مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۶ بهمن ۱۳۴۶ نشست ۳۳

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۶ اوت ۲۰۱۴، ساعت ۱۷:۴۴ توسط Solhosafa (گفتگو | مشارکت‌ها) (←‏- قرائت اسامی غایبین جلسه قبل‏)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و دوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و دوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۶ بهمن ۱۳۴۶ نشست ۳۳

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز شنبه ۲۶ بهمن ۱۳۴۶ نشست ۳۳

فهرست مطالب:

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره‏۲۲

جلسه: ۳۳

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنجشنبه ۲۶ بهمن ماه ۱۳۴۶

فهرست مطالب:

۱- قرائت اسامی غایبین جلسه قبل‏

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: مهندس عترت- دکتر بقایی یزدی- سرتیپ‌پور

۳- تقدیم لایحه متمم بودجه سال ۱۳۴۶ به وسیله آقای دکتر یگانه وزیر مشاور

۴- اعلام وصول و قرائت ۳ فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

۵- تصویب صورت‌جلسه‏

۶- تقدیم لایحه نسخ قانون مصوب ۱۶ تیر ۱۳۴۳ راجع به اهدا زمین و ساختمان اهدایی به وزارت فرهنگ به وسیله آقای قراچورلو کارپرداز

۷- طرح و تصویب یک فوریت لایحه نسخ قانون مصوب ۱۶ تیر ۱۳۴۳ راجع به اهدا زمین و ساختمان اهدایی به وزارت فرهنگ‏

۸- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده- ختم جلسه

مجلس ساعت نه و پنج دقیقه صبح به ریاست آقای مهندس حیدرعلی ارفع (نایب رئیس) تشکیل گردید.


- قرائت اسامی غایبین جلسه قبل‏

۱- قرائت اسامی غایبین جلسه قبل‏

نایب رئیس- اسامی غایبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غایبین با اجازه

آقایان مهندس معینی‌زند- کریم بخش سعیدی- پردلی- شاخویی- مهندس یارمحمدی- توسلی- مهندس قادرپناه- مهندس اردلان- دکتر زعفرانلو- بدرصالحیان- مهندس برومند- ثامنی- مهندس عترت- مهندس‌کیا- مهندس سهم‌الدینی- مهندس ریاحی- ضیا احمدی- خواجه نوری- مهندس صایبی- مهندس عدل- کیوان- مهندس ارفع- دکتر حبیب‌اللهی- پاینده- مهندس عطایی- جهانشاهی- دکتر وفا- مافی- اخلاقی- دکتر رفیعی- شکیبا- فولادوند- فهیمی- موقر- دکتر صالحی.

غایبین مریض

آقایان زرگرزاده- ادیب سمیعی- مهندس بریمانی- دکترحکیم شوشتری- دکتر محققی- اصولی- امیراحمدی - اولیا ـ پرویزی ـ پزشکی ـ جاماسبی ـ قاضی‌زاده ـ پروفسور مخبر فرهمند.

- بیانات قبل از دستور آقایان: مهندس عترت ـ دکتر بقایی یزدی ـ سرتیپ‌پور

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: مهندس عترت ـ دکتر بقایی یزدی ـ سرتیپ‌پور

نایب‌ رئیس ـ نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم. آقای مهندس عترت بفرمایید.

مهندس عترت ـ خداوند متعال به اینجانب توفیقی عنایت فرمود که به مدت ۴ روز از تاریخ ۱۹ لغایت ۲۳ بهمن جاری در معیت چند نفر از همکاران محترم عضو کمیسیون‌های کشاورزی و آب و برق بنا به دعوت وزارت آب و برق به سرپرستی جناب آقای خواجه نوری به استان خوزستان سفر کنم و از فعالیت‌های عمرانی این منطقه بازدید نمایم.

در این مسافرت همه چیز، همه فعالیت‌های جالب و دیدنی بود. دیدنی‌ها بسیار ارزنده و برای بنده آموزنده و بر هر ایرانی وطن‌پرست لازم است به مصداق من لم یشکر الناس لم یشکر الله از بانی بزرگ و عالقدر این نهضت عظیم کشاورزی و صنعتی سر تعظیم فرود آورده و عملیات بسیار شایسته مجریان را در استان خوزستان مورد تحسین و تمجید قرار دهد. از این رو لازم می‌داند که مراتب احساس خود را از مشاهده نتایج مهم اقتصادی ـ صنعتی ـ کشاورزی و اجتماعی و فعالیت‌های جوانان علاقمند و پرشوری که در این استان خدمت می‌کنند به عرض نمایندگان محترم برسانم.

