دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران ۱۳۵۰ خورشیدی تا ۲۵۳۷ شاهنشاهی
درگاه شهبانو فرح پهلوی | درگاه محمدرضا شاه پهلوی آریامهر | دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران |
۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ والتر شل و بانو میلدرد شل برای یک دیدار چهار روزه وارد تهران شدند.[۱] شاهنشاه و شهبانو از والتر شل پرزیدنت آلمان غربی در فرودگاه مهرآباد پیشباز رسمی کردند. اعلیحضرتین به همراه میهمانان با کالسکه یک بار دور میدان شهیاد گشتند و به ابراز شور و هیجان مردم پایتخت که با در دست داشتن پرچمهای ایران و آلمان غربی غریو شادیشان به آسمان بود، پاسخ گفتند. اعلیحضرتین و میهمانان از برابر رده نمایندگان سپاهیان انقلاب، هموندان لژیون خدمتگزاران بشر، هموندان شوراهای داوری، پیشاهنگان پایتخت، هموندان شیر و خورشید سرخ ایران و دیگر گروههای مردم گذشتند. در برابر ورودی به میدان شهیاد آریامهر شهردار تهران کلید طلایی شهر و پیشکشهای مردم پایتخت را به والتر شل و بانو داد. آنگاه اعلیحضرتین و میهمانان رهسپار کاخ گلستان شدند. والتر شل در پیام خود در آستانه دیدار از ایران گفت: پایه پیوندهای سیاسی ما با ایران برابر با خواستهای مشترک دو کشور حفظ صلح از راه پایداری سیاسی است! سیاست ایران در برابر کشورهای همسایه و قدرتهای جهانی همانند سیاست ما بر پایه همسنگی (توازن) صلحآمیز سودها و همکاری استوار است.
از سوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو میهمانی باشکوهی به سرفرازی ورود والتر شل و بانو برگزار شد. در سر میز شام شاهنشاه آریامهر در بیاناتی فرمودند:[۲]
- ...جمهوری فدرال آلمان طی سالهای متمادی نخستین مقام جهانی را در فروش کالا به ایران و مقام دوم را در خرید کالاهای ایران داشته و در زمینه سرمایهگذاری بخش خصوصی خارجی در ایران این کشور در بیست سال ۱۹۵۱ تا ۱۹۷۱ همواره مقام اول را در ایران حائز بوده است. ... همکاریهای اقتصادی و صنعتی دو کشور اکنون رشتههای متعددی را در زمینههای مختلف ماشین سازی، الکترونیک، پتروشیمی، فولاد، نفت، مس، انرژی اتمی ، تاسیسات شیرین کردن آب دریا و موارد متنوع دیگر و نیز همکاریهای کشاورزی شامل میشود.
۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ نخستین دور گفتگوهای رهبران ایران و آلمان غربی در کاخ نیاوران ساعت ده و نیم بامداد آغاز شد. در این گفتگوها شاهنشاه اهمیت همکاریهای دو کشور را چه دو سویه و چه بینالمللی را یادآور شدند. والتر شل نیز گفت که همکاریهای ایران با کشورهای اروپایی به ویژه آلمان هر روز بایستی بیشتر شود و آلمان وظیفه خود می داند که در بازار مشترک اروپا از همکاریهای مستقیم و نزدیک ایران پشتیبانی بکند.
۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو از سدار سنگور [۳] پرزیدنت سنگال و بانو پیشباز کردند. هواپیمای پرزیدنت سنگال و بانو ساعت ۱۶ و ۴۵ دقیقه بر زمین نشست و اعلیحضرتین در پای پلکان از میهمانان ارجمند ایران پیشباز کردند. آنگاه اعلیحضرت هب همراه میهمان والای ایران در جایگاه ویژه ایستادند و دسته موزیک، سرود ملی سنگال و سرود ملی ایران را نواخت. آنگاه شاهنشاه آریامهر به همراه حضرت سدار سنگور از گارد احترام سان دیدند و سپس از برابر هموندان سفارت سنگال در تهران گذشتند. از سوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو میهمانی شامی در کاخ نیاوران برگزار شد. روز پسین در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو و میهمان گرامی پرزیدنت سدار سنگور و بانو پارک جمشیدیه پارک همگانی فرهنگی به پهنه ۱۲ هکتار گشایش یافت. اعلیحضرتین و میهمانان از بخشهای کتابخانه، سالن خواندن، آمفی تاتر بزرگ هوای آزاد، رستوران و کافه تریا، آمفی تاتر گوچک، جای بازی کودکان و کانونهای سرگرمی و آرامش مردم بازدید کردند. هوشنگ نهاوندی رییس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو گفت: به امر علیاحضرت شهبانو در تکمیل کوششی که در سالهای گذشته برای ایجاد مرکزهای فرهنگی، موزهها و کتابخانهها از سوی دفتر مخصوص انجام یافت در سال جاری و در سال آینده کارهای گستردهای برای ساختن و بار پیرایی باغهای همگانی و فضای ورزشی به ویژه در بخشهای پر جمعیت تهران و شهرهای بزرگ دیگر و بنیاد مرکزهای فرهنگی و اجتماعی انجام خواهد یافت. شاهنشاه و شهبانو و میهمانان گرامی ایران شام را در رستوران پارک جمشیدیه خوردند.
۷ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ در سنگال پالایشگاهی با گنجایش ۲٬۵۰۰٬۰۰۰ تن در دست ساختمان است که تا ۱۸ ماه دیگر آماده بهرهبرداری میگردد، که به « شهر فرح پهلوی » نامگذاری شده است. در پیشگاه علیاحضرت شهبانو و لئوپولد سدار سنگور پرزیدنت سنگال نشست هیات مدیره شهر فرح پهلوی در کاخ نیاوران برگزارشد. در این نشست پروژههای اجرایی و گامهای پیشرفت شهر فرح در سنگال بررسی شد. رییس جمهور سنگال و بانو که برای یک دیدار پنج روزه به ایران سفر کرده بودند روز ۸ اردیبهشت ماه پیش از نیمروز از فرودگاه مهرآباد تهران رهسپار کشور خود شدند. شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو میهمان گرامی ایران را پسواز رسمی فرمودند.
۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ مارگارت تاچر رهبر « حزب محافظه کار » انگلیس برای یک دیدار سه روزه وارد تهران شد. ۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ مارگارت تاچر در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت. در این باریابی آنتونی پارسونز سفیر انگلستان در دربار شاهنشاهی و جان دیویس و باتلر نمایندگان مجلس عوام انگلستان نیز بودند.
مارگارت تاچر رهبر حزب محافظه کار انگستان در روز ۹ اردیبهشت ماه در میهمانی ناهاری از سوی اتاق بازرگانی ایران و انگلیس در یک سخنرانی ابراز داشت: که بودن گسترده کوبا در افریقا سبب شده است که زمان برسد که همه کسانی که نگران آرامش و پایداری افریقا هستند با یکدیگر همداستان شوند و در برابر این استعمارگری نوین مبارزه کنند. هزینه ماجراجوییهای کوبا در افریقا بارها بیشتر از آن است که اقتصاد شکننده کوبا بتواند آن را بکِشد و هزینه دست درازی کوبا در انگولا و شاخ افریقا از سوی کسانی فراهم میشود که گرایشی به رفاه و آرامش مردم انگولا و اتیوپی نداشتند و بلکه تنها میخواهند به زور کمونیسم را در افریقا پراکنده سازند. مارگارت تاچر در سخنرانی رسای خود از پیوندهای همه سویه ایران و انگلستان یاد کرد و گفت که سبب سرافرازی صنایع بریتانیا است که سهمی در فراهم ساختن نیازهای پدافندی ایران و ساختمان صنایع نظامی پیرامون اسپهان و ساختمانهای نوین بندرعباس دارند. خریدهای نظامی ایران از انگلستان سبب به کار گماشتن هزاران کارگر در کارخانههای انگلستان شد و بدین سان میزان بیکاری در انگلستان کاهش یافت. من به عنوان شخصی که امیدوارم به زودی رهبری کشور بزرگی را در دست بگیرم، از این سفر به ایران بهره میگیرم تا از دیدگاههای شاهنشاه آگاه شوم. شاهنشاه یکی از برجسته ترین و دوراندیش ترین دولتمردان گیتی هستند که کارآزمودگی (تجربه) ایشان در همه زمینهها گمان ناپذیر است. ایران، امروز نیرومندترین کشور منطقه است. قدرت ایران برای آینده ما ارزشمند است. هم اکنون هفتاد پروژه مشترک میان ایران و انگلستان در زمینه همکاریهای اقتصادی در دست انجام است، اگرچه به تازگی نگرانیهایی درباره برپایی پروژههای جدید همکاری ابراز شده ولی میتوان آسوده دل بود که دشواریها از میان برداشته شوند. روز ۱۰ اردیبهشت ماه مارگارت تاچر با جمشید آموزگار دیدار و گفتگو کرد. در این روز مارگارت تاچر به پیشگاه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی باریافت و ناهار را میهمان والاحضرت اشرف بود.
