دیدار رسمی پرزیدنت سنگال لیوپولد سدار سنگور و بانو از ایران ۹-۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
درگاه شهبانو فرح پهلوی دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران

سفرهای رسمی محمدرضا شاه پهلوی

درگاه محمدرضا شاه پهلوی آریامهر


ShahanshahSenegalPresidentTehran5Ordibehesht2535.jpg
ShahanshahSenegalPresidentTehran8Ordibehesht2535a.jpg
دیدار با هنرمندان سازمان ملی فولکلور در کاخ نیاوران : از چپ: صادق خرسندی، فرزانه کابلی، یوسفعلی عصر، هایده اعتماد و غلامرضا سخایی
اعلیحضرتین و پرزیدنت سنگال در تالار رودکی، هویدا نخست‌وزیر و پهلبد وزیر فرهنگ و هنر نیز دیده می شوند
ولیعهد در کنار پرزیدنت سنگال
پرزیدنت سنگال
علیاحضرت و پرزیدنت سدار در دانشگاه تهران

دیدار رسمی پرزیدنت سنگال لیوپولد سدار سنگور و بانو از ایران ۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

پس از نیمروز ۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ پرزیدنت سنگال سدار سنگور و بانو برای یک دیدار پنج روزه وارد تهران شدند. در فرودگاه مهرآباد پیشباز رسمی از پرزیدنت سنگال و بانو انجام یافت. پس از آیین رسمی پیشباز از پرزیدنت سنگور در فرودگاه مهرآباد و آیین خوش آمدگویی از سوی شهردار تهران و پیشکش نشان و کلید شهر تهران در میدان شهیاد انجام شد،

شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به همراه میهمانان عالی‌قدر ساعت ۱۵ و ۴۵ دقیقه به کاخ گلستان تشریف‌فرما شدند. آنگاه رئیس جمهوری سنگال دو قطعه از عالی‌ترین نشان‌های کشورشان را به شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو فراداشتند. شاهنشاه آریامهر نیز یک قطعه نشان درجه یک پهلوی به رئیس جمهوری سنگال و یک قطعه نشان درجه یک هفت پیکر به بانو سنگور اعطاء فرمودند.

شامگاهان میهمانی باشکوهی از سوی اعلیحضرتین به افتخار ورود میهمان عالی قدر ایران برگزار شد

بر سر میز شام شاهنشاه آریامهر سخنانی ایراد فرمودند: [۱]

