تفاوت میان نسخه‌های «کشتار و بلوای خونین سازمان تروریستی مجاهدین در تبریز ۲۹ و ۳۰ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی»

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی « '''کشتار و بلوای خونین سازمان تروریستی مجاهدین در تبریز ۲۹ و ۳۰ بهمن ماه ۲۵۳۶...» ایجاد کرد)
 
(اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح ارقام)
خط ۳: خط ۳:
  
 
[[پرونده:TerroristsMojahedinTabrizBloodyAttack29Bahman2536a.jpg|thumb|left|200px|]]
 
[[پرونده:TerroristsMojahedinTabrizBloodyAttack29Bahman2536a.jpg|thumb|left|200px|]]
۲۹ بهمن ماه ۲۵۳۶ سازمان تروریستی مجاهدین و سازمان تروریستی چریک‌های فدایی بلوای خونینی در تبریز در چهلم کشته شدگان شهر قم به راه انداختند، به ۷۳ بانک یورش بردند و پول‌های مردم در بانک را دزدیدند. چهار بانک و ۲۲ مغازه را به آتش کشیدند. سه خودروی دولتی را آتش زدند  و ۲۷ خودروی مردم را به آتش کشیدند و با پتک شیشه هایشان را شکستند و آسیب زدند. <ref>[[کشتار و بلوای خونین سازمان تروریستی مجاهدین در تبریز ۲۹ و ۳۰ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی]]</ref>شیشه‌های بسیاری از مغازه‌ها را شکستند و هر چه در سر راهشان بود ویران ساختند. با همدستی عوامل شناخته شده سازمان تروریستی مجاهدین که خود را مارکسیست اسلامی می‌نامند چند گروه  دیگر چون سازمان تروریستی چریک‌های فدایی خلق در خیابان‌ها به راه افتادند و با شعارهای کمونیستی و ضد ملی به مغازه‌ها و بانک‌ها حمله می‌بردند. بر پایه گزارش رسیده از تبریز تظاهر کنندگان که شعارهای ضد ملی و شعارهای کمونیستی می‌دادند، در راستای خیابان‌های پهلوی، فردوسی، شهناز، چهارراه گلستان، ملل متحد، امین، کورش، شاخ بختی، شاهپور و خیابان دارایی به راه افتادند. وقتی ماموران پلیس خواستند که تروریست‌ها را پراکنده‌سازند، آن‌ها با پرتاب سنگ و سلاح گرم و سرد به پلیس یورش بردند. تروریست‌ها سینما تخت جمشید و سینما آسیا را آتش زدند و به بیش از پانصد مغازه و شعبه بانک آسیب رساندند و شیشه‌های در و پنجره آن‌ها را شکستند. آتش‌سوزی ساعت‌ها ادامه داشت. همه اداره‌ها و سازمان‌های دولتی بسته شد و دانش آموزان  برای رفتن به خانه هایشان ساعت‌ها در مدرسه ماندند. تظاهرات تروریست‌ها تا غروب ۲۹ بهمن ماه در گوشه و کنار شهر تبریز ادامه داشت. همچنین ساختمان حزب رستاخیز ملت ایران در تبریز از سوی تروریست‌ها به آتش کشیده شد. اغتشاش کنندگان همچنین به انستیتو تکنولوژی بازرگانی شهر تبریز و چند مرکز فرهنگی دیگر  حمله بردند.  تروریست‌ها هشت سینما را ویران ساختند و شیشه‌ها را شکستند و یکی از آن‌ها یعنی سینمای کاخ جوانان را آتش زدند. همچنین باشگاه ورزشی جوانان و حتی تلفن‌های همگانی، پارکومتر و خودروهای حمل زباله شهرداری را ویران ساختند و برخی از آن‌ها را آتش زدند. درگیری گروه‌های تظاهر کننده با افراد پلیس و مأموران ارتش، تا نیمروز ۳۰ بهمن ماه پراکنده در تبریز ادامه داشت و مأموران کوشش در پراکنده‌ساختن تروریست‌ها می‌نمودند. در تظاهرات تبریز ۶ تن کشته و ۱۲۵ تن زخمی شدند که دو افسر و ۹  مأمور انتظامی جزو زخمی شدگان هستند. در روز ۱۹ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی به سبب چاپ مقاله‌ای در روزنامه اطلاعات مقاله «ایران و استعمار سرخ و سیاه» تروریست ها در شهر قم تظاهراتی به راه انداختند که در این تظاهرات شش تن کشته شدند.
+
۲۹ بهمن ماه ۲۵۳۶ سازمان تروریستی مجاهدین و سازمان تروریستی چریک‌های فدایی بلوای خونینی در تبریز در چهلم کشته شدگان شهر قم به راه انداختند، به ۷۳ بانک یورش بردند و پول‌های مردم در بانک را دزدیدند. چهار بانک و ۲۲ مغازه را به آتش کشیدند. سه خودروی دولتی را آتش زدند  و ۲۷ خودروی مردم را به آتش کشیدند و با پتک شیشه هایشان را شکستند و آسیب زدند. <ref>[[کشتار و بلوای خونین سازمان تروریستی مجاهدین در تبریز ۲۹ و ۳۰ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی]]</ref>شیشه‌های بسیاری از مغازه‌ها را شکستند و هر چه در سر راهشان بود ویران ساختند. با همدستی عوامل شناخته شده سازمان تروریستی مجاهدین که خود را مارکسیست اسلامی می‌نامند چند گروه  دیگر چون سازمان تروریستی چریک‌های فدایی خلق در خیابان‌ها به راه افتادند و با شعارهای کمونیستی و ضد ملی به مغازه‌ها و بانک‌ها حمله می‌بردند. بر پایه گزارش رسیده از تبریز تظاهر کنندگان که شعارهای ضد ملی و شعارهای کمونیستی می‌دادند، در راستای خیابان‌های پهلوی، فردوسی، شهناز، چهارراه گلستان، ملل متحد، امین، کورش، شاخ بختی، شاهپور و خیابان دارایی به راه افتادند. وقتی ماموران پلیس خواستند که تروریست‌ها را پراکنده‌سازند، آن‌ها با پرتاب سنگ و سلاح گرم و سرد به پلیس یورش بردند. تروریست‌ها سینما تخت جمشید و سینما آسیا را آتش زدند و به بیش از پانصد مغازه و شعبه بانک آسیب رساندند و شیشه‌های در و پنجره آن‌ها را شکستند. آتش‌سوزی ساعت‌ها ادامه داشت. همه اداره‌ها و سازمان‌های دولتی بسته شد و دانش آموزان  برای رفتن به خانه هایشان ساعت‌ها در مدرسه ماندند. تظاهرات تروریست‌ها تا غروب ۲۹ بهمن ماه در گوشه و کنار شهر تبریز ادامه داشت. همچنین ساختمان حزب رستاخیز ملت ایران در تبریز از سوی تروریست‌ها به آتش کشیده شد. اغتشاش کنندگان همچنین به انستیتو تکنولوژی بازرگانی شهر تبریز و چند مرکز فرهنگی دیگر  حمله بردند.  تروریست‌ها هشت سینما را ویران ساختند و شیشه‌ها را شکستند و یکی از آن‌ها یعنی سینمای کاخ جوانان را آتش زدند. همچنین باشگاه ورزشی جوانان و حتی تلفن‌های همگانی، پارکومتر و خودروهای حمل زباله شهرداری را ویران ساختند و برخی از آن‌ها را آتش زدند. درگیری گروه‌های تظاهر کننده با افراد پلیس و مأموران ارتش، تا نیمروز ۳۰ بهمن ماه پراکنده در تبریز ادامه داشت و مأموران کوشش در پراکنده‌ساختن تروریست‌ها می‌نمودند. در تظاهرات تبریز ۶ تن کشته و ۱۲۵ تن زخمی شدند که دو افسر و ۹  مأمور انتظامی جزو زخمی شدگان هستند. در روز ۱۹ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی به سبب چاپ مقاله‌ای در روزنامه اطلاعات مقاله «ایران و استعمار سرخ و سیاه» تروریست‌ها در شهر قم تظاهراتی به راه انداختند که در این تظاهرات شش تن کشته شدند.
 +
 