در این مسافرت از جزیره خارک ـ سد پهلوی ـ مزارع آزمایشی سفی‌آباد مزارع نیشکر و کارخانه قندسازی هفت‌تپه ـ تأسیسات هیدروالکتریک سد پهلوی و نیروگاه برق اهواز بازدید شد.

تأسیسات نفتی خارک بسیار شگفت‌انگیز و تحسین‌آمیز بود و چون ورود به جزئیات عملیاتی که برای رسانیدن نفت مملکت ما به بازار دنیا از تخصص بنده خارج است از بیانش به طور مشروح خودداری می‌کنم و به طور مختصر عرض می‌نمایم لوله‌های نفتی که در مناطق نفت‌خیز خوزستان نفت را به این جزیره می‌رساند با آخرین اسلوب فنی در خشکی و زیر آب تعبیه شده و نفت را وارد سه نوع مخزن‌های مدرن می‌نماید که ظرفیت این مخازن متفاوت بوده و حداکثر آن نیم میلیون بشکه است در اسکله جدید ۱۴ کشتی نفتکش می‌توانند باهم پهلو گیرند و بارگیری نمایند. بارگیری کشتی‌ها به وسیله دستگاه‌های خیلی مدرن کنترل و اندازه‌گیری می‌شود. کلیه این دستگاه‌ها خودکار است و مقدار ظرفیت هر کشتی با متر مکعب و بشکه تعیین می‌شود. رکورد مقدار حمل نفت روزانه چهار میلیون و پانصد هزار تن رسیده است.

به وسیله شرکت ملی نفت از سه حلقه چاه بهره‌برداری می‌شود و مقدار استخراج روزانه آن ۱۶ هزار بشکه است. ولی به وسیله شرکت پان‌آمریکن تاکنون ده حلقه چاه حفر شده و مقدار استخراج نفت آنها در روز یکصد هزار بشکه می‌باشد که به موجب قراردادهای مربوط ۷۵٪ آن به ایران تعلق دارد و ۲۵٪ آن به شرکت مزبور بعد از وضع کلیه مخارج.

جمعیت این جزیره فعلاً پنج‌هزار نفر بالغ است که ۱۰۰۰ نفر بومی می‌باشد. زندگی افراد بومی نسبت به سابق به مراتب بهتر شده است و عواید آنها تا دو برابر رسیده. آب خوردن این جزیره به وسیله دستگاه‌های تقطیر از آب دریا استفاده می‌شود.

بعدازظهر روز ۲۱ بهمن از تأسیسات سد محمدرضا شاه پهلوی و کارخانه هیدروالکتریک سد بازدید نمودیم.

این سد که در ۲۴ کیلومتری شمال دزفول ایجاده شده بزرگ‌ترین سد خاورمیانه و ششمین سد بزرگ دنیا می‌باشد و شاهنشاه آریامهر در مورد اهمیت این سد در کتاب مأموریت برای وطنم چنین مرقوم می‌فرمایند «بر روی رودخانه در نزدیک شهر اندیمشک ما مشغول ساختن یکی از مرتفع‌ترین سدهای دنیا هستیم. این سد در یکی از شگفت‌ترین دره‌ها که تاکنون برای منظور سدسازی ممیزی شده بنا خواهد شد.

در محل انتخاب شده طرفین دره چنان عمیق ـ مستقیم و موازی و نزدیک به یکدیگر قرار دارند که حتی متخصصین واقع‌بین موافقند که خواست خداوند متعال بوده که بشر سدی در آنجا بنا نماید.

