای زیبا و اشیاء کلکسیون

فصل بیست و یکم - هنرهای زیبا و اشیاء کلکسیون


  • بخش ۸۶ - هنرهای زیبا و اشیاء کلکسیونی ۹۸۶ تا ۹۹۱

مقررات مقدماتی

۱ - اشیایی که از مواد مختلفی ترکیب یافته باشد و برای آن اشیاء طبقه‌بندی به خصوصی تعیین نگردیده باشد تابع تعرفه‌بندی آن ماده‌ای خواهد بود که‌از لحاظ صورت ظاهر آن اشیاء و یا از حیث مصرف آنها نسبت به مواد دیگری که در ساخت آن به کار برده شده برتری داشته باشد.

برای اجرای منظور بالا وجود موادی که در اشیاء مذکور به مقادیر ناچیزی به کار رفته و تأثیر اساسی در وضع ظاهر اشیاء یا خواص آنها نداشته باشدطرف توجه قرار نمی‌گیرد.

۲ - اشیایی که قسمتهای مختلف آنها جزء لاینفک یکدیگر نبوده و فقط در موقع مصرف آنها آن قسمتها داخل یکدیگر یا روی یکدیگر و یا به موازات‌یکدیگر قرار می‌گیرد مانند اشیاء مرکب به معنی جمله یک بالا تلقی نمی‌شود بلکه هر قسمت از اشیاء مزبور علیحده برحسب نوع موادی که در ساخت‌آن به کار رفته طبقه‌بندی می‌شود.

۳ - جز در موارد استثنایی که مخصوصاً پیش‌بینی شده باشد قطعات مجزایی که برای تشکیل یک شیء واحد وارد می‌شود ولو مختلف‌الجنس هم باشدوقتی که با هم وارد می‌شود تابع تعرفه‌بندی همان شیء کامل خواهد بود ولو این که در بسته‌های جداگانه بسته‌بندی شده باشد و فقدان بعضی از قطعات‌غیر اساسی مانع اجراء این دستور نخواهد بود.

۴ - اشیایی که با وجود مرکب بودن از چندین ماده بر طبق قواعد عمومی یا خصوصی مندرج در تعرفه مشمول تعرفه‌بندی بخش یا قسمت اشیاء‌ساخته شده از یک ماده تنها می‌گردد باید در همان شماره‌ای طبقه‌بندی شود که برای اشیاء ساخته شده از یک ماده تنها پیش‌بینی شده است ولو این که‌در آن شماره مرکب بودن آن اشیاء از مواد دیگری اصلاً پیش‌بینی نشده یا به طور ناکاملی پیش‌بینی شده باشد.

۵ - وجود علامت کارخانه یا نام سازنده یا فروشنده یا تعیین کشور مبدأ یا مشخصات همانند دیگر در روی اشیاء که جنبه زینت نداشته باشد قابل توجه‌نبوده و تأثیری در طبقه‌بندی محصولات ساخته نخواهد داشت.

۶ - مقررات پنج گانه بالا دستور عمومی واصل کلی برای اجرای مندرجات تعرفه است مگر این که در بعضی از فصول تعرفه شرایط و طبقه‌بندیهایی‌مغایر این اصول پنج گانه به صراحت ذکر شده باشد.

جدول تعرفه ضمیمه قانون تعرفه گمرکی

>‌جدول: دوره ۱۹ - جلد ۱ - صفحه ۳۹۸ الی ۴۸۰<

فصل یازدهم - مواد نسجی و مصوبات آن

یادداشتهای عمومی مربوط به فصل یازدهم:

۱) طبقه‌بندی مصنوعات فصل یازدهم (نخ - پارچه و غیره) بدون اعتنا به مواد غیر نسجی که در ترکیب آنها به کار برده شده تعیین گردیده است مگر درمواردی که خلاف آن مخصوصاً گفته شده باشد.

۲) نخهای مرکب از دو یا چندین ماده نسجی مختلف طبق قواعد زیر طبقه‌بندی می‌شود.

