بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر در باریابی وزیر دادگستری و سی تن از نمایندگان قضات به هنگام پیشکش لوح زرین سپاس

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۲۵ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۱۷:۲۲ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها) (اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح ارقام)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی بر پایه تاریخ

درگاه انقلاب شاه و مردم

بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر در باریابی وزیر دادگستری و سی تن از نمایندگان قضات به هنگام پیشکش لوح زرین سپاس به پیشگاه همایونی کاخ نیاوران ۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی


اصول دادگستری و عدل با تاریخ ایران مترادف، یعنی کاملاً توأم است و از همان آغاز بنیانگذاری این رژیم آثار آن را می‌بینیم. البته به طور وضوح شروع می‌شود از کوروش، که هم در واقع اولین اعلامیه حقوق بشر را صادر کرد و هم اصول عدالت و بزرگواری را در مملکت خودش و در هر نقطه‌ای که فتح می‌کرد به طور خیلی روشنی نشان می‌داد و اجرا می‌کرد. این اصل دنبال کردن عدالت در سلسله‌های مختلف ایران ادامه داشت، کما اینکه یکی از پادشاهان بزرگ ایران به عنوان "عادل" معروف بود.
عدالت به مفهوم امروزی در دوران خاندان ما با تأسیس دادگستری نوین و الغای کاپیتولاسیون که یک ننگ تاریخ ملی ایران بود، پایه‌گذاری شد. البته احتیاج به تذکر نیست که توضیح بدهم قبل از ایجاد دادگستری نوین، طرز اجرای عدالت در این مملکت چطور بود و به چه ترتیب برگزار می‌شد. از یک طرف رژیم بردگی رعیت وجود داشت و از طرف دیگر موضوع قانون و موضوع دادگاه و موضوع حقوق انفرادی به طوری که البته اطلاع دارید، در میان نبود. یک نفر قضاوتی می‌کرد و ممکن بود که از صبح تا غروب ده بار رأی خودش را عوض بکند و البته آرای بیشتر منوط بود به این که کدام طرف بیشتر خرج می‌کردند. هر سیستمی، به خصوص اصول انقلابی که ما انجام داده‌ایم، موقعی قوام و دوام طولانی پیدا خواهدکرد که پشت‌بند خیلی محکمی، نه تنها بر اساس عدالت اجتماعی که ما بنا کرده‌ایم، بلکه بر اساس عدالت قضایی نیز داشته باشد. برای تقویت دستگاه عدالت دادگستری و تمام اجزای آن هر اقدامی که لازم باشد در حال و در آینده انجام خواهیم داد. حتی اگر لازم باشد قوانین خودمان را با مواد جدیدی تکمیل کنیم یا عوض کنیم، این کار را خواهیم کرد.
هر ایرانی کوچک و بزرگ امروز دیگر قوی و ضعیف نیست. خوشبختانه این کلمه را من استعمال نمی‌کنم، چون منافع ضعیف‌ترین ایرانی در پرتو هفده اصل انقلاب طوری تضمین شده‌است که کلمه ضعیف در فرهنگ ایران امروز از بین رفته‌است.
از طرفی خاطرنشان می‌کنم که این نهضت بزرگی که ما شروع کردیم، یعنی هفده ماده انقلاب، موقعی به نتیجه کامل خود خواهدرسید که ما فساد را در این مملکت برافکنیم. فساد خیلی کلمه وسیعی است که به خیلی چیزها اطلاق می‌شود و من فساد را به مفهوم کلی خود اینجا تلقی می‌کنم. یک جامعه پاک، یک جامعه منزه، یک جامعه پر شور وطن‌پرست، هیچ نوع فسادی را نمی‌تواند قبول و تحمل کند و چون اساس این امر مبتنی بر قوانین و مقررات مدون و شناخته شده‌است، دستگاه عدالت و دادگستری ما در تشخیص فساد و تشخیص فاسد وظیفه بسیار مهمی دارد که مطمئن هستم شما با حداکثر امکانات و وجدان خود و ایمان و عقیده به انقلاب شاه و ملت در این قسمت اقدام خواهیدکرد و یکی از پایه‌های اساسی انقلاب ما را تضمین و تثبیت خواهیدنمود.
دستگاه دادگستری ایران یکی از تشکیلاتی است که بیش از همه در این پنجاه سال اخیر توانسته‌است شخصیت خود را نشان بدهد و امیدوارم در آینده نیز با همین شخصیت بارزی که برخوردار از روح ایرانی و ملیت ایرانی و وطن‌پرستی و همچنین روح انقلابی امروز ایران و روح آینده‌نگری به ایران است، به صورتی باز هم بهتر وظایف خود را انجام بدهد.