جنبش ملی نیکوکاران و مردم کشور

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

جنبش ملی نیکوکاران و مردم کشور

هفته حمایت از خانواده‌های بی‌سرپرست ۱ تا ۶ تیر ماه
والاحضرت اشرف پهلوی ریاست عالیه جنبش ملی نیکوکاران و مردم کشور
والاحضرت کلنگ پردیزه آموزشی اسپهان را بر زمین می‌زنند
والاحضرت در بازدید از ماکت پردیزه آموزشی گنبدکاووس
والاحضرت اشرف جام زرین نیکوکاری را به نیک مرد سال می‌دهند
والاحضرت لوح زرین نیکوکاری را به کریم سالاری می دهند
PrincessAshrafPahlaviJonbeshNikooKary2535.jpg
جنبش نیکوکاری شاهدخت اشرف پهلوی

جنبش ملی نیکوکاران و مردم کشور در روز ۱۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی با پیام والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی به آگاهی همگان رسانده شد. از آن پس نیکوکاران و مردم کشور در ایجاد این جنبش کمک‌های ارزنده‌ای کردند و سرمایه گزاری از سوی نیکوکاران در پیوند با برنامه‌های جنبش نخش بزرگی را بازی کرده است. جنبش از دو ویژگی برخوردار است یکی اینکه نیکوکاری پیوسته باشد و دیگر آنکه نیکوکاری نباید ویژه سازی یا مونوپل [۱] بشود.

نخستین همایش جنبش ملی نیکوکاران و مردم کشور در اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی در مشهد و دومین همایش در سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی در تخت جمشید برگزار شد و تاکنون بیش از ۸۰۰ میلیون تومان از سوی مردم نیکوکار در راه برنامه جنبش برای ساختمان سازمان‌هایی که هوده و سودش به همگان رسد (عام المنفعه) ویژه شده است و تاکنون ۲۰۰۰ تن برای خدمت اجتماعی درخواست گرده‌اند تا به رایگان زمان و کاردانی خود را در این راه انسانی بگذارند.

۸ خرداد ماه ۲۵۳۵ بنا بر درخواست جنبش ملی نیکوکاری والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی پذیرفتند که به بزرگداشت خدمات انسانی نیکوکار ارجمند، آقای محمد فرسایی،‌ سندهای یک صد خانه اهدایی ایشان را در همدان به ساکنان خانه ها بدهند. این برنامه با ورود شاهدخت اشرف پهلوی به همدان در آیین ویژه ای که در کوی فرسایی برگزار شد، انجام گرفت. در این سفر عبدالرضا انصاری قایم مقام شاهدخت اشرف پهلوی در امور اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی، بانو هما زاهدی نماینده مردم همدان در مجلس شورای ملی در رکاب والاحضرت اشرف پهلوی با هواپیما در فرودگاه همدان فرود آمدند. آقای خدایاری استاندار همدان، آقای ابوالقاسم پرتو اعظم مدیر اجرایی جنبش ملی نیکوکاری، فرماندار، مسئولان سازمان‌های لشگری و کشوری، هموندان سازمان زنان و دیگر مقامات محلی به پیشباز والاحضرت آمده بودند. به هنگام تشریف‌فرمایی والاحضرت اشرف پهلوی آقای خدایاری استاندار همدان خوش‌آمد گفت و دوشیزه خردسالی دسته گل زیبایی تقدیم داشت. آنگاه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی از برابر رده پیشبازکنندگان عبور فرمودند و نسبت به آنان اظهار مرحمت نمودند. والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی و همراهان سپس رهسپار شهر شدند. در تمام طول راه مردم با شادی فراوان از والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی پیشباز نمودند. والاحضرت و همراهان سپس در میهمانی که از سوی آقای خدایاری استاندار همدان برگزار شده بود، شرکت نمودند و پس از ناهار از تأسیسات سازمان زنان و مهد کودک این سازمان در همدان دیدن فرمودند. در ساعت شانزده والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی و همراهان به کوی فرسایی تشریف‌فرما شدند. آقای پرتو اعظم مدیر اجرایی جنبش ملی نیکوکاری به پیشباز والاحضرت آمدندد. سپس با گرفتن پروانه از پیشگاه‌ والاحضرت آیین ویژه اهدای یکصد خانه آغاز گردید. در این هنگام والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی پس از ابراز مهر نسبت به آقای محمد فرسایی نیکوکاری که یکصد خانه به رایگان پیشکش نموده است، اسناد مالکیت خانه‌ها را به صاحبان شان اهداء فرمودند. سپس والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در حالی که آقای عبدالرضا انصاری قائم مقام والاحضرت در امور اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و مدیر عامل سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی، آقای خدایاری استاندار همدان، خانم هما زاهدی نماینده مردم همدان در مجلس شورای ملی و دیگر همراهان همراهی می‌شدند از چندین دستگاه خانه‌های اهدایی دیدن فرمودند و با یکایک ساکنان به گفتگو پرداختند. والاحضرت به هنگام این دیدار به ابراز احساسات پاک و صمیمانه‌ای که از طرف ساکنان کوی فرسایی نسبت به ایشان می‌شد پاسخ می‌دادند. پس از پایان آیین والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی از نمایشگاهی که از فعالیت‌های گوناگون برنامه حمایت از خانواده‌های بی‌سرپرست برگزار شده بود، دیدن فرمودند. از سوی آقای سرکشیک سرپرست برنامه حمایت از خانواده‌های بی‌سرپرست و آقای نظریان سرپرست برنامه حمایت از خانواده‌های بی‌سرپرست در همدان توضیحاتی به عرض رسید. سپس والاحضرت و همراهان برای دیدار از آثار باستانی همدان در دره عباس آباد رهسپار گنجنامه شدند و در آن‌جا از سنگ نبشته‌های داریوش بزرگ و خشایارشاه دیدن فرمودند. والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی پس از این دیدار در یکی از قهوه‌خانه‌ها چای نوشیدند و با مردم گفتگو نمودند. والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی و همراهان ساعت هیجده و سی دقیقه با پسواز استاندار همدان و مسئولان سازمان‌های گوناگون لشگری و کشوری، همدان را به سوی تهران ترک فرمودند.