این سد پس از انجام مطالعات فنی و مقدماتی و ایجاد راه و تونل‌های لازم در روز هشتم آبان ماه سال ۴۰ به دست توانای شاهنشاه ایران بتن‌ریزیش افتتاح گریده و رهبر عالیقدر ملت ایران در اسفندماه سال ۴۱ افتتاح و اجازه بهره‌برداری آن را مرحمت فرموده‌اند. ارتفاع سد ۲۰۳ متر و طول مخزن ۶۰ کیلومتر و ظرفیت آن سه هزار و سیصد میلیون متر مکعب آب است و می‌تواند ۱۴۵۰۰۰هکتار اراضی زراعتی را در سال مشروب سازد و بعلاوه مقدار ۵۲۰۰۰۰ کیلو وات برق تولید کند. آبی که از دریاچه‌های سد خارج می‌شود حدود ۲۰۰ متر مکعب در از اراضی ۵۸ قریه را مشروب می‌کند و چهارده هزار نفر از آن برخوردار می‌شوند. برق آن مورد استفاده شهرهای اندیشمک‌ـ دزفول‌ـ اهوازـ آبادان و خرمشهر و دهات مجاور خطوط انتقال انرژی و مزرعه هفت تپه و شهر شوش قرار می‌گیرد. دو دستگاه توربین که هر کدام ۶۵۰۰۰ کیلو وات قدرت دارد فعلاً مشغول کار است و دو دستگاه دیگر در حال مونتاژ بوده که به وسیله مهندسین و کارگران ایرانی بدون دخالت یک فرد خارجی انجام می‌گردد. علاوه بر این یک جایگاه دیگری برای نصب چهار دستگاه توربین ۶۵۰۰۰ کیلوواتی در دست ساختمان بود که عملیات ساختمان و نصب توربین تا آخر برنامه چهارم خاتمه می‌پذیرد. مقدار مصرف برق فعلاً ۸۰۰۰۰ کیلووات می‌باشد و در جشن تاجگذاری تا ۸۵۰۰۰ کیلو وات رسیده.

بر طبق برنامه‌ای که تهیه شده قرار است برق سد پهلوی را از طریق لرستان به تهران برسانند و شهرهای واقعه در سر راه خطوط اتصال نیرو مانند خرم‌آبادـ بروجردـ ملایرـ اراک‌ـ قم‌ـ تهران برق بدهند شبکۀ آبیاری سد پهلوی که برای شرب بیست و دو هزار هکتار اراضی زیر سد ساخته شده متشکل از دو کانال اصلی به طول‌های ۲۷ و ۱۲ کیلومتر و بیست کانال فرعی به طول ۱۴۰ کیلومتر است.

نایب‌ رئیس‌ـ آقای مهندس عترت وقت جنابعالی تمام شد.

مهندس عترت‌ـ اگر اجازه بفرمائید بیش از چند دقیقه دیگر وقت مجلس را نمی‌گیرم.

نایب‌ رئیس‌ـ بفرمائید.

مهندس عترت‌ـ مطلبی که در اینجا مختصر می‌کنم و به عرض می‌رسانم اینست که کسانی که در آن نواحی فعالیت کرده‌اند نتیجه‌های بسیار خوبی برداشته‌اند حتی یکی از مهندسین جوان کشاورزی با کمک مختصری که به او شده است در دزفول مزرعۀ توت‌فرنگی درست کرده که محصولش را ما دیدیم با استفاده از نایلن برای پوشش از بوته‌ها و همچنین پوشش روی مرزها تا اینکه علوفه‌های هرز نتواند آنها را اذیت بکند (مهندس صائبی‌ـ مزرعه بسیار خوبی است) و آنطوری که اظهار می‌کرد مقدار برداشت توت‌فرنگی در این مزرعه در هر هکتار تا چهار تن خواهد رسید و در حال حاضر هر کیلو توت‌فرنگی را از پانزده تا هفت تومان فروخته است و با این احتساب ما می‌توانیم حدس بزنیم که تأسیسات آبیاری و کشاورزی سد پهلوی تا چه اندازه امکان می‌دهد که جوانان کشور ما بتوانند فعالیت کنند و استفاده‌های شایان ببرند (صحیح است) ضمناً از مزرعه صفی‌آباد هم بازدید کردیم این یک مزرعه آزمایشی است به مساحت دویست هزار هکتار که بیست و چهار نوع گندم و ۵۵ نوع باقالا و سایر محصولات دیگر در آنجا آزمایش می‌شود مخصوصاً از یک نوع باقالائی که به باقالای الجزایری معروف است در حدود پنج برابر باقلای بومی محصول برداشتند. وقت بنده تمام است و نسبت باین بازدید مطالبی داشتم که امیدوارم در وقت دیگری مجال پیدا شود تا آن مطالب را بعرض برسانم در خاتمه مطلبی راجع به جیرفت می‌خواهم عرض کنم بطوریکه آقایان می‌دانند جیرفت یکی از شهرستان‌های مستعد کشاورزی ایران است و عده‌ای از سابق آمده‌اند و سرمایه‌گذاری کرده‌اند و محصولاتی حمل می‌کنند و به تهران می‌رسانند اخیراً شکایت کرده‌اند که قبلاً ما بوسیله میدان دارها کمک می‌گرفتیم بعداً بانک اعتبارات تعاونی توزیع گفت بیائید شرکتی تشکیل بدهید تا ما به شما کمک کنیم و بعد معلوم شد که خود این بانک با میدان دارها تبانی کرده و با آنها دست بیکی شده است و محصولات آنها را به وضع سابق و با قیمت ینازل به فروش می‌رساند و اینها متضرر شده‌اند علاوه بر این در حدود یکصد هزار تومان هم سرمایه‌گذاری کرده‌اند و شرکتی تشکیل داده‌اند که بتوانند از این بانک وام بگیرند ولی متأسفانه بانک مزبور بآنها وام نداده است و بعلاوه از بانک کشاورزی قبلاً وام‌هائی گرفته‌اند که قارد به پرداختنش نیستند و بانک کشاورزی هم می‌خواهد اسناد بدهی آنها را باجراء بگذارد و تقاضا کرده‌اند که وسیله‌ای فراغهم شود تا اینکه اولاً بانک اعتبارات توزیع به وظایف خودش آشنا بشود و تا حدودی که ممکن است از طریق دولت کمک بشود تا این سرمایه‌گذاران ورشکست نشوند و بتوانند به خدمت خودشان ادامه بدهند.

