گزارش مدیرعامل سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی در بیست و نهمین سالگشت بنیاد سازمان کاخ نیاوران ۹ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جنبش ملی نیکوکاران و مردم کشور درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی

هفته حمایت از خانواده‌های بی‌سرپرست ۱ تا ۶ تیر ماه


گزارش مدیرعامل سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی در بیست و نهمین سالگشت بنیاد سازمان کاخ نیاوران ۹ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴

شاهنشاها

سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی، در بیست و پنج سال اول فعالیت خود، مطابق با شرایط زمان، خدمات بسیار ارزنده‌ای انجام داده بود که از نظر شاهنشاه پوشیده نیست، ولی با توجه به پیشرفت‌های عظیمی که در تمام شئون اقتصادی و اجتماعی کشور بوجود آمده و بخصوص اینکه شاهنشاه ابلاغ فرموده‌اند: «در نظر دارند زمانی که ایران وارد تمدن بزرگ می‌شود، قسمتی از خدمات اجتماعی کشور توسط سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی به مرحله اجرا در آید». لذا، لازم بود برای انجام این مأمورین خطیر، تجدید نظر اساسی در تشکیلات اداری و تجهیز این مؤسسه به عمل آید تا بتواند با آمادگی کامل توفیق خدمت بیشتر در اجرای منویات رهبر بزرگ ایران حاصل نماید و برای نیل به این هدف، از خدمات کارشناسان مجرب ایرانی که در سازمان مدیریت صنعتی خدمت می‌کنند استفاده شد و تجدید نظر اساسی در تمام شئون اداری سازمان به عمل آمد. از جمله، وظایف واحدها بطور دقیق مشخص گردید و اختیارات لازم به مسئولین مربوطه تفویض شد. بودجه سازمان بر اساس روش‌های نوین به صورت بودجه جامع برنامه‌ای درآمد. کلیه مشاغل به دقت طبقه‌بندی گردید و حقوق هر یک از کارکنان متناسب با ضوابط مشخص و کاری که انجام می‌دهند برقرار شد تا از این بابت در بین آن‌ها تبعیضی وجود نداشته باشد.

گسترش افقی- علاوه بر این، موجبات رفاه کارکنان از نظر تشکیل صندوق حمایت از بازنشستگی و شرکت‌های تعاونی مصرف و مسکن و برقراری وام‌های ضروری فراهم گردید تا کارکنان این مؤسسه، بدون نگرانی از آینده، با دلگرمی کامل انجام وظیفه نمایند و بطور خلاصه، وضعی بوجود آمده که سازمان می‌تواند در آینده بطور افقی گسترش کاملی پیدا کرده و برنامه‌های نوینی را به مرحله اجرا بگذارد و همچنین به میزان که لازم باشد حجم کار خود را گسترش دهد و در حقیقت در حال حاضر سازمان به صورتی آمادگی حاصل کرده که می‌تواند بدون زحمت بار خدمات بیشتری را بدوش گیرد و اجرای برنامه‌های بزرگتری را عهده‌دار شود. قسمت فعالیت‌هایی که در اساسنامه سازمان پیش بین شده، اساسی‌ترین اقدامی که در شاخه فعالیت‌های امور بهداشتی و درمانی صورت گرفت تشکیل هیئتی بود که با تصویب شاهانه، تحت سرپرستی جناب آقای مجید رهنما، جهت بررسی مسائل درمان و بهداشت کشور تشکیل شد و سازمان کلیه وسایل و خدمات مورد نیاز این هویت را فراهم ساخت و همزمان با تکمیل این بررسی‌ها طرح خاصی در استان فارس بطور آزمایش شروع گردید و تعداد پانزده نفر دختر و پانزده پسر روستایی در مدت ۹ ماه آموزش‌های مخصوصی را دیدند و به عنوان «بهورز» در داخل یک شبکه تندرستی که توسط پزشکان مجرب که در سطوح مختلف درمانگاه و بیمارستان انجام وظیفه می‌کردند، شروع به فعالیت کردند و از آن‌جا که نتایج حاصله از این آزمایش بسیار جالب بود، هیئت مزبور بر اساس مطالعات و ترتیباتی که در استان فارس به عمل آمد، گزارش خود را تکمیل نمود و به پیشگاه مبارک ملوکانه تقدیم داشت که متعاقباً مقرر فرمودند اصول نظریات پیشنهادی در برنامه آینده دولت مورد عمل قرار گیرد.