۲۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ پرزیدنت نیکلای چائوشسکو پرزیدنت و رهبر حزب کمونیست رومانی و بانو در سر راه خود به جمهوری خلق چین ساعت ۲۱ و ۴۵ دقیقه وارد تهران شدند. در فرودگاه مهرآباد امیرعباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی، عباس خلعتبری وزیر امورخارجه، امیراصلان افشار رییس کل تشریفات شاهنشاهی، سفیر رومانی در دربار شاهنشاهی، قائم مقام رییس کل تشریفات وزارت امور خارجه، کاردار جمهوری خلق کره در دربار شاهنشاهی و کارکنان سفارت رومانی در تهران و چند تن از بلندپایگان کشوری به پیشباز پرزیدنت رومانی و بانو آمدند و پرزیدنت رومانی و بانو از فرودگاه مهرآباد برای دیدار با شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو رهسپار کاخ نیاوران شدند. گفتگوی دو سویه شاهنشاه آریامهر با پرزیدنت چائوشسکو ساعت ۲۲
۱۵ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی مورار جی دسای نخست وزیر هند در کاخ نیاوران به پیشگاه همایونی بار یافت.
- ۲۰ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی به فراخوان شاهنشاه آریامهر امیر بحرین برای یک دیدار چهار روزه وارد تهران شد. شاهنشاه آریامهر در فرودگاه مهرآباد از میهمان گرامی والاحضرت شیخ بن سلمان آل خلیفه امیر دولت بحرین پیشباز رسمی کردند. پس از انجام آیین رسمی پیشباز شاهنشاه آریامهر و امیر بحرین با کالسکه سلطنتی رهسپار میدان شهیاد شدند. در میدان شهیاد شهردار پایتخت پیشکشهای مردم و کلید طلایی شهر تهران را به والاحضرت امیر بحرین داد. آنگاه شاهنشاه آریامهر و امیر بحرین با هلیکوپتر به سوی کاخ گلستان پرواز کردند. گفتگوهای شاهنشاه و امیر بحرین روز ۲۱ خرداد ماه آغاز شد. این گفتگوها درباره ۱- پیوندهای دو جانبه ایران و بحرین ۲- بررسی اوضاع منطقه که هر دو کشور بدان نگرشی ژرف دارند ۳- مسایل همگانی منطقه چون درگیری اعراب و اسراییل، سیاستهای موجود و پیگیری پیمانها. قرار بر این است که یک پیمان نوین فرهنگی میان دو کشور دستینه شود. بودن وزیران دو کشور نمایانگر گسترش پیوندهای میان ایران و بحرین میباشد. بودن دهها هزار ایرانی در بحرین و گسترش زبان پارسی در آن کشور، به ویژه در زمینه اقتصادی بهترین زمینه را برای همکاری بوجود میآود. از منطقه حساس شاخاب پارس هز روز بیش از ۳۰ میلیون بشکه نفت به خاور و باختر فرستاده میشود و هر گونه آشوب از سوی تروریسم بینالمللی چرخ بسیازی از یکانهای تولیدی گیتی را از کار میاندازد. کشور ایران بر این باور است که امنیت منطقه باید از سوی کشورهای گرداگرد شاخاب پارس فراهم شود و از هرگونه دخالت قدرتهای خارجی چه مثبت و چه منفی جلوگیری شود. در این زمینه تاکنون گفتگوهای فراوانی میان کشورهای منطقه انجام یافته است و آخرین پیشنهاد با همدلی کشورها پذیرفته شدهاست. بحرین یکی از جزیرههای حساس شاخاب پارس است که افزون بر نخش مهم اقتصادی از دیدگاه سوقالجیشی نیز اهمیت فراوان دارد. هماندیشی (تفاهم) ایران و بحرین در چند سال گذشته به سود هر کشور بوده است.