۲۱ اردیبهشت‌ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی از تهران برای چهار روز رهسپار استان فارس و کرمان شدند. والاحضرت پس از نیمروز، در هتل داریوش تخت جمشید، دومین همایش جنبش ملی نیکوکاری را گشودند و فرمودند:[۲]

بسیار خوشوقتم که دومین همایش جنبش ملی نیکوکاری، به منظور ارائه و ارزشیابی خدمات انجام شده و تبادل نظر درباره برنامه‌های آینده این جنبش در شهر زیبای شیراز تشکیل شده است. از گزارش‌هایی که تاکنون داده شده، چنین برمی‌آید که پیشرفت برنامه جنبش ملی نیکوکاری طی این مدت جالب و رضایتبخش بوده است و به جا است که از یکایک افراد نیکوکاری که تاکنون به نحوی در این برنامه شرکت کرده‌اند، قدردانی و سپاسگزاری شود. در این مرحله که ما در آغاز درخشان این برنامه قرار داریم و هنوز راه درازی در پیش است. آنچه هر قدر مکرر گفته و شنیده شود به جا است، توجه به رسانیدن پیام واقعی این برنامه به همگان است، زیرا جنبش ملی نیکوکاری یک نوع فعالیت اجتماعی موقتی و یک تحرک زودگذر نیست. ... همان طور که شاهنشاه در فرمایشات خود به مناسبت آغاز سی‌ویکمین سال تأسیس سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی اشاره فرمودند، پیشرفت برنامه‌های جنبش ملی نیکوکاری یک نمونه برجسته و واقعی از مشارکت مردم در انجام خدمات اجتماعی است. در یک جامعه پیشرو، شایسته نیست که مردم برای تأمین هر گونه نیاز اجتماعی همواره در انتظار اقدامات دولت بمانند و خود در این راه هیچ گونه فعالیت مثبتی نداشته باشند، بلکه مردم باید با مشارکت فعالانه در گره‌گشایی از مسائل اجتماعی خود به دولت‌ها فرصت دهند که به جهات توسعه و رشد در ابعاد گسترده‌تری بیندیشند و به کارهای خطیری بپردازد که انجام آن از عهده مردم ساخته نیست. ...

