رودخانه هیرمند

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
چرا حزب در ایران کارا نیست؟ حکومت مشروطه شاهنشاهی چیست؟

جمهوری دموکراتیک نام دروغین برای جمهوری خلق

تاجگذاری رییس حکومت بریتانیا کینگ چارلز سوم


رودخانه هیرمند و طالبان و جمهوری اسلامی

رودخانه هیرمند

بیش از هشت ماه است که از مرگ دلخراش دختر زیبای ایران مهسا امینی می‌گذرد. هشت ماهی که هر روزش ملت ایران با تظاهرات خود و با فریادهای انزجار خود از روضه خوان و اسلام پایه‌های این حکومت سفاک دروغین دینی را به لرزه درآوردند و می‌آورند.

حکومت اعدامی در این هفته سه جوان مبارز آزادی و خوب چهر و دلیر ایرانی را به چوبه دار سپردند. روضه خوانان نشان دادند که در جنگی که علیه مردم ایران چهل و چهار سال است آغاز کرده‌اند از هیچ جنایت و خیانتی فروگذار نخواهند کرد. دولت اسلامی برای مردم ایران کار نمی‌کند بلکه فقط برای اسلام و گسترش اسلام و بیگانگان گشنه و گدای اسلامی کار می‌کند و انان را می‌پروراند. آن گونه که این حکومت اعدامی علیه مردم ایران می‌جنگد به همان اندازه با طبیعت ایران می‌جنگد. ایران کشوری است که در آن آب جایگاه ویژه دارد، و بدین روی، کشور ایران به یک مدیریت آزموده برای آب نیاز دارد. یکی از پایه این مدیریت آب در کشور برقراری پیوندهای دوستانه با همسایگان ایران است. برای نمونه، استان سیستان و بلوچستان مرز مشترک با کشور افغانستان دارد. میان ایران و افغانستان همواره بر سر رودخانه هیرمند یا هلمند گفتگو و دشواری وجود داشته است. رودخانه هیرمند درازترین رودخانه افغانستان است که سرچشمه آن در نزدیکی‌های کابل است و در راستای جنوب غربی افغانستان روان می‌شود و پس از ۱۱۰۰ کیلومتر به دریاچه هامون می‌ریزد. دریاچه هامون دریاچه‌ای مرزی است، که بخش بزرگ آن در خاک ایران قراردارد. دریاچه هامون به هیچ آب راه دیگر راه ندارد و یکی از بزرگترین دریاچه‌های آب شیرین در ایران است. و اهمیت بسیار در اکوسیستم سیستان و بلوچستان و منطقه دارد. در سال ۲۰۱۶ میلادی برابر با ۱۳۹۵ یونسکو دریاچه هامون را به بیوسفر رزروات ثبت کرد که به ایرانی ذخیره گاه زیست کره به آن می‌گویند. از آنجا که سه رودخانه دیگر که به هامون می‌ریزند در افغانستان قرار دارد، و آب دریاچه هامون برای کشاورزی در ایران به کار گرفته می‌شود، همواره به دعوا میان ایران و افغانستان انجامید. برای اینکه دشواری‌ها از میان برداشته شود در روز ششم بهمن ماه ۱۳۱۷ خورشیدی قرارداد تقسیم آب رود هیرمند میان دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی افغانستان بسته شد. این قرارداد در ۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۱۸ از سوی مجلس شورای ملی به تصویب رسید. این قرارداد دربرگیرنده ۱۶ ماده می‌باشد . در ماده نخست این قرارداد آمده است که دولتین ایران و افغانستان موافقت می‌نمایند که هر ساله هر مقدار آب رودخانه هیرمند که به سد کمال خان می‌رسید میان ایران و افغانستان تقسیم شود. سد کمال خان