۲۱ خرداد ماه ۲۵۳۷ از سوی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر میهمانی شامی به سرفرازی ورود میهمان گرامی در کاخ نیاوران داده شد. شاهنشاه در سر میز شام بیاناتی فرمودند.[۴]
- ...از لحاظ منطقهای، ما اشتراک منافع و اشتراک نظر کاملی داریم. دو کشور ما از این نظر در یکی از حساسترین مناطق جهان قرارگرفتهاند، که حفظ و دفاع امنیت آن نه تنها برای ما، بلکه برای صلح و ثبات بینالمللی دارای اهمیت حیاتی است، و ما در این باره به مسئولیت خویش کاملا وقوف داریم. در عین حال، ما خواهان استقرار صلح و امنیت در دیگر نقاط منطقه خود هستیم و از این جهت ادامه بحران طولانی خاورمیانه که روز به روز قربانیها و ویرانیها و رنجهای بیشتری به بار میآورد برای ما مایه کمال نگرانی و تاسف است. ما معتقدیم که این بحران میباید از راه واقع بینی و منطق، و دور از هرگونه خودخواهی و تعصب ، بر اساس مفهوم واقعی قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد حل شود و هرگونه تعلل یا کارشکنی را در این مورد مخالف مصالح همه مردم این منصقه و به زیان امنیت خاورمیانه و صلح و امنیت تمام جهان می دانیم....
در پاسخ بیانات شاهنشاه امیر بحرین چنین گفتند:[۵]
- اعلیحضرتا، علیاحضرتا، بانوان و آقایان
- از دعوت آن اعلیحضرت که به من فرصت داده است که خود را در محیطی سرشار از دوستی و صفا احساس کنم مسرور و خرسندم، وظیفه خود می دانم از فرمایشات آن اعلیحضرت که مبین احساسات دوستانه نسبت به دولت و ملت بحرین و نشانه روشن بینی و دوربینی شاهنشاه در اوضاع کنونی جهان است سپاسگزاری نمایم. مایلم به این مناسبت احساسات صمیمانه و تحسین آمیز دولت و ملت بحرین را به شما و ملت دوست ما ایران اعلام کنم روابط صمیمانه میان دو ملت ما طی سالیان دراز بر پایه فرهنگ و تمدن استوار ماند و چنانکه اعلیحضرت بیان فرمودند « این ارتباط، اکنون بر اساس دوستی و تفاهم و احترام متقابل و اشتراک نظب تقریبا همه جانبهای در مسایل منطقهای و مسایل بین المللی در بهترین شرایط ممکن در بهترین شرایط ممکن قراردارد. همکاریهای ثمربخش دو کشور در زمینههای مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، خبری، ورزشی و زمینههای متعدد دیگر مظهر گویای این رابطه نزدیک و استوار است. »
- اعلیحضرتا
- تقدیر ما را در تمدن مشترک شریک کرده است، منطقهای که از لحاظ تمدن از کهن ترین مناطق جهان به شمار میرود. هم چنین تفضل الهی و وجود منابع غنی این منطقه را به صورت برجسته ترین مناطق جهان درآورده است. منطقهای که جهانیان در امر گسترش صنایع و تسلیحات خویش از آن بی نیاز نیستند.
