بازدید اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو از برنامه‌های عمرانی استان خراسان ۱۱-۷ خرداد ۲۵۳۷ شاهنشاهی

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۳۰ ژانویهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۷:۳۰ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی « خرداد ماه ۲۵۳۷ پیش از نیمروز سفر شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به استا...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو


خرداد ماه ۲۵۳۷ پیش از نیمروز سفر شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به استان خراسان آغاز شد. شاهنشاه آریامهر دنباله سفر خراسان که تا روز پنجشنبه ۱۱ خرداد ماه به درازا خواهد شد از برنامه‌های عمرانی و مرکزهای صنعتی و بهداشتی در شهرهای مختلف خراسان دیدن خواهند فرمود.[۱] علیاحضرت شهبانو پس از بازدید از چند مرکز رفاهی و آموزشی  به تهران بازمی‌گردند. هواپیمای اعلیحضرتین ساعت ۱۱ بامداد در فرودگاه مشهد بر زمین نشست و در پای پلکان عبدالعظیم ولیان استاندار خراسان خوش‌آمد گفت و دو کودک خردسال دسته گل‌هایی پیشکش کردند. آنگاه فرمانده لشکر ۷۷ خراسان گزارش نظامی به آگاهی رساند و سپس اعلیحضرتین در جایگاه ویژه قرارگرفتند و سرود ملی ایران نواخته و ۲۱ تیر توپ شلیک شد. سپس شاهنشاه آریامهر از گارد احترام سان دیدند و به همراه شهبانو از برابر پیشبازکنندگان، نمایندگان خراسان در مجلس سنا و شورای ملی، قضات دادگستری خراسان، نمایندگا رسانه‌های گروهی، نمایندگان اصناف  گذشتند و با آنان گفتگو کردند. در برابر ۱۹ تن از دانش‌آموزان دختر یکی از مدرسه‌های مشهد که به نشان بزرگداشت از ۱۹ اصل انقلاب شاه و مردم هر یک حمایلی به سینه داشتند، یکی از دانش‌آموزان چامه جالبی را خواند. 

شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو از کارهای بازسازی مدرسه پریزاد که از مدرسه‌های علوم کهن است بازدید فرمودند. آنگاه اعلیحضرتین در خودروی روباز قرارگرفتند و در میان هلهله و شادی و غریو جاوید شاه مردم از شهر مشهد دیدن کردند و برابر ساعت ۱۳ و ۳۰ دقیقه به این بازدیدها پایان دادند و رهسپار کاخ ملک‌آبادشدند.

پس از نیمروز علیاحضرت شهبانو از پردیزه ورزشی زنان مشهد در پارک آریامهر دیدن کردند و از سوی فرماندار، مدیران اجرایی استان و هموندان سازمان زنان مشهد پیشباز شدند. دختران دانش‌آموز مشهد نیز گردآمده بودند و با غریو زنده باد شهبانو و با ریختن گل در برابر گام‌های شهبانو ورود علیاحضرت را گرامی داشتند. در این هنگام دبیر سازمان زنان مشهد درباره ساختمان استخر شنای زنان در پارک آریامهر گزارشی داد. علیاحضرت ابراز امیدواری نمودند که بانوان بتوانند از زمین‌های ورزشی بهره‌مند شوند و ورزش در این استان پیشرفت کند. علیاحضرت پس از بازدید از پردیزه ورزشی رهسپار مرکز نگهداری‌های قلبی (مراقبت) بیمارستان شاهرضا شدند و در درازای راه هزاران تن از مردم مشهد با فریادهای جاوید شاه و زنده باد شهبانو ورود علیاحضرت را ارج نهادند. علیاحضرت پس از بازدید از بیمارستان شاهرضا و بیمارپرسی از بیماران سی سی یو ، از سیستم کلاس‌های آموزشی آزمایشگاه شماره ۲ بخش سوانح این بیمارستان دیدن کردند، و پس از بازدید از همه بخش‌های نوبنیاد بیمارستان شاهرضا به خانه کودک شیر و خورشید سرخ رفتند و در راستای بیمارستان تا خانه کودک هزاران تن با شور و شادمانی خیابان‌ها را گلباران کردند. هنگام ورود به خانه کودک بزرگان محلی و رییس خانه کودک و دختران دانش‌آموز هموند سازمان جوانان شیر و خورشید سرخ به پیشباز شهبانو آمدند. علیاحضرت دستواتی برای از میان برداشتن هرگونه کمبودی را با همکاری وزارت آموزش و پرورش و جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی دادند. پس از بازدید علیاحضرت شهبانو به میان انبوه مردمی که در برابر خانه کودک گردآمده بودند رفتند و با آنان به گفتگو پرداختند. سپس علیاحضرت به همراه ولیان نیابت تولیت آستان قدس رضوی و امیراصلان افشار رییس کل تشریفات شاهنشاهی، هوشنگ نهاوندی رییس دفتر مخصوص علیاحضرت، تیمسار بدره‌ای فرمانده گارد شاهنشاهی و چند تن از بزرگان محلی از فرودگان نوین مشهد بازدیدکردند. در برابر ورودی ترمینال نوین فرودگاه مشهد حاج منیری معاون وزارت جنگ و رییس هواپیمایی کشوری از علیاحضرت شهبانو پیشباز کردند. علیاحضرت پس از بازدید از فرودگاه مشهد با تنی چند از همراهان به تهران بازگشتند.