خانه‌های بهداشت- سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی نیز برنامه‌های بهداشتی و درمانی خود را بر این اساس پایدار نموده است و در اجرای نظریات ارائه شده گام برمی‌دارد و در حال حاضر پنج شبکه تندرستی در مناطق فارس، لرستان، شمیرانات، قم و رامسر در حال تشکیل است و برای انجام خدمت در این شبکه‌ها تعداد ۸۱ نفر بهورز تعلیم دیده و ۱۶۷ نفر در حال آماده شدن می‌باشند و به موازات این امر به منظور گسترش خدمات درمانی درمانگاه‌ها و ایجاد هسته اولیه شبکه‌های تندرستی طرح ایجاد ۷۵۰ خانه بهداشت در اطراف درمانگاه‌های سازمان به قرار هر درمانگاه سه خانه بهداشت به مرحله اجرا گذاشته شد که طبق برنامه مصوب تعداد ۱۳۰ خانه بهداشت در دست ساختمان می‌باشد و ظرف سه ماه آینده آماده خواهند شد و این خانه‌های بهداشت محل خدمت بهورزانی خواهد بود که آموزش خواهند دید. در مورد بیمارستان‌های سازمان اقدامات اساسی صورت گرفت و طی سه سال گذشته تعداد تخت‌های بیمارستانی به حدود دو برابر افزایش یافت و سه بیمارستان بزرگ رضا پهلوی تجریش، بیمارستان نکویی قم و بیمارستان فرح پهلوی رامسر نوسازی شد و با استفاده از وجود پزشکان عالیقدر ایران و همکاری دانشگاه جان هاپکینز آمریکا امروزه مرکز پزشکی رضا پهلوی تجریش به صورت یکی از مراکز مهم درمانی و آموزشی پایتخت درآمده است.

داروی خوب و ارزان- علاوه بر این اقدامات، نظر به اینکه مشکلات زیادی در مورد تأمین کادر درمانی مورد نیاز درمانگاه‌ها وجود داشت، شاهنشاه اجازه فرمودند دانشکده علوم تندرستی در سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی تشکیل گردد تا دوره اول آن که مربوط به تربیت بهدار است، کادر مورد نیاز درمانگاه‌ها را آماده سازد. این دانشکده در حال حضار با نود دانشجوی آغاز به کار کرده است و برنامه‌های اجرایی آن به سرعت پیش می‌رود. در اجرای اوامر مبارک ملوکانه درباره تأمین داروی خوب و ارزان برای عموم، طرح گسترش کارخانه دارو پخش بطوریکه بتواند بیست و پنج درصد احتیاجات دارویی کشور را برآورده نماید و برای تأمین اعتبار به سازمان برنامه ارسال گردید. علاوه بر این، به منظور بررسی درباره تهیه داروهای جدید و کنترل کیفیت داروهای مصرفی، مؤسسه تحقیقات دارویی و شیمی دارویی ایجاد شد که برنامه‌های اجرای آن آماده و ساختمان آن نیز در حال تکمیل است و امید می‌رود این مؤسسه بتواند از سال آینده عملاً وظایف خود را آغاز نماید.

در شاخه فعالیت‌های آموزشی سازمان، نظر به اینکه امر آموزش حرفه‌ای مورد توجه مخصوص است، فعالیت‌هایی در این رشته گسترش یافت و در حال حاضر سازمان سه آموزشگاه دارد که آموزشگاه اصفهان در سال گذشته به دست مبارک شاهنشاه افتتاح گردید و یک آموزشگاه دیگر نیز با ظرفیت دویست نفر در شیراز تشکیل شد. علاوه بر این، تعداد شش آموزشگاه دیگر نیز در شهرهای مشهد، تبریز، کرمانشاه، اهواز، شیراز و کرمان در دست ساختمان می‌باشد که دو آموزشگاه کرمان و تبریز تا پایان سال جاری آماده بهره‌برداری خواهد گردید و طبق برنامه مصوب در پایان برنامه پنجم ظرفیت آموزشگاه‌های سازمان به ده هزار شاگرد روزانه و ده هزار شاگرد شبانه خواهد رسید و این رقمی حدود بیست برابر ظرفیت آموزشگاه حرفه‌ای سازمان در سه سال پیش است و از آن‌جا که تکنولوژی در جهان دائماً درحال تغییر می‌باشد و شایسته است افرادی که تعلیم می‌بینند در رشته‌های مورد نیاز سال‌های آینده آموزش داده شوند، با کسب اجازه از پیشگاه ملوکانه مذاکراتی با دانشگاه «ام. آی. تی» انجام شد تا در این راه سمت مشاور سازمان را داشته و با استفاده از نظریات کارشناسان آن‌ها برنامه‌های آموزشی سازمان در مسیری قرار گیرد که افرادی که تعلیم می‌بینند بتوانند به نحو احسن در اقتصاد آینده ایران انجام وظیفه کنند.

در حال حاضر قرارداد لازم با دانشگاه مزبور منعقد گردیده و مقدمات اجرای آن فراهم شده است و کارشناسان مربوطه مشغول تبادل نظر با سازمان می‌باشند. نظر به اینکه در ضمن فعالیت‌های فرهنگی سازمان چاپ کتب درسی پنجساله اول منظور گردیده و تعداد این کتاب‌ها روز بروز رو به افزایش است و تأسیسات چاپخانه بیست و پنج شهریور سازمان کافی برای انجام منظور نبود، لذا نسبت به توسعه و گسترش این چاپخانه اقدام شد و اینک چاپخانه مزبور با ظرفیتی معادل دو برابر گذشته آماده کار است.