ترکیب نخها طبقه‌بندی


الف - نخهای ساده [simples] که در مجموع اختلاط آن به وسیله حلاجی اقلاً ده درصد (از حیث وزن) الیاف یشم یا کرک باشد ولو با مخلوطی از ابریشم طبیعی - ابریشم مصنوعی یا الیاف نسجی مصنوعی شماره ۵۰۴ یا ۵۰۶

ب - نخهای ساده که در مجموع اختلاط آن به وسیله حلاجی اقلاً ده درصد (از حیث وزن) از مواد نسجی دسته یکم بخش چهل و شش (ابریشم طبیعی) و دسته دوم بخش چهل و شش (ابریشم مصنوعی - آخال ابریشم مصنوعی و الیاف نسجی مصنوعی) باشد حتی با مخلوطی کمتر از ده درصد پشم یا کرک دسته اول بخش ۴۶ (ابریشم طبیعی)

ج - نخهای ساده که در مجموع اختلاط آن به وسیله حلاجی اقلاً ده درصد (از حیث وزن) از مواد نسجی دسته دوم بخش چهل و شش (ابریشم مصنوعی - آخال ابریشم مصنوعی - الیاف نسجی مصنوعی) باشد حتی با مخلوطی کمتر از ده درصد پشم یا کرک بدون اختلاط ابریشم طبیعی دسته دوم بخش چهل و شش

د - نخهای تابیده [Retors] که یکی از رشته‌های آن ابریشم طبیعی - ابریشم مصنوعی یا الیاف نسجی مصنوعی باشد و همچنین مواردی که رشته مزبور مشمول بندهای ب و ج بالا باشد. بخش چهل و شش

ه - نخهای تابیده که یکی از رشته‌های آن پشم یا کرک باشد و همچنین مواردی که رشته مزبور مشمول بند الف بالا باشد.

بخش چهل و هفت

و - نخهای فلزی (نخهای فلزی جور شده با نخ‌های نسجی) بدون رعایت ترکیب با نوع ماده نسجی که مغز [ame] نخ فلزی را تشکیل می‌دهد بخش چهل و شش

ز - نخهای مخلوط که در فوق منظور نشده بخش مربوط به آن ماده نسجی که میزان اختلاط آن از حیث وزن بیش از سایر مواد نسجی باشد - در صورت تساوی وزن مواد نسجی که نخ را تشکیل می‌دهد طبقه‌بندی بر حسب اولویت مواد نسجی به ترتیب ذیل تعیین می‌شود:

۱ - کتان یارامی

۲ - پنبه

۳ - شاهدانه [Chanure]

۴ - کنف [yte]

۵ - مواد نسجی نباتی مذکور در شماره ۵۴۴

۶ - موهای زبر و بالنتیجه نخ را باید در آن شماره تعرفه طبقه‌بندی نمود که مربوط به نخهای مخلوط به آن ماده از مواد نسجی باشد که در فهرست فوق مقدم بر دیگران ذکر شده است.

۳) طبقه‌بندی پارچه و سایر مصنوعات نسجی مرکب از دو یا چندین ماده نسجی طبق قواعد زیر صورت می‌گیرد:

الف - پارچه‌هایی که تمام تار [Chaines] یا تمام پود آن [Tarames] (و احیاناً به انضمام نخهای اضافی) از یکی از مواد نسجی مذکور در ستون‌اول جدول زیر باشد مشمول طبقه‌بندی همین ماده (بدون توجه به تناسب مقداری بین این ماده و مواد نسجی دیگر تشکیل دهنده پارچه) خواهد بود.

ترکیب منسوجات - تار یا پود پود یا تار


ابریشم یا لاس (بور) ابریشم انواع مواد نسجی دیگر کج ابریشم (بورت) الیاف نسجی مصنوعی و مواد نسجی بخش ۴۷ و ۴۸ و ۴۹

ابریشم مصنوعی کج ابریشم - الیاف نسجی مصنوعی و مواد نسجی بخش ۴۷ و ۴۸ و ۴۹ الیاف نسجی مصنوعی مواد نسجی بخش ۴۷ و ۴۸ و ۴۹ پشم و کرک موی زبر و مواد نسجی گیاهی موی یال و دم اسب [Crins] موی زبر و مواد نسجی گیاهی موی زیر [Poils Grossiers] مواد نسجی گیاهی پنبه مواد نسجی گیاهی به استثنای کتان - شاهدانه و رامی

