مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۹ آبان ۱۳۴۷ نشست ۸۳

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۹ سپتامبر ۲۰۱۴، ساعت ۱۶:۳۷ توسط Bellavista (گفتگو | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و دوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و دوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۹ آبان ۱۳۴۷ نشست ۸۳

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه ۱۹ آبان ۱۳۴۷ نشست ۸۳

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره‏۲۲

جلسه: ۸۳

مجلس ساعت نه و پنج دقیقه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

فهرست مطالب:

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان مهندس بهرام زاده- بهادری- دکتر عدل- دکتر میر علاء- دکتر دادفر- دکتر امین- روحانی- فهیمی- تهرانی- ریگی- شاخوئی- عجم- مروتی- دکتر موثقی- بانو دکتر دولتشاهی.

غائبین بی‌اجازه

آقایان دکتر رهنوردی- شاهنده.

غائبین مریض

آقایان دکتر سعید- سلیمانی کاشانی- مجد- رضوی- مهندس فروهر- امیر احمدی- دکتر عدل طباطبائی- بانو جهانبانی- تیمسار همایونی- رامبد.

- بیانات قبل از دستور آقایان دکتر مهدوی- ضیاء احمدی - پردلی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان دکتر مهدوی- ضیاء احمدی-پردلی

رئیس- نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر مهدوی تشریف بیاورید.

دکتر مهدوی- بااجازه جناب آقای رئیس.

به طوریکه نمایندگان استحضار دارند شاهنشاه معظم ما دیروز بصوب دو کشور دوست و همسایه ایران یعنی عربستان سعودی و کویت مسافرت فرمودند. مسافرت‌های شاهنشاه همواره منبع ومنشا خیر و برکت برای ما بوده است. این مسافرت‌ها نه تنها موجب شناساندن بیشتر و بهتر ایران و ایرانی شده بلکه تاثیر جهانی آن به حدی بوده است که نتایج آن در مطبوعات بزرگ جهان به صورت برجسته و نمایانی منعکس گردیده است. بطور نمونه مسافرت شاهنشاه به آمریکا و نطق مهم و تاریخی معظم‌له در دانشگاه‌ها وارد در زمینه تشکیل لژیون خدمتگزاران بشر یک‌بار دیگر توجه جهانیان را به پادشاه صلح‌دوست ایران که همواره مبشر سعادت و سلامت افراد بشر بوده‌اند جلب نموده است. اثر بین‌المللی این نطق تاریخی در مسافرتی که به آمریکای جنوبی برای شرکت در کنفرانس بین‌المجالس نمودم کاملاً مشهود و مشخص بوده است (صحیح است).

ایران در شرایط فعلی جهان از چنان سیاست استوار و مستقلی بر خوردار است که احترام همه ملل جهان را به سمت خود معطوف داشته است (صحیح است) و این سیاست بر مبنای دو رکن عمده و اساسی مستقر می‌باشد. رکن اول آن انقلاب بزرگ اجتمائی ایران است که اساس پوسیده و کهنه سابق را که حاصلی جز عقب‌ماندگی نداشته است واژگون ساخته و بنای محکمی را برای پیشرفت و سعادت ملک و ملت پی‌ریزی کرده است. همین روش که براساس تدابیر خردمندانه شاهنشاه بزرگ و عظیم‌الشان ما پایه‌ریزی شده است موجب استقرار رکن دوم سیاست مملکت ما است و آن پایه‌گزاری یک سیاست مستقل ملی می‌باشد که موجب غرور و مباهات هر ایرانیست، برای ما دیگر شمال و جنوب و شرق و غرب فرقی ندارد هر کشوری که به استقلال و تمامیت کشور ما احترام بگذارد در مقابل ما عزیز و محترم است (صحیح است). این سیاست ملی نه تنها احترام جهان و جهانیان را برانگیخته بلکه موجب آن شده است که مردم کشور ما با استفاده از مواهب امنیت و ثبات بتوانند آرزوهای قلبی خود را که ساختن ایرانی بزرگ و آباد می‌باشد به مرحله عمل بگذارند (صحیح است).

من در اینجا نمی‌خواهم از برنامه‌های بزرگی که برای پیشرفت همه جانبه کشور پس از انقلاب شاه و مردم تدوین شده است و همه شما شاهد اجرای قسمت‌های مهمی از آن بوده‌اید و به خوبی از آن آگاه می‌باشید مطالبی با استحضار برسانم. در کمتر کشوری اتفاق افتاده است که توسعه و پیشرفت در حدی که فعلاً نصیب ما شده است تحقق یابد بدون آنکه تعادل اقتصادی و مالی کشور به هم خورده باشد و حال آنکه در چهار سال گذشته بطور متوسط ۸ % رشد اقتصادی داشته‌ایم بدون اینکه این رشد سریع و بی‌سابقه اثری در بالا رفتن غیر متناسب قیمت‌ها و در نتیجه به هم خوردن توازن اقتصادی ما داشته‌باشد با اجرای برنامه چهارم که به حق برنامه بزرگ ایران نام‌برده می‌شود امید آن داریم که رشد اقتصادی ما تا حد ۹ % افزایش یابد این ثبات و امنیتی که در داخل کشور از آن برخورداریم و احترامی که در نزد کشورهای جهان بدست آورده‌ایم و این رشد سریع اقتصادی که نصیب کشور ما شده است همه و همه ناشی از افکار بلند شاهنشاه آریامهر و هدایت خردمندانه معظم‌له می‌باشد (صحیح است) و ایرانی که از این همه مواهب برخوردار است با مقایسه با آنچه که در سال‌های قبل از انقلاب وجود داشت احساس مباهات و غرور می‌کند و همین عوامل مثبت هستند که موجب می‌شوند مردم این کشور در راه پیشرفت بیشتر و سریعتر گامهای بلندتری بردارند، امید من این است که سفر نیکو اثر شاهنشاه در دو کشور دوست و همسایه ما موجبات تقویت بیشتر و محکم‌تر روابط فی‌ما بین را فراهم آورده و ملت‌های این کشورها از ثمرات نیکوی آن برخوردار گردند از خداوند بزرگ مسئلت دارم که شاهنشاه محبوب ما را همواره در کنف حمایت خود محفوظ و مصون نگهدارد (انشاءالله- احسنت).

