الگو:نوشتار برگزیده

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو


علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی
ShahanshahWeddingShahbanou1338a.JPG

علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی - علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی زاده ۲۲ مهر ماه ۱۳۱۷ خورشیدی برابر با ۱۴ اکتبر ۱۹۳۸ میلادی در تهران هستند. شهبانو فرح پهلوی در ۲۹ آذر ماه ۱۳۳۸ با شاهنشاه ایران محمدرضا شاه پهلوی ازدواج کردند و ملکه ایران شدند. با فرمان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی در نوروز سال ۱۳۴۰ خورشیدی فرنام «شهبانو» که واژه‌ای پارسی است و از دل تاریخ و ادبیات پارسی برآمده و فرهنگستان زبان ایران آنرا برگزیده است، جایگزین واژه ملکه که ریشه تازی دارد، شد. در چهارچوب مسولیت‌های علیاحضرت به عنوان شهبانوی ایران، دفتر مخصوص شهبانو دارای چهار بخش آموزش و پرورش، بخش بهداشت و درمان، بخش رفاه اجتماعی و بخش فرهنگ و هنر بود. شهبانو فرح پهلوی به ویژه به آموزش و بهداشت کودکان بی سرپرست و کودکان ایران توجه فراوانی داشتند. بنیان جمعیت کمک به جذامیان و بهکده راجی یک کار بی همتا بود. با ایجاد کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ادبیات کودکان و هنر فیلم در ایران در فرهنگ ایرانیان دگرگونی ریشه‌ای بوجود آورد. موزه فرش ایران که در گیتی بی‌تا است و موزه هنرهای معاصر تهران که بزرگترین موزه در خاور میانه است از ابتکارهای شهبانو فرح پهلوی می باشند. به سبب بازدیدهای داخلی شهبانو فرح پهلوی به استان ها و شهرهای ایران، همواره علیاحضرت با مردم گوشه و کنار کشور نزدیک بودند و پشتیبان حق و آزادی زنان ایران گردیدند. پس از تاجگذاری شهبانو فرح پهلوی، نایب‌السلطنه ایران شدند.

فرح دیبا در ۷ خرداد ۱۳۳۸ برای نخستین بار با شاهنشاه ایران اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی که برای دیدار رسمی و گفتگو با ژنرال دوگل به کشور فرانسه رفته بودند در سفارت ایران در پاریس آشنا شد. سفیر ایران در فرانسه فرح دیبا و دیگر دانشجویانی را که در پاریس درس می خواندند به سفارت فراخوانده بود. دانشجویان به پیشگاه شاهنشاه باریافتند و شاهنشاه در آن روز فرح دیبا را می بینند.

تابستان ۱۳۳۸ فرح دیبا برای گذراندن تعطیلات به تهران بازگشت. چند دیداری که فرح دیبا با شاهنشاه محمدرضا شاه پهلوی در خانه شهناز پهلوی در حصارک داشت، به ازدواج انجامید. نامزدی محمد رضا شاه پهلوی و فرح دیبا در روز ۳۰ آبان ماه ۱۳۳۸ به آگاهی همگان رسانده شد.

علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در کتاب خاطراتشان از روز عروسی چنین می‌نویسند:

"در روز ۲۹ آذر ماه ۱۳۳۸ در کاخ مرمر جشن عروسی بر پا شد. سفره عقد مفصلی چیده بودند. امام جمعه تهران سوره (خطبه) عقد را خواند و از من پرسید آیا حاضرم با پادشاه ازدواج کنم؟ معمولا رسم بر آن است که عروس در پاسخ به این سوال قدری تامل کند و فقط پس از سه بار تکرار بله بگوید. اما این بار نیازی به تکرار نبود، چرا که من فورا و با چنان شعفی جواب مثبت دادم که موجب خنده حضار شد." در ساعت پنج پس از نیم‌روز فرح دیبا "بله " می گوید و با ازدواج با شاهنشاه، رسما علیاحضرت ملکه فرح پهلوی نامیده شدند. مراسم جشن و شب‌ نشینی در کاخ گلستان در پیشگاه اعلیحضرتین برگزارشد.