 +
 
 +
به دنبال بلوایی که سازمان تروریستی مجاهدین در روزهای شنبه ۲۹ بهمن ماه و یکشنبه ۳۰ بهمن ماه  در تبریز به راه انداختند، نیروهای نظامی- ارتش و شهربانی تبریز حفظ امنیت را در نقاط مختلف این شهر را به عهده گرفتند. اغتشاشات تبریز که حوادث خونین و ویرانی‌های زیادی در پی داشت، دو روز ادامه پیدا کرد، از جمله ویرانی‌هایی که به وسیله اغتشاش کنندگان در تبریز ببار آمد، به آتش کشیده شدن ده‌ها شعبه بانک و خرابی در بیش از پانصد مغازه و شعبه بانک بود. در بلوای خونین پریروز و دیروز تبریز، شش نفر کشته شدند و ۱۲۵ نفر آسیب دیدند. همچنین دو افسر و ۹ مأمور انتظامی در تظاهرات تبریز مجروح شدند. تظاهر کنندگان ساعت ۱۰ بامداد روز شنبه- پریروز- در گروه‌های چند صد نفری در خیابان‌های مرکزی شهر تبریز ظاهر شدند و به سوی مغازه‌هایی  که بسته نبود حمله کردند. پلیس برای بازگرداندن آرامش و متفرق ساختن تظاهر کنندگان اقدام کرد ولی تظاهر کنندگان با پرتاب سنگ مقاومت نشان دادند. این وضع به مدت دو ساعت ادامه داشت تا سرانجام ارتش وارد عمل شد و امنیت را در شهر برقرار کرد. تظاهر کنندگان بیشتر مراکز عام‌المنفعه را مورد حمله و تهاجم و خرابی قرار دادند و به چند مدرسه نیز حمله کردند.
 +
 
 +
'''در بازار'''
 +
 
 +
تظاهرات تبریز روز شنبه ۲۹ بهمن ماه از اول بازار تبریز انتهای خیابان فردوسی آغاز شد و گروه‌های مختلف که برای برگزاری مراسم عزاداری به مسجد «حاج میرزا یوسف آقا» در حرکت بودند، با بسته بودن «در» مسجد روبرو شدند و شروع به تظاهر و دادن شعارهای ضد ملی کردند و در خیابان فردوسی به طرف پایین به حرکت درآمدند. دامنه تظاهرات و برخورد با مأموران انتظامی به خیابان‌های کورش، فردوسی، شهناز شمالی، میدان گلستان و خیابان پهلوی کشید و عصر همان روز شنبه، دسته‌های متعددی از تظاهر کنندگان در دیگر خیابان‌های شهر تبریز دست به خرابی‌هایی زدند. در این مدت، اغتشاش کنندگان چند سینمای بزرگ، ده‌ها بانک و ۲۲ مغازه را به آتش کشیدند و شیشه‌های بیش از پانصد مغازه و شعبه بانک را در گوشه و کنار شهر شکستند و ویرانی‌هایی ببار آوردند. همچنین ده‌ها اتومبیل وسیله تظاهر کنندگان به آتش کشیده شد.
 +
 
 +
گروه‌های تظاهر کننده بیشتر در میسر خیابان‌های پهلوی، فردوسی، شهناز شمالی، چهار راه گلستان، ملل متحد، امین، کورش، شاه بختی، توپخانه، تربیت، شاهپور و دارایی دیده می‌شدند و بیشتر حمله آنان به کارخانه‌های تولید کننده پپسی کولا، ایران گاز و آدامس خروس نشان بود. همچنین محموله یک کامیون حامل نوشابه غیر الکلی پپسی کولا وسیله تظاهر کنندگان از بین رفت. اوج تظاهرات و بلوای خونین تبریز ،همزمان با تعطیل مدارس بود و هزاران دانش آموز بویژه دانش آموزان دختر، نتوانستند از مدرسه بیرون بیایند و این عده ساعت‌ها در زیر زمین آموزشگاه‌ها ماندند. اولیای دبستان‌ها، مدارس راهنمایی تحصیلی و دبیرستان‌ها، برای جلوگیری از هرگونه پیش آمد ناگوار برای دانش‌آموزان، آن‌ها را تنها در اِزای ارائه کارت، تحویل والدین‌شان می‌دادند تا دانش‌آموزان را به خانه‌ها برگردانند.
 +
 