رئیس- آقای ضیاء احمدی تشریف بیاورید.

ضیاء احمدی- با اجازه مقام محترم ریاست و همکاران ارجمند.

صاحبدلی به مدرسه آمد ز خانقاه
به شکست عهد صحبت اهل طریق را
گفتم میان عالم و عابد چه فرق بود
تا اختیار کردی از آن این فریق را
گفت آن گلیم خویش به در می‌برد رموج
و این سعی می‌کند که بگیرد غریق را

در فضیلت علم و عالم کتاب‌های فراوان نوشته شده و مقالات زیادی به‌رشته تحریر در آمده است اما یک نکته بسیار دقیق در این قطعه شعری که به عرض رسید نهفته است و آن وظیفه اجتماعی شخص دانا و عالم است.

دانشمند و عالم می‌داند که دیگران باید از علمش استفاده کنند و نیات و افکارش را در جهت بهبود زندگی مردم، در راه دستگیری بیچارگان و خلاصه در راه نجات افرادی که بعناوین مختلف غرق شده‌اند بکار اندازد.

منظور از ذکر این مطلب اثبات این مدعا است که دانستن مسائل، دانستن مشکلات- رفع مشکلات و حل مسائل را نمی‌کند بلکه باید به آنچه شخص می‌داند عمل کند و برای رفع مشکلاتی که می‌داند راه چاره‌ای بی‌اندیشد و گرنه به مصداق این شعر:

بار درخت علم ندانم بجز عمل
با علم اگر عمل نکنی شاخ بی‌بری

دانستن و عالم بودن به حال اجتماع نتیجه‌ای ندارد.

غرض از عرض این مقدمه این بود که به عرض نمایندگان محترم برسانم در دوران ۲۷ سال سلطنت پر افتخار شاهنشاه آریامهر که در واقع سلطنت بر قلوب و دل‌های ملت بوده است با روشن‌بینی خاص و با دانش و علم کامل به مشکلات به بهترین وجهی راه چاره‌ای جهت مشکلات اندیشیده، و به مرحله عمل در آورده‌اند (صحیح است).

اصولاً تاریخ هر کشوری مشحون از وقایع و اتفاقات و تحولات گوناگونی است که گاهی وقایع به‌نفع ملت و مملکت بود و زمانی آن وقایع به ضرر ملک و ملت بوده است اگر درست دقت کنیم در دوران ۲۷ ساله سلطنت شاهنشاه آریامهر آنچه وقایع خوب اتفاق افتاده و ملت را به سوی ترقی و تعالی کشانده است تمام آنها در اثر دانائی و بینش فراوان شاهنشاه آریامهر بوده (صحیح است) وقایع سوئیکه احتمالا به وقوع پیوسته است از طرف دشمنان ملک و ملت و از طرف دشمنان استقلال و حاکمیت ایران به وقوع پیوسته است.

روی این اصل و با توجه به همین مطلب است که ملاحظه می‌کنیم شاهنشاه آریامهر تا چه حد در بین ملت ایران محبوبیت دارند بطور قطع در تمام دوران تاریخ با عظمت ایران هیچ یک از پادشاهان به این نحو مورد علاقه نبوده است زیرا همانطور که به عرض رسید شاهنشاه آریامهر سعی فرموده‌اند در دوران پر افتخار سلطنتشان غریق را نجات دهند و با انقلاب سپید به این ایده بزرگ انسانی خویش نائل شدند (صحیح است).

هم‌اکنون در کشورمان کنگره تاریخ تشکیل است و گذشته با پیام شاهنشاه آریامهر افتتاح گردید واقعاً اگر این کنگره بخواهد در بین شاهنشاهان ایران بررسی نموده و میزان علاقه ملت را به شاه و شاه به ملت را به سنجد مسلماً هیچ یک از سلاطین مشهور و معروف ایران به پای شاهنشاه آریامهر نمی‌رسند (صحیح است) به دلیل اینکه کدامیک از پادشاهان گذشته این کشور و حتی جهان توانسته‌اند به تمام نقاط کشورمان سفر کرده و شهری از شهرهای مملکت نباشد که مردم آنسامان چشمشان به جمال پادشاه مملکت روشن شده باشد. نمایندگان محترم آیا استان و یا شهرستانی را در سرتاسر مملکت سراغ دارید که شاهنشاه آریامهر و شهبانوی محبوب یا یکی از خاندان جلیل سلطنت با رافت و عطوفت تمام به آنها نقطه نرفته باشند و از نزدیک مستدعیات مردم آنسامان را نشنیده باشند؟ مسلماً پاسخ این سئوال منفی است.