آرمان سومین همایش ارزشیابی گزارش کار کمیته‌ها در سراسر کشور و فراخواندن مردم از هر طبقه برای هنبازی (مشارکت) در برآوردن نیازهای آموزشی و دیگر سازمان‌های همه سودبر (عام المنفعه) می‌باشد تا مردم نیکوکار بیش از پیش به اهمیت زیربنایی این کار آشنا شوند.

۱۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی نیابت ریاست عالیه سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی برای بودن در سومین همایش بزرگ جنبش ملی نیکوکاران و مردم کشور وارد اسپهان شدند. در فرودگاه استاندار اسپهان آقای زاد و انصاری قائم مقام والاحضرت در امور اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و مدیر عامل سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی، فرمانده مرکز توپخانه‌ها و موشک‌ها، فرماندار، شهردار و شماری از بلندپایگان استان اسپهان از والاحضرت اشرف پیشباز کردند.

والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در همایش بزرگ جنبش ملی نیکوکاران و مردم کشور در اسپهان در سخنانی فرمودند:

با کمال خرسندی سومین همایش جنبش ملی نیکوکاری را که با شرکت جمع کثیری از نیکوکاران و مجریان این برنامه از سراسر کشور در شهر زیبای اسفهان تشکیل گردیده افتتاح می‌کنم. برنامه جنبش ملی نیکوکاری به نسبت سه سال که از تاریخ اجرای آن می‌گذرد از پیشرفت قابل ملاحظه و امیدبخشی برخوردار بوده است.... نه فقط جنبه‌های مادی و مشهود این دستاوردها غرورانگیز و امیدبخش است بلکه جنبه مادی و اخلاقی آن بیشتر حائز اهمیت و توجه می‌باشد.... در روز سی ام فروردین ماه گذشته برنامه اجتماعی دیگری تحت عنوان ـ ساختمان بناهای آموزشی با مشارکت مردم اعلام شد که این برنامه در عین حال که موضوع یک فعالیت تازه‌ای می‌باشد ولی از مسیر برنامه جنبش ملی نیکوکاری جدا نیست بلکه در متن آن قراردارد.... برای آنکه این نهضت در سطح وسیع همه کشور را دربرگیرد و این کارنیک به موازات شهرها، در روستاها نیز آغاز گردد، سازمان باید به سرعت موجبات تشکیل کمیته‌های جنبش ملی نیکوکاری را در تمام شهرا و بخش‌ها فراهم سازد تا آنجا که هیچ گوشه‌ای از کشور باقی نماند که پرچم نیکوکاران در آن افراشته نشده باشد.


بانو فروغ ضرابیان از سوی اداره خدمت‌های داوطلبانه جنبش ملی نیکوکاری در همایش اسپهان سخنانی ایراد کرد و گفت: در سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی مردان و زنان نیکوکار که از راه خدمتگزاری به جنبش قدرت و توانی بسیار بخشیده‌اند در چهار محال بختیاری، دزفول، کهکیلیویه و بویراحمد، اراک، همدان، کرمانشاه، مازندران ، گیلان، کرج، تهران، سبزوار، بوشهر و مشهد داوطلب خدمت افتخاری و رایگان شده‌اند. احداث نقاهتگاه برای بیماران کم درآمد در شهرها و به خصوص در پایتخت از جمله توصیه‌های همایش سال پیش بود که دو ماه بعد از آن خانم لطیفه امیرقاسمی داوطلب افتخاری مرکز پزشکی رضا پهلوی با واگذاری خانه مسکونی خود در نیاوران به این کار خیر و انسانی جامه عملی پوشانید. اکنون این نقاهتگاه که کلیه امور آن از سوی داوطلبان به رایگان انجام می‌شود، در خدمت بیماران تهیدستی است که از شهرستان‌ها به تهران می‌آیند. در زمینه خدمات داوطلبانه تخصصی نیز گروهی از پزشکان و داروخانه‌دارهای نیکوکار دست همکاری‌هایی را که به سویشان دراز شده بود صمیمانه فشردند. در همین جا گفتنی است که مهندسان و شهرسازان نیز در تهیه رایگان نقشه بناهای درمانگاه‌ها و مدرسه‌ها و نقاهتگاه‌های نیکوکاران، همکاری بی ریا داشته‌اند. با طرح منطقه‌ای کردن خدمات داوطلبانه در پایتخت که با کمک آموزش و پرورش انجام می‌گیرد قدرت کارسازی و کارآیی این گروه‌ها افزایش خواهد یافت و نیز داوطلبان تازه‌ای در کنار حنبش ملی نیکوکاری به خدمات انسانی و مردمی خود ادامه خواهند داد.