 +
پدران و مادران نیز با انداختن چادر بر سر دختران‌شان آن‌ها را از آموزشگاه  بیرون می‌آوردند و تا خانه همراهی‌شان می‌کردند. اما تا ساعتی بعد از تعطیل شدن مدارس عده انگشت‌شماری از دانش‌آموزان توانستند از مدرسه خارج شوند. بانک صادرات شعبه ارک، بانک ملی شعبه ارک، بانک بازرگانی شعبه ارک، بانک پارس (خیابان پهلوی) بانک صادرات شعبه مرکزی در چهارراه شهناز، بانک صادرات شعبه پاساژ، بانک ملی شعبه گلستان، بانک‌های ایرانشهر و بازرگانی شعبه گلستان، بانک تهران شعبه «قونقا»، سینما دریای نور، مغازه فروشنده لوازم خانگی آستانی، رادیو و صفحه فروشی شهاب، سینماهای دیانا و ایران، ساندویچ فروشی ۴۴۴ و «بن ژور»، باجه‌های تلفن، کیوسک پلیس راهنمایی چهار راه شهناز، بانک تهران شعبه چهار راه شهناز، لوکس فروشی ژیلا، ده‌ها رستوران واقع در پاساژ، ساندویچ فروشی شهیاد، سینما سعدی، هتل متروپل، بانک اعتبارات (شعبه چهار راه شهناز) خانه فرهنگ، سینما فرهنگ، سینما متروپل، رادیو تلویزیون فروشی «افسونگرفر» پارک هتل، شرکت پس‌انداز و وام مسکن، باشگاه پرورشی دانش‌آموزان، باشگاه سپاهیان انقلاب، نمایندگی روزنامه رستاخیز در تبریز واقع در خیابان پهلوی، سینما آریا، سینما مولن روژ، مشروب‌فروشی کرامت، بانک صنایع ایران (شعبه میدان باغ گلستان) هتل کارون، مرکز بهداشت درجه یک در خیابان ژاله، نمایشگاه اتومبیل خودکار در خیابان راه‌آهن، شرکت تعاونی مصرف کارگران در خیابان منجم، بانک‌های سپه، ملی، بازرگانی و صادرات در خیابان منجم، شعبه ۳۵۴، سازمان تعاونی مصرف شهر و روستا در خیابان منجم، مدرسه عالی بهداشت دخترانه در خیابان منجم، درمانگاه شماره یک سازمان تأمین اجتماعی در خیابان «شمس تبریزی»، چراغ‌های راهنمایی، ساختمان اتحادیه صنف بارفروشان و شعبه بانک ملی در خیابان شمس تبریزی، بانک ملی و بانک صادرات در خیابان ششکلان، شهرداری منطقه شرق در خیابان منصور، شبکه شماره دو خدمات درمانی در خیابان کورش، بانک و شرکت بیمه ایران، بانک ملی شعبه مرکزی در میدان قیام، اداره کل اقتصادی و دارایی، ساختمان مرکزی بانک ایرانشهر در میدان قیام، بانک بازرگانی شعبه مرکزی، اداره کل دادگستری آذربایجان شرقی، فروشگاه سازمان تعاون شهر و روستا، بانک اعتبارات شعبه مرکزی، بانک تجارتی ایران و هلند، شعبه مرکزی، بانک بین‌المللی ایران و ژاپن شعبه مرکزی، بانک پارس شعبه مرکزی، بانک ملی و بانک عمران، بانک تعاونی و توزیع، بانک صادرات و بانک «بین‌المللی ایران» واقع در خیابان دارایی، مرکزی آموزش شبانه روزی سپاهیان بهداشت، نمایشگاه اتومبیل تخت طاووس، بانک صادرات در خیابان ملل متحد، بانک صادرات شعبه «درب گجیل»، فروشگاه پوشاک «دودیک»، مغازه تعمیر چرخ خیاطی آشوت، جگرپزی یکتا، بانک ملی شعبه شهناز شمالی، فروشگاه توزیع مشروبات ترقی، کافه رستوران‌های ممتاز، تبریز، باستان، خورشید، گراند هتل، مشروب‌فروشی امید آذرشهر، فروشگاه تعاونی فرهنگیان و کارمندان دولت در سه راه شاه، بانک ملی شعبه سه راه شاه، کافه قنادی درخشان در خیابان پهلوی، بانک پارس در خیابان پهلوی، بانک پارس، تهران، سپه و صادرات در میدان شهرداری و کیوسک پلیس راهنمایی میدان شهرداری، از جمله محل‌هایی بود که وسیله گروه‌های اغتشاش کننده به ویرانی گرایید. همچنین در ساختمان انستیتو تکنولوژی بازرگانی در خیابان شهناز شمالی خرابی‌هایی بوجود آمد. 
 +
 