به همین دلیل است که ملت ایران شاهنشاه آریامهر را با توجه به سابقه شاه‌پرستی به‌حد پرستش دوست می‌دارد (صحیح است) و به هیچ‌وجه با هیچ یک از سلاطین قابل قیاس نمی‌باشد. وجداً این بیت شعر مصداق کاملی برای ادای این مطلب است:

کدام کس بتوماند که گویمت که چنوئی
زهر که در نظر آید گذشته‌ای به نکوئی (احسنت)

با توجه به این مطلب اساسی و کلی است که شاهنشاه ما در سر تا سر جهان محبوبیت دارند (صحیح است) و مردم و ممالک جهان با نظر احترام به معظم‌له می‌نگرند و همانطور که در ایران محبوبیت شاهنشاه بی‌نظیر است در سایر ممالک دنیا هم این محبوبیت و موفقیت بی‌سابقه است زیرا در اثر مساعی و کوششهای بی‌دریغ شاهنشاه است که نام ایران و ایرانی در اقصی نقاط جهان بیچیده است.

در اینجا لازم است مسافرت رسمی شاهنشاه را به کشور دوست و هم کیش عربستان سعودی که از دیروز آغاز شده است به عرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی برسانم و قبلا با الهام از شاعر شیرین سخن سعدی شیرازی عرض کنم:

چه دعا گویمت ای سایه میمون همای
یا رب این سایه بسی بر سر اسلام به‌پای

ملت ایران از دیرباز علائق فراوانی با کشور عربستان سعودی داشته و یه واسطه وجود خانه خدا در مکه معظمه و روابط دیرین سیاسی و فرهنگی و مذهبی ملت ایران و عربستان مانند دو برادر بوده و هستند، دلیل این برادری و اخوت استقبال پرشور و بی‌نظیر ملت عربستان از شاهنشاه آریامهر است که مشروح جریانات این مسافرت و استقبال مردم آنسامان را در جراید قرائت کرده و یا از رادیو و تلوزیون‌ها شنیده و یا دیده‌اید.

مسافرت شاهنشاه آریامهر به کشور عربستان سعودی و کویت بی‌شک یکی از پرخیرترین و پر برکت‌ترین مسافرت‌های شاهنشاه است که یکی از فوائد آن تحکیم مبانی دوستی بین ملل مسلمان حاکم بر خلیج فارس می‌باشد و ثمرات این مسافرت تحت هدایت و رهبری‌های پادشاهان عالیقدر دو ملت هم‌کیش به زودی آشکار خواهد گردید و فصل تازه‌ای در تاریخ روابط دو کشور در محیطی بسیار صمیمانه گشوده خواهد شد و خوشبختانه در دستور امروز مجلس هم موافقت‌نامه مربوط به حاکمیت بر جزایر فارسی و العربی و تحدید حدوت فلات قاره بین ایران و عربستان سعودی قرارداد و برای نمایندگان جای بسی خوشبختی و افتخار است در چنین ایامی که شاهنشاه در کشور دوست و هم‌کیش و برادرمان عربستان به سر می‌برند مجلس شورای ملی ایران نیز موافقت‌نامه مذکور را به بهترین وجهی تصویب نماید که بر تشیید مبانی دوستی و استحکام پایه‌های مودت بین دو ملت مسلمان و برادر بیفزاید.

در خاتمه عرایضم سلامتی شاهنشاه آریامهر و خاندان جلیل سلطنت را از درگاه قادر متعال مسالت داشته و وجود مقدسش را به خدای بزرگ می‌سپارم زیرا به مصداق این بیت شعر، حافظ و نگهبانی بجز خدا برای شاهنشاه آریامهر نبوده و نیست.

نگاهدار و معینت خدای باد که هرگز
به از خدای نبینی نگاهدار و معینی

(احسنت)

رئیس- آقای پردلی تشریف بیاورید.