۱۸ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ همایش سوم جنبش ملی نیکوکاران ساعت ۱۳ با نوشتن پایان نامه به کار ۳ روزه خود در اسپهان پایان داد. در پایان نامه، دادن برتری به ساختن بناهای آموزشی پذیرفته شد و با آمادگی هنبازان در همایش اسپهان تصویب شد که در سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی بناهای آموزشی و فرهنگی در سراسر کشور در بالای پهرست کارهای نیکوکاران قرارگیرد. در پایان نامه آمده است:

با بهره‌گیری از سخنان پرمایه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی هموندان کمیته‌های جنبش ملی نیکوکاری برآن شدند که در سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی در سنجش برنامه‌های گوناگون خود با برنامه فراخوانی مردم برای همکاری در ساختمان آموزشگاه‌ها و ورزشگاه‌ها برتری بخشند و همگام و همزمان با گسترش کار و برپایی کمیته‌ها در شهرستان‌ها و بخش‌ها، مردم پاکدل را برانگیزند که دروازه‌های تمدن بزرگ را با دبستان سازی در روستاها و شهرک‌ها و شهرها به روی کودکان و نوجوانان بگشایند. سومین همایش پیشنهاد می‌کند که در گردآوری و کاربرد سرمایه و ابزار، ستاد برنامه‌ریز و هم‌آهنگ‌کننده با شرکت نمایندگان کمیته‌های نیکوکاری و سازمان‌های دست اندر کار در مرکز هر استان با سرپرستی استاندار برپاشود و این ستاد به ویژه هرگونه بازدارنده‌ای را از پیش راه این برنامه بزرگ اجتماعی که آغاز آن روز سی ام فروردین ۲۵۳۷ شاهنشاهی از سوی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی عنوان شده است بردارد و دست مردم نیک اندیش و نیکوکار را در دست دولت بگذارد تا از همگاهی این دو نیروی بزرگ که در ژرفا هیچگونه جدایی ندارند آن هشدار و پیام انسانی والاحضرت که « هیچ کودک دبستانی نباید پشت در دبستان بماند » به فرجام دلخواه بپیوندد.


در تلگرامی که از سوی سناتور جلالی نایینی رییس سومین همایش جنبش ملی نیکوکاران به پیشگاه شاهنشاه فرستاده شد، نایینی سپاس ۶۰۰ تن از نیکوکاران را به آگاهی همایونی رساند:

خجسته پیشگاه فرخنده اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر
ریاست عالیه سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی
سومین همایش جنبش ملی نیکوکاری روز شانزدهم اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی در اسپهان در حضور مبارک و با بیانات والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی گشایش یافت و نیکوکاران سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی که از سوی هیات مدیره سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی برگزیده شده بودند، به دریافت جام زرین و لوح‌های زرین نیکوکاری و ارج نامه مفتخر و مباهی گردیدند.
این خدمتگزار با کسب اجازه از پیشگاه مبارک وظیفه دارد که مراتب سپاس ۶۰۰ تن هموندان ۵۹ کمیته جنبش ملی نیکوکاری را که برای بازنگری و ارجگذاری برنامه‌های نیکوکاری در این همایش گردآمده‌اند و هم چنین عرض سپاس وابستگان افتخاری جنبش ملی نیکوکاری را به شرف عرض برساند. در این همایش این سخن از دل‌ها برخاسته است که تنها در سایه رهبری آن شهریار دادگستر است که ثبات سیاسی و رشد اقتصادی مجال و فرصت خدمات نیکوکارانه را داده است که جمع آن اکنون از مرز هشت میلیارد ریال گذشته است.
جان نثار جلالی نایینی - رییس سومین همایش جنبش ملی نیکوکاری