نایب‌ رئیس‌ـ آقای مهندس عترت ۵ دقیقه از وقت شما می‌گذرد.

مهندس عترت‌ـ بنده بیش از این عرضی ندارم (احسنت)

نایب‌ رئیس‌- آقای دکتر بقایی یزدی بفرمایید.

دکتر بقائی یزدی‌ـ با کسب اجازه چون بحث انقلاب اداری موضوع روز است لازم دانستم چند کلمه در این باب صحبت کنم متأسفانه تا کنون کار بدین منوال بوده و بدین روال عمل شده که مأمورین موظف در ازای خدمتی که در انجام آن وظیفه داشته‌اند تشویق و تقدیر شده‌اند (دکترصدرـ چنین چیزی نبوده) این مأمورین موظف بوده‌اند در حالیکه بنظر اینجانب کسی که برای انجام خدمتی مزدور مقام گرفت و موظف بود که خدمتی را انجام بدهد دیگر تشویق و تقدیر موردی ندارد و این تقدیر و تشویق را بایستی بصورت پاداش به کسانی عطا کرد با نیتی پاک و رایگان برای دولت و ملت خدمت می‌کنند و یا در ازای زمد ناچیزی که می‌گیرند از عهده انجام خدمات بزرگی برمی‌آیند بنظر اینجانب در عصر انقلاب نخست ستایش کسی را سزاست که اساس این بنا را پی‌ریزی کرد و بنیان این تحول وسیع از روح بلند او سرچشمه گرفت و او رهبر عالیقدری است که نه تنها ما بلکه همه جهان خدمات او را تحسین و ستایش می‌کنند (صحیح است) سپس این تشویق و ترغیب باید متوجه کسانی باشد که رزمندگان صفوف اول این انقلاب را تشکیل می‌دهند باید نخست از آن مأمور اصلاحات ارضی تقدیر و تشویق کرد که در روزهای سخت یک تنه با هزاران خطر طرف شد و این بنای اصلاحات را پی‌ریزی کرد باید اگر تشویق و تقدیر هست از آن سپاهی دانش بعمل آید که با ایمان و علاقه کامل در سخت‌ترین شرایط برای بینا کردن هموطن خود و آشنا کردن او به زندگی نوین کوشش و فعالیت کرد باید ازآن سپاهی بهداشت تشویق و تقدیر کرد که در کوره دهات کویر لوت با شرایط بسیار ناسازگار همه ناملایمات را بر خود هموار ساخت و برای درمان هموطن محروم خود کوشش و فداکاری کرد (دکتر اسفندیاری‌ـ منظور همان سپاهی بهداشت بود) سپاهی بهداشت در کویر مشغول خدمت هستند (دکتر کیان‌ـ در حاشیه کویر نه خود کویر) من معتقدم اگر نشانی، مدالی، تقدیری تشویقی هست حق اینهاست و اگر نه کسانی که مقامات عالی گرفته و مزد کافی گرفته‌اند دیگر تشویق و تقدیر، نشان و مدال ضرورتی ندارد چون بحث تشویق تقدیر در میان بود لازم دانستم در یک مرود مخصوص از کسانی که بانی اینکار بوده‌اند تقدیر کنم چندی پیش خبر نصب مجسمه‌های محمد زکریای رازی و بوعلی‌سینا را در آمفی‌تآتر دانشکده پزشکی پاریس و گالری مشاهیر جهان در آمریکا خواندیم و چند روز پیش گزارش جامعی از نطق‌هائی که در مجالس مذکور ایراد شده بود مشاهده کردم که ذکر چند سطری از آن مطالب بنظر من بسیار غرورآمیز و ما به افتخار است هنگام نصب این مجسمه‌ها در آمفی‌تآتر دانشکده پزشکی پاریس رئیس دانشکده پزشکی پاریس گفت«ما بدین جهت این مجسمه‌ها را در آمفی‌تآتر پزشکی پاریس قرار دادیم که دانشجویان سراسر دنیا هر روز در برابر خود این مسجمه‌ها را مشاهده کنند و بدانند که دنیای غرب و علم پزشکی تا چه پایه مدیون این اساتید بزرگ و ملت ایران است» و همچنین دکتر گامپر رئیس کنگره جراحان جهانی در حضور جمع کثیری از رجال سیاسی و دانشمندان قاره جدید گفت «این مجسمه‌ها از کسانی است که از هزار سال پیش تاکنون مشعل دانش و تمدن بشری را در دست داشتند و آنچه امروز ما بداشتن آن افتخار می‌کنیم نتیجه رنج و زحمت این مردان بزرگ است عالم پزشکی امروز و دنیای خرب، خود را مدیون علم پزشکی ایران قدیم می‌داند» و سپس اینطور نتیجه می‌گیرد «امروز ایران در سایه رهبری پادشاه خود جهش کم‌نظیری در کلیه شئون اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی بدست آورده که موجب اعجاب جهانیان است (صحیح است) و ما به دوستی ملت کهن و دانش‌پرور ایران افتخار می‌کنیم و هدیه انجمن پزشکان ایران را با جان و دل می‌پذیریم.»