پردلی- من یک فردی از افراد این مملکتم و این حق را به خودم می‌دهم که به شاهم دعا کنم و بگویم ای خدا شاهم را بتو می‌سپارم. شاید آقایان بخاطر داشته باشند که سالها است در مورد تقسیم آب هیرمند مذاکراتی جریان دارد و در طول سالیان دراز با اینکه توافقی نشده بود مع‌هذا سیستان انبار غله ایران بود و دریاچه سیستان پر از آب بود اگر سالها این مذاکرات به طول می‌انجامید و به نتیجه نمی‌رسید و حل نمی‌شد باز آب از سیستان بر نمی‌گشت و دریاچه هامون خشک نمی‌شد و همانطور سیستان انبار غله ایران باقی می‌ماند و دریاچه هامون پر از آب بود. هیرمند بطرف سیستان بقدری شیب داشت که اگر یک متر مکعب هم آب بود به زابل می‌آمد و همیشه دریاچه پر از آب بود دریاچه سیستان منبع در آمد بزرگی برای مملکت بود انواع طیور آبی و ماهی از دریاچه صید می‌شود سالی در حدود یک میلیون گاو سرشماری می‌شد که فقط صدی پنجاه شصت، هفتاد آن به حساب می‌آمد ده‌ها هزار گوسفند در اطراف این دریاچه تعلیف می‌شد چطور شد که آب از سیستان برگشت و این دریاچه در افغانستان الآن تشکیل شده واین گاوها و این نعمت‌ها همه به افغانستان رفتند در صورتیکه آب هیرمند همان است این همان آب دوازده سال، سی سال، چهل سال، صد سال و پانصد سال و هزار سال پیش است که هیچ نقصان و کاهشی در آب هیرمند پیدا نشده ولی این دستگاه آبیاری است که سدی ساخت و آب از سیستان برگشت و دریاچه هامون را خشک کرد دستگاه آبیاری دوازده سال پیش این سد را ساخت و در این چهار، پنج سال اخیر از قدرت انقلاب سوء استفاده کرده و آب سیستان را این سد به کلی برگردانیده وتقریباً به صورت لاعلاجی در آورده علت چی است که دستگاه آبیاری این کارها را کرده؟ حالا به عرض می‌رسانم دستگاه آبیاری در مقابل هر گزارش خلاف واقعی مسئولیت ندارد دستگاه آبیاری در مقابل هر حرفی که بزند و هر نوشته‌ای که بدهد مسئولیت ندارد دستگاه آبیاری در مقابل هر پروژه اشتباهی که بدهد و عمل بکند مسئولیت ندارد دستگاه آبیاری در مقابل خرابی وضع مردم مسئول نیست اگر یک کشاورز زراعت بکند یا نکند و اگر زراعت کرد و خشک شد زراعت او را آب برد مسئول نیست پارسال از معاون وزارت دادگستری آقای پرتو پرسیدیم که در نتیجه عمل دستگاه آبیاری چند ده را آب برده چندین قریه هم خشک شده و آب نرسیده آیا دستگاه آبیاری مسئولیت دارد و مجرم است یا نه؟ گفتند خیر فقط از طریق حقوقی می‌توانید دنبال کنید. یک فرد کشاورز چند سال می‌تواند به عدلیه رفت و آمد کند تا حقش را از دستگاه آبیاری بگیرد و آیا این عملی است و آیا این تامینی است که ملت دارد در مقابل وجوه بیت‌المال و خزانه عمومی که الآن مد شده به صورت شرکت خرج و حیف و میل می‌شود. دستگاه آبیاری مسئولیتی ندارد و هر کار که می‌خواهد می‌کند تا بحال دیده نشده که کارمندی و یا مامور دولتی به جرم اینکه کار نکرده مجازات شود شما آقایان دیده یا شنیده‌اید؟ همانطور که شما ندیده و نشنیده‌اید منهم ندیده و نشنیده‌ام که مامور دولتی بواسطه کار نکردن مجازات بشود چرا دستگاه آبیاری از سیستانیها سوال نمی‌کنید که صدها سال به چه طریق و نحوه‌ای سیستان انبار غله این مملکت بود و دولت یک دینار برای آنجا خرج نمی‌کرد در صورتی که حالا میلیونها تومان خرج می‌کند و خراب‌تر می‌کند و نادانی شده چون کسی مسئول نیست. از شرکت آبیاری می‌پرسید صورت حقوق بگیران خرج‌شان و پرسنل‌شان را بدهید می‌گوید چون این شرکت است ما اجازه نداریم باید از مقام وزارت بپرسید می‌گویند ما اجازه نداریم که از مقام وزیر بپرسیم و همچو اجازه‌ای بگیریم (جوانشیر-شرکت آبیاری چیست وزارت آب و برق بفرمائید) طبیب باید لااقل از مریض بپرسد درد و مرضت چیست بعد آمپول و دوا به مریض تجویز کند اگر طبیبی مسئولیتی نداشته باشد در مقابل مردن مریض و هر دوا و آمپولی که بخواهد تجویز کند این مریض می‌میرد آنگاه آبیاری وزارت آب و برق برای ما اطبای غیر مسئول هستند اخیراً قانونی در همین مجلس وضع شد که اختیارات مطلق و تامی به دستگاه آبیاری داده شد این دستگاه آب این ده را می‌بندد و به آن ده و مزرعه دیگر می‌دهد برای اینکه مردم مرعوب شوند و صدایشان در مقابل کارهای دستگاه آبیاری در نیاید در بمپور آب را مدتی قطع کردند برای خاطر آب بها مگر منظور از انقلاب شاه و مردم در درجه اول وصول صد دینار و سه شاهی پول آب بها بود؟ دولت میلیونها تومان پول خرج می‌کند برای اینکه سطح زندگی کشاورزان بالا بیاید سطح درآمد بیاید بالا و پول آب بها هم البته باید وصول بشود در مقابل این قدرت‌نمائی ماموران دستگاه آبیاری یک تبصره هم نداریم که اگر آب به کشاورزان نرسید مامورین آبیاری مسئولیت داشته باشند آقایان آیا این قانون یک طرفه نیست؟ انقلاب شاه و مردم است نه انقلاب کارمندان دولت که هر کاری بخواهند بکنند مگر اعلی‌حضرت نفرمودند لوایحی که تقدیم مجلس می‌شود بایستی نمایندگان با دقت کافی و آنچه وجدان حکم می‌کند و آنچه که خیر و صلاح مردم است تصویب بکنند (صحیح است) مردم بلاقید و شرط تسلیم هستند کارمندان دولت بایستی در مقابل اجرای مقررات انقلاب شاه و مردم شدیداً مسئولیت داشته باشند تا مقررات و قوانین را بنفع مردم اجرا بکنند ما هم در مقابل انقلاب شاه و مردم در مقابل تاریخ در مقابل ملت مسئول و محکومیم با این قوانینی که وضع می‌کنیم و به دست این آقایان می‌دهیم بنده به اسم نماینده سیستان یک سال است که تظلم می‌کنم از دستگاه آبیاری که سیستان را خراب کردند کسی گوش نداد و کسی رسیدگی نمی‌کند کسی جواب نمی‌دهد در یکی از جلسات بعضی از آقایان نمایندگان توجهی کردند و در مقابل بیان دردها و مشکلات و گرفتاریهای مردم سیستان به من جواب دادند می‌دانید جواب آقایان چه بود؟ مرا هو کردند، تمسخرم کردند، استهزایم کردند به من خندیدند از مقام ریاست استدعا دارم امر بفرمایند آقای نخست وزیر بیایند درباره آنچه که در کابل درباره آب هیرمند مذاکره کردند به مجلس بگویند و توضیح بدهند و پرونده هیرمند را در اختیارم بگذارند تا ببینم این اطبای غیر مسئول چه بلائی می‌خواهند به سر ما بیاورند من اعلام جرمی کردم خرابی سیستان این روز روشن است مثل این کوه البرز نمایان است از مشهودات است و اگر رسیدگی نشود من در مجلس متحصن خواهم شد ومن اگر حقایق را نگویم خیانت به شاهنشاه کرده‌ام (صحیح است- احسنت- آفرین).