۸ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاه آریامهر ساعت ۱۰ و پانزده دقیقه بامداد در میان پرشورترین ابراز هیجان و شادمانی کارگران مجتمع صنعتی ایران ناسیونال در مشهد وارد کارخانه ایران ناسیونال از کارخانه‌های صنعتی رضا گردیدند و از سوی محمود خیامی رییس هیات مدیره و مدیر عامل کارخانه‌های صنعتی ایران ناسیونال و بزرگان کشوری و لشکری و گروهی از مدیران و رییس‌های این پردیس صنعتی پیشباز شدند. هنگام ورود شاهنشاه به پهنه کارخانه محمود خیامی فرزند یکی از کارگران دسته گل زیبایی به شاهنشاه پیشکش کرد و سرود ملی ایران نواخته شد و همه کارگران سرود شاهنشاهی را با سدای رسا خواندند. شاهنشاه آریامهر به سالن مرکزی کارخانه وارد شدند و محمود خیامی گزارشی درباره کارخانه‌ها، خانه سازی برای کارگران، برنامه‌ریزی آموزشی، و گسترش کارخانه در مشهد از ۱۰۰۰ تن کارگر به ۲۰۰۰ تن کارگر، سهیم بودن کارگران در کارخانه رضا که بهای سهم‌ها را دهساله می‌پردازند، و سهیم بودن کارگران در سود کارخانه به آگاهی اعلیحضرت رساند.

شاهنشاه آریامهر آنگاه به سالن پرس کارخانه رفتند. در این بخش پرس‌های گوناگون سنگین با دست‌های مکانیکی کار می‌کردند. در کارخانه‌های رضا رینگ‌های چرخ کامیون، مینی بوس و خودرو، و هم چنین سپر، قالپاق و اگزوز ساخته می‌شوند. سپس اعلیحضرت همایونی به بخش دیگری که در آن دو نمونه از خودروی پژوی ۳۰۵ که در آینده در ایران ساخته خواهد شد رفتند و مسیو بارات رییس هیات مدیره و مدیر عامل و ریسس کارخانه‌های پژوی فرانسه به پیشگاه همایونی شناسانده شدند. خیامی به آگاهی شاهنشاه آریامهر رساند که در کنار تولید خودروهای سواری پیکان، در تاریخ ۱۷ نوامبر ۱۹۷۷ قرارداد ساخت پژو در ایران میان کارخانه‌های پژو فرانسه و ایران ناسیونال در پاریس دستینه شد. ساختمان کارخانه پژو در بخشی از کارخانه‌های کنونی ایران ناسیونال در تهران در بنایی به پهنه ۶۳٬۰۰۰ متر مربع پیش‌بینی شده است.

آنگاه شاهنشاه برای بازدید از کارهای ساختمانی و ماکت بیمارستان چهارسد تختخوابی رضا به سوی این بیمارستان رفتند، محمود خیامی هیات اجرایی بیمارستان را به پیشگاه همایونی شناساند و گزارش داد که این بیمارستان در زمینی به پهنه ۱۰۳٬۰۰۰ متر مربع در کنار شاهراه آسیایی بنا شده است. زیر بنای ساختمان کلینیک پزشکان بیش از ۳۶٬۰۰۰ متر مربع و پهنه ساختمان آموزشگاه پرستاری وابسته بیمارستان و خوابگاه این آموزشگاه ۷٬۷۰۰ متر مربع می‌باشد.

۸ خرداد ماه ۲۵۳۷ مشاور و سرپرست امور فرهنگی بنیاد پهلوی سناتور دکتر شمس‌الملوک مصاحب به آگاهی همگان رسانید که زمان پذیرش کتاب برای شرکت در "مسابقه شاهنشاهی بهترین کتاب سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی" تا پایان امرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی می‌باشد.

۸ خرداد ماه ۲۵۳۷ رادیو مسکو به آگاهی رساند که همکاری‌های نوینی میان ایران و شوروی در حوزه دو رودخانه اترک و هریرود به زودی آغاز می‌شود. رادیو مسکو در جشن مرزبانان کشور شوروی، مرز صلح و دوستی دو کشور ایران و شوروی را ارج نهاد و یادآور شد که در درازای ۲ کیلومتر مرز مشترک همه ناسازگاری‌ها و ناهنجاری‌های مرزی از میان برداشته شده است و نشانه‌گذاری‌های نیازین نیز انجام یافته است. رادیو مسکو افزود ساختمان دو نیروگاه آبی در رود ارس و بهره‌گیری از برق و آب آن و هم چنین ترابری دریایی و زمینی از نمادهای پیوندهای مرزی دو کشور است، نماد دیگر لوله بسیار بزرگ گاز در مرز آستارا است که از این لوله هر سال بیش از ۱۰ میلیارد مترمکعب به شوروی می‌رود و قراراست که دومین لوله نیز کشیده شود و گاز بیشتری از ایران به شوروی ترابر شود و شوروی نیز به همان اندازه گاز خاوری خود را به حساب ایران به چکسلواکی، آلمان غربی، فرانسه و اتریش وامی‌سپارد. در پایان رادیو مسکو گفت که محیط جدی اقتصادی و حسن همجواری که به رهبری خردمندانه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در مرز شوروی و ایران بوجود آمده می‌تواند نمونه و سرمشق خوبی از سیاست کارآی همزیستی مسالمت‌آمیز باشد.[۲]