 +
'''آتش‌سوزی‌ها'''
 +
 
 +
بانک عمران شعبه «قونقا»، بانک صادرات شعبه باغ گلستان، شرکت سهامی فیروز (فروشنده لوازم ماشین‌آلات) بانک صادرات شعبه قره‌آغاج، ساختمان حزب رستاخیز و ۱۵ دستگاه اتومبیل که در محوطه پارکینگ حزب رستاخیز پارک شده بود، بانک صادرات شعبه بولوار منجم، بانک صادرات شعبه چهار راه ملل متحد، بانک صادرات شعبه شمس تبریزی، بانک صادرات شعبه «سه راه»، بانک‌های بازرگانی و ملی شعبه شمس تبریزی، بانک‌های صادرات و سپه در خیابان ثقه‌الاسلام، بانک صادرات خیابان ششکلان، کاخ جوانان در خیابان دانشسرا، اداره دخانیات در خیابان دانشسرا، بانک فرهنگیان در میدان دانشسرا، ساختمان مرکزی بانک ایرانشهر در میدان دارایی، بانک صادرات شعبه خیابان دارایی، بانک شهریار در خیابان توپخانه، بانک صادرات «سر بازار»، بانک ایران و انگلیس، بانک ملی و کیوسک شرکت واحد اتوبوسرانی و قسمتی از اداره کل آموزش و پرورش استان آذربایجان در خیابان کورش، بانک صادرات شعبه خیابان امین، بانک شهریار در خیابان شهناز شمالی، بانک صادرات، سینما و هتل آسیا در شهناز شمالی، سینما کریستال در خیابان شهباز جنوبی، بانک صادرات شعبه کورش، بانک مرکزی تهران و بانک‌های صادرات، ملی، ایرانشهر، پارس و سپه و تهران در مسیر خیابان‌های پهلوی، شاهپور، تربیت، شهناز جنوبی، راه‌آهن، شاه و حافظ و وسیله گروه‌های تظاهر کننده به آتش کشیده شد. گزارش‌های رسیده از تبریز حاکی است، تظاهر کنندگان همچنین پارکومترها و علایم راهنمایی و رانندگی را در مسیر خیابان‌ها از جا کندند و خرابی‌هایی به وجود آوردند. در ساختمان مدرسه «هشتم اسفند» واقع در خیابان «جمشید» تبریز نیز وسیله گروه‌های اغتشاش کننده خرابی‌هایی به وجود آمد.
 +
 
 +
'''تعطیل دانشگاه'''
 +
 
 +
در پی حوادث و اغتشاشات اخیر تبریز، دانشگاه آذرآبادگان تا روز یکشنبه آینده هفتم اسفند ماه تعطیل است. بر پایه آگاهی‌های رسیده، میان گروهی از دانشجویان مذهبی و دست چپی دانشگاه آذرآبادگان اختلاف افتاد و هر دو دسته علیه یکدیگر شعارهایی با رنگ بر دیوارهای دانشکده‌ها نوشته‌اند. دیروز هم تظاهرات گروهی از مردم به صورت پراکنده در نقاط مختلف شهر بویژه مرکز شهر ادامه داشت و در شهر تبریز تنها تعداد کمی از مغازه‌ها باز بود. همچنین ساعت ۳۰/۱۰ بامداد دیروز، گروهی از تظاهر کنندگان در میدان باغ گلستان و خیابان امین اجتماع کردند و مأموران انتظامی برای متفرق کردن آن‌ها شروع به تیراندازی کردند. اجتماع تظاهر کنندگان حدود یک ساعت ادامه داشت.
 +
 
 +
ساعت ۱۶ روز شنبه ۲۹ بهمن ماه نیز گروهی از تظاهر کنندگان از بلوار دانشگاه آذرآبادگان در مسیر خیابان پهلوی به حرکت درآمدند. آن‌ها قصد حمله به ساختمان مهمانسرای ۱۲ طبقه شاه عباس کبیر را داشتند که از سوی مأموران انتظامی پراکنده شدند. تظاهر کنندگان تنها شیشه‌های در و پنجره اشکوب اول ساختمان مهمانسرا را شکستند. در مهمانسرای شاه عباس کبیر گروهی از مهندسان خارجی کارخانه ماشین‌سازی و خانواده‌های شان سکونت دارند. تظاهر کنندگان سپس در مسیر خیابان پهلوی چند شعبه بانک را به آتش کشیدند و گروهی از ساکنان محله‌های مختلف نیز که صحنه‌هایی از اغتشاشات و آشوب تبریز را به چشم دیده‌اند در گفتگو با خبرنگار اطلاعات مشاهدات خود را چنین گفتند: اکبر کمندی خیاط تبریزی که دخترش در مدرسه «بو علی سینا» درس می‌خواند، گفت:
 +
 
 +
:اوج اغتشاشات تبریز همزمان با تعطیل مدارس بود و گروه زیادی از دانش‌آموزان تا ساعت ۲٫۳۰ بعد از ظهر در مدرسه ماندند. سرانجام ساعت ۳۰/۲ به هر نحوی که بود خودم را به مدرسه رساندم و با انداختن چادری بر سرش، او را از مدرسه بیرون آوردم و به خانه بردم. بین راه گروه زیادی مرد و زن، برای بردن دخترانشان از مدرسه، در انتظار باز شدن خیابان‌ها بودند. ولی من با آشنایی که به محل داشتم، خود را از کوچه‌های تنگ به پشت مدرسه رساندم و با کسب اجازه از صاحب خانه‌ای که در مجاورت دبیرستان بود، با استفاده از نردبان به مدرسه دخترم رفتم. من علاوه بر دخترم، شش دختر دیگر را که از آشنایانم بودند، یکی یکی به خانه‌های‌شان رساندم.
 +
 
 +
محمد حسین امیر نوائیان کارمند تبریزی گفت: من از خیابان کورش می‌گذشتم که ناگهان گروهی از تظاهر کنندگان به کیوسک پلیس راهنمایی حمله کردند. کیوسک را درهم شکستند و دو موتور سیکلت و یک اتومبیل پلیس تبریز ار به آتش کشیدند. اتومبیل را واژگون کردند و بلافاصله بانک ایران و انگلیس را آتش زدند. در همین لحظه یک ماشین آتش نشانی که جلو شیشه‌های جلو راننده آن با شبکه‌های آهنی پوشانده شده بود آژیرکشان از راه رسید تا خودروی به آتش کشیده شده پلیس را خاموش کند اما تظاهر کنندگان به مأموران آتش نشانی با پرتاب سنگ یورش بردند و راننده آن را ناچار به فرار ساختند.
 +
 