کتان - شاهدانه یارامی - (ولو اینکه نخهای تشکیل دهنده نقش و راههای باریک یا پهن آن از پنبه باشد مشروط بر این که پنبه وزناً از ۱۵ درصد الیاف کتان یا شاهدانه یارامی تجاوز نکند) پنبه یا سایر مواد نسجی گیاهی کنف (Jute) نخ کاغذی یا از مواد نسجی گیاهی به استثنای پنبه - کتان - شاهدانه یارامی

سایر مواد نسجی گیاهی نخ کاغذی

ب - پارچه‌ها و سایر مصنوعات نسجی [Articles en files] که تماماً از یک رقم نخ مرکب از دو یا چندین ماده نسجی یافته شده باشد (خواه ترکیب‌مواد نسجی آن نخ به وسیله حلاجی یا تابیدن حاصل شده باشد) مشمول طبقه‌بندی بخش مربوطه به آن رقم نخ می‌شود.

ج - مخمل و پلوش‌های مخلوط که جزء مخملی یا بو کله آن تمام یا قسمت اعظم روی آن را پوشانده و از ماده نسجی واحد تشکیل شده باشد تابع‌بخش مربوط به همین ماده می‌باشد مگر این که جزء مخملی یابو کله آن روی از پشم - پنبه و غیره بوده و پشت مخمل از ابریشم یا لاس ابریشم - ازابریشم مصنوعی یا از الیاف نسجی مصنوعی باشد.

د - فرش ماشین بافت یا دست بافت تابع تعرفه‌بندی مواد نسجی است که قسمت پرز روی آن را تشکیل می‌دهد.

ه - تور و پارچه‌های زره‌بافت - توری و اشیاء علاقبندی در صورتی که دارای مقداری ابریشم طبیعی یا ابریشم مصنوعی یا الیاف نسجی مصنوعی باشدبدون رعایت مقدار این الیاف تابع تعرفه‌بندی بخش ۴۶ تعرفه می‌شود.

کالای نامبرده که دارای پشم یا کرک به هر مقدار باشد بدون داشتن اختلاطی از مواد نسجی بخش ۴۶ در بخش ۴۷ طبقه‌بندی می‌شود.

و - برای طبقه‌بندی قلابدوزیها فقط زمینه را باید مأخذ قرار داد - نوعی نخی که برای قلابدوزی به کار رفته تأثیری در این طبقه‌بندی ندارد -قلابدوزی‌های شیمیایی و قلاب‌دوزی‌هایی که زمینه نمایان ندارد از این قاعده مستثنی و تابع تعرفه‌بندی نوع نخی است که از آن قلاب‌دوزی شده است.

ز - به شرط رعایت مقررات بالا و همچنین مستثنیاتی که در تعرفه پیش‌بینی شده برای طبقه‌بندی پارچه‌هایی که از دو یا چندین مواد نسجی ترکیب شده‌طبق قواعد زیر عمل می‌شود.

ترکیب منسوجات طبقه‌بندی


پارچه‌های دارای بیش از هشت درصد (از حیث وزن) ابریشم طبیعی یا لاس ابریشم طبیعی بخش ۴۶ دسته یکم

پارچه‌های دارای بیش از بیست درصد (از حیث وزن) کج ابریشم طبیعی بدون اختلاط ابریشم طبیعی یا لاس ابریشم طبیعی بخش ۴۶

پارچه‌های دارای بیش از بیست درصد (از حیث وزن) ابریشم مصنوعی بدون اختلاط ابریشم طبیعی - لاس ابریشم طبیعی یا کج ابریشم طبیعی بخش ۴۶ دسته دوم

پارچه‌های دارای بیش از بیست درصد (از حیث وزن) الیاف نسجی مصنوعی بدون اختلاط ابریشم طبیعی - لاس ابریشم طبیعی کج ابریشم طبیعی یا ابریشم مصنوعی بخش ۴۶ دسته یکم

