دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران ۱۳۵۰ خورشیدی تا ۲۵۳۷ شاهنشاهی

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۲۶ ژوئن ۲۰۱۶، ساعت ۱۹:۰۱ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{سرصفحه پروژه | عنوان = درگاه:محمدرضا شاه پهلوی|درگاه محمدرضا شاه پهلوی آریا...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
درگاه شهبانو فرح پهلوی درگاه محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سفرهای رسمی محمدرضا شاه پهلوی

دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران
شاهنشاه آریامهر به والتر شل خوش‌آمدمی‌گویند
پیشباز رسمی شاهنشاه از والتر شل
گفتگوهای شاهنشاه آریامهر و شل
شاهنشاه آریامهر مارگارت تاچر رهبر حزب محافظه‌کار را در کاخ نیاوران می‌پذیرند ۱۰ اردیبهشت
چائوشسکو در پیشگاه شاهنشاه آریامهر

۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ والتر شل و بانو میلدرد شل برای یک دیدار چهار روزه وارد تهران شدند.[۱] شاهنشاه و شهبانو از والتر شل پرزیدنت آلمان غربی در فرودگاه مهرآباد پیشباز رسمی کردند. اعلیحضرتین به همراه میهمانان با کالسکه یک بار دور میدان شهیاد گشتند و به ابراز شور و هیجان مردم پایتخت که با در دست داشتن پرچم‌های ایران و آلمان غربی غریو شادیشان به آسمان بود، پاسخ گفتند. اعلیحضرتین و میهمانان از برابر رده نمایندگان سپاهیان انقلاب، هموندان لژیون خدمتگزاران بشر، هموندان شوراهای داوری، پیشاهنگان پایتخت، هموندان شیر و خورشید سرخ ایران و دیگر گروه‌های مردم گذشتند. در برابر ورودی به میدان شهیاد آریامهر شهردار تهران کلید طلایی شهر و پیشکش‌های مردم پایتخت را به والتر شل و بانو داد. آنگاه اعلیحضرتین و میهمانان رهسپار کاخ گلستان شدند. والتر شل در پیام خود در آستانه دیدار از ایران گفت: پایه پیوندهای سیاسی ما با ایران برابر با خواست‌های مشترک دو کشور حفظ صلح از راه پایداری سیاسی است! سیاست ایران در برابر کشورهای همسایه و قدرت‌های جهانی همانند سیاست ما بر پایه هم‌سنگی (توازن) صلح‌آمیز سودها و همکاری استوار است.

از سوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو میهمانی باشکوهی به سرفرازی ورود والتر شل و بانو برگزار شد. در سر میز شام شاهنشاه آریامهر در بیاناتی فرمودند:[۲]

...جمهوری فدرال آلمان طی سال‌های متمادی نخستین مقام جهانی را در فروش کالا به ایران و مقام دوم را در خرید کالاهای ایران داشته و در زمینه سرمایه‌گذاری بخش خصوصی خارجی در ایران این کشور در بیست سال ۱۹۵۱ تا ۱۹۷۱ همواره مقام اول را در ایران حائز بوده است. ... همکاری‌های اقتصادی و صنعتی دو کشور اکنون رشته‌های متعددی را در زمینه‌های مختلف ماشین سازی، الکترونیک، پتروشیمی، فولاد، نفت، مس، انرژی اتمی ، تاسیسات شیرین کردن آب دریا و موارد متنوع دیگر و نیز همکاری‌های کشاورزی شامل می‌شود.

۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ نخستین دور گفتگوهای رهبران ایران و آلمان غربی در کاخ نیاوران ساعت ده و نیم بامداد آغاز شد. در این گفتگوها شاهنشاه اهمیت همکاری‌های دو کشور را چه دو سویه و چه بین‌المللی را یادآور شدند. والتر شل نیز گفت که همکاری‌های ایران با کشورهای اروپایی به ویژه آلمان هر روز بایستی بیشتر شود و آلمان وظیفه خود می داند که در بازار مشترک اروپا از همکاری‌های مستقیم و نزدیک ایران پشتیبانی بکند.


۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو از سدار سنگور [۳] پرزیدنت سنگال و بانو پیشباز کردند. هواپیمای پرزیدنت سنگال و بانو ساعت ۱۶ و ۴۵ دقیقه بر زمین نشست و اعلیحضرتین در پای پلکان از میهمانان ارجمند ایران پیشباز کردند. آنگاه اعلیحضرت هب همراه میهمان والای ایران در جایگاه ویژه ایستادند و دسته موزیک، سرود ملی سنگال و سرود ملی ایران را نواخت. آنگاه شاهنشاه آریامهر به همراه حضرت سدار سنگور از گارد احترام سان دیدند و سپس از برابر هموندان سفارت سنگال در تهران گذشتند. از سوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو میهمانی شامی در کاخ نیاوران برگزار شد. روز پسین در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو و میهمان گرامی پرزیدنت سدار سنگور و بانو پارک جمشیدیه پارک همگانی فرهنگی به پهنه ۱۲ هکتار گشایش یافت. اعلیحضرتین و میهمانان از بخش‌های کتابخانه، سالن خواندن، آمفی تاتر بزرگ هوای آزاد، رستوران و کافه تریا، آمفی تاتر گوچک، جای بازی کودکان و کانون‌های سرگرمی و آرامش مردم بازدید کردند. هوشنگ نهاوندی رییس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو گفت: به امر علیاحضرت شهبانو در تکمیل کوششی که در سال‌های گذشته برای ایجاد مرکزهای فرهنگی، موزه‌ها و کتابخانه‌ها از سوی دفتر مخصوص انجام یافت در سال جاری و در سال آینده کارهای گسترده‌ای برای ساختن و بار پیرایی باغ‌های همگانی و فضای ورزشی به ویژه در بخش‌های پر جمعیت تهران و شهرهای بزرگ دیگر و بنیاد مرکزهای فرهنگی و اجتماعی انجام خواهد یافت. شاهنشاه و شهبانو و میهمانان گرامی ایران شام را در رستوران پارک جمشیدیه خوردند.

۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ در سنگال پالایشگاهی با گنجایش ۲٬۵۰۰٬۰۰۰ تن در دست ساختمان است که تا ۱۸ ماه دیگر آماده بهره‌برداری می‌گردد، که به « شهر فرح پهلوی » نامگذاری شده است. در پیشگاه علیاحضرت شهبانو و لئوپولد سدار سنگور پرزیدنت سنگال نشست هیات مدیره شهر فرح پهلوی در کاخ نیاوران برگزارشد. در این نشست پروژه‌های اجرایی و گام‌های پیشرفت شهر فرح در سنگال بررسی شد. رییس جمهور سنگال و بانو که برای یک دیدار پنج روزه به ایران سفر کرده بودند روز ۸ اردیبهشت ماه پیش از نیمروز از فرودگاه مهرآباد تهران رهسپار کشور خود شدند. شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو میهمان گرامی ایران را پسواز رسمی فرمودند.


۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ مارگارت تاچر رهبر « حزب محافظه کار » انگلیس برای یک دیدار سه روزه وارد تهران شد. ۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ مارگارت تاچر در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت. در این باریابی آنتونی پارسونز سفیر انگلستان در دربار شاهنشاهی و جان دیویس و باتلر نمایندگان مجلس عوام انگلستان نیز بودند.

مارگارت تاچر رهبر حزب محافظه کار انگستان در روز ۹ اردیبهشت ماه در میهمانی ناهاری از سوی اتاق بازرگانی ایران و انگلیس در یک سخنرانی ابراز داشت: که بودن گسترده کوبا در افریقا سبب شده است که زمان برسد که همه کسانی که نگران آرامش و پایداری افریقا هستند با یکدیگر همداستان شوند و در برابر این استعمارگری نوین مبارزه کنند. هزینه ماجراجویی‌های کوبا در افریقا بارها بیشتر از آن است که اقتصاد شکننده کوبا بتواند آن را بکِشد و هزینه دست درازی کوبا در انگولا و شاخ افریقا از سوی کسانی فراهم می‌شود که گرایشی به رفاه و آرامش مردم انگولا و اتیوپی نداشتند و بلکه تنها می‌خواهند به زور کمونیسم را در افریقا پراکنده سازند. مارگارت تاچر در سخنرانی رسای خود از پیوندهای همه سویه ایران و انگلستان یاد کرد و گفت که سبب سرافرازی صنایع بریتانیا است که سهمی در فراهم ساختن نیازهای پدافندی ایران و ساختمان صنایع نظامی پیرامون اسپهان و ساختمان‌های نوین بندرعباس دارند. خریدهای نظامی ایران از انگلستان سبب به کار گماشتن هزاران کارگر در کارخانه‌های انگلستان شد و بدین سان میزان بیکاری در انگلستان کاهش یافت. من به عنوان شخصی که امیدوارم به زودی رهبری کشور بزرگی را در دست بگیرم، از این سفر به ایران بهره می‌گیرم تا از دیدگاه‌های شاهنشاه آگاه شوم. شاهنشاه یکی از برجسته ترین و دوراندیش ترین دولتمردان گیتی هستند که کارآزمودگی (تجربه) ایشان در همه زمینه‌ها گمان ناپذیر است. ایران، امروز نیرومندترین کشور منطقه است. قدرت ایران برای آینده ما ارزشمند است. هم اکنون هفتاد پروژه مشترک میان ایران و انگلستان در زمینه همکاری‌های اقتصادی در دست انجام است، اگرچه به تازگی نگرانی‌هایی درباره برپایی پروژه‌های جدید همکاری ابراز شده ولی می‌توان آسوده دل بود که دشواری‌ها از میان برداشته شوند. روز ۱۰ اردیبهشت ماه مارگارت تاچر با جمشید آموزگار دیدار و گفتگو کرد. در این روز مارگارت تاچر به پیشگاه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی باریافت و ناهار را میهمان والاحضرت اشرف بود.