حضرت رئیس جمهوری، برای شهبانو و من پذیرایی از آن حضرت و بانو سنگور در کشور خودمان مایه کمال خوشوقتی است. شما اکنون میهمان عالی‌قدر مملکتی هستید که مقدم شما را نه تنها به عنوان رئیس یک شکور دوست، بلکه در عین حال به عنوان یک شخصیت برجسته جهان فرهنگ و اندیشه گرامی می‌دارد و شما خود بهتر از هر کس می‌دانید که این خصیصه، از نظر ملتی که در تاریخ طولانی آن همواره ارزش‌های فرهنگی و معنوی مقامی بسیار عالی داشته است، تا چه اندازه اهمیت دارد. ما قبلاً در جشن ملی بزرگی که مظهر تاریخ و فرهنگ ایران بود، یعنی در آیین بزرگداشت دو هزار و پانصدمین سال بنیانگذاری شاهنشاهی ایرانی، خوشوقتی پذیرایی از شما را در کشور خود داشتیم و آن فرصت به من امکان داد که شخصیت ممتاز سیاسی و فرهنگی شما را که در دیدارهای قبلی خودمان با آن آشنایی یافته بودیم باز هم بهتر و بیشتر بشناسم. سفر اخیر شهبانوی ایران به سنگال مرحله نوینی در تقویت روح دوستی ملت ما نسبت به شما و ملت‌تان بود و من در این فرصت از پذیرایی بسیار گرم و صمیمانه‌ای که از طرف آن حضرت و دولت و ملت سنگال نسبت به شهبانوی ایران بعمل آمد، تشکر می‌کنم. مطمئنم که خاطره سفر کنونی شما و بانو سنگور به کشور ما نیز همواره برای مردم ایران خاطره‌ای دلپذیر باقی خواهد ماند.
سدای آفریقا-
شما، حضرت رئیس جمهوری، امروزه نه تنها رئیس یک کشور مهم آفریقایی هستید که تحت رهبری خردمندانه شما به سوی ترقیات همه‌جانبه سیاسی و اقتصادی و اجتماعی پیش می‌رود، بلکه در عین حال مقام شما مقام سخنگوی معنوی قاره آفریقا است. شما به صورت یک شاعر چیره دست، توانسته‌اید از یک طرف بیان‌کننده صادقانه رنج‌ها و محرومیت‌های گذشته هم‌نژادان خویش، و از جانب دیگر پیام آور امیدها و روشنایی‌های آینده باشید. صدای شما، که در قالب بهترین اثر شاعرانه آفریقای معاصر طنین‌افکن است، در آن واحد بانگ دوران سپری شده‌ای تاریک و غم‌انگیز و بانگ فردای پرشکوه و زاینده است. بانگ مردم بیشماری است که در بوته سختی‌ها و بی‌عدالتی‌های دیرینه گداخته شده‌اند و اکنون با پختگی و آزمودگی، می‌کوشند تا نه تنها برای قاره خود آینده‌ای رضایت‌بخش بنیاد گذارند، بلکه سهم خویش را در تغییر نظام اقتصادی و اجتماعی بیدادگرانه کهن و ایجاد نظم نوین عادلانه‌تر و انسانی‌تری در جای آن ایفا کنند. برای ملت ایران که تمدن و فرهنگ آن از نخستین روز جنبه‌ای انسانی داشته است. صدای آفریقای نوین، صدای حیات‌بخش مردمی است که با امید و اعتماد و با نیروی کوشش و تلاشی سازنده، روی به آینده‌ای درخشان دارند و این همان درخشندگی است که شما در یکی از اشعار زیبای خود به صورت «سروش صلح در فروغ خاوری» از آن یاد کرده‌اید. اگر شعر شما، حضرت سنگور، نه تنها در دل‌های مردم قاره آفریقا بلکه بسیار دورتر از آن قاره نیز مورد ستایشی صمیمی قرار گرفته است، بخاطر آن است که در آن، این احساس عمیق رنج‌های گذشته و امیدهای آینده، و درک بشردوستانه مسائل و مشکلات ملی و قاره‌ای و جهانی، بخوبی منعکس است. بخاطر همین آشنایی با تاریخ و فرهنگ بشری، و ادراک عمیق مقتضیات و شرایط مادی و معنوی جامعه آفریقایی است که سیاست شما امروز، چه در زمینه ملی و چه در زمینه بین‌المللی، سیاستی مثبت و واقع‌بینانه است که بر پایه احترام به موازین اخلاقی و انسانی و در عین حال تفاهم و همکاری جهانی متکی است. این سیاست، امروز کشور سنگال را از حیثیت بین‌المللی و فراوانی برخوردار کرده است که تشکیل کنفرانس بزرگ هفته گذشته در پایتخت شما تازه‌ترین نمونه آن است.
سیاست مشترک-
ما از جانب خود خط مشی شما را تأیید می‌کنیم، زیرا بطوری که خود شما می‌دانید اساس سیاست ملی و جهانی ما نیز پشتیبانی از صلح و همزیستی و همکاری بین‌المللی است تا در پرتو آن جوامع مختلف دنیای ما بتوانند برنامه‌های سازندگی و پیشرفت خود را چنانکه باید به مورد اجرا درآورند. ما همواره اعتقاد داشته و داریم که روش‌های افراطی و سیاست‌های متکی به کینه‌توزی و نفاق‌افکنی و تبعیض نژادی و نظائر آن‌ها، کمکی به حل مشکلاتی که در این راه وجود دارند، نمی‌کند. روابط دو کشور ما خوشبختانه بر پایه همکاری روزافزونی در همه زمینه‌های اقتصادی و بازرگانی و علمی و فرهنگی متکی است. وجود شهری که هم اکنون به نام شهبانوی ایران در سنگال در دست ایجاد است، مظهر مجسمی از وسعت این دوستی و نزدیکی دو ملت ما است. ما با علاقه و خوشوقتی تمام شاهد پیشرفت‌های همه‌جانبه کشور سنگال تحت رهبری خردمندانه شما هستیم و بخصوص موفقیت کامل کشورتان را در اجرای «برنامه توسعه» که اکنون در دست اجرا است، آرزو می‌کنیم. با این امید، تندرستی و شادکامی شخص شما، حضرت رئیس جمهوری، و بانو سنگور، با آرزوی رفاه و پیشرفت روزافزون ملت دوست سنگال و همه کشورهای قاره بزرگ آفریقا، به امید توسعه و تقویت همکاری دو کشور ما، و با آرزوی صلح و تفاهم بین‌المللی را آرزو می‌کنیم.