پارچه‌هایی که مجموعاً دارای بیش از هشت درصد (از حیث وزن) از مواد نسجی دسته یکم بخش ۴۶ و دسته دوم بخش ۴۶ باشد. بخش ۴۶ دسته یکم

پارچه‌هایی که مجموعاً دارای بیش از بیست درصد (از حیث وزن) ابریشم مصنوعی و الیاف نسجی مصنوعی باشد بدون اختلاط از ابریشم یا از لاس ابریشم طبیعی. بخش ۴۶ دسته دوم

پارچه‌هایی که دارای بیش از ده درصد (از حیث وزن) مو باشد بدون اختلاط از منسوجات بخش ۴۶ شماره ۵۱۶

پارچه‌های مخلوط که در بالا گفته نشده است بخش مواد نسجی که از حیث وزن بر سایر مواد نسجی مخلوط برتری دارد - در صورت تساوی وزن مواد نسجی که در اختلاط پارچه به کار برده شده تقدم منسوج از لحاظ طبقه‌بندی به ترتیب زیر است:

۱ - کتان یا رامی

۲ - پنبه

۳ - شاهدانه [Chanure]

۴ - کنف [yte]

۵ - مواد نسجی گیاهی مذکور در شماره ۵۴۴

۶ - موی زبر بالنتیجه پارچه را باید در آن شماره تعرفه طبقه‌بندی نمود که مربوط به پارچه‌های مخلوط به آن ماده از ماده نسجی باشد که در فهرست فوق مقدم بر دیگران ذکر گردیده است

۴) نسبت به اشیاء مشمول عنوان بونتری بخش ۵۱ و با رعایت مقررات طبقه دوم از بند ۳ بالا طبقه‌بندی اشیایی که از دو یا چندین مواد نسجی ترکیب شده باشد به ترتیب زیر صورت می‌گیرد.

الف - پارچه‌ها [Etoffes] و سایر اشیاء دارای بیش از هشت درصد (از حیث وزن) ابریشم طبیعی و یا آنهایی که مجموعاً بیش از هشت درصد ابریشم‌طبیعی - ابریشم مصنوعی یا الیاف نسجی مصنوعی دارد مشمول شماره ۵۸۰ می‌شود.

ب - پارچه‌ها و سایر اشیاء دارای بیش از بیست درصد ابریشم مصنوعی یا الیاف نسجی مصنوعی بدون اختلاط ابریشم طبیعی مشمول شماره ۵۸۱می‌شود.

ج - پارچه و سایر اشیاء دارای اقلا ده درصد پشم یا کرک از حیث وزن به انضمام اشیاء دارای ابریشم طبیعی - ابریشم مصنوعی یا الیاف نسجی‌مصنوعی که در بند الف و ب بالا منظور نشده باشد مشمول شماره ۵۸۲ می‌شود.

د - پارچه‌ها و سایر اشیاء مخلوط که در بالا گفته نشده است مشمول شماره ۵۸۳ می‌شود.

۵) لباس - زیرپوش و سایر اشیاء مهیا که در بخش ۵۲ گفته شده در صورتی می‌توان گفت از پارچه ابریشم طبیعی - از پارچه ابریشم مصنوعی - ازپارچه پشمی - از پارچه پنبه یا از کتان یا از مواد نسجی دیگر ساخته شده است که از پارچه‌هایی تهیه شده باشد که بر حسب قواعدی که برای طبقه‌بندی‌پارچه‌ها در بالا مقرر شده بتواند آنها را علی‌الترتیب در بخش ابریشم طبیعی - ابریشم مصنوعی - پشم - پنبه یا کتان و سایر مواد نسجی مشمول نمود.