۱۰ خرداد ماه ۲۵۳۷ هواپیمای شاهنشاه آریامهر که از مشهد به سوی قائن در پرواز بود به سبب بدی هوا به فرودگاه مشهد بازگشت. سفر شاهنشاه به قائن برای بازدید از ۵۵۸ دستگاه خانه ساخته شده برای مردم و روستاییان آسیب دیده پیرامون قائن بود. با این وجود شاهنشاه از بخشی از روستاها و زمین‌های کشاورزی در راستای پرواز ، بازدید هوایی فرمودند.

شاهنشاه آریامهر پس از نیمروز رییس، معاونان، استادان، کادر علمی و آموزشی و اداری دانشگاه فردوسی را در کاخ ملک‌آباد پذیرفتند و به هنگام شناساندن آنان، شاهنشاه از آنان پرسش‌هایی فرمودند. پرویز آموزگار رییس دانشگاه به آگاهی همایونی رساند که تاکنون با کمک دولت ۱۰۲ کمک هزینه خانه تا ۲۰،۰۰۰ ریال در ماه پرداخت می‌شود، ۴۰ تن نیز در آپارتمان‌های دانشگاه زندگی می‌کنند . شاهنشاه پرسیدند دانشگاه چه اندیشه‌ای برای فراهم کردن خانه برای کادر خود کرده است؟ رییس دانشگاه پاسخ داد که ۸۰ آپارتمان ۹۵ تا ۱۱۵ متری برای استادان و کارمندان ساخته شده است و یا در دست ساختمان است. شاهنشاه در پایان سفر به خراسان در یک مصاحبه پیرامون این سفر و دستورهایی که در این زمینه دادند فرمودند:[۳]

...کسانی که به سلامتی پیشه‌وری باده نوشیدند، کسانی که در برگشت آذربایجان کوچک ترین سهمی نداشتند، کسانی که مملکت را به ۲۵ امرداد رساندند، حاضر بودند که نفت ایران را با پنجاه درصد تخفیف به خارجی بفروشند که گفتم نتیجه اش به مراتب از قرارداد گس - گلشاییان بدتر است. کسانی که در ۲۵ امرداد با توده‌ای‌ها ائتلاف کردند و همان توده‌ای‌ها در قسمت نظامیش، مدارکی به دست ما آمد که دو هفته بعد توده‌ای‌ها اینها را از میان می‌بردند. ...اگر ما وطن پرستان نتوانیم این مملکت را حفظ بکنیم این مملکت یک پارچه می‌رود به یک سمت، آنهم به سمت اینها. فقط راهی که هست، رفتن به سمت توده‌ای‌هاست....ممکن است یک ایرانی قبول بکند مملکتش که می‌تواند به تمدن بزرگ برسد، احیانا یک مملکت یا تقسیم شده یا از بین رفته یا عقب افتاده خاک بر سر باشد. چطور ممکن است؟ اینست که من می‌گویم رسانه‌های اجتماعی وظیفه خیلی بزرگی دارند ، وظیفه خطیری دارند، و در واقع وظیفه ملی میهنی دارند.... در عین حال هم هر چیزی که ممکن است مملکت را به خطر بیاندازد ، اینهم وظیفه‌اشان است که گوشزد بکنند...شنیده‌ام که بعضی ایرانی‌ها ترس برشان داشته، خودشان با هر چه دارند، از این مملکت می‌روند. معلوم نیست برای چه می‌ترسند، اولا چه لطفی دارد که اگر در یک جای دیگر زندگی بکنند، خوب هم زندگی بکنند اما یک ایرانی آواره‌ای باشند، چه لطفی دارد؟

شاهنشاه آریامهر در ساعت ۱۶ و سی دقیقه از کاخ ملک آباد به فرودگاه نوین مشهد رفتند و پس از بازدید از فرودگاه که تا دو ماه دیگر بهره‌برداری از آن آغاز می‌شود به همراه هویدا وزیردربار شاهنشاهی، نصر اصفهانی وزیر کشور، تیمساز هاشمی‌نژاد رییس سرای نظامی و ژنرال آجودان شاهنشاه آریامهر و سرلشکر نشاط فرمانده گارد جاویدان، بختیار قائم مقام رییس کل تشریفات شاهنشاهی به تهران بازگشتند.