همکاران گرامی به نظر من اگر سیستمداران جهان مطالبی را بر علیه یا بر له ملتی ایراد نمایند تا این حد قابل اتکا نیست زیرا سیاستمدارا بر خحسب موقعیت حرف می‌زند ولی دانشمندی وارسته و استادی بزرگ وقتی چنین سخنانی را بر زبان می‌راند می‌توان مطمئن بود که این اظهارنظر تراوش مغزی است که اهل مداهنمه نیست (صحیح است) و این مطالب برای ما موجب کمال افتخار می‌باشد بهر صورت من وظیفه خود دانستم که از انجمن پزشکان و از هیئت مدیره آن ز دبیر فعال آن و از کسانی که موجب ارسال این هدیه جالب به غرب و یادآوری تمدن کهنسال ما به غرب گردیده‌اند در این مجلس قدردانی و سپاسگزاری کنم و توفیق همه خدمتگزارانی را که برای اعتلاء نام میهن عزیز ما کوشش می‌کنند از خداوند مسئلت نمایم (احسنت، احسنت)

نایب‌ رئیس‌ ـ آقای سرتیپ‌پور بفرمائید.

سرتیپ‌پورـ دو نفر از جنوب صحبت کردند اشکالی ندارد که یک نفر هم از شمال رسیده بود در دو فقره به امضاء ماهیگیرهای شمال (یک نفر از نمایندگان‌ـ به کمیسیون عرایض مرحمت بفرمائید) که تقدیم می‌کنم قبلاً به مقام ریاست و این نامه دارای سه جزء است مطالبش به سه قسمت تقسیم می‌شود (دکتر بقائی بوی ماهی می‌دهد؟) اگر گرفته بشود. قسمت اول اظهار نگرانی بود از اینکه لایحه‌ای به مجلس داده شده که به منع صید می‌خواهند حکم بدهند در حالیکه این صحیح نیست. جزء دومش تشکر از بنده بود که بنده مخالفت کرده‌ام با منع صید چون قسمت اول صحیح نیست قسمت دومش هم صحیح نیست سومش تقاضای این بود که در این موقع که برنامه چهارم مطرح است ناظر به زندگی طبقه‌ای که منحصراً کاراشن صید است بشود و موجباتی فراهم بکنند که آنها هم بتوانند از زندگی مرفه برخوردار باشند آنچه که بنده را وادار کرد که در این موقع وقت نمایندگان محترم را یکی دو دقیقه‌ای بگیرم این است که بنده دیدم جواب دادن به یکایک امضاکنندگان نامه برای بنده میسر نیست اگر بیکی از آنها هو جواب بنویسم ممکن است برای او مقدور نباشد که عرایض بنده را به همه ابلاغ بکنند لاجرم لازم دانستم که در اینجا مطلب را به عرض برسانم که ضمن تشکر از نمایندگان به گوش همه آنها برسد که او لایحه‌ای که در اینجا داده شده فقط مسأله تنظیم صید بود از طریق دادن پروانه که در شمال این پروانه مسأله‌اش مطرح نبوده است و مخالفت بنده هم مخالفت با اصل مطلب نبود که ایشان از بنده تشکر کردند فقط بنده از نظر اینکه در مادۀ ۹۱ آئین‌نامه مقرر است که هر لایحه‌ای که تقدیم می‌شود مقدمه‌ای داشته باشد و اشتباهی شده بود از طرف ماشین‌نویس یا هر شخص دیگری و بر خلاف توصیه فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین آن مقدمه ذکر نشده بود متذکر شدم که آن مقدمه ذکر نشده بود بنده متذکر شدم که آن مقدمه را بگذارید که آمدند و توضیح دادند و قبول کردند البته این اشتباه هم اشتباهی