۶) با رعایت مستثنیات مخصوص که پیش‌بینی شده است بخش ۵۲ شامل اشیایی است که تمام قسمتی از آن مهیا شده یعنی لبدوز شده (Ourle) -پیکه‌دوز (Purle) - شلال‌دوزی شده - سجاف‌دوزی شده یا به طریقی دیگر با دست یا با ماشین دوخته شده باشد (از هر نوع پارچه) به انضمام‌قلاب‌دوزی‌ها - توریها - نمدها - پارچه‌های کائوچو شده یا کشدار - مشمع و پارچه‌های مخصوص دیگر و همچنین با رعایت همان مستثنیات بخش۵۲ مزبور شامل اشیایی نیز می‌گردد که برش شده پس از برش به وسیله کرک‌زدن و چسباندن یا قزنقفلی به هم وصل شده باشد - پارچه از هر نوع که به‌طور ساده بریده شده (جز به قواره‌های مربع یا مربع مستطیل) یعنی برای مصرف مشخصی بریده شده باشد بر حسب ترکیبات و مصرف آن مشمول‌تعرفه‌بندی شماره‌های مربوط به اشیاء مهیا می‌گردد - در صورتی که مصرف آن هویدا نباشد آن اشیاء مشمول تعرفه‌بندی شماره اشیاء دوخته یا مهیا که‌در جای دیگر گفته نشده و مشمول عنوان دیگر تعرفه نشود خواهد بود.

۷) طبقه‌بندی لباس و سایر اشیاء مهیا ساخته شده از منسوج - از نمد یا از پارچه دارای ترکیبات مختلف تابع طبقه‌بندی صورت ظاهر آن لباس یا شیء‌می‌گردد - در هر حال آستر - روبان - بند - تکمه - برچسب - نخ دوخت و هر نوع زینت و یراق دیگر که جزء متفرعات اشیاء مهیا می‌باشد مدخلیتی‌در تعرفه‌بندی آن اشیاء ندارد.

>‌جدول: دوره ۱۹ - جلد ۱ - صفحه ۴۸۷ الی ۵۳۰<

فصل چهاردهم - مروارید اصل - سنگهای گرانبها - فلزات گرانبها - اشیا ساخته شده از مواد نامبرده - مسکوک

بخش شصت و یک - مروارید اصل - سنگهای گرانبها - فلزات گرانبها و اشیا ساخته شده از آنها

تبصره ۱ - فلزات مستخرجه از کانهای پلاتینی (اوسمیوم - رودیوم - روتنیوم - پالادیوم - ایریدیوم) به پلاتین تنظیر می‌شود.

تبصره ۲ - فلزات قیمتی نه تنها به زر و سیم و پلاتین بلکه به هر آلیاژ فلزی که در ترکیب آن پلاتین یا زر یا سیم داخل شده باشد اطلاق می‌شود ولو این‌که نسبت اختلاط فلز گرانبها در آن آلیاژ ناچیز باشد.

آلیاژهای مرکب از زر و سیم اعم از این که فلزات دیگری هم در آن ترکیب وجود داشته یا نداشته باشد دارای عنوان زر خواهد بود ولو این که مقدار زر درآن ترکیب نسبت مقدار نقره ناچیز باشد.

آلیاژهایی که در ترکیب آنها پلاتین یا فلزات حاصل از کانهای پلاتین وجود داشته باشد پلاتین محسوب می‌شود ولی فقط آلیاژهای مرکب از زر و پالادیوم‌زر محسوب خواهد شد.

تبصره ۳ - جواهراتی که متشکل از فلزات گرانبهای جور شده با سنگهای قیمتی یا نیمه قیمتی یا سنگهای تقلیدی یا بدل یا مروارید اصل یا بدل یامرجان و شبق و غیره بوده باشد بدون توجه به مقدار یا به نسبت فلزات یا مواد دیگر آنها جزو جواهر آلات محسوب می‌شود.

تبصره ۴ - جز مستثنیاتی که صریحاً در جای دیگر پیش‌بینی شده است این بخش شامل اشیاء دیگری غیر از جواهر آلات نیز می‌باشد (مانندفرآورده‌های زرگری و زیور آلات و غیره) که در ترکیب آنها مقداری از فلزات گرانبها داخل شده باشد مشروط بر این که وجود این فلزات در آن اشیاء‌صرفاً جنبه ملحقات یا تزئین خود آن اشیاء را نداشته باشد.

تبصره ۵ - اشیاء مشمول بخش ۶۱ که متشکل از قطعات و قسمت‌های ترکیب شده از فلزات مختلف قیمتی باشد در صورتی که در آن اشیاء پلاتین‌وجود داشته باشد جزو اشیاء پلاتینی و اگر زر به کار رفته باشد (به شرط آن که اصلاً پلاتین وجود نداشته باشد) جزو اشیاء ساخته شده از زر طبقه‌بندی‌می‌شود.