حضرت لئوپولد سدار سنگور پرزیدنت سنگال در پاسخ بیانات شاهنشاه آریامهر چنین ابراز داشتند:

اعلیحضرتا...
از پذیرایی گرمی که آن اعلیحضرت، شهبانو، دولت و ملت ایران از ما، همسرم، هیئت نمایندگی همراه و خود من بعمل آوردند و بویژه از بیانات دوستانه‌ای که شما ایراد فرمودید بسیار سپاسگزارم. شاه شاهان، نور آریایی‌ها، حقیقت این است که کشور بزرگ شما، ایران قدیم و بویژه ایران امروز که هم اکنون در افق سال ۲۰۰۰ می‌درخشد، برای ما کشوری بزرگ بشمار می‌رود. این ایران جدید همان ایرانی است که اعلیحضرت رضاشاه کبیر پدر عالی‌قدر شما آن را بنیان‌گذاری کردند و دلیل آن عزت و بزرگداشتی است که ملت ایران به مناسبت پنجاهمین سال شاهنشاهی پهلوی نسبت به اعلیحضرت رضاشاه کبیر نشان می‌دهد. سنگال با کمال خوشوقتی در این مراسم شرکت می‌جوید. پرزیدنت سنگور در پایان بیانات پس از تشریح سیاست‌های داخلی ایران و اصلاحات عمیق در ایران و ستایش از سیاست بشردوستانه شاهنشاه آریامهر گفتند: با توجه به مناسبات بسیار دوستانه ما ظرف چهار سال گذشته و نیز مذاکراتی که در پیش داریم، من اطمینان دارم که نتیجه آن همکاری بیشتر بین دو کشور خواهد بود بویژه آنکه این همکاری در چارچوب همبستگی آفریقا و آسیا که ما برای آن اهمیت زیادی قائل هستیم صورت می‌گیرد.

۶ اردیبهشت ماه نخستین دور گفتگوهای شاهنشاه آریامهر و پرزیدنت سدار سنگور رئیس جمهوری سنگال بامداد امروز آغاز شد. گسترش روابط دوجانبه و مسائل بین‌المللی از اهم مسائلی بود که در گفتگوهای امروز مورد بررسی قرار گرفت. پرزیدنت سدار سنگور امروز همچنین با نخست‌وزیر و وزیر خارجه دیدار و گفتگو کرد.

۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ در پیشگاه علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران، در آیین ویژه‌ای در دانشگاه تهران به لئوپولد سدارسنگور رئیس جمهوری سنگال که از نویسندگان، متفکران و شاعران نامی جهان است، درجه دکترای افتخاری ادبیات و زبان فارسی داده شد. این آیین در تالار فروغی کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران با بودن گروهی از پایوران علمی برگزار شد. به هنگام ورود میهمانان، علیاحضرت شهبانو ردای استادی دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران را بر تن داشتند.