از سوی شاهان، پرزیدنت‌ها و رهبران کشورهای دوست، تلگرام‌های تهنیت و پیشکش هایی به پیشگاه اعلیحضرتین فرستاده شد. در روز ‌۱ دی ماه علیاحضرت ملکه پهلوی، مادر شاهنشاه جشن با شکوهی در کاخ‌شان برپا کردند. ۷ دی ماه شاهنشاه و علیاحضرت با ترن سلطنتی رهسپار شمال ایران شدند. ۱۱ دی ماه شاهنشاه و علیاحضرت از کارهای ساختمانی هتل نوین رامسر بازدید کردند. علیاحضرت در گفتگویی با خبرنگار روزنامه تایمز لندن گفتند:

زندگی من وقف خدمت به ملت ایران خواهد شد. من وقت و نیروی خود را صرف خدمت به کشورم خواهم کرد و خواهم کوشید تا میدان کار و فعالیت برای زنان ایرانی روز به روز وسیع‌تر شود.

۱۲ دی ماه ۱۳۳۸ شاهنشاه و علیاحضرت از سازمان چای در لاهیجان بازدید کردند. در این بازدید شاهنشاه درباره گسترش کشت چای و بی‌نیاز ساختن کشور از ورود چای خارجی دستورهایی دادند. روز ۱۵ دی ماه شاهنشاه و علیاحضرت با اتومبیل از رامسر وارد شاهی شدند و از آنجا با ترن سلطنتی به تهران بازگشتند.

در روز نهم آبان ماه ۱۳۳۹ والاحضرت کوروش رضا پهلوی ولیعهد ایران در زایشگاه زنان در خیابان مولوی به دنیا آمد. شاهنشاه و شهبانو دارای سه فرزند دیگر نیز شدند. والاحضرت شاهدخت فرحناز پهلوی زاده ۲۲ اسفند ماه ۱۳۴۱ ، والاحضرت شاهپور علیرضا پهلوی زاده ۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ و والاحضرت شاهدخت لیلا پهلوی زاده ۷ فروردین ماه ۱۳۴۹ .

در کنار پرورش فرزندان، شهبانو فرح پهلوی ریاست عالیه شماری از سازمان‌های پزشکی، فرهنگی، ورزشی، آموزشی و رفاه اجتماعی را بر عهده گرفتند. دفتر مخصوص شهبانو فرح پهلوی تا سال ۱۳۵۷ دارای چهل کارمند و چهار بخش بود: بخش آموزش و پرورش، بخش بهداشت و درمان، بخش رفاه اجتماعی و بخش فرهنگ و هنر.

افزون بر مسئولیت‌های رسمی و سازمان‌های زیر ریاست عالیه شهبانو فرح پهلوی، علیاحضرت ریاست عالیه کمیته برنامه‌ریزی جشن‌های ۲۵۰۰ سال بنیانگذاری شاهنشاهی ایران را داشتند.

در چهارچوب برنامه‌ریزی این جشن‌ها، ۳۲۰۰ دبستان در سرتاسر کشور از سوی مردم ایران و با پول مردم ایران ساخته شد و برج شهیاد آریامهر در تهران بنا شد. در درازای برنامه عمرانی چهارم که با پیروزی سازمان کشورهای صادرکننده نفت بر غرب همزمان بود، درآمد کشور بالارفت و هر سال میلیاردها تومان به بودجه برنامه عمرانی چهارم افزوده شد. با برنامه عمرانی چهارم در ساختار بنیادی کشور، سرمایه‌گذاری گسترده‌ای انجام گرفت که می‌توان ساختن سدها، جاده‌ها و راه‌ها، شبکه‌های ارتباطی از راه دور (تله کامیونیکیشن)، فرودگاه‌ها، پخش سراسری برنامه‌های تلویزیونی، ساختن هتل‌ها و گسترش جهانگردی و توریسم را نام برد.

علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی همسر خود اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران را در دیدارهای رسمی به خارج از کشور همراهی می کردند و در پیشباز شاهان و پرزیدنت های دیگر کشورها که برای دیدار رسمی به ایران می آمدند در کنار شاهنشاه بودند. هم‌چنین شهبانو به چندین سفر رسمی به دیگر کشورها بدون شاهنشاه رفتند.

به دستور علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در سرتاسر ایران موزه‌ها، ساختمان‌های ماندنی و پارک‌های بسیاری ساخته شد.

سایت مشروطه زادروز فرخنده علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی را به پیشگاه علیاحضرت شهبانو و رضا شاه دوم و خاندان پهلوی و ملت ایران تهنیت می گوید - جاوید شاه پاینده ایران