مذاکرات مجلس شورای ملی ۳ آذر ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۳۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۳ آذر ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۳۲

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۳ آذر ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۳۲

فهرست مطالب:

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز پنجشنبه (۳) آذر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

جلسه ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد.

۱ ـ قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

آقایان: آزموده ـ آشوریان ـ آصف ـ جعفربای ـ ابطحی ـ اخلاق پور ـ اسحقی کاهکش ـ محمد اسدی ـ اسکندری ـ دکتر اعتمادی ـ محمدصادق افتخار ـ جواد افتخاری ـ الداغی ـ امیر عشایری ـ باقری ـ بسیج خلخالی ـ بنی احمد ـ بهره مند ـ محمد پارسا ـ تدین ـ تربتی ـ تژده ـ محمدکاظم جزایری ـ سعید جوادی ـ نوازالله جهانشاهی ـ جعفر حیدری ـ دکتر خطیبی ـ دانشمند ـ دانشی ـ درودی ـ رئیسی اردکانی ـ دکتر رحمانی ـ رحیمی لاریجانی ـ رفعتی ـ زرگرزاده ـ دکتر ستوده ـ دکتر جواد سعید ـ کریم بخش سعیدی ـ سلیمی ـ سیدی ـ دکتر شیروانی ـ نوذر صادقی ـ ساری اصلانی ـ صحرائی ـ صدیق زاده ـ طرفی ـ ظفری ـ عالمی ـ عباسمیرزائی ـ غلامرضا عدل ـ عطارد ـ محمدحسین غضنفری ـ غلامرضا غضنفری ـ دکتر فروزین ـ قادری ـ قراچورلو ـ قراگزلو شجاعی ـ قربانی نسب ـ قوامی ـ کبیری ـ کیوانی ـ مافی ـ مجتبائی ـ محمد خانلوی عشایری ـ محمودیان ـ معینی چاغروند ـ معینی قراگزلو ـ ملکشاهی ـ دکتر مهر ـ ناظمی ـ نواب صفا ـ وزیری ـ هرزندی ـ یاسینی ـ یزدی.

بانوان: برومند ـ داودی ـ زاهدی ـ سلیلی ـ وحیدی ـ هاشمی.

۲ ـ بیانات قبل از دستور آقایان : شریفی ـ چلاجور ـ بانو جهانبانی و آقایان : هاشمی میاندوآب ـ موسوی ماکوئی ـ دکتر طبیب.

رئیس ـ نطقهای قبل از دستور را شروع میکنیم آقای شریفی تشریف بیاورید.

شریفی ـ جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند ـ در آغاز سخن، پس از توکل بعنایات خداوند متعال، آن یکتای بی شریک در آفرینش و پرستش. و درود نامحدود بر پیامبر محمود. بمناسبت تقارن این دو هفته، با دو عید بزرگ دینی و مذهبی ـ یکی عید سعید قربان، با آرزوی سلامت و طاعت قبول برای عزیزان به حج رفته و دیگری عید سعید غدیرخم. با امید به دوام و بقای جامعه عالیقدر تشیع و مکتب دانش و فضیلت حضرت امام صادق علیه السلام مراتب تبریک و تهنیت های قلبی را بدینمناسبت به پیشگاه شاهنشاه اسلام پناه و به ملت شریف ایران تقدیم میدارم و با توسل به حبل المتین الهی و قرائت قسمتی از آیه دوازدهم از سورة کریمه (یس) که میفرماید و کل شیی احصیناه فی امام مبین برای جهان پهناور اسلام و برای همة مسلمین آرزوی پیروزی و بهروزی را دارم. (احسنت)

در اینجا لازم میداند، سپاس قلبی خویش را از اقدامات پیگیر و مجدانه دفتر مخصوص شاهنشاهی که با ارسال گزارشات و مصوبات کمیسیون شاهنشاهی بصورت بررسی در پروژه های مختلف کشور، طبق اوامر ملوکانه نمایندگان قوه مقننه را در جریان چگونگی برگزاری جلسات و فعالیتهای مستمر و مثبت کمیته های مختلف کمیسیون شاهنشاهی قرار داده اند، بسهم خویش ابراز دارم و برای عموم مجریان، موفقیت بیش از پیش را آرزو کنم (احسنت) همچنین بر خود واجب میشمارد از فعالیت دو کانون بزرگ کار و کوشش، درهفته روشندلان از آن گروه صافی دل روشن ضمیر که با دیدة باطن راه گشا بسوی دنیای عظیم کار و کوشش هموطنان خویش اند و در هفته کار نیک پیش آهنگ ایران، از پیشاهنگان آزاده و با فرهنگ که پیشگامان یاری و مددکاری به مدد تقوی و ایمان در بنی نوع بشر میباشند ستایش کنم و توفیق خدمت را برای همة رهروان راه حق در فضیلت در سایة راست و مردمی و صفا، از درگاه خدای یکتا آرزو نمایم (احسنت).

همکاران گرامی ـ چون در جلسه علنی امروز، دنباله بحث در لایحه جلوگیری از افزایش نامتناسب بهای زمین جریان دارد. برای آنکه وقت گرانبهای جلسه را یکبار دیگر بهنگام طرح کلیات لایحه نگیرم با استفاده از این فرصت، مطالب و نظرات خویش را در این باره مختصراً بعرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی میرسانم و امیدوارم که بتوانم حق مطلب را ادا نمایم.

امروزه در همة محافل و مجالس سخن از زمین است و اهمیت مسکن، برای بهتر زیستن و زندگی کردن با آرامش خاطر در خاک مقدس وطن که مهرش نشانة ایمان است. به آن امید که هر ایرانی، در عصر رستاخیز و بمدد مجلس رستاخیز طعم مالکیت را بچشد. اگر به عللی تا بامروز نتوانسته است برای خویش و خانواده اش مسکنی تهیه کند.