 +
سیما دامن آبی یکی دیگری از شاهدین عینی که کارمند شرکت مخابرات تبریز است  ابراز داشت: ساعت ۱۲ ظهر بود و تمام کارمندان اداره که در محل کار خود محبوس شده بودند از ترس می‌لرزیدند. چند لحظه بعد افراد خانواده‌ام به اداره مراجعه کردند تا مرا با اتومبیل به خانه ببرند. بین راه چند زن مقابل اتومبیل ما را سد کردند و گفتند اگر تو را سربرهنه ببینند به اتومبیل حمله خواهند کرد. من که چادر همراه نداشتم در یکی از کوچه‌های خلوت از اتومبیل پیاده شدم و در صندوق عقب آن خوابیدم. بیشتر از یک ساعت در صندوق عقب اتومبیل بودم و فقط متوجه بودم که اتومبیل از چند خیابان عبور کرد. وقتی به خانه رسیدم از ترس چند ساعت بیهوش شدم. علیرضا دل جوان دانشجوی سال سوم رشته فیزیک دانشگاه آذرآبادگان گفت: صبح روز شنبه وقتی به دانشگاه مراجعه کردم اوضاع را آشفته و غیر عادی دیدم. در بازگشت، در سه راه فردوسی با اولین گروه مهاجمان روبرو شدم که با سنگ و چوب به مغازه‌هایی که بدون توجه به اعلامیه باز و سرگرم کار بودند حمله کردند و شیشه‌های آن را می‌شکستند. این گروه سپس راه یک اتومبیل ب.ام.و را سد کردند و آن را مقابل سینما دیانا به آتش کشیدند. چند لحظه بعد یک ماشین شرکت پپسی کولا از راه رسید و در میان غائله گیر کرد. تظاهر کنندگان به ماشین حمله کردند و جعبه‌های نوشابه را یکی پس از دیگری به وسط خیابان انداختند. آنگاه کامیون را به آتش کشیدند. افراد گروه پس از آتش زدن ماشین پپسی کولا به حرکت خود ادامه دادند و در چهار راه شهناز تعداد زیادی از مغازه‌ها و کافه رستوران‌ها از جمله مغازه «آستانی» را ویران کرده و آتش زدند. من که جان خود را در خطر می‌دیدم با استفاده از چند کوچه خلوت گریختم و به خانه رفتم.
 +
 
 +
'''حمله تروریست‌ها به بیمارستان نکویی قم'''
 +
 
 +
پس از نیمروز یکشنبه ۳۰ بهمن ماه گروهی در شهر قم با شکستن شیشه‌های چند محل به بیمارستان نکویی این شهر حمله بردند. اخلالگران با شعارهای ضد میهنی به محل کسب و کار مراجعات عمومی آسیب وارد آوردند  و کوشش کردند که نظم خیابان «آذر» قم را مختل سازند.  تروریست‌های مجاهد هنگام حمله به بیمارستان نکویی با مقاومت پرستاران و کارکنان بیمارستان روبرو شدند.

نسخهٔ ‏۶ اوت ۲۰۲۰، ساعت ۱۸:۴۳

کشتار و بلوای خونین سازمان تروریستی مجاهدین در تبریز ۲۹ و ۳۰ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

TerroristsMojahedinTabrizBloodyAttack29Bahman2536a.jpg

۲۹ بهمن ماه ۲۵۳۶ سازمان تروریستی مجاهدین و سازمان تروریستی چریک‌های فدایی بلوای خونینی در تبریز در چهلم کشته شدگان شهر قم به راه انداختند، به ۷۳ بانک یورش بردند و پول‌های مردم در بانک را دزدیدند. چهار بانک و ۲۲ مغازه را به آتش کشیدند. سه خودروی دولتی را آتش زدند و ۲۷ خودروی مردم را به آتش کشیدند و با پتک شیشه هایشان را شکستند و آسیب زدند. [۱]شیشه‌های بسیاری از مغازه‌ها را شکستند و هر چه در سر راهشان بود ویران ساختند. با همدستی عوامل شناخته شده سازمان تروریستی مجاهدین که خود را مارکسیست اسلامی می‌نامند چند گروه دیگر چون سازمان تروریستی چریک‌های فدایی خلق در خیابان‌ها به راه افتادند و با شعارهای کمونیستی و ضد ملی به مغازه‌ها و بانک‌ها حمله می‌بردند. بر پایه گزارش رسیده از تبریز تظاهر کنندگان که شعارهای ضد ملی و شعارهای کمونیستی می‌دادند، در راستای خیابان‌های پهلوی، فردوسی، شهناز، چهارراه گلستان، ملل متحد، امین، کورش، شاخ بختی، شاهپور و خیابان دارایی به راه افتادند. وقتی ماموران پلیس خواستند که تروریست‌ها را پراکنده‌سازند، آن‌ها با پرتاب سنگ و سلاح گرم و سرد به پلیس یورش بردند. تروریست‌ها سینما تخت جمشید و سینما آسیا را آتش زدند و به بیش از پانصد مغازه و شعبه بانک آسیب رساندند و شیشه‌های در و پنجره آن‌ها را شکستند. آتش‌سوزی ساعت‌ها ادامه داشت. همه اداره‌ها و سازمان‌های دولتی بسته شد و دانش آموزان برای رفتن به خانه هایشان ساعت‌ها در مدرسه ماندند. تظاهرات تروریست‌ها تا غروب ۲۹ بهمن ماه در گوشه و کنار شهر تبریز ادامه داشت. همچنین ساختمان حزب رستاخیز ملت ایران در تبریز از سوی تروریست‌ها به آتش کشیده شد. اغتشاش کنندگان همچنین به انستیتو تکنولوژی بازرگانی شهر تبریز و چند مرکز فرهنگی دیگر حمله بردند. تروریست‌ها هشت سینما را ویران ساختند و شیشه‌ها را شکستند و یکی از آن‌ها یعنی سینمای کاخ جوانان را آتش زدند. همچنین باشگاه ورزشی جوانان و حتی تلفن‌های همگانی، پارکومتر و خودروهای حمل زباله شهرداری را ویران ساختند و برخی از آن‌ها را آتش زدند. درگیری گروه‌های تظاهر کننده با افراد پلیس و مأموران ارتش، تا نیمروز ۳۰ بهمن ماه پراکنده در تبریز ادامه داشت و مأموران کوشش در پراکنده‌ساختن تروریست‌ها می‌نمودند. در تظاهرات تبریز ۶ تن کشته و ۱۲۵ تن زخمی شدند که دو افسر و ۹ مأمور انتظامی جزو زخمی شدگان هستند. در روز ۱۹ بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی به سبب چاپ مقاله‌ای در روزنامه اطلاعات مقاله «ایران و استعمار سرخ و سیاه» تروریست‌ها در شهر قم تظاهراتی به راه انداختند که در این تظاهرات شش تن کشته شدند.