در آغاز سرودهای ملی سنگال و ایران و همچنین سرود دانشگاه تهران نواخته شد و آنگاه دکتر هوشنگ نهاوندی در سخنانی شخصیت علمی رئیس جمهوری سنگال را ستود. سپس، رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی این دانشگاه منشور استادی افتخاری این دانشکده را خواند و پس از آنکه حضرت رئیس جمهوری سنگال لباس استادی دانشکده ادبیات و علوم انسانی را بر تن نمود، منشور دکترای افتخاری به ایشان اهدا شد. رئیس جمهوری سنگال با لباس استادی، در سخنرانی رسایی به سفر موفقیت‌آمیز علیاحضرت شهبانو به سنگال، جشن‌های ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ایران و آثار ادبی ایران، به ویژه آثار سعدی و حافظ اشاره کرد و در پایان گفت: من اکثر آثار سعدی، حافظ و خیام را مطالعه کرده‌ام و آن‌ها را ارج می‌نهم.

در این هنگام علیاحضرت شهبانو به همراه میهمانان خود از قسمت‌های مختلف کتابخانه مرکزی دانشگاه بازدید نمودند و تالار رشیدالدین فضل‌اله همدانی، طبیب، مورخ و وزیر قرن هفتم به دست حضرت رئیس جمهوری سنگال گشایش یافت. در این تالار و کتابخانه ابراهیم پورداوود نیز جای دارد. در اینجا چند تن از رؤسای دانشگاه‌ها از سوی دکتر نهاوندی به رئیس جمهوری سنگال و همسرشان معرفی شدند و با آنان به گفتگو پرداختند. علیاحضرت شهبانو به مناسبت گشایش جدید تالار کتابخانه مرکزی ایران، شش جلد کتاب نفیس درباره ایران که میان سال‌های ۶۰۰ و ۱۷۰۰ میلادی به چاپ رسیده است و جزو نسخه های کمیاب در دنیا است، به کتابخانه مرکزی پیشکش فرمودند.

۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ پس از آنکه امین الله حسین آهنگساز معروف باله شهرزاد ساخته خود را در تالار رودکی در پیشگاه اعلیحضرتین و پرزیدنت سدار سنگور و بانو رهبری کرد، به همراه همسرش به حضور شاهنشاه و شهبانو و میهمانان عالی قدر ایران پرزیدنت سنگال لیوبولد سدار سنگور و بانو باریافتند و مورد مهربانی اعلیحضرتین قرار گرفت. در فرتور، آقای هویدا نخست‌وزیر و پهلبد وزیر فرهنگ و هنر نیز دیده می‌شوند.

۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ دیدار پرزیدنت سنگال و بانو به ایران پایان یافت و بدین روی، اعلامیه مشترکی میان دو کشور چاپ شد. در این اعلامیه سران دو کشور اراده راسخ خود را نسبت به ادامه مشارکت کارای خود برای یافتن راه حل‌هایی پایدار و عادلانه مورد تایید قراردادند. در اعلامیه مشترکی که در پایان سفر رئیس جمهوری سنگال از ایران انتشار یافت گفته شده است که اعلیحضرتین دعوت سفر به سنگال را پذیرفته‌اند و تاریخ آن بعداً اعلام خواهد شد. در اعلامیه همچنین آمده است، شاهنشاه آریامهر و رئیس جمهوری سنگال درباره همکاری ایران و سنگال و نیز مسایل بین‌المللی مذاکره و تبادل نظر کردند. ایران و سنگال از گسترش مطلوب مناسبات دوستی و همکاری روزافزون بین دو کشور خشنودند و در چهارچوب همین همکاری‌ها یک موافقت‌نامه مالی ۴۰ میلیون دلاری میان دو کشور دستینه شد.