قرآن کریم را که تلاوت میکردم به موارد متعدد از فرموده های خدای بزرگ برخورد نمودم که در همة آنها توصیه به تأمین مسکن برای افراد بشر شده و اهمیت این امر با پیامهای آسمانی یادآور مسئولان امر شده است. در آیه دوازدهم از سورة الرحمن میفرماید: والارض وضعها للأنام یعنی زمین را برای همه مردمی که در روی آن زیست می کنند آفرید. در آیه ششم از سورة مبارکه بناء میفرماید: الم نجعل الارض مهادا یعنی آیا زمین را بستر قرار ندادیم؟ در آیات ششم و هفتم از سورة والشمس میفرماید: والارض و ماطحیها و نفس و ما سویها یعنی سوگند بزمین و آنکس که آن را گسترانید و سوگند به جان و آنکس که آن را آفرید و در آیه دوازدهم از سوره الصف اشاره به مساکن طیبه یعنی به خانه های خوب و پاکیزه شده است که این آیات وافی الهدایه مدلل میدارند که مقصود از آفرینش زمین، آرامش ساکنان زمین است. خداوند آسمانها و زمینها زمین ما را بشرف مقدم فرزندان آدمی که اشرف مخلوقات نام دارندف آفرید تا فرزندان آدم ابوالبشر از دلهره و بیم دربدری و خانه بدوشی ایمن باشند که فرمود: له ما سکن فی اللیل و النهار و اشاره این آیه سیزدهم از سورة الانعام تمامی ساکنان این کره خاکی هستند که آنان را خداوند در سراسر گردش شب و روز از آن خود میداند و تحت حمایت خود گرفته است. از سوئی می بینیم، بر خلاف اکثریت مردم جامعة ما، که همه با فضیلت و نوعدوست هستند و ارزش امنیت و رفاه عمومی امروز ایران را بخوبی درک می کنند، معدودی خاکباز، با کمال تأسف به میراث عمومی مردم یعنی زمین هجوم برده، از هیچ بهمه جیز رسیده اند، اینان در حقیقت با استفاده سوء از ترقی سطح زندگی کشور و از ورود مغزهای روشن هموطن از خارج بکشور و از آمادگی جوانها در سایه رفاه جامعه، به تشکیل زندگی مستقل که محتاج بتهیه مسکن علیحده و جدا از والدین است. زمینهائی را که بابعاد زیاد و به بهای بسیار نازل خریده بودند. در

موقع خود به چندین برابر ارزش حقیقی بفروش رساندند که بعقیده همه مردم با وجدان و ایران خواه، گناه تعویق در امر مقدس ازدواج جوانها بیشتر بگردن اینگونه افراد سودجو است که در نزد خدای خویش شرمسارند.

پس به عقیده شما متفکران و صاحب نظران جامعه در رفع این نقیصه چه باید کرد. ملت ایران بسیار خرسند و مفتخر است که رهبر اندیشمندش نه تنها به پیروی از تعالیم آسمانی قرآن مجید، بلکه از نظر نوعدوستی و ملت نوازی نیز همواره در فکر رفاه و آسایش ملت خویش بوده و بدیهی است که اینگونه دستبردها بحریم خانواده ها خاطر مبارکشان را آزرده است که فرمان تثبیت نسبی بهای زمین را با تأکید خاص بدولت صادر فرمودند که انشاءالله دولت جناب آقای دکتر آموزگار بزودی نفس فرمان مبارک ملوکانه را بهمان نحو که منظور نظر است پیاده خواهد کرد.

امروزه زمینهائی که در اختیار بخش خصوصی است بر دو قسم است. اول زمینهائی به قطعات کوچک تا یکهزارمتر مربع که اکثراً ببهای متعادل روز خریداری شده اند و مالاً برای تهیه مسکن است چه در محدوده شهرها و چه در خارج از محدوده که باید از صاحبان اینگونه زمینها همه گونه حمایت بشود و دولت دست آنها را در تأمین مسکن مناسب باز بگذارد دوم زمینهائی که بصورت اراضی وسیع در ید اشخاص است. اگر اینگونه زمینها را برای کشت و زرع و یا پیاده کردن یک پروژه صنعتی در نظر گرفته و بعد خریده اند که باید تا بامروز تکلیف آن زمینها را روشن کرده و کاری در آنها صورت گرفته باشد. چون ترقی سریع کشور ایجاب نمی کند که اینگونه زمینها بدون پیاده کردن پروژه ای همینطور کد بماند پس اگر نشده است ولو این زمینها بنام اراضی بایر و موات هم به ثبت داده شده و خریداری شده است چون همینطور راکد مانده بدیهی است که بمنظور سودجوئی و برای تقسیم به قطعات کوچکتر و فروش به چندین برابر قیمت عادله است. بمردم بی مسکن که ناچار از تهیه آن هستند و روی سخن با اینگونه زمینها است.

وقتیکه می بینیم ملت ایران رهبر و راهنمائی نظیر شاهنشاه آریامهر دارد که رهبران جهان متمدن در حل معضلات جهانی از فکر صائب معظم له استفاده می کنند و شاهنشاه در امور کشورمان همه گونه راهنمائی صحیح و مثبت به مسئولان امور میفرمایند حیف است که از این اندیشه رسا بسود جامعه الهام نگیریم. وقتی که ارشادات و فرمایشات حکیمانه شاهنشاه آریامهر را مطالعه میکردم، به یک نکته بزرگ و یک توصیه خیلی با اهمیت پی بردم که در اینجا آن را شاه بیت سخنم قرار میدهم.

شاهنشاه آریامهر به هنگام معرفی و شرفیابی هیئت وزیران بحضور معظم له در تاریخ هفتم اردیبهشت ماه ۲۵۳۳ شاهنشاهی فرمودند:

«شاید برای مقابله با احتیاجات تمدن بزرگ، یک قدم اساسی برداشته بشود که از لحاظ انقلابی هیچ چیز کمتر از مواد دیگر انقلاب ایران نداشته باشد و در عین حال لطمه ای نیز بکسی نزند.

دولت که الان پول دارد، چرا تمام زمینهائی را که در محدودة شهرهای ایران، تا شهرهای بیست هزار نفری واقع شده است، بقیمت عادله نخرد؟

دولت خوب است تمام زمین را بخرد و بگذارد در بانک زمین خودش، آن را نگهدارد برای تمام سرویسهائی که در آینده برای آن تمدن بزرگ که میگوئیم بمردم بدهد. این کار چند حسن دارد. اول : زمین مردم را به قیمتش از آنها خریده اید و هیچ تحمیلی نکرده اید. دوم: اینکه بورس بازی زمین را بکلی گذاشته اید کنار و پول آنها را برای کارهای تولیدی آزاد کرده اید.

زمین خریدن و زمین فروختن کار تولیدی نمی شود. پول زمین، پول حقه آنها است ولی با پولی که دارند، بروند دنبال یک کار تولیدی.»

باید گفت: کلام الملوک، ملوک الکلام، ما با الهام از افکار بلند شاهانه اینک راه چاره را که یافتیم باید بیشتر در عمق مطالب شاهانه غور و بررسی کنیم. نخست باید حیرت کنیم از اینکه چرا فرمان شاه در اینمورد که گره گشای مسکن در اجتماع مترقی امروز ما است تا بامروز و پس از گذشت سه سال اجرا نشده است. چرا که بمثل معروف :

همه جای ایران سرای من است

چو نیک و بدش از برای من است

چون اگر تأسیس بانک زمین تاکنون از طرف دولت بمرحلة اجرا درآمده بود دیگر ما مشکلی بنام مسکن نداشتیم و کار محاکم دادگستری اغلب برسیدگی بدعاوی موجر و مستأجر علیه یکدیگر صرف نمی شد. بهمانگونه که با تأسیس بانک فرهنگیان بفرمان شاهنشاه آریامهر، امروز عموم جامعه فرهنگیان کشور با بهره وری از این تکیه گاه مالی مطمئن دعاگوی شاهنشاه خود هستند.