نبود که قابل سرزنش باشد چون همانطور که باید حقیقت را دوست داشته باشیم باید اشتباه را هم قبول کنیم چون اشتباه یکی از حقوق مسلمه آزادی است که اگر بنا باشد ما اشتباه را سخت بگیریم هر شخصی که پر کار است از ترس اشتباه کم کار می‌شود اگر کم کار است محافظه کار می‌شود باز هم ترس اشتباه در نتیجه تجارب ترقی نمی‌کند و علم شناخته نمی‌شود جامعه در حال در جا زدن اولیه قرار می‌گیرد بنابراین اشتباه از هر جهتی از جهات که شده باشد قابل بخشش است این است که خواستم عرض کنم که اگر اشتباهی دست داده باشد یا در خبر رساندن اشتباهی شده باشد آن اشتباه تکرار نشود و از طرف آنهائی که در این کار متذکر می‌شوند از طرف آنها هم بخشیده می‌شود چرا؟ برای اینکه عرض کردم یکی از حقوق مسلم در آزادی اشتباه کردن است حق اشتباه در هر امری محفوظ است اعم از صیاد یا عمر و زید، موظف یا غیر موظف. عرض دیگری ندارم.

- تقدیم لایحه متمم بودجه سال ۱۳۴۶ بوسیله آقای دکتر یگانه وزیر مشاور

۳- تقدیم لایحه متمم بودجه سال ۱۳۴۶ بوسیله آقای دکتر یگانه وزیر مشاور.

نایب رئیس‌ـ با اجازه خانم‌ها و آقایان وارد دستور می‌شویم جناب آقای دکتر یگانه فرمایشی دارید بفرمائید.

دکتر یگانه (وزیر مشاور)ـ با اجازه جناب آقای رئیس چون در درآمدهای عمومی سال جاری افزایش حاصل شده و از طرفی پاره‌ای از دستگاههای دولتی احتیاج به اعتبارات بیشتری داشتند لذا برای تأمین اعتبار برای هزینه‌های فوق‌العاده لایحه متمم بودجه سال ۱۳۴۶ تقدیم می‌شود.

نایب‌رئیس‌ـ به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت ۳ فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

۴- اعلام وصول و قرائت ۳ فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

نایب‌رئیس‌ـ لوایحی است از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شمارۀ۶ (کشاورزی) در خصوص لایحه شمارۀ ۴۴۴۹۶ـ۲ /۹ /۱۳۴۶ دولت راجع به اصلاح پاره‌ای از مواد و الحاق مواد جدید به قانون تأسیس صندوق توسعه کشاورزی ایران که ضمن مرقومه شماره۱۶۳۱ /۲۹ ل‌ق‌ـ ۱۱ /۱۰ /۱۳۴۶ از آن مجلس محترم به مجلس سنا ارسال شده بود در جلسه روز دوشنبۀ ۲۳ بهمن ماه ۱۳۴۶ مطرح به تصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانون مزبور که اصلاح شده به پیوست ارسال می‌شود.

نایب‌رئیس مجلس سناـ دکتر سید محمد سجادی.

نایب‌رئیس‌ـ اصلاحات مجلس سنا به کمیسیون‌های مربوط فرستاده می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شمارۀ۶ (کشاورزی‌ـ آب و برق) در خصوص لایحه شمارۀ۴۱۳ /۲۱۱۲۸ دولت را به تأسیس شرکت‌های بهره‌برداری از اراضی زیر سدها در جلسه روز دوشنبۀ ۲۳ بهمن ماه ۱۳۴۶ مطرح و به تصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانون مزبور برای تصویب آن مجلس محترم به پیوست ارسال می‌شود.

