دیدار رسمی پنج روزه خوان کارلوس ولیعهد اسپانیا به فراخوان شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو ۳۱ فروردین تا ۴ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ خورشیدی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران/سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سفرهای رسمی محمدرضا شاه پهلوی

دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران/سال ۱۳۵۴ خورشیدی
آریامهر در گفتگو با ولیعهد اسپانیا
ValiahdRezaPahlaviJuanCarlosTehran31Ordibehesht1354g.jpg
ValiahdRezaPahlaviJuanCarlosTehran31Ordibehesht1354h.jpg
ValiahdRezaPahlaviJuanCarlosTehran31Ordibehesht1354J.jpg
ShahanshahAryamehrPrincessSofiSpain1354.jpg
AryamehrShahbanouJuanCarlosNiavaran31Ordibehesht1354.jpg
ShahbanouJuanCarlosNiavaranPalace31Ordibehesht1354.jpg
ShahanshahAryamehrPrincessSofiSpainNiavaranPalace1354.jpg

دیدار رسمی پنج روزه خوان کارلوس ولیعهد اسپانیا به فراخوان شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو ۳۱ اردیبهشت تا ۴ خرداد ماه ۱۳۵۴ خورشیدی

به فراخوان شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پس از نیمروز ۳۱ فروردین ماه شاهزاده «دون خوان کارلوس» و همسرشان شاهزاده صوفیا برای یک بازدید پنج روزه وارد تهران شدند. والاحضرت همایون رضا پهلوی ولیعهد ایران از شاهزاده کارلوس و بانو پیشباز کردند، این نخستین پیشباز رسمی است که ولیعهد ایران از یک شخصیت خارجی انجام می‌دهند. شاهزاده دون خوان کارلوس ولیعهد ۳۷ ساله اسپانیا و شاهزاده سوفیا با یک جت اختصاسی به نام « رومرو » یکی از نقاشان بزرگ اسپانیان وارد تهران شدند. در پای پلکان هواپیما والاحضرت همایون رضا پهلوی ولیعهد ایران از ولیعهد اسپانیا و بانو پیشباز کردند.

در فرودگاه مهرآباد آقای علم وزیر دربار شاهنشاهی و بانو، هرمز قریب و بانو، تیمسار بدره‌ای فرمانده گارد شاهنشاهی و شماری از پایوران کشوری در آیین پیشباز از ولیعهد اسپانیا در فرودگاه بودند که والاحضرت همایون ولیعهد ایران رضا پهلوی آنان را به ولیعهد خوان کارلوس شناساندند.

پس از قرار گرفتن والاحضرت ولیعهد و پرنس خوان کارلوس در جایگاه ویژه، سرود ملی اسپانیا و سپس سلام شاهنشاهی ایران نواخته شد و یازده تیر توپ به سبب سفر رسمی شاهزاده کارلوس و شاهزاده صوفی شلیک شد. آیین احترام نظامی و سان و رژه انجام یافت و سپس والاحضرت همایون ولیعهد به همراه ولیعهد اسپانیا و بانو از فرودگاه مهرآباد رهسپار کاخ سپید سعدآباد شدند.


در ورودی کاخ هرمز قریب رییس کل تشریفات شاهنشاهی، هیات میهمانداران را به ولیعهد اسپانیا و بانو شناساند. آنگاه والاحضرت « دون خوان کارلوس » عالیترین نشان اسپانیا به نام « ایزابلا لاکاتولیکا » را با گردن بند به پیشگاه والاحضرت همایون ولیعهد پیشکش نمود.

شبانگاه از سوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به افتخار ولیعهد اسپانیا و شاهزاده سوفیا میهمانی شامی در کاخ نیاوران برگزار شد که در آن خانواده شاهنشاهی ایران، امیرعباس هویدا نخست وزیر و شماری از پایوران کشوری بودند.


در روز ۱ اردیبهشت ماه والاحضرت دون خوان کارلوس ولیعهد اسپانیا ساعت ده بامداد در کاخ نخست وزیری با هویدا نخست وزیر دیدار و گفتگو کرد. در این دیدار وزیر امور اقتصادی و دارایی، وزیر صنایع و معادن، وزیر بازرگانی، سفیر اسپانیا در دربار شاهنشاهی و چند تن از همراهان ولیعهد اسپانیا نیز از باشندگان بودند.

در این روز شاهزاده سوفیا نیز از بیمارستان قلب و شیرخوارگاه جمعیت خیریه فرح پهلوی دیدن کردند.