- ما ناگزیر از پذیرش این واقعین هستیم و باید از این منابع برای نهضت خود و نیز تا سرحد امکان به خاطر منافع خود و دیگرانان بهره برداری نماییم که این البته مشروط به حسن توافق فیمابین و همه جهانیان است. در صحنه روابط بین المللی اندیشه تازهای به نام « امنیت منطقهای » پدید آمده است. گمان دارم آن اعلیحضرت در این مسئله با من هم عقیده باشند که پذیرش واقعیت و تعهد ما در قبال تمدن بشری ایجاب میکند که به نقش خود در قبال امنیت منطقه متعهد باشیم و همگی در راه تحقق این همکاری صرف مساعی کنیم. حوادثی که در اطراف ما میگذرد ما را به رویارویی با حوادث و کوشش به خاطر پیشرفت و رفاه ملزم میسازد.
- بیانات شاهنشاه دایر به کوشش مداوم به خاطر حل مشکل خاورمیانه در پرتو قطعنامههای بین المللی و حفظ حقوق مردم فلسطین مایه خرسندی است. این سیسات شاهنشاه مظهر جمایت دایمی آن اعلیحضرت از اصل حق ملل جهان در تعیین سرنوشت و رهایی از یوغ استعمار و نژادپرستی به اشکال گوناگون آن است.
- در پایان اجازه میخواهم نقش عظیم ایران را به عنوان همسایه بزرگ در منطقه یادآور شوم. در سایه درایت شخص شاهنشاه ایران میکوشد تا حوادث پیرامون ما به نوعی توافق و حسن تفاهم و همکاری در صحنه بین المللی بدل شود. این نقش عظیم ایران درخور تحسین و ستایش است.
- آرزومندم با همه امکانات خود در این زمینه با شما همکاری کنیم و مساعی خود را در امر تحقق خبر و امنیت و صلح برای دو ملت ما و نیز پیشرفت و تعالی ملل جهان به طور اعم و دو کشور ما در منطقه به طور اخص به کار بریم.
- پاینده باد ایران تحت رهبری خردمندانه آن شاهنشاه
۲۱ خرداد ماه ۲۵۳۷ جمشید آموزگار نخست وزیر در کاخ گلستان با والاحضرت شیخ عیسی بن سلمان آل خلیفه امیر دولت بحرین دیدار و گفتگو کرد. در این گفتگو عباسعلی خلعتبری وزیر امورخارجه، منوچهر گنجی وزیر آموزش پرورش، وزیران امور خارجه، بهداری بحرین و هم چنین سفیران دو کشور نیز بودند. روز پسین قرارداد فرهنگی میان وزیران ایران و بحرین در کاخ گلستان دستینه شد. در این قرارداد آمده است که ایران و بحرین برای گسترش پیوندهای برادری گردشهای علمی و جهانگردی، دید و بازدید دانشمندان و استادان و دانشچویان و داد و ستد اطلاعات در زمینه برجای ماندنیهای باستانی (آثار باستانی) با یکدیگر همکاری خواهند کرد.
۲۳ خرداد ماه ۲۵۳۷ والاحضرت امیر بحرین به دیدار چهار روزه خود پایان دادند. شاهنشاه آریامهر در آیین رسمی به پسواز امیر بحرین در فرودگاه مهرآباد رفتند. امیر بحرین بیدرنگ پس از پرواز از تهران پیام سپاسگزاری برای شاهنشاه فرستادند: "اعلیحضرت محمدرضا پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در این موقع که کشور برادر ایران را ترک مینمایم مراتب سپاسگزاری و تشکرات خالصانه و فلبی خود را برای پذیرایی گرم و شایانی که به عمل آمده است به پیشگاه آن اعلیحضرت تقدیم داشته و هم چنین از کلیه مسولین امر و ملت ایران قدردانی مینمایم. تماس برادرانه فیمابین موجب ایجاد علاقه بسیار نزدیک دو کشور همسایه و دو ملت برادر گردیده است و خوشوقتم اشاره نمایم که در این مسافرت مشاهده نمودم که در سایه رهبریهای خردمندانه آن اعلیحضرت پیشرفتهای عظیمی در سراسر کشور ایران تحقق یافته است. از خداوند متعال برای ان آعلیحضرت سلامت و سعادت و برای ملت ایران پیشرفت و تعالی مسئلت دارم."
