مصاحبه فرخ نجم‌آبادی وزیر صنایع و معادن با خبرنگاران درباره گسترش صنعتی کشور ۲۰ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۴ خورشیدی تازی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران/سال ۱۳۵۴ خورشیدی

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی


مصاحبه فرخ نجم آبادی وزیر صنایع و معادن با خبرنگاران درباره گسترش صنعتی کشور ۲۰ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴

در سال جاری حدود ۱۱۰ میلیارد ریال در صنعت و معدن سرمایه‌گذاری می‌شود. حجم سرمایه‌گذاری در بخش صنعت و معدن که در طول برنامه پنجم ۸۶۰ میلیارد ریال پیش‌بینی شده بود، به میزان قابل توجهی از این مبلغ فزونی خواهد یافت و از مرز ۸۶۰ میلیارد ریال خواهد گذشت. توسعه صنعتی کشور در آینده، بر توسعه منطقه‌ای صنایع استوار خواهد بود و نواحی صنعتی در قالب شهرهای صنعتی، در صحنه اقتصاد کشور، پیدایش می‌یابد.

فرخ نجم آبادی وزیر صنایع و معادن در مورد توسعه صنعتی کشور گفت: توسعه صنایع در آینده متکی به بهره‌وری کامل از سرزمین‌مان خواهد بود بدون آنکه در هوا و محیط زیست کمترین آلودگی ایجاد شود. در این توسعه سعی بر این است که تمام نقاط کشور از توسعه اقتصادی سهمی داشته باشند. به این ترتیب توسعه صنعتی در آینده به صورت ایجاد مناطق و نواحی صنعتی در قالب شهرهای صنعتی چهره خواهد نمود.

قطب‌های صنعتی- نجم آبادی ترسیم دورنمای آینده صنعت ایران را با نگرش به گذشته این بخش و از برنامه سوم عمرانی آغاز کرد و گفت: قبلاً صنایع در تهران و اصفهان و تا حدودی یزد بطور سنتی بوجود آمدند و ایجاد قطب‌های صنعتی و پیدایی آن‌ها مدت کوتاهی است که نضج گرفته است. بازار مصرف، مسائل اجتماعی و زیربنایی مثل راه، فرودگاه، تلفن، تلگراف و تسهیلات نظایر آن‌ها، تهران را بزرگ‌ترین قطب جاذب صنایع کرده بود. اما در طول برنامه سوم عمرانی، با استقرار بعضی صنایع در اصفهان، تبریز، اراک و اهواز، قطب‌های جدید صنعتی در این شهرها بوجود آمد و تبریز و اراک با سرمایه‌گذاری‌های دولت و اهواز با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی به صورت قطب صنعتی درآمدند و چون به تدریج کشور صنعتی می‌شود، اگر این مراکز توسعه بیشتری پیدا کنند، وضع سایر نقاط بدتر می‌شود. در طول برنامه چهارم علاوه بر این قطب‌ها، قطب‌های صنعتی دیگر مثل شیراز، مشهد، رشت به صورت قطب‌های درجه دوم صنعتی در صحنه صنعت کشور وارد گردیدند و کرمانشاه و رضائیه، همدان و کرمان به این قطب‌ها افزوده شدند. نجم آبادی گفت: قطب‌های صنعتی باید طوری انتخاب می‌شدند که از پراکندگی صنعت جلوگیری شود، زیرا مسائل زیربنایی، ایجاد قطب‌های صنعتی را ضروری می‌سازد. کشوری که در حال توسعه است، مسائل زیربنایی دارد و ایجاد زیربناها برای بوجود آمدن صنایع امری ضروری است و به این ترتیب، مراکز ایجاد قطب‌های صنعتی طوری انتخاب شدند که در کنار و نزدیک بازار مصرف باشند و تربیت کادر متخصص و تکنسین با تأسیس مدارس حرفه‌ای در اینگونه مراکز امکان‌پذیر باشد.

صنایع درهم- وزیر صنایع تأکید کرد، معهذا طوری عمل شد که در نقاط مختلف، صنایع درهم بوجود نیاید. فی‌المثل در شیراز با توجه به وجود دانشگاه پهلوی، صنایع الکترونیکی که از نظر تکنولوژی در سطح بالایی قرار دارند، یا صنایع شیمیایی به علت وجود کارخانه کود شیمیایی، تأسیس یافتند که ارتباط نزدیکی با دانشگاه دارد.

صنایع در قلب روستاها- وزیر صنایع در دنباله گفتگوی خود به آینده بخش صنعت اشاره کرد و افزود: از این پس برای توسعه صنعتی، شهرهای صنعتی ایجاد خواهد شد و تأسیسات زیربنایی ضروری صنایع در این شهرها پیاده می‌شود و زمین مورد نیاز مدیران و صاحبان صنایع با قیمت‌های پایین و مناسب در اختیار آنان قرار داده می‌شود. به این ترتیب در آینده در تمام نقاط کشور نواحی و منطقه‌ای صنعتی به صورت شهر صنعتی بوجود خواهیم آورد و در قالب این سیاست قطب‌های صنعتی را هم توسعه می‌دهیم. نجم آبادی گفت: نباید این توهم بوجود آید که از گسترش صنایع چشم پوشیده‌ایم، بلکه سیاست ایجاد صنایع کوچک و وابسته به محصولات و تولیدات کشاورزی در سراسر کشور و نقاطی که دسترسی به مواد اولیه امکان‌پذیر باشد، صنایع وابسته بوجود خواهد آمد که صنایع ساختمانی برای نوسازی و عمران روستاها و صنایع غذایی برای کنسرو و میوه و صنایع شیر برای لبنیات و صنایع بسته‌بندی برای بسته‌بندی خشکبار از آن جمله‌اند که در قلب روستاهای کشور ایجاد می‌شوند. این صنایع به منظور تسریع در رشد کشاورزی و مألاً بالا بردن سطح درآمد سرانه مردم روستانشین و همچنین کمک به رفع کمبود کالاهای مصرفی غذایی و دامی از طریق شرکت‌های سهامی زراعی و اتحادیه‌های تعاونی صنایع وابسته به کشاورزی ایجاد خواهد شد. ایجاد این صنایع سطح اشتغال را در روستاها بالا می‌برد و در نتیجه، هم درآمدها را افزایش خواهد داد هم بیکاری‌های پنهان را از بین خواهد برد. این سیاست با سیاست‌های ایجاد قطب‌های صنعتی هیچگونه مباینتی نخواهد داشت و در هر حال شبکه صنعتی کشور کاملاً به یکدیگر متصل خواهد بود. در ایجاد مناطق صنعتی، استان‌های کردستان، آذربایجان غربی، ساحلی، سیستان و بلوچستان از توسعه ویژه‌ای در این زمینه برخوردار خواهند شد. وزیر صنایع آنگاه به مسئله استفاده از آب در ایجاد صنایع اشاره کرد و گفت: در شهرهای صنعتی قرار است در آینده در طول برنامه پنجم عمرانی ۸۶۰ میلیارد ریال سرمایه‌گذاری شود، اما با توجه به میزان سرمایه‌گذاری در دو سال گذشته، انتظار می‌رود که حجم سرمایه‌گذاری در طول برنامه پنجم که سه سال دیگر از آن باقی است، از این مبلغ فزونی گیرد. در سال جاری بین ۲۰۰ تا ۲۲۰ میلیارد ریال در بخش صنعت و معدن سرمایه‌گذاری خواهد شد.