>‌جدول: دوره ۱۹ - جلد ۱ - صفحه ۵۳۲ الی ۵۳۵<

فصل پانزدهم - فلزات معمولی و مصنوعات آنها

یادادشتها:

۱ - منظور از همجوش فقط فلزات مخلوطی است که در نتیجه گداختن (Fusion) به یکدیگر آمیخته می‌شود.

همجوشی که از دو فلز معمولی ترکیب شده باشد تابع نوع فلزی است که وزن آن در ترکیب بیشتر باشد.

همجوشهایی که از چندین فلز معمولی ترکیب شده باشد تابع نوع فلزی است که وزن آن از وزن هر یک از فلزات دیگر آن ترکیب بیشتر باشد.

همجوشهای آهن (Ferro - alliges) و همجوشهای مس (Cuoro - alliages) به حالت خام و همچنین لحیمهای مس و قلع از این قاعده‌مستثنی هستند.

در همجوشهای مس یا نیکل - مس یا روی و نیکل و غیره چنانچه میزان تناسب نیکل آن از ده درصد تجاوز کند نیکل محسوب می‌شود.

۲ - جز در مورد مستثنیاتی که صریحاً پیش‌بینی شده طبقه‌بندی مصنوعات فلزات معمولی که با یکدیگر یا با هر ماده دیگر غیر از فلزات گرانبها ترکیب‌شده باشد تابع قواعد زیر می‌باشد.

الف - فلزات معمولی که بدون مواد دیگر با یکدیگر ترکیب شده است:

مصنوعاتی که در آن وزن کل آهن - چدن و پولاد از وزن کل فلزات مندرج در بخشهای ۶۴ تا ۷۱ فصل پانزدهم تجاوز بکند در بخش ۶۳ (آهن - چدن -پولاد) طبقه‌بندی می‌شود.

در صورت وزین‌تر نبودن آهن - چدن و پولاد در ترکیب مصنوعات و یا در صورتی که مصنوعات منحصراً از فلزات غیر آهنی (Non Fcrreux)ترکیب شده باشد مصنوعات مزبور تابع طبقه‌بندی فلزی خواهد بود که بین فلزات غیر آهنی سنگین‌تر باشد.

ب - فلزات معمولی ترکیب شده با مواد دیگر (جز با فلزات گرانبها):

مصنوعات فلزات معمولی که با مواد غیر فلزی ترکیب شده و مخصوصاً نام بوده نشده است در صورتی مشمول فصل پانزدهم می‌شود که فلزاتی که درترکیب آن به کار رفته دارای مزیتی باشد که بتوان به آن شیء (بدون رعایت تناسب سایر موادی که در ساخت آن به کار برده شده) اطلاق مصنوع فلزی‌نمود.

این قبیل اشیاء در چنین صورتی باید طبق قواعدی که در بند الف بالا گفته شده طبقه‌بندی شود.

۳ - برای طبقه‌بندی مصنوعات مربوط به فصل پانزدهم و مشمول نمودن آنها زیر عنوانی یا شماره‌ای (بر حسب نوع ساخت آن که کار شده باشد) درمواردی که نحوه ساخت آن صراحتاً ذکر نشده و مقررات خاص مخالفی هم نباشد باید ترتیب زیر رعایت شود:

الف - کار نشده (Bruts) - شامل محصولات نساخته‌ای است که فقط به وسیله ریختن - کوبیدن (Forger) - تخت کردن (Laminage etetirage) - منگنه و قالب زدن (Estampage ou emboutissage) و بدون کار اضافی دیگر شده باشد.

عملیاتی که به وسیله چکش - قیچی - سوهان یا افزارهای دیگر از نظر تیز کردن - پاک کردن - خراشیدن - بریدن - از بین بردن نواقص و برآمدگیها وپوسته و خلاصه خوش ترکیب‌کردن و به صورت بازار در آوردن اشیاء شده است کار شده محسوب نمی‌شود و همچنین اندودهای زمخت گرافیت -روغن - قطران - مینیوم - آسفالت و همانند از نظر حفظ اشیاء در مقابل زنگ‌زدن یا اکسیده شدن نیز کار محسوب نمی‌شود.