۲۲ خرداد ماه ۲۵۳۷ بهوسلاوشنویک [۶] وزیر امور خارجه چکسلواکی برای یک دیدار رسمی ۴ روزه وارد تهران شد. وی در فرودگاه مهرآباد گفت که آورنده پیامی ویژه از سوی پرزیدنت چکسلواکی برای شاهنشاه ایران میباشد وی افزود که ما در سطح سیاسی پیوندهای خوبی با ایران داریم و در زمینه اقتصادی همکاریهای سازندهای نیز بین دو کشور وجود دارد و چکسلواکی بزرگترین قرارداد را با یک کشور غیرکمونیست همانند ایران در زمینه گاز دستینه کرده است. ۲۳ خرداد ماه وزیر خارجه چکسلواکی در کاخ نیاوران به پیشگاه همایونی باریافت و پیام ویژه « گوستاو هوزاک » را به شاهنشاه آریامهر داد.
۲۴ خرداد ماه ۲۵۳۷ اعلیحضرت خوان کارلوس و ملکه سوفیا پادشاه و ملکه اسپانیا برای یک دیدار رسمی وارد تهران شدند. شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در فرودگاه مهرآباد از میهمانان گرامی ایران پیشباز رسمی کردند.[۷] رییس مجلس سنا و مجلس شورای ملی، وزیر دربار شاهنشاهی و بزرگان عالی کشور در این آیین بودند. در این سفر وزیر خارجه اسپانیا، شماری از پایوران دولتی و درباری پادشاه و ملکه اسپانیا را همراهی مینمایند. از سوی اعلیحضرتین میهمانی شامی به افتخار پادشاه و ملکه اسپانیا داده شد که در آن شماری از خاندان سلطنتی و بلندپایگان کشوری نیز فراخوانده شده بودند. شاهنشاه آریامهر در سر میز شام پس از خوشآمد به پادشاه و ملکه اسپانیا بیاناتی ایراد فرمودند:[۸]
- ...از ۱۲ قرن پیش که مهاجرت پارسیان به اسپانیا آغاز شد از همان موقع انتقال فرهنگ و ادب ایرانی به آن کشور و پایه گزاری موسیقی ایرانی در اسپانیا به نام « موسیقی اندلس » و هم چنین تدریس زبان پارسی در هفت قرن پیش در آن کشور آغاز شد و در تمام این دوره روابط سیاسی نیز بین ایران و اسپانیا برقرار بود. این موارد فقط نموداری از مظاهر سابقه کهن ارتباط دو ملت ایران و اسپانیا است که اکنون با همکاریهای گسترده دو کشور در زمینههای سیاسی و اقتصادی و فرهنگی تحرک تازهای یافته است. این تحرک اصولا وجه مشخص آن جهش صنعتی و افتصادی است که دو سرزمین ما در سالیان اخیر نمونههای بارزی از آن بودهاند و هستند. ...
اعلیحضرت خوان کارلوس پس از سپاسگزاری از اعلیحضرتین و پیشباز گرمی که از ایشان و ملکه اسپانیا انجام یافت در پاسخ به بیانات شاهنشاه آریامهر گفتند: ...سنت نظام پادشاهی در دو کشور ایران و اسپانیا به گذشتههای دور میرسد و در عصر نوین آرمان نظام پادشاهی را میتوان به ساده ترین عبارت تعبیر کرد یعنی خدمت به مردم و خدمت به صلح جهانی که با سنتهای کهن و پیشرفت سریع همراه است. تصور میکنم ترکیب سنت و پیشرفت کلید وجوه اشتراک و مهمترین وجه تشابه بین دو کشور ماست. رویه و طرز فکرهای اساسی ما به راستی بسیار بهم نزدیک است. در میدان تحول و توسعه از نقطه نظر ریشههای عمیق مذهبی و معنوی دو کشور ما از جمله الگوهای اصلی پیشرفتهای شگفت انگیز وسیع هستند که برای بالا بردن سطح زندگی ملتهای خود هدفهای روشنی دارند.... ما خیلی خوب می دانیم چه کسی در ایران این شاهزاده خواب آلود سنت را به سوی بیداری و پیشرفت کشاند، سلسله