به دنبال بلوایی که سازمان تروریستی مجاهدین در روزهای شنبه ۲۹ بهمن ماه و یکشنبه ۳۰ بهمن ماه در تبریز به راه انداختند، نیروهای نظامی- ارتش و شهربانی تبریز حفظ امنیت را در نقاط مختلف این شهر را به عهده گرفتند. اغتشاشات تبریز که حوادث خونین و ویرانی‌های زیادی در پی داشت، دو روز ادامه پیدا کرد، از جمله ویرانی‌هایی که به وسیله اغتشاش کنندگان در تبریز ببار آمد، به آتش کشیده شدن ده‌ها شعبه بانک و خرابی در بیش از پانصد مغازه و شعبه بانک بود. در بلوای خونین پریروز و دیروز تبریز، شش نفر کشته شدند و ۱۲۵ نفر آسیب دیدند. همچنین دو افسر و ۹ مأمور انتظامی در تظاهرات تبریز مجروح شدند. تظاهر کنندگان ساعت ۱۰ بامداد روز شنبه- پریروز- در گروه‌های چند صد نفری در خیابان‌های مرکزی شهر تبریز ظاهر شدند و به سوی مغازه‌هایی که بسته نبود حمله کردند. پلیس برای بازگرداندن آرامش و متفرق ساختن تظاهر کنندگان اقدام کرد ولی تظاهر کنندگان با پرتاب سنگ مقاومت نشان دادند. این وضع به مدت دو ساعت ادامه داشت تا سرانجام ارتش وارد عمل شد و امنیت را در شهر برقرار کرد. تظاهر کنندگان بیشتر مراکز عام‌المنفعه را مورد حمله و تهاجم و خرابی قرار دادند و به چند مدرسه نیز حمله کردند.

در بازار

تظاهرات تبریز روز شنبه ۲۹ بهمن ماه از اول بازار تبریز انتهای خیابان فردوسی آغاز شد و گروه‌های مختلف که برای برگزاری مراسم عزاداری به مسجد «حاج میرزا یوسف آقا» در حرکت بودند، با بسته بودن «در» مسجد روبرو شدند و شروع به تظاهر و دادن شعارهای ضد ملی کردند و در خیابان فردوسی به طرف پایین به حرکت درآمدند. دامنه تظاهرات و برخورد با مأموران انتظامی به خیابان‌های کورش، فردوسی، شهناز شمالی، میدان گلستان و خیابان پهلوی کشید و عصر همان روز شنبه، دسته‌های متعددی از تظاهر کنندگان در دیگر خیابان‌های شهر تبریز دست به خرابی‌هایی زدند. در این مدت، اغتشاش کنندگان چند سینمای بزرگ، ده‌ها بانک و ۲۲ مغازه را به آتش کشیدند و شیشه‌های بیش از پانصد مغازه و شعبه بانک را در گوشه و کنار شهر شکستند و ویرانی‌هایی ببار آوردند. همچنین ده‌ها اتومبیل وسیله تظاهر کنندگان به آتش کشیده شد.

گروه‌های تظاهر کننده بیشتر در میسر خیابان‌های پهلوی، فردوسی، شهناز شمالی، چهار راه گلستان، ملل متحد، امین، کورش، شاه بختی، توپخانه، تربیت، شاهپور و دارایی دیده می‌شدند و بیشتر حمله آنان به کارخانه‌های تولید کننده پپسی کولا، ایران گاز و آدامس خروس نشان بود. همچنین محموله یک کامیون حامل نوشابه غیر الکلی پپسی کولا وسیله تظاهر کنندگان از بین رفت. اوج تظاهرات و بلوای خونین تبریز ،همزمان با تعطیل مدارس بود و هزاران دانش آموز بویژه دانش آموزان دختر، نتوانستند از مدرسه بیرون بیایند و این عده ساعت‌ها در زیر زمین آموزشگاه‌ها ماندند. اولیای دبستان‌ها، مدارس راهنمایی تحصیلی و دبیرستان‌ها، برای جلوگیری از هرگونه پیش آمد ناگوار برای دانش‌آموزان، آن‌ها را تنها در اِزای ارائه کارت، تحویل والدین‌شان می‌دادند تا دانش‌آموزان را به خانه‌ها برگردانند.