خانواده‌های بی سرپرست- در شاخه فعالیت‌های اجتماعی، در گذشته فقط کمک به اشخاص و پاره‌ای از مؤسساتی که خدمات اجتماعی انجام می‌دهند منظور شده بود، لذا با توجه به اینکه در حال حاضر گسترش خدمات اجتماعی مورد توجه مخصوص شاهنشاه است، والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی مقرر فرمودند در این باره بررسی‌هایی صورت گیرد و طرح‌های جدید به مرحله اجرا گذاشته شود. به همین جهت از سه سال پیش بررسی‌هایی در این باره صورت گرفت و چنین نتیجه حاصل شد که درحال حاضر یکی از نیازمندترین گروه‌های اجتماعی کسانی هستند که به دلیلی سرپرست خانواده خود را از دست می‌دهند و هیچ ملجاء و پناهی جز شاهنشاه ندارند و لازم بود تا زمانی که بیمه‌های اجتماعی به صورت شایسته‌ای این گروه‌های متفرق را شامل شود، اقدامی برای تأمین زندگانی آنان صورت گیرد. بدین جهت پس از اینکه گزارش این بررسی بشرفعرض رسید، اجازه فرمودند طرحی از طرف سازمان به مرحله اجرا گذاشته شود تا هر زمان که خانواده‌ای به عللی مانند فوت، سرپرست خود را از دست می‌دهد یا به علت پیری و از کار افتادگی سرپرست، قدرت تأمین هزینه زندگی خانواده از بین می‌رود، در صورتی که بیمه نباشند سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی به کمک آن‌ها شتافته و تا زمانی که بتوانند بر سر پای خود بایستند آن‌ها را کمک و یاری دهد و مقرر فرمودند این طرح در سال اول به صورت آزمایشی در ده شهر اجرا شود که این اقدام انجام گردید و تا پایان سال ۱۳۵۲ ده مرکز شروع بکار کرده و تعداد یک هزار و چهل و شش خانواده را تحت حمایت قرار داد و نظر به اینکه نتایج به دست آمده بسیار جالب توجه بود، مقرر شد در سال ۱۳۵۳ این برنامه در سی شهر گسترش پیدا کند که این امر نیز انجام شد و در حال حاضر سه هزار خانواده بی‌سرپرست از اجرای طرح مزبور بهره‌مند می‌شوند و مقدمات اجرای امر در شصت شهر دیگر فراهم گردیده است که در صورت تأمین اعتبارات لازم به مرحله اجرا در خواهد آمد و بدین ترتیب در پایان سال جاری تعداد شهرهایی که مشمول این برنامه خواهند شد به ۹۰ شهر خواهد رسید.

خوشبختانه در اواخر سال گذشته فرمان مبارک همایونی به دولت ابلاغ گردید تا در این باره اقدامات اساسی صورت گیرد. به همین جهت قانون لازم از طرف دولت به مجلس تقدیم گردید و این برنامه که افتخار شروع آن نصیب سازمان شاهنشاهی گردیده به صورت یکی از برنامه‌های اجتماعی مملکت در خواهد آمد و در صورتی که اراده مبارک ملوکانه تعلق گیرد، اقدامات لازم از طرف سازمان دنبال خواهد شد و یا این که ابوابجمعی آن به هر مؤسسه‌ای که مقرر فرمایند تحویل خواهد گردید.

لباس ارزان- فعالیت دیگری که در شاخه فعالیت‌های اجتماعی سازمان بنا به امر مبارک پی‌ریزی شد، تهیه لباس مناسب و ارزان جهت گروه‌های مختلف مملکت از جمله کارگران و کشاورزان می‌باشد که از ثمره انقلاب ایران بهره‌مند شده ولی به علت نبودن عرضه لباس مناسب در نقاط مختلف کشور، ظاهر آنان نمودار صحیحی از بهبود وضع اقتصادی و موقعیت اجتماعی امروز آن‌ها نیست و لازم بود در این باره اقدام اساسی صورت گیرد، لذا اجرای این طرح عظیم را نیز به سازمان محول فرمودند. مرحله اول این کار که ساختمان شش کارخانه لباس دوزی با ظرفیت دو میلیون دست لباس در سال است در شش نقطه کشور در شهرهای زاهدان، گنبد قابوس، سنندج، خرم آباد، ایلام و تهران شروع شده و اولین واحد که در تهران قرار داشته و جنبه مرکز آموزش دارد، در آبان ماه سال جاری شروع به کار خواهد کرد و واحدهای بعدی هر یک به فاصله دو ماه وارد مرحله تولید خواهند شد و امید است با اجرای صحیح و گسترش این طرح سیمای ظاهری گروه‌های وسیع کارگران و کشاورزان نمودار واقعی از وضعی باشد که در اثر انقلاب شاه و مردم برای آنان بوجود آمده است.