پهلوی، دو پادشاه آن پدر و پسر که دست آوردهای آنها در دشوارترین شرایط ابتدایی حقیقتا شگفت انگیز مینماید. ... در اشاراتی که از سوی سیاستمداران هر نقطه از دنیا و با هر نوع گرایشی به شاهنشاه شده است از اهمیت ایران به عنوان یک کشور با نفوذ و یک عامل ثبات و صلح در این منطقه وسیع دنیا تحت رهبری دوراندیشانه آن اعلیحضرت یاد شده است، ما در این هدف هر دو سهیم هستیم، خواسته ما صلح و رفاه تمام ملل روی زمین بدون در نظر گرفتن ایدئولوژیهای آنها و بدون دخالتهای دو جانبه است. ما میل داریم روابط خود را با تمام ملل گسترش دهیم و تفاوت در سنت را با یگانگی در پیشرفت ترکیب کنیم. تکرار میکنم تا زمانی که دخالتی در کار نباشد هیچ تهاجمی بر علیه تمامیت ارضی کشورها انجام نخواهد گرفت ما باید در مقابل چنین اقدامات یا تهدیدهایی محکم بایستیم ما در حقیقت در کشورهایمان در اصول محکم و در مشورت معتدل هستیم تا خواسته ما عدالت بین المللی است. این نوع اندیشه هر روز توسط شاهنشاه که در جامعه جهانی مقام والایی دارند و در واقع با تمامی ملتهای دنیا با هر نوع ایدئولوژی روابط حسنهای برقرار کردهاند به مرحله اجرا در میآید. من یک بار دیگر همبستگی اسپانیا را با چنین نقطهها و مواضع سازندهای ابراز میدارم.
۲۵ خرداد ماه ۲۵۳۷ « هوانگ هوا » وزیر خارجه جمهوری خلق چین وارد تهران گردید [۹] و از سوی عباس خلعتبری وزیر خارجه و سفیر چین در دربار شاهنشاهی و شماری از دیپلماتها در تهران و بلندپایگان وزارت خارجه پیشباز شد. ۲۶ خرداد ماه عباس خلعتبری در میهمانی ناهاری که در باشگاه وزارت امور خارجه به افتخار هوانگ هوا داد پس از خوش آمدگویی و یادآوری پیوندهای تاریخی و فرهنگی و اقتصادی و سیاسی دو کشور دو کشور گفت: این روزها در کشورهای اطراف و نزدیک ما و نیز افریقا بر اثر دخالتهای بیگانه اوضاعی بوجود آمده که صلح را به خطر انداخته است و در چنین وضعی تبادل نظر بین دو کشور دارای اهمیت به سزایی است.
۲۷ خرداد ماه ۲۵۳۷ بامدادان هوانگ هوا با جمشید آموزگار نخست وزیر دیدار و گفتگو کرد. در این دیدار سرپرست اداره هفتم سیاسی وزارت خارجه و سفیر جمهوری خلق چین در دربار شاهنشاهی نیز بودند. در این روز هوانگ هوا وزیر خارجه جمهوری خلق چین در کاخ سعدآباد به پیشگاه شاهنشاه باریافت. در این باریابی گفتگوهای مهمی درباره نفود شوروی در خاورمیانه و افغانستان و عراق انجام پذیرفت. شاهنشاه آریامهر ناهار را با هوانگ هوا خوردند. والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی نیز میهمانی شامی برگزار کردند. در این میهمانی وزیر خارجه ایران، مهناز افخمی وزیر مشاور و دبیرکل سازمان زنان و شماری از بلندپایگان کشوری فراخوانده شده بودند. هوانگ هوا در مصاحبهای در تهران گفت که کشورهای جهان سوم باید با ممالک غربی بر ضد اتحاد شوروی متحد شوند. دنیای سوم باید دشمن مشترک را بشناسد و برای ایستادگی کردن در برابر آن آماده شود. آشکار است که منظور من شوروی است، این شوروی است که سودای تسخیر سراسر جهان را در سر دارد ... - هوانگ هوا ساعت ۲۳ از تهران به سوی پکن پرواز کرد.