نشانی کارخانه - شماره و عبارت همانند دیگر که روی اشیاء چاپ شده یا ریخته شده یا منگنه شده نیز کار شده نیست.

ب - کار شده (Ouvres) به اشیایی اطلاق می‌شود که علاوه بر عملیاتی که طبق بند الف گفته شده عملیات دیگر نیز درباره آنها انجام شده باشد.

مخصوصاً اشیایی کار شده محسوب می‌شود که از عملیات ذیل در آنها اجرا شده باشد:

خمیده - تا شده - سوراخ شده - (Forres , Perfores , Fraises) - دارای پیچ (Pas de Vis) تراشیده - پرچ شده - متصل شده به وسیله‌میخ پیچ (Visses) یا دارای قطعاتی که به نحو دیگری به هم متصل شده - سوهان شده - خراطی شده - رنده شده - تیز شده یا چرخ یا با سنباده‌صیقلی شده - نیلی شده (Bleuis) برونزه شده (Btonzes) رنگ شده - ورنی شده - لاک‌زده - اکسیده - پوشیده شده از فلزات معمولی یا ازهمجوشهای (آلیاژ) آنها - روکش شده - طلایی شده - نقره‌ای شده - پاتینه شده - کنده‌کاری شده - نیکلی شده - کرم شده - رنگ شده برای جلوگیری‌از زنگ‌زدگی جز به ترتیب و مواردی که در بند الف بالا گفته شده است.

عبارت ساده کار که در بعضی از مواد این فصل صراحتاً ذکر شده شامل اشیایی می‌شود که یک یا چند فقره از عملیات ذیل روی آن انجام شده باشد:

خمیده - تا شده - سوراخ شده - دارای پیچ (Pas de Vis) - پرچ شده به وسیله میخ پیچ متصل شده یا دارای قطعاتی که به نحو دیگر به هم متصل‌شده - سائیده شده - سوهان‌زده شده - خراطی شده - رنده شده - تیز شده به وسیله چرخ یا سنباده - دارای نقشهایی که از تخت‌کردن یا از منگنه و قالب‌زدن‌به دست آمده باشد به استثناء کار اضافی دیگری.

تبصره - از اشیاء مندرج در فصل پانزدهم اگر کار شده به شرح مندرج در بند ب بالا وارد شود در صورتی که تفکیک نوع کار آن در ضمن جدول تعرفه‌بالصراحه تعیین نشده باشد فقط در موارد زیر علاوه بر حقوق گمرکی معین شده در جدول سورتاکسی به شرح زیر دریافت خواهد شد.

الف - دارای روکش یا روپوش از زر یا از پلاتین باشد حقوق معینه را به علاوه صد درصد.

ب - دارای روکش یا روپوش از نقره باشد به علاوه هفتاد درصد.

ج - دارای روکش یا روپوش از نیکل یا از کرم باشد به علاوه پنجاه درصد.

د - لعابدار (Emailles) باشد به علاوه چهل درصد.

ه - دارای روکش یا روپوش از فلزات غیر قیمتی دیگر باشد به علاوه سی درصد.

و - چین‌دار - ناو شده یا برجسته - رنگ شده - لاکًً‌زده - رنگ روغنی شده - رنگ ورنی شده باشد به علاوه پانزده درصد می‌پردازد.

توضیح - کالاهایی که ممکن است مشمول دو یا چند فقره از تقسیمات بالا شود فقط تابع پرداخت سورتاکسی خواهد بود که از سایر سورتاکسیها بیشتراست.

تبصره - فقط فلزات و اشیاء ساخته شده از فلزاتی که حقوق آنها در تعرفه از روی وزن یا عدد معین شده است تابع پرداخت سورتاکسیهای معینه در بند۴ فوق می‌باشد.