با تأسیس بانک زمین که باید آن را پدیده ای نو در عصر رستاخیز بشمار آورد و باید حتماً آن را با سازمان فعلی


زمین اشتباه و قیاس نکنیم. دولت میتواند با پیش بینی و تخصیص اعتبار کافی در بودجه کل کشور، زمینهای بزرگ را بقیمت عادله از صاحبان آنها خریداری کرده و حتماً بدست خودش بدین کار اقدام کند نه بوسیله بخش خصوصی تا خدای نکرده در مردم ایجاد توهم نکند و تصور سودجوئی نرود، اعتماد جامعه جلب گردد و اساس مالکیت محفوظ بماند. پس با توسعه و اضافه کردن آن، از زمینهای منابع ملی شده و زمینهای دیگر که در اختیار دارد و قرار دادن آن بصورت سرمایه غیرمنقول و بنام عرصه و با وارد کردن خانه های پیش ساخته یا ابزار کار که تهیه اش در داخل کشور میسر نیست از خارج از کشور و ترخیص آن بدون پرداخت حقوق گمرکی یا سود بازرگانی و آنها که تهیه اش در داخل کشور میسر است خرید با بها و سود عادله هر طور که صلاح و مقتضی میداند شروع به خانه سازی کند و آن خانه ها را به خانواده های کم بضاعت و بی مسکن و به خادمان جامعه اعم از کارکنان دولت، فرهنگیان، قضات، کارگران، کشاورزان، اصناف، پیشه وران و دیگر طبقات شریف جامعه ایرانی و یا به مأموران منتقل به شهرستانها که در انجا خانه ندارند به اجاره مناسب واگذار کند.

خرید به نرخ عادله و ذخیره قطعات بزرگ زمین توسط دولت در بانک زمین و استفاده از آنها برای طرحهای عمومی و عام المنفعه و از جنبه مسکن و شرکت دادن بخش خصوصی در سهام این بانک هزاران سود دارد و یک زیان و آن زیان احتمالی عدم رضایت صاحبان اینگونه زمینها است از دولت، اما این عدم رضایت عده معدود در برابر اکثریت مردم خرسند و شکرگزار چه اثری میتواند در جامعة متحول ایران داشته باشد. چه یکی از اثرات و مفاهیم عالی عدالت اجتماعی که شاهنشاه آریامهر همواره به آن اشاره و تأکید میفرمایند عدالت در تعدیل عادلانه ثروت است که مفهوم آن در مورد زمین، جلوگیری از احتکار و خارج ساختن آن از بورس بازی و معاملات چند جانبه و فروش به چندین برابر قیمت منطقه بندی شهرداری است که بهیچوجه با بنیه اقتصادی مردم وفق نمیدهد. ضمناً توجه دولت را به این نکته مهم معطوف میدارم که در استان خوزستان که روستائیان صاحب نخیل میباشند. دولت بررسی کند. اگر واقعاً آن زمینها زیر کشت است و محصول دارد که بحق چنین است. برای فراهم آوردن موجبات دلگرمی بیشتر مرزنشینان غیور و شاهدوست و آسایش زندگی فرزندان آنان که همگی فرزندان شاه هستند نخیلات آنرا به ثبت قانونی برساند و بموضوع استفاده از آب آشامیدنی خاصه در آبادان که با شوری و تلخی آب دریا در اغلب از ماههای سال همراه اس توجه عمیق کند یقین بدانید. سودی که از راه کشت و فروش محصولات بدست خواهد آمد زیان صرف هزینه مربوطه و تخصیص بودجه در راه لارویی و سدسازی را بخوبی تأمین خواهد کرد. در خاتمه، سخن خویش را با آیات یازدهم و دوازدهم از سورة مبارکه الصف از کلام اله مجید خاتمه میدهم آنجا خدای عالمیان و آدمیان فرماید :

یا ایها الذین آمنو هل ادلکم علی تجاره تنجیکم من عذاب الیم.

ای مردم با ایمان ـ آیا می خواهید شما را براهی راهنمائی کنم که از عذاب دردناک نجاتتان بخشد؟ تؤمنون بالله و رسوله و تجاهدون فی سبیل الله باموالکم و انفسکم خیر لکم ان کنتم تعلمون. بخدا و پیامبرش ایمان آورید و با مال و جان خود در راه خدا مجاهدت و کوشش کنید این کار برای شما بهتر است اگر بدانید زیرا معامله با خدا همه سود است و زیان ندارد. (احسنت)

رئیس ـ آقای شریفی وقت جنابعالی تمام شده است آقای چلاجور بفرمائید.

رضی چلاجور ـ بنام خداوند بالا و پست ـ که از همتش هست هر چه هست. (احسنت)

مقام محترم ریاست، همکاران گرامی، همه میدانیم ایران کشور عزیز ما تا پنجاه و چند سال قبل فقط نامی از آن باقی مانده بود و فقر و پریشانی و نامنی بر چهرة کشورمان مستولی شده بود و میرفت تا طومار حیات ملی کهنسال ایران در پیچ و خم تندباد حوادث محو نابود شود دیدیم دست رادمردی توانا و سرداری بزرگ از خطة مازندران از آستین زرین تاریخ بدر آمد تا بار دیگر ایران زمین را از گرداب فنای سیاسی نجات بخشد آری در آنزمان :

زهر گوشه ای نغمه ای ساز بود

ز حلقوم بیگانه آواز بود

همه جا خرابی و ویرانه بود

حکومت به فرمان بیگانه بود

نه امنیتی بود و نه داوری

ستم بود و بیداد و یاغیگری

رضا چون که فرمان یزدان گرفت

همی کشور داریوش جان گرفت

(احسنت)