۵ امرداد ماه ۲۵۳۷ ملک حسین پادشاه اردن و حسنی مبارک معاون پرزیدنت مصر انور سادات جداگانه وارد تهران شدند و به پیشگاه شاهنشاه در نوشهر باریافتند. بخشی از گفتگوهایی که انجام شد درباره پیوندهای جداگانه مصر و اردن با ایران دور میزد و بخشی دیگر درباره ناآرامیهای خاورمیانه و دگرگونیهای منطقه و سیاستها با کشور اسراییل بود. ۷ امرداد ماه حسنی مبارک در کاخ رامسر باریافت و پیام حضرت انور سادات را به پیشگاه همایونی داد. باریابی و ناهار در ساعت ۱۴ پایان یافت و حسنی مبارک به هتل بزرگ رامسر بازگشت .
۷ شهریور ماه ۲۵۳۷ هواکوفنگ صدر کمیته مرکزی حزب کمونیست و رییس شورای دولتی جمهوری خلق چین ساعت ۱۶ وارد تهران شد و از سوی شاهنشاه پیشباز رسمی شد.
۸ شهریور ماه ۲۵۳۷ نخستین دور گفتگوهای شاهنشاه آریامهر و هواکوفنگ در کاخ سعدآباد انجام یافت. در این گفتگوها پیوندهای ایران و چین، همکاریهای دو سویه میان دو کشور و هم چنین دیگر رویدادهای جهانی و دگرگونیهای خاورمیانه به ویژه امنیت شاخاب پارس (خلیج پارس) و اقیانوس هند بررسی شد. رهبر جمهوری خلق چین دو بار با شاهنشاه آریامهر دیدار و گفتگو کرد. روز پنجشنبه 9 شهریور ماه هواکوفنگ با شاهنشاه آریامهر دیدار کرد و پیرامون گسترش همکاریهای دو کشور و مسایل جهانی میان رهبران دو کشور گفتگو شد.
۱۰ شهریور ماه ۲۵۳۷ هواکوفنگ صدر کمیته مرکزی حزب کمونیست و رییس شورای دولتی جمهوری خلق چین در پسوازی رسمی از سوی شاهنشاه آریامهر از فرودگاه مهرآباد به سوی پکن پرواز کرد. از شاهنشاه آریامهر دعوت رسمی برای دیدار از چین انجام شد.
۱۰ شهریور ماه ۲۵۳۷ هواکوفنگ صدر کمیته مرکزی حزب کمونیست و رییس شورای دولتی جمهوری خلق چین در پایان دیدار سه روزه خود از ایران به پیام سپاس به شاهنشاه آریامهر فرستاد:
- اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در پایان دیدار دوستانهام به هنگام پرواز بر فراز مرز کشورتان اجازه فرمایید بار دیگر سپاس و قدردانی قلبی و صمیمانه خود را از آن اعلیحضرت دولت شاهنشاهی و مردم ایران به پاس پیشباز و میهمان نوازی که به ما مبذول گشته است ابراز دارم. دیدار از کشور شما بسیار ثمربخش بود اطمینان دارم که همکاریها و روابط دو کشور ایران و کشور من بیش از پیش تقویت و گسترش خواهد یافت. تندرستی و شادکامی آن اعلیحضرت را آرزو میکنم - هواکوفنگ - اول سپتامبر ۱۹۷۸
بنمایهها
- ↑ Walter Scheel, President Bundes Republik Deutschland
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام کاخ نیاوران به والتر شل پرزیدنت آلمان غربی ۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی
- ↑ Léopold Sédar Senghor, President Senegal
- ↑ بیانات محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر در میهمانی شام به سرفرازی والاحضرت امیر بحرین کاخ نیاوران ۲۱ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی
- ↑ سخنان امیر بحرین در پاسخ به بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر کاخ نیاوران ۲۱ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی
- ↑ Bohuslav Chnoupek, Minster of Foreign Affairs Czechoslovakia
- ↑ دیدار رسمی خوان کارلوس پادشاه اسپانیا و ملکه صوفی از ایران ۲۶-۲۴ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی
- ↑ بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام کاخ نیاوران به اعلیحضرت خوان کارلوس پادشاه اسپانیا ۲۴ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی
- ↑ Qiao Guanhua, Minister of Foreign Affairs, Peoples Republic of China