پدران و مادران نیز با انداختن چادر بر سر دختران‌شان آن‌ها را از آموزشگاه بیرون می‌آوردند و تا خانه همراهی‌شان می‌کردند. اما تا ساعتی بعد از تعطیل شدن مدارس عده انگشت‌شماری از دانش‌آموزان توانستند از مدرسه خارج شوند. بانک صادرات شعبه ارک، بانک ملی شعبه ارک، بانک بازرگانی شعبه ارک، بانک پارس (خیابان پهلوی) بانک صادرات شعبه مرکزی در چهارراه شهناز، بانک صادرات شعبه پاساژ، بانک ملی شعبه گلستان، بانک‌های ایرانشهر و بازرگانی شعبه گلستان، بانک تهران شعبه «قونقا»، سینما دریای نور، مغازه فروشنده لوازم خانگی آستانی، رادیو و صفحه فروشی شهاب، سینماهای دیانا و ایران، ساندویچ فروشی ۴۴۴ و «بن ژور»، باجه‌های تلفن، کیوسک پلیس راهنمایی چهار راه شهناز، بانک تهران شعبه چهار راه شهناز، لوکس فروشی ژیلا، ده‌ها رستوران واقع در پاساژ، ساندویچ فروشی شهیاد، سینما سعدی، هتل متروپل، بانک اعتبارات (شعبه چهار راه شهناز) خانه فرهنگ، سینما فرهنگ، سینما متروپل، رادیو تلویزیون فروشی «افسونگرفر» پارک هتل، شرکت پس‌انداز و وام مسکن، باشگاه پرورشی دانش‌آموزان، باشگاه سپاهیان انقلاب، نمایندگی روزنامه رستاخیز در تبریز واقع در خیابان پهلوی، سینما آریا، سینما مولن روژ، مشروب‌فروشی کرامت، بانک صنایع ایران (شعبه میدان باغ گلستان) هتل کارون، مرکز بهداشت درجه یک در خیابان ژاله، نمایشگاه اتومبیل خودکار در خیابان راه‌آهن، شرکت تعاونی مصرف کارگران در خیابان منجم، بانک‌های سپه، ملی، بازرگانی و صادرات در خیابان منجم، شعبه ۳۵۴، سازمان تعاونی مصرف شهر و روستا در خیابان منجم، مدرسه عالی بهداشت دخترانه در خیابان منجم، درمانگاه شماره یک سازمان تأمین اجتماعی در خیابان «شمس تبریزی»، چراغ‌های راهنمایی، ساختمان اتحادیه صنف بارفروشان و شعبه بانک ملی در خیابان شمس تبریزی، بانک ملی و بانک صادرات در خیابان ششکلان، شهرداری منطقه شرق در خیابان منصور، شبکه شماره دو خدمات درمانی در خیابان کورش، بانک و شرکت بیمه ایران، بانک ملی شعبه مرکزی در میدان قیام، اداره کل اقتصادی و دارایی، ساختمان مرکزی بانک ایرانشهر در میدان قیام، بانک بازرگانی شعبه مرکزی، اداره کل دادگستری آذربایجان شرقی، فروشگاه سازمان تعاون شهر و روستا، بانک اعتبارات شعبه مرکزی، بانک تجارتی ایران و هلند، شعبه مرکزی، بانک بین‌المللی ایران و ژاپن شعبه مرکزی، بانک پارس شعبه مرکزی، بانک ملی و بانک عمران، بانک تعاونی و توزیع، بانک صادرات و بانک «بین‌المللی ایران» واقع در خیابان دارایی، مرکزی آموزش شبانه روزی سپاهیان بهداشت، نمایشگاه اتومبیل تخت طاووس، بانک صادرات در خیابان ملل متحد، بانک صادرات شعبه «درب گجیل»، فروشگاه پوشاک «دودیک»، مغازه تعمیر چرخ خیاطی آشوت، جگرپزی یکتا، بانک ملی شعبه شهناز شمالی، فروشگاه توزیع مشروبات ترقی، کافه رستوران‌های ممتاز، تبریز، باستان، خورشید، گراند هتل، مشروب‌فروشی امید آذرشهر، فروشگاه تعاونی فرهنگیان و کارمندان دولت در سه راه شاه، بانک ملی شعبه سه راه شاه، کافه قنادی درخشان در خیابان پهلوی، بانک پارس در خیابان پهلوی، بانک پارس، تهران، سپه و صادرات در میدان شهرداری و کیوسک پلیس راهنمایی میدان شهرداری، از جمله محل‌هایی بود که وسیله گروه‌های اغتشاش کننده به ویرانی گرایید. همچنین در ساختمان انستیتو تکنولوژی بازرگانی در خیابان شهناز شمالی خرابی‌هایی بوجود آمد.

آتش‌سوزی‌ها

بانک عمران شعبه «قونقا»، بانک صادرات شعبه باغ گلستان، شرکت سهامی فیروز (فروشنده لوازم ماشین‌آلات) بانک صادرات شعبه قره‌آغاج، ساختمان حزب رستاخیز و ۱۵ دستگاه اتومبیل که در محوطه پارکینگ حزب رستاخیز پارک شده بود، بانک صادرات شعبه بولوار منجم، بانک صادرات شعبه چهار راه ملل متحد، بانک صادرات شعبه شمس تبریزی، بانک صادرات شعبه «سه راه»، بانک‌های بازرگانی و ملی شعبه شمس تبریزی، بانک‌های صادرات و سپه در خیابان ثقه‌الاسلام، بانک صادرات خیابان ششکلان، کاخ جوانان در خیابان دانشسرا، اداره دخانیات در خیابان دانشسرا، بانک فرهنگیان در میدان دانشسرا، ساختمان مرکزی بانک ایرانشهر در میدان دارایی، بانک صادرات شعبه خیابان دارایی، بانک شهریار در خیابان توپخانه، بانک صادرات «سر بازار»، بانک ایران و انگلیس، بانک ملی و کیوسک شرکت واحد اتوبوسرانی و قسمتی از اداره کل آموزش و پرورش استان آذربایجان در خیابان کورش، بانک صادرات شعبه خیابان امین، بانک شهریار در خیابان شهناز شمالی، بانک صادرات، سینما و هتل آسیا در شهناز شمالی، سینما کریستال در خیابان شهباز جنوبی، بانک صادرات شعبه کورش، بانک مرکزی تهران و بانک‌های صادرات، ملی، ایرانشهر، پارس و سپه و تهران در مسیر خیابان‌های پهلوی، شاهپور، تربیت، شهناز جنوبی، راه‌آهن، شاه و حافظ و وسیله گروه‌های تظاهر کننده به آتش کشیده شد. گزارش‌های رسیده از تبریز حاکی است، تظاهر کنندگان همچنین پارکومترها و علایم راهنمایی و رانندگی را در مسیر خیابان‌ها از جا کندند و خرابی‌هایی به وجود آوردند. در ساختمان مدرسه «هشتم اسفند» واقع در خیابان «جمشید» تبریز نیز وسیله گروه‌های اغتشاش کننده خرابی‌هایی به وجود آمد.

تعطیل دانشگاه

در پی حوادث و اغتشاشات اخیر تبریز، دانشگاه آذرآبادگان تا روز یکشنبه آینده هفتم اسفند ماه تعطیل است. بر پایه آگاهی‌های رسیده، میان گروهی از دانشجویان مذهبی و دست چپی دانشگاه آذرآبادگان اختلاف افتاد و هر دو دسته علیه یکدیگر شعارهایی با رنگ بر دیوارهای دانشکده‌ها نوشته‌اند. دیروز هم تظاهرات گروهی از مردم به صورت پراکنده در نقاط مختلف شهر بویژه مرکز شهر ادامه داشت و در شهر تبریز تنها تعداد کمی از مغازه‌ها باز بود. همچنین ساعت ۳۰/۱۰ بامداد دیروز، گروهی از تظاهر کنندگان در میدان باغ گلستان و خیابان امین اجتماع کردند و مأموران انتظامی برای متفرق کردن آن‌ها شروع به تیراندازی کردند. اجتماع تظاهر کنندگان حدود یک ساعت ادامه داشت.