۲۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ پرزیدنت نیکلای چائوشسکو پرزیدنت و رهبر حزب کمونیست رومانی و بانو در سر راه خود به جمهوری خلق چین ساعت ۲۱ و ۴۵ دقیقه وارد تهران شدند. در فرودگاه مهرآباد امیرعباص هویدا وزیر دربار شاهنشاهی، عباس خلعتبری وزیر امورخارجه، امیراصلان افشار رییس کل تشریفات شاهنشاهی، سفیر رومانی در دربار شاهنشاهی، قائم مقام رییس کل تشریفات وزارت امور خارجه، کاردار جمهوری خلق کره در دربار شاهنشاهی و کارکنان سفارت رومانی در تهران و چند تن از بلندپایگان کشوری به پیشباز پرزیدنت رومانی و بانو آمدند و پرزیدنت رومانی و بانو از فرودگاه مهرآباد برای دیدار با شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو رهسپار کاخ نیاوران شدند. گفتگوی دو سویه شاهنشاه آریامهر با پرزیدنت چائوشسکو ساعت ۲۲

شاهنشاه آریامهر و مورارجی دسای نخست‌وزیر هند در کاخ نیاوران

۱۵ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی مورار جی دسای نخست وزیر هند در کاخ نیاوران به پیشگاه همایونی بار یافت.

آیین پیشباز رسمی از امیر بحرین
شاهنشاه و امیر بحرین در میدان شهیاد
شهردار تهران کلید طلایی شهر را به امیربحرین پیشکش می کند
AmirBahrainTehran2537c.jpg
ShahanshahAmirBahrain2537c.jpg
شاهنشاه و شهبانو و امیربحرین در میهمانی کاخ نیاوران
ShahanshahAmirBahrain2537a.jpg
  • ۲۰ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی به فراخوان شاهنشاه آریامهر امیر بحرین برای یک دیدار چهار روزه وارد تهران شد. شاهنشاه آریامهر در فرودگاه مهرآباد از میهمان گرامی والاحضرت شیخ بن سلمان آل خلیفه امیر دولت بحرین پیشباز رسمی کردند. پس از انجام آیین رسمی پیشباز شاهنشاه آریامهر و امیر بحرین با کالسکه سلطنتی رهسپار میدان شهیاد شدند. در میدان شهیاد شهردار پایتخت پیشکش‌های مردم و کلید طلایی شهر تهران را به والاحضرت امیر بحرین داد. آنگاه شاهنشاه آریامهر و امیر بحرین با هلی‌کوپتر به سوی کاخ گلستان پرواز کردند. گفتگوهای شاهنشاه و امیر بحرین روز ۲۱ خرداد ماه آغاز شد. این گفتگوها درباره ۱- پیوندهای دو جانبه ایران و بحرین ۲- بررسی اوضاع منطقه که هر دو کشور بدان نگرشی ژرف دارند ۳- مسایل همگانی منطقه چون درگیری اعراب و اسراییل، سیاست‌های موجود و پیگیری پیمان‌ها. قرار بر این است که یک پیمان نوین فرهنگی میان دو کشور دستینه شود. بودن وزیران دو کشور نمایانگر گسترش پیوندهای میان ایران و بحرین می باشد. بودن ده‌ها هزار ایرانی در بحرین و گسترش زبان پارسی در آن کشور، به ویژه در زمینه اقتصادی بهترین زمینه را برای همکاری بوجود می‌آود. از منطقه حساس شاخاب پارس هز روز بیش از ۳۰ میلیون بشکه نفت به خاور و باختر فرستاده می شود و هر گونه آشوب از سوی تروریسم بین‌المللی چرخ بسیازی از یکان‌های تولیدی گیتی را از کار می‌اندازد. کشور ایران بر این باور است که امنیت منطقه باید از سوی کشورهای گرداگرد شاخاب پارس فراهم شود و از هرگونه دخالت قدرت‌های خارجی چه مثبت و چه منفی جلوگیری شود. در این زمینه تاکنون گفتگوهای فراوانی میان کشورهای منطقه انجام یافته است و آخرین پیشنهاد با همدلی کشورها پذیرفته شده‌است. بحرین یکی از جزیره‌های حساس شاخاب پارس است که افزون بر نخش مهم اقتصادی از دیدگاه سوق‌الجیشی نیز اهمیت فراوان دارد. هم‌اندیشی (تفاهم) ایران و بحرین در چند سال گذشته به سود هر کشور بوده است.

۲۱ خرداد ماه ۲۵۳۷ از سوی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر میهمانی شامی به سرفرازی ورود میهمان گرامی در کاخ نیاوران داده شد. شاهنشاه در سر میز شام بیاناتی فرمودند.[۴]

بن‌مایه‌ها