آری رضا شاه کبیر در سختترین و شومترین ایام زمام حکومت را با اندیشه های بزرگ در دست گرفت و برای اعتلای ایران از هیچ کوششی دریغ نداشته است. و وطن را چون جانش دوست میداشت فرزند برومند و تاجدارش نیز با از جان گذشتگی چون چراغی فروزان فرا راه ملت قرار گرفت که امروز ثمرة آن زحمات خستگی ناپذیر سربلندی عظمت و افتخار برای مردم ایران زمین است تجلی آثار شکوفان زمان حاضر مبتنی بر اعتقاد راسخ ملت ایران به اصالت انقلابی است که در سر فصل آن ایران آباد و ایرانی آزاد با ملتی مرفه اعلام گردیده است. با اجرای اصول زندگی آفرین انقلاب شاه و ملت یقین دارد همانطور که شاهنشاه عالیقدرمان پیش بینی فرمودند در آتیه نزدیکی بیاری پروردگار و کوشش مردم به آن تمدن بزرگ که ایده آل همه میهن خواهان است خواهیم رسید. (انشاءالله) صنعتی شدن کشور رشد کشاورزی و اقتصادی و برخورداری از امنیت و فرهنگ صحیح و اندیشه های نو و زندگی مرفه و احیای سنتهای کهن که یادآور مجد و عظمت ایران است و اینک در عصر آریامهر به بهترین وجهی متجلی گشته است ما را بر آن میدارد که سپاس بیکران را به پیشگاه بزرگمان که سایة یزدان است تقدیم بداریم یکی از ان سنتها توجه به درختکاری و خرمی و سرسبزی بخشیدن به مملکت است در این زمینه پدر تاجدار ما در سال ۲۵۱۶ شاهنشاهی در مورد آئین مقدس درختکاری فرمودند «آئین درختکاری از سنن مقدس نیاکان ماست اگر این آئین درست اجرا شود در عمران و زیبائی و آب و هوای کشور تأثیر بسزائی دارد.» همچنین می بینییم برادر والاگهر شاهنشاه آریامهر والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی که خود کشاورزی نمونه و مظهر ذوق و ابتکار میباشند در آئین درختکاری فرمودند که «امروز دلایل اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی، فنی و محلی بسیاری لزوم توجه روزافزون بدرختکاری را خاطرنشان میسازد بوجود آوردن فضای سبز برای تأمین موجبات تفریح مردم ایجاد جنگل های دست کاشت بمنظور سالم سازی محیط و جلوگیری از آلودگی هوا برای تأمین مواد خام، صنایع چوب و جلوگیری از فرسایش خاک درختکاری را علاوه بر لزوم احترام به آن بصورت یک سنت باستانی بعنوان یک ضرورت زمانی و مکانی در کشور ما تأیید و تأکید میکند.

بنابراین درختکاری را باید از طریق اجرای برنامه های وسیع آموزشی بمردم آموخت و بخصوص جوانان و نوجوانان کشور در حفظ و حراست این منابع بیشتر برای تأمین زندگی و رفاه خود و فرزندان آنها مورد توجه میباشد باید بخوبی وظیفه خطیری که در پاسداری از منابع طبیعی کشور بعهده دارند توجه کامل داشته باشند جای کمال خوشبختی است که دولت منویات عالی و افکار بلند رهبر عالیقدر ایران را درک کامل نموده و اقدامات بسیار وسیعی را در این زمینه آغاز نموده است و با گسترش و اجرای وسیع این برنامه امید میرود کشور ما سرسبزی و خرمی گذشته خود را که بر اثر قهر طبیعت یا جهل و نادانی از بین رفته است از نو بازیابد.»

ملت کهنسال ایران همیشه و همه وقت در اجرای دستورات و راهنمائیهای رهبر خردمند خود گوش بفرمان بوده است و در زمینه درختکاری و دست کاشت درخت نیز از هیچ کوششی دریغ نداشته و ندارد.

با توجه به فرمایشات گهربار پدر تاجدار و سخنان مفید والاحضرت شاهپور عبدالرضا که با ایجاد مزارع نمونه در نقاط مختلف کشور بالاخص در مازندران مردم را متوجه به اهمیت درختکاری و کشاورزی فرمودند و معظم له در این زمینه نیز نمونه و مظهر کوشش برای مردم مازندران بوده اند جای بسی خوشحالی است با میل و رغبت همه جانبه مردم در اجرای اوامر شاهنشاه و با توجه به بازار مصرف میوه طی بیست سال اخیر می بینیم در کشورمان باغات عظیمی بوجود آمده است متأسفانه همه ساله دولت بمقدار زیاد میوه از خارج برای رفع نیاز وارد می نماید با توجه بمیزان تولید داخلی و مصرف و رغبت مردم در توسعة باغات و دست کاشت درخت دولت باید چاره ای بیاندیشد که محصولات داخلی از بازارشان کاسته نشود و باغداران و کشاورز مأیوس و نومید نگردند از دولت خدمتگذار جناب آقای آموزگار انتظار میرود حتی الامکان از ورود میوه خارجی جلوگیری فرمایند زیرا شاه بیت انقلاب سفید اندیشه بزندگی کشاورزان و روستائیان است.

همه میدانیم که میوه امروز بصورت یکی از ضروری ترین مایحتاج عمومی درآمده است بهمین علت و بر اثر علایق باطنی و اجرای اوامر پدر تاجدار عده ای در نقاط مختلف کشور به باغداری و کشت درخت اشتغال ورزیده اند و با کار و کوشش علاوه بر تولید میوه سرسبزی و خرمی نیز به کشور داده اند و امروز باغداران بعنوان یک طبقه مشخص اجتماعی با خصوصیات اخلاقی مثبت و سازنده در طراوت و زیبائی بخشیدن به گوشه و کنار مملکت از هیچ کوششی دریغ نداشته و ندارند امیدشان اینست که


محصولشان در بازار خریدار داشته باشد از جناب وزیر بازرگانی و تیم پرتوانشان انتظار دارد بمنظور تشویق و ترغیب باغداران که محصولشان امسال بحد وفور است از ورود مرکبات خارجی جلوگیری نمایند و از مسئولین محترم تغذیه رایگان کشور عزیزمان استدعا دارد محصولات کشاورزی وطنمان برای تشویق نوجوانان شمالی که پابپای پدرانشان در باغات زحم کشیده اند بمصرف برسد تقاضای باغداران شمال این است که دولت مرکباتشان را تا دچار آفت نگردیده است بخرد.

همکاران گرامی : شاهنشاه نیک اندیش اندوه و رنج کشاورزان را خوب احساس فرموده اند، احساس فرموده اند که زمین باید پیام آور آوای شادیها برایشان باشد نه افزون کننده رنج و دردشان.

شاهنشاه بزرگ ما خوب تشخیص داده اند که کشاورز بزمین خویش زنده است امیدش بخاکی است که آنرا شخم بزند و امیدش به نهالی است که آنرا میکارد. شاهنشاه نمی خواست دهقان ایرانی با مدام سلام رنج بگوید و شامگاه کتاب درد بخواند در عصر ما از برکت وجود شاهنشاه دهقان صاحب همه چیز شده است، زمین ـ سواد ـ بهداشت.

کشاورزان کشور عزیز ما به امیدی بیشتر و کار افزو نتر بعد از نام خدا کار روزانه خود را با نام شاه شروع مینمایند و هر شامگاه که بآغوش گرم خانواده خود باز میگردند دعاگوی رهبر خردمند خود میباشند و سپاس خود را آنچنانکه جناب استاد بسیج خلخالی در قطعه ای بنام برگی از دهقان نامه سروده و ارمغان ادبیات کرده اند به پیشگاه شاهنشاه تقدیم میدارند (احسنت).