گشایش موزه بهارستان

۲ اردیبهشت ماه با ورود شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به همراه میهمانان خود شاهزاده « دون خوان کارلوس » ولیعهد اسپانیا و شاهزاده سوفیا زیباترین موزه ایران، موزه نگارستان گشایش یافت. در این آیین والاحضرت شاهپور غلامرضا و همسرشان والاحضرت منیژه، والاحضرت عبدالرضا و همسرشان والاحضرت پری سیما، رؤسای مجلسین سنا و شورای ملی، وزیر دربار شاهنشاهی، رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت نفت ایران و چند تن از وزراء نیز در اعلیحضرتین را همراهی کردند. اعلیحضرتین و میهمانان نزدیک به دو ساعت از موزه دیدن کردند و در پایان بازدید کسانی را که در آماده شدن نگارستان شرکت داشتند را مورد مهر قرار دادند.

موزه نگارستان در خیابان سپه، ضلع جنوبی کاخ مرمر و روبروی دانشکده افسری، از امروز برای بازدید همگان دایر است. در آیین گشایش این موزه که یکی از زیباترین و دیدنیترین موزه‌های ایران است، آقای کریم پاشابهادری رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو گزارشی به عرض اعلیحضرتین و باشندگان رساند و گفت:

«نگارستان» نام کاخی است که در سده سیزدهم در کنار میدان بهارستان فعلی قرار داشت و نیز در زبان فارسی به محلی گفته می‌شود که در آن پرده‌های نقاشی بیاویزند و یا گرد آورند. ساختمان نگارستان در دوره سلطنت اعلیحضرت رضاشاه کبیر ساخته شده و پیش از آن اقامتگاه و کاخ علیاحضرت ملکه پهلوی بوده است. از دو سال پیش عملیات بازسازی آن زیر نظر و با مشاورت مهندسان دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانوی ایران آغاز شد و افزون بر تابلوهای نقاشی و مجموعه‌های ایرانی که علیاحضرت شهبانو از گوشه و کنار جهان گردآوری فرمودهاند، مجموعه نفیس آقای غلامعلی سیف ناصری آجودان شاهنشاه و مجموعه جواهر و سرقلیانهای نفیس آقای علی رضایی که هر دو به علیاحضرت شهبانو هدیه شده بود در تالارهای موزه جای گرفت.

همان گونه که آقای بهادری در گزارش خود را به آگاهی اعلیحضرتین و میهمانان ایران رساند، موزه با هزینه‌ای بیش بر ۹۶ میلیون ریال بازسازی شده و همه می‌توانند با پرداخت حق عضویتی اندک به هموندی نگارستان در آیند.

از سوی دیگر برای هموندان و دانش آموزان و دانشجویان و افرادی که حرفه هنری دارند نیز تخفیف‌هایی منظور شده است. پروفسور (فریج) که اهل چکسلواکی است، از تابلوها و نقاشی‌های برجسته، یک سری فیلم و اسلاید تهیه کرده که در نخستین تالار موزه آن را نمایش می‌دهند. موزه با تابلوی زیبایی از فتحعلی سلطان قاجار آغاز می‌شود. یکی از جدیدترین تابلوهای موزه که یکی دو روز پیش وارد کشور شد، بخشی از تابلوی معروف فتحعلیشاه همراه با پسران و نوه‌های او است. این تابلو در سه قسمت کشیده شده: در قسمت وسط فتحعلیشاه و چند پسرش بودهاند که از این قسمت تابلو اطلاعی در دست نیست. قسمت دست راست این تابلو را که چند تن از پسران و نوادگان پادشاه قاجار در آن دیده می‌شوند، چند هفته پیش از یک حراجی در لندن به امر علیاحضرت شهبانو برای نگارستان خریداری کردند. قسمت سوم تابلو نیز که شامل تصویر تعدادی از پسران و نوادگان فتحعلیشاه است، هم اکنون در منزل اسکندر اریه است. این تابلوها در سال ۱۲۳۱ هجری کشیده شده و از جمله نفیس‌ترین تابلوهای دوران قاجار است. بخشی از دیدنی‌های موزه هدایایی است که هنردوستان به پیشگاه علیاحضرت شهبانو تقدیم کرده‌اند.

مجموعه غلامعلی سیف ناصری، قلمدانها، قالی و کتابهای خطی نفیسی است که یادگار هنر ایران از دوران صفویه، زندیه و قاجاریه است. قالی نفیسی از مجموعه سیف ناصری که یکصد سال پیش در بختیاری بافته شده نیز تالار مجموعه او را مفروش کرده که بسیار زیبا و است.