این قرارداد در ۲۲ اسفند ماه ۱۳۵۱ برابر با ۱۳ مارس ۱۹۷۳ درکابل به روز درآمد و در ۱۳۵۲ به تصویب مجلس سنا و مجلس شورای ملی رسید. در این قرارداد آمده است که معاهده میان ایران و افغانستان درباره آب رود هیرمند با آرزومندی رفع دامی کلیه اسباب اختلاف و به منظور حفظ روابط حسنه بین المللی و احساسات ناشی از برادری و همسایگی از سوی امیرعباس هویدا نخست وزیر و محمد موسی شفیع صدراعظم افغانستان در کابل دستینه شد. در این قرارداد دقیقا ماه‌های پر آب و کم آب و میزانی که از مرز می‌گذرد و به خاک ایران می‌ریزد ثبت شد. کمیساریای ایرانی و افغانی تشکیل شد که از آن به نام کمیته مشترک یاد می‌شود و خویشکاری آن برگزاری نشست‌ها و دادن گزارش به دولت‌های ایران و افغانستان می‌باشد و پلی میان دو دولت ایران و افغانستان است.

بیستمین نشست کمیته مشترک آب ایران و افغانستان در سال ۱۳۹۸ خورشیدی در کابل برگزار شد. از زمانی که طالبان حکومت افغانستان را به دست گرفته است، از این تاریخ همکاری با ایران بازایستاد زیرا که سازمان محیط زیستی دیگر در افغانستان وجود ندارد. بسیاری از کارشناسان محیط زیست، افغانستان را ترک کرده‌اند و طالبان چیزی از مسایل زیست بوم نمی‌فهمند. همانند جمهوری اسلامی، که حکومت تنها اسلام را می‌پروراند. برای این دو حکومت مهم این است که بانوان در خانه بمانند، محجبه باشند و زیر چادر بمانند و زنان از زندگی اجتماعی محروم گردند و به دستگاه فرزندآوری دگرگون شوند.

این همان پدیده‌ای است که جمهوری اسلامی با آن سرگرم است که بانوان حجاب اسلامی بر سر داشته باشند. کارشناسان محیط زیست سیستماتیک به قتل می‌رسند و دستگیر می‌شوند و اخراج می‌شوند. آنان نیز اگر به هنگام از ایران فرار نکنند با هواپیما و تصادف و عمد و سهو به قتل می‌رسند.

باید پرسید زمانی که پرزیدنت ترامپ چه فکر می‌کرد که با طالبان بر سر یک میز در دوحه پایتخت قطر نشست و با آنان قرارداد دستینه کرد و بیست سال سازندگی را در افغانستان به باد فنا داد. به مسله محیط زیست کاملا روشن است که کسی نیاندیشید. با اینکه می‌باید از آنچه در جمهوری اسلامی برای محیط زیست ایران و کارشناسان محیط زیست رخ داد، پند می‌گرفتند. زمانی که اسلام حکومتی را به دست گیرد دو قربانی داده می‌شود. نخستین قربانیان بانوان هستند و دومین قربانی محیط زیست است.زمانی که جو بایدن پرزیدنت امریکا شد، امکان این را داشت حکومتی که در افغانستان هنوز بر سر کار بود و طالبان قدرت نگرفته بود را پشیتبانی نماید، به جای آن و با آن وضع افتضاح ارتش امریکا را از افغانستان بیرون کشیدند و پا به فرار گذاشتند و میلیاردها دلار اسلحه مدرن و سنگین جنگی را برای طالبان بر جای نهادند. همراه با گروه‌ها و سازمان‌های ناسودبر غرب، کارشناسان افغان در زمینه محیط زیست از این کشور خارج شدند. با این کار، پیش آمدن مسایل و دشواری‌ها در زیست بوم برنامه ریزی شد.

مدیریت آب در سد کمال خان نه تنها برای کشور ایران است بلکه برای کشاورزان افغانی نیز وجود دارد. در تابستان قرار بود که برای کشتزارهای افغانستان میزان ثابتی از آب از سد کمال خان جاری شود و آبیاری کشتزارها از آنجا فراهم آید. هم چنین قرار بود که نیروگاهی در کنار سد کمال خان زده شود که برق استان نیمروز را تولید نماید.