چگونه شکر آن گویم من آزاده دهقانم

رها از سلطه مالک مصون از فتنة خانم

چگونه شکر آن گویم که بعد از قرنها خواری

دگر سر در گریبان نیستم آزاده انسانم

دگر از ضرب شلاق مباشرها نمی لرزد

چو برگ بید در فصل خزان اندام عریانم

دگر در دادگاه قاضی وجدان نمیریزد

ز جرم بی رگی اشک نوک مژگانم

از این پس هر چه عید آید چه شادیها پدید آید

دگر بر هم نمی ساید چو سوهان فک و دندانم

که باید داد عیدانه از این خانه بآن خانه

پنیز و جوز و بیدانه خروس و بره بریانم

از این پس هر بهار آید بسی لیل و نهار آید

دگر دست هوسبازان نچیند گل ز بستانم

به هر دم صد هزاران شکر ای خالق بدرگاهت

که ایمن از هزاران گونه افسونهای شیطانم

از آن نیرنگ بازیهای صدها رنگ اربابان

که از تکرار یاد آن خدا داند هراسانم

نمی ریزد دگر مامم، شرنگ رنج بر کامم

نه محنت قصه پردازم، نه غم گهواره جنبانم

بدان اعجاز گر دستی، هزاران بوسه بایستی

که بگسسته است زنجیرم، که بشکسته است زندانم

الا ای شاه با وجدان گذشته از سر و از جان

پی آزادی دهقان بقربانت سر و جانم

الا ای شاه دریا دل مرا از ورطه ها هایل

تو آوردی سوی ساحل رهانیدی ز طوفانم

خدای مهربان یارت علی مولی مدد کارت

فروغ عمر پربارت فزاید ذات یزدانم

بدان اعجاز گر دستی هزاران بوسه بایستی

که لوث ذلت و پستی زدود از چهره و دامانم

الا ای منجی دهقان برای شادیت از جان

همه شب دست بر دامان سلطان خراسانم

بعالم هر اسیری می ستاید منجی خود را

من آزادی خود مدیون شاهنشاه ایرانم

(احسنت).

رئیس ـ بانو جهانبانی بفرمائید.

بانو جهانبانی ـ ما بخوبی آگاهیم که چه مسئولیت سنگینی را در برابر مردم بعهده گرفته ایم و جای بسی افتخار و خوشبختی است که رهبری و تعالیم خردمندانه شاهنشاه عالیقدر ما و اصول نوزده گانه انقلاب ما را در انجام این وظیفه خطیر یاری و ارشاد میکند.

اکنونکه هدف شاه و ملت و دولت یکی است یعنی جملگی خود را مؤمن با صول انقلاب میدانیم و پرچم حزب رستاخیز را بدست گرفته ایم کارمان بیشتر بایستی نتیجه و عمل را در برداشته باشد تا تظاهر تا بدین طریق باعث ازدیاد حسن اعتماد و اعتقاد ملی شویم. (احسنت)

در عصر انقلاب هدف از نماینده شدن تنها راه یابی بپارلمان نیست بلکه بایستی بمیان مردم رفت و با آشنائی با مشکلات مردم و تلاش در رفع نیازمندیها دین خود را با آنان ادا کرد.

با آشنائی که بمشکلات اجتماعی داریم بایستی دستگاههای اجرائی دولت را با پیشنهاد طرحهائی که با حداقل هزینه حداکثر بهره را در برداشته باشد یاری دهیم. (احسنت)

بطور مثال در حوزه انتخابیه من شهر شیراز سه سازمان که مسئولیت آبرسانی را بعهده دارد موجود است یعنی سازمان آب منطقه ای ـ دستگاه آب موقوفه نمازی و شهرداری، اما متأسفانه مسئله آب مشکلی است که مردم شیراز سالهای متمادی با آن روبرو و تا بحال هیچکس قادر برفع این نقیصه نبوده است. چرا چون سازمان آب که خود را مسئول نمیداند و حاکم مطلق دستگاه آب موقوفه است که نه قادر برفع نیازمندی مردم و نه احساس مسئولیت


میکند. مگر چه اشکالی دارد بجای بوجود آوردن اینهمه پستهای گوناگون این سازمان تحت یک مدیریت صحیح و مسؤل و مشخصی اداره شود وقتی ما علت را میدانیم و معلول را میشناسیم چرا درد خود را درمان نکنیم.

یا بطریقی دیگر برای حل مشکل مسکن همه ما بسیج شده ایم و فرمان همایونی چنین شرفصدور یافته که برای تأمین نیازمندی مسکن حداکثر استفاده از زمینهای دولتی و موقوفه بعمل آید اما برای حل این مشکل راهی را انتخاب میکنیم که هزاران مشکل و ضایعات دیگر باجتماع وارد میسازد.

مثلا زمینهای اوقافی قسمتی از شیراز را بعده ای اجاره داده اند حالا که مستأجرین با هزاران رنج و مشقت و تلاش مبادرت باحداث یک واحد مسکونی نموده اند تحت عنوان فروش زمین مبالغ هنگفتی را از آنان مطالبه و دریافت و آنها را از هستی ساقط میکنیم تا پول زمین را بپردازند جز اینکه از این طریق فقر و بدبختی را توسعه داده و هزاران نفر ناراضی آفریده ایم چه کرده ایم (صحیح است)

یا بطریقی دیگر بخاطر نفوذ چند نفر عمال صاحب ثروت که میخواهند بزمینهای خود قیمت بدهند تسلیم اراده آنان شده و هزاران هکتار زمین را که میتواند برای هزاران نفر مردم بی خانمان واحد مسکونی شود با میلیونها ریال هزینه تحت عنوان احداث یک جاده یا یک خیابان عریض و طویل ضایع کنیم.

مسئله دیگر که دامنگیر اکثر شهرها بویژه شهر شیراز بوده این است که در یک طرف شهر به بهانه اینکه در معرض دید و مسیر سران داخلی و خارجی و توریستها قرار دارد کلیه امکانات و خدمات شهری را پیاده و هزاران نفر مردم دیگر را بجرم زندگی در جنوب شهر بزندگی مانند انسانهای اولیه محکوم میکنیم این کارمان بیشتر جنبه تظاهر دارد تا خدمت بمردم. اصول انقلاب و عصر رستاخیز آنچنان مردم را روشنفکر و واقع بین کرده که نمیتوان آنها را فریب دا پس بایستی بکارهائی که جنبه عوام فریبی دارد خاتمه داد.

همانطوریکه شاهنشاه نیک اندیش ما فرموده اند عموم ملت ایران چه بزرگ و چه کوچک و چه زن و چه مرد، چه شهری و روستائی بایستی بطور یکسان در پرتو اثرات ثمربخش انقلاب از یک حقوق مساوی برخوردار شوند و هیچگونه وجه امتیازی نبایستی برای افراد وظیفه بالای شهری و پائین شهری قائل شد.