افزون بر مجموعه آیدین آغداشلو، که نمونه‌هایی از خط‌های خوشنویسان فارسی است، یک کلکسیون جواهر و سرقلیان و شمشیر در یکی از تالارهای در ویترین‌های ویژه جا داده شده است. ۷۰ قطعه از این مجموعه متعلق به علی رضایی بوده که به پیشگاه شهبانو هدیه کرده است. این مجموعه را که شامل جواهرات و زیورآلات دوره صفویه تاکنون است، رضایی چند ماه پیش در یک حراج در پاریس خریداری کرده است. این جواهرات و زیورآلات مجموعه‌ای نفیس و گرانبها است: فقط یک سرقلیان آن، که آمیختهای از مینا و طلا است، یک میلیون و چهار هزار تومان ارزش دارد.

همکاری‌های بازرگانی و اقتصادی ایران و اسپانیا

در پایان سفر ولیعهد اسپانیا و همسرشان اعلامیه مشترک ایران و اسپانیا منتشر شد. در اعلامیه، با اشاره به مذاکراتی که ولیعهد اسپانیا با آقای هویدا نخست‌وزیر و آقای خلعتبری وزیر امور خارجه داشته‌اند، آمده است که کلیه راه‌ها و روش‌های ممکن برای افزایش و توسعه بازرگانی و همکاری‌های اقتصادی و فنی بین بخش‌های خصوصی و عمومی دو کشور مورد بررسی قرار گرفته و کمیته‌ای به ریاست «کابلو دوآلبا» معاون رئیس دولت و وزیر دارایی از طرف دولت اسپانیا و آقای هوشنگ انصاری وزیر امور اقتصاد و دارایی ایران تشکیل گردید و این امکانات به تفصیل بررسی شد.

فرصت‌های همکاری- پس از این بررسی‌ها اعلام شد که امکانات اقتصادی و صنعتی دو کشور فرصت‌های بسیاری را برای همکاری‌های وسیع و متضمن منافع مشترک فراهم می‌سازد و امکانات قابل توجهی برای توسعه بازرگانی بین دو کشور وجود دارد. در این زمینه طرفین متذکر گردیدند که نیازمندی‌های روزافزون ایران برای اجرای برنامه‌های عظیم توسعه و عمران، فرصت بسیار مناسبی را برای تأمین اقلامی از قبیل کالاهای سرمایه‌ای، وسایل الکتریکی، کشتی، ریل‌های خط آهن و مواد خام صنعتی توسط اسپانیا فراهم می‌سازد. در زمینه همکاری‌های اقتصادی، فعالیت‌هایی از قبیل راه‌سازی، ایجاد سدهای ئیدرو الکتریک، خدمات عمومی، حمل و نقل، کشاورزی و عمران اراضی، خانه‌های پیش ساخته صنعتی، ساختمان مدارس و هتل‌ها و توسعه جهانگردی بخصوص برای اینگونه همکاری‌ها مناسب تشخیص داده شد. ایران دعوت اسپانیا را برای شرکت در فعالیت‌های دایر و ثابت در اسپانیا و همچنین شرکت در فعالیت‌های تازه در آن کشور که دولت ایران با توجه به امتیازات هر مورد خاص می‌تواند در آن‌ها سرمایه‌گذاری نماید، در اصول پذیرفت.

عقد موافقت‌نامه- زمینه‌های مختلف این مشارکت با توجه به هدف‌های فوری و برنامه‌های درازمدت دو کشور تعیین خواهد گردید. طرفین همچنین موافقت کردند که در آینده نزدیک، بین مقامات مربوطه دو دولت برای انعقاد موافقت‌نامه‌هایی جهت تسهیل در سرمایه‌گذاری و حمایت از آن در دو کشور مذاکراتی صورت گیرد. طرفین برای تأمین اجرای موفقیت‌آمیز این موافقت‌نامه‌ها و نیز برای توسعه مؤثر بازرگانی و همکاری‌های اقتصادی و فنی در کلیه رشته‌های مورد علاقه متقابل، موافقت نمودند که کمیته مشترک بازرگانی و همکاری اقتصادی بین ایران و اسپانیا به سطح وزیران ارتقاء یابد و اولین اجلاسیه آن از تاریخ ۲۷ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۴ در تهران تشکیل گردد. وزرای صنایع و بازرگانی اسپانیا ریاست هیئت نمایندگی دولت متبوع خود را در این اجلاسیه به عهده خواهند داشت. در پایان سفر رسمی ولیعهد اسپانیا، بین شاهنشاه آریامهر و والاحضرت «دون خوان کارلوس» پیام‌هایی مبادله شد.