- تصویب صورت‌جلسه

۳- تصویب صورت‌جلسه

رئیس- راجع به صورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت‌جلسه قبل تصویب شد.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون آبادانی و مسکن راجع به ساختمان‌های محل ماموریت‌های شاهنشاهی در کشورهای خارجی

۴- طرح گزارش شور اول کمیسیون آبادانی و مسکن راجع به ساختمان‌های محل ماموریت‌های شاهنشاهی در کشورهای خارجی

رئیس- وارد دستور می‌شویم گزارش شور اول لایحه مربوط به ساختمانهای محل ماموریتهای شاهنشاهی در کشورهای خارجی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون آبادانی و مسکن به مجلس شورای ملی

کمیسیون آبادانی و مسکن در جلسه ۸ آبان‌ماه /۱۳۴۷ با حضور آقای مهندس آموزگار معاون وزارت آبادانی و مسکن و آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی و نماینده وزارت امور خارجه لایحه شماره ۳۱۱۵۰- ۲۳ /۴ /۴۷ دولت مربوط به ساختمانهای محل ماموریتهای شاهنشاهی در کشورهای خارجی را که به شماره ۴۶۳ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب نمود.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده- به دولت اجازه داده می‌شود برای خرید زمین و ساختمان و یا احداث و تعمیر بناهای مورد احتیاج نمایندگیهای شاهنشاهی در کشورهای خارجی و ایجاد تاسیسات و تجهیزات مربوط به آنها طبق آئیننامه‌ای که بدین منظور از طرف وزارتخانه‌های امور خارجه و دارائی و آبادانی و مسکن تهیه می‌شود و به تصویب هئیت وزیران خواهد رسید اقدام نمائید.

مخبر کمیسیون آبادانی و مسکن – مهندس عطائی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۹ آبان ماه ۱۳۴۷ با حضور نماینده دولت لایحه مربوط به ساختمانهای محل ماموریتهای شاهنشاهی در کشورهای خارجی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون آبادانی و مسکن را در این مورد تایید و تصویب نمود.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه- مهرزاد.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۳ آبان‌ماه ۱۳۴۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به ساختمانهای محل ماموریتهای شاهنشاهی در کشورهای خارجی را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون آبادانی و مسکن را در این مورد تایید و تصویب نمود. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- خسرو کردستانی.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادی نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون پست و تلگراف و تلفن راجع به قرار داد بین المللی مخابرات منعقده در مونترو

۵- طرح گزارش شور اول کمیسیون پست و تلگراف و تلفن راجع به قرار داد بین المللی مخابرات منعقده در مونترو

رئیس- گزارش شور اول لایحه راجع به قرار داد بین المللی مخابرات منعقده در مونترو مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون پست و تلگراف و تلفن به مجلس شورای ملی

کمیسیون پست و تلگراف و تلفن در جلسه۱۱ آبان‌ماه ۱۳۴۷ با حضور آقای کشاورزیان معاون وزارت پست و تلگراف و تلفن لایحه شماره ۳۸۸۴ مورخ ۸ /۴ /۱۳۴۷ دولت راجع‌به قرارداد بین‌المللی مخابرات منعقد در مونترو و ۲۱ آبان ۱۳۴۴ را که به شماره ۴۴۱ چاپ گردیده و مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد، اینک گزارش آن‌را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده- قرارداد بین‌المللی مخابرات دور مشتمل بر یک مقدمه و ۵۳ ماده و ۴ ضمیمه و یک پروتکل نهائی و ۴ پروتکل الحاقی و ۴۶ قطعنامه و یک توصیه که در ۲۱ آبان ۱۳۴۴ برابر ۱۲ نوامبر ۱۹۶۵ در مونترو تنظیم و از طرف نماینده دولت شاهنشاهی ایران امضاء شده است تصویب و به دولت اجازه داده می‌شود اسناد تصویب آن‌را به دبیر کل اتحادیه ارتباطات بین‌المللی تسلیم نماید.

  • تبصره- دولت مجاز است آئین‌نامه‌های منضم به قرارداد را تصویب و اجرا نماید.