ما اینجا نیامده ایم که فاصه ساز باشیم و اختلافات طبقاتی را زیادتر کنیم ما بایستی مدافع کسانی باشیم که هرگز بحق خود نرسیده اند بایستی با برچیدن تبعیض و منش جاه طلبی مبارزه کرد و آسایش و آرامش را برای عموم مردم یک شهر بوجود آورد. (احسنت)

تا زمانیکه در تمام جهات و سطح یک شهر از نظر رفاهی و خدمات شهری و تسهیلاتی که در خور مقدور هست توازن و تعادل برقرار نشود نمیتوانیم ادعا کنیم که باصول انقلاب شاه و ملت مؤمن و در چهارچوب وظایف حزب رستاخیز پاسدار هدفهای انقلاب هستیم بایستی عدالت را رعایت نمود تا وحدت ملی بوجود آید.

بنمایندگی از طرف کلیه مردمی که بمن حق دفاع داده اند و بعنوان یک نماینده پارلمان که در پیشرفت و ترقی مملکت احساس مسؤلیت میکند پیشنهاد مینمایم بویژه اکنونکه اختیارات و اعتبارات منطقه شده مسؤلین محترم قبل از هر گونه طرح ریزی یا اجرای طرحهای تهیه شده بوسیله متخصصین که در اختیار دارند منافع و زیانهای اجرای هر طرح را ارزیابی و در صورتیکه منافع عمومی و بیشتر جنبه مثبت را در برداشت بمرحله اجراء درآورند. اکنونکه انجمنهای ملی با نبوغ بیسابقه و فکری سالم سرنوشت ساز یک شهر و مردم آن هستند چه بهتر که انتقادات و نظریات آنان را حائز اهمیت و محترم شمرده و مورد توجه قرارداد مگر هدف ما خدمت بمردم نیست، مگر نظر نمایندگان انجمنهای ملی نظر عموم مردم نیست چه اشکالی دارد که اگر یک طرح در هر مرحله ای که باشد برای مردم نافع نبوده و زیان بخش تشخیص داده شد از اجرای آن جلوگیری شود.

من از دولت تقاضا مینمایم ضمن بکار بردن تدابیر لازم در جهت رفع مشکلات فوق مسؤلین دستگاههای اجرائی را مکلف نمایند که از اعمال نظر شخص یا اشخاص با نفوذ شهرها در طرح ریزی ها جلوگیری و یا از اجرای طرحهای تحمیلی که منافع چند نفر عمال صاحب ثروت را در بردارد صرفاً خودداری تا باعث تقویت حس خوشبینی مردم به دستگاههای دولتی شود. (احسنت)

رئیس ـ آقای هاشمی میاندوآب بفرمائید.

هاشمی میاندوآب ـ جناب آقای رئیس، همکاران گرامی و ارجمند، نمایندگان محترم دولت سفر پرثمر رهبر کبیر انقلاب شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی محبوب بکشورهای متحد امریکای شمالی. استقبال پرشکوه و بیسابقة قلب ملت امریکا از این مهمانان گرانقدر. گفتگو و


مذاکرة همه جانبة سران دو ملت عاشق صلح و دوستی نتایج بزرگ جهانی و ثمربخش این ابراز احساسات ایرانیان مقیم امریکا و رفتار غیرمعقول عده ای نقابدار ناشناخته و بالاخره بازتاب گستردة این سفر و نتایج ان در روزنامه ها و مجلات و رادیو تلویزیون سراسر جهان نه چنان و چندان است که بتوان در یک نطق قبل از دستور مورد تقدیر و ستایش و تجلیل و نیز تجزیه و تحلیل قرار داد (صحیح است). با اینهمه سکوت هم نتوان کرد چرا که ملت ایران ملتی حق شناس است و نمیتواند در مقابل تجلیل پرشکوهی که از پیشوا و رهبر اندیشمند وی بعمل آمده سکوت کند و شرایط سپاس را بجای نیاورد و نیز برهبر خود عشق میورزد و کوششهای گرانقدرشانرا ارج می نهند بنابراین هم بررسی اجمالی این سفر، هم سپاس از ملت امریکا و هم حق شناسی در مقابل کوششهای شاهنشاه عدالت گستر درباره تحقق آرمانهای صلح جویانة ملت ایران ایجاب میکند که سخن کوتاه در این باره بمیان آید.

ما نیک میدانیم که دنیای امروز دنیای همبستگی ها و پیوندها است دنیای تأثیر متقابل ملتها و حوادث است.

هیچ ملتی در هیچ جای دنیا نمیتواند تأثیر حوادث ولو هر قدر دورتر از خاک خود مصون و در امان باشد.

این تأثیرات ممکن است هیجانهائی بیش از حد یا کدورتهائی ایجاد کند که سرانجام عقیده هائی را سبب شود. از اینرو بهترین طریق حفظ صلح و حقوق ملتها حل عقده ها و جلوگیری از پیش آمد حوادث ناگوار بشریت، ملاقاتها، شرکت در کنفرانسها و تبادل نظرها و بالاخره تشنج زدائی از طریق مذاکره و حل مسالمت آمیز مشکلات است.

برای همین است که در منشور سازمان ملل در باب حل مسالمت آمیز اختلافات بین المللی پیش بینی و ملتها برای توسل بآنها تشویق شده اند ملتی ارج دارد پیوایش شایستة پیشوائی است، سیاستمداری عمیق و طرفدار صلح است که برای مذاکره در راه تشنج زدائی بین المللی مقید بزمان و مکان نباشد و برای حل مشکلات از طریق مسالمت آمیز هر کجا که امکان پذیر باشد شتافته استقبال کند.

دوری و جدائی نه تنها راه صلح نیست بلکه طریق افزودن بر نگرانی ها و شک و تردیدها است. مردمی که راه دوری و جدائی در پیش میگیرند رهبرانی که از تشکیل کنفرانسها جلوگیری میکنند نه تنها پیام آور فرشتة صلح و دوستی نیستند بلکه خود بانی جنگ و دشمن بشریت هستند نطفة جنگ بین المللی دوم بهنگامی بسته شد که در اکتبر سال ۱۹۳۳ هیتلر با غرور نخوت خاص خود جنون جهانگیردی و خونریزی که داشت کنفرانس صلح را ترک کرد و برای همیشه از جامعة ملل خارج گردید بدنبال همین اقدام بود که صحنة جهانی هر روز آشفته تر و آتش اختلافات تیزتر شد و بفاصلة کوتاهی شلیک توپها و صدای ناهنجار بمب افکنها گوش انسانها را کر و بشریت را غرق در دریای خون کرد.

این افتخار بر شاهنشاه ماست که برمز صلح و انساندوستی قرن حاضر یعنی اصل مذاکره برای یافتن راه صلح و تشنج زدائی پیش از همة سیاستمداران این خوشبختی برای معظم له است که قلب رئوف و بشردوستشان الهام بخش برای پیشگامی در تحمل رنج سفر و ایجاد محیط تفاهم و صلح و رفع اختلافات است.

در طول ۳۶ سال سلطنت پرافتخار خود هر موقع که ضرورتی ایجاب کرد دست دوستی بسوی سیاستمداران جهان دراز کرده اند و در این کار نه مقید بمکان بوده اند و نه به زمان. (احسنت)

هیچ سیستم حکومتی و هیچ ایدئولوژی سیاسی مانع ایجاد محیط تقاهم برای ایشان نشده است.