>‌جدول: دوره ۱۹ - جلد ۱ - صفحه ۵۳۸ الی ۵۶۸<

فصل شانزدهم - ماشین آلات و دستگاهها - آلات و لوازم برق

یادداشت‌ها:

۱ - اساس طبقه‌بندی ماشین آلات و دستگاههایی که در این فصل گفته شده و قطعات آنها عمل آن است نه موادی که در ساخت آنها به کار برده شده‌است.

۲ - ماشین آلاتی که فاقد بعضی قطعات باشد (مانند پره - لوح نصب - بالشتک و غیره) به شرط این که قسمتهای مکانیکی گوناگون آن تشکیل اساس وقیمت اصلی آن را بدهد ولو به حالت غیر کامل باشد ماشین کامل محسوب می‌شود - ورود ماشین آلات به طور سوار نشده حتی در چندین مرسله‌تأثیری در طبقه‌بندی آن ندارد.

۳ - جز در موارد استثنایی که مخصوصاً پیش‌بینی شده قطعات منفصله غیر آماده (Brutes) ماشین آلات تابع تعرفه‌بندی بخشهای مربوط به نوع‌موادی است که در ساخت آن به کار رفته ولی قطعات منفصله آماده (Ouvres) ماشین آلات بدون رعایت موادی که در ساخت آن به کار رفته تابع فصل‌شانزدهم می‌باشد.

قطعات منفصله آماده که در یک شماره معین تعرفه ذکر نشده تابع تعرفه‌بندی ماشین مربوط می‌باشد به شرط این که بتوان تشخیص داد که متعلق به‌ماشین مربوط می‌باشد و اگر قابل تشخیص نباشد این قطعات تابع تعرفه‌بندی قطعات منفصله ماشین آلات که در جای دیگر گفته نشده و مشمول عنوان‌دیگر تعرفه نشود می‌باشد.

تبصره - برای تمیز دادن قطعات آماده از قطعات غیر آماده ساخته شده از فلزات معمولی رجوع شود به جمله ۳ یادداشتهای فصل پانزدهم.

۴ - ماشینهای محرک (Machines Mothries) از هر نوع که با ماشین کار (Machines de travail) با هم باشد در صورتی که از یکدیگر قابل‌تفکیک باشد یا به طور جداگانه ارائه شود باید علیحده زیر شماره مربوطی که به آن تعلق دارد طبقه‌بندی شود و در صورت لزوم وزن لوح مشترک نصب(Plaque de Fondation) به طور تناسب بین وزن ماشین محرک و ماشین کار تقسیم می‌شود - ماشین محرک که به وسیله یک یا چند آلت اصلی‌مشترک با ماشین کار جفت شده نمی‌توان آن را قابل تفکیک محسوب داشت همین قاعده درباره موتورهای برقی یا غیر آن که در ماشینهای کار درمواردی که در موضع معینی که برای آن موتورها تخصیص داده شده جا داده شده باشد مجری می‌باشد - جز در مواردی که صریحاً در تعرفه پیش‌بینی‌شده است و استثناء شده است ماشینهای توأم غیر قابل تفکیک مشمول تعرفه‌بندی ماشین کار می‌باشد.

۵ - جز در مواردی که پیش‌بینی شده ماشینهای مختلف‌النوعی که برای کار کردن با هم تخصیص داده شده وقتی قابل تفکیک باشد باید از یکدیگرمستقلاً طبقه‌بندی شود در صورت لزوم وزن آلات مشترک ماشینهای قابل تفکیک به طور تناسب بین وزن هر یک از ماشینها تقسیم می‌شود - اگر برعکس تشکیل یک پیکر واحدی را می‌دهند باید مانند دستگاه ماشین کاری که عمل عهده را انجام می‌دهد طبقه‌بندی شود.

۶ - تسمه و نوارهای نقاله (Courries et bandes de transmission Ou de) (transport) غیر فلزی ولو این که با ماشین مربوط ارائه‌شود علیحده طبقه‌بندی می‌شود.

تبصره - برای اجرای یادداشتهای بالا کلمه ماشین شامل کلیه دستگاهها و آلات مکانیکی گوناگون فصل شانزدهم می‌شود.

>‌جدول: دوره ۱۹ - جلد ۱ - صفحه ۵۷۰ الی ۶۱۰<