ساختمان ۱۰۶ مدرسه در سال ۲۵۳۸ شاهنشاهی در بخش‌ها و روستاهای شهرستان کرج از سوی عباس اخباری رییس کمیته جنبش ملی نیکوکاری این شهرستان و نماینده کرج در مجلس شورای ملی در همایش اسپهان به آگاهی رسانده شد. این کار در پاسخ به ندای والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در زمینه برتری دادن به ساختن بناهای آموزشی در سراسر کشور می‌باشد. نیکوکاران کرج با این کار، افزون بر پیوستن به جنبش مدرسه سازی، در گسترش دانش و فرهنگ در شهرستان خود همیاری می‌کنند. جنبش ساختن بناهای آموزشی، فرهنگی، ورزشی و تربیتی نخستین بار در پیام ۳۰ فروردین ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی از سوی والاحضرت اشرف پهلوی به آگاهی همگان رسید و در سومین همایش جنبش ملی نیکوکاری در اسپهان پژواکی گسترده داشت و نیکوکارانی که در همایش بودند آمادگی خود را برای پیوستن به این پروژه ارزشمند اعلام داشتند.

حسن محسنی نماینده کمیته جنبش ملی نیکوکاری گلپایگان در سخنانی به ارزش خودیاری مردم در بنیاد و گسترش مرکزهای آموزشی به ویژه در روستاها گفت: نیکوکاران گلپایگانی، ایجاد بنای دانشگاه آزاد گلپایگان و تاسیس چند مدرسه را وجهه همت قرارداده‌اند. تاکنون به همت نیکوکاران مبلغ سه میلیون ریال برای ساختمان دانشگاه آزاد گلپایگان جمع آوری شده است. محسنی هم چنین به خودیاری مردم در ایجاد مدرسه‌ها، ده خانه بهداری و بهزیستی و چند گرمابه بهداشتی و درمانگاه و مسجد اشاره کرد.

کریم سالاری نیک مردی دویست هزار متر مربع زمین در جایی سرسبز و زیبا برای ساختن مدرسه و درمانگاه به برنامه جنبش ملی نیکوکاران پیشکش کرد. کریم سالاری در همایش جنبش ملی نیکوکاری اسپهان سرافراز به دریافت لوح زرین نیکوکاری از دست والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی شد.

در گزارشی که از سوی کمیته جنبش ملی نیکوکاری تبریز به همایش سوم در اسپهان داده شد، رییس کمیته جنبش ملی نیکوکاری تبریز گفت که یک پردیزه (مجتمع) آموزشی دربرگیرنده چند کودکستان، دو دبستان، دو دبیرستان و آموزشگاه بهیاری در چهارچوب جنبش بنیاد بناهای آموزشی، ورزشی و فرهنگی در تبریز ساخته خواهند شد و در سال ۲۵۳۸ شاهنشاهی آماده بهره‌برداری خواهند بود. این پردیزه در زمینی به پهنه ۱۹٬۰۰۰ مترمربع ساخته می‌شود. ساختن این پردیزه پیش درآمد مشارکت نیکوکاران آذربایجان در جنبشی مقدس است که با آرمان گسترش دانش و فرهنگ و ساختن دبستان در روستاها و شهرها، با پیام والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در سراسر مملکت آغاز شده است. هزینه این پردیزه و هم چنین کارهای اجرایی و ساختمانی این پروژه نزدیک به سیسد میلیون ریال برآورده شده است.

ابراهیم گشمردی نماینده کمیته جنبش ملی نیکوکاری استان بوشهر ، نماینده رادمران سلحشور و شاهدوست تنگستان و دشتی و دشتستان در همایش اسپهان با اشاره به پیام والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی گفت: خوشبختانه سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی به نیت خیر بانیان آن احترام گذاشت ... در سال گذشته شمار کمک‌های نیکوکارانه این استان ۳۸٬۸۶۰٬۰۰۰ ریال بود که زیر نظر برگزیدگان مردم نیکوکار در زمینه‌های مختلف اجتماعی سرمایه‌گذاری شده است که کمک به ساختمان باشگاه ورزشی، بنیاد کتابخانه و ساختن و بازسازی چند دبستان و مسجد از آن جمله بوده است.

در پایان همایش اسپهان به آگاهی رسید که شهر تبریز میزبان همایش چهارم جنبش ملی نیکوکاران و مردم کشور در سال ۲۵۳۸ شاهنشاهی خواهد بود.

بن مایه‌ها