ساعت ۱۶ روز شنبه ۲۹ بهمن ماه نیز گروهی از تظاهر کنندگان از بلوار دانشگاه آذرآبادگان در مسیر خیابان پهلوی به حرکت درآمدند. آن‌ها قصد حمله به ساختمان مهمانسرای ۱۲ طبقه شاه عباس کبیر را داشتند که از سوی مأموران انتظامی پراکنده شدند. تظاهر کنندگان تنها شیشه‌های در و پنجره اشکوب اول ساختمان مهمانسرا را شکستند. در مهمانسرای شاه عباس کبیر گروهی از مهندسان خارجی کارخانه ماشین‌سازی و خانواده‌های شان سکونت دارند. تظاهر کنندگان سپس در مسیر خیابان پهلوی چند شعبه بانک را به آتش کشیدند و گروهی از ساکنان محله‌های مختلف نیز که صحنه‌هایی از اغتشاشات و آشوب تبریز را به چشم دیده‌اند در گفتگو با خبرنگار اطلاعات مشاهدات خود را چنین گفتند: اکبر کمندی خیاط تبریزی که دخترش در مدرسه «بو علی سینا» درس می‌خواند، گفت:

اوج اغتشاشات تبریز همزمان با تعطیل مدارس بود و گروه زیادی از دانش‌آموزان تا ساعت ۲٫۳۰ بعد از ظهر در مدرسه ماندند. سرانجام ساعت ۳۰/۲ به هر نحوی که بود خودم را به مدرسه رساندم و با انداختن چادری بر سرش، او را از مدرسه بیرون آوردم و به خانه بردم. بین راه گروه زیادی مرد و زن، برای بردن دخترانشان از مدرسه، در انتظار باز شدن خیابان‌ها بودند. ولی من با آشنایی که به محل داشتم، خود را از کوچه‌های تنگ به پشت مدرسه رساندم و با کسب اجازه از صاحب خانه‌ای که در مجاورت دبیرستان بود، با استفاده از نردبان به مدرسه دخترم رفتم. من علاوه بر دخترم، شش دختر دیگر را که از آشنایانم بودند، یکی یکی به خانه‌های‌شان رساندم.

محمد حسین امیر نوائیان کارمند تبریزی گفت: من از خیابان کورش می‌گذشتم که ناگهان گروهی از تظاهر کنندگان به کیوسک پلیس راهنمایی حمله کردند. کیوسک را درهم شکستند و دو موتور سیکلت و یک اتومبیل پلیس تبریز ار به آتش کشیدند. اتومبیل را واژگون کردند و بلافاصله بانک ایران و انگلیس را آتش زدند. در همین لحظه یک ماشین آتش نشانی که جلو شیشه‌های جلو راننده آن با شبکه‌های آهنی پوشانده شده بود آژیرکشان از راه رسید تا خودروی به آتش کشیده شده پلیس را خاموش کند اما تظاهر کنندگان به مأموران آتش نشانی با پرتاب سنگ یورش بردند و راننده آن را ناچار به فرار ساختند.

سیما دامن آبی یکی دیگری از شاهدین عینی که کارمند شرکت مخابرات تبریز است ابراز داشت: ساعت ۱۲ ظهر بود و تمام کارمندان اداره که در محل کار خود محبوس شده بودند از ترس می‌لرزیدند. چند لحظه بعد افراد خانواده‌ام به اداره مراجعه کردند تا مرا با اتومبیل به خانه ببرند. بین راه چند زن مقابل اتومبیل ما را سد کردند و گفتند اگر تو را سربرهنه ببینند به اتومبیل حمله خواهند کرد. من که چادر همراه نداشتم در یکی از کوچه‌های خلوت از اتومبیل پیاده شدم و در صندوق عقب آن خوابیدم. بیشتر از یک ساعت در صندوق عقب اتومبیل بودم و فقط متوجه بودم که اتومبیل از چند خیابان عبور کرد. وقتی به خانه رسیدم از ترس چند ساعت بیهوش شدم. علیرضا دل جوان دانشجوی سال سوم رشته فیزیک دانشگاه آذرآبادگان گفت: صبح روز شنبه وقتی به دانشگاه مراجعه کردم اوضاع را آشفته و غیر عادی دیدم. در بازگشت، در سه راه فردوسی با اولین گروه مهاجمان روبرو شدم که با سنگ و چوب به مغازه‌هایی که بدون توجه به اعلامیه باز و سرگرم کار بودند حمله کردند و شیشه‌های آن را می‌شکستند. این گروه سپس راه یک اتومبیل ب.ام.و را سد کردند و آن را مقابل سینما دیانا به آتش کشیدند. چند لحظه بعد یک ماشین شرکت پپسی کولا از راه رسید و در میان غائله گیر کرد. تظاهر کنندگان به ماشین حمله کردند و جعبه‌های نوشابه را یکی پس از دیگری به وسط خیابان انداختند. آنگاه کامیون را به آتش کشیدند. افراد گروه پس از آتش زدن ماشین پپسی کولا به حرکت خود ادامه دادند و در چهار راه شهناز تعداد زیادی از مغازه‌ها و کافه رستوران‌ها از جمله مغازه «آستانی» را ویران کرده و آتش زدند. من که جان خود را در خطر می‌دیدم با استفاده از چند کوچه خلوت گریختم و به خانه رفتم.

حمله تروریست‌ها به بیمارستان نکویی قم

پس از نیمروز یکشنبه ۳۰ بهمن ماه گروهی در شهر قم با شکستن شیشه‌های چند محل به بیمارستان نکویی این شهر حمله بردند. اخلالگران با شعارهای ضد میهنی به محل کسب و کار مراجعات عمومی آسیب وارد آوردند و کوشش کردند که نظم خیابان «آذر» قم را مختل سازند. تروریست‌های مجاهد هنگام حمله به بیمارستان نکویی با مقاومت پرستاران و کارکنان بیمارستان روبرو شدند.