نایب‌رئیس مجلس سناـ دکتر سید محمد سجادی.

نایب‌رئیس‌ـ به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شمارۀ۴ (دارائی) در خصوص لایحه شمارۀ۵۰۱۹۲ـ ۶ /۳ /۱۳۴۶ دولت راجع به لازم‌الاجراء بودن قراردادهای بین مؤسسه دخانیات و سازمان چای با توتونکاران و چایکران که ضمن مرقومه شمارۀ ۱۶۹۳ /۳۵ل‌ق‌ـ ۴ /۹ /۱۳۴۶ از آن مجلس محترم به مجلس شورای سنا ارسال شده است در جلسه روز دوشنبۀ ۲۳ بهمن ماه ۱۳۴۶ مطرح و مورد شور واقع و به تصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانون مزبور که اصلاح شده به پیوست ارسال می‌شود.

نایب‌رئیس مجلس سناـ دکتر سید محمد سجادی.

نایب‌رئیس‌ـ اصلاحات مجلس سنا به کمیسیون‌های مربوط فرستاده می‌شود.

- تصویب صورت جلسه

۵- تصویب صورت جلسه

نایب‌رئیس‌ـ نسبت به صورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری ندش) صورتجلسه قبل تصویب می‌شود.

- تقدیم لایحه نسخ قانون مصوب ۱۶ تیر ۱۳۴۳ راجع به اهداء زمین و ساختمان اهدائی به وزارت فرهنگ به وسیلۀ آقای قراچورلو کارپرداز

۶- تقدیم لایحه نسخ قانون مصوب ۱۶ تیر ۱۳۴۳ راجع به اهداء زمین و ساختمان اهدائی به وزارت فرهنگ به وسیلۀ آقای قراچورلو کارپرداز.

نایب‌رئیس‌ـ آقای قراچورلو بفرمائید.

قراچورلو (کارپرداز)ـ با اجازه مقام محترم ریاست و نمایندگان محترم ماده واحده‌ای تهیه شده از طرف کارپردازی که تقدیم می‌شود به این عنوان:

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

چون با توجه به افزایش تعداد نمایندگان مجلس شورای ملی ایجاد ساختمان طالار جلسه علنی در شمال عمارت جدید بر طبق قسمت‌های اداری مجلس نیز احتیاج به ساختمان دیگری است، با توجه به نظر مهندسین مشاور و کارشناسان دفتر فنی سازمان برنامه ساختمانی که قبلاً بهمین منظور احداث و طبق قانون مصوب شانزدهم تیر ماه ۱۳۴۳ به وزارت آموزش و پرورش اهدا شده است مورد احتیاج مجلس شورای ملی می‌باشد (جمعی از نمایندگان‌ـ احسنت) لذا ماده واحده ذیل را بساحت مقدس مجلس شورای ملی تقدیم و تقاضای تصویب آن را با یک فوریت دارد.

- طرح و تصویب لایحه نسخ قانون مصوب ۱۶ تیر ماه راجع به اهداء، زمین و ساختمان اهدائی به وزارت فرهنگ

۷- طرح و تصویب لایحه نسخ قانون مصوب ۱۶ تیر ماه راجع به اهداء، زمین و ساختمان اهدائی به وزارت فرهنگ.

نایب‌رئیس‌ـ توجه بفرمائید فوریت لایحه مطرح است ماده واحده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده واحده‌ـ ماده واحده قانون مصوب ۱۶ تیر ماه ۱۳۴۳ که مربوط به اهداء یک قطعه زمین به مساحت ۶۰ /۶۹۴۲ متر مربع و ساختمان احداثی در آن از طرف مجلس شورای ملی به وزارت فرهنگ می‌باشد منسوخ و زمین و ساختمان مزبور کماکان در ملکیت مجلس شورای ملی خواهد بود.

مفاد تبصره‌های یک و دو قانون مذکور به قوت خود باقیست.

کارپردازی مجلس شورای ملی.

نایب‌رئیس‌ـ فوریت لایحه مطرح است آقای سعید وزیری مخالفید بفرمائید.