از زمانی که یونسکو رودخانه هیرمند را در پهرست ذخیرگاه زیست کره ثبت نموده است، روی برنامه‌ای برای پیشبرد اکولوژی و اقتصاد و اجتماعی سیستان کار شده است. در این منطقه بیش از یک چهارم اهالی به سبب کمبود آب مهاجرت کرده است. این برنامه قرار بود از سوی یو ان دی پی پیاده شود و اتحادیه اروپا قرار بود بودجه نیازین این پروژه که ده میلیون یورو می‌باشد به دولت جمهوری اسلامی بدهد. پیش نیاز دادن ده میلیون یورو به دولت رییسی، توافق با دولت موقت طالبان بود. در امرداد ماه ۱۴۰۱ بیست و یکمین نشست مشترک کمیساران آب هیرمند در سالن پایانه مرزی شهرستان هیرمند در سالن نشست‌های گمرک مرزی میلک برگزار شد. در این نشست روشن شد که در سال ۱۴۰۱ دار و دسته طالبان حاکم بر افغانستان دو بار کوشش به رها سازی آب پشت سد کمال خانه در راستای ایران نمودند. حقابه ایران ۸۲۰ میلیون متر مکعب بود و حدود ۴ میلیون متر مکعب به ایران رسید. به سبب ناهماهنگی و نادانی طالبان بر مسایل آبی بخش بزرگی از این آب به شوره زارها جاری شد. پس از این تلاش‌های بیهوده آشکار است که در افغانستان کارشناس آب دیگر وجود ندارد تا قرارداد ۱۳۵۱ خورشیدی میان ایران و افغانستان را به انجام رسانند.

پرزیدنت رییسی با شش کلاس سواد نیز طالبان را تهدید کرد که باید حقابه ایران را بدهند. طالبان نیز در پاسخ گفت که او زیادی حرف می‌زند. می‌بینیم که به چه سطحی از رهبران در ایران و افغانستان رسیده‌ایم. باید روشن شود که برای ابراهیم رییسی مسله به هیچ روی آب دریاچه هیرمند نیست و حقابه ایران بلکه رییسی می‌خواهد توافقنامه‌ای با طالبان دستینه نماید که ده میلیون یوروی اتحادیه اروپا را به جیب بزند. طالبان نیز در موقعیت مشابه‌ای هستند، همه کمک‌ها از سوی غرب به افغانستان بازایستاده است و آنها نیز پولی در بساط ندارند. طالبان نیز می‌پرسند برای چه باید آب هیرمند را به ایران برسانند تا رییسی ده میلیون یورو به جیب بزند و طالبان یک سنت نیز دریافت نخواهد کرد.

جمهوری اسلامی سال هاست که مردم بی گناه استان زرخیز سیستان و بلوچستان را به قتل می‌رساند و به انبوه مردم در خیابان‌ها شلیک می‌کند. هر گونه اعتراض مردمی در این خطه با واکنش بسیار سخت رژیم اعدامی روبرو می‌شود و سدای مردم هیچ گاه شنیده نشده است. اعتراض‌ها به بحران‌های زیست بوم، آلودگی، نبود آموزش و پرورش، تهی دستی سیاه با حذف فیزیکی اعتراض کنندگان پایان یافته است. از دی ماه ۱۳۹۶ تا به امروز رژیم مردم سیستان و بلوچستان را با سرکوب‌های خونین کوشش کرد خاموش نماید. شش سال است که مردم بلوچستان و سیستان پیوسته به خیابان‌ها می‌آیند و حقوق بشری خود را خواستارند.

سیستان و بلوچستان یکی از ثروتمند‌ترین استان‌های ایران زادگاه رستم دستان و خاستگاه یعقوب لیث را دریابیم

جاوید شاه

پاینده ایران

برقرار قانون اساسی مشروطه شاهنشاهی ایران

و در اهتزاز پرچم زیبای سه رنگ شیر و خورشید نشان و تاجدار ایران