گاهی در شرق و زمانی در غرب و بهنگامی در دنیای سوم باستقبال رهبران وقتشان شتافته و بگفت و شنود نشسته اند و در همه جا و در هر زمان با آگاهی کامل و با منطق قوی و با نظام فکری دقیقی که دارند به حل هر مشکلی توفیق یافته اند و بهنگام بازگشت صلح و آرامش و امنیت را برای ملت خود بارمغان آورده اند، اما در این سفر تاریخی این ارمغان تنها از آن ملت ایران نیست.

بحث رهبران دو ملت منحصر بمسائل فی مابین نبوده است سخن از کلیه مسائل بین المللی بمیان آمده است. علاوه بر اختلافاتی که میراث جنگ بین المللی دوم مانند فقر و اختلاف اعراب و اسرائیل است مورد گفتگو قرار گرفته است.

مسائلی که در سالهای اخیر شکل گرفته و صلح بین المللی را تهدید میکند مسئلة اصلی گفتگوی شان بوده است.

از اینرو بجرأت توان گفت که ارمغان این سفر منحصر بکشور ما و امریکا نبوده و سرنوشت جهانی را در برمیگیرد. و خوشبختانه نتیجة این مذاکرات مثبت و موفقیت آمیز بوده است. بطوریکه حضرت رئیس جمهور امریکا شاهنشاه


ما را بعنوان سیاستمداری موفق می ستایند و شاهنشاه پرزیدنت کارتر را از جهت انسانی و یک رهبر با اندیشه های نو ارج می نهند. بسی مایه تأسف و تأثر است که از کوشش بدین سان اساسی و توفیقی بدین پایه بلند برای رفع ابهام و ایجاد تفاهم بین المللی و نجات بشریت از جنگ وحشتناک و بالاخره رسالتی بدین پایه استوار برای تحکیم پایه های صلح و دوستی عمومی را کسانی نقاب زده بدانگونه استقبال مینمایند که در تلویزیون معرض نمایش گذاشته شد اینان چه کسانی هستند؟ و منطق مخالفت آنها با این سفر و گفتگو چیست؟

اگر ایرانی و وطن پرست و علاقمند بسرنوشت و ملت خود هستند اگر واقعاً معتقد هستند خدای نکرده بی عدالتی هائی در جامعه ما رخ میدهد اگر خواهان تعدیل و رفع بی عدالتی های ادعائی هستند باید از این مسافرتها استقبال کنند.

آنچه مسلم است اگر اینان ایرانی بودند و بر آنچه میگویند اعتقاد میداشتند نه تنها با این مسافرتها و تشکیل جلسات کنفرانس و مذاکره مخالفت نمیکردند بلکه خود مشوق آن میشدند چرا که در این گفت و شنود و نشستها، حقایق عریان و بازگو میشود، حال که رفتار اینان غیر از آن است که مقتضای عقل است ناگریز باید گفت که یا اینان ایرانی نیستند یا اگر هستند اغفال شدة منابع خارجی میباشند آن خارجی که مصلحت خود را در عقب ماندگی ملتها و وجود تشنجات بین المللی میداند و همچون دزد بازار آشفته میخواهد ولی اینها باید بدانند هر قدر تظاهراتشان وسیعتر باشد اعتقاد ملت ایران به خلاقیت و عظمت اندیشه و اقدام رهبر بزرگ خود بیشتر خواهد بود.

برای همین است که میگوئیم ما و جهانیان اهمیت این کوششها برای رفع نکته های مبهم بین ملت ما و امریکا و تلاش برای تشنج زدائی بین المللی را هم بهتر درک می کنیم و به آن ارج می نهیم و آنرا تأیید و بر این تأیید تأکید می کنیم.

و نیز بعنوان نمایندة مردم از ملت بزرگ امریکا در برابر تجلیل از شاهنشاه ما و استقبال پرشکوهی که از ایشان بعمل آورده اند سپاس فراوان دارد و با اشتیاق وصف ناپذیر در انتظار روزی است که با استقبال گرم از حضرت پرزیدنت کارتر پاسخ این سپاس را عملا نشان دهد در خاتمه از فرصت استفاده می کنم نیازمندیهای حوزه انتخابیه خود را فهرست وار جهت عطف توجه دولت اعلام و تقدیم مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی میکنم.

۱ ـ احداث فاضلاب مرکز شهرستان.

۲ ـ ایجاد مراکز رفاهی و درمانی در روستاهائیکه مرکزیت دارند.

۳ ـ تأمین برق روستاهائیکه در مسیر شبکه قرار دارند.

۴ ـ احداث خانه روستائی برای ساکنین روستاها.

۵ ـ تأسیس کاخ جوانان در مرکز شهرستان

۶ ـ اسفالت راه میاندوآب ـ شاهیندژ.

۷ ـ احداث جاده ترانزیتی میاندوآب ـ میانه.

۸ ـ لوله کشی آب آشامیدنی روستاهای پرجمعیت.

متشکرم. (احسنت)

رئیس ـ آقای موسوی ماکوئی بفرمائید.

موسوی ماکوئی ـ جناب آقای رئیس ـ خانمها ـ آقایان، در آبان ماه فرصتی دست داد تا چندین بار در استان آذربایجان غربی و حوزه انتخابیه ام شهرستان ماکو بازدید کردم، روز نهم آبان ماه در حضور سرکار خانم فریده دیبا مادر گرامی شهبانوی محبوب دانشگاه رضائیه افتتاح گردید، دانشگاهی را که مورد تقاضا و آرزوی قلبی مردم شاه دوست استان ۴ بود من وظیفه دارم از طرف مردم آذربایجانغربی و همکارن عزیزم در مجلس شورای ملی از توجهات خاص شاهنشاه آریامهر و پی گیری سرکار خانم دیبا و مجاهدت جناب آقای استاندار و استاد دانشمند جناب آقای دکتر راثی صمیمانه تشکر نمایم و امیدوارم با توجهات دولت آقای دکتر آموزگار توسعه بیشتری پیدا کند. (احسنت)

مطلب دوم بازدید از منطقه زلزله زده سیه چشمه است که در ۲۱ آبان ماه بهمراهی دبیر حزب رستاخیز ملت ایران در استان و اعضاء محترم انجمن استان و شهرستان ماکو از نواحی آسیب دیده بازدید بعمل آوردیم در طول نمایندگی ارادتمند منطقه چالدران دو بار گرفتار زلزله شده بار اول در ۱۲ سال پیش که در منطقه اواجیق ماکو بود دولت فقط یک میلیون تومان بصورت وام و کمک اعطا کرد یکی هم در آذرماه سال گذشته بود که بموازات زلزله ترکیه منطقه سیه چشمه نیز گرفتار شد دهات ویران گشت غیر از کمکهای اولیه مبلغ ۴۰ میلیون تومان برای نوسازی آن ناحیه اختصاص داده شد در این بازدید معلوم شد از مردادماه ۳۶ تا امروز جمعاً ۶۵ کیلومتر راه فرعی و یک شهرک ده هکتاری، غسالخانه، کشتارگاه، حفر چاه عمیق، نصب موتور برق و نوسازی دهات شروع شده است قرارداد ساختمان ۲۹۶ خانه روستائی منعقد گردیده و اگر برف و