مخبر کمیسیون پست و تلگراف و تلفن- دکتر حسن متین.

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه۱۳ آبان ماه ۱۳۴۷ با حضور نماینده دولت لایحه مربوط به قرارداد بین‌المللی مخابرات منعقد در مونترو ۲۱ آبان ۱۳۴۴ را مورد رسیدگی قرارداد و گزارش کمیسیون پست و تلگراف و تلفن را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه- مهرزاد.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ آقای مهندس عترت فرمایشی دارید؟

مهندس عترت- خواهش می‌کنم نماینده دولت یک توضیحی راجع‌به لایحه بدهند.

رئیس- آقای کشاورزیان بفرمائید.

کشاورزیان (معاون وزارت پست و تلگراف و تلفن)- با کسب اجازه از مقام محترم ریاست و نمایندگان محترم بنده تاریخچه مختصری از بوجود آمدن اتحادیه بین‌المللی مخابرات بعرض مجلس شورای ملی می‌رسانم.

در سال ۱۸۶۵ به دعوت کشور فرانسه اولین اتحادیه بین‌المللی ارتباطات دور با حضور نمایندگان ۲۰ کشور در پاریس تشکیل گردید و چهار سال بعد دولت ایران عضویت اتحادیه مزبور را پذیرفته و نمایندگان کشور شاهنشاهی در کلیه کنفرانس‌ها و جلسات اتحادیه شرکت و برای پیشرفت هدف‌های مشترک بذل مساعی می‌نمودند.

هدف از تشکیل اتحادیه تعمیم همکاری بین‌المللی در پیشرفت امور ارتباطی و مجاهدت در رفع نواقص فنی مخابراتی و تامین شرایط استقرار ارتباط ارزان و مستمر بین کشورهای جهانی و ایجاد شبکه‌های مخابراتی در کشورهای جدیدالتاسیس یا در حال توسعه است.

اتحادیه تشکیل می‌شود از ارگان‌های غیر مستمر مجتمع عمومی نمایندگان مختار کشورهای عضو که پنج‌سال یک‌مرتبه تشکیل می‌شود خط مشی اتحادیه را برای سال‌های بعد تعیین نموده و نسبت به قرارداد قبلی تجدیدنظر بعمل می‌آورد و دبیرکل و معاونین و اعضاء شورای اداری را انتخاب و به بودجه اتحادیه رسیدگی می‌نماید.

کنفرانس‌های اداری که بنابر تصمیم مجمع عمومی یا به پیشنهاد یک‌چهارم اعضاء تشکیل و منحصراً به مسائل به تلکومونیکاسیون رسیدگی می‌نماید.

شورای اداری که اعضاء آن در مجمع عمومی انتخاب می‌شوند و سالی یک‌مرتبه تشکیل می‌شود و وسائل تسهیل اجراء تصمیمات مجمع عمومی و قراردادها را فراهم می‌نماید.

۲- ارگان‌های مستمر که عبارتند از دبیرخانه که نسبت به کلیه فعالیت‌های اتحادیه اعم از مالی و اداری و تشکیلات و غیره نظارت دارد.

هیئت بین‌المللی ثبت فرکانس‌ها که به پیشنهاد هر کشور و با رعایت مقررات مربوطه فرکانس‌هائی برای کشورها تخصیص داده و به ثبت می‌رساند و نسبت به امور فرکانس‌ها به صورت اعم نظارت دارد.

هیئت مشورتی بین‌المللی بیستم که در موضوع امور فنی و بهره‌برداری از بیسیم‌ها بررسی و اظهار نظر می‌فرماید.

و هیئت مشورتی و بین‌المللی تلگرافی و تلفنی که راجع‌به امور فنی و بهره‌برداری تلگراف و تلفن مطالعه و اظهار نظر می‌نماید.

هزینه اتحادیه در مجمع عمومی برای پنج سال بعد تعیین و کلیه کشورهای عضو تقبل می‌نمایند که به منظور تامین مبلغ هزینه پیش‌بینی شده سهمی بپردازند بدیهی است این سهمیه به نسبت افزایش یا نقصان هزینه اتحادیه تغییر می‌کند کشور ایران تا سال ۱۹۶۸ سالیانه ۴۵۶۰۰ فرانک سوئیس و برای سال ۱۹۶۹-۴۶۲۰۰ فرانک سوئیس حق عضویت پرداخته است.

در خاتمه اضافه می‌نماید که در حال حاضر ۱۳۰ کشور عضویت اتحادیه را پذیرفته و برای پیشرفت هدف‌های اتحادیه تشریک مساعدی می‌نمایند و چون تغییراتی در آئین‌نامه این اتحادیه داده شده که بایستی به تصویب قوه مقننه کشورها برسد این تغییرات تقدیم مجلس شورای ملی شده است بنده استدعای تصویب آن‌را می‌نمایم البته از زمانی‌که این لایحه تقدیم شده یعنی از سال ۱۹۶۵ این تغییرات قابل اجرا است ولی بعد از آنکه به تصویب قوه مقننه کشورهای عضو رسید نمایندگان کشورهای عضو حق رای خواهند داشت بنابراین برای آنکه بتوانیم در تصمیمات حق رای داشته باشیم استدعا می‌کنم که این لایحه تصویب و مورد عنایت قرار بگیرد (احسنت).