سعید وزیری‌ـ اگر حمل بر این نشود که بالاخره «طاعت از دست نیاید گنهی باید کرد» از آن مصداق واز آن بابت بنده صحبت می‌کنم عرض شود همین قانون را تصویب کردید که این ساختمان را به وزارت آموزش و پرورش بدهید (چند نفر از نمایندگان‌ـ ما نبودیم آنها تصویب کردند) اشکالی ندارد پس معلوم می‌شود رفقائی که این دوره انتخاب نشده‌اند آنها تصویب کرده بودند اشکالی ندارد لااقل برای خاطر اینکه ذکر خیری از کسانی که در این دوره تشریف ندارند شده باشد بنده به وکالت از طرف آنان صحبت می‌کنم عرض بنده این است چون فوریت مطرح است این یک کاری است که می‌بایست نشان بدهم بنده‌ای با واگذاری این ساختمان مجدداً به مجلس یعنی با استرداد این ساختمان از وزارت آموزش و پرورش به مجلس موافق باشم و شاید آن روز بنده مخالف بودم با این کار برای اینکه چه ژستی است این کار چه جوری می‌خواهیم ثابت کنیم اما با فوریت مخالفم (احسنت) برای خاطر حفظ و زن و شأن مجلس یعنی در مجلسی که با همان نوع استدلال فرقی نمی‌کند این یک مطلبی است که اتفاقاً به گاو و گوسفند کسی هم ضرر نمی‌زند ولی یک مسئله اصولی بهتر است در مجلس با آن آنتوزیاسم و هیجان (دکتر مهندس بهبودی چه فرمودید قربان؟) یک چیزی است کاموفلاژ، عرض شود قانونی را که با آن همه شور و هیجان تصویب کردیم که گویا آن روز گفته شد یکی از هنرهای مجلس انقلابی این است که از ساختمانش صرفنظر می‌کند و واگذار می‌نماید آنرا به وزرات آموزش و پرورش و حالا هم با این هیجان باز بگوئیم که نخیر ما مخالفیم حالا ما برمی‌گرداینم لااقل حالا فقط برای شأن مجلس هم که شده است به قول آنها که فرمودند ما نبودیم یعنی آن رفقائی که انتخاب نشده بودند موافقت بفرمائید فوریت نباشد بدون فوریت به کمیسیون برود برای حفظ شأن مجلس این کار را بکنیم.

نایب‌رئیس‌ـ آقای مهندس بهبودی جنابعالی موافقید یا مخالف؟

دکتر مهندس بهبودی‌ـ بنده موافقم (احسنت)

نایب‌رئیس‌ـ بفرمائید.

دکتر مهندس بهبودی‌ـ عرض کنم که علت اینکه ما با ین فوریت موافقیم این است که آن روزی که کارپردازان محترم مجلس شورای ملی این لایحه واگذاری ساختمان را تقدیم مجلس کردند و با همین احسنت، احسنت‌های امروز مصادف شدند ما رأی کبود دادیم و مخالفت خودمان را با واگذاری اعلام کردیم و از آن روز بی‌صبرانه منتظر بودیم که به اشتباه کار خودشان پی ببرند و مجدداً بیایند و بگویند که ساختمان را از وزارت آموزش و پرورش پس می‌گیریم و در اختیار مجلس شورای ملی قرار می‌دهیم و چون از تیر ماه ۱۳۴۳ ما روزشماری می‌کردیم برای یک چنین روزی این است که ما با فوریت موافقیم و به فوریت رأی خواهیم داد (احسنت).

نایب‌رئیس‌ ـ به فوریت این لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. به کمیسیون محاسبات ارجاع می‌شود.

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد ـ ختم جلسه

۸- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد ـ ختم جلسه نایب‌رئیس‌ـ توجه بفرمائید چون فعلاً مطلبی در دستور نداریم دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)
دستور جلسۀ ۳۴
روز یکشنبه ۲۹ /۱۱ /۱۳۴۶
۱ـ گزارش شور دوم اصلاح مادۀ ۲۸ فصل هفتم کمیته ایمنی دریائی مربوط به قانون سازمان مشورتی دریانوری بین دول. شمارۀ چاپ ۲۲۶.
۲- گزارش شور اول موافقت‌نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی شمارۀ چاپ ۲۲۷.
۳- گزارش شور دوم بیمۀ حوادث شخصی ثالث وسائل نقلیه موتوری زمینی- شمارۀ چاپ ۲۲۸.

نایب رئیس- با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز یکشنبه ۲۹ بهمن ماه خواهد بود.

(ساعت ۱۰ صبح جلسه ختم شد)

نایب رئیس مجلس شورای ملی- مهندس حیدرعلی ارفع.