سرما اجازه میداد برنامه نوسازی تمام میشد اطمینان دارم با مراقبت جناب آقای مهندس ظهیری رسیدگی و توجهات استاندار دلسوز استان جناب آقای مهندس دهستانی و سرباز شجاع پرکار، مثبت، دلسوز آقای مهندس قریشی زاده مدیر کل تعاون و امور روستاها تا تابستان ۲۵۳۷ برنامه بنحو احسن و اکمل انجام خواهد پذیرفت از وزیر محترم کشاورزی تقاضا دارد وسائل تشویق و علاقمندی و دلگرمی این مهندس جوان یعنی مدیر کل تعاون و امور روستاهای آذربایجان غربی را فراهم بیاورد. وظیفه دارم بنام مردم شهرستان ماکو از عنایات و توجهات و اوامر خاص شاهنشاه آریامهر و قاطعیت استاندار مثبت و متحرک، شهامت پرکاری قریشی زاده صمیمانه تشکر نمایم. (احسنت)

رئیس ـ آقای دکتر طبیب بفرمائید.

دکتر حسین طبیب ـ جناب آقای رئیس ـ همکاران ارجمند، از فرصتی که بدست آمده بدینوسیله استفاده می نمایم و بخشی از نیازمندیهای محلی که در ارتباط با مسائل مملکتی می باشد در ساحت مقدس مجلس شورای ملی باستحضار میرسانم.

دربارة تأسیس و احداث دانشگاه در استان بوشهر از مسائل مهم و مورد توجه عموم افراد و محافل و انجمنهای ملی میباشد درین باره تا بحال بصورت مکرر با طرح مطلب پی گیری هائی شده که متأسفانه با همان پاسخهای همیشگی و استناد به مشکلات دست و پاگیر روبرو گردیده است اما ما باید مشکلات را زیر پا بگذاریم و بطرف جلو حرکت کنیم هم اکنون در بوشهر برنامه احداث نیروگاه هسته ای در حال پیشرفت میباشد در این زمینه باید به تکنولوژی هسته ای جوانان و متخصصین ایرانی دسترسی داشته باشند ما نمی خواهیم در آینده ناچار به خرید خدمت عناصر غیر ایرانی باشیم که صرفنظر از همه جهات دستمزدهای کلان و سرسام آور مثلا ماهی ۱۷ هزار دلاری را که از ما مطالبه نمایند! در جوار کار همین نیروگاه و کارشناسان و متخصصین که در آنجا بکار مشغول خواهند شد امکان کامل این وجود دارد که مؤسسه عالی مجتمع علوم هسته ای در استان بوشهر بکار مشغول شود و در پیوند با سایر رشته های صنایع دریائی و بازرگانی و ماهیگیری که هم اکنون شیلات جنوب بی نیاز از بکار گرفتن کارشناسان خارجی نمی باشد یک دانشگاه کامل و سودمند بحال نیازهای آینده مملکت سازمان بیابد که امید است با روحیه و طرز تفکر مثبت مسؤلان به این خواست و نیاز مهم مملکتی پاسخ مثبت داده شود موضوع دیگر توسعه تأسیسات بندری بوشهر با توجه به آینده نگری و ظرفیتهای صادراتی و وارداتی که در پیش خواهیم داشت از هم اکنون باید در نظر گرفته شود. (صحیح است)

پروژه موجود فعلی تأسیسات بندری متناسب با ظرفیت کشتیهای خلیج پیما طرح ریزی شده و برای طرحهای بزرگتر و قبول کشتی های اقیانوس پیما که در امر پیشرفت مملکت ناگزیر از آن خواهیم بود نامتناسب می باشد بنابراین قبل از هر اقدام باید در طراحی ها برنامه های آینده ۲۰ سال به بعد را در نظر بگیریم (صحیح است) بوسیله انجمنهای ملی بوشهر اراضی وسیع دولتی مسیله بوشهر در مسیر جاده بوشهر برازجان بمنظور محل مناسب برای احداث تأسیسات بندری پیشنهاد شده که با توجه به مسائل جانبی و ایمنی و جلوگیری از تراکم ترافیک بازرگانی موضوع قابل توجه است که امید است مورد توجه قرار بگیرد و بعداً برخورد به مشکلاتی که از امروز پیش بینی میشود ننماید و از هزینه های زائد و دوباره کاری جلوگیری شود.

موضوع دیگر مسئله راههای حیاتی و بازرگانی و ارتباطی در استان بوشهر می باشد اولا راه اصلی استان بوشهر و فارس که مورد سئوال اینجانب بود و از ۱۵ سال پیش شروع شده در آخر تابستان امسال که از آن بازدید شد فقط در حدود ۹/۷ کیلومتر آن اسفالت نشده باقی مانده بود که از این مقدار در حدود ۴ کیلومتر زیرسازی برای اسفالت شده، در حدود ۴/۲ کیلومتر از روی اسفالت جاده قدیمی عبور می کند و تنها ۱/۵ کیلومتر جاده خاکی و فوق العاده مزاحم دارد که واقعاً حیف است این مقدار کار که در فرصت خیلی کوتاه می تواند انجام بگیرد تا این حد مایه مزاحمت را فراهم بسازد و مردم را ناراضی بسازد و همیشه نسبت به درخواست های مردم پاسخهای یکنواخت داده شود هم چنین در همین جاده پل نرکس در تنک بوالحیات که با هزینه های فوق العاده ساخته شده خسارت دیده و اکنون می گویند از راه دیگری که در ته دره ساخته شده استفاده نمایند اگر واقعاً این راه که فعلا کامیونها از آن استفاده می کنند خالی از اشکال بود پس چرا اینقدر هزینه برای احداث پل صورت گرفت؟ من توجه مسئولان وزارت راه را به این موضوع جلب می نمایم که نسبت به ترمین و قابل استفاده بودن پل نرکس زودتر اقدام نمایند زیرا راهی که در ته دره موجود است در زمستان و فصل بارندگی و سرازیر شدن


Page 11 missing Page 12 missing Page 13 missing Page 14 missing Page 15 missing Page 16 missing Page 17 missing Page 18 missing Page 19 missing Page 20 missing Page 21 missing Page 22 missing Page 23 missing Page 24 missing Page 25 missing Page 26 missing Page 27 missing Page 28 missing Page 29 missing Page 30 missing Page 31 missing Page 32 missing Page 33 missing Page 34 missing Page 35 missing Page 36 missing Page 37 missing Page 38 missing Page 39 missing