رئیس- نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون دارائی راجع به موافقت‌نامه مربوط به حاکمیت بر جزایر فارسی و العربی و تحدید حدود فلات قاره بین ایران و عربستان سعودی و ابلاغ به دولت

۶- طرح و تصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون دارائی راجع به موافقت‌نامه مربوط به حاکمیت بر جزایر فارسی و العربی و تحدید حدود فلات قاره بین ایران و عربستان سعودی و ابلاغ به دولت.

رئیس- گزارش یک فوریتی موافقت‌نامه مربوط به حاکمیت برجزایر فارسی و العربی و تحدید حدود فلات قاره بین ایران و عربستان سعودی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

۱۳۴۷ ارسالی از مجلس سنا راجع‌به موافقت‌نامه مربوط به حاکمیت بر جزایر فارسی و العربی و تحدید حدود فلات کمیسیون دارائی در جلسه ۱۳ آبان‌ماه ۱۳۴۷ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۴۵۲۴۸۸- ۵ /۸ /۱۳۴۷ قاره بین ایران و عربستان سعودی را که فوریت آن تصویب و به شماره ۵۲۵ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را عیناً تصویب کرد. اینک گزارش آن‌را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون راجع‌به موافقت‌نامه مربوط به حاکمیت بر جزایر فارسی و العربی و تحدید حدود فلات قاره بین ایران و عربستان سعودی

ماده واحده- موافقت‌نامه مربوط به حاکمیت بر جزایر فارسی و العربی و تحدید حدود فلات قاره بین ایران و عربستان سعودی مشتمل بریک مقدمه و پنج ماده و دو نامه ضمیمه و یک نقشه که در تاریخ دوم آبان‌ماه ۱۳۴۷ برابر با ۲۴ اکتبر ۱۹۶۸ بین نمایندگان مختار دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی عربستان سعودی در تهران به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون دارائی- خسروی کردستانی.

گزارش از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۱۴/ آبان‌ماه ۱۳۴۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع‌به موافقت‌نامه مربوط به حاکمیت بر جزایر فارسی و العربی و تحدید حدود فلات قاره بین ایران و عربستان سعودی را که فوریت آن تصویب گردیده مورد رسیدگی قرارداد و گزارش کمیسیون دارائی را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن‌را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه- مهرزاد.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ آقای ریگی بفرمائید.

ریگی- در نامه‌های ضمیمه اشتباهات چاپی شده مثلاً در صفحه ۹ عنوان نامه دکتر اقبال است و امضا هم دکتر اقبال است در صورتی‌که در یک‌جا وزیر نفت وزیر نفت عربستان باید باشد و در یک‌جا امضای آقای دکتر اقبال.

قوام صدری (معاون وزارت دارائی)- اجازه بفرمائید بنده توضیح عرض کنم.

رئیس- بفرمائید.

قوام صدری (معاون وزارت دارائی)- لازم است یک نکته را بعرض برسانم که در اینجا دو نامه متبادله است که بصورت چهار نامه است یعنی دو نامه نوشته شده از طرف وزیر نفت عربستان سعودی و دو نامه جواب داده شده در دو نامه جوابیه عین نامه وزیر نفت عربستان سعودی تکرا شده و چون عناوین نامه‌ها در ذیل نامه قید می‌شود اینطور تصور می‌شود که امضاها تکرارشده در هر حال علت تکرار امضاها این است این را خواستم برای درج در صورت‌جلسه عرض کنم این نامه‌ها ۴ عدد است ولی دو نامه متبادله است توجه بفرمائید.

رئیس- در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به لایحه و کلیات آخر آن رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای معاون وزارت منابع طبیعی

۷- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای معاون وزارت منابع طبیعی.

رئیس- آقای دکتر احمدی بفرمائید.

دکتر احمدی (معاون وزارت منابع طبیعی)- با اجازه مقام محترم ریاست ماده واحده‌ای است مشتمل بر ۶ بند درباره اصلاح قانون حفاظت مراتع و جنگل‌ها تقدیم می‌کنم و تقاضای تصویب آن‌را دارم.

رئیس- به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه و یک پرسش‌نامه و یک فقره صورت دیون به وسیله آقای معاون وزارت دارائی

۸- تقدیم یک فقره لایحه و یک پرسش‌نامه و یک فقره صورت دیون به وسیله آقای معاون وزارت دارائی.

رئیس- آقای قوام صدری بفرمائید.

قوام صدری (معاون وزارت دارائی)- با اجازه مقام محترم ریاست لایحه‌ای است راجع‌به اعتبارات فوق‌العاده و اضافی که در دوران تعطیلات تابستانی دوره ۲۲ مجلس شورای ملی بر اثر ضرورت و بطور فوق‌العاده با تصویب هیئت وزیران بر اساس قانون محاسبات عمومی به تصویب رسیده است برای تصویب نهائی تقدیم مجلس محترم می‌شود.

رئیس- به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

قوام صدری (معاون وزارت دارائی)- موضوع دیگری است که مربوط به پرسشی است راجع‌به اجرای قانون محاسبات عمومی و پرداخت دو حقوق از مقام محترم ریاست شده است که بنده تصور می‌کنم این در جلسه علنی نباید تقدیم بشود ولی چون مقام ریاست فرمودند که در جلسه علنی تقدیم کنم بنده در اینجا تقدیم می‌کنم که بعرض مقام محترم ریاست برسد و ضمناً صورتی است از دیون سال جاری وزارت راه که برای تصویب کمیسیون بودجه تقدیم می‌شود.

رئیس- دیون به کمیسیون بودجه ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به لایحه قانونی موافقت نامه‌فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ملت مجارستان و ارسال مجدد به مجلس سنا

۹- طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به لایحه قانونی موافقت نامه‌فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ملت مجارستان و ارسال مجدد به مجلس سنا.

رئیس- گزارش کمیسیون‌ها راجع‌به موافقت‌نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ملت مجارستان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۱۳ آبان‌ماه ۱۳۴۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۱۳۶۲۸- ۱۵ /۳ /۱۳۴۷ راجع‌به موافقت‌نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ملت مجارستان را که قبلاً بتصویب مجلس شورای ملی رسیده و در مجلس سنا اصلاحاتی در آن بعمل آمده بود مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه قبلی مجلس شورای ملی را تائید و تصویب نمود.

اینک گزارش آن‌را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده- موافقت‌نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ملت مجارستان که مشتمل بر یک مقدمه و ۹ ماده می‌باشد و در تاریخ سوم خردادماه ۱۳۴۷ برابر ۲۴ مه ۱۹۶۸ در بوداپست به امضای نمایندگان مختار دولتین رسیده است تصویب و به دولت اجازه داده می‌شود اسناد تصویب آن‌را مبادله نماید.

مخبر کمیسیون امور خارجه- مهرزاد.

گزارش از کمیسیون علوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی با حضور آقای وزیر علوم و آموزش عالی لایحه راجع‌به موافقت‌نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ملت مجارستان را که قبلاً به تصویب مجلس شورای ملی رسیده و در مجلس سنا اصلاحاتی در آن بعمل آمده مورد رسیدگی قرارداد و گزارش کمیسیون امور خارجه را دائر به تائید مصوبه قبلی مجلس شورای ملی تصویب نمود. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی- دکتر قهرمان.

گزارش از کمیسیون فرهنگ و هنر به مجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ و هنر با حضور نماینده دولت لایحه راجع‌به موافقت‌نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ملت مجارستان را که قبلاً به تصویب مجلس شورای ملی رسیده و در مجلس سنا اصلاحاتی در آن بعمل آمده مورد رسیدگی قرارداد و گزارش کمیسیون امور خارجه را دائر به تائید مصوبه قبلی مجلس شورای ملی تصویب نمود.

اینک گزارش آن‌را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ و هنر- مجید محسنی.

رئیس- همانطور که ملاحظه می‌فرمائید اصلاحات مجلس سنا مقداری اصلاحات عبارتی بود که کمیسیون‌های مجلس شورای ملی مصوبه قبلی مجلس شورای ملی را دو مرتبه تصویب کرده‌اند نسبت به گزارش کمیسیون‌ها نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به گزارش کمیسیون‌ها رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی‌که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجدد به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت دو فقره نامه دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور

۱۰- اعلام وصول و قرائت دو فقره نامه دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور

رئیس- نامه‌هائی از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خردادماه ۱۳۴۵ موافقت‌نامه اعتباری به منظور تامین ۹۰ درصد هزینه‌های ارزی خرید ۴۶ دستگاه لودر مورد نیاز وزارت راه که جمع کل هزینه ارزی آن بالغ بر ۹۴۰۲۴۰ دلار است با شرکت تلارک‌اکوئیپمنت‌لیمیتد در تاریخ ۲۱ اکتبر ۱۹۶۸ منعقد گردیده است. اعتبار مذکور در ده قسط متوالی و متساوی شش‌ماهه بازپرداخت می‌گردد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار ۶ درصد در سال تعلق خواهد گرفت و سررسید اولین قسط شش‌ماه بعد از تاریخ هر محموله می‌باشد. این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.

امیرعباس هویدا.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خردادماه ۱۳۴۵ موافقت‌نامه اعتباری به منظور تامین هشتاد درصد هزینه‌های ارزی خرید مقره‌ها برق و تجهیزات مربوط مورد نیاز وزارت آب و برق که جمع کل هزینه ارزی آن بالغ بر ۳۵ /۱۷۴۸۳۰ دلار است با شرکت ماروبینی‌آیدا محدود- ژاپن در تاریخ ۵ /۸ /۴۷ منعقد گردیده است اعتبار مذکور در ۱۰ قسط متساوی شش‌ماهه به صورت سفته بازپرداخت می‌گردد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار شش درصد در سال تعلق خواهد گرفت و سررسید اولین قسط شش‌ماه بعد از تاریخ آخرین حمل می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصرۀ (۲) ماده واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.

امیرعباس هویدا.

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد –ختم جلسه

۱۱- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد –ختم جلسه.

رئیس- دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
دستور جلسه ۸۴
روز سه‌شنبه ۲۱ /۸ /۱۳۴۷
۱- گزارش یک شوری اجازه پرداخت حق‌السهم دولت ایران در برنامه غذائی جهانی. شماره چاپ ۵۳۷
۲- گزارش شور اول فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستاجر. شماره چاپ ۵۳۸
۳- گزارش کمیسیون‌های مربوط به منتفی بودن لایحه تاسیس آموزشگاه اختصاصی مالی وزارت دارائی. شماره چاپ ۵۳۹

رئیس- با اجازه خانم‌ها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز سه‌شنبه خواهد بود.

(ساعت ۱۰ صبح جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی- عبدالله ریاضی.